1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.05.19. 10:20 HaFr

A magyar polgár egy pártba tömörült a maffiózókkal és a lumpenekkel

A magyar polgár, akinek a saját teljesítményére büszkének, erkölcsösnek, hazafinak, és adott esetben istenfélőnek kellene lennie -- de mindenképpen ilyennek vagy hasonlónak, ha hazája legjobbjait akarná követni, és még eljutnak a füléig egykori szeretett tanárai szavai, a klasszikus magyar kultúra legjobbjainak üzenetei, és hazája történelmének tanulságai -- feladta igényét a kiválóságra. Egy talán jobb sorsa hivatott pártvezér-miniszterelnök mára kocsmai színvonalúvá silányult eszméi és politizálása, egy kis pénzzel kiegészítve, elég volt számára ahhoz, hogy sutba dobja azt az életét, amelyre a gyerekei és unokái büszkék lennének. Követte vezérét, és máig kitart vele a borgőzös, hazug gondolatokban, amelyek nem precedens nélküliek ebben az országban, és rendre szégyenletes, gyakran gyilkos fordulatokat okoztak a történelmünkben. Talán a lelke mélyen még táplál valamit a hagyományos eszményeiből, de feladta, hogy azokat a nemzet érdekében győzelemre vigye. A polgári felelősségét és kiválóságát adta ezzel fel, azt, ami a saját közvetlen érdekein túlmutat. Megelégszik ezzel a politikai minőséggel -- feladta a felelősségét, tehát feladta a polgár voltát.

A magyar polgár lealacsonyodott: egy pártba tömörült a maffiózókkal és a lumpenekkel, akiktől egyformán távol áll az anyagi érdeken felüli élet, a kiegyensúlyozott, civil közösségi lét, távol áll minden, ami nem érdek és egoizmus, ami szép, és ami jó, és akik a politika sikerét a szerzés hatékonyságával mérik. A magyar polgár mára belenyugodott ennek az értékrendnek a dominanciájába, sőt odáig jutott, hogy az iskolázatlan, versenyképtelen, a rezsim szemében csak szavazóként érdekes tömegekkel együtt legitimál egy fékevesztett, polgárellenes rezsimet, amit az egykori elvei alapján már se magának, se másnak nem tudna megmagyarázni, ezért a legnagyobb gondja egy ideje, hogy megmagyarázza magának, miért is nem kell megmagyaráznia. A magyar polgár így jobb híján érdektelenséget tettet vagy direkt hazugságot is felvállal, rombolva a saját lelkét és a közösségeinek integritását is. A magyar polgár önmagát alacsonyította le Orbánnal. Megtalálta benne a magyar kultúra legnagyobb közös osztóját, és szemmel láthatóan nem érdekli, hogy ez egyre mélyebben fekszik, és maga is egyre mélyebbre süllyed vele. Az erkölcsi tartásával és szellemi igényességével együtt zárójelbe tette az önreflexió kötelességét is, holott a felelőssége önmagával, a közösségeivel, és a nemzetével szemben éppen az ellenkezője lenne: harcolni az identitásukért, amely felemel.

A polgár, aki ideálisan arról ismerszik meg, hogy többet ad bele a közösbe, mint elvesz belőle (ez a polgárság általános definíciója is), akár szellemi, akár anyagi értékteremtésről legyen szó; aki arról ismerszik meg, hogy épít és nem rombol; akinek megfontolt gondolatokat kellene táplálnia és terjesztenie, szemben az ellenőrizetlen demagógiával; aki a saját teljesítményét született tehetségének és kemény munkájának köszönheti, nem egy igazságtalan, diszfunkcionális állam korrupt és korrumpáló struktúrájának -- nos, ez a magyar polgár, félő, nincs többé, de bizonyosan legföljebb csak vegetál, nem tudja megformálni a közösségeit, nem tud kiállni magáért. Nagy többségében úgy döntött, megalkuszik. A magyar polgár feladta azt, ami volt, feladta, amivé válhatott volna, de közben egyre nehezebb helyzetbe lavírozza magát minden egyes nappal, amit Orbán égisze alatt tölt, mert egyre nehezebb lesz szembenéznie azzal, amivé lett. A mélyben pislákoló remény egyelőre valóban nem több, mint puszta remény. A magyar polgár mély válságát éljük, szégyenben.

Polgári Konzervatív Párt www.pkp.hu

78 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr708730012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2016.05.19. 11:07:13

Mondj csak egyetlenegy valódi, a szó igaz értelmében vett polgárt, aki Orbánnal tart!

Ez egy üres halmaz!:-)

Másfelől: arra igenis, vannak történelmi példák, hogy igazi polgárok, éspedig tömegesen, csatlakoztak és a végsőkig ki is tartottak egy "Orbán-típusú" (azaz: súlyosan torzult, de karizmatikus személyiségű) vezető mellett. Ennek részben valamiféle kollektív frusztráció lehet az oka (pl. éppen az, hogy egy, az adott korszakot megelőző, a polgári erények kibontakoztatása által felívelő korszak valamiféle, a polgárságot is traumatizáló katasztrófába torkollt és a polgárság tömegei keresnek valamiféle magyarázatot és megoldást, hogy visszatérhessenek a régi, normális és a teljesítmény révén sikeres viszonyok közé.) Részben pedig a polgárságra mindig is jellemző siker- és karrierorientáltságon alapulhat a "sikeres vezető" követése... De mindezek nem jellemzőek a mai, Orbáni korszakra: ott ui. sem előzőleg sikeres polgárság nem volt, sem pedig a polgári sikervágytól ösztönzött, valóban polgári gondolkodású személyek.

