1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.16. 09:08 HaFr

Magyarország a kivételes állapot felé

Képtalálat a következőre: „fidelitas csata”

Carl Schmitt német jogtudós meghatározása szerint "szuverén az, aki a kivételes állapotról dönt". A magyar kormányzás célja a szuverénnek (a miniszterelnöknek) ehhez a megnyilvánulásához, ehhez a kivételes állapothoz való folyamatos konvergencia. Ez az ún. politikai kormányzás végső értelme.

A kivételes állapot a meghatározása szerint a jogrend felfüggesztését jelenti, a magyar kormány gyakorlata (a politika kormányzás) ennek megfelelően a jogrend folyamatos elbizonytalanítását és a rend értelmében való fokozatos megszüntetését célozza. A különbség Schmitt jogias meghatározásához (de nem különbség a korabeli náci politikai gyakorlathoz) képest, hogy egyszeri aktus helyett evolutív aktusról beszélünk; mire a kivételes állapot kihirdetésére (a jogi aktusra) sor kerül, azt már megelőzte a terep politikai előkészítése. Erre annál is inkább szükség van, hogy egy robusztus, szilárd jogrendet nem lehet felfüggeszteni, ehhez előbb alá kell azt ásni. 

A kivételes állapot evolúciója hét éve a jogrendszer megrendítésével kezdődött. A legkonkrétabb kifejeződése ennek az, hogy jog 2010 óta kb. az, amit a kormányfő annak tart -- ennek vannak jogszabályi vonatkozásai (kiszámíthatatlan, voluntarista törvényalkotás) és a jogszabályokkal szembe menő, konkrétan törvényellenes részei (számos példát lehetne sorolni, de a legnyilvánvalóbb a napokban az Európai Bíróság határozatával való deklarált szembeszegülés volt). A kormányfő tehát eleve a szuverén státusa felé konvergál azzal, ahogy a jogrendet aláássa, a rend értelmében már meg is szüntette, és a politikai hatalmat a jog fölé helyezi.

A jogrend felfüggesztése felé vezető úton a következő lépés a "védelem" mint kulcsszó elterjesztése volt a politikai gyakorlatban. A "magyar nemzet védelme" ("megvédjük X-et") felülírja a kormányzás minden erkölcsi, alkotmányos és jogi korlátját, miközben a tényleges kormányzati gyakorlat -- a társadalmi kohézió és normák megrendítése és a polgárok kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítése -- növeli az állam szerepét a legtöbb ember életében. Az állam és az államot irányító szűk kör tehát egyformán fölébe kerekedik a jognak és a társadalomnak.

A következő lépés az ellenségek konkrét megnevezése a migrációban, Sorosban, Brüsszelben és a civilekben már szintén megtörtént, akikkel (önálló cselekvésre képes ellenségekkel, pontosabban egyetlen ellenség különböző alakulataival) szemben az önkorlátozásnak semmi értelme, ha meg kell védeni az országot. Ennek megfelelően folyik a társadalom kondicionálása a radikális döntésekre (a korabeli zsidókérdés kezeléséhez logikailag, ha nem is morfológiailag, hasonlóan). Hogy radikális döntésre (pl. a migráció miatt válsághelyzet fokozására, a szuverenitásunk "visszanyerésére" az EU-ból való kilépéssel, "a Soros pénzelte ellenzék/ellenség" törvényen kívül helyezésére, rendeleti kormányzásra, végül a jogrend tényleges felfüggesztésére) sor kerül-e, az csak azon múlik, hogy Orbán mit tart szükségesnek a választási győzelméhez jövőre és a hatalma megtartásához utána, illetve mennyire elég a társadalom kondicionálására a militáns etnicista propaganda. A szuverenitása a schmitti értelemben tehát nyilvánvalóan nem teljes még, azt sem állítom, hogy valaha az lesz, mindössze azt állítom, hogy a politikai hatalom és a jogrendszer viszonya ebbe az irányba fejlődik.

A politikai kormányzás egyfelől tehát a kivételes állapot felé halad, másfelől nem gondoskodik a hagyományos értelemben vett kormányzás ellátásáról: Magyarországon a kormányzati intézményrendszer teljesítménye kritikán aluli és közjóellenes. A kormányzás a kivételes állapot perspektívájában nyeri el az értelmét, ezért hanyagolja a szakmai ügyeket, illetve azokat selejtes, hatalom nélküli bábokra bízza. A politikai kormányzás az, amelyben a miniszterelnök szuverenitása is aktualizálódhat a fenti definíció szerint. Napjainkra jellemző, hogy ami eddig és egyre inkább nyilvánvalóan potencia volt, az aktualitássá válik.

69 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6612868474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.16. 09:49:08

98% nem akar kényszerbetelepítést. ha ez lesz a választási tematika, akkor orbán ezzel megnyeri a választást. kár erőlködni azzal, hogy miket írt carl schmitt az ő híres könyvében. a köznépet annyira se érdekli, mint az hogy mit mondott schmitt pál. azért, mert ezekről a kérdésekről a nép eredendően gondol valamit. azt, hogy rekesszük ki őket, mert ha nem rekesztjük ki őket, akkor ők rekesztenek ki minket. és a zsidókeresztény befogadók is ezt gondolják. mert még ők is félnek az idegen kultúrától, idegen vallástól. tudniillik ők is idegennek érzik magukat ebben a világban. a félelmüket kiválasztottság érzésével kompenzálják. de nem. nem kiválasztottak. kiválasztottak legfeljebb azok, akiket kiválasztanak a magyar nemzeti keresztény államiság keretében. az diktálhatja a jogot. és uralhatja a piacot a király nélküli királyságban vagy ha valakinek jobban tetszik, akkor a köztársaságban.

ha a "demokratikus" ellenzék nem lesz képes jobb elképzelésekkel előállni, mint orbán és körei, akkor a képlet egyszerűsödik: fidesz, jobbik, függetlenek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.09.16. 09:49:33

Helyes meglátás, már évek óta nyílt titok, hogy ez tudatosan zajlik. Schmitt nagyon népszerű auktorrá és hivatkozási alappá vált a kormányzathoz közel álló körökben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 10:19:41

@444:

"98% nem akar kényszerbetelepítést."

