1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.06.12. 10:09 HaFr

A máig élő 20. század: a szocialista hadigazdaságok kora

Modern nyugati civilizációnk kétségkívül legnagyobb fordulópontja az I. világháború, amely végett vetett a liberalizmus korának, és utat nyitott a száz éve tartó szocialista-államelvű rezsimeknek. Az I. világháborúban született meg a tömegmozgósítás mai eszköze, a centralizált állam, amely felváltotta a feudális decentralizált igazgatás és a liberalizmus vegyes rendszereit. Óriási jelentősége van annak a civilizáció és a szabadság szempontjából, hogy a hadigazdaság (tágabban a hadviselésre megszervezett társadalom) fennmaradt a háborún túl, majd a II. világháborún túl is, és az államok ma még annál is nagyobbak és hatékonyabban szervezik az emberi életet, mint a háborúkban tették.

A klasszikus liberálisok és konzervatívok nem véletlenül kongatták meg a vészharangot először 1944-45-ben, amely akkor már -- a nácik vereségének fényében -- inkább szólt a szocialista tervgazdálkodás nyugati elharapózásának. Hiába kongatták, a helyzet tovább romlott: az állami centralizáció és újraeolosztás, az egyenlőség, a progresszió, a technicizálódás, a globalizmus csapásai alatt kiüresedtek vagy válságba kerültek az ún. közvetítő vagy köztes intézmények, amelyek az emberek életet az állam alatti térben összehangolták. Ami egykor (a feudalizmusban) sűrű hálója volt az emberek mindennapjait szabályozó normáknak és kapcsolatoknak, az mára jórészt csak az államra vonatkoztatva működik, elveszítette az autonómiáját, és vele csökkent a plurális szabadságok rendje.

Nem véletlen, hogy az ún. francia újjobboldal (ami az újbaloldalhoz hasonlóan az 1960-as évek végétől ered) egyfajta modernizált (futurista pán-európai) feudalizmusban ragadja meg a konzervativizmus lényegét, aminek esélye volna visszaadni az emberi szabadságok heterogén rendjét az állam visszanyesése és a közösségek megerősítése után. Mint minden plurális hierarchia, ez is sokkal hatékonyabb lehetne, lényegesen nagyobb szabadságot és erkölcsi autonómiát biztosíthatna a polgároknak, de persze sokkal inkább elvárná tőlük a meritokratikus szemléletet, mint a mostani, a  progresszivista nanny state-től a fasiszta rendpártiságig terjedő rezsimek. Érdemes megfontolni: száz éve a folyamatos hadigazdasági állapotot visszatérően ugyanannak a két erőnek a megújuló egymásra találása élteti -- ezek az egyenlősítő progresszivizmus újabbnál újabb formái és az antihumanizmusok. Az előbbiek folyamatosan, egyre mélyebben marják a heterogén szabadságok és a közösségek szövetét, mire -- az autonómiájukat vesztett intézményektől -- az emberi élet megszervezése egyre kizárólagosabban az állam felé tolódik, amely mesterséges (ideologikus: gazdasági, "faji") törésvonalakat hoz létre vagy létező (pl. etnicista, erkölcsi, világnézeti) konfliktusokat erősít fel a szervezés és az ellenőrzés érdekében különféle antihumanizmusok formájában, és így tovább, ciklikusan ismétlődve.

A neofeudalizmus preferált államának legnagyobb értéke a törvénykezés (tehát a törvények betartatása), a versenysemlegesség biztosítása, az oktatás, és esetleg a magaskultúra támogatása lehetne. Más minden alacsonyabb közösségi szinten, autonómiák mentén, egyéni erkölcsi döntések alapján történne, ennek megfelelően minimális adóelvonás, viszont nulla korrupció (forrásvesztés) mellett. Valaminek kétségkívül történnie kell a mai világunkkal, hogy az erkölcsi -- de a jogállami -- belátásoktól is elszakadt egyensúlytalan piac uralmának, az általa generált jövedelmi igazságtalanságnak, és az emberi életvilágok agresszív, progresszivista gleichschaltolásának véget vethessünk, de ezt ne az állam kontraproduktív tovább hízlalásával kíséreljük meg, viszont még azelőtt tegyük, hogy -- az antihumanizmusok és az egyenlőségi ideák megújuló támadásai nyomán, amelyek ma is, minden nap rombolják a társadalmak immunrendszerét, illetve a megmaradt liberalizmus bukásában érdekelt versenyképtelen rendszerek, mint a putyini és az orbáni rezsim szorgos munkálkodása nyomán -- ránk nem borul megint a fasizmusok hosszú, sötét árnyéka. A liberalizmus nem képes fenntartani a saját életfeltételeit -- ezt legalább 1914 óta tudjuk. A kérdés csak az, meddig teszünk úgy, hogy mégis.

149 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr768801036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khonsu 2016.06.14. 17:55:48

@tamas11:

A liberalizmus, mint társadalomfelfogás és a liberalizmus, mint rendszer ott válik külön, hogy míg előző javasol, tanít, hogy szerinte ez a helyes viselkedés, gondolkodás, és képes belátni, ha téved. Ellenben utóbbi kötelez.

Elvárja, hogy az általa meghatározott szabályrendszer szerint gondolkozz és viselkedj. Ha nem ezt teszed, akkor rossz ember, a szemében ellenség vagy.

Ezért a liberalizmusnak, mint rendszernek gyakorlatilag nem sok köze van a liberalizmushoz, mint társadalomfelfogáshoz, ugyanis valójában egyáltalán nem liberális. Sokan azonban jelentős politikai és még jelentősebb gazdasági tőkét kovácsoltak belőle, és a rá való hivatkozással, vele való takaródzással.

Ez került most mélyülő válságba, és szerintem már nem húzza sokáig. A társadalmi támogatottsága csökken, ereje halványul. A hozzá kötődő elitek kibuknak, megöregedtek.

A kártétele abból ered, hogy az átlagember tévesen, utóbbit az előbbivel azonosítja.

2016.06.14. 21:55:13

@Laptop7712:
úgy gondolom, hogy a jövő az lehet, hogy nagyipari konglomerátumok, ágazati konszernek, félállami trösztök jönnek létre. olyan részvénytársaságok, amelyek ezek foghatják össze a kis és középvállalkozásokat. a félállami tulajdonlás azért praktikus, mert így az adót természetben meg lehet fizetni és nincs szükség közbeszerzésre. mivel az állam tulajdonos az áru felével rendelkezik. de ezzel meg van fizetve minden adó és járulék. ez jelentős könnyebbség a termelőknek.

a liberálisok azt mondják, hogy ez így rablás. csökkentsük le az adókat nullára. de ez esetben hadsereget kellene szervezni ahhoz, hogy a birtokokat, az üzemeket, az üzleteket megvédjék. tandíjat kellene fizetni az általános iskolában, stb. értem persze, hogy van egy teoretikus koncepció, hogy legyen nulla adó. a feles újraosztás félállami működést jelent.

vegyünk egy konkrét kelet-magyarországról. ez egy kisebb magyar élelmiszeripari üzem.
ekokft.hu/
tegyük fel, hogy a nyíregyázi eko kft. betagozódik egy félállami globus konzervipari részvénytársaságba. egy üveg lekvár megy a közraktárba és egy másik üveg kerül ki a piacra. nem kell semmiféle közbeszerzés. de ha az eko kft 0 üveg lekvárt tud a piacon eladni, akkor nem lehet állami beszállító. de innentől kezdve a vidéki kisüzem munkáját segíti egy nagyipari konszern. és ebből könnyen létrejöhet piackonform kgst.

tegyük fel, hogy ez az üzem nemcsak befőzné a gyümölcsöt, hanem részben lefagyasztaná. feldolgozásba bevonna a zöldséget. ehhez építeniük kell hűtőházakat, vagy a meglévőket össze kellene fogniuk és fejleszteni valamilyen mirelit termékcsaládot. nyíregyházán ott az electrolux hűtőgyár. az ugye háztartási gépeket gyárt. ipari hűtőket kellene venni. valahol az országban építsünk félállami ipari hűtőgépgyárat. lehet kárpát-medencei üzemméretben gondolkodni. a szlovák tejiparnak is szüksége lehet hűtőházakra. esetleg ők is gyártanának leo jégkrémet. de ez a hazai piacon megkapja a marketing támogatást. a piaci részesedésének megfelelően ingyenes terméktámogatást (reklámidőt) a köztelevízióban. ugyanez az eko gyártana bébiételt. van egy opció arra, hogy összeálljanak a kecskemétiekkel.
kecskemetibebietel.hu/
persze konkurálhatnak. a globus egy ágazati konszern. ők kivihetik a bébiételt a világpiacra. persze ez reálisan egy kelet-közép európai piac. és részben barterpiac. a félállami délker megint csak védve a magyar érdekeket védve úgy hozza be a mediterránról a gyümölcsöt, hogy azok megveszik a kontinentális agrártermékeket. lehet, hogy ehhez be kell vonni az adriai tengermelléken a horvátokat. ez tulajdonképpen egy félfeudális-félkapitalista "királyi" gondolkodás. ami félig uradalmi vagy udvari jellegű. ez lényegében arról szól, hogy ugyanazt a hitelgaranciát, piacvédelmet, amit most csányi megkap az államtól a globális szabad piaci logikát csak korlátozva nem kizárva megkaphatja mindenki. ez a globus célja. ezek után az egyesített magyar, vagy szomszédsági keretek között működő nagy-magyar élelmiszeripari konszern a helyi piacon az unilever versenytársa. persze együtt is működhetnek. a debreceni konzervgyár még a szocializmusban gyártott leveskockát svájcba. a nestlé lényegében csak bemárkázta. és eladta úgy, hogy maggi. ugyanezt megcsinálhatja az unilever. ráüti, hogy knorr. de lehet ungarische bajai halászlékocka. persze lehet, hogy saját márkanévvel áll elő a szegedi paprikafeldolgozó.

a versenyfeltételeket önmagában nem az állami beavatkozás teszi igazságtalanná. hanem az, hogy ezt egyesek egyenlőtlenül kapják meg. az állami beavatkozás hiányában a multik vannak jelentős versenyelőnyben. de azt is el tudom képzelni, hogy maga az unilever is félállamivá válik. mert így védhetőek meg a modern kori holland nyugati és kelet-indai társaság hajói az óceánokon.

A mélyben néma hallgató világok 2016.06.15. 00:04:04

@tamas11: 'milyen körben érvényesült az a doktriner liberalizmus?'

Szerzőnket értelmezve úgy a 2. VH óta leginkább az imádat tárgyaként létező 'nyugaton'.

Nem mintha ez bármit is mondott volna a mai állapotokról. Ez a poszt nagyszerű példája annak amikor egy alapvetően 'liberális' filozófus nem tud mit kezdeni ezzel, és végtelenül leegyszerüsítő formulába szeret bele: hadigazdaság van.
Száz éve.

Aztán a túlcicomázott mondatai közt előbúvik ez:

' Valaminek kétségkívül történnie kell a mai világunkkal, hogy az erkölcsi -- de a jogállami -- belátásoktól is elszakadt egyensúlytalan piac uralmának, az általa generált jövedelmi igazságtalanságnak, és az emberi életvilágok agresszív, progresszivista gleichschaltolásának véget vethessünk'

Igen, ezt a bizonyítványt a liberális demokrácia többévtizedes uralmáról állítja ki, szemrebbenés nélkül.
És nagyon igaza van.

A kérdésedre EZT a választ adta meg előre HAFR.

Mégegyszer.

' A liberalizmus nem képes fenntartani a saját életfeltételeit '

no comment

2016.06.15. 00:11:21

@neoteny:
ezt az egészet felfoghatod úgy is, hogy a magyarok létrehoznak egy részvénytársaságot amiben minden állampolgárnak 1 részvénye és ezzel járó szavazati joga van. és ebbe beviszik a jószágok felét. nemzeti keresztény egyház ahhoz kell, hogy ezt a társasági/társadalmi formát szerződéssel szentesítse. a németek a felvilágosodás extrém liberális eszméivel szemben kereszténydemokrata-keresztényszocialista pártcsaládot hoztak létre. a magyarok többségi alapon illiberális demokráciát hirdettek. ennek a rendszernek egy lehetséges kulturális kifutása egy unortodox nemzeti keresztény államegyház létrejötte.

európa többet termel, mint amennyit elfogyaszt. a liberálisok és a neokonzervatívok azt mondják, hogy még tovább nyitni kellene a gazdaságot és ebből következően még több árut importálni. ezt majd ellensúlyozza az, hogy az olcsó árura alapozva magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat nyújtunk a világnak.

mi a szolgáltatás gyügyén. a paraszt fesztivált szervez a szamos partján.
www.cegenydanyad.hu/images/banner/2016/szamos-2016-2.jpg
pénteken cégénydányádról lovasszekér túra indul a gyügyei templomhoz. szombaton lehet menni újlakra. lovasszekér túra a templomhoz. 300 forint/fő. ebből túl nagy bevétel nem lesz. vasárnap lehetne menni sályiba. ott a falu büszkesége, hogy a komp vízsodrásos. nincs benne motor, hanem egy drótkötelet feszítenek ki. ahhoz kapcsolódik a komp, amit a szamos átsodor a másik oldalra. egy kampós bottal húzzák egyenesbe a szerkezetet illetve csörlővel és láncokkal, amit tekerni kell.
3.bp.blogspot.com/-8WSTAg8rpx4/UfEYHcdsOxI/AAAAAAAAGhg/yBECxnWr6g8/s1600/K%C3%A9p+077.jpg
persze ez így nem túl gyors, de át lehet vele jutni porcsalmára. a paraszti logika eredendően nem a versenyképességről szól. hanem az önfenntartásról. egy negyed óra alatt átmehetsz sályiból porcsalmára. értem, hogy ez 15 másodperc is lehetne. egy űrkomppal még annál is gyorsabb. a biodiverzitásba éppenséggel a vízsodrásos megoldásos is belefér. ezeket a faluközösségeket lényegében alapítványi keretek között lehetne fenntartani. nemzeti keresztény államegyház például ahhoz kell, hogy erről papoljanak a templomban. a parasztok nem akarják mások javait elvenni. hanem a sajátjukat akarják megvédeni. én tényleg liberális vagyok. azt gondolom, hogy a tiszántúli regionális vízművek ezeket a megoldásokat éppenséggel modernizálhatná. de olyan mértékben, amennyire a népek akarják. persze az "úgy szoktuk" erősebb. ha az úgy a jó, hogy jóska benyom egy karéj kenyeret. meglocsolja kacsazsírral. aztán a csörlőt a lánccal tekeri, a folyó sodorja. ha ez az ott élő embereknek jó, akkor nem látom be, hogy másoknak miért rossz. illetve értem persze, hogy ezáltal a profit nem emelkedik a végtelenségig. de miért kellene feltétlen emelkednie. a vízsodrásos komp is olyan, hogy azzal mindenki nyer egy kicsit. nem feltétlen a legtöbbet, hanem valamennyit. egy távoli irodaházban ülők ezen nem tudnak pénzt keresni. azt is értem persze, hogy az irodaházban azt szeretnék, hogy ezen ne is veszítsenek. csakhogy ehhez a kapitalizmus totalitását kell felszámolni. visszafoglalni a fővárost. csak persze ilyenkor jön megint az pártpolitikai ideológia. jönnek grűnék. azt mondják: a vízsodrásos komp a jó, mert "zöld". de mondjuk a balatoni komp modernebb. és is jó. pedig "kék". az ortodox kommunisták szerint a vörösök" a jók. nem ortodox nemzeti keresztény államegyház a "zsidó" politikafilozófiát szorítja. a cigányok végzik el a piszkos munkát. ők hirdetnek illiberális demokráciát. az új elem, hogy a zsidó bal- és jobboldal háborúznak.
www.168ora.hu/velemeny/pajor-tamas-nyilt-levele-tamas-gaspar-miklosnak-146400.html
a parasztok tájegységeket akarnak szervezni. azt, hogy a szatmári síknak önkormányzata legyen. választhassanak főorvost, a tankerületbe főigazgatót. itt jön be az, hogy akkor volt jó, amikor sváb volt az orvos. akkor volt jó, amikor szász volt a tanító. mert akkor rend volt. valamiért a déli és keleti németeket sírják vissza. az ellenoldal azt mondja, hogy a rend valójában a fasizmus. minden ami nem anarchia: fasizmus. a 168 órát felvásárló cionisták a fasiszták, vagy tgm a fasiszta. mert támogatja iránt. szegény vona gábort támadja a kuruc info.
www.youtube.com/watch?v=qR-ez_22pi8
nem nagyon lehet komolyan venni a jelenlegi magyar belpolitikát. hanem csak hülyéskedni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.15. 01:30:48

@unionista᠋:

"ha az úgy a jó, hogy jóska benyom egy karéj kenyeret. meglocsolja kacsazsírral. aztán a csörlőt a lánccal tekeri, a folyó sodorja. ha ez az ott élő embereknek jó, akkor nem látom be, hogy másoknak miért rossz."

Azért, mert nincs akkora forgalom ott, hogy a kompon átmenők megfizessék Jóska kenyerét is, meg kacsazsírját is, meg a házát is, meg a rezsijét is, meg a gyerekének a tornacipőjét is meg a tanárjának fizetését is meg Jóska autóját is meg abba a benzint is. Mindezeket Jóska csak úgy kaphatja meg, hogy a közraktárból adják neki; oda viszont nem csak az ott élő emberek fizetnek be, hanem mindenki. És ez a rossz másoknak.

"azt is értem persze, hogy az irodaházban azt szeretnék, hogy ezen ne is veszítsenek."

De veszítenek, ha Jóska összes javainak fele tőlük származik -- de soha nem járnak a kompon.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.15. 01:42:39

@unionista᠋:

"a félállami tulajdonlás azért praktikus, mert így az adót természetben meg lehet fizetni és nincs szükség közbeszerzésre. mivel az állam tulajdonos az áru felével rendelkezik. de ezzel meg van fizetve minden adó és járulék. ez jelentős könnyebbség a termelőknek."

A gyügyei parasztnak "jelentős könnyebbség" az, hogy az általa megtermelt meggy fele az állami közraktárba megy? Ezt hogyan számoltad ki? És a gyügyei parasztnak megmutattad ezt a számítást? És nem állította beléd a vasvilláját?

tamas11 2016.06.15. 09:15:02

@unionista᠋:
Nálad elsikkad, de a valóságosban a természetbeni adózás igen súlyos problémákat vet fel, amit nehezen kezelnek a szereplők, vagy rosszul, illetve - sehogy...
Az egyik, hogy a szolgáltatók nem tudnak természetben fizetni, nem lehet közraktárban összegyűjteni pélául a turizmusban domináló szívélyességeket ( a mosolyt, azt talán igen, csak a rosszkedvű raktárosok elsikkasztanák...).).
Továbbmenve, a gyártók törekszenek, hogy konkrét árujukat, szolgáltatásaikkal övezve, feldolgozva adják tovább. Ez általános érdek, aminek egyik ösztönzője, hogy a konkrét fizikai termékek ára jól összevethető, esetenként láthatóan versenyképtelen, míg egy szolgálltatás, amelyben megjelenik a személyes elem is, az nem oly árérzékeny, mert nehezen összehasonlítható a hasonló (?) szolgáltatással. (ezért, ha árat akarsz emelni, elindulsz nagy valószínűséggel e feldolgozottság és környező szervizszolgáltatás irányában ajánlatoddal).
A fejelettség mértéke lett, hogy mekkora szerepe van a gazdaságokban a szolgáltatásoknak, a szerepük nő.

2016.06.15. 10:31:56

@neoteny:
ha az irodaházban dolgozók azt a kenyeret eszik, amit a parasztok megtermelnek, akkor senki sem veszít. hanem létrejön az egyensúly. az irodaházban azt mondják, hogy mi tudunk olcsóbb búzát venni. igaz, hogy ezzel felborul az árumérleg, mert vele szemben eladni nem tudunk semmit. de mit számít az. mert majd eladósodunk és ha kell, akkor eladjuk a közvagyont. a multinacionális irodaházakban a cél lényegében az, hogy felszámolják a helyi gazdaságot és a kultúrát. ez ellen fellázad a nép. és azt mondja, hogy demokratikusan kigolyózza azokat, akik szemben állnak a helyi társadalmak érdekeivel. ezt a lázadást vezeti orbán. csak ő visszaél az alkotmányos többségével. de egyelőre nincs jobb. illetve még van a jobbik. schluss. a többi szóba sem jöhet. a többségi akarat az, hogy ebben a térségben teremtsünk egyensúlyt.
pctrs.network.hu/clubpicture/2/5/2/_/nagy_magyarorszag_1_252892_62553.jpg
csak ez nem megy, mert a helyiek kezében alig maradt valami. egy traktort nem tudunk összeszerelni. ezért szükség van szövetségesekre. ez vagy egy visegrádi, kis-visegrádi államszövetség, vagy a németek, vagy az oroszok. lehet belarus traktor is.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Belarus_1220.4.jpg
feltéve, hogy az eurázsiai unió megveszi a magyar agrárterméket. az egyik opció, hogy visszaáll a régi kgst. a másik opció a cseh zetor.
i.ytimg.com/vi/z_5YH8PIyv4/maxresdefault.jpg
feltéve, hogy a csehek vásárolnak tőlünk. a harmadik a opció a rába traktor megújítása.
www.raba.hu/jarmu/jarmu.raba.hu/keptar/jarmu/termekek/Katonai_jamuvek/05_RABA_erogepek_1974-2002/E01_RABA-Steiger_Cougar_II._proto.jpg
ez még amerikai-német steiger koprodukcióban készült. egy dunai szövetségi rendszerben délnémet alkatrészekre alapozva keressük a helyi optimumot. a bajorok, a svábok, a keleti frankok elfogadják a nem-ortodox magyar nacionalizmust. a tradicionális magyar forintgazdaságba belefér néhány rajnai (rénusi) kereskedő. a polgári konzervatív fejlődési minta ilyesmi. béndek péter ugyanazt mondja, amit gyurcsány. globális kapitalizmus és totális multikulturalizmus. vagy amit orbán mond: strong nation. nemzeti populizmus. erre béndek azt mondja, hogy nem etnikai alapon akarja a nemzetet megszervezni. akkor mégis milyen alapon. ha nem biológiai, földrajzi, irodalmi, nyelvi, történelmi, vallási alapokon. a filozófiai értelemben vett nemzet ha nem ezek szorzatösszege, akkor micsoda. a szatmári magyar kistáj úgy fejlődhet hogy összekapcsolódik a magyar-román szatmárnémetivel. kisvárda környékén létrejön a rétközi önkormányzat. ahová visszatelepítenek néhány szász családot. az észak-alföld és a kapcsolódó részek (partium) eurorégióvá szerveződik. és ehhez kapcsolódik a kárpátaljai eurorégió. aztán ebből lehet kisalföldi rába traktor, debreceni mezőgép, belarus traktor vagy cseh zetor. ahogyan egy szellemi fogyatékos haverom mondta a rendszerváltás idején. tik gyártsátok a motrot. mink meg a butrot. és elcseréljük. okés? a "székgyárban" dolgozott. így hívta. a selejt, vagy a leselejtezett használt székeket néhány félnótással szedte szét. sikeres társadalmak a hülyéket is foglalkoztatják. megpróbálnak mindenkit bevonni a valódi értékteremtésbe. közösségi optimumot keresik. a traktorba kell motor. a kompba már esetleg nem kell. mert annak az ellenértékét nem tudjuk vagy nem akarjuk előteremteni. megoldja jóska.
www.youtube.com/watch?v=SgLcBYZnckk
aztán persze lehet, hogy azt mondják. ne kelljen már tekerni azt a csörlőt. még is csak kellene egy motor. annak az ellenértékét kitermelik. de lehet, hogy nem kell. mert a falusi turizmust pont olyan kalandtúrára építik, hogy egy terepjárót vigyél át a folyón. vannak deszkák és drótkötelek. a vízsodrásos kompot rakd össze. a környezethez alkalmazkodva keresd a helyi optimumot. ebből egy diverz fejlődési pálya rajzolódik ki. nemzeti kereszténység ahhoz kell, hogy a népeket valamiféle naiv hit mégis összetartsa. ez elég sok embernek nyilván nem tetszik. félmillió kivándorolt. és lehet, hogy egy másik félmilliónak ki kell vándorolnia. de ezzel a nemzeti érzület tovább erősödik. az itthon maradt fiatalok körében. többséget nem nagyon negligálni. tehát ez nemzeti tradicionalizmus, nemzeti liberalizmus, nemzeti radikalizmus, nemzeti kereszténység. a szokásos magyar nemzeti identitás és öncélúság.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.15. 10:51:39

@unionista᠋:

"tudunk olcsóbb búzát venni. igaz, hogy ezzel felborul az árumérleg, mert vele szemben eladni nem tudunk semmit [...] feltéve, hogy az eurázsiai unió megveszi a magyar agrárterméket [...] feltéve, hogy a csehek vásárolnak tőlünk"

Először azt állítod, hogy nem tud semmit eladni (exportálni) a magyar gazdaság, utána meg feltételezed kétszer is, hogy el tud adni (exportálni) a magyar gazdaság.

