1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.08.18. 10:10 HaFr

A konzervativizmus alapkérdéséről

 Kapcsolódó kép

Természetesen a politikai ideológiák (valóságképek) nem haladhatók meg, viszont változik a tartalmuk. Maga a meghaladás vágya is egy ismert ideológia tkp. Marx óta, aki a hamis tudatot látta bennük. A konzervativizmus (gyakorlat és ideológia) egységét -- legegyszerűbben -- az alapkérdése biztosítja: hogy ti. "mi legyen a változással".

A változás rettenete először a természeti törvény megrendülésével és a politikai tömegmozgalmak (a francia jakobinizmus) megjelenésével érte el régi (teocentrikus, hierarchikus) világrend híveinek ingerküszöbét. Addig is voltak változások jócskán (Occam idealizmusa, reneszánsz, protestantizmus, polgárosodás, felvilágosodás), de az "öröktől" létező világrenddel szemben a XVIII. század végén halmozódott fel a paradigmatikus változás igénye. Ekkor jelent meg a politikai konzervativizmus is mint a változásra való reakció ideológiája, úgymond, a természetes és örök -- egyszersmind hagyományos -- értékek, röviden a szentség (a trón és oltár szövetségének és végső soron az Embernek a) védelmében, A konzervativizmus azóta sem szól másról, mint a e komplex, de fogyatkozóan elismert szentség védelméről.

A konzervativizmus tartalma és érvei persze maguk is változnak, ezért nevezzük mi ezt inkább csak alapállásnak, gyakorlatnak, beállítottságnak, nem pedig ideológiának. A máról beszélve a változás trendje és radikalizmusa is nyilvánvaló, ugyanakkor elég szerteágazó, és a konzervatívokon belül is különbséget tesz az, hogy a változások melyik csoportjára hogyan reagálnak. A migráció, a homoszexuális házasság, az elvallástalanodás, az abortusz, a feminizmus, a klímaváltozás, a jogkiterjesztés, "a tömegek lázadása", az állam és a korporációk térnyerése a szabad piac kárára stb. külön témák, amelyekhez az eltérő viszonyulás külön táborokat hoz létre a konzervatívokon belül is aszerint, hogy mit tartanak összeegyeztethetőnek az örök, természetes, vagy hagyományos értékekkel, amelyek -- szemben az azonnali vágykiéléssel és a szubjektív akarat tombolásával -- az embert emberré teszik. A reakciók ezekre az egyes változások (kénytelen) elfogadásától a teljes tagadásig terjednek, de a legfontosabb törésvonal a konzervatívok között mégis csak ott húzódik, hogy elfogadják-e (és milyen területeken) általában a progresszió tényét, csak a sebességét/mélységét akarva csillapítani a beláthatósága érdekében, vagy teljesen szembeszegülnek vele. (A tudatosabb konzervatívok megkülönböztetik a tisztán konstruált -- merőben fölösleges -- változásokat, a radikális változásokat és a "természetes", "logikus" változásokat. Ebből is látszik, hogy a konzervativizmus -- szemben a tradicionalizmussal -- reflektál a tárgyára, ti. modern eszme.)

A liberális (a progressziót elkönyvelő) és a reakciós (a progressziót általában tagadó vagy vele szembehelyezkedő) konzervatívok között kb. akkora az esélye az egyetértésnek, mint bármelyiknek a szocialistákkal/egyenlőségpártiakkal. A reakciósakon látszik a legjobban a konzervativizmus szinte természetes erőszakossága, hogy ti. egy eleve a progresszióra kódolt társadalmi logikában -- amelyet a technológiai fejlődés, a kapitalizmus, a homogenizáció, a multikulturalizmus és a globalizáció alighanem feltartóztathatatlanul irányít -- "toleranciával" nem lehet ellene menni a változásnak, a tolerancia csak megerősíti a változás irányát és ütemét. (Innen a balos tolerancia-parancs értékterheltsége, amit a konzik nem tudnak elfogadni.) A konziknak a mai közegben intoleránsnak kell lenni, hogy bármit elérjenek, hacsak nem tudnak új logikát adni a "történelem menetének" -- de ez utóbbira nem nagyon van esély. A konzik hiába látják -- szerintem -- jobban, hogy a progresszív folyamatok végső soron elemésztik az embert és a humánumot (a végén a szingularitással), ha nincsen irányító erejű paradigmájuk ezzel szemben.

Ezért hiszik a liberális konzervatívok -- mint én --, hogy ha a változásokat feltartóztatni nem lehet, a műveltség terjesztése, a diszkusszió és az emberi minőség megőrzése révén legalább a folyamatos, széles körű reflexiót biztosítani kell a változás optimalizálása érdekében. Ennek elengedhetetlen feltétele a liberális demokrácia kultúrája, amely a leghatékonyabban tudja biztosítani az emberi értékteremtést, a nyereségek és veszteségek egyensúlyának kifejezését, illetve az egyensúlynak a nyereségek felé való eltolását. Mára a (liberális) konzervativizmus legfontosabb episztemikus és politikai feltételévé a liberális demokrácia vált, ez a mai hatékony konzervativizmus paradigmája, amelyet szeretnénk megvédeni a balról és a jobbról érkező támadásokkal szemben. Ezekben pedig nincs hiány.

Egyet zárásként, Amerika és kis hazánk apropóján: az etno-nacionalizmus nem része a tágan értelmezett konzervatív kánonnak. A fehér és a nemzeti felsőbbrendűség semmiféle örök értéket nem tükröz se az elveiben, se a gyakorlatában. Konkrétan a magyar etnicista nacionalizmus olyan konstrukció, amelyet az etnikai tartalma a távolról sem örök, távolról sem hagyományos tömegtársadalmi igényekkel (köztük a csordaösztönnel az egyik oldalon, a politikai manipulációval a másikon) rokonít. Ez ez etnicizmus vált az utóbbi évekre a reakció fegyverévé a progresszióval szemben. (Vö. a történeti magyar konzervativizmus Széchenyitől Szekfűig nem véletlenül nem volt sose etnicista, hanem volt nyugatos és birodalmi)

Egy nemzetet a kultúrájának ereje és a közösségi képességei védenek meg és emelnek a többi fölé, nem a más nemzetekkel és etnikumokkal szembeni agressziója. Európának és Magyarországnak is az a baja elsősorban a migránsokkal, hogy nem tudja őket integrálni, mert egyaránt -- ha különböző mértékben és okokból is -- gyengék hozzá. Az etno-nacionalizmus a lúzerek harca a meg nem értett és/vagy a maguk javára nem fordítható változásokkal szemben egy olyan világkép jegyében, amelynek az elavultsága nyilvánvaló. A nemzet érdekeit kevés politikai ideológia szolgálja kevésbé, mint az etnicizmus. Quod erat demonstrandum.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2312758988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2017.08.18. 10:27:52

Érdemes lenne a "konzervatív" és "progresszivista" attitűd evolúciós és materiális hátterével foglalkozni: sok mindent megmagyaráz, ami tisztán filozófiai alapon nem lehetséges.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.18. 10:30:10

A mai modern konzervatívizmus lényege: csináljuk ugyanazt, mint a liberálisok, 100 %-ban utánozva őket, de ezt közben tagadjuk le és beszéljünk félre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.18. 10:30:47

@Moin Moin: lehet, de gondolom, mindkettőnek -- illetve a kettő egyensúlyának -- is megvan a haszna

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.18. 10:31:57

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: mert szerinted ez a poszt a letagadásról és a félrebeszélésről szól -- szemben a te populista hiszekegyeddel. Kezdem azt hinni, hogy véglegesen károsodott a szövegértési képességed

pucros 2017.08.18. 10:38:51

az etnicizmus is lehetett valaha konzervatív - sőt, pl. Új-Guineában ma is az :)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.08.18. 10:51:23

@HaFr: A balos toleranciánál felnevettem. Kevés olyan intoleráns népség van a világon (ha van egyáltalában) mint a balosok. A jelenlegi sajnálatos amerikai eseményeket is a balos intolerancia indította el.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.18. 10:58:32

@Fuxos (ex bömis): igen, a balosok még úgy is intoleránsak, hogy az idő nekik dolgozik

2017.08.18. 11:30:36

azzal, hogy vona gábor elárulta a nemzeti radikalizmust. török gábor-féle a néppárti jobbik egyelőre nem működik. nem is esett szét. most nagyjából ez a szavazói kör maradt árván.
www.youtube.com/watch?v=O_8H1U7r-P4

Éjszínű zászlónk (Toroczkai László verse)

HIT-HŰSÉG-BÁT

Éjszínű zászlónk emeljük égnek!
Őrei lettünk hazának, népnek!
Pusztának hangja, vad folyók árja
Nevünket zengi, jöttünket várja!

