1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.09.10. 18:34 HaFr

És ki védi meg a liberalizmust -- ha a liberálisok már nem?

A sajátos magyar 20. századi liberalizmus, amely Marx köpönyegéből bújt elő, és végtelenül intoleráns mindennel szemben, ami nem a Marx köpönyegéből előbújt liberalizmus (=progresszív radikalizmus), sajátos kultúrafelszámolási projektbe fogott rögtön a rendszerváltozást követően. Ennek lényege, hogy a liberalizmusnak nincsen szüksége liberális kultúrára, hagyományra, műveltségre, gondolkodásra, mert elég a jogok formális (elitista) rendszere, az ország vájt fülűeknek fenntartott alkotmánya, és szűk körben megvívott vitái, ezek érvényesülését aztán a semleges állam garantálja, és garantálni tudja a Nyugaton, amíg világ a világ. Akkor is, amikor már liberális emberek sem lesznek.(Egy másik magyarázat Egedy professzor tollából itt.)

Az elgondolás kudarcosságát fényesen igazolta 2010. Erre most mit történik, amikor migránsok százezrei jelennek meg a kapuk előtt? A magyar liberalizmus (=progresszív radikalizmus) úgy dönt, nincsen szüksége a maradék liberális kultúrára, hagyományra, műveltségre, gondolkodásra sem, mert elég a jogok formális (elitista) rendszerének maradéka, az ország vájt fülűeknek fenntartott alkotmánya, és szűk körben megvívott vitái, ezek érvényesülését aztán a semleges állam garantálja...  (elnézést, ezek utóbbiaknak már annyi). És ezt csinálná addig, amíg minden még meglévő politikai érték is elveszne...

A magyar progresszív radikalizmus az absztrakt ember iránti invazív jogérzékenységét az emberi kultúra és a beágyazott politikai gyakorlat iránti konkrét megvetéssel kíséri, és csak azokat a dolgokat nem védi (az eleink hektoliterszám kiontott vére árán kialakított, beágyazott politikai gyakorlatot és kultúrát), amelyek a szabadság hordozói voltak, mióta szabadságról egyáltalán beszélni lehet. A magyar progresszív radikalizmus nem veszi észre, hogy már eddig is sikerült egyenlő jogokká formalizálnia a szabadságot (az egyenlőség lájtos jármába hajtva azt, kísérletezett persze súlyosabb jármokkal is), de most az eseti és esetleges empátiát is a kultúra maradéka ellen indítja, amikor a kultúránk védelmezőit (a kormány humanitárius deficitjével nem vádolható, de az egyoldalú baloldali problémakezelés miatt mellette szorosan felzárkózó jobboldalt) mindösszesen részvétlenséggel vádolja. Nincs is ennél abszurdabb, hiszen az elődeink Európában éppen az empátia, a tolerancia és a humanizmus társadalmi pozícióit erősítették meg egy bonyolult intézményes mechanizmussal (a piaccal, a jogállammal, a viták kultúrájával, és az ezekre való kulturális felkészítéssel stb.), Isten, a boldogság, és a társadalmi hatékonyság nevében. A magyar progresszív radikalizmus ellenben szemmel láthatóan úgy véli, hogy az ebben a kultúrában csiszolódott emberek nélkül is lehet liberális demokráciát működtetni, mert a formális jogegyenlőség és annak kiterjesztése mindenkire, akit közénk vet a sors, elég ok mindenkinek a hűségre a liberális intézményrendszer iránt. Súlyosan fognak csalódni, ha már eddig nem volt érzékenységük hozzá.

A magyar progresszív radikalizmus téved. Az absztrakt elvek és emóciók ködébe burkolózva, az absztrakció és az emótiv erkölcsi érvek zavaros kettős nyelvét beszélve mit se látszik tudni egy konkrét kultúra radikális kikezdésének veszélyeiről -- hogy eltűnik körülöttünk minden, ami összeköt, ami megélhetővé teszi... mit? A liberalizmust. Magyarországon nincs a szabadságnak, a közjónak, a kapitalizmusnak, a vitának stb. kultúrája. Nincs beágyazott liberális konszenzus. Orbán Viktor hibája lenne? Az övé is. De hát hol lenne ő, ha lettek volna liberálisaink?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr807775852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.10. 22:54:26

' Nincs beágyazott liberális konszenzus. Orbán Viktor hibája lenne? '

Jó, legyen az övé is.
Talán későn érő típus, kellett hozzá némi alelnökség is náluk.
Közelről kell megtapasztalni, úgy lesz hiteles:)

De egyszer eljő az igazság pillanata:

'“A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell. Liberális állam helyett nemzeti államot kell szervezni, amely nem egyének halmaza, hanem egy közösség, amelyet fejleszteni és erősíteni kell, ilyen értelemben illiberális állam épül Magyarországon.”'

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2015.09.10. 23:06:04

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: leponex, téged csak sajnálni tudlak. Aki a szabadság felszámolásától várja a saját felemelkedését, az egy igazán szánalmas alak.
Az egyén szabadsága és a közösségek szabadsága nincs ellentétben egymással és a közösségi szabadság csak az egyének szabadságára épülhet.....amelyt bármely mázzal lekent "érdék" sem korlátozhat.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.10. 23:22:28

@fuxosbömis (ex kacagányos): aztán hol-e van a te szabaccságot korlátozás alá vonva?

Azt már nem is merem elárulni neked, régóta rabságban élhetsz ha egy pillanatnyi politikai konstellációtól teszed függővé a szabadságodat.
Ettől függetlenül együttérző sajnálatodat méltányolom, már ha valódi lenne :)

'A holló

Száguld, fut a kocsi velem,
A kihunyó tájon pihen a szem.
Hirtelen úgy érzem, hogy valaki lát,
Félni kezdek, az ablakon át bevág,
Mint egy szénsugár, beszáll
Egy fekete nagymadár.

Helyet keres, a vállamra ül,
Felé kapok, de nem menekül.
A rémület kereke a szívben jár,
"El innen!", kiáltom már, de ő
Más hangra vár. Csak néz,
Figyel a nagymadár.

Az éjszaka követe jött,
Van társam.
Az éjszaka követe jött,
Hadd lássam!
Szemeiben tűzpörög.

Tudom, ki küldte őt,
(hmmm) a fekete hírnököt.

Minden a kézé, mit megragad,
A gazembereknek mindent szabad.
Jóval nem tartozol senkinek,
Csak fel ismerd bennem a lelkedet,
Beszél nagymadár…
A súlya vállamat nyomja már.

Nincs korlát, ami bekerít,
Túllépheted az emberit.
Szörnyeteg leszel-e, vagy áldozat?
Szabad vagy, döntsd el magad!
Nincs más, nincs harmadik.
Az éj dönteni megtanít.

Az éjszaka követe vár,
Van társam.
Az éjszaka követe vár,
Mást vártam.
A fűben a kocsi megáll.

Közel a virradat.
(hmmm) egyikünk száll ki csak.'

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.10. 23:25:59

@fuxosbömis (ex kacagányos): ha tetszett, küldöm a Poe Hollóját is, fantasztikus!
Egyszer lyukszalagra gépeltem, és a hadgyakorlaton az értelmetlen karaktersorozatok helyett ezt toltam bele a telexgépbe :)) )

2015.09.10. 23:39:43

@fuxosbömis (ex kacagányos):
az egyén és a közösségek szabadsága szembe kerülhet egymással. és a kérdés, hogy ilyen esetben melyik a fontosabb. az ortodox liberalizmus azt mondja, hogy az egyéné. az mindenek felett áll. a nem ortodox azt, hogy a közösségé. az egyénnek végső soron azt kell szolgálnia. ilyen közösség a család, a város, a vidék, a nép, a nemzet, az állam, az ország, ez egyház, a rend, vagy akár társadalmi osztály ha valaki kommunitárius. az egyén szabadon választhatja meg a közösséget. elég sokféle az emberiség. de a nem ortodox liberalizmusban a közösség előrébb való az egyénnél. aki ortodox liberalizmusban hisz és világpolgár akar lenni az keressen magának ortodox kozmopolita világvárost. világ ploretárjai/burzsoáziája után jöhet a világ kozmopolitái egyesüljetek. egy pillanatig nem gondolom, hogy az feltétlen rossz vagy gonosz lenne. de errefelé ilyesmit nem nagyon lehet építeni. amerikában lehet, hogy működik. tartok tőle, hogy az ortodox liberalizmus is egy utópia. ha a holdon lenne két különnemű ember és gyermekeket nemzenének, akkor előbb utóbb a két felnőtt számára a család előrébb való lenne a saját szabadságuknál. erre nevelnék a gyermekeiket. aztán a férfi és nőági öröklésmenet, a környezet és a véletlenek etnikumokat hoznának létre. és a közéletben is megjelenne a familiaritás. aztán ezek a népek ugyanúgy háborúskodnának egymással és egymásért. csak nem a földért, hanem a holdért. a holdudvarok csatáznának. de az is lehet, hogy ez így van jól.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.10. 23:57:47

@unionista᠍᠍:

"a nem ortodox liberalizmusban a közösség előrébb való az egyénnél"

Miért nevezed a fasizmust/nemzeti szocializmust "nem ortodox liberalizmusnak"? Azok az ideológiák amik "a közösséget" az egyén fölé helyezik, egyáltalán nem liberálisak: hanem autoritariánusok, tekintélyelvűek, etatisták.

2015.09.11. 00:27:54

@neoteny:
az autoriter rendszerekben jelenik meg az, hogy az egyén érdeke előrébb való a közösségnél. ha egy közösségben mindenki autoriterré válik, akkor az anarchia.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 01:04:32

@unionista᠍᠍:

"az autoriter rendszerekben jelenik meg az, hogy az egyén érdeke előrébb való a közösségnél"

Ez teljes bullshit.

"ha egy közösségben mindenki autoriterré válik, akkor az anarchia"

Tekintettel arra hogy az anarchia jelentése uralkodónélküliség (an-archos), ez is teljes bullshit.

Sebestyén Mária 2015.09.11. 04:51:39

A liberalizmus jó dolog, de ami nálunk van, az nem is hasonlít rá. Csak az ő véleményük létezik egyáltalán, más szóba se jöhet, mert akkor fasiszta, náci, stb...A liberalizmus lényege, kölcsönösen tiszteletben tartjuk, és nem az, ami itt folyik: Ócsárlás, rágalmazás, amennyiben valaki mást merészel mondani, mint a ballibsi-binsi diktál. Na, hol a diktatúra, amit élvezettel tesznek Orbán Viktor nyakába????!!!!

zipe moha 2015.09.11. 07:14:03

@hafr

"És ki védi meg a liberalizmust -- ha a liberálisok már nem?"...ez a cím amit Te adtál...

nézzünk egy másikat: Miért nem védik meg a liberalizmust ...a liberálisok?

nagyon -nagyon sok minden következik ennek az egyszerű kérdésnek, őszinte,józan higgadt végiggondolásából???

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.11. 07:16:06

'Az absztrakt elvek és emóciók ködébe burkolózva, az absztrakció és az emótiv erkölcsi érvek zavaros kettős nyelvét beszélve mit se látszik tudni egy konkrét kultúra radikális kikezdésének veszélyeiről -- hogy eltűnik körülöttünk minden, ami összeköt, ami megélhetővé teszi... mit? A liberalizmust.'

Hol van az már, tisztelt blogger, hol van már az a liberalizmus, amit rendes konzervatívként most elsiratsz?
Már ha volt egyáltalán, a pc médián túli világban?
HOL, mikor KÖTÖTT volna össze bármit is a politikai 'liberalizmus'?

Ha lett volna, csapatai most harcban, kormányai a helyükön állnának megvédeni azt, ha lehet.

Nem lehet elégszer idézni a liberálisok egykori ünnepelt Nobel-díjas íróját, most agyonhallgatnák:

'„Még a politikáról kellene egyet s mást mondanom, de az igazán fölösleges és unalmas időfecsérlés lenne. Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról és az ostoba demokráciáról; demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak.'

A mai ( öngyilkos ) liberalizmus valódi arca, amit most művel európában ( az ostoba demokráciáiban ), amíg persze a 'szívéig' el nem jut a valóság előszele:

spiler.blog.hu/2015/09/09/vezeto-immunhianyos-europa

'Magyarország satuba került. Hiszen ha megvédi a határokat és kerítést épít, akkor egy utolsó aljas diktatúra. Ha viszont továbbengedi az embertömeget, akkor nem tartja be az az uniós jogot. Tehát egy utolsó aljas diktatúra. Ha Orbán menekülttáborba küldi a bevándorlókat, akkor utolsó egy aljas zsarnok. Ha nem teszi, és nem ad nekik ellátást, akkor egy szívtelen, utolsó aljas zsarnok.

