1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.09.01. 18:32 HaFr

A jó kormányzás alapelveiről

A jó kormányzás folyamatos konfliktusban alakul ki -- az egyének és a közösségek egyaránt maximális megbecsülése között. Mit jelent ez magyarul? A jó kormányzásnak egyfelől a nemzet egészének lehető legnagyobb értékteremtése, másfelől az individuumok legnagyobb szabadsága közötti egyensúly aktuálisan legjobb, igazolható formájának előidézésére kell irányulnia. Egyszerűbben, a kormányzás a lehető legjobb minőségű -- tehát fenntartható -- közösségi regenerációs képesség és a lehető legnagyobb egyenlő személyes szabadságok egyensúlya: a közjó és a maximális egyéni szabadság közötti kompromisszum. A jó kormányzás (tágan értelmezett) haszonelvűségének az értékelvűsége, a magáért való értékelvűségnek a haszonelvűsége szab gátat, és az egészet egy több-kevésbé zavartalanul alakuló kultúra és civilizáció támogatja meg.

Ez egy nagyon egyszerű elv, amelyre egy viszonylag jól átlátható gyakorlatot lehet építeni, amit minden állampolgár meg tud érteni és ellenőrizni tud. Egy példa: ha a GDP jobban növelhető a természet kizsigerelésével, akkor azt nem tesszük (mert ellen szól az élet minőségének és fenntarthatóságának). Ha a GDP jobban növelhető a gazdagok jövedelmének csaknem teljes visszaosztásával, mert ezáltal jobban nő a belső fogyasztás, azt nem tesszük (mert ütközik az egyéni szabadságok korlátozó erejével). Ha az egyén szabadságok növelése (formálisan) megkövetelné a teljes identitásalapú jogegyenlőséget (melegházasság), de az üti a kollektívum biológiai és kulturális regenerációs képességét is, akkor mérlegelni kell, mi a fontosabb -- de a mérlegelésnek legalább érthetőnek és átláthatónak kell lennie, ahogy az aktuális döntésnek is.

Ha a választási alapú jogegyenlőség kiterjesztése az élet és a halál kérdéseire (abortusz, eutanázia, halálbüntetés, sorkatonaság stb.) konfliktusban áll az életről alkotott felfogással, akkor az utóbbi legalábbis meg fog jelenni az előbbiekre vonatkozó jogalkotásban. Ha a gazdasági jogegyenlőséggel együtt (alacsony egykulcsos szja) jelentősen csökken a közösségi regeneráció pénzügyi alapja, és ezzel hosszú távon veszít az ország, ráadásul az előbbi szembemegy az igazságosság intuitív fogalmával, akkor megfontolandó a gazdasági jogegyenlőség (egyenlő szabadság) korlátozása (többkulcsos, progresszív adórendszer). Ha a gazdasági előnyök szabadon válthatók át az élethez és a méltósághoz fundamentálisan kötődő előnyökre (a magánegészségügyben, az igazságügyi eljárásokban stb.), akkor adott esetben érdemes korlátozni a társadalmi intézmények piacosítását, a gazdasági előnyök konvertálásának szabadságát.

Az egyedi mérlegelés nagyon bonyolult lehet, ha egy filozófiai vagy alkotmányjogi vita mélységét képzeljük bele, de a politikai döntésekben elég csak felfogni, hogy a közösség és az egyének érdeke közötti milyen aktuális egyensúly találkozik a kultúra és a közvélemény helyeslésével. Azt viszont el tudom képzelni, hogy a kultúra és a közvélemény semmilyen körülmények között ne korlátozhassa a deliberáció (mérlegelés) bizonyos alapfeltételeit, amelyen keresztül a közvélemény egyáltalán módosulni tud, ezért se a demokrácia (a többségi elv vagy a legnagyobb haszon elve), se a liberalizmus (a személyes szabadság) nem korlátozható egy szinten túl (az előbbi pl. a plutokrácia vagy a jogok széles katalógusa, az utóbbi a többség által). A miheztartás végett, ma ennek a mérlegelésnek csak korlátozottan tudunk érvényt szerezni.

Ez mind egyébként elég kézenfekvő, ha itt-ott bonyolultnak tűnik is. Egyetlen egy dolog miatt írtam le: mert a politikai vitáinknak ezekről az elvekről és döntésekről kellene szólniuk ahhoz, hogy ez az ország mindenkié lehessen, és mindenki -- némi tanulás árán -- értően tudjon megnyilvánulni a közösségi életben.  Addig, míg ez nem történik meg, és ez a készség nem rögzül, mindvégig rabjai maradunk a pocsék kormányzás pocsék céljainak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr617751428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2015.09.01. 22:07:28

"A közösségi regeneráció pénzügyi alapja" ugye csak nem az államháztartás?

Khonsu 2015.09.02. 00:42:18

@egyetmondok: Nem.

Az egyének illetve az általuk alkotott közösségek, gazdasági, civil és egyéb szervezetek, intézmények megtakarításai, tartalékai, eszközállománya. Önfenntartó és sokktűrő képességük.

Ha ez nem oké, akkor az első komolyabb sokkhatásra omlik minden mint a kártyavár, ha rendben van, akkor talpra állnak, regenerálódnak.

Kerülni kell a szélsőségeket, egy természetes, élhető egyensúlyra kell törekedni, mert a szélsőségek sérülékennyé teszik a rendszereket.

