1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.04.26. 07:47 HaFr

A PKP választási stratégiája

A Polgári Konzervatív Párt jobboldali, a nemzeti modernizáció alapján álló, konzervatív polgári párt. Célja az ország versenyképességének javítása, felzárkózásunk a nyugati magországok társadalmi szerkezetéhez a középosztály jelentős szélesítése, a politikai kultúra modernizálása és a nemzetek Európájának hatékonyabb működtetése révén, megőrizve az identitásunk és a hagyományaink javát. A PKP a szabadság, a társadalmi méretű kapitalizáció, az erős közösségek és a gazdag Magyarország pártja. Ide eljutni azonban nem fogunk holnapra.

A PKP hiába tekinti a felsorolt és fel nem sorolt értékeket és célokat a magáénak, ha a magyar társadalom politikai súlypontja jelenleg az etnikai nacionalizmusban és az államelvűségben van. Ezt nem lehet megerőszakolni (szemben azzal, ahogy a progresszivista, baloldali pártok gondolják). A PKP-nak a magyarság mai kulcskompetenciáival kell számolnia, amikor meghirdeti a politikai programját (mint itt feljebb), tehát a választási programjában kénytelen egyelőre csak egy szűkebb rétegre gondolni: azokra a polgári vagy polgárosulni vágyó, Orbán kormányzásában csalódott nyugatos jobboldali rétegekre, amelyek a PKP híján továbbra is a FIdeszre szavaznának, mert attól tartanak, hogy Orbán és köre leváltása és elszámoltatása érdekében az olyan pártok, mint a MoMa és a Gémesi-féle Új Kezdet összefognának akár a baloldali pártokkal is. 

A PKP több okból nem tenne ilyet. Legfőképp, mert nem baloldali párt, és az értékmeghatározottságunkat mindennél komolyabban vesszük. Vajon mi értelme lenne a PKP-nak összefognia ilyen pártokkal, miféle kormányzás kerülne ki abból? Ki is zárjuk az ilyet.

Kettő, a ma baloldal többszörösen lejáratódott, meghasonlott, kaotikus miliő, ezzel társbérletbe kerülni bármilyen praktikus cél érdekében csak kompromittálna minket. Ezért se tennénk sose ilyet.

Ezért jeleztük -- ami sok félreértésre adott okot az elmúlt hetekben --, hogy csak a Fidesszel fognák össze, ha az mandátumarányos (tehát a választások nyomán megszerzett parlamenti képviselők számának arányában, azaz a parlamentben) kisebbségbe kerülne. Ez esetben -- ha a PKP is bejut -- megfontolnánk, hogy a saját modernizációs nemzeti értékeink és programunk alapján együttműködésre lépjünk a Fidesszel, amelyet egy ilyen vereség és kisebbségbe kerülése esetén valószínűleg már nem is Orbán fog vezetni. Ha Fidesz nem hajlandó a programunk nagy részét a közös kormányzás alapjává tenni, akkor nem fogunk koalícióra lépni. Bármilyen Fidesszel nem vagyunk hajlandók együttműködni, és ösztönözni fogjuk a Fideszt legalább az 1999-2000-es, az első Orbán-kormányzás csúcspontja körüli önmagának megtalálására - erkölcsi és kormányzati téren is.

Az a Fidesz sok szempontból nem ez a Fidesz lesz. Persze sok szempontból ugyanez. Ezért lenne ez a koalíció kényszerű, mégis szükséges az ország szempontjából. Inkább ez, mint a Fidesz-Jobbik, az MSZP-Jobbik, vagy a szétaprózódott baloldali pártok koalíciója, amely körülbelül egy hónapon belül megbukna a saját belső harcai miatt. Hogy lennének képesek együtt kormányozni azok, akik 7 éve nem voltak képesek országos szinten semmilyen kérdésben hatékonyan összefogni - leszámítva talán Majtényi László köztársasági elnöki jelölését, ami azonban semmiféle stratégiai gondolkodást és politikai érettséget nem követelt?

A PKP nem a Fidesz ellen van, hanem a Fidesz múltbeli vagy jelenlegi szavazóiért. (Hagyományos magyar betegség a szavazók ignorálása a pártelitek verekedése közepette.) Ha meg tudjuk győzni a Fidesz eddigi szavazóinak egy részét, hogy nem kockáztatják velünk a baloldali stb. kormányzást, viszont készek vagyunk a (sokkal termékenyebb) jobboldali kormányzásban való részvételre, akkor azzal -- úgy véljük -- versenyképes ajánlatot tettünk nekik. Ezen fogunk dolgozni az elkövetkező évben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2812455031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bádogos 2017.04.26. 09:08:31

"Megfontolnánk, hogy a saját modernizációs nemzeti értékeink és programunk alapján együttműködésre lépjünk a Fidesszel, amelyet egy ilyen vereség és kisebbségbe kerülése esetén valószínűleg már nem is Orbán fog vezetni."

