1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.09. 13:16 HaFr

Így kaphatna a magyar polgár itthon német fizetést

Képtalálat a következőre: „német munkás magyar munkás”

A miniszterelnök egy minapi beszédében szomorkodott azon, hogy a németek ötször annyit keresnek, mint a magyarok. Pontosabban nem szomorkodott, hanem ennek fényében szemtelenségnek nevezte, hogy Schulz szocdem kancellárjelölt nem akar pénzt adni Orbán kerítésére. Mielőtt odajutunk négy év múlva, hogy a miniszterelnök azon fog szomorkodni, hogy a németek már hatszor annyit keresnek, hadd tegyem nyilvánvalóvá: az beszél, akinek -- miniszterelnökként -- a leginkább felróható, hogy ez így van.

A bérkérdés, ugyanis alapvetően politikai kérdés, de nem úgy, ahogy a Jobbik elnöke gondolja  - mint ami egy csapásra megoldható politikai rendeletekkel --, hanem úgy, mint egy tágabb közösségi kérdés, amelynek kezelésében egy miniszterelnöknek súlyos felelőssége van. A magyar béreket ugyanis sokkal kevésbé az dönti el, hogy egy adott dolgozó (tanár, kőműves, újságíró) milyen színvonalon végzi el a rábízott feladatot, ami különösen szembetűnő, ha az osztrák határ két oldalán összehasonlítom, mennyit keresnek a fodrászok ugyanazért a munkáért. Hanem az dönti el a béreket, hogy milyen társadalmi és nemzetgazdasági környezetben dolgozunk, és ennek kialakulásában a politikának súlyos felelőssége van. A politikusnak sokkal jobban felróható, ha egy szakember nálunk a töredékét keresi annak, amit Ausztriában, mint magának a szakembernek

Miért? Mert a politikusok befolyásolják a leginkább -- Magyarországon meg különösen --, hogy milyen lesz egy országban az átlagos termelékenység -- azzal, hogy képesek-e a döntéseikkel olyan társadalmi környezetet kialakítani, amely átlagosan magas értéket képes előállítani egy munkaórára lebontva. Erre olyan társadalmak képesek, amelyek nagy számban visznek piacra drágán eladható szolgáltatásokat és termékeket, tehát nagyon fejlett technológiával, a piacon keresett árukat állítanak elő. Ha nagyon sok munkaóra telik a társadalmakban ilyen termékek előállításával, akkor megnő a munkaerő értéke, és nő a dolgozók bére, ami miatt több pénzük lesz kifizetni az olyan szolgáltatásokat, amelyek bonyolultsága nem különbözik országonként -- gondoljunk itt a már említett fodrászokéra. 

Mármost végső soron a politikusok (a közügyek professzionális intézői) felelnek azért, hogy az a társadalmi környezet, amely ilyen nagy értékű munkaórákra képes, kialakulhat-e. Elég erős-e az oktatási rendszer, elég számban tudunk-e idegen nyelveket, van-e jogbiztonság, magas-e a bizalmi szint az emberek között, elég hatékony-e az állam, erkölcsileg támogatjuk-e a vállalkozásokat és a kockázatvállalást stb. Ennek a környezetnek a kialakításában egy miniszterelnöknek kulcsfeladatai vannak.

De ez sem megy máról holnapra -- sőt, évtizedek szívós munkájának a gyümölcse. Mire egy ország a fejlettsége révén aztán tőkeexportőrré válik, és a magas technológiáját más országokban is elkezdheti nagy arányban kamatoztatni -- ez még éppenséggel évszázadok fejlődésének eredménye. Ezért azok az országok, amelyek ma így tesznek (most éppen nálunk gyártatnak és nekik köszönhető, hogy a magyar gazdaság egyáltalán működik), köszönetet és tiszteletet érdemelnek. Az a miniszterelnök azonban, amelyik szándékosan rombolja saját nemzetének képességét arra, hogy valaha gazdaggá váljon és közben a gazdag országok vezetőit kárhoztatja a lehető legdemagógabb módon, az nem érdemel semmiféle köszönetet és tiszteletet.

Tehát a címben feltett kérdésre, hogy mit tegyen a polgár, ha német keresetet akar itt -- ha nem is magának, de a gyerekeinek és az unokáinak --, ez a rövid válasz: tegyen az országáért. Mert ebben az országban csak akkor fog jól élni, ha az egész országnak jó lesz. És az első lépés ehhez? Válasszon jól 2018-ban. Ebben a pillanatban bármelyik megoldás jobbnak tűnik, mint a mai miniszterelnök.

302 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9512817426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.10. 23:15:36

@444:

"a háborúból relatív hasznon is származik."

Semmitmondó lózung.

"a háború amerikát alig érintette"

Szó sincs ilyesmiről: az USA hatalmas veszteségeket szenvedett el azáltal, hogy olyan hadiipari termékeket termelt, amit saját maga használt fel (nem adott el). Minden egyes hajó, tengeralattjáró, repülő, tank, ágyú és bomba, gránát és töltény ami elfogyasztásra került az amerikaiak által veszteség volt az USA fogyasztói számára: azokkal az erőforrásokkal fogyasztói javakat lehetett volna termelni, mint ahogy tették is a háború után.

Tegyük fel, hogy Sanyinak van egy haverja, a Tóth Béla, aki üveges (tót). Béla vesz egy valódi bőrlasztit Öcsikének azzal a feltétellel, hogy Öcsike "véletlenül" berugdossa azzal a környékbeli házak ablakait. Miután Béla megjelenik, és jutányos (de számára hasznot hajtó) áron beüvegezi azokat. Béla haszonra tesz szert: de a kényszerügyfelei veszteséget szenvednek: azokból a pénzekből, amit Bélának fizetnek, más javakat vehettek volna, ha nem kellett volna beüvegeztetni az ablakaikat. Tehát más nem történt, mint azoktól, akiknek a javait megvásárolták volna a szomszédok, Béla zsebébe került átirányításra a jövedelem. Nem történt semmiféle gazdasági növekedés, csak Béla lett gazdagabb, az a többi termelő meg, akikhez a Bélának kifizetett összegek kerültek, szegényebbek. Mert Öcsike kárt (veszteséget) okozott a szomszédoknak, amikor berugdosra az ablakaikat.

2017.09.10. 23:26:47

@neoteny:
és ugyanez érvényes európára. csak európát még pluszba letarolta a háború. és ebből származott az amerikaiak relatív versenyelőnye. amit aztán ki is használtak. az usa ezek után az első számú világhatalommá vált. a gazdaság nem kizárólag kereskedelem, még csak nem is kizárólag termelés és fogyasztás. hanem része a rombolás. a "liberálisok" éppen azért szar szemét egytől egyig, mert ezt a nyilvánvaló dolgot nem építik be a modellbe. azért, hogy azt hirdessék, hogy a gazdaságnak és a totális versenynek nincsenek negatív követkeményei. és nincs szükség semmiféle piacvédelemre. a liberalizmusnak ez a helytartó formája mindenhol megbukik. mert ez nem valódi szabadságot akar, hanem külső elnyomatást.

