1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.01.06. 12:09 HaFr

Európa tétovasága és a liberális állam megrendülése

Magyarországon, ugye, nincs bevándorlóügy, mivel Orbán ésszerű és belpolitikailag gyümölcsöző döntése következtében alig vannak bevándorlók, semmi sem zavarja hát a nemzetünket abban, hogy a világ élvonalába kerüljön versenyképességét, életszínvonalát, erkölcsi nagyságát, és boldogságindexét tekintve. Na, igen. Trianon óta várjuk, hogy odakerüljön. (Azóta nincs bevándorlásügy.)

Ellenben, ami a német tapasztalatokat illeti, ezek tényleg megjárták már az eufória, és ahogy most látjuk legutóbbi a szilveszteri etnikai gang molesztálás kapcsán (ha -- kívülről -- szervezett volt, ha nem), az egyre mélyülő kiábrándulás szélsőségeit. Nagyon régen megírtam már, hogy szemben a bal- és a jobbradikális, egyformán kristálytisztán áttetsző és egyformán ellentmondást nem tűrő magabiztossággal, nem lehet nem veszíteni a dolgon: és ezért Európa is szükségképpen átalakul a bevándorlás kezelése közepette. A kérdés leegyszerűsítve, hogy emberjogi oldalon vagy összevontan a hagyományainkban és az átalakulás ellenőrzése fölött szenvedjük el ezt a veszteséget. Az emberjogi oldalt érő kihívás rávilágít arra, hogy egy dolog ENSZ- stb. kartákban definiálni az emberi jogokat, egy másik érvényt szerezni nekik, mert valójában -- az emberjogi radikalizmus hitei ellenére -- vannak az emberi jogokkal összemérhető jelentőségű civilizációs vívmányaink. (Ilyen pl. egy kultúra és építő hagyományainak védelme és beláthatatlan rombolásának elutasítása.) Too bad, isn' it? Mondjuk, nem kell csodálkozni azon, hogy nem mindenki érti ezt, hiszen ugyanezek azt sem értik, miért nyomul az emberi jogi paradigma olyan nehezen a fejlődő világban, hacsak előtte nem veti meg a lábát ugyanott a kapitalizmus, és kezdi átalakítani az értékrendet. Még mielőtt baloldalon megint sokan törölnek a FB-oldalukról, hadd tegyem hozzá: klitoriszt kivágni nem helyes. Fiatal fiúkat megerőszakolni nem helyes. Oktatást megvonni a gyerekektől, etnikai és vallási mészárlásokat rendezni nem helyes. De vannak szürkébb zónái az "egyetemes" (valójában nyugati) értékek és a helyi kultúrák összeférhetetlenségének, amelyek között az egyensúly nem úgy képzelendő el, hogy van a McDonald's plusz az emberi jogok, mindenki más meg hülye és fasiszta.  

Aztán a balos eufória természetesen nem számol azzal, hogy képes-e Európa tényleg integrálni a szokatlanul rövid idő alatt szokatlanul nagy számban érkező, és szokatlan módon elvárásokkal rendelkező bevándorlócsoportokat. Pontosabban, hogy modellezhető-e ez az integráció, mit nyerünk, mit veszítünk rajta. Erről momentán senkinek sincs fogalma, a legkevésbé az írogató humánértelmiségnek. Mindenki ellenben újabb alkalmat lát az ideológiai szennyesének közszemlére tételére. Nem nekik kell majd elvégezni a feladatot. Ha nem Orbán tette volna azt, amit tett a bevándorlásügyben, olyan felhangokkal, amilyenekkel, ebben a sajátos hullaszínű demokráciában, mint a mienk, megismételném az ő dicséretében, amit fentebb írtam: óvatosnak lenni sokkal ésszerűbb, mint ideologikusnak. Konzervatívnak lenni sokkal ésszerűbb (mindig is az volt), mint nagyhangú radikálisnak. De így nem az ő dicséretében teszem, csak leírom.

Kezdettől elfogadtam a kerítést, de hozzátettem, hogy nem lehet végleges megoldás -- nem is lesz az. Csak éppen a megoldás lassan jön, mert Európa fundamentális értékeit (és ez alatt a nemcsak a kereszténységet, hanem még hangsúlyosabban a szabadságot, a törvény előtti egyenlőségét, és a hagyományok védelmét értem) már korábban vastagon benőtte az izgága identitásideológia és a globális materializmus mint a kultúrák legnagyobb közös osztója, amelyek az államokból és a piacból épp az értékeikre nem kíváncsiak: a törvényességre és a szabadságra. Ehelyett államból és piacból is parazita fattyút (közkeletűen fasizmust) csinálnak. Ha Európa túl akar élni felismerhető formában, akkor a megoldásnak az értékeink újragondolásában, a liberális demokrácia (még pontosabban a legitim liberális politikai közösség) megerősítésében és a törvénykezés szigorú gyakorlatában kell megmutatkoznia, ami magában foglalja az erős külső határőrizettől az etnikai identitásoknak a közös civilizáció jogának való alárendeléséig sok mindent.

Az emberiesség és jogegyenlőség változó civilizációnknak az eredménye, és nem az alapja. Ha meg akarjuk őrizni, akkor olyan kulturális és társadalmi gyakorlatba kell illeszteni, és olyan politikai rendszerrel kell védeni őket, amelyekből pontosan kiderül, hogy az emberiesség csak szó és füst az emberiességre vonatkozó közös akarat nélkül. Kultúra, társadalmi konszenzus és politikai közösség nélkül a jogok írott malaszt. Az értelem groteszk webkettes valóság. E gyakorlat nélkül a bevándorlók védelme az etnikai előítéletekkel és a kulminálódó erőszakkal szemben is csak rohanás az események után. A "blairista" baloldal pedig biztos vesztese a választásoknak a következő ötven évben.

94 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr348245386

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Európa tétovasága és a liberális állam megrendülése 2016.01.06. 14:52:01

Ha Európa túl akar élni felismerhető formában, akkor a megoldásnak az értékeink újragondolásában, a liberális demokrácia megerősítésében és a törvénykezés szigorú gyakorlatában kell megmutatkoznia.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.01.06. 12:21:24

"Még mielőtt baloldalon megint sokan törölnek a FB-oldalukról, hadd tegyem hozzá: klitoriszt kivágni nem helyes."

Körülmetélni helyes? A Female Genital Mutiliation ennél egy sokkal összetettebb probléma, amit szerintem hiba ilyen egyszerűen lerendezni, főleg összevonni a fiatal fiúk megerőszakolásával.

Szerintem amit a téma etikai vonatkozásával kapcsolatban el lehet mondani, azt itt elmondták:

blog.practicalethics.ox.ac.uk/2014/02/female-genital-mutilation-and-male-circumcision-time-to-confront-the-double-standard/

Én még annyit tennék, hozzá, hogy - különösen egy liberális államban - nagyon érzékeny dolog a vallásszabadság korlátozása, és ha erre nem figyelünk, akkor csúnya dolgok is kijöhetnek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.06. 12:27:54

@orangeman: megtaláltad a cikk döntő momentumait (irónia)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.06. 12:28:20

Magadnak mondasz ellent.

Pont ugyanazt csinálod, mint az újmarxisták, akik szerint Marx se volt "igazi marxista", hanem van valamiféle ideális, soha senki által nem látott, valahol a felhőkben és az újmarxisták zavart agyában lebegő "igazi marxizmus".

A liberális állam megerősítése ELLENTÉTES Európa megvédésével. Ez kb. olyan, mintha az antiszemitizmus erősítésével küzdenél a zsidókért.

A liberális állam LEÉPÍTÉSE az alap, enélkül hamarosan nem lesz miről beszélni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.06. 12:30:09

@orangeman:

A női körülmetélés valójában NEM vallási szokás, azaz rossz a párhuzam. Ez egy óegyiptomi szokás, mely aztán - vallásfüggetlenül - terjedt el. Afrika egyes részéin mindenki csinálja: muszlimok, keresztények, zsidók, pogányok.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.01.06. 12:44:15

@BircaHang Média: Ez tévedés. A muszlimok egy része vallásos előírásnak tekinti, nézz csak utána.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.06. 13:03:06

@orangeman:

Mind a szunnita, mind a siíta vallási hatóságok hangoztatják: nem létezik ilyen kötelezettség az iszlám jogban.

Ez kb. olyasmi, mint a "karácsonyfa" és "Jézuska ajándékot hoz" a kereszténységben. Hivatalosan egyik se keresztény ügy, s aztán van aki elfogadja és van aki nem, de senki se tekinti vallási szokásnak.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.01.06. 13:21:51

@HaFr: Egyébként szerintem ez egyáltalán nem lényegtelen kérdés. Allen Bloom írja asszem, hogy régen Amerika arra épült, hogy volt egy közös "amerikai" értékrend, amit, aki elfogadott, az "amerikai" volt, tekintettel az egyébként otthonról hozott kulturális szemléletére. (Persze ez ugye európai és fehér migránsokra vonatkozott...)

