1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.13. 08:58 HaFr

Jó ország lenne, amelyben a PKP és a Momentum a fő ellenfelek

Persze ezen még dolgozni kell - elsősorban - nekünk (PKP). Amit mondani akarok, hogy fontosabb egy nemzet szempontjából, hogy kik egymás ellenfelei, mint hogy kik a szövetségesek. Az ellenfelek ugyanis közösen kijelölnek és minősítenek egy politikai rendszert, akár ma, akár a jövőben. Ahol a mai fő ideológiai-politikai ellenfelek (névleg legalábbis) a Fidesz és az MSZP, ott a politikai rendszer csak rossz állapotban lehet. Ugyanígy igaz az is, hogy ahol a Momentum és a Polgári Konzervatív Párt lehetnének egymás fő ellenfelei, és a lényegi politikai törésvonal közöttük húzódhatna, ott jó ország néz ki.

A PKP elnökeként minden (politikai természetű) vágyam netovábbja, hogy a Momentum megszerezze a többséget az "új centrumban", mi pedig közben idővel a vezető jobboldali párttá válhassunk. Nincs nagyon szükségem arra, hogy az olvasó gyorsan perspektívába helyezzen engem a PKP jelenlegi ismertségével és támogatottságával kapcsolatban, ezt jól ismerem, ellenben komolyan veszem a feladatot, amint - remélem - rövidesen látszani fog. Ez a poszt nem a realitástól (ilyen értelemben még csak a Momentum realitásáról sem) szól, hanem egy jövőképről.

Ez is több annál, amit a Fidesz/Jobbik és az MSZP/DK adnak nekünk. Leginkább jövőképek között kell választanunk 2018-ban, mert a jelenről mindenki tudja, akinek van egy csepp belátása, hogy nem tartható. Hajrá!

Szívesen vesszük a segítséget bármilyen aktivitás formájában vagy adományként a Polgári Konzervatív Párt 10918001-00000074-87840006 Unicreditnél vezetett számlájára.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8012502187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

screpes 2017.06.02. 18:20:04

Elszabadult a láncról a feltételes mód...

"Az ellenfelek ugyanis közösen kijelölnek és minősítenek egy politikai rendszert, akár ma, akár a jövőben."
igen, azt, amit megelőzően a szövetségesek (a szövetkezés logikája szellemében tett lépéseikkel ) kiharcolnak.
A baj tehát nem az, hogy a MOMo ellenzéke szeretnél lenni, hanem hogy az sem lehetnél, nem leszel majd. Ahogy a fideszé sem: ha hatalomban maradnak/kerülnek, akkor azért, ha pedig elkerülnek a hatalom közeléből, akkor azért: miért kérdeznék meg, hogy ki is volt az a PKP?
Semmire nem jó az, ha lesz 5-40 ezer ember, aki megegyezik, milyen jó lenne (nekik) amiről azt gondolják, hogy konzervatív...

2017.06.03. 10:55:53

@screpes:
polgárosodáshoz függetleneknek kell várost kell vezetni. úgy, hogy az uralkodó néppárttal kiegyeznek. és hogy kikből áll a néppárt az vallási kérdés. az egy irracionális hitvitában dől el. magyarországon tradicionálisan a nemzeti kereszténység az államvallás. de van egy másik opció. az, hogy nincs államvallás. ezt mondják a balliberálisok és a neokonzervatívok. szemben a nemzeti liberálizmussal és a magyar tradiciókkal.

véleményem szerint nemzeti liberális alsóház, nemzeti keresztény felsőház kellene. keresztényszocialista államfő, aki a kádárista "kommunista" kispolgári és "horthyfasiszta" közép és nagypolgári családok által elfogadható. a leszakadó térségek felzárkóztatásához agrárszocialista vidékfejlesztési tanácsokra van szükség, amelyekben nem az politikafilozófia (ideológia), hanem szakértelem dominál. de a nyugati típusú polgári fejlődéshez egy várost, városhálózatot kell tudni elvezetni. független önkormányzati hatalom szükséges hozzá. azt úgy lehet gyakorolni ha az képes kiegyezni az uralkodó néppárttal és a mindenkori kormánnyal. nem kell hozzá parlamenti többség. csokonainak és fazekasnak se volt parlamenti többsége. mégis a polgárosodást hoztak debrecenben. széchenyi mögött se volt parlamenti többség. polgárosodást hozott pest-budán.

ha valaki országgyűlési többséget akar, akkor véleményem szerint nemzeti liberális pártot kell gründolnia. de olyat nem lehet addig, amíg a balliberálisokból áll a demokratikus oldal. mert a liberalizmus a többség számára szitokszóvá vált. velük szemben marad a nemzeti radikalizmus.

a konzervatív-liberális értelmiségnek nincs és nem is nagyon lehet politikai programja. mert általában véve nincs olyan költségvetés, amit a köznép közvetlen elfogad. és nincs olyan politikafilozófiai (ideológiai) irányzat sem. azért, mert a tömegmédia kétirányúvá vált. és ezért az államok egyre inkább kormányozhatatlanok. és innentől kezdve a fejlődés elsősorban az önkormányzati munka minőségén múlik. de ebben a pártok aligha hoznak változást. ki kell választódni azoknak a civileknek, akik a városokat vezetni tudják. most ugye "a" civilek tiltakozni tudnak. ezért kell "a" néppárt, amelyik ezt az ellenelitet kiszorítja. de ez a része kulturharc. törzsi csatározás. irracionális hitviták sorozata. vallásháború.
süti beállítások módosítása