Gyenge eredmény: a szavazásra jogosultak fele sem adott le szavazatot.

Bezzeg az 1936-os német választás és népszavazás (a Rajna-vidék újramilitarizálásáról): a német szavazók 99%-a szavazott, és a kormányzat választási listájára és népszavazási kérdésbeli álláspontjára szavazott ezek 98.8%-a. _Az_ volt a nemzeti egység egyértelmű kifejeződése.

Orbán Viktornak, a nemzet bajnokának, van még mit fejlődnie.

2017.09.16. 10:43:56

@neoteny:
rendszerváltás utáni népszavazási eredmények.

top 10

1. -- 4,114,994 igen -- Elszámoljon-e az MSZMP a tulajdonában, vagy kezelésében lévő vagyonról?

2. -- 4,101,958 igen -- Kivonuljanak-e a pártszervek a munkahelyekről?

3. -- 4,068,420 igen -- Feloszlassák-e a Munkásőrséget?

4. -- 3,385,981 igen -- Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

5. -- 3,362,224 nem -- Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

6. -- 3,344,131 igen -- Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság a NATO-hoz csatlakozva biztosítsa az ország védettségét?

7. -- 3,321,313 igen -- Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?

8. -- 3,309,616 igen -- Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?

9. -- 3,056,027 igen -- Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?

10. -- 1,922,680 igen -- Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?

2017.09.16. 10:45:44

*jav.
8. -- 3,309,616 igen -- Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 10:47:41

@444:

És?

"98% nem akar kényszerbetelepítést."

Gyenge eredmény: a szavazásra jogosultak fele sem adott le szavazatot.

Bezzeg az 1936-os német választás és népszavazás (a Rajna-vidék újramilitarizálásáról): a német szavazók 99%-a szavazott, és a kormányzat választási listájára és népszavazási kérdésbeli álláspontjára szavazott ezek 98.8%-a. _Az_ volt a nemzeti egység egyértelmű kifejeződése.

Orbán Viktornak, a nemzet bajnokának, van még mit fejlődnie.

2017.09.16. 10:50:38

*jav
10. -- 2,151,926 igen -- Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?

nagyjából ez a toplista.

2017.09.16. 10:58:31

@neoteny:
úgy tűnik, hogy a rajnai németeket lehet leginkább behülyíteni a fasizmus és az antifasizmus fontosságáról. ők szavaztak hitlerre és merkel/schulz párosra. gazdaságilag a csúcson vannak, de kulturálisan a mélyponton. ha a németek többsége kölnt iszlamizálni akarja, akkor iszlamizálják. ezek a seggfejek azt mondják, hogy ők nem akarják az iszlamizálást, hanem kelet-közép európaiak akarják már, mert ők nem akarják, de mégis. német társadalom szokás szerint meghülyült.

mi nem akarjuk, de ti akarjátok, mert mi nem akarjuk, de akarjuk. nagyjából ez a német közgondolkodás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 12:23:30

@444:

"gazdaságilag a csúcson vannak, de kulturálisan a mélyponton."

Ez elég súlyosan hangzik -- de az értelmezéséhez segítséget adna, ha mutatnál egy ellenpéldát: amikor egy ország gazdaságilag a mélyponton van, de kulturálisan a csúcson.

2017.09.16. 12:46:36

@neoteny:
MOST !
ha mikor nem.
Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XI. országos kongresszusa, az?
ennél csúcsabban már csak 2020-ban lesz, de az ehhez képest egy specifikusabb alkalom lesz; a nemzetközi eucharisztikus kongresszus.
az már amolyan mount everest.
nem való bárki emberfiának

2017.09.16. 12:47:10

@neoteny:
ennyire talán nem direkt az összefüggés. de nem nehéz mondani ilyeneket. a székelyföld úgy vált kulturálisan nagyon erősen összetartóvá, hogy gazdasági értelemben majdnem teljesen elzárt volt. egy "rezervátumban" és a gazdasági mélypont és a kulturális mélypont egyszerre volt jelen. és amikor megjelennek a befektetők, akkor mindkettő megszűnik.

2017.09.16. 13:01:52

@Bánegressy:
mai hír a helyi napilapból.

Hit és szeretet a családban.

Tiszántúli Református Egyházkerület Cigánymissziója civil konferenciával egybekötött családi napot tartott Debrecenben. Az Esztárról, Konyárról, Bamagérről érkezett 80 roma kisgyermek és családtagjaik bibliai témájú eladásokon vettek részt. A keresztény hit különböző szociális, gazdasági és kulturális meggyőződésbeli embereket úgy tud összehozni, hogy miközben megőrzik saját integritásukat, mégis képesek alkalmazkodni a másikhoz. Ez az együttélés titka, amikor önmagunkat nem feladva keressük miként lehetnénk még teljesebb emberek fogalmazott előadásában a Tiszántúli Református püspök. A vendégeket Seon Koo Kim koreai lelkész is köszöntötte.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 13:11:38

@444:

"ennyire talán nem direkt az összefüggés."

Nem bármiféle összefüggésről van szó: hanem arról, hogy a "gazdaságilag csúcson lenni" még csak-csak értelmezhető valahogyan (például úgy, hogy sok jószág kerül megtermelésre egy országban, és ebből kifolyólag sok jószág kerül importálásra _is_ egy országba), míg a kulturálisan mélyponton _és_ csúcson lét koncepciójának értelmezése jóval nehezebb.

"székelyföld úgy vált kulturálisan nagyon erősen összetartóvá"

Ez feltételezi azt, hogy a kulturális csúcspont egyetlen mértéke az kulturális összetartás ereje, ill. a kulturális mélypont egyetlen mértéke a kulturális összertartás gyengesége. Hogy a kulturális monokultúra abszolút módon jobb, mint a kulturális pluralizmus. De ez a tézis bizonyítást (vagy legalább is annak kisérletét) igényel.

2017.09.16. 13:25:57

@Bánegressy:
mai hirdetés a helyi lapból.

