1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.09.05. 20:35 HaFr

Nem valószínű, hogy 2040 körül lesznek még nemzetállamok

Képtalálat a következőre: „federal Europe”

A nemzetállam mint társadalomszervezési modell a XIX. század elején jött létre Európában, de Nyugaton már a létrejötte pillanatában is kizárólag a modernizáció hordozójaként tekintettek rá, amely az abszolutista polgárosítási modelleknek nyújtott győztes alternatívát. Annyiban volt csak nemzeti, amennyiben az egész (multietnikus) nemzetet fokozatosan beemelte a politikai közösségbe és közös hatalmi célok mögé állította. A polgárosodás önálló erőivel nem rendelkező Magyarországon ellenben a nemzetállam meghatározójává nem a modernizáció, hanem az etnikum vált, a nemzetállam egyre inkább a modernizációval szemben határozta meg magát, a nemzeti tartalma etnikaivá (pre-modernné) vált, illetve (etnikai szuverenitás híján) politikaiból fokozatosan pszichológiai problémává alakult át. Traumatizálódott.

A nemzetállam modernizációs ereje azonban a végéhez közeledik Európában. Már nem tudja megvédeni a társadalmak viszonylagos egységét és a politikai rendszerek legitimitását. Weimarral és a 30-as évek válságával szemben azonban nincs már tartaléka a nemzeti kapitalizmusoknak, tehát jóléti intézkedésekkel nem lehet helyreállítani a megtörő társadalmi békét, ugyanakkor a nemzeti identitás is veszít a megtartó erejéből. A nemzetek mögül eltűnőben van a szociális kohézió és a közös kulturális élmény, amelyet korábban a polgárosodás, a háborúk, majd a jóléti társadalmak kommunizmussal szembeni öntudata jelentett. Amit Orbánék és a reakciósok hiányolnak, az a modernizáció velejárója és pontosan rámutat a most elmúló -- nemzetállami -- projekt modernizációs funkciójára.

A modernizáció logikája szétveti korábbi hordozóinak, a nemzeteknek a viszonylagos egységét, amelyek nem tudnak kiegyenlített módon erőforrást biztosítani a globális trendek mögé. Ami erőforrást pedig biztosítanak (technológiai tudásban és tőkében), azok nem erősítik a nemzet élményét. A nemzetállam irrelevánssá válik -- innen napjaink "német kultúra" vitája is, amely kultúra valóban nem abban az értelemben nemzeti kultúra, ahogy a magyarok gondolkoznak az ilyesmiről (etnikai pszichózisként), hanem a személyes humanitások és ezek hatékony összekapcsolásának értelmében. Ez következik a német történelemből és abból a hallatlan modernizációs erőből és öntudatból, amit a németek képviselnek. Ha a magyarok képesek lennének csak közel hasonlóra, a paradigmájuk példát jelenthetne egy más fajta modernizációban. De nem képesek. Ami innen a kormányzati propaganda hatása alatt Orbán vonzerejének tűnik Európában, az itt az elmaradottságot konzerválja, ott a modernizáció nemzetállami végére világít rá és az ezen való túllépést sietteti. Nem éppen az, amiben a hazai etno-nacionalisták reménykednek.

A történelem tehát túl fog lépni ezen a társadalomszerveződési modellen, amit könnyebben meglépnek majd Nyugaton, ahol a nemzetek már régóta multietnikusak, plurálisak és a nemzetállami gondolkodás a modernizáció mellett a politikai közösségre és az alkotmányosságra koncentrál. Nemzetállamok ott a magyar - etnicista - elvárások szerint már nem is léteznek, de néhány évtizeden belül már formálisan sem fognak. Magyarországon az átmenet keservesebb lesz, de ha valaki érzékeli a környezetünkben egyre gyorsuló technológiai változásokat, a globalizáció gazdasági, társadalmi és a természetet érintő hatásait, pontosan tudja, hogy ezek nem kezelhetők sem nemzetállami keretek között, sem alacsony hatékonyságú nemzetállami együttműködésben. Ha Magyarország még éveken át nem lesz képes bekapcsolódni az új folyamatokba, lemarad arról, hogy bármennyire is befolyásolja azt, aminek ellenállni nem tud. Fogalmunk sincs, milyen kiszolgáltatott pozíción dolgozunk éppen ezekben az években azzal, hogy nem a magyar népet és embereket, hanem a nemzetállamunkat védjük -- miközben a magyar nemzet gyöngül. Még megtehetnénk, hogy ha a magyar nemzetállamot nem is tudjuk megőrizni, de az erős nemzetnek megvetjük az alapját egy egységes EU-n belül, de már ez sem vár sokáig. Az EU-k kívül pedig végképp elveszünk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7012806112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.05. 20:38:39

Addigra már liberális rend is csak egyes zárványokban lesz, szóval nem gond a nemzetállamok elhalása.

2017.09.05. 20:43:42

nagy összegben mernék fogadni, hogy 2040-ben is lesz franciaország, németország, csehország, lengyelország és remélhetően magyarország is lesz. de abban már nem vagyok benne biztos, hogy lesz belgium.

Moin Moin 2017.09.05. 21:52:16

Te Péter: biztos, hogy az újabb posztjaidat nem én írom?:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.05. 21:58:40

@Moin Moin: megbeszéltük, h nem buktatsz le publikusan

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.05. 22:05:51

@HaFr:

Én arra gondoltam, hogy téged agykontroll alatt tartva (erősen) sugallja neked a posztokat -- már amikor leveszed az alufóliából hajtogatott csákódat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.05. 22:13:02

@neoteny: csákója neki van, nekem parókám

2017.09.05. 22:16:49

szerintem addigra már itt lesz valahol a kerítés a lajta környékén, hogy védje eu-t az orosz birodalom és a közé beékelődött nyugat-balkáni, egymással is rivalizáló hadurak által vezérelt bűnöző hordáktól.
persze lehet, hogy ezeket a nagyobb kohézió reményében vezéreik még mindig nemzeteknek fogják nevezni.
lesznek régiók, ahol a béke is fenntartható lesz néhány kalandor, de ebben legalább egy élethosszig érdekelt befektető/csoport nak-nek köszönhetően.
a lakosság nagy része el fog menekülni, de lesz utánpótlás azokból az országokból, ahol a különböző alt leginkább rájt irányzatok nagy számban vonzanak követőket, de nem tudnak tartósan gyökeret verni.
valami ilyesmi
rendrakást a balkánon normális politikus nem fog vállalni sehol a világon. magától meg csak ez lehet
esetleg még a törökök(vagy valaki?) visszanyúlnak az oszmán birodalom szerveződési stratégiájához, integrálják a viszonylag labilis szanaszét lévő arab népeket főleg észak-afrikában, szomália, szudán, csád, líbia, niger mali, mauritánia és persze ide is visszajönnek a balkánra.
ezeket valamiért vonzzák az ilyen labilis régiók

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.06. 07:32:53

@api99: de miért érdemes - a "gazdagok" faktuálisan sosem voltak nemzetiek, a nemzet az mindig emancipációs, a szegényebbeknek szóló projekt volt. Megjegyzem szâmtakan filantróp szupergazdagról tudunk közben

2017.09.06. 08:41:43

@Bánegressy:
ezzel csak az a probléma, hogy az iszlám a lajtán túli területeket foglalta el. rumélia bécsben kezdődik. és valahol brüsszelben és amszterdamban végződik. és mivel se berlin, se frankfurt nem szolgálja a nemzeti érdekeket ezért viszonylag könnyen teret foglalnak.

2017.09.06. 08:54:22

@HaFr:
nem is nézik semmibe őket. bill gates addig volt menő, amíg amerikai volt. azóta nevetség tárgya. soros nem lett magyar. így úgy gyűlölet tárgya. soros több tíz milliárd dollárt költött a munkatársaira. a munkájukat németh sziszi egy mozdulattal húzza le a budin. és csak a nemzeteknek van emlékezete. de ez így van kínában, japánban, koreában és amerikában is.

ijontichy 2017.09.06. 10:43:51

@HaFr: 2040? Talán kicsit korai, bár fene tudja... Elvégre Hungária zsenije is tisztában lehet ezzel (minimum tudat alatt), hisz "nemzetek" Európájáról röfögött, nem "nemzetállamok" Európájáról :-).
Azért nem semmi módon vonzza ez a blog a jövőtől rettegőket :-D.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.06. 11:15:14

@ijontichy:

"nem semmi módon vonzza ez a blog a jövőtől rettegőket"

HaFr blogvezetésének az egyik legjobb aspektusa, hogy igen lájtosan bánik a cenzúrával. Néhány nyilvánvalóan trollos beszólást kiirt, de egyébként széles teret enged a különféle nézőpontoknak. Ami igen hasznos abból a szempontból, hogy nem alakul ki egy "echo chamber", ahol a közel azonos álláspontokat képviselők nyalogatják egymást, hogy ők mennyire tudják a tutit. Itt senki sem lehet próféta; általánosságban igaz az, hogy mindenki álláspontja megfikázásra kerül így vagy úgy. Ami ugye az álláspontok nyilvánosság elé tárásának a célja: vegyétek és egyétek, aztán ha nem ízlik, köpködjétek. A különféle mémek versenyeztetése folyik: aztán majd kiderül, hogy mely mémek mekkora agyterületeket foglalnak el (vagy fertőznek meg, szemlélettől függően). Legalább is én így látom.

api99 2017.09.06. 13:19:44

@HaFr: "..de miért érdemes..."
Nos, azért érdemes, mert egy nyomás ellenirányú nyomást is eredményez. A cikk szerint ez itt egy harc.
A nemzetállamok felszámolása irányába kifejtett nyomás létrehoz egy azzal ellentétes nyomást/szándékot - mint a cikk írja: populista hullámot.
Jó kérdés, hogy ez milyen erős tud lenni.
De a 2040-es dátum mindenképpen merész feltételezés.
A nemzetállamok felszámolását az elit árulásának betudni pedig, igen sötétnek, negatívnak festi le a folyamatot, ami ellen nem csoda, hogy ellenállás fejeződik ki.

DrGehaeuse 2017.09.06. 13:25:56

"A történelem tehát túl fog lépni ezen a társadalomszerveződési modellen, amit könnyebben meglépnek majd Nyugaton, ahol a nemzetek már régóta multietnikusak, plurálisak és a nemzetállami gondolkodás a modernizáció mellett a politikai közösségre és az alkotmányosságra koncentrál. Nemzetállamok ott a magyar - etnicista - elvárások szerint már nem is léteznek, de néhány évtizeden belül már formálisan sem fognak."

Kár, hogy itt keleten a román, szerb és a szlovák nemzetállamok a magyar - etnicista - elvárásokat messze túlteljesítve épp most szilárdulnak meg (a magyar etnikum rovására), így jó pár évtizedig még meghatározzák majd Európa ezen felén a formalitásokat (is).

Laikus Érdeklődő 2017.09.06. 13:46:05

Zanza: 2040 körül a történelem véget ér és a világban a liberális demokrácia uralmának kora következik, a politika és gazdasági liberalizmus elkerülhetetlen győzelmével.

zokogjatok 2017.09.06. 14:44:00

@Laikus Érdeklődő: ez biztos így lesz, eddig az összes ilyen jellegű jóslat igaznak bizonyult, miért pont ez ne lenne az

2017.09.06. 14:49:17

Milyen jó lehet, amikor valaki ilyen okos.
Fájó irigység marcangol.

Elképzelem mondjuk 60 millió német és 25 millió mohamedán politikai közösségét és alkotmányosságát (?), és szégyellem magam, hogy én nem tudok ilyen okosakat írni.

chrisred 2017.09.06. 15:09:16

@444: Pedig az uniós csatlakozás remek alkalmat nyújtott a Trianonban létrehozott kelet-európai (köztük a magyar) nemzetállamok lebontására. Ezt a történelmi esélyt a térség kihagyta.

Karipapa01 2017.09.06. 15:11:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ezt írtad:
"Addigra már liberális rend is csak egyes zárványokban lesz, szóval nem gond a nemzetállamok elhalása."
Olvasd vissza! Remélem röhögni fogsz a saját baromságodon!

chrisred 2017.09.06. 15:13:50

@Laikus Érdeklődő: Kommunista elképzelés a történelem ideális végállomásáról képzelődni. Pont a jelenlegi időszak a példa rá, hogy az államszervezet és a polgárok szkandere a történelmi korszakokon és társadalmi berendezkedésen, technikai fejlettségi szinten felülemelkedő végeláthatatlan folyamat.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.06. 15:30:36

Valóban ez a célja Sorosnak és neked is, meg a ballibeknek is.

A nemzetállamok felszámolása. Némi muszlim importtal felgyorsítva a folyamatot.

Éppen ez az, amiből a magyarok nem kérnek.

Persze hogy a nemzetállamok létrejöttét a XIX. századra teszed, és le is írod, azon kicsit azért csodálkozom.

Mióta van és létezik a nemzet és ország mint fogalom, azóta cirka van nemzetállam.
Franciák és Angolok se vívtak volna évszázadokon keresztül háborúkat, ha nem gondolták volna olyan komolyan a nemzetállamok szerepét.

jandera 2017.09.06. 15:30:52

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"Addigra már liberális rend is csak egyes zárványokban lesz, szóval nem gond a nemzetállamok elhalása."

Te miért félsz a szabadságtól???

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.06. 15:38:13

A valóság az, hogy a nemzetállam egy érdekközösség.

Egy olyan érdekközösség, ami kultúra, nyelv és hagyományok és/vagy terület mentén próbál az adott közösség érdekképviseletét ellátni.

Hogy ne rabolják el földjeit, ne zsákmányolják ki, ne vegyék el az erőforrásokat, ne tartsák mesterségesen szolga sorba.
Legyen képzés, kultúra, oktatás, egészségügy, amiből mindenki részesül.

Ezt szeretnék felszámolni a nemzetállamok ellenségei.
Külső kontrolt akarnak a nemzetre rátenni.
Olcsón akarják a nemzet erőforrásait felvásárolni, bagóért akarják a lakosságot dolgozttni, és semmit, vagy alig valamit, akarnak cserébe nyújtani.

Ez a bankárok és a megfizetetett és/vagy ostoba hazaárulók immár nem is titkolt célja.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2017.09.06. 15:42:02

Nem valószínű, hogy a bloggetársnak akárcsak a leghalványabb sejtése lenne arról, hogy mi történik a világban 40 óra, vagy 40 nap múlva. Egy picinkét talán előreszaladt az okosságban és a nagyívű fejtegetésekben ez a poszt, ami nem baj, mert én például rajongok a sci-fiért és a fantasyért is, nem beszélve a mesékről, így ezt is szívesen olvastam.

Amok 2017.09.06. 15:48:27

@Bánegressy: "..integrálják a viszonylag labilis szanaszét lévő arab népeket főleg észak-afrikában, szomália, szudán, csád, líbia, niger mali, mauritánia és persze ide is visszajönnek a balkánra." - a felsorolt országok lakói épp 2040-re fogják véglegesen magukhoz integálni a nagyonfejlettnyugat államait.

Moin Moin 2017.09.06. 15:48:57

@neoteny: Sokkal egyszerűbb: a fizetett ügynököm*.

Üdv:
A Soros

*Tudtommal hamarosan regisztrálja is külföldről támogatott szervként a PKP-t.

GyMasa 2017.09.06. 15:49:08

@chrisred:
..Pedig az uniós csatlakozás remek alkalmat nyújtott a Trianonban létrehozott kelet-európai (köztük a magyar) nemzetállamok lebontására. Ezt a történelmi esélyt a térség kihagyta...
Aztan kinek kellett volna ezeket lebontania?
Nekunk belulrol, vagy a Franciaknak/nemeteknek kivulrol?
Mi van akkor, ha NEM VOLT IGENY erre a lebontasra az emlitett allamokban?
Akkor is meg kellett volna csinalni?
Egeto kerdesek am ezek...

BobAlice 2017.09.06. 15:53:11

A fidesz igazából semmilyen nacionalizmust, sem etnicistát, sem másmilyet nem képvisel. Az egész csak blöff. Ahol a kormány munkáját érő kritikát nemzet elleni támadásnak veszik, ott a nemzet valójában igencsak csak silány értékkel bír.

chrisred 2017.09.06. 16:01:59

@GyMasa: Nem volt igény Trianon megváltoztatására?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.06. 16:06:21

@BobAlice: hát nem is az "értékrendjükről" beszélek, hanem a politikájukról

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.09.06. 16:07:13

@Ballib cenzúrázók réme 25: éppen ez az érdekközösség esik szét Magyarországon is, Nyugaton pedig eleve átmenetiként jött létre

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.06. 16:08:19

@Ballib cenzúrázók réme 25:

"Franciák és Angolok se vívtak volna évszázadokon keresztül háborúkat, ha nem gondolták volna olyan komolyan a nemzetállamok szerepét."

Amikor Hódító Vilmos, Normandia hercege 1066-ban átment normann lovagjaival Angliába, ahol a hastings-i csatamezőn hazavágta az angolok királyát, Harold Godwinson-t és ezzel az angolok királyává lett, akkor ő melyik nemzetállam tagja volt?

1) normann
2) frank
3) francia
4) angol

Válaszod kiválasztásánál kérlek vedd figyelembe azt, hogy

- Vilmos az angol trónra kerülése után megmaradt Normandia hercegének

- abban az időben a frankok királya (a Szerelmetes Természetű) Első Fülöp volt, és a frankok királya három generációval később már a franciák királyának (is) neveztette magát, a negyedik generáció pedig már csak a franciák királyának neveztette magát

Mr. Hyde 2017.09.06. 16:09:00

A nemzetállam intézményrendszere a polgári tőkés fejlődés eredménye. A kapitalizmus terméke, így vele együtt áll fenn vagy bukiknel. Ugyanis a nemzetállami intézményrendszer az egyetlen amelyik képes garantálni a kapitalizmus lényegét jelentő magántulajdonjogot.

chrisred 2017.09.06. 16:14:22

@neoteny: Ugyanígy a százéves háborúban sem nemzeti érdekek kiharcolása volt a tét, hanem a rokonok közti örökösödési kérdések tisztázása.

Karipapa01 2017.09.06. 16:14:26

@Mr. Hyde: "...a nemzetállami intézményrendszer az egyetlen amelyik képes garantálni a kapitalizmus lényegét jelentő magántulajdonjogot."

Ez nem igaz! Az 50 amerikai tagállam egyike sem nemzetállam, mégis garantált a tulajdonjog minden tagállamban.

