1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.08.20. 12:03 HaFr

Mindenki érdeke a Momentum erősödése

Jó ez a "cselekvés körei" dolog, remélhetőleg megmozgat minél több embert. A Momentumot lehet bírálni -- én is teszem néha, és hogy most se hagyjam ki, az elnök például kínosan nem tud beszélni --, de ne felejtsük el, mit nyújtott eddig a többi ellenzéki párt (a 2010-es, 2014-es népszerűségi adatokkal összevetve a mait), semmit, és ne legyünk gyávák elképzelni, mit fog itt a Fidesz tenni 2018 után, ha nem lesz a mainál hatékonyabb ellenzéke. A Momentumot nagy bizalommal ajándékozta meg az ellenzéki sajtó, de ez is jobb, mint Kálmán Olga vendégserege az utóbbi tíz évben.

A Momentum egyetlen racionális útja megpróbálni növekedni, hiszen körbetekintve a sokszor leszerepelt, impotens baloldali térfélen, ugyan kit kéne megajándékozni azzal a bizalommal, hogy az ember hozzájuk kösse a szekerét? Mivel lenne indokolható, hogy egy új párt belépjen egy olyan közegbe, amelynek ismeretlen és kiismerhetetlen hullámzása egy pillanat alatt tönkretehet egy frissen ácsolt dereglyét (hogy már a második járműves hasonlattal éljek -- többel nem fogok).

Semmi sem garantálható a Momentummal kapcsolatban, sem a látható vezetősége, sem annak láthatatlan támogatói kapcsolatai, sem a narratíva hiánya nem töltenek el túlzott bizalommal, de ez a bizalom legalább feltételesen ott van még. Szerintem sokan vagyunk ezzel így. Meglátjuk aztán, hogy a Momentum is legfeljebb egy második LMP lesz-e, vagy az sem, de aki most fenekedik rájuk azon az alapon, hogy a kedvenc mikropártja kerülhet veszélybe miattuk, az döntse már el, mit akar. A kedvenc mikropártját, vagy az ország megmentését a 2018-as katasztrófától. Aki meg az "összegfogást" félti, hát... az beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3912764380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.20. 21:33:05

@neoteny:
nem is úgy értettem, h az ország politikai értelemben lenne kisgizda
ha létezne ez a párt, mögé állítható tömeg az egyébként leginkább nekik lenne, lett volna, de itt a tömeg szájtáti csodaváró
nincsenek igazán az érdekekből fakadó politikai preferenciái
még talán igazán érdekeik sincsenek
felkelés(reggel), munka, TV(internet) lefekvés ??? bevásárlás hétvégén, zaba, döglés (berúgás)

hogy a kisgazdák( és hű béreseik(nem hűbéreseik)) mennyire nem politikai erő, azt pont az mutatja egyébként, hogy a (zsíros támogatással járó) földeket nem épp' a kisgazdák szerezték meg és egy szavuk sem nagyon volt ahhoz, hogy többségükben kimaradtak az osztásból.
azóta sincs és nem is lesz
momentum biztos nem
fidesz még egy darabig

legeslegujabbkor 2017.08.20. 21:33:07

@neoteny:
Ne felejtsd el, hogy térkőburkolásban is világszínvonalúak

nevetőharmadik 2017.08.20. 21:38:36

@neoteny: Rezsicsöki + migráncsveszély. MKKP-lájt (ingyensör + örök élet).

2017.08.20. 22:01:21

@zipe moha:
egyetértek

sőt, hosszútávon, mintha a főnök lehetséges titkos célja és politikájának egy valószínű eredménye lenne a momentum belső támogatottságának bővülése

ez nem zavarja azt, hogy vidéken ez az ország tartósan fidsze(kisgizda)

zipe moha 2017.08.20. 22:17:26

@Bánegressy:

"Mivel a 10 millióból 6 millió érdek nélküli lett.."...no és persze KÉPVISELET NÉLKÜLI is..."bár a belerángatási kísérletek folyamatosak.."

az a hatalom ami nem tud lefizetni, szebben mondva megszervezni két millió embert egy tíz milliós országban...a többiéből ÉS a hatalom által szerzettből...az elbukik..lásd mszp...sebaj van még egy esély a fidesz....azután , ha az is elbukik a rendszer kénytelen lesz önvédelmi üzemóda váltani...hadi kapitalizmusra...ebből mi magyarok számos ízelítőt kaptunk a történelem során, rengeteg a levezethető tapasztalat....s mindezt azért mert a hazugság buboréka nem bírta ki a következő nemzetközi trendfordulóig sem...ekkora ütemben égetni az erkölcs, a bizalom, a hit,az összetartozás társadalmat eredményező értékeit ...nem csoda...nincs itt már látni való...:))

Szalay Miklós 2017.08.20. 23:05:23

Ameddig a baloldal nem egyesül 1-2 pártban, semmi esélye - és hogy ezt nem teszik meg, az azt mutatja, hogy van nekik fontosabb a kormányváltásnál. Sajnos mostanra a Momentum se néz ki többnek vagy jobbnak, mint az összes többi eddigi.

No és persze:

egyvilag.hu

Forever.

Egyallampolgar 2017.08.20. 23:07:52

Nekem alapvetően tetszik a Momo, jó volt a belépőjük az olimpia népszavaztatásával. Igazuk van abban, hogy próbálnak a jobboldali szavazóknak egy modern nemzetképet nyújtani, közben a liberálisokkal a nyugati orientációval egy irányba mutatni.
Remélem sikerül a köztudatba maradni és nem tünnek el mint a többi nagyjbából vállalható ellenzéki párt (PM, LMP).
Igazuk van abban is, hogy az MSZP-től távol maradnak. Egy néhány hónapja alakult párt 2017-ben ne álljon be az MSZmP utódok mögé.

Bambano 2017.08.20. 23:25:57

hova jártak orbánék? az eltére.
hova jártak a pillanatosok? az eltére.
milyen szakra jártak orbánék? jogász
milyen szakra járta a pillanatosok? jogász
milyen szakkolégiumban voltak orbánék? bibó
milyen szakkolégiumban voltak a pillanatosok? bibó.

q.e.d.

morph on deer 2017.08.21. 00:42:07

Hmmm.
Végül is, ha ezek a fiatalok is rájöttek arra, hogy a politikából egész rendesen meg lehet élni, akkor ugyanannyi jovuk van hozzá, mint bárki másnak.

Kár, hogy engem továbbra is zavar, hogy véletlenül pont jókor és pont a megfelelő módon kerültek a képbe, orbán számára.

Ugyanis a 'Nolimpia' nélkül délceg vezérünk számára megoldhatatlan lett volna az olimpia problémája!
Orbán ugyanis éppen egy "hogyan égjünk sportosan és rátermetten milliárdokért" című kérdésre kereste a választ, - mivel ha pályázunk, akkor valószínűleg veszítünk és azért, ha nem pályázunk akkor meg azért - amikor ezek a helyes fiúk hipp-hopp megoldották számára, hogy arcvesztés nélkül kihátráljon!

A 'se hús se hal' hozzáállás - politikáról beszélek - pedig továbbra sem tette őket szimpatikusabbá. Ráadásul még az LMP kezdeti "üde" zöldjét sem látni, ha már a hasonlóságnál tartunk. Azaz tartok.

Sajnos "markánsan" semmitmondó mindezidáig mint politikai entitás, viszont azt legalább jól csinálják. Az azért érdekelne, hogy jövőre mondjuk mitől lesznek érdekesek, ha már az újdonság varázsa kimerül kissé.
Mi de esetre kívánom, hogy találják ki, mert lenne mit csinálnia egy életerős politikai kezdeménynek.

morph on deer 2017.08.21. 00:43:14

@morph on deer:
Ugyanannyi joguk van - elnézést!

EGY a megingathatatlan HÁROM millióból 2017.08.21. 02:59:27

"Mindenki érdeke a Momentum erősödése"

Igen amennyiben a mindenki alatt, az Europat iszlamizalni akaro terroristakat ertjuk. Mert akkor vedekezes helyett mi is olelgetni fogjuk az ongyilkos merenyloket, az orszag megvedese helyett.

dare 2017.08.21. 06:10:55

Kiforratlanok még.
A bizalom megvan feléjük, már csak rajtuk áll hogyan sáfárkodnak vele.
Speciel én is a fiatalokat hiányoltam a politikából, több aktivitást és figyelmet akartam részükről, szóval egy szavam nem lehet, mert még időben csatlakoztak, és el tudtak merülni a politika bűzös mély mocsarában.
Idő még van, és talán megtalálják azokat az ügyeket, amellyel népszerűbbé válhatnak a választók szemében, rangsorolniuk kell, mert sajnos nem minden ügy éri el az ingerküszöböt.
Sajnos e téren az Lmp se mindig fogékony a néplélekre, én is csak pislogok 1-2 javaslatukra néha, de többségében remek ellenzéki munkát végeznek, szóval (részemről úgy ítélve meg) helyük van a parlamentben.
Ha a Momentumnak sikerül kiszorítani őket, akkor minimum ennyit, de inkább többet várnék tőlük, ha nem tudnak megállapodni a régiekkel, akkor jobbnak kell lenni, többet kell mutatni, erősebbnek és megingathatatlannak kell látszani.
Ha viszont egyik se jut be, az maga lesz a sikertörténet netovábbja.
Nem akarok más tollával (vagy klaviatúrájával) ékeskedni, és nem is szokásom másokat idézni, de sajnos elolvasva ezt az írást nehéz azt mondani, hogy élvezetes napok elé nézünk.
baloldaliliberalis.blog.hu/2017/08/15/131_partember_vagy_azt_hiszed
Ez a vonat elkezdett rossz irányba haladni (ha már járművek), és remélem valaki idejében behúzza a vészféket, mert ha nem, akkor 18-ban kevesebben fognak örülni, mint 14-ben.
Aztán meg leírhatom engesztelésképp még így a végén: de ne legyen igazam.

