1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.08.24. 22:10 HaFr

27 év után nekem is véget ért a rendszerváltás

Óriási élmény! Váradi Júlia beszélget a Klubrádióban -- mit beszélget! lelkendezik!! -- a Kádár-korszakról a valamikori demokratikusellenzéki (!) Kozák Gyulával. Ma este, ahogy hallgatom őket, amint előbb szemérmesen, majd mintegy megkönnyebbülve, végül hangos lelkesedéssel, egyesült erővel mosdatják, relativizálják, dicsérik fel és vágyják vissza a kádárizmust, hirtelen összeállt, amit eddig is tudtam valahol (mechanikusan, darabjaiban), de nem ilyen élményszerűen, hogy a Horthy-Kádár-Orbán szcénák mindössze kikristályosodásai ugyanannak a gazdára váró magyar értelmiségi/politikai léleknek, amely légmentesen illeszkedik az alsóbb (depolitizált, non-elit) rétegek mindennapi korrupciójához. Kádár és Orbán végtelenből jövő és oda tartó társasága csak két különböző szalon előkelőségei ugyanabból a házból, a terek legfeljebb néha átrendezve, de az idő az örök visszatérésé... Az a búgó játékosság és a visszamenőleges megértés, nota bene, romantikus vágyódás a diktatúra iránt, amit ma este éppen az egyik szalonban tapasztaltam (amelyik szalon -- a kádárista -- persze öntudatosan "hány" az orbánistától, és viszont, noha a díszes társaságtól nem idegen az átjárás sem), na ez a Nagy Kontinuitás, ez a Magyar Tradíció, ami ellen nem lehet...  A mi adekvát politikai rendszerünk a szétkorrumpált, slampos, "elég szabad" diktatúra, ahol a kevesek uralkodnak, az igazodó józanak megtalálják a számításukat és/vagy a fülledt komfortjukat, a hülyék és a pechesek pedig meghalnak -- innen jöttünk, ide tartunk, mindig ezen dolgozunk. Hajh, ez megérte, köszönöm, Júlia, drága. Ha valaki még egyszer kiejti a száján a "rendszerváltás" szót...

(A mai élményem a '89-eshez fogható. Akkor a cselekvés, utólag a megértés. És közte az illúzió, ostobaság. Drága Hegel! És ezért még az enyhe manírosságot is érdemes vállalni. Röviden, a belátható időben reménytelen az egész.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3011650136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberális fikakultúra 2016.08.25. 00:19:48

Klubrádióban megy a Kádár-nosztalgia, semmi meglepő. És neked erről Orbán meg a magyarok jutnak az eszedben. Monománia.

nevetőharmadik 2016.08.25. 00:52:39

@Liberális fikakultúra: A röhej csak az, hogy szentül meg vagy győződve, hogy mást akarsz, közben pedig ugyanazt. Monománia, persze :)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.25. 05:54:35

Azok az "okosok", akik meg akarják állapítani, hogy mikor "buta" a többség és mikor nem, nos, ezek az "okosok" az igazi diktátorok...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 06:20:14

@a BircaHang Média szerk.:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_common_misconceptions

Csak azért mert "a többség" hisz valamiben, az nem teszi a partikuláris kérdésre "a többség" által adott választ igazzá. Természetesen nem teszi nem igazzá sem: rengeteg olyan kérdés van, amire "a többség" által adott válasz lényegileg helyes.

Nagyon sokáig elfogadott nézet volt "a többség" körében -- még a "szakértők" között is --, hogy a gyomorfekélyt a stressz okozza. Aztán két ausztrál tudós rájött, hogy bakteriális fertőzés ( en.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori ) az okozója ... de hogy még csavarosabb legyen a történet, habár az emberek többsége fertőzött a _Helicobacter pylori_ által, az sokaknál tünetmentes.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.25. 08:15:21

@neoteny:

Így igaz, csak egy dolgot felejtesz el: a demokrácia NEM arról szól, hogy találjuk meg a helyes döntést, hanem arról mit akar a többség.

Ha ahelyes döntés a cél és nem számít a többség akarata, az lehet marxista állam, fasiszta állam, feudalizmus, sok más, de nem lehet demokrácia.

Eleve vitatható mi a "helyes" döntés egy társadalom politkai életében, ilyen létezik-e, egyáltalán létezik-e objektív helyesség.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 08:56:03

@a BircaHang Média szerk.:

"a demokrácia NEM arról szól, hogy találjuk meg a helyes döntést, hanem arról mit akar a többség"

Ez a majoritariánus demokrácia-felfogás: en.wikipedia.org/wiki/Majoritarianism#Concept_in_depth

Mivel az ilyen demokráciában a többség (sőt bizonyos körülmények között a legnagyobb kisebbség) képes az akaratát rákényszeríteni a kisebbség(ek)re, lehetségessé válik "a többség diktatúrája": amikor a többség egyoldalúan megfosztja a kisebbség(ek)et olyan jogaiktól, amiket a többség élvez. Ennek elkerülésére léteznek pl. alkotmányos demokráciák, ahol bizonyos alapjogok alkotmányban kerülnek lefektetésre, és ezeket az alapjogokat semekkora többség sem veheti el bármilyen kisebbségtől. Illetve az alkotmány megváltoztatását az egyszerű többségnél nagyobb, ún. szupertöbbség (3/4 vagy még nagyobb arány) meglétéhez köti.

Formailag a Harmadik Birodalom is demokrácia volt: voltak választások is, népszavazások is. De a német alkotmány felfüggesztésre került 1933-ban a _Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich_ törvény meghozatalával, és az rendszeresen meghosszabbításra került egészen a rendszer összeomlásáig. Az alkotmány felfüggesztése tette lehetővé pl. azt, hogy bizonyos német kisebbségeket megfoszthassanak német állampolgárságuktól pusztán "faji" hovatartozásuk alapján.

pamut 2016.08.25. 09:00:42

Eddig soha nem kérdőjeleztem meg e blog tisztességét (akár egyetértettem az aktuális poszttal akár nem), de most nagyon erősen bűzlik itt valami.

Nem tartom reálisnak hogy Váradi Júlia lelkendezett volna valaha is a Kádár-korszakról. Itt vagy félreértés van vagy szándékos kiforgatás. Be kéne ágyazni vagy legalább linkelni az eredeti adást, megjelölve a kérdéses részt hogy tisztán lehessen látni miről volt szó.

abdul hackeem 2016.08.25. 09:16:16

A hozott anyagból ezt lehet kihozni...
'89-ben azt gondoltam, hogy 20 év elég lesz a kilábaláshoz. Ma 50 is kevésnek tűnik.
Jelenleg talán a pedagógus ellenállással lehet(ne) kezdeni valamit. A töritanerő becsempészné a tananyagba az USA alkotmányának fejből felmondását, nagyobb hangsúly az irodalomban a diktatúraellenességnek, a gazdasági alapismeretek oktatása és az unortodox ökörségek megvilágítása stb. Ezekkel el lehetne indítani egyfajta erjedést a fiatalok körében.

gellért mária 2016.08.25. 09:22:55

@pamut: én is meg akarom hallgatni mielőtt véleményem lenne, de az on line oldalon még nincs feltöltve semmi augusztusi adás. Marad vasárnap déli ismétlés.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.25. 09:33:27

@neoteny:

S ez hogy jön ide?

Amikor te beszélsz, az a jogállam felszámolása.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 09:36:43

@abdul hackeem:

"A töritanerő becsempészné a tananyagba"

Aki fizeti a prímást, annak a nótáját húzzák.

Ami pedig az USA alkotmányának fejből felmondását illeti: még a Bill of Rights (az első tíz alkotmánykiegészítés) sem közismert az USA-ban, és azok tartalmának jelentése/értelmezése is vita tárgya a hatalmi ágak között.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az USA alkotmánya mihaszna: mindössze azt, hogy minden alkotmány annyit ér amennyit a polgárok akarnak használni belőle.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 09:38:39

@a BircaHang Média szerk.:

Amely jogállam felszámolása lehetséges egy pusztán majoritariánus demokráciában.

high up! 2016.08.25. 09:42:01

Ezredjére írom le:

Bármelyik történelmi korszakban is élünk, a 90%-nyi Átlaghülyemagyar aránya konstans.

Tökmindegy hogy szabaccság van vagy nincs szabaccság, ez a nép egszerüen alkalmatlan arra, hogy a világot megértse maga körül. Ez a nép önmaga tönkretételére született, ennyi IQ-ja van, nem több. Amit ez a nép 26 év alatt összehozott az annyi, hogy visszaküzdötte magát a 80-as évek egyszemélyi diktátúrájú proletárállamába.

Amit egy nyugati 15 éves gyerek már felfog a világról és tudja, hogy mi az aminek haszna van és mi az aminek káros, azt a mi kis Átlaghülyemagyar lumpen népünk 200 év alatt se tudja eldönteni.

Tulajdonképpen csak egy érdekfeszítő kérdés van a magyarság körül, hogy ez a világrekorder dekadens hajlam miből jön? Genetikai torzulás vagy van valami mérgező a Kárpát medencében, ami leépíti az emberek agyát (pl arzénos víz, levegő..) vagy mijafasztól menthetetlenül szellemi fogyatékos ez a nép?

Ennek a Magyarbetegségnek a kutatásárába és gyógyításába kellene a milliárdokat benyomni, nem pedig a 120-ik stadion felhúzására. Oszt akokr talán lenne reménye a következő generációnak. Mert így semmi.

FOLYTASSUK!

abdul hackeem 2016.08.25. 09:48:20

@neoteny: Oké, nem írtam hogy például. Olyan dolgokra gondoltam, amit például otthonról nem hoztak, hozhattak. Mint például az általad belinkelt ponerology.
Az erjesztésre, gondolkodtatásra gondoltam főként...
A prímás mellett azért lehet még szólózni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 09:58:49

@abdul hackeem:

"Az erjesztésre, gondolkodtatásra gondoltam főként..."

Egyetértek.

"A prímás mellett azért lehet még szólózni."

Igen, ha az egyén birtokolja azt a készséget -- a hatalomtól való függetlenséget --, aminek tanítása kívánatos lenne.

Ismét: egyetértek veled -- mindössze a pesszimizmus szól belőlem, ti. hogy nehéz elvégezni azt a munkát, amit szükségesnek látsz, mert "a rendszer" úgy van felállítva, hogy épp' megakadályozza azt.

Moin Moin 2016.08.25. 09:59:49

Nem reménytelen - csak az reménytelen, amit az ember maga ad fel!

(A továbbiakról ld. Leni Riefenstahl: Az akarat diadala c. opusát!)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.25. 10:04:07

@high up!: Ez nem magyar betegség. Ez másütt is pont így van. Legfeljebb régi a demokráciájuk, amelyben megvan az ilyen törekvések letörésének gyakorlata.

DrGehaeuse 2016.08.25. 10:12:46

@neoteny: A stressz azért bejátszik a gyomorfekélybe. A baktérium jelen van a panaszmentesek emésztőrendszerében. A stressz (pontosabban a rossz stressz) az immunrendszert gyengítve eredményesebbé teheti a baktériumok "működését".

Voznyák Pista2 2016.08.25. 10:13:36

Ennek a Kádári nosztalgiának köszönheti pl. az SZDSZ, és az MSZP is, hogy 12 évet kormányzott.

Van azonban egy nagy különbség.

Míg az MSZP SZDSZ koalíció úgy próbálta visszahozni, (100 napos program) hogy nem volt meg hozzá a forrás, és ismételt eladósodási spirált indított el, ezt a Fidesz KDNP ügyesebben csinálja. (Rezsicsökkentés, közmunka) Már csak ezért is jobb ha ezek körmányoznak inkább.

DrGehaeuse 2016.08.25. 10:20:29

Ezt most nem értem. Ezek szerint az orv-bán rezsim elmult 6 éve is még a rendszerváltás immanens része? Vagy e csak a rendszerváltás illúziójával számoltál le HaFr?

pamut 2016.08.25. 10:21:07

@high up!:
Nem hülyébb a magyar más népnél, csak most hülyébben viselkedik mint a többi nép. Ezt két tényező együttes (és egymást erősítő) hatása okozza:

1. A nyugatiakhoz képes ez ez nagyon szegény, sőt nyomorgó nép. A nyomor részint kiszolgáltatottá tesz, részint totálisan beszűkíti a gondolkodást, kiszívja az ember életerejét, nem marad semmi szabad kapacitás a saját (és családja) túlélésén túl bármi másra is figyelni, koncentrálni. Ilyen létbizonytalanság mellett vállalhatatlan luxus bármis másra is odafigyelni a saját közvetlen megélhetésen túl, a mai nap túlélésén túl, az aktuális számla befizetésén túl, a nap étel előteremtésén túl.
A nyomor kiöl minden mást az emberből, a nyomor alattvalóvá, zombivá teszi az embert, épp ezért Orbán érdekelt is a nyomor fenntartásában, mivel nincs a nyomornál erősebb bilincs, nincs nagyobb erő amely meghunyászkodásra, beletörődésre kényszeríti az embereket.
Természetesen van pár millió ember, akik bár szegények de azért nem nyomorognak, de nekik is életük fő élménye a kiszámíthatatlanság, a létbizonytalanság, az örökös félelem és szorongás a jövőtől, szóval ők sincsenek érdemben más tudati állapotban.
Ráadásul ez egy ezer éve szegény ország, tehát olyan kultúra és gondolkodás nem is tudott kialakulni (vagyis csak egy nagyon szűk rétegnél) amely olyan embereket feltételezne akiknek van szabad ideje és szabad szellemi kapacitása közügyekkel foglalkozni, vagy egyáltalán csak hosszabb távon gondolkodni. Azaz a múlt terheit, szellemi és kulturális hiánya is visszaköszön a jelen nyomor mellett.

Mindez nem magyar specialitás, a nyomorgó népekre ez általában jellemző.

2. Ami viszont itt és most aktuális magyar jellegzetesség, hogy egy olyan ember uralja ezt az országot, aki kétségtelenül zseniálisan ért a tömegek manipulálásához. Megértette hogy nem pozitív értékekre kell alapoznia az uralmát, hanem a gyűlöltre, mert az mindent felül ír. Aki haladásra, közjóra, teljesítményre, országépítésre építi a politikai karakterét az egyben örökös kritikának és bukási esélynek teszi ki magát mert van mit számon kérni tőle, ő maga alakít ki olyan értelmezési keretet politikai tevékenysége kapcsán aminek (bár meg lehet, de) nehéz megfelelni, főleg hosszabb távon. Aki viszont a félelemkeltésre, zsigeri gyűlöletre, örökös ellenségképekkel riogatásra építi fel politikáját, az érzelmi-szellemi nyomás alatt tartja a választói, nem szolgálja hanem uralja és kontrollálja őket. Az ilyennek stabilabb a hatalma, mert semmiféle teljesítményre nincs szüksége, csak embereivel folyamatosan fenn kell tartania a gyűlölködést és uszítást.

