1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.05.26. 09:21 HaFr

Évi több tízmiliárdos veszteséget gyártanak az állami cégek, mi fizetjük

Van az nyilván százmilliárd fölött is, de mindegy. A Napi Gazdaságnak adott interjújában az ÁSZ elnöke azt mondta: tízmilliárdos károk származhatnak abból, ha a köz tulajdonában álló vállalatok, intézmények rosszul működnek. 1. Domokos ÁSZ-elnök szeretné, ha egyes közszférabeli pozíciók betöltésekor a mostaninál hangsúlyosabban érvényesülnének a versenyszféra működési elvei. 2. Az ÁSZ elnöke szerint az utóbbi időszak vizsgálatai azt mutatják, hogy sem a NAV, sem a munkaügyi hatóság, sem az MNB nem működik elég jól, "tartalmi átalakulást tart szükségesnek." A cégek ügyeik áttekintéséhez elengedhetetlen (lenne) a nyelvismeret, a komoly szaktudás, a nemzetközi módszerek tanulmányozása.

Magyarul az elemzésbe bevont vállalatokat és intézményeket csókosok és dilettánsok vezetik, a veszteségeket közpénzből finanszírozzák, a felügyeleti szerveik inkompetensek. Mondja ezt egy Fidesz-közeli ÁSZ-elnök. Mi lenne, ha mindjárt az igazságot is megtudnánk?

Nyilván vannak kivételek, olyan termelő vállalatok (pl. a Rába), amelyek nemrég még túlnyomórészt magánkézben voltak, és a menedzsmentjeik felelősségét nem lehetett rátolni az adófizetőkre, ami nyilván hat még a vállalati kultúrában. A nagy többség azonban a jelentés szerint kifejezett élősködő a társadalmon, kifizetőhely és párthomokozó. Miért is lenne más? Miután az egész államot a hozzá nem értés, a politikai hakni és a korrupció uralja, mi más célja lett volna a kormányzatnak az állami cégek irányításával, mint ugyanez? "Jó lenne, ha a versenyszféra működési elvei" érvényesülnének bennük? És mégis hogyan, ha egyszer az államnak, sőt konkrétan ennek az államnak a cégei? "Jó lenne", ha nem a lopásra tetszettek volna berendezkedni. "Jó lenne" a "tartalmi átalakulás". Hát igen.

A magyar adófizető Európában az utolsók között van a közgazdaságtani műveltségét tekintve, ezért ha meglát egy ilyen hírt, csak lapoz. Nem kalkulálja vissza, hogy az x veszteségből mennyi jut a saját háztartására, és főleg nem következtet belőle arra, hogy talán mégiscsak jobb lenne -- állami garanciák és minőségellenőrzés mellett -- az egészségügyi és EB-rendszert túlnyomórészt magánkézbe adni, amelyet az állam esetleg fogyasztói oldalon finanszírozhatna, amíg nem erősödik meg a polgári társadalom. Hogy talán mégis jobb lenne az önkormányzatoktól elvenni a cégeiket, és a piacra vezetni őket, hadd hulljon el a férgese és a korruptja, hadd takarodjon el az inkompetens vérszívó banda az éléről. Hogy talán mégis jobb lenne a MÁV-ot végre szanálni, aztán legalább a személyszállítást bedönteni, az életképes cégeket reprivatizálni stb. Ésszel, a közjót szem előtt tartva.

Az adófizető csak azt látja, hogy nem közeledik az életszínvonala nemhogy az osztrákokéhoz, de a szlovákokéhoz sem. És nem érti, miért, miközben a sima szavú Varga úr annyi szépet mond a Kossuth rádióban. Pech.

