1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.09.17. 21:02 HaFr

Nincs nagy baj a kötcsei beszéddel

Kötcse, 2015. szeptember 5.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány kötcsei rendezvényére 2015. szeptember 5-én. Mellette Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b) és Dobozy Miklós, a kúria tulajdonosa (j).
MTI Fotó: Varga György

Egy átlagos amerikai konzervatív is elmondhatta volna a saját kontextusában, rendben vannak a fő motívumai:

1."...[E]gy közösségnek elemi érdeke, hogy ha van országa, és azt akarja, hogy továbbra is legyen, annak a határait meg kell tudni védenie."

2. "Magyarország – és most nem akarok más országok helyett beszélni, de kívánom, hogy Európa többsége úgy gondolja, mint mi – etnikai és kulturális összetételét meg kell védeni." (A beszélő célja mellesleg az európai föderalizáció visszafordítása is.) Ugyanakkor a „Szabadság és felelősség" kapcsán ez: "magában hordozza mindazt, ami a liberalizmusból jó, vagyis a szabadságot, és melléteszi mindazt, ami nélkül azonban a szabadság értelmezhetetlen. Ilyen értelemben egy keresztényi és nemzeti identitás alapjait veti meg, ez benne van a mi alkotmányunkban."

3. "[K]özben sikeresnek kell maradnod gazdaságilag, mert a modern korszellemben hiába van igazad, hiába vagy morálisan a tökéleteshez legközelebb eső pozícióban, ha nem vagy gazdaságilag sikeres, eltaposnak." (Ne firtassuk most, hogy a gazdaságunk sikeressége 80%-ban -- ha az exportunk multinacionális hátteréből indulunk ki -- a globalizáció sikerén múlik.)

4. "a mindennapi patriotizmus" (máshol nacionalizmust mond, ami persze nem ugyanaz, és inkább az utóbbi jellemző rá, de itt inkább az előbbire gondol): "ahhoz, hogy valami mindennapivá váljon, ahhoz magas szintű megfogalmazás kell, amit ki lehet fejezni, ami méltóságot, erőt és önbizalmat ad nekünk, akik képviseljük. De aztán a mindennapok szintjén kell megvalósítani, ahogy mondtam: a munkahelyeken, a boltban, a beszélgetésekben, és sorolhatnám még tovább."

Nos, ez nem egy pluralista alapvetés. Se európai, se magyar kontextusban. Kifejezetten bírálja a liberalizmust a képmutatása és az öngyilkos hajlamai miatt (ez utóbbi alatt értve a kultúránk védelmére való képtelenségét, amely nélkül maga sem létezhet), ami nyilván nem tetszhet mindenkinek, de akinek nem tetszik, vajon hogy néz szembe a világunk paradoxonaival -- a szabadságok formálissá válásával, a multikultiból -- azaz a radikális pluralizmusból -- való kiábrándulással, a liberális vízió hiányával, Európa materialista redukciójával?

Orbán ezúttal egy konzervatívnak beillő hitvallást tett közzé. Legyünk vele elnézőek, és ne firtassuk a gyakorlatot -- nézzük ebben a pillanatban csak a szöveget, amely nyilván nem egy filozófus tollából született, de nincs is ilyen ambíciója: politikai hitvallás, egy politikus víziója, amire rá lehet mondani, hogy a lopást és a diktatúra építését leplezi, de vajon megfelelő értelmezése-e ez neki? És kritika ide vagy oda, hol a liberális hitvallás, amely tömegeket tud mozgósítani vele szemben? Vagy szoci? Vagy kommunista? Félreértés ne essék, ebben az országban a jobboldali pártokon kívül senki nem ad politikai hitvallást a magyarok kezébe. És a senkik csodálkoznak, hogy nem valakik?

97 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr87796494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 21:13:47

'Orbán ezúttal egy konzervatívnak beillő hitvallást tett közzé. '

Nem, először, nem utoljára, szerintem önnek sem lehetett igazi meglepi.

Az volt a 'történelmi' kötcsei is, csak nagyon nem akarta megérteni, ahogy Seres barátja járt az Antallal.

' nézzük ebben a pillanatban csak a szöveget, amely nyilván nem egy filozófus tollából született, de nincs is ilyen ambíciója:'

bizony nincs neki olyan , és talán hasznosabb lenne ha a filozófusoknak viszonosan nem lenne politikai ambíciója: tegye inkább mindenki a saját dolgát.
( Orbán legalább ért hozzá :) )

' És a senkik csodálkoznak, hogy nem valakik?'

:)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.17. 21:17:24

@Horváth Imre leponex: welcome, és miért a nick váltás, nem is tiltottam ki az előzőt -- szokja meg, Orbán fickándozik (olvassa el a beszédjét, utal a saját folyamatos bizonytalanságára elégszer), én állok a helyemen már 20 éve, kedves nick

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 21:17:41

'Legyünk vele elnézőek, és ne firtassuk a gyakorlatot '

Legyünk, én is ezt mondtam önnek számtalanszor, de azt a gyakorlatot csak firtassuk szorgalmasan!
( a gazemberezés nem firtatás, ha esetleg ...)
A zseniknek nagy szüksége van szigorú de igazságosságra törekvő firtatásra, saját érdekünkben is ...
:)

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 21:23:20

@HaFr:
üdv!
kifogásolta a nonémséget ( ami ugye finom csúsztatás, kapott levelet anno, esetleg igazoltasson le explanatus közös barátunkkal :) )
Megszoktam, és mindig be kell látnom O. zseniális, na.
Ahogy Nógrádi György is, például.
ennyi elég lesz a személyi kultuszból, mára :)

( no, milyen volt, amikor mindenféle migráns lepte el blogját? :))) )

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 21:28:41

@HaFr:
'utal a saját folyamatos bizonytalanságára elégszer'
No ez az, amit a mindig, mindenben halálbiztos bloggerek nem képesek felfogni, hogy 10 döntésből ha 8 jó, az már egészen kiváló teljesítmény.

És jó, ha néha a libedm sajtósa is hajlandó - utólag ugyan, ahogy a legendás szocialista önkritika is működött vala - higgadtabban értékelni:

index.hu/kulfold/2015/09/17/angela_merkel_werner_faymann_nemetorszag_ausztria_menekultek_csu_menekultvalsag/

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 21:30:37

@HaFr:
' én állok a helyemen már 20 éve, kedves nick '
hol is volt ön 2002-ig? nincs annak még 20 éve :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.17. 21:34:06

@Horváth Imre leponex: heh, hát ugyanott, mint most -- és ahol Orbán már nincs

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 21:38:51

' én állok a helyemen már 20 éve, kedves nick '

Oszt ki is akar föderalizációt?
Volt valaha is bármiféle népszavazásféle erről?
Megkérdezték valaha is az uniós csatlakozáskior, hogy akar-é föderalizálódni?

Egyáltalán, néhány realitásérzékkel soha nem rendelkező, vagy azt elvesztett' európai politikuson' kívül ki akarja annyira ezt a föderalizmust?

Majd a tapsikolva-táncikálva fogadott betelepülők, na az lehet, de annak nem fognak örülni sokan.

(A szerencsétlen, talajtalan magyar 'liberálisokat', meg Cohn Bendit féléket talán hagyjuk most figyelmen kívül.)

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 21:42:04

@HaFr:
'heh, hát ugyanott, mint most -- és ahol Orbán már nincs '

Ez egy filozófustól derék dolog, bár van azért, aki hajlandó némi ontológiai processzus bevállalására.
Kockázatos, de enélkül maradunk, ahol.
Ezért ne akarjon politikus lenni :))

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 21:46:06

( valami téridő csavarodási féregjáratba keveredtek a kommentjeim) 2015.09.17. 21:38:51:

'(A beszélő célja mellesleg az európai föderalizáció visszafordítása is.) '

GNDL 2015.09.17. 21:55:03

„ebben az országban a jobboldali pártokon kívül”

Hm... vannak jobboldali pártjaink?! És hol vannak ilyenkor, amikor a hatalmon lévő radikális baloldali populista pártok rekord adókkal megfojtják a vállalkozásokat, nyakig merülnek a piacgazdaság állami szabályozásában, állami erőfölénnyel ellehetetlenítenek vállalatokat majd államosítják azokat, és szocialista osztogatásokkal vásárolják fel az alsóbb társadalmi rétegek, a prolik szavazatait?!

egyetmondok 2015.09.17. 22:22:33

" A harmadik dolog, hogy közben sikeresnek kell maradnod gazdaságilag, mert a modern korszellemben hiába van igazad, hiába vagy morálisan a tökéleteshez legközelebb eső pozícióban, ha nem vagy gazdaságilag sikeres, eltaposnak. " ---

ez megveszekedett materializmus, mert hiszen,ha a modern korszellemben igazad van és morálisan a tökéleteshez legközelebb eső pozícióban vagy,akkor gazdaságilag sikeres vagy.

Mint pl. Svájc,Szingapúr,Japán, Tajvan,Finnország, Kína, az Öböl-menti emírségek, Ausztrália,Kanada, Hollandia,így együtt,mint modern korszellemben igazsággal bírók + morálisan közel tökéletességek...,csak hogy megálljon az ember esze,hogy e kettő egyébként mi a fenét jelenthetnek egyáltalán. (Na jó,tudjuk: a világon semmit. Blablabla...)

És ez csak egy Hafr ebből a tökéletesen zagyva, leginkább a semmire se vezető,ám jól ismert, magyar felsőbbrendűségi tudat szerint összeötletelt újabb orbáni mesének.

pucros 2015.09.17. 22:24:39

Orbánnak kicsit fogalomzavara van a liberálisozással. Hogy az államtól várnak bármit?
Nyilván a baloldalra meg a píszíre gondolt.

Jean Sol Partre 2015.09.17. 22:31:21

Az nem tűnik fel, hogy a szövegnek nincs értelme? Önellentmondó, semmitmondó hitvallás ez, ami a jelenlegi gyakorlattól függetlenül is megvalósíthatatlan, még utópiának is alkalmatlan.

egyetmondok 2015.09.17. 22:32:23

@pucros:
Azért lehet az történelmi magyar jobboldalt érteni: kommunista = liberális.
Világos,mint a Nap.

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 22:34:54

@egyetmondok: Bakker, ennyire nem lehetsz 'analfabéta', az idézett mondat semmit nem állít azokról, akik sikeresek gazdaságilag.