Akik többé-kevésbé polgáriak voltak, azok legkésőbb a 2. Orbán-kormány közepe felé lefaroltak mellőle. ...Maradtak a Rogánok, Habonyok, Vajnák, Lánczik és Lázárok (GFG noch dazu!) - bennük meg az Istennek se akaródzik nekem felismerni a pógárt!:-)

zipe moha 2016.05.19. 12:27:26

őszintén osztozom a gyászodba...és ebben most nincs irónia...temeted a meg sem szülöttet...
már a kezdeteknél gond volt: a magyar polgárság nem kialakult, hanem meg akarták " megcsinálni" kontraszelektíve...nem a tehetség nem a rátermettség, nem az elért eredmény válogat le hanem tűzközeliség,a kaszthoz való sokeseben vérségi familiáris tartozás..vagy a szervilizmus képessége...hogy ezt az eredményt szülte??...ki csodálkozik ezen?....és még ez nem az összes termése a fának...

az elején még azt lehetett mondani, hogy jól van ez az eredeti tőkefelhalmozás időszaka...de majd utána kibontakozik hogy...a polgár

.."arról ismerszik meg, hogy többet ad bele a közösbe, mint elvesz belőle (ez a polgárság általános definíciója is), akár szellemi, akár anyagi értékteremtésről legyen szó; aki arról ismerszik meg, hogy épít és nem rombol; akinek megfontolt gondolatokat kellene táplálnia és terjesztenie, szemben az ellenőrizetlen demagógiával; aki a saját teljesítményét született tehetségének és kemény munkájának köszönheti, nem egy igazságtalan, diszfunkcionális állam korrupt és korrumpáló struktúrájának..."...

csak hogy kellett volna egy pont...eddig tartott, innentől, többet teszek vissza...

elmaradt ez a pont a mai napig ugyan az folyik mint az első percben ..és fog folyni egészen az utolsó pillanatig...kivenni amit csak lehet...és annyira keveset visszatenni amennyit csak lehet...

mivel ilyen tömeges! méretű a silányság...lehet, hogy a kor szaladt túl a polgári eszményen...hisz néhány idealistán ( pozitív értelem..)kivül a potenciális polgár önmaga nem akar már polgár lenni, a szervilizmus dagonyáját kedveli és a potyát...szóval igy kopogtat a 4. ipari forradalom

...lehet, hogy ideje lenne valami új után nézni...vagy a Megfakult Fotók Baráti Egyesületében tagokat toborozni továbbra is...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.05.19. 13:47:19

Sajnos arról van szó, hogy a jelenlegi rendszerben baromi drága - és sokszor kockázatos - a polgári lét, a polgárság ennek megfelelően alkalmazkodik (vagy betagozódik vagy kivonul): liberatorium.blog.hu/2014/05/11/a_magyar_polgarsag_leepulese

Wikus Van De Merwe 2016.05.19. 14:03:10

Ha ez egy választási beszéd lett volna, akkor szívesen megtekinteném azt az eszeveszett menekülést, amit a választó"polgár"ok tömege produkálna a PKP emelvényét megpillantva.

De most komolyan. Már megint eljutottunk oda, hogy a nép a hibás? Vagy ahogy Virág elvtárs gondolta anno a Tanúban?

A rendszerváltozás utáni ország legjobbjait mikor érdekelte az "anyagi érdeken felüli élet" ?
Értelmiségünket vagy inkább a szellemi foglakozásúakat, ha már megsérthetem őket, mikor érdekelte az "anyagi érdeken felüli élet" ?
Kiket kellett volna követniük? Hol mutatták meg magukat és mikor jelezték legjobbjaink, legnagyobbjaink, hogy kövessük őket, vállalkoznak a feladatra?
Kik voltak ők és hol vannak most? Mi történt az elmúlt negyedszázad alatt?

2016.05.19. 21:01:49

@Wikus Van De Merwe: magyarországon 1998 óta orbán viktor kormányoz. egy darabig ellenzékből, 2010 óta meg kormányon. 2010 előtt rákényszerítette a hülyeségeit a totálisan alkamatlan, kormányképtelen szocikra, 2k10 óta meg teljhatalmú szabadrablás. sarkítottam, de kb. így van. a rendszerváltás legjobbjai nem tudom kik lennének, tölgyesi meg sólyom jut erről eszebe, de nem tudom mire kellene velük kapcsolatban asszociálni.

legeslegujabbkor 2016.05.19. 22:32:12

Magyarországon azok a polgárok, akik Orbán nélkül (jatt) szerettek volna boldogulni vagy sitten ülnek vagy feladták.

Khonsu 2016.05.20. 00:30:39

Szerintem Magyarországon akik polgárként tudnának viselkedni, azok többsége anyagi okokból nem teheti ezt meg. Akik pedig anyagilag megtehetik, ők többségében gondolkodásban nincsenek ott, ahol kéne lenniük, hogy polgárnak nevezhessék magukat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.20. 01:38:30

Na, ettől aztán majd rohan a magyar polgár, hogy rátok szavazzon. (Ez a blog is mennyivel jobban nézett ki három hónapja!)

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2016.05.20. 09:05:48

@Holger Hartland: Nem kell nekik rohanni. Untig elég, ha elsétálnak a választóhelyig. :)

zipe moha 2016.05.20. 09:11:38

...érdekes dolgok a kényszerek...mert VÁLTOZÁSOKAT szülnek....ha félretesszük ( muszájból, mi másból...a józan ész újbóli előhívása céljából) a prekoncepcióninkat, meglepő emberekkel értünk egyet...bizonyos kérdésekben..másban nem muszály...kerülünk velük adott esetben egy platformra...főként az után, hogy belátjuk: a " bal-jobb oldali" megkülönböztetés eredendő manipuláció terméke..nem a megoldások irányába vezető út..hanem a megosztottság és az elválasztottság garantálására megalkotott ideológiai mákony egyéletes emberek számára...

például amivel egyet lehet érteni:

hvg.hu/velemeny/20160407_TGM_Panama_offshore_kapitalizmus_korrupcio

vitasd , ha nem..érdekelne..
.

zipe moha 2016.05.20. 09:19:29

@fuxosbömis (ex kacagányos): ...elsétálnak...és a pártoskodásukkal polgárháborút gerjesztenek ...mind a 2 millió...mert a köz asztalán már annyi sem lesz ami nekik elég lenne..a 8 millió meg bámul, az okos elad mindent,megpattan amíg tud...a tehetetlen keres egy segget amit nyalhat...a többi pedig nekiáll elefánt csont tornyot építeni..De ami közös: mindenki arra sandít már...hogy mikor lesz vége, meddig tart még ez a kollektív ámokfutás..

lavór 2016.05.20. 09:29:08

@zipe moha:

"...mindenki arra sandít már...hogy mikor lesz vége, meddig tart még ez a kollektív ámokfutás.."

