1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.07.11. 14:05 HaFr

Lemondtunk a képzelőerőnkről

Minden nagy tett egyfajta álmodozásból, precízebben a képzelőerőből indul ki, és itt nagy tett alatt bármit érthetünk, ami egy ember életének egy jobb formájára vonatkozik: jóságra, gazdagságra, sportolói vagy művészi karrierre, családanyai vagy családapai babérokra, sorolhatnám. A képzelőerő a valósággal szemben működik, ha nincs, akkor az ember óhatatlanul fogja marad a mindennapoknak. A képzelőerő az akarattal párosulva csodákat művelhet, egész nemzetek nőttek fel a mítoszán -- gondoljunk az Egyesült Államokra --, sorsokat változtat meg gyökeresen, nyugodtan mondhatjuk, hogy a boldogság és az elégedettség egyik legfontosabb forrása. Se szeri se száma az olyan (többnyire őszinte) motivációs beszédeknek, amely a képzelőerő és akarat győzelméről szól a szegénység, az alacsony társadalmi státus, a kilátástalanság, a reménytelenség, az elnyomottság fölött.

Most akadtam a kezembe Benedek Tibor (vízilabdázó) vallomása:

„Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos. Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Magasságomat nézve ma már kicsinek számítok a csapattársaim között, súlyra viszont 15 éve elértem a 100 kilót. Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra. A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszok, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek.
Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez ez én tehetségem.”

Nyilvánvalóan úgy is van, ahogy mondja.

Amikor egy nemzetről lemondanak a tagjai, először a képzelőerejük rá vonatkozó részét hagyják maguk mögött, majd az akaratukat arra vonatkozóan, hogy javítsanak rajta. Ha van egyéb ambíciójuk, akkor az konfliktusba kerül a lélekben már elhagyott nemzettel, és az egyik előbb-utóbb legyőzi a másikat. Az illető vagy megszokik, vagy megszökik. Amikor a nagyratörőbbeknek már nincs értelme álmodozni, képzelődni egy jobb sorsról, és le kell mondani róla, vagy külföldre menni megvalósítani, az egy ország végét jelenti. Félreértés ne essék, Magyarországon nem új keletű jelenség ez. A kisemmizettek autonómabb részének távozása már több mint száz éve tart, amit nem lehet nem analógiába állítani az ország folyamatos kikerülésével a nyugati kultúrkörből. Akik -- habár kisegzisztenciák voltak, vagy főleg ezek -- polgári életformára vágytak, akik értelmiségiek voltak, de egészen nagyot akartak alkotni, túlnyomórészt elmentek Ferenc Jóska, Kun, Horthy, Rákosi, Kádár, és Orbán idejében is. Ennyit a rendszerváltás beteljesítéséről.

Magyarország sosem kedvezett a képzelővel és akarattal megáldott embereknek, most már viszont intézményesen fordul ellenük. A túlnyomó részünk azon a szinten tengődik, amit a politikai osztály felajánl. A nagy többség lemondott magáról és az országról. Félmillió pedig kint. Itt tartunk. Innen szép kell nyerni.

135 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr827617934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.12. 08:48:42

@Moin Moin: Miért félnék Hegel nevétől?

Mei Ling 2015.07.12. 09:29:41

Poénnak jó ez a vallomás, de nem sok igaz belőle, nagy részének meg semmi köze a vízilabdázáshoz. Ráadásul a legtöbb élsportoló folyamatosan egészségügyi problémákkal küzd. Benedek egyébként 188 cm kicsi.

Marcus015 2015.07.12. 09:52:09

@WilburSmith: Elég sokszor bíráltam már a PKP-t magam is de ebben más a véleményem:"... nem bajszos bácsis TV-s beszélgetések kellenek, nem blogokon és interneten közzétett írások alapján kell népszerűségre szert tenni, hanem tettekkel, cselekedetekkel."
Szerintem a PKP-nak ez a blogja amit éppen olvasunk nagyon fontos a párt megismertetésében. A TV-s beszélgetések még több emberhez eljutnának. Ezeket én tetteknek, cselekedeteknek tartom és hasznosaknak. Más dolgokat szoktam kritizálni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.12. 10:01:27

@Mei Ling: ezt szerintem vele kellene megbeszélned

2015.07.12. 10:09:46

@Marcus015:
azt írtam le, hogy nekem a norbi haverom volt a legjobb úszó az iskolában. és neki labdaérzéke is volt, mert ő volt a legjobb kézilabdában. azaz elég jó vizilabdás lehetett volna. errefelé nem volt csak egy 1 m mély tanuszoda. és van ahol még ennyi sem adatott meg. azért, mert az infrastruktúra fejlesztés brutális mértékben budapesten koncentrálódott. és ez összefügg azzal, hogy a zsidók sem egyenletesen oszlanak el az országban történelmi okokból. és ezért vidéken a fővárosi zsidóságot sohasem fogják szeretni. persze ez nem jelenti azt, hogy ne szurkolna bárki a benedik vezette válogatottnak. csak nyilván nevetséges a nyafogás, hogy de szar volt neki. ha te ebbe frusztrációt, vagy gyűlölködést látsz bele, akkor az a te hibád. az empatikus készségeid rendkívül csekélyek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.07.12. 10:16:24

Ijesztő, de én is azt vettem észre magamon, hogy mennyire belefásultam a szélmalomharcba, bár az én nemezisem a státusz, kilátástalanság stb., hanem a hülyeség. Úgy látom, hogy manapság a hülyeség nem eltűrt dolog, hanem egyenesen elvárás. (Ezért egyébként a Fideszt okolom, de ez más tészta)

2015.07.12. 10:17:38

@explanatus:
a misszió valami ilyesmi:
www.youtube.com/watch?v=lAoT2ktM2H0
én nem vagyok egy vas jeremiás.

2015.07.12. 10:27:07

@Lord_Valdez:
azért, mert a társadalom többsége számára bármi - hangsúlyozom bármi - elfogadható ha annak az alternatívája a libsi utópia.

kérdem a szomszéd irmuska nénit, aki nagy gyurcsány rajongó, hogy tetszett látni ferit a meleg békemeneten? és azt felelte, hogy ezek a buzik ne lennének. és magyarázta, hogy nem a melegekkel van a problémája, hanem a magamutogató tüllszoknyás buzeránsokkal.

a többség nem szeretne olyan országban élni, ahol ezt kulturális progressziónak tekintik. a többség nem szeretne azon vitázni, hogy valamilyen módon meg védeni kell-e a piacainkat. mert a vidék nem tud óriás üzemméreteket létrehozni. a magyar lakosság majdnem fele 10,000 főnél kisebb településen él. és a nép nem akar néhány hülyével vitázni, aki a vámház körút mellett a fővám térről beszél arról, hogy a szabad piac teremti a gazdagságot. az legfeljebb csak konzerválja. a többség nem vitatkozni akar veletek, hanem politikai értelemben eltaposni benneteket.

egyetmondok 2015.07.12. 10:35:53

@DrGehaeuse:
Lehet akárhogyan nevezni,amit írsz,s amivel egyetértek. Igen,a magyarság ma sem olyan közösség,amelynek lennének "belső parancsai".
Nagyon is találó ez,amit leírtál.

Moin Moin 2015.07.12. 10:43:48

@HaFr: A te H betűseidnek (Hegel, Hayek) nincsenek ütős mondásaik - nem is szerettek ütni. Pedig már Bertrand de Born megírta, hogy:

"...mert tudja mind eszében,
hogy férfihírért egy az ár:
ütést ha ád, ütést ha áll..."

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 10:45:36

@unionista᠍᠍᠍:

"a többség nem szeretne azon vitázni, hogy valamilyen módon meg védeni kell-e a piacainkat"

A többségnek mi haszna lenne a "piacvédelemből"?

"a többség nem vitatkozni akar veletek, hanem politikai értelemben eltaposni benneteket"

A venezuelai többség el is taposta politikai értelemben a kapitalistáikat -- és milyen jól is élnek az ex-buszsofőr elnökük alatt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 10:48:28

@Moin Moin:

"Hayek) nincsenek ütős mondásaik"

“Fascism is the stage reached after communism has proved an illusion.”

― Friedrich Hayek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.12. 10:55:15

@Moin Moin: hát, ugye, attól függ, hogy értjük az ütést -- nálunk itt, konzervatívoknál, az legfeljebb szellemi harcban, maximum bokszban értelmezhető, más szubkultúrákban persze szélesebb a tér

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.07.12. 11:00:57

@unionista᠍᠍᠍:
Látod, pont erről beszéltem. A hülyeség elvárásá vált.

Amit itt leírtál annak minden egyes pontja hülyeség.
Van-e bármi köze a liberalizmusnak a buzikhoz? A válasz nincs.
Hol van az leírva, hogy csak óriási üzemméret lehet versenyképes? Sehol. Komparatív előnyök vannak és nem csak mérettel lehet komparatív előnyre szert tenni.
Tessék elolvasni azt a kibaszott közgázkönyvet! Elég világosan le van írva.
És igen, pont ez a baj. Sokan vannak a gazdaságilag műveletlen emberek és azt hiszik, hogy ha sokan vannak, akkor igazuk is lesz. Hát, rossz hírem van. Ha az emberiség 100%-t meggyőzöd arról, hogy a Föld lapos, a Föld akkor se lapul ki.

@neoteny:
Igen, ezt egy párszor már sikerült bebizonyítani, hogy így lehet pár év alatt padlóra küldeni egy országot.

