1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.09. 06:38 HaFr

Hogyan is nézne ki a valódi nemzeti kormányzás?

Képtalálat a következőre: „Hungarian ethnic dance”

Az a tény, hogy az Orbán-kormány folyamatos védekezésben van a narratívája szerint is (vegyesen Brüsszellel, a Nyugattal és a migránsokkal szemben), pontosan megmutatja, hogy elképzelése sincs a proaktív, offenzív nemzetpolitikáról. Természetesen ennek a fajta védekezésnek közben semmi köze nincs semmiféle nemzetpolitikához sem - egyetlen dologhoz van, Orbán hatalmának megvédéséhez, amihez ismeretes módon a miniszterelnök a választói manipulálását választotta a legalkalmasabb eszköznek, a manipulálás alapja pedig a két évszázados függetlenségi etnicizmus ébrentartása, ami viszont éppenséggel megöli a modernizációs gondolkodást.

Ennek megfelelően a narratíva ellenére a nemzet valójában gyengül: a magyar GDP 2010 óta éppenséggel látványosan szerényebb pályán alakulna, ha nem lettek volna EU-s támogatások, a beruházások pedig egyszerűen katasztrofális képet mutatnának. Sorolhatnánk a további tényeket: a versenyképesség fokozatos romlása, a gyenge termelékenység, a félmilliót is meghaladó elvándorlás, a társadalom dezintegrációja stb.

A valódi nemzeti kormányzás ellenben a társadalmi versenyképesség erősödésével járna, ami jelenti a tagjai személyes versenyképességét és az összesség együttműködési készségeit. Olyan újratermelődő és növekedő kompetenciatömegről beszélünk, amelynek gyökerében funkcionális családok és egy kiváló, alkalmas oktatási rendszer áll, amelyek bárhol felhasználható érzelmi biztonsággal, készségekkel és tudással ruházzák fel a gyerekeket, akik majd munkahelyi környezetben folyamatosan fejlesztik a tudásukat, és ha kell, gyökeresen újat is elsajátítanak. Itt nemcsak a sokszor sokak által ismételt alapvetésre gondolok -- ami persze nem ér fel Orbán füléig --, hanem a reproduktív tőke működésére is. Úgy kell beruházni -- emberbe és anyagi javakba -- hogy az a legnagyobb eséllyel forduljon termőbe a mindenkori (nemzetközi) kontextusban. Ennek az átfogóan értett tőkeallokációnak a legfontosabb mechanizmusa a piac, amelyet az államnak okosan és hatékonyan segíteni kell, ideértve, hogy az embereket segíteni kell a piacon való boldogulásban. Ehhez az alapkészségek közvetítésén túl a a piacot fel kell szabadítani a valódi verseny előtt, és szavatolni kell a megfelelő jogbiztonságot. Az oktatás mellett korszerű egészségügyet és hatékony szolgáló államot kell létrehozni. Ismét unásig ismételt fogalmak.

De a nemzet, amelyik azt hallja, hogy az erejét az etnikai érintetlensége adja és nem tagjainak a versenyképes közös cselekvése, az szükségképpen válik önmaga tudatlanságának és a politikusai megtévesztésének áldozatává. Ebben az értelemben írtam feljebb, hogy az etnikai látószögünk nemzetellenes, a nemzet valódi érdekei ellen dolgozik. Hogy világos legyek, van a nemzeti homogenitásnak előnye, de ez a szempont nem válthatja ki a nemzeti érdekű kormányzást, mert távolról sem fedi le az utóbbi sokkal bonyolultabb küldetését. Legyen a homogenitás minimálprogram, ha ez -- mint érzékelhető -- növeli a magyarok biztonságérzetét. De butaság lenne megelégedni ennyivel, ha az amúgy etnikailag nagyjából homogén nemzet önmagát marja és nem jut semerre.

