1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.25. 10:01 HaFr

A polgári politika lényege

A polgári politikai berendezkedés -- amely, a biztonság kedvéért hadd szögezzem le, nem azonos a konzervativizmussal -- az autonómiákra épül, jelesül a személyek és a közösségek autonómiájára (önrendelkezésére). Ám a kép ennél lényegesen bonyolultabb, ha nem csak az alapokat nézzük.

A személyek autonómiája például nem egyenlő a "mindent megtehetsz, ami másoknak nem árt" liberális elvével. Az autonómiát (önrendelkezést) az önművelés, az önműveléssel és tudással elsajátítható komplex erkölcsi képesség és az önálló létfenntartás együttesen hozzák létre, ami jóval nagyobb felelősséget követel az ember saját személye iránt, mint a szabadság. Rendelkezni tudni önmagunk felett olyan hatalom a szabadságon túl, ami csak hosszú évtizedek (önmagunk feletti) munkájával alakul ki, nem jogi garancia vagy mások engedményének függvénye. Ezért a polgári berendezkedést sem az írott jog hozza létre, hanem -- ideális esetben -- egy évszázadokon keresztül érlelt makroközösségi (társadalmi) kultúra, amelyben dominálnak az autonóm egyének. Ennek híján legfeljebb tudhatjuk, milyen lenne a polgári társadalom, és törekedhetünk rá, de nem vagyunk a birtokában.

A polgári társadalom és vele a polgári politika kialakítása tehát az egyének autonóm életformáira való törekvéssel kezdődik, az ilyen törekvésekkel rendelkező emberek kis közösségeivel (asztaltársaságokkal, klubokkal, egyesületekkel, körökkel, egyházakkal és gyülekezetekkel, önkormányzatokkal, polgári fórumokkal stb.) folytatódik és csak hosszú idő után áll össze domináns társadalmi gyakorlattá. Ennek okán azonban a polgári társadalmak óhatatlanul, kisebb-nagyobb mértékben konzervatívok is: hosszú, ismétlődő, fejlődő gyakorlat -- erkölcsi rend és hagyományok -- mentén stabilizálódnak, illetve amennyiben folyamatos újításban érdekeltek, annyiban ezt organikusan, a létező képességeikből kiindulva vagy ezek közé illesztve végzik.

A polgári társadalomtól nem véletlenül elválaszthatatlan a kapitalizmus és a piac. Ezek biztosítják ugyanis az autonóm létfenntartáshoz szükséges kereteket (a termelés és a csere lehetőségét), amelyek ráadásul intézményesen, visszatérően összehozzák az embereket, ezzel a kis közösségek kialakításához is hozzásegítenek, illetve lehetővé teszik az emberek nagy hányada számára, hogy a közösség szempontjából értékes életet találjanak maguknak, miközben fejlesztik önmagukat. A piac engedi meg egyúttal, hogy a dogmatikus államcentrikus radikalizmusokkal szemben a létező közösségi képességeiből táplálkozzon egy nemzet felemelése, ahogy azok megjelennek a versenyben és a nyilvánosságban.

Ugyanígy nem véletlen az egyházak és a transzcendencia intézményeinek szoros kapcsolata sem a polgári mentalitással. Amennyiben az autonómia az önmagunk feletti uralom, annyiban elengedhetetlenül erkölcsi fogalom is, és a transzcendencia az erkölcs fontos összetevője. Habár az erkölcsi meghatározó mozzanata a szabadság (szabad választás nélkül nincs felelősség valamilyen erkölcsi állapot iránt), az erkölcs örök előírásaiban való részvétel nemcsak a szabadságot, hanem az örök előírásokat is feltételezi, amelyek legbiztosabb alapja és szankcionáló ereje az istenhit. Természetesen istenhit nélkül is lehetséges erkölcsös élet, de kisebb az esélye az örök törvények iránti érzékenységnek és így az emberi közösségek erkölcsi alapjaiban való bizalomnak.

A polgári politika mindezek után nyilván igen korlátozott szerepet ad az államnak. Az állam egyetlen legfőbb célja az emberi autonómiák összhangjának végső garantálása, ezért nem igazolható semmilyen módon az ilyen autonómiák állami korlátozása, ideértve az emberi önművelés, a szabadságra és a moralitásra való képesség, és az ember egzisztenciális biztonságának korlátozását. Az államnak mindamellett nem kötelessége mindenki egzisztenciális biztonságát megadni, mert ennek az erőforrásait másoktól kell elvennie. Az állam feladata, hogy a közfeladatainak ellátása közben ne differenciáljon (azaz pl. egyenlő színvonalú oktatást garantáljon minden gyerek számára, egyenlő köz- és jogbiztonságot minden állampolgár számára stb.), tehát amely területeken a közfeladatait kijelölte számára a közösség, ott azoknak részrehajlás, korrupció és diszkrimináció nélkül feleljen meg.

El tudom képzelni, hogy egy nyugati mércével elmaradottabb társadalom (pl. a magyar) modernizációs szakaszában az állam újraosztó és támogató szerepe nagyobb legyen az egyébként indokoltnál, hogy segítse azoknak a bekapcsolódását az értékteremtésbe, akiket a piac és a közösségek a saját életük folyamán nagy valószínűséggel, tőlük független okok miatt nem tudnak felemelni. De ezeket a döntéseket a politikai közösségnek és/vagy a helyi kis közösségeknek kell meghozni (világos célok, pártprogramok és választások útján), mérlegelve az előnyöket és a hátrányokat. Akárhogy is, a modernizáció céljának a polgári létformát kel tekinteni, tehát az átmeneti segítséggel is ehhez kell hozzásegíteni a rászorulókat. "Rászorulónak" lenni nem "foglalkozás", nem státus, nem olyan állapot, amelyet egy közösség indokolatlanul hosszú távon elnéz a tagjainak. A polgári társadalomban a feltételes szociális reflexeknek semmi közük a feltétlen szocialista reflexekhez. Ez utóbbiak révén kétféle értelemben is romlik az önrendelkezés lehetősége: erkölcsi értelemben (a kapó és az adásra kényszerített fél esetében is) és egzisztenciális értelemben (az adásra kényszerített fél esetében).

Ebből a rövid írásból világosan következnek egy polgári párt alappillérei: oktatás, kapitalizmus, nemzeti modernizáció, kis közösségek, szabadság, hagyományok, erkölcsi konszenzus. A mai kormányzati politika természetesen nem polgári politika.

429 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3512538993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.05. 10:26:16

@neoteny:
meg mindenféle jogot kicsavart a szabad piac kezéből. és egyesek szerint ez így "jó". mások szerint nem "jó" szerintem se igazán "jó". de két és fél millió ember már nem tévedhet. legalábbis a magyar demokráciában. szóval a közakarathoz valamennyire a humán értelmiségnek is igazodnia kellene. amire azt mondják, hogy olvastam egy könyvben, hogy a kollektivizmus rossz.

nekem úgy tűnik, hogy vidék egy jelentős része az mgtsz/áfész kombót vissza kívánja hozni. csak nem vörös csillaggal, hanem szent koronával és az angyalokkal. mondván, hogy a termelő szövetkezet a kis, közép és nagyháztáji birtokokkal, kisegítő gazdaságokkal és a melléküzemágakkal, valamint egy az állam határokon átívelő magyar szövetkezeti bolthálózat a világban majdhogynem unikális. ez hungaricum.

2017.06.05. 10:36:01

@neoteny:
sanyi megveszi az öt sört. és azt mondja, hogy hadd vigyen már egy jégkrémét a gyereknek. aztán ha a kocsmában kap kölcsönt, akkor megveszi. de ha nem, akkor öcsikének jégkrém helyett lekever egy nyaklevest. és a modell előfeltélezi, hogy mindezt racionálisan cselekszi. persze lehet mondani, hogy sanyi kikalkulálja, hogy egy nyaklevest adni öcsikének kevesebb energiába telik, mint egy jégkrém árát kitermelni a vízműnél. és sanyi egy ilyen számító. de ha kap hitelt, akkor megveszi a jégkrémet. és megmagyarázza editnek, hogy ő milyen rendes. aki lekever neki egy nyaklevest. de sanyit ez nem érdekli különösebben. mert edit egy fejjel kisebb nála. szóval olyan nagyon nem tudja megütni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.05. 10:49:43

@444:

"meg mindenféle jogot kicsavart a szabad piac kezéből."

A szabadpiac kezéből nem lehet jogokat kicsavarni; csak emberek kezéből lehet jogokat kicsavarni.

"a kollektivizmus rossz"

Az önkéntes kollektivizmussal semmi gond sincs: ld. pl. az izraeli kibucokat. Az a kollektivizmus rossz, amibe bele kell pofozni a népeket, akár csak egy kisebbséget is: ld. a téesz-szervezések története Mo-n.

"nekem úgy tűnik, hogy vidék egy jelentős része az mgtsz/áfész kombót vissza kívánja hozni. csak nem vörös csillaggal, hanem szent koronával és az angyalokkal."

Világos: mivel az internacionalista szocializmus megbukott, átváltottál a nemzetiszocializmusra. (Te azt mondod, hogy nem voltál KISz-tag: de az nem mondtad, hogy nem voltál Komszomol-tag sem.) Budapesten az volt a szójárás 1945-ben, hogy "megérett a zöld": amikor a kisnyilasok beléptek az MKP-ba. A rendszerváltás után meg egy fordított folyamat zajlott le: ha nem is explicit párttagváltással, de a korábbi internacionalista szocialisták egy része átnyergelt a nemzetiszocializmus irányába (gyakran nemzeti radikalizmusról beszélve). Ahogy a késő-Kádár korban mondták: van ilyen boniem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.05. 10:58:12

@444:

"a modell előfeltélezi, hogy mindezt racionálisan cselekszi."

Nem: mindössze azt feltételezi, hogy

- Sanyinak van (szubjektív) preferenciaskálája
- Sanyi ezen preferenciaskálájának figyelembevételével dönt alternatívák között

Pl. az is lehet, hogy Sanyi az Öcsikének jégkrémet a 4. sör utánra helyezi a preferenciaskáláján, és akkor megissza a 4 sört, sőt az ötödiket is, mert a 4. sör után már nincs elég pénze a jégkrémre. A preferenciaskála kialakítása nem kell racionális legyen (a preferenciák szubjektívek): a preferenciaskála figyelembevétele a döntéseknél ill. cselekedeteknél már igen -- ha Sanyi el akarja érni azt, hogy az igényei úgy kerüljenek kielégítésre, hogy az számára a kielégülése maximalizálásával járjon.

2017.06.05. 11:20:01

@neoteny:
engem egyszer akartak nagyon beszervezni a mozgalomba. megválasztottak valami diákparlementi képviselőnek. és a többiek azt mondták, hogy intézzem el, hogy a napközis krémtúróban legyen mazsola. ne a kék, hanem a barna papíros rendeljék.

és a párttitkár elmondta, hogy nincs mazsola. mert a környéken nincs túl sok szőlő. azért nincs szőlő, mert nincsen hegy. de lehet mazsola, datolya és füge is. csak előbb el kell adni az almát, a körtét és a fekete ribiszkét. és azt mondtam, hogy hegy az tényleg nincs. de lehetne építeni egy dombot. mert például néha kell a pusztában csatornát ásni. és a földet összehordhatnák egy dombbá. és így lehetne parlagból pallag (ami teraszos gazdálkodás). és úgy lenne egy kis helyi szőlő. erre azt mondták, hogy ilyen emberek kellenek a mozgalomnak. mondtam, hogy de várjunk már. előzetesen ki kell számolni, hogy mibe kerülne ez az egész. nem elég az, hogy elrendeljük. és addig is lehetne mazsola a napközis krémtúróban. mert elégedetlenek a gyerekek. és ezek után a szüleik is elegédetlenek lesznek. és az a pártnak se jó.

a gyerekek azt kérdezték, hogy na, elitézted? mit? azt, hogy legyen mazsola. és el kezdtem magyarázni a hegyet, a szőlőt, és a többit. mire azt kérdezték, hogy na jó, jó. de lesz mazsola a krémtúróban? elintézted? és mondtam, hogy a franc se tudja. vagy lesz, vagy nem lesz. ezt nem én döntöm el. de akkor miért küldtünk oda? mondjam azt, hogy elintéztem. jó, el van intézve. és tényleg lett mazsolás krémtúró is. de voltak akik a mazsolát kiköpték mondván, hogy az szar. eseltegesen azok is, akik előzetesen követelték. aztán úgy döntöttem, hogy nem leszek rajtitkár. de még így is megválasztottak őrsvezetőnek. kolumbusz kristóf őrs lettünk. a gyerekek ufo őrsöt akartak. csak azt nem engedélyezte a csapattitkár. mert az ufo nem magyar szó. kolumbusz kristófról tartottam egy kiselőadást. de a többiek inkább focizni akartak. a lányok nézték a fiúkat. utána a lányok ugrálóiskolást játszottak. és azt a fiúk nézték. és azt gondoltam, hogy mindegy, hogy mi a körítés. a biosz az elsődleges. és nem a filosz. de értem, hogy ez vitatható. bele lehet magyarázni, hogy ez a fasizmus. a filoszemiták szinte mindenbe belelátják.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.05. 11:45:50

@444:

"és mondtam, hogy a franc se tudja. vagy lesz, vagy nem lesz."

Már akkor is semmitmondással fizetted ki a közösségi érdekek képviseletére téged kiválasztókat? Ha ez tényleg így történt, akkor lehet, hogy ez tényleg biosz.

2017.06.05. 12:19:24

@neoteny:
a környéken volt egy szupermarket. amelynek vezetője megrendelte a krémtúrót. fele részben sima vaníliást (kék papírost) és fele részben mazsolást (barna papírost). ezt kirakták a hűtőpultra. mindkettő talán ugyanannyiba került. vagy a mazsolás nem volt sokkal drágább. ezért a vásárlók inkábbb ezt vették. és amikor az áru szavatossága lejáróban volt, akkor a krémtúrót átvitték az iskolai napközibe. tehát ha a szülők a mazsolást vették otthonra, akkor nem jutott napközibe. erre a gyerekek közösségileg úgy kondicionálták magukat, hogy a mazsola "szar". erre az anyukák nem vettek annyi mazsolást. hanem vettek vaniliást. és lett a napközibe mazsolás.

szóval a vaniliás/mazsolás arányt az üzletvezető döntötte el. és azt mondta, hogy legyen fele-fele. azzal nem téved túl nagyot. és ezek után már nem érdekelte a valódi kereslet. hiszen a megmaradt árut a szavatosság lejárta előtt lepasszolta az iskolának.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.05. 12:25:21

@444:

"a gyerekek azt kérdezték, hogy na, elitézted? mit? azt, hogy legyen mazsola. és el kezdtem magyarázni a hegyet, a szőlőt, és a többit."

