1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.07.04. 10:23 HaFr

A magyar jobboldal felelőssége

Ebben az országban belátható időn belül nem fog hatalomra jutni ún. baloldali párt, ami csak jobban aláhúzza a jobboldali formációk felelősségét a sorsunk alakításában. A jobboldalnak meg kell találnia az ország fenntartható fejlődésének titkát, amelynek -- szemben a társadalom alsó felének elnyomása, a nacionalizmus, és ma már a szociális demagógia tudásával -- sosem volt birtokában.

A magyarok kulturális késztetései nagyon erősek. Bal- és jobboldalon -- nem túl sok árnyalatban -- egyformán identitásharcként értelmezik a politikai életet. Ezt csak erősíti az állam túlterjeszkedése, amelynek megszerzése a politikai túlélést jelenti közvetlenül többszázezer, közvetve (identitáskockázatként) több millió ember számára. A politikai kultúra identitásküzdelemként felfogva kifejezetten a jobboldali hagyománynak kedvez, és a baloldal persze elég ostoba ahhoz, hogy ezt ne ismerje fel, pláne ahhoz, hogy oldani vagy visszafordítani tudja. Pedig ez a jobboldali előny nem minden ízében örvendetes.

A kulturális megrögzöttségek -- így mindenekelőtt a jobboldaliak -- ugyanis a politikai racionalitás ellenében is győznek. El nem tudom képzelni pl., hogy mit kelljen tennie Orbánnak ahhoz, hogy az én nagyobb családom és a hasonló státusban lévő ismerősök köre ne rá szavazzon (egy-ketten legfeljebb a PKP-re, de nem miattam, pláne nem a párt programja miatt, hanem csak azért, mert rajta van a jobboldali palettán). A kulturális vonzás olyan erős, hogy Orbán ad absurdum háborúba vihetné az országot, akkor sem szavaznának ellene, legfeljebb nem mennének el szavazni, az pedig, hogy bárki baloldali pártra adja a voksát, elképzelhetetlen. Egyszerűen kívül esik a kulturális horizonton. Ez bennem is megvan -- olyan mértékig, hogy a baloldal számomra sem téma, nagyon ritkán írok róla, sőt nagyon ritkán gondolok rá.

Innen (belülről) szemlélve teljesen világos, hogy a 20. század első felének megítélése miért olyan, amilyen ezen az oldalon -- hogy gyakorlatilag nem gondolkodnak a jobboldali mítoszok korrekcióján sem. A jobboldali pártvezetőknek ezért kifejezett felelőssége, hogy a tábor összetartása mellett, tudják őket az egész nemzet és a közjó számára értelmes, racionális mitológiával és jövőképpel ellátni. A PKP reflexív jobboldali párt, én magam többször vettem részt baloldali jellegű kulturális eseményeken, mozgalmakban is, hogy adjak és tanuljak. Nem állítom, hogy szimpatikusabb lett az a kulturális miliő, de azt igen, hogy még inkább megbizonyosodtam arról, hogy a politikai kultúrák közeledését Magyarországon irracionális és érzelmi megrögzöttségek akadályozzák -- egészen annyira, hogy az már a nemzet kárára megy. A jobboldalnak lehetősége van utat mutatni az irracionalitás oldásában, mert ebben sincs versenytársa. De ahhoz tudnia kellene, mit akar egy bizonyos réteg hatalmának megőrzésén túl az egész társadalommal kezdeni, és ezt Európában tenni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr267594818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.07.04. 11:42:24

kepfeltoltes.hu/150704/image_www.kepfeltoltes.hu_.png
az mszp/dk választói többségében nyugdíjas nénik. az lmp/együtt szavazói budapesti nem-magyar érzelmű fiatal. a dk az mszp, az lmp az együtt elől viszi el a szavazatokat. gyurcsány és schiffer nem fognak megegyezni.

a választást a magyar vidéki családok fogják eldönteni. ha ezekben a fiatalok szava lesz a döntő, akkor a jobbik nyeri meg a választást. ha a túlélésre játszó középkorúak és az idősebbek szava dönt, akkor akár újrázhat a fidesz. akár orbán nélkül is. mert ő kiszállhat azzal, hogy lerakta a nemzeti együttműködés alapjait. persze addig még sok minden történhet.

tamas11 2015.07.04. 12:03:45

Nem szekíroználak azzal ezúttal, hogy kik is azok a jobboldaliak.
nem tisztességes az a kérdés, amire nem tudom nem fogadnám el a választ, nincs, vagy nem jó.
Bizonyos értékek felől illene közelíteni, de akkor oda jutunk, mint az internacionálét éneklő posztkomcsi újgazdagok esetében: ("semmik vagyunk és minden leszünk") olyannyira hiteltelenítik magukat, hogy csoportként már nincsenek , nem működtethetők, de akkor nem is tekinthetünk rájuk akként..
Inkább, ha megegyezhetünk benne, én Márai agyonidézett , lényeglátó meghatározását használnám, amit a jobboldali (magyar) emberekről mond.Kulcsszava a kiváltságosság, amit a jobboldali magyar ember magáról gondol, és vár. Öndefiníciójának része.
Ez lehet a kapcsolatot a jelen és közelmúlt történései által a mostaniakkal , elvezet a rokonaid (és oly sokak) hova-tartózkodásához, kulturális hovatartozáshoz.
Nem hagyható el, hogy a kultúrán azaz a társadalmi tudáskincs egészén belül, a politikai meddőhányó túltermelte a hovatartozások új mitológiáját: ti vagytok az amazok, komcsik megbukva, és emitt meg a polgári, nemzeti, keresztény, konzervatív koncentrálódott szájszag.
Önértékelés-zavarral öblögetve.

A fidesz-éra a propagandában agyonsulykolta önnön jobboldalhoz tartozását, és a gyakaorlatban saját embereinél a kiváltságok irtózatosan erős rendszereével támasztotta alá, azzal szőtte össze Ezt látva, megtaláltuk a magyarázatot, miért akar mindenki ODA , a kényszerű fel- és megosztásban a jobboldalnak hazudott hatalomhoz tartozni.
Miközben (s ez az amit te is írsz) a felelősségteljes értékorientált cselekvést, fenntarthatóságot nem vették át, mint örökséget.
Mostoha hagyomány...
Pedig a történelmi progresszív arisztokráciának, vagy akár a rendszerváltó elitek tisztes hányadának, akár a változásokhoz illeszkedni akaró és tudó baloldaliak programjában mindez még jelen volt.

Jó pillanat volt a metszetkészítésre, s ezért Szívesen példálózom Bajanaival: őt csak nagyon hülyék kaszálnák el azzal, hogy komcsi, vagy hogy korrupt, tolvaj, vagy széttörte volna a demokratikus létező intézményrendszert. és így tovább Konszenzusképes figura volt Nota bene a WALLIS igazgatójaként fideszes főkutyák voltak a helyettesei közt...).
Következtetés?
Azok, akiket jobbosnak lehetne még nevezni, meg sem mutatják magukat, nekik sincs jövőképük, és teljes csalódást okoznak majd mindazoknak, akik rájuk tolódva, még várnak valamit. Nullást dobnak jelenleg is, illetve helyettük a radikalaizálódás folytán Vonáékat dobja majd ki jobbosként a gép, vagy, ha eleget mondogatja még néhány fideszes, hogy bukottbal és bezzeg mi ideát, akkor székében marad a minden eddiginél kártékonyabb kormányzat és személyzete, élen az értelmi szerzővel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 12:36:28

@tamas11: szerintem nem jó a kérdésed -- nem érdekes annyira, hogy kik a jobboldaliak, az az érdekes, hogy mi a jobboldal. Ezért foglalkozom ebben a posztban is a kultúrájával.

2015.07.04. 12:47:07

@tamas11:
a debreceni barnevált legalább kétszer lopták el. egyszer még a szocializmusban. annak a legvégén és a rendszerváltás után. így lett hajdú bét. a wallis harmadjára akarta ellopni. (értsd valós szakértelem nélkül pénzt kivenni belőle). az már nem ment. volt egy hatalmas adósság. a jogrend olyan, hogy ilyenkor az termelők húzzák a rövidebbet. családok százai mentek tönkre. erre a wallis vezetői azt mondták: így jártak. csak a népek azt tanulták meg, hogy a bajnai féléket kell eltaposni. és ezt az ellenérdekelt politikai csoportok kihasználták.

és a helyébe lépett a "goldenfood: best of good, duck or goose". ezt találták ki a marketingeseik. 1000 főt foglalkoztató csoportot képzelj el, ami a takarmányozástól a nagykereskedelemig terjed. ezt megcsinálhatta volna a wallis is. ahogy bajnai fogalmazott: "nem értettünk hozzá". nekik csak pénzük volt és kapcsolataik. az ilyen emberek vidéken közutálatnak örvendenek. a népek olyan nagyon orbánt se szeretik, de most ő van hatalmon. és ő adja át az új feldolgozó üzemet:
cdn1.szon.hu/2014/03/nyirgelse.jpg

2015.07.04. 12:48:49

@HaFr:
a jobboldal a férfiági eredettöbbség.

