1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.05.09. 07:06 HaFr

Magyarország privatizálása: hogyan veszítettük el köztársaság jellegünket, és mi következik még?

Az EU-ból való kiléptetés előtt már a tagságunk során képes volt Orbán elérni, hogy olyan poszt-feudális rendszer jöjjön létre az országban, amelyben gyakorlatilag minden magyar állampolgár, aki az ország területén lakik, személyes függésbe kerüljön tőle, és a "védelemért" fegyelemmel és adóval (szolgálattal) kelljen fizetnie. Ez a feudalizmus modern változata. Képzeljük el, mire lesz képes, ha már az EU tagjai sem leszünk. Márpedig ez a cél legkésőbb 2019-2020-ig.

A rezsim első intézkedése 2010-ben a köztársasági táblák lecserélése volt az országhatárokon (akkor még nem is sejthettük, hogy mi lesz ennek a valódi jelentése). A köztársaság felszámolását az új alaptörvénnyel foglalták alkotmányos keretbe, de a máig elért gazdasági és társadalompolitikai változásokkal tették mindenki számára érzékelhetővé. Ezek a változások alapvetően a közösségi (nemzeti) autonómia teljes felszámolására irányulnak. Legelőször a politikai rendszer antidemokratikus és folyamatosan radikalizálódó EU-ellenes fordulata az intézkedési jogosultságot, a sajtó folyamatosan erősödő alárendelése pedig a köztudat párhuzamos formálásának eszközrendszerét teremtette meg. De a lényeg ezután jött.

A hagyományos köztulajdon (közvagyon és adók: föld, nemzeti banki vagyon, EU-s támogatás- vagy adóalapú állami transzferek stb.) vagy a magánszolgáltatók kigolyózásával újonnan megszerzett banki infrastruktúra és közműtulajdon "elveszíti közösségi jellegét" -- a kiterjedt korrupciós mechanizmus révén az informális alrendszereket és gazdasági funkciókat (legutóbb pl. a turizmust) összefogó megbízható hívekhez, pályázatok révén akár Orbán családtagjaihoz, a perverz újraelosztás révén a Fidesz szavazói bázisának törzsét biztosító felsőbb rétegekhez, vagy állami függésben lévő vállalatvezetőkhöz vándorolnak, ez utóbbi esetben névleg továbbra is állami tulajdonban maradva, de átláthatatlan gazdálkodás mellett, magánbirtokként kezelve (vö. az állami vállalatokkal kapcsolatos közérdekű adatok letiltása).

A bankrendszer központosítása és az MNB-leányok révén lojális kereskedelmi és alapítványi tőkévé alakul át a közpénz, gyakorlatilag zárt körben privatizálták a pénzügyi rendszert, és két-három ember kezében központosították az ország gazdasági vérkeringésének minden lényeges szabályozási pontját. Az önkormányzati tulajdon államosítása, illetve a rendszer maradék autonómiájának most következő teljes felszámolása, továbbá a jogszolgáltatás alárendelése a miniszterelnök akaratának (biztos vagyok benne, hogy legkésőbb az EU-ból való kilépésünk után egy nappal újabb, immár sikeres kísérlet történik majd a bírói kar teljes megtörésére) a hatalommegosztás és a központi hatalom intézményes kontrolljának maradékát utalja a múltba. Az egységes kártyarendszer révén a szenzitív személyes adatok állami kézben érnek össze. Az emberek személyes kiszolgáltatottsága a multinacionális gazdasági társaságokkal kötött, valószínűleg a sztrájkjog szabályozásától a minimálbér alacsonyan tartásáig terjedő gazdasági korporatizmussal bővült tovább. A munkaerőpiac feletti állami ellenőrzés lassan a szocialista rendszereket idézi, a szociálpolitikai szorításokkal együtt a vidéki emberek zömének megélhetése az állam képviselőjének vagy egy helyi oligarchának a kénye-kedvén múlik. 

