1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.06.17. 06:25 HaFr

Lesz-e itt valaha is kapitalista társadalom?

Képtalálat a következőre: „rembrandt night watch”

A kapitalista társadalom a nagyrészt működő tőkével rendelkező vagy erre törekvő (autonóm) emberek gyülekezetét jelenti -- nem mindenféle mást, amit az udvariasság kedvéért csak jelzek: ott van, ahol az "elveszítette közpénzjellegét" klasszikus matolcsyzmusa (lásd "a családom és az MNB", "a családom és a sörgyárak", "a családom és a tanszékem" stb. című alfejezeteket) belenyúlik a "kizsákmányolás" és a "háttérhatalom" Scheiring-Pogátsa-TGM-Bogár-féle variánsai jelképezte fekete lyuk négydimenziós terébe (vö. Einstein véleményével az univerzum és az emberi ostobaság végtelenségéről), és az így kiváltott szellemi térgörbületben a Párt avant garde-ja a legteljesebb harmóniában titkos bankszámlákon gyűjti a zemberek pénzét, akik viszont teljes, állam szavatolta, boldog nyomorban élnek, miközben hol Lentner Csaba, hol Scheiring előadásaiból közvetít nekik metszeteket a közszolgálati tévé egy nyilvános tárgyalás/kivégzés és egy vizesvébé-reklám között. A "mindenféle más" tehát -- miként a kapitalista társadalom is -- elsősorban a szellem és a gyakorlat közös terméke. Cuius quoque.

De a kapitalista társadalom nem jelenti a hazai libertarianizmus "minarchikus vágyainktól a vízszolgáltatás privatizálásáig terjedő" fölhomályosultságát sem.

A kapitalista társadalom először is olyasmi, ami nem lesz itt még százötven évig (egy török hódoltságnyi időre látok előre), mert most sem ennek a kora jő -- illetve ennek a kora már a régmúlté és rég lezárult a kimaradottak számára. Másodszor, a kapitalista társadalom annak idején (máshol) egy hosszú kulturálódási folyamat eredményeként létrejött "spontán rend" volt (Hayek), amely a darabjaiban létezik még a Civilizációban, de jobbára már csak festményeken és filozófiai traktátusokban, mert már régen elkezdte átvenni a helyét a negyedéves jelentésekben limitált korporatív célracionalizmus és az etatizmus vadházassága, amelynek eluralkodásával a gazemberek és a nagyon okosak meggazdagodnak, mindenki másnak pedig felkopik az álla (valamint vannak a kivételek), de úgy általában mindenki egoistává válik ahelyett, hogy produktív individualista lehetne.

Kiderülhet ebből is, hogy szemben azzal, amit az ún. piacelvűek gondolnak, miszerint univerzális jó lenne, a piac és a magántulajdon az emberi fejlődés egy bizonyos szakaszát kifejező erkölcsi alapú intézmények -- az együttélés egy bizonyos (fejlett) állapotát tükröző evolúciós képződmények --, amelyek nem tárgyiasíthatók és szaporíthatók kedvünkre. A vonalkód leolvasása után persze bizonyos felületi jegyei átültethetők, de azok ott csak addig bírják, amíg bírják (és addig hoznak valamicske eredményeket), de aztán elfonnyadnak, megeszi őket a helyi kultúra -- ha nem is reggelire, de ebédre. Kínától Magyarországig folyik épp a hangos böfögés. 

Ezek a barokkos futamok nem feledtethetik azonban a szerzővel és az olvasóval, hogy a magántulajdonnal bíró és ennek hasznaiból élő emberek gyülekezete a legjobb bevált gyakorlaton alapuló utópia, amit eddig kitalált az emberiség, mert megtévesztően hasonlít valamire, ami megvalósítható, miközben túlmutat az ember legócskább napi vágyain az önkiteljesítés lehetősége felé is. A kapitalista társadalom, amelyben a magántulajdon az emberi autonómiát szavatolja, az erkölcs és a jog az emberek közötti együttélést szabályozza, a polgárok pedig meg tudják fizetni a kultúrájuk ápolásának és reprodukciójának költségét, kifejezetten olyasvalami, amelyben messze a legnagyobb eséllyel valósul meg az értelmes és értékes élet - és közben mégis örökre elérhetetlen marad már azoknak a népeknek, akik nem a Nyugaton éltek a XVII. és a XX. század között. Racionális, de nem a tervezhetőség értelmében, ezért nem is (re)produkálható.

Ma már jobbára a kapitalizmus utáni korban élünk (a szó fenti értelmében), amelyben soha nem látott magabiztossággal kezd erénnyé válni a lúzerek részéről a kapitalizmus nihilista elutasítása és dugványainak felszaggatása -- és az emberi élettel és az életek kooperációjával szembeni mértéktelen rombolás. A kapitalizmus válságban van. A Nyugaton nem tud regenerálódni, mert az erkölcsi alapjainak és komplex (pre-globalista) praxisának eltűnése nyomán nem tud ellenállni a kooperatív versenyt gyilkoló nagyvállalati, technológiai és állami attaknak -- a hülye progresszívok és kriptokommunisták egymásba érő cohors-ai ebből a szempontból alig nyomnak valamit a latban, legfeljebb bosszantóak --, a Kelet meg megmarad Keletnek, ahol az anyagi nyomorunkban való tobzódást a szellem sivárságával feledtetjük, miközben a vájt fülűek túlélnek a kritikai kultúra szigetein, akárcsak kétszázötven éve mindig.

Amikor egy párt a kapitalizmusra akar berendezkedni, tudnia kell, hogy egy maroknyi támogatóra számíthat csak, akik közül jó, ha tucatból egy van, aki érti, hogy globális ellennyomással kell szembeszállnia. De ugyanezen okból van fantázia a küldetésben. Kialakítani először a magyar kapitalizmusra való igényt, aztán ennek az autochton intézményrendszerét -- konkrétan a magyar tulajdonú tőke felnevelésével, de ideértve az autonóm embereket összekötő erkölcsi tudást is -- olyan szép feladat, amelyért kicsinek lenni is érdemes. Egy nagyra törő projekt elbukása ugyanis biztos lenne, hiszen a spontán rend nem tervezhető. Amit mindebből konklúzióként le akarok vonni az az, hogy kapitalista egzisztenciák (ahogy cégek is) természetesen létrehozhatók, de a társadalom kapitalista-teremtő éthosza már nem támasztható fel. Ha csak egy kicsit is előre tudunk lépni az autonómiák és a meritokrácia irányába, annak már örülni lehet.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8812601293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.21. 13:31:06

@neoteny:
szerintem ez elég jó felmérés.
geert-hofstede.com/hungary.html
azt mutatja, hogy a magyar társadalom maszkulin (nacionalista), individualista (meglehetősen önző) és egyben kollektivista (biztonság kereső). ezek a legjellemzőbb vonások. a hatalommal távolságtartó, leginkább pragmatikusan közép távon gondolkodó, de érzelmileg korlátolt, elfojtott, frusztrált, cinikus, pesszimista. és szerintem ez nagyjából stimmel. érdekes összehasonlítani a többi országgal.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 13:38:31

@444:

"kollektivista (biztonság kereső)"

Ezt csak te párosítod: a linkbeli leírásban szó sincs ilyesmiről.

2017.06.21. 13:57:52

@neoteny:
a magyar társadalom biztonságkereső, vagy ahogyan a tanulmány fogalmaz "bizonytalanság kerülő" (uncertainty avoidance = 82). a gazdasági kollektivizmus alapvetően ebből fakad. ha újraosztjuk a javakat, akkor olyan nagy bajunk nem lehet. és a magyar társadalom ettől várja azt, hogy mindenki előrébb jusson egy kicsit. ez a magyar nem egy erősen versenyre orientált társadalom. hanem inkább az cél az, hogy közösen érjünk el egy jó középszert. ilyen a kollektív biztonságkereső (vagy akinek úgy tetszik bizonytalanságkerülő) társadalom. ugyanez az érték ausztriában 70. (ott is viszonylag magas az igény újraosztásra, a biztonságra). németországban 65. amerikában 46. oroszországban 95. szingapúrban 8.

abdul hackeem 2017.06.21. 14:02:24

@444: Hát, nem tudom, hogy 10-20 éve mennyit hallottunk pl. a Lean filozófiáról, de annak folyamatos fejlesztéséhez használhatják az általad kissé degradált tudományt. Nem kell félned a "van"-tól. A problémáink nagy részét a tudás hiánya, vagy a "rosszultudás" okozzák.
Mint ahogy Paks2-höz sincsenek jelenleg magyar szakemberek, de a generált igény miatt képezni fognak, aztán 10 év múlva a piac megmutatja, hogy lesz-e még rájuk igény egyáltalán valahol. Ha nem, akkor majd az állami vállalat gondoskodik róluk. Ez teljes bizonyossággal belefér a nacionalista, egoista, kollektivista társadalomképbe. Pont ugyanígy a kosárfonókra is igaz ez.