Látom, nem tudod elengedni ezt a "szövetség az orbántalanított Fidesszel" vonalat. Nem lesz ilyen, Péter. Az Orbán nélküli Fidesz maga az összeomlás. Nem csak azért, mert ezt a tömeget egyedül Orbán látja át, és képes kézben tartani, hanem azért mert őhozzá lojális az a széles holdudvar, amely a párt cikis ügyeihez az infrastruktúrát és a védőpajzsot szolgáltatja.

Ha Orbán kiesik ebből a képletből, akkor egy nagyon sokismeretlenes játékelméleti felállás aktiválódik, ahol az egyik opció, hogy mindenki a helyén marad, és a párt együtt süllyed el, mert már semmilyen trükkel nem lehet leplezni a hatékonyság hiányát, a másik pedig - de ez csak gyors lábú egyéneknek jelent valamiféle egzisztenciális túlélést - hogy az időben ébredők látványosan kiugranak és megpróbálnak maguknak valamilyen új védőernyőről gondoskodni (vagy más pártoknál fognak próbálkozni, vagy megpróbálnak visszavonulni a politikától, és láthatatlanná válni, de a maradék Fidesz mellett semmiképpen nem exponálják magukat). Röviden: Az Orbán nélküli Fidesz felbomlása egy öngyorsító folyamat lesz, ami pedig marad belőle, az semmilyen komolyan vehető erőt nem fog képviselni. (Ezernyi kis csoportra fog szétrobbanni, amelyek azon fognak hajba kapni, hogy melyik a Fidesz-szellem igazi örököse - akár egykor a kisgazdák).

Ennél még Bokrosék 500 napos programja is szerencsésebb megoldásnak tűnik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.04.26. 09:12:00

@bádogos: ha összeomlás, akkor jöjjön az összeomlás -- ha Bokros, akkor jöjjön a Bokros. Ez a PKP.

bádogos 2017.04.26. 09:13:33

Még valami: Mire a Fidesz eljut idáig, már az utolsó polgár is régen elpárolgott a környezetéből. A párt mai lehülyített kommunikációja is egyértelműen a legegyszerűbb szavazókat célozza - egy bizonyos IQ-n felül még hallgatni is kínos és megalázó.

Carmichael 2017.04.26. 10:52:53

Értem én, amit írsz, és politikailag józan az álláspont, hogy miért és milyen feltételek teljesülése esetén fogna össze a PKP a Fidesszel, ugyanakkor nem tudom elképzelni egyelőre, hogy miként lehetne elkezdeni lebontani a korrupciót, beindítani a modernizációt, rendezni a nemzetközi megítélésünket egy olyan párttal szövetségben, amely eddig programszinten ezek ellenkezőjét csinálta. Azt írod - helyesen - , hogy nem lehet megerőszakolni a jelen magyar társadalmi reflexeket, tartok tőle, hogy ez a Fideszre éppen úgy igaz. A változáshoz szükséges idő ma 10 években mérhető, és nem lesz fáklyásmenet.
A PKP-t inkább tudom Fidesz-alternatívaként elképzelni, mint szövetségesként, a jobboldaliság szerintem a jelen helyzetben nem elégséges közös pont. A jelen kormányzásból ma már nyíltan kiábrándult jobboldali értelmiség megszerzése fontos, a hasonlóan kiábrándult Fidesz szavazók megszólítása nyilván kulcskérdés, de a Fidesz problémája mélyebb, mint OV és szűk körének személye. Velük nem lehet koalíció, nélkülük pedig tényleg egy leromlott relflexekkel bíró káoszt kellene irányba állítani. Lehet a baloldali kormányzás veszélye nagyobb (bár valószínűsége kicsi), de szerintem ez a lehetőség ugyanúgy lehetetlen küldetés.
Egyszóval hiába józan az érvelés, nem érzem kivitelezhetőnek ezt a forgatókönyvet, illetve de, de abba a PKP majdnem biztos, hogy ledarálódik. Ez az egész persze még a holdban van, a PKP-nak egyelőre egy stabil jobb-közép bázis kellene, amire van is esély a következő egy évben, ha így nő a kiábrándultak és bizonytalanok száma.