A folyamatosan újratermelődő, reflexív növekedés elérése nem olyasmi, ami kiváltható a balogok szervilizmusával, a matolcsyk vudu közgazdaságtanával, a vargák hazudozásával, a parraghok ostobaságával és a mészárosok szánalmas inkompetenciájával -- és általában a védekező narratívával. Sosem tudtam megérteni Orbánnal kapcsolatban, hogy miért nem találja a hatalma érdekében végzett politikai manipulációt vidáman kiegészíthetőnek a tényleges, offenzív, távlatos nemzeti modernizációval -- kulturális és társadalmi kompetenciaerősítéssel -- anélkül, hogy az utóbbiakat fenyegetésnek gondolná a hatalmára. Megkockáztatom, még a lopásnak sem volnának gátja. Annyi pénzt Orbán köre ma sem lop ki a rendszerből (mellesleg döntően kisiparos módon, túlszámlázással, majd likvid formában felhalmozva), amennyit veszítünk a megszerzett erőforrásaik rossz, haszontalan befektetésével. Ha a megszerzett pénz nem kőbe és stadionokba menne, hanem magán egészségügybe, versenyképes vállalatokba, fenntartható energiába, kutatás-fejlesztésre, akkor nem fájna annyira a lopás a jövőnk szempontjából és a hölgyek-urak megtanulnának a közpénzből gazdálkodni, a gyerekeik talán a maguk tehetségéből értéket teremteni is. Ez lenne "az eredeti tőkefelhalmozás", így viszont csak óriási pazarlás van. Pechünk, hogy a fideszes banda valóban nem ért semmihez, csak azt érzi biztosnak, amit minél hamarabb megeszik és zsebre tesz, hosszabb távú gondolkodásra semennyire nem képes.

A piac, az oktatási rendszer, az állami és intézményi hatékonyság stb. megférnének az "illiberális" rezsimmel, ahogy nyomható lenne a Brüsszel- és migránsellenes propaganda is egy átfogó modernizációs nacionalista kormányzati rendszerben. A liberális demokrácia elvileg alkalmasabb terepe a fejlett kooperációnak, de egy sok premodern jegyet és még több frusztrációt hordozó országban a magam részéről el tudnám viselni a lassabb, feltételes liberalizációt is -- ha közben az ország javára működne az állam és a politika. Az etnicizmus, az otromba Nyugat-ellenesség és a végeláthatatlan hazudozás is mind jobban igazolható volna, ha közben a megszerzett források fenntarthatóan hasznosulnának és nem szabnánk gátat a kiválóság érvényesülésének. Akkor nem lenne jogos a félelmünk, hogy amint megszakad az EU-s pénzeső, azonmód megfeneklik szegény kis homogén etnikumunk bárkája.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5012813108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.09. 07:26:46

A lényeg egy pont: függtelen gazdaság, azaz megtermelt profit maradjon meg.

Ez a gazdasági alap.

Az eszmei alap pedig: függetlenség, "európai" értékekhez nem kell ragaszkodni, azokat nem tenni dogmáknak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.09. 07:28:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ez a független gazdaság már első ránézésre is jó, 2017-ben :)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.09. 07:55:04

@HaFr:

Olyan értelemben független, hogy a megtermelt profit maradjon bent.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.09. 09:07:12

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: automatikusan így lenne, ha itt nagyobb nyereséggel tudna hasznosulni

2017.09.09. 10:13:18

sanyi iskolázatlan és a "folyamatosan újratermelődő, reflexív növekedési pálya" helyett azt mondja. találják ki az okosok, hogy ne kelljen túl sokat dolgozni és dőljön a pénz.

ehhez leginkább azt kellene megmondani mondani, hogy mi a matek (logika, számtan, mértan). mi a vallás (abból következnek a prioritások és effélék). úgy adódik egy cselekvési program. ha azt a köznép végrehajtja és a számítások közel helyesek, akkor dől a pénz. ha nem, akkor nem. ennél sokkal többet mondani aligha lehet. és ezeket kellene különféle közösségi szinteken lejátszani. mert a magyar társadalom erősen kollektivizált.