Hatvannégy vármegye! Hatvannégy vármegye!
Hatvannégy vármegye! Hatvannégy vármegye!

A Kárpátoktól az Al-Dunáig,
Nyugati végtől Kelet-hazáig,
Hű vigyázói régi rendeknek!
Feltámasztói a Nagy Nemzetnek!

Hatvannégy vármegye! Hatvannégy vármegye!
Hatvannégy vármegye! Hatvannégy vármegye!

Nagy családunkban székelyek, csángók,
Kunok palócok, hunok és jászok!
Sokféle népek, mind magyar szívvel!
Bátor erővel! Hittel, hűséggel,
Kárpát hazában!

Híven egy eskühöz: rabszolgák nem leszünk!
Ősi szent eskühöz: rabszolgák nem leszünk!

Rettegj ellenség! Örökké vagyunk!
Atilla kardja ma is a kardunk!
Szent királyoknak Szent Koronája
Vezet ma minket győztes csatákba!

Hatvannégy vármegye! Hatvannégy vármegye!
Hatvannégy vármegye! Hatvannégy vármegye!

Az ellenállás mi magunk vagyunk!
A cél előttünk! Meg nem alkuszunk!
Rombolunk falat! Építünk várat!
Ős Istenünkkel védjük Hazánkat!

Több ezer éve, több ezer évig!
Szent Szűzanyánk ma Földedet védik
Szent László urunk bátor hívei!
Birodalmának harcos vérei!

Hatvannégy vármegye! Hatvannégy vármegye!
Hatvannégy vármegye! Hatvannégy vármegye!
Hatvannégy vármegye! Hatvannégy vármegye!
Hatvannégy vármegye! Hatvannégy vármegye!

aztán ők hogyan kormányoznának együtt gyurcsány ferenccel és kornis micuval. nagy kérdés. ha sehogy, akkor marad orbán. vagy tessenek jobbat mondani.

2017.08.18. 11:35:35

"migráció, a homoszexuális házasság, az elvallástalanodás, az abortusz, a feminizmus, a klímaváltozás, a jogkiterjesztés, "a tömegek lázadása", az állam és a korporációk térnyerése a szabad piac kárára"

Szerintem három dolgot kell megkülönböztetni, és a legtöbb kérdésnél szem előtt tartani:

1, az ember, mint valaki (mint személyes, öntudattal bíró egyed),

2, az ember, mint ontológiailag-biológiailag-kémiailag-fizikailag valami ("anthróposz eszti mikrosz kozmosz"),

3, az ember, mint társadalmi/kulturális szereplő.

Mind a három valóság, sokszor egybefolynak, de nem szabad egy szinten kezelni a politikai diskurzusban.

A premodern világ a 3. pontot összemosta a 2. ponttal, míg a baloldal egy része az 1. pont érdekében le akarja építeni a 2. és 3. pontot.

Meg kell találni valahogy a 3 pont között az egyensúlyt.

2017.08.18. 11:37:35

"a műveltség terjesztése, a diszkusszió és az emberi minőség megőrzése révén legalább a folyamatos, széles körű reflexiót biztosítani kell a változás optimalizálása érdekében"
gyakorlati javaslataim: engedélyezni, esetleg kötelezővé kell tenni a könnyű drogok használatát(mint az azonnali vágykiélést pótló azonnali vágykiélés eszközét :D), kötelezővé tenni a zagykontrollt, vagy legalább a meditálást naponta(óránként :D)

valamilyen konzervatív filozófiai és általános műveltségi szemináriumokat bevezetni a legszélesebb körben. :D
a kutyaoktatáshoz hasonlóan a zemberek közt is bevezetni a megfelelő viselkedés jutalmazását

ki csinálja?
a papok megfelelnének(na itt már kezd nagyon neccesedni :D)

(csúnya rossz troll vagyok, még gondolkodnék, de nem megy :ˇX )

2017.08.18. 11:40:44

tehát mondjuk a "nácik" azt mondják:

Nagy családunkban székelyek, csángók,
Kunok palócok, hunok és jászok!
Sokféle népek, mind magyar szívvel!
Bátor erővel! Hittel, hűséggel,
Kárpát hazában!

az egy dolog, hogy az ortodox liberálisoknak ez nem tetszik. nagy családunkban miért ne lehetnének székelyek, csángók, kunok, palócok, hunok és jászok.

nyugaton a nemzeti romantikázás az x faktorban is nagy magyar operettes.
www.youtube.com/watch?v=lePPjtLIYgA

és most nagyon úgy tűnik, hogy nagy-britanniát, nagy-magyar, a nagy-lengyel, nagy-cseh-morva-szlovák, a nagy-román-moldáv államiságot és efféléket kell majd megszervezni. és ezek keretében városokat, vidékeket. a politika a népi nacionalizmus. és az ideológia a matek.

2017.08.18. 11:49:14

@Nuntiulus Noster: Ja, igen, az emberek közötti nemzeti/etnikai/"faji" különbségek járulékos és nem esszenciális különbségek.

Kicsit a 2. és a 3. pont között helyezkednek el, mert nem lehet eltanulni őket, mint egy társadalmi szerepet, de nem is különíti el mibenlétében az egyik embert a másiktól.

2017.08.18. 11:51:25

@Nuntiulus Noster:

Korrekció:

"mert nem lehet eltanulni őket"

Ez most nem az etnikumra, hanem a rasszra, meg a jure sanguinis fennálló jogi ténylegességekre vonatkozik, nem a nyelvre és a kultúrára. Azt bárki eltanulhatja.

2017.08.18. 12:10:57

@444:
persze! putyni, trump, netanyahu, meg akinek van szava még az ilyen játszmákban(ha ezek egyáltalán ilyenek), meg majd megmondja, hogy melyik ország melyik hülye gárdájának ki lehet az ellensége, kivel harcolhat. vlad tepes gárda vs. magyar gárda pl. szép lenne
vagy mind kiirtaná a saját zsidaikat és aztán szent boldog, örökkévaló, béka. földi menyország :D jehova győzőtt xD
(a zsidókkal vigyázni kell, nem netanyahu miatt, hanem mert ők azért vannak, hogy ne kelljen őket kitalálni, tht csak módjával! sokan nem járnának jól, ha megint ki kéne őket találni)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.18. 12:13:15

@HaFr:

Értem tökéletesen, csak nme értek vele egyet.

Mélyen meg is értelek 1999-2007 között magam is azt gondoltam kb., amit itt vázolsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 12:13:26

@Bánegressy:

"a zsidókkal vigyázni kell, nem netanyahu miatt, hanem mert ők azért vannak, hogy ne kelljen őket kitalálni"

Az emberek tehetségesek: Indonéziában a kínaiak töltik be azt a szerepet mint Európában a zsidók.

ricardo 2017.08.18. 12:49:43

@neoteny: Van egy fogalom a közgazdaságtanban –- az időpreferencia. Önnek éremes lenne elolvasnia, Hans-Hermann Hoppe „Demokrácia, a bukott bálvány” könyvének „Az időpreferencia, a kormány és a civilizáció hanyatlásának folyamata” című első fejezetét. (Bár erős a gyanúm, hogy már olvasta.)

Egyébként meg ismerjük a mondást: úriember az a vadállat, aki valameddig bír várni.

2017.08.18. 13:05:49

@neoteny:
mert ők igazhitűek(mohamedánok), a kíniak meg gyaurok :D, másrészt meg a zs-k onnan nagyon messzire vannak. nehezen elérhetők. azért gondolom az iszlamista ideológia ott is a vágy tárgyává tette már őket

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.08.18. 13:10:40

@neoteny: "Az emberek tehetségesek: Indonéziában a kínaiak töltik be azt a szerepet mint Európában a zsidók."