2015.07.04. 12:50:09

egy szó kimaradt. a jobboldal a magyar férfiági eredettöbbség. nem azt állítom, hogy a nem-magyar nem jó, hanem azt, hogy az demokratikusan nem uralkodhat.

panellburzsij 2015.07.04. 13:57:30

'A jobboldali pártvezetőknek ezért kifejezett felelőssége, hogy a tábor összetartása mellett, tudják őket az egész nemzet és a közjó számára értelmes, racionális mitológiával és jövőképpel ellátni. '

Ezt tényleg Te írtad?

Néha tudsz fantasztikus meglepiket okozni hűséges olvasóidnak, talán ezért sem hajlandók végleg itthagyni :)

Erről a kívánatos jövőképről még 2009-ben ezt olvashattuk (tamas11 barátunk természetesen csukja be a szemét):

'Vagyis Magyarország polgárai összességében ma annak megfelelően alkotnak véleményt az elit teljesítményéről, hogy az ország kormányzásában, a politikai elit megszervezésében sikeres volt-e vagy sem.

Amikor példának okáért a neoliberális elit leszerepelt Magyarországon, akkor ez nem feltétlenül azért következett be, mert a neoliberális szellemi forrásokból táplálkozó kulturális alkotások értéke hirtelen hanyatlott volna. Lehet, hogy ilyen is bekövetkezett. De hogy a közvélemény nem ezért tekinti a magyar neoliberális elitet bukottnak, az egészen bizonyos. Pusztán arról van szó, hogy a neoliberális elit által kínált minták és értékek kudarcba vezették Magyarországot, sikertelenséget hoztak a gazdaságban és a közélet számos területén, vagyis a neoliberális elit és az általuk támogatott politikai közösség együttesen felelősek a kudarcért, és így az egyik magával rántotta a másikat. A "mainstream" értelmiség szellemi teljesítményének megítélése tehát bizonyos mértékig azon múlik, és még évtizedeken keresztül azon fog múlni, hogy az általa képviselt értékek nevében szerveződő politikai közösség és kormányzás sikerrel jár-e vagy sem. Azt gondolom, hogy ezzel a felismeréssel érkeztünk most el egy korszak végéhez.

Egyszerre vizsgázunk

Ennek a tapasztalatnak a legfontosabb tanulsága, és ezt a lehető legkomolyabban kell érteni, hogy ez a mi esetünkben sem lesz másként. Egyszerre fogunk vizsgázni, ha úgy tetszik. Egy lehetséges kurzusváltás esetén ugyanis - amennyiben az új kormányzat részben vagy egészben más szellemi alapokon kívánja megszervezni a magyar közösség életét - mind a kormány, mind a támogató elit kulturális teljesítményét annak alapján fogja megítélni a magyar közvélemény egy tekintélyes része, hogy az ezeken az alapokon felépülő kormányzás sikeressé teszi-e Magyar­országot vagy sem. Ha igen, akkor ennek a szellemi közösségnek a teljesítménye fel fog értékelődni a közvélemény szemében. Természetesen tisztában kell lenni azzal, hogy ez sem egy objektív mérce, hanem az emberek értékítélete. Az ő szemükben a polgári és keresztény szellemi gyökérzetű Magyarország és az azt megfogalmazók attól függően lesznek sikeresek vagy sikertelenek, hogy az országot sikeressé vagy sikertelenné tették-e.'

-----

Gyakorlatilag a 2010-2013 közti különlegesen egyedi egzisztencia-háborút követően láthatott neki ez a mostani kurzus az általad is kívánatosnak ítélt 'fenntartható fejlődés' titkának praktikus megfejtéséhez- mindeddig több-kevesebb sikerrel.

Az, hogy erről politikai ellenfelei miként vélekednek az egy más kérdés - nem is lehetett más 'program' erre a 'centrálisnál', mert ahogy jómagad is megállapítod:
' a politikai kultúrák közeledését Magyarországon irracionális és érzelmi megrögzöttségek akadályozzák -- egészen annyira, hogy az már a nemzet kárára megy.'

No, ezeknek az irracionális megrögzöttségeknek lassú feloldásán mindenki csak a SAJÁT megrögzöttségének lazításával tudna tenni ...
Persze csak ha akar.
Sosem késő elkezdeni.
Szerintem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 13:59:13

@panellburzsij: szerencsére olvasóim egy része össze tudja kapcsolni a végleges távozást a végleges itt maradással, úgyhogy nem aggódom

panellburzsij 2015.07.04. 14:13:19

@HaFr: sose mondtam hogy véglegesen távoznék, a 2016-ig tartó szilenciumot is megtartottam volna (talán, ez a biztos manapság) ha exhumáltál volna.
Szerintem nagy lehetőséget szalajtasz így el, egy tágkeblű konzervatív nemes gesztusát hagynád veszendőbe menni :)

Az egyik kedves bloggerem erről így vallott:

' Fontosak nekem a kommentelőim, mert belőlük ismerem meg a magyar néplelket (sok, ha nem is minden vetületében), fontosak, mert a jobbak figyelmeztetnek az elvarratlan szálaimra (amelyeket adott esetben slafrokban húzok magam után), és fontosak, mert segítenek páncélt növeszteni a jövőre nézve. Grazie!'

Igaz, a legrosszabbakról nem nyilatkoztál.

PS: Szerintem nem kell páncél, nem véd meg semmitől, az igazság tesz szabaddá -ha igaz :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 14:16:10

@panellburzsij: így van, a blogger igazat szólt -- és te is itt vagy. Mi a gond?

panellburzsij 2015.07.04. 14:23:00

@HaFr:
nálam semmi, nem én félek hogy páncélt növesszek.
PS: de miért félsz egy nicktől, fésztufész? Miféle páncél kell egy nyamvadt vidéki kommer élcelődései ellen, amikor alkalmasint azt is elismeri, ha remeket posztoltál?
Ne mondd, hogy a zsóti-féle rajongóid viszont jól esnek konzervatív lelkednek?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 14:27:08

@panellburzsij: jaj, de édes vagy, hogy így aggódsz -- zsótira meg féltékeny vagy mint nick. Komplex lelkivilágod van. Nos, nick a nicknek csak ne vájja ki a szemét. Én egyedül vagyok itt nagyjából, akik vállalja a nevét, tehát egyedül nincs eleve páncélom, köszi.

Mariann19 2015.07.04. 14:33:02

@tamas11:
"Kulcsszava a kiváltságosság, amit a jobboldali magyar ember magáról gondol és vár."
Kedves Tamás!
Ez a megállapításod gondolatébresztő, és kíválóan alkalmas kérdések megfogalmazására.
Milyen hatásos, egyben hatásvadász hívó szó a politika számára az a módszer a hívek toborzására, hogy személyében magasba emeli az egyént, akár értékek hiányában is képes tudatilag felülemelni a világ népei fölé.
A kiválasztottak szívét elönti a hála és a rokonszenv az őt ilyeténmód értékelő politika iránt, és odaadó híve lesz saját kiváltságának adományozójához.
Nem szép dolog, de engem emlékeztet az árja elmélethez, amely hasonló módszerrel óriási tömegeket állított maga mellé.
Az önkontroll nélküli emberek azonnal hisznek a saját mindenek felettiségükben, hiszen ezért a státuszért egyébként sem kell semmit tenni, értéket felmutatni, elég a kijelölés ténye.
Ez az érzelmekre ható módszer viszont pont elegendő ahhoz, hogy a nemzeti érzület okán - igaz, hogy nem az értelem köréből - tömegeket kerítsen hatalmába, amelyek állandósulnak az adott oldalon.
Hiszen ki mond le könnyen a kiváltság szerepéről?

2015.07.04. 14:45:54

@panellburzsij:
a magyar társadalomban megváltozott valami. senki sem tudja, hogy micsoda. szerintem a férfiági eredetsorrend változott meg. a zsidókereszténység (J) rangja csökkent. és az őscigányság (E) egyet lépett előre. végbement egy RIJEGN -> RIEJGN váltás. persze lehet mondani, hogy ennek a társadalmi jelenségnek nem ez a magyarázata, de akkor mégis micsoda.

2015.07.04. 14:54:28

@Mariann19:
persze pirike néni porcsalmán kiváltságosnak érzi magát. és erről nem akar lemondani. aha.

vajasgiga 2015.07.04. 15:05:05

@HaFr: Nem érti, hogy nem ugyanazok vagyunk?

Mariann19 2015.07.04. 15:06:21

@unionista᠍:
Üdvözöllek unionista!
Bocsi, de én nem Pirike néni közérzetéről beszéltem, hanem az orbáni hívó szó torz és sanda tartalmáról és szándékáról.

panellburzsij 2015.07.04. 15:10:40

@HaFr:
'tehát egyedül nincs eleve páncélom, köszi. '

Nem is vontam ezt kétségbe, csak akkor miképp értelmezhető e mondatod:
', és fontosak, mert segítenek páncélt növeszteni a jövőre nézve. Grazie!'

a zsóti gyerekünk csak egy szimptóma kedves HaFr, mennyire hiányzik neked a mégoly csekélyke 'támogatás' a rajongóidtól, én pirultam helyetted.

Mert én legalább komolyan veszlek.