és aztán ebből lesznek a kisipari kartellek, nagyipari konszernek, ágazati konglomerátumok, nemzeti korporációk, multinacionális konzorciumok, félállami trösztök, városias holdingok, vidékies klaszterek. ezek egyik se igazán szabad piaci megoldás. de leginkább ezek tudnak működni az egyénen és a családi vállalkozásokon túl. ezek ortodox liberális nézőpontból a szociális szövetkezetek módosulásai. ha úgy tetszik, akkor ez szocializmus. de azért piacgazdaság is. lényegében klánok és kládok jólétét teremti meg. "folyamatosan újratermelődő, reflexív növekedési pályával". azaz ne kelljen túl sokat dolgozni és dőljön a pénz. csak a multik azt mondják, hogy ezekből csak a multinacionális konzorciumok működjenek. ami mondjuk európában az alapkutatásokban remek dolog lenne. csak pont ebben ez működik. hanem mindenhol máshol. a németek rettegnek, hogy újra jönnek nemzeti autógyárak. de a nemzeti szint alatt helyi autóipar is létrejöhet. közösségi városi autókat gyárt a budapesti motor és gépgyár.
www.youtube.com/watch?v=JxEl_1-bUnI
azért persze ebből lesznek ütközések, kisiklások. vidékies változatban:
www.youtube.com/watch?v=TlG094sC9DI
áfor jelentése ugyebár: "átkozottul füstölgő olaját rádsózza". de ugye a legsikeresebb magyar vállalat egy nemzeti korporáció: a mol.
a modern világban nemzetközi, nemzetközösségi vállalkozás ilyesmi.
www.youtube.com/watch?v=73LvMJm8r0M
vagy mondjuk ilyesmi.
www.youtube.com/watch?v=H6cS2h6ml3U
ilyesféle retro játékok kerülhetnek elő új köntösben.

screpes 2017.09.09. 11:04:12

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
A koperi kikötőépítés esetében a részben offshore, részben banki, részben külföldi tőke az "bent" marad?

GyMasa 2017.09.09. 12:08:47

Szerintem Orbánt legfőképpen az ellenzék tartja hatalmon.
Emellé már nagyon nincs szüksége semmire.
Aztán azért azt a javára lehet írni, hogy visszahozta az országot annak a tönkenk a széléről, amibe a nagyszerű szoci kormány lavírozta.

screpes 2017.09.09. 12:41:04

@444:

Ez a nettózás nyilván egy egyenleg, ahol az import 2010 óta kerülendő, az államadósság réme miatt.
Ettől került pozitívumba a kivitel.
A "kaotikus" pedig igazi eufemizmus.
Miért nem írod azt, hogy nem tiszta, a mutyi és a közjogok támolygása miatt?
A világ jobbik részén a befektetési infó (ha épp nem üzleti titok), akakor nemzeti büszkeség tárgya. Nem titkosítandó, ab ovo.

2017.09.09. 12:44:55

@screpes:
úgy egyébként aligha találsz a világban olyan nagyobb kikötőberuházást (vagy akármilyen beruházást), aminek nem lenne offshore háttere. ez a másik probléma.

az igazán vicces az, amikor a liberális kapitalisták azt kérik számon azt, hogy ezek a magánberuházások banki hiteleken alapulnak. persze, hogy azon alapulnak. a kapitalizmusnak ez a lényege: a tőkepiac szabad. ha magánberuházást csak kölcsönből lehetne eszközölni és közberuházások épülnének hitelből, akkor az nem a kapitalizmus lenne. de ehhez a tőkejövedelmekből képződő vagyonokat le kellene nullázni, vagy legalábbis megfelezni. az háború nélkül majdnem lehetetlen. kereskedelmi háborúk borítékolhatók. unortodox módon a kormány támogatja a kereskedelmi dolgozók sztráját a hipermarketekben. a következő lépés az, hogy termelők a kincstári támogatásokért cserébe vállalják a beszállítói bojkottot. és ha a németek az ország ellen fordulnak, akkor megcélozzák az autógyáraikat. és annak tapsolni fognak a franciák. a nyugat könnyen megosztható. még a német egység megbontható. és ezt látják az oroszok. ebben ez a veszélyes. mert így a hidegháború új fejezete nyílhat meg.