Semmit, érted, semmit.

Se Svájc,Szingapúr,Japán, Tajvan,Finnország, Kína, az Öböl-menti emírségek, Ausztrália,Kanada, Hollandia nem példa arra, hogy 'eltaposnák', mert sikeresek gazdaságilag.

Az állítás azokról szól, aki bár 'igazuk van', de gazdaságilag nem sikeresek: azok lesznek eltaposásban részesülők.
Ezért kell gazdaságilag IS sikeresnek lenniük.

De hát akinek a manyup fedezetére kibocsátott állampapír csökkenti az államadósságot, attól ez a gondolkodás szinte elvárt :)

egyetmondok 2015.09.17. 22:50:09

@Horváth Imre leponex:
De, barátom Leponex: olyan nincsen,hogy valakinek egyébként a korszellemben igaza van,és morálisan közel áll a tökéleteshez,az gazdaságilag sikertelen.
Az gazdaságilag nagyon is sikeres ugyanis,mint az általam hozott példák szerint államok.

Magyarul tehát: Magyarországnak semmi köze a korszellemhez,attól meg marhára messze áll,hogy morálisan a tökéleteshez közelítsen. Az tudod pl.Svácj meg Szingapúr.
(Persze Magyarország alatt a Fideszt értem,de ezt illik is nemde így érteni.)

kekex 2015.09.17. 22:51:35

Szóval szerinted nincs nagy baj egy náci alapvetéssel?
nepszava.us/bartus-laszlo-orban-hadat-uzent-europanak/
"Amikor Orbán azt mondja, hogy a jelenlegi európai konzervatívok is liberálisok, akkor pontos meghatározását adja a liberalizmusnak: a liberalizmus nem egy politikai irányzat a sok közül, hanem valamennyi politikai irányzat közös nevezője. Az a jogi keret, amelyen belül valamennyi demokratikus politikai irányzat működik. A liberalizmus nem a konzervativizmus ellentéte."
"Demokratikus konzervativizmus csak liberális lehet, mert a demokratikus jellegét a liberális elvek elfogadása jelenti. Az a “konzervativizmus”, amely nem liberális, az antidemokratikus. Az nem konzervatív, hanem fasiszta. Amikor Orbán azt fejtegeti, hogy “azok az eszközök, csatornák, amelyek ma a konzervatívok gondolatait és politikáját interpretálják, értelmezik és közvetítik, nagyon nagy arányban a liberálisok kezében vannak”, akkor náci elméletet ad elő. Ez antiszemita szöveg, Adolf Hitler ugyanezt mondta a Mein Kampfban, csak nem “liberálisozott”, hanem nyíltan a zsidókról beszélt."
Szóval, ha ezzel nincs "nagy" baj, akkor mi az az icike-picike, amit mégiscsak látsz?

egyetmondok 2015.09.17. 22:52:26

@Horváth Imre leponex:
" De hát akinek a manyup fedezetére kibocsátott állampapír csökkenti az államadósságot, attól ez a gondolkodás szinte elvárt :) " --

de akkor hogyan csökkent az államadósság szépen 1998-2002 között,miközben 1999-ben már kétmillióan a manyup-ban voltak ?

kekex 2015.09.17. 23:01:50

Ja, és az is érdekelne, hogy egy liberális konzervatívként indult, pokop-pá lett pártot hova is pozicionálsz a politikai palettán? vonakondán innen vagy túl? ÉS HONNAN NÉZVE?

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 23:18:25

@egyetmondok: :))
tényleg egy neoteny2 vagy, de sebaj.
Ugye azért mert O. volt a kormányfő a nyáron, abból még nem következik, hogy a nagy meleg is emiatt volt.

egyetmondok 2015.09.17. 23:24:43

@Horváth Imre leponex:
Bizony, abból,hogy létezett a manyup,még nem következik, hogy nőtt az államadósság, erre szép példa a 98-2002 közötti államadósság csökkenés,miközben 1999-ben már kétmillióan voltak a manyup-rendszerben.

egyetmondok 2015.09.17. 23:33:19

A beszéd annyit ér Hafr,mint amit Bakondi úr mondott arról, hogy a magyar karhatalmi erők átlőttek a vízágyúval és átfújtak a könnygáz spray-vel egy másik állam területére: ezeket átfújta oda a szél.

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 23:40:49

@egyetmondok:
Emígyen szól a linken elérhető szöveg, Seres se értette 25 évig Antallt, mert nem akarta megérteni ...

'A harmadik dolog, hogy közben sikeresnek kell maradnod gazdaságilag, mert a modern korszellemben hiába van igazad, hiába vagy morálisan a tökéleteshez legközelebb eső pozícióban, ha nem vagy gazdaságilag sikeres, eltaposnak. Tehát Magyarországnak meg kell őriznie, ha nem is a bezzeg gyerek, de a jól teljesítő európai gazdaság pozícióját. Ez nem a pénzről és nem a gazdaságról szól, hanem a szuverenitásunkról.
Ha nem tudjuk azt mondani, hogy igaz, bennünket támadnak sok mindenért, de sikeresek vagyunk az ő gazdasági mércéjük szerint, ha nem tudjuk tartani a hadállásainkat, akkor föl fognak bennünket morzsolni, és ennek mindenfajta következményei lesznek. Ezért szerintem gazdasági siker nélkül sem az igazság, sem az identitás nem működik ebben a modern világban, és nekünk ezt tudomásul kell vennünk.'

Így se megy?

egyetmondok 2015.09.17. 23:49:13

@Horváth Imre leponex:
" Tehát Magyarországnak meg kell őriznie, ha nem is a bezzeg gyerek, de a jól teljesítő európai gazdaság pozícióját. Ez nem a pénzről és nem a gazdaságról szól, hanem a szuverenitásunkról. " --

ühüm,tehát a jól teljesítő gazdaság nem is a gazdaságról szól. Gratulálunk öregem, az almafa miért is ne lehetne űrrepülőgép...,ha a közösség és annak vezetője nagyon akarja.

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 23:55:50

@egyetmondok:

Ha már bloggazdánk erről írt, érdemes az orbáni bizonytalankodás mögé nézni:

'Aztán most, néhány hónappal ezelőtt rájöttem, hogy nem, nem ez a helyzet. Valószínűleg azért történt minden velünk az elmúlt években, mert van itt egy, mondjuk, a fundamentalisták által keresztes háborúnak nevezett, a magamfajta mérsékeltek által inkább csak „Európa iszlamizációja” nevű kihívást viselő probléma, amit valakinek valahol nevén kell nevezni, meg kell állítani, meg kell hirdetni vele szemben egy másik politikát....
Nem tudom, hogy három év múlva is ezt fogom-e még gondolni, de most mindenesetre biztos vagyok abban, hogy ha van magasabb rendű értelme mindannak, amin átmentünk, merthogy minden, amit túlélünk, erősebbé tesz bennünket, akkor most ez a feladat és ez a kihívás, ami Magyarország és Európa előtt a következő hónapokban és években áll.
...

Az állításom az, hogy, amit most tapasztalunk, egy korszaknak, egy szellemi-ideológiai korszaknak a vége. Mellőzve minden nagyképűséget, ezt egyszerűen a liberális blabla korszakának nevezzük. Ennek a korszaknak van most vége, és ez óriási kockázatokat rejt magában, de egyben új esélyt is kínál arra, hogy a nemzeti-keresztény
eszmerendszer, gondolkodásmód, megközelítés visszanyerje a dominanciáját immáron nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában
....

A múltban úgy volt, hogy a bajban lévő emberek és az életükért futó emberek menedéket kerestek az első elérhető államhatár mögött, ott meghúzták magukat, biztonságba helyezték magukat, és várták a visszatérést, mert egyszer haza akartak menni. Csak az igazi üldözöttek, leginkább politikai üldözöttek, akik olyan eszméket képviseltek, amiknek belátható időn belül nem volt jövője abban a térségben, voltak azok, akik nem visszamenni akartak, hanem, mondjuk úgy, hogy emigránsként, politikai emigránsként valóban távozni akartak – talán egész életükre is – abból az országból, ahonnan el kellett menekülniük....

A mostani helyzet, tisztelt Hölgyeim és Uraim, más. Most számolatlanul árasztanak el bennünket, lerohanás van, letörik a kerítéseket, és mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy nem biztonságot keresnek, nem az életükért futnak. Törökországban, a török menekülttáborban semmi sem veszélyezteti az életüket, Görögországban sincs veszély, Macedóniában sincs, Belgrád mellett sincs, Budapesten sincs, mégsem ide sietnek. A helyzet úgy áll, hogy ők nem menekültstátuszt akarnak, hanem menekültek szeretnének lenni Németországban. Ez egy másik történet. Valójában nem biztonságot keresnek egy élet-halál fenyegetettség árnyékában, hanem egy életminőséget akarnak megszerezni a maguk számára. '

Ez se jó, ugye.

(Közben Olga asszonyt nézem vissza az Ágnessel, mintha téged hallanálak ...)

Horváth Imre leponex 2015.09.17. 23:59:55

@Hóhér az utolsó barátod: most épp melyiké, a bloggeré vagy a másiké?
:)

Horváth Imre leponex 2015.09.18. 00:01:29

@egyetmondok: ',tehát a jól teljesítő gazdaság nem is a gazdaságról szól. '
Ja. THLPJ, ha még mindig nem olvastad volna a szintén zseniális kommunista írót :)

egyetmondok 2015.09.18. 00:06:12

@Horváth Imre leponex:
Szerintem erősen aggasztó olyan ember kezébe tenni a törvényhozást,aki ennyi rengeteg,szinte már meg sem számolható esetben jutott arra, hogy már nem is azt gondolja,mint régebben, és könnyen lehet, hogy pár hónap,vagy év múlva újra nem is azt fogja gondolni,mint most.

De azért addig,ameddig ő oda és vissza fogalmatlanul tűnődik,hogy miről mikor mit kéne gondoljon, azért mondja:

" Ilyen értelemben tehát mi mindig is azt gondoltuk – most nem Kossuth Lajosról beszélek, meg nem Deákról, nem a régi nagy liberálisokról, félreértés ne essék, nem is Lambsdorff grófról beszélek –, hogy a modernkori balliberális irányzat, amiben élünk, és ami uralkodik, rendszerré szervezett képmutatás egyéni szinten és állami szint " --

te Leponex,megnézted pl.az uniós parlament összetételét,így a modernkori balliberális irányt illetően,amelyben élnünk kell,és amely uralkodik felettünk ? Vagy esetleg a magyar törvényhozásét ?