Sokáig. Buták és sötétek vagyunk. Néhány gondolkodó próbál világosságot "teremteni" a fejekben, de szélmalomharcnak tűnik a dolog. Nincs igény sem a világosságra.

lavór 2016.05.20. 09:38:34

@BiG74 Bodri:

Majd együtt kereshetjük szélmalmunkat. :)

Szelid sunmalac 2016.05.20. 09:38:40

" A magyar polgár mély válságát éljük, szégyenben." Marmint TI elitek es TI vagytok egy szinten a lumpenekkel, meg maffiozokkal, meg a szellemi fogyatekosokkal, akik ujra es ujra ugyanazokat az arcot valasztjak meg, hogy KEPVISELJEK oket, es elegedettek is az eredmennyel.
EN ugyansi rohadtul nem elek veluk, de nem is vagyok hajlando semmilyen szinten sem azonosulni veluk. Eleg baj az, ha egy kormanyvalto polgari part meghacsak tevedesbol is, de tobbesszam elso szemelyben beszel igy!

high up! 2016.05.20. 09:54:28

Na mi van, felfedeztük, hogy 90%-nyi Átlaghülyemagyar országa vagyunk?

Mondjuk kurva nem nehéz erre rájönni, elég csak megnézni, hogy az EU sereghajtója lett Bóvlisztán, tele annyi kedély- és elmebeteggel, amennyi Európában összesen sincs. Mindenki tudja, hogy fos az élete, de be nem vallaná. Tenni meg? - bruhahha!

A még potensei tömegesen menekülnek el Bóvlisztánból, az impotensei meg maradnak és osztják az észt, hogy minden a bolsik miatt van. Vagy a liberálisok, vagy a Soros miatt. Ja, meg Kaya Ibrahim meg a székház eladás.

Nem lesz itt soha semmi több a trágya IQ-nál, ezt 1100 év bebizonyította, inkább arra kellene most már milliárdot költeni, hogy tudományosan kikutassák, hogy ez az örökös lúzer Átlagmagyarság genetikai okokra, vagy valami környezeti hatása vezethető vissza.
Akkor legalább lehetne tudni hogy mivel kell kezdeni a nép gyógyterápiáját. Mar ha egyáltalán engednék magukat meggyógyítani.

FOLYTASSUK!

lavór 2016.05.20. 09:59:40

@Szelid sunmalac:

"Mármint TI elitek és TI vagytok egy szinten a lumpenekkel, meg maffiózókkal, meg a szellemi fogyatékosokkal, akik újra és újra ugyanazokat az arcot választják meg, hogy KÉPVISELJEK őket, és elégedettek is az eredménnyel."

És mindezt írod a PKP blogján, aha... :)
Ezer százalék, hogy a posztkommunista utódpártokat szavazzák meg újra és újra. Olvasd át egy picit az alapszabályukat.

zipe moha 2016.05.20. 10:03:10

@high up!: ...környezeti hatásra...a minden korban a sajátjai! által elárult ( emiatt " elárvult"..)és eladott kollektív csoport ( demos) reakciója ez..népek olvasztó tégelye mai is a magyar...akik némileg védekezni tudnak, mint a német vagy zsidó származásúak az elárulás következményei ellen...összezárnak, összetartanak... a többiek védtelenek...

Szelid sunmalac 2016.05.20. 10:21:24

@lavór: En alapvetoen hiszek a PKP jobbito szandekaban. De nehezen orzik meg az altaluk kituzott iranyvonalat. Neha kicsit felul kene emelkedni a napi politikan. Mert ha mar ok is fasultak, akkor hamvaba holt az egesz. Ez az romany pedig nagyon erre utal.

Mérnork 2016.05.20. 10:25:29

A magyar polgárt szépen kiirtotta a 40 év létező szocializmus. A renccer ;-) váltás után meg a magukat átmentő elitnek nem is hiányoztak.

Janossz 2016.05.20. 10:28:49

Kár keseregni a nemlétező magyar polgár pártállásán.
A múlt század magyar történelme másról se szólt, mint a réteg megsemmisítéséről. Ebben elég szép sikereink vannak.

lavór 2016.05.20. 10:29:34

@Szelid sunmalac:

Szerintem simán belefér egy helyzetértékelés a mindennapi küzdelmek mellé.
Nem árt látni, milyen társadalmat kéne úgymond megváltoztatni, moderálni, vezetni, tanítani - válaszd ki, amelyik tetszik -; a politika is olyan, mint a fodrászat, csak hozott anyagból tudnak dolgozni. Mitől jobb önámítani magunkat, hogy ez az ország bizony telis-tele van okos, intelligens és jobbra vágyó választókkal? Vannak ilyenek, persze. Pár maréknyian. Sokan elmentek, páran itt küzdenek, a sok sikertelenség pedig nem mindig az eufóriát generálja, inkább a fásultságot, reményvesztést.

Janossz 2016.05.20. 10:31:47

@Mérnork: Majdnem egyre gondoltunk, de jellemző, hogy van aki csak a 40 vörös évre emlékszik, volt ott más is.

lavór 2016.05.20. 10:38:20

@BiG74 Bodri:

Én is azt kérdezem, mi a baj velük?

BillEvans 2016.05.20. 10:38:26

Megint olvashattunk vaskos lózungokat, aminek lényege, hogy Orbán az oka mindennek ill. "a polgár", aki agyatlan módon (kocsmai szinten)ezt a politikát támogatja vagy legalábbis megalkuvóan tűri. Talán, akár lehetne az itt olvasott megállapítások igazság tartalmán polemizálni (bár több könnyen cáfolható), de észre kell venni, hogy korunkban a polgár "polgáriatlanulása" nem hungarikum (így a megoldás sem lokális), hanem kivétel nélkül minden fejlettnek mondott civilizáció aktuális trendje, legfeljebb csak a mértéke és dinamikája tér el (valamelyest).

