1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.10.07. 21:23 HaFr

Rekviem a nemzetért?

Hoppál Péter (barátom a Facebookon) skanzen-túrára hívogat a szép őszi időben. Elfelejti hozzátenni, hogy  folyamatos skanzen élményben van részünk életünk csaknem minden fordulatában ebben a kis országban, így akár szépen mindenki otthon is maradhatna, beleértve Hoppál Pétert is. Elég csak felébredni minden reggel.

A magyar élet kilátástalan, bezárkózó. Liberális konzervatívként nehéz beletörődni abba a kudarcba, amit egy versenyképes konzervativizmus népszerűsítésében szenvedünk el nap mint nap, és hogy kell ugyanilyen gyakran szembenéznem azzal a ténnyel, hogy az ország bezárkózása a lehúzó, farnehéz kultúrájába (értve ez alatt nem a népművészetet, hanem a társadalmi inkompetenciákat) hogyan vezet tévutakra minket. Az ún. kultúránkat meg akarjuk őrizni, de valójában jelentős részét nem szabadna. A mi hagyományaink, eszményeink és vágyaink már régóta nem újulnak, és sosem valósulnak meg. Kapaszkodunk beléjük, de nem táplálkozunk belőlük; ragaszkodunk hozzájuk, de nem neveljük és alakítjuk őket az életünkhöz. Ezért az életünk nehéz és eszköztelen, a hagyományaink és eszményeink elidegenültek tőlünk, a vágyaink csak a frusztrációt erősítik. 

Az a kultúra, amit őrizni vélünk, elfolyik az ujjaink között, használhatatlan, élhetetlen, skanzenekbe való, azt se tudjuk talán, micsoda, ami nem véletlen, ha a legtöbbünk domináns kulturális élménye a brazil szappan, a Coopok és a politikai propaganda világa; és közben nem teszünk szert a modern nemzetek jártasságaira, köztük elsősorban a saját identitásunk feletti uralom képességére, amiből következne a magabiztosság. Ennek a mikéntjét kellene kialakítania egy modern konzervatív politikának -- ehelyett a legrosszabbat kapjuk: etnicizmust, kivagyiságot, sérelmi politikát, vágyálmokat, önbecsapást. A gyenge nemzet rabja a hagyományainak, az erős együtt él velük, és uralja őket. Ahogy uralja saját kudarcait is -- miután felismerte őket.

Be kell ismernem: nem tudom pillanatnyilag, hogyan mozdulhatnánk ki innen, miközben nap mint nap apadnak el az erőforrásaink. A migrációs "vita" elkeserítő idáig, borítékolható megrögzöttségek összecsapása, pedig nemcsak Európa, Magyarország sem őrizhető meg úgy, ahogy bármelyik "oldal" hiszi, se erőforrásai, se identitásának versenyképessége, se jövőképe nem alkalmas erre  -- a vitából mégsem olvasható ki a megújulás lehetősége. Közben a nemzetnek nincs reális stratégiája önmagára vonatkozóan, és akinek a feladata lehetne ennek a megalkotása és érvényesítése -- a politikai osztály és az értelmiség --, az gyáva, gyenge, vagy éppen velejéig romlott. A sikeres átalakulás reménye csekély. Nem csak én nem tudom a módját, más sem (csak éppen én bevallom). Valahogy mégis meg kellene mozdulni. Valahogy fel kellene állni. Valahogy meg kell keresni magunkban a jövőnket.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr887948096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzimorzi 2015.10.07. 21:33:22

Hibátlan. Nem először.
Üdv:
b

borzimorzi 2015.10.07. 21:33:28

Hibátlan. Nem először.
Üdv:
b

Horváth Imre leponex 2015.10.07. 21:47:31

' Ennek a mikéntjét kellene kialakítania egy modern konzervatív politikának...

Be kell ismernem: nem tudom, hogyan mozdulhatnánk ki innen'

És ehhez kellett legalább három év??

És közben, kedves HaFr tolta a magabiztos Jókormányzati Kézikönyvet, költségvetett, többet is, a csődbement libdem helyére meghirdeti ugyan, de a halvaszületett konzforr helyett bevezetendő polkonz végcélja a végül mégis főnixként újjászülető libdem lenne.

Leordított mindenkit, de tényleg mindenkit, kirúgta a kitartó kommereit is, mert ironizáltak a hagymázain, az Unióról lesújtóbb képet az Orbán sem tudott volna fösteni mint ön, ...

Tényleg hibátlan.
Azt most hagyjuk, hogy miben is.
Le vagyunk sújtva.
Együttérzésünk.

uszo 2015.10.07. 21:48:24

Nagyon jó gondolatok! Teli találat.

"Az ún. kultúránkat meg akarjuk őrizni, de valójában jelentős részét nem szabadna."

Csak ezt hányan lesznek képesek megérteni és mikor?

Horváth Imre leponex 2015.10.07. 21:52:34

'A magyar élet kilátástalan, bezárkózó. Liberális konzervatívként nehéz beletörődni abba a kudarcba, amit egy versenyképes konzervativizmus népszerűsítésében szenvedünk el nap mint nap,'

Csak mint elméleti kérdés: nem lehet, hogy az ön politikai megnyilvánulásainak eredménye mindez a csődhalmaz, amit projektál nekünk ide?
Ön írta: az eredmény minősít.

zipe moha 2015.10.07. 22:38:46

@Horváth Imre leponex: "nem lehet, hogy az ön politikai megnyilvánulásainak eredménye mindez a csődhalmaz, amit projektnál nekünk ide?"

...ez nem jó vonal...
nem cseng ki belőle a tisztelet az eddig is kifejtett erőfeszítésekért...

" a politikai osztály és az értelmiség --, az gyáva, gyenge, vagy éppen velejéig romlott."......bizony, ami annyit jelent , hogy nem akarnak "játszótársak" lenni egy tisztességes országszervezésben

te nem tartozol egyik csoportba sem, és neked érdekedben állna egy jól élhető ország....te meg gunyorossággal fizetsz annak aki képességei szerint teljesíteni próbál??...vajon érdemes -e bárkinek , aki korszakváltozásra vállalkozik ,felvenni a zászlót, ha ellenszélben ez a fizetség...

a beismerések tiszteletre méltók , pláne akkor ha arról szólnak ami egyébként "rendes" megszokott!! körülmények között elhazudásra kerülhetnének...ő elmondta...

te mit mondasz??..

zipe moha 2015.10.07. 23:00:56

@Hafr....a probléma az, hogy a háborút a mainstreamben kell / lehet megharcolni,megvívni...támogatásra tőlük közülük viszont nem számíthatsz, mert kapaszkodnak a megszerzett státuszaikba.....s bizonyára azzal is találkoztál már, hogy a fennen hangoztatott ideológia meggyőződések csak addig léteznek míg nem kívánnak személyes áldozatot vagy nyilvános elköteleződést....

a te támogatóid az említett körökön kívüliek tömege ,akik számára a polgárosítás a maximálisan értelmezhető liberális konzervatív hívószó....többen szóltak az eltelt idő alatt , hogy szűk a keresztmetszet....az elvégzendő feladatokhoz, de a tényleges támogatóid tömegeinek behívásához is...ui. az egységes világnézet kapcsolódhat hitelesíthet egy személyt...de nem feltétele már egy társadalmi támogatottságú politikai szervezet hatékony fellépésének....már nem kristályos ideológiák mentén, hanem elvek erkölcsök célok mentén szerveződik az új társadalmi többség...mert a 99%-nak kell megszerveződnie ...most vagy máskor...én így látom

profilo 2015.10.07. 23:06:44

@zipe moha:

Nem nekem szólt,de belepofáznék...