2017.06.21. 14:03:28

@neoteny:
a magyar társadalom kollektivizmusa ha nem a bizontságkeresésből/bizonytalanságkerülésből fakad, akkor mégis miből? vagy szerinted a magyar társadalom gazdasági értelemben nem is kollektivista, nincs is igény az etatizmusra?

2017.06.21. 14:11:49

@abdul hackeem:
rendben van. de ez esetben inkább fizikusokat és atomfizikusokat kellene képezni és kevéssé gender tudósokat. az a kérdés, hogy max planck institute legyen vagy rosatom. ez egy politikai kérdés. ha az előbbi, akkor a magyar egyetemi rendszert első körben bécshez kellene kötni. hogyan lehet bécshez kötni úgy, hogy elfogadják a többségi magyarok? úgy, hogy pesten közép-európai állami egyetem nyílik. bécsben pedig közép-európai magánegyetem és a kettő összekapcsolódik. ezek lényegében k.u.k.

ha soros tényleg önzetlen, akkor a közép európai állami egyetemet is támogatja. vegyen távcsövet, vagy mikroszkópot. ha a tudományosság fontos. a gender studies nagyrészt társadalompolitika. ha tényleg a gazdaságot akarjuk erősíteni, akkor a szociológusok felét el kell küldeni kosárfonónak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 14:29:28

@444:

"a magyar társadalom biztonságkereső, vagy ahogyan a tanulmány fogalmaz "bizonytalanság kerülő" (uncertainty avoidance = 82). a gazdasági kollektivizmus alapvetően ebből fakad."

A linkbeli leírásban szó sincs ilyesmiről. Miért akarod jobban tudni azt, hogy mit mutat a felmérés, mint a felmérés készítői?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 14:31:24

@444:

"vagy szerinted a magyar társadalom gazdasági értelemben nem is kollektivista"

Ez a te tézised, neked kell ezt támogató adatokat és érveket mutatnod. A linkelt felmérés nem olyan.

2017.06.21. 14:51:25

@neoteny:
mondjuk a választási eredmények. a nagyobb pártok miniszterelnök jelöltjei mind valamiféle kollektivizmust hirdetnek: orbán, vona és botka is. és van mondjuk bokros. mondjuk ő hirdeti a gazdasági individualizmust hirdeti. rendben. de hány szavazója van magyarországon? kiállhat béndek péter. és ő is meghirdetheti. és vajon hány szavazója lesz?

abdul hackeem 2017.06.21. 17:09:45

@444: "az a kérdés, hogy max planck institute legyen vagy rosatom." A Max Plant tanterve összeállt, van benne gender jellegű kutatás is: www.mpiwg-berlin.mpg.de/en/research/projects/DeptII_gender_science és itt a megfelelően kiválasztott legjobbak (kvázi tender) tanulhatnak, kutatásokat folytathatnak. Ezzel szemben a rosszatomot tendereztetés nélkül (ill. más szempont alapján) választották ki, 80 évre titkosítva.
"úgy, hogy pesten közép-európai állami egyetem nyílik." Mi ez valami gyomnövény? Vagy akkor kinyitja valaki? Mi lesz a tanterv? Miből?
Ez a fideszes virtuális világ. A CEU Budapesten létező dolog. Ez a nagy különbség szerintem.

2017.06.21. 17:17:45

@abdul hackeem:
ezt egy hatalmi játszmában eldönti orbán és soros. 18-ban erről is szavazunk.

abdul hackeem 2017.06.21. 17:42:11

@444: Orbán Magyarország regnáló miniszterelnöke, akinek tevékenysége magyar állampolgárok mellett, vagy ellen irányul, mégpedig a reá bízott hatalom által.
Soros jelenleg Magyarországon külföldi befektető vagy turista lehet.
Tehát 1. a hatalmi játszma NEM kettőjükről szól
2. erről NEM fogunk szavazni semmikor sem

2017.06.21. 17:55:25

@abdul hackeem:
ha a politikát félre tesszük, akkor a kérdés az, hogy a gender elméletből mi az, ami mondjuk elemi biológiai értelemben megalapozott és mi az, ami nem. és korántsem biztos, hogy ebben a kérdésben a németeknek van igazuk.

a "liberális" fajelmélet is nyilvánvalóan téves. nevezetesen az, hogy az etnikai keveredéssel magasabb rendű fajok jönnek létre. ez ugyanúgy nem igazolt, mint ahogyan az sem, hogy a keveredéssel alacsonyabb rendű emberek jönnek létre.

nyilván vannak nőies férfiak és férfias nők. a békák külső megterményekítéssel szaporodnak. és előállítottak hímnős békákat. a földigiliszták mind azok. de az elemi biológia úgy tartja, hogy az emlősöknél a nemek különválnak. az persze igaz, hogy a társadalmi szerepek részben tanultak. és ebből következően az emberi tevékenységek egy jeletős része a nemek között felcserélhető. de nem cserélhetők fel teljesen. az ember esetén rendesen kettős nemi meghatározottság van. ez az XX/XY rendszer. a társadalmi szerepek nagy része persze tanulható. nő és férfi is cserélhet pelenkát vagy vezethet kamiont. a gender studies által azonosított huszonvalahány nemnek mi az elemi biológiai alapja?

2017.06.21. 18:04:39

@abdul hackeem:
jelenleg a legerősebb ellentét orbán és soros által képviselt politika között van. soros ortodox, liberális. és orbán ezzel szemben hirdetett unortodox, illiberális demokráciát. a magyar népnek és az európai néppártnak is arról kell döntenie: orbán vagy soros. abban igazad van, hogy ez egy "csinált" konfliktus. tehát ez úgy, mint egy színmű meg kreálva, koreografálva. szerintem nyilvánvaló, hogy ez a konfliktus a legerősebb. ezért tudja matolcsy-szemerey klán felvásárolni a pécsi sörgyárat. mert az ehhez képest valamiért másodlagos.

abdul hackeem 2017.06.21. 18:07:46

@444: kutatások tárgyát képezi a gender-elmélet, más néven a társadalmi nem elmélete, mely a tanult (nem biológiai) nemi szerepekkel, és annak társadalmi vonatkozásaival foglalkozó elmélet, valamint a szociológia tárgykörébe tartozó olyan tudományterület, mely mindazon társadalmi tényezővel foglalkozik, amelyekben a nők és a férfiak közötti társadalmi különbségek megmutatkoznak, kifejeződnek. hu.wikipedia.org/wiki/Genderelm%C3%A9let

abdul hackeem 2017.06.21. 18:17:26

@444: Soros György – születési nevén Schvartz György – (Budapest, 1930. augusztus 12. –) magyar származású amerikai üzletember, ...a világ 29. leggazdagabb embere.
Warren Edward Buffett (Omaha, 1930. augusztus 30.) amerikai részvénybefektető és üzletember,... ő volt a világ leggazdagabb embere (forrás Wikipédia)

Mindkettő 87 éves lesz nemsokára.
Tudod miért sorosozunk mink itten magyarhonba?
Mert annak a nevét tudja az eccerű magyar ember megjegyezni.

abdul hackeem 2017.06.21. 18:39:31

@444: "ez a konfliktus a legerősebb. ezért tudja matolcsy-szemerey klán felvásárolni a pécsi sörgyárat."
Nem. Azért, mert valaki pénzügyi előnyhöz juttatta őket. Nem a legjobb üzleti tervvel, legtehetségesebb, legjobb sörreceptekkel előálló vállalkozó viszi tovább, próbálja életben tartani. Ezért aztán a folytatás is hasonló lesz, erőből oldják meg a problémákat, ami további konfliktusokhoz vezet a piacon, nem biztos, hogy a fogyasztók javát szolgálva.

abdul hackeem 2017.06.21. 18:43:43

@444: Ke? Namost, ha eltávozik az élők sorából holnap, akkor mi lesz? Szerintem az viccel, aki sorosozik, mert ez mutatja csak, hogy milyen gyengécske egy ország pénzügyi rendszere, ha egy szem pénzügyi befektetőtől így retteg.

