1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.10.02. 10:29 HaFr

Orbán meggyengült, mi lesz a népszavazás után?

Képtalálat a következőre: „orbán viktor”

A magyar nacionalizmus a társadalom legalább 85%-ára van hatással. Ez a legerősebb fegyvere az országban a "jobboldalnak", ennek van a legnagyobb mozgósító ereje, ez képes a leginkább szenvedélyekkel helyettesíteni az értelmet a politikai cselekvésben, amire a kormányzatnak a képességei és eredményei miatt nagyon is szüksége van. Ehhez képest a mai népszavazáson a fenyegetettség és a gyűlölet kettős szorításában csak az 50%-os érvényességi küszöbre sikerült a részvételt felnyomni, ami azt jelenti, hogy legfeljebb az összes szavazó felét érdekelheti annak kifejezése, aminek a legnagyobb értéket tulajdonítjuk a közösség szempontjából. (A ma reggeli adatok alapján megkockáztatom, nem lesz meg az érvényesség sem.)

Még érdekesebb ennél, hogy mindezt egy minimum 20, de inkább 30 milliárdos kampány és a külföldi magyarok voksolásának választási csalással felérő megnehezítése után, "kedvező" külpolitikai helyzetben sikerült elérni, amikor a migráció objektív problémákat jelent Magyarországon és az Unióban is, és meggyengültek a centrista pártok. Magyarul, a politikai mozgósítás maximumát érte el Orbán -- és az elért eredmény kapcsán csak csalódott lehet. Röviden, a nacionalista jobboldal - Fidesz és Jobbik -- elérte a teljesítőképessége határát, a propagandája már visszaüt rá, minden egyes megszólalásával csak ront a helyzetén.

Orbán kudarcot vallott, és már el is kezdődött ennek retorikai semlegesítése. Elvált, hogy van magyar nacionalizmus, a magyar nacionalizmus továbbra is erős, de a Fidesz-Jobbik-nacionalizmus már nem fedi és nem fogja át ezt. Sok ember a nacionalizmusnak és nemzeti érzelemnek más irányt szeretne szabni, mint az arrogáns, korrupt, megosztó, versenyképtelen Fidesz-rezsimé, olyan irányt, amelyik konstruktívabb és jóval eredményesebben képviseli a nemzet valós érdekeit. Orbán erre láthatóan képtelen.

Orbán kudarca szemmel látható már a szavazók olyan kritikus tömege számára, amely adott esetben kiszoríthatja a Fideszt a hatalomból. Orbán már egyszerre a Fidesz ballasztja és motorja, és pontosan abba a pozícióba küzdötte le magát, mint Gyurcsány a maga kisebb homokozójában.

A népszavazást Orbán vereségeként fogják értékelni Moszkvában is, ahol az országunkkal kapcsolatos lényegesebb döntések az utóbbi években születtek. Moszkvában könnyen odajuthatnak, hogy Orbán már csak a Jobbikkal szövetségben lehet elég biztos képviselője a Kreml érdekeinek, ezért lehet arra esély, hogy a következő hónapokban megkezdődik Orbán és Vona közeledése, a két párt kiegyezése Moszkva gyámsága alatt. Ezt -- teljhatalmának elvesztését -- Orbán csak a Merkellel és Junckerral való kiegyezés árán akadályozhatja meg, ami viszont nagyon függ attól -- amit nem tudunk --, hogy Putyin mennyire erősen fogja Orbánt, és az utóbbinak lehet-e egyáltalán esélye ilyen visszahátrálásra a Nyugat felé.

Egy biztos: Orbán hatalomban akar maradni. A hátországa és szavazóbázisa azonban megreccsent, a közvetlen beosztottjai is világosan érzékelhetik ezt, ami új fejlemények kiindulópontja lehet. (Nem véletlen, hogy Orbán ma reggel -- hirtelen -- már világosan beszélt a népszavazás közjogi következményeiről érvénytelenség esetén is, ami nem utolsó sorban a parlamenti frakció tesztje lesz Orbán-hűségből.) A történelem (egyébként jellemző) fintora, hogy ez éppen a vezér által kezdeményezett népszavazás kapcsán történik, amely arra volt hivatott, hogy tovább erősítse a pozícióját Európában -- ehelyett meggyengítette Magyarországon.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr111759713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoltbacsi 2016.10.04. 09:07:51

@KayD:
Tényleg utolsó:

"az eltérő vallású népcsoportok, amíg össze nem ugrasztották őket. "

Nézd meg mi van németországban.Évtizedek óta a mai napig mindennaposok a török-kurd összecsapások. Gondolom a németek hergelik őket...
Nagyon demagóg vagy.

(azért írok a többségre német példákat, mert ott élnek milliós számban, és nem lehet hazudozni, hogy statisztikai hiba, meg hibahatár....)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.04. 09:09:54

@Zsoltbacsi:

"az angliában élő muszlimok a Charlie Hebdo merényletet 27 százalékban jogosnak találták? Az volt a véleményük, hogy az ujságírók megérdemelték a halált."

Kár, hogy nem ezt írják a linkelt cikkben.

Zsoltbacsi 2016.10.04. 09:43:30

@neoteny:
Lehet hogy rosszat linkeltem be, csak beirtam a googleba, es beillesztettem az elsot aminek ez volt a cime. A lenyeg akkor is all, europaiak kozott elkepzelhetetlen lenne 0,000001 szazaleknal nagyobb tamogatas

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.04. 09:50:48

@Zsoltbacsi:

"Lehet hogy rosszat linkeltem be"

Nem: felcserélted a 27%-ot a 11%-al.

Zsoltbacsi 2016.10.04. 09:56:04

@neoteny:
Mintha masik cikkben 27et olvastam volna. De teljesen mindegy, meg 1% is sok

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.04. 10:00:51

@Zsoltbacsi:

"De teljesen mindegy"

Tőled, aki másra azt mondja, hogy "nagyon demagóg", egyáltalán nem mindegy.

Zsoltbacsi 2016.10.04. 12:03:38

@neoteny:
Legalabb en beismerem, ha benezek valamit vagy feluletesen olvasok...

Zsoltbacsi 2016.10.04. 12:05:57

@Zsoltbacsi: Es raadasul a mondatom erdemi mondandojat nem befolyasolta a tevedes/hazugsag/ferdites/csusztatas/felreolvasas hivd ahogy akarod...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.04. 14:02:14

@Zsoltbacsi:

Sok más opciód nem is volt, mivel elkövetted azt a hibát, hogy hivatkoztál egy cikkre, és be is linkelted azt.

Itt már ügyesebb voltál:

"Nézd meg mi van németországban.Évtizedek óta a mai napig mindennaposok a török-kurd összecsapások."

Nagyon helyesen nem linkeltél hivatkozást: így a puszta állításod marad, miszerint _évtizedek óta mindennaposak_ a török-kurd összecsapások Németországban.

Némi keresgélés után találtam néhány angol nyelvű cikket idén április 1-e környékéről, amikor is voltak összecsapások török és kurd tüntetők között (Húsvét hétfőn a bajor Aschaffenburg-ban, meg 1-én Duisburgban). Ezek a cikkek általában utaltak arra, hogy a 90-es évek elején voltak hasonló zavargások a törökök és a kurdok között Németországban. A közbeeső két évtizedről nem szóltak ilyen hírek, legalább is én nem találtam egy rövid keresés eredményeképpen. Ezt (a korai 90-es éveket és az idén tavaszt) úgy előadni, hogy "évtizedek óta a mai napig mindennaposak", eléggé tendenciózus.

Zsoltbacsi 2016.10.04. 14:09:31

@neoteny:
Ha nagyon akarnek tudnek talalni, sot valoszinuleg mihelyt raerek keresek is. De mint irtam, en a nemet sajtot kovetem, mivel itt elek! De hirtelen eszembe is jutott egy eset, biztos emlekszel, berlinben felrobbant egy kocsi kb a nyar elejen egy forgalmas keresztezodesben. A sajto "termeszetesen" maffialeszamolaskent talalta, ha nem hiszel nekem nem erdekel tulzottan, de mindenki tudja, hogy mi allt a hatterben.
Kesobb jovok reszletekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.04. 14:31:02

@Zsoltbacsi:

"Kesobb jovok reszletekkel."

Olyan "részletekkel", amelyek megalapozzák azt az állításodat, hogy

"Nézd meg mi van németországban.Évtizedek óta a mai napig mindennaposok a török-kurd összecsapások."?

"Részletek" húsz évet átfogóan _mindennapos_ török-kurd összecsapásokról Németo-ban?

Zsoltbacsi 2016.10.04. 15:16:46

@neoteny:
Ha jol vettem ki a szavaidbol angolos vagy, zarojelben leirom a lenyeget

Bo 1 honapja Becsben volt balhe:
www.krone.at/wien/feinde-bis-aufs-blut-kurden-gegen-tuerken-in-wien-alarm-vor-neuer-demo-story-525556 (tomegtuntetesen osszeverekedett a tomeg)

1 hettel korabban Welsben molotov koktelozas:
www.krone.at/oesterreich/polizei-zeigt-nach-brandanschlag-in-wels-haerte-kurden-duo-in-haft-story-524980
(ket kurd fiatal felgyujtott egy torok lokalt)

Utolso: iden aprilisbol nemetorszagi korkep:
www.tagesspiegel.de/politik/kurden-und-tuerken-in-deutschland-gewaltiger-konflikt-neu-entfacht/13428022.html
(Ez egy hosszu osszefoglalo, benne szinte csak peldakent konkret buncselekmenyekrol, peldaul az egyik felgyujtja masik kulturalis kozpontjat, mire a masik meg az egyik "templomjat")

Termeszetesen konkret statisztika nem letezik ezekre, mivel az elkovetok tobbsege mar nemetorszagban szulettek igy nemet allampolgarok, ha meg megsem, akkor a kurdokat is a torokokhoz szamoljak allampolgarsaguk miatt.

Ha ennyi nem eleg, akkor igy jartal, hidd el nekem, errefele ez mindennapos tema, legfeljebb magyarorszagra nem jut el az allitolagos cenzura miatt. Meg gondolom hirerteke sincs sok.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.04. 15:38:27

@Zsoltbacsi:

Ezek nem alapozzák meg azt az állításodat, miszerint

"Nézd meg mi van németországban.Évtizedek óta a mai napig mindennaposok a török-kurd összecsapások."

Zsoltbacsi 2016.10.04. 15:42:45

@neoteny:

Erre irtam, hogy nem lehet bizonyitani. De ha boldog vagy tole, akkor vegyuk ugy, hogy ez egy velemeny, meghozza az enyem. Vagy nincs jogom ezt gondolni, es esetleg hangoztatni?

De ha elnel egy nemet nagyvarosban vagy a kornyeken, szerintem hamar megbizonyosodnal rola. Tudod, nem csak az letezik, amit az atv bemond. Csak bizonyos libsi PC orulet miatt nem lehet dolgokat leirni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.04. 16:01:37

@Zsoltbacsi:

"vegyuk ugy, hogy ez egy velemeny"

Ez nem egy vélemény, hanem egy tényállítás:

"Nézd meg mi van németországban.Évtizedek óta a mai napig mindennaposok a török-kurd összecsapások."

Ahogy Daniel Patrick Moynihan mondta:

"Mindenkinek joga van a saját véleményéhez, de senkinek sincs joga a saját tényeihez."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.04. 16:11:32

@Zsoltbacsi:

Hogy egy példával rávilágítsak a vélemény és a tényállítás közötti különbségre:

Ha valaki azt mondja, hogy "Ernst Röhm egy faszszopó volt", az egy vélemény.

Ha valaki az állítja, hogy "Ernst Röhm napi rendszerességgel fiatal SA-legények faszát szopta, miután 1931 január 5-én Oberster SA-Führer lett", az egy tényállítás.

Zsoltbacsi 2016.10.04. 16:30:56

@neoteny:
Ok igazad van, a torokok es a kurdok a legjobb spanok. A tortenelem soran sose hangzott el egy hangos szo se kozottuk se a hazajukban se az unio teruleten. Igy megfelel?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.04. 17:32:23

@Zsoltbacsi:

Mint tényállítás, nem felel meg: te is, én is hoztunk példát Németországban történt török-kurd összecsapásokra.

A problémád abból adódik, hogy a "németországban.Évtizedek óta a mai napig mindennaposok a török-kurd összecsapások" lehet hamis állítás anélkül, hogy "a torokok es a kurdok a legjobb spanok. A tortenelem soran sose hangzott el egy hangos szo se kozottuk se a hazajukban se az unio teruleten" állítás igaz lenne. Ugyanis van egy harmadik lehetőség is: névlegesen az, hogy a 90-es évek elején gyakoriak voltak Németországban a török-kurd összecsapások; aztán ezek valamelyest alábbhagytak (ti. nem voltak "mindennaposak"), aztán idén tavasszal ismét történt néhány török-kurd összecsapás Németországban.

Vagyis ha valami olyasmit írtál volna, hogy "Németországban több évtizedes múltja van a török-kurd összecsapásoknak, például idén tavasztól is", abba nem lehetne belekötni. De a "németországban évtizedek óta a mai napig mindennaposok a török-kurd összecsapások" egy olyan retorikai túlkapást tartalmaz, ami könnyen megkérdőjelezhetővé teszi az állítás tényszerű igazságát.

A te érdeked az, hogy a lehetőségekhez képest pontosan fogalmazz: nagyobb lesz a mondanivalód hitele, ha nem lehet benne könnyen találni "félreolvasásokat" meg nyilvánvalóan bizonyíthatatlan állításokat, amiket pusztán (remélt) retorikai hatásuk miatt teszel beléjük.

tamas11 2016.10.05. 13:27:03

@csentecsa:

A mondat elején az állt akarjuk e, hogy : ... "megkérdezése nélkül.."
Megkérdezéssel sem keletkezhet kötelező érvényű elhatározás?
De hiszen volt megkérdezés, válasz is született.
A megkérdezésre (megkérdezettség) re vonatkozik kérdésünk, vagy csak a KÖTELEZŐ érvényre?
(esetleg a kvótára? - azaz egy kötött mennyiségre...)?

A megkérdezettséget kérjük számon? (kin is?)
Vagy a mennyiséget?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.06. 10:00:12

@csentecsa: "semmiképpen sem lehet migránsokat betelepíteni az országba a magyar parlament megkérdezése nélkül."

Senki se akar vagy akart beteplepíteni se menükülteket, se migránsokat. Megint elhitted orbán hazugságát.

Attilajukkaja 2016.10.06. 11:21:11

@csentecsa:
"Ezért kell az alkotmányba belefoglalni, hogy semmiképpen sem lehet migránsokat betelepíteni az országba a magyar parlament megkérdezése nélkül."
Nincs is alkotmanyunk!!!!
Amugy meg furcsa lesz, hogy olyasvalamit akarnak beleeroltetni az alaptorvenybe, ami ellentmond a mar alairt nemzetkozi egyezmenyeknek. Ez jogilag komoly gubancot jelent majd, ha minden kovetkezmenyek nelkul akarunk felrugni egy letezo szerzodest!!!!
Bar hulyesegeket beszelek, Orbannak az ilyesmi sohasem jelentett gondot, mert nem o szivja meg a torvenytelensegeket, amelyeket elkovet.

tamas11 2016.10.07. 08:11:10

@csentecsa:

Én nem lennék ilyen jóhiszemű, a nyelvészkedő konzekvenciáknál maradó tudós.
Az ellentmondás ismert volt, a tudomány arra is rámutatott, hogy a fizetett kampánytervezők szándédkosan éltek vissza a pragmatikával.

www.maszol.ro/index.php/velemeny/70720-szilagyi-n-sandor-egy-tulmeretezett-kiserlet-cseppet-sem-meglep-eredmenyei

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.07. 17:18:55

@tamas11:

Köszi a linket; kiváló elemzés.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.08. 10:48:40

@tamas11: Tényleg jó a cikk, habár a végkövetkeztetéssel nem értek egyet.

2016.10.08. 17:32:53

@KayD:
az iszlám állam mégis hogyan fegyverezhette fel magát? ezt magyarázd már el. miért ment neki a térségben egyetlen orosz barát rezsimnek? esetleg lehet, hogy ez volt a cél. aztán az egy másik kérdés, hogy putyinék se szentek. pontosan ugyanúgy próbálnak érdeket érvényesíteni, mint az amerikaiak. megöltek egymillió embert és földönfutóvá tettek tízmilliót. volt már ilyen. és még lesz is. sajnos. nyilván vannak putyinbérencek. de sorosék se jobbak egy fikarcnyival sem. egyik nem lehetne a másik nélkül.

2016.10.08. 18:11:04

@KayD:
a politika féligazságok sorozata. bezárják a tartósan veszteséges népszabadságot. az egyik tábor szerint ez a piaci teljesítményéből következik. és végre az egykori állampárti posztkommunista újságíró elitnek és követőinek befellegzett. a másik tábor szerint a sajtószabadság durván sérült, mert ez a legnagyobb példányszámú országos napilap. igaz, hogy egyes megyei lapok lenyomják. de az nem számít. értelmes politikát a poliszokban lehet csinálni. országos méretekben féligazságokból vallásháborúkat lehet gerjeszteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.08. 18:17:12

@unionista‎:

"az iszlám állam mégis hogyan fegyverezhette fel magát? ezt magyarázd már el"

Funding the Islamic State: Sources of Revenue, Financing Requirements and Long-Term Vulnerabilities to Counter-Measures

www.foi.se/Documents/FOI%20Memo%205525.pdf

"miért ment neki a térségben egyetlen orosz barát rezsimnek?"

Annak _is_ "nekiment". Meg az iraki államnak is, meg terjeszkedik Líbiában is meg Nigériában is meg Afganisztánban is.

"putyinék se szentek. pontosan ugyanúgy próbálnak érdeket érvényesíteni, mint az amerikaiak. megöltek egymillió embert és földönfutóvá tettek tízmilliót. volt már ilyen. és még lesz is."

És minél több hatalmat adnak "a népek" a "vezetőik" kezébe (Oroszországban is, az USA-ban is, meg még egy jó csomó más helyen), annál inkább lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.08. 18:20:52

@unionista‎:

"a politika féligazságok sorozata"

Ez a te posztmodern politikafelfogásod.

A politika lényege javakhoz jutni erőszakkal (illetve annak hiteles fenyegetésével).