DrGehaeuse 2017.04.26. 11:03:27

@bádogos: Kérdés az, hogy a NER-ben részes pofátlan újgazdag réteg és a különféle társutas maffiahálózatok (jogász-, ingatlan-, behajtó-, felszámoló- és volt olajozó-maffia, áfacsaló és fémhulladékos maffiák) között van-e olyan informális együttműködés amely képes egy B-tervet kialakítani. Mert a fityisz és benne orv-bán bukhat, de ők csak olyan rendszert tudnak elképzelni amely biztosítja a fennmaradásukat. A NER nem orv-bán műve, a megyó-fletó-bajnai kormányok is a NER kormányai voltak. Szerintem a NER (mint Nemzeti Együttmutyizási Rendszer) azóta létezik mióta kádárapánk konszolidálta ocsmány vérgőzös ellenforradalmi rendszerét. A jelenlegi orv-bán-fityisz féle illiberális oligarchia úgy lett a NER (jelenlegi) rezsimje, hogy kibékült és egyesűlt a kádáristák maradékainak és ivadékainak korrupt hálózata a horthysta és szájkeresztény álkonzervatívok hálózatával.
Tehát ha orv-bán túl veszélyessé válik (instabilitással fenyeget) akkor meg fognak tőle (és akár a fityisztől is) szabadulni és csinálnak egy másik pártot és egy új vezért aki majd az új idők új módszereivel biztosítja majd a NER-ben részes és haszonélvező ál-elit számára a most is élvezett előjogokat és valós teljesítmény nélküli gazdagságot és fényűzést is.

Erre a szerepre több jelentkező is van:

1. A baloldali összefosásban részvevők azzal kecsegtetik (egyre kevésbé meggyőzően) a NER-ben részes és haszonélvező ál-elitet (továbbiakban NERIT), hogy visszahozzák a gyurcsány-kóka-bajnai korszakot csak egy kicsit ügyesebb, hatékonyabb és a nyugat felé szalonképesebbnek tetszelgő formában.

2. A momentumos ifjútörökök egy szdsz 2.0 szerű teljesen új kísérleti liberáciát (liberális anarchia?) próbálnak sebtiben konstruálni mint ajánjalot a NERIT számára. Ez még nagyon képlékeny és egyelőre politikai sart-up.

3. A jobbik (vonábbik) egy-az-egyben a fityisz és orv-bán helyére pályazik csaknem teljesen azonos kondíciókkal (kicsit visszafogottabb stadionépítés, kicsit több néjóléti intézkedés, esetleg kicsit tőbb és látványosabban prezentált átnevelő közmunka).

Tehát a fityisz-orv-bán megbuktatása nem elég, ezét önmagában nem is lehet cél. A cél a NER felszámolása lehetne, de ezt még nagyon kevesen ismerik fel.

Ahogy én látom a PKP a fityiszben még nyomokban (alámerült, belső száműzetésbe vonult) fellelhető FIDESZ tagokra és lelkiismeretükre apellál és főleg a 99-2000-es feelinget sulykolva a réági FIDESZ szavazókat szeretné megnyerni.
A PKP ajánlata a NERIT részére nagyjából a következő:

- megtartjuk a jobboldalon a kormányzást (ez a legkevésbé érdekes a NERIT számára)
- megtarthatjátok a vagyonotokat és a pozícióitok döntő részét
- nem hozzuk vissza fletó-kóka-bajnait és a balfékséget
- nem csinálunk felfordulást és rebelliót
- nem kísérletezgetünk, csak jól bevált konzervatív és jobbliberális módszereket használunk (kapitalizmus újratöltve)
- nem lessz leszámolás és elszámoltatás is csak módjával

de:
- tanulnotok kell (legalább a fiatalabbaknak - és ez fájni fog), hogy hatékonyan (idővel az államon keresztül lehúzott közpénz nélkül is) tudjátok működtetni a vagyont amit lenyúltatok és összeharácsoltatok.
- nem lesz annyi habzsi-dőzsi vadászat-orgia mint eddig
- valamennyit vissza kel szivárogtatnotok a kilopott pénzből az off-shore számláitokról (alku lesz)
- nem lesz kisvasút meg stadion-sportcsarnok nyakra-főre (talán tornateremfelújítás az iskolákban)

Ezen kívül még némi polgárosítási program amihez nem biztos hogy lesz pénz. Kb. ennyi. Ez egy újabb és talán valami jólét felé törekvő kiegyezés-szerüség a NERIT és a maradék polgárság között.

abdul hackeem 2017.04.26. 11:16:56

@bádogos: @DrGehaeuse: Gratula! Ez halalpontos.
A fityisz nem egyeb, mint populista gazdasagi tarsulas.

