1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.06.29. 19:38 HaFr

A magyar ellenzék: hisztérikusok, sarlatánok és erkölcstelenek keringője

"Aki ezentúl a „Liget-projekt” védelmezőjévé vagy mentegetőjévé szegődik, az a szélsőjobboldali hatalomnak és újnyilas zsoldosainak is a szövetségese. Nem fogunk többé méltányolni egyrészt-másrészt érveket. Urbanisták, ökológusok, mázolók, művészettörténészek, közhivatalnokok, építészek, kertészek, pallérok és ácsok: lépjetek ki ebből még ma! Törvénytisztelő rendőrök: ne engedelmeskedjetek! Budapestiek: tüntessetek! Pártok, szakszervezetek, mozgalmak, jogvédő csoportok: tiltakozzatok! Értelmiségiek: ordítsatok!" -- írja a vezető baloldali hisztérikus egy olyan utcai jelenet nyomán, amely százával, ennél sokkal súlyosabbak pedig tucatjával fordulnak elő a Nyugat bármelyik nagyvárosában egy valamennyire is érdekes utcai tüntetés során, ahol a rendőrök végzik nagyjából a dolgukat -- nota bene, egy minimum apró csihipuhit bármelyik rendes tüntető el is akar érni. Nem tudom, mit várt el TGM vagy bármelyik Liget-védő szimpatizáns, de nyilvánvalóan csalódtak. A rendőrség érvényt szerez a jog előírásainak, ennyi. Sajnálom Mécs Imre megsérült kezét, nyilvánvalóan baljós emlékeket ébreszt egy fiatalember elmegyógyintézeti megfigyelése (elzárása), de erre csak az olyan naiv, improduktív ellenzékiség válaszolhat TGM pamfletjének színvonalán, mint a magyar. Ilyen is lesz az eredmény: senkit nem fog érdekelni. Az urbanisták nem fognak ebből (miből?) kilépni, a budapestiek nem fognak tüntetni, a pártok nem fognak tiltakozni úgy, hogy értelme is legyen, az értelmiségeik nem fognak ordítani, legfeljebb nyomnak egy lájkot.

Én lájkot sem nyomok, mert módfelett elegem van az ellenzéki inkompetenciából, a megmondóemberek rinyálásából, a harmadrangú "ügyek", mint a Liget, fantáziátlanságából és amatőr kezeléséből, a hisztérikusok, a politikai sarlatánok és a hivatásos erkölcstelenek keringőjéből, amelyben mindig valaki vezeti a táncot, a többiek a személyes ágendájuk szerint csatlakoznak vagy nem, közben egymást gáncsolják és röhögik, és mindehhez a társadalom tapsát és együttműködését várják. Hervasztó.

A ligeti cucc senkit nem érdekelne, ha nem ez volna az Orbán-rezsim elleni "harcnak" -- a szakmai és civil szempontokon túl -- az aktuális frontvonala, és nem képzelnének bele valami átütő igazságot, amelynek kimondásával alkalmasint megrendíteni akarják a korrupt autokráciát. Közlöm, nincs ilyen igazság ebben, a korrupt autokráciát nem rendítik meg. Ezzel nem. Nekem pl. az is halálosan mindegy, átépítik-e a Ligetet vagy sem (jó, tudom, hogy emiatt mától újnyilas-társutas vagyok), szerintem átépítve akár még jobb is lehet, és ha nem, hát akkor legalább más lesz; és a mozgalom, amely azt hiszi, hogy ez egy fontos kérdés, eleve eltéveszti a házszámot. Nem az. Ezer embernek az, vagy ötezernek, ehhez képest százan rengetik a Közlekedési Múzeum körüli kordont. Nemcsak az a helyzet, hogy maga a mozgalom is inkompetenciától szenved, és nem képes több éves rákészülés után több embert megmozgatni (mert képtelen érdekessé és relevánssá válni, elmagyarázni és megszervezni magát: világossá tenni, mit miért akar -- tényleg a lepukkant, koszos Ligetet prezerválni, ennyi, vagy ezen keresztül a korrupcióra, esetleg a demokrácia erodálódására rámutatni, de ha ezt, akkor ugyan már, vésse a szívünkbe, miért fontos a demokrácia stb.); sokkal égetőbb probléma ennél, hogy a hisztérikusoknak, a sarlatánoknak és az erkölcsteleneknek, na jó, és az érzékeny lelkű felnőtteknek, akik számára az ügy országos politikai kérdés, nincsen közös ügyük a társadalommal, amely relevánssá tehetné őket egyetlen csoportként. A faölelők, a gábrielesek, a népszavaztatók stb. privát monomániái (mondom kényszerű öniróniával is) nem állnak össze rendszerellenzékiséggé, mert mindegyik megköti a maga kis kompromisszumait Orbánnal, pedig -- aki benne van, pontosan tudja -- az összes megmozdulást kb. ugyanaz a háromszáz ember mozgatja, és ugyanaz a néhány ezer megy el rá válogatott felállásban -- beleértve a NER erkölcstelen hivatalos ellenzéki figuráit.

Do we have a case? - kérdezi a művelt amerikai (leginkább). Magyarul: mi a francért csináljuk, amit csinálunk. Mi a narratíva? Mi a vízió? Mivel akarunk vonzóvá válni? De első lépésben: semmiképpen se rohadjunk le az első issue-bokorban, ha tényleg a rezsimen akarunk akkora lyukat ütni, hogy az elsüllyedjen. Először nem "Olgához" vagy Bolgár úrhoz kéne betörni az aktuális negyedkész termékkel, hékáim, hanem megtalálni egymás számát a telefonotokban, és minél többeket összekürtölni, akik képesek elviselni egymás társaságát legalább a legalapvetőbb kérdések megbeszélésének erejéig. Adok egy tippet: az ügyünk a szabad piac és a jogállam. Ezeket kéne vonzóvá tenni, nem a fákat. Egy füst alatt van egy rossz hírem is: ha ezeket nem tudjuk, az összes: fű, fa, bokor, identitás, jólét, Európa, jövő usw. megy a levesbe.

199 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr658855006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l ember 2016.06.29. 19:56:37

ha leszarod, legalább ne repülj rá a jelszavaiddal. Miután közölted, hogy neked kurvára nem fontos, ami nekik az, amúgy is mit vársz

ami meg a kompetenciát illeti, szólj, ha össze tudnak rakni a taníványaid egy ilyen oldalt:

ligetlatvany.hu/

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.29. 20:00:08

@l ember: ja, ez egy webes projekt, nem tudtam -- akkor visszavonom az egészet

aaadaaam 2016.06.29. 20:38:01

Nem sikerült dekódolnom hogy ez most illiberális vagy antikommunista szöveg. Csak remélni merem hogy aki ilyeneket ír az először fog meghalni tüdőrákban, neurózisban, vagy valami más, a természeti környezet végletes kipusztítása miatt veszélyes betegségben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.29. 20:43:41

@aaadaaam: ez szép tőled, köszönöm az őszinte jókívánságokat -- de cserébe én fel se tételezem, hogy a ligetesek hozzád hasonlóan gondolkodnak, jó erdőkerülést!

Fekete Mamba 2016.06.29. 20:50:15

@HaFr: elég jól indul a kommentszekció, gondolom ilyenkor örül a posztoló, nem dolgozott hiába, minden kis finom utalást pontosan ért a művelt közönség :-)

Ácsné Éva 2016.06.29. 21:40:38

SÚLYOSAN SZELLEMI FOGYATÉKOSOK
Azonnal váltsanak le mindenkit, aki a fák kivágásáról szóló döntésért felelős! Mert csak egy szellemi fogyatékos nem képes felfogni, hogy mit jelent egy árnyat adó fa, liget, facsoport AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS IDEJÉN, amikor egyre forróbbak, elviselhetetlenebbek a nyári hőségnapok. Azzal kéne büntetni őket, hogy töltsék a napjukat a tűző napon a meggyalázott, lekopaszított József Nádor téren! Egy-egy fa 50-60-100 év alatt nőtt olyan gyönyörűséges védelmező, árnyat adó, oxigént termelő pótolhatatlan közös kincsünkké, amilyen ma. Aki ezt nem tudja fölfogni, aki egyenlőségjelet tesz a frissen füvesített terület és a Liget, vagy a Római part gyönyörű, árnyat adó fái közé, az nem normális. Takarodjon, és örüljön, ha ennyivel megússza!
És országosan is mielőbb meg kell szabadulnunk azoktól, akik a természet pótolhatatlan kincseit veszélyeztetik.

tamas11 2016.06.29. 21:47:28

@HaFr:

Hamisan ítél, rosszul olvassa a helyzetet, aki azt hiszi, hogy az úgynevezett Balnak (ami nem is az, és ráadásul nincsen...), és általában az ellenzékiségnek érett alternatívával kéne előállnia. Azért várunk erre, mert nem képes rá? Ugyan dehogy. Az aalternatíva, az alternálás szükségképpen dichotom, azon meg épp túlvagyunk.
Íme egy környezetvédelmi kérdés épp hozzáféhetetlen, a politikusi tagozódás számára.
Ami engem illet, más a helyzet, engem nem érdekel az " ő" narratívájuk, ha egyszer nincsenek jól képben...
Mert a politikai helyzet - a választási szituáció és általánosságban az orbánság (izmus) kiforrott hatalomtechnikája - már nem azt veti fel, hogy legyen , (úgymond hiányzik) egy másik alternativa, mivel az Orbáni kormányzás sem tekinthető épkézláb válasznak a függő kérdésekre, mi több általa keletkeznek részben.
Az ország helyzete nem két eszmét, kiforrott világokat szegez szembe, mivel ilyenből EGY SINCS: hanem a médiafölény keretében azt szakjózzák nekünk, hogy a z elenzéki út egy szimpatikus és hangos megoldásban teljesedjen ki. Ilyen éppen Orbánéknak sincsen.
Emlékezzünk csak a fideszesen orcátlan: "folytatjuk" választási szlogenre! Vagy friss példaként itt a brexit-téma, amelyben Orbán Kövér, Szíjártó MOST úgy lépnek fel EU ügyben, mintha ellene LETTEK VOLNA a kilépésnek, azzal való fenyegetésnek, miközban szűk egy éve Orbán Cameron első szövetségeseként domborított, arra a zenére táncolta a pávást, Kövér pedig a sokcsillagos zászlót ledobatta a parlamentünkről!
A társadalom jövőképe a hatalom alternatííváját követeli meg, ami nem tartalmi vonatkozásokból épül, hanem közbizalomból: mindabból, ami arra érdemes, vagy alakalmas. (ilyen lehet pl a konzervatív individuális tartás, -csak túl kevés.
Az erővel nem egy helyesebb gondolatot kéne már szembeállítani, hanem egy másik erőt..
Az ellenzék hendikepje, hogy ugyanakkor ez az erő nem lehet erőszakos , mivel a konfrontációval akár életveszélybe sodorhatná a szereplőket (az utcára ezért nem járunk ellenzékiként.) Bezzeg a CÖF! , övé az álcivilség terepe! A CÖF-ös megoldást elveti a felelősen gondolkodó ellenzéki, a hatalmi oldal pedig preferálná, mert fennmaradásáshoz ez az általa kikövezett út.
Kiegészíti az ő általuk kigyúrt modellt a megfélemlítettség közege.Minden határon túlmegy, hogy tucatnyi Kubatov-legény az állami felfogás képviseletében civilként adja el magát az erőszakszerevezet és felfogás lightos meghosszabbításaként, és ezzel a felhatatalmazottsággal utazva lefojtja a maradék demokratikus formák működését,
Így fordulhat elő hogy a zuglgói Városligetben a zuglói alapogármesternő, Szabó Rebekka negyvenötkilós képviselőt viszik el földönülésből rendőrök az ütközetből, ahol 120 kilós kopasz csapat a "másik" "fél,"... fidesz-székháznál, választási irodán, taxisblokádnál, és városlsigeti favédelemnél is. A civiltömeg ezekkel, a hatalom előképével kénytelen összecsapni, és az áldemokrácia lejátssza majd, mint újszerű, peres jogi helyzetet. Olyasképpen, mint a választási iroda kapujában történteket követően: Orbán szerint újra kellett gondolni a kapu alatti tülekedés alkotmányos környezetlt...
Hiába igyekszem tehát a PKP oldalára állni, figyelmeztetnek a szemünk előtt zajló a játszmák: A kopaszkodás eltakarítása a további pártérdekű álmegoldások ELÉ kívánkozik. Ami utána lesz, az a finomhangolás, értelmiségi polémia, stb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.06.29. 21:51:18

@tamas11: nem tudom, mit mondjak erre hirtelen, mert egyfelől egyetértünk, másfelől naiv vagy -- a hatalmat nem lehet így megszerezni, márpedig hatalom nélkül... lásd az utolsó mondatomat a posztban

JoeP · http://mivanvelem.hu 2016.06.29. 22:14:21

Nem vagyok biztos benne, hogy jól fogtad meg a szituációt. Miért gondolod, hogy aki kiáll valamiért, az automatikusan Orbánt akarja megdönteni? Oké, TGM átvitte erre a síkra, de ez legyen az ő baja. Olyan nehéz elképzelni, hogy vannak, akiket tényleg az zavar, hogy egy park helyére monomániás épületszörnyeket szeretnének épteni? (Nem gondolom, hogy aki az épületek ellen tiltakozik, az a mostani állapotot szeretné konzerválni: fel lehetne újítani a ligetet parkként is.)

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.06.29. 23:06:51

Nagyon jól megfogtad a dolog lényegét, hiszen látszatügyben látszatcselekvésről szól a történet. Ha az ölelgetők végigautóznának az autópályákon remélhetőleg föltűnne nekik, hogy több helyen kilométerekre ellátni, ahol egy árva fa sem "rontja" a kilátást. Így Péter-Pál körül aratáskor és a rákövetkező földmunkák alkalmával, tárcsázás, olyan szép porfelhőket lehet látni, hogy összefut az ember szájában a nyál.

"Az ország erdőterületének alig - - két százalékát- - teszik ki az élővilág megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, 120 évnél idősebb erdők. Harmaduk nem áll természetvédelmi oltalom alatt. A védett és fokozottan védett állami területen található öreg erdők több mint felén pedig fakitermelés folyik. A legidősebb alföldi tölgyeseink, hegyvidéki bükköseink faanyagként történő hasznosítása nem csak a biológiai sokféleség védelmét veszélyezteti, hanem alapvető közjóléti értékek megsemmisülését jelentheti. ... Ennek ellenére az alig 1800 hektárt kitevő 120 évnél idősebb állományaik 90%-ában fakitermelés folyik, döntően tarvágás. A Nyírségben ez az arány eléri a 98%-ot."

www.piacesprofit.hu/klimablog/oriasi-kihivasok-elott-allunk/

Volna mit ölelgetni !

zenonküp 2016.06.29. 23:23:36

Ez igen! Rég vagy soha nem láttam fehér kesztyűt dobni egyszerre ennyi ember arcába. Veszett víg kedvében lehetett a blog írója, nem létező kalapom hát meglengetem. Meselik, huszonnyolcan tamadtak egyszerre a legendás saolin fopapra, puszta kézzel, fegyverrel, mérgezett nyilheggyel. Nyitott tenyérrel csapott a vastag tölgy asztalra s az meghasadt. Végül elérte a terem átellenes sarkában nyíló egyetlen ajtót, túlélte a támadást, noha súlyosan megserult. Ez a kis történet csak úgy eszembe jutott, mintegy véletlenül)

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2016.06.29. 23:33:04

No future......van egy másik hír is. Volner egy menyecskét ölelgetett a susnyásba és történetesen a hölgy nem a kedves felesége. Mit ád Isten, egy pont véletlenül arra járó jámbor állampolgár, pedig végigfényképezi az egészet. Monty Piton live. Néha csipkedem magam, hátha csak álmodom az egészet. Kezd szüreális lenni az ország.

2016.06.29. 23:59:27

ez megint arról szól, hogy a kormány demonstrálni kívánja, hogy szinte bármit megtehetnek. ezeket a fákat azért kell kivágni, hogy a liberálisok odamenjenek. odaláncolják magukat. és lássák, hogy nem tart velük senki, vagy alig valaki. nem vagyok antiszemita. csak kérdem, hogy nem egyszerűbb lenne nyíltan lezsidózni őket? nem kellene kivágni a fákat, építeni a stadiont.

hanem ki kellene állni valakinek és azt mondani: drága zsidó polgártársaink. szép volt, jó volt, elég volt. váljanak el az útjaink békében. lehet, hogy rosszul érzékelem, de nem erről szól a sztori? csak ezt nem szabad kimondani. felmászik a kéményre, hogy leugrik. ne ugorjon le. a pszichiátriára se zárják be. hanem magyarázzuk el, hogy a magyarok többsége nemzeti keresztény államegyházat szeretne. és ebbe a zsidóság szekularizálva fér bele. amit liberalizmusnak hívunk az valójában a világi zsidó egyház. ami szintén államegyház akar lenni liberális demokrácia címszó alatt. csak a demokratáknak nincs többségük. nem áll mögöttük a nép. ezt kell demonstrálni. ezért kell kivágni a fákat.

a nyílt zsidóellenesség nem lenne kulturáltabb? csak kérdezem. jönnek jobbról a tóraolvasó izraeliták. és az elvtelenek. majd ők kiszorítják a médiából az elvhű "baloldalt". a karizmatikusok nem nagyon tudják, hogy hova álljanak. kellene valaki aki azt mondja: hirdessünk vallásszabadságot. drága zsidó felebarátaink. szervezzétek meg a hitközségeiteket. de úgy tűnik, hogy többség nemzeti keresztény magyarországot akar. ebből a zsidóság szekularizációja következik.

de ezt csak kérdezem. nem lenne egyszerűbb?

2016.06.30. 00:03:47

@Ácsné Éva:
kedves éva, ez nem a zsidókról szól? arról, hogy maguk hozzájuk ragaszkodnak. és magyarázzák a fákat. csak kérdezem.

2016.06.30. 00:05:52

@digipenna:
ezért kellene gazdasági értelemben kereskedni az oroszokkal. arrafelé van fa elég. adni kellene nekik konzervet. az lenne a konzervativizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.30. 01:54:29

@unionista᠋:

"a magyarok többsége nemzeti keresztény államegyházat szeretne [...] többség nemzeti keresztény magyarországot akar"

Ezt addig akarja "a többség", amíg azt hiszi, hogy nekik fizeti majd az államegyház a tizedet, nem nekik kell fizetni a tizedet az államegyháznak.

Csalatkozni fognak -- ismét.

BiG74 Bodri 2016.06.30. 01:56:45

Kettős ügyet nem kellene egybekeverni, szerintem. Vannak akik, pláne a betontengerben, teljesen felháborodnak akár egyetlen négyzetméter fű bebetonozásán is. Ők egyénileg, érzelmileg ilyen zöldek, néha megmosolyogtatóak, néha kissé dühítőek, részemről viszont tisztelendőek is, mert komolyan így érzik, emberként ilyenek. Ezen tulajdonságuk alapján korrekt, egyenes, számítható embertársaim, és partnereim a mindennapokban.
És vannak a politikus vénák, akik aránytévesztetten beülnek az előbbi kis aktív, nyilvánosan küzdő csoportba. Nem a megfelelő helyen, mértékben és formában, és talán nem is magának az ügynek szolgálatában próbálják átmaszkírozni az eseményeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.30. 02:46:16

"A rendőrség érvényt szerez a jog előírásainak, ennyi."

Bizony: a tulajdonnal történő szabad rendelkezés jogi előírásainak szerez a rendőrség érvényt. Mert a Városliget tulajdonosa az állam, a főváros és Zugló önkormányzata -- _nem_ "a közösség": a magyar állampolgárok, a főváros lakói vagy a zuglóiak.

Ez is egy kiváló példa arra, hogy nem igaz az az állítás, miszerint "az állam mi mindnyájan vagyunk": ha igaz lenne, akkor a rendőrség nem szerezne érvényt a jog előírásainak bárkinek a Városligetből történő eltávolításával, hiszen (rész)tulajdonosokat távolítana el. Nem, az állam és polgárai két szigorúan elkülönülő kategóriát alkotnak: az előbbi gyakorolja a tulajdonosi (szabad rendelkezési) jogokat az utóbbiakkal szemben, "a közösségről" meg "a nemzetről" meg "a közjóról" elhangzó összes propagandaszólam ellenére.

babbaba 2016.06.30. 03:59:12

A Városliget jelen állapotában lepukkadt. Épp itt az idő rendberakni! És ez független attól, hogy a Fideszt amúgy, más ügyekben végtelenül kártékonynak tatom.

2016.06.30. 04:31:04

Az az épület egy okádék kinézetű, ízléstelen fos. Nem értem miért nem terveznek többet és miért nem lehet az ilyenekre közönségszavazatot kiírni legalább. Meg is értem a tiltakozókat ami az épületet illeti.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.30. 04:59:22

@babbaba:

"A Városliget jelen állapotában lepukkadt. Épp itt az idő rendberakni!"

Egy városi parkban ("liget") a(z egyébként) egészséges fák kivágása ill. épületek felhúzása hogyan tekinthető "rendberakásnak"?

A new york-i Central Parkban (ami mintegy 3.5-szer akkora területű, mint a Városliget) az egyetlen igazán nagyméretű épület The Metropolitan Museum of Art.

Egy városi park területén épp' a zöldterület a "szolgáltatás": van elég épület a park körül. Nem hiszem, hogy túl sok fővárosinak kifogása lenne az ellen, hogy a Városliget "rendberakása" a zöldterületek karbantartását, megőrzését és fejlesztését (fák, bokrok ültetése) jelentse -- de fák kivágását és épületek építését nehezen lehet parkfejlesztésként eladni.

Ácsné Éva 2016.06.30. 06:12:09

@unionista᠋: Ekkora marhaságot még az életben nem hallottam! Állj ki egy 34 C fokos déli napra - és tölts el ott egy két órácskát... Utána keress egy nagy fát, s húzódj az árnyékába - megkapod a választ.

nu pagagyí 2016.06.30. 07:11:05

Minden ellen érdemes tiltakozni, amit a hatalom erőből akar lenyomni az emberek torkán. A Liget projekt is ilyen. A szokásos fideszes lenyúlós üzleti vállalkozás, társadalmi egyeztetés nélkül. Lesz mit mutogatni és majd senki sem kérdezheti meg (nem lesz hozzá joga), miért került háromszorosába és egyáltalán, mi a frásznak az összes múzeumot egy helyre pakolni?

A cikk jól mutatja mi itt a probléma. A szolidaritás hiánya, az ostoba kivagyiság és a cinizmus. A hatalomnak már egy fűszálat sem kell keresztbe tennie, ha ilyen az ellenzéke, beleértve persze, ezt a magát ellenzékinek tartó blogpártot is, amely szintén nem keresi a másik telefonszámát. Én sem szeretem TGM-et, de nem a miatt, amiért támogatja azokat, akik megpróbálnak tenni valamit a mi érdekünkben.

Kalap úrfi 2016.06.30. 08:56:50

@nu pagagyí: azon persze nem gondolkodik el senki, h miért nem szolidáris velük senki

2016.06.30. 09:14:13

@Ácsné Éva:
oké, de mindeközben miért ordítjátok a fasizmust?

NemodaBuda 2016.06.30. 09:19:47

Most azt akarja a szerző, hogy beugorjunk a trükknek ? Csak provokáld a tömeget egészen nyugodtan ! Aztán meg futsz majd ? Te futsz legelől ? Vagy az általad felpiszkált tömeg elé állsz és testeddel fogod fel a verőemberek első rohamát ? Megszervezed a tízezres tüntetést a Városligetbe ? Ne legyen gondod, a furkóst viszi mindenki magával !

werecke 2016.06.30. 11:43:45

@Ácsné Éva: Az utolsó mondat remélem a fatolvaj cigókravonatkozik !

l ember 2016.06.30. 12:20:24

@HaFr: Ma már minden webes projekt, ez a xxi. Század. Az mkp kicsit jobban is, mint a ligetvédők

Csak meg akartam mutatni a szellemi hátteret

2016.06.30. 13:06:35

@neoteny:
a városliget kapcsán is az a probléma, hogy ideológiák versengenek egymással és nem koncepciók. a "civilek" az A tervvel szemben miért nem alkották a B tervet. ezek után nemcsak tiltakozni lehet, hanem szavazni.

ez egy 1 km2 nagyságú terület. osszuk fel 20 hektáros részekre.

északi oldal: tudomány
tudományos ismeretterjesztés: növénykert, állatkert (földrajz, biológia), vidámpark (fizika -- pl. körhinta, hullámvasút, kémia -- pl. elvarázsolt kastély). ezek alapja matematika, alkalmazott matematika -- pl. fraktálgeometria.

nyugati oldal: művészet
múzeumi negyed: irodalmi múzeum, történeti kiállítások (hősök tere), képzőművészetek (kortárs, klassziks, néprajz), ének, zene, táncművészet.

déli oldal: nyelvészet
többnyelvű multikulturális pihenőpark. ahol lehet idegen nyelveket gyakorolni. lehet amerika intézet, szó szoros értelmében vett angolpark, francia intézet, olasz, spanyol intézet, stb. olof palme sétányon kis skandináv intézet. mellette lehet norvég civil alap irodája. de helyet kellene adni az őseurázsiai világnak. urali hagyományőrzés, altaji népek kultúrája (kuraltaj). a hun-han kapcsolatépítéshez épülhet egy kis pagoda, stb. ezek 1-1 hektáron. most az van, hogy a magyarok csak abba az irányba lehetnek nyitottak amerre a zsidók befolyásosak.

keleti oldal: sport
széchenyi fürdő és uszoda. pecsa --> szabadidőcsarnok, tömegsportok. aerobic, tájfutás, golyósportok (bowling, petanque, bocca), ott mehet a nagy kötélhúzás, stb.

központ:
városligeti tó, műjégpálya, vajdahunyad vára. itt lehet az igazgatási és rendészeti központ. jegyet venni, kiadványokat vásárolni, stb. nyilván kell valamilyen közterületfelügyelet, parkőrség.

ezt a koncepciót nagyjából 10 perc alatt raktam össze úgy, hogy nem vagyok budapesti. tehát nem állítom, hogy feltétlen így kellene. mert az ilyesmin 10 évig is lehetne gondolkodni. 10 percet szántam erre.

ehhez képest a magyar liberális "értelmiség" ordítja, hogy jönnek a fasiszták. leugranak a kéményről. mert nem őket választotta a köznép. ha egyszer ebben az országban a nemzeti kereszténység lesz az államvallás és ebből következően a zsidók szekularizálva lesznek, akkor lehet értelmes párbeszéd. addig nem lesz.

Lexa56 2016.06.30. 16:20:39

@unionista᠋: mert közismert, hogy a fák is zsidók. Azért kell kivágni őket. Vág az eszed!

2016.06.30. 17:16:25

@Lexa56:
oké, de kívülről úgy tűnik, hogy a zöldek valójában grünék. magyarországon a ez a mozgalom nem úgy jött létre, hogy összeálltak a természetvédők a hanságban, a göcsejben, a mátrában és ehhez kapcsolódott mondjuk szatmár. hanem összeállt néhány ember (nagyrészt korábban megbukott politikusok és közéleti szereplők) és azt mondták, hogy ők "zöldek". ebben a csoportosulásban a liberálisok zsidóknak tűntek, a konzervetívok pedig zsidókereszténynek. tehát ez kívülről úgy tűnt, hogy egy faji alapon létrehozott törzsi csoportosulás. és egyébként ők "a" civilek. meg a korszakváltók, meg a kerekasztalok, stb.

persze értem, hogy ebben az értelmiségi közegben a zsidó baloldal utálja a keresztény jobboldalt. orbán viktort még jobban utálják. mert ezt a két csoportot kirakta a főhatalomból. és azt is értem, hogy van egy zsidó jobboldal, amelyik pozíciót fogott. csak keresztény szocialista baloldal nincs. pedig arra lenne tömegigény. csak errefelé pont ilyen sémiták nincsenek. tehát ez a csoportosulás valahogy nem klappol a többségi magyarokhoz.

de lehet, hogy ez hülyeség. nem kell ezt komolyan vonni. a történészek majd eldöntik, hogy ez mennyiben igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.30. 19:22:42

@unionista᠋:

"ezek után nemcsak tiltakozni lehet, hanem szavazni."

Hol lehet szavazni? A Városliget Zrt. közgyűlésén? Már megint hülyéskedsz ...

2016.07.01. 00:47:15

@neoteny:
-- központi régió közgyűlésén
-- pest-buda megye közgyűlésén (a főváros belső városrészeiből létrehozva)
-- zuglói kerület közgyűlésén
-- városligeti járás közgyűlésén (a városliget
közvetlen környezetében élők)
-- budapest bank (főváros bankja) nyrt. közgyűlésén.
-- budapest zrt. (fővárosi vagyonkezelő holding) közgyűlésén.
-- helyi népszavazáson.
külön-külön az 1 hektáros részekről és a 100 hektáros egészről. illetve a városligeten túl a nagyobb zöldfelületek hasznosításáról: népliget, lágymányos, városmajor, margitsziget, óbudai sziget.

helyette az van, hogy jönnek a fasiszták. erre mondja azt az akadémikus ismerősöm, hogy tigris tankok kellenek ide. az anarchista zsidó érdekeltségekre festékpatronnal kellene felfesti a jude feliratot. nem értek ezzel egyet. szerintem a zsidóságot a keresztényekhez hasonlóan szekularizálni kellene. a zsidónegyed kisebbségi önkormányzattal rendelkezik. és ennek van egy liberális (judaista) "baloldala" és egy konzervatív (izraelita) "jobboldala". ha én lennék a király, akkor a budapesti városháza törvényességi felügyeletét ellátó főjegyzőt a szokásjog alapján a zsidóság jelölné.

ez egy komplex közjogi rendszer. a köztulajdont a város felügyeli. az állam (kincstár) a jövedelmek újraosztásáért felelős. normatívákat oszt. a vidékies önkormányzatok (járás, kerület, megye, régió) alkotják a rendeleteket. a kormányzati ajánlások alapján.

tehát például a tankerületekben az általános iskolák megkapják az állami normatívát. az intézményfenntartók a városok vagy elkülönülő városrészek (pl. a budapesti zsidónegyed). a kerület alkotja a tanügyi rendeletet. figyelembe véve a kulturális kormányzat ajánlásait. a képviselők összegyűlnek a nemzeti liberális alsóházban. a felsőházban az egyházak képviselői foglalnak helyet. három nagy történelmi párt uralja a mainstream nyilvánosságot. a szociáldemokrata munkáspárt (~mszdp 2.0), egy ökoszociális parasztpárt (~fkgp 2.0) és a kereszténydemokrata-keresztényszocialista értelmiségi párt (~kdnp 2.0).

ez egy összetett közjogi struktúra. ennek egyszerűsített változata a modern városállami működés. ahol polgárság közvetlen gyakorolja a hatalmat. ezt vehetné fel a zsidóság illetve a zsidóbarát értelmiség egy szekularizált városrészben. valamennyi átalányadót fizetniük kell a kincstárnak. például mert használják a közterületet. illetve az államtól fizikai védelmet kapnak. ezt nyilván ki kell alkudni. mondjuk hagyományosan egy tized mehet az államkincstárba. úgy, hogy egy másik tizedből fenntartanak alapítványt. ezzel próbálnak integrálódni a többséghez. ez a modern városrészben radikális adócsökkentést jelentene úgy, hogy ezen túl alapvetően magánorvoslás és magániskolák vannak. van saját igazgatás és saját bíróság. de önálló fegyveres erő nem lehet. legfeljebb közterület-felügyelet. a befogadó állam a védelmet biztosítja. de nincs joguk megmondani hogyan éljen a gyügyei paraszt. ha azt mondja, hogy egy modern kori nemeseket, egy grófot, bárót kellene választani az uradalomba. hadd válasszon. ha a többség tradicionális magyarországot szeretne, akkor ezt is meg kellene engedni. ezáltal a közjog még összetettebbé válik.

hasonló a probléma a nagy-britanniában, ahol london többsége egy globalizált metropoliszt szeretne. az angol vidék visszatérni a tradíciókhoz. skócia nagyobb tartományi önállóságot, írország új nemzeti egységet követel. a magyarok elképzelése, hogy kárpát-medence többségi és kisebbségi területeit kapcsoljuk össze. és ebből jön létre egy nagy-magyar metropólia. ezt metszi román, a cseh-szlovák, a szerb-horvát-szlovén kultúrkör. és érinti a lengyel. gazdasági értelemben egy közép európai fed és azon belül dunai német-magyar konföderáció tűnik a legjobb választásnak.

persze ilyesmi nem holnap lesz. ha lesz egyáltalán. nagyon sokféleképp lehet. a magyar állampártok, az európai pártcsaládok semmiféle koncepcióval rendelkeznek. és ezért a nacionalizmus erősödik fel. egy nyugati föderációra és egy kelet konföderációra osztanák európát. ez az orosz befolyást erősíti. kelet-németországot leszámítva visszaállna az 1989 előtti világrend. ebből legjobb esetben kereskedelmi háború és második hidegháború következik. amit nyugat-európa nem feltétlen nyer meg. ha keletről kína beszáll, nyugatról az usa kiszáll, akkor esélyük nincs. és még ugye van az iszlám állam. még őket is be kellene fogadni. helsinki bizottság és hasonló csoportosulások. az első lépés a többségi államvallás tisztázása. nemzeti keresztény államegyház létrehozása és a zsidóság szekularizációja. ezek után következhet a cigányság integrációja. többségi kormány létrehozatala. a határmenti és a határon kívüli magyar kisebbségek státusának rendezése. szövetségi államrend.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.01. 01:07:31

@unionista᠋:

"-- központi régió közgyűlésén
-- pest-buda megye közgyűlésén (a főváros belső városrészeiből létrehozva)
-- zuglói kerület közgyűlésén
-- városligeti járás közgyűlésén (a városliget
közvetlen környezetében élők)
-- budapest bank (főváros bankja) nyrt. közgyűlésén.
-- budapest zrt. (fővárosi vagyonkezelő holding) közgyűlésén.
-- helyi népszavazáson."

Ezzel szemben létrehozták a Városliget Zrt.-t bármiféle népszavazás nélkül, az meg eldönti, hogy mit jelent a Városliget "rendbetétele". A gyakorlatban így működik a "komplex közjogi rendszer", az "összetett közjogi struktúra".