JGDus 2017.08.21. 06:32:55

Hatalomtechnikusok és játszmaelméleti algoritmusok hada segíti a (mindenkori) kormánypárt kommunikációját, így már SOHA többé nem beszélhetünk manipulációnentes tájékoztatásról. Az említett erőforrások iszonyatos pénzt emésztenek fel, így az igazi civil kezdeményezések választási sikerének esélye statisztikailag még csak-csak remélhető, de kizárt, hogy a valóságban realizálható. Momentum, vagy Krutzifix, mindegy miképpen hívják.

Demokrata Hungarofil 2017.08.21. 06:49:50

NEZSIMA - Sörös Ördög & CO. - újabb és újabb ötletekkel próbálkozik még a választások befolyásolására. Egyik ilyen ötlet volt MUMUCI(ON) létrehozása, mellyel megakadályozták, hogy a magyarok 11 éven belül olimpiát rendezhessenek. Minden pénzt megadnának azért, nehogy bármi is sikerülhessen a magyaroknak. - A pokolba velük!

Viszlát és kösz a halakat 2017.08.21. 07:19:12

@tomcsicsi:

irónia on

megható ez a hajléktalanfotó, de ugye az megvan, hogy a kép az mszpkormány idejében készült?

content.time.com/time/business/article/0,8599,1881715,00.html

The Economic Crisis Hits Eastern Europe
By Pelin Turgut Wednesday, Feb. 25, 2009

Artie 2017.08.21. 08:37:34

Mindenki érdeke. De leginkább Orbáné.

Zsuzsa Szecsenyi 2017.08.21. 08:45:35

úristen, milyen rohadék és sunyi kis klapancia ez. a rózsadombi multimilliomos fideszes papák nagyképű, üresfejű a baloldalt szívből gyűlölő sarjaiból álló csipatcsapat megerősödése csakis annak az érdeke, aki agyahalott nyáladzó zombi, vagy haszonélvezője ennek az aljas, tolvaj, hazug, népnyúzó náci diktatúrának, amely viharos ütemben viszi vissza az országot a 19. századba.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.21. 08:51:25

Arra a képre még egy sortűz hiányzik.
Amúgy álmodozzatok, hülye libsik :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.21. 08:53:20

@legeslegujabbkor: jaja, az hogy gyakorlatilag itt nincs terrorveszély mint mindenhol, az lófasz

Ravasz Figyelmeztetés 2017.08.21. 09:02:24

@Egyallampolgar: Tulajdonképpen mi az a dolog, ami miatt egy jobboldali, konzervatív szavazónak megérné a Momentumra szavazni, ha az efféle nesze-semmi-fogd-meg-jól jellegū gumicsontokat, mint a pozitív nemzetkép, leszámítjuk? Felvállalnak-e egyetlen markáns jobboldali/konzervatív ügyet? Egykulcsos adó, az állam és az újraelosztás mértékének csökkentése? Ha jól tudom, nem. Migránskérdés? Õk is inkább a kerítésbontók felé hajlanak. Genderkérdés, melegházasság? LOL. Képtelen vagyok egyetlen témát mondani, amiben jobbos/konzervatív álláspontot foglalnának el. Mindezt így, hogy ráadásul nálunk nem is létezik igazi jobboldali párt, mert a Fidesz is sokszor hajlik a szociális demagógiára, az abortuszhoz való jogot nem meri megkérdõjelezni, és az állam szerepét illetõen is egy túlburjánzó és mindenbe beavatkozó etatista államhatalomban hisznek a gyakorlatban. Akkor ehhez képest egy konzervatív szavazónak mit tud ajánlani a Momentum? Szerintem az égvilágon semmit, de cáfoljatok meg, ha tudtok.

2017.08.21. 09:15:59

@Zsuzsa Szecsenyi:
csak szólok, hogy a 19. század nem volt annyira rossz. akkor volt a reformkor. széchenyi is nagyrészt akkor élt. vagy batthyányi, vagy deák, vagy kossuth "apánk".

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 09:33:21

A Momentum a liberalizmus új nemzedéke, egyfajta friss SZDSZ, mely igyekszik nem megismételeni az eredeti SZDSZ legdurvább hibáit, lásd zsidókártya, magyarellenesség, határontúli magyarok gyűlölete, ateizmus.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.21. 09:40:03

A Momentum, az új LMP, aki senkivel nem közösködik, csak még a cimkét se találják, amit magukra rakhatnának, mint az LMP a zöldséget.

Egyébként igazuk van, mert csak így maradhatnak hitelesek.

Viszont ez akkor nem 2018-ról szól, hanem kb 2026-ról ami az esélyeiket, és erősödésük dinamikáját illeti, a legnagyobb jó indulattal is.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.21. 09:42:59

Hogy teljesen őszinte legyek, bárki kormányozhat tőlem, azok között ahol nincsennek benne a kormányban a ballib elkúrók.

Mert ők már bizonyították, hogy az egész EU legbénább kormánya gazdaságilag, és még ellenzékieket is beazonosíthatatlan karhatalmistákkal verettek szét.

Egyallampolgar 2017.08.21. 09:49:02

@Ravasz Figyelmeztetés:
Nézd nem tudom mire vársz tőlük válaszokat. Több konkrét dolgot említettél, ezekre van is konkrét válaszuk.
Ha szerinted az államnak meg kell különböztetni közjogilag az homo és hetero párokat akkor ez nem a te pártod. A migrációra elmondták, hogy szerintük az EU-nak és Mo-nak is kell segíteni kapacitásai függvényében a menekülteknek, és annak adjunk állampolgárságot akinek szeretnénk. Természetesen egy állam, vagy államközösség kell hogy szabályozza a menekültellátást és a bevándorlás folyamatát.

Amúgy ezzel már előrébb vannak szerintem a legtöbb hazai pártnál. A FIDESZ programja 2014-ben konkrétumok helyett annyi volt : "Folytatjuk."

Hogy mennyire jobboldaliak, szerinted eléggé konzervatívok e, ezt neked kell eldönteni. (Ha egyáltalán fontosak ezek a kategóriák). Én csak annyit állítok, hogy lehet tudni miről mit gondolnak.

DrGehaeuse 2017.08.21. 10:18:02

@morph on deer: " hogy arcvesztés nélkül kihátráljon".
Mikor volt orv-bánnak arca?

DrGehaeuse 2017.08.21. 10:26:50

@morph on deer: Szerintem a Momo kb. úgy van a politikai identitással mint egy igazi genderofil család a gyerekével. Hogy fiú-e vagy lány vagy valami egyéb azt majd eldönti a gyerek ha felnő.
A Momo majd eldönti mi legyen az identitása az alapján hogy mire lesz a legtöbb választónak igénye mondjuk jövő Februárban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.21. 10:32:45

@DrGehaeuse: bullshit. Ez egy kis szdsz csak, nem kell belelátni többet.

DrGehaeuse 2017.08.21. 10:39:08

@Bambano: Igen! Ez az!
Szerintem a Momo célja nem a NER felszámolása, hanem annak átvétele és esetleg egy a NER átépítése egynem illiberális NER 2.0-vá. Valójában nem a választóknak tesznek ajánlatot (se program, se politikai credo) hanem a NER urainak:
Itt vagyunk! Jelentkezünk a "feladatra" (hatalomátmentés orv-bán bukása esetén).

morph on deer 2017.08.21. 10:39:44

@DrGehaeuse:
"Mikor volt orv-bánnak arca?"

A pontos idejére nem emlékszem, de elég nagy volt, az biztos..!

DrGehaeuse 2017.08.21. 10:46:22

@enpera: A NER urainak jó, ha ezt gondolják sokan.
Szerintem viszont a Momo inkább a (98-as) Fidesz reinkarnációja akar lenni, úgy hogy még akár volt szdsz-es szavazókat is begyűjtsön és ha eljön az idő (a NER főurai döntést hoznak orv-bán menesztéséről) éppen "kéznél" legyenek.

morph on deer 2017.08.21. 10:49:11

@DrGehaeuse:
"Itt vagyunk! Jelentkezünk a "feladatra" (hatalomátmentés orv-bán bukása esetén)."

Jó meglátásnak tűnik.
NER a következő generációknak, nehogy véletlenül megszakadjon a folytonosság.
Meg szemmel láthatóan már az internetet is ismerik, maguk olvassák az e-mailjeiket, stb. Magyarul: ők egy "modernebb" NER lehetősége!
Tetszik a felismerés :)

DrGehaeuse 2017.08.21. 10:49:48

@morph on deer: Az mindíg csak egy maszk volt... :).
Sokakat megtévesztett arcnak látszó pofalemezével.