Annyira, hogy időnként meg is pogromolják őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 13:13:05

@ricardo:

Igen, már olvastam _azt_ a fejezetet: az egész művet nem olvastam végig, mert ahhoz nem volt elég türelmem. ;-)

Az időpreferencia fogalmával hamarabb találkoztam, mint a delayed gratification képességének _kisgyermekeknél_ mérhető különbségével ... és azzal a koncepcióval, hogy ez fejleszthető. Ami felveti azt a kérdést: milyen mértékben áll ez a képesség genetikai kontroll alatt (van egy olyan gyanúm, hogy a pajzsmirigy működése befolyásolja ezt a képességet); milyen mértékben fejleszthető _mások által_ és milyen mértékben fejleszthető _önmagunk_ által. Szerintem nyilvánvalóan nagy jelentőségű problémakör két okból is: egyrészt a demonstrált összefüggés miatt a kisgyermekkori teszteredmények és az "életsiker" között, másrészt a demonstrált időpreferenciával való összefüggés miatt.

Mindenesetre próbálom felhívni mások figyelmét a kérdésre, mert magyarázatot adhat különféle társadalmi jelenségekre.

2017.08.18. 13:14:54

@Bánegressy:
ez a második erő a fidesz után. tehát elsődlegesen ők válthatja le orbánt. és ezek után vannak még az mszp és gyurcsány nyugdíjasai. a többi nem játszik. a parlamenti küszöb alatt vannak tíz pártban.

2017.08.18. 13:25:17

@neoteny:
én már gyerekkorban bevezetném (kötelezően) a pókert.
a jó, oktatással is foglalkozó szájtokon teljesen jó, használható besorolása van a játékostípusoknak, amik párhuzamba állíthatók az életben való boldoguláshoz szükséges bizonyos alapvető kompetenciáikkal.
vannak poker iq szájtok is, de ott is mindenütt kiderül, h ez mennyire nem csak a szűken értelmezett iq kérdése.

2017.08.18. 13:32:22

@444:
nem a fszt nem
el lehet játszadozni látszat parlamentáris politizálással, de minél inkább látszik ez a 2 erő hatalomgyakorlásra kizárólag esélyesnek, annál közelebbi mindkettő vége.
nem létezhetnek ellenség nélkül, akkor sem, ha látszólag megszűnt minden ellenségük.
ezek csak így tudnak működni
más kérdés, h ez nagyjából a jelenlegi ország vége is, de mindig van másik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 13:49:15

@Bánegressy:

A póker nem rossz, de ne felejtsük el, hogy az egy zéró összegű játszma: ahhoz, hogy valakik nyerjenek, másoknak veszíteniük kell. Ami hangsúlyosan nem igaz a gazdasági életre: a munkamegosztásból/specializálódásból következő nagyon számos adásvételek pozitív összegű játszmák -- feltételezve, hogy mindkét fél részéről önkéntességen alapulnak.

2017.08.18. 13:55:48

@Bánegressy:
be lehet lépni. szabad a vásár. csak egyelőre az kevés, hogy van a háromféle ember, ami egy. amit nuntiulus noster mond. demokráciában van a (konzervatív) atya, a (liberális) fiú és a (szocialista) szent (nép) lélek. de most ezt beelőzte a nacionalizmus. onnantól kezdve törzsi tudatok sajátos kombinációjához kellene igazodni. elsődlegesen a többséghez. és ez az, ami láthatóan nem megy a zsidóság egy részének és a németek egy részének. nem értitek, hogy orbán nem a többséget szolgálja ki, hanem "cigánykodik". és ez csak azért van megválasztva, hogy a neoliberális zsidókat és a neokonzervatív zsidókeresztényeket és a hozzájuk kapcsolódó németrómaiakat háttérbe szorítsa.

én erre azt mondtam, hogy ez tutira nem fog működni nyugat-dunántúlon, mert a kisalföldön biztos van annyi nyugatos gén, hogy ezt ne engedje. úgy tűnik, hogy nincs. és ez esetben győri hungarocamion kell. a nagy-cseh-morva-szlovák tátra teherautó mögé kötni a magyar mátra pótkocsit. vlagyimir vlagyimirovics ki ne szagolja, hogy ennyire a németség gyengus. magyargyűlölő, mint moin moin. mert ez esetben a hidegháború új fejezete következhet. törököket se írnám le teljesen.

az európai unió kezd szétesni és mivel semmiféle közép európai szövetségi rendszer nem körvonalazódik ezért magyarország legjobb esetben visegrádi tömbbe léphet be. kérdés, hogy egy ilyen varsói szerződés 2.0 (kgst 2.0) mennyire működőképes. a németség ezen generációja nem érti, nem érzi ezt a térséget, akkor el kell felejteni. a német társadalom elsődlegesen az iszlámot akarja integrálni a franciával spanyollal, akkor váljék egészégére.

2017.08.18. 13:58:15

@neoteny:
jönnek az elektromos autók. és már schulz bejelentette, hogy kvótákat vezetnek be. az elektromos autók elterjedése mellett, vagy ellen. attól függően, hogy a német autóiparnak melyik lesz a jobb. így játszanak a németek. ezek után szerinted hogy játsszik a többi? szabad piacnak a nyomát nem lelni.

2017.08.18. 14:05:01

@neoteny:
de nagyon izgalmas tournamenteket lehetne játszani osztályok, iskolák közt, mondjuk az első 100 győztes ingyenes tőzsde tanfolyamot kapna :

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 14:05:20

@444:

"vlagyimir vlagyimirovics ki ne szagolja, hogy ennyire a németség gyengus."

Vlagyimir Vlagyimirovics világi haverja a Schröeder-gyerek, aki nem mellesleg a Nord Steam AG igazgatótanácsának elnöke, aminek többségi (51%-os) részvényese a Gazprom.

Ha te komolyan azt hiszed, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics bármikor is a magyarok pártját fogná a németekkel szemben, akkor te hülyébb vagy mint amilyennek játszod magad.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 14:15:22

@444:

"így játszanak a németek. [...] szabad piacnak a nyomát nem lelni."

Valóban: szopnak is a németek az energiaáraikkal, partikulárisan az áramáraikkal. Dupláját fizetik egy kWh-ért mint mi itt Kanadában -- pedig Kanadában is a tartományi kormányok birtokában vannak az áramszolgáltatók. Az amerikai áramáraknak meg a háromszorosát fizetik a németek.

Persze, hogy nincs szabadpiac ott, ahol az államhatalom szabályoz: de pontosan ezért szegényebbek a fogyasztók mint ha szabadpiac lenne.

2017.08.18. 14:39:00

@444:
kénytelenek lesznek szegény multik, bankárok, befektetők jobban odatenni magukat és kialakítani valamiféle időleges egyensúlyt, különben mindenük odaveszhet az ostoba politikusok felelőtlensége, valamint a munkavállalók és fogyasztók miatt xD
itt már senki nem nyerheti túl magát és nincs is értelme.
magának tesz vele rosszat

2017.08.18. 14:44:32

@neoteny:
vlagyimir vlagyimirovics minden oroszok pártján áll. ha azt látja, hogy a kárpát-medencéből a németeket ki lehet tessékelni, akkor elgondolkodik azon, hogy mit is is lépjenek. időlegesen bukja ukrajnát, de megnyeri magyarországot, akkor esetleg lehet cserélni. persze ehhez a hidegháború egy új fejezetét kell megnyitni. de az ugye a kijevi demokratikus fordulattal/államcsínnyel (kinek melyik tetszik jobban) már meg van nyitva. innentől kezdve moszkvának körbe kell zárnia belső-ukrajnát. délről a krím felől ez megtörtént. kelet felől a donbass-ban harcok vannak. amit azért nem akarnak lezárni mert túl sok ukránt kellene megölni. és moszkva azt mondja, hogy ez egy "testvérháború". amit ők kényszerűen vívnak. békét akarnak és a lehető legkevesebb ukránt megölni. ez van keleten. északon a fehérorosz elvtársak. nyugaton a lengyelek, a magyarok és a románok vannak. ebből most a magyarok a leginkább orosz-barátok. de ez úgy maradhat tartós, hogy kiszorítják a németeket. ha ők ukrajnát be akarják vinni az eu/nato szövetségbe. szegény kis timosenkóba volt szerelmes merkel. elporolta a porosenko.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 14:47:47

@444:

"vlagyimir vlagyimirovics minden oroszok pártján áll."