"ezt a lázadást vezeti orbán. csak ő visszaél az alkotmányos többségével. de egyelőre nincs jobb. illetve még van a jobbik."

Vona Gábor épp' most árulta el a radikális nemzeti jobboldalt, szóval nem lesz semmiféle "elbánás" a magyar oligarchákkal.

"a többségi akarat az"

És ki érvényesíti ezt a "többségi akaratot"? Orbán nem, Vona nem, Schiffer sem ... a "többségi akarat" bajnok nélkül maradt.

"sikeres társadalmak a hülyéket is foglalkoztatják."

De a sikeres társadalmak nem a hülyék foglalkoztatására alapozzák a gazdaságukat.

"de ezzel a nemzeti érzület tovább erősödik."

Jóska kacsazsírt akar kenni a kenyérre, nem nemzeti érzületet nemzeti érzületre. Mint ahogy te is tisztában vagy azzal, hogy nem a rovásírásos helységtáblától lesz boldog a hajdúböszörményi proletár. A polgár talán, de a proli nem.

2016.06.15. 12:22:05

@tamas11:
a kádár rendszerben is felmerült az, hogyan lehetne bevonni a szolgáltatókat a kommunista kísérletbe. az állami általános iskola konyhájában az igazgató bácsi ellopta az alapanyagok egy részét. a konyhásnéni felsőbb utasításra a rostos őszibaracklevet felöntötte vízzel. az úgyis olyan sűrű volt. a pedellus pakolta a megspórolt árut a zsiguli csomagtartójába. én az egyetemi menzára jártam. ott a jegyet se mindig kérték el. kivéve ha máglyarakás volt. akkor nem lehetett potyázni. pénteken a leves mellé mindig valamilyen nagyobb adag süteményt adtak. és azt vitték haza a dolgozók. és ha a professzor urak szóvá tették, akkor csomagoltak nekik is. vagy gazdagabban szedték a levest. vagy nagyobb szeletet rántott húst adtak. a jeggyel trükköző utcagyereknek kevesebb jutott. a reformszocialisták azt mondták: a maszek étteremben nem lesznek ilyen trükközések. csakhogy ott a tulajdonos diana cukrozott sósborsszeszes cukorkát rakott a játékgép mellé. és ezt kapták a gyerekek azért, hogy begyűjtse tőlük a zsebpénzt. tehát a közétkeztetés igazán sehogy sem működött. illetve azért mégis csak. mert a kádár rendszerben nem nagyon voltak éhező gyerekek. az iskolai krémtúróban nem volt mazsola. a megyei párttitkár azt mondta, hogy lehet füge és datolya is. csak előbb el kell adni az árut, ami helyben megterem. és most ezt a termelői optimumot keresi a jobboldal. az ellentábor pedig a fogyasztóit. konjunktúrában a kettő közel azonos mértékben volt jelen a társadalomban. a recesszió ezt felborította. a társadalom új egyensúlyi állapotot keres. tehát az majdnem biztos, hogy az ország nagy részén valamit máshogy kell csinálni. és a legkülönfélébb igényeket, elképzeléseket kellene demokratikusan összehangolni. ezeket kellene valahogy kiátlagolni. a kérdés: hogyan lehetne működő közösségi holdingokat építeni? és erre van egy egyszerű válasz. globális kapitalista, multikulturális környezetben sehogy. hanem van olasz étterem, vietnámi étterem, amerikai hotdog árus, magyar lángossütő. ezek nyilván sokféle árut igényelnek és elég sok munkahelyet teremtenek. a munkaerőpiacon mindenki kap konvertibilis világpénzt. a dollárt beválthatja akárhol és akármikor. és akárki vásárolhat belőle akármit. feltéve, hogy a tőkepiac is szabad. ez egy működő világrend. és az egyetlen működő. ehhez kellene alkalmazkodni. lehet, hogy vannak kisebb-nagyobb aránytalanságok. schwartz bácsi alapjában több pénz van, mint a magyar jegybank tartalék. de mégis megindul a támadás soros ellen. lehet mondani, hogy matolcsy kuszaszemű félidióta. de összefogott az unokatestvérével. és övék a piacvezető internetes hírportál. és ha spéder túl sokat akar szakítani a takarékbankkal, akkor a gazda elveszi tőle azt, amit jónak lát. és a nép majd legitimálja ezt is. a nézőpont intézet felmérése szerint a magyarok többsége újra megszavazná a kétharmadot. persze az orbán rezsim egyszer úgyis elbukik. a kérdés az, hogy mi lesz utána. az egyik opció az, hogy jön a nyugat. a nato, az imf/eu. de lehet, hogy egy bő héten belül az unióból kilépnek a britek. mert nem kell annyi bevándorló. de ez esetben a tesco mellett előbb utóbb a vodafone is repülne a magyar piacról. ha máshogy nem úgy, hogy a németek basszák ki őket. tehát nekem úgy tűnik, hogy a régi rendet a nyugat sem igazán akarja.

én leginkább városállami működésben hiszek. tegyük fel, hogy valakinek debrecenben van egy belvárosi étterme. induljunk ki abból, hogy az félig magántulajdon. és félig a városé. ezek után lehetőség van arra, hogy az étterem tulajdonosa ebédet szállítson a hivatali dolgozóknak. persze azok választhatnak, hogy melyik étteremből szeretnének rendelni. nyilván azt preferálják, amiben a közösség tulajdonos. hiszen ők köztisztviselők, közalkalmazottak. de a hajdúsági iparművekben is tulajdonos a város. és ha az összeszerel egy hajdú tűzhelyet vagy egy hűtőszekrényt, akkor nyilván azt preferálják a helyiek. ezek után az arany bika szállóban hajdú porszívó berregne. lehet, hogy nem a legcsendesebben. de ezt tudják nyújtani a parasztok. akinek nem tetszik az menjen dubajba. persze értem, hogy ez nem a fővárosi "intercontinental" logika. de ha kizárólag az kap prioritást, akkor a második legnagyobb város sem fejlődik. és az ország egésze is alig. legfeljebb csak budapest és bécs közötti térség az is elsősorban német bérmunkára alapozva. a magyar közéletbe be lettek vonva a határon kívüliek. ez a helyzetet még tovább bonyolítja. ebből egy többségi és kisebbségi területet összekapcsoló metropólia következik. miközben egyesek amerikai típusú metropoliszokba hisznek. szervezzenek egy ilyen típusú hitközséget. de az egy kisebbségi vallásgyakorlás. az egy liberális szekta, ahol schwartz bácsi a főpap. a hitgyülekezete a lelkeket képes megvásárolni. gera pénzét elveszik a zsidók. azért szurkolunk neki, mert magyar. tehát a nemzeti érzület tart össze bennünket. és ezt az atv éceszgéberei is látják. az új világot ebből a komplexitásból kellene minimális gyűlölködéssel kiokoskodni.

2016.06.15. 15:10:54

@neoteny:
a magyar gazdaság a totális versenyre alapozott globális kapitalizmusban elbukik. alig van olyan magyar áru, ami az egész világban eladható. leginkább csak a kárpát-medencében vagyunk versenyképesek. vagy ott sem. azért, mert egy 40 év kommunizmus után 30 éve a cél a magyar gazdaság és kultúra felszámolása. lehet, hogy ez a zsidó és zsidókeresztény iskola, de az is lehet, hogy a gyíkembereké. mondjuk azt, hogy nem tudjuk kik. az első és legfontosabb, hogy a jobboldal és az újpogány szélsőjobb tegye félre a gyűlölködést. az ortodox liberálisok vonuljanak vissza a hitközségeikbe. a baloldal csináljon anarchiát a zsidónegyedben. de ott kiszorítja őket zsidó jobboldal. most mit csináljunk. a thálesz tételén nem vitáznak a népek. az ortodox liberalizmus alaptételei a közéletben erősen megkérdőjelezhetők. ezért lett a kereszténység európában erősebb vallás. és az iszlám is ezért győzte le a judaizmust. és úgy tűnik, hogy csak a zsidó ortodox nacionalizmus képes ellenállni a többi népnek sivatagban: mindaddig, amíg a szív dobog / a zsidó lélek vágyakozva gondol / előre Kelet felé, a szemek Cionra tekintenek / még nem veszett el reményünk / Kétezer év reménye / szabad nemzetként élni a hazánkban / cion és jeruzsálem földjén. ezt írta a hertz (hitrsch) imber jászvásárban. ezt énekli a kiváló babra streisand
www.youtube.com/watch?v=RHy29bn4zeE
na most akkor ezt az egészet hogyan rakjuk össze. én filozofikusan nem akarom megfejteni a világot. szerintem nem lehet. nekem az a javaslatom debrecenre. legyen reformált zsidó hitközség. legyen kosher debrecziner. az esetleg majd tetszik a parasztnak. a teva optimalizáljon a szentföldre. és ezt a kettőt kapcsoljuk össze egy kereskedelmi útvonallal. debrecen-kolozsvár-brassó-bukarest-konstanca-isztambul-telaviv. ezt a helyi jobbik is támogathatja. mert az első szakaszán a hajdúság, a bihariak, a szilágyiak, a kolosiak, a marosiak után a székely testvéreinket is eléri. építsünk kisvasutat. az árut ezen a vonalon egy magyar-román regiotrans szállíthatja. az ehhez szükséges kocsikat szomszédsági keretek között összekalapáljuk. és a főalkatrészeket megvehetjük németektől. úgy, hogy vállalunk valamennyi bérmunkát vállalunk. aztán persze ettől még lehet olcsó generikus gyógyszer a teva patikában. irmuska és böszörményiné mennek a reformált zsidó negyedbe. úgy, hogy "bisirman" megkeresztelkedett muszlim. tehát ez egy kulturális összecsiszolódás. valójában egy kulturális optimum. és az ökologikus gondolkodásból következik. de ennek alapja nem a filozófia, hanem biológia. ahogyan a közgazdaságtan is alkalmazott matek. az optimális termékösszetétel problémát megoldotta motzkin tódor és goldman oszkár. csak ugye ez sem alkalmazható univerzálisan. a konvex poliéderekkel nem lehet a világot tökéletesen modellezni. mint minden mateknak ennek is erős korlátai vannak. fraktálok se univerzálisak. a természetes határvonalak fraktálszerűek. a galaxisok olyasminek tűnnek. de szabályszerűen töredezett csak közelíteni tudjuk. kevés fogalmunk van a működésükről. a hatványkitevőbe beírjuk, hogy 1.4 körüli számot. mert azt mértük ki. a gyakorlatban használjuk ezeket világkonstansokat. de hogy az micsoda nem tudjuk. legfeljebb csak sejtjük, hogy valamiből kijön egy kettes, és lehet valami gyökvonás. de nem négyzetgyök kettő. hanem abból esetleg valamit le kell vonni. csak nem tudjuk, hogy micsodát. és persze lehet, hogy teljesen máshogy kell számolni. és néha az jön ki, hogy azokból az alapelvekből, amikből kiindultunk a világ megfejthetetlen. tehát nem arról, hogy vannak rejtett paraméterek. csak még nem ismerjük őket. hanem az axiómáinkból az következik majdnem egyenesen, hogy valamit nem tudunk. változtassuk meg ezeket. de hogyan. egymillió dolláros kérdés. ehhez képest néhány tökfej filozófus azt mondja, hogy ő tudja az univerzum megoldóképletét. ez az egyén: egy én. de egy másik azt mondja: egy az isten. és ahhoz képest mi mind semmik vagyunk. tehát filozofikusan a 0 vagy 1 lesz az általános megoldás. orbán viktor azt mondja, hogy a nemzet az általános megoldás. a magas filozófia tagadása. azt helyettesítő elemi biológia. és ez erősebb. mert a politikai ellenfelei csak néznek, mint hal a szatyorban. de ezek a kijelentések is veszélyesek. mert nem feltétlen kellene az összes állatias ösztönt felszabadítani. de az ember aligha tudja az összeset elfojtani. tehát megint csak ott tartunk, hogy nincsen általános megoldás. kiskereskedelem elég általános. de az lényegében a szorzatösszegzés. vagy néhány különbségi hányados. határhaszon. de kilövi őket a hatványfüggvény. a fizikusoknak is az jött ki, hogy exponenciális robbanással keletkezett a világ úgy 13,6 milliárd éve. és előtte? a franc se tudja. ehhez képest a filozófusok tudják a helyes irányt. másodpercenként 2 gyerek születik. és akkor ezeknek mind utat mutatnak? nem lehet általánosságban vitázni. ki kell jelölni a környezetet. lehet persze elvi világoptimumot keresni. de kiderül, hogy az a gyakorlatban szinte senkinek sem jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.15. 15:55:01

@unionista᠋:

"tehát a közétkeztetés igazán sehogy sem működött."

Szerinted. Volt olyan konyhavezető is, akinek egyik elődje sem tudott kijönni a költségvetéséből, de amikor ő átvette a konyha vezetését áprilisban, az év végére már pozitívban volt a konyha számlaegyenlege. A következő évben megtakarított annyit, hogy be tudta vezettetni a gázt a konyhára. Persze nála nem volt lopkodás a konyhán: azokat a konyhalányokat, akik loptak, kirúgta. Ha a hivatal vezetése berzenkedett, akkor azt mondta, hogy felmondhat ő is. Azt nem akarták, mert korábban soha nem működött olyan jól a hivatali étkeztetés, inkább hagyták, hogy megszabaduljon azoktól, akik a saját zsebükre optimizáltak.

Nála az étkezési jegyeket vissza lehetett adni egy napra előre. Rájött arra, hogy elseje után sokan adták vissza az étkezési jegyeket, mert akkor ment a habzsi-dőzsi a saját pénzükre. Persze hónap végén már tévedésből sem adták vissza az emberek az étkezési jegyeket: örültek, hogy van ebédjük a hivatalban. Ezért úgy szervezte a havi menüt, hogy hónap elejére a viszonylag olcsóbb ebédeket tervezte be, a hónap végére meg a kiadósabbakat (több hús stb). Mindenki nagyon meg volt elégedve a rendszerrel. Persze amikor a hentes át akarta vágni gyengébb minőségű hússal, akkor lekiabálta a fejét: "az én apám hentes volt, én megismerem a húst behunyt szemmel is, nekem olyat adjon amiért fizetek!"

Aztán híre ment, hogy ő milyen jól csinálja az étkeztetést ebben a hivatalban, így átcsábították őt egy gyár üzemi konyháját vezetni. Ott még egy óvoda is volt ráadásul, azokat is kellett etetni. Mindenesetre nem csinálhatta rosszul, mert az utolsók egyikeként kapott Kiváló Dolgozó kitüntetést az átkosban. Persze ha a gyárvezetéshez jöttek elvtársak a minisztériumból, akkor kirittyentett egy olyan "munkaebédet", ami szép is volt, ízletes is volt, tápláló is volt. De megtehette, mert vaskézzel tartotta a költségvetést. És nem volt rosszabb a melós ebédje sem az olyan napokon. Vagyis úgy vezette az üzemi konyhát, mintha a sajátjából gazdálkodna. Kapitalista szemlélettel a szocializmus közepén.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.15. 16:01:42

@unionista᠋:

"orbán viktor azt mondja, hogy a nemzet az általános megoldás."

Dehogy: OV azt mondja, hogy ő az általános megoldás, meg a stadionok, meg a kisvasút. És Matolcsy unokatestvére. Meg Demján mint a takarékszövetkezeti integráció megoldása. Aki ebben nem hisz, annak fel is út meg le is út. Nem lesz semmiféle "elbánás" a magyar oligarchákkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.15. 16:11:52

@unionista᠋:

Mindenesetre te is fejlődőképes vagy: egy évvel ezelőtt még tele voltak a hozzászólásaid "kell"-ekkel, most már a "lehet" meg a feltételes módok dominálnak.

tamas11 2016.06.15. 17:36:12

@unionista᠋: @neoteny:

Én is pártolom a LEHET kifejezést, ha tőled olvasom.
Beírásod közepén egy fuvarozási utvonalról írsz, de nem világos, hogy rajtad meg rajtam kívül ki és miért pártolná azt?
A fizikai tényekkel leírható földrajziságnak nincsen jelentősége már: ha kamionra raksz valamit, akkor miért prioritás, hogy merre vezet az út?
A távolság is csak a költségek miatt játszik, mint tényező.
Az viszont döntő és tudnod is kéne, hogy épp most a WABERER vett kedvező hitelezéssel 1600 új kamiont (!). Gondolod, hogy ez a kapacitás preferálja majd a Brassó- Bukarest , Isztambul -Tel aviv útvonalat?
Globális méretekben azt preferálja majd, ahol számolhat visszfuvarokkal.
Mit fog hozni a világelső flotta nekünk Tel Avivból meg Istambulból , végül elérve székely testvéreinket? (ahogy fogalmazol)

A Waberer szolgálati kocsikon a cégdesign kifecsegi a hitelező személyét is: Szemerey név áll a waberer-es cégautókon. Ő a Matolcsy unokatestvér, vagy csak véletlen névazonosság?
Túlzott understatement részedről az is, hogy
..." a kádár rendszerben is felmerült az, hogyan lehetne bevonni a szolgáltatókat a kommunista kísérletbe" , valójában a legszélesebb körben ez történt: rosszul szolgált egy egész szektor, az érdekeltségek rendszere.

2016.06.15. 21:36:15

@tamas11:
engem az kevéssé érdekel, hogy országos méretekben ki nyeri meg a szállítmányozási versenyt. nyilván az, aki a legnagyobb kormányzati befolyással rendelkezik. mert a világ kevés kivételtől eltekintve így működik. van egy mese a versenyről. nem a microsoft csinálta a legjobb operációs rendszert. mégis ők nyertek. messze nem az apple csinálta a legjobb mobiltelefont. mégis ők lettek a piacvezetők. mert sokkal nagyobb volt a kormányzati (és részben média) befolyásuk, mint egy noname tajvani gyártónak. és amikor ez megszűnik, akkor az apple hegemóniája véget ér. és lényegében véget is ért. a hőskornak befellegzett. sajnos. persze lehet mondani, hogy a mikroelektronika után jönnek a biotechnológiai cégek. oké, de az egy tipikusan olyan terület, ahol nagyon sok lesz a szélhámosság. nem nagyon hiszek abban, hogy belátható időn belül a magyarok többsége űrkapszulákban fog élni. erre mondom példának azt, hogy szamossályi és porcsalma között drótkötélel átevickálve kelnek át a komppal.
2.bp.blogspot.com/-FvDxtDyjzko/UfEYHwB40II/AAAAAAAAGhs/o4Cxdy7M4Yk/s1600/K%C3%A9p+078.jpg
ezzel is átvisznek 10 tonna árut. úgy, hogy a víz átsodorja. és az útvonalat kézihajtányosan kiegyenesítik. és ez a falu büszkesége. ezt el ne vegyék tőlük. mert ilyen nincsen a temzén. ezeknek az embereknek az első számú közéleti kérdés az, hogy ki uralja a szatmárnémeti-csenger-fehérgyarmat-vásárosnamény vonalat és ehhez kapcsolódan kisvárad (kisvárda) és a rétköz milyen pozíciót kap. az nyer, aki az önkormányzati hatalommal rendelkezik. csakhogy itt már befigyelnek a függetlenek. fehérgyarmaton a polgármester korlátlan úr volt. országgyűlési képviselő lett. ezek után a helyi plébános a parókiáról is előre lemondott. annyira biztos volt, hogy kormánypárt támogatásával megnyeri a választásokat. befutott egy a szocikról leváló független. hogy is van ez?

a fővárosokban és a fővárosokat összekötő útvonalakon a polgárosodásról a kormányzati hatalom dönt. tehát ez budapest, budapest-pozsony/bécs és esetleg budapest-zágráb vonalon. de azon kívül a kérdés egyre inkább az lesz, hogy ki szerez önkormányzati hatalmat. fidesz, jobbik, függetlenek. ezek játszanak. elvétve a szocik. tehát a gyügyeiek polgárosodása esetén a kérdés az, hogy ki szervezi meg szatmárt. ki lesz a választott báró, vagy a modern kori gróf, aki felemeli őket. mert a szabad piac nem oldja meg. a waberer sem oldja meg. vehetnek 1,600 új kamiont. attól gyügyén nem lesz se jobb, se rosszabb. debrecent se érinti. nem ismerem az összes minden nagyobb szállítmányozót, de egy sem akarja, hogy a waberer szállítson. ebben a körben versenyt se akar senki. az egy mese. a kérdés, hogy kormányzati/önkormányzati hatalom birtokában ki kit szorít ki a piacról. és a multik többségét is elsősorban ez érdekli. tehát errefelé a kérdés mondjuk az, hogy a hajdúvárosok, bihar, szilágy, kolozs, maros, a székelyföld és brassó hogyan kapcsolódnak össze. észak-alföld és a kapcsolódó részek (partium) hogyan szerveződik egy eurorégióvá. és ehhez hogyan kapcsolódik a történelmi erdély. és kárpátalja. persze ugyanez miskolcon az, hogyan szervezik meg a tiszai felvidéket. szegeden az, hogy a délvidéket. a két komáromot érdemes lenne egyesíteni. vagy mondjuk szentes-csongrád. szekszárd-tolna, kalocsa-paks városát. tehát kicsit nagyobb méreteket létrehozni. de ezekkel nem tudunk labdára rúgni. a gyöngy folyó torkolatában 100 millió ember él. és hatékonyabban gyártanak kávéfőzőt. és nem lehet azt mondani, hogy mi meg majd csak kávézgatunk. hanem gyártsunk kávéfőzőt. budapest ilyet nem akar. oké. erre mondom azt, hogy ez esetben léphet debrecen. csak ez azért veszélyes, mert ehhez csatlakozhat a teljes eurázsiai brancs. és ebben az esetben a a cél a nyugat szétverése. errefelé a kínai azt mondta, hogy az egész város dobozoljon. és ez belső mongóliai befektető volt. kína legszegényebb tartományból jött. de ha megtámogatja őket peking, akkor lesöpörnek akárkit. ők wáberer gyuritól nincsenek beszarva. dmitro haverom főnökei sem. a román cigányok se. a szabad piac azt jelenti, hogy alvilági csoportok közül melyik foglalja el az országot. az izraeli zsidók a sivatagban megtanulták, hogy a világban még mindig farkastörvények uralkodnak. csak persze ez is egy veszélyes tanulási folyamat. mert mi van ha elszabadul az erőszak. tehát zárni kell a kárpát-medencét. és a románok zárják a saját hatalmi zónájukat. a csehek-szlovákok megint csak. a balkánon lehet számolni nagy-szerb és nagy-bolgár összefogással. és legkésőbb a következő évtizedben létrejön nagy-albánia. és a kérdőjel ukrajna. a donbass mindig is orosz terület volt. szóval nem lehet érteni, hogy miért akarnak moszkvával szórakozni. putyin egy békés kifejezetten nyugat-barát vezető. unió azért kell, hogy 28 ország (és norvégia, svájc és szerbia hadereje) egyesüljön. és ehhez közös államvallás kell. ez nemzeti kereszténység. nincs másik opció. európa vagy megvédi magát, vagy eltűnik. lehet persze globális káosz. de az egy újabb világháborút jelent.

tamas11 2016.06.15. 21:53:58

@unionista᠋:
Basel kellős közepén van ilyen sodrással átpréselt (személyszállító) komp, és az albániai Skodra mellett is , azt a utazó személyek maguk húzzák át kézzel, még a csörlőt sem használják.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.15. 22:51:10

@unionista᠋:

"engem az kevéssé érdekel, hogy országos méretekben ki nyeri meg a szállítmányozási versenyt."