'Én egyedül vagyok itt nagyjából, akik vállalja a nevét,' - írod, noha az első kitiltásom után magánlevélben mutatkoztam be...
És az exhumálásomat követően (sőt anélkül is, miért ne) is megígértem, de egy szervilis komment jutalmául megint szögesdrótot húztál elém;-)
De ha gondolod, akár itt is vállalhatom a nevem, ha el tudod viselni hogy nem egy arcnélküli nicket nevezel valós indok nélkül aljasnak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 15:14:06

@panellburzsij: pont annyi támogatásom van, amennyit megérdemlek -- piacról van szól elvégre, ha oligarchikusról is, hogy ezért sírnék, az csak a te nedves fantáziád. Az a problémám, hogy huszadszor már nem akarnám elmagyarázni neked, mi a visszataszító az "érvelésedben". Ne haragudj. És bizony az egyszeri bemutatkozást nagyon nem pótolja a minden kommnented fölött ott feszítő neved, talán fegyelmezne abban is, amit írsz

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 15:17:06

@vajasgiga: én is így vagyok ezzel, hiszen egy korábbi vallomása szerint tulajdonképpen már itt sincs:

"Többet nem kell kitiltania. Ez egy viccpárt."

panellburzsij 2015.07.04. 15:22:19

@unionista᠍:
'de akkor mégis micsoda. '
Talán talány, ez a biztos :))

Mindenesetre sokkal több kész válasz, magyarázat van rá, előbb mint a kérdések...

Leegyszerűsítve szerintem: a zembereknek húsz év után hirtelen elegük lett az egész értelmiségi liberális-alkotmányos-szivárványos-jogállamizós-jogvédős-multikultis-szabadpiaci halandzsából, Egyházashetyén már nem találkoztam a poros útra placcsintott tehénszarral, de nem látom hogy boldogabban élnének.

panellburzsij 2015.07.04. 15:27:31

@HaFr:
Nem haragszom.
És Te se haragudj, mondjuk azt, kicsinyke próbatétel vagyok a konzervatív forradalmad útjában.
És lehet, tényleg fegyelmezne kicsit, ha az eredeti nevem feszegetne ott fent :)
És akkor talán te is inkább ilyen posztokat tolnál, semmint a gazemberezős alpáriságot, nem gondolod?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 15:29:40

@panellburzsij: az azon múlik, hogy mi fog szerepelni a neved alatt, annak nem engem kell fegyelmeznie, mint ahogy az én nevem se fegyelmez téged

panellburzsij 2015.07.04. 15:44:41

@HaFr: pontatlan voltam, természetesen a magam fegyelmezésének lehetőségét vetné fel a leánykori nevem felfeszegetése ( bár neoteny barátunk épp leszállított volna valahonnét)

Talán túlságosan involválódsz ha visszataszítónak érzed érvelésemet, neadjisten fájdalmasan eltalál?

Nem kéne, vagy képzeld magad az általad számtalanszor legyalázott 'politikai ellenfeleidre', ha olvasnának ...
Olyankor legyél kicsit 'Je suis xxx'

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 15:46:27

@panellburzsij: öö, kicsit eltévedtem a központozásodban, mi lenne a message?

2015.07.04. 15:52:46

@panellburzsij:
abban egyetértünk, hogy a magyar társadalom új egyensúlyi állapotot (államot) keres.

(szerintem azért, mert a férfiági etnikai sorrend megváltozott. a cigányság egyet lépett előre és a zsidókeresztény egyet hátra. szerinted azért, mert az embereknek elegük lett a liberális-konzervatív értelmiségből. az egyik egy etnográfiai magyarázat, a másik szociológiai magyarázat. mintha györgy péter vagy csepeli györgy mondta volna.)

de ha nincs a magyar közéletnek törzsi jellege, akkor ez a formáció mégis hogyan futhat be a második (vagy akár az első helyre) helyre:
kurultaj.hu/wp-content/uploads/kurultaj_lovasok.jpg

persze létezik a hozzá kapcsolódó etnobizisz.
kurultaj.hu/wp-content/uploads/1095079_554244044613241_1846608518_n.jpg
az összeeszkábált sátorrudat és a pult alatt a banános dobozokat is érdemes megfigyelni.
kurultaj.hu/wp-content/uploads/1094936_554244024613243_92755166_n.jpg
csakhogy ezen az oldalon áll a legkisebb királyi és az aranyszőrű táltos paripája:
kurultaj.hu/wp-content/uploads/OSOK_napja-20130810-160258-IMG_8126.jpg

Lexa56 2015.07.04. 15:54:15

Ha a jobboldal az, amit Orbán képvisel, akkor nem vagyok jobboldali. Vele még az egy állatfajhoz való tartozás közösségét sem tudnám jó szívvel vállalni. Az a mentalitás, amit ő képvisel a kvintesszenciája azoknak az emberi tulajdonságoknak, amitől undorodom. Tehát neki csak ellenzéke tudok lenni. Eddig ez a blog és annak gazdája nem mutatta ezeket a jellemvonásokat, ezért támogatom. Azt is tudom azonban, hogy az a hőzöngő felsőbbrendűségi tudat, amiről Márai is ír, igen népszerű honfitársaink között. Ezen a sorozatos pofára esések sem segítenek. Nem az olyan talmi győzelmekre gondolok, mint 2-3 egymás után megnyert választás. A hosszú távú pofára esésre, idült szellemi alkoholizmusra és az időnkénti zakókra, mint amilyenek a háborús vereségek és következményeik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 15:58:17

@Lexa56: nyilván nem az a jobboldal, amit O képvisel, mivel nem egy a tábor, de az IS jobboldal. A mi dolgunk, hogy egy neked is jobban tetsző alternatíva megerősödjék, és átcsábítsa azok egy részét, akik ma még O hívei

2015.07.04. 16:02:49

@panellburzsij:
tiszántúli "egyházashetye":
cdn1.szon.hu/2011/07/DI_Letavertes_letavertesi_gorog_katolikus_tarsasag-2-600x400.jpg
nem lehet, hogy a népeknek kulturális értelemben nemzeti kereszténységre van szüksége? gazdasági értelemben nemzeti liberalizmusra. és ezekhez kell a nemzeti radikalizmus, ami törzsi háborúban törzsi jelleget kap.

2015.07.04. 16:04:01

@Lexa56:
a cigány vezérkultúrától undorodsz tesókám.

kiir 2015.07.04. 16:05:39

@panellburzsij:
Aljasságról tanít és személyisége elismerését követeli egy nick, aki egy bejáratott név farvizén felveszi a "panellburzsuj" nicknevet.

Bocsáss meg: én nem tudom, ki vagy valójában -- csak abból tudok ítélni, amit kimutatsz ezen a felületen. Szóval vigyázz rá, hogy minek látszol. Néha lassíts és nézz körül.

Lexa56 2015.07.04. 16:13:54

@unionista᠍: ez minden bizonnyal benne van. Utálom az erőszakos embereket. Minél inkább ez a domináns a személyiségükben, annál inkább.

Lexa56 2015.07.04. 16:15:46

@HaFr: igen de erre éppen a mostani posztod alapján (sincs) túl sok reális esély.

Lexa56 2015.07.04. 16:17:54

@kiir: még egyszer régebben találkoztam egy ilyen hasadt nickkel, de ott is nagyon átlátszó volt a trükk, és viszonylag ártatlan a mögötte álló személy.
Vannak akik ezt profibb módon művelik, épp nemrég találkoztam egy nagyon csúnya esettel, amit az illető már nem is először engedett meg magának és súlyos károkat okozott.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 16:19:11

@Lexa56: "hasadt nick", a modern pszichózis :)

Toportyán Zsóti 2015.07.04. 16:24:02

Magyar jobboldal kivételes erkölcsi-morális mélységeket hódított meg mióta besorolt a csuti beteg hátsója mögé,képes úgy viselkedni mint ami tényleg átesett a vak komondoron.

vajasgiga 2015.07.04. 16:35:34

@HaFr: Akkor menjünk békével a magunk útján.

profilo 2015.07.04. 17:57:08

@kiir: @Lexa56:

Mivel "ismert" és "bejáratott" nevével itt tiltva,letiltva vagyon így kénytelen "ilyen" néven széthasadni.
@HaFr:
És hát mindenkinek jobb(?),könnyebb(?) és egyszerűbb(?) lenne,ha nem kényszerülne erre.

2015.07.04. 21:09:00

@Lexa56:
amíg nem lesz stabil nemzeti többség addig ez a férfiági öröklésmenet lesz a meghatározó. és abban a cigányok elsőbbséget élveznek a zsidókeresztényekkel szemben.

Lexa56 2015.07.04. 21:13:49

@unionista᠍: tudom hogy haragudni fogsz érte de az én országom sem e világból való, ott pedig az erőszak nem sokat ér és az alfahímek nem föltétlenül járnak elől. És az ország nem 70-80 évig, nem is 1000 évig, hanem örökké tart. Az itteni operettországról szívesen lemondok.

panellburzsij 2015.07.04. 21:20:26

@unionista᠍:
dógom vót, pócokat heggesztettem ...
asztán förönni mentünk ...

'mintha györgy péter vagy csepeli györgy '

ez most rosszul esett, a pétert bevállalnám, a györgy meg egy gyökér, oszt mégis mintha hozzáfele passzitanál...