2017.09.09. 12:56:44

@screpes:
az uniós forrásokat 2010 előtt is ellopták. csak akkor ezen a kormánypárt, az ellenzék és a külföld osztozkodtak. az új felállásban az ellenzéket nagyrészt kizárják és a külföldieket ha tehetik, akkor megválogatják.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 14:29:25

@444:

"ha magánberuházást csak kölcsönből lehetne eszközölni és közberuházások épülnének hitelből, akkor az nem a kapitalizmus lenne. de ehhez a tőkejövedelmekből képződő vagyonokat le kellene nullázni, vagy legalábbis megfelezni. az háború nélkül majdnem lehetetlen. kereskedelmi háborúk borítékolhatók."

Pontosan ez történt a II. vh. után létrejött létezett szocializmusokban -- azzal a különbséggel, hogy a magánberuházások mértéke is szigorúan korlátozva volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 14:49:10

@444:

"sanyi iskolázatlan és a "folyamatosan újratermelődő, reflexív növekedési pálya" helyett azt mondja. találják ki az okosok, hogy ne kelljen túl sokat dolgozni és dőljön a pénz."

A pénzdőlést a legegyszerűbb megoldani: nyomogatni kell az entert, és azzal generálni a forintot orrba-szájba.

Nem a pénz jelenti a gazdagságot: a pénzért megvásárolható javak és szolgáltatások jelentik azt. Végső soron Sanyi sem pénzt akar, hanem a pénzért vásárolható unimukkot meg sört meg cipellőt Editnek meg XBoxot Öcsikének meg görög nyaralást meg végeláthatatlan egyéb jószág fogyasztásának képességét. De ezeket a javakat meg kell termelniük valakiknek: vagyis a "ne kelljen túl sokat dolgozni" feltétel teljesíthetetlen. Illetve csak úgy teljesíthető, ahogy a létezett szocializmusban volt: "mi úgy csinálunk, mint ha dolgoznánk, ők meg úgy csinálnak, mint ha fizetnének".

Egyébként pedig az okosok (politikusok és cimbijeik) már kitalálták azt, hogy ne kelljen túl sokat dolgozni _nekik_ és hogy dőljön a pénz _hozzájuk_.

2017.09.09. 15:27:45

@neoteny:
debrecenben az első ötéves terv termelő beruházásai.

ipar:
1950 Kefegyár korszerűsítése 103 ezer forint
1950 Orvosiműszer-gyár létesítése 1,8 millió forint
1952 Hajdúsági Gyógyszergyár építése 32 millió forint
1953 Ruhagyár korszerűsítése 2,7 millió forint
1954 Golyóscsapágygyár építése 104 millió forint
1954 Textilművek szociális beruházására 500 ezer forint
Összesen 141,103 millió forint

mezőgazdaság:
1950 Vágóhíd fejlesztése 550 ezer forint
1950 Hűtőház átalakítása 739 ezer forint
1950 Jéggyár helyreállítása 44 ezer forint
1952-54 Kenyérgyár, ill. Sütőipari Vállalat fejlesztése 2,091 millió forint
1954 Baromfi-feldolgozó üzem fejlesztése 3,5 millió forint
1954 Szikviz üzem fejlesztés 58 ezer forint
1953 Hűtőház építése 34,2 millió forint
Összesen: 41,292 millió forint

Az ötéves terv során létrejött még kb. 18 helyi ipari vállalat, illetve 19 kisipari termelőszövetkezet (ktsz), melyek 5 millió Ft-ot kaptak a termelés tökéletesítésére.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 15:41:59

@444:

Igen, ez volt a legsötétebb Rákosi-korszak, amikor ezeket a beruházásokaz úgy finanszírozták, hogy lesöpörték a paraszt padlását és a feketén vágó "kulákot" leinternálták a recski rézbányába.

