1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.01.27. 21:54 HaFr

A nemzet fontossága a kora-kapitalista mentalitásban

Magyarországnak fájdalmasan korán abbamaradt a társadalom egészét átjáró kapitalista és polgárosító korszaka. Immár száz éve, hogy az alapvetően helyes, pótlólagos modernizáció, amely ezen az úton haladt, véget ért. A modernizációs projekt kettéesett, helyét átvette a szívekben és a fejekben a nacionalista sérelmi politika és a progresszivista-internacionalista, a helyi környezet sajátosságaira semmilyen figyelemmel nem lévő bolsevik típusú, majd baloldali radikális modernizáció.

Ahhoz, hogy a vissza tudjunk találni a száz éve megszakadt folyamatoz, amelyben a kapitalizmus, a liberalizmus, a nemzeti tudat és a társadalmi modernizáció -- legalább perspektivikusan -- egy mederben folyt, újra össze kell hangolni a célokat a képességekkel, a programokat a társadalmi akarattal. Újra fel kell fedezni azt a Széchenyitől fogva ismert igazságot, hogy a nemzet nem fordulhat a társadalom ellen, a haza a haladás ellen, illetve semmilyen modernizáció nem lehet sikeres átfogó társadalmi megértés és nemzeti konszenzus nélkül. A nemzet ráadásul nemcsak erőforrását és keretét adja a sikeres modernizációnak, hanem érzelmi biztonságot is egy átalakuló, sok elfojtott félelemtől terhes társadalmi kontextusban. A nemzetet mint politikai és érzelmi közösséget ezért fokozott figyelemmel kell ápolni, ha sikeresek akarunk lenni. Elhanyagolni vagy -- ellenkező előjellel -- az egész társadalmat átjáró szellemi és anyagi modernizáció ellenében használni, mint a jelenlegi kormány teszi, egyformán bűn.

A konzervativizmus belátja a probléma mindkét tényezőjének -- a nemzeti összetartásnak és a társadalmi modernizációnak -- az elengedhetetlenségét, ebben különbözik a korábban említett szélsőségektől, amelyek óhatatlanul egyrészt az osztályharcos baloldali radikalizmusba, másrészt a haszontalan nacionalizmusba futnak bele. A konzervativizmus nemzeti értelmű egy kora-kapitalista környezetben, mint a magyar: óvja a közösséget a túlzott megrázkódtatásoktól, és eközben átvezeti a modernizáción, amelynek során folyamatosan erősödik a versenyképessége. Aligha lehet másképpen jól csinálni. Látjuk, hogy nem lehet.

234 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr588323758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2016.01.29. 19:15:03

@neoteny:

\A demokrácia egyik alapvető problémája "a többség diktatúrája": amikor egyszerű többség (50% + 1) képes az érdekeit a (vagy egy) kisebbséggel szemben érvényesíteni.

Vagyis egyszerre áll fenn az, hogy "a közösség értéknek tart" valamit, és ez a valami "csoportos hatalmi érdek".\

A "a többség diktatúrája" ahogyan azt mi a fityiszes verzióban tapasztalhatjuk meg, nekem úgy tűnik a pluralizmus hiányára és a bolsevista felfogás átöröklődésére vezethető vissza.

Orv-béna pártja annyira centralizált képződmény amilyen a szovjet állampárt lehetett sztálin idejében. Semmi sem történhet meg amit a legfelső 12 vezető nem akar és a nagyfőnőknek nem tetszik. Mivel a kormányzat működését ugyanazok határozzák meg mint az állampártét, a legtöbb döntés ad-hoc és a társadalom mintegy hidegzuhanyt kapja a nyakába. És sajnos a társadalom nem lázad mert azt hiszi, hogy ez nem probléma mert ehhez van szokva.

Pluzalizmus és szubszidiaritás párton belül sincs ezért ezeket a parlamentben vagy az állam működésében sem hiányolja a fityisz és álellenzéke sem. Talán az LMP és az Együtt erölködik valamelyest ebbe az irányba. A többiek inkáb az állampárti diktátumok ellendiktátumaival kampányol. Vitatkozni senki nem is akar. Az hogy netán esetleg a másik vagy a harmadik fél szempontjait is meg kellene fontolni még álmukban sem merül fel.

Szinte az összes pártba átöröklődött a késő kádári állampárt sajátos magyar bolsevizmusa. Az eltelt 25 évben ez nemhogy szelidült volna de még kártékonyabb és ignoránsabb hozzáállású lett az ellenvéleményekkel szemben.
Az alábbi gondolatmenettel tudnám jellemezni:
1. pillanatnyi többségem van tehát nekem van igazam
2. ha nekem van igazam akkor mindenki más véleménye figyelmen kivül hagyható
3. ha valaki mégis ellentmond vagy ellenszegül az akaratomnak az ellenség (akkor is ha a pártomon belül bukkan fel)
4. az ellenség ellen bármilyen aljas politikai praktika megengedett

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.29. 19:28:44

@DrGehaeuse:

"És sajnos a társadalom nem lázad mert azt hiszi, hogy ez nem probléma mert ehhez van szokva."

Vagyis abban a hiedelemben vannak a magyarok (elég nagy része), hogy "közösségi értékeket" érvényesít a kormányzat, holott "csoportos hatalmi érdekek" érvényesítése folyik.

Egyébként egyetértek az elemzéseddel.

DrGehaeuse 2016.01.29. 19:31:28

@neoteny: Igen ez igaz. Ez még jobb rendszer ötletét veti fel mint amit én fabrikáltam.

Tök jó! Feltaláltuk az ígérvény\igény adatbankot és információszolgáltató infrastruktúrát mint pénzhasználat helyettesítő nonprofit szolgáltatást.

Már csak meg kellene csinálni.

DrGehaeuse 2016.01.29. 19:47:50

@neoteny: Teljesen egyetértek! Csak én ilyen szabatosan nem tudtam volna megfogalmazni.

Gyanítom, ha az állami "bankmentés" gyakorlatát meg lehetne szüntetni (miután kicsit felaprítottuk a túl nagyranőtt bankokat) néhány kemény év elteltével egy sokkal stabilabb és kevesebb társadalmi költséggel üzemelő pénzügyi rendszer alakulna ki.

Persze ennek ára (az egyébként is fenntarthatatlan) kényszeres világgazdasági növekedés csökkenése lenne valahol 1% körülre. Ez egy zöld-konzervatív polgár számára áldásos eredmény. Nyilván jócskán visszaesne a rekordidő alatt milliárdosra gazdagodók évenkénti száma és a felső 1% világvagyonból való részesedése sem nőhetne tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.29. 20:03:07

@DrGehaeuse:

"Nyilván jócskán visszaesne a rekordidő alatt milliárdosra gazdagodók évenkénti száma és a felső 1% világvagyonból való részesedése sem nőhetne tovább."

És ezért is nem fog megszűnni a részleges tartalékolási rendszer a belátható jövőben -- hacsak nem terjednek el a Bitcoin és/vagy hasonló szisztémájú digitális valuták. Amik ellen viszont a kormányzatok és a velük szövetséges bankárok foggal-körömmel harcolni fognak.

DrGehaeuse 2016.01.29. 20:03:38

@neoteny: Ez így egy kicsit elszomorító. Ennél talán jobb a helyzet.

DrGehaeuse 2016.01.29. 20:05:20

@neoteny: Akkor most mit lehet tenni?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.29. 20:30:55

@DrGehaeuse:

"Akkor most mit lehet tenni?"

"Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!" :)

A PKP-ra kell szavazni (mert több szabadságot ígér), nem szabad eladósodni (csak addig nyújtózzon az ember ameddig a takarója ér), nem az állami csecsre kell rágyógyulni, meg kell találni/teremteni azt a környezetet ahol a legtöbbet tudja kihozni az ember magából és a javaiból ... klasszikus liberális értékek.

DrGehaeuse 2016.01.29. 20:39:29

@neoteny: Bocs, de nem vagyok perfekt angol.
Ha jól veszem ki, a cikkben a fő felelősnek Greenspan-Bernanke, vezette Fed politikája van kinevezve.
A hitelminősítők szerepének elemzését itt se látom, pedig anélkül aligha lett volna eladható az a sok "junk" papír amit az "értékpapírosítási táplálkozási lánc" végtermékként produkált.

A szerző "népszerű magyarázatnak" és megalapozatlannak minősíti a dereguláció felelőssé tételét.
Az szerintem is igaz, hogy a bankszektor a leginkább szabályozott a gazdasági ágazatok között (még szép). Viszont a dereguláció nem vett ki számszerűen sok szabályt de pont azt a három fontos féket vette ki ami a leginkább gátolta a buborékképződést. A dereguláció egyébként szintén a FED és a Goldman Sachs potentátjaihoz köthető (Greenspan, Summers, Poulson, Rubin stb. ) és már a Reagan adminisztráció idején elindult. Lásd "Inside job" című filmet.

Na most ha a sorra kipukkanó egyre nagyobb buborékokat rendere megelőzte egy-egy pénzügyi deregulációs lépés (szabályozók kiiktatása) és a fő buborékokozó műveleteket éppen a kiiktatott fékek tették lehetővé, akkor miért is lenne megalapozatlan a deregulációt hibáztatni?

DrGehaeuse 2016.01.29. 21:29:32

@neoteny: "... klasszikus liberális értékek."
Tényleg? Énszerintem konzervatívak is. De a 'józan paraszti ész' is ezeket diktálja.. :D

Baromi kíváncsi lennék hogy kergetnéd őrületbe egyik kollégámat akinek az LMP az új SZDSZ a többi meg még annál is rosszabb.
Annyira sült fideszes, hogy ha meghallja a "liberális" szót 220-ra ugrik a vérnyomása.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.29. 22:08:48

@DrGehaeuse:

"Az szerintem is igaz, hogy a bankszektor a leginkább szabályozott a gazdasági ágazatok között (még szép)."

Csak épp' a 'szabályozás' nem arról szól, hogy a bankok viseljék a kockázatvállalásuk következményeit, hanem arról, hogy hogyan mentesülnek azok alól.

Továbbá ez is egy 'szabályozás':

en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act

ami törvényerőre emelte a kormányzati politikát, hogy a bankok adjanak ingatlanhiteleket fűnek-fának.

"It was, in fact, the excessive regulation of the system, which channeled the easy money policy of the Fed into real estate"

A szerzők szerint pontosan a túlszabályozás az, ami a jegybank által folytatott "könnyű pénz" politikáját az ingatlanpiacba kanalizálta.

Moin Moin 2016.01.29. 22:38:27

Adhat-e "érzelmi biztonságot" egy sérült, torzult, egyedül a permanens sikertelenségben, kudarcosságban konzisztens, frusztrált és túlkompenzáló nemzettudat?

Aligha!:-)

Ebből pedig az következik szükségszerűen, hogy aki erre a nemzettudatra alapoz, az konzerválja a nemzettudatban (is) megmutatkozó társadalmi stratégiabeli problémákat... Márpedig épp az a feladat és az egyetlen kiút, ha új (a demokráciával és a kapitalizmussal, azaz a teljesítményelvűséggel kompatibilis) társadalmi stratégiát honosítunk meg - ez viszont szöges ellentétben áll a jelenleg létező magyar nemzettudattal!