Amúgy ez sem magyar specialitás eredetileg, a nácik fogalmazták meg eredetileg hogy:
"Az embereket mindig könnyű a vezérek uralma alá hajtani ... Csak annyit kell tenned, hogy elhiteted velük, hogy támadás alatt állnak, el kell ítélned a pacifistákat, amiért hiányzik belőlük a hazafiság és mert veszélyeztetik az országot. Ez minden országban éppúgy működik."

Amitől ez most speciálisan magyar ügy hogy Orbán ezt maximálisan kitanulta és magas fokon űzi.

Összegezve tehát elmondható hogy egy, a mostani nemzetközi mezőnyből kiemelkedő professzionális manipulátor, félelemkeltő ember uralkodik Magyarországon aki mind a régióhoz, mind a világátlaghoz képest jobban tudja kontrollálni az országot, amely amúgy is a nyomor rabigájában vergődik, teljesen kiszolgáltatott, sem ereje sem ideje nincs védekezni a manipuláció ellen.

A magyarok tehát nem hülyék, hanem kiszolgáltatott, vergődő, a szegénység erejével által tudatosan is elnyomott, és folyamatos aljas és gátlástalan manipulációval megvezetett áldozatok.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 10:31:48

@DrGehaeuse:

"eredményesebbé teheti a baktériumok "működését""

Úgy tűnik, hogy a _Helicobacter_pylori_ baktérium virulenciája és fekélyképző képessége a baktérium genetikájától függ:

en.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori#Genes_involved_in_virulence_and_pathogenesis

Persze ez nem jelenti azt, hogy a krónikus stressznek ne lenne immunelnyomó hatása.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.25. 10:32:39

@pamut: eztán se tedd, és még csak ne is lebegtesd, amíg nem hallgatod meg az adást, tegnap este 8, Klubrádió archívum

pamut 2016.08.25. 10:47:25

@HaFr:
Amíg nem hallgatom meg az adást, addig inkább Váradi Júlia tisztességét nem kérdőjelezem meg.

Itt az archívum, melyik adás volt az?:
klubradio.fejlesztoportal.hu/v1/archivum

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.25. 10:54:02

@pamut: hát akkor kérdezd őt, bocs, ha már szükséged van bárki tisztességét megkérdőjelezni -- ez azért elég erős ahhoz, hogy ne kvaterkázzak veled itt, nem?

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.25. 10:59:27

@neoteny:

Így igaz, viszont ez más kérdés.

Továbbá: vajon mi van, ha a többség NEM AKAR jogállamot? Joga van erre?

nu pagagyí 2016.08.25. 11:00:16

@Voznyák Pista2: Nagyot mondtál, de nem sok értelme van. Ezek ugyan valóban adósítják el az országot (ha hihetünk a statisztikáiknak), viszont kirabolják. A végén könnyen eljuthatunk a koldusok 0-ás egyenlegéig, se bevétel, se kiadás, viszont lehet nyomatni milyen prímák a számok.

Megjegyzem, hogy tényleges, a fejlődés lehetőségét is magában hordozó adósságcsökkentést csak a Bokros csomag okozott (több, mint 20% GDP arányosan), az összes többi csak szemfényvesztés, vagy a külső konjunktúra hatása volt, érdemi munka nélkül.

A jelenlegi kormány úgynevezett adósságcsökkentése az ország tartalékainak felélésén alapul, aminek a jövőben súlyos ára ára lesz. A devizatartalék csökkentésével és az árfolyamnyereség lenyúlásával pont ott vagyunk, ahol korábbi hitelezési válság idején: békeidőre elég, de ha mondjuk Kínában válság lesz, mehetünk ismét koldulni az IMF-hez.

A nyugdíjak fedezetének (MNYP) felélése szintén be fog ütni társadalmi elégedetlenség, vagy többletköltségek formájában.

A megkaparintott közművekből most ki lehet lopni az amortizációt extraprofitként, de 10 év múlva ott lesznek, ahol a BKV és a MÁV, évi 100 milliárdos hiányokkal, vagy lerohadt infrastruktúrával.

Az oktatás lebutítása is a jövőben fog visszaütni. Nem fog kelleni buta (általános ismeretek nélküli) szakmunkás, de az is lehet, hogy okos szakmunkás sem, ahogy az automatizációt és a robottechnika fejlődését elnézem. Nem készülünk a jövőre, nem is fogjuk megnyerni. Rá kell bízni a piacra, mire van szükség és az emberekre, mit akarnak csinálni. Ehhez persze autonóm iskolák kellenének és megfelelő tudással és információval rendelkező emberek, no és normális piacgazdaság, amely a teljesítményt díjazza, nem a rokoni kapcsolatokat.

A legsúlyosabb viszont az EU-s fejlesztési források (más nem nagyon van) baromságokra való elköltése (már ami megmarad a voldemorti 90% lenyúlása után). A pénz csicsákra, presztizsre költődik (Várbazár értelmes funkció nélkül, múzeumi negyed, a Vár orbánosítása, szökőkutak kavalkádja. Nem utak és infrastruktúra épül, aminek gazdaságfejlesztési hatása lenne, nem energiahatékonyságra költenek, aminek költségmegtakarítást jelenthetne, hanem szintén a jövőbeni költségeket növelik, mert az említett baromságokból bevétel nem lesz, viszont fenntartási költség annál több. És akkor még a stadionok...

Neo07 2016.08.25. 11:05:30

Már megint a diktatúrázás. Orbán leváltható, ehhez mindössze annyit kellene csak tenni, hogy épkézláb és értelmes pártszervezetet kellene összehozni. Olyat, ami nem a magyar nép ellen politizál. Igen, a mostani ballib pártok minden egyes megszólalásukkal a '18-as újabb kétharmadot erősítik.
Pl. hogy ne menjek messzire, a migránsügy. Ahelyett, hogy egy nemzeti sorsdöntő témában a kormány mellé állnának, az idegenek behozatala mellett érvelnek (lásd a "Liberális" Pártot) vagy kormány tárgyalási pozíciójának gyengítése mellett a távolmaradásra biztatnak – ami végül az idegenek betelepítéséhez vezet.

Nem hajlandók belátni, hogy részben a nagyhatalmak által generált háborúk, és részben a komoly túlnépesedés miatti problémákat Európa nem tudja megoldani. Magyarország jelen pillanatban nagyon gyenge ország, nem vehet a nyakába egy újabb gondot egy újabb párhuzamos társadalom képében. Ezt nem akarják megérteni a ballib (lassan szélsőlib) pártok, ezért lesz Orbán leválthatatlan.

Nincs itt semmiféle "gazda-igény", egyszerűen arról van szó, hogy – sok hibája ellenére – még mindig a Fidesz az egyetlen vállalható párt az országban.

Ilyen felemelt mutatóujjas képet bármelyik vezetőről lehet csinálni, ez csak sima hangulatkeltés. Egyébként utólag lehet érezni, hogy maga Kádár nem volt olyan rossz, sőt! Ha nem lett volna a szovjet póráz, a 68-as megújulás az osztrák színvonal felé vezethetett volna.

Egyébként valóban nem volt rendszerváltás, csak köpönyegforgatás. A politikai hatalom nagy része konvertálva lett gazdasági hatalommá, a befolyás mindvégig megmaradt.
Felnőtt egy új nemzedék, és a mai nagy hangos siránkozásból sejthető, hogy most tényleg van lassú rendszerváltás...

abdul hackeem 2016.08.25. 11:10:11

@nu pagagyí: Így igaz, + 27%ÁFA, + különadók
Külön honlapon, vagy nyomtatva is odaadhatod nekik. Akkor is ez a mostani a jó.
Ja és a parlamenti pártok mindegyike valamilyen módon a kádári-orbáni vonalon mozog, politizál.

Voznyák Pista2 2016.08.25. 11:13:24

@nu pagagyí:

"Megjegyzem, hogy tényleges, a fejlődés lehetőségét is magában hordozó adósságcsökkentést csak a Bokros csomag okozott "

De hogy érte ezt el ? Könyörgöm, azóta is "arról koldulok" olyan adók és járulékok voltak.
Nem éppen vállalkozásbarát megközelítés volt ez.
A hülye is tud így adósságcsökkentést csinálni.

Én a szlovák mintát ezerszer jobbnak tartom (az éhséglázadásra emlékszünk?) egy két hónapig tartott a buli, aztán szépen mindenki belenyugodott, hogy ez most már így lesz, adókat tudtak csökkenteni, erre a külföldi tőke kezdett beáramlani. Na, ez előremutató volt, a Bokros csomag "einstandja" viszont nem.

Laptop7712 2016.08.25. 11:13:38

@pamut: Egyet is lehetne érteni azzal, amit írsz, de van egy nagyon komoly gond, amit nem látsz, és ezért a lényeglátásod is sántít.

A magyar sokkal jobban regionalitásban, vagy lokalitásban gondolkodik, és nagyon nem szereti azt, hogy távolról mondják meg neki azt, hogy mit tehet, és mit nem tehet.
Mindaddig, ameddig a lokalitásban hagyták csak egy kicsit is érvényesülni a magyart, az megfelelő volt.

A 26 év politikai árulása abban áll, hogy minden lokális, regionális prosperitáshoz való jogot, lehetőséget elvettek a magyartól.

Volt már ilyen a történelemben, és szépen túlélte a nép. Mindig van minimum 1 millió ember az országban, aki képes arra, hogy átlássa a folyamatokat, és alapjaiból rendezze át a valóságot, ha szükséges.

Most az van, hogy kivonult egymillió ember, aki egyre gazdagabb, megvetetni nem tudod mér őket, és nem adták fel hazai bázisaikat.
Ez komplex gazdasági erőtérré szervezhető, a kérdés az, hogy ezt a lehetőséget hogyan tudja becsatornázni a rendszer, és hogyan konszolidálja önmagát.

Kádárék, és minden hosszabb időn keresztül fennálló politikai rendszer tudta azt, hogy nem lehet, és nem szabad belemagyarázni regionális szinten, hogy hogyan éljenek az emberek. Ha a regnáló hatalom nem támogatja a regionális szintet, csak elvon, akkor egy idő után saját paródiájává válik a központi politikai tér.

Nem válságban van a demokrácia, az lemúlt 26 év, és a "módszerváltás projekt" mostanra üresedett ki, és védhetetlen.

Voznyák Pista2 2016.08.25. 11:16:21

Egyébként a klubrádiótól ez nem újdonság, mindenkit ajnároznak, csak ne Orbánhoz, vagy Vonához legyen köthető.

pamut 2016.08.25. 11:19:46

@HaFr:
Ha esetleg vennéd a fáradtságot pontosan megjelölni hogy a belinkelt archívumban melyik az a műsor, akkor fölösleges szájtépés helyett gyorsan rövidre lehetne zárni a dolgot.

Neo07 2016.08.25. 11:20:45

@pamut:
"épp ezért Orbán érdekelt is a nyomor fenntartásában,..."

Ennél sokkal okosabbnak gondoltalak. Óriási nagy hülyeséget találtál leírni.

Miért is? Mert országot az elmúlt évtizedekben az elvtársaid teljesen tönkretették: eladtak az ország ezüstjét fillérekért, szétverték az ipar és mezőgazdaság nagy részét – és a külön szomorú, ezzel nemhogy csökkentették az államadósságot, hanem megtöbbszörözték!

Évi ezer milliárd forint megy kamatszolgálatra! Ez akkora pénz, hogy ebből évente(!) két négyes metrót lehetne építeni!
Fuldoklunk az adósságban, kiút nemigen látszik, a gazdaság szűkül. Ilyen körülmények között csodálkozol a mai nyomoron?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 11:27:45

@a BircaHang Média szerk.:

Nem "más kérdés" a többség diktatúráját szenvedő kisebbség(ek)nek.

Ha nincs jogállam, akkor szükségszerűen nincs jog -- senkinek. A többség akaratának korlátlan érvényesülése a jogtalanság, az érdekek erőszakkal történő érvényesítésének állapota.

A többségi demokrácia az, amikor két farkas és egy bárány szavaz arról, hogy mi legyen a vacsora. Az alkotmányos-jogállami demokrácia az, amikor a felfegyverkezett bárány nem hajlandó alávetni magát a két farkas vacsorára vonatkozó szavazatának.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.25. 11:35:16

@neoteny:

Ha van több egymással ellentétes nézet, melyiket kell érvényesíteni.

Ha a kisebbségi álláspont győz, az miért jobb, mint amikor a többségi győz. A többség diktatúrája a kisebbség felett miért rossz? A kisebbség diktatúrája a többség felett miért jó viszont?

tamas11 2016.08.25. 11:36:51

@Voznyák Pista2:
egy kormányzást ne az elődeivel hasonlítsunk össze!
Hanem a lehetőségeivel, ígéreteivel, a jogos várakozásainkkal.

ö...mikó? 2016.08.25. 11:46:25

@a BircaHang Média szerk.: Ennyire nem akarod érteni? Vannak általános értékek, pl. vallássérülteknek útmutató a biblia meséi. Ne ölj, ne lopj, etc... Ha a többség szerint márpedig lehessen ölni bárkinek, akkor szerinted az demokratikus és rendben van? Miért akarsz barbárok szintjén élni?

pamut 2016.08.25. 11:47:57

@Neo07: ledarálsz egy ócska propagandaszöveget, azok közül az egyik legkínosabban primitívet amit aztán tényleg csak a leghülyébbek hergelésére használnak, meg egyáltalán zsigerből elvtársozol, és még én írok butaságot? :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 11:48:28

@a BircaHang Média szerk.:

A te dilemmád abból származik, hogy szerinted csak egy nézet érvényesülhet mindenkire. A megoldás roppant egyszerű: mindegyik nézet érvényesíthető úgy, hogy mindenki saját magára érvényesíti a saját nézeteit.

Ha a többség szerint helyesebb magyar dinnyét enni, akkor a többség vegye meg a magyar dinnyét: bojkottálja az import dinnyét. A kisebbség meg, aki bármilyen szempontból az import dinnyét preferálja, vegye meg azt. Amihez a többségnek nincs joga az, hogy blokád alá helyezze az importdinnyét; hogy erőszakkal megakadályozza a dinnye importálását, hogy azt a kisebbség ne legyen képes megvenni.

