1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.10.14. 08:57 HaFr

Mi lenne, ha felhagynánk végre az antikapitalista sületlenségekkel?!

Képtalálat a következőre: „karácsony gergely”

A -- gyors, nagyvonalú becsléssel, 40 ezerrel számolva -- választójaként évi egy műsorpercet kapó Párbeszéd párt elnöke (hangsúlyozom, a Fidesz ehhez képest -- arányosan nézve -- nincs bántóan felülreprezentálva a médiában) ezt nyilatkozza:

"Önöknek mi a sztorija? 
– Úgy érzem, nekünk van leginkább sztorink, a Mindenki számít című programunkban le is írtuk, hogy milyen országot szeretnénk. Magyarország az elmúlt harminc évben a tőkebeáramlásra építette a politikáját, úgy próbáltuk felpörgetni a gazdaságot, hogy szálláscsinálói lettünk a külföldi tőkebefektetéseknek. Ma már nagyon sokan úgy vélik, hogy ez sehova nem vezet, mi is ezt gondoljuk."

Nem tudom, Karácsony Gergely mit gondol, hogy működik a kapitalizmus, hogy a végén kiesik belőle az öltönye, amelyik nem szakad el, és az íróasztala, amely nem kerül a mai ára tizenötszörösébe. Fogalmam sincs, de ha tudná, akkor nem nyilatkozna a legócskább gagyimarxizáló terminusokban a kapitalizmusról. Azok a "nagyon sokan", akik hozzá hasonlóan vélekednek, nyilván éppen úgy felülreprezentáltak a pártjában, mint ő a nyilvánosságban, amivel még ellennék, de a baj sajnos az, hogy felülreprezentáltak az országban is. Szerencsére, miután megtudtuk, hogy nem esne le a gyűrű a kisujjáról, és akár tárgyalna a Fidesszel is (megszokhattuk, hogy KG gyakorlatilag minden párttal folyamatosan tárgyalna, ami valóban az egyetlen racionális döntés a részéről, tekintve, hogy megegyezés hiányában úgy zúgna ki a parlamentből az egyetlen képviselőjük is, mint a huzat), a pártelnök-polgármester pontosítja az üzenetét:

"Nagyon fontos változást kellene meglépnünk, az emberi tőkébe kellene befektetnünk. 

– Ez akár az LMP-s vagy a jobbikos történetbe is beillene. 
– Lehet, de ők nem pont ezt mondják. Azzal, hogy az oktatásra, egészségügyre többet kellene fordítani, nyilván mindenki egyetért, örülök is, ha vannak közös pontok az ellenzék programjaiban. Mi az emberek bérébe, oktatásába, egészségügybe akarunk befektetni, olyan új gazdasági modellt szeretnénk felépíteni, ami az emberi tőkén alapszik. Magyarán egy olyan országot akarunk építeni, aminek sikere a társadalmi kohézión, az emberen, az emberiességen nyugszik."

Ammi az, ha szabad kérdeznem, hogy "olyan új gazdasági modell, ami az emberi tőkén alapszik"? Az lenne a béremelés? Aha. Majd üljön le azért egy legalább közepes közgazdásszal, hogy átnézzék a nyilatkozatait, mielőtt nyomdába kerülnek. Vagy mit gondol, az Audi S8-as vagy a zuglói biciklik milyen modell alapján készültek, tán önkioldódtak egy földbe csapódó meteoritból -- vagy valami német mérnöki team tette oda magát inkább? Az ő fizetését szerinte ki dotálja most, ha nem a kapitalista "emberi tőke"? KG-nek fogalma sincs egy gazdaság működésének alapvetéseiről. Hét és féléves ellenzéki lét után ezt bírja mondani arra a kérdésre, hogy kicsoda ő, mit képvisel és miért szavazzunk rá. És amit mond, az az egyik legócskább -- nem a leghibásabb, ami még vitatható lenne, hanem a legócskább -- antikapitalista propaganda, amit az utóbbi években hallottam. Most, amikor látszik, hogy nem képesek ő és tündöklően tehetséges balos pártelnök kollégái egy más által megszervezett akciót sem végigvinni (itt a választási reform érdekében), és ezzel felállni a lassan már csak metaforikus közös színpadra, már csak tárgyalni tudnak a nagy semmiről, és hozzá még olyan színvonalú szövegeket nyomni szakmányban, mint itt a polgármester -- aki azon az alapon akar ellenzéki listavezető lenni, hogy ő a legnépszerűbb baloldali politikus, hát igen, ha másképp nem megy --, akkor azt mondom, védjük meg magunkat ettől az ellenzéktől. De szerencsére nagy erőfeszítés nem kell ehhez, rózsafüzér pláne nem kell, egyszerűen hátradőlünk, és nézzük, amint a legnépszerűbb embert és társait jól megérdemelten elnyeli a politikai szakadék.

Eljött az ideje, hogy megvédjük az ilyen ellenzéktől a maradék józan észt az országban, mert ha már kormányváltani sem tudnak, tényleg nincs miért zárójelbe az értelmünket, amikor hallgatjuk őket. Mert az, kérem, abszurdum, hogy ez a jóember azt várja el, hogy félszázalékos állapotában ne csak miniszterelnökként gondoljunk rá szeretettel, de még az ökörségeit is komoly bólogatással kísérjük. Van nekünk elég bajunk ezen kívül is, Uram.

216 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2612974292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 11:34:30

@444:

"ameddig a magyar ipar képtelen egy félautomata háztartási gépet legyártani, addig ne akarjon intelligens lófaszt."

A "magyar ipar" nem egy homogén entitás: lehetséges az, hogy egyes részei képtelenek egy félautomata háztartási gépet legyártani, míg más részei képesek, és megint más részei képesek intelligens lófaszokat gyártani.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 11:36:03

@444:

"a jobbágyság nem a magyar urak ellen lázadt"

Ja, mert a jobbágyságnak más vágya sem volt, mint hogy egy csomó adót fizessen meg robottal szolgáljon a földesurának.

Eszed annyi, mint a lefejezett porcelánkutyának.

GyMasa 2017.10.16. 11:51:10

@Laptop7712:
Teljesen egyet ertek!
Nemetorszagban elo sem kerul barmelyik felveteli elbeszelgetesemen, hogy melyik egyetemre jartam.
Ellenben megnezik a szakmai hatteremet, es letesztelnek ilyen apro feladatokkal.
Es, termeszetesen, a szakmai interjuztatoval angolul megy a beszelgetes, a HR-essel meg nemetul.
Igy jo 1,5 ora alatt MINDENT ki tudtak rolam deriteni.
Marmint mindent, ami relevans abbol a szempontbol, hogy az adott munkakort el tudnam-e latni.
Ez az egyetem fetis is csak talan a top100 eseten ertelmezheto. De ott is inkabb a kapcsolati halo a nagy ertek, es nem a tobblet tudas.
(ugye pl. a Harvard-on jo esellyel talakozik az ember volt POTUS gyerekekkel, meg milliardos csemetekkel, es ott van eselye osszebratyizni is veluk)

GyMasa 2017.10.16. 11:56:12

@444:
...ameddig a magyar ipar képtelen ...
Nem egeszen ez a problema!
A problema az, hogy le tudna gyartani akar egy urraketat is, csak a PROFIT ezutan a gyartas utan nem marad az orszagban! (Es, ertelem szeruen a know-how sincs itt)
Tehat az elso teendo, hogy legyenek valahogy magyar tulajdonu cegek, amelyikek itthonra termelik a profitot.
Ha ennek az az aelso lepese, hogy csicska beszallitonak kell lenniuk valamelyik multinal, akkor ezt kell csinalni, es sporolni a tovabbfejlodesre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 12:10:45

@GyMasa:

"az elso teendo, hogy legyenek valahogy magyar tulajdonu cegek, amelyikek itthonra termelik a profitot"

Van egy ezt megelőző teendő: hogy legyenek magyar tulajdonú cégek, amelyek profitot termelnek.

2017.10.16. 12:29:38

@neoteny:
már a 13. század legvégéről van feljegyzés debrecen egyik (!) földesúrának kereskedő jobbágyairól. debreceni rafain jobbágyai kereskedtek. az egyik unokaöccse volt dósa mester. az ő saját birtoka volt mesterfalva (a mai mester utca környéke). és jobbágyai nagyrészt iparosok voltak. volt egy harmadik udvarház is. és azok jobbágyok péter úrfi alá tartoztak és földet műveltek.

2017.10.16. 12:31:31

@neoteny:
1407. Gara Miklós nádor megparancsolja Bihar, Szabolcs megye nemességének, hogy azoknak a jobbágyoknak, akik tartozásukat kifizették, Debrecenbe költözésüket meg ne akadályozzák.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 12:33:17

@444:

"a jobbágyság nem a magyar urak ellen lázadt"

Ja, mert a jobbágyságnak más vágya sem volt, mint hogy egy csomó adót fizessen meg robottal szolgáljon a földesurának.

Eszed annyi, mint a lefejezett porcelánkutyának.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 12:36:06

@444:

"a jobbágyoknak, akik tartozásukat kifizették"

Az adótartozásaikat. Nem arról volt szó, hogy hitelbe vettek valamit a földesuruktól, és azért lettek volna tartozásaik.

Laptop7712 2017.10.16. 12:37:46

@GyMasa:
Figyu, kellene nekem egy integrált termelési rendszer, full automatizált gyártási szisztémára építve magyar KKV rendszerre optimalizálva a szériagyártást.

Úgy gondolom, hogy amire képes volt a hazai tulajdonú ipari rendszer a késői 80-as években, arra most is képes a hazai tulajdonban lévő KKV rendszer.
Míg pl. az itteni helytartó, és a "seggnyaló gazdaságtani" paradigmájában nyugatról vár egy telefont a cégközpontból, hogy mit tehet a helyi leányvállalatban, - igaz ezzel szarrá keresi magát a helyi szinthez képest, mivel megkapja a pozíció világátlagára járó fizetésnek a felét, és úgy érzi, jól él, pedig dehogy, ez nincs így.

Addig ez a cucc megszervezhető egy szaros mobiltelefon megfelelő használatával.

Adjuk el a világpiacon, oszt jóvan. Egy ilyen cucc megtervezéséhez minden rendelkezésre áll. Preferálnám a cucc automatizálásénak tervezésekor az analóg számítógépek használatát a megfelelő helyeken, mivel egyszerű felépítésű mint a faék, és egy 5.-es is meg tudja tanulni hogyan is kell varázsolni ezt a cuccot.

Kurvára el vagyunk tévedve, és nem vesszük észre, hogy abból kellene főzni, amink van, és ez nem kerül még lóvéba sem, de ehhez az kell, hogy magyarul kellene gondolkozni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 12:50:40

@444:

"1407. [...] Bihar, Szabolcs megye"

Ez nem mond semmit arról, hogy mi volt a helyzet

- 1407 előtt
- máshol mint Biharban és Szabolcsban
- milyen mértékben és meddig került betartásra ez a parancs

A jobbágyság részletes (jog)történetéért ld. a már linkelt művet:

mek.oszk.hu/11900/11987/11987.pdf

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 12:53:27

@Laptop7712:

"Adjuk el a világpiacon"

"ehhez az kell, hogy magyarul kellene gondolkozni"

Ez feltételezi, hogy a világpiacon vannak vevők a magyarul gondolkodással előállított termékekre _olyan árakon_, amik meghaladják a magyarul gondolkodással előállított termékek költségeit.

Laptop7712 2017.10.16. 13:02:56

@neoteny:
Nekem ez az izzadás nagyon tetszik, amit a témában levágsz, ez nem semmi. Csak gratulálni tudok. Egy valami látszik az egész hozzáállásból, amit csinálsz. Semmit nem értesz abból, hogy miért, milyen szakrális alapokon nyugodott a Magyar Királyság területén elsősorban az íratlan szokásjogból levezetett törvénykezés, - később összefoglalták írásban is - és ez hogyan nyilvánult meg a jobbágy - földesúr életközösségében. Azért fogalmazok így, mert a jobbágy, mint fogalom jelentése teljes jelentéstartalmi átalakuláson ment keresztül a kora középkortól napjainkig.
Indulj ki a fogalmi jelentésből. Többre mész. javaslom neked, hogy nézz utána ki volt Mátyás Király, és miért mondják azt a történészek, hogy ő volt az utolsó teljes értékű szakrális Magyar Király.
Továbbá miért vállalta a magyar nép a Mátyási utat. ha ezt egy kicsit is megérted, közelebb kerülsz ahhoz,hogy mit is jelent a magyar nyelvben az uradalom, uralom, úr, szóbokor. A magyar nyelv nagyon egzakt nyelv, nem én mondom, hanem a nyelvészek. :) :) :)

Laptop7712 2017.10.16. 13:11:04

@neoteny: Neo, kérlek, jobb avgy te ennél, de tényleg. Miért kell azt tolni, hogy a magyar barom, és képtelen világpiacon eladható termék összeállítására? hagyjuk mér ezt a baromságot, de tényleg.
Az 1948-as forradalom alatt azt mondták, hogy az idegen szívűek - magyarul is beszéltek - húzzanak el, és nagyon ne beszéljenek bele abba, hogy mi miért történik.
Na most ha adoptáljuk ezt a történetet a mai világra, akkor lehet érezni a páni félelmet, ami kitapinthatóvá válik. A "zorbán" baszik mindenre, és ez a népnek tetszik. ennnyi. Lehet zakatolni, de vége a 90-es éveknek, amikor az elfogadandó törvényeket be kellett mutatni a megfelelő helyeken. Olvasgass visszaemlékezéseket abból a korból. Egy fiatal nem alkuszik, és igaza van, a szellem kiszabadult a palackból. Ennyi.
Érvel neo, érvelj. :) elfogytak az érvek, vagy mi történt? :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 13:16:23

@Laptop7712:

"Azért fogalmazok így, mert a jobbágy, mint fogalom jelentése teljes jelentéstartalmi átalakuláson ment keresztül a kora középkortól napjainkig."

Amely folyamatot 10 oldalon keresztül tárgyalja a linkelt mű:

mek.oszk.hu/11900/11987/11987.pdf

"a jobbágy - földesúr életközösség"

Amely "életközösségnek" véget vetett a jobbágyfelszabadítás: úgy tűnik, ebből az "életközösségből" nem származtak egyenlő hasznok az "életközösség" tagjai számára.

"miért vállalta a magyar nép a Mátyási utat"

Miért, vállalta?

"A magyar nyelv nagyon egzakt nyelv"

Kivéve, amikor a jobbágy szó jelentésére kerül a sor, ami saját bevallásod szerint is "teljes jelentéstartalmi átalakuláson ment keresztül".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 13:19:25

@Laptop7712:

"Miért kell azt tolni, hogy a magyar barom, és képtelen világpiacon eladható termék összeállítására?"

Szó sincs ilyesmiről: a magyar export a teljes magyar GDP összegét közelítő volumenű.

Csak te azt próbálod eladni, hogy _bármit_ termel a magyar, azt _mind_ el lehet adni haszonnal a világpiacokon. Ami -- a te kedvenc szavajárásoddal élve -- egy baromság.

Nuntiulus Noster (törölt) 2017.10.16. 13:20:14

@Laptop7712:

1, Az összes középkori király felkent király volt, aki a jus (summi) patronatus révén rendelkezhetett a főpapok személyéről.

