1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.04.05. 12:38 HaFr

A baloldali szavazóknak 2018-ban választaniuk kell az identitásuk és a polgári demokrácia helyreállítása között

Ha tetszik, ha nem, a Polgári Konzervatív Párt veszélyezteti a leginkább -- ha egyelőre a legjobb esetben is csak minimálisan -- a Fidesz többségét azzal, hogy csak vele lépne koalícióra a saját jobboldali modernizációs programja alapján. Szeretném nagyon pontosan jelezni: minden más -- értsd, minden más -- párt a jelenlegi pártstruktúrában és választási rendszerben a NER-t vagy (a Jobbik esetében) a putyinista koalíciót erősíti. A PKP megerősödésének alternatívája, ami a NER bomlását illeti, kizárólag a "forradalom". Ezért mindenki, aki élhető országot akar 2018 után, jól teszi, ha a PKP-ban gondolkodik. Mi nem fogunk soha balos szavazatokra hajtani, de akinek minden összevetve fontosabb a polgári demokrácia, mint a saját politikai identitása, annak eljött az idő az utóbbi zárójelbe tételére. A baloldaliak nyilván undorodnak ettől a gondolattól, de az egész átgondolása kb. fél percet kíván.

A hatékony modernizációs politika halála egy versenyképtelen országban az identitások harca. Éppen ennek vagyunk tanúi Magyarországon. Nem egyszerűen a jobboldali-nemzeti és a baloldali-progresszivista tábor csap össze elhanyagolható kisebbségek gyűrűjében, hanem a baloldalon ezen túl 6-8 egymást se meghaladni, se egymással összefogni nem képes párt is. A jobboldalon is megoszlanak az identitások, de azokat a Fidesz képes nagyrészt lefedni és/vagy egységes szavazóbázissá formálni, amihez hasonlót 7-8 éve nem látunk a baloldalon. Ez a képtelenség újabb súlyos választási vereségbe fog torkollni az utóbbi számára, mert gyakorlatilag kizárható, hogy egyetlen párt kiemelkedjen a hátralévő időben, amely dominálni lesz képes.

A baloldali identitások harca egymással és a Fidesszel az elsődleges oka a polgári demokrácia legitimációvesztésének. Míg jogszabályi oldalon a Fidesz nyírta ki a demokráciát, addig a saját inkompetenciájával a baloldal ásta alá az erkölcsi erejét és legitimitását. A baloldali szavazóknak szembe kell nézniük 2018-ban életük talán legnehezebb politikai választásával: vagy hatalomra segítenek egy pártot (a PKP-t), amely nem az ő pártjuk, de a polgári demokrácia helyreállításában és az ország modernizációjában érdekelt a maga konzervatív programja alapján, vagy -- "forradalom" híján -- a baloldali identitásuknak engedve, baloldali pártra szavazva, felkenik Orbán Viktort minimum újabb négy évre. És ez a négy év kegyetlen lesz.

A PKP -- ahogy az utóbbi posztjaimban magyaráztam -- csak a kisebbségi Fidesszel lenne hajlandó koalícióra lépni, de ha kellő súllyal (támogatottsággal) teszi ezt, akkor képes lesz érvényt szerezni nemzeti-modernizációs programja kulcsfejezeteinek. Minél nagyobb lenne a relatív erőnk, annál nagyobb lehetne a relatív változás. Az alternatívát nem ismétlem. Akit érdekel ezek után, mit akarunk pontosan, az jöjjön el meghallgatni engem az utcán május 13-tól. (Btw., aki azt hiszi, van királyi út kifelé ebből katyvaszból, kisujj eltartva a herendi csészétől, az valójában nem itt él. Irigylem.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5512403099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.05. 21:01:22

@unionista᠋:

Te elhiszel mindent, amit a zsidók által kontrollált médiák tolnak? Nincs egyetlen eredeti gondolatod sem? Nem csoda, hogy lenyomtak téged a zsidók mint a bélyeget.

2017.04.06. 11:12:10

most akkor ebből az elképzelésből mi a nem királyi út?
föl nem foghatom.
a nem egyszerű helyzet fölvázolása után, amit sokan a maguk szintjén, a tőlük elvárható hozzáállás tekintetében föl sem képesek fogni jön a pkp elvárásai az öntudatos(:D:D) szavazó POLGÁRral szemben.
és mit képes a pkp tenni?
elmennek a zemberek, meghallgatják a beszédet és lehull a hályog a szemekről.
hát van ilyen.
azért legalább kíváncsivá tesz.

DrGehaeuse 2017.04.06. 12:48:39

@unionista᠋: Ebből a videóból csak az jön le, hogy mekkora egy véreskezű gyilkos volt kádár. Sokkal többet lövetett meg akasztatott volna ha nincsenek itt a szovjet csapatok (haha), csak azért nem tette mert nehogy azt gondolják (netán mondják) róla hogy ő egy olyan gyerek aki csak a nagymami szoknyája mögül olyan hű de bátor.

tamas11 2017.04.07. 10:02:14

@HaFr:

A címben feltett állításra az a válaszom, hogy nem kell. Nem kell választani.
A baloldali választónak (ha van ilyen) arra kell válaszolnia, amire a többieknek: a fideszt akarja, vagy valamilyen más alakulatot.
Minden más kérdés rosszul van megfogalmazva, mivel senki nem szemezgethet ízlésvilágának engedve, tisztán, teoretikusan: ha tehetné beletörne a ceruzája az X-be.

Ha valaki a fidesz elűzését tekinti álllásfoglalása sarokkövének címzetes oldali állásától függetlenül, akkor a baloldaali identitás az egyik, a polgári demokrácia a másik választás, (Lásd Béndeknél), de akkor melyik a fidesz? Láthatóan hamis a dilemma, amelyből a zsarnoki út kimarad.
Ha a polg.dem bizonyosan az egyik lehetőség, ( az igazi tét), akkor az identitás feladása - a fidesz felé vezet. Ám e tekintetben MINDEGY, hogy valaki balos volt e. Úgysem tudható, hiszen megegyeztünk abban, hogy NEM élünk ezzel a tendenciózusan hamis differenciálással.
Az identitás feladása tehát a gyakrlatban a FIDESZ felé vezet, ez történik a pkp-val is. Ironikusan szólva feladta a baloldali identitását, ami könnyen ment, mert nem is volt neki. A jobbos identitást mikor adja már fel?
A PKP (itt) úgy lép fel, mint a megoldás, mint a polg dem. letéteményese. Miközben gyakorlatilag NINCSEN, nem létezik, mint befolyással bíró politikai erő.
Az (állítólagos) Jobboldali identitás mit dönt el, mit határoz meg ebben a képletben?
Mi a jobboldali identitás, amit nem szabad feladni, ami oly érinthetetlen, miközben kudarca hatályos, és látványosabb mindennél?
A balos identitást esetében mégmég kérdéses lehetett, hogy azért kell feladni, mert megvalósult, vagy azért mert nem vezettett sehová?
De mikor lépett oda a kasszához a jobboldal bizalmi előlegeinek elszámolásához?

@feher.b:

Kedves Hafr, (és Fehér B), egyszer már megegyeztünk, hogy a jobb/bal paradigmatikus felosztással nehéz (nem lehet) igazat, érvényeset állítani, és persze akkor gondolni sem.
A fenti írás tökéletesen alátámasztja ezt, és magamat olyannak tekintem , mint egy lakmuszt, indikátort, túlélő tanut: : 1700 pozitív bejegyzés után is szinte létemben negligál e gondolatmenet, mivel én a magam identitásából főznék, a jövőben is, és pontosan az tarthatott itt, négy éve.
Mitől lenne jó egy olyan attitűd, ami elűzi az értékeimet? Remélem, hogy mantuoltás is lehetek, mielőtt eltűnök innen a pokolba.
Mindezt azért, mert kokettálunk (idézőjel) egy elképzelt maradvány-fidesszel, amellyel szemben belépőkártya volt, társadalomszerevező erő az igazi ellenzékiség amely első szándékban leváltani akar, percről percre inkább.
Úgyhogy, sértettség nélkül elbúcsúzom innen, és nem kívánok sok sikert, mert azt kizártnak tartom, más úton keresem. Nem balpártok felé fogok kószálni, mert itt van választéknak a momo is, és lesznek további alakulatok is a következő egy évben. (például Gémesié, akik máris utat keresnek a Momo felé). A kormányváltást EGYETLEN módon lehet csaknem biztosan elérni: ha a jobbikos erők technikai-alkalmi "szövetségre" lépnek jelentősebb, baloldali előélettel megterhelt választási szimpatizánsokkal . Olyan koalícióban, amely következetesen elutasítja a kétosztatú, kényszeres megosztottságokat.

DrGehaeuse 2017.04.07. 11:23:47

@tamas11:

Sajnos odáig jutottunk, hogy már a legjobbak is olyan politikai starup-okba vetik a bizalmukat mint a momo.
Gémesi remélem nem fog rászorulni erre. Miután Navracsics a CEU kapcsán szembeszállt orv-bánnal, nagy lehetőség nyílhat az UK (Gémesiék) előtt amennyiben felkérik Navracsicsot miniszterelnök-jelöltnek. Ha Navracsics beszállna az UK oldalán, néhány neves fideszes renegát is csatlakozhat (Pokorni és Bencsik) miután ténylegesen is kilépnek. De olyanok is mint Debrecenyi veszprémből. Sok volt tisztakezű MDF-es és be nem sározódott kisgazda is.

Szerintem a PKP-nek is inkább az UK és az LMP felé kellene tapogatódznia.

2017.04.07. 12:46:42

@DrGehaeuse:
szerintem aki pártpolitikát csinál arra is tekintettel kell lenni, hogy mi az ami a szavazókat inkább hajtja a populista narratívákat hangoztatók felé és ebben a tekintetbe a fidesz előnye "félelmetes".
a jelenlegi pártstruktúrában lehetetlen labdába rúgni mellette.
van egy jó cikk( kettosmerce.blog.hu/2016/12/17/a_populista_lenduletet_eletkepes_politikai_alternativaba_kell_atforditani), amit a kettős mérce is lehoz, de én jobb szeretem (pl.:consent: beleegyezés, itt inkább közmegegyezés)az eredetit:www.spiked-online.com/spiked-review/article/populism-a-defence/19042#.WFVd7PkrLtS

a '18-as választások szempontjából már késő ezzel foglalkozni, de fölöttébb érdemes elgondolkodni ezen

DrGehaeuse 2017.04.07. 13:00:35

@Bánegressy: Köszönöm a linket. Sajnos az angoltudásom csak bevásárláshoz meg focimeccsnézéshez elég. A kettősmércés cikket viszont blokkolták, vagy levették. :-(

2017.04.07. 13:22:31

ez érdekes mert a kettősmércés közvetlenül a linkre kattintva nekem sem működik. a linkcímet a böngészőbe másolva sem, csak, ha a googliba másolom és azt indítom el, ami ott kijön. :D ilyet?!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.04.07. 13:46:10

@tamas11: köszönöm az eddigi kitartást, kívánok sok sikert a tájékozódásban

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.07. 14:32:28

@DrGehaeuse: @Bánegressy:

Már említettem volt: nem szabad bezárójelet tenni közvetlenül a link után, mert a blogmotor azt is a link részévé teszi.

DrGehaeuse 2017.04.07. 14:46:11

@Bánegressy: Fura dolgokat lehet találni erről a magyar származású Füredi Ferenc - Frank Furedi nevű szerzőről:

orulunkvincent.blog.hu/2017/03/19/a_magyar_konzervativok_esete_a_brit_forradalmi_kommunista_parttal

2017.04.07. 15:22:31

@DrGehaeuse:
lehet, hogy ezeket a politikusokat már profi szélhámosok, nyugalmazott kasszafúrók és egyéb bűnbocsánatot nyert kiszolgált börtöntöltelékek tréningezik.
lehet, hogy van börtönakadémia is, ahol az utánpótlást képezik suttyomba',
mindegy csak becsületes ne legyen :D

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.04.07. 20:40:49

A baloldal haláltusája (Öszöd, nem öszöd, nem kapsz mást) óta nem volt egyetlenegy közbeszédet meghatározó megnyilvánulás, eszméletlen médiaháttár ellenében sem.

