1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.13. 13:28 HaFr

Az ellenzéknek egyértelműen ki kell állnia Juncker Európa-víziója mellett

Képtalálat a következőre: „juncker”

Az ellenzéknek abba kell hagynia a nacionalizmussal való szerencsétlen, politikailag terméketlen kokettálást és mihamarabb egyértelműen fel kell sorakoznia Juncker bizottsági elnök ma nyilvánosságra hozott EU-víziója mellett. Ez a vízió szolgálja a nemzet érdekét, nem a Fidesz etnicista nacionalizmusa, amely lecsúszást, bezárkózást és az EU-ból való kisodródást hoz Magyarországnak.

Juncker világossá tette, hogy az EU vezetése levonta a tanulságot a keleti tagállamok integrációjának eddigi hibáiból, a migráció túl könnyed kezeléséből és az EU-t fenyegető gazdasági, kulturális és belpolitikai (köztük a magyar és lengyel kormányzás jelentette) veszélyekből. A többi között elkötelezte magát az egységes euró övezet, a védelmi unió, a fair adórendszer, a minden tagállamra kiterjedő schengeni rendszer, az egységes élelmiszerszabványok mellett -- ezek mind a magyar nemzet érdekeit szolgálják. Törökország kizárása és az EU további integrációját előkészítő szervezeti változások érthető és támogatandó fejlemények.

Ugyanakkor hozzá kell tenni: Orbán programja és EU-kritikája -- ne firtassuk, hogy célja volt-e ez -- hozzájárult az új brüsszeli Európa-képhez. Úgy tűnik, ez utóbbi magába építette az előbbit is, és így Orbán talán segített abban, hogy a jövő Európája méltányosabb és a keleti nemzetek számára otthonosabb legyen. Ez az ajánlat végre méltó Európához, és nem az, amit szabad elutasítanunk akár jobboldali, akár baloldali szimpatizánsok vagyunk. Aki továbbra is a magyar nacionalizmust részesíti előnyben az európai magyar nemzettel szemben, illetve nem hajlandó a kettő között különbséget tenni, az ellenzékiként semmi mást, mint a Fidesz érdekeit szolgálja.

Ennek megfelelően a magyar ellenzéknek sem kell már megerőltetnie magát az eddig hiányzó saját image-ének és programjának kidolgozásával. Nem kell mást tennie, mint támogatnia a bizottsági elnök vízióját. Ennek megfelelően a programja legyen: Európa.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8412826284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2017.09.13. 15:23:09

Törökország kizárása?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 16:09:38

1) "az egységes euró övezet"

Ami Mo esetében a monetáris (és így fiskális) szuverenitás feladását jelentené. Igen csak bízni kell az ECB-ot irányító politikusokban és bürokratákban ahhoz, hogy valaki ezt kétségek nélkül támogassa. Persze ahhoz meg a magyar politikusokban kell bízni, hogy valaki azt gondolja, hogy ők jobbak ebből a szempontból, mint az ECB-osok.

2) "a fair adórendszer"

Ahol is a "fair" azt jelenti, hogy nem lehetséges országok közötti adóverseny -- nem azt, hogy a kiszabott adók bármilyen szempontból fair-ok lennének. Ez ismét az EU-bürokrácia bölcsességébe vetett nagyfokú hitet igényel -- illetve visszafelé: a magyar politikusokba vetett hitet.

3) "az egységes élelmiszerszabványok"

Ami azokat az élelmiszer-termelőket hozza helyzetbe, akik a legkönnyebben képesek megfelelni ezeknek a szabványoknak -- mert ők diktálják a szabványok felállítását.

Az 1-es ponthoz: nem véletlenül tartották meg az angolok a fontot egész EU-s pályafutásuk során. Lehet, hogy a Bank of England monetáris politikája nem mindig volt jobb, mint az ECB-é -- de legalább saját maguknak cseszhették azt el, nem az ECB tette meg nekik ezt a szívességet.

A 2-es ponthoz: habár szövetségi államokban közös a központi adópolitika, de a tagállamoknak általában van mozgásterük a saját adópolitikájuk megállapításában. Pl. habár Kanadában van 5%-os szövetségi ÁFA, de a tartományi ÁFA mértéke már a tartományoké: ez BC-ben 7%, de a szomszédos Albertában 0%. (Amerikai példa: ott nincs szövetségi ÁFA, New Hampshire államban pedig 0% a tagállami ÁFA, így ha New Hampshire-ben valaki vesz egy árucikket $19.95-ért és egy húszdollárossal fizet, akkor tényleg visszakap egy nickel-t.)