2015.07.12. 11:10:03

@neoteny:
a venezuelai ortodox kommunizmus semmivel sem jobb, mint az ortodox liberalizmus. a magyarok döntő többsége mindkettőt elveti.

2015.07.12. 11:20:51

@Lord_Valdez:
az ortodox liberalizmushoz van köze. a liberális dogmatizmushoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 11:24:27

@unionista᠍᠍᠍:

"a venezuelai ortodox kommunizmus semmivel sem jobb, mint az ortodox liberalizmus"

Ez egy elég gyenge állítás. Helyesen: a venezuelai tömegek által követelt -- és megkapott! -- szocializmus sokkal rosszabb mint a szabadpiacos kapitalizmus.

"a magyarok döntő többsége mindkettőt elveti"

A te tolmácsolásod szerint egyáltalán nem veti el a szocializmust: törvények által "védett piacokat" akar, meg államilag irányított gazdaságot (vö. a járási takarékszövetkezetek által finanszírozott termelőszövetkezetek iránti vágyódás).

explanatus 2015.07.12. 11:28:32

@unionista᠍᠍᠍: Pont erről beszéltem, a misszióról. Eddig nem értettem miért volt neked jó, hogy időről időre eljutottál a kimoderálásig. A videód elárulta, mert félsz bekerülni egy közegbe, melyben hatni tudnál (magad töröd össze a furulyád). Amikor azt érzed kezdenek (kezdelek) megkedvelni, mondasz valamit, amivel deletelni próbálod ezeket az okokat.

Az utolsó bekezdésed jól megvilágítja a helyzetet, de téves következtetésre jutsz „a magyar lakosság majdnem fele 10.000 főnél kisebb településen él, és a nép nem akar néhány hülyével vitázni,”

Ismerek pár ilyen méretű települést és ott nem az a gond, amit te megfogalmazol, hanem hogy ott van néhány család, meg privatizációval helyzetbe hozott munkaadó, akik uralkodnak felettük. Ott tök mindegy, hogy Fidesz-Kdnp, Jobbik, vagy a baloldal valamelyik pártja a legerősebb. Az egykori állami nagyvállalatok privatizált urai (azaz a volt MSZMP, gyerekei, neveltjei, szellemisége) a meghatározók.

Az Irmuska néniknek nem a PKP a legnagyobb gondja, hanem, hogy a helyi (nagy) munkaadók ugyanazok, aki az ő munkaadói is voltak. Az „örökléssel” munkaadókká váltak tehetség híján folyamatosan csökkentik a munkahelyek számát, Irmuska nénik gyereki, unokái, esetleg maguk Irmuska nénik meg külföldre kényszerülnek.

Az általad említett településeken a „közélet” kimerül a Nagycsaládosok Egyesületének helyi csoportjából, valamilyen hagyományápoló együttesből, vallási kőrből. Enyhe túlzással ezek mindegyikének választott „előkelőségei” ugyanazok. Ez a legnagyobb gond!

Ott a PKP lehet, hogy ismert, de ha te meg én kiállnánk egy piaci napon, hogy népszerűsítsük, érdekes élményben lenne részünk.

2015.07.12. 11:30:46

@Lord_Valdez:
az, hogy ti általában akarjátok a problémát megoldani. a kérdés az, hogy mit csináljon a paraszt gyügyén. hogy fogjanak össze, komparatív előnyök, bla, bla, bla. azt sem tudod hányan vannak, mennyi a vagyonuk, a jövedelmük, stb. tehát ti nem valós megoldást akarjátok keresni, hanem egy süket ideológiát nyomtok. és persze értem, hogy az ellentábor még nagyobb faszságot tol. csakhogy ebben a "libsik" vs. "nácik" játszmában az érzelmek döntenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 11:38:44

@unionista᠍᠍᠍:

"ti nem valós megoldást akarjátok keresni"

Az a problémád hogy mi nem akarjuk az államhatalmi erőszakkal kényszeríteni a gyügyeieket hogy azt csinálják, ami szerintünk célravezető?

Mert az általad követelt "valós megoldás" erről szól: az államhatalom "védje meg a piacokat", az államhatalom hozzon létre termelőszövetkezeteket amelyeket az államhatalom által létrehozott takarékszövetkezetek finanszíroznak, az államhatalom biztosítsa a gyügyei meggy "versenymentes" piacát ...

zipe moha 2015.07.12. 11:39:06

@Lord_Valdez: ..." Hát, rossz hírem van. Ha az emberiség 100%-t meggyőzöd arról, hogy a Föld lapos, a Föld akkor se lapul ki."...

..nos, hát rossz hírem van. a te ortodox közgazdaságtanod pont erről beszél...persze fííínoman, naná..." kilapítjuk a Földet meglátod...együtt, közösen...sikerülni fog, csak higgy és ne gondolkodj, magolj...mi meg majd elbújunk a gondolatfelhőkbe ami onnan mérgezzük az elméket...ne azt figyeld amit csinálok ( minek, vak vagy)....azt figyeld amit mondok ( süket is vagy ezért többször is elismétlem)..:))))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 11:56:11

@zipe moha:

"a te ortodox közgazdaságtanod pont erről beszél"

Hatalmas tévedés: az "ortodox közgazdaságtan" arról beszél hogy ha ezt teszed, ez lesz a következménye; ha azt teszed, amaz lesz a következménye. Az "ortodox közgazdaságtan" nem előíró hanem leíró. A politikusok azok akik előírnak: csak épp' csalnak, mert azt mondják hogy megteheted ezt, és amaz lesz a következménye. A választók (többsége) meg jól elhiszi nekik -- mindenki szereti hallani az olyan "megoldást" ami eredménye az hogy a kecske is jóllakik meg a káposzta is megmarad --, aztán amikor egy pár év vagy évtized után kiderül hogy a politikusaik balekra vették a választóikat, akkor megy a sírás-rívás és fogak csikorgatása hogy "de hát megígérték!"

Az "ortodox közgazdaságtant" kellett volna tanulmányozni, és annak ismeretében hozni döntést arról hogy a kecske jóllakása fontosabb-e, vagy a káposzta megmaradása, nem a politikusok ígéreteinek hinni.

2015.07.12. 12:19:55

@neoteny:
azt gondolom, hogy közhatalom kell ahhoz, hogy gyügyén létrejöjjön a termelő, fogyasztó (értékesítési) szövetkezet. vagy akár a takarékszövetkezet. ehhez pártatlan közemberek kellenek. választott modern kori nemesek kellenek. de ezt nem azért gondolom, mert ezt valamilyen totális ideológiának képzelem, hanem azért, mert arrafelé a népek azt mondják, hogy modern kori rendiséget képzelnek el. tulajdonképpen valós önkormányzatiságot. csak ők ezt a feudális tradíciókhoz kapcsolják. és ehhez társítanák a szövetségi kapcsolatokat. azt, hogy ők mondjuk szászok éléskamrája lennék. ebben az esetben a szatmári önkormányzatoknak kellene tárgyalni a szász tartományi kormánnyal az együttműködésről.

te azt állítod, hogy ebből a gyügyeiek feltétlen rosszul jönnének ki, illetve azt, hogy a szászok biztosan nem tárgyalnának szatmárral. lehet, de nem biztos. ez egy opció. és nem szabad piaci opció a szónak az ortodox dogmatikus értelmében. te azt állítod, hogy ez nem működhet. ha az egyén és a világ közé bármi beékelődik, akkor az a szórvány népek gazdagságát korlátozza. csakhogy a magyar nem szórvány népcsoport. nem muszáj mindenben a zsidókat követni. és ha a zsidóknak nem tetszik a többségi magyar közgondolkodás, akkor új hazát kell keresniük. a szórványnak szóródnia kell. a nyugaton nyugaton van.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.07.12. 12:32:15

@unionista᠍᠍᠍:
Ez azért baromi vicces, mert a parasztok ösztönösen tudják alkalmazni a komparatív előnyök elvét.
Amikor elmész egy vidékre, ahol mindenki uborkát vagy dinnyét termeszt, akkor ők nem csinálnak mást, mint alkalmazzák. Persze, nem tudják, hogy ezt így hívják, de azt tudják, hogy jobban jár, ha az uborkára alkalmas vidéken uborkát termeszt és a dinnyét máshonnan veszi, mintha azt is maga akarná termeszteni.
Az ilyen protekcionista, autarkiás marhaságokat nem is ők szokták kitalálni, hanem városi félműveltek 0 gazdasági tapasztalattal.

@zipe moha:
facepalm

zipe moha 2015.07.12. 12:38:35

@neoteny: Kedves neoteny!....ezt írtad: "arról beszél hogy ha ezt teszed, ez lesz a következménye"...mint minden emberi alkalmazott tudomány ami megpróbál leírni egy megfigyeléssel feltárt összefüggést, tág teret hagy az értelmezésnek és az alkalmazásnak...

aki magol, és a tanulás folyamtata során nem jut el az önálló gondolatalkotás folyamtok önálló áttekintésének szintjére, a megkonstruálszabályrendszerekebe , mint kapaszkodókba fogódzik görcsösen...elengedni egy pillanatra sem képes, mert attól tart hogy lezuhan...és igen, zuhanna valóban.
Ugyan ez igaz az ideológiákba való kritikátlan kapaszkodás ra is....