Helyesen: Vlagyimir Vlagyimirovics Vlagyimir Vlagyimirovics pártján áll.

"ebből most a magyarok a leginkább orosz-barátok. de ez úgy maradhat tartós, hogy kiszorítják a németeket."

Vlagyimir Vlagyimirovics világi haverja a Schröeder-gyerek, aki nem mellesleg a Nord Steam AG igazgatótanácsának elnöke, aminek többségi (51%-os) részvényese a Gazprom.

Ha te komolyan azt hiszed, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics bármikor is a magyarok pártját fogná a németekkel szemben, akkor te hülyébb vagy mint amilyennek játszod magad.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 14:54:03

@444:

"most nagyjából ez a szavazói kör maradt árván."

Kérj és adatik néked:

"a Jobbikból tavaly májusban kilépett Bertha Szilvia is készülődik, utóbbi két éve építgeti, és májusban már be is jegyeztette az Értünk Értetek elnevezésű pártot, ami mind a 106 egyéni körzetben állítana jelöltet."

"Tyirityán pedig országjáráson méri fel, van-e igény az Erő és Elszántság mozgalom párttá alakítására. A válasz októberre lesz meg, azonban azt mondja, „jelentkezéscunami” van, a Jobbikból is indultak feléjük, bár nem ez az általános. [...] Olyan szélsőjobboldaliaknak akarjuk az érdekvédelmét megvalósítani, akiknek nincs pártjuk.”

hvg.hu/itthon/20170818_Tiz_kicsi_Jobbik

Úgy tűnik nem lesznek sokáig árvák azok a fiúk (és lányok, hogy ne legyek szexista). Habár a linkelt videó alapján csak kb. 200-an vannak ...

2017.08.18. 14:59:06

@Bánegressy:
nekem úgy tűnik, hogy orbán és társai/bandája sorra vásárolja ki a német gazdasági érdekeltségeket. de felőlem nyúljanak a zsebükbe és tegyék oda magukat. csak nem úgy tűnik, hogy erre készülnek. soros papi vegye meg az amerikai kongresszust. szijjártó petya lepattintja őket, hogy magyarország nem az usa tagállama. az eu kötelezettségszegési eljárásokat százával indítja. de szankciók nincsenek. a következő költségvetési ciklusban elvehetik a pénzt. de azzal brüszzel a gazdasági szerződéseket lényegében felmondaná. és megindulna a nacionalizálás.

nagyon egyszerű dolgot mondok. ha mondjuk sorpron polgárosodást akar, akkor el kell venni a hollandoktól a sörgyárat. a magyarországi németek ebben a hollandokat támogatják, akkor cseh mintára ki kell rakni őket. ki kell baszni minden hazaárulót. nem megy máshogy. lehet ezen filózni. hogy ez így nem szabad piac. persze, hogy nem. az egy mese. olyan sehol a világban nincs. a kérdés, hogy kik kapnak a szabályozással versenyelőnyt. a a multik vagy helyiek. és előbbiből lesz a gyarmatosítás, utóbbiból lehet polgárosodás.

2017.08.18. 15:19:49

@444:
szhüeség
jól mutatja, hogy a cseh sörgyárak ezerrel főznek a hollandoknak(-németeknek), amit aztán valamilyen konstrukcióban értékesítenek(nyalván a honlandok nyernek) a cseheknek kapacitáskihasználás, munkaerő kihasználás, fizetőképes vásárlóerő
magyarok is ezt fogják csinálni különben nagyon rábasznak.
még america sem tudja gond nélkül megcsinálni amit tegnapelőtt a f*sz trumli bejelentett, pedig neki van majnem akkora belső piaca, mint az e . . . amekkora kell, csakhogy ott vannak a legnagyobb külső piacokon befektetők, azok tudják miért ott fektetnek be, ahol és miért nem odahaza
aztán ott van egyre több külső befektető
az adósságait 3624-ig sem tudja rendezni(persze nem is akarja)
a háború kockázatos(ezt még kína is tudja. talán még kimjong un is)

2017.08.18. 15:30:41

@neoteny:
ott van még kedvenced. az érpataki polgármester. aki átvette a nemzeti becsületrendet, vagy mit az aluminium létrán a bajtársaitól. de ő rá szavaznak. és azoknak a szakmunkásoknak a humán értelmiség azt mondja, hogy ti mocskos, rohadt, szemét, fasiszták. erre nyilván nem szavaznak. erre török gábor azt mondja, hogy egyfelől kell egy édi-bédi cukiság kampány, amivel megnyerhetők a szocialista szavazók. másfelől pedig mérsékeltebb hangvétellel megtartani a bajtársakat. ezt kiokoskodják kommunikáció ügyileg. nem szabad azt mondani, hogy cigány és azt, hogy zsidó. ezzel értelmetlen hergelni a népet. és külpolitikailag se korrekt. még akkor se ha ez működött egy ideig. de ettől a jobbik népszerűsége olyan nagyon nem növekedett.

errefelé ulics erika kiment a menekülttáborhoz. és a fidesz bezárta néhány héten belül. megvették az egyik "főkapitányt" az önkormányzatban. a jobbikot szétszedik. illetve szétesik. na de ki tudja, ha vona megnyer magának középről szavazatokat. bérunió, 40 év munkaviszony után a férfiak mehessenek nyugdíjba. és nyilván lesz még jóléti ígéret. plusz egy havi családi pótlékot az iskolakezdésre. és ellenőrizni, hogy a cigányok nehogy elpiálják. csak persze nem úgy mondják, hogy cigányok. hanem hátrányos helyzetűek. általános iskolát el nem végzettek szavazati jogával mi legyen.

szerintem ezekkel olyan nagyon nem fog változni a szavazateloszlás. olyan nagyon lényeges, a választásokat alapvetően eldöntő mozzanatot a momentum se dobott be. ők azt mondják, hogy több listás hely legyen (93-->129). és kevesebb (106-->70) egyéni kerület. újra kellene megint rajzolni a kerületeket. mennyi az esélye annak, hogy ezt ők a parlamenten kívülről meg tudják tenni. és a többi párt elfogadja úgy, hogy ők senkivel se kötnek szövetséget. nyilván közel zéró. de ők is mondanak valamit. de hány ember mondja, hogy ó, eddig 93 listás hely volt és 129 lesz. ez mennyivel jobb. és igaz, hogy 106 kerület volt, de most csak 70 lesz. és ez mennyivel jobb.

egyelőre senki tud belecsapni a lecsóba. legfeljebb destruktív módon. no olimpia, lehet szidni a zsidókat, cigányokat, homoszexuálisokat, az amerikai demokratákat, az oroszokat, brüsszelt, vagy akármit. de ezeknek se túl sok értelme, se túl nagy jelentősége nincs.

ha így marad, akkor orbán behúzza 18 tavaszát és ha 19 őszéig (24 végéig tartó önkormányzati ciklust eldöntő választásokig) nem kell megszorítania, akkor nagyon komoly túlhatalma lesz. és kérdés, hogy ez az érdekkör mennyiben fogja tudni fenntartani a forintgazdaságot.

könnyen lehet, hogy fidesz addig lesz amíg forint. ha a forint bedől, akkor a fidesz is bedől. ha az egységes belső piacon alapuló euro övezet jobb alternatívát kínál, akkor ugye megint csak bedőlhet a fidesz. de ez az amerikai típusú föderalizáció nem működik. ahhoz kellene egy kelet-nyugat polgárháború. és azt lezáró béke. ebből volt kettő. világháborúnak neveztek el. és volt egy hidegháború. abból is lehet második. az is lehet, hogy már benne vagyunk. de egyelőre nem látni azt, hogy hozza el az amerikaihoz hasonló európai egységet.