Ha egy pártvezető azt mondja,hogy "Be kell ismernem: nem tudom, hogyan mozdulhatnánk ki innen" ,akkor ezért a beismerésért nem a hallgatás és a válveregetés tisztelete jár.
Ha volt vízió,ha volt terv és elképzelés az induláskor,akkor a kudarc beismerése vagy az indulásnál lefektetett alaptételek hibás voltát,vagy a kivitelezés mikéntjét jelzi.
Már a dilis Gyurcsánynál sem volt elfogadható az "igazságbeszédre", a"rendes" megszokott körülmények között elhazudásra kerülő valóságra(?) való hivatkozás.
Kifejezetten idegesítő az,hogy már sokadszorra jutunk el oda,hogy a "nép" a hibás,hogy ezekkel nem lehet szocializmust,kapitalizmust,demokráciát,és még egy rendes diktatúrát sem építeni.
Még mielőtt feladnátok végleg,nem kellene átgondolni újra,hogy talán nem a "Földet kell a sarkából kidönteni",hanem "kisebb",elérhetőbb célokat kitűzve haladni.
Hátha ez a buta nép kedvet kapna a játékhoz. Egy biztos,a liberálisoktól megszokott "hozzáállás" nem a járható út.

zipe moha 2015.10.07. 23:15:53

@profilo: ""Be kell ismernem: nem tudom, hogyan mozdulhatnánk ki innen" ,akkor ezért a beismerésért nem a hallgatás és a válveregetés tisztelete jár. "..

..a tisztelet azért jár mert a beismerésnek van kockázat ...és az felvállalásra került...

őszinte tiszta, világos beszédet akartok nem?? akár jó akár nem jó a tartalma...be lehet avatkozni, lehet kompenzálni, ect...

ha valmi új épül egyszer az részvételei lesz...abban részt kel venni...az meg nem állhat hazugságokon ön-és közcsaláson...nem gondolod?...

ez a kedves kis nép jól látható , hogy bármiben együttműködik, hosszú tűrő....szerintem ez lassan lejár...ha nem kap Alternatívát teljességel kiszámíthatatlan

kiazmarmegint 2015.10.07. 23:22:11

@borzimorzi, @Hafr: Tenyleg szuper a helyzetleiras.

Hogy mit lehetne csinalni, arrol csak azt tudom mondani, hogy maris tobbet csinalsz, mint az orszag legalabb 99.99 szazaleka tesz ebben a kerdesben. Hogy ez mire lesz eleg, azt persze nem tudom. De azt igen, hogy "the race will be won by those who keep running".

Horváth Imre leponex 2015.10.07. 23:23:06

@zipe moha: '.te meg gunyorossággal fizetsz annak aki képességei szerint teljesíteni próbál?'

ragaszkodom az iróniához, a gúny 'ölni' akar, az irónia látja a 'rosz' mögött a jó szándékot.
Vannak utak ezek szerint, akik mégis így vannak kövezve...

'vajon érdemes -e bárkinek , aki korszakváltozásra vállalkozik ,felvenni a zászlót, ha ellenszélben ez a fizetség...'

Hogyne lenne, ha nem önjelölt Korszakváltók Pártjai akarnak saját elképzelt korszakukra váltani másokét.
Fordítva működhet, lásd a Patást ...

Péterünk is egy önjelölt korszakváltónak vélte magát, gúnynál erősebb szavakkal ölve másokat - nem mondhatod, hogy nem figyelmeztettem, kérleltem a magam szelídségével ennek mellőzésére. Hiába.
OFF

(TALÁN ELTŰNÖK HIRTELEN...)
Talán eltűnök hirtelen,
akár az erdőben a vadnyom.
Elpazaroltam mindenem,
amiről számot kéne adnom.
Már bimbós gyermek-testemet
szem-maró füstön száritottam.
Bánat szedi szét eszemet,
ha megtudom, mire jutottam.
Korán vájta belém fogát
a vágy, mely idegenbe tévedt.
Most rezge megbánás fog át:
várhattam volna még tiz évet.
Dacból se fogtam föl soha
értelmét az anyai szónak.
Majd árva lettem, mostoha
s kiröhögtem az oktatómat.
Ifjúságom, e zöld vadont
szabadnak hittem és öröknek
és most könnyezve hallgatom,
a száraz ágak hogy zörögnek.'
ON

Én azt mondom, amit eddig is, szerzőnk saját maga tette elfogadhatatlanná a konzervatív forradalmát, és szerintem végzetes tévedése volt, amikor 2002-ben hátat fordított Orbánnak.
Aki - megint csak szerintem, természetesen- a magyar balliberálisdemokrata ideológiai terror között viszonylag sikeresen ügyködik egy liberális-keresztény-konzervatív projekten.
Hogy meddig jut el, azt én nem tudhatom.

Szerzőnkről már elmondtam a magam véleményét, minden tiszteletem, ahogy elviseli egy ideje karcos kommentjeimet, jó szándékában akkor sem rendült meg a hitem, amikor semmi okom nem maradt rá ;-)
Sajnálom, hogy így esett.

PS: az fel se merüljön benned, hogy tényleg 'abbahagyja' a comming-outja után :)
üdv!

zipe moha 2015.10.07. 23:27:21

@profilo:
Keleten nagy hagyománya van a tisztelet-kulturának...már pedig igen is sok keleti vonással rendelkezünk , kár lenne tagadni....

ha japánban felrobban egy atomerőmű, kiáll a miniszterelnök és elnézést kér azért, hogy felrobbant...

az emberek pedig nem súgnak össze a háta mögött..."néz a g.eci felrobbantotta.."

az viszont más kérdés , hogy idehaza a politikai -osztály és az értelmiség tevékenysége alapján tiszteletre méltó-e? a nép válasza halk, de egyértelmű....
a tisztelet nem jár, ki kell érdemelni...nálam kiérdemelte

Horváth Imre leponex 2015.10.07. 23:28:25

@zipe moha:
'háborút a mainstreamben kell / lehet megharcolni,megvívni..'

:)
'Ma háború van, holnap béke
de mikor lesz már ennek vége
ma háború van, holnap béke
de mikor lesz már ennek vége
Ma béke van és holnap háború
az ember szíve mégsem szomorú
ma béke van és holnap háború
az ember szíve mégse fáj-áj-áj-jáj-jáj'

Horváth Imre leponex 2015.10.07. 23:33:08

@zipe moha:
'a tisztelet nem jár, ki kell érdemelni'

látod zipe, ez itt a bibi.
Régen rossz, ha a 'tisztelet' csak annak jár, aki a saját megítélésed szerint 'megérdemli'.

Szerzőnk bizony gyakran mellőzte a 'liberális alapértékek' egyikét, a mások tiszteletét.

explanatus 2015.10.07. 23:37:36

1862-ben a Vadrózsák előszavában Kriza János ezeket mondja:

„Emlékezhetik még egy-egy olvasóm: húsz éve maholnap ... „Vadrózsa” cím alatt kiadandó népköltemények pártolására hívtam volt fel a nagyközönséget ...a pártolás nem lőn, s az akkori idők más irányú törekvései miatt tán nem is lehetett ... hatós, ... Idő múltával, ... újult ügyekezettel fogtam hozzá a székely népelme virágainak, vagy ha úgy neveznem szabad lesz, vadrózsáinak gyűjtéséhez”

Azóta eltelt több, mint 150 évben ugyan mi megőrzendőt találna, ha nekiállna, vagy ha mi nekiállnánk gyűjtögetni? Más -földrajzi- helyeken nem kutatott népdalainkat, népköltészetünket?