2016.01.30. 07:48:01

@neoteny:
a hitelpénzt (nem a kölcsönt) egyszerűen közpénzzé kellene nyilvánítani. az állami megrendelésekhez szabad piaci részesedés arányában lehessen hozzáférni. és még néhány dolog. nem túl bonyolult ez.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 08:54:09

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a hitelpénzt (nem a kölcsönt) egyszerűen közpénzzé kellene nyilvánítani."

Nemzeti pénzzé, hogy csak a nemzeti érzelmű tisztességes magyarok javát szolgálja. Rajta egy turulmadár képével, ami karmai között tép szét egy Dávid-csillagot.

tamas11 2016.01.30. 09:28:10

@Moin Moin:
nem vagyok Babarczy rajongó, de lényeges, és ide vág, amit tegnap A Magyar Narancs onlinen közzétett. Prekariátus / patronázs témában.
Ez a gondolat valóban napjaink politikai cselekvéseinek tengelye, és egy PKP szavazónak is megfpntolandó.

Moin Moin 2016.01.30. 10:07:40

@tamas11: babarczy (is..) abban (is...) téved, hogy egy kalap alá vesz bármiféle paronázst - pedig kétféle létezik:
-a depresszív patronázs, amit pl. a Fidesz-, vagy a Putyin-rezsim is művel (amíg van rá erőforrása),
-a fejlesztő patronázs, ami leginkább a kompetenciafejlesztő oktatásra hasonlít - és amelyet PKP "társadalommérnökösködésnek" és mint ilyet, kerülendőnek, rossz "balos", "progresszív" módszernek ítél meg. Ám arról a konzervatívok (és így a PKP sem) nem mondanak semmit, hogy ha nem a fejlesztő patronázs (sokkomponensű) módszerével, akkor vajon hogyan lehet eljutni A-ból B-be, vagyis az etatistából a polgáriba, éspedig ésszerű időn belül?

DrGehaeuse 2016.01.30. 10:16:35

@neoteny:
Persze ez egy fura törvény. De az is látszik awiki cikkből, hogy a bankok hitelezési gyakorlata az RCA törvényből fakadó kockázatokat nagymértékben felerősítették a "predatory loan" gyakorlatával. A rablóhitelezés a legszebb elrettentő példa arra, hogy a szabályozással hogyan lehet visszaélni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 10:30:29

@DrGehaeuse:

"a bankok hitelezési gyakorlata az RCA törvényből fakadó kockázatokat nagymértékben felerősítették a "predatory loan" gyakorlatával"

Ha a törvény kényszerít arra, hogy hitelezz a rossz (előre láthatóan nagy kockázatot jelentő) adósoknak is, akkor azoknak nem fogsz ugyanolyan feltételekkel hitelezni, mint a jó (előre láthatóan kicsi kockázatot jelentő) adósoknak.

Nem azt vitatom, hogy a bankok kurválkodtak: hanem azt állítom, hogy az államhatalom volt a stricijük.

2016.01.30. 10:34:42

@neoteny:
ezt már sokszor megbeszéltük. a nacionalizmus (nemzetieskedés) a közéleti a maszkulinitás (férfiaskodás). a társadalomban rendszerint azok a férfiak válnak nemzetellenessé, akik nem tagjai az adott szaporodási közösségnek magyarul idegenek. ők is részei a társadalomnak, de nem részei a nemzetnek. ilyen például a székelység romániában. ők egy önálló nemzetséget kívánnak alkotni. a szórványban élő erdélyi magyarság egy része is úgy gondolja, hogy ők annak ellenére, hogy románokkal vannak körülvéve csak a román társadalomnak részei, de nem részei a román nemzetnek. vallásukban is elkülönülnek. ők ennek megfelőlen ők nem ortodoxok. a románok döntő többsége ortodox keresztény. békés együttélés úgy lehetséges, ha egyik nép sem akar uralkodni a másik felett. a tisza medencében együttműködik debrecen, kolozsvár és brassó. erdélyben nagyon kevés szász él, de politikailag erősek. ők adják a nagyszeben polgármesterét. annak ellenére a lakosság 1%-a szász. és ők adják a román államfőt. a magyarság elemi érdeke az erdélyi szász önkormányzatiság erősödése. és egy román-magyar-szász kiegyezés. de ugyanígy fontos egy magyar-szlovák, magyar-ruszin, magyar-szerb, magyar-szlovák kiegyezés. az együttműködés egyre szorosabb. azért, mert egy nemzetközi csoportosulás azzal állt elő, hogy tömegével, ismeretleneket kíván letelepíteni. milliókat, tízmilliókat. ehhez egyetlen nemzet sem járult hozzá. és egyetlen kelet-közép európai kormány sem. egyik sem. az ilyen típusú inváziót a lakosság döntő többsége ellenzi. egy csoportosulást kivéve. a magyar zsidóságot. mivel ők ugyanígy telepedtek be magyarországra. a magyar zsidóság többsége magyarország etnikai összetételének erőszakos megváltoztatását elfogadhatónak tartja. ha betelepítés legitimmé válik, akkor a kitelepítés is az. ez a probléma. a (filo) szemiták nyíltan nemzetellenessé váltak. és ebből egyenes következik az antiszemitizmus. nem vagyok antiszemita. nem azt gondolom, hogy gyűlölni kellene a zsidóságot. egyszerűen azt látom, hogy a magyar-zsidó kiegyezés egyre kevésbé lehetséges. a legegyszerűbb az lenne ha a magyar zsidó fiatalok amerikába költöznének, mert az nem megy, hogy a fővárosban legfeljebb néhány tízezer zsidó "libsi", zsidókeresztény "konzi" és zsidóbarát "szoci" ember mondja, hogy ők a demokratikus ellenzék. ha 1,000 embert tudnak utcára vinni, akkor az egy demokratikus játszmában kevés. debrecenben a "devizás hajdúk" tízszer ennyien voltak. és bokros lajosék ellen tüntettek. én értem azt is, hogy az ortodox jogértelmezés szerint bokroséknak van igazuk. de ez lényegében egy szemita-antiszemita vita. azzal együtt, hogy a jobboldalon is vannak zsidók. de ők többségében nem natív sémik. a rassz jegyek alapján nagyrészt cigánynak tűnnek. kisebb részt karrieristák. g fodor az atv jobbos szakértője. zsidónak fogadják el. de nem tűnik natív séminek, sokkal inkább cigánynak.
i.ytimg.com/vi/Od5tYnELaeE/hqdefault.jpg
vagy mondjuk lánczi andrás.
magyarnarancs.hu/data/cikk/7/92/68/cikk_79268/lancziandras1212_nagy_lead.jpg
de nem gondolom, hogy ők csak azért rosszabbak, mert cigányok. és nem gondolom, hogy mérő lászló problémás lenne csak azért, mert sémi. és ő baloldali.
www.partneringce.com/wp-content/uploads/2013/06/mero.jpg
nekem úgy tűnik, hogy egy etnikai konfliktus. de ez egy feltételezés. biológiai értelemben lehetne mérni (mert az egyenes ági eredet elég pontosan tudható). fajsorok, alakváltozatok alapján nem fogom kirakni, hogy ez egy zsidó-cigány konfliktus. és mivel a fővárosi zsidó politikai osztály magyarellenessé vált, ezért a magyarok (tudat alatt) egy cigányvezért választottak. szerintem ez szimplán egy etnikai konfliktus. de nem vagyok se filoszemita, se antiszemita, se rasszista, se antirasszista. azt gondolom, hogy magyarországon egy törzsi háború zajlik. ebben a játszmából nem állok sehol. abban vagyok érdekelt, hogy (kiegyezéssel vagy kivonulással) demokratikusan véget érjen. a magyarellenesség marginalizádjon. a tisztességes zsidóknak is ez az érdeke. mert azzal együtt a zsidóellenesség is megszűnhet. ha a demokráciát felszámolják, akkor a hideg polgárháború élesedhet. ebben ez a veszélyes.

DrGehaeuse 2016.01.30. 10:39:09

@neoteny: Meg a FED és a hitelminősítők.

Valszeg mindhárom stricit ugyanaz a csapat irányítja. A legtöbb felelőssé tehető személy a Goldman Sachs-nál futott be hosszabb-rövidebb karriert.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 10:40:29

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Igen, sokadik önismétlésedbe bocsátkozol. Már nem járulsz hozzá a beszélgetéshez: semmitmondó állításokat teszel ("a hitelpénzt (nem a kölcsönt) egyszerűen közpénzzé kellene nyilvánítani"), aztán újra bugyogod azt, amit már tucatszor előadtál.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 11:03:01

@DrGehaeuse:

"Valszeg mindhárom stricit ugyanaz a csapat irányítja."

Igen, nyilvánvaló hogy egy átjáróház az egész. Ez zipe moha 1%-a, meg unionista "zsidói".

Viszont az államhatalom szerepe elsődleges: mivel annak van monopóliuma a 'törvényes' erőszak gyakorlására. Mindaddig amíg "a népek" azt hiszik, hogy az államhatalomnak még erősebbnek kell lennie, mert csak az lesz "megoldás" a gondokra, csak olajat öntenek a tűzre: a politikusok megígérik, hogy "megoldásokkal" szolgálnak, közben meg sütögetik a kis (vagy nem is annyira kicsi) pecsenyéjüket, amivel generálják azokat a problémákat, amik "megoldásának" ígéretével hatalomra kerülnek.

A rabszolgának nem arra van szüksége, hogy "jó" rabszolgatartója legyen: hanem arra, hogy szabad legyen. Persze a szabad embernek nem mondják meg, hogy melyik sort kapálja, meg nem kap este tuti vacsit -- de ő dönti el, hogy kapál-e, kaszál-e vagy traktort készít, és ő dönti el, hogy mennyit akar dolgozni milyen és mekkora vacsiért.

2016.01.30. 11:43:01

@neoteny:
a hitelpénzt lényegében a semmiből generálják. szerintem nem helyes az, amikor a magánszemély a semmiből pénzt teremt. egy olyan általános egyenértékest, amivel ugyanúgy vásárolhat, mint aki ezért előzetesen megdolgozott. viszont adódhat olyan helyzet, hogy egy ország pénzt teremt azért, hogy a reménytelenül leszakadó térségeket felzárkóztassa. mert humánusabb, mint kiüríteni. tehát úgy építi meg az alapinfrastruktúrát, hogy bízik az ott élőkben. persze elvben az is lehetne, hogy az egyik állam kölcsönöz a másiknak. csak ugye az összes állam el van adósodva. mert a hitelezés intézményét néhány szuperfamiliára bízta. észak és nyugat azért, mert így szabadabban foszthatta ki délt és keletet. dél és kelet kényszerből. a köznép ezt úgy fejti meg, hogy akik a világnak hiteleznek azok valószínűleg nem palócok, és nem is bunyevácok. ez melyik népcsoport pénzügyi kultúrája? és amikor schwartz bácsi azt mondja, hogy ő majd hitelez európának. akkor megfejtik, hogy ezek a zsidók. ez ellehetetleníti a békés egymás mellett élést. minkét oldalon gerjeszti a nacionalizmust. ez a folyamat öngerjesztővé válik. majd meglátjuk, hogy mi sül ki belőle.

zipe moha 2016.01.30. 11:55:56

@unionista᠍᠍᠍᠍: mikor tud lezárulni nálad?...schwarc és joe bácsit alig néhány tíz? magyar ismeri a 10 millióból..ők azok akik neki dolgoznak...a többi ugyan úgy ténfereg...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 11:56:07

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"viszont adódhat olyan helyzet, hogy egy ország pénzt teremt azért, hogy a reménytelenül leszakadó térségeket felzárkóztassa."