Khonsu 2015.09.02. 00:52:15

@Gerő Zoli a barátom: A szabad versenyes kapitalizmus járható, csak nem az eddigi úton. Egyfajta sajátos közösségi kontroll alá kell vonni, ami nem szabályozáson alapul, hanem a közösséggel való szimbiózison, ahol visszacsatolások gondoskodnak a rendszer egyensúlyban tartásáról. A gazdaságot szorosan össze kell növeszteni a közösséggel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.02. 05:56:12

@Gerő Zoli a barátom: már miért cserélném ki, leponex, ha egyszer nem arról van szó -- mindig bíztam benne, hogy egyszer megtanul olvasni, de türelmes vagyok

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.02. 05:56:52

@Khonsu: igen, valami ilyesmi, de még nem tudom, mit jelent ez pontosan

egyetmondok 2015.09.02. 07:18:30

@Khonsu:
" Ha a gazdasági jogegyenlőséggel együtt (alacsony egykulcsos szja) jelentősen csökken a közösségi regeneráció pénzügyi alapja, és ezzel hosszú távon veszít az ország, ráadásul az előbbi szembemegy az igazságosság intuitív fogalmával, akkor megfontolandó a gazdasági jogegyenlőség (egyenlő szabadság) korlátozása (többkulcsos, progresszív adórendszer). " --

Hafr ebben az összefüggésben használja a nekem tetszó fordulatot,a közösségi pénzügyi regenerációjáról. Ez nekem leginkább arról szól, hogy egy olyan szja-rendszer,mint amit a fidesz bevezetett,csökkenti e képességet,mert kicsi lesz tőle a pl.szja-ból beszedhető állami bevétel. Ezért tettem fel a kérdést.

Nekem a közösség pénzügyi regenerációjának alapja olyan intézményeket jelent leginkább,mint pl.a MANYUP (volt),hiszen azok nem nagy tőkekoncentrációjú/kicsiny tulajdonosi létszámú egységek voltak.

Én inkább arra hívnám fel a figyelmet,amit a Hafr említ,az úgy fontos,de nagyon,hogy közben látjuk,látnunk kell,hogy a helyes irányba való lépkedés az állam forrásainak csökkentésével jár együtt,ez itt másként nem képes megvalósulni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.02. 07:34:16

@HaFr:

"még nem tudom, mit jelent ez pontosan"

Szerencsére azt már tudod, hogy a politikai döntésekben elég csak felfogni, hogy a közösség és az egyének érdeke közötti milyen aktuális egyensúly találkozik a kultúra és a közvélemény helyeslésével.

Ez mind egyébként elég kézenfekvő, ha itt-ott bonyolultnak tűnik is.

Kétséges esetekben mindig támaszkodhatsz az igazságosság intuitív fogalmára.

egyetmondok 2015.09.02. 08:04:50

@Gerő Zoli a barátom:
Amikor maguk a fidesznél arról hablatyolnak,hogy pl.a nyugati kapitalizmus megbukott (ahogyan szó szerint fogalmazott a miniszterlnök),pont azt a kapitalimzust temetik,amely a legkomolyabb állami kontrollok alatt működött,működik. Szabad verseny kilőve.
Indokolt lenne ennél a posztnál a kormánypártinak semmit se mondani,inkább csak figyelni,olvasni,tanulni.
De meg se szólalni.
(Vannak történelmi esetek,amikor adott politikai platform a legtöbbet azzal teszi a közösségért,ha úgy csinál,mintha nem is lenne...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.02. 11:18:42

@egyetmondok: de hát, ugye, leponexnek nem erről szól a küldetése

egyetmondok 2015.09.02. 13:15:39

@Gerő Zoli a barátom:
1.A liberális demokrácai magyarul a demokratikus jogállam,kissé vicces lenne,ha az bukott volna meg,amit még Orbán úr is beleírt az alaptörvényi szövegibe...,bár a Pozsgay elvtársék hitvallási szövege emlegeti a népuralmat is,de az állítólag mégse normaszöveg...
2.Ha a sapkulációs kapitalimzus megbukott volna,a 2010-es forradalom új magyar állama nem kártérítené az összes magyar spekulánst,aki pénzt vesztett a spekulációs üzleteivel (Q.,és társai cégek),s amely állami üzenet nem más,mint hogy spekulálni jó,spekulálj bátran.

uszo 2015.09.02. 14:00:13

@HaFr: Hát ezt jó, hogy leírtad. El is teszem magamnak a nagy gondolatok dossziéba. :)

"Ha a GDP jobban növelhető a gazdagok jövedelmének csaknem teljes visszaosztásával, mert ezáltal jobban nő a belső fogyasztás, azt nem tesszük (mert ütközik az egyéni szabadságok korlátozó erejével). Ha az egyén szabadságok növelése (formálisan) megkövetelné a teljes identitásalapú jogegyenlőséget (melegházasság), de az üti a kollektívum biológiai és kulturális regenerációs képességét is, akkor mérlegelni kell, mi a fontosabb"

Csak lábjegyzetként, inkább magamnak. Én itt mernék következetesebb lenni az egyéni szabadság mellett.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.02. 17:36:28

@Gerő Zoli a barátom:

"nem ok nélkül biztattam neoteny1 kollégát egy kis kognitív terápiára, ha már nálam látta volna szükségesnek"

Én azt látom szükségesnek hogy azok akik az erős állam bűvöletében és a profit -- magyarul haszon -- fóbiájával élnek, ne tegyenek szert semmilyen hatalomra ember- ill. polgártársaik felett.

Hogy igénybe veszed-e Dr. Perczel szolgáltatásait, az a magánügyed.

egyetmondok 2015.09.02. 21:46:21

@Gerő Zoli a barátom:
" ...ma a slágertéma a gondolkodásban azoknak a rendszereknek a megértése, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, nem liberális demokráciák, talán még demokráciák sem, és mégis sikeressé tesznek nemzeteket. Ma a sztárok a nemzetközi elemzésekben Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország. És azt hiszem, hogy a mi politikai közösségünk évekkel ezelőtt jól érezte meg, jól tapintott rá, talán föl is dolgozta intellektuálisan ezt a kihívást, és ha visszagondolunk arra, hogy mit csináltunk az elmúlt négy évben, és mit fogunk tenni a következő négy évben, akkor valójában ez értelmezhető innen is. Vagyis megkeressük, megpróbáljuk megtalálni a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva, tőlük magunkat függetlenítve azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világversenyfutásban. " --

tehát a fidesz egyértelmű feladata volt (2010-től)és maradt (2014 után),hogy megtalálja azt az új magyar államot,amely nem nyugati, nem liberális, nem liberális demokrácia, de tán még csak nem is demokrácia...

egyetmondok 2015.09.02. 22:35:23

@Gerő Zoli a barátom:
" ön jogász, nem okozhat nehézséget megértenie mi a különbség a kapitalizmus és az egyik modellje bukása közt
maga merkel is konkrétan megnevezte a multikultira alapozott ( egyik kapitalista) modell csődjét " --

nem is okoz nehézséget megértenem,hogy Ön valami kegyetlen butaságot írt: a multikulturális társadalom ti.nem a kapitalizmus egyik fajtája,vagy formája,stb.
Ennek annyi értelme van,mintha valaki azt mondaná,hogy a pirosra festett síléc az édességek egyik fajtája...A társadalom az a társadalom,a kapitalizmus meg a kapitalizmus.