Időnként megjelenik ugyan az újult ügyekezet, (mint ebben az esetben is) de mivel pártolás nem lőn, és a más irány törekvések miatt: „A házamon nincsen födél, / A gólya is rászállni fél, / A nagy adó súlya alatt, / Sárgerendám majd leszakad.” jegyezné le a négy sort a hagyományóvó, mert egyéb említésre való nemigen akadna. Ez is inkább már az akkor is rekordnak számító adó miatt.

zipe moha 2015.10.07. 23:48:41

@Horváth Imre leponex:
....Régen rossz, ha a 'tisztelet' csak annak jár, aki a saját megítélésed szerint 'megérdemli'....
én ezt írtam:
.."a tisztelet nem jár, ki kell érdemelni"....tehát nem az én megítélésem a döntő, hanem a másik fél tiszteletre méltó viselkedése...aminek alapján a tiszteletet akkor is megadom, ha alapvetően nem értek egyet az adott személlyel...de alapvetően tiszteletre méltóan nyilvánul meg...nem hazudik, nem néz hülyének, nem trágár, nem akar meglopni vagy megkárosítani...

ami a lényeget illeti valójában azért nem értelek , mert az elmúlt 25 év folyamatára és gyümölcsére a fideszre úgy tekintesz, legalább is úgy nyilatkozol mint egy sikertörténetről...miközben az én véleményem az, hogy a katasztrófa igazi mérete még csak ezután fog igazán kibontakozni...

a legtöbben itt ugyan a múltból indulunk ki , de a jelent próbáljuk értelmezni és jövőről beszélünk....ami viszont a legtöbbekkel közös, a magyar közelmúltból származó jelent egyformán...más-más oldalról...de gyászosnak és messze rosszul teljesítönek tartjuk...a nemzet a történelme során nem volt ilyen gyenge kiszolgáltatott elesett állapotban...még a nyilvános megszállások idején sem....kárörvendésre senkinek semmi oka...

Horváth Imre leponex 2015.10.08. 00:04:04

@zipe moha: a katasztrófaelméletedet ismerem, ahogy a gyászoskodó letargikus sopánkodást - másoknál is.

a ' viszonylag sikeresen ügyködik ' megfogalmazásomat kicsit rövidebbre szabva idézted, a 25 év beleszövése meg már csúsztatásnak minősíthető :)

a tisztelettel kapcsolatban csak ismétled magadat, mintha lenne egy objektív mérce, amit te ismersz.
A 'személy' feltétlen tisztelete nélkül ez a minősíthetetlen 'sárdobálás' van csak, ahol bárki bármit mondhat bárkiről, mert ő azt így gondolja. 'gazember', 'aljas', ...
Se liberális, se konzervatív így nem leszel.
Kárörvendésről meg szó nem volt.

'a nemzet a történelme során nem volt ilyen gyenge kiszolgáltatott elesett állapotban...még a nyilvános megszállások idején sem.'

Engedelmed nélkül ezt írói munkásságodnak tekinteném, tapintatosan félrefordulva ...

zipe moha 2015.10.08. 00:14:25

@Horváth Imre leponex: ...nem értünk egyet, mondjuk ez nem újdonság, pedig egyet is érthetnénk ha nem lennél ilyen makacs...majd változol, fel a fejjel:))...jó éjt:)

Lexa56 2015.10.08. 08:08:44

@zipe moha: lepo nem mond semmit, fikáz. Nem is aza dolga, nem azért tartják tartótisztjei. Ha modana valamit, arra lehetne reagálni. Így nem érdemes.

Horváth Imre leponex 2015.10.08. 08:15:44

@zipe moha: valószínűleg sok mindenben nem, ahogy mindenki más is így lehet ezzel.
Pedig valahol innét lehetne elindulni a nagyobb meg/egyetértés felé:
- elsajátítani a békés egyet-nem értés 'kulturáját', ami a tőlem eltérő álláspont 'megértésére törekvésével' kezdődik.
Nem 'egyetértésről' van szó.
Egy liberális-konzervatív-(esetleg keresztény alapokon álló) filozófusnak remek terep lenne:)
De megértelek, amíg a 'másik' ennyire makacs, nehéz még egy kommer élete is;-)
Jó reggelt!

Laikus Érdeklődő 2015.10.08. 09:39:40

Fantasztikus írás! Most lettem szerelmes a Polgári Konzervatív pártba:

Két test, egy lélek
Nem tudok nélküled élni
Ha távol vagy, veled időznek gondolataim
Pedig ki hitte volna
Mi rejtőzik az idő méhében
Nem lehet azt kiszámítani
Mert csak a vak szerencse műve
Rég volt, talán igaz se volt
Hogy egymást kézen fogva
Egymásnak vállat vetve
Nekivágtunk a meredeknek
Szembenézve az élet viharaival

Pedig csak most jön a neheze
Mert nincs pardon
A természet törvényei ellen
Télen mindent belep a hó
Tavasszal kirügyeznek a fák
Ősszel elhullatják lombjukat
És akkor nincs tovább

Múlik az idő
Rövid az élet
Minden perc drága

Egyszer értünk is eljön a halál
Ahonnan még nem tért meg utazó
És nincs ellene orvosság a kertben

De ha majd becsapja utánunk az ajtót
Akkor sem áll meg a világ
Jönnek majd utánunk mások
Ahány csöpp van a tengerben, annyi
Élik a maguk életét

Míg csak rajtuk is át nem fut a hideg
Földbe nem gyökerezik a lábuk
S tanácstalanul néznek vissza ránk
Mintha elvesztettek volna valamit.

Zoltán Lukács 2015.10.08. 10:47:07

"Hoppál Péter (barátom a Facebookon)"

Hát én ezzel nem dicsekednék.

DrGehaeuse 2015.10.08. 11:17:52

@Horváth Imre leponex:

Ez a liberalizmus modernitása:

"A meddő dombok homlokából
Kiemeltük a csillagvizsgáló gondolatokat,
Föl, föl a magasságig
Repülőgépeket hajigálunk
És roppant, visszahulló pályájukkal
Kipányváztuk a madarak birodalmát,
Mozdonyokkal korcsolyázunk messze földre
És kantárt holnap elektromos hajókból dobunk
A sörényes, üvöltő tengerekre,"

Hoppá, nem addig a'! Eszmél fel ifjú költőnkben sz időtlen bölcselet:

"De emberek, emberek!
Ki venné újból észre,
Hogy le kell sikálni asztalainkat,
Ki mondaná meg az asszonyoknak,
Hogy kisöpörhetik a szomorúságot,
Ki ültetne kerteket szemünkbe,
Ki verné föl lelkünkben a lelket?!"

És már meg is fogalmazta a jelző nélküli Konzervatívizmus legszebb küldetését.

Node!

Ha van ebben a kies Hazában valaki aki távol áll ettől a küldetéstől az éppen népünk hős vezére orv-bán gyöktör.

Viszont ha van valaki aki egy kicsit is felmutat a törekvésből eziránt az HaFr baráűtunk.

Egy bajom van vele csupán: nem tud megyőzni afelől, hogy a szebb jövőnk felé vezető rögös úton a legnagyobb akadály az általa 'etnicista nacionalizmusnak' bélyegzett honfiúi buzgalom volna.

DrGehaeuse 2015.10.08. 11:25:29

@Horváth Imre leponex:

Vígastalásul Péternek is:

"Lopók között szegényember,
Szegényember sose fél,
Minek félne, szíve, lelke
Erősebb a többinél.

Lopók között szegényember,
A Jóisten megsegél!
Nincs tehene a szegénynek,
De ha van is, elvetél.
Lopók között szegényember,
Szegényember kapanyél.
A világot megkapálni,
Szegényember annak él."

DrGehaeuse 2015.10.08. 11:26:49

Szarul gépelek bocs! De a ctrl+c/ctrl+v az már jól megy :)

tamas11 2015.10.08. 11:50:19

Látom, Hafr utólag korrigálgatja saját írásait. Nem tilos, sőt csiszolódnak, egyre kerekebbre, mint a kövek.
Mindig előnyére válik, mindig jót tesz vele.plusz üzenete az önkorrekcióra való hajlam. Viszont , aki nem olvassa újra, az nem veszi mindezt észre, és a korábbi megfogalmazásokkal vitatkozik (vagy ért egyet).
Jelezni kéne valahogy a változtatásokat.

almodhi 2015.10.08. 12:21:21

Jó a poszt. A kommentek egy rész a kiábrándító:

Egy tömött busz rohan a szakadék felé. Az utasok nagy része ezt észre sem veszi, vígan mulatozik. Egy ember rájön a valóságra. Tudja hogy hogy az út vége katasztrófa lesz, tudja, hogy van megoldás: más buszokon ilyenkor a fékre lépnek, de ő a többiektől nem fér a fékhez.