GyMasa 2017.09.06. 16:20:16

...Ha a magyarok képesek lennének csak közel hasonlóra, a paradigmájuk példát jelenthetne egy más fajta modernizációban...
Tisztelt HaFr!
En ugy gondolom, hogy egy rendszert nem feltetlenul kell azert lebontani, csak mert "mar regi".
Valoban vannak a nemzetallamoknak korlataik, de ahhoz, hogy egy ekkora lepteku valtoztastast ennyi ember felett sikeresen vegrehajtsunk, ahhoz vagy az kell, hogy MAR legyen belso igeny az emberekben erre a valtozasra.
Illetve ennek hianyaban a valtozast akaroknak illene meggyoznie a "nepet" arrol, hogy milyen elonyei is vannak ennek a valtasnak.
Velemnyem szerint az elso pont meg valamennyire meg is volt Magyarorszag nepeben az EU csatlakozaskor, azonban a masodik pontban igen csunyan kudarcot vallott a halado baloldal, es semmilyen szinten nem sikerult a maga oldalara allitani PL. a magyarsagot ebben a temaban.
Ugyanis eljott a szabadsag elso lepese, amikor az orszag ledobta magarol a kommunista diktatura igajat.
Ekkor mindenki orult a szabadsagnak.
Azatn eljott a VALOSAG, es szepen mindenkinek kivette a nyalokat a kezebol, beletorolte a seggebe, es ledobta a porba, es szettaposta...
Mivel nem volt igazi forradalom, igy az elozo rendszer felelosei atmentettek vagyonukat, hatalmukat es mentalitasukat az "uj" rendszerbe is.
Nem is nagyon turtoztettek magukat es ugyanott folytattak, ahol abbahagytak.
Akkor azt hittek az emberek, hogy majd Magyarorszag is olyan lesz, mint Ausztria.
Aztan, valahogy csak nem akart az a kanaan eljonni.
Az arak azok kilottek, es gyorsan felzarkoztak a nyugathoz, de azok a franya berek, valahogy csak nem akartak novekedni.
Persze, igeretek azok voltak boven.
Aztan eljott az EU csatlakozas ideje is, amikor meg mindenki azt hitte, hogy majd sajat cukraszdaja lesz Becsben, meg azert csak kolbaszbol lesz a kerites.
De, ha az nem is, de legalabb majd o is megengedheti majd maganak, hogy hasonlo (nyilvan nem pont ugyanzon, hiszen nem eleg szorgalmas, es hatekony, mint egy Nemet) eletszinvonalat.
Aztan valahogy ez is elmult, es sehogy nem akart eljonni az a "jo vilag"...
Sokakanak lett aztan a csalodottsag utan a kovetkezo erzese, hogy sikerult otvozni a szocializmus es a kapitalizmus ROSSZ tulajdonsagait Magyarorszagon.
Amit mindenki lat:
- Szo sincs itt egyenlosegrol. Kivul-belul mindenki masodlagoskent tekint az orszagra
- Nagyon ugy tunik, hogy az EU-nak egyaltalan nem a magyarokra volt szuksege a bovitessel, csak az olcso munkaeronkre, meg a piacra.
- A magyar iparnak mara az a resze is porig lett rombolva, ami tulelte a kommunizmust, es lehetett volna belole versenykepes vilagceg.
- Ekozben a "progressziv baloldal" (Illetve akik annak allitottak magukat, de szerintem semmi kozuk nincs hozza) kormanyzasaval sikerult az orszagot a tonk szelere vezetniuk a demagog, de legfokeppen inkompetens kormanyzasukkal.
Es elertek, hogy magyarorszagot letolt gatyaval erte a valsag.
Mignem mostanra mar elertunk oda, hogy az EU mar nyiltan "ketsebesseges"-ezik.
Sot, egyesek mar a 3. sebesseget is fel velik fedezni, ahova gyorsan be is soroljak Magyarorszagot.
Tehat, en ugy erzem, hogy a halado oldal totalis kudarcot vallott abban a temaban, hogymegismertesse, elfogadtassa es megszerettesse az orszag nepevel az altaluk idealisnak velt jovokepet.
Es, ami meg ennel is szomorubb, hogy ma mar ott tartunk, hogy eszukbe sem jut onvizsgalatot tartani a temaban, hanem en bloc le van fasisztazva/nacizva, aki nem ert veluk egyet.
Elnezest, ha tul hosszu lett.

chrisred 2017.09.06. 16:21:29

@Karipapa01: Az amerikai alkotmány garantálja, ami viszont az amerikai nemzezállam alapköve.

GyMasa 2017.09.06. 16:22:52

@Ballib cenzúrázók réme 25:
...Mióta van és létezik a nemzet és ország mint fogalom, azóta cirka van nemzetállam...
Elsore nekem is ez jutott eszemben. A kiralysagok is nemzeti alapon elosztott allamok voltak.
Nyilvan a nacionalizmus az valoban a 19. szazad termeke, de a nemzetek menten felosztott orszagok mar azelott is regen megvoltak.

paragic 2017.09.06. 16:30:18

2040-re már nem a Homo Sapiens lesz a legintelligensebb entitás a Földön. A harmincas években belépünk a mesterséges szuperintelligencia korába. Úgy fogunk viszonyulni az AI-hoz, mint a csimpánzok hozzánk, a szakadék pedig rohamosan nőni fog.
Az emberek egy része össze fog olvadni a gépekkel - a folyamat 20 éven belül megindul az egyre fejlettebbé váló agyi implantátumokkal (lásd Musk Neuralinkje).
Ebből a nézőpontból pedig igazán lényegtelen, hogy a megmaradt Sapiensek mely nemzet, kultúrkör vagy vallás tagjai. Minket sem különösen izgat a csimpánzok csopertbéli hovatartozása.

GyMasa 2017.09.06. 16:30:24

@chrisred:
...Nem volt igény Trianon megváltoztatására?...
Es, ha volt?
Te mit, es hogyan valtoztattal volna meg rajta?
Trianon egy alapjaiban elbaszott diktatum volt, aminek semmi mas celja nem volt, minthogy kivegye az Osztrak Magyar monarchiat Europa vezeto hatalmai kozul meg mielott tulsagosan megerosodik.
De, ez is, mint sokminden mas a mult.
Teljesen felesleges rajta ragodni.
Elore kellene nezni, es arra is haladni.
lehet itt duzzogni, ameddig jol esik, de attol nem kapod vissza sem erdelyt, sem a felvideket.
Hiszen, akkor meg azok mostani gazdai rinyalnanak.
Erre a helyzetre egyedul az a megoldas, ha tovabblepunk rajta, es okos modjara engedunk. Es megmutatjuk, hogy akkor is erosek vagyunk, ha igazsagtalansag ert minket.
Hiszen a masik ut a harccal visszaszerzes nem eppen opcio most.
Szerintem Trianon visszacsinalasa csak egy ujabb puskaporos hordot csinalt volna a kornyekbol, es akkor ma sokkal rosszabb lenne a helyzet, mint most.

Karipapa01 2017.09.06. 16:31:38

@GyMasa: "- Nagyon ugy tunik, hogy az EU-nak egyaltalan nem a magyarokra volt szuksege a bovitessel, csak az olcso munkaeronkre, meg a piacra."

Ez így szépen hangzik, de nem igaz! Ugyanis az EU-nak akkor is meglett volna a piaca és az olcsó munkaerő Magyarországon, ha az ország nem csatlkozik az EU-hoz. Lásd pl. Kína. Az EU csak egységes Európát akart létrehozni az egyszerűség kedvéért. Ha emlékszel még rá, Románia és Horvátország Magyarország lobbizását kérte ahhoz, hogy csatlakozhasson az EU-hoz.

guvat 2017.09.06. 16:32:29

A cikket Szijjártó lefordítatta arabra és elküldte a palesztinoknak! Azonnal rendeltek 4 000 000 palack BB. pezsgőt...., viszont a kibucokban abbahagyták a dugványozást... Így válik a tudomány termelőerővé!

petipeti 2017.09.06. 16:33:00

Aki a valő világban él az látja, hogy az utóbbi időben egyre kevésbé vannak államok. Mindenféle egyéb szerveződések befolyásolják az emberek hétköznapjait. Vannak no-go zónák, ahol az állam érdekérvényesítő hatása minimális. Vannak Voldemort birodalmak, ahol kiskirályok hozzák meg a döntéseket, vannak óriáscégek által létrehozott életterek saját szabályokkal. 2040-re ezek száma és nagysága növekedni fog. Ezek mellett ott vannak a "független" bíróságok. Az "ítélkezési gyakorlat" felülírja az állam törvényeit. kb olyan ez, mint a régi mondásban, "nincs egészséges ember, csak rosszul megvizsgált beteg". Azt kaszniznak be akit akarnak. Ki tudja milyen elvek alapján.
A hagyományok nagy része eltűnőben. Nincs már német, francia, stb kultúra. Amit annak neveznek annak semmi köze az igazi német, francia, stb kultórához. Részben a megtévesztés, részben a jogfolytonosság látszata miatt használják ezeket az elnevezéseket. Mindenki a saját elképzelését teszi bele ezek mögé a szavak mögé.
Az egyén nincs biztonságban a közössége nélkül. A maffiák hatalma egyre nagyobb. Bárkit földönfutóva tehenek pillanatok alatt.
Az állami szervezetek egyre erőtlenebbek. Az állami egészségügy, oktatás, közigazgatás egész Európában pusztul. Az államok millióknak fizetnek védelmi pénzeket. Nyugaton minenféle segélyeket, Magyarországon közmukabért fizetnek olyanoknak, akik egyébként ezt a pénzt bűnözéssel teremtenék elő. Mivel ezeknek az embereknek a száma egyre nő, az államok pénze egyre fogy, így a kiskirályok és maffiák felügyelete alá fognak kerülni ezek az emberek.
Valóban nem lesznek "nemzet" államok, de ami lesz az nem az lesz, amit sokan szeretnének.

paragic 2017.09.06. 16:33:12

@HaFr: Ismered Yuval Harari munkásságát?

Karipapa01 2017.09.06. 16:33:22

@chrisred: Az usa nem nemzetállam! A nemzetállam definiciója: "A nemzetállam olyan államot jelent, amely népessége összetétele etnikai szempontból homogén. Ez olyan esetben jön létre, amikor egy állam határai egybeesnek a többségét alkotó nemzet etnikai határaival."

GyMasa 2017.09.06. 16:33:34

@Karipapa01:
...Ez nem igaz! Az 50 amerikai tagállam egyike sem nemzetállam, mégis garantált a tulajdonjog minden tagállamban...
Igen, de az USA az nem teljesen analog az EU-val, hiszen ott pl. mindenki angolul beszel, es tulajdonkeppen egy brit gyarmat voltak.
Azalatt a parszaz ev alatt, amiota egyaltalan van tortenelmuk, teljesen mas iranyba ment ott minden, mint Europaban.
Ott nem voltak kiralyok sem.

élveteg 2017.09.06. 16:35:34

Akkor milyen államok lesznek ?

paragic 2017.09.06. 16:38:34

@élveteg: olyan államok, amelyek próbálnak loholni a technológiai feklődés után, de egyre kevesebb sikerrel.

Karipapa01 2017.09.06. 16:39:12

@GyMasa: Az usa 50 önálló állam szövetsége. A beszélt nyelvhez ennek nem sok öze van, mert vannak tagállamok, ahol a saját nyelvet beszélik. Talán annyi, hogy a törvényeket angol nyelven hozzák, de gondoskodnak róla, hogy hitelesen lefordítsák minden állam nyelvére.

GyMasa 2017.09.06. 16:41:06

@Karipapa01:
...Az EU csak egységes Európát akart létrehozni az egyszerűség kedvéért...
Hat, ez a baj...
1., Egyszeruseg alatt ugye azt erted, hogy a multiknak ne csak olcso munkaereje legyen, hanem ne kelljen pl a vamokkal sem bajlodniuk, meg ne kelljen megallni a kamionoknak ahataron.
2., Ha megnezed, az EU csak olyan dolgokra ad penzt, ami kenyelmesebbe teszi a multik itteni tevekenyseget (utak, vasut fejlesztes) illetve olyanokra amik meg kozelitoen sem segitik az orszagot a gazdasagi fuggetlenseg elereseben (diszburkolatok a foterekre)
...Ha emlékszel még rá, Románia és Horvátország Magyarország lobbizását kérte ahhoz, hogy csatlakozhasson az EU-hoz...
Igen, mert eredetileg Magyarorszag volt a legkozelebb au EU "kenyelmehez" feher, zsido-kereszteny ertekrendu, viszonylag komoly infrastrukturaval rendelkezo bekes orszag.
Aztan vegul az EU kiterjeszteset, amiert annyira lobbiztunk, szepen fel ie hasznaljak a zsarolasra, mondvan, hogy "van am meg keletebbre meg low-cost-abb allama is az EU-nak"
Ha esetleg elszallna magatol a bekepzelt magyarja, es esetleg masik sebessegbe akarna tartozni az EU-n belul...

GyMasa 2017.09.06. 16:45:46

@Karipapa01:
...Az usa 50 önálló állam szövetsége...
Akik a kezdetekkor meg tobbsegeben angolok voltak.
(tudom-tudom, a spanyol-francia-holland hoditok)
...A beszélt nyelvhez ennek nem sok öze van,...
Mar hogyne lenne!
HOl konnyebb egy nemzetallamnak kialakulnia:
- Az USA-ban, ahol mindenki angolul beszel,
- Vagy Europaban, ahol legalabb 10 kulonfele nyelvet beszelnek, es evszazadok ota utaljak, es haboruznak egymassal?
... mert vannak tagállamok, ahol a saját nyelvet beszélik. Talán annyi, hogy a törvényeket angol nyelven hozzák, de gondoskodnak róla, hogy hitelesen lefordítsák minden állam nyelvére...
Most az USA-rol beszelsz, vagy Europarol?

Conchobar 2017.09.06. 16:52:42

"Nem valószínű, hogy 2040 körül lesznek még nemzetállamok" - A posztíró valahogy elfelejtette, hogy Európán túl is van létezés. Azt is elfelejtette, hogy már régen nem Európából 'diktálják az iramot'. A posztíró mentségére szóljon, hogy rajta kívül még sokan vannak így. Európa kénytelen lesz majd valahogy reagálni a kínai és indiai nemzetállam jelentette kihívásra (tudom, igazából sokfélék a kínaiak is, meg az indiaiak is. Csakhát Kínában a lázongó ujgurok meg a tibetiek kivételével az a sokféle náció mind kínainak, egyazon nemzetbe tartozónak tartja magát)

Karipapa01 2017.09.06. 16:54:18

@GyMasa: "1., Egyszeruseg alatt ugye azt erted, hogy a multiknak ne csak olcso munkaereje legyen, hanem ne kelljen pl a vamokkal sem bajlodniuk, meg ne kelljen megallni a kamionoknak ahataron."

Hát igen! Éppen ez volt a lényeg! Az, hogy egységes Európához tartozunk, nem zárkózunk el egymástól, minek ellenőrigessük egymást? Úgy menj árt egy országhatáron, mintha az utca egyik feléről mennél át a másikra! Nem kell vám, meg útlevél, meg vízum, meg minden különösebb adminisztráció ahhoz, hogy végigjárd a kontinenst. És nem csak a "multiknak", hanem mindenkinek.
Az pedig, hogy utakat, vasútakat fejleszt? Részint tényleg szükségünk volt rá, részint azt fejleszt, amit mi kérünk. Persze vannak korlátok, mert nem kívánhatjuk, hogy az EU-ban élő és adózó emberek olyan fejlesztésekhez járuljanak hozzá, ami kizárólag a mi életszinvonalunkat emelné. Te sem veszel a szomszédodnak kissámlit.

GyMasa 2017.09.06. 17:09:07

@Karipapa01:
...És nem csak a "multiknak", hanem mindenkinek...
Kar, hogy eddig az EU tagsagunk 12 eveben tulnyomo reszt a multiknak sikerult kielvezniuk ennek az "aldasnak" az elonyeit.
Legalabbis a fo hasznoelvezoi ok voltak neki.
...Részint tényleg szükségünk volt rá, részint azt fejleszt, amit mi kérünk...
Nem, vannak a fejlesztesi programok, es azokra lehet palyazni.
Szerintem teljesen hiaba kerne az orszag, hogy finanszirozzanak mondjuk "uzleti kultura kisvallakozoknak" vagy a "KKV vezetes 1x1" tanfolyamokat.
...Persze vannak korlátok, mert nem kívánhatjuk, hogy az EU-ban élő és adózó emberek olyan fejlesztésekhez járuljanak hozzá, ami kizárólag a mi életszinvonalunkat emelné....
Akkor tenyleg alsobbrendukent tekintenek rank.
Es ezzel is megerositetted, hogy igenis az EU-nak csak az eroforrasaink kellenek, es az az erdekuk, hogy ne is fejlodjunk ebbol a poziciobol tovabb.
A felzarkoztatasnak tehat az eletszinvonal emelkedese nem resze, vagy mi?
...Te sem veszel a szomszédodnak kissámlit...
Hat, az M6-os BMW-je melle nem hiszem, hogy nagy szuksege lenne ra :-)

postumus mumus 2017.09.06. 17:27:00

@444: Azért nagy összeget ne tegyél rá öcsi. Lesz az EU-nak francia, német, olasz, spanyol tartománya, mint ahogy van jelenleg Magyarországon Jász-kiskun megye, vagy Lombardia, Lotharingia nyugaton. De olyan mint nemzetállam végképp eltűnik. Az viszont nem biztos, hogy magyar tartomány is lesz az EU-ban, ha orr bán és lökött haverjai maradnak még egy darabig. Lesz egy Albánia-szerű csökevény a Kárpát medencében, amit Magyarországnak hívnak, lepusztult infrastrukturával és debil lakosokkal.

Karipapa01 2017.09.06. 17:28:48

@GyMasa: "Kar, hogy eddig az EU tagsagunk 12 eveben tulnyomo reszt a multiknak sikerult kielvezniuk ennek az "aldasnak" az elonyeit."
Mi is kiélvezhettük volna, ha a támogatásokat nem egyes "KKV-s nyaloncok" meggazdagodására használtuk volna.
Mi az az "alsóbbrendű"??? Mert ha azt veszed, hogy valaki most már 10 éven keresztül csak a támogatást kéri és nyeli, de ezzel szemben mérhető produktumot nem nyújt, akkor lehet, hogy megalapozott a félelmed.
Különben pedig Magyarországnak csak virtuális erőforrásai vannak. Mondj olyasmit, amiben világszinvonalon jók vagyunk. Ha itt nem lennének "multik", ez az ország már régen éhen halt volna. Sem piacképes iparunk, sem mezőgazdaságunk nincs. A bányászatunk és kohászatunk már csak emlék. Ez az ország a lakóinak elméjéből és fizikai erejéből él. Az pedig eszköz nélkül mit sem ér.

postumus mumus 2017.09.06. 17:31:40

@Conchobar: "Kínában a lázongó ujgurok meg a tibetiek kivételével az a sokféle náció mind kínainak, egyazon nemzetbe tartozónak tartja magát"
No ezt most nagyon jól írtad öcsi. Ugyanez lesz a 300-400 milliós Európában is. Az a sok náció(francia, olasz, német, spanyol)európai nemzetbe tartozónak fogja tartani magát. Magyart szándékosan nem írtam, mert ez a csuti köcsög önálló, Magyarországot fog kreálni, ami a béka seggén lesz.

GyMasa 2017.09.06. 17:52:18

@Karipapa01:
...Mi is kiélvezhettük volna, ha a támogatásokat nem egyes "KKV-s nyaloncok" meggazdagodására használtuk volna...
Ki az a "mi"?
Mert ahogy en lattam az elejen a Strabag elvezte ki az autopalya epites "elonyeit".
...Mi az az "alsóbbrendű"???...
Hat, pl. MAcron-haver nyiltan "ketsebessegu"-zik, nap-nap-utan, Ausztria meg nem nacikeritest epit mint Magyarorszag, csak nagyobbacska kaput tereloszarnyakkal,
Meg azzal sem volt a nem-ketsebessegu Europanak semmi baja, hoyg az Osztrakok kivezenyeltek a hadsereget a Brenner hagohoz, hogy ne engedjek be az esetleges menekulteket, de 2015-ben a Magyar hatarra keritest epiteni, az csecsemogyilkossag volt...
...Mert ha azt veszed, hogy valaki most már 10 éven keresztül csak a támogatást kéri és nyeli, de ezzel szemben mérhető produktumot nem nyújt, akkor lehet, hogy megalapozott a félelmed...
Mar ne haragudj, de elmesz te a Csipaba...
Mi a faxom az hogy nem nyujt semmit cserebe???
Ott van kezdetnek a multiknak biztositott munkaeronk 1/4 aron!
javaslom, hogy egyszer szamolj utana, mennyit sporol egy multi csak azon, hogy az alkalmazottjainak a magyar bereket fizeti a nemet helyett.
Aztan azt szorzd fel az alkmalzootainak a szamaval, meg 12-vel evente, meg az eltelt evekkel, amiota itt uzletel.
Na, ha megvan ez az osszeg, akkor vedd ugy, hogy EZ az az osszeg, amivel Magyarorszag hozzajarul az EU-gazdagodasahoz!
(bar, ketlem, hogy kepes lennel ezt a matematikai muveletet elvegezni)
...Különben pedig Magyarországnak csak virtuális erőforrásai vannak...
Ez B+ kurvara nem mentseg arra, hogy az EU gyarmati sorban tartson minket.
Miert Luxebourgnak micsoda nagy eroforrasai vannak???
...Mondj olyasmit, amiben világszinvonalon jók vagyunk...
Peldaul, ha az onamitas olimpiai szam lenne, te mindenkeppen eselyes lennel az aranyra.
...Ha itt nem lennének "multik", ez az ország már régen éhen halt volna...
Es, ez ismet csak nem mentseg a ketsebesseges EU-ra.
Ezen felul egyaltalan nem tudhatod.
...Sem piacképes iparunk, sem mezőgazdaságunk nincs...
MAR nincs.
Ez mind megvolt meg a rendszervaltas utan is, csak aztan szepen fel lett szamolva.
Tudod, Lehel, Ganz, Ikarusz, Babolna
...A bányászatunk és kohászatunk már csak emlék...
AMinek mnem is lett volna szabad leteznie elsosorban, mert az a kommunizmus egyik vakvaganya volt. (megtenni Magyarorszagot a "vas- es acel " orszaganak, amibol csak ercunk, szenunk, meg szakertelmunk nem volt)
...Ez az ország a lakóinak elméjéből és fizikai erejéből él...
Dehat azt mondtad, hogy semmink sincs!
Akkor most mi van?
...Az pedig eszköz nélkül mit sem ér...
Toke nelkul er mit sem, es az EU azert ma is szem elott tartja, hogy ne sikeruljon gyorsan toket felhalmoznia az orszagnak, mert akkor ki tudnank torni ebbol a szar helyzetbol.
Es vegul:
Most nagyon felhuztam magam ezen a sok demagog szarsagon, amit idetoditottal nekem.
Szegyellhetned magad, ha ezt a sok propagandat mind beveszed!

chrisred 2017.09.06. 18:12:39

@Karipapa01: Az egyik definíciója. A korábbi definíciója szerint azok alkotják a nemzetet, akik az adott állam területén élnek és alávetik magukat az állam törvényeinek. Így alakult ki sokféle etnikumból a két legkorábbi nemzetállam, Franciaország és az Egyesült Államok.

