1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.12.29. 21:25 HaFr

Orbán lúzer, és többszörösen lúzer, aki követi

Orbán küldetése, hogy visszafordítsa a nyugati civilizációt az identitások sokféleségének útjáról kontinenst pedig a nemzetek feletti egyre erősödő egységtől a kereszténység és Európa védelme ürügyén teljes mértékben vak, értelmetlen, és szükségképpen kudarcos. Elég egy turistaút Berlinbe, Párizsba, vagy Londonba, hogy Európánál maradjunk, és az ember pontosan fogja tudni, hogy konfliktusok ide vagy oda, a nyugati társadalmak már "menthetetlenül" plurálisak, etnikailag vegyesek, és természetesen menthetetlenül kapitalisták, verseny- és szabadságelvűek. Bárha őszinte tradicionalista-konzervatív aggodalom vezeti is, mint engem, olyan nincs, hogy bárki vagy bármi vissza tudja "fordítani" őket erről a sok évszázados útról, amelynek se dögvész, se világháborúk, se a virtigli fasiszta ideológiák, se nemzetközi kihívások nem szegülhettek eddig ellene. Minden átmeneti visszaesésük, stagnálásuk, a keleti végekről momentán beléjük látott "földerengésszerű" elégedetlenségi hullám, vagy, ami azt illeti, a szélsőjobb előretörése ellenére (amihez nekünk az említett jellemzők közül semmi sem kell, ugyebár), a nyugati társadalmak liberálisak és demokratikusak maradnak éppen abban a tekintetben, ahogy Putyin és Orbán nem szeretnék. (Más értelemben viszont nem azok most sem, de ebbe most nem mennék bele.) Ezek a személyek mindössze azt érik el, hogy a Nyugat erkölcsi és önreflexiós ellustulásának egy időre vége legyen. Köszönjük meg nekik.

Orbán vergődését látni a nyugati színpadra való felkapaszkodtában mindössze mosolygást vált ki bennem meg talán némi szánalmat egy jobb sorsra érdemes magyar ember önkontrolljának és maradék bölcsességének teljes elvesztését látva. Az a mérhetetlen szellemi és anyagi tőke, amely a nyugati civilizációban felhalmozódott, amely megtermékenyítette a globális gazdaságot, az emberiség legnagyobb részének vágyait és törekvéseit, és amelyből Magyarország is él (nyilván nem gondolja a kedves olvasó, hogy az ország az Orbán-féle paraziták eszméi -- a rezsicsökkentés, a korrupció, a jogi visszaélések, a társadalom megosztása -- alapján vált multikulturális országgá a középkor során, lett a vallási tolerancia egyik szeglete a 16-17. században, vívta szabadságharcait többnyire keleti eredetű agresszióval szemben, építette fel Budapestet a Monarchia korában, csatlakozott az EU-hoz 2004-ben) -- ez mind a szabadság és a nemzet különböző eszméinek egymásba fonódásában alakult ki.

A szabadság felváltása az állammal, a nemzeté az etnikummal, a kapitalizmusé a szocializmus nacionalista vagy nemzetközi változatával (amely vonulatba az Orbán-rezsim egy az egyben illeszkedik) erre az országra csak tragédiát, elszegényedést és terrort hozott. Orbán most sem a nemzet érdekében, hanem az ellen cselekszik. A rogánok, schmittpálok, kövérek szellemi és erkölcsi színvonala pontosan jelzi azt, amilyen sorsra ezt az országot szánják. A minimálisan empatikus olvasó nyilván felfogja, hogy nem intézheti el ezt a kérdést a libsizéssel. A kérdés ez: van-e ennek a rezsimnek olyan jövőképe és olyan politikai stratégiája, amely reálisan jobbat tartogat a nemzet számára, mint ami a nyugati civilizációba illeszkedve elérhető lenne. A válasz az egyértelmű "nincs". És Orbán sem hiszi valójában, hogy lenne. A rezsimje egyedül egy célt szolgál: a közvetlen és közvetett élősködői eltartását, és az előbbiek megóvását attól, hogy a pártatlan igazságszolgáltatás kezébe kerüljenek. De Orbán veszíteni fog, és annál nagyobbat veszít az ország, minél többen tartanak vele az addig tekergő úton. Orbán lúzer, ne hagyjuk, hogy az ország vele veszítsen! A nacionalista és a szociális blöffök egymásra sorjázása egyre kevésbé feledtetheti a honpolgárokkal, hogy a nemzeti közösség meredek süllyedésben van -- nagy kár lenne hát túl hosszan keresni a bizonyítékokat a tényekre! Ez a rothadt fa (a rezsim) nem fog már egészséges gyümölcsöt hozni, ki kell vágni, és újat ültetni.

249 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr608210978

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Orbán lúzer, és többszörösen lúzer, aki követi 2015.12.30. 10:39:01

Van-e ennek a rezsimnek olyan jövőképe és politikai stratégiája, amely reálisan jobbat tartogat a nemzet számára, mint ami a nyugati civilizációba illeszkedve elérhető lenne? A válasz egyértelmű: nincs.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohoohooo 2015.12.29. 22:00:40

Na ne:".... egy jobb sorsra érdemes magyar ember önkontrolljának és maradék bölcsességének teljes elvesztését látva..."..amennyiben a jobb sors a trón,ja olyan trón mint hajdan a nagyurak Dózsának,tüzes,osztán zabáljanak a FideSSparasztok a dagatból...
Azt hiszem a mai magyar valóság megértése,sokkal egyszerűbb mint azt sokan gondolnák.A legobjektívebb kritikával is csak arra a megállapításra lehet jutni,az egész alfája és ómegája,az elmúlt évtizedekre nyúlik vissza.Orbán azoknak akik kitartanak mellette bizonyára jó egzisztenciát ígért ha hatalomra jut.Minden ennek volt,és van alárendelve.Az EU-ból dől a pénz,a 2/3 totális hatalmat biztosít,és a többi meg nem érdekes.Ha kell az ördöggel is hajlandó összefogni a hatalom megtartása érdekében.Nagyon jól érzékelte,a választók jó része finoman szólva alul-informált,egy szint alatt megvehető ezzel-azzal.Tökéletesen a kezére játszik a potenciális ellenzék hiánya.Kimondható tisztességtelen politikát folytatnak.
Továbbra is azt állítom, hogy Orbán/isztán nem szól semmi másról, mint egy jól kiépített maffia szisztematikus rablásáról. Egy egész ország teljes ingó és ingatlan vagyonának ellopásáról, hozzávéve még azt a sok, sok milliárdot, amit a vízfejű EU utal át ilyen, olyan projectek megvalósításának címén.
Öt év múlva befejeződnek az uniós támogatások. Orbán abban a pillanatban- ha még hatalmon lesz -közölni fogja, hogy az unión kívül is van élet és befejezi azt a propaganda hadjáratot, amit már több mint tíz éve folytat az unió ellen. Az unió sorsa kettős lehet, vagy sikerül addig létrehozni az Európai Egyesült Államokat, amelyik versenyképes lesz a világpiacon, közös határőrizete lesz, közös gazdaságpolitika, közös valuta,közös kormányzás és közös katonapolitika. A másik megoldás az, hogy lesz Nemzetek Európája, amely fenntartja az acsarkodó nemzeteket, az eltérő gazdaságpolitikát, az euró jelentőségének csökkentését, külön határvédelmi politikát, külön katonapolitikát. Ez esetben az Európa viszonylagos lemaradása a világpiacon növekedni fog és végül ez a laza szövetség még szét is eshet.
A kérdés az, hogy a nemzet államok képesek-e nemzetek feletti együttműködésre igen, vagy nem?A szűklátókörűség miatt a nemzet állami alapon felépülő társadalmak mint amilyen a magyar is feltehetően nem képesek átugrani ezt az akadályt, ami azt jelenti, hogy ki kell alakítani illetve benne kell lenni egy szorosan együttműködő transznacionális szervezetben Ha viszont a kis nemzet államok nem lesznek partnerek, akkor ők végleges lemaradásra ítéltetnek, de Európa sem tud felzárkózni az Egyesült Államok szintjére..
Orbánnal soha, de soha nem tud felemelkedni Magyarország, mert ilyen a FideSSszekta.
Hol vannak,lesznek ezek az osztrákokhoz, a németekhez, a franciákhoz, a hollandokhoz, a svájciakhoz, sötét mélymagyarok.
A FideSSeliték,pföjj, már nem orbánisták ,ezek a FideSS új rabló janicsárjai,őket nem hatja meg a békemenetes báncsák a magyart orbáni szöveg ,de kihasználják ,ezek már a lázáristák akiknek annyiuk van amennyit érni akarnak,ők jövő hatalmasai a vagyonukon , a gazdasági befolyásukon keresztül akarnak örök hatalmat,békésen ezt a bandát nem lehet eltávolítani.
Ha Orbán kitölti a 2018ig tartó ciklust, annyira elszegényedik az ország, hogy soha többet nem tud talpra állni. Felzárkózást kár még
szóba hozni is, hiszen a folyamatok a KSH adatai szerint is rossz irányt vett úton halad tovább. Ha már a legálisan dolgozó magyar emberek
nagy többségének a havi jövedelme nem éri el a hivatalos létminimumot,a támogatások pedig nem nekik, hanem a legalább nettó 200 ezer forintot
keresőkhöz jutnak, ott nincs miről beszélni.Az egykulcsos adó , a gazdagabbaknak juttatott 500 milliárd, nem hozta meg a várt eredményt, e réteg vásárlásai nem pörgették fel a gazdaságot.Ugyanakkor a minimálbér megadóztatásával jelentősen csökkentek az alacsony keresetek.
Jelenleg az EUs pénzeken élő banánköztársaság vagyunk. ( Szűk bevételi források, állam által elosztva, korrupció melegágya )
Gyakorlatilag az EU tartja fenn ezt az illiberális rendszert.
A direkt kiközösítés a gumicsizmás halálát jelentené. A leghűségesebb csatlósai vágnák hátába a kést!
Ugyan milyen gazdasági eredményeket tudna felmutatni mutyi nélkül a Mészáros KFT, vagy Simlicska & Tsa?
Az Eu pénzügyi segítsége nélkül nincs földalapú támogatás. Mi a búbánat lenne a sok új földesúrral ? ( a kérdés költői...)
Ide jut egy ország, ha frusztrált vezetője lesz
Az örökös torzsalkodás a szövetségeseikkel azt fogja eredményezni, hogy Európa páriáivá fogunk válni.Orbán egy métely országunk testén.. ilyen mocskos kormányunk még nem volt a rendszerváltás óta! Gyurcsánék ehhez képest messze nem voltak rosszak! Orbánnak felelnie kell tetteiért, felelnie kell hazaárulásért, amiért eladta az országunkat román szavazatokért és pénzért az azeroknak és oroszoknak!

JoeP · http://mivanvelem.hu 2015.12.29. 22:08:12

A jelenlegi EU ellenes retorikának nem az EU utálat a legfőbb oka szvsz, hanem már most ráhangolják a népet a 2020 után várható, EU-ból való kilépésről szóló népszavazásra. Az EU elég nagy valami ahhoz, hogy évek kelljenek a karaktergyilkolásához.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.29. 22:12:29

@JoeP: igen, erről már nekem is volt egy sejtésem

borzimorzi 2015.12.29. 22:18:46

Ez pontosan így van. Kérdés, lesz-e párt, amelyik ezt meg tudja értetni a választók millióival, mégpedig úgy, hogy azt ne önostorozásnak érezzék, hanem konstruktív kritikának és a nemzet iránti megkérdőjelezhetetlen szeretet megnyilvánulásának...

Üdv:
b

borzimorzi 2015.12.29. 22:20:00

@JoeP: Remélhetőleg a Brexit, illetve az annak elkerülésére foganatosított demokratizálás vonzóbbá fogja tenni az EU-t a többség számára az EU-n kívüli életnél.

Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.29. 22:21:27

@borzimorzi: szeretet, szeretet, az mozgat engemet :)

integrans 2015.12.29. 22:33:26

Mindeközben nincs is alkotmányjogilag érvényesített jogbiztosítási kapcsolatunk, nincs is megállapodásunk a 25 éve létrejött - "mindössze" a hamis alkotmányosság joglátszatán alapuló látszatrendszerrel. -

Ezért aztán "A gazdag kisebbségnek létrejött egy fejlett szocializmus, a szegény többségnek pedig egy fejletlen kapitalizmus."
Bruck András közíró

Mindeközben maga a globalizációs folyamatok is alkotmányos biztosítékok nélkül a törvényesség felett zajlanak negyedszázada ismét. .

Vagyis tömören: az erőfölény önkények tarolják le a világot.

És így aztán "Az autokratikus rendszerekben a gazdasági egyenlőtlenségek szükségszerűen politikai egyenlőtlenségekhez vezetnek, melyek még tovább mélyítik a gazdasági egyenlőtlenséget. Egyszerűen nincsenek meg a fékek és ellensúlyok a korrupció megfékezésére, és a törvény előtti egyenlőség eszméje pusztán az elit védelmét szolgáló intézményrendszerré válik." Joseph Stiglitz

Minek következtében az is érthetővé válik, hogy az intézményes fasizálódás/náculás egyik fő oka, a sok éve lappangó globális/lokális törvényen kívüliség/joggal visszaélő törvénytelenségi viszonyok; mint selejt bosszúja következmény. -
Meg kell ezt világosan érteni, amíg lehetséges.

A globalizáció folyamata érvényesíthető alkotmányos garanciák nélkül, lerombolja a társadalmakat, és így a totalitárius diktatúrákat váltja ki.

Meg kell ezt világosan érteni, amíg lehetséges.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2015.12.29. 22:39:10

@borzimorzi: Ne keress logikát. Mint írtam, ez egy hosszútávú karatergyilkosság, amihez nem kell más, mint folyamatosan sulykolni a propagandát.

gellért mária 2015.12.29. 22:41:12

@HaFr: "se albérlő, se cigány, csak szeretet" /itt Dabason / ..mondta a dabasi asszony..kedvenc , elhíresült riportomban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.29. 22:44:27

@integrans: amit mindig moderálni fog, hogy a kisebbség kisebbség lesz, és félni fog a többségtől

integrans 2015.12.29. 22:45:51

@HaFr: Lásd előbbit is.

"Az alatt a tizenöt másodperc alatt, amíg Sz. M. a Parlament erkélyén kimondta, hogy a „Mai naptól… országunk államformája és neve Magyar Köztársaság”, az egésznek már vége is volt.
Egy lélegző hulla született."

***

„A magyar állam olyan népszuverenitásra alapozott demokratikus köztársaság, amelyet a nép által a nép érdekében kormányoznak, ahol a népszuverenitást az országlakosok választott képviselőik útján valamint népszavazással gyakorolják, ahol a közhatalmat egyetlen csoport, egyetlen politikai párt, egyetlen személy sem sajátíthatja ki.„

Miközben a demokratikus társadalmi berendezkedésben, olyan jogrend nem lehet érvényesnek elismerhető, melyet önkényesen, a joggal visszaélően tételeznek/alkalmaznak, és éppen hogy nem veszik figyelembe sem a népszuverenitást, sem a magánautonómia (önrendelkezés) sérthetetlenségét, sem az emberi alapjogokat, sem az emberiség eddigi jogtudományi tudását/fejlődését, és a közjogi axiómákat. - Nem lehet nem megérteni, hogy egy pszeudó rendszerváltozás történt negyedszázada, miután a többségi társadalmat, mint alkotmányos tényezőket alkotmányosságellenesen figyelembe sem vették a rendszerváltók.

Jól látható már régóta, hogy az alkotmányosan ténylegesen helytálló, fékek és társadalombiztonsági ellensúlyok nélküli rendszer, általánosan jogellenes és irracionális működést/magatartási attitűdöt eredményez. Amit a magukat jobboldaliaknak képzelő egyének egyik alaptétele is világosan tükröz. Miután abban a tévhitben leledzenek - saját szavaikkal is ki- és elmondva, hogy amikor a fékek és ellensúlyok rendszere van, akkor úgymond nem lehet kormányozni. Holott - a valóságban meg nagyon is világosan látszik, hogy micsoda hatalmas károkat és hátrányokat okoztak a társadalombiztonsági rendszerek elmulasztottságai kezdettől fogva; az alkotmányos rendszer jogszerű meg nem alkotása, a számon kérhető szavatosságok ki nem építése, illetve az elnagyolt/hibás, majd írott malaszttá vált és már nevében is félrevezető „ideiglenes” alkotmányossági tételezés durván elhibázott alkotmányjogi ingoványok bizonytalansági kiindulópontjára épült az, amit rendszerváltásnak hitettek el a közvéleménnyel. - Sajnos felültünk az államüzemi látszatoknak, ez a helyzet. És ilyen kacifántos helyzetben Nem okos dolog harcolni, nem hasznos dolog valami ellen menni. -

Az okos dolog, csakis a dolgok/viszonyok alkotmányjogi letisztázása lehet.

Meg kell ezt világosan érteni, és értetni, amíg lehetséges.

integrans 2015.12.29. 22:53:02

@HaFr: Nem jó az, amikor fél a világ.
Nem jó az, amikor az elit fél.

Nem kell senkit sem a sarokba szorítani, nem lehet dolgunk az önbíráskodás, - mert ha mégis a fenyegetés harapózna el, akkor nem marad más a felek, mint a visszatámadás. És mint tudjuk meg vannak az eszközeik a csapásmérésre.

A dolgok letisztázásának útja az, ami a magától is értetődő, mint reális logikai/politikai ok-okozat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.29. 22:58:38

@integrans: persze, nem a félelmen van a hangsúly, hanem az elnyomás korlátosságán

explanatus 2015.12.29. 23:09:51

Egy dolgot mihamarabb meg kell beszélni az EU-val (nekünk keletieknek), amit eddig senki nem vetetett föl. Az EU felelősségét. Nem a Fidesszel és ellenzékével kapcsolatban, hanem a magyarokkal, a volt keleti tömb országaival szembeni felelősségéről. A csatlakozást a korábbi tagállamok szabadpiacon fölnőtt cégei szabadrablásként élték meg. Nem kis felelősségük van a kezelhetetlen méretűre duzzadt korrupció elszabadulásában. Rövidtávú érdekeik tettestársakká tették a jobblétből jövőket.

Mára mintha fölismernék, köszönhető nálunk, a Fidesznek, más keleti országokban másoknak, hogy hibásan mérték föl a helyzetet, mert nálunk nem indultak be még öntisztító folyamatok, hanem a megvesztegetett keleti értelmiség, politikai eleit, önjáróvá vált és nem a verseny kultúrája honosodott meg, hanem annak ellenkezője. Az időnként megszellőztetett „kétszintű” EU sem a megoldás irányába mutat, hanem a gazdagabb országok gőgje érhető benne tetten.

A helyzet azért nehéz/bonyolult, mert úgy gondolják, ez az egész egy pofonnal, egy lediktátorozással megoldható. Nagyon árulkodó, hogy még szimbolikus lépésekre sem hajlandóak, mint tették azt Brüsszel – Strasbourg esetében, és még azt sem értik, hogy a még joggal kifogásolható lépéseiket sem tudják úgy előadni, hogy azt a „szidottak” ne szidásként éljék meg.

Micsoda mértékű helyzet-nem-ismerés az, ha az EU tagállamaiban egy ország ellen kezdenek aláírásgyűjtésbe?! Ilyenkor -aki volt katona tudja, hogy összetartás- jön. Tetszik, nem tetszik csak kiállok a hazám mellett, mert mi jogon szólnak bele a belügyeinkben. Mi se kezdtünk aláírásgyűjtésbe Frau Merkel és Herr Faymann ellen.

Nem szankciók, aláírásgyűjtések kellenek ellenünk, hanem megértés. Meg kell értsék, a sok év kádár alatt nem múlt el nyomtalanul, ahogy honekker, csauszeszku, stb. alatt nevelkedettek esetében sem. Az erőszakos, kioktató, agy- és munkáskézelszívó fölényességükkel maguk nevelik ki az orbánokat.

Nem tudom például, hogy képzelték a közös schengeni szárazhatárvédelmet? Hogy jönnek a francia, osztrák, német, belga, holland, spanyol határőrök/katonák és besegítenek a román és szerb határszakasz védelmében? És ezt komolyan gondolták?

zipe moha 2015.12.29. 23:12:22

nem jó ez a poszt...mert mit ér el?

akik orbánt mint kisebbik rosszt avagy mint a személyes egzisztencia forrását látják ezidáig....megerősíti, hogy a végsőkig ki kell tartani a fidesz mellett....nincs SEMMI ( érv, indok bizonyíték) ami eltántorítaná őket...addig van jó világ számukra amíg a fidesz van...s ez már fixa idea

akik viszont TUDJÁK, hogy az illiberalizmus a magyar újfeudalizmus előszobája....és Alternatívára számítanak...megerősíti, hogy alternatíva nincs...elkeseredettség növekedése,flusztráció fokozódása...

szumma a magyarok közötti fizikai elválasztó árok szelesedik, mélyül ez ilyen írásokkal...

én orbán helyében köszönném szépen az ilyen posztokat, sok ilyet kívánnék még magamnak...sőt fizetnék is érte ( " mindegy mit mondanak rólunk...csak rólunk legyen szó"..)...többet ér mint az nb 1.-be küldött + 1 stadion..:)

zipe moha 2015.12.29. 23:21:35

...épp az előző poszt alatt állapítottuk meg Péter, hogy orbán leváltása önmagában nem hozna gyökeres változást...mivel orbán mindössze a 89'-es politikai osztály és az ezt hitelesítő szervilis értelmiség teremtménye ( akik a Te imádott Nyugatod kiválasztott posztszocialist merítésű teremtményei)..és mindössze ezek ...egyelőre erőszakmanetes...önvédelmi mechanizmusa...erre írsz egy "fúj orbánt"......hát ezzel sem mentünk messzire.:(

Moin Moin 2015.12.29. 23:26:30

@borzimorzi: Lesz ilyen párt - úgy hívják, CDU!
:-)))

gellért mária 2015.12.29. 23:29:03

Élvezet volt ezt az írást olvasni!!!Minden benne van, ami a lényeg.
Annak sincs értelme, hogy az ellenzéket folyton vízió hiányával ostorozzák...szerintem egy lényeges vízió van, amit az írás is tartalmaz .. NyEUhoz tartozni és ezt a víziót az ellenzék bírja és emellett ki kell állni.Fidesznek vannak hamis víziói, a hamis víziókhoz képest "nincs" az ellenzéknek víziója."Nincs víziója az ellenzéknek..." mondják az "okos politológusok.".és sokan mások.

schlumbergerna 2015.12.29. 23:31:20

Hol vannak az írástudók?

zipe moha 2015.12.29. 23:32:27

a baj a fent vázolt struktúra maga ( meg lehet nézni a poszt szoci országokat...mindenhol ugyan az épült..ugyan úgy...a drága Nyugatodnak persze semmi köze az átalakulás ilyetén módjához, naná..)...és azért orbán van az élén, mert a struktúra védekezik...egyelőre így..orbán után rosszabb is van... csak a jobb vagy az új vagy a más késlekedik...
ui: mindenképp legyen benne, hogy " Nyugat" az fontos...vagy inkább mégse..legyen benne, hogy "Mi magyarok"..ez fontosabb

zipe moha 2015.12.29. 23:36:25

@schlumbergerna:

"Hol vannak az írástudók? "...

....te vagy az utolsó....:)))))))

gellért mária 2015.12.29. 23:42:09

@zipe moha: Azt éri el, hogy világos legyen a magyar valóság és hogy mi a jövője. És akkor nem lesz annyi félreértést tartalmazó komment.Akkor lehetne inkább a választási stratégiáról kommentelni.

zipe moha 2015.12.29. 23:43:27

@gellért mária: ...mária a Nyugat nem vesz fel...25 éve volt a hunyorgásra most már meg kellene értenie...
Ausztria az utólsó " nyugati" ország esetleg a csehek ( azok se) szlovénok, ( talán..)..nem tudjuk az okát , de látjuk az eredményeket..álmodozni lehet de az értelmiség rávitte a kamu "nyugatosodára " az országot..láthatjuk mi lett belőle...EZT CSINÁLTÁK NAGY OKOSAN:
www.vg.hu/vallalatok/gyenge-a-magyar-vallalatok-termelekenysege-463113

zipe moha 2015.12.29. 23:53:21

@gellért mária: "...Kedves Oroszlánok! Én mint a tízmillió őzike egyike világos őzike jövőt szeretnék...szeretném ha felvennétek az Oroszlán Klubba!...
Őzike!
Tudsz marcangolni?-Nem
Tudsz vadászni, becserkészni, leteríteni?- Nem
Na látod...az esélyt megadtuk, de ti nem vagytok Oroszlánok...viszont őzike jövőtök világos...mind levadászunk...persze azért hagyunk szaporodni is...el ne fogyjatok 1000 éve belőletek élünk...

Különben kösz, hogy jöttél..hamár itt vagy..ugorj már bele a tányérunkba...

ŐŐŐ..én most elmennék....de küldök magam helyett őt másik őzet..jó lesz???...
Jó lesz..naponta..."
Őzike

JoeP · http://mivanvelem.hu 2015.12.30. 00:01:29

@explanatus: Amennyire tudom, a fejlett országok által nyújtott segélyezés az egész világon úgy működik, hogy a fejlett ország ad valamilyen - általában jól hangzó, de valójában kamu - céllal segélyt a kiszemelt banánköztársaságnak (a pénz elköltését vagy enyhén, vagy semennyire nem ellenőrzik, azaz meglehetősen szabadon ellopható), cserébe az ország vezetője (esetleg a sleppjével együtt) hajlandó megtenni kellemetlen dolgokat. Olyan dolgokat, melyek számukra - és esetleg az ország számára is - kellemetlenek, de a segélyt nyújtó ország számára fontosak. Elméletileg a felzárkóztatás lehetett volna ilyen cél (az autoriter vezető számára kellemetlen, a megrendelőnek és az országnak hasznos), de ha megnézed, hogy ténylegesen mennyi felzárkóztatás (fontos alrendszerek reformjai, liberális demokrácia megszilárdítása, vállalkozói környezet beindítása, stb) történt, láthatod, hogy ez a kifejezés is inkább csak a felirat volt a falovon.

zipe moha 2015.12.30. 00:05:33

@JoeP: ...+1...ennyi,így van

Khonsu 2015.12.30. 00:19:45

@zipe moha: Most még lehetnénk magország az új Európában. Ha elszalasztjuk, akkor nem leszünk. Befagyunk a periféria állapotba, még lehet, hogy nem is nyugati periféria leszünk. Abban az állapotban aztán dagonyázhatunk még legfeljebb néhány évtizedet addig, míg elkezdenek igazán rosszra fordulni a dolgok a világban. Akkorra pedig "birodalmi szemszögből" már mi leszünk a peremvidék, a senki földje. És akkor a mi mesénk véget ér...

Nem szeretném, hogy ez a nép ilyen dicstelen véget érjen...

Persze az akkorra tekintélyesre növekvő emigráció, a diaszpóra fennmarad a magországokban, de az eléggé félsiker, ha közben itt az ugaron kő kövön nem marad.

zipe moha 2015.12.30. 00:38:44

@Khonsu: ...aki Oroszlán akar lenni..nézzen ki úgy viselkedjen úgy és érje el azt amit egy Oroszlán....én csak mulyaságot látok...meg persze nagy szélesmasnis kívánságokat..
ui: "magország lehetnénk"-írod...mitől???...kitől??...kiknek a teljesítményétől..???..jelenleg (jóideje) döglött zsákmányállatnak látszunk...ebből, hogy lesz zsákmányoló ragadozó?!.. a tetemen mozognak a zsizsikek mindössze,ettől még a kisnyúl sem óvakodik...

zipe moha 2015.12.30. 00:47:08

...a kóka-féle "pannon puma" csak egy vastag bőr volt az arcon..ez volt alatta:www.vg.hu/vallalatok/gyenge-a-magyar-vallalatok-termelekenysege-463113

megamedve 2015.12.30. 07:08:26

Sztem. Orbán lubickol
Értékelhető ellenzék sehol, ami van az kell arra, hogy a látszatdemokráciát imitálni tudja.
A potenciális ellenzéki szavazók lezsibbadtak csalódottságukban, kiábrándultak, már nem érdekli őket ez az egész cirkusz, úgy érzik becsapták öket, aki tud menekül.
A birkáknak pedig most bőven elég az, hogy keményen kiáll a szarbóljött áradat ellen, nem engedi öket ide.
A recept most ennyi, ez bőven kitart 18-ig, simán meglesz az újabb 2/3.

toportyánzsóti 2015.12.30. 07:16:19

Csuti orálmuzsikot világválság segítette teljhatalomra,a következő fogja eltakarítani.Azemberek több mint fele funkcionális analfabéta akiket a végtelenségig lehet manipulálni amire megvan a gecinek a pénze,úgyhogy felesleges osztani az észt a következő világálságig.

toportyánzsóti 2015.12.30. 07:22:09

@megamedve: Ellenzéket illene megsüvegelned ha felébrednél az éberkómából,csalássorozattal szerzett kétharmad odavan.

a nagy hohoohooo 2015.12.30. 08:37:19

@explanatus: Nane, mivel ismét Magyarország legsötétebb korszakához gyorsvonat sebességgel tartunk. Amikor gátlás nélkül megvalósul a szotyolanacionalista orbáni világ, a rendőrség, gyámhatóság, iskolaigazgató, hivatalok közreműködésével:
Felszínes közhely, hogy Orbán a Kádár-korszakot hozza vissza. Néhány felületes hasonlóság van, aminek semmi köze a két rendszer lényegéhez. Ezzel az erővel bármilyen eddig létezett rezsimmel össze lehetne hasonlítani néhány kiragadott és megemésztetlen tényező felnagyításával.
Minden hasonlat sántít, ez nagyon, hogy már járni sem tud a lelkem.
A német kancellár nem hajlandó azonosulni azzal a fasisztoid mocsokkal, ami elárasztotta Magyarországot, de azt hiszem jól tudja, hogy nagyon keveset tehet az Orbán-rezsim ellen. Ezt egyszerűen nem tudom elfogadni (nem az állítást vitatom, hanem hogy így kell lennie). Az Orbán rezsim egyik legfontosabb pillére az ellopandó EU támogatás. Csak el kellene zárni a csapokat. Értem én, hogy EU jog meg fittyfene (meg hogy Merkel nem egyenlő EU), de ha csak tized annyira lennének unortodox jogalkalmazók az EU-ban, mint amennyire az orbánrezsim az, akkor keresztül lehetne vinni. Oszt' jónapot..
A Nyugat, benne a kiemelt szerepű Németországgal nagyon is sokat tehetne. Amikor Berlusconi már nagyon terhessé vált, eltették az útból. Amikor Putyin hódításokba kezdett, megfektették az orosz gazdaságot. A magyar gazdaságot az évi 1000 milliárdos EU támogatás tartja a víz felszínén, ami nélkül megroppanna az Orbáncsaládi maffia választói bázisa. A szándék hiányzik, részben jelentéktelenségünk miatt, részben belpolitikai vagy pártcsalád összetartási okokból. Pedig éppen a menekültválság mutatta meg, hogy Orbán személye a xenofób gyűlöletkeltése révén felértékelődött az erre fogékony körökben. Ezt a 93e km² -es gennyes fekélyt izolálniuk és fertőtleníteniük kellene, mert Orbán mint precedens, veszélyesebb Európára nézve 1 millió muzulmán bevándorlónál.
Németországban is vannak menekültellenesek, ugyanúgy, ahogy vannak neofasiszták is - csak éppen nem hagyják őket szabadon garázdálkodni, nem kacsintanak velük össze, és nem avatgatnak fasiszta szobrokat, illetve nem hagyják, hogy a menekültellenesség hangsúlyozottan megjelenjen a médiákban. Mert a közvélemény befolyásolható, és szarabb irányba a legkönnyebben. Ahogy a honi példák is bizonyítják.
Elég lenne megkérnie az Audit, Opelt, Mercedest, hogy egy-egy szalagot állítsanak le egy hónapra és a magyar GDP 10 %-kal csökken!
Sokkal keményebb eszközökkel oldották meg Olaszországot, vagy éppen Jörg Haidert. Ezért gondolom azt, hogy itt jó magyar szokás szokás vagy visszacsorog valami az EU-ank (under the table), vagy egy jóval nagyobb politikai terv (amit talán nem is szeretnék megérteni) érvényesül, ahol Orbán, mint egy mindenre megvehető lókupec, eljátssza a szerepét. Lehet, hogy ő a XXI. század Gavrilo Principje.
Ámde az EU-n múlik, hogy meddig öntik még az orszá...pardon,Orbán FideSSmaffiájának a pénzt.
1990-ben nem vívtunk ki semmit,inkább visszaléptünk a sötét feudális,majd Orbánnal a fasiszta kor felé, és néhány címkét-feliratot kisceréltünk, teljesen egyenes út vezetett idáig.
Mindig is tettestársak irányították az országot.Erre szokták mondani, hogy a szocializmus (így a focializmus is) addig működik, amíg a más pénze tart. Ha ez a pénz elfogy, nem pampog itt senki. Úgy rebbennének szét a rezsimszolgák és párt nyaloncok, hogy öröm lenne nézni. A GFG-k lennének az elsők, akik átállnának a másik oldalra és azt bizonygatnák, hogy ők valójában belülről bomlasztottak. Végül is most is pont ez történik.
Nem kell annyira undorodni, meg felháborodni.
A világ csak jobbá válik, ha Orbanisztán megszűnik.