Szingapúr társadalma büszkén és szigorúan multikultúrális,az államhatalom viszont nem a liberális demokrácia,és kapitalimzus van; Kanada társadalma szintén multikulturális,az államhatalma viszont a liberális demokrácia,és persze kapitalizmus van.

egyetmondok 2015.09.02. 22:37:51

@Gerő Zoli a barátom:
Amit Orbántól idéztem,az a nyugati kapitalizmus egyértelmű,szó szerinti bukását jelenti. Van nyugati kapitalista modell,ha ez Önnek így jobban tetszik,Orbán a kapitalizmsu nyugati modelljét,tehát a nyugati kapitalizmust tekinti bukott rendszernek.
Mi másért lenne a Fidesz feladata nem nyugati kapitalista modellt létrehozni ?

egyetmondok 2015.09.02. 22:41:58

@Gerő Zoli a barátom:
Orbán szerint a nyugati modell (ha Önnek ez a modell szó tetszik) a liberális demokrácia,ami világos, hogy liberális és világos,hogy demokrácia.

egyetmondok 2015.09.02. 23:03:03

@Gerő Zoli a barátom:
És persze hozzátenném,hogy Merkel véletlenül se mondott volna olyan éktelen butaságot,hogy a multikulturális társadalom a kapitalizmus egyik modellje lenne...,míg világosan kifejtette,hogy nem tud mit kezdeni az illberális állam fogalmával: naná,hogy nem,tekintve,hogy mindegyik nyugatinak tekintett államhatalom liberális demokrácia,amint azt Orbán Viktor is pontosan elmondja az általam idézett szövegében.

egyetmondok 2015.09.03. 00:02:45

@Gerő Zoli a barátom:
" Vagyis megkeressük, megpróbáljuk megtalálni a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva, tőlük magunkat függetlenítve azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világversenyfutásban. " ---

pontosan tudom értelmezni ezt a mondatot is.

Van nyugati államhatalmi ideológia,nagyon is van,de mennyire, mégpedig egészen egyedi a világtörténelemben,lehet,sőt kell is ezt nyugati államhatalmi modellnek tekinteni,lehet azt is mondani nyugodtan,hogy ez az antik görög,erősen római és még erősebben,határozottabban a nyugati keresztény társadalom szervezési kísérlet,folyamat eredménye: s tetszik Önnek vagy sem,ez a demokratikus jogállam,amit az angol politikai köznyelvből vett fordulattal liberális demokráciának nevezünk,gyakran polgári demokráciának is nevezzük (ez utóbbi azonban kissé félrevezető, ennek marxista értelmezése,kicsnegése okán,ami itthon sok bajt csinál a jobbos gondolkodásban is,a balosban is,de ez más tészta).

Ebből azonban nem lett dogmatizmus,tekintve,hogy a demokratikus jogállam berendezkedésének nagyon sokféle lehetősége van,nem kell pl.elkülönült alkotmánybíróság a törvényhozás,kormányzat aktusainak bírói hatalmi ág általi kontrolljához,sőt,az se szentírás,hogy ez utólagos legyen,és még lehetne sorolni a sokféleség számtalan példáját.
Ám a kontroll közjogi intézményére azonban szükség van,mert az része lett egy egészen különös és számomra persze nagyon kedves nyugat-európai politikai ideológiának: a hatalomkorlátozásnak,mint erkölcsi követelménynek.

Ez utóbbitól kíván Orbán Viktor (állama)függetlenedni.

zipe moha 2015.09.03. 07:17:17

@egyetmondok: ...ezek az elméletek, amik szépen kiolvashatók akár a tankönyvekből is....a gyakorlatról ...ami minden esetben a tűzpróba!...örülnék ha önkritikusan, tárgyilagosan gondolkodnál, nyilatkoznál....bár ez biztos nem lehet könnyű...sok belátást igényel.

A nagypolgárság ( nevezzük őket valahogy...) behatolt a politikai felépítménybe, kisajátította majd a maga anyagi hasznára fordította úgy, hogy minden hatalmi ág ehhez asszisztál , nincs megszünt a kontról is....világméretekben state capture-t hajtott végre, melyek legsúlyosabb következményei:

-saját politikai palattára ami a teljes politikai spektrumon mozgat....leszavaztatja a választókat...a társadalom egyéb akaratát megjelenítő törekvéseket elsorvasztja, kiiktatja mint konkurencia...
- a keletkezett magánveszteségeit ráhelyezi a társadalmakra, melyet a politikai felépítmény közreműködése tesz lehetővé.....ezen körök számára valójában kiiktatja ..a versenyt...és a kockázatot...hogy veszíteni is lehet...nem lehet....a kapitalizmus lényegét. Ez a hataás lecsorog és alacsonyabb teljesítményre készteti a kockázatot vállaló vállakozókat is...
-a keletkezett nyereségeket viszont magánosítja....nem törődve az előállításában közreműködő tényezőkkel, nem vállalva felelősséget a társdalmi környezetért és a természetért
- pénzfegyvert használ, mely virtuális és nem létezőként születik...a munka és az áru soha nem tudja behozni a versenyhátrányt....
- az Állam vagyonával a magánjaként bánik....az Állam számára túlárazott veszteséget teremtő üzleteket köt...az Állami vagyontárgyak között tetszés szerint mazsoláz, és a jogok között is: ha szüksége van vagyon keletkezteteő jogosítványokra....hát, termtet.
-Az Államot eladósító, folyamatosan veszteségképző-cserére kényszeríti...majd kölcsön ad, és a kölcsön megfizetése érdekében az Államot magas adószint kivetésére kényszeríti...
cca---és a többi....egyetmondok, ideje a praxisra nézni barátom, az elvek szépek és ha az elveket támogatod, azokat zsolozsmázod ilyen alapon akár potenciális szocialista is lehetsz...:)

zipe moha 2015.09.03. 07:39:17

@zipe moha: ...pici korrekció:"- az Állam vagyonával a magánjaként bánik....az Állam számára túlárazott veszteséget teremtő üzleteket köt..."
helyett
- az Állam vagyonával és folyamatos bevételeivel a magánjaként bánik....az Állam számára túlárazott veszteséget teremtő üzleteket köt...