2017.09.13. 17:48:13

Moscovici pénzügyi biztos kidolgozza a részleteket.

Previously a member of the Trotskyist group the Revolutionary Communist League, Moscovici joined the French Socialist Party (PS) in 1984 and has since that time been a member of the Departmental Council of Doubs and of the French and European Parliaments.

2017.09.13. 17:54:55

@neoteny:
ez akkor igaz ha kizárják a helyi adókat és a helyi pénzt. ha ezt nem teszik, akkor az euró nem feltétlen járna szuverenitás vesztéssel. sőt.

2017.09.13. 21:22:42

@neoteny:
a szuverenitásvesztés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 21:35:11

@444:

A görögök elveszítették a szuverén adósságuk kezelésének a képességét amikor beléptek az euró-övezetbe: nem nyomtathatnak eurót (nincs monetáris szuverenitásuk), így nem képesek elinflálni az államadósságukat, hanem gazsulálniuk kell az IMF-nek meg a World Bank-nak meg az ECB-nak hogy azok adjanak nekik (további) hiteleket. Amit ezek a hitelezők csak akkor hajlandóak nyújtani, ha a mindenkori görög kormányzat csökkenti a költségvetési kiadásait (megszorítások) és növeli az adók mértékét, ill. azoknak beszedési szigorát (a görögök így elveszítették a fiskális szuverenitásuk egy részét).

Így hát az euróra való áttérés szükségszerűen a monetáris szuverenitás elvesztésévek jár ("kizárja a helyi pénzt") és a fiskális szuverenitás bizonyos mértékű elvesztésével jár ("kizárja a helyi adókat" valamilyen mértékben).

ricardo 2017.09.13. 21:39:38

Van egy tévképzet: az, hogy kívülről fognak bennünket civilizálni. De nem fognak. Mi, magyarok vagy magunktól leszünk civilizáltak, vagy nem leszünk azok; vagy magunktól leszünk európaiak, vagy nem leszünk azok. Széchenyi szerint kiművelt emberfők emelhetik fel az országot – amíg pártoskodunk, acsarkodunk, szüntelenül álmokban hintázunk, magunkat áltatjuk, és halogatjuk feladatainkat, addig lemaradunk. Szuverének vagyunk vagy sem. 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz, ment a Nagy Parlag azóta elébb, nemesbedtek tán közállapotaink? Komolyan gondoljuk, hogy a magyar nacionalizmusnak pl. az euró lenne ellenszere? Mindenki értse, az euró pusztán újabb kártya lenne a nacionalisták kezében. Már nem csak "Állítsuk meg Brüsszelt!" plakátokkal lehetne kitapétázni az országot, hanem „Állítsuk meg Frankfurtot!” plakátokkal is. Vezessük be az eurót, és a magyar politikai elit a rákövetkező 15 évben minden kudarcát az euróra foghatja; a nacionalista politikusok az eurózónából kilépést lebegtetve kuruckodnának (ahogy teszik azt az eurózóna tagországok nacionalista-populista politikusai). Amíg nincsenek kiművelt emberfők, addig az euró sem jobb, mint a forint (sőt rosszabb). Ha a politikai elittel a baj, akkor a politikai elitet kell lecserélni, és nem a forintot; ha a magyar mentalitással van baj, akkor lélekben kell nemesbednünk, és nem Juncker-féle buffóknak adni a jogart. Ez lenne a magyar konzervatív álláspont, ha lenne itten olyan.

Khonsu 2017.09.13. 23:22:52

Jó ötlet. Ennél jobbat valószínűleg egyébként sem képesek kiizzadni magukból...

ricardo 2017.09.14. 10:07:39

@Boross Bence: Én ugyan nem vagyok konzervatív, de itten részben egyetértek magammal. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.14. 10:10:58

@ricardo: én komolyan gondolom, miként Szent István és Széchenyi is, hogy a kontextus felemelhet. A magunktól való civilizálódás és versenyképesség növelés nacionalista illúzió. Egy konzervatív -- ha van esze -- nem nacionalista, ezért az utóbbi miatt nem is kell exkuzálnia magát.

ricardo 2017.09.14. 11:01:55

@HaFr: A csodavárás nem konzervatív erény. Az eurótól várni, hogy majd civilizál bennünket, pl. képtelen gondolat. De van, aki a fényevésben is hisz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.14. 11:28:22

@ricardo: tisztában vagyok a konzervatív erényekkel -- meg a nacionalista lehetőségekkel is

legeslegujabbkor 2017.09.14. 20:58:40

@neoteny: 1) "az egységes euró övezet"
Ami Mo esetében a monetáris (és így fiskális) szuverenitás feladását jelentené."