Szociális étkeztetés
A Baptista Szeretetszolgálat szociális étkeztetést biztosít az arra rászorultaknak naponta 360 forinttól, amely már tartalmazza a házhozszállítás díját is. Változatos menüket kínálunk több helyi konyhával, neves étteremmel együttműködve.

baptisták fenntartanak egy vendéglátóipari szakisolát.
www.baptistasegely.hu/adat/tartalom/410/gyorskep/nagykep/a-csapat01.jpg
helyi konyhákkal, éttermekkel együttműködve 360 forintért főznek időseknek, fogyatékosoknak. ti egy elméletet kerestek. ezek segítenek a gyakorlatban.

persze az igazán szép az lenne ha ezekhez nem kapnának állami támogatást. de kapnak és ezekkel szétverik a balliberális tábort. a szavazóik azt látják, hogy formálódik a keresztényszocialista államiság, a nemzeti keresztény egyház, szociális szövetkezetek. ktsz hiányzik. és ezzel szemben áll a belvárosi nemzeti goa party. csak annak a körúton kívül nem nagyon van szavazója.

2017.09.16. 13:44:11

@444:

ezzel nem vitatkozom, mert a minden szempontból elesetteknek, tartósan hátrányos helyzetűeknek valóban jelent előrelépést a megmaradás(integritás) és integráció szempontjából.
ez azonban arra emlékeztet (durva és sántít, mint minden hasonlat, de sztem nem véletlenül ez ugrott be), mint amikor a seregben "kötelező elméleti foglalkozás" gyanánt a kopasz előfelvételiseknek a 2 elemit végzett és olvasni végül is csak a seregeben kényszerből tanuló cigány őrvezető olvasta föl dadogva, szótagolva a népszbasságot gyakorlásként.

szal én megemelem a kalapomat az előtt, aki az idejét, energiáját arra fordítja, hogy a hátrányosabb helyzetben levőket segíti, de ebben ne kelljen már mindenkinek visszalépni és kelljen kilépni a saját kerékvágásából.
pláne, hogy sok nagyokos sem biztos, hogy képes és alkalmas erre.
aki meg mégis, annak a fáradozását igazán csak idő
múltával lehet megítélni.

végül is a régi világ sokkal egyöntetűbb (???) volt valláserkölcsileg, mégis odalett.

persze ettől még dehogy szabad hagyni, hogy minden odavesszen, szal. énnekem nincs ezzel az égvilágon semmi problémám, sőt!

valószínű inkább velem van probléma

Moin Moin 2017.09.16. 13:52:39

Péter!

Mindenek előtt: ha nem tiltod ki 444-et, robbantok!!!
(Festékesvödröm - á la London - már van: abban áznak a kisfiunk gyeketmocsokra gyalázott zoknicskái - ilyen tömegpusztító eszközzel Kímdzsongún se rendelkezik, álmába' se!)

Amúgy pedig: Magyarországon a normális állapot a kivételesség. Ez onnan van, hogy a szabályokat és törvényeket - legyenek azok írottak vagy íratlanok - a magyarok zöme ellenségnek, akadálynak érzékeli, és ez már legalább fél évezrede így van, de gyaníthatóan már SzentPista alatt is ez volt a "mainstream közvélemény"...:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.16. 14:07:36

@Moin Moin: majd rendezek egy közvéleménykutatást (konzultációt) 444-ről, de előtte kitalálom az eredményét.. ami késik, nem múlik

2017.09.16. 14:08:52

@neoteny:
n szereplős G(n,P) játékban P1..Pn nyereségfüggvények.

a játék individuális változata:
keressük a P1..Pn függvények maximumát a ∑Pi≥0 feltétel teljesülése mellett. ez a gazdasági optimumkeresés (definíció szerint).

a kollektivizálás:
keressük a ∑Pi függvény maxiumát a P1..Pn≥0 feltételek teljesülése mellett. ez a kulturális optimum (definíció szerint).

ha az erőforrások erősen korlátozottak (állandóak), akkor maximális individualizáltság, minimális kollektivizálással jár és megfordítva.

ha erőforrások csak gyengén korlátosak (végesek), akkor ez az elv gyengén érvényesül. amikor az erőforrásokat nem tudják tovább növelni.

2017.09.16. 14:27:54

@Bánegressy:
a református egyház és a baptista szeretetszolgálat ezeket részben állami támogatásból szervezi. tehát ebből következően sajnálatos módon egy kicsit mindenkinek vissza kell lépnie egészen addig amíg az egyház az államtól nem függetlenül működik.

értem, hogy ezeket válasszák el egymástól. és csak az segítse az esztári, bagaméri és konyári cigány családokat, aki akarja. ne kelljen mindenkinek. csakhogy az esztári, bagaméri és konyári cigány családok nem különösebben érdekeltek. amíg a választók között az inaktívak vannak többen addig ez aligha lehetséges.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 14:31:46

@Moin Moin:

"ha nem tiltod ki 444-et, robbantok!!!"

444-et nem lehet kitiltani. Még unionista korában próbálkozott kitiltással HaFr, de unionista csak kitörölte a regisztrációját (ezzel megszüntetve a név és a blog.hu felhasználói szám közötti kapcsolatot), aztán újraregisztrált (így új blog.hu felhasználói számra téve szert) és tovább tolta az önbevallott trollkodását. Előbb-utóbb HaFr feladta a kitiltogatásokat.

blog.hu/user/725067/tab/search?search=unionista&submit=

Aztán kiderült, hogy unionistának/444-nek van haszna is: egy bizonyos módon képviseli a vidéki "vox populi"-t, a sikertelensége miatt vérig sértődött kisember nézeteit. Ami azért érdekes, mert _nem minden sikertelenség_ forrása a vidéki kisember maga: egy nehezen meghatározható (szerintem méretes) rész a mindenkori kormányzat sara. Pl. abban igaza van 444-nek, hogy a külföldi "munkahelyteremtő" vállalatok készpénzes és indirekt támogatása a vidéki kisembereket (is) sújtó politika: az ő adójukból (is) kerül támogatásra egy kis számú (vidéki) munkavállaló bére. Az alapvető nézeteltérés ott van (közöttünk), hogy 444 "megoldása" a szocializmus visszahozása ("félállami" "vegyesvállalatok" színe alatt), míg én abban látom a "megoldást", hogy az államhatalom nem folytat semmiféle támogatást _és_ (nagyon fontos!) nem is veszi el az emberektől a javaikat (nem adóztat), amikből ezeket a támogatásokat (is) finanszírozza.