- a banánosdoboz viszont pompás példa, miképp lehet a modern piacgazdaság egyik szimbóleumát a kultura továbbgörgetésénél praktikusan felhasználni - az életrevalóság egy megnyilvánulása.

nekem sose volt érzékem a hagyományokhoz, de bámulom ahogy a tizenévesek közt is vannak akiket valahogy megérint.
Talán amikor az egyik felmenőm kézzel írt világháborús naplóját olvastam, a fiumei bevagonirozástól a lövészárok online beszámolóin át ...

panellburzsij 2015.07.04. 21:21:47

@HaFr:
'mi lenne a message?'
Je suis leponex!

panellburzsij 2015.07.04. 21:25:18

@Lexa56:
'Vele még az egy állatfajhoz való tartozás közösségét sem tudnám jó szívvel vállalni.'
- a volt tanácsadójának sem kellett sok ehhez ...
:((
Pedig mi szépen prédikáltál néha a te bennsőséges érzeményeidről a puszta matérián túl ...

panellburzsij 2015.07.04. 21:27:47

@kiir:
'Aljasságról tanít'
Én?
megbocsátok persze, de nem vagy te is egy kicsit hamari?

panellburzsij 2015.07.04. 21:34:01

@HaFr:
'"hasadt nick", a modern pszichózis :) '
:)
Ezért volt a választás is, segíteni a blogszféra hallucinációinak, téveszméinek kezelésében ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.04. 21:53:49

@profilo: sajnos az neki olyan, mint a narkó -- kivált képtelen disztingválni

vajasgiga 2015.07.04. 22:18:05

@panellburzsij: Szerintem engedd el a hobbidat. Futtattam egy kis szövegelemzést, forráskutatást. Bonyolultabb ez a PKP ügy mint gondolná az ember. Én is beszoptam. De lehet csak paranoia.

egyetmondok 2015.07.04. 22:34:06

@vajasgiga:
Szerintem is inkább a paranoia az,ami a te esetedben a találó kifejezés (de ez azért világos volt a melegek általad vízionált, a médiában elfoglalt túlnyomó részéről való hitvallásodból is).
A PKP-nál nincsen mit beszopni ugyanis,s az simán paranoiás,aki azt hiszi,hogy van.

Hidvégi Mihály 2015.07.04. 22:44:44

Nem egészen értek egyet, nem.

A baloldal leírta magát, 8 éven keresztül vitték lefelé az országot. Ugyanez történik most az ún. jobboldalon, Orbán oldalán, megyünk lefelé, hasítunk, ergo ha eljön a 2018-as választás, a választók ezt a szerencsétlent is éppúgy kukázzák, mint a szocikat. S micsoda pech, épp Bajnait kukázták 2010-ben, aki talán éppen a legtöbbet tette az országért felelős miniszterelnökként a rendszerváltás óta.

S micsoda pech, hogy ha így megy tovább, a Jobbik fog nyerni, hiszen a populizmus megállíthatatlan amíg ez a szar Orbán él és mozog, egy polgári párt, amelyik a tisztességre, józan észre és a munkára építene, szinte kizárt, hogy a populizmus ellen hatásosan tudná a választókat befolyásolni.

Szóval figyeljétek Görögországot, a mi sorsunk is valami hasonló lesz. Örökké lefelé.

zipe moha 2015.07.04. 23:07:05

Kedves Hafr....mi a jobboldal felelőssége,ez a kérdés?... a válasz nem biztos, hogy tetszik de tudni fogod, hogy igaz:

..átmenteni a jobboldali, konzervatív értékeket!! egy olyan korban és egy olyan új Társadalmi értékrend konstrukciójába mely a 99% kezébe ad eszközt az 1 % -al kötendő új Társadalmi Egyezség érdekében.

az alábbi szöveget egy " baloldali" ember mondta el ma este...történelmi időkben történelmi beszéd... (a végén lesz 1 kérdésem hozzád):
"Athén polgárai, Görögország polgárai!

Ma nem tüntetünk, ma nem demonstrálunk – ma ünneplünk.

Ma a demokráciát ünnepeljük.

A demokrácia az ünneplés oka, a demokrácia az örömünk oka; a demokrácia felszabadítás, a demokrácia a megoldás.

És ma a demokrácia győzelmét ünnepeljük. Nem számít, mi történik hétfőn, már nyertünk. Görögország elküldte a tisztesség üzenetét, a büszkeség üzenetét.

Senki sem hagyhatja figyelmen kívül ezt a szenvedélyt, senki sem hagyhatja figyelmen kívül ezt az életvágyat, a remény utáni vágyat, az optimizmus utáni vágyat.

Ma a bátorságunk miatt ünneplünk, és mert saját kezünkbe mertük venni a sorsunkat, hogy megadtuk a görög népnek az esélyt, hogy kifejezze akaratát.

Ma ünneplünk és éneklünk. Ma ünneplünk és éneklünk, hogy legyőztük a félelmet, legyőztük a zsarolást.

Az Európa, amit ismertünk, az Európa, amely tartja magát az alapértékeihez, nem bocsátkozik zsarolásokba és ultimátumokba.

És ma, ebben az órában egész Európa szeme rátok szegeződik, a görög népre, a három millióra, aki szegény, a másfél millióra, aki munkanélküli.

Ma az egész bolygó szeme a Syntagma térre szegeződik, a kis és nagy terekre szerte hazánkban.

A demokrácia szülőföldjén újra esélyt adunk a demokráciának, hogy visszatérhessen.

Hogy visszatérjen Európába, mert azt akarjuk, hogy Európa visszatérjen alapértékeihez.

Azokhoz, amelyeket annyi éven át mellőztek, miközben megszorító programokat vezettek be, amelyek arra kényszerítették az embereket, hogy olyan dolgokat viseljenek el, amelyet nem választottak.

Athén polgárai! Görögország polgárai!

Vasárnap mi mind a demokrácia és a tisztesség világos üzenetét fogjuk küldeni Európának és a világnak.

Újra elküldjük a remény üzenetét a népnek. Mert vasárnap nem arról döntünk, hogy Európában maradunk-e.

Arról döntünk, hogy méltósággal éljünk Európában, dolgozzunk és boldoguljunk Európában. Hogy mindannyiunk egyenlő lehessen Európában.

És higgyék el, senkinek sincs joga fenyegetni minket, hogy levágja Görögországot a természetes, földrajzi otthonáról. Senkinek nincs joga fenyegetőzni Európa megosztásával.

Görögország, a hazánk, az európai civilizáció bölcsője, az is volt, és az is marad.

A mitológia szerint ez az a hely, ahonnan Zeusz elrabolta Európát.

Ez az a hely, ahonnan a megszorítás technokratái újra el akarják rabolni Európát.

NEM! NEMet mondunk nekik vasárnap.

Nem hagyjuk Európát azok kezében, akik ki akarják rabolni a demokratikus hagyományaiból.

A demokratikus joggyakorlatából.

Az alapelveiből.

Demokráciát, szolidaritást és kölcsönös tiszteletet!
"

zipe moha 2015.07.04. 23:08:47

"Athén polgárai, azért vagytok ma itt, férfiak és nők minden korosztályból, ellepve a Syntaga teret, ellepve Athén és a nagyobb városok utcáit, hogy szembeszálljatok a terrorral, amely a napokban érte el csúcspontját.

Athén polgárai!

A görög nép a történelme során számtalanszor bebizonyította, hogy tudják, hogyan kell elutasítani az ultimátumokat. Az ultimátumokat néha visszautasítják.

A hazánk és népünk történelmének legdicsőbb fejezetei a bátorság és összefogás fejezetei.

Újra felkérlek titeket, hogy jegyezzetek fel minket ezekre a lapokra; a tisztesség és szabadság eme történelmi pillanatait.

Felkérlek titeket, hogy vasárnap újra mondjatok egy nagy és büszke NEMet az ultimátumokra. Hogy fordítsatok hátat azoknak, akik naponta terrorizálnak benneteket.

És hétfőn, akármi is lesz a demokratikus folyamat végeredménye, a nép döntése, amelytől félnek és nem akarják, amelynek folyamatát néhányan meg akarják gátolni, akármi is lesz az eredmény, újra abszolút NEMet mondunk, hogy megosszanak.

A vasárnapi eredménytől függetlenül hétfőn nem lesz semmi, ami megosztaná a görög népet. Együtt fogunk harcolni Görögország újraépítéséért, hogy jobbat cselekedjünk, mint azok, akik az elmúlt öt év rombolását véghezvitték.

Bíztatlak benneteket, hogy ne vegyetek tudomást a lármázó szirénekről, a terror szirénjeiről.

Hogy eszetek és szívetek szerint döntsetek.

Hogy nyugodtan és határozottan döntsetek.

Hogy a büszke és demokratikus Európa mellett tegyétek le a voksotokat.

Egy nemzetért, egy kis nemzetért, amely kardok és golyók nélkül küzd.

De a legerősebb fegyverrel harcol, amely csak létezik a világon: Igazsággal. Az igazság a mi oldalunkon van.

Az igazság a mi oldalunkon van. Győzni fogunk.

Senki sem hagyhatja ezt figyelmen kívül. Senki nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy az igazság a mi oldalunkon van.

Athén polgárai, görög polgárok!

A szabadság egységet és bátorságot követel. Mi, te, mindnyájunk egységes és bátor.

És szabadok vagyunk. A szabadság levegőjét lélegezzük be. Akármi is történik, mi vagyunk a győztesek.

Mi leszünk a győztesek. Görögország győzött. A demokrácia nyert. A zsarolás és a fenyegetés elbukott.

Legyetek erősek! Legyetek Büszkék! Méltósággal. A NEMünk történelmet fog csinálni. Népünk előre halad. Görögországért, a demokrácia és a szolidaritás Európájáért.