Könnyen belátható, hogy válsághelyzetben mekkora versenyhátrány jelent a szakmai komformítás....épp ezért kierőszakolja, vagy hamisít magának folyamatos megerősítéseket azzal kapcsolatban hogy haladása előre lépés nem helyben -és körbe járás.A konformitás a tömegek jellemzője, mely elkerülhetetlen csalódásokként éli meg ha csoportok kilépnek a "keretekből"...ÉS AZOKAT MINDÖSSZE HASZNÁLJÁK azok ellen!! akiket a szabályokra megtanítottak...ez ellen védekezni,gyengíteni ezt kioltani ugyan ezen módszerek alkalmazásával lehet....a sötét ellentéte a világos...azért a világos sem fájdalom mentes

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 12:49:06

@unionista᠍᠍᠍:

"azt gondolom, hogy közhatalom kell ahhoz, hogy gyügyén létrejöjjön a termelő, fogyasztó (értékesítési) szövetkezet. vagy akár a takarékszövetkezet."

Vagyis az államhatalomnak kell azt létrehoznia -- és az államhatalom az erőszakmonopóliumát használva képes csak bármit is létrehozni. Legalább is bármi olyat amit -- szerinted --- az emberek a saját erejükből nem képesek létrehozni.

"ehhez pártatlan közemberek kellenek."

Olyanok nincsenek, és nem is lehetnek: az olyanok automaták lennének, nem emberek.

"választott modern kori nemesek kellenek."

Ők hogyan/miben különböznének a választott politikusoktól?

zipe moha 2015.07.12. 12:52:52

@Lord_Valdez: ..igen talán ez lehet a gond nagyon "iskolás vagy.... csak lassan, fokozatosan engedd el a korlátodat,a kapaszkodóidat...nehogy megremegjen az eddig aprólékosan építgetett biztonságosnak, megalapozottnak hitt érzület-és szemlélet birodalmacskád...ha így maradsz semmit nem fogsz érteni abból ami következeik...de magyarázatod lesz, naná...

liberális közgazdász a közszférából...mi más?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 12:55:11

@zipe moha:

"A konformitás a tömegek jellemzője"

Pontosan: ezért lehet megtalálni és leírni azokat a szabályszerűségeket amelyek statisztikailag (!) érvényesek a tömegek viselkedésére. Márpedig a gazdasági tevékenységek tömegesek.

2015.07.12. 13:00:18

@Lord_Valdez:
a komparatív előnyöket szabad piaci keretek totalitása miatt nem lehet alkalmazni. ahhoz, hogy gyügyén a fosatós cigán'meggyből és a nemto'mszilvából eladható késztermék kell idő kell. védett piacot kell építeni és szövetségi kapcsolatokat. és majd abban esetleg érvényesülnek a komparatív előnyök. ha gyügye a szász tartományi kormánnyal szerződik. és a lipcsei piacra termel. és a sályi cigányok mennek a metróépítésben segédkezni. de ez ugyebár nem szabad piac, hanem félig-meddig kormányzati-önkormányzati keretek (ha úgy tetszik, akkor szövetségi állami keretek között szervezett) irányított és tervezett gazdaság. és könnyen lehet, hogy ez fogja felemelni azt a térséget, persze lehet, hogy valami más ha egyáltalán felemeli valami. egy biztos, hogy a népek semmiféle elméletből nem kérnek semmiből, ami nem mondja meg, hogy mi lenne konkrétan. gyügyén a népeket az érdekli, hogy mi lesz abban a nagyjából egy utcában, ami a falu. hogyan fognak együttműködni dányáddal és újlakkal, akik a szomszédaik. de azt tudják, hogy hiába fognak össze zsarolyánnal nem lesznek versenyképesek globális méretekben. innentől kezdve a kérdés az, hogy milyen piaci védettséget élvezzenek.

zipe moha 2015.07.12. 13:18:29

@neoteny:"Pontosan: ezért lehet megtalálni és leírni azokat a szabályszerűségeket amelyek statisztikailag (!) érvényesek a tömegek viselkedésére. Márpedig a gazdasági tevékenységek tömegesek."...így van egyetértünk , és pontosan ez ad lehetőséget az " észrevétlen" befolyásolásra azok számára akik a tömegek folyamatos ( és előjelek nélküli..!!) dinamizálásában érdekeltek...és ez már nem közgazdaság , de nem is politika...hatalomtechnológia.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 13:20:02

@unionista᠍᠍᠍:

"ahhoz, hogy gyügyén a fosatós cigán'meggyből és a nemto'mszilvából eladható késztermék kell idő kell. védett piacot kell építeni és szövetségi kapcsolatokat."

Mennyi idő kell amíg a gyügyeiek szarból aranyat kalapálnak? És a "közhatalom" hogyan tudja eladni a szart aranyárban?

Roppant tanulságos ez az eszmecsere veled a gyügyeiekről: először még arról volt szó hogy a kereskedők csak 60 Ft-ért veszik meg a meggyet amit 600 Ft-ért árulnak, most meg kiderül hogy nincs is a gyügyeieknek olyan meggyük amit el lehet adni 600 Ft-ért. Akkor nem csoda hogy ingyen osztogatják. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 13:22:34

@zipe moha:

"és ez már nem közgazdaság"

De a közgazdaságtan érvényes ismereteket tud nyújtani a tömegek gazdasági viselkedéséről -- és te ennek a lehetőségét tagadod.

2015.07.12. 13:24:15

@neoteny:
a népek most pártokra szavazhatnak. nincs közvetlen kiválasztás. mezőkövesden nem a matyóföldre szabott operatív programok közül választhatnak hanem ideológiák közül.

tállai elvtárs szervezik a hazafias népfrontot. a baloldal pedig a politikai bizottságot. az lmp nagyjából úgy szerveződik, mint az egykori kisz. a jobbik pedig az ifjú gárda.

ezt úgy lehet feloldani ha azt mondjuk a népeknek, hogy azt válasszátok meg, akiről úgy gondoljátok, hogy a matyóföldet kormányozza. de ehhez és államiságból következő szociális biztonságon túl gazdasági szuverenitás és kulturális autonómia kell és nemzeti érzület. egész egyszerűen azért, mert ilyen a magyar többség. ilyenek a népek. erre azt mondod, hogy mert a magyarok szar emberek. ezért lettél az országból elűzve. és az biológia volt. nem filozófia.

zipe moha 2015.07.12. 13:29:56

@neoteny: ...bolond lennék tagadni...nyilván...ám az "iskolás" tempó vajmi kevés lenne akár a megértéshez akár a beavatkozáshoz...persze mondani mindent lehet...néha szórakoztat máskor feldühít ha kilátszik a pallérozottság száliránya..:)

2015.07.12. 13:31:33

@neoteny:
a gyügyei meggyet adják el 600 forintért. és azt is értik, hogy ahhoz, hogy ne 60 forintért kelljen kínálni még tenni kell egyet s mást. de ahhoz szükségük van közemberekre, akik ezt összeszervezik. nem alakul ki magától.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 13:35:49

@unionista᠍᠍᠍:

"a gyügyei meggyet adják el 600 forintért"

Akkor a gyügyeiek rendelkeznek komparatív előnnyel, versenyképes termékkel. De épp' azért versenyképesek, mert 60 Ft-ért adják a meggyüket: 180 Ft-nál már nem versenyképes a meggyük, akkor elveszítik a komparatív előnyüket.

2015.07.12. 13:42:02

@explanatus:
ha te nem látod, hogy béndek péter hatalmaskodni akar ezen a párton, ha nem látod, hogy a pkp a jobboldal mlp-je és béndek péter a jobboldal fodor gábora, akkor sajnos sanyi haveromnál is ezerszer ostobább vagy. pedig sanyi szellemi fogyatékos. béndek péter legfeljebb mások elképzeléseit tudja konkrétumként felmutatni. azokat sem hitelesen, mert ő saját kútfőből dekonstruált filozófiát képes gyártani. de azért csak hajrá.

zipe moha 2015.07.12. 13:44:08

@unionista᠍᠍᠍: ...sajnos, unionista egyre többször kell egyetértenem veled...azért sajnos, mert amit mondasz olyan előzményeket eredményez amit el kell kerülni...szerintem.

azt mondják, hogy a tűz és a víz kioltják egymást
..szerintem a tűznek melegítenie kell a vizet...ami gőzzé lesz...és hajtja a gépet...ez az ideális megoldás..tehát a végkövetkeztetésedben nagyon nem értünk egyet...mert szerintem csak így lehet...és ehhez tényleg " oldal független" "kereteken kívül álló" közemberek kellenek kb 30-50.000-en..

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 13:49:28

@unionista᠍᠍᠍:

"a népek most pártokra szavazhatnak. nincs közvetlen kiválasztás."

Legjobb tudomásom szerint Mo-n van egyéni képviselők választása is, meg listás választás is.

"mezőkövesden nem a matyóföldre szabott operatív programok közül választhatnak"

Ah értem: te direkt demokráciát akarsz, ahol egy szakértői kormányzat kidolgoz alternatív (helyre szabott) gazdasági programokat (hányat?) és azok közül választanak a polgárok.

Ha csak egy program van, és azt nem szavazza meg a többség, akkor az elvetésre kerül és más verzió kerül kidolgozásra?

Ha több mint két program van, és az egyik sem szerez többséget, akkor elég a pluralitás a győztes program kiválasztásához, vagy az első két program amelyik a legtöbb szavazatot kapta ismét szavazásra bocsátásra kerül?

Milyen távúak ezek a programok? Ha egyet megszavazott a többség, azt mennyi ideig kell implementálnia a végrehajtó hatalomnak?