2, Angliában már a 16.-17. (Tudorok alatt) század folyamán átrendeződik a társadalom (a rengeteg trónviszály következtében kihal a régi nemesség, az új nemesek pedig már inkább vagyon alapon választódnak ki), a századfordulóra már teljesen értelmetlen jobbágyságról beszélni.

3,"Továbbá miért vállalta a magyar nép a Mátyási utat."

Mátyás egoista ambícióinak (hogy NR császár legyen) köszönhetjük a Habsburg-ház felemelkedését, annak Mo.-hoz kötését, ill. azt, hogy az ország nem készült fel a török elleni háborúhoz kellően.

Laptop7712 2017.10.16. 13:20:45

@neoteny: ...... na most erre mit lépjek? Első körben, azt látom, hogy fogalmad sincs arról, hogy miről beszélsz, tolod a komment taktikádat, zéró tudással. Csak így tovább. :) Döbbenetes, mindegy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 13:26:27

@Laptop7712:

"Első körben, azt látom"

Helyesen: első és egyetlen körben azt fantáziálod ...

Laptop7712 2017.10.16. 13:27:21

@Nuntiulus Noster:
Érdemes - ha már magyarul beszél valaki - megtanulni a nyelv mellé azt is, hogy az adott nép miben hisz, és miért büszke egyes történeti szereplőire, ilyen Mátyás király is. Azért mondom ezt, mivel ha nem nyered el a nép szívét, nem fogod tudni iránytani. Ezzel minden olyan uralkodó, aki irányítani akart egy népet, tisztában volt, csak ez a tudás mára kiment a divatból. Javaslom elővenni újra. :) :) :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 13:35:14

@Laptop7712:

"kellene nekem egy integrált termelési rendszer, full automatizált gyártási szisztémára építve magyar KKV rendszerre optimalizálva a szériagyártást"

Sok mindenkinek sok minden kellene. A trükk épp' ezeknek a szükséges rendszereknek a létrehozásában van: így hát arról bugyogni, hogy neked mire lenne szükséged csak vágysorolás -- hozd létre ezeket a rendszereket, és akkor mindenki megemeli a kalapját előtted, engem is beleértve.

2017.10.16. 13:57:57

@neoteny:
1459. Mátyás megerősítette a jobbágyok Debrecenbe költözésének szabadságát.

1500. Korvin János növelni akarván Debrecen város lakosságát, elrendeli; hogy mindazok a vidékről beköltöző lakosok, akik elhagyott házakba telepednek le 6 évig, akik pedig újból épült házakban telepednek le 12 évig mindenféle rendes és rendkívüli díjak fizetésétől mentesek.

1542 A törökök elől menekülő szegediek egy része Debrecenbe költözik.

1555. A város a szolnoki szandzsákba került, de a hódoltsági adót még a budai pasának fizeti.

1561. János Zsigmond király elrendelte, hogy a Debrecenbe költözött nemesek
fizessenek adót.

1563. János Zsigmond megerősíti a jobbágyok Debrecenbe való szabad költözését.

1568. János Zsigmond biztosítja a Debrecenben élő nemesek felett a város bíráskodási jogát a királyi személyes bírósághoz való fellebbezés mellett.

1569. Amíg a nemességben a király elleni elégedetlenség növekedett, a parasztság a török ellen fordult. 1566-ban a Tiszántúl lakosságának egy részét felszakította helyéről a háború, nyomában tömegével maradtak nincstelenek, kóborlók – olyanok, akiktől a békét kötő felek egyaránt szabadulni akartak. Ekkor tűnt fel egy nagybányai vagy szilágysági származású román paraszt, akiről azt beszélték, hogy földöntúli erők segítségével kettétöri a lópatkót, nyílvesszővel keresztülszúrja, karddal kettévágja az ekevasat. A neve bizonytalan, Fekete embernek vagy Karácsony Györgynek nevezték. Rajongó volt. Azt hirdette, hogy Isten segítségével megvívja a török várakat, fegyver nélkül megtöri az ellenség hatalmát. Azok, akiknek más reményük nem maradt, misztikus erőktől várták a szabadulást, és hittek neki. Táborához főleg a szegény nép csatlakozott, de nemesek és katonák is; Eger őrsége is hozzá készült, és hatása alá került Debrecen parasztpolgársága is. A parasztvezér vallásos fegyelemben tartotta katonáit, nem engedett rablást, dorbézolást, megvetette a gazdagságot, tilalmazta a törvényeket és az esküt.

1570 tavaszán az egybegyűltek száma állítólag elérte a 10 ezret. Karácsony György áprilisban 600 emberét a legközelebbi török vár, Balaszentmiklós (ma Törökszentmiklós) ellen küldte abban a hitben, hogy a vár falai leomlanak, őrsége elmenekül. A nagyrészt fegyvertelen parasztokat a vár katonái ágyú- és puskatűzzel fogadták, majd a szolnoki török lovasok nagy részüket megölték.

A mozgalom és vezére további sorsáról ellentmondó tudósítások maradtak reánk. A hitét vesztett tábor bomladozni kezdett. Az egyik híradás szerint Karácsony György maga is eltűnt, egy másik szerint megritkított seregével Szolnok megvívására készült, s a közben ellene fordult Debrecenbe ment élelmet szerezni, ahol is megölték. Ismét más hírek szerint ecsedi Báthori Miklós lovassága és a kállói kapitány végzett a parasztokkal és vezetőjükkel. Karácsony Györgyről azt is terjesztették, hogy élethossziglan Bécsben raboskodott. Az ellentmondó adatokból annyi azért kitűnik, hogy 1514 megismétlődésétől tartva, több részről is összefogtak a paraszthad leverésére.

GyMasa 2017.10.16. 13:58:24

@neoteny:
...Van egy ezt megelőző teendő: hogy legyenek magyar tulajdonú cégek, amelyek profitot termelnek...
Igen, az en allitasom implikalja a tiedet.
De, ha akarod, akkor elnezest kerek, hogy ismet nem voltam kepes egyertelmuen fogalmazni.
OK?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 14:05:05

@444:

Ez mind nagyon szép, de a jobbágyság mo-i története sokkal hosszabb és szerteágazóbb:

mek.oszk.hu/11900/11987/11987.pdf

Laptop7712 2017.10.16. 14:17:12

@neoteny: Neo, néha felmerül bennem az a kérdés ezzel a nickel kapcsolatban, hogy mi a tökömért tanulta egyáltalán ez a nick a magyar nyelvet? Egyfajta ellenkultúrát képvisel, mindent szarnak tételez fel, ami valamilyen szinten kapcsolódik a magyarhoz. Egy jobb kocsmában az ilyent hókon nyomják, de felvilágosultabb head officeokban is negligálják az ilyen habitust, mivel kurvára nem menő.
A baj az, hogy az ilyen hozzáállás miatt van a "zorbán" hatalmon, és lesz is vagy még 30 évig. Ennek így semmi értelme.

GyMasa 2017.10.16. 14:17:17

@Laptop7712:
Szerintem ma az orszag gazdasaganak a tokehianyon kivul a legnagyobb problemaja, hogy a kkv-k egyszeruen eletkeptelenek.
Ennek csak az egyik oka az altalanos kepzetlenseg es az inkompetencia.
A masik, szerintem sokkal problemasabb oka az, hogy egy kkv siman el tud lavirozni mindenfele trukkozessel, meg ado- es jarulek tartozasok sakkozgatasval evtizedekig.
Szerintem ma, Magyarorszagon a kkv-k jo 70%-at azonnal meg kellene szuntetni, hiszen nekik nincsen eletkepes uzleti modelljuk.
Nyilvan rovidtavon ez generalna egy sokkszeru munkanelkuliseget, ami nem tul jo, de pl. mar kozepes tavon is segitene azt a 30%-nyi kkv-t, amelyiknek viszont van eletkepes uzleti modellje, hiszen, ahogy kiesik a 70%, a maradeknak akar 3x akkora bevetele is lehet, es sokkal hatekonyabban tudnanak fejlodni.
Ehhez persze egy olyan kormanyzati es NAV hozzaallasra lenne szukseg, ami ezt tamogatja.
Ilyen lepes lenne pl. az indulo vallalkozasok szigoru monitorozasa. (szigorut mondtam, es nem baxogatast, amit jelenleg csinalnak)
- Az elso 6-12 honapban havi bevallas keszitese
- Amint a fizetendo ado merteke eler egy bizonyos szintet, akkor rendkivuli befizetes megkovetelese (Ennek a limitnek nyilvan fuggenie kell a ceg meretetol)
- Ha ceg nem fizet, akkor figyelmeztetni
- 3 figyelmeztetes utan megszuntetni.
- Ha valaki igy jar, akkor kb. valami 3 csapas fele dolgot bevezetni:
* Elso ilyen esetben 2 evig nem csinalhat hasonlo vallakozast
* Masodik esetben 5 evig
* Harmadszorra pedig vegleg eltiltani tole.
- A 12 honap utan 3-5 evig felevente bevallas, s adofizetes.
- 5 ev utan pedig evente.
- Ezen felul lehetne huzni egy altalanos vonalat is, mondjuk 50 millio HUF-nal, ami felett mindenkeppen fizetni kell.
Ezekkel a modszerekkel szerintem erosen csokkenteni lehetne a huncutkodasra alapitott cegek lehetosegeit, de legalabbis korlatozni a mukodesi idejuket.

screpes 2017.10.16. 14:25:12

@GyMasa:
Nem mellékes az sem, hogy mi történik ezzel az itthonra termelt profittal..
Mert ha épkézláb a cégtulaj (menedzsment), akkor azt a profitot jó eséllyel már külföldön fekteti be... Vagy, ha kiveszi, akkor külföldön költi el.
A külföldi befektetés tulajdonképpen kényszer, a szónak abban az értelmében, hogy a magyarrá tett vagyont stabil viszonyok közé kell vinnie: céges, és kissé abszudrd módon nemzeti érdek, hogy ott fektesse be, ahol jól, biztosabban hasznosul. Márpedig, az nem az itthoni környezet.
Hacsak, nem a politikában bízik az illető cégvezetés, Ez akkor van, ha kormányközeli, preferált helyzetű cégről beszélünk. Aki viszont nem lehetett volna enélkül profitábilis korábban sem, az első lépésben sem léphetett volna előre, mert gazdasági környezet helyett a protekicionizmus növeszti az égig, egy-egy privát személyes kapcsolat, országos tekintély konyhája őneki az inkubátorház.
Ma már ez a sors valószínűsíthető egy jellegzetsen magyar, sikerre ítélt (nagy)válllalkozás mögött. Nézz végig rajtuk, a maiakon.
Ha például veszed a Videotonos Garancsit, aki megvette a délbudai Dunapartot, a Kopaszi gátat, hogy ott 500 000 négyzetméternyi lakást építsen, és ehhez banki hátteret is kapott, és rossz nyelvek szerint a CSOK-ot is, (tehát, hogy huszmilliós támogatásokkal épülhessenek ezek az otthonok), de még így sincs kellő fizetőképes közönsége. Belefut abba, amikor már 8-10 ezer ingatlanvsárló kellene az agyontámasztott projekt "alá", de az már megoldatlan...
Ilyenkor (menet közben) áttervezik a projektet: ne lakás legyen, inkább, hanem közösségi terek, vagy torony irodaépület, mert az jobban támogatható.
Mint a stadionépítés is: olyan művi közösségi gondolat, terv állítható mögé érvként, ami elegendőő hivatkozás az irdtlan összegek hovafordításához.

GyMasa 2017.10.16. 14:30:29

@Laptop7712:
Oh, Neo a neoliberal-anarchista vonalat kepviseli.
A multkor megtudhattuk, hogy szerinte az egeszseges allam, az a hadsereget tartja csak fenn, ha nagyon puding, akkor _ESETLEG_ a rendorseget.
MINDEN mast piaci alapon kell megoldani, hiszen csakis a piac tudja a hatekonysagot garantalni.
A rendorseg ugyeben kis bizonytalansagot veltem felfedezni a szavaiban.
Mondjuk, en kurvara nem szeretnek meg a szomszedjaban sem elni annak az orszagnak, ami igy mukodik, de nyilvan en vagyok a punnyadt csicska, aki belekenyelmesedett sajat pihe-puha kis alomvilagaba :-)

GyMasa 2017.10.16. 14:38:42

@screpes:
Az a baj, hogy a mai viszonyokat extrapolalod.
Nem azt kell nezni, hogy mi a szar MA, hanem, hogy mi a szar, es hogyan lehetne valtoztatni rajta.
Azzal pedig nem ertek egyet, hogy kulfoldre KELL vinni a profitot.
Egy jo vallakozo az kepes nyereseges uzelti modellt kialkitani a rendelkezesere allo kornyezetben, ami tovabbi profitot eredmenyez.
Akikrol te irsz, azok inkabb szerencsevadaszok, akiknek eppen volt egy jo otletuk, es valami szerencse folytan sikerult is _EDDIG_ nyereseget termelniuk.
De mivel rettegnek attol, hogy ez elveszhet, igy ezert akarjak a hasznot kulfoldre vinni.
Na, rajuk nincs szuksege az orszagnak!
Ezzel szemben a tehetseges vallakozok teljes mertekben tisztaban vannak a rendszer mukodesevel, az erossegeivel, meg a gyengeivel, es kepesek kialakitani - es, ami talan meg fontosabb - ATalakitani a ceget, hogy folyamatosan termelje a profitot.
Ma ebbol a retegbol igen keves van, es sajnos az altalanos gazdasagi kultura sem tamogatja tulsagosan az ilyen kaliberu emberek kitermelodeset.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 14:50:11

@Laptop7712:

"mindent szarnak tételez fel, ami valamilyen szinten kapcsolódik a magyarhoz."

Ez csak a te képzelgésed.

Te írtál ilyesmiket:

"A komcsik, és a libsik elvették 3 generáció fiatalságát."

"Ami 30 éve megy „vállalkozói kultúra” címszó alatt az országban, az egy nagy büdös ló…fsz, nem vállalkozói kultúra."

"Ezt volt képes előállítani a „zelit” 27 év alatt, ez a seggnyaló gazdaságtan, és seggtörlő szerep."

"Itt tolta el a politikai, és gazdasági elitnek mondott embertömeg egy nagyon fontos lépést. Elárulta a saját népét, mivel akkor annak idején, amikor kellet volna, nem figyelmeztette a népet, hogy rá fog ba..ni. A saját zsebét tömte, és tömi ma is."

"Ma seggnyaló szakmai elitünk van, zéró nemzetközi kitekintéssel, nulla innovációs potenciállal."

"Semmit nem értettünk meg a világpiacból, fingunk nincs arról, hogyan lehetne részt venni benne."

"Róna, és a többi, aki adta a közgazdasági muníciót az elmúlt 27 év gazdaságpolitikájához, ennyit tudott felmutatni, se többet."

"Ezt a nemzetet a saját „zelitje” nullázta le az elmúlt 27 évben."