Az oktatási rendszer lényegesen kérdései továbbra is állami akarat függvényei, és azok is maradnak. Mi vár még ránk? A következő lépések az egészségügy lerohasztását követően annak szelektív feltőkésítése lesz kiemelt, központi állami kórházak létesítésével, vagy zárt körű magánosításával. Ezzel megtörténik a lakosság egészségügyi kiszolgáltatottságának privatizálása (eddig is jelentősen kiszolgáltatottak voltunk, de egyelőre egy decentralizált közfunkcióval szemben). A cél ezzel is, mint minden korábbi intézkedéssel egyfelől a hatalom és a pénzeszközök centralizálása, másrészt a köztulajdon és a közfunkciók magánosítása révén a lakosság alávetése az államnak, illetve egyre inkább az államot különféle felhatalmazással képviselő vagy helyettesítő személyeknek -- a mindennapoktól kezdve az életünk teljes perspektívájáig ívelően. Az igazságszolgáltatás maradék függetlensége 2019 körül elvész. Az EU-ból való kiválásunkat követően megteremtődnek a lehetőségek az országból való menekülők számának korlátozására, amit részben a magyar menekültek és/vagy munkavállalók befogadására irányuló EU-s hajlandóság csökkenése, részben -- a kerítésrendszer közeiben -- a határokon visszaállított útlevél-ellenőrzés, illetve a kiutazás bizonyos feltételekhez kötése (pl. "nullás" papír az adóhatóságtól stb.), és a devizajogszabályok szigorítása fog biztosítani. (Számos kézenfekvően várható intézkedésről hely híján nem tudok írni, de egyformán ugyanebbe a logikába illeszkednek: a köztulajdon és a közfunkciók privatizálása révén a magyar társadalom alávetésének immár több éve kibontakozó tervébe. Orbán célja a teljes, rendszerszerű kiszolgáltatottság megteremtése a magyar társadalomban.)

Az orbánizmus célja a társadalom gleichschaltolása, megfegyelmezése, és függőségi rendszerbe kényszerítése. Azzal, hogy a maguk javadalmazására szervezik át az egész állami lét működtetését, ami rövidesen az egészségügytől a korporatív kapcsolatokon át a földig mindenből hasznot biztosít nekik -- ismétlem, a napi reguláris kvázi-állami mechanizmusban --, az EU-pénzeken túl is lesz elég rendelkezésükre álló forrás 9-9,5 millió ember napi ügyintézéséből, lélegzetvételéből, létezéséből. Miért? Összefoglalva tehát, mert privatizálják, magán pénzbehajtóvá és magán erőszakszervezetté alakítják át az államot. Nem fognak megállni ezen az úton (a nagy részét már amúgy is megtették), és a mi utolsó esélyünk ennek megakadályozására az EU-ból való kiválásunk megelőzése, és a 2018-as választásokon a Fidesz kisebbségbe kényszerítése, aminél nyilván jóval megnyugtatóbb lenne a választások megnyerése, jóllehet biztos vagyok benne, hogyha 2018-ig a közhangulat a Fidesz ellen fordul, mindent meg fognak tenni azért, hogy választásokra se kerülhessen sor. Orbán nem engedheti meg magának, hogy ellenzékbe kerüljön. Mi meg azt nem, hogy kormányon maradhasson. www.pkp.hu

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr948697834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.09. 08:02:18

Hamarabb megszűnik az EU, nem lesz miért kilépni...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.09. 08:03:16

"a politikai rendszer antidemokratikus és folyamatosan radikalizálódó EU-ellenes fordulata"

Vicces vagy. Az EU valamiféle isteni törvény lenne? Ha nem szolgálja a nép érdekét, miért gond elleni fordulni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.09. 08:05:49

@BircaHang Média szerkesztősége: küzdjél csak, Birca, de nehogy véletlenül értelmezni tudjad a cikk 99%-át, mert nem kapsz fizetést majd, te, Bulgária tündöklő napocskája, te

nookedli 2016.05.09. 10:43:51

Van még aki elhiszi, hogy Orbán kivezetne minket az EU-ból? A demokrácia lerombolása nem most kezdődött el, hanem minimum 10 éve. Orbán csak folytatta a gyurcsányi utat. Az meg, hogy Orbán néha ellent MOND az EU-nak az nem azt jelenti, hogy nem úgy cselekszik, ahogy az EU parancsolja neki. Ez csak felénk egyfajta kommunikáció és erőfitogtatás, hogy ő mekkora, milyen erős vezető. Így erősíti a pozícióját.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.09. 10:46:39

@nookedli: majd három év múlva meglátjuk

Anna Major 2016.05.09. 13:01:47

Úristen! Minden hiába. Ha vannak akik még mindig elhiszik, hogy Orbán egyetlen kisujjnyi mozdulatot tesz ami a nép érdekit szolgálja, ha nem látjátok, hogy MINDEN a család és néhány haver kezébe kerül, és szerintetek ez jól van így, akkor tényleg reménytelen bármit is mondani.

