1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.02.03. 09:36 HaFr

Hogyan lehetünk sikeres ország?

A világot viszonylag egyszerű szabályok igazgatják, akkor is, ha ezeket a szabályokat sokan sokszor áthágják. Ennek ellenére a szabályok és törvényszerűségek évszázadok óta nem változnak. Nem változnak, mert ésszerűek, logikusak és hasznosak. Magyarország mégis úgy tesz, mintha nem léteznének, sőt szembe megy velük.

Két ilyen szabályt említenék, hogy alátámasszam a mondanivalómat. Az egyik, hogy azok az emberek és azok a népek élnek jobban, amelyek nagyobb értéket tudnak termelni a többiek számára. Amelyik nép okossága, találékonysága és teremtőképessége nagyobb, és ennek eredményeit el tudja adni másoknak, azaz az okosságának piaca van, az jobban fog élni. Több pénzt kap az alkotó tevékenységéért, több pénzét kap egy évi, egy havi, vagy egy órai munkájáért. Ez igaz minden egyes emberre, és igaz az emberek nagyobb csoportjaira, egész nemzetekre. Minél nagyobb értéket állítanak elő, annál többet kapnak érte a piacon, tehát annál jobban élnek. És tegyük hozzá, kevesebb pénzt lehet kapni egyszerűbb munkákért, és több pénzt lehet kapni magasan képzett munkákért, találmányokért, fejlesztésért, szellemi tevékenységért. Ezért nagyon fontos, hogy egy országnak nagyon magas színvonalú oktatási rendszere legyen.

A másik szabály, amiről röviden beszélnék, az, hogy egy kormány akkor végzi jól a feladatát, ha egy nép értékteremtő tevékenységét a lehető legjobban támogatja. Ez a kormány feladata. Biztosítania kell a törvényességet, hogy az élet kiszámíthatóan folyjék, ne kelljen senkinek félnie visszaélésektől, méltánytalanságoktól, meglepetésszerű büntetésektől. A törvényesség biztosítása mellett a kormánynak gondoskodnia kell minden gyerek egyenlő színvonalú oktatásáról, hogy az ország minden pontján ki tudjon bontakozni a tehetség, ami aztán emeli az értékteremtést. Nem csak Budapest előkelő kerületeiben, hanem az ország legeldugottabb falvaiban is, ahol ma is születnek tehetségek, csak éppen elvesznek maguk, az ország és a világ számára. A törvényesség és az oktatás mellett a kormány feladata a mindenki számára elérhető, színvonalas egészségügyi ellátás és az egészséges környezet biztosítása, hogy a betegségeink korán kiszűrhetők, az életünk hosszabb és egészségesebb, az emberi méltóságunk minél hosszabban megőrizhető legyen.

Összefoglalva: a világ azokat a társadalmakat jutalmazza magasabb életszínvonallal és nagyobb boldogsággal, ahol magasabb értékteremtés folyik, és a kormányok ennek az értékteremtésnek – az értékes emberi élet alapfeltételeinek – szolgálatában állnak. Értékteremtés és értékteremtő kormány. Két dolog, amely ma Magyarországon nyilvánvalóan nincs, vagy csak dirib-darabjaiban van meg.

Azzal kezdtem az elején, hogy ezek olyan szabályok, amelyek alól nincs kibúvó. Gondoljon bele bárki, hát nem igaz ez? Mit tud kezdeni magával egy olyan társadalom, egy olyan ország, amelyben alacsony az oktatás, az egészségügy és a jogszolgáltatás színvonala, mit tud kezdeni magával egy olyan ország, amelynek népe nem termel magas színvonalú, jól eladható terméket a nemzetközi piacra? Magának adja el az ócskát? Minden bizonnyal. Ez a szegénység és az elmaradottság biztos útja.

Magyarország az Orbán-kormánnyal olyan válaszút elé került, amikor el kell dönteni, elindul-e a bezárkózó, szegényes, önmagával valójában elégedetlen élet felé, vagy éles kanyart vesz, és elkezd értékekben, nemzetközi együttműködésben, versenyképességben, a gyerekeinkben, és a jövőnkben gondolkodni.

Ezt a szöveget a Polgári Konzervatív Párt elnökeként jegyzem, amelynek célja összefoglalható abban, amit idáig mondtam. Értékteremtő országot és értékteremtő kormányzást akarunk. Ennyit. Semmi hókuszpókusz, sérelmi nyűg, összeesküvés elmélet, önlegyezgető Bogár-teóriák. Ennyi. 

komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr708355988

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Echo on: Hogyan lehetünk sikeres ország? 2016.02.05. 00:29:41

"A világot viszonylag egyszerű szabályok igazgatják, akkor is, ha ezeket a szabályokat sokan sokszor áthágják. Ennek ellenére a szabályok és törvényszerűségek évszázadok óta nem változnak. Nem változnak, mert ésszerűek, logikusak és hasznosak. Magyaror...

Trackback: Béndek Péter: Hogyan lehetünk sikeres ország? 2016.02.03. 10:39:03

Magyarország az Orbán-kormánnyal olyan válaszút elé került, amikor el kell dönteni, elindul-e a bezárkózó, szegényes, önmagával valójában elégedetlen élet felé, vagy éles kanyart vesz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.05. 09:05:03

@raczsandor:

Időt cserélünk azért, hogy kinyilváníthassuk a gondolatainkat. Csinálhatnánk mást is; de ezt választjuk, mert ez okoz számunkra nagyobb örömet/élvezetet.

Más edz, vagy tévézik, vagy a gyerek házi feladatát ellenőrzi, vagy a kutyát sétáltatja, vagy kaját készít ... mind megannyi választás szubjektíven értékelt hasznú cselekedetek/tevékenységek között.

nevetőharmadik 2016.02.05. 09:17:35

@raczsandor: A viaskodás talán nem adok-kapok? Az ütésváltás nem csere? :D

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.05. 09:17:49

@raczsandor:

"Namost Péter konzervatív-libertárius-piaci-anarchista koncepciója elválaszthatatlan az egyéni jogok elsődlegességének és sérthetetlenségének tézisétől, ami maga is az igazságosság egyfajta felfogása."

Tegyük fel, hogy ez HaFr igazságosságfelfogása. Hangsúlyozom, hogy ez egy feltevés; az ő igazságosságfelfogásáról csak ő tud nyilatkozni.

Ha ez HaFr igazságosságfelfogása, ez ellen nem érv az, hogy a román alkalmazott nem keres nominálisan ugyanannyit, mint az angol: a román alkalmazott fizetése szabad, önkéntes beleegyezésen alapul, éppúgy mint az angolé.

Vagyis nem kérheted HaFr-n számon azt, hogy nem érvényesül az "elv, hogy a piac igazságosan beárazza az egyén kompetenciáit", ahol is az "igazságos beárazás" egyenlő nominális fizetést jelentene, bármilyen más szempont figyelembevétele nélkül.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2016.02.05. 09:24:26

@neoteny:
Persze persze!
A romániai alkalmazott szabadon választhat, hogy éhen hal vagy inkább elfogadja a kérdéses cég ajánlatát (benne a kollektív szerződés tilalmával).
És természetesen az angliai alkalmazottak is ugyanilyen feltételek mellett egyeznek meg a munkaadójukkal.
A kezem meg belelóg a bilibe.

Milyen más szempontokat tudnál felhozni, ami igazolja a nominális fizetések fentebb említett különbségét?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.05. 09:27:45

@raczsandor:

"A romániai alkalmazott szabadon választhat, hogy éhen hal vagy inkább elfogadja a kérdéses cég ajánlatát (benne a kollektív szerződés tilalmával)."

Azt állítod, hogy a romániai alkalmazottnak csak ez az egy cég adna munkát?

Laptop7712 2016.02.05. 09:59:52

@zipe moha:
Nagyon összeszedett anyag. Nem is ezzel van a gond. Az elmúlt 30 évben kialakultak a történet rendszerszintű elemei, és szépen kialakult ennek a játéknak az írott, és íratlan szabályai. Nem kell csodálkozni azon, hogy mi tűnt el az elmúlt 30 evben. Iparágak tűntek el a „spontán privatizáció” közben. Az elmúlt 10 év megmutatta, hogyan kell pályázatot írni.
A baj nem ezzel van. Hanem azzal, hogy az átlagembernek kezd tele lenni a töke, és disszidál, kivonul, elvonul, de nem vesz részt a játékban. Közben a rendszer mára látványosan rohad szét, belülről. Ez6ért történik az, ami.
Ha megnézed, azok a rendszerek, melyeket kitömnek – így volt ez az elmúlt 30 évben – nem azért csinálták, hogy legyen a játéknak valamilyen társadalmi haszna. Hanem azért, hogy lehetőleg még több pénzt lehessen a történettel termelni.
Azok, akik a lóvét kapták, és azok is, akik a lóvét kapják, telesen hiteltelenek, és az a szervezet, melyet vezetnek, az is hiteltelenné vált. Közben elhiszik azt, hogy amit tesznek, az jó, továbbá hogy Ők, mint személyek alkalmasak arra, hogy vezessenek egy ilyen szervezetet.
A fiatalok ezt a kontraszelektív rendszert unták meg, és fordítottak neki hátat. Eljött az idő, amikor nem a pénz számít.
Jön egy Hosszú Katinka, és oldalról megroppant egy 30 éve szépen a langyosban működő játékot. Neki ez a természetes, semmi mást nem csinál, csak azt, ami nemzetközi szinten természetes működési mód. A rendszer meg áll bambán, és néz ki a fejéből. Védekezni nem tud, mivel azt sem tudja, mitől, és hogyan működik Katinka játékszere. Hát ez így nem szokás.. „Ténleg? Hoppá.”

Jön egy miniszer, és rájön arra, hogy az MVH -nál szívnak az ügyfelek. Izomból tüzel hátulról a sajátjaira. Mivel a történet alapítása óta azért van, hogy a saját működési módja szerint működjön, eddig nem is szúrt szemet. Jött egy generáció, aki azt mondta, hogy ezt így hogy?

Minden mozgásban van, lesznek itt szép esetek, hidd el. Jönnek a korosztály (20-as 30-as) abszolút hiteles emberei, és elkezdenek kérdezni.

2016.02.05. 10:13:44

@neoteny:
müller úr nyit egy üzletet debrecenben. a béreket úgy állapítja meg, hogy egy magyar tulajdonú konkurens kiskereskedő mennyit kínál egy bolti eladónak. lényegesen nem fizet többet. miért fizetne. persze egy eladó megteheti, hogy országot és nyelvet váltva elvándorol ulmba. és ott többet fizetnek. de még mindig nem annyit, mint egy helyi németnek. mert ők megtehetik. és meg is teszik.

müller urat az gondolkoztatja el, hogy tavaly az egyik külvárosi üzletét háromszor rabolták ki. harmadjára egészen brutális módon. a helyi sajtó sem nagyon írt róla, mert megkérték (lefizették) az újságírókat. és az önkormányzat kerek perec megmondja neki, hogy nem nagyon fogják megvédeni az üzletét. mert abban nincs helyi érdekeltség. nincs városi vagy helyi polgári tulajdon. müller úr egy idegen. hanem az lehetséges, hogy a volt polgármester vagy alpolgármester felesége átveszi az üzlet irányítását. továbbra is rendelnek müller úr nagykereskedéséből. de a magyarországi üzleteit adja fel. különben különadót vetnek ki rá. és nem védik meg az árukészletét. ez egy kereskedelmi háború. a vadnyugaton is ez volt.

zipe moha 2016.02.05. 11:37:40

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...és ez még csak a védekező része a kereskedelmi háborúnak...a támadó rész jórészt azon múlik, hogy akik ezt a védekezésre, önvédelemre kényszerítő helyzetet okozták...kiszoríthatóak -e a p-csába...és ezek mind magyarok, mert nem a német müller bácsi a bűnös, hogy a magyar játékboltok-és papír írószerek ki lettek kukázva...a háttériparukkal egyetemben..

