1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.10.17. 11:24 HaFr

Az Orbán-rezsim realista olvasata: a tehetségesek kiválasztódnak

Képtalálat a következőre: „talents find their ways”

Ez az olvasat liberális konzervatív, mindjárt megmondom, miért, de nagyon nem fog tetszeni mindenkinek. A rezsim tényleg korrupt, tényleg a "fogadott család" - és tágabban a rendszerhű, eltartott "polgárság" -- pozícióba helyezéséről is szól, tényleg felszámolta a liberális demokráciát, de konzervatív-szkeptikus nézőpontból van két erénye: kordában tartja a tömegeket a nacionalista-álpopulista dilivel (aki erre indul be és nem tartja annyira fontosnak a jólétét, az egészségét, a családját, a tudást stb., hogy többet várjon a politikától és az országtól, az megkapja, amire vágyik), ugyanakkor az igazán többre vágyó polgártársainkból kikényszeríti a versenyképesség olyan szintjét, ami Nyugaton is bőven elég. Ez nemcsak a külföldön tanuló iskolásokra-egyetemistákra és az informatikusokra vonatkozik, hanem azokra is, akik mosogatónak mennek: mert ez utóbbiak a legbátrabbak (egy idegen társadalomba eléggé az alján lépnek be), a legerősebbek, bizonyos szempontból a legfelelősebbek. A "haza" olvasata éppen úgy változik meg ezek számára, ahogy a lokalitáson túllépő globális világ megköveteli -- és ahogy mellesleg a balos értelmiség is elvárja a "felvilágosult, progresszív" embertől.

Aki nagyon többet akar, az teheti. Máshol. Ez óriási különbség a kádárizmushoz képest. Nyilván nem optimális a helyzet, mert fel kell adnia a kényelmes boldogulás lehetőségét (amelyhez hozzátartozik, hogy az ember a szülőhazájában tegye ezt), de egyebek mellett ebben az országban éppen tőkefelhalmozás zajlik, ami alatt nemcsak Orbán és családjának tőkéjét kell érteni, hanem azt a szellemi és anyagi tőkét is, amire a - fenti módon kiválasztódó - legjobbak/legerősebbek tesznek szert. Jóval agresszívabb iskola ez, mint bármi, amiben itthon részesülnének, ideértve az EU-s pénzen hizlalt versenyképtelen vállalkozásokat és a hazai tudományos-szellemi környezetet. Az orbánizmus a maximális individualizmust kényszeríti ki minden tehetséges és ambiciózus emberből és a maximális kollektivizmusban hagyja elsüllyedni a nem elég tehetségeseket. Mindenki jól jár. Tehetségen értve pedig a versenyképes (piaci) tehetséget és azt, hogy valakinek igénye van erre, és tesz érte. (Van egy tehetséges réteg, amely a szakmájánál fogva nem mobilis, pl. a tanárok egy része, az írók, a szociális munkások stb., illetve egy olyan szűk réteg is, amely itthon is nemzetközi szintű fizetést kap. Róluk nem szól ez a poszt. A többiek -- ideértve azokat is, akik tehetségesek, de nem ambiciózusak -- mind megszülik a saját tradeoffjukat: karrier és pénz, haza és család, integritás és lelki béke háromszögében, amit szabadon megtehetnek, mert nyitva vannak a határok. De a legjobbak és a legerősebbek tipikusan elmennek.)

Az Orbán-rezsim sok más egyéb mellett azzal fog bekerülni a történelembe, hogy az ambiciózus tehetség nagy arányú külföldre irányításával elképesztő mértékben megnövelte a magyar (eredetű) szellemi és anyagi befolyást a világban (nyugodtan nevezhetjük ezt tőkeexportnak), miközben az országot stabilizálni tudta az EU perifériáján, globális tőkével. A KKV-k támogatásának rendszere közben hiányos, és az is marad, nem véletlenül. A hazai KKV-knak tört része lehetne versenyképes a világban, objektíve nem érdemes beléjük fektetni, csak herdálnák az idegen tőkét -- aki tud, az boldogul a multik beszállítójaként, más részük hazai vevőkörrel önállóan, nagyon kis részük önálló exportőrként, a többi elhullik. Ugyanakkor Orbánnak nem is célja a tőle független, ezért az övével adott esetben rivalizálni tudó nemzeti tőke megerősítése.

Ugyanez igaz a hazai szellemi "elitre" és értelmiségre is. Aki versenyképes akar lenni, azt ma sem akadályozza senki. A különbség, hogy most a langyos vizet, a törzsi összetartást, egymás szédelgő feldicsérését, a hagyományos uram-bátyám világot (amit a félreértések elkerülése végett, nem Orbán honosított meg az országban) csak a jobboldalon táplálja tovább a rendszer, de itt sem látványosan, a kultúra ma nem lévén stratégiai ágazat. A baloldalon azonban ezentúl nem lehet majd összetéveszteni a hazai (el)ismertséget a versenyképességgel és a globális minőséggel: aki nem képes maradandót nyújtani a globális szellemi-kulturális piacon, az elsüllyed vagy legfeljebb vegetálni fog. És ez így van jól.

Mindent összevetve a rezsim jelentősen növeli közép- és hosszútávon a magyar összkompetenciát, méghozzá maximálisan individualista, piaci alapon, miközben a nem kellően tehetségeseknek és/vagy ambiciózusaknak is azt nyújtja, amire szükségük van: biztonságérzetet. És ez alapvetően más, mint amit akár a barátai, akár az ellenfelei hisznek róla. Immár csak egy kérdés maradt, amire a nemzeti kormány biztosan nem tudja a választ: hogy ti. mi lesz a nemzettel magával? Mert az összkompetenciáink növekedhetnek ugyan és közben hatalmon is maradnak Orbánék, de a nemzet attól még sérül a Kárpát-medencében és nem biztos, hogy begyógyul ez a seb.

Ui. A technológiai forradalom és a robotizáció során egyre inkább Magyarország geopolitikai adottságai és biztonsági képességei -- továbbá nem a munkaerejének képzettsége, hanem az ára -- lesznek a meghatározók a multik idetelepülésében. Nem véletlenül játszik erre a három tényezőre az Orbán-kormány.

141 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9313000806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pucros 2017.10.17. 11:58:22

Tegnap beszéltem egy startup vezetőjével, a cégével volt már dolgom, de én azt hittem, hogy egy multi magyar leányának szolgáltatását használom. Egy frászt, tökéletesen magyar az egész, csak azért Angliában jegyezték be a céget, mert ott kiszámítható(bb) a környezet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 11:58:55

@pucros: világos, nem rinyál, hanem dolgozik

Geo_ 2017.10.17. 11:58:57

Az irónia jelzésére ezt szoktam használni 3:)

abdul hackeem 2017.10.17. 12:14:31

Az első bekezdéssel egyetértek.
A másik két bekezdés annyiban tévedés, hogy a lehetőségek már a 90-es évektől megnyíltak. Én speciel 92-től 97-ig dolgoztam külföldön folyamatosan, majd több részletben 2008-ig. Aki többre vágyott, annak megadatott a lehetőség, gyakorlatilag a gengszterváltás kezdetétől.
Szerintem az, hogy a know-how-val rendelkező, értéket előállító kkv-k ma főként multiknál, vagy strómannok alvállalkozójaként érvényesülnek, na az a bűncselekmény annyiban, hogy a "járulékszedők" viszont csak a lopásra szelektálódtak (lsd. pl. eü. beszerzések, stadionok stb.). Ezután a tőkefelhalmozás nem ott valósul meg, ahol ténylegesen szükség lenne rá és a kkv-k továbbra is tőkeszegények maradnak.
Ezen kívül a kkv-k nem herdálják a pénzt, kifejezetten élénkítik a gazdaságot, munkahelyet teremtenek. A hitel visszafizetési ráta pl. igen magas, nem beszélve a megtérülési rátáról. A multikba ölt pénz ablakon kidobott Szerintem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 12:22:54

@abdul hackeem: csakhogy épp az a lényeg, hogy 2010 óta nőtt a nyomás: a tehetségesebbek (akik nem rendelkeznek politikai kapcsolatokkal) sokkal kevésbé tudnak érvényesülni itthon

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 12:24:02

@abdul hackeem: a kkv-ink versenyképessége sz*r, a kétharmaduk nem ér semmit, pályázatok, adócsalás és minimális marzsok környezetében tengődnek

Hidvégi Mihály 2017.10.17. 12:35:33

Talán így helytállóbb:

Az Orbán-rezsim sok más egyéb mellett azzal fog bekerülni a történelembe, hogy a tehetség nagy arányú külföldre irányításával elképesztő mértékben megnövelte a magyar (eredetű) szellemi és anyagi befolyást a világban, amiből hazánknak semmi, de semmi haszna nem származik, miközben az országot stabilizálni tudta igen alacsony szinten.

Hidvégi Mihály 2017.10.17. 12:37:20

Az alábbi pedig azért nem állja meg a helyét, mert versenyképességet kéne növelni az itthon maradt gyengébb állománnyal:

"Aki versenyképes akar lenni, azt ma sem akadályozza senki."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 12:38:48

@Hidvégi Mihály: mert te forradalmár vagy, Mihály, asszed a tömegek arra vágynak, amire te

2017.10.17. 13:05:20

ezek szerint megemeli az egyéni versenyképesség igényét egy jóval magasabb szintre, amit idehaza bárki valaha is elérhet.

kérdés, hogy ez a felállás, vagyis az ebből eredő állapotok valaha is fölkeltik az igényét a kint boldogulást kereső és esetleg megtalálókban, hogy ők az ő tőkéjüket itt fektessék be, egy ilyen rezsim garantálja a megtérülést.

működő tőke beáramlást én kinti magyaroktól nem is tudok elképzelni, hacsak nem ők is "rokonok" és jóval nagyobb megtérülés van beígérve nekik, vagyis részesévé válnak az országrontásnak

Hidvégi Mihály 2017.10.17. 13:10:02

@HaFr: Nem gondolom, hogy forradalmár lennék, jobban szeretem a polgári létet. A vasárnapi húslevest... de polgárként nem lehetek elégedett, amíg ezt a szomszédaim is nem tudják terítékre tenni. Polgárként aggódhatom a többi polgárért is.
S aggódhatom a szíriai polgárokért is. Mi polgárok tartsunk össze.