a nagy hohoohooo 2016.05.09. 13:01:48

Hallom jól megemelik megint az adókat. Kell a pénz a népszavazásra.
A Kúrvia megengedte? Roppant kíváncsi lennék, mi történt volna, ha netalántántán (persze ez nem lehetséges) ERRE A NÉPSZAVAZÁSI KEZDEMÉNYEZÉSRE is nemet mondtak volna?!(Rémálom!)
Fideszormány = Orbán.....óbocsánat..hehehe...én a szamár Nép legelöl tartom hatalomba ORBÁN=fideszormány.
Ki mer ellene szavazni a csinovnyikok közül?
Kúria?.... kedvesviktor megint igyekeztünk veled álmodni mert félünk....
Most akkor az állam polgárság pénzzel való árulása/ kufárkodó biznic is megszűnik?
Az érinthetetlen, nem teljesülne pártunk és kormányunk korifeusainak 5 éves pénzmosási terve.
Nem tudom, hogy meglenne-e a 2/3. De elég ha a Fidesz meg van győződve erről.
Ők hozták,szabták magukra a választási törvényeket,tutira mennek.
Egyébként elég neki egy sima többség is, akkor is újabb 4 évig semmi sem veszélyezteti a hatalmukat, a pénzlenyúlási lehetőségüket. Főleg, hogy 2020-ban jár le a mostani uniós pénzek elosztásának lehetősége. Abból lehet még egy-két Pasa-parki lakást venni, meg még néhány hektár földet, TV-t, bankot, kaszinót, stb, stb. És hát ugyebár az új NAV törvények alapján már a vagyonosodási vizsgálat is lehetetlen.
Ez mindenkinek hátrányos lenne. A politikailag stabil országokba szívesen fektetnek be nagy cégek. - ez a stabilitás csak arra vonatkozik, hogy a kormányok kitöltsék a ciklusukat.
De a népszavazás nem arról szól amin vitatkoznak egymással, nem a menekültekről, betelepítési kvótákról. Hanem a népszerűségről, a hatalom megtartásáról, vagyis a 2018. évi választás megnyeréséről. Tavaly a Fidesz 3 országgyűlési időközit vesztett el ( na jó az elsőt még 2014.telén). A tapolcai vereség után Orbán elővette a migránskártyát és sikerült is 300.000 elbitangolt választóját visszacsábítania a neonáci ribancától a jobbiktól. Idén meg a Matolcsy és Mészáros urakkal, a Klik-kel fémjelzett botránysorozat kezdte ki a népszerűségét. Ezt mivel lehet a legkönnyebben visszaszerezni,- legalábbis szerintük- a migránskártya újra aktiválásával lehet. Jön a migráns2! kártya. ? A magyar választó lesz e olyan ostoba, hogy bekapja a cumi elfeledvén Matolcsy 260 milliárdját, Mészáros földjeit, a Klik által szétvert oktatást, a felcsúti kisvasutat ..
Nem jó ember ez a Viktor! Nem elég, hogy velejéig romlott idegengyűlölő, de ezt be akarja bizonyítani saját népéről is. Hazugsággal, félinformációkkal, csúsztatással. Nagy lehet a baj ha 1900 átvilágított betelepülővel nem tud mit kezdeni.
Ez a menekültügy egy Európát érintő probléma.
Ha van kerítés, ha nincs, a háború, a nélkülözés errefelé nyomja a szerencsétleneket (Mellesleg ugyanúgy, mint a hitelektől és/vagy a munkanélküliségtől menekülő magyarok sokszázezres tömegeit kényszerítette a jobbmódú Nyugat-Európa országaiba magyar gazdaság helyzete, és a mai politikai elit.)
Minden változik.
Majd egyszer Európa sem lesz a régi.
Ha kerítést húz, ha népszavaztat Orbán, akkor sem fogunk egy sziget lenni Európa közepén.
Úgyhogy ennek a népszavazásnak semmi értelme, ablakon kidobott pénz és csak az emberek hergelése, egymásra uszítása történik, csak azért, hogy:
- közben ne essen olyan sok szó arról az ezer és ezer milliókról, amit a haveroknak a zsebében landolt, ahelyett, hogy a keményen dolgozó embereken segítettek volna.
Igazi parasztvakítás folyik itt,a migránsok elleni uszítással elhülyített "Mimagyarokkal"kiléptetni az országot az unijóból.
Őnemzetmegvezetősége mossa kezeit,ti ,a nemzetth akartátok így ,mondja majd a szögesdróton kifelé menekülőknek.