zipe moha 2015.09.03. 09:10:23

@zipe moha: második pici korrekció:
"-Az Államot eladósító, folyamatosan veszteségképző-cserére kényszeríti...majd kölcsön ad, és a kölcsön megfizetése érdekében az Államot magas adószint kivetésére kényszeríti..."
helyett...
-Az Államot eladósító, folyamatosan veszteségképző-cserére kényszeríti...majd kölcsön ad, és a kölcsön megfizetése érdekében az Államot magas adószint kivetésére kényszeríti...ami alól ő viszont változatos módon kibújik....

így már egész leíró

egyetmondok 2015.09.03. 11:55:58

@zipe moha:
Nem hiszek abban,amit az alap/felépítmény elvén szoktak emlegetni, nem tudok tehát mit kezdeni azzal, hogy kicsoda-micsoda hatol belefele miféle felépítményekbe (ha te itt az államra gondolnál, hűségesen Marx Károly szerint).

Az európai polgári átalakulások, olykor forradalmak, s hála Istennek egykeként e szörnyű forradalmi kisiklás,a francia jakobinus terror (amit persze utóhatásaiban borzasztó európai következményekkel járt, jobboldalra – baloldalra egyaránt, de még a konzervatív ideára is) nem a tőkés polgárság hatalom szerzési kísérlete, hogy valahogyan a feudális arisztokrácia helyére üljön a felépítményt (állami hatalmat ) elfoglalva, megvalósítva a feudalizmusból a kapitalizmusba való átmenetet...,ahogy azt a történelmi és dialektikus materializmus elképzeli. Az egész ennél bőven több.

Ám azt egy percre se vitatnám, hogy benne lett az is,amit említesz, nem ezért,ennek érdekében jött létre, de benne van,benne lett a jelenség, hogy a nagypolgárság erősen hajtott azokért az uralmi helyzetekért, amelyek miatt annyira irigyelte az arisztokráciát, a fennhéjázó kivagyiságot, felfoghatatlan, értelmetlen luxus életvitelt, és persze mitől is ne: az állami működésben való nagy hatás birtokának igényét. Azt azonban vegyük észre, hogy ez utóbbiban (az előbbieket se könnyű olykor megemészteni, elnézve egy-egy család magánbirtokait, palotáktól , Ferrariktól akár egy saját szigetig...) a közelébe se tudtak soha jutni azoknak az uralmi pozícióknak, mint az abszolút monarchiák elitjei.

Most mondjam azt, hogy hát zipe, ez nekem elég...? Biztos indulatosan válaszolnál, pedig valahogyan így gondolom....

A kedvedért elfogadom egy pillanatra, hogy az egész világ (államisága/i/) maga a state capture (csak egy pillanatra fogadom el persze, mert a büntetőjog annyira van tudomány,mint más társadalomtudományok,s benne a korrupció-kutatás is van annyira komoly, hogy azért ne engedjünk meg magunknak olyan kijelentéseket, hogy az a state capture van Svájcban, mint itt, és mondjuk Kínában).

S szerinted,ha így van, ez ellen vajon nem azzal a legérdemesebb harcolnunk, ha azt amit liberális demokráciának nevezünk (a hatalmi ágak elválasztottsága, az önkormányzatiságok, az egyén és az egyéni sokféle közösségeinek szabadságai, a sajtó,a gyülekezés,stb.,stb.intézmények szabadságai) a lehető legkomolyabban vesszük ? ...ahelyett, hogy ezt tennénk felelőssé mindezen szörnyűségekért ?

Azzal harcolhatunk a state capture ellen, ha korlátozzuk a bírói hatalmi ága jogait a törvényhozás és kormányzás aktusainak vizsgálatában? S ha szerinted minden hatalmi ág a nagytőke uralma alatt áll, akkor az a megoldás, hogy ne is legyenek ilyen (külön,elválasztott) hatalmi ágak ? Tessék?

Amit a világunkban utálni érdemes az az ember uralma a másik ember felett, és világos, hogy ennek az uralmi helyzetnek millió variációja lehet, a szülő önkényétől a tanár zsarnokságán át egy munkaadó aljas eljárásáig. Az uralmi helyzet kiszolgáltatottsági állapot, s bármely kiszolgáltatottsági állapotot nem lehet egy még annál is nagyobb kiszolgáltatottsági állapottal orvosolni, az a medicina peius morbo, a gyógyszer,amely nagyobb bajt csinál, mint a betegség,amit gyógyítani akarunk vele.

A centrális erőterek utálatosak, de hogy az állami hatalom erőtereinek centrálissá tétele, koncentrálására a legutálatosabb, az biztos.

Nekem pedig a világon semmi,de semmi bűnbánatra nincsen okom politikai értelemben.
Büszkén tekintek egy olyan államhatalmi rendszerre, amelynek húsz esztendeje alatt a "kicsi" magyar polgár "elsétálhott" egy bíróhoz, ha azt vélte igaznak, hogy a hatalmasok törvénye nem stimmel a az ugyanazon hatalmasok által alkotott főtörvényhez, az Alkotmányhoz képest, s nem ritkán a bíró vele értett egyet a hatalmasokkal szemben: a törvény volt-nincsen,pedig csak egy gyenge magyar polgár kérte a megvizsgálását..., nagy dolog ez zipe ahhoz képest óriási, hogy a magyar 20.században a magyar hatalmasok mit tudtak megtenni a magyar "kicsikkel". Mikor volt a magyar történelemben, hogy egy falu vagy kisebb nagyobb város akkora önállósággal dönthetett saját dolgairól, mint 90 és 2010 között? És még sorolhatnám az általad is bűnösként kezelt, a 89/90-es alkotmányosság szerinti államhatalmi rendszer sajátosságait.

