1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.03.07. 17:42 HaFr

A konzervatív modernizáció programjához

Nem látom a modernizációs programokat a nagyobb pártok háza táján -- a szokásos összebuherált szakpolitikák nem tekinthető ilyeneknek, mert eleve nem vetnek számot Magyarország modernizációs elmaradásának mibenlétével és a korábbi -- mintegy százötven évre visszanyúló -- modernizációs utak kudarcának okaival. Természetesen nem társadalomelméleti fejtegetéseket hiányolok, hanem az ország problémáinak mélyebb ismeretét, mint amit pl. a beruházások elmaradásának vagy a kormányzati rendszer alacsony hatékonyságának észrevételezése jelent.

Magyarországon a modernizáció -- azaz a társadalmi képességek olyan autogén, saját elvű, reproduktív fejlesztése, amely az önazonossága megőrzése mellett az országot versenyképessé, a kompetitív nemzetközi piacon értékteremtésre és -cserére alkalmassá teszi -- csökött formában létezik csak. A versenyképesség bevett kategóriáiban való folyamatos alulteljesítésünk súlyos társadalmi értékrendi és tudati válságra utal, amely nem oldható meg "magas színvonalú oktatással" (ezt kialakítani is olyan kompetenciákat kíván, amelyek egyik pártnál sincsenek meg), "jobb egészségüggyel", vagy a korrupció "visszaszorításával". A modernizációnak ezek az eszközei életképtelenek, ha nincs alapvető szemléleti egység az értékrendünket szabályozó alapvető motívumokban és normákban. Ezekről viszont alig hallani a közbeszédben, miközben meghatározzák egyebek mellett a versenyképességet erősítő szakpolitikák sikerét vagy a kudarcát.

Fenntartható modernizáció nem lehetséges egyfelől az emberi értékteremtés növelésének látószöge, másfelől a liberális demokrácia nemzeti kultúrája és egyensúlyi intézményrendszere nélkül. Ezek egyikről sem hallani az orbánizmussal szembeni ellenzéki narratívában, illetve ha az utóbbiakról szó is esik néha, nem világos ezek helye egy jól működő társadalomban. A liberális demokráciának az emberi értékteremtés (elősegítése) adja a célját. Az emberi értékteremtés legalkalmasabb közege az a társadalom, amely széles körű egzisztenciális és értékautonómiák között, piaci alapon, a piacon nem mérhető evidens értékteremtésben (ilyen pl. az anyaság) állami hozzájárulással, a liberális demokrácia működését a hatalmi ágak elválasztásával óvó vegyesen citoyen, kooperatív és kompetitív közegben alakul, mentes az ellenőrző ideológiák (pl. a nacionalizmus) uralmától és az államelvűségtől (ideértve nemcsak a nagy, tekintélyelvű vagy egyenesen erőszakos államba vetett hitet, hanem eleve az államtól való függés egzisztenciális és értékrendjét). Ez mindösszesen jelenti a liberális demokrácia kultúráját, túl azokon a jogállami kereteken, amelyek visszaállításától várja az ellenzék a működőképes társadalom hajnalát. Ez azonban nem fog eljönni így, sokkal nagyobb az esélye ellenben a modernizációellenes ideológiák visszacsapásának, mert -- a pozitivista, társadalommérnöki szemléletben -- nem sikerül kialakítani velük szemben egy alternatív érzelmi-reproduktív közeget.

A konzervatív modernizáció eleje az ember és az emberi értékteremtés, a végső támasza a liberális demokrácia kultúrája -- de nemzeti ("sajátlagos") kultúrája! A konzervativizmus azért beszélhet az utóbbiról ilyen súllyal, mert paradox módon ez a közeg hasonlít a legjobban a premodern, plurális autonómiák között élő, értékelvű társadalmakéhoz (=keresztény civilizáció), amelyek megelőzték egyfelől a modern tömegideológiák, a nacionalizmusok, a demokráciák, a szocializmusok és a fasizmusok, másfelől a posztmodern relativizmusok megjelenését. A liberális demokrácia kultúrájára leselkedő veszélyek ma is ez utóbbiak közül kerülnek ki, és jellemző módon összekapcsolódnak a (puszta egzisztenciától a részvéten és a szereteten át a magas értékteremtésig terjedő) humánum eróziójával.

Miközben a politikai konzervativizmus erősen gyakorlatias, aközben nagyon szilárd az antropológiai és a politikai alapvetése. Az államot csak addig látja szívesen pl. a pótlólagos polgárosodás (magyarul: az autonómiák átfogó erősítésének) napirendjén, ameddig (1) megszünteti az erőforrások verseny- és értékellenes eltulajdonításának rezsimjét, és (2) maga is értéket hoz létre az információ és az erőforrások célszerű csoportosítása és a piaci versenyre való felkészítés révén. Ám mivel éppen az állam az, amely tipikusan a versenyellenes, a társadalmakat szétziláló rezsimet fenntartja (leszámítva az olyan helyeket, ahol ugyanezt az államok eredendő hiánya és diszfunkcionalitása okozza, pl. Szicília), ezért a modernizációnak az államon és az állammal szemben kell megkezdődnie, amely erős, alkalmas politikai garnitúrát kíván. Ilyen természetesen a láthatáron sincs Magyarországon. A szakpolitikák versenye semmit nem old meg ebből, ennek a garnitúrának a hiánya végső soron az ország erkölcsi és értékproblémája, amely viszont visszautal a modernizációnak a függetlenségi nacionalizmussal és a vele kapcsolatos korrupcióval szembeni ismétlődő vereségére.

106 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr812320217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.07. 20:49:08

@zipe moha: jajajaj, bocs, ezt ignorálom most

zipe moha 2017.03.07. 20:54:14

@HaFr: ..miért?...érvelj, szívesen veszem..ui: én sem csak úgy odavetettem az érveimet..unom már kicsit hogy vakvágányokon tologotatja a saját értelmisége a magyarokkal a vonatát...az meg tolja ahova mondják neki ( világos, miért ennyire hülye..:?..)..mostanában mintha kicsit fáradna a nép..egyre többen hagyják abba a vetített viziók (délibábok) utáni szaladgálást...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.07. 20:55:52

@zipe moha: ne haragudj, ezek nem voltak érvek... sőt semmi közük ahhoz, amit érvnek lehetne nevezni

ricardo 2017.03.07. 20:59:48

Wilhelm Röpke inspirálja ezeket a posztokat?

zipe moha 2017.03.07. 21:08:06

...@HaFr: ...ne haragudj de az átalad most alkalmazott formula nem elegáns feloldása a véleménykülönbségnek.....mintha személyeskedésnek tartanád amit véleményként -és nem rólad.de a posztod alapján írtam..melynek szummázata..." modernizáció"= maszlag...hogy mire jó..rablásra... azt is leirtam......a "modernizácót" az elmult 200 évben minden "elit "...főként a leggazemberebbek...saját paraxisuban említik mint motívációt , mint cselevésre ösztönzőt...majd mind elhal vagy konvertálódik ..a tudjuk mibe...nem így látod?..valóságosnak hiszed??...mik a történelmi tényekre alapozott bizonyítékaid, végrehajtott elért tartós eredményekkel járó "utolérésekről"..???

zipe moha 2017.03.07. 21:26:49

...mondok akkor én ..persze anti-példa lesz: mára már csak a legelvetemültebb neoliberális fundamentalisták tarják példa értékűnek a Reagen-i Thatcer-i " konzervatív" "modernizációt"....az államokat eladósították,bevételeket engedtek át a nagy magántulajonosoknak s kikövezték a globalizmust az offshort ect...miközben a társadalmakat sikeresen szétszakították, a középosztályt lezüllesztették anyagilag és morálisan is a gazdaságok hatékonysága alig /kis mértékben növeked is..naná, protekcionista, korumumpált közegben mi értelme a hatékonyságnak...mindössze az elosztás változott..az viszont radikálisan át lett csoportosítva..ez volt eleddig a legutolsó modernizáció...a legutolsó magyar modernizációról pedig ne is beszéljünk..aminek a neve " rendszerváltás" volt....a gyümölcs meg az ő fája

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.07. 21:34:06

@ricardo: nem annyira, inkább a saját tanulságok

zipe moha 2017.03.07. 21:41:03

@HaFr: ...a konklúzióban egyetértünk...bár nagyon más úton jutunk el a végkövetkeztetéshez..de ettől szép..:)...szép estét!

zenonküp 2017.03.07. 21:42:58

A felvilagosult es a kevesbe felvilagosult abszolutizmus mukodokepessegenek egyik titka a hivatalnoki kar.
A nemzeti hagyomanyokat kisajatitva atorokito magyar nemesseg maga valt azza.
Miert, miert nem, a csehek elvesztettek nemesseguket, a szlovakoke disszimilalodott, ha nem is teljesseggel.
Az osztrakok meg maguk sem tudtak osztrak mivoltukrol, talan ezert nem fogadta nemzeti ellenallas a nemetesito abszolutizmust.
Meg is lehet nezni, hol tartanak most))

Geo_ 2017.03.07. 22:00:20

@HaFr: Vagy mintha elfelejtené - pl. hogy nem lehet intézményesen bevezetni, ahhoz alapok kellenek...Pl. hogy nem nemesi - hanem szabad paraszti állam volt...

Ha lenne tőkés osztályunk (a kollégiumi társi csapat helyett), vagy lenne még értelme annak, hogy "munkásosztály" - azok megegyezhetnének valamiben. De nem tudom, hogy nálunk ki kivel egyezhetne meg, mert ha lennének ilyenek, akkor lehetne feltenni a kérdést, hogy miről...

DrGehaeuse 2017.03.07. 22:06:42

Most márigazán kíváncsi vagyok van-e valami recept, vagy javaslat?
Eddig megtudtam:
- a magyar nép nem nemzet - politikai értelemben (bocs de ezt már azelőtt tudtam, hogy bármilyen blogot olvastam volna)
- ennek ellenére a legrosszabb fajta önsorsrontó függetlenségi nacionalizmus rabja
- konzervatív modernizációs nacionalizmusra kéne átprogramozni a zemberek agyát, persze hogy mi az a modernizáció ami up-to-date és adekvát in hungary azt majd menetközben ráérünk tisztázni meer` most nincs rá idő...
- oszt meg egy fia alkalmas elitgarnitúránk sincsen akik ne lennének hülyék és/vagy korruptak. A korrupció visszaszorítása amúgy is csak "üres lehetőség"

Úgy tűnik egy Momentum-nyi ifjútörök hamarabb fogja nekivezetni ezt az országot a következő orbitális nagy pofonnak, minthogy egy HaFr leírjon egy hozzávetőleges menetrendet az első 5 helyes lépés megtételéről (úgy hogy azt még egy ilyen korlátolt műszaki diplomás mint én is megértse)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.08. 06:52:39

@DrGehaeuse: de malíóiciózusan tért valaki nyugovóra tegnap! és főleg, ha ez mind igaz is -- amit nem tagadsz -- az pontosan megmutatja, miért nehéz, amivel tisztában jönni nem gyengeség, épp az ellenkezője

ricardo 2017.03.08. 10:13:00

@HaFr: Ezek szerint Ön amolyan ösztönös ordoliberális. Ismeri Röpke „A harmadik út: korunk társadalmi válsága” című ’42-es kötetét? Minden mondata után helyeslően bólogatna. :)

DrGehaeuse 2017.03.08. 10:51:30

@HaFr: Öhöm...

Most már megelégszem az első helyes (de nem akárhogy: amúgy konzervativmodernizációsnacionalista társadalompolitikailag helyes) lépés megfogalmazásával is . :)

Vagy az már megvolt? Akkor csak egy linket a posztra ha kérhetnék?!

Laikus Érdeklődő 2017.03.08. 10:57:37

Ha ez az 1000. poszt, akkor gratulálok. Fantaszikus lett.
Különösen tetszik a mellékelt kép. Gondolom a humánum erózióját ábrázolja a piaci alapú szabad verseny közben.

Mikrogeophagus 2017.03.08. 11:04:52

@DrGehaeuse: Szerintem egyáltalán nem véletlen, hogy nem látsz egyetlen épkézláb -hihető és valóságos- javaslatot a témában. Bátorkodom kijelenteni, hogy nincs. Illetve utópiák vannak. Persze bízhatunk abban, hogy egyszer csak megjelenik félszáz dörzsölt politikai zseni akik mellékállásban szentek, magukhoz ragadván a hatalmat egyfelől eljátsszák az ország nagyobb része által megkívánt érzelmi alapú színházat, másrészt pedig hatalmukat az ország előremozdítására fordítják -mondhatni titokban mert ez a választók jelentős részét tekintve, az alapvető érzülettel ellentétes irány-, csak hát ugye a realitás. Ami nem más, mint, hogy a hatalom megtartását nagyban könnyíti, ha a fennálló állapotokat inkább kihasználod és konzerválod mintsem azokat megváltoztatni akarnád. Ez egy ördögi játszma a „nép” és a hatalom között, ahol a választók nagyobb része, több évszázados reflexei -és akut nyomora- miatt rendre saját hosszú távú érdeke ellen cselekszik. Ha megpróbáljuk beleélni magunkat a helyzetükbe rá kell jönnünk, hogy nincs olyan jellegű tapasztalata, ahol a hatalom hosszútávú újító ténykedése érdemben az Ő érdekükben történt volna, így a megszokott sémákhoz ragaszkodnak.
Ehhez még hozzájön, hogy az ország általános életfelfogás terén totálisan kettészakadt, alapvető értékek terén sem kibékíthetőek az ellentétek. Népi/urbánus, kelet/nyugat, feudális/kapitalista satöbbi választóvonalak valahol mindig ugyanazt a két társadalmi rendet határozzák meg. Szokták ezt jobb/bal vagy konzervatív/liberális felbontásban aposztrofálni, ami egyes -rész- esetekben persze igaz lehet de idehaza egyébként totális tévút ez alapján nézni a problémát.
Amíg az ország kisebb, lényegesen gazdagabb része egyértelműen a modernizáció a haladás pártján áll, a másik, nagyobb lélekszámú és sokkal kiszolgáltatottabb csoport gyanakodva szemlél mindent ami a „falu” határain túlról érkezik, miközben fájdalmasan szervilis a rajta élősködő helyi „urak” osztályával.
Ha a vidéket fel tudod támasztani, akkor megmentetted az országot. Hogy tudod a úgy életre kelteni, hogy a valóban tehetségesek, akik a reményei lehetnének a régiónak vagy elhúznak onnan vagy belépnek abba a kasztba amely abszolút ellenérdekelt a valódi fejlődésben? Sehogy, ez a magyar történelem elmúlt 100-150 évének a tapasztalata. Ha lesz akkora szerencsénk, hogy az élet nem oszt újabb kataklizmát az Országra a következő kb. 70 évben akkor talán lesz itthon egy olyan erejű polgári osztály amely képes valós ráhatással bírni a hazai folyamatokra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.08. 12:30:58

@ricardo: igen, ismerem jól Röpkét, és az ordóliberalizmus nem áll messze tőlem, és tőle azért jobbra

2017.03.08. 12:48:28

@Geo_:

en.wikipedia.org/wiki/Scandinavian_Unexceptionalism_(book)

A 1860-1950-es évek skandináv modernizációja (méretek és a munkamorál szempontjából) a 1950-1980-as évek ázsiai kistigrisek modernizációjával volt hasonlatos. Erre a rendkívül gyors fejlődésre épült rá az az állam, ami ott van (valószínűleg a kistigrisek le is fogják másolni).

