1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.02.23. 08:30 HaFr

Ki az MSZP-vel és a DK-val a politikai életből!

Amint a Momentum vidéki bázisa eléri a kritikus méretet, lesz helye azoknak a baloldali és centrista szavazóknak is, akik az MSZP és a DK önfeloszlatása után helyet keresnének maguknak. És ezzel elküldhetővé válik Orbán. Az MSZP-nek és a DK-nak semmi keresnivalója egy poszt-orbáni Magyarországon, karrierjük szép befejezése lenne, ha végre rádöbbennének a létük növekvő anakronizmusára és -- ami eddig is világos volt -- kártékonyságára.

A Botka-jelenség a maga által keltett szánalmas belső harcokkal a "demokratikus" oldal elhervadt pártjai (MSZP, DK, MoMa) és véleményformálói között pontosan mutatja, hogy az MSZMP eme ideologikus, technokratikus vagy egyszerűen szociológiai leágazásai semmi termékeny gondolatra nem képesek már ennek az országnak az érdekében, de az a további néhány év, ami az agóniájukból vissza van, csak elnyújtja Orbán hatalmát. Nem ismerem a Momentumot belülről, de megeszem a kalapom, ha "össze akarna fogni" ezekkel, inkább jut be 8-10%-kal egyedül a parlamentbe olyan áron is, hogy Orbán újra kormányt alakíthat, mert ezekkel az elaggott, kiégett, improduktív politikai formációkkal összejönni a biztos halál lenne neki a nyilvánosságban, a saját morális szerkezetében és növekvő belső képességeiben. Erre az ijedtségre és az erősödő frontvonalra utal a baloldali értelmiség jelentős részének szinte azonnali szembefordulása a Momentummal, vagy a nagyobb baloldali pártok lavírozása az olimpiai népszavazás ügyében.

A magyar politikai harc egyre inkább generációs formát ölt. A korrumpált 40-es és öregebb közeg összecsapása a 20-as, 30-as fiatalokkal, akiknek más országkép él a fejükben, értenek is valamihez a bozótharcon és az értelmiségi magamutogatáson túl, és ami a legfontosabb, erős erkölcsi arcélük van -- és maradjon is így! Az öregek szívós utóvédharca a hatalom morzsáiért, miközben a nagyobb részük számára Európa is bezárul, mert valójában nem rendelkeznek eladható tudással, sok évre megnehezítheti még az ország rátalálását egy versenyképes útra. Nagyban megkönnyítené a helyzetet, ha az említett pártok egy-egy ünnepélyes aktussal kimondanák a feloszlásukat. Garantálom, hogy spontán utcabál lenne Budapesten és a nagyobb vidéki városokban! Minden egyéb vélemény önmagukról merő öncsalás.  

107 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9212284273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2017.02.23. 10:49:17

@HaFr: Szerintem kicsivel több itt a "ha" mint gondolod Péter!

Sajnos orv-bán hatalma nem csak a fidesz bázisára és a habony-vajna médiabirodalomra, meg a mészáros-garancsi cégbirodalom pénzére van alapozva. Ma már orv-bán és holdudvara mögött ott van szinte minden oligarcha legalábbis hallgatólagos támogatása, a teljes jogásztársadalom és állami tisztségviselői kar, a volt olajmaffiák utódhálózatai és még a vidéki földesúri kaszt többsége is. Ami még fontosabb, mögötte áll (pontosabban a jobbkéz lézerjános mögött) egy nemzetközi hatalmi háttér ami pontosan ugyanaz amelyik Trumpot is támogatja.

Egy olyan szösszenetnek mint a MoMo csak akkor lenne esélye ha minimum az oligarchák többsége és néhány fontosabb keresztapa mögé állna és támogatná pénzzel.

Amiben reménykedni lehet az az, hogy ennek a háttérnek (leszámítva a habony-mészáros tengelyt) lesz elege orv-bán-ból. Először majd megpróbálják megpuccsolni és mondjuk lézerjanót a helyébe tenni. Ha ez nem jön be majd előszednek egy másik fazont, de a ballibákat mégegyszer nem engedik labdába rúgni abban biztos vagyok.

DrGehaeuse 2017.02.23. 10:56:46

Most érkezett pesti vicc:
"Putyin Magyarországi látogatásán közölte a magyar miniszterelnökkel, hogy úgy döntött, küld nekünk dúsított uránt az általa meghatározott áron.
Magyarország csak a szállítás módját választhatja ki:
- vasúton, közúton stb. fűtőelemek formájában
- interkontinentális ballisztikus rakétán a kritikus tömeg feletti mennyiségben...
A Magyar Kormány a Paksi Atomerőmű bővítése, illetve Paks II. megépítése mellett döntött és alá is írta a munka kivitelezéséről szóló már előkészített megállapodást az orosz miniszterelnökkel."

2017.02.23. 11:03:31

@DrGehaeuse:
ez elég pontos és reális helyzetkép. jelen állás szerint vidéken a rezsimet konszolidálni lehet. fidesz-jobbik-függetlenek kiegyezéssel. a fővárosért pedig a különféle pártok, civil mozgalmak harcolhatnak.

az egy jó dolog, hogy a momentum megindul országot járni. mert így kiderül, hogy mennyire lesznek sikeresek. te nyilván ott fogsz lelkesen tapsolni. csak tartok tőle, hogy megint csalatkozni fogsz.

Fegyverbe 2017.02.23. 11:21:56

"Amint a Momentum vidéki bázisa eléri a kritikus méretet..."

Itt majdnem beszartam a röhögéstől. Azért legyetek óvatosak, Péter, nehogy a ti vidéki bázisaitokat nyúlják le ezek a tehetséges ávós gyerekek. Muhahaha.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.02.23. 11:32:52

@Fegyverbe: örülök, hogy nekem szántad e nick karrierjének 8. hozzászólását, no comment

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.23. 11:35:04

@DrGehaeuse:

"Amiben reménykedni lehet az az, hogy ennek a háttérnek (leszámítva a habony-mészáros tengelyt) lesz elege orv-bán-ból."

No de ahogyan -- helyesen -- felsoroltad, ez a háttér támogatni fogja az Orbán-rezsimet mindaddig, amíg számíthat arra, hogy a rezsim a zsebükbe csatornázza a közpénzeket (az adófizetők pénzét). Csak akkor "lesz elegük", ha úgy gondolják, hogy mástól több pénzre számíthatnak -- vagy más rezsimtől, vagy más által vezetett Fidesz-rezsimtől.

Ez a jelentősége annak, hogy a MoMo képes volt a rezsimet meghátrálásra kényszeríteni az olimpiarendezés ügyében: feltéve, hogy Bp megnyerte volna az olimpiarendezést, az egy nagy lehetőség lett volna fizetni a rezsim támogatóit. Akárhogyan is hátrált ki a rezsim az olimpiai pályázat mögül, a támogatók számára a lényeg, hogy elestek még a lehetőségtől is, hogy ezen a projekten keresztül gazdagodjanak. Nekik mindegy, hogy mi a propagandaduma a felelősségről: számukra a végső konklúzió az, hogy a rezsim gyenge volt, hogy megszervezze nekik ezt a partikuláris bőségszarut.

De ez csak egy -- habár nagy volumenű -- eset. Az Orbán-rezsim még elég nagy (parlamenti) hatalommal rendelkezik, hogy más projekteken keresztül "jutalmazza" a támogatóit. A parlamenti ellenzéknek nincsenek olyan politikai eszközei (vagy fegyverei, ha így jobban tetszik), amik használatával _rendszeresen_ frusztrálni tudná az Orbán-rezsim támogatóinak helyzetbe hozását. Ez egy öngerjesztő rendszer: az Orbán-rezsim hatalmi pozíciójából kifolyólag képes "megjutalmazni" a támogatóit: a "megjutalmazott" támogatók meg hatalmi pozícióban tartják a rezsimet, hogy még több (vagy legalább is ugyanannyi) jutifalathoz jussanak.

Egy ilyen rendszert nehéz szétverni. Szerintem Simicska nagy hibát követett el, amikor nyíltan szembeszállt Orbánnal: ha valakinek lett volna lehetősége arra, hogy "belülről bomlassza a rendszert", akkor az ő volt. Persze az sem egy triviális feladvány, de a nyílt kenyértöréssel csal azt érte el, hogy Orbán mindent megtegyen azért, hogy Simicska állami bevételeit minimalizálja, Simicskát anyagilag gyengítse. Ami Simicska támogatóvásárló képességét direktben csökkentette.

Szóval az érdekes kérdés épp' az, hogy milyen folyamat eredményeként "lesz elege" a felsorolt támogatói körnek Orbánból -- ha egyáltalán. Mugabe 93 éves, és még mindig ő van a csúcson Zimbabwében: az után is, hogy hiperinflációt csinált az országban és kénytelen lett áttérni az amerikai dollárra mint fizetőeszközre. Persze lehet azt mondani, hogy Mo nem Zimbabwe ... de biztos vagyok abban, hogy Orbánnak sem áll inkább szándékában lefarolni a hatalomból, mint Mugabe-nek.

2017.02.23. 11:45:36

@tamas11:
minden ilyen ifjúsági pártpolitikai mozgalom kontraszelektált. ha valaki jogásznak tanul és érdekli a közélet, akkor rendesen azt gondolja, hogy előbb el kell tölteni 10-20 évet a közigazgatásban ahhoz, hogy megismerje annak a világát. ha valaki közgazdász és érdekli a közélet, akkor azt gondolja, hogy előbb el kell tölteni 10-20 évet az üzleti életben ahhoz, hogy utána politikussá váljon. ez lényegében azt jelenti, hogy valamennyi pénzt feltesz a feketére. a projekt bekerülési költsége nagyjából 1 euro/fő. tehát ha valaki a magyar népesség egészét akarja célozni és kormányfő akar lenni, akkor nagyjából 3 milliárd forintot kell személyesen kockáztatnia. ezt akkor éri meglépni ha ennek a többszörösével rendelkezik. a szabad piacon ilyen magyar üzletember nem sok van. a tisztességes politikai pálya az, hogy önkormányzati szintről elindul és ott úgy konspirál, hogy közben nem korrumpálódik.

Khonsu 2017.02.23. 11:52:46

Úgy tűnik, talán ráfordul végre az ország a "Nyugaton" zajló kettős generációváltás útjára. Ezt az átmenetet eddig is határainkon kívül eső események erőközpontok és innovációk határozták meg, így ráhatásunk nem igazán van, de a benne való részvétel, az együtt mozgás lehetősége közelebb került, ami az ország jövője szempontjából nagyszerű hír.