Két egymással ellentétes nézet (preferencia) meg tud élni egymás mellett -- mindaddig, amíg sem a többség, sem a kisebbség nem kívánja _a másikra_ kényszeríteni a nézetét (preferenciáját).

tamas11 2016.08.25. 11:57:13

@Laptop7712:
Hogy érted azt, hogy a kivonult egymillió ember nem adta fel hazai bázsát,, és hogy ez koplex erőtérré szervezhető?
Látsz erre jeleket, és esélyt?
A te szaavaiddal élve hogyan próbálná becsatornázni a rendszer?
(leginkább azt hazudja, mintha a távozottak tanulmányi útra mentek volna csak, és majd....
De reális ez a várakozás?
A "tőkéjüket " hazautalgatják, de nem működik befektetésként, (ezért az idézőjel),hanem családtagjaik megsegítésére szánják, azaz felélik.
A hatvanas évektől volt hasonló, amikor összességében közel 800 ezer Jugoszláv ment ki az NSZK-ba dolgozni, ÁTMENETILEG. Mert azok haza is tértek. A gyűjtött pénzükből, - mert akkor az volt a legjobb befektetés - kiépítették az adriai fizetővendégszobás vendéglátó rendszert, ami a környék újkori dinamikájának alapja lett.
Na, nálunk nem ez történik, szemmel láthatóan.

high up! 2016.08.25. 12:00:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Ez nem magyar betegség. Ez másütt is pont így van. Legfeljebb régi a demokráciájuk, amelyben megvan az ilyen törekvések letörésének gyakorlata."

Én meg erre aszondom, hogy ez max. csak minimálisan igaz. Magyaro készen megkapta a modellt, hogy mi az a parlamentéris demokrácia, mi az a piacgazdaság mit kell csinálni ha előre akarsz haladni.
Meg is hozott az első 4 évben szinte minden olyan törvényt, amit kellett. Osztán ahelyett hogy a polgári öntudattal őrizte és betartatta volna a törvényeket, a hülyéje még ma is ideológiai harcot folytat. A fél ország a komcsik bünei mellett tartott ki a végsőkig (Mer a másik fél ország fasiszta!), most a fél ország a fideszkomcsik bünei mellett tart ki (Mer há ne hogy má pont a komcsik dumájjanak, amikor ők is loptak!)

Szóval ez a nép az értékek megőrzése, fejlesztése helyett tátott szájjal nézte végig, ahogy mindezt leépítik.
Ehhez nem kell 200 évig próbálni a demokráciát, hanem azonnal reagálni kell a veszélyre. Ha lenne hozzá IQ. De nincs, mert az Átlaghülyemagyarja jobban szeret lapítani, lumpenkedni meg csak pofázni. Erről 200 év alatt se lehet leszokni, tehát 200 év múlva pont ugyanitt fog állni a magyarja, pont a mai problémákon fognak akkor is keseregni.
És akkor is pont meglesz ugyanennyi csőcselék, akik kitartatnak az egyik vagy másik hibbant nagyvezír mellett, pont ugyanígy meglesznek az aljanép ruszki bérenc bulgár birkáik, akik a putri nyomorukból ontják a propaganda dumát az általuk utolérhetetlen Európa ellen.

Teccik tudni, a polgári politikai képesség olyan mint a szakmai: a rendszerváltásig ellumpenkedtél valami coc. vállalatnál. Utána bejött a kész modell, mondjuk az Audi. Vagy odaálltál a munkához és csináltad a legfejlettebb munkakultúrát vagy nem. Nem mondhattad, hogy há akkor most 60 évig majd bejársz a cégbe tanulni, mer a németeknek ennyi előnyük van autógyártásban.
Francot: a modell kész, értehető, vagy akarod és tudod csinálni, vagy nem.

Ez az ország pedig nem akar nyugati jólétet, nem tudja csinálni, ez fix.
(Ha holnap ingyen megkapná, két nap alatt ellumpenkedné a nagy eszével)

FOLYTASSUK!

2016.08.25. 12:03:41

@neoteny: Röviden: "A szabadság lényege, hogy azt tehetjük, ami nem árt mások jogainak."

Feloldhatatlan akadály, hogy a birka nem bírja a liberális elveket...:)

high up! 2016.08.25. 12:06:13

@pamut: "egy olyan ember uralja ezt az országot, aki kétségtelenül zseniálisan ért a tömegek manipulálásához. Megértette hogy nem pozitív értékekre kell alapoznia az uralmát, hanem a gyűlöltre, mert az mindent felül ír."

Há akkor olyan pártot kell alapítani, amelyik az Orbaneszkui bünbanda és annak a világrekord lopásainak a gyűlöletére aktivál.
Oszt mingyár lett is egy hatalmas néppárt!

FOLYTASSUK!

2016.08.25. 12:11:44

A tömegmédia fejlődését a politikai kultúra szerves fejlődése képtelen volt követni a 20. században. A tömegmanipuláció ellensúlyozható lesz, ha a tömeg felismeri azt az érdeket, hogy az oktatás átalakítására van szükség, a médiaismeret fontosságát is célozva.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.25. 12:16:44

@ö...mikó?:

A többség nem akar barbárságot, ezért is lett társadalom. Ha a többség barbárságot akart volna, nem alakult volna ki társadalom se. Azaz butaságokat írsz.

A kérdés ugyanis nem az, hogy barbárság vagy társadalom, hanem az, mik legyenek e társadalom alapjai. Ez pedig már a többségi akarat függvénye.

Cuhavidéki 2016.08.25. 12:17:01

@high up!: Természetesen az ország akarja a nyugati jólétet: Azonban egy másik (internetes) közmondás szerint (állítólag Alexander Tytler, 1747-1813, Anglia): a demokrácia nem permanens formája a kormányzásnak. Csak addig működik, amíg a választók fel nem fedezik, hogy szavazással a közvagyonból pénzt tudnak kibűvölni. Ettől a pillanattól kezdve mindig a nekik legtöbbet ígérő jelöltre szavaznak, aminek az az eredménye, hogy a demokrácia mindig pénzügyi fiaskóval végződik, amelyet viszont a diktátori hatalom követ.

Neo07 2016.08.25. 12:19:55

@pamut: Igen,butaságokat írtál. A magyar nem nyomorgó nép, a Kádár-rendszerben nem volt nyomorgás. A nagy butaságod: Orbánnak, Fidesznek hogy lenne érdeke a nyomor fenntartása?!

Ellenben '56 volt óriási nyomor, beszolgáltatás, stb, mi lett az eredménye? Meghunyászkodás? Beletörődés? Nem! Mindennek az ellenkezője, az 56-os forradalom!

Szóval, óriási butaságokat találtál írni, de semmi baj, előfordul.

A hatalomtechnika az más dolog, egyetlen vezető sem tud sikeres hatalomtechnika nélkül fennmaradni, még a demokráciákban sem. Olyanokra gondolj, hogy az esélyes riválisoknak munkát ad, így lojálisnak kell lennie, hiszen ha nem jól dolgozik, akkor a pártja is bukik, ellenben kevésbé van rivaldafényben és a többi. Pl. épp ezért nem maradt Hillary Clinton külügyminiszternek Obama újraválasztása után, bár az is tény, hogy kormányátalakítás mindig van újraválasztáskor.
Ennek semmi köze a diktatórikussághoz, ez az emberi kapcsolatok alaptermészetéből fakad.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.25. 12:22:16

@neoteny:

Jajj, ne viccelj! Amit írsz, az anarchia, ilyen sehol sincs. Az állam alapja éppen a kényszer, s éppen az történik, hogy valakik valamit rákényszerítenek másokra. Minden emberi társadalomban ez van, csak abban vannak különbségek, hogy e kényszer milyen elvekre vonatkozik.

Sok ellentétes nézet meg tud élni egymás mellett, pl. az, hogy együnk-e dinnyét, de sok nézet meg összeegyeztethetlen egymással, ahol mindenképpen az egyik nézet győzelme a másik nézeten lévők számára kényszer lesz.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.25. 12:30:16

@high up!:

Segítség! A csúnya, rohadék átlagmagyar nem hajlandó életét adni azért, hogy a nyugat kiszopolyozhassa a lehető legkedvezőbb körülmények között az országot. Pedig alapvető nyugati liberális elv, hogy a mucsai parasztnak egyetlen dolga van: még több pénzhez juttatni a Monte-Carlóban a macskáját kaviárral etető kulákot, meg fenntartani annak 18-emeletes jachtját, melyet minden nap pezsgővel mosnak le a szupermodell-takarítónők. Ez szerintem emberiségellenes bűn! Csúnya Orbán, mars a helyedre, szolgáld a háttérhatalmat. Látod, @high up!: is milyen mérges, hogy gazdái ellen mertél lépni!!!

2016.08.25. 12:37:25

@neoteny:
vagy esetleg mindenki a téridő azon pontjára költözzön ahol az elvei maximálisan érvényesülnek. aki feltétlen nyugatosságot szeretne költözzön nyugatra. aki az iszlámot kultiválja költözzön iszlámok közé. a zsidók álljanak össze. ne akarják ráerőltetni a kultúrájukat a parasztokra. mert ebből csak a baj van. álljanak össze a britek nagy-britanniában. de ha bemennek indiába, akkor abból úgy is az lesz, hogy india az indiaiaké. és ha ezt nem egy olyan békés fickó hirdeti, mint amilyen gandhi volt, akkor abból népirtás lesz. vagy az indiaiaikat irtják ki, vagy a brit-indiaiakat ölik meg. amerika legyen az amerikaiaké. a széleken úgy is lesz keveredés. és ezen túl mindenki azt, akit importál amit az a népcsoport akar. ez nem az egyén dönti el. mert ami egyiknek belső késztetés, az a másiknak külső kényszer. az anarchia utópia. sehol a világban nincs. keleties nemzetköziséggal anarcho-kommunizmus. ez tgm koncepciója. nem létezik anarcho-kapitalizmus se a földön, se a holdon legfeljebb csak az űrben.

pamut 2016.08.25. 12:42:58

@Neo07: Sajnos annyira nem kompetens amit írsz, hogy nem tartom érdemesnek cáfolni sem. Illetve egy dologra reagálnék mert az több mint butaság, az már durva és fájdalmas hazugság: magyar emberként eltagadnod több millió magyar ember nyomorát, kilátástalan, vergődő életét, ami nekik a mindennapi valóságuk, az egész életük: hát ez egyszerűen szégyenteljes.

2016.08.25. 12:52:51

@neoteny:
a nép úgy érzi, hogy a liberális demokrácia az, hogy a rókákat (multikat) engedtek a tyúkudvarba. és először csak a kiskakasok tiltakoztak. jöjjenek a farkasok. ha az se elég, akkor a medve.

DrGehaeuse 2016.08.25. 12:53:51

@HaFr: Kicsit megnyugodtam. :)

Szelid sunmalac 2016.08.25. 13:05:16

LEhetnek rosszmaju es megkerdeznem ,hogy ha csak most jottel ra, hogy nem tortent rendszervaltas, mitobb UGYANAZ vanmeg 27 ev multan is, akkor edig vajon mi volt celod?

Mert azert kicsit lassu volt ez a felismeres am!
Nem a 27 ev miatt. Hanem mert konkretan nyilvanosan tobbszor az ember kepebe toltak, hogy itt kerem nem valtozott semmi, mindossze a hatalom birtokosa.

Aztan most fetennem a kovetkezo kerdest is az elobbiek fenyeben: Neked hanyszor 27 eved van meg kivarni?

DrGehaeuse 2016.08.25. 13:09:57

@neoteny: Amit én írtam, nincs ütközésben ezzel...

Egyetemista koromban voltak problémáim. Különösen diploma előtti időszakban. Akkor a doki "fekélygyanú" miatt ALMAGEL kúrát írt elő. Aztán többször is ugyanezt ismételtem meg amikor a munkanélküliség réme fenyegetett mert 2x is felszámolták a céget ahol a munkahelyem volt. Miután váltottam és egy jólfizető állásom lett egy perspektívikusan stabil multicégnél, a panaszaim gyakorlatilag megszüntek. Bár már 30 éve nem ehetek vöröshagymát nyersen magában. Szóval a "rossz stressz" nálam tuti fő faktor volt. Van ellenben "jó stressz" is. Pl. amikor valami izgalmas és nagy kihívásokat ígérő feladatot kapok. Olyankor inkább a vérnyomásom megy fel kicsit, agyomorpanaszaim viszon teljesen elmúlnak és bármit felfalok minden probléma nélkül, csak hogy legyen energiám a melóra.

DrGehaeuse 2016.08.25. 13:26:47

@Szelid sunmalac: Nem HaFr-en kell elverni a port. Történetesen Péter bármelyikünknél többet tett és tesz azért, hogy ne kelljen még 27 év.

Ami az un. "rendzserváltás"-t illeti. Az sajnos volt. Csak akik csinálták mást értettek alatta mint mondjuk én vagy a többség. Sőt ahány párt annyiféle értelmezés volt.

A baj az, hogy egy önjelölt szájliberális áldemokrata és egy szájkersztény álkonzervatív elit (mindkettő telis-tele III/3-as és más egyéb ügynökökkel és téglákkal) karöltve a szájszocialista álprogresszív posztkommer elittel "renszerváltás" név alatt előadott a népnek egy olyan 20 éves színdarabot ami a végén az orv-bán rezsimet mint végterméket hozta ki eredményül. Ráadásul az Magyar Népet lelkileg és szellemileg is megnyomorították miután anyagi nyomorúságából kiemelni nem voltak képesek (szerintem nem is akarták igazán, bármit is mondtak).

gellért mária 2016.08.25. 13:32:10

@pamut::) Egyetértek veled, ez nem magyar specialitás, több tényezője van, egyik legfontosabb a nyomor. Csak jóléti társadalmakban van demokrácia., másutt ha hivatalosan van is, nem működik. ..
Abban nem értek egyet, hogy Orbán Viktor zseni...szerintem válogatott speciális tanácsadói stábja van..többféle szakemberből, akik hatalomhoz juttatták és abban tartják..ő , Orbán "csak" a végrehajtó és övé a rendszerváltáskori "karizma"., a hozzá fűzött remény, a remélt jövő.Szerintem bele is rokkant, tönkrement ebben a szerepben...de nincs visszaút belőle. A tanácsadóknak sem kell ehhez zsenialitás , épp elég történelmi példa van arra, hogy kell manipulálni, hogy kell diktatúrát építeni.

DrGehaeuse 2016.08.25. 13:33:37

@Szelid sunmalac: Orv-bán viszont a bajnaitól átvett szituból kihozta kihozható leghülyébb és legelkútabb állapotot amit még kigondolni se lettem volna képes 2010 előtt.

pamut 2016.08.25. 13:40:28

@gellért mária:
igazad van, eltúloztam a manipulációs-képességének minősítését :)

ezzel együtt ő, és tömegek hergelésére-uszítására specializálódott csapata (Habony, Finkelstein, Kubatov, Bayer, stb.) elérték hogy a híveik, a fideszesek gyakorlatilag egy szekta-szerű, tömegpszichózisba zuhant hatalmas zárvány legyenek a magyar társadalmon belül, akik mindent csakis a saját irányított, végletekig beszűkült világlátásuk és gyűlölködésük szerint képesek értelmezni.

akárkiké is az "érdem", a orzalmas eredmény itt van.