Miért hazudozik ilyen kegyetlenül a mi miniszterelnökünk ?

Amadeus62 2015.09.18. 00:11:20

A konzervatív meg a fasiszta az olyan messze van egymástól mint Röszke Damaszkusztól. Ezt egy Béndek Péternek illene tudnia. Orbán nem konzervatív, hanem fasiszta.

Hol konzervatív ez a elmeroggyant barom, hm?!

Horváth Imre leponex 2015.09.18. 00:11:47

@egyetmondok:
na jó éjt Seres bácsi rendíthetetlen híve kedves egyetmondok barátom :)

Horváth Imre leponex 2015.09.18. 00:22:09

@egyetmondok:
ha tényleg kíváncsi vagy rá, ebben épp a kedvenc műsorodról beszélgettem a Misi bátyánkkal,
hafr.blog.hu/2013/08/29/szept_7_du_beszelgessunk
:)

egyetmondok 2015.09.18. 00:28:42

@Horváth Imre leponex:
Beszélgettetek a szuverenitás és a jól teljesítő gazdaság kapcsolatáról ? És mire jutottatok, mert ez érdekes ám:

HongKong szuverenitása ? És milyen erős a gazdasága...,Szingapúr szuverenitása nagyobb,mint Magyarországé,és milyen erős a gazdasága...,Szlovákiáé viszont kisebb,és erősebb a gazdasága,mint Magyarországé...,Svájc szuverenitása bármely uniós tagállam szuverenitásához képest nagyobb nemde, és mennyivel erősebb,mint Magyarországé...,California szuverenitása kisebb,és mennyivel gazdagabb,mint Magyarország...,Oroszország szuverenitása nagyobb,mint Magyarországé,és mégis szegényebb,mint Magyarország...

Mi itt az összefüggés tehát?

2015.09.18. 00:37:54

@kekex:
a jobboldalon mindenki antiszemita. a mérsékeltek kódoltan, a radikálisok kódolatlanul. ebben semmi újdonság nincs. a kérdés az, hogy létezik-e civilizált náci párt. gandhi kiűzte a briteket. ő is az india az indiaiaké szöveget mondta. csak erőszakmentességet hirdetett. ha úgy tetszik, akkor egy civilizált hitler volt. az elvek nagyon hasonlóak voltak.

fölteszek egy másik kérdést. létezik-e "rasszista" teréz anya. tehát olyan valaki, aki bírálja a cigányságot. de mindent megtesz azért, hogy jobb életkörülmények között éljenek. és maga sem kíván többet, mint akárki a szegénysoron. de a liberálisok szemében rasszista, mert követi a liberális zsidó szociológiát és nem alkalmazza a pozitív diszkriminációt. létezhet-e ilyen. és ez lehet-e civilizált.

egyetmondok 2015.09.18. 07:01:12

@unionista᠍᠍:
Ha úgy tetszik,Gandhi tényleg egy civilizált Hitler volt, és ha Hitelrnek tényleg úgy tetszett volna, bevezethette volna Németországban is a joguralmat,mint azt India tette, hiszen azért ne feledjük,hogy pl.az indiai alkotmánybíróság a törvényhozás alkotmány módosításait is vizsgálhatja,hogy azok megfelelnek-e az alkotmánynak,se ha nem,akkor megsemmisítheti a törvényhozás döntését. (El tudod ezt képzelni Hitler német államában?)

Gandhi és Hitler között annyi csak a különbség,hogy az utóbbi diktatúrát csinált,az előbbi meg nem.

egyetmondok 2015.09.18. 07:08:27

@unionista᠍᠍:
"fölteszek egy másik kérdést. létezik-e "rasszista" teréz anya. tehát olyan valaki, aki bírálja a cigányságot. de mindent megtesz azért, hogy jobb életkörülmények között éljenek " --

a pozitiv diszkriminációval semmi baj nincsen,persze hogy létezhet a rasszista Teréz. Hogyan segíthetnénk a cigányságon,ha elébb nem mondjuk ki bátran, hogy ők kisebbségben mások mint mi?

egyetmondok 2015.09.18. 07:13:10

@unionista᠍᠍:
" de a liberálisok szemében rasszista, mert követi a liberális zsidó szociológiát és nem alkalmazza a pozitív diszkriminációt." --

te hol laksz barátom? Nem tűnt fel neked, hogy a pozitív diszkrimánició erkölcsi botrány lett nálunk a cigányságot illetően ? Ez a magyar liberálisok egyik fő bűne a jobboldal szerint.

egyetmondok 2015.09.18. 07:16:45

@unionista᠍᠍:
" a kérdés az, hogy létezik-e civilizált náci párt. " --

nem,nem ez a kérdés. A kérdés az,hogy létezik-e civilizált szocializmus. Nem,olyan nem létezik unionista.

zipe moha 2015.09.18. 08:49:51

"Félreértés ne essék, ebben az országban a jobboldali pártokon kívül senki nem ad politikai hitvallást a magyarok kezébe. És a senkik csodálkoznak, hogy nem valakik?"

...nem túl régi lehetőség, hogy a diplomások 2!db okj-s szakmát is kitanulhatnak...ingyen!..ideje, hogy asztalos mesterekké, villanyszerelőkké, vagy kemence építőkké váljanak sokan.... egy jól megépített kemence nagy érték....legalább

ui: villanyszerelőként az áramot nem a kilincsbe vezetni...ez már nem politika...:)

2015.09.18. 09:29:51

@egyetmondok:
gandhi nem fogadta el a brit joguralmat. őket idegen megszállónak tekintette. el kell fogadni magyarországon a zsidókeresztény joguralmat. vagy lehet attól eltérőt alkotni? dönthet-e úgy a magyar parlament, hogy ezek után az országot nem a "láthatatlan" alkotmány, vagy a szent korona szellemisége kormányozza? ezek persze nem kizárólag szimbolikus kérdések, amik ezek mögött jogfilozófiai iskolák vannak. és azok mögött eredetcsoportok.

egyetmondok 2015.09.18. 09:33:17

@unionista᠍᠍:
Gandhi a joguralmat fogadta el. Abból tudod nincsen brit,meg német,vagy svéd.

2015.09.18. 09:40:25

@egyetmondok:
szerintem civilizált szocializmus is létezhet. civilizált nemzeti szocializmus is akár. aztán egy másik kérdés, hogy adott esetben az e legjobb. szerintem nincs általában a legjobb. de valamilyen elképzelést mégis csak választani kell. vagy nem kell választani, ha nem tudunk, vagy nem akarunk. persze azzal egyetértek, hogy szabadon lehessen alternatívákat mondani. csak nem látok semmi komolyan vehetőt.

Lexa56 2015.09.18. 09:58:52

Az eddig tevékenysége alapján képtelen vagyok Orbán egyetlen szavát is őszinte megnyilvánulásként elfogadni - olyan szóként, amire számítani lehet, és amit nem hatalma megtartása érdekében mond. Nagyon sokat kellene dolgoznia azon, hogy ez a véleményem megváltozzon. Persze ez neki érthetően nem célja, és nagyon csodálkoznk rajta, hogy ha megtenné.

2015.09.18. 10:03:23

@egyetmondok:
mert te abból indulsz ki, hogy a jog a népek felett áll. de a jogot a népek alkotják. közvetlenül vagy közvetve. de mégis csak emberek. időnként az istenek adnak egy kőtáblát a mesében. van olyan is, hogy egy főangyal megajándékoz egy népet a szent koronával. ez a szimbolika ahhoz kell, hogy a kőtáblásokat kordában lehessen tartani. és ebből különféle jogelméletek jönnek létre. vannak jól működő abszolút monarchiák. amilyen katar. és közepesen jól működő demokráciák. amilyen magyarország. a szír demokrácia egyáltalán nem működött. etnikai konfliktusokat eredményezett. a polgárháború lényegesen megváltoztatja szíria etnikai összetételét. és ebből kialakulhat egy új egyensúlyi állapot. létrejöhet egy sivatagi államokból és városállamokból álló iszlám kalifátus. de ebben valószínűleg nem pontosan ugyanaz a jog uralkodna, mint európában. persze nem is teljesen különböző. mert akkor a szomszédainkkal nem lehetne civilizációkat építeni. de a jogban összességében szinte mindenre és mindennek az ellenkezőjére is akad példa.

egyetmondok 2015.09.18. 10:24:03

@unionista᠍᠍:
Jogot nép még sose alkotott.
Jogot csak azok alkottak, mindig azok alkották, amelyek szűk,kicsiny létszámú,és mindig a mások feletti hatalommal bíró,rendelkező emberek együttesei voltak,vannak és maradnak.
Ez még úgy is igaz,hogy e kicsiny hatalmi csapatokat mások,adott esetben sokan (de nem a nép általában) rákényszerítettek valami jogalkotásra.