DrGehaeuse 2017.04.26. 11:44:56

@abdul hackeem: Én inkább úgy mondanám: A NER nem egyéb mint gazdasági érdekközösség amely csak a valódi Néphatalom (demokrácia) érvényesülésének megakadályozásával tud érvényesülni.
A fityisz a NER kicsiny részhalmaza, illetve olyasmi élcsapat mint a kádárrendzserben volt az MSZMP-KB, orv-bán pedig olyan mint egy öszvér: horthykádármiklósjános (de valójában ferencjóska lenne legszívesebben).

Carmichael 2017.04.26. 12:22:31

@DrGehaeuse:
Mondasz valamit. A NER-t már nem a pártszimpátia köti össze, hanem inkább a(z) (a)morális plattform, amelyben osztoznak, a társadalom különböző szintjein megvalósítva ugyanazt a gátlásoktól mentes, öntörvényű és ugyanakkor folyamatos önfelmentés adó érdekrendszert.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.04.26. 14:32:45

Amit nem értek, az a fidesszel való koala. Véleményem szerint untig elég lenne kijelenteni, hogy csak kizárólag jobboldali párttal hajlandó a PKP szövetkezni. A baloldallal soha és semmi körülmény között.
Pestiesen szólva (pedig nem vagyok az), annyi az esélye a Fidesz változásának, mint amennyi sansza Szálasinak volt a népbírósági tárgyaláson. A Fidesz egy velejéig rohadt képződmény.

profiügyfélszolgálat 2017.04.26. 15:03:43

Ez a Fidesszel való koalíció szellemes. Akár lehetett volna a Kutyapárt felvonulásán is az egyik plakáton.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2017.04.26. 15:12:10

Nem rossz, most vasárnapra már elég lenne.

2017.04.26. 18:22:10

@DrGehaeuse: @Holger Hartland: @profiügyfélszolgálat: @abdul hackeem: Gyertek el bátran a belvárosi rendezvényünkre május 13.-án, és megbeszéljük, mit is jelent, hogy csak a Fidesszel lehetséges koalíció, és miért.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.04.26. 20:35:36

Az utóbbi posztok újszerű megközelítésből nézik a jövő évi választást. A látásmód, és az abból következő megoldás annyira meglepő, hogy úgy tűnik, alig mer rágondolni valaki. Pedig világos. A baloldal nem képes önerőből semmire. A Fidesz mai állapotában képtelen (bennünk, szavazókba) új hitet önteni. Ha nem vagyunk/leszünk elég okosak, ezt a helyzetet csak külső hatások billenthetik ki. Brüsszel legendás „magyar-érzékenysége” és a Fidesz régi-új szövetsége igencsak keresgéli azt a bizonyos helyzetet, amivel végérvényesen eldönti, hogy mi lesz velünk.

Megint ott vagyunk, ahol a part szakad, hogy rólunk döntenek majd nélkülünk, mint annyiszor, mert a megfelelő időben és a megfelelő helyen nem lesz ott közülünk senki. A posztok ezt a bekövetkező helyzethelyet próbálják megértetni, elkerülni.

Igen, a Fidesz meg fog gyöngülni. Ez nem kérdés. A kérdés az, hová mennek majd a szavazatok és mit várhatunk az előállt helyzettől. Erre kínál megoldást a PKP. Meg kell hagyni, szokatlan. De megoldás.

Inkább ez, mint amivel tele vannak a nyugati lapok. www.sueddeutsche.de/politik/eu-bruesselleitet-verfahren-gegen-ungarn-ein-1.3479495 Jön majd a többi is egyre sűrűbben.

abdul hackeem 2017.04.26. 20:40:43

@feher.b: Koszonom, most eppen Mr. Modi vendegszeretetet elvezem, de igyekszem a kovetkezon ott lenni. Addig is olvasnivalo: thewire.in/128896/modi-delhi-opposition-personality/

Hidvégi Mihály 2017.04.26. 21:45:59

@digipenna: Mit jelent az, hogy "Brüsszel legendás „magyar-érzékenysége” ???