Sajnos, a svéd baloldal és annak rajongói (elfelejtve a fél évszázaddal előtti Svédország állapotát) kifelé azzal hízeleg a külföldi alternatív baloldalnak, hogy a semmire, pusztán az intézményrendszer megváltoztatásával bármit el lehet érni bárhol, ha azt nagyon következetesen akarjuk.

Óva inteném az ország értelmiségét szélhámos, önáltató voluntarizmustól (miszerint mibennünk "burjánzanak" a lehetőségek és a képességek, de az "XY" megakadályozza ezt, mint a mesében), de az önmarcangoló, köldöknéző, öncélú apriorizmustól is ("a tett halála az okoskodás", "míg itt töprenkedem, hazám borítja szemfödél és elvész becsületem").

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.03.08. 12:50:15

Egyetértek, leszámítva ezt a részt:

"... ezért a modernizációnak az államon és az állammal szemben kell megkezdődnie, amely erős, alkalmas politikai garnitúrát kíván. Ilyen természetesen a láthatáron sincs Magyarországon."

Az első mondatrész első fele igaz, a második viszont ellentmond neki. Ha ugyanis az állammal szemben akarsz szerveződni, akkor pont nem erős politikai garnitúra kell, hanem egy olyan mentalitás, ami hajlandó nem csak szavakkal, hanem tettekkel is a központi szabályozás ellen fellépni. Itt konkrétan azon egyénekre gondolok, akik számára nem bűn az adókerülés és hajlandóak megszegni az állam által hozott tetszőleges szabályokat .

És ha kilépsz a politikusok és politikai megmondóemberek által megszabott keretekből, akkor láthatod, hogy van ilyen Magyarországon, még ha nem is olyan mértékben, mint máshol: használják a Car4You-t vagy a Taxify-t, használnak Bitcoint, engedélyek nélkül üzemeltetik vállalkozásaikat stb.

DrGehaeuse 2017.03.08. 12:54:20

@Mikrogeophagus: Tehát lehet első lépésként falura menni, félelmet oszlatni, szóba állni, emberszámba venni és megkérdezni a falusiakat. Mindenki meglepődne milyen gyorsan lehet eredményeket elérni.

DrGehaeuse 2017.03.08. 13:08:45

Javaslat: Vegyük alapul Bogdán László Cserdi község polgármestere "köcsögtelenítési" programját, csináljunk belőle országos programot "csicskátlanítási" (a helyi "urak" iránt félelemből szervilis falusiak lelkiállapotának megváltoztatására irányuló) programot. Aztán majd a 2022-es választásra már nem lesz bázisa a döbrögies orv-bánizmusnak.

pamut 2017.03.08. 13:27:22

@zipe moha: Köszi a linket, régen olvastam, ideje újra.

Nem viccelek, ezt minimum évente 1x el kell olvasni, annyira jó. A legjobb a témában.

És még egyszer a link, akit érdekel Magyarország és nem akar hülyén meghalni az olvassa:
tldr.444.hu/2014/09/24/igy-lesz-magyarorszagbol-latin-amerika/

ricardo 2017.03.08. 13:48:38

@HaFr: Én eleve Röpkével azonosítanám az ordoliberalizmus, de ez persze vitatható. Röpke szerint a laissez faire liberalizmus egyfajta „szociológiai vakságban” szenved. A piacgazdaság fogyasztja az erkölcsöt, így önmagán kívüli erkölcsi tartalékokat feltételez ahhoz, hogy működhessen. Amely erkölcs tartalékok tkp. a társadalom formális (törvények, szervezetek stb.) és informális (természetes hierarchiák, szokások, mentalitás stb.) intézményeiből származnak. A társadalom nem piacosított életszférái teremtik meg a lehetőséget, hogy a piacgazdaság kiegyensúlyozottan működhessen, miként a nem demokratikus szférák a demokrácia kiegyensúlyozott működését. E „nem tiszta” szférák adják valójában a társadalom immunitását: egy színtiszta piacgazdaságból és demokráciából semmi perc alatt kollektivista diktatúra lesz; a népből meg tömeg, ami minden demagógnak bedől. És úgy látom, kedves Péter, hogy Ön kivált szereti ezeket a gondolatokat mind újra megosztani. Ami tkp. az ordoliberalizmus magja.

2017.03.08. 14:37:38

@zipe moha:
ez abból fakad, hogy a magyar fogyasztással szemben nincs elegendő minőségi magyar áru. mert ami van azt is el kell adni az adósságszolgálat fejében. mivel magyarországnak nincsenek gyarmatai ezért a tőkejövedelmek egy szűkösen állnak rendelkezésre. és azok is nagyrészt a főváros belső kerületeiben összpontosulnak. ezért a körúton túl az emberek kénytelenek egymást becsapni. jönnek az okos zsidók, akik megírják, hogy "jeitinho". ez a globális kapitalizmus. annak a szopóága. mert ugye a kapitalizmus olyan, mint a szopatás. csak a fasz jó oldalán kell állni. mondja sanyi.

2017.03.08. 14:47:26

@pamut:
ez nem latin-amerikanizálódás. hanem "elcigányosodás". ez politikailag nem korrekt. úgy lehet művelt módon megfogalmazni, hogy a vidék "balkanizálódik", a főváros pedig "bizáncosodik". orbán sem fasiszta. hanem "cigánykodik". a cigány vezérkultúrán alapul a politikája. és ez hirdet elsőbbséget a zsidókereszténységgel szemben. és a lakosság jelentős része azt mondja, hogy a neoliberális zsidó baloldalt nem kívánja a közéletben. és a neokonzervatív jobboldalt sem.

Mikrogeophagus 2017.03.08. 15:06:01

@DrGehaeuse: Gyorsan sajnos csak egy rövid hozzászólást lehet elérni…
Kérdezhetném, hogy ki menjen le, miért is menne le, az éppen regnáló hatalom vajh mit is szólna ehhez vagy, hogy a gyors siker után mi is következne. De ezt az előző hozzászólásomban röviden bár, de kifejtettem (ez egy utópia).
Nem a politikai oldalra állítás a kérdés, hanem alapvető létszemléletek és azok hatása az országra. Ha a választók nem büntetik egyértelműen a lopást akkor mindig lopni fog a hatalom. Ha a választók nem értékek mentén döntenek, hanem érzelmek alapján vélnek értékeket látni, soha semminek nem lesz politikai következménye. És még sorolhatnám…
Sok nevet és modellt adhatunk arra, hogy miért nem mennek jól a dolgok, de a hiba bennünk van. És ezt a legnehezebb belátni s változtatni.

2017.03.08. 15:13:32

@DrGehaeuse:
itt a polgármestered.
www.youtube.com/watch?v=2TFAEdMfKjE#start=1:50;end=4:28;cycles=-1;autoreplay=false
vegyük hárommillióért egy gépet? és hatvan embert rúgjunk ki?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.08. 15:17:19

@ricardo: így van, de én kb középúton vagyok Röpke, Rüstow és a Freiburgi Iskola, illetve az angolszász konzervatívok kommunitárius-szimbolikus (nem piaci) vonulata között, ami konzervatívabbá tesz (az előbbiek szociális érdekeivel szemben) az egyéb "színeim" mellett is, pl. ami a magyar modernizációt illeti, ebben erősen széchenyista vagyok.

2017.03.08. 15:17:57

@DrGehaeuse:
a cserdi modell a közmunka. ehhez egy ilyen hajcsár, mint ez a polgármester. szedjétek a krumplit a kutyaúristenit. ez működhet egy cigány telepen. de nem nagyon működhet az országban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.08. 15:29:33

@stoic79: azt próbáltam magyarázni, hogy szerintem állam nélkül nem megy, viszont a korrupt és diszfunkcionális állam leépítéséhez erős politikai (tkp) személyiségek kellenek -- nem látom az ellentmondást ebben a pillanatban

DrGehaeuse 2017.03.08. 15:48:43

@Mikrogeophagus: Az én programjavaslatom nem arról szól, hogy megagitáljuk a falusi (félelemből szervilis stb.) népeket, hogy mosmán ne szavazzanak a fityiszre vagy hogy szavazzanak a PKP-re vagy MoMo-ra.
Arról szól, hogy az emberszámbavevés, szóbaállás, megkérdezés, de főleg polgári jogaik ismertetése révén felszabadíthatók a félelem alól ami miatt szervilisek az őket "csicskáztató" helyi uraik iránt.
Többnyire effektíve a falu többségét egy ilyen helyi kiskirály (tudok is ilyet szűkebb pátriámban) simán elviszi fideszre szavazni vagy migráncselleni szavazni van hogy egy jó kis csomagosztással a kisnyugdíjasoknak stb.

Tehát ha a javaslatom szerint és hatékonyan jár el egy megfelelően öntudatos mozgalom vagy párt kellő számú aktivistája, akkor van esély arra, hogy az illető kiskirály (helyi NER-es maffiózó) legközelebb már csak a falu kissebségét tudja elvinni a fityiszre szavazni vagy nemzetikonzultációs ívet kitölteni stb.

DrGehaeuse 2017.03.08. 16:00:03

@unionista᠋: A "köcsögtelenítés" nem a közmunkáról szólt (az már az utána következő aktivizálási és rendtartási program), hanem arról, hogy a börtönben ülők sorsának bemutatásával elrettentette a romákat attól, hogy a semmittevő és tolvajkodó ügyeskedésből éljenek. Mert a fiatalok számára a "köcsögsors" kellő ismerete hiányában a lopós, dílerkedő, gagyizó, markecoló, nepperkedő stb. életmód vonzóbb volt mint bármilyen munkás életmód.

jobbegyenes.blog.hu/2013/05/16/kocsogok_es_mentesitok?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201703

DrGehaeuse 2017.03.08. 16:28:19

@unionista᠋:
Jobbegyenes:

"Szerintem Bogdán János egy jó arc. Ő az a polgármester, aki falujának cigány fiataljait elviszi a börtönbe, és megmutatja, hogy milyen is az élet valójában a rács mögött. Hogy nem akkora rajság ám 2-3 évet egy 20 négyzetméteres cellában rohadni, egy 4 méter magas falakkal övezett udvaron levegőzni, és rettegve nyúlni a zuhanyzás közben leesett szappanért. Mert lehet, hogy Kolompár Fernando a legnagyobb király a Hangulat presszóban segélyosztás után - de a sitten biztosan lesz nála keményebb csávó is. Kezdeményezésének - a polkorrektség szempontjait kétségkívül megkerülve – a „köcsögmentesítés" nevet adta."

DrGehaeuse 2017.03.08. 16:31:23

@Mikrogeophagus: Nyilván a "csicskátlanítási program" -nál PC-bb nevet kell találni. De elég ütőset és provokatívat, hogy a zemberek felfigyeljenek.

Geo_ 2017.03.08. 17:02:35

@Nuntiulus Noster: Igen, kösz!

A dolog annyiban is pikáns, hogy a hivatkozott élharcos szociológus is, hosszabb időt is töltött arrafelé.

2017.03.08. 17:02:56

@DrGehaeuse:
a cigányság egy részének körében menő börtönviseltnek lenni. ez ellen nyilván fel kell lépni. a büntethetőségi korhatár betöltése előtt közvetlen, a kamaszkor legelején körbe vezetni őket a legközelebbi börtönben. azért, hogy ne akarjanak bekerülni.

van egy ismerősöm, aki állami gondozott volt. mellékállásban fiatalkorúak javító nevelő intézetében dolgozik. esti műszakban kap nettó százezer forintot. annyi dolga van, hogy balhé esetén rendet kell tennie. kitalálta, hogy ha egy csoportban nincs balhé, akkor a gyerekek nézhessenek valami sorozatot. addig amíg betartják a házirendet. az igazgató azt mondta, hogy nyilván nem fognak hbo vagy netflix előfizetést rendelni. de rendben van. az ismerősöm töltsön le (illegálisan) valamit. kitalálta, hogy nézzék ezt:
starity.hu/images/articles/800x600/megkaptuk-a-teen-wolf-utolso-evadanak-elso-tiz-percet-10091245.jpg
ez tinédzseres, kicsit romantikus, kicsit horroros. ebben a kategóriában ez volt a legkedveltebb. ez majd biztos tetszik a kölköknek. tetszett is. de egyesek nagyon megrémültek az ilyen jelenektől.
pmctvline2.files.wordpress.com/2016/03/teen-wolf-recap-season-finale.jpg
rablás, súlyos testi sértés, esetenként emberölés miatt elítélt gyerekek féltek a farkasembertől. mert a gyerekek félnek az ismeretlentől. attól nem, hogy kést rántanak. mert azt a bátyjától tanulta. de a farkasemberből bepisil az, aki simán leszúrt valakit. ha letöltik a büntetést, akkor kikerülnek az intézetből az utcára. onnantól kezdve nagyon nehéz dolguk van. a szabad piacon ki az, aki börtönviselteket alkalmaz.