2016.07.01. 03:07:20

@neoteny:
vedd úgy, hogy a terület hasznosítási jogát átadták ennek a részvénytársaságnak. ha most totális magángazdaság lenne, akkor a városvédőknek még ennyi beleszólásuk sem lenne. hanem ez a társaság akár örök időkre birtokolhatná ezt a területet. és ha nyilvános házakat akarna építeni, akkor azt építene. mert nyilván arra a legnagyobb kereslet.

persze ki lehetne jelölni modern városrészeket. budapesten és talán még a régióközpontokban is. ha soros tanácsadója lennék, akkor azt mondanám neki, hogy vegye meg selmecbánya környékét. a magyar királyságban az egyik legnagyobb város volt. jelenleg 10 lakosú világörökségi helyszín. elég sok aranyat vásárolt. a nemesfémre alapozva építsen köré egy modern várost. nyitott társadalmat magyar, szlovák és német polgársággal. egyébként nyilván beköltöznének gazdagabb cigányok. és szétvernék az egészet. de ez egy másik kérdés. félre értés ne essék. nem vagyok rasszista. hanem csak azt gondolom, hogy az etnikai konfliktusok a túlzott liberalizmus következményei. de ezt meggátolni nem nagyon lehet. tehát ha ezek a progresszív városrészek vállalják, hogy a kincstár nettó befizetői, mert használják az alapvető infrastruktúrát és katonai védelmet kapnak, akkor létre lehetne hozni ilyeneket. szerintem ezekben sem lehet teljes anarchia. mert vannak projektek, amiket a piacon vezeti szoktak. és szerintem szükség van többségi döntéshozatalra. mert valahogy el kell dönteni a dolgokat. ugyanúgy területi elv is érvényesülhet. tehát lehet, hogy az ellenzék egy kisebb területen többségbe kerül. ebből létrejön egy dinamikus szabad piaci kiszorítósdi. ami hagyományosan statikus jellegű. és a határok csak földszerző háborúkkal változnak vagy etnikai jellegű betelepítésekkel. amivel most ugye próbálkoznak a nem tudjuk kik. de ezekben nem kell főszolgabíró és ehhez hasonlók. hanem a polgárság lényegében közvetlen gyakorolja a hatalmat. alacsonyak az adók. viszont a hagyományos értelemben vett közszolgáltatások jelentős részét piaci alapon kell igénybe venni. nincs ingyen ebéd, ahogyan ezt ezekben a körökben mondani szokás. nyilván elég nagy összegű kauciót is le kell tenni. ha mondjuk valakit ne adja isten baleset ér, akkor lássák el. tehát ilyenkor nyilván nem ér azt mondani, hogy bocsi, ezeket az embereket kirakjuk a tradicionális világba. mentsétek meg ti, mert mi vagyunk a kiválasztottak. bár nyilván erre a naiv hitre alapozódik az egész.

annak vagyok a híve, hogy jelentős közjogi változásokat kicsiben érdemes kipróbálni. az, amit képviselek debrecenre van szabva. azért, mert debrecennek megmaradt egy diverz ipara. ami egyébként a világversenyben túl sok mindenre nem alkalmas, de abból félig nyitott, félig zárt gazdasaság, mini városhálózat építhető. túl azon, hogy a környezeti adottságok mostohák. nincs se hegy, se folyó, se tó, se semmi. a puszta van.

még a balaton környékén tudom elképzelni, hogy bizonyos pontokon ezt a progresszív világot választják. azért, mert egy ilyen játszmához ott egy tóparti ingatlan elég biztos fedezet. de ez már nem működik egy tiszai kistérségekben. vagy nem működik mondjuk biharban. ott inkább zártabb kibbutz szerű faluközösségek jöhetnek létre. ahol majdnem minden közösségi tulajdon.

nekem az a problémám a politikafilozófiával és általában a filozófusokkal, hogy úgy tűnik, hogy az emberiség sokféleségre törekszik. számok használata nélkül nagyon nagy merészség azt gondolni, hogy majd univerzális megoldóképleteket találunk. mert én azt mondom. az érvényes lesz a világ egészére. de az univerzalista filozófia így gondolkodik. a matematika meg ugye azt mondja, hogy ha egy elméletben természetes számok vannak, akkor szükségképpen lesznek benne bizonyíthatatlan állítások feltéve, hogy az elmélet jól definiált. de a filozófia ezt megoldja. kidobja a számokat és transzendens módon definál fogalmakat. az akármilyen irányzat a jó/rossz. de értem persze, hogy az emberi gondolkodás alapvetően ilyen. az okos egyszerűséget a politikusok találják meg. tehát van valami ezt a hosszú mondókát leegyszerűsíti. nyilván valami olyasmi, hogy a szavazat is piaci alapú. azt beárazzuk valahogy. tőzsdén mit tudom én hol. de ez nem működik szerintem. szerintem az európai civilizációnak az lenne veszte ha ez bevezetnék.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.01. 04:48:43

@unionista᠋:

"a terület hasznosítási jogát átadták ennek a részvénytársaságnak"

Igen, ez történt: bármiféle szavazás nélkül. "A közösség" nem gyakorolja tulajdonosi jogkörét a Városliget fölött: a rendőrök eltávolítják "a közösség" tagjait.

"ha most totális magángazdaság lenne, akkor a városvédőknek még ennyi beleszólásuk sem lenne"

Ugyanennyi semennyi beleszólásuk sem lenne. :)

"hanem ez a társaság akár örök időkre birtokolhatná ezt a területet"

Mert most csak 99 évre birtokolja a terület feletti rendelkezés jogát -- ami minden ma élő szavazó számára "örök idő", ugyanis előreláthatólag egyetlen szavazó sem lesz életben 2114-ben.

"úgy tűnik, hogy az emberiség sokféleségre törekszik"

Ez jól tűnik számodra: ezért mondja a klasszikus liberális, hogy mindenki szabadon törekedhessen a boldogulásra. Ne az állam, az önkormányzat vagy a céh mondja meg, hogy mi a boldogulás egyedül üdvözítő útja. Mert ők mindig azt mondják meg, hogy számukra mi a boldogulás útja -- még ha "a közösség" boldogulásáról bugyognak is.

2016.07.01. 08:37:44

@neoteny:
a biodiverzitásból következően az anarchián túl sokféle mintázat létezhet. az abszolút monarchia is lehet hatékony. ázsiát félkatonai módszerekkel modernizáltak. oroszország imperija feudális viszonyok között a legerősebb. persze nem ezeket ajánlom magyarországra. hanem a tradicionális vidékies magyar fejlődési pályát és annak egy premodern városias változatát. egy félfeudális-félkapitalista világot. akiknek ez nem tetszik azoknak posztmodern globális kapitalista városrészeket.

2016.07.01. 14:49:45

A kormánynak igen érdekes a hozzáállása az idős és beteg dolgokhoz.

Öreg beteg fákat kivágni a francba.
Öregeket és betegeket....

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.01. 17:42:42

@unionista᠋:

"az abszolút monarchia is lehet hatékony. ázsiát félkatonai módszerekkel modernizáltak. oroszország imperija feudális viszonyok között a legerősebb."

Mindezek a "rendszerek" a politikai hatalmat birtokló kisebbség érdekeit szolgálták és szolgálják. "A többség" haszna (gazdasági és politikai szabadsága, amiből az életszínvonal-emelkedés származik) -- már ha van -- mellékhatásként érvényesül: habár minden vezető "a nép" érdekeiről bugyog, az elsődleges cél a saját (és támogatói) érdekeik érvényesítése.

"nem ezeket ajánlom magyarországra. hanem a tradicionális vidékies magyar fejlődési pályát és annak egy premodern városias változatát. egy félfeudális-félkapitalista világot."

Amiből "a választott nemesek" meg az önkormányzatok vezetői meg a (fél)feudális hierarchiában felül állók meg a "védett piacokon" garázdálkodó (fél)kapitalisták húznak hasznot. Nem "a többség", "a népek".

2016.07.02. 08:35:02

@neoteny:
a multik termelő részlegek döntő többségében szigorú hierarchia uralkodik. nem a helyiek érdekeit képviselik. és nép nem válthatja le ezeket a helytartókat. a nemzetközi cégek úgy működnek, hogy budapesten van valamennyi irányítási jog. vidéken központi tervutasításokat hajtanak végre.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.02. 09:04:25

@unionista᠋:

"a multik termelő részlegek döntő többségében szigorú hierarchia uralkodik. nem a helyiek érdekeit képviselik. és nép nem válthatja le ezeket a helytartókat."

"A népnek" nem is kell a multik termelő részlegeiben dolgoznia. Azért dolgozik ott, mert azokon a munkahelyeken jobban fizetnek, mint az alternatívák esetében.

A TEVA dolgozójának nem kell ott dolgoznia. De ha nincsen jobb, vagyis az a legjobb a helyi lehetőségek közül, akkor ott fog dolgozni. Ugyanez igaz az Audi győri gyárában dolgozó munkásra és a többi multinál alkalmazottra.

Persze erre te azt mondod, hogy majd az önkormányzat létrehoz félállami munkahelyeket, ahol varrhat az a nő, aki varrni akar, és többet is fizetnek majd neki, mint a multi. Mert védett piacra termel majd, ahol nem kell versenyeznie az egész világgal. Legfeljebb a magyar kisiparossal kell versenyeznie, akit az önkormányzat félig finanszíroz, mert nem kell neki adót fizetnie. Persze akkor a közraktárba ő nem termel, de majd fizet adót amikor eladja a termékét a piacon. Igaz, akkor nem is az önkormányzat finanszírozza félig, de ez nem számít, mert a nemzeti keresztény államegyház finanszírozza majd azzal, hogy nem kell tizedet fizetnie. Vagy lesz jövedelme abból, hogy szervezi a Kárpát-medencét. Le egészen az adriai tengerpartig. Persze ez nem egy irredenta gondolat, mert majd szövetségben szervez a nagyhorvát népekkel. Mindenben ki lehet egyezni. Csak a kozmopolita zsidókkal nem lehet kiegyezni: velük mindig vitázni kell. Mert ők nem támogatják a neoprotestantizmust. Ha nem akarják támogatni, akkor költözzenek el Bosztonba. Vagy csináljanak maguknak egy szekuláris hitközséget: falazzák el maguknak Budapest egy részét és ott csalhatják egymást amennyit akarják. De a nemzeti többség nem kér ebből. A nemzeti többségnek nem a pénz az istene. A nemzeti többség nem akar olcsón venni és drágán eladni, csak akkor, ha abból fürdőszobát akar felújítani. Az egy legitim cél. Az is egy legitim cél, hogy Szatmárra fel. Hogy a töltés mellett legyen a földút, amin a magyar kézműves által előállított magyar szekér halad. Mert húzza a két magyar ló. Ami magyar zabon nőtt. Amit magyarok által gyártott cséplőgép csépelt ki. Nem kell a John Deere cséplőgép, aminek a gyártásába csillió dollárt toltak bele a szabad tőkepiaci spekulánsok. A magyar mezőgazdasági gépipar valós termelésen alapszik. A financiális stabilitást majd biztosítja a szövetségi euró. De jól trükközni majd azzal lehet, hogy a Mezőgép forintelszámolásban működik a hajdúsági régió határain belül.

2016.07.02. 11:06:46

@neoteny:
ha a demokrácia minimuma teljesül, akkor a népeknek jogukban áll kizavarni a multinacionális nagyvállalatokat. aztán lehet mondani, hogy ezzel majd pórul járnak. lehet, de nem feltétlen.

a magyar lakosság egy kis része amerikanizálódást szeretne. csak becsülni tudjuk, hogy mennyien vannak. tegyük fel, hogy ez nagyjából 100-150 ezer ember. álljanak össze a főváros azon részén ahol eredendően többségük van. szervezzék meg. de a gyügyei parasztnak jogában áll ennek a térségnek az összeomlására játszani. ahogyan a devizapiacon is lehet spekulálni. tehát a gyügyei paraszt mondhatja azt: a meggy kilónkénti ára 20 dollár. lehet, hogy máshol csak 2 dollár. de itt és most 20 dollár. nyilván sokkal olcsóbb és finomabb a chilei cseresznye. lássák el a legmodernebb drónokkal. vagy termesszenek a laborban. és ha az működik, akkor működik. ha nem, akkor nem.

most arról vitázunk, hogy melyik világkép érvényesüljön az ország egészén. én nemzeti liberális vagyok. és ebből következően azt gondolom, hogy kizárólagosan egyik sem érvényesülhet. de a többségi álláspontot sem lehet negligálni. tehát nem gondolom, hogy a kisebbségek (zsidók, cigányok, homoszexuálisok, stb.) feltétlen rosszak. ha ezek a csoportok vagy azok egy részük össze akar állni, akkor álljanak össze. a hajléktalanokkal együtt valósítsák meg a szociálliberális állameszményt vagy csináljanak anarchiát. a városnegyed egyik részén osszanak alapjövedelmet. amit a szocik akarnak. a másik felén legyen zéró adó. amit a libsik képzelnek. az, hogy ezt hogyan kombinálják legyen az ő dolguk.

én nem gondolom, hogy konvertibilis pénzt csak úgy lehet osztogatni. ha andika olyan ruhát varr, amit leginkább csak helyben lehet eladni (nem azért, mert a ruha rossz, hanem mert andikának névlegesen többet fizetünk, mint egy pakisztáninak), akkor leginkább csak olyan hűtőszekrényt vehetnek zolikával, amit legalább fele részben helyben állítottak elő. ezt nyilván olyan helyen lehet megcsinálni ahol a gazdaság diverzifikált. ha egy városban egyetlen óriás üzem van, amelyik világpiacra termel, akkor ez nyilván nehézkesebb. de nyilván lehet úgy is.

sokféle stratégiát lehet követni. én azt mondom, hogy tömeges felzárkózáshoz helyi hozzáadott értéket kellene megnövelni. tehát ha a városban van mondjuk üdítőital palackozó üzem, akkor annak a piacára ne hordjuk be konkurens készterméket. hanem vegyük meg csak a sűrítményt. feltéve, hogy vízből és szénsavból többlet van. persze lehet mondani, hogy ezzel rontom a kereskedők piaci pozícióját. hiszen korlátozni akarom az importot. megmarad a kereskedelmi üzletág. szálljanak be a gyártásba. és az üdítőt ne csak befelé hordják, hanem érdekeltté váljanak abban, hogy kifelé is vigyék.

persze ez nem egyszerű. mert erre a coca-cola nyilván azt mondja: ők nem foglalkoznak egy debreceni kisüzemmel. és különben is ha csak félkész árut adják el, akkor a haszon is feleződik. a soft drink piac 4/10 részét uralva ebbe a játékba valószínűleg nem mennek bele. nyilván ez racionális döntés részükről. de a 3/10 részesedéssel második pepsico számára a racionális lépés az, hogy szerződjünk le a helyiekkel. megveszik a sűrítményt. bérmunkát végeznek. és andika aki olyan árut állít elő, amit helyben adnak is csak pepsi colát ihat. mivel azt gyártják helyben. és ha a helyi üzemben érdekelt a város, akkor majd kirakhat néhány pepsico plakátot a forgalmas közterületekre. így a coca cola a fogyasztói piacon versenyhátrányba kerül. de azért, mert a helyi termelői piacot nem támogatta. mondják azt, hogy mi is hoznánk a sűrítményt. palackozzátok, reklámozzátok és adjátok el ezt is a hajdúvárosokban. persze lehet, hogy atlantai központ azt mondja, hogy ők egy globális értékesítési modellt preferálnak. az interneten a coca cola fogyasztó rendelje meg mondjuk a negyedéves fogyasztását. kiviszi az üdítőt a global logistics services. ezeket a termékeket reklámozzák a liberty global csatornáin. globális piacvezető szerepben ezt így érdemes. a világpiacon lemaradó pepsi co és new bern számára megfontolandó, hogy a helyi közösségekkel szerződjenek.

ezek után ez a két modell versenghet egymással. nyilván nem érdemes minden faluba palackozó üzemet építeni. de lehet, hogy néhány fogyasztó is csak coca cola sűrítményt rendel. mert a garázsban hobbiból épített egy otthoni palackozót. de akkor miért ne rendeljen többet. és adjon el a szomszédnak. tehát a globalizált piacból is létrejöhet lokalizált. és megfordítva.

persze lehet mondani, hogy ehhez miért kellene beavatkozni az államnak, vagy a városoknak. azért, mert a multik ezek fölé nőttek. és a helyi optimum nem érdekli őket. ezzel megy szembe a brit középosztály. és egyre inkább az amerikaiak is. tehát úgy tűnik, hogy a globális kapitalizmusnak is van korlátja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.02. 12:36:41

@unionista᠋:

"ha a demokrácia minimuma teljesül, akkor a népeknek jogukban áll kizavarni a multinacionális nagyvállalatokat."

Attól függ, hogy milyen módszerrel történik a "kizavarás". Ha "a népek" bojkottálják a multinacionális nagyvállalatokat úgy, hogy nem is veszik meg a termékeiket és nem is hajlandóak dolgozni náluk, az egy legitim "közösségi" megoldás. Ha viszont a törvény erejével csinálják a "kizavarást", az egyrészt alkotmány/alaptörvény-ellenes (ld. a magántulajdonra vonatkozó cikkelyt), másrészt a képviseleti demokráciából és a választási rendszerből adódóan közel sem szükségszerűen "a többség" akaratának kifejeződése.

"tehát a gyügyei paraszt mondhatja azt: a meggy kilónkénti ára 20 dollár."

A gyügyei paraszt mondhat bármilyen árat: mondhatja azt is, hogy a meggye kilónkénti ára $200. Vagy $2000. Csak épp' azokon az árakon (beleértve a $20-as árat) senki sem veszi meg tőle: _azon az áron_ a kereslet zéró, nil, nada. Ez még akkor is így van, ha a piaca "védett": ha a debreceni TEVA dolgozó nem vehet meggyet mástól, csak a gyügyei paraszttól $20-ért kilónként, akkor nem fog meggyet venni egyáltalán. És nincs a tejjel-mézzel folyó Kárpát-medencében olyan "választott nemes", aki ezt a problémát képes megoldani a gyügyei paraszt számára. Mert ha "közpénzből" (adókból) veszi meg a gyügyei paraszt meggyét $20-ért kilónként, és osztja szét a kisiskolásoknak, akkor másnap már az almatermelő is követeli, hogy vegyék meg az almáját szubvencionált áron; meg a tejtermelő, meg a pék, meg a túrórudi gyártója, és a sor végtelen. Olyan pedig nincs, hogy az összes termelő összes terményét/termékét/szolgáltatását szubvencionálni lehet.

Venezuelában egy csomó "alaptermék" (élelmiszer, vécépapír, benzin stb.) vagy államilag szubvencionálva van, vagy államilag maximalizálva van az áruk. Ez mindkét esetben oda vezet, hogy eltűnnek ezek a termékek a boltokból: az állami árkorlát miatt azért, mert nem kifizetődő (veszteséges) a gyártásuk, ezért a gyártóik leállnak a gyártással, a szubvenció esetén meg azért, mert ezeket a termékeket kicsempészik Venezuelából a környező országokba, ahol nagy haszonért el lehet adni őket (mert az áruk az állami szubvenció miatt mesterségesen alacsonyan van tartva). Igenis léteznek gazdasági szabályszerűségek, amiket semmilyen hatalom nem képes kiiktatni. Persze lehet azt mondani, hogy akkor államosítsuk azokat az üzemeket, amelyek az árkorlátozott termékeket gyártják: majd gyártja őket az állami üzem, amelyik számára nem szempont a haszon ("nem a pénz az isten"). Ez működik mindaddig, amíg a termeléshez szükséges _összes_ input is az államtól származik: de már ha van olyan input, amiért az állami üzemnek piaci árat kell fizetnie (mert pl. importból származik), akkor már az állami üzem is figyelembe kell vegye ezek költségét: akkor már nem állapíthat meg akármilyen alacsony árkorlátot a termékre, hiszen még az állami üzem sem képes hosszú távon veszteségesen működni.

A szubvencionált termékek kicsempészése ellen meg lehet hozni drákói törvényeket ... de azok betartatásához sok rendőr kell, és a csempészésből származó (nagy) haszonnal a rendőrök is korrumpálhatóak ... szóval az sem egy könnyen járható út.

Az első gazdasági szabály: "habár a világegyetem tekinthető a végső ingyenebédnek, a világegyetemen belül nincs ingyenebéd". A te összes "lehet" meg "mondhatja" agymenéseid azon alapulnak, hogy létezik ingyenebéd, és annak előállítása pusztán akarat ("kiegyezés"/"szövetség") kérdése. Csak épp' hosszú távon mindenki belebukik, aki megpróbálja. Szingapúr, Tajvan és Dél-Korea nem a liberalizmussal nőttek nagyra: mindegyik különféle mértékű, de diktatórikus rendszerben építették fel a gazdaságukat. Hong Kong a kivétel: de Hong Kong nem is elsősorban gyártással nőtt naggyá, hanem kereskedelemmel és pénzügyi szolgáltatásokkal.

Szóval lehet "védeni a nemzeti piacot" meg lehet "nemzeti polgárságot" teremteni ... de ezt nem lehet "többet fizetünk a melósnak mint a multi" módon megcsinálni. A fizetés lehet több nominálértéken, de reálértéken nem lesz több: mert a külföldről befektetett tőke hiányában a termelékenység alacsony lesz egy jó darabig, így a termékek egységára magas lesz reáláron. Persze te erre azt mondod, hogy lesz majd egy szövetséges, aki tolja be a tőkét és technológiát, mert megkapja a piac felét -- de ezzel csak adsz a szarnak egy pofont, mert egy ország gyarmatává teszed Mo-t, nem többé. Szóval még a gyarmatosítók közötti versenyt is eltünteted: monopolhelyzetbe hozol egy gyarmatosítót. Persze te erre azt mondod, hogy te majd kényszeríted azt az egy gyarmatosítót arra, hogy ne a pénz legyen az istene, hanem alapítványi keretekben öntse be a tőkéjét, anélkül, hogy annak a hasznát kiszivattyúzná. De az ilyen kényszerítést tapasztaló gyarmatosító feladja a számára haszontalan gyarmatosítást: kivonul erről a piacról, és gyarmatosít máshol, ahol nem kényszerítik a veszteséges üzemelésre. Nincs ingyenebéd.

A mélyben néma hallgató világok 2016.07.02. 12:54:34

@Diorella Queen: 'A kormánynak igen érdekes a hozzáállása az idős és beteg dolgokhoz.'

Jól látod, de nem azért!
A Zállam végre lépéseket tesz, hogy ne lehessen a megunt, beteg nyuggerszülőket a zállam nyakára sózni, tartsa ő életben és temesse el őket mások által befizetendő adóból természetesen, miután az öregek addigi felhalmozásait, vagyonkáit már magukhoz vették a liberális utódaik.
'Költségek, kockázatok társadalmasítása, nyereség, haszon privatizálása!'

2016.07.02. 15:28:17

@neoteny:
andikának nincs munkája. és varrni szeret. erre te azt mondod, hogy a varrónő munkája annyit ér, amennyit a munkaerő piacon képesek kialkudni. és mivel textiliparban tipikusak a félkatonai üzemek és a gyermekmunkások ezért andika rosszul választott szakmát. legyen inkább c++ programozó. beíratták egy számítógép kezelői tanfolyamra. és büszkén mesélte, hogy átment a vizsgán. most már ki tudja színezni a szövegszerkesztőben a táblázatot. és egyébként tud rajzolni a paint programmal. szabásmintát. mert ő varrni szeret. lehet mondani, hogy foglalja le az andikavarrniszeret.com domain nevet. vegyen varrógépet. és varrjon. és adja el a ruhákat a világban. hiszen amerikai társadalom is így működik. de a magyar társadalom nem ilyen. mi a megoldás? andika szabad piaci alapon állítsuk ki a négyes főút mellé? vagy mégis mi legyen? vagy mondjuk azt, hogy oktatás. oktatás. oktatás. fejlesztjük a kompetenciákat. andika ki van képezve. csak épp nem tud versenyezni a félkatonai üzemekkel, gyermekmunkásokkal. ami a szabad piac totalitásának eredménye. de az jó, hiszen minden ami a szabad piacon van az jó.

pitcairn2 2016.07.02. 15:31:08

@unionista᠋:

ki tudja, magánvállalkozóként lehet, hogy egész jól kereshetne...

legalábbis sokan egész jól megélnek ebből...

úri szabó budapest

www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%C3%BAri%20szab%C3%B3%20budapest

pitcairn2 2016.07.02. 15:33:32

@unionista᠋:

több fantáziát látok ebben mint mondjuk egy szociológia diplomában

gangel.hu/

a link sebtében talált __illusztráció__...

pitcairn2 2016.07.02. 15:36:17

@unionista᠋:

ja és pécsi szabóság, tehát legalább a vidék budapest ellentét ne kerüljön elő:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.02. 16:18:36

@unionista᠋:

"de a magyar társadalom nem ilyen."

Nem? "A magyar társadalom" tud szarból várat építeni? Hajrá, tessék megcsinálni.

2016.07.02. 16:31:19

@pitcairn2:
oké. de mondjuk a második legnagyobb városban debrecenben nem kell annyi úri szabó. mert a lakosság eleve szegény. de nem azért szegény, mert mindenki hülye. hanem mert vidékre a tőkejövedelmekből már kevesebb jut. mesélhetsz a kapitalizmus előnyeiről. de az a tőkepiaci központokban működik. és az azokat közvetlen összekötő útvonalakon úgy ahogy. azon kívül a többség számára nem nyújt előnyöket. magyarországon legalábbis. lehet mondani, hogy azért, mert a magyar társadalom erre nem érett. és a lakosságot át kell nevelni. kellene egy kapitalista kulturális forradalom. volt egy. ami a kereskedelmi médiában lezajlott. látjuk az eredményét. debrecenben a lakosság fele időnként, vagy rendszeresen turkálóból vásárol.

és bizony be kellene avatkozni. azt kellene mondani, hogy a debreceni divatcsarnok alagsorában varrnak. és az lesz olcsóbb, amit itt helyben készült. nominálisan többet kell fizetni, mint egy pakisztáni vagy egy vietnámi varrodában. ez csak úgy éri meg, ha andika korlátozott árukínálatból választhat. értem, hogy ez budapestről nézve hülyeségnek tűnik. azt szokták mondani, hogy vass bácsi 150 ezer forintért csinál 1 pár cipőt. a havi nettó átlagkereset debrecenben ennél kevesebb. debrecenben nem lehet valaki 150 ezer forintos cipők gyártásával piacvezető. a legnagyobb cipőkereskedés neve: "csóra". minőségi hibás árut értékesít. debrecenben a többség a kapitalizmus szopóágán van. lehet mondani, hogy ez a népek problémája. oké. de ha demokrácia minimumát teljesíteni akarunk, akkor a többséget nem lehet tartósan negligálni. ezért nyert orbán. és ezért nincs esély leváltani legfeljebb szélsőjobb felől. úgy, hogy nemzeti populizmust és a szociális demagógiával vegyítjük. kódolt zsidózás legyen benne. cigányozás nem kell. az évtized végére lesznek olyan választókerületek ahol a cigányság tömegesen megjelenik. és ezen ők is problémáznak. nem akarják "leszaporodni" a magyarokat. mert nem tudják, hogy mi történik utána. a "liberalizmusból" totális csőd következik az ország jelentős részén. valamit máshogy kell csinálni. és mivel semmiféle valódi alternatíva nincs. nem is keressük. így jobb híján visszalépünk a szocializmusba és a feudalizmusba.

2016.07.02. 16:47:41

@pitcairn2:
te azt ajánlod, hogy hozza létre az andikavarrniszeret.com weboldalt. és nyisson egy varrodát. és az majd nagy valószínűséggel működni fog akárhol. de nem. mert nincs induló tőkéje, stb.

pitcairn2 2016.07.02. 17:01:38

@unionista᠋:

már ne haragudj, de ehhez aztán tényleg nem kell sok induló tőke...

kb. egy istenverte varrógép kell hozzá, üzlet-helységet bérelni sem olyan drága...

pitcairn2 2016.07.02. 17:03:49

@unionista᠋:

pl. az egyik ismerősöm egy ukrán-magyar varrónőhöz jár Budapesten

kb. átjött ide, kibérelt egy üzlethelyiséget, felállította a varrógépét és azóta csak varr mint a güzü...

még hétvégén is...

mivel vállalkozó és rengeteg megrendelése van valószínűleg egész jól keres...

Elszabtuk 2016.07.02. 17:12:11

@pitcairn2: kivanom az ukran- Magyar nönek ,hogy egy ev utan egy Ferrarival jarjon! Akkor jön a köcsög Magyar es vakarja a tökeit, irigykedik, hogy vazeg ennek meg miböl futja? Abbol vazeg, hogy egy heten 70 orat dolgozik, mig te a kocsmaba a fröccseidet szopod le egymas utan. S hogy en miert is jarok egy navi uj AMG S Klasse MB-el? Mert meg mindig 300 orat dolgozok havonta, holott munkaltato es nem munkavallalo vagyok. Mit Mond a nemet: "meg mindig jobb ,ha irigykednek ram, mintha sajnalnanak :-)"

2016.07.02. 17:25:59

@pitcairn2:
a függönyben elszakadt egy szál. szálhibás volt, a gyerekek rángatták, mit tudom én miért. gondoltam, hogy akkor vágjunk le egy részt. szegjük be az oldalát. nem nagyon lehet találni egy varrónőt. erre mondhatod: na ugye. mégis van kereslet. csak a magyarok hülyék. rendben. de a politikai rendszernek a többséghez kell igazodni feltéve, hogy a demokrácia minimumát teljesíteni akarjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.02. 17:51:36

@unionista᠋:

"a politikai rendszernek a többséghez kell igazodni feltéve, hogy a demokrácia minimumát teljesíteni akarjuk"

A többség mannaesőt akar: de a politikai rendszer nem hajlandó igazodni a többség akaratához. Nem teljesül a demokrácia minimuma sem. Meghalt Mátyás király, oda az igazság!

2016.07.02. 18:48:01

@neoteny:
abból várat (várost) építeni ami van.

nézzük meg a kapitalista változatot.

andika varrni szeret. elvégezte a könnyűipari szakközépiskolát. hármas-négyes tanuló volt. nem a legjobb, de nem is a legrosszabb. nyitni akar egy varrodát. szeretne egy használt varrógépet és bérelne egy üzlethelyiséget. ehhez pénzre van szüksége. bemegy a bankba. ott azt mondják neki, hogy készítsen egy üzleti tervet. és itt a dolog elbukik. hiszen fogalma sincs, hogy az elkövetkező években a szabad piacon hány öltönyt tudna eladni. ez modell egy átlagos képességű magyar esetén nem működik. lehet, hogy azért, mert a magyarok hülyék. de az látnivaló, hogy a többség nem akarnak liberális kapitalizmust. és a népet nem nagyon lehet demokratikusan átnevelni. mert ez olyan, mintha a macskának azt mondanád, hogy ugasson. vagy a kutyának azt, hogy nyávogjon. nem megy.

mi az alternatíva.
andika varrni szeret. ezek után bemegy a debreceni divatcsarnok alagsorába. és jelentkezik a művezetőnél. napi 4/6/8/12 órában varrna. a művezető lehet, hogy félállásban szakoktató a könnyűipari szakközépiskolában. úgy fizeti meg az adót, hogy tanít. és mellette vezet egy kisebb műhelyt a divatcsarnok alagsorában. persze ebben az üzemben több műhely is van. tehát andika választhat. nyilván a kedvenc szakoktatójához megy. ez közkereseti társaság. ahol a termelő eszközök közösségi tulajdonban vannak. régen ezeket úgy hívták, hogy gmk. ezek után a divatcsarnok alagsorában közösségi megrendeléseket teljesítenek. a high fashion brand termékeit után gyártják. nyilván azokat, akiktől erre engedélyt kaptak. a debreceni divatcsarnok kereskedői beszerzik a félkész terméket. összességében termelés, kereskedelem és szolgáltatás folyik. de vidéken előállíthatnak alapanyagot. a debreceni műanyaggyár gyárthat gombot, stb. a ruhát javítják, igazítják, mosnak, vasalnak. a mosógépet a hajdúsági iparművek szereli össze. ahhoz, hogy divatcsarnok beszerezze a félkész félkész árut. de mit ad cserébe. például bérmunkát. megvesszük a levi's anyagot. összevarrjuk. de több nadrágot adunk, mint amennyi a helyiek igénye. vagy nyomnánk a nadrágra a bőr címkét. vagy övet. hasítunk a leölt állatok bőréből. indulásként így tudunk fizetni. erre egy gyártó mondhatja, hogy ő ezt az üzleti modellt nem támogatja. lehet, hogy a levi's azt mondja, hogy ebben benne van, feltéve, hogy a városi közalkalmazottak munkaruhaként levi's gatyát hordanak. ebből következően a divatcsarnokban a levi's lesz a legolcsóbb. mert ő tette a legjobb ajánlatot. de versenyezzen ezzel az olasz gas vagy a diesel. persze ez a modell alapesetben előírja, hogy egy ágazatban fele részben helyi hozzáadott érték szükséges kötöttebb. ezért a debreceni divatcsarnok lehet, hogy bizonyos termékeket nem forgalmaz. azt hogyan lehet azt megvenni. megveheted budapesten. vagy bécsben. értem persze, hogy ezzel sérülnek bizonyos fogyasztói jogok. hiszen ez azt mondja, hogy nem vehetsz meg akármit akárhol.

a gazdaságát debrecen zárja. budapest nyitja. aki szabad piaci modellben szeretne varrni költözzön budapestre. aki a zártabb modellben költözzön debrecenben. versenyhelyzet. két modell verseng egymással. stimmel?

nem azt mondom, hogy bármi ne legyen. hanem én tényleg liberális vagyok. és azt gondolom, hogy másképp is lehet. lehetne úgy is, hogy vörös október ruhagyár van. de nem azt mondom, hogy álljon vissza a szocializmus. hanem azt, hogy legalábbis vidéken a közkereseti társaság (leánykori nevén gmk) a hiányzó láncszem. de ez csak egy vélemény. ha a nép azt mondja, hogy ez így nem jó, akkor ne legyen. ez a modell félig szabad piaci. van akinek azért rossz, mert ez nem a kapitalizmus, van akinek azért, mert ez nem a kommunizmus. lehet, hogy fehérgyarmaton azt mondják, hogy álljon vissza a vörös október üzleti modellje. budapesten azt, hogy világvárost építünk. és ezek a hülye vidékiek menjenek a picsába. és minek kínlódjanak a gyártással. fillérekért megrendelhetik az árut pakisztánból. kizárólag a kereskedelmi szolgáltatásokra építve lehet gazdagságot megteremteni. hong kong is így csinálta.

a debreceni iskola nem azt mondja, hogy a divatcsarnok nem szolgáltat. divatbemutató is tarthat természetesen. csak ennek alapja nem a szabad piac. ez nyilván akkor működőképes ha a városnak van egy diverzifikált ipara. a hajdúsági iparművek a mosógépet összeszereli. amivel a patyolatban mosnak. jelenleg ezen a szinten áll.
cdn1.haon.hu/2015/07/teglas.jpg
aztán lehet mondani, hogy mosógép, centrifuga, szárító, vasaló. minek azzal kínlódni. azért, mert a hajdúsági iparművek így kapitalizálódhat. a polgárosodás egy nagy közösségi kínlódás. ahhoz, hogy létrejöjjön egy szabad város fel kell építeni az ágazatokat. ez nyilván évtizedek munkája. nyilván nem működhet minden azonnal.