Ami esetleg meggátolná, hogy Kósa Lajos bedöntse a forintot?

2) "a fair adórendszer"
Ahol is a "fair" azt jelenti, hogy nem lehetséges országok közötti adóverseny"

A legmagasabb adó sújtja a béreket itthon, mikor leszünk ezzel versenyképesek? És a 27%-os áfa?

"az egységes élelmiszerszabványok"

Egész nyáron hallgattuk azt a siránkozást, hogy rosszabb minőségű árut hoznak keletre, mint amit a saját országukban árulnak. Most akkor mások kötelesek betartani a normákat, de mi bocsi de nem akarjuk?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 21:34:23

@legeslegujabbkor:

"Ami esetleg meggátolná, hogy Kósa Lajos bedöntse a forintot?"

De nem akadályozná meg azt, hogy a mindenkori kormányzat tetszőleges mértékű hiánycélt tűzzön ki, ti. hogy tetszőleges mértékben legyen deficites a költségvetés -- amit aztán nem tudna elinflálni. Ld. Görögországot.

"A legmagasabb adó sújtja a béreket itthon, mikor leszünk ezzel versenyképesek? És a 27%-os áfa?"

Pontosan erről van szó: a "fair adórendszer" ígérete nem jelenti azt, hogy a tagországok _összes_ adóneme valamiféle egységesítésre kerülne. Ld. a megjegyzésemet a "2-es ponthoz" résznél.

"Most akkor mások kötelesek betartani a normákat, de mi bocsi de nem akarjuk?"

Ahogy írtam volt: ami azokat az élelmiszer-termelőket hozza helyzetbe, akik a legkönnyebben képesek megfelelni ezeknek a szabványoknak -- mert ők diktálják a szabványok felállítását.

----

A szövetségiesedés (ami szükségszerűen a szuverenitás valamilyen mértékű feladásával jár) egy kétélű fegyver: mint mindennek, ezzel is lehet élni és visszaélni is. Ha csak pozitív hozadékai léteznének a szövetségiesedésnek, akkor nem léteznének különféle függetlenedési mozgalmak (ld. pl. skótokat, katalánokat, Ukrajna keleti részeit vagy épp' a Brexitet). Az én személyes véleményem az, hogy a személyek, javak és tőke szabad mozgásán túlmutató szövetségiesedés több veszélyt rejt magában, mint amilyen előnyöket jelent -- de nem tudom minden kétségen túlmenően bizonyítani ezt a tézisemet: mert ha tudnám, nem lennének vitáink ezekben a kérdésekben. Marad hát az, hogy a nyilvánosság elé tárjuk nézeteinket, álláspontjainkat, megpróbáljuk azokat a legjobb képességeink szerint támogatni érvekkel (és adatokkal), aztán mindenki leszűri magának a következtetéseit ezekből.

legeslegujabbkor 2017.09.14. 21:56:08

@neoteny:
Ha úgy vesszük egy ország is szövetség, a Nyírség együtt alkot egységet Alpokaljával, kitágítva Spanyolország Romániával, esetleg Kalifornia Marylanddel, a fő kérdés, hogy van-e szándék az együttműködésre, és miért lenne jobb külön

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 22:17:44

@legeslegujabbkor:

"Kalifornia Marylanddel"

Az United _States_ of America szuverén tagállamok uniója: mindegyik tagállamnak saját alkotmánya, törvényhozása, végrehajtó hatalmi ága (kormányzó és annak bürokráciája) és bírósági rendszere van. A kaliforniai törvényhozás nem tud olyan törvényt hozni, ami pl. adókat vetne ki Maryland polgáraira, és viszont.

"a fő kérdés, hogy van-e szándék az együttműködésre"

Ha van szándék az együttműködésre, akkor szükségtelen feladni a szuverenitást egy közös államhatalmi szervnek (szövetségi kormányzat). Ha nincs szándék az együttműködésre, akkor a közös államhatalmi szerv (szövetségi kormányzat) szükségszerűen erőszakot kell tegyen az együttműködést akármilyen okoknál fogva nem kívánókon.