Ezt én klassz rendezőelvnek tartanám az európaiság kérdésében is, ebbe viszont belefér a szélesebb vallásszabadság.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.01.06. 13:23:24

@BircaHang Média:

Itt pontosan leírják a diverz fatwá-kat, hadd ne nekem kelljen már kikeresnem neked:

en.wikipedia.org/wiki/Religious_views_on_female_genital_mutilation

Amúgy pedig az, hogy egy hittudós mit mond, és egy hívő mit tart vallási kötelezettségnek, az két külön dolog.

Khonsu 2016.01.06. 13:47:28

@orangeman: Hivatalosan nem része a vallásnak, az a lényeg. Nem szerepel a vallás alapját jelentő könyvekben. Ez csak egy afrikai szokás.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.01.06. 14:13:28

@Khonsu: Ezt a hozzászólást gondold át még egyszer.

Az egyén vallásszabadságát nem az határozza meg, hogy mi szerepel a "vallásos könyvekben" (akkor mit lehetne pl kezdeni a katholikus szent hagyománnyal vagy Ellen G White próféciáival), hanem hogy ő saját maga mit tart vallásos kötelezettségnek.

Egy normális világi államban a világi bíróság nem mondhatja azt senkinek, hogy: "Te ezt vallási kötelezettségnek gondolod, de nem az.", mert ezzel vallási kérdésekben döntene.

2016.01.06. 14:24:07

@Khonsu:
már az is egy létforma, hogy a tudást könyvekből (2 dimenziós szent betűsorokból) akarod kiolvasni és nem a világból.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 14:34:20

@orangeman:

"Allen Bloom írja asszem, hogy régen Amerika arra épült, hogy volt egy közös "amerikai" értékrend, amit, aki elfogadott, az "amerikai" volt, tekintettel az egyébként otthonról hozott kulturális szemléletére."

Allan Bloom ezt írta "The Closing of the American Mind" bevezetőjében ("Introduction: Our Virtue"):

[...] The old view was that, by recognizing and accepting man's natural rights, men found a fundamental basis of unity and sameness. Class, race, religion, national origin or culture all disappear or become dim when bathed in the light of natural rights, which give men common interests and make them truly brothers. The immigrant had to put behind him the claims of the Old World in favor of a new and easily acquired education. This did not necessarily mean abandoning old daily habits or religions, but it did mean subordinating them to new principles. [...]

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 14:40:12

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"már az is egy létforma, hogy a tudást könyvekből (2 dimenziós szent betűsorokból) akarod kiolvasni és nem a világból."

Az emberi 'létforma' alapvető sajátossága a kultúra: a közös tudásbázis, amit generációk átadnak egymásnak, nem pedig minden generációnak kell "kiolvasnia a világból". Az írás (még később a nyomtatás) pedig ennek a generációk közötti tudásátadásnak (kultúrának) egy nagyon hatásos technológiája.

2016.01.06. 14:41:19

hozzáteszem a tudomány is ilyen. mert az is egy csomó kriksz-krakszot vet papírra. és azt állítja egyébként rendszerint joggal, hogy annak valaki köze van a valósághoz. csakhogy a tudomány sohasem a valóság. lehet úgy definiálni, hogy a vallást, hogy az egy fikció. ha a vallást lelki gyakorlatoknak is tekintjük, akkor annak van egy rendje. ez rosszul definiált. az iszlám esetén is, a kereszténység esetén is, és a zsidó vallás esetén is. a zsidók, a keresztények és az iszlamisták telibe szarják, hogy mit mondanak ezek az előírások, akkor két dolgot lehet tenni. az egészet kidobni az ablakon, vagy az egyházat demokratizálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 15:07:00

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a tudomány sohasem a valóság"

Ez az állításod valamiféle tudást tartalmaz a valóságról? Ha igen, akkor önmagát cáfolja; ha nem, akkor meg mihaszna.

2016.01.06. 15:34:05

@neoteny:
oké, de ez a közös tudásbázis nem feltétlen írott. illetve kérdés, hogy az nem természettudományos írások közül mit fogadunk el hitelesnek. és mit tekintünk hiteltelennek. és milyen összefüggéseket tekintünk igaznak. magyar közélet jelentős részben ilyen kérdésekről szól.

valaki azt mondja, hogy az angol "child" és a magyar "család" szavak összefüggnek. hiszen vidéken ha azt akarják megtudni, hogy hány "gyereked" van, akkor azt úgy kérdezik: hány "családod" van. mert minden gyerek egy új család. ez is egy bizonyíték, hogy az angolszász "child" összefügg a "család" szavunkkal. a nem formális nyelvészet így érvel. ennek semmiféle írásos nyoma nincs. az írásos emlékek alapján a child a kild szavak nyilván összefüggnek. ehhez a szóbokorhoz tartozik a kid szó is. ami az ónorvégben kis kecskét jelent. a kis kecske magyarul gida. a g-k zöngés és zöngétlen hangpár. tipikus hangváltás. tehát könnyen lehet, hogy a kid-gid-gida szavaknak köze van a magyar család szóhoz is. hiszen kild-child-"csájd"-család. csakhogy a levezetésnek egy pontban nincs írásos nyoma. a zsidókeresztény iskola azt mondja, hogy nincs összefüggés. ennek az oka lehet az, hogy nincs összefüggés. és az is, mert az írásbeliséget hordozó zsidókeresztény egyháznak nem volt érdeke, hogy összefüggés legyen. van aki azt mondja, hogy a "field" az a "föld". van aki szerint "mezopotámia" a "mezőföld". lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. de nem biztos. ez politika. ha nyitni akarunk mezopotámia irányába, akkor lehet azt mondani, hogy ezek akár össze is függhetnek. annak ellenére, hogy jelenleg nincs olyan algoritmus, ami az írásos nyelvemlékek alapján ezt igazolja. de ha figyelembe vesszük a rokon értelműséget, akkor ilyet vélhetően könnyű találni.

ősi magyar szó a levente. az mivel függ össze. lehet mondani, hogy a zsidó lévi törzzsel. az mivel függ össze. a levéssel, a léttel. abból ered a levente szó. csak ellopták a magyaroktól a zsidók. vagy a magyarok lopták el a zsidóktól a lévi törzs nevét. és ebből egy identitáspolitikai háború lesz. lényegében abból, hogy betűket hogyan helyezünk el egy szövegkörnyezetben. ez a politika. a magy zsidók mondhatnák azt, hogy a lévi szó is lehet, hogy a magyar levéssel függ össze. ki tudja. nem lehetetlen. de ez számukra elfogadhatatlan. mert nekik fontos, hogy az ősmagyaroktól a lehető legtávolabb álljanak. és ezekkel kondicionálják az embereket. és ez polarizálja a társadalmat. és ebből fabrikálódik egy törzsi ellentét. amit rendszerint az ősmagyarok nyernek meg. és ilyenkor hívják amerikát segítségül. az amerikai külügynek is herótja van, hogy harcoljon orbánnal. a herót a héber haratah (félelem szóból ered. de a herótus a harcos összefügghetnek. van-e itt valamilyen ősműveltség. és az kié? a zsidókeresztényeké vagy az őseurázsiaiaké. vagy ha az ősműveltség, akkor mindenkié? volt ilyen valaha? de ha igen, akkor vélhetően jézus előtt alakult ki. de miért jött jézus? azért, hogy a páneurópai civilizációban részekre szakadt ősműveltségeket újra egyesítse? ez is lehetséges interpretáció. csak ez ellentmond a szemita hegemóniának ugyanúgy, mint az antiszemita nemzeti szupremáciának.

gellért mária 2016.01.06. 15:42:16

@orangeman: "egy normális világi államban a világi bíróság nem mondhatja azt senkinek, hogy "Te ezt vallási kötelességednek gondolod, de nem az"...
DE, mondhatja, mert ez a normális világi állam kultúrájának a védelme..ez civilizációs eredményének védelme.Aki erre nem képes, az nem integrálható, az hazaküldendő.Ennek semmi köze a vallási szabadsághoz,ennek ahhoz van köze, hogy nem minden országban zajlott le a vallás fejlődése, reformja, modernizációja, nevezzük bárhogy, a vallás XXI-ik századdal való együttélésének társadalmi gyakorlata, lehetősége.
Egyébként, az integratió hosszú távú program és befektetés, hosszú távon nyereség, ha jól csinálják és szerintem ez lehetséges.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 15:45:34

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ez a közös tudásbázis nem feltétlen írott"

Az, hogy leírásra kerül, nem gyengíti a hitelességét, sőt erősíti azt. Így hát arról bugyogni hogy a tudást könyvekből kiolvasni valamiféle módon kevésbé hasznos vagy hiteles vagy hatékony, mint "kiolvasni a világból", egy méretes ostobaság.