444 jelenléte nem teljesen mihaszna -- mindamellett, hogy valóban nagyon frusztráló tud lenni. De ez az az ár, amit meg kell fizetni azért, hogy legyen nézőponti pluralitás: hogy "a kocsma népe" is hallatthassa a hangját itt. Mert az való igaz, hogy semmilyen társadalmi berendezkedés nem hagyhat figyelmen kívül bárkit is. Nem kell egyetérteni a "megfejtéseikkel", de a panaszaikra tekintettel kell lenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 14:33:37

@444:

Erre mondja azt az angol, hogy "dazzling with bullshit".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 14:54:50

@neoteny:

"hallatthassa"

Helyesen: vagy hallathassa, vagy hallattathassa.

2017.09.16. 14:57:59

@neoteny:
a bizonyítást nem fogom ideírni matematikai jelekkel. de az majdnem nyilvánvaló.

filozofikusan ha te maximális mértékben kollektivizálni akarsz (közösségi, kulturális optimumot keresni), akkor cserébe az egyén jogait legalább részben korlátozni kell. és megfordítva is igaz. ha az egyén jogai majdnem korlátlanok (a populáció minden tagja a gazdasági optimumot keresi), akkor széttartóvá, kulturálisan gyengévé válnak. amikor nem tudnak újabb erőforrásokat bevonni.

és ugye ez egy ilyen nyilvánvaló kudarca lesz a németségnek. mert rajtuk kívül a franc se akarja iszlamizálni európát. ők se. csak ők nem merik kimondani. mert akkor nácik. de ha egyszer azok.

2017.09.16. 15:05:25

@neoteny:
másik alapvetőbb vita, hogy amíg a szocializmusban mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek, a népnemzeti szocializmusban ez véleményes, hiszen az előbbiben "csak" az ideológiai hovatartozás a fontos mérce, az utóbbiban az etnikai.
úgyhogy a sikertelensége miatt vérig sértett kisember helyzeti előnyt szeretne az etnikai hovatartozásából, vagy ha úgy tetszik hendikepet a "nem idetartozóknak", beleértve azt is, hogy ő dönthesse el az ő szempontjai szerint, hogy ki tartozik ide.

aztán az tök más kérdés, hogy a szocializmus esztablismentje, meg a népnemzetié is ugyanúgy átbassza a közkatonáit, al/tisztjeinek egy jó nagy részét és csak is az önös érdekei vezérlik.
viszont az utóbbi pl. kifejezettebben érdekelt az alattvalók közötti jó kis viszály fenntartásában.

az erő a dominancia képzetét kelti direktben és ösztönöz, egyrészről
bátortalanít bármiféle kritika felvetésében másrészről
és szemben a cócilizmussal, ahol két/több frontról is érkezhettek kritikák és az ellenségkép egyértelműen csak ideológiai lehetett itt sokkal könnyebb megszemélyesíteni helyben az ellenséget

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 15:05:58

@444:

"ha az egyén jogai majdnem korlátlanok (a populáció minden tagja a gazdasági optimumot keresi), akkor széttartóvá, kulturálisan gyengévé válnak. amikor nem tudnak újabb erőforrásokat bevonni."

Hangzatos, de bármiféle támogató érvelést nélkülöző puszta állítások.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 15:09:23

@Bánegressy:

Egyetértek, különösen az első bekezdéssel.

2017.09.16. 15:10:27

@neoteny:
vagy ugyanez van amerikában. ugye a háborúkban nem tudnak újabb területeket foglalni. kivonulnak a közel-, illetve a közép keletről. és az amerikabarát demokraták közép-kelet európából is kotródjanak. mert kulturálisan alávalók. persze ez egy fasisztoid nézőpont. de ez az irányzat erősödik. és a németeknél is majd jön a visszatelepítés igénye. csak ehhez a németek túl öregek. kelet-közép európaiak és a kis-ázsiaiak nélkül nem megy. de ezt nem látják be. és addig is fizetnek az autoriter rezsimeknek. orbán azt mondja, hogy ide dobják a pénzes zsákot és ők nem ugranak el előle.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 15:21:11

@444:

"amerikában. ugye a háborúkban nem tudnak újabb területeket foglalni."

Az USA háborúi elsősorban belső gazdaságpolitika: a military-industrial complex (amire figyelmeztetett Eisenhower elnök a leköszönő beszédében) hatalmas lobbierővel bíró csoportosulás. Az afganisztáni háború mostmár az USA leghosszabb háborúja -- és egyben egy fejőstehén a hadiipar számára. És mivel relatíve kis (önkéntesek által viselt) emberáldozattal, de nagy anyagi áldozattal jár egy ilyen háború viselése, nincs is motiváció arra, hogy véget vessenek ennek. Az USA nem akarja elfoglalni Afganisztánt: az USA harcolni akar ott, hogy elpufogtatásra kerüljenek a drága haditechnikái, hogy a Pentagon újra rendelhessen az amerikai hadiipartól.

"War is the health of the state."

2017.09.16. 15:39:01

@neoteny:
ez megint ugyanaz. individuális értelemben az legjobb. mert egy vagy néhány hadiiparban érdekelt Pi így maximális. azok érvényesítik az érdekeiket. lehet, hogy te úgy gondolod, hogy az afgánok felfegyverzése, majd szétverése összességében nem a legjobb se afganisztánnak, se amerikának, se a világnak. mert elég sok erőforrást elemészt. ha a játék erősen individualizált és nem kollektivizált, akkor ezek nem számítanak. elegendő a ∑Pin≥0 feltétel teljesülése. az, hogy legyen növekedés. és újabb erőforrások bevonása váljon lehetővé.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 15:58:40

@444:

"azok érvényesítik az érdekeiket."