Kő hull apadó kútba. Ismét ott tartunk, abban a világban. Nekem ez fájdalmas valóban. S ... ha mégiscsak forradalmár lennék, de inkább csak muszájból.

2017.10.17. 13:12:58

@pucros:
az a cél. aki kiszámíthatatlannak tartja orbánt az a jövőben aligha tud együtt élni a cigánysággal. ezért most nekik kell távozniuk a villából. mehetnek angliába sztártápolni. ez sanyi a kútfúró haverom véleménye. és egyelőre nincs másik világmagyarázat. mint az, hogy valójában ez egy primitív etnikai konfliktus.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.10.17. 13:15:12

@HaFr:
1. " a kkv-ink versenyképessége sz*r, a kétharmaduk nem ér semmit, pályázatok, adócsalás és minimális marzsok környezetében tengődnek" Túl erős a sz*r szó.....nem fényes a helyzet, de annál sokkal jobb mint gondolja a blogszerző.
2. Ahogy a Vincenten is írtam...nekem ez olyan " keresem az ideológiát a belenyugvásba" poszt. :) Megértem a blogszerzőt...én is belenyugodtam,,,csak nem kerestem hozzá ideológiát. :) :) :)

P.S. Nagy nyugatpártolóként írom: Tapasztalatom alapján, a blogszerző túl jó véleménnyel van a nyugati menedzsment színvonaláról.

2017.10.17. 13:17:47

@HaFr:
2010 előtt az ilyen oldaliak tudtak érvényesülni inkább, most pedig az amolyan oldaliak.

2017.10.17. 13:19:53

@Fuxos (ex bömis):
magyországnak két sikeres globális vállalata van. nem, nem a prezi. az egyik a mol, a másik az otp. minkettő alapja a vezérelvű államkapitalizmus: az orbánizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 13:38:23

@444:

"ez sanyi a kútfúró haverom véleménye."

Sanyi egy garázda szarjankó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 13:39:47

@444:

"az egyik a mol, a másik az otp. minkettő alapja a vezérelvű államkapitalizmus: az orbánizmus."

Ezek sikeresek voltak már a szocialisták dúlása idején is.

Próbálkozz újra.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.10.17. 13:41:09

@444: Kivételesen válaszolok.
1.Mióta KKV a MOl és az OTP?
2.Nem globális hanem regionális szereplők.
3. Ha valamihez, hát a MOL és az OTP sikeréhez Orbánnak semmi köze. Komoly regionális szereplők voltak már Orbán előtt is, sőt ellenében maradtak azok.

Kérlek tisztelettel, a jövőben hanyagoljál. Én sem szólok hozzád.

screpes 2017.10.17. 13:44:10

@444:
ez tinektek az egyetlen világmagyarázat, primitív etnikai konfliktus.

Ha nem vagy itt, mások a konfliktusok.
És azzal, hogy többségi lennél, szintén fel kéne hagyni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 13:44:22

@Fuxos (ex bömis): blogger az egész életét menedzsmentek körében éli, van reprezentatív mintája :)

Moin Moin 2017.10.17. 13:46:35

A multik (több egyéb feltétel mellett) csak addig fektetnek be Magyarországon, amíg találni fognak elég képzett munkaerőt. Ha nem találnak, nem mennek oda - és ennek a gazdaság bővülése látja majd kárát, annak meg a rezsim anyagi alapjai és a "társadalmi béke"...

Az eu-s támogatások rendszere a kétsebességes EU-ban alapvetően meg fog változni: rájöttek, hogy a Magyarországhoz hasonló kispiacú periférikus tagállamokba még amiatt sem érdemes túl sokat feccölni, hogy az ingenypézen azoknak német, stb. termékeket lehessen eladni. Ezt a képletet nem igazolták az utóbbi évek. Így e támogatások radikálisan lecsökkennek majd (ennek előjelei az Európai Ügyészség és az eu-s pénzügyminiszterség) - aminek további, a növekedésre negatívan ható következményei lesznek, ez szintén a rezsim anyagi alapjait és elfogadottságát fogja erodálni...

A "menj csak külföldre, ha jobb vagy és jobbat akarsz!" annyira tönkreteszi (szakemberteleníti) a közösségi szolgáltatásokat, hogy ez - a kieső és leromló humántőke kapcsán - szintén növekedési gát lesz. Ez meg megint csak a rezsimet szegényíti, kényszeríti egyre radikálisabb és erőszakosabb lépésekre (hogy fenntartsa magát), amivel viszont szintén csak az ellene gyülemlő elégedetlenséget fogja felhizlalni...

...Aztán jön a töréspont, meg a lámpavasazgatás... Hogy utána mi lesz és mi lehet, azt inkább ne is firtassuk!:-)

2017.10.17. 13:53:23

@Fuxos (ex bömis):
ha valaminek köze van egymáshoz, akkor az otp/mol és orbán vagy akár sokat szidott mészáros mögött álló emberek sikereinek. ugyanarra az alapelvre épülnek. nem alárendelődni a nyugatnak. hanem kormányzati, önkormányzati védelem alatt állva versenyezni a hasonló fejlettségű kelet-közép európai országokkal. ebből lesznek azok a sikeres nagyvállalatok, aminek az átlag magyar is a tulajdonosa (kisrészvényese) lehet. csak ez nem prezi. ami nem a szoftverről szól, hanem arról, hogy szolgáltasd ki az országot az egyesült államokkal összefonódó kockázati tőkealapoknak. és ne csak gazdaságilag, hanem szociokulturálisan is rombolj. támogasd a prájdot. mert az lesz a szupi. és nem. a népítélet azt mondja, hogy inkább legyen mészáros koma. ez a helyzet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 13:57:29

@Moin Moin: A technológiai forradalom és a robotizáció során egyre inkább Magyarország geopolitikai adottságai és biztonsági képességei -- és nem a munkaerejének képzettsége, hanem az ára -- lesznek a meghatározók a multik idetelepülésében. Nem véletlenül játszik erre a három tényezőre az Orbán-kormány.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 13:59:06

@444:

"ebből lesznek azok a sikeres nagyvállalatok, aminek az átlag magyar is a tulajdonosa (kisrészvényese) lehet."

Az átlag magyar tulajdonosa lehet bármelyik a BUX-on listázott cégnek. Semmi speciális sincs a MOL-ban meg az OTP-ben ilyen szempontból.

"prezi. ami nem a szoftverről szól, hanem arról, hogy szolgáltasd ki az országot az egyesült államokkal összefonódó kockázati tőkealapoknak."

Ez még vulgármarxizmusnak is gyenge.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.10.17. 14:00:01

@HaFr: " blogger az egész életét menedzsmentek körében éli, van reprezentatív mintája :)"

Ezek szerint két sokaság van. Nem ugyanabból vettük a mintát. :):)

P.S. Én nem az egész életemet töltöttem menedzsment körökben....csak úgy 20 évet. :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 14:02:35

@HaFr:

"nem a munkaerejének képzettsége, hanem az ára -- lesznek a meghatározók"

A képzettség/ár arány a meghatározó. Egy bizonyos képzettség alatt csupán az ár sem tesz versenyképessé: ha valaki képtelen elvégezni egy munkát, akkor nem számít az, hogy milyen alacsony bért kér.

2017.10.17. 14:03:01

@Moin Moin:
ez a rendszer sem fog örökké ugyanígy fönnmaradni, de annyi haszna lehet a befektetők számára, hogy miután az eddigi haszonélvezői számára kifutnak az eddigi működéséből eredő lehetőségek, keresnek olyan újakat, hogy azért megtarthassák a pozíciókat és így a kecske is jól járjon és a hiéna se zabálja fel.
ezek egyébként, a leghülyébbeket leszámítva még mindig rugalmasak és pragmatikusak és minthogy üzleti vállalkozásuk ez az ország, valamelyes változásokra rá lehetnek kényszerülve. persze nem most.
a támogatások pedig mindenképpen megváltoznak.

más kérdés, hogy magán az eu magállamain belül milyen esetleg drasztikus változások lesznek.
az azonnal bebaszna itt is

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 14:04:02

@neoteny: nyilván, de ők költségre lőnek szemmel láthatóan, illetve remélik, hogy a hiányzó képzettséget a multik customizálják

2017.10.17. 14:11:27

@Moin Moin:
ha az eu megváltoztatja a támogatási rendszert és a kelet-közép európai országok kormányfői bólogatnak. na persze. azt németország csak úgy teheti meg, hogy a gazdasági szerződéseket felmondja. ha nincs vámmentes német áru- és államilag támogatott tőkeexport, akkor az 1-2% német növekedés aligha lesz tartható.

2017.10.17. 14:26:47

@neoteny:
hja mert amúgy az otp mellett az fhb, cig nem az államkapitalizmus terméke? vagy a mol mellett tőzsén jegyzett elmü és az émász? vagy a pannergy önkormányzati megrendelésekkel tipikus félállami vállalat. de hasonlóan működik a richter és a rába. a graphisoft tulajdonosa le akarja váltani az orbán rezsimet. ez innentől kezdve egy hatalmi játszma. nyilván orbán is le akarja váltani a graphisoft tulajdonosát. a nép eldönti, hogy melyik kell neki.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 14:31:53

@444:

"ebből lesznek azok a sikeres nagyvállalatok, aminek az átlag magyar is a tulajdonosa (kisrészvényese) lehet."