77 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr827491848

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.05.26. 10:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2015.05.26. 09:42:44

Mintha láttuk volna már ilyent, akik 1989 előtt éltünk :)

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2015.05.26. 10:00:19

"Nem kalkulálja vissza, hogy az x veszteségből mennyi jut a saját háztartására, és főleg nem következtet belőle arra, hogy talán mégiscsak jobb lenne -- állami garanciák és minőségellenőrzés mellett -- az egészségügyi és EB-rendszert túlnyomórészt magánkézbe adni, amelyet az állam esetleg fogyasztói oldalon finanszírozhatna, amíg nem erősödik meg a polgári társadalom."

Ehhez az is hozzátartozik, hogy hagyján, hogy a lakosság jelentős része nem adófizető (nyugdíjasok, segélyesek), de a középosztály nagy része szintén közvetlen vagy közvetett állami dotációból él (állami alkalmazottak, hivatalnokok, közbeszerzéseket elnyert cégek és azok alvállalkozói).

Atiska68 2015.05.26. 10:05:17

@Lexa56:
Már régóta mondogatom, hogy a fiúk véletlenül a Szocializmus politikai gazdaságtana című tankönyvüket tartották meg és azt próbálják megvalósítani.

Meg aztán a történtek fényében érthető az a Viktornak tulajdonított (állítólagos?) kiszólás, hogy nem a rendszerrel, hanem a működtetőivel volt baja.

Toportyán Zsóti 2015.05.26. 10:15:26

Keresztény nemzeti úriembereknek joga van teljesítmény nélkül is habzsidőzsizni,majd a cselédek kitermelik a rávalót.

Toportyán Zsóti 2015.05.26. 10:18:39

20 000 milliárdocskát nyugodtan lehet már összeszámolni amit kizsaroltak a narancsgecik az itt élőktől és vállalkozóktól,mégsincs a megjövendölt 2 számjegyű növekedésből semmi csak statisztikai trükkök százai.

stoppos76 2015.05.26. 11:21:41

Aztán még tegyük mellé, az eszement adókkal csalásra, így megalkuvásra-kussolásra kényszerített hazai vállakozásokat és meg is van a tökéletes recept a lassú spirálszerű bezuhanásra.

zipe moha 2015.05.26. 11:35:59

...."Évi több tízmiliárdos veszteséget gyártanak az állami cégek, s bennünket fizetnek (le) belőle"
...:) s ím sikerült megszólítani a maradék kispolgárságot és a nyugdíjasokat...fel van fűzve láncnak a szeme.. nettó hatalomtechnika...
"csak az internetem ne bánccsák...és a kifizető helyem / nyugdíjam megmaradjon ( aminek az összes fedezete anyagi alap nélkül, a ma járulékot és adót fizető...)

abdul hackeem 2015.05.26. 11:45:52

Ez meg csak a kezdet. A görög folytatas sok mindent hozhat. Remelem megeszik egymast unortodoxek.

explanatus 2015.05.26. 12:45:47

A szavazócédulákra kellene egy mondat: Ön kit/kiket bíz meg azzal, hogy családjától elvett x millió forintot a választási ciklus alatt kezelje, jelezze két egymást metsző egyenessel, vagy görbével :)

kiazmarmegint 2015.05.26. 13:13:10

@HaFr: mivel emlitetted, hogy a MAVot szanalni kellene, kifejtened, hogy ezt hogy kepzeled? Legyen szemelyszallitas, magankezben legyen? Megvalosithato? Nem ertek hozza, de erdekel.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.26. 13:16:00

@kiazmarmegint: csakis, persze -- vonalak állami kézben, vonalhasználat magánkézben

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.26. 14:14:43

@almodhi: kb. gondolom, bár a részletekbe menően nem nyilatkoznék - de nem is szükséges

kiir 2015.05.26. 15:37:54

Az az elsőszámú baj, hogy az "állami cégek" megnevezés alatt egy csomó intézménytípus keveredik. Ezek egy része lehet veszteséges. A MÁV, a Volánok és a BKV együttese összességében mindig veszteséges lesz, mert Háromhutára akkor is kell buszt járatni, ha az általában nem telik meg. Kérdés persze az ésszerű veszteség mértéke. Ezzel szemben a Szerencsejáték Zrt. az aranytojást tojó tyúk. Aztán hogy kell-e nekünk MOL, meg Rába, meg Bombardier vasútikocsi-gyártó, az újabb vita tárgya lehet.