Zsuzsa Szecsenyi 2017.08.21. 11:07:19

@444: én leginkább a feudalizmusra gondoltam - a sokmillió szegényre és az urak dölyfére. a grófi szérűk magyarországára.

úgyhogy hagyj engem békén a 19. századi nagyszerűség ecsetelgetésével. a 21. században vagyunk. te visszahúz
hatsz oda a csuti tolvaj patkánnyal együtt.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.08.21. 11:16:24

@DrGehaeuse: @morph on deer:

Öröm látni hogy a ballib elkúrók szekértolói milyen élesen átlátnak a szitán.. :DDD

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2017.08.21. 11:25:53

Azt nem egészen értem, hogy azok számára, akik a jövőkép hiánya miatt nyünnyörésznek lépten-nyomon, mi abban a rettenetesen felfoghatatlan, hogy Okt. 15-re ígért a Momentum programot. Egy 4 hónapja alakult pártról beszélünk.

DrGehaeuse 2017.08.21. 11:26:24

@Ballib cenzúrázók réme 25: Utoljára talán boldogult nagybátyám szekerét toltam 1994-ban vagy 95-ben szüretkor.
A ballibákat legalább annyira rühellem mint a fidesznyik droidokat. Az el-Qrók ugyanúgy a NER részei mint orv-bán.

DrGehaeuse 2017.08.21. 11:28:19

@gusthy1: A Momo már legalább 1,5 éve szervezkedik. Idén Februárban léptek a nagy nyilvánosság elé.

2017.08.21. 11:45:13

@Zsuzsa Szecsenyi:
errefelé az utolsó földesúr 1562-ben halt meg. mert volt reformáció.

morph on deer 2017.08.21. 13:33:37

@Ballib cenzúrázók réme 25:
Legfőbb célunk valóban az volt, hogy örömet okozzunk neked, kár is lenne tagadni! :)
Ezek szerint teljes a siker!

2017.08.21. 14:23:18

@ricardo:
debrecen a 15. századig (nem meglepő módon) a debreceni család birtokában volt. aztán egy rövid ideig brankovics, majd hunyadi család, 1536-ban a váradi béke évében török bálint uralma alá került. aki támogatta a reformációt. debrecenben a fia török jános volt az utolsó földesúr. utána nem volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.21. 14:40:31

@444:

"debrecenben a fia török jános volt az utolsó földesúr. utána nem volt."

Debrecenben. De apád egy jobbágyparaszt-család sarja volt.

Hacsak nem egy autonóm kollektívában éltek azok a jobbágy ősök:

www.youtube.com/watch?v=-8bqQ-C1PSE;t=64

ricardo 2017.08.21. 15:11:09

@444: Ja, hogy Debrecen. Az mondjuk tény, hogy a török megszállta területek fejlődése eltérő. A spahi-birtokról tömegesen lehetett menekülni: a főnemesség és a jobbmódú köznemesség Nyugatra, a Habsburg területre, a jobbágyok meg a mezővárosokba (pl. Debrecenbe). A zárt hűbéri nagybirtok megbomlik, a jobbágy földhözkötöttsége gyakorlatilag megszűnik, következésképpen a hűbériség korábban kialakult formái fellazulnak. (Nota bene mostanában látom, annyi mindent kellene újratanulnom.:))

ricardo 2017.08.21. 15:22:08

@ricardo: (Mint valami rossz érettségi tétel. :)))

DrGehaeuse 2017.08.21. 15:53:26

@Demokrata Hungarofil: Ehhez képest a fityisz kapva kapott a momo sikeres aláírásgyűjtésén. Még a látszat kedvéért se próbáltak küzdeni (pl. megtámadni a kérdést a kúrián, vagy még a kérdés benyújtását megakadályozni "kopaszok" módszerével, mint a nyakó féle vasárnapi boltzár elleni kérdés esetében, de még a fideszes OVB se kötözködött a skacokkal).

Csak nekem fúrcsa, hogy a momo kampány előtt még egy mínuszos hír se volt a fideszmédiában a kérdés benyujtásáról?
Mint derűlt égből villámcsapás érte a nagyérdeműt az aláírásgyűjtés megindítása.

2017.08.21. 16:10:58

@neoteny:
debrecenben a reformáció után követlen földesúri befolyás megszűnik. jobbágyok és nemesek vannak. de nincs földesúr.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.21. 16:23:10

@DrGehaeuse:

"Még a látszat kedvéért se próbáltak küzdeni"

Mert a putyinista judo-elvet alkalmazták: ne próbálj ellenállni az ellenfélnek, hanem használd a saját momentumát (!) arra, hogy földre vidd őt (de legalább is védekezz a támadása ellen). A Fidesz ellépett az olimpiás népszavazás elől, mert kiszámolta, hogy vagy nem nyerheti meg azt, vagy annak a megnyeréséhez annyi fizikai (pénz) és politikai (támogatók sorbaállítása) tőkét kellett volna elköltenie, ami veszteségessé tette volna az akciót még egy formális nyerés esetén is (pirruszi győzelem). A Fidesz (elsősorban OV) felmérte azt, hogy már azzal veszített, hogy hagyta azt, hogy egy kérdést a Momentum tematizáljon: azzal tudta minimalizálni a veszteségeit, hogy minél hamarabb elsüllyesztette a dolgot. Visszavonulni egy csatából annak kezdete előtt relatív győzelem az elvesztett csata után történő meneküléshez képest (amely általában mészárlásba fordul).

Más lett volna a helyzet ha a NOlimpia mozgalom tényleg összekovácsolta volna a szétforgácsolódott ellenzéket: akkor valóban létkérdéssé vált volna a Fidesz/OV számára, hogy felvegye a kesztyűt. De mivel ez a veszély nem fenyegetett, a "rugalmas elszakadás" taktikáját hajtotta végre, sikeresen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.21. 16:24:24

@444:

"debrecenben"

Debrecenben. De Debrecen nem az egész Hajdúság.

2017.08.21. 18:04:40

@neoteny:
vagy a fidesz hagyta, hogy a momentum tematizáljon. a sorozatos visszalépések után ugyanis már csak három pályázó maradt. és híre ment, hogy a nob két rendezésről dönt. egy európai és egy nem európai a befutó. ekkor világossá vált, hogy ebben a versenyben budapest háromból valószínűleg a harmadik lesz. ami nem vette volna ki túl jól magát a sorozatos győzelmi jelentések között. és ezek után a fidesz vezette választási bizottság átengedte a népszavazási kezdeményezést a fővárosban. a momentum összegyűjtötte az aláírásokat. mire a kormány visszalépett.

ezzel tovább osztották az ellenzéket. és meg lehetett kreálni az ellenséget. a geci momentumusok összetörték az olimpiai álmot.

DrGehaeuse 2017.08.21. 18:06:50

@neoteny: OK! Ezek jó érvek.... lennének ha mondjuk egy franciaországi pártküzdelemről lenne szó.
Sajnos nálunk 2014 óta totális NER van.
Orv-bánék és momentumék ugyanannak a rendszernek a részei. A harc a NER jövőbeni működésében betölthető szerepek leosztásáért folyik.

Jelenleg orv-bán pozíciói stabilak, de ez a stabilitás nem "válságálló". A NER urainak gondoskodniuk kell egy cseresorról arra az esetre, ha orv-bán valamit elqrna és "lépniük" kellene.

A momentum egy NER-en belüli rivális és aspirál a vezetésre.
A Nolimpia sikere Fekete Győr számára olyan mint viktor számára volt a Nagy Imre újratemetésén mondott beszéd vagy inkább a dajcstomival közösen lebonyolított prágai hakni volt. 89 után orv-bánnak kellet 9 év, hogy miniszterelnök lehessen az akkori NER-ben. A Fekete Gy se lesz előbb ME mint 2026 az fix.

2017.08.21. 19:24:19

@DrGehaeuse:

A magyarok egyik borzalmas mentális tulajdonsága (amire költőink, íróink 90%-a felfigyelt), hogy a gondolkodás nem tettekre sarkall, hanem még nagyobb passzivitásra, még nagyobb merengésre.

"Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?"

"Míg itt töprenkedem, hazám borítja szemfödél, elvész becsületem"

"A tett halála az okoskodás."

A képzelgést már teljesítménynek tartjuk. Holott az nem a tettek vége, hanem az eleje.

Azzal ámítjuk magunkat, hogy valami "szeráfként" nézünk le a társadalmi jelenségekre az empüreion egéből, annak tudata nélkül, hogy nem szeráfok vagyunk, hanem a társadalom része.

Azért nem mozdul meg semmi, mert itt mindenki szeráfként mereng.

Sőt, mi nem azért elemzünk helyzeteket, nem azért vitatkozunk, hogy annak bárminő eredménye legyen: hanem hogy semmi ne változzék meg.