Az átlag magyar tulajdonosa lehet bármelyik a BUX-on listázott cégnek. Semmi speciális sincs a MOL-ban meg az OTP-ben ilyen szempontból.

2017.10.17. 14:42:20

@neoteny:
nem azt állítom, hogy ez a rendszer "jó". hanem ez a rendszer van nyugaton is. és ha az jó, akkor elvben orbán rendszere is az. legfeljebb a nyugat számára esetenként kevésbé előnyös. mert az államkapitalizmus szereplői között időnként erős az ellenerdekeltség. moin moin nick azt mondja, hogy a németek majd jól nem adják a pénzt orbánnak. de ha szijjártó se utal hanem kitalálnak helyette valami "innovatívat", akkor megnézhetik magukat. tehát az a beállítás hamis, hogy van a szabad piaci alapokon szerveződő usa/eu és vannak a kelet-közép európai vállalatok. hétvégén a csehek választanak. a felmérések szerint a populista "ano" tűnik biztos befutónak. a szociáldemokraták egy évben mélyrepülésben. és még az is lehet, hogy második helyre futnak be a volt kommunisták. csehországban az éves gpd növekedési ráta a szeptemberi adatok szerint 4.7%. ehhez képest széljobb felé húzó populisták és szélbalos kommunisták. hogy van ez?

2017.10.17. 14:57:01

@neoteny:
az átlagember államkapitalista nagyvállalatoknak lehet kisrészvényese. az a kérdés, hogy ezt a rendszert az eu/nato központ vezérelje, vagy "állítsuk meg brüsszelt" és a magyar kormány lépjen fel a "soros terv" megvalósítása ellen. vagy le kell váltani orbánt és ezt a fasiszta, vagy legalábbis fasisztoid autokrata rezsimet és az usa mintájára létrehozni az európai egyesült államokat.

még unionista nick koromban azt mondtam, hogy nagy magyarország legyen 64 vármegye. mert a megyszékhelyek a potenciális modernizációs központok. mert azokban van térségi beiskolázású főiskola, vagy tartományi beiskolázású egyetem. a magasan és az alacsonyan iskolázottak egy platformra kerülnek. innnen nézve nagy-magyarország foglalja vissza a felvidéket. mondjuk nógrádot. onnan nézve novo hrad megye terjed ki. ha megyékre vannak a felzárkózási alap pénzei leosztva, a vidékfejlesztés pedig a kistérségekbe (járásokba), akkor a pénzek szét vannak szórva. ezt a rendszert a leginkább multik nem akarták. a nagyvállalati vezetők. mert azok az állammal vannak összefonódva. és még nagyobb centralizációt akarnak. nem országos, megyei, községi wirtsaftot hanem globális államkapitalizmust. csak az istenadta nép tesz keresztbe ennek az egésznek. és úgy tűnik, hogy nemcsak magyarországon.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 15:04:52

@444:

"moin moin nick azt mondja, hogy a németek majd jól nem adják a pénzt orbánnak. de ha szijjártó se utal hanem kitalálnak helyette valami "innovatívat", akkor megnézhetik magukat."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"tehát az a beállítás hamis, hogy van a szabad piaci alapokon szerveződő usa/eu és vannak a kelet-közép európai vállalatok."

És ez a te beállításod: a tipikus szalmabáb-érvelés, amikor állítasz valami hamisat, és nagy lendülettel lekaszabolod azt.

"hétvégén a csehek választanak."

A németek is választottak: és az FDP, a(z önmagát) klasszikus liberális párt(nak nevezők) több, mint megduplázták a szavazatarányukat. Az előző választáson kiestek a szövetségi törvényhozásból 4.8%-al, most meg 10.7%-ot szereztek (és így többet, mint Die Linke vagy a Zöldek, és 1.9%-al kevesebbet, mint az AdF).

Még csak véletlenül sem az történik Németo-ban mint Mo-n, ahol az Orbán-rezsim a szavazatok 45%-val 2/3-os képviselői arányt szereztek az utolsó parlamenti választáson.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 15:06:07

@444:

"az átlagember államkapitalista nagyvállalatoknak lehet kisrészvényese."

Bullshit: az átlagember bármelyik a BUX-on listázott vállalatnak lehet kisrészvényese.

2017.10.17. 15:37:37

@neoteny:
a magyar választási igazságtalan rendszer. ezt is lehet mondani. de tessenek szidni a rendszerváltókat. mert ezt ők hozták létre. na de átrajzolták a választókerületek határait. és az igazságtalan mert azzal az mszp nyert több képviselőt. igen, még a régi mszmp által megrajzolt kerületekben. ők se voltak teljesen hülyék. és volt köztük néhány nem kispályás hatalomtechnikus. jöttek az ifjú szocialisták, de ők már nem voltak ebben olyan jók, mint az orbán vezette fidesz. eltörölték a második fordulót. játszanak le egy nulladikat. az nem igazságos. csak úgy igazságos ahogy mi akarjuk. mert mi vagyunk a jók. és csak mi. mert ők a rosszak. ugyanezt mondja mindkét tábor. ebből a kettőből tartósan csak az egyik maradhat. dönteni kellene.

2017.10.17. 15:38:06

@neoteny:
de azok államkapitalista vállalatok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 15:53:39

@444:

Nem definiáltad, hogy mik az államkapitalista vállalatok: olyasmikről filozofálsz, amiket nem definiáltál.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 15:54:29

@444:

"ebből a kettőből tartósan csak az egyik maradhat."

Helyesen: a te népnemzetiszocialista fantáziálgatásodban csak az egyik maradhat.

screpes 2017.10.17. 15:59:15

@444:
Nem.
Nincs olyan, hogy egyforma sorsú lenne a két kvázi oldal.Nincs is kettő, mert akkor ténylegesen is egymásnak feszülnének, gazdasági harcuk permanens lenne. De erről szó sincsen. És aki majd jön, az sem az MSZP lesz már.
Az évszámmala, a kormányváltásssal jelzett fordulat sem állja meg a helyét, mivel már 2010 előtt is az "ilyen" oldaliak érvényesültek, az önkormányzatok több mint hetven százalékában fideszses többség dominált, sőt, uralkodott.
A teoretikusan "másik " oldalon pedig, Gyurcsány végülis le tudott köszönni, és Bajnai is tudott egy évre mandátumot vállalni.
Horn is behívta a többségébe az ellenzéki hangokat, Medgyesy Péter is tudta, hogy kifelé is van ajtó..Mindezt a NER elfelejtette.
Szóval minimum felületes azt csuklani, hogy szimmetriáról van, lehetne szó.
A mai helyzett épp az jellemzi, hogy nincs ellensúly, nincs kontroll, nincs "másik" , csak Kálmán Oldga mikrofonjánál... Aztán slussz.

Ismétlem: A jobbikos kocsmás haverodnnak, a sanyiféléknek sem tudásbeli, sem erkölcsi alapjuk, sem matematikai többségük nincsen. Miért lennének mértékadók? Menj le a kocsmádba és mondd el azt, amit itt hallottál... Megvernének? Lehet.
De akkor nem írogatnád, hogy ott terem, ott gyökeredzik a szép új világ.

2017.10.17. 16:21:18

@screpes:
hja, mert 2010 előtt nem volt brutális demokrata médiafölény. mert kálmán olga az objektív hírforrás. na persze. eleve nem lehet korrektnek lenni. magyarországon egy vallásháború dúl. a magyar iskola a szent korona alattvalójának neveli a gyereket. mondja vekerdy professzor. és ez nem jó. mert a magyar iskola rossz. és helyette finn iskolarendszert kell bevezetni, mert az a jó. és nem érti, azért lett megválasztva rózsika néni és utána czunyiné, mert a lakosság jelentős része azt gondolja a kocsmában, hogy ezek a vekerdy féle pszichomókusok csak ne osszák nekik azt észt. aztán ezek után lehet mondani, hogy nácik, fasiszták, stb. akkor lesz esélye a magyar iskolát jobbá tenni ha a többség eldönti, hogy a néppárt nacionalista legyen, vagy ne legyen. de ez vallási kérdés. egyesek el akarják törölni magyarországot. a tudjuk kik. a vekerdy tamások. értem persze, hogy az ő nézőpontjuk őket akarják eltörölni. a mainstream médiából legalábbis. ez egy kultúrkampf, amiben személy szerint egyik oldalon se állok. nem tudok jobbat mondani: döntsön a nép. felőlem álljanak össze a "demokratikus" "erők", fogjanak össze a jobbikkal, váltsák le a geci orbánt. de ha ez nem megy, akkor nekik kell menniük.

abdul hackeem 2017.10.17. 16:22:19

@HaFr: Látom, közben kiegészítésre került sor, kicsit jobban tetszik, kivéve az Ui.
Cseh(szlovákia) mutatja már, hogy a geopolitikai helyzetünktől már senki nem esik hasra. A vélt biztonság (talán kerítés?) szerintem nem létezik. A munkaerő áráról annyit, hogy az én szakmámban pl. az indiaiak kb. az itthoni feléért dolgoznak, immár keményebben, mint mi. (lsd. lejjebb érdekképviselet)
A digitalizációval pont, hogy a szolgáltatóközpontok fognak máshová települni, a mi tehetségeink pedig oda. Nekünk max. a kiszolgáló funkció jut, ami még lejjebb nyomja majd a versenyképességünket.
Esetleg az itt (is) szétvert érdekképviselet lehet még vonzerő, de ez talán másik posztba való.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 16:31:02

@abdul hackeem: abszolút a kiszolgáló funkció, valóban

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 16:48:13

@iii: sajnos nem tudok olyan káromkodást, amit ne használtál volna, ismételni meg nem szeretnélek, de ez egy igen egyszerű olvasata a posztomnak, ami nem kapcsol össze mondatokat, hanem mindegyiket külön küldi a vérbe -- ha esetleg ráérsz, olvasd majd át még egyszer

2017.10.17. 17:00:35

@neoteny:
azok a cégek államkapitalisták, akik az állam segédlettel kapitalizálódtak. nagy összegű államilag garantált hiteleket, nagy összegű állami megrendelést, nagy összegű állami visszatérítést, nagy összegű vissza nem térítenű állami támogatást kaptak. ezek bármelyike segítette őket. és nem ér azt mondani, hogy csak az elején, a közepén vagy csak most. aki beállt ebbe a sorba. nem azt állítom, hogy feltétlen rosszak, vagy gonoszak. hanem azt, hogy ezek államkapitalista vállalatok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 17:10:38

@444:

Az államilag garantált hiteleknek, megrendeléseknek, visszatérítéseknek, vissza nem térítendő támogatásoknak semmi közük sincs egy vállalat kapitalizálódásához. Különösen nem, ha a vállalat egy tőzsdére bevezetett vállalat.