Alexisz Tsiprasz
Görögország miniszterelnöke

a kérdésem a végére..ezt a beszédet 1 "jobboldali" is elmondhatta volna?...őszintén kérdezem, mint mindig

egyetmondok 2015.07.04. 23:23:23

@vajasgiga:
Hát ja...,Roger,sőt,ha neked úgy tetszik Napoleon...,az ápolók helyesek és türelmesek.
(De azért van kiút ebből neked: PKP.)

Lexa56 2015.07.05. 07:29:31

@panellburzsij: nézd meg, milyeneket mondott Jézus a farizeusoknak ...

explanatus 2015.07.05. 07:50:48

@zipe moha: A megjegyzésem nem a kérdésedre vonatkozik.

Mi lesz ha "Athén polgárai! Görögország polgárai!" azt mondják, NEM? Akkor meg kellene induljon egy újfajta demokratizálódási folyamat a másik oldalon, azaz az Unióban, ahol eddig mindig az erősebbeknek volt igaza.

Talán most nem is Görögországról szól ez a népszavazás, hanem arról, hogy az Unió el tud/akar/mer fogadni egy népakaratot. NEM esetén az Unió vezető helyein is el kellene induljon egy személycsere folyamat, mert ha maradnak a tárgyaló felek, akkor a tárgyalások eredménye ismételten eredménytelenséghez fog vezetni. Érdekes napok elé nézünk.

Az osztrákok népszavazási kezdeményezése, amit nem politikai szervezetek kezdeményeztek, eredményesen zárult.

Az angolok szintén a népre akarják bízni a döntést.

tamas11 2015.07.05. 08:33:56

@Mariann19:
ennél azért sokkal beljebb vagyunk.

Kiváltságod keletkezhet örökléssel, adományozással, szerzéssel és az információs társadalmak idején még mondásokkal is, ami a szerzésnek változata. (valaki pozícióba hazudja magát, nem viccelek).

Nem firtatjuk, de játszik az "érdem" is, ami nagy csavar a játékban, mivel az érdem állítólagos, meg csekély , meg ocsmányság is lehet.

panellburzsij 2015.07.05. 08:44:08

@HaFr:
' sajnos az neki olyan, mint a narkó '
Soha ki nem próbáltam, még egy slukknyit se, de rövid ideig akkor vettem részt egy kísérleti család!!!terápiás programban, amikor az még nem volt divatban.-)
Akkor majd mesélj, milyen lehetne nekem a narkó?

panellburzsij 2015.07.05. 08:54:53

@vajasgiga:
'Bonyolultabb ez a PKP ügy mint gondolná az ember'

Annyira nem szerintem, bár ölég furán néz ki a lelkes támogatói körrel - Misi bátyánk választékos konzervativizmusa, Lexa főtisztelendő úr buzgalma, tamás barátunk szigorú elvhűsége, az örök zsótink szókimondása, a ritkaszavú mostani névadóm, ...
De legalább -amint a következő poszt mutatja, valami tényleg lehet belőle, hajrá!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.05. 09:02:02

@panellburzsij: tudod, ez olyan átvitt értelem + az "olyan, mint" hasonlítás, nem azonosság

"a ritkaszavú"

Lexa56 2015.07.05. 09:06:14

Karinthy után szabadon: "álmomban két kis macska voltam és játszottam egymással"

zipe moha 2015.07.05. 09:07:45

@explanatus: ....azzal kapcsolatban, hogy a felvásárolt elitek hogyan állnak félre a nemzetekben és pláne a nemzetek felett még senkinek nincs tapasztalata....önként?...túl könnyen vették be a Társadalmakat.. és túl mélyre hatoltak felülről....a Társadalmak nem , hogy ellenállást, nem fejtettek ki a korral szemben, hanem jelentős létszámú tömeg megfertőződött és kollaborációra kínálja fel magát az 1%-nak...mert ő is szeretne az 1%-része lenni....csak hát akkor az nem 1% lenne hanem 5%...az 1%-ba nincs felvétel.....aki még is kollaborál ég és föld között lebeg..mert elszakadt a tömegétől...oda már nem tartozik..,ahova tart használatra kell mindösszesen....mivel erre a kérdésre válságban keresik a választ, ahol klasszikus technológia a tömegek belevezetés konfliktusokba...az egyetlen lehetséges út elkerülni a tömeg számára alkotott és tartogatott konfliktusokat...ha a tömeg válaszol ..és válasza meghaladja az 1% érdekérvényesítő erejét

tamas11 2015.07.05. 09:21:13

@unionista᠍:
rossz kocsmába jársz te, és már többször írtam, ne barátkozz ezzel a Sanyi haveroddal.
Egy másik kocsmában ugyanis fenyegetettségérzésed bizonyosságá válik, ha olyat találsz mondani, hogy

.."lmp/együtt szavazói nem magyar érzelmű fiatalok"

miért hiszed azt te is, hogy a magyar néplélek csakis egy, debrecenszéli kocsmában tenyészik, tán értékmentés folyik ott? Mert elég tompák az agyak, hogy megfeneklik bennük a homályban a hagyomány?
Az is vitatéma, hogy valóban a vidédki magyar családok fogják e eldönteni a választásdit. Ha család, akkor több generáció, és szétszavazhatnak, (meg is teszik), azonfelül arányuk az összes választón belül csekély, végül pedig egy 20-40 ezres város nálad vidéknek számít e? (kevés ilyen van).
Úgy vagyok veled, hogy fellélegzem, amikor azt olvasom tőled, hogy "LEHET". Milyen jól látja ez a fiú a tök bizonytalan lényeget!
De akkor meg minek a sarkos kijelentések?
---------

@HaFr:
Igen, kétféle kérdés, hogy kik a jobboldali emberek, és mi MA a jobboldal. De egyként hiányzik reá a válasz.
És , ami e kettő között van (mezsgye?) az a menekülőpálya, értelmezéshiányosoknak.
de máris korrigálnom kell magam: nemhogy hiányzik a válasz, hanem rosszízű, a sikertelenségekkel vemhes.
(Lásd: jobboldali fidesz, KDNP, látens konzi belháború, és Vona, ha leteszi az öléből a két vizslakölyköt.

zipe moha 2015.07.05. 09:40:48

@zipe moha: ....Görögországban a tömeg válaszolni készül..keresi a hangját hozzá..így néz ki:
www.youtube.com/watch?t=2784&v=omy3LdutlVU

2015.07.05. 09:45:54

@panellburzsij:
aki egy evolúciós ágból ered az lesz tradicionalista. aki sokfelől ered hirdeti multikulturalitást. ez eddig rendben is lenne. a probléma ott kezdődik, amikor egy natív csoport a multikulturalitást összekeveri az uralkodó globalitással. györgyéknél és csepeliéknél a multikulti az, hogy van tesco. és abban van a világon minden. ez a világi fővárosiasság. a globális kapitalizmus. ezt a társadalom számára nem lehet kizárólagos példaként állítani. és ezzel szemben szerveződött meg az "ősmagyarság". az őseurázsiak primitív etnicisták (zsidó/nem zsidó. cigány/nem cigány), de nem feltétlen fasiszták, és nem feltétlen civilizálatlanok. legfeljebb prefasiszták, protofasiszták és szalonnácik. de azért, mert ez egy elnyomott kultúra.

egy ideig bácsfi dianától "rettegett" az ország. a világlapok megírták, hogy magyarországon küszöbön áll a fasizmus. mert volt egy barátja, aki nyilas volt. nepszava.com/files/2012/03/bacsfi_nyilas.jpg
img.index.hu/cikkepek/0502/belfold/bacsfiper//.gdata/gp_IMG_5235.JPG
ez a hölgy most avatara, aki ezoterikus előadásokat tart.
i.ytimg.com/vi/M6HVpXni6h8/maxresdefault.jpg
értem, hogy bácsfi diana a nyilas barátjával problémás volt zsidókra nézve. vagy épp ők kreálták, hogy lehessen rettegni. és azt is, hogy mint avatara a keresztény egyházak konkurenciája. de ilyen van. a rendszerváltás utáni két évtized egy zsidókeresztény hegemónia kísérlet volt. és ez bukott el. azt egyelőre nem látjuk, hogy mi lesz a vége.