A könyveket azok írták, akik "kiolvastak a világból": hogy másoknak ne (szükségszerűen) kelljen "kiolvasni a világból", hogy elérésük legyen a már mások által megtörtént "világolvasáshoz". Az, hogy a könyvekben lévő tudás mennyire helyes/hasznos/hiteles, lehet vita tárgya; de az nem, hogy a könyvek egy hatékony metódus mások gondolatainak (és -- feltételezett -- tudásának) megismerésére. Vagyis "a világ olvasására".

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.01.06. 15:52:55

@neoteny: Tök jó, hogy más is olvas Bloomot, és pontosabban is tudja idézni. :)

gellért mária 2016.01.06. 15:58:55

Ami Orbán Viktor kerítését illeti...azzal nem a léte a probléma, hanem a működtetése. Az, hogy nem az ellenőrzést szervezték meg általa, hanem hogy nem tartottak be semmiféle nemzetközi szabályt és tisztességtelenül áthárították a problémát mindenféle együttműködés nélkül más államokra..nem beszélve az aljas kommunikációról és minimális szolidaritás hiányáról.Belátom, hogy Magyarországnak nincs kapacitása más kultúrából érkező tömegek befogadására annak összes következményével, de ezt senki nem is várta tőle.Az "ide ne jöjjön egy se"..elv, az védhetetlen.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 16:11:43

@orangeman:

Én is örülök, hogy történik rá hivatkozás; igen sok érdekes gondolatot sűrített abba a könyvbe. Nem véletlenül lett sikerkönyv: még csak nem is kell egyetérteni minden meglátásával ahhoz, hogy igen élvezetes szellemi túra legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 16:42:08

@DrGehaeuse:

Másfél évszázaddal ezelőtt az ír bevándorlók voltak 'problematikusak' az USA-ban: nyíltan cikkeztek arról a protestáns újságok hogy az írek részeges csavargók, akik lopnak-csalnak-hazudnak, állandóan verekednek, lusták és nem megbízhatóak, a nőik meg szülik a gyerekeket szakmányba, így a protestáns Amerika el fogja veszíteni a többségét, és pápista uralom lesz.

Khonsu 2016.01.06. 16:46:28

@orangeman:

Egy normális világi államban törvénytelen bárkit akarata ellenére megcsonkítani, mert a vallásszabadságnak is van határa.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.01.06. 16:55:50

@gellért mária: ez egy borzasztó tévedés. természetesen a vallásszabadság sem korlátlan, ugyanakkor világi bíróság nem jogosult vallási kérdésekben dönteni. (Azaz az egyén vallási nézeteit nem bírálhatja felül.) Természetesen azt mondhatja, hogy egy bizonyos magatartás nem fér bele a vallásszabadságba. A "társadalmi együttéléshez" pedig nem szükséges a "vallás modernizációja", hiszen ez megint az egyén szabadságába tartozik.

@Khonsu: körülmetélés?

Khonsu 2016.01.06. 16:55:56

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Az iszlám vallás azokra "2 dimenziós szent betűsorokra" épül, azon belül is csak a Korán szent és kötelező, az összes többi csak útmutatás.

DrGehaeuse 2016.01.06. 16:57:46

@neoteny: Mostani érvelésed olybá hat mint anno az a bizonyos "Jereváni rádió"-ban bemondott hír és annak magyarázata.

Most nem az USA-ba bevándorlók miatt az USA-ért aggódik a cikkíró, hanem Európáért.

De van még ilyen vélemény is:

www.bvoltaire.fr/gabrielrobin/angela-merkel-eleve-tres-appliquee-a-destruction-de-continent,229636

Khonsu 2016.01.06. 16:58:38

@orangeman: Az is. Azt hiszem a svédek már be is tiltották.

DrGehaeuse 2016.01.06. 17:00:11

@neoteny:
Egyébként pedig az egész téma egyszerű demográfiai matek, és inkább tényállítás mint vélemény.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 17:01:00

@DrGehaeuse:

"Most nem az USA-ba bevándorlók miatt az USA-ért aggódik a cikkíró, hanem Európáért."

Az érvelés hasonlóságára kívántam felhívni a figyelmet.

2016.01.06. 17:32:10

@neoteny:
a naiv halmazelmélet nem mondja meg, hogy mi a "halmaz". az axiomatikus halmazelmélet megmondja. de nem egyértelműen. tehát a matematikában látszólag különböző, egymással mégis ekvivalens definíciók vannak ugyanarra a fogalomra. nincs túl sok megalapozás. de mégis van néhány egymástól lényegesen eltérő kiindulási pont.

tehát még a matematikában is, amit elég jól definináltnak gondolunk. ez egyébként éppen ebből a jól definiáltságból következik. tehát ha naivan kell beszélni arról, hogy mi a halmaz, akkor nagy egyetértés van. de ha nem, akkor egymással ekvivalens definíciók vannak a matematikán belül. sok eltérő krisz-kraksz, amiről a matematika logikai úton belátja, hogy az lényegében ugyanaz.

a teológia is ilyesmit csinál. a teológusok számára az isten az egy, az igaz, a jó, a szép. a vallástudósok többnyire egyetértenek benne, hogy ők is ugyanarról az istenről beszélnek. mert ez az érdekük. elvben ki lehetne sorsolni, hogy melyik legyen az abszolút világvallás. ha egyszer mindegyik ugyanaz. döntsük el kockán, hogy melyik az egyedül üdvözítő. és akkor nem lesznek vallásháborúk. csak persze ez így nem megy. mert valaki kitalálna egy újabbat. a teológiát nem köti semmi. csak az, hogy jól kell viselkedni. ebből síva a sok kezével, vagy micsoda.

de ez is értelmzés. mert a látszólagos sok kéz nem azt jelenti, hogy ténylegesen annyi van. hanem a mozgást így ábrázolják. tehát a kétfejű sas sem azt jelenti, hogy az egy mutáns. hanem azt, hogy nézhet balra, nézhet jobbra. lehet így is, lehet úgy is. a bölcseletben általában a liberális értelmezésnek vagyok a híve. és ha dönteni kell, akkor mondjuk azt, ami nekünk a jó.

tehát ha valaki azt mondja, hogy szerinte a barcelona a barcaságból ered. abból, hogy onnan elindult a szittya fergeteg és elfoglalta barcelonát, akkor én megengedem, hogy valaki ezt higgye. a katalánok úgy tartják, hogy a hannibál apját hívták úgy, hogy barca. de lehet, hogy az is összefügg a barcasággal. valamiért nagyon sokan szurkolnak nekik. sanyi haverom szerint xabi csaba királyfi. a hülye is látja az összesfüggést. xavér az tényleg csaba. mert ha egy latin látja azt, hogy csaba, akkor azt úgy ejti ki: xaba. a spanyolban a b-v ugyanaz a hangzó. tehát az könnyen lehet xava, xaver, xavier. ehhez képest a baszkok szerint xavier = etxe berri = új ház. sanyi haverom szerint xabi az csabi királyfi. és lehet úgy is. és könnyen lehet. az "ecseberi" egy hülyeség. mesebeli csaba királyfi az igaz. ki tudja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 17:55:44

@DrGehaeuse:

"az egész téma egyszerű demográfiai matek, és inkább tényállítás mint vélemény"

Nincsenek a jövőre vonatkozó tényállítások.

Ami tényállítás:

"27% of Moroccans and 21% of Turks in the Netherlands are unemployed. It’s 27% in Denmark for Iraqis."

Néhány éve (?) a spanyol 16-24 évesek valami 25%-a munkanélküli volt.

Amikor én bevándoroltam Kanadába, 4-5 hónapig munkanélküli voltam (legalább is nem volt hivatalos, fizetett állásom, az alapjövedelmem a bevándorlási hivatalból származott). Aztán másfél évvel később is munkanélküli voltam, hivatalosan: beiratkoztam egy iskolába, ahol félidőben (délutánonként) tanultam, de mivel kezdetben nem volt jövedelmem, kaptam a munkanélküli biztosítást. Később kerítettem magamnak egy félidős (reggeli) munkát, de megmaradtam a munkanélküli biztosításon: csak bevallottam a jövedelmemet, így nem kaptam járulékot. De ha megszűnt volna a munkám, ismét kaptam volna járulékot (mert nem lett volna bevallott jövedelmem): vagyis technikailag a munkanélküliek táborát gyarapítottam, habár nem kaptam pénzt.

Ami pedig az "egyszerű demográfiai matekot" illeti, érdemes megnézni hogy mi a helyzet Kanadában:

en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Canada#Demographics.2C_concentration.2C_and_life

The fertility rate for Muslims in Canada is higher than the rate for other Canadians (an average of 2.4 children per woman for Muslims, compared with 1.6 children per woman for other populations in Canada).

Ugye szó sincs 14 gyerekről meg hasonlókról. Való igaz hogy a 2.4 gyerek 50%-al magasabb mint más kanadai nők szaporodási rátája, de az a valószínűség hogy ez csökkenni fog, nem nőni.