Geo_ 2017.03.08. 17:09:47

@Nuntiulus Noster: Kieg, gyorsan entereztem:

Az igaz, hogy lehet a mentalitáson, kultúrán változtatni - de ehhez tudni kell, hogy merre induljunk el - azután kell hozzá idő, erő, kitartás. Pl. ha azt mondjuk, hogy ebben alapvető az oktatás - akkor
az oktatásban eltöltött idő: 12 év
ehhez más pedagógusokra van szükség - pedagógusok képzési ideje 3-5 év
pedagógusokat képzők változása: jó esetben nem kell cserélni őket, de a tananyagot minden bizonnyal....

ennél gyorsabban változtak meg a németek - ehhez viszont az kellett, hogy az amerikaiak verték át rajtuk az új alkotmányt, amit azután sikerült is megszilárdítani a fejekben is.

2017.03.08. 17:38:23

@Nuntiulus Noster:
bármilyen szarul is hangzik kulturálisan vissza kell térni a nemzeti keresztény hagyományokhoz. a svédek is belátják,

2017.03.08. 18:32:29

@Mikrogeophagus:
nem érted ezt az egészet. jelenleg az a cél az, hogy azokat a lehető legrosszabb, legalávalóbb válasszák ki, akikkel még nem omlik össze. azért, mert az államalkotó magyar többség egyértelművé kívánja tenni a balliberális ellenzék számára, hogy nincs helyük a főhatalomban. és ennek elsősorban vallási okai vannak. igen a zsidókról van szó. az ortodox liberális és az ortodox kommunista részükről. a libsikről és a komcsikról. akiket kényszerűségből így kell nevezni. igen "a" civilekről van szó, akik egész véletlen zsidók. az egyik zsidó jelöl egy másik zsidót államfőnek. aztán egy harmadik zsidó lezsidózza. egy negyedik kiosztja. egy ötödik tévéjében. aki véletlen zsidó. és az egészet egy hatodik pénzeli. ez véletlen. ők "a" liberálisok. ők az ortodox liberális zsidók. ebben az országban deák, andrássy vagy kossuth a liberális. nem sas józsi, tamás gazsi és ez a sok idióta. ezek az emberek azt várják, hogy álljon mögéjük az értelmiség. de miért kellene mögéjük állni? mi ez a társaság, valami mesterrassz? akiket arra teremtett a jóisten, hogy megválasszák őket a népek. és ha nem, akkor az szörnyűséges fasizmus. elmehetnek a picsába.

azért van orbán megválasztva, mert a magyar társadalom többsége világossá teszi, hogy inkább mészáros lőrinc, mint az ellenoldalról akárki. és ha valaki olyan hülye, hogy ezt nem érti, vagy nem tetszik, akkor vándoroljon ki. azért kell építeni a kurva felcsúti kisvasutat, a kibaszott stadionokat, hogy ez világos legyen. ezért kell kivágni a fákat a városligetben. a legegyszerűbb az lenne ha orbán a hősök terén egy kutyát leszopna nyilvánosan. utána is megválasztanák. mert még mindig inkább ő, mint az ellenoldalon bárki.

hja amúgy kiegyezéspárti vagyok. csak ugye a "liberálisokkal" nem lehet. mert annyira "liberálisak", hogy ezeket ki se szabad mondani. mert ez ugye politikailag nem korrekt. nagyon nem. annyit se lehet mondani, hogy "zsi". mert fasiszta vagy. orbán kiváló hatalomtechnikus. létrehozta a zsidó jobboldalt azért, hogy kinyírja a balt. orsós likud viktor. ezt mondták a "nácik". és nem igazuk volt? aztán erre jön a válasz, hogy a magyarok megérettek a pusztulásra. meg a "balliberálisok" nélkül nem működhet az ország. meg, hogy itt mindent a zsidók építettek. igen, zsidók hiteleztek nagyrészt zsidóknak. de ez a világ sajnos nem kompatibilis a magyarok döntő többségével. és a cigányság többségével se. és a kádár rendszer összetartotta a népet. és összecsiszolódás. lett belőle szörényi-bródy. meg kern-bujtor. a nép szerette gálvölgyit paródiáit. zsidók zsidókat parodizáltak. szerették a népek a zsidó társadalomkritikát. hofit, a három nővér paródiát. haumann pétert, aki eljátssza a paraszti világból a lókupecet horvát terivel a banyával. ekkor úgy tűnt, hogy ezek az emberek a magyar nép oldalán állnak. aztán jött a rendszerváltás. és kiderült, hogy ők a fasizmustól rettegő emberek. akik ebből próbálnak politikai tőkét kovácsolni. és az idősebbeknek még el is hitték volna. de a zsidó újhullám is beállt ebbe a sorba. inkább mészáros koma.

persze lehet mondani, hogy ez egy orbitális faszság. ilyet csak idióta fasiszta, kretének gondolnak. mert valójában itt a zsidókkal rettegő megfélemlített magyarok vannak. basszus, ez a nép a ruszki tankoknak is nekiment. de nem vonul utcára bokrossal, vágó istvánnal (aki a rendszerváltás után nagy szart csinált) és a többiekkel. nem kell zsidó prájd. még azt is zsidók vezetik. de miért kell prájd? tessenek már megérteni, hogy az nem úgy van, hogy ez amszterdamban menő. akkor attól keletre is menőnek kell lennie. mert nyugaton az istenek laknak. keleten az ördögök. akiket megtérítenek a istentelenek zsidó liberálisok és a zsidókeresztény neokonzervatívok. és erre a projektre írjuk rá azt: modernizáció. ez így nem megy. de lehet próbálkozni. és mondani, hogy ez egy hülyeség. lehet.

DrGehaeuse 2017.03.08. 20:02:21

@unionista᠋: bakker! A franc se akart vitát nyitni a roma kérdésről! Csak a falusi fideszvakság elleni küzdelem módjához mint analógiát hoztam fel Bogdán programját.

2017.03.08. 20:26:35

@DrGehaeuse:
ez a probléma, hogy azt mondod "roma" kérdés. cigány kérdés van. nem szegény kis romákkal van a probléma, hanem a cigányok. a másik probléma, hogy a franc se akar erről a nyilvánosságban vitát nyitni. mert nem éri meg. mert ha valaki azt mondja, hogy cigány és a kisebbséget nem diszkriminálja pozitívan azaz a többséget negatívan, akkor jön egy "liberális" inkvizíor. aki majdnem biztosan zsidó. és azt fogja mondani, hogy ez rasszizmus. és antiszemitizmus. és még tiltakozni fog a többi "liberális". tehát még csak azt sem szabad gondolni, hogy van egy ilyen probléma. mert már az maga a fasizmus gondolatbűne.

Tamáspatrik 2017.03.08. 22:45:01

@pamut: Hatalmas nagy cikk a Latin-Amerikáról szóló! Ha az ember elgondolkodik, hogy mért reménytelen behozni a centrum államokat a perifériának, a fő ok szerintem mégiscsak az, hogy van több mint egy évszázados kulturális fejlődésbeli hátrány. Ez már a startvonalnál megvolt mindkét esetben (Latin-Amerika rabszolgatartóként indult, az USA-ban a többség és a polgárháború után meghatározóvá vált kultúra viszont nem az volt.) Európában pedig már régóta léteztek nyugaton feudális államok, amikor keleten létrejöttek az elsők. Nem véletlenül az orosz a legprimitívebb, mert az ott élők a legkésőbb tapasztalták meg a (kezdetleges) államszervezet szabályait.
Ergó nem jogos az összehasonlítás a mai centrum országokkal csak mondjuk a 100-150 évvel ezelőttiekkel.
Ugyanis a centrum is fejlődik közben. Ott egy évi 2% gazdasági fejlődés reálértékben több mint nálunk 4%, mivel a bázis között akkora a különbség. És nem csak gazdasági, hanem nehezen számszerűsíthető kulturális fejlődés is történik közben.
Vannak persze más komponensei is ennek az állandó elmaradottságnak, ismeretes a közepes jövedelmi csapda esete, amiből az országok nem tudnak kitörni csak ritkán. Meg kell nézni hogy mitől sikerült ez Japánnak és Kelet-Ázsiának. Gyaníthatóan azért, mert ott nem jelentkezett a centrum elszívó ereje, mert messzebb volt, földrajzilag és kulturálisan is, viszont a térség eléggé nagy volt + erős saját kulturális hagyományok (pl. japán kézműveskultúra, konfuciánus hagyományok Kínában stb.)
Az elit itt is másolja a nyugati elit életmódmintáit, viszont ezt csak úgy tudja megtenni, ha több pénzt és több forrást von el az alsóbb osztályoktól. Nyugaton erre nincs rákényszerülve, mert a társadalom szervezett és jól működik. Mivel a periférián nincs így nyugati mércével mérve (bár látható némi fejlődés!), az állampolgár ügyeskedéssel és kapcsolatokkal próbál előrelépni vagy szolgáltatásokhoz jutni.
Nyugat-Európa legalább olyan korrupt volt úgy 150 éve mint most Kelet-Eu.
Borzasztó nagy a kisebbrendűségi érzés a periférián, pedig az emberek alapvetően nem tehetségesebbek ott vagy okosabbak, hanem az életük keretei rendezettebbek, emiatt könnyebb dolguk van. Tehát még több találékonyság is kell keleten.
Pl. nálunk is más egy rendezett cégnél dolgozni mint szervezetlen, kaotikusnál, az utóbbinál ha megszakadsz, akkor se tudod a munkádat elvégezni. Ez a különbség a nyugat és kelet között.

Tamáspatrik 2017.03.08. 23:09:45

@unionista᠋: Érdekes gondolatmenet, sok mindennel egyetértek belőle. Kicsit túlpolarizált felfogása a jelenségeknek zsidókra - nem zsidókra, a dialektikában pedig a marxizmus bukása óta nem hiszek. A zsidó kultúra nem annyira specifikus mint amilyennek tűnik, hanem az emberiség EGY FAJTA IRÁNYÚ kulturális evolúciójának egyik legmarkánsabb példája - sokat segít, ha jól ismerjük a biológiai evolúciót, pl. más területeken mások töltik be az "ökológiai niche-t", amit errefelé a zsidók, pl. örmények, hollandók, Ázsiában kínai kereskedők stb.

Ezáltal egy kicsit távlatosabb szemléletünk lesz.
Segít megérteni, hogy mért NEM alkalmas a politikai vezetésre nálunk a zsidó kulturális örökségnek egy meghatározó iránya (amelyet nem csak szükségszerűen zsidó származásúak visznek, mert vannak, akik számára csak példaadók, azért csatlakoznak).
Az SZDSZ példája (fogalmam sincs mennyien voltak benne zsidó származásúak sőt nem is érdekel), segít megérteni.
1.Ideológiai alapú megközelítésekkel dolgoznak, tehát nem eléggé gyakorlatiasak.
2.Emiatt nem látták vagy nem érdekelte őket, hogy kimegy az országból az összes pénz, amire gazdaságot lehetne építeni. Ezt a hibát a mai kormány nem követi el.
3.Nem tudnak az egyszerű emberek nyelvén, vagy egyáltalán hétköznapi, közérthető nyelven beszélni.
4.A hagyományok, amelyekre a KÖZÖSSÉGI ÖSSZETARTÁS épül, számukra nem fontosak. A széthullott közösségek nehezen megfogalmazható nihilérzést váltottak ki a rendszerváltás után.
Szvetlana Alexijevics orosz Nobel-díjas írót kell olvasni, revelatív erejűek az interjúi, hogyan hullott szét az orosz közösségi szellemiség a rendszerváltás során, amely a hagyományos orosz "néplélek", a kevésbé önálló orosz emberek számára még sokkal nagyobb csapás volt mint nálunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.08. 23:19:15

@Tamáspatrik:

"hogy kimegy az országból az összes pénz, amire gazdaságot lehetne építeni"

Lehetetlen: az "összes pénz" visszatér vagy fizetségként a magyar exportért (ami import a külföld szempontjából), vagy visszatér tőkebefektetések formájában. A magyar forint mihaszna Mo határain kívül: csak magyar származású termékeket/szolgáltatásokat lehet vele vásárolni.

DrGehaeuse 2017.03.09. 09:02:43

@unionista᠋: Félreértesz! Nagyon is meg van a véleményem a cigánykérdésről. De a poszt a konzervatív modernizációs nacionalizmus problémáiról szól. Én meg hiányoltam HaFr-től, hogy legalább az első öt vagy akér egy helyes lépést megfogalmazhatná. Mert a problematikát és a nehérségeket már túl is tárgyalta, de a megoldás felé való elindulásról még semmi érdemlegeset nem írt le. Ezzel piszkáltam a magam módján.
Egy elég vad ötletet dobtam fel arra, hogy hogyan lehetne elindulni.
Teszem ezt azért mert veled ellentétben és hiszek abban, hogy az olyanok mint HaFr és akik a PKP-t alapították túl tudnak lépni a mai kocsmán ahol a (szóhasználatodat plagizálva) a sorosliberálisok és a likudjobberek iszapbírkózása nyomja egyre mélyebb mocsárba a magyar szent rögöt.