Egyébként globálisan a folyamat már túljutott azon a ponton, ahol még megállítható lett volna, úgyhogy innentől aki tevékenyen részt akar benne venni, annak sok sikert, mindenki más pedig nyugodtan dőljön hátra és élvezze a műsort.

Khonsu 2017.02.23. 12:07:24

@unionista᠋:

A népvezérek és "megváltók" korát éljük, a korábbi stabil állapotból kilendülve megnőtt a fluktuáció és felgyorsultak az események.

Szóval a lényeg, hogy ma bárkiből meghatározó véleményformáló/politikai szereplő lehet, szinte egyik napról a másikra. Nincs bekerülési költség, vagy nagyon alacsony.

Akik a hagyományos utat járták be, most pont ők nem tudnak mit kezdeni az új világgal.

Khonsu 2017.02.23. 12:18:58

@neoteny:

Az oligarchák azért támogatják a rezsimet, mert tudják, hogy tisztességes versenyben közülük sokan nem tudnának talpon maradni. Ellenben vannak kivételek. Ezen törésvonal mentén pedig ügyes taktikával megosztható a mai egységük.

A következő lépésben a rájuk eresztett verseny pedig eltakarítja a hulladékot.

Ráhatásunk nem nagyon van ennek bekövetkezésére, legfeljebb késleltethető ennek hazai bekövetkezése, de minél inkább késleltetik, annál rosszabb pozíciókból indulnak, amikor megtörténik. A lehetséges saját mozgástér napról napra szűkül. Az oligarchák annál nagyobbat buknak, minél tovább késleltetik a változást.

2017.02.23. 12:25:18

@neoteny:
orbán balkáni cigányvezér. és őt szlávok dönthetik, dönthették volna meg. simicska háttérben marad és az előtérben navracsics, északias vonalról pokorni. és északi germán pogácsa. és ebből lehetett volna szociálisan érzékeny liberális-konzervatív európéer politikát csinálni. nagyjából úgy megdönteni orbánt, ahogyan szlovákiában megdöntötték meciárt. a másik opció az, hogy orbánt a belpolitikában lázár váltja. ez a gyakorlatban már régen bekövetkezett, leszámítva a fővárost. és most miniszterelnökség az olimpiai kudarcot a főpolgármesteri hivatalra igyekszik áttolni. ezt a projektet nem kormány munkatársai menedzselték. és lám-lám kudarcba fulladt. ádert meghagyják az államfői székben. kövért meghagyhatják az országgyűlés elnöki tisztében (feltéve, hogy vállalja). pintér vezesse a rendőrséget. polt az ügyészséget. orbán maradhat miniszterelnök. és vigye a külpolitikát. lázár ha okos, akkor tarlóst félreállítva rogán-habony párossal kibékülve átveszik a miniszterelnökséget és a belpolitika irányítását. aztán az egy másik kérdés, hogy az első válság elsodorja őket. utána mi lesz? ez a nagy kérdés.

persze ez csak jóslás. nekem ez jön ki a kávézaccból.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.23. 12:53:01

@Khonsu:

"Ellenben vannak kivételek. Ezen törésvonal mentén pedig ügyes taktikával megosztható a mai egységük."

Mi az az ügyes taktika, amivel megosztható a mai egység? Azok a piaci szereplők, akik nem az állam csöcsén lógnak, gründoljanak -- értsd pénzeljenek -- egy "becsületes" politikusi garnitúrát, hogy az hatalomra kerülve megszüntesse (vagy nagyon nagy mértékben lecsökkentse) az állam költekezését? Vagyis csökkentsék a saját hatalmukat, amit épp' most szereztek meg? Ez körülbelül azt jelentené, hogy találtatik Mo-n 133 angyal: olyan emberek, akiket a hatalom semmilyen mértékben nem korrumpál, akik a hatalomba kerülvén semmilyen mértékben nem nézik a saját érdeküket.

2017.02.23. 13:12:01

@Khonsu:
ha valaki viszonylag tisztességesen akar politizálni, akkor választóként legalább 1 eurot el kell költenie a saját imázsára. a szabad sajtóra alapozva be lehet kvázi ingyen is kerülni. de ez a sajtó nagyrészt szociálliberális. attól próbál szabadulni a köznép.

az egy dolog, hogy valaki ott van az index-hvg-magyar narancs-444-hír24 címlapján. a jobboldali és a szélsőjobboldali választó úgy van kondicionálva, hogy na ezeket kell utálni. és most ez társaság el kezdeni szidni a szocikat. nem kellenek a baloldal megújításában kudarcot vallott libsik, a mérsékelt konzi értelmiség , se a zöld mozgalmak. jöjjön az új politikai erő: a momentum. járják az országot. ez is rendben van. a "no olimpia" után mi lesz a következő jelszó? vesszen orbán. ezt a szakállas. a lányok mosolyognak a pultoknál. szuper. de mi lesz utána azt mondják majd, hogy osszunk alapjövedelmet a szegény kis cigányoknak? erre a jobboldali választó válasza az lesz, hogy még szorosabb csatarendbe kell állni. és 18-as választási győzelem utáni ellenzéki megmozdulásokra ki kell vezényelni a csőcseléket, akik azt ordítják: meneküljetek! bencsik és stefka már most ezt tennék.

Khonsu 2017.02.23. 13:54:36

@neoteny:

Az "ügyes taktika" abban áll, hogy hogyan tudják meggyőzni a versenyképes oligarchákat arról, hogy jól járhatnának vele, ha kihullana mellőlük a ballaszt.

DrGehaeuse 2017.02.23. 14:13:27

@unionista᠋: Dehogy fogok tapsolni. Az SzDSz-t is rühelltem. Az új széria sem lett sokkal jobb (V.3.0.1). Tapsolni csak a PKP-nak fogok ha összejön valami megindulás-féle.

2017.02.23. 14:23:49

@neoteny:
a politikában akkor lehet valaki viszonylag tisztességes ha önmagát menedzseli. ezt a pártlistákon alapuló közélet szinte kizárja. a momentumban is megkezdődik majd a tülekedés amikor arról lesz szó, hogy az országos listán ki legyen a harmadik és ki csak harmincadik.

DrGehaeuse 2017.02.23. 14:32:13

@neoteny: Nekem budös ez a MoMo siker is. Ab start nem lelkesedtem érte. Furcsa volt nekem, hogy az összes balliba párt mint a birka gyűjtötte nekik az aláírt íveket, holott mindegyiknek konkurense. Itt valami cinkelés van a háttérben.
Valaki egy nagyon nagy hatalom nevében szólt nekik, hogy tessék csak támogatni.

Az meg csak hab a tortán, hogy milyen ügyesen kerülgetik a nemlétező pártprogramjuk ismertetését.
Amit a vidékjáráson akarnak csinálni sima piackutatás lesz. Majd abból fognak programot írni, víziót felállítani amit a zemberek majd mondanak a fórumokon.

Khonsu 2017.02.23. 14:32:36

@unionista᠋:

Nem kell ezt túlbonyolítani. A mai világ már úgy néz ki, hogy a legnagyobb trollra figyel a tömeg. Ha mellette még egy kis esze is van, akkor onnantól ő tematizál, és végül nyer.

A fiatalok pedig első körben nyilván a többi fiatalt igyekeznek megszólítani, az általuk használt médiafelületeken. Aztán a hagyományosabb média is ráharap, mert a trollokat imádják, növelik a nézettséget/olvasottságot/kattintásszámot. Politikai nézettől függetlenül.

Aki a mai politikai életben nem boldogul, az elsősorban azért nem, mert nem mer elég nagyot trollkodni.

DrGehaeuse 2017.02.23. 14:38:24

@neoteny:
A MoMo esetében egy StartUp jellegű politikai termékfejlesztéssel állunk szemben. Ez lesz a legújabb hatalomrakerülési technika. Az ő politikai termékük a 2022-es vagy 2026-os kormányváltás igérete. Aztán ha a népek megveszik majd vagy csinálnak új köztársaságot vagy beleülnek az addigra már tényleg gránitszilárdjágúvá keményedett készen kapott NER-be. Esetleg átkeresztelik valami új névre.

DrGehaeuse 2017.02.23. 14:45:09

@neoteny: Simicskáról:
Szerintem drága jó Lajosunk ott követte el a hibát, hogy nem állt azonnal és minden pénzével a Polgári Konzervatív Párt mögé.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.23. 14:47:27

@Khonsu:

Nem gondolom, hogy ilyen meggyőzésre szükség lenne: ezzel tisztában vannak a versenyképes oligarchák (én inkább versenyképes vállalkozókra gondolok, ami azért egy szélesebb kör). A kérdés az, hogy kik azok a politikusok, akik hatalomba helyezés esetén nem csak lecserélnék a mostani ballasztot egy másik csoportra, annak tagjaiból csinálva új ballasztot.

A probléma olyan öreg, mint a politika: hogyan tudsz hatalmat ruházni valakire _és_ biztosítani azt, hogy nem él vissza a ráruházott hatalommal? Még a klasszikus korbeli rómaiak között is csak egy Cincinnatus volt ...

hu.wikipedia.org/wiki/Lucius_Quinctius_Cincinnatus

Khonsu 2017.02.23. 15:21:06

@neoteny:

Nem egyszerű, az tény, de ha fellépésük egy globális trendbe illeszkedik és nagyrészt az által hajtott, az már eleve korlátozza a mozgásterüket a visszaélésben.

Mivel a már zajló globális folyamat során a politikai generációváltás a magországokban a gazdasági generációváltást némi késéssel követi, így egy olyan függési lánc alakul ki, hogy az új politikai generáció az új gazdasági generációtól fog függeni, mely termékei miatt hatalomellenes. Mi pedig még ettől is le vagyunk maradva egy körrel, legjobb esetben is csak követők lehetünk. Vagyis a visszaélés mértéke nem nálunk fog eldőlni, hanem a magországokban.

A "visszaélés" valószínűleg épp a hatalom ellen fog irányulni. Az új gazdasági generáció elvégezteti majd a "belső munkát".

A "visszaélés" iránya is megfordul.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.02.23. 17:49:04

az olimpiaellenes aláírásgyűjtés sikere fölvet egy kérdést. Valóban, elég kiállni egy asztalkával az utcára, és tódul a nép? Valóban, kezdő fizetésekből, háttér támogatás nélkül meg lehetett ezt csinálni, vagy a baloldali pártok gazdasági támogatói megelégelték a semmi sem lesz belőle teszetoszaságot és egy új baloldali párt alapítása mellett döntöttek?

A kártékony hiúság esetleg hamarosan múlttá teszi a nemcsak magát, hanem az egész társadalmat megújítani képtelen baloldalt.

nevetőharmadik 2017.02.23. 18:37:12

@DrGehaeuse: Az a baj, hogy a pártprogramokat pont leszarja mindenki. Ha nem így lenne, az Együtt vagy akár a DK már 40%-on állna.