Szerintem a FrontPage magazin cikkének a többi része vélemény.

gellért mária 2016.01.06. 18:04:35

@orangeman: A világi bíróságnak nem kell vallási kérdésekben dönteni. Abban kell dönteni, hogy kivel él együtt. Aki nem tartja be a világi állam törvényeit, hazamehet..oda, ahol a vallási törvények az állam törvényei. Ez senkinek nem sérti semmiféle szabadságát.Ez a különböző kultúrák, civilizációk védelme.
Ahogy Rotterdam marokkói bevándorló polgármestere üzente a muszlim bevándorlóknak Charlie Hebdo után..."akinek nem teszik a szabadság menjen a picsába..elég nagy a világ, van ahol megvalósíthatja önmagát"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 18:07:18

@unionista᠍᠍᠍᠍:

És? Ettől még a "könyvek olvasása vs. világ olvasása" egy ostobaság, "a tudomány sohasem a valóság" állítás meg egy semmitmondó, mihaszna trivialitás.

2016.01.06. 18:32:03

@Khonsu:
az összes vallás ezt mondja. a kereszténység nem mondja, hogy irtsd ki az iszlámot. de az iszlám sem azt, hogy irtsd ki a keresztényeket. csak a muszlimokat ezzel mégis be lehet hülyíteni. jelzem a kereszteseket is be lehetett. már ha az egy hülyeség, hogy népek egymástól területeket foglalnak el. sokkal inkább tűnik annak, hogy területeket önként átengedünk. és utána csodálkozunk, hogy kölni éjszakában a nőket ezrével fogdossák.

Khonsu 2016.01.06. 19:28:43

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Az erőszakoskodókat azonnal ki kéne utasítani Európából. Jó üzenet lenne a többinek is, hogy viselkedjenek. A legjobb lenne, ha azokat akik nem tudnak beilleszkedni visszavinnék Szíriába az IS ellen harcolni, ha már ennyire tele vannak energiával, ott levezethetnék...

2016.01.06. 19:40:17

@neoteny:
nem azt állítom, hogy a könyvek olvasása ostobaság. hanem azt, hogy a filozófia nem feltétlen igazság. és nem feltétlen csak könyvekből ismerhető meg a valóság. pláne nem csak a betűkből. és nagyon sok egymással egyenértékű kiindulási pont van. még a matematikában is. ez a jól definiáltságból következik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 19:53:21

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a filozófia nem feltétlen igazság"

Ez egy filozófiai állítás, és mint olyan, nem feltétlen igaz.

"nem feltétlen csak könyvekből ismerhető meg a valóság"

Ez az állítás megint egy semmitmondó, mihaszna trivialitás. Könyvekből is megismerhető "a valóság", nem csak "a világ olvasásából".

"pláne nem csak a betűkből"

Ez viszont már kendőzetlen ostobaság.

"nagyon sok egymással egyenértékű kiindulási pont van"

Nem igaz: például a többség diktatúrája nem egyenértékű az egyének élethez, szabadsághoz és tulajdonhoz fűződő jogaival. A lincselő csőcselék nem szuverén jogalkalmazó. A politikus aki meggyilkoltatja az újságírót aki kiteregeti a szennyesét nem alkalmaz jogos önvédelmet. A politikus aki törvényt hoz arra hogy megfossza a trafiktulajdonost a dohánynemű árusításának jogától nem társadalmilag hasznos szabályozást hajt végre.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.06. 20:31:50

@Khonsu:
ha kiutasítod őket, akkor válaszul ők is szent háborút hirdetnek. persze az sem megoldás, hogy ha a nő egyik mellét megfogják, akkor tartsa oda a másikat is.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.06. 21:37:07

@neoteny:
a valóság elsősorban a valóságból ismerhető meg. ez egy trivialitás persze.

kekex 2016.01.06. 21:44:20

A birka (mond beeeee) jól foglalta össze a lényeget a birkák szemszögéből:
'A liberális állam megerősítése ELLENTÉTES Európa megvédésével...
A liberális állam LEÉPÍTÉSE az alap,"
Ezzel szemben a liberális állam erősítése szolgálja Európa érdekeit, mert az államok versenyében a marginális kis államocskák esélytelenek, a nacionalista széthúzás meg még inkább leszakadóvá tenné Európát az USA, BRIC államok, stb mögött. Gyengébbeknek: egységben az erő. És annak a közös alapja a liberalizmus.

Khonsu 2016.01.06. 21:46:14

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Ha szent háborút hirdetnek, akkor majd ők is kapják a napalmot és probléma megoldva.

Lesz itt majd megoldás, ne aggódj, meg lesz oldva, hogy egyik csoportosulás se árthasson a másiknak, de az már nem egészen az az Európa, USA, stb. lesz mint ma.

Nem lesz rosszabb, csak más.

Khonsu 2016.01.06. 22:05:49

@kekex:

A nacionalizmusnak nem a liberalizmus az egyetlen alternatívája. Az egységnek sem az egyedüli garanciája.

Mellesleg ahány ember, annyiféle dolgot ért "liberalizmus" alatt.

A liberalizmus egyetlen eleme, melynek mindenképpen bármely alternatív rendszer központi elemét kell képeznie az "élni és élni hagyni" elve. Minden más része csak egy lehetséges megoldás, de nem feltétlenül a legjobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.06. 22:12:49

@unionista᠍᠍᠍᠍:

És az 'elsősorban' történt 'valóságmegismerés' eredménye leírható könyvekben. Tehát az hogy valaki 'a valóságot' (vagy annak valamilyen aspektusát) könyvekből ismeri meg, nem jelenti azt hogy ez a megismerés kevésbé 'jó' mint az 'elsősorban' elkövetett megismerés. De még ha feltételezzük is (de nem feltétlenül elfogadjuk), hogy a könyvből történő 'valóságmegismerés' nem olyan hatékony mint az 'elsősorban' történt, akkor is igaz hogy a könyvek elérést nyújtanak az egyén számára sok más ember 'elsősorban' történt 'valóságmegismeréséhez': olyan mennyiséghez, amit az ember egész életében sem lenne képes összegyűjteni ha csak a saját 'elsősorban' történő 'valóságmegismerésére' támaszkodhatna.

Sőt a másik irány is lehetséges: hogy az 'elsősorban' történt 'valóságmegismerés' által gyűjtött adatokból egy brilliáns elme képes egy olyan könyvet szintetizál, ami még inkább a 'valóságmegismerésről' szól, mint az 'elsősorban' történt 'valóságmegismerés'. Az én személyes példám Valentino Braitenberg "Vehicles: Experiments in Synthetic Psychology" c. könyve. Annak az első fele egy gondolatkísérlet; a második fele pedig annak a leírása, hogy milyen biológiai/neurológiai kutatások (többek között a szerzőé is) vezettek ahhoz a gondolatmenethez, amit szintetizált az első részben. Mivel részben spekulatív gondolatmenetet vázol az első részben, erre felhívja a figyelmet a második részben, ti. hogy mire nem voltak még a könyv publikálásakor (1984-ben) azokat támogató kutatási eredmények. Sajnos VB már halott ... nem fogja már update-elni a könyvét az újabb kutatások eredményeinek fényében. De nekem többet tanított az agyakról mintha elolvastam volna a teljes bibliográfiát ... amihez évtizedek kellettek volna. Ezt a könyvet pedig el lehet olvasni néhány óra alatt.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.07. 01:23:49

@neoteny:
nekem a természettudománnyal nincs problémám. és a bölcselettel sem. feltéve, hogy az leíró és nem előíró jellegű.

az integráció, az intergrál az én szótáramban egy előjeles területösszegzés. területszámítás. tehát a kérdés az, hogy a muszlimok integrációjával mekkora területet nyerünk és vesztünk. ha a migráció egyirányú, akkor a politikai válasz az, hogy a csoport nem integrálható, mert folytonosan területet vesztünk. tehát a teljes integráció úgy mehetne végbe ha évi 1 millió európai férfi is kimenne a közel keletre területet foglalni. és persze ez esetben nyilván ők fogdosnák az arab nőket. és az iszlám egy újabb szent háborút hirdetne.

mondok egy példát. belső erdélyben 4 millió román és 1 millió székely él együtt. hogyan intergálhatóak? úgy, hogy létrehozunk egy 2,5 milliós tiszántúlt. 2 millió magyarral és a partiumban élő 0,5 millió románnal. ez egy tárgyalási alap. mert így mindkét fél többségben és kisebbségben is van. így a székelyek félig (gazdaságilag) integrálhatók. nyelvükben, kultúrájukban, vallásukban elkülönülnek. a gazdasági integráció a tisztántúl és a kapcsolódó részek (partium), valamint a történelmi erdély gazdasági együttműködésével mehet végbe. na most ezt én hol olvastam? sehol. ezt gondolom. nem tudok hivatkozni semmilyen írásműre. mert lehet, hogy én vagyok az első, aki ezt képzeli. persze a valószínűbb az, hogy emberek ugyanezt százával, ezrével, esetleg tízezrével gondolják. ez a felfogás az integráció problémáját nem általában akarja megoldani. szerintem azt nem is lehet. hanem azt mondja, hogy ez oldjuk meg a tiszántúl és erdély vonatkozásában.