A CEU-hoz hasonló események a meghosszabbítói ennek a vergődésnek. Talán azért ad időről-időre ilyen magas labdát a Fidesz kedvenc demokratikus ellenzékének, mert így a többpártiság látszata fönnmarad.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.07. 20:45:17

@Bánegressy:

"lehet, hogy van börtönakadémia is, ahol az utánpótlást képezik suttyomba', mindegy csak becsületes ne legyen"

Nem szükséges. Lord Acton szerint a "képzést" elvégzi maga a hatalom birtoklása: az korrumpálja az egyéni politikust. A hatalom szükségszerűen a korlátok hiányát jelenti: minél nagyobb hatalma van egy politikusnak, annál kevesebb olyan dolog van, amit nem tud megtenni. És ha hatalomgyakorlás lényege az, hogy amit meg tud tenni a politikus, azt meg is teszi. Hiszen mi haszna van a hatalomnak, ha annak birtokosa nem gyakorolja azt?

A másik aspektus pedig az, hogy a politika vonzza a hatalomvágyó embereket (a másik hasonló terület a nagyvállalatok felsővezetése). Vagyis a pszicho/szociopata személyiségjegyekkel már "kiképzett" egyedek "jelentkeznek" ezekre a pályákra.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.04.07. 23:14:25

unionistának sk. Hoppá! Soros százezer eurót adományozott a Fake-News-Checks -re. Öt újságíró figyeli majd a fake-news-eket.

www.tichyseinblick.de/daili-es-sentials/die-maske-des-soros/

zipe moha 2017.04.08. 09:44:48

@neoteny:

"A hatalom szükségszerűen a korlátok hiányát jelenti: minél nagyobb hatalma van egy politikusnak, annál kevesebb olyan dolog van, amit nem tud megtenni."

...nem olyan bonyolult ez: keressünk " szolgákat"...Szolgálókat.....A hatalom a másokon és azok körülményein való URALKODÁS kelléke....mely kellék eleddig a történelem során mindenkitől, aki megszerezte elvetetett...számtalan tragédia és felesleges szenvedés keletkezett közben....majd kezdődött újra ugyan az a ciklus. Egyetlen szerepe..( ezért nem szakad meg a ciklikus ismétlődés...miért is nem szakad meg??)hogy dinamizálja az emberi társadalmakat..ugyan azokra az érzelmekre, mentális -pszichikai tulajdonságokra épít minden korban...

Bár persze nem ennyire egyszerű, de még is: mire kell lecserélni a dinamizációt ( a dinamizáció fontos különben mindenki heverészne...)eredményező " hatalmat"???...szerintem a kiválóság elismerésén álló " Szolgálatra"...ugy , rögtön más ember tipus válogatódna ki " vezetésre" mint at általad helyesen említett "a pszicho/szociopata személyiségjegyekkel már "kiképzett" egyedek"...

Elvégre a 21.sz-ban élünk , ideje lenne az általánossá vált közoktatás, könnyű informálódás gyümölcseit leszakítani...a hagyományos ciklikus variációkhoz egyre kevesebbeknek van kedvük..ez jelenik meg öntudatlanul a demokráciával kapcsolatos szkepsziseben , apátiában

Amire van kereslet...arra a kínálat is megjelenik...szerintem már van kereslet ..egyre fokozódó...de csak ciklus-árusok tutmálják az ósdi portékáik...már most is csak az ingyenélők ( járadékvadászok)keresletére blazírozhatnak...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 10:12:50

@zipe moha:

"a dinamizáció fontos különben mindenki heverészne"

Amíg az embereknek kielégítetlen igényeik vannak, nem tudnak csak heverészni. Ezeknek az igényeknek a kielégítésére "dinamizálódnak" az emberek: azért cselekszenek, hogy enni-inni-fűtött/hűtött fedél alatt lakni-közlekedni-kommunikálni-szórakozni legyenek képesek. Mindezen javak és szolgáltatások megszerzésére nem kell "dinamizálni" őket politikusoknak: megteszik ezeket ők maguktól is.

zipe moha 2017.04.08. 11:23:09

@neoteny:

"Ezeknek az igényeknek a kielégítésére "dinamizálódnak" az emberek":...ennél azért persze lényegesen szofisztikáltabb a magyarázat. a lényeg a szükségletek kielégítésének a "minősége"..az egységnyi energia kivitelre megszerezhető legnagyobb energiabevitel...
a "hatalom" a mások javai és jogai feletti diszpozíció..."a legjobb üzlet"-mondhatnánk...s valóban...amig van hozzá játszótárs...és ez koránt sem természettől elrendelt..a kihalás végetvet minden dilemmának...vagy az elmozdulás egy Emberhez méltó és alkalmasabb gondolkodás-és cselekedet struktura irányába..ui: az apátia mutatja, hogy lelepleződött a " mindenkori hatalom"-mechanizmus...pedig egyelőre csak a már jól ismert variánsok kufárai állnak a mikrofonok előtt..naná, a mesterséges kínálat szűkítés a keresletbefolyásolás ősi primitív eszköze..:)))

zipe moha 2017.04.08. 11:27:53

@zipe moha: ....ja, és tudnak heverészni..kielégítetlen szükségletek ellenére is... amikor a szükséglet-kielégítést reménytelennek vagy aránytalanul magas energia kivitellel járó cselekedetnek ítélik....társadalmi passzivitás, " elefánt csont tornyok ect.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 11:29:33

@zipe moha:

""Ezeknek az igényeknek a kielégítésére "dinamizálódnak" az emberek":...ennél azért persze lényegesen szofisztikáltabb a magyarázat."

Nem:

"a lényeg a szükségletek kielégítésének a "minősége""

A "minőség" szükséglete is egy szükséglet.

Mindenesetre nem a politikusok "dinamizálják" az embereket, hanem a saját szükségleteik.

2017.04.08. 11:33:16

@zipe moha:
a társadalmat az dinamizálja, aki a pénzt generálja. van az államhatalom. és van egy azzal összefonódó szervezett pénzhatalom.

az usa azt mondja, hogy lényegében annyi pénzt generálunk nektek, amennyit csak akartok. nincs felső korlát. hiszen amerika a legfejlettebb. a cél exportálni a tőkét és a "liberális demokráciát" (értsd az amerikai befolyást). ennek érdekében fent kell tartani egy hadsereget.

kína azt mondja, hogy lényegében annyi pénzt generálunk nektek, amennyit csak akartok. nincs felső korlát. hiszen a kínai belső piaca a legnagyobb. egy éven belül bármelyik ágazatot felfuttatjuk. a cél exportálni az árut. és ennek érdekében fenntartani egy hadsereget.

az oroszok azt mondják, hogy lényegében annyi pénzt generálunk nektek, amennyit csak akartok. nincs felső korlát. hiszen az oroszország rendelkezik a legnagyobb földterülettel. és a legtöbb nyersanyaggal. a cél exportálni az energiahordozókat. ennek érdekében hadsereget. ebből lesz egy autoriter rezsim. ennek a konkurense az arab világ. és most éppen ez ütközik össze amerikával.

orbán azt mondja hogy lényegében annyi pénzt generálunk nektek, amennyit csak akartok. nincs felső korlát. mert a fidesz rendelkezik a legtöbb biztos szavazóval. a cél "alkotmányos" "többség" megszerzése. persze ezt meg kell védeni pártkatonákkal. és ebből is lesz egy autoriter rezsim. aminek a konkurense soros. de soros is egy autoriter rendszer kiépítését célozza. az ngo-k célja lokális instabilitás elérése. és a globális keveredés kikényszerítésével felszámolni az államot és az egyházakat. azért, hogy semmi se álljon a globális pénzügyi diktatúra útjába.

és ezzel szemben olyan közösségek képesek ellenállni, amelyek képesek megszervezni önmagukat. azonban jelenleg senkinek sincs terve, elképzelése arra nézve, hogy ezt mégis hogyan kellene csinálni. az üres lózungoknál senki se jutott tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 11:44:09

@zipe moha:

"tudnak heverészni..kielégítetlen szükségletek ellenére is... amikor a szükséglet-kielégítést reménytelennek vagy aránytalanul magas energia kivitellel járó cselekedetnek ítélik"

Az ilyen heverészés nem "tudás" kérdése, hanem abból fakad, hogy a körülmények megakadályozzák a szükségleteik kielégítésének lehetőségét. Vagyis _kényszerítve_ vannak a heverészésre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 11:47:31

@unionista᠋:

"és ezzel szemben olyan közösségek képesek ellenállni, amelyek képesek megszervezni önmagukat."

Ez maga egy üres lózung.

2017.04.08. 11:53:36

@neoteny:
igen, pontosan. erre mondom azt, hogy ezeknél lényegében senki se jutott tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 12:05:22

@unionista᠋:

Bármiféle "továbbjutás" szükségességéről értekezni is egy üres lózung.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 12:13:38

@unionista᠋:

Így hát a hajadra kenheted az elemzésedet: üres lózungok egymás hátán.

2017.04.08. 18:31:24

@neoteny:
általánosságban nehéz megfejteni a világot. ezen a blogon a modernizáció elmaradásáról beszélnek.

debrecenben gyógyszerkutató központ (hungaropharma) és (richer) biotechnológiai üzem épült. bővült a mikroelektronika gyártás (ni). új szolgáltató központok épültek. irodát nyitott az amerikai epam és a flowserve, valamint a japán transcosmos. épül egy magyar tulajdonú buszgyár. német tulajdonú alkatrészgyárak (fag, thyssenkrupp) megjelentek a helyi beszállítók (hajdú autótechnika, zolend). a repülőtérre megérkezett a lufthansa (debrecen-münchen távolság 1 óra 5 perc menetidő). ezen túl autógyár befogadására alkalmas új ipari parkot építenek.) mindezek az elmúlt egy évben történt fejlesztések a nem hagyományos feldolgozóiparban és szolgáltatásokban. ebben nincsenek benne élelmiszeripari beruházások. és még egyszer. az elmúlt egy év történése debrecenben. béndek péter azt mondja, hogy az a probléma, hogy nincs modernizáció.

a városvezetés elképzelése az, hogy állami támogatásokkal másod, harmadvonalbeli nyugati gyártókat megnyerjenek maguknak. ezzel megszűnt a teva nagyipari kizárólagossága. és lényegében egy ipari káosz jött létre. amit egyre nehezebb lesz ellátni olcsó és szakképzett munkaerővel. nem mellékesen energiával is.) viszont felhalmozódhat annyi tudás, technológia, hogy a következő válságban ne privatizálni kelljen, hanem nacionalizálni lehessen. a harc azért folyik, hogy kié legyen a föld és azért, hogy kié legyen a vallás. és a nagy kérdés, hogy magyarország milyen szövetségi rendszerbe kerül.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 18:48:24

@unionista᠋:

"általánosságban nehéz megfejteni a világot."

Még egy üres lózung.

2017.04.08. 19:28:38

@neoteny:
igen. a világnak nincs általános megoldóképlete. hanem csak üres lózungok vannak. jogállam, szabad piac, et cetera, et cetera.

2017.04.08. 20:37:29

@neoteny:
kedvenced a renner. 260 millió forint támogatást kapott a nemzeti együttműködés rendszerében.
www.rennerbt.hu/szechenyi-2020
www.rennerbt.hu/uszt
és előtte 123 millió forintot a gyurcsány kormánytól.
www.rennerbt.hu/umft
mindezt jánoshalmára a kiserdő tanyára. lehet mesélni a szabad piacról, ami a valóságban működik az nagyrészt "félállami".