2017.09.10. 23:48:22

@444: rengeteg hülyeséget írsz.
Nem vagy tisztában gazdasági alapfogalmakkal, pénzügyi tényezőkkel, piaci ciklikussággal.
Az, hogy mi a liberalista, akinek ez az egész köszönhető, pedig nem értelmezhető.
Fejtsd ki!

Különösen annak fényében, hogy az USA-t a fegyvereladások, kőolajérdekeltségek és dollár elszámolás miatt modern gyarmatosítónak nevezed, ugyanakkor a liberális politikája mögött a kereskedelem szabadságát kárhoztatod. Ütközik a kettő.
Kissé átgondolatlan, erősen habonyszagú a véleményed.

2017.09.10. 23:52:58

@444: Kádár alatt erős piacvédelem volt. Teljes siker.
Argentína. Mintaállam volt, erős piacvédelemmel. Öt évig....aztán beborult, a brazilok tartották lélegeztetőgépen. Vámunió keretében...szintén a piacvédelem egy formája....most amerikai pénzen teszik ugyanezt....teljes siker a piac állami szabâlyozása....

felső határ nincs 2017.09.10. 23:53:44

@Könnyen elkaptuk, uram!: a kereskedelem szabadsága nem létezik

akkor szoktak ilyeneket emlegetni, amikor valaki erő pozícióból tárgyal valaki gyengébbel és megpróbálja bedni neki hogy neki az a jó ha egyenlő feltételekkel 'versenyez' az erősebbel

azaz mintha a monopolyban van aki 1000, van aki 100 pénzzel indulna, de amúgy ugyanazokkal a szabályokkal

na ez a libsi szabad verseny mantrának a valódi jelentése

2017.09.10. 23:55:52

@felső határ nincs: a dollár értékét az adja, hogy a legtöbb innováció onnan indul....
Elektromos autó? Akkumulátorok? Űrhajózás? IT?

2017.09.10. 23:58:03

@felső határ nincs: hiszen te pont ezért ágálsz! Csak ne a cégvezető mondja ki, hanem az államfő.
Nem kicsit öngól.

2017.09.11. 00:05:13

@felső határ nincs: akkor segíts: hogyan tudnak új cégek a piacra kerülni?
Elon Musk hogy tudott meggazdagodni, amikor Steve Jobbs megehette volna reggelire?
Hogyan került piacra a Samsung , amikor a Sony már ott volt? Hogyan bukott a Nokia, amikor legyilkolhatta volna az összes ellenfelét?

2017.09.11. 00:06:54

@Könnyen elkaptuk, uram!:
éppen ez az, hogy a kádári piacvédelem nem erősítette, hanem gyengítette a gazdaságot. mert már akkor is az ország eladósításában és eladásában gondolkodtak egyesek. közelebbről meg nem nevezett vallásfelekezet istentelenjeinek egy része.

a piacvédelem a pénzügy. most a tőkepiac mészáros komát védi elég rendesen. vagy mondjuk andy vajnát. a tv2 vesztesége évi 7 milliárd forint. mit számít az. adnak még 10 milliárd hitelt, vagy még többet. és majd valaki felvásárolja a konkurens rtl klubot. ilyen a piacvédelem. egyes szereplőket megvédi. a többit igyekszik lerombolni. és alapvetően minden tőkepiaci tevékenység ilyen. de erre szükség van. mert ha ez nincs, akkor az gazdaság védtelen. kádárék ezt csinálták rosszul. mert akikben kádár bízott azoknak az volt a céljuk, hogy tönkre tegyék magyarországot. és ezen pénzt keressenek. és ez ma sincs másképp.

felső határ nincs 2017.09.11. 00:06:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: A magyar cégvezető védelemre szorul, ezt nyilván nem fogja megkapni se külföldi kormánytól - időnként a magyartól se - se külföldi cégvezetőtől.

felső határ nincs 2017.09.11. 00:08:19

@Könnyen elkaptuk, uram!: Elon Musk csődben van, de a hitelezői türelmesek.

Egy fillért sem keresett eddig.

felső határ nincs 2017.09.11. 00:09:31

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az elektromos autó korábban létezett mint az otto motoros.

2017.09.11. 00:11:40

@felső határ nincs: de talán a legjobb példák a protekcionizmus ellen az USA-ból vannak. Japán autó. Megvan?
A két háború közötti kukorica nem termelési támogatâs . Megvan?

Pont akkora hülyeség, mint az amcsik Közel-keleti szarakodásába belekeverni az olajat...
Az USA köszöni, remekül megvan az arabok nélkül is..gáz exportőr lett. Olajgondjai nem neki, hanem a kitermelőknek vannak....
Látod, pedig ott aztán működik a protekcionalizmus...

2017.09.11. 00:14:04

@Könnyen elkaptuk, uram!:
az amerikai külpolitika arról, hogy amerika megpróbálja szétverni az általa nem demokratikusnak ítélt államokat. mondjuk szaud arába megfelel az usa céljainak. ukrajna nem felel meg. és ott beavatkoznak a demokrácia nevében az amerikai demokraták.

a német néppárt mögötti gazdasági csoportoknak amíg megfelelt orbán addig támogatják. és ha nem lesz jó, akkor majd nem támogatják. és ezek után folytatódhat a nacionalizálás. ami elsülhet jól és rosszul is. nem lehet filozofikusan eldönteni, hogy a nacionalizálás feltétlen rossz. lehet jól is csinálni. csak nem egyszerű jól csinálni. de ettől még lehet.

2017.09.11. 00:14:05

@felső határ nincs: te tényleg hülye vagy, vagy megjátszod magad?
Elon Musk példa volt...piacra került. Nem zabálta fel a nagyhal, amikor kishal volt.
j

2017.09.11. 00:16:42

@felső határ nincs: te tényleg hülye vagy, már látom.
Mire érv, hogy az elektromos autó hamarabb volt, mint a robbanómotoros????
Ne írj, ne válaszolj.

felső határ nincs 2017.09.11. 00:18:44

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha én USA lennék, én is azt mondnám Magyarországnak, hogy a szabad verseny a király, aztán eladnám neki a szaromat féláron hogy minden ottani vállalkozó tönkremenjen aztán már árat lehet emelni amikor csak tőle tudom venni.

Nem bonyolult ez.

2017.09.11. 00:20:36

@444: a néppárt meg kurvára nem libsi. Ja, bocs, lipsi.
Tehát nem értem, minek hozod ide a nacionalizmust.
Liberál-nacionalizmusról hallottál már?

felső határ nincs 2017.09.11. 00:21:52

@Könnyen elkaptuk, uram!: A dollár értékét az adja, hogy az amerikai hadsereg a legerősebb. És hogy gyarmatosították amerikát egy laza genocídiummal, aztán a világkereskedelmet.

Utána már volt pénz megvenni az innovatív agyakat európából, főleg hogy azt szétcseszték a háborúk.

2017.09.11. 00:23:09

@felső határ nincs: ez bizony így van. Nem értem, miért külföldi telefont használsz. A laptopod, a tableted magyar?
Melyik szolgáltatónál vagy? Voda? T mobil?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 00:24:22

@444:

" csak európát még pluszba letarolta a háború. és ebből származott az amerikaiak relatív versenyelőnye. amit aztán ki is használtak."

Vagyis Európának _még nagyobb veszteségei_ származtak a II. vh-ból.