DrGehaeuse 2017.03.09. 09:16:44

@neoteny: Mindíg okosakat írsz ezért ritkán vitatkozom veled, de most bakot löttél. A magyarországon működő (főleg német) külföldi tőke (magáncégek és multik) a profitját egyrészt kiviszi (egyre csekélyebb adózás után), másrészt nem is realizál profitot mert a teljesen készre gyártott terméket (szerszámgép vagy komplett autómotor+váltó egység) nem megyarországon bejegyzett telephelyéről vagy nagykereskedelmi lerakatából (készárú raktár) értékesíti (ilyenje nincs is), hanem valamilyen nyomott (minimális nyereségtartalmú vagy éppen veszteséget eredményező) termelői áron átszállítja az anyavállalat telephelyére és az ottani értékesítési osztályán keresztűl értékesíti. Sokszor ez csak papíron történik meg, az árú egyenesen a végfelhasználóhoz kerül. A legtöbb m.o.-n működö német multicég leányvállalatként üzemel, de nincs értékesítési osztálya.

DrGehaeuse 2017.03.09. 09:34:29

@Tamáspatrik: "4.A hagyományok, amelyekre a KÖZÖSSÉGI ÖSSZETARTÁS épül, számukra nem fontosak." mármint a gazdatársadaloméi. A saját közösségeik erősek, összetartók és ezért népesedők.

DrGehaeuse 2017.03.09. 09:36:33

@Tamáspatrik: Ja és a hagyományőrzés náluk mindennél fontosabb és minden más közösségen túltesznek ezen a téren.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.09. 09:42:18

@unionista᠋: a modernizációnak nemzetinek kell lennie: a nemzet adja a keretét, az erőforrásait (emberek és lehetőleg a tőke is) és az erkölcsiségét. Mint írva volt az utóbbi posztokban, de világosabbá tettem most egy-két betoldással itt is.

DrGehaeuse 2017.03.09. 09:43:05

@HaFr: Engem tényleg érdekel. Esetleg priviben valami munkaanyagot kaphatok? Ígérem bombázni fogom meredek ötleteimmel és minden pongyolaságot vitriollal írtok ki belőle.
Ja és senkinek egy szót se szólok a tartalmáról a PKP választási győzelme előtt. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 10:02:32

@DrGehaeuse:

"A magyarországon működő (főleg német) külföldi tőke (magáncégek és multik) a profitját egyrészt kiviszi"

De ez az állítás nem ugyanaz, amire én reflektáltam. Tamáspatrik ezt írta:

"hogy kimegy az országból az összes pénz, amire gazdaságot lehetne építeni"

Pénz, ti. magyar forint nem megy ki: mivel a forint csak Mo-n költhető el, minden forint Mo-n előállított termékre/szolgáltatásra kerül elköltésre, vagy Mo-n kerül befektetésre. Nem szükségszerűen ugyanazon külföldi befektetők által, akik a profitjukat forintban realizálták, de valaki(k) által igen. Erről már írtam korábban, amikor unionista kifogásolta azt, hogy a TESCO nem ugyanannyi árut visz ki Mo-ról, mint amennyit behoz:

"a tesco akkor lenne elfogadott ha ugyanannyi árut vinne ki magyarországról, mint amennyit behoz az országba."

Szerinted mit csinál a TESCO a forintbevételeivel? Csak két dolgot tud tenni vele: elkölti/befekteti Mo-n (termékeket/szolgáltatásokat vásárol magyar termelőktől, beleértve az alkalmazottai bérét), vagy pedig eladja (átváltja) olyanoknak, akik azt magyar termékekre/szolgáltatásokra költik. A TESCO nem tud forinttal fizetni a marokkói paprikatermelőnek: eladja a forintot (átváltja marokkói dirhamra) olyan marokkóinak, aki magyar terméket/szolgáltatást akar vásárolni (importálni Marokkóba), vagy pedig be akar fektetni Mo-n. Ha nem talál olyan marokkóit, akinek szüksége lenne forintra, akkor eladja (átváltja) mondjuk GBP-re olyan britnek, aki magyar terméket/szolgáltatást akar vásárolni, vagy Mo-n befektetni, és utána a GBP-t adja el (váltja át) olyan marokkóinak, aki az UK-ból akar importálni vagy az UK-ban befektetni.

Ez az, amit te és a hozzád hasonlók nem értenek: hogy a _teljes egyenleg_, az árucsere _és_ a tőkeáramlások _mindig egyensúlyban vannak_. Az a magyar forintmennyiség, amit a TESCO "kiszivattyúz" Mo-ról visszatér Mo-ra vagy fizetségként az országon belül élő magyarok által előállított termékekért/szolgáltatásokért (ami Mo szempontjából export, a külföldi szempontjából import), vagy pedig befektetésre kerül Mo-n (ami a mo-i gazdaságot élénkíti). A TESCO-nak nem kell ugyanannyi árut kivinnie Mo-ról, mint amennyit behoz, mert a különbözetet kiviszi vagy befekteti Mo-n az, aki megveszi a TESCO-tól a "kiszivattyúzott" forintokat -- amiket nem lehet elkölteni Mo-n kívül.

Tehát a TESCO nem okoz semmilyen kárt a magyar gazdaságnak azáltal, hogy több árut hoz be, mint visz ki: a különbséget vagy kiviszi más áruk formájában (exportál Mo-n előállított termékeket/szolgáltatásokat), vagy befektetésre kerül más által Mo-n.

Így hát Tamáspatrik állítása téves: nem hagyja el Mo-t semmiféle pénz, "amire gazdaságot lehetne építeni": sőt a külföldről származó tőkebefektetések pénzbeáramlást jelentenek, amelyek élénkítik a magyar gazdaságot.

Ti azt gondoljátok, hogy pl. az Audi megrövidíti a magyar embereket azáltal, hogy kiszállítja a Mo-n előállított termékeket az országból. De honnét származik az Audinak azok a magyar forintjai, amiket kifizet a magyar melósainak és a magyar beszállítóinak (beleértve azokat, akik felépítették az Audi mo-i üzemeit)? Pontosan azoknak a javaknak (autóknak vagy motoroknak) az eladásából, amit kiszállít. Az Audi magyar melósait és beszállítóit végső soron az Audik vásárlói finanszírozzák: akik megveszik az Audikat. Az általuk fizetett vételár egy része jön be Mo-ra, mert abból fizeti az Audi a mo-i beszerzéseit, beleértve a munkaerőt. Szó sincs arról, hogy az Audi megrövidítené a magyarokat: épp' azt teszi, hogy "átcsatornázza" a külföldi vásárlói (pénzben kifejezett) javainak egy részét Mo-ra, értsd a magyar gazdaságba, értsd azoknak a magyar embereknek a zsebébe, akik fizetést (alkalmazottak) és fizetséget (beszállítók) kapnak tőle.

2017.03.09. 10:24:16

@Tamáspatrik:
nem kicsit sarkítom ki zsidó-nem zsidó ellentétre hanem nagyon. nyilván túlságosan is. és ezért nem is szabad vele egyetérteni. szóval ez egy nagyon leegyszerűsített és végtelen primitív szembeállítás. csak szerintem amikor az ember a hátsó kisagyát használja, akkor nagyon leegyszerűsít és végtelen primitív módon gondolkodik. fekete-fehérben. a pártpolitika ezen alapul. még egyszer: nem szabad kizárólag ezt alapul venni.

ha egy filoszemita csoportosulás nem akarja elfogadni, hogy létezik államalkotó többség (nemzet), akkor nyilván felerősödik az antiszemitizmus. a nemzet létezését kérdőjelezik meg nemzedékről nemzedékre. a nacionalizmust a sátánizmussal azonosítják. szinte mindent a fasizmusnak mondanak, ami nem ortodox liberalizmus és nem ortodox kommunizmus. ebből a kultúrharcból egy törzsi csatározás következik. és ezek az irracionális hitviták egy modern kori vallásháborút eredményeznek.

az ökológiai niche fogalma felől közelítve. egy társulásban nem élhet tartósan egymás mellett két olyan populáció, amelyeknek a környezeti igénye teljes egészében megegyezik egymással.

ez esetben a populációk azért versengnek, hogy ki adja az államvallást. és ugye a 1990-2010 közötti zsidó-keresztény köztársaság arról szólt, hogy ezt a zsidó baloldal, vagy a keresztény jobboldal adja. az szdsz radikálisai és az mdf mérsékeltjei is kiestek a parlamentből. és ők azt mondják, hogy a ne vitázzunk ezen, hanem a vallást a zsidó-keresztény kultúrára alapozzuk. rendben van. de a vallásnak elég sok mindent kellene ötvöznie. tetszik nem-tetszik az eurázsiai ősiséget, az autenikus paraszti kultúrát, a közép-kelet európai és a nyugati (dunai német) hatást. a délszláv nacionalizmust, gyengébben az északi germán (skandináv) szociális hatásokat. meg kell jelenteni a cigányság értékeit.

ezt össze lehet kapcsolni a zsidó-kereszténységgel. ebből fakad a nemzeti kereszténység. de nem lehet összekapcsolni a neoliberalizmussal. túl azon, hogy az istentelen nem ismeri ennek a világnak legalább a felét. a neokonzervativizmus azért problémás, mert az a nyugat gyarmatosító világát tekinti dominánsnak. ami a magyarok többségének nyilván nem kedvez. persze orbán világa is inkább romboló jellegű. nincsenek átgondolt fejlesztések, építkezések. ötletszerű megoldások vannak. amik egyébként nem feltétlen rosszak. de alapvetően gányolás megy. egyelőre nem látni, hogy mi lesz ebből az egészből. jelen állás szerint a 18-as választást is megnyerik. az egy nagyon egyértelmű üzenet lesz a társadalom részéről arra nézve, hogy mi az, amit nem akar.

Mikrogeophagus 2017.03.09. 10:36:57

@unionista᠋: Nem szeretném tartósan, de belépek a performance-odba:

És most már csak ki kell várni, hogy elmenjenek mi?
Nem mennek el. Mert aki nem érti az te vagy. De, hogy a te nyelveden is beszéljek, ha a „magyarság” nem tud önmaga kitermelni életképes konkurenciát a „zsidóidnak” akkor örökre szolga marad a saját hazájában. Mészáros Lőrincekkel pedig nem fog.
Ha meg a saját sikeres, tenni akaró szülötteit kezdi „zsidózni”, akkor meg is érdemli a sorsát.

DrGehaeuse 2017.03.09. 10:58:09

@neoteny: Tök igazad van a TESCO és a forintforgalom esetében. De szerintem Tamáspatrik se a TESCO-ra vagy a SPAR-ra gondolt.
Én viszont a magyarországon megtermelt értéktöbblet áramlásáról írtam. És szerintem ez a lényeg. Egy magyarországon működő német multi leánycég többnyire euroért és németországból importál a termeléséhez szükséges dolgokat néhány alapanyagtól és szolgáltatástól eltekintve amiket magyarországon forintért vásárol (pl. a magyar munkaerőt amiért max. a német munkaerő költségek 1/4-ét ha kifizeti) forintban. Tehát a forgalma töredékét bonyolítja forintban. Az ehhez szükséges forint megszrzéséhez nem kell semmit forintért eladnia mert annyi forintot mindíg kap az euróban kapott termelői árbevételének egy részéért cserébe a devizapiacon (vagy akármelyik banknál) amennyi ezekhez a tranzakciókhoz kell. A gond az, hogy a magyarországi leányvállalat magyar dolgozói által magyarországon létrehozott hozzáadott érték döntő többsége nem a magyarországon bejegyzett német tulajdonú cég adózás előtti eredményében jelenik meg, hanem a németországi anyavállalatéban (és ott is adózik) vagy valamilyen oof-shore cégnél. Ez a kiskereskedelmi cégek esetében (mint a Lidl vagy SPAR) nyilván sokkal kisebb nagyságrend. De még ezek a kereskedelmi cégek is állítanak elő hozzáadott értéket és ennek egy tekintélyes részét keratív kövyvelés és spéci trükkök segítségével simán ki tudja vinni magyarországról.

2017.03.09. 11:06:46

@neoteny:
a tesco a forintnyereségének egy részét befizeti az államkincstárba. a másik részét átváltja dollárra, euróra vagy fontra. beborítja az árumérleget és kiviszi a hasznot.

ha ugyanannyi árut vinne ki az országból, akkor is lenne nyeresége. de ebből a magyar termelőknek is is jelentős haszna származna. persze a tesco (vélhetően) nem akar kicseszni a magyarokkal. egész egyszerűen arról van szó, hogy a magyar kis és középvállalati szektor nem állít elő olyan terméket, amit a tesco számára megérné nagy tömegben kivinni.

mondok egy példát. egy ismerősöm tésztát gyárt. úgy kezdte, hogy körbe járta a környékbeli családi házakat. ezek tipikusan egy keresős háztartások voltak. az asszony háztartásbeli, a férj alkalmazásban áll, vagy a vállalkozásában legfeljebb csak alkalmilag segédkezik. és azt mondta, hogy az asszonyok jöhetnének hozzá tésztát készíteni. indulásként kézzel kellene mosni és törni a tojást. mert nem akar eladósodni. és úgy kalkulált, hogy napi 8 órás munkával havi 80 ezer forintot tudna fizetni. mindenhonnan elhajtották a férjek. csak nem fog az asszony egész nap tojást törni havi 80 ezer forintért. jött a válság. emelkedtek a devizahitelek törlesztőrészletei nagyjából azzal a 80 ezerrel forinttal, amit ez a tésztagyáros kínált. (a családi házak abból épültek, az autók abból vásárlódtak). és felhívták őket ugyanezek az emberek, hogy menne az asszony. és ezek után megállapodtak abban, hogy kapnak még havi 20 ezer forint értékű tésztát. cserébe azért, hogy csak 6 órába jelenti be őket. a tészta egy részét adják oda közeli ismerősöknek, rokonoknak. szervezzenek tésztás partikat. süssenek stíriait és még ajánlott néhány receptet, amihez elég sok tészta kell. ez volt a marketing költés. és ez bejött, mert a környéken el kezdték keresni a tésztát.