és ez csak ez az ország...csak, hogy müller bácsinak szerte európában ugyan ez a gondja lesz...és meg is mondják neki amint az usa lepattintja müllerbácsi nagyanyját....ez a r5eálfolyamat és nekünk is pattintani kell, hidegen számítóan józanul.. pont ahogy velünk teszik ezert éve..pont úgy...nem csahosnak lenni..

2016.02.05. 12:07:12

@neoteny:
ebből következően abszolút szabadság sincs. mert ami az egyik ember számára belső késztetés (naiv, esetenként vak hit) az a másik számára külső kényszer. és ez oda-vissza érvényes.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.05. 15:52:29

@unionista᠍᠍᠍᠍:

" ami az egyik ember számára belső késztetés (naiv, esetenként vak hit) az a másik számára külső kényszer. és ez oda-vissza érvényes."

Ennek ebben a formában semmi értelme sincs.

nevetőharmadik 2016.02.05. 17:39:34

@neoteny: Ez lehetne Fidesz-jelmondat is.

gellért mária 2016.02.05. 18:39:42

@Laptop7712: Hát ezt a tündérmesét meg honnan veszed, hogy régen az emberek boldogok voltak? Megáll az eszem!

gellért mária 2016.02.05. 18:45:22

@unionista᠍᠍᠍᠍: Na látod, ez is a kockázatok közé tartozik, amiért Müller úr kevesebbet fizet itt, mint Ulmban az alkalmazottainak.

2016.02.05. 19:31:22

@gellért mária:
hülye picsa. leléptem.

2016.02.05. 19:32:17

@gellért mária:
az okokat és a következményeket összekeverő alávaló némber vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.05. 19:51:25

Heh, lefoszlott unionistáról a kúl troll mez, és rápattant a frusztrált troll mez. :)

gellért mária 2016.02.05. 20:22:24

@unionista᠍᠍᠍᠍: Szerintem te kevered össze az okot és az okozatot.Az ok, hogy nem vagyunk versenyképesek, az okozat pedig ahogy arra a magyar ember reagál..és ez a mód nem orvosolja az okot.
Örülök, hogy így felzaklattalak. Én vagyok az ok , te pedig az okozat..pont olyan minőségű mint fenti témában.

2016.02.05. 20:27:25

@neoteny:
én személy szerint nem vagyok frusztrált. megértő vagyok az egyik irányból és azt látom, hogy vannak szar szemét emberek. és egyáltalán nem zavar ha engem gondolnak annak.

van egy ismerősöm, aki a müller bolt játékosztályán dolgozik. kereskedelmi szakközépiskolát végzett. alapfokon beszél németül. és mindent megtesz azért, hogy jó eladó legyen. időnként felveszi a mesecsatornák műsorát. gyorsítva átpörgeti, hogy tudja milyen mesék futnak. közte a reklámokat lelassítva nézi azért, hogy azt is tudja mivel manipulálják a gyerekeket.

ha jön egy család, akkor azonnal felméri, hogy mennyi pénzük van. ha egy szegényebb gyerek akar valami drága játékot, akkor szülők szemébe néz. ha látja, hogy azt nem tudják megvenni, akkor leguggol a gyerek mellé. és ajánl neki valamit, ami persze olcsóbb. és megfordítva is. ha látja, hogy a szülők pénzesek és a gyerek túl olcsót választ, akkor kézen fogja és oda viszi a legdrágább játékhoz. a hosszabb nyitva tartás miatt váltott 12 órás és 6 órás munkarendben kell dolgozni. időnként árut kell rakodni, pénztárba kell ülni. szereti csinálni. de havi 90 ezer forintot keres. és az üzletben össze van zárva egy tucat nő. és ölik egymást. mert a boltvezetőnek lehet több pénze. és esetleg a főpénztárosnak. müller úr egy olyan helyzetet teremt, hogy egymást kelljen kinyírniuk a megélhetésért. értem, hogy müller úr valahol a rátermettebb. mert ő csak kortyolgatja a koktélokat. de lehet, hogy nem lenne rosszabb ha müller úrtól valamelyik politikus feleség átvenné az üzletet. mert még ők is emberségesebbek lennének. én értem persze, hogy a budaörs párt a nagykereskedelmi lerakatot védi. de ebből adódik egy konfliktus. nem vagyok frusztrált, mert személy szerint nekem nem következnek ebből hátrányok, képes vagyok racionalizálni, de emocionálisan is nyilvánvalóvá kell tenni azt, hogy a magyar főváros polgárságának egy része nemzetellenes és alávaló. müller úrral ki lehet egyezni. az üzlet. de aki annak szurkol, hogy a magyarok többségének legyen már rossz, azokkal nem kell. szerintem ezért szavaz 74% (a teljes népességben 43%) jobbra és 26% (a teljes népességben 15%) balra. de a baloldalon a parlamentbe az mszp-dk jutna. ezek összes támogatottsága 18% (a teljes népességben 10%). a többi parlamenti pártot a hibahatáron mérik. az rtl klub az együtt szekértolója. de mégse szavaznának rájuk túl sokan. mert az, hogy egy eleve szegény ország legyen gazdaságilag teljesen nyitott az egy hülyeség.

2016.02.05. 20:31:08

@gellért mária:
nézd, elmagyarázom részletesebben. legközelebb ha kimentek a térre és megint lesztek vagy húszan, akkor gondolkodjatok el, hogy valamit nem tudtok megérteni a világból. olyan emberek vagytok, akik hatalmi helyzetükkel nem éltek közvetlen vissza, de képtelenek vagytok a köznépet szolgálni azért, mert nem vagytok a szónak a szoros értelmében emberségesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.05. 20:42:01

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"képtelenek vagytok a köznépet szolgálni azért, mert nem vagytok a szónak a szoros értelmében emberségesek"

Mi is a "köznép" vagyunk; nincs más "köznép" rajtunk kívül, akik igényt tarthatnának a "szolgálatunkra".

Azok, akik a "köznép szolgálatáról" bugyognak, a legritkábban teszik azt. Először is, mert ők is a saját érdeküket nézik; másodszor, mert nincs meg a kompetenciájuk a hatékony "szolgálathoz"; harmadszor meg azért, mert csak úgy tudnak "szolgálni" hogy elvesznek az egyiktől hogy odaadják a másiknak. És ami a legrosszabb, hogy ezzel a másikat sem segítik: mindössze függésben tartják maguktól, és megakadályozzák, hogy a másik saját erőforrásaira támaszkodva javítson a saját helyzetén, hogy úgy gyarapodjon.

És ebben semmi "emberség" sincs.

gellért mária 2016.02.05. 21:18:43

@unionista᠍᠍᠍᠍: Tévesen ítélsz meg. Emberséges vagyok és egész életemben áldozatosan és emberségesen és nagyon sokat dolgoztam. Szeretném, ha Magyarország sikeresebb lenne, pont úgy ahogy te szeretnéd.Az ehhez vezető utat azonban nem úgy látom ahogy te.A helyzet sajnos az, hogy a magyarok többsége abban látja a siker titkát, hogy kiűzi, elűzi, elveszi a másét, legyen az a másik külföldi vagy magyar.Mert a magyarok egymással ugyanazt teszik, mint Müller úrral...kicsiben és nagyban, a módszer közös.

Laptop7712 2016.02.05. 21:19:25

@gellért mária:
Azért gondolom, hogy valami boldogság volt a történetben, mert nagyon nem láttam a nagyapámat keseregni azon, hogy milyen élete volt. Élvezte az életét. Ezt látom a körülöttem lévő embereken is. Az, hogy más kesereg a saját életén, az nem az én dolgom.

2016.02.05. 21:25:49

@neoteny:
ha müller úr nem tudja megvédeni az üzletét, akkor pakoljon össze. de ő mondjuk valószínűleg érti ezt. a gazdaságon túl vannak védelmi kérdések. a közgazdaságtan ezzel jelenleg nem kalkulál. a piac védelme nemcsak azt jelenti, hogy a kereskedelem korlátozott és csak viszonylag szabad. hanem azt, hogy az áru védve van. ha ezt müller úr nem igényli, akkor ne igényelje. csak ebben az esetben kifosztják. de nem az állam. hanem a plebs egy része.

2016.02.05. 21:30:15

@gellért mária:
és mégis mit vesz el müller úrtól. a jachtját? ne viccelj már. az ő árukészlete hitelpénzre van alapozva. az ő árukészlete egy olyan banké, amelyik a semmiből teremtette a pénzt. az egész rendszer arra épül, hogy főszabály szerint a gazdagok gazdagodjanak a szegények pedig szegényedjenek. aki ezt nem látja az sajnos hülye. a kapitalizmusnak addig volt értelme amíg volt kommunista kísérlet. ami a másik véglet volt. és ez a kettő féken tartotta egymást. a kommunizmus kiszorult ázsiába. és a cél, hogy a kapitalizmus kiszoruljon amerikába. európában vegyes gazdaság épüljön.

zipe moha 2016.02.05. 21:37:41

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...nem lehet mindenkivel kiegyezni...olyankor arra érdemes gondolni,hogy ők sem akartak kiegyezni mindenkivel....a saját mércéjükkel kell megmérni az embereket, amilyennel ők mértek cselekedeteikben..és ez igazságos amellett, hogy keresztényi is.. a kocka dolga hogy forogjon