2016.10.08. 19:44:42

@neoteny:
ez a klasszikus politika felfogás. a görög demokráciában a város (a polisz) ügyeivel való foglalkozáson alapult. a római kereszténység a városnak és a világnak (urbi et orbi) prédikált. ez volt a premodern időszak. a posztmodern judaizmusban a politika világ ügyeivel való foglalatoskodás. globális ideológia gyártása. a "zsidó" baloldal nem döntötték el, hogy anarcho kommunisták vagy anarcho kapitalizmus győzedelmeskedjenek. van egy közös ellenségük: az ortodox, illiberális nacionalizmus. de a "zsidó" jobboldaliság éppen azon alapul. a céljuk a homogén nemzetállamiság. ezek legitim törekvések. a magyarok többsége mindegyiket elutasítja.

nehogy azt gondolja valaki, hogy a népnek flinkenstein "gyűlöletkampánya" kell. arról van szó, hogy soros kampánya még annyira se kell. a népszabadságot többek között azért szüntették meg, mert a piacon nem lehet eladni. jelzem az átpozicionált magyar hírlapot, vagy a magyar nemzetet ugyanúgy nem lehet. ha az index előfizetői díjas lenne, akkor aligha olvasnák egymillióan. de a többi online napilapot sem. megszűnt a média piac valódisága. a lakosságnak nem kell közvetlen fizetnie, hanem valamilyen manipulált tartalmat kap. olyan tényállításokkal, amelyet nem tud ellenőrizni. mert nincs közvetlen tapasztalása. az atomfizikát is azért értik kevesen, mert alaphelyzetben szinte mindenki a "kis bolygó modellt" hiszi el. az atomfizika alapállítása az, hogy a részecske nem tömegpont. mert ha az lenne, akkor elektronnak be kellene esnie az atommagba. newton még kimagyarázta, hogy a hold azért nem esik a fejünkre, mert a testek természetes állapotukban egyenes vonalban egyenletesen mozognak. ez az almára ugyanúgy érvényes, mint holdra. csak a bolygó az egyiket lehúzza a földre, a másikat bekanyarítja. a modern fizikából mégis az jön ki, hogy a tömegek működését nem lehet egységesen leírni. a matematika is arra jut, hogy a valóságot teljes egészében nem lehet racionálisan leírni. onnantól kezdve az emberek önkényesen hozzák a döntéseket. persze számolni általában csak racionálisan tudunk. ötödfokú egyenletet általánosan nem lehet megoldani. nem arról van szó, hogy nem tudjuk. nem lehet. az aritmetikán úgy kellene csavarni, hogy elvesztenénk a számok természetességét. ami azt eredményezi, hogy a formális axiomatikus elméletek döntő többségében vannak eldönthetetlen állítások. és ennek oka éppen azok jól definiáltsága. a természettudomány belátja ezek a brutális korlátokat. a filozófusok erre képtelenek. és ezért a politika a féligazságok világa. a legjobb esetben is politikai konstrukciókat lehet ütköztetni a helyi társadalomban. de ez is féligazság. mert mi van ha nem. ha tényleg a globális anarcho kapitalizmus lenne a legjobb. csak a világ olyan ostoba, hogy ezt nem látta be. lehet, hogy a tudománynak vannak korlátai. de lehet, hogy a filozófiának nincsen. mert miért lenne. van egy végső megoldás. civilizált endlösung. a nácik is ezt hirdették. az anarchisták is ezt hirdetik. szerinted az individuális anarchia totalitása az endlösung. a kollektivisták pusztuljanak. de fordítva is lehet. úgy is endlösung.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.08. 20:02:46

@unionista‎:

"a görög demokráciában a város (a polisz) ügyeivel való foglalkozáson alapult."

A görög demokrácia a szabad polgárok biznisze volt -- amit a vagy ötször akkora rabszolganépek finanszíroztak.

Továbbá a görög (athéni) demokrácia hozott olyan "eredményeket" is, mint például amikor az arginusae-i tengeri csata után a polgárok csoportos perbe fogták a győztes tábornokok közül hatot, és kivégezték őket. A bűnük az volt, hogy nem voltak sikeresek a csatában elsüllyedt athéni gályák személyzetének kimentésében -- mert akkora vihar kerekedett, hogy megkísérelni a mentést csak a mentőhajók elvesztéséhez vezetett volna.

"a modern fizikából mégis az jön ki, hogy a tömegek működését nem lehet egységesen leírni. a matematika is arra jut, hogy a valóságot teljes egészében nem lehet racionálisan leírni. onnantól kezdve az emberek önkényesen hozzák a döntéseket."

Ismét a Troll's Truism technika: egy kicsi igazságból egy izgalmas hazugságlufit fújsz.

"civilizált endlösung. a nácik is ezt hirdették."

Aztán ez lett az endlösung:

20thcenturytruth.files.wordpress.com/2016/02/hamburg-bombing-victims.jpg

2016.10.08. 20:11:23

@neoteny:
oké. de az usa ha akarja, akkor nyilván megakadályozhatta volna, hogy vallási fanatikusok sivatagban felfegyverezzék magukat. az átlag magyar azt kérdezi, hogy ki az ellenség. fegyverek nem teremnek a sivatagban. hja, hogy azok "nyugati" fegyverek. a szaudi "felkelők" ugyanúgy fizetett zsoldosok, mint az "iszlám állam" katonái. csak a szaudiak többsége asszád oldalára állt. mert nem működik az amerikai propaganda gépezet. persze putyin is bassza meg asszadot. a térségből vonuljon ki moszkva és washington. oké, de ezen a ponton a britek, a franciák és újabban a németek is nyilván úgy képzelik, hogy akkor ők vonulnának be. egy német ismerősöm azt mondja, hogy lényegében ezért fogadják be a szegény kis szíreket. joguk legyen az újjáépítésre. de ahhoz majd fel kell fegyverkezni. azért, hogy elérjék a keleti-indo-árja területeket. a nyugat-indoeurópaiak és a judaisták elképzelése összecseng. kelet-európai népek többségi akaratával nem találkozik. az a vicc kategóriájába esik, hogy a usa fasisztázik. az a cnn, amelyiknek nézőközönsége konkrétan arra élvez, hogy amerikai fegyverekkel embereket ölnek. tömik magukba a pukkan málét. és a fasiszta magyar kormány megengedte, hogy egy riporter majdnem felrúgott egy szegény szírt. akik a rendőri intézkedésnek ellenszegültek. az usában le is lőhették volna. már eleve a határt nem léphette volna át. mert előtte lelövik. de egy operatőr nőnek nekiszaladtak, utána kitette a lábát. és majdnem azon esett el egy szír. ez már a fasizmus. és ezt lenyomják amerikaiak százmillióinak. az, hogy a magyar fasiszták kutyákkal (!) védik a határt. menjenek a picsába. és lehet, hogy úgy lesz a térségben fejlődés. ha ugyanúgy kivonulnak, mint az oroszok. a világkommunizmus után a globális kapitalista kísérlet is elbukik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.08. 20:24:47

@unionista‎:

"oké. de"

... te tolod tovább a hülyeségeidet.

"az usa ha akarja, akkor nyilván megakadályozhatta volna, hogy vallási fanatikusok sivatagban felfegyverezzék magukat"

Az USA 15 éve harcol Afganisztánban: ez a leghosszabb háborúja. És vesztésre áll: meghalt 2,400 és megsebesült 20,000 katonája, és elköltött több, mint 100 milliárd dollárt, mégis tárgyalásokat folytat az amerikai-nyugati támogatású afgán bábkormány a Talibánnal.

Az USA nem mindenható, még akkor sem, amikor az oroszok nem kavarnak be.

"a globális kapitalista kísérlet"

Te (és elvtársaid) összekevered a globális kapitalizmust az (amerikai) imperializmussal.

2016.10.08. 20:55:47

@neoteny:
amikor a polgárság nem a polisz belső dolgairól döntött, akkor meglehetősen ostobán viselkedett. tegyük fel, hogy a hadsereg piaci alapon működik. mi a garancia, hogy a tulajdonos oligarcha okosan dönt. de úgy is felfoghatod, hogy a görög hajók a polisz tulajdonában voltak. és a társaság tagjai (a szabad polgárok) számon kérték, hogy azok egy részét miért vesztették el a háborúban. miért nem arattak totális győzelmet. a dicső görögöket ez nyilván megilleti. hiszen ők a kiválasztott nép. ez a naiv hit szabad piaci alapon is létrejöhet. a judaizmus mint vallás ezen alapul. persze kérdés, hogy melyik választott nép uralkodjon a többi felett?

a nemzeti keresztények válasza az, hogy magyarország legyen a magyaroké. szlovákia a szlovákoké. stb. a fejlődés következő lépése legfeljebb annyi lesz, hogy ezek a kultúrkörök adott metszik egymást. az egyesített komárom föderális keretek között legyen magyarország és szlovákia része lehet. a legokosabb és egyben leggazdagabb szintó cigány ismerősöm azt mondja, hogy messék is egymást. és az unortodox-ortodox határszélen határvárosok, határmegyék kellenek. mert egy újjászerveződő németes cigányság uralná szatmárnémeti, nagyvárad és arad piacait. kárpátalját és a vajdaságot. és az oláh cigányokkal szolnokig vonulnának. és ha kell, akkor a magyaroknak udvarolnak. de a másik oldalról a románoknak gazsuálnak. nagy-románia a tiszáig ér. de ők ugyanúgy közvetítenének erdély felé. erre a cigánykodásra építenék a gazdagságot. és így is lehet. tehát nekik direkt jól jön a piacvédelem. persze úgy, hogy ez nem totális. mert az ő világuk az, hogy egy folyamatosan változó körülmények között az elvek sohasem érvényesülnek tisztán. orbán is ezt csinálja. az egyik nap még az van hogy az egész világnak a koránt kellene olvasnia. a másik nap megvédi a keresztény európát az iszlám befolyástól. tegnap a térségben szlovákia "a" sikertörténet. pozsonyban ezt mondja. holnap már nyilván magyarország lesz az abszolút csúcs. sohasem látott magasságokban a foglalkoztatottság, mélységben a kamatok, az infláció. a tőkepiac érdeke, hogy alacsony legyen a foglalkoztatás, hogy a népeknek hitelt kelljen felvenni. a kormányok is így kényszerülnek ígérgetésre. a szabad tőkepiac gyakorlatban államokkal összefonódva működik. elméletben nem így van. elméletben a kommunizmus is egy állam nélküli társadalom. a gyakorlatban a párt uralkodik a népek felett. a pártállam helyét a pénztőke veszi át. soros szerint a globális kapitalizmus a civilizált endlösung. amiben a zsidó pénzügyi-kereskedelmi kultúra totális győzelmet arat. csak a fasiszta európaiak nem hajlandóak tőle felvenni minden eddiginél nagyobb hiteleket azért, hogy befogadják a szegény kis muszlimokat. hét éves kislány spontán regisztrál a twitteren azért, hogy feltöltse putyin ellenes rajzait. a másik oldalon vlagyimir vlagyimirovics egy medvét puszta kézzel majdnem megölt. csak megkegyelmezett, mint az amerikai elnök a pulykának. úgy látszik, hogy ezek az elnökök az egész világon ilyen rendesek.

2016.10.08. 22:10:51

@neoteny:
a náci németek legyártották a panzert. az oroszok a katyusát. az iszlám állam nyugati fegyverekkel harcol. és a szír "demokraták" is. csak a többség asszadot választja. akit az oroszok védenek.

amerikai nézőpontból a helyzet magyarországon is hasonló. vannak a "demokratikus" erők. csak nem őket választja a köznép. a démosz. és innentől kezdve indul a démonizálás. a gyűlöletkampány minden oldalról. "antiszemita" kormány van. mert nem a zsidó baloldalt választják. tehát dúl a "fasizmus". igaz, hogy a népszabadságot az előfizetők nem veszik meg a piacon, de megveszi egy csoport a helyi napilapokkkal. és kiderül, hogy évek óta azok nyereségéből finanszírozták a főváros veszteségeit. de mégsem a vidéki újságírók kapták a kiemelt fizetést, hanem az árokásó budapesti kultúrharcosok. akiknek a szabad piac az, hogy amit csak eladjanak. a magyar nép végre a multiktól függjön. és ők váljanak helytartókká. de ez nem a hungsoc. ez a liberális demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.08. 22:53:31

@unionista‎:

"a nemzeti keresztények válasza az, hogy magyarország legyen a magyaroké"

Ami egy üres szólam ha nincs megadva, hogy ki a magyar és mit jelent az, hogy "legyen a magyaroké".

"az ő világuk az, hogy egy folyamatosan változó körülmények között az elvek sohasem érvényesülnek tisztán"

Akkor a "legyen egyház, mindenkinek egy háza" elv sem "érvényesül tisztán"? Farkas Flóriánnak lehet több egy-háza is?

"a tőkepiac érdeke, hogy alacsony legyen a foglalkoztatás, hogy a népeknek hitelt kelljen felvenni."

Szó sincs ilyesmiről: a munkanélkülinek hiába adnak hitelt a bankok, ők nem fizetik vissza azokat.

"a szabad tőkepiac gyakorlatban államokkal összefonódva működik. elméletben nem így van."

Az a bármilyen piac, ami az államokkal összefonódva működik, eleve nem szabadpiac. Az állam nem olyan piaci szereplő, mint a többi: az állam képes a "jogos" erőszak alkalmazásával rákényszeríteni "üzleteket" a másik félre. Mint pl. az amerikai Igazságügy-minisztérium, ami azon agyal mostanában, hogy mennyire tudja megbüntetni a Deutsche Bankot amiatt, hogy az 2007 előtt "szabálytalanul" adott el kötvényeket az USA-ban. Először $14 milliárdra gondoltak (mert miért ne?), de aztán mindenféle zörejek hallatszottak, hogy az effektíve bedöntené a DB-t, mert Merkel mami nem túlságosan van oda a gondolatért, hogy az USA szövetségi kormánya gazdagodjon a német adófizetők pénzén (mert ugye a DB "megmentése" onnét jönne).

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.08. 22:56:11

@unionista‎:

"az iszlám állam nyugati fegyverekkel harcol. és a szír "demokraták" is."

Te már mondtad azt is, hogy "a lego nyilván nem akar egy rakás játékot adományozni a magyar óvodákba. egybe sem." A te puszta állításaidnak nincs már túl sok hitele. Sőt kevés sem.

2016.10.09. 00:35:52

@neoteny:
államnélküli társadalmak a történelemben legfeljebb csak elvétve léteztek. effektíve nincs olyan, hogy szabad piac. az egy üres, űrbéli elképzelés. a modernizációval az emberiség eljut az intergalaktikus szabad kereskedelmi egyezményekig. de az is ugye valami államközi megegyezés lenne. mert nem lehet minden egyes ufóval megállapodni. de ha a piac legalább kis részben megegyezésre van alapozva, akkor szükséges előzetes megállapodás. és ahhoz pedig szükség van valamilyen államiságra. a "világhírű" közgazdászok eddig nem jutnak el. mert ez ellentmond az utópiának. a kommunisták se jutottak el odáig, hogy az sem lehet teljesen államnélküli. az is az államokkal összefonódva valósult meg. a kapitalizmus dettó.

2016.10.09. 01:41:16

@neoteny:
az volt egy állami gondozott cigány ismerősöm koncepciója, hogy egyház alapja az, hogy mindenkinek van egy háza. egy és nem több. ha valaki két házat akar (mondjuk hétvégi házat, vagy üzletházat), akkor béreljen vagy legyen társa. házastársa, vagy üzlettársa. egy embernek egy háza legyen. az az egyház. és ő ezt nem egy könyvben olvasta, hanem a nyelvből okoskodta ki. ez a kedvenc pikered elképzeléseit támasztja alá, aki azt mondja, hogy vannak nyelvi ösztönök. és azon megy a vita, hogy ez velünk született, vagy sem. bizonyos ágakban nyilván igen. úgy egyébként pedig nem. nincs minden emberben pontosan ugyanaz a mintázat kódolva. hanem van valami. és ezeket az emberiség egymástól eltanulja, vagy nem tanulja el. ami az egyiknél gén, az a másiknál mém. ez majdnem triviális. a humán viselkedés részben generikus, részben genetikus. ez nem egy nagy felismerés. hanem a majdnem nyilvánvaló kategóriája. de ez ellentmond a humán filozófia alapvetésének. mert ez egy "fasiszta" elmélet. egészen addig amíg nem egy zsidó találja ki. az, hogy van nyelvi ösztön sem újdonság. pinker legalább elfogadja, hogy van ilyen. a köznyelv befolyásolná a közgondolkodást, akkor az nem válhatna a világban teljesen egyformává. és ebből következik a nacionalizmus. ami a zsidók ősellensége. pontosabban a zsidók szerint a nacionalizmus 18-19. századi elképzelés. előtte hogy a faszomba volt magyarország. ha nem volt magyar identitás. vagy franciaország. vagy svédország. a 9. században is volt nacionalizmus, csak annyira természetes volt, hogy nevezte el így egy "gondolkodó". hunyadi, vagy zrínyi nem volt "nacionalista"? egyetemen magyarázzák egyetemes tudásként, hogy a 18-19. század előtt nemzeti érzület már pediglen nem létezett. vagy ha mégis, akkor arra nem alapozták a közéletet. hogy a faszomba lett a bolgár nagyfejedelmség. vagy az ortodox egyházak pátriárkával. nem kellett hozzá nemzeti érzület. a lófaszt, dehogy nem kellett. de ha a ceu-n egy főokos kitalálja az ellenkezőjét, akkor mindenki antiszemita. mert valahogy mindig zsidók találják ki. ők vannak kiválasztva.

a holokauszt tisztességes túlélői ott voltak a közéletben addig azt gondoltam, hogy ne menjünk nekik olyanoknak, akiket magyarok mégis csak meg akartak ölni. kizárólag a származásuk miatt. és legyünk toleránsak. a zsidók fejtsék ki elképzeléseiket. de ez a filozófus újhullám szinte csak hülyékből áll. a purgatóriumi időszak lejárt. nehogy már soros által pénzelt lófasz jóskák mondják meg azt, hogyan éljenek a magyarok. sorosnak még van sansza arra, hogy meggondolja magát. és azt mondja, hogy pénzt ad a magyar tudományos akadémiának, mint széchenyi. ő a saját egyetemében, a saját egyetemességében hisz. mert ő egy despota. de ezeket az embereket a köznép szétzavarja. azzal a címszóval, hogy hülye zsidók. nem minden zsidó hülye, hanem "ezek". a majdnem nyilvánvalót tekintik fantasztikus felismerésnek. persze, hogy befolyásol a biológia, a nyelv, a természeti környezet. van történeti tudat. a kétfarkú kutyapárt szerint a magyarok is migránsok. ha a magyarok bejöhettek a kárpát-medencébe, akkor szegény kis szírek miért nem jöhetnek be tömegével. és van olyan hülye, akinek ezt magyarázni kellene. az, hogy volt egy népvándorlás nem azt jelenti, hogy mindig annak kell következnie. és nem lehet védeni a házat, hazát. mert az szerintük a fasizmus. a fasizálódást ezek az istenverte idióták gerjesztik. az olyan cinikus emberek, mint a kétfarkú kutya pártiak. a közéleti értelemben hülyék összeállnak. és azt mondják, hogy ne legyen közélet. mert az kollektivizmus. de miért lenne feltétlen az a rossz. vagy az a jó. az a zsidó, aki ezt nem érti. attól zsidó, hogy nem érti. legalábbis magyarországon.

egy filozófus nick arról írta a doktoriját, hogy a hatalomnak mint egésznek a természetes felosztásának szükséges és elegendő feltétele a racionális közélet.
ez nem egy nagy felismerés. ez majdnem tautológia. az egésznek a természetes felosztása definíció szerint a racionalitás. az igazságos felosztás a kétpártrendszer. de az lehet úgy is, hogy van egy állampárt és függetlenek. csak ugye a függetlenség egy bizonyos népcsoportban megint egész mást jelent. ha az mszp fizeti, akkor az "független" "liberális". török gábor is független, mert ő mindenkitől szeretne függni egy kicsit. független az, aki mondja a magáét. de nem hiszek abban, hogy a politikára csak a független értelmiség alkalmas. mert könnyen összevesznek. tehát nem látok abban sem feltétlen nagy problémát ha egypártrendszer alakul ki. majd jönnek a valódi függetlenek. nem kell semmiféle tüntetés, mozgalom. ez mind ellenkultúra. szegény kis népszabadság. veszteséget termelt. megvették a megyei lapokat. addig azok finanszírozták a posztkomcsikat és a gyerekeik újságírását. most meg már nem. ehhez kell mészáros lőrinc, matolcsi és a többiek. végezzék el a "piszkos" munkát. de amikor vidéki lapoknál rúgtak ki emberket, akkor azt le se szarták. nem tiltakozott az amerikai nagykövetség. nem voltak a téren a "filozófusok".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.09. 02:09:25

@unionista‎:

"effektíve nincs olyan, hogy szabad piac"

Minden feketepiac -- amiből akad bőven -- szabadpiac.