Conchobar 2017.09.06. 18:23:34

@postumus mumus: " Ugyanez lesz a 300-400 milliós Európában is. Az a sok náció(francia, olasz, német, spanyol)európai nemzetbe tartozónak fogja tartani magát" - Hát persze, öcsi! A skótokat (meg az íreket és velszieket) például a fene akarja megenni, annyira szeretnének az angolokkal egy nemzetet alkotni. Amúgy a brexitelő angolok is majd össze törik magukat azért, hogy egy nemzetté váljanak németekkel és a franciákkal (persze még abban reménykedhetsz, hogyha az angolok nem is, de a franciák meg a németek egyszer majd egy nemzetté válnak). A katalánok mozgolódása is éppen a te egy nemzetté váló viziódat támasztja alá (hogy a többieket már ne is említsük). Különben nem semmi hiszékenységre vall a centrifugális Európában egy nemzetté válást benyelni

nemecsekerno_007 2017.09.06. 18:24:03

Szerintem csak akkor van esély arra amit írsz, ha a javak egyenlőbben oszlanak el a világban.

Brix 2017.09.06. 18:24:06

Éppen az ellenkezője igaz: az emberek dacolni fognak a globalizàció àrnyoldalaival, így nemzetàllamok új renenszànsza követezik. A nemzetàllamnàl nem is létezik nagyobb, az emberek közös érdekeit figyelembe vevő entitàs. Akik nem ismerik fel a nemzetàllami érdekközösség egyedüli véderejét, az el fog süllyedni, a globalizàció kàros következményeinek a mocsaràban. A nyugat-európai àllamoknak annyi. Végelàthatatlanul özönlik befelé az embertömeg, amely lerombol mindent, ami európai.

Karipapa01 2017.09.06. 18:28:36

@GyMasa:
Elolvastam többször is a hozzászólásodat, bár megmondom, hogy kissé keserves volt.

"Ott van kezdetnek a multiknak biztositott munkaeronk 1/4 aron!"
Na itt úntam meg! Annyiért adod a munkaerődet, amennyiért el tudod adni. Senki nem fog azért pluszt fizetni, mert kék a szemed. Ha nem tetszik, hogy negyed ár, hagyd ott a picsába. Egyszerű, mint a faék.

"Miert Luxebourgnak micsoda nagy eroforrasai vannak???"
Olyan, amiért az ottani vállalkozók ragaszkodnak az erőforrásaihoz! pedig senki nem kötelezi őket.

"...Sem piacképes iparunk, sem mezőgazdaságunk nincs...
MAR nincs.
Ez mind megvolt meg a rendszervaltas utan is, csak aztan szepen fel lett szamolva.
Tudod, Lehel, Ganz, Ikarusz, Babolna"
Mégis ki számolta fel? Talán Brüsszel?

"...A bányászatunk és kohászatunk már csak emlék...
AMinek mnem is lett volna szabad leteznie elsosorban, mert az a kommunizmus egyik vakvaganya volt."
Meg a gépipar. De mégis abból éltünk. Jó, nem úgy mint most, de valahogy. Csak nem a világpiacon adtuk el, hanem a KGST-ben. Kukacos szatmári zöld almáért cserébe kaptunk Riga mopedet. Ikarusz buszért Trabantot, vagy MIG21-et. Mindenki jól járt :)

"Most nagyon felhuztam magam ezen a sok demagog szarsagon, amit idetoditottal nekem."
Igyál egy kávét vagy egy Unikumot, az magyar (esetleg viszkit) és szívből remélem, hogy ez a vitánk nem megy a házassági kapcsolatod rovására!

HABONYKOMMANDÓ. 2017.09.06. 18:29:30

"Nem valószínű, hogy 2040 körül lesznek még nemzetállamok"

Legalabbis Sorosnak es a soroberenc libbantak ez legfontosabb celjuk. Ezert uszitottak rank az arabjaikat.

Bajer Zsolt 2017.09.06. 18:34:21

"Magyarországon az átmenet keservesebb lesz"

Azt garantalom, az utolso golyoig harcolni fogunk.

guvat 2017.09.06. 18:37:24

Egy államok nélküli összezagyvált Európát játszva tehet rabszolgává egy kicsi, de jól szervezett csoport. Mint annak idején a maroknyi bolsevik a szétzilált Oroszországot. Úgy tűnik most is van egy ilyen törekvés és ugyanazok finanszírozzák, akik Trockíjt is kiképezték és ellátták pénzzel...

midnightcoder2 2017.09.06. 18:38:55

@Bánegressy: 2040-re itt lesz a határ az Oroszország és Kína által dominált északi civilizáció és a brüsszeli kalifátus között. Addigra Afrika és a Közel-Kelet lakossága megduplázódik, a felesleg pedig, akiket ezek a területek már most sem igen tudnak eltartani, szépen odaköltözik. Ugyanakkor a most még magas életszínvonalat nyújtó ottani gazdaságok szépen összeomlanak, egyrészt a migrik jelentette nyomás miatt, másrészt mert nemigen tudnak versenyezni a kicsi kínaiakkal. Akik tehetik jönnek majd keletre erősítve tőkével és tudással az itteni térséget, akik meg nem, azok beállhatnak eunuchnak. Nyugat-Európa addigra elég vidám kis hely lesz: a sííták irtják majd a szunnitákat és viszont, az arabok a négereket és viszont, és mindkét csapat az őshonos polgárokat, akik áldó imádság mellett mondják el majd a mai liberósok szent neveit. Vagy nem...

chrisred 2017.09.06. 18:39:56

@Conchobar: Pont a leírtakat igazolod. A skótok például inkább tartják magukat európainak, mint britnek.

midnightcoder2 2017.09.06. 18:40:42

@Karipapa01: "Mégis ki számolta fel? Talán Brüsszel?"
Nem. A nemzetáruló szocik, és az idióta MDF.

midnightcoder2 2017.09.06. 18:41:19

@chrisred: A skótok inkább tartják magukat bárminek mint britnek.

chrisred 2017.09.06. 18:41:25

@guvat: Mert a bolsevikok nem a történelem egyik legbrutálisabb szuperállamát hozták létre?

chrisred 2017.09.06. 18:50:01

@chrisred: Ahogy a katalánok (baszkok) inkább tartják magukat bárminek, mint spanyolnak, a székelyek bárminek, mint románnak. Az európai nemzetté alakulás pont azoknak a népeknek ad lehetőséget, amik a nemzetállamok kialakulásának vesztesei voltak. Például a magyaroknak.

nemecsekerno_007 2017.09.06. 19:06:47

@HaFr: Mármint mi? A javak jobb elosztása? :)

Akkor mér' is kéne 1294 embert befogadnunk?

2017.09.06. 19:07:43

@neoteny:
hódító vilmos nem volt se frank, se francia. hanem a normandiai házból való első angol király.

Karipapa01 2017.09.06. 19:14:14

@midnightcoder2: "Mégis ki számolta fel? Talán Brüsszel?"
"Nem. A nemzetáruló szocik, és az idióta MDF."

Tehát mi, magyarok! Mi állampolgárok és a szabadon választott vezetőink. Akkor most mit akarunk felróni Brüsszelnek? Azt, hogy hagyták? Akkor az lenne a bajunk, hogy belepofáznak.
Azt, hogy nem hagyták? Akkor meg erőszakot vizuálunk.
Azt nem hagyjuk, hogy beleszóljanak a dolgainkba, de ha nem szólnak nehezményezzük?

chrisred 2017.09.06. 19:26:52

@444: Nem angol király, hanem Anglia királya, aki egyébként normann, azaz viking.

midnightcoder2 2017.09.06. 19:32:53

@Karipapa01: Ezt speciel nem hiszem hogy fel lehetne róni nekik. Brüsszel ott kúrta el, nem kicsit, de nagyon, amikor hagyta hogy az európai ipar Kínába költözzön, ahelyett hogy a keleti térségbe költözést forszírozta volna. Most pedig ott kúrják el, hogy hagyják hogy az 50-es évek idején, az akkori világban hozott megállapodások miatt elözönöljék európát a migránsok.

Flúgatlan 2017.09.06. 19:42:37

Hogy ez mekkora marhaság!

Tudom, hogy divat ezt mondani, hogy a nemzetállamok nem is olyan régiek. Ebben van is valami, a XIX. század tényleg a nemzetállamok létrejöttéről szólt errefelé.

No de azért akkor minek nevezné a szerző pl. az ószövetségi zsidóság államszerveződését? Az se nemzetállam volt? Vagy a honfoglalás utáni Magyarországot? Ahol persze sok etnikum élt, és maga a magyarság is több törzsből állt össze nemrég, de azért megvolt az egy néphez tartozás gondolata, mint államszervező erő. Másképp, mint a XIX. században, de semmiképp nem az volt, amit a szerző és a nagy internacionalista agymosás akar sugallni, hogy a nemzeti alapon történő szerveződés nem volt domináns történelmi erő a történelem jelentős részében. Az volt és az is marad.

Szóval, álmodik a nyomor, kedves Szerző. Lesznek nemzetállamok 2040-ben, mégha el is tolódnak erre-arra a hangsúlyok.

2017.09.06. 19:44:53

@neoteny:
tehát a normann nemzetségből az angolok élére állt.

ahogyan mondjuk róbert károly az anjou házból a magyarok élére állt. borsa kopasz, az akkori egyik nemzetségfő előbb támogatta a királyt. úgy lett nádor. majd ellene fordult. és ekkor debreceni dózsa (a rafain báró unokaöccse) a királyi seregek élén debrecen mellett megverte a lázadó borsa kopaszt. övé lett debrecen. és ő lett a nádor. és a fia jakab alapítja a ferences kolostort. a zárdaiskolát a reformáció idején megreformálják. és abból lesz a kollégium.

és a béndek péter féle polgári konzervativizmus az, hogy ez mind semmi. de a tesco üzleteiben a cillit bang tiszítószerekre 30% engedményt adnak szept 7-13 között. de a francia tesco üzletekben a cillit bang tisztítószereit nem adják olcsóbban. tehát ez nem tudja összekapcsolni cillit bang tisztítószerekért rajongó európai háziasszonyokat. most még nem. de majd 2040-ben esetleg igen. csak a cillit gyárból az árut magyarországon nehogy a közösségi tefu hordja ki.

2017.09.06. 19:53:03

@Flúgatlan:
szaporodási közösségek (populációk) kapnak politikai identitást. és úgy lesz a nemzet. a politikából és a nemzésből. ilyesmi ez a 19. század előtt is létezett. és vélhetően 2040 körül is lesz feltéve, hogy akkoriban nem az ufók uralkodnak majd.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.06. 19:54:04

@444:

The invading Normans and their descendants replaced the Anglo-Saxons as the ruling class of England. The nobility of England were part of a single Norman culture and many had lands on both sides of the channel. Early Norman kings of England, as Dukes of Normandy, owed homage to the King of France for their land on the continent.

en.wikipedia.org/wiki/Normans

chrisred 2017.09.06. 20:11:35

@Flúgatlan: Az ókori zsidó állam vérségi alapon szerveződött, a rendi társadalom pedig a hierarchiában elfoglalt helyzet alapján. Egyik sem területi elv szerint.

Janossz 2017.09.06. 20:16:24

@GyMasa: "Miert Luxebourgnak micsoda nagy eroforrasai vannak???"
Nem egészen úgy írják, de azért tessék:
"2002-ben az ARBED (Aciéres réunies du Burbach, Eich, Dudelange) egyesült két másik acélipari vállalkozással, az UNISOR és az ACERALIA vállalatokkal és ARCELOR létrehozták az acélipar egyik legnagyobb vállalatát, amely 2005-ben 46,7 millió tonna acélt állított elő világszerte és 32,6 milliárd dolláros bevételt könyvelt el.[16] "

Ekkora ésszel, ennyi idővel, meg grafomán hajlammal már igazán indíthattál volna egy MosóMasa blogot, a rád kíváncsiaknak.

Janossz 2017.09.06. 20:30:43

@Janossz: Még mielőtt belekötnél a "világszerte" szóba:
"A Metz iparmágnás család sorra létesítette kohóit Luxemburgban és a környező területeken, majd 1911-ben megalakult az ARBED, amely több kohó fúziójaként jött létre. A cég 1927-ben a világ hetedik legnagyobb acélgyártójává vált."

2017.09.06. 21:01:22

@chrisred:
a vérségi alapon szerveződő zsidó törzseknek voltak szállásterületeik. azok nem csak úgy keringtek mint gólyafos a levegőben, hanem létrejött egy zsidó államszervezet. a rendi hierarchiában is érvnyesült a területi elv. az egy területi hierarchia volt valójában. és abből lesz a feudális államberendezkedés. ami a modern korban az állam föderális: hálózatos. marosvásárhelyen a románok be akarják zárni a magyar iskolát, akkor a magyar állam tiltakozik. amikor a magyar állam akarja bezáratni soros amerikai demokrata pártiskoláját, akkor az amerikai demokrata párt tiltakozik. csak ugye a soros fizetési listája nem alkot se többségi nemzetséget, kisebbségi nemzetiséget, egy nemzedéket se, hanem az egy szabad piaci alapon szerveződő fizetési lista, semmi egyéb néhány hasznos idiótával (ők az anarchisták). az amerikai szövetségi állam próbálja a hatalmát kiterjeszteni magyarországra. és a magyar kormány is próbálja kiterjeszteni a hatalmát a történelmi erdélyre. és ott ugye tömegével akarnak újra hivatosan is magyarrá válni. és persze az is igaz, hogy pesten van egy csoportosulás, amelyik nem akar többé magyarok lenni. jogukban áll az állampolgárságot feladni és magukat nemzetek felettinek deklarálni. de ez egy rovarok mintára szerveződő populáció, amelyik evolúciós harcban áll a majmok bolygójával. lehet, hogy 2040-re rovarok győznek. de egyelőre a nemzetközi űrállomás is ugye nemzetközi és nem nemzetek feletti. nasa szóban az n az ugye national. vagy ugye az un szóban az n szintén nation. egyesült nemzetek.

GyMasa 2017.09.06. 21:02:00

@Karipapa01:
...Igyál egy kávét vagy egy Unikumot, az magyar (esetleg viszkit) és szívből remélem, hogy ez a vitánk nem megy a házassági kapcsolatod rovására!...
Mostanra lenyugodtam, de nem hiszem, hogy ennek sok értelme van, csak tönkreteszem itt magam.

GyMasa 2017.09.06. 21:06:30

@Karipapa01:
...Tehát mi, magyarok!...
Igen, és ők meg örömmel e is csaptak az összes kínálkozó lehetőségre.

Drednaught 2017.09.06. 21:06:34

Szerencsére ez az ország sosem fog letérdelni a liberál-bolsi, nemtelenek hazaárulásának.
A Magyar, ha végül el is pusztul, Magyarként pusztul el, nem úgy, mint a német, ami talán már nem is létezik, vagy a svéd, amelyik kiherélte önmagát és most szenved és matricákkal, meg karkötőkkel akar megelőzni nemi erőszakot...

Amúgy kívánom, hogy a fajtársaitok, az Antifa egyszer benézzen hozzánk is, hogy olyan jó németes/charlestonos káoszt csináljon.
Nem kis meglepetés fogja őket várni.
Akkor meglátnátok, hogy az zsoldos-anarchisták ellen épp a nemzeti érzelem a leghatékonyabb és leggyilkosabb ösztön.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.09.06. 21:06:35

Pont hogy csak azok maradnak fent, a libsi vilagrend megbukott.
A britek is kiléptek, ez sem téged igazol :)

Lesz a Nyugat-európai kalifátus, no-go zona, meg lesz Közép-Európa, államokkal, meg lesz Oroszország. Ukrajnát remélhetőleg felosztjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.06. 21:12:22

@444:

"a vérségi alapon szerveződő zsidó törzseknek voltak szállásterületeik. azok nem csak úgy keringtek mint gólyafos a levegőben"

Nem? Akkor nem rovarszerűen kóboroltak a sivatagban?

Ezt a megállapításodat azért elteszem, hogy kéznél legyen a jövőben.

GyMasa 2017.09.06. 21:14:15

@Janossz:
...Ekkora ésszel, ennyi idővel, meg grafomán hajlammal már igazán indíthattál volna egy MosóMasa blogot, a rád kíváncsiaknak...
Azt' mondjad mán, hogy áll a Mercedes gyár betápja?
Vagy még mindig önellátóak?
Látom még mindig fáj a dolog.
Nem baj, majd idővel elmúlik.

2017.09.06. 21:17:59

@neoteny:
ezek az angolszászok, akik rokonok a germán törzsekkel.
cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup-R1b-S21.gif
ők a kelták és úgy tűnik, hogy velük rokonok a bretonok és a normannok.
cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup-R1b-L21.png
ők az ibériaiai és vélhetően velük rokonok a gallok.
cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup-R1b-DF27.png
ezek pedig az őseurázsiai török-türk népek. és leginkább ez van jelen magyarországon és erdélyben.
cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup-R1b-Z2103.png

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.06. 21:22:02

@444:

Early Norman kings of England, as Dukes of Normandy, owed homage to the King of France for their land on the continent.

Európai téridő 2017.09.06. 21:23:33

Miért, mi a fene lesz helyette? Azt elfelejtette kispekulálni a Tisztelt Úr. Mert valahogy azért "nyelvében (is) él a nemzet". A szövetségi rendszer különböző nyelveken beszélő népek között eddig - a mi földrészünkön legalábbis - befuccsolt, igaz, ezek a neopánszláv eszme jegyében fogant utolsó próbálkozások voltak, és egyben maradásuk időszakában egészen más dolgok adták a kohéziót és nem az ilyesfajta délibábos "okosulatok". Az egynyelvű népek, nemzetek esetében a szövetségi forma a területi illetékességek és a hozzájuk kapcsolódó hatáskörök különleges minőségét képviseli,másképpen, mint a központosított államalakulatoknál. De hát "ahány ház, annyi szokás", ha működőképes, akkor nincs baj.

Janossz 2017.09.06. 21:36:56

@GyMasa: Mióta nem foglalkoznak kohászattal, hengerművel, meg öntvénykészítéssel, egész jól kijönnek 1,5 MW/ autóból, az általad közölt 4,7 helyett. Köszönik szépen.:)

2017.09.06. 21:38:49

@neoteny:
de egy ponton letelepedtek. és létrehozták a zsidó államot. és erre mondja azt a soros iskola, hogy mit számít az. és úgy egyébként az egyház is érdektelen. mert a globalizált tőkepiacbe vetett feltétlen hiten alapul a modernitás. és ez lesz az új világvallás. lehetséges, de abban lőrinc komát szentté kellene avatni, mert a bloomberg kimutatása szerint a világban ő papírjai teljesítettek a legjobban az idén. értem én, hogy mert beavatkozott az állam. de a világ működésébe úgy egyébként az egyesült államok is beavatkozik olykor-olykor. és a köznép úgy fogadja el ezeket a szupergazdagokat, hogy az amerikai média hülyíti őket, hogy ezek mennyire filantrópok és harcolnak a gonosz erőível, például orbán sátánnal. mert megírta a new york times. és ennek az ellenkezőjét írja a magyar idők. és a köznép eldöntheti, hogy melyiknek hisz inkább. és ez a demokrácia vagy micsoda.