Vagyis szó sem volt arról, hogy nem kellett volna túl sokat dolgoznia a magyar parasztnak: belepofozták a szocialista tervgazdaság rendjébe. Ő szegényedett ahhoz képest, mint ha piaci viszonyok között árulta volna a terményét. (Ugye a plakát, amit egyszer belinkeltél, is azt mondta, hogy a _beadás_ után vihette piacra a megmaradt terményét.) És ráadásul a munkások is gályáztak ezerrel: szóval a (kommunista egypárti) politikusoktól, bürokratáktól (nacsalnyikok) és cimbijeiktől eltekintve senkire nem volt igaz az, hogy ne kellett volna túl sokat dolgozniuk.

2017.09.09. 15:53:27

@neoteny:
ugye a probléma nyilván az volt, hogy a háború után ortodox kommunista időszakban szinte egyáltalán nem voltak magánberuházások. a rendszerváltás utáni ortodox kapitalista időszakban a közberuházások maradtak el. és amikor azt mondták, hogy legalább a tanműhely maradjon meg köztulajdonban. az ortodox kommunisták után jöttek az ortodox liberális kapitalisták. azt mondták, hogy azt nem lehet. mert úgy beavatkozik az állam. és amit csak lehetett a lehető leggyorsabban szanáltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 15:58:21

@444:

"ugye a probléma nyilván az volt, hogy a háború után ortodox kommunista időszakban szinte egyáltalán nem voltak magánberuházások."

Bullshit: voltak magánberuházások, de több magánvállalat vezetői is koncepciós perek áldozataivá váltak. A probléma nyilván a kommunisták hatalomvágya volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 16:02:18

@444:

"jöttek az ortodox liberális kapitalisták. azt mondták, hogy azt nem lehet. mert úgy beavatkozik az állam. és amit csak lehetett a lehető leggyorsabban szanáltak."

És így lett belőled bukott bolsevik szocialista, és ezért váltottál át a népnemzetiszocializmus vágányára. Mert így eladható(bb) a szocializmus a kocsma népének. Amelyik egyébként kieresztené a beledet a porba ha megpróbálnád őket a rendbe belepofozni.

2017.09.09. 16:11:11

@neoteny:
kisz tag sem voltam.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 16:16:11

@444:

Mert már akkor is látták rajtad, hogy balos-népi elhajló vagy. Mint amilyen Ernst Röhm volt az NSDAP-on belül: náci volt ő, csak forradalmi-populista irányzatos, ami az életébe került -- pedig egyike volt annak a négy embernek, aki 'Du'-nak szólította Adolfot.

2017.09.09. 16:17:37

@neoteny:
a levéltári közlemények tényszámait olvasom azokból az időkből, amikor nem éltem, az első öt éves terv időszakában nem tudok arról, hogy lettek volna komolyabb magánberuházások debrecenben. de egyébként később se nagyon volt megengedett. a rendszerváltással a másik véglet következett. az ortodox kommunizmust felváltotta az ortodox liberális kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 16:24:58

@444:

"nem tudok arról, hogy lettek volna komolyabb magánberuházások debrecenben."

Ami nem jelenti azt, hogy nem voltak 1945-49 között magánberuházások Debrecenben, vagy hogy mekkora mértékűek voltak.

"de egyébként később se nagyon volt megengedett."

Nem mondod?! Szóval azzal próbálod igazolni a tervgazdálkodás szükségességét, hogy nem voltak _betiltott_ magánberuházások? Klasszikus bolsevik politikai logika: először szétverem a javakat megtermelő magántulajdonon alapuló gazdaságot, aztán azt mondom, hogy nekem van egy tervem a hiányzó javakat megtermelő "osztatlan közös vagyonon" alapuló gazdaságra.

2017.09.09. 16:28:12

@neoteny:
csakhogy a véleményemet összekeverem a környezetemben levőkkel. a kocsma népe vágya ezek szerint erst röhm-öt és az sa-t várja. legalábbis a te olvasatod szerint.

2017.09.09. 16:40:09

@neoteny:
rendszerváltás után a termelő gazdaságban a közberuházások lettek betiltva. helyette az állam nem tanműhelyeket, tangazdaságokat épít, hanem magánszemélyeket és magánvállalatokat támogat készpénzzel azért, hogy munkahelyeket teremtsen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 16:52:31

@444:

"csakhogy a véleményemet összekeverem a környezetemben levőkkel."