2017.08.21. 20:16:36

@Nuntiulus Noster:
vagy ez se rossz:

Álmodva rólad: büszke messzi cél,
S meg-megpihenve a múlt emlékinél,
Kergetni téged: csalfa délibáb!...
Csalódni mindig, soha célt nem érve,
S ha szívünkben már apadoz a hit:
Rátakargatni sorsunk száz sebére
Önámításunk koldusrongyait.
----

( @zipe moha 2017.08.20. 22:17:26 . . .a hazugság buboréka nem bírta ki a következő nemzetközi trendfordulóig sem.. stb )

Úgy teremtődni erre a világra,
Hogy mindig vessünk, de mindig hiába:
Hogy, amikor már érik a vetés,
Akkor zúgjon rá irtó jégverés
----
S míg vérünkben a tettvágy tüze nyargal,
Fölbúgni tompa, lázadó haraggal,-
S mikor már szívünk majdnem megszakad:
Nagy keservünkben,
Bús szégyenünkben
Falhoz vágni az üres poharat.

www.szozat.org/index.php/lira/tartalom/65-sajo-sandor-magyarnak-lenni

Sajó a ner megtagadott költője

2017.08.21. 21:27:44

@Bánegressy:

"Ha küszködőn, ha szenvedőn, ha sírva:
Viselni sorsunk, ahogy meg van írva;
Lelkünkbe szíva magyar földünk lelkét,
Vérünkbe oltva ősök honszerelmét,
Féltőn borulni minden magyar rögre,
S hozzátapadni örökkön-örökre!..."

Hjaj.

Egyre inkább az az érzésem, hogy ez a "turáni átok" úgy jön létre, hogy belelovalljuk magunkat teljesen az egészbe.

Ha belekezdünk valami, az eredmény _két_séges: vagy sikerül vagy nem. De a bele nem kezdés garantálja a kudarcot.

(Félreértés ne essék: nem vagyok coach, nem hiszem azt, hogy a hit és az akarat megfelelő adottságok híján garantálja az eredményt, de az adottság megléte vagy hiánya is csak azután dől el, miután belekezdtünk.)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.21. 21:39:29

@444:

Vagy Soros lefizette a belső árulókat a Fideszben, hogy hagyják, hogy a Momentum tematizáljon. Ezzel betöltve a háttérhatalmon belüli szerepét: így próbálva gyengíteni azt a vezetőt, aki éjt nappallá téve dolgozik a nemzetnek az említett háttérhatalmaktól történő megvédésén.

Itt lyukak vannak, amiket emberhússal kell betömni. Ezt a technikát alkalmazza pl. Andy Vajna és Tímea.

miért 2017.08.21. 22:20:18

..egyenlőre tényleg nincsen a momentumos fiatalokon kívül reális alternatíva! A mai baloldal már puszta létével is a maffia államot erősíti!

miért 2017.08.21. 22:22:26

@neoteny: És ezért még fizetnek is ? Vagy csak kósalalinál tanult az elvtárs?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.21. 22:33:52

@miért:

"És ezért még fizetnek is ?"

Mi az, hogy: még 15% felárat is kapok Soros beleszövéséért és 5% pluszt a háttérhatalmak _kétszeri_ említéséért. Ebből futja a légkondi üzemeltetésének rezsijére a meleg nyárban.

2017.08.22. 08:19:41

@neoteny:
azt nem állítom, hogy a fidesz kifejezetten támogatta a momentum mozgalmat. de a fidesz vezette választási bizottság az olimpia ellenes népszavazást a fővárosban átengedte. és ezzel egyrészt kihátrált egy valószínűleg vesztes olimpiai pályázatból.

ha budapesti pályázat sok jelentkező között bukik el, akkor azt ugye lehet úgy kommunikálni, hogy versenyben voltunk hamburggal és rómával, de párizs jobb volt. ha három pályázóból két nyertes van (limában két olimpiát is odaítélnek) és egy vesztes, amelyik budapest az kudarc. amire az ellenzék azt mondja, hogy kidobták a pályázatra a temérdek pénzt. így viszont az ellenzékből ellenséget kreálhattak. úgy tervezik, hogy a létesítmények nagy része az olimpiától függetlenül megépül.

és ugye ami a fidesz számára a legfontosabb az, hogy a momentum az ellenzéki tábort tovább osztja. pedig a medián élén hahn endre felméri, hogy ha a momentum, az lmp, a párbeszéd és az együtt összefogna, akkor arra akár 16% is szavazma. de ezek a pártok jelen állás szerint külön indulnak. ahogyan az mszp és a dk is. mivel botka szembefordult gyurcsánnyal. (és szeged a modern városok program keretében kapott egy rakás pénzt). majd molnár szembefordult botkával (amire a szocik leárulózták).

aztán, hogy ez mennyiben a fidesz műve és mennyiben szerencsétlenkedés azt mindenki döntse el.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.22. 08:31:54

@444:

"azt nem állítom, hogy a fidesz kifejezetten támogatta a momentum mozgalmat."

Akkor jó, akkor az, hogy "vagy a fidesz hagyta, hogy a momentum tematizáljon" csak fantáziálgatás volt.

2017.08.22. 09:16:44

@neoteny:
basszus, te ennyire hülye vagy? a momentum mozgalom már létezett. de a fidesz hagyta, hogy átmenjen a népszavazási kezdeményezés. (megmagyarázhatták volna, hogy ez költségvetést érintő kérdés. szinte minden lehet az. és arról ugye nem lehet népszavazni. de nem magyarázták meg). és ezzel kommunikációs szempontból jól jártak. a sok visszalépés miatt ugyanis részsikereket se lehetett volna kommunikálni. így nem kellett egy valószínűleg vesztes pályazatot megmagyarázni. hanem lett egy újabb ellenség. és még tovább oszlott az ellenzék. ez a fidesz szempontjából előny.

egyébként fekete győr andrás papája az országos betétbiztosítási alap elnöke. maga fekete győr andrás trócsányi igazságügyminiszter ügyvédi irodájánakez európai néppárt jogvédő irodájában volt gyakornok.

elég érdekes, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének egyik vezető főhivatalnokának fia beleordítja a mikrofonba, hogy diktatúra van. úgy egyébként eddig a fidesz és a néppárt istápolta. megteheti persze. és az ilyen emberek politikusként jól vizsgázhatnak. ez majd elválik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.22. 09:32:25

@444:

"a momentum mozgalom már létezett. de a fidesz hagyta, hogy átmenjen a népszavazási kezdeményezés."

Vagy Soros lefizette a belső árulókat a Fideszben, hogy hagyják, hogy a Momentum tematizáljon. Ezzel betöltve a háttérhatalmon belüli szerepét: így próbálva gyengíteni azt a vezetőt, aki éjt nappallá téve dolgozik a nemzetnek az említett háttérhatalmaktól történő megvédésén.

Itt lyukak vannak, amiket emberhússal kell betömni. Ezt a technikát alkalmazza pl. Andy Vajna és Tímea.

DrGehaeuse 2017.08.22. 09:55:45

@Nuntiulus Noster: "nem azért elemzünk helyzeteket, nem azért vitatkozunk, hogy annak bárminő eredménye legyen: hanem hogy semmi ne változzék meg."

Sajnálom ha így érzed.

Talán "képzelgés"-nek tűnik néhány következtetésem amiket véleményemként itt le szoktam írni. Ez csak azért lehet, mert a magyarországi közélet és sajtó egy merő hazugságtenger.
Ez nem is lehet másként, hiszen a magyarországi hatalom története az egész kibővített XX. században egyre súlyosabb szemfényvesztések, öncsalások és a valóság homályban tartásának a története.
A NER-ben egyesült urak egyre alkotmányellenesebb és nemzetnyomorítóbb hatalmuk fenntartásához minden eddiginél hatékonyabb szemfényvesztéssel és ködösítéssel próbálják elfedni a választók elől a valóságot.
Nem tartom kizártnak azt sem, hogy ha már semmi sem lesz elég, újra nyílt diktatúrát vezetnek majd be.

2017.08.22. 10:43:00

@DrGehaeuse: Szerintem félrebeszélünk egymás mellett.

Arról beszéltem, hogy ezek az elemzések azt az illúziót keltik, hogy ÉN SZEMÉLYESEN, X.Y. kívül állok ezeken a folyamatokon.

Egy jó sakkjátékos (mint pl. a jelenlegi rendszer) mindig két vagy három lépésnél tovább gondolkodik csak, de azon túl nem, mert már az képzelgés mezeje. Önfelmentő naivitás azt gondolni, hogy annyira zseniálisak lennének, hogy tudják már előre a 4., 5., 6. 10. lépést. Az összeesküvés-elméletek irrealitása sokszor ez alapján lepleződik le.

A NER levegőben menetel, és tudják, hogy mekkorát lehet esni.

Amiről ma beszélünk, azt tegnap vagy tegnapelőtt találták ki, de nem 1 hónappal/évvel ezelőtt. Amíg mi erről beszélünk, már azt találják ki, hogy holnap miről fog szólni a közbeszéd.