Janossz 2017.09.06. 21:39:21

@GyMasa: "ennek sok értelme van, csak tönkreteszem itt magam. "
Látod, neked se jó. Nekünk se. Menj hát.

Janossz 2017.09.06. 21:44:44

@enpera: "Ukrajnát remélhetőleg felosztjuk"
Ja. Te meg a Putyin. Negyvenmillió szavuk lesz ellene.

2017.09.06. 21:58:30

@neoteny:
150 éven át a törökök uralták magyarország középső részét. de a kereszténységnek túl azon, hogy van nemzeteket egyesítő, de van egy az idegen elnyomókkal szemben nemzetmegtartó ereje. és ezt próbálják felszámolni egyes istentelen újpogányok, akiket a kocsmában úgy neveznek, hogy a "zsidók". de ugye ők a zsidó államiságot is felszámolnák. mert akkor majd soros alex vezeti a civileket.
si.wsj.net/public/resources/images/NY-BT388_NYGLOB_P_20120708193116.jpg
és magyarországon is ez lesz. mert amerikában is ez van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.06. 22:07:46

@444:

"de egy ponton letelepedtek. és létrehozták a zsidó államot."

Aztán egy ponton megszűnt a zsidó állam. A zsidók meg jól szétszóródtak. Aztán egy ponton újra létrejött a zsidó állam.

"értem én, hogy mert beavatkozott az állam. de a világ működésébe úgy egyébként az egyesült államok is beavatkozik olykor-olykor.

Szopatja is az USA a saját polgárait is, bőven. Hogy mást ne mondjak, a szövetségi kormány napi $10 milliárdot költ. Ami kb. napi $30/fő. És mivel kb. az amerikai adófizetők fele effektíve nem fizet szövetségi jövedelemadót (szövetségi fogyasztási adó pedig nincs), ez azt jelenti, hogy a ténylegesen szövetségi jövedelemadót fizetők átlagban napi $60 körüli adót fizetnek. Ami a progresszív adózás miatt persze nem így van (az amerikai háztartások leggazdagabb 10%-a fizeti be a szövetségi személyi jövedelemadók 45%-át), de mindenesetre mutatja, hogy az USA kormányzata sem piskóta, amikor arról szól a játék, hogy a politikusok és bürokraták lenyúlják a polgárok javait, és elköltsék arra, amire ők jónak látják, pl. az ország leghosszabb háborújának finanszírozására Afganisztánban. Mert hogy az "stratégiai fontosságú" hely. Csak nem az átlag amerikai szempontjából.

Nekem ne gyere azzal, hogy az USA milyen gonosz: szerintem minden állam gonosz, és minél nagyobb egy állam annál gonoszabb, és az USA az egyik legnagyobb (ha nem _a_ legnagyobb) állam a világon.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.06. 22:10:41

@444:

"a kereszténységnek [...] van egy az idegen elnyomókkal szemben nemzetmegtartó ereje"

Akkor is, ha az idegen elnyomó is keresztény?

Ad Dio 2017.09.06. 22:10:48

Szokásos tévedés, miszerint a nemzetállamok a 19. század termékei. Ez nem igaz. A nyelvi-nemzet(ség)i államszervezetek Európában helyenként 1000+évesek. Ezek a kulturális-nyeli-történelmi közösségek a lehető legtermészetesebb társadalmi képződmények, amik kétlem hogy 25 éves távlatban megtennék azt a szívességet, hogy eltűnnek.

Nem azon kellene lovagolni, hogy "úgyis eltűnnek", hanem hogy miképpen lehetne belőlük olyan modern formációt képezni, ami a jövendő nemzetek feletti erőforrás-igényét kezelni tudja.

Nem szembe állítani kellene, hanem szintetizálni...

magyarparaszt 2017.09.06. 22:20:53

A tanulatlan, tehetségtelen lúzer bugrisok álmodnak nemzetállamról, mert egyetlen sikerélményük, hogy magyarok. Nincsen semmi a sztyok életükben, amire büszkék lehetnének, mert a szüleik a tudás gyűlöletére nevelték őket, így hát a modern, "tudásalapú" társadalomban nincsen számurka más, csak az irigykedés utcaseprés közben. Ha érettségi alatt elvennénk a szavazati jogot azoktól, akik nemhogy az országról, de tanulatlanságuk révén önmagukkal kapcsolatban sem képesek helyes döntést hozni, szóval ha az érdemtelenek nem szavazhatnának, az orbáni, fidióta szutyok is lecsúszna a kloákán oda, ahová való: a pöcegödörbe.

Ad Dio 2017.09.06. 22:24:15

@magyarparaszt:

Szépen megaszondtad :-). Telis tele van a hsz-od szelid intellektussal és mélyen látással. Csak csodálni tudlak innen lentről a pöcegödörből :-).

$pi$ 2017.09.06. 22:30:13

"ezen a társadalomszerveződési modellen, amit könnyebben meglépnek majd Nyugaton,"

Nemzetállamok lesznek, csak nem németek meg franciák lakják őket, hanem arabok.

2017.09.06. 22:35:07

@neoteny:
abból lesz a nemzeti kereszténység. többségi nemzetségek és kisebbségi nemzetiségek (nemzeti kisebbségek) a nemzeti keresztségben.

Nagy családunkban székelyek, csángók,
Kunok palócok, hunok és jászok!
Sokféle népek, mind magyar szívvel!
Bátor erővel! Hittel, hűséggel,
Kárpát hazában!

ezt énekli a szélsőjobb. és erre jön az, hogy ez homogenizálás. mert ezek mind nem kellenek. hanem mindenki csak ember lehet. és a multikulturalitás. mert úgy mindenki egyforma. de másképp egyforma. és ettől lesz ez multikulti a libsik szerint. a coca cola és az egyforma mc donalds a multikulti. mert az egyféle a sokféle. a teljes önellentmondás.

2017.09.06. 22:38:54

@magyarparaszt:
ha jól értem, akkor ez volt a kulturált hozzászólás volt a részedről miszerint a magyarok többsége nem alkalmasak semmire se. és a pöcegödörbe valók. na most írd le ezt úgy, hogy a zsidók. az a fasizmus. és ez is. na ugye.

Karipapa01 2017.09.06. 22:58:33

Ebben az a borzalmas, hogy mi magyarok elkúrtuk a rendszerváltást és a saját hibáinkat próbáljuk rákenni az EU-ra, ők meg értetlenül néznek: gyerekek! Mi csak abban segítettünk, amit ti szerettetek volna elérni. Van szabadság? Van! Van banán, narancs, Renault, Mercedes, BMW, görög, spanyol, olasz, afrikai, távolkeleti tengerparti nyaralás? Van. El kell-e menned Bécsbe hűtőszekrényért, számítógépért és kell-e ehhez devizacsalást, protekciót igénybe venni? Nem! Dolgozhatsz-e most Németországban, Franciaországban, Togóban ötször annyiért, mint anno hivatalosan másfélannyiért, mint a Magyarországi bér? Igen! Kaptatok-e a ruszkiktól útakat, játszóteret, járdát, víztisztítót... csak úgy? Nem, mi építettünk nekik. Ők értetlenül néznek, mert csak tolják a lóvét, de nekünk annál rosszabb. Vajon mi történhetett?

2017.09.06. 23:03:23

@neoteny:
a nemek, nemzetek, a nemzetségek, nemzetiségek, nemzedékek éppen azt a célt szolgálják, hogy a nemzetek felett álló totalitárius világbirodalmi törekvéseket lebontsák. és ezeket akarják a "liberálisok" eltörölni. nincs többé férfi és nő. nincs többé magyar. nincs székely, nincs csángó. mert ezek mind sötét oldal erői. és van a "filantróp" gyuri bácsi. orbán kihasználja. és azt mondja, hogy ő a gonosz. válasszál. nesze neked.

Karipapa01 2017.09.06. 23:19:06

Gyerekek! Én 1971-1973-ig voltam sorállományú katona. Szerettem katona lenni. A leszerelés után majd minden évben behívtak, mint tartakékost egy pár hétre. 1979.ben végképp leszereltek az egészségi állapotom miatt, szerencsére a katonaorvos tévedett, hiszen még most is élek. Akkor mi Olaszország és Ausztria felől vártunk támadást, mert ott lakott az ellenség. Ma már hét végén gondolsz egyet, beülsz az autódba és egyszerűen odamész, ha akarsz. És az ott élő emberek szeretettel fogadnak. Ugyanazok az emberek, akiket annak idején le kellett volna lőjek! Na ez az EU!

Alick 2017.09.07. 00:21:05

Németek... Hitler, mint celeb óriási sikert aratott. :)

www.youtube.com/watch?v=AtW1Lq5c04E

Alick 2017.09.07. 00:31:12

A jelenlegi EU-ból igencsak hiányzik a progresszivitás. Amikor a jelenlegi kis büdös magyar etatizmust szídjuk, ugyanez a szupranacionális (ugyanakkor azért rejtetten is nacionalista) eurókrácia kezében méretben sokkal túlméretezettebb, rosszabb. A valódi szubszidiaritás jegyében a jelenlegi centralizált hatáskörök 80 %-át meg kéne szüntetni, illetve teljesen transzparenssé tenni, a döntéshozás javát pedig a nemzetinél kisebb, regionális/önkorményzati egységekre bízni.

Alick 2017.09.07. 00:44:58

A német helyzetről még annyit, hogy leginkább Merkel omlasztotta össze az európai menekültügyi együttműködés lehetőségét.

Alick 2017.09.07. 00:46:16

Ugyanakkor Svájc köszöni szépen, jól megvan az európai gittegylet nélkül is.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.07. 00:51:10

"Éhes disznó makkal álmodik.." :)

Leszenek nemzetállamok, és a libsi barmok felelőtlen hülyesége miatt a történelem megismétli önmagát, csak most nem a zsidók lesznek az áldozatok, hanem a muzulmánok, ha már a 40-es éveknél tartunk..

Novák Aircraft Ferencné 2017.09.07. 01:07:17

A szovjetek is hasonló lózungokat eregettek, mint a posztoló, oszt mégse úgy lett.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 01:34:34

@444:

"a nemek, nemzetek, a nemzetségek, nemzetiségek, nemzedékek éppen azt a célt szolgálják, hogy a nemzetek felett álló totalitárius világbirodalmi törekvéseket lebontsák."

Hogyan?

Nzoltan 2017.09.07. 04:19:26

@Karipapa01: csakhogy az unión belül nagyobb a befolyása.

Nzoltan 2017.09.07. 04:55:35

@Karipapa01: Na igen, de ha a jövök-megyekért cserébe muzulmánná kell válnom, akkor inkább maradok a seggemen.

chrisred 2017.09.07. 05:14:08

@Ad Dio: Ezek a tényezők nem voltak akkoriban államszervezési alapelvek. A magyar rendi társadalomban a magyarul beszélő és a magyar etnikumhoz tartozó többségének nem voltak politikai jogai, nem tartoztak a nemzethez. Viszont az, aki földet és nemesi címet szerzett, habár más etnikumhoz tartozott, azzal részévé vált a nemzet testének.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.09.07. 06:57:13

@Janossz: Ukrajna egy libsik által műforradalommal kialakított állam, akik a magyarokat besorozva háborúzik, közben Kárpátalján dúl a fasizmus.
Fel kell osztani, nem lehet ilyen ország.

2017.09.07. 07:38:54

@chrisred:
ne viccelj már. létezett a natio hungarica.

2017.09.07. 07:40:50

@chrisred:
nemességhez, nemzetséghez, nemzetiséghez való tartozás volt a legfőbb államszervezési elv. és ez hozza létre a nemzetet.

2017.09.07. 07:53:54

@neoteny:
úgy, hogy ezek különböző politikai identitással rendelkezhetnek. nem feltétlen ugyanazt akarják a hevesiek, mint a békésiek. magyarországon hagyományosan a nemzetségek (a megyék) osztják fel központi (országos) államhatalmat. a hatalommegosztás a country és a county párosán alapul.

és a "liberálisok" azt mondják, hogy ez már meghaladott. legyenek helyette pártok. csak "jobboldaliak" ne legyenek. mert azok nacionalisták. az ortodox kommunista baloldal is totális ideológiát hirdet. és ezek a kommunista családok a rendszerváltással kapitalistává válnak. és ebből lesz ortodox liberális "baloldal". ami azt mondja, hogy már nemek se kellenek. mert az ellentétes a "liberális" egyvilágrend eszméjével.

midnightcoder2 2017.09.07. 07:54:11

@magyarparaszt: "Ha érettségi alatt elvennénk a szavazati jogot azoktól, akik nemhogy az országról, de tanulatlanságuk révén önmagukkal kapcsolatban sem képesek helyes döntést hozni, szóval ha az érdemtelenek nem szavazhatnának, az orbáni, fidióta szutyok is lecsúszna a kloákán oda, ahová való: a pöcegödörbe."

Na igen. Nyilván helyes döntést csak az tud hozni, aki a liberósbolsikra szavaz, a többitől a szavazati jogot is el kell venni, elvégre ez így demokratikus. És igen, ezen a módon tényleg van esélye a baloldali ellenzéknek labdába rúgni. Egyszer már történt hasonló, bár a módszer picit más volt: a kékcédulás választások idején. Aztán jött a jó szocializmus ami milyen klassz irányba vitte az országot. Ja bocs, nem is. A baloldal nevű szellemi fertőzés akkor tette először taccsra az országot. Legutoljára pedig a Megyó-Fletó kormányok idején.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 07:54:13

@444:

"nemességhez, nemzetséghez, nemzetiséghez való tartozás volt a legfőbb államszervezési elv. és ez hozza létre a nemzetet."

Az internet nem felejt:

"a politikai közösségek szaporodási közösségek is egyben. a nemzetek, nemzetségek, nemzetiségek vagy a nemzedékek nemzés útján jönnek létre."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 07:59:42

@444:

"úgy, hogy ezek különböző politikai identitással rendelkezhetnek. nem feltétlen ugyanazt akarják a hevesiek, mint a békésiek. magyarországon hagyományosan a nemzetségek (a megyék) osztják fel központi (országos) államhatalmat."

Világos: ezért szedik be Mo-n az adók túlnyomó részét a megyék, így gyengén tartva a központi hatalmat. Ezért nem tudja Orbán megvásárolni a vidéki szavazatokat a Modern Városok programmal, aminek keretében milliárdokat osztogatna a városoknak. Pedig mennyire szeretné ezt tenni, de a hagyományhoz ragaszkodó nemzetségek (megyék) kicsavarják a kezéből ezt az eszközt.

2017.09.07. 08:04:52

@neoteny:
nem/nemzés --> (többségi) nemzetség/(kisebbségi) nemzetiség --> nemesség/nemzet (natio hungarica)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 08:13:05

@444:

"nemességhez, nemzetséghez, nemzetiséghez való tartozás volt a legfőbb államszervezési elv. és ez hozza létre a nemzetet."

Az internet nem felejt:

"a politikai közösségek szaporodási közösségek is egyben. a nemzetek, nemzetségek, nemzetiségek vagy a nemzedékek nemzés útján jönnek létre."

2017.09.07. 08:16:42

@neoteny:
mert most a központi államhatalom a legerősebb a multikkal szemben.

2017.09.07. 08:17:40

@neoteny:
és ebben mi az ellentmondás?

nem/nemzés --> (többségi) nemzetség/(kisebbségi) nemzetiség --> nemesség/nemzet (natio hungarica)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 08:19:56

@444:

Vagyis Mo-n már nem érvényesül a hagyományos államhatalom-felosztás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 08:20:22

@444:

"ebben mi az ellentmondás?"

"nemességhez, nemzetséghez, nemzetiséghez való tartozás volt a legfőbb államszervezési elv. és ez hozza létre a nemzetet."

Az internet nem felejt:

"a politikai közösségek szaporodási közösségek is egyben. a nemzetek, nemzetségek, nemzetiségek vagy a nemzedékek nemzés útján jönnek létre."

GyMasa 2017.09.07. 08:48:42

@Janossz:
...Mióta nem foglalkoznak kohászattal, hengerművel, meg öntvénykészítéssel, egész jól kijönnek 1,5 MW/ autóból, az általad közölt 4,7 helyett. Köszönik szépen.:)...
Szoval, ha kiveszed a legenergiaigenyesebb lepeseit az autogyartasnak az osszes felhasznalt energia kozul, akkor 1/3-a lesz a Kecskemeti Mercedes gyar energiafalhasznalasa autonkent, mint a Sindelfingeni-e?
Micsoda meglepetes!!!!
Most lesokkoltal.

GyMasa 2017.09.07. 08:50:06

@Janossz:
..."ennek sok értelme van, csak tönkreteszem itt magam. "
Látod, neked se jó. Nekünk se. Menj hát...
Mivan kiscsiko?
Ennyire zavar, hogy folyton beegeted magad?
:-D

GyMasa 2017.09.07. 08:55:11

@Ad Dio:
...Nem azon kellene lovagolni, hogy "úgyis eltűnnek", hanem hogy miképpen lehetne belőlük olyan modern formációt képezni, ami a jövendő nemzetek feletti erőforrás-igényét kezelni tudja...
Meg, mondjuk, nem artana tenni BARMIT annak erdekeben, hogy a leendo 300 millio allampolgar az legalabb akarja mar azt, hogy alapjaiban felduljak a vilagot korulotte.
Merugye egy TSZ-be is be lehet lepni az embernek onszantabol, vagy eroszakkal.
Az utobbit lattuk a kommunista rendszer alatt.
A kerdesem mar csak az, hogy ha megint nem onszantukbol fognak az emberek ebben reszt venni, akkor mennyivel lesz majd kulonb az igy kialakult Europa, mint a Szovjet tipusu kommunista diktatura?

GyMasa 2017.09.07. 08:58:03

@magyarparaszt:
Ööö, mondd csak, ez a hozzaalas, szerinted mennyiben kulonbozik az ellenzek altal a hetekben lefikazott javaslattol, ami a 8 altalanoshoz kototte volna aszavazati jogot???
Vagy, ha a liberalis ellenzek javasol valamit, ami csorbitja a deomkratikus valasztojogot, az OK, de ha nem ok, akkor mar nem OK?
Van erre egy szo.
na...
Megvan!
Kettos merce.

chrisred 2017.09.07. 08:59:31

@444: Vagyis a központi államhatalom kaszálja a legnagyobbat, ha lepaktál a multikkal.

chrisred 2017.09.07. 09:00:11

@GyMasa: A Jobbik lenne a liberális ellenzék?

chrisred 2017.09.07. 09:03:58

@444: Igen, a rendi társadalom ebben a sorrendben épült fel. A legfontosabb a társadalmi csoporthoz tartozás volt, minden mást megelőzve. Így gyakorlatilag ki lett lőve a területiség elve, ami a nemzetállam elsőszámú ismérve.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.07. 09:09:54

@magyarparaszt:

Szerintem csak az szavazhasson, aki érett demokrata.

Érett demokratasághoz pedig majd át kell menni egy teljesen független, civil, Soros által fizetett bizottság igazoló eljárásán.

Ily módon a ballibek 100 %-ot fognak tudni szerezni az új választásokon.

GyMasa 2017.09.07. 09:19:48

@chrisred:
Nem a jobbik tette ezt a javaslatot nemreg, es egyontetu felhordules lett a vege, hogy milyen nacifasiszta modon akarja megfosztani az allampolgarokat a demokratikus valasztojoguktol.
Erre jon ez:
"Ha érettségi alatt elvennénk a szavazati jogot azoktól, akik nemhogy az országról, de tanulatlanságuk révén önmagukkal kapcsolatban sem képesek helyes döntést hozni, szóval ha az érdemtelenek nem szavazhatnának, az orbáni, fidióta szutyok is lecsúszna a kloákán oda, ahová való: a pöcegödörbe."

chrisred 2017.09.07. 09:31:42

@GyMasa: Ez melyik liberális párt felvetése volt?