A tömeg kineveti, nem veszi komolyan, néhányan számonkérik, hogy miért rontja a kiváló hangulatot. Erre az emberünk bevallja: pillanatnyilag nincs ötlete hogyan lehetne meggyőzni az embereket, hogy cselekedjenek.

A tömeg reakciója: Még ezt sem tudod? Akkor mondjál le!.

2015.10.08. 12:30:13

ezzel mit kezdjünk?
www.youtube.com/watch?v=eYTfLU5bhb8
oké, ez elég gáz ebben a formában. meg kellene újítani. de ez nem kap támogatást.
ez legalább ugyanolyan gáz. és ezt nem lehet megújítani, mert nevetségesen ostoba.
www.artmarketbudapest.hu/kepek
mégis ez kap a piacról támogatást. miért?

almodhi 2015.10.08. 12:35:36

@unionista᠍᠍: "mégis ez kap a piacról támogatást. miért?"

mert a "piac" nem hülye.

2015.10.08. 12:43:15

@profilo:
a közakaratból kellene kiindulni. ha nincs egység, akkor a többségi akaratból. és abból kihozni a legjobbat. ebben az országban marginális kisebbségi érdekek érvényesülnek.

ha a többség azt mondja, hogy nem kellenek tömegével illegális migránsok, akkor nem kellene ideológia vitákat folytatnak. nem kellenek és kész. majd lehet, hogy később szükség lesz rájuk. most nincs.

ha a többség azt mondja, hogy a homoszexuálisok csinálják a négy fal között, akkor azt mondják. lehet, hogy majd később a többségi társadalom ez ügyben megengedőbb lesz, de most nem az. el kellene fogadni.

ha a többség azt mondja, hogy magyar kultúrában a tájjellegű vidékies folklórt és a nemzeti romantikázást kellene preferálni, akkor azt kellene. és lehet, hogy majd később a posztmodern kell. de most nem kell.

hosszasan lehetne sorolni. a magyar értelmiség egy jelentős része egyszerűen negligálja többségi akaratot.

almodhi 2015.10.08. 12:51:16

@unionista᠍᠍:
ha a többség azt mondja, hogy a kútba kell ugrani...

2015.10.08. 12:56:29

@almodhi:
oké, de a kortárs művészet a magyarok szerint egy nagy rakás fos. és egyébként a többség ugyanezt gondolja bécsben és berlinben. a köznép ezeket marmonkannával lelocsolná és felgyújtaná. de még egyszer ez nyugaton is így van.

almodhi 2015.10.08. 12:58:31

@unionista᠍᠍: Az a sok ember a múzeumokban meg csak azért nézelődik, mert a ruhatárban le kellett adni a marmonkannát...

2015.10.08. 13:13:49

@almodhi:
de nem mondja azt. hanem csak azt, hogy egy csoportosulást kellene a kútba lökni. és az ha nem bízik a magyarokba, akkor meneküljön. mert mégis mit lehet mondani. felőlem létezhetne ez egész, engem nem zavar a kortárs liberális kultúra. jelentős részét nevetségesnek tartom. mutatok egy példát. (vég nélkül lehetne sorolni).
trafo.hu/uploads/01/d2/01d29ef6c89f77279b0ba31823d7732cd6a08c47/handout_mihut_boscu_kafchin_a3.pdf
egy "román" művész. ezt írják róla: Mihuț Boşcu Kafchin (1986) az utóbbi évek fiatal
román képzőművészetének egyik megkerülhetetlen
alakja, akit mára már nem lehet kihagyni
egyetlen nagy román művészeti seregszemléről
sem, legyen szó akár a varsói Ujazdowski Kastély,
akár a párizsi Palais de Tokyo kiállításairól.

mitől megkerülhetetlen? azért, mert zsidó? mert hogy nem román paraszt és nem oláh cigány az valószínű. vagy ha mégis, akkor homoszexuális. de egy biztos, hogy egy ostoba ember. annak nincs értelme, hogy van wifi router. ráteszünk egy tobozt. és körbekenjünk fogkrémmel. ennek nincs jelentése. nem fejez ki semmit. és kész. ez a beleszarunk a zongárába hátha jelent valamit típusú avantgárd. és ezt értelmezik kritikusok. akik rendszerint szintén ugyanabból a körből kerülnek ki. és az egész arról szól, hogy egy népcsoport teljes kiválasztottra törekszik. és ezt a kafchin gyereket is be kell dugni valahová. aki nyilván zsidó vagy cigány drogos homoszexuális. félre értés ne essék, nem vagyok se rasszista, se antiszemita, se homofób. hanem csak azt tapasztalom, hogy a köznép azt kérdi. ezek az emberek mitől megkerülhetetlenek? közakarat jobbik esetben az, hogy ezeket az alkotásokat fizikailag semmisítsék meg. rosszabb esetben ugyanezt gondolják az alkotókról. szóval a román és a magyar parasztok ennek érdekében könnyen összefognának. és a szlovák nacionalisták. és a szerbek is. a környéken mindenki menetelne a liberális zsidókkal és a keresztény konzervatívokkal szemben. nem ortodox nemzeti liberalizmust és nem ortodox nemzeti kereszténységet hirdetve.

2015.10.08. 13:28:38

ezt a románt kaftánost michelangelo rajzai ihlették. ez az igen derék reneszánsz mester 500 éve ilyesmiket rajzolt.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Michelangelo_Buonarroti_-_Leda_and_the_Swan_-_WGA15527.jpg
erre a paraszt azt mondja, hogy azt a kurva életbe. ezt a kaftános ehhez képest lószar.
arhitectura-1906.ro/wp-content/uploads/2013/10/Mihut-Boscu-Kafchin_Cabinet-of-curiosities.jpg
mi köze a kettőnek egymáshoz? egy "műértő" magyarázza már el.

2015.10.08. 13:28:38

ezt a románt kaftánost michelangelo rajzai ihlették. ez az igen derék reneszánsz mester 500 éve ilyesmiket rajzolt.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Michelangelo_Buonarroti_-_Leda_and_the_Swan_-_WGA15527.jpg
erre a paraszt azt mondja, hogy azt a kurva életbe. ezt a kaftános ehhez képest lószar.
arhitectura-1906.ro/wp-content/uploads/2013/10/Mihut-Boscu-Kafchin_Cabinet-of-curiosities.jpg
mi köze a kettőnek egymáshoz? egy "műértő" magyarázza már el.

kiir 2015.10.08. 13:36:50

@unionista᠍᠍:
Ha a többség azt mondja, hogy az egészségügy legyen ingyenes, és és még az egészségügyi járulékot is el lehessen csalni, akkor legyen az. És lőn, így lett.

Ha a többség azt mondja, hogy azért lóg a buszon és a vonaton, mert ugyan elviszi oda, ahova akarja, de szar a szolgáltatás és ezért nem jár pénz, akkor legyen ingyen a MÁV és basszák meg az ellenőrök.

Aztán csodálkozunk, hogy olyan a tömegközlekedés és az egészségügy, amilyen. És ez nem biosz, hanem elemi matek. Általános iskola második. Akkor tudok harminc forintot kifizetni, ha van harminc forintom. Ha csak húsz forintom van, akkor sajnos nem.

No de matek ide, matek oda, az unionista-féle demokrácia él és virul. Kivéve, ha a többség itt a blogon azt akarja, hogy unionista ritkítsa harmadára a hozzászólásai számát, és inkább otthon a négy fal között csinálja magában. Mert az már nyilván nem lenne demokratikus.