Amely pénzteremtéssel elértékteleníti (elinflálja) azt a pénzt, ami már a gazdaságban van. Vagyis effektíve megadóztatja mindazokat, akiknek már van pénzük.

Habár a világegyetem maga a végső ingyenebéd, a világegyetemen belül nincs ingyenebéd.

2016.01.30. 12:48:26

@zipe moha:
mégis ez a látszat adódik. magyarországon a liberális nem a szabadelvű, hanem a libsi a liberális biboldó (zsidó) szinonimája. a filoszemita baloldalra a házaló zsidók közé ékelődő és asszimilálódó vándorcigányok utódai ragasztották ezt a címkét. ő ugye elvben zsidó, de láthatóan nem sémi.
m.cdn.blog.hu/at/atlatszo/image/Lovas-Istv%C3%A1n-10.jpg
ha valaki fajtasorokat, alakváltozatokat egymás mellé teszi, akkor azt látja, hogy ugyan vannak kivételek. de kevés. nem az 1% ellen folyik a háború. hanem arról van szó, hogy a zsidókeresztény respublikát felváltotta a cigány principátus. és mindkettő kirekesztette a többséget. a zsidók és a zsidókeresztények pártokká szerveződve a többségi magyarok ellen támadtak. úgy, hogy jelenlegi elitben paraszti, jobbágy, vagy köznemesi sorból jövő szinte alig van. és a zsidókeresztények faji alapon védik a zsidóságot és támadják a többségi magyarokat. és ez ellehetetleníti az értelmes párbeszédet. maga a jelenség, és nem az, hogy erről beszélgetünk.

szocik = zsidóbarátok
libsik = zsidók
konzik = zsidókeresztények
és még az antiszemiták jelentős része is zsidó, csak nem natív sémi. a másik oldalon az antifasizmus a zsidó hegemónia megteremtéséről szól. ennek ellenére nem vagyon antiszemita, mert a holokauszt után mindent megbocsáthatónak tartok a túlélőknek és a közvetlen hozzátartozóinak. de úgy látom, hogy a fővárosi zsidó újhullám a magyar közéletben vezető szerepre alkalmatlan. semmiféle elképzelésük nincs a magyar társadalomról. ahogy a főzsidó szociológusoknak sem volt. ferge zsuzsának a szegénység nyavalygás a cigányokról. az az asszony olyan szinten buta, hogy leírni nem lehet. ő nem érti, hogy egy cigányfiú leginkább a fizikai teljesítményével tud sikert elérni ezért szükség van sportiskolára. a szomszédból a cigánysorról került ki ez a srác palermóba.
www.naplo.hu/2015/05/az-otp-bank-liga-28-fordulojaban-a-dvsc-3-500x410.jpg
büszke rá mindenki. az nagyon jó, hogy 2.8 millió eurót fog keresni az elkövetkező 5 évben. ez az ember adta el, mint egy lovat.
www.dehir.hu/wp-content/uploads/szima_gabor0831.jpg
ő 2.2 millió eurót keresett ezen az ügyleten. előtte kapott kaszinót orbántól. klubtulajdosnként ingyen bérelte a régi és az új stadiont. ti ezért a többségi magyar társadalmat szidjátok. de aki a többséghez tartozik az nem mondhatja ki, hogy ez egy zsidó-cigány törzsi háború. mivel magyarországon vélhetően több cigány van, mint zsidó és zsidókeresztény együttvéve ezért a cigány kultúra élvez elsőbbséget. ez a demokrácia. a sémiták ha hegemóniát akarnak, akkor nem az államhatalmat kellene minden áron megszerezni, hanem az egyházba visszaszerveződni, a hitközségekbe visszavonulni. de lehet mondani, hogy ez nem egy etnikai konfliktus. filozofikusan hogyan lehet ezt leírni.

nézzük meg, hogy kik voltak a soros alapítvány támogatottja. hány százalékban voltak zsidók és cigányok. hány százalékban a többség. ilyenkor jön a képmutatás, hogy ehhez senkinek semmi köze. egy kifejezetten hatalmi céllal szerveződő közalapítvány működéséhez a többségnek miért ne lenne köze? egy alapítványt lehet faji alapon szervezni. meg kellene nézni, hogy egy zsidó színigazgató hány százalékban alkalmaz zsidó színészeket. mert lehet olyan, hogy faji alapon szervezi a színházat. szinte minden színész elmondja, hogy ő már óvodás korától bent volt a színházban. úgy is, hogy a szülei nem voltak színészek. a többi gyerek hogy nem volt bent? bekapcsoltam a tévét. fischer ivánnal beszélget vámos miklós. valami ismétlés. magyarázzák, hogy szegénységben éltek, de fischer ivánka bejárt a nemzeti múzeumba és ő olyan hangszereket próbálgatott, amiből az országban csak egy van. és a teremőr csak nézett bután. a teremőr gyereke miért nem járhatott be játszani? biztos ők is szegények voltak.

na most, különösen a holakauszt után természetesnek veszem, hogy ez a népfaj még erősebben összetartott. és még azt is állítom, hogy a kádár rendszert jelentős részben a zsidóság tette élhetővé. de a rendszerváltás utáni zsidó politikai osztály nagy része a főhatalomban alkalmatlan bármiféle vezető szerepre. és a belpolitikában a zsidókeresztények többsége sem. legfeljebb az egyházban. de ha a filoszemiták számára a szekularizáció nem elfogadható, akkor harcoljanak. ebben az esetben az egyházat is demokratizálni kell. cigánykodás ott is elsőbbséget kapott.

lehet, hogy tévedek, de úgy látom, hogy ez szimplán törzsi jellegű háború. nem A és B koncepciók vitatkoznak. törzsi háború van.

2016.01.30. 12:49:25

így pontosabb:

szocik = zsidóbarát baloldal
libsik = liberális zsidók
konzik = zsidókeresztények

zipe moha 2016.01.30. 13:30:48

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"nem az 1% ellen folyik a háború."...hogy ne ellene folyjon..ezért
..."a zsidókeresztény respublikát felváltotta a cigány principátus. és mindkettő kirekesztette a többséget. a zsidók és a zsidókeresztények pártokká szerveződve a többségi magyarok ellen támadtak. úgy, hogy jelenlegi elitben paraszti, jobbágy, vagy köznemesi sorból jövő szinte alig van. és a zsidókeresztények faji alapon védik a zsidóságot és támadják a többségi magyarokat. és ez ellehetetleníti az értelmes párbeszédet. maga a jelenség, és nem az, hogy erről beszélgetünk."...

tehát ha egy probléma körüli erőteret semlegesíteni akarunk akkor a fókuszt áthelyezzük egy egy másik közegbe..ha nincs ilyen ( mert a 100 % együtt egész..) ..kreálunk

leírod te a jelenséget csak nem az okokig vezeted vissza hanem a következményt érzékeled okként..mivel mi menet közben kapcsolódunk be az előadásba ( amikor születünk) logikusnak látszik, hogy a kezdethez kapcsolódunk...koránt sem mert mindezek már itt voltak...és így voltak itt...kérdés mindössze . itt is maradnak -e ..így...akkor ezt hagyományozzuk az utánunk jövőknek...mi is..akikkel majd elölről kezdhető...mint velünk is...vagy nem marad így...mert a körmozgás spirálisan előremutató, a végtelen felé irányuló egyenessé alakul...
ui: a magyarázat melyhez visszatérsz...számos generáció válasza VOLT MÁR...nem vezet ki a körből..visszavezet

2016.01.30. 13:59:03

@neoteny:
a pénzteremtés végső soron pénzforgalmi átalányadó. de adódhat olyan helyzet, hogy egy ország számára megéri infrastruktúrát építeni egy olyan térségben is, ahol erre az ott élők a helyi adóból nem képesek. rendszerint azért, mert az árutermeléshez hiányoznak alapvető feltételek. de erre mondom azt, hogy ha egyeseknek ez nem tetszik, akkor legyen módjuk hitközségbe szerveződni. viszont ebben az esetben a pénzügyeiket átláthatóvá kell tenni. ahogyan az állam pénzügyeit is. soros papi kifoszt egyes államokat. mert ez az usának jó. a britek is belemennek, mert ott a city of london. a franciák is elfogadják persze. németeketnek is ott van frankfurt. svájcot támogatja bázel. ausztriát bécs. a többit meg szívatják. így nem nagyon lehet egységes európa. és magyarázzák, hogy kétsebességes európa. van ahová a tőkepiac behozza a pénzt, és van ahonnan kiviszi. a kapitalizmus szakítja szét európát. mert nem az van, mint az usában, hogy a tőkepiaci hátszál minden államon segít. európát szétveri. és ezért kelet-közép európában a zsidókat fogják okolni. az antiszemitizmus erősödését borítékolni lehet. nekem most egy ilyen videót osztott meg egy ismerősöm.
www.youtube.com/watch?v=q20atUxN2U0
ugyanazt mondják, amit orbánék. szinte szóról szóra. és ez mind kódolt antiszemitizmus. ami azt jelenti, hogy ezek ellen a kijelentések miatt a filoszemiták titlakoznak.

Laptop7712 2016.01.30. 14:26:17

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Azt írod, hogy a többségi társadalmat (magyarokat) nem képviseli senki, ebben a törzsi háborúban. Ha megnézed a kádár kort, ott sem nagyon tudtak labdába rúgni a többségi magyarok. Mára eljutottunk egy olyan helyzethez, ami egy kicsit új ebben a játékban. Ez történetesen az, hogy az egyes csoportok nagyon komolyan elkötelezettek arra, hogy kiszorítsák egymást azokból a profitterekből, amire az egyes csoportok megélhetése épül.
Ez most már nyílt háborúvá nőtte ki magát (lásd gecigate). A rutin, amivel az egyes rendszerek működnek a napi gyakorlatban, mára már a totális csőd jeleit mutatják. Lásd vörösiszap per. Egyszerűen azt mondja a kolontári kocsmában a Józsi, hogy a bíróság elmehet oda, ahová való. De meghalt 10 ember. Erre kiáll a veszprémi bíróság, és elkezdi magyarázni az ítéletet. Jogászkodik.
Józsi meg ugyanazt mondja, hogy nincs igazságszolgáltatása a magyarnak, meg különben is, az egész bírói kar „komcsi”, meg korrupt.
A másik oldalról jön egy fideszes képviselő a hangfelvételével, hogy az egész pályázati rendszer korrupt. Erre jön az LMP, és azt mondja, hogy jól ellopták az uniós pénzt. Itt tartunk.
Nagyon úgy néz ki, hogy az egyes csoportok által uralt tradicionális megélhetési terek nagyon komoly válságban vannak. Totális hitelvesztés jeleit mutatják.
Jönnek az emberek, akik nem félnek, és elkezdenek beszélni. (Fekete pólós nővér, miskolci kampányt segítő vállalkozó, stb.)
Vona szerintem ebben a helyzetben már csak egy kávét kér.
Szerinted mi lesz?
Amit látok, hogy már a passzív magyar is azt mondja, kezd nagyon elege lenni, és kezdi felemelni a hangját.
Eljutottunk arra a szintre, hogy az egyes rendszerekben olyan szinten ömlik vissza a szar, hogy nincs az a dugó, amivel meg lehetne állítani az árt.
Kiderül, hogy az élelmiszergazdaságban az AFA csalások nagysága elérheti az éves 1200 milliárd forintot. (Letiltott AKI tanulmány) Ezt eddig is lehetett tudni. 1994-es dokumentumok is szólnak erről a dologról.
Olyan az egész történet, mint amire rá lenne kapcsolva egy turbó. Minél jobban próbálnak valamit tolni, annál nagyobb az ellenállás a felszín alatt. A vége szerinted mi lesz? Forradalom, vagy kiegyezés?
A rendszerek – a saját tehetetlenségük okán – nem fognak jobban működni. A komplex hálózatok nem fognak felszámolódni. Vona lesz az egyetlen hiteles öltönyös a porondon? Mi lesz így a játék kifutása?