2017.08.18. 15:35:44

@Bánegressy:
az európai polgárosodás az, hogy a csehek többségében cseh sört isznak. a hollandok hollandot. a németek németet. így ment végbe a polgárosodás. utána létrejöttek a multik. a heinekken felvásárolt mindent. de abból nem lesz polgárosodás. hanem a hazaárulókat kell kirúgni. akik eladták a soproni gyárat. és ezek után a helyiek vagy jobb sört főznek (és polgárosodnak), vagy nem főznek jobb sört (és nem polgárosodnak) feltéve, hogy ezt a sörre alapozzák. és ez a része piac. de előtte nacionalistának kell lenniük és kibaszni a hollandokat. ahogyan ők kibaszták a hódító spanyolokat.

2017.08.18. 16:17:18

@444:
egyetlen olyan ország sincs a világon, ahol a polgárosodás alapja valakiknek a kibaszása lett volna
legfeljebb a polgárosodás folyományaként kibasztak valakiket(pl a hollandok a spanyolokat), akik akadályozták a polgárosodást
itt van nagyon nagy bajban a magyar polgárosodás

2017.08.18. 16:43:51

@Bánegressy:
mondj már egy országot, amelyik nem így polgárosodott. a poroszok németek ledúrták lengyelországot. a bajorok, a svábok, szászok a történelmi magyarországot. a britek a fél világot. az amerikaiak az őslakosokat is kiírtották.

2017.08.18. 17:05:07

@Bánegressy:
kínában polgárosodás úgy lesz, hogy kibasszák a nyugatot. mindenkit nem lehet egyszerre kirakni. de a polgárosodásnak ez a célja. győr akkor lesz polgárosult ha ott nem lesz audi. hanem lesz helyette rába. és azt mondják az audinak, hogy menjenek a fenébe. persze elvben lehet valami kereszttulajdonlás. de indlostadt aligha fog magyaroknak nagy tételben autóipari részvényeket adni. innentől kezdve győrnek nem nagyon lehet más célja, mint egy ponton szembe menni a németekkel. és úgy lesz polgárosodás. hazaárulásból nem lesz.

2017.08.18. 17:22:58

@444:
én értem, de túl vagyunk azon a történelmi szakaszon, amikor ez így ment
aki bújt aki nem
a kínai elvtársaknál is
legfeljebb vannak térségek, amik könnyebben megengedhetik maguknak a polgárosodás elmaradását
szvsz Magyarország nehéz(végzetes) helyzetbe kerül(van), ha ezt nem képes meglépni, mégpedig úgy, h tetszik-nem tetszik harmonizálni a már polgárosodottakkal

2017.08.18. 18:13:02

@Bánegressy:
tehát az, hogy harmonizálódik. hol volt ilyen polgárosodás. nincs erre precedens. a polgárosodás alapja az, hogy a többség a saját kultúráját juttatja érvényre. ez amerikában is így volt, meg koreában is, kínában is így lesz. indiában is. és magyarországon lesz polgárosodás, akkor az magyar lesz.

2017.08.18. 18:32:15

@444:
az a téves vita alap (itt. nem csak köztünk) hogy Magyarország kultúráját a kormány(mindenkori kurzus) határozza meg.
ami ebbe nem fér bele az nincs

2017.08.18. 18:42:49

@Bánegressy:
ide figyelj. sopronban a polgárosodáshoz a sörgyár haszna hiányzik. azt elviszik a hollandok amszterdamba. aztán egy részét odaadják orbánnak. egy másik részét meg az ottani törököknek. mert harmonizálódni akarnak a szegény kis muzulmánokkal. ez így nem megy.

2017.08.18. 18:56:37

@Bánegressy:
és ugye ebből lesz az, hogy hollandiába holland sörgyárat. és basszák ki onnan a törököket ha tudják. magyarországról meg ki kell baszni a holland sörgyárat. és ha hollandia magyarország ellen fordul, akkor össze kell fogni a törökökkel. tehát ez a feltétlen nyugatos elköteleződést felejtsük már el. és azt, hogy hollandia a jó.

vegyük a legerősebb pozíciójukat. hágai bíróság. a magyar és a csehszlovák kommunista párt köt egy szerződést. jön a rendszerváltás. csehszlovákia megszűnik. a magyar fél nem akarja megépíteni a dunakanyarba a gátat. erre szlovákia egyoldalúan eltereli a dunát. úgy, hogy az határfolyó. és a csallóköz full magyar lakta terület. erre hága azt mondja, hogy nem kell a feleknek tárgyalni. szlovákia egyoldalúan tereli el a dunát. környezetvédelmet ki nem szarja le. hollandia. azt kellett volna mondani akkor, hogy a nationale nederlanden mehet a picsába magyarországról. az unilever, az upc, a philips termékei picit drágábbak lesznek, a gls, a heinekken mehetnek a picsába. csak ezt nem mondta a magyar fél, mert mi harmonizálódunk a szarfaszú hollandokkal. elvben a megoldás lehetne az, hogy vegyesvállalatok jönnek létre. de olyat nem akarnak. mert nem éri meg a nyereségen osztozkodni. mert úgy kevesebb lesz a reálgazdasági hozam, mint amit amúgy is megkereshetnek azzal, hogy a pénzzel tilitolizik a kpmg. de az egy opció, hogy a gyarmatosító holland cégekkel szemben a kelet-közép európai kormányok fellépnek. a holland szociáldemokrata párt vezetője azt mondja, hogy a szemjnek nincs joga megmondani, hogy milyen legyen a lengyel bírói rendszer. a holland pártoknak miért lenne ehhez joguk. a holland királyság a lengyelország felett áll. hogy képzelik azok a nyomorultak? meséljék már el.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 19:22:06

@444:

"magyarországról meg ki kell baszni a holland sörgyárat. és ha hollandia magyarország ellen fordul, akkor össze kell fogni a törökökkel."

Hogy legyen a holland sörgyár helyett török sörgyár Mo-n?

nevetőharmadik 2017.08.18. 19:31:45

@HaFr: Nincs ebben semmi meglepő. A baloldali gondolat leglényege a társadalom teljes megtervezettsége és irányítása bizonyos "felsőbb jó" érdekében "angyali gondviselők" által. A tolerancia náluk csak megrontott hívószó, az intoleranciájuk (társadalomképük erőszakos érvényesítése) az igazi valójuk. Ha toleránsak lennének, önmagukat tagadnák meg.

2017.08.18. 19:38:15

@Bánegressy:
tehát azt meg lehet kérdezni, hogy a dél-amerikai, afrikai, ázsiai országok egykori holland gyarmatok valóban azt akarják, hogy hollandiában legyen nemzetközi bíróság? mert az egy dolog, hogy a nagyhatalmak közül kína nem akarja. oroszország nem akarja. nyilván annyira az usa se akarja. de ki akarja, hogy hágában nemzetközi bíróság legyen? ha európa magyarország ellen fordul, akkor a magyarok tudják a módját hogyan kell a térséget szétverni.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Attila_in_Gallia_451dC.svg
és ez esetben nem kell oda az a sok felhőkarcoló, mert mi a francnak.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/The_Hague_Skyline_Part_I.jpg
botsák el. és még az is lehet, hogy a holland parasztok támogatnák. mert őket is "kizsákmányolják" ezekből. tehát az egy dolog, hogy a holland kormánynak van forgatókönyve magyarországgal szemben. de innentől kezdve fordítva is lenni kell. brüsszel elindított egy háborút az amúgy nekem se olyan nagyon tetsző, de legitim magyar kormánnyal szemben. hollandia magyarországnak nem szövetségese.

nyilván közép európai egységbe magyarország és a németalföld is éppenséggel beleférne. onnantól kezdve magyarok elemi érdeke, hogy közép európának legyen nemzetközi döntőbírósága. de látva azt, amit hága és stasbourg művelnek nagyon nem érdeke. német-francia egységet nehéz kilőni, de hollandiát ki támogatná az nyugat-európaiakon kívül. lengyelország nem, magyaroszág nem, görögország aligha. jobb helye lenne rómában. az olaszok se. vagy madridban. és a spanyolok se. vagy a skandinávoknál. de ki az, aki ez ügyben hollandiát támogatja. van-e olyan ország egyáltalán.