mert ha én kiolvasom, hogy balassa béla a számtalan világhírű egyetemen mit írt az intergációról, akkor az nem sokat ér a valóságban. mert az ő ötlépcsős modellje már az első lépésben teljes körű szabad kereskedelmet javasol. a yale egyetemről nem is nagyon tehetett mást. szerintem a vegyes lakosságú nagyvárad határváros lehetne az (újra) egyesített bihar-bihor megyében. és nagyváradon a román és a magyar lakosságnak az intergáció úgy éri meg ha a határszélen minimális vámot vetnek ki. és ebből a pénzből építik ki az új infrastruktúrát. mert a románok például elbontották a síneket. oszkó péter kitalálta, hogy debrecenből nagyvárad felé sose legyen vasút. mert ő csak azt nézte, hogy ott nem jár senki. de azért nem, mert a határtól nem megy tovább. de ha szednek egy minimális közúti vámot, akkor abból helyre lehet állítani a vasúti közlekedést, akkor megindulhat a szabad kereskedelem. ehhez képes balassa béla a yale egyetemen azt mondta, hogy első lépésben az összes belső vámot el kell törölni az integrációhoz. ugye világos, hogy az univerzalista világlátás általában a világ összes integrációját le akarja. szerintem az a matek. az integrálszámítás. a partikuláris szemlélet azt mondja, hogy filozofikusan csak a részproblémákat oldunk meg. és legfeljebb a természettudomány univerzális.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.07. 05:38:47

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Mégis irkálsz ilyen ostobaságokat:

"már az is egy létforma, hogy a tudást könyvekből (2 dimenziós szent betűsorokból) akarod kiolvasni és nem a világból."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.07. 07:25:16

@kekex: a liberális államiság megerősítése nem egylényegű az EU megerősítésével -- ez egy külön probléma

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.07. 07:48:25

' Orbán ésszerű és belpolitikailag gyümölcsöző döntése következtében alig vannak bevándorlók, '

Orbán ésszerű és bátor döntésének semmi köze a 'bevándorlás' nagyságához, a 'bevándorló' 'menekültek' egyértelmű célországa nyilvánvalóan a 'nyugat-európai' legfejlettebb liberális demokráciák.
Magyarországon akkor sem maradtak volna, ha nincs kerítés, viszont így elkerülhette Magyarország a kölnihez hasonló multikulti ünnepségeket ami kicsiben a Keletinél már bemutatót tartott.

Naív liberálisaink szerint csak csillapíthatatlan integrálódási vágyuk hajtja őket Németországba.

Hogy az EU tétovasága és az öngyilkos liberalizmusa hova fog vezetni, arra nem biztos hogy sokat kell várni.

Talán fel kéne újítani a migránsüdvözlő spontán civil flashmobokat, az biztosan jót tenne a kölnieknek behazudott nemlétező zaklatások ellen.

gellért mária 2016.01.07. 09:53:35

@Mindenki magányosan áll a Föld szívén: Az EU nem tétova, a liberalizmus nem öngyilkos. Ezek a szlogenek mint állítások nem igazak. Ezek kommunikációs trükkök ..állítani valamit, oszt jó napot, a másik meg folyton cáfolni kényszerül. A kölni szilveszteri incidensből nem kell olyan nagy migráns ügyet csinálni, senki nem halt bele a "zaklatásba", Magyarországon viszont, hetente egy nő hal bele a nők elleni erőszakba, a többi nap sem kéjutazás.Ha a magyarok és más kelet-európaiak keresik a leggazdagabb országokban a helyüket, akkor egy menekült ezt miért ne tehetné meg?

Netuddki. 2016.01.07. 12:22:38

@HaFr: Magyarországon pedig van bevándorlóügy. Nem lehet úgy bekapcsolni a Kossuthot, hogy ne a bevándorló téma menne rajta. Közpénzen fidesz agitprop és reklám, juhé!
10 perc múlva is a kölni eseményekkel fognak "fogalkozni" ha minden igaz. Ki ne hagyd! Aztán utána majd visszatérünk rá...

Netuddki. 2016.01.07. 12:24:56

@Mindenki magányosan áll a Föld szívén: "Naív liberálisaink szerint"

Oszt a naiv orbánfarturkász hogyan képzeli maga elé a naiv liberálist amikor ilyen kommenteket böfög fel? (csak költői kérdés volt)

Netuddki. 2016.01.07. 12:26:16

@Mindenki magányosan áll a Föld szívén: "Orbán ésszerű és bátor döntésének"

Éljen és virágozzon pártunk, és szeretett vezérünk!
Nyehehe!

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2016.01.07. 12:26:56

@gellért mária:
Szerinted egy magyar család aki keresi a megélhetését mondjuk Berlinben ugyan az mint 4 eritreai vagy szomáliai iskolázatlan 20-25 éves ficsúr??
Akkora ostobaságot írtál, hogy nem is bírok többet írni válaszul....

Mészáros Laci 2016.01.07. 12:34:46

"Erről momentán senkinek sincs fogalma, a legkevésbé az írogató humánértelmiségne"

De, van, csak sajnos nem figyelnek rájuk. Etológusok, szociálpszichológusok, kultúrantropológusok elég jól (és az előreszaladók jóvoltából tapasztalatokkal is alátámasztottan) tudják, mi várható.

Putyin pedig már csak egy kávét kér.

Conchobar 2016.01.07. 12:40:46

"Magyarországon, ugye, nincs bevándorlóügy, mivel Orbán ésszerű és belpolitikailag gyümölcsöző döntése következtében alig vannak bevándorlók" - De bizony van, még ha nem is akarunk róla tudomást venni. Ráadásul teljesen független Orbántól. A cigányok ugyan nem most vándoroltak be, és kezdetben ők is elenyésző létszámban jöttek, ám mivel nem volt elég az eddigi többszáz év az integrációjukra/asszimilációjukra, így egyre problémát fognak jelenteni

Mészáros Laci 2016.01.07. 12:49:08

@Conchobar:

Ez egyben választ ad arra is, hogy milyen integrációs kilátásokra készüljön fel Európa :-(

Conchobar 2016.01.07. 12:55:32

@gellért mária: "A kölni szilveszteri incidensből nem kell olyan nagy migráns ügyet csinálni, senki nem halt bele a 'zaklatásba', Magyarországon viszont, hetente egy nő hal bele a nők elleni erőszakba, a többi nap sem kéjutazás" - Ez ugye csak irónia akar lenni? Netán te még titokban vágysz is afféle zaklatásra? Egyébként, érdemes lenne megvizsgálni, hogy ama magyarországi nőhalálban mennyiben kapcsolható egykor volt, eltérő kultúrájú migrációhoz. Ahhoz az etnikumhoz, amelyet majd' ötszáz év alatt sem sikerült integrálni. Nagyon jól tudom, hogy ez sokak szemében csak mezei cigányozásnak tűnik, de a szólás azt tartja, hogy saját kárán tanul az okos, remélhetőleg ez igaz migránsügyben is

Netuddki. 2016.01.07. 13:00:21

@Conchobar: Cigányozol itt ész nélkül, mikor a vakkomondor is fideszes. Nem tudom kirúgtátok-e már vagy kitüntettétek tolvaj balfaszok...

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2016.01.07. 13:05:37

Az európai liberalizmust pont Merkel veri szét, mikor demokratikus felhatalmazás nélkül dönt nem csak német, hanem európai kérdésekben is. Nem európai értékrendű emberek tömegeit engedi be, akiknek a demokrácia és főleg a liberalizmus természetes ellenségnek számít.

bontottcsirke 2016.01.07. 13:10:09

A baloldaliak a végletekig idealisták. idealista rendszerekben gondolkodnak, steril kísérleti közegben. Szerencsére nagyon kevés van belőlük már.