Szelid sunmalac 2016.08.25. 13:41:39

@DrGehaeuse: Isten ments, hogy rajta verjek el barmit is! Ki vagyok en ahhoz, hogy felelossegre vonjam, na nem mintha erre akarcsak kesztetest is ereznek. Azt mindenesetre meg kell mondjam, hogy a poszt, illetve a felismeresenek a kisei mivolta meglepett! En azt hittem, hogy eleve ez volt az ALAP. Marpedig ha nem ez volt, akkor bizony nem csak a rendszer-NEM-valtast ismerte el, hanem azt is, hogy gyakorlatilag semmi nem valtozott, illetve hogy o is irja: "Röviden, a belátható időben reménytelen az egész"
Namarmost ha 27 ev rovid es belathato ido, akkor en koszonom nem kerek a kozep es hosszutavu idobol, illetve az azaltti semmittevesbol.

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.25. 13:50:34

@DrGehaeuse: arra gondolsz hogy visszafizette a 20 Mrd hitelt ami a gyurcsány-bajnai kormányt megmentette a tényleges államcsődtől, hogy 10 ezer Mrd-ot közelíti a külker-mérleg, hogy relatíve csökkenő pályán az államadósság, hogy senkinek eszébe nem jut már, szólni az 'Imf-segítségért', hogy hírmondóba se maradt már a 'legendás szürkeállományból', hogy a szocik is a legjobb úton vannak errefelé, hogy hiába minden úszítás, csak nem sikerül a népeket belehergelni semmibe, ...
Ölég hülye állapot, kétségtelennül.
Már akinek.
Megértem, ha gondolni sem bírsz rá :)

high up! 2016.08.25. 13:56:07

@a BircaHang Média szerk.:

na mi van ruszki bérenc, még utoljára átkozódtál egyet a jóléti társalmak ellen a bulgár putridból?

Te figyi, miért nem az elmeorvoshoz jársz hogy meggyógyulj, itt a neten csak romlik az állapotod. Napról napra, egyre látványosabban.

Ha Putyin gazdid megsejti, hogy te már rég nem az ellenséget zavarod össze, hanem az ő EU bomlasztó táborát, akkor vége a net-troll állásodnak, marad a bulgár coc. segély. Ostt abból nem fussa majd UPC havi díjra, mit fogsz majd akkor kínodban csinálni?

FOLYTASSUK!

high up! 2016.08.25. 14:03:52

@A mélyben néma hallgató világok:

Orbanszku visszafizette a 20 milliárdos IMF hitelet? Ez az évtized legjobb vicce!!
Ellenberger 10 milliárd euró eltünt a devizatartalékból, da mejd ha kell, Orbaneszku majd úgyis visszavasalja - rajtad is.

Ja, a büdös nagy fidesz gazdasági sikerek is kurva jók! Mondjuk gyúrtcsánynbak ennél 60-szor hosszabb sikerlistája volt, oszt mégis akkorát padlózott mint a ház. Úgyhogy részsikerekre ne adj, jobb ha az összsikereket nézed oszt azoktól fosol:

GDP/fő alapon az EU 28-ak közül 2010-ben még 8 ország állt Magyaro mögött.
2015-ben meg már csak 4.

Orbaneszku tehát biztos kezekkel vezeti Bóvlisztánt bele a bulgár-román fosputri nívóra, mondjuk ilyen állampolgár állománnyal egy ország miért is érdemelne jobbat?

FOLYTASSUK!

abdul hackeem 2016.08.25. 14:26:14

@neoteny: Az MIT munkájának eredményeképpen Szingapúrban az autók önmagukat vezetik az utcán. Talán felnő egy olyan generáció itt Magyarországon, amelyik elgondolkodik legalább, hogy Őket ne az ún. politikai elit vezesse (meg).

Hidvégi Mihály 2016.08.25. 14:30:20

Két díszpinty a képen. Gratulálok, jó így őket együtt látni?

Mi a különbség közöttük s mi a közös?

Mindegyik átkozott lesz a magyar számára, csak egyik a pályája elején ölte a honfitársait aztán lenyugodott s csak halála előtt bolydult meg, mikor szembesült az életével s mardosta a lelkiismeret. Másikuk előbb volt nyugodt s csak aztán őrült meg a hatalomért, mikor annak a szele megérintette a befejezését, hány magyar élete tapad majd hozzá, milyen lesz a lelkiismerete döglése előtt, azt még nem tudjuk.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.25. 14:31:30

@high up!:

Nyugodj le, édes ballibám, ne tombolj, hogy gazdáid bukták a Bayer-ügyet...

Khonsu 2016.08.25. 14:41:36

@abdul hackeem:

A fiatalok tisztában vannak a helyzettel, elsősorban a 40 fölötti korosztály a probléma forrása. Sőt, igazából akkora generációs szakadék húzódik a társadalomban, hogy a fiatalokat és az idősebbeket lehetetlen egyazon üzenetekkel megszólítani, teljesen más világban élnek. Mindent le kell fordítani külön, mindkét csoport nyelvére. Jócskán akadnak dolgok, amiket nem is lehet. Ez a probléma persze idővel természetes úton megoldódik, de nincs idő kivárni, mert a világ közben elrohan mellettünk, azonban helyzetből kitörni szinte lehetetlen. (én már nem hiszem, hogy az ország "menthető")

2016.08.25. 14:51:04

@abdul hackeem:
szingapúr a mintapéldája annak, hogy a liberális demokrácia totalitását feladva elég sokáig el lehet jutni.

2016.08.25. 14:54:16

@pamut:
oké, csakhogy az aktívak körében a "szekta" az egyik oldalon legalább kétmilliós áll, a másikon legfeljebb kétszázezres. a következő libsi bukó után ideje lenne győztest hirdetni.

Hidvégi Mihály 2016.08.25. 15:03:10

@unionista᠋: Nincs következő libsi. Ne gőzölj már be teljesen, tudod, hogy kiírták egy ideje magukat a magyar közéletből.

Következő csakis egy polgári vezetés lehet, egy valóban polgári, nem hazug és nem tolvaj álpolgári, álkeresztény.

abdul hackeem 2016.08.25. 15:04:22

@Khonsu: Igazad van, generációs probléma. Az azonban érdekes, hogy a szalonnácik támogatottsága és támogatói összetétele milyen és miért olyan amilyen.
A másik, amit említettem a technikai forradalom és annak megértése, elfogadása, használata. Elrohanhat a világ, de már senki sem szeretne ásóbottal földet művelni.
(Én maholnap 50, szinte folyamatosan tanulok)

abdul hackeem 2016.08.25. 15:10:39

@unionista᠋: A kedves vezető sosem adta fel azt. ami sosemvolt.
Nem pajti, a gazdasági liberalizációjuk vezetett el ide.

abdul hackeem 2016.08.25. 15:12:24

@abdul hackeem: Ja, meg a korrupció totális kiirtása a korrupt emberkével együtt. Ezt át lehet venni azonnal.

gellért mária 2016.08.25. 15:14:49

@pamut: A felsoroltak mellett van két főideológus, Lánczi András és G. Fodor Gábor , a szellemi tőke képviselői a Machiavellisták és még akikről nem tudunk..

gellért mária 2016.08.25. 15:31:52

@Laptop7712: A, "magyar" nem szereti, ha mások mondják meg, hogy mit tegyen...elvették tőle a lokalitást...stb.Hát ez az...nem szereti, mert nem érti és nem tud hozzá alkalmazkodni...ez a baj. Kik azok a "mások"? ki vett el tőle bármit?. ..csak nem az EU-ra gondolsz? vagy az egész világra? Ez egy ostoba megközelítés, Ki lehet lépni az EU- ból, népszavazással mint a Britek, de a világból nem lehet kilépni.Aztán élhetsz lokálisan, még nagyobb szegénységben, még több kivándorlóval.Aztán be lehet építeni kerítéssel az egész országot, hogy ne csak be, ki se mehessen senki...de jó lesz!

Khonsu 2016.08.25. 15:53:31

@abdul hackeem:

A fiatalok a rendszer teljes felszámolását akarják, így arra fognak szavazni (aki egyáltalán még szavaz), akiben ennek lehetőségét látják, ha a szalonnácikban, akkor rájuk. Nem az ideológiára szavaznak, hanem az élhetetlen, korrupt rendszer vesztére. Bárki könnyedén magához vonzhatja őket, ha ezt megérti és használja. Azonban az árat meg kell fizetni, az ár a radikális rendszerkritikusság.

Khonsu 2016.08.25. 15:57:55

@Khonsu: Értve ezalatt nem csupán az Orbán-rendszerrel való szembefordulást, hanem a világ rendszereihez való kritikus hozzáállást is. Az első akadályt nem nehéz megugrani, a másodikra már sokan nehezen veszik rá magukat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 16:01:54

@a BircaHang Média szerk.:

Minden relatív: Hong Kong-ban anarchia uralkodik Oroszországhoz képest.

Valóban, az állam alapja a kényszer -- és az államhatalmat mindig egy kisebbség birtokolja.

A liberális demokráciákban épp' azért nagyobb a polgárok szabadsága, mert kevesebb területen érvényesül egy nézet; mert nagyobb a nézetpluralitás. Kevesebben érzik úgy, hogy rá kell kényszeríteniük az egyéni nézeteiket másokra, és kevésbé tudják felhasználni az államhatalmat arra, hogy ezt a kényszerítést megtegyék.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 16:07:31

@unionista᠋:

"a nép úgy érzi, hogy a liberális demokrácia az, hogy a rókákat (multikat) engedtek a tyúkudvarba"

"A nép" mégis a TESCO-ban vásárol, meg a LEGO-nál meg a FlexTronicsnál meg az Electroluxnál meg a Mercedesnél meg az Audinál meg a Suzukinál meg a ThyssenKrupp Prestánál dolgozik.

Meg nem akarja, hogy adóztassák az internetjét, meg akar vasárnap is vásárolni.

vakapad 2016.08.25. 16:15:05

Tehát azért van kies hazánkban Orbán "diktatúra", mert van Váradi Júlia, és van Kozák Gyula, akik a véleményükkel a teljes népességet lefedik, azaz nálunk mindenki a diktatúrát szomjúhozza (kivéve a gyevi bírót, of course).

Ez egy akkora igazság, hogy csak egy ugrálóvárban szabad rágondolnom, ugyanis igen nagy valószínűséggel hanyatt esnék tőle ...

vakapad 2016.08.25. 16:19:11

@neoteny:

Több a független ellensúly.

Laptop7712 2016.08.25. 16:21:52

@gellért mária: Kedves Mária, én nem vagyok nagyon idős, de az mégsem járja, hogy területek ürülnek ki, mivel a baromi nagy demokráciában valakik abban egyeztek meg, hogy lerabolják az országot, ott, 1987 körül.
Irány Anglia, vagy Németország, és megnézem azt, hogy elő tudod-e adni azt a fajta "demokráciát" amit nálunk képes volt előadni az "elit", és az ehhez kapcsolódó a szép, gyönyörű "liberális gazdaságtant".
ha valami hasonlót szeretnél mondjuk előadni mondjuk Anglia déli részén, úgy gondolom, hogy lincselésre készülődne a köznép.
Barom módon lett ez előadva, és most nincs megoldás erre játékra. Azért vagyok ilyen egyszerű, mert az átlagember is ilyen. nagyon egyszerűen fog dönteni, és cselekedni. A többi duma. Azért mondom, hogy érdemes egy kis időt eltölteni az utcán.

Laptop7712 2016.08.25. 16:26:45

@gellért mária: Megoldjuk! - Mondta a jobbik. Meg azt is mondta, a 2010-es választások előtt, hogy: 20 évet a 20 évért! Kapott is 20 %-ot a választásokon. Azért mondom kedves Mária, irány az utca, egy kicsit be kell kutyaszarozni a szép cipőt. A városi panel, és nem az üvegpalota fogja eldönteni a választásokat. Addig meg minden megy szépen a maga útján. A panelban lakóktól meg minden kitörési lehetőséget elvett az elmúlt 26 év. Revansot akar, gyorsan, és határozottan. Ugye érted a csíziót? Le kellene vezetni a feszültséget, ötlet?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 16:35:36

@a BircaHang Média szerk.:

"alapvető nyugati liberális elv, hogy a mucsai parasztnak egyetlen dolga van: még több pénzhez juttatni a Monte-Carlóban a macskáját kaviárral etető kulákot, meg fenntartani annak 18-emeletes jachtját, melyet minden nap pezsgővel mosnak le a szupermodell-takarítónők"

Ez viszont hibátlan lett. :))

Laptop7712 2016.08.25. 16:38:33

@neoteny: Ez viszont tetszik, de tedd azt hozzá, hogy tele a gatya, mert roppantul fél, hogy mit csinál a mucsai paraszt.

abdul hackeem 2016.08.25. 16:50:09

@neoteny: Antikapitalizmus?
Vagy inkább macskatenyésztés, kaviárfeldolgozás, jachtépítő szuperműhely a beszállítandókkal együtt - hozzá kapitány, matróz, gépész - és természetesen minőségi pezsgőgyártás. Mert ez működhet, az előző meg döcög.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 16:58:58

@Laptop7712:

"roppantul fél, hogy mit csinál a mucsai paraszt"

De a zsebében vannak a multi-gyógyszergyárak, így kedvezményes áron tudja venni a Xanax-ot raklapszámra.

A 18 emeletes yacht második emeletét meg telerakja Gatling rendszerű gépágyúkkal és föld-föld rakétákkal, hogy legyen mivel odapörkölni a mucsai parasztok támadó hadának, amikor azok úsznak a yacht felé, szájukban a kiegyenesített kaszával.

Wikus Van De Merwe 2016.08.25. 17:00:37

@gellért mária: @pamut:

Mivel hozzászólásaitokból úgy tűnik, hogy tökéletesen ismeritek és tudjátok, hogy miként és hogyan működik Orbán rendszere, már csak annyi kérdésem lenne, hogy van-e ötletetek, működő és véghezvihető ötletetek arra, hogy hogyan váltható le?
Hogyan távolítható el?

gellért mária 2016.08.25. 17:11:25

@Laptop7712: "lerabolták az országot"...ezzel a szerintem népi szlogennel nem tudok mit kezdeni....csak annyit, hogy nem volt mit lerabolni.Ha ezt nem érted, elég baj. Továbbá , ezt a "lerabolást" azonosítani a demokráciával, az a másik nagy baj. Reménytelen veled minden vita ezek után.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 17:18:08

@abdul hackeem:

A stiláris tűzijátékot értékeltem benne.