2017.08.22. 10:43:23

@Nuntiulus Noster: *félrebeszélünk -> *elbeszélünk

2017.08.22. 11:24:52

@ricardo:
ez a folyamat a törökök előtti időben is megindult. errefelé az tradicionális uradalmi család 15. század elején halt ki. és azzal a város közvetlen a király kezébe került. és luxemburgi zsigmond megengdte, hogy a bihari jobbágyok debrecenbe költözzenek. aztán a várost zálogba adta a lazarovics, majd a barankovics családnak. aztán a hunyadiaké lett. de mátyás idején is szabad volt debrecenbe költözködni. a reformáció után az uradalmi jelleg megmarad, de nincs földesúr.

debrecen igazgatása úgy néz ki, hogy vannak választott tanácsnokok (szenátorok). onnan kerülnek ki az esküdtek ("akik az igazat nem hamisítják, és a hamisat nem igazítják") és főbíró. év elején vízkeresztkor van választás. vannak ügyvédek (prókátorok). később a városrészeknek is van önkormányzata. ez főutcákhoz rendelődik az "utcaszer". abban van utcakapitány. és válaszott tízházgondnokok. az utcaszer részei a kocsisok és vigyázók. van a tanács által választott jegyző (nótárius). serbíró, borbíró, székbíró, vásárbíró, pusztabíró, erdőmesterek. és működnek a céhek, a kollégium magisztrátusa és az ispotálymesterek. és a lelkészi vezetők. úgy, hogy ebben az időben debrecenben nincs római katolikus egyház. az császári nyomásra majd valamikor a 18. században költözik vissza.

2017.08.22. 11:43:06

@neoteny:
ekkoriban még nincs hajdú megye. hanem debrecen bihar megyében próbál önállósodni. a reformáció után is megmarad a város uradalmi jellege. de nincs földesúr. a városkörnyéki földek közös tulajdonába kerülnek. ha valaki a városban rendelkezik telekhellyel és házzal, akkor bérelhet földet. illetve maga a város is vásárol területeket. fizet a környékbeli földesuraknak. a pénzért cserébe a földet elzálogosítják. ha a polgár fizet a város kasszába, akkor záloglevelet kap. időlegesen övé a földesúr földje. debreceni uradalom a zálogbirtokokkal elér a tiszáig. a bocskai szabadságharc utcán jön létre a hajdúkerület. és a kiegyezés után hajdú megye. trianon után hajdú-bihar.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.22. 11:51:13

@444:

"a városkörnyéki földek közös tulajdonába kerülnek."

Lehetetlen: a tulajdonnal a tulajdonosa rendelkezik. A közös tulajdonnal a köz rendelkezik. De mint ahogy írod: "ha a polgár fizet a város kasszába, akkor záloglevelet kap. időlegesen övé a földesúr földje". Vagyis nem a köz rendelkezett a földekkel, hanem "a város": a városi politikusok. Mint ahogy "a város kasszával" is ők rendelkeztek.

A "közös tulajdon" csak parasztvakítás: _de facto_ azé a "közös" tulajdon, aki rendelkezik vele, beleértve a tulajdon által hajtott haszonnal történő rendelkezést.

2017.08.22. 14:19:55

@neoteny:
debrecenben a 15-18. században kétféle módon lehet földhez jutni. az egyik, hogy valaki a városnak adót fizetett. és ezek után város saját tulajdonú földjeiből használatra kapott egy részt. általában 7 évre. és aztán ezt a jogot meghosszabbították, illetve az adófizetésnek megfelelően korrigálták. az így kapott földet nem lehetett eladni. hanem csak haszonbérbe adni egy másik debreceninek. tehát ha egy idegen vett volna földet, akkor arra nem volt mód. mert a város nem adta el. ellenben vásárolt. és ezekből zálogbirtokokból lehetett még további területhez jutni. de ezért az adón túl külön kellett fizetni. tehát lényegében az idegenek számára a földszerzést korlátozzák. és a földvásárlás viszonylag szabad. időnként birtokmaximum van azért, hogy a városban az ipar és a kereskedelem fejlődjön. és birtokminimum van azért, hogy egy család ha akar, akkor földhöz juthat. és az biztosítja a szociális megélhetést. a földközösségi rendszerben debrecen válik a legnépesebb magyar településsé. 1785-ös népszámlálás adatai szerint debrecen 28.5 ezer, pozsony 26.5 ezer, buda 22.5 ezer lakosú.

na ezt csak azért, hogy miféle hagyományok vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.22. 14:55:43

@444:

"az biztosítja a szociális megélhetést"

Helyesen: az tette lehetővé a zsellérek (saját földdel nem rendelkező parasztok) megélhetését. "Szociális" olyan mértékben lehetett, hogy nem a legtöbb bérleti díjat ajánlóknak adták művelésre a földet, hanem minden jelentkezőnek adtak lehetőséget a föld művelésére, és "szociális szempontok" szerint állapították meg a bérleti díjat. Nem tudom, hogy így történt-e, vagy milyen mértékben és hogyan történt így: erről talán neked van infód.

2017.08.22. 17:33:48

@neoteny:
a földeket a polgárok szükséglete és anyagi ereje (pro civium necessitate et facultatum merito) osztják ki. a megfizetett adótól függött az, hogy ki mennyi földterülethez jutott. 1 "nyilas" minden polgárnak járt. ez a birtokminimum lehetővé tette, hogy a városban esetlegesen nehéz helyzetbe került család a "ház után járó" földet művelve még éppen fent tudta magát tartani. a föld a város tulajdonában maradt. többek között azért, mert a földtulajdonból származott a jog. a bihari megyegyűlésben debrecen városának azért lehetett képviselete, mert földbirtokkal rendelkezett. tehát debrecen úgy működött, mint egy uradalom. de közvetlen földesúri befolyás a reformáció után már nem volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.22. 18:03:23

@444:

"1 "nyilas" minden polgárnak járt. ez a birtokminimum lehetővé tette, hogy a városban esetlegesen nehéz helyzetbe került család a "ház után járó" földet művelve még éppen fent tudta magát tartani."

Ez nagyszerű.

Viszont ezeknek a földművelőknek nem kellett a terményeiket szükségszerűen eladni: fenn tudták tartani magukat a terményeik elfogyasztásával.

Viszont ha Debrecen járműparkot létesít, hogy abból Sanyi haverja bérbe vehessen (nyilvánvalóan kevesebbért, mint amennyi az Iveco havi törlesztője lenne), akkor még Sanyi haverjának munkát kell szereznie magának a szabadpiacon: találnia kell olyanokat, akik igénybeveszik a költöztetői (vagy általános speditőri) szolgáltatásait. Azt értem, hogy előnyösebb a helyzete, mint ha magának kellene finanszíroznia a termelőeszközeit (pl. Iveco-t); de a megélhetése még nincs biztosítva ez által. Különösen ha mások is bérbevehetnek a város járműparkjából: akkor azokkal is versenyeznie kell Sanyi haverjának, és még csak versenyelőnye sincs, hiszen ők is a kedvezményes bérleti díjat fizetik. Ahhoz, hogy ilyesmi módon biztosítsa a város a(z arra rászoruló) polgárai megélhetését, biztosítania kell az általuk megtermelt termékek/szolgáltatások eladását is. Erre csak úgy képes a város, hogy a szabadpiaci ár környékén árulja ezeket a termékeket/szolgáltatásokat: vagyis

1) vagy versenyképesen termelnek/szolgáltatnak ezek az emberek (a tőkeeszközök kedvezményes bérlésétől eltekintve)

2) vagy pedig _még_ dotálnia kell a városnak a termékek/szolgáltatások árusitását (megfizetnie a szabadpiaci ár és a dotáltaknak fizetett "ár" közötti különbséget)

3) vagy meg kell szüntetnie a városnak a szabadpiacot, ti. mindenkinek meg kell fizetnie a "szociálisan maszekolók" (magasabb) árait

Az 1-es eset még csak-csak (a tőkeeszközök kedvezményes bérlése jelenti a legminimálisabb kiadást a városnak), de már a 2-es és a 3-as eset szükségszerűvé teszi azt, hogy a többi adófizető polgár is dotálja a "szociálisan maszekolókat".

DrGehaeuse 2017.08.22. 18:47:59

@Nuntiulus Noster: Most már csak az a kérdés, hogy a momo szerepe illetve a NER urak szándéka a momo-val az illető urak hányadik lépéssel való előre gondolkodása lehet.
Szerintem maximum a harmadik. Tehát még ha nem is lenne igazam, ez akkorsem konteo.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.22. 20:56:51

@DrGehaeuse: nekem is volt most erről egy kis eszmefuttatásom a FB-on, ami kicsit beárnyékolja ennek a posztnak a derűjét, jelesül, hogy az LMP elavult mint a Fidesz baloldali szatellitje, mert a Fidesz eltolódott széljobbra, a bázisa az egyre kevésbé iskolázottak és idősek küzül kerül ki, és a Momentumot azért "hozták létre" (amiről ők nem okvetlenül tudnak), hogy a yuppi, fiatal, városias rétegeknek generáljanak egy pártot, tehát ne vigye el ezeket a nem-aulikus balcentrum. Schiffer háttérbe vonulása (talán nem akart asszisztálni a pártja eltűnéséhez) nagyjából egybeesik a Momentum felkészítésének másfél évével, ami erősíti a konteót.

DrGehaeuse 2017.08.22. 22:32:54

@HaFr: Ez is logikus. Addig is hasznosak a NER-nek amíg be nem kell vetni őket mint kormányzó párt (legalább egy koalíciót vezető erőként).

Nzoltan 2017.08.23. 06:56:30

@legeslegujabbkor: Marhaság. Bár a fidesz morálisan nem a létra legfelsō foka, de a számok ōket igazolják.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.23. 07:16:02

@Nzoltan:

"Bár a fidesz morálisan nem a létra legfelsō foka, de a számok ōket igazolják."