Te nem inni jársz a kocsmába, hanem hogy meghallgasd, mit akar a nemzeti többség. Így hát teljesen mindegy, hogy téged mi érdekel: te csak egy egyén vagy, az számít, hogy a közösséget mi érdekli.

Laptop7712 2016.06.15. 23:13:53

@unionista᠋:
Nagyon előremutató az a termékalapú területi optimum amit leírsz. Ettől a rendszerlogikától a hideg veríték futkoshatna egy multinacionális szereplő regionális zászlóshajójának vezetőjének hátán. A meglévő színes, szagos rendszerét végtermékalapú tervezett rendszerekkel támadod, és mindezt teszed úgy, hogy az általad felvázolt struktúra nagyon komolyan illeszkedik a lokális fejlesztéspolitikához.
Futtassunk le egy modell szimulációt az általad felvetett játéktérre, és várjuk meg mit mond szimuláció a modell flexibilitására, és innovációs faktorára. Egyet lehet érzékelni. Márpedig azt, hogy a modellből levezethető területi potenciál nagyon komolyan tart a maximumhoz. Ettől meg egy multi regionális leányvállalatának vezetőjének a hátán futkoshat a hideg. Mivel szerencsétlent területileg integrált végtermékalapú rendszerrel támadod.
Ez tipikus lokális integrált piaci stratégia, csak ilyen tudásokat nem szokás magas szinten tanítani a gyarmatokon, azért, mert egy rabszolgának nagyon nem kell tudnia azt, hogy milyen alternatív stratégiák léteznek, és azt főleg nem, hogy ezen alternatív struktúrák milyen paraméterek mentén, és hogyan irányíthatóak.
Tehát a történet fasza. Ha már kinyitottad ezt az innovációs teret, lenne egy kulcskérdésem. Az ilyen rendszereket komplexen meg kellene tervezni, akkor, ha megterveztük a terméket, amit e rendszerben gyártunk. Tehát a tervezett termék tervezett rendszerszintű gyárthatóságán keresztül maximalizáljuk a helyi potenciálokat.
A kérdésem a következő: Ki képes ilyen rendszerek komplex szimulációjára, egyáltalán hol áll rendelkezésre ez a fajta gyártmányspecifikus szimulációs infrastruktúra az országban? Sajnos nem tudok ilyenről.
Ha van ilyen csapat, vagy helyszín, és hozzá a komplex szimulációs infrastruktúra, akkor szóljatok már, mert mert kellene nekem a cucc minimum egy hétre, van néhány komplex probléma, amire a cucc használatával gyorsabban kapnék választ.
Ha nincs, nem kellene szólni a Matolcsynak, hogy adjon már pár milliárdot egy ilyenre. :) Húznék parametrizálni a cuccot, ha meghívnának :) :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.15. 23:53:37

@Laptop7712:

"Ki képes ilyen rendszerek komplex szimulációjára, egyáltalán hol áll rendelkezésre ez a fajta gyártmányspecifikus szimulációs infrastruktúra az országban? Sajnos nem tudok ilyenről."

Az országon kívül tudsz ilyenről?

"kellene szólni a Matolcsynak, hogy adjon már pár milliárdot egy ilyenre"

Ahhoz kell tudni komplexen szimulálni, hogy egy ilyen gyártmányspecifikus szimulációs infrastruktúra képes ilyen rendszerek komplex szimulációjára. Vagy Matolcsy rokonának kell lenni.

2016.06.15. 23:53:46

@tamas11:
ez egy német változat.
www.youtube.com/watch?v=W-v_snGp2uU
a német-francia mosel nagyjából ugyanakkora, mint magyar-román szamos.
ilyen ez egyik.
en.wikipedia.org/wiki/Moselle#/media/File:Moselle_river_near_Cochem,_Germany.JPG
ilyen a másik.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/RO_SJ_Raul_Somes_la_Letca_%282%29.JPG
mindkettőt a szabad piac hozta létre. a rajnai palotagrófságban ez viszonylagos gazdagságot teremtett. az észak-keleti kárpátokban a szabad piac inkább szegénységet hozott. meg lehet magyarázni, hogy a népek hülyék. és ez egy legitim magyarázat. de sajnos ugyanúgy legitim az is, hogy a magyar vidéken a zsidó kényszer-betelepítések óta nincs polgárosodás. mivel ez a népcsoport egész egyszerűen blokkolja a tradicionális vidékfejlesztést. lefitymálja, megveti, gyűlöli. mindent megtesznek azért, hogy ez ne működhessen. ez véleményem szerint egy túlzó magyarázat. de ebben is van valami igazság. a kutyaúristenit. mint ahogyan abban is, hogy esetleg a magyaroknak is érdemes lenne valamit eltanulni a nyugattól. de ez nem azt jelenti, hogy mindent egy az egyben át kell venni. pláne nem azt, hogy feltétlen a jelenből. de mondjuk a német közigazgatás alapja micsoda? a kreis. ami a birodalmi körzet. és ebből lett a landkreis és a stadtkreis. tehát van sathmar stadt (szatmárnémeti) és sathmar land (szatmári vidék). az elsőnek egy magyar-román, a másodiknak magyar(-cigány) önkormányzata van. de van egy csoportosulás, akik számára ez elfogadhatatlan. mert ezeket nyilván azért hoznák létre, hogy megvédjék a belső piacaikat. igen. tényleg azért. ez nem fér össze a liberális zsidó törzsi kultúrával. és? ez azt jelenti, hogy ez a térség ha polgárosodik, akkor nem zsidó vagy zsidókeresztény mintára teszi meg. és? az emberi méltóság a zsidókeresztény kultúrából ered. nem. a humán kultúrából ered. ha vannak egyetemes emberi értékek, akkor azok nem kizárólag a zsidókeresztényekhez kötődnek. akkor sem ha jézus zsidó volt. és ezek akkor sem a magyaroktól erednek ha jézus pártus herceg volt. azon megy a vita, hogy a civilizáció, a kultúra kiktől ered. egy kicsit mindenkitől. a csehszlovákoktól és a magyaroktól is. és erre az a válasz, hogy te rohadt szemét antiszemita. az emberi méltóság a zsidóktól ered. tényleg? arról van szó, hogy van egy csoportosulás, akinek nem tetszik egy fejlődési irány. félreértés ne essék. nem azt állítom, hogy a liberális zsidók a gonoszok. csak ők totális multikulturalitást akarnak. azt mondják, hogy az úgy nem lesz jó, hogy szatmárban vannak magyarok, cigányok, románok. mert nagy számban olaszok vagy vietnámiak nincsenek. vagy szegény kis szíreket se akarják befogadni az idegengyűlölő magyarok. oké. de ez az ultraliberális felfogás nem jó izrael számára sem. és ezért veszik meg a libsi lapokat. szijjártó petya lesz a külügyér. oké. nyilván semmiféle fölösleges háborúskodásnak nincs értelme. de azt esetleg lássák már be, hogy a saját országunkban a saját gazdasági érdekeiket és kultúránkat legalább részben érvényesíthessük. ezt a sok hülye liberálist el kell zavarni amerikába. miért? mert ez a közakarat. ha valamiben közmegegyezés van, akkor ebben. nekem sem tetszik, hogy valami ellen lázadunk. és nem építkezünk. de ez az előfeltétele annak, hogy az ország a tőkepiaci központokon és azokat összekötő útvonalakon kívül polgárosodhasson. mert ez egy csoportosulás egy amerikai típusú metropolisz belső magjának logikáját próbálja a kültelki magyar-cigány közösségekre oktrojálni. és az nem megy. egy emberöltő óta kísérletezünk vele többé kevésbé demokratikusan. és nem működik. esetleg próbáljuk máshogy.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.06.15. 23:59:16

@Laptop7712: unionista barátunk elképzeléseivel egy baj van, nincs keret, amelyben működhetnének. Pedig még azt is elhiszem róla, tudna Rubik kockára sakkot alkotni, kombinálva ezzel :

www.youtube.com/watch?v=1gMMM62NC-4

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 00:01:16

@unionista᠋:

"ha vannak egyetemes emberi értékek"

Kezdesz az univerzális filozófia irányába tendálni; nem lesz ennek jó vége ...

2016.06.16. 01:16:17

@Laptop7712:
ez a matematikai programozás. úgy is hívják, hogy operációkutatás (operations research), vagy vezetéstudomány (management science).

az első lecke a nyugati iskolában optimális termékösszetétel. a keleties változatban táplálkozási probléma.

a legegyszerűbb modell abból indul ki, hogy vannak erőforrásaink. ezekből termékeket tudunk előállítani. azt tudjuk, hogy egy adott termék előállításához miből mennyi erőforrás szükséges. és azt is tudjuk, hogy mennyi a termékek szabad piaci értéke (világpiaci ára). és a cél, hogy hozzuk ki a maximumot.

lehet, hogy semmit sem lehet eladni a világpiacon. mert helyben minden drágább. de mégis előállítjuk ezeket, mert az erőforrások rendelkezésre állnak. persze ez esetben csak annyit, amennyit a helyi piacon értékesíteni lehet. ezt csinálja svájc. a legkülönfélébb termékeket képesek folyamatosan fejleszteni. de olyan termékösszetételt keresnek, ami a piacon a lehető legtöbbet éri.

magyarországon az van, hogy van a nagydobosi tök. az a jó, mert az nagydobosi és magyar. a másik azt mondja, hogy nem kell tök. a globális trendek azt mutatják, hogy az agárgazdaság szerepe csökken. inkább indítsunk űrprogramot. oké de van termőföld, vannak akik ezeken gazdálkodni akarnak, az a tök ér valamit a piacon, abból lehet gyógyhatású készítményt gyártani. lehet, hogy mégis csak jó lesz. és lehet, hogy ukrajnában olcsóbban lehet ezeket előállítani. ez is számít, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy semmit se állítsunk elő.

mi a probléma ezzel? az, hogy a multi egy számára rendelkezésre álló globalizált környezetben keresi a optimumot. és a helyiek egy másik környezetben. és ez két különböző termékösszetételt eredményez. ezeket lehet közelíteni egymáshoz. de nem feltétlen az lesz a jó a helyi polgárságnak, ami az idegen vállalatnak. persze vigyázzunk. mert a multi adott esetben az erőforrásokat képes átcsoportosítani úgy, hogy helyieknek mégis jó legyen. csakhogy mindenki a saját államát preferálja. a német cégek úgy ügyeskednek, hogy végül németországban is jó legyen. a franciák franciaországban és így tovább. ha másért nem, akkor azért mert ezt várja el a kormányzat és az önkormányzatok. akik a helyiek szavazataiból élnek.

a közösségi tervezésre olyan környezetben lehet építeni, ahol az ipar diverz. egy adott városban sokféle terméket állítanak elő. tehát ha debrecen csak konzervet gyárt, mert vannak a városkörnyéki földek. és azon termeljük a legegyszerűbb kukoricát. ez nem feltétlen a legjobb. persze mindenféle árut nem lehet létrehozni. mert nincs hozzá alapanyag, energia, technológia, szaktudás, stb. a hiányzó elemeket esetleg vásároljuk meg. és végezzünk bérmunkát.

tehát ha rajtam múlna, akkor a hajdúsági iparművek a legkülönfélébb háztartási gépet gyártana. csak persze lehet, hogy ehhez az ehhez szükséges alkatrészek egy részét be kellene hozni. nem feltétlen a legolcsóbbat. az lehet akár siemens is. veszünk tőlük főalkatrészeket. és az összeszerelt készáruval fizetünk. tulajdonképpen a bérmunkával. de ha a török beko olcsóbban szállít, akkor az is egy opció. de a kérdés, hogy mit vásárol tőlünk a török porta. persze debrecen egy példa. diósgyőri gépgyárral ugyanez a helyzet. vagy lehel hűtőszekrénnyel.

vigyázzunk, mert így egy-egy relációba bezárhatjuk magunkat. tehát ebben az van, hogy az áruféleségek ide oda mozognak. és nincs benne az, hogy egy hurokban körbeforognak. vagy egész egyszerűen tartalékoljuk a pénzt. és abból egy szabadabb beszerzés és értékesítés következik. újabb útvonalakat nyitunk. úgy gondolom, hogy egy várost és a világot lehetne modellezni. a legegyszerűbb papír-ceruza módszerekkel. feltéve, hogy helyben sokféle terméket állítunk elő. és a polgárság belemegy abba, hogy az áru fele helyi.

most bemegy valaki a hervis boltba. van valami akció. kettőt fizet hármat kap. veszel két pólót és adnak egy harmadikat. mert kihasználjuk a pakisztáni munkaerőt. ha az árut el kezdjük helyben összevarrni, akkor ilyen akció nem nagyon lesz. és még valakinek kínlódni kell a varrógéppel. de onnantól kezdve elég sokféle cuccot tudunk előállítani. félkész terméket közösségi megrendelésekkel összevarrjuk. ha kell, akkor igazítjuk. és a városban lehet divatot teremteni. tehát nem követjük a trendeket, hanem mi diktáljuk.

budapest azt mondja, hogy nekik nem kell finomkötöttáru gyár, mert mégis miért kellene. nem elég, hogy van pakisztánban. ez a koncepció a fővárosi értelmiségen bukik el. erre mondom azt, hogy lehetne ilyesmit csinálni a tisza medencében. akár kárpátaljával, erdéllyel, a délvidékkel. a balaton ugyanígy fel tudná magát építeni. csak persze ehhez hiányzik helyben az induló pénztőke. és szükséges valamilyen nulladik generációs technológiai transzfer. én azt szoktam mondani, hogy vidéken a helyi ipar a régi nszk szintjét próbálja célozni. és ezt még talán a németek is támogatnák. oké, eszkábáljatok össze ti is valamit. német alkatrészekből, felszerelem az iskolát feltéve, hogy tanulmányi szerződést kötnek, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 04:30:07

@unionista᠋:

"lehet, hogy semmit sem lehet eladni a világpiacon. mert helyben minden drágább."

Akkor is el lehet adni: en.wikipedia.org/wiki/Comparative_advantage

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 05:00:51

@unionista᠋:

"nem a microsoft csinálta a legjobb operációs rendszert. mégis ők nyertek."

Mert te _abszolút_ "legjobbságról" beszélsz, nem ár/érték arányról. _Azon az áron_, amin MS árulta a DOS oprendszert, az volt a legjobb. Lehetett pl. kapni Xenix-et is (később Xenix386-ot, amiben volt DOS box is), ami "jobb" oprendszer volt -- csak épp' sokkal többe is került.

A Linux is épp' azért tudott elterjedni a Windows-al szemben, mert habár (különösen kezdetben) kevésbé volt "jó", de az ára verhetetlen volt: ingyen volt. Aztán amikor pénzért kezdték árulni az egyes release-eit, akkor is megtartotta az ár/érték előnyét, legalább is bizonyos területeken.

Ráció.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 07:06:18

@unionista᠋:

"legfeljebb csak budapest és bécs közötti térség az is elsősorban német bérmunkára alapozva."

Amely német bérmunka jobban fizet, mint a nagy átlag:

hvg.hu/cegauto/20160615_audi_opel_mercedes_suzuki_fizetes

tamas11 2016.06.16. 09:43:07

@Laptop7712:
Nekem van otthon gyártmányspecifikus szimulációs infrastruktúrám, csak a szomszédgyerek elpiszkálta rajta a gyártmányspecifikálót.

2016.06.16. 11:08:38

@neoteny:
eladható a helyi piacon. persze ez esetben a termelői és a fogyasztói érdekek összeütköznek. mert ugye irmuska a kisnyugdíjas miért fizessen egy kicsit többet a gyógyszerért. például azért, mert a fia zolika a helyi gyógyszergyárban dolgozik. a tanácsadók felmérték, hogy az adott pozícióban 0.8 ember is elég lenne. tehát a termelő munkahelyek megtartása érdekében a helyi piacon a fogyasztók beáldoznak valamennyit. a másik lehetőség, hogy termelői nyereségét áldozzuk be. azt mondjuk, hogy a lejárt szabadalommal rendelkező generikus gyógyszert non profit módon állítja elő. ez esetben zolika városi alkalmazottá válik. és a biogal állami megrendelést kap. és a jövedelmeket közmegegyezés alapján osztjuk el. zolika azt mondja, hogy azért az alacsony bérért nem hajlandó dolgozni. de irmuska barátnője böszörményiné azt mondja, hogy ő nem hajlandó túl nagy felárat fizetni. ez egy közösségi alku. ami nehezen jön létre és könnyen fel is bomolhat. ezért a cél a fejlesztés. és van egy harmadik lehetőség is. az, hogy egy adott relációban gondolkodunk. azt mondjuk az oroszoknak. veszünk tőletek gázt feltéve, hogy vásároltok tőlünk generikus gyógyszert. így a szállíthat a keleti piacokra a tiszavasvári alkaloida. és ezzel szomszédos tiszaújváros is jól jár. és így fejlődhet a szabolcsi kerület.

ezzel egy probléma van. ezek az alkuk nem egyének hanem közösségek között köttetnek. és ezeket a magyar lakosság egy kisebb része semmilyen körülmények között sem fogadja el. akkor sem ha bemutatják, hogy kölcsönös előnyöket kínálnak. nem nagyon tudunk párhuzamos világokat teremteni. lehet, hogy a szabad piac totalitása még jobb lenne. mert éppen elkészül egy olyan csodaszer, amit a világban el lehetne adni. és egy nagyobb gyártókapacitást lekötünk az oroszoknak és kalmopirint gyártunk. tehát a probléma az, hogy abban is van ráció, amit a "zsidók" mondanak. erre mondom azt, hogy válasszuk le a hitközségeiket. a budapestit kössük amerikához. a debrecenit izraelhez. csakhogy a helyi jobbikosok azt mondják, hogy ez hazaárulás. a demokraták pedig azt, hogy ez gettósítás. és valóban ez olyasmi, ahogyan az olasz prefasiszták beszorították a keresztény dogmák feltétlen híveit a vatikánba. a magyar zsidók egy része soros oldalán akar harcolni. egy másik része elvtelen módon orbán oldalára állt. a mindenki számára előnyösnek tűnő kiegyezésről hallani sem akarnak. egyik sem. de ez az antiszemitizmust erősíti fel. mert van egy askenázi zsidó csoport soros alapítványi hálózatában, van egy balkáni típusú szefárd jellegű andy vajna és társai. "baloldalon" a hitgyülekezete egyesül a haszidokkal. és vannak a teljesen elvtelenek. amilyen csintalan. persze a közéletnek ez csak egyetlen szelete. szerintem ha összefognának a "szlávok", akkor leválthatnák orbánt. navracsics, pokorni, vagy akár ez a palkovics. visszatáncolhat simicska és ebbe a csoportba állhat garancsi. sanyi haverom elmélete az, hogy ha összeáll ez a sok "csicska" és az egész élére áll lázár, akkor a párton belül lenyomhatják orbánt. csak nincs bankjuk. persze ha beáll matolcsy. de miért álljon be ha egyszer kényelmesebb a gazda mellett lenni.

szerintem ennél jobb a gyügyei parasztok demokrácia elképzelése. választott modern kori nemességgel. szatmárra fel. csak ugye a legalsó szinten is vitatkoznak. cégénydányádon vagy szamossályiban legyen a körjegyzőség központja.
www.youtube.com/watch?v=qdFfPAe56_w
sályiban van a legfejlettebb infrastruktúra. a polgármester asszony körül a képzett szakembergárda. az apró cseprő ügyekért is dányádra kell utazniuk. ez légvonalban 5km. a kacskaringós útvonalon 10km. ami lehetne 7.5km. csak meg kellene építeni az utat a gátőrház felé. és könnyebben elérhetővé válna a komp. a falvak osszák el, hogy hová kerül az orvosi rendelő egy állanó asszisztenssel aki kiváltja a gyógyszert. hol legyen az iskola. hol legyen a (posta) ivatal. hol legyen a termelőszövetkezeti iroda. hová állítsák a mezőőrt, a halőrt, a vadőrt. és ezeket milyen sorrendben fejlesszék. tehát ez egy téridő rendezés. ezeket gyügyén nem oldja meg a global logistics services és a citibank. mert ezek a faluközösségek nem egy metropolisz, hanem egy metropólia részei. ahol modern kori uradalmat szervezni. választott nemes urakkal, nemzetes asszonyokkal. és ezeket a faluközösségeket minimális összeggel fel kellene tőkésíteni. forgóeszközhitelt adni. valamennyi pénz forogjon a rendszerben. ha gyengébb a zöldség, gyümölcs termés, akkor több állatot vágunk le, vagy több halat fogunk ki. legyen valamilyen háziipar. a híres cégényi, dányádi, gyügyei, újlaki, sályi micsoda. amit az egyesített szatmár megye vagy a tiszántúli eurorégió piacára kivihetnek. a termőleveleknek meg kell védeni a magkezdeményeket. azért, mert ebben mindenki egyetért. ez a közakarat. persze így nem lesz olcsóbb marokkói zöldpaprika. de van mód arra, hogy megtalálják azt a fajtát, amiből készülhet töltött paprika. persze lehet, hogy egy dobozzal sem adnak el. akkor majd azt eszik, amíg el nem fogy.