Hogy rosszul döntöttek sokszor, hogy akár a bíró is rosszul dönt, akár sokszor, persze,de mennyire..., ettől menjünk tán a falnak és döntsünk úgy, hogy francba az eséllyel, hogy önállóan,maga döntsön ? Mert a liberális demokrácia feladása végsőleg ezt jelenti.

egyetmondok 2015.09.03. 11:57:19

@zipe moha:
(folyt.)
Az uralmi helyzettel egyet lehet tenni,ami egy egészen pontosan kettő (feladat) : szétszórni, és ha lehet minél inkább,és – ez talán nem fog tetszeni neked,de mégis ezt mondom – hatalmi helyzetté nemesíteni,szelídíteni, mert én zipe a szülői hatalomban éppen úgy hiszek, mint a tanár hatalmában a diákja felett, mint a törvényhozó hatalmában saját magam felett, a munkaadó hatalmában is hiszek, mint ahogyan őszintén hiszek a munkavállaló szabad szerveződésének hatalmában a munkaadó hatalma ellenében,és még tudnám sorolni napestig.

S persze, mert az uralom utálatos, a népuralomtól is pont annyira ver ki a víz, mint mondjuk százhúsz nagyon felvilágosult, okos és rendes (pl.törvényhozó ) ember uralmától.

Na kérem, így valahogyan.

zipe moha 2015.09.03. 13:10:00

@egyetmondok: ...hát, hosszú válasz mit mondjak...megtiszteltél kifejtéssel is...
mondom ezt úgy, hogy néhányszor a "számba adtál" olyan mondatokat , amiket nem mondtam...majd nekiálltál aa nekem tulajdonított állítással vitatkozni...és a végén legyőzted...:)))
(legyen egy kiragadott példa...van több is:" S ha szerinted minden hatalmi ág a nagytőke uralma alatt áll, akkor az a megoldás, hogy ne is legyenek ilyen (külön,elválasztott) hatalmi ágak ? Tessék? "...)

mondjuk ez nettó technikázás...a válaszod alatt végig ezt érzem...akkor is amikor kényszerűen tényeket ismersz el, majd váratlanul még is az ellenkezőjét ( az általad makacsul képviselt világnézetet)nyílvánítod végkövetkeztetés gyanánt...

nem szép dolog...nem szép dolog, meg kell hogy mondjam....:)))

ha én lennék az ügyész és ez lenne a védőbeszéded valószínűleg esélyed sem lenne hogy a védenced felmentsék...sokat súlyosbítottál a helyzetén....

nevezetesen , azt hogy képtelen a védenced, így te magad is az önkorrekcióra....és az okozott károk kompenzálására....ezt nem is neked kell belátnod, hanem a társdalomnak akinek képviselői adott esetben Polgári Esküdtszék formájában megítéli majd e korszakot és résztvevőit....és védelmezőit..:)

egyetmondok 2015.09.03. 13:24:57

@zipe moha:
A demokratikus jogállam (liberális demokrácia,polgári demokrácia) ellen nem lehet forradalmat indítani zipe (az csak valami ellenforradalom lehet);
azért pedig nem érdemes forradalmat kirobbantani,hogy a demokratikus jogállam még demokratikusabb és még jogállamibb legyen,mert ezekhez elég a többség helyes politikai akarata, és nem kell a forradalom rövid, ám szükségszerű erőszaka,amely legyen bármely indokolt,mégis erősen megterhelő közösségi élmény.

zipe moha 2015.09.03. 13:30:31

@egyetmondok: ...óóó,ez ennél sokkal egyszerűbb... a korsó és a víz...reped a korsó-tartalom nélküli kiüresített a forma....a vízhez edény kell, ami forma és-tartalom szimbiózisában létezik...mi szükség van a tartalom nélküli , reped korsóra....ha majd a víz kifolyik új edényt keresve kifolyik belőle???...:)))

egyetmondok 2015.09.03. 13:34:22

@Gerő Zoli a barátom:
" orbán a liberális államszervezés elveinek mondott nemet, aminek például egyik fontos eleme volt a 'multikulturális társadalom' víziója, ami ugye úgy indult, hogy a németek által nem szívesen végzett munkára behívjuk a törököket,... akik majd dolgoznak nekünk, pénzt keresnek maguknak, aztán hazamennek
de nem mentek, és nem is fognak, viszont egyre többen jönnek " --

elnézést,a liberális államszervezésnek (ez egyébként a világon semmi értelmeset se jelent,ez tipikus orbáni nyelvi hamisítás,így nem beszél egyetlen komoly európai politikus se, ezért mondta Merkel /udvariasan nagyon/, hogy mi a manót kezdhetne az illiberális állammal...,mint ahogyan nem az állam a társadalomszervező erő,hanem pont fordítva: a társadalom az államszervező erő...,de ezt most hagyjuk is,csak épp jó példa a hamis orbáni politikai beszédre...:);

szóval kérem a multikulturális társadalom nem liberális holmi, hoztam is rá példát szépen, Szingapúrt. Tehát ezt akár el is hagyhatná.
Merkel és Cameron helyesen veti fel a nyugat-európai multikulti tarthatatlanságát,ám ezt nem az államhatalom vagy a gazdaság valami sajátos eseteiként emlegetik. Nincsen szó arról se Németországban,se a briteknél, hogy a multikulti miatt váltsunk szépen rendszert, és dobjuk el régit...,valami álforradalmi úton, mint az itt megtörtént 2010-ben...

