1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.05.01. 09:37 HaFr

Infantilizmus és cinizmus: a közéleti rombolás értelmiségi útja

"Igazatok van, sz...unk az ellenzéki együttműködésre! Mi napozunk." "Aki eddig nem jelentette be a miniszterelnök-jelöltségét, ne izguljon: van még idő!" "O.V. mindenhez ért és mindent tud. Pontosabban: mindent is."

Nagyjából az első három poszt, amint ma reggel kinyitom a Facebookot. Tombol az értelmiségi idiotizmus Magyarországon. Annyi a megmondó ember, mint égen a csillag, de mindenesetre jóval több a pártaktivistánál. Az értelmiségi idiotizmusra jellemző a jelenségek egyszerre felületes és radikális (emotív) megítélése, a Facebookra redukált folyamatos íráskényszer, amely szinte kizárólag kritikai vagy destruktív szemszögből nyilatkozik meg, de a legfontosabb tévhit mégis a még annyira lapos gondolatok és a céltudatos cselekvés teljes elválása. 

A közéleti értelmiség ellenzéki része egyszerűen képtelen felfogni, hogy "Orbán leváltásához" a pártokon keresztül vezet az út, és a pártmunka -- noha keserves, idő-, pénz- és egóemésztő munka -- nagyságrendekkel hasznosabb egy demokráciában (vagy az annak helyreállítására tett kísérletben), mint bármilyen "szellemi alkotás" a Facebookon és mint bármilyen tömegélmény az Andrássyn. Amikor Karácsony Gergelyt az 1% alá küzdött Párbeszéd kormányfő-jelöltté választja, ebben a gesztusban a felületes szemlélő ugyan azonnal észreveheti a komikumot, de aki egy centivel is tovább lát az orránál, az pontosan tudja, hogy a pártja döntése megfelel egy olyan intézményes rend logikájának, amelytől egyedül várhatjuk a közélet normalizálódását.

Karácsony lehet eredménytelen pártvezér (és itt az önkritikám is megszólal), de még így is nagyságrendekkel több haszna van a karakterének (zsánerének), mint egy egész napi Facebook termésnek a közéleti buborékokban. Ez utóbbiak, ahol nem az a fő kérdés, hogy melyik pártnak hogyan segítsünk, hanem hogy ki tudja a következő infantilis, cinikus, destruktív, vagy éppen a következő nem egészen két percre érvényes "lényeglátó" ütést bevinni, az aktuális sztármegnyilvánulásokért (legutóbb Kontler nem kellő önkritikával kiadott -- a.m. rossz -- leveléért) autoritással lelkesedni stb., tovább rombolja a magyar közélet minőségét azon túl is, ahova a pártok túl- vagy inkompetenciája el tudja juttatni azt. A magyar értelmiség beszédmódja az emotív erkölcsiségé (vö. A. McIntyre) és az állényeglátásé (pace Bibó). Bal-, de jobboldalon is a radikalizmus köpönyegéből bújt elő, a liberális intézménytisztelethez és gyakorlati etikához semmit nem konyít, a politikához (közéleti változás programmatikus generálásához) természetesen semmit nem ért, dolgozni ebben a bonyolult közegben nem tud, nem is akar.

A közéleti értelmiségnek valójában fogalma nincs a liberális demokrácia egyszeregyéről, hogy ti. annak fókuszában az intézményrendszer és kultúrája, nem a véleményvezérek önképének és ideologémáinak visszaigazolása áll. Fontoskodó, túldimenzionált identitásküzdelme, amelyet demokratikus relevanciával próbál felruházni, már azelőtt vezető ok volt a hazai politikai rendszer elsilányulásában, hogy Orbán először kimondta, hogy "Gyurcsány". A magyar közéleti értelmiség képtelen -- sose tudott -- konstruktív munkát végezni a liberális demokrácia érdekében, amely az egyik oldalon annak teoretikus feldolgozása, majd ennek nyomán a normáinak megalkuvásmentes és fókuszált hirdetése, a másik oldalon a pártmunka volna. A közéleti értelmiség ebből semmit sem csinál: teoretikusan nívótlan, pártmunkához lusta és gőgös. A populizmus nélkülük sehol sem tartana. Nem tudják megemészteni, hogy a közegünk egyetlen politikust termelt ki, Orbánt, aki mindig utcahosszal előttük halad -- de legalább most el lehet mondani róla önelégültséggel, hogy a semmibe. Ez utóbbi ugyan igaz lehet, de mai baloldali értelmiségtől ne várjuk azt, hogy valaha is képes lesz a "valamihez" nemhogy elvezetni, de akárcsak rámutatni is.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8312470513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2017.05.01. 11:58:19