Ha már Fidesz koalíció, akkor lehet paranoiásnak lenni?

Kérdem.

L.faszt érzékeny Brüsszel Magyarországra. A hazugságra, az inkompetenciára, a hülyeségre érzékeny. Ahogy én is.

Hidvégi Mihály 2017.04.26. 21:47:39

Lám, ha letérünk egy útról, micsoda veszélyek leselkednek.

2017.04.26. 22:44:00

@HaFr:
pedig az nem olyan egyszerű, hogy ha összeomlás, akkor jöjjön az összeomlás, mert ilyenkor léphet be egy a fidesz szavazói mellett (is) elkötelezett azzal koalícióképes párt: mi meg tudunk menteni titeket az elszámoltatástól, ha koalícióra lépÜnk.
ki más?
" a magyar társadalom politikai súlypontja jelenleg az etnikai nacionalizmusban és az államelvűségben van. Ezt nem lehet megerőszakolni (szemben azzal, ahogy a progresszivista, baloldali pártok gondolják). A PKP-nak a magyarság mai kulcskompetenciáival kell számolnia, amikor meghirdeti a politikai programját (mint itt feljebb), tehát a választási programjában kénytelen egyelőre csak egy szűkebb rétegre gondolni"
ez nekem van olyan kaotikus, így magában, mint az úgynevezett baloldal, teljes spektrális eloszlásában, csak azok kiszabadultak az opniból, itt meg egy alakulat össze akar bútorozni Osztap Benderékkel odabenn a hatalom sáncain belül(különben ezt mintha már említette volna valaki rajtam kívül itt) egy biztos belőle, ha ez összejön (nem), akkor nagyjából minden marad a régiben csak a fidesz kap (bevesz a buliba) egy albérlőt.
végül is a nemzeti modernizáció így is alakulgat :D

2017.04.26. 23:32:41

@Bánegressy: furán hangozhat, de mi a Fidesz utáni Fidesszel szeretnénk összeállni.

NagyonPC 2017.04.27. 00:14:37

@feher.b: Mintegy poszt humusz?

Az egész olyan Joszip Tot-osan hangzik: Ti lesztek azok a hajléktalanok, akik a nevükre veszik a százmilliós adóssággal csődbevitt vállalkozást.

Az eredeti tulaj meg majd küld nektek a dutyiba képeslapot a Bahamákról.

2017.04.27. 07:58:46

@feher.b:
a fidesz utáni fidesz csak úgy értelmezhető, mint ahogy most vannak fideszt bíráló, a fidesz mellől kihátrált konzervatív, jobboldali elkötelezettségű értelmiségiek.
de ők nem egy párt.
a fidesz után lesznek egykori fideszesek méretes, vagy éppen mértéktelen vagyonai ingatlanokban és offshore számlákon a különböző családtagok nevén, de az nem lesz egy párt.
persze akinek van-, lesz bejárása a köreikbe attól még lehet értelme csatlakozni.
anyagi értelemben biztos.
ahogy elnézem a politika alakulását - legalábbis ezen a blogon - attól nem kell tartaniuk, hogy rájuk nézve valamit is változna az őket érint/het/ő büntetőjog, mert mitől is?
a baloldaltól úgy általában biztos nem a pkp-tól meg mitől is?
de hát ez van.
tegnap kiderült, h ami kommunistáéknál úgy hangzott, h mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek, annak a keresztény filozófia szerint úgy kell lennie, hogy mindenki gyarló, de nálunk, a fideszenél (és keresztény-konzevatívoknál?) mindenki biztosan gyarlóbb.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2017.04.27. 09:21:52

@feher.b: Köszönöm, de nekem nem kell elmagyarázni. A jelenleg a parlamentben lévő pártok közül a Fideszre szavaznék. Nincs nagy bajom a Fidesz nacionalista populizmusával és "plebejus konzervativizmusával" (tudom, nektek van), csak sok már a lopás, az arrogancia és a színvonalesés. A baloldalra nem szavaznék (annál a mostani Fidesz is jobb), az ideális párt számomra egy "korrigált Fidesz" lenne. A PKP sem nekem való párt, egy Fidesz-PKP "koktélt" viszont már fogyasztanék. :)

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.04.27. 09:36:49

@Bánegressy: nem a PKP-tól, hanem a magyar (főleg a mostani saját) választóktól kell tartaniuk. Mi csak felfognánk a megmaradt részeket a végleges zuhanás előtt. Ezek a részek hangsúlyosan nem a mostani elit fejeit jelentik. Ugyanakkor mindenki, aki ezt a stratégiát kritizálja, legalább magában köteles lenne egy jobbat kitalálni: a baloldallal ugyanis egy fokkal szörnyűbb lenne az összefogás, de a Fidesz sem fog teljesen elpusztulni, ahhoz túl nagy a bázisa. Következésképp marad a kényszerkoala. Ha a PKP egyedül kapna egy napon többséget, akkor az sem, nyilván.

