1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.15. 16:38 HaFr

A legjobb intézmények azok, amelyek védenek az emberi hülyeségtől és gonoszságtól

Képtalálat a következőre: „szegény magyar falu”

Ezért optimális a liberális (deliberatív) demokrácia és a piacgazdaság kettőse. Ahol mind a kettőt fojtogatják, mint Magyarországon, ott sok jóra nem számíthatunk, QED.

A piacgazdaságnak vannak radikális hívei és ellenfelei, de a hívek sem értékelik kellőképp a piacnak és a versenynek azt a tulajdonságát, hogy a lehető legkisebb teret engedi az emberi hülyeségnek és gonoszságnak. Ha az ember megnéz belülről egy nagyobb céget -- és ezt mindenki tudja, aki ilyenben dolgozik --, látja, hogyan dúl benne mindkét említett emberi gyengeség, és ha rosszul szervezett belül, akkor kifejezett erénnyé válnak ezek. A piac azért jó, mert a hülyék és a gonoszak által uralt cégek -- és ezekből nem kevés van -- előbb-utóbb elbuknak, a piac intézményrendszere a biztosíték erre. Ugyanez igaz a politikai rezsimekre is. Ezekről is kiderül -- mint ahogy az Orbán-rezsimről is egyre több alattvalója számára kiderül -- az életképtelenségük: nem tudnak értéket teremteni, hazudnak és lopnak. Ez nem okvetlenül a politikai versenyből derül ki, ahol a versenytársak zöme hason kvalitású, hanem a gazdasági versenyből, amely a rezsim anyagi outputját méri. A piac sokkal jobb mércéje a politikai rezsimeknek is, főleg, ha a rezsim elkalandozott már a liberális demokrácia útjáról. A legjobb persze, ha mindkét oldalról be van szorítva.

A hülyeség és a gonoszság átmenetileg persze lehet sikeres. Az ember minél mélyebbre hatol például a magyar vidékben és lejjebb a településszerkezetben, tehát arányaiban minél több fideszessel találkozik, akire hatnak a Soros- és migráció-ellenes lózungok (nem a releváns problémák megtárgyalása, ami kéne, de nincs), annál erőteljesebben vetődik fel: tulajdonképpen mi az a kultúra, amit védünk? Ezt a kérdést lehet borzasztó arrogánsnak, magyarellenesnek, akárminek felfogni, de ha valaki meg akarja válaszolni, súlyos problémákba ütközik. Kiderülhet, hogy ami a "legmagyarabb", "legnemzetibb" (a politikai besorolás szerint mindenképp), az kulturálisan reflektálatlanabb, élménytelenebb, zártabb, esetenként NINCS, és emiatt szorul annyira védekezésre -- nehogy rádöbbenjen önmaga gyengeségére? Az etnicista meg azért ijesztgeti, hogy fenntartsa zárványként, amelynek a szorosan vett értéke legalábbis kifejezhetetlen azon túl, hogy "itt magyarok élnek úgy, ahogy". Ha az ötszáz-ezer fős falunak tulajdonítjuk az "autentikus magyar életet", és a húszezer fős pusztuló városnak is inkább, mint Budapestnek, az nem romantika, és főleg nem hagyománytisztelet -- az őrültség, mivel élő, produktív hagyomány már nem okvetlenül van ott, csak utánérzés és menekülés a valóság elől. Ez utóbbiakat politikai rangra a kritikátlan hülyeség és gonoszság emeli, miközben látjuk, hogy a piac már leírta őket, így a magyar mélyvidéket is.

Ezért sem véletlen ám, hogy állandó hadiállapot van Magyarországon. A sima nacionalizmus, ami emberek nagyobb csoportjaira hatna még a fideszeseken túl is, már rég nem elég a Fidesz-tábor összetartására, annyira nyilvánvaló a Fidesz-uralmon elszenvedett kollektív veszteség -- ezért kell a nacionalizmust folyamatosan harcba is vinni, amire a legalkalmasabb vevőközönség a félelemben tartott zárvány-Magyarország. Ezért aztán -- bármennyire nem úgy tűnik -- ez egy elég ingatag uralom. A hülyeség és a gonoszság vevőköre meglehetősen fogyóban van. Különösen akkor látszik ingatagnak, ha figyelembe vesszük, hogy nem engedheti meg magának, hogy 5-6%-nál többel visszaessen a támogatottsága. Nem borotvaél még, de szúette gerenda. Mennyit bír még ki? Meg fogjuk látni. A hülyeségnek és a gonoszságnak a piac már beintett, előbb-utóbb jön a demokrácia is, hogy ugyanezt megtegye.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3812830902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őszíntén kéne beszélni 2017.09.15. 20:02:02

"A piac azért jó, mert a hülyék és a gonoszak által uralt cégek -- és ezekből nem kevés van -- előbb-utóbb elbuknak, a piac intézményrendszere a biztosíték erre."

Ahogy azt egy Péterke elképzeli. Valaki szóljon neki, hogy az ilyen fetisizált Szabad Piac nem létezik. Csak a tankönyvekben. Ez egy utópia éppúgy, mint a komminizmus.

2017.09.15. 20:03:50

500 főnél kisebb településből 1125 darab van kis magyarországon. határon túliakat is ugye ide kellene venni.