Ez igaz volt az MSzMP-re is.

Nzoltan 2017.08.23. 07:18:18

A momentum soha nem fog kilépni a nolimpia kampány árnyékából. Más valamire nemet mondani, mint annak megoldására egy jobb alternatívát nyújtani.

Nzoltan 2017.08.23. 07:23:10

@neoteny: Igen, de nem igaz a mostani ellenzékre. A lopás, mészároslōrinc, orbánrezsim felkiátásokkal nem gyōznek meg a kormányzóképességükrōl.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.23. 07:38:07

@Nzoltan:

Akkor nem marad más, míg megvárni azt, hogy a Fidesz az MSzMP sorsára jut: elfűrészeli saját maga alatt az ágat.

2017.08.23. 09:34:48

@neoteny:
eddig az volt a problémád, hogy az adó rablás. nem jár érte semmi. egy példa arra, hogy az adóért cserébe járt föld. az a probléma, hogy miért járjon. miért ne járjon? a közjog nagyrészt hit kérdése. te azt gondolod, hogy egyáltalán nem kell közjog. de az is egy hit. az anarchisták álljanak össze a téridő egy pontján. és akkor látjuk, hogy milyen az anarchia. az anarcho kapitalisták legyenek teljesen nyitottak. mindenkit engedjenek be. mert ha minden közös az egész világgal, akkor ebből ez következik. az anarcho kapitalisták adjanak mindent idegenek kezébe. nyilván az vásárol fel szinte mindent, aki a legtöbb pénzt állítja elő a pénzpiacon. anarcho kapitalizmusban a világ egyik fele néhány ezer emberé lenne. és utána ők még nagyobb haszonra szert tennének. és azt mondaná az emberiség, hogy ez nem lehet máshogy. lehet. de ez egy hit. az, hogy mi éri meg és mi nem éri meg számítás kérdése. azt logikai úton nem lehet eldönteni. és kérdés, hogy egyéni, vagy közösségi számítás vagy vegyes rendszer legyen.

2017.08.23. 09:46:08

@neoteny:
bocs. az anarcho __kommunisták__ mondják, hogy a társadalom legyen teljesen nyitott. és legyen minden közös. és mindent adjunk el. az anarcho kapitalisták azt, hogy mindent azok kezébe kell adni, akik a lehető legtöbb pénzt generálták a tőkepiacon.

2017.08.23. 09:53:34

@neoteny:
például. invesztáljon a nép adományvonalba. mert így szegény kis rászorult gyerekek kapnak tanszercsomagot.
index.hu/mindekozben/poszt/2017/08/23/adomanyvonal/
ennél egy fokkal talán jobb lenne, hogy invesztáljon a nép papírgyárba, vagy mikroelektronikai üzembe. és akkor lesz iskolai füzet és táblagép. csak erre a "jobboldaliak" azt mondják, hogy ez a "kommunizmus". és az a rossz. a "baloldaliak" pedig azt, hogy igen régen minden jobb volt. mert teljes foglalkoztatás volt. és az volt a jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.23. 11:58:12

@444:

"közösségi számítás"

Ja mostmár értem: amikor kiszámoltad, hogy ha A is és B is előállítanak termékeket, ami nekik egyenként $8-ba került és A megveszi B termékét $10-ért és B megveszi A termékét $10-ért akkor A is és B is $2 haszonra tesz szert, akkor közösségi számítást végeztél.

"1 "nyilas" minden polgárnak járt. ez a birtokminimum lehetővé tette, hogy a városban esetlegesen nehéz helyzetbe került család a "ház után járó" földet művelve még éppen fent tudta magát tartani."

Ez nagyszerű.

Viszont ezeknek a földművelőknek nem kellett a terményeiket szükségszerűen eladni: fenn tudták tartani magukat a terményeik elfogyasztásával.

Viszont ha Debrecen járműparkot létesít, hogy abból Sanyi haverja bérbe vehessen (nyilvánvalóan kevesebbért, mint amennyi az Iveco havi törlesztője lenne), akkor még Sanyi haverjának munkát kell szereznie magának a szabadpiacon: találnia kell olyanokat, akik igénybeveszik a költöztetői (vagy általános speditőri) szolgáltatásait. Azt értem, hogy előnyösebb a helyzete, mint ha magának kellene finanszíroznia a termelőeszközeit (pl. Iveco-t); de a megélhetése még nincs biztosítva ez által. Különösen ha mások is bérbevehetnek a város járműparkjából: akkor azokkal is versenyeznie kell Sanyi haverjának, és még csak versenyelőnye sincs, hiszen ők is a kedvezményes bérleti díjat fizetik. Ahhoz, hogy ilyesmi módon biztosítsa a város a(z arra rászoruló) polgárai megélhetését, biztosítania kell az általuk megtermelt termékek/szolgáltatások eladását is. Erre csak úgy képes a város, hogy a szabadpiaci ár környékén árulja ezeket a termékeket/szolgáltatásokat: vagyis

1) vagy versenyképesen termelnek/szolgáltatnak ezek az emberek (a tőkeeszközök kedvezményes bérlésétől eltekintve)

2) vagy pedig _még_ dotálnia kell a városnak a termékek/szolgáltatások árusitását (megfizetnie a szabadpiaci ár és a dotáltaknak fizetett "ár" közötti különbséget)

3) vagy meg kell szüntetnie a városnak a szabadpiacot, ti. mindenkinek meg kell fizetnie a "szociálisan maszekolók" (magasabb) árait

Az 1-es eset még csak-csak (a tőkeeszközök kedvezményes bérlése jelenti a legminimálisabb kiadást a városnak), de már a 2-es és a 3-as eset szükségszerűvé teszi azt, hogy a többi adófizető polgár is dotálja a "szociálisan maszekolókat".

2017.08.23. 12:38:30

@neoteny:
van a föld. mármint a bolygó. az ugye nem kereskedik senkivel. kivéve pataki attilát, akit elraboltak az ufólányok. de ezt most hanyagoljuk el.

tehát ezek szerint a földön nem keletkezik profit? ahogyan egy faluban sem keletkezik ha nem kereskedik senkivel? vagy egy háztartásban sem keletkezik profit ha nem kereskedik senkivel? dehogy nem. ha több értéket hoznak létre, mint amennyi költségük volt, akkor abból keletkezik hasznuk. nem kell feltétlen eladni. vagy ha mégis, akkor a bolygó egészén sincs profit. hiszen az emberiség nem ad el semmit a világegyetemnek. profit majd akkor lesz ha nemzetközi űrállomáson megnyílik az első hipermarket. és megjelennek az ufólányok a galaxisból.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.23. 12:54:10

@444:

"agy egy háztartásban sem keletkezik profit ha nem kereskedik senkivel? dehogy nem. ha több értéket hoznak létre, mint amennyi költségük volt, akkor abból keletkezik hasznuk."

Ha nem kereskednek, akkor mérhetetlen a létrehozott érték és a költség(ük) is. De természetesen van hasznuk: a gyügyei parasztnak is van haszna, ha nem is adja el a meggyét, hanem megeszi azt (esetleg befőzés után, télen). Persze amikor meggyel meggyet evett az egész évben, akkor már érezheti úgy, hogy több haszna lett volna abból, ha eladja a meggy egy részét és abból banánt vesz a változatosság kedvéért.

"van a föld. mármint a bolygó. az ugye nem kereskedik senkivel. [...] hiszen az emberiség nem ad el semmit a világegyetemnek."

Viszont az ember folyamatosan ajándékot kap a világegyetemtől: van a Nap, ami egy átlagos délben kb. 1 kW energát tol egy négyzetméterre. Adj ehhez széndioxidot, vizet meg fotoszintetizáló növényeket, és kapsz cukrokat.

"1 "nyilas" minden polgárnak járt. ez a birtokminimum lehetővé tette, hogy a városban esetlegesen nehéz helyzetbe került család a "ház után járó" földet művelve még éppen fent tudta magát tartani."

Ez nagyszerű.

Viszont ezeknek a földművelőknek nem kellett a terményeiket szükségszerűen eladni: fenn tudták tartani magukat a terményeik elfogyasztásával.

Viszont ha Debrecen járműparkot létesít, hogy abból Sanyi haverja bérbe vehessen (nyilvánvalóan kevesebbért, mint amennyi az Iveco havi törlesztője lenne), akkor még Sanyi haverjának munkát kell szereznie magának a szabadpiacon: találnia kell olyanokat, akik igénybeveszik a költöztetői (vagy általános speditőri) szolgáltatásait. Azt értem, hogy előnyösebb a helyzete, mint ha magának kellene finanszíroznia a termelőeszközeit (pl. Iveco-t); de a megélhetése még nincs biztosítva ez által. Különösen ha mások is bérbevehetnek a város járműparkjából: akkor azokkal is versenyeznie kell Sanyi haverjának, és még csak versenyelőnye sincs, hiszen ők is a kedvezményes bérleti díjat fizetik. Ahhoz, hogy ilyesmi módon biztosítsa a város a(z arra rászoruló) polgárai megélhetését, biztosítania kell az általuk megtermelt termékek/szolgáltatások eladását is. Erre csak úgy képes a város, hogy a szabadpiaci ár környékén árulja ezeket a termékeket/szolgáltatásokat: vagyis

1) vagy versenyképesen termelnek/szolgáltatnak ezek az emberek (a tőkeeszközök kedvezményes bérlésétől eltekintve)

2) vagy pedig _még_ dotálnia kell a városnak a termékek/szolgáltatások árusitását (megfizetnie a szabadpiaci ár és a dotáltaknak fizetett "ár" közötti különbséget)

3) vagy meg kell szüntetnie a városnak a szabadpiacot, ti. mindenkinek meg kell fizetnie a "szociálisan maszekolók" (magasabb) árait

Az 1-es eset még csak-csak (a tőkeeszközök kedvezményes bérlése jelenti a legminimálisabb kiadást a városnak), de már a 2-es és a 3-as eset szükségszerűvé teszi azt, hogy a többi adófizető polgár is dotálja a "szociálisan maszekolókat".