2017.06.21. 18:59:07

@abdul hackeem:
tudomány az, aminek van természettudományos alapja. kellenek biológiai földrajzi, fizikai vagy kémiai mérések. és legalább egy matematikai modell, amire az elmélet alapoz.

az egy dolog, hogy valaki előáll azzal, hogy ő azonosított huszonvalahány nemet. de ennek mi az elemi biológiai alapja. férfinak születik, de női ruhába öltözködik és még van valami komplexusa. ez mitől egy új nem?

abdul hackeem 2017.06.21. 19:07:18

@444: Ez attól új nem, hogy nem érted. :-)
Pedig a kulcsszavad is benne van a megoldásban: komplexusa van.

2017.06.21. 19:12:50

@abdul hackeem:
a heinekken international igazgatótanácsában hány sörfőző mester van? a létező kapitalizmusban nem az eredeti tőkefelhalmozás dominál. az, hogy valaki nullából csinált egyet. tehát létrehoz egy új sörféleséget. és szabad piaci alapon értékesíti. ez a sörpiac töredéke. a fogyasztói piacot a kereskedelmi média és a hipermarketek uralják. a szabad tőkepiacon dől el az, hogy ki kinek a sörgyárát vásárolja fel. a világ 10 legnagyobb vállalatából az első 8 kereskedelmi bank vagy valamilyen befektetési alap. a kapitalizmusban nem a sörfőző mesterek gazdagodnak.

abdul hackeem 2017.06.21. 19:25:17

@444: Szar is a sörük.
Punk IPA megvan? Vagy jónéhány hazai mester söréből szívesebben iszom, mint a kereskedelmi média uralma alá (?) tartozó nedűt. Csakis az ízük és az élmény miatt. Pont ez a kapitalizmus lényege, hogy a kézműves sörmester például hiányt pótol, igényt elégít ki megfelelő helyen és időben amiért megfelelő ellenszolgáltatást is kap.
A Pécsi Sörgyár pont majd az általad említett szupererővel fog versenyre kelni mi? (És meg is nyeri a versenyt haha)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 19:26:08

@444:

"tudomány az, aminek van természettudományos alapja."

Ennek a tudományfilozófiai elméletednek mi a természettudományos alapja?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 19:30:42

@444:

"a világ 10 legnagyobb vállalatából az első 8 kereskedelmi bank vagy valamilyen befektetési alap."

Legnagyobb milyen szempontból? Mert a bevétel szempontjából összeállított listán egy sem az:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_companies_by_revenue

2017.06.21. 19:33:57

@444:
a gender tudomány alapállása az, hogy vannak férfias férifiak és nőies nők és közte bármi lehet úgy, hogy a két nem között nincs éles határ. például a békáknál tényleg nincs ilyen határ. mert azok külső megtermékenyítéssel szaporodnak. földi gilisztánál sincs. mert ott a legtöbb példány hímnős. de az elevenszülő emlősöknél nem ez a helyzet. ha egy hím gorillát női ruhába öltöztetnek és női szerepekre tanítják, akkor az rendesen tudja, hogy ő a hím. és ha nem tudja, akkor az valami rendellenesség. a gender tudomány azt állítja, hogy ez nem így van. hanem a legkülönfélébb komplexusokra azt mondja, hogy az egy új társadalmi nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 19:43:55

@444:

Először is: ezek csak a public (valamelyik tőzsdére bevezetett) vállalalatok.

Másodszor: nem lehet tudni, hogy milyen mérce szerint állították fel a sorrendet; ugyanis ha valaki (kétszer) rákattintva a "Market Value" fülre csökkenő sorrendbe rendezi ezeket a vállalatokat, akkor a következő sorrend áll elő:

Apple
Alphabet
Microsoft
Amazon.com
Berkshire Hathaway
Facebook
ExxonMobil
Johnson&Johnson
JPMorganChase
Tencent Holdings

amiből ugye csak kettő "kereskedelmi bank vagy valamilyen befektetési alap".

abdul hackeem 2017.06.21. 19:48:40

@444: Köhögés ellen Fagifort, Coderitot, láz ellen Amidezofént, priznicet.
Komplexus ellen: hu.wikipedia.org/wiki/Toma_Andr%C3%A1s
Nebazz...

2017.06.21. 20:39:03

@neoteny:
ha egy elmélet mögött nincsenek természettudományos (fizikai, kémiai, biológia, földrajzi, csillagászati) mérések, akkor az nem tudomány. tehát mondjuk az azonosított huszonvalahány nemről eleve csak szubjektíven lehet eldönteni. és mindenki oda sorolja magát, ahová akarja. ez még rendben van. a szociológia általában ebből ki. de ezekhez objektív méréset kellene összekapcsolni. különben mindenki azt mond, amit akar.

fel lehet tenni azt a kérdést, hogy a biológiai származás és a politikai identitás között van-e összefüggés? a filoszemiták eldöntik, hogy ilyen nincs. de vagy van, vagy nincs. venni kell aktuálpolitikai kérdőívet. arra a kísérletben részt vevők szubjektív módon válaszolnak. és van egy objektív mérés. az egyenes férfi- illetve nőági eredetet be lehet azonosítani. az én null hipotézisem az, hogy a férfiak esetén van összefüggés, létezik közéleti értelemben vett összetartás (ennek társadalmakban eltérő a mértéke). a nők esetén nincsen, vagy ez gyengébb. egy feltevés. ami mérésekkel igazolható, vagy cáfolható. nyilván elég sok társadalomra, helyi közösségre el kellene ezt végezni. mert mondjuk valaki azt tapasztalja, hogy amerikában egy államban a tejföl fogyasztás mértéke és a motorbalesetek száma. meg kell nézni, hogy ez a többi államban is így van-e. kanadában, mexikóban. éppenséggel lehet, hogy a tejfölben van olyan anyag, ami úgy hat a látásra, hogy attól a motorbalesetek száma megnőhet.

a hudson öböl társaság feljegyzéseiben észrevették, hogy elejtett prémes állatok számában 11 éves ciklusság mutatkozik. az lehet, hogy a naptevékenységgel függ össze. az hat a földi időjárásra. a sarkkör környékén elég erősen. és az kihat a vadászat hatékonyságára. és ezt meg lehet nézni alaszkában, szibériában, murmanszkban vagy izlandon. és átltalában lehet kutatni, hogy a naptevékenység ciklikusságának, vagy a folyók vízállásának milyen gazdasági hatásai vannak.

2017.06.21. 20:42:49

@neoteny:
jogos. ez nem kizárólag piaci érték. "The ranking is based on a mix of four metrics: sales, profit, assets and market value."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 20:51:18

@444:

"ha egy elmélet mögött nincsenek természettudományos (fizikai, kémiai, biológia, földrajzi, csillagászati) mérések, akkor az nem tudomány."

Ennek a tudományfilozófiai elméletednek mi a természettudományos alapja?

2017.06.21. 21:02:26

@neoteny:
a fenti példával csak azt akartam mondani, hogy kurva sok mindent lehet kutatni. de valamit objektíven mérni vagy legalább méricskélni kellene hozzá.

2017.06.21. 21:18:07

@neoteny:
ha nincsenek természettudományos mérések, akkor bármit és az ellenkezőjét is lehet állítani. és nem lehet eldönteni, hogy kinek van igaza. magyarországon nőtt a gyermekszegénység. állítja egy intézet. csökkent a gyermekszegénység. állítja a nézőpont. kinek van igaza?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 21:27:07

@444:

Hát ez az: ha például eszközállomány szerint rendezünk, akkor az első 10-ből 10 a valamilyen pénzügyi vállalat -- sőt: az első 50-ből kb. 50 pénzügyi vállalat.

A profit szerinti sorbarendezés esetén pedig az első 10-ből 7 pénzügyi vállalat.

Mivel a 4 metrika egyenlő súllyal kerül figyelembevételre, a pénzügyi vállalatok túlsúlya az eszközállomány és a profit szerinti sorrendekben biztosítja azt, hogy a kombinált sorrendben a pénzügyi vállalatok erősen kerülnek képviseletre -- annak ellenére, hogy az eladásokban meglehetősen hátraszorulnak.

A Wal-Mart Stores a 17. helyre került a kombinált sorrendben az abszolút első helyen álló eladásaival, amik több, mint duplája a kombinált listában 3. helyre került Berkshire Hathaway-ének.