"a hazai barom manager réteg beszpoja a nagy dumát amit nyugatról tanítanak neki"

Ez a gyűjtemény a teljesség bármiféle igénye nélkül készült; ebből úgy tűnik, hogy te sokkal kritikusabban állsz a magyarokhoz, mint én. Legalább is az általam írottak között nem igen lehet találni ezekhez a fröcsögésekhez hasonlókat.

2017.10.16. 14:56:03

@neoteny:
a 4k! próbált a dózsa féle parasztlázadásból politikai tőkét kovácsolni.
vanholnap.hu/wp-content/uploads/2014/01/620x400xxBeszolunk_4K_kep-620x400.jpg.pagespeed.ic.yoyJx_pi3p.jpg
ennek egyik legabszurdabb jelenete volt, amikor papp réka kinga feminista aktivista volt dózsa féle parasztlázadás újrateremtésének egyik arca.
mandiner.hu/attachment/0080/79366_4k_istvanffy_andras_papp_reka_kinga_es_dozsa_gyorgy.png

a magyar történelem azért alapvetően mégse arról szól, hogy a parasztok az elnyomó magyar nemesség ellen fordulnak. hanem sokkal inkább arról, hogy a magyar nemesség vezetésével az idegen elnyomatással szemben harcoltak. a budai nagy antal féle erdélyi felkelés azért tört ki, mert luxemburgi zsigmond (aki cseh király és nem mellékesen németrómai császár is volt) a husziták elleni harcok költségét a tiszántúlra és erdélyre próbálta hárítani. debrecent többször elzálogosította. így kerül a város lazarevics majd brankovics szerb családoknak. és innen kerül át a hunyadiak, majd hűbéresük török bálint nándorfehérvári bán kezébe. akit ugye egri csillagokból is lehet ismerni. akit isztambulba hurcolnak. debrecen utolsó földesura az ő fia török jános. a reformáció kiterjedt önkormányzatiságot hoz létre. amit a németrómaiak próbálnak lerombolni. bocskai felkelés. rákóczi szabadságharc. és kossuth féle honvédő háború. aminek része az 1849-es függetlenségi nyilatkozat.

Mi, a magyar álladalmat törvényesen képviselő nemzetgyűlés, midőn jelen ünnepélyes nyilatkozatunk által Magyarországot elidegeníthetlen természetes jogaiba visszahelyezve minden hozzá tartozó részekkel és tartományokkal egyetemben az önálló független európai státusok sorába iktatjuk, s a hitszegő Habsburg-Lotharingeni házat Isten és világ előtt trónvesztettnek nyilatkoztatjuk: erkölcsi kötelességünknek ismerjük ezen elhatározásunk indokait nyilvánítani, miszerint tudva legyen az egész mívelt világ előtt, hogy e lépésre a halálig üldözött magyar nemzetet nem túlzott elbizakodás s nem forradalmi viszketeg, hanem a türelem végső kimerültsége s az önfenntartás kénytelensége vezeté.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 14:56:37

@GyMasa:

"Oh, Neo a neoliberal-anarchista vonalat kepviseli."

Helyesen: klasszikus liberális/anarcho-kapitalista vonalat képviselem.

"Mondjuk, en kurvara nem szeretnek meg a szomszedjaban sem elni annak az orszagnak, ami igy mukodik"

Mondjuk te Mo-n sem akarsz élni, hiszen elmentél Németo-ba élni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 15:01:06

@444:

"a magyar történelem azért alapvetően mégse arról szól, hogy a parasztok az elnyomó magyar nemesség ellen fordulnak."

A magyar történelem azért alapvetően mégse arról szól, hogy a jobbágyok önként és dalolva hordozták az összes gazdasági terhet, amit a nemességük (a királyig bezárólag) rájuk lőcsölt.

És különösen nem arról, hogy "[a] tradicionális faluközösség eredendően a közbirtokosságra épült, ami teljes gazdasági önállóságot jelentett." Mert ugye ettől az állítástól kezdődött ez a szál.

GyMasa 2017.10.16. 15:06:40

@neoteny:
...Mondjuk te Mo-n sem akarsz élni, hiszen elmentél Németo-ba élni...
De Mo nem ilyen orszag, ugye? ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 15:11:46

@GyMasa:

"De Mo nem ilyen orszag, ugye?"

Valóban: Mo-n kisebb a gazdasági és politikai szabadság, mint Németo-ban. Ezért is mentél el Németo-ba élni: mert ott inkább érvényesül a klasszikus liberalizmus/anarcho-kapitalizmus, mint Mo-n.

2017.10.16. 15:15:36

@neoteny:
a középkori magyar történelmet úgy állítod be, hogy az a magyar jobbágyságnak a nemességgel szemben vívott harca. voltak ilyen csatározások. de a függetlenségi háborúkhoz mérten ezek száma csekély. a magyar jobbágyság a nemességgel együtt az idegen elnyomatás ellen harcol. a megye és a járási közigazgatás elég stabil. a kádár rendszer a megyei és járási pártitkárokon hatalmán alapult. az orbán rezsim a megyei és járásási kormányhivatalokon keresztül gyakorolja a hatalmat. és ezt a fővárost leszámítva sokkal inkább elfogadják, mint az ngo-k uralmát. soros györgy illetve alex vezette civileket. őket veri szét orbán. az úgynevezett "demokratikus ellenzéet". és mindkét táborral szemben állnak a nemzeti radikálisok. akiket sanyi szerint vona gábor elárult.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 15:18:23

@444:

"a magyar történelem azért alapvetően mégse arról szól, hogy a parasztok az elnyomó magyar nemesség ellen fordulnak."

A magyar történelem azért alapvetően mégse arról szól, hogy a jobbágyok önként és dalolva hordozták az összes gazdasági terhet, amit a nemességük (a királyig bezárólag) rájuk lőcsölt.

És különösen nem arról, hogy "[a] tradicionális faluközösség eredendően a közbirtokosságra épült, ami teljes gazdasági önállóságot jelentett." Mert ugye ettől az állítástól kezdődött ez a szál.

GyMasa 2017.10.16. 15:26:18

@neoteny:
Azert meg No is fenyevekre van a te altalad elkepzelt berendezkedestol.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 15:29:53

@GyMasa:

De közelebb, mint Mo -- és ebből származik a rád is gyakorolt vonzereje.

2017.10.16. 15:57:46

@neoteny:
ez kb. olyan mint amikor a magyarország svájci nagykövete debrecenben a reformáció kapcsán azt emeli kell, hogy el kell határolódni a boszorkányüldözéstől. ebből a korból a város magisztrátusi jegyzőkönyvek megmaradtak. boszorkányüldözésekről egy szó se esik. mivel az a németrómai császári elnyomatást képviseli. debrecenben felszámolják a római katolikus egyházat. arról van szó.

vannak a városi magisztrátus elleni lázadások.
1693. októberében plebejusok egy csoportja Varga Dávid és mások vezetésével felkeltek a város vezetői ellen. Ennek következtében januártól a nagytanács élére a népszóló került.

vagy kollégiumi diáklázadás:
1704 júliusában A kollégiumi diákok fellázadtak "bizonyos punctumok ellen" amelyeket a professzorátus és a városi tanács a coetus diákönkormányzatának a korlátozása céljából foganatosított. Ezért augusztusban a Kollégium a városi tanács által ünnepélyesen megerősítve új törvényt adott ki a tanulmányi munka, a kollégiumi élet szabályozására.

1695 Megalakult Debrecenben a Nemes Kalmár Társaság. Az első gazdák: Sárándy Dániel és Komáromy János.
1699 A városi tanács felépítette az els ő pusztai csárdát a Hortobágyon.
1700 A királyi kamara által elrendelt összeírás szerint Debrecen lakosságának vallás szerinti megoszlása a következő : 23 144 fő református, 48 fő evangélikus és 354 fő katolikus.
1702 Dobozi István főbíró Debrecen szabad királyi város nevében hűséget esküdött a Hajdúsámsonban táborozó II. Rákóczi Ferencnek.
1705 "Hadi edictum" címen megjelent Debrecenben a kuruc hadsereg katonai törvénykönyve.

A német hadak közeledésének hírére gr. Eszterházi Antal és gr. Károlyi Sándor kuruc tábornokok parancsba adták: a lakosság meneküljön. 1705 októberében város népe futásban keresett menedéket. 1706 augusztusában a császári hadak közeledésének hírére a lakosság másodízben is felkerekedett
és a nyíri ligetek, Tokaj és Bodrogköz felé menekült. 1706 novemberében Rabutin de Bussy tábornok csapatai megszállták a lakosságtól harmadjára is elhagyott várost és 1707. január 2-án vonultak ki.

a németek és labancok próbálják szétverni a magyar polgárosodást. azért folyik a szabadságharc.

1695 Megalakult Debrecenben a Nemes Kalmár Társaság. Az első gazdák: Sárándy Dániel és Komáromy János.
1699 A Piacz és a Nagyúj utca sarkán lévő Bika-házat a város vendégfogadóvá alakíttatta. A városi tanács felépítette az első pusztai csárdát a Hortobágyon.
1700 A királyi kamara által elrendelt összeírás szerint Debrecen lakosságának vallás szerinti megoszlása a következő: 23 144 fő református, 48 fő evangélikus és 354 fő katolikus.
1708 Megalakult Debrecenben a Tanítói Társaság.

eközben ugye a németek idegen megszállóként éppen háborúznak magyarország ellen. ezt úgy állítjátok be, hogy a szegény kis elnyomott parasztok harcolnak a magyar urak ellen. a francokat. kuruc lázadás folyik a labancok ellen. a 1848-49-es honvédő háború nem a jobbágyság, hanem magyarország felszabadításáért folyik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 16:08:17

@444:

"ez kb. olyan mint amikor a magyarország svájci nagykövete debrecenben a reformáció kapcsán azt emeli kell, hogy el kell határolódni a boszorkányüldözéstől."

Nem, ez kb. nem olyan.

"a magyar történelem azért alapvetően mégse arról szól, hogy a parasztok az elnyomó magyar nemesség ellen fordulnak."

A magyar történelem azért alapvetően mégse arról szól, hogy a jobbágyok önként és dalolva hordozták az összes gazdasági terhet, amit a nemességük (a királyig bezárólag) rájuk lőcsölt.

És különösen nem arról, hogy "[a] tradicionális faluközösség eredendően a közbirtokosságra épült, ami teljes gazdasági önállóságot jelentett." Mert ugye ettől az állítástól kezdődött ez a szál.

screpes 2017.10.16. 17:26:39

@GyMasa:

Miért lenne hiba, hogy extrapolálok?
Szemben veled, aki a nagyvllalkozások sikere, belföldi tőkésedése kapcsán EGYETLEN SZÓT, egyetlen utalást sem teszel a politikai áthatásokra, arra a tényre, hogy a nemzeties (belföldi) értékesüülések rákfenéje nem csupán a kapitalizmus mechanizmusa, hanem a közélet részéve tett hatalmi technika, ahogy priváttá konvertálják azt az úgymond, hű de nemzeti nyeresáéget (profitot), és összecsatornázzák az EU pénzzel is.
Ha pedig így van, akkor kénytelenek vagyunk "extrapolálni" annyiban, hogy feltételezzük: a jövőben is így lesz, amennyyiben ez a garnitúra marad (lehet, hogy a következő is hasonlót épít majd fel...)
Nem a jövőre vetítem a gazdasági függőségek következményeit, hanem úgy látom, hogy a hazai vezetés ezt erőnek erejével továbbörökíti: mechanizmust és vagyont egyaránt.

2017.10.16. 17:45:38

@neoteny:
a pontossághoz annyit, hogy svájc magyarországi nagykövete.

Nuntiulus Noster (törölt) 2017.10.16. 17:57:02

@Laptop7712:

"Érdemes - ha már magyarul beszél valaki - megtanulni a nyelv mellé azt is"

Elnézést: őseim legalább kétszáz éven keresztül biztosan itt éltek, sváb munkásokként/magyar zsellérekként. Az általam használt (valószínűleg idegesítő) regiszter a sajátom, azzal a szánt szándékkal használom, hogy mérsékeljem a közhangulatot.

"és miért büszke egyes történeti szereplőire, ilyen Mátyás király is."

Mátyás király valóban nagyszerű félsikereket ért el az udvara korszerűsítésében: a Mátyás-kor írói (Galeotto, Bonfini, Csezmicei János) a kedvenceim közé tartoznak; továbbá sikeres volt a zsoldoshadserege korszerűsítésében, az oligarchia - sajnos ideiglenes - visszaszorításában.

De ez a változás Mátyás király trónja középpontjából kikörzőzhető 500 méteres átmérőjű körön kívülre sajnos nem igazán terjedt ki (vö. J. Pannonius "Egy dunántúli mandulafáról" c. versét).

A zsoldoshadseregének finanszírozása elég nagy terhet rótt a lakosságra, a félsikerek által feltüzelt személyes ambícióiból fakadó elvakultsága olyan végzetes, felelőtlen döntésekre késztette (pl. a bécsújhelyi megállapodásra), amelyek az ország sorsát évszázadokra meghatározták.

A nyugati hadjáratok, kisstílű hatalmi herce-hurcák helyett egy olyan déli védvonal kialakítására kellett volna összpontosítania, amit az oszmánok véletlenül sem tudnak áttörni.

"Azért mondom ezt, mivel ha nem nyered el a nép szívét, nem fogod tudni iránytani."

Valóban. De úgy kell hatni a népre, hogy az a hatás tettekre, és ne meddő önámításra sarkalljon.

2017.10.16. 19:13:11

@Nuntiulus Noster:
a magyar királyság közigazgatása falusi, községi, járási, megyei szinteken a különféle katonai, félkatonai megszállások ellenére is stabil. és a tartományi szint instabil. na de az erdélyi fejedelemség azért folyamatosan önálló. a francokat. azért tudják megszállni a havasalföldi a moldáv parasztok. erdély tartományi igazgatása folyamatosan instabil. ahogyan buda tartományi igazgatása is.

az abszolutizmus idején józsef bécsből elrendeli az első általános népszámlálást. 1787-ben kiderül, hogy debrecen nagyobb város, mint pozsony, buda vagy pest. magyarországnak nincs valódi tartományi központja. 1873-ban pest, buda és óbuda egyesül. azóta világvárost akarnak építeni úgy, hogy az országnak nincs tartományi szintű igazgatása. a brüsszeli kikényszeríti valami regionalizmust. debrecen egy régióban áll jászsággal. a debreceni uradalom gyakran elért a tiszáig. de sose volt része a jászság. a térségi beosztás sem egyértelmű. ezért nem tudják elnémetesíteni az országot. mert a németek azt nem tudják, hogy miféle központokat kellene elfoglalni ahhoz, hogy kiépítsék a birodalmat. a városon belül se tudják.