2017.04.08. 20:48:49

@neoteny:
és az ellenfél jelentős részben annak a 12 milliárd dolláros pénzköltés részeként működik, amit soros alapítványi működése jelent. persze lehet hirdetni a kapitalizmust csak (különösen vidéken) erre van van tömegigény.
http://budapestposter.com/system/images/images/000/004/025/original/13._People's_Store_1949_Hungarian_communist_propaganda_poster.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 21:07:57

@unionista᠋:

"a világnak nincs általános megoldóképlete."

Ez is egy üres lózung.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 21:26:36

@unionista᠋:

"(különösen vidéken) erre van van tömegigény."

Ezt mondják neked a hangok a fejedben.

Ezzel szemben az emberek (sorrendben) a TESCO-ba, a Coop-ba, a CBA-ba, a Spar-ba, a Reálba, az Auchan-ba, a Lidl-be, a Penny Market-be és az Aldi-ba járnak.

2017.04.08. 21:51:57

@neoteny:
a lösung eredetiben megoldást jelent. a filozófia üres megoldásokat kínál. és lehet mondani, hogy ez is csak egy üres megoldás. de ez csak ráerősít arra, hogy a filozófia üres megoldásokat kínál. a politika ellenségeket kreál. és a köznép lényegében vallások közül választhat.

magyarországon a nacionalizmusnál hagyományosan a nemzeti kereszténység az erősebb. világi értelemben pedig a nemzeti liberalizmus. csakhogy a libsik elutasítják a kereszténységet és a nemzetet. a nemzeti populizmus és a szociális demagógia elegye a belpolitikában szétveri a balliberális egységet. a nyugat-európa és észak-amerika szinte teljes egészében a magyar kormány ellen fordul. csakhogy orbán ebben a külpolitikai ellenszélben képes választást nyerni. mert nem a korrupciós kérdések uralják a közéletet. hanem az, hogy soros egyetemét kiutasítsák, vagy sem. a momentum mozgalom már nem érdekes.

2017.04.08. 21:52:48

@neoteny:
ez rendben van. de a közéletben erre szavaznak.
http://budapestposter.com/system/images/images/000/004/025/original/13._People's_Store_1949_Hungarian_communist_propaganda_poster.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 21:57:08

@unionista᠋:

"a filozófia üres megoldásokat kínál. és lehet mondani, hogy ez is csak egy üres megoldás."

Valóban: tele vagy üres megoldásokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 21:57:55

@unionista᠋:

"de a közéletben erre szavaznak."

Ezt mondják neked a hangok a fejedben.

Ezzel szemben az emberek (sorrendben) a TESCO-ba, a Coop-ba, a CBA-ba, a Spar-ba, a Reálba, az Auchan-ba, a Lidl-be, a Penny Market-be és az Aldi-ba járnak.

2017.04.08. 22:09:43

@neoteny:
a coop, a cba, a reál a tesco-t akarják kütni. azért, hogy utána a magyarországi kiskereskedelmet újra a magyarok uralják. igen ám, de ezek az üzletláncok a gonosz multikhoz képest túl drágák. ezért kell valamilyen szociális bolthálózat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 22:15:40

@unionista᠋:

"a coop, a cba, a reál a tesco-t akarják kütni."

És?

"igen ám, de ezek az üzletláncok a gonosz multikhoz képest túl drágák."

Erről van szó: és az emberek az olcsóbb gonosz multikra szavaznak azzal, hogy oda (is) járnak vásárolni.

"ezért kell valamilyen szociális bolthálózat."

Ez is csak egy üres lózung.

2017.04.08. 22:54:47

@neoteny:
ez azt jelenti, hogy van at áfész/coop hálózat. annak része a szociális (non profit) közért/abc az alapvető bolti cikkekkel. és ezek mellett működik füszért/cba. az már lehet igazi maszek. tehát megint csak ott tartunk, hogy ez egy félállami rendszer.

aztán a külkereskedelemben is részt vállal az állam. szlovéniában félállami kikötőt épít a magyar.

Magyarország 200 millió eurós, azaz csaknem 60 milliárd forintos befektetést vállalt a koperi kikötő bővítésében is. Szijjártó Péter elmondta: a kikötőre a nemzetgazdaság fejlesztése miatt van szükség. "Megállapodtunk abban, hogy Magyarország készen áll pénzügyileg is részt venni a fejlesztésben, cserébe azért, hogy magyar vállalatok hosszú távú bérleti szerződésekkel megteremthetik a jelenlétüket a koperi kikötőben, részt vehetnek a vasúti fejlesztésben, a magyar vasúti teherfuvarozó vállalatok pedig részt vehetnek abban a holdingban, amely a beruházás köré épül" - vázolta a külgazdasági és külügyminiszter.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.08. 23:08:44

@unionista᠋:

"ez azt jelenti, hogy van at áfész/coop hálózat. annak része a szociális (non profit) közért/abc az alapvető bolti cikkekkel."

Ez is egy üres lózung, különösen ami a "non profit" részét illeti: attól, hogy valami "non profit", nem jelenti azt, hogy olcsóbb/jobb szolgáltatásokat nyújt. Továbbá a "non profit" menedzsmentet alkotó "reálértelmiségiek" ugyancsak profitálnak az egészből a fizetéseik és jutijaik révén.

"csaknem 60 milliárd forintos befektetés"

Ami 6,000 Ft minden magyartól, csecsemőtől aggastyánig.

"Magyarország készen áll pénzügyileg is részt venni a fejlesztésben, cserébe azért, hogy magyar vállalatok hosszú távú bérleti szerződésekkel megteremthetik a jelenlétüket a koperi kikötőben"

Mert ha Mo nem tolna be 60 milliárdot, akkor a magyar vállalatok nem tudnának hosszú távú bérleti szerződéseket kötni a koperi kikötővel?

2017.04.09. 00:49:39

@neoteny:
nem azt állítom, hogy a koperi befektetés az állam számára feltétlen megtérül. hanem azt, hogy a beruházásösztönzés az évtized végégig kitart. és ez húzni fogja a magyar gazdaságot. vagy ha nem, akkor is a kampányban lehet tolni a propagandaanyagokat. tengerre magyar. és ezek újabb familiárisokat teremtenek. a m1 és a tv2 híradóinak közönsége elég jelentős. csak ugye az államilag támogatott beruházásösztönző politika egy ponton ki szokott fulladni. kérdés, hogy mi lesz utána.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 02:46:16

@unionista᠋:

"nem azt állítom, hogy a koperi befektetés az állam számára feltétlen megtérül."

Akkor mi értelme van az egésznek?

2017.04.09. 10:47:10

@neoteny:
azt, hogy szijjártóék szempontjából mi értelme van gondolom nem kell magyarázni. ennek politikai haszna van. és egyesek gazdasági előnyökhöz jutnak. a magyar társadalom döntő többsége azt mondja, hogy ebből valamilyen módon mindenki részesüljön. tehát nem a senki (mert úgy "igazságos"), hanem mindenki (mert úgy "igazságos"). és ez innentől kezdve ez a probléma filozofikusan eldönthetetlen. a választás alapvetően a hiten alapul.

az ortodox liberálisok azt mondják, hogy miért jó az, hogy a irmuska a kisnyugdíjas félállami kikötőt kvázi hasznosíthat. ez bele került 6,000 forintjába. és ebből szijjártó haverjai húzzák a hasznot. mennyivel jobb lenne az, hogy ezt a 60 milliárd forintot korlátolt felelősség hitelként kiszolgáltatták volna valakinek. mondjuk mészáros lőrincnek. és övé lett volna a koperi kikötő is. pontosabban előbb a banké. aztán ha lőrinc koma elég okos embereket alkalmaz, akkor lehet az övé. és a bank szedi a kamatokat. jó esetben bezsebeli a haszon egy részét. rosszabb esetben lőrinc cége tönkremegy és övé lesz a kikötő. ez mennyivel jobb rendszer ugyebár. mert ez a kapitalizmus. és az a pénz nagyrészt a semmiből terem. tehát nem arról van szó, hogy sanyi vagy a szlovén aleksander szállítmányozó haverjának megtakarításait adják kölcsön a dokkmunkásoknak. és ezek után az egyik kapja a betéti kamatot. a másik pedig vállalja, hogy adja. és ennek van egyszeri költsége. ezt csaba lászló hirdeti a ceu-n. de ez nem a kapitalizmus. ez a "szocialista" takarékszövetkezeti rendszer rendszer működése. a kapitalizmusban a pénzt (állami segédlettel) teremtik. tehát azt megkapja lőrinc koma. ő miniszterelnökhöz kötődő látványosan inkompetens figura. és a többi? nem olyan látványosan. sanyi azt mondja, hogy a különbség, hogy azok (fele részben) "zsidók", ezek (fele részben) "cigányok". és ezekben nagy nemzeti vállalatokban a szlávok szereznek üzletrészt. a kérdés, hogy mi értelme ezeket a konglomerátumokat létrehozni ágazati jelleggel? hogy lesz így verseny. csak a félállami mahart kötne ki koperben? nyilván elég sok flotta. mégis csak lenne versenytársa. a félállami máv, félállami hungarocamion, félállami tefu versenyeznének egymással. és a hungarocamion flottájában a waberers, a transsped, a tranzitker is versenyezne. vagy a rába (félállami konszern) kereskedelmi részlege. ha öszeszerelnek kaminonokat, akkor esetleg indítsanak már néhányat. és ha ezek a cégek egész állami szerepvállalással jönnek létre, akkor esetleg kapjanak a népek közösségi üzletrészt. mi értelme van annak, hogy irmuska üzltrészt kap egy kikötőben. 6,000 forintjába került. de azzal esetleg beszállna az alföld tejbe. mert az is kapott 4,8 milliárd forintot. abból 800,000 embernek járna 6,000 forintos üzletrész. a tejtermelő parasztoknak, vagy a tejtermékeket kedvelő alföldi kisnyugdíjasoknak. na jó, de ők is kaptak állami támogatást. szükség lesz valamilyen vagyonleltárra. lássuk, hogy ki mennyit kapott/lopott. ezért mit tett. a helyi társadalmak eldöntik, hogy mennyi üzletrészt engednek jánoshalmán. így lehet a félállami renner traktor a mezőgép csoport tagja.

nem azt állítom, hogy a vegyesgazdaság feltétlen legjobb. hanem azt, hogy ez egy általánosabb modell. és ebbe is lehet kívülről tőkét bevonni. nem ortodox liberális vagyok. lehessen magáncégeket alapítani. de abból mégis hogy jön ki a félállami rendszer. úgy, hogy vannak közintézmények. és ez átlagban "félállami". de az egész világ így működjön? nem feltétlen. ez egy politikai konstrukció. üres lösung. ha elég sok ember mondja azt, amit sanyi haverja. legyen valami közösségi tefu, amiben lehet maszekolni, akkor miért ne legyen. persze csak az lépjen be a kockázatközösségbe, aki akar. irmuska az alföld tej, andika a debreceni ruhagyár, zolika a debreceni gyógyszergyár, sanyi és a költöztetős haverja a delog kisrészvényese. ő azt mondja, hogy kellene egy közösségi logisztikai bázis. félállami tefu, amiben maszakolhat. ezt miért ne lehetne viszonylag szabadon megcsinálni (teljes szabadság nem lesz, azt senki se kérje számon). szabadabban, mint a jelenlegi rendszer. de bármiféle változást előzetesen hitviták előznek meg. és ez a vallásháború zajlik nagyrészt törzsi jelleggel.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 11:07:51

@unionista᠋:

"azt, hogy szijjártóék szempontjából mi értelme van gondolom nem kell magyarázni. ennek politikai haszna van. és egyesek gazdasági előnyökhöz jutnak."

Valóban: _egyesek_.

"a magyar társadalom döntő többsége azt mondja, hogy ebből valamilyen módon mindenki részesüljön."