2017.06.05. 13:51:38

@neoteny:
a gyerekeket nem érdekelte hogyan lesz mazsola. csak az, hogy legyen és kész. intézzem el nekik. ezért választottak meg. a gyereket a fogyasztás felől közelítettek.

a párttitkárt a termelés érdekelt. neki megtetszett a jelszó: parlagból pallagot. és építsünk ha nem is hegyet, de szőlős dombokat. ott ahol termeltek valamennyi szőlőt. és nyilván úgy gondolta, hogy egy párt határozattal felfuttatja a teremelést. nem érdekelte a hogyan.

és a rendszer úgy működött, hogy meghatározták, hogy egy adott körzetbe mennyi élelmiszert biztosítanak. és azt is kiszámolták, hogy mennyi krémtúró jusson. így azt gyártó azt hiszem veszprémi tejipari vállalatnél tudták, hogy mennyit kell előállítani. és ami nem fogyott el a szupermarketben azt átvitték a napközibe. és a terv teljesítve volt.

azt gondoltam, hogy ezen a rendszeren egy kicsit azért lazítani kell. mert mi történik akkor ha az elvtársak rosszul terveznek. például elsőben 45 gyerek volt az osztályunkban. mert az átlagos gyerekszámmal számolták ki az iskola méretét. de az új építésű külső kerületben több gyerek volt, mint átlagosan. így új iskolai szárnyakat kellett építeni. aztán ez a generáció nagyjából egyszerre kezdett el középiskolába járni. amik ugye a belvárosban voltak. tehát a közeledés vált problémássá. csúcsidőben alig lehetett felférni a buszokra. engem majdnem kicsaptak elsőben. mivel előírták, hogy az órák kezdése előtt negyed órával bent kell lenni az iskolában. és ha valaki nem ér be addigra, akkor annak elveszik az ellenőrzőjét. és beírjták azt, hogy "elkésett!". de én nem akartam zsúfolt buszon utazni. így minden nap "elkéstem". persze úgy, hogy az óra kezdetére mindig ott voltam. a büfében is bevásároltam. az osztályfőnök azt mondta, hogy a szabály az szabály. három késés egy igazolatlan óra. húsz igazolatlan óra igazgatói figyelemzetetés. és negyvennél kirúgnak. mondtam, hogy legyen. mert nem veszik el mindig az ellenőrzőt. hiszen az ügyeletesek egy része a barátom. és időnként senki sincs ügyeletben. hiába osztják be. az osztályfőnök azt mondta, hogy értsem meg. ez a házirend. és mondtam neki, hogy én értem. és ha én lennék a helyében, akkor lehet, hogy előírnám, hogy az órák kezdete előtt negyed órával az iskolában illik lenni. mert így szokás. de ezt kellene ennyire szigorúan venni. majd ezt a szabályt eltörölték. és a korábbi buszok voltak kevésb zsúfoltak. és azzal mentem suliba. mire azt mondták, hogy a bolondját járatod velünk. most meg korán jössz. értsék meg. csak kényelmesen akarok utazni. ez esetben a hajdú volán a hibás. miért nem ezzel kezdtem. a rendszer rossz. magyaráztam. aztán jött a rendszeváltás. de úgy gondoltam, hogy nem lehet teljes egészében liberalizálni. hanem a várost és a városkörnyéket "katonizálni" kellene. tehát ne A vagy B párt döntsön, hanem a helyiek. és erre azt lett, hogy majd megtervezik a multik. mert az már verseny. és azt tapasztaltam, hogy a multik magyarországi vezetői "helytartók" és általában véve nem jobbak, mint a régi párttitkárok. persze nyilván vannak kivételek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.05. 14:07:26

@444:

"mert mi történik akkor ha az elvtársak rosszul terveznek."

Egyszerű: szándékosan alá kell tervezni, és akkor minden elfogy. Ez a piacvédelem logikája is: ha mástól nem tud vásárolni a paraszt, akkor az én termékemet kell megvennie: tuti a 100%-os piaci részesedésem.

2017.06.05. 15:27:39

@neoteny:
eszi, nem eszi, nem kap mást.

2017.06.05. 15:39:59

@neoteny:
az a párttitkár azt mondta, hogy ide figyéljél öcsi. alapvetően azt eszitek, amit apád és anyád megtermelt. ha a szart, akkor a szart. és miért kell idehozni a veszprémi krémtúrót. miért nem jó nektek az, ami a hajdúsági tejipar előállít. nézitek a sok a hülye reklámot. és traubit akartok. ezért behozzuk nektek a szőlőt badacsonyból. és gyártunk nektek traubisodát. de csak a sűrítményt hozzuk be. mert víz van. és felmértem ésszel, hogy ebben is van igazság. a kínálat korlátozával próbálják növelni termelést, illetve javítani a minőséget. a gyárakban voltak "DH" feliartok. ez azt jelentette. (debreceni hülyék. ezt a népnyelv tette hozzá. "dolgozz hibátlanul". nekem jobban tetszett az orando et laborando. imádkozzál és dolgozzál. orbán foci egyházat akar. imádkozzál és focizzál.

és most a megyében két nb1-es focicsapat is van. mert ha a kegyelmes úr focit akar, akkor a parasztok fociznak a megyében. tehát van valamiféle felfelé való megfelelési kényszer. persze lehet, hogy ez belemagyarázás.

2017.06.05. 16:32:53

@neoteny:
itt van a balmazújváros-kisvárda rangadó szurkolói. csak az újváros. csak az újváros. csak az újváros. énekli a hajdúdorog zászlóval.
www.youtube.com/watch?v=WcWKxytVvkU
csak a várda. csak a várda. csak a várda. énekli szatmári faluház, sárospataki zászlóval.
www.youtube.com/watch?v=IcJtAKEssqA
ha a járási, kerületi és a megyei sportiskolák közösségileg támogatottak, akkor a profi klubok ab start legyenek térségi válogatottak. de annak hasznát csapolja meg az állam. és forgassa vissza a sportiskolai rendszerbe. és ha valaki elég ügyes, akkor ezzel elég sok pénzt kereshet. ha nem annyira ügyes, akkor focizott egy jót. 6-8 tartományi magyar csapattal már lehet nyílt magyar bajnokságot, vagy nagy-magyar kupát rendezni. összeállnak a szomszédokkal. de az olyasmi, mint az nhl. csak ez sajátosan magyar. mert a magyar királyságra és esetleg az osztrák-magyar monarchiára van alapozva. de ebből közép európai szövetségi liga kupa, vagy bundesliga.

elsődlegesen abból kellene kiindulni, hogy mit óbégatnak a szurkolók. akik ugye hajlandóak ezért fizetni. és ugye a fidesz ezt kihasználja. használja ki a többi párt is. tehát lényegében a versenyeztetés rendszerét kell kitalálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.05. 20:23:02

@444:

"felmértem ésszel, hogy ebben is van igazság. a kínálat korlátozával próbálják növelni termelést"

Világos: hiányt kell teremteni, hogy többet termelhessünk, amivel megszüntetjük a hiányt. Ezért kell visszabontani a szocialista sorházakat: ezzel lakáshiányt teremtünk, ami élénkíti az építőipari termelést. Amikor Öcsike berúgja a focilabdával a szomszéd ablakát, gazdaságélénkítő tevékenységet folytat: a szomszédnak meg kell fizetnie az üveget és az üvegest.

2017.06.05. 21:17:43

@neoteny:
pontosan értem, hogy ez egy hátrafelé nyilazós módszer. ne hozzák ide a paprikát marokkóból. mert mi magyarok majd termelünk igaz magyart. de így vélhetően drágább lesz paprika és nem feltéten lesz jobb minőségű, viszont magyar lesz. ez milyen "jó". és így a gonosz multikat is elűzzük. ezt mondják a jobboldali és a szélsőjobboldali pártok. és ez kap többséget. azt, hogy milyet arányost/aránytalant, relatív, abszolút többséggel alkotmányost, vagy sem azt hagyjuk. ennek valamiféle van többsége. és ezt nem lehet negligálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.05. 21:38:10

@444:

"ez egy hátrafelé nyilazós módszer"

De nem hungarikum: Trump (részben) azért került megválasztásra, mert ő is azt a dumát tolta, hogy Amerikát úgy teszi naggyá, hogy seggbe rugdossa az "unfair" kínaiakat meg kanadaiakat meg mexikóiakat meg németeket meg a többit.

"és ezt nem lehet negligálni."

Azok nem negligálhatják akik a hatalom megszerzésére/megtartására törnek.

screpes 2017.06.06. 06:51:12

@neoteny:
A hátrafelé nyilazás a veszteseknek a menekülésről felépített mítosza.

2017.06.06. 07:59:14

@neoteny:
azok akik a hatalom megszerzésére/megtartásásra törekednek: uralkodnak. a hatalom nélküliek se negligálhatják. legfeljebb tiltakozhatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 08:05:42

@444:

"azok akik a hatalom megszerzésére/megtartásásra törekednek: uralkodnak."

Ismét egy -- tőled megszokott -- semmitmondó tautológa.

"a hatalom nélküliek se negligálhatják."

Negligálhatnák, ha a hatalom birtokosai nem kényszerítenék rájuk a "piacvédelmet".

"legfeljebb tiltakozhatnak."

Amire te azt mondod, hogy irracionális vallásháború.

2017.06.06. 08:19:21

@screpes:
a kárpát-medence ezzel a hátrafelé nyilazós meneküléses módszerrel lett elfoglalva.

a magyar fejlődés jelentős részben arra épül, hogy rombolás hiányt teremt. a mongoltatár dúlás után felépült az ország. debrecen úgy lett, hogy az újjáépítéshez szállították a nyersanyagot. a tisza medence közepén lerakták az árut. debrecenben nincs se hegy, se völgy, se folyó, se semmi. hanem a puszta. az ország majdnem teljesen elpusztult. és az áru egy részéből de a "semmibe" építettek egy új várost. aztán jöttek a törökök és a magyar belháborúk. a mohácsi csatavesztés után az osztrák főherceg és ez erdély fejedelem és a kiegyeztek nagyváradon. debrecenben ebben az évben indul el a református kollégium megszervezése. de aztán elvész buda. a rengeteg pusztítás hiányt teremt. és erre alapozva fejlődik az ország. a kényszerűségből. a szabadság a függetlenség kivívásához szükségeltetik. debrecenben trónt fosztanak. aztán a nácinémetek elfoglalják budapestet. debrecenben összehívják az országgyűlést. a rengeteg a hiány. és az országot újjá kell építeni. aztán a kommunisták foglalják el budapestet. és ők is hiánygazdaságot teremtenek. de ez nem új. a fejlődés ezer éve erre van alapozva. most a multik lerombolása indult el. és ez teremt hiányt. vagy a szocialista lakótelepek visszabontása teremtene hiányt. magyarország ebből fejlődik.

2017.06.06. 08:42:33

@neoteny:
az uralkodás alapja az, hogy az uralkodó osztály az akaratát valamilyen módon kikényszeríti. orbán is uralkodni akar. és soros is. mindkettő le akarja rombolni a másik világát. és úgy akar fejlődést.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 08:43:30

@444:

Kihagytad azt, amikor a zsidók a debreceni gettóban tapsoltak az amerikai bombázók közeledtének hallatán. A sok ostoba goj magyar tördelte a kezét, hogy jaj-jaj, lerombolják a házaikat, megsemmisülnek a javaik -- csak a zsidóknak volt annyi eszük, hogy tudják: ez biztosítja a fejlődést.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 08:47:27

@444:

"az uralkodás alapja az, hogy az uralkodó osztály az akaratát valamilyen módon kikényszeríti."

Ismét egy -- tőled megszokott -- semmitmondó tautológia.

"orbán is uralkodni akar. és soros is."

Soros melyik választáson jelöltette magát?

"mindkettő le akarja rombolni a másik világát."

Az Orbán-Lázár páros nem Soros világát akarja lerombolni, hanem a szocialista szalagházak felső emeleteit.

2017.06.06. 09:09:50

@neoteny:
soros azt mondja, hogy a jövedelmek 5%-át kifizetiek adósságszolgálatként. és cserébe nem döntjük be a gazdaságot. mert ők uralják a pénzrendszert. és ez a liberális demokrácia. hogy mi a fasz? ezt kérdi az átlag magyar. ha ez a liberalizmus, akkor legyen illiberális demokrácia. orbán azt mondja, hogy a jövedelmek 50%-át befizetitek adóként. és abból nyúlnak le egy tizedet. mert racionálisan ennyire van szükség a multik megosztásához, illetve a sorosék ellen vívott harchoz. ez két fizetési lista. csak az egyik politikailag egységes. a másik sokszínű. filozofikusan mindkettő kétséges. kérdés, hogy kié lesz a szentháromség. melyik csoportosulás teremti újra a vallást. és az diktálhatja a polgári fejlődést.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 09:13:44

@444:

"az diktálhatja a polgári fejlődést"

Világos: hiányt kell teremteni, hogy többet termelhessünk, amivel megszüntetjük a hiányt. Ezért kell visszabontani a szocialista sorházakat: ezzel lakáshiányt teremtünk, ami élénkíti az építőipari termelést. Amikor Öcsike berúgja a focilabdával a szomszéd ablakát, gazdaságélénkítő tevékenységet folytat: a szomszédnak meg kell fizetnie az üveget és az üvegest.

2017.06.06. 09:22:02

@neoteny:
soros azt mondja, hogy nincs szükség parlamenti választásokra. mert a finánctőkések elirányítják a világot. a kormányok és önkormányzatok helyébe lépnek az ngo-k. akiket szintén ők pénzelnek. ez a globális kapitalista világrend totális. nincs alternatívája. és ezt nevezik úgy, hogy "liberális demokrácia".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 09:25:48

@444:

"soros azt mondja"

Ezt a hangok mondják a fejedben.

"az diktálhatja a polgári fejlődést"

Világos: hiányt kell teremteni, hogy többet termelhessünk, amivel megszüntetjük a hiányt. Ezért kell visszabontani a szocialista sorházakat: ezzel lakáshiányt teremtünk, ami élénkíti az építőipari termelést. Amikor Öcsike berúgja a focilabdával a szomszéd ablakát, gazdaságélénkítő tevékenységet folytat: a szomszédnak meg kell fizetnie az üveget és az üvegest.

2017.06.06. 09:46:42

@neoteny:
mi az ngo-k célja?