Az antikapitalista tüntetéseken/zavargásokon nem látni mucsai parasztokat: azokat értelmiségi fiatalok szervezik és csinálják, akik a forradalom élére állva akarnak hatalomra szert tenni. Számukra az a mucsai paraszt aki macskát tenyészt, kaviárt dolgoz fel, yachtot épít vagy azon dolgozik egy áruló, hiszen kiszolgálja a kapitalistát, ahelyett, hogy követné az antikapitalista forradalmárt.

abdul hackeem 2016.08.25. 17:20:00

@neoteny: Fáradt vagyok picit... :-)

Moin Moin 2016.08.25. 17:35:15

@Hidvégi Mihály: 3 A Valkűr c. filmben mondja ezt Stauffenberg ezredes a segédtisztjének, egy Hitler-kép apropóján: „- Tudja, hogy fog véget érni ez a háború? Úgy, hogy a képet leakasztják, a modellt pedig fel.”

Stauffenberg annyiban tévedett, hogy nem felkötötték, hanem megmérgezte-agyonlőtte magát, aztán leöntötték benzinnel és elégették...:-)))))

Hidvégi Mihály 2016.08.25. 17:46:33

@Moin Moin: Igen, én mondjuk sajnálom az egészet, mert nem kellett volna feltétlen így alakulnia, de aminek meg kell történnie az meg is fog. Persze sok kimenet lehet azért, lehet az is, hogy menedékjogot kér Észak-Koreában. Csak a fölöttünk lévő a megmondhatója teljes pontosan.

Moin Moin 2016.08.25. 17:58:15

@Hidvégi Mihály: (Ha minden marad a régi nyomvonalon, akkor) a Fidesz-rendszer majd valamikor, sokára a saját tehetetlensége következtében fog elmúlni – valahogy úgy, mint a Kádár-rendszer. Egyszerűen (jelenleg) nem létezik olyan együttcselekvésre kész társadalmi-politikai szegmens, amely képes lenne az irányított változtatásra.

Orbánt (e forgatókönyv szerint természetesen) nem akasztják fel: kb. az öreg Kádáréhoz hasonló véget fog érni – egy hosszabb „leépülési folyamat” után, amely folyamatot végig az jellemzi majd, hogy a Fidesz aktuális főemberei és azok gazdasági csatlósai inkább nem mennek bele semmiféle lényegesebb változtatásba és nem is kezdeményeznek ilyeneket, jól tudván, hogy ha valaki közülük megbontaná az építmény, az óhatatlanul vezetne az egész összeomlásához. Ezért ki fognak tartani Orbán és a rendszer fenntartása mellett.

…Ha minden marad a régi nyomvonalon.:-)

Neo07 2016.08.25. 18:11:11

@pamut:
ezt állítod:
"...magyar emberként eltagadnod több millió magyar ember nyomorát, kilátástalan, vergődő életét,..."

Fáradt lehetsz, mert nem figyelsz. Ezt írtam korábban:

"Fuldoklunk az adósságban, kiút nemigen látszik, a gazdaság szűkül. Ilyen körülmények között csodálkozol a mai nyomoron?"

Egyáltalán nem tagadtam le a nyomor létét, csupán arra igyekeztem rámutatni, hogy a közgazdaság nem olyan fürge rendszer, a változások hatása minimum több év után mutatkozik meg, de így is vannak olyan tényezők, amik változtatására több évtized is kevés lehet. Ilyen például a gazdaság szerkezete, egészsége, ehhez kevés 6 év. Az elmúlt 25 év hibás gazdaságpolitikája vezetett oda, hogy ma nyomor van. Kik építettél le és adták el a kelet-magyarországi munkalehetőségeket (bányák, nehézipar, stb), ami miatt ma munka helyett nyomorgás van? Nem az Orbánék. Ők próbálják korrigálni a menthetetlent. Nyilván ők is emberek, ők is követnek el hibákat, de egy biztos: hogy ők a ország és a benne élő emberek sorsának jobbítását akarják.

DrGehaeuse 2016.08.25. 18:12:06

@A mélyben néma hallgató világok:

1. ...visszafizette a 20 Mrd hitelt ami a gyurcsány-bajnai kormányt...
A MANYUP pénzek köddéválása árán. Arra az 5 millió forintra amit speciel tőlem "államosítottak" és kifizették belőle az IMF-et már biztosan nem számíthatok. Ha így megy tovább 70 évesen mehetek nyögdíjba majd létminimumos jövedelemmel.

2. ...10 ezer Mrd-ot közelíti a külker-mérleg.
Elég ha az Audi meg a MB elcuccol és azonnal visszaesik 8000 alá.

3. hogy senkinek eszébe nem jut már, szólni az 'Imf-segítségért' ez speciel most jó, de mi lesz ha jön egy 2008-asnál is durvább VGV? Mondjuk a Nagy Kínai Lufi kidurranása bármikor bekövetkezhet. Mennyire válságálló a magyar gazdaság szerkezete? Csak kérdezem...

4. ...hírmondóba se maradt már a 'legendás szürkeállományból' ha itt a volt szadeszhoz köthető önjelölt szellemi elitre gondolsz akkor azért én sem búsulok. Magasról teszek a kisjánosokra meg a magyarbálintokra meg a mihályigáborokra stb. Viszont a valós szürkeállomány megtartásában a kedves vezető és áűllampártja se nagyon jeleskedik. Mérnöki diplomás évfolyamtársam pl Londonban takarít 3x annyi pénzért amennyit itthon rendszergazdaként keresett.

A szocikkal meg a néphergeléssel kapcsolatos szövegedet nem sikerült dekódolnom... de a Nép higgadt viselkedése szerintem nem orv-bán-fityisz érdeme hanem a Népé.

Persze ha lenne trafikom meg 100 hektár földem okosba fityiszhátszéllel akkor biztos nem veled vitatkoznék kommentben.

Hidvégi Mihály 2016.08.25. 18:15:02

@Moin Moin: Azért nem valószínű az a lecsendesedéses végkifejlet, mert pl. az egyik barátom, aki a következőképpen gondolkodik:

- Végre a szocik után egy ember, aki cselekvőképes, aki bátor, aki szembe mer menni a PC világgal.

S azt hiszem elég sokan gondolkodnak így, olvasni hasonló gondolatokat.

Nem hülyék ezek az emberek (a barátom pl. különösen nem az), megérzik ha szegényednek s elhúz mellettünk Románia is, észre fogják venni a tehetetlenséget. Márpedig ha lesznek választások, akkor a tehetetlenséget nem szívelve az elégedetlenségüknek hangot adnak s menesztenék őkelmét békés úton.

Valószínűbb, tehetetlensége folytán bele fog menni vakmerő dolgokba. Ez folyik most is, de az utolsó már nem fog bejönni.
Ez lesz a nem békés befejezés.

gellért mária 2016.08.25. 18:24:42

@Wikus Van De Merwe: Nincs olyan , hogy 1-2 ötlet..mindenkinek a maga helyén és módján erodálni kell az Orbán rendszert,..aztán az "élet" hoz megoldást előbb utóbb, vagy nem hoz... belátható időn belül.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.08.25. 18:51:43

Talán ott csesztük el, hogy nem álltunk ki a másikért, egymásért, mert azt hittük „védettek” vagyunk.

Sokan megtapasztaljuk/tuk, mindig mindenhol akad valaki (súlyosabb esetben egy célorientáltan összeállt csapat), aki egy (bármilyen: munkahelyi, családi, iskolai, baráti, ország, nemzet) közösségre rá akarja erőltetni akaratát, mert úgy gondolja megteheti. Tök mindegy, hogy erre van-e törvényes joga vagy nincs. A gyenge jellemek azzal indokolják tetteiket, nem törvénybeütköző.

Van egy pont azonban, amikor a sok-sok nem törvénybe ütköző cselekedet, arra készteti a törvényesen kisemmizetteteket, megalázottakat, hogy törvénytelenül vessenek véget a sok törvényszerűségnek.

Voznyák Pista2 2016.08.25. 19:36:40

@tamas11:

"egy kormányzást ne az elődeivel hasonlítsunk össze!
Hanem a lehetőségeivel, ígéreteivel, a jogos várakozásainkkal."

Ha pozicionálni akarjuk a véleményünket, hozzáállásunkat, egyenesen kötelező összevetni a politikai erőket, függetlenül attól, hogy mikor kormányoztak, vagy egyáltalán kormányoztak e.
Ha kormányoztak, az könnyebb eset, mert tényekre támaszkodhatunk. Bár lehet rossz véleményünk a regnáló kormányról, azonban mindent mérlegelve össze kell vetni azt a politikai ellenfelek kormányzási eredményeivel, hogy meglássuk, merre lendül ki a mérleg nyelve.
Akik még nem kormányoztak, azoknak a retorikájára, politikai szereplésére kell odafigyelni.
Ebből kiindulva nekem az a véleményem, hogy a PKP Egyfajta klónja a Német Liberál-Polgári Kereszténydemokrata uniónak.
Ha még nem kormányozt

abdul hackeem 2016.08.25. 19:42:53

@Neo07: Fáradt lehetsz, ez is elkerülte a figyelmedet: feol.hu/hirek/elbocsatasokkal-jar-az-utolso-szenbanya-bezarasa-1619066
2014-es cikk, a művelet közel 2000 embert és azok családját érintette.

Laptop7712 2016.08.25. 21:50:47

@gellért mária: Kedves Mária, nem érted a köznép hangját. A köznép azt gondolja, és az a határozott véleménye, hogy demokrácia címszó alatt ki lett fosztva, de úgy, hogy nem maradt semmi, amibe lehet kapaszkodni.
Ha jön a szélső jobb, "nácik" akkor szépen ajtó elsz mutatva mindenkinek, aki az elmúlt 26 évben lopott. Ezt mondják, amikor azt írták a nagy táblára 2010-ben: 20 évet a 20 évért! Kaptak is semmiből 20 %-ot.
89-re szépen minden le volt játszva, és ez a generáció meg szépen szeretné tudni azt, hogy miért szívta meg, és hogyan.
Ez az internet korában teljesen természetes, hogy mindenki kíváncsi. Pista azt mondja a kocsmában, hogy az, hogy mindent leraboltak 1989-ig, az nem demokrácia, hanem szimpla lopás. A nácik azt mondják, hazaárulás. 1987-ben a teljes élelmiszergazdasági- kereskedelmi konglomerátum 15 millió embert volt képes ellátni végtermékkel. Ezt szét kellett verni, gyorsan, és szisztematikusan.
Ma már a big data korában simán visszakövetető, kik, miért, hogyan és miért, milyen okból uralnak egy-egy iparágat, és miért. Tehát kedves Mária, a generációm nem hülye, az meg hogy azt mondod, hogy nem volt mit ellopni, szimpla hazugság. Ugye érted, miről beszélek?

Ezért jön fel a szélsőjobb, mivel azt mondja, hogy mindenki lopott, és azt is megmondja, hogyan. Ezt egyik volt komcsi országban sem nehéz bizonyítani.
Ami baj, és nagy baj, hogy nem lehet mit mondani erre az érvre. A liberalizmus= "demokratikus lopás" a köznép szemében mára szitokszó.
Innen kellene betemetni az árkokat. 26 év, nagyon nincs messze ez a félmúlt. Az van, hogy az unokák elkezdték kérdezgetni a nagypapit, meg a szomszéd Pista bácsit, hogy mi is történt ott 1993-ban. Ennyi.
A többi meg kiderül, hogy mi lesz.

26 évvel a "módszerváltás" után,

pamut 2016.08.25. 22:14:37

@Wikus Van De Merwe:
haha, ez jó kérdés, mindenki ezt akarja tudni :)

elvileg több olyan politikai stratégia is létezik amit okosan és kellő rugalmassággal, adaptációs képességgel végigcsinálva simán le lehetne győzni orbánékat. több út van, viszont akármelyiket is választod, azt nagyon jól kellene csinálni.
orbánék rengeteg területen kúrnak el sok mindent, az objektív mérlegük durván negatív. és nettó bűnözők, tele vannak kétes alakokkal, az országgal nem tudnak és nem is akarnak mit kezdeni, stb. azaz: hibák és a támadható felületek mindenhol. messze nem olyan ügyesek ők mint látszik, csak ugyebár vakok közt félszemű a király, de ettől még hibát hibára halmoznak, a gond ott van hogy az impotens ellenzék képtelen a hibákat kihasználni.

úgy általában is ellenzék oldalán van most a nagy hiány, mert a fidesz utáló, illetve abból kiábrándult emberekből bőven sok van, tehát lenne bőven felvevő piaca egy új hiteles politikának, de... ugyebár mindig van egy "de" :)

a rendszerváltás egy egyszeri, vissza nem térő alkalom volt kezdőknek, dilettánsoknak, tőke nélkülieknek a politikába belépésre, mivel akkor egy új piac nyílt ami még nem volt elfoglalva. azóta professzionalizálódott a politika, most már foglalt a politikai mező, és a bent lévők tiszta erőből próbálják távol tartani a bekerülni akarókat. És ezt könnyen megtehetik, ugyanis ma már nagyon komoly tőke kell(ene) egy politikai változás eléréshez (akár új párttal, akár egyik ellenzéki párt teljes megreformálásával).

A tőke alatt messze nem csak pénzt értek, de azt is: legalább 1-2 milliárd kéne ha minden egyéb tőkéből van sok, ha nincs akkor inkább 3-4-5 milliárd. sajnos ez egy drága műfaj, országos hálózatot kell kiépíteni és folyamatosan működtetni, minden választókerületbe, régiós központokkal, és állandóan fejleszteni, infrastruktúrával, emberekkel, politikai kampányok költségeivel, saját médiával, állandó politikai- és médiastáb fenntartásával, stb., ez van. A fidesznek százmilliárdjai vannak offshore számlákon, és azt is ők döntik el mi menjen a média 90%-ban, illetve a köztéri plakátok 99%án, szóval csak ezen a téren nagy a tőkeigény hogy egyáltalán csak megjelenj a pályán.

De igazából nem is a pénz a legelső feltétel, hanem az ötlet, a politika tartalma. Végtelenül sivár, beszűkült a magyar közgondolkodás, ami egyébként előny, hiszen ezen a téren nagyot lehet alakítani, erre is sok ötletem lenne, az adottságok felmérése után gyakorlatilag adja magát hogy mit kell csinálni. az egészségügyben is a jó diagnózis már szinte félig nyert ügy, a jó diagnózis szinte magától kínálja a megoldást. Persze semmiképpen sem úgy hogy bejelenteni egy új pártot, aztán unalmas beszédeket tartani, stb, ez a biztos kudarc receptje, totálisan másképp kell nekiindulni, pl. ügyek mentén mozgalmakat indítani, azokat sikerre vinni de úgy hogy közben arcot adni a mozgalomnak és azt a médiában felépíteni, közben embereket bevonni és megtartani, és ezt nem egyszer de sokszor, és ebből tudna csak kinőni egy párt. Ennek kitalálása egy olyan dolog, ami nem kerül pénzbe csak gondolkodásba, elvileg könnyű, de valójában mégis hiány elnézve a magyar közéletet.