Laptop7712 2016.06.16. 11:31:28

@neoteny:
Persze, van, minden valamirevaló vállalkozás a mai világban már komplex pillanatnyi üzleti pozíció szimuláció nélkül nem nagyon indítanak vállalkozást. Nagyon sok cég, és szervezet képes arra, hogy rendszerszinten modellezzen egy-egy ilyen játékot. Csak kezdünk nagyon komolyan elhülyülni az utóbbi 26 évben. Mondom, gyarmaton, és a gyarmati sorban tartott területeken ez a tudás, és ez a fajta szimulációs infrastruktúra mondhatni ismeretlen.
A privatizáció lényege az volt, hogy netán több száz éves tradícióval rendelkező iparági kultúrákat úgy elimináljanak, hogy még véletlenül se lehessen felépíteni valamit netán a romjaiból. Ezzel megszűnt a komplex szimulációs környezet is.
Mondom, rabszolgának nem létszükséglet, hogy ilyen cucc legyen a kezében, éhbéres melóhoz ilyen nem kell.
Olyan helyzetben vagyunk, mint amikor a cocom lista volt divatban. De akkor voltak józan paraszt szakemberek, akik képesek voltak arra, hogy egy komplex működésszimulációt megtervezzenek, és lefuttassanak egy célgépen, - volt ilyen, pl. az ural 1- és kiértékeljék a modell eredményeit. A komcsik sokkal értelmesebbek voltak ebből a szempontból, mint bármelyik gazdasági kormányzat a rendszerváltás után. Szánalmasak vagyunk, és csak önmagunkat okolhatjuk a saját nyomorúságunkért. Ezt be kellene látni, és elindulni felfele.

@tamas11:
Akkor nagyon gyorsan hívd fel a „ Local office-t”, mielőtt ők veszik észre, hogy belebabrált a gyermek a lokális paraméterbe, és magyarázkodhatsz :) Roppantul nem szeretnének olyan esetet, hogy egy ilyen hiba végigfut a rendszeren, és lefordul netán. Repülhetsz a „global office-ba”, magyarázkodni, mert meg fogják kérdezni azt, hogy akkor most ebben az évben miért alakul a komplex üzleti modell, ahogy annak nem kellett volna, csak azért mert nem voltál képes végigfuttatni egy szimulációt. :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 12:00:13

@unionista᠋:

"eladható a helyi piacon."

Nem: eladható a külpiacokon.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 13:00:56

@Laptop7712:

"Olyan helyzetben vagyunk, mint amikor a cocom lista volt divatban. De akkor voltak józan paraszt szakemberek, akik képesek voltak arra, hogy egy komplex működésszimulációt megtervezzenek, és lefuttassanak egy célgépen, - volt ilyen, pl. az ural 1- és kiértékeljék a modell eredményeit. A komcsik sokkal értelmesebbek voltak ebből a szempontból, mint bármelyik gazdasági kormányzat a rendszerváltás után."

A komplex működésszimuláció megtervezése, vagy a hibás paraméterezés okozta azt, hogy egy telefonvonalra 10-12 évet kellett várni, ha egyáltalán kapott a polgár?

2016.06.16. 13:18:57

@neoteny:
a külpiacokon is. egy adott relációban. lehet, hogy a kínai textil olcsóbb, mint a török. de ha a török porta vásárol débrésün vagy bisirman piacáról, akkor kölcsönösen előnyös megállapodások köthetők. és létrehozható a debrecen-kolozsvár-brassó-bukarest-konstanca-isztambul szabad kereskedelmi útvonal. úgy, hogy azt a helyi speditőr uralj és nem a waberer. persze ez esetben is versenyez a transped és a tranzitker közúton és a regiotrans vasúton. de ez már nem világverseny. és ugyanez megy a komppal. csak még kisebb üzemméretekben. ez azonban nem szabad piaci verseny. közösségi (kormányzati) beavatkozást igényel. nem kizárólag cég-, hanem részben céhszerű működést. a transped és a tranzitker együttműködéséből létrejön az egyesített tefu. de valaki azt mondja, hogy egy másik reláció jobb lenne. a keleti főcsatornán szállíthatná az árut egy uszály. nem a leggyorsabb. az áru lecsorog. egy vonató hajóval felgyorsítható. és visszirányban tolóhajóként működhet. ez a legolcsóbb. de ez csak egy adott relációban működik. ez úgy működhet, hogy a magyar és a kis-orosz-ukrán alvilág egymással kiegyeznek. debrecen-kisvárad (~kisvárad) valamint ungvár kormányzati/önkormányzati támogatással aláírja a kárpátaljai keretmegállapodást. debrecen-nagyvárad valamint kolozsvár-brassó partium és erdély irányába nyitnak. és utána isztambul felé. erre segedin azt mondja a töröknek, hogy ne arra menjetek már hé. a magyarok a szerbek és a románok fogjanak össze. a dél-alföld vajdaság és a bánság népe. és ezek a tájegységi retyerutyák el kezdenek egymással versengeni. erre azt mondják a kisalföldön, hogy ez így nem lesz jó. mert ez déli és keleti nyitás. és az ő érdekük észak és a nyugat. és a dunai német bérmunkánál nincsen jobb. persze közben építsünk rába gyárat. azzal versenyezzen a debreceni mezőgép. vagy hódgép (hódmezővásárhely). ezeknek beszállítana a digép (diósgyőri gépgyár). erre azt mondják a németek, hogy beszállunk ebbe a magyar neonacionalista játékba. feltéve, hogy a főalkatrészeket legalább egy ideig tőlünk veszitek. de ez nem szabad piac abban az értelemben, hogy itt nem egyének kötnek szerződést. hanem városok versenyeznek egymással. és ezekkel együttműködik a vidék. szövetségi keretek között. ebben a felfogásban a land(kreis), a stadt(kreis) és a bund játszanak a kárpát-medence és a kapcsolódó adriai tengermellék piacán. aztán a horvátok a szabad kikötőikben vihetik tovább az árut. érintőlegesen beszállhatnak a bécsi kereskedő bankárok. vagy a kis-lengyel krakkó. az elektrim esetleg jobb lesz, mint a siemens. polak wegier dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki. egy ilyen piacon valószínűleg a (németes) cigányok lesznek a közvetítők. a "jogvédők" által egyáltalán nem preferált szintó kultúra. a német a legjobb. vagy vegyed a lengyelt. (a cigánynak mindegy.) hozzuk-visszük tesó. jicsini erdőbe hogyne lenne kapcsolat. ebben a jövőkében a cseh királyvár (hradec kralové) és liberec ugyanúgy nemzeti kereszténységet hirdet. ők a cseh országzászlót teszik ki a kisebb óvárosi templom elé. mert a nacionalizmus nem ortodox. a vlatava mellet budweis a cseh érdekeket érvényesíti. de azért kacsingatnak az elba irányába. persze úgy, hogy ha kell, akkor védje meg őket prága. berlin azt mondja. a balti szabad kikötő az alten stettin (szceczin). működjünk együtt. gdansk a lengyeleké. persze belép kalinyingrád és az oroszok. klaipeda és litvánok. valamint riga és tallin. a térségben a fejlődés az, hogy a különféle nacionalizmusok összecsiszolódnak valahogy. csak persze ennek meg van az a veszélye, hogy keményen összecsapnak. az éles fegyverek tüzét talán el lehet kerülni, de a kereskedelmi háborúkat nem nagyon lehet megúszni. ezért fontos védeni a kárpát-medence határát. és olyan fővárosi elitre van szükség, amelyik a köznép oldalán áll. tehát nem london érdekeit szolgálja. azt is szabad szolgálni. de nem feltétlen kell vodafone. bőven elég az, hogy kényszerűségből van deutsche telekom. verseny meg majd úgy lesz, hogy jön a kábelnet, a többségi magyar pannon. vagy egy osztrák-magyar társaság. az internetes bizniszbe bécs is beszáll, mint vágási feri. a debreceni polgárság azon gondolkodik, hogy a város tulajdonában levő civis bankházat melyik csoport biztosítsa. a vagyonkezelő civis ház mögé is kellene egy pénzalap. a főnix életbiztosító mellé is. kit engedjünk be a sas utcába. melyik nyithasson időelegesen irodát. aki a jobb ajánlatot adja a városnak. de ezért ő koncessziós díjat fizet. és azt lehet megforgatni. és abból lehet fejleszteni a bellegelőt. logisztikai központot építeni vámospércsen vagy a csereerdőben.

csak előzetesen egy istenverte ideológiai vitát kell vívni a zsidókkal és a zsidókeresztényekkel. mert ez nem az ő világuk. oké. de ez a mi országunk. a polgári konzervatív fejlődéshez nemzeti keresztény államvallást kell hirdetni. nincs másik opció. azért, mert ez a kelet-közép európai többségi kultúra. és azt nem lehet negligálni. persze lehet, hogy addig még összeomlik a forint, jön a valutaalap, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 13:32:55

@unionista᠋:

"ez azonban nem szabad piaci verseny. közösségi (kormányzati) beavatkozást igényel. nem kizárólag cég-, hanem részben céhszerű működést."

Valóban: és a céhek működéséből a céhtagok nyertek (nem is) kicsit, nem mindenki. Sőt a céh termékeinek fogyasztói veszítettek. Akik ugye általában többségben voltak a céhtagokhoz képest.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 14:16:13

@neoteny:

"Sőt a céh termékeinek fogyasztói veszítettek."

Sőt még azok is veszítettek, akik alacsonyabb árak mellett megvették volna azokat a termékeket, amik előállítását a céh monopolizálta.

2016.06.16. 15:22:16

@neoteny:
hívjuk úgy, hogy kamara. kereskedelmi kamara, iparkamara, agrárkamara. persze értem, hogy ezt megint csak a németek fogadják el. illetve ezt egyenesen megkövetelik. ha belépnek a piacra, akkor az ágazat szereplőivel tárgyalni akarnak. mi az, amit a magyarok elő tudnak állítani. nyilván egyszerűbb dolgokat. nézzük meg, hogy milyen minőségben. azt nyilván javítani kellene. és ezek után lehet beszállítóvá válni. de ők éppen azt mondják, hogy ezt a kis és középvállalkozói szektort fogja össze valami. a németek szakképzésben ugyanúgy tanulmányi szerződéseket kötnének, mint a régi céhmesterek. amire a "zsidók" azt mondják, hogy ez röghöz kötés. ezt a félfeudális-félföderális fejlődést blokkolják. és helyette a szabad piac totalitását kínálják. csak távol a tőkepiaci központoktól nem működik a gyakorlatban. erre az a válasz, hogy mert a magyarok hülyék. és ezek után jön az, hogy a zsidók magyarellenesek. a magyarok zsidóellenesek. egyszerűen arról van szó, hogy a többség nem úgy akar polgárosodni, ahogyan ezt egy kisebbség képzeli. ebben nemcsak a zsidóknak, hanem a zsidókeresztény egyháznak marginális a szerepe. lehet magyarázni a "sikeres" múltat. azt, ami egy népirtásba és tömeges kivándorlásokba torkollott. a zsidó liberalizmus nemcsak magyarországon bukott meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 15:56:12

@unionista᠋:

"hívjuk úgy, hogy kamara. kereskedelmi kamara, iparkamara, agrárkamara."

Amik nem képesek kizárni más termelőket a piacról, csak "közösségi (kormányzati) beavatkozás" igénybevételével.

Te még mindig azt magyarázod, hogy az államhatalommal (erőszakkal) fenntartott monopóliumok/oligopóliumok jobbak mindenki számára egy kicsit, mint a szabadverseny/szabadpiac. Csak épp' mindig kiderül, hogy ez nem igaz: azok számára jobb, akik képesek kiszorítani a versenytársakat erőszak alkalmazásával ("piacvédelem"), nem pedig olcsóbb és/vagy jobb termékekkel/szolgáltatásokkal. Vagyis nem jobb a fogyasztóknak, a potenciális fogyasztóknak és a "céheken" kívüli termelőknek sem.

Fehéroroszországban, ahol "félállami" rendszer van, alacsonyabb az életszínvonal mint Mo-n (ahogy ez egy főre eső PPP GDP-ben kifejeződik). Ausztriában, ahol nagyobb a gazdasági szabadság, magasabb az életszínvonal, mint Mo-n (ahogy ez egy főre eső PPP GDP-ben kifejeződik). Te mégis azt mondod, hogy a fehérorosz modellt kellene követni. Miért?

Laptop7712 2016.06.16. 16:30:26

@neoteny:
Sehol a világon nincsen szabadpiac. Ezt szögezzük le. Nem úgy van az, hogy csak van egy terméked, és van belőle kereskedelmi mennyiség is, akkor sem úgy van, hogy csak úgy eladod a szabad piacon. Ha valaki próbálta már eladni termékét a nemzetközi színtéren, az tisztában azzal, hogy nincs szabad piac. Ezt kezeljük tényként. Unionista azt próbálja elmagyarázni, hogy a helyi, lokális gazdaság hogyan működik a gyakorlatban. Félreértés ne essék, Európa jobb helyein a lokális, vagy egy adott területen aktív cégek nagyon komolyan együttműködnek, és nagyon komolyan segítik a helyi gazdaságot, a hatalmas szabad piacon. Ne haragudj, de 26 éve alatt olyan szar, töketlen, hitevesztett kapitalizmust sikerült megvalósítani, ami senkinek nem tett jót. Fingunk nincs, hogyan kell a rendelkezésre erőforrásokkal a helyi, lokális gazdaságot emelni. Ennek van egy nagyon komoly eljárásrendje a „hatalmas szabadpiacon”.
Tehát azt, amit írsz, azt egy helyi vállalkozó nyugatin szépen, és finoman kineveti, mviel ott van a küzdőtéren, és tudja miből él. GDP, meg PPP lof....aszt marinéni, senkit nem érdekel, másképp működik ez a kapitalizmus a nagy büdös szabadpiacon.
Na megyek a dolgomra, este válaszolok Unionistának. Legalább ő felfest egy keretet, amivel valamit lehet kezdeni mérnöki szinten is. Lehet benne értelmezni a „gyök kettőt”, abból meg már ha jól tolja a mérnök lehet kenyeret venni a hó végén.

A másik. Szerinted kit érdekel az, hogy volt-e telefon, vagy nem volt? Nagy ívbe tettek rá az emberek, mivel megoldották máshogy, és szépen működött az élet, meg termeltek is. Ugyanezt megtették a középkorban is. Erre mondja azt tanult barátom, hogy az innováció mindig, minden helyen, és élethelyzetben nagyon komolyan megnyilvánul.
Amikor a tányérantennákat leváltotta a kábel, meg a többi, akkor az egyszerű vidéki levette a tányér antennáját. Fogta a kisflexet, lecsapta róla a szar műanyag réteget, lepucolta fémtisztára. Bekente élelmiszeripari festékkel, és lett belőle fasza itató a csirkéknek, meg a tyúkoknak, mivel hasznos dolgot nem dobunk el.
Na ez a fajta innovációs felfogás nem jellemző Európa többi részére, és ezt nagyon nem látni a belső kerületekből, főleg nem jut el az ilyen hozzáállás a Parlament Kávézóba. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 16:47:21

@Laptop7712:

"Sehol a világon nincsen szabadpiac."

Hogyne lenne: az összes feketepiac az. Meg is tesznek mindent az államok, hogy elnyomják őket.

"Szerinted kit érdekel az, hogy volt-e telefon, vagy nem volt?"

Például az elvtársakat: nekik volt telefon. Ők nem "oldották meg máshogy": maguknak megszervezték a telefont.

2016.06.16. 18:00:08

@neoteny:
oké, de a német ipartestületek is így működnek. az amerikai cégek is kormányzati támogatást élveznek. az atlanti és a transzatlanti világban ezt az összefonódást lobbi tevékenységnek hívják. kanada legismertebb márkája a blackberry. azt is kormányzati hype övezte. ez is egyfajta támogatás. persze talán az lenne a legjobb ha a hatalom és a gazdagság semmilyen módon nem fonódna össze. de a kérdés inkább az, hogyan menjen végbe. kínában a kommunista párt is viszonylagos szabadságot enged. és ezt azért fogadják el a gyártók, mert a kínai nagybankoktól exporttámogatást kapnak. azért, hogy a kínai áru még olcsóbb legyen a világban. tehát minden kultúra kialakítja a maga védelmi rendszerét. ha ez átlátható és kiszámítható, akkor képes egyensúlyt teremteni. értem, hogy te államnélküliséget akarsz, de az egy utópia. egy mese. az offshore területek is csak kormányzati támogatással létezhetnek.

a konjunkturális időszak politikai váltógazdaságában a magyar rendszer az volt, hogy a mindenkori kormány kétharmad, az ellenzék egyharmad pénzt kapott. ezt borította fel a kétharmad. orbán azóta a putyini világot követi. aki támogatja az "udvart" az teljes támogatást élvez. aki nem támogatja, de nem is ellenzi az a szokásos pénzek felét kapja. ha valaki a közvetlen kormányzatra támad, akkor arányos mértékben visszatámadnak. a bécsi minta az volt, hogy a bal- és a jobboldalhoz közel álló csoportok fele-fele arányban kaptak pénzeket. a szélsőjobb megjelenésével ez felborult. illetve könnyen lehet, hogy harmadolják a pénzeket. tovább bonyolítják a helyzetet a zöldek. nyugat-európa is így működik. a német kamarai és a svájci önkormányzati rendszer tűnik a legjobb választásnak.

én azt mondom, hogy ezt normatív támogatásokra és duális önkormányzati rendszerre alapozzunk. az egyezkedések a helyhatóságokban folyjanak. ha jön egy döbrögi, aki a nép felett csak és kizárólag hatalmaskodni akar, akkor kiválasztódik ludas matyi, aki móresre tanítja. kormányzati mértekben ez nem működik. mert a pénzt egyenlőtlenül osztják el. azért kellenek az állami normatívák, hogy ezt meggátolják. tehát azon nem kell gondolkodni, hogy a tudományos, a művészeti képzést vagy a sportiskolát támogassuk. ha rajtam múlna, akkor a matek lenne kiemelve. de felmérem ésszel, hogy ha valaki inkább szaladgálni szeret, akkor szaladgáljon.

a valós önkormányzatiság abban különbözik a jelenlegitől, hogy az emberek közvetlen megtapasztalhatják a visszaélések tényét. ehhez jön a város/vidék dualitás. ha debrecenben lopnak, akkor a várossal szembe mehet a vidék. a hajdúvárosok szövetsége. ez esetben a megye. (budapest esetén a régió). de ha kirívó szabálytalanság van a környező mezővárosokban, akkor debrecen élve a megyejogával megint csak léphet. és ezek felett van egy szövetségi igazságszolgáltatás. tehát ez a land (vidék értelemben), a stadt és a bund hármasa.

ha el kell látni a közintézményeket, akkor az áru lehetőség szerint legyen helyi. tehát a debreceni iskolában a debreceni húsipar, az alföld tej, a hortobágyi állami gazdaság termékeit fogyasztják a gyerekek. amit a szülők megtermelnek. ha az szart, akkor a szart. többek között azért van az agrárrendtartás, agrárkamara, iskolaszék, a helyhatóság, hogy ezeket a kérdéseket megoldják. veszprémben a veszprémtej kerülne helyzetbe. budapest mondhatja azt, hogy attól veszik a tejet, akik azt a legolcsóbban kínálják. tehát a főváros piacán verseny van. de vegyenek magyar tejet. vagy ha szlovákoktól rendelnek, akkor a pozsony is vegyen magyar árut. ez nem ortodox nacionalizmus. a kárpát-medence informális egységére épít. de ez a közellátásból lényegében kizárja marokkói zöldpaprikát. mert van magyar megfelelője. a lauder iskola megveheti. de ehhez egy fillér állami támogatást nem kaphat. ha magyar zöldpaprikát karikáznak a zsidó gyerekek kenyerére, akkor igen. és parasztok szeretni fogják őket. persze értem, hogy ez a rendszer nem teljesen szabad. de ha valaki izraelbe megy és magániskolát, vagy egy szabadegyházat alapít, akkor aligha kapna automatikusan állami támogatást. be se engednék. elvben az is rendben lenne ha a hitközség izolálódik. de ez esetben akár azért is fizetniük kellene, hogy a gettóból kilépnek. mert ez a szabad piac logikája. ezt akarják elérni. a gyakorlatban az integráció lenne a megoldás. ez esetben legalább részben el kellene fogadniuk a magyar kultúrát. ha az nem megy, akkor nem lesz civilizált megoldás. képzeljük el mi lenne ha bayer és és társai bérelnének egy helyet izraelben. ezt támogatná széles. izrealben úgy adna az echo tévé, ahogyan errefelé az atv. izrael azt mondja, hogy az ott a szentföld. és abból következik valami. persze ki kell egyezniük az arabokkal. azt követelni kell, hogy megkövezés, vagy lefejezés ne legyen. a kreml szorítsa ki az ellenzéket. az összes orosz elnök ezt csinálja. de ne ölje meg a politikai ellenfeleit. amerikát is lehet bírálni. az elnökválasztás egy színjáték. amerika attól működik, hogy a különféle érdekcsoportok a hátsó szobában kiegyeznek.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.06.16. 21:14:20

@Laptop7712: Komoly (agyi) gondjaink vannak jó ideje, azért vagyunk ott, ahol. A privatizáció után a (régi) új tulajok úgy erősödtek meg, hogy racionalizáltak. Jó esetben maradt a létszám fele. Miután így megerősödtek :), élve a lehetőséggel, hogy (nyithatnak cukrászdát Bécsben) elkezdtek önállóan kukucskálni, hogy megy ez a nemzetközi piacon. Kiállításokra, vásárokra jártak, jobban mondva küldtek olyanokat, kik tárgyalási szinten beszéltek idegen nyelvet. Lassan kialakult egy kör. Ők voltak a magányos Don Quijote-ék. Eredmény alig, vagy csak véletlenszerűen. Az új tulajoknak, attól való félelmükben, hogy a város többi új tulaja kitrükközi őket meg se fordult a fejében, hogy közösen lépjenek fel. Még akkor sem, ha az egyik tengeri herkentyűt a másik kakassarkantyút gyártott. Annak ellenére nem, hogy kis- vagy közepes nagyságú város nagy cégei, a városjelző táblát elhagyva már nemhogy nagyok nem voltak, hanem jelentéktelenek. Sem a kiállított anyag, sem a cégprospektus nem vetekedhetett a sok évtizedes tapasztalatú, hátterű nyugati cégekével. Ebből a maiak levonták a tanulságot és már nem mennek sehova. A lezsírozott pályázatok arra alkalmatlanok, hogy belőlük nemzetközi szintű - - bármi- - megjelenjen.