2017.06.21. 21:28:47

@neoteny:
tehát ehhez meg kellene mérni mondjuk a testmagasságot, testsúlyt helyel közel a test víz, zsír, csont tömegét. ezt egy 100 dolláros mérleg megmondja. amit össze lehet kapcsolni egy 100 dolláros adatgyűjtővel. és ezek után ki kell menni a terepre. és sorban álljanak a mérlegre a pulyák. és mondjuk ebből elemi módon lehet következetetni a jól, vagy rosszul tápláltságra. szubjektív mérésekkel könnyű csalni. mert az egyik szociológus azt kérdi: ugye sokat éheztek? kaptok egy cukrot ha feleltek. ugye éhesek vagytok? és erre a válasz az, hogy igen. nagyon éhesek vagyunk. a másik azt, hogy ugye kevesebbet éheztek? minden gyerek lakjon jól! ugye? és erre is azt mondják, hogy igen. aztán beírják a kérdőívre. összesítik. és az egyik ezt állítja, a másik amazt.

2017.06.21. 21:34:17

@neoteny:
van az a vicc, hogy zsidó megy a sivatagban. (más vallásfelekezettel is el lehet mesélni.) és látnak egy darab teveszart. kohn azt mondja, hogy adok 1 sékelt ha megeszed. grün megeszi. és kap 1 sékelt. mennek tovább. és megint látnak egy darab teveszart. mire grün mondja ugyanezt. ad 1 sékelt és grün megeszi. erre kohn azt mondja, hogy te adtál 1 sékelt, én adtam 1 sékelt. és esszük a teveszart. erre grün: na, de legalább volt forgalmunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 21:39:37

@444:

"magyarországon nőtt a gyermekszegénység. állítja egy intézet. csökkent a gyermekszegénység. állítja a nézőpont. kinek van igaza?"

Mindkettőnek lehet igaza -- egyszerre.

Ez a helyzet, ha az egyik intézet _relatív_ szegénységről beszél (azoknak a gyerekeknek a száma, akik olyan háztartásban élnek, amik jövedelme a háztartások átlagjövedelmének 60%-a alatt van), míg a Nézőpont _abszolút_ szegénységről beszél (azoknak a gyerekeknek a száma, akik olyan háztartásban élnek, amik jövedelme valamilyen konkrét összeg alatt van).

2017.06.21. 21:41:43

@neoteny:
tehát a pénzügyi vállalatoknak úgy van hatalmas vagyonuk, és profitjuk, hogy ehhez képest nem is a legmagasabb a forgalmuk. ebből következtetsz arra, hogy nincs (!) túlhatalmuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 21:44:04

@444:

Mohamed meg azt mondja, hogy a sivatag összes teveszara az övé. Neki van a legnagyobb eszközállománya.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 21:54:38

@444:

"nincs (!) túlhatalmuk"

Mi az, hogy túlhatalom?

2017.06.21. 22:00:10

@neoteny:
biológiai értelemben kellene mérni. például jól, vagy rosszul tápláltak. vagy földrajzi eloszlást kellene mérni. első ránézésre a tiszamelléki járások szegények. tehát a tisza és mellékfolyói mentén a kistérségekben túl sok ember lakik ahhoz képest, hogy mennyi jövedelem képződik.

ennek oka vélhetően az, hogy a tiszából és a mellékfolyóiból több mint ezer kilométert levágtak. de a szabályozás után nem épült ki a korszerű ipar és közelekdés (hajózás). mert arra nem volt pénz. nem adtak a bankok. hagyjuk, hogy melyik vallásfelekezet. és ezek után a szociális ellátórendszer újratermeli a szegénységet. hagyjuk, hogy melyik vallásfelekezet. ebből lesz az eszünk, iszunk, baszunk, cigányok vagyunk. mi kell még? a szociális boltban legyen a gyereknek cipő.

2017.06.21. 22:02:33

@neoteny:
az, hogy a forgalmukhoz képest hatalmas a vagyonuk és a reálgazdaság összes ágazatához mérten magasabb a profitjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 22:08:17

@444:

"a szociális boltban legyen a gyereknek cipő."

Mennyibe kerüljön a szociális boltban a gyerekcipő?
Mennyi legyen a szociális boltban az elárusító fizetése?
Mennyi legyen a szociális bolt vezetőjének a fizetése?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó melós fizetése?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem vezetőjének a fizetése?
Mennyit fizessen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem a gyerekcipő gyártásához felhasznált alapanyagokért? az energiáért?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem a gyerekcipő gyártásához felhasznált energiát előállító erőműben dolgozó melós fizetése? az erőmű vezetőjének fizetése?
Mennyi legyen az ezeket a fizetéseket megállapító(k) fizetése?

2017.06.21. 22:40:38

@neoteny:
annyi, amennyit közösségi jelleggel kialkudnak. de ha az egész világgal versenyeztetik a túrricsei cigányokat vagy akár a nem cigányokat, akkor abban vélhetően alulmaradnak. vietnámból brutális mennyiségű cipőt hordanak be olcsón. és erre lehet mondani, hogy inkább azt a cipőt venném meg. és nem azt, amit a szegény kis túrricseiek előállítanak drágábban és esetleg nem is olyan jó minőségben.

erre a válasz a duális pénzrendszer. az, hogy mondjuk az epam programozója számoljon világpénzben. dollárban vagy euróban. de mellette van helyi pénz. amivel a túrricsei cigányok számolnak. vagy mondjuk ezek a háziipari szövetkezetek. és ez mondjuk errefelé nagy-magyar korona. amivel a kárpát-medencében cserélhetnek szövetkezeti jelleggel gyártott háziipari termékeket a magyarokkal. az eurót be lehet váltani koronára. és lehet vásárolni. és a koronát a lejáratkor be lehet váltani aranykoronára.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/AHK_100_1908_reverse.jpg
és így lehet vele felhalmozni. a szlovákonak van eurójuk. de ha akarnak, akkor számoljanak koronában. és ezt kapcsolják össze a cseh koronával. vagy akár a lengyellel. visegrádi vagy kis-visegrádi korona. ez a helyi közösségi pénz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 22:46:47

@444:

A nagy profit a nagy eszközállományból ("vagyon") fakad; de ez nem mond semmit a profit_ráta_ nagyságáról.

Hallottál már valaha a holding company fogalmáról? en.wikipedia.org/wiki/Holding_company

Egy holding company-nak nagy az eszközállománya ("vagyona"), de nincs számottevő forgalma: a forgalmat a holding company által (részben) birtokolt vállalatok bonyolítják. Így lehetséges az, hogy egy holding company nagy eszközállománnyal ("vagyonnal") és nagy profittal (de nem szükségszerűen nagy profit_rátával_) rendelkezik, és mégis (relatíve) kicsi a forgalma.

Így hát a te "túlhatalom"-koncepciód téves.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 22:49:10

@444:

"annyi, amennyit közösségi jelleggel kialkudnak."

Ez a tőled megszokott semmitmondás.

2017.06.21. 22:53:47

@neoteny:
kevés kockázatot vállalva összeszedik a vagyont és begyűjtik a pénzt.

2017.06.21. 23:05:09

@neoteny:
a magyar koronát alaphelyzetben lehet kötni valami valutakosárhoz. amiben van euró, angol font, svájci frank, amerikai dollár és mondjuk arany. tegyük fel, hogy az induló árfolyama 1 euró és 300 forint. és azt mondják, hogy mennyit kérsz a nyersanyagért, energiahorozdóért, a félkész termékért, a készáruért. mekkora részesedést kérsz a szállításért, értékesítésrt, stb. tehát ez piac. a magyar koronát a kárpát-medencében a magyarok és a szomszédos népek használják. és lehet érte venni bőrt vagy biodízelt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 23:14:23

@444:

"kevés kockázatot vállalva"

Ezt mondd azoknak a bankoknak, amelyeket rákényszerítettek 2011-ben hogy elengedjenek €100 milliárdnyi hitelt a görögöknek. Vagy mondd ezt az olasz bankoknak, amelyeknek €81 milliárdnyi nemfizető hitelkihelyezéseik voltak 2016 végén.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 23:16:07

@444:

"a szociális boltban legyen a gyereknek cipő."

Mennyibe kerüljön a szociális boltban a gyerekcipő?
Mennyi legyen a szociális boltban az elárusító fizetése?
Mennyi legyen a szociális bolt vezetőjének a fizetése?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó melós fizetése?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem vezetőjének a fizetése?
Mennyit fizessen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem a gyerekcipő gyártásához felhasznált alapanyagokért? az energiáért?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem a gyerekcipő gyártásához felhasznált energiát előállító erőműben dolgozó melós fizetése? az erőmű vezetőjének fizetése?
Mennyi legyen az ezeket a fizetéseket megállapító(k) fizetése?