25 éve a filozófián vitázunk. azért kell nem ortodox nemzeti keresztény államegyház, hogy a gyerekeinknek már ne kelljen vitázni. tegyük világossá, hogy a többség nem azt az utat kívánja járni, amit a liberális értelmiség egyetlenként kijelöl.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.02. 21:40:47

@unionista᠋:

"a gazdaságát debrecen zárja. budapest nyitja. aki szabad piaci modellben szeretne varrni költözzön budapestre. aki a zártabb modellben költözzön debrecenben. versenyhelyzet. két modell verseng egymással. stimmel?"

Csak amikor a debreceni zártabb modell bebukik, akkor meg azt mondod, hogy a pesti kozmopolita zsidók buktatták be, mert gyűlölik a magyar vidéket. Stimmel?

"azt gondolom, hogy másképp is lehet"

Gondolni sok mindent lehet; de attól még nem biztos, hogy a valóságban is lehet. Gondolhatod azt is, hogy van unikornis, aminek a fingja szivárványszínű, és környezetbarát módon hajtható vele a debreceni divatcsarnok épületgépészete -- de attól, hogy te így gondolod, még nem lehet.

2016.07.03. 01:10:38

@neoteny:
a zsidózás a hülyéskedés része. eleve két zsidó csoportosulás van. az egyik zártabb gazdaságot akar (ez a jobbos), a másik nyitottabbat (ezt hívják balosnak).

amit debreceni iskolának mondok az persze komoly kockázatokat rejt magában. de ez a klasszikus vásárvárosi modell. a napköziben a krémtúróban nem volt mazsola. a helyi pártitkár azt mondta, hogy mivel helyben nincs elég szőlő ezért nincs mazsola se. lehet persze füge és datolya is. feltéve, hogy eladjuk a helyben is megtermő gyümölcsöket. amikor a traubi kellett akkor ugyanez a szemlélet azt mondta. csak szőlősűrítményt vásárolunk, mert víz van. ez a szemlélet a helyi hozzáadott értéket akarta szinte minden áron megnövelni. ennek a felfogásnak persze ez a korlátja. minden áron nem lehet. esetenként többe kerül a leves, mint a hús. és olyankor ez a modell egy minimumhelyet talál meg. de a demokratikus működés minimumát tartva meg lehet közelíteni egy a helyi maximumot. és ebből következik a valódi polgárosodás. aztán hozzá lehet fűzni a mesét. hogy ez is a zsidóktól van. be lehet bizonyítani, hogy minden ami jó/rossz tőlük ered. a magyaroknak elsősorban a magyar kultúrát kell követniük. a zsidóknak pedig a zsidókét. de a kettő összecsiszolható a helyi társadalmakban. a budapesti liberálisok egy dogmát követve próbáltak uralkodni a társadalom egésze felett. az úgynevezett demokratikus oldal bukásra van ítélve. de ezek nem nagy felfedezések persze. függöny.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.03. 03:08:52

@unionista᠋:

"a zsidózás a hülyéskedés része."

Vagy a kettősbeszédé. Már rámutattam, hogy a te technikád: "ha elhiszik, komoly; ha nem hiszik el, hülyéskedés".

"a magyaroknak elsősorban a magyar kultúrát kell követniük."

Mint ahogy echte magyar kultúra volt a legsikeresebb magyar társadalomszervezés a késő Kádár-korban. Amit te nem akarsz vissza, habár az maximalizálta a magyar helyi optimumot. Te azt mondod, hogy ha az internacionalista bolsevizmus helyett nemzeti keresztény államegyház lenne, akkor a kecske is jóllakna, meg a káposzta is megmaradna. A hungarizmusban nem a pénz az isten, mégis többet fizetünk Andikának, mint a hasznot kiszivattyúzó multi teszi. És ráadásul még az Andika által varrott farmer is olcsóbb. Létezik ingyenebéd, csak a zsidók tagadják dogmatikusan annak lehetőségét. Te nem azt mondod, hogy ezek a zsidók gonoszak, de ha nem lehet velük kiegyezni, akkor Sanyi haverod, a kútfúró és magán-bolhapiaci vigéc majd leflexeli őket. Amely tevékenységéért adókedvezményt kap. Így van finanszírozva a magyar virtus. Sanyi szétülteti azokat, akik nem tudnak kiegyezni. Közéjük ül, hogy megszüntesse a 25 éve folyó vitákat. A gyerekeiknek már nem kell vitázni. Mert ha elkezdik, Sanyi csak felmutatja a flexet, és már tudják, mi következik.

zipe moha 2016.07.03. 10:41:35

@unionista᠋: ..szerintem neoteny komoly ellenszert talált veled szemben..jó a humora..:)))

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.07.03. 11:45:31

Érdekes ez az adok kapok vetélkedés itt :) Jópár éve írtam egy posztot, egy képzelt munkaadó-munkavállaló beszélgetésről a nem távoli jövőben: Valahogy így:

Munkaadó: Üdvözlöm.
Munkavállaló (melós): Kezét csókolom.
Munkaadó: Végzettsége?
Melós: Melós.
Munkaadó: Gyakorlata?
Melós: Ausztria, Egyesült Királyság, Németország.
Munkaadó: Remek. Tudunk Önnek ajánlani százezret tisztán (tájegységtől függően a helyi átlag körül).
Melós: Köszönöm, föláll, kezet nyújt és elköszön. Az ajtóból visszaszól: Majd értesítem.

Kaptam rá hideget meleget :)

@unionista᠋: Egy szempontot nem említesz soha, pedig eredménytelenségünk egyik oka, hogy az átlag magyar munkaadó alulképzett. Úgy a hasonló versenyszférás nyugatiakhoz, mint a jobban képzett hazai munkavállalókhoz képest is.

2016.07.04. 11:11:58

@digipenna:
a magyar munkaerő elméletben túlképzett. a gyakorlatban alulképzett. ezért van az, hogy a legtöbb magyar megállja a helyét egy olyan környezetben ahol adottak a feltételek. magyarországon nem adottak. eddig volt félmillió kivándorló. és valószínűleg lesz még legalább ugyanennyi. ebből egy szövetségi keretek között működő félállami irányított és tervezett gazdaság következik. civilizált hadigazdálkodás lényegében.

erre mondom példának azt, hogy a belvárosi divatcsarnok alagsorában varroda épül. és ezek után közösségi megrendelésekre alapozva le lehet gyártani akár a legnagyobb divatmárkák kollekcióit. annyit, amennyire szükség van. úgy, ahogyan szükség van. nem lehet kizárólag szabad kereskedelemre és globális szolgáltatásokra alapozni a polgárosodást. mert így a helyiek kezében nem marad árutermelés és az országokat kiszolgáltatják multinacionális vállalatoknak. ennek a fővárosban tapsol egy neoliberális-neokonzervatív csoportosulás. ezzel ment szembe az angol vidék. úgy tűnik, hogy a tőkejövedelmeket ott se osztják meg. a társadalmi feszültségek növekedését a baloldali liberális pártok nem tudják kezelni. erősödik a nemzeti populizmus és a szélsőjobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.04. 13:21:20

@unionista᠋:

1) lehet, hogy "ezért van az", de ezt neked nem sikerült megmutatnod.

2) "ahol adottak a feltételek": mik ezek a feltételek, miért adottak Mo-n kívül, és miért nem adottak Mo-n?

3) "ebből egy szövetségi keretek között működő félállami irányított és tervezett gazdaság következik": lehet, hogy az következik, de ezt neked nem sikerült megmutatnod.

4) "nem lehet kizárólag szabad kereskedelemre és globális szolgáltatásokra alapozni a polgárosodást. mert így a helyiek kezében nem marad árutermelés és az országokat kiszolgáltatják multinacionális vállalatoknak."

Mo ~$100 milliárdnyi árut exportált 2015-ben (ami a nominális GDP-nek kb. 3/4-ét tette ki). Ennek a nagyobbik felét -- ~$55 milliárdot -- elektromos berendezések, gépek, járművek és gyógyszeripari termékek tették ki. Azt hiszem, nem túlságosan nagy tévedés azt feltételezni, hogy ezek a termékek multinacionális vállalatok mo-i gyáraiban/üzemeiben kerültek előállításra (amennyiben nem, annyiban valószínűleg a maradék $45 milliárd esetében igen). Vagyis ha a multinacionális vállalatok kiszorításra kerülnének Mo-ról, a magyar export(termelés) fele (a nominális GDP 3/8-a, több, mint 1/3-a) eltűnne.

Persze lehet azt mondani, hogy "félállamivá" teszik ezeket az üzemeket. Hogyan? a) Megvásárolja a magyar állam ezeknek az üzemeknek a felét: ahhoz pénz is kell (euró, jen vagy más valuta), és a szándék a multinacionális vállalatok részéről, hogy eladják a fele üzletrészüket. b) Államosítják ezeket az üzemeket, ti. vásárlás nélkül, hatalmi szóval elveszik a multinacionális vállalatoktól őket részben vagy egészben. De akkor a multinacionális vállalatok is mondhatják azt, hogy benyelik a (tőke)veszteségeiket, de nem működnek együtt az új "társtulajdonossal" (a magyar állammal), hanem kivonulnak az országból, ti. nem gyártatnak semmit ezekben a (volt) üzemeikben, így nem is "veszik meg" az ott készülő termékeket.

Szóval közel sem triviális, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy "a helyiek kezében maradjon árutermelés", ill. hogy "megszűnjön az ország multinacionális vállalatoknak kiszolgáltatottsága".

"ezzel ment szembe az angol vidék."

Az nagyszerű, hogy te biztosan tudod, hogy mivel "ment szembe az angol vidék". De az is lehet, hogy az angol vidék azzal "ment szembe", hogy legyen még egy kormányzati réteg felette: hogy megelégelte azt, hogy egy alapvetően szabadkereskedelmi jellegű társulásból egy centralizáló bürokrácia (még egy vízfej) nőtt rá.

zipe moha 2016.07.04. 14:31:58

@neoteny: "Vagyis ha a multinacionális vállalatok kiszorításra kerülnének Mo-ról, a magyar export(termelés) fele (a nominális GDP 3/8-a, több, mint 1/3-a) eltűnne."...statikusan szemlélve...ma a kialakult helyzetből..igen , így lenne...

a kényszerek viszont dolgoznak ..beszélgessünk , hiszt tét nélkül van...amolyan felvetések..:)

a rendszerváltó gazdaság-szervezési szisztéma a külföldi! multi-olcsó munkaerő kombó kizárólagosságára épült...amiről józan , valaha üzlet közelében praxissal rendelkező ember már a kezdeteknél tudhatta, hogy ha nem kerül " kinövésre"...fokozatosan növekvő hiányt ..GNI hiányt fog termelni...tehát lehet (?) ezzel kezdeni ..de erre építeni kb gazdasági-társadalmi öngyilkosság...eltelt ugye 26 év a következmények trükkök -és lélegeztető gépek százaival ( al' gyurcsány) van eltakarva átmenetileg...az első komolyabb nemzetközi mozgás katasztrófát képes okozni..társadalmit-gazdaságit...

másrészt a fentiek érdekében leolcsósított magyar munkaerőn nem sikerült...magyar vállalkozóknak erős, nemzetközileg is versenyképes cégeket tomegével felnöveszteni ..kirakat -kapitalizmus lett, ezt a látszatot szubvencionálja a politika és az eu is...elszúrták, az idő lejárt a béreket radikálisan emelni kell ...ez a hajó elment a semmire..

mivel így maradni nem tud, még is mit lehet??...szerintem a dél-koreai modell járható...azzal a különbséggel, hogy ők piacokra kaptak beszállítási lehetőséget...a magyarok nezt sem fognak kapni...a piacért meg kell majd harcolniuk ( rendben van ez így) senki nem várja a magyar ipar, kereskedelmi-és szolgáltató szektor piacra lépését és üdvözölni sem fogják...ez van..

szóval szerinte első lépésként új magyar honos élelmiszer kereskedelmi multik kellenek...ezek felhuzzák az új élelmiszer feldolgozókon kívül csomagoló-nyomda ipart,a szállítmányozást a logisztikai szolgáltatásokat marketinget, formatervezés ..millió kis-közép üzemet még ...2-3 erőteljes , agresszíven terjeszkedő szakmailag felkészített és jól vezetett kereskedelmi ék csodákra képes rövid idő alatt...

tehát 2-3 fő vonalhoz kapcsolódik néhány ezer "kis" vonal...

a külföldi multi jelenlétnek akkor van értelme, ha mi is mint az ázsiaiak " ellessük és lemásoljuk" de már saját üzemekben...a meglévő külföldi kézben lévő egységeket nem kell megvenni..nem lesz dolgozójuk és nem lesz versenyelőnyük ..illetve vevőik sem a telephelyekre..ilyen esetben...unionistának abban igaza van , hogy háború zajlik ...kereskedelmi háború...magyarország minden csatáját elveszettet ..maga lukasztotta ki a csónakjait és mondott le a lehetőségeiről...perifériás szerepébe önként bújt...ha a nyugat magára hagyja ( lepattintja)az országot egy magállami unióért lejárt a keleti hülyéség korszaka..nem marad mást mint előre...:)...vagy totális omlás védőháló nélkül..ez meg ki akarja, aki józan??

2016.07.04. 15:13:29

@neoteny:
a multinacionális vállalatok helyére részben a németek léphetnek. részben a magyar állam. ebben a koncepcióban a a samsung magyarország egyik feléből videoton lenne, a másik feléből siemens/philips gyár. a jászfényszaruban épült samsung smart school virtualizálja a kapcsolatot. tehát a jászsági gyerekek egy része továbbra is kötődhet koreai gazdasághoz és kultúrához. az interneten keresztül rendelhetnek samsung háztartási gépeket vagy tévéket. de így lehet újra magyar lehel, vagy egy szövetségi állami keretek között működő tungsram-osram.

nyersanyagot, energiát, alkatrészt, technológiát kellene vásárolni. ez bérmunkával, tanulmányi szerződésekkel, agrártermékekkel lehet ellensúlyozni. ebben a modellben mondjuk a személyi kölcsönöket nyújtó brit provident, vagy áruhiteleket nyújtó francia cetelem helyébe lépne az erste. ezek konkurense az otp lenne. tehát ez egy szövetségi szerződés keretei között 10+10 éves felzárkózási időszakra. ezek jogok, amiket átengedünk.

tehát mondjuk lehet azt mondani, hogy a német metro a kizárólagos külföldi nagykereskedő. de ennek ára van. ettől még persze létrejöhetnek nemzeti kereskedőházak, bárki rendelhet ikea bútort az internetről. azt behozhatja a magyar domus. de ezáltal az ugye drágábbá válik. és így lehet piaci rés a falco vagy a székely fafaragók számára. erre azt mondják egyesek. mi a francnak magyar tulajdonú bútorgyár. miért hozzuk helyzetbe a kézműveseket. ne háziiparral, hanem űrkutatással polgárosodjunk. ne szekeret, hanem mars járót építsünk. nincs szabad piaci űrkutatás. nincs szabad piaci mars járó. ez is leginkább szövetségi állami keretek között lehetséges. ha a zsidó hitközségek vagy zsidóbarát közösségek amerikához kötődni, akkor kötődjenek oda. kérdés, hogy az usa megfinanszírozná ennek a csoportosulásnak a jólétét. mert az ezt jelentené, hogy a németeké a helytartó szerepkör. de ők ezért a magyar államkasszába fizetnének. amiből a félállami cégeket létre lehetne hozni. tehát a siemens bérmunka mellett megjelenne a magántőke a félállami videoton gyárban. és úgy fizetne adót, hogy videoton kijelzők lennének a közintézményekben. és ezt kellene eladni elsősorban a gyügyei parasztnak. "tik videoton tévét vettetek, mert mink oriontot" alapon. amit a fehérgyarmati áfész boltban árulnak. de azt úgy tudják bevinni fehérgyarmatra, hogy eladják a meggyet, a szilvát, a cirokseprűt vagy gyártanak valami biszbaszt a nemzeti buszba. aminek egy részét esetleg eladják belaruszba.

és felzárkózási időszakban a gazdaság erősen kommunisztikus jelleggel működhet. de ez nem azt jelenti, hogy egy párt uralkodik a nyilvánosság kizárásával. ennek alapja a civil engineering. egy csoport "leköltözik" fehérgyarmatra. mondjuk ide. nem túl vonzó. mert ezeken a helyeken megállt az idő.
szatmartour.hu/wp-content/uploads/2014/11/97_20060531_232514.jpg
és ezek után a félállami mezőgép kormányműveket gyárthat a mezőgazdasági gépekbe szövetségi keretek között. mondjuk úgy, hogy ebbe belép a thyssen (~tisza). vagy a debreceni fag üzemcsarnokából kapnak gépészetet.
www.autoszektor.hu/sites/default/files/u2009/luk.jpg
ebben a modellben ezeket az üzemeket és a helyi igényekhez igazítjuk. tehát a félállami mezőgép gyár lényegében egy vegyesvállalat. lehet privát üzletész nemzeti és szövetségi. de fele részben az állam mondja meg, hogy mit gyártson a nemzeti parkokba, a régiós mintagazdaságokba. vagy városgazdálkodási vállalatoknak. fent kell tartani közparkokat, városligetet, vagy városkörnyék zöldfelületeit. feles újraosztás mellett a gazdaság félig közösségi jellegű. de a mezőgép vállalat csak akkor lehet beszállító ha a szabad piacon eladja a traktort a parasztnak. a hazai gépgyártó ugyanazt az árelőnyt kapja, amit a paraszt is megkap az agrárpiacon. miért vegyen ő biharban debreceni mezőgép gyártósort fehérgyarmati kormányművel ha a new holland a jobb. azért, mert debrecen bihari sonkát vesz berettyóújfaluból. a pármai jobb lenne. persze ha a bihari sonkát eladják a nagyvilágba, akkor nem szorulnak rá a debreceni mezőgépre. de addig városias holdingok tulajdonában levő vidékies klaszterek között cserélgetjük az árut. és mivel ehhez is hiányzik nyersanyag, energia, technológia és pénz ezért valakit vagy valakiket helyzetbe kell hozni. nyugati irányba ez ausztria, bajország, frankföld, svábföld és esetleg svájc. ideális az lenne, hogy működő tőkét csak a duna mellől vonunk be. a duna medence gazdaságában a földrajzi értelemben vett a középponti helyzet megmaradna.
media1.britannica.com/eb-media/75/375-004-44E164A6.jpg

2016.07.04. 16:00:41

@zipe moha:
az a probléma, hogy élelmiszeriparban előrébb tartanak a lengyelek. az agrártermelés arra jó, hogy az árut bányászati termékekre cseréljük. tehát mondjuk hiányzó nyersanyag és energiaszükséglet barter üzletekkel biztosítva legyen. ezt el lehet érni oroszokkal. és mondjuk textiliparban félkész árut behozni a törököktől. feltéve, hogy hagyományos feldolgozóipari termékeket vásárolnak. de innentől kezdve problémás. mert nincs hadiipar, járműipar, mezőgazdasági, háztartási és ipari gépgyártás, mikroelektronika, biotechnológia. tehát önmagában nyíregyházi nagymama lekvárjával harcba indulni merész vállalkozás. ha ugyanis teljesen lebontjuk a multinacionális vállalatokat és elszámoltatjuk a nemzeti nagytőkéseket, akkor lényegében egy feudális világba térünk vissza. tehát egy föderális kapcsolatnak maradnia kell. lehet mondani, hogy majd a visegrádi országok körkörösen biztosítják egymás piacait. csak ugye ezek is konkurálnak. mert rába traktor legyen vagy brünni zetor. ikarus vagy solaris busz. a németekkel az egyezség alapja az lehet, hogy amennyi tőkét behoznak ugyanannyit kiviszünk a határon túli területekre. tehát építsen gyorsvasutat a siemens. és épület kisvasút a kisebbségi magyar lakta területekhez. kárpátaljára, felvidékre, erdélybe, délvidékre. átvesszük az alsóbb rendű utakat mol töltőállomásokkal, mvm vezetékkel. a szászoknak annyira nem jó egy erős cseh-szlovákia. és az sem jó ha erősödik francia-román-moldáv együttműködés. amibe bevonhatják bulgáriát. ez az oroszoknak sem jó. az ő érdekük az, ha ezek az országok az atlanti világtól eltávolodnak. mert így a krímről ők uralhatják a fekete-tengeri kereskedelmet. ezt a térséget azonban a szövetségesek nélkül csak rövid ideig tudtuk uralni.
media1.britannica.com/eb-media/57/1457-004-EBD7AE0F.jpg
a hunyadiak korában félve a töröktől besegített itália. a magyar nacionalizmusnak mindig is volt valamilyen háttere. kezdetben bizánci. később német-római. ha őket is kirakjuk, akkor belépnek az oroszok és a törökök. persze ez esetben bukik bécs. tehát a németek is kényszerhelyzetben vannak. piacokat kell találniuk. illetve kell egy mintaország egy remélt kis-ázsiai (török), közel-keleti (szír, asszír) és közép-keleti (indo-iráni) együttműködéshez.

zipe moha 2016.07.04. 17:09:48

@unionista᠋: ha választani kell , hogy az I. osztályban kieső helyen sem bírunk focizni...mert zavar a sok kiálló cső és vezeték a lélegeztető gépekből..vagy a II.osztályban szabadon és kreatívan focizva gépek nélkül is az elsők között ..vagy épp elsőként...hát, én inkább az utóbbit választanám...ha a németek magállami ligát csinálnak...nem helyi "mintaállamra lesz szükségük ...továbbra sem...hanem függő és kiszolgáltatott csatlósra...ki kellene venned őket a képletből...amennyire csak lehet...ja és nyilván nem a nyiregyházi nagymama lekvárja magában a vezértermék...hanem az a kereskedelmi szisztéma ami bár mit is ad el külföldről haza termeli a GNI-t...lehetőleg rászerveződőtt vele szimbiózisba létező néhány ezer magyarországi termelő -előállító szolgáltató vállalatot tart el...hálózatonként néhány ezret..

zipe moha 2016.07.04. 17:20:27

@unionista᠋: ...a kérdés mindig ugyan az: hogyan tartható 1 edényben a kiskereskedelmi árrés ( a maximális haszon)..ugye a magyarok már itt elkezdenek vitatkozni, hogy mi is az az "1 edény"....pedig kidolgozott professzionális nemzetközi kereskedelmi gyakorlatok vannak erre szerte a világban...nem kell feltalálni semmit, hogy Ungabungát hogyan lehet a legjobban lefejni és annak hasznát szétteríteni a "fejőnők " között..:))
ha megzörgeted a "nemzetközi" ( valamelyik nemzeté) élemiszer multi pénztárgépét...annak hasznából a példa kedvéért a freiburgi sajtkészítő kisüzem is részesül ....pláne ha szövetkezeti tulajdonos egy beszerzési-értékesítési szövetkezetben ...végül is egy kereskedelmi beszállítói szervezetben...és ez a lényeg!!

2016.07.04. 19:06:28

@zipe moha:
a kivenni a képletből amennyire lehet azt jelenti: bmw/audi/man és a siemens mikroelektronikai gyártórészlege az infineon. ezek münchen környéki cégek. az ipar a duna mellékéről beléphet. de semmi több nem kell. tudom, hogy ezek éppen a bajorok. de nincs jobb. jelzem nekik se. a nyugati arisztokráciában sem valószínűleg nem gizella volt a legszebb lány. hozzá kellett adni istvánhoz. nem nagyon lehet máshogy. jelen helyzetben ennél zártabb gazdaságot szerintem nem lehet csinálni. hacsak nem akarunk a városokban is újra szekérrel járni.

tehát azt tudjuk megtenni, hogy ha kell évi 100 ezer új autó a magyar piacra, akkor állítsunk elő 200 ezret. egyik fele a németeké. a másik fele magyaroké. és így rendelkezésre áll annyi autó, amennyi a belföldi piacon szükséges. ha ezek után valakinek japán autó kell, akkor vegyék meg tőlünk a németet (tehát azt már mi értékesítjük) és veszünk helyette japánt. onnantól kezdve a magyar autókereskedő export-import vállalat. és lehet olyanokat mondani, hogy bmw mini alkatrészeken alapul a bmg (budapest motor és gépgyár) új kisautója. lehet rába kamion, csepel teherautó man, pannónia motor bmw rad alapokon. megvesszük a főalkatrészeket. de ezeket mi szereljük össze. bérmunkát vállalunk, alkatrészt szállítunk, de már van gyártósorunk, kereskedőházunk. csak persze ezeket korlátozott elemszámú sorozatgyártásra tanulmányi szerződésekkel lehet megkapni. de azt el lehet érni, hogy a kárpát-medence fogyasztói piacát ellássuk. a kisebbségi területeken is vannak magyarok. és megnyerhetjük magunknak a cigányokat. mert mi vagyunk középponti helyzetben. tehát a német tőkeimportot a kisebbségi magyar területek felé irányuló tőkeexporttal lehet ellensúlyozni. a kárpátokon túl nem nagyon fogunk terjeszkedni. mert a lengyelek is nagy barátaink kulturálisan, de a piacaikat nem fogják átengedni. a csehek se. egymást érintő és egymást metsző érdekszférák vannak. de ez lényegében a földrajzi eloszlásokból, történeti adatokból következik. kevés kivételtől eltérően ezek a hagyományos piacok lesznek erősek. nyilván ha valaki felfedez valamilyen csodát, akkor azt el tudja adni a világban. két hétig. kínában addig tart bármit lekoppintani.

zipe moha 2016.07.04. 22:42:13

@unionista᠋: ...egy expanziv gazdaságstartégia ( a perifériás modell helyett..)érdekes dolgokra képes...épp a folyamatos növekedésben érdekelt Nyugat mutatta be , hogy kell ezt csinálni... machiavelli..:.." minden ellenség legyőzhető, még a legerősebb is...a saját fegyverével.."..ismerjük?..:)..

csak a példa kedvéért... megingott a Praktiker..mi a baj ezzel??.. be kell ruházni, hogy magyar honos legyen..és nem csak a magyar hanem a teljes hálózatot fel kell vásárolni....tőke kérdése?..ugyan , üzleti alapon?....és arra már rá lehet szervezni magyar kis szériás gyorsan változtató gyártó cégeket...mert akié a piac az dönti el, hogy mit árul..és mennyiért...és kit (kiket) szorít ki...

figyelni kell és ami eladó meg kell venni..vonalakat rá szervezni..igen némileg katonásan..

nekünk szerintem már nem azt kell ellesni mint az ázsaiaknak...hogyan készül a 8 hengeres motor vagy a 4 k tv...

..a professzionális stratégiai-tervezést..vállatatszervezést és ahhoz társdalom szervezést a profeszionális vállalat irányítást kell ellesni..csupa szellemi dolgot..

középkori példával élve nem azt kell tudnuk , hogy hogyan készül a nehéz páncélos lovasság páncélzata...álló nap páncélokat gyártunk idegen lovagoknak.....hanem egyrészt hogyan! kell nehézlovasságot szervezni másrészt mik azok a hadmozdulatok! amik a nehézlovasságot győzelemre vezetik...akkor nem ablakon kidobott a 26 év ha ezt megtanultuk..mindössze a felkészülés rögös kezdeti stációja...

2016.07.06. 12:13:39

@zipe moha:
az expanzív gazdaságpolitika alapvető jellemzője az államvezéreltség. az lehet egy kormányzati cél, hogy nacionalizáljuk a praktiker üzletláncot. vásároljuk ki. azt úgy érdemes ha az ország egyes helyein gazdasági érdekcsoportok (műegyetemisták, műszaki főiskolások, szakközépiskolások) önkormányzati támogatással létrehoznak olyan műhelyeket, ahol barkácsgépeket gyártanak. első körben összeszerelnek. és utána ezeket el kezdik gyártani. ehhez mondjuk egy márkanév lehet a barkas (~barkács). a barkas szerviz ilyen kisteherautókkal vonul ki segíteni a barkácsolásban.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Barkas_B1000_Pritsche.jpg
ezt a régi ndk modellt fejlesztjük. ami nagyjából a barkácsgépek technológiai szintjén áll. szerintem ez az egész most auto-union/audi tulajdon. a németek nyilván kinevetnek, hogy a magyarok a régi ndk szintjéről akarnak elindulni. de valahogy ez mégis menő lehet. ha létrejönnek kisebb gépipari konszernek.

csakhogy ehhez előzetesen közös államvallásra van szükség. ez lehetne a judaizmus amit úgy magyaráznak, hogy nincs államvallás. az legszabadabb. csak ebben az esetben nem lehet kormányzati/önkormányzati beavatkozás. ebből multinacionális vállalatok következnek. tradicionálisan magyar ("magyarosch") fejlődési pályához többségi nemzeti keresztény államegyház szükséges. de a környéken ezt csak a németrómaiak legitimálhatják. és lesz egy csoportosulás, amelyik azt mondja, hogy ehhez nincs jogod. és ezek nem a palócok lesznek. és nem is a bunyevácok. ezt a csoportosulást előzetesen szekularizálni kell. azért, hogy mind a nemzeti keresztény többség mind pedig az ezt elutasító kisebbségek szabadon gyakorolhassák a vallásukat. a krisha tudatú neohindik ezt elfogadják. újabban az izraeliták is. a pünkösdi karizmatikus zsidók is. (ők már a negyedik legnagyobb egyház.) a zsidó baloldal és velük szimpatizáló filoszemiták maradtak lényegében. nekik is maguk dogmái. az ő világukba az államok ne avatkozzanak bele. rendben van. de a többi népnek csak van joguk ahhoz, hogy államot alkossanak. ők hozzák létre az állam nélküli bázisdemokratikus anarchiát. egy drogos-buli-buzi negyedet 1 négyzetkilométeren. több, mint egy évszázada vitázunk ezzel a népcsoporttal. nem azt állítom, hogy ők a gonoszak, akik összeesküdtek a magyarok ellen. hanem azt, hogy egy részük elképzelése összesen annyi, hogy szabad piaci alapon foglalják el a magyar gazdaságot és verjék szét a tradicionális magyar kultúrát. mert az meghaladott, bla, bla, bla. én is azt gondolom, hogy a karcagi birkapörköltbe az állat koponyáját ne főzzük be. nem muszáj mindent belerakni. nem kell ortodoxnak lenni, mint a románoknak. számomra a székelyek is túlságosan ortodoxok. de ők elfogadják, hogy ezek a tájegységek nem pontosan ugyanazt akarják. és ebből fakad a multikulturalitás. de mindez a nemzeti kereszténység zászlaja alatt. egy másik csoport azt mondja, hogy valami szivárványos, posztmodern progresszió. a téridő egy pontját jelöljük ki. és ha ehhez elegendően sokan csatlakoznak, akkor próbáljuk ki.