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 10:46:24

A magyar polgár - nagyon helyesen - feladta a ballibák szekerének tolását. Egy dolgot azonban nem értek: miért szomorkodik ezen HaFr, aki - legalábbis önbevallása szerint - nem balliba...

Szelid sunmalac 2016.05.20. 10:47:33

@lavór: Szerintem a fasultsagot meg a remenyvesztest nem pont egy vezetesre vagyo partnak kene propagalni

lavór 2016.05.20. 10:49:07

@Szelid sunmalac:

Kis lejtmenet után majd jöhet a hegymenet. :)

BiG74 Bodri 2016.05.20. 10:49:32

@lavór:
Bocs ez mellé ment. Szelid sünmalacnak ment volna.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 10:50:57

De részletesebben!

A polgárság az, aki:
- rendelkezik megfelelő anyagiakkal státuszához,
- ezért: a nemzetközi nagytőkétől független óhajt lenni,
- azaz: a polgárság nem lehet se nyugatpárti, se ballib, valójában ez a 2 ugyanaz.

Azaz semmi furcsa abban nincs, hogy a polgárság nem ballib, s a Fideszre szavaz.

A ballib értelemben vett polgár valójában álpolgár, ugyanis nem polgár az, aki:
- a nemzetközi nagytőke helyi képviselője, csicskása,ű
- nemzetközi, magyaerellenes szervezetek busásan fizetett alkalmazottja.
E fentiek nem polgárok, hanem a gyarmati adminisztráció komprádor ügynökei.

Szelid sunmalac 2016.05.20. 10:51:54

@BillEvans: Ebbol latszik, hogy nem nagyon ismersz behatoan mas, mar polgarosodott tarsadalmakat. Ha igy lenne, nem irnal ilyeneket.

lavór 2016.05.20. 10:52:22

@BircaHang Média szerkesztősége:

Hagyd már a bohóckodást, a polgár az, akire az adott társadalom azt mondja: polgár.

Mint a bolgároknál is.

BiG74 Bodri 2016.05.20. 11:17:08

Vegyünk példát a nagy baráti orosz polgárokról, kik ha akarjuk szívesen elhozzák nekünk is az igazi polgár eszméit.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 11:29:36

@Mérnork:

A 80-as évek elején ismét megjelent a polgárság.

morpho 2016.05.20. 11:44:27

" többet ad bele a közösbe, mint elvesz belőle "

Ez a mondat a lényeg...

lavór 2016.05.20. 13:12:34

@BircaHang Média szerkesztősége:

'80-ban. A szocialista éra alatt... Kialakultak. Ez jó. :D

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 13:17:49

@lavór:

Fiatal vagy, nem éltél akkor, nem tudod, pedig ez a helyzet: a magyar polgárság akkor kezdett újraalakulni. Jöttek a GMK-k, a gebinesek, a lángossütők, a műanyag-fröccsentők, s mesésen meggazdagodtak közülük egyesek.

lavór 2016.05.20. 13:22:02

@BircaHang Média szerkesztősége:

Ha neked az akkori csókosok, ügyeskedők jelentik a polgárosodást... Így mehetsz előrébb is az időben, hívhatod rejtett polgárosodásnak, mondjuk a párttitkárok, igazgatók... De mondjuk úgy, akinek volt otthoni telefonj, az már polgárnak számított...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 13:29:37

@lavór:

Ne viccelj! Szerinted hogy alakult ki a kommunizmus előtti polgárság? Pont ugyanígy: trükkökkel, átverésekkel, stb. Nme csak Mo-on, nyugaton is.

lavór 2016.05.20. 13:53:01

@BircaHang Média szerkesztősége:

Hát akkor Orbánék már igazi nagypolgárok - nem nagystílű bűnözők -, annyit trükköztek, csaltak, loptak, hazudtak...

Gratulálok hozzájuk, méltó példaképek.

Jobb és közép 2016.05.20. 15:40:10

Kit érdekel Orbán Viktor lelke mélye, meg hogy vajon mit tutujgat ottan? Hagyni kéne már a búsba.

pamut 2016.05.20. 16:17:11

Talán jobb is hogy nem érte el a láthatósági küszöböt ez a párt, mert ha arra sem képes hogy egy mániákus elmebeteg trolltól megvédje a saját blogját (ami kb. egy gombnyomásba kerülne), akkor bele sem merek gondolni milyen bio-boxzsáknak használták volna ellenfelei miközben a pkp szokása szerint a védekezés leghalványabb jelét sem mutatta volna.

2016.05.20. 16:54:57

@my_anyád:
a játékelmélet felől közelítve ezt nem túl bonyolult megfejteni. legyen G(X,S,F) egy véges n szereplős játék.
- játékosok: X1..Xn
- stratégiák: S={S1..Sn}
- nyereségfüggvények: Fi(Xi, S) (i=1..n)
kérdés, hogy mi végre játsszunk, mi a játék célja.

a játék alapváltozata individuális. azt mondja, hogy a magánélet logikáját követve keressük az Fi függvények maximumát a ∑ Fi ≥ 0 feltétel teljesülése mellett. ez azt hirdeti, hogy egyéni önzést lényegében csak a világ egészének növekedése korlátozza. vallási értelemben ez a judaizmus alapvetése.

ezzel szemben a különféle közéleti irányzatok rendre azt mondják, hogy a ∑ Fi függvény maximumát keressük az Fi ≥ 0 feltételek teljesülése mellett. ha ez a felfogás istennel párosul, akkor ezt hívjuk kereszténységnek (vö. judaizmus). annak hiányában közéleti kollektivizmus (vö. individualizmus).