Aztán persze kell ember-tőke is. Ez csapatmunka, méghozzá kőkeményen. Kell egy mag, legalább 4-5 tucat ember, vagy még több, attól függően mennyire aktívak, és ez csak az indulási helyzet, ezt folyamatosan növelni kell. nem lehet csak pestről csinálni, mindenképp kellenek vidéki központok is. és nem kilóra kell az ember, hanem aktív, a politikához értő, vállalkozó-alkatú, és ütésálló emberek kellenek, mondjuk ez utóbbiból elég csak 3-4, a fő arcok akiket a fidesz elevenen fel akar majd falni.

Na jó nem folyatom mert túl hosszú lenne, még vagy -5-6 ilyen bekezdést kéne írnom, de így is hosszú vagyok.

Két olyan dolog van amivel azonban számolni kell, ami az egészet felrúghatja ami jelentősen növeli a rizikót:

Egyik hogy nagyon jól kell belőni a politika tartalmát mert nagyon úgy néz ki a magyarok többségükben nem demokraták. Nem is antidemokraták, egyszerűen közönyösek a közügyekre, befordultak, ahogy írtam is a jelenkori meg ezeréves nyomor a személyes túlélésre kondicionálta a magyarokat, ez egy adottság amihez alkalmazkodni kell, szóval az idealista eszméket el kell felejteni. reális célokat és reális eszközöket kell kitűzni, a nyomor ezen szintjén egyszerűen kiveti magából az ország a nyugati értelemben vett politikai szellemiséget. Tehát tök mindegy milyen tőkéket halmozol fel az induláshoz, mennyire vagy okos és szép, ha rosszul méred fel a terepet, semmi esélyed, elvérzel. a hardver csak a szükséges minimum, de tudni is kell a hajót irányítani.

(folytatás új kommentben)

pamut 2016.08.25. 22:15:07

@Wikus Van De Merwe:
folytatás:

A másik hogy a fidesz egy nagyon gátlástalan társaság, még most is, úgy is hogy hatalma nagyon erős és biztos, így is megenged magának olyat is hogy illegális kopasz-gárdát alkalmazzon elrettentésül. vajon mit engedne meg magának ha egy olyan párt vagy politikus kerülne elő, aki komoly veszélyt jelenten rá nézve? Ne felejtsük el, nekik már nem csak a hatalomról szól a játék, már annyit loptak hogy a bőrükre is megy, ha kikerülnének a hatalomból egyből mehetnének a börtönbe, azaz a végletekig érdekeltek a hatalom bármi áron történő megtartásában. Szóval szerintem simán benne van a pakliban a politikai gyilkosság is. Folyamatosan zuhan az ország politikai színvonala, már egyre kevésbé különbözik az ukrán/orosz világtól, előbb-utóbb megérjük ezt is. Rengeteg olyan dolog megtörtént már ebben az országban amiről én azt gondoltam elképzelhetetlen, eddig senki nem merne elmenni, pedig én nagyon rosszhiszemű és cinikus vagyok ha a fideszt kell megítélni, de még így is rendre túlbecsültem őket. röhögve átlépnek minden határt.

na most nagyon röviden ennyi, a lényeg hogy az elvi lehetőség megvan de valójában olyan magas a bekerülési tőke mind pénzben mind emberben, amire egy átlagembernek semmi de semmi esélye. sajnos. volt is meg van is pár kísérlet, próbálkoznak néha páran, mikropártok jönnek-mennek, ezek bukásán is látszik hogy ez nem úgy megy hogy nekibuzdul pár - akár jószándékú - ember aztán lesz ahogy lesz, ennél ez ezerszer nehezebb és komolyabb meló. nem lesz itt változás, csak egyre rosszabb lesz ahogy eddig is.

Laptop7712 2016.08.25. 22:15:48

@tamas11: A mai kormányzat nem tud a helyzettel mit kezdeni. Azt látja, hogy az "új disszidensek" évente 3-5 milliárd EUR-t utalnak haza. Ennek 70 %-a landol a hitelek törlesztésére, kb. 20 % az a lóvé, amit a szűk család kap, hogy ne haljon éhen, és a maradékot lehetne becsatornázni. És itt van a dilemma.

Addig, míg ezek a honfitársaink azt hallják, hogy hazaárulók, meg szar alakok, mert kivonulnak, és nem vesznek részt az ország felemelésében, azért hazautalgatnak egy év alatt 3-5 milliárd EUR-t, ami már látszik a GDP-ben.
Elég szép teljesítmény egymillió hazaárulótól.

A kérdés úgy kellene hogy felmerüljön, hogy mit lehetne kezdeni havi 140 000 Ft szabad tőkével a reálgazdaságban?
- Azért ez az az összeg, mert kb. ennyi az a szabad pénz, ami szabadon felhasználható lenne egy hazautalótól havonta -
A hazai közgazdász elitnek, továbbá a kormányzat reálgazdasági tervezőcsapatának fingja nincs arról, hogy ezt a lóvét hogyan lehetne becsatornázni a reálgazdaságba.
Ennek a játéknak nincs kidolgozva a komplex gazdasági tere.
Nekem ez nagyon egyszerű téma, de az én vagyok, ismétlem reálgazdaságról beszélek.
Tamás, ez nagyon komoly gond, és nem látom azt, hogy bármilyen rendszerszintű megoldás kerekedne a kormányzat részéről.
Spontán kezdeményezések vannak, kíváncsi leszek arra, hogy milyen innovációs potenciált, netán innovációs hidat lehet kiépíteni. A jövő eldönti a játékot.

Nem látom azt, hogy bármilyen szinten támogatná a hazai bankrendszer, vagy EU-s pályázati rendszer ezt a témát, hogy Pistának van havi 140 000 HUF, amit reálgazdasági profitmodell megvalósítására tud költeni.
Ezt hozta a 26 év, a közgazdász elitünk, és a reálgazdasági tervező csapatok nem léteznek, és nem tudnak becsatornázni egy havi 140 000 HUF- os lehetőséget.

Ez szánalmas, és felettébb dühítő, hidd el nekem.
Vergődés megy, nulla innovációval, a vidék meg rohad, és munkaerő hiányában épülnek le termelési struktúrák.
Ilyen nem volt a komocsi időszak alatt sem, ennyire rövidlátóak, még az 50-es években sem voltak, mint ami nálunk megy az elmúlt 26 évben. Azon csodálkozom, hogy mostanra ürül ki az ország, és nem történt ez meg - ahogy a mai napon állunk a témában - 2010-re.
Nagyon türelmes nép vagyunk.

Tamáspatrik 2016.08.25. 23:13:55

@pamut: Egyetértünk, sőt én is írogattam ilyen gondolatokat.
A nyomor ördögi körét meg kell tudni törni, ez éppen a feladat. Van, ahol sikerült.
A pozitív gondolkodás (önbecsülés, derűs életszemlélet) sokat segíthet ebben.

Tamáspatrik 2016.08.25. 23:37:42

@Laptop7712: Figyelmedbe ajánlok egy elvet: aki befeszül, az nem képes eléggé racionálisan, világosan gondolkodni. Már Bibó felhívta erre a figyelmet, hogy ez magyar betegség.
A közelmúltat nem képes megítélni reálisan pont az, aki benne volt vagy beleragadt, ez még sose senkinek sem sikerült. Elviszik az érzelmei, tehát a teljes helyzetmegítélése téves. Most is.
És befeszült. Van itt egy-két hozzászóló, aki laza maradt, nem hegeli dialektikában és nem marxista módon gondolkodik, hiszen: minden relatív. És minden borzasztó csalóka.
Sokan mondanák, hogy örüljünk, hogy ilyen jól élünk. És nem éhezünk. A világ 80%-nál tuti jobban élünk.

Sokkal nagyobb alázattal, humorral kellene ehhez közelíteni, mert önbeteljesítő jóslat az egész. A Himnuszt is le kellene cserélni, jórészt negatív energia az is. Negatív gondolkodásból nem született még semmi pozitív. A mások hibáztatása, ellopták, széthordták stb. dettó. Ja, a münzer-indulat Sütő Andrástól ismerem, sose volt még nyerő.

Persze mindezt egy karosszékből írom, nekem könnyebb mint nekik ott falun. Viszont úgy gondolom, neked is könnyebb.

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.26. 05:48:13

@DrGehaeuse:
1. a manyup államadósságból lett finanszírozva, ezért (is) közgazdasági abszurdum volt. A te (és mindenkié) 'manyup megtakarításod' a mai nyugdíjak fedezetéből vett el, ezért én is fizettem helyetted a mai nyugdíjakat. Pont.

EU: Hibás volt a magánpénztári rendszer
Index

2014. február 21., péntek 15:23 |
Nem riasztó a magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer megszűntetése Fritz von Nordheim szerint. Az Európai Bizottság foglalkoztatási főigazgatóságának nyugdíjszakértője az MTI szerint úgy vélte, a magyar és a lengyel magán-nyugdíjpénztári rendszer finanszírozási modellje alapvetően hibás volt.

Szerinte a bizottság támogatja, hogy az állami nyugdíjat magánmegtakarítások egészítsék ki, ám a magyar és a lengyel magán-nyugdíjpénztári rendszer sem kiegészítő jellegű nem volt, sem megtakarításnak nem lehetett tekinteni.

"Az történt, hogy az állami nyugdíjakat fedező bevételből egy részt kikanyarítottak, és magánszámlákon helyeztek el, de arra nem volt törekvés, hogy a befizetéseket valóban privatizálják, vagy a kieső állami bevételt pótolják" - magyarázta von Nordheim. Azt mondta, a sikeres magán-nyugdíjpénztári rendszerek valóban magánmegtakarításokat kezelnek, amelyeket az adott ország közvetett támogatással ösztönöz, például a befizetés csökkentheti az adóalapot.

Anita Schwarz, a Világbank európai és közép-ázsiai részlegének vezető közgazdásza, a nyugdíjrendszerekről készült jelentés egyik szerzője úgy vélte, ha magánmegtakarítások egészítik ki az állami nyugdíjat, akkor az állam várhatóan kisebb, enyhébb kiigazítást kell végrehajtson rendszerben, enélkül viszont nagyobb mértékben csökkenteni kell majd a juttatásokat, vagy jobban kitolni a munkavállalók nyugdíjba vonulásának időpontját.

Bár nincs minden ország számára megfelelő sablon, és minden ország maga alakíthatja ki saját nyugdíjrendszerét, a demográfiai fejlemények miatt a végső megoldás az lehet, ha az állami alappillért magánmegtakarítások egészítik ki, mondta Ana Revenga, a Világbank alelnöke, aki a pénzintézet nyugdíjrendszerekről szóló jelentését ismertette pénteken Brüsszelben.

PS: ez a valódi Önkéntes Magánnyugdíjpénztár ma is működik, állami adókedvezménnyel támogatva.

Semmit nem vettek el tőled, cserébe garanciát ad az állam, hogy lesz nyugdíjad.
A manyup semmiféle garanciát nem adott: se a 'tőkére', se a 'hozamra' se a majdani nyugdíjadra.
Garancia csak a (külföldi) alapkezelő részére volt, a kockázat, befektetés, garanciavállalás nélküli fix jutalékára.
'Kockázatok, költségek társadalmasítása, nyereség privatizálás!' - államadósság terhére. Ez volt a manyup. ( A 'Mihályi' féle szürkeállománytól.)

2. az autóipari beruházásokat nyilván nem azért hozták ide, hogy aztán kivigyék innét.

3. :)

'de a Nép higgadt viselkedése szerintem nem orv-bán-fityisz érdeme hanem a Népé.'

Egyetértünk, a 'Nép' nem igazán vevő a mostani gyűlölködő hergelésre. Oka lehet ennek ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.26. 07:07:25

@A mélyben néma hallgató világok:

"Semmit nem vettek el tőled"

Neki mégis úgy tűnik, hogy 5 millát elvettek tőle. És mivel a saját nyugdíj-befizetéseiből jött össze az az 5 milla, azt is nehéz elmagyarázni neki, hogy az a pénz "államadósság terhére" került a MNyP-számlájára.

"cserébe garanciát ad az állam, hogy lesz nyugdíjad"

Az ígéret nem garancia. Mivel a törvényeket az állam hozza, amiket tetszése szerint módosíthat, még egy törvénybe fektetett ígéret sem garancia.

Moin Moin 2016.08.26. 09:42:12

@HaFr: Nyugi: még majd téged is Orbán előtt!:-)

(Akkor elvárom majd tőled, hogy - Stauffenberghez hasonlóan - ajkaidon az "Éljen a szent Németország!" kiáltással nézz szembe a sorsoddal!)

Laptop7712 2016.08.26. 09:53:28

@Tamáspatrik: Nincs viszonyítási alap, hogy hogyan kellene megítélni a félmúltat. Mindenki a saját valóságlátásából indul ki, és vezeti le azt hogy akkor most nyertese volt ennek a 26 évnek, vagy nem. Nézd meg, kb egymillió ember úgy döntött, hogy ő márpedig új életet kezd külföldön. Sokaknak sikerül is, érdemes ebben a témában nézegetni a határétkelő blogot. Nagyon nem rohannak haza a sikertelenség miatt. A gond itt van, hidd el nekem. 26 évvel ezelőtt senki nem magyarázta el a népnek, hogyan nézne ki egy karrierút, vagy milyen szinten kellene egy terméket piacra vinni egy olyan játéktéren, ahol semmilyen hazai kezdeményezésnek nem volt helye.

Azon röhögtünk nemrég egy társasággal, hogy mindenki jó pár évvel ezelőtt barom HR-eseknek küldözgette az amerikai típusú CV -jét vagy 400 helyre évente kis hazánkban. Sehova nem kellettek.
Még udvarsöprésre sem. Megunták a játékot és elmentek. Mára van közöttük olyan, aki a saját erejéből épített ki egy 100 főt foglalkoztató vállalkozást, faék egyszerű üzleti logikára építve.

Tamáspatrik, nem gondolod azt, hogy valami nagyon nincs rendben az elmúlt 26 évvel? A fiatalok azért dobbantanak, mert igazán flexibilisek, és innovatívak, továbbá megunták azt a baromságot, ami itthon ment az elmúlt 26 évben "kapitalizmus" címszó alatt.