A programok által megoldandó problémákat népi kezdeményezésre dolgozzák ki a szakértők (több verzióban), vagy a szakértők maguk döntik el hogy milyen problémára dolgoznak ki több programot amik közül aztán választanak a népek?

Hogyan kerül finanszírozásra a programvariációk kidolgozása, a választások lebonyolítása és a választott programok implementálása?

2015.07.12. 13:49:32

@neoteny:
gyügyei piacon 60 forintot ér a meggy. vagy még annyit sem. mert ha gyügyén kínálja jolika 60 forintért a szomszédnak, akkor nem veszi meg tőle. hiszen neki is van meggyfája, vagy a családból valakinek. odamegy egy felvásárló. és azt mondja, hogy 60 forintot ad érte. és ugye a meggyet nem lehet a fán hagyni. nem tudják tárolni, mert ahhoz hűtőház kellene, nem tudják feldolgozni, mert ahhoz léüzem, stb. ilyenek nincsenek a környéken, vagy ha mégis, akkor azok a szabad kereskedelem kezében vannak. tehát őket a szabad piac kisemmizi. persze lehet mondani, hogy úgy kell nekik. miért nem csináltak szövetkezetet. csakhogy a szabad piac verte szét a szövetkezetet. a szövetkezeti hűtőházat, léüzemet és a többit privatizálták. és szövetkezetet kötelező jelleggel feloszlatni. a szabad piac jóvoltából. a szabad piac vásárolta fel a takarékszövetkezetet. a szabad piac totalitása okozta a problémát.

erre azt mondod, hogy az nem lehet mert a szabad piac (aka. piaci önkény) a jó. és minden, ami a közhatalomhoz kötődik (aka. állami önkény) feltétlen rossz.

Moin Moin 2015.07.12. 14:03:50

@neoteny: Hayekből csak az irigység beszélt:-)

2015.07.12. 14:04:31

@zipe moha:
nekem nincs végkövetkeztetésem. éppen azt mondom, hogy nincs végső válasz. szerintem nincs univerzális közgazdaságtan.

egy iskolavárost nem feltétlen pontosan úgy felépíteni közgazdasági értelemben, mint egy katonavárost, vagy egy vásárvárost. ezek különféle politikai gazdaságtanok. és ami ezekben közös az a matek. az, hogy van összeadás, szorzás, vagy differencia-hányadosok. a matekot nem vitatja senki. a politikai filozófiát a népekhez kell szabni.

tehát ha gyügyén a paraszt azt mondja, hogy szatmári nemességet akar, akkor hívjuk annak közembereket. mert ők egy idealisztikus módon szervezett uradalmat képzelnek el. azt, hogy bíró berci vagy a kincs karcsi fiából a szatmári vicispán lehessen. és ha a népek ilyet szeretnének, jolán néni kötött levest akar főzni és puderes macskát (ami egy sütemény) akar sütni, akkor ehhez kellene igazodni. nem kell semmiféle univerzális filozófia. hanem ezt művészi módon kell felépíteni. néhány dolgot nyilván újra kell komponálni. és ehhez érzelmi kvalitások és szakértelem kell. és nem az érzéketlen zsidó faszok és keresztény elvbarátaik.

Moin Moin 2015.07.12. 14:05:31

@HaFr: A baj akkor van, amikor ti, szellemi és ökölharcos konzik összetalálkoztok egy atombombázóssal, egy handzsárral rohangászóssal, vagy egy egészpályásletámadós focistával...:-(

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 14:10:26

@Moin Moin:

Valószínűtlen; jól megélt abból hogy beszélt. ;-)

Moin Moin 2015.07.12. 14:10:39

@HaFr: Ezt ismered, gondolom?

konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=261%3Aaz-el-nem-mulo-feudalizmus&catid=28%3Aposztfeudalizmus

...Azért a bajok az 1. sz. térképpen látható állapotokkal vannak: míg Svédországban a Jónép háromnegyede, Németországban közel 60%-a önállóan cselekvő polgár, addig a Kárpátok Ölén, ebben a tejjel-mézzel folyóban csupán minden tizedik... Innen szép nyerésre vinni az autonóm polgárideálra alapozó konzervativizmust!

Komolyan mondom, még a királyi vármegye-rendszert és a röghöz kötött jobbágyságot is sokkal jobb esélyekkel lehetne a magyar társadalomszervezés általánosan elfogadott alapjaivá tenni, mint azt, amire a PKP összeállt:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.12. 14:12:03

@Moin Moin: most mit mondjak, testhezálló feladatot kerestem, a Holt-tenger feltámasztását könnyűnek ítéltem, maradt ez

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.12. 14:12:46

@Moin Moin: kétségtelen, azok nem férnek össze az ízlésünkkel, akkor inkább elpusztulunk

profilo 2015.07.12. 14:15:14

@neoteny:

" ... "a népek most pártokra szavazhatnak. nincs közvetlen kiválasztás."

Legjobb tudomásom szerint Mo-n van egyéni képviselők választása is, meg listás választás is." ... "

Szerinted az utolsó három parlamenti választás egyéni jelöltjeiből vajon hány(%) került a parlamentbe saját erőből,saját jogon,saját nagyságából és tehetségéből fakadóan,és hány azért,mert X vagy Y párt jelöltjeként szerepelt a szavazólapon?
Azaz Kiskovácsi Nagypistát azért szavazta-e meg Alsótalicskafalva,mert okos,szép és ügyes,vagy azért,mert a választáson a Mindenható Szociáldemokrata Népikoalíció jelöltjeként indult?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 14:17:28

@unionista᠍᠍᠍:

"a szövetkezeti hűtőházat, léüzemet és a többit privatizálták."

No de akkor van hűtőház, léüzem és a többi: akkor el tudja adni a gyügyei a meggyét. Hogy 60 Ft-ért tudja eladni, nem 180-ért? Én se' panaszkodnék ha 3-szor annyi lenne a fizetésem ... csak nem tudok senkit találni aki nekem, az én munkámért, 3-szor annyit fizetne mint amennyit most kapok. A munkapiaci komparatív előnyömnek szerves része az hogy annyit kérek a munkámért, amennyit megadnak. Ha többet kérnék, nem adnák meg: és akkor nem lenne munkám egyáltalán.

2015.07.12. 14:26:15

@neoteny:
először azt állítod, hogy erre a jelenlegi rendszerben is lehetőség van. az elvi lehetőség fennáll. a gyakorlatban ez úgy valósítható meg ha szövetségi kapcsolatot találnak. tehát a szatmári népi/néppárti önkormányzatokat mondjuk a szász tartományi kormány támogatja. azért, mert mondjuk úgy képzelik, hogy végig a szamos mentén gazdasági-kulturális megállapodásokat köthetnek. és ennek érdekében érdemes egy mintagazdaságot szervezni. és a szásznak is érdeke belépni a védett piacra. mert úgy tudja eladni a termékeit. úgy tudja kiszorítani a kínaiat. ha a lakosság döntő többsége ezt akarja, akkor akarhassa. ez a demokrácia. akinek nem teszik annak jogában elköltözni. a globalizált szabad kereskedelem a nagyságrendileg 10 milliós metropoliszokban lesz tartható, vagy ott sem. mert ahhoz inkább 100 milliós megarégiók kellenek és 1 milliárd főt számláló nemzetek. amerikai gazdaság is ezért próbálja beszopatni a gyengébb európait. a népek a kistelepüléseken lázadnak fel. és mivel ebből magyarországon elég sok van ezért itt ez egy gyors és erőteljes folyamat. ezért van, hogy a magyarok vetítik előre a nyugat-európai politikát.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 14:29:57

@profilo:

Az a választó feladata hogy a párttagságon túl figyelembe vegye a képviselőjelölt kvalitásait: ha a választó nem kíván ebbe energiát fektetni, akkor racionálisan irracionális módon viselkedik, és a pártra szavaz.

Van példátok olyan képviseleti demokráciára ahol nincsenek pártok a törvényhozásban?

profilo 2015.07.12. 14:32:51

@neoteny:

Semmi esetre sem szeretném védelmembe venni unionistát,mert bolond,de azért,ahogy többször is írtam már,szívesen mégnézném azt a politikust vagy akár téged,amint a gyügyei embereknek elmagyarázod,hogy a "jólműködő" piac miatt jó dolog az a 60 forint, és becsüljék meg nagyon,mert csak így lesz kolbászból a kerítés...ne foglalkozzanak a 600 forintos eladási árral,mert nem tudják mi munka,szenvedés és gyötrelem van mögötte...és ezért váltottunk módszert,rendszert...és ha azt szeretnék,hogy ez a "fejlődés és gyarapodás" fenn maradjon,akkor szavazzanak rám.

explanatus 2015.07.12. 14:33:45

@unionista᠍᠍᠍: Nem vagy komolyan vehető, mert magad mondtad, szerepeket játszol, provokálsz, trollkodsz meg leostobázól. Amit be akarsz beszélni a PKP-ba az is egy valamilyen szerep. A PKP Bének Péter szellemi szüleménye, nem kell rajta hatalmaskodjon, az övé, és semmi köze Sanyi haverodhoz. A beskatulyázásod nem fog menni, se az összemosás egy általad megvetett formációval. Kitartó álarccseréidről fentebb írtam. Oka van.

Kár, hogy az általam írtakkal kapcsolatban, hogy ott nálatok gyügyén ki az a pár család, amelyik fogva tartja a jobb sorsra érdemes gyügyeieket, egy szót se szólsz. Netán köztük vagy?