Khonsu 2015.12.30. 09:59:02

@zipe moha: Az idő múlásával ez már egyre inkább csak elméleti lehetőséggé válik, de legalább jól hangzik. :)

Ha sikerül komoly tényezővé válnia a közbeszédben egy PKP jellegű értelmes erőnek, jó akciók, 2018-as parlamentbe jutás, stb. által, akkor még van esély az elmélet gyakorlatba átültetésére. Ha nem sikerül elérni a nagyobb nyilvánosságot az építő gondolatokkal, és a parlamentbe jutás se jön össze, akkor szerintem a hatalomért és az ország megmentéséért folytatott harc elveszett.

Onnantól már érdemesebb lehet a kármentésre koncentrálni, az áldozatok "kimentésére". Ami megnyilvánulhat a NER elviselhetőbbé tételében illetve az emigráció, a diaszpóra megszervezésében, segítésében. Illetve ott kellően beágyazódva készenlétben állni arra az esetre, ha valami váratlan esemény mégis megingatná a rendszert.

Van az a pont, amikor a kevesebb már több lehet, és szerintem nagyon közel járunk ehhez a ponthoz.

Barkalot 2015.12.30. 10:12:52

@zipe moha:

Tehát azt akarod ezzel mondani, hogy Magyarország jelenlegi periférikus, inkább kelet-európai szintű állapota ennek, meg az elkövetkezendő mondjuk 2-3, vagy még jövőbelibb generációnak determinált? Semmi esély arra, hogy az következő 30-50 év alatt nyugati ország legyünk, a társadalom nyugati mentalitású legyen, az életmód, fizetések nyugatiak legyenek?
Én 25 éves vagyok jelenleg. Esély nem lesz már arra az életemben, hogy mondjuk 60 éves koromra Mo. olyan legyen mint Ausztria vagy esetleg Dánia? Mind a gondolkodásmódunk, mind az életszínvonalunk.

gellért mária 2015.12.30. 11:04:24

@zipe moha: Nagyon rossz hasonlat mögöttes nagyon rossz szemlélettel.Sem oroszlán, sem őzike nincs ebben a "klubban". ..ez nem állatvilág, más fogalmakkal kell dolgoznod.Parttalan, üresjárat ez a gondolkodásmód..nem vezet sehová irígykedni, keseregni , áldozatnak éreztetni.bűnbakot keresni...stb.Lúzerséghez vezet.
Olvasom Szvetlana Alekszijevics /idei Nóbel díjas/ könyveit arról, hogy reagáltak az emberek az ottani "rendszerváltásra". Úgy mint a magyarok, a jó többségük.
Klasszikus mondat pl."Most hypermarket van haza helyett", mondta "Iván" keserűen. Jó lenne, ha mi magyarok ennél többet értenénk meg, beleértve az itt kommentelőket.

zipe moha 2015.12.30. 12:00:38

@gellért mária: " Nekem mindegy-mondta az Oroszlán...nem az eszedért szeretem a húsodat, nem a vágyvezérelt gondolataidért...nem a kívánságaidért...
Bár jobban örülök, amikor futsz és reménykedsz, amikor össze vissza ugrándozól, ficánkolsz.. hogy megúszod...és úgy kaplak el...de így is jó... hogy Oroszlánnak képzeled magad...kicsit nevetséges vagy ezekkel a virgácsokkal Oroszlánnak, de te tudod...hammm!"...:)

pamut 2015.12.30. 12:01:59

A poszt első mondata nem stimmel, Orbánnak esze ágában sincs semmilyen hatással lenni a nyugatra, egyrészt mert nem is érdekli, másrészt mert tudja hogy pattogó borsószemként semmi hatása nincs a világra. Az összes süket agyhugykelesztő löttyös kegyetlen baromsága amiket kiköhög magából, az mind belföldre szól, azon belül is a saját, illetve a jobbikos szavazóknak.

Laikus Érdeklődő 2015.12.30. 12:03:36

"Az a mérhetetlen szellemi és anyagi tőke, amely a nyugati civilizációban felhalmozódott, amely megtermékenyítette a globális gazdaságot, az emberiség legnagyobb részének vágyait és törekvéseit, és amelyből Magyarország is él (nyilván nem gondolja a kedves olvasó, hogy az ország az Orbán-féle paraziták eszméi -- a rezsicsökkentés, a korrupció, a jogi visszaélések, a társadalom megosztása -- alapján vált multikulturális országgá a középkor során, lett a vallási tolerancia egyik szeglete a 16-17. században, vívta szabadságharcait többnyire keleti eredetű agresszióval szemben, építette fel Budapestet a Monarchia korában, csatlakozott az EU-hoz 2004-ben) -- ez mind a szabadság és a nemzet különböző eszméinek egymásba fonódásában alakult ki."

A fenti körmondat - bár hosszúsága alapján még az első tízbe se férne be ezen a blogon - annyira barokkosra sikerült, (még Pázmány Péter is megnyalná a bajuszát miközben elolvassa) hogy feltétlenül megér egy különdíjat.

pamut 2015.12.30. 12:08:36

@JoeP: Talán még népszavazás sem lesz hanem csak összekötik a 2022-es parlamenti választással, feltüzelik a nemzeti érzést, függetlenség, szuverenitás, nemzeti becsület, 1000 év,s tb, oszt hadd szóljon.

De ha mégis lesz külön népszavazás, akkor az valahogy így fog kinézni (március 15-ére időzítve):
"Egyetért azzal, hogy a sokat szenvedett büszke népünk, az ezer éves szakrális magyarság végre kivívja szent szabadságát és áldott függetlenségét az elnyomó-gyarmatosító pénztőke és buzilobbi EU képében megjelenő zsarnokságával szemben?
- Egyetértek
- Nem értek egyet, mocsok hazaáruló vagyok"

zipe moha 2015.12.30. 12:16:43

@Barkalot: ....szeretnék komoly választ adni:

az előttünk élő magyar generációk,hasonló problémákkal körülvéve éltek...nem találtak megoldást, hogy kibújjanak az 1000 éves zsákmányország , az azt uraló mindenkori kiárusítók determinációi alól..küzdelmeik voltak, ezek történelmünk legmagasztosabb pillanatai...

hogy a ma élőknek sikerül-e? ..."Mondottam ember küzdj: és bízva bízzál"-írta Madách Imre örökbecsűjében, ami ma aktuálisabb az útkeresőnek mint valaha...
a küzdelem nem nélkülözhető..azon belül pedig értelmes és értelmetlen lehet a küzdelem...
semmi sincs előre megírva a közeljövő magyar történelméből...a ma élőkön múlik minden...DE egyedül nem megy...:)

Barkalot 2015.12.30. 12:27:31

@zipe moha:

Azon csodálkozom, hogy a korosztályomban is milyen népszerű a fidesz. Sajnos nem csak a nyugdíjasok meg a középkorúak közt vannak orbánhívek szép számmal, hanem a fiatalok közt is sok a meggyőződéses fideszes. Ők biztos jól élnek meg nem probléma számukra az ország lezüllése, vagy "még jobb": tagadják a korrupciós botrányokat, vagy nem is tájékozódnak.

gellért mária 2015.12.30. 12:29:59

@zipe moha: :):)
Na, nem veszel komolyan..én sem téged. De, nem fogsz elkapni és én nem képzelem magam oroszlánnak.Szeva...

zipe moha 2015.12.30. 12:41:31

@gellért mária: " Na látod...ha kitartó lettél volna...lett volna pajzsod és kardod is ..Nyugatosabb lehettél volna a Nyugatnál...az Oroszlánok eléd hordanák a zsákmányukat...de így tovább futhatsz az üregi nyúllal az ugaron...ami már ismét az Oroszlánok birodalma...de még képzeleghetsz, hogy egyszer karmod fogad és nagy bajszod lesz"..:))))

azértezszánalmas 2015.12.30. 12:42:56

Nagyon nehéz ez az összeomló ország vízió.
Főleg a rekordokat döntő lakossági fogyasztás és adósságcsökkenés fényében.
Persze lehet ezt blöffnek nevezni, csakhogy ebből a "blöffből" lehet venni kenyeret.
A szociktól csak azt hallottuk, hogy most rossz, még rosszabb lesz, de majd később jó lesz......közben az egekbe emelték az adókat, munkanélküliséget, adósságot.
Most 8 éve javul a helyzet.

Nagyon nehéz a valósággal szembe érvelni!
Ezért hiteltelen az ellenzék.

zipe moha 2015.12.30. 12:45:33

@Barkalot: ...vagy összeáll néppé ez a gyülevész sereglet...vagy átörökölteti a vesszőfutását..és majd egyszer születik egy olyan generáció aki véget vet a futásnak és szembe néz...

gellért mária 2015.12.30. 12:53:01

@azértezszánalmas: "8 éve javul a helyzet"..na ez a blöff...megtudod, ha elfogy az EU pénz és majd már senkit sem lehet lerabolni...

2015.12.30. 12:53:51

@azértezszánalmas:

néhány apróság: a nyugdíjpénzt elvették, ebből csökkent valamit az államadósság; munkaügyi statisztikák: azért nem borzalmasabbak, mert 2011 óta lehet munkát vállalni Ausztriában és Németországban is, beruházások sehol, versenyképesség nulla, oktatás, egészségügy dettó; továbbá jó lenne tisztázni már: nem az amúgy borzalmas szoci-szdsz kormányzás a minta (közepén egy világválsággal), hanem az elérhető közjó - és akkor mindjárt más megvilágításba helyeződik ez a remek fideszes társaság

Barkalot 2015.12.30. 13:00:35

@azértezszánalmas:

Igen meg tele van a tescó parkoló. Ezt kihagytad.

gellért mária 2015.12.30. 13:08:21

@zipe moha: Ha elfutok, nem tudsz bekapni...hiába vagy nagy oroszlán..és mivel nyúl vagyok nem is harcolok veled.Elfutok és megkeresem a helyem a vadonban.

Na, ha valaki itt képzeleg erős karmokról és nagy bajúszról, az te és hasonlók vagytok.Én elfutok és a magam helyén élek.Ti képzelitek, hogy a nyugat az oroszlán...mi a zsákmány és majd erős kardotok és pajzsotok lesz és akkor majd az oroszlán elétek hordja a zsákmányt..Hát nem így lesz.

Philip F. Queeg 2015.12.30. 13:10:59

@Barkalot:

Tényleg tele van vazze!
Két zsugor ásványvízért ugrottam be, alig volt parkolóhely és állhattam sorba, mint 88-ban a banánért.
Mi a fasz lesz? Jön a világvége?
Miért kell a magyarnak minden ünnep előtt, alatt és után nagybevásárolnia?

gellért mária 2015.12.30. 13:10:59

@azértezszánalmas: Meg a rezsicsökkentést is kihagytad.

Khonsu 2015.12.30. 13:13:13

@azértezszánalmas: Javul, persze...

Statisztikából nem veszel kenyeret, az csak arra jó, hogy akit a problémák elkerülnek, az elhiggye, hogy másnak sincs gondja, és minden szép, minden jó.

Aki nem ilyen szerencsés, azt nehezebb átverni, mert ugyebár "Nagyon nehéz a valósággal szembe érvelni!" :)

A szocikat és a szadeszt pedig errefelé nem tekintjük követendő példának, mint azt előttem írták. Persze megértem, hogy a Gyurcsány ellen érvelni könnyebb, és nem is olyan ciki, mint egy nyugatos, konzervatív irány ellen. Mert értem én, hogy kényelmes az a döglött ló, meg megszoktátok, de az már nem megy sehova, ellenben nagyon viccesen mutattok rajta...

zipe moha 2015.12.30. 14:25:21

@gellért mária: ...ostor is jó lesz meg cukorka felváltva...az oroszlán idomár esténként nem magát szolgálja fel vacsoraként...hanem oda csördít..néha cukorkát ad...:)))...hogyan is lehet ez elmesélni a fűevőknek?!....:)

Laikus Érdeklődő 2015.12.30. 14:30:43

@states1:
Szerintem ügyesen csinálja.
Attól, hogy valaki napi rendszerességgel poszol kattintásvadász címek alá random bullshithalmazt még nem biztos, hogy hülye. Ilyen alapon a 444-888-Index-Velvet-Fideszközlemény stb. szerkesztőit is nevezhetnénk orvosi esetnek.
Ráadásul itt érvényesül a népakarat: 2/3 Fideszfika, 1/3 demokratikusellenzékfika.
Hajrá PKP!

Kaschauer 2015.12.30. 14:39:24

Itt minden kommentelőnek elment a józanesze?
Ennyi baromsgot egy halomban...

Khonsu 2015.12.30. 14:42:39

@states1: Azért ilyen "legjelentősebb politikusból" már volt néhány a történelemben.

Ez talán a legnagyobb hibája a demokráciának. A többség akarata akkor is érvényre jut, ha rossz döntést hozott. Ennek pedig sajnos azok is elszenvedői, akik nem értenek egyet velük.

Ezt lenne hivatott feloldani a rendszerben lévő dinamizmus, mert ha egy hatalmi felállás hosszú távra befagy, abból jó nem származik.

Nem véletlenül emlegette már többször maga Kövér László is (valahol még ők is érzik), hogy nem jó az, hogy nincs az országban működőképes ellenzék. A verseny hiánya nem tesz jót, nincs motiváció a jóra és visszatartó erő a rossztól.

Barkalot 2015.12.30. 14:44:31

@Khonsu:

Én ezért értenék egyet ha EU-s szintű fellépés is lenne egy politikus, kormányfő ellen egy tagországban. Amit Orbánék csinálnak a lakossággal nem csak belügy szerintem. Egy csomó politikust a Hágai bíróság elé lehetne helyezni, Polt Petit is.

zipe moha 2015.12.30. 14:46:08

@Kaschauer:

...már csak te őrzöd egyes-egyedül...kérlek őrizd meg a jövőnek hogy pislákoljon a remény :))

Khonsu 2015.12.30. 14:58:34

@Barkalot: Össze kéne hozni valami "Európai társadalmi szerződést", amit össz-EU népszavazás érvényesítene. Ha ez megvan, utána aki ezzel szembemegy, azt már teljes joggal visszaterelhetnék a helyes irányba.
Kéne egy ilyen "második védelmi vonal", ami megvédhetné a társadalmakat saját hülyeségüktől.

Barkalot 2015.12.30. 15:03:23

@Khonsu:

Szerintem van ilyesmi EU-s szinten, csak nem nagyon alkalmazzák a gyakorlatban a korrupt politikusok, főügyészek ellen. Nemzetközi büntetőbíróság pl. De biztos van más is. Az, hogy Orbánék törvényesítették itthon a lopást, megvásárolták a főügyészt, mindenkit és belföldön nem lehet velük semmit se kezdeni, attól még még bűnözők maradnak.

Khonsu 2015.12.30. 15:09:27

@Barkalot:

Nem azzal okozzák a legnagyobb kárt, amit ellopnak. Az összesített kártételhez képest az szinte elhanyagolható tétel.

Sajnos a jövőt is ellopják és taccsra vágják a társadalmat, az az igazi károkozás.

A korrupt politikusokat előbb-utóbb felelősségre lehet vonni, a tisztességtelenül szerzett vagyonokat el lehet kobozni, de azt a kárt, amit a társadalomban tesznek, az ellopott, tönkretett életeket nem lehet visszacsinálni.

gellért mária 2015.12.30. 15:31:22

@Barkalot: ez az, én is ennek lennék a híve. Az USA-ban egyetlen tagállamban sem tud kialakulni dictatúra, de még illiberális demokrácia sem, az egységes jogrendszer miatt. Az EU-ban csak aggály, meg javaslat van, szankcionálási lehetőség ha van is, nincs súlya.Európai egyesült államok híve vagyok.

gellért mária 2015.12.30. 15:49:59

@zipe moha: Oroszlán nem leszel, olyan erős nyúl sem leszel mint egy oroszlán,hát?....mi lesz veled.?
.

Klütaimnesztra 2015.12.30. 15:52:11

Drága kedves régi ismerősöm , Béndek úr!
Nem gondolja, hogy vicces lúzernek nevezni valakit, akit harmadszor választottak meg miniszterelnöknek, s mindezt teszi egy olyan valaki, kinek pártja a névtelenség határán mozog?
Orbánnal sok bajom van, de Ön már fóbiás,attól tartok.

Laptop7712 2015.12.30. 16:00:49

@explanatus:
Ha megkérdezel egy milliárdost, aki a módszerváltás körül telepedett rá egy-egy fejlesztendő állami rendszerre, és privatizálta ki magának a saját részét, el fogja mondani, - hogyha eléggé tökös legény, amit kétlek – hogy semmit nem tett, csak ült a székében, és elkezdett telefonálgatni, vagy a megfelelő ülésre nyitott be. A többi jött magától. Ezek az emberek mind hiteltelenek, és a nép szemében a vagyon sem legitimálta Őket, mivel Magyarország nem Amerika, errefelé még fontos az, hogy ki mikor, és hogyan gazdagodott meg.
A németek el voltak szörnyülködve, hogy nulla forintért jutnak hozzá akkor komplexen működő gazdasági potenciálokhoz, és néha Ők mondták, hogy tán ezt nem így kellene.
Az elmúlt 25 év politikai garnitúrájának tevékenysége kimerült abban, hogy először sz…ért hu… ért eladták az országot, utána meg szépen levédték mindig, minden esetben a rendszereket. Nézd meg a gazdasági törvénykezést, semmi értelme az egésznek. Az angolok kiröhögnek minket.
Szó nem volt szabad piacról, és ma sem az. Kialakult egy komplex duális gazdasági szerkezet, a multik, és a rájuk épülő gazdasági- piaci potenciálok, amelyek ingyen működnek, a másik oldalon a 25 éve vegetáló hazai mikro, kis, és középvállalkozások. Az egyik rendszer nemzetközi sztenderdek alapján számol el, és garantált profitrendszert üzemeltet hazánkban, a másik rendszert szimplán halálra ítélte az elmúlt 25 év, mivel a hazai bankrendszer régen sem, és ma sem támogatja sem az egyéni törekvéseket, sem a hazai tulajdonú vállalkozásokat. Ennek szimplán banküzemtani okai is vannak, továbbá a konkrét okokat a módszerváltásban kell keresni.
Az EU jól jár, több okból. Ingyen kiképzett, és jól képzett munkaerőt kap, olcsón, és ez kell neki. Az országot egyszerűbb lesz gazdaságilag integrálni „Szövetségi tartományként” a nagy német birodalomba, mint azt gondolták. A krém már nyugaton van, a többi marad, és megelégszik azzal, amit kap. Orbántól azt várják, hogy konszolidálja a rendszereket rövid távon (egészségügy, oktatás, stb.) és hogy fékezze meg a tömegeket. Ez a helyzet valahol a késő 50-es évek (56 utáni állapotok) és valahol a 60-as évek elejére hasonlít.
Amivel a polgártársak nem számoltak, az a nyitott határok, az internet, és a „világ összes országába érvényes” útlevél, szabad költözködési, és munkavállalási joggal az EU, és „kapcsolt államai” területén, ahol a fogadó ország támogatja a képezett munkaerő letelepedését.
Tehát szar van a palacsintában. A kormányzat gazdasági irányításának fogalma sincs arról, hogy hogyan is nézne ki egy olyan gazdasági, - nevezzük területspecifikus gazdasági modellnek- profitmodell a mostani viszonyok alapján, amivel rövid távon – 3-6 hónap – mér eredményt lehetne elérni változatlan makrogazdasági pálya mellett. Nem így szocializálódtak az elmúlt 25 évben sem a fideszes, sem az mszp-s fiúk, hanem egy kicsit másképp. Magyarul nincsen mesterterv, ez majd akkor fog igazán látszani, amikor a mostani fejlesztési ciklus kudarcba fullad, azért, mert a fejlesztett potenciálokat nem lehet majd komplex optimumon fenntartani belső fogyasztás hiányában. Közben a „német tartománnyá válás” is döcögős, mivel a merciben is csak 140 000 –et fizetnek a szalag mellett, ugyanez „Deutschlandban” nettó 2500 EUR. Balhé lesz. Bukni fog minden, ha erre sor kerül.
Tehát sem az oroszok, sem az EU, sem egyéb államok nem fognak beavatkozni, mivel az nagyon nem tenne jót a businessnek. Itt az „istenadta nép” fog dönteni, előbb, vagy utóbb. A helyzet rettentő feszült. Ha jól tudom, 1848, és 1956 is valami ilyenről szólt, hogy valakik be akartak avatkozni pár dologba. Tudás kellene, aki képes arra, hogy válaszokat adjon, amire a reformkorban képes volt a nemzet. Amely kor kinevelt egy Ganz Ábrahámot…. Majd jön egy 30 éves a kellő időben, és kiáll egy térre, oszt elkezdődik a játék. A nép meg vagy kiröhögi, vagy mellé áll. Volt már ilyen 89-ben, nem?
Ami érezhető az az, hogy ezek a csávók nincsenek otthon, mert már elhúztak, és mindenki nagyívben tesz arra, hogy mi megy a politikában. Helyi szinten mindenki szépen megoldja. Ameddig ezt megadja a rezsim, hogy nem szól bele a helyi szinte, addig okkás a történet. Abban a pillanatban, ahogy a helyi szinten elkezd nyomulni a politika, akkor majd a helyi fidesz potentátok tesznek rendet hatalmuk védelmében. Tiszta 70-es évek nem?

zipe moha 2015.12.30. 16:31:39

@gellért mária: " fussunk tapsi társam mária...és bújjunk el az ugaron egy Gaz mögött...lapuljunk, s álmodjunk az Európai Egyesült Államokról..ahol az Oroszlánok az asztal mellett ülnek..és álló nap zsákmányállatokat falatoznak..olyanokat mint mi...minket..jajj"...:)

pamut 2015.12.30. 16:39:31

@Laptop7712:
Nem akarlak elkeseríteni, de Magyarországnak soha nem volt olyan nemzte, amelyik kitermelt egy Ganz Ábrahámot, mivel Ganz Ábrahámot a svájci nemzet termelte ki, lévén svájci volt (mint neve is mutatja). Zürichben tanulta ki a vasöntés mesterségét, majd több nyugat-európia országban is élt, dolgozott, majd 24 évesen jutott el Magyarországra és itt ragadt. Hogy miért az nem tudom, talán itt kevés volt itt a mester és ezért kényeztették, vagy megtetszett neki egy magyar kiscsaj... na ez már mindegy is a lényeg hogy Ganz import szellemi tőke volt, nem saját termés.

Laptop7712 2015.12.30. 17:21:46

@pamut:
El vagy tévedve pamut.
Ganz svájci gazdag zsidó volt, aki azért jött akkor a monarchiába, hogy befektessen, mivel akkoriban Magyarország volt az a befektetési helyszín, ahova mindenki be akart fektetni, mivel olyanná tették a gazdasági-politikai környezetet. Az a mondás járta, hogy csak fel kell venni a magyar népviseletet, és vállalkozhatsz, kereskedhetsz szabadon. És jöttek is a zsidók, és be is fektettek, nem is kevesen. Még grófok is lettek egynéhányan. Az akkori felvirágzás a zsidó kereskedelmi tőkére alapult. Ezek történelmi tények. Azok a zsidók magyarokká váltak, és a magyar ipart, bankrendszert Ők hozták létre. Ki is szorították néhány foglalkozási körből a magyarokat, ez is történelmi tény. Ez majd szépen végigvonul a magyar történelmen. Azért mondom, maradjunk a tényeknél. Amúgy amit írtam olvasd el még egyszer: „Tudás kellene, aki képes arra, hogy válaszokat adjon, amire a reformkorban képes volt a nemzet. Amely kor kinevelt egy Ganz Ábrahámot….”

pamut 2015.12.30. 17:44:09

@Laptop7712: Ez így nagyon szép és szükségtelen kioktatás volt, de helyette inkább csak simán el kellett volna ismerned hogy rosszul fogalmaztál, mert mint az általad is idézett kontextusban látható közvetlenül előtte a reformkori magyar nemzetről írtál.
Ami pedig az érdemi részét illeti: ilyen kor most nincs kilátásban, az ország további emberi, szellemi és anyagi kiürülése, lezüllése van kilátásban, illetve már jó ideje folyamatban is van.

zipe moha 2015.12.30. 18:36:36

@gellért mária: ...szégyen a futás és haszontalan..úgy is utol ér , ami elől futni kellene..:)...nézzük inkább szembe azzal ami jön..

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2015.12.30. 18:37:38

@Laptop7712: Ganz vasöntőmester volt.....nem pedig pénzügyi befektető.

gellért mária 2015.12.30. 19:04:00

@zipe moha: annál is inkább, mert mi mindenevők vagyunk. Ámen.

2015.12.30. 19:19:58

@Laptop7712:
valamilyen furcsa okból, nem tudni miért, egy bizonyos őságból lesznek tömegesen gépészek. ez nem a szemita, hanem az indoeurópai eredet. annak is a nyugati ága. nehézgép-kezelők leginkább (úgy fele részben) cigányok. persze lehet, hogy ez sem igaz. ezt legfeljebb csak saccolni lehet. a valós származás és gazdasági-kulturális irányultság esetleges összefüggéseit nem nagyon mérte fel senki.

vannak valós eredettérképek:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Haplogroup_R1b_%28Y-DNA%29.PNG
az ural mellett él a nyugat-indoeurópaiaval rokon őseurázsiai csoportosulásban vannak a vezető orosz gépészmérnökök. vagy ugye érdekes, hogy a volga mentén, ahol ez szintén megjelent, németek éltek. persze az is lehet, hogy nincs ilyen összefüggés. és az is igaz, hogy a gépészetet bárki kitanulhatja. industrieschule és ingenieurbüro kell hozzá. a tanulás szempontjából valószínűleg az egyenes férfiági származás már túl sok dolgot nem jelent. ebből a szempontból valószínűleg a nőág számít. ha a tanítónő az anya és nagyanya származásától erősen eltér, akkor a gyerek figyelme könnyen elkalandozik. de ezt sem mérte fel senki. mert van egy keresztényhez hasonló magát liberálisnak mondó, eredetében legalább fele részben zsidó inkvizíció. de persze minden ilyen kijelentést nagyon erős fenntartással kell kezelni.
www.familytreedna.com/groups/ganz/about/news
ez a fórum azt mondja, hogy a ganz család nagybányai ága őseredetében "cigány" volt. a cigányság egy vegyes társaság. nagyrészt nem indiaiak. az askenázi zsidók nagyjából ötöde "cigány". einstein is az volt. és hitler is. persze a cigány is lehet férfi és nőági eredet. és vannak családok, amelyek "elcigányosodtak".

nagyvállalkozóvá leginkább az válhat aki mögé önzetlen módon beáll a pénztőke. ebben az esetben is számít az eredet. a zsidók elsősorban zsidóknak hiteleznek. nem-zsidók nem-zsidóknak. ebben az eseteben direkt összefüggést nyilvánvaló. zsidó világsztárokhoz zsidó kiadók kellettek. de ezt lehet látni a színházakban, akárhol. ha egy társulatban van egy zsidó, akkor a társulat fele zsidó. és egymást sztárolják. a zsidók másodlagos preferenciája a sémi után a cigány eredet. a proto-indoeurópai harmad és negyedleges. azért, mert a zsidó nép így áll össze. vannak a magyar parasztság, jobbágyság és köznemesség jelentős részét kiadó kelet-indoeurópaiak is közöttük. csak elég kevesen. ezért ezt a kultúrát megvetik. és aki natív (egyenes férfi és nőágon is) sémi az bizony gyűlöli a többséget. és a zsidó-keresztények is. a keresztény lelki gyakorlatok arra tanítanak, hogy ez nem számít. de ezzel a zsidókeresztény egyház tömegesen visszaélt. ezért szekularizálták ezt az elitet. a világi zsidóság a felvilágosodást úgy magyarázta, hogy mindenki tök egyforma. persze a zsidók ettől függetlenül erősen összetartottak. és teljes kiválasztottságra törekedtek. és ezt a problémát a politika nem nagyon tudta megoldani magyarországon. és problémák lehetnek németországban, ausztriában és svájcban. ami a kárpát-medencében azért érdekes, mert legfeljebb ebből a három országból lehet nyugati szövetséges.

2015.12.30. 19:36:23

@toportyánzsóti:
ha te ebből antiszemitizmust olvasol ki, akkor az a te hibád grécikém.

toportyánzsóti 2015.12.30. 20:04:15

@unionista᠍᠍᠍᠍: Gyenge vagy szokás szerint,zsidrákok elenyészően kevesen vannak mégis folyton velük példálózol.

my_anyád (törölt) 2015.12.30. 20:26:23

@toportyánzsóti: unionista véleményeket átlagol. így sosem lehet igaza. egyik ember a pörköltet szereti, másik a piskótát. ha átlagolod, jaj.

2015.12.30. 22:09:24

@my_anyád:
a politika általában véleményeket átlagol. és sohasem lehet teljesen igaza. az utókor dönti el, hogy egy adott döntés helyességét vagy helytelenségét. az a probléma, hogy az optimumhelyek rendszerint az extremitások. a jó anyák azt szokták mondani, hogy az aranyközépút a helyes. csakhogy a középutat is azért választjuk, hogy azon egy harmadik extremitást keressük. a politikai elképzelésekről nagyon nehéz előre megmondani, hogy zseniálisak vagy őrültségek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.30. 22:13:40

@my_anyád:

"egyik ember a pörköltet szereti, másik a piskótát. ha átlagolod, jaj."

Tegnap megkínált egy kolléganőm szalonna-ízesítésű mentolos cukorkával ( mcphee.com/shop/media/catalog/product/cache/1/image/1200x1200/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/b/a/bacon_mints_1.jpg ). Nekem nem ízlett, de gyártják ... valakiknek kell hogy a kedvence legyen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.30. 22:15:32

@Klütaimnesztra: őszintén kívánom mindannyiunknak, hogy öt év múlva az derüljön ki, én voltam a fóbiás -- de tényleg
A fickó meg tényleg lúzer, mert miniszterelnökként teljesen sikertelen lesz és marad -- keresztapaként persze nem

NekemNemEzKell 2015.12.30. 23:39:34

@a nagy hohoohooo: Ilyenkor, csak abban reménykedem, hogy magad sem hiszed el ezt a sok ostobaságot, önbecsapást. Ugye, nem?

NekemNemEzKell 2015.12.30. 23:45:53

@HaFr: nagy kicseszés ez a folyamatosan fogyó volt "baloldali" hívekkel, hogy téves megállapításokkal, félremagyarázásokkal, becsapásokkal, hazugságokkal,tömitek szegények fejét.S amelyik nem teljesen agyhalott, az a valóságot összehasonlítja az ilyen állításokkal: " A fickó meg tényleg lúzer, mert miniszterelnökként teljesen sikertelen lesz és marad "... mivel tudja, ez már vállalhatatlan állítás, elmegy a Jobbikra szavazni... Az pedig nagyon csúnya dolog, hogy a szélsőjobbhoz terelitek, űzitek, a szerencsétleneket!Az a szövegelés megy 5 éve, s nem veszitek észre, a további erodálásotokat? Nem tűnik fel a csökkenő támogatottság?

explanatus 2015.12.31. 00:33:57

Egyszer még hálásak leszünk ennek a kornak, mert olyan mélységekbe taszított bennünket, melyben mindannyian (még a kor győztesei is) be kellett lássuk, erkölcsi nullán alapuló rendszerek nem életképesek, nem képesek arra, hogy a(z egyszerű) népben meglévő alkotó energiák fölszabaduljanak, hogy meg tudjunk felelni a kor kihívásainak, mert tulajdonságaiknál fogva ezek - - az erkölcsi nullán álló- - energiák nem alkotók, hanem alkotásrombolók.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.31. 00:43:56

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a politikai elképzelésekről nagyon nehéz előre megmondani, hogy zseniálisak vagy őrültségek."

Ugyanakkor korábban amellett érveltél hogy a politikusnak felelősnek kell lennie minden döntésének az összes következményéért, az előre nem láthatókért is.

gellért mária 2015.12.31. 01:07:18

@Klütaimnesztra: Nincs abban semmi ellentmondás, hogy Orbán és követői lúzerek..csak ennek belátásához kell egy kis távlati, összetettebb gondolkodás.

schlumbergerna 2015.12.31. 01:41:00

@azértezszánalmas: Hogy mi javul 8 éve??? Körülnéztél kishazánkban?
wazze!

toportyánzsóti 2015.12.31. 09:43:13

@schlumbergerna: Narancsgecik anyagi helyzete javul döbbenetesen,az a szánalmas hogy plebejusnak hirdették meg magukat oszt azt sem tudják már mennyi vagyont lopkodtak össze pár év alatt.

zipe moha 2015.12.31. 10:06:19

@toportyánzsóti: ...nem lopkodtak...az amit lopáskánt érzékelsz ( persze, nyílván...) az bevallottan is maga kormányzati politika stratégiai eleme...

az hogy nem vagy benne a kiválasztott körben...sajnálatos...de különben is mikor voltál benne?
igazságtalan? az....tisztességtelen? az....te is szeretnél benne lenni a körben..vagy egy másikba ahol újra osztják a közbevételt? persze, szeretnél....na látod ez a baj....nincs kire cserélni...
a romlott erkölcs csak romlottságában képes versenyezni a másik romlott erkölcsével..,.abban pedig a jelenlegi kurzus szinte verhetetlen....

... a trágyadombon nőnek a legszebb virágok...de előbb még beérik a trágya hozzá...

