1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.10. 08:49 HaFr

Fizeted-e a demokrácia árát vagy potyautas vagy?

Kezdődik a "sorosozás" a PKP-vel kapcsolatban is, ami lehetőséget ad arra, hogy újra beszéljünk némely evidenciákról. A PKP-t természetesen nem támogatja Soros, de ennél sokkal fontosabb, hogy a sorosozók ugyanazzal a lélegzettel mondják azt is, amikor adományt gyűjtünk, hogy 1. "Na, ezek is tarhálnak a néptől", 2. "Azért mennek politikusnak, hogy könyékig turkáljanak a lóvéban".

Világos, hogy egy teljesen összefüggéstelen "gondolatmenettel" állunk szemben. Nem akarom hosszasan boncolgatni azokat az érzelmeket, amelyek egymásra rétegződve egyetlen reflexé állnak össze: ami a bizalmatlanság. Inkább egy praktikus érvet fogalmaznék meg, amelyik az értetlenséget próbálja oszlatni.

Párttá szerveződni nem egyszerű, különösen a hazai körülmények között, és aki részt vesz ilyesmiben (mármint egy ambíciója szerint valódi párt fejlesztésében), az seregnyi kockázatot vállal mások helyett is egy olyan piacon, amelynek a szabályai finoman szólva tökéletlenek -- nem véletlenül nem vesznek sokan részt pártalapításban, bár sokan szeretnek viccelődni azzal, hogy egy délelőtt megtehetnék. Nos, nem.

Egy ilyen termék, ami -- tegyük fel, lenne ilyen -- egy jól működő párt, nagyon drága, ezért kevés van belőle, szűk a kínálati oldal egy anómikus piacon, ahova betörni irdatlan nehézségekkel jár. Röviden, nem lesz ilyen párt, ha valaki nem költ rá sokat. Ez a valaki lehet egy ember (Soros, Simicska, Orbán, vagy a maga a Sátán), vagy lehet sok -- de valakinek ki kell fizetni azt a kockázati felárat, amit egy ilyen start-up beindítása és működtetése megkíván. Egy bizonyos pontig tudják ezt finanszírozni a pártalapítók, hiszen vállalták ezt (időben, pénzben, elvesztett más irányú lehetőségekben, stresszben stb.), de mivel a (zárójelben feltüntetett) erőforrásaik korlátosak, további (anyagi, szellemi, társadalmi) tőke bevonása nélkül elsorvad a kezdeményezés vagy olcsóvá, gagyivá válik. 

A pártok közösségi támogatása a demokrácia ára. Sok kis adománnyal elérhető, hogy egy párt -- ha megerősödik -- ne váljon oligarchikussá, amire aztán tényleg rá lehet ütni valamelyik oligarcha billogját. Ugyanakkor a pártnak tenni is kell valamit annak érdekében, hogy bizalmat ébresszen maga iránt, és akár csak száz forint se legyen kidobott pénz, amit ráköltenek. A PKP igyekszik most felmutatni, hogy van ok a bizalomra iránta. Ezzel együtt örömmel vennénk, ah a fenti gondolatmenet szellemében, ezzel párhuzamosan, egyre többen döntenének amellett, hogy kifizetik a demokrácia árát, és akár anyagilag, akár lábmunkával, akár szakértelmükkel, akár a presztízsükkel támogatják a pártot. Lehet elkezdeni száz forinttal és laza tanácsadási szereppel, és ahogy a start-up bizonyíthatóan jól gazdálkodik a kevés tőkéjével, talán egyre többen kapnak kedvet arra, hogy egyre többet fektessenek be.

El kell dönteni tehát, lesz-e aki kifizeti a demokrácia árát, vagy mindenki (túl sokan) potyautasként képzeli el magát. Ez utóbbi esetben a termék is olyan lesz -- ahogy a végén a demokrácia is. Nem létező.

Szóval, ha valaki apróban akarja kezdeni, íme egy számlaszám: Polgári Konzervatív Párt 10918001-00000074-87840006

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4712494731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pucros 2017.05.10. 10:39:44

és ha ezt elolvassa Soros és rábólint? :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.10. 11:05:12

@pucros: akkor a nyilvánosság elé tárjuk, és megkérdezzük a szavazókat, hogy nem akarnak-e inkább ők még többel támogatni minket?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.05.11. 00:20:49

Érdekes, ez ebben a hónapban már (legalább) a második pártpropaganda-poszt az indexen. Ha én is írok egy ilyet, akkor vajon mennyiért hozzák le?