1849-ben a cári seregek élén bevonul paszkievics. a tábori parancsnokságot a németh (ma széchenyi) utcában hozzák létre. az orosz katonák azokat az abszolutizmmussal kényszerbetelepített német polgárokat fosztják ki, akik behívták őket. debrecenben az orosz főkonzulátus a régi osztrák-magyar bank épületében van. az oroszokat behívta a nyugat. a debreceni nagy zsinagógát az amerikai nehézbombázók lövik szét. mert fogalmuk nincs arról, hogy a birodalmi jellegű tartományi igazgatáshoz mit kellene elfoglalni. a hajdúböszörményi legelőn szétlövik a városi tehéncsordát és megölik a vásárra induló lakosokat. ott van egy tábori repülőtér. azért jön több, mint 100 liberátor nehézbombázó és a kísérő mustang vadászgépek. a feljegyzések szerint elhulott közel 500 marha, 100 sertés, 120 juh és 11 ló. és 41 ember. ledobnak 200 tonna bombát hajböszörmény mellé. nem értik, hogy az a puszta. nincs birodalmi jellegű tartományi igazgatás, nincs metropolisz. debrecenben uradalmi jellegű metropólia van bizánci rítussal. amihez a római katolikusok asszisztálnak.
www.magyarkurir.hu/img.php?id=77619&img=o_s3.jpg
mert a megyés püspökség igazgatása éppenséggel lehetne stabil. de a tartományi érsekség igazgatása instabil. ez a budapest-esztergomi főegyházmegye térképe.
www.esztergomi-ersekseg.hu/img/terkep.gif
annak nem része csepel vagy felcsút. esztergomból nem tudják uralni mészáros koma vagynémeth sziszi iskoláit. a németrómaiak birodalmi igazgatása főváros környékén is befuccsol. a térségi és a tartományi szintű igazgatás határai nem egyértelműek. ennek hiányában jönnek a nemzeti radikális "újpogányok".
www.youtube.com/watch?v=O_8H1U7r-P4

2017.10.16. 19:57:22

@Nuntiulus Noster:
@Nuntiulus Noster:
és ezeket a nemzeti radikálisokat árulja el vona. és a király utcai kfc előtt ezért verik pofán szabózét. aki egy magyarellenes zsidó hülyegyerek. persze csak ezért nem kellene pofán verni. meg úgy általában semmiért se. de azt ugye nem írják meg a címoldalon, hogy az index mögött levő pénzhatalmi csoportokat (wallis, spéder, simicska) folyamatosan balhéznak. és ezért ennek a háborúnak a folyománya, hogy orrba verték.

mert az ngo-k sem tudták a birodalmi jellegű tartományi igazgatást kiépíteni. ahogyan a multik se. csak berakták budapestre a központjukat. de onnan nem tudják igazgatni az ország egészét. mostanában a kisebb cégek meglódultak debrecenbe. budapest és debrecen a kárpát-medence nyugati és keleti fókuszpontja. a duna és a tisza medence központja. körvonalazódik egy új stratégia. építsünk második fővárost. de ezeknek a cégvezetőknek semmiféle helyismeretük nincs. azt mondják nekik. ide figyel. van itt vagy 30 ezer egyetemista. csak találsz magadnak elég embert. és amúgy is kelet-magyarországon olcsó a munakerő. és kapsz munkahelyenként 10 millió forintot. és építsél egy csavarrugó gyárat. a külföldiek nagyjából így döntenek a beruházásokról.

nyíregyházára egy időben azért ment a tőke, mert néhány perccel hamarabb elérhető volt budapestről. az m3-as autópályát azért kanyarították el polgárnál görbeházán túlra, hogy az autópályán nyíregyháza debrecenhez képest kicsit távolabb kerüljön. még nagyobb kanyart akartak. de azt nyíregyháza nem engedte. így most a fővárostól való távolság 230 km, illetve 231 km nyíregyháza javára. az érdekli a befektetőt, hogy a seggét hány perc múlva teheti ki a vállalati autóból. felőlem mehet ezért debrecen helyett nyíregyházára. de miféle befektetők ezek. mérlegelnek nagyon sok tényezőt. leginkább azt, hogy az állam tömje tele a zsebüket. ez a "mukahelyteremtés" és a "szabad piac". de azért, mert nincs meg az a birodalmi jellegű stabil közigazgatás. megyék és járások vannak. de azokkal a kis helyhatóságokkal a multinacionális nagyvállalatok nem tud mit kezdeni. ezért ők is azt favorizálják, hogy legyen központi államigazgatás. csakhogy az legalábbis részben ellenük fordult. és megindult a külföldi tulajdonú pénzügyi, kereskedelmi, szolgáltatók kiszorítása és a főváros visszafoglalása sanyi szerint a külső telepi cigányokkal.

2017.10.16. 20:11:16

@screpes:
budapestnek nincs rendezett közigazgatása. a fővárosi kerületek, a parlamenti elektori körzetek, a tankerületek, a főegyházmegye esperesi kerületei, a fővárosi törvényszék bírói kerületei nem esnek egybe. hanem van egy a kegyelmes kormányzó úrnak alárendelt főpolgármester.

2017.10.16. 20:34:39

@screpes:
és ugye az úgynevezett demokratikus pártok nem azt mondják, hogy rendezett közigazgatásra volna szükség. hanem az államiság felszámolása és anarchia. a soros alex vezette ngo-k átveszik a civilek irányítását szél bernadett, karácsony gergely és juhász péter alkotta új pólus pedig a kormányzást. mi a francnak szavazzanak erre a gyügyei parasztok? a momentum ígér ingyenes uszodabérletet.

2017.10.16. 21:02:05

@Nuntiulus Noster:
szóval lehet amúgy, hogy a legegyszerűbb az lenne ha ti németek ha nem akartok magyarrá válni, akkor húzzatok a francba. mint ahogy a csehek csinálták: kirakni benneteket a picsába. és legalább nincs vita azon, hogy mátyás magyar király volt, vagy sem. jó uralkodó volt vagy sem. majd kell egy magyar néppárti vezérszónokot, aki azt mondja, hogy a németrómai császári lószart kiganézni az alpokaljáig. addig marad a "szerbes" fejlődés és a "bolgárosodás".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.16. 22:30:02

@444:

"jönnek a nemzeti radikális "újpogányok""

Igen, igen, de az egyenpólókat magyar paraszt által termesztett lenből magyar fonóban font fonállal magyar leányok által szőtt magyar textilből magyarok szabták ki és varrták össze és a magyar vegyipar által előállított festékkel magyar szitanyomók festették meg? Mert azért az ciki lenne ha kiderülne, hogy kínai félkatonai üzemekből származó anyagot bangladeshi gyerekmunkások szabtak-varrtak pólóvá hogy aztán a muzulmán araboktól származó kőolajból német vegyészek által előállított festékekkel készüljenek.

Nuntiulus Noster (törölt) 2017.10.17. 06:02:39

@444: Lehet, hogy én vagyok a hibás, de nem látom a szövegkohéziót a kommenjeidben.

"szóval lehet amúgy, hogy a legegyszerűbb az lenne ha ti németek ha nem akartok magyarrá válni, akkor húzzatok a francba."

Félig vagyok csak sváb. Pontosan ismerem rokonaim másik oldaláról azt az általad idealizált "cifra nyomort", ami Horthy-rendszer alatti vidéken folyt. Nem akarok belemenni.

"majd kell egy magyar néppárti vezérszónokot, aki azt mondja, hogy a németrómai császári lószart kiganézni az alpokaljáig."

Hát, sajnos nem a '40-es évek közepén vagyunk... Nem értem, hogy kinek imponálhat ez a rákosista duma.

"és legalább nincs vita azon, hogy mátyás magyar király volt, vagy sem."

Nem igazán tudom, hogy ezt honnan vetted. Erről szó sem volt.

(Mondjuk beszédes, hogy miután Mátyás osztrák főherceg (is) lett, az egész udvartartását átrakta Budáról Bécsbe, ott is halt meg.)

" jó uralkodó volt vagy sem."

Amit én leírtam, azt már kortárs, színmagyar beszámolók is leírták Mátyásról (dubnici krónika).

Az a Mátyás-kép, amink van, az a 16. századból származik.

Lehet, hogy 50 év múlva Orbánról is, mint az Igazságosról fognak a mesék szólni, aki káoszból rendet teremtett, és majdnem uniós bizottsági elnök is lett belőle.

2017.10.17. 09:02:06

@Nuntiulus Noster:
mint már sokszor leírtam. nem pontosan azt mondom, ami a saját személyes véleményem. hanem azt, hogy milyen politika. lehet, hogy a magyar kellene kellene egy olyan népszónok, aki elmagyarázza, hogy aki nem érzi magát magyarnak az esetleg húzzon el magyarországról.

a magyarok a zsidókkal kiegyeztek. és mire mentek vele. az első dolguk az volt, hogy szétszakítsák magyarországot és a felvidéket nem az etinkai határokkal, hanem azokat durván megsértve átadják a cseheknek. ezek után a csehek az összes zsidót megölték. az összeset. magyarországon fogadták be őket. és budapesten maradtak életben. (azért debrecenben is maradt ~4000 szerencsére legalábbis a 49-es népszámlálás szerint.) a csehek összes németet kirakták. végleg. aki nem cseh-morva az menjen. ez nem a kommunista zsidó rosenfeld politikája a 40-es, hanem nemzeti keresztény husz jános 1400-as évekből.

erdélyben egy nagy parasztfelkelés volt. ami azért inkább kisnemesi volt. a budai nagy antal féle. luxemburgi zsigmond rontotta a pénzt, mert háborúzott a huszitákkal. aztán próbálta erdéllyel kifizettetni a költségeket. a debreceni család akkoriban férfi ágon kihalt. a város a király kezébe került. el is zálogosította a szerb despotáknak. akiktől valahogy nem kéred számon, hogy miért nem építettek végvárrendszert. hanem nyomatjátok, hogy a magyar nemesség ellen folyt a küzdelem. egy nagy lófaszt. az idegen uralkodók ellen. nagyrészt a németrómaiak ellen. miért kuruckodtak a magyarok.

azért bazdmeg, mert amikor debrecenben létrehozzák a nemes kalmár társaságot, a tanítói társaságot, amikor a város felépíti bika bálint fogadója helyén az arany bika szállodát, megépíteni a hortobágyi csárdát a németek megtámadják az országot. mondván, hogy nehogy már polgári fejlődés legyen. ezért van rákócziról mindenhol utca elnevezve. a habsburgokat ezért utálják országszerte. a szatmári béke után debrecenbe betelepítették a németeket. és ki verte ki őket? annak a paszkievicsnek a katonái, akiket a németek hívtak be azért, hogy leverjék a magyar szabadságharcot. mindig volt egy helytartó (hospes) elit, amelyik a magyar polgárosodás ellen volt. és az, hogy magyar hangsúlyos. és lehet, hogy kellene egy olyan politikus, aki ezt csinálja. sajnos kiegyezéspárti vagyok eredendően. nem leszek az. de lehet, hogy szükség lenne ilyenre.

aki elmagyarázza, hogy csehországban azért nincs antiszemitizmus, mert az összes zsidót megölték. de erre a magyar zsidók nem azt mondják, hogy esetleg mégse kellett volna a félig magyarok lakta felvidéket átjátszani a cseheknek. mert a magyarok mégis csak hajlottak a kiegyezésre. és pesten mégis csak életben maradt a zsidóság. és egyébként debrecenben is ~4000 legalábbis a háború utáni első népszámlálás szerint. hanem azt mondják, hogy a csehek milyen jól csinálták. egy vicc az egész. alföldi pezsgőzik a románokkal. menjen bukarestbe a toleráns románokhoz. a debreceni nagy zsinagógát az amerikaiak bombázták le. tapsoltak a gettóban, hogy felszabadítják őket. aztán a német megszállás után megölték őket. sajnálatos módon, mert egy embernek nem szabadna, hogy a haja szála görbüljön kizárólag a származása vagy a vallása alapján.

de ha valaki magyarországon magyarellenes, akkor pofán veri a kfc biztonsági őre. ameddig a király utcában nem király pártiak laknak, addig polgárháború lesz. csak lehetőség szerint civilizált módon. senkit nem kell pofán verni.

a polgári fejlődéshez lehetséges, hogy szükség lenne erre az álláspontra is a mainstream médiában. a budai liberális klub helyére.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1855/18557/185574/18557437_4e3b8e43d1e064a4d1ed5f77cfd2c1b0_wm.jpg
staudt beállt a gulyásék mellé. álljanak össze. és majd kiderül, hogy szabózét pofán verő jobbikos biztonsági őr adja-e a szavazatát.

2017.10.17. 09:11:28

@neoteny:
egyszer ugyanezt kérdezték a tomcat nevű fickótól. akinek volt ilyan nemzeti pólóboltja. és azt mondta, hogy ezek quebec-i gildan pólók.

amúgy meg ha jól figyelsz, akkor úgy érvelek, hogy ha erre van politikai igény, akkor a politika hozza létre. mert ugye ez eredendően nem piaci igény. és ezek után a háziipari ktsz működjön félállami-félig szabad piaci keretek között. hiszen ez a közakarat. ha valaki azt mondja, hogy az ő pénzéből ne hozzanak létre ilyen manufaktúrát, akkor kapjon kárpótlási jegyet. és ne részesüljön a nyereségből se ha esetleg azt termeli ki a "magyarosch" hungarhotels és a hungexpo.

ez egy liberális, csak nem ortodox liberális álláspont.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 09:22:14

@444:

"a háziipari ktsz működjön félállami-félig szabad piaci keretek között. hiszen ez a közakarat."

Helyesen: ez a te népnemzetiszocialista fantáziálgatásod a közakaratról.

GyMasa 2017.10.17. 09:41:59

@screpes:
Akkor neked nem kell vallakoznod, vagy keress egy olyan orszagot, ahol minden ugy van, ahogy szeretned.
Azt kellene mar megerteni, hogy a panaszkodas nem visz elobbre!
Vagy csinald a dolgodat, anelkul, hogy azt nezned, ki mit csinal maskeppen/rosszul, es, akkor legalabb TE elobbre fogsz jutni, vagy lehet azt csinalni, hogy mindig, minden miatt valaki mas a hibas, es rettegni, hogy mennyire szar lesz.
A dontes a tied, de a dontesed kovetkezmenyei is a tied lesznek.

GyMasa 2017.10.17. 09:47:28

@screpes:
... egyetlen utalást sem teszel a politikai áthatásokra..
Nem teszek, mert nincsen ra szukseg.
Egy jo ceg/vallalkozas tud alkalmazkodni a korulmenyek valtozasaihoz, mert egy jo cegnek jo vezetoi vannak, akik (tobbnyire) jo donteseket hoznak.
Ezek koze a jo dontesek koze tartozik pl. az is, hogy alkalom adtan, amikor mar tenyleg nem marad mas megoldas, az egesz ceget eladjak a francba, vagy elkoltoztetik egy masik orszagba.
Azt mondjuk nem ertem, hoyg Neo liberalis gondolataival nicnsen problema, az enyemekkel meg van. De nyilvan emiatt majd en sirom tele a parnamat este.