2017.08.23. 12:54:50

@neoteny:
ezt most jól megválaszoltad.

2017.08.23. 12:56:49

@neoteny:
ha a profit alapja a kereskedelem, akkor hogyan lesz a bolygón profit? hiszen az emberiség az univerzium többi részével nem kereskedik. nincs export-import. tehát nincs profit. vagy mégis?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.23. 13:09:25

@444:

"hiszen az emberiség az univerzium többi részével nem kereskedik. nincs export-import."

Viszont az ember folyamatosan ajándékot kap a világegyetemtől: van a Nap, ami egy átlagos délben kb. 1 kW energát tol egy négyzetméterre. Adj ehhez széndioxidot, vizet meg fotoszintetizáló növényeket, és kapsz cukrokat.

1 "nyilas" minden polgárnak járt. ez a birtokminimum lehetővé tette, hogy a városban esetlegesen nehéz helyzetbe került család a "ház után járó" földet művelve még éppen fent tudta magát tartani."

Ez nagyszerű.

Viszont ezeknek a földművelőknek nem kellett a terményeiket szükségszerűen eladni: fenn tudták tartani magukat a terményeik elfogyasztásával.

Viszont ha Debrecen járműparkot létesít, hogy abból Sanyi haverja bérbe vehessen (nyilvánvalóan kevesebbért, mint amennyi az Iveco havi törlesztője lenne), akkor még Sanyi haverjának munkát kell szereznie magának a szabadpiacon: találnia kell olyanokat, akik igénybeveszik a költöztetői (vagy általános speditőri) szolgáltatásait. Azt értem, hogy előnyösebb a helyzete, mint ha magának kellene finanszíroznia a termelőeszközeit (pl. Iveco-t); de a megélhetése még nincs biztosítva ez által. Különösen ha mások is bérbevehetnek a város járműparkjából: akkor azokkal is versenyeznie kell Sanyi haverjának, és még csak versenyelőnye sincs, hiszen ők is a kedvezményes bérleti díjat fizetik. Ahhoz, hogy ilyesmi módon biztosítsa a város a(z arra rászoruló) polgárai megélhetését, biztosítania kell az általuk megtermelt termékek/szolgáltatások eladását is. Erre csak úgy képes a város, hogy a szabadpiaci ár környékén árulja ezeket a termékeket/szolgáltatásokat: vagyis

1) vagy versenyképesen termelnek/szolgáltatnak ezek az emberek (a tőkeeszközök kedvezményes bérlésétől eltekintve)

2) vagy pedig _még_ dotálnia kell a városnak a termékek/szolgáltatások árusitását (megfizetnie a szabadpiaci ár és a dotáltaknak fizetett "ár" közötti különbséget)

3) vagy meg kell szüntetnie a városnak a szabadpiacot, ti. mindenkinek meg kell fizetnie a "szociálisan maszekolók" (magasabb) árait

Az 1-es eset még csak-csak (a tőkeeszközök kedvezményes bérlése jelenti a legminimálisabb kiadást a városnak), de már a 2-es és a 3-as eset szükségszerűvé teszi azt, hogy a többi adófizető polgár is dotálja a "szociálisan maszekolókat".

2017.08.23. 13:31:52

@neoteny:
próbáld már megérteni, hogy ezt nem lehet általánosságban így filozofikusan eldönteni. ehhez számolni kellene. a filozófiában számolni ugyebár nem lehet. tehát ez akkor dönthető el ha az ideológia nagyrészt matek. de ennek egy része néhány előfeltevés: vallás. és itt jön be az, hogy mit gondolnak a "zsidók". egy részük szemben áll a nemzeti keresztény államisággal. és ebből lesz egy összecsapás. és ebből lesz egy orbán vs. soros konfliktus. amire a kormánypárt felépíti a 18-as választási kampányt. túl azon, hogy vona gábor ócsárolja szegény kis nyugdíjasokat. az ellenzék egyelőre azt mondja, hogy a választási rendszer igazságtalan. a sok egyéni képviselő mind "igazságtalan". mert így a belváros belső kerületéből egy szűk csoportosulás nem tudja uralni az országot. és ez így megy. na csá.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.23. 13:34:45

@444:

"ezt nem lehet általánosságban így filozofikusan eldönteni."

Csak az olyan posztmodern fogyatékosoknak nem, amilyen te is vagy.

1 "nyilas" minden polgárnak járt. ez a birtokminimum lehetővé tette, hogy a városban esetlegesen nehéz helyzetbe került család a "ház után járó" földet művelve még éppen fent tudta magát tartani."

Ez nagyszerű.

Viszont ezeknek a földművelőknek nem kellett a terményeiket szükségszerűen eladni: fenn tudták tartani magukat a terményeik elfogyasztásával.

Viszont ha Debrecen járműparkot létesít, hogy abból Sanyi haverja bérbe vehessen (nyilvánvalóan kevesebbért, mint amennyi az Iveco havi törlesztője lenne), akkor még Sanyi haverjának munkát kell szereznie magának a szabadpiacon: találnia kell olyanokat, akik igénybeveszik a költöztetői (vagy általános speditőri) szolgáltatásait. Azt értem, hogy előnyösebb a helyzete, mint ha magának kellene finanszíroznia a termelőeszközeit (pl. Iveco-t); de a megélhetése még nincs biztosítva ez által. Különösen ha mások is bérbevehetnek a város járműparkjából: akkor azokkal is versenyeznie kell Sanyi haverjának, és még csak versenyelőnye sincs, hiszen ők is a kedvezményes bérleti díjat fizetik. Ahhoz, hogy ilyesmi módon biztosítsa a város a(z arra rászoruló) polgárai megélhetését, biztosítania kell az általuk megtermelt termékek/szolgáltatások eladását is. Erre csak úgy képes a város, hogy a szabadpiaci ár környékén árulja ezeket a termékeket/szolgáltatásokat: vagyis

1) vagy versenyképesen termelnek/szolgáltatnak ezek az emberek (a tőkeeszközök kedvezményes bérlésétől eltekintve)

2) vagy pedig _még_ dotálnia kell a városnak a termékek/szolgáltatások árusitását (megfizetnie a szabadpiaci ár és a dotáltaknak fizetett "ár" közötti különbséget)

3) vagy meg kell szüntetnie a városnak a szabadpiacot, ti. mindenkinek meg kell fizetnie a "szociálisan maszekolók" (magasabb) árait

Az 1-es eset még csak-csak (a tőkeeszközök kedvezményes bérlése jelenti a legminimálisabb kiadást a városnak), de már a 2-es és a 3-as eset szükségszerűvé teszi azt, hogy a többi adófizető polgár is dotálja a "szociálisan maszekolókat".

2017.08.23. 15:07:23

@neoteny:
te "filozofikusan" eldöntöd, hogy ez vagy az nem teljesül. vagy teljesül, vagy nem teljesül. matek nélkül ezeket a problémákat nem lehet eldönteni. legfeljebb azt lehet mondani, hogy én általában nem hiszek abban, hogy egy kisipari kartell (közösségi TEFU) és egy városias holding (DeLog bázis) párosa profitot termelne. vagy termelne profitot, vagy nem termelne. ezt általánosságban aligha lehet eldönteni.

kezdjük ott, hogy profit fogalmát a politikai közgazdaságtan rosszul definiálja. mert azonosítja azzal, amiből szerint a profit keletkezik. az egyik szerint a profitot a "munka" teremt. de mi az, hogy "munka"? még a fizikai definíciója sem teljesen egyértelmű. mert az energiamennyiség, amit 1 newton erő 1 méter elmozdulással végez. persze ez éppen annyi, amit 1 watt teljesítmény 1 másodperc alatt végez. vagy amit 1 coulomb töltés 1 volt feszültséggel végez. a filozófusok a "teljesítményt" nem wattban mérik. hanem miben? semmiben! valójában nem mérik. hanem "filozofikusan" eldöntik: ejha, ez már "teljesítmény". vagy egy ez nem az. politiológiai értelemben a "feszültség" felméri a republikon intézet. mértékegysége az "orbánviktor", a nézőpontnál egy "sorosgyörgy"? vagy micsoda? éppen azt demonstrálom, hogy ezek a viták valójában értelmetlenek.