Helyesen: a véleményedet próbálod eladni a környezetedben lévőknek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 16:57:51

@444:

"rendszerváltás után a termelő gazdaságban a közberuházások lettek betiltva."

Nagyon helyesen: ugyanis a közberuházások közpénzből (helyesen: az adófizetőktől erőszakkal eltulajdonított javakból) kerülnek finanszírozásra, de gyakorlatilag magánemberek tulajdonában vannak, ti. azon politikusok és bürokratákéban akik effektíve rendelkeznek fölöttük.

"helyette az állam nem tanműhelyeket, tangazdaságokat épít"

Nagyon helyesen: tanműhelyeket és tangazdaságokat magánvállalkozók is tudnak létrehozni piaci alapon, ti. az ott tanulók tandíjáért.

"hanem magánszemélyeket és magánvállalatokat támogat készpénzzel azért, hogy munkahelyeket teremtsen."

_Ezt_ kellene betiltani, ti. hogy az államhatalom erre költse az adófizetőktől erőszakkal eltulajdonított javakat.

2017.09.09. 17:58:49

@neoteny:
a rába tanműhelyét fenntarthatja 10 ezer család. vagy tandíjat kell fizetni. vagy tanulmányi szerződést kell kötni. és ebben partner lehet az otp, győr városa, a magyar államkincstár.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 21:02:53

@444:

"a rába tanműhelyét fenntarthatja 10 ezer család."

Melyik 10 ezer család?

ami szabad 2017.09.10. 07:25:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Csakhogy erről, szó sincs! A csinált "tehetségek" a minden szakmában létrehozott mészárosok, a teljes nyereséget osztalékként kikapkodva-nyilván ebből IS fizetve a a megrendelések árát- egy vasat sem forgatnak vissza a lenyúlt léből, sőt, a maszopos lopási módszertant, több módon is meghaladják: az egyik nagy baj, maga a lopási ráta, ami 10-20%-ról, 40-70-90%-ra nőtt a tevékenység függvényében, a másik, hogy míg a maszoposok nyertese, végül is jelentős mértékű alvállalkozói/beszállítói közeggel operált- vagyis láncban végiosztotta a munkát,így a versenyszféra nem nyuvadt ki, ha versenyképessége az egyes szereplőknek nem is ért fel az előre eldöntött nyertesekéhez, de működőképességek, létük, tudásuk IGEN, ezzel szemben a jelenlegi módszertan a giga visszaosztók mellett, a mindent sajátként kivitelezés- egyébként minimálbér környékén foglalkoztatottakkal- így a valódi tudást, szakértelmet birtokló versenyszféra omlik össze. Most is, hogy ilyen jobban teljesít ország lettünk, és a válság is lényegében véget ért- ha nem jön még egy- két ütem- zsinórban adják fel a cégek a működést, és folyamatosan fogynak a cégek.Miközben azok a cégek, már rég elhullottak, amelyeket átgondolatlanul, kvázi kényszer vállalkozásként hoztak létre a népek, most már rég azok a cégek finganak ki, akik amúgy értékteremtő, embereket foglalkoztató cégek voltak és lehetnének máig is, akár nem csak olcsóbb,m de lényegesen jobb MINŐSÉGBEN előállítva a termékeket/ szolgáltatásokat, miegymást, mint az adott szakmákra rátelepült rihék.

screpes 2017.09.10. 11:36:38

@444:
A világ többi offshore mutyija miatt sírjon az ő anyukájuk.
szólj, ha Macron, vagy a Mutti kertszomszédja kezd el milliárdos yachtokon fel- illetve eltűnni.
A banki hitelezéssel kapcsolatban pedig én azt firtattam ( Bircánál) hogy mi az a "bent marad" (nem azt, hogy van e...)

screpes 2017.09.10. 11:38:09

@ami szabad:
nagyon jó, eredeti megfigyelések.