2017.04.27. 10:20:36

@feher.b:
szerintem olyan nemzeti modernizáció talaján álló, konzervatív stratégia, ami a fidesz mai gyakorlatát, ami majdnem totális hadviselés a tisztességesnek nevezhető politika ellen; lopás, csalás, és olykor teljesen értelmetlen, a párt- és kormányzati megnyilvánulók egymásnak is ellentmondó hazudozásai, valamint a közvélemény hazugságevő, tht nemzeti elkötelezett és azt elutasító, tht. magyarellenes megosztása szervezetten, tudatosan és tartósan, zavarkeltés - hosszútávon kizárt.
a fidesz után a teljes nemzeti konzervatív politikának meg kell újulni.
ez csak úgy lehetséges, hogy ennek az oldalnak az elitje 180°-os fordulatot hajt végre a fidesz politikai gyakorlatával szemben és újra leszögezi a plebsz számára, hogy ezek az elvek, amik a bejegyzésben szerepelnek, milyen az egész társadalom számára "fogyasztható" gyakorlat révén megvalósíthatók - általa(pkp?), vagyis a segítségével az egész magyar nemzet számára.
nem lehet megúszni egy új alkotmányt sem.
egy valamikori fidesz nevű párttal ezt nehezen tartom elképzelhetőnek.
ők gyarlók, de mindenki más gyarlóbb
de nagyon.
addigra meg már annyira gyarlók lesznek, hogy még egy ma még náluk sokkal gyarlóbb pártnak sem lesz érdemes/értelme velük koalázni.
hagyománytiszteletből meg isten őrizz.

Carmichael 2017.04.27. 11:47:00

@feher.b:
Na pont ez a kényszerkoala aggasztó. Érthető ugyan, hogy a reálpolitizálás mindig kompromisszumokat kíván meg, de az eddigi kényszerkoalák kompromisszumaiból semmi jó nem sült ki egyik oldalon sem. Senki nem volt képes megvalósítani a saját céljait, gyakorlatilag belharcokat kellett vívni állandóan.
A Fidesz kényszerítő koalái (pl. a KDNP, kisgazdák) pedig tudjuk mit eredeményeztek. Nekik volt egyedül lehetőségük 8 évig önmegvalósítani,, ennyi telt.
Ezek után arról azért szívesen tudnék meg többet, mit jelent pontosan a "koalícióképes, másik" Fidesz a számotokra. Én már nem találok értékteremtő szándékokat ott, lassan egyetlen hiteles embert sem...

tibor84 2017.04.27. 11:52:31

Egy 0%-os párttól még nem koraik a koalíciós latolgatások?

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.04.27. 13:16:12

@Carmichael: jó ideig nem fog változni a kétpólusú, politika. Nem csak itthon, a világban sem. Ezek után az a kérdés marad, hogy a PKP egyszer eljut-e önállóan a jobboldal képviseletéhez, vagy társutasa lesz-e valakinek (netán valaki lesz az ő társutasa). Innen kell kisakkozni, hogy a PKP egyedül a Fidesszel tud összeállni, mert komolyan gondolja a jobboldaliságot és a polgári utat. Ha a Fidesz ebben nem partner, akkor meg nem lesz együttműködés. Első lépés számukra a saját soraik rendezése, a politikusbűnöző & oligarcha co. kiadása.

Carmichael 2017.04.27. 17:10:54

@feher.b: Az utolsó mondatod azért - lássuk be - sokat javít a képen. Tehát nem legyengült, hanem valójában egy jelentősen megtisztult pártról beszélsz koalíciós partnerként. Egyelőre ezt a forgatókönyvet nehezen tudom elképzelni, én is inkább őskáoszra tippelek, ha egy ilyen párt összeomlik, ettől azonban szerintem még messze van, legalábbis messzebb, mint 2018.
Gondolom az első lépcső ehhez az úthoz is a parlamentbe kerülés lenne a PKPnak, tehát a mérsékelt jobboldali értelmiség és Fideszt elhagyó részének megszerzése, ismertségnövelés pl. sürgősebb feladat.
Taktikailag nem lenne célszerűbb alternatívát kínálni most a választóknak, mint a koalícióról gondolkodni? Különösen a feltételek fényében? Van bőven kiábrándult és döntésképtelen polgár, akik keresik a politikai helíüket, de ettől a koalíciós gondolatkísérlettől esetleg pont nem lesznek elragadtatva...