"miért lenne jobb külön"

Miért lépnek ki emberek munkahelyekről, klubokból, egyházakból, szövetségekből, kooperatívákból? Mert úgy gondolják, hogy tagnak maradni már kevésbé szolgálja az érdekeiket, mint kilépni, külön úton járni.

legeslegujabbkor 2017.09.14. 22:30:07

@neoteny:
"Mert úgy gondolják, hogy tagnak maradni már kevésbé szolgálja az érdekeiket, mint kilépni, külön úton járni."

Pontosan erről van szó. A magyar kormánynak el kell döntenie, hogy mit akar kilépni vagy bent maradni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.14. 22:40:25

@legeslegujabbkor:

"A magyar kormánynak el kell döntenie, hogy mit akar kilépni vagy bent maradni."

A belépést is egy népszavazás erősítette meg; ugyanígy a kilépést is népszavazás kellene, hogy megerősítse (mint ahogy történt a Brexit esetén is, illetve ahogy volt skót népszavazás a végül is leszavazott kilépésről az UK-ból).

ricardo 2017.09.15. 09:48:11

@HaFr: Amíg ködevők vagyunk, partoskodók és lusták, addig nem lesz errefelé jólét. Ha EU tagok vagyunk, ha nem, ha euróval fizetünk, ha nem. Ezek ránk aggatot karácsonyfadíszek, ha nincsen meg a kultúra. A ködevésen, pártoskodáson és lustaságon viszont kizárólag mi változtathatunk,-- nem fognak minket kívülről megváltani. Ez Széchenyi üzenete. Az eurótól várni a megváltást klasszikus magyar csodavárás, ami azt sugallja, hogy minden maradhat a régiben, nincs itten semmi munka, elég az, ha új bankók lesznek. Nagyjából ennyit szerettem volna eredetleg írni. (És akkor még szó nem esett érdemben az euróról.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.15. 10:04:42

@ricardo: hát, nem tudom mit gondolsz arról, hogy Széchenyi miért nem piszkálta a közjogi berendezkedésünket... és miért beszélt közben úgy, ahogy beszélt a magyarok aktuális kompetenciáiról... miért lebegett előtte példaként állandóan Anglia... ilyesmi -- ez egy nyugati elvek alapján álló polgári modernizációs program volt, nem magyar Münchausen szindróma vagy az etnogenetikus kultúrába vetett hit

ricardo 2017.09.15. 10:50:26

@HaFr: Széchenyi mindenekelőtt a feudalizmust akarta megszűntetni. De ehhez nem elég plusz két szót beszúrni az alkotmányba, fel is kell nőni. Persze, Anglia lebegett Széchenyi szeme előtt. De azt is írja naplójában: „Azt tartják, a pénz teszi az angolt. Nos, vedd el a pénzt az angoltól – hagyd meg az eszét. Add oda a pénz a magyarnak – de hagyd meg olyan butának – és minden marad a régiben”.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.15. 12:34:52

@ricardo: hát ez az :), és aztán nem véletlenül vallott kudarcot Széchenyi, hogy a butaságot a buták akaratával próbálja meg kiűzni... erről szól az egész kudarcos etnicizmusunk, erről írok folyamatosan

Le Orme 2 2017.09.15. 22:44:09

@neoteny: "nem képesek elinflálni az államadósságukat"
A külföld felé fennálló adósságot saját pénz mellett sem tudnák elinflálni a görögök. A görögöknek kedvező, hogy az eurózónában vannak.

Le Orme 2 2017.09.15. 22:45:29

@HaFr: "az egész kudarcos etnicizmusunk, erről írok folyamatosan"
ha ismételgeted a tévedéseid, attól azok még nem válnak igazzá

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 00:45:42

@Le Orme 2:

"A külföld felé fennálló adósságot saját pénz mellett sem tudnák elinflálni a görögök."

A külföld felé saját pénznemben denominált adósságot képesek lennének elinflálni a görögök.

"A görögöknek kedvező, hogy az eurózónában vannak."

Erről más azoknak a görögöknek a véleménye, akik a görög állami költések megszorításait szenvedik.

www.theguardian.com/world/gallery/2017/mar/08/greek-farmers-protest-in-pictures-athens-teargas

Le Orme 2 2017.09.16. 01:22:47

@neoteny: "A külföld felé saját pénznemben denominált adósságot képesek lennének elinflálni a görögök."
Nem. Nem drachmát kell visszafizetniük, hanem mondjuk eurót vagy dollárt. Az infláció hasonló mértékű árfolyamváltozást eredményezne, plusz egyéb problémákat.