és már teljes körűen gépesíthette a vállalkozását. csakhogy itt jön be az, hogy az asszonyok egy részét el kellene küldeni. a férjek azt mondták, hogy ha a nők vitték a munka dandárját, akkor most már találjon ki valamit. megcsinálta azt, hogy az alkalmazottak felét színlelve elküldte munkanélkülinek. fél év után kaphatott támogatást ha alkalmazza őket. aztán az alkalmazottak másik fele lett kvázi munkanélküli. próbált így trükközni. és ebből is az lett, hogy be kell lépni a fideszbe pártoló tagnak. mert így juthat pályázati pénzhez. és ugye nem csak ő a familiáris, hanem azok a családok, akik ebben érintettek. a tésztagyáros és a környékbeli vállalkozók. így lesz egy településrész, mondjuk egy önkormányzati választókörzet "full" fideszes. nem félelemből, hanem gazdasági kényszerből. és a támogatásokból kiszorulókból lesznek jobbikosok. persze egy idő után őket is bevonják a buliba. a nyugdíjasok szavaznak a szocikra.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 11:14:44

@DrGehaeuse:

"A gond az, hogy a magyarországi leányvállalat magyar dolgozói által magyarországon létrehozott hozzáadott érték döntő többsége nem a magyarországon bejegyzett német tulajdonú cég adózás előtti eredményében jelenik meg, hanem a németországi anyavállalatéban (és ott is adózik) vagy valamilyen oof-shore cégnél."

1) (majdnem) mindenki azt akarja, hogy _más_ fizessen több adót: senki nem lobbizza a kormányzatokat azért, hogy őrá több adót vessenek ki. Akik úgy gondolják, hogy nekik kellene több adót fizetniük, nincsenek akadályoztatva abban, hogy önkéntes befizetéseket tegyenek az államkasszába.

Az adók speciális költségek: nem a termék/szolgáltatás előállításához szükséges kiadások. A vállalatok még azokat a költségeiket is próbálják minimalizálni, amik szükségesek a termékeik/szolgáltatásaik előállításához; hogyne próbálnák minimalizálni a szükségtelen költségeik volumenét?

2) ugye a társasági/vállalati adót a nettó bevételre számítják: a teljes bevételből levonásra kerülnek a költségek.

Egy Győrben előállított Audi TT-ből mekkora teljes bevétel származik? Az Audi _konszern_ számára annyi, amennyit az Audi dealer fizet. De ez nem jelenti azt, hogy az Audi Hungaria Zrt-é az az összes bevétel: egyrészt nem az Audi Hungaria Zrt-nek utalja a pénzt az Audi dealer, másrészt közel sem az Audi Hungaria Zrt-nél merülnek fel az összes költségek, amikbe egy Audi TT előállítása kerül. A teljesség igénye nélkül néhány költségfajta, ami nem, vagy csak részben merül fel az Audi Hungaria Zrt-nél:

- tervezés/fejlesztés
- tesztelés
- általános adminisztráció/menedzsment
- marketing
- logisztika
- mindazon beépítésre kerülő darabok/elemek amiket nem az Audi Hungaria Zrt. állít elő vagy fizet értük, de beépítésre kerül egy Audi TT-be

Vagyis egy könyvelői rémálom lenne pontosan szétszálazni, hogy egy Audi TT megépítésének _és_ eladásának költségeiből milyen arányban részesül az Audi Hungaria Zrt. Ezért -- és bevallottan adóoptimalizálási célból is -- a legegyszerűbb egy fiktív elszámolást csinálni, ahol az Audi Hungaria Zrt. kb. annyiért "adja el" az összeszerelt Audi TT-t az anyacégnek, mint amennyi az Audi Hungaria Zrt. saját, közvetlen -- könyvelési szempontból könnyen átlátható -- költségei voltak.

DrGehaeuse 2017.03.09. 11:16:43

@Mikrogeophagus: Azt gyanítom, hogy unionista szerint a magyarság döntő többsége meg van fosztva azoktól a lehetőségektől amelyek szükségesek lennének egy ilyen konkurrencia kitermeléséhez. Sőt talán még azt is, hogy a mészároslőrincek is azért vannak hogy ez így is maradjon.

DrGehaeuse 2017.03.09. 11:26:20

@neoteny: Bszolute egyetértek!
De pont ezek a tételek:
- tervezés/fejlesztés
- tesztelés
- általános adminisztráció/menedzsment
- marketing
- logisztika

adnak alkalmat "kreatív" könyvelési megoldásokra. Ide vehetnénk még az IT költségeket is.
Biztos vagyok benne, hogy az Audi AG Ingolstadt ezeknek a költségeknek az Audi Hungária Zrt termelését szolgáló részét (vagy akár többet is mert csak avezetés döntésétől függ mekkora hányadot) az általa meghatározott értéken kiszámlázza az Audi Hungária Zrt-nek EUR-ban.

DrGehaeuse 2017.03.09. 11:30:50

@neoteny: ... Így ezek a költségelemek simán benne vannak az Audi Hungária Zrt. költségeiben.

Mikrogeophagus 2017.03.09. 11:40:33

@DrGehaeuse: Hát ez az, hogy igazából nincsenek megfosztva. Ez egy ördögi kulturális kör, amiből -és itt ül a nagy kérdésed: mégis hogyan?- nagyon nehéz kitörni. Hiszen ahhoz, hogy kitörjünk meg kellene változtatni a „kultúrát”, de az a „kultúránk”, hogy nem akarunk változni (más a hibás, áldozatok vagyunk, zsidók, stb).

Mikrogeophagus 2017.03.09. 11:48:13

@DrGehaeuse: Az biztos, hogy közös nevezőre kellene hozni az ország két ellentétes pólusát. Én személy szerint nem nagyon látok erre értelmes időtávlatban esélyt. Ehhez ugyanis határozott akarat kellene mind a politika mind a társadalom részéről. Hívhatnánk amolyan demokratikus minimumnak. Erre mondja unionista, hogy a liberálisokkal nem lehet. És meg is vagyunk: a „másikkal” nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 11:58:50

@DrGehaeuse:

"De pont ezek a tételek [...] adnak alkalmat "kreatív" könyvelési megoldásokra"

Hogyan nézne ki a nem-kreatív könyvelés az Audi AG és az Audi Hungaria Zrt. között? Létezik egy viszonylag egyszerű, viszonylag kis költségű könyvelési metódus, amivel előállítható egy "objektív" elszámolás a két entitás között, ami "helyesen" állapítja meg az Audi Hungaria Zrt-re eső bevételi arányt _és_ az ennek a bevételnek az előállításához szükséges költségeket? Mert ugye ilyesmire lenne szükség ahhoz, hogy megállapítható legyen az Audi Hungaria Zrt-nél előállított "valódi" értéktöbblet.

2017.03.09. 12:00:14

@Mikrogeophagus:
orbán éppen ezt a konkurenciát teremti meg. ez a "cigányság". mészáros koma vállalkozásai is nyereséget termelnek. egy falusi cigány gázszerelő is lehet üzleti zseni. feltéve, hogy elegendő pénzhez és információhoz. a "zsidók" is így csinálták. andy vajna kapott egy kaszinót és egy cigánylányt. és ezzel kiszorította az ellenzéki kereskedelmi média jelentős részét. matolcsy lehet, hogy félhülye. de levitte a kamatokat és egyelőre legalább is jegybanki nyereséget produkált. és azt költi el. a nemzeti színház élére beült ez a fazon.
061.pestisracok.hu/wp-content/uploads/sites/9/2016/05/Vidny%C3%A1nszky-Attila-1-HPGy.jpg
ugye látod, hogy kárpátaljai "cigány". félre értés ne essék. nem azt állítom, hogy ő jó, vagy rossz. mert cigány. semmi ilyesmit sem képzelek. hanem azt, hogy egy közismerten zsidót szorított ki egy láthatóan cigány. nem gondolom, hogy alföldi feltétlen rossz lenne. kiegyezéspárti vagyok. az ortodox liberális zsidók konkurenciája meg lett teremtve. és ezt részben a zsidó jobboldal teremtette és a heteroszexuális cigányság. vannak civil szervezeteik. civil összefogás ugyanúgy pártcélokat szolgál, mint a másik oldalon. a kisebbségi jogvédőkkel szemben szerveződött a magyar gárda. a korrekt az lett volna hogy ha az ombudsman ne csak azt vizsgálja, hogy egy cigányt ér sérelem. olyan is nyilván van, de olyan is, hogy cigányok bandába szerveződve követnek el bűncselekményeket. és nem a többi cigány rabolják ki, hanem a többségi magyarokat. ilyenkor jött az, hogy depriváltak. elég sok szegény magyar van. de nem mennek rabolni. nem lincselnek meg senkit. és persze ez a cigányságnak is egy részére jellemző. de ezzel miért nem foglalkoznak a jogvédők. a magyar gárda is egy civil mozgalom. tulajdonképpen a polgárőrség. illetve az a csendőrség, ami egyes térségekből hiányzik. nyilván nem szabad általánosítani. a náci szélsőség azt mondja, hogy a cigányság tettes. a libsi szélsőség azt mondja, hogy a cigányság csak áldozat. a filozófus körökkel szemben megszerveződtek a népfőiskolák. aztán lehet mondani, hogy azok idióta fasiszta kretének.

ilyenkor szokták mondani, hogy a prezi. az egy 2d engine. (eltol, tükröz, elforgat, kicsinyít-nagyít a síkban) megírják a hetedikesek számítástechnika szakkörön.

félre értés nem azt mondom, hogy öljük meg a zsidó baloldalt. hanem azt, hogy ha a balliberális politbüro harcolni akar, akkor harcoljon a magyar nemzet ellen. ha a kényszerbetelepítést legitimnek tartják, akkor abból kényszerű kivándorlás következhet. orbán a jobboldallal kiegyeztek. világias filoszemita társaság az amerikai demokrata párt vereségével lényegében magára maradt. persze értem, hogy ha majd azok visszakerülnek, akkor majd bedöntik a forintot, jól megbüntetik magyarországot, stb. az ország összeomlására játszanak. ha ez legitim, akkor ennek a filoszemita társaság összeomlására játszani is az. ami történik az egyáltalán nem kedvemre való. kivándorlás. de ez van.

az értelmiség vidékről évszázadok óta elvándorol. ez senkit se zavart. most megindult az elvándorlás a fővárosból. egy 10 milliós (tőkeszegény, nem gyarmatosító) országba lehet, hogy nem kell 2,5 milliós központi agglomeráció. nem kell ennyi multi. ennyi felől. és nem kell ekkora multinacionális helytartóság.

orbán és bandája visszaél a hatalommal, de a fideszt ezzel a neoliberális társasággal szemben folyamatosan újraválasztják. a nemzeti radikálisok veszélyeztetik az alkotmányos többséget.

persze lehet, hogy majd a momentum mozgalom hozza az új elképzeléseket. hozza. de egyelőre nincs semmi számottevő. hacsak az nem, hogy több pénzt az egészségügynek. most megy a sorosozás a másik oldalról a szokásos fasisztázás. a 18-as választás után lehet majd tisztábban látni.

DrGehaeuse 2017.03.09. 12:19:01

@Mikrogeophagus: Persze igazad van.
Ettől függetlenül én azt látom, hogy az oktatási rendszerben már a kádárrenszer konszolidációját követő időktől (nagyjából a hetvenes évek vége óta) a mindenkori hatalmi és helyi elit és a "haladó értelmiség" tehát a szociológusok által régebben még használt kifejezéssel "erős érdekérvényesítő képességű rétegek" ön-ujratermelése folyik. A legfontosabb és a hatalom gyümölcseihez legjobban hozzáférő jogászok és közgazdászok ma már szinte kaszt szerü réteget alkotnak. Az ujratermelés minőség szinvonala még Budapesten is csökkenő. Az igazi elit már külföldi egyetemeken képezteti a gyermekeit. Arra, hogy ebben milyen részarányt képvisel az unionista számára problémás közösség, nicsenek adatok. Ilyen irányú statisztika soha nem készült, tehát nincsenek nyilvános adatok és tények. Már az a tény, hogy valaki budapesti belvárosi jómódú polgárcsaládban nő fel, sokszorosára növeli az esélyét annak hogy felnőttként ide tartozzon. Egy kesznyéteni közmunkás fiából (még ha az összes elékerülő lehetőséggel jól sáfárkodik) nagyon kis eséllyel lesz belvárosi sztárügyvéd.

DrGehaeuse 2017.03.09. 12:31:55

@neoteny: Igen! A német tulajdonosok érdekei határozzák meg, hogy mi a "helyes" könyvelés. Tehát a magyar állam adóbevételeinek egy része német emberek döntésének kérdése. Kíváncsi lennék mekkora lehet a német multiktól származó adóbevétel aránya az általuk képviselt GDB értékéhez képest.