Újra él a visegrádi együttműködés. Van azért jó hír is. Például az, hogy az évtizedes alibizés, vagy pitináner viták helyett mintha most működget a visegrádi együttműködés. Külön növeli az erejét, hogy balos és jobbos kormányfők egyaránt nyomulnak benne. Úgy látszik, nem csak a magyar vezetésnek van tele a töke a közép-európai sajátosságokat magasan letojó nyugat-európai hozzáállással.

A történelem meg még egyszer köszöni szépen, de folytatódik. Majd kiderül, hogy velünk vagy nélkülünk.'

Már rég nem a liberalizmus létéről, nemlétéről van szó, hanem rólunk!

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.09.11. 08:22:11

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"Ettől függetlenül együttérző sajnálatodat méltányolom, már ha valódi lenne :)"

Az együttérzésem valós, köszönöm hogy méltányolod.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.09.11. 08:26:32

Milyen közösségi (nemzet, törzs stb.) szabadság az ahol az egyén nem szabad. Nem érzitek az ellentmondást?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.11. 08:57:25

@Fuxos (ex bömis): hol van korlátozva nyomós indok nélkül a szabadságod?
Mennyivel van kevesebb szabadságod, mint volt, mert azt állítod,
'Aki a szabadság felszámolásától várja a saját felemelkedését, az egy igazán szánalmas alak.'
Rólam nyilván nem lehet itt szó, mondd meg hát, a te vagy mások felemelkedésedet melyik szabadság korlátozása akadályozza, ami 2010 előtt meg volt, aztán elvették.

De komolyan!

zipe moha 2015.09.11. 08:59:25

@Fuxos (ex bömis): érdekes történelmi analógia, hogy a honfoglaló törzsekben minden magyar büszke köz szabad volt ( naná, különben ki harcolta volna ki az életteret..?)....a Német -Római hűbériség kezdetétől, ahol idegen urakkal cserélte le a király a magyar vezetőket, kelletek az alávetettek, hogy a feudalizmus társdalom szerkezete működtesse az országot, előállítván a hűbéri járadékokat bel-és külföld számára egyaránt...ez az uralmi forma a teljes magyar történelmen végighúzódott...a felvilágosodás és a polgáriasodás szigetes módon valósult meg..és általánossá sosem vált...
erre az alávetettségre játszott rá a "szocialista" rendszer is...bár az 1000 év alatt ő adta a legtöbb csontot az egyéni szabadság feladásáért, kár kenne vitatni...és erre játszott rá a 89'-es mszmp rendszerváltás is...
nyilván ha ez a közember orára lett volna kötve egészen más döntéseket hozogat...ám épp azzal volt feladata a magát "liberális kurzusnak" nevezőknek, hogy hogyan tud egy kiválogatott elit hatalmat gyakorolni úgy, hogy az tömegdemokratikusnak látsszon...erre nincs meg a válasz...szerintem sehogy...vagy ez vagy az...erre még a jövőben jön meg a felismerés, ám a jelent elnézve jó esélye van egy elit diktatúrának..ha már nem kell törődni a látszattal....a tömeg vezetők nélkül képtelen boldogulni és legalább ellensúlyt képezni....

zipe moha 2015.09.11. 09:04:01

@zipe moha: ...rögzítsük. a "náci-libsi" konfliktus fedőtörténet...az elit diktatúra-tömegdemokrácia párharcát takarja el...
jelenleg a legfőbb akadálya egy elit diktatúrának mindössze a látszatra való , egyelőre kényszerű törekvés...

zipe moha 2015.09.11. 09:12:54

@Fuxos (ex bömis): Péter magyar király...István kijelőltje, a "velencei".....aki a hűbéressé téttel művét realizálta és végérvényessé tette máig ható arc poeticája:
"„Vendég telepesekkel árasztom el Magyarország földjét, és a magyarok szolgák lesznek saját hazájukban.”.....
mi itt az időben csak épp itt tartózkodók vagyunk...ezek a determinációk, az előttünk létezők determinációi....s vagy mi is ezt hagyományozzuk az utódokra , vagy mi leszünk , a ma élők generációi ,azok akikre várakozik a magyar történelem...más nincs, kiiratkozni a létezőnek nem lehet

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 09:33:50

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"a te vagy mások felemelkedésedet melyik szabadság korlátozása akadályozza"

Pl. a vállalkozás szabadságának korlátozása: ld. a Nemzeti Dohányboltok létrehozását (és azzal párhuzamosan annak megakadályozását hogy bárki adhasson el dohánytermékeket). Másik példa a vasárnapi nyitvatartás korlátozása.

egyetmondok 2015.09.11. 09:44:13

Hafr,aki nem tanult filozófiát,csak mondjuk átlagosan olvasott erről,vagy annál kicsit jobban,de azért valamit mégis tanult, mi van,ha felteszi a kérdést,hogy vajon az, hogy a rendőrség ezentúl hatósági engedély nélkül juthat be a magánlakásba,a tiédbe is (konyhanyelven: házkutatási parancs nélkül),egyáltalán nem absztrakt,ködös történelmi kérdés,hanem valami utálatos szar,szóval mi van,ha az ilyen ember fogja magát és összehasonlítja azt az alkotmányos rendet,amely erre,ilyenre nem adott lehetőséget,és azt,amely erre adott,és azt mondja,hogy ez (utóbbi,mai) szar,és el kell utasítani ?

Jön egy válasz esetleg,hogy de tekintettel kéne lenni a magyar történelem sajátos kultúrális hagyományaira ?...,amely leginkább olyan,hogy jön a rendőrség és házkutatási parancs nélkül bemegy (?)...,

...majd egy szó szerint lebaszás,hogy de miféle nyugati hülyeséget is akarsz te a magyarokra rákényszeríteni...(?)

És tisztelettel,Egedy professzornak is:
Hogyan jön ide az,hogy Széles Gábor elvtárs egyébként tényleg hazaprivatizálta magának az Ikarus és Videoton nevű állami tulajdont?

zipe moha 2015.09.11. 09:44:13

@Fuxos (ex bömis): "...ám épp azzal volt feladata a magát "liberális kurzusnak" nevezőknek, hogy hogyan tud egy kiválogatott elit hatalmat gyakorolni úgy, hogy az tömegdemokratikusnak látsszon...erre nincs meg a válasz..."......érdemes ezt egy kicsit jobban kinyitni....

ugyan is tulajdonképpen volt válasza a neoliberális elitnek: a fogyasztó-központúvá silányított embertömegek, fogyasztás által távol tarthatóak az elitek "társdalom szervezésétől".....ez volt a válasz...áma periférián csak az fogyasztással kapcsolatos igényeket sikerült felerősíteni...kielégíteni már nem...és ez mint bumeráng effektus, nyomosztja az eliteket...most mi legyen???...bebújnak a legerősebbnek látszó mögé ( védje meg őket),az pedig ellensúly nélkül végül képtelen ellenállni a diktátum kísértésének...csak a látszat kényszerű viselése az akadály...akár már holnap is lehullhat a fátyol...és akkor mi van???...jól látszik ( az látszik)...semmi

egyetmondok 2015.09.11. 09:57:15

@unionista᠍᠍:
"az egyén és a közösségek szabadsága szembe kerülhet egymással. " --

Mondjál kérlek egy példát,amikor az egyén szabadsága és a közösség szabadsága egymással szembe kerül.

egyetmondok 2015.09.11. 10:12:53

A nyugati liberális demokrácik kapui előtt megjelenik migránsok százezrei formájában az iszlám...,és nincsen senki,aki felemelné a szavát,hogy ebből nagy baj lehet...,sőt,a nyugati liberalizmus tárja,csak tárja kifele a kapukat,mert hát az ember (fideszes újmagyarral: AZ EMBER) egyetemes jogai !!!

Azért annyira nem kell aggódni.Van nyugati politikus,aki felemeli a szavát: a minap hallottam egy Donald Trump nevűt a tévében beszélni,akiből jó eséllyel lehet az USA elnöke. Olyanokat mondott Iránról,erről az iszlám teokráciáról,hogy csak na,a liberalizmust gyenge és gyengeelméjű valaminek leírva.

Lehet tehát,kerekedik,aki mégis megvédi a szabadságot.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.09.11. 10:22:44

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"'Aki a szabadság felszámolásától várja a saját felemelkedését, az egy igazán szánalmas alak.'
Rólam nyilván nem lehet itt szó, mondd meg hát, a te vagy mások felemelkedésedet melyik szabadság korlátozása akadályozza, ami 2010 előtt meg volt, aztán elvették.""

Például a mindent átható korrupció, a katasztrófális szar hatékonysága az államnak, az oktatás leépítése, az egészségügy tragikus helyzete, az urambátyám világ, amivel minden nap konkrétan szembesülök......meddig soroljam.....és a helyzet nem javul, hanem romlik.
Igen, ezek korlátozzák a szabadságom.....gondolom Leponex a tiedet nem.....most már akkor érted, hogy miért vagy szánalmas alak. Mert akinek ez jó, az más néven nem nevezhető.

P.S. Nekem az időszámítás nem 2010-ben kezdődött.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.11. 10:47:14

@egyetmondok: szerintem ezek nincsenek közvetlen összefüggésben a gondolatmenettel, a véleményem ugyanaz, mint a tied --

egyetmondok 2015.09.11. 11:08:09

@HaFr:
De,nagyon is összefüggésben vannak.
Közép-Kelet Európában csak "kulturálisan csiszolatlan" emberek,népek vannak,a liberális demokrácia (államhatalmi rendszere) mégis itt,nálunk bukott meg egyedül.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.11. 11:10:17

@egyetmondok: Ennek megvan az oka, nálunk becsülte meg a legkevésbé és kezdte ki a politika a libdemet, a legjobban tudták megosztani közösen a társadalmat, a legtöbb a feldolgozatlan történelmi trauma stb.

egyetmondok 2015.09.11. 11:34:44

@HaFr:
Aha,és akkor ez lenne az oka, hogy úgy rendesen beolvassál a 20.századi magyar radikális progressziónak,liberalizmusnak,ami mint tudjuk,valóban ható politikai erőként csak a rendszerváltással lépett a színpadra ?
Hát,hát,ennyire Hafr az SZDSZ sose volt erős...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.11. 11:36:56

@egyetmondok: diszkreditálták a liberalizmust -- a rendszerváltás liberális volt, ne feledd -- baloldali és nemzeti liberális

Netuddki. 2015.09.11. 12:01:38

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: "ha tetszett, küldöm a Poe Hollóját is, fantasztikus!
Egyszer lyukszalagra gépeltem, és a hadgyakorlaton az értelmetlen karaktersorozatok helyett ezt toltam bele a telexgépbe :)) )"

Osztánek mentél a futkosóra...

aegithalos 2015.09.11. 12:02:03

tl;dr Hogy oszinte legyek, az elso mondat felenel feladtam. Ezt tekinteheted visszajelzesnek a stilusodat illetoen. Vannak, akik igy beszelgetnek es ezt erdekesnek tartjak? Apa meglepetestol osszehuzott szemoldoke vagyok.

PongLenis 2015.09.11. 12:02:22

Ki kene talalni valami uj fogalmat, mert ami most Europaban van az minden csak nem liberalizmus. Mindenkinek mindenhez joga van, es ezt fennen hangoztatja is, de a kotelessegere magasrol szarik. Mindent szabad mindenkinek, a kisebbsegek erdeke fontosabb a tobbsegnel, senkit nem lehet felelossegre vonni, nyilvanvalo dolgokat nem lehet kimondani, mert akkor az embert rogton nacinak/homofobnak/xenofobnak/fasisztanak belyegzik.
A csusztato, hazug, tenyeket elferdito vagy ellhallgato, egyoldalu, un. liberalis mediumokrol pedig ne is beszeljuk. Amit a menekultugy kapcsan is produkalnak pl. az gyomorforgato.

Sir Galahad 2015.09.11. 12:04:33

A szerzővel kivételesen nagyrészt egyetértek. Annyit fűznék hozzá, hogy a hazai liberálisnak nevezett nézetrendszer visszaszorulásában fontos tényező volt a világválság is. Válságos időkben a választóknak inkább fontos a közösség, az erő, a védelem, mint individuális szabadság kiteljesítése. Más kérdés, hogy ha a magyar liberalizmus nem eleve ilyen üres lett volna, ezeket az időket könnyebben átvészelhette volna.