2017.06.06. 09:56:58

@neoteny:
mindkettő hiányt akar teremteni. soros felfogása az, hogy fel kell számolni a nemzeteket. és ez hiányt teremt a kultúrában. és így ugyanazt a pokémont lehet árusítani a hipermarketekben. ebből létrejön egy totális világrend. és ez atlantizmus, transzatlanizmus győzelme. ehhez kell a amerikai "liberális" "demokrácia" export észak-afrikába, közel keletre, kelet-közép európába. csak ennek a világnak max. félmilliós támogatottsága van a fővárosban. vidéken pedig lényegében zéró. jelenleg az usa ugyanúgy közutálatnak örvend, ahogyan anno a szovjetunió.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 09:58:12

@444:

"mindkettő hiányt akar teremteni."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

"az diktálhatja a polgári fejlődést"

Világos: hiányt kell teremteni, hogy többet termelhessünk, amivel megszüntetjük a hiányt. Ezért kell visszabontani a szocialista sorházakat: ezzel lakáshiányt teremtünk, ami élénkíti az építőipari termelést. Amikor Öcsike berúgja a focilabdával a szomszéd ablakát, gazdaságélénkítő tevékenységet folytat: a szomszédnak meg kell fizetnie az üveget és az üvegest.

2017.06.06. 10:29:49

@neoteny:
a nemzetközi finánctőkések érdekérvényesítő csoportja. ahogyan a cöf a nemzeti nagytőkéseké. és ezek tüntetnek. az rtl klub úgy független, hogy mindenben az együtt, párbeszéd, cöka, deka, faszom tudja mi mögött áll. a tv2 úgy független, hogy ezeket támadja. és a politikai marketing guruk kitalálták, hogy ennek a világnak az ikonja soros. őt állítják be úgy, hogy a sátán. az ellentáborban ugyanezt a szerepet tölti be orbán. mindkettőt nem lehet egyszerre leváltani. legfeljebb az egyiket lehet. és ezek után a másiktól lehet függetlenedni.

tehát ha ezt a játszmát soros nyeri meg, akkor debrecenben a francia konzervgyárral szemben megszerveződik a helyi élelmiszeripar. és szabad piaci versenyben kiütik őket. ha orbán nyer, akkor macron nekimegy a magyar kormánynak. a pénzügyi támogatásokat megvonják. de ez esetben a francia konzervgyárnak menni kell magyarországról. macron is a francia érdekeket védi. azt mondja, hogy miért pénzeljék a magyarokat. rendben van. de ez esetben nem használhatják a magyarországi infrastruktúrát. a mert onanntól kezdve a közutakat nem az európai unió fejleszteni. onnantól kezdve a közutak nemzeti kézben vannak. és azt különadó terhe mellett használhatják az idegenek. és annyi francia cég lehet magyarországon, ahogyan magyar cég van franciaországban. ha zéró, akkor zéró. és ezek után nincs auchan. debrecenben a külvárosi auchan-hoz járó buszok össze-vissza karistolnak. mert a város kezében levő úthálózaton csak úgy közelekdhetnek, hogy fizetnek. de a tulajdonviszonyok kaotikusak. mert van megyei és állami közútkezelő. az önkormányzat azt mondja, hogy menjenek a picsába. mert ez a helyi kereskedők érdeke. csak persze a fogyasztóknak jó, hogy van auchan. és az önkormányzati képviselőknek ezt is figyelembe kell venniük.

de ez természetes. az jöhet be a városba, aki a közösségi infrastruktúra használatáért különadót fizet. persze így a debreceni transsped vagy a tranziter nem léphetne be nagyváradra. ahogyan a román kamionos se jöhetne. ezek után lehet egy közös regiotrans. mert az agrárterményért cserébe építőanyagot erdélyből. és ez is szabad piac. csak nem teljesen szabad. mert a helyi termelői érdekek védve vannak. ez is eredményezhet fejlődést. meg összeomlás is lehet belőle. mert mennyibe kerülne így a helyi üzemanyag. és ki állítaná elő a korszerű kamiont. tehát valamilyen multinacionális csoportok be kell engedni. de őket is lehet versenyeztetni. a magyar-román határon épüljön nagykerekibe járműipar. és ki adja a legjobb ajánlatot. és ha a franciák, akkor legyen auchan, ha a németek, akkor metro, ha a britek, akkor tesco, ha az amerikaiak, akkor walmart. de ha mind belép, akkor a helyi gazdaság majdnem teljesen kiszorul. amire soros azt mondja, hogy ez a fejlődés. ennek az útjában áll az orbán rezsim a familiárisokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 10:53:46

@444:

"debrecenben a francia konzervgyárral szemben megszerveződik a helyi élelmiszeripar. és szabad piaci versenyben kiütik őket."

Legyen úgy: az jó a magyar fogyasztónak is, a francia fogyasztónak is, a helyi termelőknek is.

"ez is eredményezhet fejlődést. meg összeomlás is lehet belőle."

A tőled megszokott semmitmondás: az információtartalom nulla bit.

"de ha mind belép, akkor a helyi gazdaság majdnem teljesen kiszorul."

Lehetetlen: ha a helyi gazdaság nem állít elő semmit, akkor nincs is mivel fizetnie a Metro, TESCO, WalMart által árult javakért; akkor a Metro, TESCO, WalMart kivonul, hiszen nem tud árulni semmit.

2017.06.06. 11:13:24

@neoteny:
a legújabb apple reklám felfesti ezt a két világot.
www.youtube.com/watch?v=FC0pT9xg1oI&t=2m7s
de errefelé a nép azt mondja, hogy az itunes legyen lokalizált és árulja a hungaroton cédét vagy nem tudom mit. tinder legyen olyan, hogy minden időben tisza cipőben. és majd balmazújváros lesz a farm ville.
www.kamillafurdo.hu/img/IMG_0582.jpg
félig lebontjuk a szocialista lakótelepeket és újjáépülnek a parasztházak. vagy de még a városban is.
static.panoramio.com/photos/large/80509515.jpg
de ez nem azt jelenti, hogy nincs szerverfarm. hanem azt, hogy elosztott és részben lokalizált. cupertino ebben ellenérdekelt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 11:20:53

@444:

"de errefelé a nép azt mondja"

Orbán apátok megmondta: "ne azt nézzétek, hogy mit mondok, hanem azt, hogy mit csinálok".

"félig lebontjuk a szocialista lakótelepeket"

Világos: hiányt kell teremteni, hogy többet termelhessünk, amivel megszüntetjük a hiányt. Ezért kell visszabontani a szocialista sorházakat: ezzel lakáshiányt teremtünk, ami élénkíti az építőipari termelést. Amikor Öcsike berúgja a focilabdával a szomszéd ablakát, gazdaságélénkítő tevékenységet folytat: a szomszédnak meg kell fizetnie az üveget és az üvegest.

2017.06.06. 11:24:14

@neoteny:
a hipermarketekben a gazdaság az adósságra van építve. mindenki el van adósodva. és teremtse elő az adósság ellenértékét a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban. és erre a multinacionális vállalatok képesek. és ebből lesz egy nagy nemzetközi munkamegosztás. ami világbékét teremt. és ezek útjában már csak még néhány autokratikus rezsim és náci diktátor áll. őket kell megdönteni. a kormányok és az önkormányzatok helyébe lépnek a ngo-k. és ezek nincs helyi gazdaság. mert mindenki egy globális pénzhatalom ellenőrzése alatt áll.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 11:28:47

@444:

"és ezek nincs helyi gazdaság."

Ha nincs helyi gazdaság, akkor nem lehet megfizetni az adósságokat sem; akkor nincs helyi fogyasztás sem; akkor kivonul a Metro, a TESCO, a WalMart.

2017.06.06. 12:13:33

@neoteny:
a multik fizetnek annyit az alkalmazottaiknak, hogy azok fedezhessék a hipermarketekben folyó pénzköltést. ez a klasszikus gyarmatosító kultúra. és a nyugat-indoeurópaiak nem értik, hogy ez a világ népeinek jó. és ezért szembemegy velük kelet-európa, majd dél-amerika, és dél-kelet ázsia. és észak-afrika.

ha a franciák feladják a nemzeti kereszténységet és a magyarok ellen fordulnak, akkor mag népe magrebet támogatja. ha a britek feladják a nemzeti kereszténységet és a magyarok fordulnak, akkor a szittyák a indoszkítákat támogatják. és ha kell, akkor meghirdetik a hun és a han dinasztia összefogását. ha a nyugat magyarország ellen fordul, akkor a türk magyarok a törökök mellé állnak. és ebben érdekelt oroszország. és izreal.

2017.06.06. 13:03:01

@neoteny:
pontosabban, hogy nem jó. a nyugat azt hiszi, hogy ők a fejlődés. de nem, vagy nem feltétlen. a technológia fejlődése egy ideig a globalizációt támogatta. és kiderült ár/érték arányban a samsung gyártja legjobb tévét és telefont. van 4k kijelző. szuper. nyilván lesz valamilyen holografikus 3d. rendben. de mondjuk egy hivatalba egy monokróm cga kijelző is elég lenne. és erre lehet mondani, hogy nehogy már ehhez térjünk vissza.
retropages.hu/Gepek/PC/Vt-110.jpg
jó hogy nem abban akarsz, hogy ki gyártja a legjobb hercules monitort. azzal is lehet sakkozni az iskolában. a közoktatásban.
www.z80.eu/images/chessmaster3000_on_hercules.jpg
ha ezt gyártjuk, akkor ezt fogyasztjuk. ha ezt se, akkor ezt se. a magyar gazdaság ezt is legfeljebb csak közösségi jellegel tudja gyártani. és lehet mondani, hogy kommunizmust újratöltve. csak szerintem a kereskedelmi háborúból ez hadigazdálkodás következik.

a francia elnökválasztásokon azon balhéztak, hogy valami gyárat bezártak és francia munkásokat az utcára raktár, mert lengyelek olcsóbbak. és az elnökjelöltek azt mondták, hogy ezt nem hagyhatják. ne hagyják. de ebből az következik jelenti, hogy az átlag francia francia autókkal járnak, francia ruhákba jár, francia élelmiszert fogyaszt. ez a nacionalizmus. az európai kultúra és a vallás erre van alapozva. jó napot kívánok.

2017.06.06. 14:01:53

@neoteny:
merkel és macron megállapodnak, hogy csinálnak egy új közös piacot.
tldr.444.hu/2017/06/06/alakul-egy-uj-eu-amibol-orban-ki-akar-maradni
rendben van. de erre a válasz egy új varsói szerződés és egy új kgst lenne. kérdés, hogy ezt magyarország a visegrádi országokkal csinálja meg, vagy kitoloncolják az eurázsiai unióba. ez esetben a kecskeméti mercedes helyén lada gyár lenne. a kecskeméti gyári munkás amúgy se tudja a luxus mercit megvenni. legfeljebb egy használt autót, vagy egy új ladát.

lényegében arról van szó, hogy merkel és macron feladják a nemzeti kereszténységet. és azt mondják, hogy a multinacionális vállalatok érdekeinek kell alávetni a politikájukat úgy, hogy a kelet-közép európaiak nem érvényesíthetik az érdekeiket. ez esetben a lakosság nem fideszes lesz, nem is jobbikos, hanem attól jobbra. ez esetben a media markt boltját kifosztják. és az áruházláncnak vége van. kaput. de a német áruexportnak is. mert trump röhög a markába. és putyin is. erdogan is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 15:41:35

@444:

"a multik fizetnek annyit az alkalmazottaiknak, hogy azok fedezhessék a hipermarketekben folyó pénzköltést. ez a klasszikus gyarmatosító kultúra."

Akkor gyarmatosítottnak lenni jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 15:42:12

@444:

"ha ezt gyártjuk, akkor ezt fogyasztjuk. ha ezt se, akkor ezt se."

Világos: hiányt kell teremteni, hogy többet termelhessünk, amivel megszüntetjük a hiányt. Ezért kell visszabontani a szocialista sorházakat: ezzel lakáshiányt teremtünk, ami élénkíti az építőipari termelést. Amikor Öcsike berúgja a focilabdával a szomszéd ablakát, gazdaságélénkítő tevékenységet folytat: a szomszédnak meg kell fizetnie az üveget és az üvegest.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 15:43:17

@444:

"de erre a válasz egy új varsói szerződés és egy új kgst lenne."

Lesz új vasfüggöny is?

2017.06.06. 16:46:57

@neoteny:
a nyugat kivonulásában érdekelt oroszország, izrael, törökország, az ukrán alvilág (ennek a befolyását nem becsülném le, bár lehet, hogy a keleti határszélről látszanak erősnek) és kína. ezek abban érdekeltek, hogy magyarország a nyugat ellen forduljon. ha a németek a magyarok ellen fordulnak, akkor a magyar diplomáciának nem marad választása mint szembefordulni velük. és ez esetben ausztriának érdekében áll zárni a határt. és ebből akár egy hidegháború is lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 17:02:53

@444:

"a nyugat kivonulásában érdekelt oroszország, izrael, törökország, az ukrán alvilág (ennek a befolyását nem becsülném le, bár lehet, hogy a keleti határszélről látszanak erősnek) és kína. ezek abban érdekeltek, hogy magyarország a nyugat ellen forduljon."

Ebből nem következik, hogy a magyarok érdeke az, hogy a nyugat ellen forduljanak.

Ami pedig Kínát illeti: beletolt valami $60 milliárdot Venezuelába, de nem úgy tűnik, hogy ez a befektetése kifizetődő lenne, sem úgy, hogy ez a venezuelaiak számára bármi jót is hozott volna.