"de ha a piac legalább kis részben megegyezésre van alapozva, akkor szükséges előzetes megállapodás. és ahhoz pedig szükség van valamilyen államiságra."

Az első mondatból nem következik a második.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.09. 02:16:32

@unionista‎:

"tehát nem látok abban sem feltétlen nagy problémát ha egypártrendszer alakul ki. majd jönnek a valódi függetlenek. nem kell semmiféle tüntetés, mozgalom. ez mind ellenkultúra."

Majd épp' te leszel az a lófaszjóska, aki megmondja a tutit a politikai pluralitás szükségességéről ... milyen szerencse, hogy nem vagy megalomán.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.09. 02:49:48

@unionista‎:

"az, hogy van nyelvi ösztön sem újdonság. pinker legalább elfogadja, hogy van ilyen. a köznyelv befolyásolná a közgondolkodást, akkor az nem válhatna a világban teljesen egyformává."

Ebből is látszik, hogy halvány segédfogalmad sincs Pinker tudományos tevékenységéről, valamint a Sapir–Whorf hipotézissel kapcsolatos álláspontjáról.

Még bohócnak is gyenge vagy.

tamas11 2016.10.09. 07:26:57

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelen a szavazás:
azért, (nem értünk egyet a következtetéseivel), mert visszamegy nyelvészbe...
(ki is fejti hozzászólásokra válaszolva, hogy az "eredeti" megközelítésnél kéne maradni ehelyütt... Lásd a cikk első felét)
A kommunikációs eljárást, nyelvi malőrként találja fel, és írja le,
elhanyagolva , hogy kormányzati kommunikátoroknak mindezt , amit cikkében elemezőleg kifejtett, TUDNI KELLETT (tudták is) ezért SZÁNDÉKOSAN megvezettik a közösséget. Most azt éljük át, amiként sikerült, és "ragozni" kezdik...
szóval felfogható a gyalázat úgy is, mintha nyelvi tévesztés lehetne.
Ha tőled most megkérdezik, hogy akarod e a betelepítéseket, akkor mondhatod, hogy nem, vagy azt, hogy félreértés a kérdés, mert nem te döntesz, De egyúttal a fejedhez is kaphatsz, hogy át akarnak verni.
Ezután viszont már nem a saját fejedhez kéne kapni, hanem azokéhoz, akik erre oly nyilvánvalaóan készülnek..
A konkrét esetben ez történt, és már múlt idő.

----------
@KILENCVEN NYOLC SZÁZALÉK: @Attilajukkaja:
@neoteny:

Az utóagos kormányzati kommunikácó a szavazási kérdéssel elültetett közjogi katyvaszt nemzetközi szintre (térbe) emeli.
Pedig nincs hatálya az EU nál a hazai népszavazásoknak, és alkotmánynak, a módosításoknak se: a kölcsönös ellenállás, a kettős hallás benne van a "rendszerben".
Mi sem jellemzőbb, hogy itt mi hárman "megkérdezés"-ről írunk, (csentecsa kifejezését átvéve), miközben "jóváhagyás" állt a népszavazási szövegben.
A kettő egyáltalán nem ugyanaz, viszont képtelenség tisztába jönni vele, mert ahhoz ugyebár kellene a kormányuati elhataározás és eljárás, annak ismerete, és a realitás, beleértve a nemzetközi fogadtatást.
Velünk együtt Ők mutathatják majd csak fel, hogy mi mit jelnthet, nem volt még precedens.
Orbánék szándédkosan vitték bele ebbe az embereket, hogy megvezessék őket és az eseményeket.

tamas11 2016.10.09. 07:54:57

@unionista‎:
erre megint reagálni kell, mert mocsok munka, amit végzel.
Nem Sorost kell megvédeni, hanem téged (a hülyeségedtől), meg azokat akik olvasnak, ifjabbak, és tájékozatlanok.
... "soros által pénzelt lófasz jóskák mondják meg azt, hogyan éljenek a magyarok. sorosnak még van sansza arra, hogy meggondolja magát. és azt mondja, hogy pénzt ad a magyar tudományos akadémiának, mint széchenyi. ..."

Soros György VALAMENNYI akadémiai kutató intézetnek ADOTT egy egy legkorszerűbb fénymásológépet, számszerűen több mint kilencvenet.
(kb a nyolcvanas évek eleje-közepe).
Ez akkor alaphangon százmillió forint. (azok kedvéért, akik nem tudják elképzelni, hogy ez mit jelentett, fel kell idéznem, hogy akkor már húsz éve sírtak a kutatók, hogy lehetetlen a munkájuk fénymásolás nélkül, és nem volt még általánosan számítógép (sem). A szakirodalom terjedéséről beszélünk! A képhez tartozik, hogy a másolókat addig -ha voltak egyáltalán - jegyzőkönyvezve lehetett csak használni, éjjelre lezárni -stb. E szabályozás idővel fellazult, inkább nem volt gép...)
Nem sorost kell védenem, hanem jelezni, hogy miként történt valójában, és hogy gyalázatos dolog, amit csinálsz itt. Tévedhetnél is, de kilóg az agyadból a tendencia, szádból a szemét.

2016.10.09. 11:21:47

@tamas11:
de ez megint az, hogy soros adott SZÁZMILLIÓ forintot. tony curtis egyszer elment mátészalkára. azért, mert a családja onnan származott. odament a cigányasszony és azt mondta: ő annak idején adott az anyjának egy terítőt. és az megért legalább tízezer forintot. majd rájött, hogy keveset mondott. és hozzátette: AKKOR! a hollywoodi színészlegenda nem értette, hogy mi van. és el kellett magyarázni, hogy a cigányasszony pénzt kér. ő azt mondta, hogy hogy inkább újítsák fel a zsinagógát. mert (közösségi) intézményes megoldásokban gondolkodott. ezek hiányában buknak el a nemzetek. ami a libsik kultikus kiadványa. benne van, hogy "nations fail". robinson és acemoglu éppen arra mutattak rá, hogy a közösségi megoldások hiánya eredményezi a szegénységet, csak ezt persze nem kellene szembeállítani az egyénnel. soros célja az, hogy felszámolja a nemzeteket. a magyart, a szlovákot, a csehet ugyanúgy, mint a lengyelt. kelet közép európában mindenhol gyűlölik ezt a "balliberális" társaságot. azért, mert errefelé legalább egy évezrede jobboldali (nemzeti) liberalizmus a leitkultur. és ezt próbálták átpozicionálni az elmúlt száz évben. sikertelenül. mert a köznép fellázadt. és sorosékkal szemben lázadt fel. helsinki bizottság, norvég civil alap, amerikai nagykövetség, tasz, amnesty international, klubrádió, rtl klub, atv, index, 444, hír24, 168 óra, hvg, népszava. a népszabadságot ugye tegnap számolták fel. értem, hogy tgm tiltakozik. meg is értem, hogy miért. de a közakarat az, hogy ezek távozzanak közélet főáramából. mert fel akarják számolni a magyar államiságot és a keresztény nemzetet. a keresztényellenesség is antiszemitizmus. a (zsidó) keresztények is sémiták. én reformált/urbánus (református) parasztgyerek vagyok. szóval nekem mindegy, hogy unortodox római keresztények, vagy az ortodox zsidók. egyikhez se tartozom. de felmérem ésszel, hogy éppenséggel ezek is lehetnek debrecenben. amikor még a rendszerváltás idején rajzoltam egy várostervet pauszpapírra (a kartográfiai vállalat térképét átrajzolva és az intézményrendszert kicsit újragondolva), akkor a belvárost és az óvárost elválasztó kiskörúton helye volt a katolikus egyházaknak (több is van). és bejelöltem a reformált zsidó hitközséget. mert azt gondoltam, hogy legyenek ők is a városban. és azért nem lettem politikus, mert a többség azt mondta, hogy nem nagyon legyenek. de a zsidók azt mondták, hogy ez nekik kevés. ők lesznek a polgárosodás motorja. a pesti zsidók a fasizmust látták ezekben. mindenben, ami nem a törzsi világképük. tehát az elmúlt 25 évben mindenki ezt a vallásháborúsdit játssza. soros azt mondja, hogy nem kellenek a nemzetek. a nacionalistáknak alkotmányos többségük van. és a jobbikkal együtt jóval több, mint kétharmados. ők azt mondják, hogy nem kellenek sorosék. a zsidó jobboldal is ezt mondja. kiegyezéspárti vagyok. soros azt mondja, hogy ő háborúzik a nemzeti kormányokkal. mert van elég pénze. oké, de ebbe a magyar zsidó kultúra könnyen belepusztul. mert a szeretet nem pénz kérdése. és azt nem lehet előírni, hogy ezt az istenverte társaságot ha képtelenek elfogadni, hogy nem a kiválasztottak, akkor a népek szeressék. adják vissza a lovagkeresztet. tiltakozzanak. az usa hozza létre a bipartisan taskforce for combating anti-semitism munkacsoportot. hívják össze az ensz közgyűlést. a piacon megvásároltak egy média portfoliót. és abban a legnagyobb veszteséget felhalmozó napilapot megszüntették. de indítsák újra a népszabadság újságírói. tartsák fent az előfizetők. támogassa a soros alapítvány. és harcoljanak a keresztény többség ellen. és majd szavazunk. de amíg ez a társaság lesz az ellenzék (mert valós politikai támogatottságukhoz mérten még mindig brutális manipulatív média befolyások van) addig orbánék lényegében azt csinálhatnak, amit akarnak. és a nemzeti radikalizmusra lesz igény. a hitgyüli ezért állt be a jobbik mögé. megindult a kavarás. hogy mi lesz az eredménye az majd kiderül.

tamas11 2016.10.09. 12:08:57

@unionista‎:
Nem. Ez megint az, hogy téped a szád ezredszer is, hogy

"sorosnak még van sansza arra, hogy meggondolja magát. és azt mondja, hogy pénzt ad a magyar tudományos akadémiának, mint széchenyi. ..."
miközben TÉNY, hogy adott konkrétan az Akadémiai Intézeteknek is.
Ennyit ér a szavad - mondhatnám, de itt már arról van szó, hogy látszik, mennyire tendenciózusan tévedsz.
És most még ragozod is, ahelyett, hogy elnézést kérnél....
Az esetből nwm az következik, hogy Soros célja, hogy "felszámolja a nemezetet", hanem az ellenkezője: abban a helyzetben (épp úgy mint ORBÁN londoni ösztöndíjazásásval) az volt a cél kimondva is, hogy a nemzetietlen szocialista berendezkedést meghaladja a közösség kultúrája tudása.
Mondtam neked, lehet tévedni, neked is, de ez már durva, szándékos megtévesztés részedről, kínrímek egy rossz kormányzati propagandára.

2016.10.09. 12:45:38

@neoteny:
valódi pluraitás nem csak abból származhat, hogy több párt van. hanem abból, hogy van egy nagy néppárt. és a parlamentben nagy számban vannak függetlenek. pártatlanok. ha úgy tetszik, akkor liberálisok. de a liberalizmusból következően nekik nem kell párttagság, pártolótagság, pártbizottság, pártelnök, stb. a balliberálisoknak kell. ezért van mszp, dk, lmp, párbeszéd, együtt, mlp, moma, kétfarkú kutya párt, stb. a kfkp nem rendelkezik semmiféle valós elképzeléssel. hanem tiltakoznak a gyűlöletkampány ellen. ez egy legitim törekvés. de a ők ugyanúgy gyűlöletkeltők. leszakítják a kormánypárt plakátjait. de a kormányoldalon álló civilek leszakították a kfkp ellenplakátjait. nem két valódi koncepció verseng egymással. hanem egy állampárti állítás egy anarchista/nihilista tagadás. a közéleti vitákat független reálértelmiség tehetné konstruktívvá. a kfkp nem ilyen. ők fel akarják számolni az államot. ahogyan az összes neolib csoport. de őket soroshoz hasonló pénzoligarchák támogatják, akik az egyesült államokkal összefonódva az európai keresztény nemzetek is felett uralkodnának. a kétfarkú a finánctőkések "láncos kutyája". ahogyan a "kockásingesek" és a többiek. ők legyártanak egy mémet. és ezt propagálja a 444. ami nem soros tulajdona. hanem egy olyan alapítvány támogat, amit soros tulajdonol. én liberális vagyok. és azt gondolom, hogy ők is összeállhatnak egy városrészben. felőlem lehet egy anarchista drogos-buli-buzi negyed. és az ne legyen része a magyar közoktatásnak. hiszen ők attól kívánnak elszakadni. rendben. a többségnek is jogában áll összeszerveződni. a kdnp szuperászait valódi függetlenekkel kontrollálni.

a prezi alapító azt mondja, hogy olyan magániskola kellene, amiben nincsenek tantárgyak. mert ők újragondolták és ez jött ki. a kdnp azt mondja, hogy "egész napos" iskolára van szükség. sanyi is azt mondja, hogy a tanár is legyen bent a közintézményben "nyolctól négyig". a vízműben neki is addig tart a munkaidő. legyen napközi. azért, hogy öcsike ne lófráljon. mivel ők dolgoznak. nem tudják felügyelni. azért fizetnek az asszonnyal adót, hogy a tanárok ezt megoldják. de azt sanyi is elfogadja, hogy mondjuk délig legyenek a kötelező órák. utána legyen szabadon választott. legyen fakultáció és korrepetálás. fejlesszék azt, a képességet amiben öcsike jó, és azt is amiben nem annyira. egy közepes körüli szintet abból is érjen el. sanyi sem hülye. azt akarja, hogy a gyereke tanulhasson. de ehhez klasszikus közoktatást és nem magániskolákat képzel el. sanyi elképzeléséhez a "jobboldal" áll közelebb. valójában inkább az a "baloldali". csak magyarországon "zsidó baloldal" van. ott minden fordítva van. sanyi azt kérdezi, hogy miért nincs hétvégén szakkör. ő is járt a "nevelésibe". az milyen jó volt. (a szocializmusban úgy hívták a legnagyobb lakótelepi iskolát, hogy a "nevelési központ". ő oda járt. sportolt és rajzolt. mert ezekből volt a legjobb. a többiből majdnem mindből megbukott. földrajzot szerette egy kicsit. egyszer még azt is megtanulta, hogy hol van a rakaca víztározó a bódva völgyében van. a földrajztanára a minisztériumba is írt, hogy benne legyen a tankönyvben. sanyi így lett kútfúró. azt modta neki a földrajz tanár, hogy maga elég erős és látom tudja hol van a rakaca. temeljen és szolgáltasson vizet. itt a keleti főcsatorna mellett arra szükség lesz. de neki is fontos a tudás. az, hogy milyen jó volt, hogy járhatott szakkörbe a "nevelésibe".) a pukli és a prezi alapító azt mondják, hogy ne legyen ilyen "nevelési". mert az "központosítás". nekik az a sátánizmus. körrel mi a helyzet. annak van egy középpontja. ellipszisnek két fókuszpontja van. parabola nyitott, de egy fókuszpontja annak is van. az is a sátánizmus maga? de legyen ilyen a prezi iskola.

sanyi szerint felsőben minden osztályt szakosítani kellene. és a napot azzal kezdeni amiben a legjobbak. ő például a reggeli tesi órákat szerette a legjobban. csak legyen reggeli. enni komám. ne kelljen lejmolni a többiektől. miért nem lehet nyolctól reggelizni az iskolában. fél kilenckor dupla tesi óra. a sportosztályban. a "céseknek" dupla matek. a "cések" azok furcsán gondolkodnak. az ember ha értelmesen beszél a kútfúróval, akkor ő is összerakja az klasszikus iskolát. a prezi alapítók újragondolták. és nekik az jött ki, hogy egyáltalán nem kellenek tantárgyak. rendben. az ő iskolájukban nem legyen matek. szerintem arra minden nap szükség van. a többségnek leginkább alkalmazott jelleggel. a "céseknek" minden reggel elmélet. és ebéd után tanulószoba. fakultáció. de lehessen beülni a templomba a kömal feladatokkal. vagy akár a zsinagógába. ezek között nem látom a szörnyű ellentmondást. és ez belefér a magyar iskolarendszerbe. mert liberális vagyok. preziék meg zsidók. de nem liberálisok, hanem anarchisták. órarend? rend? egyenes út a gázkamrákig. álljanak össze soros györggyel, alexa kinggel és a többiekkel. hadd legyen már végre klasszikus public school. és mivel ők ebben nem hisznek, ehhez nem akarnak csatlakozni ezért nélkülük.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.09. 13:02:49

@unionista‎:

"valódi pluraitás nem csak abból származhat, hogy több párt van. hanem abból, hogy van egy nagy néppárt."

A te posztmodern értelmezésedben.

" nem két valódi koncepció verseng egymással. hanem egy állampárti állítás egy anarchista/nihilista tagadás."

Ezt a "lógyikát" követve pl. a rabszolgafelszabadítás sem egy pozitív program, hanem a rabszolgatartás helyességének állításának egy nihilista tagadása.

"a kétfarkú a finánctőkések "láncos kutyája". ahogyan a "kockásingesek" és a többiek."

Aha. De legalább valaki meg akarja ölni Bástya elvtársat. Azért az már egy eredmény, nem?

"az ember ha értelmesen beszél a kútfúróval, akkor ő is összerakja az klasszikus iskolát."

Úgy érted a porosz iskolarendszert, ahol az etatista-kollektivista szellemben indoktrinálják a csemetéket. Bismarck elvtárs jóváhagyóan bólogat.