Na de van egy csomó cég, ami tulajdonképpen nem cég. Itt van a dunaújvárosi kórház esete, ami egy darabig önkormányzati intézmény volt, aztán önkormányzati cég lett, aztán most éppen állami költségvetési intézmény (természetesen minden átalakulás során leírták a kifizetetlen számláit). Vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., ennek se kéne cégnek lennie: ez egy szimpla állami vagyonkezelő. Vagy az egész MÁV-konglomerátum, a maga átláthatatlanul kusza állami-félállami-magán cégeivel (nyilván nem véletlenül átláthatatlan).

Olvastam olyat, hogy definiálni kellene pár állami intézménytípust (Sárközy Tamás szerint legyen közhatalmi szerv illetve közintézmény, utóbbin belül: közintézet, közüzem, költségvetési célalap, önkormányzó költségvetési szerv). És akkor egy csomó állami cég nem lenne többé kényszerszülte cég, hanem megtalálná a helyét a rendszerben, pl. mint közüzem. Az egyetemeket se lehetne kancellár-szinten összemosni a minisztériumi háttérszervekkel.

Nem mindenre automatikusan a versenyszféra-imitáció a jó megoldás. Van, amire igen, van, amire nem. De hát erre már a két világháború között szakirodalom van, basszus, azóta meg nyilván még sokkal több.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.26. 15:58:52

@kiir: igen, világos a cikkből, hogy az ÁSZ vizsgálata az összes fajtára kiterjedt (leszámítva a részben tőzsdei vállalatokat), de azt kétlem, hogy bármelyiknek ab ovo veszteségesnek kellene lennie. Miért kéne a tömegközlekedésnek annak lennie, miért kéne nota bene az egyetemeknek, nem hiszem.

kiir 2015.05.26. 16:24:08

@HaFr: Semminek sem kell ab ovo veszteségesnek lennie, nyilván. Az állam és az állampolgárok (egyes csoportjai) közötti jövedelemtranszfer kérdése az egész: el kell dönteni, hogy milyen pénzt hova áramoltatunk, és annak mi a legcélszerűbb csatornája.

A 80 fős faluban lakóknak adhatunk napi két buszjáratot és emiatt veszteséges Volánt, vagy célzott utazási támogatást, aztán menjenek taxival vagy stoppal vagy költsék saját kisbuszra. Összességében ígyis-úgyis az államkasszából fog hiányozni ez a pénz. De eldönthetjük, hogy melyik a legcélszerűbb költési mód. (Vagy lemondhatunk az ottlakókról teljesen.)

A vízközmű-szolgáltatás bizonyos területeken (földrajzi és népsűrűségbeli okokból) mindig dotációra szorul majd. Már ha akarunk iható vizet az embereknek - gondolom, akarunk.

A közoktatás- és felsőoktatás, meg a kórházak kiadásai az adott intézményben merülnek föl, de hasznai túlnyomórészt azon kívül. Ezek rendszerszinten szerintem veszteségesek. De az is lehet, hogy ebben nincs igazam.

Csak azt akartam ezzel mondani, hogy az ÁSZ elnöke nem differenciálta túlságosan a véleményét.

röf 2015.05.26. 19:00:23

Megint egy konkrétumok nélküli, SZDSZ-es hitvallás.
Minden mondata cáfolható.
Bassssz.... és van, aki komolyan veszi.