2017.10.17. 09:54:55

@neoteny:
jelzem a polgári fejlődés észak-amerikában és nyugat-európában is úgy ment végbe, hogy családi vállalkozásokból kisipari kartellek, nagyipari konszernek, nemzeti korprorációk és azokból nemzetközi konzorciumok lettek. mindez pénzhatalmi segédlettel, állami beavatkozzásal és ezt a gyarmatokon kizárva szabad rablással. majd ezek után azt mondják, hogy ez a szabad piac.

egy "meritokrata" társadalomban azt kellene mondani, hogy volt daimler és benz, na de hozzájuk képest az igazi nagy ember mégis a derék isztambuli zetsche úr.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Askdrz-Wallpaper.jpg
mert ő tette a mercedes-t világvállalattá. daimler és benz "ügyetlenlenkedtek" a helyi piacon. ez a török "ügyes" üzletember. a pénzhatalom nem tévedhet. érdekes módon, amikor orbán vagy gyurcsány utalt nekik, akkor az nem tiltott állami támogatás.
img.index.hu/imgfrm/9/8/4/2/BIG_0001739842.jpg
természetesen a válság előtt az mszp és az őket támogató, orbánt támadó multik nem voltak pénzügyi és sajtó fölényben. azért tudták újraválasztani. abban nem játszott szerepet a propaganda. vagy most széll bernadett valóban alkalmas miniszterelnök jelölt. juhász péterrel létrehozzák az új pólust. vagy a momentum, amelyik ingyenes uszodabérleteket ad.

nem azt mondják, hogy ide figyeljetek emberek. lehet csinálni egy sportiskolai rendszert, aminek része a a profi versenysport, a félamatőr-félprofi junior-senior tömegsport és az amatőr szabadidő sport. ezt azért meg lehetne oldani a társadalombiztosítás nélkül is. de ha gondoljátok, akkor avatkozzon be az állam. de ennek ára van. végigszámolják, hogy ez mégis mibe kerülne. ez részben szociális ügy és befektetési lehetőség. sanyi azt mondja, hogy szerinte tisza cipő kellene, csak predátoros. (mert a minta a régi nszk). és azt végső soron önerőből is elérhetné a magyar gazdaság és a martfűi cipőgyár. és majd közben talán kitalálnak újabb, jobb modelleket. addig sanyinak és öcsikének eladják a régebbit. ha erre adja a szavazatát és ebben válna tulajdonossá, mert ezt tudja előállítani a helyi ipar, akkor ez kapjon szabadságot. legyen mellette alföld papucs. de ha valaki nike cipőt szeretne, akkor fizessen vámot. mert ők is megvámolják azt, ami nem helyi. most ez a "megatrend".

csak ugye a rengeteg kinyomtatott és felhalmozott dollár egy részét a marsutazás projektben égetik el. így csökkenthetik a nasa költségvetését. jobb mintha szétvernék a közel és közép keletet, valamint közép kelet európát. de magyarországon forintmegtakarításokból nehéz lesz marsutazást tervezni. leszámítva mészáros lőrinc komát, aki belekóstolt az államkapitalizmusba. csak valószínűleg horvátország nem lesz magyar gyarmat. horvát-magyar focisuli lehet eszéken. majd szponzorálja a podravka, az otp, a tisza sport és a danubius rádió. unortodox nacionalizmus.

screpes 2017.10.17. 10:19:23

@GyMasa:
Nincs szükség az én (személyes) viszonyaim mérlegelésére - arról nem is tájékoztattalak, nem is panaszkodtam.
Aki viszont leírja, hogy a mai gazdaságnak nincsenek politikai áthatásai (kölcsönösek), az ordenáré hazug barom.
De mire is célzol?
Menjek tán oda lobbizni, amikor a kisvárosi CSokoládéünnepen az össz fideszes (és senki más) örömködik a gyerekeivel? Vagy te láttál olyan tendert ahol, mondjuk, egy MSZP-s közeli vállalkozó nyert?
Neo liberális gondolataival is akad gondom, de azok a filozófiák nem akadnak össze percenként a mindennapi életemmel, nem okoznak közvetlen kárt vállalkozói körben. Épp ez éltetheti a liberális szellemet, hogy legalább elvileg megtehesd, amit most nem lehet. Ő ezért a piacra mutogat, mint mechanizmusra - azzal is van gond.
Igazad van, sajnos nem arról vitatkozunk, hogyan lenne jó, hanem előbb arról, hogy miért is van így. A gazdaság akkor mozdul előbbre, ha megszabadul a személyes, irracionális hatalmi függések korrupt rendszerétől. Ha majd VONA telekszomszédja nyeri a felcsúti kisvasútbontó tendert...
Te kivonnád az elemzés, sőt a megfigyelések köréből a hazai domináns tényezőket. Vajon miért teszed?

Laptop7712 2017.10.17. 10:36:20

@444:
Amit mondasz, az nem érthető sokak számára, de ezzel nincs gond. A baj az, hogy az általad felvázolt – én idegen szívűeknek nevezem- nagyon nem fogják fel azt, hogy miért alakult ki ez a helyzet, hogy ki akarja baszni az országból a köznép az „idegen szívűeket”. Az elmúlt 60 év politika- gazdasági vezető garnitúrája ugyanaz maradt, csak a zászlót cserélték le, és most ugyanazok a figurák, akik tanácselnökök, vagy üzemegység igazgatók voltak a komcsi idők alatt, azok lettek a multik helyi helytartói. Nem változott semmi az elmúlt 30 évben. Egy átlag Géza, legszívesebben felgyújtaná a bankot, mert kibasszák a hitelkérelmét, ha vállalkozást akart indítani a hatodik bankból. Ezzel azt akarom mondani, hogy egy vidéki középosztály béli családnak esélye nem volt arra az elmúlt 30 évben, hogy bármilyen szinten úgy érezze, hogy az állam csak egy kicsit is, de érte dolgozik. Nem tiszteli azokat sem, akik gazdaggá váltak, mert ténylegesen lopták a kezdőtőkét sokan a módszerváltás alatt. Mostanra az összes szar, szemét, és mocsok lavinaként zúdul vissza rájuk, legyen az politikai szereplő, vagy gazdasági szervezet, cég. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne milliárdos profitokat keresni a magyaron, lehet, csak senki nem hisz abban, hogy hosszútávon tartható ez az állapot, mivel a rendszer mögötti filozófia kiüresedett. Ha nem akarják azt, hogy rájuk gyújtsa a köznép a gyönyörű villákat, akkor kénytelenek lesznek megnyitni átlag vidéki Józsi előtt a profitmodelleket. Ez alatt azt értem minimum, hogy támogassa a bankrendszer, egyéb állami gazdasági szervezet vállalkozási ötletét például, és ugyanúgy,mint nyugaton, 4-6 év működéssel érje el a nyugati szintű középosztály béli életet.
A köznép ezért kiált vért, és ezért akar minden olyant kibaszni az országból, aki nem támogatja ezt a felemelkedési modellt. Madár mindegy, hogy ez most politikus, gazdasági szakember, vagy ki. A köznép ugyanazt érzi, hogy kurvára nem változott semmi, az 50-es évek óta. A nagypapától a barom kommunisták elvették pl. egy élet munkáját, netán kulák listára tették. A rendszerváltáskor azt látta, hogy annak aki elvette tőle egy élet munkáját, az unokája felügyelőbizottsági tag netán egy multi magyar leányvállalatánál. Az Ő unokája meg szopja a harcifaszt deutschlandban a pult mögött, 3 diplomával a zsebében.
Ennek az Ő szempontjából semmi értelme. Inkább legyen a „zorbán” minimum 40 évig, egy nagyon erős jobbikkal mellette, akik rendbe rakják az elbaszott gazdasági szerkezetet. Egyszerűbb récsöllel beszélni, hogy figyelj, vegyed már meg a helyi terméket abba a 4 csillagos szállodába, hogy a paraszt a fideszre szavazzon. Azért, mert ez az új gazdasági paradigma. Oszt megteszi, és jóvan. Itt kezdődne a gazdasági paradigmaváltás.
Írtam itt egy posztban, hogy el kellene jutni a élelmiszergazdasági automatizálásban legalább arra a szintre, ami a 80-as évek közepén volt saját erőből. Erre képesek lennénk. Moduláris termékrendszerként, célfeladatra optimalizáltan- és preferáljuk benne az analóg számítógépeket.
Ez működött a 80-as években, és eléggé hatékony volt a rendszer. Üzemeltetése meg egyszerű lenne, mint a faék. Használni kellene mér az agyunkat, arra, amire való.

2017.10.17. 10:43:37

@neoteny:
van egy erős politikai igény a rurális fejlődésre? idézet a túlzott vidékiességgel nem vádolható momentum programjából: "A jelenlegi összeg háromszorosára (!) növeljük a közösségi vidékfejlesztésre szánt források arányát."

csökken az áfa, megszűnnek a különadók, ingyenes kollégiumok lesznek, az egyetemen csökkenő tandíjak, növekvő ösztöndíjak, pedagógus béremelés. a lakhatási támogatás a rezsi feléig, gyed megduplázása. paks helyett nap és szélművek lesznek.

ehhez képest a félállami háziipari ktsz piac-konform. az kell ahhoz, hogy legyen népi szőttes. ha erre van igény, akkor erre van szükség.

GyMasa 2017.10.17. 10:56:43

@screpes:
...Aki viszont leírja, hogy a mai gazdaságnak nincsenek politikai áthatásai (kölcsönösek), az ordenáré hazug barom...
Eloszor is nyugodjal le, mert ebben a hangnemben nem fogunk semmit megbeszelni!
...De mire is célzol?...
En arra celzok, hogy egy jo vallakozas a mindenkori politikai rendszertol fuggetlenul is tud sikeresen mukodni.
Azt sehol nem irtam, hogy nem hat ra a rendszer, csak azt,, hoyg az nem igaz, hogy a politikai rendszer az egyetlen oka a sikertelensegnek.
A rossz uzleti modell es az inkompetencia az oka a sikertelensegnek.
Es, igen, van egy olyan pont, amikor az egesz kocerajt hagyni kell a fenebe, es lepni mashova.
...Menjek tán oda lobbizni, amikor a kisvárosi CSokoládéünnepen az össz fideszes (és senki más) örömködik a gyerekeivel? Vagy te láttál olyan tendert ahol, mondjuk, egy MSZP-s közeli vállalkozó nyert?...
Öööö, miert KELL tenderen indulni? Miert akarsz al allamtol fuggeni?
Termeljel a szabad piacra, vagy nyugat Europaba, es akkor egybol pont leszarhatod, hoyg melyik tolvaj banda van eppen hatalmon!
...Neo liberális gondolataival is akad gondom, de azok a filozófiák nem akadnak össze percenként a mindennapi életemmel, nem okoznak közvetlen kárt vállalkozói körben...
Most akkor vallakozol, vagy nem?
Mert ha nem, akkor nem ertem, honnan vagy ilyen biztos abban, hogy mi a helyzet?
...Épp ez éltetheti a liberális szellemet, hogy legalább elvileg megtehesd, amit most nem lehet...
A szabad piacra ma is termelhetsz/szolgaltathatsz.
Akadnak azert szep szammal jol meno magyar vallakozasok, akik kulfoldre termelnek meg szolglatatnak.
Azokbol kellene tobb.
...Ő ezért a piacra mutogat, mint mechanizmusra - azzal is van gond...
A piaccal, vagy a mutogatassal?
Nezd, ELVILEG a szabad piac a legjobb megoldas a javak leghatekonyabb elosztasara.
Gyakorlatilag sajnos, az emberi jellemvonasok miatt nem igazan fog soha egy 100%-ban szabad piac megvalosulni.
De ezzel egyutt kell elni, hiszen az egesz vilag ilyen igazsagtalan.
...Igazad van, sajnos nem arról vitatkozunk, hogyan lenne jó, hanem előbb arról, hogy miért is van így...
A jelenlegi magyar helyzettel kapcsolatban nincs ertelme semmilyen vitanak. Neked is dontened kell, hogy csinalod a dolgaidat es eled a sajat eletedet, vagy panaszkodsz olyan dolgok miatt, amikre ZERO rahatasod van.
...A gazdaság akkor mozdul előbbre, ha megszabadul a személyes, irracionális hatalmi függések korrupt rendszerétől...
A gazdasag most is elore mozdul, csak lassabban, mint azt az idealis korulmenyek lehetove tennek.
Erre ismet nincs tul sok rahatasod, tehat ezen idegeskedni nem tul hasznos.
..Ha majd VONA telekszomszédja nyeri a felcsúti kisvasútbontó tendert...
Mar leirtam: Nem kell a tenderekre szamitani, hanem a szabad piacra kell termelni, es akkor nem fogsz fuggeni a mindenkori politikatol, es nem veszi el az energiad legnagyobb reszet, hogy egy legyozhetetlen szornnyel hadakozol.
...Te kivonnád az elemzés, sőt a megfigyelések köréből a hazai domináns tényezőket. Vajon miért teszed?...
Mert, egy adott vallalt szempontjabol letezik olyan uzleti modell, amelyik nem szamol a korrupt allami megrendelesekkel, es megis eletkepes.
Azaz egy fuggetlen vallakozo szempontjabol nagyreszt irrelevans, hogy mi folyik az allami es EU-s penzek korul.
Aki meg tud elni a vallakozasabol korrupcio nelkul, az fogja az orszagot felemelni es nem a lopas meg az ujraelosztas.

András Horkay 2017.10.17. 11:13:33

@Laptop7712: Csak egy kérdés: a te eddigi gyaskorlatod eredményezett már profitot vasgy csak elméletben tudnád mit kellene csinálni. Nyilvánvalóan nincsenek élő és konkrét ismereteid.
Az egyetemekkel kapcsolatban nekem vannak, a Top 100 ban végzett két gyermekem is és tudom mi egy ott. Nem versenyképes a magyar egyetem, nem azért mert az ott lévő fiatal nem megfelelő diák, hanem az egész módszertan, a tanárok képzettsége, díjazása, stb. alkalmatlan. A TOP 100-as egyetemen végzett diák, ha kitűnő szintet ér el, lemossa a nálunk kitőnő szintet (annak minősített ) diákot mert más módszertan alapján, mást tanul. Tévedsz abban is hogy milyen a kiválasztás, mert nem HR beszélgetések alapján választja ki a piacvezető bankok egyike a munkatársat, hanem két hónap gyakorlat alapján, ahol napi 12-15 órában megfigyelik a jelöltet és elárasztják kreatvitást igénylő feladatokkal. Oda tesznek neki egy valós problémakört, amit ők sem oldottak meg , és kérnek javaslatokat. Ha jókat tudsz mondani akkor nyersz egy csokit képletesen. Az egyetem sem tananyagot kérdez vissza, hanem az ismeret átadása után probléma megoldásokat vár, ahol gondolkoznod kell és ha nem megy mehetsz a levesbe. Ha valaki kitűnően végez egy angol egyetemen az mérhető, utána több ezer emberből kiválasztják gyakornoknak (3 szintű vizsgálat) , majd ott is átmegy a szűrőn, akkor valószínűsíthető hogy képes lesz a feladatait ellátni, de ha mégsem akkor elköszönnek tőle (néha tévedhetnek). A tévedési lehetőség sokkal kissebb, mint ha az éppen uralkodó párt jóembere beszél a főbankárral hogy lenne egy kölyök akit fel kellene venni. Azután keletkezik egy csomó kezdő, nulla képeségekkel, nulla motivációval, aki nemtud dolgozni de a poziciót az foglalja.