2016.10.09. 14:58:21

@neoteny:
igen, ez a klasszikus kelet-közép európai poroszos iskola. de errefelé ez jött be. a többségnek legalábbis. a "kommunista" (~kollektivista-etatista) "nevelési központ" mintája a bundesschulzentrum. a szovjet elvtársak miatt nem lehetett szövetségi iskolai központnak nevezni. de kétségtelen, hogy ilyesmi nszk-ndk minta. erre mondja azt a gyügyei paraszt, hogy akkor volt jó, amikor sváb volt az orvos és szász volt a tanító. mert akkor rend volt. az egy korlátozott nyugatosságot jelentett. és ahhoz társul a nemzeti érzület. kölcsey vagy a petőfi. falu végén kurta kocsma, oda rúg ki a szamosra. vagy a nyári napnak alkonyúlatánál megállék a kanyargó tiszánál. ott, hol a kis túr siet beléje, mint a gyermek anyja kebelére. és értem persze, hogy ez nem a belvárosi zsidók világa. mert ebből nem egy modern amerikanizált metropolisz, hanem egy nagy-magyar metropólia következik, ami erősen retrográd. de a többség az utóbbiból kíván polgárosodni. mivel én tényleg liberális vagyok ezért nem állítom, hogy ez első a (pesti zsidó) koncepció feltétlen rossz vagy gonosz. hanem azt, hogy lehet így, lehet úgy is. az én közéleti világképemet az elemi matematikából indítom. és az annyira formális és absztrakt, hogy az majdhogy nem kultúrafüggetlen. de még az sem teljesen. mert azt gondolom, hogy az alföldön az átlagosnál magasabb szinten illene síkgeometriát tanítani. mivel az síkvidék. és egyszerű parasztnak is érteni kellene annak az absztrakt formavilágát. persze véletlen sem azt gondolom, hogy csak azt ismerje. hanem csak azt, hogy lehetnek eltérő helyen a hangsúlyok. de engem egyáltalán nem zavarna ha lenne alternatív tehetséggondozás. az sem ha a debreceni zsinagógában polgár sakkiskola nyitna. én azt is a polgárosodás részének tekintem. polgár judit nem is ment el izraelbe (ahogyan zsófi) és amerikába (ahogy zsuzsa). ők nem lettek a magyar/európai kultúra részei. nem hiszem, hogy amerikai tudja, hogy ki polgár zsuzsa. mert amerikában fontosabb, hogy ki szerepel a show műsorokban. és zsuzsa ezt a közeget választotta. engem az sem zavar ha polgár jutka is ezt választja. ő "vagányul" sakkozik. nem általában a legjobbat akarja meglépni, hanem azt, amivel az ellenfelét leggyorsabban kiütheti. a sakkjátéka ettől "férfias". judit bekerülhet a magyar történelmi arcképcsarnokba. én kifejezetten kultiválom azt, hogy azok a zsidók, akiknek valamiért fontos magyarország kerüljenek be ebbe körbe. nehogy kirekesszük őket kizárólag a származásuk miatt. de ha szembe akarnak fordulni a többséggel, akkor csak rajta. vagy ha el akarnak menni az országból, akkor viszlát. az állam vegye meg a repülőjegyet is nekik. nehogy azt mondják, hogy nem hagyhatták el szabadon az országot. de megértem azokat is, akik ezt megtették.

róna mondja azt, hogy ő háromszor emigrált. egyszer még kicsi gyerekként menekültek el. utána 56 után. és a ner megalakulása után is kénytelen volt elhagyni az országot. azért, mert az mnb beperelte. ő az lmp delegálta felügyelő bizottsági tagként írt egy jelentést arról, hogy a jegybank gazdálkodása vélemény szerint nem törvényes. tehát nem is a nemzetközi standardokat kérte számon, hanem azokat a jogszabályokat, amelyeket a "kétharmad" maga alkotott. ezeket ő jogász és közgazdász végzettséggel áttekintette. és a legjobb tudása szerint az mnb elé tárta. még csak nem is közvetlen sajtó nyilvánosságához fordult. ez felügyelő bizottsági tagként neki kötelessége volt. erre az mnb mondjuk így nem úriemberekhez méltó módon beperelte mondván, hogy az ő jó hírnevüket sérti. és erre azt mondta, hogy ilyen civilizált világban nincs. különösképp a 21. században. az oxfordi egyetem ezt nem hitték el neki. black friars oktatói azt mondták, hogy ez nonszensz. rónát is megértem. de neki politikusként sanyit kellene megértenie. mert ő olyasmi, mint az átlag magyar választó. és ez az, amire ez az, amire a zsidókból és zsidókeresztényekből álló értelmiségi csoport képtelen. ők nem tudnak a magyarok számára pozitivista politikai programokat alkotni. és azt mondják, hogy ez esetben semmi se legyen. vagy az ő törzsi világuk, vagy semmi. és a többségi magyarok is ugyanezt mondják. és innentől kezdve mindkét fél háborúskodik. az egyik világ marginalizálódik. lehet mondani, hogy ez globális méretekben magyarország lesz. de a helyi viszonyok között nagyon úgy tűnik, hogy rónáék buknak el. ha így alakul, akkor az sajnálatos lenne. de nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz kiegyezés. ez a realitás. ez esetben nincs mese a a demokrácia játékszabályai szerint győztest kell hirdetni. 98% megüzente brüsszelnek: nem. ez esetben ezt játsszuk. mert ez a csoportosulás nem jutott el odáig, hogy az természetes, hogy egy ország védi a határait. különösen azzal a történelmi tapasztalattal, amivel a magyarok rendelkeznek. ezen különösebb csodálkozni való nincsen. orbánnak ebben a kérdésben sok igazsága van. ez nem illeszkedett orbán sátán világképbe. a városi "zöldek" nem illeszkednek be a hagyományos kisparaszti világba. fölötte állnak. a földet mentik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.09. 15:06:45

@unionista‎:

"mert akkor rend volt."

Endre bátyád sem a téeszben követte a rendet, hanem a nagybirtokán rendetlenkedett a kisrepülőjével. A gyügyei paraszt _más számára_ akar "rendet", ő meg majd megoldja magának okosba'. Megmondta Orbán is: a magyar gógyis, szeret cselt vetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.09. 15:15:52

@unionista‎:

"és innentől kezdve mindkét fél háborúskodik."

Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt.

-- Frederic Bastiat "A Jog"

2016.10.09. 16:00:20

@tamas11:
soros célja, hogy a széchenyi által alapított magyar tudományos akadémiát és az ahhoz kapcsolódó nemzeti intézményrendszert szétverje. mert szerinte a nemzetköziség a nemzetek felett áll. nem akarok megint a nyelvi ösztönnel jönni. "nemzet"-"köziség" nem azt jelenti, hogy azok felett áll, hanem azt, hogy közte van. például ezt sem érti soros. és a többi lófasz jóska, akiket pénzel. az összes ilyen think tank stratégiát alkot. vannak évtizedekre előre megírt forgatókönyvek. nem összeesküvés elméletek. hanem nagyon is gyakorlatias elképzelések. és azokat próbálják meg keresztül vinni. és a közélet részben arról szól, hogy ezek megvalósulnak, vagy nem valósulnak meg. például azért, mert szembe mennek a közakarattal. a soros alapítvány komintern jellege van. csak ők kapitalisták. de ezek a szociálliberalizmusban vagy a liberális internacionáléban elég jól megférnek egymás mellett. a szocik eladósítják az államokat. és a libsik eladják. nagyjából ez a programjuk. és azt mondják, hogy mivel így minden piacosodik a világ működése hatékonyabbá válik. de ez az államokkal összefonódó tőkepiaci önkény. tehát nem arról van szó, hogy bármi is a valódi tudás birtokosainak kezébe kerülne. hanem egy bizonyos csoportosulás próbál felvásárolni mindent, amit csak lehetséges. egyébként nyilván nemcsak soros, és nyilván nemcsak zsidók. de a lakosság jelentős része ezt a kultúrát ehhez a körhöz kapcsolja. és ez jelenleg politikai legalábbis féligazságként megáll. az a jövő generáció történészi munkája lesz, hogy kiderítse mennyiben kötődik ez népcsoporthoz, valláshoz. összeírják őket. és melléírják, hogy zsidó-nem zsidó. azt tippelem, hogy az jön ki, hogy a fele. "zsidó félcsoport". "sémi group". a "semi" felet is jelent. de nem gondolom, hogy ők a gonosz erői. ha én politikus lennék, akkor kiegyezést ajánlanék nekik. de engem ugyanolyan fasisztának tartanak, mint a leghülyébbeket, akik tényleg megölnék őket. ezeknek az embereknek ez egy eszelős vallásháború. és megtalálták az ellentábort. egyik pártján sem állok. vívják meg.

nem mentem el népszavazni. de azért nem, mert egy "matolcsy tallérral" azt dobtam ki. de ha szavaztam volna, akkor nemet húztam volna be. úgy, hogy írtam volna valami a helyi bizottságnak valami cifrát. megkapják a szavazatomat, de jelzem, hogy ez így azért problémás. ebben a helyzetben az ember erre a hülyeségre kényszerül. ez nem demokrácia. ez egy vallásháború. orbán demokratikus játszmában legyőzi sorost. vagy nem győzi le. mert ő mozgósít annyi pénzt, amivel orbánt kicsinálják a nemzetközi játéktéren. csinálják ki. nem állok mellette, de ellene sem vagyok. mert szerintem nem lenne az olyan nagy probléma ha európa visszatérne a nemzeti keresztény tradícióihoz. jelzem az is multikulturalitást eredményez. csak ez nem azt jelenti, hogy mindenhol mc donalds van. szóval ez nem az amerikanizmus. de legyen meki is. ha van rá igény. nekem úgy tűnik, hogy ebben is a lokalitás válik uralkodóvá. és a cél, hogy a helyiek jobb hamburgert csináljanak. adott esetben helyi marhából, helyi ízesítést kínálva. és ebből lesz a sokféleség. miközben persze azért vannak alap receptek. amin csak kicsit lehet variálni. és ez nem csak hamburgerre igaz, hanem a politikára is. nyilván van egy általános normarendszer, amitől olyan nagyon nem lehet eltérni. nem nagyon lehet embert ölni. de kik ölik a népeket szíriában. oké az oroszok bombázzák az aleppoi gyerekeket. illetve azokat a "demokrata" felkelőket, akiket a nyugat támogat. csak épp a helyiek nem. és azt iszlám államot, amelyik valahogy felfegyverezte magát. ellenük miért nincs kőkemény embargó. miért magyarország a "fasiszta". és megannyi kérdés. ha ez a betelepítés nem volt előre tervezett, akkor miért fáj az egyeseknek, hogy nem lehet az országba tömegesen kívülről beerőszakolni olyanokat, akik egyébként nem akarnak magyarországon élni.

tamas11 2016.10.09. 16:07:30

@unionista‎:
"vannak évtizedekre előre megírt forgatókönyvek"
oké. Amerikára valóban jellemző ez a törekvés, de hogyan lehet ezt azonosítani Sorossal?
Másfelől:
Mi a hazai , jellegzetesen magyar forgatókönyv? Kinek tulajdonítod?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.09. 16:19:29

@unionista‎:

"például azért, mert szembe mennek a közakarattal."

Olaszliszkán a helyi közakarat az volt, hogy Szögi Lajost meg kell lincselni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyészség (ami nem egy demokratikusan választott testület), szembement a közakarattal, amikor bűnperbe fogta a közakarat kifejezőit. A bíróság (ami szintén nem egy demokratikusan választott testület) meg szintén szembemenve a közakarattal, bűnösnek találta a közakarat kifejezőit, és a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki rájuk.

Itt sem érvényesült a demokrácia minimuma.

2016.10.09. 17:35:17

@tamas11:
tegyük fel, hogy valakinek van olyan célja, hogy tömegével juttasson embereket európába. ez lehet humanitárius cél, amiről a pápa beszél. ez lehet reálgazdasági cél, amit a németek mondanak. olcsó munkaerő, nyugdíjrendszer fenntartása. ez lehet tőkepiaci cél. nagy összegű hiteleket lehet nyújtani. és lehet az is cél, hogy az etnikai összetételt megváltoztassa. és ezáltal a kontinens kultúráját visszafordíthatatlanul átformálja. persze nyilván minden ilyen részben spontán folyamat. mert egy csoport bármekkora befolyással is rendelkezik nem feltétlen alakul minden úgy, ahogyan előre eltervezték. általában azt gondolom, hogy a politika mögött mögött sokkal több az esetlegesség, mint azt az átlag ember elképzeli. de azzal viszont nem értek egyet, hogy nincsenek ilyen "háttérhatalmi" törekvések. dehogy nincsenek. a politika döntően ezekről szól. tegyük fel, hogy van egy invázió. és most hagyjuk, hogy spontán vagy tervezett indul meg a tömeg. nézzél rá a térképre. ha te nyugat-európai vagy, akkor hová tennéd a gyűjtőtábort.
abload.de/img/a4naq3m.jpg
nyilván azt mondja mindenki, hogy nyissunk egy balkáni útvonalat és menjenek a kárpát-medencébe. és az majd felfogja fel őket. ezzel a nyugat-európa időt nyer. a tatár, a török, az orosz vagy a akár a német megszállás is részben magyarországnak sajátos geopolitikai adottságból következett. és az is, hogy vélhetően ide akarták beterelni a menekülteket. a baloldal a nyugatot nyilván kiszolgálta volna. orbán pedig nyilván megérezte, hogy ezzel szembe lehet menni. és az adott nemzetközi helyzetben hatalmasat kockáztatott. de azt mondta, hogy magyarország ilyenformán 0 bevándorlót fogad be. átmenetileg sem enged be túl sokat. az egész hajcihő elején azt mondtam, hogy a szerbekkel és horvátokkal együttműködve a duna-száva vonalát védjük. és ha németország és ausztria akarja, akkor a nyugat balkánon nyissanak egy korridort. de ellenőrzés alá kellene vonni a dinári hegységet. ha én terrorista volnék, akkor a muszlim boszniába mennék. és a szarajevó környéki játékosok már robbantottak ki háborút. tehát zárjuk a kárpát-medence déli természetes határvonalát és lehetőség szerint rendezzük a balkánt. de ha kell, akkor a németország és ausztria férjen hozzá az embertömeghez. mert nyilván ők a célország. a tévében láttam valakit, aki mondta itt tanult. csak hazament. de neki jó lenne magyarország is. de a többség innen nyilván tovább akar állni. de az a magyarok elemi érdeke, hogy ez a horda eleve ne jöjjön be a kárpát-medencébe. mert történelmi tapasztalat az, hogy ha itt ragad néhány millió idegen, akkor olyan nagyon nem érdekli őket. a magyar történelemben ebből voltak a legnagyobb szívások. és soros vigyorogva azt mondta, hogy majd megszívatunk benneteket megint. és erre bólintott a nyugat. megbünteti a fasiszta orbánt. van egy ilyen látszat. az, hogy ebből mennyi az igazság nem tudom. csak azt, hogy ha én holland vagyok, akkor azt mondtam volna, hogy persze időlegesen. menjenek a kárpát-medencébe. majd fizetünk valamit a magyaroknak. és ha nem tetszik nekik, akkor megfenyegetjük, hogy brüsszelből nem kapnak egy fillért se. de magyarként nyilván azt gondoltam, hogy szorítsuk őket eggyel kijjebb. és ha ez nem megy (mert a szerbekkel, horvátokkal nem megy az együttműködés), akkor jön az, hogy még kijjebb. és védjék a trianoni határt. drótokkal, drónokkal, kutyákkal. nyilván kulturáltabb a duna-száva vonalán folyami és parti őrséget felállítani. természetes védvonal. az lett volna szerintem a legjobb. ez a második legjobb megoldás. amit a nyugat kínált és az ellenzék támogatott az magyar szempontból a legrosszabb. a török kebabos azt mondta, hogy engedjük be azokat, akiket kiképeznek janicsárnak. és akkor magyar segédlettel lerohanják bécset. oszmán török birodalom újjáéled. az oroszok, hogy akkor innen lehet feltörni a nyugatot. a kárpát-medence kapcsán mindenkinek beindul a fantáziája. a kínaiak is látnak ebben egy óriás logisztikai bázist. a konkrét befektetői elképzelés volt, hogy nagyjából egész debrecen dobozoljon. kivéve, akik dolgoznak a városkörnyéki földeken. az ő szempontjukból ez a racionális. de nyilván az itt élők szempontjai az elsődlegesek. de nem lehet teljesen negligálni a világot. a diplomácia dolga az, hogy ebből valamit kihozzon. a nép ítéletet mond. az a demokrácia.

2016.10.09. 17:42:56

@neoteny: mindenesetre a videóból, de alatta a kommentekből is az látszik, hogy ez egy nagyon is eleven kísértet, míg a kommunizmusé végleg megdöglött. ráadásul az is világos, hogy a populizmusnak ez az egyetlen és végső kifutása. a populizmus nem lehet nemzetközi(hiába van ott mindenütt), a populizmus nem lehet demokrácia, a populizmus csak a nacionalista diktatúrában juthat diadalra, míg vele szemben a liberalizmus, vagy más(?) plurális eszme csak akkor működőképes, amikor valamilyen, az "istenadta" számára is érzékelhető konjunkturális helyzet van és ez általános. nem csak egy kisebb területen, vagy egyes államokon belül van így, míg a többiben, a többségben ellenkezőleg.
tht? jön a háború.

2016.10.09. 18:54:11

@neoteny:
az általam preferált klasszikus egész az ókorig visszanyúló modellben a politika alapja a polisz. ami a jelenkori a magyar félfeudális jogrendben vidéken nagyjából kistérségnek felel meg. olaszliszka azért problémás, mert sem nem tokaj, sem nem szerencs, sem nem sárospatak vonzáskörzete. jeleneleg sárospatakhoz van beosztva. földrajzi, tájegységi szempontból az inkább a tokaji-bordogzugi "uradalom" része. ha abból indulunk ki, hogy ezek élére modern kori nemeseket választunk, akkor azon túl, hogy olaszliszkának van egy községi képviselője. de a hegyközségeknek van egy független főpolgármestere. aki szociális ügyekben szociálisan érzékeny, gazdasági ügyekben szabadelvű, kulturális ügyekben hagyomány tisztelő, védelmi kérdésekben nemzeti érzelmű. ezeket képes összeegyeztetni a lokálpatriotizmussal. értem, hogy ez filozofikusan majdnem az ellenkezője annak, hogy nincs választott vezető (mert kommunizmus van és ebből következően mindenki egyenlő, vagy kapitalizmus van és az egyenlőtlenségben egy multi uralja. de a probléma, hogy az olaszliszkai cigányok egy generációja a szabad piacon senkinek sem kellett. egy emberöltőnyi idő eltelt úgy, hogy családok tömegei nem vagy alig tanultak, nem vagy alig dolgoztak. a jólétet a "piacok" nem szervezték meg nekik. szerintem a megoldás nem az, hogy osszunk jelentős mértékű alapjövedelmet. vagy legalábbis ne konvertibilis készpénzt. hanem fiziokrata módon termelő munkára kell őket fogni. és ezek után ha bizonyos áruféleségekben többletet állítanak elő, akkor a fölösleggel el lehet kezdeni kereskedni. tehát ez a felfogás azt mondja, hogy ezekkel az emberekkel a fejlődés egyes lépéseit végig kell játszani. ez éppen nem az a szemlélet, amit budapesti zsidóság képvisel. ők azt mondják, hogy egy amerikanizált hipermodern világváros koncepciónak rendeljük alá az országot. és ez a globalizált metropolisz húzza a vidéket. és a multinacionális világcégek megteremtik a jólétet olaszliszkán. a fővárostól alig több, mint 200 km. és majdnem végig autópálya vezet. a falu határában lesz meki és ha beülnek az autóba, akkor száguldhatnak a metropoliszba azért, hogy vásároljanak az aréna plázában. és kikapcsolódásként megnézzek egy filmet az imax moziban. a szegény kiscigányokat elnyomják a gonosz nagymagyarok. de majd csinál goda krisztina egy filmet. arról, hogy el vannak nyomva a "telepiek". mert ugye azt a szót, hogy cigány nem szabad kimondani. de ezt mindenki érti. és elszégyelli magát a szélsőjobboldal. győz a szociálliberalizmus. bayer azt írja, hogy ha véletlen elütsz egy cigánygyereket, akkor taposs bele a gázba, mert a tapasztalat az, hogy meglincselnek. megölnek ezek az állatok. nagyjából ezek erők csapnak össze. és ebből a jobboldal, szélsőjobboldal kerül ki győztesen.

2016.10.09. 19:55:59

@unionista‎: ja,jaaa! hát az nagyon nem mindegy, hogy ebből a felvázolt társadalmi-politikai tablóból ;) kinek az akarata a közakarat. legalábbis aktuálisan. mindenesetre a cigányok akarata ebből egész biztosan nagyon kilóg.
hogy a fiziokrata módon való termelő munkára fogásuk ezen mennyit változtatna, segítene-e, az erősen véleményes. de előbb a munka, aztán az akarat.
führer is megmonta.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.09. 20:53:12

@unionista‎:

"például azért, mert szembe mennek a közakarattal."

Olaszliszkán a helyi közakarat az volt, hogy Szögi Lajost meg kell lincselni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyészség (ami nem egy demokratikusan választott testület), szembement a közakarattal, amikor bűnperbe fogta a közakarat kifejezőit. A bíróság (ami szintén nem egy demokratikusan választott testület) meg szintén szembemenve a közakarattal, bűnösnek találta a közakarat kifejezőit, és a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki rájuk.

