1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.10.19. 10:58 HaFr

Gyurcsányé lesz vagy a Fideszé marad az MSZP?

Bárándy Gergely Szikra Levente és Gulyás Gergely

A Fidesz úgy gondolta, meg kell erősíteni az MSZP néhány vitával (kvázi úgy, hogy ezzel azt üzeni: az MSZP a potens ellenfél), ezért egymást érik az utóbbi hetekben az ilyen többnyire kedélyes, esetleg beállított beszélgetések a két párt képviselői között az ATV-től a Jogi Kar termeiig. Legutóbb az Index újságírója csodálkozott el azon, hogy a felek itt aztán egyetértenek Gyurcsány kártékonyságában és a kis pártok röhejességében. Bingó! Hát nem kéne csodálkoznia. Botka megfúrás óta tudjuk, hogy a Fidesz nagyon nem szeretne egy Gyurcsány nélküli baloldali összeborulást, mert akkor ezt nem lehetne lejáratni Gyurcsánnyal, mi több, még a végén -- ha a balos szavazók a győztest kezdenék látni ebben -- Gy. sem jutna be a parlamentbe. Ennél már csak egy rosszabb, ha Gy. beveszi az MSZP-t, és egyesíti a balos ellenzéket. Ennek elkerülésére -- a két párt régi gárdájának egyetértésével -- folyik most a ravaszkodás, amelynek a végkimenetele egyelőre többesélyes (mármint a baloldali szövetség morfológiáját nézve), de a lényege, hogy Gy. ott legyen benne, de ne hegemón erővel, illetve a Jobbik biztosan kizáródjon.

Ez a finom tojástánc, amit most a Fidesz vezetői lejtenek (saját fizikai valójukkal is felmagasztalva az MSZP-t) új jelenség, mert 2010 óta az összes elnök és Hiller választmányi elnök folyamatosan parírozott a Fidesznek és ráadásul a párt elég erős volt, hát elég volt a rutin. Most kicsit borulékonyabb a helyzet.

De ne legyen kétségünk, megoldják. Marad az MSZP. És a Fidesz. Ott, ahol most vannak.

Ui. Egy azóta érkezett felvetés kapcsán: Gy. talán "megkaphatja" az MSZP-t a Fidesztől, ha közben az LMP és a Momentum stabilizálja a helyzetét a baloldalon (vagy a Fidesz stabilizálja őket, you know, package), mert így a megosztottság fennmarad. Szerintem viszont ez túl rizikós szcenárió a Fidesznek, kivéve, ha a baloldal össztámogatottsága megbízhatóan 25% alá esik az elkövetkező évtizedre. De megint csak, ezt nehéz garantálni előre. Mindenesetre a pártrendszer valósága nagyon messze áll a balos szavazók erről való tudásától és forrásuk, a trash media (baloldalon a Klubrádiótól az ATV-ig terjedő) botrányos valóságreprezentációjától: itt nem a "demokratikus ellenzék" valamiféle összefogása nem tud létrejönni, hanem ez az, amit éppenséggel mindenki el akar kerülni -- mivel senki sem hisz benne, ezért hibás volna politikát építeni erre. És ezt többé-kevésbé minden szereplő tudja, mindössze a mikropártoknak ez az egyetlen esélyük a túlélésre, ezért -- mással szemben -- kénytelenek hajtani is.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6213025170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.19. 12:02:35

az mszp el van adósodva (gyurcsány is ezért lépett ki). vidéken az egykori párttagok és pártoló tagok az irodákat széthordják. a központból meg majd valaki, vagy valakik lelépnek a pénzzel. a laci bácsi, vagy laci bácsik. a gyula, meg az ottó. a tóth ottó. és ezzel a pártot felszámolják. ez a legvalószínűbb forgatókönyv. mert az elég érdekes lenne ha az mszp miniszterelnöke gyurcsány lenne. más meg aligha vállalja el. hacsak nem találnak egy retkes attilát.

most úgy tűnik, hogy az ideologikus pártoknak sajnos, vagy nem sajnos, de végük van. leszámítva persze a népi nacionalistákat. ők mindent visznek. és velük szemben lényegében a "mi még nem kormányoztunk, nem értünk semmihez tehát biztos jól kormányoznánk" pártszövetségnek van esélye.

2017.10.19. 12:19:04

@444:
ráadásul sem az mszp-nek, sem a dk-nak nincs utánpótlása sem.
marad fideszország, meg talán egy néhány "kiváltságos", aki szabadon beszélhet, írogathat.
nem sok vizet zavarnak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.19. 14:25:22

Ezt megmondtam 3 hete.