Az a versenyelőny, ami nem kerül kihasználásra, nem versenyelőny: így hát értelmetlen arról beszélni, hogy valaki kihasználja a versenyelőnyét.

"a gazdaság nem kizárólag kereskedelem, még csak nem is kizárólag termelés és fogyasztás. hanem része a rombolás."

A termelés (aminek egyik fajtája a kereskedelem) és a fogyasztás gazdagodáshoz vezet, mert több jószág kerül előállításra; az a rombolás, ami már megtermelt jószágok elpusztítását (nem a fogyasztás eredményeként megszűnését) okozza, elszegényüléshez vezet.

"a "liberálisok" éppen azért szar szemét egytől egyig, mert ezt a nyilvánvaló dolgot nem építik be a modellbe."

Fölösleges felizgatnod magad: beleépítik ezt a nyilvánvaló dolgot a modelljükbe amikor a lehetőségköltség fogalmát alkalmazzák.

"azért, hogy azt hirdessék, hogy a gazdaságnak és a totális versenynek nincsenek negatív követkeményei."

A magántulajdont védő törvényeknek is vannak negatív következményeik -- a rablókra, tolvajokra és csalókra.

"nincs szükség semmiféle piacvédelemre"

Helyesen: nincs szükség egyes termelők "védelmére", hogy azok olyan bevételhez jussanak, amik nem a fogyasztók önkéntes vásárlásaiból származnak.

Tóth Béla is "piacvédelmet" folytat, amikor Öcsikének valódi bőrlasztit vesz azért cserébe, hogy Öcsike forgalmat generáljon neki a szomszédok ablakainak berugdosásával. De ezzel a kényszerfogyasztóit elszegényíti: kárt okoz nekik.

2017.09.11. 00:34:05

@felső határ nincs: hogy gyarmatosították a világkereskedelmet? Miért lett épp a dollár az elszámolások alapja? Jaaaa , mert a legerősebb gazdaság volt?

Ha nem az USA, a II. világháború is másképp alakul. Most lehet, hogy az EU helyett Németországhoz tartoznánk, mint gyarmat, a szovjet legyőzve, Anglia szövetséges...
De Japán orba verte őket, így Japán ereje a Csendes-óceán felé fordult, a szovjet felmenthette Moszkvát.
Rosevelt belevitte az USA-t a háborúba az angolok oldalán, így ott voltak Afrikában, Olaszországban, no.eg a D- napi rendezvényeken.
Nélkülük se a szovjet se az angol nem gyôz.
Tehát az USA kurva erős.
Gazdaságilag is.
Ezért van az, hogy te Magyarorszâgon amerikai autót vehetsz csak, amerikai mogyoróvajjal kened a kenyered, és még a magyar kukorica is amerikai génmanipulált...ja, mégse.

2017.09.11. 00:38:22

@felső határ nincs: nem hisztizek. Válaszra várok. Hogyan lehet gyarmatosítani a világkereskedelmet?

2017.09.11. 00:39:32

@felső határ nincs: amúgy tetszik a nicked. Mindjárt beugrott Einstein meg Zappa ....

felső határ nincs 2017.09.11. 00:48:09

@Könnyen elkaptuk, uram!: legerősebb gazdaság, és aztán legerősebb hadsereg

merjen csak bárki nem dollárt használni

Ha nincs USA, akkor német gyarmat vagyunk most. Így is az vagyunk, csak a németek most USA gyarmat.

2017.09.11. 00:54:16

@felső határ nincs: mernek. Van euro alapú, svájci frank alapú, yen alapú, yüan alapú, rubel alapú elszámolás...

2017.09.11. 01:01:00

@felső határ nincs: tudtad, hogy az IMF hitel euroban volt? Ùgy is lett visszafizetve?
Pedig az IMF amerikai...

székhelyű, befolyásoltságú.
Tehát megint mellé lőttél...

felső határ nincs 2017.09.11. 01:08:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: miva?

milyen hitel? ki beszélt hitelről?

olaj nk-i kereskedelmi elszámolása kizárólag dollárban folyik

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.11. 01:19:59

ez az első poszt, aminél a témával nagyjából egyet tudok érteni, mármint a miértek magyarázásával.Tényleg valami ilyesmi lehet az ok.de z, hogy kezdjünk el tenni az országért, egy nagy f@$$ág.Rengetegen tettek már nagyon sokat és mi lett a köszönet?Semmi az ég világon.Maximum csak annyi, hogy többet lopnak azok, akik megtehetik.
Az meg hogy 80-100 év múlva jobb legyen, szintén senkit sem érdekel.Mindenki most akar jobban élni, ami valahol érthető is.Na ez az, amire nincs igazából jó megoldás...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 06:31:24

@Lord_Valdez:

A furcsa az, hogy évzeredekig jól megvolt az emberiség kapitalizmus nélkül, míg gravitáció mindig volt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 06:32:20

@geegee:

Mert ez egy hisztéria. Mindenki látja a VIP-klubot és szeretne ott tag lenni, csak ott nincs annyi hely, amennyi jelentkező.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 06:33:20

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"évzeredekig jól megvolt az emberiség kapitalizmus nélkül"

Jó nagy szegénységben.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 06:35:32

@midnightcoder3:

Vannak egyes hasonlóságok a 2 eszme között, de más-más úton támadják a liberalizmust.

A kommunizmus áldozatai 60 millió civil akkor, ha beleszámoljuk a természetes úton meghaltakat is... :-) A valódi szám 25-30 millió lehet, de ebben a zis benne van, aki nem közvetlen áldzoata (pl. rossz gazdaságpolitikai miatti éhínségben meghaltak). A kommunizmus közvetlen áldozatainak száma 10 millió alatt van.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 06:39:00

@neoteny:

Ma is szegény a világ, kevés részt kivéve.

A szegénység meg lassan csökken évezredek óta, ennek titka meg nem a politikai rendszer, hanem egyes találmányok. Európában pl. az állandó éhség a XII. századra tűnt el, amikor elkezdték tömegesen a búzát termelni a korábbi tönköly helyett.

A liberalizmus annyit tett, hogy egy kis régiót extrém gazdaggá tett azzal, hogy más reégiókból mindent elvitt. Ma is ez a nyugat titka: többek között mi is azok között vagyunk, akik fizetik a nyugati életszínvonalat.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 06:40:45

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A Népppárt és a Szocialisták is liberálisak az EP-ben, köztük mikroszkópikus az eltérések.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 06:47:16

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Ma is szegény a világ, kevés részt kivéve."

Sokkal gazdagabb, mint évezredeken keresztül volt.

"ennek titka meg nem a politikai rendszer, hanem egyes találmányok"

És mi motiválja az embereket találmányok feltalálására és azoknak elterjesztésére a széles tömegek között?

"A liberalizmus annyit tett, hogy egy kis régiót extrém gazdaggá tett azzal, hogy más reégiókból mindent elvitt."

Azt az imperializmus tette/teszi. A liberális gazdaságpolitika épp' arról szól, hogy önkéntes cseréket folytatnak az emberek: ahhoz, hogy valahonnét javakat elvigyenek, oda cserébe javakat is kell vinniük.