A magyar társadalom döntő többsége mondhat, amit akar: az adók fizetése az, amiből mindenki részesül.

"az ortodox liberálisok azt mondják"

Ezt a hangok mondják a fejedben.

"a kapitalizmusban a pénzt (állami segédlettel) teremtik."

A szocializmusban is: az egyetlen közös az, hogy mindig az állam teremti a fiat (beválthatatlan) pénzt. Ami inflációt jelent; ami egy titkos adó.

"nem azt állítom, hogy a vegyesgazdaság feltétlen legjobb."

Persze, hogy nem állítasz semmit: hiszen te egy posztmodern bohóc vagy.

"nem ortodox liberális vagyok."

Valóban: te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 11:31:40

@unionista᠋:

"szükség lesz valamilyen vagyonleltárra. lássuk, hogy ki mennyit kapott/lopott. ezért mit tett. a helyi társadalmak eldöntik, hogy mennyi üzletrészt engednek jánoshalmán."

Mindez elkerülhető és a költségek megtakaríthatóak ha az állam nem vesz el és nem osztja azt szét (miközben lefölözi azt). Elemi aritmetika -- amivel neked gondod van, ahogy azt már demonstráltad.

2017.04.09. 12:15:57

@neoteny:
találj olyan populációt, ahol mindenki önkéntesen lemond az újraosztás igényéről. tudom, hogy a pesti liberálisok nem akarnak állami támogatást. aztán tarlós azt mondta valamelyik vezénylőtábornoknak (karmesternek), hogy tavaly 260 milliót kaptatok. és idén csak 60 milliót. erre azt volt a válasz, hogy egy "világhírű" zenekartól nem lehet megvonni az állami támogatást. mondjuk a metallica egy világhírű zenekar. persze az sem igaz. mert mondjuk kínában annyira nagyon híresek. indiában sem. afrikában se. de ahol elég sok "árja" van ott a metallicát kultiválják. tehát úgy tűnik, hogy törzsi csoporton belül alakulnak ki a hírességek. persze az emberiség egésze is egy nagy törzs. és lehet, hogy egy távoli bolygón a kis zöld emberkék is szeretnék a metallicát. szóval mi az, hogy "világhírű". iván bácsi azt mondja, hogy a szabad piac az, hogy neki jár a pénz (az államtól). szóval ha találsz egy olyan populációt, amelyik tartósan lemond az újraosztás igényéről, akkor csatlakozz hozzájuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 12:22:32

@unionista᠋:

"találj olyan populációt, ahol mindenki önkéntesen lemond az újraosztás igényéről."

Találj olyan populációt, aminek minden tagja (csecsemőtől aggastyánig) önként befizet 6,000 Ft-ot a koperi kikötő fejlesztésére.

2017.04.09. 12:39:34

@neoteny:
szóval a piacot az önzés hozza létre. ahogyan az államot. és ilyenkor jönnek azzal a papok, hogy az egyházat nem. de.

a kommunizmusban az állampárt uralta az egyházat és a piacot. a feudalizmusban az egyház próbált uralkodni az állam és a piac felett. a kapitalizmusban a piac helyettesítené az államot és az egyházat. aztán lehet mondani, hogy a piac a legszabadabb. kivéve, amikor szabad rablás folyik. ezért a népek azt gondolják, hogy az állam a legbiztonságosabb. kivéve amikor népirtás folyik. ezért szerepet kap az egyház. a népek politika címszó alatt lényegében hitvitákat folytatnak. a politológia a modern kori teológia. és részben a jog is teologikus. az alkotmányjog példának okáért.

2017.04.09. 12:56:35

@neoteny:
ilyen populációk vannak. a kínaiak nyomnak egy rakás jüant. aztán azt mondják, hogy megvennék a vancouveri kikötőt. erre lehet mondani, hogy jaj de jó. mert így lesz a vancouveri jüan. és szok ocó kínai áru. és szok kis kínai. multikulturalitás. és ehhez hasonlók. de honnan van a pénze annak a kínai hadúrnak? üzleti titok. amíg aranyban fizettek addig a kereskedelem valós árucserén alapult (maga az arany is valódi értékkel rendelkezett). fiktív pénzre alapozott kereskedelem nem nagyon lehet szabad. azt természetes módon korlátozni kellene. csak akkor a szegény kis tesco elveszti a piacvezető pozícióját. na und.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 12:58:43

@unionista᠋:

"szóval a piacot az önzés hozza létre. ahogyan az államot."

Csak épp' a piacon az önző termelőnek ki kell elégítenie a fogyasztó önzését is, másként nem kerül kielégítésre a saját önzése.

Míg az államhatalom birtokosainak nem kell kielégíteniük a polgár önzését ahhoz, hogy a saját (és csókosaik) önzését kielégítsék: képesek erőszakkal elsajátítani a polgár magántulajdonát képző javakat.

Ezért vagy te egy posztmodern bohóc: mert párhuzamokat vonsz olyan esetek között, ahol nem léteznek.

"a népek azt gondolják, hogy az állam a legbiztonságosabb"

Pedig egyáltalán nem az: erőszakkal elveszi a 6,000 Ft-ot a népektől (csecsemőtől aggastyánig), aztán odaadja a koperi kikötő fejlesztésére. És ez csak egyetlen húzása az államnak. Oka van annak, hogy miért jár tyúkszaros mackónadrágban a gyügyei paraszt a NER 7. évében is: 9,000 Ft-ból már vehetne új mackónadrágot, de annak az árát (és még sokkal többet) adóban fizeti be, ezért nem tud új mackónadrágot (sem) venni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 12:59:26

@unionista᠋:

"ilyen populációk vannak."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 13:06:31

@unionista᠋:

"amíg aranyban fizettek addig a kereskedelem valós árucserén alapult (maga az arany is valódi értékkel rendelkezett)."

És ki szüntette meg a nemesfémek pénzként történő használatát? Az államhatalmak. És miért? Hogy még nagyobb hatalmuk legyen a polgárok felett. És ezek után te arról értekezel, hogy a polgárokat kell még jobban korlátoznia az államhatalomnak? Vagy kriminálisan ostoba vagy, vagy pedig egy aljas szarjankó. Lehet így is és lehet úgy is.

2017.04.09. 17:55:07

@neoteny:
liberális vagyok, csak nem ortodox liberális. egyáltalán nem gondolom, hogy a vegyes gazdaságra való részleges áttéréshez pénzt kell elvenni a magyar állampolgároktól. miért kellene. az, hogy szedjük el a maradék pénzt a kisemberektől, mert majd a nagyvállalatok modernizálnak. ezt mondja a neolib bokros és részben a neokon béndek.

én mondjuk azt mondom, hogy építsük meg nyugat-magyarországon az északi és déli szlávokat összekötő rajka-rijeka szabad kereskedelmi útvonalat. ami nyilván pozsony és zágráb számára is kedvező. de ha ezt használják, akkor a magyarok is kapjanak szabad kikötőt az adrián. és így kereskedhetnek a kárpát-medencei népek. sándor és alex, olek, elek. a sanyi és az elek ugyanaz az alexander becézve.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.09. 20:06:41

@unionista᠋:

"liberális vagyok, csak nem ortodox liberális."

Helyesen: egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

"egyáltalán nem gondolom, hogy a vegyes gazdaságra való részleges áttéréshez pénzt kell elvenni a magyar állampolgároktól."

Persze, hogy nem gondolod: ettől (is) vagy egy posztmodern bohóc. Azt képzeled, hogy az "osztatlan közös vagyon" az égből száll alá.

"én mondjuk azt mondom, hogy építsük meg nyugat-magyarországon az északi és déli szlávokat összekötő rajka-rijeka szabad kereskedelmi útvonalat."

Miből?

2017.04.10. 11:26:39

@neoteny:
az osztatlan közös vagyon létezik. sanyi haverjának és társainak egy közösségi tefu kellene amiben maszekolhat. ehhez kell mondjuk egy logisztikai központ. ami egy ingatlan a város határában. az létezik. de arra építeni kell valamit. csinálja meg a félállami építőipari vállalat. milyen áron. amiben sanyi haverja és az építőmunkások megegyeznek. de az állam szerepe ebben mégis micsoda? az, hogy a parlagon fekvő földterületek egy részét privát célú hasznosításra kiosztja. és ezek után legalább részben újra lehetővé válik a természetes adófizetés. mert ugye a közintézmények is igényelnek áruszállítást. de ez nem kommunizmus. mert az lenne az állami tefu. és nem is kapitalizmus. mert abban az teljesen privát. amiben ugye sanyi és proli haverjai lecsúsznak. és ebből lesz a brexit, a trump jelenség és a többi. ebből lesz orbán.

az alföld tej kapott 4,8 milliárd forint állami támogatást. (200 fő foglalkoztatására) szinte csak így jönnek létre tömegesen új munkahelyek. 10 fő esetén bejelentkeznek (arra ugye arányosan járna 240 millió forint). tehát magyar állam 1 millió dollárt ad 10 munkahelyre. ez vagy legyen hitel. vagy legyen közösségi beruházás. és állampolgárok kapjanak üzletrészt. ne 1 ember (az alföld tej tulajdonosa) 4,8 milliárdot. hanem a tejiparban érdekelt termelők, kereskedők, szolgáltatók tulajdonossá válnak (hiszen az ő pénzüket adják oda egy valakinek). persze azok ugyanígy igényelnek támogatást. ez a rendszer egy ponton kifullad. persze lehet, hogy globális konjunktúra fellendíti a gazdaságot. és nem alakul ki újabb válság. de ha befelé záródnak a gazdaságok, akkor szükség lesz egy átfogó vagyonleltárra. ki mennyit kapott/lopott. vagy polgárháború közeli állapotok lesznek. idegen megszállással vagy anélkül. ez lehet amerikai, orosz vagy német (gazdasági/katonai) megszállás. amit erőt demonstráló vezetővel lehet elkerülni, aki ezekkel kiegyezik. ha ez nem megy, akkor nemzeti összefogással. ha ez sem megy, akkor valós önkormányzatisággal. ha ez sem megy, akkor vallásháborúval. és ha a népesség ezzel sem jutnak dűlőre (mert mindenféle rendezési kísérlet elbukik), akkor bekövetkezik a válság, majd polgárháború és idegen megszállás következik. amerikai, német vagy orosz. tehát az anarchia legfeljebb átmeneti lesz, abból egyenesen következik egy pénzügyi/katonai diktatúra. a demokratikus közélet alapja az, hogy a köznép vezetőket egy adott területen időlegesen választ. tehát az egy téridő rendezés. az egy kérdés, hogy egy ilyen vezető mekkora hatalommal legyen felruházva. ha egy magyar városnak se kell a ceu (gémei is mondhatná, hogy költözzenek gödöllőre a szent istván egyetem mellé, vagy vámospércsre. ignattief úrnak csak főváros belső kerülete jó.) ez nem működik magyarországon. mert ott nem tetszik a nép egy jelentős részének. akik a relatív/abszolút többséget adják. de egy kisebbség mégis ott akar posztgraduálisan tanulni 5 millióért. ez hány magyar választónak érdeke. 50 embernek. menjenek át bécsbe arra a 2 évre. illetve persze közben is hazajöhetnek hétvégén, vagy akármikor. délelőtt, vagy délután. megy a railjet és az eurocity. ha elfogadjuk, hogy minden államnak, városnak, vidéknek jogában áll egy területi integritását megőrizve szuverén politikát folytatni, akkor mi a probléma? a globális játéktérben ugorjanak egyet odébb. az összesített egyetemi rangsorban lejjebb csúsznak a magyarok. és majd megbüntetik orbánt. de az is lehet, hogy nem. mert megszűnik ez az istentelen széthúzás. mert lehet mondani, hogy ha valakinek az ország nem elég nyugatos és szabad, akkor menjen bécsbe. a ceu oktatója csaba lászló menjen bécsbe. és ott majd az osztrák közélet élvonalába kerül? nyilván. mert az egy szabad ország. és ő "világhírű" akadémikus. rendben. menjen bécsbe. mert budapesten nincsenek jogai. de bécsben majd lesznek.