A gyügyeiek legnagyobb baja -soha nem jártam ott- nem az, hogy annyi a meggy ára, amennyi, hanem mert beletörődnek, de is lehet nem ez a fő megélhetési forrásuk, csak adottság, hogy ott sok meggy terem, csak te ezt nem veszed észre.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 14:35:08

@unionista᠍᠍᠍:

"először azt állítod, hogy erre a jelenlegi rendszerben is lehetőség van."

Ezt nem tudom, hogy honnét vetted: én csak próbáltam megérteni hogyan lehetne azt megszervezni hogy "mezőkövesden a matyóföldre szabott operatív programok közül választhassanak" (mert ennek a hiányáról beszéltél).

2015.07.12. 14:36:58

@neoteny:
a hűtőházakat és a léüzemeket nem feltétlen azért vették meg, hogy üzemeltessék. hanem, hogy azok helyben ne legyenek. hanem még nagyobb, még hatékonyabb üzemeket építsenek távolabb. csakhogy azok se versenyképesek. egyre nagyobb és nagyobb vállalatokat kellene építeni. de ehhez a belső piac túlságosan kicsi és szegény. ilyen típusú kapitalizáció a széttagolt európában sem tud végbemenni legfeljebb ázsiában vagy amerikában. de erről nyugat-európában nincs vita. csak a németek az elfojtott nemzeti büszkeségükben nyilván nem fognak kiállni, hogy a kínaiak fele annyiért ugyanolyan minőséget állítanak elő szinte bármiből. és imádkoznak, hogy a kínai kommunista párt mondjuk a beijing benz kínai-német vegyesvállalatot ne államosítsa. de ez következik be akkor ha az amerikaiak beborítják a tőzsdét. ezért építenek a németek gyárat a bugaci pusztában. mert az egy védett piac. szabad kereskedelem egy utópia.

profilo 2015.07.12. 14:36:59

@neoteny:

Azt ugye tudod,hogy most ugyanúgy terelsz,mint unionista.
:)

2015.07.12. 14:38:50

@explanatus:
ebből a mondókából mindenki azt veszi komolyan, amit akar.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 14:56:56

@profilo:

Elmondhatom, de meg nem érthetem helyetted. ;-)

2015.07.12. 15:02:03

@Moin Moin:
járás->megye->nemzet egy "kis-német" tradíció. hasonló, mint kerület (kreis)->régió (land)->föderáció, ami a "nagy-német". (minden egy szinttel feljebb szerveződik. nagyobb üzemméretek hatékonyabb gazdaságot eredményeznek). az osztrák vegyes rendszer. mert ott a szövetségi államok (régiók) esetenként megyeméretűek (voralberg, salzburg, karintia, burgenland). ezért az osztrák gazdaság már kevésbé hatékony.

csakhogy kínában nagyságrendben 100 milliós megarégiók jöttek létre. a gyöngy folyó deltája gazdaságilag erősebb lesz, mint a rajna vidéke. a 10 milliós hongkong és az 1 milliós macau sem fog tudni versenyezni guandong tartománnyal.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 15:03:18

@unionista᠍᠍᠍:

"ezért építenek a németek gyárat a bugaci pusztában. mert az egy védett piac."

Kitől védett piac?
Kiket védő piac?
Minek a piaca? Mit adnak-vesznek azon a piacon?

2015.07.12. 15:10:44

@neoteny:
a piacgazdaság alapja a termelés és a fogyasztás. az nem kizárólag adás-vétel.

2015.07.12. 15:12:33

az a libsi logika. a @Lord_Valdez féléké. akik azt gondolják, hogy a gazdaság csak abból áll, hogy mennyiért adjuk el a mercedest. és az másodlagos, hogy kik és hogyan állítják elő. ezt a proto-indoeurópai "mesterrassz" éppen fordítva képzeli. (ez elég náci így? csakhogy moin-moin örüljön.)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.12. 15:20:15

@unionista᠍᠍᠍:

Akkor miért bugyogsz hülyeségeket a bugaci pusztáról?

zipe moha 2015.07.12. 15:28:47

@explanatus:

"Kár, hogy az általam írtakkal kapcsolatban, hogy ott nálatok gyügyén ki az a pár család, amelyik fogva tartja a jobb sorsra érdemes gyügyeieket, egy szót se szólsz. Netán köztük vagy?".....nyilván igen,és abból az érdekből és nézőpontból vezeti le a vidéket vidékről a lokalitásból uralni akarók (ellen)érzéseit...szívesebben társulna a szászokkal ( mert ez biosz:)...mint egyezne ki a magyar zsidósággal ( ez bizony filosz)... pedig a zsidóság csak sértett és sértegetett a szászok viszont kezdettől uralmi alárendelő viszonyt teremtettek a magyarok számára...szolga a saját hazájában azt gondolja ,ha egyik szolgaságból a másikba fut majd megerősödik és bekövetkezik az önrendelkező és uralmi állapot vagyonai és viszonyai felett....csak azt tudnám miért jutnak mindig ! erre a következtetésre...pedig a várakozások ellentettje igazolódik mind ezidáig sokadszorra...nem szabadnak kell lenni ( szabad jobbágynak..) hanem függetlennek( polgárinak...)...ez viszont kiegyezést és az uralmi jogosítványok lassú de folyamatos visszavételét jelenti...1000 éves idegen -elit által okozott politikai-kulturális károkat nem lehet egyik napról a másikra helyreállítani....egy nemzetben....én azzal kezdeném: mindenki magyar..:)... a megkülönböztetés a hazafi és a hazaáruló között indokolt mindössze..:)

zipe moha 2015.07.12. 15:46:26

@unionista᠍᠍᠍: ...a gyügyei parasztjaidnak polgárosodnia kell, és ez nem nehéz: feldolgozó kell?? ..építsünk és birtokoljuk közösen. el kell adni?? szövetkezzünk a járásban csomagolásra , marketingre , értékesítésre.....és a családok tehetséges nyelveket beszélő fiainak adjunk munkát Sanghajban, Cannberrén....mint lokálpatrióták értékesítsék a meggyszörpöt..
ránk rohad a tej???...építsünk feldolgozót, szabályozzuk a mennyiséget minőséget az árat, a piacot...és ezt nagyon jól támogatja a magyar zsidó kultúra ( el lehet lesni , lehet utánuk csinálni...béke után velük! ( hisz addigra csak hazafi van vagy hazaáruló)
most mi van? pampogás, tántorgás, panasz...szemforgatás, hogy honnan lehetne a különbséget lenyúlni, viszem bárkiét nekem meg legyen...így nem megy....amíg nem látom, hogy a vidék önszerveződik nem valami ellen , hanem valamiért ...addig nincs teendő mert a fedő alatt fő a hús...majd puha lesz

2015.07.12. 18:29:45

@zipe moha:
csakhogy amíg a magyar főváros nem magyar érzelmű addig a rebellis kultúra lesz erősebb. addig növekedni fog a zsidóellenesség. és az ellentáborban a magyarellenesség. ezt a játszmát le kell játszani azért, hogy a gyermekeinknek és az unokákinknak ne ostoba szimbolikus vitákat kelljen lefolytatni.

a mongoltatár, az oszmántörök, a császári osztrák, a nácinémet, vagy a szovjetorosz megszállásnak nem volt etnikai színezete? teli torokból lehet szidni a görögöket, hogy egy lusta népség. a magyarokat, hogy lábszagúak. a zsidókat nem lehet szidni. ha kell, akkor nézzük meg, hogy milyen mértékű a zsidó részvétel a kommunista és a kapitalista diktatúrában. és ha ez a zsidósághoz köthető, akkor nem köthetjük az észtekhez. ahogyan a magyar nyelvet is nehéz elsősorban a finnugorhoz kötni. meg kell nézni, hogy milyen nemzetiségű nyelvészek találták ki. és ha zsidók, akkor nem mondhatjuk, hogy ezt az angolok találták ki.

ez nem azt jelenti, hogy minden zsidót utálni kell. senki se utálja az összes oroszt csak azért, mert egyesek megszállták az országot. ki utálja ezért csehovot, muszorgszkijt, hacsaturjánt vagy kolmogorovot? polgár jutkát vagy benedik tibit se utálnák. és ha ezt nem lépi meg ez a generáció, akkor majd meglépi a következő.

nekem van egy tippem, hogy a zsidóság korona csoportja élte túl a népirtást. éppen azok, akik a magyar nacionalizmus letörésére lettek betelepítve a szabadságharc leverése után bécs által. akkor épült a nagy zsinagóga és sorra a többi. és azóta ez a csoport mondja, hogy a magyarok felejtsék el a múltjukat, a történelmüket. ezek az emberek azt állítják, hogy a magyar nyelvben nincsenek magyar szavak. egy se. hanem a hantiktól és a manysiktól vették át az ősi szavakat a magyarok ősei. és nem érdekes, hogy a krónikákban róluk nem lehet olvasni. és erre a válasz az, hogy ez így van és kész. aki mást állít az fasiszta. nézzük meg az etnikai hovatartozást. és ha ezek az emberek nem zsidók, akkor mondjuk azt, hogy a fasiszták hülyék. de ha jelentős részben azok, akkor nekik van igazuk. ez nem filozófiai, hanem objektíven eldönthető biológiai kérdés. és elnyomók lehetnek zsidók is. miért ne lehetnének.