2017.03.09. 12:41:51

@Mikrogeophagus:
ez az ellentét nem lett elboronálva. a kádár rendszer próbálta elfedni. egy nick felvetette kölcsey huszt című versét. nyilván a záró sorokra utalt: hass alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl.

ezt amikor tanultuk az iskolában (én kádár rendszer idején tanultam) az valaki feltette a kérdést, hogy hol van huszt vára? és az irodalomtanár tovább dobta a labdát. na, ki tudja hol van huszt?

az osztályban egy kis sváb gyerek, akiknek a szülei egyébként nagyon lelkiismeretesek voltak. ebédre hívták a szegényebbeket. a sváb nagymamának kellett nemzeti érzülettel szavalni. nem a tipikus kádári kispolgári baloldali család voltak. a kis sváb jelenkezett. és a következőt nemrég jártunk a szüleimmel. románia határán van a szovjetunióban.

erre az irodalom tanár felkapta a nagy favonalzót. és azt hittem, hogy lecsapja a kis sváb fejét. tanuld meg fiam, hogy az nem románia, hanem erdély és a partium határa. és az kárpátalja, nem a szovjetunió. mire a kis sváb gyerek azt mondta, hogy a nagymama is ilyesmit mondott. de biztos tévedett. mert direkt megnézte az autóstérképen.

aztán lehet mondani, hogy mit számít ez. a modernizáció a legfontosabb. a magyarok adják fel a nacionalizmust. mit számít az, hogy hogy a kárpát-medencében relatív többségük van. jelzem budapest a duna medence központja.
media1.britannica.com/eb-media/75/375-004-44E164A6.jpg
de ugye mit számít az. mert az a liberalizmus, hogy nehogy már a magyaroknak jó legyen. és lehet mondani, hogy ennek semmi de semmi köze zsidóság liberális részéhez. akkor mégis mihez van köze. a libsik (ami ugye a liberális biboldó összevonása, a biboldó a zsidó cigányul) nem kossuth dunai konföderációs elképzeléseinél folytatják. még csak nem is a deák féle kiegyezésnél. ez a magyar nemzeti liberalizmus. és van egy nem-magyar. én eredendően kiegyezéspárti vagyok. de mégis hogy lehet ebből nemzeti minimumot teremteni?

Mikrogeophagus 2017.03.09. 13:39:00

@unionista᠋: No látod ez a baj! Ez nem nacionalizmus, ez egy frusztrált a tényekkel a valósággal szembe nem néző a lehetőségeket nem kereső szolgai állapot. És itt már semmi nem kell ahhoz, hogy az alanyt a megfelelő stimulusokkal mindig az általunk szabott pályán tartsuk.
Azt meg ugye, hogy ez az ügy vajh mit ültetett el a sváb kölyökben ne is részletezzük…

Egyébként meg egész vicces ez a liberális mániád. Teljesen az általad szidott oldal tükör paródiája vagy. Fogadjunk, hogy három kávézaccból kettőben megtalálod a liberálist.
És ez is baj, hogy „belőletek” jó sok van, mert a valós kérdések azonnal elsikkadnak és csak a hülyeségen rágódik ki-ki ízlése szerint.

2017.03.09. 13:43:33

@DrGehaeuse:
nem személy szerint számomra problémás. csak azt mondom, hogy van egy ilyen probléma. az egyik másodunokaöcsém gazdag vidéki családban nőtt fel. félig állami, félig piaci alapon gazdagodtak. elmesélte, hogy gimiben egyik "komcsi" tanár pikkelt rá. nyilván azért, mert hogy több pénzük van az átlagnál. és amikor jogosítvány lett, akkor új bmw-vel a tanár szokásos helyére parkolt be. aki szólt az igazgatónak. de ő azt mondta, hogy ne szórakozzon már az újgazdag családok gyerekeivel. jobban teszi ha a felvételire segítik őket és felfelé kerekíti a jegyeiket.

az unokaöcsém azóta leérettségizett és jogászként tanul pesten. egy mai tinédzser. ott is próbálkozott ezzel. beparkolok a bmw-vel. amire a "libsi" oktatók kirúgták a vizsgán. de most már andy köreivel üzletelnek. meg van, hogy hol kell bérelnie lakást. létrejönnek azok a klikkel, akik egymással harcolnak. próbálom neki magyarázni, hogy a tisztesség, becsület, stb. kinevet. azt mondja, hogy a kormányzati pozíciókért meg kell harcolni. és ez a hatalmi játszma egy kiszorítósdi.

tiborcz haverja kerül a nemzeti vagyonkezelő élére. nem érdemli meg. oké. és az elődjei? nyilván az lenne a jó hogy lehetőség szerint senkinek se legyen túlhatalma. de lényegesen nagyobb önkormányzatiságot nehéz csinálni úgy, hogy az ország területének nagy része leszakadóban van. tehát ezek a hatalmi játszmák a főváros belső kerületeiben kiéleződnek. és ennek eredményeként az egyik győz (pozíciókat szerez), a másik (időlegesen) veszít. és majd megindul az ellentámadás. erre mondom azt, hogy az is lehet jó, hogy kivándorolnak.

ha most valaki azt mondja, hogy magyarországon diktatúra van, akkor felőlem menjen bosztonba. mindegy, hogy hány diplomája van. legalább 25 éve, vagy inkább 125 éve folyik egy hatalmi játszma. ez egy politikai küzdelem. hol az egyik, hol a másik áll nyerésre. hogy ha nincs kiegyezés, akkor az is lehet megoldás, hogy az egyik társaság visszaszorul. és nemzeti kereszténység lesz az államvallás (amihez az ószövetség felől a zsidók is kapcsolódhatnak. ezzel is kitüntetett szerepben vannak.) és ebből is lehet modernizálódni. értem, hogy ez nem jó néhány száz családnak. nekik nem jó a magyar államiság. menjenek prágába. sorost oda eleve be se engedték.

auschwitz trianonból következett. az 1867-es kiegyezés 1920-ban fel lett mondva. nem arról van szó, hogy ne lehetne kiegyezni. a magyar fővárosban elvben zsidó és nem zsidó közös érdeke az lenne, hogy budapest a kárpát-medence tőkepiaci központjává váljon. de ezekkel a zsidókkal nem lehet. vagy legalábbis egy részükkel. és innentől kezdve a nagy-magyar kultúrkört érdemes először szervezni. közös államvallásra, folklórra alapozva. így a vidékiesség előtérbe. ez esetben nem kell ekkora főváros. éppen arról van szó, hogy ha a zsidók nem állnak be, akkor a kétnyelvű beszélő pozsonyi, ungvári, kolozsvári, újvidéki magyarokra lesz nagyobb szükség. legyen példakép zrínyi/zrinksi uram. és egyezzünk ki zágrábbal. ez egy elosztott működés. a tradicionális szomszédsági kapcsolatokon alapul. nyilván nem negligálhatjuk bécset, a dunai németeket. de ehhez nem kellenek zsidók. követítő népnek ott vannak a cigányok. és globálisan versenyképes elitet ki kell nevelni. ahhoz meg kell tanulni a zsidó matekot is. de az államvallásról szóló értelmetlen hitvitákat a filoszemitákkal nem kell lefolytatni. ehhez kell a nemzeti kereszténység.

2017.03.09. 14:00:38

@Mikrogeophagus:
oké. vegyük az államfő jelölést. majtényi liberális zsidó ugye. maga kende péter mondta, hogy láthatóan zsidó. (ami egyébként nem is feltétlen, de ez mindegy.) erre györgy péter lefasisztázta. aki viszont láthatóan zsidó. majd ezt megbeszélik az átévén. a liberális zsidó átévén. a műsorvezető is zsidó. rónai egon nem a rónaságról eredő paraszt ember. hanem egy liberális zsidó. és milyen sötét diktatúra ez ez az egész. miért ne támogatná majtényit soros. az ő pénze. azt csinál vele, amit akar. rendben van. de ebben minden szereplő zsidó. egytől egyig. kende ősiségét tekintve "láthatóan" cigány. és kibeszél. ahogy mondja, hogy fele "fúj" a nullás lisztbe. nézzük meg a majtényit támogató aláírókat.

aztán lehet mondani, hogy a tényeket úgy sorakoztatom, hogy ez tűnjön igaznak. és ebbe az egy ügybe kapaszkodok bele. "a" civilek pártfüggetlenek. gyurcsány mondja, hogy hónapokig egyeztettek "egy bizonyos" körben azért, hogy a "szokásos" emberek úgy állítsák be, hogy "a" civilek jelöltje.

lehet mondani, hogy ez egy a konteó, amiben csak fasiszta idióta kretének hisznek. oké. nem minden konteó igaz. de a történelem összeesküvések sorozata. miért ne lehetne, hogy a belvárosi liberális zsidóság összebeszél. politikailag összetart. az a természetes. van egy zsidó és feltétlen zsidóbarát filoszemita politbüró. és őket kell úgy hívni, hogy "a" liberálisok. meg "a" civilek. ők "a" baloldal. ők "a" demokraták.

a szabadkőművesség kapcsán ment, hogy ez, hogy ebben csak a kretének hisznek. aztán előkerültek a páholyiratok. én nem gondolom, hogy politikai célra kell használni a zsidó lexikont. van olyan haverom, aki betéve tudja, hogy ki kinek a kicsodája. ha kell, akkor levéltárban kikutatják. miért ne lehetne azt mondani, hogy bizonyos politikai irányzatok a zsidó baloldalhoz kötődnek. ilyen az ortodox liberalizmus és ilyen az ortodox kommunizmus. és a balliberális elit ezt a két lényegét tekintve anarchista dogmatikát próbálja egy platformra hozni. de ezek egymással se tudnak szót érteni. és nem kompatibilisek a magyar nemzeti keresztény tradíciókkal. miért kellene azt teljes egészében feladni? erre mondom azt, hogy kossuth és deák a liberalizmus. nem tamásgazsi és sasjózsi. a kettő nem kompatibilis egymással. most mit csináljunk. a szabadság nem korlátlan. kénytelenek vagyunk választani.

Mikrogeophagus 2017.03.09. 14:13:59

@DrGehaeuse: Nézd, ezek természetes dolgok, jól működő országokban is a szegényebb ember nehezebben boldogul. Itt nálunk meg nagyon sok a szegény, de aki valóban akar az előbbre tud jutni. Csak egyszerűen tömegek élnek úgy, hogy „nem tudnak akarni”. Jó példa, oktatás, munkalehetőség, és ami talán a legfontosabb az előrehaladást pozitívan értékelő közhangulat kellene.
Jelen kormánynak a teljes politikai hatalom birtokában minden lehetősége megvolt arra, hogy letegye a modernebb Magyarország alapkövét. Hitele, támogatottsága minden megvolt, szerintem sokan ezt is várták volna. Ebben az esetben viszont elvesztették volna az ellenségkeresés csodás belpolitikai lehetőségét, és sokkal több gyakorlati elvárás lett volna velük szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 14:28:40

@unionista᠋:

"a szabadság nem korlátlan."

Bizony nem: senkinek sem szabad önkényesen korlátoznia a másik szabadságát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 14:44:35

@unionista᠋:

"matolcsy lehet, hogy félhülye. de levitte a kamatokat"

Először is, mindenki más (Fed, ECB &c.) levitte a kamatokat.

Másodszor: fúvódik fel ismét az ingatlanbuborék Mo-n; a "könnyű pénz" inflációkeltő hatása ott jelentkezik a leginkább árinflációként. Lesz még nagy bukta a magyar ingatlanpiacon: a forintalapú ingatlanhiteleket is fizetni kell, és azok is bedőlnek, ha a hitelezett ingatlanok piaci ára hirtelen lezuhan. Ilyesmi fogja kirántani a támogatottsági szőnyeget a rezsim alól.

2017.03.09. 15:08:44

@neoteny:
oké, de az nem lehet, hogy a téridő egy adott pontján létezik magyar államiság és magyar keresztény nemzet. mert ezt egy csoportosulás így közösségileg képzeli. a másik csoportosulás azt mondja, hogy ez őt korlátozza. ilyen nincs. nem lehet. eleve nincsenek közösségi jogok. nincs közélet. ez két naiv hitvilág. és ez a kettő logikailag kizárja egymást. ezek fizikailag egy helyen nem lehetnek tartósan. tehát ez olyan kérdés, hogy erről dönteni kell. egy helyen két államvallás nem lehet. és kérdés, hogy melyik teremt tartósan politikai egységet. és az kiszorítja a másikat.

persze lehetne egy globalizált szinkretista vallást is teremteni. és ha ebben elegendően hisznek, akkor hozzák létre a hitközségeiket a világ azon pontjain ahol erre a népek fogékonyak.

persze lehet mondani, hogy egy helyen nem lehet magyar szerb és államiság. "magyar" és a "szerb" logikailag nem zárják ki egymást. a rác is magyar-szerb identitás. vagy például létezik sokác, bunyevác nemzetiség. a szomszédos népekkel a közös kulturális platformot a nemzeti kereszténység alapozza meg.

szabadka budapestről nézve lehet nagy-magyar, belgrádból nézve nagy-szerb város. globális nézőpontból magyar-szerb határváros. nyilván kell valami közös, ami a két népet összetartja. és ez a nemzeti keresztény vallás.

persze lehet mondani, hogy egy szabadkai hogyan fizeti az adót? például úgy, hogy az adót szabadka városának fizeti bácska/backa vidéknek. annak az államnak, egyház közintézményeinek fizet, amelyiktől a közszolgáltatásokat igénybe veszi. és az adó egy részéről a szabadkai polgár maga rendelkezhet. tehát szervezhetők közösségi projektek.

tehát ezt még éppen engedjük meg.
www.youtube.com/watch?v=YNU8xaNB_2I
ezt meg ne kultiváljuk. a mainstream médiában ez ne jelenjen meg. mert ezek valóban kretének.
www.youtube.com/watch?v=EkhvBpp603c
persze lehet mondani, hogy de. nekik is jogukban áll elmondani a véleményüket. és miért ne törjenek ki az underground közegből. 20x annyian lájlkolták, mint ahányan nem.

a "liberálisok" azt mondják, hogy ez a kettő ugyanaz a kategória. nyilván nem magyar az a liberalizmus, amelyik azt mondja, hogy a határ mentén vagy a határon túli magyarokat szakítsuk le. miért ne lehetne délvidéki eurorégióban magyar-román-szerb együttműködés. az is lehet, hogy egyes svábok visszaköltöznének. és lehet, hogy így kiszorul a tesco. na und.