2017.06.06. 18:16:17

@neoteny:
a magyaroknak nem érdeke a nyugat ellen fordulni. de ha a németek a magyarok ellen fordulnak, akkor nem marad más választás. ki kell szolgálni az orosz és az izraeli érdekeket.

debrecenben német, francia, izraeli és amerikai termelő cégek vannak. a félszuverenitás azt jelentené, hogy ebből az egyik csoport marad. a szuverenitás az, hogy egy se. debrecen ebben az esetben szabad város. mondjuk a távközlésben van a szövetségi állami szolgáltató: a matáv. ami a közép európai telekom csoport tagja. és van egy vagy néhány helyi alternatív szolgáltató.

ahhoz, hogy a helyi gazdaság természetes módon védve legyen elsősorban rendezett közigazgatásra van szükség. debrecen a 4-es autópálya mellett van. a 4xxx-es postai körzetek tartoznak hozzá. és megkapja a 4xx-es távközlési hívószámokat. és onnantól kezdve lehet távközlési szolgáltató, vagy szállítmányozó, vagy akármi. a föld elsősorban a helyieké. az ipar, a kereskedő cégek.

majd panni behozza a pampers pelenkát. a procter & gamble el akarja adni. és van aki meg akarja venni. panni árusítja. ha a városban vagy a vidéken van liberó gyár, akkor panni a pelenkás elsősorban annak legyen a területi képviselője. persze behozhatja a pampers pelenkát is. de felárral feltéve, hogy a közösség 1/N részben a liberó gyártásba fektetett be. te abból indulsz ki, hogy a liberó gyár csak lilié lehet. és az miért korlátozza a pampers képviselőjét pannit. de ha a liberó gyár 1/N részben a helyi polgároké, akkor miért ne védhetnék meg a tulajdonukat. igaz, hogy a nagyváradi magyar-román-cigány pelenkagyár is védi a piacait. gyártson magának mindenki pelenkát. aztán lehet, hogy a félkész terméket a procter & gamble adja. de ha van helyi hozzáadott érték, akkor a termelő munkahelyet közösségi módo védeni lehet. aztán egy másik kérdés, hogy így az árak vagy bérek növekednek gyorsabban. a védett piacon helyi pénzben számolnak, akkor ez közvetlen nem veszélyezteti a nemzetgazdaságot. persze lehet, hogy ezek után mindenki menekülne mondjuk debrecenből. mert a céhek drága és rossz minőségű árut állítanának elő. de éppenséggel megfordítva is lehet. kornai megfejti, hogy ez nem működhet. vagy működik, vagy nem működik. egy emirátus is lehet gazdaságilag erős. ha kihasználja a természeti adottságait.

az alföld közepén nyilván a mezőgazdaságot, biogazálkodást kellene erősíteni. visszabontják a szocialista lakótelepeket. az hiányt teremt az építőiparban. de a lakosság a városkörnyéki földeken építkezik. és ha azt megműveli, akkor abból kitermeli az értéket. azt mondják, hogy tartanak állatot. és kikészítik a bőrt. egy részét eladják. és hoznak be vásznat. és lesz belőle hajdúsági wrangler. de ha ebben 1/N rész közösségi tulajdon, akkor 1/N lehet a vám. a kamion megáll a 4xxx checkpoint mellett. és azt mondják, hogy hozzuk az árut. mifélét. a török kortecs. de a török porta vásárol a civisváros piacáról. ez esetben bejöhet vámmentesen.

ha szinte az egész világon nem lenne legalizált a pénzrontás, akkor ezt nem kellene csinálni. most van egy 5 milliós cég. vállalhat egy 5 milliárdos beruházást. mert leütik az entert. és ott van 5 milliárd forintból, dollárból, akármiből. aztán így már szinte minden is el van adósítva. de mit számít az. majd a szolganépek előteremtik az ellenértékét. csak egyre kevesebben akarnak szolganéppé válni. így viszont az árak emelkedni fognak. illetve fogyasztás szintje szükségképpen csökken. amire a válasz a népesedés fogyás. erre jelenthet megoldást a tömeges bevándorlás. de ha ezt egy ország nem akarja, akkor viszont legalább félszuverénné kellene válnia. részben önállósodnia kell. ha előtte mindenkit beengedtek, akkor az a kérdés, hogy kit zavarjon ki. és az ellenérdekelt hatalmi csoportok az adott térségben szembefordulnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 18:39:22

@444:

"a magyaroknak nem érdeke a nyugat ellen fordulni. de ha a németek a magyarok ellen fordulnak, akkor nem marad más választás. ki kell szolgálni az orosz és az izraeli érdekeket."

Hamis dichotómia.

"vagy működik, vagy nem működik."

Ismét a tőled megszokott semmitmondás: zéró bit információtartalom.

"visszabontják a szocialista lakótelepeket."

Világos: hiányt kell teremteni, hogy többet termelhessünk, amivel megszüntetjük a hiányt. Ezért kell visszabontani a szocialista sorházakat: ezzel lakáshiányt teremtünk, ami élénkíti az építőipari termelést. Amikor Öcsike berúgja a focilabdával a szomszéd ablakát, gazdaságélénkítő tevékenységet folytat: a szomszédnak meg kell fizetnie az üveget és az üvegest.

"ha szinte az egész világon nem lenne legalizált a pénzrontás"

Amely pénzrontást az államalkotó népek által alkotott államok csinálják. Mit lehet csinálni akkor, amikor az államalkotó népek által alkotott állam a népek ellen fordul?

2017.06.06. 19:15:12

@neoteny:
a britek kilépése után a franciák és a németek azt mondják, hogy egy cent támogatást se nyújtanak magyarországnak a közösségi fejlesztéshez, akkor ez azt jelenti, hogy nem akarnak közösségi infrastruktúrát építeni. ez a gazdasági szerződéseinek felmondását jelenti. azt, hogy minden tagállam értelemben szuverén. és ha németország francia sugallatra meg akarja büntetni magyarországot trianon 100 évfordulóján, akkor kiáll akárki. és azt mondja, hogy a francia konzervgyárat álljuk körbe. és menjenek a francba.

persze a magyar gazdaság ezzel nem válik teljesen szuverénné. innentől kezdve magyarország kényszerű módon az oroszok, izrael és kína érdekeit szolgálja. és a németek szövetkezzenek a franciákkal ha olyan hülyék. ők hagyományosan a britekkel állnak egy szövetségi rendszerben. és így a kelet és a nyugat egy satuba fogja őket. ha ezt akarják, akkor csak rajta. és ez esetben ausztria húzhatja fel a vasfüggönyt. ez egy új korszakot jelentene a hidegháborúban.

ez következik macron politikájából. ő egy ugyanolyan pojáca, mint gyurcsány. merkel teszetoszáskodik. döntsék el, hogy mit akarnak. nyugati föderációt és keleti konföderációt. ez hidegháborút jelent. és könnyen lehet, hogy polgárháborút. ha a németek magyarország ellen vannak, akkor ebben a játszmában a türk magyarország megfújja a kürtöt és ruméliát támogatja. feltéve, hogy a németek szembefordulnak a magyarokkal.

2017.06.06. 19:35:58

@neoteny:
az automatizálás a kötelező munkaidő csökkenését hozhatja el. azt, hogy sanyi 8-tól 2-ig, vagy csak délig dolgozik a vízműnél. és utána maszekolhat. mert annyi idő alatt elvégzik a munkát. kiássák azt, amit éppen ki kell ásni. és betemetik azt, amit éppen be kell temetni. de olyan rövid időn belül aligha lesz, hogy a tiszántúli regionális vízműveket kizárólag robotok vezetik. hanem inkább az lesz, hogy a vízmű lokalizálttá válik. és nem lesz szükség arra, hogy egy franszia szég irányítsa páriból.

ez azt jelenti, hogy hajdúsági iparművek (him) összecsavarozza a háztartási gépeket. és legfeljebb főalkatrészeket szerzi be úgy, hogy szerviz mellett bérmunkát vállal. például műanyagot fröccsönt, vagy meghajlítja lemezet. tehát a him piacra dobja a hajdú és mondjuk a siemens háztartási gépeket. és azt árulják a centrum áruházak. és ha ebben a közösségi tulajdonhányad 1/N, akkor a városmegye megvámolja a konkurens termékeket. persze ha a samsung kap nagyobb közösségi megrendelést, akkor hajdú és samsung háztartási gépeket gyártanak. a debrecen electric company (dec) samsung led tévéket dob piacra. úgy, hogy a samsung számára gyárt valamilyen alkatrészt és vállalja a szervizt. ez multik helyett bilaterális kapcsolatokat jelent. ezt mondja orbán. jelzem ezt mondják a németek is. csak macron "cigánykodik". jön trianon 100. és azt mondja, hogy büntessék meg a geci orbánt és a németek forduljanak szembe a magyarokkal. mert tudja, hogy a magyar diplomácia visszavágna. és ez gyengítené németországot. és így függetlenedhet franciaország.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 19:39:31

@444:

"ez a gazdasági szerződéseinek felmondását jelenti. azt, hogy minden tagállam értelemben szuverén."

Ezeknek a mondatoknak ebben a formájukban nincs értelmük.

"innentől kezdve magyarország kényszerű módon az oroszok, izrael és kína érdekeit szolgálja."

Hamis dichotómia.

"ez esetben ausztria húzhatja fel a vasfüggönyt."

Korábban még arról regéltél, hogy

"de erre a válasz egy új varsói szerződés és egy új kgst lenne."

"ez következik macron politikájából. ő egy ugyanolyan pojáca, mint gyurcsány."

Nem ugyanolyan: Gyurcsány egy vesztes pojáca, Macron meg egy győztes pojáca.

"visszabontják a szocialista lakótelepeket."

Világos: hiányt kell teremteni, hogy többet termelhessünk, amivel megszüntetjük a hiányt. Ezért kell visszabontani a szocialista sorházakat: ezzel lakáshiányt teremtünk, ami élénkíti az építőipari termelést. Amikor Öcsike berúgja a focilabdával a szomszéd ablakát, gazdaságélénkítő tevékenységet folytat: a szomszédnak meg kell fizetnie az üveget és az üvegest.

"ha szinte az egész világon nem lenne legalizált a pénzrontás"

Amely pénzrontást az államalkotó népek által alkotott államok csinálják. Mit lehet csinálni akkor, amikor az államalkotó népek által alkotott állam a népek ellen fordul?

2017.06.06. 19:57:28

@neoteny:
ha az eu felmondja a jelenlegi támogatási rendszert (politikai okokból, mert nekik nem tetszik a magyar vagy a lengyel kormány), akkor mondja fel. de ez azt jelenti, hogy felmondták a gazdasági szerződéseket. ők egy új típusú uniót akarnak. lényegében egy nyugati föderációra és egy keleti konföderációra osztanák európát. rendben van. de ebből egy új varsói szerződés és egy új kgst következik. és könnyen lehet, hogy a hidegháború újabb fejezete.

macron azért mondja, hogy a németek menjenek a magyaroknak, mert tudják, hogy a magyarok és a lengyelek gyengítik németországot. és ez a franciák számára előnyös. putyin és trump röhög a markába. erdogan az asztalra csap, hogy még több pénzt. különben az oszmántörök janicsárok és szpáhik megindulnak köln bevételére. bécs építheti a kerítést.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 20:09:10

@444:

"ha az eu felmondja a jelenlegi támogatási rendszert (politikai okokból, mert nekik nem tetszik a magyar vagy a lengyel kormány), akkor mondja fel. de ez azt jelenti, hogy felmondták a gazdasági szerződéseket."

Miért jelentené azt? Ha a LEGO nem ajándékoz több játékot a magyar óvodáknak, az nem jelenti azt, hogy elbocsátja a magyar munkásait, vagy hogy a magyar munkások felmondanak a LEGO-nak és semelyik más magyar sem köt munkaszerződést a LEGO-val.

"macron azért mondja, hogy a németek menjenek a magyaroknak, mert tudják, hogy a magyarok és a lengyelek gyengítik németországot."

Hát ha a magyarok és a lengyelek gyengítik Németországot, akkor a németek maguktól is szembefordulnak a magyarokkal és a lengyelekkel, nem kell ahhoz Macronnak mondania semmit.

"putyin és trump röhög a markába."

De nem csak a németeken, hanem a magyarokon is.

"visszabontják a szocialista lakótelepeket."

Világos: hiányt kell teremteni, hogy többet termelhessünk, amivel megszüntetjük a hiányt. Ezért kell visszabontani a szocialista sorházakat: ezzel lakáshiányt teremtünk, ami élénkíti az építőipari termelést. Amikor Öcsike berúgja a focilabdával a szomszéd ablakát, gazdaságélénkítő tevékenységet folytat: a szomszédnak meg kell fizetnie az üveget és az üvegest.

"ha szinte az egész világon nem lenne legalizált a pénzrontás"

Amely pénzrontást az államalkotó népek által alkotott államok csinálják. Mit lehet csinálni akkor, amikor az államalkotó népek által alkotott állam a népek ellen fordul?

2017.06.06. 20:24:29

@neoteny:
az ukrán kormány kérte az eu/nato felvételét. ezzel ukrajna feladta a semlegességét a kijevi kormány gyakorlatilag felmondta a budapesti egyezményt. és az oroszok elcsatolták a krím félszigetet. a donbass térségében orosz többség bejelentette az autonómia igényét. kijev moszkva ellen fordult. ami magyarország számára se túl jó. mert így az oroszok befolyási övezetüket növelni akarják. és ez magyarországot is érinti. egyáltalán nem kelett volna a paksi bővítést elsietni. a hármas metró helyén járhatnának német vagy francia szerelvények. de hollande és merkel úgy döntöttek, hogy ők amerika barát ukajnát csinálnak. moszkva úgy, hogy orosz barátságra kényszerítik a magyarokat. nyilván nem valódi barátság. ahogyan nyilván az ukrán nép se akarja, hogy a dnyipro völgyébe washington szállítson fegyvert. de így döntöttek a nem tudjuk kik. egy gazdasági érdekcsoport kavarja a szart. és ebből sorost pécézték ki. nyilván nem csak ő. hanem ő is úgy ügyes üzletember, mint mészáros lőrinc. állnak még mögötte egyesek. és most sorost lövik. idén ősszel jönnek az osztrák és német, jövő tavasszal a magyar választások. szabad választások. itt vannak orbán kihívói. azt mondják, hogy a rendszer nem "igazságos".
www.youtube.com/watch?v=PHWec9h58b0
azért, mert ki kellene állítaniuk 106 egyéni képviselőt a kormánypárti jelölttel szemben. értem, hogy a választás egyfordulós. csináljanak egy nulladikat. vagy valamilyen döntsék el, hogy melyik jelölt a legnépszerűbb levélszavazással vagy akármivel. az egyfordulós vegyes választási rendszer még nem a diktatúra.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.06. 21:51:39

@444:

"az ukrán kormány kérte az eu/nato felvételét. ezzel ukrajna feladta a semlegességét a kijevi kormány gyakorlatilag felmondta a budapesti egyezményt."

A Budapest Memorandum on Security Assurances nem egy egyezmény Ukrajna semlegességéről; ebből fakadóan a kijevi kormány nem mondhatta fel azt.

"az egyfordulós vegyes választási rendszer még nem a diktatúra."

Ez igaz. Viszont a diktatúra nem egy bináris dolog: nem arról van szó, hogy vagy van diktatúra, vagy nincs: annak (is) fokozatai vannak (ami egy szoritész-paradoxonhoz vezet). Ugye a "felelős kormány" kifejezésben a "felelős" azt jelenti, hogy felelős a parlamentnek (a választók képviselőinek): hogy nem hozhat olyan törvényt, amit nem szavaz meg a parlament (esetleg minősített) többsége (ill. korlátozva van, hogy a kormány milyen törvényerejű rendeleteket hozhat).