A joguralom pedig az,csak annyi,de azért ez jó sok ám,ha belegondolsz egészen elképesztően sok,hogy a hatalmasok által alkotott jog vonatkozzon szépen a hatalmasokra is, s nem csak úgy,hogy a hatalmasok jóságában,rendességében megbízunk - no,de hát miért tenne így vagy úgy a törvényhozó többség, vagy a törvényhozó uralkodó, hiszen rendes ...:-) - hanem úgy, hogy az ő kordában tartásukra (amely döntési jogaik korlátozása, intézményes lelassítása, mások a döntési folyamatokba való kötelező belevonása,stb.)jogi,közjogi intézményeket hozunk létre.

pucros 2015.09.18. 10:35:57

@egyetmondok: ja,
de azért ha olyat olvasok hogy "a liberálisok éppen azt teszik, hogy az egyénekkel szemben támasztható anyagi és erkölcsi elvárásokat át akarják tolni az államra", az kicsit olyan, mint a "a férfiak ilyen meg olyan magzatot hordanak a méhükben"

Másutt meg meg is jegyzi "– most nem Kossuth Lajosról beszélek, meg nem Deákról, nem a régi nagy liberálisokról, félreértés ne essék, nem is Lambsdorff grófról beszélek –"

2015.09.18. 10:40:14

@egyetmondok:
szocializmus az, hogy az alapvető szociális jogok alanyi jogon mindenki számára biztosítottak. az alapvető termékekekhez és szolgáltatásokhoz ha korlátázott mértékben, de mindenki szabadon (ingyenesen) hozzáférhet. ezt meg lehet valósítani állami keretek között. nemzetállami keretek között. a nácik azt mondták, hogy a szociális biztonságot egy népcsoport kultúrája veszélyezteti. az, amelyik a bankokat, a médiát, a kereskedelmet globális mértékben uralni akarja. és meg is nevezték, hogy ez a zsidó népcsoport. ez nem a norvégekre jellemző, hanem a zsidóságra. ezek után joggal kérdezheti meg valaki, hogy mit tegyünk. ha valaki azt mondja, hogy öljük meg őket akkor a civilizált válasz nyilván az, hogy nem ölünk meg senkit. az is lehet kulturált, hogy űzzük ki őket. ezt mondják a jobbikos haverjaim. azt, hogy ők sámándobokkal ébresztenék a zsidóságot. az összeset. vagy álljanak a magyarok mellé, vagy menjen el az országból a zsidó és a zsidóbarát újhullám. és mehetnek velük a keresztények is, akik a zsidók mellett állnak, mert a magyarok többsége nem zsidókereszténységet, hanem nemzeti kereszténység akar. ez is lehet civilizált. csak ebben nyilván nem grünwald bácsi lenne a főpap. és ő erre azt mondja, hogy ez egy újpogány mozgalom. és tényleg az. de azt is lehet mondani, hogy erdő péter zsidó. ha egyszer tényleg az. csak emiatt megölni nem szabad. de azt lehet mondani, hogy nem ő legyen a főpap. és azt is, hogy egyáltalán nem kell főpap. ebből egy nem ortodox nemzeti kereszténység következik. a románoknak, vagy bolgároknak, vagy az oroszoknak van pátriárkájuk. a magyaroknak nem lenne. de lehet érvelni, hogy mégis csak válasszunk valakit a magyar törzsi gyűlés élére. ilyesmi szerepet tölthet be a magyar országgyűlés elnöke. az alsóházba rendeződjenek listában a pártok, a felsőházban pedig pártatlan közembereket válasszunk. és ebből lesz a modern kori rendiség választott köznemesekkel. és legyenek a nemzet részei a magyarok kárpát-medencei többségét elfogadó nemzetségek. akár a ruszinok is. szakadjanak el ukrajnától. és csatlakozzanak nagy-magyarországhoz. ez is lehet civilizált. miért ne lehetne? a politika arról szól, hogy egy sztorit mesélsz a népeknek. és azok ennek a részeivé akarnak válni. és azt mondják: igen, mink eztet akarjuk. csak persze ez nem bohóckodás.

2015.09.18. 10:57:41

@egyetmondok:
akkor mégis ki alkotja a jogot ha nem a népek. leginkább persze közvetve. képviselők útján. de ez működhet úgy is, hogy az uralkodó azt mondja a jogtudósnak, hogy vezesd le az abszolút monarchiát. és akkor egy profi jogtudós ha kell, akkor levezeti az emirátust. és ha a nép ezt elfogadja, akkor el van fogadva. a felmérések szerint katar a leggazdagabb ország. ehhez képest bebörtönzik az ellenzéket. ennek a katari emirnek a gyerekkori szerelme az unokahúga. tőle is született fiúgyermek. ő az elsőszülött trónörökös. de elvett egy másik lányt. és tőle is született egy fiú. és mi van ha ő az okosabb, vagy az erősebb. mert unokatestvér házasságokból születhet retardált gyerek is. nem feltétlen, nem tiltja törvény, mert kicsi a valószínűsége, de lehetséges. ebből keletkezhet egy trónviszály. aminek a végén lehet, hogy fennmarad a monarchia. akár a retardált uralkodóval. mert majd az udvar uralkodik helyette. de az is lehet, hogy ortodox liberális demokrácia lesz. ami nagyjából azt jelenti, hogy bevonul az amerikai hadsereg.

egyetmondok 2015.09.18. 11:23:31

@unionista᠍᠍:
" szocializmus az, hogy az alapvető szociális jogok alanyi jogon mindenki számára biztosítottak. az alapvető termékekekhez és szolgáltatásokhoz ha korlátázott mértékben, de mindenki szabadon (ingyenesen) hozzáférhet. --

és ennek az volt az útja-módja,hogy a náci diktatúra állama a zsidókat fosztotta meg pont attól, hogy "mindenki számára biztosítottak" legyenek e szociális jogok, a nem nemzeti szocializmus diktatúrjánák állama pedig ugyanígy megfosztotta az ún. polgári elemeket,pl.tőkéseket, a parasztság esetében a kulákokat ugyanezen "mindenki számára biztosított" szociális jogoktól.

Megállapítható tehát két dolog a leírásod szerint a szocializmusról:
1. Ez nem másról szól, mint a szociális jogokról,az anyagi elosztásról, mint állami "főfeladatról".
2. Ebben a szocializmus (a két megismert formája,nemzeti és nem nemzeti) nem tudott másképpen haladni, mint a valakik valamilyen elven való, törvény általi, állami jogfosztása útján...

miközben mindkettő a szociális jogokhoz való egyenlő hozzáférésről szónokolt.
De ez nem kurvára civilizált holmi unionista.

egyetmondok 2015.09.18. 12:49:35

@pucros:
" a liberálisok éppen azt teszik, hogy az egyénekkel szemben támasztható anyagi és erkölcsi elvárásokat át akarják tolni az államra " -- mondja ezt Orbán,ha jól gondolom,ez tőle van.

Hát ez meg mecsoda egy vicc ! Pont a NER az ugyanis, amelyik az államnak adja a jogot,hogy megállapítsa mik is az egyénnel szemben támasztható anyagi és erkölcsi elvárások, amely az anyagiak esetében még csak-csak oké (adók pl.),de hogy a hatalom mondja meg,hogy miféle erkölcse legyen az egyénnek...

egyetmondok 2015.09.18. 12:56:32

@unionista᠍᠍:
Amikor pl.a népképviseleti törvényhozás törvényt alkot,akkor a nép közvetve sem cselekszik.
Az abszolút monarchaia uralkodója nem azt mondta,hogy ez vagy az Isten törvénye, hanem azt, hogy az vagy az az én törvényem,az uralkodóé.
A törvényhozó alkot törvényt,ő maga.
A törvényhozó törvényalkotási joga mögött állhat az Isten,állhat a nép is, mint a hatalom forrása,ám ez a hatalom nem azonos a törvényalkotás cselekvő hatalmával.

2015.09.18. 13:40:48

@egyetmondok:
te azt mondod, hogy a szocializmus nem lehet civilizált. mert nyilván azzal párhuzamosan, hogy szociális jogokat biztosítani lehessen valakiknek jogai tartósan sérülnek. rendben. de ha ezeket a jogokat nem biztosítjuk, akkor abból is problémák lehetnek. tehát a kérdés inkább az, hogy a szociális kiadásokat kik fizessék. a középosztály, a felső középosztály, a gazdagok vagy a szupergazdagok. ha az alsó középosztályra toljuk a terheket, akkor azok egyes rétegei lecsúsznak. és még nagyobb szegénység áll elő. ebből adódik, hogy ezeket a költségeket szupergazdagoknak kellene viselniük. a kérdés, hogy szocializmusban lehetnek-e szupergazdagok. a nemzeti szocialista válasz az, hogy a társadalom tartós szegénységi problémáit idegenek okozzák. ezeket a költségeket rájuk kell terhelni. ezt a multik egy része maga is felismeri. ezért van csr (corporate social repsonsibility). különadók formájában ezt kell intézményesíteni. persze ez egyes multiknak nem tetszik. azok majd kivonulnak. a náci gondolkodás sem feltétlen marad teljesen zárt. beláthatják, hogy szomszédsági és a szövetségi kapcsolatok fontosságát. és még akár azt is megengedhetik, hogy egyes csoportok hirdessék teljes nyitottságot. feltéve, hogy ők majdnem teljesen feladják a főhatalmat. ha nem, akkor ki is űzhetik őket. magyarországon ez utóbbi forgatókönyv látszik érvényesülni. kérdés, hogy ezt a folyamatot mi állítja meg, mi téríti el, és ha semmi, akkor mennyire marad civilizált.

2015.09.18. 13:49:25

@egyetmondok:
a nép a képviselőket konkrét törvények alkotásával is megbízhatja. a politikusok ilyen ígéreteket is tehetnek. létezhetnek valódi nemzeti konzultációk. az a cél, hogy demokratikus jogalkotásba bevonódjon a többség. a kodifikáció szakmunka. de még abba is belszólhat a politika. az elágazó (~konzervatív) jogrendben legyenek egyenes/lineáris (~liberális) vezérfonalak. és azokban jelenjen meg a tradíció. "hagyjuk a jogászkodást elvtársak. a krumplileves legyen krumplileves".

pucros 2015.09.18. 14:06:09

@egyetmondok:
Megértem a felháborodásodat, de a tárgya nem igazán passzol:
ami Orbán szerint az egyén kötelessége, az szerinte-a-liberálisok-szerint az államé.

És amikor Orbán ezt mondja, épp akkor és ezzel igazol téged: ő, mint hatalom, megmondja, hogy ez a te kötelességed.

Tehát gyakorlatilag egyetértesz vele a kinek mi az álláspontja kérdésben, csak éppen a te álláspontod más, mint az övé.

Én csak azt találom visszásnak, hogy ebben az ő álláspontja a liberális, és nem az, amelyiket vitat.

abdul hackeem 2015.09.18. 14:44:45

Hat nagy nehezen vegigolvastam a linkben szereplö bullshitet. Egyre inkabb nehezemre esik.
Csak tovabbi elsötetitest latok ki belöle, ami nem lehet mai konzervativizmus. Az eszt, tehetseget, szorgalmat, lehetöseget nem nyomhatja el a nemzeti es kereszteny csomagolasu, barmelyik sz@r.

egyetmondok 2015.09.18. 21:31:02

@unionista᠍᠍:
" te azt mondod, hogy a szocializmus nem lehet civilizált. mert nyilván azzal párhuzamosan, hogy szociális jogokat biztosítani lehessen valakiknek jogai tartósan sérülnek. rendben." --

nem unionista,én nem azt mondtam, hogy valakiknek a jogai sérültek,hanem azt,ami a szocializmusokban megtörtént,s én ezt a szót is használtam: jogfosztás. A kettő között kozmikus méretű a különbség.