Az államhatalom felhasználásával: mert a politikusok (és bürokraták) érdeke is, hogy ez a játék folyjon. Mivel az anarchiában nincs arkhosz, aki a hatalmát növelhetné azáltal, hogy aranyat szór a katonái közé (amely aranyakat ugyanazok a katonák préselték ki idegen vagy honos alattvalókból), az anarchiában nincs ilyen játék. Az anarchiában is vannak önkéntes kollektívák: de azok nem képesek a többi polgárt (beleértve a többi kollektívát) arra kényszeríteni, hogy finanszírozzák a (permanens) háborút, és ezzel az abból hasznot húzó kisebbséget (politikusok, bürokraták, hadiipari tulajdonosok és munkások).

2017.09.16. 16:37:14

@neoteny:
tócóskerti kurucz húsboltot "kirabolja" a magyar állam. mert elveszi a hurka, kolbász egy részét. azért, hogy odaadja a szegény kis napköziseknek az angyalföld téri általános iskolában. persze a helyi politikusok partijára is jut belőle. akik előadják, hogy a napközisek nekik köszönhetik, hogy nem éheznek. az anarchisták erre azt mondják, hogy ezt küszöböljük már ki. a kurucz húsbolt önkéntes adományaira felépíthető az egyház, vagy valamilyen világias alapítvány. és ezek után nem kell állam. mert mi a francnak. azért, mert jön az alvilág. és kirabolja a kurucz húsboltot. és ezek után a hentes kirabolja pirike néni kisboltját. felőlem legyen anarchia. de az első nap kipakolják a hipermarketeket. amikor müller úr drogériáját kirabolták, akkor a helyi rendőrfőnök azt mondta, hogy ez egy bt. aminek a városban csak fióktelephelyei vannak. az helyben nem adózik. miért védje meg. neki azzal nem lesz jobb. müller úr üzent, hogy kivonul. és visszaüzentek, hogy csak tessék. rendesen az adóért cserébe járnak közszolgáltatások.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 19:51:08

@444:

"az első nap kipakolják a hipermarketeket"

A hipermarketnek vannak saját alkalmazású biztonsági emberei; vagy vásárol a védelmi piacon őrző-védő szolgáltatást. Ugyanígy Müller úr.

"rendesen az adóért cserébe járnak közszolgáltatások."

Müller úr (vagy a hipermarket) beperelheti a rendőrséget, hogy az nem nyújtott elég jó védelmi közszolgáltatást? Hogy nem találta meg a rablókat és főként nem szerezte vissza az elrablott javakat?

Khonsu 2017.09.16. 21:22:24

@444:

Az anarchia egy spontán rend, nem káosz. Egy olyan rend, melyet nem hatalmi erőszak kényszerít ki, hanem a rendszer adott paraméterek mellett létrejövő spontán egyensúlyi állapota képezi. Anarchia és anarchia között a különbséget ezek a bemenő paraméterek jelentik. Bizonyos változatokban megtörténhet az amit írsz, mások ettől védettek.

2017.09.17. 08:36:08

@neoteny:
ne viccelj már. elsőként a biztonsági őrök pakolnák ki. ha nem lenne állam és nem lenne védve a piac, akkor nagyjából minden nap lenne egy pénztáros, aki lenyúlná a pénzt, a biztonsági őrök hetente rabolnák ki az üzletet. müller úr kénytelen lenne fenntartani magánhadsereget. csak az valószínűleg müller úr villáját is megrohamozná. ezért találták ki az államot. az adó a védelem átalánydíjas ára. és ennek része a szociális védelem. ha a munkanélküli kap valamennyi alapellátást, akkor megveheti az alapvető élelmiszereket. különben kénytelen lenne ellopni. persze értem, hogy sokkal inkább kényszerítve lenne a munkára. de vélhetően ebből is tolvaj bandák szerveződnének. a hipermarketeket felgyújtanák, a piactereken robbantanának. ahogyan ezt csinálják az iszlamisták. nekik nincs államuk. és ezt a felforgató tevékenységet folytatják (kétségkívül békés eszközökkel) egy csoportosulás. mert magukat nem tekintik államalkotónak és vallástanok. de ráadásul szabad piaci tevékenységet se végeznek. hanem a tőkepiacról finanszírozzák őket, hogy segítségükkel államot eladósítsák és a közvagyont eladják. és ebből jön létre a szociálliberális mozgalom. a "progresszió". a haza és haladás jelszavából a hazát felszámolnák. hagyják már a picsába ezt az ezeréves magyarkodást. nem látják, hogy bosztonban sokkal gazdagabbak. szidniben jobb az időjárás. és ők magyarok? nem. na ugye. tehát is se legyen senki magyar. és olyan lesz mint bosztonban, vagy szidniben. hülyéskedek a komment csatornában (mindkét tábor szélsőségeit felvonultatva). de ezeket komoly arccal előadják. a köznép azt mondja, hogy inkább nacionalisták legyünk, akkor azt mondja. az nem fasizmus, hanem a demokrácia minimuma. aztán te mondhatod, hogy az olaszliszkai cigányok anarchiát akartak. a spontán szerveződő magánhadsereg meglincselte a lánya előtt azt a szerencsétlen tanárt. mit lehet ezekkel kezdeni. sajnálatos módon most ilyen a politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 08:46:38

@444:

"elsőként a biztonsági őrök pakolnák ki."

Ez a kocsma népének "megfejtése", amelyik arról cserél eszmét alkoholfogyasztás közben, hogy hogyan kell a(z önkormányzati) cégek fűnyírójából kilopni a benzint. Meg a garázda Sanyié, aki autókarcolással fenyegetőzik, amikor a kuncsaftja kifogásolja a terméket.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 08:49:13

@444:

"a demokrácia minimuma. aztán te mondhatod, hogy az olaszliszkai cigányok anarchiát akartak."

Olaszliszkán volt demokráciaminimum: a helyi többség akarata érvényesült a kisebbséggel szemben.

