1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.12. 07:27 HaFr

Mi még mindig a probléma a Jobbikkal?

A Jobbik vacillálása a középre húzódás és a szélsőségei nyugtatgatása között (egy-két vaskos kiszólással) pontosan tükrözi a Fidesz ugyanolyan vacillálását, aminek következtében a két párt között csak a korrupcióban van jelentős eltérés. Ez kevés lehet a nacionalista szavazóknak, hogy eligazodjanak a képleten, viszont segíthet a polgári szavazóknak abban, hogy felismerjék: ha a két párt ugyanolyan tud lenni alapkérdésekben, akkor vajon hogy teremhetne itt babér a polgári közép számára, amely prosperitást, nyugalmat és végre európai életformát szeretne.

A Jobbikkal mindent összevetve még mindig ugyanaz a probléma, ami már egy ideje a Fidesszel is. Nem tudni, mennyire hajlandó elfogadni a realitásokat. A realitások tisztelete minden konzervatív erő alaperénye a radikalizmussal szemben, amely változó vágyálmok szerint akarja felforgatni az életet. Nos, a Jobbik és a Fidesz -- mint vaskosan radikális pártok -- egyformán vágyálmokkal traktálják a választókat: azt lebegtetik, mintha lehetőség lenne az ország gazdagodására a világgazdaságba való értő, okos bekapcsolódás nélkül. Állandóan a világ (aka. Brüsszel, Európa, a multik) ellen hergelve a népet azzal áltatnak, hogy tudnak alternatív megoldást adni. Hadd egyszerűsítsem le némileg a válaszomat: nincs ilyen alternatíva. Vagy a magunk javára tudjuk fordítani a globalizációt és a modern világ elvárásait -- úgy, hogy közben megőrizzük az identitásunkat és az országot magyarnak, de gazdagon magyarnak --, vagy a lemaradás válik az osztályrészünkké, mert olyan logika nincs és nem is lesz uralkodó a világban, amely a magyar nacionalista jobboldal mai vágyait igazolná vissza.

A kérdést nem úgy kellene feltenni, ahogy ők felteszik, hogy hogyan tudunk ellenállni a globális kapitalizmusnak, hanem úgy, hogy miként tudjuk magunkat megőrizni benne, miközben élünk vele. Az utóbbi az okos ember kérdése, az előbbi a makacs butáé, aki a saját kárán sem tanul.

A Jobbik legnagyobb problémája a szememben tehát nem az ún. nácizmusa, ami vagy van, vagy nincs, hanem hogy nem kötelezi el magát az értelmes érvelés mellett. Két oszlopa van ennek az értelmes érvelésnek: a globális kapitalizmus elfogadása és a polgári demokrácia akarása. Ha ezeket magunkévá tettük, akkor egyfelől el lehet kezdeni keresni a sajátos nemzeti kontextust, amellyel párosítani (de nem lerontani) akarjuk ezeket, másfelől ettől kezdve lehet tőlem bárki náci meg kommunista is. Az a náci, amelyik a polgári demokrácia alapján áll, és felfedezte, hogy minden más rontja a nemzet hatékonyságát -- azaz a túlélési esélyeit --, csak a pluralizmust erősíti, ami jó. Vö. szalonnáci.

A világ nem a nemzetek bilaterális kereskedelmi társulásai felé halad. Ezt kívánni éppen ugyanolyan, mint visszakívánni a faekét és a búboskemencét. Aki így gondolkodik a politikáról, az nem konzervatív, hanem sötét vagy cinikus. Ettől azonban nem kell progresszívvá válni, hevesen genderezni és várni az Örök Békét. Van útja a konzervatív modernizációnak is, amely az utóbbit minél inkább az emberi jellem és a humánum köré szervezi. Ennek módját kell kitalálni, ez a magyar jobboldal termékeny útja, nem a bornírt, 30-as évekbeli romantikus irracionalizmus. Éppen elég nagy baj, hogy a mai jobboldal nagyrészt vevő az utóbbira, ne akarjunk még ettől bármi pozitívumot is remélni a nemzet fejlődésében.