Az pedig, hogy a törzsfőnök aranyrögöket adott üveggolyókért azért volt, mert több aranyröge volt, mint üveggolyója. Amint szert tett elég üveggolyóra, többé nem cserélt aranyrögöket üveggolyókért.

hatodikx 2017.09.11. 06:53:09

Tessék, tessék, itt van a világ leghosszabb kígyója, a fejétől a farkáig 10 méter, a farkától a fejéig 11 méter.
Hát kb. ezt mondja a cikkiró.

vajdasagi 2017.09.11. 07:11:11

Nagyon jó írás. Pontos is, meg közérthető is. Gratulálok, és mindenkinek javaslom, hogy olvassa el.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.11. 07:14:57

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ez így van.
De álszent dolog a vip klubból ugatni, hogy az "alja nép" tegyen meg még többet az országért, stb és majd 80-100 év múlva jobb lesz az ükunokájának...

vajdasagi 2017.09.11. 07:19:45

@geegee: "Az meg hogy 80-100 év múlva jobb legyen, szintén senkit sem érdekel.Mindenki most akar jobban élni, ami valahol érthető is.Na ez az, amire nincs igazából jó megoldás... "

Először is: már 20-30 év múlva is jobb lenne.

Másodszor: nekem a gyerekeim és jövendő leszármazottaim sorsa a fontos. Úgy tevékenykedjünk, hogy ők boldoguljanak. Aki csak magára és azonnalra gondol, az önző is meg buta is.

Harmadszor: ha azonnal nem kezdünk el sok-sok pénzt az oktatásba fektetni (tanulni és fejleszteni a képességeinket az állandó acsarkodások helyett), akkor 2100 környékére eltűnünk a Föld színéről. Aki hazafi, annak erre kéne koncentrálnia.

midnightcoder3 2017.09.11. 07:24:17

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Lenin elvtársnak úgy 4 és 13 millió közötti áldozata volt, Sztálin elvtársnak olyan 23 millió. Mao elvtársnak olyan 48-78 millió, aztán a kisebbek mint Pol Pot a maga két milliójával, Kim Ir Szem a maga 1.5 milliójával, a többit már nem is érdemes számolni.

2017.09.11. 07:26:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: 'Ezért van az, hogy te Magyarorszâgon amerikai autót vehetsz csak, amerikai mogyoróvajjal kened a kenyered, és még a magyar kukorica is amerikai génmanipulált...ja, mégse.'

Ja... ezért van, hogy az USA előírja kivel kereskedhetsz, 'jótanácsolja', hogy az ő érdekeltségébe tartozó forrásokból szerezd be az energiahordozó szükségletedet, ezért várható, hogy rövid időn belül a Monsanto (a Bayer köpönyegébe bújva) nem csak az agrochem vonalon, de a génmódosított vetőmagok területén is felteszi az i-re a pontot. Valamiért amúgy vicces, hogy egy ekkora vállalatóriás zsebszerződésekkel szerez földet Bábolnán. A génmódosítás a biológiai kockázatokon messze túlmutatóan 'artisjus' kérdéseket és problémákat vet fel, de valahogy ez mindig árnyékban marad a mérgező növényekkel riogató cikkekben.

JA!!! ...és oda megy a magyar katonáskodni, ahova a USA (NATO...) vezényli.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.09.11. 07:30:57

@444: Tévedés. Elég csak megnézni a tényeket. Azon országok, amik távol tartották a külföldi tőkét szinte semmit se fejlődtek. Azok viszont, akik nyitottak voltak többé-kevésbé felzárkóztak.

Az, hogy külföldről kapod a fizetésed nem gyarmatosítás.

@felső határ nincs:
A mantra szót olyanok szokták használni, akik nem értik, hogy ez történelmi tapasztalat.
Valóban nem indul mindenki egyenlő képességekkel a versenyben(, mint ahogy semmilyen versenyben se), ellenben tapasztalatból tudjuk, hogy a verseny hiányától nem lesz valaki jobb versenyző. Sőt, ellenkezőleg, belekényelmesedik a kivételezett helyzetbe.

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Nem veszed észre, hogy a piaci mechanizmusokat nem az ember találta ki, hanem maga az emberi természet hozta létre. Nem tudod kikapcsolni, mert pont annyira makacs, mint a gravitáció.
És az sem igaz, hogy a kapitalizmus hozta volna létre őket. Kérdezd meg a rómaikat, vagy az ókori Kínát, hogy mit szoptak a hiperinflációval.
Fordítva van ez. A piaci mechanizmusok hozták létre a kapitalizmust, amikor a termelékenység elért egy bizonyos szintet.

vajdasagi 2017.09.11. 07:38:04

@geegee: Érzésem szerint Te teljesen félreértesz itt mindent. HaFr nem azt mondja, hogy "az alja nép tegyen meg mindent", hanem hogy a miniszterelnök tegyen meg mindent.

Birca pedig VIP klubnak a gazdag nemzeteket (pl. a németeket) tartja. Ő még leragadt a régi KGST-s paneleknél: szerinte az ő gazdája (a Putyin) csakis azért nem tudja felemelni Oroszországot, mert az USA meg Németország őket kizsákmányolja. Magyarország pedig szerinte el kéne hogy szakadjon a nyugattól, mert Ororszország csatlósaként jobban boldogulnánk. (Mármint Birca ezt akarja elérni. Hogy tényleg elhiszi-e Birca, hogy nekünk jobb lenne Putyin karmai között, azt nem tudom megítélni. Amúgy Birca elég művelt és okos ember, csak más érdekét képviseli, nem a miénket)

vajdasagi 2017.09.11. 07:44:19

@Lord_Valdez: Azt mondod: "Nem veszed észre, hogy a piaci mechanizmusokat nem az ember találta ki, hanem maga az emberi természet hozta létre. Nem tudod kikapcsolni, mert pont annyira makacs, mint a gravitáció."

Nagyon is egyetértek, csak még ráerősítek: nem pusztán az emberi természet hozta létre a piaci mechanizmusokat, hanem az annál is általánosabb TERMÉSZET. A fajfenntartás és örökös küzdelem az élővilágban mindenütt tetten érhető.

Szép lenne enélkül élni, de sajnos még nem sikerült az emberiségnek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.09.11. 07:45:03

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"meg nem a politikai rendszer, hanem egyes találmányok."
Felhívom a figyelmed az olyan eretnek dolgokra, mint tények.
Valami (nem túl) rejtélyes okból a találmányok azon országokban keletkeznek és terjednek gyorsan, ahol a politikai rendszer szabad.

"A liberalizmus annyit tett, hogy egy kis régiót extrém gazdaggá tett azzal, hogy más reégiókból mindent elvitt. Ma is ez a nyugat titka: többek között mi is azok között vagyunk, akik fizetik a nyugati életszínvonalat. "
Fordítva volt ez.
A liberalizmus gazdaggá tett egy régiót, ami lehetővé tette, hogy más régiókból elvigyenek dolgokat. Anglia előbb lett liberális, aztán gazdag és csak utána lett gyarmattartó hatalom. Ugyanakkor sok más gyarmattartó hatalom semmit nem profitált a gyarmattartásból. Nézd meg, hova jutott belőle Hollandia, Franciaország, Portugália? Sehova. A nagy gyarmatbirodalmak azért szűntek meg, mert rá kellett jönniük a gyarmattartó országoknak, hogy a nemzeti büszkeségen és uralkodói tekintélyen túl, a gyarmattartás nagyon költséges dolog.