Conchobar 2016.01.07. 13:13:55

@bértrollbosszantó_kovi1970: "Cigányozol itt ész nélkül, mikor a vakkomondor is fideszes" - Valóban fideszes, és ez meg is magyarázza azt, hogy a hozzádhasonlók miért is akarnak annyira beavatkozni abba a családi ügybe, miért is akarnak ügyet kreálni belőle. Merthogy a vakkomondoros felesége egyáltalán nem akarja a ti védelmeteket, egyáltalán nem akarja, hogy a családi ügyeikből a hozzádhasonlók közügyet fabrikáljanak. Egyébként én nem a vakkomondoros szavazókörzetében élek, így én nem voltam az őt (újból) megválasztók között, ezért nem is mit kezdeni avval a kérdéssel, hogy "kirúgtátok-e már vagy kitüntettétek tolvaj balfaszok..."

gellért mária 2016.01.07. 13:37:23

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: Te írsz ostobaságot.Nincs olyan, hogy magyar család-kontra eritreiai ficsúr..nem így kell felvetni a kérdést.A te megközelítésed az agymosott...El tudok képzelni olyan eritreait, aki okosabb, mint egy magyar. Na akkor ezt hasonlítsd össze.

bkkzol 2016.01.07. 13:38:15

@bértrollbosszantó_kovi1970: most indulnak nő-és targoncakezelő tanfolyamok Norvégiában! Nem utaznak ki a cigányaink esetleg norvég alapítványi pénzből?!

gellért mária 2016.01.07. 13:40:00

@bontottcsirke: Hát akkor ez a kereszténységre is áll, végtelenül idealista, 2000 év óta papol a szeretetről mindhiába...szerencsére kevés van belőlük.

gellért mária 2016.01.07. 13:45:11

@megamovieboy: Ezt honnan veszed? Éltél már közöttük? Én igen. Sokan nagyon vágynak arra az életformára, ami Eu-ban van és nem csak a pénzre.
Merkel demokratikus felhatalmazás nélkül dönt? Ezt a barom hazugságot honnan veszed? Az EU-ban minden döntés demokratikus.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.07. 14:08:49

@bontottcsirke: meg fogsz lepődni -- hogy Nyugaton még mindig ez a többség, ahol meg nem (Mo.), ott kilopják a szemedet és utána téged csuknak majd börtönbe, ember, miközben a hadsereg az utcán randalírozik

bontottcsirke 2016.01.07. 16:01:33

@HaFr: Az első felére a reakcióm annyi, hogy lesz is szopóág nekik rendesen és a karácsonyi performansz csak a kezdet-mondandó másik felét nem értem. Már mint a hadsereges részt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.07. 17:33:48

@bontottcsirke: mióta alkotmánymódosítás készül a hadsereg belföldi bevethetőségére, úgymond, terrorveszély címén? érthető ez, nagyon is

tamas11 2016.01.07. 20:03:45

@bontottcsirke:
Ilyenek vagytok, pont ilyenek.
Azt hiszed nyíltan fenekedhetsz a krisztusi értékekre is, csak azért , mert azt mondták neked, hogy az olyan baloldalias.
Az erkölcs, mint kollektív érzület nem lett oldalspecifikus .
Az maradt közösségi kincs, csak belőled hiányzik. Kormányoldali vagy, és kész.

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.07. 21:14:26

@gellért mária: ' Az EU nem tétova, a liberalizmus nem öngyilkos. Ezek a szlogenek mint állítások nem igazak.'

- a poszt címe is ezt állítja, elég meggyőzően
- az öngyilkos liberalizmusról pedig Kertész Imre Nobel-díjasunk írt rövid, pontos leírást, de talán ő se gondolta volna, milyen hamar jön az a gyakorlatban.

A mondás szerint a strucc szokta homokba dugni a fejét veszély láttán, de ez nem igaz. A struccra.

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.07. 21:16:56

@bértrollbosszantó_kovi1970:
'Oszt a naiv orbánfarturkász hogyan képzeli maga elé a naiv liberálist'
Pontosan így, ahogy most Téged lát.

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.07. 21:27:05

@bértrollbosszantó_kovi1970:
Orbán ésszerű döntéséről megint csak a posztírót hivatkozhatnám, mégoly nagy ellenszenve ellenére is ésszerőnek ítélte.

Bátornak meg joggal mondható, bár valószínűleg ő se, gondolta volna ezt a esztelenül irracionális liberális gyűlölködést az Unió külső schengeni határai védelmének prioritásáról, minden más csak ezután jöhet.

De nyilván az igazi bátorság az orbánozáshoz kell, elvégre fasisztoid diktatúra lenne kis hazánkban.
Még egy antiszemita FB bejegyzésért is börtön jár az orbáni bíróságtól, szóval sok jóra ne számíts a közeljövőben.

gellért mária 2016.01.08. 00:27:53

@Mindenki magányosan áll a Föld szívén: A külső schengeni határok védelme nem Orbán ötlete volt, csak ellopta.A "nemzetállamok" nem járultak hozzá, mondván a határvédelem nemzetállamok joga. Igen, az EU nem tétova, csak nem jut dűlőre a "nemzetállamokkal".Ez nem tétovaság, hanem szerkezeti vagy szervezeti hiba.
Az meg nevetséges hogy a liberalizmus öngyilkos, azért mert 540 millió európai közé bejött 1 millió migráns.Kié a döntés, hogy ki marad, az 1 millióé? "Öngyilkos liberalizmus" ez is egy szlogen ami nagyon tetszik az illiberálisoknak meg....hülye nagyokosoknak.Egész Európa gyökere, alapja, mindannak amiben élük, a liberalizmus.

gellért mária 2016.01.08. 00:32:56

@bontottcsirke: Hát az még odébb van.....ha egyáltalán.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 01:18:35

@Conchobar:

"Valóban fideszes, és ez meg is magyarázza azt, hogy a hozzádhasonlók miért is akarnak annyira beavatkozni abba a családi ügybe, miért is akarnak ügyet kreálni belőle."

Balogh úr már nem fideszes: a Fidesz kizárta.

A "családi ügyből" meg így lett büntetőügy:

1) "Terike" elment a kórházba hogy kezeljék a sérüléseit.
2) a kórházban az őt ellátó orvosnő rákérdezett a sérülései eredetére.
3) "Terike" azt mondta hogy "megverték", és azt is hogy "ismeri őt", ti. azt, aki a sérüléseit okozta.
4) az orvosnő hivatalból feljelentést tett (azt hiszem ez szakmai kötelessége)
5) a Központi Nyomozó Főügyészség / Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nyomozást folytatott, amiből vádemelés lett
6) a bíróság elutasította Balog közvetítői eljárás iránti kérelmét

Szerinted melyik ponton kellett volna megszakadnia ennek az eseménysornak, hogy a "családi ügyből" ne legyen büntetőügy?

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.08. 07:14:30

@gellért mária: 'A külső schengeni határok védelme nem Orbán ötlete volt, csak ellopta.A "nemzetállamok" nem járultak hozzá, mondván a határvédelem nemzetállamok joga.'

- Orbán ötlete mindösszesen annyi volt hogy az EU a saját előírásainak feleljen meg, amelyben a 'nemzetállamoknak nem csak joguk, de kötelességük is betartani a schengeni külső határok védelmét.

(elnézést a hosszú idézetért:abi.atlatszo.hu/index.php?menu=1211

'2. FEJEZET A KÜLSŐ HATÁROK ÁTLÉPÉSE

3. cikk

(1) A külső határokat főszabályként csak a határátkelőhelyeken és a meghatározott nyitvatartási időben lehet átlépni. ...

(2) A Szerződő Felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy büntetni rendelik a külső határoknak a határátkelőhelyeken kívüli helye­ken, illetve nem a megállapított nyitvatartási időben történő jog­ellenes átlépését.'

Egy év késéssel, de ezt már majd mindenki így gondolja.

Az uniós tétovaságról nyilván lehet másfajta vélemény, a posztíró szerint:

' valójában -- az emberjogi radikalizmus hitei ellenére -- vannak az emberi jogokkal összemérhető jelentőségű civilizációs vívmányaink. (Ilyen pl. egy kultúra és építő hagyományainak védelme és beláthatatlan rombolásának elutasítása.) Too bad, isn' it? Mondjuk, nem kell csodálkozni azon, hogy nem mindenki érti ezt,'

Én azért csodálkozhatok, ugye?

'540 millió európai közé bejött 1 millió migráns.'

Akik aztán leginkább a 80 milliós Németországban tudják csak elfeledni az üldöztetést, és az abból való szabadulásuk néhány milliós költségét, bánatukat feloldva egy kis ünnepséget rendezvén Kölnben és még néhány nagyvárosban.
Kezdetnek.

'Öngyilkos liberalizmus" ez is egy szlogen ami nagyon tetszik az illiberálisoknak meg....hülye nagyokosoknak'

Nem éppen, de akkor hadd idézzem a gondolat megformálóját:

'mandiner.hu/cikk/20150907_kertesz_imre_europa_ongyilkos_liberalizmusarol

„Még a politikáról kellene egyet s mást mondanom, de az igazán fölösleges és unalmas időfecsérlés lenne. Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról és az ostoba demokráciáról; demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak.

Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja. Ráadásul mindez nem mondható el nyilvánosan. Miért nem? A kérdés nem nyugtalanítana, ha időközben nem vált volna belőlem »közéleti ember«.

Kezdem megérteni a kényszert, amelyből az általános nagy hazugság táplálkozik; egyszerűen lehetetlenség megvívni a kényszerrel, a politikusnak azért, mert elveszíti népszerűségét, az írónak ugyanezért; a jó modor a hazugság és a totális önfeladás. (...)