Saga 2017.09.12. 15:09:47

@HaFr: Touche. Amúgy persze a "hazainak" semmi értelme. A gazdagság lényege, hogy minél több pénz áramlik át rajtam, illetve az országon. Ha a pénzt csak korrupciós jutalékból kiveszem és parkoltatom, akkor csak pocsolyákat hozok létre, aminek nincs mozgási energiája és nem mozgat/teremt meg semmit (hacsak nem a svájci bank nem pörgeti vele hitelként a svájci gazdaságot...)
A gazdagságot azzal is lehet növelni, ha ugyan a pénz mennyisége nem nő, de pörgetem és minél nagyobb medret ások neki. Gyors utalási, elszámolás rendszerek, gyors hivatali engedélyezések, hogy a befektetések, cégek pörögni tudjanak. És akkor mindegy, hogy az országból jön, van megy a pénz, mert ha folyamatosan nagy sebességgel áramlik, akkor a gazdagság is növekszik, mert nő a pénzfolyam "vízhozama".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 15:35:45

@Saga:

"A gazdagság lényege, hogy minél több pénz áramlik át rajtam, illetve az országon."

A gazdaság lényege, hogy minél több fogyasztói jószág kerül előállításra (és elfogyasztásra). Mivel a fejlett gazdaságok nagy fokú munkamegosztásra alapulnak, a nagyobb mértékű termelés nagyobb mértékű adásvételekhez vezet. Mivel a fejlett gazdaságokban az adásvételek túlnyomó része indirekt módon, pénz közvetítésével történik, a nagyobb mértékű adásvételek (javak forgalma) nagyobb mértékű pénzforgalmat is jelent. De a nagyobb pénzforgalom a növekvő gazdaság _következménye_, nem az _oka_. Ezért alapvetően hibás az a gazdaságpolitika, ami (a központi bankok működése révén) inflációs célt állapít meg és próbál elérni: ezt azért teszi, hogy pörögjön a pénz, hogy az emberek költsék el a pénzüket, mert az infláció révén értékét veszíti. De pusztán a pénz pörgése nem jelent tényleges gazdagodást: ha én ma eladok neked egy okostelefont, te eladod nekem holnap ugyanannyiért és ezt csináljuk egy héten keresztül, akkor pörgött közöttünk a teló ára, de egyikünk sem lett gazdagabb semennyivel.

Saga 2017.09.12. 16:02:23

@neoteny: Egyezzünk ki egy döntetlenben. Amit írtam leegyszerüsítő volt, és lecsaptad a magas labdát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 16:24:06

@Saga:

Sőt én tartozom neked köszönettel: lehetőséget adtál nekem arra, hogy kifejtsem, miért hibás nézet a pénz nagyobb mértékű pörgéséből azt a konklúziót levonni, hogy a gazdaság nő. Márpedig épp' ezt teszik a (nominálisan független) központi bankok, amikor inflációs célokat tűznek ki és olyan monetáris politikát folytatnak, hogy azokat megpróbálják elérni. Mert (még mindig) azt hiszik, hogy azáltal, hogy a pénzük elköltésére ösztökélik az embereket, ezzel növesztik a gazdaságot, aminek következményeként csökken a munkanélküliség -- az egyik legfontosabb mutató, ami a kormányok (és törvényhozók) újraválasztását elősegíti. De ezzel csak a gazdaság(ok) ciklikusságát okozzák: az "easy money" (mesterségesen alacsonyan tartott kamatlábak által történő hitelpénz-generálás) "felfűti" a gazdaságot (több ember kerül alkalmazásra, így csökkentve a munkanélküliséget), de hibás befektetésekhez vezet. Aztán a gazdaság "túlmelegszik" (elszabadul az árinfláció, ti. emelkednek a javak reálárai), mire a központi bank elkezdi "lehűteni" a gazdaságot (megemeli a kamatlábakat, így csökkentve a generált hitelpénzek gazdaságbeli mennyiségét), amikor kiviláglik, hogy mik voltak a hibás befektetések: mert az ezeket eszközlő cégek vagy tönkremennek, vagy csökkenteniük kell a termelésüket, ami elbocsátásokhoz vezet, ami növeli a munkanélküliséget.
süti beállítások módosítása