Ami a MoMóban jelenleg engem zavar (több más dolog mellett), az az, hogy még egy büdös szót nem ejtettek a jogállami keretekről, nem hogy azoknak a jelentőségéről, nem hogy arról, hogyan lehet lebontani az egypártrendszert és megvédeni tőle az országot a jövőben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.23. 19:42:05

@DrGehaeuse:

"milyen ügyesen kerülgetik a nemlétező pártprogramjuk ismertetését"

Már írtam volt itt: a MoMának van jó nagy pártprogramja ( www.moma.hu/programpontok ), mégsem kell a párt (gyakorlatilag) senkinek.

2017.02.23. 20:49:46

@digipenna:
van egy olyan konteó, hogy orbán megvette botkát. aki élesen szembefordult gyurcsánnyal. és erre a szocik háttéremberei ezt lépték. amit a fidesz is jóváhagyott. mert nekik is jó ha további részekre esik szét az ellenzék. aminek a feldarabolása a cél. lásd gémesi györgy is párt alapítását fontolgatja. de azért erre nincs semmi bizonyíték és cáfolat sincs. vagy igaz, vagy nem igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.23. 20:52:18

@nevetőharmadik:

"egy büdös szót nem ejtettek a jogállami keretekről"

Ezzel az a probléma, hogy úgy tűnik, hogy az "elmútnyócévben" sem érvényesültek a jogállami keretek: ld. az OLAF-jelentést a metróépítésről (és biztosan volt még sok más suskus az állami kifizetésekben 2002 és 2010 között). Mit mondhat egy a hatalomrajutásra pályázó párt vagy mozgalom a jogállami keretekről? Azt, hogy kerüljenek visszaállításra a 2009-es viszonyok? Az tuti politikai öngyilkosság lenne. Vagy teljesen más jogállami keretek szükségeltetnek az országban? Egyrész annak kidolgozása egy hatalmas feladat lenne, másrészt annak elfogadtatása kellő számú választóval (akik 2/3-os alkotmányozó többséghez tudnák juttatni ezen új jogállami keretek proponenseit) még nagyobb feladat lenne.

Az alapprobléma az, hogy mindenki azt tekinti jó jogállami kereteknek _ami neki kedvez_. Azt hinné az ember, hogy a klasszikus liberális jogállamiság, az hogy "az állam/kormányzat egyetlen feladata a polgárok életének, szabadságának és magántulajdonának védelme" egy "eladható" jogállamiság-felfogás a többségnek: hiszen (gyakorlatilag) mindenki élni akar és azt akarja, hogy szabadon rendelkezzék a személyével és a javaival. Igen ám, de az emberek jó része nem kívánja kiterjeszteni a magántulajdon védelmét a polgártársaira: ha képes rávenni a kormányzatot arra, hogy az másoktól elvegyen és azt neki adja, akkor ezt egy jó üzletnek gondolja. Még akkor is, ha tőle is többet vesz el a kormányzat mint amennyit ad neki. Ez az, amit Thomas Sargent úgy fogalmazott meg, hogy

11. Most people want other people to pay for public goods and government transfers (especially transfers to themselves).

Viszonylag kevesen vannak azok, akik olyan jogállami keretekre vágynak, amik nem diszkriminálnak gazdaságilag a polgárok között. Ezért az ilyen, gazdaságilag nem diszkrimináló jogállami keretek proponensei eleve hatalmas hátránnyal indulnak. Ha pedig a javasolt jogállami keretek lehetővé teszik a polgárok gazdasági diszkriminációját, akkor csak az a politikai vita tárgya, hogy kik legyenek a nyertesek és a vesztesek.

szemtanú 2017.02.23. 21:06:46

A 20-as, 30-as fiatalokkal csak az a baj, hogy idővel ők is "tapasztaltabbak" lesznek! Alaptörvénybe kellene foglalni, hogy 40 év felettiek nem alakíthatnak kormányt.

aaabbbccc 2017.02.23. 21:12:05

@szemtanú: szerintem a szavazati jogot is vegyek el tolunk 40+-osoktol mert hulyek vagyunk

nick papagiorgo 2017.02.23. 21:13:49

"Amint a Momentum vidéki bázisa eléri a kritikus méretet"

nem "amint", hanem "ha"

Vidéken senkinek sincs bázisa, csak a Fidesznek és a Jobbiknak, és a Jobbik erőteljesen építi le az övét. Bázist építeni nem két fillér és nem tíz perc, abból is látszik, hogy jóval "komolyabbaknak" se sikerült (pl. LMP, EGyütt, PM, stb). Ezt a M. is tudja, egyelőre bizalommal áll elé, de vidéken (nem Szegedet, Pécset stb értve ez alatt) teljesen más a helyzet, ott az emberek a helyi hangadókban, okos emberekben stb. bíznak, nem pedig holmi pestrőlgyüttekben.

Sok sikert a M-nak, de kár lenne még győzelmi jelentéseket fogalmazni, hogy a M hogy fogja majd maga mellé állítani az egész országot :)

szemtanú 2017.02.23. 21:21:55

@aaabbbccc: Rátapintottál a lényegre.

AlbaZen 2017.02.23. 21:25:33

Elérkezett az a kritikus pillanat, hogy minden olyan politizálásnak a szemétdombon van a helye, amely a klasszikus jobboldal-baloldal tengely mentén kettéosztja a társadalmat. Ezt a megosztottságot fel kell számolni és helyette minden egyes problémára önálló, saját választ kell alkotni, nem pedig azt, amit a pártok hallani akarnak. Ha kell, a nép véleményét gyakran akár online kikérni és nem a nép ellenében mutyizni, teljhatalommal visszaélni.

Janossz 2017.02.23. 21:26:02

@szemtanú: Miért? Volt már ilyen. Valamikor 35 felett nem volt felvétel a Fideszbe...Aztán erősítettek Lezsákkal, Pozsgaival, Szűrössel. Ja, Meg SchMittel.:-)

Janossz 2017.02.23. 21:29:55

Aki úgy gondolja, hogy ez a kezdeményezés vidéki bázist képes építeni, az még nagyon volt Budapesten kívül...
Nagyvárosokban talán összejön pár tucat ifjú padavan, de a nagybetűs Vidék sose lesz a terepük.
Ott kuss van, ezerrel, helytartók, meg Mondokok.
Az ottani lázadók rég elmentek Álomországba.

nick papagiorgo 2017.02.23. 21:30:34

Egyébként a Momentumnak a következő terve (ügynökakták piszkálása) egy totális bukás.

Ki a fenét érdekel ez? A vidéki leendő szavazótáborukat egyáltalán nem (azok tudják, ki kicsoda volt, meg kicsoda most). A pesti (jellemzően fiatal) szavazótáborukat se. Vegyük észre, ez az ügynöközés, egy harminc éves történet, max azokat az 50+-osokat érdekli, akiket a M. egyáltalán nem is céloz, mert leginkább megcsökött MSZP, DK és egyéb szavazók.

Azt kell látni, hogy az "ügynökakták megnyitása" nem azért nem sikerült, mert "a Fidesz az MSZP-vel egyetértésben ennek keresztbe fekszik", hanem azért, mert ez egész egyszerűen nem érdekli az embereket. Ebből nemigen lesz újabb népszavazási kísérlet....

Janossz 2017.02.23. 21:30:56

@Janossz: mondom: nagyon NEM volt..:-(

Janossz 2017.02.23. 21:34:39

@nick papagiorgo: "Ki a fenét érdekel ez?"
Engem például igen. Jó régóta.
Megint az lesz az érvelésedből, trollkoma, hogy mindenki akar itt olimpiát, aztán meg kijön, hogy mégse.
Most fordítva: Kit érdekel ez? És kiderülhet, sokakat.

morph on deer 2017.02.23. 21:37:17

@DrGehaeuse:
"Majd abból fognak programot írni, víziót felállítani amit a zemberek majd mondanak a fórumokon."

Mert nem úgy kell?

Vagy először kitalálni az elméletileg ideális politikát, és remélni, hogy akad valaki, aki ugyanúgy gondolja?
Lásd LMP?

2017.02.23. 21:37:47

@neoteny:
a lakosság hány százaléka alkalmas arra, hogy vezető szerepet vállaljon a globális versenyben? vegyük példának a sportot. mondjuk egy általános iskolai osztályban, vagy egy általános iskolából hány gyerekből lehet olimpikon, hányan lehetnek olimpiai bajnokok? nyilván nagyon kevesen.

innentől kezdve az a kérdés, hogy a többségnek ki, vagy mi nyújt nagyobb védettséget. a nemzetállamok vagy a multinacionális vállalatok. nettó tőkeexportőr területeken az utóbbi, a tőkeimportőröknél előbbi. magyarországon a nemzeti uborkafára általában véve kifizetőbb felkapaszkodni, mint a nemzetközire. leszámítva talán a fővárost. ott ez egy dilemma. és folyik a harc a hatalomért.

fidesz
--
jobbik
--
mszp
dk
--
lmp
párbeszéd
momentum
--
együtt
liberálisok
kfkp
moma
milla

nick papagiorgo 2017.02.23. 21:40:12

@Janossz:
Pontosan. Ott Józsi bácsi a góré, aki korábban TSZ-elnök volt, aztán MSZMP-tag, aztán MSZP-tag, aztán átment a Fideszbe, vagy akárhová, esetleg jelenleg független. Pártok jönnek-mennek, Józsi bácsi marad.A népeknek Józsi bácsi a lényeg, mert az osztja a korpát, nem az, hogy Józsi bácsi épp melyik párt tagja. Ha Józsi bácsi megbukik, majd a fia viszi tovább a zászlót. Esetleg megvan Józsi bácsi ellenlábasa, Misi bácsi, akivel egymással harcolnak, de kb ennyi.

Oda akárhonnan jött kívülállók nem fognak bejutni. Aki ilyen kis "lázadó" és nem tetszik neki az egyeduralom vagy a Józsi/Misi kétosztatú világkép, az már rég elment akárhová.

Mit akarunk ezektől, milyen "új" témával akarjuk megszólítani őket? Hányan lesznek erre vevők, stb.

2017.02.23. 21:44:25

@morph on deer:
azért az nem árt ha van egy előzetes elvi váz, egy gondolati keret, amibe az elképzelések beleillenek. és ez nem vörös, kék, zöld, vagy lila ködös ideológia (megalakítjuk a cselekvés köreit), hanem konkrét elképzelések.

nevetőharmadik 2017.02.23. 21:46:47

@neoteny: A "jogállami keretek" kábé ugyanúgy nem számít senkinek, mint a pártprogram - sajnos. Legalábbis ezzel a kifejezéssel.