2016.07.07. 11:18:59

@neoteny:
ez egy induló magánvállalkozás. és ez a "sötét" diktatúrában is létrehozható. mert direkt jó, hogy a multikat egy kicsit megszorongatják. és létrehozható a magyarországi sváb traktor: a renner. a klasszikus liberalizmus vagy annak egy németes változata képes feltörni az unortodox illiberális kereteket. ezzel semmi probléma nincs. jelzem a multinacionális vállalatokról sem gondolom, hogy feltétlen gonoszak. és a zsidókról sem. de láthatod, hogy a renner sem olyan, hogy ujjong a nép. ilyenkor szokta mondani egy csoportosulás, hogy a magyaroknak semmi se jó. folyton csak fanyalognak.

a paraszt észjárása, hogy országos ("uruszágos") mezőgép kellene. vagy ha az nem lehet (mert nem engedi a főváros), akkor szervezzük ezt meg mondjuk a megyében. és erre mondják a "liberálisok", hogy az nem legitim. mert a belföldi piacon nem lesz verseny. de most már lesz. a következő lépés félállami rába traktor a kisalföldön. a magyar állam a vicces nevű fag debreceni üzemébe tolja a milliárdokat. a német célja, hogy a környéken ő legyen a legnagyobb foglalkoztató. (mert ugye az egy is kérdés, hogy egy városban elsősorban kitől függ a munkaerőpiac). a fag bővíti az üzemcsarnokát. ehhez legutóbb kapott 5 milliárd forint állami támogatást.
www.dehir.hu/wp-content/uploads/fagdolgozo.jpg
kormány azt mondja, hogy 50 milliárd forintból hozzunk tanműhelyeket. itt éppen adják át a debrecenit.
www.kormany.hu/download/2/d6/10000/tn496c0.jpg
balra a tulajdonos képviselője szabó ügyvezető, középen papp polgármester, jobbra magyar levente államtitkár. ebből következően a parasztgyerekek gépészkednek.
www.kormany.hu/download/3/d6/10000/tn496c0.jpg
és ebből lehet debreceni mezőgép. ugyanis ha az állam pénzel egy vállalatot, a város biztosítja az infrastruktúrát, akkor abban jogosítványokat szerez. ebből újra létrehozható mondjuk debrecenben egy régi-új mezőgép vállalat.
discover.mfg.com/img/company_images/511417-logo
a baloldalon a búzakalász, a jobboldalon a fogaskerék. és ezeket egy nagy "M" (magyar/mezőgép) összekapcsolja. a budapesti zsidó és a zsidókeresztény filozófusok erre azt mondják: ennek egyenes következménye auschwitz-birkenau. de nem. ebből is következhet polgárosodás. ez is lehet civilizált. ebben a modellben van egy szövetségi állam. onnan érkezik a működő tőke. elsődlegesen a magyarországi üzemei a beszállítók. és ehhez kapcsolódva jönnek létre a hazai kis és középvállalatok.

te erre mondhatod, hogy ez hülyeség. ez nem működik. mert ez nem szabad piac totalitása. tényleg nem az. mert az induló állapot megteremtésében besegít az állam. a liberális zsidó iskola azt mondja, hogy az ilyen kétoldalú szövetségi megállapodások csak kártékonyak lehetnek. hiszen ezeket a projekteket nem a szabad tőkepiac finanszírozza. és az egyetlen járható út az amerikai típusú demokratizálódás. erre mondom azt, hogy ha a rendszerváltás idején összesen két amerikai vállalat (general motors és general electric) belép a magyar termelői piacra, akkor a környéken senkinek semmi esélye nem lenne. most a németek dúrhatják le a piacot. és ha ők nem, akkor az oroszok. az alapállításom az, hogy egy ilyen játszma végén legfeljebb egyetlen elnyomó hatalom maradhat feltéve, hogy a demokrácia minimum feltételei teljesülnek. a többség akarata legalább fele részben érvényesül.

erre mondja sanyi haverom, hogy amit lehet gyársunk le mi. amit nem tudunk azt állítsuk elő a németekkel. etetjük, itatjuk őket. és dolgozunk nekik. ha tudunk, akkor fejlesztünk. így biztonsággal lehet fejlődni. ezzel csak egy probléma van. nem kellenek hozzá a pesti zsidók. őket kell kizavarni az országból.

szerintem nem feltétlen kell őket kizavarni őket. több különböző fejlődési pálya van. és ezeket le időlegesen le kell határolni egymástól. a vallási kisebbségek csináljanak hitközséget. de azon kívül lehet nemzeti keresztény államegyház. és persze az is, mint minden működhet jól és rosszul.

tamas11 2016.07.07. 12:49:25

@zipe moha:
Zipe. légyszi hagyd el a pontokat, olyan jó olvasni a szövegedet, ha nincsenek benne (nem lennének) fölösleges, értelemzavaró a megértést hátráltató kipontozások.
lásd pélául a második bekezdésedet itt fent...
Már írtam neked, hogy az írásjel ilyetén alkalmazása mire való, és melyek a korlátai, de most hagyjuk, hogy nekem ez még szakmám is.
Maradjon ez egy egyszerű kérés, de
nincs ember a jószándédkú olvasóid közt, aki másként gondolná.

tamas11 2016.07.07. 13:32:41

@unionista᠋:
A kulcsszó a gondolatmenetedben az IDŐLEGES, időlegesen le kell HATÁROLNI valamit, vagyis egy piaci szegmenst fabrikálni, ahol otthon érzi magát míg felcseperedik, a saját termék.
Így van, azt kellene, és lehetne is - egy ideig..
Mi lenne (és mikor) azután a következő lépés?
Azzal kecsegtetünk, illetve azt ígéri az elképzelsé köztesgazdája, hogy a kedvező feltételek közt felnő a termék, -vállalkozás - vidék.
Megtörténhet e?
Két fejlődési modell keletkezik.(elméletben).
Az egyik, nevezzük kínainak, ahol komoly autógyárak jöttek létre, amelyek nem is termelnek más tartományba SEM, nincs széleskörű piaci munka ott, szervízhálózat sincs, csak a "saját" kisstérségben... van húsz, vagy nyolcvanmillió lakos a "környéken", aki a kedvező áron, helyben elérhető gyártmányt megveszi. Mondjuk csak minden kétszázadik ember, szabadalmi vitáig sem jut a kocsi formatervének eredeete (koppintva), a kétszázezer darabos eladás, már óriási siker - és ennyi...
Ehhez jólszegmentált piaci rés kell (van is), fizetőképes , elérhető, konkurrenciamentes környezet, - az is van.
Kétszázezzer ember, körzetében élő-mozgó kocsija márkájára igénytelen (?) középosztálybeli kínai figura.
(Miként festene ez nálunk? (ez innen már a másik modell!) Nincs kétszázezer traktorvevő, és szinte gyalog elmehetsz oda, ahol jobb traktorok vannak, jobb szervízzel, jobb fizetési feltételekkel stb).
Ez lenne tehát a működő kínainak nevezhető modell.: nem érdekes a piacnövekedés, nem érdekes a műszaki gyártási színvonal, működik az egész.
A "mi" másik modellünkben mi történik az új gyártmánnyal? Propagálni (is) kell, nincs tőke, rosszul hitelezhető a gyártása, mivel felfutása nem valószínűsíthető. nem tervezhető. Fejleszteni nem tud, nem érdeke, más piacra nem tud kilépni, szinte a sajátjára is a lig...
Mi lesz ezekkel a termékekkkel holnap? Tobább lógnának a kedvezméyneken, támogatáson, és mindazok, akik igénybe veszik a tratktort -terméket, egy műszakilag kezdetlegesebb, lassúbb, nehezebbben javítható, választéktól elszakadó, szerviz- és eladási hálózattal NEM támogatott helyzetben ülnek..Ide navigáltuk őket, hogy legyen munkája és traktora a vidéki magyar lakosságnak .
Nem a fővárosiak és az annak szinonimájaként nálad szereplő zsidóság modellje ellenében történik mindez, hanem a T-Ford gyártmány filozófiája ellenében, amióta a tömeggyártás, a nygaoybb sorozatok előnyei nyilvánvalóak lettek, és az alacsonyabb elérhető árakon TÚLMENŐEN, megalapozzák máig a fejlesztéseket, annak irányát közte a gazdaságos gyártást, kereskedelmi hálózatot. . Ez a szó, ez a gondolat, (fejlődés), ami következetesen hányzik is a te elméleteidből, ameylekben ott a mézesmadzag: támogatás. Sikerérzet minősésgek és versenyképesség NÉLKÜL, illetve híján.
De igazat adok neked, adja meg az "URUSZÁGA" ezeknek a szerencsétleneknek azt a segítséget piacdajkálást, amivel úgymond elindulhatnak. Viszont válaszolnod kell: mi a következő lépés?
A fiaik már az általános iskolát is külföldön képzelik majd el , az interneten rendelik a tornacipőt (is), azt hiszem megírtam, azt az ismerőst, aki itthon bukott diák volt, majd határmenti faluba járt át (naponta) auszrtriába, és egy év után hóna alatt laptoppal jött haza, komplett kis számítógépguruként, németül angolul beszélve, éséltanulóként mozgott ezekután hazai egyetemen is.
Ebben a gondolatmenetben az egyszerűség kedvéért nincs is benne, (amit pedig tudunk rossz tapasztalatainkból), hogy miként viselkedne ilyen helyzetben a "meenedzsment", az irányítók, akik hasznot húzhatnak a privilégizált helyzetükből.

2016.07.07. 14:49:52

@tamas11:
az egyik iskola azt mondja, hogy tessék itt van a minta. van egy sváb fiatalember, aki elvégzi a gödöllői főiskolát. létrehoz egy kisüzemet. gumialkatrészeket szállít be járműiparba. és eztán utána megépíti gyermekkori álmát. és piacra dobja a renner traktort.

ezt miért nem csinálják meg a többségi magyarok? nem arról van szó, hogy a többségi magyar mérnökök, technikusok és a szakmunkások hülyék. hiszen külföldön, vagy a belföldi multiknál rendszerint megállják a helyüket. de azokat ugye nem szeretik. ez az emberek csak irigykednek.

szerintem nem erről van szó. vagy nem kizárólag erről. a parasztgyerek úgy képzeli, hogy közösségi összefogással építsünk meg a rába traktort. és a vezető mérnököknek adjunk elegendően sok fizetést és valamilyen állami kitüntetést. és majd úgy lesz verseny, hogy létrejön a debreceni mezőgép vállalat. és ugye ott lesz a renner traktor. ezek élvezzenek valamilyen versenyelőnyt. de meddig?

például addig amíg az adott ágazatban a kereskedelmi mérleg nem kerül egyensúlyba. tehát amíg csak hordjuk befelé az árut addig támogatni kellene ezeket. persze ebből következően az országba jöhetnek a ganz ábrahámok vagy mechwart andrások. mert ha mondjuk 10 évet itt élnek, akkor utólag, ha vállalják, hogy magyarországon 10 évet tanítanak, akkor előzetesen magyar állampolgárokká válnak. és élvezik a kormányzati, önkormányzati védettséget. persze ezzel az import áru kiszorul valamelyest, a cél nyilván a magyar áru exportja. és esetleg várhatjuk, hogy az árumérleg helyreáll az adott az ágazatban. persze ennek a hátránya az, hogy ha én a legmodernebb john deere traktorokat akarom használni, akkor valamiféle vámot kell fizetnem. csak azért, mert a magyar gépgyártás nem versenyképes. nehogy már ennek én fizessem meg az árát? ki fizesse meg? fejlesszük a kompetenciákat, bla, bla, bla. de ez is pénzbe kerül. teljesen nyitott gazdasággal nem lehet felzárkózni. nincs rá precedens. kínai gazdaság a majdnem teljes zártságból nyitott. eleve vegyesvállalatokat engedtek létrehozni. a beijing benz egy kínai-német vegyesvállalat. ezek után eltanulták az autógyártást. a belső piacaikat óriás üzemméretekben viszonylag hatékonyan ellátják. hongkong mellett megépült schenzen. és az ibm jelentős része a kínai lenovo tulajdona. és ők uralják a pc piacot.

szerintem reálisan nem tudunk a világpiacra kilépni. akkor sem ha mi gyártjuk a legjobb visszapillantó tükröt. még ebben az esetben is a makroregióban lehetünk erősek. mert ha ugye támogatunk, akkor onnantól kezdve sok mindent mondhatunk. azt is, hogy a visszapillantó tükörgyártásban legyünk a világban piacvezetők. de az szerintem nem lesz jó. ágazatokat védjünk meg. és ezeknek az árát fizessük meg országos méretekben.

ha elég sok ember van (mondjuk a parlamenti küszöbnek megfelelő 5%, közel félmillió ember) aki azt mondja, hogy ez számára elfogadhatatlan, akkor nézzük meg, hogy ezek az emberek hol laknak. hol lehetne létrehozni ezt a "zsidó" világot. akik azt mondják, hogy csak a szabad piac. és mi köze van neki ahhoz, hogy a többségi magyarok nem versenyképesek. nyilván nem kényszeríthetők arra, hogy ezért felárat fizessenek. de az ő termékeiket valamilyen módon meg kell jelölni a piacon. illetve a közszférában is el kell különíteni a nemzeti keresztény magyarországtól. ezek lényegében olyan hitközségek, akik egy másik világot akarnak. ez vallási ütközés.

és ez még nem elég. mert vannak kistérségek, ahol az árumérleg helyi szinten is brutális módon beborul. ezek rendszerint olyan területek ahol a cigányság jelentős számban van jelen. ezeknek a kistérségeknek a primér szektorban (mezőgazdaságban és a bányászatban) extra védelmet kellene biztosítani. de ennek az árát a helyiek fizessék. tehát szatmári kerületben a közért boltokban a "gyügyei" meggy előnyt élvez. ez nem kerül kívülről pénzbe. nem kell külön megtámogatni a parasztot. az önkormányzatok vámolnak. ők fizetik meg a védelem árát. a szekunder szektorban (az iparban) a védelem kormányzati szintű. mindkettő korlátozza a tercier szektort (kereskedelmet). ami ezáltal nem lesz teljesen szabad. de ha elég sok ember azt mondja, hogy ők teljesen szabadok akarnak lenni, akkor tudjuk, hogy ezt mondjuk a prezi. a magyar traktor fejlesztési költségét miért fizessék meg? persze amikor a telekom támogatta őket akkor nem számított. és a telekom előnyöket élvezett nem az etnikai háttér vagy a nemi irányultság az érdekes. azt mondom, hogy csináljuk meg a magyar prezit. adjuk ki házi feladatba számtech versenyen. és a parasztgyerekek is megírják. csak ők nem kapnak százcsillió kockázati tőkét. csak azért, mert egy vektorgrafikus alakzatot 2 dimenzióban képesek egyszerre eltolni, elforgatni, kicsinyíteni-nagyítani. ezt tudja a prezi. matematika ötödik osztályos tananyag. számítástechnika szakköri feladat. írd meg a prezit. az a beugró az országos versenyre. az a beugró. tehát nem arról van szó, hogy egyik vagy másik csoport a rossz. hanem arról, hogy mindenki egy sajátos üzleti modellt tekint általánosnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.07. 16:35:27

@unionista᠋:

"ezzel semmi probléma nincs. [...] de láthatod, hogy a renner sem olyan, hogy ujjong a nép. ilyenkor szokta mondani egy csoportosulás, hogy a magyaroknak semmi se jó. folyton csak fanyalognak."

És milyen igazuk van. :)

zipe moha 2016.07.08. 01:39:26

@neoteny: unionista leírásaiban folyamatosan ilyen típusú megjegyzések vannak..a szó-és mondatkészlete is leleplező:..."szerintem reálisan nem tudunk a világpiacra kilépni. akkor sem ha mi gyártjuk a legjobb visszapillantó tükröt. ..."...

a magyarok nem csak fanyalognak...azért fanyalognak mert miután szolgai kiszolgálói szerepebe állítják magukat..nem tetszik nekik..DE magukra nem tudnak / akarnak kezdeményezőként , jövőbeni potenciális nyertesként..Úrként ( uralva valamit..) tekinteni...ha még is, akkor az az annak megfelelő cselekedeteket nélkülöző hamis várakozás...ami igazolja is persze utólag, hogy kudarcos..és , hogy "na ugye , hogy megmondtam.."...

még is...kinek a feladata lenne felrázni a magyarokat egészséges , magukban és a magyar jövőben bízó egymással szövetkező ( " német modell") emberek közösségévé alakítani őket???....

unionista: szerintem pedig reálisan , itt a kárpát-medencéből indulva le tudna nyelni ez a nép gazdasági értelemben mindenkit...kinek / kiknek a dolga , hogy a társdalom kompetenciáit, ilyen mértékben megfejlessze hogy a jelenleg külföldön felszabaduló készségeket már itthon is felszabadítsa..??...

abban igazad van, hogy aki azt tartja reálisnak, hogy berendeli magát egy függő viszonyban egy alárendelt szerepben.....az függő és alárendelt lesz..de ez nem a "realitás" maga, hanem a szereplő kishitű várakozása és annak a következménye...és erre mondod, hogy "na ugye'..én pedig azt.." hogy egy frászt.."..:))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.08. 02:33:44

@zipe moha:

"a magyarok nem csak fanyalognak"

Persze, hogy nem: dr. Renner Tamás nem fanyalog, hanem dolgozik a családi vállalkozásban (ami 220 embert foglalkoztat), és traktort tervez meg épít.

unionista fanyalog: "a renner sem olyan, hogy ujjong a nép".

A különbség látványos: az egyik megépítette a traktort, a másik meg azon ábrándozik, hogy hogyan kellene traktort építeni "közösségi összefogással".

2016.07.08. 13:43:57

@zipe moha:
hiába gyártja le egy magyar a világon a legjobb visszapillantótükröt. magyarországról senki sem képes uralni a világpiacot. a duna medence piacát lehet uralni. vagy legfeljebb közép európát. szerintem az egy irreális várakozás, hogy a kínaiak tömegesen magyar visszapillantótükröt fognak vásárolni. két hét alatt lemásolják és óriás üzemméretekben legyártják. és hiába lesz nemzetközi szabadalmi oltalom. nem érdekli őket. amerikát sem. mivel a világon a legnagyobb hadsereggel rendelkezik úgy képzelik, hogy a nemzetközi jog felett állnak. a háborúkat ensz bt felhatalmazás nélkül is megindítják. röszkénél egy vízágyú átlocsolt a határ túloldalára. rögtön megjelentek a "nemzetközi" jogászok, hogy ez lényegében háborús bűn. mert a magyaroknak nincsen joguk fellocsolni a poros közutat a szomszédos horgoson. ami úgy egyébként magyarlakta. csak a nyugat fogott egy ceruzát. lezárta a határt. a nyugat. és ugyanezek a nemzetközi jogászok mondják azt, hogy ha naponta tízezrével jönnek az idegenek és be akarnak törni az országba, akkor senkinek nincs joga védeni. és ezt elnevezték liberalizmusnak. aztán az egy másik kérdés, hogy az illiberális kormány százezer évre le akar ültetni valakit, aki belekiabált a megafonba. mondván, hogy azzal terrorcselekményt készített elő. a gazdaság, a kultúra és a társadalom egy hatalmi játszma. és ebben véleményem szerint nincs reális esélyünk arra, hogy mondjuk gépipari termékekkel akár csak réspiacokon is világban vezető szerepet töltsünk be hangsúlyozom: szabad piaci viszonyok között. de értem, hogy vannak akik mégis ezt célozzák. erre mondom, hogy hozzunk létre egy városrészt. a zsidónegyednek lehet ez a célja. és akik ehhez akarnak kapcsolódni szabadon tehessék meg. és ahogyan elképzelik, alacsony adók mellett, szinte kizárólag magánintézményekre alapozva tartsák fent magukat. elsősorban ettől a csoporttól kellene függetlenedni. azért, mert az ő céljuk a magyar államiság, a magyar nemzet, magyarország teljes felszámolása. és helyébe egy amerikanizált multikulturális világot képzelnek el. amit a magyarok döntő többsége nem akar. szinte minden közéleti vita erről szól. nekünk egy olyan kárpát-medencei metropóliát kellene építeni, ami fele részben magyar. elsődleges piacaink a szomszédaink. és ezen túl a duna-medence piacán lehet vigéckedni. a csehek se fognak tőlünk traktort venni. mert ott van nekik a zetor. a magyar-lengyel egy kutya-macska barátság az orosz medvével szemben. a németek piacokat akarnak elsősorban. a keresztények a humán erőforrást akarják lefölözni. a "liberálisok" mindkettőt. akik akarnak azok csatlakozzanak hozzájuk. de ez ne legyen kötelező. ez a legfontosabb. lehetőség legyen szakítani a judaizmussal. ne kelljen néhány idiótával vitázni arról, hogy a szivárvány családok a társadalmi progressziót jelentik, vagy sem. és aki azt mondja, hogy nem az nyilván deportálni akarja szegény kismelegeket. hanem azok a melegek, akik szivárvány családokat akarnak költözzenek a bulinegyedbe. és magyarázzák meg, hogy az ott élő gyerekeknek nincs joguk ahhoz, hogy legyen anyjuk. ha egy férfi és nő nevelhet gyerekek, akkor két férfi miért ne nevelhetne. nem lesz nevelőanyja. na és? ezek vallási különbségek. amiket azért kellene feloldani, hogy ezek után a többség értelmes közéleti vitákat folytathasson. a vallási kisebbségek éljenek a hitközségeikben úgy ahogy elképzelik. a zsidóság irányzatai beszéljék meg egymással a világ dolgait.

2016.07.08. 15:31:34

@neoteny:
a magyar közgondolkodás a vallás felől közelít. az ortodox liberalizmus (a judaizmuson alapuló a világi zsidó vallás) nem fogadja el a területi elvet. azt, hogy a kormányoknak és az önkormányzatoknak jogukban áll a gazdaságot vagy a kultúrát szervezni. az ortodox liberálisok azt mondják, hogy ez szükségképpen korlátozza a társadalmat. azért, mert az emberiség működésének alapja az egyéni érdekérvényesítés.

egy másik lehetséges közelítés azt mondja, hogy a szabadság viszonylagos. az egy viszonyban értelmezhető. ebből következően a szabadsághoz minimálisan két ember szükséges. a konzervatívok azt mondják, hogy ez lehet ember és az isten. tehát egy ember elegendő. feltéve, hogy ahhoz istenhit és alázat társul. különben a szabadság önhittség.

a magyar liberalizmus alapvetően nemzeti jellegű. tehát a szabadelvűséget a nemzeti érzülettel kapcsolja össze. a zsidó baloldal a szabadelvűséget a nemzetellenességgel kapcsolja össze. ezek összeütköznek. most mi legyen. a kettő egy helyen és egy időben nem érvényesülhet. dönteni kell. a zsidókeresztények egy része a nacionalizmust a kereszténységgel összeegyeztethetetlennek tartja. a sátánizmussal azonosítja. gyügyei paraszt azt mondja, hogy még mielőtt traktort gyártunk ezeket a vallási kérdéseket rendezzük.

zipe moha 2016.07.08. 16:32:40

@unionista᠋: ...az a gond már megint, hogy csapongsz...még elképzelni sem tudsz egy magyar gazdasági szuvenerításon álló jellegébene expanzív optimumot...a te világképed nagyon egyszerű: ...a magyarokat uralni kell...mert nem lehetnek URAK ( végig sem gondolod, hogy de...és hogy hogyan..) s így a te optimumod , hogy ne zsidó liberálisok uralkodjanak...hanem német munkatábor legyünk..mert, hogy még is csak...
közbe pedig egyáltalán nem erről van szó..engem nem érdekel, hogy ki használ ki..nem akarom, hogy kihasználjon senki!..mert azt gondolom, hogy ennél többre vagyok képes...te pedig azt gondolod, hogy nem vagy többre képes...ez a hétszilvafás pipafüstös köznemesi borgondolat....és nekem ez sem kell vissza..mert HA valamelyik náció használ, az azt is jelenti egyúttal, hogy a sajátjaim közül is az élősködők szintén a nyakamba ülnek..tartsam már el őket is...nem!
ha megfigyeled mindig arról írsz, hogy mit csinálnak debrecenben a svájciak, az országban a németek, a bajorok ..szóval arról, hogy mások mit csinálnak...de a te leírásaidban a magyarok nem csinálnak semmit!...bambulnak...beballagnak az idegen istállókba..és várják a jólétet ami soha nem jön el ..és ezt ők is tudják..így viszont legalább tudnak elégedetlenkedni...totál értelmetlenség a sokat próbált úton billegni megint...hogy szerintem mit kell, leírtam...ehhez valószínűleg nemzeti katarzis kell, és az is lehet hogy nemzetei egyház ..és az is lehet..hogy ez a Hit Gyülekezete lehet..:)..ez mind lehet..de az hogy megint posztfeudális élősködésbe tartosodjék a jövő..azt még elképzelni sem tudom...ha még is így lenne akkor Ady után szabadon.." ennek az országnak elsíkasztották a szívét ..és az agyát is..."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.08. 16:54:38

@unionista᠋:

"gyügyei paraszt azt mondja, hogy még mielőtt traktort gyártunk ezeket a vallási kérdéseket rendezzük."

Mert ha nem, akkor Sanyi szétflexeli a Renner-üzemet. Nem kell az ilyen álrend:

totalcar.hu/galeria/totalcar/tesztek/2016/06/01/renner_5044/17

ha annak forrása nem a Szent Korona függői által közvetített isteni eredetű rend. Mária Országa népét nem lehet megvenni talmi sváb csillogással. Különösen nem olyan valaki által, aki a nemzeti érzetű magyar nép verejtékéből finanszírozott iskolában szerezte a diplomáját. Ha tisztességes ember lenne, akkor félállami üzemben, kormányzati szervezés keretein belül teremtené a közavgyont, nem pedig zsidókeresztény módon egyénieskedne Mammon előtt áldozva.

2016.07.08. 22:38:00

@neoteny:

konkrétan arról van szó, hogy a többség liberális zsidókat ki kívánja rakni a magyar piacról. egész pontosan az extrém liberálisokat. tehát nem a zsidó származást, hanem a kereszténységgel és a nemzetekkel szemben álló világias zsidó vallás lelkes híveit. velük szemben a többség illiberális demokráciát és unortodox nemzeti kereszténységet hirdet. nekem ez nem tetszik különösebben. de ez a helyzet. ezt a mainstream médiában nem lehet nyíltan kimondani. kimennek a "libsi" "ligetvédők". és nem csatlakozik hozzájuk szinte senki. pedig több, mint 80% nem ért egyet a terület beépítésével. szerencsétlen fákat be kell áldozni azért, hogy ez a csoportosulás megértse végre, hogy a többség nem kívánja látni őket. a közéleti vezető szerepekben legalábbis. nem számít, hogy rogán, habony vagy mészáros lőrinc mennyit lopnak el. amíg a "libsik" állnak az egyik oldalon addig szinte bármit megtehetnek a másikon. az új elem, hogy felvonul a zsidó jobboldal. és a zsidókeresztények többsége is jobbra húz a keresztényellenes és nemzetellenes csoportokkal szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.09. 00:51:50

@unionista᠋:

"konkrétan arról van szó"

Konkrétan arról van szó, hogy Renner megépített egy "magyar" traktort, te meg fanyalogsz, mert az nem "közösségi összefogással" épült.

A többi a szokásos süket rizsád.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.09. 02:02:16

@unionista᠋:

Ha vetted volna a fáradságot, hogy elolvasd a cikket, találtál volna olyat benne, ami a te szád íze szerinti duma:

[Renner Tamást] Nem a pénz motiválja – eddig csak beletolt rengeteget a projektbe – hanem az a szándék, hogy előrevigye a régiót, és ha lehet, valamennyire az országot is: „Ne legyünk összeszerelő ország, fejlesszük ki újra a magyar márkákat. Szeretném, ha minél több hazai beszállító venne részt a traktorunk gyártásában, például lehetne benne Rába-híd, és itthon készült ülés, műszerfal.”

Habár én kétlem azt, hogy "nem a pénz motiválja" -- végül is a hasznot hozó családi vállalkozás biztosította számára az anyagi alapokat, hogy a traktort kifejlessze és megépítse --, de ott van a neked oly kedves magyar termékfejlesztés gondolata, meg az is, hogy ne "idegenek" szállítsanak be, hanem lehetőleg más magyar vállalkozások. Pontosan azt teszi, aminek a kívánatosságáról te beszélsz. De amikor van valaki, aki megvalósítja (vagy legalább is elkezdi megvalósítani) azt, amit te propagálsz, akkor te egyből átváltasz az ideológiai cicaharcra. Amiből kiviláglik, hogy te leszarod a magyar gazdaságot, a magyar melós lehetőségét a felemelkedésre: téged az érdekel, hogy ki lesz a "választott nemes", ki "szervezi" államhatalmi szóval a gazdaságot. Korábban még arról bugyogtál, hogy "az elszámoltatás" ígéretével lehet választást nyerni Mo-n: most meg az a szöveged, hogy "nem számít, hogy rogán, habony vagy mészáros lőrinc mennyit lopnak el". De számít: mert azok a pénzek, amelyeket a kormányzat "ellop" (adókként beszedve a saját érdekei mentén költ el), a Rennerek és hasonszőrűek (meg a dolgozóik) zsebéből jön, azokból a pénzekből ők tudnának terméket fejleszteni, viszonylag jól fizető munkalehetőséget biztosítani a magyaroknak. A "félállamiságból" csak a politikusoknak, a csókosaiknak meg a bürokráciának van haszna. "A népeknek" a Renner-félékből (és más, akár multi munkaadókból) meg a saját munkájukból van hasznuk.

Te a politikusok eszmei zsoldosa vagy: épp' azé a rétegé, amelyik nem teremt "valós értékeket" (amiről te annyira szeretsz bugyogni). Az, hogy partikulárisan melyik ízű politikusoké, lényegtelen: mindegyik a "főhatalomra" törekszik, arra, hogy az ő keze legyen a pénzcsapon. Persze mindegyik magyarázza, hogy "a népek" érdekében irányítja a pénzsugarat: de mindegyik hazudik, mindegyik azt akarja, hogy ő és a pereputtya meg a haverjai éljenek meg jól.

2016.07.09. 10:29:20

@neoteny:
és azt írtam, hogy remek dolog, hogy van a sváb renner. de a parasztok túlzottan mégse rajonganak érte. sokak szerint ilyenek a magyarok. irigykednek és folyton csak fanyalognak. szerintem nem erről van szó. vagy nem csak erről.

a szocializmusban volt magyar traktorgyártás (rába-steiger és a vörös csillag traktorgyár terméke volt a dutra = (dumper & tractor).
erdo-mezo.hu/wp-content/uploads/2013/02/dutracl.jpg
ez egy nagyjából 50 éves modell. 1964-ben került a piacra. és 1975-ig gyártották. nem azért fejezték be a gyártást, mert annyira rossz volt. hanem a kgst a fehéroroszokra osztotta ezt az üzletágat. és azt mondták, hogy a magyar elvtársak gyártsanak inkább buszt. így lett a "piacon" az mtz (minszkij traktor závod) az uralkodó. debrecenben a megyei pártitkár vert az asztalt, hogy az alföld közepén gyártsunk traktort. hol gyártsunk ha nem ott? erre azt mondták, hogy a béketábor belement abba, hogy debrecen gyártson gördülőcsapágyat. létrejött egy 4500 főt foglalkoztató "élüzem", amelyik csapágyat gyártott. jött a rendszerváltás. és ezek után nem azt mondták, hogy oké. osszuk le a piacot helyben. és mi magunk válasszunk szövetségest. ezt mondta a paraszt.

nem azt mondták, hogy az mgtsz legyen zrt. és a mezőgép gmk üzemeiből pedig legyen kkt (közkereseti társaság). kapcsoljuk ezekhez a gépállomásokat. tehát ezek szerződjenek le egymással. mivel a külgazdaság összeomlott ezért belső piac megtartása elődleges érdek. engedjük meg, hogy a szövetkezetek természetben természetben adót. és mivel kényszerűen nagyon sok munkanélküli lesz ezért nekik ne konvertibilis pénzt osszunk, hanem pénzhelyettesítőt. hozzunk létre egy közraktár hálózatot. de közben az agrobank tőkésítse fel ezeket a birtokokat, üzemeket és ezek után indulhat be az üzlet. hanem azt mondták, hogy csak a szabad a piac a megoldás. igaz, hogy szinte minden összeomlik. de majd majd újraépül. és olyanok leszünk mint ausztria. ez nem jött be. és lehet mondani, hogy azért, mert a magyar hülyék. a globális kapitalizmusra alkalmatlanok. rendben van. de ez esetben lehessen azt is mondani, hogy ez a zsidók gonoszsága. kik írták a társasági törvényt. a szövetkezeteket kötelező jelleggel oszlatták fel. a mezőgép üzemeit elsőként zárták be. az agrobankot elsőként vitték csődbe. az egy történészi munka lesz leírni, hogy kik is voltak ezek az emberek. ez a múlt.

2016.07.09. 11:26:30

@neoteny:
nézzük a jelent. van a renner traktor (prototípusa). amiért olyan nagyon nem ujjonganak a magyarok. a paraszt gondolkodása félfeudális, provinciális.

egy lehetséges megoldás, hogy létrejön a mezőgép vállalat. az egy ágazati konszern. egy félállami korporáció. egy zrt. ezek után minden régióban szakképzési központok mellett létrejönnek kkt-k. (régen úgy hívták, hogy gazdasági munkaközösség ~ gmk). tehát az induló kkv (kis és középvállalatok) helyett kkt. az eszközök szövetségi állami tulajdonban vannak. ez itt egy debreceni műhely. amit a magyar kormány és a német fag hozott létre.
www.kormany.hu/download/1/d6/10000/tn496c0.jpg
www.kormany.hu/download/3/d6/10000/tn496c0.jpg
a vicces nevű fag (fischers aktien-gesellschaft) úgy jött debrecenbe, hogy a csapágy atya friedrich fischer volt. és ugye a kgst a gördülcsapágyakat osztotta debrecenre. mert a megyei pártitkár verte az asztalt. ugye érthető ez a káosz regény. vigyünk ebbe valami rendet. téridő rendezést. a mezőgép zrt. úgy nézne ki, hogy van a
-- mezőgép tt (tisztántúl ~ transtisa) debrecen -- észak-alföld
-- hódgép (hódmezővásárhelyi gépgyár) dél-alföld
-- rába (győr) kisalföld / észak dunántúl
-- old holland a mezőföldön. és dél-duntántúlon csináljunk egy márkát (new holland a legerősebb nyugat-európai brand. egy előző generációs változat licenszelve lehet az old holland)
ezen túl be kell gyűjteni a régi használt gépeket. ehhez kellene egy erre szakosodott méh (melléktermék és hulladék haszonító) telepek. persze az alkatrészek egy részét fel lehet újítani. illetve után lehet gyártani.
-- salgó. így észak magyarországi középhegység is bekapcsolódik a programba. és alapanyag jöhet szlovákiából, illetve a kis-lengyelországi krakkó (krakow). vagy sziléziából boroszló (wroczlaw) városából. a kelet-közép európai együttműködésbe bekapcsolódhat a berén (brno/brünn) és a cseh zetor gyár. vagy lengyel kárpátalja. reichshof (rzeszow).
-- központi régióban a renner (azt nem bántjuk, mert az nem egy volt állami privatizált üzem, hanem döntően magánerőből jött létre)
az induláshoz hiányzó technológiát és a főalkatrészeket biztosítják a németek. a fag vagy a man. ehhez tanulmányi szerződést kell kötni (a a gépsorokat korlátozott sorozatgyártásra így adják át) és bérmunkát kell végezni (az alkatrészek árát így fizetheti meg az ágazat). ezek után a félállami közkereseti társaságok mellett létrejöhetnek kft-k. és ezzel párhuzamosan a félállami mezőgép kiléphet a tőzsdére. az állam eladja az üzletrészeit. a helyébe léptek a hazai magánvállalkozások. a bevételből visszafizetni a hiteleket. és a bayernische landesbank is örülhet. egy probléma van. ehhez nem kellenek az ortodox liberális zsidók. ez szinte minden elemében ellentmond a világképüknek. térbeli, időbeli rendezettség. irányított-tervezett állami tőkebevonás és kivonulás. ilyesmi nem működhet. csak a szabad piac és a globális kapitalizmus. ez a vázlatos koncepció nem ortodox liberális. nem is ortodox kommunista. nem egy univerzális megoldás. a vállalatok a kárpát-medencéhez és környezetéhez kötődnek. nem is az, amit grünék mondanak. szinte semmiben sem hasonlít a ligetvédők tiltakozásához. hanem egy korporatív és nacionalista "munkaterv". azt lehet mondani, hogy fasiszta. de azt nem, hogy ne lenne civilizált. én liberális vagyok. tehát nem azt állítom, hogy csak ez vezethet el a magyar vidék polgárosodáshoz. hanem azt, hogy az ilyesmi ehhez elvezethet.

ebből persze ki kellene vonni a pártpolitikát. ezért van szükség független önkormányzatiságra. és mivel az ortodox liberálisokat ezt elutasítják ezért ezért van szükség nem ortodox nemzeti kereszténységre. de ha csatlakozni akarnak, akkor csatlakozzanak a többséghez. és fel lehet számolni illiberális demokráciát. a zsidókeresztény hit gyülekezete is jobbra húz. ha egyesek nem kívánnak részt venni a magyar államiságban, akkor azt jelezzék. kivándorolhatnak vagy alapítsanak egy amerikanizált judaista hitközséget a buli negyedben. és az lehet egy extrém liberális "drogos-buzi" tanya. és mellettük élhetnek tóraolvasó izraeliták. debrecenben reformált zsidó hitközség. de annak területi korlátai vannak. ahogyan a puszta félfeudális világában szinte minden a területi osztottságra és az időbeli rendezettségre épül. ehhez kapcsolódik agrárrendtartás. például hozhatnak be naracssűrítményt telaviv jafóból. azt majd palackozza a róna. és így lehet jaffa. ez eléggé sémita zsidó? az helyi adóktól (vámoktól) mentesen a narancslé télen kerülhet a piacra. azért, mert akkor kevés a hazai gyümölcs. a jaffa akkor lesz olcsóbb, amikor elvben nagyobb a kereslet. mert a helyieknek így a jó. ha nyáron akar valaki narancslevet inni, akkor lehet az a szabály, hogy ezért felárat fizetni. ennek mértékéről a helyi termelők és a fogyasztók magalkudnak. de ha túlzottan védik a piacot, akkor majd a szomszéd megy budapestre vagy bécsbe és hoz olcsó narancslevet. mert ott az vámszabad. de minimális védelmet lehet biztosítani. csak ez nem fér bele a jelenlegi dogmába.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.09. 11:30:42

@unionista᠋:

"és azt írtam, hogy remek dolog, hogy van a sváb renner."

