1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.29. 08:49 HaFr

Technikai poszt a nacionalizmusunk mibenlétéhez

Képtalálat a következőre: „nacionalizmusok”

Rövid technikai közlemény. Én a nacionalizmusnak történeti fázisait és és a fázisainak párhuzamos együttállását ("velünk állását") különítem el, genetikusan (történeti keletkezésükben) a következőket: pre-nacionalista "nemzeti" korszak (gens, natio: Mo-n tkp. Hungarus tudat), a XVIII. század végéig, utána Nyugaton politikai nacionalizmus+nyelvi/kulturális nacionalizmus+modernizáció -- poszt-abszolutista nemzetállami fejlődés -- együttállása, Kelet (Közép-) Európában, ezen belül hazánkban sérelmi/anti-abszolutista politikai nacionalizmus+nyelvi/kulturális nacionalizmus+modernizáció 1848-ig, utána a függetlenség csorbulása, a nemzetállami fejlődés szétesése, a modernizáció szociológiai töredezettsége és az elvallástalanodás miatt a nacionalizmus etnikai-kulturális integráció helyett a fiktív eredeten alapuló vagy Blut und Boden - sérelmi és függetlenségi - nacionalizmusba (etnicizmusba) vonult BE (politikaiból lett pszichológiai frusztráció), majd a Horthy-rezsimben erős rasszista réteget "fejleszt", mára döntően a xenofóbiában "állapodik meg" minden korábbi fázis "túlélése" mellett. Mo-n ma politikai (befogadó, állampolgári) nacionalizmus helyett etnicista-xenofób (a nemzetállam határainál egyúttal túltekintő, a "szállásterülete" egészére kiterjedő) kirekesztő, antimodernista nacionalizmus dominál, míg Amerikában a fehér szupremácia, Európában az iszlámellenesség kapnak lábra, ezek azonban sokkal gyengébb lábon állnak és maradnak (éppen a történeti fejlődés polgári-modernizáló megalapozottsága okán), mint a magyar antimodernista etnicizmus, amely -- és ez a lényeg -- az inherens függetlenségi ambíciójával létrehozta/definiálja a magyar nemzetet, tehát nem lehet szabadulni tőle a nemzettudat fokozatos, jelentős átalakítása nélkül. Addig pedig marad a lemaradás.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6812910569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.29. 08:52:51

Az állampolgári nacionalizmus egy liberális tákolmány, valóságalapja nincs. Nem csak Mo-on. Már nyugaton se tud működni.

Az etnikai nacionalizmusnak legalább van valós alapja: egy ténylegesen létező közösség.

Laikus Érdeklődő 2017.09.29. 14:06:31

A nacionalizmus a Polgári Konzervatívok Soros Györgye.

Gery87 2017.09.29. 23:38:45

Az etnikai nacionalizmus alapja, lényege, hogy azonos nyelvet beszélő, azonos kultúrájú vagy gyökerű emberek politikai közösséget IS vállalnak egymással és egy államban akarnak élni, Ezért nyúlhat túl az állam határain.
Pont.

"Hungarus tudat"

Ha valóban lett volna ilyen, abban az értelemben ahogy értik....akkor ma Belgiumhoz hasonlóan a történelmi MO-ág is létezne.
De nem létezik. Mivel nem Kossuth és Széchenyi verte szét a "mocskos ország kisajátításukkal a magyar nép részére.." ahogy a szlovákok pl terjesztik, ami ökörség.
A "tudom melyik államban élek" és a "lokálpatriotizmus" félreértett keveréke ez csak.
süti beállítások módosítása