Laptop7712 2016.02.05. 21:39:39

@gellért mária:
Mária, szögezzünk le valamit. Az elmúlt 25 év vidéken úgy telt el, hogy kicsináltak minden lehetőséget, a liberalizmus, és a demokrácia nevében.
Azok, akik azt mondták, hogy mindet el kell adni a külföldnek, és majd Ők megcsinálják a demokráciát. A vidéki paraszt mehessen dolgozni az összeszerelő üzembe. Tehát a vidék mára, ha tehetné, nagyon gyorsan, és radikálisan oldaná meg ezt a témát, úgy, hogy hírmondója nem lenne a liberális eszmének hazánkban. Mindenki tudja, ki mikor, hogyan lopott. Puzsér írt egy nagyon jó cikket,, -MNO- hogy az egész politikai elit miért mehet el oda, ahová való.
Teljesen hiteltelen minden, és mindenki.
Te nem ismered a magyart. Nem jártál mostanság pár éve disszidált közösségben, például. Összefogás van, és példakeresés. Mivel a ti generációtok nem tudott példát mutatni, ezért teljesen leírták a ti generációtokat. Ez van. Ezen sem a lóvé,sem a pozíció nem segít. Nem tudsz mit mondani, ami hiteles lenne, mivel az elveszett valahol félúton.
Müller urat azért akarják kinyírni ilyen szinten, mivel szar excel táblát tart a kezében, és elvárja azt, hogy 80 ért heti hat napban, 3 műszakban dolgozzon a magyar paraszt.
Gondolj bele, Müller úr, meg Jehuda is akkor lenne nagyon jó, ha kifizetné legalább a 420.000 Ft nettót a szalag mellett, betanított munkára. Azért, mert otthon ezt teszi.
A mostani 20, és 30 éves azért tesz meg mindent, hogy büntessen, mivel minden, ismétlem minden életlehetőségét elvette a korszak, tőle, de már az apjától is. Ezt meg nem felejti el. Ezzel foglalkoznia kellene a politikának, mivel semmilyen válasza nincs arra, hogy mi is történik körülötte. Ezt te sem látod az üvegablakon keresztül. Ahogy látom, egy bizonyos magyar üzleti kört ismersz, aki így viselkedik egymással, nem baj, ilyennek is lennie kell. Hiteltelenné vált.
Vidéken az ilyen egy percet sem tudna túlélni, ez biztos.
A balhé készül, és roppant kegyetlen is tud lenni, amikor a tehetetlen düh irányítatlanul szabadon fog áramolni.
Azt látja, hogy az összes politikus az elmúlt 25 évben érinthetetlen. Közben meg 110.000 Ft-ból nyomorog egy gimnáziumi pályakezdő tanár.

zipe moha 2016.02.05. 21:39:48

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...bizony leírtad..így működik..:)

gellért mária 2016.02.05. 21:59:34

@unionista᠍᠍᠍᠍: A magyar vállalkozó nem banki hitelt vesz fel? A magyar bank milyen pénzből bank? A magyar trafikostól a másik trafikos yachtot vett el?

Laptop7712 2016.02.05. 22:11:58

Másnap délben rendelni fogok egy kávét a Parlament kávézóban, és megeszek egy cigánypecsenyét valamelyik piacon. Ha mindezzel végeztem, koccintunk egy pohár jó borral a haverokkal, és megyünk a dolgunkra, vissza, haza, mivel meg kell tanítani az embereket arra, hogy hogyan lehet még főzni bablevest, mivel roppant nagy tudáséhség, és pánik lesz az új helyzetben. Ja meg kaját kell majd vinni rendszeresen a pesti ismerősöknek. 56-ban ugyanez volt, a vidék nem hagyta cserben a várost. Ez így lesz most is, ha balhé lesz. Azért reménykedjünk a legjobbakban., hogy nem kell kijátszani ezt az opciót.
Egyéb kérdés? :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.05. 22:20:55

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a piac védelme nemcsak azt jelenti, hogy a kereskedelem korlátozott és csak viszonylag szabad. hanem azt, hogy az áru védve van."

Ez bullshit: a "piacvédelem" pontosan azt jelenti, hogy a belföldi termelők versenyképessége úgy kerül "javításra", hogy az importtermékek megdrágításra kerülnek a vámok/adók által.

Tamáspatrik 2016.02.05. 22:21:10

@Laptop7712: Nem nézőpont kérdése, hogy ki a sikeres vagy ki nem. Aki eléri célját az sikeres, aki kudarcot vall, az nyilván nem. Tehát elérhető célokat kell kitűzni.. :) Definíció szerint sikeres nem lehet az sem, aki nem csinál semmit. Ki MIBEN sikeres, ez jó kérdés, pl. Kuba az ökológiai környezet megőrzése terén sikeres, vagy a vegetarizmus terén, mert a húsevés ott luxus.
Én azt az elméletet vagy inkább okfejtést ismerem, hogy egy jól működő rendszerben az emberek többsége butább lehet mint egy rosszul működőben. VISZONT a jól működőben a társadalmi elit (az értelmiség csúcsai) sokszorosát teljesíti a másikhoz képest. Mivel a tudásközpontok tőlünk nyugatra vannak, ezek elvonzzák a szellemi tőke jó részét, erre a problémára még nem született jó megoldás. A teljes bezárkózás egy másik irányú túlzás, a sikertelenség receptje.
A cikkíró kérdésfeltevése jó, az eredménye a horribilis mértékű vita, ergó a kérdésfeltevés sikeresnek bizonyult. :)

Tamáspatrik 2016.02.05. 22:31:42

@Laptop7712: Nem tudod, hogy boldogok voltak-e, csak úgy gondolod. Igazából nem összehasonlítható a két korszak, másfajta problémák voltak akkor és másfajták most. Romantikus nosztalgiáink vannak ugyan, de tény, az öngyilkosok száma magas volt akkor is, sőt. Nagyobb volt a létbizonytalanság, mint ma. (Pl. a jégeső elverte a termést és akkor koplalhattak.) A dédnagyszüleim még tanyán éltek, nagyszüleim falun édesanyám falun született és városba költözött, én már városban születtem.
Édesanyám mesélt sok mindent, hogyan éltek régen, de eszébe nem jutott soha olyan botor fejtegetést, hogy boldogok voltak-e akkor. Nyilván éltek, ahogy tudtak, volt aki boldogabb volt és volt aki kevésbé.

gellért mária 2016.02.05. 22:34:46

@Laptop7712: Hát ha azt látod a környezetedben,hogy élvezik az életet, akkor miféle balhé készül vidéken? Mégsem boldogok?

Laptop7712 2016.02.05. 22:42:42

@Tamáspatrik:
Nekem a német társadalmi elit nem oly rég azt tanította, hogy a sikeres társadalom szervezés olyan, amikor a társadalmat alkotó egyének többsége elhiszi azt, hogy sikeres tud lenni. Mivel személyes sikerén keresztül képes hozzátenni a közös cél érdekében úgy, hogy egyéni társadalmi pozíciójának elismerésén keresztül a társadalom támogatja. Ebben az esetben a társadalom nem akarja leváltani az eliteket, és működhet a rotációs hatalommegosztási rendszer.
Ott bukott meg a baromi nagy hazai liberális demokrácia az elmúlt 25 évben, hogy mára nem tudsz mit mondani az egyénnek, hogy ez a fajta társadalomszervezési mód számára bármilyen szinten megfelelő. A tudatos rabszolga fel fog lázadni, mivel az elitje minden oldalról elárulta. Ezt érzi a saját bőrén, nap, mint nap.
Azt mondja, hogy semmit, l..o..sz rt teljesített az elit, nem mást. Rosszabb vélemények szerint szimplán hazaáruló, mivel eladta az országot. - Ezt mondja a kocsma népe -
25 év alatt nem volt képes felépíteni az elit a magyar tudásközpontot, és erősíteni a hazai közgondolkodást? Mintha ez lenne az alapfeladata annak, aki az elitnek gondolja, vagy mondja magát.
Pista a „paraszt”, aki 25 éve folyamatosan termeli a paradicsomot, és a kölest, többet tett, mint bármelyik parlamenti képviselő az elmúlt 25 évben. Sok szempontból igaza van.
Kuba az ökológiai tájgazdálkodás – benne a fenntartható állattenyésztéssel – példát ad a világnak. Ez mára egyetemi tananyag. Sikert értek el a városi – helyi ellátás – terén, amit kényszer szült.
Nincs magyar gazdaság, létre fogják hozni. Vagy így, vagy úgy, de valami kijön ebből a történelmi helyzetből.

Laptop7712 2016.02.05. 22:47:36

@gellért mária:
Ha lenne egy szabad hétvégéd a naptáradban, akkor szívesen elvinnélek ide a szomszéd cigánysorra, csak úgy körülnézni. Ott is hagynálak egyedül egy éjszakára. Másnap délben mennék érted. Meleg ruhát, hozz, arra szükség lehet.

gellért mária 2016.02.05. 23:00:37

@Laptop7712: De akkor miféle boldogságról írsz a környezetedben? Miért gondolod, hogy tájékozatlan vagyok a cigánysorokat illetően.?

2016.02.05. 23:09:20

@neoteny:
részben ezt. részben azt, hogy aki az adott térséggel "tisztességes" módon kereskedik. a tisztesség nem jótékonykodást jelent. hanem azt, hogy nemcsak hozza az árut, hanem viszi is. tehát az a kereskedő, amelyik az exporton és az importon is képes hasznot húzni védelmet kap.

müller úr akkor lenne nagy spíler, hogy a német piacon megjelenő saját márkás termékeit magyarországon állítaná elő. azt az árut kiviszi. és ezen keres. és németországból az árut behozza. és azon is keres. és mellett még pénzt kölcsönözhet. és azon is keres. de ebben az esetben müller úr támogatja a vidéket azért, hogy gyógynövényt termeljen. ezek után a védett piacon a város létrehozza a feldolgozóüzemet. és beindulhat az árucsere. persze ez nemcsak két pont között egy lokális szakaszon működhet oda-vissza. hanem egy globális hurokban körbe-körbe.

magyarországon az van, hogy a hipermarketek behozzák a kacatot. azt dömping áron értékesítik. ez a fogyasztónak látszólag jó. mert olcsón vásárolhat. de ez lerombolja a hazai termelői piacot. beborítják a helyi piacon az árumérleget. ez kényszerű eladósodást eredményez. ezek után a lakosság eladósodik. az állam kénytelen eladni a vagyontárgyait. és kénytelen kiszolgáltatni a gazdaságot külföldnek. a kereskedelmi mérleg úgy mutat többletet, hogy a multik termelik meg az árut. de ezzel lényegében adósrabszolgává tesznek egy országot. ez a klasszikus gyarmatosítás. a németek is ezt csinálják. és egyébként mindenki. a kapitalizmus így tartható fent. ezzel szemben az államok különadókat vethetnek ki és államosíthatnak. ezt csinálja orbán. szerintem arra kell törekedni, hogy ennek a folyamatnak a végén egy szövetséges maradjon az országban. ez akárki lehet. a magyar társadalom elég profi abban, hogy egyirányú függéssel szemben érdekeit érvényesítse. és ha ez nem birodalmi jellegű katonai diktatúra, hanem szövetségi viszony, akkor abból kölcsönös előnyök származhatnak.

Laptop7712 2016.02.05. 23:10:50

@gellért mária:
Van olyan ismerősöm, aki szépen, boldogan éldegél a tanyán. Történt egyszer, hogy éjszaka a szomszéd cigánysorról valakik elvittek minden mozdíthatót, és majdnem rájuk gyújtották a házat.
Addig boldogan éltek, ezek után kicsit nem voltak azok.

Nem tudom, mennyire vagy tájékozott, vagy tájékozatlan a cigánysorokkal kapcsolatban, de meglátásom szerint cigánysor közelében, vagy a cigánysoron egyetlen éjszakát nem töltöttél.
Tudsz valami újat hozzátenni a vitához?
Ez a fajta kérdésmód vita közben egy nagyon komolyan lejáratott kommunikációs fogás. Nem méltó ehhez a vitához, úgy gondolom.