Semmi ilyesmit nem írtál.

"de a parasztok túlzottan mégse rajonganak érte."

És? Nevezz meg egy dolgot, amiért "a parasztok túlzottan rajonganak".

"a szabad a piac a megoldás. igaz, hogy szinte minden összeomlik. de majd majd újraépül. és olyanok leszünk mint ausztria. ez nem jött be."

A Renner-traktor az élő példa arra, hogy (viszonylagos) szabad piaci körülmények között lehet magyar terméket fejleszteni. A Renner-üzem az élő példa arra, hogy (viszonylagos) szabad piaci körülmények között lehet gyártani olyan termékeket, amikre van kereslet. A nádudvari Polyduct is példa arra, hogy létezik sikeres magyar vállalkozás. Meg a ThyssenKrupp Presta Budapest, ami ugyan nem magyar kézben van, de magyar mérnökök végeznek magas szintű, eredeti fejlesztést. Meg még vannak ilyenek százszámra.

De ezek nem "félállami" vállalatok, ezért neked nem elég jók. Te azon agyalsz, hogy hogyan lehetne Andikának alagsori varrodát berendezni, ahol "félállami" keretek között végezhetne bérmunkát. Közben meg Balassagyarmat mellett van egy vállalkozás, amelyik luxusautókba varr összehajló tetőponyvát, és ukrán meg mexikói (!) varrónőket importál, mert munkája lenne, mint a szemét, csak épp' kompetens varró(nő)i nincsenek, akik megfognák és csinálnák a munkát. Nem Kínában vagy Bangladesben van a munka: Mo-n.

A szabad piac rengeteg lehetőséget kínál: aki vállalkozni meg dolgozni akar, annak van rá lehetősége, még Mo-n is. Persze a lehetőségek még jobbak lennének, ha a politikusi réteg nem szívná "a valós termelés" végzőinek vérét adókkal, járulékokkal, "közterhekkel"; ha csupán _hagyná_, hogy az emberek dolgozzanak és gyarapodjanak. De ez az, amire a politikusok konstitucionálisan képtelenek: ők abból élnek, hogy rágyógyulnak az értékteremtő munkásra, és "szabályozzák" meg "szervezik" azt, amit ő magától megtesz. És te ezeknek a politikusoknak vagy a szellemi lándzsahordozója.

pitcairn2 2016.07.09. 11:51:38

@unionista᠋:

az igazat megvallva az un. "szovjet" traktoripar is leginkább az International Harvester-nek köszönhető

ergo

nem nagyon volt olyan, hogy állami traktorfejlesztés...

az elvtársak egyszerűen megvásárolták nyugaton a licence-t a know how-t, gyakran még a gyártósorokat is és kb. ennyi...

néha meg szimplán csak ellopták a technológiát vagy koppintottak...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.09. 12:06:45

@unionista᠋:

"a paraszt gondolkodása félfeudális, provinciális."

Te vagy a gonosz: másokat vádolsz azzal, hogy a magyart hülyének nézik, közben pedig te teszed azt.

"én liberális vagyok. tehát nem azt állítom, hogy csak ez vezethet el a magyar vidék polgárosodáshoz. hanem azt, hogy az ilyesmi ehhez elvezethet."

"ebből persze ki kellene vonni a pártpolitikát. ezért van szükség független önkormányzatiságra."

Ahol is a "független önkormányzatiság" == egypártrendszer.

Vagyis azt állítod, hogy lehet, hogy létezik unikornis, aminek a fingja lehet, hogy szivárványszínű, és azzal lehet környezetbarát módon hajtani Andika varrógépét a debrecen-belvárosi divatcsarnok alagsorában.

2016.07.09. 12:49:11

@neoteny:
ez vörös október trakorgyár terméke. a dutra 50 éves.
erdo-mezo.hu/wp-content/uploads/2013/02/dutracl.jpg
a rába-steiger 40 éves.
www.agroinform.com/data/cikk/2/736/cikk_20736/003.jpg
közel 30 évvel a rendszerváltás után elkészül ez.
www.rennerbt.hu/sites/default/files/renner-tractor/dsc_8723.jpg
nem látom be, hogy a szabad piac a mezőgazdasági gépgyártást fellendítette volna. értem, hogy egyesek még mindig abban hisznek. és mindenkit kommunistának tartanak, aki nem ortodox liberális. vagy fasisztának. de ezek az embereket a többség kiszavazta a főhatalomból (parlament, kormány). és a magát negyedik hatalmi ágként beállító mainstream szabad sajtó inkvizíciós jelleggel próbál működni. velük szemben az egyetlen eszköz az underground. a náci mezben való trollkodás. hangsúlyozva, hogy ez csak hülyéskedés. ne váltson ki fölösleges indulatokat és különösen ne gyűlölködést. tényszerű történészi munka kell a kommunista és a kapitalista átmenetet illetően. az is rendben van, hogy zsidóság magát egy bírálhatatlan, nélkülözhetetlen és kiválasztott csoportnak tartja. miért ne tarthatná. a nem ortodox nemzeti kereszténységhez integrálódva lehetőséget kellene adni attól eltérő fejlődési pályáknak is. ha valaki nem akar ehhez csatlakozni, akkor ne csatlakozzon. erre mondom azt, hogy hozzunk létre egy olyan városrészt ahol a libsik elvei uralkodnak. ők ne csatlakozzanak a többséghez. jogukban áll. de a többségnek is jogában áll megszerveződni. úgy, ahogyan képzelik.

pitcairn2 2016.07.09. 12:53:15

@unionista᠋:

ha egy kissé megkapargatod ezeket a termékeket akkor pillanatok alatt ott lyukadsz ki, hogy a mocskos kapitalista szabad piacon fejlesztették ki őket

2016.07.09. 13:57:38

@pitcairn2:
ehhez képest most mit kellene csinálni? szövetségi állami keretek között megvenni a gyártósorokat. létrehozni egy zrt-t. mondjuk mezőgép néven. ez félállami nagyipari konszern. ahol a termelő eszközök indulásként közösségi tulajdonban vannak. ehhez tartozhatnak tanműhelyek, amelyek nyilván köztulajdonban maradnak. és kht-k lesznek. de létrehozhatók "gmk"-k. ezek közkereseti társaságok, amelyek átalakulhatnak kft-ké. illetve a már meglévő kisüzemek a konszern keretei közé beléphetnek a meglévő magánvallalatok. az ágazat egésze védelmet élvez. tehát mindenki, aki a gyártásban részt szeretne venni. a mérnököktől a szakmunkásokig. a szoftverfejlesztőktől a dizájnereken át a kreatív iparosokig. ez az induló mezőgép logó.
discover.mfg.com/img/company_images/511417-logo
búzakalász, fogaskerék és egy "M" betű. lehet jobbat csinálni. vannak agráregyetemeink. budapest mellett és debrecenben. van egy műszaki egyetemünk. műszaki főiskoláink. a központi régióban és a régióközpontokban egyetemvárosok. és választanunk kell egy szövetségest. azért, hogy ne kelljen minden főalkatrészt és annak gyártását a nulláról kezdeni. de lehessen akár ezt is megcsinálni. nyilván az 1 és 10 lóerő közötti kisgépekkel kezdve. józan számítás az, hogy 1 hektár föld megműveléséhez használjunk 1 lóerőt. és 1 magyar lóerő legyen 1kW. és egész egyszerűen régiókhoz rendelni a gyártást.

-- észak-alföld: debrecen mezőgép tt (tiszántúl)-1, tt-2, ...
-- dél-alföld: hódgép (hódmezővásárhely)
-- kisalföld/észak-dunántúl: rába
-- mezőföld/dél-alföld: "old holland" (ez egy fantázianév, nyilván lehet ettől eltérő)
-- közép-magyarország: renner és tsai
-- észak-magyarország: salgó (salgótarján)
méh telepeken folyhat az ócskavas átvétele. a németek a hiányzó főalkatrészek beszállítói.

tehát azt kellene mondani, hogy mindenki aki csatlakozni akar tehesse meg. a renner traktor lehet a mezőgép csoport tagja. ha nem akar, akkor is megkapja ugyanazt a védettséget, amit a félállami mezőgép. nyilván nem cél egyetlen hazai gyártó kiszorítása sem. függetlenül a származástól, vallástól, nemi irányultságról. ilyenről szó sem lehet. olyannyira nem, hogy ha egy csoportosulás azt mondja, hogy semmi esetre sem hajlandó részt venni ebben az átmenetben (hiszen ez nem teljesen szabad piaci), mert ez a hite, akkor ne vegyen benne részt. ők kapjanak semleges bánásmódot.

a bayernische landesbank biztosítja a szövetségi forrásokat. és azt az állam úgy fizeti vissza, hogy üzletrészeket ad el. azaz tervezett módon kivonul. eközben a kkt.-k egy része átalakulhat kft-vé. illetve visszaalakulás is lehetséges. a városi kommunális vállalatokat kkt-k látják el. az egy biztosabb pozíció. de ott közalkalmazotti bértábla van. ami a kft-k béreihez képest kicsit elmaradhat. persze lehetnek akár jobban fizetett vezető mérnökök. valaki tervez egy kisgép családot a közparkokba. és ezt megveszik a városi holdingok.

na most lehet mondani, hogy ezt te ne akard már így megmondani. mert ez pont olyan, mint amikor az országos tervhivatalban egy főokos ezt így elképzelte. aztán kiderült, hogy egy hülyeség. nem vagyok agrármérnök. a közösségi tervezésben legyen verseny. szabad a pálya.

ha valakinek nem tetszik a városliget, akkor miért nincs egy másik terve. és ha a népek azt mondják, hogy inkább azt valósítsuk meg, akkor annak az árát fizessék meg. most néhány "drogos-buzi" gitározik. de az is kell hozzá. mert a világ úgy kerek. de nem lehet mondani, hogy valamelyik rasztás kerüljön a főhatalomba, mert egy hét alatt kitör a polgárháború és végünk van. egy teljesen automatizált gyárat nem csak azért nem lehet magára hagyni, mert egy gépek esetleg hibázik. és szétrobban az üzem. hanem mert ellopják. aztán lehet, hogy a robotokat tanítsuk meg lőni is. de akkor lehet, hogy megindulnak ellenünk.

tehát valamilyen átfogó és ésszerű elképzelés hiányzik. ahogyan orbán mondja egy "mesterterv". felőlem ez lehet orbán nélkül is. mert ehhez nem pártok kellenek. hanem civilek. de nem cöf, nem is zsidó békemenet (életmenete), meleg békemenet (prájd), nem kockásingesek, ligetvédők, akik üzenjük brüsszelnek. megvédjük. orbán is ezt mondja. csak ő a többségi magyarokat védi meg. akik nem akarnak "szivárvány" családokat. nem a melegekkel van a probléma. független önkormányzatok kellenek. a civileket kellene kiválogatni. és őket ellenőrizzék a pártok. illetve valamilyen szociális jelleget ki kell kényszeríteni. a társadalom működéséhez ez is hozzátartozik. vannak gyengék, hülyék.

a kommunális vállalat osztrák-spanyol cég. madridból irányítják grácot. grácból budapestet. budapestről debrecent. aztán le kell nyírni a füvet a lakótelepen. leengedik az üzemanyagot kannákba. eladják a kocsmában. meg van a bevétel. dolgozni se kell. ezek után kitotyognak a közmunkások. tyúklépésben, mert azzal is telik a munkaidő. az állam rossz gazda. oké. de a multi is rossz gazda. egy városi holding kellene. ott van a termelés és a szolgáltatás. kereskedelem. eladja a facsemetét. ami félig maszek.

2016.07.09. 14:25:41

@pitcairn2:
ide figyelj. ez elég egyszerű. két magyarországot kell csinálni. az egyiket annak a nagyjából fél vagy egy millió embernek, akik a globális kapitalizmusban hisznek. ez egy döntés, hogy hová akarsz tartozni. ez a csoport dönthet úgy, hogy kivándorol az országból, mert nem akar közösséget vállalni a többségi magyarokkal. nyilván sokkal jobb lesz a "new holland", mint a downgrade "old holland". mert ezt tudjuk megvenni a mezőföldre. a padania valószínűleg fejlettebb lesz. és a németalföld is. oda lehet költözni és szabad ott élni. addig kell menni amíg lehet. jelen állás szerint nem csak az észak-afrikai és kis-ázsia előtt fogják lezárni a határt, hanem a kelet-európai bevándorlást is korlátozzák. a magyarok döntő többsége nem akar globális kapitalizmust. egy alternatív rendszert akar. szerintem egyébként nyugat-európa is egyre inkább. van aki a szabad piac és a szabad tőkepiac kizárólagosságában hisz. rendben van. területileg határoljuk le. akár budapest egy részét vagy egészét. azokat az emberek, akik valós árutermelés, valódi értékteremtés nélkül kívánnak létezni. te azt mondod, hogy a globális kapitalizmusnál nincsen jobb. ez is egy csoportosulás. számoljuk meg, hogy ezek az emberek hányan vannak és hol élnek. hol vannak relatív többségben. és ott lehet egy globális szolgáltató központ. call center, business service center, ssc központ. ez egy multinacionális helytartóság. aminek alá akarjátok rendelni az ország egészét. de a magyarok többsége, és a vidéken élők döntő többsége ehhez nem kíván csatlakozni. köszönjük szépen. nincs ezekre szükség. elegendő egy vagy néhány szövetségi kapcsolat és a szomszédaink. tehát nem 20+ országban gyártunk autót, hanem 2- országban. az lesz magyar-német. vagy magyar-szlovák komáromban. vagy magyar-lengyel. vagy magyar-román. vagy kizárólag magyar. egy vagy kétnációs. mert különben a tőkemérleg elborul. van egy dunai német befolyás, akkor abból lehet kárpát-medencei expanzió a kisebbségi magyar területeken. de sokkal nagyobb piacokat valószínűleg nem fogunk tudni elfoglalni. persze lehet kereskedni a törökökkal, vagy az oroszokkal, a kínaiakkal. de ahhoz nem kellenek multik. miért kell a heinekken ahhoz, hogy sopronban sört gyártsunk? lehet mondani, hogy ha kiviszik az egész kócerájt, akkor nem lesz sör. télen vessük fel, hogy nyárra azért helyre álljon a gyártás. azt kellene mondani, hogy nem kell a heinekken. különadót vetünk ki a sörre. és a heinekkel elmehet a picsába. vagy visszavásároljuk. de alapvetően azt sört isszuk, amit gyártunk. és az importra sajnos belső vámokat kell kivetni egészen addig amíg nem jön létre az egységes európai belső piac. de attól most távolodunk. ha valaki azt mondja, hogy inkább hollandiába menne dolgozni, mert itt a gonosz fasiszta kommunisták nacionalizálni akarják a sörgyárat, a szegény kismultikat, akkor menjél hollandiába. de ott is fellázad a nép. egész európában szinte mindenhol nacionalizálni akarnak. amerikába kell menni. ott meg ott van trump. akit ha megválasztanak, akkor az bebaszna kanadának. marad ausztrália.

Lexa56 2016.07.09. 16:11:48

@unionista᠋: Azt ugye tudod hogy mi lett a hasonló reflexek eredménye a 30-as évek világválsága után? A II világháború. Sok szerencsét.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.09. 18:38:53

@unionista᠋:

"a közösségi tervezésben legyen verseny."

A "közösségi tervezés" koncepciója már eleve kizárja a versenyből a magántervezést.

"tehát valamilyen átfogó és ésszerű elképzelés hiányzik."

Olyan volt az olasz korporatív fasizmusban is; a nemzetiszocialista Harmadik Birodalomban is; a szovjet-orosz bolsevik tervgazdálkodásban is. Persze _utólag_ nem tűnnek annyira ésszerűnek, de _akkor_ annak tűntek "a népek" számára ...

"mert ehhez nem pártok kellenek. hanem civilek. [...] független önkormányzatok kellenek. a civileket kellene kiválogatni. és őket ellenőrizzék a pártok."

Ez valami olyasmi, mint amikor Münchausen báró saját üstökét megragadva emeli ki magát a mocsárból?

"egész európában szinte mindenhol nacionalizálni akarnak."

Államosítani? Azért nem kellene ennyire elrugaszkodnod a valóságtól ...

2016.07.09. 20:01:50

@neoteny:
Mezőgép csoport
új eszközök gyártás:
-- Központi régió (Pest megye) -- Renner -- Gödöllő* (Jánoshalma)
-- Észak-Alföld (Tiszántúl) -- TT -- Debrecen
-- Dél-Alföld (Délvidék) -- Hódgép -- Hódmezővásárhely
-- Észak-Dunántúl (Kisalföld) -- Rába -- Győr
-- Dél-Dunántúl (Mezőföld) -- “Old Holland” -- ?
használt gépek felújítása
-- Észak-Magyarország (Felvidék) -- Salgó -- Salgótarján
német szövetségi állami keretek, bla, bla, bla. erre lehet mondani, hogy az országos tervhivatal pontosan így működött. valaki ezt eldöntötte.

csakhogy bárki mondhat mást, ennél jobbat illetve pontosabbat. mert én ebben nulladik vázlatban azt mondom, hogy renner menjen gödöllőre. mert ott van agrártudományi egyetem. oda építsünk egy tanműhelyet és mellette csináljon egy kft-t. de lehet, hogy renner azt mondja, hogy nem megy. és ő nem akar mezőgép csoport tagja lenni. majd akkor lesz, aki esetleg belép gödöllőre. ha valakinek egy van kis üzeme tótkomlóson, akkor lehet a hódgép tagja. ez egy regionalizáción alapuló kis koncepció. és oda helyezi a mezőgazdasági gépgyártást, ahol hagyománya van. ezek köré térségi szakképzési központok köré épülnek. ezek kht-k (közhasznú társaságok). ezekből kiválva hozható létre kkt (közkereseti társaság. lánykori nevükön ez a gmk), illetve kft. mindez egy részvénytársaságba tömörül. amit ki lehet vinni a tőzsdére. de ez nem teljesen szabad piac. hanem közösségi tervezésen alapuló irányított kapitalizmus. de ha valaki egyéni vállalkozásból akar indítani, akkor abból is létrehozhat egy tőzsdei vállalatot. ez sincs megtiltva. csak van egy másik lehetőség. ez a modell ettől liberális, csak nem ortodox liberális. de ez folyamatszerű, projetkszerű, műhelyszerű, üzemszerű piaci működés. csak nem teljesen szabad piaci. és a mezőgazdasági gépgyártás nyilván csak egy példa.

erre lehet mondani: kizárt, hogy ilyesmi működjön. ez a kommunizmus. ez feudalizmus. ez egy korporatív, nacionalista államrend: ez a fasizmus. vagy azt is, hogy ez hadigazdálkodás. kicsit mindegyik. és ez egy kicsit azért kapitalizmus is. vegyes gazdaság. de lehet mondani másik modellt is. értem, hogy ez nem jó a multik többségének. de úgy tűnik, hogy a multik nem elég jók kelet-közép európa nagy részének. a népeknek jogukban áll fellázadni. vagy bármi mást kitalálni. szerintem ebben egyébként semmi eget verő nincsen. egyszerűen arról van szó, hogy az ország kicsit szervezettebben működjön.

2016.07.09. 22:10:33

@Lexa56:
most úgy tűnik, hogy az európai unió gazdasági értelemben megszűnik. és egy védelmi közösségre lenne szükség. csakhogy az usa nem akarja, hogy legyen önálló európai haderő. ukrajna nato tagsága lényegében egy hadüzenettel érne fel. a második világháború legnagyobb csatája ebben a medencében zajlott.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Donrivermap.png
ez egy többségében oroszok lakta terület. és most ezt a térséget akarja privatizálni nem tudjuk kicsodák. csak azt, hogy demszky lenne az egyik főtanácsadó. valószínűleg nem a palócok és nem is a bunyevácok. generálnak százcsillió dollár hitelt ukrajnának. amiért eladják a teljes közvagyont. kifosztják az országot. történészi munka eldönteni, hogy ez köthető-e népcsoporthoz. nem tudjuk. az oroszokkal nem kellene szórakozni. ez európai uniós tagországokat a nemzeti keresztény államvallás egyesíti. és ezek után van egy európai uniós haderő. transzatlanti (amerikai), páneurópai (arab, török, zsidó, perzsa) és eurázsiai (orosz) békepartnerségben.

a kereskedelmi háborúban kína szorulhat ki. de ha vásárolnak tőlünk árut, akkor mi is vehetünk tőlük. egy szabályozott kereskedelmi útvonalat akarnak. modern kori selyemutat. ha ehhez hozzájön a ttip, akkor ez egy globális hurok. az északi szélesség 45. foka körül. illetve van még a brics. brazília, (svájc), oroszország, kína, india, délafrika. aranyra alapozva kereskednének.

lokális optimumot kellene keresni úgy, hogy közben azért a globális egyensúlyra törekszünk. de az egy abszurditás, hogy egy ország ne szervezhesse meg a saját iparát. a közvélekedés az, hogy ezt a fejlődési pályát egy törzsi csoport blokkolja. a fővárosi zsidó baloldal és a jobboldali zsidókeresztények. amelyik egy nyugati típusú helytartóságokat akar. ezt támogatja egy tőkepiaci csoportosulás. ez egy konteó, ami vagy igaz vagy nem.

éppen azért lenne szükség közösségi tervezésre, hogy ne csak egy istenverte ideológiai csatározás folyjon (ősmagyarok vs. háttérhatalom/gyíkemberek) hanem valós elképzelésről kellene diskurálni. a kérdés, hogy melyeket finanszírozzuk meg közösségi jelleggel. ez egy lokális "kickstarter".

csak ugye előzetesen szükséges egy elszámoltatás. magának a politikai átmenetnek a tervezését is közösségi jellegűvé kellene tenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.09. 22:58:01

@unionista᠋:

"és a mezőgazdasági gépgyártás nyilván csak egy példa.

[...]

egyszerűen arról van szó, hogy az ország kicsit szervezettebben működjön."

Vigyázó szemeiteket Fehéroroszországra vessétek. Ott van "félállamiság", meg "országos szervezett működés". Meg jó nagy infláció. Meg 20,000 eladatlan traktor (2013-ban). Biztosan azért, mert nem unionista vezeti a "közösségi tervezést".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.09. 23:19:18

@unionista᠋:

"de az egy abszurditás, hogy egy ország ne szervezhesse meg a saját iparát. a közvélekedés az, hogy ezt a fejlődési pályát egy törzsi csoport blokkolja."

Milyen "fejlődési pályát"? A te agymenéseidet? Azokat nem kell "blokkolni": azok csak agymenések. Ahol meg nincsenek "blokkolva", ott olyan is "az ország saját ipara": ld. pl. Fehéroroszországot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 00:14:35

@unionista᠋:

"éppen azért lenne szükség közösségi tervezésre, hogy ne csak egy istenverte ideológiai csatározás folyjon (ősmagyarok vs. háttérhatalom/gyíkemberek) hanem valós elképzelésről kellene diskurálni. a kérdés, hogy melyeket finanszírozzuk meg közösségi jelleggel."

Ez szépen megmutatja a nyuszi a kalapból trükködet: illegitimmé akarod tenni "a közösségi tervezés" létjogosultságáról szóló vitát, és annak szükségszerűségét feltételezve, annak partikuláris részleteit jelölöd meg "valós elképzelés"-nek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 05:42:48

@unionista᠋:

"extra védelmet kellene biztosítani. de ennek az árát a helyiek fizessék. tehát szatmári kerületben a közért boltokban a "gyügyei" meggy előnyt élvez. ez nem kerül kívülről pénzbe. nem kell külön megtámogatni a parasztot. az önkormányzatok vámolnak. ők fizetik meg a védelem árát."

Nem: a helyi fogyasztók fizetik meg a védelem árát. Ők fizetik meg a drágább "gyügyei" meggyet. Vagy ha a vámok által mesterségesen megdrágított import "meggyet" veszik, akkor ott fizetik meg a helyi termék védelmét.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 05:49:15

@unionista᠋:

Megkérdeznéd Dmitro barátodat, hogy mit ígértek be Hajdú-Bihar megye _összes_ büntetőbírájának, hogy azok egyike sem érzi magát alkalmasnak egy ukrán vonzatú büntetőügy tárgyalására?

index.hu/belfold/2016/07/08/nem_talalnak_birot_egy_bunszervezet_letrehozasaval_vadolt_ugyved_ugyeben/

tamas11 2016.07.10. 09:23:08

@unionista᠋:

Túl nagyot döccen, már az elején az elképzelésed, pedig vagyunk néhányan még, akik hajalandóak vagyunk magyarországosdit játszani.
(Most legutóbb szombaton 9-én 22.10-kor is erről írsz, előtte is többször.)
Mondanám tehát, hogy jó, legyen két Magyarország, de súlyos akadálya van: mégpedig, hogy már most is kétféle van! Az igazi túl nagy döccenő, hogy az elit már másféleképp osztotta fel maga között két félére Magyarországot.. Szóval, nem úgy létezik a kétféleség, ahogy hiába tervezed.
Agyaloghatunk háttérhatalomról, mögöttes játszmákról (biztosan vannak is), de nálunk itt és most Orbánnak, az ő világának lett primátusa. A két országból legalább az egyik biztosan az övé.

Ennélfogva a határ- sőt törésvonal nem a globális kapitalizmushívő kisebbség és a magyarok többségi felfogása közt létezik, mert már az állítólagmagyar is másként tekint a globálisra: egyrész ott dolgozik, vagy dolgozna a multinál. A piac ugyan nem preferálja magyar mívoltát, de az a legstabiabb kenyér még mindig, ma is: Stabil kenyér gyanánt itt szórják le legszaporábban a morzsát. A belpolitikafüggetlen nagyvállalkozások, és a sikeres hazai nagycégek is rohamosan globalizálnak, , ha tehetik: nézd a CBA-t, Waberert, vagy Csányi kirándulását a húsiparba, kedvezményes ÁFÁval, újrakreálva. Mind kilépne a világpiacra, tőzsdére is menne második lépésben (nem tiszta előttem, hogy ebben hol tartanak ill. mi tartja vissza őket).
A nyugateurópaiiakat sem osztanám fel aszerint hogy szerinted " egyik fele, hisz a szabad tőkepiacban", és a másik fele valamely alternatív rendsszerről álmodik, mert mindkét elvi lehetőség egyben van jelen a személyes életvezetésben, pláne a nagycsaládok keretei közt.
.
Aztán következnek a kettéosztandó magyarfelfogásba azok sokan, akik közszférások, állami alkalmazottak. Válaszút előtt állnak, beilleszkednek e a munkáltatói politikai dominanciába, ami utálatos, és valóban fenyeget azzal, ami már most is jellemzi. Négyévente rázzák a fát. Az államitól viszont elvárják, hogy stabilnak tekinthessék.

Cssakhogy a bibi ott van, hogy a hazai politikában általánosságban, bevett közösségi felfogás szerint nem a globálisokkal van a probléma, nem azzal, hogy őket nem rendszabályozza meg kellően a piac , (őket SEM), hanem ennél súlyosabb, konkrét és hazai viszonyok miatt szenvedjük el közéleti léptékben a kapitalizmusfejlesztést .
Ez a jellegeztesen hazai "hajtás" úgy fest hogy nyolc-tíz ember, egy rokoni kör (vagy ahhoz hasonló oligarchikus szerveződés) foglya a közember és az ország, és benne iparágak is. Simicska vakkant egyetlen csúnyát, és négszázmilliárdos összforgalmú cége omlik össze.. Nna ez lenne a nemglobális, államilag szabályozott ágazatfejlesztési modell.
Ezek nem is gazdasági sikereiket fölözik le, hanem az egyoldaalú lobbibefolyásuk keretében az EU-pénzeket. Hazai léptékkel hatalmas összegeket konvertálnak, de nem a gzadaságba, hanem magunknak, egyre titkosabban egyre zavartalanabbul és gátlástalanabbul.
Visszatekintve a munkavállalók igazi feloszthatóságára, nagylétszámú motivált munkaképesek távlati képére, ott a vállalkozóknál elhelyezkedő munakvállalók és a közszférások mellett ott a közmunkás, a munkát kereső, meg a külföldre mentek, illetve oda átjárók (ez is hatalmas csoport).
Ezután szoronganak a statisztikában a te állítólag többségi szavazómagyarjaid általad leparasztozva...
Ez a vulgáris statisztika is mutatja, mennyire nem áll össze a te többségid, aki első számú erőként mást akarhatna egy kitalálandó Magyarországon, aahol a főbaj egyszerűen a zsidólibsi felfogás a torzító erő.
Az már csak habhiány a tortahiányodon, hogy ezt fedésbe hozod (tartod) egy állítólag-népcsoporttal, aki "pesti"...

Régi fogalmainnkkal élve te a népi- urbánus káposztát melegítenéd fel, átlépve azon, hogy ez a szemlélet és kiöregedő alanyai köztünk élnek ugyan, de a történések mezeje már más. Az urbánus az nem feltétlen zsidó, és a nép (népi) az nem paraszti, és nem specifikus magyarsághordozó, csak azért mert szerencsétlenségében képes hitelesen továbbvinni azt.
Tökéletesen igaz, amit NEOTENY szemedre vet:
... "ez az, amire a politikusok konstitucionálisan képtelenek: ők abból élnek, hogy rágyógyulnak az értékteremtő munkásra, és "szabályozzák" meg "szervezik" azt, amit ő magától megtesz. És te ezeknek a politikusoknak vagy a szellemi lándzsahordozója."

2016.07.10. 10:30:12

@neoteny:
a piacvédelem árát a helyiek fizetik meg. de ez megtérülhet. feltéve, hogy a felzárkózási időszakban előállnak újabb piacképes termékek. tehát a ráfordításból lesz-e többlet kibocsátás.

a múltban volt a termelőszövetkezetet. kötelező volt létrehozni. mondván, hogy a kollektivizmus a hatékonyabb. aztán jöttek a kapitalisták. és a szövetkezeteket kötelező volt a felszámolni. mondván, hogy az egyéni gazdálkodás a hatékonyabb. (azt most hagyjuk, hogy kik találták ki az egyiket és másikat is. mert nyilván nem lehet általánosítani.)

nem azt gondolom, hogy a piacot feltétlen védeni kell. hanem azt, hogy éppenséggel lehet. például úgy, hogy a szatmári kistérségek megvámolják a csonthéjas gyümölcsök behozatalát. ezek után lesz aki kifizeti a drágább meggyet, cseresznyét, szilvát vagy a barackot. hiszen vannak tehetősek. lesz aki meg akarja venni az egzotikus mangót, datolyát, olajbogyót, mandulát, pisztáciát, kókuszt vagy a kávét. a közösségi megtakarításokra alapozva építhetnek kisebb feldolgozó üzemeket. (a szabad tőkepiaci gyakorlat az, hogy 1 forint mellé generálhatnak 9 másik forintot. ezt korlátozni kellene. és azt mondani, hogy a kincstár 1 forint mellé tesz még 1 forintot. ezt azért teheti meg, mert ezt a pénzt 50% újraosztás mellett be is szedi.) persze a községi/közösségi beruházásba betársulhatnak magánszemélyek. pénzzel vagy a tudásával. de ezek után meg tudják fizetni a mérnököt. illetve adhatnak neki telekhelyet (ingatlant), illetve az vásárolhat szövetkezeti üzletrészt (ingóságokat). a gyügyei meggy egy részét továbbra is eladják frissen. de csinálnak meggylevet. építenek egy kisebb léüzemet. a meggyet befőzhetik. dunsztos üvegekbe rakhatják. és lesz befőtt vagy lekvár. a faluközösségek bérelhetnek, de kistérségi építhetnek hűtőházat a meggyet lefagyasztják. süthetnek meggyes pitét.

jelenleg a többség nem tud beruházni. mert nincsenek egyéni megtakarításaik. ebben a koncepcióban az van, hogy ha a magyar állam 2 forint jövedelemből elvesz 1 forintot, akkor hungária pénzintézeti központ 1 forint közösségi megtakarítás mellé tegyen még 1 forintot. hiszen azt a pénzt amúgy is visszaveszi. ez lényegében azt jelenti, hogy a beruházások adómentessé válnak. de ha egy családi vállalkozás akar építeni egy kisüzemet, akkor ugyanúgy megkapja ezt a lehetőséget. a félállami gazdaságnak részei lehetnek a kis, közepes és nagyháztáji birtokok. természetben fizethetnek adót. a meggy egyik fele megy a közraktárba. a másik fele pedig a szabad piacra. persze valamennyit készpénzben is kell adózni. fizetnek fix összegű járulékot, jövedéki adót, hivatali illetékek, tranzakciós díjakat. de ezekért cserébe kapnak közszolgáltatásokat. amit a leszakadó térségekben részben kívülről finanszíroznak. persze elsősorban az oktatást. ezzel úgy tűnik, hogy az újraosztás 50% fölé emelkedik. csakhogy a paraszt az áru egy részét viszik ki a piacra. egy részből saját magát látja el. nagyrészt azt fogyasztja, amit maga is megtermel. aztán persze kellenek iparcikkek a városból. de azokat önerőből megfizethetik. mert a terményt magasabb hozzáadott értékkel adják el. nemesítik a meggyet. csakhogy még azt is igénylik, hogy valakik vezessék az faluközösségeket. válasszák ki az erre legalkalmasabbak szakmérnököket, szakközgazdászokat.

erre mondják a "filozófusok", hogy ez így nem lesz jó. mert kiszorulnak a hatalomból és a valódi szaktudás, reálértelmiség kerülne helyzetbe. mert ezek után a közélet arról szól, hogy mint egy civilization játékban emulálni kellene gyügyét. jóska bácsival és mariska nénivel. te egy ideológiát próbálsz érvényesíteni. legyen kapitalizmus, csak ne legyen fiat money. arra alapul a kapitalizmus. még a legszigorúbb változatban is 1 forint mellé 9 másik forintot lehet generálni úgy, hogy az állam erre engedélyt ad bizonyos magánszemélyeknek. akik a azt csinálnak, amit akarnak. mert a hitelpénzköltés üzleti titok. persze azért valamit látunk belőle.

andy vajna kapott 10 milliárd forintot az eximbankból. de annak nem nagyon kellett betétet gyűjtenie. mert az megengedett úgy is, hogy andy berakott 1 forintot a bankba. mindjárt lehetett neki 10 forint hitelt adni. andy nem költötte el hanem visszarakta az eximbankba. és azt mindjárt ki lehetett egészíteni 100 forintra. azt adjuk kölcsön andy vajnának. aki azt mondja, hogy tegyük be a pénzt a bankba. és már 1,000 forintnyi hitelpénz áll rendelkezésre. nyilván el lehet jutni bármeddig. ha nem térül meg, akkor a bank generál még pénzt. ha az se térül meg, akkor az államok a bankokat konszolidálják. az egyik oldalon mély szegénység, a másik oldalon végtelen gazdagság. és adódnak olyan időszakok, amikor a szélesebb alsó középosztály relatíve lefelé csúszik. most úgy tűnik, hogy ez a helyzet angliában és amerikában is. a népek a rendszer bedöntésére játszanak. amit piketty leírt, azt a kocsmában a leghülyébb is tudta a legelején. a kapitalizmus alapja a tőkejövedelem. az, hogy a pénz termeli a pénzt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 12:05:35

@unionista᠋:

"ezek után lesz aki kifizeti a drágább meggyet, cseresznyét, szilvát vagy a barackot. hiszen vannak tehetősek."