De azt, hogy "ezek lopnak", meg "ezek mindenbe belepofáznak", meg hogy "ezek királynak hiszik magukat", azt mindenki értené. Azt is mindenki tudja, hogy a politikusok csak uralkodni akarnak, nem véletlen hát a társadalom bizalomvesztése.

A Momentum eddig semmit nem mondott arról, hogy mi a helyzet ezekkel, mi lesz a NER-rel, az ő rendszerük milyen biztosítékokat fog nyújtani ezekre a tiszta, csillogó szemmel adott szavukon kívül. Miért higgyük el nekik, hogy ők majd pont nem kúrnak át, sőt, Krisztus óta ők lesznek az első bűntelen emberek?

Persze tök igazad van: ebből még nem következik egy libertárius jogállamiság (sajnos), és az emberek túlnyomó többsége tényleg ilyen kétszínű, következetlen köcsög. Az újraelosztás nem lesz felszámolva, de azért el lehet mozdulni egy olyan irányba, ahol az aktuális uralkodónak azért nem hitbizománya az egész ország. Mert ha az elzabrált adót a politikus saját magának tartja meg, az még a szoci beállítottságú emberek közt is kiveri a biztosítékot.

nick papagiorgo 2017.02.23. 21:46:59

@Janossz:
Hát nem tudom.
Szerintem a tömegeket nem érdekli. Ha érdekelné, már sokkal nagyobb nyomást fejtettek volna ki. Tegyük hozzá, hogy a saját aktádat (ha volt) már eddig is megismerhetted, csak nem teregették ki nyíltan az összeset.

Komoly történészek mondják (akik pl. látták), hogy azért hülyeség kiteregetni, mert a fele kb kamu, koholt, direkt elferdített stb.

Valahogy nem tudom elképzelni, hogy tömegeket vonzana, hogy a most 70 éves Kisbakancsos Nagy Mihály milyen ügynök volt - elvileg. Aztán KNM maga kezdene mosakodni, hogy nem is igaz, ő igazából ellenálló volt, így akarták befeketíteni, stb. stb.

Szerintem egyfelől ez a cirkusz nem vezet sehova, másfelől meg nem hiszem, hogy hosszútávon (pl. egy hétnél tovább) ez sokakat érdekel.

Félre ne érts, elfogadom, hogy téged igen, csak azt nem hiszem, hogy sokan vannak még így ezzel :)

morph on deer 2017.02.23. 21:47:48

@nick papagiorgo:
"nem azért nem sikerült, mert "a Fidesz az MSZP-vel egyetértésben ennek keresztbe fekszik", hanem azért, mert ez egész egyszerűen nem érdekli az embereket"

Én ezt újragondolnám a helyedben.
A jelek szerint ez lehetne az egyetlen módja annak, hogy sikerüljön kifüstölni azokat a hatalmi körökből, akik még a mai napig is zsarolhatók - pont amiatt, amihez közük volt régen, aztán meg amiatt, mert már korábban is engedtek a zsarolásnak.

Egy ilyen lépés - amennyiben teljes körű lehetne - garantáltan áttendezné a hatalmi csoportképeket.

És nem csupán a jelenlegi ellenzék soraiban.

2017.02.23. 21:50:28

@nick papagiorgo:
ezt csak úgy mondták, mert le idegen ügynöközték őket.

2017.02.23. 21:53:13

@nevetőharmadik:
ezt mindenki érti. és ennek ellenére választották újra a fideszt. azért, mert formálisan vagy informálisan kifizetődőbb belépni ebbe a közösségbe, mint harcolni ellene. lásd botka.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.23. 21:54:34

@unionista᠋:

"hányan lehetnek olimpiai bajnokok? nyilván nagyon kevesen."

David Ricardo developed the classical theory of comparative advantage in 1817 to explain why countries engage in international trade even when one country's workers are more efficient at producing _every_ single good than workers in other countries.

Johan Coopy 2017.02.23. 21:56:00

Helyes! Az összes korrupt vén geci menjen a büdös picsába! A történelem szemétdombján a helyük!

nevetőharmadik 2017.02.23. 21:56:48

@unionista᠋: Mármint ezért nem váltották le: mert érdemi különbséget nem látnak a felhozatalban. (Perspektívába helyezéshez: 2014-ben kevesebb ember szavazott a Fideszre, mint 2006-ban, amikor vesztettek.)

morph on deer 2017.02.23. 21:59:25

@unionista᠋:
"azért az nem árt ha van egy előzetes elvi váz"

Hát hogyne!
Erősen kétlem, hogy ne lenne, egyébként.
Azt meg teljesen helyesnek tartom, hogy nem annak ismertetésével kezdik, ugyanis akkor azonnal abban a bizonyos dobozban találnák magukat.

Azt hiszem, inkább arról van szó, hogy a szerzett benyomások alapján arra helyezik a hangsúlyt, amire tuti van vevő.
Az olimpia mint téma azt mutatja, hogy jól gondolják és jó ritmusérzékkel mozdulnak.

Más dolog, hogy egy ilen hihetelenül polarizált közegben mennyire jön be a 'semleges' oldal taktikája. Vannak kétségeim ugyanis.

Janossz 2017.02.23. 22:00:23

@nick papagiorgo: A saját aktám (ha van olyan egyáltalán) nem érdekel.
Biológiai okokból fogyóban vannak a barátaim, egyébként meg megbocsátó-típus vagyok.
Arra viszont kíváncsi lennék, hogy az államom 27 (!) évvel az ún. megtisztulós rendszerváltás után hány ilyen figurát tart még mindig a zsoldjában.

morph on deer 2017.02.23. 22:05:58

Szerintem azért egy utcabálhoz elengedhetetlen lenne a fideszes részvétel is - mármint az emeszpés meg a dékás mellé. A kádéempé meg osztogathatná a nyalókát a kiskorúaknak.

Azaz nem csupán a fentebb említett pártoknak kéne oszlásnak indulnia, annak ellenére sem, hogy most ez hangzik jól.

vakapad 2017.02.23. 22:06:14

Na, ezért van Orbán még mindig hatalmon. Van egy csomó beépített embere, mint például ez a HaFr nevű. Hacsak nem IQ híjoltság miatt ír ilyeneket, tisztán önszántából.

Hány évesnek teccik lenni? Újhelyi, Harangozó, Molnár Csaba, Vadai idősebbek? Vagy rosszakat mondanak? Nem kéne ez esetben azokkal vitatkozni?

2017.02.23. 22:06:15

@nevetőharmadik:
www.origo.hu/itthon/20170223-negyven-millios-parkolasi-botrany-a-botka-vezette-szegedi-onkormanyzatnal.html
botka munkatársai 231 ezer forintot érő éves parkolási bérleteket adtak a városvezetők titkárnőinek. büntető eljárást indítanak. lacikám menjél neki gyurcsánynak. cserébe téged nem sározuk. mert a miniszterelnök úr is azt mondta, hogy botka nagyon rendes ember. a politikai ellenfeleiket szembe fordítják egymással. csak a jobbikkal nem tudtak mit kezdeni. de azok felszámolták magukat. orbán kiegyezett az oroszokkal.

nick papagiorgo 2017.02.23. 22:06:21

@Janossz:
"Arra viszont kíváncsi lennék, hogy az államom 27 (!) évvel az ún. megtisztulós rendszerváltás után hány ilyen figurát tart még mindig a zsoldjában."

Ja, ha te erre vagy kíváncsi, akkor szar hírem van, ezt sose fogod megtudni :)
Az igazán kényes ügyek titkosítva lesznek úgy 50 évre, régen meghalsz (bár nem kívánom korai halálod) mire feloldják. Csak a nímandokat fogod megtudni, a Józsi bácsit, aki besúgott a Misi bácsiról, meg ezek.Löktünk némi morzsát a népnek. Majd emlékezz erre, ha oda jutunk :)

nick papagiorgo 2017.02.23. 22:14:11

@morph on deer:
Te is tudod, hogy sosem lesz teljes körű :)
Az igazán fontos részleteket te mint magánember vagy egyszerű állampolgár stb. sosem tudod meg.

Tekintve, hogy az ügynökakták 27 évesek minimum, nagykorúság még 18 év, tehát az 55 évnél idősebbek jöhetnek egyáltalán célkeresztbe. Segítek, Orbán Viktor 54 éves :)

Továbbá gondolod, hogy csak ezek a "vén fószerek" zsarolhatóak az anyagukkal? A mostani 20-30 éves korosztály mind ilyen szeplőtelen, őket nincs mivel zsarolni? Mert az ő anyagukat az "ügynökaktákkal" nem fogod megtudni (máshogy se, de ez kb mindegy is).

nevetőharmadik 2017.02.23. 22:16:05

@unionista᠋: "lacikám menjél neki gyurcsánynak. cserébe téged nem sározuk"

vs

Origo + TV2 Tények

LOL

Egyébként akkor most tulajdonképpen egyetértettél velem?

vakapad 2017.02.23. 22:16:08

@nick papagiorgo:

Az államnak mindig van titkosszolgálata, mert meg akarja védeni magát. A titkosszolgaság viszont egy szakma, ahol "teljes csere" nem létezik, valamint nem minden titkosszolga volt gazember a Kádár korban sem.
Véleményem szerint nem jó alapállás ide a kisember dühe.

tamas11 2017.02.23. 22:17:56

@AlbaZen:

egyetértek.
Olyannyra, hogy ezt az alapállást már a siker előfeltételének, szinte javallatos technikának tekintem. (az nyer, aki "így csinálja").
-------

2017.02.23. 22:25:41

@neoteny:
a komparatív előnyök szomszédsági kapcsolatok között érvényesíthetők. a tiszántúl van fölösleges agrártermény. és ezt a kárpátalján el lehet cserélni orosz-ukrán bányászati termékekre. ez egy kölcsönösen előnyös árucsere. ahogyan mondjuk az is az lenne, hogy a nyugati határszélen létrejön az osztrák-magyar-szlovén őrvidék (nagy burgenland). vagy mondjuk a magyar bácska és a szerb bačka egyesül. és ebből kisebb-nagyobb gazdaságilag viszonylag zárt, kulturálisan nyitott egységek jönnek létre. és ez az ami előnyös a magyaroknak és a szomszédoknak. ha mindenki behozza az árut onnan ahol a legolcsóbb vagy a legjobb, akkor egymásnak tesznek keresztbe. persze a multinacionális vállalatoknak ez a legjobb. és ezek betelepülése kedvez a fővárosoknak. de leszakítja a vidéket. és ez ellen még észak-amerikában is fellázadtak a megyék. annak ellenére, hogy a lecsúszás viszonylagos.

pamut 2017.02.23. 22:26:16

Sajnálom de kiábrándítóan gyerekesnek tartom ezt az örökösen visszatérő, láthatóan több ember agyába is végleg beakadt "oszlassákfelönmagukat" mantrát. Soha nem fogják. Eszükben sincs.