Ravasz Figyelmeztetés 2017.09.07. 09:33:04

Szavak ki ne fejezhetik, hogy milyen hihetetlenül ostoba ez az egész írás. A történelem túl fog lépni a meghaladott nemzetállami szerveződései modellen... Hol hallottam már efféle gondolatokat egyszer? Ja megvan, Fukuyamától, az fecsegett ilyen sületlenségeket, hogy itt a történelem vége, minden út egyenesen és mindenhol a liberális demokrácia felé vezet, aztán tudjuk mi lett belőle...
Micsoda ostobaság ez az egész. Németország multietnikus? Igen, micsoda sikertörténet. Lol. Igaz, hogy 10 év alatti korosztály 40%-a már bevándorló hátterű, igaz, hogy a bevándorlás nettó veszteséget termel az államkassza számára, mert a bevándorlók több pénzbe kerülnek a szociális rendszernek, mint amennyi hasznot hajtanak, igaz, hogy a bevándorlás és a jóléti rendszer kombinációja nem tesz mást, mint hogy bővített módon újratermel egy permanens underclass réteget, amely sem beilleszkedni, sem az ország kultúrájának és versenyképességi szintjének elsajátítására nem képes, miközben az eltartásuk minden terhe az egyre fogyatkozó őslakos népeket, így a németeket terheli, és igaz, hogy az átlagos IQ 1950 óta először csökkenésnek indult(!) 1998-tól a nyugati államokban, nyilván nem függetlenül a 3. világból megindult migrációtól és az őslakos népesség arányának csökkenésétől...

DE!
A bölcs szerző szerint szerencsére ennek mind semmi jelentősége, mert a nemzetállam megszűnt szervező erő lenni, a történelem meghaladta, mert a szerző azt mondja! Ezen gondolat mögöttes feltevése mindössze annyi, hogy mindazon fentebb említett vészjósló trendek nem léteznek, vagy ha léteznek is, nem számítanak, mert A PÉNZ FÁN TEREM, és a piaci teljesítményre képtelen, de számában és arányában rohamosan növekvő bevándorlótömeg eltartásának terhe a végtelenségig nőhet, és a csökkenő számú és arányú őslakos népek pedig a végtelenségig terhelhetők. Németek nélkül is lesz Németország, európaiak nélkül is lesz Európa! LMAO
Olyan szinten fogalmatlan és vak vagy, ember, már nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Az nyugati civilizáció célt tévesztett, hamis altruizmusból éppen a szemed láttára követ el demográfiai és kulturális öngyilkosságot, te meg a nemzetállam végéről hadoválsz sületlenséget. Ébredj már fel, ha a nemzetállamok elpusztulnak, itt kő kövön nem marad.

Haveravera 2017.09.07. 09:38:53

@Karipapa01: Leszámítva azt a a néhány apróságot (a teljesség igénye nélkül), hogy az utca egyik oldalán negyedannyi bért kapsz, mint a másik oldalán, kétszer annyi áfát fizetsz, mint a másik oldalán, más pénznemet használsz, mint a másik oldalán, más rendszámot használsz, mint a másik oldalán és nem vezetheted szabadon az idegen rendszámú autót,munkavállalóként más kedvezmények illetnek, mint a másik oldalán, az un. csatlakozási hendikepekre már ki sem térek (mg. támogatás, munkaerőpiac megnyitása, emlékszünk ugye...)

2017.09.07. 09:50:17

@chrisred:
ne viccelj már. a nemzetségeknek van szállásterülete. a nemességnek uradalmi birtoka. a feudális államrend alapja egy szigorú területi hierachia. ennek a fenntartásában segédkezik a római katolikus egyház. és ezt bontja meg a protestantizmus és a polgárosodás. és válik az államrend részben föderálissá. de annak alapja ugyanúgy a területi elv. csak már nem kizárólag az alá-fölé rendelő viszonyok uralkodnak, hanem megjelenik a mellérendelés. és a modern nemzet ebből következően hálózatos. így kapcsolhatók be a határmenti és a határon túli magyarok.

Haveravera 2017.09.07. 09:59:36

Simán el tudom képzelni, hogy nem lesznek nemzetállamok (Nyugat-Európában). Már ma is kétséges, hogy nemzetállam-e pl. Franciaország, ahol egyik francia polgár annak örül, hogy a másik francia polgárt elgázolják, megkéselik, felrobbantják, lelövik, stb. Ilyen nemzetállam nincs és ilyenre nincs is szükség. A gyarmatfagyi visszanyalt. 100 éve még az volt a gyarmati utcakép, hogy tiszta fehér ruhában, szalmakalapban, napernyő alatt sétált a fehér elit és görnyedve dolgozott rá 1000 szinesbőrű rabszolga/fő. Ma az az utcakép Londonban és Párizsban, hogy szinesbőrűek ezrei vakarják a seggüket, vagy néha megtámadnak szórakozásból fehéreket és fehér bőrű emberek izzadják ki az adót, amiből ezt a söpredéket segélyezi az állam. Meg is érdemlik. De mi, itt keleten miért ne élhetnénk továbbra is nemzetállami keretek között?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 10:04:05

@444:

"és ezt bontja meg a protestantizmus és a polgárosodás."

Ezt bontja meg? Miért nem azt írtad, hogy ezt veri szét vagy ezt forgatja fel?

GyMasa 2017.09.07. 10:10:28

@chrisred:
...liberalis ellenzek...
Sehol nem mondtam, hogy valamelyik part lett volna.

Haveravera 2017.09.07. 10:12:32

@midnightcoder2: Szerintem csak annak szabad szavazati jogot adni, aki garantálni tudja, hogy a balliberális oldalra fog szavazni. Nem kell itt baszódni a mindenféle iskolázottsági cenzusokkal.

chrisred 2017.09.07. 10:15:41

@GyMasa: Az ellenzék a kormányzó politikai erőkkel szembenálló, képviselettel rendelkező pártokat jelenti.

Haveravera 2017.09.07. 10:19:49

@Karipapa01: És valóban. Ha tényleg ennyire nagyon OK minden, akkor miért is nem tetszik nekünk az EU?

Akarta az EU, hogy NE termelőberuházásra költsük a pénz, hanem térkövezésre? Igen. Visszacsorog a lé jelentős része Németországba? Igen.
Akarja az EU, hogy a kiválogatott menekülthulladékot Magyarország tárolja? Igen.

Akkor miért nem érti az EU, hogy utáljuk az egészet?

Novák Aircraft Ferencné 2017.09.07. 10:19:55

@magyarparaszt: Ha a hülyeséged megvalósulna, akkor Nádas Péter világhírű magyar író sem szavazhatna például.

Haveravera 2017.09.07. 10:25:00

@Karipapa01: Tévedsz. Ezek NEM ugyanazok az emberek. Azok az emberek, akiket "le kellett volna lőnöd" még jelentős részben jelen voltak az utcán, amikor Hitler bevonulását tapsolták.

chrisred 2017.09.07. 10:38:47

@Haveravera: A francia nemzetállam pont ilyen körülmények között alakult ki.

GyMasa 2017.09.07. 10:40:55

@chrisred:
Mondd csak, neked aakor is kotozkodni kell, ha egy velemenyen vagyunk?
Vagy szerinted is korlatozni kellene az erettsegivel nem rendelkezo valasztopolgarok valasztojogat?

GyMasa 2017.09.07. 10:45:14

@Haveravera:
Es amugy is teljesen irrelevans ez a kijelentes a temaval kapcsolatban.

chrisred 2017.09.07. 10:47:19

@GyMasa: Először is jön a kérdés, kinek van joga a választójogot bármilyen formában korlátozni vagy feltételekhez kötni? A választójogot másoktól kapjuk?

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.07. 10:47:58

@chrisred: Volt egy lényeges különbség: mindenki kereszténnyé vált a területen akkorra. Hisz a frankok is felvették a kereszténységet az 5. sz. végén. Ráadásul sok barbár törzstől eltérően katolikusok lettek, és nem ariánusok.
A frank elit így összeolvadt a galliai római elittel, és egész Gallia segítette a frankokat további terjeszkedésükben.

chrisred 2017.09.07. 10:57:25

@a nemzet fogatlan provokátora: Azért nem olyan egyértelmű, hogy a jakobinusok mennyire tartották magukat kereszténynek. A vallásgyakorlatot mindenesetre betiltották.

2017.09.07. 11:06:15

@neoteny:
azért, mert nem a reformáció veri szét az országot. debrecenben török jános 1552 április 24-én fogadta el a város önkormányzati szabályrendeletét. 1568-ban feljegyzik, hogy török ferenc nagybirtokos (török jános öccse) tőketerebesen megállapodik szabó miklós debreceni polgárral 500 forint felvételéről. már nincs az, hogy az én bátyám volt a te földesurad. és elvesszük tőled az 500 forintot. török ferenc amúgy támogatja a reformációt. jános zsigmond megrója, mert kigúnyol egy püspököt. még a budai pasát is kihívja párbajra. mert egyrészt jó bajvívó, másrészt ő a dunántúli részek főkapitánya. de mint nagybirtokos már egy debreceni polgárral szerződik.

KayD · http://kayd.blog.hu/ 2017.09.07. 11:17:21

A legtöbb ember által alkotott csoport, köztük a nemzet is, az ősi csoportösztön terméke, ami az őskorban az egyén túlélési stratégiájának részeként alakult ki, a csoport a maga szoros kötelékeivel, szervezettségével és feladatmegosztásával nagyságrendekkel növelte a csoport tagjainak túlélését a vadonban, természetesen mindenki igyekezett saját képességei mentén a legtöbbet megtenni a csoportért, a közös jövőért, és bízhatott benne hogy betegsége, sérülése esetén a csoport tagjai nem hagyják magára. A falkavezér pedig mindig a legrátermettebb, akit képességei és a csoport iránti elhivatottsága tettek vezetővé, és emiatt is kellett bírnia a csoport minden tagjának feltétlen lojalitását (ez áll napjainkban is a sovinizmus, a vezető személyi kultuszának kialakulása mögött). Emellett működött a csoportok közötti ellenségeskedés, és versengés a szűkös erőforrásokért, a külső ellenség iránti negatív érzelmek fokozódása dehumanizáláshoz vezet, amikor már nem is tekintik az ellenséges csoport tagjait embernek, hanem férgeknek, parazitáknak, állatoknak, akiknek élete értéktelen, tehát szabadon elpusztíthatók a saját csoport túlélése érdekében (a rasszista indíttatású bűncselekmények, népirtások, polgárháborúk, etnikai tisztogatások mozgatórugója). Az ősi mechanizmus napjainkra se sokat gyengült, és alapjául szolgál az összes elnyomó rendszernek, adni kell a csoportnak egy identitást (származási, vérségi, ideológiai alapon), és ellenségképet, amely minél fenyegetőbb, annál erősebb lesz az összetartás, és a csoport élén álló falkavezérbe vetett hit és lojalitás, ezt használták ki a mindenkori diktátorok az emberek irányítására.
Idéznék Csányi Vilmostól: "Az állati csoportok minél izoláltabbak, annál ellenségesebbek egymással és feltehetően ez volt jellemző a korai emberi csoportkultúrákra is. Ezek sikeres adaptációja a populáció és a csoportok számának gyors növekedését hozta. Az evolúció egy későbbi szakaszában a nagyra nőtt csoportok már nem tudtak egymástól végleg elválni, a rendelkezésre álló szabad területek megfogyatkoztak, egyre gyakrabban fordult elő, hogy azonos nyelvet beszélő, azonos kultúrájú csoportok egymás közvetlen közelében éltek. Nem működött az idegen csoportok gyűlöletén alapuló szelekció, hiszen a csoportok jól ismerték egymást. Ebben a periódusban jelent meg az egyezkedési viselkedés, olyan csoporttevékenység, amely a csoportok közötti kapcsolatokat szabályozza. (...) Az evolúció utolsó szakaszában megindult a csoportok közötti kapcsolatok szerveződése, és a racionális megfontolások, kompromisszumok, bizonyos ideig érvényes egyezségek. Az egyezségek során minden csoport meg akarja őrizni autonómiáját, nem akarja átvenni partnere globális eszméit és nem akarja saját magát az egyezség kedvéért feláldozni, sőt még kicsi veszteséget sem visel el szívesen. Ezért jelenik meg döntően a racionalitás a csoportok egyezségeiben, persze a félrevezetés, a csalás eszközeivel együtt, amelyek a csoporton belül elképzelhetetlenek. A populáció további növekedésével az egyezkedések kulturális struktúrája ráépült a csoportkultúrákra és létrehozta azt a megapopulációt, amelyben jelenleg élünk és amelynek szabályozása a továbbélő biológiai faktorok mellett, sokszor azok ellenére, döntően kulturális mechanizmusokkal történik.”
Globalizált világban élünk, és ez szükségessé teszi a következő evolúciós lépést, a kozmopolita ember kialakulását, az ellenségek pedig nem másik csoportok, hanem a csoportokon élősködő egyes hatalmi szerveződések. Jelenleg a nacionalista vezetők nem visszavetik az embert egy alacsonyabb evolúciós csoportszervezési szintre, ami a vele járó gyűlölködéssel újabb és újabb háborúkhoz, népirtásokhoz vezet. Csányi a harmadik evolúciós lépés leírásánál elképzelhetetlennek nevezi a csalás eszközeit a csoporton belül, pedig az illiberális vezetők éppen hogy a csoporton belüli csalással, agymosó ál-nacionalista retorikával próbálják megteremteni az egységet, és létrehozni saját támogatottságukat. A nacionalisták által sokat hangoztatott bullshit, miszerint azért akarnak a libsik gyökértelen népet mert könnyebben irányítható - éppen hogy a csoportösztön által elvakított ember az aki könnyen irányítható (lásd Habony-propagandát szajkózó fideszes nyugger). Nem csak nemzetekben lehet gondolkodni, hiába szocializál erre önös érdekből a kormánypropaganda. Eleve ott az alapidentitás, a családi, rokoni kötelék, és nagyobb, átfogóbb identitásokat is fel lehet venni, pl. földlakó vagyok, ember vagyok, minden földön élő ember érdekéért dolgozom, a problémákra helyi és globális válaszokat is keresek. Emellett még lehet az ember patrióta, szeretheti, védheti és támogathatja szűkebb és tágabb közösségét, de nem vakon ösztönből, hanem erkölcsi és felelősségi alapon. Gyakorlatilag az emberiség túlélése múlik ezen, a globális környezeti problémák megoldása is csak globális összefogással lehetséges, a helyzet ehhez alkalmazkodó csoportszervezést is igényel, már amennyiben az emberiség túl akarja élni ezt az évszázadot.

screpes 2017.09.07. 11:27:15

@444:
A hálózati elv lényegét tekintve mellérendelő.
A másik, a területinek látszó elv (történetileg feudalizmus), az pedig hierarchikus. Nem a földrajziság, a területi elvek uralják, hanem a z alá-fölé rendeltség, egyszerűsítve: a tulajdon.(tehát nem az, hogy egyik gazdának van a földje, és mellette a másik, hanem, hogy kiknek nincsen, vagy rosszabb/kevesebb...).
Amikor te (vagy más) a hálózati elev spontán érvényesülésével szemben a másfélét, a nagyhagyományút preferálod, azt ezért teszed, mert valami okból kötődsz a státusz quo-hoz. de nem csupán azok tesznek így, akiknek előnyük származik belőle, hanem azok is, akik többnyire abszurd módon, ezt az előnyt, kiváltságot REMÉlik tőle... Aztán ha nem sikerül, akkor kell, és kéznél van, a bűnbakképzés. Az már csak a habhiány a tortahiányon, amikor az intézményesült hitvilágokat is eluralja ez a szisztéma.

GyMasa 2017.09.07. 11:30:07

@chrisred:
...Először is jön a kérdés, kinek van joga a választójogot bármilyen formában korlátozni vagy feltételekhez kötni? A választójogot másoktól kapjuk?...
Az en elgondolasomban, ami nem feltetlenul vag egybe akarkievel a vilagon, a valasztojog az egyetemleges, es alapvetoen megillet mindenkit.
Az elvenni elozetesen nem lehet, csak bizonyos kovetelmenyek meglete eseten, utolag, nyitvahagyva a jogorvoslat lehetoseget.
Ilyen kivetel lehet:
- Psziches alkalmatlansag, (mondjuk aki nem beszamithato jogilag es gyam van kirendelve melle, de a jogi utat itt sem zarnam le teljesen. )
- Birosagi itelettel (pl. a bunozoknek)
Nyilvan, lehet ebben is talalni kivetnivalot, de ez kizarolag az en velemenyem.

2017.09.07. 11:47:18

@screpes:
ha egy jogszabálynak nincs területi hatálya, akkor az mégis hogyan érvényesül. és azt mégis kik alkotnák? a kiválasztottak vagy az ufók?

screpes 2017.09.07. 11:54:50

@444:
Per ma a kiválasztottak alkotják, akik úgy vselkednek, mint UFO-k..

2017.09.07. 12:00:07

@KayD:
ezek szerint az izlandiak nagyon ellenségesek. mert eléggé izolált módon élnek. vagy mondjuk japán. bizonyos korokban valóban ellenséges. és mondjuk észak korea is izolált. és ellenséges. de bőven akadnak ellenpéldák is.

gyerekkoromban elég sok időt töltöttem egy olyan faluban, amelyik teljesen magyar volt. nem voltak benne cigányok. mert azok a folyó másik oldalán éltek. de a szabályozással levágtak egy kanyarulatot. és a magyar és a cigány közösség egy oldalra került. és egyesek összekeveredtek a cigányokkal. míg mások nem keveredtek össze. de ezzel nem jöttek létre alsóbb, vagy felsőbb rendű fajok. ugye a fasizmus azt állítja, hogy a keveredéssel alsóbb rendű emberek jönnek létre. a "liberalizmus" pedig azt, hogy a kevert népesség a felsőbbrendű. de az ugyanúgy fasisztoid.

kiváló példa, hogy egy lmbtq sportegyesület és ez egyenlő bánásmód hatóság követeli, hogy a mom parki uszodában az lmbtq polgárok külön sávban ússzanak. mert azt kibérelné az egyesület. ez a "liberalizmus". a mom park igazgatója elredelné, hogy a melegek és a leszbikusok külön sávban ússzanak, akkor az is ugye a fasizmus lenne. és az lmbtq sportegyesület és ez egyenlő bánásmód hatóság éppen ezt követeli.

2017.09.07. 12:01:12

@screpes:
na de kik azok akik ilyenformán diktálni akarnak a világnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 12:09:26

@444:

Nem is az országról volt szó:

"a nemzetségeknek van szállásterülete. a nemességnek uradalmi birtoka. a feudális államrend alapja egy szigorú területi hierachia. ennek a fenntartásában segédkezik a római katolikus egyház. és ezt bontja meg a protestantizmus és a polgárosodás."

Ezt bontja meg? Miért nem azt írtad, hogy ezt veri szét vagy ezt forgatja fel?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 12:15:50

@444:

"ha egy jogszabálynak nincs területi hatálya, akkor az mégis hogyan érvényesül."

Ld. a nemzetközi egyezmények esetét: az egyezményhez csatlakozó kormányzatok vállalják, hogy az egyezmény végrehajtásához szükséges törvényeket (jogszabályokat) meghozzák a saját maguk által ellenőrzött területeken.

Ilyen alapon lehet pl. büntetni a nemzetközi vizeken elkövetett kalózkodást: habár a nemzetközi vizek felett senkinek sincs területi hatálya, nemzetközi szerződés eredményeként a nemzetközi vizeken elkövetett kalózkodást nemzeti területen hozott törvénnyel (jogszabállyal) szankcionálják.

2017.09.07. 12:30:10

@neoteny:
a magyar hagyományban a belpolitika megye dolga. az országos ügyek alkotják a külpolitikát. de ez a reformációval se szűnik meg. debrecen így lesz megyejogú város. ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a megye (vidék). csak éppen egy város.

az ellenzék felforgató tevékenysége abban áll, hogy ők kitaltálnak valamit (vagy esetleg fizetetik azért, hogy képviseljenek valamit) és azt állítják, hogy az egész világon úgy kell lennie. mert ők meghaladták a többségi magyarokat, akik a pöcegödörbe valók.

debrecen se állhat fölötte az országnak. a derék petőfi így ir.