A nem-tehetősek meg éhezzenek? Jól végiggondoltad te ezt?

"jelenleg a többség nem tud beruházni. mert nincsenek egyéni megtakarításaik."

A Quaestor-ba azért bele tudtak tolni magyarok 210 milliárd forintot. Nem Csányi, meg Demján, meg Mészáros: no name átlagmagyarok.

"még a legszigorúbb változatban is 1 forint mellé 9 másik forintot lehet generálni úgy, hogy az állam erre engedélyt ad bizonyos magánszemélyeknek."

Valóban: és te ugyanettől az államtól várod el, hogy az eszközöl "községi/közösségi beruházást" meg "közösségi megtakarítást".

"amit piketty leírt, azt a kocsmában a leghülyébb is tudta a legelején."

Ez csak azt jelenti, hogy Piketty kognitív készsége megegyezik a kocsma leghülyébbjéével.

"a kapitalizmus alapja a tőkejövedelem. az, hogy a pénz termeli a pénzt."

A _jól befektetett_ pénz termeli a pénzt. Vállalkozások mennek tönkre; vagyonok tűnnek el; jól működő gazdaságok pukkannak le. Ha pusztán a pénz termelné a pénzt, mindezek nem történnének meg.

pitcairn2 2016.07.10. 12:49:23

@unionista᠋:

akkor kösd le a pénzed bankbetétben és élvezd ahogy a "pénz termeli a pénzt":)))

2016.07.10. 12:55:33

@tamas11:
ez nem egy népi-urbánus vita, hanem a cigány és a zsidó kultúra vetélkedése.

A "matolcsy tallér" története.

1960-ban a Szamos holtága mellett elterülő Tunyogmatolcs községben — a matolcsi oldalon — farönk szedés közben cseréptöredékek, patkók, szegek és késpengék, valamint állati csontok közelében egy pénzt találtak. A leletről két hónap múlva, néhai Tomka János volt fehérgyarmati tanító adott tudomást. Ekkorra a favágók és a fát szállító szekerek a nyomokat megsemmisítették. Az említett pénz Kahler Frigyes birtokába került, aki a darab leírását a következőképpen adta meg. Durva megmunkálású hamisítvány, az Unger Újkor alatti Rudolf-tallér utánzata.

A XVI. századi pénzhamisítás története, történelmünk első nagy pénzhamisítási periódusa, számos megoldatlan kérdést tartogat. A matolcsi tallér nem éppen egy jól sikerült verési technikával készült. Nyomban szembetűnik, hogy ez a hamisítvány nem hozzá értő mester munkája. Ez önmagában indokolttá teszi, hogy a tallér eredetét ne a főúri hamisító műhelyek valamelyikében keressük. További indok erre, egy- jóval a tallér feltalálása előtt-, még 1956-ban az akkor 94 éves Barna József - egykori pandur - volt fehérgyarmati lakos elmondta, hogy a Szamos partján - amely most holtág és Tunyogot Matolcstól választja el - emberemlékezet óta vándorcigányok telephelye volt. A cigányok teknőt készítettek, és kovácsmesterséget űztek. Patkókon és szegeken kívűl az ügyesebbek ezüst dolmánygombot is csináltak. Köztudott volt a régiek között -mondta Barna József- hogy vándorló kovács cigányok pénzt is hamisítottak. A későbbi történelmi-numizmatikai és kémiai vizsgálatok igazolták, hogy a matolcsi tallér nem egy a sok eseti pénzhamisítás rosszul sikerült darabja közül, hanem a XVI. század hamisítványainak, a korábban tárgyalt főúri hamisítványitól eltérő új típusa. Objektíven tehát egy olyan gazdasági helyzet állt fennt a XVI. században, amely az akkor forgalomban lévő érméknél sokkal több magyar pénzt igényelt volna. Ezt az űrt igyekeztek kihasználni - természetesen ösztönösen - és hamis pénzzel betölteni a főurak, majd e műhelyek felszámolása után a még mindig nagyszámú hamisítványt készítő kovácshamisítók. Ezekben az időkben készült hamisítványokhoz tartozott az egykori matolcsi tallér is.

több, mint 500 éve rudolf császár uralkodása idején is arról szólt a sztori, hogy a "nyugatos" bécsi udvarban a zsidók adták, a cigányok hamisították a "keleties" magyar uradalmakban. ez tunyogmatolcs hivatalos helytörténetének része. amit az akadémia még nem írt felül. mert valami főzsidó nem húzta át az egészet mondván, hogy ez rasszizmus, vagy hogy ez okot adhat az antiszemitizmusra.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 13:06:10

@unionista᠋:

"mert az megengedett úgy is, hogy andy berakott 1 forintot a bankba. mindjárt lehetett neki 10 forint hitelt adni. andy nem költötte el hanem visszarakta az eximbankba. és azt mindjárt ki lehetett egészíteni 100 forintra. azt adjuk kölcsön andy vajnának. aki azt mondja, hogy tegyük be a pénzt a bankba. és már 1,000 forintnyi hitelpénz áll rendelkezésre. nyilván el lehet jutni bármeddig."

Ez is megmutatja, hogy milyen tudatlan vagy; a részleges tartalékolási rendszer nem így működik:

en.wikipedia.org/wiki/Money_multiplier#Table

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 13:26:20

@unionista᠋:

"Objektíven tehát egy olyan gazdasági helyzet állt fennt a XVI. században, amely az akkor forgalomban lévő érméknél sokkal több magyar pénzt igényelt volna. Ezt az űrt igyekeztek kihasználni - természetesen ösztönösen - és hamis pénzzel betölteni a főurak, majd e műhelyek felszámolása után a még mindig nagyszámú hamisítványt készítő kovácshamisítók."

Aha. A pénzhamisításra a motiváció az volt, hogy nem cirkulált elég "magyar pénz". Az nem számít, hogy a XVI. sz. közepének Magyarországa meglehetősen "multikulti" volt az ottomán megszállással meg a két királlyal ...

"több, mint 500 éve rudolf császár uralkodása idején is arról szólt a sztori, hogy a "nyugatos" bécsi udvarban a zsidók adták"

Először is: II. Rudolf császár (és mint I. Rudolf magyar király) nem "több, mint 500 éve" uralkodott, hanem több, mint 400 éve.

Másodszor: Rudolf csak a XVI. sz. utolsó negyedében uralkodott; a században az ő uralkodása előtt volt még legalább 72 év (ha a magyar királyságát tekintjük az uralkodása kezdetének; német-római császársága még 4 évvel később kezdődött).

Továbbá: nagy hevületedben kihagytad a mondatból a tárgyat: _mit_ adtak a zsidók "a "nyugatos" bécsi udvarban"?

2016.07.10. 13:45:36

@pitcairn2:
ez rendben van. de többségnek nincs megtakarítása. vagy ami volt azt a szerencsétlenek betették a questorba. zsiday a bróker elmagyarázta az origón (ha kell, akkor kikeresem a cikket), hogy az alapvető probléma, hogy a magyarok túl mohók. mert a szomszéd irmuskának, aki egy kisnyugdíjas volt 1 millió forint megtakarítása (egész élete munkájával gyűjtötte össze) és ezek után szeretett volna 60 ezer forint többletet. ennyit ígért a questor. ezek után zsiday a bróker elmagyarázza, hogy még egy ilyen mohó népet, mint a magyart nem hordott a hátán a föld. ez nem antiszemitizmus. a concorde alapkezelője magyarázta el. nem ők a mohók, hanem az átlag magyar.

lehet mondani, hogy ez antiszemitizmus. de ez legfeljebb antikapitalizmus/antijudaizmus. persze nyilvánvaló, hogy minden kultúrában (zsidó, cigány, magyar, szláv, német) van jó és rossz is. és ezek ráadásul keverednek. de ha szabad azt mondani a magyar pénzügyi kultúra mohó, akkor legalább hülyéskedés részeként legyen megengedett, hogy a köznép azt gondolja: a zsidó pénzügyi kultúra a mohó. nem gyűlöletkeltés, hanem a vicc kategóriája. amikor zsiday a bróker elmondja, hogy a kisbefektetők munka nélkül akarnak pénzt keresni. mit képzelnek? mondja a bróker. ez csak valami vicc. vagy már teljesen hülyének nézik az embereket.

nem azt mondom, hogy döntsük be ezt a rendszert. hanem azt, hogy válasszuk le a reálgazdaságról. azért, hogy ha véletlen bedől a kapitalizmus, akkor omoljon össze az ország. ha a fővárosokban valakik a globális kapitalizmus, az extrém liberalizmus és a totális multikulturalitás progressziójában hisz, akkor higgyen. nincs nálam az orákulum, tehát nem tudom, hogy mi lesz. felőlem a világ nagy részén maradhat a jelenlegi rendszer is, engem az se zavar különösebben, csak azt mondom, hogy ettől el lehessen térni. erre vevők az oroszok (mert ők feudálisak és a földre alapozzák a gazdagságot). és a németek (ők föderálisak. és az iparra alapozzák a gazdaságot). és van egy csoport amelyik azt mondja, hogy kizárólag a kereskedelmi szolgáltatások adják majd a nyereséget. hülyeség traktort építeni. kizárólag traktor részvényekkel sokkal több pénzt lehet keresni. tehát hiába épít renner traktort. egyelőre egy protípusa van. ha nem lesz mögötte kormányzati és önkormányzati támogatás, akkor a sorozatgyártást könnyen bebukja. piacvédelem nélkül nem fog tudni versenyezni se a multikkal, se kínával. svábként beszállítja a gumibiszbaszt a német autóba. de helyi traktort kormányzati és önkormányzati támogatás nélkül nem nagyon lehet gyártani.

és innentől kezdve azt kellene mondani, hogy a versenyelőnyt minden helyi gyártó kapja meg. csakhogy ez kiszorítaná a külföldet. egy szövetségesnek maradnia kellene. mert másként az ország összeomlik. tehát vagy német típusú föderalizmus következik, vagy belép az orosz federácija.

2016.07.10. 14:02:27

@neoteny:
mit adtak, mit adtak. löw rabbit például. aki bármit meg tudott venni. a legenda szerint úgy, hogy életre keltette a gólemet és az bármit megtett neki. egész egyszerűen pénzt bocsátottak ki. és azzal bármit, majdnem bárkit meg lehetett vásárolni. és a matolcsi cigányok azt mondták, hogy ilyen érméket mink is kalapálunk. az udvari (~zsidó) pénzrontásra a válasz az uradalmi (~cigány) pénzhamisítás volt. annyi változott, hogy surányi és simor helyébe lépett matolcsy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 14:12:39

@unionista᠋:

" zsiday a bróker elmagyarázta az origón (ha kell, akkor kikeresem a cikket)"

Ugyan tedd már meg, kérlek: mert a te összefoglalód kicsit élesnek tűnik, amikor ilyeneket mondasz: "amikor zsiday a bróker elmondja, hogy a kisbefektetők munka nélkül akarnak pénzt keresni. mit képzelnek? mondja a bróker".

Egyébként pedig nem 6%-os volt az ígéret, hanem 8.5/9/8.8 százalékos.

----

"hülyeség traktort építeni."

Eladhatatlan traktort hülyeség építeni:

euroradio.fm/en/impressive-unsold-stock-minsk-tractor-works-view-above-video

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 14:18:30

@unionista᠋:

"egész egyszerűen pénzt bocsátottak ki. [...] az udvari (~zsidó) pénzrontás"

Azt még nem mutattad meg, hogy "rudolf császár uralkodása idején is arról szólt a sztori, hogy a "nyugatos" bécsi udvarban a zsidók" pénzt bocsátottak volna ki, vagy hogy pénzt "rontottak" volna. A sztorizgatás helyett valamiféle hivatkozást légy szíves adni, mert annak hiányában az az érzés támadhat olvasóidban, hogy az összes objektivitásodat elveszíted a nagy antijudaizmusos hevületedben.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 14:29:21

@unionista᠋:

"egy szövetségesnek maradnia kellene. mert másként az ország összeomlik. tehát vagy német típusú föderalizmus következik, vagy belép az orosz federácija."

Fehéroroszországnak van egy szövetségese. Össze is szarta magát Lukasenko amikor az oroszok (újra)annektálták a Krím-félszigetet, meg elkezdték támogatni a kelet-ukrajnai oroszokat: ugyanis Fehéroroszországnak is van egy népes orosz lakossága. Ezért elkezdett kacsintgatni Európa felé -- mire Putyin abbafejezte a kedvezményes árú orosz kőolaj Fehéroroszországba szállítását, amiből a két fehérorosz finomító különféle olajtermékeket állított elő, és azt exportálta.

Korábban írtad: "az oroszokkal nem kellene szórakozni." Így igaz: még a fehéroroszok sem tudnak túljárni Putyin eszén. Szerinted a magyarok ügyesebbek lesznek? Különösen ha az egyetlen szövetségesük az oroszok lesznek?

pitcairn2 2016.07.10. 14:40:29

@neoteny:

ez orosz versus nyugati orientáció hamis dilemmának tűnik

2016.07.10. 14:52:59

@neoteny:
tegyük fel, hogy a kötelező banki megtakarítási ráta 10%. ez azt jelenti, hogy 100 forint betétből csak 90 forintot szabad kölcsön adni. mert 100*10%=10 forintnak maradni kell a bankban.

igen ám, de a ez 90 forint bekerül a rendszerbe. és az megjelenik betétként. és abból is lehet generálni 81 forintot. mert 90*10%=9 forintnak meg kell maradnia betétként. de a 81 forint is bekerül a rendszerbe. abból 72,9 forintot lehet generálni. és így tovább.

90+81+72,9+... --> 900

tehát a bankrendszer 100 forint mellé 900 forintot tehet. akkor is ha azt a pénzt azonnal elköltik. de ha nem, akkor az így kapott közel 1,000 forint is megsorozható. nyilván egy ponton túl nem érdemes fillérekkel játszani. egész egyszerűen azért, mert az így létrejött pénz ugyanúgy lehet betét. ezért képes az eximbank lakossági betétgyűjtés nélkül is szinte bármennyi pénzt adni andy bácsinak vagy akárkinek. és így indíthat a csatornákat. de az rtl is így indította. csak ők luxemburgban adóznak. mert ott 1% a társasági adó. lehet mondani, hogy csökkentse le magyarország is. de attól a cégek ha kevés eszük van, akkor luxemburgba vagy más hasonló helyekre teszik a központjukat. az eleve gazdag hercegségek a biztonságosak és majdnem teljesen lakatlan szigetek. a végeláthatatlan hitelezés mellé jön a globális adóoptimalizáció. és erre mondják azt filozofikusan, hogy a rendszerben vannak kisebb igazságtalanságok.

2016.07.10. 15:45:15

@neoteny:
hagyjuk a hülyéskedést. csak az elemi matek. ha a tartalékráta 1/n, akkor 1 dollárból a hitelezés első fázisában 1-1/n dollár nyerhető ki. a második fázisban ennek a második hatványa. és így tovább.


∑ (1-1/n)^i = n-1
i=1

ha a banki tartalékráta 1/n, akkor 1 dollárból n-1 másik dollárt lehet generálni. vagy ha úgy tetszik, akkor 1 dollárt n dollárra lehet kiegészíteni.

ha 1/10 a tartalékráta, akkor 1 dollárt 10 dollárra.

(a wikipédiás példában 1/5 a tartalékráta. és az induló betét 100 dollár. és az jön ki, hogy 80 + 64 + ... dollár kölcsönözhető. ami 10 lépés után 357.05. de ezt még tovább is lehet ugye folytatni. határérték 400. tehát a bankrendszer 100 dollár megtakarításból közel 500 dollár hitelt képes generálni úgy, hogy a pénzt a fogyasztók közvetlen elköltik. de azt is meg lehet tenni, hogy a hitelt egy az egyben visszarakjuk a bankba. és indul a játék elölről. elektronikus elszámolással és üzleti titoktartással a szabad tőkepiacon korlátlan mennyiségű pénzt lehet generálni. csak ennek az ellenértékét a szolganépeknek a szabad piacon meg kell termelni. és el kell fogyasztani. és a hitelt (kamatos) kamatokkal visszafizetni a banknak.

2016.07.10. 17:05:36

@neoteny:
rudolf császár udvarában élt löw rabbi. aki arról volt híres, hogy bármit is kértek tőle a következő szombatra szinte mindent meg tudott szerezni. a köznép szerint azért, mert prága folyójából életre keltette a gólemet. és az mindent előállított neki. mi lehetett löw rabbi titka. ha valaki azt mondta, hogy kellene egy zsák krumpli, akkor a rabbi nekilátott kapálni. vajon így csinálta? vagy tényleg a gólem állította elő? vagy rontottak egy kicsit a pénzen. és így abból egy kicsit több lett. és még több. és még több lett a nyugati birodalomban. aztán viszont relatíve kevesebb maradt a keleties uradalmakban. és itt léptek be a matolcsi cigányok. és ők is kalapáltak pénzeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 17:16:39

@unionista᠋:

Örülök, hogy leírtad magyarul azt, ami az általam linkelt angol nyelvű Wikipédia szócikkben volt -- és ami nem ez:

"mert az megengedett úgy is, hogy andy berakott 1 forintot a bankba. mindjárt lehetett neki 10 forint hitelt adni. andy nem költötte el hanem visszarakta az eximbankba. és azt mindjárt ki lehetett egészíteni 100 forintra. azt adjuk kölcsön andy vajnának. aki azt mondja, hogy tegyük be a pénzt a bankba. és már 1,000 forintnyi hitelpénz áll rendelkezésre. nyilván el lehet jutni bármeddig."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 17:17:02

@unionista᠋:

Örülök, hogy leírtad magyarul azt, ami az általam linkelt angol nyelvű Wikipédia szócikkben volt -- és ami nem ez:

"mert az megengedett úgy is, hogy andy berakott 1 forintot a bankba. mindjárt lehetett neki 10 forint hitelt adni. andy nem költötte el hanem visszarakta az eximbankba. és azt mindjárt ki lehetett egészíteni 100 forintra. azt adjuk kölcsön andy vajnának. aki azt mondja, hogy tegyük be a pénzt a bankba. és már 1,000 forintnyi hitelpénz áll rendelkezésre. nyilván el lehet jutni bármeddig."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 17:18:13

@unionista᠋:

"vagy rontottak egy kicsit a pénzen. és így abból egy kicsit több lett. és még több. és még több lett a nyugati birodalomban."

Azt még nem mutattad meg, hogy "rudolf császár uralkodása idején is arról szólt a sztori, hogy a "nyugatos" bécsi udvarban a zsidók" pénzt bocsátottak volna ki, vagy hogy pénzt "rontottak" volna. A sztorizgatás helyett valamiféle hivatkozást légy szíves adni, mert annak hiányában az az érzés támadhat olvasóidban, hogy az összes objektivitásodat elveszíted a nagy antijudaizmusos hevületedben.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 17:40:59

@unionista᠋:

"a köznép szerint azért, mert prága folyójából életre keltette a gólemet."

The general view of historians and critics is that the legend is a German literary invention of the early 19th century. The earliest known source for the story thus far is the 1834 book Der Jüdische Gil Blas by Friedrich Korn.

en.wikipedia.org/wiki/Judah_Loew_ben_Bezalel#Legend_of_the_golem

2016.07.10. 19:52:22

@neoteny:
ez a hülyéskedés része. nem kell túl komolyan venni.
a matolcsi érme története is a pandúr és a tanító elbeszélésén alapul. a jelenkori akadémikus történetírás azonnal kihúzza ezeket. ezért érdemes helytörténetet olvasni. amiben persze elég sok a legenda. de több független forrásból kirajzolódik egy kép. amit a hivatalos történetírás önkényesen cenzúráz. nyilván nem szabad olyat leírni, hogy a matolcsi cigányok pénzt hamisították. én se ezt állítom. ez egy hülyeség.

komoly állítás az ilyesmi:

∑ (1-1/n)^i = n
i=0

legyen
(1) q= 1-1/n
és
(2) Si = 1+q+q^2+...+q^i.
ebben az esetben
(3) Si*q = q+q^2+q^3+...+q^(i+1)
a (3) és a (2) egyenletet vonjuk ki egymásból.
(4) Si*(q-1) = q^(i+1)-1
mivel 1/n pozitív. ezért q nem lehet 1. ebből következően lehet osztani.
(5) Si = (q^(i+1)-1)/(q-1)
mivel lim q^(i+1) = 0 (i->∞). ezért
(6) lim Si = 1/(1-q) (i->∞).
helyettesítsünk vissza. q = 1-1/n
(7) lim Si = 1/1/n = n
ezzel bizonyítottuk, hogy ha a fedezeti ráta 1/n, akkor 1 egységnyi pénzt éppen n egységre lehet kiegészíteni. ez a kapitalizmus alapja.

az, hogy ez úgy általában jó vagy nem jó. nyilván akié a bank annak abszolút jó. a többieknek annyira nem. de akik a tőkejövedelemből közvetve részesülnek azoknak relatíve jó. ha valakinek a jövedelme nagyobb részt munkából származik, akkor annak ez nem jó. vagy tőkepiaci központoktól távol levő városoknak. de itt már az, hogy jó, meg nem jó relativizált fogalmak. itt már a bizonyítás nem egzakt.

ha ebbe belekeverjük a zsidókat és a cigányokat, akkor onnantól kezdve hülyéskedés. különösen akkor ha nincs írásos emlék vagy tárgyi lelet. de ezeket is meg lehet semmisíteni. lehet azt mondani, hogy ezt csak a németek találták ki a 19. században. azt, hogy a prágaiak utálták a zsidókat, mert valahonnan volt pénzük. de löw rabbi prágában életre keltette a gólemet. ami csodák csodájára szombatra bármit elő tudott állítani. csak péntek este löw rabbi visszaváltoztatta agyaggá a gólemet. szombatra viszont szinte minden ott volt a gettóban, amit a rabbitól kértek. és ezen a népek elcsodálkoztak. ezt mesét németek találták ki.

a magyar wikipédia pallas lexikont idézi:

A zsidó folklór népmondája szerint a 16. század vége felé a prágai gettóban Maharal (Júda Löw ben Becalél rabbi) a misztikus és titkos tan, a kabbala segítségével – szájába helyezett varázserejű papírral – életet lehelt a Moldva-folyó partjáról származó agyagból és vérből gyúrt műemberbe, majd az a szombatnapig mindenféle szolgálatot elvégzett neki. Ha a rabbi az Isten nevével ellátott cédulát elvette tőle, akkor ismét agyagtömeggé vált. A maradványait a legenda szerint még ma is őrzik a prágai Régi-új zsinagóga padlásán. A zsidó köznyelvben a Gólem bárdolatlan, együgyű embert is jelent.

magyar nagylexikon (1999) azt írja, hogy "A hagyomány szerint Löw rabbi (16. sz.) azért alkotott gólemet, hogy segítségével megmentse hittestvéreit a vérvádtól."

mi az igazság? a franc se tudja.

2016.07.10. 20:53:42

@neoteny:
kapitalizmusnak van egy b változata.

tegyük fel, hogy a bankban van 100 forint. és a fedezeti ráta 1/10. bemegy valaki azzal, hitelt szeretne. az ügyintéző azt mondja, hogy sajnos összesen csak 90 forint hitelt tudunk adni. mert 100 forint betétünk van és abból 10 forintot tartalékolni kell. az ügyfél felveszi a 90 forintot. de mit csináljon vele. abból egy akciós sajtburgert se telik ki. beteszi a pénzt a bankba. bemegy a pénztárba és befizeti. amikor menne ki az ajtón, akkor szól az ügyintéző. hé, valaki azóta befizetett a pénztárban. már 190 forint betétünk van. arra alapozva még 171 forintot tudunk hitelezni. de ha azt betenné, akkor esetleg még tudnánk hitelezni. mert még nem könyveltük le a kifizetést. csak a befizetéseket. persze ezt így elvben szabad. de az csak akkor szokott kiderülni ha bebukják a pénzt.

ezért kellene a hitelügyleteket legalább egy bizonyos összeg (mondjuk az éves átlagjövedelem fölött) átláthatóvá tenné.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 22:58:40

@unionista᠋:

"ez a kapitalizmus alapja."

Nem: ez a részleges tartalékolású bankrendszer alapja.

"nyilván akié a bank annak abszolút jó. a többieknek annyira nem. de akik a tőkejövedelemből közvetve részesülnek azoknak relatíve jó."

Igen, a rablás a rablónak abszolút jó. A kiraboltnak egyáltalán nem jó. A kocsmai kurvának, aki a rablott javakból közvetve részesül, annak relatíve jó.

"ha ebbe belekeverjük a zsidókat és a cigányokat, akkor onnantól kezdve hülyéskedés."

Vagyis hülyéskedtél, amikor @tamas11: -nek ezt írtad: "ez nem egy népi-urbánus vita, hanem a cigány és a zsidó kultúra vetélkedése."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.10. 23:05:08

@unionista᠋:

"már 190 forint betétünk van. arra alapozva még 171 forintot tudunk hitelezni."

Nem: mivel 90 Ft-ot már hiteleztek, további 81 Ft-ot tudnak hitelezni. Összesen 171 Ft-ot, nem "még 171 forintot".

"mert még nem könyveltük le a kifizetést. csak a befizetéseket. persze ezt így elvben szabad."

Te csak hülyéskedsz.

2016.07.11. 12:14:09

@neoteny:
persze. néhányszor leírtam (úgy tűnik nem elégszer), hogy ezeket a kommenteket nem kell túl komolyan venni. szándékosan írom őket úgy, hogy legyen bennük valami ésszerűség. de mindig legyen mellette valami hülyeség. rendesen az ésszerűségről kellene vitatkozni és a hülyeséget félredobni. de nem ez történik. hanem szinte mindig az ellenkezője. de ez ennyire nem érdekes.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.11. 12:17:16

@unionista᠋:

Olyan vagy, mint Irmuska néni a Quaestor-befektetésével: túl mohó.

tamas11 2016.07.11. 14:33:56

@unionista᠋:
írd oda, melyik része a hülyeség: az északi vagy a déli?

Kállai Ákos · https://plus.google.com/110461678966803800584 2016.07.11. 15:16:41

hát, ez egy mókás blogbejegyzés. ha jól értem, a nulla százalékos választási szereplést is csak távolról, vágyakozva szemlélő polgári konzervatív párt képviselője ad tippeket a parlamenti ellenzéki pártoknak, miközben megsemmisítő bírálatot mér rájuk

2016.07.12. 16:55:04

@neoteny:
valószínűleg igazad van.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.12. 18:55:05

@unionista᠋:

Pedig még csak Concorde-alapkezelő se' vagyok.

Az amerikai multi Kimberly-Clark Corp. megpróbálta bebuktatni a venezuelai nemzetgazdaságot: bezárta a venezuelai üzemének kapuit, és elbocsátott csaknem 1000 dolgozót. De a közösség megfelelő módon reagált "választott nemesei" útján: az ország vezetői bejelentették, hogy a munkások elfoglalják a gonosz kapitalista multi által jogellenesen bezárt üzemet. Ott a főhatalom nem fél rámutatni arra, hogy ki a hibás.

Az izraeli zsidókat és zsidókeresztény bérenceiket is ki lehetne szorítani a debreceni Tevából, ha lenne rá politikai akarat a magyar "választott nemesek" között. És akkor átvehetné a főhatalmat az üzem felett a valós értékeket teremtő munkásság. Zolika bérét meg lehetne emelni 20%-al; abból futná konyhai robotgépre Irmuska néninek. Mindenkinek sokkal jobb lenne; csak az idegeneknek nem. De ők ne is szivattyúzzák ki a tejjel-mézzel folyó Kárpát-medencéből a lefölözött tejfölt. Legfeljebb, ha dunai németek. De ők is csak olyan mértékben, amennyire a magyar közösség megengedi nekik. Mert ha követelőznek anélkül, hogy alapítványi keretek között transzferálnák a technológiát, akkor bejön az orosz impérija, és helyreteszi őket. És ez nem fasizmus, hanem a demokratikus minimum: a többség meglátásainak figyelembevétele. Akik nemzeti keresztény államegyházat (neoprotestantizmust) akarnak. Ahol nem imádják az aranyborjút, hanem azt kis darabokra törve abból finanszírozzák a közösségi vállalkozásokat ("gmk-k") fele részben. A másik felét meg az adókedvezményekkel finanszírozzák. Így ez egy teljes mértékben közösségileg finanszírozott modell. A magyar crowdfunding. A központi tervezéshez szükséges szoftvert pedig meg lehet íratni 6-os számítástechnikai szakkörön. Ahol a kisdiákok agya a jó gyügyei meggyben lévő fruktóztól dübörög. Amit a közraktárból szállítanak ki nekik. Hogy járjanak az ujjaik mint a légy szárnya a magyar tervezésű és gyártású célszámítógépek billentyűin.

De én nem vagyok társadalomtudós. Ez lehet, hogy nem működne. De az is lehet, hogy igen. Ki tudja? Alternatívákra van szükség. Az az igazi liberalizmus. Nem a szabadpiac totalitása. A helyi optimumokat kell keresni. A magyar többség nem kér a globalizációból. Nem akar a bangladesiekkel versenyezni. Tulajdonképpen senkivel sem akar versenyezni: békésen akarja szervezni a Kárpát-medencét, le az Adriáig. A Szent Korona csüngőiből isteni áldás sugározik mindenkire. Azokra, akik ezt elfogadják. Akikkel meg nem lehet kiegyezni, azok menjenek Bosztonba. Vagy a gettóba. Amiből ha kiteszik a lábujjukat, fizessenek területhasználati díjat a magyar közösségnek. Amelyik megtűri őket annak ellenére, hogy idióta vitákat kell folytatni velük már legalább száz éve. Ennek kell véget vetni még ebben az évtizedben. Hogy legyen áldás, békesség.

2016.07.12. 21:04:21

@neoteny:
nyilván igazad van.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.12. 21:47:10

@unionista᠋:

Igaza a nemzeti érzelmű többségnek van. Amelyik úgy vágyik a számonkérésre, mint egy falat kenyérre. Nemzeti Ítélőszékek kellenek, ahol magyar esküdtek megítélhetik azokat, akik szétverték a nemzeti szolidaritást és kiárulták az országot idegen érdekeknek. Hogy Sanyi barátod flexe a jog támogatottságával sújthasson le.

tamas11 2016.07.13. 17:18:37

@unionista᠋:
egy adalék a témánkhoz egy tegnapi hír: elkelt a Pápai húsipar.
(amely cégcsoport jelentős hiányokat halmozott fel.).
Két pályázó volt, az egyik maradt érvényben, a kiírásnak megfelelően.
1,3 milliárdot fizet, és 650 munkahelyet megtart 2018-ig, bővíti a termelést (!), visszaszerzi az elvesztett piacokat, stb.
De ki lehet ő?
Merthogy a cégadatok szerint :

Budapest
Székhely cím 1013 Budapest, Lánchíd utca 5. 1. em. 1.
Fő tevékenység 4617. Élelmiszer, ital, dohányáru ügynöki nagykereskedelme
Alapítás dátuma 2015.09.30.
Jegyzett tőke 3 000 000 HUF
Utolsó pénzügyi beszámoló dátuma 2015.12.31.
Utolsó éves nettó árbevétel 0 HUF
Utolsó éves nettó árbevétel EUR-ban
(a beszámoló napján átváltva) 0 EUR
Utolsó létszám adat dátuma 2016.06.07.
Utolsó létszám adat 1 fő
-------

Ki lehet ez? Aki a tavalyi cégalapításkor élelmiszer- ital- és dohányáru nagykereskedelmére tervezte fő tevékenységét?
Létszáma 1 főből áll, és nulla forint az árbevétele?

A cég székhelye a budai királyi palota alatt lévő első épület, az Alagút mellett, a Várbazár telekszomszédja.
Egy jótorkú kormányhű énekes tiszta időben akár át is kiabálhatna.
Ez olyan, mintha Wesselényi, az árvízi hajós, az embereket mentő arisztokrata, árvíz idején névtelenségbe burkolódzva gumimatrackereskedést alapítana.
Nyilván bankhitelekhez is hozzá tud férni, mert aligha perkál ki valaki 1,3 milliárdot, olyan pénzt, ami a vagyonnyiylatkozatában is benne szerepel.
Vagy, a másik megoldás, hogy most már átalakítja a tulajdonosi szerkezetet cégénél, strómanizál.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 00:37:22

@tamas11:

"Ki lehet ez?"

Ld: @unionista᠋: "nem számít, hogy rogán, habony vagy mészáros lőrinc mennyit lopnak el."

Persze a személyek listája lehetne (sokkal) hosszabb is, de az üzenet világos.

2016.07.14. 05:21:18

@neoteny:
jelenleg nem számít. azért, mert a pápahús felszámolására törekszik. mondván, hogy az szabad piaci alapon nem versenyképes. a politikai ellenfeleik azt mondják: mentsük meg. azaz állami segédlettel nyúljuk le. erre sanyi azt mondja. ide figyeljél komám. inkább vegyék meg a "cigányok". mert az még mindig jobb, mintha eladnák a "zsidók".

2016.07.14. 05:22:28

... mert az egyik oldal ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 05:52:45

@unionista᠋:

"jelenleg nem számít."