Itt sem érvényesült a demokrácia minimuma.

2016.10.09. 21:44:42

@neoteny:
a 444 beszámolója a népszabadság tüntetésről.
www.youtube.com/watch?v=kRpgO91DJIg
azzal indítanak, hogy "annyit tudunk a politikáról, amit a sajtó elmesél". ez az alapprobléma. úgy folytatja, hogy "mostantól magyar idők a meséli el, amit a politikáról tudni kell". a közönségnek nem tetszik. oké. de nyilván van egy sokkal nagyobb tömeg, amelyiknek a népszabadság nem tetszik. ebből adódik a konfliktus. de az alapprobléma még egyszer az, hogy "annyit tudunk a politikáról, amit a sajtó elmesél".

ha a politika elsősorban a poliszokra korlátozódna, akkor ez nem így lenne. mert a polgárság közvetlen megtapasztalná a történéseket. nem a sajtóból értesülne. az ellenérdekelt csoportok két egymásnak majdnem teljesen ellentmondó narratívájából. kérdés, hogy magyarországon melyek azok a városok, amelyek képesek lennének ebben az értelemben szabaddá válni. a népszabadságos elmagyarázza, hogy az a "normalitás", hogy veszteséges sajtóterméket tartsák fent. ezt a "liberálisok" mondják. az élet minden területén legyen szabad piac, csak a sajtópiac legyen úgy szabad, hogy nekünk szabad, de a politikai ellenfeleknek nem nagyon. mert náluk hirdet a kormány. oké. és előtte hogy volt. most a népszabadság megszűnéséről van szó. és a létrejötte? az, hogy ez a lap nem a szabad piacon vált vezető napilappá, hanem az állampárti, pártállami működése adja az előfizetőik döntő többségét. arról sem beszéltek, hogy a lapot direktben párt tulajdonolta. félre értés ne essék. a többi lap működése is nagyon hasonló. nem gondolom, hogy a magyar nemzet, idők, hírlap, akármicsoda nem áll direkt pártpolitikai befolyás alatt. dehogynem. mindegyik egy ideológiát próbál érvényre juttatni. és védik a saját prédikátoraikat. erre mondom, hogy ez egy modern kori vallásháború. nem katolikusok és a protestánsok vívják, hanem a "filoszemiták" és a "nemzeti keresztények". de ez nem a magas kultúra összecsapása, hanem ez egy végtelen kisszerű, alantas, alpári konfliktus. az győz, aki a nagyobb geci. ebből szerintem legalábbis úgy lehet kilépni, hogy a politika jelentős részben a poliszokra korlátozódik. és onnantól kezdve a köznép konkrét cselekvési programokról dönthet. mondok egy példát. tegyük-e hajózhatóvá a keleti főcsatornát? mennyibe kerülne, hogy hajdúkerületnek azon egy uszály végighaladjon. mennyi hasznot hozna. a tiszántúlon kevés ember van, aki a csatornát egymaga képes lenne megvenni. senki se rothschild. és nem is cél eladni egy pénzoligarchának. hanem fele részben köztulajdonban tartani, fele részben magántulajdonban. például sanyi most akar venni ott egy telket. és oda építene egy hétvégi házat. az is lehet, hogy oda kiköltöznek. és a jelenlegi családi házát a fiának "öcsikének" adja. most egy ideológia vita folyik arról, hogy mi a jó? a magántulajdon, vagy a köztulajdon. de ez egy vallásvita. ki miben hisz. errefelé elég nagy egyetértés van abban, hogy vegyes gazdaság legyen. legyen a keleti egy társaság kezében. de abban domináljon a közösségi tulajdon. de fele részben legyenek magántelkek kiosztva. tgm "világhírű" filozófus azt mondja, hogy minden legyen közös tulajdonban. a gatya is. mert az a jó. bokros lajos "világhírű" közgazdász azt, hogy mindent adjunk el. mert az a jó. csak a hazaárulás lehet jó. aztán te mondhatod, hogy pinker nem erről a nyelvi ösztönről beszél. wittgenstein féle nyelvjáték sem ilyesmi.

2016.10.09. 22:05:28

@neoteny:
közelítsünk a bíráskodás felől. most ugye általában az van, hogy a pártok választják ki a vezető bírákat. és az elképzelés az, hogy az ellenérdekelt politikai pártok nagyjából fele fele arányban adják ezeket a főtisztviselőket. és ebből végső soron kialakul a pártatlanság. a bírói hatalom függetlenné válik a kormányzattól. ugyanazok a pártok képviselők választják a kormányfőt, mint a főbírót. ők mégis hogyan lesznek függetlenek? mert a geci orbán saját emberét nevezte ki. és a többi? göncz árpád a baloldal embere volt. schmitt pál a jobboldalé. még azt is elfogadom, hogy göncz kevésbé volt elfogult. csak annyira, mint mádl. és senki sem akart olyan államfőt, mint sólyom, aki önjáróvá vált. és ezért nevezték ki schmitt pált, aki úgy lett nob elnökségi tag, hogy samaranch leghűségesebb szolgája volt. azért akart madridi nagykövet lenni, hogy a közelébe kerüljön. aki a nob elnökség előtt spanyolország moszkvai és mongóliai nagykövete volt. nem igaz az, hogy a nemzetközi világban nincs korrupció. gyárfás a fina alelnöke. nem darnyi tamás választódott ki. hanem gyárfás, aki a sport plusz kiadója volt. a sportban ő volt a legnagyobb lejárató geci. benne volt a kasznióbizniszben, fenyővel, princz gáborral üzletelt. jobb nem is képviselhetné az úszókat. mert az isten tudja, hogy ezek az emberek hogyan választódnak ki. nem közvetlenül.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.09. 22:18:20

@unionista‎:

"például azért, mert szembe mennek a közakarattal."

Olaszliszkán a helyi közakarat az volt, hogy Szögi Lajost meg kell lincselni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyészség (ami nem egy demokratikusan választott testület), szembement a közakarattal, amikor bűnperbe fogta a közakarat kifejezőit. A bíróság (ami szintén nem egy demokratikusan választott testület) meg szintén szembemenve a közakarattal, bűnösnek találta a közakarat kifejezőit, és a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki rájuk.

Itt sem érvényesült a demokrácia minimuma.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.09. 22:18:41

@unionista‎:

"például azért, mert szembe mennek a közakarattal."

Olaszliszkán a helyi közakarat az volt, hogy Szögi Lajost meg kell lincselni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyészség (ami nem egy demokratikusan választott testület), szembement a közakarattal, amikor bűnperbe fogta a közakarat kifejezőit. A bíróság (ami szintén nem egy demokratikusan választott testület) meg szintén szembemenve a közakarattal, bűnösnek találta a közakarat kifejezőit, és a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki rájuk.

Itt sem érvényesült a demokrácia minimuma.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 02:53:32

@unionista‎:

"aztán te mondhatod, hogy pinker nem erről a nyelvi ösztönről beszél."

Nem is egy olyan posztmodern lófaszjóska fogja eldönteni, hogy miről szól Pinker munkássága, mint te ...

tamas11 2016.10.10. 08:43:05

@unionista‎:
Abból amit első bekezdésben írsz, ( ami akár el is fogadható lenne), nem következik hogy Sorosé ez a Háborús projekt, vagy ő indította/kezdeményezte volna, hanem csak az, hogy neki is van álláspontja, és befolyása is hozzá. (amit egyébként terjedelemes, mindenre kiterjedő, saját nevén közzétett elemző tanulmányában le is írt -olvasható, magyarul is).
A belinkelt térképed szép, de dezinfornáló, mivel nem szükségszerű hogy csak a látványosan sík területen (kvázi "nálunk") lennének jól elhelyezehetők a migránsok, 1 millióan. Ott, ahol jelenleg is vannak, "geopolitikailag" nem is láthatóak... A valós veszélytérképünkön például a Keleti pályaudvarnak kéne látszania...
De mondhatjuk úgy is a térképed láttán, ki az a marha, aki aproblémahalamazt a mező közepére teszi, hadd diffundáljon?!
A ténylegesen megindult tömeg is fittyet hányt a te térképedre, másként döntöttek. Eleve KERÜLIK azt a mezőt, amit te veszélyforrásként kínálsz - magyarhasználatra... (Szóval, mondatról mondatra sorozatosan csalsz az érveléseidben, és a képet is így veted be).
Ami a logikákat illeti, ha tőkepiaci természetű lenne az érvényesülő cél, akkor pedig éppenséggel a hazatelepítések következnének belőle ( a háborús újjáépítés kapcsán).

2016.10.10. 10:59:54

@neoteny:
nyilván ezért van szükség államiságra és egyházra. ez az, amit az anarcho-kapitalizmus nem enged meg. szögi lajos ment egy autóval. véletlenül elsodort egy gyereket. annak a rokonsága összegyűlt. és a magánhadsereg megölte. szögi lajos miért nem bérelt magának testőröket. ezek után a lánya egyezkedhet a tettesekkel, hogy fizessenek pénzt egy bírónak. és az döntse el, hogy ki volt a felelős. a cigányok nyilván nem fognak fizetni. legfeljebb olyannak, aki azt állapítja meg, hogy a lánya volt a hibás. elterelte az apja figyelmét. és ezért sodorták el a gyereket. ebből alakult ki az egész. így is lehet érvelni. csak ez persze az adott helyzetben polgári neveltetéssel nyilván abszurd. szükség van egyházra. és az államra. csak persze ezek képviselői visszaélnek a hatalommal. ezért van szükség hatalommegosztásra.

a kommunisták az államnak rendelték alá az egyházat és a piacot. a kapitalisták a piacnak az államot és az egyházat. a fasizmusban egy újpogány egyház uralta az államot és a piacot. ezek között valamiféle intézményi egyensúlyra kellene törekedni. de onnantól kezdve nincs totális módon alkalmazható eszme. partikuláris megoldások vannak. ez az, amit az univerzalista politikafilozófusok nem fogadnak el. tgm azt mondja, hogy világkommunizmus kell. csak előbb mentsük meg népszabadságot. bokros azt, hogy nincs jobb a multinacionális vállalatok uralmánál. schiffer azt, hogy globális zöld mozgalmak mentik meg az emberiséget a végső pusztulástól.

szerintem nincs univerzális politikafilozófia. tiszamelléki járásokra írt operatív programmal lehetne erősíteni mondjuk a hulladékgazdálkodást. nehéziparba, ártéri gazdálkodásba, állattartásba, hagyományos feldolgozóiparba bevonni a munkaerőpiacról kiszorult cigányságot. az integrálódni akaró felnőtteket oktatni, nevelni népfőiskolai jelleggel. a "tisza-culture" a legrégebbi ismert kultúra. ehhez agronómusok, archeológusok, kulturális-antropológusok kellenek.

ez a déri múzeum.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/D%C3%A9ri_M%C3%BAzeum_%285226._sz%C3%A1m%C3%BA_m%C5%B1eml%C3%A9k%29_2.jpg
előtte van négy szobor. ami a múzeum jellegét szimbolizálja: néprajz, tudomány, művészet és a régészet. a tiszai járások felzárkóztatásához nagyjából ezekre volna szükség. van egy agglomeráció típus, aminek hasonlóak a problémái. csak a probléma megoldásában a központi régió zsidósága ellenérdekelt. pontosabban a vallásukkal ellentétes. mert az a liberálisnak mondott társaság egész egyszerűen szembefordítja a magyarokat és a cigányokat. és azért kell keresztény egyház, hogy ezeket a népcsoportokat összekapcsolja. illetve a szomszédokat. a tisza mellékfolyói ott vannak partiumban, erdélyben, kárpátalján és érintőlegesen a bánságban és a vajdaságban. csak ugye az ukránok, a románok, a szerbek ortodox (keleti) keresztények. a görög katolikus egyház lehet a közvetítő. ami bizánci rítusú, de szorosabb kapcsolatban áll a nyugati (unortodox) keresztény egyházakkal. (a zsidók világnézetével ez sem klappol. mi az, hogy az unortodox a nyugatos. ortodox liberális nyugat legyőzi az ortodox nacionalista keletet. csak ugye ebben izrael is ott van. ezért van konfliktus. orbánellenes zsidó baloldal (a világias szórvány) és orbánpárti jobboldal: az izrealiták. nem az a gond a zsidósággal, hogy gonosz emberek, hanem az, hogy a vallásuk nem passzol az országhoz. az ő közösségi tudatuk nem alkalmazkodik a környezethez. mert úgy képzelik, hogy mindenhol pontosan ugyanarra van szükség. mindenki legyen egyenlő. de az egész földkerekségen. jövő hétfőre hirdessünk egy világforradalmat. csak előbb a népszabadságot mentsük meg. a világlapok megírják, hogy micsoda gonoszság volt bezárni. fogjanak össze az előfizetők és mondják azt, hogy még mindenki száz forintot bead és akkor az újságírók többsége megmaradhat. nyilván van aki átmegy egy másik laphoz, vagy nyugdíjba megy. a népszabadságot a kvázi az állam hozta létre és kvázi az állam számolja fel. az a normalitás, hogy nincs állampárti napilap. az egy másik kérdés, hogy a többi is az. majd azokat felszámolhatja a nép feltéve, hogy nem ezek lesznek az ellenzék. tiszai járásokat összefoghatja a tiszatáj folyóirat. csak abba olyan esszéket, novellákat, regényrészleteket kell írni, ami ezekről az emberekről szól. moldova köteteit ezért vették meg. csak persze ő a térség nyomorúságát írta meg. de ebből a pozícióból nem a világversenyt kellene azonnal megnyerni (legyen persze úgy), hanem egy részleges önellátást elérni. és persze lesz fölösleg. azt elcserélni vagy eladni. csak persze ehhez is kell egy nulladik generációs technológiai transzfer. ha a németországban elavult technológiát átadják, akkor nem lépnek be az oroszok. mert ezt zil teherautókkal is meg lehet oldani. inkább megérné a megújított ifa. és a felvidéken vagy erdélyben alkatrészeket állítanak elő a keleti-szászoknak. ez visszatérés a tradicionális fejlődési pályához.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 11:17:41

@unionista‎:

"véletlenül elsodort egy gyereket. annak a rokonsága összegyűlt. és a magánhadsereg megölte."

Ez volt a közakarat partikuláris kifejeződése, ami ugye a demokrácia minimuma. Mivel nincs univerzális politikafilozófia, nincs olyan általános elv aminek alapján számon kérhetők lennének azok, akik a gyakorlatba ültették a közakaratot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 11:21:29

@unionista‎:

"ezek között valamiféle intézményi egyensúlyra kellene törekedni. de onnantól kezdve nincs totális módon alkalmazható eszme."

A "valamiféle intézményi egyensúlyra törekvés" eszméje önmaga egy totális módon alkalmazandó eszme.

2016.10.10. 11:31:20

@tamas11:
egyáltalán nem gondolom, hogy ez a projekt feltétlen sorosé. csak azt, hogy van egy ilyen látszat. a franc se tudja, hogy kié. az is lehet, hogy senkié sem. de akár soros is lehet a szellemi atyja. ezt nem tudjuk. legalábbis én nem tudom. és úgy vagyok ezzel, hogy zéró információból ne vonjunk le végső következtetéseket. de ezt megteszi mondjuk szaniszló feri. és megértem őt is. a délszláv háborúban nyilván látta, hogy az amerikaiak se angyalok. tehát amit ő megélt abból következhet az, amit ő szubjektíven gondol, képzel. és szerintem a liberalizmus éppen az, hogy ezt megengedjük. nem feltétlen fogadjuk el. még akkor sem, ha igaz. mert nem érdeke az országnak ilyen konfliktusba belebonyolódni. ezért is vették le a képernyőről. de az ugyanúgy a szólásszabadság korlátozása, mint amikor a népszabadságot bezárják. csak ezt valamiért mégis másképp értekelik a világlapok. a népszabi újságírói nem a demokrácia, hanem egy korábban fényesebben, most egy kicsit halványabban ragyogó eszme élharcosai. szaniszló sem fasiszta. hanem az érzelmeire hallgatva mondta a mondókáját. és nyilván nagyon sok olyan visszajelzést kapott, hogy igen, mi is ezt képzeljük. mert van egy ilyen látszat. és az legalább is féligazságként megáll. ez a politikában rendszerint elég. aztán persze különféle érdekek ütköznek. nógrádi "professzor" lesz a megmondóember. aki ezt az egészet finomítja. és az ő nézőpontja lehet, hogy közelebb áll a valósághoz. sok különféle érdek kapcsolódik és ütközik össze. én úgy értékelem, hogy ez mind egy modern kori vallásháború része. és úgy látom, hogy szükség van pártok és felekezetek felett álló többségi államvallásra. értem, hogy ez kisebbségben maradottak egy részét kivándorlásra készteti. erre mondom azt, hogy ha az üldözött europid ujgurok közül néhány ezret telepítenének be, akkor mit írna a kuruc info és "liberális" változata a 444. ha demográfiai és egyéb belpolitikai, külpolitika problémák miatt szükség van migrációra, akkor magyarország leginkább a "turáni" népek közül válogathat. tetszik, nem tetszik. ez a helyzet. illetve a szomszédokból. esetleg a kárpátaljai oroszok, ukránok akarnak lengyelesedni, szlovákosodni magyarosodni. valamit az oláh cigányok. ezeket a népcsoportokat integrálni a történelmi (királyi) magyarország idealizálása és egy vélt vagy valós ősi rokonság megerősítése nélkül majdnem lehetetlen. az, hogy a világ, akár csak annak a nyugati része egy homogén biomasszává válik egyelőre várat magára.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 11:32:56

@unionista‎:

"nyilván ezért van szükség államiságra és egyházra."

Ez egy univerzalista politikafilozófiai elv.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 11:39:06

@unionista‎:

Korábban feltetted a kérdést, hogy miért Mo a "fasiszta". Itt pedig megadod a válaszodat: "mert van egy ilyen látszat. és az legalább is féligazságként megáll. ez a politikában rendszerint elég."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 12:14:11

@unionista‎:

"ha a politika elsősorban a poliszokra korlátozódna, akkor ez nem így lenne. mert a polgárság közvetlen megtapasztalná a történéseket. nem a sajtóból értesülne."

Megalapozatlan utópisztikus gondolkodás: önkormányzati szinten ugyanúgy megy a panamázás mindenütt a világon.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 12:21:27

@unionista‎:

"fizessenek pénzt egy bírónak. és az döntse el, hogy ki volt a felelős. a cigányok nyilván nem fognak fizetni."

Most is fizetnek: a bíróság az ő adójukból (is) van finanszírozva. Az lehet, hogy kevesebb SzJA-t fizetnek be, de az ÁFA nagy részét ők is kicsengetik.

Ne próbáld meg úgy beállítani, mintha az "igazságszolgáltatás" ingyen lenne bárkinek is. Pontosan az ellenkezője a helyzet: mivel állami monopólium-szolgáltatás, egyszerre drága és szar minőségű.