A világ jövője nem látszik éppen szívderítőnek, a homogenizáció az olyan fröccsöntött, belül üres posztmodernek irányítása alatt, mint Macron, alighanem feltartóztathatatlan, de hogy ennek alternatívája a Le Penek és Orbánok korlátozott térlátása lenne, az sem megoldás. Ha már jobboldaliak vagyunk, és ha már értéket tulajdonítunk a nemzet felhalmozott értékeinek és identitásának, akkor ideje elkezdeni csinálni valamit, ami ezeket minél jobban érvényesíti a magyar modernizációban, magyar modernizációvá avatva azt a mai tehetetlen, perspektívátlan sodródás ellenében. Ehhez nyilvánvalóan kevés a Jobbik, ahogy kevés a Fidesz parlagi jobboldalisága.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3012499915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2017.05.12. 07:48:56

"Van útja a konzervatív modernizációnak is... Ennek módját kell kitalálni" - Ennek olyan társadalmi stratégia mellett, mint amilyen a magyar is, semmi lehetősége, mert csupa egymásnak ellentmondó kritériumot támasztana. Konzervatív módon modernizálni csak egy erősen polgári mentalitású társadalom tud(ott, annak idején - mert mára már az összes ilyen társadalmi stratégia mentén élő társadalom modernizálódott, legutóbb a baltiak.) Amit szeretnél és amivel próbálkozol (és ami egyébként nagyon tisztességes lenne), ezért lehetetlen. Ez az oka annak, hogy minden nem polgári társadalmi közegben a konzervatív módszerrel modernizálni akaró próbálkozás sikertelen volt.

A Macronok, Le Penek és Orbánok (konzervatív) alternatívája pedig Seehofer, Trump és May - őket tudta kiizzadni és felszínre dobni a "modern konzervativizmus":-)

...Ennyit a konzervativizmus perspektíváiról!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.12. 07:55:18

@Moin Moin: nyilván, a magyar konzervativizmusnak meg kell küzdeni a borzasztóan terméketlen függetlenségi nacionalizmussal, ezt n+1-szer megírtam már, ennek ellenére át kell mennünk ilyen szempontból a tű fokán

biohouse 2017.05.12. 12:17:09

A szöveg címe, mi a baj a Jobbikkal, és ez alapján 10/10.
Várom az LMP szöveget!
Moin Moin: Merkel?

Moin Moin 2017.05.12. 14:08:32

@HaFr: Nem-e lenne-e jobb az egész konziskodást hagyni a picsába: és valami a mai szitura adekvátat tenni?
Már a Fidesz "megújítására" vonatkozó khm. "ötleted" kapcsán megírtam, hogy vannak reménytelenül lejáratódott brandek - nos, ilyen a (magyar) konzervativizmus is: valahányszor elővették és próbálkoztak vele, az vagy félrement, vagy önmaga ellentétébe fordult, vagy (legjobb esetben) valami szép kis nemzeti összkatasztrófa sikeredett belőle.

Moin Moin 2017.05.12. 14:09:12

@biohouse: Jaj, Merkelmámint inkább ne emlegessük, bittschee!

2017.05.12. 15:06:43

itt minálunk szerintem egyébként mind a két oldal(bal-jobb) nagyjából vágyálmokat kínál azoknak akik erre vevők és nem az önálló gondolkodásra, döntésekre serkenti a lehetséges szavazókat és ez nagyjából behatárolja, hogy mekkora hányad maradna egy ilyen józan racionalitások alapján álló pártnak, illetve mi fog származni abból, ha a párt teszi le a voksát az egyik mellet(hasonlóképpen, mint OV anno).
a hatalomban fölerősödik a torzító hatás.

DrGehaeuse 2017.05.12. 16:03:38

@Moin Moin: "valahányszor elővették és próbálkoztak vele, az vagy félrement, vagy önmaga ellentétébe fordult, vagy (legjobb esetben) valami szép kis nemzeti összkatasztrófa sikeredett belőle."

1. Sajnos a magyar konzervativizmus korábban vagy túl régies romantikus liberális volt, vagy túlságosan át volt itatva a HaFr által oly hevesen ostorozott "függetlenségi nacionalizmussal.

2. Nem tudom mikor volt az amikor "elővették", de ha a horthysta kisérletre gondolsz akkor azzal két baj van:
- nem a megfelelő személyek "vették elő"
- sajnálatosan eltorzította a magyar konzervatívizmust a Trianon trauma és a 19-es vörösterror megbosszulására ingerlő nemzeti bűnbakkeresési hisztéria.