2015.12.31. 12:24:13

@neoteny:
ez így van. egy politikus nem lehet biztos abban, hogy amit tesz az jó, vagy rossz.

volt itt egy nick, aki a doktori dolgozatában azt a kérdést tette fel, hogy lehetséges-e hatalmat igazságosan felosztani vagy újraosztani? és arra jutott, hogy ez teljes körűen nem érvényesülhet. de valamennyire mégis csak. ehhez racionális közbeszédre van szükség.

az elemi matematikában valamilyen egésznek (mondjuk a hatalomnak) a természetes felosztását hívjuk racionalitásnak. úgy, hogy ebből általában a zéróosztást kizárjuk. ez a racionális leszámlálás definíciója. mivel az eggyel való osztást nem tekintjük valódinak ezért az elemi matematika terminusában valódi igazságos felosztás nincs. mert az igaz és a hamis egy 0-1 választás. ebből a nullával osztás kizárt. az egyet nem tekintjük valódi osztónak.

egy kétszereplős játékban igazságos az, hogy az egyik oszt, a másik választ. baráttal vagy ismerőssel elég sokszor lejátszottam azt, hogy rendeljünk közösen. telefonban megkérem az eladót, hogy az árut ha lehet, akkor ne szeletelje fel. mert azt akarom, hogy osztozkodni kelljen. és amikor kihozzák és közösen kifizetjük fele-fele arányban, akkor kényelmesen karba teszem a kezem. és azt mondom a másiknak: oszd ketté, én pedig majd választok. a másik ilyenkor rám néz. és a szemeivel azt sugallja. te rendes fickó szoktál lenni, de most biztos be akarsz csapni. ezt a módot egyáltalán nem tekinti igazságosnak. mert úgy érzi, hogy jobb utólag választani. a nők ezt a helyzetet általában elfogadják. a férfiak azt mondják: inkább te oszd ketté. de amint megfogom a kést azt mondja: várjál, inkább én osztom el. azért, mert úgy érzi, hogy a késsel én kerülök előnybe. azzal ugyanis meg is ölhetem. de ha nő oszt, akkor a férfiakat rendszerint nem zavarja, hogy az fogja a kést. hanem kényelmesen hátra dőlnek. azért, hogy olyan könnyen mégse szúrják le őket. egy nagyon egyszerű osztozkodásban is megjelenik a nemiség és feltételezett nemtelenség. a jóléti társadalmakban az ősiség sokkal kevésbé van jelen. de a magyarok többsége és egyébként a világ jelentős része (nem a magyarok miatt persze) valamiért ehhez nyúl vissza. és egy törzsi háborúskodás folyik, aminek a következményei beláthatatlanok. a magyarok azt mondják, hogy valamilyen természetes rendet kell teremteni. az igazságosan osztozkodásnál a természetes rendezés tűnik fontosabbnak. nem számít, hogy mészáros lőrinc ellopja a pénzt. majd visszavesszük tőle. lehet, hogy az nem lesz jogállami abban az értelemben, ahogy a másik törzs mondja. ha majd tiltakoznak, akkor tőlük is elvesszük az igazságtalanul szerzett javaikat. úgy, hogy kiválasztjuk a bírót. egy törzsi csoport azt mondja: azt nehogy már a többség válassza. mert kisebbségben van. szerintem az igazságos az, hogy a többség alkotja a jogot. a kisebbség alkalmazza. tehát igazság szerint a kisebbségnek kellene bíráskodnia. de úgy, hogy ezzel párhuzamosan elfogadja többségi döntéshozatalt. ebből vagy létrejön valamilyen konszenzus. vagy nem jön létre. és ez vagy jól sül el, vagy rosszul. mindenesetre mindenkinek boldog új évet kívánok.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.31. 12:53:47

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"egy politikus nem lehet biztos abban, hogy amit tesz az jó, vagy rossz."

Ha ez így van, akkor honnét származik a hatalma hogy tegyen bármit is -- másokkal?

Továbbá ismét átugrottad a kérdést: hogyan lehet egy politikus felelős a döntései következményeiért, ha azok nem láthatóak előre senki által?

"valamilyen természetes rendet kell teremteni"

Nesze semmi, fogd meg jól.

NotaBene 2015.12.31. 13:22:15

@Klütaimnesztra:
wikipédia:
"A lúzer önmegvalósításra, sikerek elérésére lényegileg alkalmatlan, reménytelen életű, kilátástalan jövőjű személy."
www.szomagyarito.hu:
"Mindenre rávehető, vesztes, minden helyzetből a legrosszabbul kijövő (szerencsétlen) ember."

@Kaschauer: Kérdése nem alaptalan:

Ha valaki nem ért egyet Orbán politikájával bármilyen jelzőt használhat Orbánnal kapcsolatban?

www.metazin.hu/index.php/item/3193-partos-elfogultsag :
„A pártos elfogultság tovább rontja az amúgy is kétes minőségű közbeszédet” – olvassuk a Washington Postban Ilya Somin amerikai jogászprofesszortól, ...

Az "Orbán lúzer" típusú "pártos elfogultságú" szövegek akadályozzák a PKP által képviselt valódi érdékek eljutását a PKP szurkolóin kívüli világba.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.31. 14:16:30

@NotaBene:

"érdékek"

+1: az 'érték' és az 'érdek' explicit összemosása. :)

zipe moha 2015.12.31. 14:36:14

@neoteny:

" Ha ez így van, akkor honnét származik a hatalma hogy tegyen bármit is -- másokkal?"...
3 féle képpen:

nyerni,
szerezni,
venni,

nyerni valakik kegyéből szervilizmusért, testvéreid és javaik kiszolgáltatása árán...

szerezni úgy, hogy miközben organizálsz legyorsulod mindazokat akik épp szereznének ...vagy megtartanának...csak az első hely számít a második már az utólsó is lehet..

venni úgy, hogy függővé és érdekelté, de egyben rabbá és önállóan életképtelenné teszed mindazokat akik kezében a hatalom rész elemei vannak...melyek ezek után nálad összegződnek...

..a többi ember ebben a folyamatban mit számít?...nem sokat...szervezetlenek, önállótlanok millió személyes érdeket cipelnek...egyedül...ha egymásnak ugrasztod őket az a legjobb...saját magukat vonják ki abból hogy veszélyeztessék azt a hatalmat amit az odáig összeügyeskedtél..

hogy , hogy kell politikusnak lenni tanítják szuper magánintézményekben...hogy hogy kell öntudatos szabad embernek lenni nem tanítják...s míg egyik oldalon évszázados tapasztalati tények eszenciái összegződnek és állnak össze szervezett cselevési strukturákká...addig a másik oldalon egy életes egzisztenciák rövid emlékezettel,familiáris emlékezet átadása nélkül próbálnak át evickélni az élete4n..ma így gondolva-holnap úgy...egyenlőtlen a küzdelem..a tömeg mindig veszít...-írta Béndek Péter ...és igaza van...eddig legalább is így volt..:) BUÉK

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.31. 14:52:00

@zipe moha:

"a tömeg mindig veszít...-írta Béndek Péter ...és igaza van...eddig legalább is így volt"

És mindig is így lesz: a hatalom azokért van akik gyakorolják, nem azokért akik fölött gyakorolják.

zipe moha 2015.12.31. 15:09:38

@neoteny: ...szerintem most változik a trend...változhat...az 1%...és a 99 % végzetesen és világosan egymás ellen fog fordulni...ez az eszenciája annak ami ami legyorsít mindent..:)...az 1 % már több ízben megtette...( polgárháborúk, világháborúk mesterséges gazdasági válságok, ideológiák kitenyésztésével történő járomba hajtás...ect..)...a 99% bambult , menetelt...mindig ezt fogja tenni??...egyszer talán nem..

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.31. 15:24:45

@zipe moha:

Mindig lesz 1%; legfeljebb nem az, amelyik előtte volt.

zipe moha 2015.12.31. 15:39:20

@neoteny: ...attól függ hogy milyen problémákra kell választ adni a jövőben...nem az abszolút hierarchián alapuló struktura modell a kizárólagos struktúra...ez kb 6000 éves...meg is lehet haladni...persze nem holnap, de holnap után...addig is lehet lépeseket tenni, kísérletezni..

pl.egy gondolat játék: a Földet kozmikus katasztrófa fenyegeti...ez az 1% kit költöztetne el?...magát...az összes többi ember forrásait felhasználva...ha a Földet özönvíz fenyegeti, kinek építene hajókat?...magának, az össze többi forrásait felhasználva....ha a Földet egy elsöprő adósság válság fenyegeti...kinek építene menedéket fedezéket reálvagyonból?...magának....ha a kivitelezett gazdaság-és társadalom politika...általános perszonális válságot okoz...kit küld -és kire küldi a háborút?....naná, hogy a többire..rád is..

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.31. 16:06:49

@zipe moha:

"nem az abszolút hierarchián alapuló struktura modell a kizárólagos struktúra...ez kb 6000 éves...meg is lehet haladni...persze nem holnap, de holnap után...addig is lehet lépeseket tenni, kísérletezni.."

Az eddigi kísérletek (kibucok, egyéb nem-hierarchikus szerveződések) nem azt mutatják hogy az emberek nagyobb csoportjai képesek hosszasabban ellenni hierarchikus struktúrák nélkül. Az a globális társadalom amelyik hierarchikus struktúrák nélkül fog működni, nem emberek alkotják majd.

zipe moha 2015.12.31. 16:41:37

@neoteny: ..alkothatják emberek is a folyamat csendesen de elkezdődött és halad felismerések kérdése és több lehetséges vonal lehetséges... pl.ez lehet akár a perszonális specializáció abszolútuma...és az ebből következő mellérendelés és érdekazonosság...egyszerűen: ahhoz hogy eltudd tekerni a vízcsapot rám lesz szükséged...ahhoz bekapcsoljam a tévét rád lesz szükségem..ha a specializáció abszolútum...senki sem lesz képes ( kiscsoportban : 1%) összeszedni és birtokolni az összeset...:)..de most már tényleg Buék..:)...udv 2116-ban...ja nem,2016-ban ( bocs...)...de sok van még vissza...:)))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.31. 17:04:23

@zipe moha:

"ahhoz hogy eltudd tekerni a vízcsapot rám lesz szükséged...ahhoz bekapcsoljam a tévét rád lesz szükségem"

Igen, ez az amit munkamegosztásnak hívunk, és valóban, ettől élünk jól -- 7 milliárdan jobban, mint amikor 1 vagy 2 vagy 3 milliárdnyian voltunk. (És ezért hibás önellátásban, autarkiában gondolkodni: az szükségszerűen alacsonyabb életszínvonalat jelent.)

Viszont vannak akik a 'menedzsmentre' specializálódnak. Ez részben szükségszerű, de komoly veszélyeket is hordoz magában. A hierarchikus struktúrák nélkül lehetetlen a magas fokú specializálódás; de a hierarchikus struktúrák képesek hatni a hatékonyság romlásának irányába is -- és amikor politikai hierarchiákról van szó, akkor igen sok ember életét képesek megnehezíteni. Pontosan ez az érdekes kérdés: milyen mértékben szükségszerű hogy a struktúrák hierarchikusak legyenek, ill. lehetséges-e a hierarchikus struktúrákat 'ellaposítani', minél kevésbé hierarchikussá tenni.

BÚÉK neked is.

my_anyád (törölt) 2016.01.01. 14:23:00

@unionista᠍᠍᠍᠍: te nem szoktál ekkorákat tévedni mint most. a politika (ma, itt) nem erről szól.

elég sokan legyenek oda érted vakon. ha ez megvan, akkor onnantól nem számít, hogy aki gyűlöl, az mennyire. orbán olyan országot épít, ami ellen minden porcikán tíltakozik, jópár millió homfitársam pont így érez. semmit sem számít.

okosan kettéválasztott társadalom, kreatív választási rendszet és kész a kisebbség uralma. obánország. hol van itt az általad említett átlag, másszóval kompromisszum? aranyközépút? lol.

ha lenne a szavazólapon egy új "kocka", hogy ki az akit semmiképp se akarsz, akkor más lenne. nemtom hány szavazás óta inkább leiszom magam, de akkor se ikszelek be egy semmirekellőt. de ha behúzhatnám, hogy mind1 nekem csak orbánt ne, akkor elmennék és ő sem engedhetné meg magának hogy sokmillió ember ellenében politizáljon. elképesztő sk adót fizetek be és semmi beleszólásam a dolgokba. okoskodd ki, hol rontottam el.

my_anyád (törölt) 2016.01.01. 16:01:57

@unionista᠍᠍᠍᠍: extremitásokkal kapcsolatban oké, értem és igaz.

Laptop7712 2016.01.01. 20:39:51

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Mindenkinek Sikerekben Gazdag Boldog 2016-ot kívánok!
A térkép, amit megosztottál, nagyon komolyan leképezi a valóságot. Ahogy az a te térképeden is látszik, pl. a Ruhr- vidéken nagyon komolyan reprezentálják magukat, az NRW -Észak-Rajna Vesztfália – komplex ipari struktúrája az Ő működésükre épült, mára ez egy kicsit kezd felhígulni.

Ezzel nincs is semmi gond, mivel elég komolyan támogatják a lokális gazdaság működését. Tehát, ha a német gépipar KKV rendszerének gerincéről beszélünk, akkor nagy részben az Ő gazdasági potenciáljukról ejtünk szót. Mivel elég komoly potenciál van kezükben, használják is. Ezért van az, hogy bármit akar az EU, Oroszországot képtelenség elszigetelni a német ipari potenciáloktól, (és fordítva) mivel egyszerűen nem érdeke ennek a csoportnak. Ezt most részletesebben nem fejteném ki, érdemes nézegetni a gazdaságtörténetet, továbbá azt, hogy milyen a németség tradicionális szerepe a mostani Oroszországi Föderációban. Ez a csoport tradicionálisan követi a „kruppiánus hagyományt”, és a belőle kifejlődött gazdaságirányítási struktúrát, és célrendszert. Ezt a filozófiát nagyon nem ismerik a hazai gazdaságtervezéssel foglalkozó szakemberek, mert ha ismerték volna, és valamilyen szinten megjelent volna hazai gazdaságpolitikai gondolkodásban, nagyon másképp alakulhatott volna ez kidobott 25 év.
Amit nem vesznek észre -pedig erről doktori disszertációk szolnak Németországban – az pedig az, hogy az ilyen típusú cégek komplex hálózatokat alkotnak, melyek helyi, regionális, és országos szinten képesek arra, hogy magasabb emeljék a termékgyártást. Képesek rendszerszinten kezelni kibocsátásukat, és ezért nagyon komoly innovációs potenciált képesek integrálni. Amitől most fosik az USA, hogy eléggé képesek arra, hogy rendszereik virtualizációján keresztül olyan innovációs potenciálokhoz férjenek hozzá, amihez eddig esetleg nem. Tanulni kellene tőlük. Amúgy saját potenciálok keresztül relatíve egyszerűen be lehet kapcsolódni a hálózatukba, de ezt nem tudjuk kiaknázni megfelelően, mivel a hazai gazdasági elit, és diplomácia teljesen inkompetens a történetben, csak dumál, de fogalma sincs, hogy miért, és hogyan működik a rendszer.

Dilettáns, semmitmondó gazdasági külpolitikánk volt az elmúlt 25 évben, és van ma is. Teljesen inkompetens „szakemberekkel”.Végül is, a pogácsazabáláshoz nagyon nem kell semmi tudás.

Ezzel azt is mondtam, hogy nagyon nem szereti azt az ágat, ami a komplex liberális üzleti vonalat erősíti. Hans a vasas vállalkozó NRW-ben, a helyi Sparkasse helyi fiókjába fog bemenni hitelért, mivel azokat a részvényeket veszi befektetésként. És roppantul nem szeretné azt, ha felvásárolná a helyi Sparkasset egy New Yorkban székelő liberális hedge fund. Vasvellával menne Hanzi bankba, ezt hidd el.

Kezdünk keverni ebben a fene nagy demokráciában két fogalmat, és belőle levezethető hatalomtechnikai megoldásokat.
Nem tudjuk azt, hogy a jelen politikai viszonyok között – demokrácia – mit is jelet az a fogalom, hogy hatalom, és uralom.
Mivel fingunk nincs róla, ezért tartunk itt, hogy rohad szét körülöttünk minden. Most reszketnek a liberálisok, hogy kiesik a kezükből egy-egy rendszer feletti hatalom. Erre azt mondja a magyar paraszt, hogy itt az ideje, hogy megnézzék azt, hogy milyen a „krumpiföldön” kapálni pl. jogi diplomával. Mivel azt mondja a foga alatt, hogy cseszheted a hatalmad, ha nincs a kezedben az uralom képessége. Ezért van az, hogy eléggé nő a körükben a harag, és a gyűlölet.
Ejtsünk szót erről, nagyon érdekelne a véleményed a hatalom, és az uralom mai állapotáról. Azért kérdezem ezt, mert ennek a két fogalomnak a megfelelő értelmezése miatt élünk még itt, semmi másért.

2016.01.01. 20:54:43

@my_anyád:
igazságosabbnak tűnik egy olyan szavazás, ahol pozitív és negatív szavazatot egyaránt le lehetne adni. és ezek egyenlege adja a végeredményt. csak tartok tőle, hogy ebből egy véletlenszerű eredmény jönne ki. de nemcsak magyarországon. a német cdu legutóbb 18 millió voksot szerzett a lehetséges 62 millióból. az elemzők azt mondják, hogy a következő választásokon nem kapnak ennyit. de azért még így is biztosan nyernek. merkelnek németországban vélhetően van 15 millió ellenszavazója. és így a cdu esetleg nem jutna be. miközben messze ők a legerősebb német párt. persze széljobbról lehet mondani: azért, mert a néppel szemben politizálnak. csakhogy mondjuk az alternative für deutschland is rendelkezik elég sok ellendrukkerrel. a demokrácia nyugat-európában sem működik túl jól. az amerikai közélet kívülről nézve egy kutyakomédia. a szakértő stábok kiegyeznek a hátsó szobában. és a kérdés csak az, hogy melyik segédszínészből faragnak elnököt. egy muppets show. csak ezekben az államokban már létrejött egy olyan szintű jólét, amit elég tartani.

a demokrácia klasszikusan az, hogy a reálpolitikáról a városok (poliszok) döntenek. és ezen túl csak szimbolikus kérdésekről folyik a vita. ha valakinek nem tetszik egy város politikája, akkor viszonylag egyszerűen el lehet költözni a szomszédba. nagyfokú önkormányzatiság mellett valamelyik polisz majdcsak jó példát mutat. és ha mégsem, csak akkor kell országot váltani. csakhogy a magyar településszerkezet olyan, hogy ezt nem lehet megcsinálni.

magyarország jelenlegi felosztásan 176 "polisz".
www.ksh.hu/docs/teruletiatlasz/jarasok_nagy.png
ha azt mondanánk, hogy holnaptól minden város önállóan gazdálkodik, akkor ezek többsége még jelentős újraosztás megtartása mellett is összeomlana. azért, mert képtelenek helyben tervezni. az irányításhoz is szükségük van egy országos ("uruszágos"/"uraságos") központra. egész egyszerűen azért, mert túl az agráriumon ez mindig így volt. a jelenlegi magyarország területén buda-pest, debrecen, esztergom, győr, komárom, kőszeg, pécs, sopron, szeged és székesfehérvár volt szabad város. ez a 9. a többi 167 - ha a navracsics féle járási felosztásból indulunk ki - sohasem volt az. persze most éppenséggel lehetne valamelyik. de melyik? melyik magyar város akar szabad lenni? egyik se. mert ahhoz saját iparral kellene rendelkezni. és árut kell termelni. kizárólag kereskedelemre és szolgáltatásokra legfeljebb a nagyobb fővárosokat lehet építeni. bécs gazdagságát nem a karácsonyi vásár teremti meg. elsődlegesen a kereskedelmi bankrendszer és a hipermarketekből van pénz. nem a karácsonyi sütikből. a gazdaság úgy működik, hogy a multik az ellátási lánc végén az összes hasznot próbálják lefölözni. ebből következően alig valamelyik város lehet akárcsak félszuverén. (ez kell a hálózatos szerveződéshez és a függés felszámolásához). nyugaton is a központi kormányzatok kellenek ahhoz, hogy a népek az érdekeiket érvényesítsék. ausztriában is ez a helyzet. legnagyobb vállalatok: erste/raiffaisen bank, a vienna/uniqa insurance group. ezeken nagyvállalat az ömv. az kormányzati döntés, hogy ki építsen üzemanyagtöltőt. és a strabag szintén kormányzati megrendelésekre épül. azt, hogy ezek a vállalatok milyen mértékben korruptak láttuk. ha ezek a bankok nincsenek, vagy ezek a cégek nem kapnak kormányzati/önkormányzati megrendeléseket, akkor ausztria gazdagsága megzuhan. azt nem a falusi alpesi turizmus tartja. persze azt támogatják. mert minden kormány tisztában van vele, hogy a valós értéktermelés lesz az elsődleges.

gyügyén a paraszt problémája az, hogy nem veszik meg a meggyet csak 60 forintért. a "cigánymeggyet". azt, ami az útszélen is megterem. és amit azért nem tud nemesíteni, mert ahhoz is a bankba kellene menni. de kamatokat nem tudja kitermelni. és nem is akarja. inkább befőzi a meggyet. bank nélkül nem tudja csak háziparban. ha tele a stelázsi, akkor a többit ingyen szétosztja. úgyse bírja megenni. és várja, hogy elinduljon az állami meggyprogram fazekas vagy tilki elvtárssal.

azt látja, hogy ha valaki dolgozik, akkor a hasznot az államon túl a főváros és a bankok is lefölözik. tévesen utalt a kormány. az egyik kis falunak az a problémája, hogy félmillió forintba kerülne a pénzt visszautalni. honnan teremtse elő? az államkicstár nem tudja a közpénzt maga elszámolni? miért kellenek ehhez privát bankok? a magyar közélet arról szól, hogy a zsidó pénzügyi kultúrát szétverjék. azt, amiből a modern kori nyugat versenyelőnye származik. ami egy olyan brutális fór, amit a leszakadók ortodox liberális szabályok között sohasem tudnak behozni.

magyarországnak olyan államokra van szüksége, akik a gazdaságot a valós értékteremtésre akarják alapozni. ilyenből a környéken nincs túl sok. talán a bajorország, esetleg szászország és három kérdőjellel svájc. ennyi az összes potenciális szövetséges nyugatról. anglia azt mondja, hogy a city of london megteremti a pénzt. az indiaiak majd programoznak, a magyarok pedig mosogatnak.

2016.01.02. 01:55:38

@Laptop7712:
a külpolitika a piacok újraosztásáról szól. a rajna középső vidékével az a probléma, hogy ők nyugati föderáció és keleti konföderáció létrehozásában érdekeltek. nekik az a jó, ha kelet-közép európai országokat leszakítják. azért, mert ebben az esetben a rajna közepe lenne a "nyugat" középpontja.
www.rollintl.com/roll/_images/rhine.gif
és az ott élő német felső vezetés nagyjából ezt a térséget látja át. ezt képes direktben megszervezni és strict módon irányítani. és ebben magyarország nincs nincs benne. a rajnánál azt mondják, hogy az unió bővítés egy hülyeség volt. a keleti blokkot akár ki is lehetne hajítani. az új tagállamokkal csak a baj van. a régi közös piac kell. és szabad kereskedelmi egyezmény amerikával. ezt támogatja strasbourg. ők bárkire rásütik, hogy fasiszta. a bonnban telekom központjában nosztalgikusan arra gondolnak vissza, hogy ők az nszk fővárosa. és azt mondják: most magyarországról dirigálnak nekünk. ákos nemcsak a nőkről mondott valamit. hanem előtte azt nyilatkozta, hogy merkel a párizsi áldozatok hozzátartozóival szelfizzen. van egy tippem, hogy ez verte ki a biztosítékot. ezt kívülről látom. nem biztos, hogy igazam van. úgy tűnik, hogy a bajorok duna-medencében gondolkodnak. ennek a középpontja budapest.
upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/c/cf/Duna-terkep.png/800px-Duna-terkep.png
ezért van az, hogy seehofer kiáll orbán mellett. mert nekik stratégiai értelemben fontos budapest. és most magyarországnak lényegében bajoroszág a kizárólagos szövetségese. ami az ország egészének felzárkóztatásához vagy elég, vagy nem. és csak remélni tudom, hogy ezt legalább megsaccolják azok, akik a döntéseket hozzák. az a probléma, hogy a kárpát-medence egészét kell felzárkóztatni. és kárpátalja felől az oroszok, délről a törökök beléphetnek. persze ha ezt békés szándékkel teszik, akkor magyarországnak ez szuperjó. mert minden itt kapcsolódik össze. de az is lehet, hogy mindenki itt akar majd háborúzni. azért lenne jó ha magyarország legalább félszuverén lenne. csak nem tud az lenni. mert a magyar ipar majdnem nulla. nem a multik, hanem a magyar kézben levő cégek. nem tudunk gyártani egy kávéfőzőt. a szomszéd irmuska azt mondja, hogy a régi kotyogó, amit még a nászajándékba kaptak. az milyen jó. azt a szintet se érjük el. ez a kávéfőző bruttó 970 forint a kiskereskedelemben.
p1.arukereso.hu/full/248057264.perfect-home-28140.jpg
a legegyszerűbb kávéfőzőben sem vagyunk versenyképesek. mert ilyen olcsón senki nem állítja elő magyarországon. behordja valaki kínából a kacatot. de a bonyolult kávéfőzőben sem leszünk versenyképesek. mert ahhoz olyan befektetések kellenek, amik nem térülnek meg csak akkor ha a piaci kínálat korlátozott. mert a magyar ipar elmaradása évszázados. errefelé a zsuzsi vonatot összeeszkábáljuk. arra büszke a nép, hogy a régi mozdony 1920-ban épült. az új pedig 1950-ben. ezt a villamost még a ganz gyártotta.
m.cdn.blog.hu/ci/cities/image/debrecen/debrecen_kcsv6.jpg
debrecen ebből megvett először 1 prototípust. azon még alakíottak. és vett a város 10 darabot. és mondták, hogy akkor működjünk együtt, mert debrecenben volt vagyongyártás és járműjavítás. úgy gondolták, hogy ebből lehetne fejleszteni. a ganz azt mondta, hogy nem gyártanak többet. mert a magas minőségű szolgáltatásoké a jövő. ahhoz nem kell áru? azóta a magyar ipar nagyrészt képzeletben létezik. megbeszélhetjük, hogy kellene ez vagy az. de nincs ilyen szándék. és az egyik politikai erő azt mondja, hogy ha neked saját iparod van, akkor véged van. ne akarjál saját villamost. délibábos romantika. a cél ahogy látom egyre inkább az, hogy ezt a csoportot 2020-ig űzzük ki az országból. lehet, hogy a magyar gazdaság összeomlik mert az unióban kizárnak bennünket, megszűnnek az uniós pénzek. de lesz egy kicsi esély az újjáépítéshez. mert a liberalizmus az, hogy minden termelő kapacitást eladni. és minden fogyasztóit eladósítani. jelen helyzetben a magyar gazdaság lényegében csak fogyasztó. budaörs a leggazdagabb, mert ők csak fogyasztanak. és a gazdagság. a jólét. rendben van. de még hozzáteszik, hogy az erkölcs. a nép azt mondja: ez a zsidó erkölcs. ezért álltak a duna parton. nem azt mondom, hogy de jó. mert nyilván idióták lőtték vagy lövették le őket. hogy lehet ezt elmagyarázni úgy, hogy nem sütik egyből a másikra azt, hogy fasiszta.

Laptop7712 2016.01.02. 22:09:42

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Amikor vizsgáztam az egyetemen vállalat gazdaságtanból (nem tegnap, de nem is oly rég) ki akart rúgni a prof azért, mert elmondtam, azt, hogy ténylegesen hogyan is zajlott le a privatizáció. Ezt a tételt húztam, és nagyon nem voltam „píszí”. Hozzáteszem, nem sikerült neki, és másnak sem. Álljunk meg egy pillanatra, és nézzük meg, hogy miért is bukott meg a mindenkori fejlesztéspolitika az elmúlt 25 évben. A baloldal szimplán deklarálta azt, hogy magyar kézben – magyar ellátási láncok mentén allokált árualap - nem jöhet létre, csak abban az esetben, ha az ellátási láncban a vezető szerepet valamilyen szintű multi játssza. Ezért van mára minden iparágban integrátori szerepben multi, ez ma inkább német, mint tengerentúli, de a logika nem változott. 1995-ben, a német KKV—k hazai befektetéseit – információ ellátás – az ottani kamara koordinálta, és az integrátori szerepet preferálták. Ezt nem részletezem, miért. Bokros szerepe abban állt, hogy elérje azt, hogy a könyvi értékek a nullához közelítsenek, és fel lehessen vásárolni a potenciálokat nulla forintért. A baj azzal van, hogy a jobboldal nem látta be azt, hogy hagyni kellene valamilyen szinten ellátási potenciált, amiről bármilyen hazai termékalapú lánc újra indítható.
Mivel a komcsik alatt voltak regionális termékre, és regionális alapanyagokra épített komplex ellátási láncok, az volt az első érdek, hogy ezeket ki kellett iktatni. Az első Orbán kormány ugyanazt csinálta, mint a komcsik, és ma is ugyanaz megy. értem én, hogy fel kell építeni a mostani hozzájuk hü tőkés osztályt, ezzel nem lenne semmi gond – amivel gond van, és -- nagyon komoly gond lesz a jövőben – az pedig az, hogy a most átadott potenciálok köré nem építhető innovációs potenciál, ami megnyilvánulna egy-egy regionális alapokon szerveződő termék kibocsátásban. Ha így lenne, akkor mindenki a gyereknek Rába – Ikarus robogót vett volna karácsonyra. De a történet inkább arról szól a magyar iparban, hogy mennyi lóvét lehet lenyúlni a kormányzattól, és hogyan lehet szinten tartani, és maximálisan védeni a potenciálokat ingyen működve. Nekem is ez lenne a célom, szarnék bele, a primer termékemet valamilyen szinten megveszik – szekunder beszállítói pozícióm stabil- és készen vagyok. Az elmúlt 25 év beárazta a rendszert, a következő célrendszer szerint: 1. alacsony – mindenkori megélhetési küszöb alatti – fizetések, 2. integrátori pozíció külföldé 3. El kell érni, hogy ne legyen saját termékrendszer piacra vitelének képessége semmilyen iparágban. 4. A bankrendszernek ezt kell támogatnia, semmi mást. 5. Ha van helyi termék, nem szabad engedni azt, hogy részt vegyen az árualap képzésében.
Ez az úgynevezett „fedett lánc” taktika, amit gyönyörű szép profitokat termel számukra úgy, hogy a rendszer védett, dolgozni meg nagyon nem is kell. ha ezt elmagyaráznád a „parasztnak” hogy miért, és hogyan működik, és pl. a lánya miért nem kaphat állást hiába van gazdasági diplomája, lehet hogy azonnali cselekvést várna el a kormányzattól. Ezért persze azonnal náci Ő is.
Ezt kezdik átlátni a fiatalok, persze, hogy mindegyik „náci lett” és legszívesebben elővenné a kalasnyikovot, ha lenne neki, és úgy használná, ahogy azt érdekei kívánják.
M i a megoldás? El kell érni azt, hogy mérnökök, és a köréjük szerveződő csoportok a helyi szintről kiindulva tervezzenek végtermék alapú multidimenzionális termékrendszereket, úgy, hogy olyan faktorokat tesz meg alfa prioritásnak, melyek eddig nem voltak honosak a hazai vállalat gazdaságtani diszciplínában. Ezt nem értik a mostani döntéshozók, és képtelenek az ilyen kezdeményezéseket támogatni. Az ilyen embert a libsi máglyán égetné el, ha tudná.
Itt tartunk. Ilyen tervezésekbe szépen be lehet vonni a Bajorokat, de – akár – az Angolokat is manapság.
Helyi szintről indulva multidimenzionális gazdasági rendszerek, melyek termék központúak. Amúgy nem kell magyarázni semmit, egyszerűen termékrendszerekről kell beszélgetni, és meghatározni azt, hogy milyen szerepben lehet részt venni a piacra vitelében, semmi másról nem kell szóljon a fáma, ekkor nem lennél „kutya”.