Khonsu 2015.10.08. 14:03:29

A választók olyanok amilyenek, de azért annyira nem reménytelen a helyzet. Szerintem sokan vevők lennének a PKP programjára, ha tudnának róla, hogy egyáltalán létezik ez a párt. A médiahátszél hiányzik, de nagyon. Alacsony a párt ismertsége. Ha ezt az akadályt sikerülne valahogy leküzdeni, akkor már elég nagy lenne a merítés a sikerhez.

Előbb széles ismertséget kell szerezni valahogy, utána már ügyes kommunikációval meggyőzhető az a makacs választó is, tekintve, hogy amit el szeretnénk érni, az elég jól egybecseng a "józan paraszti ésszel", illeszkedik az emberek természetes logikájába, nem mond ellent annak. A megfelelő "tolmácsolás" meghozhatná a sikert, csak el kell magyarázni az embereknek, hogy ez tulajdonképpen ugyanaz, amit a belső logikájuk és igazságérzetük alapján ők is helyesnek éreznek, csak más szavakkal megfogalmazva.

Ennek a lépésnek viszont előfeltétele egy szélesebb ismertség megszerzése. Valami olyasmit kell csinálni, ami felkelti a média figyelmét, mert, szokatlan, érdekes, stb. Valahogy biztosítani kell a rendszeres média szereplést, utána már jöhet a választók meggyőzése.

Szépen lassan lépésenként kell haladni, az épp aktuális akadályt felismerve és leküzdve. Ez most az ismertség hiánya.

2015.10.08. 14:12:04

@kiir:
ha a többség azt mondja, hogy törekedjünk az egészségügyi ellátás ingyenességére, akkor miért ne lehetne erre törekedhetünk. és ha nem akarja a szabad kereskedelem ingyenességét (vámmentességét), akkor nem akarja. azért, mert a demokrácia alapja nem a magas filozófia, hanem elemi biológia.

ha a többség az egészségügyi járulékokat el akarja csalni (a többség csak a minimálbér után akar fizetni), akkor esetleg meg kellene fontolni, hogy fix összegű munkavállalói járulékok kellenek. és a munkáltató fizessen progresszív vagyonadót. adóztassák meg a belvárosi irodaházakat. fizessen többet az, aki vagyonból nagyobb részt birtokolva állít elő értéket. innentől kezdve a szegényebb térségekben éri meg befektetni. ez mindjárt egy a többségi társadalom akarát tüköröző baloldali elképzelés. csak ez nem a zsidó baloldal. mert a zsidók nem érdekeltek a belváros megadóztatásában és a kültelki befektetésekben sem. a keresztények ebben a kérdésben szintén melléjük állnak. és velük szemben elsőként a cigányok kerülnek. ebből lesz a cigány vezérkultúra. és utána ezekhez csatlakozik a nemzet. a nagyon leegyszerűsítve így működik a magyar politika. és egyre inkább az európai.

kiir 2015.10.08. 14:28:01

@unionista᠍᠍:
"ha a többség azt mondja, hogy törekedjünk az egészségügyi ellátás ingyenességére, akkor miért ne lehetne erre törekedhetünk."

Ha a többség azt mondja, hogy törekedjünk az Audi ingyenességére, akkor miért ne lehetne erre törekednünk. Ha a többség azt mondja, hogy törekedjünk az üveges Soproni ingyenességére, akkor akkor miért ne lehetne erre törekednünk.

Ha a többség nem azt mondja, hogy a minimálbér után akar járulékot fizetni, hanem hogy egyáltalán nem akar adót és járulékot fizetni (márpedig ezt mondja), akkor miért ne lehetne erre törekednünk.

Te lógtál matekról? Vagy a pad alatt a bioszkönyvet olvasgattad?

2015.10.08. 15:26:06

@kiir:
ha a többség azt mondja, hogy törekedjünk az audi ingyenességére, akkor a demokráciát játszva törekedhetünk arra. de nem mondja. mint ahogyan azt sem, hogy egyáltalán ne legyen adó.

arról van szó, hogy a többségi magyar vállalkozó a kötelező minimálbér után fizeti meg járulékot. mert most van 10% nyugdíjjárulék, 8.5% egészségügyi járulék (ennek alapja a minimálbér másfélszerese, meg van bonyolítva egy kicsit a söralátét) és van 27% szociális hozzájárulás. ez évente egy munkavállaló esetén 660 ezer forint járulékos terhet jelent. (tehát ez nem szja, tao, áfa, illeték, hanem járulék).

ezt az összeget be lehetne úgy is szedni, hogy évi 2000 munkaórával számolva óránként fix 1 euro a járulék. és az szja megfizetéséért a munkavállaló felel. a tao befizetéséért a munkaadó. innentől kezdve nem nagyon érné meg csalni. mert a munkaügyi felügyelő könnyen összeszámolja, hogy hány munkavállaló van. és ha valaki sehol nincs nyilvántartva, akkor azt is lehet tudni. ezzel a probléma annyi, hogy a kincstári bevételeknek a felét produkálja.

a másik felét szedjük be úgy, hogy a vállalkozói vagyont adóztatjuk. tehát mondjuk egy belvárosi étterem eddig jól járna. mert ott egy séf nyilván többet keres, mint kültelki kifőzdében a szakács. a környezeti vagyonból többet birtokol. fizessen fix összegű munkaadói járulékot. az vállalkozói ingatlan után. így ugyanúgy fix összegű marad a járulék. két hasonló belvárosi étterem nagyjából ugyanannyi járulékot fizet. ez nyilván áthárítják a vevőkre. versenyezzenek értük. és a kültelki kifőzde sincs agyonnyomva. és esetleg ott is megjelenhet egy mesterszakács. ez a "common sense" az, ami alapvetően hiányzik a zsidó és zsidókeresztény elitből. mert ez összességében nyilván nem lenne túl jó a belvárosi üzleteknek. a külső kerületek azonnal lenyomnák őket.

és akkor az lesz, hogy orbán tarlóssal felszállnak a buszra. és hiába filmezik őket. orbán azt mondja, hogy ez az ingatlan egy portugálé? vedd el tőle pista . te vagy a főpolgármester. ha képtelen vagy rendeletet alkotni, akkor mondd meg, hogy milyen törvényt alkossuk, és megalkotjuk. és tarlós is pironkodik. orbán körbejárta az országot. az a közakarat, hogy a nem termelő szektorból a külföldieket majdnem teljes egészében zavarják ki. csak preferenciális kapcsolatok kellenek. azokat támogatjuk, akik a magyarokkal jóban vannak.

ti azt mondjátok, hogy így a gazdaság össze fog omlani. de egyelőre nem omlott össze. nagy növekedés sem lesz egyébként. úgy néz ki, hogy ezt az utat a magyar társadalom be kívánja járni. mert egyre szélsőségesebb módon szavazna jobbra. és nyugat-európai is ebbe az irányba húz.

Horváth Imre leponex 2015.10.08. 16:37:10

@DrGehaeuse: grat!
:))
látod ezt hiányolom itt is, valahogy így kellene egyet nem értenünk.
Pedig egyben már igen :)
Sőt, kettőben.

Horváth Imre leponex 2015.10.08. 16:54:02

@Khonsu: 'Valami olyasmit kell csinálni, ami felkelti a média figyelmét, '

Volt már ilyen, nem is egy, lelkesen beharangozott Nagygyűlés a Parlament előtt, kétnyelvű sajtótájékoztató, atv-s szereplés, hosszantartó emlékműépítés a legyalázott emlékmű előtt, időközi kaszting Veszprémben, ...
Persze lehet keresni a gonosz okokat mindig máshol, másban ...