Én is örülnék neki ha a csodavárás egyik verziójában feloszlatná magát az mszp, a dk, a fidesz meg a jobbik, jó szar párt mind, de hát nem fogják. Nem mellesleg mindegyiknek vannak szavazói, azaz politikai legitimitása, kötelességük is képviselni a szavazóikat.

Lehetne még ezt szálazni, de full komolytalan, kár rá a szó.

nick papagiorgo 2017.02.23. 22:29:09

@vakapad:
ebben teljesen egyetértünk.
Tegyük fel, megnyitják az ügynökaktákat. No, mi történik. Egy csomó 55 év feletti "vénemberről" kiderül, hogy besúgó - talán (mert a saját véleménye szerint nem).

A rendes ügynököket (a titkosszolgálat tagjait) persze nem fedik fel, ahogy egy csomó mindenki mást sem, különféle indokokkal. Ebből egy csomó jogos, egy csomó meg nem.

Tegyük fel, ebből lesz egy népszavazás, ami még sikeres is (ilyet nem láttunk már rég, de legyen). Mi lesz? Egy héten át mindenki ezen csámcsog, az emberek (akinek nem inge ne vegye magára) imádnak más mocskában turkálni. Aztán elfelejtik az egészet (kivéve azokat, akik időközben agyonverték egymást némi régi vélt sérelmek miatt).

Közben adott esetben nagy károk keletkeznek, tök ártatlan emberekre sütik rá, hogy besúgók, barátságok mennek tönkre, embereket kiáltanak ki ávósnak, ami még tán oké is lenne, de a családját is meghurcolják ezért ("ávós gyereke" stb). Akit nem hurcolnak meg, arra is rá lehet sütni, hogy csak azért, mert kilopta a saját anyagát, de igazából ő is ugyanilyen bűnös, stb.

Ennek így semmi értelme. Csak a gyűlöletet szítja. Egy társadalom vezetéséhez kell némi érettség (ahhoz, hogy felfogjuk, hogy amit teszek, az mivel fog járni). Én nagyon úgy látom, hogy ez pl. a Momentumban nincsen meg még. Ők ilyen "ösztönös forradalmárok", és még nem nőtt be a fejük lágya :)

morph on deer 2017.02.23. 22:35:56

@nick papagiorgo:
"az ügynökakták 27 évesek minimum, nagykorúság még 18 év, tehát az 55 évnél idősebbek jöhetnek egyáltalán célkeresztbe. Segítek, Orbán Viktor 54 éves"

Számolj utána.

Persze, hogy a20-30 éves is zsarolható, de viszonylag ritkábban vesz vadászgépet meg atomreaktort.
A helyzet az, hogy most vannak általában olyan hatalmi helyzetben, hogy érdemes.
Nagyságrendi az eltérés.

feketeesfeher 2017.02.23. 22:39:24

Nevetséges, amikor működő politikai szervezeteket akar eltűntetni egy pszeudo párt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.23. 22:51:04

@nevetőharmadik:

"de azért el lehet mozdulni egy olyan irányba, ahol az aktuális uralkodónak azért nem hitbizománya az egész ország"

Hans-Hermann Hoppe egy egész könyvet ( www.riosmauricio.com/wp-content/uploads/2013/04/Hoppe_Democracy_The_God_That_Failed.pdf ) írt arról, hogy a monarchia -- az örökletes hatalomgyakorlás -- jobb, mint a demokrácia, ahol politikai váltógazdaság folyik: egy királynak az az érdeke, hogy a "tőkejavai" (az ország, ami felett uralkodik) összértéke nőjön. Míg a demokráciákban a hatalomra került réteg érdeke az, hogy minél inkább kizsákmányolja az ország polgárait: ha és amikor kiesnek a pixisből, már nem tudják fejni a társadalomnak nevezett fejőstehenet.

Ezzel Hoppe nem azt állítja, hogy a monarchiák a kívánatos államhatalmi berendezkedések: hanem azt kívánja demonstrálni, hogy a demokráciák még elvben sem a legjobb berendezkedések, hogy azoknál van jobb is -- pl. a monarchiák. Persze ő amellett érvel, hogy a monarchiáknál is vannak jobb berendezkedések, névlegesen a liberális-libertariánus rendezett anarchia, magántulajdon-anarchia, anarcho-kapitalizmus (ezek mind ugyanarról a koncepcióról szólnak).

----

Amikor unionista arról bugyog, hogy Mo-nak Svájc egyik kantonjává kellene válnia, jó irányba kapisgál -- csak nem képes következetesen végigvinni a koncepciót: nem _egy_, hanem _akárhány_ kantonná kellene alakulnia, és a központi kormányzatot meg kellene szüntetni, azt a relatíve kicsi és gyenge svájci szövetségi kormánynak kellene gyakorolnia. Természetesen ez a magyar államiság megszűnését jelentené: Svájc annexálná Mo-t. Mivel ez elfogadhatatlan unionista számára, a másik lehetőség az, hogy Mo egy svájci típusú szövetségi köztársasággá alakul: kantonok/tartományok jönnek létre, amik létrehoznak egy relatíve kicsi és gyenge szövetségi kormányt. Ez viszont nagyon valószínűtlen: a svájci berendezkedés egy partikuláris geopolitikai folyamat eredményeként jött létre, amelyik igen nagy mértékben különbözött a magyar történelemtől. Magyarországot átkonfigurálni egy svájci típusú szövetségi állammá egy Atatürk formátumú államférfit igényelne -- és még az ő politikai hagyománya sem élvez teljes támogatottságot a mai Törökországban.

Nem könnyű dolgok ezek, na.

2017.02.23. 22:54:27

@nevetőharmadik:
ugye azt írják, hogy botka munkatársai. az eljárást is ellenük indították. ezzel szemben a fővárosi polgármestereket vezetőszáron vitték el. botka viselkedése a maga szempontjából nem racionális. az addig rendben van, hogy érdeke háttérbe szorítani gyurcsányt. de miért érné meg neki azt mondani, hogy nem iratkozik olyan listára, amin fletó is szerepel. a dk aktivistái nyilván imádják a ferit.

az ő szempontjából az mszp/dk közös lista lett volna a racionalitás. koordinált jelöltállítás a jobbik/lmp párossal. és a legnagyobb ellenfelük a fidesz/kdnp. a többi nem játszik. így hozhatnak ki egy hármas patthelyzetet.

de nem ez történik. hanem újabb és újabb pártok jönnek létre. gémesi györgy is lehet, hogy alapít egyet. az ellenzék brutális módon megosztott. aminek persze meg van az a veszélye, hogy egyszer csak jön egy mozgalom. és az elseper mindenkit. vagy mégis csak összeállnak valahogy. sok lúd disznót győz alapon megnyerik a választást. de egyelőre nem ez látszik. a momentum is lényegében azzal érvel, hogy mi még nem voltunk a húsosfazéknál. és mi nem vagyunk olyanok, hogy a legfinomabb falatokat kiszedjük magunkat. mert az emberek oldalán állunk.

nick papagiorgo 2017.02.23. 22:56:13

@morph on deer:
nézd, az az alapvető gond, hogy sokan azt hiszik, hogy ez valami "magyar specialitás" és ha leszámolunk "ezekkel", akkor majd a közélet megtisztul.

De nem magyar specialitás.

Mondok példákat, voltak tüntetések ugye Romániában, mi volt a román kormány álláspontja? A tüntetők Soros ügynökei. Pedig az egy balliberális kormány, mégis mintha Orbán kottájából játszanának :)

Aztán itt van Juncker. Mivel támadják (nyugat-európai) ellenfelei? Hogy iszik, továbbá adócsaló. Itt van Martin Schulz, vezető baloldali politikus, most épp a német kancellárjelöltségért indul. A CDU nagyvonalúan közölte, hogy nem támadja sem fiatalkori alkoholizmusáért, sem azért, hogy érettségije sincs. Csak azt a részt támadják, hogy milyen pénzeket tett zsebre, meg milyen állásokat juttatott a haveroknak. Nem ismerős? :)

Az, amikért az átlagmagyar hibáztatja a jelenlegi (vagy bármilyen ez előtti) magyar kormányt, ugyanúgy megvannak máshol is, a "nálunk jóval fejlettebb demokráciákban". Csak a hülye hiszi azt, hogy csak nálunk vannak, meg azzal, hogy ha ezt napvilágra hozzuk, attól majd megtisztul a közélet. Én megértem ezt a csodavárást, hogy majd jön a Momentum (vagy bárki) és tiszta vizet önt a pohárba. Csak éppen nem fog. Ez olyan, mint hogy az a politikus, aki még sose volt a hatalom közelében, vidáman mondja, hogy ő majd nem fog lopni. Á, nem. Ugyanez lesz, csak nem X irányít, hanem Y, nem X strómanja teszi zsebre a pénzt, hanem Y-é, ésatöbbi. És a világon mindenhol így van, max jobban leplezik, vagy esetleg legalizálják (lobbisták, kijáróemberek stb) De szólj, ha netán tévednék.

morph on deer 2017.02.23. 22:56:19

@VADÁSZPUSKÁS LIBERALIZMUS:
"Az osszes HAZAARULO libsi pusztuljon !!!!!!!!!!!!!!!!!"

OK, és mi legyen a HAZAÁRULÓ fideszesekkel? Gondolom azt is tudod?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.23. 22:57:57

@unionista᠋:

"a komparatív előnyök szomszédsági kapcsolatok között érvényesíthetők."

Nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.23. 23:11:21

@nick papagiorgo:

"És a világon mindenhol így van, max jobban leplezik, vagy esetleg legalizálják (lobbisták, kijáróemberek stb) De szólj, ha netán tévednék."

Alapvetően nem tévedsz -- de azért a mértékekben léteznek különbségek. Nem mindegy, hogy egy ország GDP-jének mekkora része folyik át a különféle szintű kormányzatok kezén, és nem mindegy, hogy kiket részesít mekkora előnyben ill. hátrányban a különféle szintű kormányzat partikuláris gazdaságpolitikája. Földi mennyország persze nem létezik -- de pl. jobb Jordániában élni mint Szíriában, jobb Chilében élni mint Venezuelában, jobb Dél-Koreában élni mint Észak-Koreában. Legalább is a legtöbb ember számára.

nick papagiorgo 2017.02.23. 23:19:23

@neoteny:
na ja, de kb ennyi a különbség :)

Amit én szeretnék szolidan megjegyezni, hogy ne várjuk senkitől se, hogy majd jön, és nem lesz korrupt, és majd mindig az ország érdekét tartja szem előtt, és megreformálja az évek óta döglődő oktatást, egészségügyet, stb, (mitöbb, olyan hangok is hallatszanak, hogy most, hogy nem lesz olimpia, a pénzeket majd át lehet irányítani mind ide). Mert ilyen nem lesz. Ezeket lehetett hallani kb 20 éve az összes párttól választások előtt, aztán semmi se lett belőle.

