1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.22. 14:26 HaFr

Egyébként az ún. Soros-terv ésszerű lenne

Képtalálat a következőre: „cybernetics artificial intelligence”

A Soros-tervként elhíresült összeesküvés-elmélet -- röviden, hogy a nemzetállamok működési logikája és az egységes kultúrák bomlasztandók, amiben lenne korporatív/nagyvállalati érdekeltség, lenne érdekeltsége Európában az EU-nak és lenne érdekeltsége a progresszív Észnek -- reális is lehet a lényegét illetően.

Tehát attól az apróságtól eltekintve, hogy Soros-terv nincs, illetve Soros maga az összes elérhető írásában sokkal kritikusabb a globalizációval szemben, mint azt a nacionalista hangadók készek elismerni (tegyük fel, hogy legalább néhányan olvasták a Crash of 2008-et, a Tragedy of the European Uniont vagy a Crisis of Global Capitalism-t), a nem létező terv valós trendektől való félelmen alapul, amelyek okkal aggasztják a politikájukat a nemzeti sérelmekre és a demagógiára építő politikusokat. A "probléma" tehát nem Soros, hanem a még kevésbé eltéríthető  modernizációs logika (a kapitalizmus, az emberi vágyak, a technológia és a tömeges individualizáció egymásra hatása).

Életünkre, mióta világ a világ, a technológia van a legnagyobb közvetlen befolyással. A felgyorsuló újítások miatt (amely kort a XVIII. század utolsó harmadától számítjuk és a mostani negyedik ipari forradalommal új szakaszába látszik érni) már egyenesen az emberi faj és a mesterséges intelligencia együttműködéséről, majd összeolvadásáról beszélünk. Nyilvánvaló, hogy amelyik ország vagy vállalat(ok) az élére tudnak kerülni ezeknek a változásoknak -- szakasztott ahogy a korábbi ipari forradalomban történt, amely megpecsételte a XVI. századtól érlelődő magyar lemaradást --, azok hallatlan befolyásra tehetnek szert a belátható jövőre. Ehhez semmiféle terv nem kell, mindössze a modernizáció/fejlődés logikáját kell nézni. Végső soron hatalmi kérdésről van szó, és a technológia egyre koncentráltabban és rövidebb ciklusidővel tüntet ki vagy lök a mélybe hatalmi központokat, ahogy -- egy nem régi beszédéből kiviláglóan -- már Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin is pontosan érti.

Magyarországot nem lehet "megmenteni" attól, hogy - sajnos csak perifériaként, de -- része legyen a változó világnak. Orbán Viktornál -- sőt ami azt illeti, a mitikus óriássá növesztett Soros Györgynél is -- összehasonlíthatatlanul nagyobb hatalom a technológia és az általa formált szellemi és anyagi világ. Szijjártó és Bayer csak szeretnék, ha Sorossal kellene megvívniuk (bár a dolgok internetét és a mesterséges intelligenciát kétségtelenül nehezebben tudnák elmagyarázni a választóiknak, mármint azért, mert elsősorban ők nem értik). A tényleges változásokat nemcsak diktálni, de feltartóztatni sem tudja a Fidesz (még a KDNP-vel együtt sem, hogy így érzékeltessem "az ellenünk felszülő" trend erejét), sőt lehet olyan etikai és vallási olvasta is a dolgoknak, hogy az emberiség homogenizációjával, a nemzetek lassú felszívódásával, a kultúrák egymásba épülésével, a világnak a globalizáció által eddig is végbevitt pacifikálásával, a szegénység csökkenésével stb. Isten terve valósul meg.

De ha meg is hagyjuk ez utóbbi véleményt ízlések és hitek függvényének, a nemzeti elzárkózás ügye tényleg nem áll jól. Valóban fenyegeti a progresszió, a nagyvállalati tőkekoncentráció és a hagyományos emberképen túlmutató technológiai változások gyorsulása, a nagyobb kormányzati egységek kialakulása, függetlenül a kisebb etnikai egységek átmeneti függetlenségi ambícióitól. Ha nem is kell rövid időn belül számolniuk a Világkormány lehetőségével a nemzetek a bezárkózással és a versenyképtelenséggel a jövő alakításának esélyétől zárják el magukat. Az ilyenek minden egyes nappal közelebb kerülnek ahhoz, hogy szellemi és anyagi versenyképtelenségük okán partnerek helyett elszenvedői legyenek a tőkeerős és a technológia irányító végén lévő népek és nagyvállalatok döntéseinek. Ez lenne az út a szuverenitáshoz? Ugyan.