"mi is azok között vagyunk, akik fizetik a nyugati életszínvonalat."
Történetesen, egyelőre fordítva áll a helyzet most is, mert Magyarországot a német gazdaság tolja előre. Persze, a dolog nem felebaráti szeretetből történik, hanem részben mellékhatás, részben önérdek. Több pénzt lehet keresni a másikon, ha a kereskedelmi partnered is gazdag.
Valamint az is megjegyzendő, hogy Trumpot pont az segítette hatalomra, hogy a jólétnövekedés egyre inkább a kereskedelmi partnereknél realizálódik és nem az amerikai gazdaságban.

2017.09.11. 08:00:11

@Lord_Valdez:
nagyon egyszerű dolog: 0 szavazótok van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 08:17:00

@444:

Minden egyes vásárló a liberalizmusra szavaz amikor eldönti magának, hogy hol, mire és mennyi pénzt költ.

2017.09.11. 08:22:05

@felső határ nincs: szerinted a világkereskedelem kizárólag olajból áll?
Hülyébb vagy, mint Birca.

2017.09.11. 08:23:57

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: olbass már utána, légyszíves, mit értünk liberalizmus alatt. Addig fölösleges beszélgetni róla, amíg azt hiszed, hogy minden más liberalizmus, mint Putyin.

2017.09.11. 08:30:42

@felső határ nincs: mellesleg Putyin fizikai aranyért adja az olajat. Kínának, Európának....

Cpeti123456 2017.09.11. 08:30:57

@Lord_Valdez: Elő kellett volna jöjjön mondjuk 98-ban, de azoknak is elő kellett volna jönnie valami zseniális gazd.politikával akik előtte majd utána voltak hatalmon.
Szóval ott pont buktunk 25-27 évet

2017.09.11. 08:33:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: és meg is lesz kapitalizmus nélkül, majd ha a társadalmi fejlettség eléri azt a szintet.
Mondjuk érdekes lenne kapitalizmusról beszélni a honfoglaló magyarok esetében....

Stefan_Schneider 2017.09.11. 08:48:57

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: blőd csúsztatás, a szegénység visszaszorulása nem egy kis régiót érint, benne van pl Kína is ahol a kapitalizmus bevezetése óta több százmillió ember mászott ki a mélyszegénységből

2017.09.11. 08:54:27

@neoteny:
a német megszállás után az amerikai légierő debrecen városát hat alkalommal bombázta. az elsőről maradtak fent pontos adatok. 130 db b-17-es bombázó, 64 db p-51-es mustang vadászgép támadta a várost. ezen túl egy liberator (!) ismeretlen okból kigyulladt és lezuhant. ez volt az amerikaiak összes vesztesége. a városnak gyakorlatilag nem volt légvédelme. mert leginkább a hadiipar számára fontos diósgyőri kohászati üzemet próbálták védeni. a magyar légierő veszprémből szállt fel. a parancs az volt, hogy várják be a németeket. csak azok nem érkeztek meg. az amerikai légierő ezeket a kiterjedt mezővárosias településeket könnyedén letarolta. de ezen túl megbombázták az állatállományt is. a csordalegelőn szarvasmarhák hullottak, mint a legyek. az amerikai "liberátorok" után a szovjetek "szabadították" fel a várost. úgy, hogy a debreceni tankcsata volt a térségben a legnagyobb.

nyilván sokkal jobban járt volna a német, az amerikai, az orosz nép is ha ennek a költségeit jóléti gazdasági és kulturális célokra költik. és a debreceni polgárság is jobban járt volna. a halottakat alig tudták eltemetni. a krematórium előtt voltak azonosításra kiterítve a hullák. az első bombázás utáni tömegtemetésen harmincezer ember vett részt. és a zsidóság a gettóban várta, hogy felszabadítják. de nem szabadították fel őket. hanem a nagy-zsinagógát is bombatalálat érte.

persze az amerikaiak nemcsak debrecent verték így szét. hanem több vidéki várost. budapest ostomáról nem beszélve. miközben németország és oroszország tönkre verte egymást. te azt állítod, hogy ebből amerikának nem származott relatív versenyelőnye. dehogynem. így lett az usa világhatalom. az amerikaiak, az angolok célja az, hogy az orosz nyersanyag és a német technológia ne kapcsolódjon össze. ezért ezeket szembe kell fordítani. kelet-közép európát ütközőzónává kell tenni. ezért verték szét ukrajnát. aztán ezen pénzt keresnek. az államokat eladósítják és a közvagyont eladják. és ezt nevezték el úgy, hogy "liberalizmus".

2017.09.11. 08:56:24

@Stefan_Schneider:
kínában nem a kapitalizmust vezették be hanem a vegyes gazdaságot. és azt viszonylag jól csinálják. viszonylag. mert az átlag kínai szegényebb, mint az átlag magyar. persze van "magyarázat" erre is. azért alacsonyabbak a kínai bérek (is), mert nem elég termelékenyek.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 09:00:17

@midnightcoder3:

Miért nem rögtön 500 millió? Az legelább kerek szám, s pont ugyanolyan alaptalan, mint a te számaid.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 09:04:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Olvastam a liberalizmus alapműveit. Szerintem azok hitelesebbek, mint pár ballib bértroll gagyogása...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 09:04:24

@444:

"csak európát még pluszba letarolta a háború. és ebből származott az amerikaiak relatív versenyelőnye. amit aztán ki is használtak."

Vagyis Európának _még nagyobb veszteségei_ származtak a II. vh-ból.

Az a versenyelőny, ami nem kerül kihasználásra, nem versenyelőny: így hát értelmetlen arról beszélni, hogy valaki kihasználja a versenyelőnyét.

"a gazdaság nem kizárólag kereskedelem, még csak nem is kizárólag termelés és fogyasztás. hanem része a rombolás."

A termelés (aminek egyik fajtája a kereskedelem) és a fogyasztás gazdagodáshoz vezet, mert több jószág kerül előállításra; az a rombolás, ami már megtermelt jószágok elpusztítását (nem a fogyasztás eredményeként megszűnését) okozza, elszegényüléshez vezet.

"a "liberálisok" éppen azért szar szemét egytől egyig, mert ezt a nyilvánvaló dolgot nem építik be a modellbe."

Fölösleges felizgatnod magad: beleépítik ezt a nyilvánvaló dolgot a modelljükbe amikor a lehetőségköltség fogalmát alkalmazzák.

"azért, hogy azt hirdessék, hogy a gazdaságnak és a totális versenynek nincsenek negatív követkeményei."

A magántulajdont védő törvényeknek is vannak negatív következményeik -- a rablókra, tolvajokra és csalókra.

"nincs szükség semmiféle piacvédelemre"

Helyesen: nincs szükség egyes termelők "védelmére", hogy azok olyan bevételhez jussanak, amik nem a fogyasztók önkéntes vásárlásaiból származnak.