2016.01.30. 15:42:42

@zipe moha:
tényleg csak unalmas ismételgetés ez már. szerintem magyarországot a globális tőkepiactól függetleníteni kell. úgy látom, hogy ezt egy lépésben nem lehet megtenni. arra lehet törekedni, hogy az ország lehető legkevesebb államtól és lehetőleg egy irányból függjön. a magyar bankrendszert majdnem teljesen államosítani kell. az otp, a bb (budapest bank), az fhb, az k&h, az mfb és az mkb valamint az áb (állami biztosító) alkotja a hungária pénztintézeti központot. a tb --> áb váltás értelme az lenne, hogy az egészségügyi járulék bankszerűen inkasszálhatóvá válna. másrészt a magyar bankrendszer nyereségéből lehetne átmenetileg fedezni az egészségügyi dolgozók béremelését. de ez így önmagában nem áll meg. mert ebben az esetben bedöntik a forintot. és az atv verni fogja az asztalt, hogy döntsék be. a 444 magyarellenes olvasói leírják majd, hogy a magyarok végképp megérettek a pusztulásra. a zsidó médiaelit és az egyszerű belvárosi zsidók is ezt követelnék. ezért a hungária pénzintézeti központ mögé kényszerűségből oda kell rakni valakit. mondjuk ilyen lehet a bank austria. szerezzenek abban részesedést. lehet menni bécsben kávázót nyitni. az is megoldás, hogy a székhelyüket átteszik a szomszédba. ha nem tolnak pénzt a térségbe, akkor ne akarjanak többet, mint a jó palócok. az otp mellé versenytársként beléphet az erste szintén bécs központtal. és az áb mellé privát partnerként a müncheni allianz. a bayerische landesbank (bajor állami bank) adhat kölcsönt kistérségeknek. és ezek után valahol 330 forint táján rögzítjük az eurót. a költségvetés az éves növekedési többletet áldozza be adósságszolgálatként. ha ez nem elég, akkor mondják meg, hogy mit szeretnének. pénzügyi szabadság nincsen. ez a lényeg. vagy kiegyezés van, vagy háború. szerintem utóbbi a rosszabb. a lényeg, hogy olyan kormányzóra van szükség, aki erről tárgyalni akar. orbán ilyen, vona ilyen és esetleg schiffer. a többi nem. felőlem lehetne schiffer a miniszterelnök. azzal együtt, hogy a zöldek is grünék vezetik. de ők legalább valamennyire képviselik az ország érdekeit. ezt a dunai együttműködést nem azért tartom a legjobbnak, mert bajorország és ausztria nagy kedvencem lenne. hanem azért mert földrajzi értelemben középpontba helyezi magyarországot.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Donau-Karte.png
ennek keretei között elindulhat egy balkáni rendezés. ami magyarországnak szintén érdeke. egy harmadik bécsi döntéssel létrehozhatnánk a határmegyéket a szomszédainkkal. leválaszthatnánk ukrajnáról kárpátalját. szerbiáról vajdaságot úgy, hogy létrejön a nyugat-balkán
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Western_Balkans.PNG
központ régiója: nagy-belgrád. és ez messe ki a szerb többségű területeket. tehát ezzel lényegében belgrád határvárossá válik. és rendezze a viszonyát a többi szomszédjával. a kárpát-medence és a balkán területi rendezése ausztria és németország számára is kulcs jelentőségű. a bevándorló kérdést így lehetne rendezni. boszniába a szövetségi haderőnek be kellene vonulni. (ha szíriába a németek nem mernek bemenni, akkor nem értem, hogy akarnak iránnal tárgyalni. de ez az ő dolguk.) boszniába lehetne muszlimokat visszatelepíteni. törökország és németország között szarajevó lehet a kereskedelmi lerakat. a budapesti zsidóság szervezze meg a hitközségeit. de őszintén szólva nem hiszek abban, hogy abban, hogy tartósan lehet békés együttélés. a fiatalok többsége jobbikos. és nem vona két szeme miatt. felőlem bútorozzák őket össze schifferrel. és majd meglátjuk, hogy mi lesz. ha a budapesti zsidóság nem tesz hitet a történelmi magyarország informális helyreállítása mellett. tehát nem a teljes revízió, hanem a magyar többségi és kisebbségi területek összekapcsolása mellett, akkor állandó konfliktusban lesznek. ha én lennék schiffer, akkor azt mondanám, hogy van a zsidó baloldal. ez ortodox liberális. van a zsidó jobboldal. ez ortodox nacionalista. és van az ortodox zsidó közép. az nemzeti liberális. ezzel egyeznék ki a magyarokkal. és még néhány dologgal. de ez nem az én dolgom. ezt a zsidóknak kell megoldani. vagy háborúzzanak. de ebben az esetben egy maradhat. vagy magyarok vagy magyar zsidók nem lesznek a kárpát-medencében. a kiegyezés híve vagyok. csak nem látom, hogy ez a világbank szuperász zsenijével és a zsidó újhullámmal hogyan lehetséges.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 16:05:56

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a pénzteremtés végső soron pénzforgalmi átalányadó."

Nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 16:17:22

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"vagy háborúzzanak. de ebben az esetben egy maradhat."

That's because the Hungarian highland is very small.

zipe moha 2016.01.30. 16:48:25

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...az állam újraalapításával...ilyen egyszerű...nem egyszerű, de egyébként is elfogyott az istváni német hegemóniát biztosító hűbéres-protektáriátus szemlélet által biztosítható út..már 100 éve a végére értünk...az itt élőknek saját magyar lábra kell állni...minden körülmények között..

zipe moha 2016.01.30. 17:00:18

@unionista᠍᠍᠍᠍: I Péteren akiknek a jeges szavai .." szolgákká teszem a magyarokat a saját országukban.." amik ezer éven át mai érvényességgel bírnak...úgy lehet "kifogni"...ha a nemzet integrálja az össze ma élő magyart ..lelkileg, szellemileg, fizikailag..az az új nemzet...ez kifogja a törzsi harcokból a szelet..egyesülnek a források , az akaratok...és irányt váltunk

ui: jól néztek volna ki a hollandok, hogy mielőtt gyarmatosítani indulnak előtte egymást hajóit lőtték volna ki a tengeren..

zipe moha 2016.01.30. 17:01:14

..újra kell önteni az aranylándzsát...a köré egyesülhet a nemzet..

2016.01.30. 17:38:53

@Laptop7712:
a magyar társadalom pártpolitikai igényeit nagyjából három párt fedi le véleményem szerint.
-- klasszikus baloldali munkáspárti szociáldemokrata ~ mszdp 2.0
-- ökoszociális (régebben úgy mondták: agrárszocialista) vidékpárt (régebben úgy mondták: parasztpárt) ~ fkgp 2.0
-- keresztényszocialista értelmiségi párt ~ kdnp 2.0
ebből igazán egyik sem létezik. ezért jelent meg a nemzeti kötőjel szocializmus. de mondjuk a jobbik/lmp alkothat egy olyan koalíciót, ami a vidékfejlesztést zászlajára tűző pártszövetségnek tűnhet. csak tartok tőle, hogy az egy kutya/macska koalíció lenne.

2016.01.30. 18:41:00

@zipe moha:
az addig rendben van, hogy a magyarok a saját lábukra állnak. de mi van ha kerékpárra akar ülni, vagy motorkerékpárrra, ne adj' isten gépjárműbe. a magyar ipar olyan állapotban van, hogy ezeket nem tudja legyártani. és tartok tőle, hogy nem termelünk annyi fölösleges agrárterméket amennyi a csúcstechnika beszerzéséhez szükséges. és van olyan technológia, amit nem adnak el. a műegyetemen az oktatók nem mondják azt, hogy csináljunk ipari gépgyárat. a hallgatók se mondják. ha én lennék a gazdasági miniszter, akkor az első dolgom az lenne, hogy létrehoznám budapest motor és gépgyárat. ez lenne a bmg. és ha valaki akar, akkor beléphet. azt mondja, hogy ő létrehozná a bmg csapággyár kft. ha a másik be akar társulni, akkor esetleg engedjük meg. ha ki tudnak egyezni, akkor kiegyeztek. ha nem, akkor legyen egy bmg csapágy és tengely kft. aztán esetleg lenne bmg futómű kft. de amíg ebből összeáll egy autó az évtizedes fejlesztés. addig mi legyen. járjunk szekérrel? ha ezt 25 éve megcsinálja bod péter ákos vagy kádár béla, akkor most lenne esetleg egy autógyár. de nem csinálta meg, és az utóda sem. varga mihály és seszták miklós sem. mert ők a közgazdászok döntő többsége azt mondják, hogy az államnak és a városoknak sincs joguk létrehozni olyan részvénytársaságokat, amiknek van induló tőkéjük és ebből következően hitelképesek, van valamilyen szakmai felügyelőbizottságuk, mondjuk műegyetemi tanszékvezetők és ezek után csináljunk egy gyárat. mi magyarok.

mert mondjuk filozófusok leírták, hogy ez így nem működhet. a kapitalista közgazdaságtan a közemberek totális jogfosztottságára épül. ezt liberalizmusnak nevezik. a kapitalistáknál hülyébbek csak a kommunisták. ők azt mondják, hogy privát módon tilos gazdálkodni. náluk hülyébbek csak a fasiszták. ők azt mondják, hogy öljünk embert faji alapon. de azért olyan lehet, hogy egy csoportosulás faji alapon szerveződik. a valódi antifasizmus az lenne, hogy a politikai döntéshozók származása nyilvános adat. a felesége csúnyáját ne mutogassák. akkor se régebben kitárulkozott. rendben. magyarországon a parlamenti képviselők állampolgárságát sem szabad ismerni. mert ha valaki azt mondja, hogy az adott politikus magyar-izraeli állampolgár, akkor lefasisztázzák. a magyar baloldaliság nem munkásmozgalmi jellegű (egy csoport a szociáldemokratákat 100 éve kiszorította és azóta sincs valódi szociáldemokrácia), hanem az úgynevezett demokratikus oldal védi a szegény kis bankokat. és lényegében a jobboldal vette át a baloldal szerepét is. és vált nemzeti kötőjel szocialistává. vagy üssék ki az antifasisztákat, vagy az antifasiszták üssék ki ezeket. engem nem érdekel, hogy melyik győz. győzzön valamelyik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 19:09:37

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"mert ők a közgazdászok döntő többsége azt mondják, hogy az államnak és a városoknak sincs joguk létrehozni olyan részvénytársaságokat, amiknek van induló tőkéjük és ebből következően hitelképesek, van valamilyen szakmai felügyelőbizottságuk, mondjuk műegyetemi tanszékvezetők és ezek után csináljunk egy gyárat. mi magyarok."