Próbálkozz újra.

2017.10.17. 17:22:17

@neoteny:
és ebbe az egyesült államok pénzalapjai is beletartoznak. az európai unió is. oroszországban nem a legjobb bányász kerül az olaj vagy gázipari cég élére. mégcsak nem is a legjobb mérnök. hanem egy a politikához közel álló "ügyes" üzletember. így működik oroszország. és ebben nincs vita. vita abban van, hogy így működik-e az usa, nagy-britannia, franciaország, vagy németország. és nekem úgy tűnik, hogy igen. egyre inkább. összeállt a siemens és az alstom vasútépítő részlege, hogy biztosabben nyerjék a közbeszerzéseket. ez már nem sokban hasonlít werner bácsi cégére. aztán moin moin nick elmondja, hogy a németek meritokraták. az 50-60 éves német nagyfőnökök ezt mondogatják. ideküldik a 30-40 éves kisfőnököt helytartónak azért, hogy nyúlja le a pénzt. ez a "meritokrácia". és ha ez nincs, akkor a német gazdasági növekedés leáll. ha a németek nem tudják az európai gazdaságot maguk alá gyűrni, akkor nincs növekedés. de minek is legyen. a törököknek gyűjtik a zsetont.

2017.10.17. 17:25:14

@neoteny:
hja, mert a különféle állami szerepvállalásból közvetlenül vagy közvetve nyert profit nem gyaparíthatja tőkét. dehogy nem. az állam, az egyesült államok nem segítheti a kapitalizálódást. dehogy nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 17:25:41

@444:

Az államilag garantált hiteleknek, megrendeléseknek, visszatérítéseknek, vissza nem térítendő támogatásoknak semmi közük sincs egy vállalat kapitalizálódásához. Különösen nem, ha a vállalat egy tőzsdére bevezetett vállalat.

Próbálkozz újra.

zenonküp 2017.10.17. 17:26:35

Miért nem értékeljük a blogger humorérzékét és iróniáját?
Hát valószínűleg azért, mert közben metsző, fájdalmasan metsző, kényelmetlen igazságok hangzanak el.
"... mi lesz a nemzettel magával?"
A fej és a test külön-külön létezik majd, gondolom én.
Mutatványnak sem lesz utolsó))

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 17:32:13

@444:

"a különféle állami szerepvállalásból közvetlenül vagy közvetve nyert profit nem gyaparíthatja tőkét. dehogy nem."

A profit a tőkéseké, a vállalat tulajdonosaié. Ha te megveszel valamilyen TEVA által gyártott terméket amin a TEVÁnak profitja van, akkor te nem kapitalizáltad a TEVÁt: nem szereztél résztulajdonjogot a TEVÁban, hanem bevételt biztosítottál a TEVA számára. Ha veszel részvényeket a TEVÁtól (!), akkor járulsz hozzá a TEVA kapitalizációjához -- mert résztulajdont szerzel a TEVÁban. Semmilyen más a tőled a TEVÁhoz kerülő fizetség nem a TEVA kapitalizációja: az egyszerű bevétel a TEVA számára.

Az államilag garantált hiteleknek, megrendeléseknek, visszatérítéseknek, vissza nem térítendő támogatásoknak semmi közük sincs egy vállalat kapitalizálódásához. Különösen nem, ha a vállalat egy tőzsdére bevezetett vállalat.

Próbálkozz újra.

2017.10.17. 18:00:38

@neoteny:
na de a teva államilag támogatott készítményeket árul. egy gyógyszergyár sem mondja azt, hogy számolják fel az állami egészségügyben gyógyszerlátogatókat. mert azok korrumpálják az állami alkalmazottakat. ez valahogy nem jut eszükbe az ngo-knak. csak az, hogy a hálapénz korrupció. és ezért számolják fel a társadalombiztosítást azért, hogy pénzt seperjenek be. de ha az állam és a piac összefonódásából nyereségük van, akkor az nem számít. ha nem ők nyernek vagy egyszerűen csak nincs nyereségük valamiből, akkor korrupciót kiáltanak.

2017.10.17. 18:07:50

@zenonküp:
tartok tőle, hogy a te fejed hamarabb fog elválni a testedtől, mint a nemzeté. az majd jusson eszedbe, amikor álomra szenderülsz. viccet félre téve. micsoda beszéd ez?

2017.10.17. 18:22:58

@444:
ez sanyi és a nép ítélete

2017.10.17. 19:10:23

@Bánegressy:
van két csoportosulás. A azt mondja: semmisítsük meg B-t. (ebben a táborban van zenonküp. váljon el a fejétől a teste. mutatványnak se lesz utolsó.) erre B azt mondja: inkább A-t semmisítsük meg. (sanyi ebben a táborban kevésbé költői. hogy szakadt volna a fejed az anyádba te geci) a demokrácia tipikusan arra jó, hogy ilyen helyzeteket többé kevésbé civilizált módon megoldja. számoljuk le, hogy ezek mennyi szavazatot kapnak. aztán lehet mondani, hogy nincs igazság. filozofikusan tényleg nincs. azt is, hogy a nép hülye. esetenként tényleg.

persze meg lehet változtatni a választási törvényt. legyen 4% a bejutási küszöb. mert gulyás marci ezt olvasta ki az orákulumból. a listás képviselők egyharmada legyen nő. (a legújabb gender kutatások szerint a társadalomban a nem számít a biológiai nem. ha nem számít, akkor miért kell kvóta? ha van kvóta, akkor miért nem a fele? és mi legyen a transznemű képviselőjelöltekkel?) egy párt egyéni képviselői legfeljebb olyan arányban juthatnak be, mint amennyit listán szerzett. vagy a listát kell megrövidíteni ha túl sok győzött egyéniben (mondják azt, hogy nem akarnak egyéni képviselő jelölteket. mert a társadalomban az egyén szerepe legfontosabb).

Carmichael 2017.10.17. 19:11:00

@post
"....a nem kellően tehetségeseknek és ambiciózusaknak is azt nyújtja, amire szükségük van: biztonságérzetet."

Azért ez olyan gyógyszerreklám ízű: "...kezeli a megfázás tüneteit". Ugyanis a rendszer valós biztonságot nem nyújt (kb. a mint a Titanic az ütközés után 20 perccel...), csak egy érzetet, miközben segítséget sem ad az egyén felemelkedéséhez (max. okot rá, hogy elmenjen).
Ami azért is baj, mert vannak itt olyan tehetséges emberek is, akik esetleg nem beszélnek nyelvet, vagy nem gyávaságból, hanem egyéb okból nem tudnak/akarnak elmenni.
Én egyáltalán nem látom azt, hogy miért kellene ezért a folyamatért akár morzsányit is lelkesedni, ha az emberi életet nem statisztikai adatként kezeljük egy globális játszmában. Egy kormánynak nem a robotizáció majdani következményeire kellene felkészítenie a nemzetet, de ha már, akkor az állampolgárait kellene oktatás, vállalkozói környezet megteremtése, stb. segítségével arra ösztönöznie, hogy a saját sorsát alakíthassa. A kikényszerített kivándorlás (pénz és felkészültség, hamuba sült pogi, az állam segítsége nélkül) nagyon nem ez.

Moin Moin 2017.10.17. 19:24:25

@HaFr: Mo.-nak nincsenek geopolitikai tényezői: az ország egy zsákutca végén van, nem lehet onnan másképp, könnyebben nem elérhető piacojat nagyobb volumenben elérni.
Biztonság: menbyivel lenbe Mo. biztonságosabb nagybefektetői szemmel, mint pl. Szlovákia?
Munkaerő-ár: ha kevés az élőmunka-igény, akkor ez sem szempont.

Hidvégi Mihály 2017.10.17. 19:28:34

Vannak az embernek jobb napjai s kevésbé jók, ezek meghatározzák az aznapi terméket is.

Ez a poszt nem a jobbak közé tartozik. Már a címe is igen hamis. Az Orbán-rezsimben jellemzően az emberi mocskosság választódik ki, ennyi aljasságot egy állam vezetésében el nem tudtam volna képzelni a szocializmus ideje alatt sem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 19:30:01

@Moin Moin: má hogyne lenne, kérdezd meg a Muttit

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 19:30:45

@Carmichael: valóban, ettől azonban még igaz: biztonságérzetet nyújt ma a kritikus tömegnek

Hidvégi Mihály 2017.10.17. 19:57:37

@HaFr: Nem tudom. Szoktam érteni, amit gondolsz.