Tamáspatrik 2017.06.06. 22:32:51

@neoteny: Nem akarok a szavakon lovagolni vagy a közgazdaságtannak nekimenni, bár lehetnek olyan általánosabb törvények, amelyeket a közgazdaságtan felhasznál, de ez nekem most itt "jogászkodás", ennél sokkal gyakorlatiasabb kérdések érdekelnek.
Például az, hogy jött egy Piketty az egyenlőtlenség elméletével, amelyet én kontár közgazdász (de reméljük, hogy friss szemmel látó:) igen érdekesnek találok, hiszen a közgazdaságtan tudománya se kiköpni se lenyelni nem tudja, legalábbis jelenleg. Felvet valamit, de nem tudja elég precízen megfogalmazni az állításait, a sok példa ellenére sem, hogy azokat rendszerszerűen lehessen vizsgálni.
Mégis ez felvet egy olyan elvi tendenciát, hogy az egyenlőtlenség növekedése a természetes, amely egy idő után olyan szintű elitizmushoz vezet, hogy a demokráciát lehetetlenné teszi. Ez egy valós tendencia, ilyen társadalmak léteztek a múltban is, ahol egy maroknyi csoport, arisztokrácia birtokában volt minden (bár nem biztos, hogy ezzel a hatalommal vissza is éltek).
Tehát az egyenlőtlenség kérdése többek között egy VALÓS probléma a számomra és nem nagyon látom ennek a kezelhetőségét mind elméleti mind az elméletekből levezethető gyakorlati síkon.
Vagy hasonlóan nehéz kérdés a demográfia vagy a környezetvédelem, ezeknek sincsen számomra megnyugtató közgazdaságtani megközelítése.
Az erős elméleti alapok mindenképp szükségesek - viszont a dogmatizmus veszélye is fennáll, ha nem tudjuk rugalmasan kezelni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.07. 00:20:44

@Tamáspatrik:

"jött egy Piketty az egyenlőtlenség elméletével, [...] a közgazdaságtan tudománya se kiköpni se lenyelni nem tudja, legalábbis jelenleg."

Ez egy téves percepció a részedről: csak az Osztrák Iskola többszörös kritikának vetette alá Piketty elméletét (ami lényegileg arról szól, hogy ha a tőkehozam magasabb, mint a gazdaság növekedésének mértéke, akkor ez egy végtelen egyenlőtlenségi spirálhoz vezet).

www.google.ca/search?q=site%3Amises.org+piketty

"Tehát az egyenlőtlenség kérdése többek között egy VALÓS probléma a számomra és nem nagyon látom ennek a kezelhetőségét mind elméleti mind az elméletekből levezethető gyakorlati síkon."

Tételezzünk fel két társadalmat; az egyikben

1) mindenkinek 100 egység a reáljövedelme

míg a másikban

2) a népesség felének 200 egység a reáljövedelme, 45%-nak 300 egység a reáljövedelme, 4%-nak 10,000 egység a reáljövedelme, 1%-nak pedig 1,000,000 egység a reáljövedelme

Melyik társadalomban élnél szívesebben?

A szabadpiacos kapitalizmus mellett érvelők (mint én is) lényegileg azt mondják, hogy a 2-es társadalom (átlagosan, a 95% számára) másfélszer nagyobb reáljövedelmének az "ára" a felső 5% kiugróan egyenlőtlen jövedelme. Illetve azt, hogy a 95% "jutalmazza meg" a felső 5%-ot a kiugróan egyenlőtlen reáljövedelemmel azért, mert ők "megszervezik" a 95% számára az átlagosan másfélszer nagyobb reáljövedelmet, mint amit az egyenlő társadalom képes produkálni.

Persze ez egy kisarkított példa, légből kapott számokkal: csak az elv szemléltetésére szolgál.

"Vagy hasonlóan nehéz kérdés a demográfia vagy a környezetvédelem, ezeknek sincsen számomra megnyugtató közgazdaságtani megközelítése."

Mit értesz a "megnyugtató közgazdaságtani megközelítés" alatt? Megnyugtató milyen szempontból? Hogy a gazdaságtani elemzés helyes összefüggéseket mutat meg, vagy azt, hogy a gazdaságtani elemzés előáll olyan javaslatokkal, amik alkalmazása elvezet az általad preferált helyzethez?

Gyalogolsz egy város felé, ahol még soha nem jártál. Válaszúthoz érkezel: mehetsz jobbra is, meg balra is. Ott áll egy ember, akitől megkérdezed, hogy melyik út vezet a városba. Azt mondja, hogy mindkettő. Te erre megkérdezed, hogy melyik úton menjél a városba. Ha az ember egy (jó) közgazdász, akkor azt mondja, hogy a jobboldali út egy hegyen át vezet; a baloldali sík területen, de át kell kelned egy folyón. Van rév: a révész egy fabatkáért szállít át a folyón. Vagyis a (jó) közgazdász elmondja neked az alternatívákat és megmondja neked a költségeiket -- vagyis ellát helyes információval --, aztán rád hagyja a döntést.

Ha a válaszúton egy politikus áll, akkor ő azt mondja neked az első kérdésedre, hogy a bal oldali út vezet a városba. Csak a városba érve tudod meg, hogy mindkét út a városba vezet -- és hogy a révész a politikus sógora.

2017.06.07. 09:12:31

@neoteny:
azt lehet mondani, hogy orbán de facto egy félelnöki rendszert vezetett be. időnként rendeleti úton kormányoz. a lex ceu gyakorlatilag 72 óra alatt került elfogadásra. és ez liberális demokráciában szokatlan. mivel nincs szükségállapot. orbán azt mondja, hogy illiberális demokráciában élünk. és magyarország bizonyos körökkel (soros és tsai) háborúban áll. és ezt legitimálja a jobboldali és a szélsőjobboldali szavazók. ez nem diktatúra. hanem a többségi (majoritarian) demokrácia. lehet mondani, hogy ennek a "szabadságharcos" politika és retorika nem rendelkezik abszolút többséggel. ez véleményes. relatív többséget biztosan kap. a lopások ellenére is (mert orbán és bandája eközben erős túlzással, de mégis csak szétlopja az országot).

orbán politikai ellenfelei azt mondják, hogy az államnak nincs joga támadni ezeket a pénzhatalmi köröket. mert nincs joga beavatkozni a gazdasági folyamatokba. az állam - tetszik nem tetszik - maga is gazdasági szereplő. a működésének sajátos logikája van. ez korlátozhatja a piac és a tőke szabadságát. ennek mértéke vagy a módja alapvetően vallási kérdés. szerintem nem dönthető el általában, hogy mi a jó és mi a rossz politika. az erősen függ az adott helyzettől, a populációtól és a környezettől.

orbán de jure nyugati jogállamot épít. (erdogan nem. ő egy népszavazással elnöki rendszert vezetett be.) csak persze orbán a saját embereit igyekszik beülteti mindenhová. de ezt minden állampárt így csinálta és csinálja. és az összes hatalomba igyekvő párt állampárt. és az ngo-k hálózatának is pártállami jellege van. azok soros és társainak érdekérvényesítő politbürói. miért nem tiltakoztak az ngo-k mondjuk a devizahitelesek kilakoltatásai ellen. a pénzügyi spekulációk és ingatlanmaffia ellen. ez ellen a cöf tiltakozott. persze ők se igazi civilek. mert ők nem problémáznak mészáros koma mesés meggazdagodásának körülményein. hiszen őket is ez tartja hatalomban. az ngo-kat nem érdekli a másik oldal. mert őket az tartja hatalomban. csak ők nem kapnak többséget. de a pártjaik indulnak a választásokon. csak szerintük ez nem igazságos. mert egyéni képviselőjelöltek is vannak. a briteknél csak azok vannak. túrricsei esetért az adott kerületi képviselőt kérdőre vonhatják. mert egyéni rendszerben a képviselő elsősorban nem a pártjának, hanem a választóinak tartozik felelősséggel. ez miért lenne a diktatúra. van többségi kormányzat. és a helyi szinteken létrehozhatók kisebbségi önkormányzatok. de azok ténylegesen akkor lehetnek szabadok ha gazdasági értelemben képesek magukat fenntartani. függetlenül a multiktól és az államtól. aztán persze a szabad városok is fizethetnek valamennyi adót az államkincstárba. mert részlegesen ugyan, de környezetükben élők felzárkóztatásában is érdekeltek. az ebből fakadó nagyfokú önkormányzatiság a valódi demokrácia véleményem szerint. mert ebben az esetben ha valakinek nem tetszik debrecen, akkor elköltözhet nyíregyházára vagy kisváradra, vagy nagyváradra. balmazújvároson azt mondja béla, hogy mi leszünk a little lille. és ebben segédkezik egy csapat a lille-i egyetemről. felmérik a természeti környezetet, a növény és állatvilágot. és javaslatot tesznek arra, hogy ez miként lehetne átalakítani úgy, hogy "bálmázüsvárosz" szabaddá, vagy szabadabbá váljon. a csapat éves nettó munbére 1 millió euró. és még kérnek az elkövetkező 10 évben 5% részesedést. valamint kellene még néhány szép lány. és egy szép fiú, mert pierre homoszexuális. erre a balmazújvárosi paraszt mondhatja azt: na, ezt már azért mégse kellene. ő nem fog 10 ezer forintot ennek a "franszia" köcsögnek. menjenek a francba. valaki azt mondja, hogy neki nincs ennyi pénze se. nem probléma. kaphat hitelt. havi ezer forintjával törleszti. ez egy közösségi kockázatvállalás. semmi garancia nincs arra, hogy a lille-i egyetem munkatársai végül felvirágoztatják balmazújvárost. de azt se lehet mondani, hogy ez így biztos nem lesz jó mert ez lényegében kollektivizálás. csak nem szovjet liszenkó és micsurin elvtársak jönnek, hanem a lille-i egyetem vállalkozó kedvű sedégmunkatársai. szóval ez valamivel kapitalistább, de azért ez az egész meglehetősen kommunitárius. és lehet mondani, hogy ezt így nem lehet. ez vallási kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.07. 10:22:01

@444:

"miért nem tiltakoztak az ngo-k mondjuk a devizahitelesek kilakoltatásai ellen. a pénzügyi spekulációk [...] ellen."

A devizahitelesek pénzügyi spekulációt végeztek: arra spekuláltak, hogy azok a devizák amikben felvették az ingatlanhiteleiket nem fognak lényegesen erősödni a forinthoz képest (illetve a forint nem fog lényegesen gyengülni azokhoz a devizákhoz képest).

Sőt még az is pénzügyi spekulációt végez, aki változó kamatlábú forintban denominált ingatlanhitelt vesz fel. Sőt még az is pénzügyi spekulációt végez, aki választ a fix kamatlábas és a változó kamatlábas ingatlanhitel között.

"ez egy közösségi kockázatvállalás. [...] ez lényegében kollektivizálás. [...] ez az egész meglehetősen kommunitárius."

Az nem mindegy, hogy ki köti a szerződést a lille-i egyetemmel, és hogyan van az finanszírozva. Alapvetően két lehetőség van:

1) az önkormányzat/állam köti a szerződést, és az minden balmazújvárosi és régióbeli paraszt által befizetett adókból van finanszírozva

2) a Balmazújvárosi Parasztszövetség (egy önkéntességi alapon szerveződő nonprofit NGO) köti a szerződést és az az önkéntesen belépő tagok tagdíjaiból kerül finanszírozásra

Te azt mondod, hogy csak az 1-es út a jó. De ez mindenképpen a parasztok szabadságának csökken(t)ését jelenti a 2-es úthoz képest. És mivel "semmi garancia nincs arra, hogy a lille-i egyetem munkatársai végül felvirágoztatják balmazújvárost", nem világos, hogy mivel igazolható az 1-es út: a parasztok szabadságcsökken(t)ése biztos, míg a haszon bizonytalan.

2017.06.07. 21:50:27

@neoteny:
a 2-es opció az adott. de nem működik. és egy emberöltő óta nem élnek vele az emberek se balmazújvároson, se sehol magyarországon. nem mondják azt, hogy küldjünk már ki valakit mondjuk a lille-i egyetemre. mert annak része villeneuve-d'ascq a "green technopole". ez itt nem ascq új városa, hanem balmazújváros. a "little lille". és a kistérség fejlesztésére írjanak ki egy pályázatot.
a keleti főcsatorna, a szigetkert, a kiskút, meg a nem tudom micsoda hasznosítására. a fődíj 1 millió euró. teljes ellátást kapnak csapatok. és balmazújváros járásjogú város fenntartja a jogot, hogy nem fizeti ki az első díjat. de ha találnak alkalmas embereket, akkor jól fizető állást ajánlanak. kereskedelmi jogokat, stb. tehát esetleg megéri idejönni. a 2-es lehetőség adott. de a lille-i egyetemisták számára is. eljönnek bálmázüsvároszba egy bulira. és azt mondják, hogy talajt így vagy úgy forgassátok. és termeljetek ezt vagy azt. és a kereskedelmi jogok atlanti relációban a győztes csapaté. lehet mondani, hogy a magyar parasztok hülyék. de a francia fiatalok is hülyék. mert kereshetnék a lehetőséget. csak ők nagyrészt nem nélkülöznek. most minek kínlódjanak. a szabad piaci alapon a nemzetközi nagyvállalatok (a "multik") uralkodnak. ezt bontják le nemzeti szintre a pártok. de ezt még tovább le kell bontnai kisvárosi, vagy nagyközségi szintekre. értem persze. azzal nem lehet választást nyerni. hogy a lakosság fizessen 30 ezer×10 ezer forintot. van egy 300 millió forintos pályázati alapunk. és van gyógyfürdő egy szállóval. ami önkormányzati tulajdon. és félház sincs. abban el tudunk szállásolni vállalkozó csapatokat. és indítsanak egy ilyen reality játékot.
www.youtube.com/watch?v=UKArcxoU7wY
ez nem egy vicc szabó győzővel és a többi idiótával. hanem tényleges valóság. a politika ott tart, hogy a szabó győzőt pofán kell verni. mondjuk egy zsebkendővel. előzetesen el kell a "liberálisokat" küldeni a francba.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.07. 22:01:45

@444:

"lehet mondani, hogy a magyar parasztok hülyék."

Valóban, te azt mondod, hogy a magyar parasztok hülyék: bele kell pofozni őket a rendbe.

2017.06.07. 22:56:56

@neoteny:
nem mondom, hogy hülyék. de azt igen, hogy rendezett közigazgatásra van szükség. és ebben a kistelepülések nem érdekeltek. mert a magyar önkormányzati rendszer a legalsó szinten túlságosan széttagolt. és lényegében a nagyközségi közös tanácsokat kell újra létrehozni. csakhogy ezt a egyházi igazgatással összehangolva. és ezt mondták úgy, hogy a parasztokat bele kell pofozni a rendbe. természetesen senkit se kell pofán verni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.07. 23:10:55

@444:

"mert a magyar önkormányzati rendszer a legalsó szinten túlságosan széttagolt."

Vagyis azt mondod, hogy a magyar paraszt képtelen arra, hogy megszervezze magának az önkormányzatot: hogy a magyar paraszt hülye.