Csak a csodát ne várjuk. Mert minél jobban várjuk, annál nagyobb lesz a koppanás a végén. Esetleg Bajnai Gordont lehetne megkérdezni ezügyben, neki már van ebben tapasztalata (nem véletlen, hogy most már nem is próbálkozik :)

A Momentum kiütötte orbánt 2017.02.23. 23:23:35

@nick papagiorgo: " Én megértem ezt a csodavárást, hogy majd jön a Momentum (vagy bárki) és tiszta vizet önt a pohárba. Csak éppen nem fog. "

Azért ne az ossza már itt az észt az, aki 27 éve impotens ahhoz, hogy leszavazzon egy tolvaj kormányt.
Hja kérem, tetszettek volna nem visszakívánkozni a kádárizmusba már 1994-ben, hanem aktívan harcolni a tolvaj politikai pártok kisepréséért. Csak hát könnyebb volt épp nektek 27 évig otthon ülni és csak a csodát várni. Pont ezt tudja rólatok minden politikai paért, hogy felőletek aztán szétlophat mindent, a feneketeket ki nem fogjátok mozdítani a fotelból. És a végén még szavaztok is rájuk, mert annyira ostobák vagytok hogy bekajáljátok, hogy ezek a "legkisebb roszz".

Hát ennyit tud a te generációd, az utódokról meg ne terjesszed, hogy majd pont annyira lesznek semmirevalók, mint ti.

BiG74 Bodri 2017.02.23. 23:29:02

A lehető legszarabb üzenetet nyomtad be ebbe a postba, amit a Momentumnak csak összehozhattál. Bár amennyiben erodálni akarod kezdeti fényüket akkor jól csinálod. Ha viszont a jóindulat könyökölt ki belőled, akkor nem is kellenek ellenségek, ha ilyen barátok veszik körül őket.
A lényeg, ezt a generációs szegregációt gyorsan felejtsd el. A Momentum fiatalsága jó, de miért zárná ki a 40 - nél idősebb nemzedéket. Talán azok csak így kollektíve korrumpált szarháziak?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.23. 23:34:22

@nick papagiorgo:

"ne várjuk senkitől se, hogy majd jön, és nem lesz korrupt, és majd mindig az ország érdekét tartja szem előtt, és megreformálja az évek óta döglődő oktatást, egészségügyet, stb,"

Ebben egyetértünk.

nevetőharmadik 2017.02.23. 23:34:53

@neoteny: Valóban nem könnyű. Hoppe könyvét alkalomadtán elolvasom (már legalább féltucat hasonló könyv vár elolvasásra), de a vázlatos gondolatmenetet én is hallottam már. Megengedve, hogy Hoppe talán már megválaszolta a felvetésemet, nekem az a bajom ezzel, hogy elvben hiába érdeke az uralkodónak, hogy a kvázi magántulajdon országának értékét gyarapítsa, semmi sem garantálja, hogy erre képes, akár a legjobb szándéka mellett is. Sőt.

Végső soron minden politikai berendezkedéssel kapcsolatos kérdés arra az egy kérdésre vezethető vissza, hogy hogyan biztosíthatjuk a minőségi vezetői döntéseket.

Erre egy válasz az anarchokapitalizmus: amikor nincsenek is ilyen döntések, mert azok eleve csak szuboptimálisak lehetnének.

De a modern demokrácia is egy ilyen válasz volt a monarchiával/arisztokráciával szemben, hiszen gyakorlatban mégiscsak arról volt szó, hogy az uralkodó lehetett tökhülye, rövidlátó önző barom, a földbirtokos arisztokráciának fingja sem volt a világ működéséről, ergo inkompetensek voltak. A kereskedő, iparosodó nagypolgárságnak voltak meg azok a kompetenciái, a világ dolgai fölötti olyan áttekintése, amellyel minőségibb döntéseket tudtak hozni a hatalom addigi birtokosainál, vagyis szükségszerű volt, hogy beleszóljanak, és ezt a beleszólási jogot valamiféle teljesítményverseny eredményeképp kapják meg.

Persze a 20. századi tömegdemokráciák ezzel az elvvel szinte köszönőviszonyban sincsenek. Ha Hoppe ezekről írt, akkor aligha van vitám vele. Az, hogy a tömegdemokráciák még nem omlottak mindenhol össze, kizárólag annak köszönhető, hogy egyes országokban az intézmények elég jól lettek kitalálva, és elég mély hit alakult ki irányukban.

Más helyeken meg összeomlottak, és ennek tanulságaiból sikerült pár évtizeden át működtetni a tömegdemokráciákat.

Ma meg annak a korszakát éljük, amikor már az alkotmányosság őshazáiban is lassanként elerodálódnak az intézmények, és jön a tömegdemokrácia a maga teljes szörnyűségében, annak minden gyilkos gyümölcsével.

Szóval amikor jogállami keretekről beszélek, akkor ilyesfajta intézményes megoldásokat keresek. Mert bár igyekszem művelni magam a libertariánus-anarchokapitalista irodalomban, mindeddig nem tudtak meggyőzni arról, hogy létezik gyakorlati út ebbe az utópiába.

Az alkotmányosság számomra az ilyen "ártalomcsökkentő" korlátokat jelenti, és úgy vagyok vele, hogy ha kicsivel több ilyen korlát van, már az is kicsivel jobb. Persze legyen sokkal jobb, azt kérem számon a Momentumon is, de az utópiát sajnos csak iránytűnek látom, nem elérhető célnak.

miva? 2017.02.23. 23:36:50

Ismereteim szerint nem egy posztkommunista országban sikerült ezt a kérdést a választók nagyobb hányada számára megnyugtatóan rendezni. Nosza rajta. Vegyünk példát onnan. Max Orbán és Gyurcsány hívei együtt magyarázkodhatnak itt, vagy válthatnak nevet.

miva? 2017.02.23. 23:47:25

@BiG74 Bodri: igen. 41 vagyok, és reménnyel nézem az y-t. 11 éve egyedül küzdök a mindent relativizáló, egytémájú hozzászólásaitokat olvasva. A politikusok dolga az, HOGY SZÓT ÉRTSEnEK EGYMÁSSAL!

morph on deer 2017.02.23. 23:59:32

@nick papagiorgo:
"De szólj, ha netán tévednék"

Még a végén rábeszélsz...

Szóval: Személy szerint én nem hiszek a Momentum vagy akármilyen másik hirtelen felbukkant szerveződés csodatevő erejében - pontosabban abban nem, hogy majd ők, vagy valaki egyik napról a másikra átveszi a hatalmat és minden jóra fordul.

A 'csoda' esetleg az, hogy az orbáni megalománia pofánverése mellett a többieket minimum seggberugásként érinhette a tény, hogy valakik igenis meg tudták csinálni, amiről a pipogya polgártársak legfelljebb ábrándoztak, bár időnként "felszólították" a kormányt...

Ez van.
Ugyanakkor felesleges megkerülni a tényt, hogy ez a fajta összefonódás bűnözői/alvilági/titkoszolgálati- és ezek keverékéből álló körökkel, ami nálunk zajlik nem igazán jellemzi a nyugateurópai politikát, akármit is mondasz. Az is igaz, hogy a telhetetlen és gátlástalan kapzsiságon kívül ehhez szükség van egy széthúzó és szervilis mentalitású néptömegre is, amekyik tudomásul veszi, hogy középszintű labdarugók cselédként bánnak velük a saját hazájukban!
Ezek lennénk mi.

Ezzel szemben a románok nem vették jónéven amikor az orbanizmust próbálták rájuk erőltetni - nyilván az egyedfejlődésben ők már eljutottak a gerincesek szintjére - és ehhez felesleges sorosozni, de tényleg.
Ez annál is inkább így van, mivel ahogy említetted 'balliberális' a román kormány.
Persze megértem, hogy ez a hazai propaganda magyarázata - nehogy már itthon is eszébe jusson valakinek is hasonló ötlet, előre tudatni kell velük, hogy akkor ők is sorosbérencek...
Átlátszó, de bevált.

Nem értek egyet az ügynökmúltat illetően. Igenis boruljon aminek borulnia kell. A sunyi haszonlesők, (akik az anyjukat is, stb) menjenek a bánatba végre. És nem érdekel az indok!

Ahogy van jónéhány olyan ember, akit nem tartok kevesebbnek azáltal, hogy mert szembenézni a múltjával, korábbi önmagával, sőt!
Személy szerint én soha nem jártam itána, hogy mi van a dossziémban amit rólam gyűjtöttek, (már a hetvenes évek elején tudtam róla, hogy van) csak véletlenül kerültek elő információk azoktól, akiket ismertem és ők utánajártak. Közös ismerős, haverok, stb. Egytől sem kérdeztem semmit.