2017.09.17. 09:20:53

@Khonsu:
ezzel egy probléma van. a spontán folyamatok a természetben a rendezetlenség irányába hatnak. zárt rendszerben kizárólagosan. de az nem igaz, hogy nyílt rendszerek spontán módon teljesen elrendezettek. mert ha így lenne, akkor elég lenne a logika és nem kellene fizika hanem csak metafizika (filozófia).

ha te úgy képzeled el, hogy egy közösség spontán módon elrendeződik úgy, hogy az emberi életre alkalmas, akkor csinálj egy ilyen települést. amiben nincs közélet, nincsenek közügyek. és nincs közösségi kiválasztás. hanem a szabad piacon mindent beáraznak. az anarcho kapitalizmus. (kulturális mélypont) vagy semmit se áraznak be. és az anarcho kommunizmus (gazdasági mélypont).

Le Orme 2 2017.09.17. 09:38:57

"Magyarországon a kormányzati intézményrendszer teljesítménye kritikán aluli és közjóellenes"

ostoba demagógia, mint ahogy az egész szöveg is az

2017.09.17. 09:43:48

@neoteny:
azt nem tudjuk, hogy miféle környezetben alakult ki ez a többség. ők nem olaszliszka többségét alkották. és vélhetően nem is az olaszliszkai cigányság többségét. hanem feldühödtek. virtualitásban lehet bohóckodni. és azt mondani, hogy ezek a cigányok utolsó mocsadék állatok. mert a cigányok ilyenek. csak persze azért meg kell jegyezni, hogy ezt így nem helyes kijelenti. valaki nehogy félreértse.

az olaszliszkai eset azt mutatja, hogy a közhatalomban nem volt bizalom. azért nem, mert annak a közösségnek nincs választott képviselője. hanem legfeljebb egy jogvédő iroda képviselte volna őket a tőkepiacról finanszírozva azért, hogy számolják már fel végre magyar államiságot és ezt a fasiszta elnyomó nemzetet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 09:45:50

@444:

"a spontán folyamatok a természetben a rendezetlenség irányába hatnak."

Khonsu spontán rendről írt, nem spontán folyamatokról. Így már meg is buktál az agyaskodásoddal.

Mindamellett, hogy még csak az sem igaz, hogy a spontán folyamatok a természetben a rendezetlenség irányába hatnak:

travelercorner.com/wp-content/uploads/2016/11/sand-dunes-death-valley-red-sand.jpg

"teljesen elrendezettek"

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz: olyan, hogy "teljesen elrendezettség" nem létezik. Még a gyémántok legtöbbjében sem teljesen (szabályosan) elrendezettek a szénatomok.

"amiben nincs közélet, nincsenek közügyek."

A közélet, a közügyek nem azért léteznek, mert azokat uralkodók (arkhoszok) hozzák létre. A lóhátról hátrafelé nyilazók klubjának nem kell olyan vezetőjének lennie, aki erőszakkal képes rákényszeríteni az általa hozott szabályokat a tagokra.

"a szabad piacon mindent beáraznak"

Mindig minden beárazásra kerül: bármilyen tevékenységnek van lehetőségköltsége. Amikor Béla a lóhátról hátrafelé nyilazók klubjába belép, és oda eljár, akkor abban az idejében nem tud mást csinálni: beárazta azt, hogy számára a (véges) idejének az a része, amit a a lóhátról hátrafelé nyilazók klubjában tölt, a legjobb hasznosítása -- hiszen azért tölti azt az idejét ott. Ha lenne számára jobb hasznosítása annak az időnek, akkor azzal és ott töltené az idejét, nem a lóhátról hátrafelé nyilazók klubjában.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 09:49:34

@444:

"azt nem tudjuk, hogy miféle környezetben alakult ki ez a többség."

Hogyne tudnánk: az utcabeli környezetben, elsősorban az elsodortnak vélt kislány rokonai között.

Olaszliszkán volt demokráciaminimum: a helyi többség akarata érvényesült a kisebbséggel szemben.

2017.09.17. 09:58:08

@neoteny:
de ezek a dűnék időlegesek.

The Wise and Foolish Builders
24 “Therefore everyone who hears these words of mine and puts them into practice is like a wise man who built his house on the rock. 25 The rain came down, the streams rose, and the winds blew and beat against that house; yet it did not fall, because it had its foundation on the rock. 26 But everyone who hears these words of mine and does not put them into practice is like a foolish man who built his house on sand. 27 The rain came down, the streams rose, and the winds blew and beat against that house, and it fell with a great crash.”

28 When Jesus had finished saying these things, the crowds were amazed at his teaching, 29 because he taught as one who had authority, and not as their teachers of the law.

Tamáspatrik 2017.09.17. 10:01:01

A maffia logikája is az, hogy én megvédlek benneteket a másik maffiózótól, és közben nyomja a propagandát, hogy a másik maffia mennyire az ördög. Ezért cserébe védelmi pénzt szed be a megvédettektől. Ez mindenhol ugyanúgy működik.

Orbánék több pénzt tudtak becsatornázni mint az előző kormányok (ami saját találékonyságuknak ugyanúgy köszönhető mint a szerencsés körülményeknek). Viszont a sápot leszedik ugyanúgy: a többletet elköltik saját céljaikra, saját köreik gyarapodására, a korrupció bizonyos formái révén.

Ehhez még ideológiát is gyártanak és ők is kezdik elhinni, hogy tényleg jót tesznek az állampolgárokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 10:03:04

@444:

Minden időleges: egy milliárd éven belül megszűnik az élet a Földön, ugyanis a Nap vörös óriássá változik, és akkorára megnő, hogy elpárologtatja az összes vizet a Föld felszínéről (a víz pedig szükséges az általunk ismert életformák működéséhez). Sőt előbb-utóbb a Föld maga "bekebelezésre" kerül a Nap által.

Itt is (valamilyen mértékű) rendezettség van; és ez is időleges:

i.imgur.com/28T9NmD.jpg

Tamáspatrik 2017.09.17. 10:03:42

Még annyit ehhez, hogy mi akartuk ezt. Mi akartuk az állam gondoskodó kezét, hogy óvjon, ápoljon és eltakarjon. Ez csak így együtt megy. A nagy többség ezt akarta, csak így érzi magát jól, most megkaptuk, íme.