értem persze, hogy ez egy felforgató tevékenység. de ugyanezt csinálja a nyugat. vagy a soros alapítvány.

2017.08.18. 19:44:58

@neoteny:
a hollandok(vagy legalább a franciák), úgyis előbb lépnének szövetségre a törökökkel
azok nem hülyék, nem kell bedőlni az ilyen látszat civakodással
már alig várják, h a varsói4-ek legyenek az ütköző zóna a keleti illberalizmus és a nyugat között

2017.08.18. 19:47:39

@neoteny:
a németalföldön van egy rakás török. kebab árus azt mondja, hogy ők a kisebbségi jogokra hivatkozva kikiáltják új ruméliát. rumélia a török befolyás a rómaiak földjén. csak a német római birodalom területén van befolyásuk. erre wilders nyerné meg a választást. aki azt mondaná, hogy vissza kell őket vinni törökországba. ha a törökök a hágai nemzetközi bírósághoz fordulnak és hágai bírák a szegény kis elnyomott törököknek adnak igazat, akkor wilders nyilván a tömlöcbe vetné őket. ami a független igazságszolgáltatás elvével ütközne. de a holland nép vélhetően neki adna igazat. tehát ebből lenne egy rumli.

te erre azt mondod, hogy ez milyen jó lenne hollandiának. mert így megszűnnének, vagy megkérődjeleződnének az állami intézmények és anarchiába taszítanák a németalföldet. és ezek után az anarchiából sohasem látott fellendülés következne hollandiában. de 100 emberből 99 ezt fordítva képzeli.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 19:52:58

@444:

"onnantól kezdve magyarok elemi érdeke, hogy közép európának legyen nemzetközi döntőbírósága. de látva azt, amit hága és stasbourg művelnek nagyon nem érdeke."

Az olaszliszkai helyi többségnek sem érdeke, hogy a demokráciaminimum érvényesülését tőlük idegen, nem általuk demokratikusan választott bíróságok ítéljék meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 19:54:06

@444:

"az érpataki polgármester. [...] de ő rá szavaznak."

A túrricsei polgármesterre is szavaztak a túrricseiek, már vagy egy tucat éve.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 19:54:33

@444:

"magyarországról meg ki kell baszni a holland sörgyárat. és ha hollandia magyarország ellen fordul, akkor össze kell fogni a törökökkel."

Hogy legyen a holland sörgyár helyett török sörgyár Mo-n?

2017.08.18. 19:54:58

@Bánegressy:
megnézem holland-török államszövetséget. egy szövetségi államrendben a török alvilág két héten belül elfoglalná a holland kikötőket. azzal, hogy egyenlő jogokat kapnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 19:58:55

@444:

"egy szövetségi államrendben a török alvilág két héten belül elfoglalná a holland kikötőket."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

2017.08.18. 20:06:59

@neoteny:
nem. a heinekken helyett monarchia sörgyárak kellenek. és annak része a holland amstel, a stájer gösser, a cseh pilzeni, a magyar soproni, a temesi román, vagy a székely csíki sör. úgy, hogy ezt egy közép európai fed védi a nemzeti keresztény európába. és ez esetben a törökök menjenek vissza kis ázsiába. úgy, hogy isztambul határváros. ez az egyik opció.

a másik, hogy a hollandok adják fel a nemzeti keresztséget. és hozzák létre a holland-török államszövetséget. de ez esetben a török-türk népek tartanak össze. a nagy kurultaj célja a németalföld. mindenki török lesz, aki belső ázsiából nyugatra akar menni egyenlő jogokkal. a hollandok hordják a pelenkát és adják az alapjövedelmet. ez ugye a szociálliberális progresszió.

2017.08.18. 20:11:36

@neoteny:
ne viccelj már. képzeld el, hogy a törökök vízummentességet kapnak úgy, hogy jogosultak lennének a szociális ellátásra mint egy holland. egyenlő jogokat kapnak az államszövetségben. szerinted hány török indulna el. és hány belső ázsiai kapna egy kis baksisért cserébe török útlevelet ankarában?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 20:13:59

@444:

"a heinekken helyett monarchia sörgyárak kellenek."

Hollandiában monarchia van; Mo-n meg Törökországban nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 20:14:47

@444:

"egy szövetségi államrendben a török alvilág két héten belül elfoglalná a holland kikötőket."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

Sequoyah 2017.08.18. 20:18:52

A fenti cikk ertelmeben a konzervativ es a liberalis ertekrend nem all egymassal szemben, nem ellentetes fogalmak. Bar reszben kizarjak egymast.
Ahogy en latom, a tipikus konzervativ a rendet szereti. A konzervativ azt mondja, hogy oke, dontsuk el mi legyen a tarsadalmi norma, es aztan mindenki alkalmazkodjon hozza. Ezert szeretik az egyseges feher keriteseket, es utaljak a hippiket.
Ezzel szemben a liberalis azt mondja hogy elni es elni hagyni. Mindenki azt csinal amit akar, amig az nem valik a masik fel karara.
Ebben a megfogalmazasban a ket fogalom mar valoban egymas ellentetei lesznek. Sajnos az egy dolog hogy a fenti szerepekben szeretnenek latszodni az emberek, de a valosagban ettol teljesen elternek. A valo eletbeli konzervativ vermes liberalissa valik abban az ertelemben, hogy o azt csinal amit akar, ne mondjak meg neki senki mit csinaljon. Persze csak sajat maga csinal azt amit akar, mindenki mas szamara ez mar nem engedelyezett, ok alkalmazkodjanak.
A leghangosabb liberalisok viszont a liberalis eszmekkel ellentetben egyenesen raeroltetik a tarsadalomra a sajat eszmeiket.

2017.08.18. 20:20:34

@neoteny:
abban az opcióban a török portával kialakulhatnak az élénk üzleti kapcsolatok. ebből profitál isztambul. de törököknek nyilván nincs többségi tulajdonuk a monarchia sörgyárban. kisebbségi üzletrészük lehet. magyarország király nélküli királyság. ausztria császár nélküli császárság. monarchia. csak abban a korona uralkodik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 20:32:21

@444:

"abban az opcióban a török portával kialakulhatnak az élénk üzleti kapcsolatok."

Mi az akadálya annak, hogy most kialakuljanak élénk üzleti kapcsolatok a törökökkel?

2017.08.18. 20:33:38

@neoteny:
ezt mondja jobbik nemzeti radikális értelmisége. a szent korona tanból következik az, hogy a korona uralkodik. ahhoz kell vezető nemesség, papság és polgárság. ezekt válasszuk meg az alsó és felsőházba, valamint az önkormányzatokba. modern kori rendiség a magyar szent korona területén. ha ehhez a románok nem akarnak kapcsolódni, akkor ne kapcsolódjanak. nyilván ők is megcsinálják a román koronabirtokokat. ebből következően a partium és erdély egy szövetségi államrendben önállóságot kapna. mert egy vegyes zóna.

trianonhoz képest magyarok számára ez nyilván előrelépés, románok számára visszalépés. ezt a nyugat nyilván nem támogatná. keresni kell olyan országot, amelyik egy gyenge romániában érdekelt. keresni kell olyan államot, amelyik mondjuk az ortodox romántól különböző vallási hálózatot építene ki erdélyben. horovitz uramék magyar kormányzati támogatással szatmárban és máramaros szigeten újítják fel a zsinagógát. orbán nem azt mondja, hogy a nyugatot szolgálja. hanem ő szeretne egy focisulit a vajdaságban. és azt mondja három magyar zsidó, hogy rendben van. de újítsuk fel a zsinagógát, akkor orbán azt mondja, hogy támogassátok a magyar kormányt. és a magyar focisulit. egyébként meg majd szabadkáig fut a tramtrain. csak legyen elég pénz. de járjon valami villamos a zsinagógához. orbán nem feltétlen a nyugatot szolgálja ki, hanem aki az érdekeit szolgálja. azt szolgálja viszont. és ha valaki ellene fordul, akkor ellenségnek tekinti.