Az én olvasatomban ha azt írják az Orbán-rezsimről, hogy ott a tehetségek kiválasztódnak, akkor bennem pozitív asszociáció kell, hogy elinduljon az Orbán-rezsim mellett. S mivel én ennek az ellenkezőjét gondolom (tehát azt, hogy Magyarországra nézve épp negatív kiválasztódás történt, mert sok pozíciót alantas emberek foglaltak el, míg mások pedig elhagyták az országot, ezzel szegényítve, sőt, mivel épp a fiatalok mentek el, drámai az, hogy a legtermékenyebb hazai populáció mennyire megfogyatkozik, szóval nálam csak negatív asszociáció társul az Orbán-rezsimhez ilyen szempontból is. Így soha nem adnék ilyen címet egy szösszenetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 20:00:55

@444:

"a teva államilag támogatott készítményeket árul"

Vagyis a TEVA által előállított termékek egy részéért az állam fizet. Ez csak azt jelenti, hogy az állam a TEVA vásárlója; ugyanúgy, ahogy te sem kapitalizálod a TEVÁt amikor megvásárolod valamilyen terméküket, az állam sem kapitalizálja a TEVÁt amikor megvásárolja akár sok terméküket.

"a hálapénz korrupció. és ezért számolják fel a társadalombiztosítást azért, hogy pénzt seperjenek be."

Ennek semmi értelme sincs: mi köze van a hálapénznek a társadalombiztosítás (helyesen: szocializált egészségügy) felszámolásához? És hogyan sepernének be az NGO-k pénzt, ha a társadalombiztosítás (helyesen: szocializált egészségügy) felszámolásra kerülne?

2017.10.17. 20:15:52

@444:
no látod! tud ez a sanyi szépen is beszélni.
mit számít, hogy van-e igaza.
van-e bárkinek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 20:39:14

@Hidvégi Mihály: kiválasztódnak=őket üldözik el elsősorban, így OK?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.17. 20:51:35

Orbán fő eredményei:
- a rendszerváltás hazugsának tudatosítása,
- a liberális és nyugatmajmoló mítoszok szarvának lemetszése,
- a hintapolitika.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.17. 20:52:42

@Hidvégi Mihály:

Mi nem akarunk versenyképesek lenni. A kisembernek ez nem érdeke.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.10.17. 21:00:56

lemaradt

Mit hoz majd a félmillió?
„Talán mi vagyunk azok, a félmillió, akik miatt egyszer nálunk is normálisan lehet majd élni, dolgozni"

(zárójelben, azóta megjárta nyugatot hosszabb rövidebb időre jó egymillió)

Hidvégi Mihály 2017.10.17. 21:02:19

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

nehéz úriembernek lennem veled szemben, nagyon nehéz, birka, feladod a leckét, már higgadok, vagy hülye vagy, vagy pedig szimplán abszolút megvett-lefizetett aljasság.

Hidvégi Mihály 2017.10.17. 21:03:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A kisembernek is érdeke a versenyképesség, mert nem marad számodra legelő, birka

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.17. 21:22:34

@Hidvégi Mihály:

Ne magadból indulj ki... Attól, hogy te gazdáid lihegő trollja vagy még nem biztos, hogy mindenki més is olyan, mint te.

Én a nép oldalán állok, s nemet mondunk a versenyképességre, a hatékonyságra, s minden más népelnyomó varázsszóra.

Ez van, uralmatok lassan véget ér, törődj bele. A nagytőke megy a történelem szemétdombjára, fanatikus híveik meg a diliházba. Most a nép van soros, nem a Soros...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.17. 21:23:53

@Hidvégi Mihály:

Versenyképesség = ki tudja jobban kizsákmányolni a kismebereket.

Miért lenne ez jó a kisembereknek?

Nekünk miért érdekünk, hogy gazdáid vegyenek még egy 32-szintes jachtot?

Alkibiadesz 2017.10.17. 21:43:41

Ez az írás piacképes?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 21:46:55

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Én a nép oldalán állok, s nemet mondunk a versenyképességre, a hatékonyságra, s minden más népelnyomó varázsszóra."

Mégis az interneten keresztül bégetsz, ahelyett, hogy füstjelekkel osztanád mélyelemzői tevékenységed gyümölcseit.

Alkibiadesz 2017.10.17. 22:03:04

@HaFr:
Komolyan kíváncsi vagyok!
A saját érdeklődésemet nem tekinteném piaci tényezőnek.
De még azt a néhány "belgát" se, akinek nem kielégítő se az ellenzéki, se a kormánypárti narratíva.

Marad a nemzetközi piac.
Ott van kereslet az ilyen elemzésekre?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 22:06:24

@Alkibiadesz: nem tudom, ez magyarul jelenik meg itthon, ugye -- vagy megint nem értelek?

balazssoma92 2017.10.17. 22:12:16

Olvasom a kommenteket, de azzal egyet tudok érteni, hogy valójában nyugaton is valójában ugyanez megy. Nyilván nagyon nem szerencsés hogy egy csomó termékeny magyar már kint van és az életbe nem jön vissza, de nálunk még mindig nem akkora méretű az elvándorlás mint a balti államoknál vagy a lengyeleknél. A trágya fizetéseket kéne rendezni, de Kövér ezt jól megmondta párszor hogy az alacsony bérszínvonal a versenyképesség kulcsa. Nagyon mondják itt hogy a béremelések kormánya, de ha majd Debrecenben az átlag nettó 1000 € lesz, talán elhiszem a felét.

Alkibiadesz 2017.10.17. 22:19:12

@HaFr:
Tényleg nem támadó szándékkal kérdezem, de ha angolul jelenne meg, akkor volna rá "kereslet"?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 22:23:14

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ne terelgess: te nem a nagytőkéről beszéltél, hanem hogy "nemet mondunk a versenyképességre, a hatékonyságra".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 22:27:53

@balazssoma92:

"valójában nyugaton is valójában ugyanez megy"

"A trágya fizetéseket kéne rendezni"

Ezek szerint "a nyugaton" a fizetések "rendezettebbek", ami "valójában" egy eléggé lényeges különbség.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 22:33:00

@Alkibiadesz: éppen ma gondoltam azt, hogy elkezdek írni a Times-nak, de lehet, hogy az is túl balos a cikkeimhez

morph on deer 2017.10.17. 22:37:20

A folyamat leírása korrekt, következtetéssel viszont van egy masszív gond: az, hogy a szellemileg gazdagodott és immáron konvertábilis és piacképes tudással felvértezett magyarok a továbbiakban már nem a magyar tudásalapú tőke részei!
Rosszabb hírem is van: belátható időn belül nem is lesznek azok, vagy csak elenyésző mértékben!

Aki megállja a helyét külföldön és mérhető szintű karriert épített fel magának a tudása, ereje, stb alapján - ami nem két perc alatt szokott megtörténni - az már nyilván hozzászokott az európai, értsd civilizált üzleti- és verseny-körülményekhez, mert csak úgy életképes.
Akkor mi venné rá, hogy azokat felváltsa a hazai kontraszelektált urambátyám és politikailag erősen behatárolt helyzetre?

Magyarul: aki valamire is vitte, az miért térne vissza a Mészáros által fémjelzett gazdasági környezetbe? Vagy a “rózsafüzérrel Sotos ellen” típúsú retardáltak közé?

De most tényleg?

Ezeknek az embereknek döntő többségét igenis elvesztette az ország, és ha ez az agyatlan és mindenféle civilizációtól mentes rezsim tovább folytatja, akkor s nemzet is!
Ugyanis már ma is csak halkan mondja ki az ember külföldön, hogy magyar, mert hátha egy kalap alá veszik az “állítsuk meg Brüsszelt” kiplakátolókkal, meg a nyomorult kérdőívet kitöltő szerencsétlenekkel...
Ez van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.17. 22:40:55

@morph on deer: nem tudom, '89-ben azt láttuk, hogy az '56, os sőt a '48-as emigránsok is hazajöttek, persze nem működhet minden analógia -- általában arra lehet számítani, hogy már a húszasok, harmincasok sem szokják meg könnyedén külföldön, és a normalizáció lehetőségére jelentős részük pénzzel és tapasztalattal hazajönne, szerintem erre számít a kormány középtávon

koala kóla 2017.10.17. 23:01:55

Elég érdekes nézőpont hogy a polgárság van itt eltartva.

Ha a polgárság az aki az SZJA-val jól járt hát nélkülük Magyarország sehol se lenne és olyan arányban húznának a tehetségesebb emberek innnen mint régió többi országából.

Magyrország külföldi munkavállalásban sereghajtó. Hogy ez jó-e az más kérdés, de ezt meg sem említeni vagy tájékozatlanságot vagy propagandát sugall...

zenonküp 2017.10.17. 23:10:42

@444:
Ha nem érted, esetleg félreérted, akkor hiába magyaráznám.
Így aztán meg sem teszem.

koala kóla 2017.10.17. 23:12:40

@balazssoma92: Sok igazság van abban hogy a versenyképesség egyik fontos kulcsa az ár, ez nyilvánvaló. Lehet a minőséget is emelni, de az nem 1 meg 2 választási ciklus kérdése.

Az ÁR pedig nem a nettó fizetés, hanem a munkáltató összes ktge, kockázata, az infrastruktúra és a kilátások vmilyen szorzata.

Az ex-kgst országok bérszintje hasonló, ezen belül a nagyvárosok, Bp., Prága, Varsó ár-és bérszintje is hasonló, ezek egymással versenyeznek, ha az egyik túl drága akkor oda nem mennek. Mert nincs olyan szintü tudás és infrastruktúra mint Münchenben vagy Amszterdamban, és nem is lesz.

De nem is kerül annyiba az élet, tehát béreket összevetni önmagában nem túl értelmes dolog.

Vásárlóerő-paritáson az életszínvonal Budapesten és Prágában ma is magasabb mint az EU átlag SAJÁT LAKÁST szerezni egy született londoninak semmivel sem könnyebb ott mint egy pestinek itt helyi bérekből. A bevándorlók 90%-ának meg lehetetlen.

Csak mi azt szívtuk meg hogy ők még mindig elmehetnek a spórolt pénzükkel vmi olcsóbb országba urizálni mi viszont nem vágyunk Ukrajnába, ez van.

morph on deer 2017.10.17. 23:13:18

@HaFr:
Én meg ‘89-ben mentem ki, igaz, engem “importáltak” - de semmi sem vonzott vissza.