zipe moha 2015.07.12. 19:23:52

@unionista᠍᠍᠍: ...volt egy példám múltkor, nagyvonalúan átugrottál rajta....amikor a székelyek tömegesen idejöttek , egy csomó csúcsértelmiség is jött...azóta,bizonyos lokalitásban mindent visznek ( Miskolc?)...engem is bánt ha hazai pályán a magyarokat rommá verik...de ez nem kulturális probléma inkább???
demográfiailag az ország 90%-ának őse szegényparaszti családi gyökerekkel bír...számos értéke mellett e kulturális gyökérzet alkalmatlanná teszi a hordozóit a hálozat-és kapcsolat építésre az ".csoport munkára"... ami kohézió, az a néma gyűlölet és alkalmi összefogás ( de akkor is lapos szemforgató figyelemmel)a gyűlölet megnevezett-társított elemei-tárgyai ellen..
ezen berögzültség megcsontosodottság teszi igen jól manipulálhatóvá...orránál vezethetővé a népet...tulajdonképpen az a nonverbális üzenet: "Használj ki.."...és kérem....majd amikor megtörténik, dac, düh, bosszúvágy....
Az a háló amit a magyarság alkot a mában is , itthon is terhelhetetlen erőtlen , gyenge...a gyűlölet tudja csak energizálni...
ami hátrány előny is lehet...kérdés kik(k) nyúlnak hozzá, milyen kézzel ( szándékkal)... a kádári szocializmus jó úton idult ( a néplélek szempontjából...a a 70'-es 80"-as évek voltak a magyar nép egyensúlyának gazdasági-lelki -szellemi csúcsai... a 89'-esek csak a vagyonra és a hatalomra hajtottak 1 millió revansista 9 millió embernek megnevezte a gyűlölet ( az Ő gyűlöletük ) tárgyát...majd élvezte ahogy a jól kiszámított hatalomtechnika szárnyán a nép a vállukra veszi őket a " rendszerváltókat"..most is a nép tartja fönn s bár letenné már ezeket az új heréket, csak nem tudja hogy kell...és már nem is hagyják neki: meg van az új földesúr...és abból csak 1 kell minden faluba, lehet menni robotolni...abban meg van gyakorlat, na jó akkor külföldre..mert a működő vagyon nem működik...kevés ez ilyen sok embernek...szóval nem bonyolult ez, az bonyolultabb hogy hogyan lehet évtizedekig hazudozni és manipulálni a parasztot és kiénekelni a zsebéből az önkéntes hozzájárulást....és még válasszon is meg..:)))

zipe moha 2015.07.12. 19:37:39

@unionista᠍᠍᠍: .. a magyar nép nem alkotja az országot hanem szolgaként lakja...amit a mai "elit" tesz az már arról nyíltan szól: Nem kell ennyi szolga se.."...akik külföldre mennek, megértették a magyar történelmet és így! menekülnek előle, bizony...zsákmányországból..50% fölötti bért terhelő adók, 27 % áfa, 101 kisadó ect..Amerikában ha 1 évig pontosan fizeted a jelzálogot elsétálhatsz a jelzálogtárgy mellől..itt megörökölheted az adósságot.. hagyjuk már...és a végére a kérdés: minderről ki tehet??..és ellene??...na ugye

zipe moha 2015.07.12. 19:44:17

@unionista᠍᠍᠍: ...szóval üzenem a gyügyei parasztjaidnak, hogy ideje lenne lejönni a ( meggy) fáról...és kifundálni valami okosat valami szövetkezetet...vagy még okosabbat...:)) ..egy élhető országot

2015.07.12. 20:23:49

@zipe moha:
én azt gondolom, hogy magyarországon sikeresen a helyi társadalmak szervezhetők meg. ahogyan én látom a magyar történelmet konvergens fejlődés szinte sohasem volt. aszinkronitás volt (egyes országrészek fejlődtek, míg a többi inkább stagnált) és divergencia (széthúzás).

budapest elérte a kelet-nyugat szintjének átlagát. és ma már csak úgy tudna fejlődni ha az egész ország a keze alá dolgozna. és minden budapest alá tartozna. mindkét tábor ezt a túlközpontosított országot kínálja fel. a jobboldal azt mondja, hogy ezzel válik a főváros nemzetivé. a bal pedig azt, hogy nemzetközivé. és szerintem sokkal inkább az elsőt fogadja el a többség. ez a magyar lakosság keleties és délies származásával függ össze. és a cigányok is egy nemzetieskedő közeghez tudnak integrálódni. a zsidókeresztények lógnak ki. a zsidók többsége erősen. szerintem ez elsősorban biosz és nem filosz.

a zsidók betelepültek cca. 150 éve. és azt mondják, hogy a magyarok hozzájuk alkalmazkodjanak. mert ők a gazdagabbak, az iskolázottabbak. csakhogy a zsidó baloldal semmiféle modell értékű megoldást nem kínál. illetve, amit mégis csak azt a többség nem fogadja el.

országos méretekben ezek a szexista, etnicista gyűlöletkampányok uralkodnak egy hűbéres médiával. minden oldalon. és ebből a helyi társadalmak léphetnek ki. de ennek a módjai környezetfüggőek. egy tiszamenti járásban nem feltétlen ugyanazt kell csinálni, mint egy dunántúli kerületben.

Moin Moin 2015.07.12. 20:42:34

@unionista᠍᠍᠍: Te még ott tartasz, aranyapám, hogy egy kultúra/ország/régió sikeressége az ott élők lélekszámától függ?

Ááá, ez nagyon gáz, bazmeg!:-)

(...Tényleg, jut eszembe: hogy halad a pszichiátriai kezelésed? Hogy mi? Hogy még el sem kezdődött, mivel nem is mutattad meg magad orvosnak? Ú, ez megint csak nagggyyyon gáz, bazmeg!)

2015.07.12. 21:36:21

@Moin Moin:
a gazdaság hatékonysága persze, hogy függ az üzemmérettől. szabad piaci viszonyok mellett ez a függés erős. többek között ezért tudnak a kínaiak szinte mindent nagyjából annyiért szinte előállítani. ezért akarják a németek a piacgazdaságot tervezettebb és irányítottabb keretek közé terelni.

zipe moha 2015.07.12. 23:16:27

@unionista᠍᠍᠍:

... az alap problémák, az átörökített hajlamosító magatartás minták már egészen alaposan feltérképezettek.... a kérdés egyre inkább az mit lehet ezzel kezdeni...és ki KÉPES és AKARJA felemelni ezt a súlyt...abban igazad van, hogy nincs Ajánlat...egy se

konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=261%3Aaz-el-nem-mulo-feudalizmus&catid=28%3Aposztfeudalizmus

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.13. 01:14:57

@zipe moha:
szerintem a helyi társadalmakat lehet felemelni. az ország egészét egyszerre nem lehet. országos méretekben széthúzás van. nekem minden haverom azt mondja, hogy oké legyen helyi összefogás és valós önkormányzatiság. csak előbb végezzük ki már a libsiket. és szerezzük vissza a fővárosunkat. és ez a csoport is láthatóan harcolni akar. ők is felvonulnak. van zsidó békemenet (az élet menete), a prájd, a "civil" mozgalmak is ehhez a csoporthoz köthetők, van egy folyamatos fenyegetés, hogy majd bedöntik a gazdaságot ha a politika nem abba az irányba halad, amit diktálnak, stb. tehát a libsik is harcolnak. mindenkit idiótának, fasisztának állítanak be, akik tőlük különbözőt állít. és a ezzel a csoporttal szemben az ellenérzés is növekszik. és ezek öngerjesztő folyamatok.

momentán nem érvényesülhet az, amit szeretnék. de ezt tudomásul veszem, mert nem gondolom, hogy én vagyok az orákulum. majd meglátjuk, hogy ez hova vezet.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 02:27:02

@unionista᠍᠍᠍:

"az ellenérzés is növekszik ... majd meglátjuk, hogy ez hova vezet."

A Fácánhoz címzett ivó törzsközönségében? Isznak még két deci kevertet és elsírják magukat.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 03:06:43

@unionista᠍᠍᠍:

"van egy folyamatos fenyegetés, hogy majd bedöntik a gazdaságot"

Ez Gyügyén nem fenyegetés: ők már csak a szakadt mackónadrágjaikat veszíthetik. A meggypiac már bedöntésre került. :)

panellburzsij 2015.07.13. 06:09:06

@profilo:
'Semmi esetre sem szeretném védelmembe venni unionistát'

Én sem, meg nincs is rá szüksége, unionista tényleg zseniális, és még azt sem tudhatod, kommentjének melyik felét gondolja úgy-ahogy komolyan, és melyik ami neotényféléknek szól, de egy kis líra tán segíthet:

'
TANÍTÁSOK

1

Lesznek, akik majd kinevetnek.
Ti ne hallgassatok azokra.

Olyanok ők, mint a cserepes
Urasági kastély gyermekei:
Nevetik a durvaorrú parasztot,
Mikor trágyás szekerén elindul,
Hogy kenyérré kovászolja a földet.

És lesznek, akik elszörnyülködvén
Ilyesféléket beszélnek egymásnak:
Miket össze nem fecseg ez az ember!
Hisz ez bolond, zárjuk el hamar,
Lázas hitét lehűti majd a magányosság.