2017.06.21. 23:17:32

@neoteny:
de elvben el lehet választani a dollártól. csak ebben az esetben felszállnak az f16-osok. tehát van egy helyi pénznem, ami a kárpát-medencében használnak. ez a magyar korona. lehet vele felhalmozni. ez a magyar aranykorona. és lehet vele számolni úgy, hogy nincs kitéve a globális tőkepiaccal. soros györgynek 0 koronája van. ha ad aranyat, akkor kap papírt. és vehet vele cipellőt a népboltban.

2017.06.21. 23:18:25

@neoteny:
a globális piacon hogy dől el, hogy hány dollár egy cipő. pont úgy. ez is piac. csak lokalizált pénznemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 23:18:30

@444:

"a szociális boltban legyen a gyereknek cipő."

Mennyibe kerüljön a szociális boltban a gyerekcipő?
Mennyi legyen a szociális boltban az elárusító fizetése?
Mennyi legyen a szociális bolt vezetőjének a fizetése?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó melós fizetése?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem vezetőjének a fizetése?
Mennyit fizessen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem a gyerekcipő gyártásához felhasznált alapanyagokért? az energiáért?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem a gyerekcipő gyártásához felhasznált energiát előállító erőműben dolgozó melós fizetése? az erőmű vezetőjének fizetése?
Mennyi legyen az ezeket a fizetéseket megállapító(k) fizetése?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 23:20:24

@444:

A forint egy lokalizált pénznem: Mo területére lokalizált.

Semmit nem mondtál arról, hogy forintban

Mennyibe kerüljön a szociális boltban a gyerekcipő?
Mennyi legyen a szociális boltban az elárusító fizetése?
Mennyi legyen a szociális bolt vezetőjének a fizetése?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó melós fizetése?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem vezetőjének a fizetése?
Mennyit fizessen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem a gyerekcipő gyártásához felhasznált alapanyagokért? az energiáért?
Mennyi legyen a szociális boltban árusított gyerekcipőt gyártó üzem a gyerekcipő gyártásához felhasznált energiát előállító erőműben dolgozó melós fizetése? az erőmű vezetőjének fizetése?
Mennyi legyen az ezeket a fizetéseket megállapító(k) fizetése?

2017.06.21. 23:38:05

@neoteny:
a forintot szabadon be lehet váltani dollárra, vagy euróra. termeljél valós árut. add el. és kapsz koronát. év végén be lehet váltani téglajegyre és lesz lakás, vagy arany koronára. arany úgy lesz, hogy ha valakinek kell túrricsei cipőcske vagy akármilyen szövetkezeti áru, akkor adjon aranyat. vagy adjon adóforintot, eurót, vagy dollárt és a takarékbank vesz érte aranyat. tehát ez lényegében visszatérés a tradicionális elszámoláshoz a klasszikus liberalizmushoz. és ez innentől kezdve nem globális kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.21. 23:56:31

@444:

"a forintot szabadon be lehet váltani dollárra, vagy euróra."

És?

Te csak ilyen semmitmondó lózungokat eregettél:

"a szociális boltban legyen a gyereknek cipő."

"annyi, amennyit közösségi jelleggel kialkudnak."

Nem mondtál semmit arról, hogy a szociális bolt miben különbözik a nem-szociális bolttól, vagy arról, hogy a közösségi jellegű alkudozás miben különbözik az egyéni jellegű alkudozástól.

Te csak lököd a posztmodern szocialista dumát, aztán amikor rákérdeznek, akkor azt mondod, hogy ugyanúgy kell csinálni, mint a kapitalizmusban, csak szocialista módon.

2017.06.22. 08:47:44

@neoteny:
egy szövetkezetben a szövetkezeti tagok döntenek. tehát az egyén (egy én) dönti el, hanem közösségileg határoznak úgy, mint egy társaságban. azt mondják, hogy egy pár ricsei papucs 10 korona. kapnak egy rakás megrendelést. és ezek után egy ricsei tag azt mondja, hogy kérjünk 12 koronát. a másik azt, hogy és még 5 dénárt. és erről megegyeznek. és a ricsei papucs ára 12,5 korona.

ricsi azt gondolja, hogy ő a legjobb cipész a faluban. és egyébként ő gépesítene egyes munkafázisokat. ezért csinál egy egyéni vállalkozást. és azt mondja, hogy a ricsi papucs ára 10 korona. és az (egyéni) ricsi és a (közösségi) ricsei papucs versenyeznek.

2017.06.22. 09:01:26

@neoteny:
az ortodox kommunisták az egyéni vállalkozást akarták betiltani. az ortodox kapitalisták pedig a szövetkezeteket számolták fel mondván, hogy azoknak közösségi jellege van. és kiszorítják a szegény kis hipermarketeket. mert a sok kis helyi cégből létrejön a céh: az alföld bőr és cipő. az alföld takarékpénztár. és ezek hagyományosan két tizedet adózva védővámokkal kiszorítják a szegény kis multikat. lehet. de ez is eredményezhet fejlődést.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 09:11:19

@444:

"az ortodox kapitalisták pedig a szövetkezeteket számolták fel mondván, hogy azoknak közösségi jellege van."

Bullshit: 2012-ben 5,300 szövetkezet működött Mo-n 1,800,000 taggal. 2016-ban pedig azt írták, hogy "több mint ezerrel" növekedett a "szociális" szövekezetek száma, vagyis 6,000 fölött kell legyen a különféle szövetkezetek száma az országban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 09:16:52

@444:

"azt mondják, hogy egy pár ricsei papucs 10 korona. kapnak egy rakás megrendelést."

Vagy nem kapnak egy rakás megrendelést. Ugyanis a megrendelések száma függ az ártól, amit kérnek; és függ attól, hogy hány más papucstermelő van, és azok milyen áron kínálnak milyen papucsokat.

2017.06.22. 09:41:37

@neoteny:
www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/tizszereztek_a_szocialis_szovetkezetek_arbevetelet_az_eu-s_palyazatok.236275.html

Az Opten adatai szerint 2006 és 2012 között csak elenyésző számú szociális szövetkezet alakult. 2012-ben összesen 377 darab ilyen vállalkozás működött az országban, összesített árbevételük pedig alig haladta meg a 657 millió forintot. 2013-ban viszont jelentősen megugrott az újonnan alapított szociális szövetkezetek száma, köszönhetően a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében meghirdetett pályázatoknak. Az 1236 új alapítású szociális vállalkozással együtt 2013-ban már 1603 darab szociális szövetkezet gazdálkodott Magyarországon, 1,1 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel. A pályázatokban előírt 2 éves megvalósítási időszak miatt a lehívott uniós források hatását a 2015-ös árbevétel adatokban érdemes megnézni és azt látjuk, hogy az ilyen cégformában működő vállalkozások árbevétele a pályázatoknak köszönhetően 13,5 milliárd forintra emelkedett.

Idén [2016] júniusban jelent meg, és szeptember 1-től nyújtható be egy újabb olyan uniós pályázat, amely jórészt a szociális szövetkezeteknek szól (GINOP-5.1.3.-16 Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése), és a 6 milliárd forintos keretösszegből nyertes pályázónként 6,5-250 millió forintos támogatás kapható. Emellett hazai forrásból, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap terhére, 9,4 milliárd forintnyi támogatásra nyújthatnak be igényt az önkormányzati taggal rendelkező szociális szövetkezetek.

Ezen források miatt a szövetkezetek meredek árbevétel növekedési trendje idén és a következő 1-2 évben még kitarthat, de nagy kérdés, hogy mi lesz utána.
A szektor számára a jövő nagy kérdése, hogy a rengeteg pályázati forrást sikerül-e hosszú távon gazdaságilag is fenntartható projektre felhasználni, ellenkező esetben a következő években a szociális szövetkezetek számának gyors csökkenését prognosztizálhatjuk - fejtette ki meglátását a téma kapcsán Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

2017.06.22. 09:54:29

@neoteny:
most a szociális szövetkezetesdi nagyrészt szavazatvásárlás. lehet kapni néhány millió, tíz millió, százmillió forint támogatást. ebből vásárolnak valamit, vagy nem vásárolnak.

egy ismerősöm ismerőse felhívott, hogy nyertek 9,5 millió forintot pályázaton. mit vegyenek belőle? mondtam neki, hogy amire pályáztatok. szövetkezetre pályáztak. na jó, de azon belül mire. hát semmire. vegyétek azt, vagy amit akartok. ez sok esetben nettó szavazatvásárlás. csak persze nekik se tetszik, hogy mások 9,5 milliárd forintot lopnak, vagy még többet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 09:57:24

@444:

"Az Opten adatai szerint 2006 és 2012 között csak elenyésző számú szociális szövetkezet alakult."