a magyar társadalom a magánéletben erősen individuális. a közéletben pedig korlátozottan kollektivista. a magyarok többsége azzal is megelégszik, hogy a politika a ∑ Fi függvény minimumhelyét keresi feltéve, hogy a Fi ≥ 0 egyenlőtlenségek teljesülnek. (azért nem lehet teljes egyenlőséget hirdetni, mert a többség Fi = 0 feltétel megengedett beállásától fél. a magyar társadalom viszonylagos egyenlőségeket, egyenlő viszonyokat akar. nem primitív kommunista, hanem korlátozottan kollektivista.

a nyugat-európai társadalmak felfogása ehhez képest fordított. ők a ∑ Fi függvény maximumát keresik elsődlegesen, az Fi ≥ 0 feltételek teljesülése a másodlagos. a nyugat-európai társadalmak primitív kapitalisták. ezért tudtak gyarmatosítani. nyugat-európa a judaizmust elutasítja. a francia társadalom a közéletben a közösségi optimumot keres. az amerikai nem. az amerikai társadalomban a vita az, hogy a judaizmust lokalizálttá vagy globálissá tegyék. trump azt mondja, hogy egy zárt, heterogén és individuális amerika lehet csak sikeres. nekem van olyan ismerősöm, aki azt is a közösségi hálón posztolja, hogy kész a csülkös bableves. ez az amerikai minta. a közösségi lét virtualizálódik. és mellette a magánélet totalitása érvényesül. mr trump is egy ilyen amerikát képzel el. és mrs clinton is. csak utóbbi azt mondja, hogy az amerikai társadalom ahogyan az összes legyen nyitott, heterogén és individuális. és az a vicc, hogy ezzel szembefordult izrael. mert a zsidó nacionalizmus a judaizmust átmenetileg a szentföldre korlátozná.

magyarországra visszatérve a többség az orbán, a kádár, a horthy rezsimnek azért szavazott biztalmat, mert ezek az Fi ≥ 0 feltételek teljesülését ígérték, és ezek az emberek azért maradhattak tartósan a hatalomban, mert ezt részlegesen, a konszolidáció időszakában majdnem teljes egészében teljesítették. a baloldalon horn és medgyessy is ezzel nyertek választást. csak ők ezen ígéretüket egyetlen ciklus erejéig sem tudták tartani. gyurcsány sem. orbán a rezsicsökkentéssel elérte azt, hogy "mindenki nyert egy kicsit". a magyarok többsége azért lépett be az unióba, mert azzal "mindenki nyerhet egy kicsit". (vö. "mindenki nyithat bécsben cukrászdát".) a magyarok ezért váltottak rendszert. mert úgy képzelték, hogy azzal "mindenki nyerhet egy kicsit". ezen alapult ferenc józsef és mária terézia abszolútizmusa lajtántúli területeken. ezen alapultak a szabadságharcokat követő kiegyezések: "mindenki nyerjen egy kicsit". a magyarok a G(X,S,F) játékban az Fi ≥ 0 feltételek teljesülését írják elő szigorúan. ezen túl alaphelyzetben a politika ∑ Fi függvény minimumhelyét keresi. elvben semmi sem gátolja meg, hogy akárki a közéleti maximumhely megtalálására politikai programot hirdessen feltéve, hogy azzal (majdnem) "mindenki nyer egy kicsit". a gyakorlatban ezt nem nagyon lehet megtenni. mivel orbán "nyugatos" ellenzéke nem érti ezt az egészet. amíg ők a parlamentben (vagy az országban) vannak addig marad a judaizmus kontra antijudaizmus szembenállás. a néhány klánból álló fővárosi zsidó és zsidóbarát értelmiség az amerikai demokraták támogatásával sorakozik fel az államalkotó magyarokkal szemben. azok többségében keleties és délies kládok. sohasem voltak nyugatosak és sohasem lesznek azok. a nyugatosság eredendően biosz és nem filosz.

2016.05.20. 17:37:01

@morpho:
a te értelmezésedben trump polgár? pénzben mérve valószínűleg többet tett be a közösbe, mint amennyit kivett.

2016.05.20. 18:25:53

@BillEvans:
polgár az, aki valós értéket teremt. nullából úgy egyet, hogy azt utána azt lényegében akárki reprodukálhatja.

tehát a magyarok többsége nem azt tekint polgárnak, akinek michelin csillagos étterme van. magyarországon attól sem lesz valaki polgár, hogy megnyeri bocuse d'or szakácsverseny döntőjét. ez a magyarok számára lényegtelen. mert a többsége úgy képzeli, hogy a nemzetközi díjakat ugyanúgy csókos haveroknak kapják és adják a nagyvilágban, ahogyan működik kis hazánkban.

tehát az átlag magyar azt várja el a szakácstól, hogy beálljon mondjuk horgászni valamelyik kárpát-medencei folyón. és ezek után a kifogott halat úgy készítse el, ahogyan az átlag magyar el tudja készíteni. így tudunk érzelmileg azonosulni vele. ettől lesz az áru "magyar". mert mindenki elkészítheti azt az ételt úgy, hogy egyéni és közösségi értelemben is büszke lehet rá. elkészítheti azt, amit a szakács kitalált vagy kitálalt. tehát polgár az, aki nullából úgy csinál egyet, hogy azt lényegében bárki reprodukálhatja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.20. 19:06:55

@pamut: miért kéne itt védekeznie a pártnak?!

2016.05.20. 19:27:34

@high up!:
a társadalom viselkedése részben genetika. ez a térkép azt mutatja, hogy európa egyes térségeiben melyik egyenes férfiági eredet az uralkodó.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
ez a térkép elég pontosan követi kontinens politikai megosztottságát. a magyar társadalom csak azért nem teljesen oroszos, mert bár a domináns eredet megegyezik, a természeti környezet alapvetően különbözik. a kárpát-medence viszonylag zárt, a keleti sztyeppék ezzel szemben nyitottak. és ezért oroszország "birodalmi", magyarország pedig "uradalmi" jellegű. ez biológia és földrajz. a csehek, a szlovákok és a lengyelek egy része eredetében eltér a többségi magyartól. de az evolúciós biológiai értelemben ugyanúgy a kelet-indoeurópai ág, mint az oroszoké. magyarországon ehhez kapcsolódik az őseurázsiai kultúra. és bármilyen furcsa, valójában az, ami a nyugattal eredendően rokon. ezért van az, hogy a jobbik környékén nemcsak a nagy kurutaj van, hanem a svábok többsége is ott van. a nagy-alföld átlag magyarja ugyanúgy a keleti sztyeppékről ered és ugyanúgy vidékies, mint az orosz muzsik. csak kisebb, zártabb uradalmakat akar és ahhoz képzel hozzá nemzetbirodalmat. az orosz romantika és realizmus is közel áll a magyar néplélekhez.