András Horkay 2017.10.17. 11:21:28

@GyMasa: Elvileg igazad lenne. De a független céget az itteni gazdaságikörnyezet lehúza, *- nemversenyképes a mutyizókkal, áfa csalókkal stb. Drága a hitel, vagy nincs is, és van ezer baja, nem kap akkor támogatást, kockázati tőkét, inkubációt, közösségi marketinget, stb. ami nélkül nem életképes és kénytelen eladni a terméket annak aki megveszi, a tőke vagyonná válik (ezért építenek nagy házakat stb.) és kivonul a gazdaságból. A sikeres magyar vállalkozó motivációja nem a hosszú távon életképes cég működtetése, hanem a vagyon szerzése. Ez eleve bukásra van itélve. A lopott korrupció stb által szerzett pénzek vállalatok jelképes megvásárlásával sem lesznek életképesek soha. A nemzetközi gazdaságban nem működik a mutyi, oda valós siker kell. Tudnék sorolni egy tucat ilyen esetet, de felesleges bárhová nézel ez a helyzet. Mondj egy magyar siker terméket céggel együtt ami stabil és nem fogják eladni hamarosan.

screpes 2017.10.17. 11:26:58

@GyMasa:

Csak ismételni tudnám magam: a hazai gazdaságban túlzottan (és egészségtelenül) dominál az "állam"
Azért az idézőjel, mert ha nem orbán lesz, akkor az állami szabályozás - beavatkozás is másként alakul. Ezalatt NEM CSAK a közvetlen állami megrendelések szféráját kell érteni, hanem pont azt, hogy az egyéb megbízások, rendelések világát is átpolitizálja a túlhatalom szövedéke.
(Ha kormányváltást követően egy másik rendszer következik, biztos, annak is lesznek hibái, úgymond, de jussunk odáig).

Az pedig, hogy ilyen vakon tagadod a létező hatalom szerepét a mai hazai gazdaságban, a legrosszabb képzeteket kelti..
Áruld el, melyik szektorban dolgozol, hogyha valóban semmit nem érzel abból, ami körülvesz bennünket? Nyilván haszonélvezője vagy.

András Horkay 2017.10.17. 11:30:51

@Laptop7712: Nem a köznép határozza meg a gazdaságpolitikát. Nincs is véleménye erről, mert a kamatos kamat számítással is gondjai vannak. De ha lépünk egy szintet feljebb, most beszéltem egy 100000 diófát üzemeltető gazdaság kertészeti szakmérnökével, az öntözéssel kapcsolatban kérdeztem tőle egy csomó dolgot kint a terepen. Nem volt képben. Ennek a következménye katasztrófa, a felmelegedés és a változó időjárás miatt gondold csak el, ha egy liter öntözővíz feleslegesen kerül ki a fák alá (öntöznek azért) akkor az napi 100 köbméternyi felesleges költség. De itt 10 literekről van szó /fa. Talajnedvesség mérő automatilált rendszerük nincs, felszint öntöznek szórófejjel, nem gyökérszintet. Az egész nagyon költséges eredmény meg nem biztosított. Hektárszámra pusztultak ki barackosok, azt sem tudták miért. Majd esik az eső. Néha igen, de addigra a növények átesnek a PWP értéken (hervadás pont) és kiszáradnak. Mire észreveszik mi a gond, lehet kukoricát vetni a barackos helyén. A többi okfejtés politika, meg EU meg magyarkodás, migránsok, meg keleti nyitás, értelmetlen. Legeltethetsz birkát mint az őseink maximum.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 11:34:51

@444:

"mint már sokszor leírtam. nem pontosan azt mondom, ami a saját személyes véleményem."

Ez egy póz (szerepjáték) a részedről.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 11:41:41

@444:

"van egy erős politikai igény a rurális fejlődésre?"

Csak épp' te azt állítottad, hogy "a háziipari ktsz működjön félállami-félig szabad piaci keretek között. hiszen ez a közakarat."

Helyesen: ez a te népnemzetiszocialista fantáziálgatásod a közakaratról.

2017.10.17. 11:43:12

@Laptop7712:
az idegen telepest (hospes) és polgár (civis) fogalmát keverik. és a történelmet úgy állítják be, hogy polgárság támadt rá szegény kis telepesekre.

a szatmári béke után debrecen úgy maradhatott szabad város, hogy építenek egy római katolikus templomot. és azt mondták, hogy na jól van. legyen egy kis katedrális. mária terézia elrendelte, hogy az abszolutizmusban a helytartótanács felét ők adják. csakhogy a belvárosba betelepülő németség egy része nem akart magyarrá válni. és majd a cári orosz csapatok rabolják ki őket akiket a magyar szabadságharc ellen hívnak be.

kiegyezés párti vagyok eredendően. felőlem lehet debrecenben német utca és zsidónegyed. a régi németh útcza most széchenyi utca. a régi zsidókert széchenyi kert. de még egyszer a németek az oroszok, a zsidókat a németek vitték el. nem a magyar paraszt hurcolta ki őket. nem a hajdúk. azok a marhákat hajtották a müncheni vásárba. a nagy zsinagógát az amerikai nehézbombázók rombolták le. a kisebb mustang vadászgépekkel beszálltak a kossuth utcába és lőtték a civileket. ezek után német megszállás mellett a helyiek nem adták életüket és vérüket a zsidókért. akik az első háború után a városkörnyéki földek felét felvásárolták. a belváros felét. mert kihasználáták, hogy az egykeresős háztartásbeliekre alapozott családok fele meg volt nyomorítva. övék volt az összes bank. a sajtó egésze. és ez egyik fele azt mondta, hogy elveszik a másik felét. mert "leversenyzünk" benneteket. a másik végletet hirdették. azt, hogy kisbirtokod, kisüzemed, kisüzleted se lehet. mert jönnek a zsidó kommunisták. azok az emberek, aki vendégként be lettek fogadva. és nem polgárrá váltak, hanem elnyomóvá. félreértés ne essék nem az összes német és nem az összes zsidó. a gépipari szakközépiskola mechwart andrásról van elnevezve. erre az a válasz, hogy mert a német nélkül nincs ipar. dehogy nincs. de ha befogadtuk és megtapsosultuk őket és ezek után leköpnek bennünket, akkor lehet, hogy valakinek meg kellene hirdetni cseh tanokat. onnan az összes németet kirakták. az összes zsidót megölték. az összeset. és a pesti zsidó családok kiket támogatnak felvidék ügyében. a cseh-szlovákokat. száz éve és most is. azért támogathatják őket, mert itt senkit se raktak a sparheltbe. tessenek menni ausztriába, németországba. szabad a pálya. lehet támogatni a csehszlovákokat, vagy alföldi úr a havasalföldi románokat. menjen bukarestbe. vagy lehet menni szerbiába. ha magyarnak lenni büdös, akkor lehet menni vissza galicsinába. azért nincs fejlődés, mert ezeket az etnikai vitákat kell megvívni. amit egyes hospesek úgy akarnak lezárni, hogy végképp eltörlik a magyarországot. ezért durvult be kissé.

2017.10.17. 11:49:19

@neoteny:
most nagyjából ez erősödik.
en.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6lkisch_movement
ennek két kimenetele volt. nyugat-európában a fasizmus. kelet-európában pedig a félállami háziipari ktsz. nekem inkább az utóbbi tűnik civilizáltnak. csak ez megint ellentmond a nyugat feltétlen felsőbbrendűségének.

Laptop7712 2017.10.17. 12:03:08

@András Horkay:

András, amiről írsz, azt neked is tanították a head officeban, amikor kimetél a leányvállalattól továbbképzésre. Ott magyarázták el neked, hogy van egyfajta preferencia rendszer, melyet a HR követ a lokális kiválasztásnál. Ez a történet amiről te mesélsz, az egy komplex értéklánc függő megközelítés, ami dívott is a head officeokban, amikor is azt mondták, hogy az értéklánc mentén maximálisan centralizálni kell a tudástömeget, lehetőleg úgy, hogy a lokális szint komplexen irányítható legyen egy központból, legyen az regionális, vagy a head offie.
Tehát a nyugati egyetem egyfajta platformban való részvételre képez ki, és ezen a platformon belül – működési keretrendszer – képesek működni. A baj akkor van, amikor a rendszerből ki kellene menni, vagy egyszerűen változik a profitmodell köré felépülő platform. Ezt már nem képesek átlátni, vagy nem képesek leszimulálni a működést. A HR-t nem tartom semmire, mivel hiszem azt, hogy az az üzemmérnök, aki irányítja a termelést ott, abban a gyárban,képes arra, hogy kiválassza a megfelelő munkaerőt, a csapata elé vezesse. A csapat dönt általában, hogy jöhet-e, vagy nem, mivel bejön próba műszakra. A HR ehhez nagyon nem köp hozzá. Nekem volt alkalmam ott ülni nyugaton a nagyfőnök mellett 14 évesen, amikor felvételeztetett. Jártam én sokfelé, alkottam sokfelé, de mindig azzal foglalkoztam, ami a szenvedélyem, az meg a kaja.
Én is elvégeztem egy egyetemet Magyarországon, elég jó eredménnyel. Csak én ráborítottam az asztalt a gyakorlatvezetőre, amikor tudtam, hogy igazam van. Kurvára nem tetszett neki, de mások nem akarták kinyitni a pofájukat, inkább kussoltak, és tették azt, mindig, amit mondtak neki. Ezzel el is mondtam mindent a magyar iskolarendszerről, és az oktatói gárdáról is, legyen az a közoktatás bármely szintje. Gyerekkoromban, és fiatal felnőtt koromban nyugaton, azok, akik tanítottak, azt erősítették bennem minden szinten, amiben jó vagyok, és képeztek ki szakértővé. Kiemelkedően művelt emberek voltak, akik kiképeztek, és rá is értek erre. Egyre több szabadidőm van, köszönöm kérdésed.
Azért mondom ezt neked, mert látom testközelből azt, hogy hiába végzett valaki elit helyen, ha a köréje szervezett rendszer, amiben alkotnia kell, szar, vagy számára nem elég jó, nem tudja hozni a board által elvárt maximumot. Abban meg a magyar egyetemisták nagyon-nagyon jók, hogy a semmiből is tudnak az adott pillanatban maximálisan működő megoldást kreálni. Ez azért van, mert nem volt pénze másoló pappírra, inkább elitta sörre, de az anyagot tudnia kellett, nem másolta le, inkább megtanulta. Én ingyen adnám a lakást, vagy a koleszt, és a kaját, és minden tanuláshoz szükséges dolgot az egyetemistának, azért, mert nyugaton is ez van, és azért, hogy ne kelljen pl. egy jó képességű egyetemista lánynak pl beállni elit kurvának. Értesz ugye?
A te működésed eredményezett mér profitot? Az enyém igen, köszönöm kérdésed, egyre jobban érzem magam a bőrömben.
A szóhasználatom azért ilyen provokatív, mert az általad használt – úgy gondolod, hogy a te tudásod a leghatékonyabb a siker szempontjából, és meglátásod szerint tudod azt, hogyan kell egy rendszert vezetni – tudás a leghatékonyabb. Akkor miért nem indítasz vidéken évente 10-15 vállalkozást, amiből lehet 3-5 év múlva középvállalat? Ilyenekről nem hallok, és arról sem, hogy az ilyen emberek kiállnának bárhová, hogy osztanák az észt, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Azt kellene kitalálni, hogy az általad képviselt tudást hogyan lehet átadni úgy, hogy a magyar vidéki ugaron is működjön. Addig amit mondasz, az csak hazánkba települt leányvállalati szinten elmuzsikálhat, máshol nagyon nem.

GyMasa 2017.10.17. 12:07:28

@András Horkay:
..Elvileg igazad lenne. De a független céget az itteni gazdaságikörnyezet lehúza, *- nemversenyképes a mutyizókkal, áfa csalókkal stb...
Igen, es ezert irtam pont az elejen azt, hogy ma a magyar kkv-knek a 70%-at azonnali hatallyal be kellene szantani!
Csak ehhez kellene egy tokos kormanyzat, amelyik hajlando lenne a NAV-ot ebbe az iranyba atalakitani.
...Drága a hitel,...és kivonul a gazdaságból...
Ezt mondtam eddig is!
Lehet csinalni becsulettel az uzletet, es fel kell ismerni, mikor kell elengedni a dolgot.
Itt most vissza kell utalnom az elozo mondatomra. A magyar kkv-k 70%-at azonnal be lehetne zarni.
Ekkor a talpon marado 30%-nak, akik rendelkeznek eletkepes uzleti modellel, kvazi 3x-osara no a potencialis beveteluk.
... A sikeres magyar vállalkozó motivációja nem a hosszú távon életképes cég működtetése, hanem a vagyon szerzése...
Mindegyik vallakozo motivacioja a profit!
A JO vallakozo azonban kepes ezt tiszta eszkozokkel is megvalositani, a nem jo vallakozo meg elobb-utobb valamilyen csalast fog kitalalni.
...Ez eleve bukásra van itélve...
LENNE itelve, ha a piac jol mukodne, de nem teszi.
...A lopott korrupció stb által szerzett pénzek vállalatok jelképes megvásárlásával sem lesznek életképesek soha...
Es en pont ezert nem veszem ezeket figyelembe, mert ezek csak "zaj" a gazdasagban.
Meszaros 100 Milliard HUF-ja az eves GDP 1%-a alatt van, tehat irrelevans.
(Orszag szinten!!!, neked szemely szerint fajhat, de az sajnos a te problemad)
...A nemzetközi gazdaságban nem működik a mutyi, oda valós siker kell...
Nana! Azert ezzel ovatosabban. Olvasgass nyugodtan pl. a Siemens-rol, meg a Nemet premium autogyartok kartelljeirol!
A szabad piac soha nem lesz 100%-ban "szabad".
...Tudnék sorolni egy tucat ilyen esetet, de felesleges bárhová nézel ez a helyzet...
Ilyen a vilag, ezen felesleges magunkat felhuzni.
...Mondj egy magyar siker terméket céggel együtt ami stabil és nem fogják eladni hamarosan...
Ahogy fentebb is irtam, altalaban azok a cegek igazan sikeresek, akik a sajat labukon akarnak megallni a szabad piacon.
Azt meg, hogy egy ceget mikor adnak el, azt nem tudom megmondani.
De ahogy Neo mar kifejtette, az eladasnak is lehet ertelme!
Ha a tulajdonosnak a felajanlott vetelar tobb perspektivat nyujt, mint megtartani a ceget, akkor el fogja adni.
De ezzel sincs baj, mert lehet, hogy az igy kapott penzt valami sokkal jobban jovedelmezo dologba fekteti.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 12:09:32

@444:

"most nagyjából ez erősödik."

Semmitmondó lózung. Ha 100 ember helyett 200 vallja magát valamilyen ideológia hívének, akkor az 100%-os "erősödés" -- és akkor is jelentéktelen.

"a félállami háziipari ktsz"

Ami képtelen előállítani a javakat olyan mennyiségben és olyan (alacsony) árakon, hogy abból magas életszínvonal származzon. A romantikát pedig nem lehet sem megenni, sem fűteni vele, sem öltözködni vele, sem közlekedni vele, sem kommunikálni vele (na jó, az utóbbit talán lehet valamilyen mértékben, ld. pl. a Pöttyes Könyvek lányregényeket).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.10.17. 12:12:00

@GyMasa:

"De ahogy Neo mar kifejtette, az eladasnak is lehet ertelme!"

Köszönöm a pozitív hangvételű hivatkozást.