Viszont ebben az irományban már ígéret sincs. Egy cseppnyi sem. Csak annyi, hogy adjatok pénzet a PKP-nak, és akkor majd párt lesz belőle, vagy nem. Legalább egy saját összetákolt honlap linkje vagy valami csekélyke biztatás a párt politikai nézeteiről, ennyi fáradságot sem ér meg a dolog? Ez tényleg csak egy nagyon primitív tarhálás.

Willkommenskultur 2017.05.11. 07:49:59

pkp-t nem támogatja soros

és nem is létezik

2017.05.11. 08:10:46

Kicsit kevésbé arrogánsan is el lehetne magyarázni, hogy miért fontos a civilek anyagi támogatása. Nem tudja senki ebben az országban, mi az a demokrácia, soha nem volt, soha senkinek nem volt érdeke ránevelni a "népet". De ezzel a stílussal sem lesz sikeres a próbálkozás.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.11. 08:19:11

Köszöntjük a nép nevében a fizetett trollokat, követeltjük, dolgozzanak meg a pénzükért!

Hidvégi Mihály 2017.05.11. 08:19:40

@Hortenz: Arrogánsnak tűnik, kicsi lelkem? Hát hogyan kellene érzékeny kis szellemednek megmagyarázni, hogy vagy részt veszel így vagy úgy a demokrácia felépítésében, vagy vége, Magyarország lehúzhatja a rolót egyszer s mindenkorra?

S még csak nem is civilekről van itt szó, hanem éppen pártról, ha nem tetszett volna észrevenni.

Ne lehet rózsanyelven fogalmazni, jóember. Csak nyíltan, még ha nem is vagytok hozzászokva az egyenes beszédhez.

dunántúli gyerek 2017.05.11. 08:25:45

'Egy ilyen termék, ami -- tegyük fel, lenne ilyen -- egy jól működő párt, nagyon drága, ezért kevés van belőle, szűk a kínálati oldal egy anómikus piacon, ahova betörni irdatlan nehézségekkel jár. Röviden, nem lesz ilyen párt, ha valaki nem költ rá sokat. '

Ez így van mindenhol. Miért nem Németországban szervezed meg a PKPt, ahol 40 éve ugyanaz a pártkoala adja a kormányt?

Mert ott nincs demokrácia?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.11. 08:46:22

@dunántúli gyerek: 1, no nem ugyanaz, 2. a középpárti mezőny változik, 3. nincs ok a rendszer strukturális reformjára, mindössze ennyi a különbség

dunántúli gyerek 2017.05.11. 08:53:12

@HaFr: 3. miért nincs ok? Mo-n miért van? gyorsabban nőnek a bérek mint a németeknél.

1. az usaban sincsenek új pártok

OkoskaTo:rp 2017.05.11. 09:08:34

@dunántúli gyerek: Olyanok is voltak az elnökjelöltek, és olyan is lett az elnökük...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.11. 09:09:29

@dunántúli gyerek: látod éppen ez a kérdés adja a kulturális választóvonalat köztünk -- ha szerinted az rendben van ha csak a politika rendszert nézzük, ami itt Mo-n folyik, és nincs nagyobb ok új pártok alakulására, mint Németországban, akkor áthidalhatatlan szakadék van az értékrendünkben; fogalmazzunk így, nincs értelme érvelnünk egymás felé; vagy fogalmazzunk úgy, nem vagy a potenciális választónk. Semmi gond ezzel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.11. 09:10:43

@dunántúli gyerek: ráadásul a bérnövekedés egyszerűen nem igaz, éppen tegnap volt tele a sajtó a releváns kimutatással, megkeresheted; bérlemaradás és elszegényedés van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.11. 09:12:11

@Hidvégi Mihály: Mihály, arrogáns az, ami logikus és racionális, ez az új trend

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.11. 09:30:42

@dunántúli gyerek: nem tudom, mennyire vagy tisztában az átlagbér növekedésének okaival, ezek 1. elvándorlás az országból, ennek következtében munkaerőhiány, 2. állami szféra, ideértve a közmunkát, azaz közpénzkiáramlás 3., bérekkel és bérszámítással kapcsolatos jogszabályváltozások 4. forint romlása 2010 óta, 5. ráadásul a bérnövekmény is egyenlőtlenül oszlik el a decilisek között; de nem is értem, hogy vársz tartható piaci bérnövekedés csökkenő termelékenységű országban, az ilyen kijelentések a fidesz propaganda szintjét értik el, ráadásul nem ismerik ennek a propagandának a lényegét, ami éppen az, hogy elfedje a tényt, miszerint az összeszerelő országot kialakító fidesz érdeke az alacsony átlagbér fennmaradása. De még így is romlik a magyar bérek vásárlóértéke -- kirívóan a régióban, de Németországhoz képest is. Ez van,, dunántúli gyerek

dunántúli gyerek 2017.05.11. 09:39:42

@HaFr: Szóval nőtt a jövedelem, ez kimutatható, a nettó reálbér annyit nőtt 7 év alatt mint előtte 20 év alatt, de elmondod hogy ez miért rossz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.11. 09:42:13