Tehát a magyar konzervativizmus mindeddig soha sem tudott nyugatosan polgári és modernizációs nacionalizmussal felvértezett lenni. Ha jól értem HaFr ezirányu fejtegetéseit, most (hogy a függetlenségi nacionalizmus várhatóan megbukik , a bal-lib "progresszió" meg minden eddiginél mélyebb válságba sodródik - részint mert érintett a NER-ben, részint mert nincs adekvát narratívája) remélhetőleg eljön ennek az ideje és minden eddiginél fontosabb lenne hogy végre kormányrudat vehessen a kezébe.

Moin Moin 2017.05.12. 19:38:04

@DrGehaeuse: Na, akkor fogjuk magunkat és tegyük mindezt tisztába!

Mindenek előtt: attól, hogy a mai magyar mainstream daloldali pártok válságban vannak, továbbá, hogy „a nacionalizmus várhatóan megbukik” (erről alább lesz még szó), még egyáltalán nem biztos, hogy tömeges igény lesz a klasszikus polgári konzervativizmusra. Annak „hasznos mivoltát” belátni ui. olyan kompetenciák kellenének, amelyekkel az említett tömegek nem rendelkeznék – és pusztán attól, hogy csalódtak mind a válságos baloldalban, mind a megbukó nacionalista jobboldalban, még nem kerülnek eme kompetenciák birtokába! Közkeletű tévedés, hogy a „válság” megérleli a tömegeket és „bölcsebbé teheti” őket: valójában a válság okozta stressz és frusztráció még csak tovább szűkíti a kognitív, az elemző, valamint az újat tanuláshoz szükséges képességeiket és növeli a bezárulást, mind egyéni, tudati, mind pedig közösségi/társadalmi szinten. (A „katarzis” léleknemesítő hatását hagyjuk meg az ógörög drámáknak…; a valóságban ilyen lelki mechanizmus nem létezik.)

Aztán… Mitől is „bukna meg” a függetlenségi nacionalizmus: hiszen ez az egyetlen „gondolkodási algoritmus” [valójában: homályos, ám mélyen gyökerező érzés], amely az etatizmus mellett tömegesen létezik mind a magyar, mind a nyugati társadalmak „underclass”-szegmenseiben”. (Ott persze a nacionalizmus/etnicizmus nem függetlenségi, hanem „grandeur”-/birodalmi jellegű és csak azért mutat nemzeti függetlenségi, azaz EU-ellenes karaktert, mert most nem a szomszédos nagynemzet ellen uszítanak az ezzel házaló politikusok, hanem az EU ellen.) És mivel – ahogy fentebb leírtam – válságstressz esetén a még inkább bezárulás erősödik fel, így, ha nem kap általa is megtapasztalhatóan és beláthatóan jobb ajánlatot a válságban élő társadalom, akkor bizony kész lesz tovább és tovább menni a nacionalista-izolacionista vakvágányon. Ne feledd: mind az osztrák, mind a holland, mind a francia szélsőségesek „legjobb idényüket” futották a legutóbbi választásokon; bár ez még nem volt elég a győzelemhez. De hát jól tudjuk, hogy Hitler és a nácik sem nyertek választást abban az értelemben, hogy ennek jogán juthattak volna kormányra. Oda vezetnek más utak is…

De az is tévedés, ha valaki (mint te és Péter is) egyenlőségjelet tesz „a ballib oldal” és általában a progresszió között – holott ez egyáltalán nincs így! Ebből pedig az következik, hogy a mai „bukott ballib oldal” (á la Habony-művek) vergődése és térvesztése, vagy akár eltűnése ad acta tenné magát a progressziót. Sőt: valójában éppen az adekvát progresszió lehet az az út, amely egyfelől kivezet a válságból, másfelől elkerüli a „függetlenségi nacionalizmust” és le is győzi azt. A „spontán társadalmi folyamatoktól” remélni az adekvát társadalmi működést (amely kb. lényegében megfelel a polgáriságnak) azt jelenti, hogy működést várnánk el valamitől ami nem is létezik: abban bízunk, hogy meghatározó pozícióba juthat az a „polgári belátóképesség”, amely valójában nem is létezik mérhető nagyságrendben a magyar társadalomban.