GyMasa 2017.10.17. 12:18:11

@screpes:
...Csak ismételni tudnám magam: a hazai gazdaságban túlzottan (és egészségtelenül) dominál az "állam"...
EN is csak ismetelni tudom magam:
Akkor NE az allamnak dolgozzanak a vallakozok.
Pont erre alakult meg az EU. A szemelyek aruk es szolgaltatasok szabad aramlasa miatt.
...Azért az idézőjel, mert ha nem orbán lesz, akkor az állami szabályozás - beavatkozás is másként alakul...
Es, akkor atteszed a ceg szekheylet Szlovakiaba, vagy Ausztriaba, ahol jobbak a korulmenyek.
...Ezalatt NEM CSAK a közvetlen állami megrendelések szféráját kell érteni, hanem pont azt, hogy az egyéb megbízások, rendelések világát is átpolitizálja a túlhatalom szövedéke...
Azt most sem ertem, hogy egy ceg, amelyik egesz Europaba szallit mondjuk paradicsomot, azt mennyiben zavarja ez.
...(Ha kormányváltást követően egy másik rendszer következik, biztos, annak is lesznek hibái, úgymond, de jussunk odáig)...
Azert annyira ne oruljel ennek elore, mert jelenleg nem igazan latszik, hogy a "kormanyvaltas"-on kivul megis mi a tokomet csinalna akarki, aki hatalomra kerulne.
Azt meg foleg nem latom, hogy miert ne hasznalna a sajat celjaira az eddig kiepitett remek eljarasokat, amikkel el lehet a kozpenz jelleget vesziteni.
...Az pedig, hogy ilyen vakon tagadod a létező hatalom szerepét a mai hazai gazdaságban, a legrosszabb képzeteket kelti...
Az pedig, hogy ilyen mertekben keptelen vagy megerteni, hogy milyen vilagban elunk, elszomorito.
...Áruld el, melyik szektorban dolgozol, hogyha valóban semmit nem érzel abból, ami körülvesz bennünket?...
Autoipari beszallitonal vagyok fejlesztomernok, Nemetorszagban.
...Nyilván haszonélvezője vagy...
Hat, haszonelvezoje vagyok annak, hoyg 25 evesen megis egyetemre mentem, es elvegeztem. Es igy szereztem egy szakmat, amelyikre jelenleg nagy szerencsenre oriasi igeny van.
Es, igen, 4 eve felcucoltam a csaladot, es kikoltoztem Nemetorszagba, amikor otthon elertem a fizetesi maximumot, es nem lattam tovabbi elorelepessi lehetoseget.
Kulonben ez a "nyilvan haszonelvezoje vagy" duma pedig total unalmas, es az "egysejtu fidesztroll"-lal egyutt oriasi resze lesz abban, hogy jovore az ellenzek megint szopni fog a valasztasokon, mint a torkos borz.

András Horkay 2017.10.17. 12:21:16

@Laptop7712: Nagyjából eltaláltad mit kellene csinálni és ppen ezt is csinálom. most két pályázat is beadásra kerül nagy cégekhez. A lényeg a tüzeléstechnika, kazán, kémény stb. Ez három szabadalom beadás előtt álló termékcsoport, a prototipus 3 éve működik, néhány átépítéssel, 50 % tüzelő anyag megtakarítást eredményez cserépkályhához viszonyítva, és 24-36-48 órás fűtési teljesítményt, moduláris, kifűthető ezzel egytemplom is. A másik része két szabadalom, ez energia növény (és bármi) facsemete nevelés és kiültetett facsemete felnevelése több évig, vágása éretté. A számok azt mutatják, hogy egy hektáron 5-7 év akatt 30 millió forint értékben képes tüzifát előállítani. A fotoszintézisnek kedvező feltételeket teremtünk. A kontrol csoportokon mérhető hogy a kezelt növény fejlődése 400 %-al haladja meg a hagyományosan kezelt - mellette pár méterrel elültetett fát. Nálunk kb egy millió hektár vizenyős terület van és elárasztható még kb annyi (árvizi töltés emelgetés helyett). Na és akkor a kérdés az hogy mivel támogatja bárki, kockázati tőke, állam stb. az ilyen törekvést. Az energi értéket úgy lehet számítani hogy 1 kg fa = 4 Kw, egy fa 300 kg amikort kivágják (de 8 szor újrahajt). A többi csak szorzás kérdése. Egy család évi 50 fa elültetésével, 8 év alatt eléri a szükséges telepítést és 64 évig nem kell tüzifát vásárolnia (rezsi csökkentés 95% ). Mivel már működik a dolog kisérleti szinten nem álmodozásról van szó. Most ültetek majd mandulafákat is. A kifejlesztett eszközzel a sivatagban is ültethető fa -persze gondozni kell ott is de működhet. Az észak mediterrán időjárási viszonyok leszenk itt is hamarosan és a mostani módszerekkel nem tartható fenn az erdészet -sajnos. Kifog száradni egy csomó erdő, gyümölcsös, stb.. A projekt profit termelési képessége ezer milliárdokban számolható, és természetesen a rendszert át kell adni termelő vállalatoknak, ez nem egyéni játék, nem golyóstol, játék kocka, vagy okostelefon szoftver. A kiképzett utódaim végezhetnek vállalat építő munkát, de ez engem nem érdekel, izgalmasabb kísérletezni..

GyMasa 2017.10.17. 12:22:07

@neoteny:
Sok dologban nem ertunk egyet, sokban pedig igen.
Nem vagyunk egyformak, de ezzel nincs is semmi baj!
Ez egy azok kozul, amiben egyet ertunk.

GyMasa 2017.10.17. 12:29:55

@András Horkay:
... 64 évig nem kell tüzifát vásárolnia (rezsi csökkentés 95% )...
Igen, helyette hivhat favagot, vagy vasarolhat ipari szerszamokat a favagashoz, hasogatashoz.
Ha meg onmaga csinalja, akkor elmegy ra eleg sok ideje. (valoszinuleg a szabadidejebol, es nem a munkaidejebol)
Es meg ezeket karban is kell tartania.
SZoval, en nayon orulok neki, hogy ilyen jo dolgokat talatal ki, csak kihagytal a magyarazatbol egy par igen fontos tenyezot...

András Horkay 2017.10.17. 12:30:57

@Laptop7712: "Azt kellene kitalálni, hogy az általad képviselt tudást hogyan lehet átadni úgy, hogy a magyar vidéki ugaron is működjön. Addig amit mondasz, az csak hazánkba települt leányvállalati szinten elmuzsikálhat, máshol nagyon nem." tettem ár kisérlete, beszéltem polgármesterekkel akik kezelésben hektárszámra van a semmire sem használható vizes terület, és a közmunkásokkal utcát söpörtet. Amiko kimutattam neki hogy ugyanazzal a 10 emberrel milliárdos netto bevételt tud csinálni egyben a falu tüzelőanyag igényég negyedáron is kielégítheti, és három négy önkormányzat elláthatja a Mátravidéki erőművet biomasszával. Nem látszott rajtuk a lelkesedés, mert eddig maximum arra tellett a szervezőkészségükből hogy megszervezzenek egy karácsonyi énnekkari fellépést a templomban. MA gyakorlatilag össuzeomnlott a tüzifa ellátás, emelkednek azárak (az erdészeteknek egyszerűbb leadni a fát az erőműveknek) és mindeki az államtól várja a pénzt és a fát. Tízmilliárd számra. Én annyi fát ültettem tavaly mint Budapest. Elfűtöget belőle a kiscsalád egy darabig.

András Horkay 2017.10.17. 12:41:31

@GyMasa: Nem olyan bonyolult ez. Egy láncfűrésszel kivágod a fát, feldarabolod 33 cm-es darabokra (kugli) a méterfát, bérelsz egy hasítógépet (8000 Ft / nap) és egy délelőtt az 5-10 köbmétert felhasogatod négyfelé. Ezután létrehozol egy általunk javasolt szárító rendszert, nulla pénz) Kb 6 hónap alatt a nyáron végére eléri a 12-15 % nedvesség tartalmat. Utána behordod száraz helyre a kazán közelébe hogy ne vegyen fel a levegőből nedvességet. Aztán két naponta befűtesz pontosan 5 perc alatt (kimértem) De hogy legyen kényelem is, csinálhatod azt is hoyg a gáz is működik akkor ha a 3 köbméteres puffertartály vize már csak 50 C fokos, de előtte felfűtheted 85 C fokra a kályhával és akkor csak 3-4 naponta fűtesz be. Ha a napenergiát is rákapcsolod a puffertartályra, akkor még rughalmasabb a rendszer. Olcsó puffert is terveztünk, ez köbméterenként 40000 Ft-ba kerül. A száritót is napenergia támogatja. Ha elektromos áramot is termelsz a napenergiával, akkor a kályha rendszer 2-6 köbméteres egyébként válaszfalnak kinéző hőtárolóját is fűtheted vele, a lehülést megakadályozva (ha süt a nap örülsz ha nem akkor sincs semmi). A vicces az hogy a rendszer olcsó is, mert olyan hőtároló közeget használunk ami a hatodába kerül a jelenleg használtnak. Szóval nem reménytelen a dolog. Van olyan tűzterünk is amibe a méterfát is betolhatod, vagy egy másik, amibe a nagy kocka szalma bálát is. ez már terményszárítót is tud fűteni automatikus adagolással. Ez volt a reklám helye. :)

András Horkay 2017.10.17. 12:45:06

@GyMasa: Javasoltuk önkormányzatnak hoyg vegyen egy profi fafeldolgozó gépsort (mobil) és sorban dolgozza fel a lakosságnál összekészített méterfát. Egy nap két ember dolga megoldódik és hozzá sem kell nyúlnia a fához. Egyből kalodát készít, ami 170 cm magas, 1 m2 területű. Ezt letakarja , szellőzik szárad és tüzelhet ha megfelelő. A munkadíjat kifizeti, mert nyilván Mariska néni nem fog láncfűrészelni 78 évesen. E helyett visznek neki (ha szerencséje van) pár mázsa vizes fát, szociális segítségként amivel gyártja a kormot.

GyMasa 2017.10.17. 13:04:33

@András Horkay:
Ez pl. mar majdnem az a hozzaallas, amirol en beszeltem :-)
...Nem olyan bonyolult ez...
En nem is azt mondtam, hogy bonyolult lenne!
Csak arra hivtam fel a figyelmet, hogy amiket lentebb irsz, azok azert toke, es munkaido igenyes folymatok, amit a legtobb magyar nem igazan engedhet meg maganak...
..Egy láncfűrésszel kivágod a fát,...
Ehhez kell egy jo minosegu benzinmotoros lancfuresz, ami nem olcso.
...feldarabolod 33 cm-es darabokra (kugli) a méterfát,...
Ehhez szukseg van a kezugyessegre, hogy ezt megcsinald.
...bérelsz egy hasítógépet (8000 Ft / nap) és egy délelőtt az 5-10 köbmétert felhasogatod négyfelé...
Vagy veszel egyet :-)
...Ezután létrehozol egy általunk javasolt szárító rendszert, nulla pénz)...
Olyannincs, hogy null apenz, ugye?
...Kb 6 hónap alatt a nyáron végére eléri a 12-15 % nedvesség tartalmat...
Ehhez en nem ertek, szoval, elhiszem neked.
...Utána behordod száraz helyre a kazán közelébe hogy ne vegyen fel a levegőből nedvességet...
Logikus.
...Aztán két naponta befűtesz pontosan 5 perc alatt (kimértem) De hogy legyen kényelem is, csinálhatod azt is hoyg a gáz is működik akkor ha a 3 köbméteres puffertartály vize már csak 50 C fokos, de előtte felfűtheted 85 C fokra a kályhával és akkor csak 3-4 naponta fűtesz be...
Itt most feltetelezem, hogy az altald elobb emlitett specialis kalyharol van szo, ugye?
...Ha a napenergiát is rákapcsolod a puffertartályra, akkor még rughalmasabb a rendszer...
Hat, tudtommal a napkollektoros rendszerek a "soha meg nem terulo" beruhazasok koze tartoznak.
De ingyenesnek semmikeppen nem neveznem oket.
...Olcsó puffert is terveztünk, ez köbméterenként 40000 Ft-ba kerül...
Jol hangzik!
...A száritót is napenergia támogatja. Ha elektromos áramot is termelsz a napenergiával, akkor a kályha rendszer 2-6 köbméteres egyébként válaszfalnak kinéző hőtárolóját is fűtheted vele, a lehülést megakadályozva (ha süt a nap örülsz ha nem akkor sincs semmi). A vicces az hogy a rendszer olcsó is, mert olyan hőtároló közeget használunk ami a hatodába kerül a jelenleg használtnak. Szóval nem reménytelen a dolog. Van olyan tűzterünk is amibe a méterfát is betolhatod, vagy egy másik, amibe a nagy kocka szalma bálát is...
De, gondolom, ezek azert mar nem haztartasi termekek :-D
... Ez volt a reklám helye. :)..
Gratulalok, hogy ezt mind sikerult kifejleszteni! biztosan sok energiad fekszik benne!
Azt szeretnem megkerdezni, hogy gondoltal-e mar arra, hogy az otletedet sajat magad valositod meg, amelyikre a polgarmester nem volt vevo?
- Berelni/venni valami telephelyet nagyobb falvakban, es berendezni a fentebb emlitett szerszamokkal, es berbe adni a "szolgaltatast" (kiszalltok felmerni a foldteruletet, tanacsadas, faultetes, felelvenkenti felulvizsgalat/tanacsadas, fakivagas, darabolas, berszaritas)?
csak azert kerdezem, mert ha a polgarmester kereshetne vele 10Mrd-t, akkor te is meg tudnad ezt tenni.

GyMasa 2017.10.17. 13:05:58

@András Horkay:
Ezt miert nem csinalod meg te?

András Horkay 2017.10.17. 13:09:46

@GyMasa: "Mindegyik vallakozo motivacioja a profit!" Nem mindegy hogy profitról vagy vagyonról beszélünk. Nálunk úgy tűnik sok a vagyon jellegű célra történő forrás kivonás. Általában ingatlan, kastély, és egyéb dologra megy a pénz amit hosszú távon fentartani is sok költség, nem a cég bővítésére foldítják, mert nem is hisznek a cégben hiszen állami támogatásokkal futott fel. Mi van ha ez elapad, - akkor kuka az egész. Nagyon ügyesen , össze vissza számlázva épít a tulajdonos milliárdos villát, aztán viszi a NAV. a motivációja a gazdagnak látszani, jó nők, jó autó, fényűzés - ideig óráig, aztán tökmindegy.

GyMasa 2017.10.17. 13:14:53

@András Horkay:
...Mindegyik vallakozo motivacioja a profit!" Nem mindegy hogy profitról vagy vagyonról beszélünk...
Na, en pont nem az olyan vallakozokrol beszeltem egeszen idaig, akike te emlitesz.
Ezek az emberek nem vallakozok, hanem szerencselovagok, csak nem lottoznak, hanem a korrupcios vonatra ultek fel.
Ahogy fentebb irtam, NEM ok fogjak az orszagot elorebb vinni.
Tehat felesleges rajuk szavakat vesztegetni.