Az akkoriak többnyire már abban a korban is voltak, ráadásul a politikai fordulat is sokaknál tényező volt.
Aztán volt az a réteg, akik látták a lehetőséget a privatizációkban, és tudták, hogy komoly esély van a vagyonuk megtöbbszörözésére.

Ezeknek egyikét sem látom bekövetkezni, vagy ha igen, akkor az már nagy valószínűséggel egy orbánmentes időszak lesz.

Eléggé eltérő képességek kellenek ma egy hazai boldoguláshoz, mint egy nyugat-európaihoz, ez azért biztos.
Lehet, hogy az is szerepet játszik, hogy én úgymond “a szocializmus végnapjaiból” katapultáltam a demokratikus és kapitalista körülmények közé, azaz nem itthon nőttem bele a maihoz vezető rendszerekbe, és azért idegen ennyire ami most megy?
Remélem, hogy még meglátjuk, melyikünknek lesz igaza!
A felvetés viszont ettől függetlenül is kimondottan érdekes, tényleg!

Ferenc Cserepkei 2017.10.17. 23:15:45

Nagyon szép argumentáció... Van vele 1 elvi baj. Ezt mondjuk Tölgyessy vetette fel közel 1 éve. Ez pedig az, hogy az Orbán rendszer a posztfeudális magyar hatalmi szruktúra újabb reinkarnációja. Igen ez az amiről Mixáth és Móricz is írt. A fő baj az, hogy kontraszelektív , nem a tehetséget jutalmazza, hanem azt aki meg tudja oldani a dolgait “okosba”. A végeredmény meg a vizes vb-n látott BKK e-jegyrendszer. Szóval van progresszió, csak felemás, gagyi, annyit amennyit a sógor érdekei megengednek. Lássunk 1 másik példát: bubi. Drága és nehézkes. Bubival szemben számomra 1 talány van: Mért a MOL gründolta, ugye aki gazdaságilag totál ellenérdekelt az egész sztoriban. Tele lesz a világunk ilyen gagyi szarságokkal, de Tölgyessy gondolatíve “ez egy diadalmenet egy zsákutcában” nem éppen boldogító és emlékezzünk vissza Horthy is már csak a nagyonszar és a katasztrófa között tudott választani. A vége meg az lesz, hogy sokadszorra gyarmatosítják az országot miután megint totálra lenullázódott. Hankiss szavai visz hangzanak a fejemben: ki kéne már találni ezt az országot. 300 éve szopunk a saját hülyeségünk miatt mint a torkos borz. Csak 1 tényadat: a spanyol gazdaság kb akkor szabadult fel amikor a miénk. Ők 90óta 300%ot nőttek, mi 40% ot. 1876 óta nem jutottunk sehova, azóta volt egy ezredforduló mi meg szopunk a XIX századi szarságainkkal. Röhej

illaim 2017.10.17. 23:23:49

@HaFr: Sajnos nem ez az egyetlen tévedésük! Ebből is csak az látszik, hogy fogalmuk sincs a való világról!

koala kóla 2017.10.17. 23:24:08

@Ferenc Cserepkei: Hát van ebben igazság, csak közben senki nem jobb Orbánéknál a palettán sőt mindenki aki már kormányzott sokkal rosszabb volt.

Tehát biztos kontraszelektáltak, de akkor milyenek voltak a többiek? Orbán mind3 ciklusa gazdasági siker lett, ha nem 11 évet kormányoz hanem 27et most nem itt tartanánk.

Tehát lehet hogy nem is jártunk volna rosszul ha 90ben örökös királlyá koronázzák. Legyünk őszinték, senki sem a diktatúra elől menekül innen hanem szimplán többet akar keresni, igaz?

balazssoma92 2017.10.17. 23:43:58

Ha maradna a jelenlegi kormány még 2 ciklust, reálisnak tartanátok egy érezhető életszínvonal emelkedést? Arra gondolok, hogy szerintetek mennyi időbe telne az országnak elérni az EU átlagot? Ugye most vagyunk 60-70% fele. Nyilván nagy reálbérelmelkedés csak viszonylag alacsonyan tartott infláció mellett lehetséges. A végén még összejön Orbánnak?

koala kóla 2017.10.17. 23:49:06

@balazssoma92: Hát az nem valószínü hogy még 2 cikluson keresztül ne lesz vmi gazdasági vagy politikai válság az EUban amitől azért nagyon erősen függünk.

De ha a külső körülményeket kiveszed és a külső környezet olyasmi lesz mint 2012 óta / vagyis inkább jó, de nem nagyon jó, 2004-08ban Európa gazdaságai gyorsabban nőttek/ akkor egy 30%-os, esetleg 40%-os nettó reálbér emelkedés reális lehet 8 év alatt. Az átlagos béreken.

Tehát a mai bruttó átlag körül lehetne a nettó átlag, ez összejöhet de nem csak Magyarországon múlik, bárki is vezeti majd.

balazssoma92 2017.10.17. 23:52:14

Van esély arra hogy valaha is utolérjük Ausztriát?

koala kóla 2017.10.17. 23:55:53

@balazssoma92: Nincs. De az EU lakóinak a 80%-a az osztrák szint alatt él.

koala kóla 2017.10.18. 00:12:31

És ezt persze úgy értem hogy az inflációt már leszámoltam belőle.

Tehát ha nem 200 nettó lenne az átlagbér, hanem 300 nettó, akkor a munkacélú kivándorlás nagyrészt eltünne.
Még mindig alig a felét keresnénk az osztrákoknak, tehát aki a határ közelében lakik még mindig átjárna, meg akik komoly karriert építenek azok mindenképp elhúznak majd, mert Mo. túl kicsi de az ilyen migráció nyugaton 50 éve normális.

Azért gondolom hogy 30-40% béremelés elég, mert cseheknél 250ezer a nettó most az átlagfizu és nagyon kevesen vándorolnak el, pedig nekik tényleg a szájukban van Ausztria és Németország. Otthon kényelmesebb és olcsóbb.

Viszont az a fizetés már elég ahhoz, hogy egy csomó bevándorlójuk is legyen /most főleg ukránok és szlovákok/. Tudom miről beszélek dolgoztam Prágában és a fentieken kívül egy rakás olasz, görög, sőt britek is dolgoznak a városban, hiába keresnének otthon jobban, ha a pénzük szart sem ér.

Alkibiadesz 2017.10.18. 05:27:04

@HaFr:
Meg kell próbálni! :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.18. 06:52:06

@balazssoma92: erre nem mernék fogadni a jelenlegi trendek mellett -- így 2100 körül várható (mármint tényleg)

chrisred 2017.10.18. 06:53:00

A leírt folyamaton már többször gondolkodtam, kicsit az írek helyzetét érezve analógiának. Náluk a krumplivész, nálunk a rendszerváltás csődje indított el egy népvándorlás jellegű folyamatot, aminek következtében a nép többé már nem egy adott területhez (Ír-sziget, Kárpát-medence) kötődik, hanem szétoszlik a világban. A volt haza pedig átalakul egyfajta zárvánnyá, kulturális-etnikai emlékhellyé.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.18. 06:56:45

@Ferenc Cserepkei: igen, ez egy alapvélemény -- én nem erről írtam, hanem éppen ennek mekllékhatásáról a legjobb emberek elköltözésében

Morpheus. 2017.10.18. 06:57:02

Kifordított és torz logika, hogy egy alapvetően nemzet-ellenes, oligarcha érdekeket szem előtt tartó, rövidlátó, harácsoló és tékozló politizálást pozitívnak állít be, megmagyarázva, hogy mindez tulajdonképpen a javunkat szolgálja, hiszen versenyre kényszerít és a tehetségesek kiválasztódását segíti. Pfffff. Abban is nehéz a jót látni, hogy a rendszer külföldre űzi a tehetséges és szorgalmas embereket. Éppen hogy itthon kéne tartani őket, AZ lenne a nemzet érdeke. A NER iszonyúan ártalmas és ha a történelem 100 év múlva megjegyzi, akkor az leginkább a legfelső politikai elit oligarcha-milliárdosokká alakításáról és a Magyarországra érkező EU vagyon elherdálásáról fogja megjegyezni

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.18. 06:58:28

@Morpheus.: ez van, a többi logika már unalmas

Morpheus. 2017.10.18. 09:02:18

@HaFr: legyen unalmas de IGAZ; inkább, mint látogatóvadász torzítás!

Mr Flynn Rider 2017.10.18. 09:03:50

Te figyi, blogíró, arról nem akarsz írni, hogy a sok "versenyképes", agresszív fideszes seggnyalóban, akik ebben az országban rajtam "boldogulnak" hol a gerinc, hol az érték, amit megtermelnek?

Milyen versenyképesség az, ami nem termel semmit, csak önmagát újra?

Milyen versenyképes az, aki itthon "boldogul"? Jó kapcsolatai vannak és nincs semmilyen elve, hanem átgázol a többin. Ez nem kapitalizmus, ez nem jobboldaliság, ez marakodás. Ennek nincs köze a te szemszögedből "reális" olvasathoz. Ez a marakodás és a lopás beállítása "versenyképesnek". Pedig a "versenyképes" pont ott kezdődik, ahol nincs korrupció és nincs a család-rokon-haverok közösből való tápolása, megsegítése.

Amire te gondolsz, az a túlélés, bármi áron: aki túl akar élni és boldogulni akar, az vagy benyalja magát, vagy külföldre távozik. Vagy megmarad középszinten.