Evoke 2016.05.09. 13:53:58

Hát a Lakiteleken tartott választás nem tükrözi a közvélemény kutatások által mért NER fölényt. Taroltak a függetlenek, a régi-új polgármester a leadott szavazatok 59.35%-át kasszírozta be, miközben a választópolgárok 61,35 részt vett a szavazáson. 24%-ot vert a FIDESZ által támogatott jelöltre. Zavar az erőben?

nevetőharmadik 2016.05.09. 14:46:58

@Evoke: Ez csak annyit jelent, hogy hely van a politikai palettán, de parlamenti választásokat nyerni és főleg utána kormányozni függetlenekkel nem lehet.

program készítő 2016.05.09. 16:11:37

Lehet nyerni független képviselőkkel választást.Egy független párt nevével,ez az első lépés.A második:el kell törölni a pártok állami támogatását,meg kell változtatni a választási szabályokat.De ehhez az kell a valódi szavazók- valódi képviselőket válasszanak-ne megélhetési politikusokat,bűnszervezeteket.

lavór 2016.05.09. 16:31:33

Számtalan elemzést olvastunk már, hogyan épült fel a vadkapitalista rendszer, majd ezután az orbáni-rendszer.

A kérdés már csak az, hogyan bontsuk le, majd hogyan építsük újjá a demokráciát, hogyan teremtsük meg a garanciarendszert, hogy valóban elindulhasson az ország a demokratikus államforma felé... Mert valójában senki nem tudja mit is jelent demokráciában tartósan élni, itt sosem volt olyan.

felirat 2016.05.09. 16:40:31

Sajnos a magyar választók nagy része egyelőre még beveszi és megszavazza az illiberális orbáni marhaságot, de ha a helyzet gazdaságilag nem lesz tartható, mert mondjuk nem jön már a pénz az EU-ból amivel a cirkuszt (és magukat) pénzelik, akkor a demagógia már nem lesz elég.

nu pagagyí 2016.05.09. 16:49:31

@Sir Galahad: Ez az alaptörvény egy betűhalmaz, nem veszi komolyan az alkotója sem. Kizárólag a te megnyugtatásodra tették bele a köztársaság szót, aztán olyan köztársaságot rittyentettek, amilyen Azerbajdzsánban dívik, egyszemélyi vezetővel, önkényeskedéssel.

Amiatt is nyilván elégedett vagy, hogy az egyéni szabadságjogokat szintén felsorolják benne, csak éppen semmi nem véd meg a hatalom túlkapásaitól. Egy garanciák nélküli szemétben bízol. Egészségedre.

Fekete Mamba 2016.05.09. 16:56:07

@HaFr: mért nem hajítod ki, vagy netán gondolod, hogy másokat érdekel?

Sir Galahad 2016.05.09. 16:59:53

@nu pagagyí: Érdekes, hogy te értelmesen meg tudod fogalmazni a kritikádat, de a szerzőnek ez nem sikerült. Utóbbi ugyanis azt írja, hogy "A köztársaság felszámolását az új alaptörvénnyel foglalták alkotmányos keretbe." Azt lehet mondani, hogy az Alaptörvény egy betűhalmaz, amit az se vesz komolyan, aki írta - ez egy legitim vélemény - , de hogy az Alaptörvénnyel alkotmányos keretbe foglalták volna a köztársaság felszámolását?

Andy73 2016.05.09. 17:18:15

Most látom csak, hogy ez is egy PKP-s írás, tehát elvileg nem is baloldali, hanem jobboldali, konzervatív lenne. Ez az írásból nem derült ki, kb. ugyanazt fújja, mint az ún. baloldali ellenzék. Nem oszt nem szoroz, ugyanúgy képtelenségek halmaza.
Már 2010 óta mantrázza a baloldal a diktatúrát, és azt, hogy hamarosan megbukik a kormány, vagy nem is lesznek újabb választások. Aztán két éve jött az újabb kétharmad. A jelen állás szerint megint hasonló eredmény jönne ki az összes közvélemény-kutató szerint, pedig most nincs is választási év. Ilyenkor szoktak a kormánypártok a mélyponton lenni a támogatottságukban, de most egyáltalán nem ez a helyzet, csak az indexes bloggerek álmaiban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.05.09. 17:21:54

@Andy73: Látom egy szót sem értettél meg a posztból. Te összetéveszetted a sort a narancsért meg az észért?

b smart 2016.05.09. 17:32:37

@Anna Major: Állásfoglalás nélkül...csak próbálom értelmezni a mai közgondolkodást: miért lenne baj, hogy magyarok kezében van, ami eddig multik kezében volt? ha haverok, hát haverok. Szerintem a mai magyar társadalom jelentős része nem profitált a multik jelenlétéből vagy nem érzékelte. Az más kérdés, hogy a mostani helyzetből sem, de ezt most nincs aki elmagyarázza nekik... :)

Hidvégi Mihály 2016.05.09. 17:35:53

Nem irigylem Orbánt, nem én.

Mert sok érv szól amellett, hogy kiakolbólítsa Magyarországot az Eu-ból. Igen ám, de azt is tudni kell, hogy az ő feje is addig van biztonságban a nyakán, amíg itt valamiféle, jogállamhoz hasonlító berendezkedés van, valamiféle civilizáltság. Magunkra maradva, haramiák között, nem csak az ő kis magánhadserege alakítja az ügyek folyását, hanem nagyon könnyen Ceausescu sorsára juthat. Persze addig még sok szenvedést kell okozzon a magyar népnek.