A Fidesz és a DK - valamint a mögötte álló nyugati hatalmasok - közös érdeke a Botka-MSZP szétzúzása, ezért kőkeményen összefogtak ebben a kérdésben.

Most meg, hogy nincs Botka, már az érdekek eltérnek. A DK célja az egész úgynevezett "baloldal" egyesításe saját maga alatt, míg a Fidesz érdeke meg a széttöredezett ballib szektor, vagy ha ez nem megy, akkor második helyen a DK célja is elfogadható.

illaim 2017.10.19. 21:18:12

A néhai MSZMP két frakciója, a fidess meg a maszop mindent elkövet, hogy a közbeszéd a kormány kreálta soros tervről szóljon a kampányidőszak alatt. Mert ha az emberek a DK által szorgalmazott, a pártok finanszírozásának átláthatóvá tételéről beszélnek, akkor megszűnik az élettér mindkét frakció számára! Ha innovációból kellene megélniük, akkor világbajnok idővel szűnne meg mindkét MSZMP frakció, és ugye ez mindkét fél számára elfogadhatatlan, ezért aztán a 2006 évi hagyományoknak megfelelően a Gyurcsányt kell köpködniük, a Soros utáni főellenségként. Csupán csak bolsevik náci hagyománytiszteletből is!

mh1973 2017.10.19. 21:38:49

Na majd kap a fejére Bárándy is, amiért a ferkót alázza. A mai kutatások szerint Botka lépése után zuhantak, innen nincs visszaút, pár vén fatök még 4 évig ücsörög a parlamentben és nem történik semmi. Grat molnárnak, a gyuszinak, övé az utolsó szög!

Kelly és a szexi dög 2017.10.19. 23:06:32

Annyira nem lehet hülye az ország, hogy Gyurcsányi visszakapaszkodhasson...

anyadmajma 2017.10.20. 00:27:41

@Kelly és a szexi dög: annyira is volt hülye, hogy ennyiszer megszavazza ezeket a hazáruló bolsevik geci fideszt. ezeknél még a gyurcsány is jobb

morph on deer 2017.10.20. 00:43:12

Tetszik, nem tetszik, a Gyurcsányt nem lehet megkerülni.
Ha az MSZP-ben valakinek is lett volna ép esze, akkor ráveszi Botkát is, hogy ne foglalkozzon vele, mert ha békén hagyják ártalmatlan.

Ha viszont csesztetik, akkor nem hagyja magát, és igaza is van, mert miért kéne eltűrnie?
Főleg pont az MSZP-től, meg Botkától?

És érdekes módon ő maradt állva, és a DK-nak a biztos pártválasztók között 9% a támogatottsága. Úgyhogy lehet sanyarogni, de az igazzság az, hogy az MSZP ezt nagyon elcseszte Botka oktalan és alaptalan erősködésével.

És az öntökönlövő verseny győztese!

Morpheus. 2017.10.20. 06:56:43

Pont fordítva van kedves blogiró. A fidesz éppenhogy szeretne egy Gyurcsány vezette baloldali összefogást, mert az könnyebben győzhető le, hisz elő lehet szedni a régi jelmondatokat, ügyeket (Öszöd, eladósitás, IMF kölcsön, kettős állampolgárság, 2006-os szemkilövetések ... stb) Számukra egy új, tiszta baloldali jelölt a veszélyes.

Mizantróp. 2017.10.20. 06:59:52

A baloldal össztámogatottsága most is 25% alatti. És ott is marad. A Fidesz jobbról lesz majd leváltva de nem az elkövetkezö 8-10 évben.

Európai téridő 2017.10.20. 08:07:18

@Morpheus.: Van abban valami, hogy egy Gyurcsány vezette ellenzéket egy szelésre le lehet szalámizni. Hacsak Gyurcsány ellencsapásként ki nem adja az őszödi kiszivárogtatókat, amivel ha máskor nem, 2022-ben labdába rúghat egy "tisztogatás" után.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.20. 08:31:06

@Európai téridő: csakhogy ezt a forgatókönyvet a fidesz látványosan nem akarja, mert Gy lehet annyira tehetséges, hogy jól jöjjön ki egy egységes baloldal vezéri szerepéből -- ezt indokoltam a posztban, csupán az, hogy "téved a kedves blogíró" még Magyarországon sem érv

DrGehaeuse 2017.10.20. 09:44:40

Az utóiratban kifejtett gondolatmenet immár kísérteties hasonlóságot mutat a 80-as években nagy divatnak örvendett "Kremlinológia" fogalmával.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.20. 09:47:11

@DrGehaeuse: ami nem véletlen -- tekintve, hogy a közállapotaink is ott tartanak
süti beállítások módosítása