A magyar médiában mindig is túlreprezentált a libdem, lehet szólni a TASZ-nak, helsinkieknek, hogy a ballib média akadályozza a demokratikus szólás és véleményszabadságot, agyonhallgatja az igazi konzervatívokat, és csak az alja bulvárt nyomja.
Nyomják Krahácsot!
Nosza!

2015.10.08. 17:45:47

@almodhi:
ok, csak a ruhatáros dönti el, hogy a múzeumba be lehet vinni a marmonkannát. nem azt mondom, hogy vigye már be valaki. hanem azt, hogy előbb-utóbb valaki megteszi. de nyilván ne tegyen ilyet.

DrGehaeuse 2015.10.08. 17:55:00

@unionista᠍᠍:

Annyira azért nem megkerülhetetlen.
A gugli csak egy kolozsvári román galéria honlapját hozza fel ahol említik.
www.galeria-sabot.ro/index.php/artists/mihut-boscu-kafchin/
A többi találat java része a Trafo facebook eseményéhez felrakott szöveg és az arra hivatkozó vagy forrásul szolgáló találat.
Az emlitett SABOT galériával is megszakadt az együttműködése az idén:
"After years of substantial collaboration (2010-2015), Mihuț Boșcu Kafchin is no longer represented by Sabot. His artist page will remain active as part of SABOT’s visual database – an illustration of the gallery’s long term commitment to its artists' work."

Persze ettől még lehet hatalmas offline publicitása a művésznek.

Horváth Imre leponex 2015.10.09. 00:43:33

@DrGehaeuse: nem vagyok meglepve :)
ha nem, hát nem ...

DrGehaeuse 2015.10.09. 10:03:26

@Horváth Imre leponex:

Ne érts félre, nem beszélek németül. De úgy tudom németül így szoktak udvariasan hangot adni az emberek a szerénységüknek midőn egy hízelgő köszönetnyílvánítást elhárítanak. Magarulkb.: Nincs mit (köszönni).

DrGehaeuse 2015.10.09. 10:23:25

Alszik az agyakban a tudat
Szunnyadorzik a hasadás
Máma már nem szakad továb?
Ébredj fel végre kis Hazám!

Horváth Imre leponex 2015.10.09. 15:39:24

@DrGehaeuse:

'A tiszta ég

Nincs már előttem más
csak a tiszta ég, csak a tiszta ég
Nincs már mögöttem más
csak a tiszta ég, csak a tiszta ég
Nincs már felettem más
csak a tiszta ég, csak a tiszta ég
Nincs már alattam más
csak a tiszta ég, csak a tiszta ég

Az éter hullámain
ringass el csónakom
Az éter hullámain elalszom
s többé már talán fel sem ébredek

Ébredj, ébredj, elsodor a szél
Ébredj, ébredj, elragad az ár
Eltévedtél! Honnan jöttél?
Eltévedtél! Honnan jöttél?'

kiazmarmegint 2015.10.09. 18:50:14

@unionista᠍᠍: Akkor szerinted a Szovjetunio megtamadasa jo dontes volt? Bar formalisan a kepviseloket nem kerdeztek meg, de mikor a miniszterelnok bejelentette a haborut a parlamentben, udvrivalgas tort ki. A minisztertanacsban egy ember ellenezte.

Kulonben szerintem a tobbseggel azt is meg tudnad szavaztatni, hogy az absztrakt algebra hulyeseg. "Micsoda baromsag az, hogy AB nem egyenlo BA-val. Ekkora baromsagokra tobbet egy fillert sem adunk."

2015.10.09. 22:02:27

@kiazmarmegint:
azt nem tudom, hogy a köznép mit gondolt a szovjetunió megtámadásáról. szerintem nem támogatta, de nem is ellenezte. de nem azt állítom, hogy a köznép mindig helyesen ítél. azt sem, hogy minden esetben követni kell azt, amit a többség követel. hanem csak azt, hogy a közakaratból kell kihozni a legjobbat.

a vallást meghatározó alaptörténet, hogy jézust a köznép küldte a kereszthalálba. ha én lettem volna a helytartó, akkor azt kérdeztem volna a néptől, hogy mit akartok még a keresztre feszítésen túl? a közgondolkodásból válasszuk ki a legjobbnak tűnő elképzelést. persze a közakarattól függetlenül lehet alternatívákat állítani. én se pont azt gondolom, amit a többség.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.09. 22:58:50

@unionista᠍᠍:

"nem azt állítom, hogy a köznép mindig helyesen ítél. azt sem, hogy minden esetben követni kell azt, amit a többség követel"

Ki dönti el és milyen alapon hogy mikor kell (nem) követni a köznép követeléseit?

uszo 2015.10.09. 23:32:11

@Horváth Imre leponex: "Aki - megint csak szerintem, természetesen- a magyar balliberálisdemokrata ideológiai terror között viszonylag sikeresen ügyködik egy liberális-keresztény-konzervatív projekten"

Ezeket a jelzőket külön külön érted vagy egyben alkotnak egy tételt? "liberális-keresztény-konzervatív"

Ha külön külön értelmezem.. Orbánnak sikeres liberális projektje lenne? Sikeres keresztény projektje lenn? Azt gondolom egyik sem. Sikeres konzervatív projektje lenne? Na az lehet, ha a konzervatívizmusa az antimodernt jelenti.

Egybe? Keverhetem ahogy akarom, vagy értelmetlen, vagy ránézve nem igaz.

2015.10.10. 00:58:30

@neoteny:
a politikai képviselet dönti el. és ha a kérdésed az, hogyan dönti el, akkor a válasz az, hogy ez döntően biológia.

van aki azt mondja, hogy ha a magyarok megnyerik az 54 nyarán a vébét, akkor a párt propaganda gépezete kihasználta volna a történelmi győzelmet. és enyhítettek volna a szigoron. és így 56 őszén nem lett volna felkelés. tehát ha bernben grosics hamarabb vetődik, akkor nincs forradalom. de van aki azt mondja, hogy akkor is lett volna, csak hamarabb tört volna ki. mert a magyar nép átlátta volna, hogy a párt a sport sikereket is kizárólag a saját céljaira használja, és az összekovácsolódó nemzet korábban fellázad. igen ám, de akkor nem lett volna szuezi válság. és lehet, hogy a nyugat beavatkozik és kitört volna a harmadik világháború. nagy szerencse, hogy grosics későn vetődött. mert egy totális atomháború következében lehet, hogy kipusztult volna az emberiség. min múlik ez? ki tudja. egy biztos, hogy a természeti törvények uralkodnak. nem a filozófia. grosics se filózott, hogy most mi legyen. vetődjön, ne vetődjön. ha kifogja rahn lövését, akkor a megismételt meccsen valószínűleg nyerünk, csakhogy így lehet, hogy kipusztul az emberiség. nem filozofált ezeken. ugrott, mert úgy volt kondicionálva. de ez a rahn elég nagyot rúgott a labdába. fizika döntötte el. valamiféle természettudomány. a filozófia egy hülyeség. meg lehet magyarázni, hogy így vagy úgy lesz a jó. de valójában a természeti törvények uralkodnak. a természet dönti el azt is, hogy mi lesz a menekültekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.10. 01:06:53

@unionista᠍᠍:

"a politikai képviselet dönti el"

Vagyis a parlamenti képviselők, ill. a rájuk támaszkodó kormányzat. De ha az úgy dönt hogy nem követi a többség követeléséit, akkor már nem képviseli a többséget, ugye?

"ha a kérdésed az, hogyan dönti el, akkor a válasz az, hogy ez döntően biológia"

Egy teljesen semmitmondó, üres frázis. Nem válaszolja meg a kérdést: milyen elv szerint és/vagy módszer használatával kerül eldöntésre hogy a többség követelései közül melyek kerülnek követésre a politikai képviselet által és melyek nem.

"egy biztos, hogy a természeti törvények uralkodnak. nem a filozófia."