Erre pedig csak azt mondhatom,
Az én akarásom nem bolondság,
Hanem tövigkalászos táblája a tibennetek
Még csak csirázó búzaszemeknek.
Az én hitem a földnek melegsége
És miként a föld szétosztja melegét
Gyenge füveknek, rengeteg erdőknek egyaránt,
Az én hitemet úgy osztom szét közöttetek.

Ti mégse hallgassatok a szörnyülködőkre
És meg ne vessétek őket:
Mindannyian és egyformán
Testvéreim vagytok.

2

Ti jók vagytok mindannyian,
Miért csinálnátok hát a rosszat?

Néha úgy vagytok a rosszal,
Mint az ópiumot szívó a pipájával.
Ameddig csak tart a mámor, gyönyörűséggel telik meg,
Aztán pedig irtózik önnönmagától is.
Mert miért isztok pálinkát tej helyett?
Hisz anyátok teje sose válik pálinkává.

Ti jók vagytok mindannyian,
Hisz mindnyájan örültök a jónak
S fontoljátok meg amit mondok:
Nem sánta az, aki
Együtt lelkendezik a csúszkálókkal.'

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 06:28:06

@panellburzsij:

"Mindannyian és egyformán
Testvéreim vagytok"

Én nem! :))

panellburzsij 2015.07.13. 06:35:59

@neoteny: akkor csak neked,, tovább, hátha ...

3

Ne legyen bennetek kegyetlenség
És irgalmasság se legyen bennetek.

Ha kegyetlenek vagytok,
Fiaitok is kegyetlenek lesznek.
Ha valamely bokron tövis terem,
Sarjadékán is tövis terem.
S elszaporodván tövestül kitépi
És kemencére veti a gazda.
Igy szakajtja ki kövér földjéből
Az ártatlanul kegyetleneket,
Már csak szüléjük miatt is
S tűzre, háborúba veti: az idő.

Ne legyen bennetek kegyetlenség
És irgalmasság se legyen bennetek.

Az irgalmasok irgalmasságra várnak,
Ti pedig éljetek úgy és úgy tegyetek,
Hogy ne legyen szükségtek irgalomra
S ne legyen miért irgalmazni nektek.

4

Most a jövendő férfiakról szólok.

Ők lesznek az erő és szelidség,
Szétszaggatják a tudás vasálarcát,
Hogy az arcán meglássák a lelkét.
Megcsókolják a kenyeret, a tejet
S amely kezükkel simogatják gyermekük fejét,
Ugyanavval kifacsarják az érckövekből
A vasat és minden fémeket.
Városokat raknak a hegyekből,
Nyugodt és roppant tüdejük a vihart,
A fergeteget magába szívja
S megcsöndesülnek mind az óceánok.
Mindig várnak váratlan vendégre,
Az ő számára is teríttetnek
És megterítik a szívüket is.
Az Isten szerető öccsei ők.

Legyetek hasonlók hozzájuk,
Hogy kisgyerekeitek liliomlábaikkal
Ártatlanul mehessenek át
Az előttük álló vértengeren.

5

Az üvegöntők nagy tüzeket raknak
És vérükkel meg verítékükkel
Összekeverik az anyagot,
Mely katlanukban átlátszóvá forr.
Azután meg táblákba öntik
S erős karjuk fogyó erejével
Egészen simára hengerelik.
És amikor megvirrad a nap,
A városokba meg a tanyai viskókba
Elviszik vele a világosságot.

Néha napszámosnak hívjátok őket,
Néha pedig költőnek mondjátok,
Noha nem több egyik a másiknál.
Lassan egyformán elfogy a vérük,
Ők maguk is átlátszóvá lesznek,
Ragyogó, nagy kristályablakok
A belőletek épülő jövendőn.

panellburzsij 2015.07.13. 06:37:20

@neoteny: i tak dalse ...

6

Előttetek egy ember ment el
S utánatok is jön egy ember.

Néhányatoknak mégis fáj a járás
S fájnak a földes, iszapos tavak,
Hol a verítéket és az út porát
Le kell mosni a fáradt tagokról.
Irtóznak tőlük s tisztaságra vágynak
S tán alázattal fürödnének mindig
Kristályvérében a megváltóknak,
De nékik az élet iszapos gödör,
Boldogtalanság öblögeti őket,
Míg patyolat-fehérré facsarodnak,
Mint a mosott ruha jó anyám kezében.

Reszketnek a vizek iszapjától
És mégis, mégis, tisztátalanul
Semmi kedvük sincsen továbbmenni.

Ti boldogtalanok, nem egyedül vagytok,
Előttetek egy ember ment el
S utánatok is jön egy ember.

Nézzetek apró unokáitokra:
Boldog örömmel élik a fogócskát
És nézzetek ősz nagyapáitokra:
Boldog örömmel ballagnak ők is,
Miként azok a katonák,
Kik akár vesztett, akár nyert csaták után,
Békességet áhító szivekkel
Fáradtan, de fütyörészve hazafele mennek.

7

A tegnapiak és atyáitok
A jajok lúgjával próbáltak mosakodni
S íme, tinéktek nem kell kutakat ásni
És nem szükséges,
Hogy telesírjátok a kiapadt tavakat,
Csak gyertek velem
És el ne maradjatok tőlem,
Az én számról friss források fakadnak,
Merítsétek bele véres értelmeteket,
Hányjátok el fegyvereiteket,
Mert a szerszámok nem férnek kezetekbe,
Még a múzeumokból is vessétek ki azokat,
Nehogy ők, akikből én előrejöttem,
Titeket vessenek ki majd magukból,
Mint a fegyverek fegyvereit,
Mert hogyha már muszáj választani,
Inkább testvéreink közül hulljon el egy,
Mint két idegen felebarát.

panellburzsij 2015.07.13. 06:38:22

@neoteny:
no még egy kis türelem...

8

A koldusszegénynek krajcárt adtok,
Noha ti is igazságot kértek
S nem vagytok különben a gyilkosoknál,
A sikkasztóknál, akik lányra pazarolnak,
Mégis felakasztjátok, becsukjátok őket.
Vagy hová lett a békesség a földről?
És kik pazarolták ölebekre
A felebaráti szeretetet?

Bizony, mindezek a dolgok
Meglátszanak az idő könyvében.

Ó, jaj azoknak, akik
Nem másszák meg a magasságokat
S úgy kerülik szavamat, mint a szakadékot,
Mert az anyák teje könnyekké változott,
Testvéreink elhulltak úgy,
Mint jégzivatarban a gyümölcsök,
Amelyeket senki, senki, senki
Kosarába többé nem szed össze.

9

Isten országát hirdetem néktek.

Szelid lehelete megsimogat minket
És a börtönöket elsodorja.
Fölméri örökeddigi szenvedésünk
Fájdalmunk végtelen homoksivatagját.
Hiába hullott veritékünkkel
Könnyünkkel vérünkkel gondolatunkkal
Televénnyé forgatja majd
Hogy víg erdők és komoly akadémiák
Hazatrallalázzák bujdosó kedvünket.
Megbékélt nyáját a fegyvereknek
Nyugodt szavával gyárakba tereli
Az irigy gépek szerelemmel magasztalják
S arató kezeit
Alázattal nyalogatják a búzaföldek.

Isten országát hirdetem néktek
Aki eljön hozzánk: a földre
Aki nagyobb ünnep nálunk
Mert mindnyájunk ünnepe.

Készüljünk rája illendőképpen:
Igazi lelketek melyet elzártatok
Hogy be ne szennyeződjék a robotban
Vegyétek elő immáron s öltsétek magatokra.
Foltozzák be a nem-törődömséget
És kössék maguk elé az asszonyok
Legtisztább anyaságukat
Illatosítsák meg homlokukat
És szakállukat a férfiak
Ősi testvériségükkel jószándékaikkal
A gyerekek kezében virágok legyenek
És gondtalanságot adjatok nékik.
Bölcs szivekkel örvendezzetek
És siessetek siessetek
Mert alighogy méltón fölkészültünk
Akit elűztek a hadnagyok
Nyugodtan biztosan észrevétlenül
Isten országa hazatalál.

panellburzsij 2015.07.13. 06:39:46

@neoteny:
nos, alakulsz-é már, vagy rád is csak legyinthet fülöpatya ...

13

Mikor raktok parazsakat
Már-máron látó szemetekbe,
Hogy ne csak lássanak,
Világítsanak is!
Szurkos fáklyát gyújtanak szemükben
Immár a hátulgombolós négerek is
S bennünk még sötétben alusznak a galambok.
Denevér-szárnyon röpködjenek?
Mert eljönnek a kormos fütyülő fickók
És darabos piros kiáltással behajítják
A földszintes múlt apró ablakait.

14

Bölcs, vén könyvekben áll, hogy por vagyunk.
De én, aki a füvek beszédjét
S a kométák dübörgését delelőtökre terelem,
Tudom, hogy nemcsak por vagyunk:
Por és Istenpor vagyunk.

Visszahullván
A por a porral elkeveredik,
Visszahullván
Igy keveredik el Istennel a lélek.

Ki szagolta meg közületek az égi virágokat?
Ki állna nyugodtan robogó vonat előtt?
Lám, az örökké-könyörgők se
S mégis eltemetik a lelkük elevenen.
Le kéne vágni szemhéjukat, mert mindig lecsukják,
S akadna-e közülük is,
Aki élő izmait elásná?