@dunántúli gyerek: szóval azt írtam le, amit leírtam -- hogy te hogyan értelmezed, az a te kapacitásod függvénye, nem az én dolgom

dunántúli gyerek 2017.05.11. 09:45:24

@HaFr: ja cssak amit te írsz az egy vélemény

a számokkal vitatkozni nem lehet

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.11. 09:47:46

@dunántúli gyerek: figyelj, tudom, hogy ember agya egy idő után csak a saját érdekeinek védelme érdekében működik, de itt van, olvasd el ezt, azért annyi időm nincs, hogy végigvezesselek minden számon egyenként 444.hu/2015/07/22/7-abra-amibol-teljesen-nyilvanvalova-valik-hogy-miert-csoro-a-magyar

dunántúli gyerek 2017.05.11. 09:56:52

@HaFr: 444et nem olvasok

Ezt állítom én: 2010 nettó minimálbér 65e, most 85e

2010 nettó átlagbér 130e most 200e

A 7 év alatt volt 10-15% infláció.

A következőket világítsd meg lécci, reflektálva az állításaidra:

'mennyire vagy tisztában az átlagbér növekedésének okaival, ezek 1. elvándorlás az országból, ennek következtében munkaerőhiány'

- az elvándorlás okozza a munkaerőhiányt? Hogyhogy, amikor nettó bevándorlás van? www.tradingeconomics.com/hungary/net-migration-wb-data.html

'2. állami szféra, ideértve a közmunkát, azaz közpénzkiáramlás'

- a közmunka növeli az átlagbért? Hogyan?

'3., bérekkel és bérszámítással kapcsolatos jogszabályváltozások'

- úgy mint?

'4. forint romlása 2010 óta'

- a forint inflációja számít a vásárlóerő szempontjából, nem az euró árfolyam

'5. ráadásul a bérnövekmény is egyenlőtlenül oszlik el a decilisek között'

Egyenlőbben mint a legtöbb Európai országban.

en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient

Hidvégi Mihály 2017.05.11. 10:57:54

@dunántúli gyerek: Hülye vagy fiam, ülj le!

Ne magyarázd már el, hogy milyen jó nálunk, nem lehetsz ennyire sötét. El vagyunk maradva a nyugati bérektől kurvára, s te meg azzal jössz, hogy nálunk jobban növekednek a bérek, mint ott. Nem lehetsz ilyen ostoba, nem is vagy, azt ne hidd sértegetni akarlak, de azt akarom, hogy tisztán láss, s ezzel a buta szöveggel ne gyertek, hogy mi gazdagabbak lennénk a nyugatiaknál.

dunántúli gyerek 2017.05.11. 11:05:31

@Hidvégi Mihály: Ki mondta hogy nem vagyunk elmaradva a nyugati bérektől?

Hogy fogsz te ezen változtatni?

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.05.11. 11:21:05

"Egy ilyen termék, ami -- tegyük fel, lenne ilyen -- egy jól működő párt, nagyon drága, ezért kevés van belőle, szűk a kínálati oldal egy anómikus piacon, ahova betörni irdatlan nehézségekkel jár."

Ebből nem az következik, hogy a pártpolitikai eszközök a társadalmi viszonyok megreformálására nem hatékonyak és nem pártpolitikai eszközök után kéne nézni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.11. 11:27:38

@stoic79: talán következni nem következik, de a pártokrácia biztos nem a helyes út

2017.05.11. 13:43:03

M.O.-n ott lett elszúrva a demokrácia, ahol a pártfinanszírozás(na jó nem csak ott).
de miért adjak én egy pártnak, amelyiknek az a fő stratégiai programpontja, hogy koalícióra lép azzal a párttal, amelyik a demokrácia lebontásában főbűnös, de majd jó útra téríti.

miért fizessek egy jobboldali pártnak, amikor már van 2. miért fizessek egy baloldali pártnak, amikor van 6-8-10, 'oszt mégis csúszik a demokrácia a pöcegödörbe.

a jó útra térítés mikéntje slágvortosan ugyan több helyen le van írva, de hát ezt szerintem a dolgok mai állása mellett már leginkább a BV.-re lehetne és kéne bízni.
mint tudjuk az roppant sikeres a jó útra térítésben.