Lemondtam a Neue Zürchernek írandó cikkemet, holott szívesen elmondanám a véleményemet az előttünk álló várható változásokról. Gyilkos világ kezdődik, rasszizmus, nacionalizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik. '

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.08. 07:31:34

@gellért mária:
'Ahogy Rotterdam marokkói bevándorló polgármestere üzente a muszlim bevándorlóknak Charlie Hebdo után..."akinek nem teszik a szabadság menjen a picsába..elég nagy a világ, van ahol megvalósíthatja önmagát" '

Ó ez egy nagyon eredeti liberális alapállás, de mi van ha már elegendően sok 'bevándorló' mondja majd ugyanezt: mi így szeretünk élni, ha nem tetszik nektek, mehettek a p...ba.
Ez meg az ő liberális hitvallásuk.

Ki fog mjd dönteni közöttük, milyen alapon és főleg milyen felhatalmazással milyen erő alkalmazását felhasználva?
Mert ugye azt te sem gondolhatod komolyan, hogy szép szavakkal, nőkkel való helyes bánásmód kurzusokkal megoldható lesz minden?

És ha ezrek úgy szeretnének szilveszterezni ahogy tették most, a liberális rendfentartók asszisztálása mellet, akkor legközelebb még innovatívabb ünnepségeket fognak rendezni.

Még szerencse, hogy meg lehet majd magyarázni:
a nemzetállamok akadályozták az EU-t, hogy ilyen ne történhessen meg.

bontottcsirke 2016.01.08. 07:32:10

@tamas11: Ezt teljesen érthetetlen számomra.

bontottcsirke 2016.01.08. 07:32:54

@HaFr: Szerinted mit kéne bevetni terrorveszély címén? A győri balettot?

bontottcsirke 2016.01.08. 07:37:05

Namost az van, hogy idealista barátaink (a németek bűntudatból a második véhá után, a többiek rövidlátású nyereségvágyból) beengedtek több millió frusztrált, katonakorú férfit, tökidegen vallási és (anti)kulturális hozadékokkal, majd sportszerűen meglepődnek, ha no-go zónák meg kölni események következnek be. Én nem. Lehet hogy a realizmus szól belőlem, amit mostanában nemzetszocializmusnak hívnak, de még az is éltképesebb mint az úgynevezett liberalizmus.

Moin Moin 2016.01.08. 07:59:24

@bontottcsirke: Ahhoz, hogy indokolt legyen a hadsereg bevetése az ország területén, olyan támadó ellenfél kell, amelynek kivédésére és az ellne való eredményes harcra "hadseregszerű" erőt célszerű bevetni. Jó, ha tudod, hogy a hadsereg nem arra van kiképezve és nem is arra van felfegyverezve, hogy a terroristák jellegzetes módszereivel szemben eredményesen harcolhasson.

Azt is pl. csak laikusok képzelik, hogy ha "minden sarkon katonák posztolnak", az visszariasztja a terroristákat és/vagy ellehetetleníti, vagy legalább is jelentősen megnehezíti terrorakciók végrehajtását. Ez az elképzelt módszer azért (sem) nem működik, mert a terrorista váratlanul, előzmények nélkül, "pontszerűen" és igen rövid idő alatt hajtja végre az akcióját. (Hogy mennyire képtelenség ez a "miden sarkon katonák állnak"-módszer a terroristák ellen, jól igazolja, hogy Izraelben, ahol folyamos ez az utcai jelenlét, szintén folyamatos és zavartalan a terrorakciók elkövetése is.) Mire a katona - akár a közelből is - odaér és reagál, az akció nagy valószínűséggel már be is fejeződött.

Az sem indokolja az úgynevezett "alaptörvény" módosítását, hogy egyesek - teljesen laptalanul - "ezres tömegben támadó terroristákat" vizionálnak, a Kölnben megtapasztaltak alapján: ui. a kölni (és egyéb városokba párhuzamosan zajló) akciók tipikusa a rendőrség eszközeivel, kiképzettségével és felszerezésével jól kezelhetőek lennének, feltéve, hogy a rendőri vezetők gyorsan és szakszerűen adnak erre utasítást. Egy ilyen (lényegében tömegoszlatási és tömegből való kiemelési) feladat végrehajtása során az erre ki nem képzett, fel nem szerelt (pl. a szükséges egyéni testvédő felszerelések nélküli) és az együttes alegység-mozdulatokat be nem gyakorolt katonák jelenléte valójában inkább nehézséget jelentene a rendőröknek, mintsem segítséget. Az sem jelent segítséget a kölnihez hasonló esetben, hogy a "terrorista tömeggel" szemben egy nagyobb létszámú erő sorakozik fel: hiszen a Kölnben erőszakoskodók zöme részeg és/vagy drog hatása alatt álló személy volt, akiknek a helyzet- és veszélyfelmérő képessége erősen beszűkült, így nem rettenti el az akció folytatásától egy nyilvánvalóan nagyobb ellenerő sem.

valójában az ún. "Alaptörvény" módosításának szándéka abból ered, hogy egyfelől - jó populisták módjára - ezzel a(z ismétlem: teljesen szakszerűtlen) "technikával" akarják Orbánék demonstrálni a Jónép felé, hogy "képesek az ország megvédelmezésére" (ami amúgy is a mániájuk...), másfelől pedig ezek frusztrált és emiatt az erőszakos "megoldásokra" hajló fiúk ["Fidesz-vezérkar"] erősen vonzódik a "katonásdihoz" - jó példa erre az Országgyűlési Őrség, vagy maga a (szintén szakmai gatya) TEK...

...Persze, tudom, hogy mindezek a szakmai argumentumok téged, z isten tudja, miért, de erősen elkötelezett Orbán-fant semmiképp nem győzhetnek meg - nem vagy abban az állapotban, hogy úgy mondjam... Nem is kifejezetten neked írtam le: te csupán az apropót adtad ahhoz, hogy az itt olvasgató normálisak lássák, miért baromság ez az ötlet!:-)

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.08. 08:05:20

@gellért mária: van még egy mondatod:
'A kölni szilveszteri incidensből nem kell olyan nagy migráns ügyet csinálni, senki nem halt bele a "zaklatásba"'

saját véleményem helyett elég lesz a liberális magyar hvg-t idéznem:hvg.hu/vilag/20160107_remiszto_rendorsegi_jelentes_koln

'A Spiegel szerint a jelentés január 4-i, és egy vezető rendőrtiszt írta, aki leírhatatlannak nevezte azt, hogy a helyszínen lévő nők, akár egyedül, akár kísérettel voltak, valóságos vesszőfutást éltek át a részeg férfiak miatt. A kölni pályaudvarnál és a környékén lévő tömeget a rendőrség nem tudta befolyásolni, a helyzet kaotikus és szégyenteljes volt.

Az egyenruhások síró, zavarodott, megfélemlített járókelőkkel találkoztak, köztük nőkkel és lányokkal, akik verésről, lopásról, molesztálásról számoltak be. A rendőrök nem voltak elegen, túl sok minden történt egyszerre, ezért nem tudtak segíteni mindegyik áldozatnak, nem tudták mindenki feljelentését rögzíteni, és ez frusztrálta őket. Arra sem volt lehetőség a helyszínen, hogy őrizetbe vegyék az elkövetőket, sőt, azonosítani sem tudták őket.
Valamennyi sértett azt mondta, hogy migráns férfiak támadták meg.

A Spiegel pontokba szedve sorolt fel a jelentésből néhány megdöbbentő konkrétumot.

- „Szíriai vagyok, velem barátságosan kell bánnotok! Engem Angela Merkel asszony hívott meg” – ordította a rendőröknek egy férfi.

- Voltak, akik szemtanúkat fenyegettek meg arra az esetre, ha valamelyik bűnözőre rá mertek volna mutatni.

- Voltak olyanok, akik a rendőrök szeme láttára röhögve tépték össze a papírjukat, és azt mondták: „semmit sem tudtok tenni, hozzatok nekem holnap újat!” Valószínűleg a tartózkodási engedélyük volt ez a papír, bár a jelentésből nem derül ki, hogy pontosan milyen dokumentumokról van szó, illetve hivatalosan voltak-e azok.'

Elég lesz ennyi?

bontottcsirke 2016.01.08. 08:34:17

@Moin Moin: Először is megjegyezném, hogy nemcsak orbán fan vagyok hanem szexelek is vele rendszeresen.

Így hátha könnyebb feldolgoznod a traumát.

Ami a mondandód szakmai részét illeti, az pont egy félős, kozmopolita szemszögéből fakad, hozzánemértésed pedig nyilvánvalóan mértékadó politikai lapokból történik.

A hadsereget pontosan ki lehet képezni fedett műveletek elvégzésére és sok minden másra is. El tudnám neked mondani ha nem kéne tartani a pofámat.

Az, hogy módosítják az alaptörvényt ez ügyben az nyilván a marketing része és persze ez más országban nincs jelen, csak itt gonosz nácisztánban.

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.08. 08:52:01

@gellért mária: (Ne haragudj, Te hoztad fel a kommentedben, nem én.)