Akinek nincs vakhite ÉS önálló gondolkodásra is képes, már látja ennek a zsákutcás voltát. Épp annyira zsákutcás mint a rendszerváltás utáni szoci kormányzás (2002-től) csak éppen a ló túlsó oldala.

A többségnek még nem esett le a tantusz.

2017.09.17. 10:23:34

@neoteny:
a fejlődés legalábbis részben a természeti környezethez való alkalmazkodás. ebből következően a fejlődés legalább is részben biológia, földrajz, a történelem, a nyelv, a vallás. és ebből fakad a közösségi identitás. a totális filozófia ezzel szemben szerveződő ellenkultúra. ez mind nem számít, mert csak emberek vannak. úgy nem lesznek etnikai konfliktusok. az a totális háborút jelentené a világban. közösségi identitás nélküli horror. végítélet. a zombi apokalipszis. és erre az a válasz, hogy de az anarchiában nincs kényszer. rendben van. de a természetben kényszererők is hatnak. ezek tartják a testeket valamilyen pályán. kényszererők nélkül nincsenek egyszerű gépek. és ezek az erők hatnak és az emberre visszahatnak.

van a mese, hogy majd lesznek a gépek, akik előállítják az árut. és azok termelnek. és az emberek pedig csak fogyasztanak. misi mókus kereste az örökké termő fát. ha lenne ilyen, akkor éppenséggel lehetne anarchia. anarchiában valós árut tömegesen és tartósan nem lehet termelni. persze vannak erőszakmentes kis közösségek. de megállapodnak, hogy a legidősebb a vezető. és lehet, hogy csak úgy ímmel-ámmal vezeti őket. de mégis csak ő a leader, a ruler. ha ez nincs, akkor aligha működik a társadalom. persze ezt csak bizonygatni lehet. mert lehet, hogy nem így van. de miért nem valósítják meg a totális anarchiát. a fejlődés gátja az, hogy ezeken kell vitázni. és erre nagyjából egy válasz van. menjetek a francba.

2017.09.17. 10:33:23

@neoteny:
azon a dűnén vagy sziklán a legfejlettebb élőlények a rovarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 10:35:35

@444:

"erre az a válasz, hogy de az anarchiában nincs kényszer"

Szó sincs ilyesmiről: az anarchiában is megéheznek az emberek, a biológia kényszeríti őket arra, hogy egyenek. Az anarchiában is megszomjaznak az emberek: a biológia kényszeríti őket arra, hogy igyanak. Az anarchiában is működik a reprodukció ösztöne: a biológia kényszeríti őket arra, hogy párkapcsolatokat alakítsanak (néha nagyon rövideket). Az anarchiában is termelékenyebbek az egyének, ha specializálódnak (munkamegosztás), aztán elcserélik a megtermelt javaikat egymással.

"ő a leader, a ruler."

Leader != ruler. A vezetőt azért követik az emberek, mert meggyőződésük (legalább is egy ideig) az, hogy számukra jobb követni a vezetőt, mint nem. Az uralkodó parancsainak végrehajtása nem opcionális: aki nem lép egyszerre, az nem csak, hogy nem kap rétest estére, hanem még fültövön is csapkodják az uralkodó által felbérelt verőlegények.

"a fejlődés gátja az, hogy ezeken kell vitázni."

Ez a te hited.

"és erre nagyjából egy válasz van. menjetek a francba."

Menjél te, bukott bolsevik szocialista, aki átnyergelt a népnemzetiszocializmusra. Osszátok az észt egymásnak a Fácánhoz címzett ivóban.

2017.09.17. 10:40:33

@neoteny:
ahhoz, hogy legyen teve kell egy kiépült oázis. és az már nem spontán rend.

2017.09.17. 10:43:25

@neoteny:
a másik képen az állatok egy nemzeti park lakói.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 10:43:33

@444:

"hogy legyen teve kell egy kiépült oázis. és az már nem spontán rend."

Miért ne lenne az? Nem a törzsfőnök korbácsolta (vagy korbácsoltatta) a népeket, hogy oázist építsenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 10:45:32

@444:

Az őseik már akkor ott éltek, amikor az emberekben még fel sem merült a nemzeti park ötlete.

Európai téridő 2017.09.17. 10:58:56

@neoteny: Tényleg volt választás/népszavazás a Rajna-vidék remilirarizálásáról? Akkor miért nevezik egyes szakirodalmi források megszállásnak?

2017.09.17. 11:16:49

@neoteny:
felőlem próáljuk ki, hogy milyen lenne az a terület spontán rendben úgy, hogy az emberek továbbra is ott élnek és nincs nemzeti park. felőlem megnézhetjük azt, hogy milyen lenne az, hogy az olasz-osztrák-szlovén hármashatár mentén királyhegyen (kranjska gora) nincs önkormányzat. csak ezt az ott élők aligha akarják. mert az addig rendben van, hogy azok fenntartják magukat az idegenforgalomból. nemzeti keresztény államiság mi a francnak. azért, mert jönnek a szegény kis muszlimok. és ők a spontán rendet másképp képzelik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 11:26:58

@Európai téridő:

Mert _utólag_ volt (választással egybekötött) népszavazás: a bevonulás/megszállás 1936 március 7-én történt, az azt helyeslő németek általi népszavazás pedig 1936 március 29-én esett meg.

en.wikipedia.org/wiki/Remilitarization_of_the_Rhineland

en.wikipedia.org/wiki/German_election_and_referendum,_1936

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 11:37:09

@444:

"milyen lenne az a terület spontán rendben úgy, hogy az emberek továbbra is ott élnek és nincs nemzeti park"

Az anarchiában semmi akadálya sem lenne annak, hogy emberek önként egy szövetséget alakítsanak, amely szövetségnek mint jogi személynek adakoznak, és ez a szövetség megvásárolja a kérdéses területet, ezzel egy magánparkot hozva létre ott.

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

2017.09.17. 12:10:46

@neoteny:
kik vásárolnák meg a területet? mit adnának cserébe az ott élőknek? állami garanciavállalás nélküli színes papírfecniket?