inkább fizetek az átlátszó.hu-nak vagy a direkt36-nak, vagy ilyeneknek, ha ezzel ahhoz tudom őket segíteni, hogy ne kelljen Sorostól pénzt elfogadni és ezzel elhárítsanak egy rájuk nézve dehonesztáló fideszpárti vádat.
egyelőre.
vagy a megszólalásban, vagy a tagságban, a tömegbázisban kéne valami átütőt érzékelni, ahhoz, hogy a zsebembe ugorjak. de
és mindezt úgy, hogy azzal együtt, hogy itt mindenki egyre inkább az átütőben bízik, azaz a pártok is, a retorika is egyre jobban radikalizálódik, magán a párt kemény magján kívül senki nem tud átfogó üzeneteket megfogalmazni, vagy átütni a fidesz kommunikációs falát.
pont egy vele koalícióra készülő párt?
hát ez nekem Besenyő Pista bácsi

Hidvégi Mihály 2017.05.11. 20:30:38

@dunántúli gyerek: Nagyon könnyűt kérdeztél.

Mit lehet tenni, hogy a bérek a nyugatiakhoz közelítsenek? Ó, olyan egyszerű. Éppen az ellenkezőjét, mint amit Orbán tesz.

A szakszervezeteket fel kell szabadítani a mindenkori kormány alól. Orbán megvette Gaskóékat szarérhugyér', mindet elkövet, hogy a munkavállalóknak semmi joga ne legyen s a marha még ezt úgy is állítja be, hogy ez az ország stabilitását szolgálja. Hát nem. Azt szolgálja, hogy a munkavállalói réteg ki legyen semmizve. Vissza kell adni a piacgazdaságban szükséges sztrájkjogot, alulról szerveződő szakszervezetek szükségesek, minden kis munkahelyen a munkavállalóknak kell érdekképviseletnek lennie.

A munkáltatói oldalon legalább ekkora fordulatra van szükség. Ami itt történik, hogy lezsírozott szerződésekkel operálnak, hát ennek éppen az ellenkezője szükséges, versenynek kell lennie a gazdaságban. A korrupció nem azért káros, mert ez a marha Mészáros stb. meggazdagszik, lófaszt. Azért káros, mert a gazdaság vérszegény marad, nem a legjobb versenyző emelkedik ki, hanem a gazember, aki csak éppen nyerni akar, aki csak túlélni akar, aki nem hozzátesz a gazdasághoz, hanem elvesz belőle.

Tehát Orbánt lapátra kell tenni s 180 fokos fordulatot kell tenni, még ha sok marha ezt nem is tudja, csak tapsol neki, hogy milyen nemzeti. Nem kell 180 fokos fordulat a családok segítésében, sőt, sokkal erősebbé kell tenni azokat. Éppen az erős gazdaság által ez meg is valósítható.

naivugyfel 2017.05.12. 19:36:46

Kedves HaFr!
Mint írtad: "...örömmel vennénk, ha a fenti gondolatmenet szellemében, ezzel párhuzamosan, egyre többen döntenének amellett, hogy ... akár szakértelmükkel,... támogatják a pártot....".
Megtettem - most már az azóta történtek is egyértelműen igazolják, hogy nagyon jól jártatok volna a javaslattal - de jelentem alássan, nem volt rá szűkségetek, mert Ti jobban tudjátok. Hát akkor támogasson titeket a .... :-)
Pozitív, hogy Ti legalább visszaírtatok. Ennyivel különbek vagytok más pártoknál, de lehet, hogy csak ennyivel és Ti is el vagytok nagyon szállva magatoktól... Hát hajrá, mutassátok meg, hátradőltem :-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.12. 22:02:39

@naivugyfel: nem tudom a nick alapján, melyik javaslat volt ez -- és könnyen lehet, hogy nem tettük jól, hogy elutasítottuk

naivugyfel 2017.06.09. 15:13:29

@HaFr: Elnézést a késői válaszért. Az "Állítsuk meg Brüsszelt" plakátok ellen lehetett volna fellépni, ultimátumot adva a kormánynak, hogy X napon belül távolítsa el őket, hivatkozva az EU akkor kijött véleményére, hogy ez a kampány megtévesztő. Eléggé részletes és a témakört körbejárt javaslat volt, teljesen kompatibilis azzal, hogy mit várnának el a szavazók a pártoktól, ...
Ennél jobb lehetőséget párt (beleértve természetesen a PKP-t is) nem kívánhat magának... de az a hajó már közben elment...
süti beállítások módosítása