Nem fogjuk megúszni ezeket a szenvedéseket, de tudni kell, hogy minél tovább a helyén van, annál nagyobb lesz a tragédia.

b smart 2016.05.09. 17:36:09

@a nagy hohoohooo: tök jó poszt...szívemből szóltál

b smart 2016.05.09. 17:37:33

@lavór: emlékszem, TGM kb 5 éve megmondta, hogy békésen nem lehet ennek véget vetni. vért folyatni meg még 1989-ben sem akart senki.

Willkommenskultur 2016.05.09. 18:01:21

poszt feudális diktatúra

hiánypótló írás

a szlovákok meg menekültet lőttek

lavór 2016.05.09. 18:17:17

@b smart:

Vér? Na az itt nem fog folyni; az a generáció már kihalt...

HellerZ 2016.05.09. 21:24:15

igazából én nem attól tartok, hogy polgárháború lesz, hanem attól, hogy nem lesz.

ha ugyanis polgárháború lenne, az azt jelentené, hogy legalább a magyar nép egy része elég elszánt és bátor ahhoz, hogy szembeforduljon az önkénnyel, hogy megvédje a becsületét és a jövöjét.

pitcairn2 2016.05.09. 23:06:04

@HellerZ:

az a baj baloldal is tök ugyanolyan mint a jobb:)

pitcairn2 2016.05.09. 23:06:52

@Hidvégi Mihály:

sohasem fogja kivinni az EU-ból

az összes parlamenti párt EU-párti párt

még a jobbik is...

pitcairn2 2016.05.09. 23:08:03

@b smart:

a magyar politikai-gazdasági elit már csak a multikkal együtt működőképes:)

pitcairn2 2016.05.09. 23:12:26

@felirat:

EU = illiberális rendszer

és ihol lenne az EU __legilliberálisabb__ bugyra:

az oligarchák globális székhelye

a középkori FEUDÁLIS törvények mentén irányított

londoni City

The (Secret) City of London, Part 2: Government
www.youtube.com/watch?v=z1ROpIKZe-c

és a hozzá csatlakozó OFFSHORE birodalommal

The City of London & Its Offshore Empire
theoccupiedtimes.org/?p=2332

pitcairn2 2016.05.09. 23:13:13

@lavór:

"vadkapitalizmus" = lájtos szocializmus:)

"Orbáni"-rendszer = Európai Unió:)

pitcairn2 2016.05.09. 23:14:23

@program készítő:

politikai "választás" = irreleváns hülyeség:)

lavór 2016.05.10. 07:09:43

@pitcairn2:

Viccesnek tűnnek a párhuzamok, nekem azonban nem fedik egymást.

Inkább: orbáni-rendszer= vadkapitalista lájtos szocializmus. :)

Heindl Péter 2016.05.10. 08:27:23

"Mi meg azt nem, hogy kormányon maradhasson." - szól az utolsó mondat. Egyetértünk. Idáig. Abban a módban térnek el az álláspontok, hogy mi módon kell a rendszert megbuktatni. Vannak, akik még mindig abban bíznak, hogy rá lehet venni a választókat: egy széles összefogással jórészt a 2010 előtt uralkodó politikai elit kezébe kerüljön vissza a hatalom. Mások (köztük én is) úgy gondolják, hogy erre a választók nem vehetők rá, és csak egy "kettős választással" lehet megbuktatni a rendszert. Azaz az esedékes 2018-as választáson csak akkor van esély a rendszerbuktatásra, ha az összefogók nem kormányzásra fognak össze, hanem csak a Fidesz-rendszer megbuktatására. Azzal az ígérettel, hogy hatalomra kerülve néhány hét alatt arányos választást lehetővé tévő törvényt hoznak, és megváltoztatják azokat a kulcstörvényeket, amelyek a jelenlegi uralmi rendszert szolgálják, majd új választásokat írnak ki, ahol már egy arányos rendszerben mindenki arra a politikai erőre szavaz, amelyikre akar, összefogási kényszer nélkül. Aztán megalakulhat az új, koalíciós kormány, amelyet olyan pártok alakíthatnak meg, amelyek összességében választók több, mint 50%-ának szavazatával bírnak.
Röviden a választóknak azt kell üzenni:
Szavazattok az összefogókra, akiknek semmi más céljuk nincs, mint megbuktatni azt az Orbán-rendszert, amit Ti is nagyon utáltok! Aztán a győzelmük esetén lesz egy második választási forduló, ahol már mindenki szavazhat szabadon a kedvenc pártjára, és a nép többségét képviselő koalíció fog majd négy éven át kormányozni!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.10. 08:32:14

