1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.11. 11:20 HaFr

A Fidesz már nem szolgálja a nemzeti oldal érdekeit

Amikor a nemzet versenyképessége csökken, erőforrásai (humán tőkéje, reproduktív képessége, hírneve a világban, társadalmi ereje, jövőbe vetett bizalma) apadnak, kormányzó ereje a hadiállapot fenntartására fordítódik az ország gyarapítása helyett, és mindent összevetve csökken a nemzet közös cselekvőképessége, akkor azt a kormányt, amely ezt engedi, nehezen lehet nemzeti érdekű kormánynak nevezni.

A jobboldali polgárságnak nem érdeke a vég nélküli hadiállapot, mert ez már középtávon is (ami immár bekövetkezett), rontja a saját esélyeit is az ország építésében. Amikor a polgárság, azaz az autonóm értékteremtő réteg egy részét az államhoz kötik, és ezzel korrumpálják, a másik részét külföldre szorítják azzal, hogy a tehetségének megfelelő munkakört tudja betölteni és a tehetségének megfelelő életszínvonalat tudja biztosítani a családjának (amelynek tágabb körétől ezért el is kell válnia), a harmadik részét pedig politikai nézetei miatt a háttérbe szorítják a centralizált erőforrás-elosztás rendszerében, akkor a polgárság nem tudja betölteni a nemzetépítésben rá háruló feladatot. A vég nélküli hadiállapot és állami túlterjeszkedés megöli az autonómia lehetőségét, és a polgárságot kitartott helyzetbe, a megosztott nemzetet pedig folyamatos értékvesztésre kényszeríti.

Az országban mesterségesen szított bizalmatlanság a külföld felé és az állampolgárok között nem kedvez az alkotó munkának, és ahol az alkotó szabad munkának nincs helye, ott a jövő is elvész. A politikai közbeszéd militáns hangneme és a tényleges problémák iránti tökéletes érdektelensége nemcsak ennek a kormánynak az értékteremtő környezet iránti érzéketlenségéből adódik: lássuk be, ez a kormány szítja is a hangulatot, mert erre -- a társadalmi megosztottságra, és nem a gazdagodásra és kiválóságra -- alapozza a hatalmát. Annál szomorúbb felismerés nem lehet egy a saját sorsát a nemzetével együtt elképzelő polgárnak, minthogy a saját szavazatával megválasztott kormány rombolja ezt a kapcsolatot, és az ember a saját sorsa feletti aggodalmát a nemzet ellenében tudja csak orvosolni. Amikor a polgárság személyes sorsa és a nemzet sorsa közötti összhang megbomlik, mint most, akkor elesik a nemzet anyagi és szellemi reprodukciójának legfontosabb bázisa.

A meg-megújuló és növekvő kormányzati agresszió azt sejteti, hogy a miniszterelnöknek és a pártjának nincsenek a hadiállapoton túlmutató elképzelései az ország rendbetételére. Lassan nyolc évvel azután, hogy 2010-ben ezzel az ígérettel fogadták el a mandátumukat. Az "elmúlt nyolc év" mára új értelmet nyert, ami egy cseppet sem hízelgő a névleg polgári, névleg nemzeti kormánynak. Meg kell szoknunk a gondolatot, hogy leszámoljunk a Fidesz nevű illúzióval is. A Polgári Konzervatív Párt a nemzeti érdekű polgárság és a nyugatos jobboldal pártja, balra zárt, a kulturális identitásunkat a nemzeti modernizációval összekötő politikai erő. Ne várjuk meg, hogy a baloldal visszavegye a kormányrudat!

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9412497879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2017.05.11. 16:45:34

"az autonóm értékteremtő réteg egy részét az államhoz kötik, és ezzel korrumpálják"

Nem ez a gond. Illetve az nem lenne gond, hogy az autonóm értékteremtő réteg egy része az államhoz kötődik és igy jut tisztességes munkával tisztességes megélhetéshez. Ez nem is korrumpálná őket.