üvölt a csönd fülemben s felkiáltok 2016.06.16. 22:41:20

@unionista᠋: 'ha rajtam múlna, akkor a matek lenne kiemelve. de felmérem ésszel, hogy ha valaki inkább szaladgálni szeret, akkor szaladgáljon.'
:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.16. 23:22:00

@unionista᠋:

"persze talán az lenne a legjobb ha a hatalom és a gazdagság semmilyen módon nem fonódna össze. de a kérdés inkább az, hogyan menjen végbe. [...] értem, hogy te államnélküliséget akarsz, de az egy utópia. egy mese."

Az is utópia, hogy ne történjen soha egyetlen gyilkosság sem. Mégsem mondja (szinte) senki azt, hogy "de a kérdés inkább az, hogyan menjen[ek] végbe".

"orbán azóta a putyini világot követi. aki támogatja az "udvart" az teljes támogatást élvez. aki nem támogatja, de nem is ellenzi az a szokásos pénzek felét kapja. ha valaki a közvetlen kormányzatra támad, akkor arányos mértékben visszatámadnak."

Először is: te magad írtad korábban, hogy OV (kormányzata) "visszaél az alkotmányos többségével". Továbbá: a kormányzati "visszatámadás" soha nem "arányos": a kormányzat kezében van a törvénykezés (a "jogos" erőszak alkalmazásának) eszköze, amely eszköz nincs, vagy csak nagyon korlátozottan (törvények alkotmánybíróságon történő megtámadása) van a nem-hatalmon lévők kezében.

"ha jön egy döbrögi, aki a nép felett csak és kizárólag hatalmaskodni akar, akkor kiválasztódik ludas matyi, aki móresre tanítja. kormányzati mértekben ez nem működik."

Ld. az előző pontot: mivel Döbrögi kezében van a törvényhozás és annak végrehajtása (a "pandúrok"), Ludas Matyi esélyei minimálisak a "móresre tanításra". Valamint az a peremfeltétel, hogy "aki a nép felett csak és kizárólag hatalmaskodni akar", értelmetlen: ha egy rezsim akár egyetlen dolgot tesz, amire azt lehet mondani, hogy "jót" tett "a néppel", akkor már nem teljesül, és igazolásként szolgál a bármilyen mértékű hatalmaskodásra. Mint pl. a "rezsicsökkentés": az (egyesek szerint) "jót" tett "a néppel" -- és ez igazolja az összes többi, általad is említett "visszaélést"?

"ha el kell látni a közintézményeket"

Már hibás a kiindulás: mi teszi azokat az intézményeket "közintézményekké"? Az, hogy államosítva vannak (vagyis államilag finanszírozva és szabályozva vannak), semmi más. Az, hogy egy szolgáltatást mindenki -- vagy legalább is a túlnyomó többség -- igénybe vesz, nem teszi azok szolgáltatóit "közintézménnyé". Pl. a (mobil)telefon-szolgáltatók vagy az internet-szolgáltatók nem "közintézmények", habár "a köz" használja őket. Persze a kormányzatok mindenhol megpróbálják kiterjeszteni a hatalmukat ezekre is: reason.com/archives/2015/04/18/how-to-break-the-internet

"amerika attól működik, hogy a különféle érdekcsoportok a hátsó szobában kiegyeznek."

Helyesen: Amerika annak ellenére működik (már amennyire), hogy a különféle érdekcsoportok a hátsó szobában kiegyeznek.

Laptop7712 2016.06.16. 23:29:44

@digipenna: Nevezzük ezt a rendszert középvállalati szintnek. Nekik lenne a feladatuk az, hogy a helyi szinten ők legyenek az innováció motorjai. Na most erre képtelenek, ha képesek lennének, vagy képesek lettek volna bármikor arra, hogy az innovációt lokális szinten támogassák, akkor nagyon komoly termékalapú munkahelyeket lettek volna képesek összerakni. Nem tették, mert ahogy te is mondod, racionalizáltak, úgy, ahogy azt te mondod. Na most ezek a cégek mostanra nagyon komoly veszélyben vannak, minimum két dolog miatt. Az egyik a generációváltás, mivel a fiak,és lányok mára már képtelenek lesznek arra, hogy átvegyék aputól, vagy anyutól a céget. A magyar középvállalatok olyan 60 %-a nagyon komoly veszélyben van. Általában a generációváltás után két éven belül tönkremennek az átvett cégek, ezt mondja a statisztika.
Tehát a mai középvállalati szint semmi más, mint pénzgyűjtő standard profitmodellű üzleti tervvel rendelkező „egység” az üzleti terv, és a hozzáállás semmit nem változott minimum 30 éve. Röhej, de ezekbe a cégekbe ömlik a mindenféle „EU-s lóvé”, a semmire, nulla hatékonysággal.
Ebben nem lesz köszönet, de ez megint csak majd 5 év múlva lesz nagyon komolyan szem előtt.

És ezek a cégek indították el az általad Don Quijote-kat, akik nem tudtak elérni semmit, vagy csak részsikereket. Ezért ezek a cégvezetők azt mondják, hogy a Don Quijotek nem tudtak üzletet hozni, ezért ők rossz munkát végeztek.
Az én nézőpotom más. Itt a cégvezetőknek kellett volna kb. 15 éve félreállni, mivel képtelenek átlátni egy 21. századi cég működését. Most még eladhatják, talán itt ez az utolsó pillanat. Amit érdemes lenne nagyon komolyan megfontolni, az a következő. Leültetni 10-15 Don Quijote-t egy asztalhoz. Ők most olyan 47-59 év között lehetnek.

És azt mondani nekik, hogy keressünk közösen egy termékrendszert hazánkban, formáljuk nemzetközi termékrendszerré, és a paci bevezetés közben tanítsák meg a mesére a mostani 20- 45 év közötti harcosokat. Élesben, ahogy azt kell. Mondhatni nem lehet hibázni ezzel a történettel.
Azért nem fogtak össze, mert fingjuk nincs arról, hogy mit, miért csinálnak. Egyedül nem lehet semmit elérni, sem belpiacon, sem külföldön, ez olyan természetes, mint a faék, mindenki számára. Ezért nincs hazánkban középvállalati határterületi innováció. Fingjuk sincs a cégvezetőknek arról, hogy ez micsoda.

Ez nem "startup" öcsém, erre nem kell "startuppot" szervezni, mondaná tanult német barátom.

Nagyon komoly téveszmék vannak forgalomban, a varázslatos külpiacról, és erre rá is erősítenek a
médiában.
Másképp nem fog menni, csak így. Senki másnak sem ment még máshogy, aki mást mondd, az nagyon komolyan félrebeszél.
Ma már nem lesz időm válaszolni Unionistának, de holnap este megírom a hozzászólásomat. A srác
hozzászólásaiba elrejtett regionális gazdasági rendszer mikrogrammra tervezhető történetekre bontható, amiben semmi, de semmi pénzügyi, vagy egyéb befektetői oldali kockázat nincs.

Ezt megvilágítom holnap, egy nemzetközi példán keresztül, amikor már tényleg megírom a válaszom Unionistának.
Azt előrevetítem, hogy a mostani standard regionális gazdaságfejlesztési modellek szakítottak az operációkutatás eszközrendszerével, nagyon más szelek fújnak eben a történetben olyan 30 éve.

Szóljon már valaki Matolcsynak, hogy csináljunk egy milliárdból egy ilyen kutatóintézetet, és építsük fel a saját cuccunkat. Megyek optimalizálni ha meghívnak. Mindezt rakjuk ki az Alföld közepére, vagy az ország legfejletlenebb helyére.
Tiszta levegő, helyben termelt kaja, fasza pálinka, tábortűz, mi kell még? Ja internet. Az ma már nem probléma sehol.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.17. 02:57:54

@unionista᠋:

"persze talán az lenne a legjobb ha a hatalom és a gazdagság semmilyen módon nem fonódna össze."

Épp' most borult ki a bili Iránban: www.yahoo.com/news/outrage-iran-revelations-exorbitant-public-salaries-160311112.html?nhp=1

zipe moha 2016.06.17. 08:41:30

@Laptop7712: ....ezzel a Don Quijote-modellel anélkül, hogy praxisod lett volna benne...nagyon ráéreztél arra , hogy mi folyt ebben az országban kapitalizmus álnév alatt...azért mondom, hogy folyt mert a mai 25-45 éveseket már kevésbé lehet " pespektívával", nettó dumával kifizetni, másrészt már nem is teszik oda magukat MÁSÉHOZ annyira...és jól teszik!...

A Don Quijoték pedig nem sikertelenek voltak...ellenkezőleg...és főként ez volt a baj.. a sikereiket, felzabálta az kontraszelektív tulajdonosi réteg....akibe a mai napig is önteni kell, a közpénzt különben egy percre sem áll meg a piacon..sok évtizednyi azonos tapasztalat után a Don Qiujoték kiszálltak...és megcsinálták a sajátjukat, amit másként működtetnek már...és kárörvendően szemlélik ahogy az egykori"nagyemberek"...felszámolják a cégeiket...és utolsó pénzeikkel tőzsdézni mennek...már várják őket a brókerek...:))

a mélyben nagyon nagy a gond...jóformán kidobott ez az ország 26 évet gazdasági értelemeben, (társadalmiban mondjuk nyert is valamit...tapasztalatot)...de amíg játszik, amíg téteket rak addig nem könyveli el...és nem akarja elkönyvelni, mert nagyok a veszteségek...

Laptop7712 2016.06.17. 12:44:50

Ahogy látom, nem csak a gazdaságban van jelen az amatörizmus. Az ilyen marhaságoktól elmegy az ember kedve az élettől is. És ez nem változott az elmúlt 26 évben:
Íme a legújabb gyöngyszem az államtól:

index.hu/belfold/2016/06/17/jol_megszivatta_az_angliai_magyarokat_a_csokkal_az_allam/

Volt már ilyen, nem rég, amikor a magyar állampolgárnak külföldön született gyermekének nem lehetett megszerezni az anyakönyvi kivonatot, azt nem tudom, hogy ez változott-e.

Egy biztos, ezek az emberek a saját bőrükön érzik azt, hogy valami nagyon nincs rendben. Az nem baj, ha a bürokrácia önmagát legitimálja, papírt lehet gyártani, de ez már kontra produktív. Fog az házat venni, csak nem itthon, hanem Varsóban, vagy máshol. Pedig semmi mást nem akart, csak a pénzét hazahozni, közben még egy gyermeket felnevelni. Ki lett röhögve.

Ez megy ma is, és ez ment az elmúlt 26 évben minden nap, teljesen értelmetlenül.

2016.06.17. 12:55:12

@neoteny:
vegyük példának a mobil távközlést. működhet úgy is, hogy a szektor teljes egészében magántulajdonban van. magyarországon jelenleg ez a helyzet. három piaci szereplő van. telekom, telenor és a vodafone. ez nem azonban eredményez valódi versenyt.

lehet mondani, hogy ezek miért nem lép be egy jelentős magyar szereplő? azért, mert egyénileg kormányzati támogatás nélkül nem nagyon tud belépni. hiába végzi el csupa ötössel a műegyetemet. hiába lesz jobb távközlési mérnök, mint akárki a multik igazgatótanácsában. ott béndek péter típusú fazonok pöffeszkednek. akik annyit tudnak, hogy a kapitalizmus, a kapitalizmus, a kapitalizmus. hülyítik a népeket. a piacra közösségi jelleggel lehet belépni. csak persze nem kell kommunizmust csinálni.

ebben a modellben nem állami, hanem félállami a matáv. ha ez többséget kap, akkor ezt létre lehet hozni. és a részvénytársaságba be lehet vonni a magyar kis és középvállalati szektort. és ezek után állami felügyelet és városi tulajdon mellett állhatnak össze az arcok mezőtúron vagy fehérgyarmaton. lehet mondani, hogy ez így nem igazságos. mert a magyarok olyan szabályokat alakítanak ki, hogy az a matáv számára előnyös legyen. mondjuk úgy, hogy az induló kisvállalkozások átmeneti adómentességet kapnak. és a meglévő nagyvállalatokra ágazati különadót vetnek. így a multik fizetnék ki a konkurens kisvállalatok induló költségét. ez elég nagy geciség. az. de országokat a kommunistáknak odalökni, és utána globális kapitalista módszerekkel leigázni is elég nagy geciség. és miért ne lehetne ezeket a piacokat visszafoglalni. jogilag semmiféle különbséget nem kell tenni. tehát ha jani távközlési vállalkozása a vodafone alá akar tartozni, akkor tartozzon oda is. és ezek után az ő induló vodafone projektje is nyilván meg kapja az adómentességet. de lehet, hogy őket a matáv közösségi jelleggel kiszorítja. és az ügyfélszolgálatos fiúk és lányok azt mondanák, hogy a matáv állása a biztosabb. ott állnának sorba. a vodafone is előszobázhat a neki kedvező szabályozásért. ha a matáv összeomlik, akkor nyilván elküldik a távközlésért felelős államtitkárt. aki nyilván egy tökfej, mint akik a multik igazgatótanácsában ülnek. a különbség csak annyi, hogy ők a nemzeti és nem a nemzetközi uborkafára kapaszkodtak fel.

egy ilyen helyzetben a papírforma szerint a vodafone kivonul. az angolszászok azonnal eladnák az üzletrészüket a németeknek. a norvégok feladnák a térséget. nyilván nem lenne norvég civil alap se. nem építenének a cigányoknak szerelemházat. nevetséges ostoba projektjeik voltak. a norvég királyi nagykövet asszony magyar-cigány integráció témában nem okosabbak, mint farkas flórián. flóri direktben szeret lopni. mert úgy szocializálódott. a norvég vikingek megértik, hogy megértik, hogy a keleti árják jönnek a fokossal. norvégia ettől még elég gazdag marad. skandináv távközlési konszern úgy is fejlődhet, hogy feladják a fehérgyarmati és a mezőtúri üzletüket. sőt talán úgy fejlődhet igazán. papírforma egy ilyen esetben az, hogy a telenor magyarország összeomlik. a telekom mozgósítana annyi erőforrást, hogy a piacon maradhasson. valószínűleg megengednék, hogy a magyar állam kisebbségi tulajdonosként abba is bevásárolja magát. azért, hogy biztosan a piacon maradhassanak. tehát végeredményben lenne egy magyar-német szövetségi telekom. és egy magyar távközlési vállalat. ami a helyi kis és középvállalkozásokat egyesíti félállami (városi) tulajdonlás mellett. tehát ha fehérgyarmaton "gyarmati" néven létrehoznak egy kis konglomerátumot, akkor annak része lehet feri híradástechnika üzlete, üzeme vagy szervize. lehet, hogy közönséges rézdrótot gyártanak. nem a "gyarmati" matáv nem lenne a legkorszerűbb. de szabadon fejleszthetnek. és ez is eredményezhet polgárosodást. eredményezhet összeomlást is. mert mi van ha a matáv létrejötte után a telekom, a telenor és a vodafon lekapcsolja a hálózatot. és a népek nem tudják telefonon megkérdezni egy ismerőstől, hogy most mi van. az index címlapját se tudják elolvasni. mert internet sincs. és a terrorelhárító központnak kellene ezeket a hálózatokat visszakapcsolni. de azok egy különleges kapcsoló szekrényt robbantanak fel. mert mit tudják ők. arra vannak kiképezve, hogy eldobjanak egy kézigránátot. simicskó miniszter irányításával a magyar hadsereg könnyű páncélosai szétlövik a bix adatcserélő központját. azért, hogy az internet szolgáltatást visszaállítsák. ez esetben az egész világ magyarokon nevetne. felrobbanna a twitter. gyártanák a mémeket. polgárosodás jelen állás szerint szinte csak úgy lehet, hogy összeállnak a népek. és állami segédlettel visszafoglalják az elvesztegetett piacaikat. aki tud jobbat az mondja.

zipe moha 2016.06.17. 16:36:51

@Laptop7712:

..."Ez megy ma is, és ez ment az elmúlt 26 évben minden nap, teljesen értelmetlenül. "...

óó, nem értelmetlenül...ha bár az attól függ..:))...mondjuk azt, hogy ezek árak... az ára a tapasztalatnak, az illúziók elvesztésének...globálisan az y-nok és a z-k már nem olyanok mint az x-ek voltak...közel sem..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.17. 18:34:57

@unionista᠋:

"az induló kisvállalkozások átmeneti adómentességet kapnak. és a meglévő nagyvállalatokra ágazati különadót vetnek. így a multik fizetnék ki a konkurens kisvállalatok induló költségét. ez elég nagy geciség. az."

Különösen azért, mert a multik _ügyfelei_ ("a magyarok") fizetnék ki "a konkurens kisvállalatok induló költségeit".

unionyista 2016.06.17. 19:30:29

@neoteny: Kell hatvan % nemzeti tulajdon, negyven % városállami tulajdon, 20% vállalkozói tulajdon, ami marad, az lehet a dunai bajoroké. A legfontosabb az, hogy anarchia
("verseny") ne legyen. Ha az van, az emberek majd arra gondolnak, hogy maguktól is el tudnak boldogulni, és akkor ennek a rendszernek befellegzett. Az egyéni kezdeményezést el kell fojtani, vagy még a zsidók is visszaszivároghatnak.

2016.06.17. 20:14:45

@unionyista:
gyengén hülyéskedel.

2016.06.17. 21:12:35

@neoteny:
oké, de eközben megjelenik egy konkurens szolgáltató. meg próbálom még egyszer elmagyarázni.

kiáll a gazdasági miniszter. varga mihály, vagy akárki. és azt mondja, hogy alapít egy félállami távközlési szolgáltatót. hívjuk úgy, hogy matáv. ezek után jóska azt mondja, hogy neki van üzeme, üzlete, hálózati kapacitása, szervize ami ehhez képes lenne kapcsolódni.

például debrecen megyei jogú városa közel 50 km optikai hálózattal rendelkezik. összekötötték a vízművet a hőszolgáltatóval. a művelődési házat a sportcsarnokkal. a debreceni egyetem is rendelkezik optikai gerinchálózattal. és nyilván vannak mérnökök, akik tudnak távközlési hálózatot építeni, üzemeltetni. a kis és középvállalkozások lépjenek be ebbe a klaszterbe. egy ideig adómentességet kapnak. de ez esetben a költségvetésben a hiány növekedne. ezért a kormány különadót vet ki az oligopol vállalatokra. ahogyan mondják: a "gonosz multik". de egy szövetségesre mégis csak szükség van. akik elfogadják azt, hogy fizetnek valamennyit. de úgy, hogy ezek után ők és nemzeti távközlési szolgáltató maradnak a piacon. utóbbi lényegében kisebb cégekből áll össze. a piacon két szereplő marad: a nemzeti matáv. és a szövetségi telekom. ha ezek összejátszanak és magasan áraznak, akkor létrejöhetnek városi vállalatok, helyi holdingok, akik a matáv és a telekom árai alá mennek. a zsidó negyedben lehet at&t.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.17. 21:34:16

@unionista᠋:

"egy szövetségesre mégis csak szükség van. akik elfogadják azt, hogy fizetnek valamennyit."

Vállalkozások/vállalatok nem azért alakulnak, hogy "fizessenek valamennyit", hanem hogy legyen nekik a költségeiket meghaladó mértékű bevételük. Tudod: haszon. Persze én azt értem, hogy szerinted a haszon zsidó huncutság, ideológiai eszköz a nemzeti egység szétverésére, de a világ túlnyomó része már csak így működik. Amelyik része meg nem, az úgy is néz ki. Ld. pl. Észak-Korea, Zimbabwe, Venezuela.

"a ezek összejátszanak és magasan áraznak, akkor létrejöhetnek városi vállalatok, helyi holdingok, akik a matáv és a telekom árai alá mennek."

Ha "akkor" létrejöhetnek, akkor létrejöhetnek most is. Ha most nem képesek létrejönni, "akkor" sem lesznek képesek.

Amikről te álmodozol, az mind fikció. A gyakorlati implementációik mindig egy rahedli pénzbe kerülnek "a nemzeti többségnek", akik viszont nem részesülnek a haszonból. Egy szép empirikus példa az Air Canada története: lassan három évtizede "privatizálták", de gyakorlatilag "félállami", ugyanis nagy rendszerességgel kell a kanadai adófizetőknek "megmenteniük". Pedig mindenféle "piacvédelem" biztosítva van a számukra. Persze jól megélnek belőle a szövetségi politikusok, meg a menedzsment, meg a szakszervezetbe tömörült dolgozók -- de a szegény kiskanadai csak fizet érte, mint a katonatiszt, és cserébe dagadhat a nemzeti érzületű keble, hogy létezik egy mesterségesen fenntartott "nemzeti zászlóshajó" légitársaság.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.06.17. 21:56:09

@zipe moha: „A Don Quijoték pedig nem sikertelenek voltak...ellenkezőleg...és főként ez volt a baj.. a sikereiket, felzabálta az kontraszelektív tulajdonosi réteg.”

Ebből úgy tűnik, egy gályán eveztünk :)

2016.06.17. 22:43:01

@neoteny:
jóska elvégzi a műegyetemet. ezek után nyilván nagyon kis valószínűséggel hozhat létre országos lefedettségű távközlési hálózatot. mert egymagában nem nagyon tud versenyezni tőkepiaci kapitalizációja több tíz vagy akár százmilliárd dollár.

ezek a cégek azt mondják, hogy az egyén semmiféle kormányzati és önkormányzati támogatást nem kaphat. mert úgy a verseny nem fair. megfizetnek vállalati tanácsadókat, "világhírű" szakértőket akik azt mondják, hogy még több nyitottságot, még több kapitalizmust. de ez a túlzott nyitottság hozza létre az oligopol működést.

magyarországon miért ne kaphatna ehhez bárki kormányzati vagy önkormányzati támogatást. miért ne lehetnének helyi holdingok, egyetemi hálózatok, nemzeti infrastruktúra, amihez lehet kapcsolódhat. miért? azért, mert ez egyeseknek nem érdeke. akiket úgy neveznek, hogy liberálisok, vagy úgy is hívnak, hogy a zsidók. a zsidó baloldal. a libsik, a ballibák, a liberráltak, a tudjukkik, a globális háttérhatalom, gonosz multik, soft power, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.17. 23:00:08

@unionista᠋:

"magyarországon miért ne kaphatna ehhez bárki kormányzati vagy önkormányzati támogatást."