A zsidókat a náci állam egészen egyszerűen haláltáborokban elpusztította, de nem csak a zsidókat,került oda cigány is,szocdem is, evangelikus lelkész is...,a proletárdiktatúra szocializmusának állama szintén,lehet nyugodtan mondani,iparszerűen pusztított, a gulakok semmiben sem különböznek a náci haláltáboroktól. Recsk itt volt haláltábor,tessék elolvasni a Faludy György könyvét erről.

Aki unionista ezeket az eseteket,mint jogkorlátozást emlegeti,az bizonnyal valami nagyon súlyos,alapvető erkölcsi bajban van.

egyetmondok 2015.09.18. 21:33:28

@unionista᠍᠍:
" a nép a képviselőket konkrét törvények alkotásával is megbízhatja. a politikusok ilyen ígéreteket is tehetnek. létezhetnek valódi nemzeti konzultációk. az a cél, hogy demokratikus jogalkotásba bevonódjon a többség " --

nono, barátom, te kissé túl gyorsan jutottál el a néptől a népből (valami elven,valami szempont szerint) vett többségig.
A kettő nem ugyanaz,de marhára nem ugyanaz.

Akkor szerinted végül ki is a jogalkotó ? A nép vagy annak csak a többsége ?

egyetmondok 2015.09.18. 21:35:18

@pucros:
Orbán erről nem egyszerűen téved,hanem simán hazudik.
(Elvégre radikális liberális volt,ő csak tudja.)

egyetmondok 2015.09.18. 22:05:21

@unionista᠍᠍:
S a jogfosztások rettenetes példákkal sorolhatók tovább a szocializmusok esetében: a legsúlyosabbon kívül, az élethez való jog eltűnésén kívül akadtak szörnyű jogfosztások mások is,mint a politikai rendszer alapvető jellemzői: a tulajdontól való megfosztás, a politikai jogoktól való megfosztás,a szólás, gyülekezés, egyesülés szabadságaitól való megfosztás,stb.

S mindezek nem,mint kivételes,rendkívüli esetek,hanem a szocializmusok rendszer-szerű jellemezői.

zipe moha 2015.09.18. 22:28:24

@egyetmondok:

ma már az emberek tanultak ...általában, és így egyre inkább elvárható, hogy összefüggésekben gondolkodjanak..legalább....vagy mondjuk eseményhorizontban tegyenek kísérletet arra a 70-80 átvonulás emberei évei alatt...
ha igy nézzük nézzük mit mondasz:
"a tulajdontól való megfosztás, a politikai jogoktól való megfosztás,a szólás, gyülekezés, egyesülés szabadságaitól való megfosztás,stb."...

ok tulajdonfosztás
1. ez nem a "szocializmus" specifikus...inkább az eddigi összes emberi, uralmi szisztéma jellemzője
2. vagyon munkával és rablással keletkezik...munkával általában nem jelentős, nem sok generációra átadható, pláne a nyugtalan és kifosztóktól tarka magyar történelemben...a rablott vagyonokat így viszont időként elrabolják...az már szinte mindegy is ki...őt is majd kirabolják...( az offshor újítás ebből a szempontból, de az emberei találékonyság végtelen..)

politikai jogtól való megfosztás...
ez általában szintén természetes módon működik, mert a TÖBBLET jogok kerülnek elvonásra...az alaPjogok például az állampolgárság ( és csatolmánya) nem...

szólás, gyülekezés, egyesülés megvonása...

az emberei történelem uralmi szisztémája kipróbáltak már szinte mindent ez ügyben...ám utólag a leghatékonyabbnak az a szisztéma tűnik még is ami egyáltalán nem korlátozza látszólag..legalább is nem jogszabályokkal....csak egyszerűen nem érnek semmit ezek a jogok a befolyásolás során...mert üresek..na, ez a neoliberalizmus....ma este eddig jutottunk el a horizonton..:)

zipe moha 2015.09.18. 22:32:36

@zipe moha: ..ja, és a személyes érzéseket le kell rakni értés alkalmával...mert alkalmatlanná tesznek az alkalmas elfogadásában...egyrészt...másrészt nem szakítható meg a keserűség köre....újra -és újra kezdődik

tamas11 2015.09.18. 22:32:39

@HaFr:
nem is hiszem el, hogy ezt a fenti posztot te komolyan gondolod.
Mitha Orbánt elemeznél, forráskritika nélkül illetve helyette.
Már a címét látva is arra gondoltam, hogy csak hozzászólásokat provokálsz.
Figyelmeztető jel, hogy a mondanivalód kapcsán az újra nevesedett Leponexxel szimbiózisban cseveghetsz, sőt írásod összetéveszthető az övéivel. Ő idéz nyakló nélkül kritikátlanul orbántól, megkerülve a valóságos fejleményekkel való ütköztetését. Elmulasztja tényként kezelni, amit ellene vetettünk.

Minden bekezdés durván ütközik a valós viszonyokkal, halandzsa, aminek kimenete végül 1 tockos a plurális társadalomnak és Európának. Olyan szellemi termék, aminek előnyére válik, ha nem hiszed el .

1. ." egy országnak érdeke .... meg kell tudni védeinie...."
Szögezzük már le: magyarországot NEM támadta meg senki. Át akarnak menni rajta, sokan, szervzetlenül, és a távozásuk / maradásuk részben kiszámíthatatlan kellemetlenséggel jár. EZZEL érdekeink valóban sérülnek.
De azok eddig is, most is sérülhettek. (olvasom, hogy a kvóta az kvóta, nekünk azért zsuppolhatnak vssza TÖBB migránst, amiért eddig is, kvóta nélkül.)

2. Etnikai kulturális összetételt nem kell megvédeni, abban az értelemnben, hogy változatlan maradjon, hiszen sokszínű volt mindig is, maga Orbán máskor másutt, erényünknek nevezte.

3. a keresztényi és nemzeti identitás együtt értelmezhetetlen ateisták esetében, akik a lakosság óriási hányada, többsége. Ennek ellenére hitet, valakik hitét emeltek be abszolútumként az alaptörvénybe.
"hiába vagy morálisan a tökéleteshez legközelebb eső pozícióban" - így érvel Orbán, átutazóban a morálisnak és tökéletessnek messziről integetve.

4. A liberális hitvallást azért nem képviseli "senki", mivel a szabadelvűség nem lehet azonos értékű bármely célkitűzésekkel , azok ígéretével . A megkonstruált jövő akkor is közösségszervező erő, amennyiben hazug, sikertelen .A szabadságeszme viszont mindig megvádolható azzal, hogy diffúz és bárányai szétszélednek!
Osztom a liberális-példádzatot, amely szerint senki sem hiheti, hogy a kovász, (erjesztés), a víz, (lazítás) meg a dagasztás ( vegyítés) a z maga a kenyér
De próbáld csak megsütni ezek nélkül.

egyetmondok 2015.09.18. 23:05:51

@zipe moha:
"1. ez nem a "szocializmus" specifikus...inkább az eddigi összes emberi, uralmi szisztéma jellemzője"

Nem zipe,nem jellemzője az eddig összes emberi,uralmi szisztémának. A szocializmusok ebben egészen egyediek, elég a materializmusra gondolnunk, amely a történelem talán legmeghatározóbb tételeként veszi a tulajdont, ami világnézet viszont nem lett általános egyáltalán. Voltak tulajdonfosztások sokszor sok helyén a világnak, a szocializmusok államhatalmának tulajdonfosztásai mögött azonban kész,kerek világmagyarázatok álltak, amely elvi megalapozottság csak e két államhatalmi rendszerre jellemző.

"2. vagyon munkával és rablással keletkezik...munkával általában nem jelentős, nem sok generációra átadható, pláne a nyugtalan és kifosztóktól tarka magyar történelemben...a rablott vagyonokat így viszont időként elrabolják...az már szinte mindegy is ki...őt is majd kirabolják...( az offshor újítás ebből a szempontból, de az emberei találékonyság végtelen..)"

Nem zipe, a történelem nem arról szól, hogy ki tud okosabban rabolni, de ha mégis igen, akkor csak azért nem kéne ám felmenteni a szocializmusokat, mert azok esetében maga az állam, törvény által, elvi alapon és rendszer szerűen rabolt.

" politikai jogtól való megfosztás...
ez általában szintén természetes módon működik, mert a TÖBBLET jogok kerülnek elvonásra...az alaPjogok például az állampolgárság ( és csatolmánya) nem... " –

a náci haláltáborokba hurcoltak, a proletárdiktatúrák gulagjaiba hurcolt millióknak tán valami többlet jogát vették el ? Nem hinném zipe, mint ahogyan azt se, hogy csak mert nem vették el egy Recskre internált magyar állampolgárságát, az (Recsk) úgy nagyjából mégis rendben lenne, és hát a magyar állam által a náci haláltáborokba hurcolt magyar állampolgárokat se fosztották meg a magyar állampolgárságuktól...

Mint ahogyan nem többlet jog a szólás,gyülekezés, egyesülés, sajtó és egyéb szabadságjogok sem, mint ahogyan nem többlet jog, hogy az állam bíró előtt perelhető,és még lehetne sorolni, hogy mi minden nem többlet, hanem alapjog.

egyetmondok 2015.09.18. 23:07:25

@zipe moha:
" Mint ahogyan nem többlet jog a szólás,gyülekezés, egyesülés, sajtó és egyéb szabadságjogok sem, mint ahogyan nem többlet jog, hogy az állam bíró előtt perelhető,és még lehetne sorolni, hogy mi minden nem többlet, hanem alapjog. " --

ehhez még csak annyit, hogy ezek olyan alapjogok,amelyek megléte a szocializmusok esetében rendszer szerűen korlátozva,ha nem éppen felszámolva voltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.18. 23:07:58

@tamas11:

"A liberális hitvallást azért nem képviseli "senki", mivel a szabadelvűség nem lehet azonos értékű bármely célkitűzésekkel , azok ígéretével . A megkonstruált jövő akkor is közösségszervező erő, amennyiben hazug, sikertelen .A szabadságeszme viszont mindig megvádolható azzal, hogy diffúz és bárányai szétszélednek!"

Így igaz.