Tamáspatrik 2016.02.05. 23:11:31

@Laptop7712: Sokszor elfelejtjük hangsúlyozni azt, amikor és amiben mások véleményével egyetértünk. A magyar falvak nagy részére ez a leírás sajnos teljesen igaznak tűnik, és valóban ők voltak a nagy vesztesei ennek az elmúlt pár évtizednek.
Édesanyám faluja a Jászságban az is nagyon maga alatt van, sok a lepusztult ház, nem nagyon épül új, a cigányok száma megnőtt (a főtér környékének szépsége, egyedisége tartja benne a lelket a szó szoros értelmében). Az elkeseredettség érthető, az okai valószínűleg összetettek, a probléma megoldását pedig valószínűleg majd az idő fogja meghozni, hogy mikor és hogyan azt még nem tudjuk.
Háy János regényeiben is roppant jól megfogalmazza ezt a fajta hanyatlási folyamatot, amiről szólsz.

Soha nem voltam híve semmiféle forradalomnak, lázadásnak, a "Münzer-indulat", ahogy Sütő András nevezte egyik drámájában, még sosem szült jó vért.

A kérdés túl nagy falat, inkább azt vizsgálnám, hogy amely falvakban fellendülés van (mert vannak ilyenek), az minek köszönhető és hogyan adaptálható. Nyilván többféle "recept" képzelhető el. Az önszerveződő közösség, amely tényleg eléggé ritka, és nagyon nagy szükség van rá.
(Kubával kapcsolatban amit írtam az csak arról szólt, hogy vannak jó oldalai és vannak kevésbé az ottani sajátságos viszonyoknak. Bizonyos szempontból sikeresek, mert az emberek tudnak "élni", elég jól elvannak, nem depressziósok vagy alkoholisták, ellentétben Belorussziával, vagy ellentétben a megfélemlített Észak-Koreával. Vagy a teljesen kaotikus Haitivel.)

Laptop7712 2016.02.05. 23:14:41

@gellért mária:
Ha balhé lesz, a kisebbség megindul a főváros felé. Mivel aztat tudják, hogy oda kell menni, mivel ott döntenek mindenről. Ha már ott vannak, körülnéznek egy kicsit.
Ezt nem kellene megérni, valamit tenni kellene.

gellért mária 2016.02.05. 23:15:52

@Laptop7712: Németországban a Weimari demokrácia ugyanazok az érvek mentén bukott meg, mint nálunk.Pedig a nyomor oka ott sem a liberalizmus, meg a demokrácia, stb. volt, hanem a német birodalom összeomlása, a háború elvesztése.És milyen lenne ma Németország, ha nem kaptak volna Marshall segélyt és nem hozták volna létre a mai politikiai -társadalmi rendszert a Marsall segéllyel együtt az amerikaiak a nácizmus után?
A mi nyomorunk oka sem a liberalizmus, demokrácia, stb, csak nálunk is ebben látják az okot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.05. 23:25:54

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"nemcsak hozza az árut, hanem viszi is"

Viszi is, ha van olyan áru amit haszonnal el lehet adni. De amikor a gyügyei paraszt attitűdje az, hogy ő nem adja a meggyét 60 Ft-ért, hanem inkább elosztja ingyen, és a gróf úr szervezze meg azt, hogy 120 Ft-ért legyen felvásárolva a meggye, akkor nincs olyan áru amit vinni lehetne.

A gyügyei paraszt meggye a porta tövében 60 Ft-ot ér. A 120 Ft-ért valami extrát (értéktöbbletet) kell nyújtani. Pl. azt, hogy a gyügyei paraszt nem követel azonnal fizetést a meggyexportőrtől, hanem meghitelezi a meggyet addig, amíg az exportőr megkapja a fizetséget a már leszállított meggyért.

"ez a fogyasztónak látszólag jó. mert olcsón vásárolhat."

Nem látszólag jó: a megmaradó pénzéből mást vehet, vagy többet ugyanabból. A valóságban jó.

"beborítják a helyi piacon az árumérleget. ez kényszerű eladósodást eredményez. ezek után a lakosság eladósodik."

Miért adósodik el? Nem kell felvenni hitelt; nem kell elfogyasztani azt, amit még nem termelt meg az ember.

"de ezzel lényegében adósrabszolgává tesznek egy országot."

Az "adósrabszolgaságba" önként adja el magát az ember.

"ez a klasszikus gyarmatosítás."

Az, hogy a bennszülöttek többet fogyasztanak, mint amennyit termelnek?

"a magyar társadalom elég profi abban, hogy egyirányú függéssel szemben érdekeit érvényesítse."

Ennek a mondatnak semmi értelme sincs: a magyar társadalom nem tesz semmit, az magyar egyének tesznek dolgokat. Pl. azt, hogy a saját zsebükbe irányítják "az állam vagyontárgyait", vagyis az adófizetők adóját.

Laptop7712 2016.02.05. 23:34:27

@gellért mária:
Vidéken azért egyenesítik a kaszát, és mennének rendet tenni, mert a következő dolgok történtek az elmúlt 25 évben, a liberalizmus, és a demokrácia ölén: A 100 %-os, 1989-es nemzeti vagyon, benne a mezőgazdasági, és élelmiszeripari alap infrastruktúra,ami 15 millió ember ellátására, és nagyon komoly exportra volt képes,
1994-ig teljesen eltűnt. Mai árakon számolva olyan 100.000 milliárd forintnyi működő eszközrendszer. Ezzel párhuzamosan megszűnt 1,4 millió munkahely vidéken 1994-ig.
1999-ig megtörtént a teljes földprivatizáció úgy, hogy az is földre licitálhatott, akinek szatócsboltja volt.
2004, belépés az EU-ba, teljes liberalizált termékpiac. 2015-re a vidékről kimenekült 500.000 ember. Ez így egyben, ráadásul békeidőben, minden történelmi ok nélkül, eléggé szépre sikerült.
Erre mondta azt egy befektető a 90-es években, hogy baromi nagy árat fogtok ezért fizetni, amit most tesztek.
Itt tartunk. A cigánynak meg marad a nyomor, és a kilátástalanság. Lassan nincs eszköz, amivel fel lehetne emelni a vidéket, mivel eszköztelenné tette az elmúlt 25 év. Ez az álmoskönyv szerint rosszat jelent.

gellért mária 2016.02.05. 23:38:43

@Laptop7712: Nekem nincsenek "kommunikációs fogásaim."
Te, zipe moha és unionista viszont,csak ismétlitek magatokat, és számos kérdésre nem válaszoltok, hanem újra előadjátok ugyanazt...vagy más témára tértek át..válasz gyanánt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.05. 23:49:27

@Laptop7712:

"A 100 %-os, 1989-es nemzeti vagyon, benne a mezőgazdasági, és élelmiszeripari alap infrastruktúra,ami 15 millió ember ellátására, és nagyon komoly exportra volt képes"

A KGST-piacokon belül. És mit lehetett venni azért a "nagyon komoly exportért"? Szokol rádiót meg Junoszty tévét? Zsigulit, Moszkvicsot, Trabantot meg Wartburgot, aminek az ára felét ki kellett fizetni előre, aztán várni 5-8-10 évet, amíg sorra kerül az ember, és "átveheti" az autót, miután kicsengette az ár másik felét? Hogy egy új autót 20%-os felárral lehetett eladni? Meg hogy 12 évet kellett várni egy telefonvonalra, ha egyáltalán kapott valaki?

Ausztriában, a Mo-al szomszédos országban, ami méretében is, népességében is hasonló Mo-hoz, kapitalizmus volt akkor is, meg ma is. 1936-ban alig volt különbség a két ország GDP-je között. Hogyan lehet az, hogy az osztrákok kihozták és hozzák magukból azt a gazdasági teljesítményt, amit, kapitalista viszonyok között, a magyarok pedig képtelenek erre?

2016.02.06. 00:07:42

@neoteny:
ha egy városban vagy vidéken nincs termelés és az nem tőkepiaci központ, ebből közvetkezően nincs pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltatás, akkor az adott területen nincs megmaradó pénz. hiány van. a kapitalizmus az adóssággal és a hitelpénzzel nem értéktöbbletet, hanem folyamatosan hiányt teremti meg. ezt kellene ledolgoznia a népeknek. ehhez kell egy helytartó elit. amelyik tőkenyereségen osztozik a külfölddel.

ha megfigyeled, akkor orbán nem a high tech iparvállalatokat támadja. azokkal "stratégiai megállapodást" köt. ami lényegében egy meg nem támadási szerződés. hanem a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltatókat. azokra vet ki különadókat, azokat államosítja. csak ezzel visszaél. mert a haverjait ki kell szolgálni. az ellenzék azt kifogásolja, hogy miért kapnak a kormányzat haverjai milliárdos hiteleket. mert így működik a bank. hogy milliárdos hiteleket generál. és ha az adósok nem tudnak fizetni, akkor a bankokat az állam konszolidálja. ez a kapitalizmus. csak épp most nem pontosan az a kör húzza a hasznot, mint eddig. értem persze, hogy most a tőkerészt is az állam kockáztatja. tehát így beindulhat egy fékevesztett hitelezés. de ez a magánszektorban is beindult. tehát ebből újabb válságok következhetnek. ebből egyelőre senki sem látja a kiutat.

2016.02.06. 00:17:54

@unionista᠍᠍᠍᠍: kár, hogy az ír csoda nem arról szólt, hogy megadóztatjuk a gonosz pénzügyi szolgáltatókat, de nem arról szólt a finn és az észt sem. táplálod itt a magyar rögeszméket, csak tudnám, miért

explanatus 2016.02.06. 00:25:13

@gellért mária: Igazad van, de. Nekünk (kommentelőknek) óriási felelősségünk van. Ez egy olyan blog, amelyik eljutott oda, hogy vita van. Példán keresztül, jobban megy. Elfogadtam unionista meggyőződését a lokális gazdasággal kapcsolatban. Ő így látja. Eddig nem tudtam neki olyat mondani, ami akár egy hajszálnyira (0,04 mm) kizökkentette volna ebből. Viszont egy-egy megnyilatkozását fölhasználom arra, lásd svájci óra, hogy az általa mondottak más megvilágításával a blog olvasói (remélem) új információkhoz jutnak a témával kapcsolatban.

Én @Laptop7712: gondolatai megjelenésének nagyon örülök. Ő úgy világítja meg a dolgokat, hogy azokat a részleteket látjuk, melyek tapasztalataink, képzettségünk miatt eddig nem voltak láthatók. tamas11 bölcs higgadtságát irigylem. Sorolhatnám a többieket. raczsandor a saját blogjával. Meg várom, hogy újra megjelenjen (nem jut eszembe most a cinkneve), ő a környezetváltozásról ír blogot, de hadd ne soroljak most mindenkit.

Szóval, azt akarom mondani, jó csapat ez. A szűk keretek nem engedik, hogy legapróbb részletekig kifejtsük egy témával kapcsolatban nézeteinket, ezért van, hogy hiányosnak érzi az ember néha a választ, amit kap. Egy másik poszt kapcsán majd jön, kérdezetlenül. Nekem ez a tapasztalatom.

Nézd meg 2500 oldalmegnyitás, több mint 350 komment. Mi ez ha nem siker. A posztíróé és kicsit a mienk is.