A "kormányzati vagy önkormányzati támogatás" egy eufemizmus: az adófizetők pénzét jelenti. Mivel igazolható az erőszakkal eltulajdonított magánjavak (adók) más magánzsebekbe ("támogatott vállalkozó") átcsatornázása?

A szabadpiacon az egyén, a fogyasztó dönti el, hogy kit "támogat": minden egyes elköltött forintjával "szavaz" arra, akit arra érdemesnek talál. Az a legtisztább demokrácia. Ott kiderül, hogy "mit akar a többség": revealed preferences. A "kormányzati vagy önkormányzati támogatás" _nem_ az egyének, vagy akár "a többség" preferenciáinak megnyilvánulása: hanem a politikusoké és az őket lobbizó speciális érdekeké. Ld. pl. Uber-sofőrök vs. taxisok.

zipe moha 2016.06.18. 09:34:08

@digipenna: ..talán nem is a mi személyünk a lényeg , hanem az a társadalmi piramist építő gépezet ami koronként újra-és újra legyártja a kontraszelekciót...és természetes következményét a kontraprodukciót...
ez magyarországon azért feltűnő, mert itt valóban vannak tehetségek, akik hajlandók és képesek lényegesen nagyobb fordulatszámon működni.....mindegyikük több évszázados tapasztalata, hogy elmennek, vagy leállnak...ja és a legújabb...röhögnek..:))

zipe moha 2016.06.18. 09:36:58

@digipenna: Ford Fairlen-nek volt egy ideillő mondása...de nem idézném most ide..elkenné a nyomdafestéket...:)))

2016.06.18. 12:06:36

@neoteny:
lehetne úgy is, hogy senki se kapjon. és majd egyesek a hatványfüggvényre alapozva pénzt generálnak. ez a zsidó hagyomány. ezt vették át a britek. így jött létre a city of london. ami nagy-britannia világhatalmi pozícióját nagyon sokáig erősítette. csakhogy az ortodox liberális világkép alapja a nyitott társadalom. ez azt mondja, hogy a kisebbségi hatalomgyakorláshoz kevert fajú népességre van szükség. senkinek sem lehet többsége. mert az elfojtja az egyéni kezdeményezéseket. csakhogy a többségi (majoritarian) nyugati árja britek nem akarnak túl sok bevándorlót. azt mondják, hogy ki a kelet-európai prolikkal. ők inkább közép-ázsiai plebset preferálják. azért, mert az több lehetőségeket nyújt, mint mondjuk magyarország. az anglik érdekeiből következően az urduk is előrébb valók, mint a magyarok. a britek hagyományosan nem a kelet-indoeurópa és az belső-ázsiai szárazföldi világát akarják meghódítani, hanem indiát vagy pakisztánt. és most rájöttek, hogy ehhez nem nagyon kell nekik az európai unió. az európai kontinensnek a britekre katonai értelemben van szüksége. csakhogy brüsszel, ami nemcsak az eu, hanem a nato központja is jelenleg nem engedi meg az egyesített európai haderő létrehozását. a brexit ebből következhet. feltéve, hogy a többség erre szavaz. ezt az uralkodó is eldönthetné egy pénzérmével. a királynő dobjon fel egy penny-t. a köznép általában így dönt. most akkor lépjünk ki, vagy ne lépjünk ki. hogy legyen. de az egyén is így dönt. a kollektív döntéshozatal nem rosszabb, nem is feltétlen jobb, mint az egyéni. a föld közel 8 milliárd (~2^33) főből álló humán népességet aligha lehet az egyén totális szabadságára felépíteni. nem lehet anarchiára alapozni. innentől kezdve közösségeket kell alkotni. az államalkotó népek a kérdéseket a kormányzati többségre alapozva döntik el. ez elég általános. a világ minden táján így van. ebből következik a keleties illiberális demokrácia. amit orbán is gyakorol. a "demokratikus" ellenzék azt mondja, hogy mindenről ők döntenének. illetve nem is ők. hanem a nyugat. tehát ez a csoport lényegében egy nyugati típusú diktatúrát akar bevezetni. de ezt irányt nem fogadja el a többség. tehát az illiberális demokrácia elveit alakítsuk úgy, hogy lehessen a kormányzati többségtől eltérve kisebbségi önkormányzatokat alkotni. hozzanak létre a zsidók kisebbségi önkormányzatokat. a zsidó negyedről ők döntenek. abban hozzák létre az anarchiát. a hajléktalanok szabadon pisilhessenek és kakálhassanak az utcán. ha a zsidónegyedbe be akar telepedni egy szegény kispakisztáni, akkor szabadon tehesse meg. tehát alkalmazzuk azt, amit a "baloldaliak" követelnek. egy ortodox liberális városrész egy hét alatt összeomlana. ha a "liberálisok" elképzeléseit komolyan vennénk, akkor azt kellene mondani. ha az iráni forradalmi gárda egy különleges alakulata pesti zsidó negyedbe költözne, akkor nekik ehhez joguk van. és ezek után mindenki tegyen belátása szerint. ez így nyilván nem lenne túl jó. aztán lehet mondani, hogy az emberi méltóság a zsidóktól ered. és azt is, hogy a liberálisok a káini hagyományt követik. mindenfélét. azt is, hogy a magántulajdon szent. de a gazdagságot a közösségi tulajdonra is lehet alapozni. ez a keresztény hagyomány. ha a magyarok többsége ezt össze akarja kapcsolni a nemzeti érzülettel, akkor miért ne tehetné meg. értem, hogy ez eltér a zsidókeresztény gondolkodástól. de el lehet térni attól. a nem-ortodox nemzeti keresztény hitvilágból egy olyan nagy-magyar távközlési szolgáltató (~matáv) következik aminek a gerinchálózata (nemzet) közösségi tulajdon. tehát ehhez kapcsolódhatnak a többségi magyar nemzetségek városias holdingokban, a kisebbségi cigány nemzetiségek vidékies klaszterekben. és ez lehet szövetségi telekom versenytársa. a zsidónegyedben lehet at&t. ha ők a tengerentúlra akarnak kapcsolódni. de ha van olyan város, vagy városrész, ahol a többség az anglikat preferálja, akkor ott legyen vodafone. erre mondom azt, hogy debrecenben éppenséggel lehetne swisscom. reformált tradíciók miatt. de ha svájc nem akar külső kantont építeni, akkor ne építsen. ez esetben könnyen kiszorulhatnak a piacról. mert azoknak egyre inkább közösségi jellege van. lehet úgy is, hogy a debreceni divatcsarnok a debreceni ruhagyár termékeit vonultatja fel. közösségi megrendelésekre alapozva. tehát ha sanyinak kell egy farmer, akkor a helyi ruhaipari céh rendel alapanyagot, és egy cég azt készre varrja. és így lehet reformált zsidó levi's gatya. ez is eredményezhet polgárosodást. ha andika varrni szeret, akkor dolgozhat a varrodában. igaz, hogy több pénzt fizetünk, mint egy pakisztáninak. és ennek a felárát közösségileg meg kell fizetni. de a többlet pénz mögött valós értékteremtés áll. és a barátját zolikát sem kell feltétlen kirúgni a gyógyszergyárból. csak azért, mert az ő munkáját 0.8 ember is megoldja. hanem a gyógyszergyár működését a helyi optimumhoz igazítjuk. ez egy konfliktus a tulajdonossal. és ezt fel kell oldani. például úgy, hogy a teva a szentföldre optimalizál.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.18. 13:38:46

@unionista᠋:

"egyesek a hatványfüggvényre alapozva pénzt generálnak"

Ennél még a Skolasztikusok is többre jutottak, amikor a pénz, a haszon, a kamat és a befektetés természetéről agyaltak.

"a gazdagságot a közösségi tulajdonra is lehet alapozni. ez a keresztény hagyomány."

Érdekes: akkor az izraeli kibucok a zsidó nemzettestbe furakodott, keresztény hagyományon alapuló szervezkedések voltak?

"ha sanyinak kell egy farmer, akkor a helyi ruhaipari céh rendel alapanyagot, és egy cég azt készre varrja."

"Rendelni" csak az tud, aki fizet az alapanyagért -- vagy azt erőszakkal elveszi. Tekintettel arra, hogy a "helyi ruhaipari céhnek" nincs hatalma sem Kína, sem India, sem az USA, sem Pakisztán, sem Brazília, sem Üzbegisztán, sem Törökország, sem Ausztrália, sem Türkmenisztán, sem Mexikó (hogy az első tíz legnagyobb gyapottermelő országokat említsem) felett, nehéz dolga lesz "közösségi tulajdonba" venni a szükséges gyapotot fizetség nélkül. Ha meg fizetni kell érte, akkor ismét ott vannak, ahol a part szakad: magántulajdon és kereskedelem.

"ha andika varrni szeret, akkor dolgozhat a varrodában. igaz, hogy több pénzt fizetünk, mint egy pakisztáninak. és ennek a felárát közösségileg meg kell fizetni."

Andika is része a közösségnek; neki is meg kell fizetnie az összes felárat, amit a közösség többi tagja kap, mert hiszen nekik is több pénzt "fizetünk". Vagyis attól, hogy Andika fizetése nominálértékben növekedett, még nem jelenti azt, hogy reálértékben is növekedett. Ha változatlan árumennyiség mellett megdupláznák mindenki fizetését és bankszámláinak tartalmát Mo-n, az árak is (legalább) megduplázódnának rövid úton. Lehet, hogy a Debrecen környéki paraszt ezt nem látja be, vagy nem hiszi el, vagy őt ez nem érdekli, de attól még ez így van.

Laptop7712 2016.06.18. 14:55:20

@neoteny: @unionista᠋:
Érdekes ez a kis csörte köztetek, Neoteny nagyon otthon van abban, hogy hogyan is működik a szabad piac, de nagyon nincs otthon abban, hogy a történet hogyan működik a gyakorlatban. Most felfestek egy játékteret, és megvilágítom azt, hogy Neoteny roppant nagy önbizalommal leírt hozzászólása Andika fizetésérül, meg a többiről miért mehet a kukába ebben a formában. Kihozzuk belőle az axiómákat. Na lássuk a medvét.

Történt egyszer az, hogy egy messziről jött ember eltévedt Dél-Tirolba. Megkóstolta az ottani borokat, és azt mondta, hogy bornak nem igazán jó alapanyag, de mivel eléggé nagy a termőterület, valamit mégis kezdeni kellene vele, mivel a népek kezdenek tönkremenni, és kezdenek felhagyni a szőlőműveléssel. Roppantul tetszett neki arrafelé egy udvarház, baromi jól nézett ki a ferrari az ódon ház előtt, amit magától Enzó unokájától vett előző héten kedden.
Este a szokásos lefekvés előtti grappát fogyasztotta a teraszon, és eszébe jutott valami. Tárcsázta is New Yorkot, a másik fél felvette a kagylót, és a következőket mondta: - Paris? Figyu már, keresni fogunk pár milkást évente dollárban, a következőképp fogjuk csinálni. És elmondta neki.

A következő hívás ugyanúgy New Yorkba ment. Felhívta a havert, aki országos szupermarket lánc tulajdonosa, és elmagyarázta neki, hogy hogyan fognak keresni pár millát dollárban évente. Tetszett neki az ötlet. Mire aludni tért, készen is volt a játék 80 %- ával a többi gyerekjáték volt a számára.

Na miről is van szó?

en.wikipedia.org/wiki/Prosecco#/media/File:Prosecco_in_cans.jpg

Itt van a szépség, erről van itt nagyban szó. Egy habzóbor alapanyag, ami szépen bele van töltve egy „sörösdobozba”.

Kb 3 dolog van nagyban együtt, ami garantálja a sikert.

1. Alapanyag, amit a helyszínen évszázadok óta termesztenek, nagyon komoly tradícióval rendelkezik arrafelé a termelés.

2. Roppant mód sok , egységes minőségű alapanyagot leehet előállítani, és a tervezett végtermékhez alapszinten hátrány a csúcs minőségű alapanyag.

3. Ott vett házat a terméktervező., Enzó unokája meg saját maga adta kezébe a ferrárijának kulcsait. A házvezetőnőnek meg roppant jó a segge takarítás közben öröm nézni.

A termékről:
Egyszerű, mint a faék, semmi extra tervezés nem kell hozzá, a lényeg az, hogy úgy gondolta, ha már itt van, akkor 30 %-ban a helyi is beszállíthat a gyártásoldali tec technológiába.

A marketingről, meg a profitmodellről:

Standard kereskedelmi profitmodell, komplex ellátásoptimalizációval, sztenderd kereskedelmi szokványok szerint, banki finanszírozás a nagykönyv alapján, exportfinanszírozás nagykönyv alapján, fix piacra.

Paris az eladások után keresi magát betegre, meg Joe is, akinek az üzlethálózatában a termék forgalmazásra kerül, ezért Joe segíti a lokális célmarketinget. Paris Hilton talpig aranyban, tetszik a reklámkép!

Emberünk jó fej, és ezért normális, EU-s fizetéseket ad lokálisan, és engedi azt, hogy bárki, aki a termék szerepét emeli a nemzetközi porondon, azt együttműködéssel, befektetéssel támogatja. Ezáltal betegre keresi magát, a kisvállalkozás, meg fix piacot kap.

Kb. ennyi.

Neoteny érvrendszere a gyakorlatban szépen megbukott, mivel ha e játék környezetében vizsgálom utolsó hozzászólásában leírt érvrendszerét, akkor nem találom azt a fókuszpontot, hogy Maria, aki éppen az egyes dobozokra kerülő "kis olasz sapkákat" varrja.

Mivel EB van, és baszott jól néz ki a sapka a dobozon a polcon -. miért ne kereshetné betegre magát ezzel a történettel?
Ja hogy olcsóbban varrják Kínában? Nagyívben tesznek rája. Csak azért, mert.

Nem tudsz meggyőzni Neoteny, ez egy lokálisan globális üzleti terv, és termőhelyről is, meg a telepített head officeből is irányítható, de van egy kis gond. Csak onnan, sehol máshonnan.

Globálisan lokális üzleti terv, és mint olyan, képes arra, hogy helyi szintről induljon, helyi szintre csatoljon vissza, és köré szerveződjön egy komplex helyi gazdaságfejlesztési stratégia.

Unionista azt mondja, legyen ez a játék szövetségi keretek között, és a tulajdonlás legyen városi, meg félállami. Ez már madár mindegy, a lényeg az, hogy a helyi, lokális szint komplexen, és tervezetten fér hozzá a rendszerhez, és ehhez joga van.

A dolgok nagyon egyszerűek is tudnak lenni. Na most akkor ez mi? Globális, vagy lokális kapitalizmus? Hogy a törpbe is működik ez a történet Neoteny? Eléggé kutatják ezt a játékot, meg ennek a rendszernek a felépítését, és rájöttek arra, hogy roppant egyszerű modulárisan felépíteni egy ilyent.

A moduláris szintekhez meg szépen kapcsolták az irányítási szinteket. Üdvözlet a „tervezett termékalapú” kapitalizmusban!

Megyek kérek pár milliárdot Matolcsytól, csinálok egy ilyent magamnak. Előtte felhívok egy két magyar nemzetközi elismertséggel bíró celebet. :)
Szabadság, az ám, de nem mindegy milyen keretek vannak felfestve!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.18. 15:18:51

@Laptop7712:

"Emberünk jó fej, és ezért normális, EU-s fizetéseket ad lokálisan"

Dehogy: annyi fizetést "ad", amennyiért meg tudja vásárolni a munkaerőt. Ha a munkás el tudja adni többért a munkaerejét, akkor nem a "jófej" emberünknél fog dolgozni, hanem ott, ahol többet kap. A vállalkozó/alkalmazó minimalizálni próbálja a béreket (mert az számára költség), míg a munkavállaló maximalizálni próbálja a jövedelmét. Ahol a kettő találkozik, ott létrejön a (munka)szerződés.

"Unionista azt mondja, legyen ez a játék szövetségi keretek között, és a tulajdonlás legyen városi, meg félállami. Ez már madár mindegy"

Ha "madár mindegy", akkor miért legyen "a tulajdonlás [...]
városi, meg félállami"? _Valamilyen_ különbséget jelentenie kell a tulajdonlás módjának; és akkor már nem igaz az, hogy "madár mindegy".

"Megyek kérek pár milliárdot Matolcsytól, csinálok egy ilyent magamnak."

Magadnak? Nem arról volt szó, hogy "a tulajdonlás legyen városi, meg félállami"?

"Szabadság, az ám, de nem mindegy milyen keretek vannak felfestve!"

Valóban: egyáltalán nem mindegy, hogy ki festi fel a kereteket, és azon keretek kik érdekeit szolgálják.

Laptop7712 2016.06.18. 15:36:31

@neoteny:
Amit felvázoltam, az semmi más, mint egy standard végtermék alapú dinamikus modell. Éppen csak meglegyintettem azt, hogy hogyan működik, nem nagyon mentem bele a részletekbe, mivel ez egy blog, és nem rendszergazdasági disszertációs munka. Nem én találtam ki, ahogy látod.
A srác, aki megtervezte a terméket Dél-Tirolban, olyan játékot akart, amiben mindenki jól érzi magát. Ezen gondolkodott, és e miatt mai napig betegre keresi magát úgy, hogy a helyi társadalom elismert tagja.
Annak roppantul örülök, hogy nem látod át a modellt, ez azért jó, mert tudunk róla vitatkozni, ami előremutató. :)

tamas11 2016.06.18. 16:01:07

@Laptop7712:
a standard végtermék alapú modellben nem értem a házvezetőnő fenekét, azon vagyok fennakadva. Miként garantálja a sikert?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.18. 16:06:59

@Laptop7712:

"A srác, aki megtervezte a terméket Dél-Tirolban, olyan játékot akart, amiben mindenki jól érzi magát."

Dehogy: ő azon gondolkodott, hogy haszonra tegyen szert ("betegre keresi magát"). Azon, hogy az alkalmazottai "jól érezzék magukat", ők gondolkodtak: ti. amikor kiszámolták, hogy az ő alkalmazottjaiként tudnak a legnagyobb jövedelemre szert tenni.

De látható, hogy a lényeges kérdést -- "a tulajdonlás legyen városi, meg félállami. Ez már madár mindegy" -- gondosan hanyagolod.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.18. 16:18:08

@Laptop7712:

Továbbá -- nagyon nem mellesleg -- a leírásodban nyoma sincs annak, hogy a vállalkozó "komplex pillanatnyi üzleti pozíció szimuláció" igénybevételével tervezte volna meg az üzletet.

Laptop7712 2016.06.18. 17:07:12

@neoteny: @tamas11:
Tamas, ez érdekes kérdés. A házvezetőnő feneke, és az erotikus takarítás az lehet egy olyan motiváló erő, amiért érdemes egy ilyen játékot megcsinálni. Látom keveset vagy olyan milliomosok, vagy milliárdosok között, akik szeretik a „csinálok egy jó befektetést” játékot. Általában ezek olyan srácok, akik a saját erejükből lettek gazdagok, ezért nem rettegnek, hogy elveszítik a pénzüket. Ők már túl vannak ezen. A hazai milliárdosok nem nagyon jutnak el erre a szintre, ami nagy kár nekünk, ezért is lapátolják ki a lóvét „offshorba”.
Van olyan, hogy a házvezetőnő feneke az inspiráció.

Nem Noteny, ha ezt a történetet bevágja egy standard modellbe, és netán egy csapat ezt komolyan játékká tervezi, az nagyon komoly érték tud lenni, és megnyilvánul. Ez, amit írtam egy semmiség, egy történet amit netán egy bejárónő segge inspirált, nem tudhatod. :) :)
Még csak papírt és ceruzát sem használtam a „tervezéshez”, volt 10 percem :) :)

Szedjétek darabokra, minden mondatomat, szeretnék belőle tanulni. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.18. 17:14:35

@Laptop7712:

"Ez, amit írtam egy semmiség"

Valóban: ezért nem is világos, hogy miért írtad meg. Semmi mást nem mutat meg, mint azt, hogy van egy sikeres vállalkozó, aki képes exportálni haszonnal egy helyi terméket.

unionista azt írta, hogy "ha andika varrni szeret, akkor dolgozhat a varrodában. igaz, hogy több pénzt fizetünk, mint egy pakisztáninak. és ennek a felárát közösségileg meg kell fizetni."

Erre én azt írtam, hogy:

Andika is része a közösségnek; neki is meg kell fizetnie az összes felárat, amit a közösség többi tagja kap, mert hiszen nekik is több pénzt "fizetünk". Vagyis attól, hogy Andika fizetése nominálértékben növekedett, még nem jelenti azt, hogy reálértékben is növekedett. Ha változatlan árumennyiség mellett megdupláznák mindenki fizetését és bankszámláinak tartalmát Mo-n, az árak is (legalább) megduplázódnának rövid úton.

Erre te előjöttél a "semmiséggel". Miért?