Netuddki. 2015.09.11. 12:05:04

@HaFr: Milyen rendszerváltás? Az ugyanis 1990-ben érdeklődés hiányában elmaradt.

Boka1 2015.09.11. 12:18:21

Aki fogságban nőtt fel, az mindig konzervatív marad. Akinek a látóköre kicsit szélesebb, az liberális.
Ezért mindig megmarad a két kaszt közötti viszály. Idősebb korban azért leszünk korzervatívabbak, mert a mindennapi tevékenységünket már csak segédeszközökkel, korlátozottan tudjuk elvégezni ( szemüveg, műfogsor stb). Akik fiatalabb korukban is csak így tudtak tevékenykedni, azoknál természetes ez a hozzáállás. Más kérdés, ha egy népréteg 4 évente váltogatja a hozzáállását. Ott már az önbecsülési probléma keveredik a szervilizmussal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.11. 12:23:16

@aegithalos: apa el tudja olvasni -- ez van, de azért köszi

ricardo 2015.09.11. 12:25:00

@Boka1: (Kígyónak lábsó, konzervatívnak fogsor...)

Ad Dio 2015.09.11. 12:38:18

@fuxosbömis (ex kacagányos):

A szabadság magán egy lehetőség. Ha bármilyen irányban realizálod, akkor már nem szabadság :-).

egyetmondok 2015.09.11. 12:41:07

@HaFr:
A rendszerváltás Hafr,liberális volt,hát mi más lehetett volna,hiszen a demokratikus jogállam állahatalmi rendszerének intézményi kiépítését kellett végrehajtani,és erre,ilyenre nem liberális politikai platformon álló - logikusan - nem is képes.
Antall József liberalizmusa ilyen értelemben nem különbözött az SZDSZ liberalizmusától,s amikor Te azt mondod, hogy Antall nemzeti liberális volt,akkor érteni illik,hogy Antal nemzeti liberalizmusa a nyugati nemzeti liberalizmus volt,s nem a történeti,magyar -- erre mellesleg Csoóriék,Csurkáék igen-igen hamar rá is jöttek,nem is tűnődtek Antall politikai ellenfeleivé válni,de gyorsan.
Hogy az SZDSZ-ből végül erős liberális baloldal,az MDF-ből erős liberális jobboldal (baloldal/jobboldal normális,nyugati értelemben,nem pedig abnormális magyar értelemben)lehetett-e volna,na azt pont nem tudjuk,mert a kilencvenes évek közepére megérkezett egy Orbán nevű,nagyon is a klasszikusan a magyar történelem szerinti (tehát nem nyugati) politikai zseni,az MSZP pedig szintén a szinpadra állított egy igazi,vérprofi kádári (tehát szintén nem nyugati) alkatot,Horn Gyulát.

Az SZDSZ ekkor elkövette azt ritka,szomorú politikai tévedést,hogy pontosan látta,hogy a demokratikus jogállamra melyikük lehet a súlyosabb veszély,s oda állt,amely a kisebb veszély volt.

Ezzel diszkreditálta a liberalizmust,úgy tűnik szinte erre az egész,új magyar évszázadra.
Így hát egyetértünk,Hafr: a magyar radikális progresszió a főbűnös.

zipe moha 2015.09.11. 12:52:59

@egyetmondok: "Az SZDSZ ekkor elkövette azt ritka,szomorú politikai tévedést,hogy pontosan látta,hogy a demokratikus jogállamra melyikük lehet a súlyosabb veszély,s oda állt,amely a kisebb veszély volt. "

...:)))...próbált a fidesz mellé is állni, akkor ma fidesz nem lenne....

de a fidesz egy 88'-tól védett, támogatott építgetett neoliberális konstrukció..kijelölt feladatokkal...utólag pontosan látod , hogy mihez kellett...ja még nem, azt majd csak ezután látod...mondjuk úgy sejtheted..:)

egyetmondok 2015.09.11. 13:29:05

@zipe moha:
Hát hogyne zipe, az SZDSZ felelőssége óriási,gigantikus: ő kellett volna legyen tulképp.a rendszerváltás utáni magyar politika alsó osztályos tanítóbácsija,tanítónénije,és aki az osztályből felnőtt korára elkurvult,nyavalyás jogállami intézmény-rombolóvá vált,arról nyugodtan mondjuk csak, hogy hát,na jó,de milyen tanárai voltak...

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.11. 13:29:18

Hát tekintve hogy a liberális demokráciában vertek beazonjosíthatatlan karhatalmisták több tízezer ellenzékit, és jelen Orbáni fasiszta diktatúrában babusgatják a tüntetőket, és menekülteket egyaránt, én már nem is tudom mit gondoljak.. :DDD

Szerintem védd me te Hafr, azt a fránya liberalizmust, hátha jó lesz még valamire !

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.11. 13:31:58

@egyetmondok:

Ehez képest meglehetősen fura, hogy akkor a ballinek ugyanúgy Horthy-ták, és fasizstázták az Antall Józsit, mint ma az Orbánt.

Mentségükre a ballibeknek, mindig ezt tették, mikor nem ők voltak hatalmon, már az 50-es évektől.
"Sötétben bújkáló ellenforradalmár resszkess!)

egyetmondok 2015.09.11. 13:33:39

@HaFr:
Persze,én is: :-)

(Ám akkor minek is ez a poszt?:-)

A magyar radikális progresszióval annyi a baj,pontosabban volt,mert hát mára ennek annyi,,úgy értem proigresszióval együtt annyi,hogy nem mert elég radikális lenni.
Pont úgy csinált,mint most a nyugati demokratikus jogállamok ezzel az iszlám cuccal. Beszartak.

Sebaj,majd talán Donald Trump elnök úr Iránnal megmutatja,hogy a nyugati politikai civilizációra mekkora veszély az iszlám,mint államot csináló politika.

Ad Dio 2015.09.11. 13:40:49

@Boka1:

Ezt is megtudtuk... szerencsére.

mim 2015.09.11. 13:47:52

Ki védi a liberalizmust?
Hát a konzervatívok! Mert ők abban nőttek fel és azt szeretnék konzerválni. Ez egy hatalmas irónia, de ez van...

A "progresszív liberalizmus" egy szokásos marketing kifejezés, amiben a "liber"-nek annyi szerepe van, hogy azt csinálnak amit akarnak, de aki nem "progresszív liberális" arre ennek pont a fordítottja érvényes. Az egész csak a tömegpszichológia miatt működik. Ugyanis a plebejus tagok igazából semmi szabadsággal nem rendelkeznek - aki látott naív tagokat eltérni a forgatókönyvtől az tudja miről írok.

2015.09.11. 13:54:57

@egyetmondok:
például sanyi haverom éjjel részegen fennhangon énekel az utcán. mert szerinte ő nagyon jó énekes. és egyébként kiváló zongorista lett volna. csak gyerekkorában nem volt módja megtanulni. végig bukta az általánost. így lett kútfúró. de ő úgy gondolja, hogy kiválóan énekel. csak éjszaka esetleg felkelti azokat lakókat, akik épp aludni szeretnének. az egyén szabadsága és a közösségek joga ütközik egymással.

de lehet úgy is érvelni, hogy az egyén védje meg magát. a népek vegyenek hangszigetelt ablakot. és azt nyárestén sem feltétlen kell kinyitni. vegyenek légkondicionálót és füldugót. sanyi hadd énekelhessen. ki tudja lehet, hogy benne is ott van az x-faktor. engedjük meg neki, hogy kiteljesedjen. számtalan példát lehetne mondani. normális esetben a közösség joga az erősebb.

az ortodox liberalizmussal a másik probléma, hogy a közösségi jog csak a kisebbségeket illeti meg. itt van mondjuk az n1 operatőrének esete. aki egy szír futball edzőt a kezében a gyerekével elgáncsolt. a "libsik" szerint ez közösség elleni igazgatás történt. és 7,5 év letöltendő szabadságvesztéssel kellene sújtani.

szerintem azt a nőt és azt a szír férfit együtt kellene őket bíróság elé állítani. mert ugye mi is történt. az, hogy ezek a szírek illegálisan lépték át a magyar határt. egy bűnszövetkezetben vettek részt. majd magyar hatóságnak csoportosan ellenszegülve kitörtek a táborból. ezek után gáncsolták el. még az is lehet, hogy korábban elégedetlenkedtek. nyilván olyan felvételek is vannak, ahol "fuck" és a "hungary" szavak együttesen elhangzanak. és ez a magyarokkal szembeni csoportos igazgatásnak minősül. de a szegyény kisszír futball edzőt elnélkül is el lehetne 7,5 évre ítélni. és ugyebár ez a "náci" álláspont. de ugyanilyen szélsőséges a "libsi". mert egyik sem veszi figyelembe ez extrém helyzetet.

ha az a szír egy kicsit is normális ember lenne, akkor azt mondaná, hogy végtére is ők az illegális betolakodók. az operatőr egy kétgyerekes családanya. a szír esetleg megérti, hogy az ő gyereke jobb iskolába fog járni, mint a magyar. és a magyaroknak sokkal nehezebb lesz németországban munkát vállalni, mint nekik. és magyarországnak elég sok mindent tenni azért, hogy ez a jog megillesse ezt a népet. a szírek kizárólag a szánalomra játszanak. és ha a szír komoly értelmi vagy akár az érzelmi kvalitásai rendelkezne, akkor értené, hogy ez kelt gyűlöletet. most oké, ő csak egy futball edző. és neki ezt nem feltétlen kell értenie. de mondjuk egy szociológus a helsinki bizottságban érthetné. többek között ők a gyűlöletkeltés motorjai. és nem arról van szó, hogy ők nem megértők a többséggel szemben. ők a többség létét is tagadják.

de mondok egy másik példát. a hanukiah a zsidók szírek felett aratott győzelmének lángját őrzi. mint az köztudomású. engem nem zavar különösebben, de esetleg szír közösséget mégis csak. ebben az esetben mi történik. a zsidók bocsánatot kértek már a szegény kisszírek felett aratott győzelemért? esetleg a lauder iskolában tegyük kötelezővé egy szír emléknapot. vagy mégis mi legyen?

Moin Moin 2015.09.11. 14:07:51

Te tényleg ennyire fosol a bevándorlóktól, hogy ilyesmiket vagy képes írni?

...Baszki!!!:-(

Kalmár 2015.09.11. 14:08:59

Ahogy a feudalizmusnak, úgy a liberalizmusnak is vége.
Kifutott.

De tényleg azt gondolta valaki ,hogy most aztán elértük a csúcsot és innentől boldog liberális világ jön örökkön örökké?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.11. 14:10:01

@bértrollbosszantó_kovi1970:
'Osztánek mentél a futkosóra...'
dehogy, mert csak a másik vezérlőkocsival kellett akkor kapcsolatot tartani, belőni a telexet de a haverom rémüldözött tényleg a telefonba, hogy hagyjam már abba, mert baj lesz:)
Azért a szert tényleg nem mertük relézni, bár megkísértett a gondolat.
hamár ...

2015.09.11. 14:22:16

@PongLenis:
ez az ortodox liberalizmus. ez egyéni szabadsághoz való feltétlen ragaszkodás. tulajdonképpen az anarchizmus. szóval ez azt mondja, hogy a világ népeinek teljesen össze kell keveredniük egymással. homogén masszát kell alkotni az emberiségnek teljesen össze kell olvadni. és majd lesz a zsidó állam. mert annak az egynek szabad ortodox nacionalistává válnia. és nem szabad azt mondani, hogy ez így nem lesz jó. mert az a fasizmus. szóval az természetes, hogy jogvédő csoportok inkvizíciós jelleggel működnek és a gondolatbűnökről beszélnek. szóval ez egy orwelli liberalizmus. senkinek nem kellene ezen nagyon felhúznia magát, ez van. ennek megfelelően az európai politika tolódik jobbra. aztán majd valakinek csak lesz mersze ezeket elmondani a mainstream médiában. mert ilyet a jobbik sem mondhat nyíltan. de ez az, amit egyre több magyar gondol. azt, hogy egy kisebbség a saját kultúráját akarja kényszeríteni a többségre. ez olyan téma persze, hogy szinte nem is lehet ezt értelmesen elmondani. etnikai konfliktusok lesznek illetve már most is vannak. ezekből az államiságért, a vallásért vívott törzsi háborúskodás következik. egy csoportosulás az emberi jogokra hivatkozva szervezett bűnözéssel és erőszakkal akarja az etnikai arányokat megváltoztatni. pénzügyi csőddel fenyegetik magyarországot. és nem szabad azt mondani, hogy ez problémás. mert az megint csak a fasizmus. lesznek szabad választások. és a polgárság ezeken nyilváníthat véleményt az európát vezető politikusokról.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.11. 14:28:22

@Moin Moin: nem érdemes összekeverni Gizikét a gőzekével, ugyebár -- menj vissza két évvel, ugyanezt találod, és mennyire igazam van! már a progressziv blog is becsukott :)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.11. 14:30:22

@Fuxos (ex bömis): semmit nem mondtál, melyik szabadságjogodat vették el 2010-től.