2015.09.18. 23:13:07

@egyetmondok:
a kapitalizmus az amerikai és az ausztrál őslakosokat pusztította el. hirosmiára és nagaszakira atombomát dobott. a vietkongokra napalmot. a történelemben nem a zyklon b volt az egyetlen borzalom. szóval ha így vesszük, akkor a múltból mindenféle eszmét el lehetne felejteni, mert nem nagyon találsz olyat, amivel valamikor valahol egy kicsit ne éltek volna vissza. és vélhetően olyan sincs, amivel a jövőben ne lehetne visszaélni.

most azt játsszuk, hogy valaki azt mondja: nemzet. és erre egy másik azt, hogy ez egyenes út a gázkamrákig. ne mondjad, hogy nemzet. a magyarok többsége rendet akar. és egy csoportosulás azt mondja, hogy ne akarjon rendet. persze ez fordítva is érvényes. ha valaki azt mondja, hogy szabadságot. akkor arra azt mondják, hogy zsidó. de ezek egymásból következnek. azért húztam magamra ezeket a mezeket, hogy megtapasztaljam. erre mondom azt, hogy mindenkinek legfeljebb féligazsága van. de valamilyen módon dönteni kell. és ha demokrácia van, akkor az azt jelenti, hogy a politikai döntéseket közvetlen vagy közvetve többségi alapon hozzák meg.

én nem értek teljesen egyet se magyar köztársaság, se német szövetségi kormány migránspolitikájával. szerintem a duna-száva-una folyók határát kellene civilizált módon védeni. lehatárolni a kárpát-medencét és a kapcsolódó adriai tengermelléket a balkánról. tehát szükség van egy szerb előcsatlakozásra. arra, hogy a vajdaság schengeni övezet része legyen. az európai uniós haderőnek be kellene vonulnia bosznia-hercegovinába. és ott kellene muszlim kolóniákat létrehozni. úgy, hogy a dinári hegyek csúcsain az egyesített európai haderő katonai támaszpontokat hoz létre. ezek után a szerb és a bosznai-szerb köztársaság egy részéből létrejön nagy-szerbia. a bolgár és a bolgár nyelvjárást beszélő macedón köztársaágból létrejön nagy-bulgária. koszovóval nagy-albánia. a görög problémát és a menekültkérdést egy balkáni rendezéssel kapcsolnám össze. ezzel egyetlen probléma van. a németek többsége ezt nem így képzeli. vagy például ehhez szeged polgárságát le kellene cserélni. a szegedi polgárság többsége szocialista. és ők rettegnek bármiféle határrevíziótól. attól, hogy szeged központtal létrejöjjön magyar többségi szerb kisebbségi agglomeráció. újvidék ennek pandantja. szerb többség, magyar kisebbség. nyilván jó okuk van arra, amiért ezt nem akarják. amiért a szegediek többsége szocialista. a szegediek többsége úgy képzeli, hogy a főgimnáziumot egy zsidó kommunistáról nevezzék el. szegednek nincs nagyobb szülöttje, mint a józsefvárosi ságvári (spitzer) endre. a lánykollégiumot esetleg spitzer gyöngyi soma mamagésáról kellene elnevezni. én nem vagyok politikus. és nem fogom azt mondani, hogy a szegediek ne így gondolkodjanak. ha a többség szocialista szegedet akar, akkor ahhoz kell igazodni. én sokkal inkább a szabad városok híve vagyok, ahol a választott önkormányzati képviselők pártatlanok. ezzel sem ért egyet a többség. a többség azt mondja, hogy csak a fidesz. vagy azt, hogy jöjjön a jobbik. és ezek teljhatalmat kapjanak. és egy másik tábor pedig azt, hogy a lehet más a politika vagy a demokratikus koalíció jöjjön. a szegediek többsége mszp hívő.

félreértés ne essék. nem azt gondolom, hogy a szegediek vagy akár a németek többsége hülye. én nem értek valamit az ő gondolkodásukból. valamit, ami az ő szempontjukból rendkívül lényeges, számomra másodlagos. szóval szeged ügyében szeged polgársága a döntő. németország ügyében a német nép. nem állok velük szemben, hanem megengedem, hogy ezt másként képzeljék. én liberális vagyok, csak nem ortodox liberális.

zipe moha 2015.09.18. 23:23:55

@egyetmondok: "...Nem zipe, a történelem nem arról szól, hogy ki tud okosabban rabolni, de ha mégis igen, akkor csak azért nem kéne ám felmenteni a szocializmusokat, mert azok esetében maga az állam, törvény által, elvi alapon és rendszer szerűen rabolt.".....látod egyetmondok így vitatkozol te ...hagyjuk már...én csak szerettem volna segíteni abban neked , hogy a múltbeli frusztrációidat , illetve a jövővel kapcsolatosakat is könnyebben feldolgozd...ha nem, hát nem

egyetmondok 2015.09.18. 23:24:44

@unionista᠍᠍:
" a kapitalizmus az amerikai és az ausztrál őslakosokat pusztította el. hirosmiára és nagaszakira atombomát dobott. a vietkongokra napalmot. a történelemben nem a zyklon b volt az egyetlen borzalom. szóval ha így vesszük, akkor a múltból mindenféle eszmét el lehetne felejteni, mert nem nagyon találsz olyat, amivel valamikor valahol egy kicsit ne éltek volna vissza. és vélhetően olyan sincs, amivel a jövőben ne lehetne visszaélni. "

az amereikai és ausztrál őslkaosságot unionista nem a kapitalizmus pusztította el,az (ha már mindenképp ragaszkodsz a marxi történelem szemlélethez, hogy ugye ősközösség-rabszolgatartás-feudalizmus-kapitalizmus - és aztán ??:-) ti.akkor,amikor ezeket a népeket irtották, nem létezett,helyette bőven inkább a feudalizmus volt , és pesze még csak nem az amerikaiak voltak unionista,hanem mi európaiak, spanyolok, angolog,hollandok,németek, bizonnyal köztük magyarok is.

Ám ha már a kapitalizmus...,bizony Drezdától Hirosimáig, Vietnamtól akár lehetne sorolni, mi mindent irtott a nyugat, a kedvedért mondom így, hogy a nyugat. Ezek borzalmas dolgok.

Ám azért én megkérdezném mégis, hogy a nyugat,de legyen a kedvedért így, hogy a nyugati kapitalizmus államhatalmai mikor végeztek olyan szörnyű pusztítást a saját állampolgáraik között, mint azt a szocializmusok tették ? Engedjük már meg magunknak azon az alapon is erkölcsi ítéletet alkotni, hogy az állam a saját állampolgáraival mit tesz,vagy mit nem tesz. No,ebben a nyugati kapitalizmus bőven különb,mint a szocializmusok,és ez azért nem kis dolog ám.

Röviden tehát a múltból nem lehet mindenféle eszmét levezetni, mindenféle eszmére igazolást találni.

egyetmondok 2015.09.18. 23:25:46

@zipe moha:
Nem zipe, én szeretnék neked segíteni.

zipe moha 2015.09.18. 23:28:27

@egyetmondok: ...ezt most olvastam:"a náci haláltáborokba hurcoltak, a proletárdiktatúrák gulagjaiba hurcolt millióknak tán valami többlet jogát vették el ?"

miről írtam??? politikai jogokról..te miről??? az élethez és a szabadsághoz fűződő alapvető elvételéről....úgy csúsztatsz, hogy már a látszattal sem törődsz...sokadszorra vitázol így.. ( vedd már észre , mindig lebuksz, minek???ez velemi beteges perverz beidegződés amit már nem tudsz lerakni???

zipe moha 2015.09.18. 23:30:10

@egyetmondok:"
Nem zipe, én szeretnék neked segíteni."....megígérem, hogy az utolsó szó a tiéd lehet ...minden körülmények között

2015.09.18. 23:32:07

@egyetmondok:
a demokráciában a többség a jogalkotó. mivel én liberális vagyok (csak nem ortodox liberális) ezért azt gondolom, hogy a kisebbségnek lehetőséget kell adni arra, hogy a többség által alkotott jogot alkalmazza. a többséghez igazodva így juthatnak korlátozott szabadsághoz. van egy libsi-konzi csoportosulás, amelyik ezt nem fogadja el. amire a "nácik" azt mondják, hogy ezek zsidókeresztény klánok. familiák és szuperfamiliák, amelyek a kiegyezés után elfoglalták a magyar királyi igazságszolgáltatást. és a legfőbb politikai céljuk magyarország politikai jogfosztása és a zsidókeresztény köztáraság helyreállítása.

ha én lennék a király, akkor alkotmányos monarchia lenne. és a többségi képviselők közvetlen alkotnák a törvényeket. és a kisebbség nevezné meg a legfelső bíró személyét. közvetve az ellenzék alkalmazná a jogot. ilyenformán a törvényhozás és a bíráskodás egymás mellé lenne rendelve. a végrehajtó hatalom pedig megoszlana a kormány és az önkormányzatok között.

tisztában vagyok azzal, hogy ezzel a magyar jogásztársadalom jelentős részben nem ért egyet. vannak jogi egyetemet végzett demokratikus ellenzéki ismerőseim. és ők is azt mondják, amit te. ez egy hülyeség. a hatalmi ágakat szét kell választani de hangsúlyozottan csak elvben. a gyakorlatban mindent kétharmados többséghez kell kötni. ez érvényesül. csak nem nektek van kétharmadotok, hanem a politikai ellenfeleiteknek. az a problémátok, hogy nem ti uralkodtok. és ebből következően diktatúra van.

egyetmondok 2015.09.18. 23:32:56

@zipe moha:
Nem csúsztatok én semmit zipe. Az,hogy az állam,amelynek az állampolgára vagyok,az életemet csak bírói ítélettel, vagy éppen úgy sem veheti el,alapvető politikai jog, ne tévedjünk,pont az, mert nem volt mindig így.

Te pedig ezt írtad a politikai jogokról:
"politikai jogtól való megfosztás...
ez általában szintén természetes módon működik, mert a TÖBBLET jogok kerülnek elvonásra...az alaPjogok például az állampolgárság ( és csatolmánya) nem..."