Az államnak mindenre van joga: hiszen az a szuverén, a jog forrása. A kérdés nem az, hogy van-e joga, hanem hogy kinek jó ha az állam hoz létre vállalatokat.

Fehéroroszországban jórészt az történik, amiről te álmodozol: de egyelőre még nem érte el a magyar gazdaság szintjét sem. Szerinted meg vissza kellene esni az ő szintjükre.

DrGehaeuse 2016.01.30. 19:23:29

@neoteny: Szóval azt mondod, az államot építsük le amennyire lehet. Szerintem viszont az alkotmányos néphatalom államot ellenőrző intézményeit kellene újragondolni és tudatosítani a népekben: ezek működtetésében részt kell vennie. Különben az olyan magánhatalmi klikkek mint amilyen a Goldman Sachs-os bagázs egyre mélyebben nyom bele a rabszolgaságba egyre több embert.
Az anarchia sokkal könnyebb terep a magánhatalom számára mint a részvételi demokrácia. Ezért kellene a részvételi demokráciát megteremteni a mai manipulatív tömegdemokrácia helyett.

zipe moha 2016.01.30. 19:29:49

@unionista᠍᠍᠍᠍: ..irtózatos nagy pofon a megelőző 25 év..lett volna miből megindulni...a szellemi-anyagi lezüllöttség, lepukkadtság általánossá válása viszont úgy tűnik, hogy megspórolhatatlan kikerülhetetlen útja a magyar sorsnak...szükséges tanulság..nem marad hiányérzet mert kihagytuk ,nem próbáltuk ki..kipróbáltuk...abban már alig van vita, hogy nem kell...egyre inkább arról van szó mi legyen..

minden attól függ, hogy mit tanulunk mindebből és mennyire ilyedünk meg a szakadék szélén..pozitív spirál is indulhat mindebből..egy ilyen spirál esetén mindaz ami nincs...holnapra van!..legkésőbb holnaputánra..hajó is , ágyu is vitorla is..az egy akaraton lévő legénység és a hajóhoz és a legénységhez hűséges tisztikar a probléma közepe..:)

2016.01.30. 19:32:05

@zipe moha:
az ortodox zsidó identitás része az, hogy ők nem magyarok. az ortodox liberálisok azért, mert ők a nemzetek felett állnak, mert meghaladták. a cionisták a zsidó nemzethez akarnak tartozni. vannak akik azt mondják, hogy ők globális civilek. grünék aggódnak a bolygóért. ők se akarnak a magyar nemzethez tartozni. a magyar társadalom részei, de nem tagjai a magyar nemzetnek. nem én rekesztem ki őket, ők mondják. a zsidókeresztények is azt mondják, hogy nemzetek felett állnak mert ők sem akarnak a liberálisoktól lemaradni. ha valaki egymaga úgy érzi, hogy felette áll minden magyaroknak, akkor mégis hogyan integráljuk.

a tévében láttam egy asszonyt, olyan fekete volt, mint a korom. azt mondta: azt higgye el, hogy mi szín tiszta magyarok vagyunk. értem, hogy szociális okokból szeretne magyar lenni. mert az ő helyzetében ez előrelépés. nem vagyok rasszista. ide akar tartozni. rendben. a kárpátaljai cigány asszony is legyen magyar. lehet, hogy a gyereke a következő tesla nikola. de ha valaki deklarálja, hogy ő elutasítja a magyar nemzetet érzelmi okokból nem szereti a magyarokat (a zsidóságnak lehet oka rá), vagy a hitbéli meggyőződése, hogy a nemzetieskedésből fakad a rossz, a nacionalizmus a sátánizmus (leszámítva a zsidó nacionalizmust, mert abban rejlik az isteni kiválasztottság), akkor őket mégis hogyan kellene integrálni. egyáltalán vesse fel valaki, hogy a magyarországon a zsidóságot integrálni kellene. másnap a világlapok címlapján szerepel, hogy meg van az új hitler. aki antiszemita annak ez szuper jó. övék most minden lehetőség. kódolt antiszemitizmust tolják. a magyar közbeszédben több tucat kifejezés van, ami ortodox zsidó szinonimája. az "unortodox" a német néppárt találmánya. értem, hogy a jobboldalon is vannak zsidó karrieristák, vagy cigányok. de ha egy csoport a nemzettel szemben harcol, akkor előbb rakja a fegyvert, ajánljon kiegyezést és akkor lehet tárgyalni. semmi olyat nem látok, ami arra utalna, hogy a magyar zsidóság megegyezni akar. a főhatalmat akarják, a politikai pártokban, a kereskedelmi médiában, a kereskedelmi bankokban. beültették egymást. és elbuktak. a fővárosi zsidó újhullám tagjai felálltak a színpadra. és nem győzték meg a többséget. de én nyitott vagyok. álljon elő egy zsidó valami konstruktívval. olyan nincs, hogy egy népfaj kiválasztottnak mondja magát. a jó istennek van kapcsolatban az összes képmutató zsidókeresztény is, próbáljon már mondani egy konkrét dolgot, ami szerinte a közjót szolgálja. nem ürességet, nem tagadást, egyenes kijelentést, aki konstruktív és az elmúlt 25 évben nem bukott meg. ha nincs ilyen, akkor lehet, hogy ez a csoport nem kompatiblis a magyarokkal.

mind a törzsi logikát tudja mondani. azt, hogy a szórványt ne korlátozzák. az egy genetikailag kódolt program. az, hogy a zsidóság nyomul a világ minden táján. középszerű emberek egymás faszát szopják, hogy mekkora nagy író vagy, ó te még nagyobb, egy nobel díjra jelölünk, és ki kapja az oscárt. itt van a saul fiás. a krisztusi kort nem töltötte be. de magyarázza, hogy ő érti a népirtást. jöttek a gonosz emberek és a jó embereket a mézeskalácsházból berakták a tepsibe. egy fordított jancsi és juliska szintjén gondolkodik. oscárt neki. mert ilyen penge zsidóbarát nincs még egy. és annak a zsidónak is aki eljátszott egy zsidót. sohasem látott alakítás. nem nagyobb, mint amikor győzike saját magát játssza. de kapjon oscar díjat. csak azt nem értem, hogy miért lenne kötelező ezeket intellektuális szuperászokat megválasztani. miért ne lehetne azt mondani, hogy ezeknél bármi jobb. én nem ezt álláspontot képviselem. hanem azt, hogy egy kutya a másik táborral. egyikből következik a másik. a lényegi mondanivalóm sem ez. de amíg a (filo) szemiták lesznek a színpadon addig antiszemitizmus is lesz. feltéve a demokráciát. és addig nem lesz értelmes közélet. lehet, hogy a megoldás az lesz, hogy kussoljanak a zsidók. vagy válasszuk meg schiffert. és nem lehet azt mondani, hogy a magyarok fasiszták. az is megoldás. de schiffer miniszterelnökként is megbukik. mert ő sem saját jogán kerül oda. őt csak betolják, mint bábut. vele csak lépnek egyet a ki nevet a végén játékban.

2016.01.30. 19:48:53

@neoteny:
norvégiában van a stadtoil, nagyjából ugyanolyan cég, mint az orosz gazprom. ettől függetlenül norvégia nyugat mércével demokratikus, oroszország nem annyira. a magyar választók döntő többsége azt mondja, hogy az állam jelölje ki az új induló állapotot. orbánéktól is ezt várják el. orbán ezzel visszaélt. lényegében csak valamilyen elszámoltatással lehet választást nyerni. akár vagyoni sapkával. tartsanak a magyar állampolgárok között egy vagyonleltárt. és N forint feletti részt felejtse el. vagy a magyar állampolgárságát adja fel. ez lenne népszerű. nekem van egy ismerősöm, aki állami gondozott volt és fiatalkorúak börtönéből jött. azt mondja, hogy indulásként legfeljebb 1 milliárdja lehessen, plusz gyereke van. orbánnak van 5 gyereke, akkor legyen 6 milliárdja. ezek után lehessen akármennyi. amikor az állam nem torzítja brutális módon a piacon. pl. főszabályként az adófizetési kötelezettséget lehessen közbeszerzési igénnyel párosítani. de indulásként felső limit kell. aztán lehet mondani, hogy ez illiberális. lehet menni a világ bármelyik országába. nem kötelező magyar állampolgárnak lenni. úgysem lesz konszenzus. semmilyen. a politikában jó és rossz kompromisszumok és diktátumok vannak. és a többség sajnos utóbbit várja el.

zipe moha 2016.01.30. 19:50:56

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...na te se járultál most hozzá az egyakarathoz..vagy ki tudja..?csak lehet, hogy másként, mint ahogy gondolod..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 19:51:53

@DrGehaeuse:

"Szerintem viszont az alkotmányos néphatalom államot ellenőrző intézményeit kellene újragondolni és tudatosítani a népekben: ezek működtetésében részt kell vennie."

Az amerikaiaknak van egy alkotmányuk, ami épp' a korlátozott (szövetségi) államhatalom koncepciójából indult ki. Mégis ott termelődött ki az az államhatalom, ami napi (!) $10 milliárdot költ, ennek egyharmadát adósságból.

zipe moha 2016.01.30. 20:05:04

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...nézd, szerintem két valós út van:
a szisztéma önvédelmi mechanizmusának tartott szélsőség ...beválasztása...
vagy az akarat egyesítés..

java részt az elit dönt, mert az alternatívát mesterségesen visszatartja...

erre mondom, hogy nincs ez így jól...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 20:05:12

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"norvégiában van a stadtoil"

Először is: Statoil, másodszor: a norvég állam csak kb. 2/3-át birtokolja, harmadszor: a Statoil a norvég kontinentális talapzatában lévő olajnak csak a 60%-át műveli.

Norvégia mostanában nem annexált olyan területeket, amelyek korábban részei voltak; nem nyújt katonai támogatást más államok területén élő Viking etnikumoknak.

"diktátumok vannak. és a többség sajnos utóbbit várja el."

Igen, Fehéroroszországban is újraválasztják Lukasenko elvtársat 80+% szavazatokkal.

zipe moha 2016.01.30. 20:08:03

...az első kör alak...önmagában záródó és ismétlődés...a második egy spirális alakú egyenes ami a végtelenben végződik..