Hogy miért adok mégis igazat Merkelnek és Cameron-nak ebben a multikulti ügyben,azt Ön kell kitalálja,mint házifeladat...:-))

egyetmondok 2015.09.03. 13:39:55

@zipe moha:
"mi szükség van a tartalom nélküli , reped korsóra....ha majd a víz kifolyik új edényt keresve kifolyik belőle???...:))) "

Ha nincsen tartalom (a korsóban),mi a fene folyna ki belőle egyáltalán ? Ez az egész mi is zipe?

zipe moha 2015.09.03. 13:49:58

@egyetmondok: ...gondolkozz rajta...kísérletezz a konyhában , ha másként nem megy....ha megfejtetted, tovább beszéljük...

addig is csak neked, csak most...egy másik ember, aki simán megértené a korsó és a víz szimbólumával helyzet jellemzett problematika, és a problematikából kivezető megoldás körét....:)))

ui: mit kell tenni a repedt korsóval?

franciapolitika.blog.hu/2015/09/03/232_pogatsa_zoltan_a_berkoltseg-vita_eszkoz_a_neoliberalizmus_kezeben

egyetmondok 2015.09.03. 14:01:43

@zipe moha:
A repedt korsót olykor érdemes megragasztani,és persze előfordulhat,hogy érdemes venni egy másik,nem repedt...,de azért korsót zipe,azt,nem mást (pl.harci helikoptert),hogy megtartsuk benne a vizet.

Pogátsa Zoltán szerintem nagyon okos ember,s bár én nem közgazdaságtant tanultam az egyetemen,mégis nagyra tartom őt,különösen mert olyan marhaságot még sohasem olvastam tőle, hogy pl.a tőke /bér feszültségei okán dobjuk már ki a demokratikus jogállamot a francba,és csináljunk helyette Európában valami vadiúj állmahatalmat...,akarom mondani: korsót. Pogátsa nem ok nélkül tekint az észak-európai államokra,mint modellekre a szociális kérdésekben: na kérem,ha a liberális demokráciák valahol léteznek,azok ezek az észak-európai államok ilyen hatalmak.

egyetmondok 2015.09.03. 14:05:20

@Gerő Zoli a barátom marad:
Avégre mondott csődöt,amivégre mi is csődben vagyunk a hazai cigányság integrációjával...,
azzal az apró difivel,hogy csak mi nem valljuk ezt be,mint ők, hanem kurzusról kurzsura ünnepeltetjük a nekünk kedves politikusokat, hogy mámingyá,mámingyá rendben minden...

zipe moha 2015.09.03. 14:27:42

@egyetmondok: ...alattomos vagy ép az előbb figyelmeztettelek, hogy ne csinál...."és csináljunk helyette Európában valami vadiúj állmahatalmat...,akarom mondani: korsót."...megint a nevemben prejudikálsz...holott kiderült már múltkor, hogy amit ajánlok az 18.századi...tehát újnak nem nevezhető....
sajnos arra jövök rá, hogy egy vitában a bemutatott hamisító technikáidon kívül eszköztelen vagy...talán azért, mert nem a saját véleményed mondod??

zipe moha 2015.09.03. 14:33:50

@egyetmondok: ..."na kérem,ha a liberális demokráciák valahol léteznek,azok ezek az észak-európai államok ilyen hatalmak". ...ha van jó ami kiemelhető az azonnal liberális demokrácia...

ha a hátrányairól és az okozott károkról esik szó az ...azok biztos nem liberális demokráciára jellemzők...

egyszerű ez különben: szektás szélsőséges fanatikus vagy...akiből kiveszett az önreflexió, mindenben alátámasztva látja a nézetét, sőt az ellenkezőjében is ...
vagy nem a magad álláspontját mondod....
mindegy is ..untat az ilyen beszélgetés...se eleje se vége...de van vége ...most...:)

egyetmondok 2015.09.03. 17:25:20

@zipe moha:
Mi is 18.századi,amit ajánlasz?

egyetmondok 2015.09.03. 17:29:52

@zipe moha:
Valóban,rám nyugodtan lehet mondani, hogy a demokratikus jogállam szektás híve vagyok...,de mi másnak legyek a híve Európában, nemde...
Tán a proletárdiktatúrának, nemzeti szocializmusnak, fasizmusnak, vagy ezek még ki se talált, keveredett verzióinak ?

zipe moha 2015.09.03. 17:39:35

@egyetmondok: jajj..... én meg szeretem a virágokat és a lepkéket meg a csokoládé fagylaltot....nem vagyok a híve viszont a krokodiloknak, a sáskákáknak, és a képmutatásnak..:)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.03. 17:40:30

@egyetmondok: szépen elbeszélgetünk, valami ilyesfélére gondolhatott ... , amikor amikor a multkori posztján a kívánatos társadalmi közbeszéd, egymás véleményének megismerése, meg hasonlók :)

egyetmondok 2015.09.03. 21:21:18

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Bizony,aránylagosan szépen elbeszélgetünk,még annak ellenére is így van ez,hogy Önnek itt mintha semmi más dolga nem lenne,mint hogy valakiből - bárkiből kicsikarja azt a mondatot, hogy "Tehát ugye Orbán Viktornak igaza van!"...,ahelyett, hogy a véleményét mondaná, pl.nekem.
Szóval minden rendben.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.04. 09:15:18

@egyetmondok: eszem ágában sincs bárkiből kicsikarni bármit, egyszerűen csak 'szembesíteném' a végtelenül elfogult, kifejezetten orbángyűlölő posztokat, kommenteket a valósággal.
tegnap az atvn láttam a sajtótájékoztató végét, nem kell orbánfannak lenni annak megállapításához hogy korrektebb, világosabb, egyenesebb, értelmesebb ... véleményt nem nagyon lehet olvasni más európai politikustól a menekültprobléma ügyében

hogy a bloggazdánk miért 'retteg' a kommentjeimtől, azt igazából fel nem foghatom
jó, talán nem volt szerencsés a pkp-választásra írt posztjához felidézni a saját hívószavait a posztaiból, de hogy ezért a kommentjeimet is kigyomlálni visszamenőlegesen, az egy kicsit mulatságos
de semmi problem, minden rendben, ahogy mondja
azért beszkennelem a gerőzolis képemet, és elküldöm neki, bár azt a téveszmét hogy valami ügynök, bérkommentelő lennék, úgysem tudom elhessegetni:)
barátsággal.

egyetmondok 2015.09.04. 09:28:25

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

" tegnap az atvn láttam a sajtótájékoztató végét, nem kell orbánfannak lenni annak megállapításához hogy korrektebb, világosabb, egyenesebb, értelmesebb ... véleményt nem nagyon lehet olvasni más európai politikustól a menekültprobléma ügyében " --

hát,tudja, ha ezek a végletesen nyalonc mondatok nem lennének,tán még érdemi vita is alakulhatn,de abból kiindulni,hogy Orbánnál korrektebben,értelmesebben,egyenesebben senki európai politikus...,nem érzi,hogy egyetlen ilyen mondat is elég ahhoz,hogy képtelenség legyen bármi érdemi beszélgetés ?