2017.08.18. 20:40:57

@neoteny:
a törökök éppen euro milliárdokat kérnek azért, hogy ne indítsák útnak a menekülteknek nevezett janicsárokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 20:43:10

@444:

"ezt mondja jobbik nemzeti radikális értelmisége."

A cukiság-invázió meg a néppártosodás után is ezt mondja?

Jager_ 2017.08.18. 20:43:19

Egy konzervativizmusról szóló cikk Szálasival illusztrálva? Ne már. Jobb lett volna mondjuk Apponyi Albert, Bethlen István, a külföldiek közül mondjuk Bismarck vagy Margaret Thatcher.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 20:43:31

@444:

"abban az opcióban a török portával kialakulhatnak az élénk üzleti kapcsolatok."

Mi az akadálya annak, hogy most kialakuljanak élénk üzleti kapcsolatok a törökökkel?

2017.08.18. 20:46:20

@neoteny:
az, hogy a német és a török kormány éppen kereskedelmi háborúban állnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 20:51:49

@444:

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

2017.08.18. 20:56:18

@neoteny:
a nemzeti radikális értelmiség továbbra is ezt mondja. csak ezt vona gábor már nem képviseli. ezért mondom azt, hogy van úgy félmillió szakmunkás, akik az elmúlt évtizedben bele lettek hergelve valamilyen fordulatba. most le lettek csendesítve. és akkor török gábor kommunikáció ügyileg megszakérti, hogy el lehet lavírozni, mint az okos lány, radikálisok is, meg nem is. de ha jön egy válság, akkor ez a választói csoport egyébként joggal, majd megint úgy érzi, hogy átbaszták.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 21:01:35

@444:

"a nemzeti radikális értelmiség továbbra is ezt mondja. csak ezt vona gábor már nem képviseli."

Vagyis akkor ismét lódítottál, amikor azt írtad, hogy "ezt mondja jobbik nemzeti radikális értelmisége".

"de ha jön egy válság, akkor ez a választói csoport egyébként joggal, majd megint úgy érzi, hogy átbaszták."

Azért, mert az átbaszásra van kereslet. Másként hogyan lehetséges, hogy mindig átbasszák őket?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.18. 21:02:33

@444:

És? Ebben a cikkben egy szó sincs kereskedelemről.

Janossz 2017.08.18. 21:10:40

@444: "...a törökök éppen euro milliárdokat kérnek azért, hogy ne indítsák útnak a menekülteknek nevezett janicsárokat."
Egyszersmind ezzel a piszkos zsarolással évtizedekre kijátsszva maguk a civililizált világból.
Majd eldöntik, megérte-e?
Mi vagy Te itt, valami szóvivő, bloggazda, a csapból is folysz...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.18. 21:26:02

@Sequoyah: rend többféle van, a cikk - ha tetszik -- kifejti, hogy min alapul a konzervatív rendfogalom

2017.08.18. 21:56:52

@444:
a nemzeti radikális értelmiségnek . . . mit értelmiségnek A MAGYAR NEMZETNEK VEZÉR KELL !
(célja már van hálistennek)
te meg itt kommentelgetsz

Tamáspatrik 2017.08.18. 22:10:50

@HaFr: "A konzervativizmus azóta sem szól másról, mint a e komplex, de fogyatkozóan elismert szentség védelméről." Igen. Egy alázatos magatartásról van szó, amely azt mondja, hogy a megismerésünknek vannak korlátai, és ne feszítsük túl. Ha egy virágot részekre szedünk, akkor se biztos, hogy megértjük a szépségét. A "szentség" úgy közelíthető meg, hogy lemondok arról, hogy csak racionalitás útján, fogalmi módon közelítsek meg adott jelenségeket pl. nemzet, család stb., mert a fogalmak képzése közben valami elvész. A térkép nem azonos a tájjal magával. Ehelyett a megismerés módjául az átélést választom.

Tamáspatrik 2017.08.18. 22:21:22

@HaFr: "a műveltség terjesztése, a diszkusszió és az emberi minőség megőrzése révén legalább a folyamatos, széles körű reflexiót biztosítani kell a változás optimalizálása érdekében."
Igen. Lehet ez abban való hit, hogy léteznek olyan emberi alapértékek, amelyek korszakokon átívelőek, sokkal maradandóbbak mint a mai korunk egyes termékei, a sztárság például, és Konfucius korában is épp így megvoltak, az ókori görögök korában is. Állócsillagszerű viszonyítási pontokról van szó, az emberi minőség közelíthető ma is ezekhez az értékekhez, de csakis közös munkával.

Tamáspatrik 2017.08.18. 22:28:33

@Tamáspatrik: VISZONT a szentség nem tehető kötelezővé, társadalmi normává.(Mint egyes politikusok szeretnék.) Számomra fontos, hogy egyéni döntés legyen, mit tekintek (az adott pillanatban) szentnek. Számomra feltétel nélkül lényegesnek.
Ha nem egyéni döntés, az esetben csordamentalitás és képmutatás lehet csak az eredmény.

DrGehaeuse 2017.08.18. 22:52:26

@Mountain Dew: A kép (szálasival és a Dunába robbant Lánchíddal) metafora.
Nem biztos hogy jól értem, de szerintem arra akar utalni, hogy a progresszivista balos radikalizmusra adott helytelen etnicista nacionalista reakcionista konzervatívok válasza milyen súlyos következményekkel járt.

DrGehaeuse 2017.08.18. 23:17:38

"A konzik hiába látják -- szerintem -- jobban, hogy a progresszív folyamatok végső soron elemésztik az embert és a humánumot (a végén a szingularitással), ha nincsen irányító erejű paradigmájuk ezzel szemben."

Nem tudom hogy a magadfajta (a lib-dem kultúra primátusában bizó és a progressziót elkonyvelő) lib-konzik kerestek-e ilyen "irányító erejű" paradigmát, de ha igen akkor nem jó "helyen".

Szerintem maga a lib-dem kultúra és gyakorlat is alapos felülvizsgálatra szorul. Szerintem az orv-bán felé reakciós etnicista náci konzik nem csak puszta szeszélyből vagy egyszerűen bunkóságuk miatt dobták a lib-dem kultit. A lib-dem kultúrával - különösen annak mai tömegmanipulációval és populista módszerekkel meghekkelt formájával - visszaélő (az arisztokratikus törekvésektől sem mentes) elitista kapitalista és az általuk uralt globalizáció felelős a Globális Klímakatasztrófáért és a harmadik világ túlnépesedési válságáért, hogy mást ne is említsek.

DrGehaeuse 2017.08.18. 23:17:40

"A konzik hiába látják -- szerintem -- jobban, hogy a progresszív folyamatok végső soron elemésztik az embert és a humánumot (a végén a szingularitással), ha nincsen irányító erejű paradigmájuk ezzel szemben."

Nem tudom hogy a magadfajta (a lib-dem kultúra primátusában bizó és a progressziót elkonyvelő) lib-konzik kerestek-e ilyen "irányító erejű" paradigmát, de ha igen akkor nem jó "helyen".

Szerintem maga a lib-dem kultúra és gyakorlat is alapos felülvizsgálatra szorul. Szerintem az orv-bán felé reakciós etnicista náci konzik nem csak puszta szeszélyből vagy egyszerűen bunkóságuk miatt dobták a lib-dem kultit. A lib-dem kultúrával - különösen annak mai tömegmanipulációval és populista módszerekkel meghekkelt formájával - visszaélő (az arisztokratikus törekvésektől sem mentes) elitista kapitalista és az általuk uralt globalizáció felelős a Globális Klímakatasztrófáért és a harmadik világ túlnépesedési válságáért, hogy mást ne is említsek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.08.19. 00:03:59

@DrGehaeuse:

"a harmadik világ túlnépesedési válságá[a]"

Nincsen harmadik világbeli túlnépesedési válság: 1990 óta folyamatosan csökken minden világrészben az abszolút szegények (napi $2-n élők) száma.