Mikor fog számítani? Mert "cigányok" meg "zsidók" mindig is lesznek; ha ezek elmúlásáig meg az adófizetők pénzének magánvagyonná konvertálása, akkor az örökké meg egy napig fog tartani.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 06:13:49

@unionista᠋:

"mert az egyik oldal a pápahús felszámolására törekszik. mondván, hogy az szabad piaci alapon nem versenyképes."

Legjobb tudomásom szerint a Pápai Hús céghálózat egymilliárd forintot nem fizetett meg a beszállítóinak; ezért került felszámolás alá. Azt mondod, hogy azok a beszállítók "zsidók", mert a pénzükhöz akartak jutni? Tisztességes nemzeti érzelmű beszállítók, akiknek nem a pénz az istene, benyelték volna a veszteségeiket, és mosolyogva szállítottak volna a Pápai Húsnak tovább is?

Te még bohócnak is túl mohó vagy.

2016.07.14. 06:47:26

@tamas11:
amikor a több, mint 5000 főt közvetlen foglalkoztató debreceni konzervgyárat eladták a breton parasztoknak akkor szerinted ehhez honnan kaptak hitelt? francia kormányzati támogatással kaptak néhány millió frankot. medgyessy péter pedig egy becsületrendet. aztán lehet mondani, hogy itt miért nem állnak össze a parasztok. mert szétverték a szövetkezeteket. és nem kaptak hitelt. az agrobankot nem azért hozták létre, hogy fejlesszék a magyar mezőgazdaságot. hanem azért, hogy kifosszák a vidéket. és utána csődbe vitték az egészet. a bankrendszert konszolidálták. a szövetkezeteket kötelező jelleggel felszámolták. a vállalatokat szanálták. és utána a bankrendszert újra konszolidálni kellett. majd ezek után jöttek a közművállalatok. ugyanez.

anno azt mondtam, hogy tartsunk meg a debreceni konzervgyárat. ha akarja, akkor szálljon be a nestlé. mivel debrecen egy évtizede gyártott maggi termékeket.
retronom.hu/files/images/1982_maggi.preview.jpg
a bejelentkező franciáknak adjuk el balmazújváros egy részét. ott egy istállóból alakítottak ki egy kisüzemet. abból lehet egy "little lille". feltéve, hogy befektetnek. elég sokan lehurrogtak. jobbról, hogy semmit sem kellene eladni. és balról, hogy semmit sem kellene megtartani. a probléma az volt, hogy hiába nyíltak meg a piacok. nem lehetett fejleszteni. nem volt ilyen politikai cél. helyette az iparvállalatokat szanálni kellett. a volt a cél, hogy a vállalat vesztesége annyi legyen, mint a vagyona. azért, mert ezeket a cégeket ingyen oda lehetett adni egy külföldinek. a bankokat konszolidálták. a debreceni konzervgyárnak az okhb (országos kereskedelmi és hitelbank) hitelezett. az volt a cél, hogy a bankot is csődbe vigyék. így lett k&h. ez volt a privatizáció. az inga a másik irányba leng. most nacionalizálnak.

de ezt a két folyamatot politikai értelemben csak úgy lehetett volna megállítani ha a mainstream médiában nyíltan kimondják. az egyik tábor a "zsidó" baloldal. hozzá kellett volna tenni, hogy a jobboldaliak "cigányok". és őket támogatják a jobbos zsidók. persze értem, hogy ilyet nem szabad mondani. én is azt gondolom, hogy ezeknek az etnicista magyarázoknak legfeljebb underground jelleggel szabad teret adni. mert ez fölösleges indulatokat vált ki a gyűlöletbeszéd határán. ne magyarázzuk meg így. de ebben az esetben ezt le kell játszani. ez az ortodox, liberális szabad piaci zsidó valamint az unortodox, illiberális cigány vezérkultúra összecsapása. aztán lehet mondani, hogy kommunisták/urbánusok és fasiszták/népiesek. úgy polkorrekt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 07:09:19

@unionista᠋:

"ez az ortodox, liberális szabad piaci zsidó valamint az unortodox, illiberális cigány vezérkultúra összecsapása."

Korábban ezt írtad:

"ha ebbe belekeverjük a zsidókat és a cigányokat, akkor onnantól kezdve hülyéskedés."

Erre tolod tovább a hülyeségedet. Olyan a narratívád, mint a magyar államkötvények: bóvli kategóriába tartoznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 07:19:14

@unionista᠋:

"tartsunk meg [...] adjuk el"

1) ez királyi többes a részedről?
2) van egy kisegér a zsebedben, ezért használsz többesszámot?
3) te, Irmuska néni, Andika, Zolika meg Sanyi (esetleg még Dmitro) alkottok egy csoportot, aminek a nevében te beszélsz?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 08:09:05

@unionista᠋:

"francia kormányzati támogatással kaptak néhány millió frankot. medgyessy péter pedig egy becsületrendet."

Hollande fodrásza meg 9,895 eurót kap havonta a francia államtól.

www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-13/hollande-coiffeur-paid-10-958-a-month-by-the-french-state

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 08:27:21

Az EU-ból érkező pénzekről szóló kérdésre [Lázár János] azt felelte, "súlyos összegeket fizetünk be magunk is a közös kasszába, és saját érdekeink rovására kellett megnyitnunk piacainkat, lemondva nemzeti agrár- és iparpolitikánk hazai támogatásáról".

Lázár úr egyetért unionista álláspontjával.

2016.07.14. 08:49:57

@neoteny:
a "magyar" felfogás elég egyszerű. pápahús legyen a pápaiaké. tehát legyen benne tulajdonosok. a helyi kis és közép és nagyvállalkozók. és a polgárok. és a környéken élő parasztok. ez egy városias holding egy vidékies klaszterben. azt, hogy legyen pápahús, vagy ne legyen egy politikai kérdés. ha az a válasz, hogy legyen, akkor a piac arról dönt, hogy mekkora legyen. egy tanműhely az élelmiszeripari szakközépiskolában. egy kht. arra alapozva felépülhet néhány kkt (lánykori nevén gmk). illetve abból létrejöhet néhány kft. ezekből egy zrt. és lehet akár pápahús nyrt is. a pármai sonka, parmezán sajt és parmalat tej mintájára létrejöhet a "pápai" is. ezt építsék fel a kisalföldön. a győri édes legyen győri vagy győr környéki. a mézet áldják meg hozzá a pannonhalmi apátok. és a kisalföldön fusson a rába traktor. a győri kekszet szállítsa ki a rába kamion. és erre azt mondják, hogy így nem lesz verseny. hogy a fenébe ne lenne. mert majd ezzel versenyez a bihari sonka. vagy a debreceni hús. kialföldön a kaiser, az alföldön a könig. a királyi malomipar és a császári morzsa. italgyártásban a szentkirályi és a monarchia. jövedéki iparban az imperial és royal. ezeket össze kell boronálni. globus élelmiszeripar. és ahhez kapcsolódóan unicum italgyártás. de abban legyen benne a zwack, a dreher. és a törley. a paraszti észjárás az, hogy a "bárányos" legyen egy magyar márkajelzés. mert az egy gyakori családnév. ennek a központja legyen baranya. lehet "birkás", "juhász" vagy "juhos". ezek a családi márkák. lehet egy országos hálózata. úgy, hogy a magyar élelmiszerkönyvbe beleírják, hogy ezek az agrártermékek mifélék. és nyilván kell valami "kermi", amelyik a minőségét ellenőrzi. ez kormányzati/önkormányzati kézben van. ennek az árát a helyi termelőknek meg kell fizetni. de ha egy hipermarket importálja a bárányt, akkor annak is kell fizetnie. legyen "kecskés" kecskeméten. a nagykőrősi konzervgyár majd versenyez a nyíregyházival. de a globus csoport tagjaként együtt is működhetnek.

debrecenben az egyik leggazdagabb helyi polgár a goldenfood tulajdonosa. kacsát és libát tenyésztenek. van egy törzsállományuk. keltetőüzemeik, nevelőtelepeik, a takarmányt maguk állítják elő, van saját vágóhídjuk. 30 millárdos működő vagyon közel 1,000 embernek ad munkát. nagyrészt német piacra gyártanak. ezt meg lehet csinálni. ebből egy debrecen központú hálózat épült ki. nyírgelsén és (gyügyétől nem messze) jánkmajtison vannak telephelyek. tehát ez nem kizárólagosan "debreceni". de legyen olyan is, hogy debreceni húsipar. és a debreceni kolbászt azt csak ott lehessen előállítani ahol erre debrecen megyejogú város engedélyt ad. kisváradon gyártsák a várda likőrt. aztán ha kevés a kapacitás, akkor gyártsanak még románokkal nagyváradon. mezőgép tt1 (tiszámtúl-1) induló modelljével szántsák a földet.

és erre a zsidók azt mondják, hogy a kínai yto olcsóbb traktort gyárt. a szabad piaci logika szerint azt kellene megvenni. vagy a fehérorosz belarus traktort. ha ott áll eladatlanul, akkor miért nem vesszük meg. azért, mert lukasenka elnököt meg kell büntetni. tehát ez nem tisztán üzlet, hanem részben üzlet, részben politika. rendben. fejlődés úgy lehet ha végre a paraszti logikát is hagyják érvényre juttatni. mégpedig évtizedekre. értem, hogy ez a közéletben a "zsidó" gondolkodást háttérbe szorítja. alkalmazkodjanak ehhez. ha én zsidó lennék, akkor is hasonlóan gondolkodnék.

azt mondanám, hogy a pápaiak viaskodjanak a reformált debreceniekkel. a kantoniakkal. az egyik oldalon a bábolnai állami gazdaság. a másik oldalon a hortobágyi nemzeti park. a piac helyi szereplői számára hasonlók legyenek a versenyfeltételek. oké, hogy így kisebb eséllyel indul egy francia. de próbáljon már meg valaki egy üzemet franciaországban nyitni. csányi valószínűleg megtehetné, de esélye nem lenne rá fenntartani. mert a termelői piacok ott is védettek. persze nyilván minél nagyobb méretben kellene ezt egységesíteni. az európai unió gazdasági értelemben megbukott. újra a nemzetállamok felől kell építkezni. és ez egy első körben új típusú feudalizmust és föderalizmust jelent. aztán, hogy ez globális trend-e azt nem tudom. nekem úgy tűnik, hogy globális méretekben legfeljebb tendenciák vannak. nincsenek trendek. de most a tendencia az, hogy a gazdaságok befelé zárkóznak. egyébként azért, mert mindenki szembe megy kínával. ttip is azért kellene, hogy az usa elfoglalja a megosztott eu piacokat. a multik ahogyan európában háttérbe szorítsák az államok kormányzóit. csak errefelé a népek nem keveredtek annyira. különféle nyelveket beszélnek. úgy lehet európai egység, közös európai haderő, hogy mindenhol többségbe kerül a nemzeti keresztény államvallás. ez nem tetszik az amerikai demokratáknak. nektek ehhez nincsen jogotok. mert ez nem amerikai fejlődési pálya. ha magyarországon százezer ember akar amerikanizálódást, akkor kerüljenek többségbe egy kerületben és amerikanizálódjanak. de ez fischer ivánnak azt jelenti, hogy évi 100 millió állami támogatás nem elég.

2016.07.14. 09:14:13

@neoteny:
igen, valójában minden etnicista magyarázat felszínes. és mivel a közszereplők származása nem közérdekű adat ezért ez csak hülyéskedés része. az a hagyomány, az a normalitás, hogy az államiságban döntően egyenes férfiágak versenyeznek egymással. és ezek pártlistákon is képesek kiválasztódni. nyilván azt tudni illene, hogy a közjogi méltóságok milyen mértékben rokonok egymással. az ötöd, hatod unokatestvérek rendszerint már nem ismerik egymást. de akár félig tudatosan, vagy tudatosan összeállhatnak. egyenes férfiágon összetarthatnak. azért, mert egymástól különböznek, de hasonlóak az y kromoszómáik. ezért törzsi jelleggel összeállhatnak. működhet egy ilyen közéleti kémia. de ez csak null hipotézis. a politikai pártok klánszerű szerveződéseket eredményeznek. a listás választással egy férfi és egy nőágból álló leszármazási sorok válogatódnak ki. de lehet, hogy ez egy hülyeség. hiszen nincs mérési adat. anélkül csak hülyéskedés.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 09:38:51

@unionista᠋:

"hogy legyen pápahús, vagy ne legyen egy politikai kérdés"

Igen: hogy hogyan játsszák át a piacon megbukott cégcsoportot egy, a főhatalommal jóban lévő magánember kezébe az adófizetők által történő finanszírozással.

"fejlődés úgy lehet ha végre a paraszti logikát is hagyják érvényre juttatni."

Te azt mondtad, hogy a paraszt logikája az, hogy a választott nemes adja el jó pénzért a meggyet. A parasztot nem érdekli, hogy hogyan csinálja: oldja meg. De ha mindegyik paraszt azt várja, hogy az ő terményét jó pénzért adják el, akkor minden termény drágább lesz: az is, amit a paraszt megvesz. Meg a munkásoknak is legyen nagyobb fizetése. De ha mindegyik munkásnak nagyobb fizetése van, akkor minden termék drágább lesz: az is, amit a munkás megvesz. Vagyis a _reáljövedelmek_ nem nőnek: nagyobb számok vannak a bankókon, de egy kiló meggyért nem lehet több szöget venni, és egy kiló szögért nem lehet több meggyet venni.

_Reáljövedelem_ csak úgy nőhet, ha nagyobb a termelékenység: ha több termény/termék kerül előállításra egységnyi (tőke és/vagy munka) befektetésből. Konstans mennyiséget lehet különféle módon szeletelni: de az zéró összegű játszma. A gazdagodás feltétele a több termelés: ez megkerülhetetlen.

"a fehérorosz belarus traktort. ha ott áll eladatlanul, akkor miért nem vesszük meg."

Miért áll ott eladatlanul? Te már többször kifejtetted, hogy ki lehet számolni, hogy miből mennyire van szükség. Miért gyártottak a fehéroroszok több traktort, mint amennyire szükségük van? Nem tudták kiszámolni? Ha ők nem tudták kiszámolni, akkor te miért tudnád kiszámolni hogy mennyi traktor kell? vagy busz? vagy keksz? vagy debreceni kolbász? vagy dréher sör? vagy szatmári szilvapálinka?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 09:41:49

@unionista᠋:

"de ez csak null hipotézis."

Ahhoz képest nem hagysz ki egyetlen alkalmat sem, hogy hivatkozz erre a saját magad által is elismerten megalapozatlan hipotézisedre. A mohóságod lehet ennek az oka.

2016.07.14. 10:06:42

@neoteny:
a közélet arról szól, hogy van valamilyen közéleti cél. vagyontárgy esetén tartsuk meg, vagy adjuk el. beruházzunk vagy leépítsünk. így szerveződik a köztársaság. értem, hogy a nyugatos fejlődési modellben ebben az egészben nem nagyon van helye állami befolyásnak. de a franciák is így működnek. vagy a németek is. kormányzati támogatást élvezve működnek. értem azt is, hogy ennek szükségképpen van versenytorzító hatása. ezért mondom azt, hogy ezt városiasítsuk. a politikát poliszosítani kellene. tehát debrecen védje a debreceni húst, pápa a pápa húst. berettyóújfalu a bihari sonkát. miskolc a borsodi sört. sopron a sopronit. ha ez szimplán protekcionizmus, akkor vacak löttyöt isznak. de ezzel majd versenyez jakab sörfőzde a debreceni péterfia utcában. és a helyi zsidók esetleg megtámogatják jákobot. de valójában ez is piactorzító. mert az isten se tudja, hogy honnan van pénzük. és a kapitalizmus az, hogy 1 forint megtakarításból lehet 10 forint kereskedelmi banki hitelt csinálni. és ebbe is beavatkoznak az államok. tehát lehet pénzt kibocsátani. azt be lehet tenni a bankba. azt meg lehet többszörözni hitelekkel. és ez biztosítja az usa gazdasági fölényét. tehát nem arról van szó, hogy az amerikai hotdog árus hű de okos, hanem egyszerűen a tőkepiac fejlettebb mögötte, mint a fehérgyarmati pizza centrál étterme esetén.
szatmartour.hu/wp-content/uploads/2014/11/pizza-central-etterem-fehergyarmat-3.jpg
11-es kocsiállás felteszem a helyközi buszközlekedésből adódik. gondolom 10-ig van számozva. és ők a 11-es. tehát ez lényegében egy "volán", vagy "volántours" étterem lehetne. ami hálózatba szerveződve akár még jól is működhetne. csak ilyenkor jön, hogy ilyet ne akarjál. pedig ez is egy polgárosodási minta. fehérgyarmaton pista vezeti a volánbuszt, a felesége piroska vezeti a volán pizzériát. persze abban lehet magyarosch kenyérlángosch. süssenek krumplis lapótyát. mérjenek bodzaszörpöt. de úgy képzelik el, hogy az egész mögött ne egy bankház álljon. hanem egy olyan félállami tröszt, mint a volán. a buszsofőrök feleségeinek adnak munkát. értem persze, hogy ebben az esetben hazaviszik a maradék kenyérlángost. zárás előtt véletlen pont többet sütnek. és most dobják ki? a magyarok nekiállnak trükközni. de ez esetben ezek a konyhák részben gazdálkodjanak önállóan, vagy intézményesítsük azt, hogy a dolgozók a nap végén hazavihetnek az ételből N adaggal. pirike hazavitt két kenyérlángost a gyerekenek. petikének és palikának. ha a fehérgyarmati 11-es kocsiállást szétlopják, akkor ott veszteség lesz. de ha jól működik, akkor extra profit is lehet. a jelenlegi közfelfogás szerint semmilyen módon nem lehetne kormányzati, önkormányzati tulajdonhoz kötődni. csak magántulajdonhoz. de ott a multinacionális vállalatok és az idegenek kezében levő kereskedelmi bankok uralkodnak. a "zsidó" baloldal azt mondja, hogy ez az egyetlen lehetséges fejlődési pálya. mert amerikában is ez van. ezt támogatják a demokarták. és ezzel szemben fellázadt a nép, ami a balkáni cigány vezérkultúrának kedvez. és ebből következik az unortodox, illiberális demokrácia. amit támogat a nacionalista zsidó jobboldal. akik amerikában a republikánusok oldalára álltak. és ebből következően az elnökjelölt szidja a muszlimokat. és ez a korszellem. ami kereskedelmi háborút eredményez. a ttip célja az, hogy az usa egy kereskedelmi háborúban elfoglalja az amerikai piacokat. és az európai szövetségi állami bíráskodást felszámolják. hanem majd úgy lesz, hogy a felek válasszanak egy bírót. de ha az egyik fél egy százcsillió dolláros multi, a másiknak az összvagyona nincs százezer dollár, akkor ki lesz a győztes. a szabad piacon kizárólag a pénz dönti el, hogy ki az úr. ha egy gyerek tragikus módon elveszti a szüleit, akkor utána lehet két anyja vagy apja is. feltéve, hogy megfizetik. ilyenkor a gyerek jogai hol vannak? sehol. a gazdag szivárvány családok a progresszió. de lehet így is. csak európa nem ezt az utat akarja járni. magyarországon a többség biztos nem akarja ezt az egész amerikanizálódást. ezt az együtt nevű párt preferálja. kerüljenek többségbe egy kerületben. és mondják azt, hogy ők amerikanizálódni akarnak. de ők azt mondják, gyügyére is ez kellene. csak előbb költöztessünk oda néhány szegény kispakisztánit. ez egy kutyakomédia, amihez csak hülyéskedve lehet hozzáállni. de a nép azt kérdi, hogy miféle társaság ez? a liberalizmus mióta az, hogy néhány ember megmondja, hogy kinek mihez nincs joga.

azt is lehet mondani, hogy ha A és B állam relációjában a tőkemérleg elborul, akkor különadót kellene kivetni azért, hogy újra egyensúlyba álljon. persze értem, hogy ez a szegényebb országnak kedvez. de a gazdag ne akarjon feltétlen gyarmatosítani. nem arról van szó, hogy erre még nem jött rá senki. megmagyarázzák, hogy a "láthatatlan kéz" vagy a "láthatatlan alkotmány". a másik azt mondja, hogy szent korona és a szent jobb. az érvényesüljön.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 10:58:14

@unionista᠋:

"a közélet arról szól, hogy van valamilyen közéleti cél."

Nem: a politikusoknak vannak magáncéljaik, amiket eladnak "közéleti célokként".

"és a kapitalizmus az, hogy 1 forint megtakarításból lehet 10 forint kereskedelmi banki hitelt csinálni."

Nem: ez a részleges tartalékolási bankrendszer.

"és ebbe is beavatkoznak az államok."

Ezt az államok _csinálják_ a jegybankokon (központi bankokon) keresztül.

"tehát lehet pénzt kibocsátani. azt be lehet tenni a bankba. azt meg lehet többszörözni hitelekkel. és ez biztosítja az usa gazdasági fölényét."

Miért is? Bármelyik állam meg tudja tenni ugyanezt. Az eurozónához tartozó országok esetén az ECB képes erre.

"a szabad piacon kizárólag a pénz dönti el, hogy ki az úr."

Ha ez így lenne, akkor nagyvállalatok soha nem lennének veszteségesek, és soha nem mennének tönkre. Ez empirikusan nem igaz: ez a tézised (is) alapvetően hibás.

"ilyenkor a gyerek jogai hol vannak?"

Milyen jogai? Sehol nincs lefektetve az, hogy egy gyereknek joga van két szülőhöz: mert ha lenne ilyen "joga", akkor egy megözvegyült szülőnek azonnal újra kellene házasodnia. Ez a tézised (is) alapvetően hibás.

"a liberalizmus mióta az, hogy néhány ember megmondja, hogy kinek mihez nincs joga."

Hát pedig a klasszikus liberalizmus mindig is azt hirdette, hogy senkinek sincs joga elvenni a másik ember életét, szabadságát és magántulajdonát. Ez persze fáj azoknak, akik a másik ember javaiból akarnak megélni (politikusok és különféle érdekcsoportok), ezért is szeretik fikázni a klasszikus liberalizmust. Mert hogy nekik joguk van kényszeríteni a (valamilyen) kisebbséget. De ez csak a mohóságuk manifesztációja.

"ha A és B állam relációjában a tőkemérleg elborul, akkor különadót kellene kivetni azért, hogy újra egyensúlyba álljon. persze értem, hogy ez a szegényebb országnak kedvez."

Dehogy kedvez a szegényebb országnak: Észak-Korea tőkemérlege az egész világ összes országával egyensúlyban van -- mégis rendszeresen vannak éhínségek arrafelé. Ez a tézised (is) alapvetően hibás.

2016.07.14. 12:04:48

@neoteny:
ha egy gyereket egynemű pár fogad örökbe, akkor elveszti a jogát arra, hogy legyen nevelőapja vagy nevelőanyja. azt mondják, hogy nem kell neked anya. elég lesz két apa is. tehát arról van szó, hogy két felnőtt ember egy természet adta jogot elvesz egy gyerektől. ha valaki megözvegyül, akkor nem köteles újraházasodni. de ha egy gyerek elveszti mindkét szülőjét, akkor véleményem szerint gyermeknevelés kizárólagos jogát nem kaphatja meg két egynemű. ha nekem kellene rendelet alkotni, akkor hozzátartozók fogadhatnak örökbe. úgy, hogy az öröklésmenethez hasonlóan sorba kérdezzük. vállalja, nem vállalja. és persze vizsgálni kellene, hogy a körülmények mennyiben adottak. az örökbefogadáson túl számtalan módja van annak, hogy egynemű párok patronáljanak alapítványokat. miért nem támogatnak gyerekkórházakat. vagy abortusz előtt álló nőket. adnak neki pénzt, bérelnek neki lakást, akármit. kvázi eltartási szerződést kötnek. és ezek után a gyereknek lesz két extra "bácsikája". de ez esetben lesz anyja. és a vér szerinti apának is elég ciki, hogy a gyerekét "buzik" nevelik. de az apának van joga azt mondani, hogy oké, akkor mégse vetessék el a gyereket. és esetleg pénzeljék. legyenek buzi bácsikák. abban lesz érdekelt, hogy tolerálja a köznép. ne cikizzék a gyereket emiatt az óvodában. persze ebből következően rögtön kevesebb lenne a nemi erőszak. mert az abortusz előtt álló nők nincsenek kiszolgáltatva. csakhogy a cél nem ennek a felszámolása. nem arról van szó, hogy ez még soha senkinek nem jutott eszébe. és én vagyok ennyire okos. hanem arról, hogy ezzel nem lehet szavazatokat gyűjteni. tehát a kállay ákos nick a barátjával bábu egy hatalmi játszmában. amit a prájd élén vonulók vívnak a többségi társadalommal szemben.

a magyarok lokálpatrióta szokása az, hogy a zászlóra felírják a településük nevét. miért nincs a prájdon olyan szivárványos zászló, amire odaírják azt, hogy békéscsaba. mert a békéscsaba szegény kismelegek félnek fasiszta nagymagyaroktól? lehet, hogy van ilyen. pesten pénzelnek egy csoportot. a prájd egy közös belpesti zsidó-meleg békemenet. nem egy magyar polgárjogi mozgalom.

a gyügyei paraszt azt mondja, hogy van egy ilyen illegetős-billegetős férfitánc. az a tradíció. csak az unisex. tehát mindenféle nemi irányultsággal lehet táncolni. férfiak is táncolhatják egymással. de lányokat is meg lehet vele táncolatni. ráadásul a cigányokat is integrálja.
www.youtube.com/watch?v=er_q-ciCjaA
és jönnek a körúti buzik, hogy ezt felejtsd el. és mostantól dugjon pávatollat mindenki a seggébe. lehessen. de a négy fal között. van magyar kultúra, ami integrálja a meleget. van keresztény kultúra. olasz zászlóforgatók. vagy a reformált kollégiumban összecsapnak a kisbotos és a nagybotos legények. a hagyományban is vannak fallikus szimbólumok. ennek a fiúk is örülhetnek, de lányok is elámulhatnak. ezek a "baloldali" világképben ezeket mindet "meghaladtuk". a többségi társadalommal szembeni nyílt konfrontáció és a homoszexuális propaganda fogadható el. és mindenki fasiszta, aki szerint ez nem helyes. de legitimek ezek a törekvések. csakhogy ebben a veszélyes az, hogy velük szemben a többség szinte bármit megenged. de ezt a csoportot a kereskedelmi média támogatja, kiterjedt alapítványi hálózat áll mögöttük. a tőkepiac pénzeli őket. mert a melegek többsége inkább a nemzetköziséget hirdeti. a zsidó baloldal köreiben biztosan. támogassuk őket. de a prájd is szexista. ha melegek vagy azok egy csoportja, külföldről pénzelve, külföldiek érdekeit közvetlen szolgálva kifejezetten hatalmi céllal nyíltan lázad a többséggel szemben, akkor ez vonzani fogja a primitív fasisztákat. ezzel kalkulálnak. azzal nem, hogy a kelet-közép európai társadalmakban a többség a fasiszták mellé áll. de ez egész arról, hogy generáltak százcsilló dollárt néhány multinak. és annak az ellenértékét valahogy elő kellene állítani.

a @tamas11 nick azt mondja, hogy miért kap valaki csak úgy 1 milliárd forint hitelt. amikor megvették a martfűi étolajgyárat, akkor ahhoz a hitelt a napraforgó innovációs szakemberek kapták. szigeten bejegyezték a haverok. kortyolgatják a koktélokat. a szolganépek gyártsák az étolajat. ez a kapitalizmus. ide és amoda számolják az áfát, egyik oldalon nem fizetik be, másik oldalon visszaigénylik. ebben benne van az adóhivatal vezetői. persze, hogy korrupció. a nagykövet is vásárolta a pozícióját. a privatizáció is állam-piac összefonódása volt.

2016.07.14. 13:02:56

@neoteny:
észak koreával nincs szabad kereskedelem. mert be kell bizonyítani, hogy a kollektivizmus feltétlen rossz. csakhogy ha mondjuk a kelet-közép európa a német szövetségi keretek között el kezdi védeni a piacait, akkor dél-koreában is lesznek eladhatatlan háztartási gépek. amire a válasz a részleges államosítás. az, hogy a samsung inkább észak-koreában modernizáljon és ne a jászságban. te erre azt mondod, hogy így minden háztartási gép drágább lesz. igen.

tamas11 2016.07.14. 13:57:16

@neoteny: @unionista᠋:

Épp ezért idéztem ide a Pápai húst felvásárló egyszemélyes vállalkozás paramétereit, (fantomképét), mert abból látszik, mennyire nem azok az erők vannak jelen, és csapnak össze (vásárolnak fel) amelyekről Unionista rendszeresen írsz..
Úgy alakulnak ezek a precedensek, mint most is: Bármily döbbenetes, egyetlen emberről van szó akiknek meghatározásánál kiválasztódásásnál, mellékszál hogy ki volt az apja,, és hogy kik voltak politikai ellenfelei harminc évvel korábban. Tényleg mindegy már, hiszen csak a bosszúnak van ekkora íve, meg a szivárványnak!

Olyan személy kevés van, aki képes lehet erre a lépésre, (pikk pakk egymilliárd) ez a lista igen rövid.. Egy üzemi balesetes favágó fél kezén meg tudná számolni az esélyeseket, mert nem az egymilliárdos összeg a meghatározó a kiválasztódásában (pontosan erről írogatunk itt napok óta...).
Erre mondja Unios, hogy kileng most elllenkezőleg az inga, én pedig azt mondom akkor már rég vissza kéne mozognia, de nem teszi. A "játsszuk le a mecccset" helyzetelemzés nem felel meg, mert túl azon, hogy igen fájdalmas, a társadalmat traumaszerűen érintő "háborús" folyamat lenne, nem hozza el sem az igazságosság élményét, sem a kívánatos produktivitást. Egy gyalázat, ami , az ország felbomlásához vezet , ahogyan már most is látszik, miféle, ambíció az, hogy "fejezzük be," ha egyszer látszik, mennyire rossz helyen teszik!?
Emeberek nyugatra el, vagyonok offshoreba ki, eszmék alázva le, tudások takarékon! Mi több rossz kell még?

Mindezt itt azzal indokolgatod, hogy a többség így meg úgy , hiába kapod a választ, hogy szó nincsen többségekről: szűkülő, provincializálódó életformáról , szervezetlen és szervezhettetlen közösségről van szó, amely létszámban is csekély. . A Sanyik felidézése pedig ebben a képben az erőszak megszemélyesítése, az egyoldalú, kisebbségi erőszaké.
Ennek a pápai húsipari esetnek van valami különös stichje, ami a lényeg része lett. Nem a hitelt sokallom, hanem a látens befolyást, szeemben azzal, amit te gondolsz róla. Az egyik oldal mindenképpen személyes, hatalmi "kör", és nem származásközösség, hanem éppenséggel a nemzettel áll szemben. Az igazi, többségi, egészséges érzületű európaai magyar népességgel, akárhol éljen éppen.
Ezzel szemben azt érzem a pápai húsos privatizációs "modell" mögött, hogy egy "nagy" ember mélyen meg van győződve, most megmenti a magyar munkahelyeket, a magyar húsipart, de nem azt teszi. Ha hatalmas a befolyásod, akkor a cselekedetek motívációja hihetetlen személyes tud lenni., olyasmi, mint amikor egy nagybirtokos azért vett meg egy fél megyét, mert úgy szomszédja lehetett egy szép, vágyott leáynnak....
Önigazoló eljárás ez, csak közben persze ilyen magas állásokban ugyanezek a szűk számú, álnemzeties jótevők azok, aki egyéb lépéseikkel, ostoba intézkedésekkel - önösekkel, vagy akár intézkedéseiknek hiányával - tönkre is tehetik - ugyanazt.

Nagyon konkréten:
amennyiben a felvásárlás mögött Orbán köre áll, (ki más? csak nem az MSZP-s Simon Gábor?!), akkor hogy a pokolba lenne ez a cigány vezérkultúra összecsapása az ortodox zsidóval? Hiszen nem az ortodox libsik az eladók,nem ők a másik oldal, nem ők a szabályozó környezet, és a piaci elv ezúttal szóba sem jöhet.
Ezt kéne végrre megáértened, ill. belátnod, hogy ezen részletek ismeretében félrevezető a te konfliktusértelmezésed.
Tényleg bóvli a narratívád, mostanában trendszerűen orbáni szelek dagasztják a vitorlád. Utólag te hülyéskedésnek nevezed.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 15:30:52

@unionista᠋:

"ha valaki megözvegyül, akkor nem köteles újraházasodni."

Miért nem? Hiszen akkor a gyerek "elveszti a jogát arra, hogy legyen nevelőapja vagy nevelőanyja".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 15:33:23

@unionista᠋:

"észak koreával nincs szabad kereskedelem."

Mert Észak-Koreában juche ( en.wikipedia.org/wiki/Juche ) van.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 15:44:26

@tamas11:

"nem az ortodox libsik az eladók,nem ők a másik oldal, nem ők a szabályozó környezet, és a piaci elv ezúttal szóba sem jöhet"

Erről van szó.

"mostanában trendszerűen orbáni szelek dagasztják a vitorlád"

Pontosan; megspékelve "a számonkérés" nem-időspecifikus parasztvakításával.

2016.07.14. 17:28:03

@tamas11:
ezt az egészet a jobboldali választó elfogadja. és ha nem lesz jó, akkor beemelik a hatalomba a szélsőjobbot. és mindez azért lehetséges, mert az ellenzék narratívája az, hogy ezt csináljuk szabad piaci alapon. ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány ismeretlen eldönti, hogy ki kaphat milliárdokat és ki nem kaphat. most ugyanezt orbán dönti el. akit le lehet váltani. az ismeretleneket nem lehet leváltani. ők csak diktálnak az országnak. a jobboldali felállásban a vajda osztja le a lapokat. ez az illiberális "cigány" vezérkultúra. a baloldali megoldás tőkepiaci diktatúra. magyarországon abból folyamatosan csődközeli állapotok következtek. a szociálliberalizmus arra szerveződött, hogy mindent ezt elérjék. mert így lehetett mindent eladni. ugyanezt csinálják görögországban, vagy ukrajnában. nekem van olyan művelt jobbos ismerősöm, aki azt mondja, hogy orbán egy tolvaj. de ha nem állnak ki mellette, akkor ugyanolyan lövöldözés lesz pesten, mint ami volt kijevben. elég sokan úgy látják, hogy az erőszakolt amerikai demokrácia import következő célpontja magyarország. és demonstrálni kell, hogy a nyugatnak esélye nincsen.

a múlt héten volt debrecenben a bartók béla kórusfesztivál. 27. alkalommal rendezték meg. nem világhírű esemény, de azért van valamennyi rangja. például ha a nemzetközi zsűri úgy ítéli meg, akkor egy kategóriában nem feltétlen adják ki első díjat. persze azért mindenkit jutalmaznak valamivel. ezt a célt szolgálj a rengeteg különdíj. a nagy kérdés az minden évben az, hogy ki kapja a fesztivál fődíját. az idén mindenki azt borítékolta, hogy ezt az orosz kórusnak adják. nem azért, mert moszkva bárkit is megfélemlít. hanem világossá kell tenni, hogy az erőszakolt demokrácia importot elutasítjuk. az amerikaiak döntsenek a saját sorsukról. a britek is. a magyarok is. és ez sokkal fontosabb, mint hogy kié lesz a pápahús. megveszi mészáros csányi, vagy akárki. el lehet tőle venni akármikor.