A szokásos halandzsát bármikor elmondhatod, bármelyik rendszerben.
Szerinted mennyire akar szabad lenni az az ember (mint te is), aki minden nehézségéért, sikertelenségéért 'az államot' teszi felelőssé, más tehet róla, nem a saját tehetetlensége, lustasága, impotenciája.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.11. 14:36:40

@Ballib Cenzúra:
'fasizstázták az Antall Józsit, mint ma az Orbánt.'

A liberális Seres örökérvényű mondata volt: '.. nem értettük meg Antallt, mert nem akartuk megérteni ..'

pontosan úgy, ahogy a 'szocialista önkritika' csinálta fénykorában, rendszeresen belátta hogy tévedett, de aktuálisan mindig neki volt igaza.

és ez így lesz mindig eztán is :)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.11. 14:40:03

@unionista᠍᠍:
'egy csoportosulás az emberi jogokra hivatkozva szervezett bűnözéssel és erőszakkal akarja az etnikai arányokat megváltoztatni. pénzügyi csőddel fenyegetik magyarországot. '

pontosan

2015.09.11. 14:41:29

@neoteny:
az anarchiában nincs uralkodó. az egyének szabadsága a közösség felett áll.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.09.11. 14:49:59

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"A szokásos halandzsát bármikor elmondhatod, bármelyik rendszerben.
Szerinted mennyire akar szabad lenni az az ember (mint te is), aki minden nehézségéért, sikertelenségéért 'az államot' teszi felelőssé, más tehet róla, nem a saját tehetetlensége, lustasága, impotenciája."

Én egy sikeres ember vagyok....olvasd el ismét mit írtam és gondolkodj.

zipe moha 2015.09.11. 14:58:47

@egyetmondok: ....:)találóan fogalmaztál....ne bánkódj miatta, ez a hajó már elment...a jó olvasata az lenne ennek a történetnek, ha rákényszerülne végül még is Magyarország arra az útra amit ez az elit nem vállat be a szovjetről történő fokozatos leválás során...a gazdasági politikai függetlenség útjára....az átmenet pedig remélem nem lesz túl rázós, bár erre kevés jel mutat..

nemecsekerno_007 2015.09.11. 14:59:06

@fuxosbömis (ex kacagányos):

A nálunk kialakult "liberalizmus" finoman szólva is elég érdekes :) A Kádár-rendszerből szökkent szárba :) Nyugaton a liberalizmus nem azt jelenti, hogy mások adójából okos megmondó-embereket fizetnek. Akik aztán úgy valahogy terjesztik a liberális "igét" mint régen a papok.
Az is liberalizmus, hogy az állam nem szedi el a pénzem és nem adja olyanoknak akik ebböl aztán osztják az észt és amúgy nem tudnak és nem is hajlandóak a piacon megélni. De itt a két vers:
Farkasok dala:
www.eternus.hu/vers/125
Kutyák dala:
www.eternus.hu/vers/120

zipe moha 2015.09.11. 15:11:06

...a száraz-kóró ideológia cipelgetők kora szépen lassan lejár...amint a nemzetközi utánpótlás elakad és a valóság feltárul... ... ha valakinek ideológia kell mindenképp ( mert anélkül nem élet az élet), és ért hozzá dolgozza ki a magyar patriotizmus ideológiáját, mely a nemzet 99%-nak...beleértve a cigányokat és a zsidókat is...hosszútávú berendezkedést tesz lehetővé...az "istváni út" már nem út, legkésőbb 1920 -óta...és az "országot ( és népét) az uralomért" sem módi már.....

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.09.11. 15:12:32

@nemecsekerno_007:

"Az is liberalizmus, hogy az állam nem szedi el a pénzem és nem adja olyanoknak akik ebből aztán osztják az észt és amúgy nem tudnak és nem is hajlandóak a piacon megélni."

Lehet hogy liberalizmus is, de sokkal inkább nagyon konzervatív gondolat. :)

nemecsekerno_007 2015.09.11. 15:28:41

@Fuxos (ex bömis): az is de mondok egy másik példát:

biztos emlékszel még az öregre aki egy borsodi faluban a telkén belül, a veteményesét körbekerítette és áramot vezett bele. Ki volt írva, hogy áram van benne. Egy ember meghalt mert mint később kiderült, úgy be volt rúgva, hogy nem tudta átlépni a kb. 30 cm magasan lévő drótot. Az öreget gyilkossággal vádolták. Nyílván nem jó hogy valaki meghalt, de mi újság akkor a tulajdon sérthetetlenségével ami a liberalizmus egyik alapja?
Az nem liberalizmus, hogy bárki mászkálhat más kertjében.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.11. 15:56:11

@Fuxos (ex bömis): de hogy lehetsz sikeres, ha itt nincs meg hozzá a szabadságod?

Elolvastam, és nem változott a véleményem.
Szerinted én (és nyilván a hozzám hasonló sajnálatra méltók)
' a szabadság felszámolásától várja a saját felemelkedését'

Ezzel azt állítod, hogy
1, volt szabadság, amit felszámoltak, értelemszerűen a mostani rezsim tette ezt
2, a fentebbi 'mi' meg ettől várjuk felemelkedésünket

Kérdésem volt, melyik szabadságodat számolták fel, esetleg kik és mikor.

Az állami korrupció nyilván nem érinthet téged, ha csak annak révén nem lettél sikeres :)

2015.09.11. 16:12:06

@HaFr:
a népeknek nem a progresszióval van a problémája. index címlapról idézek:
"Öt menő európai fesztivál, ha unja a magyar borokat".

nem vagyok magyarkodó. nem vagyok borász sem. van néhány ismerősöm, akik nagy szeretettel adják néha a saját boraikat, hogy ne ezt kóstold meg. ez egy nemzeti hobbi tevékenység. alföldön, ahol hegy sincs vannak szőlőskertek. és legigénytelenebb fajtákból próbálnak jó bort csinálni.

nem tudom, hogy párizsban jelenhetne-e meg piacvezető napilap hasonló című címekkel. nyilván igen. mert ezekre kattintanak. és a cél, hogy pörögjön a számláló. counter-culture mondja a brit. a kontra-kultúra erősödik. ez látnivaló. ez nem a radikális progresszió. hanem a többséggel szemben indított ellenkultúra. és erre a rekontra ha ugyanezt alkalmazzák a kisebbséggel szemben.

"Öt menő európai fesztivál, ha már unja a zsidókat".

de ebben semmiféle progresszió nincs. a "libsi" és a "náci" is kontrakultúra. az egyik a nemzeti többséget akarja végérvényesen lerombolni. a másik a kisebbségeket. nem nehéz kitalálni, hogy melyikre lesz nagyobb igény. az ortodox liberalizmusból és a demokrácia többségi logikájából következik egy civilizált fasizmus. ebbe az irányba halad magyarország. egyelőre nem látom, hogy mi az, ami a tömegeket kimozdítaná ebből. (tudom, hogy a pkp majd elsöprő többséggel nyeri meg a választásokat.) most még 15 van. már most lehet tudni, hogy a közélet ezekkel az etnikai konfliktusokkal lesz folyamatosan terhelt. nézzék meg a népek, hogy az osztrák vasút hogy kommunikál. és a magyar. ezzel indít az index. bezzeg ausztria. és arra számítanak, hogy ezzel végleg felszámolják a kuruckodást.

Wikus Van De Merwe 2015.09.11. 16:13:16

A liberalizmust Fodor Gábor védi meg.
Pont.

Zoltán Lukács 2015.09.11. 16:22:09

Nem írnád le magyarul is? Bár az első bekezdést még így is értettem.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 16:33:23

@unionista᠍᠍:

"az egyének szabadsága a közösség felett áll."

A közösség egyénekből áll. Az egyének szabadsága az egyének felett áll.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 16:36:43

@unionista᠍᠍:

"például sanyi haverom éjjel részegen fennhangon énekel az utcán. [...] az egyén szabadsága és a közösségek joga ütközik egymással."

Szó sincs ilyesmiről: az egyén szabadsága az egyének jogaival ütközik.

Ha Sanyi egy tanya mellett énekel ahol csak Béla él, akkor már szabad Sanyinak énekelnie?

Ha Sanyi és Zolika ketten énekelnek Béla tanyája mellett, akkor már Sanyi és Zolika "közösségének" szabadsága előbbre való mint Béla jogai?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 16:40:51

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"1, volt szabadság, amit felszámoltak, értelemszerűen a mostani rezsim tette ezt"

Ld. Nemzeti Dohányboltok: megvolt a vállalkozás szabadsága, ti. hogy bárki adhatott el dohányterméket. Ezt a szabadságot felszámoltál; értelemszerűen a mostani rezsim tette.

"2, a fentebbi 'mi' meg ettől várjuk felemelkedésünket"

A Nemzeti Dohányboltok tulajdonosai ettől várják a felemelkedésüket. Nem is alaptalanul, hiszen a kiskereskedelmi árrés egyből emelve lett a Nemzeti Dohányboltok bevezetésével.

Wikus Van De Merwe 2015.09.11. 16:57:39

@neoteny:

Már ne haragudj,de szánalmas egy alak vagy,hogy ezen a szerencsétlen unionistán éled ki magad.
Ugyanazt csinálod,mint leponex,csak kevésbé cizelláltan,kevésbé művészien.
Bizony mondom néktek,hogy csak miattad,ténykedésed miatt,néha már szinte támogatni vágyom unionista hülyeségeit.

2015.09.11. 18:17:21

@neoteny:
nem egészen. mert egyénileg nem feltétlen zavarják, hogy sanyi énekel. az zavarja őket, hogy másnap korán kell kelniük. és nem alusszák ki magukat. munkahelyen problémát okoz. sanyi amikor éjszaka részegen énekel, akkor közösség többségi normáit rúgja fel. sanyi egyesével mindenkinek megmagyarázza, hogy vén lotyó, legközelebb csukd be az ablakot. vagy azt ordítja, hogy mi van kisköcsög, inkább szerezz egy jó csajt magadnak, majd utána dumálj. sanyi egyesével mindenkinek meg tudja magyarázni, hogy éjjel miért az ő művészi ambíciói az elsődlegesek. a helyzet úgy normalizálódik, amikor sanyival a közösség kerül szembe. és rendszerint többségi alapon dőlnek el az ilyen kérdések. lehet mondani, hogy a liberális demokraták nem így képzelik el. csak nekik nincs jelentős támogatásuk. leszámítva a médiát. csak az már nem egyirányú. és a köznép visszabeszél.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 18:24:45

@unionista᠍᠍:

"sanyi amikor éjszaka részegen énekel, akkor közösség többségi normáit rúgja fel."

Egyéneket akadályoz meg abban hogy békében és csendben élvezzék a tulajdonukat.

"sanyi egyesével mindenkinek meg tudja magyarázni"

Béla komondorának nem tud magyarázni Sanyi. :))

2015.09.11. 18:41:53

@neoteny:
sanyi egyénileg rendszerint mindenkit lenyom. mert látja az emberek gyenge pontját. és úgy válik normakövetővé hogy a közösséggel kerül szembe. persze sanyinak is van gyenge pontja. az anyját nem szabad szidni. mert akkor üt. felfüggesztett börtönbüntetése van. azóta sanyi azt mondja, hogy úgy kell leülni a kocsmában, hogy mindenki jóban legyen azzal, aki mellette és vele szembe ül. és a szomszéd asztalok is legyenek jóban egymással. mert nem akar verekedést. sanyi ebben az esetben egy közösségi normát próbál kikényszeríteni. ami a szomszédsági viszonyok között értelmezhető.

zipe moha 2015.09.11. 18:43:23

@neoteny: ...:)))
"Béla komondorának nem tud magyarázni Sanyi. :)) "
miért?...a komondor csak vak...de nem süket...pláne nem hülye...:))))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 18:43:51

@unionista᠍᠍:

"sanyi egyénileg rendszerint mindenkit lenyom [...] felfüggesztett börtönbüntetése van"

Akkor nem tud mindenkit lenyomni: pl. a rendőröket sem.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.11. 19:14:50

@Wikus Van De Merwe:
'néha már szinte támogatni vágyom unionista hülyeségeit.'

sokáig én is annak véltem, felületes voltam ...