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.04.27. 18:01:10

@Carmichael: most az alternatíva kínálás időszakában vagyunk, ez kezdődött meg ezekkel a koalás posztokkal. Azért tűnhet sokatoknak furcsának ez a kommunikáció, mert alapvetően a fideszes szavazókhoz beszél. Persze szívesen látunk másokat is, ha nem várják, hogy a balos pártjaik világképét képviseljük.

Carmichael 2017.04.27. 20:27:43

@feher.b:
Érdekes taktikai nyitás, én talán mást választanék, de ti tudjátok. Az igaz, hogy ma még bőven kevesebb támogatót veszíthettek akár egy ilyen lépéssel, mint amennyit nyerhettek. Valahol el kell kezdeni, szóval hajrá!

Moin Moin 2017.04.28. 21:57:53

Csak néhány megjegyzés:

1. „A választási programjában kénytelen egyelőre csak egy szűkebb rétegre gondolni: azokra a polgári vagy polgárosulni vágyó, Orbán kormányzásában csalódott nyugatos jobboldali rétegekre, amelyek a PKP híján továbbra is a Fideszre szavaznának, mert attól tartanak, hogy Orbán és köre leváltása és elszámoltatása érdekében az olyan pártok, mint a MoMa és a Gémesi-féle Új Kezdet összefognának akár a baloldali pártokkal is.” – A nyugatos és a jobboldali értékpreferenciák gyakorlatilag kizárják egymást a magyar politikailag aktív népesség fejében-lelkében. Az a kevés ember, aki egyszerre nyugatos és jobboldali, alkotja a PKP-t, a MoMa-t és az Új Kezdetet – Péterkém, kb. szumma ennyien vagytok!:-)

2. „Az értékmeghatározottságunkat mindennél komolyabban vesszük” – Nem kéne inkább az előttünk álló feladatot venni a legkomolyabban? [Ha nem tudnád magadtól: a meló a Fidesz-féle egypárt-rezsim eltakarítása - mert csak aztán lesz lehetséges pluralizmust játszani!]

3. „Vajon mi értelme lenne a PKP-nak összefognia ilyen pártokkal, miféle kormányzás kerülne ki abból?” – Ideiglenes, alkotmányozó, és persze a Fideszt egy az egyben felszámoló (majdnem a „betiltó” szót írtam le, de azt inkább fenntartom a Jobbikra – részeltek a párizsi békeszerződésben...)

4. „Bármilyen Fidesszel nem vagyunk hajlandók együttműködni, és ösztönözni fogjuk a Fideszt legalább az 1999-2000-es, az első Orbán-kormányzás csúcspontja körüli önmagának megtalálására - erkölcsi és kormányzati téren is.” – Te igazán tudhatnád, hogy az 1999-2000-es Fidesz csak két dologban tért el a maitól:
a. Kisebb volt a hatalma és emiatt nem volt képes egy, az országot teljesen ledomináló rezsimet kiépíteni.
b. Orbán személyiségzavara még nem volt ennyire előrehaladott.
Egyebekben nincs semmi különbség. Ne feledd: akkor Simicskát járatta csúcsra „korrupcióilag” a Fidesz, tehát erkölcsi értelemben sem volt semmi eltérés a mostanihoz képest.

bádogos 2017.04.30. 09:48:00

@Moin Moin: Maximálisan egyetértek.

fejetlen bárd 2017.05.04. 00:12:49

Passzívan olvasom egy ideje a blogot, de még mindig az a véleményem, hogy a PKP addig egy hiteltelen, opportunista, nosztalgiapárt, amíg a Fidesz-koalíciót erőlteti. Nem lehet az orosz befolyás és a korrupció ellen úgy küzdeni, hogy az orosz befolyás és a korrupció okozójával összeborulunk. Nekem így a PKP hiteltelenebb bármi másnál, mert mindaz az értékrend amit követendőként előad csak üres lózunggá silányul. Naív gondolat, hogy a Fidesz visszatérhet korábbi önmagához és ami igazán probléma, hogy ezt a naivitást nem nézem ki a szerzőből.