Az viszont biztos, hogy ha most politikai döntéseket hozna, akkor ráborítanám a saját piszkát, tétovázás nélkül.
Ha csak a megfelelő tehetségű osztrák nyugdíjas nem érne ide előbb :(

2017.02.24. 00:13:34

@neoteny:
a magyar államiság megszüntetéséről szó nincs. nagyjából a rendszerváltás óta mondom azt, hogy az egykori monarchia kis nemzeteinek nagyobb városaiból (második fővárosaiból) létre lehetne hozni egy kelet-közép európai városhálózatot. ezek mögé állhat svájc. (magyarországról debrecen és a tiszántúl). és így lehetne a közép európai semleges zónát kelet felé tolni. de ez nem a magyar államiság felszámolását jelentené, hanem hanem a kizárólagossága szűnne meg.

az összes régiót be lehetne csatornázni a német-osztrák-svájci vonalon. úgy, hogy ausztria összekapcsolódik a nyugat-magyarországgal. és a betelepülő német mittelstand elfoglalja a fővárosi agglomeráció egyes részeit. és az m1, m3, m5, m6-os autópályák mentén ahhoz kapcsolódnak a régiók. az m7-es mentén a történelmi városok (székesfehérvár és veszprém) balaton és a velencei tó önmagában is megáll. a nyugati határszél ausztriával. kelet-magyarországon a reformált debrecenben pedig svájccal.

de az a vicc, hogy svájc is leginkább abban gondolkodik, hogy majdnem teljesen bezárkózik. innentől kezdve viszont a legszegényebb észak-magyarországi (m3) és kelet-magyarországi (m4) övezetet valamilyen módon össze kell kapcsolni a keleti (orosz) piaccal. és ez úgy lehetséges ha kárpátalja (ruszinföld) autonómiát kap. és a nagy-magyarország részévé válik. persze ők ugyanúgy kapcsolódhatnak a cseh-szlovák és az orosz-ukrán államisághoz. ez egy hálózatos modell. amiben a központi kormányok kizárólagossága szűnik meg. és lényegében nagyfokú önkormányzatiságot jelent. csak ugye ez a hagyományos birodalmi, föderális, sőt az uniós határvonalakat is elmossa. mert meddig tart a nyugati (német) és honnantól kezdődik a keleti (orosz) befolyás. ennek az közigazgatási modellnek alsó szinten hitközségek vannak. ha valaki az orosz ortodox világhoz akar tartozni, akkor az a vallása. és az eltér a római katolikustól. a görög katolikus köztes (azok elismerik a pápaság primátusát, de bizánci rítusúak). persze lehet mondani, hogy nem mindegy, hogy a papok milyen szakrális és liturgikus elemeket használnak? világias nézőpontból mindegy, de a népeknek valamilyen módon meg kell különböztetni magukat. persze ezeket integrálni is kell. ezt szolgálja a nemzeti kereszténység. amihez az ószövetség oldaláról kapcsolódnak az izraelita vallásfelekezetűek. ennek eredménye összességében egy tradicionális nagy-magyar metropólia. úgy, hogy abba bele vannak csempészve a modernizációs központok. ezzel egyetlen probléma van. a liberális magyar zsidó kultúra hegemóniájának végét jelenti. persze pesten létrehozható egy városrész, ahol ez a kifejezetten nyugatos nagyvárosi életmód összeáll. csak azt mi tartja fent? budapestnek nem szűnik meg a központi szerepe, de elvész a kizárólagos jellege. mert győrben az autógyártás, miskolcon az ipari gépgyártás, szegeden a vegyipar, a mecsek környékén építőipar, építőművészet megerősödik. a budapesti műszaki egyetem versenytársakat kap. debrecen is próbál önállósodni. és ott van erdélyi magyarok. koloszvár és brassó környékén. ebből nagyjából egyenrangú regionális városhálózat adódik. de ennek alapja a magyar tradicionalizmus és a nemzeti liberalizmus. és azok akik a kontra szerepben vannak azok ezt vagy fogadják el, vagy vándoroljanak ki, vagy kontroll szerepet eljátszhatják az államfő hivatalában. ha a köztársasági elnök közvetlen választott, akkor a személye nem függ a parlamenttől, kormánytól és az önkormányzatoktól. ennek a hivatalához kapcsolódhatnak az ngo-k.

ebben a modellben a közhatalom hatosztatú. van egy kétkamarás parlament. aminek a (1) felsőházában a nemzeti keresztény egyház tagjai foglalnak helyet. (2) az alsóházban a modern kori választott köznemesek (közemberek). house of commons. ez brit minta. ez a parlament két háza. (3) van a kormány. és mellette működik egy duális önkormányzati rendszer. ugyanazok a választott képviselők (4) városi és (5) vidékies szinten is összegyűlnek. és még ott az (6) államfő hivatala. innentől kezdve a miniszterelnökség egy nagyon komoly hatalmi tényező. de valójában nagyon sok kisebb-nagyobb hatalmi központ alakul ki. ez nem anarchia, de majdnem.

2017.02.24. 00:53:11

@neoteny:
oké, ezen túl egy szövetségi kapcsolat megengedett. de több nem. mert miért támogassa meg a teva a debreceni biogal tulajdonosaként helyi reálgimnáziumot és a vegyipari szakközépiskolát úgy, hogy ha az onnan kikerülők a konkurens cégeknél is elhelyezkednek. de ugyanezért nem fogja támogatni az egis tulajdonosa a sanofi. vagy egy amerikai. mert közösségi jelleggel legfeljebb akkor áldoz ha cserébe oligol pozíciókhoz juthat. tehát azt mondja a sportiskolásoknak, hogy rendben van. itt van az adidas cipő. de a bundesliga csapatoknak elővásárlási joga van. csak ugye innentől kedve kérdés, hogy milyen jogokat adjon el egy közösség egy zsák tornacipőért. nyilván semmilyet. de egy cipőgyárért már érdemes. úgy, hogy persze az vélhetően nem fogja kiszorítani a német csúcsmárkát. hanem a protektorátus része lesz. ez zárt gazdaságot jelent. szomszédsági kapcsolatokat (beleértve ausztriát), betelepülő dunai németeket és ezen túl már legfeljebb egy külső szövetségest (svájc). schluss. tehát ez még még tovább nyitni, hogy még a kínaiak, arabok is magyarországon akarjanak pénzt keresni. az orosz federácija mehet kárpátaljáig. a zakarpattia vagon závod lehet a német waggonfabrik konkurense és a mávag együttműködő partnere. úgy, hogy abba bekapcsolódik a cseh-szlovák vagónka. de ez rendezettséget jelent. mert mindenki a szomszédokkal működik működik együtt. és azon túl legfeljebb egy partnere van nyugatról vagy keletről. mert a kárpát-medence déli vidékén a határvárosokban éppenséggel megjelenhetnek törökök. ez sokféle szabadsági fokot jelent. de a téridő egy adott pontján legfeljebb két-háromfélét.

tehát mondjuk a britek bemehetnek indiába. és az indoszkíta gudzsarát kiegyezhet a szomszédos pakisztánnal. de hogy oda még üzbégek és malájok is menjenek. meg még tajvaniak is. ez esetben megszűnne gudzsarát. és a multinacionális vállalatok, a hozzájuk kötődő neoliberálisok és neokonzervatívok azt mondják, hogy ez a fejlődés. az etnikai keveredés korlátlanul felerősíthető. nincs szükség se többségre, se egy nyelven beszélők politikai közösségére, se nemzeti egységre. nem számít se a biológia. se természet földrajz. nincs jelentősége a tájegységeknek. nincs környezetfüggés. mert ezeket az amerikanizált metropoliszok népessége meghaladta. és teremtett egy hipermodern istentelen világot. amiben már csak a transzneműek mellékhelyiség használati jogai vannak korlátozva. de ezt amerikában zsidók és iszlamisták hirdeti. ezzel szemben áll a nemzeti keresztény európa koncepciója.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.24. 03:39:01

@nevetőharmadik:

"Szóval amikor jogállami keretekről beszélek, akkor ilyesfajta intézményes megoldásokat keresek."

Ezt értem; de a 2010-ben létező intézményes megoldások nem működtek: Orbánék képesek voltak megragadni a hatalmat, alkotmányozni és betonozgatni be magukat.

És ahogy megjegyezted, még jóval erősebb alkotmányos ill. intézményes háttérrel rendelkező országokban is vért köhög fel "a rendszer".

Nem azt állítom, hogy az amit keresel, rossz: hanem azt, hogy alapos vizsgálatnak alávetve kezd úgy tűnni, hogy nem kevésbé utópisztikus, mint az anarcho-kapitalizmus (különösen ha visszatekintünk annak megvalósulási szintjére a XIX. század utolsó harmadában).

Mindenesetre sok sikert kívánok nektek; itt Kanadában egy nominálisan liberális kormány van hatalmon most, de azért ennek is akadnak szabadságcsökkentő húzásai jócskán.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.02.24. 05:08:15

@BiG74 Bodri: nem értesz sokat, úgy látszik

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.02.24. 05:09:21

@feketeesfeher: nem is mi fogjuk .. csak minek kivárni még ezt a két-három évet, ha nem muszáj

2017.02.24. 07:19:14

@neoteny:
az anarcho kapitalizmus azt jelentené, hogy nincs közélet. van a monarchia. megölik az uralkodót, vagy a trónörököst. és azzal kezdetét veszi a háború.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.02.24. 07:32:30

@unionista᠋:

Ja, a Trianonhoz vezető Nagy Háborút az anarchisták robbantották ki, élükön II. Vilmos német uralkodóval.

nevetőharmadik 2017.02.24. 08:37:38

@neoteny: Köszönjük :)

Tény, hogy a 2010 előtti rendszernek nem voltak meg a kellő önvédelmi funkciói, így pont ahhoz visszatérni egyáltalán nem érdemes, és az is tény, hogy a néhány évvel ezelőttihez képest is jelentek meg új típusú veszélyek. És semmiképpen sem hiszem, hogy lehetséges olyan intézményrendszer, ami megspórolja a szabadabb világért vívandó harcot.

De azért az ember olyan, hogy igyekszik megkönnyíteni a dolgát egy "gépezettel", ha lehet :P

2017.02.24. 10:03:42

@neoteny:
filozófiai fejtegetést akarsz. ha létezik anarchia, akkor meg lehet konstruálni. ha az anarchia a cél, akkor létezik egy előzetes állapot. amiből az anarchia egy átmenettel létrejön. ez a közvetlen megelőző állam (állapot) a monarchia. egyetlen archos van. és a közélet vagy annak van alárendelve. ebből anarchia úgy lesz, hogy az anarchisták a trónörököst megölik, vagy az uralkodót lemondásra kényszerítik. és felteszem erről álmodik hoppe.