Nem kell hát felháborodni.

zipe moha 2015.09.18. 23:35:59

@egyetmondok: tehát csúsztatsz..ráadásul rendszeresen ..le is buksz ezekkel...és igazad van, nem kell ezen felháborodni...nem felháborodni kell

egyetmondok 2015.09.18. 23:37:32

@unionista᠍᠍:
Demokráciában a többség a jogalkotó.
Oké,ezzel egyetértek, csak akkor nem értem, hogy fentebb miért írtad ezt:
" mert te abból indulsz ki, hogy a jog a népek felett áll. de a jogot a népek alkotják. közvetlenül vagy közvetve. "

Ha a többség alkotja a jogot,akkor az a nép felett áll nemde,hiszen a többség csak egy része a népnek,de nem az egész.

egyetmondok 2015.09.18. 23:38:44

@zipe moha:
Nem zipe, inkább tán te nem gondoltad át, hogy mit sorolsz a politikai jogok közé...,és mit nem.

2015.09.18. 23:44:29

@egyetmondok:
hja, a feudális nemesség/jobbágyok/parasztok mentek ki amerikába és ők irtották ki az észak-afrikai indiánokat. az a kapitalizálódó nyugatos polgárság egy része volt. a másik része dél-amerikában és afrikában gyarmatosított. ez ügyben a kérdés, hogy létezhet-e civilizált kolonizálás.

egyetmondok 2015.09.18. 23:46:11

@unionista᠍᠍:
A kapitalizálódó nyugatos polgárság egy része biztosan nem a kapitalizmus.

egyetmondok 2015.09.18. 23:54:54

@unionista᠍᠍:
" vannak jogi egyetemet végzett demokratikus ellenzéki ismerőseim. és ők is azt mondják, amit te. ez egy hülyeség. a hatalmi ágakat szét kell választani de hangsúlyozottan csak elvben. a gyakorlatban mindent kétharmados többséghez kell kötni. " --

a barátaidnak van igaza. A hatalmi ágakat nem elvben,hanem pont a gyakorlatban kell egymástól elválaszatni,az pedig marhaság, hogy mindent kétharmadhoz kell kötni. Elég a feles többség is.

2015.09.19. 00:04:38

@egyetmondok:
csakhogy azt is gondolom, hogy a jogot a kisebbség alkalmazza. és azt, hogy erős korlátokkal, de a népnek jogában áll tort ülnie a választott politikai vezetők felett. velük szemben véletlen esküdtbíróságnak jogában lenne eljárni. ebből következően a jog már nem áll nép felett. a joguralom is korlátos.

uszo 2015.09.19. 00:15:05

@HaFr:
Kinek a számára van ez rendbe? Az hogy Orbán számára vagy mit tudom kicsoda számára rendbe van az egy dolog. De egy demokrata számára biztos, hogy nincs.

Horváth Imre leponex 2015.09.19. 00:42:04

@tamas11:
'Figyelmeztető jel, hogy a mondanivalód kapcsán az újra nevesedett Leponexxel szimbiózisban cseveghetsz, sőt írásod összetéveszthető az övéivel. Ő idéz nyakló nélkül kritikátlanul orbántól, megkerülve a valóságos fejleményekkel való ütköztetését. Elmulasztja tényként kezelni, amit ellene vetettünk.'

@egyetmondok után már igazából nincs min csodálkozni bloggazdánk lehetetlen vállalkozásának eddigi menetén, az 'ellenfeleivel' ( csak vicc volt, de a pozíciók tisztázása végett tegyünk úgy, mintha az lehetnék egyszerű vidéki kommer létemre) még csak megbirkózik, de a fanklubbal tehetetlen lesz, azt gondolom.

Szerintem az lenne a normális, ha elcsevegnénk egymással, és a békés egyet nem értés elsajátításával megtarthatná mindenki a saját vakhitét.

Nem félni megismerni, megérteni próbálni a tőlünk eltérő gondolatot, világlátást.

Mert az Anyag őrizzen meg minket attól, hogy megkockáztassuk a tőlünk politikai, világnézeti, társadalomfelfogásbeli értelemben különbözők üzeneteinek megértésére való törekvést.

de hogy konkrét legyek:
1. - egy ország 'megtámadása' alapesetben azt jelenti, hogy a határain az ország engedélye nélkül erőszakot alkalmazva a határ védelmét ellátók határozott tiltakozása ellenére be megy valaki, Röszkén ez történt.
Lehet, a te bolygódon csak két évszak van, itt egyelőre még négy.

2. épp ennek a konszolidált kulturális-etnikai sokszínűség megőrzésének érdekében véli úgy a mostani miniszterelnök: nem szabad hagyni hogy 'külföldről' döntsön arról bárki, hogy az itt élők megkérdezése nélkül telepítsenek le erőszakkal nagy számban más kulturájú népet.
A kötelező, és felülről nyitott 'kvóta' pontosan ezt idézné elő.
Épp a már nem létező liberálisoknak kellene a leghangosabban tiltakozni ezen abszurd, fasisztoid gondolat ellen!
Szabad megkérdezni akár népszavazással is, mit gondolnak erről a népek.

3. a 'keresztényi' természetesen nem vallási, hanem kulturális értelemben használt fogalom itt, neked sem jutna eszedben tiltakozna a görög-római kulturális örökség ellen, csak mert akkoriban többistenhitű volt az a görög meg római világ.

4. a liberálisan szabadelvű megkonstruált sikertelenséggel még ismerkednem kell, de a kenyérkészítői tudományod pompás leirata a libdem egyedülvalóságának abszolút megalapozatlanságának.

Kenyér készítéséhez ugyanis semmiféle kovász nem szükséges, kiváló kenyerek sülnek anélkül is. Magvakkal, magvak nélkül, szalonnásan, amit akarsz.
Próbáld meg!

Sikeresebb lesz mint a korunkra öngyilkossá vált liberalizmus és annak ostoba demokráciája, olvasd el Kertész Imrét.

Ahogy a demokrácia is éppúgy lehet 'konzervatív', vagy 'keresztény', mint 'liberális'.
De még 'népi' is, hogy bosszantsam egy kicsit @egyetmondok barátunkat :)

2015.09.19. 00:46:59

@egyetmondok:
ha a sarkalatos törvények elfogadása és a legfelső bíró megválasztása ugyanahhoz kétharmadhoz van kötve, akkor a törvényhozói és az bírói hatalom nincsenek egymástól elválasztva. legfeljebb időben válik el egymástól két szavazás.

ebben a modellben a parlamenti többség közvetlen alkotja a törvényt. a kisebbség közvetlen alkalmazza. az ellenzék nevezi meg a legfelsőbb bírákat. és ők alkalmazzák azt a jogot, amit a többség alkot. ebben az esetben a bíró nem mondhatja, hogy nem neki nem tetszik egy jogszabály. azt nem semmisítheti meg. de megteheti, hogy nem alkalmazza. ebben az esetben a bíróság összeütközésbe kerület a politikai kormányzattal. és ebből adódhat egy konfliktus. de adott esetben az ellenzék is visszahívhatja a főbírót. persze a köznép véletlen választott esküdtek útján utólag a kormányfővel ellenzék vezérével szemben is eljárhat. vagy akár a legfelső bíróval szemben. az államfő kegyelmet gyakorolhat. de vele szemben is eljárhatnak. azért, mert kegyelmet adott. és esetleg azért is, hogy nem. ebben a modellben a se politikusok, se a bírák nem istencsászárok. ez egy liberális, de nem ortodox liberális modell. ez köztársaság, de nem zsidókeresztény köztársaság. az is lehet civilizált, hogy a zsidó baloldal és a keresztény jobboldal egymással kiegyezve paritásos alapon kiosztja a főhatalmat. lehetne így is, csak ez magyarország. nemzeti kereszténységet kellene hirdetni. nemcsak az államot, hanem az egyházat is át kellene alakítani. a magyarok hitét visszaadni. úgy, hogy akinek ez nem tetszik az szabadon távozhasson.

2015.09.19. 01:05:17

@tamas11:
a magyarok többsége éppen azért hitetlen, mert nincs nemzeti keresztény egyház. ez egyébként a csehekre is érvényes. ha prágában jönne egy husz jános, akkor ezt teremtené újra. előzetesen a radikálisabb zsizska jánosok jönnek. és az újpogányok. de ehhez a lengyel nemzeti radikalizmus is elvezethet. a nem ortodox nemzeti kereszténység működhet szlovákiában, horvátországban és szlovéniában. kelet-közép európában.

az ortodox nacionalizmussal szemben az ortodox liberalizmus és a keresztény konzervativizmus sem tud hatékonyan fellépni. ezért kell nem ortodox nemzeti kereszténység. ami nem egy pártpolitikai oldal. hanem a 21. századi kelet-közép európaiság.

egyetmondok 2015.09.19. 07:09:44

@unionista᠍᠍:
Ne gondoljad, hogy a jogot a kisebbség alkalmazza. A jogot mindig igen kevesen alkalmazzák,őket nevezzük jogalkalmazóknak.
S egyébként pontatlan voltam fentebb a többség jogalkotását illetően.
Arra ugyanis pont az igaz,mint a nép jogalkotásáról írtam. A demokráciában nem általában a többség alkotja a jogot,hanem a törvényhozási,parlamenti többség.

egyetmondok 2015.09.19. 07:16:54

@unionista᠍᠍:
" ha a sarkalatos törvények elfogadása és a legfelső bíró megválasztása ugyanahhoz kétharmadhoz van kötve, akkor a törvényhozói és az bírói hatalom nincsenek egymástól elválasztva. legfeljebb időben válik el egymástól két szavazás. " --

erre a logikai csapdádra már felhívtam a figyelmedet,ha jól rémlik. Ha nem a törvényhozás választja őket,hanem a nép szavazhat róluk,akkor sem függetlenek,akkor a szavazóktól függnek,nem a parlamenttől.