András Horkay 2017.10.17. 13:15:58

@GyMasa: Képtelenség. Nem lehetsz ott mindenhol. Ilyen ajánlat több van, pld építsek ipari jellegű kazánokat hatalmas állattartó telepekre (gáz kiváltása). Messze van, oda kellene költözni hónapokra. Egyszerűbb ha egy helyi cég megépíti, akinek van ott embere, eszközei stb. Nekem elég - szerényen -, a licensz díj is. Van több mint 3000 önkormányzat, - csak minta - 10 év mire mindegyikkel beszélsz egyszer..

András Horkay 2017.10.17. 13:27:39

@GyMasa: "ha a polgarmester kereshetne vele 10Mrd-t, akkor te is meg tudnad ezt tenni." ----persze, csak nem a termelés a célom, mert nem lehet mindenhol a terepen. Néha a tulajdonos sem érti mit kellene tennie. Pld van egy kastély tulaj, 33 hektár földecskével, ami vizenyős, nem terem rajta semmi csak sás meg nád, és térdig érő viz tavasszal. Montam neki hogy megszervezem az egészet beszéljünk róla. Az ingatlan értéke mondjuk 250 millió Ft (ott ahol van). Az épület hotelként működik, 30 embert tud elszállásolni. Kiderült hogy 7 év alatt 900 millió a bevétel, akár ha csak a fele a profit, az is több mint az egész ingatlan értéke. Inkább nézi a sást. Más: van egy fürdő, ami naponta uszodányi vizet enged el , kifolyatja a földekre, ahol szintén alkalmas a terület. Ha átállna fa termelésre és a vizzel öntözne, akkor a fürdő csak viccnek van, a bevételt szétoszthatja a jegyszedők között, vagy építhet egy gyógyszállót belőle, pár év után kaphat hitelt is rá. De nem, neki ez az egyszerű megoldás jó, elad sört a fürdőben baromi drágán és örül hogy nem kell csinálnia semmit. Ugyanott ezzel a melegvízzel tilápiát (hal) is termelhetne ha vesz fel hitelt, és kamionszámra adhatja el külföldre a halat, de nem, neki jó ami van. Nem igazán van üzleti érzékük úgy tűnik.

András Horkay 2017.10.17. 13:33:40

@GyMasa: "csak azert kerdezem, mert ha a polgarmester kereshetne vele 10Mrd-t, akkor te is meg tudnad ezt tenni." De nem fogja odaadni a földet csak hatalmas kenőpénzért, mert úgy gondolja neki az egyszerűbb mint bajlódni az egésszel. A viakolor járdaépítésnél tartanak jelenleg, az egyszerű, jön a pénz és nincs vele gond. De ilyen projekt lehetőség ezer van, a helyi erők üzleti érzéke nélkül csak egy korrupciós hálót építhetsz fel ami sérülékeny, erre nincs se időm se kedvem. Csak olyan dolgokkal foglalkozunk ami globális piacon is működik, ha nálunk csak a kisérletek mennek az is jó, ha a közeg alkalmatlan a beveztésre egyszerű megoldásokkal, akkor kell egy hős aki végig próbálja a dolgot, de az valaki más lesz - neméri meg az időt hogy ezzel vacakoljak. A patkány írtást sem képesek megszervezni, nemhogy egy cégműködést.

András Horkay 2017.10.17. 13:40:41

@GyMasa: "Ezután létrehozol egy általunk javasolt szárító rendszert, nulla pénz) " Azért nem kerül semmibe, mert kipróbáltuk hogy a farakás felépítése képes kihasználni a légmozgásokat (áramlástan) a napsütés energiáját a levegő felfűtésére a rakaton belül, és az áramlások maguktól, folyamatosan szárítják a rakatot. ha ezt még burkolatokkal is támogatjuk (mezőgazdasági fólia) és napelemes ventillátorral, olcsó hőtároló rendszerrel (a kályhából származik) akkor még éjszaka is szárítja a rendszer a fát. Ez azért érdekes dolog mert ha erőműnek szállítod be a fát, akkor ott levonják a súlyból a nedvesség tartalmat és ez mindig a beszállítónak jelent veszteséget értelemszerűen. Tehát ő sziv ha vizes a fa. Amikor mondtam az egyik erőműnek hogy 12%-os fát kap 6 hónap múlva vágás után, nyilván nem hitte el :) De (magyar helyzet) kérdezte hogyan tudná a rendszert átadni a haveroknak is - termelés, szárítás, stb.)

GyMasa 2017.10.17. 13:46:41

@András Horkay:
...Képtelenség. Nem lehetsz ott mindenhol...
OK, ertem.
Nem tudom, hogy egyedul csinalod-e, vagy valami cegben, de nem lehetne kicsiben elkezdeni/boviteni a tevekenysegi kort?
Mondjuk a mostani helyed 50km-es korzeteben?
...Ilyen ajánlat több van, pld építsek ipari jellegű kazánokat hatalmas állattartó telepekre (gáz kiváltása). Messze van, oda kellene költözni hónapokra...
Miert kellene odakoltozni?
Ha tudsz talalni egy megbizhato kivitelezot, akkor siman eleg csak hetente egyszer neked leutazni, es a kivitelezo emberei lennenek ott honapokig?
...Egyszerűbb ha egy helyi cég megépíti, akinek van ott embere, eszközei stb...
Igen, de akkor a minoseg is valtozo lesz, es az epitesi ido sem biztos, hogy odealis, hiszen, annak a cegnek az lesz az elso (es valoszinuleg egyetlen) ilyen jellegu munkaja.
Ha viszont talalnal egy jo kivitelezot, akkor azzal sokkal konynebben es hatekonyabban egyutt lehetne mukodni.
... Nekem elég - szerényen -, a licensz díj is...
Ha nincs erre affinitasod, azt is megertem!
...Van több mint 3000 önkormányzat, - csak minta - 10 év mire mindegyikkel beszélsz egyszer...
Ha egyedul vagy.
Ha viszont van egy 50 fos ceged, 2 uzletkotovel, akkor 1-2 ev alatt vegigjarhatjak oket.
De, nem szeretnek semmilyen szinten nyomast gyakorolni!
Eppen az a lenyeg, hogy amit te kitalaltal, az pont olyan dolog, amirol eddig is beszeltem. Siman a sajat labara allhatsz belole, es a mindenkori hatalomtl teljesen fuggetlenul tudnal megelni belole.

András Horkay 2017.10.17. 14:28:02

@GyMasa: Mindent lehet, csak óvatosan. A ma divatos startup, kockázati tők emegoldások arra vannak kitalálva hogy elindítsd a vállalkozást és amikor látszik hogy működik, sőt kifutása is lehet, akkor a kockázati tőkés kivásárol, eladod a részedet vagy az egészet. Erre sokszor a szerződés is lehetőséget ad nekik, hiszen benne van hogy emelhet tőkét. Te meg nem tudod követni, és lecsökken a tulajdonrészed olyan kis mértékre hogy nem is szólhatsz bele semmibe. Ők meg ha visszaforgatják a profitot, akkor osztalék sincs. Ezt nagyon jó szerződéssel ki lehet védeni de akkor meg nem igazán szeretik a dolgot. Marad a klasszikus építkezés, hitel, profit visszaforgatás, terjeszkedés útja, és a licensz eladás megoldása. Sokszor csak azért veszik meg, hogy a már működő fejlesztésük életét és a befektetéseiket ne zavarja meg. Ezért van egy olyan megoldásunk is ami nem zavaró nekik sőt a most forgalmazott eszközöket, kandalló betéteket építjük be, így nincs probléma. Et próbáljuk majd ki, ez a kéményre is igaz. Az ő rendszerét építjük fel, de van hozzá egy teljesítmény fokozó alrendszer ami messze többet tud mint a mostani, de nem kell új gyárat építenünk a régi helyett , új márkát bevezetni stb. Olyanmint egy új mnotor a mostani autókba. Ez nagyon sikeres lehet, elvileg nem éppeszű aki mostanit akarja használni akkora a különbség a kettő között. De ez is idő mire beindul. Kell egy cég aki ezt levezényli, ez is egy külön szakértelmet igényel. Amikor Sz. Albert feltalálta a C vitamint valószínűleg nem gyárakat szeretett volna építgetni meg áruházakkal tárgyalgatni hanem fejleszteni tovább.

Laptop7712 2017.10.17. 16:46:11

@András Horkay: Nekem az tetszik abban, amit írsz, hogy egy nagyon egyszerű természetközeli megoldást képes voltál termékké formálni, ami minden körülmények között működik. Ilyen játékokból kellene nagyon sok. Na most jó lenne, elmennél minden iskolába, egyetemre, óvodába, középiskolába, és elmagyaráznád azt, hogy hogyan lehet egy faék egyszerű dologból megélni, amit az, amit kitaláltál. A csapból is ennek kéne folynia, hogy hogyan is működik a csízió. Mint régen a józan paraszt, napi 3 órát dolgozott érdemben azért, hogy meglegyen neki, és a családjának a fedél, a kaja, a ruha, és a tüzelő. Ma sem kell ezért többet dolgozni, csak ezt nem az iskolában, meg az egyetemen tanítják, hanem kint a tanyán, Józsi bácsi, akinek megvan a józan paraszti esze. Ő volt az aki, a fináncot hátba baszta a kapanyéllel, amikor kiment a határba ellenőrizni az öreget, hogy dolgozik-e.
Mások voltak a megoldási terek régen. :) Mindenkinek olyan okosnak kellene legalább lennie, mint egy parasztnak, és akkor sokkal jobban élnénk. :)

András Horkay 2017.10.17. 18:58:29

@Laptop7712: Igazából vana dolognak egy "titka". Ezt tényleg tanítani lehetne, kapcsolatban is vagyok egy professzor úral, aki az MTA tagja stb. Ismert ember. A lényeg egy gondolkozás módszertan, aminek a segítségével tulajdonképpen minden területen képes lehet egy átlag ember is (úgy értem hogy nem szuper géniusz akiből van kettő összesen). Módszertan, tehát ismételhető. Bármilyen feladat adódik képes vagy átszervezni, megújítani stb. A konkrét kályha azért bonyolult, mert többszáz éve tüzelnek az emberek, volt már holdra szállás, meg mobil telefon, de egy vacak kályhát nem tudtak a tökéletességig fejleszteni. A kémény detto ugyanaz. Egy hatalmas USA cég helyi vezetője mnondta hogy jééé tényleg de mi erre nem is gondoltunk. Nem hát, mert nem volt aki kiadja a feladatot és az irány amit végig vittek nem volt komplex módon kezelve - kéményt fejlesztettek nem rendszert. Jó az a termék csak drága és nem tud egy csomó dolgot (amiről nem tudták hogy kellene). A vicces az amikor megtaláltunk olyan dolgokat amit más terméknél már kitaláltak, de a kályhánál nem alkalmazták valamiért. Évente komoly költséget fordítanak az emberek a tüzelésre, és rengeteg felesleges munkát is elvégeznek ehez, de lehetne ezt kvázi ingyen is csinálni. A kályha olyan hogy pld gally kötegekkel, kukorica szárral is szaunát tudsz csinálni a házban. Egyszer véletlenül (nem ismertem a hatásait) téli minusz 5 fokban beöntöttem a kályhába két vödör kukoricaszár zúzalékot (száraz), nem lehetett aludni mert 35 C fok meleg lett , ki kellett nyitnom az ablakot, de elaludtam, reggel felébredtem és 25 C fok volt a szobában. Tehát a ház szigetelésének árából vehetsz akármit, nyitott ablaknál is ellennék egész télen , friss a levegő, és 24 C fok lesz bent, mert sugároz a kályha mint a Petőfi adó.

András Horkay 2017.10.17. 19:11:15

@GyMasa: "Ha viszont van egy 50 fos ceged, 2 uzletkotovel, akkor 1-2 ev alatt vegigjarhatjak oket." Ez már későbbi fázis mert nincs rá tőkéd. Inkább területi elv alapján lehet elindulni, kap valaki egy megyét, vagy várost, hozzá kapcsolódik pár szakember aki végrehajtja a munkát, helyi a marketing, élőerős az ügynöki feladatvégzés, de központi a tervezés, design, anyag beszerzés és a logisztika. Van egy csomó műszaki alkatrész is amit gyártatni kell, azt is csak központilag éri meg. Innen fel lehet jönni, kellene autók, drágább szerszámok is, és műszerek . A számítógépes automatizálási feladaton is dolgozunk, informatikus vagyok, az nem jelent nagy feladatot, csak a szenzorok fejlesztése a gond, mert itt nagy hő van, lehet 8-900 C fok is, azt nem minden egyszerű szenzor bírja ki sajnos. Nálunk itthon egy klomolyabb nagyteljesítményű rendszer 1 millió körül gyártható, ugyanez Ausztriában 2-3 millióba kerül ma - és sokkal kevesebbet tud, és lassan készül el. Az új típust két nap alatt összerakjuk mint a Legot, és nincs vele kosz - és lehet 1-6 tonnás is, mindegy. (a hőtároló a nagy tömeg).

GyMasa 2017.10.18. 10:34:47

@András Horkay:
Hat, azt nem mondtam, hogy konnyu lenne, meg azt sem , hogy gyors!
Mindenesetre nagyon sok sikert kivanok!

András Horkay 2017.10.18. 13:03:09

@GyMasa: Gondoltunk arra is, hogy a külföndön dolgozó magyaroknak legyen egy másodállásuk, fogják össze az ottani kályha építő kiscégeket, a bukolat teljesen mindegy milyen, az helyi döntés, a belső szerkezetek kiszállítjuk és velük együtt beépítjük 2 nap alatt. Az ottani árak miatt hartalmas lehet a profit, mindenki elégedett lehet. A teljesítmény pedig nagyon megggyőző. A nagy finn zsírkő kályha gyártókat is szeretnénk bevonni, a külső marad náluk amilyen most a belsejét kell kicserélni. nyilván itthonról ezt képtelenség megszervezni, de a weben fentlévő adatok alapján ki tudja választani a vevő a megfelelő kályhát. Külön (végzett, specialista) designerek is lesznek aki bármit megtervez neki ha egyedi igénye van. Próbáld ki te is mint minta manager :) Kint kályhánként kereshetsz komoly pénzt.

GyMasa 2017.10.19. 09:21:08

@András Horkay:
Jol gondolom, hogy valamifele Rocket stowe-t fejlesztettel ki?

András Horkay 2017.10.19. 09:28:29

@GyMasa: Nem. Nem másoltam más kályhákat, mert azok nem teljesítették a célokat. Ilyen kályha még nincs elterjedve. Más a szerkezet. Sorozatos változtatás után jött egy új ötlet ami megoldotta a problémákat, ugyanakkor olcsó is, és gyorsan felépíthető, felhasználható sok régi elem, tűztér, burkolat stb. ezzel is csökken a beruházás értéke. Ha viszont extra nagy teljesítmény kell (nagy a ház, épület - szinházterem, templom, stb.), akkor csak a burkolat az ami a régi dolgokból alkalmazható. A központi fűtés már kialakított rendszerébe is beilleszthető, tehát kazánként is használható. Egyszerre képes vizmelegítésre a központi vagy elosztott pufferek irányába és légfűtést is tud szolgáltatni. Gyakorlatilag olyan mint a LEGO, összerakhatsz bármit,amire igény van.
süti beállítások módosítása