2016.01.03. 13:23:35

@Laptop7712:
a privatizáció keretében lényegében szanálták a volt szocialista iparvállalatokat. az elképzelés az volt, hogy a helyükbe lépő multik hozzák a tőkét. a pénzt, a tudást, a technológiát, a piacot. mert ez a kapitalizmus. és magyarország olyan lesz, mint ausztria.

az elég hamar világossá volt, hogy a jólétet kívülről senki sem fogja megteremteni. csak azért, mert mi ütöttük ki az első téglát a berlini falból. emlékszem arra, hogy idejött az akkori amerikai elnök. a köznép (akkor még én is) azt vártam, hogy bush bejelent valamilyen kis-marshall tervet. esett az eső. felment a pulpitusra. széttépte az előre megírt szöveget. mondott egy remek beszédet. és a végén azt mondta: isten áldja meg a magyarokat. én meg azt gondoltam, hogy azt mondja, hogy a központi régióba belép az usa. mert budapestre és a budapest környékére nagyjából két külföldi cég kell: a general electric és a general motors. az majd kapitalista módon mindenkit kiszorít. az amerikaiak felmérik, hogy gyógyszergyártásban elég jók vagyunk. a gyógyszerkutatásba tesznek pénz. és majd a magyar zsidóságon keresztül tartjuk a tengerentúli a kapcsolatot. csak ezt washington nem így képzelte. és a magyar zsidók sem. ők azt mondták, hogy kiküldjük a gyerekeket amerikába. és majd ők uralkodnak a magyarok felett. hiszen amerika legfejlettebb. és majd osztják az észt a szabadságról. és a társadalomról. hiszen filozófiában a zsidóság a mesterrassz. okoskodni csak ők tudnak. és rajtuk kívül mindenki hülye. a magyar demokrácia első három évtizede nemzeti keresztény címszó alatt lényegében a fővárosi zsidósággal szemben indított lázadás. és mára a nato/eu tagság is erősen megkérdőjeleződik.

azt gondoltam, hogy az idegen ellenes retorikát majd kihasználja svájc. mert nekik az elemi érdekük, hogy az ausztriával alkotott semleges zónát kelet felé terjesszék. bécsben mindig is hülyék uralkodtak. de azért berni kormányba valamennyi értelem csak szorult. svájc lapít, mint szar a fűben. illetve a stadler terjeszkedik. ők is ugyanolyan korruptak, mint a többi nyugati cég. a csoport élén egy svájci néppárti politikus áll. nem azért korruptak, mint az olyan jó. hanem azért, mert ezt kikényszeríti a többi. nem akarom őket bántani, mert én is azt mondanám, hogy ha nem megy másként, akkor meg kell kenni, akit csak lehet. meg kell zsarolni, akit csak tudunk. szóval az elképzeléseim sorra omlottak össze.

a rendszerváltás idején a vidékfejlesztést úgy képzeltem el, hogy majd minden megye egy nyugat-európai országgal összekapcsolódik. a központi régió ugyebár az usával. így a multik világpiacokon versenyeznek. a maszekok pedig együttműködnek a megyei felosztásban. a főváros amerikanizálódik. miskolc lehet a mini manchester, nyíregyháza small scandinavia, debrecenbe belép svájc. a mezőföld lesz a magyarországi németalföld, stb. magyarország egy ilyen kulturális mozaikban fejlődik. mi majd liberálisak leszünk. ezt a mintát kényszerűségből követik a szomszédaink. így az ország működésébe bekapcsolódnak határon kívüli magyarok és a haza fényre derül.

ez nem valósult meg. mert ehhez az kellett volna, hogy a norvég alap feltegye a kérdést: e tájon melyik a legszegényebb járás? a bodrogköz. melyik a legszegényebb megye? szabolcs-szatmár-bereg megye. a legszegényebb régió? a kárpátalja. tehát akkor ennek a közepére teszem a norvég alapot. nyíregyháza evengelikus tótokkal polgárosodott. és száz éven szlovákul beszélt. a nyírségi táj hasonlít, a vallás, a hagyományok egyeznek. a norvég nagykövet asszony nem érti, hogy a cigányságot irányítani, készteti, a választott vezetőiken keresztül esetenként kényszeríteni kell. ha azt mondják, hogy grantoljatok már egy kis pízt nekünk, akkor azt kell mondani: rendben, de a gyerek járjon iskolába, stb. nekem van egy nyírségi tanító ismerősöm. a cigány gyerek tüsszögött. az iskolából hazaküldte az orvos. a gyerek másnap sírva ment, mert a szülei megverték. mert ők úgy tudták, hogy ha a gyerek hiányzik, akkor nem jár a családi pótlék. a szülőket behívatták. és elmagyarázták, hogy van igazolt és igazolatlan hiányzás. a gyerek is ott volt és azt mondta a szüleinek. még mindig nem értitek? ha csak úgy ellógok a suliból, akkor a doktor bácsit kell megfenyegetni. szóval ez nem egyszerű helyzet. nyíregyházán ott a svéd electrolux. ha eleve oda teszi a székhelyét a telenor, a finn nokia az gondolja, hogy nyíregyháza lehet a magyar espoo. és mellette alapítványi jelleggel lép be a lego (ami ugye megint csak ott van). ha ezt meglépik, akkor a szomszédos debrecen felkötheti a gatyaszárat. és miskolc is igyekezhet, hogy megtartsa a műszaki értelmiségét. mert nyíregyháza brutálisan erős. csakhogy, hogy ilyen megyei konglomerátumokat senki sem akart csinálni.

2016.01.03. 13:42:58

folyt.

ehhez az kell, hogy az ipart osszuk fel mondjuk 7 ágazatra. élelmiszeripar, textilipar, vegyipar, gépgyártás, járműipar, jövedéki ipar/hadiipar. a végén azért kell variálni, mert túl sok helyen nem lesz hadiipar. és akkor azt jobb híján finánc áru helyettesítheti: dohány, sör, bor, pálinka/likőr. de egy helyen legalább kellene. tehát a megyei jogú (mostanában úgy hívják modern) városok operatív program keretében minden magyar iparváros választ 2 ágazatot. ez "7 alatt a 2" azaz 21 kombináció. ez 21 gazdasági kombinát. nagyjából ennyi megyei jogú város van. ezt lehet megcsinálni bajor segédlettel. ha a főváros nem akar ipartelepeket, akkor legyen. ebben az esetben debrecen és környéke vállalhatja, hogy majdnem összes ágazatot egyesíti. svájcból oda kell vinni ha nem is a legmodernebb, de mindenből a jelenleginél eggyel korábbi technológiát. ha hajdúvárosok ezt a pórias lemaradást vállalhatják, akkor cserébe törvényhatóságot kapnak. és lényegében az összes ágazatot fejleszthetik. az egyik csak bejön. így nem lépnek be az oroszok. ugyanezt lehet megcsinálni regionális szinten erdélybe visszatelepülő szászokkal.

ebben a modellben vidéki telephelyekkel rendelkező ágazati konszernek, félállami trösztök vannak. budapest dunai német szövetségi város, a magyar főváros. debrecen svájci mintára megyei, erdély a szászokkal regionális hagyományokat őrzi. szomszédsági együttműködés a zágráb-pozsony-ungvár-kolozsvár-újvidék ötszögben. azért, mert a kárpát-medencén belül árut kell cserélni. és így tud mindenki olyan erős lenni, hogy a kárpát-medence egységes belső piacáról a hágókon vagy az adriai tengermelléken keresztül kilépjen.

Laptop7712 2016.01.05. 21:35:36

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Amit írsz, abban nagyon komoly fejlődési potenciál van. Egy valamivel nem lehet mit kezdeni. Az pedig a mai gazdasági valóság. Az egyes polgármesterek – legyenek azok bárhol – egymással harcolnak a fejlesztési forrásokért, ez így van a mostani fejlesztési ciklusban is. A legnagyobb baj az, hogy a harc mögött nem látok semmi speciális területfejlesztési koncepciót. Nagyon szomorúan nevettem azon, hogy a gazdasági kormányzat arra volt képes, hogy lenyilatkozza azt a pl. az élelmiszergazdasággal kapcsolatban, hogy támogatnak minden olyan elképzelést, ami az integrációról szól – minél nagyobb annál jobb - , továbbá hogy a KKV-kat támogatják. A középvállalatok, és a nagyvállalatok más eszközök felhasználásával fejleszthetnek. - Ilyent láttunk mostanában is egyedi kormánydöntés alapján- Ez számomra totális dilettáns hozzáállást feltételez. Ez a hozzáállás nem nagyon fogható ebben a világgazdasági helyzetben, mivel semmilyen komplex integrált területfejlesztési koncepciót nem vélek felfedezni a program mögött.
Tehát megy a harc a pénzügyi eszközökért, és azt lehet érzékelni, hogy semmiféle kapcsolt fejlesztési koncepció nincs az egyes fejlesztett területek között. Főleg nem látom azt, hogy a fejlesztési koncepciók bármilyen szinten követnének valamilyen gazdaságtörténetei realitást. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem is létezik, csak azt akarom mondani, hogy én nem érzékelem. Ha például azt nézem, hogy ebben a felállásban milyen szerep jut mondjuk az élelmiszergazdaság területén pl. egy Csányinak, akkor egy kicsit tisztul a kép. Csak remélni tudom, hogy nem lobbizták olyan szinten szét a dolgot, hogy ne tudja betölteni a szerepét ez a fejlesztési ciklus. Lázárnak eléggé nyitva kell tartania a szemét a közeljövőben. Amit lehet érzékelni, az az, hogy nagyon komolyan kezd hiánycikk lenni a konzisztens szabad árualap. A multik, és az oligarchák által tulajdonolt potenciálok körül kialakuló konzisztens árualap az nem szabad árualap. A cég profitál belőle, és nem az adott környék, ahol megtermelték. Így lehet elvonni egy terület komplex termelési infrastruktúráját. Ez az alapja a platform független gyártási elméletnek.
Meglátásod szerint mit lehet azonnal megtenni annak érdekében, hogy a nagyon rövidtáv – 3 – 5 hónap – lefedjen egy komplex hosszútávú stratégiát? Mondok erre példát. Bódvalenke, és Cserdi.
Bódvalenkére leköltözött egy filozófia szakot végzett értelmiségi. Elhatározta azt, hogy a házak falára cigány művészek képeit festve a falu fényre derül a turizmus által. Mivel mindenki oda fog menni, hogy megnézze a csodálatos festményeket, és majd ebből a bevételből meg lehet venni a napi betevőt. Nem jött össze. Éhezés van, és nyomor, gyerekek haltak meg az egyik télen.
Cserdiben Bogdán László cigány polgármester meg megcsinálta a csodát, mivel a cigányok szabadföldön, és fóliában kertészkednek, a hivatal szervezésében. A polgármester „köcsögtúrára” viszi a fiatalokat az egyetemre, és börtönbe. olyan szinten sikerült neki, hogy két tonna terményt vittek a pécsi éhezőknek az egyik télen.

2016.01.06. 09:36:30

@Laptop7712:
ideális esetben független önkormányzatiság kellene. de ezt véleményem szerint csak a helyi társadalmak képesek kivívni. persze ehhez is szükséges a pártok jóváhagyása. ezt biztosíthatná budapest törvény, vagy balaton törvény. debrecen második fővárossá alakítható. ami közjogilag nagyjából abban merülhetne ki, hogy ott van az fvm egy államtitkársága. és nagytemplomban van magyar állandó értekezlet. ebből következően nyilván permanensen jobbos (nemzeti liberális) lenne a polgármester. innentől kezdve nincs pártvita. a többi régióközpont független polgármesterként inkább balost választana. keresztényszocialista győr, munkáspárti miskolc, szociálliberális szeged és ökoszociális pécs. de úgy, hogy a polgármesterek a pártoktól függetlenek. és erre lehetne egy pólus program keretében törekedni. egy törvényt alkotni a regionalizmusról. nem az ideológiai töltet kell beleírni. mert nem feltétlen egyértelmű és idővel változhat. hanem azt, hogy függetlenek a polgármesterek. ezt egyik párt sem fogja a magyar népnek kivívni. a független önkormányzatiságra jelenleg a többség nem szavazna. azt mondják, hogy a polgármester inkább legyen valamelyik "elvtárs". mert az kijárja a városnak pénzt. közvetlen államfőt is lehetne választani. ez a közakarat. de ezt a liberális-konzervatív (aka. zsidó-keresztény) értelmiség nem akarja. mert ők azt gondolják, hogy megszerzik a főhatalmat. és paritásos alapon ők adják a legfőbb állami vezetőket. erre az elképzelésre épült a zsidó-keresztény köztársaság. és ebből következően van egy kulturkampf. aminek az eredménye egy illiberális demokrácia. egy plurális pártállam. mert ez azért sokféle véleményt megenged. de ezek közül a hatalomban leginkább csak egyféle lehet. de ezt a köznép támogatja jelenleg legalábbis. lehet, hogy a következő választások után a közakarat az lesz, hogy a fal mellé áll orbán és anikó asszony úgy, mint nicolae és elena ceusescu. a népbíróság golyó általi halálra ítéli őket. félre értés ne essék. nem akarok semmi ilyesmit. a közéletben is erős a bizonytalanság. ettől függetlenül lehetnek olyan próbálkozások, mint kishantos, vagy cserdi. aminek a lényege a biogazdálkodás. lehet gyügyei meggy. és mellé mindenféle meggyes. de az akármilyen jó, nem nagyon létezni. ki lesz az, aki elmegy gyügyére azért, hogy megegyen egy finom pitét. ha egyszer megteheti a körúton. a magyar gazdaság képtelen kizárólag alulról szerveződni. mert eleve felülről szervezetten jött létre. a zsidóságot leszámítva így működik több, mint ezer éve. tehát sajnos arra van szükség, amit a késő kádár kor is mondott. kellenek az alulról jövő kezdeményezések, de félállami keretekre törekedni elvtársak. a szocializmust kapitalista módszerekkel építeni, vagy fordítva.

2016.01.06. 11:45:28

azt gondolom, hogy ilyesmi félállami vállalatokra volna szükség.
- hungária pénzintézeti központ
- egis gyógyszergyártás, biotechnológia
- orion mikroelektronika
- hunnia hadiipar
- danubius idegenforgalom
- globus élelmiszeripar
- unicum italgyártás
- méta textilipar
- tisza vegyipar
- pannónia járműipar
- union gépgyártás
- kárpátia építőipar
- k.u. közszolgáltatások
utóbbi "königlich ungarisch", vagy népiesen "közös ügyek" rövidítése. a szlávoknál is működhet a "král. uher." sőt akár az erdélyi románoknál is. csak persze nekik kell egy román-magyar-szász félállami regionális konglomerátum transilvania néven. de ezt a román pártok is létrehozhatják. mert ugyanígy lehet a "dacia" egy román járműipar konglomerátum. vagy a "roman" hadiipari. vö. "hunnia". szóval ez kompatibilis a nacionalizmusokkal, a német szövetségesek azért kellenek, hogy ezek ne menjenek egymásnak. és ne érvényesüljön a "régi mániám, tankkal végigmenni románián" című sláger.
www.youtube.com/watch?v=7z0r0b9oPX0
tehát a hunnia és a roman is a formálódó közép-európai bundeswehr része lenne. ezek indulásként egymáshoz nagyon hasonló man teherautókat és csapatszállító buszokat gyártanának. aztán persze lehet ebből különálló román és magyar buszgyártás. de akár közös projekt, egy román-magyar közüzem nagykereki mellett a határszélen. értem, hogy ez egy kissé vicces. nagykerekiben gyártsunk valamit, aminek nagy kereke van. a magyar paraszt (és az összes nép) olyan modernizációt akar, amiben a saját nyelve, vallása, a hagyománya, a kultúrája köszön vissza. ezt a németek valamiért elfogadják. az ortodox zsidók nem fogadják el. de értem persze, hogy ez nemcsak kulturkampf, hanem gazdasági háború.

az egy politikai kérdés, hogy egy élelmiszeripari konszernben kik milyen mértékben vegyenek részt. az egy mese, hogy ezt a szabad piac dönti el. az induló állapotot a politikának kell kijelölnie. egy ágazati konszern igazgatótanácsába a kis-, a közép-, a nagypolgárság, az ágazatban érintett városok és a külföld delegálhat tagokat. alapesetben lehet mondani, hogy mindenki egyenlően. és az állami felügyelőbizottság adja a megrendeléseket. élelmiszeriparban magyar szempontból a külföld a többi nemzetiség. a globus része lehet a szlovák brindza és a parenica. az is hungaricum. mert a kárpát-medence hungária. ha a tótok azt mondják, hogy ez inkább a slovensko része legyen, akkor lehet úgy is. de akár at is lehet a globus része. erről végső soron a piac dönt. mi működik jobban. de az induló állapotot a politika szabja meg. a kínaiaknak azt kell mondani, hogy itt a sok globus termék. abban egy globus wok termékcsalád. és ezt vásárold meg a kínai kantonban. de lehet, hogy azt mondják, hogy ilyen apró fokhagymát ne akarjál eladni. kínában kétszer akkora terem. a globus egy össznépi vágyálom. a magyar konyha és a magyar élelmiszer a legjobb a világon. ez tulajdonképpen politika. a földrajzi árujelzővel ellátott minőségi biotermékeket (hungaricumokat) az fvm gyűjtse össze. és az unicum gyűjthetné össze a családi vállalkozásokat. cserdi a globus, és a cserpes tejital az unicum alá kerülne. mint a zwack, a törley, a dreher, vagy a gundel. ez a külker. belkereskedelemben a globus része lehet a közért. az unicum az áfész. a danubius idegenforgalmi részvénytársaság alá tartozhat a duna füszért. ami behozza a fűszereket. de ez valójában verseny. mert akárki lehet a danubius beszállítója. és ezek a vállalatok konglomerátumokká válnak. tehát nyilván ide tartozna duna tévé vagy a danubius rádió. és az működne kifejezetten idegenforgalmi jelleggel. ennek versenytársa lehet a .budapest. ami egy globális szolgáltatásokra szakosodott részvénytársaság. ennek része lehet a budapest bank. és az urbánus startup termékeket bemutatjuk a budapesti nemzetközi vásár. ennek konkurenciája az inkább vidékies termékeket felvonultató hungexpo. amit a hungária alá tartozik. de annak a hungarhotels is része lehet. azt gondolom, hogy ezeket a társaságokat a legmagasabb szinten az állam jegyezze be. a prezi lehet .budapest része. de lehet .nyc része is. vagy lehet .prezi. mert ők teljesen önállóak akarnak maradni. úgy, hogy bérlik a .budapest irodáit. de ebben a felfogásban mindenki egy tröszt része lehet. nem muszáj annak lenni. persze itt az állami tulajdon lényegében csak annyi, hogy megfelelsz a törvényi előírásoknak. és ezért cserébe állami megrendelésekhez juthatsz. tehát az adót részben vagy egészben természetben fizetheted meg. a közintézményekbe túl sok pálinka azért nem kell. de valamennyit fenn kell tartani reprezentatív célokra. az unicum valamilyen minősítés alapján javasol. vagy amit az az államfő hivatala és ide érkező delegációk rendelnek. de akkor az egy unicum feliratú pohárban van. ehhez az kell, hogy zwack család hozzájáruljon. ez megint politika. tehát én nem azt mondom, hogy ebbe az állam ne szóljon bele. hanem azt, hogy az induló állapotot legalább félig tisztességesen jelölje ki.

2016.01.06. 13:07:14

tehát a példánál maradva. a globus wok termékcsaládot inkább kína fogja szállítani. mert a délkelet ázsiai piacra nem léphetunk be azzal, hogy mi megmondjuk mit főzzenek a rizsevők. hanem azt mondhatjuk, hogy legyen globus wok. egyenesen kínából. wang mester ajánlásával. de cserébe mit vásárolnának a kínaiak. vagy milyen szolgáltatást vennének igénybe. és ebben az esetben a globus lehet, hogy körbevezeti a kínai párttitkárok gyerekeit a nyugati világban. úgy, hogy a tek emberei védik őket. ha ezt akarják. ebben a modellben érintőlegesen ott van a pártállami működés.

szerintem leginkább városállami keretek között lehet kikapcsolni. egy polisz vagy metropolisz erre képes. de egy metropólia (amit a magyarok többsége akar) nem nagyon. az legalább félig keleties lesz. de mondjuk ennek mintájára lehet ".balaton". ehhez viszont egy balaton törvény kell. annak lehet egy saját területi (kerületi vagy megye jogú) integritása (kormányzója) van. attól függően, hogy milyen mértékű az együttműködés. csak a tó part, vagy a balaton felvidék is része. ide tartozik a kis-balaton vagy sem. de ebből nyilván lehet egy olyan komplex termék struktúra, amit elképzelsz. ebben az esetben a balaton szeletet is valahol a környéken kell gyártani. és az lehet a balaton sound reklámterméke. abban nyilván lenne valamennyi alkohol. de azt megint a tiszti orvosnak ellenőriznie kell. mivel az jövedéki áru. a balaton környéki városok biztosítják az utakakat, a tópartot. ezért ők valós tulajdonrészt kaphatnak. a balaton sound szervezői vállalják, hogy úgy fizetik meg az adót, hogy csinálnak napközis tábort. és ott is adnak egy alkohol mentes balaton szeletet. vagy sió gyümölcslevet. ami egyben marketing. de lehet, hogy a félállami tiszai vegyi kombinát szponzorálná a tisza túrát. úgy, hogy egy tisza cipőt is adna hozzá. csak kajakozzál, kenuzzál, vagy evezzél végig a tiszán az alkaloida hajóin. ennek lehet versenytársa a .borsod hegyalján. de ezek ebben a modellben mind félállami konglomerátumok. az állam az újraosztás mértékéig beleszól a vállalatok működésébe. tehát ha a dunaferr és a diósgyőri acélművek félállami keretek között működik, akkor ezeknek megrendelést lehet adni a kárpát-medencéből. úgy, hogy ezzel fizetik meg az adót. mert vasúti síneket kellenek. a félállami k.u. vasúttársaságai a máv vagy a a gyesev megrendelik. ha mondjuk szolnokon van félállami mávag vagongyártó központ, akkor kérdés, hogy ki legyen a tulajdonos. legyen-e benne külföldi. és ha igen, akkor kicsoda. lehet mondani, hogy a tisza medencébe már ne menjenek a németek. hanem svájc adja az induló technológiát. vegyük meg tőlük kis sorozatszámra korlátozva. a félállami működés lehetővé teszi azt is, hogy a mávag legyárt évi 100 motorvonatot, akkor abból 50 a technológiát biztosító svájcé. és ha a gyártósor utána a miénk, akkor a termelő eszközökért cserébe az állam vállalja, hogy 10 éven át fizeti a munkabért. és ezzel svájc egy 10 éves félig leamortizált gépsort ad a magyar államnak. és ezért kap 10 éven át motorvonatokat. utána is megmaradhat valamilyen együttműködés. de ez lehet úgy is, hogy menjen a stadler. lépjen be helyébe a siemens. és úgy is, hogy lépjen be az uralvagonzavod. vagy vegyünk kínából egy gyártósort. és ha majd kisiklik a vonat, akkor lemond a miniszter. a német vagy a svájci vonattal is lehetnek problémák. ezek mind politikai döntések.

szerintem a svájci agrármintát, a német, vagy svájci ipari mintát, és az osztrák, német, svájci kereskedelmi szolgáltatási mintákat kellene átvenni. és ezek az országok lehetnek a legfőbb külföldi tulajdonosok.

lehet mondani, hogy itt van a samsung. velük mi legyen. az lehet az orion része. ami mint márka szingapúri tulajdon. lehet az orion résztulajdonosa a siemens. és a siemens résztulajdonosa lehet a samsung. és az orion üzletészein keresztül kapcsolódjon be szingapúr és a flextronics vagy a tajvani foxconn. mindenki számára előnyös az lenne ha ezeket a kis-magyarországi és egyébként állami támogatások nélkül a világpiacon nem versenyképes befektetéseket egy szakmai befektető (ez esetben a siemens) kivásárolja. valamekkora globális üzletrészt ad ezeknek. és a magyar állam ebbe betolja a műegyetemet és mellétesz valamennyi pénzt. a videoton számítógépek és kijelzők mellett tessenek orion robotokat gyártani. úgy, hogy társtulajdonos a siemens. és őket úgy fizetjük ki, hogy megrendeléseket kapnak. a félállami magyar telekom a távközlési hálózatot siemens alkatrészekre építi. ez egy "kis kína". amibe beleszól nagy kína. de ma övék a legnagyobb gazdaság. és ők diktálják az alapmodellt. és abban a csúcsszinteket az állam hozza létre. és a magyar társadalom többségének is inkább ez modell feküdne. mert így ha valaki elvégzi a gábor dénes műszaki szakközépiskolát, akkor alapesetben félig közalkalmazott/félig vállalkozó lesz a félállami orion gyárban. ebben ott vannak németek és világ. tehát van nyitottság, de az nem teljes. szerintem leginkább ez a modell vezethet el a tömeges felzárkózáshoz és a polgárosodáshoz.

népoldali 2016.01.06. 13:41:48

Frász kell ide nyugatejrópai libsi demokrácia.Nincs igény rá,Olyan meg föleg nincs hogy polgári konzervatizmus.Talán a belpesti szubkulturában.Orbán jo csávo megadja a népnek amit igényel.VÉGRE VALAKI AKI NEM IRÁNYITANI ÉS SZEMÉLÉLETET VÁLTOZTATNI AKAR HANEM NÉP MENTALITÁSÁT KÖVETI.
Turó kell ide,nem állando "megujulás":VISSZARÉGIESITÉS az kell, vissza mindent helyére a nö nö, férfi férfi a proli proli, a dolgozó dolgozó.Egy egész eszmerendster bukik meg ,itt gyorsabban,"Ejrópába" lassaban,de biztosan.Martalocaik kárálnak,hiába.Egymást kuvikolják,egymásban gyönyörködnek,nép nem is érti diskurzusukat
Igy van ez rendjén.Nem "demo"-hadlaty kell,lózungopkkal,és hasbeszéddel, hanem népbarát vezetö,erös karizmával
l,népsegitö intézkesések a "szabadverseny" agarainak letörése,eu-kolhozbol valo lassu kifarolás hogy ne dölhön a fejünke ha döl.
Jo uton vagyunk.Támpogatjuk ezerrel.Üdv Egyházashetyéröl.

népoldali 2016.01.06. 13:42:04

Frász kell ide nyugatejrópai libsi demokrácia.Nincs igény rá,Olyan meg föleg nincs hogy polgári konzervatizmus.Talán a belpesti szubkulturában.Orbán jo csávo megadja a népnek amit igényel.VÉGRE VALAKI AKI NEM IRÁNYITANI ÉS SZEMÉLÉLETET VÁLTOZTATNI AKAR HANEM NÉP MENTALITÁSÁT KÖVETI.
Turó kell ide,nem állando "megujulás":VISSZARÉGIESITÉS az kell, vissza mindent helyére a nö nö, férfi férfi a proli proli, a dolgozó dolgozó.Egy egész eszmerendster bukik meg ,itt gyorsabban,"Ejrópába" lassaban,de biztosan.Martalocaik kárálnak,hiába.Egymást kuvikolják,egymásban gyönyörködnek,nép nem is érti diskurzusukat
Igy van ez rendjén.Nem "demo"-hadlaty kell,lózungopkkal,és hasbeszéddel, hanem népbarát vezetö,erös karizmával
l,népsegitö intézkesések a "szabadverseny" agarainak letörése,eu-kolhozbol valo lassu kifarolás hogy ne dölhön a fejünke ha döl.
Jo uton vagyunk.Támpogatjuk ezerrel.Üdv Egyházashetyéröl.

népoldali 2016.01.06. 13:53:03

@Khonsu: le anéppel,mi?Libsi kódex,és aki ellne szegül,az megnézheti magát,hm?Karanténba kell szoritani az egyesülr európázokat,életveszélyesek,bár fekete betolakodoik megteszik helayttünk e lépést.

tamas11 2016.01.06. 15:39:11

@Fuxos (ex bömis):
ne ugorj rá, ez egy kamugyerek, tud helyesen írni, csak szerepben van.
Virtuális proli.

Laptop7712 2016.01.07. 18:44:36

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Tetszik az utolsó pár poszt, amit írtál, mivel kivitelezhetőnek érzem az általad leírt fejlesztési politikát, amely megadhatja a prosperitást. Nézzük mit is jelent az, amit írtál. Amit leírtál, az számomra egy termékrendszer alapú, terület specifikus multidimenzionális gazdaságfejlesztési tér, mely terek határterületén kialakulhat egy innovációs potenciál, mindez levetítve a Kárpát-medencére. A multidimenzionális gazdasági terek, és azok kutatása hazánkban nagyon nem támogatott tudományterület, mivel az ebből a gazdaságszervezési rendszerből levezethető profitmodellek, -és azok egymásra hatása - inkább egy multinacionális multidimenzionális rendszer sajátossága, és mint ilyen tudományágat nagyon nem tanítják egyetemeinken. Hogyan is kellene megvalósítani azt, rendszerszinten, amit leírtál? 1. Terület specifikus modell 2. Lokális hálózat, melynek kibocsátása termékszinten mérhető 3. Végtermék alapú profitmodellek rendszerbe integrálása 4. „minimális költség maximális minőség elérése 5. Lokális „ 1 mérnök 10 fő + 10 fő / gyártási helyszín modell preferálása.
Tehát meg kell valakinek tervezni a lokális terméket, legyen az egy nagykerekű jármű Nagykerekei mellett. Itt jönne be az a bizonyos mérnökcsapat, aki képes legalább megtervezni egy olyan platformot, amire felépíthető a nagykerekű termékrendszer. A gyártást már el lehet osztani a platform független gyártási helyszínek között az országban. Az üzemeket lehet a legmodernebb platform független gyártási elvek szerint tervezni, és rendszerbe állítani. Az ilyen multidimenzionális rendszerek működését komplexen lehet modellezni akár egy laptopon. Ezt csinálják is, nem egy helyen. Egy-egy multidimenzionális multinacionális cégrendszer komplex termékgyártását a központokba szimulálják, és szépen belövik a pillanatnyi célrendszer szerint a „rendszer jósági fokát”. Na nézzük mit lehetne kihozni ebből a tudásból.
Azért, hogy elkerüljük ezt a szintet vidéken:

www.photoshoppix.com/modules/coppermine/albums/userpics/10008/macdonalds_africa.jpg

Folyt.

2016.01.08. 11:00:24

@Laptop7712:
a magyarországi rendszerintegráció kulcs vállalata szerintem a siemens. ha innen közelítünk, akkor lényegében őket kellene behívni. a fővárosi agglomeráció a gödöllő-vác-esztergom-bicske-érd (százhalombatta)-"némedi" hatszögben terülhetne el. az m5-ös autópálya mellett egy új várost kellene felépíteni. valahol ócsa környékén. ez lenne "némedi". ehhez kapcsolódhatna kecskemét. ide léphetne a siemens hungária. úgy, hogy a németek kivásárolják a nem_német termelő vállalatokat. cserébe adhatnak nekik üzletrészeket. ebbe az együttműködésbe bekapcsolódhat a magyarországon befektető koreai samsung, a szingapúri flextronics, a tajvani foxconn. vagy akár a japán suzuki azzal a céllal, hogy a jövőben elektromos autógyártásra állnak át. ez mind a siemens hungária része lehet. sőt kivásárolhatják a vegyipari, gyógyszeripari befektetéseket. kazincbarcikán a kínai wanhua, tiszavasvári indiai sun pharma. ebben a modellben a keleti nyitás szövetségi keretek között megy végbe. összekapcsolódunk a dunai németekkel. és ezek után lépünk valamilyen partnerségre az európai gazdaságot uraló ázsiával. a dunai (lengyelekkel, csehekkel kapcsolatban az elbai) németek célja nyilván az lehet, hogy ezt kelet-közép európán keresztül kiegyensúlyozzák valahogy. a rajnaiak maradhatnak atlantisták. és kapcsolódhatnak a transzatlanti kereskedelmi és befektetési megállapodáshoz (ttip). magyarország is kapcsolódhat. na most ez eddig lényegében egy német protektorátus. magyarország a világgazdaság egészétől való függést, és az abból következő folyamatosan változó környezet lecseréli dunai német függésre. szerintem ez jobb, mint a jelenlegi helyzet. azért, mert így egy ágazatban nem sok multi és sok maszek versenyez. ez a majdnem teljes esélytelenség a hazai vállalkozók számára. hanem egy multi és sok maszek. és az együttműködés keretei is egyszerűsödnek. egyetlen igazodási pont van. ha valaki együtt akar működni a külföldi cégekkel, akkor tudja, hogy elsősorban a német vállalati kultúrához kell igazodnia. ez nem zárja ki teljesen angolszászokat. cameron tegnap ugye itt járt. tudtommal egy szót nem ejtett arról, hogy brit cégek befektetni kívánnak magyarországon. értem, hogy sok brit cég van magyarországon. de elsősorban a vodafone van. az nem szabad piaci verseny, hogy van három cég. egy rendszerintegrátor telekom kell. ez biztosítja az alapvető infrastruktúrát. és kapcsolja a gazdaságba a kis és középvállalatokat. ez nem zárja ki, hogy valaki az anglikkal kapcsolódjon össze (semmivel sem rosszabbak, mint a germánok). egyszerűen arról van szó, hogy nyugatról földrajzi, történeti értelemben a dunai németek kötődnek magyarországhoz. és elsősorban nekik van biológiai kapcsolatban a hagyományos magyar elittel. az amerikanizálódást akaró ortodox zsidó liberalizmus megbukott. természetesen nem azért, mert a zsidók feltétlen rossz emberek. ezek a zsidók egyszerűen nem klappolnak a magyar többséggel. de egy kisebbséggel mégis csak. vonuljanak vissza a világi hitközségeikbe. ez a koncepció ennek a filoszemita csoportnak ajánlja a ".budapest" projektet.

zipe moha 2016.01.08. 12:22:10

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...végül azért csak kibukik, hogy a magyar függetlenség nálad is elvetésre kerül....annyi különbséggel, hogy az országot nem az atlantiaknak..hanem a germánoknak dobnád oda végérvényes örökös prédaként...ezzel véglegesítve az istváni művet...

hát tudd meg...ilyet bárki tud...pontosan ezt csinálják 1000 éve azok a kik cserébe " fejedelemséget" nyernek ebben a lokalításban...

minden eddigi sorodat ezennel elnulláztad, hasztalan minden mentegetődzés...a szög amit próbálgattál , átütötte a zsákot..és pont ott jött ki ahol eddig bárkinek...mindig...ez egy nagy nulla

2016.01.08. 13:55:56

@zipe moha:
ez nem az ország, hanem a központi régió. és olyan kisebb vidéki városok, amiknek a nyugati kapcsolat nélkül esélyük nincs a felzárkózásra.

nyíregyháza a 7. legnagyobb magyar város. egy évszázadon át szlovákul beszélt. az ott élő tirpákok evangelikus tótok voltak. nyíregyháza elvben lehetne small scandinavia. de az északiak igazán nem akarnak befeketetni. ha a nyírséget bezárod, akkor az egyet jelent polgárháborúval. nyíregyházán van egy electrolux gyár. legyen a siemens hungária része. és az electrolux a videoton mellett egy magyarországi márka.

a szavaiddal élve a "szent istváni út" a modern világban szerintem azt jelenti, hogy az ország egyik fele bajor lányvállalatokkal házasodik össze. idegenkedhetünk tőle. nincs jobb. nem akarnak idejönni az anglik. bajoroszágon kívül lényegében senki sem akar befektetni. amikor a vita volt a német megszállás emlékművéről (nem feledem, hogy ők is megszállók), akkor azt mondtam, hogy a zsidók tolják be a pénzt a szabadság térre. lehet, hogy elbukják az összes sékelt. ha akarnak valamit magyarországon, akkor kockáztassanak. ők sem akarnak reckírozni. legfeljebb a kereskedelmi bankokon és a hipermarketeken keresztül pénzt kivinni. csak a dunai németeknek fontos ez az ország. már a rajnaiaknak sem. nem a bonni székhelyű deutsche telekom kell, hanem berlini/müncheni székhelyű siemens, budapesti siemens hungária és magyar telekom. de ez utóbbi már lehet magyar vállalat. tehát ez - ha valakinek úgy tetszik - idegenek kiszorítása. csak nem totális kiszorítása. az nem megy. az ortodox nacionalizmus a másik véglet. az, hogy mindenkinek azt mondjuk: aus.

a legszegényebb kistérség bodrogköz. a legszegényebb megye szabolcs-szatmár-bereg. a legszegényebb régió a kárpátalja. ha egy skandináv aggódik ebben a makrorégióban a mély szegénységben élőkért, akkor azt mondja: irány az evangelikus hagyományokkal rendelkező nyíregyháza. oda is ment a svéd electrolux és a dán legó. de a szegénységet nem számolták fel. mert a norvég alap a központját nem a nyírségbe helyezte. és a telenor sem odarakta az adatparkját. a nokia nem mondta azt, hogy a sóstó legyen a magyar espoo. ezek a cégek mind kifelé vonulnának az országból. ez esetben a legtöbb, amit tehetünk, hogy a befektetéseiket vásárolják ki a németek. és teremtsünk szövetségi ipart. másképp az ország összecsuklik, mint egy zollstock.

vegyük sorba a régió központokat. jelenleg a legfeljettebb vidéki város győr. amelyik ugye bérmunkára alapoz. a bajor motorgyár mellett a rába gyártson a kisalföldre mezőgazdasági gépeket, teherautókat. legyen bmg (budapest motor és gépgyár), legyen csepel. ezt fogja össze a pannónia motor. de ehhez előzetesen német industrieschule, ingenieurbüro kell.

pannonhalmára lehetne vinni a győri édest. összekapcsolni a méhészkedéssel. és lehet magyar minőségi keksz és ostyagyártást. ez akár kézi munkával is működhet, háziipari keretek között, manufakturális jelleggel. el lehet a magyar "dr. oetker". de a termelésbe nem kell a rajnai vidékieket bevonni. a dunai németeket muszáj.

a hagyományos ágazatok legösszetettebb része a luxus óra-ékszer gyártás. kecskemét mellett helvécián svájci mintára létrejöhetne egy félállami orex. nem kereskedő-szolgáltató, hanem ipari gyártó-szolgáltató. egy svájci órát meg kell venni, szét kell szedni és le kell másolni. helvécia márkanév alatt lehet forgalmazni. így lehet hagyományos mesterség luxus változata órás, cipész, szűcs, szabó bevonható ebbe. kalocsa is lehet minta kommuna, minta manufaktúra. ahhoz is singer varrógép kell.

a régió központokat vegyük sorba. ott tartottunk, hogy győr. komplex bérmunkával működő ipar igényel beszállítókat. szerintem a kis-magyar beszállítói központot pécsre lehetne vinni. megint csak azért, hogy a honi ipar fejlődjön. akár a járműipar szimplex elemivel kezdve. a kezdjük a legegyszerűbb elektronikával, természetes anyagokkal. egy luxus autó része állati csont és bőr. a dél-dunántúlon lehet csinálni egy többségi magyar tulajdonú, de első körben valószínűleg a németekhez kizárólagosan kötődő beszállítói központot.

a balaton közép-európa egyik legjobb környezeti adottságaival rendelkező helye. a független önkormányzatiságot elsősorban ott kellene kivívni. idegenforgalomból megél. de már szeged sem létezhet kizárólag abból. baja esetleg megoldja a halászlével, de szeged már nem. kell a paprika. csak az önmagában nem elég.

folyt. köv.