2016.10.10. 12:34:37

@neoteny:
de ebben az általánosítható rész: alkalmazott matematika. te azt mondod, hogy az állam (választott közemberek) ne tervezzenek. hanem ezt megoldja a (tőke) piac. és elvben megoldhatná. elvben brutális méretű kelet-közép európai fejlesztési terveket készíthetnének a kereskedelmi bankok és ezekkel a térség felzárkózhatna a nyugathoz. csakhogy ez jelenleg nem cél. surányi azt mondja, hogy ő egyáltalán nem magyarellenes zsidó. a cib bank élén kifejezetten támogatni akarta a kis- és középvállalkozói réteget. csakhogy 30% körüli volt a rossz adósok aránya. tehát a magyar vállalkozók harmada nem, vagy alig törlesztett. igaz, hogy a kamatfeltételek is olyanok voltak, hogy azt az átlag vállalkozó nem tudta kitermelni. ezt megérti, de tőkepiaci tulajdonosi érdekek is vannak. és a kapitalizmusban elsősorban azok diktálnak. ezt azért tudomásul kellene venni. mondja surányi. rendben van. nem gondolom, hogy surányi a sunyi zsidó, aki jegybankelnökként eladta az aranytartalékot mondván, hogy arra egy modern monetáris politikában egyáltalán nincs szükség. csakhogy a magyarok többsége nem akar totális finánckapitalizmust és nem hisz a modern monetáris politika feltétlen győzelmében. surányi meg de. azért lett bankár és nem mondjuk műbútorasztalos. meg nyilván azért, mert előbbivel sokkal több pénzt lehet keresni. és olyan nagyon sokat nem is kell hozzá tanulni. kapcsolatok kellenek hozzá. és ideológiai elköteleződés. a bankárképzőnek ugyanúgy pártiskola jellege van. a pénztőkések megoldják a problémát. hiszen az általánosan elfogadott szabad piaci erőforrást (hitelpénzt) ha nem is korlátlanul, de majdnem korlátlan módon generálhatnak. csakhogy ez nem működik. illetve ez az állammal összefonódva bárkit a magasba emelhet. akár mészáros lőrincet is. aki láthatóan nem túl okos, és nem túl művelt figura. csak éppen a miniszterelnök szomszédja. de ez amerikában is így van. csak ott az elit nem felcsút jellegű településen lakik. a rendszerváltás lehetőséget adott arra, hogy politikai értelemben felkapaszkodjanak a kültelki "cigányok". és ebből lesz egy hatalmi játszma. mészáros lőrinc (?) megveszi a népszabadságot néhány megyei napilappal. a veszteségest bezárja. a többit fejleszti. piaci értelemben nem irracionális lépés. lehet, hogy az egészet nem lőrinc koma tervelte ki, hanem a piacon megvásárolt ágazati szakértőket. ő ehhez kapott hitelt. és a szerződéseket aláírja. jogászok jogászkodnak, közgazdászok kiszámolják, hogy ez így nagyjából jó lesz. és a dolog mészáros lőrinccel is működik. a multik is így működnek.

én azt mondom, hogy meg lehetne tenni a sajtópiacon azt, hogy a kiadók fele részben csinálják azt bulvárt, amire szabad piaci igény van. de a középiskolai matematikai lapokon direktben sohasem lesz extra profit. hanem azok a gyerekek, akik hétről hétre megoldják a feladatokat felnőnek és megteremthetik a gazdagságot. amikor idejött egy amerikai mikroelektronikai gyártó, akkor elmentem egy állásinterjúra. és a hr/pr vezető elmondta, hogy számukra milyen fontos a társadalmi felelősségvállalás, bla, bla, bla. mondtam, hogy finanszírozzanak meg egy városi/vidéki (megyei) matematikai szakkört. ha egy gyerek elég okos pocsajban, akkor majd behozza a hajdú volán. amúgy is megy az a járat. fizessék ki neki a buszbérletet. az a gyerek tanulhasson. néztek ki a fejükből, mint a hülyék. mert a hr/pr felelősök kevés kivételtől mind hülyék. ők a liberális kapitalista pártok szövegeit tudják. és persze értem, hogy ezt megszervezni a város dolga. szerintem még csak nem is az államé. mert az állampártokat nem érdekli. matek szakkörrel nem lehet túl sok szavazatot szerezni. de a városnak ez lehet elemi érdeke feltéve, hogy vannak saját vállalatai. és ez nem kizárólag köztulajdont jelent, hanam kis-, közép és nagypolgári tulajdont. és befektetőket. de a magyar városhálózat olyan, hogy budapest után a második legnagyobb város debrecen lakosságszámban messze elmarad ezért szükség van nemzeti/országos összefogásra. tehát ebből az következik, hogy van egy _debrecen electric company_. egy magyar _national instruments_. és ebben lehet texasi résztulajdon. csak ez ellenkezik az amerikaiak vallásával. nem az érdekeikkel, mert ők ezzel racionálisan jól járnának. hanem az érzelmeikkel és a vallással. nehogy már egy texasi kisebbségben legyen a magyar pusztában. vagy ott van és ő a tulajdonos. vagy nincs ott. nehogy már austin, dallas, houston headquarters elemezze, hogy mit akarnak a parasztok a pusztában. hová vezetne ez. ők a hatalmi pozíciójukból nyilván nem engednek egy centet sem. rendben van. de a multiktól nagyfokú függés a tőkeimportőr területeken nem nyugati típusú polgárosodást, hanem déli típusú gyarmatosodást eredményez. a parasztok könnyen mondják azt, hogy az észak alföldre ilyen nem kell. a jenkik menjenek a picsába. de azért maradna több száz a gyakorlati tudással rendelkező mérnök. és van lehetőség állami megrendelésre. miért ne kapcsoljuk ezt össze? úgy fizeti meg az adót, hogy teljesíti a közintézményi megrendelést.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 12:48:35

@unionista‎:

"szükség van egyházra. és az államra. csak persze ezek képviselői visszaélnek a hatalommal. ezért van szükség hatalommegosztásra.

[...] a piacot. ezek között valamiféle intézményi egyensúlyra kellene törekedni. de onnantól kezdve nincs totális módon alkalmazható eszme."

A "valamiféle intézményi egyensúlyra törekvés" eszméje önmaga egy totális módon alkalmazandó eszme.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 13:32:41

@unionista‎:

"a parasztok könnyen mondják azt, hogy az észak alföldre ilyen nem kell. a jenkik menjenek a picsába. de azért maradna több száz a gyakorlati tudással rendelkező mérnök. és van lehetőség állami megrendelésre. miért ne kapcsoljuk ezt össze?"

Mert az állami megrendelés nem a parasztok megrendelése: az állam nem tudhatja azt, hogy a parasztnak mire van szüksége miből és milyen áron. Mint ahogy a fehérorosz "félállami" vállalat legyártott 20,000 traktort, ami eladhatatlan volt haszonnal: nem kellett a fehérorosz parasztnak annyiért, amennyibe került a gyártása.

2016.10.10. 15:32:54

@neoteny:
az állam tudja azt, hogy minden parasztgyereknek kell iskolaszámítógép. és azt azért ki lehet számolni, hogy abból hány darab kellene. egy évfolyamban van 100 ezer iskolás. 8-13 éves kor között kapnak. ez azt jelenti, hogy évi 500 ezer iskolaszámítógépre van szükség két év garanciával. ha valaki vigyáz a számítógépére, akkor 1 év után hazavihet egy másikat. mert ugye kap még egyet. ennek eddig kevés köze van a szabad piachoz, mert ez ugye mind állami megrendelés.

ezek után keressük azt a helyi gyártót, amelyik képes 1 millió alaplapot legyártani fele részben az államnak, fele részben a szabad piacra. keressük azokat a vállalkozásokat, piaci munkaadókat, akik (részben) magyar gyártású számítógépeket vásárolnának. ehhez kell ugye 500 ezer szabad piaci munkavállaló. nyilván van aki azt mondja, hogy ő nem fizeti ki a helyi számítógépgyártás felárát. ugyanannyi pénzért vehet egy gyorsabb gépet. rendben. ebben nem is kell mindenkinek részt vennie. de ha egy országban az államhoz való kötődés hagyományosan erős, akkor lehet, hogy sokan regisztrálnak. akár nyugdíjasok is lemondanak az állami juttatás egy részéről ha mondjuk a többségi magyar tulajdonsú national instruments alaplapjai a háziorvosokon keresztül kapcsolódnak az egészségügyi ellátórendszerbe. vagy akár startup cégek. akik úgy gondolják, hogy egy félállami hűségprogram kifizetődő. ez a szemlélet nem azt mondja, hogy változtassuk meg a magyarokat. hanem azt, hogy a piac működése alkalmazkodjon a köznéphez. te mondhatod, hogy a hülye magyar fogyasztó miért fizetne azért, hogy másik magyarnak legyenek számítógépgyára. de ez félállami. tehát ezek után a national instruments fele részben a magyar választóké lenne. fele részben piaci. persze ehhez kell egy szövetségi kapcsolat. mert high tech iparcikkeket nem nagyon lehet nulláról gyártani. ez lehet akár az usa is. csak ugye nehogy már tiszántúl dikáljon a tengerentúlnak. kolin a búcsúbeszédébe mondja el, hogy mennyire rettegett a fasiszta magyaroktól. micsoda veszélyben kellett élnie. vizionálják a vészkorszakot a zsidósággal. 25 éve arról szól a szabadság, hogy kénytelenek vagyunk játszani ezt a kutyakomédiát. az amerikai szövetségi rendszernek éppen ezért kevés esélye. szóba jöhet kína. a nyugatot kiszorító gyártósorok betelepítése betelepített europid ujgurokért cserébe. akik az erdőspusztában halásznak, vadásznak. tehát ez egyfelől egy retrográd őseurázsiai szuburbanizáció.
www.youtube.com/watch?v=OfMY0QW4x4U
másfelől félig keleties, félig nyugatos modernizáció. ha zsidó lennék, akkor is ezt mondanám. ha ezt akarják a magyarok, akkor ehhez kellene alkalmazkodni. mert láthatóan erre a sajátos kettősségre van igény.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 18:44:34

@unionista‎:

"az állam tudja azt, hogy minden parasztgyereknek kell iskolaszámítógép. és azt azért ki lehet számolni, hogy abból hány darab kellene."

Mint ahogy a fehérorosz állam is tudja azt, hogy hány traktorra van szükség a fehérorosz mezőgazdaságban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 18:58:21

@unionista‎:

"ha egy országban az államhoz való kötődés hagyományosan erős"

Azt hittem, hogy a bosszúálló zsidók alakították ki az államhoz való erős kötődés hagyományát például a recski munkatábor létrehozásával és üzemeltetésével.

2016.10.10. 21:00:29

@neoteny:
minszk azt nem tudja, hogy a világba hány mtz traktort képes eladni. a külpiacokra nehéz tervezni. de a belső piacra viszonylag könnyű, különösen a közintézményekbe. hány tornacipő kell az iskolai tornatermekbe. minden magyar iskolás évente kapjon egy párat. ha a magántanulók nem kérnek, akkor ne kérjenek. semmi probléma.

erre lehet mondani, hogy ezt már kipróbáltuk. és ebből valami ilyen tornacipő lesz.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/MH_tornacip%C5%91.jpg
és az elvárás valami ilyesmi:
cdn.nikeblog.com/wp-content/uploads/2016/08/Nike-Train-Speed-4-WEEK-ZERO-Penn-State-1.jpg
a nike ezt kínálja 100 dollárért. a tisza cipő piaci alapon pedig ezt:
tiszacipo.hu/tisza/pics/nagy/feherbasic.jpg
jobb a nike. ez nem kérdés. hogy fogja felvenni a szabad piaci versenyt a martfűi cipőgyár a washington megyeiekkel. sehogy. a tisza cipő (és bármilyen cipőgyár) szövetségi állami segédlettel képes fejlődni. a nike is úgy működik. csak nem érted. a nike az egyesül államok kormányzati támogatásával működik. a nyugat a zsidóságot (a zsidó népet és a világi zsidó vallást) használja arra, hogy elhitessék a világgal, hogy nem. a nike az usa nélkül nem jutna hitelhez. ők honnan tudják kiszámítani, hogy hány tornacipőt adnak el, seggarc? nem tudják kiszámítani. rajtuk is marad elég sok. olyankor leárazzák a hervis-ben. keletkezik rengeteg veszteség. de majd generálnak újabb hiteleket. és összességében nyereségesek lesznek. a világpiacon van néhány gyártó. a tiszazugi cipőgyár ezzel önmagában versenyezni nem tud. nem is kell, hogy versenyezzen. szövetségi államrendben és a régi adidas/puma gépsorokat kell felújítani és azokkal gyártani a classic modelleket. a frankföldiek majd robotizálnak. és így a lemaradás 125 évről csökken 25 évre. és ezzel az ország elérheti a régi nszk szintjét. a következő lépésben lehet nyitni a piacon. de addig nem. de előtte a vallást tisztázzuk. a szabad piac hívei álljanak össze. őket nem támogatja a magyar állam. nem is vesz el tőlük semmit. oldják meg. amerikából se küldjenek nekik pénz. oldják meg a szabad piacon. úgy, hogy nem nyomnak százcsillió dollárt. a hülyékkel elhitetik, hogy nincs itt semmiféle állami beavatkozás. amerikában hogy lenne? a kapitalizmus az államokkal való összefonódásra épül. magyarország valószínűleg nem lesz pénzügyi szuperhatalom. azzal kell gazdálkodni, ami rendelkezésre áll. ez előző generációs technológiát el kell cigánykodni. és fejleszteni. akik nem akarnak csatlakozni a magyar államisághoz, azok ne csatlakozzanak. nemzeti liberarlizmus. ha valaki magyar akar lenni, akkor legyen magyar. zsidók is jöhetnek persze. de ha nem, akkor nem. nincs értelme vég nélkül vitázni ezen. ez egy vallásháború. dönteni kell a vallásról. de álljanak össze a zsidók és osszanak alapjövedelmet az olaszliszkai cigányoknak. a sajátjukból. hozzák létre magániskolákat. álljon össze a sok újságíró. és adjon ki napilapot. ki az, aki ebben őket meggátolja? a tőkés társat vesztették el. a bécsi pecina urat kifizették. elzavarták az országból. és onnantól kezdve nem tudnak újságot írni. mert az is úgy működik, hogy ahhoz egy rakás pénzt generálnak. és aki a legtöbbet hozza ki a bankrendszerből annak lesz akkora versenyelőnye, hogy a többieket jó eséllyel lenyomja a piacon. ez a kapitalizmus. a valódi szabad verseny jelen helyzetben mese.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.10. 23:46:45

@unionista‎:

"minszk azt nem tudja, hogy a világba hány mtz traktort képes eladni. a külpiacokra nehéz tervezni. de a belső piacra viszonylag könnyű, különösen a közintézményekbe."

Puszta állítások, bármiféle támogató érvek vagy adatok nélkül.

"ezzel az ország elérheti a régi nszk szintjét"

Németország nyugati része egy emberöltő alatt beletolt legalább 2 ezer milliárd eurónyi pénzt a keleti részbe. Mégsem sikerült a felzárkóztatásuk.

"de előtte a vallást tisztázzuk. a szabad piac hívei álljanak össze. őket nem támogatja a magyar állam. nem is vesz el tőlük semmit."

A szabadpiac magyar híveinek nem kell adókat fizetniük? Nincsenek államhatalmi erőszakkal kényszerítve a "szolidaritásra"? Deal.

"keletkezik rengeteg veszteség. de majd generálnak újabb hiteleket. és összességében nyereségesek lesznek."

Ez a Bogár-Drábik-Varga féle "elemzés", annak minden intellektuális komolyságával.

"a kapitalizmus az államokkal való összefonódásra épül."

Helyesen: az államok a kapitalista-szabadpiaci gazdaságokra is rátelepednek, hogy azok vérét parazita módon szívják.

"magyarország valószínűleg nem lesz pénzügyi szuperhatalom."

A Magyar Nemzeti Bank nem tud annyi forintot nyomni, amennyit akar? Nem tud annyi hitelt generálni, amennyit akar?

"nincs értelme vég nélkül vitázni ezen. ez egy vallásháború. dönteni kell a vallásról."

Ja, majd épp' egy olyan lófaszjóska, mint te, mondja meg azt, hogy mi kell.

2016.10.11. 09:58:55

@neoteny:
a szabad piac hívei álljanak össze egy városrészbe és ne fizessenek adót. de tartsák fent magukat függetlenül az államoktól. a magyar államiságtól, az amerikaitól és a többitől. tehát alexa king se hozzon nekik dollármilliókat. mert az is az államok pénze. azt a pénzt az usa generálta azért, hogy amerikai kockázati tőkealapok fektessék be. az is állami beavatkozás eredménye. vagy mondják azt, hogy ők amerikai egyesült államok részeivé kívánnak válni. és ez esetben a magyar állam segítse az áttelepítést. azt, hogy a közösség egyben maradjon. és ha amerikai magyarok akarnak lenni, akkor válhassanak azzá. mert a többség akaratával nyilván ellentétes, hogy a magyar főváros jelentős részét átengedje idegeneknek.

ne beszéljünk már mellé. ez egy vallási kérdés, ami nem független a származástól. a judaisták és a nemzet keresztények állnak szembe. 25 éve őket hívjuk úgy, hogy "baloldal" és "jobboldal". a népszabadság egy zsidó és feltétlen zsidóbarát napilap. ahogyan a népszava is egy zsidó lap. és nem a munkavállalók érdekeket képviseli. a szakmunkások többsége jobbikos. éppen azért, mert ez valójában egy "zsidó" baloldal. nem azt állítom, hogy zsidók tehát feltétlen rossz vagy gonosz emberek. hanem nekik eltérő a vallásuk. ők nem fogadják el, hogy létezik többségi társadalom. ők európában nem akarnak nemzeteket.

ha mondjuk polgár judit amerikába akar menni (ahogyan a testvére zsuzsa), akkor menjen amerikába. semmi probléma nincs belőle. ha izraelbe akar menni (ahogyan a testvére zsófi), akkor menjen izraelbe. semmi probléma nincs belőle. de ha magyarországon akar maradni, akkor maradhat. akár zsidóként is. de ez esetben el kell fogadnia a kisebbségi létet. az önkormányzatok még így versengenének azért, hogy náluk nyisson sakkiskolát. menjen oda és egy napot töltsön el a legjobb szállodában. és egy órát sakkozzon a magyar gyerekkel. alapítsa meg a polgár sakkiskolát. ez működik. nyíracsádon csináltak egy amatőr sakkversenyt. és itt vannak a kis győztesek.
www.bajnoksakk.hu/wp-content/uploads/2014/12/IMAG0770-1024x612.jpg
semmiféle rasszizmus nincs. ki a cigány, ki nem cigány. sakkoznak. és majd az győz, aki. mert ezt nem "világhírű" szociológusok szervezték kifejezetten hatalmi céllal. hajdúhadházon vívócsarnokot építettek. és ezek után a cigányok és nem cigányok vívnak.
www.debrecenivivas.hu/w/hi/hadhazalapko1.jpg
és majd az győz, aki. a nemzet emléket állít a zsidóknak. azoknak, akik a magyarokhoz akarnak tartozni. akik nem, azoknak nem. azok legyenek "világhírűek". nem azt állítom, hogy a zsidók többsége rossz ember, hanem egyszerűen mást akar, mint amit a magyarok többsége. te azt állítod, hogy közemberek nem tudnak tervezni. mert fehéroroszországban is így van. de szingapúrban amúgy van. általában csak azt lehet mondani: vagy tudnak, vagy nem tudnak.

csak a konkrét elképzelésekről lehet eldönteni, hogy az esetleg jó, vagy nem jó. és lehet, hogy a köznép jónak gondolja és rossz lesz. úgy jártak. de az is lehet, hogy mégis csak úgy lesz jó. ezt nem lehet általánosságban eldönteni.