2016.05.20. 20:36:40

@pamut: bocs pamut, most nem tudok egyetérteni veled. A blogjainkon ez van, a blogszférában ez van, itt élik ki sokan a természetes "hajlamaikat". Én pl. több kommentelőt kitiltottam a mi blogunkról, meg is lett az eredménye, "ti is ugyanolyanok vagyok", stb, ismert szöveg.

A politikában - ez már PKP-méretben is látszik - messze nem az a legnehezebb rész, hogy az ellenfeleid mit mondanak rád. Ők a könnyű történet. A nehéz rész az, mit kezdesz a sok külső nyomással, hogy tízen húsz irányba akarnak vinni. Közben meg őrizni kéne a saját üzeneted ugye, ami sokaknak nem fér bele. Hát ez a helyzet.

2016.05.20. 20:37:31

@lavór:
az, hogy ki vagy mi a polgár nem társadalmi, inkább kulturális vagy leginkább vallási kérdés. magyarországon a közéleti vita arról szól, hogy mi legyen a többségi államvallás alapja. az ellenérdekelt táborok magukat az egyetlen civilizált csoportosulásnak mondják. amit liberális baloldalnak mondunk, az leginkább a judaizmussal rokonítható. amit jobboldalnak az leginkább a cigány vezérkultúra. a szélsőjobboldal őseurázsiai kultúrát tekinti kiindulási pontnak. ehhez jönnek a keleti sztyeppék parasztsága (nekik van többségük) és a délszlávok (ők a második legnépesebb eredetcsoport). ebből a valós etnikai összetételből kell a magyar polgárosodást kihozni. és az látható, hogy ezt nem lehet nyugatosságra, különösen nem az amerikanizmusra alapozni.

2016.05.20. 21:09:02

@BircaHang Média szerkesztősége:
magyarországon az utolsó sikeres társadalomszervezés a késő kádár korban, az azt megelőző pedig a korai horthy korszakban volt. az nem véletlen, hogy a többségi politika ezekhez próbál valamilyen módon visszatérni. persze az igazság az, hogy ezekhez nem lehet visszatérni. és ezért még vissza kell lépni. a kérdés, hogy hová. attila királytól a szent korona tanon át kossuth lajos kormányzóságáig elég széles a paletta.

2016.05.20. 21:10:38

@Szelid sunmalac:
lényegében elég lenne a magyar társadalmat ismerni. mert egy dolog biztos. a magyar polgárosodás magyar lesz. ez az egy biztos. minden más bizonytalannak tűnik.

zipe moha 2016.05.20. 21:29:42

@unionista᠌᠋: ...Mátyásig...és meg sem állni...most nem bécsig,nem... Berlinig..:)

my_anyád (törölt) 2016.05.20. 22:00:46

@unionista᠌᠋: ne haragudj, de mióta az angolul tudásról azt írtad amit (világok harca mint minden a te elméleteidben) azóta nem fárasztom magam ezzel a sok szarral amit begépelsz.

jövő kellene, nem okoskodás. ha el tudsz valamit érni akkor vagy eléred, vagy megabájtokat begépelsz, elméletek forájában, hogy miért geci mindenki. bocs, ne. unom, fáraszt. tényleg ne.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.20. 23:29:48

@fuxosbömis (ex kacagányos): Tavaly ilyentájt (ha épp lett volna választás) még magam is azért sétáltam volna, hogy a PKP-re szavazzak, de a PKP meggyőzött, hogy ne tegyem. Hisztiző cuckservative-okra nem.

2016.05.20. 23:43:53

@my_anyád:
pont leszarom, hogy mit gondolsz tamás.

2016.05.20. 23:53:09

@my_anyád:
vagy ki vagy. nem ez a lényeg. ha a többségi magyarok jövőképe az, hogy a zsidóságot ki kell szorítani az országból, akkor azzal ebben a kultúrkörben nem lehet mit kezdeni. ezt vagy elfogadja valaki, vagy elutasítja. én nem tudok vele mit kezdeni. ezt le kellene játszani mondjuk ebben az évtizedeben. trianon 100 vagy úgy zajlik, hogy a magyarok megteremtik a nemzeti keresztény magyarországot. vagy a nemzetközi valutaalap magyarázza, hogy az államcsőd miatt nem nagyon lehet tizenegyedik havi nyugdíjat fizetni. ez a két opció van. a harmadik, hogy belépnek az oroszok. ezekbe gondolkozzál. ha ezek nem tetszenek, akkor húzzál el magyarországról. ahogyan félmillió magyar már megtette. a magyar fiatalok fele jobbikos. a fele. ha valaki egyszer benácult, akkor nem fog kináculni. ha valaki demokratikus politikát akar, akkor nem negligálhatja a többséget. most az van, hogy a nagytemplom falára horogkeresztet festettek a tizenéves suhancok. mert az olyan férfias. merész dolog. ezzel mit kezdesz. nem szabad. és mellette a liberalizmus. ez menni fog?

2016.05.21. 01:00:04

@my_anyád:
amíg a judaizmus vs. nemzeti kereszténység vallásvita nincs lezárva addig nincs értelmes közélet. ha így se érted, akkor sehogy.