Tóth Béla is "piacvédelmet" folytat, amikor Öcsikének valódi bőrlasztit vesz azért cserébe, hogy Öcsike forgalmat generáljon neki a szomszédok ablakainak berugdosásával. De ezzel a kényszerfogyasztóit elszegényíti: kárt okoz nekik.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.11. 09:13:38

@Stefan_Schneider:

Csak a kínai kapitalizmus a liberalizmus szinte egyik szabályát se tartja be, ezt felejted el...

2017.09.11. 09:16:12

@neoteny:
formálisan lehet ezt könnyen megkülönböztetni. tegyük fel, hogy van egy n szereplő G(n,P) játék, amiben P1..Pn a nyereségfüggvények.

a magánélet logikája az, hogy keressük a P1..Pn függvények maxiumát a ∑Pi >=0 feltétel teljesülése mellett. tehát minden egyes szereplő keresse partikulárisan a saját legnagyobb hasznát úgy, hogy legfeljebb csak a ∑Pi >=0 feltételre figyelnek. mert ugye le a piaci szereplők le is tudják rombolni egymást. ha egyénileg próbálják a nyereséget a lehető legjobban megnövelni, akkor az összhaszon lehet negatív is az egymásnak okozott környezeti károk miatt. (amivel ez a felfogás nem számol)

a közélet logikája az, hogy ∑Pi függvény maxiumát keressük a P1..Pn >=0 feltételek teljesülése mellett. közösség haszna legyen a lehető legtöbb úgy, hogy mindenki nyerjen valamennyit (vagy legalább is ne veszítsen).

ez két cél. individuális és kollektivista. belátható, hogy maximimális individualizmus minimális kollektivizmussal jár. és megfordítva. és erre a válasz az, hogy akkor a javakat osszuk meg. és építsünk vegyes gazdaságot. ezt a ortodox "liberálisok" nem fogadják el. tehát se egy város, se egy vidék, se egy állam, se semmiféle hálózatban nem működhet semmiféle közösségi jelleg. mert szerintük minden kollektivizálás feltétlen rossz, gonosz. üldözendő. és ebből létrejött egy "liberális" inkvizíció. ami lényegében a gyarmatosítást szolgálja. mindig is azt szolgálta.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 09:23:55

@444:

"se egy város, se egy vidék, se egy állam, se semmiféle hálózatban nem működhet semmiféle közösségi jelleg."

Bullshit: minden egy főnél nagyobb vállalkozásban működik "a közösségi jelleg". Minden vállalatban, szövetkezetben, minden szervezetben működik "a közösségi jelleg". A lóról hátrafelé nyilazást oktató klubban is működik "a közösségi jelleg".

Te viszont népnemzetiszocializmust akarsz, amiben "a közösségi jelleg" _erőszakkal_ működik: ahol a szövetkezetekbe nem önként tömörülnek az emberek, hanem "a vidék", "a város", az állam politikai (értsd hatalmi, erőszakos) úton eldönti azt, hogy ki milyen szövetkezetnek lesz tagja és/vagy vásárlója.

Minden egyes vásárló a liberalizmusra (sőt az anarchiára) szavaz amikor eldönti magának, hogy hol, mire és mennyi pénzt költ.

2017.09.11. 09:44:32

@neoteny:
ez a te interpretációd. mert anarchista vagy. és számodra mindenféle kollektivizálás egyet jelent az erőszakkal.

2017.09.11. 09:47:40

@neoteny:
a piac nem kizárólag fogyasztókból, vásárlókból áll. az persze, hogy individuális. de a termelői oldal a világon mindenhol kollektivizált. annak a módjáról lehet vitázni. és az modern korban egy vallási kérdés. a te "liberalizmusod" minden mondata úgy kezdődik, hogy neked nincs jogod ezt és ezt csinálni. nincs jogod bármit is tenni a közéletben. hiszen nincs is közélet.

2017.09.11. 09:51:18

@neoteny:
és ugye pont azért van mindenféle szar liberálisozás, zsidózás, cigányozás, buzizás (aminek túl sok értelme nincs), hogy ezt az anarchista társaságot szétverjék. a "magyarkodás" is ezt a célt szolgálja. ha ijontichy nick utálja a többségi magyarokat, akkor menjen a francba. a demokrácia minimuma az, hogy a többségi elv érvényesül. ha azt egy magát "liberálisnak" mondó kisebbség semmilyen módon nem fogadja el, akkor nem lehet békés együttélés. lehet menni kanadába. csá.

Bicepsz Elek 2017.09.11. 10:32:45

vanholnap.hu/elmagyarazom-miert-keres-tobbet-egy-osztrak-ugyanazzal-munkaval/

"Érdekes, hogy a Coca-Colat az emberek isszák, mint állat, a mekis éttermek a méregdrága áraik ellenére tele vannak, a legtöbb emberen Adidas vagy Nike cipő van, nem beszélve a külföldi Samsung, Nokia, és személyes “kedvencem” a méregdrága ám semmit nem érő IPhone (sznob)telefonok…

Fura, hogy ezekkel az embereknek nincsen baja… mert ez jajj, de jó, hogy megvettem magamnak… De a Tesco és Auchan, na az köcsög, mert a király ezt mondja… és amit a király mond, az úgy van… na…"

Bicepsz Elek 2017.09.11. 10:36:18

Ja az arak mar felzarkoxtak. Miertvis?
1989 utan az Nszk kinyirta pl. a kelet-nemet autoipart a " biztonsagi eloirasokkal". Igy megfosztotta az ittenieket az olcsobb auto vasarlasainak lehetosegetol.
Ma a kinaiakat tartjak tavol ezzel!!

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/ausztria_vs_magyarorszag

2017.09.11. 10:37:06

"Ezért azok az országok, amelyek ma így tesznek (most éppen nálunk gyártatnak és nekik köszönhető, hogy a magyar gazdaság egyáltalán működik), köszönetet és tiszteletet érdemelnek." - hülyeség, nem az országok gyártatnak nálunk...
(és nem azért mert olyan rendesek, hanem profitért)

Bicepsz Elek 2017.09.11. 10:47:23

PÉNZCENTRUM
Hihetetlen: ennyi pénz üti egy magyar autószerelő markát Dániában
Kevesebb munkáért jobb fizetést és megbecsülést kap Tamás.
Most nettó 650 ezer forintnak megfelelő összeget keres havonta úgy, hogy hetente 37 órát dolgozik.
Reggel fél 8-kor kezd, 4-kor végez, napközben van két kisebb szünete. Pénteken csak délután 2-ig tart a munkanap. "Nagyon jó a rendszer, aki jobban teljesít, többet dolgozik, vagy komolyabb feladatokat végez el, több fizetést kap. Decemberben rengeteg munkánk volt, akkor nettó 800 ezer forintnak megfelelő fizetést kaptam" - meséli.
www.penzcentrum.hu/karrier/hihetetlen_ennyi_penz_uti_egy_magyar_autoszerelo_markat_daniaban.1059269.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

GyMasa 2017.09.11. 11:25:15

@digipenna:
...Nagyon elméleti vagy, nem ismered a német viszonyokat. Részemről itt vége...
Tenyleg nem ismeri.
De ez sose akadalyozta meg abban, hogy elkuldjon barkit a verbe...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 12:21:17

@444:

"számodra mindenféle kollektivizálás egyet jelent az erőszakkal"

Bullshit: minden egy főnél nagyobb vállalkozásban működik "a közösségi jelleg". Minden vállalatban, szövetkezetben, minden szervezetben működik "a közösségi jelleg". A lóról hátrafelé nyilazást oktató klubban is működik "a közösségi jelleg".