Miféle hülyeség ez ? Az ilyen mondatok Öntől csak és kizárólag azért jönnek,mi másra lehetne gondolni, mert arra vár,hogy pl.én valamiben egyetértsek Orbánnal, hiszen akkor igazolva van ez a komplett hazugság,amit leírt,s ami szerint Európában senki,de senki nincsen olyan politikus,mint Orbán, egyenességben, tiszta beszédben, értelmességben...

Nem,valóban kell Orbán-fannak lenni,ahhoz, hogy olyanokat leírjanak róla, mint Ön.
Ehhez szerintem elég vaknak lenni.

egyetmondok 2015.09.04. 09:57:28

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Ám azért nehogy azt gondolja,hogy nem adok igazat Orbánnak. Bizony abban nagyon is igaza van, hogy az uniós politiksuok nem tudják,hogy mi is a helyzet ezzel az egész migrációs üggyel,és nem tudják,hogy mit kéne tenni.

Ő viszont igen,de ő azért az uniós politikusoknál könnyebb helyzetben van: ő nem uniós politikus.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.04. 13:10:27

@egyetmondok:

jó, akkor idézzen bármelyik másik uniós politikustól, aki a mostani migrációs sztoriról világosan, érthetően, egyenesen fogalmazott

ov az unió külső schengeni határának megvédését tette első helyre, minden más ezután jöhet

ön szerint ez helytálló vélekedés, és ha igen ki az aki még ezt képviseli?

ov azt is állította, hogy ha egy ország szeretne nagyobb muszlim közösséget befogadni, tehesse, bár ő ezt nem tartja jónak, de ugyanígy magyarországnak is joga van ezt eldönteni, és ha nem akar akkor ezt ugyanúgy tiszteletben kell tartani másoknak

ön egyet ért ezzel?

NEM orbánnak kell igazat adnia, hanem a valódi kérdést kell feltenni, és erre kell választ adni mindenkinek

értem én, az orbánfóbiára alapozott 'politika' ereje veszne oda, ha engedne a valóság csábításának ...

' ezek a végletesen nyalonc mondatok ' - írja ön rólam, és most sem vagyok hajlandó feladni a velem egyet nem értő tiszteletét.

(ön mit gondol, kit fog kitiltani a bloggazda, engem, vagy a kurvaanyázó kommentelő társunkat?)

'nem érzi,hogy egyetlen ilyen mondat is elég ahhoz,hogy képtelenség legyen bármi érdemi beszélgetés ?'

megint csak ...

ön tudja értelmezni ezt a kifejezést:

'nem nagyon lehet olvasni más európai politikustól' ?

még Tusk volt a legkorrektebb közülük
(amúgy meg egy vélemény, még az enyém is lehet szubjektív, semmi akadálya hogy idézzen más uniós politikustól)

egyetmondok 2015.09.04. 13:28:30

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Idézzen Ön,de sokat,sok uniós ország sok politikusától,mert hiszen nem én,hanem Ön állítja,hogy köztük Orbán a leglegleg.

(Martin Sculz nem is vitázott Orbánnal abban,hogy az unió politikusai rosszul kezelik a helyzetet,igen,rosszul kezelik,ő csak annyit tett hozzá,hogy Orbán is egy közülük.)

Orbán egyébként szerintem abból a szempontból jól kezeli a helyzetet,hogy a Jobbiktól szavazókat szeretne a fideszhez csábítani. Bármely más szempontból azért nem kezeli rosszul vagy jól, azért nem is érdemes ilyen szempontokat viszgálódni, mert más szempont nem is létezik a magyar kormány számára.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.04. 19:21:25

@egyetmondok:
' abból a szempontból jól kezeli a helyzetet,hogy a Jobbiktól szavazókat szeretne a fideszhez csábítani. '

sőt, ezért rendezte az egészet ...

no de a valódi kérdést rendületlenül kerüli, talán nem véletlenül

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.04. 20:34:34

@egyetmondok: kérésed számomra szinte parancs tessék:

'A miniszterelnök beszámolója szerint csütörtöki brüsszeli megbeszélésein megkérdezte tárgyalópartnereit, tudnak-e jobb javaslatot a magyarországi fizikai határzárnál, amire azt felelték, hogy ők nem szeretik a kerítést, de jobb ötletük nekik sincs.

A kvótarendszer tervét ...úgy kommentálta: kvótákról, szétosztásról akkor érdemes beszélni, ha képesek vagyunk megvédeni a határokat.