persze azt értem, hogy a közgazdaságtan azt mondja, hogy mérjük a "teljesítményt" forintban. de valójában nem lehet abba mérni. csak ezt egy közgazdász filozófus nem érti meg. mennyit ért délelőtt sanyi teljesítménye? "2000 forintot". adnak neki egy papírfecnit, amin deák ferenc van. és az ér "2000 forintot" amiből vehet délután is ennyi lesz a teljesítménye, akkor vehet belőle egy rekesz sört. de itt nem teljesítményt mérnek. hanem mit? munkát? vagy mit? feszültséget? valamit. oké. számoljunk forintban.

erre jönnek megint a filozofusok, hogy nem kell számolni. mert majd ők majd megmondják, hogy a kapitalizmus lesz a jó. és a kapitalisták a kapitalista filozófusokat pénzelik. és általában több pénzük van, mint a nem kapitalista filozófusoknak. mert a kapitalisták általában több pénzt halmoztak fel, mint a nem kapitalisták. persze, hogy mi a kapitalizmust az nem is definiálták. ha valakinek jó sok pénz kell, akkor a pénzpiacot kell uralni. orbán trükkös politikus. uralja a pénzpiac egy részét, de közben háborúzik a külfölddel. és ezzel szerez szavazatot.

erre moinmoin nick azt mondja, hogy ez nem teljesítmény. mert ő teljesítmény elvű meritokrata. miben mérjük a "teljesítményt"? orbán viktor hány "wattos"? forintban mérjük? hja szavazatban. a meritokraták birodalmi márkában mérik, vagy euróban. erre orbán azt mondja, hogy adjuk össze a teljesítményt euróban. mennyit nőtt? nagyon sokat. á. nem olyan sokat. vagy lehet, hogy most sokat, de később majd nem nem olyan sokat. lehet. hogy lehet ezt filozofikusan eldönteni? sehogy.

általánosságban csak bohóckodni lehet. ahogyan a pápa. fogadjuk be az összes menekültet. az emberiség azon részét amelyik menekültként határozza meg magát. és azt fogadja be az emberiség azon része, amelyeik nem menekült. erre az államalkotó népek azt mondják, hogy csináljatok államot. de mi az, hogy állam. ezt már megint nem definiálják. hanem csak azt, hogy az ne avatkozzon be. vagy avatkozzon be? a piacba. de mi az, hogy piac? amibe nem avatkozik be az állam. de szinte mindenbe beavatkozik a geci állam. akkor mi a piac? az izé. na jó.

lehet egy formális axiomatikus modellt leírni. azt lehet interpretálni és alkalmazni. és ezekkel lehet versenyezni. meg lehet azzal, hogy szabad magyarország. de mi az, hogy szabad. és meddig tart magyarország. ameddig a nyugat gondolja? vagy ameddig "mi" gondoljunk? "mi" a nyugat részei vagyunk? ezek irracionális hitviták. valójában vallási kérdések.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.23. 15:12:40

@444:

"te "filozofikusan" eldöntöd, hogy ez vagy az nem teljesül. vagy teljesül, vagy nem teljesül."

Csak az olyan posztmodern fogyatékosok szerint, mint te is vagy.

1 "nyilas" minden polgárnak járt. ez a birtokminimum lehetővé tette, hogy a városban esetlegesen nehéz helyzetbe került család a "ház után járó" földet művelve még éppen fent tudta magát tartani."

Ez nagyszerű.

Viszont ezeknek a földművelőknek nem kellett a terményeiket szükségszerűen eladni: fenn tudták tartani magukat a terményeik elfogyasztásával.

Viszont ha Debrecen járműparkot létesít, hogy abból Sanyi haverja bérbe vehessen (nyilvánvalóan kevesebbért, mint amennyi az Iveco havi törlesztője lenne), akkor még Sanyi haverjának munkát kell szereznie magának a szabadpiacon: találnia kell olyanokat, akik igénybeveszik a költöztetői (vagy általános speditőri) szolgáltatásait. Azt értem, hogy előnyösebb a helyzete, mint ha magának kellene finanszíroznia a termelőeszközeit (pl. Iveco-t); de a megélhetése még nincs biztosítva ez által. Különösen ha mások is bérbevehetnek a város járműparkjából: akkor azokkal is versenyeznie kell Sanyi haverjának, és még csak versenyelőnye sincs, hiszen ők is a kedvezményes bérleti díjat fizetik. Ahhoz, hogy ilyesmi módon biztosítsa a város a(z arra rászoruló) polgárai megélhetését, biztosítania kell az általuk megtermelt termékek/szolgáltatások eladását is. Erre csak úgy képes a város, hogy a szabadpiaci ár környékén árulja ezeket a termékeket/szolgáltatásokat: vagyis

1) vagy versenyképesen termelnek/szolgáltatnak ezek az emberek (a tőkeeszközök kedvezményes bérlésétől eltekintve)

2) vagy pedig _még_ dotálnia kell a városnak a termékek/szolgáltatások árusitását (megfizetnie a szabadpiaci ár és a dotáltaknak fizetett "ár" közötti különbséget)

3) vagy meg kell szüntetnie a városnak a szabadpiacot, ti. mindenkinek meg kell fizetnie a "szociálisan maszekolók" (magasabb) árait

Az 1-es eset még csak-csak (a tőkeeszközök kedvezményes bérlése jelenti a legminimálisabb kiadást a városnak), de már a 2-es és a 3-as eset szükségszerűvé teszi azt, hogy a többi adófizető polgár is dotálja a "szociálisan maszekolókat".

2017.08.23. 15:25:23

@neoteny:
bohóckodásnál nem lehet többet. tényleg meghagylak a többi kiválóságnak. csá.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.23. 15:29:03

@444:

"bohóckodásnál nem lehet többet."

Csak az olyan posztmodern fogyatékosok szerint, mint te is vagy.

"1 "nyilas" minden polgárnak járt. ez a birtokminimum lehetővé tette, hogy a városban esetlegesen nehéz helyzetbe került család a "ház után járó" földet művelve még éppen fent tudta magát tartani."

Ez nagyszerű.

Viszont ezeknek a földművelőknek nem kellett a terményeiket szükségszerűen eladni: fenn tudták tartani magukat a terményeik elfogyasztásával.

Viszont ha Debrecen járműparkot létesít, hogy abból Sanyi haverja bérbe vehessen (nyilvánvalóan kevesebbért, mint amennyi az Iveco havi törlesztője lenne), akkor még Sanyi haverjának munkát kell szereznie magának a szabadpiacon: találnia kell olyanokat, akik igénybeveszik a költöztetői (vagy általános speditőri) szolgáltatásait. Azt értem, hogy előnyösebb a helyzete, mint ha magának kellene finanszíroznia a termelőeszközeit (pl. Iveco-t); de a megélhetése még nincs biztosítva ez által. Különösen ha mások is bérbevehetnek a város járműparkjából: akkor azokkal is versenyeznie kell Sanyi haverjának, és még csak versenyelőnye sincs, hiszen ők is a kedvezményes bérleti díjat fizetik. Ahhoz, hogy ilyesmi módon biztosítsa a város a(z arra rászoruló) polgárai megélhetését, biztosítania kell az általuk megtermelt termékek/szolgáltatások eladását is. Erre csak úgy képes a város, hogy a szabadpiaci ár környékén árulja ezeket a termékeket/szolgáltatásokat: vagyis

1) vagy versenyképesen termelnek/szolgáltatnak ezek az emberek (a tőkeeszközök kedvezményes bérlésétől eltekintve)

2) vagy pedig _még_ dotálnia kell a városnak a termékek/szolgáltatások árusitását (megfizetnie a szabadpiaci ár és a dotáltaknak fizetett "ár" közötti különbséget)

3) vagy meg kell szüntetnie a városnak a szabadpiacot, ti. mindenkinek meg kell fizetnie a "szociálisan maszekolók" (magasabb) árait

Az 1-es eset még csak-csak (a tőkeeszközök kedvezményes bérlése jelenti a legminimálisabb kiadást a városnak), de már a 2-es és a 3-as eset szükségszerűvé teszi azt, hogy a többi adófizető polgár is dotálja a "szociálisan maszekolókat".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.23. 15:37:09

@444:

"kezdjük ott, hogy profit fogalmát a politikai közgazdaságtan rosszul definiálja."

Az internet nem felejt:

"a piacon nem az a rossz, hogy van profit. hanem az a jó. ezt véssed bele az agyadba."

2017.08.23. 17:17:57

@neoteny:
nagyjából ez a politika filozófiai definíciója. nem az a rossz, hogy van a profit hanem az a jó. és ami jó az a profit. persze értem, hogy számviteli értelemben a nyereség az árbevétel és a költségek különbsége. ami lehet persze veszteség is. és megmagyarázzák, hogy az negatív profit. rendben. de ez esetben a profitabilitás egy elemi számítás eredménye. és nem függ a tulajonviszonyoktól. mert az már a tulajdonosok vallásától függ. ők miféle tulajdoni rendszerben hisznek. na de a politika filozófia nem számvitel. hanem eldöntik, hogy ez vagy az a tulajdoni forma jó, vagy nem jó. mert így lesz nyereség, úgy meg nem lesz. de ezt számítások nélkül filozofikusan nem lehet eldönteni. vagy lesz, vagy nem lesz. na de a politikai közgazdasaság mégis csak eldönti.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.23. 17:28:09

@444:

Köszönj el még egy párszor, posztmodern szarjankó.
süti beállítások módosítása