2016.10.11. 10:18:43

@neoteny:
az mnb persze, hogy nem tud. mert bedöntenék a forintot. a dollárt kívülről nem dönti be senki. mert az háborút jelent. magyarországon néhány éve még ott tartottunk, hogy soros györgyöt a mainstream nyilvánosságban bírálni sem lehetett. jelzem csányit se. most meg lehet. mindkettőt. ahhoz nem kell túl sok ész, hogy ezek közül demokratikusan az nyer, aki legalább eljátssza, hogy a magyarok oldalán áll. ehhez nem kell filozófusok, újságírók, jogvédők hadát alkalmazni. erre nem kell dollármilliárdokat költeni.

magyarország jelen állapotában szövetségi rendszerben képes működni. és kérdés, hogy ki lesz a szövetségese. elsőként az usa esett ki. mivel az amerikai kormányzat a jobboldali többséget adó magyarokat fasisztának bélyegzik. de ezt nem azért teszik, mert ezt gondolja az átlag amerikai. azok semmit sem gondolnak. az átlag magyar/amerikai zsidó követeli, hogy fasisztázzanak. vallásháborúsdit akarnak játszani. erre csak azt lehet mondani, hogy a nemzeti keresztények nem abban hisznek, mint a hazátlan zsidók. és egy helyen két egymással politikai értelemben szemben álló vallás civilizált módon nem uralkodhat. az polgárháborút eredményez. de még csak antijudaista sem vagyok. elvben lehetne úgy is, ahogy a zsidók akarják. a magyarok többsége a világot nem úgy képzeli. innentől kedve a judaisták lesznek az idegenek. liberálisként erre azt mondom, hogy éljenek a hitközségeikben. ha tartósan nem fogadják el többséget, akkor leginkább csak kisebbségben lehetnek. azért lophatnak orbánék, mert a zsidó baloldal az ellenfelük. amelyik nem tudja eldönteni, hogy melyik totális ideológia érvényesüljön. csak azt, hogy a nacionalizmus ne. és kereszténység se legyen. és magyar államiság se. ezeket tagadják. és velük szemben állók nemzeti keresztény magyarországot akarnak. és ennek a csoportnak is jogában van megszerveződni. függetlenül a judaistáktól. ehhez azonban ki kell őket szavazni a parlamentből. a megtévesztett nyugdíjasoknak valakinek a nagy nyilvánosságban el kell magyarázni, hogy zsidó baloldalra szavaznak. vagy egyszerűen fel kell számolni az országos zsidó napilapokat. ha nem lesz kiegyezés, akkor a magyar függetlenséghez átmentetileg illiberális demokrácia valamely formáját kell alkalmazni. sajnos.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.11. 11:07:01

@unionista‎:

"a szabad piac hívei álljanak össze egy városrészbe és ne fizessenek adót. de tartsák fent magukat függetlenül az államoktól. a magyar államiságtól, az amerikaitól és a többitől. tehát alexa king se hozzon nekik dollármilliókat."

Mi a gondod azzal, ha Alexa King dollármilliókat hoz a szabad piac híveinek? Hiszen a Bogár-Drábik-Varga féle agytröszt szerint azzal csak kizsákmányolják őket; az neked miért fáj, hogy a magyar zsidókat meg a zsidókeresztényeket kizsákmányolják az amerikai zsidók meg zsidókeresztények?

"ne beszéljünk már mellé. ez egy vallási kérdés"

Discrimination, distrust, and violence against Chinese Indonesians is caused in part by a perception that they are still loyal to China, and only see Indonesia as a place to live and work. They are also seen as being "exclusive", unwilling to mingle with other ethnic groups, as well as discriminating against native Indonesians in their business relations.

"te azt állítod, hogy közemberek nem tudnak tervezni."

en.wikipedia.org/wiki/Economic_calculation_problem

"lehet, hogy a köznép jónak gondolja és rossz lesz. úgy jártak."

Már "úgy jártak" (legalább) egyszer: 1948 és 1989 között. És mielőtt elkezded a késő-kádári éra dicshimnuszát zengeni: amint lehetőségük adódott rá, Bécsbe mentek Gorenjét venni a Mariahilfer Strasse-n, nem a Hajdu termékeket vették. Endre bátyád sem a tervezett termékeket állította elő a nagybirtokán a kisrepülőgépével.

"az mnb persze, hogy nem tud. mert bedöntenék a forintot."

Svájc összehasonlítható méretű Magyarországgal: a svájci frankot mégsem döntik be. Ausztria összehasonlítható méretű Magyarországgal: az osztrák schillinget mégsem döntötték be, amikor az volt az osztrák fizetőeszköz (legalább is a II. vh. után).

"demokratikusan az nyer, aki legalább eljátssza, hogy a magyarok oldalán áll"

Az NSDAP is eljátszotta, hogy a német _Volk_ oldalán áll. Aztán az lett a vége, hogy meghalt belőlük több, mint 7 millió, meg megerőszakoltak az oroszok vagy kétmilliót.

"a magyarok többsége a világot nem úgy képzeli."

A világot meg nem érdekli, hogy a magyarok többsége hogyan képzeli azt.

"azért lophatnak orbánék, mert a zsidó baloldal az ellenfelük."

És "a zsidó baloldal" miért lophatott 2002 és 2010 között?

2016.10.11. 13:48:59

@neoteny:
ha egy közösség nem kér az államok pénzéből, akkor az amerikai egyesült államok pénzéből se kérjen. alexa king egy judaista gyakornok. aki frissen nyomott, vagy tisztára mosott dollármilliókat hozza ide azzal, hogy találmányokat vásároljon. a pénzt az amerikaiak adófizetők kockázatára költi. de nem az ő pénzüket, hanem generált hitelpénzt. az államok adnak arra lehetőséget, hogy a bankok szinte korlátlanul generáljanak pénzt. és ebből származik a global power.

ezek a kárpátaljai magyarok összefogtak és saját erőből építik az utat, mert kijev ehhez nem biztosít pénzt.
galeria.cdn.index.hu/belfold/2016/09/03/nagydobrony/12623731_e0d7cdc1703aa7139f87b2aaf4214484_m.jpg
de az látható, hogy ebből nem lesz global power. néhány lapáttal és egy kis traktorral. egyesek "gyorsítót" is tartanak a kezükben. amitől az út lehet, hogy kicsit csálé lesz. de mit számít az. a legfontosabb az, hogy a miénk. sanyi garázsát le akarták bontatni. aztán verte az asztalt, hogy azt ő maga építette. a jogot arra alapozza, hogy azt ő csinálta a saját telkén. senki sem zavar. tehát az az övé. függetlenül attól, hogy az egy hatóság nem engedélyezte. mert az építési terv, az engedélyek több pénzbe kerültek volna. oké, persze sanyi "szerezte" az építőanyagot. de a nagy építőipari vállalkozások a semmiből generált pénzből vásárolnak. vagy az államtól kapják a megbízásokat. semmivel sem tisztességesebbek, mint sanyi.

a piaci szabadság totalitása a tőkepiac szabadságát is hozza magával. és a létező kapitalizmus elsősorban erre épül. mert pénzzel szinte minden megvásárolható. az emberek lelke nem. ezért lesz ebből vallásháború. akik úgy érzik, hogy a kapitalizmus alapvetően igazságos (hiszen azért mégis csak az iskolázatlan prolik vannak legalul) azokból lesznek a judaisták. és ezt hívják "baloldalnak". persze ez egy zsidó baloldal. és ebben a világban minden fordítva van, mint klasszikusan. és akik ezzel nem értenek egyet, vagy úgy érzik, hogy ez a rendszer globális méretekben bukásra van ítélve azok sorolódnak jobbra és szélsőjobboldalra. és ők lesznek a "nemzeti" "keresztények" és az "újpogányok". illetve vannak a szélsőbaloldaliak, akik anarcho kommunisták. tgm és társai. nagyrészt ők is "antifasiszták". tgm a szakmunkások jogaiért szónokol. egy átlagos magyar vidéki szakmunkás jobbikos. és újabban őket támogatják a zsidókeresztyének is. izreal pedig orbánt, mert látják, hogy európa aligha fog amerikanizálódni. a régi liberális dogmák megdőltek. és jelenleg nincs új doktrína. mihez kezdjenek a népek a végeláthatatlan globális adóssággal. nyilván nem megy úgy, hogy soros beírja a könyvbe, hogy európa tartozik. és ezek után a könyvelés szabályai szerint kell egy követel rovat. és azt mondja, hogy fizessétek vissza a pénzt kamatostól. és attól filantróp, hogy ez a despota megfizeti a fajtársait és szabad bölcsészek közül néhány szerencsétlent hogy támogassák a rendszert. vagy a népszabadság újságíróit, hogy írják meg, hogy mindenki aki ezt bírálja fasiszta, idióta, kretén. ezt hívják úgy, hogy "liberalizmus". és ehhez jön, hogy a cigányokat próbálják maguk mellé állítani. kifejezetten faji, etnikai jelleggel szerveződő fasisztoid társaság, amelyik polgárháborúk kirobbantásától sem retten meg. ez a látszat. persze nem tudom, hogy soros mit gondol valójában. nem képzelem, hogy feltétlen gonosz. csak azt gondolom, hogy a közéletet ettől a csoporttól függetlenül kellene szervezni. és persze eszembe nem jut egyszerű zsidókat hátrányos helyzetbe hozni. nem gondolom, hogy a jó és a rossz harcol egymással. hanem csak azt, hogy ez a két vallás jelenleg nem fér össze. ezért területi lehatárolásra, időleges szétválasztásra van szükség. ha valaki az államok pénze nélkül akar élni, akkor éljen úgy. de ez esetben az usa dollármilliárdjai után se ácsingózzon. vagy ha mégis, akkor költözzön az óceán túlpartjára. azért, mert ez a közakarat. személy szerint felőlem behordhatnák a pénzt alexa king. de ebben az esetben úgy is a zsidónegyed összeomlásra játszana mindenki. tehát abból megint csak polgárháborús helyzet következne. szerintem magyarország nagyjából az évtized végére eljut odáig, hogy szinte senki sem akarja a globális kapitalista játékot tovább játszani. a nagy kérdés, hogy utána mi legyen. mi lesz a deutsche bankkal. továbbra is kérdés, hogy mi lesz a görögökkel. mi lesz a törökökkel. mi lesz szíriával. nehéz lesz kinyomni az oroszokat. moszkva atomháborúval fenyeget. meg lehet dönteni putyint. meg lehet mérgezni, vagy le lehet lőni. de utána még rosszabb jöhet. a helyzet az, hogy kelet-európában az usa és a hozzájuk kapcsolódó "demokraták" a destabilizáló erő. kérdéses a novemberi elnökválasztás. francia és német választások jövőre. és a brit kilépés menetrendje. de az egyre egyértelműbb, hogy magyarország ettől a világtól függetlenedni kíván. erre mondom azt, hogy a régi nszk technológiát kell elcigánykodni. kiegyezni ausztriával és bajorokkal. és csók. ha ez nem megy, akkor nincs mese kínával, oroszokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.11. 14:05:02

@unionista‎:

"ezek a kárpátaljai magyarok összefogtak és saját erőből építik az utat, mert kijev ehhez nem biztosít pénzt."

Mi az, hogy "saját erőből"? Ők bányászták ki a kőzúzalékot? az aszfaltot? Ők gyártották a kistraktort? Annak a gumijait? A benzint vagy gázolajat abba ők finomították? Vagy pedig pénzért vették meg ezeket? Az a pénz nem az ukrán állam által lett generálva? Nem az ukrán központi bank "nyomtatta" azt?

"mert pénzzel szinte minden megvásárolható. az emberek lelke nem."

Sanyi is 100-ért vesz, hogy aztán 200-ért eladjon: a pénz az istene. Hogy abból vehessen Unimukot, amivel ad az örökéletű lelke formájának.

"azért, mert ez a közakarat."

Olaszliszkán a helyi közakarat az volt, hogy Szögi Lajost meg kell lincselni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyészség (ami nem egy demokratikusan választott testület), szembement a közakarattal, amikor bűnperbe fogta a közakarat kifejezőit. A bíróság (ami szintén nem egy demokratikusan választott testület) meg szintén szembemenve a közakarattal, bűnösnek találta a közakarat kifejezőit, és a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki rájuk.

Itt sem érvényesült a demokrácia minimuma.

2016.10.11. 14:15:42

@neoteny:
debrecen környékén az élelmiszeripart egy breton szövetkezet határozza meg. ők vásárolták meg a debreceni konzervgyárat. azt mondják, hogy csemege kukoricát, zöldborsót és kevés zöldbabot kellene termelni. azt vásárolják fel. mert nekik az a fontos, hogy a bonduelle is ezt gyártja. és ők őket utánozzák. csak olcsóbban próbálnak termelni. és ezért a szakmunkások bérét nyomják lefelé. illetve a konzervgyárat szezonálisan működtetik. néhány hét alatt leérik a csemege kukorica, a zöldborsó és a zöldbab. azt néhány hét alatt bedobozolják. és utána nincs munka. az idénymunkást úgy veszik fel, hogy reggel kötik a szerződést a nap végéig. ha esik egy nagyobb eső, akkor nem tudnak a földekre menni leszedni a termést. és akkor azt mondják, hogy nem kell dolgozni. nincs kukorica. így működik a piac.

de ezt nem csak így lehet. egy konzervgyárat egész évben lehet működtetni feltéve, hogy sokféle terményt dolgoz fel. a termékkínálat diverz. konzerv zöldség, gyümölcs mellett van konzerv tej, konzerv hús gyártása. kekszek, levesporok, fűszerek. az állami időkben ilyen volt. az alföldön erre adott a lehetőség. csak ehhez ezt nem breton parasztoknak kellene irányítani. van néhány istenverte filozófus, aki kitalálta, hogy a közhatalom feltétlen rossz. lehet jó is, lehet rossz is. nem lehet általában eldönteni. debrecenbe nyilván olyan konzervgyár kellene, ahol az üzemek viszonylagos önállóságot élveznek. olyan debreceni állami gazdaság, ami lehetőséget kínál a magángazdálkodásra. tehát az államiság és a magántulajdonlás egyensúlyra törekszik. és a parasztok többek között azért fizetnek adót, hogy a debreceni agrártudományi egyetemen kiokoskodják, hogy mit és hogyan kellene termelni. persze az adójukkal tanszékeket finanszírozhatnak. és kiebrudalhatják azokat az oktatókat, akik nem oda valók. de ahhoz is közpénz kell, hogy mezőgazdasági szakközépiskolának legyen tangazdasága. és amíg nincs demográfiai egyensúly addig a gyermekjóléti intézményeket is közösségileg finanszírozni. de ez mind vallási kérdés. te ezzel nem értesz egyet. és nyilván még van néhány tízezer vagy százezer ember. ők vagy vándoroljanak ki, mint ahogyan te is, vagy költözzenek össze a zsidónegyed környékén egy kerületbe. lehet pesten egy városrész, amelyik a világot teljesen máshogy látja, ahogyan a többség. de a magyarok döntő többsége nem kér a totális ideológiákból. zöldekből se. kurvára nincs szükség széll bernadettre ahhoz, hogy biotermelés legyen. paraszti dédanyám nem tudott mit kezdeni a nejlonzacskóval. azt mondta, hogy a tűzre nem vetheti. mert mérges gázok lesznek belőle. a kert végén a ganéra nem dobhatja. mert nem bomlik le. kimosta. száradt a tornácon. majd azt mondta, hogy anyáméknak, hogy vigyék haza. mert a paraszti gazdaságba nem kell nejlonzacskó. nem vagyok a műanyag ellen. hanem csak azt mondom, hogy lehet úgy is. és kurvára nem kell szél berni, hogy parádézzon azzal, hogy ő menti meg a földet. az lmp ugyanaz a zsidó társaság, mint a többi. csak ők egy másik totális őrültséget nyomnak. mert dédanyám nem azt mondta, hogy nem kell nejlonzacskó. hanem azt, hogy az ő paraszti háztartásába nem kell. nagyon jó, hogy abban viszünk valamit. de a városi szemetet vigyük vissza. de eszébe nem jutott, hogy ebből globális ideológiát faragjon. ezzel menti meg a földet. ezt csak azok a családok mondják, ahol úgy képzelik el a világot, hogy ők a kiválasztott nép. de lehet ilyen is. miért ne lehetne. csak nyilván nem kell totális zöld párt. se szoci. se libsi. és amíg ezek lesznek a "demokratikus" ellenzék addig a nácik erősödnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.11. 14:58:07

@unionista‎:

"egy konzervgyárat egész évben lehet működtetni feltéve, hogy sokféle terményt dolgoz fel. a termékkínálat diverz. konzerv zöldség, gyümölcs mellett van konzerv tej, konzerv hús gyártása. kekszek, levesporok, fűszerek."

Nosza, csinálj ilyen konzervgyárat. A Magyar Nemzeti Bank generál hozzá pénzt; a közintézmények megkapják a felét adóba, a másik felére meg megrendeléseket tesznek. Fizethetsz belőle vastagon az őstermelőknek is, meg a gyári munkásoknak is. Amiből jut arra is, hogy adózzanak a debreceni agrártudományi egyetem nemzeti érzelmű szakembereinek is, meg marad arra is, hogy megvegyék a gyereknek a két generációval korábbi, de nemzeti keretek között gyártott Nokiát. Persze a gyerek húzni fogja a száját, mert ő iPhone-t akart, de majd kap egy kokit, és akkor megérti, hogy a felzárkózás időszakában neki is áldozatokat kell hoznia. Egyébként is, a netre fel tud menni az iskolától kapott magyar gyártású tabletjével.

2016.10.11. 17:05:50

@neoteny:
de nem kell nulláról megcsinálni, mert részben ott van. megvették a franciák és amennyire tudták szétverték. a közakarat az, hogy ezeket az üzemeket amennyiben van aki átvegye őket a kormányzat nacionalizálja. nem az a cél, hogy versenyben legyőzzük őket. nyilván senki sem akar versenyezni a francia bankokkal. kapják be. hanem azt kell megkérdezni szerintük mennyit ér az üzem. és mivel a szabályozás a kormány és az önkormányzatok kezében van le lehet vinni az árat nullára. mert nyilván bármennyi helyi adót ki lehet vetni a konzerviparra. vagy arra a városrészre ahol a francia tulajdonú konzervgyár van. és ilyenkor szaladgálnak brüsszelbe. az ottani bürokrácia évekkel később dönt valamit. 20 után amúgy is csökkennek a támogatások. semmi sem indokolja, hogy akár csak egy francia cég is működjön magyarországon. természetesen a cél nem jól kitolni a bretonokkal, hanem az, hogy lássák be azt, hogy a nemzeti érdekeinket érvényesítjük. nekik egy a lényeg, hogy a konkurens bonduelle is így járjon. mert ők valójában velük versenyeznek.

egy 200 ezres város miért építsen egy újabb konzervgyárat ha már van egy. csak balliberális kormányzat eladta. a nemzeti kormányok visszaveszi. visszavásárolja. nem az a cél, hogy tönkretegyük a breton szövetkezetet. de ha nagyon verik magukat, akkor harcolhatnak kelet-közép európával. mert a csehek, a szlovákok, a lengyelek is hasonlóan gondolják. arról nem beszélve, hogy szocsiban is építkeztek. hirdessenek csak tovább embargót. végük lesz. elszedik tőlük az üzemeket. a szabad piacba az embargó sem fér bele. ha kereskedelmi háborút akarnak, akkor csak rajta. hirdessék meg. az nyugat-európa gazdagságának a végét jelenti. a diplomáciából ki kellett rakni a hazaárulókat. ehhez kellett ez a jelenlegi kormány. szijjártó betette a futsal csapatot. kiosztja az amerikaiakat. menjenek a fenébe. az egy dolog, hogy ők teljesen szabad piacot képzelnek el a vállalataik számára. de a magyarok többsége nem így képzeli. leszámítva százezer "zsidót". de ez nem antiszemitizmus. nem azt állítom, hogy a zsidók rossz emberek. a vallásuk különbözik a többségtől. a judaisták ebbe hisznek. a nemzeti keresztények abba.

nyilván kell egy szövetséges. és ezek alaphelyzetben a németek. de lehet kínai buszgyár is. és akkor nem kell német. az egyik elég.

nem arról van szó, hogy ezek után nem lehet iphone. lehet, de csak felárral. jelzem most is ez van. mert cupertino egy az egyben váltja az eurót a dollárral. felnyomja az árakat, mert megteheti. a magyar állam még tovább tolja. oszt jónapot. az a cél, hogy legyen magyarországi és lehetőleg magyar tulajdonú telefongyártás. és ennek érdekében kell lépni. az importvámmal egyidejűleg lehet a belső piacon adót csökkenten. értem megint, hogy ez a liberálisoknak tetszik. de ha a nép velük szemben ellen irányba szavaz, akkor arra kell keresni a megoldást. ez a demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.11. 17:28:08

@unionista‎:

"de nem kell nulláról megcsinálni, mert részben ott van. megvették a franciák és amennyire tudták szétverték. a közakarat az, hogy ezeket az üzemeket amennyiben van aki átvegye őket a kormányzat nacionalizálja."