DrGehaeuse 2017.03.09. 15:17:20

@Mikrogeophagus: Tökéletesen egyetértek!
Én speciel már 2010-ben sem szavaztam orv-bán pártjára (főleg P.Sándor elkövető és olajszagú haverjai miatt). De még 2006-ban szavaztam mert nem tudtam eleget orv-bán módszereiről. A véleményem 2006 okt. 23-án kezdett megváltozni és egyre gyűltek a terhelő adatok és jelek, és egyre ocsmányabb módszerekkel kezdett el dolgozni a 2/3-ért.

Talán még 2006 ban ha győztek volna (és mint kiderült direkt nem akartak győzni) lett volna velük kapcsolatban egyetlen elvárásom: Dolgozzanak azon, hogy egyre kevésbé számítson az hogy kiket ismersz és egyre jobban az hogy mit tudsz, mire vagy képes és azt hogyan (milyen minőségben és becsületesen) teljesíted.

Hát ennek pont az ellenkezőjét csinálják.

2017.03.09. 15:29:44

@neoteny:
a hitelminősítők szerint magyarország csődben volt. mégis hogyan tudott matolcsy egy ilyen helyzetben folyamatosan kamatot csökkenteni? persze az ellenpropaganda (a magyar csoda) se igaz. és az is lehet, hogy holnap bedöntik a forintot. vagy bedől az ingatlanpiac, stb.

ezért mondom azt, hogy a globális tőkepiactól független reálgazdaság megszervezése legyen az elsődleges gazdasági cél. ne azt, hogy jobb telefont gyártsunk, mint a samsung. hanem az, hogy egyáltalán képes legyen az ország telefont gyártani. a versenyképesség képesség arra, hogy ha kell, akkor tudunk telefont gyártani. mert tudjuk bővíteni a gyártósort. hulladékokból van annyi ritka földfém tartalék, stb. és van egy félállami "national instruments". te azt mondod, hogy ez egy hülyeség.

erre mondom azt, hogy hitközségekre kellene alapozni a közéletet. és azt mondani, hogy oké a zsidók nem akarnak nemzetiek lenni. jogukban áll. ne csatlakozzanak egy ilyen vállalathoz. de ettől még mondjuk debrecenben vagy szombathelyen mondhassák azt, hogy de. és a budapesti műegyetemen is nyilván lesz aki azt mondja, hogy ő köszöni szépen ilyesmit nem kultivál. és van aki azt mondja, hogy ő mégis csak. nem arról van szó, hogy a nemzetietlenek a rosszak. hanem ők nemzetietlenek és kész. de ha elég sokan vannak, akkor éljenek egy szivárványos hitközségben. miért ne élhetnének. a külső somogyban neohindik élnek. érdekes módon őket nem gyűlöli senki. mert ők se gyűlölik a magyarokat. értem persze, hogy ez az utálkozás egy faszság. de logikailag is egymást kizáró elképzelések állnak szemben egymással. és azok nem valósíthatók meg fizikailag a téridő egy adott pontján. hacsak nem találnak pesten egy újabb dimenzió kaput. addig nem építhetünk párhuzamos univerzumokat. tehát vagy le kell határolni ezt a két elképzelést. közigazgatási értelemben. csak értem persze, hogy ez egy modern kori gettó lenne. amit megint csak joggal nehezményezne a liberális zsidóság. néhány családról van szó, akik kormányzati, önkormányzati pozíciókhoz szeretnének jutni. szabad piacról nincs jövedelmük. nagyrészt állami alkalmazottak. és alapítványi pénzekhez jutnak. ha ezeket a csapokat korlátozzák elzárják, akkor mehetnek kanadába és kereshetik a szörnyűséges nacionalistákak. ha nincs jobb, akkor lehet, hogy ez a megoldás.

2017.03.09. 15:41:39

@Mikrogeophagus:
nem ismerek olyan fideszest és jobbikost, aki ne azt mondaná, hogy ezzel a bla, bla, bla társasággal szembe kell menni úgy, hogy az ország ne omoljon össze. ez az elsődleges cél. ezért választották meg orbánt. illetve ezért választották újra. és valószínűleg újra. és ez szervezte meg a jobbikot. az a nagyon egyszerű dolog, hogy magyarország végre magyar ország lehessen. többségében legalábbis.

orbitális faszságokról kell vitázni. lehet-e a termelői piacot védeni? miért ne lehetne. az a liberalizmus, hogy nem lehet? nem. az a liberalizmus, hogy lehet így is, lehet úgy is. aztán a protekcionizmus lehet jó és rossz is. nincs garancia a sikerre. de az is hülyeség, hogy minden ilyen elképzelés garantált bukás. nem feltétlen. csak persze a protekcionizmus a fogyasztói társadalmat korlátozza. de annak hiánya az átlagos kistermelőt hozza gyakorlatban nehéz helyzetbe.

lehet egyszerre a piac teljesen szabad és nem teljesen. nem lehet ugye. akkor az egy vallási kérdés, hogy megengedjük a protekcionizmust, vagy nem engedjük meg. nem közgazdasági kérdés. hanem modern kori vallási kérdés. ha megengedjük, akkor persze gazdaságossági számításokat érdemes mögé tenni. de akkor már arról lehet vitázni, hogy mi az értelmes protekcionizmus. most arról kell, hogy az biztos jó, mert bogár laci bácsi ezt mondja. vagy biztos rossz, mert bokros lajos azt mondja. az egy vallási kérdés, hogy ki melyik oldalra áll.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 15:44:28

@unionista᠋:

"nincsenek közösségi jogok"

Ha lennének is, nincs olyan közösségi jog ami felhatalmazza a közösséget hogy megfossza egy másik közösséget a jogaitól.

"persze lehet mondani, hogy egy szabadkai hogyan fizeti az adót? például úgy, hogy az adót szabadka városának fizeti bácska/backa vidéknek. annak az államnak, egyház közintézményeinek fizet, amelyiktől a közszolgáltatásokat igénybe veszi."

Azok díjak, nem adók. Adókat nem az igénybevett szolgáltatások után fizet a polgár, hanem azokat beszedi az államhatalom azoktól, akiket bizonyos tevékenységeken rajtakap. Például aki dolgozik (jövedelmet generál), attól beszedi a személyi jövedelemadót: nem szolgáltat semmit az állam a melósnak, csak sarcot vet ki a jövedelmére. Aki ad-vesz, abból meg általános forgalmi adó címszóval hasít ki egy (méretes) szeletet az államhatalom. Ott sem történik semmiféle állami szolgáltatás. Persze lehet mondani, hogy pl. az államhatalom védelmet szolgáltat -- de arról már értekeztünk, hogy milyen ennek a szolgáltatásnak a minősége. A rendőrök kimennek ötösével Orbán házához, hogy megvédjék őt két nyögdíjas aktivista öreglány plakátragasztgatásától, de Szögi Lajost nem védték meg a "népharagtól". Vagy a kölni rendőrök sem védték meg a német nőket az őket ért inzultusoktól. A bíróságokon meg évekig, ha nem évtizedekig, is eltarthat egy büntető- vagy polgári per.

Majd bolond lesz Budapest vagy Belgrád a "közszolgáltatások" igénybevétele ellenében díjakat szedni, amikor bele tudja pofozni a parasztot/polgárt az adófizetési rendbe. Pontosan ez a különbség a politikai módszer és a gazdasági mödszer között: a gazdasági módszer önkéntes cseréken alapszik, amikből mindkét fél jobb állapotban jön ki, mint ahogy belement -- míg a politikai módszer lényege az, hogy az adófizető erőszak ill. annak hiteles fenyegetése hatására adja át a javait az államhatalomnak, a politikusoknak. Amit ha magánszemély tesz másik magánszeméllyel, akkor azt rablásnak hívjuk, és a törvény minden civilizált társadalomban szankcionálja azt. Kivéve ha a politikusok teszik, mert olyankor "közteherviselésnek" nevezik.

2017.03.09. 15:58:49

@Mikrogeophagus:
és ugye itt nem egy kérdésről van szó. hanem szinte az összes gazdasági, kulturális, társadalmi kérdésről. ha ez a két tábor az "a" betűben nem tud kiegyezni, akkor mégis mi lenne a nemzeti minimum? az egyiknek az árpád sávos zászló a fasizmus. mondja azt, hogy a nemzeti tábor vonultassa fel az összes történelmi zászlót. fessen nagy nemzeti tablót. és ne legyen kitüntetett helyen az a zászló, amire felvarrták hungarista jelképet.

de ugye meg van, hogy ettől a hölgytől kellett rettegni. ő volt az aki a rendszerváltás után magyar fasizmust szervezte.
www.youtube.com/watch?v=oOIQZyxwIRU
nem azt mondom, hogy csak ilyenek vannak. de ettől a hölgytől is kellett rettegnie az országnak. és az értelmiségnek felsorakozni a szörnyű elnyomatásban élők mellett. nézzük meg, hogy kik voltak azok a főszerkesztők, újságírók, bla, bla, bla.

és szinte nincs olyan közéleti kérdés, amiben ne lennne "A és nem A" típusú ellentét. tehát lényegileg egy kultúra és egy ellenkultúra áll egymással szemben. pontosabban egy kulturálatlanság és egy ellenkulturálatlanság. erről döntöttünk 10-ben, 14-ben és erről döntünk 18-ban is. persze ez egy hatalomtechnikai kérdés. orbán létrehozta ebből a táborból is a jobboldalt. ortodox liberálisokkal szemben hirdetett unortodox, illiberális demokráciát.

felőlem lehet nemzeti minimumot hirdetni. csak az mégis micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 16:05:59

@unionista᠋:

"a hitelminősítők szerint magyarország csődben volt."

Az olyan posztmodern lófaszjóskák szerint, mint te is vagy.

"mégis hogyan tudott matolcsy egy ilyen helyzetben folyamatosan kamatot csökkenteni?"

Úgy, hogy az MNB kevesebb kamatot fizetett a kereskedelmi bankok nála tárolt tartalékaira?

"tudunk telefont gyártani. mert tudjuk bővíteni a gyártósort."

Milyen "gyártósort", balfasz? Hány chip fabrication "gyártósor" van Mo-n, amely korszerű feature size-ban (legalább 20 nm vagy kisebb méretben) képes chip die-okat előállítani, tipikusan röntgen-litográfiával, minimum százezres nagyságrendben? Még ha venne is egy magyar vállalat egy chip fab-ot, annak a "belövése" egy pár éves munka, hogy a yield (egy die-ről lekerülő hibátlan chipek aránya) elfogadható értékre kerüljön.

Te egy kibaszott álomvilágban élsz: állandóan arról pofázol, hogy lehet ezt is meg lehet azt is. De arról nem regélsz, hogy mennyi tőkét és munkát és tudást kell befektetni ahhoz, hogy ezek a lehetőségek aktualizálódjanak. Neked az Echo tévén kellene pozitív energiákat sugároznod a hallgatóság felé percenként 485 Ft-ért, nem "reálértelmiségi" "konkrét számításokról" bugyognod. Amiknek az eredményét már láttuk.

2017.03.09. 16:20:29

@neoteny:
ha az szja biztosítja a közoktatást, a tao bevétel a szakképzést, akkor elég egyértelmű, hogy azt miért is kell a munkavállalóknak és a munkaadóknak fizetni.

persze értem, hogy ez lehetne úgy is, hogy ezt mindenki oldja meg magának. és lehet úgy is, hogy ezt adott területen élő államalkotó népek nemzedékről nemzedékre biztosítják. az egy vallási kérdés, hogy ki melyiket választja.

Mikrogeophagus 2017.03.09. 16:26:22

@unionista᠋: Egyfelől figyeljen oda mert ez már-már értelmes hozzászólás volt, oszt hová lesz így a világ ha már maga is…
Másrészt, én azt az álláspontot képviselem, hogy itt figyelembe véve az általános realitást nemigen lesz se nemzeti minimum se érdemi társadalmi fejődés. Mindazonáltal – általam utópiába sorolt- lehetőségként létezik ilyen forgatókönyv, de ehhez egy nagyon elszánt és profi politikai csapat kell amely valóban túllép azokon az árkokon amiről te is beszélsz, egyszerre tudja megszólítani az ország mindkét felét (erre lett volna lehetőség 2010-ben).
Amit említesz azok túldimenzionált gumicsontok, gyakorlatilag egymással szemben szövegel pár száz ember akinek az a dolga, hogy „nácit” vagy „zsidót” lásson mindenhol. Az egyszeri ember meg se nácit, se zsidót, se migránst, se Sorost nem lát mégis ezzel traktálják.
A regnáló elitet/eliteket meg kell haladni. Ez a nemzeti minimum. Ha e mögé nem lehet valós társadalmi rendszert szervezni akkor mindegy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 16:26:55

@unionista᠋:

Arról a közoktatásról regélsz, amelyik minden hatodik-harmadik magyarból funkcionális analfabétát képez ki? Kurvára jó biznisz az adófizetők számára az ilyen közoktatásért fizetni ...

Mikrogeophagus 2017.03.09. 16:43:16

@unionista᠋: Egyfelől a „vita” az úgy működik, hogy akinek szidnia kell Orbánt az szidja akinek meg dicsérnie kell az meg dicséri. Valódi vita, na az nincs.
Én nem akarok ebbe belemenni, de amit protekcionizmusnak meg gazdasági stratégiának hiszel/nevezel az az esetek nagyon nagy részében simán egyes körök bevételszerző machinációi. És igen tudom, hogy nemzeti burzsoázia meg mi, de ez nem az. Ez színtiszta feudalizmus.
Nálam nem az a kérdés, hogy miért az van most kormányon aki, ez kb. evidencia, hanem, hogy ez e a törvényszerű állapot, vagy lehetséges e reálisan(!) ennél jobb megoldás?

unionista᠋ (törölt) 2017.03.09. 16:46:47

@neoteny:
de miért ne vásárolhatna gyártósort magyar állam. elég sok eszköz kell a közintézményekbe. hivatalba, kórházba, rendelőbe, iskolába, óvodába, rendőrségnek, laktanyába, bíróságra, stb.

ilyenkor jön az, hogy nem lehet a közintézményi keresletet tervezni. dehogy nem lehet. elég pontosan lehet tudni, hogy hány iskolaszámítógép kellene. hivatali munkaállomás. ezt szövetségi keretek között gyártsák le az államok maguknak. akár a kárpát-medencében összefogva a szomszédokkal. ilyenkor jön az, hogy úgyse lehet összefogni. úgyse fog megtérülni. úgy is ellopják, stb. erre mondom azt, hogy mit az óvodában. ezek hitbeli kérdések.