Ezek mellett a PKP tökéletesen érzéketlen arra, hogy az ország jelentős része számára a polgári konzervativizmus egyszerűen értelmezhetetlen. A létminimum alatt semmilyen magasztos ideológia nem értelmezhető, ezeknek az embereknek az létfenntartáshoz van szükségük megoldásra, ami nem megy némi balos szociális érzék nélkül. Éppen ezért drukkolok, hogy a Momentum megtalálja önmagát és valami hasznos nőjön ki belőle, mert ők pont ezt a bal-jobb ellentétet és önmeghatározást vetik el, ami lehetőséget ad a legjobb elemek felhasználására.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.04. 08:14:21

@fejetlen bárd: mi is drukkolunk nekik, és kétségtelenül nem mi vagyunk a Momentum -- a Fidesszel való összeborulás nélkül pedig nen lehet redukálni a Fidesz hatalmát, bármilyen kiábrándító ezt hallani; a Fidesz akkor kezdheti el elveszíteni a 2018-as választásokat, ha még egymillió szavazója pártol át a Jobbikhoz (ezt akarod? vagy az MSZP-hez (ami kizárt). Inkább próbálj megérteni minket és egyeztesd össze az összeegyeztethetetlent

fejetlen bárd 2017.05.04. 15:27:25

@HaFr: És majd a Jobbik felé távozókat a PKP fogja elszívni? Azért legyen egy kis realitásérzékünk, erre semmi esély. A PKP a magasan kvalifikált, jobboldali értelmiség számára tud csak alternatíva lenni és a PKP nem is igazán törődik más rétegek megszólításával.

Pont azokkal, akik széles szavazóbázist jelentenek. A PKP elképzel egy ideális nemzetet (amivel sok tekintetben rokonszenvezni tudok), de ez olyan messze van a valóságtól, mint a Momentum egy épkézláb, gyakorlatias programtól. Politikai vitakultúra hiányában a PKP népszerűsége mérési hibahatáron belüli, kimutathatatlan. Örülnék ha nem így lenne, de ez a valóság.

Mind tudjuk, hogy a 2018-as választásokat jó eséllyel megint a Fidesz nyeri, ezért a Momentum nem is erre, hanem a következőre gyúr, ezért nem is kell még kézzelfogható programot adniuk, elég egy vízió, ami sokkal inkább értelmezhető a hétköznapi ember számára, mint a PKP meséje az ideális társadalomról. Addig pedig ott van a próbálkozás a népszavazás összehozására, hogy Orbánt ne lehessen ismét megválasztani miniszterelnöknek. Ezzel az Orbán-kultuszra építő Fidesz annyira meggyengülne, hogy négy év alatt lenullázná magát.

Ez egyben hatalmas felelősség is, mert ha a Momentum 2022-re nem tud felnőni a feladathoz, akkor Jobbik kormányzás fog következni (ami egyre kevésbé tűnik bármiben is különbözőnek a Fidesz-KDNP-hez képest, odáig züllik a Fidesz-KDNP).

Bármilyen kimenetele is lenne a dolognak, a PKP csak lejáratná magát a Fideszes összeborulással. A Fideszt visszatéríteni a régi útra nem lehet, ezt el kell engedni. Arra pedig nagyon is reális esély van, hogy a Jobbik fog következni akkor, mikor a Fidesz már minden bizalmat eljátszott. Ez nem szeretném-nemszeretném kérdése, hanem a valóság.

A KDNP is csomagban jár a Fidesz mellé, mégsem ők szívják fel a Fidesztől elhidegült szavazókat. Aki a régi Fideszből kiábrándult, a 2010 utáni világban inkább passzivizálta magát. A maradók szellemi képességeit inkább nem minősíteném, nekik valószínűleg a PKP által hirdetett eszmeiség egyébként is túl magas és a régi Fideszből sem értettek egy mukkot sem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.05.04. 15:35:31

@fejetlen bárd: nem nagyon álmodozom semmiféle ideális nemzetről egy ideje, a Realpolitik talaján állok, hogy így mondjam; de abban igazad van, hogy nem a jobbikos szárnyra törünk. A Fidesszel meg csak akkor lesz koalíció, ha el tudunk szedni tőlük 4-5%-nyi polgárt, plusz elfogadják a feltételeinket; de mivel ezt nem csak hallgatni vicces, de írni is, jelenleg ne legyen az egyikünk gondja se, hogyan járatjuk le magunkat
süti beállítások módosítása