2017.09.15. 20:09:01

megyer lakossága a ksh szerint 2015. jan. 1-jén 23 fő. területe 426 hektár. budapest első kerülete a várkerület 341 hektár. józsefváros 685 hektár.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.15. 20:16:46

@Őszíntén kéne beszélni: ne brusztolj, az is jó, ami 2010-ig volt itt

Le Orme 2 2017.09.15. 22:37:02

Megint egy összevissza, egymáshoz nem kapcsolódó részekből álló mérhetetlen zagyvaság.
Amit a piacról ír, az elfogadható, de sekélyes és semmitmondó. A mi az a kultúra, amit védünk: ha csak az életmódra szűkítejük a kultúrát, és kihagyjuk az olyan kérdéseket, hogy mondjuk a zentai csata 320 éves évforulója kinek mit jelent érzelmileg, akkor is egyértelmű a válasz. Hasonlítsa össze mondjuk a 100 évvel ezelőtti Kassát vagy Kolozsvárt a maival, vagy képzelje el, hogy milyen káros lenne az életminőségre, ha Budapest lakosságának 54%-a nem magyar születésű lenne (mint az a 2010-es népszámlálás alapján érvényes Londonra, hogy 54%-a nem angol születésű).

ijontichy 2017.09.15. 23:56:01

@poszt: Megint jó. Talán ez: "Ezért aztán -- bármennyire nem úgy tűnik -- ez egy elég ingatag uralom" vitatható. Mivel Mo. az EU-ban ül, ez a rezsim elég hosszú ideig ellavírozhat (gazdaságilag). Elég hosszú ideig, hogy komplett emberi életek legjobb részét vágja haza. Gyakorlatilag 20 éve rongálja/rombolja már a "társadalmi tudatot".

@Le Orme 2:

1. A 2011-es cenzus szerint Nagy London ~60%-ban fehér (ebből ~45% brit).

2. De ha nem így lenne, abból az "életminőségre" akkor sem lehetne masszívan következtetni (az enyém szar lenne, mert utálom a Brit-szigetek időjárását - nincs az a zsozsó, amiért hosszabb távon elviselném, pedig a zenei élet igen jó), merthogy...
Toronto lakossága (2011-es cenzus) csak 50.2%-ban fehér. Ennek ellenére világviszonylatban az egyik legélhetőbb, legmagasabb életminőséget nyújtó városok egyike. Ezt viszont személyesen igazolhatom, mert két évet éltem és dolgoztam ott.

Le Orme 2 2017.09.16. 00:35:14

@ijontichy: önmagában nem lehet etnikai arányokból az életminőségre következtetni; de kiegészítve minőségi háttérinformációkkal, már lehet

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 00:49:21

@Le Orme 2:

Csak épp' te nem "minőségi háttérinformációkkal" kiegészítésről írtál, hanem képzelgésre szólítottál fel:

"képzelje el, hogy milyen káros lenne az életminőségre, ha Budapest lakosságának 54%-a nem magyar születésű lenne"

ijontichy 2017.09.16. 00:50:26

@Le Orme 2: Akkor miért tetted? Nem a "minőségi háttérinformációkat" vezetted elő.

Le Orme 2 2017.09.16. 01:03:09

@ijontichy: Attól, hogy nem írtam le konkrétan a minőségi háttérinformációkat, azok még léteznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 01:52:26

@Le Orme 2:

És mindaddig, amíg nem írod le őket, nem lehet tudni, hogy _milyen_ "minőségi háttérinformációk" léteznek.

ijontichy 2017.09.16. 02:01:59

@Le Orme 2: Hát... sokak számára a Biblia nem "minőségi háttérinformáció" Isten létezésének problematikájához. De mondd inkább: "Én nem bírom, ha sok színes, külhonból "bevándlizott" homo sapiens példány vesz körül, avagy fajgyűlölő vagyok bizonyos határon belül. Országhatáron belül." Simplicity, vagy már nem ez a jelszó? ;-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.16. 07:43:04

@Le Orme 2: ez a hozzászólás szűrte volna ki a "zagyvaságokat" -- alig várom, hogy tanulhassak Le Orme 2 szaktárstól, de a csodának sem megy, nem először

profiügyfélszolgálat 2017.09.16. 08:41:58

"annál erőteljesebben vetődik fel: tulajdonképpen mi az a kultúra, amit védünk?"

Egyáltalán nem vetődik fel. A mindennapjainkat védjük. Dolgozunk, családunk van, étkezési, öltözködési és egyéb közösségi szokásaink vannak, vásárolunk, szórakozunk, és a vallás többnyire marginális kérdés. A muszlim migráció tehát a legalapvetőbb napi rutinunkat támadja. Ezért világos a legtöbb ember számára.

2017.09.16. 13:05:24

"A hülyeségnek és a gonoszságnak a piac már beintett, előbb-utóbb jön a demokrácia is, hogy ugyanezt megtegye".

hát azért ehhez nem kis adag kincstári kell honunkban.

gyakorlatilag a rencerváltás óta kis és nagy rángásokkal ennek az ellenkezője történik.

ez a globus szinguláris helye

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 13:28:18

@Bánegressy:

"hát azért ehhez nem kis adag kincstári [optimizmus?] kell honunkban."

A probléma az, hogy a piaci verseny nem ugyanolyan, mint a politikai verseny.

Ha Anna és Béla autókat akarnak venni, akkor Anna vehet magának egy BMW-t _miközben_ Béla vesz magának egy Audit: mindkét fogyasztó képes kielégíteni a _saját_ igényeit.

Ha viszont Anna a Fideszre szavaz, Béla meg a Jobbikra, akkor (az esetek túlnyomó részében) csak egyikük preferenciája érvényesülhet: vagy Annáé, vagy Béláé. (Fennáll annak a lehetősége, hogy egyik párt sem szerzi meg az abszolút _képviselői_ többséget, és így koalíciós kormányzásra _kényszerülnek_, de ez a Mo-n most érvényben lévő parlamentáris rendszerre nem jellemző: a koalíciók a választások _előtt_ köttetnek.)
süti beállítások módosítása