Ezt még Hitler sem tette meg, pedig ő volt a nemzetiszocializmus Führere.

"nem az a cél, hogy versenyben legyőzzük őket."

Csak kibújik a szög a zsákból: tehát szó sincs semmiféle felzárkózásról, meg addig tartó ideiglenes piacvédelemről.

A cigánykodás nem alkalmi eszköz, hanem totális elv.

" a nemzeti kormányok visszaveszi. visszavásárolja" miután "mivel a szabályozás a kormány és az önkormányzatok kezében van le lehet vinni az árat nullára".

"végük lesz. elszedik tőlük az üzemeket. a szabad piacba az embargó sem fér bele. ha kereskedelmi háborút akarnak, akkor csak rajta. hirdessék meg. az nyugat-európa gazdagságának a végét jelenti."

Azért erre nagy összegekben ne fogadjál ...

"nyilván kell egy szövetséges. és ezek alaphelyzetben a németek."

... akik alig várják, hogy őket is alávessék a cigánykodásnak.

"de lehet kínai buszgyár is."

Az se' Debrecenben lesz, hanem Komáromban.

"nem arról van szó, hogy ezek után nem lehet iphone. lehet, de csak felárral."

Megkérdezted te "a népet", hogy tényleg erre akar-e szavazni?

"ez a demokrácia."

Olaszliszkán a helyi közakarat az volt, hogy Szögi Lajost meg kell lincselni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyészség (ami nem egy demokratikusan választott testület), szembement a közakarattal, amikor bűnperbe fogta a közakarat kifejezőit. A bíróság (ami szintén nem egy demokratikusan választott testület) meg szintén szembemenve a közakarattal, bűnösnek találta a közakarat kifejezőit, és a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki rájuk.

Itt sem érvényesült a demokrácia minimuma.

unionista‎ (törölt) 2016.10.11. 18:00:42

@neoteny:
az önerő azt jelenti, hogy a nagydobronyiak nem generáltak a bankjukban százcsillió dollár hitelt azért, hogy utat építhessenek. azok az emberek nem is nagyon tudják elképzelni, hogy a földön van egy olyan társaság, népcsoport, amelyik a gazdagságot erre alapozza. pedig van. a lakosság jelentős része egész egyszerűen nem hiszi el, hogy a kapitalizmus így működik. 100 emberből 80 még mindig azt hiszi, hogy a betéteket egy részét adják kölcsön. nem értik, hogy ezek után a hitelpénz újra betétként jelentkezik a bankrendszerben. és arra alapozva további hitelek generálhatók. ha a banki tartalékráta 1/N, akkor 1 egységnyi pénzt elvben N egységre lehet kiegészíteni.

az önerő nyilván jelentős versenyhátrányt jelent. hiszen az adott közösség nem generált magának versenyelőnyt. de a leszakadó térségekben az eladósodás még nagyobb hátrányt eredményez. a nettó tőkeimportőr területek még nagyobb függésbe kerülnek. ez relatíve a fővárosoknak jó. mert esetenként zéró gazdasági teljesítménnyel maguk alá rendelik a vidéket. a fogyatékos takarító gyerek elhitette a budapesti központtal, hogy bezártak egy üzemet. vagy a másik, amelyik a lakótelepen bement a kocsmába. füvet kellett volna nyírni. nem csinálta meg. úgy gondolta, hogy kiengedi a gázolajat. mert nem ment a géppel. odament a közterület felügyeletes. és rájött, hogy ez üzlet. ki ne öntsd már földre a gázolajat. hoznak kannákat és eladják. sanyi csak ennek a cégnek a gázolaját használja. de ennek három vagy négy teljesen fölösleges központja van. azért kell baszott nagy céget csinálni, hogy még több hitelt lehessen generálni ahhoz, hogy füvet nyírjanak. ahhoz, hogy felseperjék az istván utcát nem kell madridi központ. csak ha ezek leszakadnak, akkor azoknak az embereknek nincs munkájuk. nem kell a tanácsadói slepp.

persze értem, hogy mi is akkor az optimális üzemméret. és mi az a térség, amelyik viszonylag zárttá válhat. nem teljesen zárttá. hanem hitelek nélkül képes működni. a történelmi magyarország a természeti adottságait figyelembe nyilván ilyen. csak a népek összevesztek. kell egy közös ellenség (ez lesz a háttérhatalom, amerika, zsidók, stb.), kell közös vallás (ez lesz kereszténység) és közvetítő nép (ők lesznek a cigányok). nekem ez nem tetszik, mert kiegyezéspárti vagyok, de nem lesz másik lehetőség. természeti szempontból a tisza medencét is lehet zárni.
grid.unep.ch/products/4_Maps/tisza_basinb.gif
csak ugye hiányzik a technológia.

ez (sajnos) valós hirdetés. matolcsi (nem a bankár, hanem a falu.)
www.agroinform.com/data/aprohirdetes/apro_6578970/dutra-ue-28-elado-000_fitmax_698x520_1.jpg
Eladó a képen látható ue 28 a motorja szétszedett állapotban van meg van miden hozzá csak még pár alkatrészt fel kell újítani még egy kis időt és pénzt kell ráfordítani sajnos én már nem tudom befejezni akit érdekel hívjon érdeklődni délután 3tól az ár minimálisan alkuképes.

tehát ebbe a térségbe a hiányzó technológiát be kell vonni. normál esetben a bankok hiteleznek. és a technológia így megvehető. az ellenérték kitermelhető. a pénzt vissza lehet fizetni. bank örül. és a nép is örül. csak ez mégse megy, mert így a multiknak versenytársaik lennének. egy francia bank a francia cégeket szolgálja ki elsősorban. német a németet. brit a britet. amerikai az amerikait. orbán azt mondja, hogy ő is így megteremti a nemzeti nagytőkéseket.

nyilván állami gazdaságok kellenek. az agráregyetem, agrárkamara kiszámolja, hogy hány traktor hiányzik. és azt közösségi forrásból megveszik (részben adó, részben hitel) megveszik és ezek után lehet kibérelni. tehát a hitelpénz közpénz. (nem a kölcsön. ha valakinek van valós kereset és azt kölcsönadja, akkor kérjen kamatot. a semmiből generált hitel a közpénz. csak ezt megint nem fogod megérteni.) na most persze ki lenne az, aki emberbaráti szeretetből behozza technológiát. nyilván senki. mert nemcsak a zsidók nem filantrópok, a németek se, senki. de amelyik érdekcsoport átmenetileg kizárólagosságot kap az megteheti. a németek tanulmányi szerződéseket kötnének. azt mondják, hogy rakjatok össze traktort német főalkatrésszel (cserébe végezzetek bérmunkát), kaptok összeszerelő gépsort (cserébe kössetek tanulmányi szerződést). így nem megy el a szakmunkás, szakmérnök. és ezt a szövetségi alapszerződést akár orbán és seehofer is megkötheti. be kell vonni a svábokat és biztosítéknak a bécsi bankokat. a német pénzügyi rendszert is próbálják kicsinálni. bécsi kereskedők is örülhetnek. és inenntől kezdve churchill plan 2.0.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Duitslandchurchill.png
ez a szomszédos országoknak azért jó, mert nekik ezek után a németeket se kell bevonni. elég, hogy megveszik tőlünk az itt gyártott alkatrészeket. onnantól kezdve önálló lehet a cseh-szlovák (nagy-morva) ipar. a nagy-lengyel is. és nyilván ezzel próbálkoznak majd a románok, a szerbek, a bolgárok és idővel az albánok. hívják haza a menekülteket svájcból. ha kell, akkor ellopják a kutatási eredményeket. a ruszkik meghekkelik.

unionista‎ (törölt) 2016.10.11. 18:15:56

@neoteny:
jelen helyzetben egy magyar és egy francia konzervgyár nem tud versenyezni. mert utóbbi bármennyi pénzt kaphat. a francia gazdaságot nem fogják azért büntetni, mert eladósodott. orbán egy tolvaj, de kik is vágták bóvliba és miért? ez egy vallásháború. és a judaisták valós gazdasági teljesítmény nélkül próbálják a világgazdaság egészének hasznát lefölözni. ezt elfogadják a kínaiak. és azt mondják oké. ez biztosítja a kommunista párt hatalmát. mert a kínai nagybankok továbbra is államiak. behúzzák a technológiát. de ők is szabályozott kereskedelmet akarnak. selyemút projekt arról szól, hogy árut cserélnének. most csak azért semmizik ki a lakosságot, hogy minden hiányzó technológiát bevonjanak. és amikor úgy látják, hogy nem kell több, akkor nacionalizálás következik. ezért telepítik a német az autógyárat magyarországra. de a vicc az, hogy a kínai azt mondja, hogy idehozza a buszgyárat. és akkor beszopják a németek. mert nem lesz piacuk. el ne hidd már, hogy a magyar közbeszerezésen elsődlegesen az számít, hogy melyik busz milyen műszaki paraméterekkel rendelkezik. nincsenek nagy különbségek. és a lényeg, hogy menjen. a népnek azon túl majdnem mindegy. tehát az nyer, akiről azt gondolják, hogy nyernie kell. ez ha hiányzik a magyar haveri beszállító, akkor lehet német, kínai, orosz, lengyel, francia. ha így működik a világ, akkor ehhez alkalmazkodva elég egy szövetségi kapcsolat. és a többi mehet.

a kanadai juharszirupot el lehet cserélni tokaji borra. árumérleget egyensúlyban tartani. de kanada nem ezt akarja. hanem lehetőség szerint beborítani. úgy, hogy az amerikai áru dömpinget. ezt kikényszeríti washington. de ezek után a budapesti kormány célja az, hogy kína indítson kereskedelmi háborút liberális/judaista kanada ellen. és a favágók majd ott is fellázadnak.

kölcsönösen előnyös az, hogy ha két hasonló fejlettségű állam/város/vidék közötti relációban tartós kereskedelmi egyensúly alakul ki. vagy az, ha sikerül az árut hitelek nélkül körbeforgatni. utóbbira jelenleg semmi esély nincs. innentől kezdve mindenki önfenntartásra törekszik és kereskedelmi háborúk lesznek. azért, mert hiteleket senki sem akarja visszafizetni a "nem tudjuk kiknek".

tamas11 2016.10.11. 19:41:49

@unionista‎:
Kéne a sok gyereknek iskolai gép. (ez egy laptop, hogy hurcolni is tudja). Kimondatott már tíz évvel ezelőtt is..
Az elképzeléseidben az előnyök nem központi hatalomótl jönnek, (mert tény, hogy nem jöttek), a hátrányok pedig nem "tisztán" piaciak.

A harmadik világban lezajlott az az akció, amelyben kedvezményeket halmozva (Lásd PPP), külön e célra fejleszstve isksolásoknak alakalmas gépet állítottak elő 20 dollárért (aztán felkúszott 50-re). Kézzel is meghajtható áramfejlesztésű takaros kis laptopokat kaptak százezrével a harmadik világbeli gyerekek.
Ehhez "hasonlóan" épülne fel a hazai, félállami, általad preferált megoldás
és persze miniszteriális szintű projektgazda gyámolítaná - ki más mint egy fideszes, - Deutsch Tamás. Félállásban, (se) mert ő brüssszelben EU-s diplomata-kiküldött. Ő küzd meg a hazai IT -kultúráért, ő veti az alapokat, Teszi évek óta, persze sikerrel, látványsemmi.
De azért, csak a vicc kedvéért, tűzzünk ki prioritásokat őrajta kívül is.
Szerintem egyik prioritás a gyorsaság lenne, mert mindig késő van ebben a szakmában, ebben a műfajban.
Gonoszul is feltehető a kérdés: Mi az oka, hogy nem történik meg sürgősen, amiben egyetértés van, azaz volt? Mert nem a pénzhiány az ok, a húszdolláros kategóriájú gépekből legyen 100 dolláros, és induláshoz 100-140 ezer darab (nem kell 500 ezer) . tehát 2 milliárdos nagyságrenddel (forint) megvalósulhatna, megvalósulhatott volna.
Miért nem történt?
Közben halad az idő.
Nem is gondolunk rá, pedig néhány év múlva már az lesz, hogy előnybe kerül az a gyerek, akinek gyorsabb korszerűbb gépe van, és nem az a kérdés, hogy van e.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.11. 20:41:54

@unionista‎:

"az önerő azt jelenti, hogy a nagydobronyiak nem generáltak a bankjukban százcsillió dollár hitelt azért, hogy utat építhessenek."

A magyar állam pénzét, a Magyar Nemzeti Bank által generált pénzt használtál.

"ha a banki tartalékráta 1/N, akkor 1 egységnyi pénzt elvben N egységre lehet kiegészíteni."

És korábban te amellett érveltél, hogy N legyen 2.

"azt közösségi forrásból megveszik (részben adó, részben hitel) megveszik és ezek után lehet kibérelni. tehát a hitelpénz közpénz."

Bogár-Drábik-Varga szintű lófaszjóskának kell lenni ahhoz, hogy ezt a süket vakert valaki előadja. Amikor a magyar állam államkötvényt bocsát ki, amit a Magyar Nemzeti Bank megvesz, akkor hitelpénz kerül generálásra. Amikor a magyar állam elkölti ezt a pénzt, akkor "közpénzből" magánpénz lesz: azoknak a tulajdonába kerül, akiktől a magyar állam javakat és/vagy szolgáltatásokat vásárol. A magyar állam pedig úgy fizeti vissza az MNB által generált hitelpénzt, hogy adókat szed: a magánpénzeket ismét "közpénzesíti". Nincs olyan generált hitelpénz, ami pusztán "közpénz" lenne: az csak akkor lehetne, ha nem kerülne elköltésre az állam részéről -- de akkor meg nem is bocsátana ki államkötvényeket a magyar állam.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.11. 20:47:29

@unionista‎:

"a kanadai juharszirupot el lehet cserélni tokaji borra. árumérleget egyensúlyban tartani. de kanada nem ezt akarja. hanem lehetőség szerint beborítani. úgy, hogy az amerikai áru dömpinget. ezt kikényszeríti washington. de ezek után a budapesti kormány célja az, hogy kína indítson kereskedelmi háborút liberális/judaista kanada ellen. és a favágók majd ott is fellázadnak."

Bogár-Drábik-Varga szintű lófaszjóskának kell lenni ahhoz, hogy ezt a süket vakert valaki előadja. Mo kb. háromszor annyit exportál Kanadába, mint amennyi kanadai terméket importál. Így történik a nagy beborítás.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.11. 21:01:16

@unionista‎:

"én kifejezetten kultiválom azt, hogy azok a zsidók, akiknek valamiért fontos magyarország kerüljenek be ebbe körbe. nehogy kirekesszük őket kizárólag a származásuk miatt. de ha szembe akarnak fordulni a többséggel, akkor csak rajta."

Az amerikai keresztények tisztában vannak azzal, hogy az illegális bevándorlás Isten csapása azokra, akik nem támogatják az Ő választott népét teljes mértékben:

Comment Guidelines
DD
DD26 minutes ago

I am an Evangelical Christian. Are you sick and tired of illegal immigrants who are invading our country? With them come new scams, crime, rape, theft and robbery, and all kinds of diseases.

My auntie is a public librarian who keeps abreast of the latest statistics. Do you know that in one American city alone...

1. 47% of all workers in LA County (10.2 million people) are working for cash; and not paying taxes. This is because they are predominantly illegal immigrants, working without a green card.

2. 97% of warrants for murder are for illegal aliens.

3. 80% of people on the most wanted list are illegal aliens.

4. Over 2/3 of all birthsare to illegal alien , whose births were paid for by taxpayers.

5. Nearly 45% of all inmates in detention centers are foreign nationals;

they are here illegally.

6. Over 450,000 illegal aliens are living in garages.

7. The FBI reports half of all gang members are most likely illegal aliens .

8. Nearly 65% of all occupants of HUD properties are illegal.

Less than 2% of illegal aliens are picking our crops, but 49% are on welfare. Over 70% of the United States' annual population growth, (and over 90% of California, Florida, and New York), results from immigration. Also, 39% of inmates in federal prisons are illegal aliens.

Ask yourself why is this happening to America? Why is there so much lawlessness?

It is because we have betrayed Israel. Unless we give 100% support to Israel then it is no support! God’s chosen people were to be the moral center of humanity. But they must be given our unconditional support. Not to do so is to violate the no 1 command and promise of the Bible.

We cannot turn our backs on God's chosen people without consequences. Now our economy will tank, our schools will corrode, and our streets won't be safe. Gangs and drugs will be on every street corner. Terror attempts will hit every major city in America. Americans will live in fear. Gays will move in next door to our schools looking for their next easy prey. These reprobates will even seek same sex marriage while copulating with hundreds of gays.

There will be hurricanes, droughts, floods and fires wrecking havoc on our country. I suspect even a major earthquake will now hit.

I know you see the connection.

Support of Israel is our no 1 public policy. That is what matters because that is what the Bible teaches . They are our only friends.

unionista‎ (törölt) 2016.10.11. 21:50:39

@neoteny:
de miért is kell kanadának a totális szabad kereskedelmi egyezmény? a juharszirup eladásához? lófaszt. nyilván azért, hogy az amerikai dömping árut hozza be. és zéró hozzáadott értékkel pénzt keressen. mert ugye az usa és németország nem szerződnek. a kormány, a képviselők, a nép akarata ellenére a kanadai szabad kereskedelmi egyezményt megpróbálják lenyomni. rendben van. de a magyar diplomácia azt fogja mondani kínának, hogy kanadát üssék ott, ahol csak lehet. magyarország szabályozott kereskedelmi útvonalak létrehozatalában érdekelt. kanada nem ilyet szeretne. hanem azt, hogy ne legyenek szabályok.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.11. 21:56:10

@unionista‎:

"de miért is kell kanadának a totális szabad kereskedelmi egyezmény?"

A totális szabadkereskedelemhez nem kell semmilyen egyezmény; bármiféle kereskedelmi egyezmény szükségszerűen a totális szabadkereskedelem ellen működik.

"magyarország szabályozott kereskedelmi útvonalak létrehozatalában érdekelt. kanada nem ilyet szeretne. hanem azt, hogy ne legyenek szabályok."

Bár úgy lenne ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.11. 22:01:02

@neoteny:

"nyilván azért, hogy az amerikai dömping árut hozza be. és zéró hozzáadott értékkel pénzt keressen."

Helyesen: a Bogár-Drábik-Varga szintű lófaszjóskák számára nyilvánvalóan.
süti beállítások módosítása