2016.02.06. 00:25:54

@neoteny:
oké, de a szocializmus eljutott ideáig.
outside.mfor.hu/mfor/images/videoton_050725_560.jpg
tehát képesek voltak egy saját márkajelzéssel ellátott számítógépet építeni. a legvidámabb barakk eljutott idáig.
kartyanaptarak.files.wordpress.com/2013/09/videoton-2-1982.jpg
városi fények, kényelem, család, barátok, coca-cola. ehhez képest az átlag magyar számára a kapitalizmus túl sok előnnyel nem járt. leszámítva budapest-bécs (pozsony) közötti területet. tehát lényegében a tőkepiaci központok között indult el a fejlődés. azoktól távol leszakadás van. győr fejlődött. pécs és szeged alig. debrecen stagnált. miskolc pedig leszakadt. most ezt meg lehet úgy magyarázni, mert ezek a térségek nem elég versenyképesek. de ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a cseh azért kapott ki a phelpstől, mert nem elég gyors. ússzál gyorsabban laci. azt kell megmondani, hogyan úszhatna gyorsabban. a feltételeket kell megteremteni. ami persze nem egyszerű, mert eleve rosszabb helyzetből indulunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 00:30:05

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ha egy városban vagy vidéken nincs termelés [...] ezt kellene ledolgoznia a népeknek."

Ha nincs termelés, akkor nem dolgoznak a népek. Ha dolgoznak a népek, akkor van termelés.

"az ellenzék azt kifogásolja, hogy miért kapnak a kormányzat haverjai milliárdos hiteleket. mert így működik a bank. hogy milliárdos hiteleket generál. és ha az adósok nem tudnak fizetni, akkor a bankokat az állam konszolidálja. ez a kapitalizmus."

Ez nem a kapitalizmus: ez az ún. crony capitalism, amikor a kormányzat összeszövetkezik az oligarchákkal, és hitbizományként kezelik az adófizetők pénzét.

"tehát így beindulhat egy fékevesztett hitelezés. de ez a magánszektorban is beindult."

Mert az állam a "független" jegybankokon keresztül pénzt pumpál a gazdaságba, és az "easy money" szükségszerűen a tőke rossz allokációját eredményezi. A vállalkozók azt hiszik, hogy a növekedett hitelezési kedv a nagyobb megtakarításokból származik, tehát van fizetőképes kereslet a termékeikre: pedig nincs, nem az emberek megtakarításaiból (elhalasztott fogyasztásukból) származik a pénz, hanem a jegybanki manipulációkból.

A "fékevesztett hitelezés" mindig az állam tevékenységéből fakad.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 00:35:04

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"tehát képesek voltak egy saját márkajelzéssel ellátott számítógépet építeni."

Mi volt az ára a Commodore 64-hez meg a ZX Spectrum-hoz képest, és mennyi szoftver került megírásra rá, az előbb említettek arányában?

"ehhez képest az átlag magyar számára a kapitalizmus túl sok előnnyel nem járt."

Puszta állítás, bármiféle támogató adat vagy érv nélkül.

"azt kell megmondani, hogyan úszhatna gyorsabban"

Úgy, hogy modern edzési módszereket és terveket használ. Nem úgy, hogy bezárkózik az uszodába, leússza kényelmesen a távot, aztán a dobogó felső fokára áll.

2016.02.06. 00:43:28

@feher.b:
de mi nem vagyunk se finnek, se észtek. mi magyarok vagyunk. és ha a többség azt mondja, hogy basszák ki a külföldi bankokat az országból, akkor ahhoz kell alkalmazkodni. mert ez a demokrácia. abban a többséggel nem nagyon lehet szembemenni. vagy nem kell demokratának lenni. az is egy opció.

én azt mondom, hogy ha a kormány államosításba fogott, akkor ezt folytatni kell. hozzunk létre a _hungária_ pénzintézeti központot. de úgy, hogy mellé hitelbiztosítóként belép a _bank austria_. tehát most fordítunk egyet a tőkepiac működésén. nem az állam biztosítja a piacot, hanem az államot biztosítja a piac. és ha erre bécs nem hajlandó, vagy nem kínál elég jó feltételeket, akkor a németek által feltőkésített törökökkel szövetkezve megostromoljuk őket. a bevándorlók modern kori janicsárként vonulnak fel. és a török segédlettel kereskedelmi háborút indítunk ellenük. és a balkán passaunál kezdőik. ez az egyik lehetőség. a másik, hogy mondjuk az otp mellé belépő erste tranzakciós díjat fizet. és ezt kapja meg a bank austria azért, hogy biztosítja a hungária pénzintézeti központot. tehát ha ez nem dől be, akkor nincs veszteségük. de nyereségük is eltűnik.

ti azt mondjátok, hogy az országnak milyen fasza, hogy az állam ingyen biztosítja a külföldi bankokat. átengedte a pénzintézeti szektort. és ha kellett, akkor konszolidálta őket. mert ugye a tőkepiaci válságban beborult az egész. most fordítva üljünk fel a lóra. hátha úgy lesz az előre.

2016.02.06. 00:51:21

@neoteny:
oké, de az valami volt, és jobb, mint semmi. a konzervatív-liberális elképzelés az, hogy kizárólag fogyasztóként kell részt venni a gazdaságban. magas hozzáadott értékű szolgáltatásokkal. de ez az értékteremtésbe csak az elitet, vagy annak is csak egy részét képes bekapcsolni. illetve azokat, akik eleve jó helyzetben vannak. tehát ez a körúton belül pálya. és az ország néhány pontján lehetséges.

persze nem arról van szó, hogy a margit szigetet vessük be kukoricával. azért, hogy a gazdaság csak termelésből álljon. hanem egyensúlyt kell teremteni. és ehhez magyarországon állami beavatkozás szükséges.

explanatus 2016.02.06. 00:54:25

@unionista᠍᠍᠍᠍: Szemétszállítás. Ez egy olyan valami, amit akár te is megálmodhattál volna. Jól megválogatott helyekre leosztva, központból vezérelve. Működik. De gondolom, ha lett volna beleszólásod, akkor azt mondtad volna, jó, vegyük meg az alépítményt és csinálunk egy szemétgyűjtő tartályt. Saját tervezésűt.

Több dolog meglétének hiánya miatt vannak világszínvonalú fullextrás kukásautóink, meg egyedi tárolóink. Ez azt jelenti, a kukamozgatókon, sofőrökön kívül egyetlen munkahely sem született. Ha a településeken az utak állapota olyan lett volna, akkor a kukahordókra se lett volna szükség, mert a gép automatikusan fogja a kukát, üríti, majd visszahelyezi a lefestett kukapontra. Mindez azért van így, mert így ott fönt egyszerűbb. Nincs gond anyagbeszerzéssel, gyártó, javító, karbantartó telepek működtetésével, mert nem volt aki értett volna hozzá.

images.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fimg.directindustry.de%2Fimages_di%2Fphoto-g%2F62121-4691495.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.directindustry.de%2Fprod%2Ffaun-umwelttechnik-gmbh-co-kg%2Fproduct-62121-399719.html&h=360&w=540&tbnid=CyN5u6BWSMCbDM%3A&docid=zOm1DWx9iFGcyM&ei=-zS1VuPmDeH9ywPipp6gBg&tbm=isch&client=ubuntu&iact=rc&uact=3&dur=502&page=7&start=126&ndsp=22&ved=0ahUKEwij0Ln95-HKAhXh_nIKHWKTB2Q4ZBCtAwiRATAv

2016.02.06. 00:54:39

@neoteny:
amit fidesz csinál az nem kapitalizmus persze. ilyet a jobbik se akar. és az lmp sem. kapitalizmust az mszp, dk akar. de a szavazói (nyugdíjasok) nem akarnak. kapitalista párti az együtt, mlp, a moma, pkp. a támogatottságuk nulla közeli vagy a hibahatár alatti.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 01:12:17

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"az valami volt, és jobb, mint semmi"

Nem igaz: jobb nem elmenni a kaszinóba, mint elmenni és elveszíteni a konyhapénzt.

"a konzervatív-liberális elképzelés az, hogy kizárólag fogyasztóként kell részt venni a gazdaságban. magas hozzáadott értékű szolgáltatásokkal. de ez az értékteremtésbe csak az elitet, vagy annak is csak egy részét képes bekapcsolni. illetve azokat, akik eleve jó helyzetben vannak. tehát ez a körúton belül pálya."

Nem igaz: az Audi Győrben van, a Mercedes Kecskeméten, a Lego Nyíregyházán, a ZF Egerben és a Polyduct (egy magyar vállalkozás) Nádudvaron.

"hanem egyensúlyt kell teremteni. és ehhez magyarországon állami beavatkozás szükséges."

Nem igaz: a gyügyei paraszt azt akarja, hogy a gróf úr szervezze meg a meggye 120 Ft-on történő felvásárlását, akárhogyan. De ez az "akárhogyan" csak úgy történhet, hogy a gróf úr rálőcsöli a meggyet a magasabb áron a többi jobbágyra.

A gyügyei paraszt vagy adja el a meggyét 60 Ft-ért, takarékoskodjon, szövetkezzen és teremtse meg a magasabb hozzáadott érték lehetőségét, vagy adja oda hitelbe az exportőrnek, amíg az megkapja a vételárat és ki tudja fizetni a gyügyei parasztot (több, mint 60 Ft-al kilónként), vagy termeljen mást, aminek nagyobb a felvásárlási ára, vagy menjen el oda, ahol van munka. De ne a többi jobbágyból próbáljon megélni úgy, hogy a gróf úr rájuk kényszeríti a meggy megvásárlását.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 01:14:05

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Fehéroroszországban Lukasenko elnök rendszeresen 80+ százalékkal kerül megválasztásra. A fehérorosz GDP fele a magyarénak, a PPP GDP meg négyzetgyökfele.

Laptop7712 2016.02.06. 08:55:40

@neoteny:
Ez nyugaton, de még a nagy USA-ban sincs így legalább 40 éve. A következő történt arrafelé: Kialakultak a célintegrált termelési rendszerek, aminek az a lényege, hogy a termelő kulcsrakész megoldásokat kap.
Ez nálunk is kialakult az 50-esévektől a 90-es évekig. Ezt tönkre kellett vágni, mivel nem volt értek egy élelmiszergazdasági nagyhatalom a nagy demokráciában. Tehát ott sántít az, amit mondasz, hogy nincsenek meg az alapjai annak, hogy bármilyen árat mondjanak.
A hazai felvásárlási árat – pl. a meggynél – kb. három német kézben lévő feldolgozó mondja meg, jobb esetben Münchenből. Vesz egy kg meggyet 60 Ft-ért, és adja a normál 1 kg-os meggybefőttet 2 EUR-ért a láncoknak.
Ebből nagyon komoly problémák születtek érési időszakban mivel az FVM kinyitotta a száját, és azt mondta, hogy semmi nem indokolja azt, hogy 60 Ft-os árat mondjatok. És igaza van. Nyíltan megkérdezte azt, hogy akkor mitől is függ egy felvásárlási ár.
netoeny, ha nyíltan elkezd az állam ilyen kérdéseket feszegetni, már ezzel is nagyon komolyan meg fogja világítani azt, hogy a jelenlegi állapotok mellett hogyan, és miért tud egy-egy külföldi tulajdonú cég milliárdokat kivinni az országból.
Azt fogja mondani az állam: Vagy fizess normális bárt, vagy fizess normális felvásárlási árat. Ha egyiket sem teszed, pá.
Ez semmi mást nem jelent, csak azt, hogy el lesz magyarázva az, hogy vége a gyarmati gazdálkodásnak, itt is ugyanaz lesz, mint otthon, ha nem, ülj kocsiba, tedd konténerbe az üzemedet, és irány haza.
A többi duma.
Joggal mondja azt, hogy az egész kapitalista rendszer úgy rohadt, ahogy van, mivel még a komcsi idő alatt a gazdaságszervezés valamilyen szinten működött.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 10:22:10

@Laptop7712:

"Azt fogja mondani az állam: Vagy fizess normális bárt, vagy fizess normális felvásárlási árat. Ha egyiket sem teszed, pá."