2017.02.24. 11:07:41

@unionista᠋:
ugyan láthatólag minden poltitikus, közszerepló írtózik még a gondolatától is, de szerintem a mai világban sokkal egyszerűbb és célravezetőbb volna 2(-több) kamarás parlament helyett, vagy a másik oldalról kijátszható fékek-ellensúlyok rendszere helyett egyedül a költségvetési tanácsot kiemelni, tagjait közvetlen választásokon megválasztani, de az országgyűlési választásokhoz képest eltolt időszakban és önálló hatalmi jogkörrel ellátni.
Az ő javadalmazásukat ugyanúgy meghatározni mint az alkotmánybírókét.
Ezután viszont az ő egyik legfőbb feladatuk lenne a politikusok javadalmazása, amely egyrészt a törvényekben most is szabott, a másik oldal, a mellékes viszont egy előre meghatározott sikerdíj lenne, amit politikamentesen kéne meghatározni. Mi a siker, valójában 1-1 ágazatban?
Mondjuk nem könnyű, de nem lehetetlen feladvány.
A gyanús meggazdagodásokat viszont azzzzzonnal szigorú vagyonosodásvizsgálatnak alávetni.
És ezután meghatározni közgazdaságilag, mi tekinthető 1-1 területen a kiindulási helyzetnek megfelelően SIKERnek, figyelembe véve a lakosság anyagi helyzetét, terheit is.
Meghatároznák, hogy a politikus, kománytag, képviselő stb. mekkora SIKERDÍJ-at kaphat.
Ez lehet akár milliárdos is, mert figyelembevéve azt, hogy hogyan javadalmazzák magukat most, azaz az Ő korrupciójukkal kapcsolatos kimutatásokat- becsléseket, valószínű, sokkal jobban járnánk.
Azt pedig, h ki kaphat és mennyit, a kétfordulós választás egyikén a POLGÁROK DÖNTENÉK EL a tanács korábbi(nem a kampányhoz kötődő!) ajánlásai és a saját tapasztalatuk alapján.
És csak ez után jöhetne a tulajdonképpeni parlamenti választás.
Lehet, h kevésbé népszerű pálya lenne a politikusi, viszont valószínűleg vissza lehetne nyomni az anyagi haszonszerzés céljából való populicska törtetést és még a vállalkozói szféra is jobban járna.
Szabadabb lenne.
Több szerep jutna neki.
Több saját beleszólásuk lenne egy olimpia rendezésének lehetőségébe, vagy hogy ki milyen alapon támogat egy filmrendezőt. STB.

unionista᠋ (törölt) 2017.02.24. 12:35:42

@Bánegressy:
abban ugye egyetértünk, hogy a fiskális tanácsnak a felzárkózási pályán szigorú pénzpolitikát kellene hirdetnie. ezt mégis hogyan válassza meg a nép?

elvben lehetne úgy is, hogy ezeket a képviselő hölgyek és urak az országgyűlés záróülésén választják meg következő parlamenti ciklusra. politikai váltógazdaságot feltételezve ez egy erős féket jelentene. csak talán túlságosan is erőset. mert az sem jó ha a bukott politikusok felelősség nélkül keresztbe tesznek a következő kormánynak. és ha nincs váltógazdaság, akkor ez esetben nincs fék. lehetne a választást időben eltolni. ciklus felénél. vagy ezeket aciklikus módon választani. 4 éves parlamenti, 5 éves ciklusok vannak. most ez a helyzet.

véleményem szerint magát az államfőt kellene közvetlen kiválasztani. azért, hogy ne a pártoktól függjön. így lehet az ellenőrző hivatala viszonylag szigorú. aminek célja nem az, hogy a köznépet sanyargassa, hanem kellő szigorral figyelmeztesse a nemes magyar urakat és nemzetes asszonyokat. és ha maradt valamennyi pénz a kincstárban, akkor a szociális államtanács többletből erzsébet utalványt osztogat. amit a magyarok levásárolhatnak a centrum áruházban, vagy a keravill üzletekben. vehetnek belőle videoton színes tévét és electrolux háztartási gépeket. azt, ami a tőkés exportból visszamaradt. mert az a legjobb. nagyjából ez illik a kispolgári magyar néplélekhez. ez is eredményezhet fejlődést. a legszegényebb német szövetségi állam szintjére való felzárkózást. ehhez elegendő lenne a betelepülő német mittelstand. a szomszédokkal való gazdasági kiegyezés. és az, hogy a hungária pénzügyi központot kívülről a bank austria biztosítja. és legfőképp, hogy ez az ország a saját kultúráját kövesse. minden hazaárulót szájon vágjon és a parasztokat belepofozza a rendbe. de ez utóbbi csak vicc. a nagy-magyar tradicionalizmushoz kell visszatérni. az illiberális demokráciát addig tartani, amíg a jelenlegi "demokratikus" ellenzék a parlament környékén is megjelenik. ez a fővárosban polgárháború közeli állapot jelent. egymással szemben felvonuló "civil" "békemeneteket". vidéken egységet. úgy tapasztalom, hogy majdnem teljes a konszenzus abban, hogy a jelenlegi rendszert kellene konszolidálni. persze az ismerőseim nem feltétlen képeznek reprezentatív mintát. majd kiderül, hogy a momentum mennyire lesz sikeres. szerintem 1 év alatt nem tudnak gyökeret verni vidéken, ahogyan az lmp se tudott 7 év alatt. de persze keveset tudunk róluk. lehet, hogy egyesítik az ellenzéket. de az is lehet, hogy a teljes szétesés szélére sodorják. majd kiderül.

2017.02.24. 12:58:48

@unionista᠋:
node
szerintem pont, hogy egy közvetlenül választott fiskális tanács garantálhatná a konszolidációt, hiszen a pénzosztásban fontos szerepe lenne a politikai pozíciókhoz tartozó területek elvárható SIKERének.
a vidék, egyes vidékek leszakadása ugyebár nem siker.
Tartsanak nyilvános vitát az érintettek, de bevonhatóak lennének ismert közgazdászok: Csath Magdi, Boros Imi, László Csabi, Pogi Zoli . . . tőlem
Vitassák meg hogy szerintük mik a bajok, mik lennének a kitörési pontok. lehetőleg ideológiamentesen és közérthetően.
tegyenek közös nyilatkozatot a vita végén KÖZÉRTHETŐEN
és aztán jöhet a választás
FONTOS, hogy ne PÁRTOK delegálhassák őket, noha belátom, h a politikát nyilván ebből sem lehet kizárni, pl. nyilván párt is korteskedne az általa támogatott tanácstag mellett.
pedig ideje lenne a politika bármilyen ideológiai, spirituális v akármilyen polarizációját és egyáltalában a közélet elviselhetetlen mértékű átpolitizálódását visszaszorítani.
ja! és mindenek előtt a LOPást

unionista᠋ (törölt) 2017.02.24. 21:24:37

@Bánegressy:
ehhez felügyelni a parlament, a kormány, az önkormányzatok pénzügyeit. erre van költségvetést felügyelő fiskális tanács, a jegybankot felügyelő monetáris tanács, a közbeszerzési tanács és az állami számvevőszék. persze még szükséges tőkepiaci (banki és biztosítási, ingatlanbefektetési, árutőzsde, értékpapír) felügyelet, letelepedési kötvények, államadósság-kezelés. és még van az állami társadalombiztosítás és a nyugdíjfolyósítás. abban is lehetnek visszaélések pro és kontra, rokkant nyugdíjazás, közgyógyellátás, táppénz. az egyházak, civil szervezetek, magánadományok, közalapítványok, szabad sajtó működését pénzügyi értelemben átláthatóvá kellene. és persze a pártfinanszírozást. a közintézményi normatív pénzköltést. például a közétkeztetést.

ezt az államfő hivatalához kellene rendelni. úgy, hogy rendelkezik egy szakapparátussal. és azt mondani, hogy az államfő akár az ügyészség megkerülésével is indíthasson büntetőeljárást, és a másik oldalról ugye kegyelmet is gyakorolhat.

a rendszerváltó pártok között nagy egyetértés volt abban, hogy ilyen erős államfői pozícióra nincs szükség. hanem ezekbe az ellenőrző testületekbe paritásos alapon jelölnek személyeket. és a politika ebből következően kéz kezet mos alapon működött.

orbán ezt próbálja meg egypártivá átalakítani. a nemzeti radikálisokat lejáratva meggyengíteni, szocialistákat, a liberálisokat és a konzervatívokat egymás ellen fordítva a parlamentből kiszorítani. amiről politikailag nem korrekt módon úgy gondolom, hogy lényegében felszámolta között létező zsidó-keresztény köztársaságot és cigány vezérkultúra elsőbbségét hirdette meg. ez a principátust a délszláv típusú dominátus váltja fel. és azt követően esik szét a hatalom kiskirályságokra. és ezeket kell majd újraegyesíteni. de addig még elég sok víz lefolyik a dunán. addig törzsi típusú csatározásoknak lesznek. a klánok gazdasági érdekeiket, kládok (leszármazási sorok, nemzetségek, nemzetiségek) kontra kultúráját felvonultatva ütköznek. hangsúlyozva, hogy egyik csoportosulásról sem gondolom, hogy feltétlen jó, vagy feltétlen rossz. ennek egyértelmű vesztese a liberális zsidó kultúra, ami a mainstream médiából az underground közegébe szorul vissza.

BiG74 Bodri 2017.02.24. 23:36:45

@HaFr:
Bizonyára nem értem. Esetleg, nem kételkedve a jóindulatodban (él nélkül), megjegyzem rosszul, félreérthetően fogalmaztál. A Momentumos politikailag kipróbálatlan egyedeket hasonlítod a meglévő pártok évtizedes hazudozóival, de viszonyítási alap a kor. Értem a gondolatot, de a köntöst amibe csavartad nem megfelelő öltözéknek tartom. Generációs háború? Szerintem a legkevésbé sem!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.02.25. 09:14:20

@BiG74 Bodri: ők láthatóan generációsként indították, de végső soron az élősködő nacionalizmus pártjainak és a modernizációnak a háborújáról van szó, ami kétségkívül nem generációs, én pl a negyvenes éveim végén vagyok, de az utóbbi helyre tenném magam

2017.02.25. 12:45:54

@unionista᠋:
ez így elég katyvasznak tűnik, de mindegy is, hosszútávon annyira korlátozza az ország, a középrétegek, még az ő támogatói jó részének is a lehetőségeit is, hogy a haszonélvezet fenntartásának érdekében saját magát szorítja rá erre a megosztó, ellenségkereső, -képző politikának a fenntartására.
csak viszont aki ezt fenntartja, az az állandó instabilitást tartja fenn, ami nem igazán illik egy ilyen kis ország gazdaságához.
így nehezen lesz ez a biztonság szigete, ahova majd menekül a nyugati polgárság, amikor a mohamedánok már kezdenek egyre nagyobb szerephez jutni odaát.
de nekem 8.
amúgy a liberális kultúrához, ha erre gondoltál, igenis illik az underground közeg.
jóval nagyobb becsben van úgy, mintha teljesen nyílt kultúrpolitika lenne.
nem mondom, h ez így jó, de hozzám mindig is közel állt az underground és azt is megértem, hogy a mainstream ezt kiveti magából, mint ahogy mindig is tette
egy ídőben, mondjuk 1968-tól, v valamivel régebbről könnyebb volt a nyílt piacon hozzáférni, mert voltak akiknek üzletileg megérte terjeszteni, népszerűsíteni, a magyar nyugat meg a két vh között is igazából csak a saját közegében, a pesti polgárság között tudott terjeszkedni.
én élek vele, de hallom a varjú károgását.
egyelőre a rádió délután még Szép Ernő regényt közvetít
majd jobban a körmükre lesz nézve

unionista᠋ (törölt) 2017.02.28. 19:23:58

@Bánegressy:
hosszú távon magyarország kelet-európai lesz. közép-távon lehet kelet-közép európai. csak rövid távon lehetett volna közép-európai.
süti beállítások módosítása