2016.06.18. 17:16:42

@Laptop7712:
olyan vállalatokat kellene építeni, amelyek a társadalom minden rétegét foglalkoztatják. tehát nem olyan cégeket kellene erőltetni, amelyek világviszonylatban versenyképesek. hanem olyanokat, amik önfenntartók. hallgatom a műegyetem egykori legendás oktatóját. azt mondja, hogy multikra szükség van. mert ma már egy jármű olyan bonyolult, hogy nagyon sok ország együttműködésére van szükség. szövetségi keretekre volna szükség. tehát mondjuk a duna-medencében gyártsunk autót.
media-2.web.britannica.com/eb-media/75/375-004-44E164A6.jpg
ennek alternatívája a visegrádi (pl-cz-sk-hu-cr-si) vagy egy (pl nélküli) kis-visegrádi együttműködés. ha kelet-közép európai összefogásban gondolkodunk, akkor a németeket akár ki is hagyhatnánk. a magyar gazdaságból összesen két vállalat hiányzik. egy general motors és general electric jellegű. ez lehet a bmw és a siemens. és nem is kellene több. ez a két külföldi konglomerátum. ezek sem feltétlen kellenek ha tudjuk őket helyettesíteni kelet-közép európaiakkal. csak a magyar ipart olyan mértékben szétverték, hogy a románokkal se tudunk együttműködni. debrecen felvetette, hogy beszerezne román villamost. úgy, hogy gyártsunk. de nincs magyar kézben gyártókapacitás. tehát a románok együttműködnének. magyar kézben nincs nagyipar. a szemlélet legjobb esetben is az, hogy mi gyártsuk a legjobb visszapillantó tükröt a világon. de ilyet nem tudunk gyártani. nem azért mert hülyék vagyunk. hanem, mert nem lesz akkora gyártókapacitás. illetve olyan mértékű az ipari kémkedés. az új iphone hamarabb jön ki kínában, mint az eredeti. és nemcsak gagyi változatok. tehát ha egy magyar talál egy olyan konstrukciót a visszapillantó tükrök hatékonyságán javít valamennyit, akkor az nagyon klassz. de magyarország erre reálisan nem alapozhat. hanem olyan budapest motor és gépgyárat kellene építeni (és ebbe már lehetne közösségileg pénzt rakni), ami a szakmunkás autószerelőtől a vezető szakmérnökökig minden társadalmi csoportot képes foglalkoztatni. persze lehet, hogy egy csapat azon dolgozik hogyan is lehetne jobb a bmg járművek biztonsága. és valaki a bmg visszapillantó tükör hatékonyságát próbálja javítani. gyártsunk le egy működő autót. nem kell, hogy az akár csak egy elemében is a világon legjobb vagy legolcsóbb legyen. legyen a miénk. azért, mert a köznép elsősorban ezt támogatja. ez a közakarat. ha demokráciát választottuk, akkor ezt nem nagyon hagyhatjuk figyelmen kívül. ugyanígy lehetne brg (budapesti rádió és gépgyár). a többségi akarat szerintem az, hogy ilyeneket csináljunk persze modern változatban.
www.youtube.com/watch?v=xBt-dmzGU9E
tehát az ország multikulturális legyen, hanem egyedi. ahol ahol a városlakók táskarádiót hordanak. vagy amit a népek kitalálnak. ne globális trendeket kövessük, hanem mi diktáljunk egy lokálist. bfk (budapesti finomkötöttáru gyár) teremtse meg a divatot. közösségi megrendelésekre alapozva. lehet, hogy ez először minden kicsit béna lesz. de utána majd fejlesztjük. aztán pesze lehet, hogy még bénább. ez esetben valaki előáll egy másik prototípussal. értem, hogy a gyártás messze nem így a legolcsóbb. és önkéntes adományokra nem lehet alapozni. amit a kickstarter csinál. a helyi vállalatoknak adókedvezményeket, az induló vállalkozásoknak átmenetileg (mondjuk egy évig) adómentességet kellene élvezniük. ne arra alapozzuk a gazdaságot, hogy valaki az országba képes behozni árut. hanem arra, hogy képes helyben előállítani. persze nyilván nem lehet kizárni a behozatalt. mert esetenként az alapanyagok is hiányoznak. azért volna szükség hatékony hulladékgazdálkodásra, hogy lehetőség szerint ezt is elkerüljük. csak persze jelenleg nem tudunk összerakni egyetlen működő autót sem. nem azért, amit hazudnak. az autó olyan bonyolult, hogy azt feltétlen 20+ ország képes előállítani. ehhez elvben elegendő 1 is. induljunk ki abból, hogy ez 2+. tehát van egy szövetséges. ezek a németek. de azt is lehetne szűkíteni dél-démetországra. sőt a dunai németekre. hosszú távon jobb lenne a bmw, mint a mercedes. a suzuki helyett lehetne bmw mini. így lényegében csak a 12,5 milliós bajorországtól függünk. nagyjából ennyi magyar van a kárpát-medencében. ez egy dunai német-magyar együttműködés. úgy, hogy bmw (bayerische motoren werke) van bmg (budapest motor és gépgyár).

ezek után egy új főtaxi járműparkja lehet bmw alapú. de azt a bmg gyártja. budapest tx1. jelenleg ilyen a london tx4.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/A_TX4_Taxi_at_Heathrow_Airport_Terminal_5.jpg
ilyenkor jön az, hogy nagyon sokba kerülne városspecifikus elemeket gyártani. akár az is elég, hogy a visszapillantó tükör egyedi. a szomszédsági kereteket között a kárpát-medence fővárosaiban hasonló taxik járnak. a dunai német-magyar szövetségi kereteket pozsony, zágráb, belgrád erősíti. lehetne szállítani erdélybe. és esetleg vásárolna ungváron a kis-orosz alvilág is. a kárpátalja integrálódhat. és persze a magyar városok. fessünk rá kalocsai vagy matyó mintát, főnixmadarat, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.18. 17:49:38

@unionista᠋:

"gyártsunk le egy működő autót. nem kell, hogy az akár csak egy elemében is a világon legjobb vagy legolcsóbb legyen. legyen a miénk. azért, mert a köznép elsősorban ezt támogatja. ez a közakarat."

Nem: a "közakarat" abban fejeződik ki, hogy a "köznép" megveszi a "magyar" Suzukit meg a BMW-t meg az Audi-t meg a Skodát meg a Peugeot-t meg a Renault-t meg az Alfa Romeot meg a Honda Civic-et meg a többi különféle autómárkát. A magyar szakmunkás meg a vezető szakmérnök pedig dolgozik a Suzukinál meg a Mercedesnél meg az Audinál meg talán a Skodánál és a BMW-nél is. Folyik az összes együttműködés: csak nem az általad álmodott "félállami" rendszerben, ahol annak "a felárát közösségileg meg kell fizetni". Értem én, hogy ez nem jó a politikusoknak meg a tőlük a pénzt és a "védett piacot" leső oligarcháknak, de az ő érdekük nem a "közérdek".

A "köznép" nem a taxisokat támogatja: hanem az Uber-sofőröket. Nem a "közakarat" a taxisok monopol/oligopol helyzete. Ha az lenne, senki sem venné igénybe az Uber-sofőrök szolgáltatásait. A valóság nem az, amit te propagálsz, hanem ami az emberek viselkedéséből látható.

2016.06.18. 20:11:52

@neoteny:
a kormány uber ügyben kezdetben hezitált. végül taxisok oldalára állt. nyilván azért, mert annak a tábornak van többsége. lehet mondani, hogy a kisebbségnek van igaza. de ha már a demokráciát választottuk a civilizáció alapjának, akkor nem lehet negligálni a többséget.

van nagyjából félmillió ember, aki globális kapitalizmust képzel el. budapest a multinacionális vállalatok központja. egy amerikai típusú modern metropolisz. a magyarok látható többsége nem akar ilyesmit. ennek a csoportosulásnak egy része azt mondja, hogy ebben az esetben nyugati típusú diktatúra kellene. a teljes összeomlására játszanak. de ez megerősíti a jobboldalt és radikalizálja a szélsőjobbot. vona mérsékelt hangot üt meg. és a jobbik támogatottsága csökken. az szinte biztos, hogy valamit máshogy kell csinálni.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.06.18. 21:15:12

@unionista᠋: @neoteny: @Laptop7712: @zipe moha: Tetszik ez az eszmecsere itt hármótok, négyetek között. Leginkább olynkor kapom föl a fejem, amikor szokatlan megközelítést dob be valaki, mert így lavórvízhőmérsékletű beszélgetés helyett olyan ötletek jönnek, melyek akár sikerrel meg is valósulhatnának. A javaslat, hogy „olyan vállalatokat kellene építeni, amelyek a társadalom minden rétegét foglalkoztatják” ebbe az irányba mutat, viszont a megszokott/elfogadott keretek között nincs ilyen. A saját oligarcha-, meg stadionszaporítás nem ilyen. Építhetünk minden faluba világszínvonalú stadionokat, azok nem lesznek hatással a foglalkoztatásra, ahogy a gyügyei meggy sem.

Van azonban valami, ami ha nem is a társadalom minden rétegét, de szinte mindnek munkát adna. Volt ugye valamikor a folyószabályozás. Duna, Tisza. Mára bebizonyosodott, bizonyos korrekciókra lenne szükség, hiszen az egyre gyakoribb időjárási szélsőségek egyre gyakrabban követelik meg, hogy ember kell a gátra, vagy aszálykor gyorsan lecsökken a folyók vízszintje.

Miután megépült Paks2 és marad a szélsőséges vízszint/vízhozam ingadozás a híd mellé szükség lesz egy duzzasztó gátra az erőmű üzembiztonság miatt. Ez után jön a következő gond a Gemenci erdő vízrendszerének esetleges kiszáradása. Ha lesz gát Paks alatt, akkor előbb-utóbb kell egy vízelvezető, vízvisszatartó csatorna pest alatt valahol.

Ha ma nekifognánk egy holland rendszerű csatornaépítésnek, akkor a kubikostól a atomreaktort felügyelő mérnökig a társadalom szinte teljes rétegét el lehetne látni legalább száz évre előre tervezhető munkával.

Többször írtam már egy holland városi legendáról az internetes világ kezdetéről, amikor egy koma a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban fejtette ki véleményét a neten. Egy napon bekopogtak hozzá, hogy az illetékes minisztérium évek óta foglakozik a dologgal minden eredmény nélkül és azt mondák, mondja meg mi kell ahhoz, hogy amit írt, megvalósuljon. Mondja meg mi kell, és megkap mindent.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.18. 21:54:40

@unionista᠋:

"a kormány uber ügyben kezdetben hezitált. végül taxisok oldalára állt. nyilván azért, mert annak a tábornak van többsége."

Dehogy: mert a taxisok elkezdtek forgalomlassító demonstrációkat csinálni. Nem "a többség" demonstrált a taxisok mellett. A taxisok nyűge épp' az volt, hogy egyre többen kezdték használni az Uber-sofőrök szolgáltatását.

"ha már a demokráciát választottuk a civilizáció alapjának"

Én nem emlékszem, hogy Mo történelmében akár csak egy alkalom is lett volna, amikor megkérdezték volna "a népet" arról, hogy királyság, király nélküli királyság, általános választójogon ("képviseleti demokrácia") alapuló köztársaság, népköztársaság vagy bármi más legyen a politikai berendezkedés alapja. Így hát a "választottuk" állításod nem állja meg a helyét.

"nem lehet negligálni a többséget"

Miért kellene "a többség" preferenciáinak érvényesülnie _mindenkire_? Ha a (feltételezett) "többség" taxikkal akar közlekedni, miért kellene a (feltételezett) "kisebbségnek" is taxikkal menni? Miért nem mehet mindenki azzal, amit ő preferál?

Te azt hiszed, hogy a "demokratikus többség" (feltételezett) léte igazol bármilyen (gazdaság)politikát. Ez nem így van: csak azért, mert a (feltételezett) "többség" nem jó szemmel néz az Uber-sofőrökre és a szolgáltatásaikat igénybe vevőkre, ez nem jelenti azt, hogy ez "demokratikus jogalapot" is biztosít a (feltételezett) "többségnek" arra, hogy "szabályozza" a kisebbség viselkedését.

2016.06.18. 22:47:09

@digipenna:
az elsivatagosodás sokfelé problémás. debrecen környéken az úgynevezett erdőspuszta vízellátása nincs megoldva.
www.debreceninap.hu/media/2015/07/13-a-fancsika-vegnapja/IMG_20150712_170551.jpg
profi vízügyesek kidolgozták az úgynevezett civaqua (civis + aqua) programot. kiszámolták, hogy hová is kellene tápcsatorna, szivattyútelep, csővezeték víztározó. ebből hogyan fejleszthető az úgynevezett nagyerdő, ami idegenforgalmi szempontból. hogyan lehetne növényeket öntözni, állatot itatni. hogyan kapcsolódhat ehhez hal és vadgazdálkodás. a keleti főcsatornán esetleg árut szállítani. összekapcsolva a szomszédos megyékkel és régiókkal. és azt is kiszámolták, hogy ez mennyibe kerülne. 30 milliárd forint. nincs olyan bank, amelyik ezt megfinanszírozza. nem azért, mert egy ilyen beruházás nem térül meg. hanem mert az ilyesmi nem cél. a külföldiek döntő többsége vidéken sajnos nem azt nem nézi, hogy mit lehetne fejleszteni. hanem azt, hogy mit lehetne teljesen tönkre tenni és ezek után a lehető legolcsóbban felvásárolni.

2016.06.18. 23:08:56

@neoteny:
ha én lennék a király, akkor az országnak többségi kormánya lenne. de lehetőséget adnék arra, hogy az önkormányzatok eltérő módon fejlődjenek. tehát ha egy város, vagy városrész azt szeretné, hogy ott legyen uber, akkor legyen. de ehhez az adott térségben megint csak többségben kell lenni.

szegeden szociálliberális többség van. ha a polgárság azt akarja, akkor basszák szét a helyi taxitársaságot. és mondják azt, hogy ez egy social media app lesz. tehát ha valaki utazni és utaztatni akar, akkor bejelentkezik egy alkalmazásba. és lényegében az uber számlájára fizetnek adót. a magyar államkincstárba egy fillér sem kerül. mert ezek után nyilván az üzemanyagtöltés is lehet global social media service. ezek után szeged népe nulla adóbevételhez jut. megszűnik az óvoda, iskola. nem lesz kórház. hiszen az egészségügyi szolgáltatás alapja is lehet egy globális applikáción keresztül vezérelni. aminek a használatáért és a valódi szolgáltatóknak is fizetniük kell. kapcsolódjon be egy ilyen globális programba szeged. ott masszívan szociálliberális többség van. ezt az elképzelést preferálják. ha én lennék a király, akkor azt mondanám, hogy ha ehhez szeged polgársága ragaszkodik, akkor határ mentén ezt a várost válaszuk le. próbáljuk ki. és legyen a közoktatás alapja egy social media applikáció. iskolába se kell járni. mert mi a francnak. a gyerekek bejelentkeznek a virtuális valóságban. én tényleg liberális vagyok. ha mondjuk szeged többségi alapon úgy dönt, hogy lényegében a "globális háttérhatalom" számára fizet adót, akkor próbáljuk ki. a szomszédoknak se nagyon kell beleegyezni. az ország területi integritása sem sérül.

és ezek után nyilván lenne aki szegedről fejvesztve menekülne. mert nyilván van egy kisebbség, amelyik nem akar ilyet. és lenne aki oda költözne. végre megvalósul a szociális anarchia. és ennek ott többségi támogatottsága van. ha szeged népe nem semmelweis ignác szellemi örökségét ápolja, hanem ságvári endrét kultiválja, akkor próbáljuk ezt ki szegeden. feltéve, hogy tényleg ebben hisznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.18. 23:12:43

@unionista᠋:

"30 milliárd forint. nincs olyan bank, amelyik ezt megfinanszírozza. nem azért, mert egy ilyen beruházás nem térül meg."

A Quaestor valami 210 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki, amire volt vevő. Te azt állítod, hogy egy "megtérülő beruházásra" nem lehet kibocsátani 30 milliárd (egyheted annyi) forint értékű kötvényt?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.18. 23:29:46

@unionista᠋:

"ezek után szeged népe nulla adóbevételhez jut. megszűnik az óvoda, iskola. nem lesz kórház."

Mert óvodát, iskolát, kórházat csak és kizárólag adókból lehet finanszírozni. Soha, sehol nem léteztek magánóvodák, magániskolák és magánkórházak. Sem magán eü-biztosítók.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.19. 07:28:53

@unionista᠋:

"én tényleg liberális vagyok. ha mondjuk szeged többségi alapon úgy dönt"

A fixációd a "többségi alapon" döntéssel -- és azzal, hogy a "többség" döntése kötelező kell legyen a kisebbségre -- demonstrálja azt, hogy nem vagy liberális. A (klasszikus) liberalizmus lényege az, hogy mindenki magának hoz döntést. Nem a céh, nem az önkormányzat, nem a központi kormányzat, nem a "választott nemes", nem a király hoz döntést, ami mindegyik egyénre kötelező. A kooperáció forrása az önkéntes egyéni döntések, nem a "többség" akaratának erőszakkal történő keresztülvitele.

Te egy bolsevik vagy, a demokratikus centralizmus híve: "megengeded" a vitát bármiről, de amikor a "többség" kinyilvánította az "akaratát", akkor az a döntés _mindenkire_ érvényes. Ez nem (klasszikus) liberalizmus.

2016.06.19. 09:07:24

@neoteny:
tegyük fel, hogy szegedi polgárok többsége azt mondja, hogy ők ezek után globális social media applikációkon keresztül vennék igénybe a különféle közösségi szolgáltatásokat. szeretnék utazni mondja az egyik. szeretnék utaztatni. mondja a másik. és ezt az uber kiszolgálja. szeretnék üzemanyagot venni. mondja az egyik. szeretnék eladni. mondja a másik. a kiskereskedelem logikája elég általánosnak tűnik. szeretnék venni paprikát. szeretnék eladni. lájkoljuk. a tranzakciót egy generalizált facebook retail alkalmazás lebonyolítja. az árut a global logistics services drónokkal kiszállítja. és ebből létrejön egy hipermodern űrszeged. adót sem kell fizetni az államnak. hiszen valójában minden piacosítva van. egy atomizált társadalomban megszűnnek a közintézmények. mert mi van akkor ha andika az óvónő fizetése alá ígér. és nyit egy magánóvodát a lakásában. de aztán rájön, hogy kurválkodásból még annál is jobban meg lehet élni. mert arra is van igény. esetleg a két tevékenységet összekapcsolja. úgy még több pénzhez juthat. a hagyományos óvoda intézménye ezzel megszűnik. sőt ha egy szegény kis pakisztáni menekült lány ezeket még olcsóbban végezné el, akkor a nyitott társadalom alapítvány támogatásával bérel egy lakást újszegeden. de igazából erre sincs szükség. hiszen a gyerekeket lehet távolról felügyelni. úgy még gazdaságosabb. bezárják egy kapszulába. és abban virtualizált szolgáltatások nyújtják az élményt. persze mindez alá lesz rendelve egy globális intézetnek. amiben a facebook gondolatrendőrséggé alakul át. sokkolják azokat akik a fasizmus gondolatbűnébe esnek. mindent rezdülést rögzít az applikáció.

tegyük fel, hogy szeged többségének tetszik ez az irány. ők egy ilyen szociálliberális falansztert akarnak. rekesszük ki őket ebből lehetőségből? nyilván nem tehetjük meg. de valószínűleg nem minden szegedi tartaná ezt jónak. azok költözzenek ki szentesre. biztos van szentesen is, aki uber kapszulákba vágyik. költözzön be az űrközpontba. a téridő egy pontján nem lehet mindenkinek jó. mert az egyik azt ilyennek képzeli el, a másik amolyannak. lehet így is. lehet úgy is. virtualizált kapszulákban megoldható, hogy mindenki énszegeden él. az explanatus nick az egyik pillanatban ősgyepen virtuálisan lovasíjászkodik. a másikban holdon jár. ezt megoldja az über űrszkafander. nyilván van elég sok ember, aki azt mondja: instant get. ez azonnal kell. a robotok legyártják ezeket az eszközöket. és ezekben éljük az életünket csak fogyasztóként. soros gyuri nyomatja a pénzt. és az alapítványa és a munkatársai irányítják gondolatrendőrséget. és petíciókat írnak alá. tiltakozó akciókat szerveznek mindenki ellen, akik a haladás útjában állnak. van az országban félmillió ember, aki ezt így képzeli. ha szegeden ennek többsége van, akkor költözzenek oda. és az új korszakváltó mszp-szdsz demokratikus koalíció valósítsa meg. gyurcsány ferenc is oda költözne. ő lehetne főpapja. ha szegeden ennek többsége van, akkor miért nem valósítjuk meg? a kisebbség ne álljon a haladás útjába.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.19. 09:27:15

@unionista᠋:

"nyit egy magánóvodát a lakásában. de aztán rájön, hogy kurválkodásból még annál is jobban meg lehet élni. mert arra is van igény. esetleg a két tevékenységet összekapcsolja."

Ez feltételezi, hogy az óvodások szüleinek nincs kifogása a két tevékenység "összekapcsolása" ellen. Ami egy feltételezés: senki sem kényszerítheti a fogyasztókat (az óvodások szüleit), hogy a kurválkodó magánóvónő óvodai szolgáltatását vegyék igénybe. Így habár az óvónő szabad arra, hogy megpróbálja "összekapcsolni" a két tevékenységet, ez nem jelenti azt, hogy arra képes is lesz.

"a hagyományos óvoda intézménye ezzel megszűnik."

Hibás logikai lépés (bakugrás).

"ha egy szegény kis pakisztáni menekült lány ezeket még olcsóbban végezné el, akkor a nyitott társadalom alapítvány támogatásával bérel egy lakást újszegeden"

Az ár nem az egyetlen szempont, ami alapján valaki(k) szolgáltatást választ(anak). Te ismét "elfeledkezel" az ár/érték arányról.

"de igazából erre sincs szükség. hiszen a gyerekeket lehet távolról felügyelni. úgy még gazdaságosabb. bezárják egy kapszulába. és abban virtualizált szolgáltatások nyújtják az élményt."

Igen valószínűtlen, hogy ilyen szolgáltatásra bármilyen igény lenne, hát még jelentős.

"persze mindez alá lesz rendelve egy globális intézetnek."

Miért vásárolnák meg a szülők a szabadpiacon egy olyan óvodai szolgáltatást, amelyik "alá van rendelve egy globális intézetnek"?

"ha szegeden ennek többsége van"

Te nem olvasol, ezért fölösleges, de még egyszer ide másolom:

A fixációd a "többségi alapon" döntéssel -- és azzal, hogy a "többség" döntése kötelező kell legyen a kisebbségre -- demonstrálja azt, hogy nem vagy liberális.

Te egy bolsevik vagy, a demokratikus centralizmus híve: "megengeded" a vitát bármiről, de amikor a "többség" kinyilvánította az "akaratát", akkor az a döntés _mindenkire_ érvényes.