Te viszont népnemzetiszocializmust akarsz, amiben "a közösségi jelleg" _erőszakkal_ működik: ahol a szövetkezetekbe nem önként tömörülnek az emberek, hanem "a vidék", "a város", az állam politikai (értsd hatalmi, erőszakos) úton eldönti azt, hogy ki milyen szövetkezetnek lesz tagja és/vagy vásárlója.

Minden egyes vásárló a liberalizmusra (sőt az anarchiára) szavaz amikor eldönti magának, hogy hol, mire és mennyi pénzt költ.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 12:28:48

@444:

"a piac nem kizárólag fogyasztókból, vásárlókból áll."

A piac adásvételekben résztvevőkből áll: amikor Irmuska néni vesz egy kiló krumplit a kofától 250 Ft-ért, akkor a kofa vesz 250 Ft-ot Irmuska nénitől egy kiló krumpliért.

"a termelői oldal a világon mindenhol kollektivizált"

Amikor Sanyi megvesz egy használtcikket 100-ért és eladja 200-ért, akkor ő hogyan kollektivizált?

"a te "liberalizmusod" minden mondata úgy kezdődik, hogy neked nincs jogod ezt és ezt csinálni."

Valóban: nincs jogod rabolni, lopni, csalni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 12:33:22

@444:

"a demokrácia minimuma az, hogy a többségi elv érvényesül."

Olaszliszkán is érvényesült a többségi elv.

felső határ nincs 2017.09.11. 13:29:27

@Bicepsz Elek: nettó 650 annyit ér dániábn mint itthon nettó 200

ijontichy 2017.09.11. 14:06:53

@444: "ijontichy nick utálja a többségi magyarokat" Ezt te mondod, nem én. Egyáltalán miért félsz? Sosem láttam még, hogy egy magabiztos "többség" ennyire rettegjen, hogy mindenáron bele akarja fojtani a kisebbségbe a véleménye kimondásának lehetőségét is. Csak nem motoszkál a tudatod alatt, hogy ez a "többség" - megszerzésének módját morális alapokról nézve pláne - erősen kérdéses. ;-) Lassan odáig jutunk, hogy a hétmilliárdos kisebbség lesz szíves magáévá tenni a magyar "többség" ;-) álláspontját, amíg világ a világ :-D.

2017.09.11. 15:16:25

@ijontichy:
remekül idéztél. liberális módra. ha utálod a többségi magyarokat, akkor menjél a francba. ez ilyen egyszerű. nem megy máshogy. ez egy vallásháború értelmetlen vitákkal. teljesítménybért fizet-e az audi. nem. mert ha teljesítménybért fizetne, akkor a valós teljesítményt valamilyen módon mérnék és azzal arányos lenne a munkabér egy része. és járna valamennyi alapbér a tőkejövedelmekből. és nem érdekelné őket, hogy németország, magyaroroszág, india vagy indonézia. ez lenne az "egyenes". de ilyen nincs. vagy csak nagyon ritka. hanem megfizetnek tanácsadókat, akik azt mondják, hogy ez teljesítmény bér, csak a német jól teljesített. a magyar rosszul. az indiai és az indonéziai még rosszabbul. és a köznép még mindig nem adott elég jogot az igazgatótanácsoknak. ők vannak elnyomva. az igazgatótanácsok. és vannak hozzád hasonló szar szemét emberek, akik azt mondják, hogy a "liberálisoknak" van igazuk. azért kellett megválasztani orbánt kormányzónak, azért kellett alkotmányos többséget adni, azért kellett beemelni a vonát a parlamentbe, hogy elzavarják, szétverjék ezt a társaságot. függetlenül attól, hogy zsidók, vagy nem zsidók. de egy szabad országban lehessen azt mondani, hogy a római part mellett vagy ellen egyes zsidók szervezkednek. ha lehet mondani, hogy keresztény magyarok és az nem jó. akkor lehessen azt mondani, hogy nem keresztény magyarok és az se jó. ha egyes melegek pávatollal a fenekükben akarnak a nyílt utcán vonulni, akkor jönnek, akik daruttollal a sapkájukon vonulnak. magyarországon rendesen a nyugatos és a keleties kultúra ötvöződik. tehát errefelé nem legyen az a homofilia, mint amszterdamban, de nem lesz az a homofóbia se, mint moszkvában. aztán mondhatod, hogy szerinted nem is ilyen a magyar társadalom. hanem nyugatosabb a nyugatiaknál. csak mégse ilyen, hanem keletiesebb a keletieknél. és te ezért utálod. viszont kanadában több joga van az embereknek. menjél kanadába.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 15:34:58

@444:

"ha utálod a többségi magyarokat"

Csak azt nem te -- és nem is a kocsma népe -- döntöd el, hogy ki utálja a magyarokat. Sőt még azt sem, hogy kik a magyarok.

"egy szabad országban lehessen azt mondani"

Lehet is: mi mást teszel, mint hogy zsidózol?

"tehát errefelé nem legyen az a homofilia"

Ez a te -- meg a kocsma népe -- problémád: te azt hiszed, hogy a _te_ nézeteid szerint kellene _másoknak_ viselkedniük. Olyannyira hiszel ebben, hogy szerinted az államhatalomnak kellene erőszakkal kényszeríteniük _másokat_ arra, hogy a te preferenciáid szerint viselkedjenek. De ez a gondolat még csak nem is keleti eredetű: a Francia Forradalom Terrorja is, az olasz fasizmus egységformáló államhatalmi erőszakja is és a Harmadik Birodalom koncentrációs táborai (amik kezdetben büntető-átnevelő táborok voltak) is ezen a koncepción alapultak, ti. hogy egy kisebbség államhatalmi erőszakkal rákényszeríti a nézeteit a társadalomra.

2017.09.11. 15:43:55

@neoteny:
ezt mindenki maga dönti el.

2017.09.11. 15:49:20

@neoteny:
nekem úgy tűnik, hogy a magyarok döntő többsége azt gondolja, hogy magyar társadalom ne legyen olyan mértékben homofil, mint amszterdam. de ne legyen olyan mértékű homofóbi, mint moszkva. aztán mondhatod, te ezt nem így látod, vagy nem így szeretnéd.

ijontichy 2017.09.11. 16:10:11

@444: "vannak hozzád hasonló szar szemét emberek" Derék kultúrember vagy te, akárki meglássa :-/. Csak remélhetem, hogy Mo. imázsát mégsem rólad föstik meg errefelé. Én mindent megteszek, hogy ne így legyen - és máris mennyivel többet tettem (érdek nélkül) Mo-ért. :-)

Vallásos (hívő) emberekkel sosem állok le vitázni vallásról/hitről. Azért mert tisztelem őket, de én is elvárom a tiszteletet. Ez nem vallási vita, ez egy nagyon is profán téma. Legfeljebb te szeretnéd, hogy vallási legyen, mert akkor ki lehet kajabálni a szószékről, hogy "szentségtörés", és aki nem így látja, annak xenu! Az üzlet, az üzlet! Persze a vallás is üzlet (pontosabban üzlet IS), de ezt inkább hagyjuk :-D. Amúgy lehetne vitázni arról is, miért kap valaki ugyanazon melóért több bért Stuttgart környékén, mint Berlin környékén, de minek. Azért, mert a sör nem ital, a medve nem játék, mert a számítógép nem a vágyaidat, hanem az utasításaidat teljesíti, és mert az üzlet az üzlet. Ennyi.