"Mindent meg tudunk fontolni, ha megvédtük a határokat" - mondta,

jelezve azonban: nem támogat olyan megoldásokat, amelyekről a kezdeményezői is tudják, hogy nem megoldás.'

nos, ön mit gondol az unió külső határai védelmének fontosságáról?

egyetmondok 2015.09.04. 21:01:33

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
" sőt, ezért rendezte az egészet ..."

ennyire nem zseni Finkelgruber úr pártja,de azért Önnek ezzel nagyjából igaza van. Ezért.

egyetmondok 2015.09.04. 21:03:46

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Az uniónak nincsenek külső határai.
Tudod,határai csak államnak lehetnek.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.04. 21:12:51

www.europarl.europa.eu/atyourservice/hu/displayFtu.html?ftuId=FTU_5.12.4.html
' Unió külkapcsolatai Tartalomjegyzék

A külső határok igazgatása

A határigazgatási politika a gyors fejlődés időszaka után – amelyet olyan eszközök és hivatalok kialakítása jellemzett, mint például a SIS, a VIS és a Frontex – most már a konszolidáció időszakába ért, és a tagállamok közötti bizalom kiépítésére összpontosít.
Jogalap

Az EUMSZ 67. és 77. cikke.
Célkitűzések

Egy belső határellenőrzések nélküli egységes terület – a schengeni térség – megköveteli a külső határok igazgatására vonatkozó közös politika kialakítását. Az Unió ezért külső határainak ellenőrzése tekintetében közös normákat állapít meg, és e külső határokra vonatkozóan fokozatosan integrált határigazgatási rendszert vezet be.'

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.04. 21:16:01

@egyetmondok:
eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=uriserv:l14514

Schengeni határ-ellenőrzési kódex

E rendelet célja, hogy az EU külső határain átkelő személyek határellenőrzésére vonatkozó szabályok meghatározásán, illetve a belső határokon végzett határellenőrzések ideiglenes visszaállításán keresztül javítsa az integrált határ-ellenőrzési európai uniós politika jogalkotási oldalát.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és a Tanács 562/2006/EK rendelete (2006. március 15.) a személyek határátlépésére irányadó szabályok közösségi kódexének (Schengeni határ-ellenőrzési kódex) létrehozásáról (lásd a módosító jogszabály(oka)t).

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez a rendelet minden olyan személyre alkalmazandó, aki átkel az EU bármely országának külső határán - kivéve az Egyesült Királyságot és Írországot -, valamint a schengeni térség (22 uniós ország, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc alkotta határmentes terület) belső határán.

Külső határok

A külső határokat csak a határátkelőhelyeken és azok hivatalos nyitvatartási ideje alatt lehet átlépni.

A külső határon történő átkeléskor az EU polgárait és más olyan személyeket, akik az uniós jog szerinti szabad mozgás jogával rendelkeznek (például az uniós polgárok családtagjait) minimum-ellenőrzésnek kell alávetni. A minimum-ellenőrzés célja a személyazonosság megállapítása a be- vagy felmutatott úti okmányok alapján. Ez az okmányok gyors és egyszerű ellenőrzéséből áll (beleértve - szükség szerint - a lopott, jogellenesen használt, elveszett és érvénytelenített okmányokkal kapcsolatos információkat tartalmazó adatbázis igénybevételét), valamint annak ellenőrzésére is sor kerül, hogy találhatóak-e rajtuk hamisításra utaló jelek.

Az EU-n kívüli országok állampolgárait be- és kiutazáskor alapos ellenőrzésnek kell alávetni. Ennek keretében - adott esetben - a beutazási feltételeknek - egyebek mellett a vízuminformációs rendszer (VIS) segítségével történő - vizsgálatára kerül sor.

egyetmondok 2015.09.04. 21:32:25

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Az a maga dolga,ha ezeket a kompletten hamis,pusztán politikai fikciókat elhiszi.

Szerb-magyar határ van.A többi mese habbal.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.04. 23:58:52

@egyetmondok: akkor csüccsenjen be egy meseautóba, aztán nézze meg van-e az a határ, már úgy a csillagos égnél alább.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.05. 00:33:10

@egyetmondok:
na ez biztosan tetszeni fog önnek, a minisztertől:

'Véleménye szerint a kialakult válsághelyzetet csak a jog uralma alatt és európai szinten lehet megoldani hosszú távon. A határok védelmével kapcsolatos mostani kényszerlépések arányosak, ugyanakkor szükségesek is ahhoz, hogy a közös európai határokat és ország állampolgárait megvédjék, a jogszabályoknak érvényt szerezzenek - közölte.'

'jog uralma' - csilingelés ez az ön fülének, ugye!

egyetmondok 2015.09.05. 10:21:27

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Maga szerint államhatárral akkor beszélhetünk csak,ha az úgy néz ki,mint pl.90 előtt a nyugati magyar határ? S ha nem,akkor nincs is?

egyetmondok 2015.09.05. 10:27:21

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Orbán Viktor szájából a joguralom...,hát ez bizony jó kérdés,mert azért ne feledjük,hogy mi a magyar államnemzeti hitvallás:

"Valljuk, hogy valódi népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi..."

Joguralom vagy népuralom...,this is the question here....,és Orbán úr úgy kormányoz,hogy reggel az egyik,délben a másik,délután egyszerre a kettő...,ám vitathatatlan,hogy ezzel rettentő ügyesen hamisítja meg a politikát.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.05. 11:55:29

@egyetmondok: ne ijedjen meg, az ig.min. mondta

nem én, hanem ön írta, az uniónak nincs is külső határa.

egyetmondok 2015.09.05. 11:58:28

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Ott lenn délen Ön szerint melyik két államnak van határa? Nem a szerbnek és a magyarnak?
A szerbek és magyarok mellett ott senki és semmi nincsen.
--------------------
Nagyszerű, Orbán legalább konzekvens: kerüli a szót magát is.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.05. 12:41:54

@egyetmondok: ön szerint szerbia uniós ország?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.05. 12:47:39

@egyetmondok: ha magyarország viszont uniós ország, és a
eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=uriserv:l14514

szerint van az uniónak külső határa (ön remek jogász, tudja pontosan értelmezni a kódexet)
akkor a magyar és a szerb határ micsoda az uniós határdefiníció szerint?

egyetmondok 2015.09.05. 13:50:39

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Ön szerint a szerb-magyar államhatár melyik két állam államhatára ?

egyetmondok 2015.09.05. 13:57:16

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Ahhoz jogásznak sem kell lenni,hogy megállapíthassuk,mely államok hátára az ott:
ajánlom az ENSZ honalpját,meg kell keresni,hogy az ENSZ milyen államiságokat tart nyilván az adott területen.
Na, azon állami entitások határairól van szó. És nem máséról.
süti beállítások módosítása