Debrecen, május 14. 1847.
Voltál-e már Debrecenben, barátom? láttad-e a pusztai várost, vagyis e városi pusztaságot? ha porba vagy sárba akarsz fúladni, csak ide jõj, itt legkönnyebben célt érhetsz; de az orrodat jól befogd, mert különben, mielõtt megfúlnál, a guta üt meg a szalonnaszagnak miatta. Mennyi szalonna, menyi hízott disznó van itt! a szellem mégis oly sovány, hogy csak úgy csörög a bordája, éppen mint az idevaló híres talyigás lovaknak. Itt, ha vesznek is könyvet, tán csak azért veszik, hogy bele szalonnát takarjanak. Az 1843–44-iki telet e kövér városban húztam ki éhezve, fázva, betegen egy szegény, de jó öreg asszonynál, az isten áldja meg. Ha õ gondomat nem viselte volna, most e levelet a más világról írnám hozzád. Olyan elhagyott kis vándorszínész fiú voltam, akire se isten, se ember nem nézett, nem ügyelt. Harmadfél évvel utóbb ugyanazon színházban, hol akkor senkitõl figyelembe nem véve játszottam kis szerepemet, harmadfél évvel utóbb, mondom, a mint beléptem a nézõk közé, minden szem rajtam függött, s a lelkesedés az égiháború hangján kiáltá: éljen Petõfi Sándor!... Talán, ha harmadszor lépek e színházba évek múlva, ismét nem vesznek észre, mint nem vettek elõször, talán nem lesz, a ki tudná, hogy itt engem egykor megéljenezett a közönség. Ilyen a hír; jön és megy. Ilyen a világ; csak azért emeli az embert hírre, hogy legyen kit felednie. S a magyar különösen szeret felejteni ... azért nem fog az õ emléke sem fönnmaradni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 12:32:41

@444:

"a magyar hagyományban a belpolitika megye dolga. az országos ügyek alkotják a külpolitikát. de ez a reformációval se szűnik meg."

Világos: ezért szedik be Mo-n az adók túlnyomó részét a megyék, így gyengén tartva a központi hatalmat. Ezért nem tudja Orbán megvásárolni a vidéki szavazatokat a Modern Városok programmal, aminek keretében milliárdokat osztogatna a városoknak. Pedig mennyire szeretné ezt tenni, de a hagyományhoz ragaszkodó nemzetségek (megyék) kicsavarják a kezéből ezt az eszközt.

2017.09.07. 12:43:18

@neoteny:
orbán nem a magyar nemzeti/nemesi tradíciókat követve kormányoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 13:04:54

@444:

Erről van szó: Orbán alatt sem érvényesül az, hogy "magyarországon hagyományosan a nemzetségek (a megyék) osztják fel központi (országos) államhatalmat". Így hát a hajadra kenheted azt, hogy jelenidőben fogalmaztad meg a hagyomány hatását: ez a hagyomány a múltban volt érvényes, a modern nemzetállami köztársaságban már nem érvényesül. És nem is úgy tűnik, hogy újra érvényesülne: az Orbánék által írt Alaptörvény nem próbál újra érvényességet szerezni _ennek_ a hagyománynak.

A te nagy problémád az, hogy egyszerre akarsz nemzeti egységet is meg önkormányzati (és/vagy megyei) függetlenséget. Az előbbihez egy erős (nagyméretű) központi hatalomra van szükség; az utóbbihoz meg egy viszonylag gyenge központi hatalomra, és az önkormányzati (és/vagy megyei) hatalom megerősödésére. Az utóbbihoz végeredményben egy szövetségi (federális) alkotmányra lenne szükség, ami felosztja a hatalomgyakorlást a központi (szövetségi) kormányzat és az önkormányzatok (és/vagy megyék között). De az ilyen alkotmány megírása trükkös: a központi kormányzat (mindenféle kormányzatra jellemző módon) arra fog törekedni, hogy minél több hatalmat ragadjon magához: és ebben előnye van, mert az általa beszedett adók mindig meg fogják haladni az egyes megyék által beszedett adókat. Így a központi kormányzat mindig vásárolhat támogatást a megyék egy csoportjától azzal, hogy azoknak a megyéknek preferenciálisan pénzt oszt a központilag beszedett adókból.

A svájciaknak egy viszonylag jól működő rendszerük van: de azt lekoppintani és magyar viszonyokra adaptálni nem lenne egyszerű dolog.

Ezekre a problémákra nincsenek megfejtéseik a kocsma népének; amikre meg vannak, azok álproblémák.

2017.09.07. 13:16:54

@neoteny:
(kis) magyarország az európai parlamentben 21 képviselői hellyel rendelkezik. ezeket a képviselőket most országos listán választják. de az unió belpolitikáját az európai parlament viszi. a magyar tradicionalizmust követve 21 megyei képviselőt kellene delegálni. és ehhez jönnek a határmenti és határon túli magyar, vagy félmagyar képviselők. nagy-magyar frakciót 64 vármegye képviseli. de abban vannak tót atyafiak. de van egy történelmi nagy-magyar frakció. és ez nem zárja ki, hogy legyen nagy-cseh-morva-szlovák frakció is. és mondjuk zsolna megye küldötte mindkettőnek tagja. érvényesül a területi elv. de nem kizárólagosan. ez az unió.

a jelenlegi koncepció ideológiai viták vannak. és egyesek kijelentik, hogy ők már meghaladták az emberiséget és senki által ki nem választva döntenek a népek felett. és ezt a toleránsnak mondott kirekesztő csoportot most kulturálisan kinyírják. ehhez kell orbán.

2017.09.07. 13:26:30

@neoteny:
de ez elég egyszerű dolog. az önkormányzatok belügyi, a kormányzat külügyi kérdésekben dönt. a kormány belügyi kérdésekben ajánlásokat tehet. de erről az önkormányzatok döntenek. és megfordítva az önkormányzatok is javaslatokat tehetnek a külpolitikában. de utóbbiról a kormány dönt.

chrisred 2017.09.07. 13:33:31

@444: Ez valamilyen föderatív rendszer, ahol a belső területi egységek is autonómiával rendelkeznek?

2017.09.07. 13:48:01

@neoteny:
a magyar országgyűlés delegációs terme
https://www.google.com/maps/@47.506863,19.046609,3a,75y,2.05h,109.87t/data=!3m5!1e1!3m3!1sVkm7X56RWrkvDcV3vN00vA!2e0!3e5
alkalmas arra, hogy fogadja a 64 vármmegye képviselőit összehívja. és ott meghallgatják zsolnai nagykerület (žilinský kraj) többségi szlovák képviselőjét feltéve, hogy a meghívást egy kisebbségi magyar kíséretében elfogadja. mivel ők is nagy-magyarroszág (uhorsko) részei. és a delegációs teremben egyeztetnek úgy, hogy a küldöttek fele magyar, a másik fele nem magyar. és ilyenkor a balliberálisok azt mondják, hogy ezt nem lehet. mert ez nagy-magyarországosdi a fasizmus. de ez leginkább a svájcihoz hasonló nemzeti keresztény államrendet jelentene.

Ad Dio 2017.09.07. 13:57:40

@chrisred:

Francokat :-).

A parasztnak épp úgy megvoltak a jogai mint a nemesnek, csak persze mások voltak ezek a jogok. Ahogy a nemességen belül is mások voltak, a papságéi is más volt, a polgáré is más volt. A korona kötötte össze ezt a közösséget. A korona pedig egy kulturális, nyelvi közösséghez tartozott.

chrisred 2017.09.07. 14:19:41

@Ad Dio: A polgárságnak és a jobbágyságnak nem voltak politikai jogai, nem is tartoztak a nemzet testéhez. A Szent Korona országai (Magyarország, Horvátország, Lodoméria, Ráma, Szerbia, Dalmácia, Kunország) között semmiféle nyelvi vagy etnikai közösség nem volt, ugyanúgy perszonálunió volt, mint ma az Egyesült Királyság.

Ad Dio 2017.09.07. 14:34:27

@chrisred:

Az országot Magyarországnak hívták és nem a Szent Korona Országának. A királyság szervező kultúrája, nyelve a magyar volt.

A nemzethez tartozás pedig nem azonos a politikai jogokkal. Ennyi erővel az általános választójog előtt egyetlen ország sem lett volna nemzetállam, holott...

A MODERN nemzetállam egyenes ági következménye a középkori államoknak. Nem azonosak minden szempontból, bár ennyi erővel a 20.sz. közepi nemzetállam sem azonos a 19. század végivel. A magyar, de azon kívül még egy sereg más nemzetállam közvetlen előde már megtalálható a középkori Európa térképén. Ezért a magam részéről továbbra is erősen vitatom, hogy 25 év múlva szép csendben kimúlnak ezek az évezredes természetes képződmények. Ezt elhiszem, hogy egy csomó szempontból baromira kényelmes lenne ha ez így történne, de nem fog. Így ahelyett, hogy letagadjuk a létezésüket is lassan, szembe kellene nézni a TÉNNYEL, hogy VANNAK és LESZNEK is. Azon kellene inkább agyalni, hogy miképpen kellene kinézniük és működniük ahhoz, hogy egy modern világban működjenek.

BobAlice 2017.09.07. 14:42:30

@Ad Dio:

A királyság nyelve nem a magyar, hanem a latin volt.

A perszonálúnió minden országának saját nemessége volt, saját szervező kultúrával.

chrisred 2017.09.07. 14:52:31

@Ad Dio: Pedig de. A nemzetállam logikája teremtette meg a jogok és kötelezettségnek azt a rendszerét, amit ma ismerünk: általános választójog, közteherviselés, hadkötelezettség, közoktatás stb.

2017.09.07. 15:03:43

@BobAlice:
miféle szlovák nemesség volt a történelmi magyarországon? felvidéki polgárság volt. az kétségtelen. a mai szlovákiának magyar identitással rendelkező nemessége volt. még akkor is ha ezt a tótok próbálják eltagadni. kik voltak a szlovák nemesek?

erdélyben nagy számban élt a román parasztság és szász városoknak jelentős önállóságuk volt. erdély pedig nagyrészt autonóm tartományként működött. de erdély nemessége nagyrészt magyar identitású volt. kik voltak az erdélyi román nemesek?

perszonálunió legfeljebb horvátországgal volt. magyarország és horvátország határai ki voltak jelölve. de horvátország lényegében egy meghódított és önállóságot koronabirtok volt. ami a kiegyezés után társországgá vált.

Ad Dio 2017.09.07. 19:12:57

@BobAlice:

Az írásbeliség nyelve egész Európában a latin volt, de ettől még az egyes országok nyelve nem ez volt.

Nem a "perszonálunió" teremtette meg ezeket az országokat, hanem az akkori vezetési kultúrának a királyság felelt meg a legjobban.

Teljesen mesterséges szemlélet a középkori királyságokat valami egészen eltérő valaminek látni az azokból szervesen következő formációktól.

Ad Dio 2017.09.07. 19:22:38

@chrisred:

Egyrészt te az előbb nem ezt állítottad. Az imént még az volt a mondás, hogy akinek nincs politikai joga, az nem tartozik a nemzethez. Márpedig a nemzetállamok korában jó sokáig nem volt általános választójog. A nemzetállamok már régen álltak, amikor eljött ennek az ideje.

Épp erre a jelenségre szeretnék rámutatni: a dolgok folyamat jellegűek. A nemzetállam egy szerves folyamat, aminek egyes jellegzetességei már a középkorban is léteztek, míg mások alig pár évtizedesek. A nemzetállam egy szívós, természetes társadalmi képződmény. Aligha hiszem, hogy okos dolog olyan elméleteket gyártani, hogy 25 év múlva egyszer csak hipp-hopp eltűnnek mintha éppenséggel nem ezer éves múltjuk lenne. Sokkal inkább azon kellene gondolkodni, hogy miképpen alakulhatnak át olyan formációkká, amik a mai kor igényeinek jobban megfelelnek.

A politikai globalizáció (új birodalmak létrejötte) a szememben egy nagyon káros folyamat. A demokrácia csak relatíve kis közösségekben működik, márpedig a demokrácia az egyetlen hatható önvédelmi forma bármiféle elnyomással szemben.

chrisred 2017.09.07. 19:39:56

@Ad Dio: Semmit nem állítottam korábban a választójogról, te hoztad fel témának. És egyben a bizonyítandóval bizonyítasz, azt állítod, hogy az általános választójog nem kötődik a nemzetállamok kialakulásához, mert szerinted korábban is voltak nemzetállamok. Ezzel szemben azt állítom, a nemzetállam és az általános választójog ugyanúgy a polgári jogegyenlőség kialakulásának az eredménye.

Ad Dio 2017.09.07. 19:51:47

@chrisred:

"A polgárságnak és a jobbágyságnak nem voltak politikai jogai, nem is tartoztak a nemzet testéhez"

2017.09.07. 20:23:36

@chrisred:
a nemzetté válás nem 18. századi találmány. a nemzet a politikai identitással rendelkező szaporodási közösség. azt lehet mondani, hogy előtte nem volt nacionalizmus. mert nem volt ilyen szó. ezek szerint heteroszexualitás se volt. mert olyan szó se volt. de ettől még a nemzet létezett. és mindenki beletartozott a nemesség által. csak nem voltak egyenlő politikai jogok. ahogyan ma sincsenek. és vélhetően sose lesznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 21:03:49

@444:

"a nemzet a politikai identitással rendelkező szaporodási közösség."

Melyik nemzet tagja volt Hódító Vilmos, Normandia hercege 1066 Karácsony napján, amikor megkoronázták az angol koronával?

1) normann
2) frank
3) francia
4) angol

Válaszod kiválasztásánál kérlek vedd figyelembe, hogy

- Vilmos Normandia hercege maradt megkoronázása után is
- Normandia hercegei hűbéresei voltak a frankok királyának
- a frankok királya három generációval később már a franciák királyának is szólíttatta magát, a negyedig generációtól kezdve pedig csak a franciák királyának szólíttatta magát
- Vilmos és normann lovagjai (akiket a meghódított angolok uraivá tett meg Vilmos) minden valószínűség szerint elsősorban Régi Normann és Anglo-Normann nyelvet beszéltek, ami nyomai a mai napig megtalálható az angolszász jogi nyelvezetben ( en.wikipedia.org/wiki/Law_French )

Ad Dio 2017.09.07. 21:37:41

@neoteny:

Ezzel az érveléssel valójában bármelyik random történelmi személlyel kapcsolatban fel lehet állítani ilyen látszólagos dilemmát. De a dilemma csak látszólagos: meg kell kérdezni Vilit, hogy melyikhez érzi magát leginkább tartozónak és már meg is van az adekvát válasz.

A sarkítás ritkán vezet eredményre - itt sem. A nemzet nem egy modern ügy, bár az évszázadok alatt alapos változáson ment át, egyre jobban tisztázódtak a határai, fogalma.

2017.09.07. 21:39:17

@neoteny:
hódító vilmos az első normann házból való angol király. eredendően normann volt, de később anglivá vált. vagy azzá is. a nemességhez tartozik közéleti szerepjáték. zrínyi miklós magyar hadvezér, nikolaus zrinksi néven horvát bán. josip jelačić horvát bán. de nem tartotta magát magyarnak. zrínyi miklós költő viszont igen, és a dédapja 1556-os hőstetteit magyarul megénekelte egy verses eposzban 1566 versszakban. petőfi magyarnak tartotta magát, noha az apja nem. de ő mégis csak és megénekelte, hogy "fut bécs felé jellasics a gyáva, seregének seregünk nyomába'".

2017.09.07. 21:40:56

1566-os hőstetteit

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 21:42:26

@Ad Dio:

"A sarkítás ritkán vezet eredményre - itt sem."

Örülök, hogy egyetértesz velem abban, hogy az a kisarkított állítás, miszerint "a nemzet a politikai identitással rendelkező szaporodási közösség", nem vezet eredményre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 21:48:40

@444:

"hódító vilmos az első normann házból való angol király."

Igen, igen, de melyik politikai identitással rendelkező szaporodási közösségnek volt tagja?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 21:53:24

@Ad Dio:

"meg kell kérdezni Vilit"

Arra volt példa, hogy egy halott pápát a vádlottak székébe ültettek, tárgyalást folytattak az ügyében és bűnösnek találták -- de vallomást még belőle sem tudtak kiszedni.

en.wikipedia.org/wiki/Cadaver_Synod

2017.09.07. 22:05:52

@neoteny:
eredendően a normanné. aztán az anglivá (is) vált.

Ad Dio 2017.09.07. 22:11:37

@neoteny:

Nos, akkor a bécsi kör szellemében: kérdezzünk olyat, amire lehet megalapozott, jó választ adni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 22:12:32

@444:

És a frankok (négy generációval később a franciák) királyának hűbérese lenni már smafu? Az nem politikai identitás? A normannok meg ugye olyan vikingek voltak, akik szaporodási közösséget alkottak a Nyugat-francia III Károly király alattvalóival.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 22:14:12

@Ad Dio:

Én maradok a szókratészi metódusnál.

Ad Dio 2017.09.07. 22:18:07

@neoteny:

Vajon Szókratész ugyan úgy kérdezett volna akkor is, ha módjában áll megismerni a bécsi kör gondolatait? :-) ez persze költői kérdés csupán :-D.

Ad Dio 2017.09.07. 22:18:18

@neoteny:

Vajon Szókratész ugyan úgy kérdezett volna akkor is, ha módjában áll megismerni a bécsi kör gondolatait? :-) ez persze költői kérdés csupán :-D.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 22:21:22

@Ad Dio:

A hatékonyságát látva megjött a kedved a szókratészi metódus használatához? ;-)

2017.09.07. 22:22:57

@neoteny:
erre hoztam példának zrínyieket, akik magyarok és horvátok is voltak. de jelačić nem volt magyar.

volt balhé abból, hogy a tóth gabi énekesnő felvette a totova művésznevet, vagy valami effélét, aminek semmi köze nem volt a tótokhoz, csak ezt ő viccesnek gondolta. aztán egyes felvidéki magyarok felháborodtak, hogy ezt már azért mégse kellene. mert az ott élő nőkre a szlovák nyelvtörvény és amennyire tudom maga a szlovák nyelv kényszeríti az ová névutó használatát. de tóth gabi ha csehszlovákul énekel, akkor lehet akár szlovák táncdalénkesnő is. ahogyan peter srámek péter nevű vágsellyei szlovák elénekelt egy zámbó jimmy dalt a tv2 tehetségkutatóján. és ez valamiért a közönségnek tetszett. és azóta magyarul (is) énekel. a magyar nacionalizmus nem ortodox. ha srámek péter magyar akar lenni, akkor legyen magyar feltéve, hogy nem azt hirdeti, hogy a magyarok semmire se alkalmas pöcegödörbe való népség.

2017.09.07. 22:26:22

@neoteny:
bocskai a szultán vazallusa volt (mert az így nem támadta meg erdélyt amelyiknek fejedelme volt), de bocskai ettől még nem volt oszmántörök.

Ad Dio 2017.09.07. 22:34:28

@neoteny:

A szókratészi módszerhez egy Szókratész színvonalú gondolkodó kell. Én sehol nem vagyok hozzá képest, úgyhogy maradok szerényebben :-).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 22:36:11

@444:

"erre hoztam példának zrínyieket, akik magyarok és horvátok is voltak."

Akkor hát a Zrínyiek kettős politikai identitással rendelkeztek.

"de jelačić nem volt magyar."

Mert ő horvát függetlenségi harcos volt, aki meg akarta szabadítani nemzetét a magyar igától.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.07. 22:41:14

@Ad Dio:

"A szókratészi módszerhez egy Szókratész színvonalú gondolkodó kell."

Igen, a Newton-módszerhez meg egy Newton színvonalú gondolkodó kell.