Volt elég nem-szociális szövetkezet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 10:01:26

@444:

"most a szociális szövetkezetesdi nagyrészt szavazatvásárlás."

Most? Máskor mi más lehetne?

2017.06.22. 10:20:16

@neoteny:
két probléma van. az egyik, hogy a szövetkezeti rendszer nem rendezett közigazgatáson alapul. ez gazdasági értelemben akkor hatékony ha vidékies klaszterekbe az egész országot lefedik. és ha kisebbségi magyarok is bekapcsolódnak, akkor kártpát-medence (nagy-magyország) egészét. és vidékies klaszterekbe szerveződő szövetkezetek versenytársai a városias holdingok.

mondjuk a italgyártásban van a mecseki (szövetkezeti) borvidék és a pécsi (szövetségi) sörgyár. persze ezek öszsejátszhatnak. versenyeznak velük az önálló családi vállalkozások. mondjuk a zwack unicum vagy a dreher sör (aki azt megveszi). utóbbit megveheti a kőbányai városkerület is. de azt lehet érezni, hogy ha a területi elv akár csak részlegesen érvényesül, akkor a klasszikus kapitalista vállalkozások (pl. a zwack) nem olyan erős. és azok is betagozódnak a helyi céhekbe, akkor jön létre a nemzeti együttműködés. legyen a zwack is "igaz" magyar. na de ha ők nem akarnak azok lenni. akkor ne akarjanak. a kapitalista nézőpontból nyilván a vidékies szövetkezeti rendszer egy brutális konkurencia. akárcsak a városias szövetségi államrend.

a stájer parasztok azt mondják, hogy legyen újra övék a gössi sörgyár. és a pilzeni polgárok visszaveszik pilzenit. a soproniak a sopronit, akkor amszterdamban végül nem marad csak az amstel. és a heinekken international ha nem is omlik teljesen össze, de majdnem. ez a létező kapitalizmus lebontásához vezet. és ebben a finánctőkések alaphelyzetben nem érdekeltek. nagyon nem. persze egyesek az egész élére állhatnak. persze lehet, hogy nem lesz ilyen rendszerváltás. ezt nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 10:24:39

@444:

"két probléma van."

Úgy érted neked van problémád.

2017.06.22. 10:36:37

@neoteny:
mgtsz/áfész kombó. egy vidékies agrárszocialista piacgazdaság. tehát a ricsei szövetkezet készíti a papucsot. és az kapható a környékbeli áfész boltokban. közösségi jelleggel biztosítják a munkaeszközöket. alföld bőr és cipő munkaeszközetit szállítja a hajdúsági iparművek (him) vagy a hódmezővásárhelyi gépgyár (hódgép). ez az egész úgy működik, mint a kádár rendszer csak nincs direkt pártirányítás. a gépek vásárlásához alföld takarékszövetkezet tagi kölcsönt ad. és helyi pénzben számolnak, természetben adóznak. úgy, hogy az óvodásoknak kicsi ricsei papucsokat gyártanak. de ha az nem jó, akkor a jobbikos képviselő azt mondja, hogy ezek a ricsei cigányok ne hozzák ide a papucsukat. vagy azt mondják, hogy visszaszorították a cigánybűnözést és a ricseiek is igaz magyarrá váltak.

2017.06.22. 10:39:58

@neoteny:
ezzel az a probléma, hogy ez kurvára nem kapitalizmus. és éppenséggel működhet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 10:58:43

@444:

"szocialista piacgazdaság"

Olyan nincs.

"közösségi jelleggel biztosítják a munkaeszközöket."

Semmitmondás.

"alföld bőr és cipő munkaeszközetit szállítja a hajdúsági iparművek (him) vagy a hódmezővásárhelyi gépgyár (hódgép)."

Szállítja? És a Hajdúsági Iparművek vagy a Hódmezővásárhelyi Gépgyár dolgozói mit kapnak fizetségként? Azt értem, hogy helyi pénzt, de mennyit? És mennyi a helyi pénz vásárlóértéke? És a Hajdúsági Iparművek vagy a Hódmezővásárhelyi Gépgyár mennyit fizet az alapanyagokért és az energiáért? És az azokat beszállító cégek mennyit fizetnek a dolgozóiknak és az irányítóiknak?

"ez az egész úgy működik, mint a kádár rendszer csak nincs direkt pártirányítás."

Akkor kik töltik be az irányítói szerepet? Kik döntik el, hogy miből mennyit kell gyártani és milyen áron kell azt árulni és mennyi fizetést kapjon a melós és az irányító?

"a gépek vásárlásához alföld takarékszövetkezet tagi kölcsönt ad."

Ki dönti el azt, hogy milyen gépeket vásárolnak mennyiért? Ki dönti el, hogy a mennyi a kölcsön lejárati ideje? És a kamata? Vagy kamatmentes a kölcsön? Akkor miért rakná be Irmuska néni az élete megtakarítását jelentő millát az Alföld Takarékszövetkezetbe?

Ki dönti el, hogy mekkora legyen a gépesítés szintje? Ha csak kaptafát meg kéziszerszámokat vesznek a melósoknak, akkor több melóst lehet alkalmazni. Minél inkább gépesített az üzem, annál kevesebb melósra van szükség. Ki dönti el a megfelelő arányt? És mit csinálnak azok az emberek, akik cipőgyárban szeretnének dolgozni, de nem veszik fel őket? Vagy felveszik az összes jelentkezőt a cipőgyárba? De akkor honnét származik a _megfelelő vásárlóerejű pénz_, amiből mindenkinek akkora fizetést tudnak adni, hogy nem csak megéljen, de jól meg tudjon élni?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 11:01:07

@444:

"éppenséggel működhet"

Belarusz is működik. De a magyarok fellázadnának, ha egyharmaddal csökkenne az életszínvonaluk.

2017.06.22. 12:07:28

@neoteny:
vidéken a szövetkezeti tagok. a városban a szövetségi iparvállalatok részvényesei. a kis, közép, és nagypolgárság, a városi alkalmazottak és a városkörnyéki parasztok.

nem zárja ki az egyéni/családi vállalkozások létét. mondjuk ez egy debreceni ipari gépgyártó cég.
www.zolend.hu/reference.html
ez egy másik.
www.hajduautort.hu/
ezeket nemrég futtatták fel. ez egy harmadik.
www.hajdurt.hu/
ebből a koncepcióban ezekből létrejön a hajdúsági iparművek csoport. és ezek természetben fizetnek adót. és úgy épülnek a közművek, közüzemek. kapcsolódhat hozzá kedvenced. a hajdú megyei (nádudvari központú) műanyagipari polyduct.
www.polyduct.hu/
de ha ezekben a kormány, vagy az önkormányzat névleg kisebbségi tulajdont szerez (mondjuk a támogatások következtében), akkor nem kell közbeszerzési pályázat. mert a csövek, tartályok egy részét közhasznú módon hasznosítják. mivel részben köztulajdon van bennük ezért az az áru egy része közösségé. ami tulajdonképpen az adó. tehát így a város illetve a vidék nem pénzt szedi be, hanem a helyben előállított áru egy részét hasznosítja. a hiányzót a kereskedőktől elveszi. mert nekik is adózni kell ugyebár. tehát ez nem szabad kereskedelem és nem teljesen szabad piac. ez nem globális kapitalizmus. ezt te nem fogadod el. a multik sem. de ha a helyiek többsége igen, akkor megindulhat a multik nacionalizálása. tehát mondjuk a national instruments részleges államosítása. úgy, hogy a dolgozók vállalnak résztulajdonossá. kivásárolják a céget ahol dolgoznak. a jogalkotó vegyesvállalati működésre kényszeríti az idegen cégeket. ha ez nem tetszik nekik, akkor kivonulhatnak. az ni gyártás 95%-a debrecenben van. elviheti a dolgozókat texasba. de egyrészt nem menne mindenki, másrészt az mennyibe kerülne? ez a koncepció a nem szövetséges multikat tervezett kivonulásra kényszeríti, ahogyan a szovjet hadsereget. az a szövetséges, aki a legtöbbet fizet. az amerikaiak is lehetnek. és ez esetben marad a ni. ha megindul a kereskedelmi háború (trump, macron, merkel mind erről beszélnek, a brexit is erről szól), akkor a magyar tulajdonú vállalatoknak egy nemzeti csúcson össze kell fogniuk. kormányzati, önkormányzati keretek között újraosztani a piacot.