Vaki Vaki 2017.10.18. 09:07:27

@HaFr: "a kkv-ink versenyképessége sz*r, a kétharmaduk nem ér semmit"

Ami teljesen rendjén is van.
Mert nem vállalkozók!
Az "egymillió vállalkozások országában" te mit vársz?
Egy 6 millió munkaképes ember hogy képes 1 millió vállalkozást üzemeltetni?
Sehogy!
Mert ezek nem vállalkozások, ezek kényszervállalkozók, a nem működő munkaerő piac menekülési útjai.
Én pl nem is vállalkozónak tartom magam, hanem önfoglalkoztatónak neveztem ezt a tevékenységet sok-sok éven át.
Nem egy főnöke van az embernek, hanem tucatnyi cégnek nyujt szolgáltatást, abból él. Ez nem vállalkozás. De még az általam ismert kisebb cégek (akár 20-30 fősek is) csak munkacsoportként funkcionálnak, "mi együtt bevállaljuk, megcsináljuk és a fizetésünk kitermeljük".
Mert eddig terjed a piaci lehetőség, ennyit finanszíroz meg a piac. A vállalkozás teljesen más.
Tőkét fektetsz be, van egy célod, a tőkével unkaerőt vásárolsz (mégha a sajátodat is) és ez a munka kitermeli a profitot. Na ez nincs.
Nincs tőke!
Nincs piac!
Nincs olyan piaci ár ami a munkaerő árán túl finanszírozna, így profitot hozhatna létre!
Nincs profit, nincs tőkefelhalmozás!
Mi a francokat vársz te ezektől az emberektől?

Vaki Vaki 2017.10.18. 09:19:26

@Vaki Vaki: Ja és ennek az általad "elfogadott" haveri kapitalizmusnak nevezett rendszernek az a következménye, hogy nem is lesznek életképes és jól működő KKV-k!
Pedig ezek lennének képesek felszívni a munkaerőt, vagyis marad a nyomor!

A haveri kapitalizmusod ugyanis koncentrálja a tőkét (amúgy alkalmatlan) cégekbe és nem nyit piacot, amin a vetélkedő cégek ill. a beszállítók, a KKV-k profitot termelhetnének, vagyis tőkét felhalmozva vállalkozásként üzemelhetnének.

Mindezeken túl a külföldre ment emberek, cégek (anyagi és szellemi tőke) csak igen kis része jön vissza, ott felhigul és beolvad.
Egy nemzedék múlva semmi nem lesz az elképzelésedből "A "haza" olvasata éppen úgy változik meg ezek számára, ahogy a lokalitáson túllépő globális világ megköveteli".

A most lelépők gyerekei-unokái már nem ismerik a magyar kultúrát, nem tekintik még szellemi szinten sem hazájuknak ezt a kis földdarabot és jó eséllyel a nyelvet sem ismerik majd.
De ez így van jól.
Fatalista vagyok: ennek a nemzetnek pusztulnia kell, ha képes ilyen "uralkodó osztályt" megtűrni a hátán, aminek az elzavarásához még életveszélyt sem kell(ene) vállalni, csak felemelnie a seggét négy évben egyszer és szavazni.

Európai téridő 2017.10.18. 09:32:08

"aki erre indul be és nem tartja annyira fontosnak a jólétét, az egészségét, a családját, a tudást stb., hogy többet várjon a politikától és az országtól, az megkapja, amire vágyik" - Kik is fosztották meg a magyarságot mindettől évszázadokon keresztül? Amúgy a "jólét, egészség, család, tudás" fogalmi összekapcsolása eléggé mesterkélt, illetve kissé "arisztokratisztikusan" összegyúrt. A "józan paraszti ész" is tudás, csak nem annyira "úriasan" sznob, mint az, amiről a szerző dumál. És Kölcseyvel szólva: "Hányszor" - is keletkeztek - Balzac-kal szólván: "elveszett illúziók" a magyar történelem folyamán ? Hát ezek a "deprivatizációk" redukálták le ennyire azokat a vágyakat, amelyekről HaFr povedál, lekicsinylően, nadrágos úri huncut módon.

jaap 2017.10.18. 09:39:03

Már a cím téves.

MIx 2017.10.18. 09:44:09

Hibás a cikk logikája.
A tehetséges tolvajok tényleg kiválasztódnak. Ők "csak" a pénzt termelő emberektől lopják el értékeiket.
A valóban tehetséges, értéket termelni tudó embereknek csak az országon kívül van reális érvényesülési esélye. Így ha a cikk logikája szerint ezek az emberek elmennek külföldre, az itthon maradt élősködőknek nem marad mit ellopni!

Ez mutatja, hogy nem tehetségesek, nem látják át a makrogazdasági összefüggéseket.

Aratni csak ott lehet, ahol vetnek is.
Ezek a tolvajok csak aratni akarnak.
Ez hosszú távon az ország lepusztulását, a versenyképesség drasztikus csökkenését okozza, ami a harmadik világ szintjére sodor bennünket.
Őket ez nem zavarja, hiszen már dédunokáikat is "saját lábra" állították, a többi meg le van .....

Vaki Vaki 2017.10.18. 09:49:46

@morph on deer: "azaz nem itthon nőttem bele a maihoz vezető rendszerekbe, és azért idegen ennyire ami most megy?"

Én itthon éltem végig, és nekem is "idegen" (értsd kiráz a hideg tőle) ami "itt megy".

Pedig nem a vesztesek közé estem :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.18. 09:54:30

@Mr Flynn Rider: pontosan, ez a felismerés hozta létre a versengő társadalmakat és a kapitalizmus eszközeit

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.18. 09:54:54

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Úgy, hogy a versenyképes, hatékony internetet használod arra, hogy terjeszd azt a nézetedet, miszerint "nemet mondunk a versenyképességre, a hatékonyságra".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.18. 09:55:30

@Morpheus.: ha látod a szövegben, hol hibás, bátran mutass rá -- a jelzőkkel teli a padlás

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.18. 09:57:05

@balazssoma92:

Nem lehet elérni az EU-átlagot. A gazdaság elnyomóink kezében van, a magyar kormányzatnak rendkívül szűk a mozgástere.

A választás nem jók között vannak, vagy rossz és jó között, hanem rosszak között:
- Fidesz - kiszolgálja a nyugati tőkét, időnként picit meghúzza a nagytőke bajszát, s ezt aztán hatalmas szabadságharcnak mondja,
- ballibek - lelkesen tapsolvga sozlgálják ki a nyugati tőkét, még "reformokat" is bevezetnek a magyar kisember fokozottabb elnyomása és a nyugat hatékonyabb nyalása érdekében.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.18. 09:59:42

@neoteny:

Az internet egy eszköz, mint a papír, a kerék, a toll és a kalapács. Nem valamiféle misztikus ideológiai valami.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.18. 10:01:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Én a nép oldalán állok, s nemet mondunk a versenyképességre, a hatékonyságra, s minden más népelnyomó varázsszóra."

Mégis az interneten keresztül bégetsz, ahelyett, hogy füstjelekkel osztanád mélyelemzői tevékenységed gyümölcseit.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.18. 10:17:16

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Az internet egy versenyképes és hatékony kommunikációs eszköz.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.18. 11:04:58

@neoteny:

Minden találmány az végülis, de ennek semmi köze a közgazdasági értelemben vett versenyhez.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.18. 11:10:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Helyesen: minden _használt_ találmány versenyképes és hatékony a használói szerint.

Hogyne lenne köze a közgazdasági értelemben vett versenyhez: azzal, hogy az internetet használod a nézeteid terjesztésére, kinyilvánítod azt a meggyőződésedet, hogy számodra az internet a legversenyképesebb és leghatékonyabb kommunikációs eszköz a nézeteid terjesztésére. Ugyanis ha lenne más, az internetnél versenyképesebb és hatékonyabb kommunikációs eszközöd a nézeteid terjesztésére, akkor azt használnád.

"Én a nép oldalán állok, s nemet mondunk a versenyképességre, a hatékonyságra, s minden más népelnyomó varázsszóra."

Mégis az interneten keresztül bégetsz, ahelyett, hogy füstjelekkel osztanád mélyelemzői tevékenységed gyümölcseit.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.18. 11:23:36

@neoteny:

Az internet ugyanúgy nem az elnyomás eszköze, ahogy a toll se az. Mindkettő használható bármire, jóra és rosszra is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.18. 11:24:59

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Azzal, hogy az internetet használod a nézeteid terjesztésére, kinyilvánítod azt a meggyőződésedet, hogy számodra az internet a legversenyképesebb és leghatékonyabb kommunikációs eszköz a nézeteid terjesztésére. Ugyanis ha lenne más, az internetnél versenyképesebb és hatékonyabb kommunikációs eszközöd a nézeteid terjesztésére, akkor azt használnád.

"Én a nép oldalán állok, s nemet mondunk a versenyképességre, a hatékonyságra, s minden más népelnyomó varázsszóra."

Mégis az interneten keresztül bégetsz, ahelyett, hogy füstjelekkel osztanád mélyelemzői tevékenységed gyümölcseit.

Carmichael 2017.10.18. 11:31:23

@HaFr:
Sajnos igen, azzal a céllal, hogy passzívvá tegye őket mind a saját sorsuk, mind a hatalom birtokosai ellen.

GyMasa 2017.10.18. 11:59:17

@Hidvégi Mihály:
...amiből hazánknak semmi, de semmi haszna nem származik, miközben az országot stabilizálni tudta igen alacsony szinten...
AZt ketlem, hogy semmi haszna nem szarmazik.
Amikor en hazamegyek, ami evente tobbszor is elofordul, siman elkoltok alkalmankent egy otthoni minimalbert ilyen-olyan dolgokra.