És ha pá, akkor mi történik a meggyel?

2016.02.06. 10:35:34

@explanatus:
egy városhálózatot kell létrehozni, amiben a munka megoszlik. szeged könnyű-gépgyártás, kommunális szolgáltatásokhoz. miskolc nehézgépgyártás építőiparhoz. szolnoki mávag. és ez kiegészíti a dunai német személygépjármű ipart.

itt van például ez a cég.
www.tadanofaun.de/en/products.html
a faun a japán tadano csoport kezébe került. nem azért, mert a németek nem tudnak nehézgépeket gyártani. hanem mert nincs piacuk. ezért van egy 800 fős gépgyáruk nürnberg mellett egy a duna-medence határán egy majna-vidéki kisvárosban. pednitz-pegnitz-regntiz völgyében. kis-német provincializmus. eladják magukat japánnak. nem sokkal jobb lenne nekik ha együttműködnének a magyarokkal. miskolcon a faun lenne az észak-magyarországi közgép. szeged mellett visszaállna a hódgép és dél-alföldi mezőgép. de ehhez kell egy technológiai transfer. egy széteső majnai kis-német vállalatot a tisza-medencében össze lehet rakni. és a kárpát-medencében piachoz jut. és utána kiléphet a balkánra. ebből lehet egy kölcsönösen előnyös együttműködés. de ehhez le kell ülni a bajor kormánnyal. a közgép elszámoltatása egy másik dolog. simicska is kényszerhelyzetben van. mert ő el fogja bukni az orbánnal szembeni háborút. tehát az okosabb enged, szamarabb szenved példát követve dicsőülhet meg. elegendően sok pénzt megtart magának. azért van, amiért megdolgozott. ő felajánlja a közgépet az államnak. ez is jobb annál, mint bebörtönözni. mert az is lehet. a magyar ipart össze kell legózni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 10:39:58

@Laptop7712:

"A hazai felvásárlási árat – pl. a meggynél – kb. három német kézben lévő feldolgozó mondja meg, jobb esetben Münchenből. Vesz egy kg meggyet 60 Ft-ért, és adja a normál 1 kg-os meggybefőttet 2 EUR-ért a láncoknak."

Nehezen adhatják 2 EUR-ért a láncoknak, ugyanis a láncok adják átlagosan 1.3 EUR-ért a fogyasztóknak.

index.hu/gazdasag/2015/06/24/meggyes/

zipe moha 2016.02.06. 10:45:00

@neoteny:

"És ha pá, akkor mi történik a meggyel?"...az már nem neoliberális haszonhúzók dolga...de pl...:

A gyügyei paraszt vagy adja el a meggyét 60 Ft-ért, takarékoskodjon, szövetkezzen és teremtse meg a magasabb hozzáadott érték lehetőségét, vagy adja oda hitelbe az exportőrnek, amíg az megkapja a vételárat és ki tudja fizetni a gyügyei parasztot (több, mint 60 Ft-al kilónként), vagy termeljen mást, aminek nagyobb a felvásárlási ára, vagy menjen el oda, ahol van munka."...aminek az optimum mixét az állam kezdeményez az önkormányzat szervez...szóval az pá' símán összejöhet..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 10:45:07

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a faun a japán tadano csoport kezébe került. nem azért, mert a németek nem tudnak nehézgépeket gyártani. hanem mert nincs piacuk. [...] eladják magukat japánnak. nem sokkal jobb lenne nekik ha együttműködnének a magyarokkal."

Ha nincs piacuk, akkor milyen együttműködést folytathatnának a magyarokkal?

Ha nincs piacuk, akkor miért vette meg őket a japán csoport?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 10:49:26

@zipe moha:

"szóval az pá' símán összejöhet"

Mennyire simán? Mert ugye feltételes módban fogalmaztál, akkor illik tudnod megadni a valószínűséget.

2016.02.06. 12:18:59

@neoteny:
oké, de az ukrán példán is lehetett látni, hogy a liberális demokrácia import nem működőképes. az usa azt mondja, hogy odavisszük a fejlett demokráciát. és ezáltal államokat elfoglalunk. belorussziát például úgy lehetne feltörni, hogy a lengyel diplomácia azt mondja: legyen breszt az európai és az eurázsiai unió egyik határvárosa. breszt legyen része a varsó körüli városi gyűrűnek. és nyissák meg a varsó-breszt-minszk-szmolenszk-moszkva kereskedelmi útvonalat. (szmolenszk mellett van katiny, ahol a lengyel tisztikart megölték. kulturálisan végbemehet az lengyel-orosz megbékélés.) városhálózatok vagy alhálózatok jönnek létre és ezek kapcsolódnak össze. mondjuk egy postdami megállapodás keretében.

ez jó putyinnak, mert feloldja az embargót. jó a lengyeleknek, mert breszt bekerül a varsó körüli gazdasági gyűrűbe. ennek a vesztese lukasenko, mert a zárt társadalmi rendszerét feltöri és fehérorosz társadalmat félig nyitottá teszi. és ezek után minszk leválthatja a diktátort.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 12:26:35

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Vagyis nincs összefüggés aközött, hogy mekkora egy rezsim nominális támogatottsága, és mennyire sikeres a gazdaság az országban.

2016.02.06. 13:17:38

@neoteny:
a kárpát-medence lenne a piacuk. szövetségi gyártóként védettséget élveznének. az államosított közgép és a privát faun gmbh együttműködését. és mellette újjáalakulhat a dam (diósgyőri acélművek), digép (diósgyőri gépgyár). de ennek elődje a diósgyőri kincstári és magántársulati vasmű 1775. alapító fazola henrik kovácsmester. "kincstári és magántársulati" lényegében prekapitalista működés. ehhez kellene visszatérni. és azt mondani, hogy a termelő vállalatok természetben fizessék meg az adót. mert a magyar államnak (valójában a magyar városoknak) szüksége van nehézgépekre és acélszerkezetekre. a paraszt meg majd eteti, itatja az embereket. egerben gyártanak dohányt, stb. a gazdaság komplexitását egy kárpát-medencei városhálózat fedi le. aminek része lehet besztercebánya. lehet cseh-szlovák tatra és a vagónka. ez egyszerre nagy-magyar és nagy-morva. ficó is mondhatja, hogy visszaállítja a nagy-morva ipart. és orbán is. vagy váltsa le vona. ha egyszer az kell a népnek, hogy informálisan visszaállítsuk nagy-magyarországot, akkor szervezzük meg gazdasági és a kulturális együttműködést. a szlovák himnusz valójában egy közös magyar-szlovák (tót) népdal.
www.youtube.com/watch?v=jvyCTic-RsA
erre a magyar nacionalisták azt mondják: ellopták. valójában a népek egymástól vették át ezeket. a szlovák hármashalom a tátra-mátra-fátra. ha magyar-szlovák felvidék jön létre, akkor a szlovák nacionalisták képzelhetik, hogy ezzel teljesedik ki az ősi morvaságuk. a magyar azt, hogy visszafoglaltuk végre a felvidéket. valójában egy regionális együttműködés jön létre. csak ehhez technológiát kell bevonni. a nyersanyagot, a munkaerőt és a piacot biztosítjuk. és a piac védelmét. a darutollas csendőrökkel. lehet mondani, hogy ez a fasizmus. de ez valójában civilizált. csak nem ortodox liberális. és nem ortodox nacionalista.

2016.02.06. 14:19:00

@neoteny:
a fehérorosz gazdaság nyugati irányba zárt. azon nyitni kell. például úgy, hogy breszt az európai és az eurázsiai unió határvárosa. ezzel a nyitással megszűnne a fehérorosz diktatúra és az orosz embargó. ezzel putyin lényegében beáldozná lukasenkót. de ezzel egyidőben rendezni kell ukrajnát. egyszerűen húzni kell egy demarkációs vonalat. de úgy, hogy azon határvárosok sorakozzanak. tehát ez lényegében határmegyékből álló az európai-eurázsiai "mezsgye". ami etnikai, biológiai, földrajzi, történeti, nyelvi valláshatár. ezzel szemben áll az ortodox liberalizmus. amelyik azt mondja, hogy csak az egyén számít. a civilizált világban nem lehetnek városok, vidékek. mert ezek lényegében szabad piaci korlátokat jelentenek. csak tudnám, hogy miért kell falat építeni a mexikói határon. miért nem engedik be a szegény kis mexikóiakat. vagy miért van fal az izraeli határon. persze én nem ortodox nacionalista vagyok. hanem nem ortodox. hozzunk létre vásárvárosokat a magyar-román határon: szatmárnémeti-nagyvárad-arad vonalon. ha zsidó lennék, akkor is ezt mondanám. a román nacionalista majd úgy képzeli, hogy elcsatolta biharkesztesztest. a magyar úgy, hogy visszafoglalta a turul nemzetség ősi szállásterületét. a brassó-marosvásárhely-kolozsvár-nagyvárad-debrecen kereskedelmi útvonalat kellene megnyitni. de ez mehet tovább miskolc-besztercebánya irányába egészen brünn prága, drezda egészen lipcséig. szászország és az erdélyi szász univerzitás összekapcsolódik. a szász szabadállamiság egy cseh-szlovák-magyar-román együttműködés keretében kiterjed. ez jó a székelyeknek, mert így a románok kénytelenek biztosítani a kisebbségi jogokat. de a románoknak is jó, mert közép-európához kapcsolódnak és ahelyett, hogy egy új kettős schengen végleg leszakítaná őket beruházásokhoz jutnak. ez egy vásárvárosi jellegű klasszikus európai polgárosodás. szabályozott (korlátozott) szabad kereskedelmi útvonalak jönnek létre. nem ortodox nacionalizmus és nem ortodox liberalizmus.

gellért mária 2016.02.06. 16:02:27

@zipe moha: Hát pont ez a "pá" nem jött össze simán. És nem a "neoliberalisok" miatt.A "neoliberálisok" pont azért jöttek, nem a "pá" nem működik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 16:58:27

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a kárpát-medence lenne a piacuk."

Ja, hogy "kiárusítod az országot".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.06. 17:00:53

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a fehérorosz gazdaság nyugati irányba zárt. azon nyitni kell."

Ilyet nem akar a fehérorosz nép: minden választáson 80+ százalékban szavaz Lukasenko elvtársra.

tamas11 2016.02.06. 17:16:11

@zipe moha:
Komolyan kell vennünk az ábrándjaiankat.
"mi történne a "pá" után?!
De most igazán! Minek van valószínűsége?
Kényszerpályán lennénk akkor, vagy sem?
Termelési, kerskedelmi kultúra, személyi állomány, tőke, stb együtt áll, vagy hiányzik? És van olyan politikai elit, aki egy "ilyen típusú" döntést tarósan támogat majd? (hogy a hatvan forintos hazai meggyből két eurós konzerv lehessen nyugatias piacon, és /vagy sokkal olcsóbban a hazai polcokon?