@Heindl Péter: szabadon lehet mindent üzenni, mi ezt üzentük :)

lavór 2016.05.10. 09:18:18

@Heindl Péter:

Ki és mi szavatolja, vagy ha úgy tetszik, mi a garancia a "kettős-választás" végigmenetelére? Azt már tudjuk, hogy az MSZMP utódpártok a végtelenségig harcolnak a hatalomban maradásért. A társadalom nagy része közömbössé vált, nem tudják megszólítani a mai parlamenti pártok.

Heindl Péter 2016.05.10. 10:37:52

@lavór: Itt nem csak parlamenti pártokról van szó, ez egy teljesen civil kezdeményezés.(www.facebook.com/notes/v%C3%A1laszt%C3%B3i-mozgalom/v%C3%A1laszt%C3%B3i-mozgalmat-a-demokr%C3%A1ci%C3%A1%C3%A9rt/1111861158835843) Amihez a pártokat igyekezni kell megnyerni persze. A választási szövetség résztvevői a demokrácia kiterjesztésének programjával kampányolnak, és a kampány során ígéretet tesznek egy néhány héttel az első választást követő, arányos választási rendszerben megrendezendő, második választási "fordulóra". Annak, hogy az ígéretüket ne tartsák be, kisebb a valószínűsége, mint annak, hogy a mindenkori választásokon győztesek négy évenként nem írnak ki új választást. Márpedig a négy évenkénti választást 1990 óta azért eddig mindig megtartották. Miért gondolnák a választók, hogy azok, akiknek a legfőbb választási üzenetük a néhány hét múlva megtartandó új választási forduló, erkölcstelenebbek lennének, mint az eddigi összes kormányzó erő a rendszerváltás óta, és nem képesek betartani az új választás időpontjára tett ígéretüket?

lavór 2016.05.10. 10:45:23

@Heindl Péter:

Az linkelt oldal számomra nem elérhető.
Ígéretekben nem szűkölködtünk az elmúlt 26 év folyamán. Pont az ígéretek számonkérhetetlensége, a következmények nélküli politizálás miatt vesztette el a bizalmát a ma nemszavazó polgároknak. Miért gondolnák ezek a választók, hogy akik már többször becsapták őket, most nem fogják ezt megtenni? A 22-es csapdájában vergődik az ország, miközben lassan kiürül...

Heindl Péter 2016.05.10. 10:46:42

@HaFr: Nem értem pontosan a megjegyzésed, de ha az üzenet hitelességét kérdőjelezed meg, arra viszonylag egyszerű választ adható: Annak, hogy a kettős választás érdekében létrejövő választási szövetség részvevői a saját üzenetüket ne vegyék komolyan, és győzelmük esetén ne írjanak ki néhány héten belül új választásokat, kisebb a valószínűsége, mint annak, hogy a mindenkori választásokon győztesek négy évenként nem írnak ki új választást. Márpedig a négy évenkénti választást 1990 óta azért eddig mindig megtartották. Miért gondolnák a választók, hogy azok, akiknek a legfőbb választási üzenetük a néhány hét múlva megtartandó új választási forduló, erkölcstelenebbek lennének, mint az eddigi összes kormányzó erő a rendszerváltás óta, és nem képesek betartani az új választás időpontjára tett ígéretüket?