2017.06.08. 00:23:54

@neoteny:
évszázadokon át úgy van kondicionálva, hogy ezt nem neki kell szerveznie. hanem ezt majd kitalálják fent és ha rendszer bedől, akkor kikényszerít valamit a nyugat. nézd meg a szuperász tölgyessy pétert. azt mondja, hogy majd a nemzetközi környezet kikényszeríti a változást. a kormány alakításra, vagy az önkormányzatiság átalakítására neki sincs ötlete. hanem majd a nyugat a megoldja a problémáját és világossá válik, hogy a magyar modell zsákutca. és majd jön egy új elit. nem tudjuk ki. de majd.
www.youtube.com/watch?v=2J5W5IDNMf0&t=39m15s

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.08. 00:31:35

@444:

"évszázadokon át úgy van kondicionálva, hogy ezt nem neki kell szerveznie."

Vagyis azt mondod, hogy a magyar paraszt hülye.

2017.06.08. 09:33:51

@neoteny:
de ez esetben tölgyessy péter is "hülye". hiszen ő is azt mondja, hogy az atlanti és a transzatlanti világ majd megoldja a problémáit. és ezek után a többségi magyarok belátják, hogy a nacionalista politika egy zsákutca. és győz a nyugatos nemzetköziség.

tehát nem balmazújvárosnak kell megszerveznie a maga mezővárosias paraszti, félparaszti (parasztpolgári) világát. vagy amilyet akar. hipermodernet akár. green technopolist. vagy akármit. nem nekik kell ezt kitalálni, hogy mi legyen velük a keleti főcsatorna mellett a pusztában. hanem ezt majd kívülről megoldják a "piacok". balmazújvárosiak azt mondják, hogy ezt felülről oldják meg. "segítsen" az állam.

én azt mondom, hogy segítsen be mondjuk debrecen. mert a debreceni egyetemen azért tanulnak balmazújvárosról. és keressünk sikeres mintákat. debrecen és balmazújváros kapcsolata olyasmint lille-villeneuve d'ascq. ott van a bounduelle, auchan és a cofidis központja. attól gazdagok, hogy megtermelik az alapanyagot, feldolgozzák és eladják. kereskednek és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak hozzá. az ellátási lánc egészét ők irányítják. de errefelé az utolsó működő minta az mgtsz, gmk, az áfész és a takarékszövetkezet voltak. a helyi focicsapat jogelődje a balmazújvárosi lenin tsz se. nekem úgy tűnik, hogy vidék jelentős része lényegében ezt az agrárszocialista világot akarja visszaállítani közösségi "uradalmi" központtal. nem zsidó kibbutz, de majdnem. egy erősen kolektivizált mezőváros. amire azt mondod, hogy ez nem túl liberális. nyugatos szemmel tényleg nem az. hanem inkább posztkommunista. és ezt úgy lehet felépíteni, hogy akinek nem teszik az költözzön el. szóval ez meg prefasiszta. és így egyesek jogai sérülnek. mert mi van ha valaki az egyén majdnem korlátlan szabadságán alapuló metropoliszban szeretne élni. az esetleg ne balmazújvárost válassza a lakóhelyének. ilyen értelemben az amishok is fasiszták. ha valaki rádiózni akar, akkor azt mondják, hogy szabad. de a község határain kívül. persze egyes amis közösségek azt mondják, hogy na jó, lehet rádió de csak szolidan. ahogyan rózsika néni elképzeli a napközit. lehet néha klubdélután. de szigorúan ellenőrzött formában a reformok keretében. hajdúszoboszlón azt mondják, hogy ez egy fürdőváros. vizes pólós versenyt ezerrel. hajdúhadház leginkább egy katonaváros. vívó és ökölvívó klubot csinálnak.

és biztos van, akinek nem tetszik a military. az költözzön a szomszédos hajdúböszörménybe. az egy iskolaváros óvóképzőjével. mert ott azt nem engedték bezárni. azt mondták, hogy ők a dajka és óvóképzést fejlesztenék. ők nem "tajparasztok" akarnak lenni. hanem falusi háztanítókat képeznek. de biztos van olyan öszörményben, aki a gépesített lövészdandár tűztámogató századában szolgálna. kötözzön hadházra. na de mi van ha elvenne egy óvónőt. költözzenek a szomszédos pródra. és neveljék az apródokat. és mondjuk egy megyében elég sok lehetőség adódik. ha ez valakinek túl vidékies, akkor költözzön nagyobb városba. felőlem lehet pesten egy nagyvárosi amerikanizált kerület. de ők attól fejlettek, hogy tőkejövedelmeket ők csapolják meg. a multik ahhoz kellenek, hogy helytartóvá váljanak. meg persze kell az állami támogatás kétszáz színházhoz. mert másképp nincs művészi szabadság. meg kétszázmillió a zenekarhoz. mert egy világhírű karmesternek annyi jár.

engem nem zavarna az, hogy ha azt mondanák, hogy egy amerikanizált körzetet szeretnének. ahol a general motors és a general electric nyit mérnöki irodát. van at&t fejlesztőközpont és citibank. és még egy kutatólabor. csak az usa ilyet akkor nyitna ha ezen keresztül uralni tudnák az országot. a "demokraták" ez esetben támogatnák farkasházy és gálvölgyi művész urakat. és a hajós andrist. de majd ők összeállnak a pörzse sanyival. és jön az újhullám. a bálint kifejtette nézeteit a polgári ellenállástól a totális anarchiáig.

erre drábik azt mondja, hogy van a nem tudom milyen terv. ez kérem le van írva. ezzel akarját szétverni a nekik nem tetsző társadalmakat. és egyébként tényleg. de korábban az oroszok is ezzel a módszerrel próbálkoztak. kulturális demoralizálás gazdasági destabilizálás válság után a jön a "normalizálás". ami polgárháborúval fenyeget. és lehetővé teszi az idegen megszállást. ez nem kizárólag katonai, hanem gazdasági, kulturális értelemben vett megszállást jelent. ez a régi ruszki iskola. az új már indulásként dezinformál. és ezzel rövid távon képes folyamatos zavart okozni. soros és tanítványai a régi kgb kottából játszanak. ami eredendően kínai császári udvar felfogató tevékenységéből fejlődött ki. pontról pontra tudják, hogy mit fognak lépni. mert a "demokraták" egy az egyben a régi kgb forgatókönyvet hajtják végre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.08. 12:43:54

@444:

"a 2-es opció az adott. de nem működik. és egy emberöltő óta nem élnek vele az emberek se balmazújvároson, se sehol magyarországon."

Vagyis te azt mondod, hogy a magyar paraszt hülye.

2017.06.08. 18:38:36

@neoteny:
a franciák is "hülyék". mert mondjuk fiatall lille-i, vagy villeneuve d'ascq-i egyetemisták kevés ráfordítással megszerezhetnék a kereskedelmi jogokat balmazújváros és franciaország relációjában. és így kiüthetnék az auchan-t. ami ott ugyanúgy monopolkapitlista képződmény (felvásárolták a cora-t), mint magyarországon a cba.

helyette a francia fiatalok problémája az, hogy valami gyárat elvittek lengyelországba. mert olcsóbb a munakerő. és egyébként a franciák ötöde szélsőbalra szavaz, a negyede a szélsőjobbra. ott sem sokkal jobb a helyzet, a városi kiskapitalizmus veszett el úgy, hogy magyarország egy részén gyakorlatilag nem is jött létre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.08. 18:57:55

@444:

"lehet mondani, hogy a magyar parasztok hülyék."

Valóban, te azt mondod, hogy a magyar parasztok hülyék: bele kell pofozni őket a rendbe.

Tamáspatrik 2017.06.08. 21:46:00

@neoteny: Ezek izgalmas dolgok, nem beszélve arról, ha valaki nem trollkodik hanem érvel, ma már ez is egyre ritkább, és méltányolom.

Pikettyvel kapcsolatban hallottam én is róla, hogy a számításait megkérdőjelezték, azután, hogy kisebbfajta szenzációt keltett, amikor leírta az egyenlőtlenség alakulását - nekem egyből lejött, hogy a faszi szenzációhajhász és elfogult, nem vérbeli tudományos koponya. Ennek ellenére a jelenség érdekes, amire felhívja a figyelmet és fontosnak tartom, hogy a kisebb mértékű egyenlőtlenségek irányába haladjunk, mert anomáliákat szülhet a nagy vagyoni különbség, túl erős lobbi befolyással vissza lehet élni, a legélhetőbb demokráciákban pedig alacsonyabb szintű a GINI koefficiens, ez eléggé köztudott.
Másrészt pedig nem az számít, hogy én hogyan érezném magam különféle szintű egyenlőtlenségek esetén, hanem hogy az emberek többsége az anyagi dolgokban tudja csak lemérni egymást (emiatt kell a fizetéseket is titokban tartani, mert egyesek szerint annyit érsz, amennyi a jövedelmed), viszont ezt már felmérték a pszichológusok, hogy ha az emberek választhatnak, hogy (nem tudom a pontos összeget), mindenki mondjuk 20 ezer dollárt keres és ő 25 ezret vagy a másik eset, ha ő 35 ezret keres, de az átlag 40 ezer - és a legtöbben az előzőt választották. Emiatt van a nagy nosztalgiázás az egyébként meglehetősen posványos Kádár-rendszer iránt, hiába, hogy Belorusz példája is inkább negatív, sőt Trump javára is azok a szavazók billentették el a mérleget, akik nem tudták elviselni, hogy az amcsi középosztály nagy része elrakétázott mellettük, nem annyira megélhetési problémáik vannak szerintem mint inkább státuszvesztést kellett elviselniük. Ez nem mondom, hogy mindenhol így van és mindenhol az irigység a döntő motiváció.

A másik, az útvonal hasonlat jó, csak éppen hiányoznak az eléggé világos útvonalak, vagy ezek nagyon elbonyolódtak. Hol van most ismeretterjesztés szintjén vagy 15 perces TV előadás szintjén (max. ennyi ideig tartható fenn a figyelem), ahol világosan és nem átpolitizáltan beszélnek a környezetvédelem gazdasági megközelítéseiről? Most higgyük el, hogy egyáltalán léteznek utak, másrészt hogy létezhet politika által nem megmérgezett megközelítés? Mindkettő létezhet, kérdés miről fogjuk felismerni, ha találkozunk vele.

Egyébként az olyan alapfogalmak mint pl. a termelés megelőzi a fogyasztást, sem 100%-ban igazak, ha tágan értelmezzük. Pl. a fogyasztás fejben már megvalósul, amikor egy ház építéséhez hozzáfognak, akkor előre kitalálják, hogy mi fog kelleni hozzá, tehát az elme szintjén megtörténik a fogyasztás. Azért sem tetszik, mert a marxizmus vallotta a termelés elsődlegességét és Orbán "munkaalapú" társadalmára is emlékeztet, amely nehezen értelmezhető és főleg nem hitelesen hangzik (ha csak az a része nem, hogy másokat dolgoztatunk és eltesszük a nagy lóvét). A szoci rendszerben az lett, hogy összevissza termeltek, majd csak eladjuk, nem nagyon véve figyelembe a fogyasztási igényeket.

2017.06.09. 10:02:48

@Tamáspatrik:
orbán munkaalapú gazdasági elképzelése lehet, hogy marxista vagy neomarxista. de ez a workfare econony, amit egyébként német néppárt erőltet.

2017.06.09. 10:05:54

@Tamáspatrik:
a szoci rendszerben éppen hogy nem össze-vissza termeltek. hanem azt mondták, hogy van egy körzet. és ott a tervhivatal a népesség különféle jellemzői alapján meghatározta, hogy szerintük mennyi tejterméket kellene fogyasztani. és azt az árut megtermelték. és az ott volt a polcain. ha túl sok volt mondjuk a tej, akkor megposhadt. és ilyenkor persze módosították a tervszámokat. ha túl kevés volt, akkor nem volt tej. és olyankor bevezették a jegyrendszert. de éppen, hogy nem termeltek össze-vissza.

2017.06.09. 10:25:39

@Tamáspatrik:
és ugye az egy kérdés, hogy alapvető élelmiszerek, ruhaneműk, vegyi áruk esetén melyik működés a hatékonyabb. a tervezett, vagy a nem tervezett gazdaság. nekem erős a gyanúm, hogy az előbbi.

a szocializmusban a tejtermelő szövetkezeti gazdák kevesebbet panaszkodtak. megmondták neki, hogy mennyi tejet termeljenek. és nagyjából annyit is termeltek. van a vicc, hogy hányat fialjon a disznó. de sok disznó nagyjából annyit fial, amennyit előírnak. persze monjduk azt nehéz megmondani, hogy hány rubik kocka. vagy moncsicsi baba mennyi legyen. vagy mondjuk fidget spinner. mivel az nem alapvető szükséglet nagyobb a kockázat. és akkor azt már érdemes elosztani. és egyéni jelleggel vállalni. mondjuk a tejet viszont lehet, hogy érdemes közösségi jelleggel termelni. persze mindenféle speciális sajtot már megint nem. de mondjuk azt elég pontosan meg lehetne becsülni, hogy magyarországon mennyi csapágyat kellene termelni. most ugye komplett háztartási gépeket dobnak ki. sőt eleve úgy gyártják, hogy ne lehessen cserélni az alkatrészeket. de össze-vissza gyártásnak is vannak persze előnyei. nagyon sokféle háztartási gép van. és ezek viszonylag olcsók. viszont a kicsi, nyitott gazdaságok nem vesznek részt az árutermelésben. hanem a fogyasztásban. és például ebből lesz magyarországon egy túlméretezett főváros. és egy vallásháború. mert az egyik elitnek pusztulnia kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.09. 16:30:10

@444:

"mondjuk a tejet viszont lehet, hogy érdemes közösségi jelleggel termelni."

Azt filozofikusan nem lehet eldönteni, hogy lehet-e, hogy a tejet érdemes közösségi jelleggel termelni. Lehet, hogy lehet, és lehet, hogy nem lehet. Lehet így is és lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.09. 16:32:10

@444:

"viszont a kicsi, nyitott gazdaságok nem vesznek részt az árutermelésben."

Azt filozofikusan nem lehet eldönteni, hogy a kicsi, nyitott gazdaságok részt vesznek-e az árutermelésben. Lehet, hogy részt vesznek és lehet, hogy nem vesznek részt. Lehet így is és lehet úgy is.

Tamáspatrik 2017.06.10. 13:12:23

@444: Ha éltél volna a brezsnyevi Oroszországban, akkor nem irkálnál ilyen csacsiságokat. Én mondjuk voltam ott és láttam milyen.
Nálunk azért működtek a dolgok valamennyire, mert voltak benne piaci elemek is, nem csak tervgazdaság.
Lehet össze-vissza irkálni, és idealizálni a cuculizmust, ami ismeretek hiányáról tanúskodik.