Ami a pártpolitizálás jelenlegi-közeljövőbeni magyarországi lehetőségeit illeti, erről írtam ezt (ismered jól): progressziv.blog.hu/2014/09/20/az_allamparti_viszonyok_es_az_ellenzeki_partpolitizalas_remenytelensege

Amíg az ott leírtak nem adottak egyetlen párton belül, addig párt le nem győzheti a Fidesz-rezsimet - ezért nem adekvát jelenleg pártpolitizálni, pártpolitikai logikával közeledni a rendszer leváltásához. Ahhoz, hogy akár közepes tehetségű pártok és politikusok is játszhassanak pluralizmuskát, tisztára kell söpörni/dózerolni előttük a terepet - amihez viszont nem pártos módszerek kellenek!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.01. 12:14:36

@Moin Moin: a dózerolás esélyeit illetően -- akkor már dózeroljuk a népet is, biztos, ami biztos, imádom a progressivistákat, amikor már olyan radikálisok, hogy csak a végcélból kiindulva tudnak csak gondolkodni, amiből evidensen következik a terror

Moin Moin 2017.05.01. 12:37:59

@HaFr: Te magad írtad le az utóbbi időben számos alkalommal, hogy a magyar népnek csak igen kis hányada kész azonosulni azokkal az elvekkel és politikai-pártpolitizálási módszerekkel, amelyek a tiéid és pártodéi - és hogy hiába lennének milliárdjaitok, valószínűleg akkor sem lehetne a kormányváltáshoz elegendő számú szavazót magatok mellé állítani belátható időn belül.

Ez pedig azt jelenti, hogy a "pártépítkezés" csak igen hosszú távon lehet (ha egyáltalán...) annyira sikeres, hogy eljuttassa az országot egy polgári konzervatív kormányzáshoz. Ez pedig nem mást jelentene, mint hogy:
- vagy magától bukik meg (valahogy, valamikor) a Fidesz-rezsim és utána egyáltalán nem polgári és konzervatív kormányzás jön el (hanem talán valamiféle etnicista-eu-ellenes és oroszbarát?),
- vagy ha nem bukik meg magától, akkor tovább rombol és tovább távolítja a közgondolkodást a remélt és kívánatos polgári és konzervatív attitűdtől. (Mert hát lássuk be: a Fidesz-rombolás és -lélekmérgezés sokkal rohamosabban képes előrehaladni, mint ahogy ti pártot és szavazói szimpátiát lehettek képesek erősíteni.)

A Fidesz-rezsim alkotmányos és intézményes viszonyainak felszámolása (ezt jelenti a dózerolás) pedig egyáltalán nem hoz magával semmiféle (forradalmi) "terrort": nem lesz guillotine, meg hasonló valóságshow-elemek - hiszen a Fidesz-lebontás nem csak "véres tömegforradalmat" jelenthet, hanem egy egyszerű, uncsi, a demokráciában érdekeltek összefogásával megvalósított választási győzelmen alapuló kormányváltást is. Ehhez persze ön- és munkafegyelem kell, meg a saját és közös érdekek belátása - valamint az, hogy egy évre engedje el minden érdekelt a maga is ideológiai nyünyükéjét!:-) ...Mert ha erre nem lesztek képesek, akkor azért előbb-utóbb úgyis összeroskad a rezsim és abból nagy valószínűséggel valami '56-revival sans culotte-oskodás származik majd - tudod, Corvin-köz, Potykabácsik, Wittnermariskák, meg ilyenek.:-)

Geo_ 2017.05.01. 18:46:28

A közéleti értelmiség ellenzéki része egyszerűen képtelen felfogni, hogy "Orbán leváltásához" a pártokon keresztül vezet az út, és a pártmunka -- noha keserves, idő-, pénz- és egóemésztő munka -- nagyságrendekkel hasznosabb egy demokráciában (vagy az annak helyreállítására tett kísérletben), mint bármilyen "szellemi alkotás" a Facebookon és mint bármilyen tömegélmény az Andrássyn.

Elég egy választási párt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.01. 21:52:38

@Geo_: amihez a pártokon keresztól vezet az út

Geo_ 2017.05.01. 22:44:17

@HaFr: Azután lehet ebből egy új párt is. Van egy új párt az maga egy új mozgalom.

Watchdog 2017.05.03. 07:14:57

Közélet a VIII. kerületben:

444.hu/2017/05/03/soros-emberei-a-postara-is-beszivarogtak-es-szabotaljak-a-nemzeti-konzultacio-kerdoiveinek-kezbesiteset

... ők nem a közéleti értelmiséget akarják megnyerni, hanem a nyugdíjasokat és a vidéki kis településen élőket. Ugyanannyit ér a szavazatuk, jelentős a számuk, és zömükben nem használnak internetet, csak közmédiával, személyesen, vagy postai úton érhetők el.
süti beállítások módosítása