Ami viszont van, az a migráció. És ez részben a digitális, interaktív kommunikációnak köszönhető. Még két és fél évtizeddel ezelőtt is a harmadik világ (túlnyomó többsége) legfeljebb a TV-n láthatta az első világot: és mivel a TV egyirányú kommunikációt jelentett, a harmadik világbeli nem kérdezhetett rá olyasmikre, amik tényleg érdekelték őt (pl. hogy hogyan bánnak velük a hatóságok, ha sikerül Európába jutniuk). Ez alapvetően változott meg a(z olcsó) digitális, interaktív média elterjedésével: már kb. egy évtizede a szomáliai Mohammed képes kapcsolatba lépni az USA-ba emigrált nagybátyjával, aki képes ellátni őt személyre szabott tanácsokkal, hogy hogyan juthat el az USA-ba vagy Európába, és mit kell mondania és tennie ahhoz, hogy legyen esélye a menekültstátuszra stb.

A globalizáció egyik legnagyobb mozgatórugója a kommunikáció globalizációja, ami szédítő fejlődésen ment keresztül az utolsó negyedszázadban. Az, ami a 60-as/70-es évek sci-fijeiben a különféle űrflották tisztjeinek kiváltsága volt, ti. hogy valós idejű videó-konferenciákat folytassanak, ma elérhető a széles tömegek számára: egy videós Skype-beszélgetés (ami ára elenyésző a felhasználók számára) ma már rutinszerűen történik kontinensek között. Persze ezen globális kommunikáció megfigyelése is rutinszerűen történik az NSA és mások által. Az államhatalom is adaptálódik a változó körülményekhez. (És a bűnözők is. De ez nem újdonság: tessék visszaemlékezni a "Monte Cristo grófjá"-ban arra, amikor a gróf megvesztegeti egy telegráf-állomás kezelőjét egy élethosszig tartó nyugdíj összegével, hogy hamis üzenetet továbbítson, aminek következtében Danglars báró tönkremegy. Itt Dumas a történet korában új kommunikációs technológia meghekkelését szőtte a sztoriba.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.08.19. 00:06:28

@DrGehaeuse: aha, akkor mi is legyen az új paradigma? mert sok csúnyát én is tudok mondani (a sok szép mellett) a jelenlegiről...épp erről szól a poszt

DrGehaeuse 2017.08.19. 11:58:33

@HaFr: Kézenfekvő: valahol a CO2 kibocsátás csökkentő és erősítő életmód elősegítése érdekében fellépő politika körül. A lib-dem kultúra alapelvei pl. a "mindent szabad amit a törvény nem tilt" illetve az "élni és elni hagyni" valamint a "valósítsd meg önmagad". Az új paradigma alapelvei lehetnek pl. "semmit ne tégy ami árt a bioszférának" és "ha kivágsz egy fát, ültess hármat" esetleg "a pénzt nem lehet megenni" stb. Ez egy kvázi zöld-konzi paradigma lenne.

Khonsu 2017.08.19. 13:34:25

Bonyolult ügy, de nem reménytelen. A konzervativizmus szerintem kifejezetten jól jöhet ki a dologból, mert a természetes progressziónak vannak olyan alapvető tulajdonságai, melyek a konzervativizmusban is megtalálhatóak, így a kettő jól összeegyeztethető.

Mindkettő az organikus fejlődés híve. (Szigorúan a természetes progressziót tekintve, a progresszió politikai és filozófiai irányból érkező erőltetése több kárt csinál mint hasznot. Így a természetes progresszió alatt csak a tudomány és technológia fejlődését és az ezek hatására bekövetkező társadalmi változásokat értem.)

Minkettő számára fontosak a közösségek. A közösségek létrehozzák lenyomatukat a technológiai térben, visszahatnak rá. Ami eddig természetes emberi ösztön, filozófia, íratlan szabály, stb. volt az a technológia által materializálódik.

A szingularitástól sem kell tartani, mert az önmagában nem emészt el semmit, legfeljebb a tudatlanságot. A szingularitás ugyanis elsősorban tudást jelent, "megvilágosodást"). Megváltoztatja a világról alkotott képünket és fejlettebb eszközöket ad a kezünkbe. Valószínűleg sok mai elképzelésünkön csak nevetni fogunk utána, de csak azért mert okosabbak leszünk és így más megvilágításban látjuk majd a dolgokat. (szingularitás nélkül nagyon rossz sors várna ránk, de erről)

Az embert és a humánumot még konkrétan az annak továbbfejlesztését célzó transzhumanizmustól sem kell félteni, mert az egy humanista irányzat. Annyi változást hoz, hogy az ember fejlesztésében átlépi a biológiai korlátokat, de ennek célja és eredménye az ember és a humánum továbbfejlesztése, nem pedig elpusztítása. A "poszthumán" emberből jön létre, ezért emberi lesz, csak fejlettebb. Természetes evolúció, nem biológiai eszközökkel, hogy tarthassuk a lépést a mesterséges intelligenciával. Végső soron tehát nem hogy elpusztítása, hanem az ember és a humánum megmentése, átmentése lesz, hogy az MI ne vegye át teljesen a helyünket. (gyakorlatilag a jövő konzervativizmusa, bár ez ma még furcsán hangzik)

Nem biztos, hogy én vagyok ebben a kérdésben a megfelelő személy anarcho-transzhumanistaként, de azt mondanám, hogy a konzervativizmus jövőjét az "átmentés" jelentheti. A közösségek átmentésétől a humánum átmentéséig az új világba. A konzervativizmus lehet az emberiség emlékezete.

A közösségek és azok szerveződésének segítésével különösen hasznos lehet az odáig vezető fejlődés során is, mert ez egy olyan kulcsterület, mely a rendszer stabilitásához és a fejlettebb állapot eléréséhez elengedhetetlen.

Szerintem a konzervativizmusnak érdemes lehet ezekre fókuszálnia.

DrGehaeuse 2017.08.19. 14:02:13

@Khonsu: Az internetes közösségi alkalmazások egyre inkább a kapitalizmus eddigi metodusainak alkalmazásával létrejött gazdasági-hatalmi struktúrák terepévé válnak és mint új eszközök illetve infrastruktúra szolgálnak. Ez lényegi változást nem hoz a globalizált kapitalizmus működésében és annak szabályaiban. Businnes as usual!

Khonsu 2017.08.19. 14:15:26

@HaFr:

A "receptekért" érdemes lehet tanulmányozni a mormonokat. Ők ezt már vagy másfél évszázada megoldották.

Khonsu 2017.08.19. 14:34:19

@DrGehaeuse:

Pedig ez maga a lényeges változás. A kapitalizmus megteremti a technológiai hátteret, a közösségek pedig formálják azt. Új infrastruktúrák jönnek létre, melyek felváltják, vagy kijavítják a régieket. A rendszer kölcsönhat önmagával, és így fejlődik. A határok elmosódnak a szerepek között a rendszer képességei pedig növekednek, ezáltal újabb területeket hódíthat meg.

Üzlet, innováció és természetes önszerveződés. Megy magától, és nem is rosszul.

Khonsu 2017.08.19. 14:42:04

@Khonsu:

A technológiai fejlődés és a szingularitás nélkül mellesleg jön a Végítélet. Ismertebb nevén a klímaváltozás következményei. A klímaváltozás már úgy néz ki elkerülhetetlen. A civilizációt, az emberiséget, de legalábbis annak egy nagy részét csak a technológia mentheti meg, mert csúnya dolgok jönnek.

2017.08.19. 19:03:34

@DrGehaeuse:
szerintem arra akar utalni, hogy ahhoz, hogy átjussunk a túlpartra, előbb oda kell érni a hídhoz

hibbant_hídrobbantó 2017.08.22. 11:54:37

@Fuxos (ex bömis): Hát igen, néha olyan földbedöngőlő, törvénykező stílusban tolják, hogy akármelyik tv-prédikátor megirigyelhetné :)

2017.08.24. 18:27:22

@Khonsu: Nem. Az egész társadalom egy falanszteresedő folyamatba fog belezuhanni, az emberi lényeg szét fog oldódni, és az élet/létezés mélysége teljesen elsekélyesedik majd, mígnem a Danse Macabre beszippant mindenkit.

Khonsu 2017.08.24. 23:34:45

@Nuntiulus Noster:

Az ember nem tud nem emberként gondolkodni. Falanszteresedni pont azért nem fog tehát, amiért a kommunizmus sem működik.
süti beállítások módosítása