2015.07.05. 10:07:05

@tamas11:
ha engem kérdeznének arról, hogy schiffer andrásnak van-e helye a magyar közéletben, akkor a válaszom egyértelműen igen.

csakhogy azt is gondolom, hogy az, hogy schiffer andrás egy parlamenti párt elnöke elsősorban a származásával függ össze. mert mégis mivel.

egy ökopárt élén egy természettudományosan képzett ökológusnak kellene állni. vagy a biológia, a földrajz iránt nyitott bölcsésznek. egy ökopárt felső vezetésében a tipikus műveltségek normális esetben agronómus, állatorvos, etnográfus, archeológus. az lmp nem így szerveződött. az szdsz szétesése után létrejött egy újabb kreatúra. és ezt amerikai "ingatlanbefekető" támogatta, aki nagyon aggódott a "magyar" demokráciáért. az lmp szavazóinak többsége a fővárosi zsidó és zsidóbarát polgárságból tevődik össze. vidéken azok, akiket megfizetnek. és az ő családtagjaik, ismerőseik. azért, mert az lmp is törzsi jelleggel szerveződik. nem állítom, hogy schiffer andrás gonosz. azt pláne nem, hogy felétlen gonosz, mert zsidó. de az, hogy ő magyar ökopárt elnöke elsősorban a származásával (azzal, hogy egy fővárosi zsidó) függ össze. de nyitott vagyok másik magyarázatra is. ha nem ezzel, akkor mégis mivel?

tamas11 2015.07.05. 10:57:06

@unionista᠍:

Én ott voltam az induló LMP néhány tendezvényén. Figyeltem persze a többieket, a közönséget , akik szükségképpen hordozták a potenciális szellemiséget.. Esküszöm, egyetlen pénzelt nyugati ügynököt nem láttam, az érdeklődés és a szándék közösre alakult, de (akkor) manipulálatlan volt, én is az voltam.
Ez még akkor is igaz lehet, ha CSH pártja kapott valakiktől valamennyi pénzt, hiszen téged se vesz meg azzal egy zöldsésges, hogy húszezerből korrekten ad vissza...
Tetszik hogy nyitott vagy másik magyarázatra, de nincsen egyelőre egy sem, mert azz LMP nem abból van (alakult és erősösdött , amíg) hogy Schiffer zsidó...
Ne tarts naívnak, de megint azzal érvelek, (én már az ötvenes évek óta TUDHATOK EZZEL ÉRVELNI , szóval öreg vagyok,), hogy ott voltam az alakulás időszakában, és indítékként nem hagyható el a közös szándék, amit akkor jól kifejezett a szlogennel felérő név: Lehet más a politika...
Hyívószónak ezek jók voltak, más történet, hogy igaznak bizonyul(t) e.
(Akkor megkérdezték Schiffert, mi a garancia, hogy nem darálja be őket is a politika, hogy igazodni is kell, stb.
Azt válaszolta, igazán elgondolkodva , szóval nem csípőből, hogy erre nincs garancia.

Az ökopárt jelleg pedig benne van a levegőben, aki más alapokra akarja helyezni a politizálást annak egyik aktuális, és igaz kitörési iránya a környezettel közvetlenül kapcsolatos érdek képviselete.
Lehetnek és legyenek is gyanúk a pártalakulatok körül, de azok miatt ne vessük el, igazolható vagy legalábbis történeti előzményeiket, és nyomokban fellelhető józan észt.
Azért beszélek így és itt, mert lám, a PKP is megérdemli ugyanezt ami több mint jóhiszeműség, és te is írsz itt (ide), mert valamelyest hisszük azt, hogy ez nem egy rémségekkel elfertőződött közeg.
(Azért kell megtűrendő a sok (azaz néhány) arrogáns hülye, mert rajtuk folyamatosan látszik, hogy milyenek NEM akarunk lenni.
Szóval . a szelekciónak (szelekcióKnak) többféle elve lehet, egyszerre is.

quendelapo 2015.07.05. 12:34:44

@HaFr:
Márai is erről beszélt. Az ingyenélő jobboldali "uriemberekről".

Ezek most Orbántól remélnek pénzt és hatalmat, de Orbán uralmát nem ez közeg tartja fenn, mert a bezárkózó, félős, félművelt budaiak ehhez kevesen vannak. Nem lehet jó neked ebben a közegben.

De ne érezd magad nagyon szarul, mert Orbán hatalmát nem ők, hanem a bezárkózó, félős, műveletlen vidék tartja fenn. Ők pedig legalább annyira szeretik a baloldali demagóg Orbánt, mint kedves családtagjaid a jobboldali populistát.

2015.07.05. 12:55:31

@tamas11:
a kérdés továbbra is adott. az hogy schiffer andrás a magyarországi zöldpárt elnöke elsősorban mivel függ össze. ha nem schiffer származásával, akkor mivel.

hogyan kaptak pénzt amerikából a pártalapításra. hogyan kaptak pénzt még előtte soros györgytől és társaitól az alapítványi működésre. hogyan szerezte meg az ökopolisz alapítvány a norvég civil alap pénzeit. ha ez nem egyesek származásával függ össze, akkor mivel?

nem azt állítom, hogy az ökopolisz és az azzal személyeiban majdnem teljes mértékben összefonódó norvég alapok törvénytelenül működtek. azt is elfogadom, hogy csak néhány fénymásolós számlával nem tudtak elszámolni. biztos volt, hogy valaki bement hozzájuk privátban. az is lehet, hogy valaki hazavitt az irodai gémkapocsból. ilyen mindenhol van. ezért nem lehet őket meghurcolni. rendben. nem az lmp & co. legalitását kérdőjelezem meg. és még csak nem is a politikai legitimitását. mert az lmp elképzelései nyilván beleférnek egy demokratikus játszmába.

a kérdés az, hogy az, hogy schiffer andrás a magyarországi zöld párt elnöke ez a tény elsősorban mivel függ össze. ha nem schiffer andrás származásával, akkor mivel?

tamas11 2015.07.05. 12:57:12

@quendelapo:
Én kivenném ezen gondolatok köréből az "ingyenélőt".
Nem is azért, mert emlékezetem szerint Márai sem említ ilyeneket, (?) hanem mert ha valaki munkához is jutott - márpedig domború jobboldaliasként juthatott, - és esetleg még szorgalmas is, vagy csak terhes neki a feladata, azt nem nevezheted ingyenélőnek, és nem is érzi úgy.

Hidvégi Mihály 2015.07.05. 15:25:15

@unionista᠍: Elmész már a .csába a zsidógyűlöleteddel. Azzal függ össze, hogy Schiffer egy zöld párt elnöke, hogy sok ember van itthon, aki más politikát akart már kb. 6 éve is, mint amit a gazember Gyurcsány s még gazemberebb Orbán csinál itt már évtizedek óta, ezért oda álltak sokan s így lett párt, új párt. De mivel nem annyira populista, mint a két említett gazember, ezért nem nagyon növekedik, rétegeket szólít meg, egy szűk réteget, ezért megrekedtek egy szinten. Az agyadat meg már jó lenne ha átmosatnád, ezt csak úgy jó tanácsként mondom.

Sylvester94 2015.07.05. 15:51:12

Már csak azt nem értem, hogy egy reflexív jobboldali pártot miért hívnak konzervatívnak? Ugyanis a konzervativizmus nem a jobboldalé vagy a baloldalé, felette áll a bal-jobb megosztottságnak. Ha egy jobboldali pártot akarnak építeni, azt ne nevezzék konzervatívnak, mert a konzervativizmus és a jobboldaliság két külön dolog.

unionista᠍ (törölt) 2015.07.05. 16:04:56

@Hidvégi Mihály:
ha valaki azt mondja, hogy görögök, akkor ez görögellenesség. ha valaki bírálja őket, akkor ez görögyűlület. a zsidók mitől különlegesebbek, mint a görögök?

zipe moha 2015.07.05. 16:23:28

@Hidvégi Mihály:
...sajnos Mihály most unionistának igaza is van...azért erősítem meg, mert unionista is tudja, hogy amit állít magas igazságtartalommal bír,,,és ha mindig! tagadunk , akkor sem tudunk vitatkozni a "nácikkal"..:) amikor igazunk van..

unionista:
1.Magyarország hagyományosan budapest központtal működik...szét kell osztani vidékre, kell vinni a minisztériumokat és hatóságokat...bizony ebben igaza van O-nak...eddig nem voltak képesek megcsinálni..

2.a politikai teremtés bp.-i belvárosi kávéházakban zajlik..illetve lakásokban és házakban budán...a vidéki értelmiség nem játszik...,a kapcsolati tőke mindent visz...még a hülyeséget is... beszédhibás konferansziék országa vagyunk ...

3. Amit unionista NEKED kell megérteni...és add tovább debreceni kiskocsmában is ez nem zsidó kérdés..ez a magyar kultúra régóta fennálló fogyatékossága...amíg a magyar magyarnak farkasa..idejön 1 székely csúcsértelmiség..és máris mindenki székely lesz közel s távol. (Miskolc?)...
ez a többség kultúrájának a hiátusából fakadó olyan probléma.....ami elment a végéig: ha minden össze is omlik akkor is az én kutyám kölke...kontraszelekció, uram-bátyám, belehal az ország ...O verseny, elmaradnak a teljesítmények senki nem akar vállalkozni, lelépnek a tehetséges de partmellé szorított emberek...ect.

a belvárosi fiúk összetartanak...nem is követi őket senki...Schifferre haragszom, lehetősége volt 2014-ben hogy az ÚJ Pólus élére álljon megremegtek a súlytól...mások egzisztenciáért eladták magukat...közelről láttam...a hablaty amit azóta folytatnak már nem fedezi el a bűneiket, melyekkel legalább 1 évtizedre!!! visszavetették a magyar rendszerkritikát
u2: beállnak előre, leváltni sem lehet, magától nem megy, nincs az a hiba vagy kár....felárazzák a projektet majd eladják...a körön belül.

Toportyán Zsóti 2015.07.05. 16:56:58

@unionista᠍: Zsidrákok nagyon csípik a szemed ,ez már beteges mint a horthy éra 32 zsidráktörvénye.