Hannibal ante portas 2015.05.26. 19:40:39

"A Napi Gazdaságnak adott interjújában az ÁSZ elnöke azt mondta: tízmilliárdos károk származhatnak abból, ha a köz tulajdonában álló vállalatok, intézmények rosszul működnek." Tehát: származHATnak. Ez feltételes mód, ha nyelvtanilag nézzük. De a jó, magát polgári konzervatívnak becéző HaFr ezt kijelentő módba teszi, azaz tényként kezeli. Minek nevezik ezt a tevékenységet?

sanyix 2015.05.26. 19:49:30

@röf: megint egy fütyiszes röfögés, ami szerinte mindent cáfol, de azt sem tudja mi az amiről szó van :)

Gyorgy Nagy 2015.05.26. 20:06:21

Matyi bácsinak felkéne támadnia ( Ràkosi ) ö rendet rakna a sok tolvaj közőtt!

egyetmondok 2015.05.26. 20:26:19

@röf:
A Napi-ra nehéz lenne mostanság a szadeszességet ráhúzni,s aki a cikk táblázatát megnézi,joggal foghatja a fejét:

www.napi.hu/magyar_gazdasag/egyre_nagyobb_bajban_az_allam_rekordon_a_tartozas.598221.html

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.26. 21:00:09

@röf: cáfold már, öcsém, de ne itt, hanem az ÁSZ-nál

anyadmajma 2015.05.26. 21:09:34

@HaFr: Ugyan már, ez hazaáruló bolsevik geci @röf: , ugyanúgy ahogy a többi elvtársa, mindig nagyon pontos, konkrét tényekkel és vitathatatlan vaslogikával tud érvelni, cáfolni.
"A gyurcsány a hibás, és különbenis a ballibsik!"
Szóval beláthatod, hogy ezekkel a dolgokkal nem lehet vitatkozni, egyszerűen igazuk van.
Amúgy ezt a fajta pénzszórást-hozzánemértés bizonyítását már 98-02 között is csinálták. Azóta persze csak rosszabbak lettek.

Arcade Macho 2015.05.26. 22:51:54

ez most vicc volt vagy komoly?
MAVrol semmi beiras ne mar

Arcade Macho 2015.05.26. 23:08:14

a MAV meg nehanyszor ugy gondolom megeri azt az evi 200 Mrd felesleges kiadast hogy lehessen ujjal mutogatni hogy:
"tessek, ez volt regen a kommunizmusban, remelem sose szopjatok be az ocska komcsi jobbikos fideszes dumat"

Lajos Csánó 2015.05.27. 02:31:57

@stoic79: Azt tudod hogy az nem igaz,hogy sokan nem fizetnek adót!Csak gondolj az ÁFA-a ami 27 %!A Többiről nem is beszélve!

különvélemény2 2015.05.27. 05:32:08

"Magyarul az elemzésbe bevont vállalatokat és intézményeket csókosok és dilettánsok vezetik, a veszteségeket közpénzből finanszírozzák, a felügyeleti szerveik inkompetensek."

Ez még a blikk színvonalát sem éri el.

Én vagyok az ÁSZ elnök, azt mondom, "jobban is megírhatta volna hafr ezt a cikket":
hafr értelmezés:
Ez a blog egy szar, dilettáns idióták írják, még az áramot sem éri meg a cikk, amíg begépelték.

anyo05 2015.05.27. 06:38:33

Aztán mégis melyek???? Pl. az ÁPISZ????

Niebur 2015.05.27. 06:59:08

@stoic79: Ismételgeted a butaságot. Ebben az országban éppen a "nyugdíjasok és a segélyesek" a legjobb adófizetők. Ők ugyanis nem tudnak adót csalni, így jövedelmük kb. egyharmada adók formájában azonnal visszafolyik a költségvetésbe. Az SZJA az adóbevételek kis részét teszi ki. "Szeretett" kormányunknak éppen az a törekvése, hogy ne a munkabért hanem a fogyasztást adóztassa. A nyugdíjasok és a segélyesek pedig éppen ezt teszik: az első forinttól az utolsóig fogyasztanak.

logikusan@ · http://logikusan.blogspot.hu 2015.05.27. 09:03:59

"Jó lenne", ha a senki által nem nézett MTV-t bezárnák, évi 80 milliárdot jelentene (26 ezer Ft/adófizető). Másrészt ezt az összeget nyilván elvernék máshol a saját érdekeiknek megfelelően. (Lásd még a Nemzeti Bank sokszáz milliárdos "nyeresége") "Jó lenne", ha nem korrupt, hazaáruló gecik vezetnék ezt az országot. Persze "jó lenne".