DrGehaeuse 2016.01.30. 20:10:40

@neoteny: Ez már az amerikaik problémája.
Talán még Európa kisebb országaiban van némi esély.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 20:14:14

@DrGehaeuse:

Valószínűtlen: Svájc sem a nagy államáról ismert. Legalább is nem a központi, szövetségi államáról.

2016.01.30. 21:15:04

@zipe moha:
miben kellene kiegyezni? in concreto.

2016.01.30. 21:32:11

@neoteny:
te arra gondolsz, hogy oroszország annektálta a krímet. volt egy népszavazás. és ha ennek eredményét nem fogadja az usa vagy kanada, akkor ismételjék meg. akárhány szavazást tartanak az oroszok fognak győzni. a donbass is elszakadna népszavazással ha tehetné. így háború van.

zipe moha 2016.01.30. 21:51:04

@unionista᠍᠍᠍᠍: ... a jövőről...a múlt adottság...a jövő nem

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.30. 22:41:17

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Ez (is) a különbség Norvégia és Oroszország között.

2016.01.31. 12:42:48

@zipe moha:
a kompromisszum elvben az, hogy a többség szervezze az államot, a kisebbség az egyházat. a kisebbség elfogadja a nemzeti kereszténységet, a többség elfogad egy korlátozott nemzetköziséget. és ebből létrejöhet egy kölcsönösen előnyös hálózatos működés. de ez nem holnap lesz.

zipe moha 2016.01.31. 16:08:09

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...határterületre értünk mert egyakaratúság esetén a "többség" és a "kisebbség" félre vezető fogalmak...ez egy gondolati-strukturális szintlépést követel..pl tőled is..

az vezessen aki vezetésre alkalmas..és az eredményei is alátámasztják...az eredmények nem érzékelés, hanem kijelőlt értékek elérése jelzi...a perszonális rotálás abszoluth mértékben felgyorsul, maximális teljesítményt követel vezetettől vezetőtől pláne.....aki ma vezető, holnap vezetett...aki ma kisebbség egy konkrét ügyben..holnap többség egy másik ügyben

sok részletből áll..nézz egyet

vezető..nincs végkielégítés...adható, a vezetett kollektíva dönti el, hogy a vezetésben töltött idő hány százalékát adja..0-100%...pl 5 év kimagaslóra értékel vezetői szint a kollektíva az 5 év bérét mégegyszer kifizeti....1 év alig értékel 0%...

ja és a kollektívának bértömegben ki is kell termelnie-el kell különítenie...ami hatékonyság esetén érhető el
..a crony kifizetésekre nyílvánosság és kontrül is beépítésre kerül...100%-ot alig kapnának néhányan..0-át többen..

szemléletváltozáson átment olyan vezetők kellenek akik képesek szemléletváltozáson átvinni a legénységet is...
ha már hányunk felébred az ellenálhatatlan vágy a józansággal kapcsolatba...jelenleg öklendezünk már...:)

2016.01.31. 16:24:16

@zipe moha:
mondj már egy dolgot, amiben konszenzus van? miféle egyakaratúságról beszélsz? a világon mindenhol többségi elv van. ha egy kisebbség meg akar szerveződni, akkor kerüljön valahol többségbe. és tartsa fent magát. az eredményt ne másoktól sajátítsa el. úgy könnyű.

zipe moha 2016.01.31. 17:09:31

@unionista᠍᠍᠍᠍: ..a szükséges egyakaratúságról...ami hiányába csak alibi nemzetről lehet beszélni például mert szétszakítja a 100 %-ot "többségre" és "kissebségre"...az áldemokráciánál is kiderült, hogy egy kissebség érvényesíti az akaratát ( 1%9ű) a többség ( 99%) felett..klasszikusan "valaki" meghatározza a nemzetbe tartozás szubjektív kritériumait...azzal a szándékkal, hogy kisebbségeket, bűnbakokat kreáljon..közismert hatalomtechnika...

érdemtelenek akarnak vagyont, befolyást és hatalmat érdemtelenül..

Laptop7712 2016.01.31. 17:11:15

@zipe moha:
Ahogy olvasom a hozzászólásodat, azt kell mondjam, hogy ez megy a nemzetközi cégek head office- ban. Embert felraknak egy magas polcra, és elkezdik megpörgetni. 1 év itt, 2 év ott, 3 év ott, és kész. Nem kell értenie hozzá, hidd el. Nézz körül, és láss. :)

Ha megnézed, szépen így működik a rendszer mindenhol. A politikában, a gazdaságirányításban. A baj az, ha jön egy „non konform” megoldás, és a csizma az asztalra kerül, egyszerűen nem hogy válaszok nincsenek, a megfelelő kérdéseket sem tudják feltenni.
A meglévő rendszerek egyszerűen recsegnek, ropognak.
Ezt kutatják nemzetközi üzleti iskolákban, hogy mit lehetne tenni, úgy, hogy a személyes profitérdekek konvertálhatóak legyenek új megoldásokba.
Nagyon mély rendszerszimulációk futnak, és nagyon komoly tanulmányokat is publikálnak a támában.

Roppant szar úgy felébredni 50 évesen, hogy bármelyik pillanatban elbúcsúzhatsz attól az életstílustól, amit megszoktál, mivel fogalmad sincs arról, hogy mi történik az üvegablakon kívül. Egyre magasabb a félelmi szint.
Zipe, normális helyen –nagyobb cég regionális egységvezetője – 5 éves „fizetés” - juttatási csomag értéke- elérheti az 1 mird forintot nettóban.
Ennek simán lehet a 75 %-a olyan, a cég rendelkezésére álló képesség, amit a delikvens személyes használatra kap a cégtől. Ilyen a magánrepülő, magániskola, stb, magánüdülés, személyi asszisztens, és még sorolhatnám.
Hajtsa szét magát a delikvens, a semmiért. Ez a cél. :)

zipe moha 2016.01.31. 17:13:01

@unionista᠍᠍᠍᠍:
"ha egy kisebbség meg akar szerveződni, akkor kerüljön valahol többségbe."..vedd már észre , hogy pont ez legeli meg a 99%...klánok állnak megszerveződve ..és mindenki a többséget túráztatja..ez nem alternatíva csak egy másik klán...akik szintén nincsenek többségben...a magyar parasztot ebben a struktúrában senki nem képviseli...de mindenki rá hivatkozik..

zipe moha 2016.01.31. 17:18:47

@Laptop7712: ...minden jó dolgot a kölcsönös bizalom alapoz meg , az aszertivítás ( ha van...most az ellekezője van)ezért kell az egyakaratúság: ugyan azt a célt szolgálom a magam helyén, mint te..ha tróger vagyok, ki fogtok lökni ha tehetség kifogtok fizetni...belefektetem...megkapom...az egyén is "vállakozó"...a teljesítménye értékeli fel-vagy le az adott posztján..normális világ, normális embereknek...be is visz ki is vesz...

Laptop7712 2016.01.31. 17:27:56

@zipe moha:
Zipe, írd le azt, hogy hogyan is történik ez a játék hazánkban, érdemes lenne végigkövetni ezt a játékot mondjuk a 70-es évek közepétől. Azt hiszem, hogy a magyar parasztnak nagyon kinyílna a szeme, ah tudná azt, mi miért történt, csak úgy nagy vonalakban.

Laptop7712 2016.01.31. 17:38:47

@zipe moha:
A hazai valóság 30 éve kontraszelektív, ezt lehet bizonyítani. Ha nem így lenne, akkor több, mint fél millió ember nem más országba keresné ezt a bizalmi környezetet. A tökük tele lett azzal, hogy bármit tesz, nem fér oda az asztalhoz, abban a mértékben sem, amit Ő maga hozzátett.
Volt olyan ismerősöm, aki egyik napról a másikra adta el a cégét, és lett mindentől kívülálló, és roppantul nem akar részt venni semmiben.
Itt tartunk.
Nincs meg semmilyen szinten a bizalom rendszerszintű támogatása. A nagy cégek hülyének nézik a kicsit, például ezért az innováció halott. Ebből nagyon kemény földet éréssel lesz feleszmélés, de akkor már késő lesz.

zipe moha 2016.01.31. 17:42:11

@Laptop7712:

...szerintem javarészt tudja...és cinkos...még egyszer:nem a hajó, az ágyu és a vitorla hiányzik(mára nincs.. de akár holnap lenne)..hanem az egyakaraton lévő legénység és a hajóhoz és a legénységhez hűséges tisztikar hiánya a probléma közepe..csak olyanokat látok akik tovább akarják szalámizni az összeszalámizottat is...értem, valamit csinálni kell a személyes jó életért..ha nem tudnak egyesíteni akkor tovább forgatják a fekáliát..hátha kifordul nekik is valami a szmötyiből...átmenetileg -csak átmenetileg...aztán kezdődik előröl...ezt kell megtörni

zipe moha 2016.01.31. 17:49:01

@Laptop7712: ...egyetértek veled...annyiban egészíteném ki hogy a kemény földetérés sem hoz megváltást...kezdődik előről ugyan az ugyan úgy...ami a lényeget illeti...szerintem ezt egy tudatos le-és újjáépítés tudja megtörni..kb egy olyan vezető generáció aki az aktuális korszakos előnyöket a nemzet felemelkedő pályára állítására fordítja....elismerésért, történelmi szerepért cserébe...
mondjunk példát: törököknél Atatürk...németeknél sokan, de mondjuk Adnaeur , Kohl, franciáknál De Gaulle..magyaroknál Mátyás király

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.31. 21:00:23

@unionista᠍᠍᠍᠍: én csak azon csodálkozom ilyenkor, mennyi zsidó van ebben az országban

2016.01.31. 22:38:43

@HaFr:
mennyi zsidó van ebben az országban? két mérésről tudok. ezek a sémita (zsidó és zsidókeresztény) őseredettel kapcsolatban teljesen más adatot mondanak. az egyik azt, hogy 2% a másik azt, hogy 10%. nem szurkolok egyiknek se. annak se. annak se, hogy sok legyen, annak se, hogy kevés. mivel nem vagyok se (filo) szemita, se antiszemita. csak azt látom, hogy az eredet a közéleti viselkedés szempontjából bizony számít. a környezet is számít.

a debreceni zsidóság szerintem azért inkább jobbos, mert a puszta és abban a nagyerdő kicsit oázis jellegű. hasonlít a sémiták az ősi természetes élőhelyéhez. és ebből következően nagyobb rendet akarnak. de lehet, hogy ez is egy hibás feltételezés. semmi ilyesmit nem mérnek. közéleti attitűd hogyan függ össze valós férfiági és nőági eredettel. az univerzalitás valószínűleg a nőiségben rejlik. a partikularitás pedig a férfiasságban. a férfi dolga tradicionálisan az itt és most kihívásaira válaszoljon. a veszélyektől megóvja a családot, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.31. 22:38:53

@zipe moha:

"az egyakaraton lévő legénység és a hajóhoz és a legénységhez hűséges tisztikar hiánya a probléma közepe"

Szabó Dezső: Mussolini

"Minden magyar felelős minden magyarért."

[...]