2015.09.11. 20:12:32

@neoteny:
egyénileg a rendőröket is meggyőzi. aki az anyját szidtak, akit megvert az egy bolti tolvaj volt. és rendőröknek magyarázta, hogy most majd nem fog lopni, mert lehet, hogy eltörte a csuklóját. sanyi a klasszikus vadnyugati logikával működik. kirúgták a vízműtől, mert volt, hogy munkakezdéskor is ittas volt. de megfenyegette a főnökét, hogy úgy megveri, hogy arról koldul. és visszavették. mert úgy egyébként jó munkaerő.

a főnöke elmagyarázta, hogy nem azért akarta kirúgni, mert egyénileg nem dolgozik rendesen. hanem a közösségi normák miatt. ha ne adj' isten munkahelyi baleset érné, akkor őt vennék elő, hogy miért engedte dolgozni. persze ezt a jogot azért is alkotta a közösség, mert egy ittas személy esetleg másokat veszélyeztet. erre sanyi azt mondta, hogy ha egy kicsit is részeg, akkor nem dolgozhat csapatban. de ha nagyon, akkor jogában áll szabadságot kivenni. évente három napot. régebben volt ilyen törvény. ma már nincs, de sanyival szóban megegyeztek. persze a szabadságkeret rovására. csak azt nem kell előre bejelenti. honnan tudja ő, hogy mennyire lesz részeg egyénileg képes kikönyökölni magának a maximumot. a normakövetést a többi emberhez fűződő viszonya kényszeríti ki. és ez részben rendezett de részben véletleneken alapuló kapcsolatrendszer.

különféle véletlen játékok vannak. ez egy 1000 elemből klasszikus tiszta véletlen.
cs.smith.edu/~orourke/MathOverflow/Fig2RandomGraph.png
klasszikusan ilyen hálózatot hoz létre a szabad piac. ezt valamilyen városnak is látjuk. itt van mondjuk egy másik. ez vidékiesnek tűnik.
kepfeltoltes.hu/150911/random_component_www.kepfeltoltes.hu_.png
ezeknek eltér a logikájuk. és persze nagyon sokféle ilyen gráf van. itt van a fenti feszítőfa egy négyzetbe kényszerítve.
stochasticsimulation.com/images/ResAssure/2345_iterations_-_rapidly_exploring_random_tree.png
ez egyszerre mutat városias és vidékies képet.

és szerintem az, hogy a népek melyiket hozzák létre az összefügg a populáció genetikai összetételével és a földrajzi környezettel. de itt már populációról beszélünk. nem az egyénről hanem valamilyen szaporodási közösségekről.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 20:23:23

@unionista᠍᠍:

"egyénileg a rendőröket is meggyőzi"

Nem úgy tűnik: csak kapott egy felfüggesztettet.

"sanyi a klasszikus vadnyugati logikával működik. kirúgták a vízműtől, mert volt, hogy munkakezdéskor is ittas volt. de megfenyegette a főnökét, hogy úgy megveri, hogy arról koldul. és visszavették. mert úgy egyébként jó munkaerő."

Valerij Fabrikant is jó munkaerő volt: szakmailag kifogástalan publikációi voltak az anyagtechnológiában, partikulárisan a repedések terjedésének matematikai modellezésében. Aztán meggyilkolta négy kollégáját a Concordia Egyetemen. Azóta az életfogytiglanját tölti.

"klasszikusan ilyen hálózatot hoz létre a szabad piac"

Szerinted a győri kekszet is el lehet cserélni lengyel kekszre.

2015.09.11. 20:45:20

@Fuxos (ex bömis):
többségi normák kellenek vagy nem kellenek. a libsi és magyarországon a konzi nézőpont is az, hogy ilyenekre nincs szükség. csak kisebbségek vannak. a konzervatívok is ezt mondják. nincs társadalmi többség. mert az szoci koncepció. a prolikon alapul. ebből az lesz, hogy a prolik diktálnak. és ebből lesz az, hogy a kommunisták belelövik az olyan sikeres embereket, amilyen te is vagy a meszes gödörbe. a konzervatívok megvédenek. de nemzeti többség sem lehet. mert az meg egyenes út a gázkamrákig. jönnek a fasiszták és bevagonírozzák a nekik nem tetszőket. tehát nincs többség.

egy probléma van, hogy időnként választások vannak. és rendszerint kialakul valamilyen többség. számosságból adódóan. elemi aritmetikából következően. a filozófia ezt kidobja az ablakon. mert az matek. azt a filozófusok többnyire gyűlölik. a politikában megjelenik elemi szinteken. tapolcán rig lajos kapott többséget. értem, hogy neki fasiszta tetoválása van. egy büdös náci. de ő kapott relatív többséget. ha a magyar polgári konzervatív filozófia a szabad választásokat kiküszöbölné valahogy, akkor működhetne. csak akkor az ugye az egyház lenne. a szentatya a szentszékből eldönti, hogy jóska lesz az érsek. a pápaválasztást kivéve nincs leszámlálás.

szóval ez egy vallásháború is. mindenki azt mondja, hogy én hitem az erősebb. nem konkrét közjogi konstrukciókról vitázunk, hanem általános elvekről és absztrakt fogalmakról. és ebből a NEMZET tűnik a legerősebbnek. mert ez többségi identitást ad. az összes többi kisebbségit. lehetsz konzervatív. kisebbségben leszel. de még a konzervatívokon belül is. biztos nem úgy vagy konzervatív, ahogyan mondjuk habsburg györgy és felesége eilika von oldenburg. mondhatod, hogy az állammal szemben állsz. a konzervativizmusból rögtön egy kontrakultúrát faragsz. mintha az kiváltság lenne. és akkor lehet vitázni, hogy kicsi, közepes, nagy állam kell. ez ugye a libsi, konzi, szoci koncepció. a jobboldal azt mondja, hogy legyen ön is náci. többségi politikai identitást kínál. és erre lehet mondani, hogy ez nem kell. hanem majd a demokratikus összefogás. van egy szép elmélet az egyénről. praktikusan nem működik.

egyetmondok 2015.09.11. 20:55:45

@Ballib Cenzúra:
Rákos Mátyásék ballibek,baloldali liberálisok voltak.
Hát ja...,mi más lettek volna.

egyetmondok 2015.09.11. 21:01:48

@zipe moha:
Ez már igaz,a hajó elment.
Az olyan komplett hülyéken kívül,mint én,akikből van vagy kb. ezer ember, itt tényleg,már senkit se érdekel,hogy napokon belül nem lesz szükség házkutatási parancsra,ha a rendőrség fel akarná túrni a lakásodat...

S ha netán visszatérünk ahhoz,amiről már a Kádárék is leálltak a hetvenes években, hogy az előzetes letartóztatáshoz elég az ügyészi döntés, bíró nem is köll, a Hafr majd megírja a nyolcvankettedig posztját arról,hogy az SZDSZ a felelős...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 21:18:53

@egyetmondok:

"már senkit se érdekel,hogy napokon belül nem lesz szükség házkutatási parancsra,ha a rendőrség fel akarná túrni a lakásodat"

A "biztonság"-a történő hivatkozással körülbelül bármit igazolni lehet, még olyan helyeken is ahol az egyéni szabadságjogoknak jóval komolyabb hagyományai vannak mint Mo-n.

"az előzetes letartóztatáshoz elég az ügyészi döntés"

Ha jól emlékszem, az átkosban kétféle szakirány volt a jogi karon: bíró-ügyész és ügyvéd-jogtanácsos. Az a fikció hogy az ügyész "független", innét fakadhat. Vagy ezt rosszul látom?

2015.09.11. 21:23:37

@neoteny:
sanyi a bírónőt is meggyőzte. ő egy gazembernek törte el a csuklóját. nem is szándékosan, mert az a másik ütni akart. és ő védte magát. és megragadta a kezét. kénytelen volt hátafaszíteni. kútfúró és elég erős a marka. sanyit a "bíróság" ítélte el. az intézmény. a közjogra hivatkozva. nem törheted el a másik csuklóját. azzal szemben fel kell lépni. de megint ugye a közösségnek kell fellépnie. nem a bírónő, mint óvónéni. de persze értem, hogy mint minden filosz ez is vitatható.

a zsidó filozófia azt mondja, hogy van az egyén és a világ. közte nincs semmi. a világi filozófiában ez mainstream. mert ez az, ami "tiszta". a kereszténység mondja azt, hogy valamilyen viszonyrendszerben élünk. mert még az egyén is a teremtő istennel van kapcsolatban. és ez a teremtő erő hozza létre a közösséget. a gyülekezetet vagy a családot. rögtön belép a familiaritás. a hűség, de az egyházon belül is. a zsidók azt mondják, hogy ez egy anakronizmus. a keresztények felvilágosulatlanok. az egyén elsőbbséget élvez.

de minden politikai csoportosulásnak van valamilyen identitás eleme. a nemzet is olyan fogalom, hogy szinte bárhová oda lehet tenni. az állam is hasonló. de ezek a politikában összecsapnak. mert a nemzethez többnyire valamilyen maszkulin elképzelések társulnak. a nemzés férfias. az államiság ezzel szemben nőies. lehet mondani, hogy a szexizmusnak nincs szerepe a politikában. ehhez képest ezzel szokás megosztani a társadalmat. a harvard egyetemen bizonyították, hogy a szexualitásnak semmi köze a közélethez. ehhez képest irmuska néni azt mondja, hogy a fideszben van aki tetszik neki. csak túlságosan szakállas. ez a fazon.
static.origos.hu/s/img/i/1508/20150831fabius-laurent-magyar-levente-galharague.jpg
és neki szurkol. mint a lányok havas jonnak a trónok harcában. lehet mondani, hogy irmuska néni nem a tipikus választó. csakhogy több mint 1,5 millió nyugdíjas néni van. és ők mennek szavazni. azt látom, hogy az értelmiségnek ez a problémája. szabad választások. és ha a világban nincs tartós konjunktúra, akkor az ideologikus konstrukciók összecsuklanak, mint a zollstock.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 21:27:05

@unionista᠍᠍:

"sanyi a bírónőt is meggyőzte"

Mit kapott volna ha nem győzi meg a bírónőt? letöltendőt?

"a zsidó filozófia azt mondja"

Szerinted a győri kekszet is el lehet cserélni lengyel kekszre.

2015.09.11. 21:35:52

@neoteny:
van a rendőr, de azon túl van a "rendőrség". az nem egyén. van a bírónő. őt meggyőzi. de van a "bíróság". és azt már nem. a bíróság intézménye áll sanyi felett. de persze az egy kérdés, hogy kellenek-e ilyenek. vagy elsősorban az egyén védje meg magát. lehet-e különbséget tenni a magánjog és közjog között. ha igen, akkor hol van ezek határa.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 21:41:27

@unionista᠍᠍:

"van a bírónő. őt meggyőzi. de van a "bíróság". és azt már nem."

Nincs bíróság bíró nélkül.

Persze te gondolhatod azt hogy van; de te azt is gondolod hogy a győri kekszet is el lehet cserélni lengyel kekszre.

2015.09.11. 22:28:59

@neoteny:
ha bírónőt nem győzi meg, akkor nyilván leültetik. de a bíróság nem mentheti fel. mert senki sem törheti el a másik csuklóját csak azért, mert szidalmazták. akkor sem ha tudja, hogy az a másik bolti tolvaj. az önbíráskodás. és az ilyen vadnyugati igazságosztó szerep nem megengedett. a közösség ezt meggátolja.