Nem. Azonnal behívnak egy külföldi havert, a mi fiúnk részesedik, ügyvezet, elprivatizálja a szektort- megyültetvényt- üzemi területet - bagóért .
Saját gyerekét külföldre küldi (nem tanulni, hanem érvényesülni!)
és így tovább. Úgy mint harminc huszonöt, tiízenöt-tíz-öt éve is...
Vagy tán nem ez a valószínű B-variűáció, amit itt a közös mesében fel sem tüntettek?
(És valóban: ez ma már nem komcsis, vagy kapitalista modell, hanem azoktól független, várható kórlefolyás. Ott tartunk, hogy nekünk illik magunk ellen fogadni.
Egyetlen nagy előnye van ennek: vélelmezheted, hogy aki belép ebbe a láncba valahol az elején, az állítólag magyar lesz, uniós már lapátolhatja alá a genetikai hagyományt... De miért is? Amikor az adrián nyaralok, tömegével jönnek szembe a helyi macedón és dalmát gyerekek, gyönyörű kék szemmel....A Háziasszonyok 10 15 éve így privatizálták "ki" az idegenforgalmat.

Laptop7712 2016.02.06. 18:37:17

@tamas11: @gellért mária: @unionista᠍᠍᠍᠍:
Ugye most jelent meg egy cikk a magyarhirlap.hu-n, hogy milyen képzést is akar most itt előadni az MNB. Érdemes elolvasni a cikket, és levonni belőle a következtetéseket. A „pá” már megtörtént, és történik ma is, folyamatosan.
- neoteny: Nem tudhatom kapásból minden termék árát, ezért elnézést kérek : ) –
Amit érdemes lenne észrevenni, az az, - és ez nagyon nem látszik egy komoly belvárosi irodaház igazgatói irodájából – hogy a hazai gazdaság kettévált a rendszerváltás után. „Polkorrektül” azt mondják rá, hogy a hazai gazdaság duális szerkezetűvé vált.
Ez nagyon nem szűrődik be egy bank igazgatói irodájába azért, mivel ez a gazdasági rendszer – banküzemtani szokványok szerint – indulástól, azaz 25 éve tilos hitelezéssel bármilyen szinten támogatni. Ezt az egyetemen szépen meg is tanították, hogy mi a történet lényege. Mára a gyügyei meggytermelőnek van annyi információja – lehet, hogy a közgazdász lánya Londonban mosogat, de szabad idejében kurzusokra jár - hogy belássa azt, mi a játék lényege.
Elmondom neked, roppantul mindegy számára, az, hogy mi lesz a meggyével. Nagyívben tesz rá – ez az index cikkéből is kiderül. –
Tamas11, ez pontosan az ellenkezője, arra fogad, hogy képes arra, hogy maga képes megoldani ezt a problémát.
Ha valaki érzékeli azt, hogy a gazdaság duális szerkezetű, - mások szerint már inkább tercier szerkezet mutat a hazai gazdaság, és nem duálist – akkor nagyon komoly mély filozófiai összefüggésekre is rájöhet.
Erről már beszéltünk itt, nem oly rég, és akkor totális elutasítás lett a vita vége. Úgy gondolom, unionista, és neoteny, és expanatus nagyon komolyan előremutató hozzászólásokat ír annak érdekében, hogy az olvasó egy kicsit jobban átlássa azt, hogy mi is történik körülötte.
Többféleképpen lehet „csirkeszárnyat” sütni.
Van, aki leveszi a polcról a csomagolt bio terméket, és megnyomja a gombot a „digitális tűzhelyen”.
Van, aki meg fogja a szekercét, a tuskót, meg a forró vizet, és ahogy azt a - nagyanyától tanulta – elkezd előkészülni a főzésre, azzal, hogy levágja a csirkét.
Ezért nem értik sokan, miért úgy kezdi a főzést a mama, hogy feltesz egy fazék vizet főni.

tamas11 2016.02.06. 18:49:47

@Laptop7712:
nem értelek. Te aznosítod a hazai meggytermelő esélyeit a londonban mosogató lányáéval, mert az ott úgyis "megéli" a korszerű közgazdaságtant (majd).
Meglehet, de a kettő közt egy nemzethalál van. Ha kötődünk a hagyományos földrajzisághoz, és úgy képzeljük el a nemzet felemelkedését, hogy annak a Duna Tisza közén , Tiszántúlon is meg kell látszania, akkor nekünk l annyi....
Akármilyen reményteljesen mosogat az a leány.

tamas11 2016.02.06. 19:06:11

@Laptop7712:
Megtennéd, hogy adsz egy forrást az áltaéad említett Magyar Hírlapos MNB oktatásról szóló cikkhez?

tamas11 2016.02.06. 19:06:27

@Laptop7712:
Megtennéd, hogy adsz egy forrást az áltaéad említett Magyar Hírlapos MNB oktatásról szóló cikkhez?

Laptop7712 2016.02.06. 19:40:05

@tamas11:

magyarhirlap.hu/cikk/47007/Az_eszme_legyozte_az_eszt

"Az eszme legyőzte az észt
A közelmúltban két, akár meglepőnek is nevezhető hírrel lettünk tájékozottabbak."

Tamás, félreérted a szavaimat. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a meggytermelő sokkal magasabb szintű tudáshoz fér hozzá első kézből. ez ezt jelenti, semmi mást nem jelent. Több információ, megalapozottabb tervek, és sokkal hatékonyabb válaszok a kihívásra.

Úgy gondoltam, elég érthetően fogalmaztam:
„....Elmondom neked, roppantul mindegy számára, az, hogy mi lesz a meggyével. Nagyívben tesz rá – ez az index cikkéből is kiderül. –

Tamas11, ez pontosan az ellenkezője, arra fogad, hogy képes arra, hogy maga képes megoldani ezt a problémát.”

Ez nem nemzethalál, ez döntésképesség. Meg kell mutatni a Tiszántúlon is, - ismétlem, megmutatni – hogy mit is jelent az, hogy értékteremtés, egy-egy fókuszponton.

tamas11 2016.02.06. 19:45:45

@Laptop7712:
Az nem világos számomra, hogy szerinted megszerezük ezt a korszerű tudást, vagy éppensésggel az lesz a feszültségek forrása, hogy hiányzik?

gellért mária 2016.02.06. 19:57:03

@Laptop7712: Elolvastam....ez nem szakmai cikk...ebben semmi információ nincs.Boros Imre politikai cikke. Boros kontra MTA közgazdászai, utóbbiak irreveláns ócsárolása...nevetséges erre hivatkozni.

explanatus 2016.02.06. 20:44:30

@zipe moha: Itt egy nagyon szép példa arra, nem azt nézik mit csinálsz, mennyiből kell megélj hanem, hogy ki vagy! A Németországban dolgozó bolgárok, lengyelek, románok, magyarok papíron minimálbért kapnak, de annyit trükköznek a munkaadók, hogy még ennyi se jut. Mielőtt az jönne, hogy az alvállalkozó nem fizet rendesen, meg kéne gondolni, hogy a munkavállalók miért csak alvállalkozókon keresztül alkalmaznak.Gondolom, csak.

www1.wdr.de/studio/muenster/themadestages/fleischbranche-arbeitsbedingungen-102.html

Laptop7712 2016.02.06. 21:37:17

@gellért mária:
Elindítottak egy szisztematikus tisztítási folyamatot kedves Mária. Ez le fog csorogni sokfelé. A végén azt fogod észrevenni, hogy teljesen megváltozik körülötted a komplex tudásközeg. Nem akartam Matolcsi cikket belinkelni, gondoltam Boros is elég arra, hogy nézőpontot válts. Tévedtem. Nincs is ezzel semmi gond.

@tamas11:
Most vagyunk egy közgazdaságtani paradigmaváltás küszöbén, ami köré a színház épületet az MNB építi, és Ő is fogja megtölteni tartalommal. A gond ott lesz, amikor szisztematikusan át fogják állítani a reálgazdaságot az új játékra. Ebből nagyon sok minden fog következni. Amit én látok az nem más, hogy még el sem kezdték igazán, de már most nagyon komoly értetlenség van, hogy ezt így nem lehet. de lehet, és pont így lehet, és azért mert csak. Általában ez a válasz.
Amit látni kell, lehet, hogy a liberális közgazdaságtant képviselők csak a felszínen mutatják azt, hogy nem értik azt, hogy mi történik, nem látok bele, de nem is nagyon érdekel. Ha így van, akkor nem értem a felháborodást. Inkább az lehet a valószínűbb, hogy nem értik, mélyen mi miért történik.
Azért Matolcsi és csapata amikor elkezdte tolni a kamat csökkentést, eléggé nyomták azt, hogy itt lesz a vég.
Természetesen nem fél ez a diszciplína attól, hogy a mostani közgazdasági játék – amit annak nevezünk - bedől. Ez természetes kimenet. A kérdés az, hogy az emberekkel mi lesz, mi lesz a családokkal, stb. Vannak olyan komplex modellek, amivel szépen lehet modellezni azt, hogy egy-egy terület ellátása hogyan néz ki. Lesznek az átállásnak fájdalmai, a kérdés több rétű lesz, majd akkor, és ott. Nem vagyok jós, nem vagyok az agytröszt tagja, csak látom azt, hogy mi lehet.
Nagyon komoly feszültségek forrása is lehet a történet, ez csak nézőpont kérdése.

gellért mária 2016.02.06. 22:46:13

@Laptop7712: Hm. "A föld fog sarkából kidőlni
Semmik vagyunk s minden leszünk"
Ez jutott eszembe. A vége is az lesz.

2016.02.07. 01:11:43

@unionista᠍᠍᠍᠍: nem vagyunk rosszabbak semelyik másik népnél és a hagymázas háborús elképzeléseid helyett sokkal jobban szeretnék egy már 200 éve bevált modellt kipróbálni. te háborúzz a számítógépeden mások ellen, abból nem lehet baj

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2016.02.09. 08:47:08

@neoteny:
Mivel most az értékteremtő képesség beárazásáról beszélünk gondolom az nem képezi a vita tárgyát, hogy egy mérnök elmehet-e budipucolónak, vagy sem.
Ha egy földrajzi térséghez vagy kötve, akkor specializáció sok esetben korlátozza a lehetőségeidet.
Pláne, ha a kérdéses területen megjelenő cégek még karteleznek is!

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2016.02.09. 08:54:44

@neoteny:
Így is fel lehet fogni, de ha kicsit jobban megkaparjuk a verbális viaskodás pszichológiai hátterét, akkor korántse ilyen ártatlan a "játék"!
Milyen cserét folytatnak az egymással valódi háborúban álló felek? Főleg akkor, amikor a harc az egyik fél eltűnésével ér véget?
Nem épp az a piac lényege, hogy az ott zajló játszmák nem ilyen, zéró végösszegű interakciók?
Ezzel szemben számtalan olyan emberi tevékenység is van, amely csak nullösszegű játékként értelmezhető.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2016.02.09. 08:57:22

@Fuxos (ex bömis):
Ha igaz, hogy minden emberi tevékenység leírható a piaci modellel, akkor az annyit jelent, hogy nincsenek zéró végösszegű interakciók.
Ezzel szemben az általános tapasztalat az, hogy nagyon sok nullösszegű játszmában veszünk részt.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2016.02.09. 09:10:00

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Orbán pontosan annyira magyar, többségi és nemzeti, mint amennyire az ellenzék modern, európai és haladó.
Semennyire!
Az egyetlen különbség a két kis törzs között mindössze annyi, hogy az orbáni klientúra kiterjedtebb és hatékonyabb a rivális hálózatnál.
Orbán sikeresen hiteti el magáról, hogy ő a Népet, a Nemzetet képviseli, de mindez persze nem több puszta illúziónál.