én abban a közgazdaságtanban hiszek, ami matematizált. alkalmazott matematika. és lehet úgy is interpretálni, hogy az a kapitalizmus, meg úgy is, hogy az feudalizmus (mert a matek szempontjából mindegy, hogy vállalatvezető, vagy a jószágigazgató dönt. vagy a városi kereskedelmi, ipari és agrárkamara, vagy akárki. a matematika és általában véve a tudományosság szempontjából ez irreleváns. arról döntsön a nép, hogy ez mégis miféle politikai irányt szolgáljon ki. ha gyügyén a parasztok azt mondják, hogy válasszunk modern kori nemeseket. szatmárra fel. válasszunk azokat. de ha az mondják, hogy inkább endzsíó projekt asszisztens kellene, akkor legyen az. a demokrácia lényege az, hogy a választott képviselő a közösség fizeti listáján legyen. persze lehet mondani, hogy egyáltalán ne legyen választott vezető. rendben van. de ilyet hányan akarnak. és hol vannak többségben. és államiság nélkül egy ország meddig működne? de próbáljuk ki a határszélen magyarország területi integritását nem sértve. hirdessenek anarchiát szegeden. és majd megint jön a lövöldözés. ságvári és a többiek. tgm menjen oda. hirdesse meg az elvtársakkal a világforradalmat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 11:39:24

@unionista᠋:

"az osztatlan közös vagyon létezik."

Üres lózung.

"csinálja meg a félállami építőipari vállalat. milyen áron. amiben sanyi haverja és az építőmunkások megegyeznek."

Aha: Sanyi haverjának arra nincs pénze, hogy az Iveco részletét fizesse, de arra van, hogy logisztikai központot építtessen.

"de az állam szerepe ebben mégis micsoda? az, hogy a parlagon fekvő földterületek egy részét privát célú hasznosításra kiosztja."

Ha van privát célú hasznosítás, akkor nem parlagon fekvő a földterület. Továbbá: ha a közösségi birtokban lévő földterület kiosztásra kerül privát célú hasznosításra, akkor lenyúlták a közösséget.

"és nem is kapitalizmus. mert abban az teljesen privát. amiben ugye sanyi és proli haverjai lecsúsznak."

Ja, hogy Sanyi és proli haverjai életképtelenek, ezért kell nekik "félállami" TEFUt szervezni, ahol a közösségi javak privát célú hasznosításából élnek meg.

2017.04.10. 11:49:07

@neoteny:
a kereskedelmi útvonal a kereskedők, szállítmányozók adóforintjaiból épül. meg úgy általában közösségi pénzből. útdíjból. ha ez jó zágrábnak, akkor a nemzeti érdekérvényesítés azt jelenti, hogy a magyar útszakaszt használják a horvát és a szlovák kamionosok. biztosított egy ilyen korridor. de cserébe a magyarok kapjanak egy kis adriai szabad kikötőt. ahol ott a mahart flottája. erre mondhatják a horvátok és a szlovákok, hogy inkább az szlovénia és ausztria felé kerülnek. menjenek arra. de nyilván köthető egy kölcsönösen előnyös egyezség. és vegyesvállalatok. amiben ott vannak a kárpát-medencei népek. magyarok és a szlávok újra együtt. egy bizonyos vallásfelekezet kényszerű betelepítésig ez nem volt kérdés. azóta az megy, hogy egy ilyen laza multikulturális államszövetség szörnyű pusztulást eredményezne. mert az igaz, hogy volt egy kényszerű kitelepítés. ugyanez ez a nemzeti keresztény szabad királyi formáció felbomlott. nagy-lengyelország nem jött létre. és nagy-magyarországgal együtt nem képeztek ellensúlyt a német és az orosz birodalmi törekvésekkel szemben. a magyar zsidók egy része valamiért nem akar egy multikulturális nagy-magyarországban élni. mert utálja ezt a népet. ezek a családok a kezdetektől fogva gyűlölik ezt az országot. ők azt mondják, hogy az askenázi (német) hagyományokat is meghaladták. semmilyen hagyományhoz, semmiféle közösségi értékhez, érdekhez nem akarnak alkalmazkodni. semmilyen módon. menjenek át bécsbe.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 11:51:11

@unionista᠋:

"én abban a közgazdaságtanban hiszek, ami matematizált."

Azt már láttuk, hogy mire mentél a "reálértelmiségi" "konkrét számításaiddal".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 11:53:53

@unionista᠋:

"a kereskedelmi útvonal a kereskedők, szállítmányozók adóforintjaiból épül."

Nem: _mindenki_ adóforintjaiból épül. A 6,000 Ft-ot minden magyar (csecsemőtől aggastyánig) befizeti a koperi kikötő fejlesztésébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 11:56:55

@unionista᠋:

"s államiság nélkül egy ország meddig működne?"

Ezt úgy mondod, mint ha az állam (a politikusok) bármiféle valós értéket teremtenének.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 12:06:43

@unionista᠋:

"semmiféle közösségi értékhez, érdekhez nem akarnak alkalmazkodni"

Olyan, hogy közösségi értékek, érdekek nincsenek. Csak egyéni értékek, érdekek léteznek.

Sanyi nem azért vesz 100-ért és ad el 200-ért, mert bármiféle közösségi értéket, érdeket tartana szem előtt: hanem mert a saját értékeit, érdekeit tartja szem előtt. Kutat sem azért fúr, mert bármiféle közösségi értékeket, érdekeket tart szem előtt: hanem mert a saját értékeit, érdekeit tartja szem előtt.

Irmuska néni nem azért fektette be élete megtakarítását, az egy millát, mert bármiféle közösségi értékeket, érdekeket tartott volna szem előtt: hanem mert a saját értékeit, érdekeit tartotta szem előtt. Ugyanúgy, ahogy nem azért vásárolt made in Russia LG mosógépet, mert bármiféle közösségi értékeket, érdekeket tartott volna szem előtt: hanem mert a saját értékeit, érdekeit tartotta szem előtt.

Zolika nem azért gályázik a TEVAban, mert bármiféle közösségi értékeket, érdekeket tart szem előtt: hanem mert a saját értékeit, érdekeit tartja szem előtt.

A gyügyei paraszt nem azért akar jó árat kapni a meggyéért, mert bármiféle közösségi értékeket, érdekeket tart szem előtt: hanem mert a saját értékeit, érdekeit tartja szem előtt.

A tormatermelő nem azért akar jó árat kapni a tormájáért, mert bármiféle közösségi értékeket, érdekeket tart szem előtt: hanem mert a saját értékeit, érdekeit tartja szem előtt.

2017.04.10. 12:47:58

@neoteny:
a logisztikai központ közösségi része közpénzből épül. pontosabban az építőipari vállalkozók építik. így fizetik meg az adót. a szállítmányozók úgy, hogy a közintézményeknek szállítanak. ez egy "félállami" modell. klasszikus vegyesgazdaság.

tehát a hunép (hajdúsági univerzális építőipari vállalat) úgy fizeti meg az adót, hogy felépíti a delog (debreceni logisztika) bázis egy 1/N részét. N=1 kommunizmus. N=2 a klasszikus vegyes gazdaság. N→∞ a kapitalista fejlődés. ez már nem tisztán filozófia (kommunizmus vs. kapitalizmus). hanem leírásban van egy szabad paraméter. az újraosztás mértéke (N). és ettől kezd a dolog matematizálttá és ideológia mentessé válni. és N=1 törekvés után (nem jött be) esetleg jöjjön az N=2 (hátha az bejön, mert nincs garancia. lehet, hogy az N=1 lenne a jó. tgm ezt mondja. lehet, hogy az N=3 lenne a jó. a pkp azt mondja, hogy lecsökkentik az újraosztást 30% környékére. mert majd nem lesz korrupció. hiszen a pkp ha hatalomra kerülne, akkor a szentek kormányoznának. N=2 esettel kellene próbálkozni magyarországon. mégpedig úgy, hogy részben vissza kellene hozni a feudális elemeket. például azt, hogy természetben lehessen helyi adót fizetni. vagy a helyi kereskedelmi, ipari és agrárkamara forszírozhatja a közvetlen árucserét a szomszédokkal. ahhoz, hogy egy debreceni megvegye lengyel kekszet nem kellenek francia kereskedők. legfeljebb szlovákok behozzák kassa felől. vagy ukránok. az úzok behozzák ungvár (uzsgorod) felől. az ózdiak is úzok. ózd hasonló mint ungvár. szerveződjön meg az uzsoki nemzetség a nemzeti kereszténységben. ez egy tradicionális felfogás vegyesgazdaságban, vegyesvállalatokkal szomszédsági keretek között közép-európai szövetségi rendszerben.

te azt mondod, hogy ezeknek semmi jelentősége nincs. beszélt nyelvnek sem. se kultúrának, se vallásnak, se globális földrajznak (amiből a népek errefelé természetes módon a kárpát-medencét emelik ki), az elemi biológia is meg van haladva. kizárólag filozófiával. tehát ez a felfogás azt mondja, hogy vannak populációk (szaporodási közösségek). azoknak a határai, hálózatos működése kimérhető. és ezek egymáshoz kapcsolódnak. ezek részben a többségi nemzetek, de kisebbségben levő nemzetségek, nemzetiségek is vannak. és ezek nem akkor tudnak békében együtt élni ha totális versenyt hirdetnek. hanem ha a kompetíció mellett van kooperáció és van adaptáció (környezeti alkalmazkodás). és ha van közös államvallás. ami nem azt jelenti, hogy ne lehetnének felekezetek. persze lehet mondani, hogy ez mind filozófia. nem. ez valójában prédikáció. ezek olyan hittételek, amit egy bizonyos vallási csoportosulás (a libsik) nem fogadnak el. a libsik nem fogadják el azt, hogy a többségi magyar városok és a kisebbségi magyar vidékek egy hálózatba kapcsolódjanak. mert azt mondják, hogy ezzel informálisan visszaállna nagy-magyarország. na und? és ez mondjuk a szlovákoknak nem áll érdekükben. de ők is hozzák létre a nagy-morva (cseh-szlovák) "nemzetközösséget". és a szlovák nacionalisták képzelhetik azt, hogy nekik van egy nagy-morva ősi hazájuk. mindezt közép európai szövetségi keretek között. foci nyelven ez mondjuk azt jelenti, hogy a slovan bratislava és a győri rába eto bajnokit játszik a közép európai szövetségi ligában (bundesliga) a kárpát-medencei (nagy-magyar, szlávul ~uhor/ugor) királyi alcsoportban. persze összecsaphatnak a császáriakkal. austria wien, vagy a celje gorenje és videoton. a mezeken szerepel a szegedi paprika és pordrava (drávamenti) vegeta. vagy a soproni és a gössi sör, vagy akármi. ez ugye a közép európaiság nemzeti keresztény szemléletben. és van egy másik. amit a ceu politikai aktivistái képviselnek. hogy a nemzeti kereszténységből szükségképpen egy szörnyűséges fasiszta diktatúra következik. mert csak a szabad piac totalitása lehet a megoldás. abban a stájereknek nem lehet saját sörgyáruk. vagy a csíkieknek. hiszen azt csak azt célozza, hogy kiszorítsák a szegény kis multikat. ezért nem lehetnek a piacon helyi szabályok. ami azt jelenti, van egy világkormány, ami totális versenyt és anarchiát hirdet. minden egyéb fasizmus. tehát a ceu éppen nem közép európaiságot akar, hanem annak a felszámolását azért, hogy annak helyébe valamilyen vallástalanokból és muszlimokból álló horda lépjen. mert sorosnak ez a rögeszméje. debrecenben is vannak zsidók. és a debreceni egyetemen is vannak külföldiek. nagyjából kétszer annyian, mint a ceu-n. és arányaiban sokkal több a muszlim. ők miért nem verik a seggüket, hogy diktatúra van. azért, mert ők nagyrészt orvosnak és mérnöknek tanulnak. nem gyűlölik a befogadó országot. a debreceni egyetem is kiáll a ceu oktatói és hallgatói mellett. akiket sérelem ért. van ilyen petíció is. de a komisszárnak is van igazsága, aki egyébként az egyetemi tanács eredeti elképzelésével szemben lett kinevezve. tehát nem arról van szó, hogy orbán demokrata. hanem arról, hogy van egy autokratikus rezsim. ez rendben van. de soros egy despota. ngo-k hálózatából egy újabb totalitárius politbüró jönne létre.