Euscorpius Hungaricus 2015.05.27. 09:06:45

Na igen. Az állam megrendel egy szolgáltatást a saját cégétől (most a tömegközlekedésről beszélek), aztán lehetővé teszi, hogy boldog-boldogtalan használja. A gyerek, meg az öreg ingyen, a diák, nyugdíjas, munkanélküli, meg a fene tudja ki kedvezményesen. Teljes árú jegyet, amit egyébként az állam határoz meg azt szinte senki sem vesz. Pedig még az sem fedezné a költségeket. Buszt kell indítani, mert állami közfeladat azokon a településeken is, ahol 3 öregasszony száll fel, hogy bemenjen vele a piacra. De a busz pénzbe kerül, ugyanúgy az üzemanyag, az alkatrész, a bér, a kiszolgáló apparátus fenntartása stb. Ezt akkor próbálják meg nyereségesen működtetni. Egyébként pedig pontosan erre van az állam. Olyan dolgokat működtetni az adóból, ami eleve nem lehet nyereséges, viszont szükséges. Ugye senki nem gondolja, hogy a rendőrség, katonaság, a tűzoltóság az nyereséges. Más kérdés persze, hogy nem politikai ejtőernyősöknek kellene osztogatni az állami vállalatokban a funkciókat. Akkor lenne értelme az ellenőrzéseknek is. De sajnos visszaléptünk az időben 30 évet... Most kit ellenőrzöl? Ja, a Pistit mi tettük oda. Dilettáns? Hát ja. Akárcsak az ÁSZ vezér megszólalása...

klacus 2015.05.27. 09:11:54

Amelyik cég nyereséges, azt gyorsan non-profittá kell tenni. Máris van elsíbolható lóvé, hiszen onnantól nem kell a nyereség. Mehet alapítványokba, "sportba", meg a családi beszállítókba, akik mindjárt háromszoros áron szállítják a hatosanyát...

Klasszikusan a legtöbb lopás az állami és önkormányzati cégeknél van. Sokan lopnak relatív keveset, de ennek a szummája gigantikus. Nálam az is lopás, hogy 3 igazgató és egy vezérigazgató irányít egy 70 fős céget. Ahol a fizikai állomány, alig 20 - 30 fő. Utóbbiak az új modell alapján közmunkások. A többi meg a slepp, csak van, és lődörög havi 200-300 ezerért.

Soha senki sem fog rendet tenni, sajnos.

Kivlov 2015.05.27. 09:20:11

"Mi fizetjük."
Mégis ki fizetné? Mindent mi fizetünk, az államnak nincs pénze! Ami van az állami vállalatokból azt is mi fizetjük, közvetetten.

tralalala 2015.05.27. 09:20:21

Pont a BKV, MÁV egyáltalán nem baj, ha önmagában veszteséges az ország szempontjából. Ugyanis ha egy zsákfalu lakója így tud munkába menni minden reggel, akkor az ott egy dolgozó ember lesz. Mit fog tenni először egy privatizált, profitorientált cég? "Á, az a vonal nincs kihasználva, szüntessünk/ritkítsunk", emiatt a zsákfaluban lakó ember nem megy munkába, emiatt munkanélküli lesz és az államon fog lógni, hát, kurvára megérte. Már annak, aki privatizált, nekünk kevésbé.