és ezt használja ki orbán, hogy ő a nemzetet, vagy egész európát mint közösséget megvédi. és lehet mondani, hogy ez a diktátorok sajátja. de a népek egy részének tetszik. mert a többi politikus tehetetlen vagy tehetségtelen. persze orbán is elbukik azon, hogy a változó helyzetben következetlen. mert egyik nap mindenkit átengedünk ausztriába. a másik nap senkit. most ugye az van, hogy a magyar hadsereg megállítja a menekülteket a határon. ha az ősz beállta miatt nem jönnek annyian, akkor orbán jól jöhet ki ebből. de ha szeptemberben jön egy hosszan elhúzódó jó idő és több menekült lesz, akkor abból megoldhatatlan konfliktusok lehetnek. civilizált módon természetes határt lehet védeni. de ezt 0 darab politikus ismeri fel. a földközi tengeri határt lehetne védeni. ha kiköt egy hajó, akkor azt el lehet kobozni. vagy ha nagyobb és több embercsempész van rajta és katonai erővel lehetne csak elvenni, akkor visszirányba menekültek nélkül el lehet süllyeszteni. ha az embercsempészek visznek túszokat, akkor az illegális határátlépés mindjárt nem lesz annyira vonzó. a bokrok között kihúznak egy szögesdrótot. oda ahol a clemenceau meghúzta a vonalat a ceruzával. a duna-száva vonalát kellene védeni a horvátokkal és szerbekkel. belgrádnak az együttműködésért cserébe valamit adni kellene. előcsatlakozást. csak az egy nagyon bonyolult procedúra. tavaszig aligha hozzák ezt tető alá. amerikában régen megoldották volna. felszólítás után lőnek és kész. ha valaki ezt írja a közösségi hálóra, akkor merkel azt mondja, hogy azt töröljék és kész. és azt mondja, hogy ha egy mellbimbót le lehet törölni, akkor ezt is. ez merkel hasonlata.

az a teória bukik meg, hogy az etnicizmusnak és a szexizmusnak és a familiaritásnak nincs szerepe a politikában. szinte csak ezek a témák vannak napirenden. és ezek érzelmileg osztják meg az embereket. elég régóta mondom, hogy ez van és egy új egyensúlyi állapot beálltáig egyre inkább ez lesz. fölhúztam magamra mezeket azért, hogy megtudjam, hogy mi a humán értelmiségi válasz. és mindenki azt mondta, hogy hülye vagy. ilyen nincs. kommunista. fasiszta. idióta. nincs konstruktív párbeszéd. nem A, A', A'', A''' vagy B terv közül választunk. hanem egy ideologikus vita folyik. a humanitásról, az egyénről, a közösségről, stb. szinte mindenki valamilyen univerzális filozófiában hisz. amit a gyakorlatban nem lehet megvalósítani.

irmuska azt mondja, hogy ezek gumicsónakkal is jönnek. és kisdrága mondja már meg, hogy azt nem lehet kiszúrni? az embercsempészekkel nem lehet kiszúrni, mert az embertelen. neki jogában áll embert csempészni. és nincs olyan közösség, aminek jogában áll megvédeni magát. mert ez ütközik az ortodox liberális elvekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 22:37:05

@unionista᠍᠍:

"ha bírónőt nem győzi meg, akkor nyilván leültetik"

Sanyi önvédelemre hivatkozott: ha meggyőzte volna a bírónőt arról hogy valóban önvédelem esete forgott fenn, akkor felmentették volna a vád alól. Az hogy elítélték, tisztán mutatja hogy nem győzte meg a bírónőt. Az hogy felfüggesztettet kapott, amiatt volt hogy a bírónő nem ítélte meg olyan súlyosnak a bűncselekményt ami letöltendő börtönbüntetést követelt volna.

"irmuska azt mondja"

Irmuska néni azt is mondja hogy ő nem volt mohó amikor 6%-os garantált hozam reményében rakta be élete megtakarítását a Quaestorba. Meg azt is hogy a győri kekszet el lehet cserélni lengyel kekszért.

2015.09.11. 22:42:34

@neoteny:
ezek disszonáns döntések. a bíró magánemberként és a bíróság tanácsvezetőjeként nem ugyanazt gondolja. nagyon bonyolult ezt megérteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 22:51:15

@unionista᠍᠍:

"ezek disszonáns döntések"

Mert Sanyi nem tudta meggyőzni a bírónőt hogy önvédelemből törte el a gazember tolvaj csuklóját.

Sanyinak nem kutat kellene fúrnia, hanem jobboldali szervezetek zsoldjában Junkers 87-es (Stuka) repülőgéppel zuhanórepülésben támadni a gumicsónakokat a Földközi tengeren. Nem azért hogy megöljön bárkit is, hanem hogy a szárnyra szerelt szirénák visításával jobb belátásra bírja az embercsempészeket.

Utána pedig szállíthatna győri kekszet Krakkóba, ahol elcserélné azt lengyel kekszre.

Ezek a tevékenységei találkoznának a nemzeti érzelmű többség jóváhagyásával.

2015.09.11. 23:07:03

@neoteny:
az a másik izomtömegben fele akkora sem volt. sanyi tulajdonképpen arra hivatkozott, hogy önbíráskodott. értse meg a bírónő, hogy nem olyan nagy probléma, hogy annak a tolvajnak eltörte a csuklóját. mert ő tudja, hogy lopott a boltból. és ha kell, akkor azt is megüti, aki környéken föltörte a garázsokat. és erre mondta azt a bírónő, hogy a rendőrségnek kellene ezeket feltárni. és a bíróság dolga ítélkezni. de ez esetben mégsem ítélte el végérvényesen. egy dogmatikus bíró százezer évre elítéli. mert sanyi önbíráskodik, amikor használt cikkel kereskedik, akkor nyilván valamennyi adót is elcsal, stb.

de a rendőrséget nem kérdezi meg senki, hogy miért nem fogják el azt, aki meglopja a kisboltost, feltöri a garázsokat, stb. ha ezek a hülyék tudják a kocsmában, akkor a rendőrség miért nem tudja.

folyamatosan az egyszerű emberek igazsága ütközik össze valamilyen ideológiával, ami az egész világot hivatott megváltani. csak éppen az emberek hétköznapjaiban nem működik rendesen.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 23:18:44

@unionista᠍᠍:

"sanyi tulajdonképpen arra hivatkozott, hogy önbíráskodott"

Akkor nem meglepő hogy nem győzte meg a bírónőt. :))

"az egyszerű emberek igazsága"

A lincselés az egyszerű emberek igazságának érvényesülése?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.12. 02:00:09

@unionista᠍᠍:

"nem olyan nagy probléma, hogy annak a tolvajnak eltörte a csuklóját. mert ő tudja, hogy lopott a boltból"

Lehet hogy a tolvaj egy gyügyei ember volt, és akkor csak az egyszerű emberek igazságát érvényesítette amikor elvette a gonosz kereskedőtől a neki jogosan járó hasznot amitől megfosztotta őt a kereskedő amikor nem vette meg a meggyét kilónként 200 forintos áron.

És akkor már nagy probléma hogy Sanyi önbíráskodott az egyszerű emberek igazságának érvényt szerző ember fölött.

"ha kell, akkor azt is megüti, aki környéken föltörte a garázsokat"

Lehet hogy azok a garázstulajdonosok kisemmizték a betörőt a vagyonából. Vagy a nagyapját. Csak visszavette azt ami az övé az egyszerű emberek igazsága szerint.

És akkor már beleharapna a szarba Sanyi az önbíráskodásával. Mert az egyszerű emberek igazsága ellen ütlegelne.

2015.09.12. 12:20:16

@neoteny:
ezekből az egyszerű történetekből a lényeget nem akarod megérteni. leginkább a népek mondják meg, hogy mi legyen belpolitikában. a külpolitikáról döntenek a politikusok. a magyar parasztot nem akarja megoldani az orosz-ukrán konfliktust. hanem azt mondják, hogy üljön le moszkva és kijev. ha kell, akkor közvetítsen berlin. és oldják meg. a parasztot elsősorban belpolitikai vonatkozások érdeklik. alig van a mezőnyben olyan politikus, aki ezzel tisztában van. a köznép azt várja el, hogy magyarország érdekei legyenek az elsődlegesek. és az összes többi utána következik.

zipe moha 2015.09.12. 12:49:57

@egyetmondok: ..." Hafr majd megírja a nyolcvankettedig posztját arról,hogy az SZDSZ a felelős... "

a helyzet nem ott kezdődött, hogy Hafr mit ír meg....hanem ott, hogy a felelősök felelőtlenek voltak ( ma is azok)... a mainstream úgy viselkedik még ma is mintha utánuk csak a vízözön jöhet.....hát, ha pedig az jön akkor nem kell csodálkozni...viselni kell.

ne tegyél úgy mintha mindaz a mi történik, és ami történni fog előzmény nélküli.... miközben mindenki némán zokog, mélyen legbelül tudja hogy kihívta maga ellen a sorost megint....ha még csak maga ellen, de megint a nemzet ellen...én csak a 99%-ot sajnálom azon belül ártatlanokat...akikben a káini természet nem elsőrendű, akik egyfajta naiv rácsodálkozással utaznak át a kiszabott időn...

a buli meg volt az összes pia elfogyott, most csupa kosz és kupleráj minden...mi legyen?

zipe moha 2015.09.12. 12:51:18

@zipe moha: h..."ogy kihívta maga ellen a sorost megint."....:))))))

akarom mondani: sorsot....:)))

egyetmondok 2015.09.12. 15:12:32

@zipe moha:
Tekintve,hogy a radikális progresszió túltolta az egyéni szabadságjogokat Magyarországon a rendszerváltás után,nincsen más út,mint tovább csökkenteni egy egyéni szabadságjogokat,ügyesen és szépen,ahogy az 2010 óta zajlik.

2015.09.12. 16:54:21

@Wikus Van De Merwe:
ezeket a kommenteket nem kell túl komolyan venni. pláne nem szabad gyűlölködni. egy "náci" mezben szerepet játszó troll vagyok. időnként "libsi" mezt is húzok. próbálom a két tábort megérteni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.12. 17:04:32

@egyetmondok: ez utóbbit nem találom méltányosnak

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.12. 17:08:44

@unionista᠍᠍:

Egyszerű embereknek egyszerű történetek valók.

Aztán amikor az elvárásaik mégsem teljesülnek be, akkor kapnak még egy adag egyszerű történetet.

egyetmondok 2015.09.12. 17:12:31

@HaFr:
Nem a progresszív magyar radikalizmus tévedett Hafr (s pontosan kéne fogalmazni,mert olyan ma nincsen,az kimúlt,elmúlt,tehát a múlt idő az indokolt),hanem Te.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.12. 17:16:19

@egyetmondok: hát ez érvnek nem elég, a progresszív radikalizmus liberalizmusként tetszelegve se progresszív nem volt, se liberális. Tévedésnek ennyi talán elég is egy mozgalomtól. Bizonyíték: alkotásuk, a liberális demokrácia összecsuklása, tüntetéseként átlag 2000 fő megmozgatva -- egyetlen egyet az Operaház előttit sem pártok szervezték, a netadó elleniről nem is beszélve, a pártjaik addigra már vagy kimúltak vagy korrumpálódtak, mégis miről beszélünk?

zipe moha 2015.09.12. 20:37:13

@egyetmondok: a radikális progressziót én valahogy nem tudom a neoliberalizmus szinonimájaként kezelni....egyrészt

másrészt a neoliberalizmus esetében tévedésről beszélni, bosszantó és vicces....kifejezett tudatosságról van szó... és ez a tragédia.
bizonyíték?
-mindenki letagadja , hogy köze lenne hozzá...
-senki sem védi meg nyilvánosan, naná...

elitdiktatúra vs tömegdemokrácia valósága a neoliberális fedőtörténetek (" bal-jobb-széljobb") alatt...melyik a látszat és melyik a valóság?....egyre többen értik....és melyik az ami kivezet?...:))

egyetmondok 2015.09.12. 21:43:35

@HaFr:
Ja, szó szerint ennyit tudott az én politikailag akkor aktív, fiatal,de már nem huszonéves korosztályom alkotása,a mi alkotásunk,a magyar liberális demokrácia.

S bár hízlegő nagyon,hogy ezt szerinted csak mi,progresszív radikálisok hoztuk létre,de ez simán nem igaz. Jó sokan voltunk tudod, Antall-féle nemzeti liberálisok is, akik pont úgy elmentek szépen a levesbe,meg a kisgazdák is,aki szintén eltűntek,meg kereszténydemokraták, akik aztán totálisan eltűntek (mint látjuk),és bizony szocialisták,akik pont szépen tűnőben vannak,és persze olyan vad nyikhajok,mint az Orbánék kollegista csapata...,és tudod,mi mind a Marx valagából bújtunk elő,honnan a francból máshonnan bújtunk volna szerinted ?

Ám mégis,csak a radikális progresszió a felelős,milyen érdekes ez. Senki más,csak mi,progresszív radikálisok.