Pontosításaim:

1. Nem az államhoz, hanem a túlcentralizált kormányzati hatalom által eluralt közszférához vannak kötve.
2. Azért korrumpálhatók mert nem feltétlenül (a legritkább esetben) autonómok és /vagy értékteremtők (hozzáadott érték ill. innováció)
3. Gyakorlatilag a közpénzek fideszes magánkézbe való erkölcstelen átirányításával hoznak létre hatalmi bázisul szolgáló vagyonokat.

Alapvetően az a probléma, hogy az állam és az aktuális kormányzó hatalom (alkotmányos hiányosságok miatt) nincs kellően elhatárolva. Tehát nincsenek olyan alkotmányos intézmények és szabályok, amelyek alkotmányosan védve lennének az aktuális kormányzó hatalom centralizáló törekvései és befolyása ellen.

Gyakorlatilag minden állami funkció az aktuális miniszterelnök akaratának befolyása alatt áll. Különösen, ha mögötte 2/3-os parlamenti többség áll.

Szputya 2017.05.11. 16:48:25

Tetszik a visszafogott megfogalmazás... A baloldal nem fogja visszaszerezni a kormányrudat, ez biztos... ellenben a kicsi, intelligenciára építő pártok sem tudják megszerezni a kormányzó többséget addig, míg a közbeszéd állapota olyan, amilyen... túl sok az indulat már az emberekben, sok a frusztráció minden oldalon, és kevés az empátia, kevés a tolerancia, kevés a humánum...

Szputya 2017.05.11. 16:50:10

@DrGehaeuse: Nem véletlenül bontották le a "fékek és ellensúlyok rendszerét"...

DrGehaeuse 2017.05.11. 16:51:55

"lássuk be, ez a kormány szítja is a hangulatot, mert erre -- a társadalmi megosztottságra, és nem a gazdagodásra és kiválóságra -- alapozza a hatalmát."

Itt én inkább ezt írnám:

"lássuk be, ez a kormány szítja is a hangulatot, mert erre -- a társadalmi megosztottságra, és nem a kiválóság és teljesítmény által elérhető gazdagodás feltételeinek biztosítására -- alapozza a hatalmát."

DrGehaeuse 2017.05.11. 17:12:55

"harmadik részét pedig politikai nézetei miatt a háttérbe szorítják a centralizált erőforrás-elosztás rendszerében"

Itt szerintem inkább erőforrás-újraelosztás rendszeréről kellene beszélni.

Éppen az a baj, hogy a centralizált erőforrás-újraelosztás rendszere olyan amilyen.
- Először is túlzottan nagy mértékű.
- Másodszor nem a joguralmi elv alapján működik, hanem a mindenkori kormányzati hatalom aktuális érdekei szerint változik. Ennek fényében nem is csoda, hogy egyeseket politikai nézeteik miatt háttérbe lehet szorítani a rendszerben.
- Harmadrészt megette a fene azt az "autonom értékteremtő réteget" akit függővé lehet tenni a centralizált erőforrás újraelosztás rendszerétől.

DrGehaeuse 2017.05.11. 17:18:35

@DrGehaeuse: A magam részéről speciel a "centralizált erőforrás-újraelosztás rendszere" -ben az érintettségem csak annyi, hogy tőlem vonnak el erőforrásokat amiknek aztán az újraelosztására semmilyen hatással nem tudok lenni és nem is kapok belőle semmit. Legfeljebb annyit hogy ha megbetegszem, elmehetek orvoshoz aki kezel, az autóm alatt néhol még járható utak is vannak (azok is egyre inkább fizetősek). Sajnos gyermekem nincs.