Jó-e az ott vázolt folyamat vagy rossz? Nem ez az első kérdés. Az első kérdés az, hogy megtörténik-e. Ha igen, akkor mit tudunk benne valamiféle független jó érdekében hathatósan befolyásolni -- úgy tehát, hogy a mai döntéseket ne sodorják el a holnap változásai. De az Orbán-kormány nagyon távol áll attól, hogy megérteni látszana az alapfolyamatot és ebbe termékenyen akarna beavatkozni. Vagy tudja, és nagyon becsapja a választóit az ún. Soros-tervvel. Kár, pedig a tudásintenzív iparágakban Magyarország akár meg is állhatná a helyét (a német ökoszisztémán belüli munkamegosztás egyik előkelő, profitábilis helyén). De valamiért nem akarjuk. Magyar fátum.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7012885964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 14:35:49

Igen, maximálisan ésszerű lenne a nagytőke számára. De mi, kisemberek köszönjük, nem kérünk belőle. S a Soros-féle bűnözők világormányából se kérünk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.22. 14:39:00

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: jól megértettél mindent -- bircam az utóbbi hetekben aggasztóan nem hallok tőled semmilyen értelmes véleményt, eddig teljes jóindulattal szemléltelek, de most már csak elsiklok fölötted

a nagy hohoohooo 2017.09.22. 15:00:50

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Mindig széles mosoly csiklandozza a füleimet birkuci amikor felbukkansz :
www.facebook.com/maxval?fref=ufi&rc=p&hc_location=ufi

Ilyenkor fsp örökbecsű ajánlása jut eszembe,amit neked írt:" Az apád fasza ennyike :-D

Olyan mérhetetlenül agyhalott vagy, hogy szinte hullagyalázás téged a helyedre tenni :-)))"....szánalmas....

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.09.22. 15:08:51

@a nagy hohoohooo: "Olyan mérhetetlenül agyhalott vagy, hogy szinte hullagyalázás téged a helyedre tenni :-)))"....szánalmas...."

Ennyivel kiegészíteném: No brain, no problem.

ijontichy 2017.09.22. 15:28:14

@poszt: "Kár, pedig a tudásintenzív iparágakban Magyarország akár meg is állhatná a helyét" Pontosan!

Azt nem tudom, személy szerint Vitya ebből mit ért (mármint a világból), abban viszont biztos vagyok, hogy a szekértolók között van, aki érti, hogy a "kis lokális szemétdomb", így ebben a létező formájában nem tartható fenn sokáig. De amíg a rendszerből lehet meregetni, tesz rá.
Ebből a szociál-technológiai fejlettségből Mo-on a "szociál" eléggé megbillent/lemaradt. Pedig a technológia itt van. Van valami morbid, tragikomikus vonás abban, ahogy a technológia (mely technológia "liberalizmus" nélkül jóval később létezne, ha egyáltalán) felhasználásával, a rettegők telesikoltozzák félelmeikkel a kiberteret, hogyaszongya: "Még több államot! Még több életpályamodellt! Még több szocializmust! Le Sorossal! Le a globalizációval! Műszaki zárat akarooook!!!" (Na jó nem így, ezekkel a szavakkal, de nekem ez süt ki mögülük). De most komolyan: "Állítsátok meg a világot! Ki akarok szállni"? :-(

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az, hogy Ti, "néhány kisemberek" mit akartok, két szem mogyorót sem számít. A "zöm kisemberek" úgy tűnik, nem osztják a "néhány kisemberek" véleményét. Pont erről (is) szól a poszt.
Amikor az embernek benő a feje lágya (van akinek sose), tökéletesen tudatában lesz annak, hogy egy élete van (legalábbis ezen a sártekén), és egyáltalán nem mindegy, hogyan éli le. Ezért aztán igyekszik elkerülni, hogy a szél a képébe fújja a folyékony exkrementumot.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 15:30:59

@a nagy hohoohooo:

Akit a mocskosszájú FSP nevű bértroll szid, annak jól kell éreznie magát.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 15:32:23