2017.06.22. 12:21:14

@neoteny:
ebbe bekapcsolódik a szakközépiskola gyakorlati képzése.
www.youtube.com/watch?v=mlxjqx7Kypw
ezeket mind orbán kormány teremtették újra. csak ad hoc módon. éppen ki akart valamennyi pénzt lerabolni. de ez a beruházásösztönzés eredeményezet gazdasági növekedést.
www.origo.hu/gazdasag/20170621-kozponti-statisztikai-hivatal-atlagkereset-aprilis.html
de 2020 után már vélhetően nem jönnek az uniós pénzek, vagy legalábbis nem ilyen mértékben. és a nyugat-európaiak magyarország ellen fordulnak. franciák, hollandok teljesen egyértelűen. kereskedelmi háborút akarnak vívni. nem kell upc. mert helyébe lép a digi, vagy valamilyen kábelnet, fibernet, tvnetwork típusú helyi vállalkozások. nacionalálni kell a heinekken gyárát, és nem kell annyi unilever termék. ez egy kereskedelmi háború. a magyarok hátországa a kelet. az oroszok, a törökök, kína.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 12:31:57

@444:

"vidéken a szövetkezeti tagok. a városban a szövetségi iparvállalatok részvényesei. a kis, közép, és nagypolgárság, a városi alkalmazottak és a városkörnyéki parasztok."

Valószínűleg: minden szövetkezeti döntés tagsági szavazással kerül meghozatalra.

"ebből a koncepcióban ezekből létrejön a hajdúsági iparművek csoport."

És a csoport minden döntését a csoportot alkotó szövetkezetek tagságainak szavazásával hozzák meg.

"ha ez nem tetszik nekik, akkor kivonulhatnak."

Amely esetben viszik magukkal az összes határon túli piacaikat. Mo exportjának nagy része eltűnik; az importjának kb. ugyanakkora volumene szintén eltűnik; az életszínvonal zuhan egy jókorát, valahol Belarusz és Kuba közé.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 12:33:33

@444:

"ebbe bekapcsolódik a szakközépiskola gyakorlati képzése."

De mivel a szakközépiskola is egy szövetkezet, minden döntést a szövetkezeti tagok közgyűlése hoz meg szavazással.

2017.06.22. 12:58:50

@neoteny:
de a nyugat tőkejövedelme is eltűnik. ha nyíregyházáról a lego hirtelen kivonul, akkor a világban egy ideig legalábbis nincs dupló játék. amíg újra nem indítják a gépeket valahol. menjenek pakisztánba az iráni vagy az afgán határra. talán olcsóbb lesz, de nem lesz biztonságosabb.

a lego tervezett kivonulásban érdekelt. abban, hogy amíg megépítik a majdnem teljesen automaizált gépsoraikat dániában, addig maradjanak magyarországon. az előző generációs gépeket hátrahagyva békében távozzanak. és ebből vélhetően a pebe építőjáték
zacc.cafeblog.hu/files/2015/11/333.jpg
és a gabi építőkocka következik.
images2-hu.gs-static.com/products/4096x4096/2016/05/06/572c98688a160-0f613-gabi-trial-epitojatek-iii-lego-jatek.jpg
vagy valami efféle. forgalmazza a triál. de ezeket "félállami" keretek között lehet fenntartani. mert a világban aligha akarnak majd magyar gabi építőkockát venni a gyerekek. baszott sok pénzt kellene költeni marketingre. de majd a köztévé nyomatja. erre te azt mondod, helyi piacokon ezek a félállami vállalatok legfeljebb belarusz szintű életszinvonalat teremtenek. és az inkább visszalépés. tehát aki ezt levényli azt, az agyagba fogják döngölni. mert még szarabb lesz. attól függ hogyan vezénylik le.

2017.06.22. 13:29:28

@neoteny:
tehát ha a helyi játékiparban egy gyártót hagynak, akkor az nyilván nem lesz érdekelt abban, hogy viszonylag jó minőségben és viszonylag olcsón gyártson. és abban különösen nem, hogy fejlesszen. de ha már két játékipari cég marad (akár úgy, hogy egy műanyagipari és egy fémipari), akkor már van verseny. és a nacionalizálás után a lego gmk-k is versenyeznének. mert az egyik ilyen, a másik amolyan játékot dobna piacra. a kisebbségi magyar területeken túlra nehez tudnának exportálni. mert ugye minden szövetségi állam létrehozza a maga játékiparát. kétoldalú megállapodásokkal a csehek vásárolnak gabi építőkockát. a magyarok távirányítós skoda autót, vagy nem tudom mit.

2017.06.22. 13:47:59

@neoteny:
szóval nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó lesz. hanem csak azt, hogy a jelenlegi gazdasági, kulturális és társadalmi folyamatokból legjobb esetben egy ilyen kgst 2.0 következik. amitől a magyarok lehetnek egy kicsit boldogabbak, és kicsit gazdagabbak. persze lehet rosszabb is. sokkal rosszabb. szerintem ezt filozofikusan nem lehet eldönteni. szerinted ez biztos szar lenne. én nem tudom.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 14:35:29

@444:

"de a nyugat tőkejövedelme is eltűnik."

A nyugat tőkejövedelmének egy töredéke eltűnik, két hónapra. Mo gazdasága meg letörik, mint a bili füle.

"vagy nem tudom mit"

"én nem tudom."

Ennyike.

2017.06.22. 16:14:32

@neoteny:
a lego tökejövedelmének egy része eltűnne két hónapra, vagy fél évre. matolcsy kínai körútján ezt megtárgyalna a kínai 玩具总动员 kollégájával. ezek után kétféle duplo játék lenne a polcokon. ócó kínai, és drága dán. nyilván mindenki a dánt választaná.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 16:24:00

@444:

"matolcsy kínai körútján ezt megtárgyalna"

Mert a kínaiak képtelenek LEGO-t hamisítani Matolcsy nélkül:

mychinabargains.com/fake-chinese-lego-building-blocks-aliexpress/

2017.06.22. 16:36:34

@neoteny:
a 瘦素 nevű játékot matolcsy nélkül nem tudják behozni az eu-ba. ezért tüntetik ki közgazdasági nobel díjasok társaságában. ha az európai vámunió felbomlik (a franciák azt mondják, hogy a francokat fogjuk mi a magyarokat tovább támogatni), akkor a 瘦素 nevű játékot behozzák az új selyemúton. han és a hun dinasztia együttműködésében lerakják a kárpát-medencébe. ezek után a bécsi polgár eldöntheti, hogy mi kell neki. ócó kínai, vagy drága dán. a francia paraszt meg fogja védeni a pezsgője és a sajtja piacát. de a dán legót pont leszarja. azt védjék meg a dánok.

2017.06.22. 16:43:28

@neoteny:
marine le pen azt mondja, hogy vezessék vissza a frankot. és abból szerveződne a francia nemzetgazdaság. és ettől még létezhet az euro övezet. az európai vállalatok egymás között abban számolnak el. macron azt mondja, hogy a francot kell ide frank. európai egyesült államok legyen, illetve nyugat-európai. a kelet-európai nacionalistákat le kell szakítani. azzal a vámunió nyilván megszűnik. és ezek után a kínaiak azt mondják a sógoroknak, hogy ócó lepin játék kell, vagy drága legó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 16:47:19

@444:

"matolcsy nélkül nem tudják behozni az eu-ba"

EU polgárok nem tudnak a neten rendelni?

2017.06.22. 17:11:21

@neoteny:
tudnak, de ha legálisan rendelnek, akkor vámot kell fizetni. és a családok többsége a plázákban szeret vásárolni. és ott nincs lepin játék. és az óvodákban sincs. a kormányzat, önkormányzat is megrendelő. és a kereskedelmi médiában sem reklámozzák, hogy a drága dán legó helyett van ócó kínai lepin. de ha a magyarok feltörnék az európai vámuniót, akkor mondhatnák.

a philips eladja a made in china borotvát. ők csak bemárkázzák. mert azt a kínai nem tudja vámmentesen behozni. és most örül a holland partnerének, hogy az neki eladja. vagy a tesco piacra dob egy saját márkás made in china borotvát. most ez van.

ha a vámunió megszűnne, akkor a kínai borotvát az új selyemúton a kárpát-medencébe. és ezek után innen próbálnák meg értékesíteni. de ehhez nem kell se tesco, se philips. mert matolcsy és a magyar állam esetleg jobb ajánlatot tesz. és a kínaiaknál nincs a liberális siserehad, hogy az állam nem avatkozhat be. bármilyen furcsán hangzik matolcsy képviseli a szabad piacot. azt mondja, hogy hozzátok az árut tesó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 17:34:20

@444:

"ha a vámunió megszűnne, akkor [...] innen próbálnák meg értékesíteni."