2017.06.10. 14:07:22

@Tamáspatrik:
te éltél a kádári magyarországon? van fogalmad hogyan működött? vagy csak tankönyvből tanultad.

a kádár rendszerben kurvára nem termeltek össze-vissza. azt mondták, hogy ti itt most ennyi krémtúrót megesztek. ha az túl sok, akkor is az a krémtúró lesz. eszi nem eszi, nem kap mást. ha kevés lesz, akkor is az lesz. mert ez a terv. és ezt teljesíteni kell. aztán persze a tapasztalatok alapján ezen folyamatosan módosítottak. éppen hogy nem volt össze-vissza termelés.

a szocialista tejipari vállalatok pontosan tudták, hogy mennyit kell legyártani. mert ez elő volt írva. a paraszt tudta a tejcsarnokban mennyit kell leadni. mert kiszámolták, hogy a nagyobbak mennyit vesznek meg a tejbüfében. kisebbek mennyit isznak meg a napköziben. ez nem idealizálás. ez így működött.

és az alapvető élelmiszereknél ez hatékonyabbnak tűnik, mint a kapitalizmus. na ott termelik össze-vissza a tejet. fogalma nincs a tejipari vállalatnak, hogy mennyit termeljen. mert lehet, hogy holnap szlovákiából, lengyelországból, spanyolországból vagy akárhonnan hoznak olcsóbb tejet. és ez esetben a termelők megszívták. persze a hozzád hasonló seggarcok azt mondják, hogy mit számít az. de a hozzád hasonló seggarcokat küldik el a picsába. mert a többség azt mondja, hogy valamilyen mértékben vissza kellene térni a tervezettséghez.

én kisz tag se voltam. mert azt mondtam, hogy az alapélelmiszerelnél rendben van. mondjuk a pasztőrözött tejnél. de mondjuk, hogy ki miféle tejitalt, vagy különleges sajtot csináljon azt már nem nagyon lehet központilag tervezni. de az alapvető közszükségletet meg lehet. persze a kettő között nincs éles határ. filozofikusan ezt nehéz megfejteni. vegyes gazdaságot kellene építeni. ami nem ortodox kommunizmus, de nem is ortodox kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 13:49:47

@444:

"vegyes gazdaságot kellene építeni. ami nem ortodox kommunizmus"

Ki finanszírozta a te szovjetunióbeli janicsárképzőben történt indoktrinációdat, ahol a leninista vegyesgazdaság (новая экономическая политика) hívévé neveltek? De név szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 14:08:44

@444:

"mert a többség azt mondja, hogy valamilyen mértékben vissza kellene térni a tervezettséghez."

Melyik többség mondja azt? De név szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 14:16:24

@444:

"ha az túl sok, akkor is az a krémtúró lesz. eszi nem eszi, nem kap mást. ha kevés lesz, akkor is az lesz. mert ez a terv. és ezt teljesíteni kell. [...] ez így működött."

Aztán egy idő után nem működött többé.

"ezen folyamatosan módosítottak. éppen hogy nem volt össze-vissza termelés."

Folyamatosan módosítottak, össze-vissza termelés volt. Ma ennyit termeltek, következő negyedévben annyit termeltek.

"ki miféle tejitalt, vagy különleges sajtot csináljon azt már nem nagyon lehet központilag tervezni. de az alapvető közszükségletet meg lehet. persze a kettő között nincs éles határ."

Aki tejitalt iszik, az nem tejet iszik. Ha a tejital fogyasztását nem lehet központilag tervezni, akkor a tej fogyasztását sem lehet központilag tervezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 14:30:25

@444:

"hozzád hasonló seggarcok [...] hozzád hasonló seggarcok"

Te akaratgyenge vagy. Apád is az volt: ahelyett, hogy élte volna a jobbágyparaszti élet értékeit, elmenekült a város bűnös kozmopolita kényelmébe. És már a létező szocializmusban elárulta a nemzeti közösséget: ahelyett, hogy a tervet teljesítette volna, össze-vissza termelve szolgálta ki a gyarmatosító nyugat burzsuj igényeit.

2017.06.11. 16:22:47

@neoteny:
fidesz, jobbik, "fizessenek a gazdagok" mszp. "kapitalizmus kritikus" lmp. ezek a parlamenti bejutásra esélyes pártok. és mind szocialista, vagy nemzeti szocialista államiságot hirdet. ezekre szavaz a nép.

szabad piacot gyurcsány akar. de a szavazói nagyrészt a kádárista kisnyugdíjasok. akik a 13. havi nyugdíjt szeretnének, vagy újabb szociális juttatásokat. ezen túl van a párbeszéd, ami ugye 50 ezer forint alapjövedelmet ígér. lehetne. de ez megint csak úgy lehetságes, hogy ezt egy iskolázatlannal társadalmi réteg tervezett, irányított módon kitermelik. ők ezt alanyi jogon ígrérik meg. ez esetben ez az összeget direktben elvonnák.

szabad piacot az együtt, a momentum, a moma és a pkp hirdet. de ezek is csak úgy ímmel-ámmal. béndek péter azt mondja, hogy megduplázza a háziorvosok bérét. és hogyan duplázza meg? értem én. kormányzati hatalom birtokában csak csettinteni kell. és meg van duplázva. de ezt a pénzt valakitől el kell venni. erre általában az a válasz, hogy felszámolják korrupciót. az összes új párt megígéri. béndek péter bevezetné a magánbiztosítókat. és a tőkebevonás ugye jelentős többletforrást eredményez. rendben van. de a magánszolgáltatók szabad piaci alapon aligha fognak mindenkit ellátni. ebből megint csak az következik, hogy a kiszorulókkal tervezett és irányított gazdaságot kellene építeni. kérdés, hogy ez a magyar lakosságnak mekkora része. ha több, mint fele, akkor nyilván nem szavazzák meg. hiszen kényelmesebb megválasztani egy állampártot, amelyik elvonja az erőforrásokat a tehetősektől, vagy a tehetségesebbektől. "fizessenek a gazdagok". van még bokros. az eladná a lánchidat is. monván, hogy a szabad piac és a hídpénz nagyobb szabadságot teremt. van még juhász péter. ő utálja rogánt. meg összefogna csintalan, a kornis micu, stohl buci, gálvölgyi művész úr, hajós andris, pörzse sanyival és a zagyva gyulával. azért, hogy a pártok dolgozzák ki. ne csaljanak. puzsér róbert összehívná az alkotmányozó nemzetgyűlést. de mivégre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 16:31:02

@444:

"fidesz, jobbik, "fizessenek a gazdagok" mszp. "kapitalizmus kritikus" lmp. ezek a parlamenti bejutásra esélyes pártok. és mind szocialista, vagy nemzeti szocialista államiságot hirdet."

Ami nem tervgazdálkodás. Melyik többség mondja azt? De név szerint.

"ebből megint csak az következik, hogy a kiszorulókkal tervezett és irányított gazdaságot kellene építeni."

Ja, hogy ezt te mondod, mert filozófiailag erre jutottál.

2017.06.11. 16:38:52

@neoteny:
és van patrik. a szocializmusban össze-vissza termelt a tejipar. de most majd nem tudom mi lesz. és nem termel-össze vissza. az irányított, tervezett gazdaságot jelent. közösségi megrendelésre alapozva. az egyik háztartás azt mondja, hogy neki kellene fejenként kellene évi 1 hektoliter tej. másik azt mondja, hogy neki ennél is több kellene, vagy kevesebb, egyáltalán semmennyi se. a nyersanyagot előállítják a parasztok. a készterméket a gyári munkások. reálértelmiség vezetésével. kommunákra alapozva. de ez lényegében egy félig piacosított agrárszocialista világkép az információs társadalomban. irányított, tervezett gazdaságot jelent. és ezek után a gyárak nem termelnek össze-vissza.

de nincs olyan, hogy jön a szlovák, lengyel tej. és az olcsóbb. vagy ugye eleve arra kellene szerződni. de ebből meg ugye az lesz, hogy aki nem magyar tejet akar inni az nemzetrontó, hazaáruló, zsidóbérenc. és majd jön a turul hackercsoport. és ugye ez se lenne túl jó.

szóval egyelőre nem látszik, hogy mi az a rendszer, amit elég sokan el tudnának fogadni. elég sok társadalmi csoport az ország minden szegletéből. amire lehet mondani, hogy semmi probléma. ez anarchiát jelent. és az a legjobb. de erre elég sok ember azt mondja, hogy inkább legyen rend. de hogy mi a rend. azt senki sem tudja. erre mondom azt, hogy a parasztok majd bele lesznek pofozva a rendbe. feltéve, hogy erre szavaznak. persze az oktogonon nemzeti goa parti követeli a totális szabadságot. ebből majd lesz valami.

nem látom azt, hogy itt és most bármiféle filozófiai iskola képes érvényesülne. nekem úgy tűnik, hogy a közéletet nem a filosz, hanem a biosz vezérli.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 17:02:13

@444:

"de erre elég sok ember azt mondja, hogy inkább legyen rend."

Ami alatt azt értik, hogy kapjanak közösségi támogatást a maszekolásukhoz.

"de hogy mi a rend. azt senki sem tudja. erre mondom azt, hogy a parasztok majd bele lesznek pofozva a rendbe. feltéve, hogy erre szavaznak."

Ez egy akaratgyenge posztmodern dekonstrukcionista városi "értelmiségi" filozofálgatása.

"nem látom azt, hogy itt és most bármiféle filozófiai iskola képes érvényesülne."

Mert egy akaratgyenge városi posztmodern dekonstrukcionista "értelmiségi" vagy.

"nekem úgy tűnik, hogy a közéletet nem a filosz, hanem a biosz vezérli."

Ez a te akaratgyenge posztmodern dekonstrukcionista "értelmiségi" filozófiád.

2017.06.11. 17:04:39

@neoteny:
a fidesz tervgazdálkodást valósított meg. csak a megtérülést nem euróban mérik.,hanem szavazatban. ezt addig meg lehet tenni, mert az eu támogatások önmagukban gerjesztnek 2-3% gazdasági növekedést. tehát a forintgazdaság ugyan nem teljesít jól, de olyan nagyon rosszul se. eddig legalábbis. ha az eu források csökkennek, vagy elapadnak és a nato kiadásokat növelni kell (és nem drótkerítést kell venni amit a magyar gazdaság kitermel, hanem harci helikoptert, amit a magyar gazdaság nem termel ki), akkor "irányított kapitalizmus" (kedvenc tölgyessy pétered mondja így) kénytelen lesz a megtérülést forintban és euróban is mérni.

tehát mondjuk a balmaz kamilla gyógyfürdő se a klub történetének legnagyobb sikerét elérve feljutott a magyar nb1-be. (előtte a klub legnagyobb eredménye a 70-es évek közepére datálódik. amikor is a balmazújváros lenin tsz se a magyar népköztársasági kupa negyeddöntőjéig jutott.) szóval van a balmaz kamilla gyógyfürdő se. a fürdő eu támogatásból épült. és a klub tao pénzből működik. de az ugye irányítottan kerül oda. úgy, hogy az állam odairányítja a focira. és balmazújvárosba is jut annyi, hogy felkerüljenek az első osztályba. az akadémisták kikapnak andorrától. dzsudzsi sír, hogy ez így nem jó. legalább a szala, meg még nem tudom ki lenne a csapatban.

amikor dzsudzsákot a loki jó pénzért el akarta adni, akkor és a klub tulajdonos szima odaszólt az mlsz-be, hogy az olaszok elleni barátságos válogatott meccsen tegyék már be a kezdőbe. mert így lehet jó pénzért eladni. és azt mondták a huszti szabolcsnak. szabikám, most nem kezdesz az olaszok ellen. igaz, hogy bundesligában játszol és csúcsformában vagy. de szabikám, értsd meg, hogy most a dzsudzsi kezd. erre huszti írt egy levelet, hogy ő köszöni szépen ebből nem kér. lemondja a válogatottságot. és most a dzsudzsi sír, hogy nem a legjobbakkal kell együtt fociznia, hanem akiket még melléje beraknak ilyen vagy amolyan okokból. így megy ez. de egyelőre semmiféle alternatíva nem körvonalazódik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 17:10:31

@444:

"a fidesz tervgazdálkodást valósított meg."

A te akaratgyenge posztmodern dekonstrukcionista városi "értelmiségi" filozófiád szerint.

2017.06.11. 17:17:25

@neoteny:
a másik, hogy már leírtam korábban ezerszer. azért szoktam durván beszélni a komment csatornában, mert azt próbálom vele elérni, hogy a másik ne valami ellen beszéljen. baromi könnyű azt mondani, hogy a kádár rendszer szar volt. meg brezsnyev. bezzeg az angoloknak milyen jó, mert őket nem foglalták el. aztán lehet vitázni azon, hogy most elfoglalták, vagy nem foglalták el.

ilyenkor szoktam durván beszólni. tessenek politikai konstrukciókat mondani. én nem tudok olyat mondani, ami csak közelítőleg is működhetne. de hátha valaki képes erre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 17:22:24

@444:

"azért szoktam durván beszélni a komment csatornában, mert azt próbálom vele elérni, hogy a másik ne valami ellen beszéljen."

De ezzel nem mész semmire, mert akaratgyenge vagy, amit apádtól örököltél a biosz útján: egy Y-haplocsoportba tartoztok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 17:44:15

@444:

"tessenek politikai konstrukciókat mondani. én nem tudok olyat mondani, ami csak közelítőleg is működhetne."

Mert akaratgyenge vagy. Ha lenne erős hited, mint Orbán Viktornak meg a túrricsei polgármesternek, akkor teljes mellszélességgel kiállnál a leninista vegyes gazdaság (новая экономическая политика) mellett. De mivel nincs erős hited, a filoszemita (ld. Sanyi felismerését, miszerint "te egy zsidó vagy") racionalista filozófiád mindig hozzáteszi, hogy lehet, hogy az sem megoldás.