És akkor jött egy roppant álmú ember.

Mindenek mögött a következő legmélyebb történelmi feladatok vártak Mussolinire:

1. Egységbe hozni az anarchikusán kavargó, egymásnak rohanó vagy egymástól szétfutó lelkeket.

2. A szervezés és a rend vasfegyelmével az élet modern műhelyévé tenni Olaszországot.

3. A múlttól leigézett, bohém-ténfergésű vagy csak véletlenes kaland-tettekre mozduló olaszságot mint szervezett s minden mozzanatában irányítható erőt mozgósítani egy új történelmi alkotásra.

mtdaportal.extra.hu/books/szabo_dezso_mussolini.pdf

M illumino d immenso 2016.02.01. 00:42:03

@zipe moha: 'minden jó dolgot a kölcsönös bizalom alapoz meg '

ez pontosan így van zipe.
nem a korlátlan kapitalista szabadverseny, nem a minden világok legjobbika a libdem, hanem a bizalom és az együttműködés.
épp ezért (azaz ennek hiányában) nem juttok itt ti (sem) semmire, marad a hagymáz és MM végtelen nagyképűsége

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.02.01. 03:40:24

@M illumino d immenso: nagyon jól rátapintott a lényegre : pontosan a társadalmat átható bizalmatlanság és az együttműködésre való képesség alacsony volta teszi nehézzé egy konzervatív álláspont érvényesülését az országban -- és ebben semmi sem változott Széchenyi óta. Biztos ismeri az idevonatkozó munkáit (és kesergéseit). Ez, ugye, nem az a képesség, amit a Fidesz most befoltoz. Hogy értse, mennyire félreérti maga a szabad piacot, egy idevonatkozó elemzést megérne magának a gázár esete a MET-tel és a magyar emberrel. Merem remélni, mire kibogozza ezt a paradigmatikus esetet, azt is megérti, hogy míg MM végtelen nagyképűségének van teteje és alja, ha nem is okvetlenül szimpatikus, vannak még körünkben nagyképűek, akiknek a tetetjük és az aljuk is hiányzik.

zipe moha 2016.02.01. 09:20:07

@neoteny: ...kályha kell a tűz köré...vagy motor...mert egyébként miközben ég...eléget...haszon nélkül, kárért...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 09:22:17

@zipe moha:

Milyen akarat alkotja a kályhát az egyakarat tüze köré?

zipe moha 2016.02.01. 09:37:06

@neoteny: a kályha lehet nemzeti népi-polgári demokrácia...a motor pedig vegyes gazdaság, szövetkező kapitalizmus...

tűz nélkül viszont a kályha is és a motor is hideg, semmitérő vasdarab mindössze..

zipe moha 2016.02.01. 09:42:00

@neoteny:

" Milyen akarat alkotja a kályhát az egyakarat tüze köré? "

az egyakarat felismeréséből származó szükségszerűség...

hideg lett.. tüzet még sem rak az ember a saját hajóján...meleg kell ..kell egy kályha...

és nincs vita arról, hogy minek nevezzük a kályhát ( kályha -e..vagy sparhelt..:)..de van verseny a prototipusok között...amelyik a legjobb hatásfokkal melegít az kerül beállításra...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 09:54:38

@zipe moha:

Te az egyakarat hiányát nevezted meg a "probléma közepe"-nek. Szerintem ez az egyakarat olyan tűz, amit nagyon nehéz kályhában tartani, ahogy az olasz fasizmus példája is mutatja.

"vegyes gazdaság, szövetkező kapitalizmus"

A (nyugat)németeknek bejött ez a II. vh. után -- de ahhoz kellettek a (nyugat)németek, meg a vezetőik is.

2016.02.01. 10:12:28

@HaFr:
a met esete remek példa. megállapodik az oroszokkal. ő állapodik meg. te is megállapodhatnál velük, csak nem vagy abban a hatalmi helyzetben. de a szabad piacon is hatalmi osztozkodás folyik. persze azt szokták mondani, hogy de ott mindenki a saját vagyonát kockáztatja. dehogy is. a szabad tőkepiacon létrehozott hitelkeret terhére kockáztatnak. tehát garancsi úgy lehetne tisztességes milliárdos, hogy egy bank generál neki százcsillió dollárt. megveszi a mol infrastruktúráját és azon szolgáltat. de ezt éppenséggel mészáros lőrinc is meg tudná tenni. sőt ő még talán inkább számít szakembernek, hiszen gázszerelő. tehát a bankok lényegében bárkiből milliárdost faraghatnak. és nagyon kevés az, aki nem így jutott brutális vagyonhoz. lehet mondani, hogy bill gates. a microsoft az egyik legszemetebb szoftvercég volt. ma már kicsit nyitottabbak. mennek is lefelé. vagy az apple. nem azt állítom, hogy steve jobs nem volt egy zseniális fickó. de mindenen átgázolt. azért, mert őt előzetesen kirakták a saját vállalatából a kockázati tőkések. vagy az über. vagy akárki. nem a legjobb biokémikus lesz a gyógyszergyáros, hanem az a leggátlástalanabb szemét ember. ilcsi néni vélhetően tudott annyit a szépítő kozmetikumokról, mint estee lauder. csak az egyik kapott százcsillió dollárt, a másik nem kapott. de ennek eredménye ez, hogy fia rázza az öklét a zsidó békemeneten. és nem érti, hogy ez gerjeszti az antiszemitizmust. mert nyilván olyan tanácsadókat fizet meg, akik azt mondják neki: ezek a fasiszta magyarok. a kaszinó vajnának lett ígérve. ez nem jó. de amikor ronald bácsinak lett ígérve az jó volt. megvett egy gyümölcsöst valami paraszttól a pusztában. mit ad isten, pont arra kanyarodott az autópálya. azt mondta, hogy cseréljük már el a velencei tóra. de ő hozza a pénzét. nem a saját pénzét hozza. nem a már megtermelt értéket. hanem a hitelt, amit aztán a velencei tó mellett kellett volna kitermelni. valószínűleg ki is lehetett volna. de ehhez nem kell lauder úr. miért kellene.

a magyarok világpénzt nem tudnak generálni. és a bankok egy magyar parasztnak a büdös életben nem fognak száz csillió dollárt generálni. de még egy magyar zsidónak se. mert az is elég ciki. innentől kezdve nem nagyon lehet mit csinálni, mint viszonylag zárt gazdaságot építeni.

zipe moha 2016.02.01. 10:15:25

@neoteny:..a fö vonalakat megérezted, ezekkel a kiegészítésekkel:..

-" nagyon nehéz kályhában tartani, ahogy az olasz fasizmus példája is mutatja."...egyrészt eddig a politika ingyenebédelt ( meg vacsorázott, meg reggelizett..)...89'-ben sikerorientált társdalom -átalakításra vállalkoztak...a magyarság megemelésére...ehhez képest szolgákat csináltak a nemzetből..a crony részt leszámítva...pedig olyan feladat állt előttük mint Adnaeur előtt...megsporolni nem lehet csak elodázni...másrészt pedig az olasz fasizmusnak analógiája helytelen azt joggal negatív előjelű társadalmi-kisérletnek tekíntjük ..megtéveszthet a csomagolás..mint oly sokakat..de a tartalom felszínre került..Garibaldi ma is nemzeti hős, mint Kossuth is..Mussoliníval persze lehet analógiát keresni..de ez zavarodottságra utal...ami akár érthető is..ma az egyednek önállóan kell tájékozódni...csupa hiéna amerre a szem ellát... bizalom kell, hogy rábízhasd a világlátásodat másra...

""vegyes gazdaság, szövetkező kapitalizmus"

A (nyugat)németeknek bejött ez a II. vh. után -- de ahhoz kellettek a (nyugat)németek, meg a vezetőik is. "

IGEN..pontosan erről van szó..a tisztikar aki hűséges a hajóhoz és a legénységhez...és ím !!! a németek az Ő nmezeteük (a meggyőződéses nácik is, sőt a visszaköltöző zsidók is..) egyakaratra kerültek....ez a német " csoda" motorja ( a magyar lezüllés pont az ellenkező értelmű... a szétszalámizás " csodája")

tehát ha analógiát akarsz vonni...a német nemzet csodáján jól megfigyelheted a gyakorlatban a működését..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 10:20:43

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"nem a legjobb biokémikus lesz a gyógyszergyáros, hanem az a leggátlástalanabb szemét ember."

Csak a sikertelen ember lehet tisztességes. A siker a tisztességtelenség nyilvánvaló bizonyítéka.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 10:24:14

@zipe moha:

"Mussoliníval persze lehet analógiát keresni..de ez zavarodottságra utal"

Az olasz fasizmus volt az egyakarat első iskolapéldája, legalább is Mo-tól nyugatra.

zipe moha 2016.02.01. 10:26:08

@neoteny: ..de hogy pontosan értehess a németekkel kapcsolatban..ők egy másik nemzet egy idegen nemzet..a sikerükhöz kellettek a mi kudarcaink is...mi vagyunk mi...és amikor egy Birodalom szétesik helye van a feltörekvőknek..ha tetszik , ha nem...és akinek nem tetszik az nem ehhez a hajóhoz tartozik nem ehhez a legénységes és nem ehhez a tisztikarhoz..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 10:26:51

@zipe moha:

"bizalom kell, hogy rábízhasd a világlátásodat másra"

Bizalom, mint amivel a magyar volt '89-ben?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 10:28:19

@zipe moha:

"és amikor egy Birodalom szétesik helye van a feltörekvőknek"

'89-ben is szétesett egy birodalom; mégse' tetszik utólag, hogy milyen feltörekvőknek lett helye.

zipe moha 2016.02.01. 10:33:22

@neoteny:

"Az olasz fasizmus volt az egyakarat első iskolapéldája, legalább is Mo-tól nyugatra. "...értetlenkedsz...az egyakarat nem egy ember akarata amit a többinek is akarnia kell...egy minta, amiből egyakarat támad...a mintát a németeknél látod, az olaszoknál az anti-mintát citálgatod..az egyakarat a nemzet célja és akarata annak belátása hogy céljait elérni csak egyesített akarta mentén képes...mindaddig míg megosztott, kihasználják, felhasználják kifosztják elárulják ect....ha ezt elutasítja...nem kell..ez már az egyakarat előszobája...mi következik?..ebből adódik, hogy kell egy kályha...milyen kályha ...erről már beszéltünk..

zipe moha 2016.02.01. 10:34:49

@neoteny:

"89-ben is szétesett egy birodalom; mégse' tetszik utólag, hogy milyen feltörekvőknek lett helye. "

...ezen a szinten ne beszélgessünk...

2016.02.01. 11:30:01

@neoteny:
két dologról van szó. az egyik a tehetősség. ehhez elegendő a tehetség és az akarat. a másik az, hogy annyi pénzed van, hogy mások felett uralkodhatsz. ehhez is kell tehetség, de ehhez már akarnokká kell válni a piacon is.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 13:05:56

@zipe moha:

"az egyakarat a nemzet célja és akarata annak belátása hogy céljait elérni csak egyesített akarta mentén képes"

Hogyan történik a nemzet akarategyesítése?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 13:18:43

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"hogy annyi pénzed van, hogy mások felett uralkodhatsz"

Hogyan uralkodik Bill Gates mások felett? Vagy uralkodott Steve Jobs mások felett?