"a görög állami költések megszorításait" nincs megszorítás, a korábbi túlköltekezés csökkent

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 01:27:03

@Le Orme 2:

A külföld felé _saját pénznemben denominált_ adósságot képesek lennének elinflálni a görögök.

"nincs megszorítás, a korábbi túlköltekezés csökkent"

Ezért hajtottak végre a görög kormányzatok (legalább) 14 megszorítási csomagot:

en.wikipedia.org/wiki/Greek_government-debt_crisis_countermeasures#Austerity_packages_and_reforms

2017.09.16. 12:08:31

@neoteny:
ha úgy vezetik be az eurót, hogy a helyi gazdaságban megmarad a drachma, akkor azt leértékelik, ami inflációt eredményez, de növeli az exportképességet. és az euróban eszközölt globális befektetések is védve vannak. ha ez nincs, akkor vagy a privatizáció vagy a nacionalizálás iránya kell erősen elmozdulniuk. adósságot vagy úgy törleszthetnek, hogy hellászt eladják az idegeneknek (ezt a nép aligha akarja), vagy el kell venniük a görögországi befektetéseket (és kérdés, hogy ezt a görög nép sikeresen tudja tovább működtetni). vagy el kell engedni az adósság nagy részét. a válságig volt gdp arányosan 100% adósság, azóta tartósan 180%. 1% alatti éves növekedés. helyi pénzt kellene bevezetni és azzal a helyi gazdaságot szabadabbá tenni, mint a globalizált környezetét. magyarul a külföldet meg kell vámolni. vagy majd merkel mamit kinevezik németrómai-görög kancellárnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 12:15:18

@444:

"ha úgy vezetik be az eurót, hogy a helyi gazdaságban megmarad a drachma"

Ha a "helyi gazdaságban megmarad a drachma", akkor mi a jelentése annak, hogy "bevezetik az eurót"?

2017.09.16. 19:21:41

@neoteny:
a multik euróban számolnak el. és euróban adóznak. és a görög vállalkozások pedig drachmában. ez lehetővé teszik, hogy a helyi gazdaság szabadabbá váljon. ez az, amit nagyon nem akarnak a multik és a németek. de ez az, ami csökkentheti a leszakadást. így van esély arra, hogy a görögök fizessenek. amit meg ugye szeretnének nagyon szeretnének.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.16. 19:54:18

@444:

"a multik euróban számolnak el. és euróban adóznak."

A drachmában történt árusításaik után €-ban fizetik be a beszedett ÁFÁt? Milyen árfolyamon történik az átszámítás?

A drachmában fizetett munkabérek után €-ban fizetik be a levont SzJA-t meg egyéb járulékokat? Milyen árfolyamon történik az átszámítás?

2017.09.16. 22:23:25

@neoteny:
a multik euróban áraznak. és euróban fizetik a munkabért és az adót. abból a görög kormány eleget tesz a nemzetközi kötelezettségeinek. adósságot törleszt, fenntartja az uniós közigazgatást és az uniós hadsereget. euróban működnek a magániskolák, magánklinikák. és azok szolidárisak a görög közintézményekkel. cserébe használhatják a környezeti vagyont. a görög szigeteket, félszigeteket. és van egy helyi gazdaság, amelyik drachmában szerveződik.

te ezt nyilván nem fogadod el, mert azt mondod, hogy a görögök fenntartják a szegény kis multikat. mert te sivatagi módon gondolkodó tipikus faszkalap vagy és nem érted, hogy ha egy idegen kihasználja azt az országot, amit mégis csak a görögök építettek. te nem érted, hogy a szabad piaci működésből környezeti károk adódnak, stb. az első és legfontosabb, hogy az ortodox liberálisokat térségből elzavarják. erre kiváló hely kanada.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.17. 00:19:02

@444:

"a multik euróban áraznak."

Ez mit jelent? A TESCO Görögország üzleteiben €-val fizetnek a görög vásárlók?

"cserébe használhatják a környezeti vagyont. a görög szigeteket, félszigeteket. [...] az országot, amit mégis csak a görögök építettek."

Roppany érdekes: a görög szigeteket, félszigeteket a görögök építették?

Az ilyen jellegű fantáziálgatásra már nem is a "fékeveszett" a megfelelő jelző, hanem a "klinikai".
süti beállítások módosítása