2016.06.19. 10:22:01

@neoteny:
de ez lány nyilván van olyan okos, hogy ezt a szülők elől eltitkolja. hiszen egyetlen célja van: olcsón venni. drágán eladni. és mindent ennek rendel alá. és ugye a szülők is így gondolkodnak.

tegyük fel, hogy a téridő egy pontján a többség azt akarja, hogy legyen valami. nem lehet egyszerre űrközpont és ősgyep. valamit választ a többség. viszont egy kisebbség azt nem akarja. ez a legegyszerűbben úgy oldható fel, hogy ha többségi akarata "A". akkor valósítsák meg azt. ha a kisebbség akarata "B", akkor a téridő egy másik pontjára költözve valósítsák meg amazt. persze a helyzetet bonyolítja, hogy van aki azt mondja, hogy legyen "AB". tehát osszuk fel a terepet: legyen ősgyep és űrközpont. de van aki azt mondja, hogy szerinte nagyobb ősgyep legyen. mert ő azt szeretné. a másik pedig azt, hogy nagyobb űrközpont. és van aki bizonytalan. lehet azt mondani, hogy ez döntse el a piac. de ha benzinkút épül, akkor rendszerint tiltakoznak a népek, hogy ne épüljön. mert a lakóközösség birtokol egy parkot. a téridő ugyanazon pontján nem jó babakocsit tologatni úgy, hogy ott éppen parkoló autók vannak és üzemanyagot töltenek. mert az anyukák azt gondolják, hogy ez nem komfortos a babáknak. de egyes férfiak és apukák az gondolják, hogy az üzemanyagtöltő lenne inkább a komfortos. melyik legyen. a közélet tele van ilyen dilemmával. és ezek nem egyéni, hanem közösségi döntések. lehet mondani, hogy egy fontosabb projekt megvalósulását ne egyszerű és ne relatív, hanem abszolút és minősített többséghez kössünk. de ebben az esetben könnyen kialakulnak patthelyzetek. tehát egy tartósan kisebbségben maradó csoportosulás kénytelen kivándorolni oda ahol a hozzá közelebb állók élnek. a másik lehetőség, hogy bevándorlókkal szüntetik meg a korábbi többséget és felszámolják a nemzetet. a magyar jobboldal és a szélsőjobb szándéka az előbbi. a nemzetközi baloldal célja pedig az utóbbi. és azt mondják: megvédjük! oké, de most a magyar embereket védjük meg, vagy az egész emberiséget és tömegével fogadjuk be a szegény kis muszlimokat. vagy nemzeti keresztény európát építsünk inkább. melyik legyen?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.19. 13:20:52

@unionista᠋:

"de ez lány nyilván van olyan okos, hogy ezt a szülők elől eltitkolja."

Annyira sikeres az eltitkolásban, hogy még a kuncsaftjai sem veszik észre, mit csinál.

"hiszen egyetlen célja van: olcsón venni. drágán eladni."

Mint ahogy a gyügyei parasztnak is: olcsón akar banánt venni és drágán akarja eladni a meggyét.

"tegyük fel, hogy a téridő egy pontján a többség azt akarja, hogy legyen valami. nem lehet egyszerre űrközpont és ősgyep. valamit választ a többség."

Kinek a tulajdonában van a téridő azon pontja?

Laptop7712 2016.06.19. 17:09:48

@digipenna: @neoteny: @unionista᠋: @tamas11: @zipe moha:
Nekem nagyon tetszik ez a fajta társalgás, mivel egyfelől van aki azt mondja, hogy a szabadság, és a szabad piac jegyében szarjuk le a lokalitást. A fejlett nyugaton – ha nem a multik tárgyalóterméből nézünk a valóságra – akkor nagyon komoly lokális együttműködés figyelhető meg. Ebbe bele lehet kötni, de nagyon nincs értelme, mivel tényszerűen lehet bizonyítani az ellenkezőjét.
Tehát a nagy büdös szabad piacon a helyi vállalkozó a lokalitásban komplex piacvédelemben részesül azért, mert a lokalitás tőle rendel. Ezért nem arra gondol először a helyi vállalkozó lánya, vagy az egyetemet végzett lény, hogy mennyire jó lenne elmenni kurvának.

Ezért, hogy ilyen viszonyok vannak nálunk, és amiatt, hogy képesek voltunk meghonosítani az erősebb kutya szeretkezik mentalitást, az semmi másra nem vall, csak arra, hogy egyszerűen le lehessen rabolni a lokalitást.

A fidesz kormánnyal a fagyi visszanyalt, mivel azt mondják a népek, hogy ez nem szabad piac, ez színtiszta rablás, és köszönik szépen, ebből a fajta kapitalizmusból elég volt ennyi.

Franciaország lángokban, és senki nem érti azt, hogy arrafelé miért lett egy egyszerű munka törvénykönyvének módosítási kísérletéből teljes rendszerellenes forradalmi hangulat.

Európa többi népe és szépen lázad a 68-as konszenzus ellen, egyelőre csendben. Erre mondják azt Brüsszelben, hogyha nem sikerül megállítani a briteket, vagy nem sikerül Merkel és Viktor politikája között megtalálni a középutat, akkor bukik az EU projekt, vele együtt a régi politikusi kar. Na a félelem tárgya az, hogy elveszíti hatalmát a régi nomenklatúra, és nem megy többé a – lóvéval megoldjuk – duma.
Jönnek elő a különböző kapitalizmus felfogások, és az ezekből levezethető területi versenyképességek faktorainak meghatározása.

Digipenna:

Amivel én foglalkozom, az nem más, mint platformfüggetlen végtermék alapú rendszerek gyártási környezetének vizsgálata, és szimulációja. Ez a tudás nem keresett hazánkban jelenleg, mivel megszűnt a hazai tulajdonú ipari szerkezet. Nyugaton ezt a játékot az irányítási központokban űzik.

Unionista azt mondja, hogy legyen területileg tervezett komplex üzleti környezet, melynek kibocsátása mérhető, és tervezhető. A komplex játék versenyképességi faktora legyen az, hogy Piroska keresse meg az EU-s fizetést, és ne kelljen elmennie kurvának NL-be.
Mindez legyen szövetségi keretek között megvalósítva azért, hogy a rendszer kapjon egyfajta időszakos körkörös védelmet. Ez megadja az egyén területi szabadságát.

Min ebben a hiba, hogy a tökömbe lehet ebbe belekötni?

Bele lehet kötni, márpedig azért, hogy ez a rendszer csak onnan irányítható hatékonyan, ahol a rendszer tervezett irányítási szintje van. Ez meg a lokalitásban van. Mivel a rendszer kibocsátása tervezett, és a terület önellátásra törekszik, ezért egy ilyen működésbe belepofázni kívülről nem lehet, és nem lehet leszedni a rendszerről a lóvét sem.

Az ilyen rendszerek komplex strukturális rendszer szimulációjával az un. „stratégiai zárványok” gazdaságtani modellje foglalkozik. Az ilyen modellek rendszer szimulációjának esszenciális kutatási területe az ilyen jellegű rendszerek együttműködési képességének vizsgálata, és ebből a faktorból levezethető területi versenyképességi potenciál.

Zipe, meg Tamas nézőpontja ebből a rendszerlogikai térből nézve nehezen értelmezthető. Mivel nem látom azokat a kapcsolódási pontokat az érveléseikben, amivel bármilyen szinten irányítási jogot szerezhetnének az ilyen típusú rendszerekben, a tervezett rendszer bármilyen szintjén. Csak azt mondják, hogy szar az,a mit Unionista mond.
Ha unionista rendszerét beillesztem egy ilyen modellbe, akkor Unionista modellje nem más mint területi alapon szerveződött komplex rendszer, mely arra jött létre, hogy a területi potenciált maximalizálja, ennek irányát meg parametrizálta, szövetségi keretek között megvalósítva.

Ebben a történetben Unionista osztja a szerepeket, az irányítási szinteket, és pikogrammra számolgatja ki, hogy mi micsoda, és miért.

Ezt írta le, csak meg kellene érteni, miről gagyog. Ez nem ellenkezik a szabad piaccal,meg a kapitalizmussal, roppantul keresztényi, és lehet azt is mondani, hogy benne van a zsidó kalmár hagyomány, csak egy kicsit tervezetten. Van ilyen játék máshol is Európában, csak nem beszülünk róla.

Ha valaki ezt meg akarja valósítani, és pénzt akar ebbe a játékba tolni, nosza tegye meg, szerintem mindenki aki itt van áll elébe.

Öntözés.

A Kárpát- Medence kezd elsivatagosodni, amit meg kellene állítani. Elő kellene venni az ősi tudást, és azt elérni, hogy a folyóvizek a lehető legtovább maradjanak a medencében. - Magyar megoldás, magyar agy, nem kell nyugati minta- Ezzel elérhető lenne a teljes foglalkoztatás.
Erre már rá lehetne húzni egy komplex élelmiszergazdasági tervezett teret, de ez nem az én asztalom, hanem azoké, akik ebben részt akarnak venni. Nekik kell tudniuk azt, hogy mit akarnak csinálni.

zipe moha 2016.06.19. 17:34:03

@Laptop7712: ...a lokális optimum persze elméletben szépen elő is áll...beszélgetni róla jelenleg még is olyan, mint a kőkörszakban az űrutazásról beszélgetni...Texas-ban azonnal megrendelnék tőled, Baden Wüttenbergben számolnának és megrendelnék...itt? hallgasd csak meg a "lokális optimumot" egy magyar szakszervezeti vezető!!!! szájából:

kolozsvaros.com/2016/06/17/amikor-demcsak-zsuzsa-is-elsapad-a-szervilis-szakszervezeti-vezeto-elo-adasban-aljasul-kormanyszocsove/

Laptop7712 2016.06.19. 17:48:19

@zipe moha:
Ilyen duma után, szakszervezeti vezetőként nem hinném, hogy a tagság kitüntetné, és további 5 évre választaná meg. Szerintem azonnali eldöntendő kérdést kapna. Kicsináljuk önmagunkat, a saját rendszereinket csesszük szét. Mindaddig ez lesz, ameddig nem lesz nemzeti konszenzus jó pár alapkérdésben. Az idő nincs messze, amikor erről dönteni kell, a kérdés az, milyen környezetben kerül majd sor a kérdésfeltevésre.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.19. 19:40:24

@Laptop7712:

"Ebben a történetben Unionista osztja a szerepeket, az irányítási szinteket, és pikogrammra számolgatja ki, hogy mi micsoda, és miért."

www.youtube.com/watch?v=ZeUwUi0N92c;t=2m45s

2016.06.19. 21:33:01

@neoteny:
ebben valóban van egy országos tervhivatalosdi. hozzuk létre a mezőgép vállalatot. és az gyártson mezőgazdasági gépeket. államosítsuk a közgép vállalatot. és az gyártson közlekedési és közműszerkezeteket. a hódmezővásárhelyi elvtársak létrehozzák a hódgép nevű vállalatot. a kerti kisgépeket. a mezőgép csoport tagja. a digép meg lesz a közgép csoport tagja. a győri rába traktorokat szerel a kisalföldön. debreceni mezőgép vállalat gyári munkásai pedig a nagyalföldön. és ezzel létrejön a munkások és a parasztok megbonthatatlan szövetsége. a szocializmus útján haladunk előre. a szovjet elvtársak által kitaposott lenini úton.

rendben. de ha akarom, akkor ezek nagyipari konglomerátumok, ágazati konszernek és a duna medence védett piacán szövetségi keretek között képesek a lokális kapitalizálódásra. mert lényegében minden erőforrás adva van hozzá. tehát úgy tűnik, hogy ugyanaz a történet legalább kétféle módon elmesélhető. de abban igazad van, hogy ez az egész kicsit olyan, mint a régi kgst. leszerződünk a német elvtársakkal. vásárolunk tőlük alkatrészeket. bérmunkát végzünk nekik. feltéve, hogy ők késztermékeket vásárolnak. mezőgazdasági gépeket. a félállami gázszer építi a szövetségi gázvezetéket. ez is a megállapodás része. a gázszerelők úgy fizeti meg az adót, hogy közfeladatokat is ellátnak. lenini út helyére lean management lép. persze lehet mondani, hogy ez nem sokban különbözik ettől.
www.youtube.com/watch?v=WfIf3lVIIFo

Laptop7712 2016.06.19. 21:55:57

@neoteny: @digipenna:

www.youtube.com/watch?v=UGbZocCh_yM

Bevezetés a globális ellátási láncok magánéletébe. Ebből a nézőpontból is meg lehet közelíteni Unionista felvetését. Innen nézve nem a pártkongresszus jut az ember eszébe, hanem az, hogy amit Unionista magyaráz, az több mint a semmi. Vagy el lehet gondolkozni azon, hogy mit, és hogyan szeretnénk kihozni a valóságból.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.06.19. 22:12:40

@Laptop7712:

"Bevezetés a globális ellátási láncok magánéletébe. Ebből a nézőpontból is meg lehet közelíteni Unionista felvetését."

Nem követed kellő figyelemmel unionista értekezéseit: ő nem a magántulajdonon alapuló globális ellátási láncok természetéről beszél, sőt azok _ellen_ beszél. Számára a debreceni TEVA nem elég jó, mert nem a debreceniek (beleértve Debrecen városát) jövedelmét maximalizálja.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.06.19. 22:20:03

@unionista᠋: Ha én az összes TISZK www.szakkepesites.hu/szakiranytu/tiszk.html igazgatója, lennék, azt mondanám a csapatomnak, csináljunk valami értelmeset, amiben ráadásul semmi kockázat sincs. Csináljunk fűnyírókat, egy teljes sorozatot. Villanyosat meg berregőt, amit Gyügyén is megvesznek, meg a golf pályán is. Dizájntól, kaszától a vészstopig mindent tervezzünk meg, gyártsuk le és értékesítsük. Ez lenne a diákok feladata. Mire végezne két évfolyam minden önkormányzat a mi fűnyírónkat venné. Ez azért jutott eszembe, mert egy önkormányzati koma azzal dicsekedett, hogy mennyit spórolt, mert nem az egyik multi üzletlánctól vette, hanem a másiktól.

Úgy gondolom, kezdetnek ez elmenne.

2016.06.19. 23:09:56

@Laptop7712:
szerintem nem igaz az, hogy egy város vagy egy vidék gazdaság nem tervezhető. nem lehet tudni, hogy mennyi gatya kell. tessenek minden nap váltani és abból ki lehet számolni, hogy mennyire van szükség. és azt majd legyártjuk. a bugyit is. ha máshogy nem, akkor félkész terméket összevarrjuk. feltéve, hogy a többség így képzeli. a létrehozzuk a hajdúsági kötszövőt. és a debreceni ruhagyárat. a megyében kellene évi 50 ezer pár farmer. de milyen farmernadrág? először is mindenkiről méretet kellene venni. derék és a csípőbősége, az ülep mérete, comb és a térd kerülete, a lábhossza. anonim módon lehet rögzíteni. és mindenki ki tudja választani, hogy ki milyen színt vagy fazont szeretne. és azt, hogy miféle anyagból. és a lakosság felének ez már elég is. megvásárolja a debreceni ruhagyár standard termékét. úgy, hogy mondjuk a török kortecs szállítja az alapanyagot. a tulajdonos vásároljon valamit a város piacáról. képesek vagyunk-e mondjuk házi lent termelni. és ebből lenmagot, lenolajat és lenvásznat előállítani. a városi holding és a vidékies klaszter leszerződik a török portával.

de mi van azokkal, akik márkahűek. és mondjuk eredeti levi's® nadrágot szeretnének és nem magyar-török utánzatot. vegyük meg a levi's® alapanyagot. lehet, hogy tudnánk gyártani címkét, gombot, szegecset. valamivel fizetnünk kell. bérmunkát is végezhetünk. a városmegye a helyi igények dupláját vásárja meg. és az áru fele a régió levi's kereskedéseibe kerül. tehát egy kerületben állítjuk elő az alapanyagot, a megyében gyártunk és egy területi szinttel feljebb a régióban értékesítünk. de mi van azokkal, akik gas márkájú terméket szeretnék. néhány márkát után gyártunk a közösségi igényei alapján. erre lehet mondani, hogy így minden nagyon drága lesz. a cél az önfenntartás. mi van azokkal, akiknek speciális igényeik vannak. például csak valamilyen különleges anyagú nadrágot hordhatnak, mert egy ritka bőrbetegségben szenvednek. beszerezzük. és ha van ilyen, akkor a társadalombiztosítás akár még támogatást is nyújthat. persze úgy, hogy a luxus igényeket megadóztatjuk. mert lehet, hogy valaki platina csatos övet szeretne. ez egy kicsit drágább lesz. az arany bika teraszán ő majd abban feszíthet. és persze lesz aki azt mondja, hogy a skandináv mintára szerveződő nyíregyháza h&m üzletéből vásárol. persze lehet, hogy a nyírségi paraszt is azt mondja, hogy neki egy debreceni levi's gatya kellene. erre a felfogásra mondom azt, hogy ez reformált zsidó. azért, hogy az antiszemita gyűlölködést valahogy leszereljük. mert ez most ott tart, hogy a templom oldalába tizenévesek festenek egy szvasztikát és egy sátánkeresztet.
static.origos.hu/s/img/i/1604/20160423ismeretlenek-horogkeresztet-festettek-a-debreceni.jpg
ez két év börtönt ér próbára bocsátással. a nagytemplom mellett régebben volt egy levi's bolt. csak tönkre ment. mert a népek a turkálóból vásárolnak. apropó. mi legyen a kereskedőkkel. a márkakereskedőkkel és a használt ruha üzletekkel. segítenek méretet venni, anyagot választani, bemutatókat szervezni. valószínűleg kevesebb lesz az üzlet. a divatcsarnok alagsorában a kisüzemek mosnak, vasalnak. a konfekció termékeket igazítják, a használt ruhát javítják. és alapanyagot termelnek a birtokon. ez egy modern kori uradalom. választott kalmárokkal és nemesekkel.

2016.06.20. 00:07:41

@digipenna:
ha magyarországon gyártasz fűnyírót, akkor az kétszer annyiba kerül, mint venni egy kínait. a jelenleg mainstrem elképzelés az, hogy a szolganépek gyártanak. mi pedig magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat végzünk. ne a fűnyírót adjuk el, hanem a pázsitot. nincs szükség iparra. de ez így nem lesz jó.

meg kellene tudni tervezni a teljes ellátási láncot az alapanyag beszerzéstől, a gyártás megszervezésén át a kereskedelmi szolgáltatásokig. ez egy adott térségben a fű és a fűnyíró relációjában is összetett feladat. mert tudni kell, hogy mennyi zöldfelületet akarunk létesíteni. milyen a talaj. azt hogyan kellene előkészíteni. arra miféle fűmagot kellene szórni. ezek után azt milyen gyakran nyírjuk. milyen kerti kisgépek és hány alkalmazott kertésze kellene. persze virágokat, bokrokat, fákat is kellene ültetni és metszeni. és ez a szemlélet azt mondja, hogy közemberek segítségével számoljuk végig ezeket egy adott térségben. tegyünk egy ilyen próbát. ha budapest környékén ettől elzárkóznak, akkor próbáljuk ki debrecen környékén egy városmegyében (ami tulajdonképpen maga is mini városhálózat, a hajdúvárosok szövetsége). ennek tapasztalatait értékelve vezessük be az országban. azt elég pontosan tudjuk, hogy hány fűnyíróra van szükség a kárpát-medencében. csak ugye abból is sokféle van.

ebben a modellben a helyi fűnyíró kap támogatást. jóska kitalál valamit a garázsban. és ebből lesznek curtis (~kertész) kerti kisgépei. (adjunk valami márkajelzést, amivel esetleg a világban is eladható). a másik eset a hódgép kerti kisgépei. amit hódmezővásárhelyen állítanak elő. és azok járnak, mint a hód. csak nem tönkreteszik, hanem megszépítik a kertet. ezen kívül lenne ami csak az adott városban és annak környékén működik. a kommunális szolgáltató magának állítja elő. ilyen lehet a dehusz (debreceni humán szolgáltató) márkajelzésű. lenne nemzeti fűnyíró. amit a mezőgép vállalat dolgozói állítanak össze szerte az országban gmk jellegű műszakokban. lenne szövetségi (német) fűnyíró. és nyilván nem lehetne teljesen kizárni a világvállalatokat. tehát ha valaki black & decker gépekkel akarja felépíteni a kertes házát, akkor a gépeket megrendeli maryland államból. mária országában a többség a magyar gyártmányt használna. legalábbis ezt mondja a jobb- és a szélsőjobb oldal alkotta "kétharmad". ezt az úgy tűnik, hogy tartós többséget nem nagyon lehet negligálni.

2016.06.20. 00:43:09

@digipenna:
ebben a modellben a politika kitalálja, hogy "curtis" (~kertész) néven fogjuk forgalmazni a kerti kisgépet. az mérnökök és az ipari tanulók számára kiírunk egy versenyt. a szakoktatók előzetesen elbírálják, hogy ezek működnek-e, elég biztonságosak-e, stb. és ezek után megnézzük, hogy melyik kerti kisgép, kisgép család vagy családok nyerik el a többség bizalmát. és abból lehet a curtis 1a, 2b, stb. és ezeket az innovációkat az önkormányzat megtámogatja azzal, hogy ezt bemutatja a farmer expo. a kormányzat azzal, hogy megjelenik a hungexpo kiállítócsarnokában. és esetleg elnyeri a nagydíjat. sőt az is lehet, hogy a curtis x6 nemzetközi nagydíjas lesz. de a kínaiak tetszőleges mennyiségben legyártják. és majd ráállnak erre indiaiak. vagy ha nem ők, akkor a pakisztániak. arra kevés esély van, hogy majd mi gyártjuk a fűnyírót a világnak. mert majd beleteszünk egy kvantummechanikus számlálót, ami atomi pontossággal nyírja és molekuláris módon táplálja a füvet. lehet, hogy az évszázad végén ilyen lesz a fűnyíró. de annak a piacát valószínűleg akkor is azok a hatalmak uralja majd, amelyek a legerősebb hadsereggel rendelkeznek. és valószínűleg akkor sem lesz jobb választás mint a páneurópai civilizációban behúzni a németekhez. ha a britek kilépnek, akkor szétesik az unió. nyilván utána újra össze kell rakni. a nemzetállamokból kisebb föderációkat szervezni. ebből vagy egy horvátországgal és szlovéniával kibővített visegrádi vagy egy lengyelek nélküli kisvisegrádi együttműködés következik. az a probléma, hogy lengyelország akkora, mint a többi kelet-közép európai állam együttvéve. visegráddal a másik probléma, hogy élesen elválasztja a keleti ortodox és nem-ortodox nyugati keresztény többségi területeket. leszakítja a határon kívülieket. ebből a szempontból is talán jobb a dunai német-magyar koföderáció. erdélybe lehet tolni keleti frankokat. azok majdnem franciák, akiket románia elsősorban preferál. európai unióban nem a nyugatos nemzetköziség, hanem inkább a nemzeti kereszténység az, ami összeköt bennünket. persze kérdés, hogy mi lesz az iszlámmal. létrejön-e nagy albánia. nem akarom ezt itt továbbragozni. felteszem érthető.

l ember 2016.06.22. 07:16:50

más már megkért, hogy fejtsd kki, mi az a neofeudalizmus, de igazából jó lenne, ha írnál azoknak a közösségeknek a berendezkedéséről, ami újabban rendszeresen előjön poszban és magyarázatként is

zipe moha 2016.06.22. 08:53:40

@l ember: @HaFr:

...:)..és akkor a Demos végre rendel ( tudást, tanítást..) az Értelmiségitől...aki elfordulva a szervilizmustól a Demos felé teljesít is...amiből ő maga is származik...a fizetség pedig kitartó közösség esetén egy jól belakható szellemileg -és anyagilag épp ország...de jó is lesz, ha így lesz....örülök ennek a vertikális minőségi ugrásnak..minta az első fecskéknek is örülni szoktak...:)
süti beállítások módosítása