2017.04.10. 13:57:58

@neoteny:
ha igazad lenne, akkor sehol a földön nem léteznének államok. a történeti fejlődésben nem jöttek volna létre közösségek. se városok, se vidékek, se egyház, se semmi efféle. hanem totális anarchiában élne az emberiség. csakhogy a világ nem ilyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 15:57:19

@unionista᠋:

"a logisztikai központ közösségi része közpénzből épül. pontosabban az építőipari vállalkozók építik. így fizetik meg az adót."

"egyáltalán nem gondolom, hogy a vegyes gazdaságra való részleges áttéréshez pénzt kell elvenni a magyar állampolgároktól."

2017.04.10. 16:31:37

@neoteny:
a vegyes gazdaságra való áttérés nem azt jelenti, hogy többlet pénzt kell elvenni. hanem azt, hogy lehetőség van az adót természetben megfizetni. ez egy opicó. tehát a jelenlegi állapothoz liberalizációt jelent. csak az nem teljes körű. tehát ez nem ortodox liberalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 16:40:44

@unionista᠋:

"ha igazad lenne, akkor sehol a földön nem léteznének államok. a történeti fejlődésben nem jöttek volna létre közösségek. se városok, se vidékek, se egyház, se semmi efféle."

Az államok nem a közösség (társadalom) értékeiről, érdekeiről szólnak: hanem az államhatalom birtokosainak -- az egyéni politikusok -- értékeiről, érdekeiről.

Hogyne jöhetnének létre közösségek egyéni értékek, érdekek mentén: egy futballcsapat (klub) tagjainak is egyéni értékei, érdekei vannak, amelyek egybeesnek (közösek). Ezért alakítanak klubot, ami a közösség egy fajtája. Aztán amikor egy (vagy több) tag úgy gondolja, hogy a klub (közösség) működése nem felel meg az ő egyéni értékeinek, érdekeinek, akkor kilép a klubból (közösségből).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 16:41:44

@unionista᠋:

"a vegyes gazdaságra való áttérés nem azt jelenti, hogy többlet pénzt kell elvenni."

De pénzt kell elvenni.

2017.04.10. 18:50:29

@neoteny:
van a transsped nevű vállalkozás. ez egy debreceni székhelyű szállítmányozó cég. ahhoz tartozik a delog névén egy logisztikai bázis.
www.youtube.com/watch?v=a8uJ1UmUDwo
erre azt mondod. na ugye. itt vannak a szabad piaci vállalkozások. miért nem csinál ilyet sanyi haverja.

2010. július
Európai Uniós támogatás segítségével korszerűsödött a DELOG Debreceni Logisztikai Központ és Ipari Park.

Az 545 millió Ft-os projekthez az Észak-Alföldi Operatív Program keretében az ipari parkok fejlesztésére kiírt pályázaton 50%-os vissza nem térítendő támogatást nyert el.

2015. október
Újabb korszerű csarnokkal gazdagodott a Debreceni Logisztikai Központ és Ipari Park

A projekt az Európai Regionális Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból, az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Regionális Operatív Program keretében meghirdetett pályázaton elnyert 50 %-os támogatás segítségével valósult meg, mely 300 millió Ft-tal járult hozzá a 608 millió Ft-os projekthez.

tehát miről is van szó? arról, hogy a delog valójában egy "félállami" logisztikai központ. sanyi haverja azt mondja, hogy ugyanezt a lehetőséget kapja meg mindenki. és így lehetne egy "félállami", amiben maszekolhat.

tehát nem azt mondják, hogy szüntessék meg a korrupciót. hanem azt, hogy terjesszék ki. ők is benne legyenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 18:59:43

@unionista᠋:

"a delog valójában egy "félállami" logisztikai központ. sanyi haverja azt mondja, hogy ugyanezt a lehetőséget kapja meg mindenki. és így lehetne egy "félállami", amiben maszekolhat.

tehát nem azt mondják, hogy szüntessék meg a korrupciót. hanem azt, hogy terjesszék ki. ők is benne legyenek."

Ez az, ami lehetetlen: mindenki nem kaphat "lehetőséget", ugyanis ezeket a "lehetőségeket" valaki(k)nek finanszíroznia kell.

Ez elemi aritmetika -- amivel neked gondod van, ahogy azt már demonstráltad.

2017.04.10. 22:25:38

@neoteny:
itt van egy tipikus vállalkozás.
www.metal-sheet.hu/
ők 2×100 millió forint támogatást kaptak a nemzeti együttműködés rendszerében.

a következőt írják (rendkívül tanulságos):

A [támogatott] projektet az indokolta, hogy az eddig elterjedt polisztirol és ásványgyapot maggal készülő hőszigetelt szendvicspanelek mellett egyre nagyobb a kereslet a puliuretán habbal készülő panelek iránt Magyarországon és a környező országokban, de a szűk gyártási kapacitás miatt a hazai igény is csak importból teljesíthető. Ezt a piaci szükségletet kívánja kielégíteni a sikeres pályázata segítségével a Metál-Sheet Kft.

és most már romániába is exportálnak. 100 millió forint támogassal.

vegyünk egy példát. tegyük fel, hogy egy metal sheet panel előállítási költsége 800 tallér. emil tulajdonos azt mondja, hogy ennek a "baráti" ára 1,000 tallér. (nyeresége ugye 200 tallér. ez még szabad/fekete piac). ha ezt le is kell "papírozni" (értsd adót kell fizetni), akkor a panel ára 1500 tallér. (500 tallért be kell fizetni a kincstárnak különféle címeken.)

a félállami rendszerben az van, hogy a panelek felét a pandúrok elviszik. mert kell közcélra. de annak előállítási költsége 800. de emil csak minden második panelt tudja eladni 1500 tallérért, akkor panelenként 50 tallér vesztesége lesz döbrögi uradalmában.

de a pandúrok nem csak viszik az árut. hanem hoznak is. emil az áram felét kapja a félállami debreceni erőműből. de honnan lesz ehhez energiahordozó. biomasszából. az ocsúból. a debreceni állami gazdaság illetve a gazdakörök beszolgáltatnak. de mondjuk az nem elég. és kell még orosz gáz. az oroszoknak mit ad a civisváros. például gabonát. mert a parasztok annak felét is beszolgáltatják. de kapnak traktort. honnan? a félállami mezőgép vállalattól. tehát ha a helyi árumérleg többletet mutat és elég sokan elfogadják ezt a játékot, akkor ezt elvben meg lehet csinálni.
erre mondja azt józsi, hogy ne a multikat tartsuk el, hanem egymást.

a cél valójában szabad piac. (az, hogy állam nem vegyen el készpénzt. és nem is adjon készpénz támogatást). de mindenki vállalja, hogy a 1/N részt közösségi jelleggel beszolgáltatja a közösségnek. de cserébe a költségek 1/N részét is állja közösség. tehát a pandúrok hoznak és visznek is. a pékségnek hozzák a lisztet. annak 1/N része közösségi. és a péksütemény 1/N része is megy a közintézményeknek.

tehát szabad piac. csak az összes megtermelt jószág 1/N részét elosztják. ha elsőre nem érted, akkor sose fogod megérteni. mert pénzben gondolkodsz. a pénz honnan lesz. abból annyit nyomunk, amennyit akarunk. az árufedezete honnan lesz meg. ez a nehéz kérdés. ebben a modellben debrecen mit egy városállam (~helvét típusú reformált kanton) kezd el működni. és ez a modell kényszeríti rá a polgárságot, hogy polgári módon gondolkodjon úgy, hogy a piac természetes módon védett.

te filozofikusan megfejted, hogy ez biztosan nem működik. de ez hogyan jött ki filozofikusan. ha az árumérleg többletet mutat, akkor elvben működhet. persze az sem igaz, hogy feltétlen működik. mert ez a közösségi cserebere elég necces. viszont az nyilvánvaló hogy a legáltalánosabb modellben ez a vegyesgazdasági működés a kiindulási pont. ehhez a külföldi cégeket is vegyesvállalatokká kellene alakítani. a teva miért alakuljon át? mert különben kinyomja a richter. és szijjártó petya százával generálja a munkahelyeket. a beruházási boom következtében a probléma az, hogy nincs munkaerő. a teva dolgozóinak felét az új beruházások átveszik. és az üzem összeomlik. mert nem lesz ott senki az üzemben a vonal mellett. effektív nem lesz elég ember. mert csavarrugó gyárba is kellene. és akkor nem lesz valami kenőcs. amit csak debrecenben állítanak elő. amit zolika gyárt. a teva is ki van szolgáltatva. elsődlegesen nem az a cél, hogy összeomoljon. hanem az, hogy van a richter és a teva helyi üzeme. a debreceni gyógyszergyár magyar-izraeli vegyesvállalat. de kaphatnak egy darab földet. és azon letelepedhetnek a zsidók. és ezek után a gyógyszergyár helyi. és abban érdekeltek, hogy legyen rendes iskola, egészségügyi ellátás, stb. de ki építi fel a ezt telepet. a félállami hunép. adunk földet. építünk nekik házat. és a város visszakapja a gyógyszergyár egy részét. magyar-izraeli vegyesvállalattá alakul. és a helyiek tulajdonába kerül. vagy azt is lehet mondani, hogy ilyen ne legyen. hanem adminisztratív módon kinyomni őket. eredendően kiegyezés párti vagyok. de az is egy opció, hogy vonuljanak ki. szijjártó petya annyi üzemet megtámogatott, hogy válogatni lehet, hogy melyik az, amelyik nem kell.

az új ipari parkban olyan áramfelvétellel számolnak, ami pécs egészének energiaellátását meghaladja. szijjártó petya bőségszarujából jutott szinte mindenkinek, aki erre járt. csak ugye a következő ciklusban már ilyen nem lesz. és a metal sheet azt mondja, hogy másik tömítőanyag kellene a szendicspanelbe. adjatok már 100 milliót tesó. ez nem működik. de a szabad piac se. tehát akkor valamit máshogy kell csinálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.10. 23:58:35

@unionista᠋:

"a delog valójában egy "félállami" logisztikai központ. sanyi haverja azt mondja, hogy ugyanezt a lehetőséget kapja meg mindenki. és így lehetne egy "félállami", amiben maszekolhat.

tehát nem azt mondják, hogy szüntessék meg a korrupciót. hanem azt, hogy terjesszék ki. ők is benne legyenek."

Ez az, ami lehetetlen: mindenki nem kaphat "lehetőséget", ugyanis ezeket a "lehetőségeket" valaki(k)nek finanszíroznia kell.

Ez elemi aritmetika -- amivel neked gondod van, ahogy azt már demonstráltad.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.11. 01:47:06

@unionista᠋:

"uradalmában [...] beszolgáltatnak [...] beszolgáltatják"

Miért akarsz szolganépet csinálni a magyarokból?