2016.07.14. 17:42:01

@neoteny:
ha egy gyermek elveszti az egyik szülőjét, akkor a jogot nem veszti el. a másik szülője megházasodhat. csak persze ezt nem teheti kötelezővé. de a joga megmarad.

ha valakit egyneműek örökbefogadnak, akkor a lehetősége is kizárt vannak, hogy valaha is legyen apja vagy anyja. hacsak nem halnak meg azok is és nem fogadják újra örökbe. elég liberális vagyok. és azt gondolom, hogy az egynemű párok lehessenek patrónusok. ebből következően egy gyereknek lehetnek extra bácsikái vagy nénikéi. de a kizárólagos jogot egy idegen gyerek nevelésére nem szerezhetik meg. a különnemű pároknál se adnám örökbe legfeljebb csak közeli rokonoknak, vagy ha a szülők úgy rendelkeztek, akkor közeli ismerősnek. ahogyan az öröklésnek is van rendje. a gyerek se szabad préda. hanem megy ide, vagy oda. feltéve, hogy akar. de ennek van egy rendje. ami biológia.

a liberális érvrendszer az, hogy a gyámügy egy gyerekkereskedelem. és ha egy férfi pár is vehet a boltban tangabugyit, akkor egy gyereket is vehessenek. vagy mint egy kedvenc háziállatot. ha az örökbefogadásnak nincs természetes rendje, akkor a licit vagy sorsolás?

2016.07.14. 18:00:49

@neoteny:
a függetlenség nem azt jelenti, hogy nincs kapcsolat. hanem azt, hogy nincs függés. vagy ha van, akkor azok kölcsönösen.

ha a magyar piacra belépnek a németek, akkor részlegesen függünk tőlük. de ők is függnek tőlünk. azért, mert ha ők kihátrálnak, akkor helyükre léphetnek az oroszok. és német gazdaság bezáródik. mert a francia, az olasz autóipar is leválik és nem engedik ki a német kocsikat. tehát berlin ellen is lehet embargó. a németeket elég sokan utálják, mert uralkodni akarnak európa felett. a magyarok azért kedélyesek, mert tudják, hogy ez a függés kölcsönös. és egyébként a németek is úgy vannak vele, hogy ha a magyarokkal nem tudnak kiegyezni, akkor senkivel sem fognak. nehogy azt gondolják már, hogy irán piacát könnyű lesz megszerezni. lehet, hogy a népek egy ideig elhiszik, hogy szabad mindenek felett áll. de utána az új iráni forradalmi gárda nacionalizálja a külföldi üzemeket. de azért csak menjenek a németek iránba.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 19:39:30

@unionista᠋:

"ha egy gyermek elveszti az egyik szülőjét, akkor a jogot nem veszti el. a másik szülője megházasodhat. csak persze ezt nem teheti kötelezővé. de a joga megmarad."

Ha téged tömlöcbe vetlek, akkor a szabad mozgáshoz való jogod nem vesz el. Ki is ereszthetlek. A jogod megmarad.

Már többször leírtad, hogy mik a te személyes nézeteid az örökbefogadással kapcsolatban. Miért kellene ezeknek érvényesnek lenniük bárkire is?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 19:40:07

@unionista᠋:

"ha A és B állam relációjában a tőkemérleg elborul, akkor különadót kellene kivetni azért, hogy újra egyensúlyba álljon. persze értem, hogy ez a szegényebb országnak kedvez."

Dehogy kedvez a szegényebb országnak: Észak-Korea tőkemérlege az egész világ összes országával egyensúlyban van -- mégis rendszeresen vannak éhínségek arrafelé. Ez a tézised (is) alapvetően hibás.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.14. 21:00:37

@unionista᠋:

"ezt az egészet a jobboldali választó elfogadja. és ha nem lesz jó, akkor beemelik a hatalomba a szélsőjobbot. [...] eldönti, hogy ki kaphat milliárdokat és ki nem kaphat. most ugyanezt orbán dönti el. akit le lehet váltani. [...] kié lesz a pápahús. megveszi mészáros csányi, vagy akárki. el lehet tőle venni akármikor."

Csak épp' Orbán nem kerül leváltásra; és Mészáros meg Csányi meg a többi biológiai meg ideológiai pereputty kövérre hízik mohóságában a(z ez esetben valódi) többség zsírjából. Te meg lököd a bóvli kategóriás szöveget arról, hogy lehet "elszámoltatás". Unikornis is lehet; csak még senki sem találkozott olyannal. Nem lesz semmiféle "elszámoltatás" meg "elvétel"; a politikusok (az összes) csinálják azt, amire specializálódtak: a(z ez esetben valódi) többség vérének szívását.

2016.07.15. 09:38:15

@neoteny:
ez nem egyszerű kivonás, hanem különbségi hányados. és attól egyensúly, hogy az egyet eredményez. észak korea esetén: (0-0)÷0≠1

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.15. 14:15:14

@unionista᠋:

"(0-0)÷0≠1"

Sőt

(x-x)÷x≠1

hanem

(x-x)÷x=0

mert

(x-x)÷y=0 ahol y≠0

ugyanis

x-x=0 ahol -∞<=x<=+∞

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.15. 15:43:11

@unionista᠋:

"ha A és B állam relációjában a tőkemérleg elborul, akkor különadót kellene kivetni azért, hogy újra egyensúlyba álljon. persze értem, hogy ez a szegényebb országnak kedvez."

Dehogy kedvez a szegényebb országnak: Észak-Korea tőkemérlege az egész világ összes országával egyensúlyban van -- mégis rendszeresen vannak éhínségek arrafelé. Ez a tézised (is) alapvetően hibás.

tamas11 2016.07.16. 09:24:15

--------
@unionista᠋:
Hamis a látleleted, a legutóbbi választáskor a status quo-t elvetették a jobbikszavazók IS, és a szórványbaloldal is EGYARÁNT, sajátos lényeg többséget alkotva. Erre azt mondani, hogy
" ... ezt az egészet a jobboldali választó elfogadja. és ha nem lesz jó, akkor beemelik a hatalomba a szélsőjobbot. és mindez azért lehetséges, mert az ellenzék narratívája az, hogy ezt csináljuk szabad piaci alapon. ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány ismeretlen eldönti, hogy ki kaphat milliárdokat és ki nem kaphat. most ugyanezt orbán dönti el. akit le lehet váltani. az ismeretleneket nem lehet leváltani. ők csak diktálnak az országnak. a jobboldali felállásban a vajda osztja le a lapokat. " ...
- hát ez a katyvasz, szembetűnően ellenkezik a valósággal, épp azzal, ami történik.

Kezdjük azzal, nincs olyan, hogy jobboldali választó. Végképp nincs , mint a kormányhűség szinonímája. Természetesen sokan vannak, akik hagyományos értékeik mentén szertnének bekerülni, vagy bennmaradni a képben, hatalomesélyesként. A fidesz viszont nem sorolható be jobboldalként ebbe a kényszeredett tagolódásba, mert nem képviseli azokat a paradigmatikus ijegyeket, amik alapján jobbnak nevezhetné magát. (Keresztény, konzervatív, nemzeti - megannyi hamisság, ha róluk van szó. Történelmi szál hogy Orbánék a hiteltelen bal megdöntésére hivatkozva férhetttek hozzá ekkora hatalomhoz, de ennek már nincs jelentősége, nem lehet hitbzomány.
Marad a kérdés, hogy mi a döntő kritérium.
Már írtam, hogy ennek valami nagyon generálisnak kell lennie, hogy a kétosztatúság értelmezhető maradhasson. Érvényes hangsúlyos fogalmi jegy.
Van is ilyen, de nem a pártokhoz van köze, hanem a hatalomhoz, mert jobboldali az, AKI ELVETI az egyenlőség ESZMÉNYÉT IS, és rendjén találja a kiváltságokat. Ez tisztán illeszkedik Márai aforizmatikus erejű meghatározásához, amit nem cáfolt még senki,- jobbos sem.
A kiváltságosság, mint normatíva, mindenkit jobbra tol.
aki saját magát odatartozónak véli, vagy oda törekszik, kiváltságok várományosaként tekint saját magára. Vagy örökösnek, akit megfosztottak
jogaitól, vendégnek teknti magát egy hiánygazdaságban, ha eszmékről van szó, akkor is.
Kedvezményezett akar lenni, politikai felfogása által.
De unionista magyarázata a másik végén is melléüt, mivel
"átellenben", az ellenzék narratívája sem az, (ahogy ő írja), hogy csináljuk szabad piaci alapon..
Hogyan is lehetne egy uralkodó jobboldali narratíva ellenoldalán az a (balos) főszlogen, hogy "legyen tőkepiaci diktatúra" !?
Mikor, mitől lett a balos narratívákból kapitalistabarátság? Azért, mert hamis pápái ellkezdtek hozzáférni a javakhoz?

Két három állami vezető szoci milliárdos miatt nem az eszme dőlt be, attól még ottmaradt az a kilencmillió, aki igen jól járna az egyenlőségeszménnyel, ha az kicsit is érvényesülhetne.
Az, amit tőkepiaci diktatúrának nevezel, 1989-től általánosan érvényesülő, eredendően jobboldali narratíva és praxis volt, atulajdon jogos, alátámaszthható védelme és offenzívája a privatizációban, míg a baloldal aki marxi zászló alatt dühödten a tőke ellen vonult fel, mostantól ott ténfereg a tőke elleni tüntetésen, a tüntető tábláikra nincs mit írjon a címfestő. A zöld festék, még eladható.

A balos szarkupaccal foglalkozni szükséges és hálás dolog, de most már mi lesz a másikoldali hatályos szarkupaccal?
Kiröhöghettük azokat akik az MSZP kongresszus végén énekelték újgazdag nagyvállalkozókkénzt az Internacionálét, ( "ez a harc lesz a végső", "semmik vagyunk és minden leszünk"), kiröhöghettük őket, de mi van azokkal, akik nem is énekeltek semmit, csak megélték erőnyerőként helyzetüket, rendszerváltással globálisan a privatzációt?

2016.07.16. 12:25:35

@tamas11:
a jobboldal kormánytöbbséggel folyamatosan visszaél. de ezt azért teheti meg, mert az ellenzék mind a hatalomszerzésre, mind a hatalomgyakorlásra alkalmatlan. semmiféle közjogi, vagy közgazdasági alternatíva nem rajzolódik ki.

nekem úgy tűnik, hogy a magyar választó jelenleg még több radikalizmust szeretne. a kormányváltáshoz a gyűlöletbeszéd határán mozgó rassziszta, antiszemita és homofób szövegek kellenének. egész egyszerűen azért, mert ez a korszellem. ha a modern talking nevű zenekar divatos, akkor azt kell játszani a szórakozóhelyeken. függetlenül attól, hogy tetszik vagy nem tetszik. nekem is csak egy olyan világmagyarázatom van, amitől legszívesebben elhatárolódnék.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.16. 21:12:13

@unionista᠋:

"a jobboldal kormánytöbbséggel folyamatosan visszaél. de ezt azért teheti meg,"

... mert megteheti: mert megszerezte a "főhatalmat", amivel korábban a mostani ellenzék rendelkezett -- és élt vissza.

A cseberből vederbe esete. És ez mindig is így lesz, amíg van "főhatalom", ti. kiterjedt államhatalom, aminek megszerzése a legfontosabb, mert annak birtokában lehet legkönnyebben érvényesíteni a magánérdekeket -- a "közérdekre" meg a "közjóra" hivatkozva.

"Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt."

-- Frédéric Bastiat "A jog"

2016.07.16. 23:43:30

@neoteny:
a magyar közjog szimplex. a parlament egykamarás, nincs közvetlen elnökválasztás és az önkormányzatiság is rendkívül korlátozott. a politikai pártok törzsi jelleggel szerveződnek. ez részben egy kultúrharc, ami értelmiségi körökben zajlik. és részben egy gazdasági belharc, amit a külföldi oligopóliumok és a belföldi oligarchák vívnak egymással.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.17. 01:43:15

@unionista᠋:

A pestis (más néven dögvész) a Yersinia pestis nevű baktérium által okozott fertőző betegség. Az 1894-ig gyógyíthatatlannak számító fertőzés kórokozóját a svájci Alexandre Yersin, a Pasteur intézet mikrobiológusa hongkongi kiküldetése idején fedezte fel. Kórokozója főként a patkánybolháról kerülhet át emberre (Paul-Louis Simond jegyezte le elsőként a fertőzés útját, a pestisbacillus–patkány–bolha–ember láncolatot), de a kór cseppfertőzéssel is terjed. Miután a bőr oxigénfelvételében zavar keletkezik, a bőr gyakran sötétkék színt kap (innen ered a „fekete halál” kifejezés).

tamas11 2016.07.17. 05:58:42

@unionista᠋:
hová kéne kirajzolódnia a közjogi vagy közgazdasági alternatívának?
Az égboltra? Vagy kigyűjthető a blogszférából, eszelős, dologtalan floszoknak?
Azt mondom tehát, hogy nincs ilyen lehetőség a kormányváltáshozvezető úton..

zipe moha 2016.07.17. 08:33:20

@neoteny: "-- Frédéric Bastiat "A jog" "......+1....ui: ilyenkor érzem, hogy beszélgetünk és a gondolatok a a 21.század irányába mutatnak...

zipe moha 2016.07.17. 08:38:47

@unionista᠋:

"a magyar közjog szimplex. a parlament egykamarás, nincs közvetlen elnökválasztás és az önkormányzatiság is rendkívül korlátozott. a politikai pártok törzsi jelleggel szerveződnek. ez részben egy kultúrharc, ami értelmiségi körökben zajlik. és részben egy gazdasági belharc, amit a külföldi oligopóliumok és a belföldi oligarchák vívnak egymással. "

na igen, és mi van a népekkel...a Társadalmak cca.90%-val???...régebben megoldás volt, hogy háborúba küldjék őket...ez mára nem megoldás...ui: válsággócokban látszik...zsoldos hadseregek..és paramilitáris "zsbadcsapatok) vívják a proxi háborút...és az ilyen helyekről a népek ...menekülnek..!

2016.07.17. 09:30:37

@neoteny:
mészáros tulajdonával mégis mi legyen? megvédjük? részben vagy egészben vegyük el? és ezt ki döntse el?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.17. 09:49:00

@unionista᠋:

Mészáros tulajdona kapjon ugyanannyi védelmet, mint bárki másé -- majd elveszíti azt saját magától, amikor már nem kap több "védelmet", mint bárki más.

2016.07.17. 10:49:36

@zipe moha:
szerintem kereskedelmi háborúk lesznek. a franciák francia autót akarnak, az olaszok olaszt. a csehek cseh autót. a lengyelek lengyelt. és így tovább.

a pilzeni sörgyár jelenleg a londoni központú sab (south african breweries) miller csoport tagja. mert ez így nagyon nemzetközi. közel 10 millió hektolitert adnak el évente. a cseh sörfogyasztás egy főre vetítve a világon a legnagyobb. a csehországban közel 20 millió hektorliter sör fogy el évente. miért kellenek a cseh sörfőzdékbe a britek és a dél-afrikaiak? az mégis miért jó egy pilzeni polgárnak? magyarországon 5-6 millió hektoliter sör fogy el évente. miért kellenek ehhez a hollandok?

nem azt állítom, hogy a magyarok csak magyar sört igyanak. a csehek csak cseh sört. hanem azt, hogy abban kiegyezhetnénk végre, hogy legalább a hagyományos feldolgozóipar legyen a helyieké. és utána majd elcserélik a sört szomszédaikkal. vagy eladják a nagyvilágba. csakhogy a soproniak nem tudják kivásárolni a sörgyárukat. a magyar állam tudja kivásárolni. és az is csak szövetségi keretek között. tehát ennek a játszmának az eredménye, hogy egy országban legfeljebb egy idegen elnyomó csoportosulás maradhat.

ha a behozott szövetségi tőke aránya mínusz az alapítványi működés osztva a kisebbségi területekre kivitt tőkével egy körüli értéket eredményez, akkor következhet egy újabb aranykor. tehát azért kellenek a németek a dunántúlra és a központi régióba, hogy a magyar gazdaság elég erős legyen ahhoz, hogy a határon kívüli kisebbségi területeket (kárpátaljára, erdélybe és a délvidékre) egy kereskedelmi háborúban elfoglalja. részben visszavásárolja.

tehát lehet azt mondani a románoknak, hogy ti vagytok többségben erdélyben. legyen tietek az autópálya és a nagyvasút. de adjatok át magyar kezelésbe alsóbb rendű utakat és engedjétek meg, hogy építsünk kisvasutat. mert az majd viszi a turistát erdélybe. és egyébként ungvár, munkács (beregszásszal), szatmárnémeti, nagykároly, nagyvárad, nagyszalonta, arad és szabadka lehetnének határvárosok. ezek az ortodox és a nem ortodox területek között kapcsolatot teremtenek. a kárpát-medence népeit a nemzeti kereszténység kapcsolja össze. csakhogy ez innentől kedve nem szabad piac. vagy legalább is nem úgy szabad, ahogyan azt elképzelik. ebben egyetlen csoportosulás ellenérdekelt. egy istentelen filozófusok, jogvédők, bankárok, "civilek". de ezek az emberek nem liberálisok. nem szabadságot akarnak a többségnek, hanem egy kisebbség vezetésével multinacionális elnyomatást. az is téves beállítás, hogy ezek a "zsidók". egy jelentős részük tényleg zsidó. de nyilván nem az összes. így fejti meg a nép, hogy a "libsik". a libsi uralomnál egy szövetségi államrend is jobb. mert tudjuk, hogy kik uralkodnak az ország egyes részei felett. most nem tudjuk. viszont a libsiknak is jogukban áll összeszerveződni. pesten álljanak ők is össze valahol. és egyébként az alapkutatásokban valóban szükség lehet nagy nemzetközi együttműködésre. tehát nekik is van valamennyi igazságuk. és az ő szempontjukból nyilván jobb egy amerikai szövetségi kapcsolat. szervezzék azt. és egyes városok és vidékek idegen befektetők nélkül szeretnének még nagyobb szabadságot. szervezzék azt. de szükség van szövetségi államrendre és szomszédsági együttműködésre. tehát egész egyszerűen csak fel kellene osztani a terepet. megbeszélni ki, mit, hol, mikor, miért csináljon. a "know how", a "tudni hogyan" lehet piaci alapú. nyilván az a soproni főzzön sört sopronban, aki erre képes. ebben éppenséggel szerepet vállalhat egy holland is. aki magyarrá válik a hűség városában.

zipe moha 2016.07.17. 11:25:59

@unionista᠋: ..." és akkor ülünk a verandán,pöfögtetve eregetjük a füstöt a pipából...félig alszunk-félig gondolkodást mímelünk miközben néha megvakarjuk a dolmány alól kilógó szörős pocakot...szemben a hétszilvafa ( csak hat, mert a hetediket kiette a fránya enyészet...)

-Szögezzük le: tenni nem akarunk, nem is tudnánk..de nem is akarunk, viszont előjogok azok kellenek...elvégre az úr mégsem paraszt...
A kérdés: ..hogyan??...Kell egy elnyomó, de csak egy...különben rájönnek ha nem fizetnek nekem semmit akkor is vihetnék a jószágot és a parasztjaimat is..ekkora pocakkal akkor sem tápászkodnék fel a boros kancsó mellől...még mindig jobb mintha a parasztjaim vinnék a tetőt a fejem fölül..

Szóval ki legyen az elnyomó?...legyen az aki mindig is volt ...őt már ismerem..10.-én mindig utalja a baksist...

-Te Boris, tedd le a kapát..irány a pince ...üres a kancsóm...
-Főni, jelentem alásan üres a pincéd..kiittad a legutolsó hordót is már...még tegnap...

- Na akkor ugorj , Boris Muller úrhoz...küldjön előleget a következő havi apanázsból...

-Muller úr üzeni van néhány papír amit alá kéne írni..lemondó nyilatkozat a házról, a fákról...a cselédekről....és akkor jön a bor előlegbe...napi 1 liter...

-Én felelősségteljes úr vagyok...add az iratokat Boris, imhol aláírom..csak a bor meglegyen utánam az özönvíz...ti meg csináltok amit az mond akinek eladtalak benneteket..."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.17. 11:41:11

@unionista᠋:

"kereskedelmi háborúk lesznek [...] kiegyezhetnénk végre [...] egy országban legfeljebb egy idegen elnyomó csoportosulás maradhat [...] egy kereskedelmi háborúban elfoglalja [...] részben visszavásárolja [...] adjatok át [...] kik uralkodnak [...] idegen befektetők nélkül szeretnének még nagyobb szabadságot [...] fel kellene osztani a terepet [...] megbeszélni ki, mit, hol, mikor, miért csináljon"

Olyan vagy, mint a mesebeli lány: hozol is meg nem is. Háborúskodni is akarsz, meg egyezkedni is; idegen elnyomást is akarsz, meg megbeszélést is; vásárlást is akarsz, meg átadást is; uralkodást is akarsz, meg szabadságot is.

"ha a behozott szövetségi tőke aránya mínusz az alapítványi működés osztva a kisebbségi területekre kivitt tőkével egy körüli értéket eredményez, akkor következhet egy újabb aranykor."

Ha a bullshit aranyból lenne, már rég aranykor lenne a te régiódban.

2016.07.17. 12:36:53

@neoteny:
nem nem így következhet, akkor mégis hogyan. tudom. csak a szabad piac. de olyat te hol látsz, seggarc?

2016.07.17. 12:41:40

@zipe moha:
szerinted mitől gazdagok a népek belgiumban? vagy ausztriában? vagy a vatikánban? vagy floridában?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.17. 12:49:01

@unionista᠋:

Fölösleges befeszülnöd; van válasz a kérdésedre:

www.heritage.org/index/ranking

2016.07.17. 14:19:03

@neoteny:
ez egy honlap, ami szrint szingapúrban a szabadság 87,8. micsoda? mi a szabadság mértékegysége?

ilyenkor szoktak jönni azzal, hogy a teljesítmény.

a teljesítmény a munkavégzés sebessége.
1 Watt = 1 Joule/ 1 sec.
a munka az az energiamennyiség, ami az anyagi pontot egy adott távolságba elmozdítja
1 Joule = 1 Newton × 1 méter
az erő az, ami a tömeget gyorsulásra készteti. a gyorsulás a sebesség időbeli változása. a sebesség a megtett út időbeli változása.
1 Newton = 1 kilogram × 1 méter / 1 sec / 1 sec.

tehát 1 Watt teljesítmény
1 W = 1 kg × 1 m × 1 m / 1 s / 1 s / 1 s
így szokás mérni. az elektrodinamikában úgy, hogy 1 Watt = 1 Volt × 1 Ampere.

a feszültség mértékegysége nem 1 "seggarc", hanem 1 Volt. a szabadság mértékegysége micsoda? filozofikusan vezesd már ezt le. mert ha van tömegpálya, akkor annak értelmezhető a szabadsági foka. de az objektíven nem lehet akármennyi. mivel nincs végtelen dimenzió. vagy ha van, akkor sem tudjuk azokat egyidőben megmérni.

tehát a kérdés, hogy szigapúri 88.7 mi a lófaszban van mérve. mi a mértékegysége. 1 ? ? ? ? ?.

2016.07.17. 15:04:12

bocsánat csak 87.8. felértékeltem szingapúrt.

mert ezzel szabadabbak lettek volna, mint hongkong. de hongkongban egyesek szerint éppen kínai elnyomatás van. de ez az intézet kihozta, hogy mégis hongkong a legszabadabb. tehát ezek szerint a világ legnagyobb gazdaságát adó kína elnyomatásában van a legnagyobb szabadság. ezek szerint szabadság az elnyomatásban rejlik.

erre mondom azt, hogy ha a 200 ezres debrecent a 200 milliós eurázsiai piachoz kötjük, akkor elég nagy lesz a szabadság. csak akkor a mikepércsi út mellett szuhoj repülők landolnak. de a népek inkább annak örülnek, hogy a lufthansa regional indít járatot.
www.dehir.hu/wp-content/uploads/lufthansa6.jpg
de ezt nem teljesen szabad piaci alapon indítja. hanem debrecen azt mondja, hogy szervizeljünk repülőgépeket. és a város megtanítaná az ehhez szükséges fizikát, kémiát, matematikát, földrajzot, biológiát. mit szabad csinálni, és mi az nem nagyon szabadna. ehhez építene üzemcsarnokot. és itt van jóska. az ő csapata meg tudja hajlítani a lemezt. tennék mellé egy kis pénzt, vagy széplányokat. és a valóságban így jön létre az üzlet.

és akkor az ilyen alapítványok, hogy ez egy fasiszta diktatúra. mert most éppen nem gyugyóka kedvenceit választották. ezért magyarország a liberális demokrácia fényes diadalából átment a sötét diktatúrába. orbánék azért élhetnek vissza ilyen mértékben hatalommal, mert az amerikai demokraták által támogatott ellenzék a politikára alkalmatlan emberekből áll össze. vagy az van, hogy a jenkik ilyen mértékben hülyék. és szigetvári viktorban látják a potenciált. vagy arról, hogy aki el akarja adni magát a clinton klánnak azok között szigetvári viktort a legjobb. de ezzel nem lehet választást nyerni. az lmp megválasztotta társelnöknek hadházy ákost. aki leleplezi a korrupciót. le van leplezve. és mi legyen utána. a magyar választók konkrét cselekvési programot várnak. egy 7+7+7 éves vagy 10+10 éves felzárkózási tervet. nem egy ideológiát várnak hanem valami konkrétumot. és ha ilyen terv nincs, akkor a rombolás győz. basszuk ki innen a hollandokat. a polgárosodást ők is úgy kezdték, hogy kibaszták a spanyolokat. igaz, hogy ötszáz éve, de ennyi az elmaradás. tudom hogy csak kábé 450. ott azzal kezdték, hogy holland protestánsok kifosztották az idegen elnyomó spanyol katolikus templomokat. a reformáció az volt, hogy bocskai a törökökkel ment bécs ellen. ezt mondja a debreceni kebap árus. a régi osztrák-magyar bankház épületében van az orosz konzulátus. tehát a kiindulási pont egy ilyen katyvasz. a köznép azt mondja, hogy valaki ebben teremtsen rendet.

zipe moha 2016.07.17. 17:12:44

@unionista᠋: "szerinted mitől gazdagok a népek belgiumban? vagy ausztriában? vagy a vatikánban? vagy floridában? "

...sikerült az élősködő értelmiségi-politikai kasztok részesedését a társadalmi újraelosztás során a megtermelt új értékből a minimumra csökkenteni...:)

ha a lényegét tekintve feudális szervilis-hűbéri láncot tekintjük a részesedés-növelés maximalizációjának..akkor ennek az ellentéte a részesedés minimalizáció..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.17. 17:25:48

@unionista᠋:

Épp' neked nagy az arcod, aki ezt írta?

"a behozott szövetségi tőke aránya mínusz az alapítványi működés"

Ha annyira vágod a dimenzióanalízist, akkor hogyan lehet kivonni egy _arányból_ (ami szükségszerűen dimenzió nélküli) egy "működést"? Mi "a működés" mértékegysége, okostojás?

Ezért vagy te egy bullshitmeister: mert lököd a bóvli kategóriás pszeudotudományos dumádat mohón, aztán amikor rámutatnak annak ürességére, akkor elkezdesz terelgetni.

Ha meg akartad volna érteni azt, hogy miben van mérve a gazdasági szabadság, rákattintottál volna jobboldalt felül az "About The Index" c. gombra, ami elvitt volna erre az oldalra:

www.heritage.org/index/about

Ahol is a Q3: How do you measure economic freedom?

We measure economic freedom based on 10 quantitative and qualitative factors, grouped into four broad categories, or pillars, of economic freedom:

Rule of Law (property rights, freedom from corruption);
Limited Government (fiscal freedom, government spending);
Regulatory Efficiency (business freedom, labor freedom, monetary freedom); and
Open Markets (trade freedom, investment freedom, financial freedom).

Each of the ten economic freedoms within these categories is graded on a scale of 0 to 100. A country’s overall score is derived by averaging these ten economic freedoms, with equal weight being given to each. More information on the grading and methodology can be found in the appendix.

amivel meg is kaptad volna a választ a kérdésedre. De nem, te nem választ akarsz, hanem vergődni a nagy okosságodban, hogy "hongkongban egyesek szerint éppen kínai elnyomatás van". Holott "Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China, is an autonomous territory [...] Under the principle of "one country, two systems", Hong Kong maintains its own executive, legislative and judiciary powers, including an independent legal system, public security force, monetary system, customs policy, and immigration policy while the State Council of China is responsible for military defence and foreign affairs."

en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong

Hamis vagy, mint a harmincforintos.

2016.07.18. 00:47:37

@neoteny:
mennyi működő tőkét von be. és abból mennyit költ alapítványi működésre. ezek mértékegysége valami pénznem. mondjuk euro.

bejön 1,2 milliárd szövetségi euró. de abból 200 millió alapítványi jelleggel jön be (mondjuk tanműhelyeket épít, vagy iskolákat szerel fel) és ebből következik 1 milliárd euró tőkekivitel a szomszédok irányába. mert az nem a magyar államnak kell itthon beruházni, hanem megteszik a németek. de ezáltal a kisebbségi magyar területekre tőkét lehet kivinni, akkor ez jó a magyaroknak és persze lehet jó a németeknek is. ez egy unortodox nacionalizmus. de ez a románoknak is lehet jó. mert azt mondják, hogy a magyar területeken nem a román állam ruház be, hanem a magyar. ők mennek moldáviába. a szerbek boszniai szerb köztársaságba. a kárptálaján a ruszinok a környéken a legszegényebbek. örülnek a működő tőkebevonásnak. a tőkebehozatal és abból következő esetleges kivitel valószínűleg nem fog a világban körbeérni. de kijelölhet új korlátokat. ungvár, munkács és huszt lehetnek a határvárosok. tervezett német tőkebevonással képessé válik az ország határmenti járásokban beruházni. érthető ez?

ha minden áron ideológiát akarsz faragni, vagy közgazdasági képleteket felírni, akkor ez egy különbségi hányados. az se jó ha túl sok magyar tőke megy kifelé. mert az ellentétes a befogadó szomszédos országok érdekeivel. de ha a szövetségiek elfoglalnak magyarországból valamennyit (különösen azt, ami már eleve el van foglalva, csak lecseréljük egy szövetségesre) és ezáltal fejlődik például az oktatás, mert ebben van alapítványi működés és a befogadó országok alkalmassá válnak a tőkekivitelre és a népek elfogadják az újonnan létrejövő határokat, akkor abból lehet új egyensúlyi állapot. ez lehet kölcsönösen előnyös. de ez nem tisztán szabad piac. mert egy kormányzati, önkormányi megállapodásokat feltételez. a gyarmatosítás klasszikus változatában ilyenekre nincs szükség. a tunézai kibérel egy kamiont és végig száguld a nizzán a tengerparton. a tunéziai kormány elítélni, mert nem akarják, hogy francia repülők megbombázzák a tuniszi kormányépületeket. a gyarmatosítás akkor előnyös ha a franciák bevisznek valamennyi tőkét a városba. és bennszülöttek képessé válnak arra, hogy felépítsenek egy nemzeti parkot. amiben nemcsak az állatok, hanem ők is egész jól megélnek. a tőkemérleg ne boruljon el, hanem a helyiek is tudjanak profitálni belőle. de ez innentől kezdve a szabad piac feladása. meg kell kérdezni a népeket. mi ide építenénk egy nagy izét. és ti akarjátok ezt? és ez valószínűleg megosztja őket. és azt felelik: a franc se tudja. tehát még arra is gondolni kell, hogy ebből a befogadó ország hogyan profitálhat. persze azért túl sokat ne profitáljon. a magyarok a németekkel a legszegényebb szövetségi állam szintjének közelébe zárkózhatnak. annál tovább nem érdemes húzniuk az országot. de addig viszont lehet olyan terveket megvalósítani, ami kölcsönösen előnyös. és ebből lehet felzárkózás. csak ez félállami és nem teljesen szabad piaci alapú.

2016.07.18. 01:01:13

@neoteny:
ezek nem objektív mérőszámok. magyarország 2010 előtt állítólag jogállam volt. de azóta már kevésbé az. de miért is? tehát amikor a köznépre közvetlen adókat vetettek ki, vámpótlékot vezettek be azért, hogy konszolidálják a külföldnek bankrendszert és a csúszóleértékeléssel olcsóbbá tegyék a további privatizációt, akkor az jogállami volt. azt is elfogadom, hogy az adott helyzetben nem nagyon lehetett mást csinálni. csak ebben az esetben a nemzeti oldaláról miért érvényesült a property rights, financial freedom. nemzetközi oldalról érvényesült, de a másik oldalról nem igazán. ezeknek az intézeteknek mintha csak az egyik oldal lenne a fontos. nyilván aki fizeti őket. nézőpont intézet felmérése szerint magyarországon soha nem látott szabadság van. a másik oldal szerint sötét diktatúra. nagyjából ugyanaz meg, mint eddig. csak most esetleg nem ugyanazok lopnak. és esetleg nem ugyanúgy. a módszerek változtak. az intézetek méricskélnek. magyarország hány helyett rontott, vagy javított a listán. az attól függ, hogy ki pénzeli őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.18. 01:44:27

@unionista᠋:

"mennyi működő tőkét von be."

Ezt írtad:

"a behozott szövetségi tőke aránya".

Az arány egy hányados: ha az osztandó és az osztó dimenziója megegyezik (pl. euró), akkor az arány szükségszerűen dimenzió nélküli.

Te olyan vagy, mint Irmuska néni a Quaestor-befektetéssel: túl mohó.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.18. 02:05:09

@unionista᠋:

Mindennek mi köze van ahhoz, hogy hol van szabad(abb) piac?

2016.07.18. 13:38:07

@neoteny:
az ott elírás. összege. bocs.
süti beállítások módosítása