2016.05.21. 02:02:32

@zipe moha:
mátyás idején a történelmi magyarország egyben volt.

zipe moha 2016.05.21. 06:56:08

@unionista᠌᠋: ...Rómának hogy lett vége??....egy nagy törzs szedte szét?....nem, sok kicsi....meg lesz még a böjtje, hogy Németországban a legkisebb faluban is logisztikai központ és gyártelep épül...máshol pedig semmi..

ez az szép a szélsőséges aránytalanságokban....biztosan! nem tud fennmaradni egy sem...sem társadalmi sem gazdasági...és akik akkor majd jajonganak, gondoljanak az öröm táncokra amit azodáig jártak..nem lesz ez most sem másként, mert nem lehet...viszont időbe kell beállni a prédáért a sorba...vagy sort kell csinálni..:)

zipe moha 2016.05.21. 07:02:47

...európában az unió után...szerintem mindenki a németek ellen fog fordulni...ha akkor még egy magyar vezető beleviszi újra német csatlósnak az országot ilyen 1000 év után,ahelyett, hogy piacért tőkéért technológiáért, olcsó német munkaerőért..:) vinné ...akkor a magyar népnek kell nemet mondania.....

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.21. 11:05:41

@unionista᠌᠋:

"ha valaki egyszer benácult, akkor nem fog kináculni."

Amikor az ex-kisnyilasok beléptek a MKP-ba, az volt a pesti szólás: "megérett a zöld!"

pamut 2016.05.21. 15:34:59

@HaFr: pl. mert itt támadják?

Nézd HaFr, te egy kiváló elméleti politikus vagy, komolyan, becsülöm a tudásod. De amilyen kiváló vagy elméletben olyan rossz vagy gyakorlatban. Történelmi kontextusban látod a dolgokat, politikai filozófiákat csavarsz az ujjad köré és eljátszol velük, nemzetközi példákba ágyazod a hasonlataid, stb, de közben az első bukkanóban elesel. Érezni a több évtizedes tudásod, de idejön egy bolond troll és röhögve kinyírja a posztodat. Itt a pártod kb. egyetlen, vagy max a kettőből az egyik felületén. És te még csak nem is érted mi történik.

Aki gyakorlatban nem jó politikus csak elméletben, az nem is politikus, hanem politológus, elemző. Én tényleg bírlak, de ettől még ez van.

@feher.b:
"a blogszférában ez van"
Nem, nem ez van. csak ott van ez ahol hagyják. Ahol meg nem hagyják, ott nincs ez. Ti hagyjátok, ezért és csak ezért van itt ez így.

"Én pl. több kommentelőt kitiltottam a mi blogunkról, meg is lett az eredménye, "ti is ugyanolyanok vagyok", stb"
A trollok meg a politikai ellenség mindig átkozódnak, ha az ő szavukra adsz akkor ne is kezd politizálni, nekik úgyse lesz jó sose semmi csak az amit ők akarnak és mondanak. Amúgy ha egy troll átkozódik, az jó jel, pozitív visszajelzésnek minősül.

"A politikában - ez már PKP-méretben is látszik - messze nem az a legnehezebb rész, hogy az ellenfeleid mit mondanak rád."
A politikában nagyon sok nehézség van, és egyik sem teszi semmissé a másikat, illetve nem érdemes relativizálni sem.

Nézzétek, nekem amúgy mindegy. A ti pártotok, a ti blogotok. Én csak jószándékból szóltam. De ha nektek jó hogy egy több évtizedes kiérlelt tudást hordozó blogot röhögve szétver egy 20-as IQ-jú idióta, anélkül hogy akárcsak eszetekbe jutna megvédeni önmagatokat, akkor csak tessék. És tényleg nem akarok gonosz lenni, de az hogy évek óta nem mentek semmire az nem okoz bennetek egy olyan gondolatot, hogy talán mégis rosszul csináltok valamit? Némi önkritika? Kilépés a komfortzónából? Némi hajlandóság a változtatásra? Vagy azt már nem? Nem kell válaszolni ezekre, csak jelzésnek szántam.
Bármikor rátok bíznék egy gigantikus filozófiai mű megírását, és soha nem bíznék rátok még egy kutyasétáltatást sem.

my_anyád (törölt) 2016.05.21. 19:26:51

@unionista᠌᠋: felkúrtad magad öreg. nyugi.

én ettől tudok legjobban megnyugodni, hátha te is:

youtu.be/HjzfUDZ5xiI

BillEvans 2016.05.22. 13:55:21

@unionista᠌᠋:

Nagyon nagy mértékű szűkítése a polgár lehetséges értelmezésének, ha csak az "inventor" a polgár, aki kitalál valamit és a többi ezt hasznosítja. Ráadásul manapság már szinte alig van egyéni szintű feltalálás, a kutatás iparszerűen csak csapatban képzelhető el. Ez alapján az emberiség több, mint 99%-a esélytelen, mivel soha nem talált fel semmit és nem is fog.

Ami pedig a "..a többsége úgy képzeli, hogy a nemzetközi díjakat ugyanúgy csókos haveroknak kapják és adják a nagyvilágban, ahogyan működik kis hazánkban" kitételt illeti, aki már nem gyerek és van sejtése esetleg (nemzetközi) tapasztalata, az tudja, hogy a dolgok lényegében pont így zajlanak és ahol (amikor) nem, na az a kivétel (véletlen). Nyilván máshol mások a "csókosok". Amikor pedig egy játékban bárki nyerhet, akkor az a "publikus homokozó", amire lehet hivatkozni és az egyszerűbbeket megtéveszteni, hogy "TE is nyerhetsz!" (egy bizonyos mértékig, ha hagyjuk)

unionista᠌᠋ (törölt) 2016.05.22. 14:30:44

@BillEvans:
dehogynem. a szomszéd irmuska néni az imént nagyon finom túrógombócot hozott. irmuska ha valamit tud, akkor az a túrós. mert a túró az olcsó. a háború óta abból készíti a különféle süteményeket. az aludttejdarabokból próbálja kihozni a legtöbbet. és magyarázza, hogy azt hogyan kell áttörni. ehhez spéci konyharuhát vett az oláh cigányoktól a mihály napi vásárban. egy kisnyugdíjas. nem akar bécsben cukrászdát nyitni. miért akarna? nem zsidó. nem akar az kereskedelmi csatornákban majomkodni. miért akarna? nem cigány. félreértés ne essék. nem azt állítom, hogy a zsidó vagy cigány mintákat követve nem lehet polgárosodni. de lehet. csak azt, hogy van egy többségi logika. ami jelenleg nincs képviselve.