@ijontichy:

Nem kérünk se liberális demokráciátokból, se kapitalizmusotokból, se felvilágosodásotokból, pont.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 15:33:44

@HaFr:

Ez van, a kisembergyalázással azonban nem lesz több szavazód. Pártod befuccsolt, mára a meglévő 80 tagod is szétszéledt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.22. 15:36:49

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: nem is volt 80 -- de mi köze enne ka kisembernek és a poszthoz? Ez olyan végső érv volt tőled? Mert annak méltó

2017.09.22. 15:48:34

a technológia fejlődése már a globalizáció ellen hat. a kereskedelmi forgalom gdp arányosan a világban csökken. németországban a vidékies gazdasági körzetek is helyi ipartelepeket építenek. a multinacionális vállalatok uralt világot a nyugat se akar. a brexit ezt kikényszeríti angliában. és könnyen önállósodhatnak a skótok. a katalánok. semmi sem mutat abba az irányba, hogy az elkövetkező években a multik tovább erősödnek. orbán politikájában éppen ez az a veszélyes, hogy a növekedést mesterségesen támogatva ezekre próbálja építeni.

Nuntiulus Noster (törölt) 2017.09.22. 15:50:46

Csak ismételni tudom magam.

"már egyenesen az emberi faj és a mesterséges intelligencia együttműködéséről, majd összeolvadásáról beszélünk"

Ha tényleg sikerül összekötni az embert egy nagyobb rendszerrel, akkor lehetséges, hogy hatni tudunk a rendszerre, kvázi "megistenülünk" - DE, ezáltal utat nyitunk annak, hogy ha "eljő a pillanat", akkor a "rendszer" visszahat.

"lehet olyan etikai és vallási olvasta is a dolgoknak, hogy az emberiség homogenizációjával, a nemzetek lassú felszívódásával, a kultúrák egymásba épülésével, a világnak a globalizáció által eddig is végbevitt pacifikálásával, a szegénység csökkenésével stb. Isten terve valósul meg."

Valami ilyesmivel fejeződik be a Jelenések könyve. De ezt sürgősen határoljuk el a transzhumanizmusról, ami perverz utánzata Isten tervének - egyesen Isten majmától.

Az egyik az ember kultúrájáról szól, a másik a lényegéről. Mind a progresszívek, mind az ultrakonzervatívok nem hajlandóak a mémeket leválasztani a génekről.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 15:51:10

@HaFr:

Mindegy.

Tény azért, hogy az ötletgazda TE voltál, ezt el kell ismerni. Aztán lett tucatnyi utánzód, Pumukli, Jeszenszky, stb., de te taléltad ki az egészet először, ezért mindenképpen le a kalappal előtted.

Khonsu 2017.09.22. 16:07:54

Jó összefoglalás.

Khonsu 2017.09.22. 16:11:54

@Nuntiulus Noster:

Olvass utána kicsit a transzhumanizmusnak, aztán konkrétan látni fogod, mi mivel helyettesíthető be belőle. Nem hogy része a tervnek, de egyenesen célja/végkifejlete. :)

www.youtube.com/watch?v=XLzDUQ_IAgQ

ijontichy 2017.09.22. 16:21:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: De hát ezt már rég tudomásul vettük, csak ti nem fogjátok fel, hogy tudomásul vettük :-)

@Nuntiulus Noster: Ez az "ember-AI"-evolúció mostanság nagyon népszerű. Talán mert emberi élethossz mértékből is megfoghatóan közelinek tűnik. Persze elképzelhető más út is. Az SF irodalomban bőven játszottak már vele. Eklatáns példa Szrugackijék "Vándorok" ciklusából a "Hullámok kioltják a szelet" c. kisregény (mely egy "függőleges evolúció" gondolatával játszik el, igen érdekesen), vagy Aldiss "Visiting amoeba" c. novellája. Egyfajta módon az AI verzióhoz köthető "keresztapám" ;-) "Lymphater utolsó képlete" c. novellája.

abdul hackeem 2017.09.22. 16:53:31

"Vagy tudja, és nagyon becsapja a választóit az ún. Soros-tervvel. Kár, pedig a tudásintenzív iparágakban Magyarország akár meg is állhatná a helyét (a német ökoszisztémán belüli munkamegosztás egyik előkelő, profitábilis helyén)."
Becsapja a választóit, hogy a versenyképes emberek OTT állják meg a helyüket. A megtermelt értékért kapott fizettség pedig ITT hasznosuljon nekik.