DrGehaeuse 2017.05.11. 17:23:50

@Szputya: Egy feudális anarchiával kombinált autoriter oligarciában a "fékek és ellensúlyok rendszere" értelmezhetetlen szójáték (Bödőcs Tibor nyomán)

apro_marosan_petergabor 2017.05.12. 11:07:40

Senki sem szereti a háborús állapotokat, de a szoclib oldal annyira nem tudja elviselni, hogy nincsen hatalmon, hogy folyamatosan háborút folytat a nagy többséggel hatalomra jutott kormánnyal szemben. Tehát nem a kormány generálja a háborút, hanem az ellenzék, méghozzá nem átall több frontot is nyitni, s ennek érdekében külfödre futni sem. Ezért vannak folyamatos gondjaink az EU-val, USA-val, mert mindkét helyen folyamatosan feljelentgetnek bennünket(nem elegáns).

room_101 2017.05.12. 11:24:12

8 éve mondom, hogy lesz még itt nyócévezés.
Üdv a pokol tornácán.

room_101 2017.05.12. 11:25:53

@apro_marosan_petergabor:
Ki is mondta, hogy a sas nem kapkod legyek után?
De akkor meg mégis?

2017.05.12. 11:35:41

nincs olyan hogy nemzeti oldal. mindegy melyik párt az, másképp akarnak előre jutni, lehet őket skatulyázni, de nem úgy hogy nemzeti oldal, meg a többi. az szdsz is nemzeti oldal volt hivatalosan, meg az mszp is az. mert a magyar nemzetet akarja mindegyik képviselni. attól, hogy egy párt 2x akkora kokárdákat visel vagy kinyalja a külföldi magyarok seggét, nem attól lesz nemzeti.

MaxVal BircaMan HJE · http://www.bircahang.org 2017.05.12. 13:05:00

A ballibek szeretik úgy beállítani, mintha a hadiállapotért a nemzeti oldal lenne a felelős. Noha a nemzeti oldal, csak a dolgát teszi, a nemzetért dolgozik, a ballibek pedig folyton támadják ezért. Ha folyton ütnek-vernek, és védekezel, akkor te okozod a hadiállapotot?

MaxVal BircaMan HJE · http://www.bircahang.org 2017.05.12. 13:07:45

@KUNTYI: Akiket említesz, azok saját maguk utasították el a nemzetet, gyalázzák a magyarságot, románozzák a székelyt, és siránkoznak a kisebbségekért meg a migránsokért. Mondj egy nemzeti ügyet, amibe beleálltak, és nem gáncsolni próbálták!

zokogjatok 2017.05.12. 13:20:09

@KUNTYI: "nincs olyan hogy nemzeti oldal. mindegy melyik párt az, másképp akarnak előre jutni, "

másképp akarnak előre jutni, pl. vagy nemzeti, vagy nemzetközi álláspontot képviselnek a szavazatok reményében.

amelyik a nemzeti álláspontot képviseli, azt "nemzeti oldal"-nak is szokták nevezni

örülök hogy segíthettem

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.12. 13:26:37

@MaxVal BircaMan HJE: ott van az ábrán a hadiállapot, Birca -- javult egy csöppet is a helyzet, mióta a Fidesz kormányoz? Gyurbán, az van

Nincs közöttünk csicska 2017.05.12. 13:33:04

mi az hogy a nemzet versenyképessége?

miért jó az nekem, ha versenyképes vagyok?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.12. 13:37:53

@Nincs közöttünk csicska: hát pl mert akkor nem kopik föl az állad __ már persze, ha a NER nem gondoskodik rólad pult alatt

Nincs közöttünk csicska 2017.05.12. 13:45:48

@HaFr: Mármint akkor csökkentsük a fizetést?

Egyből versenyképesebbek leszünk.

Vagy szüntessük meg a fizetett szabit? Akkor is.

Serivor 2017.05.12. 13:52:08

Nehéz lehet Fidesz-ügynöknek lenni, kétfelé kell dolgozni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.12. 14:05:27

@Serivor: majd mondj még többet is erről, érdekel

jolka40 2017.05.12. 14:07:32

@zokogjatok: Amelyik a Fidesz álláspontját képviseli, azt nemzeti oldalnak is szokták nevezni.

gmihaly621 2017.05.13. 09:05:22

Szóval: "Nem félünk a farkastól, farkastól, farkastól,/Nem bánt az, csak megkóstol, megkóstol, megkóstol..." ugye, kedves HaFr ?
süti beállítások módosítása