2016.01.08. 14:04:12

lépjünk a tisza medencébe. a tisza és a mellékfolyói mentén, a siemens belépésével, bajor támogatással, rajnai mintára meg lehetne szervezni a tiszai vegyipart. szegere lehetne vinni gyógyszerkutatást és kockázati tőkét.

miskolra pedig hadiipart. a magyar iparból hiányzik egy ilyen vállalat.
uralvagonzavod.com/
ami nemcsak szárazföldi tankot gyárt, hanem szárazföldi tankert. persze ilyen "vagónka" lehet besztercebányán is. ez esetben miskolcra hadiipart kell vinni. megrendelelő a bundeswehr. lehet mondani, hogy ha ezt meg tudják csinálni az oroszok az ural vidékén нижний тагил mellett, akkor ezt mi is megépíthetnénk a kárpátokban. de jelent helyzetben önmagunkban nem tudjuk. mert előbb lépnek be a ruszkik. rusinsko önálló akar lenni. ha a nyugat nem lép be, akkor maguktól jöjjenek az oroszok. ha svájc nem biztosítja a pénzügyi stabilitást, akkor az eurázsiai alvilág szétveri őket. dmitro nem magát akarja felrobbantani, hanem bázelt. kisvárdán a kis-orosz alvilágból csak az nem kapott magyar/európai állampolgárságot, aki nem akart. az ukrán alvilág legalsó szintű végrehajtó része magyar nyugdíjas (!) igazolvánnyal utazik a vonaton. bevezethetik schengent. svájcba is szabadon járnak-kelnek. és ha nincs stabilitás, akkor ebben az esetben behívjuk a nagy-oroszokat. ezt a térséget vereckénél lehet zárni. ukrajnát rendezzék. de az úgyis az oroszoké lesz. ebből az következik kecskemétre kell eurofighter. ennek a koncepciónak a lényege, hogy szövetségi ipart teremtünk. és amire momentán képtelenek vagyunk azt elsősorban a dunai németekkel megoldjuk.

folyt. köv.

2016.01.08. 14:55:32

a következő régióközpont és a nagy kérdőjel a legnagyobb vidéki város debrecen. debrecenben a rendszerváltás óta egyetlen ágazat sem fejlődött igazán. de egyik sem omlott össze teljesen. egy ipari káosz, amiben minden működik valahogy, de semmi sem jó igazán. a város mindig is ilyen volt egyébként. ez talán pusztába és az erdőspusztába zártságból, a fővárosoktól távol levésből adódik.

a lakosság egy része így gondolkodik: kiköltözünk macsra vagy pacra. a kertben megtermeljük az ugorkát (sic!), a szomszédban lesz majd eladó zsákos krumpli. na, megyek is a bó'tba oszt' veszek nyó'c tojást. utána bemegyek a városba. a város a debreceniek nyelvezetében lényegében a fő utca. a "piacz útcza". a főtérhez legközelebbi nagyobb városrész libakert. mert az libalegelő volt. csakhogy debrecenben hagyományosan szőlészkednek is. úgy, hogy nincs hegy. nem számít. megterem a csapókerti "rettenetes". attól csapókert, hogy a gubacsapók a csapó útczába jártak. debrecen egy tradicionális vásárváros, egy kiterjedt vidék, elmaradott iparral. amikor az uradalom elért p'ógárig, az milyen jó vó't. erősen röghöz kötött, kissé feudális társaság. olyan, mint az ország. de a hajdúvárosok elég erős szövetséget alkotnak. leginkább ezt a megyét lehet városállammá szervezni. ehhez az ideális svájc lenne. csakhogy ők nem akarnak kiterjedt városállami hálózatot. ahogy sanyi haverom mondja "lapítanak, mint szar a fűben". ezért azt lehet csinálni, hogy a világban nem versenyképes, leamortizált, de működőképes gépsorokat, a holt tőkét korlátozott sorozatgyártásra a németek átadják. ez azt jelenti, hogy egy kicsit csikorognak a villamos kerekek. csak úgy kers ha azt helyben "frankón" legyártják. (a debreceni ipar jelenleg leginkább frankóniai.) szóval így a civisváros álma teljesül. az áru helyi lesz, vagy valamilyen "frankó' német" csak épp lehet, hogy minden rosszabb, drágább, mintha megvették volna a világból. egyébként a kínai kantonból is lehet behozni kis sorozatszámú gyártásra alkalmas gépsorokat. csak lehet, hogy úgy kisiklik a villamos. persze ezzel a majdnem teljes zártsággal lehet zárkózni igazán. ezt egy megye éppenséggel megkockáztathatja. de az ország nem nagyon.

ennél vidékiesebb csak a székelyföld. ők az esetlegesen visszatelepülni vágyó szászokkal kezdhet valamit. ez is a német/közép-európai szövetségi állammodellt erősíti.

explanatus 2016.01.08. 15:44:52

@unionista᠍᠍᠍᠍: „a dunai németeknek fontos ez az ország” Szerintem meg a magyaroknak. A nyelv nagyon árulkodó egy népre. A németek második leggyakrabban hasznát igéje a haben (birtokolni) az angolok a mondatban a szót I (én) azaz saját magukat mindig nagybetűvel írják. Mondd, mit vársz a világ két (nyelvi megnyilvánulásában) legönzőbb népétől, hogy rászoknak a gyügyei meggyre, az íze miatt?

Az angolok vérében van a gyarmatosítók fölénye. A németek meg mindig mindent jobban tudnak (jobban tudni akarnak).

@Laptop7712 sokszor kifejtett véleménye a megoldás a vágyak helyett, mégpedig kis csoportokban (KKV) elkezdeni hatékonyan dolgozni, megteremteni annak feltételeit, hogy egymásra épülhessenek a dolgok. Ez az oszlopbontás meg az égőcsere a legékesebb bizonyíték a hozzá nem értésre. Kirakok egy forgalmas helyre egy oszlopot, huszonöt évig ragasztok rá cetliket és megélek belőle, mint király. A másik, a már meglévő infrastruktúrára -villanyoszlop, vezeték- csavarozok egy új kütyüt. Miért gondolod, hogy az ilyen mentalitással tárgyalóasztalhoz leülőket nem vernék át az első percekben? Irántunk való emberszeretetből?

Tudod, csodálom a kitartásodat az újabbnál újabb megoldásaid miatt, de hogy jön valaki, aki a magyarnak jót akar tenni, na, olyan még nem volt, és nem is lesz.

Volt a hollandoknál egy legenda az internet kezdetén. Állítólag egy koma kitartóan írt valami közlekedéssel kapcsolatos dologról, de annyira, hogy abban a körben ismert figura lett. Egyszer csak beállítottak hozzá, hogy szeretnék, ha részt venne egy projektben (vezetőként) mert ők évekig foglalkoztak a dologgal, de nem jutottak előre. Ebben a legendában nem az az érdekes, hogy igaz-e vagy sem, hanem az, hogy ott, abban a társadalmi, gazdasági környezetben született, mert ott nem az a lényeg elsősorban, hogy ki vagy, milyen hatalmad van és kitől kaptad, hanem, hogy érted-e azt amit csinálsz.

Azt akarom ezzel mondani, ha holland lennél, talán már valami régiófejlesztési nagyfőnök lennél Itthon meg kapsz a Sanyi haverodtól szezonban egy marék meggyet.

2016.01.08. 16:16:54

@zipe moha:
persze van ezen túl másik alternatíva. álljon össze visegrád. csakhogy a térséget katonai értelemben biztosítani kell. de ehhez is a németek vagy az amerikaiak kellenek. a cél lényegében az lenne, hogy legfeljebb a hadiiparban maradjon a nyugat.

elvben a svájc és ausztria alkotta semleges zónát kellene bővíteni. és ehhez nem feltétlen kell németország.
erre mondom azt, hogy kecskeméten nem mercedest, hanem eurofightert kellene összeszerelni. székesfehérváron csapatszállító buszokat kellene gyártani. de az ikarus és a solaris nem kerülhet túl közel egymáshoz.

be lehetne hozni a svájci családi ipart. van egy tucat nyugdíjas. willi bácsi és izolda néni ugyanúgy függnek a globális pénztőkésektől, mint a szomszéd irmuska néni, a fia zolika és a barátnője andika. fribourg sem igazán szabad. a svájci stadler élén nem ganz ábrahám áll, hanem a svájci néppárt egy kiváló politikusa. svájc sem akar európai városállami hálózatot. ami az ideális lenne. és a magyar önkormányzati rendszer jelen állapotában ennek a befogadására majdnem teljesen alkalmatlan. össze lehet állni a szomszédokkal. a szlovák ipar függ a csehektől. a cseh a némettől. bekapcsolódhatunk a szlovén regionalizmusba. a podravka (dráva vidék) mellett a pomurkska (mura vidék) a duna füszért része lehet. de a siemens nélkül nem nagyon lehetünk a gorenjska (hegyvidék) versenytársai. együtt is működhetnénk persze. csakhogy a hajdú keverőtárcsás mosógéppel indulunk. és a különálló centrifugával. a biztonsági fedélkapcsolóssal. a honi ipar a korabeli ndk szintjét sem éri el. mindenki világhírű sztártápokról vizionál. a világhír úgy lesz, hogy a zsidók erre a célra százcsillió dollárokat grantolnak. a magyar lakosság döntő többsége nem zsidó. egy forintért eladták az ipart. és nevethetünk a kitűnő kern paródián. a magyar ipar egy turmixgépet sem tud összeszerelni. kivehető ajtósat. a magyar tulajdonú ipar a trabant gyár szintjét sem közelíti meg. az mz vagy az ifa szintjét végképp nem. ez az alapprobléma. kárpátalját és szerbiát leszámítva mindenkinél szegényebbek vagyunk. mert őket európa kirekeszti a világból. belgrád behívta az arabokat. egy bosnyák enklávélával lehet támogatni nagy-szerbia létrehozását. tehát úgy, hogy az nem észak, hanem nyugat felé terjeszkedik. horvátok megkapják hercegovinát. a duna-tisza szerbiai szakaszán lehetne a szerbekkel erőművet építeni. lehetne akár egy új nándorfehérvár. egy új városrész. lényegében addig a pontig kellene engedni a törököket. a törökök megállítása bécs érdeke. balkáni rendezést berlin nélkül megint nem lehet keresztülvinni.

kiazmarmegint 2016.01.08. 16:47:02

@unionista᠍᠍᠍᠍: " ha a tanítónő az anya és nagyanya származásától erősen eltér, akkor a gyerek figyelme könnyen elkalandozik."

De mar tobbszor mondtad, hogy a faludban akkor volt utoljara rend, amikor szasz volt a tanitono.

2016.01.08. 17:12:34

@explanatus:
a meritokráciát kádár rendszer is meghirdette az "egyénekkel és a kollektívákkal".
www.youtube.com/watch?v=WfIf3lVIIFo
a korabeli állami iparvállalatok nagyjából ugyanolyan szinten álltak, mint jelenleg a hazai kézben levő üzemek. vagy még a jelenleginél is fejlettebbek voltak. tehát ez legjobb esetben is a régi gmk rendszert hozná vissza. úgy, hogy nincsenek külső piacaink és eltelt 30 év.

tehát kell egy nulladik generációs technológia transzfer. ami megteremti az induló állapotot. és ha ez nem német, vagy nem svájci német, akkor orosz, esetleg török. svájcnak esze ágában nincs befektetni. oké, van a stadler. de ők sem akarnak tudás ipart magyarországon, hanem a magyar kincstárat bérmunkával kifosztani. tehát svájccal kapcsolatban is leginkább csak arra lehet játszani, hogy beszarjanak. és egyébként be is szarhatnak attól, amit időnként elhallok. az orosz-ukrán alvilág célja az, hogy szétverje svájci pénzügyi központokat. ezért mentek a zsidók kijevbe.

tegyük fel, hogy egy kákávé kávéfőzőt akar gyártani. nem importálni. ahhoz nem kell túl sok ész. hanem exportálni. mit csináljon. háztartási gépgyártásban lehet azt mondani, hogy nem kell ide a siemens. de akkor a helyébe a beko léphet. aminek a tulajdonosa a koç család élén mustafa úr. az fc barcelona prémium támogatója.
media2.fcbarcelona.com/media/asset_publics/resources/000/105/875/size_640x360/bekook.v1404125811.jpg
a képen balról a harmadik. az ő neve ugye kost jelent. nekünk van egy taurus (bika) gyárunk az ukrán határnál tuzsér mellett. francia tulajdonban egyébként. a kos és a bika fogjon össze. és csináljunk valamilyen elektromos musztángot. legfeljebb szabadkáig tolhatja a pénzt. ez kényszeríti a németeket. vegye meg a bmw a hankook gumigyárat. és az legyen félállami. félig nekünk vegye meg. mert nem a 19. hanem a 9. századot próbáljuk újrajátszani. ezt valaki adja elő.

tehát nem azt mondom, hogy még további tőkebevonás kell, hanem ami multi az legyen többségi német. ezek globális vállalatok. amiben kisebbségben ugyan, de benne van a világ. és ez elég. ez is jelentős kockázat. mert mi van ha ez az egy fogja magát és kivonul. mert münchenben kitör a polgárháború. hagyják hátra az érdekeltségeiket. de ha úgy gondolják, hogy ezt megelőzendő kell egy új afrikakorps, akkor errefelé gyártsunk teherautókat. és ha ez félállami, akkor lehet csepel. igaz, hogy csak a belső piacon. mert nyilván egy német teherautót inkább eladsz a világban, mint egy csepelt. de ebben az esetben van egy külső igazodási pont. ami nyugati. de nem kifejezetten atlantista, transzatlantista. ha ez nincs, akkor csak hagyományos feldolgozó ipar van. tudunk szalámit gyártani csányi papával. jelen helyzetben azt is csak vele lehet. nekem van egy ismerősöm, aki egy kis konzervgyára volt. most ment csődbe. mert főleg az ország keleti részén csak állami támogatásokkal lehet bármit is fenntartani. én azt mondom, hogy ebben a térségben, vagy csak egy megyében kísérletképpen legyen minden félállami, ha nem megy máshogy. és nincs másik valódi szövetséges, csak a dunai németek vannak.

2016.01.08. 17:12:34

@explanatus:
a meritokráciát kádár rendszer is meghirdette az "egyénekkel és a kollektívákkal".
www.youtube.com/watch?v=WfIf3lVIIFo
a korabeli állami iparvállalatok nagyjából ugyanolyan szinten álltak, mint jelenleg a hazai kézben levő üzemek. vagy még a jelenleginél is fejlettebbek voltak. tehát ez legjobb esetben is a régi gmk rendszert hozná vissza. úgy, hogy nincsenek külső piacaink és eltelt 30 év.

tehát kell egy nulladik generációs technológia transzfer. ami megteremti az induló állapotot. és ha ez nem német, vagy nem svájci német, akkor orosz, esetleg török. svájcnak esze ágában nincs befektetni. oké, van a stadler. de ők sem akarnak tudás ipart magyarországon, hanem a magyar kincstárat bérmunkával kifosztani. tehát svájccal kapcsolatban is leginkább csak arra lehet játszani, hogy beszarjanak. és egyébként be is szarhatnak attól, amit időnként elhallok. az orosz-ukrán alvilág célja az, hogy szétverje svájci pénzügyi központokat. ezért mentek a zsidók kijevbe.

tegyük fel, hogy egy kákávé kávéfőzőt akar gyártani. nem importálni. ahhoz nem kell túl sok ész. hanem exportálni. mit csináljon. háztartási gépgyártásban lehet azt mondani, hogy nem kell ide a siemens. de akkor a helyébe a beko léphet. aminek a tulajdonosa a koç család élén mustafa úr. az fc barcelona prémium támogatója.
media2.fcbarcelona.com/media/asset_publics/resources/000/105/875/size_640x360/bekook.v1404125811.jpg
a képen balról a harmadik. az ő neve ugye kost jelent. nekünk van egy taurus (bika) gyárunk az ukrán határnál tuzsér mellett. francia tulajdonban egyébként. a kos és a bika fogjon össze. és csináljunk valamilyen elektromos musztángot. legfeljebb szabadkáig tolhatja a pénzt. ez kényszeríti a németeket. vegye meg a bmw a hankook gumigyárat. és az legyen félállami. félig nekünk vegye meg. mert nem a 19. hanem a 9. századot próbáljuk újrajátszani. ezt valaki adja elő.

tehát nem azt mondom, hogy még további tőkebevonás kell, hanem ami multi az legyen többségi német. ezek globális vállalatok. amiben kisebbségben ugyan, de benne van a világ. és ez elég. ez is jelentős kockázat. mert mi van ha ez az egy fogja magát és kivonul. mert münchenben kitör a polgárháború. hagyják hátra az érdekeltségeiket. de ha úgy gondolják, hogy ezt megelőzendő kell egy új afrikakorps, akkor errefelé gyártsunk teherautókat. és ha ez félállami, akkor lehet csepel. igaz, hogy csak a belső piacon. mert nyilván egy német teherautót inkább eladsz a világban, mint egy csepelt. de ebben az esetben van egy külső igazodási pont. ami nyugati. de nem kifejezetten atlantista, transzatlantista. ha ez nincs, akkor csak hagyományos feldolgozó ipar van. tudunk szalámit gyártani csányi papával. jelen helyzetben azt is csak vele lehet. nekem van egy ismerősöm, aki egy kis konzervgyára volt. most ment csődbe. mert főleg az ország keleti részén csak állami támogatásokkal lehet bármit is fenntartani. én azt mondom, hogy ebben a térségben, vagy csak egy megyében kísérletképpen legyen minden félállami, ha nem megy máshogy. és nincs másik valódi szövetséges, csak a dunai németek vannak.

2016.01.08. 17:25:27

@kiazmarmegint:
az a betelepülő szászok többsége eredetében ugyanolyan kelet-indoeurópai, mint a kárpát-medencei. a kelet-német és magyar lányok/fiúk miért hancúroztak egymással az ndk területén és a balaton partján. egy államközi egyezmény keretében nagyjából 50 ezer fiatal ment ki akkoriban, rendszerint egy 3 éves szerződés keretében. és a kelet-németek tömegével jöttek a magyar "tengerpartra". és a magyarországon élő németek egy jelentős része ugyanolyan őseurázsiai, mint a jobbikos ősmagyarok. ezért vannak egy pártban. szerintem a pártpolitika fele részben legalább biológia. nem arról van szó, hogy a zsidók összeesküdnek a magyarok ellen. hanem arról, hogy mindenki mindenki ellen.

kiazmarmegint 2016.01.08. 17:36:15

@unionista᠍᠍᠍᠍: " hanem arról, hogy mindenki mindenki ellen."
Tom Wolf legfrissebb konyve ezt a jelenseget veli felfedezni Miamiban. A cime "Back to Blood", hihetetlenul pocsek magyar forditasban, ahogy megjelent, "Verzivatar".
De a tezise az, hogy ma mar a kulturalis kulonbsegek nem szamitanak, csak a verseg, es mindenki utal mindenkit.

Szerintem nem igy van, de ez most mindegy. Ha igy van, akkor ket dolgot nem ertek. 1. Ha olyan nagyra vesszuk a kategoriakat, hogy a magyarok es a nemetek egy kategoriaba esnek, akkor mi ertelme van annak, hogy mindenki mindenki ellen? 2. Ha te ugyanazt veled felfedezni Gyugyen, mint Tom Wolf Miamiban, akkor elmondhato az, hogy a helyi sajatossagok nem szamitanak?
Miami lakossaga igy all ossze. 60% kubai, 20% fekete, 12% nem kubai spanyolajku, a maradek 8% feher, ezek kozott van sok amerikai zsido, es sok oroszorszagi bevandorlo.
Ez azert nem ugyanaz, mint amit te Szabolcsban latsz.
De szerinted vegulis ugyanazok a mozgatorugok hajtjak?

Kulonben Miaminak sok baja van, legalabb harmat helybol fel tudnek sorolni, de az nem latszik, hogy athatna a gyulolet.

zipe moha 2016.01.08. 17:36:35

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...nem akarok hosszan válaszolni, mert nagyon dühös lettem az alapján amit tőled olvastam...aminek az az eszenciája, hogyha sikerülne is lazítani egy új erőnek az atlanti pénzügyi függésen , akkor átesnél az évezredes germán kiszolgáltatottság a mainál is jelentősebbe elmélyítésében...sok ilyen volt már...csak egy . amikor horty nem tudott kiugrani mert a magyar! törzskar és a német szimpatizáns elit kiszolgáltatta a saját hazáját árulásával...nem rajtuk múlott, hogy ez az ország nem kapott még egy trianon 2-őt....egyszerűen annyira szét lett verve , hogy nem volt mit elvinni innen...2 generáció ment rá az újáépítésre ...és a magyar iparosításra!!!!...és azért sem tudok nbeked válaszolni mert lassan ott tartok hogy Kádárt dícsérném csak...,aki Mátyás után a legtovább vitte az ország saját gazdaságát függetlenségét...csak egy csomó gazaember volt körülötte és rosszul választott utódot...ma nem ezt a jövőt futná ez az ország ha nem grószok -és németeh-ek váltották volna.....egyelőre hagyjuk ezt...

van egy mondatod amiért ..még is válaszolok:

"mert nem a 19. hanem a 9. századot próbáljuk újrajátszani. ezt valaki adja elő."...így van,PONTOSAN EZT KELL ÚJRAJÁTSZANI...!!!

zipe moha 2016.01.08. 17:39:38

..."Mátyás után"...Mátyás király után , természetesen...ha ennek a kollektív trógerségnek egyszer vége lesz..kevesebb nem következhet..

2016.01.08. 18:16:10

@kiazmarmegint:
az, hogy magyar vagy német nem őseredet. a lévik fele ősiségét tekintve ugyanolyan kelet-indoeurópai, mint a keleti szaxonok, vagy a magyar jobbágy parasztok. tehát a zsidók egy kisebb része viszonylag könnyen képes a magyar vidék mellé állni. ha eredetében közel áll hozzájuk. ha nem, akkor nem. persze ez leginkább a csoportos közéleti viselkedésre igaz. egyénileg mindenki mindenkivel képes normális kapcsolatra. a pártpolitikai csoportokban az emberek, mint a majmok háborúznak. nekem így tűnik. de lehet, hogy nincs igazam.

2016.01.08. 18:42:53

@zipe moha:
nem a minden magyarországot és németországot kapcsolnám össze gazdasági értelemben. az tartós függést jelentene. kelet-közép európában az összes állam a legszegényebb német tartomány lenni. a leggazdagabb csehország is erre vágyik. miközben a siemens elődje a českomoravská kolben-daněk. janeček-wanderer motorokat gyártottak. škoda a volkswagen csoport tagja. tehát ők is ugyanezt a szabadságharcot vívják. de ezt ők is egyedül akarják kivívni. legfeljebb a szlovákokkal.

a kárpát-medencét a dunai németekkel kapcsolnám össze úgy, hogy az medence keleti felébe visszatelepülnek keleti szászok. és kárpát-medencét erősítik. elsősorban nem bajorokat, hanem erdélyt. a bajorok a svábföldieket és a frankföldieket is elnyomják. ezek jöhetnek. de ez nem az egységes nagy germánia. hanem egy dunai együttműködés, amit a németek forszíroznak úgy, hogy a periférián vannak. szerintem ennél nincs jobb. a bajor gdp a németnek nagyjából a hatoda. ez is majdnem ötszöröse a magyarnak. de kevesebb, mint a duplája a kárpát-medence egészének. a kettő köszönőviszonyba kerül egymással.

explanatus 2016.01.08. 19:11:59

@unionista᠍᠍᠍᠍: a dunai németeknek érdekeik vannak, itt egyre kevesebb, másutt egyre több és ugrásra készek, amit a helyzet adott.

www.nordbayerischer-kurier.de/nachrichten/siemens-sondiert-bahnauftrage-im-iran_435644

2016.01.08. 19:37:27

@explanatus:
rendben van. szerinted kik a potenciális szövetségeink. vannak-e egyáltalán? kellenek-e?

kiazmarmegint 2016.01.08. 21:06:47

@unionista᠍᠍᠍᠍: Svajcnak kik a szovetsegesei?

Szerintem egyszeruen normalisan kell viselkedni, nem megalazkodoan, de nem is agresszivan. Akinek erdeke velunk egyuttmukodni, az ilyen esetben egyutt is fog. Akinek meg nem, az meg ugysem.

Egyszeru valaszok nincsenek, de Magyarorszag felemelkedeset
en a normalis, elheto orszagokkal egyuttmukodve, es nem az o ellenukben latom megvalosithatonak.

explanatus 2016.01.08. 21:32:25

@unionista᠍᠍᠍᠍: Kösz a kérdést:) Cameron látogatása kapcsán adódik a kérdés, milyen szerepet szán Orbánnak. Nem hinném, hogy bármilyen komolyat. A kilépési népszavazás előtti engedmények kikényszerítését akarja elérni, hiszen a szigetországban dolgozó magyarokon kívül, nincs komoly érintkezési pontunk. Az angolok nagyon értenek, hogyan kell érdekeiket védeni. Ott is vannak trükkök százai, de ha kell, akkor egy Falkland-kalandtól sem riadnak vissza, azaz, bárkivel szóba állnak, Obánnal is. Orbán olyan játszmába fogott, aminek a játékszabályait nem ő határozza meg, sőt nincsenek is szabályok.

Hogy Orbán a magyarokat félti vagy hatalmát, azt hívei, ellenfelei másként, másként ítélik meg. Egy biztos, Joschka Fischer Scheitert Europa? című könyvében először szorgalmazott/követelt Európai Egyesült Államok ezen a környéken nem talált osztatlan fogadtatásra, olyannyira nem, hogy a magyar médiában árnyaltabban szerepel „tagállamoknak fel kell adniuk a nemzeti szuverenitásukból”

hvg.hu/vilag/20130211_Joschka_Fischer_Europa_jovoje_forog_kocka

Orbán, mint már annyiszor az emberek félelmeire alapoz. Mi itt nyelvi sziget vagyunk, amit Európa gyarmatosítani akar. A meghasonlottság netovábbja, hogy ez ellen a gyarmatosítás ellen a legnagyobb (volt) gyarmatosítóban látja a megmentőt.

Nagyon veszélyes ez a játszma a mi számunkra. Cameron meg akkor is nyer, ha veszít. Két okból is. Amennyiben Cameron nem győzi le/meg az EU-t, kilép. Egy nettó befizető kiesik. Az EU kimondottan nem, de az újraelosztás soron következő alkalmával más prioritást fog kijelölni, ami abba az irányba megy majd, hogy az alapító tagországok lesznek a nyertesek, azaz ki nem mondva kétszintűvé válik az EU. A másik ok, hogy Cameron győz és bent marad, jelentős engedményeket kialkudva. Ekkor megint csak mi lennénk a vesztesek, mert a csökkent befizetést velünk nyeletnék le.

A kérdésedre, hogy kik a potenciális szövetségeseink és kellenek-e, nem tudok neked válaszolni. Egy biztos, nem vagyunk nyerő helyzetben az tuti. Talán egy új felállással föl tudnánk úgy borítani az EU-t, hogy a mai posztban megfogalmazott „ 30 ezer fős bürokrácia szellemi és erkölcsi színvonal” megújulhana, és vele együtt Magyarország is. hafr.blog.hu/2016/01/08/orban_2016_marcius_mondjon_le_az_europai_bizottsag#comments

Hogy ezt Orbán, a magyar közvélemény, a véleményformálók fölismerik, kétlem, pedig ennek fölismerése és elszánt végrehajtása Orbánt oda helyezné, ahová a dacos harcosságával sose fog eljutni.

explanatus 2016.01.08. 21:38:32

megújulhana ----- megújulna

zipe moha 2016.01.08. 21:52:35

@unionista᠍᠍᠍᠍: " rendben van. szerinted kik a potenciális szövetségeink. vannak-e egyáltalán? kellenek-e? "

tegyük fel másként a kérdést: nekünk magyaroknak kik a legnagyobb ellenségeink...kik voltak mindig???

mi magunknak...egymásnak! a magyarok legnagyobb ellensége MINDIG saját maga volt...

nekünk magyaroknak kik a legfontosabb szövetségesei...kik lettek volna mindg???

mi magunk...egymásnak! a magyarok legnagyobb szövetségese MINDIG saját maga ...kellett volna hogy legyen...

..mert ha egyszer ez így lesz...keveset fog az számítani, hogy bárki más mit akar....az fog számítani, hogy mi mit akarunk....mert bizony a zsidókhoz hasonlóan nekünk magyaroknak is van kivételesség tudatunk, mely átsugároz a tragikus magyar történelem megpróbáltatásain keresztül..vagy épp azért....s eddig jogtalanul és alaptalanul mert 30 ezüstért mindig volt vevő az országra és a népére...és közülünk való eladók is mindig...egyszer majd nem..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.08. 23:05:12

@zipe moha:

A 161. oldal alulról 3. bekezdésénél indul a tűzijáték -- és erre kell válasz(oka)t tudnia találnia bárkinek, aki azt állítja, hogy "lehet másként" a politika Mo-n (vagy akár az USA-ban).

zipe moha 2016.01.09. 11:49:48

@neoteny: ...

itt van a probléma folyamatos, gennyt termelő egyik fő gyökere...de a válasz és a megoldás egyik erős vonulata is...:

akik az alternatív politikáról halandzsáznak, legtöbbjüknek fogalma sincs miről beszélnek...többségükben tavaszi zsúrfiúk, széles masnis kívánságkosárral..magukat kívánságaik szintjén szintén a közforrások szürcsölésére alapozvan..aki tudja,az meg jó magyar módjára sumák és forgatja a szemét...

...." Olson vizsgálatainak egyik fontos tanulsága, hogy Japán és Németor­
szág háború utáni gyors fejlõdésének titka éppen abban állt, hogy a vesztes háború és a
megszállás szétrombolta a régi érdekkoalíciókat, amelyek más országokban, például
Angliában, továbbélve gátolták a gazdasági növekedést. Magyarországon a békés átme­
net „megõrizte” a hetvenes-nyolcvanas évek puha diktatúrájának bonyolult és széttagolt
érdekkoalícióit, amelyek így átnõhettek az új rendszerbe is. Ebben az értelemben Ma­
gyarország a „Kelet-Közép-Európa Angliájának” tekinthetõ.