unionista᠌᠋ (törölt) 2016.05.24. 13:58:34

@my_anyád:
a lehetséges megoldások nem ideologikusak, hanem konkrétak. azt úgy nehéz megmondani, hogy általában a világban mi legyen. mert a természet a biodiverzitásra törekszik. a fizikusok is úgy találják, hogy tágul a világegyetem. szét akar esni valamiért. ebből nagy politikafilozófiai következtetés az, hogy rendszerint liberálisoknak van igazuk. kérdés, hogy ki a liberális. vagy hogy melyik liberális. a társadalmak totális szétesésére játszó ortodoxia, vagy valamilyen nem ortodox, de liberális megoldásra van szükség. tippem szerint az utóbbi. de ezt elvben nem lehet eldönteni. teoretikusan az jön ki, hogy lehet így is. lehet úgy is. metaliberalizmus. na, de nem fárasztalak.

nem univerzális, hanem parciális megoldásokat lehet találni mondjuk a bodrogközre. te video játékot szeretnél ott gyártani, akkor az elemi érdeked az, hogy a bodrogközben legyen a nemzeti játékipar fellegvára. úgy, hogy (cigány/cigánd) dombrád, (tisza) karád, (sáros) patak, sátoralja (újhely) és (király) helmec összefognak. ez egy ötszög. ezekben a kisvárosokban, nagyközségekben lehet offline játékipar. a papíripar, lemezárugyár, fröccsöntött műanyaggyár, plüss varroda. ezt a nemzeti játékipari vállalatot úgy hívják, hogy _méta_. ehhez tartoznak _téka_ táborok a borogközi és zemplénkörnyéki iskolák szerveznek tanszünetben. és ennek az ötszögnek a közepén van a szülőhelyed. ott lehet az online központ. egy kis szerverfarm. mondjuk olyasmi, ami a cseh ktisben van.
www.zivefirmy.cz/media/fotos/1031315/internet-czforpsi_max106927.jpg
tehát ez nem globális központ. amit a google fiúk akarnak. de nem is a teljesen decentralizált világ, amit aaron schwarz és a "rendes" zsidók mondtak. nyilván ezek is lehetségesek, de köztes-európában lehet, hogy köztes megoldást kell keresni.

na most te egy ilyen játékipari konglomerátumot, online fellegvárat magyarország legszegényebb kistérségében tisztességesen nem építesz fel. szabad piaci viszonyok között. ezzel az ötlettel bemehetsz a raifaissen bankba. és vagy nem adnak pénzt. vagy ha teljes egészében kidolgozod úgy, hogy amiből látszik, hogy nem csak egy kósza ötlet hanem egy zseniális terv, akkor megcsinálja helyetted valaki. mert azt kell beadni a bankba. a "zsidóknak". a másik opció, hogy beállsz a "nemzeti keresztények" közé. és a bordogközi fidesz pártitkárral közösen pályázol a következő uniós fejlesztési ciklusban. mert 20-ig minden pénz le van osztva, magyarul germanizmussal megmondva el van lopva.

persze lehet ebben még egy csavar. az, hogy a játékipari vállalat lehet félállami. a megrendelések felét úgy is az állam adja: óvodák, iskolák, gyerekklinikák. vagy a nemzeti keresztény egyház osztja szét a rászorultaknak. esetleg a játékokból rendelnek a szövetségiek: a keresztényszocialista bajorok.

persze értem, hogy azt mondod, hogy nem vagy 27 éves. ilyesmiről ebben a korban érdemes álmodni. a rendszerváltás utáni születetteknek van esélyük. csak azok sajnos nem értik eléggé ezt a világot. mert a kommunizmusról és a kapitalizmusról egyaránt félre lettek tájékoztatva. persze talán vannak annyian, akik mégse. és akkor azok megcsinálják ezeket a tájegységi modernizációs (de nem hipermodern) projekteket. olyan online megoldásokat, aminek erős offline beágyazottságuk van. nem horizontálisan, hanem vertikálisan szerveződnek. magyarul nem elitisták, de nem is etatisták, hanem minden társadalmi réteget foglalkoztatnak. mert ebben ott a programozó, és az a munkás, aki a kapcsolódó áramkört, papír társasjátékot és a lemezárut nyomtatja. a műanyagot fröccsönti, a plüssállatot varrja. csak ugye nem így lettél felvilágosítva. egy környezetfüggetlen logikát tanultál meg az iskolában, amivel tisztességesen csak a virtualitásban lehetsz sikeres. ezért kapsz havi fél vagy egymillió forintot. azért, hogy telibe szard a világot. és így a valóságban ki lehet fosztani az országot. orbán vagy gyurcsány/bajnai. vsecko jedno.

Laptop7712 2016.05.26. 09:59:16

Gyerekek, ha valaki ismeri Csányi Sanyi telefonszámát, hívja már fel, és mondja el neki, hogyha azt akarja, hogy a magyarság még életében szobrot állítson neki, akkor vegye már meg a kék fehér piros áruházlánc regionális üzlethálózatát, és tegyen nagyívben arra, mit mond a Viktor. 1000 milliárd az örök életért. Hajrá Sanyi!

unionista᠌᠋ (törölt) 2016.05.26. 13:46:56

@Laptop7712:
csányinak akkor állítanának szobrot ha azt mondaná: tesco üzletekből legyen közraktár. persze mellette még adakoznia is kellene azért, hogy a végén ne vegyek el tőle még többet. ez a szobor ára.

zipe moha 2016.05.26. 15:34:30

@unionista᠌᠋: ..laptop gondolom szalmából való szoborra gondolt..nem csoda, hogy már az ifjúság is elveszítette a valóságérzékelést...majd visszanyeri..

my_anyád (törölt) 2016.05.26. 16:37:48

@Laptop7712: gondolom hozzátette viktor, hogy sanyi csak egy kicsit várjon a biznisszel, pár törvénnyel lenyomják az árát előtte.
süti beállítások módosítása