értem, mert van elég sok tapasztalatunk, hogy bizonyos vallásfelekezethez kötődőkből a "liberálisok" azt mondják, hogy ők ebben nem vennének részt. rendben. de esetleg lehet, hogy a lakosság egy része vállalja a kockázatot, vállalatok egy része társulna közösségi fejlesztésekbe. értem, hogy ez úgyse működik, mert venezuella is összeomlott, meg fehéroroszországban is diktatúra van. az indulásként ez vallási kérdés. van aki eleve elveti. és van aki nem.

de nem csak ebben az egy közéleti kérdésben van vallási ellentét. hanem szinte az összesben. van egy balliberális szekta. nem nagyon kell filózni azon, hogy kicsodák. jogukban áll egy másik eredetcsoporthoz tartozni. ez nem kérdés. de az ellenoldalnak is legyen már joga. magyarországon magyar országot építeni. aztán lehet, hogy az szar lesz. de ez a szarozás megint hit kérdése. ez nem a liberalizmus. hanem egyfajta hit.

és még egyszer. kiegyezéspárti vagyok. tehát ha az ellenoldal egy része azt mondja, hogy oké. próbáljuk találni egy ilyen harmadik utas vegyesgazdaságot. mert tényleg az ortodox kommunizmus nem vált be. az ortodox kapitalizmus se. ne akarjuk feltétlen már egymásra húzni a vizes lepedőt. hagyjuk az egyik oldalról a zsidózást és a másik oldalról a fasisztázást. ha valaki ezt mondja, akkor az én válaszom erre az: rendben.

de mutass már egy közembert, aki ilyen kiegyezést ajánl az egyik vagy a másik oldalról. nem is lehet ilyen. azért nem, mert ha valaki a mainstream médiában azt mondja, hogy "zsi", akkor jön a zsigeri fasisztázás. és a zsidózás is szinte automatizmus. hiszen az elmúlt évtizedekben minden egyes kérdésben összeütköztek szinte ugyanazok az érvek és ellenérvek. és ilyenformán van egy unortodox magyar és egy ortodox nem-magyar liberalizmus. és az is megoldás, hogy minden család döntse el végre, hogy hol áll. oszt jó napot.

Mikrogeophagus 2017.03.09. 16:47:45

@DrGehaeuse: Ugye itt az a pont, hogy miért hagyja magát az ország? Hogy mikor lesz egy olyan közösség itthon amely képes az ilyen politikai „vadhajtásokat” visszaterelni? Miért csak netadónál jelennek meg azok a bizonyos kokik és sallerek (költői kérdés!)? Miért nincsenek értékelvű elvárások a vezetőkkel szemben?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 17:00:15

@unionista᠋:

"de miért ne vásárolhatna gyártósort magyar állam."

Azért, hülyegyerek, mert egy chip fab alsó hangon 300 milliárd forintba kerül. Ami 30,000 Ft minden magyartól, csecsemőtől aggastyánig. Abból az összegből vehet az állam minden magyarnak egy okostelefont, csecsemőtől aggastyánig. (De a reális ár inkább 1,000 milliárd forint lenne, 100,000 Ft minden magyartól, csecsemőtől aggastyánig.)

És ez csak a chip fab költsége: elő kellene még állítani monokristályokat, amikből a die-okat szeletelik. Meg meg kellene tervezni a csipeket. De ha pl. processzorokról van szó, akkor nem érdemes egy vadiúj processzort kifejleszteni vadiúj utasításkészlettel, hanem pl. licenszelni az ARM architektúrát. Meg különféle RAM-okat meg flash memóriát gyártani se' annyi, hogy gyere cipó bekaplak. Meg LCD képernyőket gyártani.

"erre mondom azt, hogy mit az óvodában"

Te egy kibaszott álomvilágban élsz: állandóan arról pofázol, hogy lehet ezt is meg lehet azt is. De arról nem regélsz, hogy mennyi tőkét és munkát és tudást kell befektetni ahhoz, hogy ezek a lehetőségek aktualizálódjanak. Neked az Echo tévén kellene pozitív energiákat sugároznod a hallgatóság felé percenként 485 Ft-ért, nem "reálértelmiségi" "konkrét számításokról" bugyognod. Amiknek az eredményét már láttuk.

unionista᠋ (törölt) 2017.03.09. 17:10:53

@Mikrogeophagus:
mindkét oldal azt mondja, hogy "ezek egyes körök" machinációi. vegyünk egy másik példát. sajtószabadság. pecina úr a faymann kormány embere. megveszi a népszabadságot. mészáros koma az orbán kormány embere. és ő veszi meg a lapot. szabad piac. hja, hogy pecina úr egy képzett bankár. mészáros koma egy gázszerelő. aki megfizet egy pénzügyi szakembert. persze értem, hogy nyilvánvalóak kormányzati kapcsolatai. de pecina úr esetén ez majdnem ugyanolyan nyilvánvaló. hol van itt szabad sajtó? sehol. bizonyos körök machinálnak.

tehát akkor megint ott tartunk, hogy nincs bizalom. hanem van két vallás. az egyik azt mondja, hogy ezek a izék nagyon okosak, hozzájuk kellene kapcsolódni. a másik azt, hogy ezek nagyon gonoszak. nem kellene.

ez arról szól, hogy tessenek belépni az egyik, vagy a másik vallási közösségbe. ortodox liberális szektába. azt kell mondani, hogy nem akarunk közösködni az államalkotó többségi magyarokkal, mert. nem is muszáj megindokolni. most azért lehet lopni (mindkét oldalon), mert van ez az ellentét.

ezt fel lehet számolni úgy, hogy a szemben álló politikai csoportok kiegyeznek. csak persze erre a legkisebb az esély. mert miért akarna egyezkedni az, amelyik nyerésre áll. az sem akar, aki vesztésre.

a másik megoldás, hogy ezeket szétválasztjuk. a liberális zsidó vallásba nem lehet belépni. be kell házasodni, vagy a homoszexuálisokkal vonulni. amit véletlen zsidók vezetnek. az a keresztelő. vagy valamilyen tiltakozó ívet aláírni. szóval azért meg van a módja annak ahogyan lehet csatlakozni ehhez a szektához. akik nem feltétlen akarnak rosszat. hanem több évtizedek, vagy több mint egy évszázada (amióta be kényszerbetelepítették őket és a kényszerkitelepítés óta különösen) folyik ez a vallásháború. és ettől nem fejlődik az ország. ez hozza létre a brutális egyenetlenségeket.

mert ugye az egy "liberálist" sem zavar, hogy a főváros évszázadok óta elviszi a vidékről az értelmiség egy jelentős részét. a vidék nincs feltőkésítve. ugyebár. hány "liberálist" zavart ez? egyet se. szegény kis cigányok szörnyű elnyomatásban élnek a gonosz nagy magyarok ölik a cigányokat. és amikor a fővárosból megindul az elvándorlás, akkor mindenki veri a seggét, hogy mi lesz. az, hogy nem kell ekkora főváros. és értem persze, hogy az iskolázottabb fog inkább elmenni. mert nyilván arra lesz nagyobb kereslet. de ez azt is jelenti, hogy az itthon szűkebb lesz az elit. és kevésbé lehet megosztott. és nem kell ekkora főváros. tehát az egyik társaságnak buknia kell. ez következik a társadalmi mozgásokból. és persze lehet mondani, hogy játszunk a magyar vidék teljes bukására. és az ország összeomlására. de ez esetben annak a másik csoportnak a bukására és összeomlására is lehet játszani. a kettős mérce alkalmazása mindkét oldalon.

szerintem legalább a válság óta 10-ben, 14-ben és 18-ban is erről döntünk. szimplán a vallásról.

unionista᠋ (törölt) 2017.03.09. 17:23:39

@neoteny:
ez így van. és azt mondod, hogy erre a projektre egy 10 milliós magyország a szomszédaival, vagy egy 100 milliós kelet európai fed nem képes. vagy a monarchia országai. vagy a duna medence. vagy magyarország a ruszkikkal szövetségben. vagy akármilyen felállásban. ez megint vallási kérdés.

a budapesti műszaki egyetemen van aki ebben részt venne. és van aki nem venne benne részt. eleve van magyarországon néhány gyártósor. felhalmozódott egy jelentős alkalmazotti tudás. ezeknek egy része azt mondja, hogy kellene egy ilyen nemzeti projekt. a másik része azt, hogy nem kellene.

értem, hogy ezt rogán antal nyúlná le. mert az a dogma, hogy egy gyártósor nem lehet állami kézben. mert az a kommunizmus. de nem. a kommunizmusban nincs állam. és ez még csak nem is a szocializmus. mert ettől még lehet magántulajdon. ez vegyesgazdaság. és lehet mondani, hogy az úgyse fog működni. indulásként vallási kérdés. utána pedig számítások dolga. mekkora üzemméretben lehet ez már elég hatékony.

lehet mondani, hogy ez az államnak nem dolga. ez egy dogma. ez egy vallásfelekezet. és nyilván az sem korlátozhat másokat. te azt mondod, hogy nem kell állam. a másik azt mondja, hogy de kell. de nem. de igen. ez a dedó.

DrGehaeuse 2017.03.09. 18:56:03

@Mikrogeophagus: Ez az egész elfuserált bő XX. század elitjének az alkalmatlanságáról kiállított bizonyítvány.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 20:46:16

@unionista᠋:

"és azt mondod, hogy erre a projektre egy 10 milliós magyország a szomszédaival, vagy egy 100 milliós kelet európai fed nem képes."

Hogyne lenne képes: Észak-Korea (ami népességben csak 2.5-szer akkora, mint Mo) is képes atombombát meg ballisztikus rakétákat építeni. Csak milyen áron. Hogy mibe kerül az észak-koreai parasztnak, munkásnak és értelmiséginek a "politikai egység" ami létrehozza a "nemzeti projekteket".

"te azt mondod, hogy nem kell állam. a másik azt mondja, hogy de kell."

Csak épp' "a másik" nem tud egyetlen jó indokot mondani arra, hogy miért kell az állam: milyen olyan szolgáltatások vannak, amiket csak az állam képes nyújtani, vagy csak az állam képes jobban nyújtani, mint a szabadon önszerveződő társadalom. "A másik" csak lózungokat tud eregetni a "politikai egységről" meg a "nemzeti projektekről" meg az "államvallásról" meg a "vegyesgazdaságról" meg a "reálértelmiségiek konkrét számításairól".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.09. 20:56:06

@unionista᠋:

"ez egy dogma."

Ez meg egy általad hangoztatott dogma.

Tamáspatrik 2017.03.12. 22:30:42

@neoteny: Megmondom őszintén, hogy én sem értem a dolgot, viszont létezik olyan, hogy egy gazdaságból kiáramlik a pénz. A spanyol gyarmatbirodalom ekletáns példája ennek, fokozatosan elszegényedtek. Az angol birodalom viszont nem, ott volt erős belső ipar.
Úgy is kimehet a pénz, hogy off-shore adóparadicsomokba áramlik, sokféleképpen kimehet, éppen ha nem nálunk fektetik be. A külföldi vállalkozás szerintem többet visz ki profit formájában a magyarnál, emellett az adó nagyobb részét fizeti külföldön.
Krónikus pénzhiány volt Gyurcsányék idejében... Én sem értem, de vannak erről okos kutatások, valahogy majd előásom.... Ja igen: egy abszolút neolib amcsi netes tanfolyamát hallgattam, és a végén nagy megdöbbenésemre ő maga ásott elő egy elméletet (Japán kutatók, 1980) és az elméletet bizonyító adatokat arról, hogy a külföldi tőkebefektetések (furcsa módon) növelik a költségvetési hiányt...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.13. 01:19:17

@Tamáspatrik:

"A spanyol gyarmatbirodalom ekletáns példája ennek, fokozatosan elszegényedtek."

A spanyol gyarmatbirodalomba _beáramlott_ a pénz: Dél-Amerikából hatalmas mennyiségű arany és ezüst került Spanyolországba. Ennek kezdetben "gazdaságélénkítő" hatása volt: a spanyolok képesek voltak megvásárolni mindenféle javakat különféle európai és ázsiai termelőktől. De mivel a spanyol királyi gazdaságpolitika alapvetően hibás volt, az arany/ezüst beáramlásának megszűnése után a spanyol gazdaság termelékenysége egyre csökkent; a spanyolok elszegényedtek.

Ld. mises.org/library/mercantilism-spain

Vagyis a spanyolok elszegényedésének oka nem az volt, "hogy kimegy az országból az összes pénz, amire gazdaságot lehetne építeni", hanem a központi (királyi) hatalom általi hibás "gazdaságépítés".

"sokféleképpen kimehet, éppen ha nem nálunk fektetik be"

Magyar forintot csak Mo-n lehet befektetni: magyar forinttal nem lehet Mo határain kívül tőkejavakat (sem) vásárolni.

"az adó nagyobb részét fizeti külföldön"

Az lehet; de az viszont biztos, hogy nem magyar forinttal fizeti az adót külföldön.

"vannak erről okos kutatások, valahogy majd előásom"

Kérlek tedd azt.
süti beállítások módosítása