2016.01.09. 11:52:47

@zipe moha:
nézd, én alapvetően azt gondolom, hogy a magyaroknak (többséginek és kisebbséginek) a kárpát medence és a kapcsolódó adriai tengermellék gazdaságát és kultúráját kell szerveznie. ebben elsődlegesek a szomszédsági kapcsolatok. de ezt most mégis hogyan valósítod meg? zavarjunk ki minden külföldit. meg lehet ez tenni egy kétharmados törvénnyel. de az ország másnapra összeomlik. az ortodox nacionalizmus nem pálya. de az ortodox liberalizmus sem. mert azzal az ország egésze nem képes fejlődni.

én azt mondom, hogy az ágazatokban a sok multiból csináljunk legfeljebb egyet. ne feltétlen nullát (mert bizonyos ágazatokban semmik vagyunk), hanem nullát vagy egyet. tehát érjük el azt, hogy a gazdaságban és a kultúrában vannak idegenek, de azok mind legfeljebb egyfelől jönnek. ezek a szövetségesek lehetnek az oroszok, akár a törökök is, vagy ausztria, vagy a németek. a mi szempontunkból mind elnyomó birodalom. ez a történelmi tapasztalat. lecserélhetjük ezt kínára. de ők se lesznek rendesek. a kulturális mintákat vegyük svájcból. de leginkább a múltból és ne blatter országából. svájc erre az útra lépett. és ehhez sok sikert kívánunk nekik. a jelenkori svájc sem megoldás. a jelenkorban a bajország az egyetlen, amelyik kiáll a magyarok mellett. ők is csak azért, mert közép európa déli részén duna-stratégiában gondolkodnak. béccsel is megértetik, hogy ez lesz nekik jó. és a következő célállomás budapest. én azt mondom, hogy kapják a meg a fele királyságot. egyes ágazatokban szívesen látjuk a bajor lányvállalatokat. és ez esetben a többi külföldire közvetlen nincs is szükségünk. ami nem azt jelenti, hogy nem kell kulturális kapcsolat. a siemens bővítse a profilját. vegye meg a jászsági samsung gyárat. ezek után képes lesz kijelzőket gyártani. de ez a gyár legyen félállami. tehát ez félig videoton. de kulturálisan együttműködhetünk koreával. a magyarok számára szöül is ugyanolyan partner, mint akárki. és mi hálásak vagyunk koreának azárt, hogy a jászságba hozták a mikroelektronikát. csakhogy a totális multikulti nem működik. ezt ők is beláthatják. a jászfényszaru gyárért cserébe kérjenek siemens global üzletrészt. tehát ők ezzel nem vesztenek. de ez nyilván egy csekély tulajdonhányad. a németek is belemehetnek ebbe a játszmába. szerintem ez az, ami most mindenki számára kölcsönösen előnyösnek tűnik. ennek a politikai ellenfelei az ortodoxok. az ortodox liberálisok és az ortodox nacionalisták.

tehát azt mondom, hogy a befektetői kört szűkítsük le a duna-medencére.
media-2.web.britannica.com/eb-media/75/375-004-44E164A6.jpg
ennek a térségnek mi vagyunk a középpontjában. innentől kedve rajtunk múlik.

zipe moha 2016.01.09. 12:00:00

@neoteny:

-folyt.-

" Olson elmélete itt is érvényesült, persze részben sajátos módon.
A
szocialista táboron belüli jó helyezés éppen egyik okává vált a mai rossz állapotoknak.
Volt mit veszteni, ami a folyamatosság mellett szólt, de ezzel a széttagolt érdekcsopor­
tok, a hatékonyságot rontó alkuk, informális intézmények és mechanizmusok is inkább
fennmaradtak, mint máshol. Ennyiben Magyarország Olson példái közül valóban Angli­
ához hasonlítható legjobban, ahol a folyamatosság az érdekkoalíciók megerõsödéséhez,
számának növekedéséhez vezetett, s hosszabb távon mindez éppen a visszájára fordulva
gátolta a gyors növekedést: a korábbi élenjáró gazdaság fokozatosan lemaradt. ...

A továbbra is kiterjedt és önfenntartó erejében igen erõs állam fontos terepe az érdek­
érvényesítéseknek, jelentõs részét költi el a GDP-nek, s itt csapódnak le most már az
európai uniós támogatások is. Az
állam megszerzése
fontos tétje, része a politikai és
gazdasági küzdelemnek. Az állami eszközök adnak lehetõséget a lakosság, a választók
megnyeréséhez is. Ugyanakkor az erõs állam önvédelmi ereje a hatalmat gyakorló pár­
tokkal szemben is sokszor érvényesül. Ez a sajátos szimbiózis, küzdelem és szövetség
mind a kormányzó erõk, mind az államapparátus energiáit jelentõs mértékben lekötik,
elvonva mind a két felet a valós kormányzás feladataitól. Mindezt színezi a bürokrácián
belüli állandó harc a forrásokért és pozíciókért, amely gyakran párosul az uralmon lévõ
politikai erõk közötti küzdelemmel. Az állam reformja emiatt is folyamatosan napiren­
den lévõ, de kiürült fogalom..."

....azonnal felismerhető, ha valaki változtatni jön...vagy hablatyolni..

zipe moha 2016.01.09. 12:05:00

@unionista᠍᠍᠍᠍:...." de az ország másnapra összeomlik."

...sokan ...sok magyar "testvér" dolgozott és dolgozik ma is azon, hogy ez valóban így legyen ...ha ez a lokalitás szabadulni akarna...

Mit tenne Hunyadi Mátyás...???...ez itt a kérdés...:))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 12:23:25

@zipe moha:

"Magyaror­szágot leszámítva a visegrádi államokban a rendszerváltást megelõzõen kemény diktatúra uralkodott. Lengyelország határai ugyan nem változtak, de a katonai diktatúrát és az összeomlott gazdálkodást radikális váltás és sokkterápia követte. Mindezen országokban a korábbi érdekcsoportok elvesztették hatalmukat, vagy annak döntõ részét, felbomlottak és megsemmisültek, ami utat nyitott a gyorsabb gazdasági növekedésnek."

Vagyis a késő-Kádári kor által megvásárolt össznépi kollaboráció ára az akkori érdekcsoportok átmentődése volt. Erre mondta azt Antall hogy "tetszettek volna forradalmat csinálni". "A nép" egyszerre akart "békés átmenetet" is, meg a korábbi "vívmányok" megmaradását is (teljes foglalkoztatottság, vagy legalább is biztos állami jövedelem a társadalombiztosításon keresztül, pl. leszázalékolás, vagy pl. a hatósági árak szintjének megmaradása), meg a kapitalizmus-szabadpiac-fogyasztói társadalom jószágait is.

A lengyelek egy évtizeden keresztül lázadoztak a 80-as években; más is volt a rendszerváltás náluk, mint a magyaroknál, akik büszkén hangoztatták hogy ők "a legvidámabb barakk" a keleti blokkban. Mindennek ára van.

2016.01.09. 12:28:35

@explanatus:
erről a kérdésről hosszú idő óta ugyanazt gondolom. európát gazdasági értelemben nagyobb föderatív egységekre és kisebb konföderatív részekre kellene osztani. az uniót elsősorban védelmi céllal kell újjászervezni, illetve megtartani. egy ilyen föderatív egység nagy-britannia. kisebb konföderatív egység lehet a jövőben az egyesült írország. vagy akár a kárpát-medence. de lehetnek egymást metsző kultúrkörök. tehát mondjuk a szlovákok együttműködhetnek a csehekkel és a magyarokkal. én azt mondanám, hogy a tisza vonaláig várjuk az erdélyi befektetőket. románokat is. feltéve, hogy a magyarok hasonló védettséget kapnak erdélyben. és ott nem is nagyon kell sokkal több külföldi, csak visszatelepülő szászok. ez egy keleti szaxon szemlélet, nem angolszász. ha a heinekken visszaél az erőfölényével és nem tiszteséges (mert a globális verseny erre kényszeríti), akkor a temesi és a csíki sörgyártás közös erővel verje ki onnan a németalföldieket. húzzanak el a rajna vidékére és menjenek gyarmatosítani afrikába. amíg rájuk nem gyújtják az irodaépületeket. a hollandok és a britek a zsidó kereskedelmi kultúrára próbálják a gazdaságot alapozni. tehát már régen nem az adam smith féle modellre. ők magán hitelpénzt akarnak. és a technikai, technológiai fölényüket kihasználva meg próbálják a leszakadó térségeket kifosztani. csakhogy ez nem működik. erre mondom azt, hogy ma már egyetlen orosz hadiipari cég legyőzi a legfejlettebb svájcot. és ha svájc is totális kapitalizmust kap, akkor készüljenek arra, hogy az orosz-ukrán alvilág aláaknázza bázelt. én értem, hogy minden svájci hazafinál van ott egy géppisztoly. csakhogy a medián életkor 40-50 év. svájc az összes háborúját elvesztette. és most a helyzet mindenki a zsidókkal akar háborúzni. svájc őket támogatja. megértem az ő dilemmájukat is. mert a gazdagság fele a pénzmosásból ered. a svájci órákból van a pénz. hanem a pénzből magából.

zipe moha 2016.01.09. 12:37:54

@neoteny: ..a nép nem láthatta át...hogy a hálózatok megmaradása az ország lezüllését fogja eredményezni...a kérdés az, hogy amikor belátja , mit tesz...jelenleg menekül...szépen összeáll a puzzle minden darabja...nem lehet hazudni a végtelenségig...most a hatalom beelőzi a népet...mielőtt az még ébredne és összekapcsolná azt ami egybe tartozik... az mszmp elit rendszerváltásának kudarca nem beismerésre és korrekcióra készteti az 1%-ot..hanem önvédelmi mechanizmust ..új feudalizmus építésre.....míg a 99% az 1-nél sem tart...az 1% már a 3-at építi...sok segítsége van.. a kollaboráns értelmiség nem a nép oldalán, a 99% oldalán helyezkedik...kár..

2016.01.09. 12:42:20

@neoteny:
a lengyel és a magyar rendszerváltás eltért. az eredmény ugyanaz. a cseheknél és a szlovákoknál is hasonló a helyzet. fico elvben balos, de egy követ fújnak orbánnal. brüsszel bős mellé akart telepíteni egy menekülttábort. a szlovák szélsőjobb magyarul is ordította a megafonba, hogy megvédjük a hazánkat.

a gazdaság fejlettsége alapján első körben a csehek válhatnak félszuverénné. és részben a lengyelek. mert ott azért belépnek poroszok. a kárpát-medence szokás szerint a bajorokkal vigéckedhet. a többi befektetőt hazazavarják.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 12:43:29

@zipe moha:

"azonnal felismerhető, ha valaki változtatni jön"

És ki jön változtatni? Mert én nem tudok egyetlen pártról vagy mozgalomról sem Mo-n amelyik az állam méretének radikális csökkentését tervezné. Talán Bokros Lajos és a MOMA igen ... de nem tudom hogy ezt így ki merik-e jelenteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 12:54:00

@zipe moha:

"a nép nem láthatta át [...] a kérdés az, hogy amikor belátja , mit tesz"

Miért látná át "a nép" azt, amit nem látott át '89-ben?

zipe moha 2016.01.09. 12:54:23

@neoteny: ... a sok aljas szándékú, hazug , érdekeket rejtő állviták egyike volt?...az " Állam ideális mérete"... c. vita...

van ideális méret?...mit akar ez elfedni??..
nézzünk alá 1 mondatban...az Állam tényszerűen hálózatok összegződése..melyek semmi máshoz nem igazodnak, mint a hálózatok számához és azok méretéhez...
innentől már magad is válaszolhatsz...ki fog jönni ?...hálózatokból senki...( max leszámolni egy konkurens hálózattal vagy a hálózatok élére állásának szándékával..)kik próbálkoznak jelenleg is mindössze tömegbázis egybetartással...vagy/ és gründolással...kizárólag???

...ha változik változik...

2016.01.09. 12:55:52

@zipe moha:
hunyadi ha ma élne, akkor a törökökkel együtt kifosztaná bécset.

zipe moha 2016.01.09. 12:57:46

@neoteny: mert a KÖVETKEZMÉNYEK megszülettek...és a negatív termést hozó fa elkezdi beérlelni szinte szünet nélkül...új -és újabb gyümölcseit..
kezdetben nem mindenkinek savanyú...sőt sokaknak édes
majd savanyú
majd keserű
majd ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 12:58:43

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a lengyel és a magyar rendszerváltás eltért. az eredmény ugyanaz."

A PiS-nek 51%-os képviselete van a Szejmben (és 61%-os a Szenátusban). Az nem 'ugyanaz', mint a Fidesz (közel) 2/3-a (és az előző 2/3-a, amivel képes volt alkotmányozni).

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 13:00:18

@zipe moha:

"mert a KÖVETKEZMÉNYEK megszülettek"

A következmények megszülettek már 2014-re is: mégis a Fidesz uralkodik csaknem ugyanakkora többséggel, mint korábban.

zipe moha 2016.01.09. 13:00:34

@unionista᠍᠍᠍᠍: ..és Német-ót is, kb.azonnal...:))) már a 70-es évektől szivárognak oda a törökök és a jugók is...:)))))..

Hunyadi hadvezér is volt de stratéga is...legalább olyan diplomata mint amilyen harcos...viszont eltökélt és szilárd kezdettől mindvégig..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 13:03:28

@zipe moha:

"van ideális méret?"

Te idézted:

"A továbbra is kiterjedt és önfenntartó erejében igen erõs állam fontos terepe az érdek­érvényesítéseknek, jelentõs részét költi el a GDP-nek, s itt csapódnak le most már az
európai uniós támogatások is. Az állam megszerzése
fontos tétje, része a politikai és gazdasági küzdelemnek. Az állami eszközök adnak lehetõséget a lakosság, a választók
megnyeréséhez is."

Vagyis a nagyméretű állam cél is, eszköz is a hatalom megragadására.

zipe moha 2016.01.09. 13:04:02

@neoteny: ...mert a multi kulti az egyéni megoldáskeresést alakította ki...széteső szervezetek...széteső érdekképviseletek...DE a pártrendszer is szétesőben...a kamu " szakszervezeti " struktúra is...erre is érdemes felfigyelni...hiába akarják összetartani a pártokat...miért pont ők maradnának mentesek...1-2 millió ember csodákra képes...vagy varázslásra

zipe moha 2016.01.09. 13:09:38

@neoteny: ...az Államért harcol az 1%...a globális ( nemzet nélküli)nagypolgárúság az általa támasztott politikai osztályok...és a megbízásaikból élő komprádor értelmiség...nekik kell a nagy Állam...különben a struktúra a közhatalmat sok kis egzisztencia kezében terítené....ez az OK...a nagy méretű állam nem okozat hanem az ok maga...ha a 99% más néven a TÁRSADALOM visszaveszi a közképviseletet !!! és így az ÁLLAMOT...akkor és csak akkor ..tud változtatni..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 13:10:15

@zipe moha:

"DE a pártrendszer is szétesőben"

A gyakorlat közel sem ezt mutatja: a Fidesz -- ami egy párt -- megszervezte magának hogy csökkenő szavazataránnyal is lényegileg ugyanakkora parlamenti többséget szerezzen.

zipe moha 2016.01.09. 13:13:56

@unionista᠍᠍᠍᠍: mennyi ex jugó van ...mondjuk svájcban???...kb 40%?...na látod...:))

zipe moha 2016.01.09. 13:14:37

@neoteny: .."1-2 millió ember csodákra képes...vagy varázslásra

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 13:15:01

@zipe moha:

"az Államért harcol az 1% [...] nekik kell a nagy Állam"

Vagyis a nagyméretű állam cél is, eszköz is a hatalom megragadására.

"ha a 99% más néven a TÁRSADALOM visszaveszi a közképviseletet"

Hogyan fogja ezt tenni? A képviseleti/parlamenti rendszer keretein belül? Az csak egy másik 1% felülre kerülését jelenti. Vagy közvetlen demokrácia lesz, mint Svájcban?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 13:15:43

@zipe moha:

A csodavárás nem effektív politika.

2016.01.09. 13:17:50

@kiazmarmegint:
svájc jelenleg blatter országa. és a svájci nép komoly dilemma előtt áll.

zipe moha 2016.01.09. 13:22:02

@neoteny: ...a csodavárás ugyan olyan része a politikai koreográfiának mint a varázslás...mi a csodavárás végső funkciója: a csalódás keltés...:)))van szerepe?... van..

zipe moha 2016.01.09. 13:24:57

@unionista᠍᠍᠍᠍: ..mert nem adtunk még nekik alternatívát...:))...bezzeg ők ezt a kis lokalitást besakkozták már párszor a frankjukkal...nem szabad elfelejteni és hálásnak kell lenni mindenkinek aki tanít...:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 13:25:02

@zipe moha:

Az 1% nem csodát vár; és nekik teljesen megfelel ha a 99% azt teszi.

zipe moha 2016.01.09. 13:35:48

@neoteny: ...így van...és ez az a hátrány amit kérdés, hogy a 99% le tud -e dolgozni...DOLGOZNI..:)
ha igen, akkor változás van...ha lassan igen akkor 1000év múlva lesz változás...ha csak ki nem írtja az 1% a 99% többségét...hosszútávon a 99% legyőzi az 1%-ot..addig meg...?!...ez van...majd sors ismétlés új generációkkal akiknek még/ már nem ismerős a hablaty...6000 éve megy..bármikor fordulhat, ez a jó hír..:)

2016.01.09. 13:38:44

@neoteny:
tisztességesen legfeljebb egy várost lehet fenntartani. azt is legfeljebb úgy, hogy a polgárság választott vezetők vagyonosodását közvetlen megfigyelheti. hiába cikkez arról a sajtó, hogy ki mindenki lopott. az emberek leginkább csak azt hiszik el, amit saját érzékszerveikkel, közvetlen leellenőrizhetnek. azt látják, hogy a polgármester lopott. de a polgármesterek többségének van annyi esze, hogy az adott térség számára lopnak a közösből.

ebből a rendszerből nem tud egyszerre kilépni az ország. legfeljebb csak egy város. az, amelyik képes fenntartani magát. ez nem azt jelenti, hogy nem lehet külkapcsolata. de ha mindenki szembefordul az adott közösséggel, akkor is képes megvédeni és fenntartani magát. ez kell a tisztességhez. és ezt mondja a paraszt. ő nem adja el a meggyet 60 forintért, ha utána ez a kereskedő 600 forintért adja tovább. érti, hogy kell árrés. de azt is, hogy ez nem tisztességes. ha a piac ennyit kínál, akkor inkább befőzi. és ha tele a stelázsi, akkor ingyen szétosztja. mindenki érti, hogy szövetkezet kellene, stb. csak jön bokos, az atv, a tesco, amelyik tiltakozik ez ellen. ez mind egy népcsoportból jön. és az lesz az ellenség. így működik.

2016.01.09. 13:53:14

@neoteny:
a rideg állattartás errefelé is van.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Hungarian_Grey_Cattle.jpg
kapitalizmusban nem ez teremti meg a gazdagságot. svájcban sem. még csak nem is svájci ipar. hanem maga a pénz termel még több pénzt.

jelzem svájcban agrárgazdaság arról szól, hogy az léphet be a piacra, akiknek ők bio suisse minősítést adnak. tehát a svájci gazdák és a svájci kormány dönti el, hogy ki léphet be a piacukra. csak olyan és csak annyi árut vihetnek be, amit és amennyit a termelők és a fogyasztók képviseletében a svájci kormány megenged. svájc egy védett gazdaság. és mellette az alvilág pénzét tisztára mossa. ez blatter országa. de ez utóbbi teremti azt az extrát, amiből képesek fejleszteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 13:59:19

@zipe moha:

"hosszútávon a 99% legyőzi az 1%-ot"

Ha legyőzné, akkor nem lenne az 1% :-)

"6000 éve megy"

Még régebben; kb. 8500 évvel ezelőtt állították fel ezeket a köveket:

en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe#/media/File:G%C3%B6bekli_Tepe,_Urfa.jpg

és fogadnék, hogy már akkor volt 1% amelyik magára vállalta az irányítás nehéz és felelősségteljes munkáját, miközben a 99% izzadt a kőfaragással és -állítással. :))

zipe moha 2016.01.09. 14:01:13

@unionista᠍᠍᠍᠍: "ez mind egy népcsoportból jön. és az lesz az ellenség. így működik. "....

nem, ez mind az 1%-ból jön...annak pedig nincs nemzete!...

a leszűkítés egy népcsoportra az 1%-nak hasznos....hatalom manipulációs eszköz a bűnbakkeltés....sokdiplomások is beveszik, mert annyira hitelesen csinálható..ÉS bárkiből lehet bűnbakot csinálni!!..például belőled...vagy neotenyből....mert mi a bűnbak szerepe...figyelj nagyon:

"a szó szoros értelmében vett bűnbak szerepe a bibliai időkben még az volt, hogy a közösség saját bűneit jelképesen ráruházva megtisztulhasson. A modernkori bűnbakképzésben azonban már a kiszemelt egyént vagy embercsoportot az igazi bűnösnek, a közösségi tragédiák tényleges okozóinak tartják a bűnbakkeresők. Esetenként a bűnbaknak valóban van felelőssége, a tárgyilagos elemzés azonban kimutathatja, hogy a történelem sokkal bonyolultabb annál, semhogy egy embert, vagy embercsoportot felelőssé lehessen tenni kedvezőtlen alakulásáért. A bűnbakképzés mechanizmusára az jellemző, hogy az adott közösséget újra és újra sikertelenségek érik, tagjai vesztesnek érzik magukat, és e miatt válik szükségessé az efféle tömeges lélekgyógyítás, közösségépítés."www.abtl.hu/node/432

az 1%-nak nincs !!! nemzete.. mert ami összetereli az nem a származás...az ember felett álló negatív szellemi létező...ez olyan fizikai törvényszerűség...mint hogy a sötétség nem fény...az első amit a 99%-nak pontosan értenie kell

zipe moha 2016.01.09. 14:03:29

@neoteny: ...elvesztenéd a fogadásod...csak lassan tudnám behajtani rajtad a nyereményem...:))
ui: felelősségteljes???...hol...entrópiák esetén háborúkat konstruálni??
van felelősség ..főleg lebukás esetén..

zipe moha 2016.01.09. 14:05:38

...nem sok de van...Nürnberg?...bár az is meglehetősen orientalista volt mert a világégés felelőseinek csak az egyik felét ( ha ..) ítélte meg...majd fejlődünk a jövőben... elkerülhetetlenül..

2016.01.09. 14:07:51

@zipe moha:
nálam kevés ember tiszteli jobban svájcot. de ők sem tisztességesek. senki sem az. nem lehet az. mert a verseny régen nem erről szól. a totális hatalomról szól. és ezt európába a zsidó kereskedelmi és pénzügyi kultúra hozta be. nem azt állítom, hogy a zsidóság általában rossz, vagy gonosz. hanem azt, hogy világképük régóta túlterjeszkedett a tisztesség határain. és globalizált intézményes korrupciót eredményez. amit svájc ügyesen kihasznált. csakhogy nyilvánvalóan ők a legkorruptabb európai ország. mert az, hogy orbán veje vesz egy rossz kastélyt turán kismiska ahhoz, amennyi pénzt a svájci számlákon terem. jelzem orbán veje is ott tartja a pénzét. és a neje is ott tanul. orbán is meglátogatja néha. nemcsak azt a város, ahol tanul. és lázár is. mindenki oda jár. svájciak lapítanak, mint szar a fűben.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 14:13:23

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"tisztességesen legfeljebb egy várost lehet fenntartani. azt is legfeljebb úgy, hogy a polgárság választott vezetők vagyonosodását közvetlen megfigyelheti. hiába cikkez arról a sajtó, hogy ki mindenki lopott. az emberek leginkább csak azt hiszik el, amit saját érzékszerveikkel, közvetlen leellenőrizhetnek. azt látják, hogy a polgármester lopott."

A nagy lófaszt: méretes mutyik történnek önkormányzati szinteken is, Észak-Amerikában is. Építési engedélyek kiadása; útjavítás; vállalkozói engedélyek kiadása (ld. pl. taxi-engedélyeket); önkormányzati közbeszerzések ... ugyanúgy megy a szarkavarás, mint magasabb szinteken.

Bell városában, ami Kalifornia államban van, és kb. 38,000 lakosa van, a "város menedzsere" csinált magának egy éves $787,637 fizetést (ami csaknem kétszerese az USA elnöke fizetésének), és az utolsó évében -- mielőtt kiborult a szarosbili -- $1.5-t vitt haza. Az asszisztense évi $376,288-t kaszált, többet mint Los Angeles megye top adminisztrátora. A rendőrfőnök évi fizetése $457,000 volt, 1/3-al több mint Los Angeles város rendőrfőnökéé.

en.wikipedia.org/wiki/City_of_Bell_scandal

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 14:14:40

@zipe moha:

Ha legyőzik az 1%-ot, akkor már nem az az 1%, hanem a győztesek, te! :-))

Laptop7712 2016.01.09. 14:16:08

@unionista᠍᠍᠍᠍: @explanatus:
Ígértem a folytatást, íme. Olvasva az utolsó pár hozzászólást, azt kell mondanom, hogy a mai világban a rendszerszintű terméktervezés, és annak helyi adoptációját sokféleképpen le lehet modellezni. Unionista azt mondja, hogy kellenek fél állami trösztök, melyek tulajdonlása az általa leírt szövetségi rendszert kell hogy leképezze, és azt mondja, hogy ilyen szinten kell, és lehet leosztani a profitokat. Nézzük meg, hogy a rendszerét át lehet-e lőni, és ha igen, hogyan. Azért feszegetem ezt a kérdést, mivel ha ezt át lehet lőni, és alapjaiban lehet rendszerrel oldalról, vagy alulról megtámadni, - tegyük fel, a rendszer (pl.cég) mérete irreleváns ebből a nézőpontból – mert eljutunk arra a szintre, hogy valamilyen szinten képessé válunk gondolati szinten arra, hogy kihúzzuk önmagunkat ebből a gazdasági posványból, amiben vagyunk. Nemzetközi gyakorlatban erre a történetre léteznek komplex gyakorolt megoldások. Három „dolgot” érdemes támadni, ha be akarsz törni egy piacra, és ott vannak már valakik. 1. Támadod az ellátási lánc komplex input oldalát, mivel tudod azt, hogyha hatsz egy idegen ellátási lánc komplex inputoldalára, akkor ráhatásod van a lánc pillanatnyi ellátásán keresztüli kimenetei potenciáljára.
Ezért van az, hogy egy ellátási lánc a kulcstermékeinek alapanyag oldali ellátását komplexen védi, és rendszerekbe integrálja. Egy ilyen szintű támadás kidolgozásának, és menetének megvannak a szakkönyvi eljárásrendje, általában jobb MBA kurzusokon oktatják.
2. Támadod az ellátási lánc komplex helyi, helyszíni piaci környezetét. A stratégiát ott akkor dolgozták ki, amikor kialakították azt, hogy egy multinacionális cég hogyan tud ellátni egy területet úgy, hogy az ugyanolyan ott gyártott termék termelésének lehetőségét csiráiban kiiktatja. Ezt a piaci stratégiát lehet szépen - tankönyvi szinten – lehet nyomon követni pl. a hazai cukoripar felszámolása során, vagy mondhatnám a 2004-es tész rendszert, vagy bármilyen olyan komplex rendszert, ami arra épül, hogy a helyi gyártási, és komplex alapanyag termelési rendszerek kikapcsolásával, ugyanolyan saját magam által gyártott terméket teszek elérhetővé a lokális piacon. 3. Komplex láncvédelmi stratégiából levezethető profitképességek, és azok lobbi szint védelme. Egyelőre legyen elég ennyi. A kérdés az, hogy mi a jelenlegi helyzet, és mi, hogyan támadható. A kérdés mondjuk azért merül fel, mivel a hazai KKV rendszer összerakott egy „agytrösztöt” a vezető feláll, és azt mondja, hogy mindenki álljon meg egy pillanatra, és fogja be, mert az lesz amit mi akarunk!
A kormányzat szépen ki fogja röhögni, Simicska félrenyeli am pálinkát röhögés közben, Csányi oda se figyel, és sorolhatnám. Amire oda kellene figyelni az nem más, mint az, hogy a egy komplex lánc tervezéséhez, és működtetéséhez nagyon nem kellenek helyi, regionális termelési alapok. Ez a stratégia azt is jelenti, hogy a platform független gyártási egység helyi üzemeltetéséhez nagyon nincs szükségem a helyi potenciálokra, de arra igen, hogy a helyszín gyártásoldali energia, és logisztikai inputja biztosított legyen.
Nyugaton ezek a tudások teljesen szabadon hozzáférhetőek, és nagyon szép könyvtárnyi irodalma van annak, hogy mit hogyan kell tenni. Ha erről az oldalról nézem meg a hazai KKV rendszert, hogy képes-e ebben a szcenárióban gondolkodni, és ezt levetíteni a helyi szintre, ha a válasz igen, akkor innentől kezdve madár mindegy, mit akar a kormányzat, vagy Csányi, vagy a nemzet kedvenc gázszerelője, vagy a bajorok. Irányítottan, úgy és akkor tudnak részt venni a játékban, ahogy azt a tervezett rendszer engedi, és annyiért, amennyiért azt a rendszer üzemeltetői meghatározzák.
Na innentől roppantul nem röhögnék sem a kormányzat, sem más helyében.

Laptop7712 2016.01.09. 14:17:22

@unionista᠍᠍᠍᠍: @explanatus:
A kérdés az, kinek gyártok terméket, hogyan gyártom le, hol, és mit veszek alapanyagnak a gyártáshoz. Erre a lehetőségre roppant mód oda kellene figyelni, mivel ez egy fix kitörési pont, és nagyon gyors, és effektív is lehet, csak észre kellene venni, mivel a világ így működik. A kormányzat nagyon szar helyzetben van, dől a szar minden oldalról, átrendezték a potenciálokat, - de ahogy látom – az új tulajdonosok valahol a 20. század közepén megrekedtek, és akkori profitmodelleket használnak, egy olyan piacon, ahol nincs fizetőképes kereslet.
Mivel az összes földesúr oligarcha az EU-s földalapú támogatásokra építette fix profitú profitmodelljét. Vegyük észre, ilyen a mostani CSOK, trafikmutyi, földmutyi, strb. Ezekből csurran cseppen pár 10-100 milliárd a megfelelő cégrendszereknek (CSOK-ot két oldalról finanszírozni kell, erre éppen jó az OTP, stb.) Ami hiányzik: nincs termék gyerekek, és az nem az adott piacra tervezett, továbbá nem egyszerűen hozzáférhető. Tankönyv szerint az ilyen rendszerek életciklusa pár év, nem több, mivel a megvalósításban kódolt a rendszerszintű bukás.

Az ilyen szintű statikus gondolkodást lehet szarrá verni egy egyszerű fókuszpont áthelyezéssel, ilyent már láttunk nem egyszer, ott volt pl. a Microsoft, tipikus ilyen. De mondhatnám a paprikakrémes csávót is. Ebben a játékban nagyon leszarós, hogy hány milliárdod van, mivel a csávó a garázsból rendszerszinten rád ver, megy a bajorhoz, a zsidóhoz, és megy tovább. Elkezd kapitalistát játszani egy olyan szabályrendszer szerint, amit Ő alakít.
Na innentől kezdve érdekessé kezd válni ez a fene nagy gazdasági játék, meg kormányzati igyekezet.
A rendszerelméletnek ez az ága mára nagyon komoly tudományterületté fejlődött, és minden ország gazdaságirányítási vezetése nagyon komoly innovációs potenciálnak fogja fel, és felhasználja úgy, hogy a helyi ember prosperáljon belőle. Ebben nem voltunk jók az elmúlt 25 évben.
Szerintetek akkor most mennyi is az annyi? Hogyan is bontsunk le egy fejlesztési stratégiát komplex üzleti modellek rendszerévé?