2017.06.11. 19:33:27

@neoteny:
lényegében a новая экономическая политика kellene. azzal, hogy nem az országos tervhivatal tervezi meg központilag, hogy mennyi tejet igyon a nép, hanem a háztartások tervezik meg. és a központi statisztikai hivatal összesíti. azért, hogy a háztartásnak mégis legyen valami támpontja. mennyit iszik az átlag. és mekkora szórással isszák. vannak kis, közepes és nagy tejivók. és vannak, akik egyáltalán nem isznak tejet. sanyi például nem iszik tejet. szerinte az csak nőknek és gyerekeknek való.

de ez lényegileg новая экономическая политика (vagy az új gazdasági mechanizmus) információs társadalommal kombinálva. tehát ebből áfész/mgtsz kombó következik és a tejipari kombinát. ami megengedi a kis, közepes és nagyháztáji birtokokat. ez volt ugye a szocialista agrárreform lényege. megmarad a szociális (~szocialista) tejbüfé és a tejeskocsi. csak megengedik a privát tejtermelést.

azt, hogy a termelő szövetkezetek mellett családi vállalkozások létesüljenek. nagyné és fiai saját famjukon tehenészkedjenek. és őket is be lehet kapcsolni a szövetkezeti rendszerbe. az értékesítés oldaláról. persze ha maguk adnák el a tejet, akkor az is megengedett. a reform megengdte a maszek bolthálózatot. debrecenben a végh dezső utcában (ma nádor utca) volt a "háziasszonyok boltja". az vasárnap is nyitva volt. (végh dezső a nagyváradi/bihari vörös újság főszerkesztője, később az mkp debreceni alapszervezetének alapítója volt. ő még leginkább csak kolhozokat akart. de aztán a késő kádár korban a végh dezső utcában lehetett nyitni maszek boltot. és az vasárnap is árusított. ha zolika "madártejet" akart hétvégén és nem volt otthon elég tej, akkor irmuska átment a háziasszonyok boltjába. és ott vehetett tejet, tojást is és még vaníliát is.) a közért be volt zárva.

a háztartások felől kell tervezni. így lehet rendelni a tejet. van aki egész évre rendel (mondjuk heti kiszállítással), van aki havonta, vagy naponta. vagy ahogy tetszik. és megjelöli, hogy nagyipari alföldi tejet kéri. esetleg laktózmentesen. vagy a kisipari nagyné és fiai termékeit. de ehhez kell élelmiszerkönyv. magyar szabvány. irmuska kedvence a cukrozott író. mert az jó gyenge. az nem tej, de legyen a kereskedelemben az is feltéve, hogy van rá igény. ha a szövetkezeti rendszer nagy-magyar, akkor szlovák brindza és parenyica is kerülhet a közért hálózatba. ebben közösségi megrendelésekre, és közösségi értékesítésre van alapozva. a forgalmi adót természetben fizetik meg úgy, hogy szociális tejjegyre lehet vásárolni időseknek, gyerekeknek.

na most van aki azt mondja, hogy ez a nagy-magyar "királyi" tejipar nagyon szép. de ő inkább a friesland biotermékeit fogyasztaná. jelzem az is szövetkezeti tuladjonú. és elődje a koninklijke friesland foods (királyi frízföldi étkek) nevű társaság. ebbe társult a campina, ami a konkurens szintén szövetkezet volt. úgy hozták létre a legnagyobb közép-európai tejipar vállalatot, hogy felszámolták a versenyt. és a hollandok vették meg például a debreceni tejipari vállalatot. aztán leépítették majd végül bezárták. ennek helyébe lép a debreceni alföldi tej üzem. szijjártó péter támogatásával futtatják fel.
hipa.hu/images/Pictures/2017/Q1/20170208-hipa-alfoldi-tej-szijjarto-peter-debrecen.jpg
hipa.hu/images/Pictures/2017/Q1/20170208-hipa-alfoldi-tej-szijjarto-peter-melykuti-tibor-esik-robert.jpg
img.belfoldihirek.com/2017/02/alfolditej-beruhazas2.jpg

na most azt mondom, hogy ha egy vállalat részben közösségi támogatással épült, akkor az részben közösségi tulajdon. tehát ezzel valamilyen módon el kellene számolni. és így lehetnek az oligarchákból nagypolgárok. de ez ugye részleges államosítást jelent. de az legyen államosítva, amit vissza nem térítendő állami/uniós forrásból épült. amit az nyugat-európaiak azért adtak, mert a keletiek megnyitották előttük a piacaikat. de úgy tűnik, hogy ez nem megy. kelet-közép európai országok védeni akarják a piacaikat.

de van néhány közép-európai brand, ami a totális versenyben felvásároltak. ilyen az alpesi milka, ami jelenleg amerikai kraft foods tulajdona. vagy a németalföldi milupa, ami jelenleg francia danone tulajdon. ezeket vissza lehet venni (vásárolni). és mellette megjelenhet a kelet-közép európai milli. milka, milupa és milli termékek kaphatók a metro és a metro mini üzleteiben. utóbbiak szövetségi kisboltok. és így a kereskedelemben is van konkurencia. de a duopol jogokért cserébe fizessenek. a szövetkezeti hálózat kialakítása pénzbe kerül. ennek a közép európai szövetségi rendszernek a vesztese az atlanti és a transzatlanti világ. de a franciák és az amerikaiak is zártabbá akarják tenni a gazdaságukat. rendre nacionalista pártokat és nacionalista politikusokat választ a nép. az ortodox liberálisok a parlamentből is kiszorulnak. a szocialistákkal akarnak kormányozni. céljuk az államokat eladósítani és a közvagyont eladni. csakhogy fellázadt nép. erre jön, hogy kommunsták/fasiszták. a másik oldalról "zsidók". annak van bal és jobb oldala. van egy vallásvita.

2017.06.11. 20:09:16

@neoteny:
na most. amíg ez a vallásvita tart addig szerintem semmilyen politikai konstrukciónak nincs realitása. ennek a vége vagy az, hogy az unortodox illiberális autokratikus rezsim fentmarad. és kvázi egypártrendszer alakul ki, ami nem diktatúra. de olyasmi, mint csanádpalotán. ahol időközi polgármestert választanak. lázár parancsnok elmondta a csanádpalotaiak, hogy szabadon eldönthetik azt, hogy milyen jelöltet választanak. az, aki a fidesz plakátjait széjjelszaggatta. vagy aki együttműködik a kormánnyal. ő mindenestre nem javasolja a széthúzást. a fölösleges vitákat. erről döntsenek a csanádpalotaiak. presszionálja őket. de ez németországban is így van. legfeljebb ez nem ennyire nyílt. és ezért nincsenek a pártpolitikától független képviselőtestületek és polgármesterek. ez mezőváros persze, hogy "zöld". de ehhez nem feltétlen kell zöld párt. persze, hogy egy iparvárosban a munkásnegyedek "vörösök". de ehhez nem feltétlen kellenek munkáspártok. legalábbis a helyi politikában. lehet. de ezeknek együtt kellene működni. persze lázár parancsnok is ezt mondja. és orbán viktor is. ez a nemzeti együttműködés rendszere. van egy nagy néppárt. egy új hazafias népfront. ennek van egy nemzeti radikális ellenzéke. és a többi nem játszik. legalábbis vidéken. mert a fővárosban van egy anarchista csoportosulás. de az vallási értelemben áll szembe mindekivel. elég liberális vagyok. alakítsák ki a világias, szekuláris közösségeiket. amiben az egyén szabadságjoga kizárólagos. és ebből következően nincs közélet. de ez egy vallási csoport. ők nem a "baloldaliak", nem "a" liberálisok és különösen nem "a" civilek. legyen amerikanizált városrész. és abban lesz milky way és mars csokit. és azt forgalmazzák feltéve, hogy ezek gyártója nem inkább az alföld tejjel és a közért hálózattal szerződik. és azok szövetkezeti jelleggel gyártják és értékesítik a kókuszos és karamellás tejcsokit. szóval kérdés, hogy ez az amerikanizált városrész az egyesült államok tőkepiaci beavatkozása nélkül mennyiben versenyképes. de felőlem legyen ilyen is. és üzemeltessenek "dollárboltokat". de ez is ugye az államszocialista világra emlékeztet. a közakaratból valami ilyesféle következik. aztán lehet mondani, hogy nem. lehet mondani alternatívát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 21:12:35

@444:

"lényegében a новая экономическая политика kellene."

Hja, ahhoz meg kell nyerni egy polgárháborút. De ahhoz akaratgyenge a fajtád.

"ez volt ugye a szocialista agrárreform lényege."

De vége lett: akaratgyengének bizonyultak a kommunisták.

"vagy ahogy tetszik."

Ez anarchia!

"ennek helyébe lép a debreceni alföldi tej üzem."

Ahhoz fegyvert kell fognia a munkásságnak és a vele szövetséges parasztságnak.

"csakhogy fellázadt nép."

A fülkeforradalom 8. évében még mindig ugyanabban a tyúkszaros mackónadrágban jár a gyügyei paraszt. Nem fellázadt, hanem felhergelték, aztán jól bepalizták: vele kapartatták ki a gesztenyét a tűzből, de a gesztenye a Mészáros Lőrinceké lett, nem a gyügyei paraszté.

"van egy nagy néppárt. egy új hazafias népfront. ennek van egy nemzeti radikális ellenzéke."

Egy akaratgyenge nemzeti radikális ellenzéke: amelyik hagyta, hogy a pártjának vezetője elárulja a nemzeti radikális ügyet.

"elég liberális vagyok."

Te egy született vesztes vagy, aki az internacionalista szocializmus rossz lovára tett, és most azzal próbálsz menteni, hogy átváltasz a népnemzetiszocializmusra. Ami nem változott: te szeretnéd belepofozni a népeket a rendbe. A népek szerencséjére te ehhez túlságosan akaratgyenge vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 21:50:53

@444:

"a közakarat"

Ami nem létezik, hanem csak Jean-Jacques Rousseau kitalációja volt. Azé a Rousseau-é, akiről Voltaire azt mondta: úgy viszonyul egy filozófushoz, mint egy emberszabású egy emberhez.

2017.06.11. 21:53:46

@neoteny:
értem, hogy ez az egész a korai horthy korszakba oltott késő kádár kor. ez lényegében a balmazújvárosi lenin tsz. csak vörös csillagot és helyébe lép a szentkirályi közösségi italgyártás. ez a nemzeti keresztény és az agrárszocialista hitvilág népi keveredése. és nem az amerikanizált neolib/neokon világkép, hanem valamilyen félfeudális/félföderális felfogás, ami homlokegyenest szembenáll a filoszemiták felvilágosult nézeteivel.

mert ebben az van, hogy a napközis táborokban bevezetik a jegyrendszert. és a gyerekek a strandon leo jégkrémet vásárolnak. ha úttörők, akkor ez ortodox kommunista nézőpontból rendben is lenne. de ugye a áfész mellett itten maszekok kínálják a leo jégkrémet. az meg már kapitalizmus féle. csak ez mégse amerikanizmus. meg nem is igazán nyugat-európai, hanem kelet-európai, kelet-közép európai. sajátosan magyar. mert a magyar összekeverne egy kis kókuszt, karamellát, kakaót. és háziipari módszerekkel készülne a magyar "mars" vagy a "milky way". és csak egy "dollárbolt" maradna. mert a magyar nacionalizmus visszahozná az új élet mgtsz féle négercsókot. és a "liberálisok" tiltakoznának 14 nobel díjas emelné fel a szavát azzal, hogy ez rasszizmus. nincsenek négerek. csak emberek vannak.

szóval értem, hogy ez ellen egy csoportosulás kézzel lábbal tiltakozott. amiből félmillió kivándorolt. csak nekem úgy tűnik, hogy a közakaratból a legjobb esetben is ilyesmi következik. aki ezt a világot nem fogadja el az a leginkább lábával szavazhat. de éppen ebből következően magyarországon ilyesmit lehet csinálni. belpolitikai igény a társadalmi békére lesz. az ugye kvázi egypártrendszert jelent. kívülről egyre inkább polgárháborút akarnak kirobbantani. abból a hidegháború új fejezete következne.

2017.06.11. 22:09:28

@neoteny:
mi a helyzet a francia köztársasággal. közvetlen választják az államfőt. a nemzetgyűlés egyéni képviseletre van alapozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.11. 22:23:05

@444:

"a közakarat"

Ami nem létezik, hanem csak Jean-Jacques Rousseau kitalációja volt. Azé a Rousseau-é, akiről Voltaire azt mondta: úgy viszonyul egy filozófushoz, mint egy emberszabású egy emberhez.

"sajátosan magyar."

Gógyis, szereti a cselvetést. Visszabontja a lakásait, hogy ezzel növelje a termelést, a termelékenységet. Elveszíti az Andorra elleni focimeccset, hogy megmutassa: még ezt is megteheti amíg a sorosbérencek a közéletben folytathatják a felforgató tevékenységüket.

"belpolitikai igény a társadalmi békére lesz. az ugye kvázi egypártrendszert jelent."

Észak-Koreában is társadalmi béke van. Meg Belaruszban is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.12. 04:03:31

@444:

"kívülről egyre inkább polgárháborút akarnak kirobbantani."

Ezt csak azért mondod, mert akaratgyenge vagy. Ha lenne erős hited, mint Orbán Viktornak meg a túrricsei polgármesternek, akkor üdvözölnéd a polgárháború lehetőségét: abból származhat a politikai élet megtisztulása, a parttalan vallásviták megszűnése, az egyik oldal végső győzelme (ld. még civilizált endlösung), ami a normális közélet záloga.

Neked a biosz a végzeted: hogy (m)ilyen Y-haplocsoportba tartozást örököltél.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.12. 05:17:50

@444:

"mi a helyzet a francia köztársasággal."

Na mi?

"közvetlen választják az államfőt."

Aki szerinted egy pojáca. Te hülyének nézed a francia népet is, nem csak a magyart.

Tamáspatrik 2017.06.12. 17:53:29

@444: Mindez azért működött jól, mert nálunk vegyes gazdaság volt, a 2. gazdaság, a háztáji kistermelés nagyon is hozzájárult ehhez. Az oroszoknál ez nagyon nem működött, a központi irányítás bürokratizmusa azt érte el, hogy egy csomó gabona vagy a földeken vagy a tárolás alatt ment tönkre. Mert nagyon nem volt érdeke senkinek. Nálunk a vegyes szisztéma nagyon bevált, ráadásul ennek már megvoltak a történelmi gyökerei is (nagy gazdaságok és kis paraszti gazdaságok formájában).
Sőt az orosz piac mindent felszívott annak idején, tehát lehetett ezerrel termelni, a dolog gazdaságossága biztosított volt.

A mennyiségi szemlélet az ment valóban a szocializmus idején, tehát hány liter tejet fogyasszunk, ez valóban jó egy primitív gazdaságban - a szocializmus ilyen volt. A mennyiségi gyártásban valóban nagyon jó volt, csak amikor kimentél nyugatra, akkor láttad, hogy ott mennyivel jobb a minőség mindenben.

Egyébként az utolsó bekezdésben teljes mértékben egyetértünk, és én is elfogadom, bizonyos szintű tervezésre lehet szükség és csinálják is egyes helyeken (nem az USA-ban nyilván és ahol csinálják, ott sem annak nevezik). A vegyes rendszereknek számos előnyük van - az állam ne hagyja a piacot magára egyértelműen.
süti beállítások módosítása