Ez is megmutatja hogy milyen ostoba mezét húztad magadra: a filozófia épp' a természeti törvények megismeréséről szól.

2015.10.10. 01:42:32

@neoteny:
a politikában nincsenek univerzális elvek. te ezeket keresed. persze lehet mondani olyat, hogy a népeknek az ingyenes egészségügy általában fontosabb, mint a szabad kereskedelem ingyenessége (vámmentessége). ez általában igaz. az emberek többsége számára. de ezt a zsidók többsége valamiért nem érti. mert ez az elveikkel ellentétes. de azok nem univerzális elvek. látom kurva bonyolult ezt megérteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.10. 03:49:10

@unionista᠍᠍:

"persze lehet mondani olyat, hogy a népeknek az ingyenes egészségügy általában fontosabb, mint a szabad kereskedelem ingyenessége (vámmentessége)"

Olyan, hogy "ingyenes egészségügy" nem létezik: az orvosokat és egyéb eüs személyzetet fizetni kell, és a gyógyszerek meg egyéb más gyógyászati eszközök is pénzbe kerülnek. Az "igyenes egészségügy" ostobáknak szánt demagóg frázis.

A vámok intézményesített rablás: a vámokért nem kap cserébe semmit a megvámolt.

Hogyne lennének univerzális elvek a politikában: ilyen például az hogy a hatalom megszerzéséhez és megtartásához támogatókra van szükség. Ezeket a támogatókat meg kell fizetni valamilyen módon. Minél kisebb a hatalom megszerzéséhez és megtartásához szükséges támogatók száma, annál könnyebb megszerezni ill. megtartani a hatalmat.

Te a legostobábbak mezét öltötted magadra: nem csoda hogy nehezedre esik felismerni univerzális elveket. És így érthető, hogy miért próbálod megkerülni a válaszadást egyszerű kérdésekre, mint például arra, hogy ki dönti el és milyen alapon hogy mikor kell (nem) követni a köznép követeléseit?

Laikus Érdeklődő 2015.10.10. 10:37:32

@neoteny: "A vámok intézményesített rablás"
A vám a globális kereskedelem iparűzési adója.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.10. 11:17:46

@Laikus Érdeklődő:

Minden adó -- beleértve az iparűzésit -- intézményesített rablás.

2015.10.10. 12:34:31

@neoteny:
az ingyenesség csak azt jelenti, hogy direktben nem kell érte fizetni. és a népek sokkal inkább törekednek az ingyenes egészségügyi ellátásra, mint a kereskedelem ingyenességére, a vámmentességre.

egyébként nem igaz, hogy a vámért cserébe az importőr nem kap semmit. védelmet kap. azt, hogy az üzletét, a raktárakat nem rabolják ki. a vadnyugaton sem jelenhetett meg a senki a város határában túl sok áruval. mert egyszerűen elvették tőle. ha a kereskedő a helyiekhez képest túl gazdag volt, akkor egyszerűen kirabolták. ezért érte meg vámot fizetni. az idegen cserébe a helyhatóságtól védelmet kapott.

a vadnyugaton a pénzt sem lehetett ingyenesen átutalni egyik városból a másikra. a pénzszállító vonathoz egy hadsereget kellett szervezni. és ez is pénzbe került. és ez tette a pénzrendszert elosztottá.

a nyugati liberalizmus egyáltalán nem az atlanti, transzatlanti világ logikáját hirdeti, hanem a zsidókét illetve a zsidókeresztényekét.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.10. 13:01:04

@unionista᠍᠍:

"az ingyenesség csak azt jelenti, hogy direktben nem kell érte fizetni"

Vagyis indirekten kell érte fizetni; vagyis nem ingyenes. Mondom én hogy az "ingyenes egészségügy" ostobáknak szánt demagóg frázis.

"nem igaz, hogy a vámért cserébe az importőr nem kap semmit. védelmet kap. azt, hogy az üzletét, a raktárakat nem rabolják ki"

Igen, ez a védelmi pénzszedés: "fizess, hogy megvédjelek!" "kitől?" "hát magamtól!"

"a pénzszállító vonathoz egy hadsereget kellett szervezni"

Ezt a szolgáltatást nyújtotta (többek között) a Pinkerton cég. Védelmet lehet magánúton is vásárolni; az állami védelem nem önkéntesen kerül megvásárlásra, hanem rákényszerítik a polgárra, erőszakkal.

Egyébként pedig egy amerikai fellebbviteli bíróság kimondta még 1981-ben (Warren v. District of Columbia (444 A.2d. 1, D.C. Ct. of Ap. 1981) ) hogy a rendőrségnek nem kötelessége megvédeni a polgárt.

2015.10.10. 13:01:48

@neoteny:
a támogatók szerzésének nyilván van valamilyen költsége és nyilván van haszna is. de ha ebből egy elméletet gyártasz, akkor lényegében a legegyszerűbb kereskedelmi logikát kapod meg. ahol a politikus ugyanolyan termék, mint a mosópor. ez a felfogás azt mondja, hogy pontosan úgy kell megtervezni a kampányokat, mint ahogyan az unilever csinálja. csakhogy ez a felfogás sem univerzális. mert a köznép valójában éppen olyan politikusokat akar, akik nyilvánvalóan nem ilyenek. ez a felfogás sem univerzális.

én sem azt állítom, hogy a politikának döntően etnicistának kell lennie. és azt pláne nem, hogy ez a jó. de azt sem gondolom, hogy feltétlen rossz. ha egy populációban a közvetlen kiválasztódás korlátozott, akkor természetes módon felerősödik a szexizmus, az etnicizmus és a familiaritás. ha a közélet úgy szerveződik kevés embernek van túl sok hatalma, akkor ennek ez a következménye. de ez nem magas filozófia, hanem elemi biológia. a filozófia azt mondja, hogy az etnicizmus rossz dolog. mert ember és ember között nem lehet különbséget tenni. a filozófia az emberiséget egy homogén takonyszerű masszának képzeli. amiben nincsen etnikai csoportok. nincs biológia, nincs földrajz. nem érvényesül a fizika, nincs kémia. nincs matek. hanem egy univerzális filozófia érvényesül. csak a filozófusok nem döntötték el, hogy melyik.

2015.10.10. 13:22:21

@neoteny:
az egészségügyi ellátásért egyenlőtlen módon kell fizetni. az ingyenesség (értsd direkt előfizetés hiánya) rendszerint egyenlőtlenséget eredményez.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.10. 13:34:05

@unionista᠍᠍:

"ahol a politikus ugyanolyan termék, mint a mosópor"

Pontosan erről szólnak a választási kampányok, ami egy hirdetéssorozat.

"a köznép valójában éppen olyan politikusokat akar, akik nyilvánvalóan nem ilyenek"

A köznép akarhat bármit "valójában": annak semmilyen összefüggésben sem kell lennie azzal hogy milyen politikusok kerülnek hatalomra. A Fideszre a választásra jogosultak ("a köznép") 27.5%-a szavazott; az alig több mint egynegyed. És ezzel a Fidesz 2/3-os képviseletet szerzett a parlamentben.

2015.10.10. 13:34:07

@uszo:
orbán egy sikeres politikus. akárhogy csűrjük-csavarjuk. amit csinál, nekem sem tetszik különösebben, de a sikerességet nem nagyon lehet tőle elvitatni. ezt a korszakot ő fogja fémjelezni. aztán egy másik kérdés, hogy milyen lesz a megítélése. szerintem nem különösebben jó, de nem is különösebben rossz. de ezt a korszakot inkább lehúzza a történetírás. göncz árpád sem lesz nagy magyar történelmi szereplő. mitől lenne az? a közéletben lényegében egy bohóc volt. egy komolyan vehető gondolatok nélküli kedves öregúr. nyilván kiváló apa és nagypapa volt. de ilyenből sok van. a zsidó szdsz őt tolta be. és azért göncz is klánszerűen szervezte a politikát. a hozzá hasonlóan középszerű lányából külügyminisztert csináltak. miben különbözik ez attól, amikor diktátorok gyerekeit alázzuk. göncz árpádról el lehet mondani azt is, hogy egy patkány volt. állítólag ez volt a fedőneve. és azért nem végezték, mert felnyomta a társait. de ezért lehet rá haragudni? szerintem nem lehet. szóval a személyek ebben a poliitkai időszakban jellegtelenek, jellemtelenek, érdektelenek. orbánban is csak az az érdekes, hogy cigányvezér politikus a demokratikus közéletben kevés van.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.10. 13:39:03

@unionista᠍᠍:

"az egészségügyi ellátásért egyenlőtlen módon kell fizetni."