Ha valaki gyógyszergyárat szervez, attól hogyan lesz "a leggátlástalanabb szemét ember"?

2016.02.01. 16:04:07

@neoteny:
onnantól kezdve, hogy valós árutermelés van nem nagyon lehet másként. amikor a foxconn alkalmazottai sorra lettek öngyilkosok, akkor felteszem arról volt szó, hogy az apple uralkodni akart felettük és uralkodott is. és ebből léptek ki úgy, hogy véget vetettek a nyomorult életüknek. lehet mondani, hogy miért nem mentek át a szomszédos üzemben. nyilván azért, mert az ugyanolyan volt. persze a világ emberemlékezet óta ilyen. nem igazságos. a közéletben az igazság kimondása sem igazságos.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 16:27:44

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"amikor a foxconn alkalmazottai sorra lettek öngyilkosok, akkor felteszem arról volt szó, hogy az apple uralkodni akart felettük és uralkodott is."

Rossz a feltevésed: a Foxconn egy kínai vállalat, amelyik a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója volt 2010-ben. Ami az Apple mellett gyártott a Hewlett-Packard, Dell, Motorola, Nintendo, Nokia és Sony számára is.

"lehet mondani, hogy miért nem mentek át a szomszédos üzemben. nyilván azért, mert az ugyanolyan volt."

Valószínűleg még olyan se' volt.

Meg azt is illene kimondani az igazság nevében, hogy a 2010-es 14 öngyilkosság egy olyan vállalatnál történt, ami alkalmazottainak száma fél Budapestnyi: 970,000.

kiazmarmegint 2016.02.01. 17:25:17

@neoteny: "Meg azt is illene kimondani az igazság nevében, hogy a 2010-es 14 öngyilkosság egy olyan vállalatnál történt, ami alkalmazottainak száma fél Budapestnyi: 970,000."

Igen. Es meg az is idetartozik, hogy Magyarorszagon 2014-ben osszesen 1927 ongyilkossag volt, tehat aranyosan rosszabbul allunk, mint a Foxconn...

Viszont az igaz, hogy az elmult 30 evben az ongyilkossagok szama Magyarorszagon 4911-rol lement 1927-re. A szakertok szerint a legegyszerubb magyarazat az, hogy a depressziosok nagyobb reszehez eljut a gyogyszer, mint regen (a stigma kisebb, a gyogyszervalasztek nagyobb a gazdasag nyitottsaga miatt :) ). Egy pesszimistabb olvasat az, hogy mar nincs kenyszerelvonokura, es igy az emberek halalra isszak, vagy kabitoszerezik magukat, mielott me'g ongyilkosok lennenek.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.02.01. 17:34:21

@neoteny:
a foxconn alárendelt helyzetben volt az amerikai cégekkel szemben. a béka segge alá kellett lenyomniuk a béreket a globális versenyben. lehet, hogy ez jó volt az amerikai fogyasztónak, de nyilván nem volt túl jó a kínai/tajvani gyári munkásnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 19:29:47

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Minden elárusító "alárendelt helyzetben" van a vásárlóival szemben. Kivéve ha monopolhelyzetben van.

Laptop7712 2016.02.01. 19:50:03

@neoteny:
Ezt így nem jelenteném ki, főleg nem a B2B relációban, amikor a történet arról szól, hogy mit és hogyan lehet közösen megoldani úgy, hogy mondjuk egy két szereplős játék mindkét szereplőjének piaci potenciáljárt, ez által piaci súlyát növeljék. Tegyék ezt úgy, hogy a pillanatnyi profitmodell optimális legyen. A mi világban, amikor a neten mindent össze lehet hasonlítani mindennel, ez nagyon nem állja meg a helyét. Lassan a vevők tervezik meg a terméket, netán nem is finanszírozzák a gyártást. Ez partneri szerep, és mint ilyen egy nagyon más típusú „közgazdaságtant” feltételez. Ehhez nem kell nagy történet, és most kezdenek rácsodálkozni – későn - a „head officeban” a CEO-k, meg az összes többi, hogy lokális szint is van a világon, a sajátos működési módjával.
Ropognak a globális business modellek, regionális szinteken, ennek meg van tehetetlenségi foka. Gondok lesznek. Pozíció, vagy egyén? Ez itt a fő dilemma.
Unionista jó helyen kapargat, amikor azt mondja, hogy egy-egy járás, vagy földrajzi egység hozzon létre valamilyen mérhető kibocsátást. Ez már valami lenne, ami a helyi szintet emeli. Mi a tökömet kezd hosszú távon egy gyár, ami olyan terméket bocsát ki, amit a benne dolgozók nem tudnak megvenni, vagy 30 évi fizetésből?
Előbb- utóbb fel fogják gyújtani az üzemet, és a tulajdonosoknak el kell menniük jó messzire. Ez a jobbik eset. Azért mondom ezt, mivel erre van történelmi példa, - lásd géprombolások kora- a kiegyezésre kevesebb. És csodálkozunk azon, hogy a politika tolódik jobbra, megyünk a feudalizmus felé, közben rohad szét minden, mivel az emberek elveszítették a hitüket abban, hogy amit tesznek, az számukra megtestesít valami célt. Itt tartunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 20:09:30

@Laptop7712:

"Ezt így nem jelenteném ki, főleg nem a B2B relációban, amikor a történet arról szól, hogy mit és hogyan lehet közösen megoldani úgy, hogy mondjuk egy két szereplős játék mindkét szereplőjének piaci potenciáljárt, ez által piaci súlyát növeljék."

A Foxconn "piaci súlya" odáig növekedett, hogy csaknem egy millió alkalmazottja volt 2010-ben. Mégsem szabhat tetszőleges árat a megrendelőinek: "alárendelt helyzetben" van. Mint ahogy a munkásai sem követelhetnek tetszőleges bért: "alárendelt helyzetben" vannak. De az Apple sem követelhet tetszőleges árat a termékeiért: "alárendelt helyzetben" van a vásárlóihoz képest. Az, hogy sikeresen adja el a termékeit, azért van, mert kielégíti a vásárlói szubjektív (!) igényeit olyan áron, amit hajlandóak azok megfizetni. De a döntés mindig az ő kezükben van, hogy megvesznek-e Apple termékeket.

"erre van történelmi példa, - lásd géprombolások kora-"

A Ludditákat lenyomta a brit kormányzat.

en.wikipedia.org/wiki/Luddite#Government_response

Laptop7712 2016.02.01. 20:33:34

@neoteny:
Nem fejtettem ki bővebben, mi is a pici potenciál, és a piaci súly fogalom közötti különbség. Az hogy a cégnek 1 millió alkalmazottja volt, az a piaci potenciál fogalmába tartozó egyik mutató, semmi más. Én csak arra világítottam rá, hogy nagyon komoly mértékben nő az elkeseredettség, és a jövőbe vetett hit elvesztése. Ez itt a nagy baj. Nem mondom azt, hogy jön egy új géprombolási hullám, mivel nincsenek ennek jelei. Ez a téma már szóba került más összefüggésben, és akkor eléggé kiveséztük.
Az emberek a géprombolás helyett az elvándorlással válaszolnak a nyomásra, vagy távol maradnak.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.02.01. 22:03:26

@neoteny:
az apple attól erős, hogy ők egy fejlesztői platformot hoztak létre. a foxconn ilyennel nem is próbálkozott. a hp próbálkozott, csak a webos mellé nem álltak elég sokan. a nokia is csinált ilyet. a symbian is elbukott. a microsoft rendelkezett annyi versenyelőnnyel, hogy nem bukott el.

ilyen fejlesztői platform lehetne a .hu is. például úgy, hogy
-- a sztaki = számítástechnikai és automatizálási kutatóintézet (matematika~aritmetika, földrajz~geometria, számítástechnika~logika)
-- a kfki = központi fizikai-kémiai* intézet (fizika, kémia)
-- és egy újonnan létrehozott ogyi = országos gyógyszerészeti intézet (biológia)
összeállnak. lehet mondani, hogy egy ilyen csúcs intézményeket elfoglal a politika. vagy elfoglalja, vagy nem foglalja el. ha a kutató-fejlesztő-programozói bázis hagyja magát megosztani, akkor elfoglalja. ha nem, akkor nem foglalja el.

ehhez a magyar zsidók vagy csatlakoznak, vagy nem csatlakoznak. vagy feladják az ortodoxiát, vagy nem adják fel. de ha erről népszavazást írnánk ki, akkor a többség azt mondaná, hogy ne csatlakozzanak. hiszen ők azt mondják, hogy ilyet a magyar állam nem hozhat létre. a többségi és a kisebbségi magyarokat és a világ magyarbarát kutatóit a kárpát-medencében és a kapcsolódó adriai tengermelléken a magyar állam nem hozhatja össze. tengeri bázist kellene vásárolni az adrián. zágráb és budapest között félúton a horvátokkal megosztani a kis-balatont. forrást a _hungária_ pénzintézeti központ nyereségének egy része adja. ennek a lakossági üzletágát biztosíthatja a bank austria. bécs közvetlen nem vesz részt a magyar kutatás-fejlesztés finanszírozásában. a vállalati eszközöket a magyar ipar állítja elő szövetségben a dunai németekkel. tehát ebbe belép a siemens. és ehhez szövetségi iskolarendszer társul. oké, nyilván lauder úr ebben nem akar részt venni. ő nem akar összefogni a fasiszta magyarokkal. rendben. legyenek zsidó hitközségek. azt is megértem, hogy antifasiszták. de a magyar fiatalok többségét nem érdekli a holokauszt és a hanuka. legyen vallásszabadság. de totális egység úgysem lesz. a magyarok többsége nemzeti kereszténységet akar. olyat, ami a pártok felett áll. egy kisebbség ettől különbözni akar. legyen vallási kisebbség. legyen az atv a magyarországi zsidóság kisebbségi tévé csatornája. vagy a pax osztott műsorsávban a zsidóké és a zsidókeresztényeké. de ha az egyik politikai oldal akar lenni, akkor ez törzsi háborút eredményez. és amerikában is ez lesz. trump el kezdte verni a tamtamot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.01. 23:54:11

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"lehet mondani, hogy egy ilyen csúcs intézményeket elfoglal a politika."

Tekintettel arra, hogy államilag finanszírozottak, nem kell őket elfoglalnia "a politikának": már attól függenek.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.02.02. 08:33:48

@neoteny:
kapcsolat nem jelent függést. ha egy kutató úgy érzi, hogy a politika direktben beleszól a dolgaiba, akkor fogja a cókmókját és elmegy londonba. vagy ha a pénzért kutat, mert ott nyilván többet fizetnek. ha nem marad egy ember sem, akkor nyilván nem kell ilyen. de elvben ez a működési mód is lehetséges. csak az ortodoxiába nem fér bele. és?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.02.02. 09:01:10

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"kapcsolat nem jelent függést."

Akkor egy vállalkozás alkalmazottai sem függenek a vállalkozástól: kapcsolatuk van vele. Ld. Foxconn.
süti beállítások módosítása