Khonsu 2017.09.22. 18:20:06

@Nuntiulus Noster:

Egy rövid bevezető a transzhumanizmusba:

www.youtube.com/watch?v=bTMS9y8OVuY

Induláshoz elég, bővebb ismeret sok utánajárást igényel, de megéri.

Néhány vallási párhuzam (ahogy én látom):

Jézus demonstrálta, hogy az ember "megistenülhet" és elmondta azt is, hogy hogyan (a kor nyelvezetén, különben nem értette volna senki sem), beindította a folyamatot.

Jelenések könyve:

Szingularitás és "megistenülés" "második eljövetel". A halál legyőzése, "Isten országának eljövetele" (a rendszer dinamikus egyensúlyi, önjáró állapotba jut).

"DE, ezáltal utat nyitunk annak, hogy ha "eljő a pillanat", akkor a "rendszer" visszahat."

Megítéltetünk.

És ahol fény van, ott van érnyék is:

A négy lovas. A klímakatasztrófa és következményei, illetve jó kis sötét oldala az emberi természetnek.

Armageddon: Lesznek akik szembe szállnak a folyamatokkal és végül rátámadnak a benne résztvevőkre (a "terv", Krisztus, Isten ellenségei). Ők porrá lesznek. --> "gigahalálok"

Így hirtelen ennyi jutott eszembe, de leállok, mert nagyon eltértünk a témától. :)

Khonsu 2017.09.22. 18:58:11

"Kár, pedig a tudásintenzív iparágakban Magyarország akár meg is állhatná a helyét (a német ökoszisztémán belüli munkamegosztás egyik előkelő, profitábilis helyén). De valamiért nem akarjuk. Magyar fátum."

Bárcsak ennyi lenne a lemaradásunk, mert azt még valahogy be lehetne hozni. A társadalmunk integrálása a rendszerbe (egy részét kivéve) ellenben ezen a ponton már lehetetlen.

abdul hackeem 2017.09.23. 06:53:03

@Khonsu:
Aki kinn él egyelőre nem akar hazajönni. Lehet, hogy itthon nőnek a bérek, de az életminőség összehasonlíthatatlan. A status quo-hoz ragaszkodók száma pedig természetes módon csökkenni fog.
Szerintem a kulcs az "(egy részét kivéve)". Egyrészt aki kint integrálódik, másrészt aki itt szeretne integrálódni. Az idő múlásával meg kell, hogy történjen a változás, és a "kivétel" fogja indukálni, mint ahogy ezt már megvolt a környezetünkben néhányszor.
Az általad említett "társadalmi integrálás" középtávon elkerülhetetlen.

Moin Moin 2017.09.23. 09:43:42

A Fidesz-rezsimről és annak elitjéről az a jelenet jut szemebe, amikor valaki kiugrik a 10. emeletről és amikor elsuhan a 2. emeleti nyitott ablak előtt, a benn lévők azt hallják tőle, hogy "Most még jó, most még jó..."

Ha valaki elébük állna, azzal, hogy "Van mögöttem kétmillió szavazó és garantálom nektek, hogy a kormányváltás után szabadlábon maradhattok és megtarthattok valamennyit a lopott jószágból is!", ezek az arcok még aznap este megpuccsolnák (a realitásérzéskét totálisan elveszített) Orbánt és elhúznának.:-)

...So is ti's!:-)

Khonsu 2017.09.23. 14:52:35

@Moin Moin:

Ha nem pont az a kormányzat (és a slepp) célja, hogy oda juttassák az országot ahova így jutni fog.

Khonsu 2017.09.23. 15:02:19

@abdul hackeem:

Épp ez a baj, hogy idővel elkerülhetetlen lenne ez az integrálódás, de nem fog megtörténni, mert hiányozni fognak a feltételei. Ahhoz ugyanis legalább egy teljes generációnak kellene a megfelelő körülmények között felnőnie, miközben erre már most sem lenne elég idő. Minimum 25-30 évig folyamatosan "normálisan" kellene működnie az országnak, hogy ez az integráció egyáltalán lehetséges legyen.
süti beállítások módosítása