Amiért fizetni kell, az nem ingyenes; ami ingyenes, azért nem kell fizetni. Az "ingyenes egészségügy" ostobáknak szánt demagóg frázis.

2015.10.10. 13:47:20

@neoteny:
ilyen politikai termék volt medgyessy péter, vagy göncz árpád. isten nyugosztalja. teljesen jellegtelen, kedves, szociábilis emberekből politikusokat kreáltak. egyszerű, szerethető termékeket.

például horn gyula nem is termék volt. miniszterelnökként valódi esélye volt történelmi személlyé váljon. például megtehette volna, hogy különadókkal nullás költségvetést csinál. tehát nemcsak a lakosságot sarcolja meg, hanem a külföldi vállalatokat is. és ezek után tervezett államcsődöt jelent. (az ország nem szorul külső finanszírozásra). a pénzügyi befektetők nem döntötték volna be magyar gazdaságot. azért, mert abból egy szovjet visszarendeződés következett volna. a külföldi vállalatok befektetők is elfogadták volna. mert ezek után a reálgazdaság számára kedvező feltételeket lehet teremteni. ha ezt horn gyula felismeri és sikeresen végigviszi, akkor komoly államférfi lehetett volna.

2015.10.10. 14:01:23

@neoteny:
amiért közvetlen nem kell fizetni azt hívják ingyenesnek. és ez egy terméknek vagy szolgáltatásnak lényeges jellemzője. nemrég kaptam egy üveg coca colát. sohasem szoktam részt venni nyereményjátékokban. nyilván valamilyen marketing akció. új típusú (kisebb) palackokban kerülnek forgalomba. felteszem szétosztottak néhány milliót ezekből, hogy a népek szokják, hogy milyen lesz az új kiszerelés. persze, hogy majd ennek az árát ki kell fizetni. de az fizet, aki direktben megvásárolja.

persze azzal egyetértek, hogy ez problémát okoz. mondjuk a kereskedelmi média esetén szoktak érvelni úgy, hogy ők azt adnak, amit akarnak. hiszen a saját pénzükből gazdálkodnak. de az nem direkt előfizetéssel szerzett pénz. hanem reklámpénz. tehát amikor én veszek akármit a hipermarketben, akkor azzal ha akarom ha nem, támogatom a kereskedelmi médiát. mert a termék árában ott a reklám ára. ezért minden ingyenes piaci szolgáltatást különadóval kellene sújtani. és ezt az összeget például a népegészségügyi szolgáltatásokra fordítani. ez a kormány például ezt helyesen csinálta. csak persze ők ezzel vissza akarnak élni. azért adóztatják meg a kereskedelmi tévéket, hogy utána a haverok kezébe kerüljön. a köznép azt mondja, hogy ez mindig jobb, mintha földfelszíni frekvenciák idegenek kezében lennének. a kormányt le lehet váltani. az rtl klubot nem lehet. legfeljebb a marmonkannás módszerrel. az meg nem legális ugyebár.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.10. 14:06:39

@unionista᠍᠍:

"ilyen politikai termék volt medgyessy péter, vagy göncz árpád."

Az összes politikus termék amelyik a médiában hirdet egy választási kampány során.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.10. 14:07:49

@unionista᠍᠍:

"amiért közvetlen nem kell fizetni azt hívják ingyenesnek"

Az ostoba balekok, akiknek a mezét magadra húztad.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.10. 14:17:57

@unionista᠍᠍:

"a kormány például ezt helyesen csinálta. csak persze ők ezzel vissza akarnak élni. azért adóztatják meg a kereskedelmi tévéket, hogy utána a haverok kezébe kerüljön"

Erről van szó. Ez is egy politikai elv: használd arra a hatalmadat hogy pénzt szerezzél, majd azzal a pénzzel vásárold meg a hatalmon maradáshoz szükséges támogatást.

"a köznép azt mondja, hogy ez mindig jobb, mintha földfelszíni frekvenciák idegenek kezében lennének"

A köznép azt is mondja, hogy az ingyenes egészségügy jó. Habár nem ingyenes, de a köznép beeszi a demagóg frázisokat.

"a kormányt le lehet váltani"

Mégsem váltották le; sőt ismét 2/3-os többséget szerzett a parlamentben. Vagyis a köznép elhiszi azt hogy az ő akaratát követi a kormányzat; pedig csak a kormányzat stratégiailag megvásárolja azokat a támogatókat (nagyjából a köznép egynegyede) akikkel hatalmon maradhat.

2015.10.10. 15:00:25

@neoteny:
te egyszerűen hülyének nézed az embereket. nyilván kanadában sincs se barátod, se barátnőd.

Laikus Érdeklődő 2015.10.10. 19:52:25

@neoteny:
A demokratikusan intézményesített rablás jobb mint a piaci anarchizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.11. 08:27:35

@unionista᠍᠍:

Mindenesetre én nem nyígok hogy ugyan mondják meg már nekem hogy hogyan legyek versenyképes: én versenyképes vagyok saját kútfejemből. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.11. 08:28:54

@Laikus Érdeklődő:

"A demokratikusan intézményesített rablás jobb mint a piaci anarchizmus."

Kinek?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.11. 08:47:01

@unionista᠍᠍:

"te egyszerűen hülyének nézed az embereket."

Az hagyján hogy én minek nézem őket; a nagy gond ott van, hogy a vezetőik is annak nézik, és hülyére is veszik őket.

Ott vannak az államosított bankok: ez a köznép akarata volt, nem? Akkor hogyan lehet hogy a népnemzeti kormányzat, amely háromszor lett megválasztva az akaratos köznép által, most mégis privatizálja azokat -- ahelyett hogy ezek a bankok finanszíroznák a gyügyei meggy feldolgozását és/vagy exportját?

Fognak tüntetni a gyügyeiek emiatt? Vagy jó birka módjára bólogatnak: biztosan a mi érdekünkben teszi ezt a kisdrága Viktor ...

tamas11 2015.10.11. 09:40:09

@Laikus Érdeklődő:
Ezt célfotóval döntötted el?
Egyik sem jó, nem is jobb. Legfőképpen , hogy vannak harmadik megoldások is
Az anarchizmus is korlátozható, és az intézményes rablás is büntethető.

Laikus Érdeklődő 2015.10.12. 09:12:52

@tamas11: A libertariánusz Úr kijelentette, hogy az adófizetés minden formája intézményesített rablás. Neki válaszoltam. Písz.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.10.13. 08:26:47

A cikk témájához részben kapcsolódik: mindenkinek ajánlom Howard Gardner: Leading Minds című könyvét. Lehet, hogy sokaknak nincs benne semmi új, de nekem - mint aki a politika és gazdaság terén csak műkedvelő érdeklődő, de amúgy természettudományos irányban tevékenykedik - nagyon érdekes olvasmány volt, és a már korábban hallott dolgokat is képes volt egy más kontextusban, új szempontból bemutatni.

www.amazon.com/Leading-Minds-An-Anatomy-Leadership/dp/0465027733

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.14. 22:24:19

@_Maverick: köszi, nem ismerem, de letöltöttem, megnézem
süti beállítások módosítása