Heindl Péter 2016.05.10. 10:50:23

@lavór: Kösz, hogy szóltál, fölrakom blogra a Facebook-oldalon lévő felhívást (bár azt hiszem, van ahol már föntvan), mert ezek szerint mások sem tudják elérni. A linkelt oldal szövege egyébként a következő:
Választói mozgalmat a demokráciáért!
Választói Mozgalom·2016. április 7.
Kettős választással az Orbán-rendszer leváltásáért
A Fidesz csapdába ejtette az országot. A választóktól kapott felhatalmazással visszaélve saját képére alakította hazánk politikai, közjogi berendezkedését. Az Orbán-rendszer lényege, hogy a választók kevesebb mint felének támogatásával is teljhatalmat tud gyakorolni. Akár a választók túlnyomó többségének akaratával is szembe megy, mint például a vasárnapi zárva tartás bevezetésekor. Az állampolgári akarat közvetlen megnyilvánulásait figyelmen kívül hagyja, a tömegdemonstrációkat semmibe veszi, a népszavazási kezdeményezéseket ellehetetleníti.
A magyar nép többsége nem érzi jól magát a jelenlegi politikai rendszerben, kétharmadunk szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban. Az Orbán-rendszerrel szembeni politikai együttműködés két fő ok miatt maradt eredménytelen. A társadalom világnézetbeli, érdekbeli tagoltsága és a jelenlegi politikai szereplők zsákmányszerzési szándéka gátolja az Orbán-rendszer megdöntését. Ezért nem lehet bízni a jelenlegi parlamenti ellenzék által továbbra is erőltetett, de 2014-ben már kétszer is megbukott kényszerkoalíció jövőbeni sikerében.
A Fidesz legyőzése a választásokon az első lépés ahhoz, hogy közösen rakjuk le az új Magyarország alapjait. A különböző értékrendet képviselő szavazók összefogása a megoldás a mostani kormányzati rendszer megbuktatására. Ezért választói mozgalmat alakítunk. Ennek résztvevői egy közös célban, az Orbán-rendszer leváltása utáni Magyarország kialakításában egyeznek meg. Ennek módja, hogy a legfontosabb kérdésekben a nép dönt közvetlenül, és nem csupán a politikusok a választók feje felett.
Az Orbán-rendszer leváltását, és azt követően egy demokratikus Magyarország létrehozását két egymást szorosan követő választással valósítanánk meg. Az első választáson a fennálló hatalom ellenében egy időleges választási szövetség indul el. A szövetség politikai szekértáboroktól, ideológiáktól függetlenül tömöríti a demokrácia iránt elkötelezett szervezeteket. A választási szövetség színeiben a választókerületekben széles körben elismert közéleti szereplők indulnak. Nekik az újonnan felálló parlamentben kötött mandátumuk lesz. Ez kizárólag arra jogosítja őket, hogy elfogadják azokat a sarokpontokat, melyeket a választói mozgalom tagjai határoztak meg előzetesen. Ezek közül a legfontosabb egy új, arányos és igazságos választási törvény megalkotása. Az új közjogi berendezkedés feltételeinek kialakítása után a parlament haladéktalanul feloszlatja magát. Az új szabályok szerint megtartott választáson már nem lesz szükség előzetes választási kényszerkoalíciók megkötésére, minden polgár szabadon szavazhat kedvenc pártjára és annak programjára.
Az első választásra szóló választási szövetség támogatói csak egyetlen ügyben kötelezik el magukat: ez pedig a magyar demokrácia ügye. Egy társadalmi szerződést hozunk létre még a választások előtt, a lehető legtöbb választó bevonásával, nyilvános vitában és nyilvános döntési keretek között. A választói mozgalomban bármely állampolgár részt vehet, függetlenül attól, hogy tagja-e bármiféle politikai szervezetnek. A választói mozgalom állampolgári részvétel útján határozza meg működésének a rendjét, a képviselőjelöltek személyét, valamint a kettős választási rendszer működésének a garanciáit egyaránt.
A választói mozgalom tagjai közé várjuk mindazokat, akik elkötelezettek a demokratikus változásokért!
Elfogadta a Demosz “Kettős választás” munkacsoportja, 2016. március 19-én.
A felhíváshoz eddig aláírásukkal csatlakozók névsora itt olvasható:
www.facebook.com/notes/v%C3%A1laszt%C3%B3i-mozgalom/csatlakoz%C3%B3k-list%C3%A1ja/1109468482408444
Csatlakozni lehet a Választói Mozgalom oldal részére küldött Facebook üzenettel, vagy a valasztoi.mozgalom@gmail.com címre írt levélben. A csatlakozási szándék jelzése mellett kérjük írja meg nekünk azt is, hogy a nyilvános listán is megjelenhet-e a neve.
Fontos: ha valaki elküldte a csatlakozási üzenetét, utána jelentkezzen a Választói Mozgalom csoportba is (www.facebook.com/groups/1674161382833123/).
Amennyiben a csatlakozni szándékozó előbb a csoportba jelentkezik, akkor is tegye meg, hogy utána a csatlakozási szándékról és a nyilvános listán való megjelenésről nyilatkozik a fent említett módok valamelyikén.

lavór 2016.05.10. 11:04:16

@Heindl Péter:

Értem, már felreppent elég régen ennek a választási módnak az ötlete. Valójában nem látom a jogi garanciákat, hogy az első választás után valóban következik a második. Emellett a második választáson már egyénileg indulhatnak a pártok, azok jelöltjei. A volt MSZMP utódpártok pont ugyanúgy összezárhatnak, szövetkezhetnek ezen a második választáson, és ismét csak hatalomra kerülhetnek.
Csak néhány érdekes és izgalmas kérdés: a Tákolmány hatályon kívül helyezése, a politikai és gazdasági elszámoltatás... nemzetközi szerződések, a II/II-as-ügy megnyugtató lezárása...