15

Ha már nagyon kell imádkozni,
Imádkozzunk:

Alkotni vagyunk, nem dicsérni.
Gyerekeink sem azért vannak,
Hogy tiszteljenek bennünket
S mi, Atyánk, a Te gyerekeid vagyunk.
Hiszünk az erő jószándokában,
Tudjuk, hogy a Teljes Akarat voltál,
Tudjuk, azért akartál bennünket és mindent,
Hogy az idő kifogytával
És a dolgok elmultával
A Teljes Értelemmé tökéletesedj.
Most mégis megfáradván
Dicséreteddel aratunk új erőt
S enmagunk előtt is térdet hajtunk, mondván:
Szabadíts meg a gonosztól.
Ámen!

1923 ősze

panellburzsij 2015.07.13. 06:40:40

@neoteny:
de ha nem, hát nem, viszont legközelebb villont kapsz a nyakas kanadai nyakadba ...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 06:53:06

@panellburzsij:

De nem ám: Kanadában már lassan egy évtizede köthetnek házasságot az egyneműek, és az Armageddon mégsem jött el.

panellburzsij 2015.07.13. 07:14:50

@neoteny: és milyen érzés? nálunk több celeb is néhány évtized fertelmes heterokapcsolatban eltöltött idő után fedezte fel magában a boldogság valódi ízét.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 07:21:16

@panellburzsij:

Kiváló érzés: béke van, még csak a hatalmon lévő Konzervatív kormányzat se' parázik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.07.13. 07:43:08

@unionista᠍᠍᠍:
Épp ellenkezőleg, a szabad piacon léteznek.
A "védett" piacon tönkremennek. Ott nem annak van előnye, aki valamit jobban csinál, hanem annak, aki jobban lobbizik.

Bár úgyse fogod megérteni, de képzeld el, hogy van egy játék. 10 millió ember befizet 1 forintot és sorsolnak, majd a győztes kap egy lakást. Népszerű lenne ez a játék? Igen.
Miért? Mert a haszon látványos, koncentrált. A költség pedig szét van terítve. Úgy tűnik, mintha a semmiből teremtettél volna értéket.
Akkor nosza ismételjük meg. És megint sikerült. Aztán, amikor már a 10 milliomodik lakást vesszük, akkor valakinek fel fog tűnni, hogy ő már 10 milliót fizetett. Ugyanott tart, mintha vett volna magának egyet, illetve rosszabbul, mert az adminisztrációs költség, emiatt csak 9 milliós lakást kapott.

Na, a protekcióval ugyanez a gond. Amikor a kukoricatermesztő kilobbizza, hogy őt védjék meg az olcsó ukrán kukoricától, akkor a haszon megjelenik a kukoricatermesztőnél és lehet rá bűszkének lenni.
Viszont a sertéstenyésztől fizeti ezt meg. Mivel most már a sertés hús lett versenyképtelen, ezért az is kilobbizza, hogy őt védjék meg. Erre is baromi büszke leszel, mert azt hiszed, hogy most valami nagyon hazafias dolgot tettél.
Viszont most a sertésfeldolgozó fizeti ezt meg. Ő is kilobbizza, hogy védjék meg.
Most a sertéstermék fogyasztó fizeti ezt meg.
Azaz nem csináltál mást, mint a kukoricatermelő rossz hatékonyságát ahelyett, hogy javítottál volna rajta, kifizettetted másokkal.
Azaz azzal, hogy a protekció miatt 200 forinttal megdrágítottad a sertéshúst, fogyasztást vonsz el másoktól, pl. az autószerelőtől.

És azért mondtam el a lakásos tanmesét, mert ugyanez a helyzet a protekcióval. Nagyon népszerű, amíg körbe nem ér a "rosszul termelek, ezért megfizettettem a többiekkel" játék. Aztán meg megy a fogak csikorgatása és az irigykedés, hogy miért élnek sokkal jobban azok a fránya nyugatiak, akik nem védik a piacaikat. És persze, megindulnak az összeesküvés-elméletek, hogy mert biztos kizsákmányoltak minket.

panellburzsij 2015.07.13. 07:44:25

@neoteny:

'Ma háború van, holnap béke
de mikor lesz már ennek vége
ma háború van, holnap béke
de mikor lesz már ennek vége
Ma béke van és holnap háború
az ember szíve mégsem szomorú
ma béke van és holnap háború
az ember szíve mégse fáj-áj-áj-jáj-jáj'

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.13. 07:49:54

@panellburzsij:

Te háborúban élsz; én békében.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.13. 08:41:08

@Lord_Valdez:
nekem evolúciós biológiai magyarázatom van. általános iskola ötödik osztály. vannak a nyitvatermők. a te elképzeléseid szerint ők a magasrendűek. mert mindenfelé megteremnek, a leveleik rendszerint örökzöldek. ez hosszú ideig így is volt a triász korig kizárólagosságot élveztek. csakhogy valamikor a jura időszakban megjelentek a zárvatermők. a termőlevelek megvédik a magkezdeményeket. és a kréta korban már ez alkotta a növényvilág sokféleségét. és a jelenkorban ezek lettek a haszonnövények. a nyitvatermők ősfák is átalakultak. és ma már a tobozvirágzat is védelmet nyújt. ebbe az irányba fejlődött az élővilág.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.13. 08:53:10

@neoteny:
kevert helyett jégert (göring snapszot) isznak.

Májküll (törölt) 2015.07.13. 12:44:43

Szerintem ez nem igaz - egy átlagos budapesti külvárosi pizzarendelő étlapja ötször akkora, mint egy osztráké pl.

Alapvetően a bajunk az együttműködés hiánya. Vagy a tisztességes versenyé.

Májküll (törölt) 2015.07.13. 12:47:51

@Lord_Valdez: igen, de annak van előnye, aki az elején nyer. Kamat meg időpreferencia meg ilyenek. Tehát aki elkezdi, annak megéri. Utána a többinek azért kell szintén csinálnia, hogy legalább valamit visszakapjon belőle, mondhatni fut a pénze után. Azaz ez NEM IRRACIONÁLIS dolog, inkább etikátlan.

Ha tudom, hogy nekem sorsolják ki először a lakást, akkor az racionálisan jó üzlet, mert megkapom rögtön és utána fizetgetem, tehát 0% kamatú lakáshitelként működik a játék nekem tovább. Menő, nem?

Ha nem az első vagyok, hanem az ötmilliomodik, és nem hülyeségből szálltam be, hanem kényszer (adó), akkor meg már azért éri meg, hogy visszakapjam, amit befizettem, amikor rám kerül a sor.

Szóval ez klasszikus koordinációs probléma: összességében nem éri meg, de egyénileg mind megéri: aki az elején van, annak azért, aki meg a végén van és belekényszerült, annak meg a vesztesége minimalizálása miatt.

Májküll (törölt) 2015.07.13. 12:51:48

Kedves HaFr,

Javaslat: senki nem fogja Magyarország problémáit addig megoldani, amíg egy sokkal kisebb és könnyebb pilot projectet meg nem valósít: hogyan érjük el, hogy a nyugati városokban, nyugodt, zsíros, kényelmes, alacsony stressz-szintű, fantáziabarát, vállalkozóbarát körülmények között élő-dolgozó magyarok ne kerüljék egymást, ne kussoljanak el azonnal, ha hallják, hogy a másik asztalnál magyarul beszélnek (mindig ez van, amolyan csak ide ne jöjjön haverkodni dolog), hanem minimális összetartással, egymást segítve (nem valami nagy összeborulás, de legalább annyi, amennyire az angol-amerikai expat közösség szokta) élni.

Ez egy sokkal kisebb projekt, azért is jó pilotnak, mert a körülményeket nem kell változtatni, "csak" az embereket.

Magyarország megjavításához viszont mindkettőt kell.

Na, kinek van tippje erre? Miért nem tartanak össze a külföldön dolgozó magyarok?

Májküll (törölt) 2015.07.13. 13:10:18

@Lord_Valdez: @unionista᠍᠍᠍:

Érdekes módon a piacvédelem az a terület, ahol eltér egymástól a közgázelmélet és a gyakorlat. Az elmélet szerint nem jó ötlet, a gyakorlat szerint kezdetben, amíg felfut egy iparág, addig jó, használta is amerikától délkoreától minden ipari ország.

Azt hiszem, az alapvető oka a tranzakciós költség.

Elvben szép a comparative advantage hogy ha külföldön két forinttal olcsóbb a cseresznye, akkor hozzuk be, mert ezzel a vevő pénzt spórol, a magyar cseresznyeszedő munkást meg akár a gazdát is majd felszívja a piac máshol.

A gyakorlatban viszont az új vállalkozások alapításának, az új farmok meg mifenék alapításának és felfuttatásának tranzakciós költsége van, meg egy csomó idő.

Egy teljesen nem protekcionista országot úgy rángatna dróton a világpiac, hogy nem lenne ideje semmit sem rendesen véghezvinni.

Akinek az előnye csak komparativ az nem tudja mire fókuszáljon.

Hát ezért van értelme, de csak addig, amíg meg nem erősödik.

zipe moha 2015.07.13. 13:11:07

@Májküll:

"Javaslat: senki nem fogja Magyarország problémáit addig megoldani, amíg egy sokkal kisebb és könnyebb pilot projectet meg nem valósít"...igen, teljesen igazad van...

mutatnék egy kezdetleges, de távlatos kezdeményezést...ami szomorú, hogy mennyire mélyről kell újra indítani az együttélés elindítását...ami örömre ad okot viszont , hogy megjelent a szemlélet:
www.negyvenketto.org/?s=van+egy+%C3%B3lad
süti beállítások módosítása