2017.04.11. 13:30:20

@neoteny:
alaphelyzetben az van, hogy közösségi beszolgáltatással szemben közösségi kiszolgálás áll. és a népek időnként eldönthetik, hogy az uradalmi vezetők jól, vagy rosszul végezték munkájukat. ennek megfelelően újraválasztják, vagy leváltják őket. és eldönthetik például az újraosztás mértékét. csakhogy ezek a döntések nagyrészt szubjektív értékítéleteken alapulnak és rendszerint érzelmekkel párosulnak.

például ürge-vorsatz diána azt mondja, hogy soros györgy egy aranyembert. de ezt ő soros fizetési listájáról mondja. és azt is micsoda szörnyűséges diktatúra van. mert elvesztheti az állását. és túl azon, hogy hívő keresztény neki hét gyermeke van. de amikor a fidesz a kormány a trafikosok állását veszélyeztette, vagy egyszerűen elvette, akkor nem érezte ugyanezt. vagy amikor a devizahiteleseket kilakoltatták, akkor nem szólalt meg benne a keresztény irgalmasság.

vagy mondjuk a ceu hallgatói nem azt mondják, hogy budapesten olcsóbb tanulni, mint bécsben. de nagyobb a kockázata. bécsben a kockázat kisebb és egy kicsit drágább. ha olvassák a mértékadó nyugati sajtót a posztgraduális képzésben politológus hallgatók, akkor beiratkozás pillanatában is tudhatták. nyilván beárazták a kockázatot. mégse azt mondják, hogy ez a világ alap működése. végül is ez rendjén van. hanem azt, hogy veto veto. és ha ez nem jön be, akkor azt mondják, hogy fucking moustage. azt is mondják, hogy nekik budapest az otthonuk. és a budapestiek kötelesek biztosítani számukra a közutakat, közlekedést, közműveket, közüzemeket. mert az az egész világé. de nem. az a magyaroké. vagy a német, francia cégeké. és ha a tulajdonosi jogokhoz ortodox módon közelítünk, akkor a magyar elmü a tulajoni joggal nem rendelkező külföldiek számára egyedi árazást is megállapíthat. kérhet többlet pénzt. mert miért ne tehetné a szabad piacon.

hack péter a hitgyülekezete oszlopos alkotmányjogásza azt mondja, hogy az állam nem jelenthet semmiféle kockázatot a piac működésére. rendben van. de ez esetben elvárható lenne az is, hogy a piac működése nem jelent az állam működésére nézve kockázatot. és ugye mégis csak jelent. a soros alapítvány fenyegeti a magyar államot. maga soros a liberalizált tőkepiacon szerezte a vagyona jelentős részét. a rosszul működő államokat tovább büntetve. soros és az alapítványi hálózata abból él, hogy a piaci kockázatot jelent az állam működésére nézve. de fordítva már ne legyen. miért? mert csak. az állam a gonosz maga. a magyarok nem akarják tömegével befogadni a szegény kis bangladeshieket. pedig erre kötelezik a nemzetközi egyezmények. de azokat is az államok kötötték. és orbán azt mondja, hogy az egyetemek működését is nemzetközi egyezmények szabályozzák. ha így vesszük, akkor orbán egy globalista világpolgár. és ő nyitott. hívja fel az amerikai elnök. és tárgyaljanak a kérdésről. ezek irracionális hitviták alapvetően.

2017.04.11. 13:48:08

@neoteny:
mondjuk egy ilyen kantonban nyilván nem lehet mindenki "csak úgy" nettó kifizetőhely legalábbis reálértékben. legfeljebb csak úgy, hogy maga a kanton vállalatai szabad piaci alapon nyereségesek. és ha azokban van közösségi tulajdon, akkor a nyereség egy részéből fenntarthatók a közintézmények. és ebből lakosság kaphat valamennyi osztalékot úgy, hogy a kantonnak valamennyit tartalékolnia is kell. (mert mi van ha csökken a nyereség, vagy veszteség van).

tegyük fel, hogy a kanton viszonylag jól működik. és mindenki kap 1 bocskai aranykoronát hajdú vármegyében. ha valakinek azon túl nincs jövedelme, akkor kénytelen azt beosztani. úgy, hogy beváltja helyi pénzre (pénzhelyettesítőre). és kap egy ilyet, amit a hajdúvárosok bocsátanak ki.
www.hbmo.hu/ertektar/webdocs/nibdiztr/1/13.jpg
vételezhet valamennyi árut a közraktárból. ebben a koncepcióban a közösségi tulajdon hasznából származik alapjövedelem. persze azt nem muszáj fogyasztásra költeni. be lehet fektetni illetve lehet tartalékolni. a kanton jogilag azon alapul, hogy ahhoz hitközségek szabadon csatlakoznak. ebből egy nagyfokú önkormányzatiság következik. a klasszikus liberális közgazdaságtant azzal egészíti ki, hogy tartalmaz egy N paramétert. ami a hitközségekre (helyi társadalomra) jellemző közösségi hányad. ha N=1 (mindent újraosztanak), akkor az a kommunizmus. lásd kibbutz, vagy hutteriták, amishok.
www.youtube.com/watch?v=BL_X7GelX5Q
sanyi szerint ilyen heriszon fordos is jó lenne az erdőspusztában. csak rádiózni lehessen már. brúsz szpringsztint hallgatni. bor' in de júeszéj. ha N=2, akkor az a klasszikus vegyesgazdaság. ha N→∞, akkor az a kapitalizmus. de hogy ezek közül melyik az abszolút jó, azt filozofikusan nehéz eldönteni. mert az jelentős részben a hiten alapul.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.11. 14:27:39

@unionista᠋:

"alaphelyzetben az van, hogy közösségi beszolgáltatással szemben közösségi kiszolgálás áll."

Üres lózung.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.11. 14:32:55

@unionista᠋:

"mondjuk egy ilyen kantonban nyilván nem lehet mindenki "csak úgy" nettó kifizetőhely legalábbis reálértékben."

Erről van szó; vagyis Sanyi haverjának álma, "hogy ugyanezt a lehetőséget kapja meg mindenki. és így lehetne egy "félállami", amiben maszekolhat.

tehát nem azt mondják, hogy szüntessék meg a korrupciót. hanem azt, hogy terjesszék ki. ők is benne legyenek"

kivitelezhetetlen.

2017.04.11. 16:30:55

@neoteny:
debrecenben a legnagyobb logisztikai bázis konkrétan 50% vissza nem térítendő támogatással épült. ez rendesen azt jelentené, hogy fele részben privát, fele részben közösségi tulajdon. "mindenki" pénzét használta fel egy valaki. erre mondja azt sanyi haverja, hogy a fideszes "burzsujok" és a jobbikos "prolik" egyezzenek ki. a "félállami" tefu használhassa a "félállami" delog bázisát (az összes szállítmányozó is részesüljenek a már kiosztott eu támogatásból). és ők lényegében csak kiegészítenék a transsped flottáját. persze erre mondhatja a transsped ügyvezetője, hogy a francokat fog ő osztozkodni. bárki pályázhatott. és nyert. lehet, hogy ő "full" fideszes. de jogában áll annak lenni. ebben az interjúban azt magyarázza, a migránsok vonulása micsoda problémákat okoz. élelmiszerárak drágulása is lehet belőle.
www.youtube.com/watch?v=8iYEQ8zBCIY
és egyébként fülöp úrnak persze, hogy van igazsága. a sofőrök 4 órát vezethetnek egyhuzamban. ezek után pihetőt kell tartaniuk. és aznap még 4 órát vezethetnek. de utána már csak másnap. ezt nemzetközi egyezmények írják elő, amit be kell tartaniuk. és ha a migránsok mennek az autópálya mentén (ami alkalmanként előfordult), akkor a kamion emiatt lassabban halad. és esetleg egy nappal később éri el a célállomást. mert ők nem furikázhatnak teljesen szabadon a kamionnal. legfeljebb ha menekült státussal rendelkeznek. a hatóságokkal sem kell együttműködniük. ha ők illegális módon lépik át a határt, akkor védik a jogaikat. még akkor is ha egyesek belehajtanak a gyalogosok közé. és ugye ebben is van igazság. de abban is, amit sanyi haverja mond. a kisebb helyi oligarcháknak is lehet céljuk az, hogy legyen valamiféle egyezség. és a piaci pozíciókat megtartva így válhatnak nagypolgárokká úgy, hogy a piacon a vesztesek az idegen cégek lennének. mondjuk a gls. amire persze mondhatják azt amszterdamban, hogy lényegében a németalföldiek pénzéből szorítják ki őket a nagy-magyar alföldön ezzel puszta betyárkodással. egy centet se kapnak többet. rendben. orbán azt mondja, hogy az unió úgy működik, hogy ide dobnak egy pénzes zsákot. és ők lényegében annyit csinálnak, hogy nem ugranak el előle hanem elkapják. és szétosztják maguk között. familiárisokat vásárolnak. és a tapasztalatom az, hogy a jobbikos választók és önkormányzati képviselő azt mondják, hogy a nemzeti együttműködés rendszerével nem harcolni kellene, hanem inkább bevonódni. és a szocik is egyre inkább feladják a régi politikát. időközi önkormányzati választások lesznek. a helyi mszp egy népművelő (úgy mondják, hogy hon és népismeret) szakos főiskolást indít. ami a tipikus jobbikos foglalkozás.

a fideszes türk lászló
www.dehir.hu/wp-content/uploads/turklaszlo1.jpg
a jobbikos keresztesy gergő
www.dehir.hu/wp-content/uploads/KeresztesyGergo1.jpg
és az mszp-s pásztor patrik
cdn1.haon.hu/2017/04/mszp1.jpg
indulnak egy kertségben. és az ideologikus különbségek eltűnnek. közbiztonság növelése (ez ugye kódolt "cigányozás"), sűrűbben járjon a civisbusz (a buszgyár ugye megint állami hitel garanciavállalással
önkormányzati megrendeléssel épül). mezőgazdaság támogatása: olcsóbb öntözés, tisztább ivóvíz. és ezt megoldja türk, keresztesy vagy pásztor pajtás. és ő eldönti, hogy melyiküknek hiszi el.
www.dehir.hu/wp-content/uploads/1v10231.jpg

2017.04.12. 10:42:26

@neoteny:
a debreceni időközi választáson ez bácsi (orosz tamás) lesz az együtt jelöltje.
i.ytimg.com/vi/EFRJFz2MUCc/maxresdefault.jpg
ugye látható a kontraszt a fentiekkel szemben.

pesten megy a balhé. de már vidéken nem léteznek a "liberálisnak mondott" tkp. "anarchista" fiatalok. van egy petíció ceu ügyben. a debreceni egyetem polgárságának egy része azt mondja, hogy ki kell állni a kollégák, barátok, ismerősök mellett. és ez egyébként nyilván támogatandó dolog. és van egy ellenpetíció, amelyik azt mondja, hogy a ceu egy magánintézmény. és ha nem akar semmiféle államiságot elismerni, akkor az államoktól függetlenül védje magát. több mint egy tucat nobel díjas közgazdász, a világon legjobbnak ítélt politológiai és szociológiai intézetei esetleg próbálják meggyőzni a magyar társadalmat. mert ugye ez a demokrácia. ha erre képtelenek, akkor a "tudományukat" kalapjukra tűzhetik. nem úgy viselkedik a nép ahogyan előírják. mert őket is a pénzhatalom válogatta ki és nem a népek. a "demokraták" verik a seggüket, hogy rendelődjél alá a globális kapitalizmusnak a kutyaúristenit. ez megy. "szaros györgy" és "bajszos szar" háborúja demokrácia címszó alatt.

a polgárosodást a helyi társadalmak összefogására lehet alapozni. a helyi lapokban mai hír, hogy a debreceni városvezetés behódolt a kormányzat legfőbb médiatámogatójának.
www.haon.hu/bedobtak-az-onkormanyzat-radiojat/3442771
és 10-12h között csak két órányi műsorsávot hagynának a debrecen rádiónak. amit egyébként önkormányzat gründolt. az úgy lett, hogy bezárták az egyik helyi kereskedelmi rádiót. az amerikai nagykövetség érdekes módon csak a klubrádió megszüntetése ellen tiltakozott. ami debrecenben azért szűnt meg, mert nem akartak fizetni a frekvenciáért. így lett egy önkormányzati tulajdonú rádió. és gyakorlatilag ezt adják oda andy vajnának. akiket megkérdeztem mind azt mondják, hogy a földfelszíni frekvenciát úgy osszuk el, hogy legyen rádió 1 és debrecen rádió is.

jelenlegi hallgatottság.
24.p3k.hu/app/uploads/2017/04/debrecen-800x600.jpg

-- országos kereskedelmi adó: rádió 1
-- helyi kereskedelmi adó: best fm (vagy akárki. aki többet fizet. és végső soron akire a nép szavaz. tehát számít, hogy ki mennyit fizet. de nem kizárólagosan. mert lehet, hogy a helyiek nem a legtöbbet fizetőnek adják oda a frekvenciát. hanem azt, akit ettől függetlenül hallgatni akarnak. és a vesztes adhat az interneten.)
-- irmuska szerint a kerületben lehetne helyi kereskedelmi adó. amiben kora reggel bemondják, hogy mi mennyibe kerül a nagyvásárcsarnokban vagy kispiacon. érdemes-e kimenni. iskolarádió szünetekben.