Felteszem, nem lesz ez még elég a magabiztos vélekedésed megrendítéséhez:
nol pont hu

Rita Steffes-enn német kriminológus:
'nem tagadja, őt is hidegzuhanyként érték a szilveszterkor Kölnben történtek, a nők ellen csoportosan elkövetett szexuális atrocitások és rablások.

– Ez valóban sosem látott bűnözési dimenzió. Egy helyen, ilyen rövid idő alatt, ilyen kriminális energiával ennyi áldozattal szemben még sosem vittek véghez ennyi bűncselekményt

A szégyenteljes kölni eset olyan, mint amikor egy ország először szembesül egy ámokfutással.'

Nem utalok vissza Kertész próféciájára, sem a valószínűsíthető következményekkel 'riogató' populistákra sem, amik minden alap nélkül félelemgerjesztettek egy éve.

A nol-ról idézett német szakértő következő mondatára azért szeretném ráirányítani figyelmedet:

'Steffes-enn a kölni történéseket komoly figyelmeztető jelnek tartja a német rendőrség és más európai országok rendfenntartó erői számára.

– Fel kell készülni arra, hogy utcai tömegrendezvényeken bizony előfordulhatnak ilyen borzalmak.'

Érted, mit is mond ezzel???

Olvasod, mire is KELL FELKÉSZÜLNI a liberális német demokráciának?
Posztírónk nagyon visszafogott volt amikor tétovaságról és a liberális (német) állam megrendüléséről ír.

Noha ez a 'megrendülés' MOST még csak lelki, el nem tudták eddig képzelni hogy ilyen egy liberális demokráciában előfordulhat valaha is.

Most már nem az elképzelésnél, hanem a bizonyosan bekövetkezőkre való felkészülésnél tartanak.

Nem volt egy éve amikor Merkel kedves invitáló szavai elhangoztak, némi joggal hivatkozott rá a másik cikkben említett erőszakoskodó migráns: engem Merkel hívott ide!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 10:14:21

@Mindenki magányosan áll a Föld szívén:

Kertész Imrét idézed: "demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak"

Ezt az a Kertész Imre írja, akit a civilizált magyarok küldtek a civilizált németek által üzemeltetett Buchenwaldba. Abba a Németországba, ahol a nemzetiszocialista propaganda patkányokként, hernyókként, gyilkos galócaként, egészséges árja lányokat behálózó ragadozó pókként jelenítette meg a zsidókat.

Azt írja, hogy "[g]yilkos világ kezdődik, rasszizmus, nacionalizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája". Vagyis "a csimpánzok" beengedése okozza a rasszizmust. Nem veszi észre, hogy ezzel igazolja a több évszázados európai antiszemitizmust: ha a "bolygó zsidó" nem árasztotta volna el az "árja" Európát, nem lett volna antiszemitizmus sem. Igazolja a zsidók összes kiutasítását: Rómából, Angliából, az Ibériai-félszigetről, Szicíliából ...

Moin Moin 2016.01.08. 10:33:05

@bontottcsirke: 1.) Nem hittem volna, hogy beöltözős szexuális játékok során valaki is "Orbánként" lenne maszkírozva - de hát a vágyak világa határtalan!:-)

2.) ...Komolyra fordítva: persze, a katonákat (ahogy te - mint majd alább írom, szakszerűtlenül - fogalmaztál: "a hadsereget")sokféle dologra ki lehet képezni - volt (az egykori sztálini Szovjetunióban), ahol tanárokat is képzetek katonákból, nem valami fényes eredménnyel... Összezagyválsz itt mindent: az, hogy vannak a hadseregeknek speciális feladatokra kiképzett egységei, illetve (katonai) felderítéssel, titkosszolgálati információszerzéssel (is) foglalkozó részlegei, egyáltalán m azt jelenti, hogy ez "a hadsereg" egészére kiterjeszthető és kiterjesztendő feladat lenne. Ráadásul a hadseregek eme szervezeti egységei ma is folytatnak "terroristaellenes" tevékenységet: pl. a békefenntartó bevetések kapcsán is. Azonban ez a fajta tevékenység alapjaiban tér el egy, a saját országban végzendő terrorfelderítési és -elhárítási tevékenységtől - nem beszélve a Fidesz által vizionált(tott), az országban (tömeges) történő terrorista támadástól, akciótól.

..Sóval: ha valóban jártas lennél ezen katonai-biztonsági szakterületen, akkor egészen biztosan le nem írnál olyat, hogy "A hadsereget pontosan ki lehet képezni fedett műveletek elvégzésére": mert tudnád, hogy "a hadsereg" (és nem annak fentebb említett speciális alakulatai, szervezeti egységei) éppen hogy nem a fedett akciókra vannak megszervezve, technikával ellátva és kiképezve. Ez az alapfunkciójuk és a világban nem ismeretes olyan katonai doktrína és hadsereg-szervezési elmélet-gyakorlat, amely "a hadsereg" fedett akciókra való "átállítását" tűzné ki céljául.

Ami a mondandóm "szakmai részét" és annak "eredetét" illeti: ebben nem nyitnék vitát - mert ahogy e blog gazdája szokta volt mondogatni (egyébként épp a Fidesz kapcsán), ehhez te egyszerűen "nem vagy vitaképes".:-)

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.08. 11:25:31

@neoteny: Őt is, meg a német kriminálszakértőt 2016-ból, ha nem jutottál volna el az olvasásban odáig.

– Fel kell készülni arra, hogy utcai tömegrendezvényeken bizony előfordulhatnak ilyen borzalmak.'

Ehhez képest Kertész egy szimpla látnok.
Nem igazol semmit, csupán a valóságból kiindulva egy elkerülhetetlennek látszó vízióját osztotta volna meg épp a német sajtóval ha kíváncsiak lettek volna arra, mit gondol a mai valóságról. A holokausztról, nácizmusról már elmondta, leírta amit tudott, nem akar h. bohóci szerepében tovább szerepelni Németországban, legalábbis valami ilyesmit mondott nemrég.
A Szent István Rend hazai kitüntetést azért átvette, ő tudja miért.

bontottcsirke 2016.01.08. 13:49:59

@Moin Moin: Nos, kedves Moin Moin akkor egy feladattal kevesebb jut nekem, hogy megadtad a válaszokat, bár gondolom elég nagy szakmai segítség kellett hirtelenjében a válaszadáshoz. A 'nem vagy vitaképes' című mondat tipikus TGM berögzülés, gondolom onnan ez a lerázó stílus.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 16:40:02

@Mindenki magányosan áll a Föld szívén:

"Nem igazol semmit"

Leírtam a gondolatmenetet, hogy hogyan teszi: pusztán tagadod annak a helyességét, bármiféle érv nélkül.

"a valóságból kiindulva"

Tényszerűen nem igaz: senki sem kíván "demokráciát és szavazati jogot [adni] a csimpánzoknak".

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.08. 17:17:28

@neoteny: Te érted magadat?
EZT idéztem a néhány napos német szakértőtől, legalább olvass végig egy kommentet, ha reagálsz rá!

'Steffes-enn a kölni történéseket komoly figyelmeztető jelnek tartja a német rendőrség és más európai országok rendfenntartó erői számára.

– Fel kell készülni arra, hogy utcai tömegrendezvényeken bizony előfordulhatnak ilyen borzalmak.'

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 17:28:02

@Mindenki magányosan áll a Föld szívén:

"EZT idéztem a néhány napos német szakértőtől"

Kertész Imrétől ezt idézted:

Nem éppen, de akkor hadd idézzem a gondolat megformálóját:

'mandiner.hu/cikk/20150907_kertesz_imre_europa_ongyilkos_liberalizmusarol

„Még a politikáról kellene egyet s mást mondanom, de az igazán fölösleges és unalmas időfecsérlés lenne. Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról és az ostoba demokráciáról; demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak.

Miért próbálod letagadni azt amit mindenki által láthatóan tettél?

Mindenki magányosan áll a Föld szívén 2016.01.08. 20:05:28

@neoteny:
Miért próbálod letagadni azt amit mindenki által láthatóan tettél? '

Hol tagadom ezt???
Kertésszel abszolút egyetértek, a fanyar rezignációja különösen imponáló volt, mint aki a néhány évtizedes (ny)német liberális talp és seggnyalástól élete alkonyán hűvösen, távolságtartóan, mértékkel, de némi viszolygással visszatekint, nem akarván tovább a bohócuk lenni.
Kétszer is nyilvánosan kezet fogott Orbánnal ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 20:32:44

@Mindenki magányosan áll a Föld szívén:

"Kertésszel abszolút egyetértek"

Nyilvánvalóan: már vagy fél tucatszor idézted ezt tőle (a különböző nickjeid alatt). Én pedig arra mutatok rá, hogy ez a szöveg egy méretes ostobaság volt Kertész Imrétől: ugyanolyan retorikai eszközökkel 'érvel' és 'logikát' használ a muzulmán bevándorlók ellen, mint amit az antiszemiták használtak a zsidók ellen évszázadokon át.
süti beállítások módosítása