2017.09.11. 16:30:53

@ijontichy:
ezek irracionális hitviták. ez egy modern kori vallásháború. mérő lászló a hvg-ben megírja, hogy magyarországon azért alacsonyabbak a bérek, mert a magyarok. csurka megírta a magyar fórumban, hogy azért, mert a liberális zsidók. miben különbözik csurka és mérő gondolatmenete?

screpes 2017.09.11. 19:23:24

@444:
Talán meglepő, de itt és most, az lenne érdekes, Mérő és Csurka ismeretében, h NEKED mi a véleményed? És változhat e? (De mért nem?)
Mert nem vallásháború az, (annak eldöntése) hogy miért ilyenek, ők, illetve nézeteik, azaz pontosabban miért oly kétfélések a bérek... ( a nyugati nyugtalanhoz viszonyítva, "másabbak"...)
Szerintem egyiknek sincs igaza, Béndeknek van igaza, és épp itt, meg is írja, hogy nem a csibész multisoros kapitalista -amerikás stb hozza ránk a bérfrászt, és meg még a "bankok", de nem is a rosszabbul teljesítő "magyarok", hanem ..
A különböző gazdasági környezet, amiben persze vannak/voltak domináns erők, és van nekije történetisége is... turbózva gonosz magyartalan kapitálistábbal.
Vegyünk egy példát.
Teszem azt a Comói tó partján, a lakott városi szakaszon fürdenénk meg, fürdetnénk egy kettős állampolgárságú TESCO-pénztárost... (hideg a víz, de tiszta, és tilos).
Ott senki nem fürdik, soha, mégis van parti őrség, mentőszolgálat... Annak korszerű csónakjai, személyzete, luxus parti épületben agyonképzett vizimentőkkel, rendszeres továbbképzésekkel stb
Parti hulla SOHA, mentés soha, eleve nem fürdik senki, olyan ez mint a bűneset a mezőzdaságban: akkor van, ha bezárnak valakit a hűtőházba...Mármost hasonlítsuk össze ezt egy dunai, vagy balatoni esetleges fürdőzéssel, ami szintén tilos. Az a rendszer, ami mentésre - megbüntetésre megmozdulna, vajon hogy viszonyul a svájciakéhoz? Milyenek a mentőhajók, mennyi idő alatt ér oda, ittas e a parti őrség, Mennyi a bérük? - és így tovább.. Mondhatjuk e, hogy a magyar vagy ki tudja mlyen tesco pénztáros UGYANÚGY lesz VIZES ha beugrik,(mentik e, ha egyszer NEM IS fuldoklik?) Mert ugyanúgy tilos, ugyanúgy hideg lehet a víz, és pont ugyanannyira vizes lesz - fizeti a 1izszer annyi büntetést (ha nem rokona a rendőrparancsnok...).
Miért nem ugyanúgy bünhődik, ha egyszer ugyanúgy lesz vizes?!
Hát a mi Balatonunk talán kutyaf--a a comói tóhoz képest?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 19:27:08

@444:

"ezek irracionális hitviták."

Ez a te hited.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 19:37:19

@444:

"ezt mindenki maga dönti el."

Ez anarchia.

2017.09.11. 19:48:41

@neoteny:
a keresztény konzervatívok azt mondják, hogy az abortusz gyilkosság. ezért általánosságban tiltsák be. mert a gyilkosság általában be van tiltva. az abortusz gyilkosság. tehát be kell tiltani.

erre a liberálisok azt mondják, hogy na jó, de ha a szomszéd nő elkövet egy abortuszt, akkor az mégse teljesen olyan, mintha az utcában lelőtt volna egy gyermeket. mégse olyan, mint egy gyilkosság. tehát engedjük meg.

az ortodox liberálisok nem engedik meg, hogy a lakosság egy része létrehozzon csoportokat ahol az abortusz kevés kivételtől eltekintve mégse megengedett. az ilyeneket tiltsák be.

nem ortodox liberális vagyok. engedjük meg azt, hogy egy településen, településrészen a többség azt mondja, hogy errefelé a többség nem fogadja el az abortuszt. megengedi, de nem fogadja el. ez a liberalizmus alapja. megengedek valamit, amit esetleg nem fogadok el. ha egyesek létre akarnak hozni szigorúbb erkölcsöt követő közösségeket, akkor hozzák létre. a lazább erkölcsűek mondják azt, hogy köszönik azt nem kérik. engedjük meg mindkettőt. és lássuk, hogy a közösségek mire mennek ezekkel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.09.11. 19:51:42

@444:
Kinek van 0 szavazója? A kapitalizmusnak? Miért indult a választásokon? Akármit szedsz, kérek belőle.

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Teljhatalma? Egy absztrakciónak? Egy olyan világban, ahol még egy csirkét se tarthatsz anélkül, hogy egy féltucat hatóság engedélyezné, regisztrálná, megadóztatná, ellenőrizné.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 20:03:36

@444:

"ha egyesek létre akarnak hozni szigorúbb erkölcsöt követő közösségeket, akkor hozzák létre."

Már azzal, hogy kinyilvánítják azt, hogy _magukra_ szigorúbb erkölcsöt alkalmaznak, létrehozták a szigorúbb erkölcsöt alkalmazók közösségét.

2017.09.11. 20:50:00

@neoteny:
közjogi értelemben hozhassák létre nagyfokú önkormányzatiság keretében.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 20:56:50

@444:

Úgy érted hogy bejegyeztethessék a "Debrecen Városa Tócóskerti Polgárainak Magukra Szigorú Erkölcsöket Alkalmazók Közössége" nevű kollektívát?

2017.09.11. 21:22:33

@neoteny:
hitközségek. kommunák. a polgári konzervativizmus alapja véleményem szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 21:24:32

@444:

"közjogi értelemben hozhassák létre nagyfokú önkormányzatiság keretében."

Úgy érted hogy bejegyeztethessék a "Debrecen Városa Tócóskerti Polgárainak Magukra Szigorú Erkölcsöket Alkalmazók Közössége" nevű kollektívát?

2017.09.11. 21:52:56

@neoteny:
tócóskerti hitközség.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 21:58:18

@444:

Területalapú hitközség? Mi ebben a _hit_község?

2017.09.11. 22:36:41

@neoteny:
a kommuna persze, hogy terület alapú. de az adott körzetben élők nem kötelesek mind csatlakozni. amilyen rendesen az egyház.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 22:44:41

@444:

"az adott körzetben élők nem kötelesek mind csatlakozni."

Az rendben van; az liberális anarchia: mindenki ahhoz a hitközséghez csatlakozik, amelyikhez jónak látja. Mint ahogy mindenki ott vásárol, ahol jónak látja.
süti beállítások módosítása