és olyan is kellene, amiben ő nyilatkozhat, hogy kétféle krumplit ne keverjék össze a kereskedők. kívülről egyformák, de amikor kettévágja, akkor látja, hogy az egyik nem olyan fajta, mint a másik. feltette főni. egyik nyers marad, a másik túlkészül. és most a nagy fazék helyet kénytelen két kis lábasba főzni. mert vett egy zsák krumplit. hogy lehet ezt megengedni. az ilyen kereskedőket zárják ki a kamarából. ezt mondják be a kertvárosi rádióba. vagy a debrecen rádióba. vagy a magyar rádióba. az a baj, hogy a magyaroknak nincsen rádiója. csak ez az andy vajna van. (már irmuska is kezdi). persze legyen balázs feltéve, hogy ők legnépszerűbbek. de lehessen hallgatni a mariannkát is. és az eliliát az átévé fórumban. mert ő még a kedvence. tudja kis drága. van abban egy másik nő. nem az emilia. hanem a másik. akkora mellett csináltatott magának, hogy szélesebb mint a válla. meg van a somos. az is rendes, de azt a foci érdekli. meg van egy másik. az csak hümmög. hmmm. hmmm. de az emília az nagyon kedves.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.12. 10:55:21

@unionista᠋:

"a polgárosodást a helyi társadalmak összefogására lehet alapozni."

Üres lózung.

2017.04.12. 11:39:46

@neoteny:
pedig nagyon úgy tűnik, hogy elsősorban a helyi társadalmak képesek az összetartásra. az emberiség globális méretekben a biodiverzitásra (széttartásra) törekszik. helyi szinteken viszont egységre. ezt használja ki a politika.

2017.04.12. 12:00:44

@neoteny:
rendben van. lehet, hogy ez szerintem egy üres lösung. az emberiségnek igénye van valamiféle egység létrejöttére. de ez globális méretekben nehezen tud létrejönni. ehhez nagyságrendileg 10 milliárd embernek kellene kiegyezni. 10 millió is elég nehezen tud. orbán a relatív többség birtokában képes a hatalmat gyakorolni. de még így is megy a balhé a fővárosban. az orbán féle lex ceu-t megelőzte a gyurcsány féle lex ceu.
www.docdroid.net/kOTeZNv/lexceu.pdf.html
na most melyiknek van igaza.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.12. 12:09:27

@unionista᠋:

"az emberiségnek igénye van valamiféle egység létrejöttére. de ez globális méretekben nehezen tud létrejönni. ehhez nagyságrendileg 10 milliárd embernek kellene kiegyezni. 10 millió is elég nehezen tud."

Nem baj: a te üres lózungjaid garmadái majd kiegyezés alapjául szolgálnak a szegény kismagyaroknak, balsors akit régen tép.

2017.04.12. 14:51:12

@neoteny:
ez ügyben most úgy tűnik, hogy palkovics az okos lány. be is zárják a ceu-t, meg nem is. ez egy közéleti hercehurca, egy kutyakomédia. 19-20 körül lesz érdekes, amikor a beruházásösztönzés külső forrásai részben vagy teljes egészében elapadnak. ha nem lesz konjunktúra, akkor problémák lesznek. orbán vagy lázár parancsnok is belefut egy válságba. a nagy kérdés, hogy utána mi lesz.

2017.04.12. 17:23:16

@neoteny:
látod lőrinc koma nem csak pofázik. megcsinálja a balaton idegenforgalmi nyrt-t.
index.hu/gazdasag/ingatlan/2017/04/12/meszaros_lorinc_epp_megvette_a_fel_balatont/
már csak egy pénzintézetet kell vennie. ami kibocsátja a balaton kártyát. és amivel a magyarok családi adókedvezményt igénybe véve üdülhetnek. és gyerekek pancsolhatnak a magyar tengerben. ezt egy gázszerelő is meg tudja csinálni. nem kell hozzá túl sok gógyi. csak kormányzati kapcsolat és annyi pénz, amennyit nem szégyellnek. és szakértelmet megveszi a piacon. a többi megy magától. ha nem, akkor legfeljebb bedől néhány korlátolt felelősségű társaság. és minden törvényes. ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus. jogállamiság ahhoz kell, hogy a korlátlan hitelekre alapozott vagyont ne lehessen elvenni. nem kell a pénzért előre megdolgozni ha egyszer hitelekhez is lehet jutni. és mivel ezen pénzek nagy része fiktív (nincs mögötte betét) ezért kamatot a bank a semmiért szedi. semmiféle betéti kockázatot nem vállal. mindezt állami garanciavállalás mellett teheti. most lőrinc koma.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.12. 19:12:45

@unionista᠋:

"már csak egy pénzintézetet kell vennie. ami kibocsátja a balaton kártyát. és amivel a magyarok családi adókedvezményt igénybe véve üdülhetnek. és gyerekek pancsolhatnak a magyar tengerben."

Ne igyál előre a népnemzetiszocialista medve bőrére: lehet, hogy Mészáros Lőrinc nem lesz a magyar _Kraft durch Freude_ élharcosa.

2017.04.12. 21:41:30

@neoteny:
ilyen aranyemberekre van szüksége a nemzetgazdaságnak. egy igazi sikertörténet. lőrinc koma ízig-vérig "kapitalista". hitelekre alapozza a gazdagságát. miért kellene előzetesen megdolgozni bármiért is. ha egyszer korlátolt felelősség mellett korlátlan hitelekhez lehet jutni persze privilegizált üzemmódban. dolgozzanak a szolganépek. átvette egy másik brancsnak a kultúráját. és most azokat szétveti az ideg. a "baloldaliak", "liberálisok", a "civilek" ugyanezt csinálták. a "nyugat" nagyrészt ugyanezt csinálja. trump ugyanezt csinálja. soros is ugyanezt csinálja. ez a kapitalizmus. most csak az a szokatlan, hogy egy gázszerelő műveli a cigánysorról.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.12. 21:55:26

@unionista᠋:

"ez a kapitalizmus."

Tévedés: ez a crony capitalism, a "haveri kapitalizmus".

mises.org/system/tdf/978-0-9887267-2-7.pdf?file=1&type=document

2017.04.12. 22:32:07

@neoteny:
ez a létező kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.12. 22:42:55

@unionista᠋:

Ez a létező kapitalizmus a Mészáros Lőrinc-félék számára. De nem csak Mészáros Lőrinc-félék vannak: nem minden vállalkozó lett úgy "aranyember", hogy az államhatalom szelét fogta be a vitorlájába.

unionista᠋ (törölt) 2017.04.13. 09:24:29

@neoteny:
a kapitalizmust úgy definiálod, hogy a piacgazdaság. amikor egy magyar és manysi alkudtak, hogy horum/három, nyila/négy, at/öt, hot/hat. az piac gazdaság volt. de nyilván nem volt kapitalizmus. nem volt szabad tőkepiac. amikor a princz koma a postabank élén osztotta a vip hiteleket, akkor az már kapitalizmus volt. amikor tarsoly koma kibocsátotta questor értékpapírt akkor már kapitalizmus volt magyarországon. és az is kapitalizmus, hogy csányi osztja a hiteleket. csak ő állja versenyt. de mészáros koma is állja a versenyt. hol a hiba? az, hogy ezek össze vannak fonódva az államhatalommal? hol nincsenek összefonódva? ez a létező kapitalizmus.

mészáros koma átlátja, hogy hol vannak amúgy nagy forgalmú hotelek bedőlt devizahitelekkel. mert azok rosszul gazdálkodtak. és olcsó pénzen felvásárolja. az önkormányzati tulajdonú balatoni kempingeket. fejleszti. mert az állam rossz gazda. pareto hatékonyság javítást hajt végre. adakozik. fenntart egy sportiskolát, szervezi az akadémiát. ilyen arany emberek kellenek a nemzetgazdaságnak. ha nem lenne egy láthatóan ostoba ember és nem lenne nyilvánvalóan összefonódva a miniszterelnökke, akkor ezt el lehetne adni. orbán nem talált senkit felcsúton, aki elvégezte volna a harvard üzleti iskoláját. a ceu is szigorúan magánegyetem. nem volt összefonódva a magyar állammal. www.docdroid.net/kOTeZNv/lexceu.pdf.html
és nincs összefonódva az egyesült államokkal. soros egy filantróp. a ceu a "magyar" "tudományosság" védbástyája. és ezt akarja lerombolni a geci orbán.

sanyi a kútfúró megfejti, hogy az egyik oldalon istentelen cigányok állnak, a másikon istentelen zsidók. és erre polgári neveltetéssel azt kell mondani. jaj, sanyika, ne gyerekeskedjél már. ilyen nincsen. a cigányok és a zsidók nem tartanak össze. nem arról híresek. a zsidóságot különösen nem érdekli a hatalom. ilyet csak a konteó hívő idióta, fasiszta, kripli, kretének találnak ki. olvassad inkább a 444-et, hvg-t, nézd az atv-t, hallgasd a klubrádiót.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.13. 11:38:39

@unionista᠋:

"a kapitalizmust úgy definiálod, hogy a piacgazdaság."

Ezt a hangok mondják a fejedben.

"és az is kapitalizmus, hogy csányi osztja a hiteleket. csak ő állja versenyt. de mészáros koma is állja a versenyt."

Ennek semmi értelme sincs.

"ha nem lenne egy láthatóan ostoba ember és nem lenne nyilvánvalóan összefonódva a miniszterelnökke, akkor ezt el lehetne adni."

De nyilvánvalóan össze van fonódva a miniszterelnökkel.

"sanyi a kútfúró megfejti, hogy az egyik oldalon istentelen cigányok állnak, a másikon istentelen zsidók."

Sanyi egy judaista: 100-ért vesz és 200-ért ad el, pénzzel csinál pénzt.

unionista᠋ (törölt) 2017.04.13. 12:10:11

@neoteny:
mi a legegyszerűbb kapitalizmus definíciód?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.13. 13:08:21

@unionista᠋:

A szabadpiacon és a termelőeszközök magántulajdonban létén alapuló gazdasági rendszer.

unionista᠋ (törölt) 2017.04.13. 13:45:48

@neoteny:
ez a klasszikus piacgazdaság. ezek szerint a hantik és a manysik is kapitalisták voltak. hiszen a termelő eszközök magántulajdonban voltak és szabad piaci kereskedelmet folytattak (közvetlen árut cseréltek).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.13. 13:56:39

@unionista᠋:

"hiszen a termelő eszközök magántulajdonban voltak és szabad piaci kereskedelmet folytattak (közvetlen árut cseréltek)."

Igen, ez kapitalizmus.
süti beállítások módosítása