A mostani migrációs hullámban kimentek ráérnek gondolkodni arról, hogy mi is történt otthon, miért, és mit lehetne tenni a pillanatnyi helyzetből elindulva.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy van pénzük arra, hogy gondolkodjanak ilyen témákról.
Nem pesszimisták, és tudatában vannak a saját képességeiknek, és ami a legfontosabb, nem kötnek kompromisszumot.

Azt mondják, nem élünk jól, mivel nekik az európai polgári lét a mérce, ahhoz képest meg a hazai átlagember a nyomorgásnál is rosszabbul él.

Az a kérdés, hogy sikerült összehozni a 26 év alatt azt, hogy egy orvos, vagy mérnök ne keresse meg a nyugati segédmunkásnak járó nettó bért hazánkban?

Szükség lenne innovációra, szükség lenne arra, hogy ezeket az új meglátásokat, és észrevételeket be lehessen csatornázni a hazai gazdasági térbe. Erre nem látok semmilyen előremutató kezdeményezést. ez alapvető hiba.

Közben meg azt sem látom, hogy bármilyen párbeszéd elindulna,a mi egy új lehetőség felé vinne el. Kár, de nem megyünk a "XXI. századi 1867" felé. Életenergiákat meddő marhaságkora pazaroljuk, a fiatalok meg nem akarnak ebben részt venni.

Olyan történetet kellene előadni, hogy te, aki a karosszékből írsz, és én, -most épp egy jó kávézóban ülve írom ezt a hozzászólást- mondjuk közösen segítse azt, ki falun él, elvégezte a 8 általánost, és akar valamit csinálni, annak fel kellene festeni egy utat minimálisan.

Nagyon komoly rejtett potenciálokat lehetne feltárni.

Ebben kellene kapirgálni.

gellért mária 2016.08.26. 10:25:41

@Laptop7712: A "köznép" meg te is nagyon rosszul gondolkodtok a világról. Amit leírtál, úgy ahogy van torz és hamis...kocsmai színvonal. Értem, hogy a köznép így gondolkozik, de nem tudok mást mondani, mint hogy rosszul gondolkodik. Ennyit ért a világból.Aki jobban akarja érteni, hogy a lopás nem egyenlő a demokráciával, megteheti, hallhatta is eleget, ne mondd hogy ennél több információs hely és lehetőség mint a kocsma, nincs. , Valamit érteni, tudni, persze nehezebb, mint mindent bűnbakokra, "libsik"re, demokráciára, stb. lőcsölni.

prognosys 2016.08.26. 10:58:40

@abdul hackeem: "pedagógus ellenállással lehet(ne) kezdeni valamit"

Most egy kicsit "csípős" leszek, de muszáj kimondanom azon tapasztalatomat, hogy a pedagógusi ellenállás leginkább a haladással szemben valósul meg.

Alig látszik a különbség az én gyermekkori 'iskolaélményem' és a mai, a fiam által megtapasztalt között: begyöpösödött, lekezelő, sokszor erősen kifogásolható, bicskanyitogató stílusú és időnként kifejezetten visszataszítóan viselkedő "tanárok" ( nemzetiminimum.blog.hu/2016/06/16/tanarok_a_bekattanas_szelen ) úgy tűnik, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a gyerek egy életre megutálja a tanulást, az iskolákat...vagyis pont azokat az intézményeket, amiktől a saját boldogulását várhatná.

Nem értem mire jó ez!? Miért jó az egyes tanároknak ( persze tisztelet a kevés kivételnek - egyet ilyet is sikerült megismernem ), hogy buta, lélektelen droidokat nevelnek a gyerekekből.

Meggyőződésem, hogy ma többen vannak emocionális értelemben alkalmatlan ember a pedagógusi pályán, mint kellene...s el se hiszik, hogy ezek a tanárok mennyi kárt okoznak az országnak.

Aki érzelmileg kimerült, az válasszom másik pályát. Nem muszáj egy iskolában egy életet leélni.

Laptop7712 2016.08.26. 11:14:00

@gellért mária: Azt kell mondjam, hogy ez a fajta lényeglátás, amit te is megvilágítasz ebben a hozzászólásodban, azt tükrözi, hogy semmit sem ért az "elit" abból, hogy mi is történik az utcán, és a kocsmában, és hogyan gondolkozik egy átlagember. Meg tudom érteni, hogy erre a fajta lényeglátásra nincs szükség a belvárosi politikai szalonokban. Ezzel én is találkozom ezekben a körökben. Egyre nagyobb a a tanácstalanság, és a meg nem értettség.
Egyet észre kell venni. Az átlagember dönt. Ha úgy látja, hogy a demokrácia= lopás, akkor ez az igazság.
Lehet verni az asztalt, hogy márpedig nem így van.
ja, ettől még szépen megy tovább az élet.

Ezért lesz hatalmon azorbán mostantól számítva 40 évig, mellette meg ott lesz egy 35 %-os jobbik. A "demokraták" - tudod akik loptak -, meg kb. 4%-on fognak állni.
Ezt kellene átlátni, és valami olyan működő alternatívát előadni, ami hitelesen képes képviselni egy jövőbe vezető politikai kultúrát.

Sajnos ez nem körvonalazódik, ami alaphiba, közben mindenki egyre jobban cidrizik, hogy mi a törp lesz.

2016.08.26. 11:28:12

@gellért mária:
a rendszerváltás után főváros polgárságának elképzelése az volt, hogy jöjjön az országba minél több multi. ebből létrejön egy globális pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató központ. így létrejön egy helytartóság, amelyik a termelést kiszervezi vidékre totális versenyt hirdetve. azért, hogy a fogyasztás minél olcsóbbá váljon. és budapest a "liberálisokat" vezetésével világvárossá válik. de ez nem jött be. a nagy nyugati nemzetköziség ugyanúgy nem, mint korábban keleties. azt igazán senki sem látja, hogy mi következik ezután. talán valamiféle vegyes gazdaság. de ez is egyelőre csak lassan körvonalazódik. azért, mert a "liberálisok" továbbra is hegemóniát követelnek maguknak ezért az átmeneti vallásbéke megteremtése érdekében egy modern kori szekularizáció következik. csak most éppen a "liberálisoké". mert ez a tábor maradt jelentős kisebbségben. és most a többségi társadalom első számú célja az, hogy őket megfossza a főhatalomtól. ezért néznek a kormánynak szinte mindent. bármilyen furcsán hangzik is, a cél nem orbán, hanem a "liberális" ellenzék leváltása.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.26. 11:50:41

@unionista᠋:

"bármilyen furcsán hangzik is, a cél nem orbán, hanem a "liberális" ellenzék leváltása."

Jó duma -- de Orbánnak erről más a véleménye. Ami látszik pl. abból is, ahogy beszólogatott a Jobbiknak a parlamentben a Vona-Simicska "találkozó" kapcsán.

zipe moha 2016.08.26. 11:50:56

@gellért mária: ....nagyon beszédes ahogy reflektálsz laptop nyilvánvalóan valós , a közvélekedést leíró pontosan leíró állítására...

azon gondolkodom, hogy kik képesek ennyire függetleníteni magukat mentálisan kapitalizmusban a közegtől melyben élnek, a 21.században..

..talán nem tévedek:... tipikus farizeus értelmiségi értetlenséggel szemlélődés ez, a reális élet minden tapasztalatát praxisát, elvi és ideológia képzetekkel kompenzáló, de épp bizonytalansága miatt makacs és csökönyös...ha a liberalizmus -demokrácia-kapitalizmus ideológiai kombó holnap kikerülne a szótáradból mi maradna??..

az értelmiség az új kor "nemessége" előjogok gyakorlásához választ ideológiát minden korban...vajon e " nemesség" hogyan tudná meghaladni a " feudalizmust"...amikor annak alkotója, szervezője, haszonhúzója...az újkori "demokrácia" pedig megfontolt, kimódolt, intellektuálisan körkörösen támogatott ( közéleti értelmiség) hazugság-gyűjtemény kiscsoportos előjogok érdemet nélkülöző birtoklása érdekében .....

ui: végül is írhattam volna azt is neked...."Ugyan, Mária..."..de abból mit értettél volna..:)

2016.08.26. 12:35:54

@neoteny:
ez nem orbán célja, hanem a többségi társadalomé. amelyik éppen még le is válhatná a kormányt orbán a szerencséje az, hogy még inkább le akarja váltani az ellenzéket. a fidesznek nagyjából 2 millió szavazója van. a jobbiknak nagyjából 1 millió. van egy nagyjából 1 milliós baloldali szavazó bázis és 0,5 millió liberális a kis pártokban. de ők összeállva a szocialistákkal megint könnyedén bejuthatnak. és a pozícióikat tarthatják a médiában, ha clinton és merkel győznek (ami jelenleg valószínűbb), akkor erősödhetnek a külpolitikában feltéve, hogy a parlamentben vannak.

orbán érdeke szerintem az, hogy a jobbik támogatását megnyerve brit mintára tisztán egyéni kerületessé alakítsa a parlamentet.

az ellenzéké pedig az, hogy kikényszerítsen egy közvetlen elnökválasztást. ha azt nem is nyerik meg, de "előválasztásként" funkcionálhat. szavazókörre lebontva világossá teheti, hogy melyik pártnak milyen mértékű a támogatottsága. úgy, hogy elindulnak a pártelnökök, vagy választmányi vezetők. gyurcsány, mondjuk hiller a szociktól, széll berni, karácsony geri, fodor gabi és társaik. oké, hogy leszerepelnek, de ezek után a "demokratikus ellenzék" egy közös választókerületi jelöltet indíthat. és még akár meglepetést is okozhat. persze a valószínűbb az, hogy a fidesz megnyeri a 17-es államfőválasztást. 18-ban is nyerhet szinte mindenhol. ad abszurdum egypárti parlament is adódhat. de akár feles többség birtokában is leoszthatnak néhány leszakadó körzetet a jobbiknak és kiszoríthatják a szocikat. és valószínűleg a 19-es önkormányzati választást is megnyerve konszolidálhatják a rendszert. 20-ban (ami trianon 100. évfordulója) egy népszavazással létrehozzák a pártok és felekezetek felett álló nemzeti keresztény államegyházat. vallásbékét hirdetnek (azzal, hogy az ország nagy részén ők győztek) és orbán államférfiként léphet le a színpadról. a történelmi szerepén az utókor még majd nyilván elvitatkozik.

de ha az ellenzéknek számottevő támogatottsága van, akkor ezt megakadályozhatják. tehát az egyik forgatókönyv, hogy a pártok ezt megpróbálják dűlőre vinni. a másik, hogy fenntartják a vallásháborút. de ebben az esetben összeomolhat az ország. és az a teljes pártelitet maga alá temetheti. ebben az esetben orbánt és gyurcsányt egymás mellett lógatnák fel. és ha csak hosszan tartó "háború" van és nincs konszolidáció, akkor ez is benne van a pakliban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.26. 13:04:47

@unionista᠋:

"ez nem orbán célja, hanem a többségi társadalomé."

Orbán célja az, hogy övé legyen "a főhatalom"; ő nagy ívben szarik "a többségi társadalom" céljaira.

"amelyik éppen még le is válhatná a kormányt"

Nem úgy, hogy Orbánra és pártjára szavaz. Márpedig azt teszi.

"orbán érdeke szerintem az, hogy a jobbik támogatását megnyerve brit mintára tisztán egyéni kerületessé alakítsa a parlamentet."

Ahol is a hangsúly a "szerinted"-en van. Orbán célja az, hogy ő legyen a topon; nem látod, ahogy növesztgeti aztán visszanyesegeti a támogatóit, Simicskától kezdve Lázárig? Felépítette és aktívan menedzseli ő a támogatói körét; úgy hiányzik neki a Jobbik támogatása, mint egy lyuk a homloka közepére. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha úgy látná, hogy csak a Jobbik támogatásával tudna a szemétdomb tetején maradni, akkor ne tenne meg mindent, hogy azt megszerezze. De amíg nincs ilyen kényszerhelyzetben, addig a Jobbik csak kokikat kap tőle.

"ha az ellenzéknek számottevő támogatottsága van, akkor ezt megakadályozhatják"

Orbán egyetlen célja az, hogy az ellenzéknek ne legyen számottevő támogatottsága. Semelyik ellenzéknek. Amikor az ellenzék majdnem fogást talált rajta a vasárnapi nyitvatartással, akkor kiváló dzsúdzsucu technikával ellépett a támadás elől. Semmiféle elvi szempont ("többségi társadalom célja") nem érvényesült a "mozgásában" attól eltekintve, hogy leszerelje a támadást.

Agyalhatsz te mindenféle komplikált lehetőségeken: az lesz, amit Orbán úgy ítél meg, hogy szükséges számára a "főhatalom" megtartásához.

gellért mária 2016.08.26. 13:34:02

@zipe moha: Szó nincs róla, hogy az értelmiség csupán farizeus értetlen szemlélődő....előkelő idegen.Az értelmiség definiciója sem egyértelmű, de semmiképpen nem esik egybe ma már az "írástudókkal". Te is,én is, akik ezen a blogon írogatunk,érdeklődünk közügyek iránt, az értelmiség része vagyunk.. Vagyis , az "értelmiség" sokrétű és összetett, nem kell őket úgy kategorizálni összességében, mint pofázó, életidegen kávéházi, pesti elitet...szemben a néppel.Ez így hamis...Azonkívül, az értelmiségnek nincs hatalma, akármennyit pofázik...diktátorok szokták őket irtani, de nyugodtan le lehet őket szarni...legalábbis az írástudó részét, a szakértelmiséget, Orbán is ezt teszi.
A "népnek", a "kocsmának" a rendszerváltás utáni munkanélküliséget, szegénységet elmagyarázni, hogy megértse, nem a demokrácia, hanem az előző rendszer az oka, nem egyszerű. Ezt elmagyarázni, mindenki felelőssége, főleg a pártoké, amelyek némelyike szeret magának pénzt és hatalmat kovácsolni a népi tudatból,vélekedésből, sőt táplálja őket megértéssel és hamis ígéretekkel.Ha ők lesznek hatalmon, másképp lesz..nem fogunk lopni, megoldjuk, megmentjük, elszámolunk, stb. Jó lenne megértetni, hogy nem lesz másképp.Nem ettől lesz másképp.
Ahelyett, amiket írsz, próbáld megérteni a saját felelősségedet ebben a helyzetben.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.08.26. 14:22:28

Egyszerűbb lenne megegyezni abban, nincs és nem is volt ellenzék. Egyvalami volt, van. Mindenáron megtartani a - - magukra szabott - - rendszerváltást, hiszen a szereplők egyfolytában ugyanazok, csak a szerepek változnak. Egyszer az egyik a főhős, máskor a másik. A statiszták, (képviselők, pártemberek, pártvezetők) hol az egyik táborba állnak, hol a másikba, attól függően, mi éppen a (rendszerváltó) csapat közös célja. A baloldali pártok osztódásain ez nagyon jól megfigyelhető. Úgy tesznek, mintha.