Ej, hát neked mi tetszett volna,mint progresszív radikális magatartás 2010 után ? Csettintettél volna,ha egy merénylő a tévében azt mondja,azért lőtte le Orbánt, mert megdöntötte a liberális demokráciát...?
s otthon a fotelban a tévé előtt azt mondtad volna, hű, ez már valami...

És ez piszkosul elég érvnek Hafr arra, hogy súlyosan komolyan szóvá tegyem a posztod egész mondandóját,az eleje gúnyos felütését,mintha nem tudnád pontosan,de egészen pontosan, hogy bárki,ha megkérdi a New York-i utca emberét, hogy magyarázná már el röviden,mi is a rule of law, jó esetben közhelyeket,és ölég butákat,rossz esetben csak kérdő tekintetet kapna...,s dettó Londonban, ha feltennéd a kérdést, hogy mit mond a brit alkotmány pl.a tulajdonról...,és magam hallottam nem hülye angoltól, hogy "de nekünk nincsen is írott alkotmányunk"...

Csak a progresszív radikalizmusnak lett volna itt történelmi feladata a magyarságból pár röpke év alatt olyan társadalmat csinálni,amely az amerikainál, britnél, hollandnál is jobban és pontosabban tudja,hogy mitől fontos a jogállam,joguralom,alkotmányosság.

Mégis,miről beszélsz ? Hogy az SZDSZ a felelős...,
csakhogy ezt a Csurka, a Bogár Laci bácsi,az Orbán, Drábik úr,és a többiek nálad sokkal-sokkal jobban tudják csinálni. Velük versenyzel. Az fasza.

egyetmondok 2015.09.12. 21:46:59

@zipe moha:
Magyarországon soha,egyetlen pillanatra sem volt neoliberalimzus,egy darab se,különösen gazdasági értelemben nem volt,amint azt a Bod-Péter Ákos egyszer egy könyvbemutatón szépen kifejtette.
Itt a gondokat annak pont az ellentéte okozta és okozza ma is,ma aztán főképp.

zipe moha 2015.09.12. 22:15:08

@egyetmondok:
látod, mit mondtam?:

"-mindenki letagadja , hogy köze lenne hozzá...
-senki sem védi meg nyilvánosan, naná..."

ez csak ennyi...ahhoz, hogy elemezni beszélgetni lehessen nem csak a létét de a hatását is el kell ismerni és felvállalni akit illet...nem csodálom, hogy ez nagyon nem megy...így azt sem , hogy miért nincs elemzés, hatás-és következmény vizsgálat ( nyílvános , persze)... és pláne beszélgetés....

zipe moha 2015.09.12. 22:22:24

@zipe moha:
nem is számít már....ezért írtam:"a buli meg volt az összes pia elfogyott, most csupa kosz és kupleráj minden"...te sem takarítottad ki az imént,és az sem aki arról értekezett, hogy mi nem volt...ez mindössze értelmiségi relativizálás...átmeneti késleltetett hatású...szánalmas kiinni az össze üveg tartalmát majd azt állítani, hogy ez nem is buli volt, hanem kemény munka...a következő fokozat a mélységi szintű állítások lefele mutató sorában: 1. " nem én voltam"... 2. " nem tudtam" 3. "nem tehetek róla..nem én"

zipe moha 2015.09.12. 22:35:09

@egyetmondok: na jó csak neked 1-et ( a sok közül..)

vajon milyen ideológia mentén dőlt el, hogy ezt a lokalitást az első pillanattól kezdve az olcsó munkaerő árulgatására ( munkaerő-kiárusítás) , saját termelőeszközök piacok nélküli,a külföldi befektetőknek ( mely más lokalitások-és profitérdekek képviselői...egykori versenytársak) kell kiszolgáltatni...ami garantálja a lokalitás felzárkózás képtelenségét önmagában is ...és a periférikusság rögzítését egyúttal??

kérdezd meg mint mond neked erről a bodpéter

egyetmondok 2015.09.12. 22:39:46

@zipe moha:
Az ellen semmi értelme küzdelmet kezdeni,ami nincsen.
Nekünk magyaroknak nincsen dolgunk a neoliberalizmus problémájával,mert az itt nem volt és nincsen.
A mi problámáinkat nem a neoliberalizmus,de még csak nem is a liberalizmus okozza,gazdasági értelemben aztán különösen nem,hanem annak pont az ellentéte: a jó magyar (gazdasági,főként gazdasági,de más jó magyar ) energiákra is pusztító teherrel nehezedő magyar állam.
Itt liberalizálni kell zipe,de nagyon.

egyetmondok 2015.09.12. 22:41:31

@zipe moha:
Ugyanezt mondja a Bod-Péter: túl nagy az állam nyomása,kisebbre kellene venni.
(Nem véltelnül utálta ki őt a fidesz...)

zipe moha 2015.09.12. 23:53:45

@egyetmondok:
..."Ugyanezt mondja a Bod-Péter: túl nagy az állam nyomása,kisebbre kellene venni."

hát ez szép...s eközben megépült az egyetlen társadalmi -gazdasági tényező az állam....

nem akarom bodpéterre rátenni,te hoztad be a beszélgetésbe...ám ha te mondod ezt a kívánságot.." kellene"....akkor talán megértem...mit kezdjek veled , ilyen kívánságaid vannak....:))) feltéve ha nem vagy kereskedelmi miniszter és jegybank elnök is közben....akkor elgondolkodom és én kérek elnézést, hogy nem hallgatlak végig...

zipe moha 2015.09.13. 01:05:15

@egyetmondok:
"- Mintha a kormány eleve „összeszerelő” országot akarna?

- Ez nem Orbán Viktor találmánya. A rendszerváltás óta ez a stratégia. Sőt, Magyarországon a kiegyezés óta soha nem volt olyan politikai erő, amelyik képes lett volna elképzelni egy olyan nemzetgazdaságot, amelyik a saját erőnkre és képességeinkre épülne. Minden kor magyar politikai elitje a hazai gazdaság felépítését, struktúráját, menedzselését valamilyen külföldi erőre bízta." Róna Péter

nepszava.hu/cikk/1069558-rona-peter-a-magyar-gazdasag-rendkivul-ketarcu

zipe moha 2015.09.13. 01:13:05

@egyetmondok:

"Milyen állapotban van tehát a honi gazdaság?

- A magyar társadalom és gazdaság a függetlenség és önállóság helyett keresi a függést. Egyrészt a kockázatvállalásnak nagyon csekély a társadalmi elfogadottsága, a bukás társadalmi következménye nagyon súlyos, amiért a magyar vállalkozó szinte ösztönösen keresi az állam védelmét, támogatását. Ha viszont a vállalkozó nem szeretné, hogy az állam fogja a kezét, akkor beleütközik egy nagyon barátságtalan államba. Az állam ugyanis elvárja a vállalkozóktól, hogy keressék a kezét, ők meg elvárják, hogy az állam fogja meg a kezüket. Minden társadalomban van egy megállapodás arról, hogy mitől legitim a politikai hatalom. A magyar megállapodás az, hogy az állam mondja meg, mit csináljunk, „vezessen”, a társadalom pedig – fenntartva a mutyizás jogát – cserébe elvárja, hogy az állam gondoskodjon róla. A magyar történelemben akkor robban az utca, ha kiderül, hogy az állam nem képes gondoskodni a társadalomról. Most erre felé haladunk.

- Mi lehet ennek a gazdasági következménye?

- Egy egész kis- és középvállalkozó generációt küldtek padlóra különböző színezetű kormányok a devizaalapú hitelezéssel. Egyetlen politikai erő sem ismerte fel, hogy a magyar nemzetgazdaság az alkotó vállalkozói réteg nélkül marad, ha teret hagy ennek az abszurd finanszírozási technikának. Én a devizaalapú hitelezés hátrányairól először a Népszava hasábjain írtam még 2007-ben. Felhívtam a figyelmet, hogy ezt abba kell hagyni, mert ebből nagy baj lesz.

- Hol van ma ez a réteg?

- Ez a függetlenség jeleit mutató, feltörekvő réteg adta a gazdasági kivándorlóink derékhadát. Ezek a százezrek nem fognak visszajönni. A Nagy-Britanniában letelepülteket elég jól ismerem. Nem a pénz tartja őket vissza a hazatéréstől, hanem elsősorban az, hogy ez az ország őket mélységesen megbántotta. Szétverték az álmaikat, házasságok, szerelmek, emberi kapcsolatok mentek tönkre az eladósodás miatt."....szép volt egyetmondok, csak tovább ezen az úton...tovább???

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.13. 04:38:28

@zipe moha:

Ugyanebből az interjúból:

"Szerintem a probléma nem a kormány, hanem a magyar társadalom."

Komoly gondja van Róna úrnak: a kormányt le lehet váltani, de a magyar társadalmat nem.

zipe moha 2015.09.13. 09:49:04

@neoteny: ..labdázgatsz, labdázgatsz...ez nem sok...számtalanszor lezajlott a vita, hogy ennek a népnek mi a baja ilyen 1000 év után, mi az oka a lokális kompetencia-módosulás elmaradásának...most forduljunk ide vissza...???

felszínes ez a gondolkodás, olyan akinek mindegy pontosabban megfelel a meglévő rögzítettsége mert közvetlenül már nem érdekelt...csak ...esetleg áttételesen...nem vagy te véletlenül kanadai??

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.13. 09:58:24

@zipe moha:

"ez nem sok"

Valóban nem az; többet lehetne várni egy olyan kvalitású embertől mint Róna úr.

zipe moha 2015.09.13. 10:05:27

@neoteny: tőled is többet várnék...érvelj a leválthatatlan társdalom minőségének adott állapotáról a kialakulás okairól....vagy Róna úr általad hiányolt többletéről ahhoz képest amilyen helyzetben! amit ad....tudod minden csak viszonyítás kérdése egy elegáns torokköszörülés és egy böfögés is ki tudja váltani ugyan azt a hatást..közönség kérdése

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.13. 10:10:06

@zipe moha:

"tőled is többet várnék"

Nem vársz te senkitől semmit: te már kanállal etted a tudományt, te már meggyőződtél arról hogy az 1% döntötte romlásba a társadalmat annak fogyasztókká történő elsilányításával.

zipe moha 2015.09.13. 10:12:45

@neoteny: majd én eldöntöm hogy kitől mit várok...egy fellengzős kanadaitól azt hogy, hogy legyen szerényebb amikor kintről befelé beszél...asztalra nem rak, csak fnnyázza amit asztalon talál..ilyen egyszerű

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.13. 10:20:42

@zipe moha:

Ne mást okolj ha várakozásaid kielégületlenek maradnak.

A szerénységről valóban értekezhetsz: igen szerény a hozzájárulásod az itt elhangzó eszmecserékhez. Mert James Joyce-t megszégyenítő stream-of-consciousness stílusod nem segíti elő mondandód hatékony közlését.

zipe moha 2015.09.13. 10:25:29

@neoteny: kb ez nulla neoteny, egy semmi...ez a szellemeskedni akaró gyenge riposzt nem változtat azon , hogy egy neveletlen kívülálló vagy és az is maradsz..szevasz

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.13. 10:29:11

@zipe moha:

Nem fogsz többé bugyogni az 1% társadalombomlasztó hatásáról?! Nehogy már; mekkora veszteség éri majd a közgondolkodást ...

zipe moha 2015.09.13. 10:39:41

@neoteny: ...bocs itt maradt a kalapom..:)...te még itt vagy???

akkor egy jó kívánság neked..tőlem: remélem magas szinten épülsz be a kanadai államba...vagy a gazdaságba és sokan vagytok...néhány év és Magyarország számára egy versenytárssal kevesebb...egy padlóra rakott állammal több...jó munkát!

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.13. 10:48:28

@zipe moha:

Legalább egy tisztességes boszorkány-ráolvasást is csinálj ... valami ilyesmit:

Double, double toil and trouble;
Fire burn and caldron bubble.
Fillet of a fenny snake,
In the caldron boil and bake;
Eye of newt and toe of frog,
Wool of bat and tongue of dog,
Adder's fork and blind-worm's sting,
Lizard's leg and howlet's wing,
For a charm of powerful trouble,
Like a hell-broth boil and bubble.