Ebben a tudásban van elrejtve nagyon sok minden.

zipe moha 2016.01.09. 14:19:10

@neoteny: ...ha...és amikor legyőzik az 1%-ot.. akkor az a győztes aki legyőzte...a 99% tudja csak legyőzni...én nem...de mint a 99% része valóban győztes lennék én is...és ha csak nem vagy az 1% része ..akkor te is...ha igen, az más...akkor mindent elveszítenél..:))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 14:30:22

@zipe moha:

"akkor az a győztes aki legyőzte"

... és amelyik a legyőzött 1% helyébe lépve alkotja az 1%-ot.

zipe moha 2016.01.09. 14:32:48

@Laptop7712: ...modernkori Hunyadi Mátyás...:) erről van szó ..isten hozott...:).... a meglévő magyar hálózati struktúrák nem nem értik azokat amit felvezetsz pl Te...hanem semlegesítve vannak...sőt kifejezetten ártóra hangolva a lokális komprádor mechanizmusok alárendeltjeiként...nem lehet megjavítani őket, az a dolguk hogy akadályozzanak meg bármiféle eltérést..ezt látni kell..

zipe moha 2016.01.09. 14:34:18

@neoteny: ..nem bírod belőle kicsavarni...:))))...pedig erőlteted..:)) ( a megoldás +1-el több diploma...vagy eggyel kevesebb..:)))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 14:39:08

@zipe moha:

Nem kell ehhez semennyi diploma: mindig van 1%. Ha legyőzik, akkor a győztesekből lesz az 1%. Ahhoz, hogy ne legyen 1%, arra lenne szükség hogy ne lehessen mérni azt, aminek alapján valaki(k) az 1%-ba tartoznak ... vagy mindenki teljesen egyenlő legyen annak a mértéknek az alapján. Amely helyzet soha nem fog előállni. Nincs olyan csoda. :)

zipe moha 2016.01.09. 14:44:41

@neoteny: ...az is elég ha.. nevezzük "menedzsmentre specializálódottak"-nak...szabályosan, folyamatosan és TÉNYLEGESEN ! cserélve vannak...előre kiszámított amplitúdó szerint...fel a csúcsig...le a csúcsról.. az amplitúdók ténylegesen követik egymást...nem marad senki ott az előzőből..max 5-10 év a csúcson.... egy menet...és folyamatos csúcsteljesítés...:)pl...:))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 14:50:32

@zipe moha:

"nevezzük "menedzsmentre specializálódottak"-nak"

Az már maga az 1%.

zipe moha 2016.01.09. 14:56:09

@neoteny: ...csak a valamire "specializálódottak" 1 vagy akár 3 %-a mert tervszerűen jönnek egymás után a hullámok, tudod...és senki nem marad hanem "életpálya modellként" ível fel és adja át a helyét...képesség és teljesítmény kritérium és az idő diverzifikáló jórészt kiiktatja a hálózattá szerveződés lehetőségét..kártékonyságát...
messze szaladtunk...járja porban, míg repülni nem tudsz/ nem akarsz..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 15:10:46

@zipe moha:

"képesség és teljesítmény kritérium"

No de hát nem a képesség és teljesítmény dönti el hogy ki kerül az 1%-ba, hanem "a hullámok": teljesíthet valaki jól is, akkor is jön "a hullám" 5-10 év múlva, és nem marad ott a jó képességű/jól teljesítő, hanem átadja a helyét valaki olyannak, aki még nem bizonyította a képességeit, nem mutatott fel teljesítményt. Hiszen még nem volt abban a pozícióban ... mert csak egyszer lehet ott, csak egyszer emelhetik fel "a hullámok".

zipe moha 2016.01.09. 15:17:18

@neoteny: ...hogy ki kerül a nevezzük Állam-irányítási Egyetemre....képesség -és teljesítmény kritérium...összeállnak a hullámok..:) és bekapcsolódnak, praxist!!! szereznek a legalső szinteken kezdve el...hogy majd teljesíteni tudjanak amikor rájuk kerül a sor..az egész célja, hogy csúcs után a vezetettek köszönettel és hálával ( anyagi is) búcsúzzon...ez a maximálisan elérhető legnagyobb elismerés...:) " szálj velem..még nem repültél senkivel..."..:))))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 15:34:05

@zipe moha:

"és bekapcsolódnak, praxist!!! szereznek a legalső szinteken kezdve el"

... ahol már kialakítják a "hálózati" kapcsolataikat.

Továbbá milyen metódussal lesznek azok kiválasztva, akiket "a hullám" az 1%-ba emel? A végzési év dátuma alapján? Pontosan annyi végez az "Állam-irányítási Egyetemen", ahányra szükség lesz majd az 1%-ban? De akkor bármilyen képességű és teljesítményű végzős előbb-utóbb bekerül az 1%-ba.

Ha pedig több végez mint amennyit beemel "a hullám" az 1%-ba, akkor milyen kritériumok alapján kerülnek kiválasztásra ezek a végzettek az összes végzett közül? Mert ha valakik szavazatával, akkor már elő is állt az érdekeltség: én arra szavazok hogy téged emeljen fel "a hullám" következőként az 1%-ba, te meg jól meghálálod nekem a szavazatomat amikor az 1%-ban leszel.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 15:40:06

@zipe moha:

"szálj velem"

Emlékezz Ikaroszra ... ;-)

zipe moha 2016.01.09. 15:43:58

@neoteny: nem tudsz beszavazni az 1% ba senkit ...mert nem lesz olyan... maradjunk a " menedzsmentre specializálodattaknál"...akik nem tudnak menet közben neked hálálkodni... bekerülés a legjobb teljesítmények alapján... menetközben 4 dimenziós Kontról.. és posztraképzés folyik...az Államigazgatás poszt szerű-léptékű leírása után...önfegyelem -és a közösség fegyelme....képzeld el az Enterprise ürhajó legénységét kb...meg van?... az 1 hullám...magas teljesítmény 5 év csúcson...kimagsló teljesítmény 10 év ...mögötted már várakoznak...egyik sem megszégyenülés...árulás, szándékos értetlenkedés, akadékoskodás : kidobás az űrhajóból..:))))))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 15:49:54

@zipe moha:

"nem tudsz beszavazni az 1% ba senkit [...] bekerülés a legjobb teljesítmények alapján"

Hogyan történik a teljesítmény-értékelés? Ha emberek végzik, akkor szükségszerűen "szavaznak" az értékelési ítéletükkel.

"mögötted már várakoznak"

Hányan? Ha egy, akkor nem biztos hogy ő a legjobb képességű és teljesítményű. Ha több, azok között választani kell; és ha emberek választanak, akkor már ott az érdekeltség-motívum: válassz engem, és meghálálom amikor az 1%-ban vagyok.

zipe moha 2016.01.09. 16:00:39

@neoteny: ...nem egy embere vagy hanem egy hullám konkrét posztra specializálódott eleme...mögötted nem egy ember várakozik ...hanem a következő hullám...a 'posztodra" ( ami nem a TE posztod") várakozó sem várakozik..épp alacsonyabb szinten felkészül...te csak egy dologban lehetsz biztos...mögötted jön egy hullám...mint ahogy előtted látod is...:))

azt akarod bebizonyítani, hogy az ember rossz massza érték -és értékrend elvű szerveződés működtetésére abban való részvételre...van egy erős tulajdonsága a környezeti alkalmazkodás képessége..

van aki látja már a kamiont...

komlomedia.wordpress.com/2014/07/09/ertunk-plutokratakert-hamarosan-jon-a-hoher/

2016.01.09. 16:47:31

@Laptop7712:
én ezt a problémát nem általánosságban akarom megoldani. már csak azért sem, mert szerintem nem lehet. egy lokális, partikuláris megoldást kell keresni. és ebben a gazdasági ágazatokat érdemes ketté választani.

hagyományos feldolgozó iparban létező kapitalizmus feudalizmussá szerveződik. ilyen az építőipar, az élelmiszeripar, a jövedéki ipar. ilyen lehetne még a textilipar. az állam képes lenne jelentős iskolai és munkaruházati megrendelést adni. csodálkozom, hogy ez még nem jutott eszébe mondjuk a szijjártó fiúnak.

ez a vegyiparban már nem működik. mert egy vegyi üzem veszélyes üzem. a háztartási gépgyártás talán működhet oligarchikusan. annak is leginkább a vasedény része. ipari gépgyártás és a járműipar az oligarchák számára túlságosan összetett. a kapitalizmus ezekben az ágazatokban is összeomlott. ezeket föderalizálni kellene.

az orbán kormány azért működik viszonylag sikeresen, mert ők a gazdaságnak ezt a két szintjét különválasztották. azt mondták, hogy a pénzügyi kereskedelmi szolgáltató szektort államosítják. és bizonyos ágazatokat elfoglalnak. a többit átengedik. és van egy tippem arra, hogy ezt berlinben a németek magyarázták el nekik.

2016.01.09. 17:22:12

@neoteny:
nem azt állítom, hogy feltételen. hanem azt, hogy legfeljebb. legfeljebb egy város/vidék gazdaságát lehet tisztességesen fenntartani. annyit, amennyit a polgárság nap mint nap közvetlen képes megtapasztalni.

egy volt állami gondozott ismerősöm azt mondja, hogy szerinte egy embernek legfeljebb egy ingatlana lehessen. az lehet akármekkora. ő is egy hatalmas telket és egy kastélyt szeretne magának. de egy elég. ha valaki ennél mégis többet akar, akkor béreljen vagy legyen társa. tehát ha egy átlagos család akar egy hétvégi házat, akkor azt egymás között megoszthatja két felnőtt. és ha mellé saját tulajdonú üzletet akarnak, akkor legyen üzlettársuk. aki lehet rokon, barát, ismerős. de bérelhetnek is a várostól. mert ebben az esetben lehet tudni, hogy X.Y. ingatlana az #n helyrajzi számon van. meg lehet tekinteni. be lehet kukkolni a kerítésen. de az is lehet, hogy nem kell kerítés. persze így is lehet, hogy egyesek irigykednek. de így talán lehet tisztességesen csinálni.

zipe moha 2016.01.09. 17:25:25

@neoteny:

"van aki látja már a kamiont..."...

"csak hadd gyűűjjön, meegfogtuk mi mán ezeket 100-szor....ínnnye..most gyünnek 101-edszerre..vissza az új feudalizmusba...ott aztán majd elbeszélgetnek velük a tollasaink...hé,fiaim addig szíííípen kedvesen.."
"epa.oszk.hu/01300/01326/00142/pdf/EPA01326_mozgo_vilag_2012_08_5701.pdf

Laptop7712 2016.01.09. 17:54:52

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Persze, ez lehetséges, de szarul adják elő. Azt nem mondták Berlinben, hogy figyu, a lányod vejének kell évi tisztán egymilliárdot hozó üzlet, ja és vegyetek a kastélyt is, mivel kell a születendő picinek. Amúgy nem fognak hazaköltözni Bázelből, ott tanul a lelkem. Ha megkérdezte volna Hansot, akinek van 9 gyára Deutschlandban, elmagyarázná neki, hogy basszátok meg, okkás, de ne így adjátok már elő, mivel rövidtávon is szívás, és rá fogtok cseszni, mivel van olyan, hogy szabad döntés joga, és virtualizáció. Azt is elmondhatták volna neki, ha arra készülsz, hogy átveszel egy iparágat, vagy egy falut vennél meg, akkor fizess rendesen, és játssz valamilyen szinten úgy, hogy mindenkinek jó legyen. El kellett volna végezni a kölni gazdaságtudományi szakot, de erről lemaradtak szentjeim.
Ezzel nincs semmi hiba, hacsak nem az, hogy ez a fajta feudalizmus nem ismeri a szabad királyi falu fogalmát, nem ismeri a közbirtokosság fogalmát, és azt sem ismeri, hogy a jobbágy köteles fizetni a kilencedet, tizedet, és köteles meghatározott idejű robottal tartozik a földesúrnak. Ennyi nem több. A „közbirtokossági” falvak fel fognak lázadni a feudalizmus ellen. Ez azt jelenti, hogy Nyugat Magyarország be fog inteni, és követelni fogja azt, hogy szabad „közbirtokossági” helyzetét nagyon ne cseszegesse senki. Lehetne ezt csinálni, csak nem így, ahogy előadják. Több ingatják a fejüket, mint helyeselnek, közben a plebsznek, és szabad polgároknak nincs kenyér, és cirkusz se, csak a pretoriánus gárda védi a rendet. Ez megy felénk 25 éve. Egy 20 éves meg oda…b… sz az asztalra, hogy kezd egy kicsit sokk lenni. Valamit elő kellene adni, mivel Berlinben elmondták azt, hogy mit kell csinálni, de azt nagyon nem, hogy milyen profitmodell alapján. A hiba itt van, a Hogyanon, de ez nagyon komoly baj. A teljes gazdasági, és politikai elit mára hiteltelenné vált.

2016.01.09. 18:25:15

@Laptop7712:
róna péter is lényegében feudalizmust csinál. ő megvásárolt egy kúriát és felújította.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/15/Kisasszond.jpg/250px-Kisasszond.jpg
épített mellé egy sajtüzemet. ami saját bevallása szerint 100-150 millió forintba került. és ez a számításai szerint 10-15 éven belül megtérül. és 10-15 embernek ad munkát kisasszond környékén. ugyanennyi családnak ad megélhetést. de ez lényegében egy feudális uradalom. mert én felfogásom szerint a hitel (tehát nem a kölcsön, hanem kereskedelmi bankok által generált hitelpénz) közpénz. tehát abból hidat lehet építeni, vagy közüzemet. vagy akár közösségi sajtgyárat, ami 10-15 családnak ad megélhetést. na most ha valaki "sajtász", akkor ehhez nem kell 100-150 millió forint. hanem elég 10-15 millió. persze ebben ez esetben a családnak mindent magának kell előteremtenie. amit róna hitelből vásárolt azért, hogy ne koszolja össze a kezét és a nadrágját. ami rendben van. hiszen kapitalizmus van. de amit csinált az egy feudalizmus valójában. az amerikai-magyar buszgyártást már nem tudta megszervezni. na most ezért nem feltétlen ő a hibás persze. a körülmények is közre játszottak. azt állítom, hogy magyarországon globális kapitalista keretek között nem nagyon lehet buszt gyártani. nemcsak széles gábor nem tud (lehet mondani, hogy mert tolvaj), nemcsak róna péter nem tud (lehet mondani, mert ügyefogyott), hanem (véleményem szerint legalábbis) senki sem tud. tehát ha google fiúkat ejtőernyővel ledobnánk az ország felett és valahol földet érve azt mondanánk neki: tessék srácok, szabad a pálya, akkor tisztességesen nem tudnának világvállalatot építeni. úgy könnyű, hogy százcsillió dollárt tolnak mögéjük. de az a pénz ha komolyan vesszük az erkölcsöt, akkor ugyanúgy nem tisztességes, mint ahogyan róna pénze sem, és senkié. senkié. ez a probléma. a tisztességet számon kérni nagyon nehézkes. persze értem, hogy tiborcz nagyobb gazember, mint róna. mert tiborcz közvetlen pakolja ki a kincstárat. de ő turán lehet, hogy csak dorbézolni akar. így mulat egy magyar úr. róna pedig munkát ad szerencsétleneknek. akik esetleg ebből következően taníttathatják a gyerekeiket. de ha komolyan vesszük az erkölcsöt, akkor egyik következik a másikból. nincs nagy különbség. a globális kapitalizmus bukásával a hagyományos feldolgozóipar kényszerből visszavált feudalizmusra. a csúcstechnológiát igénylő ágazatokat föderalizálni kell. róna azt mondja, hogy a magyar nép hülye. és neki harmadjára is el kell hagynia az országot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 19:19:21

@zipe moha:

"te csak egy dologban lehetsz biztos...mögötted jön egy hullám"

Mögöttem jön egy zipe moha holtteste?!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 19:31:48

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"egy volt állami gondozott ismerősöm azt mondja, hogy szerinte egy embernek legfeljebb egy ingatlana lehessen."

Ez volt a Kádár-korban, azzal a kivétellel, hogy akkor lehetett egy hétvégi ház is. A többi ingatlant már a gyerekek vagy a nagyszülők nevére kellett venni. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 19:34:04

@zipe moha:

"azt akarod bebizonyítani, hogy az ember rossz massza érték -és értékrend elvű szerveződés működtetésére abban való részvételre"

en.wikipedia.org/wiki/Public_choice

2016.01.09. 19:42:44

@Laptop7712:
lehet, hogy nekem nincs igazam, de én azt mondom, hogy teremtsünk szövetségi ipart.

-- győr: audi. motorgyártás. ott van. működik.
-- pécs: fag és a magyarok. alkatrészgyártás. a fag debrecenben van. tudtommal nem kapcsolódik a magyarországi járműiparhoz.
-- miskolc: man. nincs ott. a bosch települt be. szerintem borsodba a hagyományos nehézipar mellé inkább hadiipart kellene telepíteni.
-- szeged: siemens. nincs ott. a siemens segíthetné a vegyipart is. gyógyszerkutatást is.
-- kecskemét: bmw/eurofighter. most ugye mercedes gyár van. kompatibilis a német autógyártással.
-- besztercebánya: vagónka. (cseh-szlovák együttműködés)
-- krakkó. amennyiben a kárpát-medencén kívülről valami ha szükséges. ennek a központja budapest. dunaújvárosban gumigyártás. vásárolja ki a bmw. adjanak valamennyi részvényt koreának. inkább kell az nekik, mint egy gumigyár rácalmáson. amit akármikor akármennyi környezetterhelési díjjal lehet sújtani. ezért kell magyar taurus. és mellette lehet _pannónia_ motors. és egy _union_ gépgyár. vagy valami, ami összefogja a beszállítókat. ha belép a siemens, akkor az _electrolux_ lehet magyar márka. vásárolják ki az üzemeket. a _videoton_ is. vásárolják ki koreát. és még ott a _tungsram_. lehet _orion_. ha nem is űrhajó, de bele lehet fogni kísérleti elektromos autó és motorgyártásba esztergomban és komáromban. akár a szlovákokkal. tehát végig a duna mentén gépgyártás folyik. és létrejöhet _tisza_ vegyipar. _némedi_ néven építünk egy várost. debrecenbe egy generációval korábbi, a globális árutermelésre alkalmas holt tőke kerül. egy nulladik generációs technológia transzfer után megnézzük, hogy egy magyar megye a maga komplexitásában mir jut. feléve, hogy a hajdúvárosok ebbe belemennek. ha nem, akkor akárki. ahol ennek a legnagyobb támogatottsága van. egy county. mert a country szintjén megcsinálni ezt őrültség. a regionalizmushoz olyan szomszédsági kapcsolatok kellenek, amivel csak korlátozottan rendelkezünk. egy-egy ágazatban együtt tudunk működni a szlovákokkal, horvátokkal, szerbekkel, románokkal. ruszinokkal is akár. egy _kárpátia_ ungvár központtal a kárpátalja a magyar építőipari hálózattal a _wienerberger_ versenytársa lehet. kárpátalján nagyjából annyi magyar él, mint ahány nem magyar ungváron. adósságrendezés kell bécsi/svájci közvetítéssel. vagy bundesbank. ha ez nem lehetséges, akkor át kell gondolni, hogy mi lehetséges.

nem egy általános megoldást kell keresni. nem kell megfejteni az univerzumot. magyarországot kell. esetleg erdélyt. oda ha visszatelepednek szászok, akkor brassóba mz és ifa kell. és az jó lesz romániába. de a kisebbségi németeknek úgy lehetnek jogaik ha a magyaroknak is lesz. mert különben kolozsvár kitermeli mátyás királyt. oda kell corvinus. erdély adhat regionális mintát. debrecen megyeit. országos méretekben kell legalább egy külső szövetséges. mert csak így lehet stabil a gazdaság. és az oligarchákat utána lehet elszámoltatni. ha nem akarnak maguktól adakozni. mert ha most a nép visszaszavazza az ellenézeket, akkor azonnal belép az imf. és azt fogják mondani, hogy túl sok a nyugdíj, stb. tehát őket megint nem csányi érdekli. a haza és haladást is csányi támogatta. mert arra a lóra is tenni kellett valamit.

a magyar élelmiszeriparban mondjuk azt lehet csinálni, hogy lesz egy félállami globus. és az alá bevonunk mindenkit, aki be akar lépni. tehát nem tesco gazdaságos lesz. hanem földrajzi árujelzővel ellátott termékek. úgy, hogy az őstermelőt, a gyártót is fel lehet tüntetni. a marketingre átalányban kell költeni. persze minőségellenőrzés kell. globus élelmiszerkönyv. a sajt leginkább csak sajt lehessen. és ne annak látszó valami, stb. a bio suisse mintájára bármilyen földrajzi árujelzővel ellátott áru lehet hungaricum feltéve, hogy megfelel az állam, ez esetben a globus külker előírásoknak. csányi vélhetően külker vezér lenne ebben. ahhoz ért. de ilyen cég lehet mondjuk az _unicum_ jövedéki italgyártásban. családi vállalkozásokat összefogva. zwack, törley, dreher mintájára.

csányi mondja be, hogy mekkora globus üzletrészt akar. és a többi szereplő döntse el, hogy ezt elfogadja, vagy elutasítja. ha túl sokat akar, akkor lesz olyan párt, amelyik csányival szembemegy. és megtalálja azt az ügyészt, bírót, amelyik elítéli. de előbb teremtsünk a tisztességes működésre lehetőséget adó kereteket. azért, mert csányit csak egy másik kiskirály tudja leváltani. csányi ha kicsit is értelmes, akkor beáldoz valamennyit. oligarchából önként válik nagypolgárrá. viszi a külkert. és azt mondja, hogy a többit szervezzétek. mészárost mészároljátok le, vagy neki is jusson egy sertéstelep. ennek még akár orbán is az élére állhat. mert jobb ez, mint az, hogy a gyerekek meneküljenek svájcba. lehet a családnak egy kastélya. minden kastély így lett a világon. de csak egy. döntse el a vej, a lány, hogy turán, keszthelyen, felcsúton, vagy hol akar ilyet. kitanulta az iskolát. szervezze az idegenforgalmat. de ha népharag azt mondja, hogy mindent elvesz, akkor vegye el.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 19:57:44

@zipe moha:

"van aki látja már a kamiont"

Van aki pénzt fizet azért hogy megtudja, a 99% mekkora része retteg a kamiontól:

www.forbes.com/sites/kashmirhill/2012/02/27/how-the-true-patriot-network-tested-its-political-messages-on-the-99-via-email/

Laptop7712 2016.01.09. 20:05:44

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Van egy csajszi Magyarországon, aki példakép lehet miden bevállalós színész számra, aki a felnőtt témában tolja az ipart elit filmekben. Ez a csajszi Vad Katalin. ha kíváncsi lennék arra, hogy hogyan kell viselkedni a szakmában, vele beszélgetnék. De tőle kérdezném meg azt is, hogy hogyan kell elmagyarázni a gyereknek, hogy hogyan születik a gyerek. Arról is nagyon komoly tapasztalata van, hogy hogyan kell gyermeket nevelni, és mit is jelent az igaz szerelem.
Vad Kati a szakmának a tökéletes professzora, és tudása gyakorlati tapasztalatból fakad. Bárkinek lehet pozitív példaképe.
Kb. így lehet valaki Rónával is, meg az összes többivel. Róna azt hiszi, hogy paraszt mindenki lehet, továbbá úgy gondolja, hogy ugyanúgy működik a sajtgyártás is, mint a banküzemtan. Csányi is most ismerkedik ezzel a történettel, el fog telni pár év, mire rájönnek arra, hogy az élelmiszergazdaság is egy tudomány. Földesúr mindegyik, csak az lehet ott a gond, hogy a jobbágyok lázadozhatnak egy keveset, mivel nem biztos hogy azok a vezetési elvek, melyek a banküzemtanban működnek, nem nagyon akarnak működni a magyar ugaron. A baj az, fogalma nincs arról, hogyan működik, és mitől az általa felépített sajtüzem. A legnagyobb baj az, nem is lesz fogalma róla egyiknek sem. Rónát láttam a múltkor Olgánál, azt mondta, hogy szar ez így ez a gazdaságpolitika, mivel elmennek a befektetők, és így nincs profittermelő képesség. Mít lehet így ódázni a külföldi befektetőknek? Balhé van. A makro szint nem akar korrelálni mikroval. Amúgy meg elmondta, hogy a sajtüzemet nem tudja, hogy hogyan lehetne fenntartani, mivel neki nem megy. itt tartunk. Így lehet mondani, hogy el kell menni az országból. Csak ez egyfajta hazugság. Végül is London sokkal kézenfekvőbb választás lehet.

2016.01.09. 20:24:48

@neoteny:
a kádár korban az volt, hogy nem lehetett akármekkora házad. és egy családnak lehetett hétvégi háza is. mert az már két ember. és két ingatlan elfogadott volt. de túl nagy nem lehetett a párttitkároknak sem. kádárnak is csak egy szerény villája volt. a balaton partján klottgatyában szeretett sakkozni. így lett jóságos és igazságos kádár jános, aki arra ügyel, hogy a közösből ne lehessen túl sokat lopni, de egy kicsit mindenki lophatott. mert olyankor kádár elvtárs kacsintott egyet. és ezt a magyar nép többsége, és amennyire érzékeltem azt a kort, a döntő többsége a kádári társadalompolitikát támogatta. engem már az úttörőmozgalomból majdnem kitettek. belátták, hogy én nem lennék jó elvtárs. mert igényelték a kritikát, de azért túl élesen, túl keményen nem volt szabad fogalmazni.

én meg azt láttam, hogy van egy osztálytársunk. aki hozzánk bukott. az anyja egy kurva volt. minden gyerekének különböző volt az apja. ennek a gyereknek egy olyan fazon, akinek két lába tőből le volt vágva. az anyja prostituált. minden testvére mostoha. és volt a pártbizottság, a szülői munkaközösség (amiben szintén a pártbizottság emberei voltak), az iskolai diákparlament (amiben szintén a pártbizottság gyerekei ültek), voltak még testületek, ami mind a párt logikája alapján működött egy elméletet gyártottak. azt a gyereket az iskola egyetlen "fasiszta" tanára tudta megnevelni. aki majdnem leütötte az egyik gyerek fejét. mert amikor kölcsey-t tanította, akkor megkérdezte, hogy hol van huszt. és valaki azt mondta, hogy ő járt már ott. magyarország, románia és a szovjetunió határán van. és a tanár ordított, hogy erdély és kárpátalja. és a mértanra fenntartott nagy favonalzóval hadonászott. a nagy táblakörzőt elő ne vegye, mert a hegyével ledöfi szerencsétlent. de úgy voltam vele, hogy nem árt egy-két "fasiszta" is. csak nem kell túlzásba vinni. de ezzel együtt azt is gondolom, hogy az utolsó sikeres társadalomszervezés (csak a társadalom, tehát nem a kultúra, nem a gazdaság, hanem csak a szociabilitást tekintve) a késő kádár koré. bokros lajos kisebb állama konkrétan éhezést váltott ki egyes családokba. nem véletlenül gyűlölik. az értem, hogy bokros intelligenciája olyan csekély, hogy ezt nem érzékeli. neki szent meggyőződése, hogy szükséges volt mindent 1 forintért átengedni. és semmit sem volt szabad cserébe kérni. horn gyula is értette, hogy ez így nem jó. csak nem tehetett mást. a liberalizmus magyarországon azt jelenti, hogy a népnek kuss. majd jön a világbank és megbízottja és ők majd értenek hozzá. ennél még kádár is nagyobb mozgásteret követelt ki magának. és az, hogy a szocializmust kapitalista módszerekkel kell építeni lényegében szociális piacgazdaságot akart jelenteni. csak nem vezették be a félállami világot, ahol az állam abba szól bele, hogy közcélra mit is kell gyártani. tehát azt nem mondja meg, hogy milyen legyen a ruha. hanem csak azt, hogy milyen legyen a munkaruha. mert az valójában munkavédelem. a divatba az állam nem szól bele. ezzel azt hiszem, hogy a kádár rendszerben is jó pontot szereztem volna, csak már az úttörőmozgalom kezdetén, az örsvezető és rajtiktárképzőben kidobtak.

szerintem mindegy, hogy hánypártrendszer. nagyjából ugyanazt kell csinálni. ami a köznép gondolkodásából következik. és ami úgy-ahogy összhangban van a civilizált világgal. magyarországon a kapitalizmust nem az eredeti tőkefelhalmozás, hanem a közvagyon privatizációja (szanálása), a bank konszolidációk és az egzisztencia hitelek teremtették meg. kis túlzással szabad rablás. elég sok külföldi céget láttam kívülről, belülről. egyet sem érdekelte a nép. én ültem olyan értekezleten, ahol elmagyarázták, hogyan fogják beszopatni moldáviát ha beengedik őket. és ha nem engedik (nem engedték), akkor azt még jobban beszopják. kelet európában a kapitalizmus nem a szabadságról, hanem a kényszerítésről szólt. és ez ellen minden nép fellázadt. de jelenleg sehol sem látszik az alternatíva. mert lehet mondani, hogy a lengyelek milyen csoda növekedést produkáltak. de mégis megbukott a polgári platform. orbán vált mintává. szlovákiában ugyanez van. a csehek korábban is lázadtak.

visegrád nem tud összetartani. ha cseh lennék, akkor azt mondanám, hogy rúgjunk ki mindenkit. ha szlovák, akkor azt, hogy működjünk együtt a csehekkel és a magyarokkal. magyarként azt, hogy a bajorokkal. mert nem elég erősek a lengyelek. ott is kellenek a poroszok ahhoz, hogy erős legyen a polski.

explanatus 2016.01.09. 20:27:13

@Laptop7712: @unionista᠍᠍᠍᠍: Itt egy megoldandó feladat. A magyar őrölt paprika kálváriája, (ami szintén hungarikum) nagyon jól mutatja, a teljes érdektelenséget, hozzá nem értést. Van két jól behatárolt földrajzi termesztési terület. Sehol egy multi, de sehol se termék, se piacvédelem. Egy termesztési ciklusban úgy 20 milliárd forintról van szó. Találomra néhány idézet. A évszámoknak semmi jelentősége, kis ingadozással évek óta ez van. Fontos tudni, hogy a teljes termesztési és értékesítési vertikum megoldott volt vagy kétszáz éven át.

----
„Import. Ma már a hazai fogyasztás kétharmada import fűszerpaprika. A legtöbb magyar paprikatermék csomagolásán Szerbia és Spanyolország is olvasható mint származási hely, hozzáértők szerint azonban a spanyol paprika nagyon gyakran dél-amerikai, sőt kínai.”

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_fuszerpaprikak_ketharmada_silany_minosegu/2305815/

„A hetvenes években Magyarországon még több mint 5500 tonna fűszerpaprika termett évente, ami a csúcsidőszakban 14 ezer hektáron termett meg. Napjainkban a termőterület ezer hektárra zsugorodott, amelyen tavaly már csak 1500 tonna fűszerpaprika termett.” „A fűszereken belül a pirospaprika és az ízesítők kategóriájának kiskereskedelmi forgalma a 2008. április és 2009. március közötti időszakban meghaladta az évi 18 milliárd forintot.”

www.agroline.hu/hir/az-importpaprika-csipi-hazai-termelok-szemet

„Az ipari felhasználók például sok esetben csak színezésre használják az őrleményt, márpedig a dél-amerikai paprika ebből a szempontból jobb, mint a magyar, akkor is, ha egyébként semmi íze, ráadásul 30-40 százalékkal olcsóbb” „A legnagyobb felvásárló, a húsipar számára a beszállító cégek a paprika közel 90 százalékát – mintegy 1500 tonnát – importálják.”
www.metropol.hu/cikk/1103634-jon-az-importpaprika

„a magyar cégek 30 éve rendszeresen használnak import paprikát, a hazai terméstől függően esztendőnként változó mértékben. Egy átlagos évben 300-400 tonna szárított paprika érkezik határainkon túlról” „tavaly összesen 995 tonna import fűszerpaprika érkezett Magyarországra” „Színjavítás céljából december 19-én importáltunk 40 tonna brazíliai őrleményt” „Az ipari felhasználók például sok esetben csak színezésre használják az őrleményt, márpedig a dél-amerikai paprika ebből a szempontból jobb, mint a magyar, akkor is, ha egyébként semmi íze, ráadásul 30-40 százalékkal olcsóbb”

www.hetek.hu/belfold/200411/olcso_paprikanak_mergezo_a_leve

zipe moha 2016.01.09. 20:43:18

@neoteny:
"Mögöttem jön egy zipe moha holtteste?!"...
nézz mindig a hátad mögé.....ha már előre nem akarsz..

""van aki látja már a kamiont"

Van aki pénzt fizet azért hogy megtudja, a 99% mekkora része retteg a kamiontól"...

...a 99% a kamion...magától rettegne?...a 99% attól retteg amit az 1% akkor is meg tesz vele, ha ő teljességgel passzív és érdektelenséget mímel...attól retteg, hogy megint belekeverik valamibe amibe nem akar...nem erről szól a történelem??...belerángatni a tömeget??...ezt most el kellene kerülnie a 99%-nak...és a passzivitása most sem mentesíti, menti meg attól, hogy az 1% az entrópiát ( mesterségesen kreált konfliktusok útján..) a szokásos módon oldja meg....mi lesz ebből...ez a kérdés...soha nem volt még a világtörténelemben ennyire szétosztva az általános műveltség és kultúra...hátha ez megsúgja a választ egyénileg ami kollektíve összegződik....vagy nem számít az általános műveltség általánossága sem....akkor ismétlődés lesz...minden volt már ebben a a kultúra keretben ami lehetséges... a szintlépés még nem volt...lehet

zipe moha 2016.01.09. 20:52:58

@neoteny: ...nagyon érdekes nézőpontból szemlélődőnek véled magad... amolyan szpíkernek, kívülállónak, megfigyelőnek...akinek nincs közössége semmivel és senkivel azon kívül akiket ő választ és cserélget az érdekei szerint...
ez most nem fog működni...aki nemet nem mond az igent mond...és fordítva aki igent nem mond az nemet mond...
nem tudsz kívülálló lenni...ez egy illúzió a részedről a történelem fogja a helyére tenni....)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 21:01:41

@zipe moha:

"a 99% a kamion...magától rettegne?"