Toportyán Zsóti 2015.07.05. 17:02:01

Magyar jobboldal jövője elég kérdőjeles lett mióta simicska legecizte a csuti putinpincsit.Erkölcsi morális alapja sincs ma már csak bűnök sokasága amit még megtetéz az hogy azt képzelik a jóisten is csak utánuk következik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.05. 17:15:19

@quendelapo: na, de azért őrizkednék a helyedben, hogy bíráld az orromat, ha érted, mire gondolok -- nem ízléses, kivált egy nick mögül

unionista᠍ (törölt) 2015.07.05. 17:20:13

@Toportyán Zsóti:
egyáltalán nem vagyok zsidóellenes. azt gondolom, hogy az lmp azért nem lesz jelentős párt, mert egy zsidó áll az élén. és az szdsz szétesése után elsősorban ezért jutott be a parlamentbe. még azt is gondolom, hogy schiffer andrásnak lenne helye a magyar közéletben. csak nem pártvezérként, hanem nem ortodox zsidó kisebbségi szószólóként. a származása és a világi jogvédő iskolája erre predesztinálja. mi ebben a zsidóellenesség?

Sylvester94 2015.07.05. 17:55:21

@HaFr: ez azt jelenti, hogy a párt neve és a céljai nincsenek összhangban - kvázi nem azt mondják magukról, mint amit valójában csinálni szeretnének. Ez maga szerint álprobléma?

Egy konzervatív párt számára a bal-jobb felosztás irreleváns, legfeljebb abból a szempontból érdekes, hogyan fogalmazzon meg egy bal-jobb felosztásban gondolkodó társadalom számára ezen felülálló üzeneteket.
A PKP viszont pont fordítva csinálja: a bal-jobb skálát tekinti igazodási alapnak, ott is definiálja magát, ugyanakkor (dacára annak, hogy "konzervatív" pártnak tartják magukat) a liberalizmus épp oly magától értetődő természetességgel van jelen a pártban, mint a konzervativizmus. Egy egy jobboldali-polgári párt értékrendje, nem egy polgári konzervatív párté.

Ott kezdődnek a bajok, ha ez álprobléma - egy olyan párt, ami még azt se tudja megmondani, hogy kicsoda, hogyan mondhatná meg más pártoknak, hogyan mondhatná meg egy komplett nemzetnek, hogy ki és mi legyen belőlük?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.05. 18:18:02

@Sylvester94: :) Ön türelmetlen. A párt pont azt mutatja, amit ebben a pillanatban mutatnia kell. Amíg mások tengelyén kell eligazodnunk, és semmi reményünk nincs a sajátunk érvényesítésére, addig e szerint teszünk. A politika nem doktrínák leverésének aztán magunk rájuk való kikötésének gyakorlata. Bizony egy kis termékeny frusztrációt el kell tudni viselni. Ez egy kockázati társadalom.

Sylvester94 2015.07.05. 18:42:26

@HaFr: vagy inkább maga túl türelmes... csak nehogy úgy járjon, mint hajnalban az argentinok: addig-addig focizgattak nyugodtan, míg véget ért a meccs, majd elbukták a tizenegyespárbajt...

Amit maga mond, az egyszerűen határozatlanság: nem vállalja fel magát "tiszta" voltában, nehogy elsodorja az áradat. Éppen ellenkezőleg kellene tennie: nemcsak hogy felvállalni, de büszkén mutogatni a "másságát" - oda kell szúrni, hogy: "Bal-jobb háború folyik? Nem nálunk! Csak végletekben tudnak gondolkodni? Nem nálunk! Csak uszító módon tudnak kommunikálni? Nem nálunk!"
Éppen azt kellene megmutatni, hogy miben más ez a párt a többitől, hogy mitől jobb a PKP a már jól ismert és jól leszerepelt pártoknál. Ilyen "másságok" tömkelegével kéne bombázni őket.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.05. 18:52:54

@Sylvester94: khm.. higgye el, azt csináljuk, amit optimálisnak tartunk, közte annak is eljön az ideje, amit mond, és ez releváns, de korai még. Köszönöm.

Sylvester94 2015.07.05. 19:02:15

@HaFr: amíg a blogolás szintjén vannak, addig korai. De maga azt mondta, hogy ezen már túl akarnak lépni - viszont a párt jelenleg egy külső szemlélőnek legfeljebb azt tudná üzenni, hogy: "Ugyanolyanok vagyunk, mint a többi, csak szerintünk jobban csináljuk náluk." Ezzel lehetetlen komoly méretű szavazótábort szerezni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.05. 19:07:15

@Sylvester94: nézze, Ön a blogolást látja, mivel nem lát bele a belső munkába -- ez nem jelenti azt, hogy a belső munkának nem lesz külső jele. Ha nagyon triviális akarok lenni, 20 vk-ben már van valami. Jövő ilyenkor lesz mindegyikben. Ez így folyik. Egyre többet lehet látni stb. Nem lehet egységugrásokban haladni, pénz, ember, szakértelem, brand stb. együtt egymásért, fokozatosan, egymást erősítve -- satubbi.

Sylvester94 2015.07.05. 19:35:21

@HaFr: viszont minden résznek erősíteni is kell egymást - ha bármelyik rész gyenge lábakon áll, az a többit is visszafogja.

Megfogalmazhatnám másképp is a kérdést: ha ebben a pillanatban oda kéne állnia egy vadidegen elé, és meggyőzni őt, hogy a maga pártja a legjobb, hogyan csinálná? Mi lenne az az érv, az a győztes érv, amiről biztosan tudja, hogy senki más nem mondja el, és meg is tudja vele nyerni az idegent?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.05. 19:40:17

@Sylvester94: én vagyok az érv ebben a pillanatban, szemben a többi "pártvezérrel" -- de ez is változni fog . A kölcsönös erősítéssel meg egyetértek, valóban ez a lényeg.

Sylvester94 2015.07.05. 20:12:51

@HaFr: gyenge érv, az átlagember nem ismeri magát. Ha egy ilyet akar mondani, az legyen egyszerű, hatásos, és kivételes, de olyasmi, amit az emberek ismernek, vagy legalábbis ismerni vélnek.

tamas11 2015.07.05. 20:56:57

@unionista᠍:
Először is, ha kérdezel, ("mivel függ össze"), akkor nincs szükség ugyebár, a te hipotézisedre. (" mi mással, ha nem származással...")
Oké?

szakmámnak engedve, asztalra tennék egy új feltételezést.
1. A pártok harca jellemzi a tájat, az LMP és SCHIFFI az egyik feltőrő, törekvő esélyes.
2. Ismert elméletek technikák szólnak arról, hogyan léphet előre egy ilyen esélykereső
3. Úgy, hogy olyan zászlót húz fel, vagy olyannal színezi a meglévőt, amire emberek (szavazók) ráindulnak, fontosnak tarthatják azt.
4. a ZÖLD tartalom, érdek és zöldpártiság nálunk fehér folt. Ide be lehet nyomulni, és a téma várhatóan a kommunikáló pártttól függetlenül is új hansúlyokat szerez.
EZÉRT lesz valaki egy zöldülő párt elnöke, ill. történeti hűséggel ezért zöldül például egy párt és elnöke.
A származáshoz mindennek szinte semmi köze.
lehetséges

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.05. 21:33:31

@Sylvester94:

"az átlagember nem ismeri magát"

Ez aranyos lett, mivel lehet úgy is értelmezni hogy az átlagember nem ismeri ÖNmagát.

Bryan Caplan egy egész könyvet írt a "racionális szavazó mítoszáról":

www.libertarianismo.org/livros/tmotrvbc.pdf

A legelején van egy idézet Ronald Coase-től:

I have often wondered why economists, with these absurdities all around them, so easily adopt the view that men act rationally. This may be because they study an economic system in which the discipline of the market ensures that, in a business setting, decisions are more or less rational. The employee of a corporation who buys something for $10 and sells it for $8 is not likely to do so for long. Someone who, in a family setting, does much the same thing, may make his wife and children miserable throughout his life. A politician who wastes his country’s resources on a grand scale may have a successful career.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.05. 21:35:32

@Sylvester94: sajnos ez így van, lásd a korábbi kommenteket --

Sylvester94 2015.07.05. 21:36:35

@neoteny: aki végigolvassa a párbeszédet, az tudja, miről van szó.

Sylvester94 2015.07.05. 21:45:31

@HaFr: summa summarum: találnia kell valamit, ami a PKP-é, és csak az övé. Olyasmit, amit az emberek ismernek. Ami felkelti a figyelmet. Egy vezérelvet, ami köré fel lehet építeni egy komplett stratégiát. Egy üzenetet, ami kíváncsivá teszi úgy a hétköznapi embert, mint az ő figyelmét leső sajtót. Egyszerűt és egyedit, amit a párt büszkén vállal minden előnyével és hátrányával együtt.

Sylvester94 2015.07.05. 22:17:29

@ariskerase2: van egy olyan érzésem, hogy ezt az üzenetet nem nekem szántad...

quendelapo 2015.07.06. 00:20:20

@HaFr: az orrodat?
Nem, nem az orrod (is) teljesen OK!

panellburzsij 2015.07.06. 07:16:54

@HaFr:
"a ritkaszavú" - csak nem te vagy a ritkán szóló burzsujunk is?
Mert hogy az egyetlen Érv te vagy a blogodon, afelől eddig se volt kétségünk:)
PS: 'remek' kommenteket szült a termékenyen frusztráló posztod.

unionista᠍ (törölt) 2015.07.06. 10:59:32

@zipe moha:
én azért nem leszek politikus, mert nem vagyok antiszemita. már csak azért is mert tisztában vagyok azzal, hogy van zsidó jobboldal. és hatalmi eszközökkel ők nyírják ki a baloldalt. de a jobboldali zsidók vagy nem natív sémik, vagy nem fővárosiak, vagy nem magyarországiak. szóval én úgy látom, hogy ezt a zsidók elintézik maguk között. nekem semmi okom nincs, hogy gyűlöljem őket. de ettől függetlenül az ellenérzések erősödtek fel. mindkét oldalon.