Double, double toil and trouble;
Fire burn and caldron bubble.
Cool it with a baboon's blood,
Then the charm is firm and good.

egyetmondok 2015.09.13. 18:14:28

@zipe moha:
Zipe,én Rónával tökéletesen egyetértek,abban azonban már nem,hogy a probléma a magyar társadalom lenne,így, hogy a magyar társadalom.
Mint szoktam mindig mondani, hogy ha ez így igaz lenne,a ma is nyugatra vándorló magyar tömeg döntő,elsöprő többsége rövid időn belül menekülne vissza,hogy " de én olyan körülmények között nem bírom tovább..." (ahol a társadalom nem olyan,mint ez a szörnyű magyar).

A probléma a magyar elittel van,amelyben mindig kerekedtek olyanok,akik okosan el tudták hitetni "a magyar társadalom" politikailag tudatos részével (nem a magyar társadalommal,hanem csak az olvasottabb,műveltebb,tudatosabb részével),hogy azok a bizonyos nagy szerkezeti reformok (kisebb,átláthatóbb,olcsóbb,bőven kevesebb pénzből gazdálkodó,itt ezermilliárdokról van szó,hatékonyabb állami rendszerek)veszélyesek. A Bokros Lajosok veszélyesek,na,hát sajna ez van,és ha a Polgári Konzervatív Párt megjelenik majd egy komoly állami,államháztartási reformprogrammal,egészen bizonyos,hogy a magyar politika (nem a társadalom)ezen része pont úgy hisztériázni kezd majd,mint eddig minden olyan esetben,amikor valami ilyen program komolyan előkerült.

(Na az már igen nagy tragádia,politikai erkölcsi botrány,hogy a 90 utáni magyar jobboldalnak soha eszibe se jutott ilyen program...,sajnos csak a ballibnek, ezért van az, hogy miféle baloldaliak a magyar baloldaliak,amikor a legvadabb neolib kapitalizmust akarják itt ránk erőltetni...,ja,de szánalmas baromság ez,Istenem mekkora szánalmas baromság.)

Ezen politikák mögött nem a magyar társadalom áll,hanem a magyar politikai elit.

És ebben az ügyben pont nem játszik a politikai elit idegenek felé való illeszkedési hajlama,ebben ti.,hogy olcsóbb,hatékonyabb,stb állami rendszerek, nagyon is lehetne szolgaian illeszkedni nyugati mintákhoz.

zipe moha 2015.09.13. 19:26:21

@egyetmondok: igen, így igen...alapként egyetértek veled...annyit tennék hozzá, hogy a bokroslajosok ideje lejárt...elfelejtette honnan jött, és feladta ahová tartott szinte mindenki aki az mszmp köpönyegéből bújt elő ( honnan máshonnan, nem igaz..:)...emberi dolog persze.
lényegesen hazafiasabb attitűddel rendelkező emberek kell, hogy jöjjenek..mondjuk úgy hazafiak.
kell egy hazafias kiválasztódás, egy immunrendszer ami a komprádorokat kiszűri...és negligálja,másrészt felemeli 1100 éves köz szabadok akaratán álló köztársaság eszményeit

egyetmondok 2015.09.13. 19:48:28

@zipe moha:
Dehogy járt le a bokroslajosok ideje,az az idő ti.eddig soha el se jött ebben az országban. Sikerült mindig megakadályozni,hogy az az idő eljöjjön,hol az MSZP-nek,hol a Fidesz-nek.
Tudod,ez ua.,mint küzdelmünk a szörnyű neoliberális gazdaságpolitika ellen,amibül itt egy darab se volt soha.
Az már igaz persze,hogy a magukat hazafiaknak tartók soha elő se jöttek komoly állami reformprogramokkal,de hát ők nagyjából nem másért hazafiak,mint hogy bátran lekommunistázták,és lekommunistázzák (jobbos píszí nyelven ez a ballib)azokat,akik ilyennel elő mernek jönni,és ebben tök mindegy,hogy ki volt MSZMP-s,és ki nem.
Egykori MSZMP-sek hazaárulózzák itt a józan reformokat sürgető egykori MSZMP-seket.

Lényegesen hazafiasabb etűdökkel rendelkező emberek kell,hogy jöjjenek a bokrosi programokkal,és majd meglátjuk,meddig maradnak ezek hazafias emberek ezután...

zipe moha 2015.09.13. 19:57:04

@egyetmondok: úgy járt le..hogy el se jött...ne mentegessük az előzményeket, különben nem tartanánk itt...ebben nem vagyok partner...tic- tac elszúrtátok ..ti is,a lajos is..

egyetmondok 2015.09.13. 19:59:24

@zipe moha:
Itt komoly állami szerkezeti reform zipe,1,azaz egy darab volt,a manyup-rendszer. Annak pedig annyi.
Semmi sem lett elszúrva ebben az értelemben tehát,ami egy megvalósult,azt is kiirtotta a Fidesz.

zipe moha 2015.09.13. 20:18:19

@egyetmondok: ..."Itt komoly állami szerkezeti reform zipe,1,azaz egy darab volt ..."...ok, és az orbánt megelőző 1987-2010 között senki nemvolt semmit nem csinált csak malmoztatok????..nagyon kérlek ne próbálkozz, ez egyetlen hang ami méltányolható az önkritikák hangja...a felelősségáthárítás, a másra mutogatás nem szül egyetértést...orbánt is látják az emberek...aki ugyan annak a neoliberális kurzusnak az igen szofisztikált másik fele aki előtte ezek szerint nem csinált semmit...semmi komoly állami szerkezeti reformot....

értem különben, hogy az lenne a totális csőd után a helyzetből szabadulásra a legjobb ...ha beindul az egymásra mutogatás...nem mi, ők-nem mi ők...és a végén elveszik, hogy ki a felelős mert ilyen tempóban kevesen képesek kapkodni a fejüket....már nem érdekes... együtt szurtátok el...fel kellene vállalni , mint az előbb említettem...ez még lehetőség egy jobb kimenetre

egyetmondok 2015.09.13. 20:35:36

@zipe moha:
Dehogy malmoztunk zipe,egyáltalán nem malmoztunk,csak hát,nem volt hozzá komoly politikai támogatás.
Emlékezz csak,Bokrost egyetlen rövid esztendő után kirúgta az MSZP,naná,akkor lehetett volna ugyanis komolyan belefogni a nagy reformokba,miután lett egy sikeres válságkezelés (az is vicc,hogy azt,a Bokros-Surányi féle válságkezelést tekintik itt a szerkezeti reformoknak...:-). Na az már senkinek se kellett a baloldalon...,jött helyette a cuki kádári osztogatós figura,Medgyessy Péter...
Aztán a következő esély bezony a Gyurcsánynál jött el,miután kiderült,hogy amit 2001-2002 orbáni-megyói osztogatása művelt,az nem finanszírozható,de a Gyurcsány mester pontosan látta,hogy reformokba belefogni 2006 előtt választási öngyilkosság lett volna,hát hiszen addigra az MSZP/FIDESZ tandem olyan mértékben tolta tele erről az emberek fejét azzal,hogy az nem más,mint maga az elszegényedés (MSZP-s duma),vagy maga a hazaárulás (Fidesz-duma: nem lett elég kicsi az állam Trianonnál,még ennél is kisebbet akartok,mocskos állatok...:-);
mit tett tehát az okos Gyurcsány mást,mint hazudott,mint a vízfolyás,de csak 2007 végéig hazudozhatott,mert akkor megint látszott,hogy valamit tenni kell,na,nagy nehezen újra belefogott a baloldal a szerkezeti reformokba,és természetesen annak egy kis szeletét (kórházi napidíj,vizitdíj,felsőoktatási tandíj) a Fidesz fantasztikus okossággal ismerte fel, mint a szociális demagógia csudás terepét,s az eredmény imsert: szociális népszavazáson utasítja el a nép,egy emberként az egészet.

És ennyi,megérkezett egy megreformálatlan,a kádári jóléti rendszereket változatlan formában üzemeltető, ergo: gyenge államra a 2008-as válság.

Persze komoly írások,cikkek, ÉS-ben, Közgazdasági Szemlében stb.jelentek meg, hogy mi minden kéne,de ez már nulla jelentőségű volt. Az orbáni politikai stratégia és taktika alapelemévé vált az állami szerkezeti reformok meredt,demagóg tagadása,bárki büdöskommunistázása + leneoliberálisozása (így egyszerre,ami önmagában egy szánalmas marhaság),aki csak szóvá merte tenni, hogy ez így nem tud menni,hogy ezek az állami rendszerek felzabálják a magyar erőket,energiákat...Ennyi röviden.

Ja,és ma is minden változatlan.

zipe moha 2015.09.13. 20:57:18

@egyetmondok:

ajj-ajj ez a nyelvezet jól felismerhető 89' -es.....hazug, csúsztatásokkal féligazságokkal operáló...minden panelje kilukadt 2010-re csak1 nem ...lukasszuk ki most!
..."kádári jóléti rendszereket változatlan formában üzemeltető, ergo: gyenge államra a 2008-as válság."

a népek abban hiszemben voltak rávehetők ( rászedhetők) 89-ben a modell váltásra, hogy a még 20 évvel később is kárhoztatott "kádári jóléti rendszereknél"...JOBBAT kap.
pont a "kádári jóléti rendszereket" keveselte a tömeg...meg is ígértétek neki" 20 év múlva Ausztria társadalmi.gazdasági viszonyai..."

még egyszer mondom,kevesellte a "kádári jóléti rendszereket"...jogosan, hisz megígértétek, másrészt nyugatra nézett és azt látta, hogy ott kolbászból van a polgári kerítés...a "kádári jóléti rendszerekhez" képest...

még is hogy szerettétek volna elérni?...munkaerő -árulgatással, a termelőeszközök kikukázásával, a piacok átadásával, hitellel, nyugati bérgyártók letelepítésével????....utólag tudjuk, valójában sehogy...annyit sem tudtatok összerakni társadalmi-gazdasági értelemeben mint az a lesajnált kádár....pedig a "kádári jóléti rendszereket" is megvágtátok..még azt is... oktatási, egészségügyi, honvédségi kiadásokat folyamatosan nyírtátok ..sőt a mai nyugdíjasok befizetéseit sem töltöttétek fel nyugdíjalapban....ugyan egyetmondok, most meg itt állsz és úgy teszel mint aki csodálkozik...mire alapoztad a meggyőződésedet...nem a valóságra az már biztos

zipe moha 2015.09.13. 21:01:28

@zipe moha: ...ja , és azt csináltatok amit akaratotok ..bármit, szabad kezetek volt...ettől a nyugodt kedves kis néptől aki mindenben végig partner volt egész biztosan.....

egyetmondok 2015.09.13. 21:06:49

@zipe moha:
A kádári jóléti rendszereknél persze hogy lehet jobbat kapni,csak elébb valakikre szükség van ám,akik nem azt mondják,mint a mai politikai elit döntő része is,hogy azok jók (ésa majd lesz több pénz,ha jobban megy...),hanem azt,hogy azok rosszak.
S akik ezt mondták a 90-es éveke közepe óta,hogy tehát azok rosszak, azokat azért nem terheli felelősség,mert ők igazat mondtak.

"munkaerő -árulgatással, a termelőeszközök kikukázásával, a piacok átadásával, hitellel, nyugati bérgyártók letelepítésével????...." --

zipe,ennek ahhoz,amit írtam,a világon semmi köze.

- mi az,hogy munkaerő-árulgatás? ez mit jelent?
- mi az,hogy a termelőeszközök kikukázása ? ez mit jelent ?
- mi az,hogy piacok átadása ?
- nyugati bérgyártók olyan országokba is mentek,ahol lettek komoly szerkezeti reformok,nem a nyugati bérgyártók akadályozták meg ezeket a reformokat,hanem a két nagy politikai erő (úgy tűnik,leginkább egy) elitje.

Az AUDI-tól nyugodtan lehetne itt más nyugdíjrendszer,mint ez a fenntarthatatlan és mára egyetlen felosztó/kirovó,a TESCO-tól nyugodtan lehetne más az eü.finanszírozás,mint ez a mai társadalombiztosításnak hazudott izé,és még lehetne sorolni,hogy az ide bejött idegen tőke mi mindent nem akadályozott meg.

zipe moha 2015.09.13. 21:13:22

@egyetmondok: ...zárjuk rövidre: az idő eltelt... a helyzet pedig az ami....szinte mindenki tudja már mi történt....majd lesz valahogy, nem igaz..:)
Szép estét..:)

egyetmondok 2015.09.13. 21:25:06

@zipe moha:
Olyan még nem volt,hogy valahogyan ne lett volna.
Legfeljebb az is rossz lesz,de valahogyan lesz.
süti beállítások módosítása