Laptop7712 2016.02.09. 09:37:48

@raczsandor:
Van egy nagyon komoly félreértés, amivel nem tud mit kezdeni a hazai „kapitalizmus, meg demokrácia”. Jött egy generáció, aki azt mondta, hogy a gazdaság azért van, hogy engem szolgáljon, és nem azért vagyok én, hogy a gazdaságot szolgáljam. És itt vége a játéknak. Számára nem létezik munkahely, hanem azt mondja, hogy és vagyok Gipsz Jakab, és mit tud tenni értem a gazdaság, meg a politika. Tehát, az hogy mi a zéró összegű játék, hogyan néz ki, nagyívben tesz rá, ha Ő egész nap éppen a barátnőjével akar virágszirmokat számolni a réten, a tavaszi napfényben. Erről mesél Matolcsy, meg a dolgozatai, hogy paradigmaváltás van, mivel más lesz a fontos. Erre meg rájön az, hogy a kapitalizmus hazai formája kicsinálta a 40-es korosztállyal bezárólag mindenkinek az életét. Tehát egy 17 évesnek, és egy 40 évesnek ugyanaz a problémája, és ugyanabban látja a megoldást.
Nem tudod ész érvekkel meggyőzni a vidéket, hogy az elmúlt 25 év, a rohadt nagy demokráciában az érdekeit szolgálta.
Ha Németországban adták volna elő így a privatizációt, mint nálunk, akkor már rég szélsőjobbos kormány van náluk, és a népharag szépen fellógatott volna egy két szereplőt okosban a tavaszi napsütésben. Nézd meg, ugyanazt tette volna a derék német, mint amit a migránsok elhelyezésére szánt épületekkel tett. 2015-ben olyan 400 ilyen jellegű épület égett le, véletlenül, mivel mindenhol zárlatos lett a konnektor.
Másik. Tudvalevő, hogy a rendszerváltás után a szocik és a fidesz vagy 70-30 ban, vagy 30-70-ben osztoztak a lóvén, a kérdés csak az volt, hogy éppen ki van hatalmon. Tehát a hátország közös, az irányítási struktúrák 40 éve változatlanul beágyazottak. Ebből van most nagyon komoly probléma, mivel elkezdett szétrohadni a rendszer. A baj az, hogy senkit nem érdekel, hogy mi megy a mélyben, ezért fals válaszokat ad a politika a helyzetre. Itt tartunk.
Én is búcsúzom, nagyon jó vitákat folytattunk, jó volt megismerni gondolkodásmódokat, és nézőpontokat.

2016.02.09. 12:08:04

@raczsandor:
orbán azt mondja, hogy ő Népet, Nemzetet képviseli. a demokratikus ellenzék pedig azt, hogy a Nyugatot, a Civilizált Világot. a magyarok csak kis részben akarnak az atlanti, transzatlanti világhoz tartozni.

magyar nemzeti egység leginkább csak a nyelviségben van. szeretjük azt gondolni, hogy ősi és ebből következően nagyon különleges a nyelvünk. ebből következően van egy sajátos észjárásunk. ebből következik a szabadságvágyunk, és a rendkívül szabados gondolkodásunk. ebből következik a magyarok belpolitikai ereje és a diplomáciai gyengesége. van egy nemzeti összetartozás tudat. tehát amikor a paraszt azt látja, hogy ott áll a rajtkövön cseh laci. és elé van vetíve a magyar trikolor, akkor a tudat alattijában egy kicsit össze van zavarodva. hogy lehet valaki egyszerre cseh és magyar. aztán persze a magyarnak szurkol. és amikor kimászik a medencéből, akkor azt várja el tőle, hogy végre kimondja: győztünk. így többes számban. a cseh vitézzel legyőztük a világot. a lengyel miniszterelnök a magyar testvéreikről beszél. ez egy kelet-közép európai provincializmus persze. de ez is a szabadság, egyenlőség, testvériség hármasára épül. ezek a népek függetlenedni próbálnak a nyugati és a keleti elnyomóiktól. nagyjából hasonló fejlettségűek. és a legfőbb társadalmi problémájuk a balkáni cigányok integrálása. a testvériség a cigány kultúrából ered. orbán ezt a külpolitikában is kihasználja. a cigányság lehet a kelet-közép európai közvetítő. az elszigetelt zárványok összekapcsolódnak és egy kiterjedt államokon átnyúló hálózat jön létre. miskolchoz kapcsoljuk krakkót és katowicét. magyarországhoz kötjük kis-lengyelországot és sziléziát. a délvidéken zentát és szabadkát kellene visszaszerezni valahogy. ez a magyar szent szabadság. balkáni népi cigányvezér. a kérdés, hogy ennek a politikának mi lesz a kifutása. a jobboldal számára az ütőkártya trianon 100. a baloldal számára a nyugatos lépés évforduló a kiegyezés 150 lehetne. de még azt is a jobboldal használhatná ki ha azt mondaná: hozzuk létre a hungária pénzintézeti központot és azt biztosítsa a bayernische landesbank (a bajor állami bank) és a bank austria (unicredit). az állami (társadalom) biztosító mellé lépjen be az allianz. hozzon létre közös fiókhálózatot az otp és az erste sparkasse. és ezzel széchenyi, kossuth és deák álmát a duális monarchia, dunai konföderáció egyszerre festjük fel. egy harmadik bécsi döntéssel megállapodunk a szomszédainkkal határvárosok és határmegyék létrehozásában, a keleti szászokat bevonva erdély dolgában. ezt elvben támogathatnák a fővárosi zsidóság is. nekik annyit kellene mondani, hogy a szokásjog szerint ők adják a főváros jegyzőjét és a zsidó negyedben legyen citibank. ez elegendő az atlanti és a transzatlanti kapcsolatok tartásához.

a probléma, hogy ezek a politikai-értelmiségi csoportosulások eredendően úgy képzelik, hogy kizárólagosan a saját törzsi világképük egyetemes. ezek a nőiségben képesek egyesülni. orbánnal a legnagyobb probléma az, hogy férfi. ha gyöngysor lenne a nyakában, klipsz a fülében, ritikül a kezében és nő lenne, akkor mindenki elfogadná. azt mondanák, hogy ő a magyar thatcher margó. így viszont egy cigánybáró.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2016.02.09. 12:19:09

@unionista᠍᠍᠍᠍:
"orbán azt mondja, hogy ő Népet, Nemzetet képviseli."
Erre csak annyit mondok, hogy nem kötelező bedőlni Orbán trükkjének.
Egyébként a NÉP többsége nem is teszi ezt.
"a magyarok csak kis részben akarnak az atlanti, transzatlanti világhoz tartozni."
A magyarok többségét nem a nyugatosság zavarja, hanem az alávetés. Ha nem járna alávetettséggel, akkor nem lenne semmi gondjuk az atlanti világgal.

És végezetül ne használjunk olyan eufemizmust Orbánra, hogy "cigánybáró", meg "cigány kultúra". Nevezzük nevén a gyereket: maffiavezér.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.02.09. 13:27:59

@raczsandor:
magyarországon a nyugatosság és a keletiesség is évezredek óta egyet jelent az alávetettséggel. sohasem győzött a nyugat. se az ókorban a római birodalom, se a középkorban a német-római császárság. a nyugatos eu jelenkorban is megbukott. ahogyan orbán balkáni világa is elbukik. a magyar nemzeti keresztény érzület alapja az, hogy róma és bizánc egy kutya. eb ura fakó. london és moszkva a magyar társadalomtól egyenlő távolságra vannak. nem akarunk berlintől sem függni. és ezért kell varsó. viszont a balkánt mégis csak le kell határolni. ehhez kell bécs és dunai németek. erdély, kárpátalja és a délvidék ügyében unortodox lépésekre van szükség. tehát az egész magyar diplomácia arról szól, hogy a magyarság a kárpát-medence vezető ereje maradjon, mert így vívható ki egy regionális középhatalmi státusz. a liberális baloldalt az usával való kapcsolat érdekli. erre a jobboldal válasza: nyissunk kína és indokína irányába. ez majd valahogyan ellensúlyozza a nato befolyást. a magyar diplomácia alapja ez a folyamatos egyensúlyozás. ami az országot időnként viszonylagos magasságokba emeli, időnként pedig mélységbe taszítja. az ortodox zsidósággal az a probléma, hogy ezt a kettősséget nem érti, és ebből fakadó látszólagos nemzeti egységet nem érzi. túlságosan mohó kultúra. és azt mondja: az usa a legfejlettebb. oda kell kötődni. nincs több kérdés. ez úgy működhetne, hogy van egy nem ortodox zsidó lélek, ami vágyakozva gondol előre kelet felé. csakhogy ezek a szemek cionra tekintenek. ez az ortodox zsidó nacionalizmus. a cionizmus. még nem veszett el reményünk, kétezer év reménye, szabad nemzetként élni a hazánkban, cion és jeruzsálem földjén. ez a hatikva. ezt párizsban a francia nacionalizmussal összeegyeztetik valahogy. de budapesten ez nem működik valamiért.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2016.02.09. 16:47:55

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Talán így van.
De mi köze van ehhez Orbánnak és az általa vezetett jobboldalnak?
Semmi!

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.02.09. 21:42:04

@raczsandor:
az, hogy a balkáni cigány kultúra mind a belpolitikában, mind a külpolitikában (!) erősebbnek bizonyul a többséget negligáló zsidó és zsidókeresztény elitnél.

zipe moha 2016.02.10. 08:27:38

....akkor a magyar paraszt valóságérzékelése helyes, hogy ő egyáltalán nincs képviselve...de mindenki rá hivatkozik, vele takaródzik...

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2016.02.10. 17:44:35

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Alapvető tévedésben élsz!

Neked van egy jövőképed, ami szerinted ráadásul megegyezik A NÉP jövőképével.

Ezen kívül azt gondolod, hogy a jövőképed csak egy bizonyos csoport - a zsidók - domináns helyzete miatt nem realizálódhatott.

Most azt látod, hogy van egy maffiahálózat, ami felszámolja a téged "akadályozó" csoport dominanciáját. Ebben esetleg még igazad is lehet.

Mindebből viszont teljesen tévesen következtetsz arra, hogy a téged "akadályozó" csoport visszaszorulása után automatikusan a te jövőképed fog érvényesülni.

Csalatkozni fogsz!
A jelenleg uralkodó maffia csak a maffiauralom fenntartásában érdekelt, ezért SOHASE tesz azért, hogy megvalósuljon a te jövőképed!

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.02.10. 18:31:11

@raczsandor:
nem ezt gondolom. de mindegy. viszlát.
süti beállítások módosítása