GyMasa 2017.10.18. 14:10:36

@balazssoma92:
...A végén még összejön Orbánnak?...
Ez csak akkor lehetseges, ha a magyar gazdasag megerosodik. AMig a - foleg - nemet multik filleres osszeszerelo uzemei leszunk, addig errol teljesen felelsleges fantazialni.
Ugyanis, ha egy magyar sori munkas ugyanannyit keresne nettoben, mint egy nemet, akkor az azt jelenti, hogy a munkaadonak sokkal tobbe kerulne Magyarorszagon termeltetni, mint Nemetorszagban (Mo.-n a netto ber 2x-ese a munkaado osszkoltsege, No.-ban meg talan csak 1,5x)
Nem szamolva az egyeb, nehezito tenyezokkel (jogi, erkolcsi "kulonbsegek", korrupcio, stb), minek tartana fenn akkor Magyarorszagon egy termelo uzemet, ha Nemetorszagban olcsobb ugyanazt a termeket eloallitani viszonylag kevesebb problemaval?
Nyilvan, van a kormanynak egy minimalis mozgastere ezugyben, mert csokkentheti az elomunka terheit, meg ideig-oraig lehet alkalmazottankent 30 millio HUF-fal tamogatni a multikat, de ez a vegtelensegig nem eri meg.

Laptop7712 2017.10.19. 12:01:34

@Hidvégi Mihály: Mihály, ez történet ott kezdődött róth manó alatt az 50-es években. 30 éve ez a szellemi örökség van hatalmon, csak kezdjük nagyon elfelejteni. Ott lett eltolva az ország a módszerváltáskor, hogy nem történt meg a lusztráció, és nem tiltották ki ezeket az embereket minden gazdasági,és politikai funkcióból. Lásd az észteket, a letteket, vagy a litvánokat. Ott a lincselés elől menekültek a komcsik.
Nálunk mi volt? Lakiteleken összeültek a reformkommunisták, és a párt irányítása alatt eljátszották a módszerváltást. Nem normális az az ország, ahol egy átlag magyarnak semmi, ismétlem semmi gazdasági lehetősége nincs, madár mindegy, hogy egymillió vállalkozás van az országban.
A politikai, és gazdasági elit teljesen hiteltelen, az a mérhetetlen sok tanácsadó, aki a külföldi központokból kapja a fasza fizetéseket, már nem tudja tartani az ideológiát, nagyon komoly változások lesznek.
Valaki azt mondja, hogy ez az ország megérett arra, hogy elvesszen. Persze, a fiatalok nem akarnak részt venni abban, hogy gombokért beszopják a harcifaszt. Igazunk van, és nem lehet megetetni velük azt, hogy érdemes bruttó 275 000 Ft-ért tolni a multinál. Beáll ideig óráig, míg rá nem jön, hogy át akarják baszni.

Egyre több fiatal, és középkorú kérdőjelezni meg a 1989-es konszenzust, és kérdezgeti apucit, meg nagypapit, hogy miért árulta el az országot ott, 30 éve, és miért adtak el bagóért mindent.
Zorbánék azért kellenek, hogy egyre több embernek nyíljon ki a szeme, szálljon ki a langyos életéből, és végre kezdjen el alkotni. Ha meg mélyen belenézünk a valóságba, akkor ezt minden rendszer támogatja. Baszik beállni töszöket összerakni a deutsch leányvállalathoz, mert minek?
Inkább kefél egyet a szénában, és élvezi a napfényt, és ez így van jól.

Kezdenek rájönni az emberek az ősi igazságra, hogy napi 3 óra melóval lehet boldog életet élni, stresszmentesen, és nagyon sokáig, úgy, hogy a szabadidejével bármit kezdhet.
Nálunk ez a történeti tradíció, ezzel meg nagyon nem lehet versenyre kelni.

Jönnek majd a tudós lovagok, akik hazahozzák a tudást nyugatról, meg a messzi keletről, és működő gazdasági modellé szervezik. Zorbánék azért vannak, hogy ezt a folyamatot katalizálják. Ez hitet, tartást fog adni az embereknek, és el lehet majd küldeni a picsába e német kisfőnököt, és mehet haza a törppbe.
Ennyi.

Nyugaton már érzik a vállalkozások, hogy az "alternatív gazdaságtan" kezdi felzabálni a regnáló gazdasági rendszert. Ettől meg a hideg veríték veri ki a mostani milliárdos cégvezetőket. Vagy tönkre verik őket lokális szinten, vagy az élére állnak a változásnak.

Pl. bevándorló csávó UK-ban 20.000 GBP-ből odabaszott a bankoknak, mivel képes volt odatenni ebből a lóvéból egy fintech céget (utalj haza a rendszeremen keresztül) - nem informatikus a csávó - mára évi 1 milliárd font profitot termel a cége. A kódot szabadon hozzáférhető rendszerekből rakták össze az adott célfeladatra -

Nagyon komoly átalakulás hajnalán vagyunk, és roppantul nem temetném az országot. Inkább egy nagyon komoly paradigmaváltás közben vagyunk, és a regnáló gazdasági rendszer, és prominensei, ha nem tudnak változni, le lesznek cserélve. A kérdés az, hogyan fog ez a folyamat elindulni. A varázstalanítás elindult, már nem a 90-es években vagyunk, hogy a nyugati megoldások abszolút jók. Akkor sem voltak azok minden esetben, és most sem azok. van magyar út, el kell fogadni, - eztet mondja a zorbán, akinek nem tetszik, annak pá- pá. -
Tessék átlag józsinak támogatni a vállalkozását, úgy mint nyugaton, ha nem ki fogják tenni az ilyen bankot, vagy felvásárolja majd a lőrinc barát, vagy bármelyik név a naptárban.
Amit látok, elindult egy tisztulási folyamat, és egyre többet kérdezgetnek az emberek.

Geo_ 2017.10.20. 23:16:46

@444: hogy miért lett megválasztva ez a (banda helyett) társaság? Te viccelsz:

geo1.blog.hu/2017/04/29/kormanyprogram_5_perc_alatt

Lavinia Pinkerton 2017.10.22. 10:45:27

@Hidvégi Mihály:

Talán úgy értette, hogy a tehetségek kiválasztódnak, hogy kilökődnek az országból.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.10.22. 21:31:07

@Laptop7712: Van egy ma még nem látható folyamat. A németek kifogynak lassan a keleti munkaerő utánpótlásból. (nyugatról már rég kiogytak) Az ipari forradalom 4.0 pontosan azt a réteget nem váltja ki, amiből egyre kevesebb van. A kutatás, fejlesztés, oktatás felszívja a helyi német erőforrásokat. 2017-ben megközelítően 3 millió a főiskolai, egyetemi hallgatók száma, ezen belül a művészeti tagozatokon több, mint 33 ezren tanultak. A szakmát tanulók száma több, mint tíz éve folyamatosan csökken. A múlt évben ez a szám alig haladta meg az egymilliót.

Ebből kiolvasható, hogy nem a nagyon távoli jövőben, (ha a trend marad, pár év múlva) komoly gondokkal fog a német gazdaság szembenézni, mivel már nem lesz mobil keleti munkaerő. Akarják nem akarják nagy nem várt béremelést generálhatnak a német cégek itthon és még a maitól is nagyobb mértékű lehet a német cégek beáramlása az országba. Ha addigra nem kap észbe a magyar munkaadói réteg, kiürülnek majd a gyártó, földolgozóhelyeik, mert a nyugati cégek kilóra veszik meg a helyi magyar munkaerőt, ami egyben elindíthat egy olyan folyamatot is, hogy nyugatról megindul a képzett és odakint gyakorlatot szerzett munkaerő visszaáramlása.

Laptop7712 2017.10.22. 22:49:38

@digipenna: Németországban nagy a gond, látom is, és beszélgetek haverokkal is. A képzett német munkaerő - mérnökök, technikusok, stb. - köszönik szépen, inkább lelépnek, és a jobban fizető országokban telepednek le. Ez tény. Az hogy a német cégek jönnének keletre, azt el tudom képzelni, mivel ezzel az üzleti tervvel még nyernek egy, maximum két évet, többet nem. Ha van egy kis esze zorbánnak, olyan helyekre engedi majd be őket, ahol ténylegesen képezni kell a munkást, bármelyik pozícióban, ha nem, akkor pápá. Azért, mert egy fiatal általában jobbikos, és arra szavaz, hogy ne fölözze le a maradék krémjét a betelepülő multi.
Egyre többet hallom, hogy mindenki kezdi megkérni egy normális élethez szükséges havi fizetést, ah nem fizetik meg, akkor nem fog dolgozni.
Ne felejtsd el, nyugaton nincs más lehetősége egy fiatalnak, van a bérelt szobája, meg a melóhelye, 20 nap évi szabadsággal, jobb esetben, ha melózik. Nálunk azért vidéken sokkal több lehetőséggel rendelkezik egy fiatal, csak a barom politikusaink az elmúlt 30 évben elhitették vele, hogy szart nem ér egy vidéki porta. Kezdenek rájönni a fiatalok, hogy nem így van ez. Jobb bio kaját eszegetve felnevelni két gyereket, mint napi 8 órában húzni az igát Hanzinak.
Hidd el, ez már mozgalom szinten létezik, és egyre többen élnek vele, mint választási lehetőség. Ezért panaszkodnak a toborzók, roppantul nem megy a 20 éve bevett taktika a toborzásra.
Nem akarok itt most mondani semmit, de hogyha a hazai KKV rendszer a mostaninál jobban megroppan, akkor az át fog menni politikai problémává, amiből a jobbik fog kijönni győztesen.
A muttinak azt kellene felfogni, hogy ma már a kelet nem a nagy Reich külső csatlakozott gyarmati sorban tartható tartománya.
Vitya kilépteti az országot az eu-bol, - sokan mondják hogy reális alternatíva - maradnak itt a szép szagos gyárak. Oszt akkor mi lesz? Volt már ilyen a történelemben..

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.10.23. 10:02:27

@digipenna: a 4.0-ás szerintem a magasabb kvalifikációra épít, illetve tartalmazza az alacsonyabb iskolázottságúak betanítását; az iskolai oktatás relatíve egyre kevesebbet ad hozzá a szükséges készségekhez
süti beállítások módosítása