Az egyik épít elcseszett nyomvonalú autópályát, a másik stadionokat. Különbség? Semmi. Csak épp mindig az aktuális tűnik szembe. Valahogy a közjó-csinálás kimaradt a programokból.

Annyira sikerült össze-vissza csinálni mindent, már a jó döntések (kerítés, kettős-állampolgárság) se úgy jönnek át, mint jó döntések.

Egy megválaszolatlan kérdés van. Mennyi emberről mondhat le még a haza? Mikor billen át az országot működtetni tudás/akarás, az ellenkezőjébe.
- - -
A migránsválságból tanulnunk kellene, mert minden országnak megvan a maga népességeltartó, megtartó képessége. A háborúskodások nem véletlenül ott törtek ki, ahol negyven év alatt a lakosság megháromszorozódott. A túl sok ember és a túl kevés irracionális lépéseket kényszerít ki. A statisztika szerint dupla annyi ötven éves él a németeknél, mint öt éves. Erre Merkel asszony egy irracionális döntést hozott, ami újabb irracionálisakat hív éltre, mint a háztartások (kötelező) élelmiszer és ivóvízkészletekkel való föltöltése.
- - -
Nálunk meg, ha elmentek az utolsó negyven év alattiak a falvakból a multis-nagyvárosokba, meg külföldre, és ledőlt az első templomtorony, mert a fölújítására nincs eus pályázat, érdekes világ lesz.

Pedig lehetne másként, normálisan is! Akarni kéne, de úgy tűnik az akarást valahogy még nem akarjuk.

2016.08.26. 14:41:19

@neoteny:
minden pártnak és minden politikusnak elsősorban az a célja, hogy kiszorítsa a többieket. ez az elv leginkább a tisztán egyéni képviseleten alapuló rendszerben érvényesíthető. ezzel a balliberálisokat majdnem teljes egészében kiteheti a parlamentből. a baloldal jelen állás szerint 1-2, a jobbik 10-20 kerületet nyerne. csakhogy ezt a jobbik nem szavazná meg legfeljebb csak akkor ha a kistérségi (vagy tradicionálisan járási) szint is megjelenne a parlamentben. ha nem is a képviselői padsorokban (mert túl sokan lennének), de mondjuk az előcsarnokban lobbizhatnának. tehát lenne egy új "lobbi törvény". erre mondhatja azt vona, hogy ez elég jó pozíció a pártnak. és ugye nekik is jó a "liberálisok" kiszorítása. viszont így valószínűleg óriási nemzetközi felháborodás lenne. nyilván az összes világlap a barna veszedelmet emlegetné. ezért felajánlhatja a közvetlen elnökválasztást. ami a baloldal számára előnyös. mert előválasztásként használhatják. tehát ezt egy csomagban még akár el is fogadhatnák. a jelenlegi a rendszer úgy konszolidálható, hogy "kis királyságokra" szedik szét. de nem esik szét az ország, mert a parlamentben járási, kerületi és azon túl akár megyei, régiós vezetők is összegyűlhetnek. tehát ez erősen vidékies modern kori rendiséget eredményez a parlamentben. és ezek mellett városiasodhatnak az önkormányzatok.

2016.08.26. 14:41:19

@neoteny:
minden pártnak és minden politikusnak elsősorban az a célja, hogy kiszorítsa a többieket. ez az elv leginkább a tisztán egyéni képviseleten alapuló rendszerben érvényesíthető. ezzel a balliberálisokat majdnem teljes egészében kiteheti a parlamentből. a baloldal jelen állás szerint 1-2, a jobbik 10-20 kerületet nyerne. csakhogy ezt a jobbik nem szavazná meg legfeljebb csak akkor ha a kistérségi (vagy tradicionálisan járási) szint is megjelenne a parlamentben. ha nem is a képviselői padsorokban (mert túl sokan lennének), de mondjuk az előcsarnokban lobbizhatnának. tehát lenne egy új "lobbi törvény". erre mondhatja azt vona, hogy ez elég jó pozíció a pártnak. és ugye nekik is jó a "liberálisok" kiszorítása. viszont így valószínűleg óriási nemzetközi felháborodás lenne. nyilván az összes világlap a barna veszedelmet emlegetné. ezért felajánlhatja a közvetlen elnökválasztást. ami a baloldal számára előnyös. mert előválasztásként használhatják. tehát ezt egy csomagban még akár el is fogadhatnák. a jelenlegi a rendszer úgy konszolidálható, hogy "kis királyságokra" szedik szét. de nem esik szét az ország, mert a parlamentben járási, kerületi és azon túl akár megyei, régiós vezetők is összegyűlhetnek. tehát ez erősen vidékies modern kori rendiséget eredményez a parlamentben. és ezek mellett városiasodhatnak az önkormányzatok.

gellért mária 2016.08.26. 15:34:50

@digipenna: " Pedig lehetne másként, normálisan is! Akarni kéne,de úgy tűnik, az akarást valahogy még nem akarjuk".
De, akarjuk, persze, elvben. Gyakorlatban mindenki másképp akarja. Akarni sok mindent lehet.Amíg nem értjük meg, mi az amit reálisan AKARHATUNK,addig nem fog menni.

ciooo1 2016.08.26. 16:19:53

@prognosys:
1. "Meggyőződésem, hogy ma többen vannak emocionális értelemben alkalmatlan ember a pedagógusi pályán, mint kellene..."
Biztos van ilyen tanár is, de ez csúnya általánosítás, nem ez a jellemző. Legtöbbjük türelemmel és alázattal végzi a munkáját, annak ellenére, hogy (i) nagyon alacsony a keresetük, (ii) semmi megbecsültségük, (iii) talán nehezebb a mai gyerekekkel, mint régen. (Ugyan ki más megy manapság még tanárnak, mint aki 100%-ig elhivatott?!)
2. "a pedagógusi ellenállás leginkább a haladással szemben valósul meg"
Rengeteg általános iskolás tanárnak is az a véleménye, hogy a gyerekeknek csak készségeiket kellene fejleszteni 7-14 éves korban, csak hát van az a fránya központilag előírt Nemzeti Alap Tanterv.
3. "buta, lélektelen droidokat nevelnek a gyerekekből"
lásd előző pont. Továbbá van ennek egy másik oldala is. Buta szülők, buta gyerekeit egyedül a türelmes tanár próbálja erőn nevelni, és a fejébe némi értelmet verni...ami szinte lehetetlen vállalkozás. (Ez egy közeli ismerős tapasztalata.)

gellért mária 2016.08.26. 16:54:59

@digipenna: Vegyünk egy példát. Azt mondod, minden országnak meg van a maga népességfenntartó, népességeltartó képessége.Elvben, gyakorlatban nem így van. Nem csak a népességet kell fenntartani, hanem életszínvonalat is. Ma a gyereknevelés nagyon drága, ha életképes exzisztenciát akarsz neki adni, sok gyerekkel ez nem megy.A kettő együtt nem megy, gazdag országokban sem...az esetek többségében.A II. világháború utáni Németországban, az ország újjáépítése, gazdasági fellendülés csak vendégmunkásokkal és bevándorlási politikával volt lehetséges. Ez nem irracionális döntés, a mai napig.Gondolkozz el azon, miért van túlszaporodás a szegény országokban és az ellenkezője a fejlett országokban.Ez nem oldható meg sem azzal a jelszóval,hogy anyák ne szüljetek, sem azzal, hogy szüljetek.Elvben megoldható, erőszakkal, gyakorlatban ma már nem.Nem lenne jó vége. A mai világban, a gyakorlati megoldás a bevándorláspolitika, tetszik, nem teszik.Orbán Viktor is ezt teszi, szegény ország lévén nem humanitárius háttérrel, mert ilyen befektetésre nincs pénz, hanem gazdagok letelepedési kötvényével.Németországnak van erre a befektetésre pénze, áldoz rá és meg fogja érni neki...és közben humánus is tud lenni.Orbán Viktor azt mondja, a mai munkaerő hiányt nem bevándorláspolitikával kell megoldani, hanem több gyerekkel..ez a perspektívikus gondolkodás. Elvben, gyakorlatban ez reális? És addig? Nem inkább olyan társadalmi befektetéssel, ami a mai munkanélküli meg közmunkás generációt és gyerekeit megfelelő tudással munkaképessé teszi? Ez lenne a perspektíva. Legalább egy önfenntartó társadalomhoz.Szerinted a magyar társadalom erre áldozna? Szerintem nem.Úgy gondolja, ahogy Lázár mondta, akinek nincs semmije, az megérdemli, annak nem kell adni semmit, csak annyit, hogy ne haljon éhen. Vagy be lehetne újra zárni a határokat,hogy ne vándoroljon el az értékes munkaerő, mint a szocializmusban. Szerinted ez ma lehetséges?

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.08.26. 17:42:52

@gellért mária: Adott dolgokat adott időben kell nézni. Nem vonnék párhuzamot a háború utáni újjáépítés Németországa és a ma Magyarországa között. Érdekes módon az endéká is hasonlóan kívánta megoldani munkaerőgondjait, ahogy a nyugatiak. Ma már tudjuk, az egyiknek sikerült, a másiknak nem. Ez azért fontos, mert ugyanarról a népről van szó, „pusztán” a keretek voltak mások, az egyikben az egyén tehetségére épülő társadalom, a másikban a szocializmusnak mondott közösség állt a fókuszban.

„fellendülés csak vendégmunkásokkal és bevándorlási politikával volt lehetséges. Ez nem irracionális döntés” Nem is erről beszéltem! A merkeliről.

„Gondolkozz el azon, miért van túlszaporodás a szegény országokban” Megtettem. Arra jutottam, ha nálunk negyven év alatt háromszorosára nőtt volna lakosság létszáma, óriási bajban lennénk és nem százezrek mennének tőlünk nyugatabbra, hanem (esetleg) milliók.

„gazdagok letelepedési kötvénye” nem hinném, hogy a migrásválságot meg fogja oldani ez a kötvényforma.

„Nem inkább olyan társadalmi befektetéssel, ami a mai munkanélküli meg közmunkás generációt és gyerekeit megfelelő tudással munkaképessé teszi? Ez lenne a perspektíva.” Tökéletesen igazad van, de nem látni az erre utaló magatartást, nagybálinti-mindennapos-reformok, meg klik-átszervezések NEM az.

Szerintem, senki nem tart minket attól vissza, hogy élhető, szerethető hazát csináljunk magunknak, ahonnan nem kell elmenni, ahol nem esünk azonnal a másiknak, ha nem szánk íze szerintit mond.

Az értékes munkaerő megtartására vannak technikák, csak alkalmazni kellene azokat. Ezen a blogon @unionista᠋: @Laptop7712: számtalan példát hoztak föl arra, miként. Mivel ők nincsenek döntési pozícióban nem bizonyíthatnak.

Annyit még, ha jól olvasom a blogot, a PKP első számú feladatának tekinti az oktatást, (mindenfélét) ha törik, ha szakad.

Szerintem márpedig lehetséges, hogy elinduljunk egy úton, amin mindenki léphet egyet előre. Csak akarni kéne!

gellért mária 2016.08.26. 18:36:48

@digipenna: Persze, jó lenne, én is szeretném...de erre a vágyadra egyszer már válaszoltam.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.26. 18:58:09

@digipenna:

"Mivel ők nincsenek döntési pozícióban nem bizonyíthatnak."

Ami egy igen kényelmes pozíció. Ahogy a szólás tartja: "a puding próbája az, hogy megeszik"; az el nem készített pudingra mindig lehet azt mondani, hogy "ez a lehető legízletesebb puding".

Tamáspatrik 2016.08.26. 19:19:26

@Laptop7712: Ezek izgalmas dolgok. Az elmúlt 26 év nincs rendben mint az azt megelőző 40 év vagy azt megelőző 30 és az előtti 500 év. Komolyan úgy gondolom,hogy a sikeres évek (a 80-asok talán ilyen volt, de az csalóka, inkább a 60-as vagy az előtti 30-ast nevezném annak) a szerencse termékei, pl. jól el lehetett adni mindent, gabonát, húst, gyümölcsöt vagy még a bort is orosz kőolajért, aztán ez a szerencsés helyzetünk megszűnt. 100 év múlva meg majd azt mondják, de jó is volt a mostaniaknak, mert addigra a klímaváltozás miatt a növényzet és állatállomány 90%-a kihal, ez sanszos.

A múlt azért is csalóka, mert az elme konstruálja mindig, nem pedig visszaemlékezik. Sőt az egyik haverom szerint régen minden jobb volt mert akkor fiatalabbak voltunk, energikusabbak, a problémákat nem vettük annyira komolyan. Nincs olyan elvben, hogy a világnak, a helyzetnek valamilyennek kellene lennie, inkább hogy mit tud belőle kihozni az emberi találékonyság.

És itt találkozik össze kettőnk gondolatmenete, mert mindketten állunk és lesünk és nem látjuk, hogyan fog ez kibontakozni mifelénk, és bizony a potenciálok rejtve maradnak sokszor, még az orvosokban is nemhogy a falun élőkben.
Egyébként egy ideje megint kezd jó lenni a mezőgazdasági termelés, van benne fantázia, óriási a felvevő piac. Tőke, korszerű szaktudás, nagyobb hozzáadott értékű termékek (nem csak gabonatáblák, ami után felveszik a támogatást, a rendszer ellenérdekeltté tesz). Vannak nyilván ma is bőven e téren kreatívak és sikeresek, de nagyon is csendben, nem terjednek el valahogy országos szinten, pedig rengeteg fajta minőségi terméket állíthat elő ma már az élelmiszergazdaság, komoly felvevő piacokkal. Nincs nyitottság, elég vállalkozó kedv, inkább bizalmatlanság van. A sikerek elszigeteltek maradnak.
Kockázatos is persze, mert mindig jöhet egy hatalmas versenytárs, pl. a lengyel téli almát még mindig árulják potom pénzért, pedig már majdnem itt a következő termés... Keresi a helyét a vidéki mezőgazdaság, a húsiparral egyetemben és nem is nagyon találja még mindig.

Tamáspatrik 2016.08.26. 19:33:06

HaFr: Túlbecsülöd a műsort, egyszerű nosztalgiázásról van szó. Mindenkinek a fiatal kora volt szép és derűs, a srácok csajoztak, a lányok fiúztak, gondtalanabb idők voltak, bármelyik korban is éltek...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.26. 20:22:50

@Tamáspatrik: ez is benne volt, de sajnos nyilvánvalóan több is

abdul hackeem 2016.08.28. 12:39:09

@ciooo1: Kösz, magam is hasonlóan látom. (meg az egészségügyet, szociális munkát is)
süti beállítások módosítása