Igen; attól hogy nem lesz a középosztály (kispolgárság) része, vagy ha már az, akkor lecsúszik onnét.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 21:08:33

@zipe moha:

Jujj, aki nem csatlakozik a forradalomhoz, az definíció szerint ellenforradalmár, és a falhoz lesz állítva amikor győz a forradalom? :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 21:14:20

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"és ezt a magyar nép többsége, és amennyire érzékeltem azt a kort, a döntő többsége a kádári társadalompolitikát támogatta. [...] ezzel együtt azt is gondolom, hogy az utolsó sikeres társadalomszervezés (csak a társadalom, tehát nem a kultúra, nem a gazdaság, hanem csak a szociabilitást tekintve) a késő kádár koré"

Akkor miért nem maradt meg az istenadta magyar nép ennél a társadalompolitikánál-társadalomszervezésnél?

zipe moha 2016.01.09. 21:17:50

@neoteny: .... a középosztály folyamatos és folytatódó lecsúszása a jövőben is ...amit minden nemzetközi sztender is kimutat és prognosztizál...olyan tény ami ellen a középréteg kezében semmilyen valós eszköz nincs, védekezni nem ...okai a középosztályon, annak hatókörén kívül állóak...a neoliberálisnak nevezett globális uralmi politika egyenes következménye...rendszer elem..
ha a lecsúszástól retteg, felesleges ..le fog csúszni.. reáljövedelmekre az orbitális pénzszivattyúknak van elszívó ereje..ettől nem kell rettegni...német -óban a 30 euró / óra szakmunkások nyugdíjba mennek...utána már csak a 8,5-et keresők jönnek....

zipe moha 2016.01.09. 21:19:18

@neoteny:" Jujj, aki nem csatlakozik a forradalomhoz, az definíció szerint ellenforradalmár, és a falhoz lesz állítva amikor győz a forradalom? :)"....megfáztál??...beteg vagy...???...egészségedre..

zipe moha 2016.01.09. 21:22:54

@neoteny:
" Akkor miért nem maradt meg az istenadta magyar nép ennél a társadalompolitikánál-társadalomszervezésnél? "...
ez egy hülye kérdés...?? meg tudott volna maradni..ha akart volna???...:)

ez olyan mintha én azt kérdezném tőled,hogy miért mentél el és miért nem jöttél haza még..:)..ez is hülye kérdés lenne....ne ábrándíts ki a hülye kérdésekkel...
ui: állíts már te is valamit végre...persze csak ha akarsz..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 21:55:38

@zipe moha:

Miért, mire gondoltál ezzel a dodonai jóslatoddal?

"ez most nem fog működni...aki nemet nem mond az igent mond...és fordítva aki igent nem mond az nemet mond...
nem tudsz kívülálló lenni...ez egy illúzió a részedről a történelem fogja a helyére tenni"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 21:59:16

@zipe moha:

"meg tudott volna maradni..ha akart volna???"

Kuba megmaradt szocialista országnak.

2016.01.09. 22:02:17

@explanatus:
az én válaszom erre a kereslet korlátozása. tehát én azt gondolom, hogy magyarországra legfeljebb annyi élelmiszert lehessen behozni vámmentesen, mint amennyit innen kivisznek. mert ezen a téren az ország képes az önfenntartásra. agártermékből többletet kell teremteni. ha másért nem, akkor azért, hogy építőanyagokat behozzunk a szomszédoktól. cseréljük el a paprikát téglára. téglaport ne rakjunk bele, mert az úgy nem lesz jó.

ebben a koncepcióban van egy félállami _globus_, ami egyrészt arra való, hogy a magyar élelmiszert eladja a világba. másrészt arra, hogy kormányzati megrendelést adjon a termelőknek. mert a közellátáshoz, vagy akár közraktárakba is nyilván kell valamilyen minősített paprika. a félállami tulajdon lehetőséget ad arra, hogy egy zsák áru az államé, és a másik zsák mehet a piacra. persze lehet mondani, hogy majd az állami zsákba tesszük a rosszat. de ha ez üzemszerű, akkor ezért globus igazgatótanácsa felel. ha egyedi eset, akkor pedig az őstermelő. ha egy önkormányzat (város) a közhasznú működéshez szánt árut nem találja megfelelőnek, akkor visszadobhatja. de azt helyhatóságként amúgy is ellenőrizni kell. az államnak és a piacra szánt zsákokból is mintát kell vennie. össze kell hasonlítani az élelmiszerkönyvben leírtakkal és egymással.

a lakosság a félállami üzletekben a paprikához hozzáférhet. mégpedig olyan módon, hogy tudja, hogy ez melyik őstermelőtől jön, az is, hogy a paprika melyik helyrajzi számon termett. az, hogy most ez a nyugdíjas szemüveggel olvassa le, vagy okos telefon részlet kérdés. közösségi megrendelés is leadható papíron vagy elektronikusan. legközelebb is az adott termelőtől akarok vásárolni és persze reklamálni is lehet.

ha a dráva vidék (podravka) megveszik a szegedi paprikát, akkor lehet cserébe vegeta. és ezeket a közért mellett árulják füszért üzletek. egy partnerprogram keretében lehet reklámokat adni a magyar és a szlovén köztévében. tv-paprika adásaiban népszerűsíteni. ami szintén lehet félállami. közszolgálati főzőiskola ahol a vendéglátóipari szakközépiskola és főiskola vezetői és a piacvezető mesterszakácsok találkoznak. és eldöntik, hogy ki fog komoly arccal főzni, és ki fog bohóckodni. az a valószínűbb, hogy a piaci szereplő fog tanácsot adni. ezt és ezt inkább így és így kellene. mert rosszul tanultuk/tanították az iskolában. de nem kellene lebecsülni a tanárokat sem. mert most a politika az, hogy minden iskola rossz, de válasszál minket, és minden jó lesz. mert mi világ színvonalú oktatást teremtünk. ez a koncepció semmi ilyesmit nem ígér. hanem csak azt, hogy ágazatok szereplőit összetereli úgy, hogy lesz egy részben az állami, részben szabad piaci követelményeknek kell megfelelni.

na most ha valami paprikás. tehát nem nyersanyag nemesítő, hanem árufejlesztő logika, akkor az a közért üzleteibe kerül.

- hungaricum
- füszért
- közért
- globus
- tv paprika
- podravka
stb.

ebben semmi újdonság nincs. szerintem ezeket félállami módon kellene megszervezni. mert a magyar társadalom akaratát összegezzük, akkor leginkább ez az eredmény. lehet, hogy hayek azt mondta, hogy ez így nem lesz jó. én nem azt mondom, hogy holnaptól az usa álljon át erre a modellre. mert ennél nincs jobb. úgy látom, hogy ezt valahogy így kellene. de ha valaki ezt máshogy képzeli, akkor lehet úgy is. mert ebben a modellben is van probléma azért. például a napközi direkt ne főzzön paprikásan, mert abból esetleg túl sok terem. hanem mehet közraktárba. ha oda se mehet, akkor ezt az állam nem adhatja a kórházban életmentő gyógyszer helyett. és ezt esetleg külföldről kell behozni. és készpénzzel kell fizetni. nem lehet elboltolni paprikával. valakitől terményen túl készpénzt kell szedni. de azt általánossá lehetne tenni, hogy a termelők az áfát természetben fizetik meg. két tizedet, mint a feudalizmusban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 22:06:27

@zipe moha:

"német -óban a 30 euró / óra szakmunkások nyugdíjba mennek...utána már csak a 8,5-et keresők jönnek"

Ja, valószínűleg így lesz. Mert ugye Németo-ban nem lehet vállalkozni, senki nem tud céget alapítani, hogy oda felvegyen kompetens szakmunkásokat, akik 30 eur/óra bér mellett termelnek hasznot.

2016.01.09. 22:21:02

@neoteny:
mert a külföld ("gonosz" multik, "zsidó" háttérhatalom, stb.) ezt kényszeríti a magyarokra. de orbán viktor megvédi az embereket. értem persze, hogy részben ez is hazugság. de részben ez az igazság. mert tényleg egy a fővárosban és környékén élő (filo) szemita csoport és tényleg a külföld próbálja kikényszeríteni azt, hogy a magyar társadalom többsége egy folyamatosan változó globális környezethez közvetlen alkalmazkodjon, és elsősorban egy kisebbség (a szegény kis cigányok) legyenek kárpótolva. mert őket elnyomják a gonosz nagy-magyarok az áprád sávos zászlóikkal.

a jobboldali és a szélsőjobboldali pártok valamilyen késő kádári társadalom eszményt hirdetnek, a baloldali választók is ezt várják el a pártjaiktól. ferge zsuzsa néni alapjövedelmet akar osztani. a norvégok ezt meg is teszik. szerintem ezt nem konvertibilis pénzben kell adni. közraktárjegyet lehet osztani. de azzal ne lehessen olcsó műanyag kínai iskolatáskát vásárolni, csak akkor ha kína nagy tételben megvesz valamilyen árut a közraktárból. hanem mondjuk a _yourbag_ vagy akármilyen bőrdíszműves cég táskái kerülnek a féállami _centrum_ áruházak polcaira, vagy az _áfész_ vagy az _ápisz_ boltokba. azt a jövedelmet a rászorult nem szabad piacon szerzi, hanem az államtól kapja. az állam pedig a termelők érdekeit képviselve szolgálja ki értékekkel a fogyasztókat. ennek a kárvallottjai a kereskedők és a külföld. minden koncepcióban van valami, ami egy csoportnak nem jó. ez azt mondja, hogy 1000 iskolatáskát legyártani nehezebb, mint ugyanennyit behordani. az állam a közraktári hálózatban segíti a termelőket. fogyasztói szempontból kétségkívül korlátozza a kínálat. ha ezt a lakosság többsége nem fogadja el, akkor ne legyen.

ezt én először egy megyében csinálnám meg ha tehetném. azért, hogy megnézzük, hogy ez működőképes dolog-e, vagy sem. egyszerű zsenialitás, vagy komplett őrültség.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 22:22:16

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"az én válaszom erre a kereslet korlátozása"

Nem, te a kínálat korlátozását javaslod: azt, hogy a magyar fogyasztó csak magyar paprikát vehessen. Általánosságban csak magyar agrárterméket vehessen.

"mert ebben a modellben is van probléma azért"

Igen, az emberek: sok gonosz individualista maga akarja eldönteni hogy mit vásárol meg és mennyiért, ahelyett hogy a nemzetgazdaságot növelné azzal hogy magyar (agrár)termékeket vesz, "védett piaci" -- vagyis az importnál magasabb -- árakon. Sok nemzetgazdasági hazaáruló.

zipe moha 2016.01.09. 22:26:43

@neoteny: ..ma estére már elfáradtál...minek fizessen a német vállalkozó 30 eurót..ha elég 8,5-et is...legalább is ez az ötlet...a magyar ( el) menekültekkel már most ezt teszik...a különbséget egy szuperül megszervezett " munkaerő kölcsönző" hálózat teszi el jelenleg...ez amolyan "közvetítő közeg",...majd kivezetek a "kölcsönzőket" ..nem bonyolult ez....na megyek..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 22:27:20

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"mert a külföld ("gonosz" multik, "zsidó" háttérhatalom, stb.) ezt kényszeríti a magyarokra"

Kubára nem tudták rákényszeríteni: ott még mindig dúl a szocialista munkásparadicsom.

"tényleg a külföld próbálja kikényszeríteni azt, hogy a magyar társadalom többsége egy folyamatosan változó globális környezethez közvetlen alkalmazkodjon"

Észak-Koreában önellátás folyik: nem tud a külföld semmit rájuk kényszeríteni.

Nincs jó kifogásod arra, hogy miért nem maradt meg az istenadta magyar nép a késő-kádári kor társadalompolitikájánál-társadalomszervezésénél.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 22:30:28

@zipe moha:

"minek fizessen a német vállalkozó 30 eurót..ha elég 8,5-et is"

Mert azt akarja hogy neki dolgozzon a kompetens szakmunkás: mert akkor öve a haszon, még ha kisebb is mint azé aki 8.5-et fizet.

zipe moha 2016.01.09. 22:34:33

@neoteny: ..hol élsz a a Holdon?.. magyarország többé kevésbé előképe a nyugatnak és kanadának is... de neked bele kell nyúlni a sebbe, hogy higgy...rendben..szerintem gyorsan menni fog...1-3 év..talán..

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.09. 22:46:53

@zipe moha:

"magyarország többé kevésbé előképe a nyugatnak és kanadának is"

Igen, Mo-n is van egy ismerősöm aki német autógyáraknak fejleszt szoftvert; én meg egy japán vállalatnak Kanadából. Egyikünk se' 8.5-ért teszi.

"1-3 év..talán"

Aztán ha nem jön be a jóslatod akkor mondhatod akkor ismét, hogy a következő 1-3 évben jön a kamion. És ezt akárhányszor eljátszhatod.

explanatus 2016.01.09. 23:02:07

@unionista᠍᠍᠍᠍: Értem, azt hiszem. Működő rendszert kell összerakni. Jó, de a paprikánál maradva, hogyan képzeled ezt, ha az összerakásért felelősek nem értik, hogy „színezésre” ízvilágában értéktelen anyagot ne hozzanak be ellenőrizetlen helyekről, csak azért, mert sokkal olcsóbb. Az élelmiszer alapanyagokat persze be kell sorolni egy rendszerbe, így a paprikát is, de, hogy valami színrendszerbe csak azért, hogy pirosabb legyen, azt jelenti, aki ezt teszi, az életében nem járt paprikaföldön. Ne menjünk messzire, de ha ötven évvel ezelőtt egy paprikamolnárnak azt mondja egy okoska, keverj bele isten tudja honnan származó valamit, könnyen lehet, hogy a kőélező kalapácsot a homlokához vágta volna. Érted? Olyasmivel vegyíteni, ami minőségromlással jár eszement dolog, mert az abból készült élelmiszer (kolbász, szalámi) élvezeti értéke is csökken. A paprika színe egyik évben ilyen, a másikban olyan. Ha az erős/csípős paprikának olyan a színe, mint az édesnek, akkor becsaptak, mert az erősben több a mag, ezért fakóbb. Ezzel azt akarom mondani, a gazdaságossági megfontolások mellett egyéb tényezők is fontosak. Az általad említett szakácsok szerepe kiegészülhetne ismeretterjesztéssel, valahogy úgy, hogy azt mondaná a szakács, kedves háziasszonyok, háziférfiak, a paprikában az utóérleléssel kétezer óra napfény van. Fogyasszák egészséggel!

2016.01.09. 23:26:51

@Laptop7712:
rónának nagyon sok mindenben igaza van. szerintem az ő társadalomkritikáját éppenséggel el lehet fogadni. de ő is azt mondja, mint a vezető értelmiség jelentős része, hogy a magyar társadalom nem kíván a nemzetközi üzleti iskola játékszabályai szerint élni. én azt állítom, hogy az egy zsidó-keresztény iskola. amiből róna a sokkal humánusabb neokonzervatív irányzatot képviseli. bokros neolib brutalitásával szemben. és egyébként amennyire követem például surányi is látja, hogy az egész globális kapitalista koncepció elhibázott. ő például igaz, hogy utólag, de helyeselte azt, hogy a szerb jegybank úgy engedte a devizahitelezést ha a kereskedelmi bank ezzel párhuzamosan tőkét emel. és a saját pénzét kockáztatja. tehát lényegében kölcsönöz. én nem ezt mondom, hogy nem kell hitel. hanem azt, hogy a hitelpénz valójában közpénz. tehát amikor róna a sajtüzemet építi (hitelből), akkor lényegében polgármesterként a falujának kellene megépítenie. ha ez nem tetszik neki, akkor kockáztassa a saját vagyonát. és ne a semmit. mert a hitel az, hogy a semmit kockáztatjuk. és aki így dollár milliókhoz vagy milliárdokhoz jut az egyrészt ezt a pénzt szabadon használhatja, másrészt teljesítmény nélkül vagyontárgyak tömegéhez hozzájut. és a bankrendszer ezáltal a gazdaság egészének hasznát lefölözi. ha ez egy jól menő gazdaság, akkor ez nem olyan nagy probléma. mert a tőkepiaci verseny következtében alacsonyak lesznek a kamatok, és a tőkét kihelyezve ezt rendszerint vissza lehet fizetni. ha a gazdaság eleve a padlóról indul, akkor onnan szabad piaci alapokon nagyon nehéz feltápászkodni. és ezt az állítást a neokonzervatívok nem fogadják el. szerintem leginkább a fővárosokat (tőkepiacokat) összekötő korridorokon lehet ebből a csapdából kimenekülni. azon kívül nagyon nehéz. tehát ha róna birtoka a budapest-zágráb között a balatonnál lenne, akkor az sokkal inkább működne, mint külső-somogyban. hiába van a közelben kaposvár. az kevés. kapuváron könnyebb, mert közel van bécs. bábolnán még könnyebb, mert rajta van egy kereskedelmi útvonalon. budaörsön a legkönnyebb. tehát egyáltalán nem mindegy, hogy ki milyen típusú agglomerációban él. és nekem van egy tippem, hogy a régióknak is eltérő stratégiát kellene folytatni. de lehet, hogy nincs igazam. és a kárpát-medence gazdasága nem feltétlen ennyire komplex. én egy félállami megoldással próbálom ezt a gordiuszi csomót átvágni. a dunántúli kerületeket a tiszai járásokkal nehéz összehozni. nagyjából ugyanazon a szélességi körön van a nyugati határszélen nagycenk és a keletin penészlek. 400 km választja el őket egymástól, de két teljesen eltérő világ. és nem lehet azt mondani, hogy aki penészlekre születik az feltétlen hülye. nagycenkiek az okosak. vagy lehet, de az úgy nem egy társadalom.

penészlek mellett egy halastó mellett épült egy úgynevezett termál hotel.
www.dozerto.hu/pages/ligetalja/contents/gallery/11/18500/250745_pic_600x500.jpg
a család büszkén hirdeti, hogy kapott 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást. és ez akár rendben is lenne. ők legalább vállalkoznak. de ez sem tisztességes meggazdagodás. mert arra esélyük nem volt. senkinek. és egyébként mire mennek vele ha mellette ez van.
static.panoramio.com/photos/large/65191553.jpg
vagy ez a ház eladó.
topingatlan.com/apro/wp-content/uploads/2014/04/383847-800x600.jpg
nem dőlt össze a góré, de majdnem. tehát mind az állam/unió, mind a piac/tőkepiac olyan szakadékokat hoz létre, amiket áthidalni nagyon nehéz. ember legyen a talpán, aki erre képes. én azt mondanám ennek a családnak, aki 500 milliót kapott, hogy a hotel fele az államé. de az állam, mint tulajdonos lép be. és azt jelenti, hogy a vendégek felét is hozza az állam. a működéshez szükséges áru felét is hozza. és a haszon fele (ha egyáltalán van nyereség) is az államot illeti meg. és ha ezt elfogadják ők, a penészlekiek, akkor ez legyen így. ha nem, akkor védjék meg szabad piaci alapon. nem ismerem ezt a családot. csak blindre választottam egy települést. de ugyanez a helyzet nagycenken. tehát ez abból indul ki, hogy félig feudalizmus itt minden. és ez is nyilván egy összemosás. de mit lehet csinálni. az igazság az, hogy a vissza nem térítendő támogatásból szerzett tulajdont egészében el kellene venni. a hitelből szerzettnek a felét. mert a hitelképesség önmagában olyan versenyelőny a szegényekhez képest, hogy nekik esélyük nincs a felzárkózásra. és egy réteg csodálkozik, hogy a társadalom miért ügyeskedik. erre mondom azt, hogy szerintem egy kisebb megyénél sokkal többet nem lehet átlátni. az elszámoltatás vagy nagyon primitív lesz. vagy nagyon igazságtalan lesz és nem lesz. mit lehet csinálni? 25 milliárd fölötti vagyonrészt felejtsd el. és akkor lehet mondani, hogy ez a komcsi tempó. de ugyanezek mondják, hogy számoltassák el az oligarchákat. az összes belvárosi ingatlanüzlet panama. az összes. ide játsszák át, vagy oda. nem tudom, hogy ezzel akik elszámoltatást ígérnek mit kezdenek. nyilván ígérnek. aztán még többet lopnak.

explanatus 2016.01.09. 23:47:32

@unionista᠍᠍᠍᠍: „ha róna birtoka a budapest-zágráb között a balatonnál lenne”

Pedig ennél jobb hely nem kell, és biztosan üzleti megfontolás eredménye, mert egy ilyen szomszéd közelségéből csak lecsorog valami:

www.youtube.com/watch?v=_yqDD7dmc-4

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.10. 00:24:14

@explanatus:
ha rajtam múlna, akkor a gazdaság városállami hálózatba szerveződne. csak ilyet a magyar társadalom döntő többsége nem akar. azt, hogy mi "szegedi" paprika szeged városa mondja meg. és ha azt mondják, hogy lehessen belepakolni ezt azt, ami nem toxikus, akkor pakolják bele. csak ezt nyilván fel kell tüntetni. persze a lokálpatriotizmus ezt túlzottan nem engedi.

de azért ez sem ilyen egyszerű. mert lehet, hogy tokajban azt mondják, hogy tilos a bort felvizezni. debrecenben azt, hogy a csapókerti "rettenetest" muszáj. mert a legigénytelenebb szőlőből készül. éppenséggel az is lehet jó, csak felhígítva. ahhoz is lehet társítani olyan ételféleséget, amihez az illik.

én azt gondolom, hogy ezt a szabad városoknak maguknak kellene megszervezni. persze úgy, hogy kapnak valamilyen állami vagy piaci ajánlást. nemzeti és nemzetközi sztenderdek minden ágazatban léteznek. a magyar választók nagy-magyar élelmiszerkönyvet akarnak, amiben minden vidéknek szentelnek egy fejezetet. és úgy képzelik, hogy ez ne alulról szerveződjön, hanem felülről. államilag, nemzeti romantikázással egybekötve. ezt tagadja a baloldal. és ezt használja ki a jobb. mert annyit lopnak, amennyit akarnak. zsigó elvtárs megmondja, hogy milyen legyen a bajai halászlé. és azt a knorr ne használja. tényleg ne használhassa feltéve, hogy arra baja városától nem kapott engedélyt. az egy másik logika. amikor valaki családi márkát akar. a knorr leveskockát, vagy mondjuk "gombos" tésztát. nyilván arra is módot kell adni. de arra is, hogy a helyi családi vállalkozások egy félállami értékesítési szövetkezetbe tömörüljenek. ez lehet, hogy a tesco, a spar vagy unilever számára nem jó. de elsősorban nem az ő érdekeiket kell figyelembe venni.

lehet szövetkezeti ABC (közért: food, áfész: non food, füszért: export-import) és CBA (családi). egy városi (város által tulajdonolt) szupermarketben ABC és CBA pult. lehet, hogy ezzel vidéken a külvárosi hipermarket nem veszi fel a versenyt. különösen úgy, hogy a rászorultak, vagy akár a közalkalmazottak is részben közraktárjegyet kapnak. és azzal elsősorban helyi árut vásárolhatnak. és az import termékek bevizsgálását még külön megadóztatják. mert nem lehet visszakövetni a termelőig. különösen akkor ha az árut az európai unión kívülről hozzák be. ezt mind meg lehetne és meg kellett volna tenni annak ellenére, hogy ez nem jó a multiknak. és?

Laptop7712 2016.01.10. 14:16:10

@unionista᠍᠍᠍᠍: @explanatus:
Rónáék, amikor tényezővé váltak a hazai közgazdász miliőben, akkor nem ismertek mást, csak a privatizáció, dereguláció, liberalizáció hármas egységét, és teljes közgazdász elit osztotta ezt a véleményt. Most, 25 évvel a rendszerváltás után eljutottunk arra a szintre, hogy az elmúlt 25 év teljes gazdasági- politikai elit leszerepelt, és hiteltelen. Így hiába áll ki egy Oszkó, vagy akár egy Pozsgay, hogy belemondja a tutit a valóságba. Egy 20 éves ezt nem hiszi el, és inkább azt mondja, hogy teljes vagyonelkobzás, tulajdon viszonyok tényleges rendezése, és akit kell, fel kell tenni az FBI nemzetközi körözési listájára, mivel szerinte a gazdasági bűncselekmények nem évülnek el. Az, hogy mi ment a 90—es években, és hogyan szilárdult meg egy-egy párt gazdasági háttere, és a hozzá kapcsolódó holdudvar, szabadon kutatható az interneten ma már. Ez a háttér. Tehát titok nagyon nincs. A mostani helyzetet a fidesznek konszolidálnia kell, mivel ha képtelen gyors, és hatékony válaszokat adni gazdaságpolitikai természetű problémákra, akkor egyszerűen nem fogja kitölteni a mandátumát. A mostani helyzet sokak szerint a vörös terror előtti állapotot idézi, mások azt mondják, hogy a legvadabb 50-es években nem volt ilyen a helyzet, mások szerint valahol 36-ban vagyunk.
Ha rendszerszinten vizsgálom azt, amit te írsz, hogy félállami trösztöket kellene létrehozni, és risztelve osztozkodnak a hasznon a szereplők, (legyen az önkormányzati szabad tulajdonrész, vagy direkt állami tulajdonrész) azt kell mondjam, hogy érdekes helyzetet teremthet a játéktér. Nézzük meg, hogy mit lehet ebből kihozni. Vegyünk egy tetszőleges várost, és környezetét. A környezet alatt azt értem, hogy vizsgáljuk meg, hogyan néznek ki a város körüli földek tulajdonosi szerkezete. Ha veszel egy tetszőleges várost, és belenézel a nyilvántartásba, összenézed a város, és vonzáskörzete fejlesztési tervévvel, azt fogod észrevenni, hogy tele van spekulációs célzatú alvó befektetésekkel, továbbá észre fogod venni, hogy majdnem mindenhol minden valamirevaló oligarcha jelen van. Mivel képes volt kilobbizni a tulajdon, vagy a bérleti jogot, és szépen szedi a hasznot. Ha így nézel a térképre, akkor azt veheted észre, hogy a városnak nagyon nincs saját földtulajdona a város körül. Így a játékba nagyon nem tud beleszólni termelési alap oldaláról. Ez tipikus megoldás, ezért szántották körül az alföldi tanyákat még 90 után is. Csoda, hogy a tanyavilág fennmaradt. Ezt az MBA kurzuson „potenciál áthelyezésnek” nevezik. Erről Bajnai tudna ódázni nagyon sokat, mivel egy ilyen játék tankönyvi példáját valósították meg a Hajdú-Bét kapcsán, és tettek el pár milliárdot. Erre a belvárosban azt mondják briliáns, vidéken meg kicsit másképp gondolnak erre a történetre, inkább a kaszát élesítenék.

Laptop7712 2016.01.10. 14:16:58

@unionista᠍᠍᠍᠍: @explanatus:
Magyarul a játék megbukott, hozhat egy törvényt, hogy akkor most a paprikát most helyi szint félállami tröszteben termeljük, és risztelünk. Tehát az ötletnek nincsenek meg a gazdasági alapjai. Ha ezt a történetet ellátási lánc oldaláról közelítem meg, azt kell mondjam, hogy ebben a formában (rövidtávú fejlesztési terv relevancia) nem megvalósítható, mivel a mai világban A lőtéri kutyát nem érdekli az alapanyag termelés. Ebben a megközelítésben irreleváns. Másképp kellene ezt a játékot megfogni, ha már azt akarjuk, hogy egy város legalább a valamilyen szinten megmaradt termelési alapjait bármilyen szinten képes legyen integrálni úgy, hogy legyen valamilyen ráhatása arra, hogy befolyásolja a termék piaci pozícióját.
Úgy gondolom, hogy ez a tudás kivonult az országból, és mivel ez így van, a „versenyképesség” hátrányból levezethető leszakadás faktor az kódolt, főleg Kelet--Magyarországon.
Mondok egy prioritásrendszert, amiben lehetne gondolkozni:1. képzetlen termelő pozíció havi nettó bére a tervezett rendszerben: 450 000 Ft (cégszintü költség: cca. 975 000 Ft.) 1 Szinttel feljebb: 600 000 Ft (cégszintü költség: cca.: 1,15 M Ft) Középvezető: 900 000 Ft (cégszintü költség: 1,75 M Ft) Írányítás, vezetés: (1,5 M Ft cégszintü költség: 2,9 M Ft) A cég legyen 45 fős, legyen a helyszín Kelet-Magyarország, A termék legyen az ominózus paprika. Tulajdonlás: 50 % állami, 50 % résztvevők. Megtérülés: maximum 3 év. Indítás: Holnap. A cigányok lázadni fognak, ha nincs píz, mivel kellene venni egy új plazmatv—t, és meg kellene látogatni a rokonokat.
Csányi, Demján, meg a többi akkor lenne hazafi, ha a vagyona 90 %-át ilyen játékokba fektetné, egy kicsit nyugodtabban aludhatna, és nem kellene azt a fránya lóvét kivinni az országból. A poén az, hogy szarrá keresnék magukat. Na ez nem fog előfordulni. Így szépen menetelünk jobb esetben a megalkuvás, rosszabb esetben a katasztrófa felé.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.10. 16:33:18

@Laptop7712:
induljunk egy egyszerű modellből. és mondjuk azt, hogy egy ágazatban az ideális tulajdonosi szerkezetet azt tekintjük, hogy a kis-, közép- és nagyvállalatok, a köztulajdon és a külföld tulajdon részesedése nagyjából egyenlő. mindenkinek van két tizede.

az első kérdés: a köztulajdon mit jelentsen? az én válaszom, hogy városi tulajdont. a második kérdés: a külföldi tulajdon mit jelentsen. az én válaszom az, hogy a külhoni tulajdont. kettős állampolgárokat, kisebbségi magyarokat és olyan szomszédokat, akik legalább alapfokon megtanulnak magyarul és részt vesznek a kárpát-medencei összefogásban. pavel miškovič miskovics pál is lesz egyben. és így a magyar gazdaságba szlováknak születve is bekapcsolódhat kassáról. aztán lehet, hogy nem akar. ez nem kényszer. használjuk ki a szomszédokkal a biológiai hasonlóságot (egy évezreden át egy szaporodási közösség voltunk) és azt, hogy az emberek szeretnek földrajzi centrumhoz tartozni. erre lehetőséget ad a kettős állampolgárság. persze nem kötelező a szlovákoknak megtanulni magyarul. ez nem ortodox nacionalizmus.

a probléma, hogy a magyar gazdaság regionálisan sehol sem erősebb. kivétel a kárpátalja. csakhogy ott a szomszédos szabolcs-szatmár-bereg a legszegényebb. tehát valamiféle erőfölényt nemzeti összefogással tudunk teremteni. ehhez kell egy tartós jobboldali kormányzás és átmeneti állami tulajdon. tehát a modell úgy módosul, hogy 50% állami. és a maradék 50% nagyjából egyenlő részben kis-, közép-, nagyvállalati tulajdon, városi és külhoni tulajdon. és ezek után az állam 25 év alatt évente 1+1% üzletrészt értékesítve kivonul. hagyományos feldolgozóiparban az állam dominánsan lehet a magyar állam. a csúcs ágazatokban pedig egy német szövetségi állam: bajorország. a bajorok erre nyilván azt mondanák, hogy ők nem akarnak azért befektetni, hogy teljesen kivonuljanak. a dunai németek kérjenek kettős állampolgárságot. és bizonyos ágazatokban dominánsan legyen ők a külföld. illetve esetleg a magyarországi hadiiparban lehet nagyobb részesedésük. ehhez kecskemétre kellene hozniuk eurofighter gyárat.

ez a modell oligarcháknak azt mondja, hogy egy ágazatban induló részesedésük összesen lehet 10%. ez a jövőben lehet 20%. de ehhez az ágazatokat működtetni kell. az ellopott, a félállami konszolidáció következtében a kincstár számára felajánlott üzletrészeket ők vagy az örököseik visszavásárolhatják. így válhatnak nagypolgárokká.

ebben a modellben a nem-német termelő vállalatok sem feltétlen járnak rosszul. mert őket kivásárolják a szövetségiek. és így mondjuk a samsung minimális siemens üzletrészhez juthat. ezek után a samsung gyártósorain lehet gyártani videoton tévét, vagy siemens közreműködésével az electrolux gyárak lehetnek hazaiak. a németeknek is jó, mert ezt a térséget ők dominálhatják. na most ha ez valakinek nem tetszik, akkor összesen egy versenytársa van: a dunai németek. a belső piacon nem sok multival kell versenyezni, hanem eggyel. a konszolidáció része, hogy nem lehet offshore tulajdonból adózási versenyelőny. átláthatóbbá válik az ágazat működése, a közbeszerzésekhez mindenki hozzáfér. és az ellopott tulajdon egy részéről le kell mondani.

explanatus 2016.01.10. 17:50:16

@unionista᠍᠍᠍᠍: „az ellopott tulajdon egy részéről le kell mondani”

Ugye viccelsz, mert ezzel azt mondod, miután a tolvaj ellopta a biciklidet, de megengedi, hogy menj vele egy kört, bűnbocsánatot nyert és lgjobb barátoddá fogadod?

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.10. 18:50:10

@explanatus:
kulcsár attila féle k&h botrány 12 éve robbant ki. és most ítélték el elsőfokon. több, mint 100 ezer oldal az ügyirat. az ügyészség, az ügyvédek és a bírák 12 éve filóznak azon, hogy kulcsár mennyi büntetést érdemel. 6 és fél év, vagy 8 és fél, vagy 9, vagy csak 7. elég lenne csak 5. vagy inkább 10 kellene. és erről 12 éve vitáznak. egyszer már majdnem elítéltek. de a rájöttek, hogy a legelején eljárási hibát vétettek.

sanyi haverom azt mondja, hogy komám, a pénzt kell megszámolni. ha az meg van, akkor nem loptak. vagy ha mégis, akkor visszatették. ha nincs meg a pénz, akkor azt valaki ellopta. lehet, hogy nem csak kulcsár. meg kell kérdezni tőle, hogy hol van. és amíg nincs meg addig üljön. csak az így nem jogállami.

szerintem már az is előrelépés lenne, hogy mindenki terítse a kártyákat. lássuk, hogy kinek mije van. ágazatonként hívjunk össze nemzeti csúcsokat. ha egy ágazatban a kis és középvállalkozások úgy gondolják, hogy egy nagyvállalkozó túlhatalomhoz jutott, akkor vádolják meg, vagy egyezzenek ki.

a másik opció, hogy az elszámoltatást városi leosztásban végezzük. nagyjából a járás joggal rendelkező települések a valódi városok.
www.ksh.hu/docs/teruletiatlasz/jarasok_nagy.png
ez utóbbi tűnik hatékonyabb elszámolásnak. csakhogy a köznép "uruszágos" megoldást követel. üljenek le az uraságok, a közemberek és döntsék el valahogy.
süti beállítások módosítása