Egyelőre nem látok semmit, ami meggyőzné a 45%-nyi csalódott, becsapott választópolgárt, hogy nem csak az folytatódna, ami eddig.

lavór 2016.05.10. 11:07:58

II/II = III/III-as-ügy

Heindl Péter 2016.05.10. 12:21:54

@lavór: Az első felvetésedre már fentebb válaszoltam. A másodikra: Igen, egy arányos választáson is összezárhatnak a volt MSZMP-s pártok, meg a fidesznyikek is összefoghatnak bárkivel. De hát ilyen a demokrácia. Két dolog biztos: 1.) Az arányos választási rendszerben valóban mindenki szavazhat szabadon, akire akar, és a kispártokra leadott szavazatok sem vesznek el, sőt a kispártok is lehetnek akár megkerülhetetlen kormányzati tényezők. 2.) Működőképes kormánykoalíciót arányos rendszerben csak azok a pártok tudnak alakítani, amelyek együttesen a szavazatok több, mint 50%-át megszerezték. Ennél nehezebb demokratikus megoldást találni, ráadásul a rendszer megújulásának is sokkal nagyobb így az esélye, mert a nagypártok nem tudják úgy bebetonozni a hatalmukat, mint a korábban csak kevésbé, 2011-től pedig végzetesen aránytalan választási rendszerben tudják/tudták.
Még egy fontos megjegyzés: speciel én csak olyan pártra szavaznék arányos választási rendszerben, amelyik előre kiköti, hogy egy rasszista, náci Jobbikkal nem köt kormánykoalíciót. Ez nekem fontos preferenciaszempont, személyes ügy. Más meg már preferenciák alapján dönt. A demokrácia ezzel jár.

lavór 2016.05.10. 17:19:40

@Heindl Péter:

Olvasgatom, olvasgatom...

"A választási szövetség színeiben a választókerületekben széles körben elismert közéleti szereplők indulnak. Nekik az újonnan felálló parlamentben kötött mandátumuk lesz."

És milyen garanciarendszer szerint teszik ezt? Mert érvényes jogszabály nem írja elő nekik...

"elfogadják azokat a sarokpontokat, melyeket a választói mozgalom tagjai határoztak meg előzetesen."

Melyek is ezek a pontok? Hol olvashatóak?

"a legfontosabb egy új, arányos és igazságos választási törvény megalkotása."

Itt lépne be az, amiről írtam: Tákolmány eltörlése stb...
De már kidolgozott új választási törvénnyel kéne nekifutni...
Az elfogadása gyorsabb, mint ha csak akkor kezdenék kidolgozni.

"Az új közjogi berendezkedés feltételeinek kialakítása után a parlament haladéktalanul feloszlatja magát."

Hol látjuk erre a garanciát?

És még a köztársasági elnök választása, hatalmi súlyozása is kérdéses lehet.

Szóval a fő gond, hogy olyan pártoknak is "hinni" kéne, akikben már nem hisznek a választópolgárok. És az a gond, hogy a 45% passzív szavazó nem nevezhető elhanyagolhatónak. Itt tipródunk a 22-es csapdájában.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.11. 06:13:56

@Heindl Péter: túl komplikált (szoci) társadalommérnökösdi, nem alkalmas szavazói motivációra

Simonné Valéria 2016.05.11. 16:11:43

Végig olvastam a magvas hozzászólásokat,sok okos, előrelátó vélemény,felvázolva a tettek lehetőségét is.Végig gondolva,hogy ezek a változások hogyan működhetnének,választójogok változtatása,alaptörvény módosítása,vagy eltörlése,koalíció megalakítása,már erős kétségeim támadtak.M.o.választópolgárainak zöme vidéken él,sokszor elérhetetlen messzeségben még a közösségi oldalak információitól is.Itt minden városnak,településnek meg vannak a maga kis harcai,ahol még ellenvetése se nagyon lehet,itt másnap találkozni kell az utcán azzal akitől munkája megélhetése függ,mindenki ismer mindenkit......és a választókorú fiatalokra sem jellemző,hogy széles látókörrel rendelkeznek,a közösségi helyeken géphez jutva,zömmel a divatos bandák zenéjét bömböltetik.Az iskolákban sem terelgeti őket senki,mert a tanárok is félnek véleményt mondani.Kevés kivétellel elég sötét a régiók peremén élők helyzete,és elhiszik a legvadabb ígérgetéseket . Ha a budapesti értelmiség nem tud tenni,hatni erre a rétegre,potenciális szavazókra,és húzni magával a világosság felé,nem sok értelme lesz a "kanapé forradalomnak" Sajnos.
süti beállítások módosítása