úgy látom, hogy zsidókeresztény klánok vannak és velük szemben állnak kládok. ez családok és népek harca. és ha demokrácia lesz, akkor a népek lesznek az erősebbek. ha felszámolják a demokráciát, akkor polgárháború következik.

és ugyanez fokozottan érvényes görögországban. ha a hitelezők engednek, akkor mindenki engedményeket fog követelni. ha nem, akkor a görögök nem fognak fizetni.

a magyar költségvetés elsődleges egyenlege is többletet mutat. és egy ilyen esetben nem irracionális megfontolni, hogy az ország részleges csődöt jelent feltéve, hogy van egy szövetségi kapcsolata. tehát azt mondja budapest, hogy berlin felé törleszt és létrejön egy középeurópai szövetségi bank, akkor a globális pénzalapoktól függetlenedhet. ehhez nyilván nem simor kell a jegybankba. nála a félnótás matolcsy is jobb, igaz kockázatosabb. surányi látja, hogy ez el van baszva. és schiffer is látja. megoldási javaslataik nincsenek. magyarországon egy 150 éves történet érhet véget.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.07.06. 14:26:34

Ebben az országban a "jobboldalnak" nincs kultúrája. Kulturálatlansága van neki. Kultúráról nem érdemes beszélni a jobboldal kapcsán. (Persze nem mintha, a baloldalnak olyan nagy kulturáltsága lenne.) A jobboldal politikai identitásképzője (olyanja azért van) egyetlen egy "gondolat": az antikommunizmus. Ugyanis a magyar jobboldal azt hiszi, hogy a magyar "ballib oldal", az kommunista. Pontosabban: régebben ezt hitte. Mostanában már, amióta a fideszbűnözők áldásos karaktergyilkolászásai folytán a kommunista mellett a "liberális" is szitokszó lett, most az antiliberalizmus is jobboldali identitásképző, és szervezőerő lett.
Ezeken kívül nehéz megmondani, hogy mitől jobboldali egy jobboldali. Persze-persze konzervatívok is, de valójában ők maguk sem igazán tudják megmondani, hogy miben is áll az. Csak annyit tudnak, hogy a konzervatív az nem liberális, főleg nem komenista, akkor az jó lesz nekik. De hogy miben manifesztálódik az, az erkölcs- és az élet mindennapos döntési helyzeteiben... Nem sok fogalmuk van erről.

Valójában a "jobboldal felelőssége" kifejezés egy vicc. Egy teljesen ostoba politikai filozófiáról van szó amely gyakorlatilag minden politikai kérdésre, és problémára a rosszabb választ adja. Ez viszont következik a "kultúrájukból", már ha az ostobaságot, a tudatlanságok kultúrának lehet nevezni. De erre jobb szó a világnézet. Jobboldalinak lenni, az egy világnézet. Ebbe az általános még csak nem is politikai konzervativizmustól egészen a nyílt nácizmusig minden belefér, és hazánkban szépen ki is töltött ez a spektrum. Valóban jól mondja a blogszerző, ők azok, akik sosem szavaznának a ballib oldalra, és akkor is a fideszbűnözőkre, vagy a rosszabbikra (az újnácik is konzervek) szavaznak, ha azok nyilvános gyereksütéseket csinálnának a főtéren.
Mit lehet az ilyen emberekre, világnézetre és politikai ideológiára mondani? Csak Besenyő Pista bácsi szavai illenek ide: nooooormális?

Mariann19 2015.07.06. 14:49:01

@tamas11:
Nem vitatom a kiváltságos sokféleségét, az általad felsoroltak is valóban azok.
Kommentemben kizárólag a magyarok nemzetek feletti kiváltságáról volt szó.

tamas11 2015.07.06. 18:05:59

@Mariann19:

Tudom, értem, de Márainál és nálam a nemzetek közötti olvasatnál többről van szó.
Pontosan azért jeleztem, hogy a "belpiacos" kiváltság, az valami más.
Úgy látom, nem olvastad erről Márait, illetve nem emlékezel rá.

tamas11 2015.07.07. 09:00:03

@HaFr:
Ezt írod
"A jobboldali pártvezetőknek ezért kifejezett felelőssége, hogy a tábor összetartása mellett, tudják őket az egész nemzet és a közjó számára értelmes, racionális mitológiával és jövőképpel ellátni. "

de hát az ellenkezőjéről nevezetesek!

Kire gondolsz magadon kívül jobboldali pártvezetőre?
Fent szerepel, hogy "végülis" Orbánt is ilyennek képzeled, főleg a rokonaid, ha szavazásig fajulna a helyzet....
Még szóbajöhetne szélsősége jogán Vona...
De ki még? Téged kivéve mind arról "vagytok" nevezetesek, hogy képtelenek ezt az állítólagos szerepet gyakorolni, csak a harcos antikommunizmus része az aurátoknak. Ám az a kommunizmus fikció volt, hibás utazás, és ettől kiüresedtek a a róla szóló-hivatkozó szónoklataitok. Ha szétesett, kiürült a baloldal, akkor tétován ácsoroghatnaka azok is, akik vele szemben határoznák meg magukat. Aki pedig mégis "nettó" megélné e baltól távoltartó felelősséget, (és itt példaként megint a volt MDF-esekre gondolok), azokat furcsamód, mindig kiveti ez az állítólagos tábor... Körülszaglászhatjuk a fidesztől lefalcolni készülő - hűtlennek látszó kiskonzi közírókat, de hol vannak ők egyébként, és amúgy? Ők is eltartják a kisujjukat a csészétől, de mi van a kávéval?
Már abszurd ezektől várni azt a felelősséget, amit egyébként hiányzóként számonkérsz. Nem fogjuk megkapni, tőlük, elérni náluk. Az ellenkezője történt és történik, jelenleg is. Mondjuk, Te vagy a kivétel. Ennek örülünk. Na és?!
(Bocsájtsd meg hogy ennyi ember előtt szembedícsérlek, de azt gondolom, pont erről szól a cikked: ahol még működik valami vállonveregetés, ott csak te tudnál aláállni.)
Az idézett mondatodnak van karcosabb interpretációja is: Ezt a tábor kulturális alapú indentitásos összetartozásást ma Orbán képviseli, és csinálja, hajtja mint a varrógépet. Egy falu- sőt erdőszéli fiú, aki soros ösztöndíjjal, a Kéri Lászlók és Antall Józsefek támogatásval a legmagasabbra kapaszkodhatott az átkosból.
Most ki tehetné meg ugyanezt, és miről szónokolna, ha lenne?!
Bukott baloldalról fecseg. meg arról, hogy a hála nem politikai kategória,
Bezzeg a hálátlanság, az az.
Keresed benne egészséges jobboldali jövőképet (panaszosan, hogy megint nincs), miközben inkább menekülni kéne tőle.

Péter Béndek mobil 2015.07.07. 15:20:24

@tamas11: en azt valasztom, h inkabb megcsinalom

tamas11 2015.07.07. 15:30:19

@Péter Béndek mobil:
sejtettem, hogy erről lehet szó

2015.07.29. 03:42:39

@Mariann19: A „Jobboldaliság” dicsérete:
Márai Sándor Naplójából:

Ha vége lesz ennek a háborúnak, a feladatok mérhetetlen sora vár ránk: államot kell építeni a cserepekből, amit a rablógyilkos horda, melynek nagy része megszökött már, reánkhagyott…Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit; a tudatot hogy ő, „mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban egyszerűen azért, mert ő „ keresztény magyar úri ember” joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem „kereszténymagyar” vagy „úriember”, tartani a markát, s kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a „jobboldaliság” igazi értelme. S ez a fajta nem tanul: Aki elmúlt harmincéves és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rendszer előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a „ jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül. S lehetett „előkelő közhivatalnok”-nak lenni és sérthetetlen, páncél-inggel védett katonatisztnek; s mindezért nem adni semmit, csak saját becses létezése tényét. Ez a fajta soha nem változik. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.

A politikában az emberek mindig az ámítás és az önámítás együgyű áldozatai voltak és azok is maradnak, amíg meg nem tanulják, hogy bármely erkölcsi, vallási, politikai, szociális frázis, nyilatkozat, ígéret mögött fel kell fedniük egyik vagy másik osztály érdekeit A réginek a védelmezői mindig rá fogják szedni a reformok és javítgatások híveit, amíg ezek meg nem értik, hogy minden régi intézmény, bármily használhatatlan és rohadt is, egyik vagy másik uralkodó osztály erejére támaszkodik. Lenin: Mi a teendő.

Mariann19 2015.07.29. 15:02:18

@lényeglátó:
Nagyon megköszönöm Márai gondolatait a jobboldaliságról.
Mindíg elképedek, hogy szemlélődései és megfigyelései mennyire adaptálhatóak bármely korra, vagy bármely jobboldali csoportosulásra.
Márainak nagy tisztelője vagyok, Lenint nem olvasgattam.
Azonban a fentiek alapján voltak magvas gondolatai, azt el kell ismerni.
süti beállítások módosítása