2017.09.17. 12:18:09

@neoteny:
ha az adott terület egy "szövetség" része. és felette azok mint egy társaság uralkodnak, akkor az a település. ha valaki odamegy, hogy jó napot kívánok. jöttem már ide kipakolni az árut. mert itt lenne az üzletem. építenék ide egy üzemet. akkor ugye a többi azt mondja. hé, ez a mi birtokunk. erre az azt mondja, hogy olyan nincs, hogy a ti birtokotok. nektek nincs településeteket. nem rendelkezhettek közösségi identitással. ti csak emberek vagytok. vagy ha nem, akkor eredendően bűnös gaz elnyomók. és a filoszemiták (zsidók és zsidókeresztények) egy része ezt játssza. és a nemzeti kereszténység mint államvallás ezzel szemben szerveződik.

Attilajukkaja 2017.09.17. 12:21:48

@Counter:
"Schmitt nagyon népszerű auktorrá és hivatkozási alappá vált a kormányzathoz közel álló körökben."
Milyen igaz! Egy tipikus példája annak, amiért nem kívánjuk vissza a Kádár korszakot. Pedig most éppen a Kádár korszak restaurációja zajlik, némi Horthysta ragacsos mázzal.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 12:22:12

@444:

"kik vásárolnák meg a területet?"

Ahogy írtam volt: emberek önként egy szövetséget alakítanak, amely szövetségnek mint jogi személynek adakoznak, és ez a szövetség megvásárolja a kérdéses területet, ezzel egy magánparkot hozva létre ott.

"mit adnának cserébe az ott élőknek?"

Közös megegyezésen alapuló fizetséget?

"állami garanciavállalás nélküli színes papírfecnik"

Miféle garanciát vállal mire az állam, amikor fiat (beválthatatlan) pénzt bocsát ki?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 12:25:00

@444:

Ennek semmi értelme sincs: ez ismét csak fékeveszett fantáziálgatás.

2017.09.17. 12:28:50

@neoteny:
a nemzeti park osztatlan közös tulajdon. ebből következően azt nem lehet megvásárolni egy magánszemélytől kis színes papírfecnikért cserébe. hanem esetleg oda lehet költözni. a kis színes papírfecnikből kényszerű módon adakozni. és aztán abból lesz a nemzeti park. ezt így találták ki a geci szlovének, a szlovén gecik. te ezt nem fogadod el. ne fogadd el. de ők meg legalábbis többségében nem akarnak anarchiát.

morph on deer 2017.09.17. 12:32:28

"A politikai kormányzás egyfelől tehát a kivételes állapot felé halad, .."

Amit a bölcs nemzetvezető imígyen tárt a 'keresztény értelmiségiek' elé:

"Csak a következő választásig kell kitartani, és minden korábbinál nagyobb felhatalmazást kell adni azoknak, akik az országot meg akarják védeni."

Tehát "MINDEN KORÁBBINÁL NAGYOBB FELHATALMAZÁST", - és ez felér egy vészharang megkongatásával minden hangyányit is gondolkodó és szabadságszerető ember számára, az állítólagos, vagy képzelt politikai oldal(ak)tól függetlenül is!

Ez már nem 'libsi' képzelgés, ez nyilvános szándéknyilatkozat!

Talán ideje lenne komolyan elgondolkodni, - amíg van mivel, - és tenni végre amit kell, hogy ezt az elszabadult diktàtor-palántának csak az erre szakosodott egészségügyi intézmény falai között legyen meg a lehetősége kibontakozni, akkor Magyarország talán még időben megállhat ezen a katasztrófába vezető úton!

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 12:36:26

@444:

"a nemzeti park osztatlan közös tulajdon."

Olyan, hogy "osztatlan közös tulajdon" nem létezik: ugyanis a tulajdon elengedhetetlen velejárója a tulajdon tárgy feletti effektív rendelkezés. Azt pedig nem gyakorolhatja a köz összes tagja egyformán.

"ebből következően azt nem lehet megvásárolni egy magánszemélytől kis színes papírfecnikért cserébe."

Csak épp' te ezzel a kérdéssel nyitottál:

"milyen lenne az a terület spontán rendben úgy, hogy az emberek továbbra is ott élnek és nincs nemzeti park"

Erre adtam választ. Most meg arról ugatsz, hogy a _már létező_ nemzeti parkot nem lehet megvásárolni.

morph on deer 2017.09.17. 14:50:14

@neoteny:
"ő a leader, a ruler."

Erről jut eszembe, néhány éve jött ki egy cég "Napoleon" néven egy vonalzóval: the short ruler. :)
Várom a "viktor" márkanevű iskolaszerek megjelenését, ez most már bármikor esedékes lehet...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.09.17. 16:28:37

@Attilajukkaja: Egyes mechanizmusokat, így például a döntéshozatali, -előkészítési nyilvánosság megsemmisítését, illetve az informális, kijáró hálózatok előtérbe helyezését restaurálják. Sejtésem szerint a rendszer annyiban nem kádárizmus, hogy Kádár egy külső hatalmat kívánt kiszolgálni, a mostani viszont egyelőre saját magát (ez nem biztos, hogy örökké így lesz, ha fennmarad is).

Attilajukkaja 2017.09.17. 20:25:15

@Counter:
"a rendszer annyiban nem kádárizmus, hogy Kádár egy külső hatalmat kívánt kiszolgálni, a mostani viszont egyelőre saját magát (ez nem biztos, hogy örökké így lesz, ha fennmarad is)"
Egyetértek. Részben.
Szerintem Kádár sem szívesen szolgálta ki a külső hatalmat, csak nem volt más választása, mert függött tőle. Nem vagyok egy spiller történelemben, ezért nem tudom, mikor volt utoljára úgy, hogy Magyarország függetlennek mondhatta magát a környező országoktól. Csak azt látom, hogy mostanság ezt nem engedheti meg magának. Külső segítség nélkül most sem lennénk sehol.
Hogy a mostani kormány ezt nem látja be, vagy belátja, de mást próbál kommunikálni a közembernek, az már egy más kérdés.
süti beállítások módosítása