Ahhoz, hogy az emberek – és ezen alapulóan a társadalom is – megváltozzák, az embereket más közegbe és/vagy más szabályok közé kell helyeznünk – aki tanult némi humánetológiát, az jól tudja ezt. Ám a társadalmak „spontán szabályrendszere”, amit társadalmi stratégiának nevezünk önmagától nemigen változik meg, legfeljebb kiegészül ezzel-azzal, de ez az alapstruktúrát és -működést nemigen befolyásolja. A spontán változás igen-igen lassú, esetleges és persze egyáltalán nem garantált az, hogy éppen a kívánatos irányban folyik. Annál mindenképpen lassabb és esetlegesebb, hogy az elegendő lenne a mai, rohamosan változó világban és technológiai közegben adekvát társadalmi szokásrendszert és egyéni viselkedésmódokat kialakítani. Ebben bízni nem más, mint alapvető tényekről, összefüggésekről és törvényszerűségekről nem venni tudomást.

Moin Moin 2017.05.12. 19:44:45

@HaFr: "- Да, да! Да, да!" - ahogy a cáratyuska is mondta a generálisnak a Szibériai borbélyban...:-)

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.05.12. 20:44:52

@Moin Moin: Persze a legkönnyebb, legegyszerűbb szidni, hitetlenkedni. Belátni, hogy a magyar, akárcsak a nyelve, más, nagyon más, mint a bölcs, nagy, mindig mindent jobban tudó nyugat. Sőt, minden nemzet, ország más. A nacionalizmusnak meg sok arca van. Van rettentően csúnya, meg van szép arca is. Népdalaink szépek, bár nem érti csak az, aki átment, amin a magyarok átmentek.

Van a zászlólengető, meg van a - -csak hazai gyártású autót (meg minden mást) veszek- -. A két láb rossz, négy láb jó mintájára van a magyar kacsa- libamáj, ami rossz, meg van a többi, ami jó.

Az EU, a Brüsszel valahogy képtelen elviselni, hogy valaki azt mondja valamire, nem. Ha annyira szimbolikus a szétosztás, akkor miért képtelen arra, hogy ne erőltessen olyasmit, amit valamelyik tagország nem akar.

Mi értelme annak, ha kikiáltanak egy - -nem- - et mondót közellenséget, azon kívül, hogy azok még inkább megmakacsolják magukat.

Mindenki alkalmas valamire. Hazai vetőink legnagyobb hibája, képtelenek fölismerni, ki mire alkalmas. Egy gazdaságilag szegény országban a legnagyobb átok, ha arra alkalmatlan emberek vannak vezető helyen. Ha ez a rendszerváltás utáni hazai vezető gárda valami csoda folytán Bajorországban töltené be ugyanezt a szerepet, a bajor gazdaság nem érezné meg, mert hallatlanul erős és egymással szoros kapcsolatban áll. A mi feladatunk, erős hazai (nemzeti) gazdaság alapjait megteremteni. A többi jön majd magától.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.12. 22:05:57

@Moin Moin: hát, szerintem mi jól értjük egymást, csak másképp gondolkodunk; szerintem a modernizáció Mo-n csak konzervatív lehet, és amint helyesen használod a fogalmat, éppen a függetlenségi nacionalizmus mindent átjáró szemléleti mérge miatt

DrGehaeuse 2017.05.13. 11:10:35

@Moin Moin: Kérnék szépen bemutatni egy létező "progresszív" mozgalmat vagy pártot aminek van minimális jelenléte és támogatottsága, ugyanakkor nem köthető a 2010 előtti bal vagy liberális pártokhoz vagy azok holdudvarához és ráadásul még van értelmes üzenete a ma pártot nem választó tömegek számára és a kiábrándult Fidesz szavazók számára is. Ez esetben minden rendben, jöjjön és kormányozzon. Adok nekik 3 év türelmet a magam részéről.

Moin Moin 2017.05.13. 16:20:56

@DrGehaeuse: 3 év nem elég: 20 kell legalább. Annyi, amíg felnő egy új generáció és hadrendbe áll.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.13. 16:28:25

@Moin Moin: egyre konzervatívabb időmértékben vagy :)

DrGehaeuse 2017.05.13. 17:27:45

@Moin Moin: Ok! Legyen 20 év. Kire szavazhatok hogy elinduljon az állítólagos nem az eddigi bal-lib ál-elit személyi állományhoz kötődő valódi progresszió?
süti beállítások módosítása