2017.09.07. 23:37:10

@neoteny:
jelačić horvát nemzeti hős, mert meg akarta szabadítani a horvát nemzetet a magyar igától úgy, hogy a császárral kiegyezett. zrínyi magyar és horvát hős. mert meg akarta szabadítani a magyar és a horvát nemzetet a török igától. bocskai magyar nemzeti hős, mert meg akarta szabadítani a magyar nemzetet a török és a német igától. úgy, hogy a törökökkel előzetesen kiegyezett, stb.

béndek péter azt mondja, hogy ez a függetlenségi nacionalizmus az alapprobléma. mert ez a nemzetieskedő, férfiaskodó, arcoskodás hátráltatja a modernizációt és a polgári fejlődést. és ezért a legjobb lenne egy európai egyesült államok. az összes nemzetet, nemzetséget, nemzetiséget kussba vágni. na de ezek után mégis kik döntsenek a civilizáció sorsa felől? választott modern kori nemesek kellenek a megyék élére. és azokat küldjük az uniós parlamentbe. és abben lehetnek kétnyelvű képviselők. például a szomszédos bihar/bihor megye küldötte. de még akár békés/bichis megye ispánja is lehet egy kicsit román. és erre az ortodox román nacionalisták úgy képzelhetik, hogy a körösvidék/crisana felszabadult a magyar rabiga alól. és akkor így mindenki örülhet egy kicsit. vagy legalábbis az összes nacionalista politikus elmondhatja, hogy történelmi győzelmet aratott. viszont így a közhatalom trükkös módon felosztásra kerül. ez egy politikai konstrukció.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.08. 02:34:43

@444:

"ez a függetlenségi nacionalizmus az alapprobléma. mert ez a nemzetieskedő, férfiaskodó, arcoskodás hátráltatja a modernizációt és a polgári fejlődést."

Inkább a sérelmi nacionalizmus az alapprobléma, mert arra (nemzeti) választ a _csak_ függetlenségi nacionalizmus.

Ha az alapvetés az, hogy az okos és szorgalmas magyarok azért nem olyan gazdagok mint amilyen mértékű gazdagságra ezek a jó tulajdonságaik méltóvá tennék őket, mert a gazdag(abb) nyugatiak szopatják, kizsákmányolják és elnyomják őket, akkor a függetlenségi nacionalizmus mint válasz, mint "megoldás" a magyarok gazdasági helyzetének problémájára csak ennek a helyzetnek a konzerválódásának irányába hathat. Akkor a függetlenségi nacionalizmus olyan "gyógymód", mint a vércsapolás: eresszünk ki a vérünkből valamennyit, mert attól majd jobban leszünk. Mégsem lettünk jobban? Mert nem elég vért eresztettünk ki: eresszünk ki még egy adagot, akkor majd csak javul az állapotunk. Vagyis a vércsapolás hatékonyságába vetett _hit_ a páciens állapotának romlásához vezet.

Te azt mondod, hogy ez az egész vita a vércsapolás hatékonyságáról egy irracionális hitvita: a vércsapolás hatékonyságát nem lehet eldönteni filiozofikusan (racionálisan érvelve a vércsapolás hatékonysága mellett vagy ellen). Te azt mondod, hogy győzzön az egyik hit. És mivel "a nép" (feltételezett) többsége a vércsapolás hatékonyságában hisz, ezért a demokráciaminimum azt követeli, hogy a vércsapolás legyen a nemzeti stratégia. Azok, akik a vércsapolás hatékonytalanságát hirdetik, takarodjanak a magyarok földjéről: csak azok igazi magyarok, akik a magyarok mellé állnak és ezt kimutatják azzal, hogy ők maguk is rendszeresen csapoltatják a vérüket. Amikor a vércsapolás hatékonytalanságát hirdető hazaárulók politikailag meg lettek ölve, akkor lehet majd értelmes a közbeszéd; akkor lehet majd érdemben értekezni a vércsapolás módszertanáról, pl. hogy mekkora tűt helyes alkalmazni a vércsapoláshoz, milyen színűnek kell lennie a műanyagcsőnek, amivel a vércsapolást csinálja az ember, hogy mekkora kell legyen a cső átmérője, hogy lamináris legyen a vér folyása, ne turbulens, és egyéb fontos technikai részletekről. Amikről most lehetetlen közérdekű beszélgetéseket folytatni, mert ezeket most szétverik az istentelen vércsapolás-ellenesek, akik verik a seggüket a földhöz, hogy a vércsapolás hatékonytalan, sőt káros.

Véget kell vetni ennek a parttalan vitának: a kocsma népe meg a vidékiek többsége a vércsapolás hatékonyságában hisz, és bármilyen kísérlet arra, hogy őket kitérítsék ebből a hitükből csak a főhatalom megragadására és bitorlására történő hegemonisztikus és totalitáriánus kísérlet. Ezért választotta meg Orbánt a nép: hogy a vércsapolás hatékonytalanságában hívőket kiűzze a magyarok országából. Ezért van az, hogy az Orbán-rezsim lophat, csalhat, rabolhat és akár vissza is hozhatja a _ius primae noctis_ hagyományát: mert addig, amíg a magyar nemzet ellen forduló egyetlen, a vércsapolás hatékonyságát tagadó hazaáruló is él az országban, csak felforgatni fognak. Szétverni próbálják a vércsapolás hatékonyságában hívők nemzeti egységét.

2017.09.08. 09:32:45

@neoteny:
ilyen alapon mészáros koma miért ne szoríthatná ki a lángossütőt. egy ügyes üzletember. az idén az ő részvényei emelkedtek a világban a legnagyobbat. és erre lehet mondani, hogy informális kapcsolata van a hatalommal. miért másoknak nincsen sehol a világban? ha a létező kapitalizmus logikáját elfogadod, akkor mészáros koma egy gazdasági zseni, kulturális értelemben egy szent. hiszen ilyen csoda vagyonosodást az idén senki, vagy alig valaki produkált a világban.

valaki megcsinálja a paypal-t. nyilván azon nem csak kis összegű fizetések folynak. a lakosság arra használja. vagy a kisvállalatok. hanem mivel ez a szolgáltatás centralizálja és virtualizálja a bankrendszert ezért alkalmas pénzmosásra, mindenféle alvilági pénzügyletre. az egyesült államokban nyilván azt mondják, hogy ezt engedjük meg a világban. használjuk ki a médiafölényt. erősítsük a marketinget. mert ezt ők ezt kihasználják. és mondjuk ebből lesz egy dollár milliárdos. és marsutazást tervez. de ha lenne a földön igazság (persze nincs), akkor azt kellene mondani, hogy mindenkinek a pénzéből tervezi. ahogyan van hálózati protokoll elektronikus levelezésre. miért nincs mikrofizetésre. és ez esetben a nyereség eloszlana a világban. de ez csak azon múlik, hogy néhány nagyvállalat és az egyesült államok mit mondanak. csak ezt mondjuk nem látja át sanyi. hanem csak érzi, hogy elon musk is egy szélhámos. és ez ugye nem túl jó európában ahol a piac szanaszét töredezett. leszámítva a németeket. mert ők a legerősebb gazdaságként maguk alá próbálják rendelni az egész eurogazdaságot. nekik se volt érdekük az egységes belső piac. ezért támogatja merkel az alkoholista junckert. aki helyben is korrupt politikus volt. és felfelé buktatták. barrosso, aki a goldmann sachs igazgatója lett. vagy magyarok korábbi bírálója reding asszony, aki európai biztosként a kártyajóslásban hitt. vagy a védelmi biztos, aki a 88-ben lépett be az olasz kommunista párt ifjúsági szervezetébe. és kiválasztják azért, hogy fogadják be a szegény kis muszlimokat. mert a pénzhatalom leginkább egy kevert népesség felett képes uralkodni. és ezt amerikában átmenetileg meg is csinálják. amíg meg nem indul a gettósodás. és ki nem alakulnak az új etnikai határok. mert akkor ott is rájönnek az emberek, hogy hoppá, kívülről, felülről irányítanak bennünket a "tudjukkik". és jönnek a drábikok. és sajnos ha nyilván nincs is mindenben igazuk, de vélhetően van igazságuk. van egy ilyen látszat, amit nem cáfol semmi. hanem csak hitelteleníteni lehet őket azzal, hogy idióta, fasiszta, kripli, kretének. csurka leírta hogyan működik az írószövetség. csak ő azt mondta, hogy az istentelen zsidók összetartanak. egymás könyveit adják ki huszonvalahány nyelven. mert akkora a hálózatuk. és ez felszámolja a magyar irodalmat és a népi tradíciót. de ebben igaza volt. csak persze ő aztán minden gonoszságot a zsidókba látott bele. amiben nyilván nem volt igaza. de ugyanígy nincs igaza azoknak se, akik minden gonoszságot orbán bandájába látnak bele. ebben a mezőnyben orbán volt az egyetlen, amelyik rájött, hogy meg kell csinálni a zsidó jobboldalt. rajta kívül még putyin csinálta meg. persze lehet, hogy az ukrán válság után az oroszok is segítettek neki. és akkor megint ott tart magyarország, hogy kiszolgáltatottá válik. csak most már keleti irányba. de ez részben abból fakad, hogy vannak hozzád hasonló magyargyűlölők, hazaárulók döntéshozói pozíciókban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.08. 10:43:36

@444:

"ilyen alapon mészáros koma miért ne szoríthatná ki a lángossütőt."

Milyen alapon?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.08. 10:45:27

@444:

"miért másoknak nincsen sehol a világban?"

Az, hogy rablók mindenütt vannak a világban, legitimálja az egy partikuláris helyen működő rabló létét?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.08. 10:51:25

@444:

"ha a létező kapitalizmus logikáját elfogadod"

Amely létező kapitalizmus az államhatalmak és egyes gazdasági szereplők összefonódását jelenti. Még csak azt sem lehet mondani, hogy csak óriásvállalatokról van szó: az USA-ban épp' most folyik egy szövetségi szenátor korrupciós pere, akinek egy -- többek között -- orvosi berendezéseket gyártó cége is van. A barát összvagyona valószínűleg néhány 10 millió dollár: ami nem megvetendő, de nem is egy interkontinentális tőzsdecápáról van szó, mint pl. Soros Györgyről, a magyarok személyes Antikrisztusáról.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.08. 11:03:09

@neoteny:

"egy szövetségi szenátor korrupciós pere, akinek egy -- többek között -- orvosi berendezéseket gyártó cége is van."

Helyesen: egy szövetségi szenátor korrupciós pere, akinek van egy cimbije, akinek egy -- többek között -- orvosi berendezéseket gyártó cége is van.

Alick 2017.09.08. 19:35:25

Kérdés, hogy 2040 körül lesz-e még egységes EU...

vajdasagi 2017.09.09. 22:48:33

@444: Én most utólag olvastam el ezt az egész kusza beszélgetésfolyamot.

A számodra röviden azt ajánlanám, hogy legyél minél jobb informatikus. Aztán kelj versenyre a külföldi informatikusokkal. Keress sok pénzt a tudásoddal.

Ezzel többet segítesz a Hazának, mint az ilyen hozzászólásokkal. És magadnak is azzal segítesz :-)

vajdasagi 2017.09.09. 22:49:58

@neoteny: A vércsapolásos eszmefuttatásod maga a tökély. Köszönöm szépen. Én ezzel gazdagodtam a mai napon. Mindenki másnak is ajánlom, hogy olvassa el.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.09. 23:13:23

@vajdasagi:

Örülök, hogy hasznosnak (és szórakoztatónak) találtad.

vajdasagi 2017.09.09. 23:57:21

@neoteny: Tudod, mérnökként nem tudok ilyen jókat írni. És nem is dolgom.
De a vércsapolásos példád annyira tökéletes, hogy szinte irigylem Tőled. Teljesen fedi a lényeget, és nincs egy gyenge pontja sem.

nevetőharmadik 2017.09.10. 09:18:44

@neoteny: Én is elmentem, kiváló példa :)

Astalavista 2017.09.10. 09:47:56

@neoteny: a példád butaság, mert vannak betegségek, amikre a vércsapolás gyógymód, és vannak betegségek, amikre nem.
Eleve elvetni a vércsapolást, csak mert nem fér bele a "hitedbe", na ez a bunkóság netovábbja.

"In the absence of other treatments, bloodletting actually is beneficial in some circumstances, including hemochromatosis, the fluid overload of heart failure, and possibly simply to reduce blood pressure. In other cases, such as those involving agitation, the reduction in blood pressure might appear beneficial due to the sedative effects."

en.wikipedia.org/wiki/Bloodletting

A poszthoz csak annyit tennék hozzá, hogy az igazi próféták 100+ évre jósolnak, csak az amatőrök merészkednek a közeljövőbe.
Van itt egy cikk, amiben 1 faszi meg 1 csajszi épp az ellenkező trendet látja a nemzetállamokkal kapcsolatban.

www.huffingtonpost.com/thomas-gammeltofthansen/denmark-refugee-europe_b_9574538.html

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.10. 09:51:02

@Astalavista:

"Eleve elvetni a vércsapolást"

Mit is írtam?

Te [unionista] azt mondod, hogy ez az egész vita a vércsapolás hatékonyságáról egy irracionális hitvita: a vércsapolás hatékonyságát nem lehet eldönteni filozofikusan (racionálisan érvelve a vércsapolás hatékonysága mellett vagy ellen).

Astalavista 2017.09.10. 11:59:04

@neoteny: nem, te ezt is írtad:

"Akkor a függetlenségi nacionalizmus olyan "gyógymód", mint a vércsapolás: eresszünk ki a vérünkből valamennyit, mert attól majd jobban leszünk. Mégsem lettünk jobban? Mert nem elég vért eresztettünk ki: eresszünk ki még egy adagot, akkor majd csak javul az állapotunk. Vagyis a vércsapolás hatékonyságába vetett _hit_ a páciens állapotának romlásához vezet."

Ez volt a te példád. Ami nem helytálló szerintem, mert a gyógymód nem föltétlenül vezet a páciens állapotának romlásához, amint azt te sugallod.

Astalavista 2017.09.10. 12:01:59

@Astalavista: továbbá azt mondod: "Te azt mondod, hogy győzzön az egyik hit." Nos, az egyik "hit" nem hit, hanem az a valóság, a másik a "hit", amely szerint a vércsapolás _sosem_ megoldás. Mert csak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.10. 12:22:16

@Astalavista:

"mert a gyógymód nem föltétlenül vezet a páciens állapotának romlásához"

A hit lényege épp' az, hogy nem veszi figyelembe a páciens állapotának változását; a vércsapolást írja elő anélkül, hogy azt korrelálná a vércsapolás kimenetelével.

"Nos, az egyik "hit" nem hit, hanem az a valóság, a másik a "hit", amely szerint a vércsapolás _sosem_ megoldás."

Épp' fordítva: a vércsapolás hatékonyságába vetett hit arról szól, hogy a vércsapolás _mindig_ megoldás -- és ezért nem hajlandó racionális vita tárgyává tenni annak hatékonyságát.

Astalavista 2017.09.10. 18:14:45

@neoteny: Nem, mert bár mindkét hit _hit_, az egyiknek van kézzelfogható, empirikus eredménye is, vagyis olyan hit ez, amit a tények is alátámasztanak. És nem mondja, hogy _mindig_ megoldás, csak ebben a specifikus, 21. századi politikai-társadalmi konjunktúrában, ezt a _mindig_-et csak te konfabulálod mellé, mert érzed, hogy enélkül az eredeti állításod nem állja meg a helyét. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.10. 20:35:02

@Astalavista:

"Nos, az egyik "hit" nem hit"

"bár mindkét hit _hit_"

2017.09.11. 07:54:56

@neoteny:
ez elég egyszerű megint. ha a termelékenység lenne az elsődleges, akkor a munkavállaló az alapbér mellé teljesítménybért kapna. így működne a legtöbb termelő vállalat. de nem így működik. mert a cél a munkaerő költségek csökkentése és nem arányossá tétele. és inkább megfizetnek újságírókat, vállalati tanácsadókat, akik azt mondják, hogy a magyar meló a hibás. nem csavaroz annyit és olyan gyorsan, mint a precíz német. rendben van. kapja az alapján a bérét a magyar és a német. hja, azt már nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 08:12:51

@444:

"ez elég egyszerű megint."

A kocsma egyszerű népének minden egyszerű: azért vannak megfejtéseik szakmányba. Ugyan nem mennek azokkal a megfejtésekkel sokra, de viszont lehet egymás vállát veregetni, hogy nekik mennyi józan paraszti eszük van.

2017.09.11. 09:24:00

@neoteny:
béndek péter és a liberálisok azt mondják, hogy a magyarországban audi gyárban alacsony a termelékenység. a németországi audi gyárban magasabb. és ezek okozzák a különbséget a munkabérekben. (ha azt mondaná, hogy a tőkejövedelmek ezért oszlanak el egyenlőtlenül, akkor az rendben lenne. de ők azt mondják, hogy ezért van óriási különbség munkabérekben.) rendben van. mérjük meg a munkások termelékenységét. fizessen az audi az alapbér mellett teljesítménybért. és ez legyen egységes minden audi gyárban. mindent tesco üzletben a forgalommal arányos részesedést kapjon az árufeltöltő és a pénztáros. és németországban ugyanannyit, mint magyarországon. munkások bére teljesítmény elv szerint kerül kiosztásra, akkor az a teljesítménybér. de ilyen a legtöbb vállalatnál nincs. és különösen azokban az ágazatokban nincs, ahol ezt a legkönnyebben mérni lehetne.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 09:27:41

@444:

"mérjük meg a munkások termelékenységét."

Aztán amikor a TEVA megméri Zolika termelékenységét, akkor Zolika -- meg te -- elkezd kattogni.

Hamis vagy mint a harmincforintos.

Astalavista 2017.09.11. 09:42:06

@neoteny: amint mondtam, az embereknek mind2 hit, de az egyik hitnek van köze a valósághoz, a másiknak nincs.

Én hiszek a vércsapolásban. Ha éppen túl sok vas van a véremben, rajtam ez a hit segíteni fog.
Te nem hiszel a vércsapolásban, bár ugyanaz a betegséged, te ráolvasással próbálkozol.
Egyikünknek jobbak az esélyei.
Bár mindketten hiszünk, a valóság egyikünkkel szembejön.

2017.09.11. 11:24:56

@neoteny:
a teva sem úgy köt szerződést, hogy van valamennyi alapbér. a munkabért nagyobb részét teljesítményhez köti. és ugyanannyit fizet minden országban. a "liberálisok" azt mondják, hogy így működik a piac. a teva legalább megmondja, hogy ők a legolcsóbb pakisztánihoz mérik a fizetést. és zolika munkahelye és munkabére jelentős részben azon múlik, hogy a helyi kormány, önkormányzat mit kényszerít ki tőlük. tehát ez részben a hatalommal való egyezkedés eredménye. ezért zolika olyan pártra szavaz, amelyik azt ígéri, hogy őt mint belföldi munkavállalót védi meg. és ezért van a fidesznek és a jobbiknak jelentős számú szavazója. a liberálisok vagy a pkp azt ígéri, hogy a külföldi munkaadóknak lesznek többlet jogai és akkor majd többet is fizetnek. miért fizetnének?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 12:17:07

@Astalavista:

"Én hiszek a vércsapolásban."

Ez meg is látszik rajtad.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 12:18:41

@444:

"miért fizetnének?"

Miért fizetnek egyáltalán bármennyit is?

Astalavista 2017.09.11. 14:33:30

@neoteny: jobb, mintha a ráolvasással égetném magam. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 14:34:40

@Astalavista:

Szép a bizonyítványod, magyarázd még egy kicsit. ;-)

Astalavista 2017.09.11. 18:51:12

@neoteny: nevertheless...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.11. 19:22:51

@Astalavista:

"Nos, az egyik "hit" nem hit"

"bár mindkét hit _hit_"

screpes 2017.09.11. 22:01:50

@Astalavista:
Ad Dio kommenttárs írta itt egy korábbi poszt kapcsán, hogy jó a hit, és van másik is, (akkor az is jó kell hogy legyen) ...de a baj akkor van, amikor a hit tudásnak képzeli magát..
Bizony...
És, vajon melyik hit fogja elébb tudásnak képzelni magát?
Az, amelyik odazárkózhat a hatalom mellé (vagy fordítva: a hatalom kezdi használni eszközeként ezeket a hiteket - hívőket.
Ebben a fejleményben döntővé válik a kommunikációban elfoglalat helyzet (szerep) hiszen az a nyerő a közlésekben, akinek még médiája is van hozzá: felsokszorozhatja önnön tévedését...
Na ez az, amiból sokan nem kérnénk.. De van itt is, aki pártolja ezt a mechanizmust: a 444 nevű kommentelő.