Ha a vámunió megszűnne?

2017.06.22. 17:57:49

@neoteny:
a kínaiak erre játszanak.

a nacionalista pártok mind ezt hirdetik. le pen azt mondja, hogy visszavezetné a frankot. és az euró a nemzetközi elszámolásban maradna meg.
www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/ket_fizetoeszkoz_egyszerre_ezt_igeri_a_francia_jelolt.249217.html
a franciák a frankra alapozva megszerveznék a helyi gazdaságot. ez azt jelentené, hogy olcsó frankhitelre alapozva legalábbis részben irányított és tervezett módon lenne francia autó. és az kiszorítaná a németet. ez lényegéban államszocializmus francia nemzeti trikolórba csomagolva. ez legjobb esetben is egy francia gyarmatbirodalmi ksgt. csak nem rubel, hanem frank elszámolásban. a francia családok így jutnak majd autóhoz és tőkejövedelmekhez. nagyjából ezt ígéri a nemzeti front.

elvesztették az elnökválasztást. macron győzött. ő azt mondja, hogy megállapodik a németekkel. nyilván arról, hogy nem lesz túl sok francia autó. merkel ezt ajánlja. és macron azt mondja, hogy majd úgy lesz többlet pénz, hogy nem támogatják a kelet-európai államokat. rendben. de ezzel a vámunió megszűnik. hiszen a kelet-európai kormányok ezek után az olcsó kínai árut miért ne engedják be. csakhogy ezek után bécs miért ne engedje be az kínai borotvát. és miért védje meg a holland philips piacát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 18:00:43

@444:

"a kínaiak erre játszanak."

A vámunió megszűnésére? Ebből nekik mi hasznuk származik?

2017.06.22. 18:12:37

@neoteny:
a vámuniót akkor lehetne fenntartani ha létezne az egységes belső piac. de az nem jött létre. és ez lekerült a politikai napirendről. innentől kezdve a kérdés csak az, hogy európai európai unió piaca miként töredezik szét. ez a kínai álláspont. a német az, hogy a britek kilépése után a kontinens piaca berlin alá rendelődik. a francia álláspont az, hogy hozzák létre a nyugat-európai föderációt. és marad egy keleti konföderáció. kérdés, hogy ez a nyugat mennyire lesz egységes. a bécsi családok sopronba járnának vásárolni, hogy vegyenek olcsó lepin játékot. és a bécsi kereskedők azt mondanák, hogy hozzuk már be. és ne védjük meg a dán legót. a vámunió szétesése egyáltalán nem irreális. ebből a szempontból mindegy, hogy le pen vagy macron.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 18:16:51

@444:

"a kínaiak erre játszanak."

A vámunió megszűnésére? Ebből nekik mi hasznuk származik?

2017.06.22. 18:19:59

@neoteny:
az európai unió területén lepin játékot vámmentesen és legálisan nem lehet forgalmazni. mert az európai unió a belső piacát védi. és a szabad piac egy mese. de a lego piacának védelme leginkább csak a dánok érdeke. tehát ha nincs vámunió, akkor magyar óvodások lepin játékokkal játszanának. vagy gabi építőkockával, amit az államosított lego gyár gmk-i gyártanak. és ez a kínaiak számára jó. mert ők piacot nyernek. a dánok számára rossz. mert ők piacot vesztenek. a magyarok a gabi építőkockával újrateremtik a nemzeti játékipart.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 18:24:46

@444:

"tehát ha nincs vámunió, akkor magyar óvodások lepin játékokkal játszanának."

Ja, hogy már nem arról van szó, hogy "matolcsy nélkül nem tudják behozni az eu-ba".

2017.06.22. 18:42:09

@neoteny:
matolcsy ahhoz kell, hogy szétverje vámuniót. és ezek után a lepin játékot beviszik bécsbe. mert onnantól kezdve a bécsi polgár nem fogja megvédeni a dán legót. miért védja. és európában lesz lepin játék. és valami nemzeti kiegészítő. gabi építőkocka. ez a kínai elképzelés. de ez elsősorban a nyugatnak lenne rossz. ezért tárgyalnak a keleti országokkal. matolcsy hajlik erre az elképzelésre. és ezért kitüntetik a nobel díjasokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 20:14:59

@444:

"matolcsy ahhoz kell, hogy szétverje vámuniót."

Ennek a Matolcsynak mágikus képességeket tulajdonítanak a kínaiak.

2017.06.22. 20:42:03

@neoteny:
na jó, hagyjuk ezt a bohóckodást. nyertél.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 20:52:19

@444:

"hagyjuk ezt a bohóckodást."

"a komment csatorna arra való, hogy hülyéskedjünk. ne vegye senki komolyan."

2017.06.22. 20:54:11

@neoteny:
ez így van. a komment csatorna a hülyéskedés terepe. csak már rettentően unalmas.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 20:59:06

@444:

Vegyél ki egy pár nap pihenőt; szakítsd le a napok más virágait is. Aztán majd vissza tudsz térni frissülten, újra készen a hülyéskedésre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.22. 21:32:27

"nem csak ők, mások is arra panaszkodnak, hogy néhány kereskedő kihasználja, hogy nagyon fáradtak és mennének haza, ezért megveszik olcsón az árut tőlük, utána meg magasabb áron továbbadják."

hvg.hu/elet/20170622_Ez_nem_is_piac_hanem_egy_kisebb_varos

Vagy ők használják ki a néhány kereskedő által nyújtott lehetőséget arra, hogy korábban hazamehessenek: az árkülönbözet az, amit fizetnek a több szabadidőért.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.24. 07:16:03

@444:

Ami pedig a szabad tőkepiacot illeti:

The archeologist Lenor Mant discovered among the ruins of Babylon a
clay tablet with an inscription attesting to intercity trading and the use of commercial and financial means of payment. The tablet mentions an Ardu-Nama (the drawer, of the city of Ur) ordering a Marduk-Bal-atIrib (the drawee) of the city of Orkoe to pay in Ardu-Nama’s name the sum of four minas and fifteen shekels of silver to Bel-Abal-Iddin within a set time period. This document is dated the 14th of Arakhsamna, year 2 of the reign of Nabonaid. For his part, the researcher Hilprecht discovered in the ruins of the city of Nippur a total of 730 baked clay tablets with inscriptions, thought to have belonged to the archives of a bank existing in the city in 400 B.C., called Nurashu and Sons (see “Origen y desenvolvimiento histórico de los bancos,” in the Enciclopedia universal ilustrada europeo-americana [Madrid: Editorial Espasa-Calpe, 1979], vol.
7, p. 477). In turn, Joaquín Trigo, apart from offering us the above information, reports that around the year 3300 B.C. the temple of Uruk owned the land it exploited, received offerings and deposits and granted loans to farmers and merchants of livestock and grain, becoming the first bank in history. In the British Museum we also find tablets recording the financial operations of the bank Sons of Egibi. The sequence of the tablets demonstrates that from the time of the Assyrians, and for more than 180 years, the institution was controlled by a true financial dynasty. The Code of Hammurabi facilitated the transfer of property and strictly regulated
the rights associated with it, as well as commercial activity, limiting interest rates and even establishing public loans at 12.5 percent. Partnership agreements were also regulated, as was the keeping of accounts of operations. The Manu Smriti of India also makes reference to banking and financial operations. In short, remaining records indicate that financial operations occurred between 2300 and 2100 B.C., though the spread of the “banking” business began between 730 and 540 B.C., when Assyrian and New Babylonian dynasties ensured safe trade, which gave rise to specialized banks. This activity also spread to Egypt, and later from there to the Ancient Greek world (Joaquín Trigo Portela, “Historia de la banca,” chapter 3 of the Enciclopedia práctica de la banca (Barcelona: Editorial Planeta, 1989), vol. 6, esp. pp. 234–37).

mises.org/sites/default/files/Money_Bank_Credit_and_Economic_Cycles_De%20Soto.pdf
süti beállítások módosítása