Érvelj inkább azért,hogy a nem független bírói hatalmi ág miért jó, vagy azért amit fentebb írtál valahol,hogy általában az államhatalmakat miért csak elvben kell elválasztani,gyakorlatban azonben nem.
(Szerintem ugyan nem tudod elmagyarázni,hogy ez egyáltalán mi kéne jelentsen,hiszen akkor összekeveredhet a törvényhozói és bírói államhatalom, peres ügyben dönthet a parlemnt is,törvényt meg a bíró is hozhat,ha akar, vagy micsoda ?...,vagy szintén a parlament döntsön a te építési engedélyed ügyében a végrehajtó hatalom adott hatósága helyett,és a végrehajtó hatalom hozzon szintén törvényeket, mint a bíró...,ha egyszer szerinted csak elvben kell elválasztani az államhatalmakat egymástól ? :-))

2015.09.19. 09:29:13

@egyetmondok:
ha a jogot a többség alkotja, a bírót az ellenzék választja, akkor arról van szó, hogy azt a kisebbség közvetlen alkalmazza. és ez elvben két ellenérdekelt csoport. persze létrehozható egy látszat ellenzék. de ehhez elvben 3/4-es többség kell: 1/2 + 1/2^2. mivel több jogág létezik ezért a kisebbségi (ellenzéki) csoportok különféle bírákat választhatnak. tehát az egyik ellenzéki csoport inkább büntetőbírót szeretné adni, a másik az alkotmányjogit, polgárjogit, a családjogit, a munkajogit, vagy a nemzetközi jogit. ezért ez sor folytatható: 1/2 + 1/2^2 + ... + 1/2^n --> 1. ez a paritásos rendszer az egészhez konvergál. úgy, hogy a kormánytöbbség a törvényhozó (jogalkotó) és az ellenzék a bíráskodó (jogalkalmazó).

ebben a modellben a bírónak nincs joga törvényt megsemmisíteni. nem áll a törvényhozás felett. viszont megteheti, hogy a törvényt nem alkalmazza. ilyen esetekben azonban a végrehajtó hatalom birtokosai (a kormány és az önkormányzatok) rendeleteket alkothat. azokkal szemben az állampolgárok kifogást emelhetnek. és civil szervezetekkel és a törvényszékeken vitázhatnak. így emelődhet be a rendszerbe az angolszász esetjog. az amerikai típusú esküdtszék pedig úgy, hogy legfelsőbb politikai vezetőkkel szemben a köztársaság véletlen választott képviselői (az esküdtek) eljárhatnak. ez egy korlátozott, de közvetlen jogalkalmazói jogkör. a népszavazás intézménye pedig egy közvetlen jogalkotási forma. mindkettő köthető a köztársasági elnök intézményéhez. az államfő az esküdtbírósággal szemben kegyelmet gyakorolhat. az államfő írja ki a népszavazást. azért, hogy komolytalan döntéseket ne lehessen hozni. de egy ilyen rendszer sohasem lesz teljes vagy tökéletes. mert ez egy közjogi konstrukció. nincs tökéletes bicikli sem. csak azt lehet többé kevésbé belátni, hogy ha ember hajt egy járművet, akkor két kerékkel kell rendelkeznie, kell hozzá váz, ülés, kormányrúd, fékpedál, stb. de tökéletes bicikli nem lesz.

te egy jogi piramist képzelsz el. aminek a legtetején állnak a bírák. ez egy szimplex jogrend. ez elvekben egyszerűbb. de a gyakorlatban úgy működik, mint az egykerekű. majdnem mindenki leesik róla. ez is működhet. csak ehhez vagy homogén társadalom kellene, vagy olyan az ősi hitétől megfosztott és teljesen megosztott társadalom, amiben egy törzsi csoportosulás uralkodik. előbbire lehet példa a zsidó állam. ahol a biológiai követelményekhez, közvetlen leszármazáshoz kötik az állampolgárságot. de hasonló jogrend működhet az iszlám városállamokban. ha sikerül az észak-afrikában és a közel-keleten háborúzó törzseket korlátozni és szétválasztani. ezekben uralkodhat valamilyen szimplex sémita jogrend. de európában, vagy kelet-közép európában zsidókeresztény köztársaságokat a közakaratból következően építeni nem lehet. a menekültkérdésbe a zsidókeresztény (és nem németrómai) alapokon nyugvó német szövetségi köztársaság is belebukhat. szembe kerülhet egymással észak és dél. kelet és nyugat. a berlinben hozott döntések kiválhatatják a német többség ellenérzéseit, vagy akár a nem-német kisebbségekét.

egyetmondok 2015.09.19. 10:45:10

@unionista᠍᠍:
Nincsen azzal a világon semmi baj,ha a parlamenti többség (sima feles) hozza a törvényeket,és még csak azzal se,ha ugyanez a többség (akár sima feles)dönt arról, hogy ki a legfőbb bíró.
Ilyenkor azt érdemes csinálni,hogy ha van külön alkotmánybíráskodi testület,hogy annak tagjait a parlamenti pártok paritásos,és nem többségi elven jelölik,terjesztik a parlamenti többség elé.
Sok útja-módja van annak,hogy a parlamenti többség akarata elé közjogi,alkotmányos fékeket,ellensúlyokat állítsunk.

2015.09.19. 12:14:53

@egyetmondok:
az általad forszírozott koncepció azt célozza, hogy a törvényeket közvetve az ellenzéknek is el kell fogadnia. ha az ellenzéki alkotmánybírák elfogadják, akkor a törvény hatályba lép. azzal együtt, hogy az ellenzéki frakció a politikai versengés logikájából következően ellene szavazott. az ellenzék megengedi, nem elfogadja, hanem megengedi, hogy a jogszabály törvényerőre emelkedjen. ez működhet egy stabil kétpártrendszerben.

csakhogy a magyar pártrendszer egyrészt nem stabil, másrészt hagyományosan nem két, hanem hárompárti. ebből a nyugati felosztás szerint egy baloldali (mszdp ~ mszp/dk/...) és kettő inkább jobboldali (fkgp ~ jobbik, kdnp ~ fidesz). ilyenformán a politikai egyensúly magyarországon és egyébként egész kelet-közép európában felborul. fico a szlovák baloldal vezetője, de tulajdonképpen ő is jobboldali. a horvát kukuriku elvben egy baloldali koalíció, de az ugyanúgy nemzetieskednek, mintha jobboldaliak lennének. és a magyar jobboldali választók egy magát patriótának mondó szociáldemokrata pártot fogadna el. ami ortodox liberális mércével mérve már inkább jobbközép. medgyessy péter is ilyet akart. magát a nemzeti közép kormányának nevezte. azért, mert a horn gyula féle szavakban szociális demagóg, tettekben az ortodox liberalizmushoz kényszerből igazodó, folyamatos kiigaztításokon alapuló politika ("egyedül vagyunk tibi") megbukott. medgyessy ezt fordítva próbálta. a szociális demagógia tettekben érvényesült ("falhoz vágták a malacperselyt" és szétosztották a pénzt) és szavakban ortodox liberális politikát vittek. de ez sem működött. horn és medgyessy is az szdsz szabta kényszerpályán mozogtak. amibe később beleállt gyurcsány. nyilvánvalóvá vált, hogy a hagyományos kétpártiságra építő közjog nem működik. a lengyel parlamentarizmus is felborult. jelzem a német is borult volna ha a cdu/csu és az spd nem kötöttek volna nagykoalíciót. de ez nem működik ausztriában sem. megerősödött az fpö. ahol a társadalom eredetét tekintve heterogén, ott két ideologikus párt nem fedi le a közéletet. minden válságban megjelenik egy szélsőséges csoportosulás, ami egyszerűen a kisebbségek/idegenek ellen beszél és ezzel nagyon könnyen többséget szerezhet. ezért fontos az, hogy a törvényhozást a többség vezesse. ha szükséges, akkor teremthessen rendet. de bíráskodás mindig az ellenzék kezében maradjon. és mivel többféle bírói jogág van ezért a bírói hatalom is osztottá válhat.

persze szükség van valamilyen egységre. ehhez az alkotmánybíráskodást szövetségi szintre kellene emelni. de annak a hatáskörét viszonylag szűkre kellene szabni. tehát leginkább csak olyan jogszabályokat lehessen visszautasítani, amik nyilvánvalóan ellentmondanak a civilizációs alapnormáknak. a sarkalatos törvényeket az uniónak kellene megalkotnia. úgy, hogy viszonylag szabad teret adnak az alsóbb szinteken a kormányzati és az önkormányzati rendeletalkotásnak.

egyetmondok 2015.09.19. 12:44:42

@unionista᠍᠍:
Abból érdemes kiindulni unionista, hogy akkor van lehetőség békés,kiegyensúlyozott politikai életre,békés kiegyensúlyozott anyagi gyarapodásra,ha a törvényeket mindenki elfogadja,és nem az ellenzék.

"ha az ellenzéki alkotmánybírák elfogadják, akkor a törvény hatályba lép." --

ez bocs,marhaság. A törvényhozás bírói normakontrollja sehol sem valami automatizmus,egy törvény akkor is életbe léphet,ha ahhoz az alkotmánybíráskodás hozzá se nyúl,azzal nem is foglakozik. Nem tudom,hogy honnan veszed azt, hogy a törvény hatálybe lépéséhez ilyen elfogadás lenne szükséges.

2015.09.19. 14:58:29

@egyetmondok:
az actio popularis intézménye miatt gyakorlatilag folyamatos alkotmányos normakontroll. a probléma, hogy az alkotmánybírókat ugyanaz a többség választja ami a sarkalatos törvényeket alkotja. ebből következően a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva. ezt a szellemi fogyatékos sanyi haverom is hamrabb megérti, mit te. lehet mondani, hogy ez nyugaton is így van. azt lehet látni, hogy a jelenkori nyugati jogrend kritikusabb helyzetben mit ér.

egyetmondok 2015.09.19. 15:34:12

@unionista᠍᠍:
Lehet,hogy gyakorlatilag folyamatos a bírói normakontroll,ám ez egyrészt nem baj, másrészt ha megnézzük,hogy mondjuk 1990 és 2010 között hány darab törvény született,és ebből hányat vittek a bírói normakontroll elé,akkor nyugodtan kijelenthetjük,hogy kormányoktól függetlenül a meghozott törvények döntő többségét mindannyian elfogadtuk.

Az pedig,hogy bárki állampolgár bíróhoz fordulhasson,ha valami normáról úgy véli,hogy az nem alkotmányos, nagyon fontos intézmény,nagy hiba volt ezt megszüntetni,elég az USA-ra gondolni,hogy milyen joguralmi múltja van,de mégse jönne elő senki ilyen marha ötlettel.

"a probléma, hogy az alkotmánybírókat ugyanaz a többség választja ami a sarkalatos törvényeket alkotja." ---

nem az itt a kérdés,hogy ki választja meg. 2010-ig a gyakorlat az volt,hogy csak olyanokból választhatott a parlamenti többség,akit a nem többségi elven,hanem paritásos elven működő parlamenti jelölő eljárás jelölt. S mint hogy ez sajnos már nem így van,2010 utántól bizony erősen kétséges az AB közjogi függetlensége.

S persze nem,azt nem lehet mondani,hogy ez nyugaton is így van. Nincsen így.
süti beállítások módosítása