2017.09.11. 22:44:39

@screpes:
a liberalizmus is tudásnak képzeli magát.

2017.09.11. 22:47:44

@screpes:
az ortodox liberális dogmarendszer ugyanúgy hit, mint a keresztény konzervativizmus.

2017.09.11. 23:11:15

csak ezeket ezeket felülírja a nacionalizmus, nemzeti radikalizmus. és kérdés, hogy melyik hit győzedelmeskedik. erről folyik egy nagyrészt értelmetlen vita. zsidózással, cigányozással, buzizással egybekötve. magyarkodással és magyargyűlölettel vegyítve. nem tudok olyan kérdésről, amiről konstruktív viták folytak volna a magyar közéletben. a fővárosban van két társaság (mindkét oldalon állnak zsidók és nem zsidók). ők egy emberöltő óta képtelenek az értelmes párbeszédre. ha a kiegyezés nem lehetséges, akkor az egyiknek távoznia kell a főhatalomból.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 01:13:50

@444:

"ők egy emberöltő óta képtelenek az értelmes párbeszédre. ha a kiegyezés nem lehetséges, akkor az egyiknek távoznia kell a főhatalomból."

Ezek a te dogmatikus hittételeid.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 01:58:54

@444:

"mérjük meg a munkások termelékenységét. fizessen az audi az alapbér mellett teljesítménybért. és ez legyen egységes minden audi gyárban. mindent tesco üzletben a forgalommal arányos részesedést kapjon az árufeltöltő és a pénztáros. és németországban ugyanannyit, mint magyarországon. munkások bére teljesítmény elv szerint kerül kiosztásra, akkor az a teljesítménybér."

Költözz el Fehéroroszországba: ott van szükség a hozzád hasonló "reálértelmiségiekre", hogy ne gyártsanak 20,000 eladhatatlan zetort.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 02:02:40

@444:

Ha Zolikát teljesítményén alul fizeti meg a TEVA, akkor Zolika menjen át dolgozni a Richterbe. Ott majd megfizetik teljesítménye szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 02:06:55

@444:

"magyargyűlölet"

Vagy a cigánykodó magyarok gyűlölete.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 04:37:19

@444:

"csak ezeket ezeket felülírja a nacionalizmus, nemzeti radikalizmus."

Ezért vannak jól megfizetve Matolcsyék meg Vona Gábor. Ezért sikeres üzletemberek Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Garancsi István meg a többiek. A kocsma népének egy szava sem lehet.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.09.12. 06:57:28

Aranyos amikor a liberális gazemberek minden normális, nem liberálist lekocsmanépéznek :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 07:13:19

@enpera:

Te a Csőcselék blog írója vagy: te már csak tudod, ki a normális.

2017.09.12. 09:50:24

@neoteny:
vagy debrecen megyei jogú város a debreceni egyetem és a debreceni szakképzési centrum segítségével (ezeket ugye zolika adójából finanszíroznak) létrehozza a debreceni gyógyszergyárat. zolika egy induló kht. keretei között egy közkereseti társaságban maszekolhat. és a készterméket andika értékesíti a herbária üzletben. úgy, hogy az alapanyagot megtermelik a városkörnyéki földeken. ezzel csak az a probléma, hogy ez nem jó a multiknak, és nem jó pártoknak. de a pártokat zolika le tudja váltani. a multikat pedig a nemzeti radikalizmus válthatja le. és ezért beszavaznak a jobboldalra, szélsőjobboldalra. az antiszemitizmus errefelé azzal szorul a háttérbe, hogy a debreceni zsidók hazafias módon a kárpát-medencei összefogást erősítik. a cél, hogy a zsidó hitközségek hozzanak létre egy kárpát-medencei hálózatot.

Debrecen, 2017. szept. 11.
Hiánypótló a kezdeményezés
A Kárpát-medencei zsidóság történelmét bemutató emlékközpontra adakoztak. Jótékonysági vacsoraest volt az emlékközpont javára.

Két évvel ezelőtt vetődött fel először a gondolata annak, hogy a kárpát-medencei zsidóság múltját bemutató emlékközpontot kellene létrehozni Debrecenben. "Akkor is kinyilatkoztattuk, hogy a város támogatja az elképzelést, hiszen a debreceni zsidóság a város leginkább védendő értékei közé tartozik. Debrecenben tartozunk annyival zsidó honfitársainknak, hogy a mai fiatalokkal, a 21. század embereivel is megismertetjük azt a történetet, ami nekik jutott" - fogalmazott a jótékonysági vacsoraesten dr. Papp László polgármester. Takács Szabolcs európai ügyekért felelős állammtitkár hiánypótlónak nevezte a kezdeményezést, melyet az állam is maximálisan támogat. Horovitz Tamás elnök emlékeztetett arra, hogy három éve kezdődött az a program, ami a Pásti utcai zsinagógát multifunkcionálissá tette és egyben megosztotta hallgatóságával abbéli meggyőződését, hogy együttműködve, együtt gondolkodva az emlékközpont is megvalósulhat a városban.

debrecenben úgy tűnik, hogy valamiféle kiegyezés történt. budapesten megy a balhé.

==T== 2017.09.12. 09:54:43

Lesznek nemzetállamok.

lehet, hogy ehhez vérnek kell folynia, de lesznek.

screpes 2017.09.12. 09:57:21

@enpera: @444:
Ritka eset, amikor ilyen jól látszik a hülyeség (a tiéd):
a kocsma népe kifejezés a legdühödtebb antilib figura toposza itt, évek óta... Tőle vettük át, miközben persze, vitatkozunk vele: miért hiszi ŐŐŐ, hogy az a többségi, aki vidékies, ittas, büntetett, durva és tanulatlan, de nála mégis véleményformáló/mértékadó, Mert NEKI magyarabbnak tűnik, a genetikai vélelmek mezején....

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 10:05:27

@444:

"vagy debrecen megyei jogú város a debreceni egyetem és a debreceni szakképzési centrum segítségével (ezeket ugye zolika adójából finanszíroznak) létrehozza a debreceni gyógyszergyárat."

Amelyik többet fog fizetni Zolikának kevesebb munkáért, mint amennyit a TEVában tol.

"zolika egy induló kht. keretei között egy közkereseti társaságban maszekolhat."

No de ha Zolika összemaszekolja magának a hasznot, akkor miből lesz jó fizetése a Debrecen megyei jogú város vezetése által a Debreceni Gyógyszergyárba delegált menedzsmentnek? Hát a Debreceni Egyetem részéről segítőknek? Meg a Debreceni Szakképzési Centrum oktatóinak? Az ő termelékenységük hogyan lesz mérve, különösen Zolikáéhoz képest? Vagy ők is összemaszekolják maguknak a betevő kalácsra valót?

2017.09.12. 10:20:12

@neoteny:
tulajdonképpen ezért vannak megválasztva és ebből következően vannak jól megfizetve. szijjártó péter bejelent.

Debrecen, 2017. szept. 12.
Repülőgép alkatrészgyártó jön
A Diehl Aerosystems mérnöki központot hoz létre 2,7 milliárd forint értékű fejlesztéssel.

A világ egyik legismertebb repülőgép-alkatrészgyártó vállalata hozza létre Debrecenben - jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László polgármester és Reiner von Borstel, a Diehl Aerosystems vezérigazgatója. A több kontinensen is jelenlévő Diehl Aerosystems 2020-ig több, mint 150 új munkatársat tervez felvenni debreceni központjába, elsősorban a vállalat fejlesztési munkáját támogatva. Papp László kiemelte: a fejlesztés mérföldkő a város gazdasága mellett a Debreceni Egyetem és a helyi mérnökképzés számára is, hiszen magasan kvalifikált mérnököknek nyújt karrierlehetőséget.

erre mondom azt, hogy ezeket vegyesvállalati formában kellene létrehozni. esetlegesen a város is tegyen be 2,7 milliárd forintot. és a debreceni gépgyárban létrejön a dad -- debrecen aerosystems division. partnersében az üblingeni gyáregységgel. ami az airbus és a thales csoport tagja. ha erre a német azt mondja, hogy nehogy már ti is itt repülőgép alkatrészt reszeljetek, akkor menjenek a picsába. mert ez esetben a magyaroknak egy alárendelő szerepet szánnak. ha nem, akkor jöjjenek.

erre azt mondod, hogy 10 ezer forintot el kellene venni minden debrecenitől. de esetleg van aki betenni 100 ezer, vagy 1 millió forintot a repülőalkatrész gyártásba. ezt 2020 közepéig be lehet tenni napi 10 forintjával is. és így a kocsma népe is beszállhat a bizniszbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 10:29:39

@444:

"tulajdonképpen ezért vannak megválasztva és ebből következően vannak jól megfizetve."

Igen, azért vannak jól megfizetve, mert arra is megválasztották őket, hogy határozzák meg a saját fizetésüket.

"erre mondom azt, hogy ezeket vegyesvállalati formában kellene létrehozni. [...] ha erre a német azt mondja, hogy nehogy már ti is itt repülőgép alkatrészt reszeljetek, akkor menjenek a picsába."

Csak épp' az összes politikusnál magömlést okoz az, hogy elbüszkélkedhetnek azzal a választók előtt, hogy az ő áldásos tevékenységük következtében "munkahelyek teremtődtek" Debrecenben (ráadásul magas[abb] hozzáadott értékű munkahelyek, mivel fejlesztőmérnökök dolgoznak majd ott). Így hát mondhatsz te -- és a kocsma népe -- bármit, ha az általatok megválasztott politikusok mást mondanak.

2017.09.12. 10:37:30

@neoteny:
2107. szept. 11.
Debrecent nyolcezer elsőéves választotta
Ünnepi szenátusi ülésen tettek esküt az első éves egyetemisták a Főnix csarnokban. Elhangzott, hogy az egyetem 14 kara több, mint 350 akkreditált szakon képez hallgatókat a most kezdődő tanévben. A világ több, mint 100 országából érkeznek ide a tanulni vágyó fiatalok.

a világ minden tájáról érkező tanulni vágyó fiatalok fizetnek. erre az a liberális válasz, hogy fizessen mindenki. erre azt mondom, hogy 21 éves korig csökkenő normatívát biztosítson az állam vagy debrecen szabad városa. és ebben a félállami oktatási rendszerben fizesd meg a debreceni egyetem, a debreceni szakképzési centrum (vagy a többi konkurens intézmény) elméleti és gyakorlati szakoktatóit. persze ennek az ára az, hogy felnőtté válva személyi jövedelem adót vagy társasági adót kell fizetni. de arról részben lehet rendelkezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 10:41:26

@444:

"erre azt mondom"

Mondhatsz te -- és a kocsma népe -- bármit, ha az általatok megválasztott politikusok mást mondanak.

2017.09.12. 10:51:02

@neoteny:
szijjártó péter tegnap a saint martin szigetén tartózkodó 9 magyar állampolgárt menekített ki a hurrikán elől. értem persze, hogy ez biztosítótársaság is kimenthette volna őket. mondjuk azért, mert az jó reklám. a saint martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárok vélhetően olyan nagyon nem szűkölködnek. kimenthették volna magukat is. de szijjártó péter délelőtt megmentette 9 magyar ember életét, délután alapított egy 150 magyar embert foglalkoztató repülőgép alkatrész gyárat. így működik a politika. ezt korlátozni kellene valamelyest. de aligha lehet teljesen kizárni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 10:57:02

@444:

"de szijjártó péter délelőtt megmentette 9 magyar ember életét, délután alapított egy 150 magyar embert foglalkoztató repülőgép alkatrész gyárat."

Helyesen: Szíjjártó Péter eladta azt a narratívát, hogy délelőtt megmentette 9 magyar ember életét, délután alapított egy 150 magyar embert foglalkoztató repülőgép alkatrész gyárat a kocsma népének.

2017.09.12. 11:33:30

@neoteny:
eladott egy narratívát. és ezt megveszik tőle a nézőgyerekek a szavazataikkal. és azt is, hogy kovács zoltán kommunikációs államtitkár reagált a manhattani kényelemből szerkesztett "limuzinliberális" new york times kormányt bíráló cikkére.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 11:49:00

@444:

Valóban: szó sincs semmiféle nacionalizmusról meg nemzeti radikalizmusról, hanem birodalomépítés történik az éppen hatalmon lévő rezsim részéről. Te meg a kocsma népe fantáziálgathattok amiről akartok: nem ti döntitek el, hogy mit kaptok a tőletek beszedett adóitokért. Mondhatod te, hogy vegyesvállalatok kellenek; nem lesznek, vagy csak olyan esetekben lesznek, amikor azok inkább szolgálják a politikusok és cimbijeik érdekeit. Te azt mondod, hogy a politikusokat le lehet váltani -- pedig nem: _valakiket_ mindig meg kell választani. A személyek változhatnak, de a pióca -- a mindenkori kormányzat -- mindig végzi a társadalom vérének szívását.

2017.09.12. 17:50:16

@neoteny:
na de nem mindegy, hogy a működő vagyont a népesség 20%-a vagy 80%-a tulajdonolja. ha szinte minden családnak van valamilyen helyi gazdasági érdekeltsége és az államhatalom megosztott, akkor az önkormányzati képviselők leginkább csak felügyelőtanácsosi szerepkört látnak el a részvénytársaságok felett. ami alkalmas arra, hogy viszonylag kevés munkával elég sok pénzt keressenek. ami a kocsma népének a vágyálma. ha így vesszük, akkor a politikusok ez esetben is meglopják őket. rendezett közigazgatás keretében a tulajdonossá válással indul polgárosodás. de egy megszállt területen ehhez előzetesen függetlenségi nacionalizmusnak kell végig söpörnie.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.12. 19:42:48

@444:

"ha szinte minden családnak van valamilyen helyi gazdasági érdekeltsége "

... akkor is az számít, hogy mit csinál a család a helyi gazdasági érdekeltségéből származó jövedelemmel. Ha a 80%-uk elfogyasztja azt, a 20%-uk pedig (esetleg részben) befekteti azt (további érdekeltségekre tesz szert helyben vagy másutt), akkor a működő vagyon birtoklásának mértéke efelé a 20% felé fog eltolódni. Ők gyorsabban fognak gazdagodni, mint a 80%.

2017.09.13. 09:41:26

@neoteny:
a cél az, hogy a munkavállalói résztulajdon mellett létrejöjjön a kis, közép és nagypolgári réteg. csak ugye a német repülőgép-alkatrészgyártó alaphelyzetben nem akarja, hogy ehhez társuljon egy magyar. hanem azt mondja, hogy add fel a szuverenitást. és ő pedig 150 magasan képzett mérnöknek biztosít munkát. ha az alacsonyan képzett munkások nem tulajdonosok, akkor nem érdekeltek abban, hogy működjön az üzlet. ha a befektetések nem a kölcsönösségen alapulnak, hanem kizárólag a szuverenitásvesztést célozzák, akkor nem lesznek tartósak. a vegyesvállalat egy köztes megoldás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 09:50:38

@444:

"ha az alacsonyan képzett munkások nem tulajdonosok, akkor nem érdekeltek abban, hogy működjön az üzlet."

Miért nem?

2017.09.13. 14:28:27

@neoteny:
ha a tesco árufeltöltő vagy pénztáros bérének egy része a forgalommal arányos, akkor abban érdekelt, hogy minél többet vásároljanak. ha nem, akkor abban, hogy minél kevesebben. persze ha nem vásárolnak elég sokan, akkor nem kell annyi pénztáros. de nincs közvetlen érdekeltsége abban, hogy az üzlet jól működjön. mert ez esetben többet kell dolgoznia. több árut kell rakodni, vagy húzgálnia a pulton. és ha nincs teljesítménybér, akkor ebben ellenérdekelt.

szellemi munka esetén lehet mondani, hogy ez nincs így. van olyan rendszergazda ismerősöm, aki azt mondja, hogy van két szkript, amit időnként lefuttat. az egyik a hibagyártó és a másik hibajavító. mert azt mondja, hogy a rendszer nélküle is nagyon jól működne. a termelést nem akasztja meg. de néha csinál egy kis galibát a könyvelésben. ilyenkor a főnök és a főkönyvelő összeülnek. egyeztetnek. és kiadják neki, hogy keresse meg az eltérések okát. és ő megtalálja. nem abban érdekelt, hogy jól működjön az üzlet. hanem csak abban, hogy működjön valahogy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 14:40:56

@444:

"ha nem, akkor abban, hogy minél kevesebben. persze ha nem vásárolnak elég sokan, akkor nem kell annyi pénztáros. de nincs közvetlen érdekeltsége abban, hogy az üzlet jól működjön."

Csak az, hogy legyen munkája; hiszen ha ez nem állna az érdekében, akkor felmondana.

"nem abban érdekelt, hogy jól működjön az üzlet."

Csak annyira, hogy legyen munkája; hiszen ha ez nem állna az érdekében, akkor felmondana.

2017.09.13. 16:28:48

@neoteny:
így van. ez esetben az alkalmazott érdeke csak az, hogy legyen munkája. és semmi egyéb. abban már közvetlen nem érdekelt, hogy az üzlet igazán jól működjön.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 16:38:02

@444:

Abban érdekelt, hogy annyira jól működjön az üzlet, hogy neki legyen munkája. Mivel ha nem lenne annyira érdekelt, akkor felmondana. És mivel azt, hogy elég jól működik-e az üzlet a tulajdonos (vagy az azáltal felbérelt menedzser) dönti el, az alkalmazottnak az az érdeke, hogy a tulajdonos által megállapított mértékben jól működjön az üzlet.

Zolikát annyira kell érdekelje az, hogy milyen jól működik a TEVA, hogy épp' ne rúgják ki. De azt, hogy mikor működik a TEVA elég rosszul ahhoz, hogy Zolikát kirúgják, nem Zolika dönti el, hanem a TEVA-beli főnökei.

Zolika csak akkor tulajdoníthat érdektelenséget a TEVA sikere iránt, ha bármikor készen áll arra, hogy kirúgják. De ha arra bármikor készen áll, akkor az azt jelenti, hogy bármikor képes szert tenni egy olyan vagy jobb munkahelyre, mint amilyen a TEVA a számára; akkor viszont nincs oka annak, hogy a TEVÁnál dolgozzon. A TEVA a legjobb munkahely Zolika számára; ennek megfelelően korlátozva van abban, hogy mennyire lehet érdektelen a TEVA sikerében.

2017.09.13. 17:10:03

@neoteny:
a kocsmában elég gyakran elhangzik ez a mondat. "megmondtam nekik, hogy ennyi pénzért, ennyi jár". azért, mert nincs valódi teljesítménybérezés. a melós nem érdekelt abban, hogy jobban működjön, mert azzal neki lenne több munkája. és ugyanannyi lenne a bére. és ha később mellé még egy munkást felvesznek, akkor őt később könnyebben kirúgják. ha nincs teljesítménybér, akkor a melós nem érdekelt a teljesítmény növekedésében.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.09.13. 21:00:09

@444:

"ha nincs teljesítménybér, akkor a melós nem érdekelt a teljesítmény növekedésében."

Ha meg teljesítménybér van, akkor azért nyíg, hogy túl magas a norma, és állandóan emelik azt.

Zolikát annyira kell érdekelje az, hogy milyen jól működik a TEVA, hogy épp' ne rúgják ki. De azt, hogy mikor működik a TEVA elég rosszul ahhoz, hogy Zolikát kirúgják, nem Zolika dönti el, hanem a TEVA-beli főnökei.

Zolika csak akkor tulajdoníthat érdektelenséget a TEVA sikere iránt, ha bármikor készen áll arra, hogy kirúgják. De ha arra bármikor készen áll, akkor az azt jelenti, hogy bármikor képes szert tenni egy olyan vagy jobb munkahelyre, mint amilyen a TEVA a számára; akkor viszont nincs oka annak, hogy a TEVÁnál dolgozzon. A TEVA a legjobb munkahely Zolika számára; ennek megfelelően korlátozva van abban, hogy mennyire lehet érdektelen a TEVA sikerében.
süti beállítások módosítása