És ugyanez megy a BKV-val is. Ha van rendes tömegközlekedés, akkor a nem-autós emberek mobilisabbak, nagyobb rádiuszban vállalnak (vélhetően jobb, jobban fizető) munkát, ami előnyös hatással van az adófizetésre, életszínvonalra. Ez is egy olyan dolog, ami az államnak fontos, egy profitorientált cég meg ordítva szarik ennek a közepébe, őt az érdekli, hogy a buszjegyre költött pénz több legyen, mint az üzemeltetési költség.

Könnyű belátni azt is, hogy ha a veszteséges járatok leépítése miatt többen ülnek autóba, az mit jelent: nagyobb légszennyezés, nagyobb dugók, mindenki számára szarabb helyzet lesz, hiszen a dugóban üldögélés se nem munkával töltött idő, se nem rekreációval.

És ez csak egy "veszteséges állami cég", ami igazából a társadalomnak nyereséges. Gondolom az ilyen privatizáló emberek már kiszámolták azt is, hogy az agyuk a tömegüknek csak a 2%-át teszi ki, de a tápanyagok 30%-át kapja, tehát nem éri meg fenntartani, le is építették.

tralalala 2015.05.27. 09:30:05

@Euscorpius Hungaricus: "Ugye senki nem gondolja, hogy a rendőrség, katonaság, a tűzoltóság az nyereséges"

Haha, nagyon jó, ezt megjegyzem :)
Igen, erről van szó. Piaci, profitorientált szemmel fura, hogy lehet olyan szervezeteket fenntartani, amik nem termelnek hasznot, a gond itt az, hogy nem az állam egészét nézik, hanem az egyes részeit.

Ez pont olyan szűklátókörűség, mintha azt mondanám, hogy egy boltban csak az eladó termel hasznot, a minőségellenőr, raktáros, biztonsági őr viszont csak viszik a pénzt, hiszen lásd: nem adnak el semmit.

És ezzel nem azt mondom, hogy minden szuper és király úgy, ahogy most van, csak azt, hogy nem lehet így egyes részeket kiragadni, hogy "ez veszteséges!", hanem az állam, társadalom szempontjából kell nézni.

egyetmondok 2015.05.27. 09:38:07

@tralalala:
"Pont a BKV, MÁV egyáltalán nem baj, ha önmagában veszteséges az ország szempontjából. Ugyanis ha egy zsákfalu lakója így tud munkába menni minden reggel, akkor az ott egy dolgozó ember lesz. Mit fog tenni először egy privatizált, profitorientált cég? "Á, az a vonal nincs kihasználva, szüntessünk/ritkítsunk", emiatt a zsákfaluban lakó ember nem megy munkába, emiatt munkanélküli lesz és az államon fog lógni, hát, kurvára megérte. Már annak, aki privatizált, nekünk kevésbé." --

kiindulnunk mégis abból kell,kellene,hogy a kis falu emberei olyan munkahelyen tudnak-e dolgozni,amely munkahelyen megkeresett jövedelemből szó szerint futja arra,hogy ne veszteségesen lehessen csak őket tömegközlekedtetni,ne adja Isten jusson arra,hogy saját költségen járnak dolgozni.

S ugyanígy kell az eü.ellátó rendszerről is gondolkodni: a bevételek fedezetet biztosítanak-e a kiadásokra.

"És ezzel nem azt mondom, hogy minden szuper és király úgy, ahogy most van, csak azt, hogy nem lehet így egyes részeket kiragadni, hogy "ez veszteséges!", hanem az állam, társadalom szempontjából kell nézni." --

ne feledjük,hogy az állam és a társadalom nem ugyanaz,piszkosul nem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.27. 09:47:50

@Kivlov: ?? ezért nem kéne veszteségesnek lenni

különvélemény2 2015.05.27. 09:53:48

Ki kell szervezni mindent, az állam sosem jó gazda...
Látszik ez Ausztriában is, ahol a G4S kap jó kis állami feladatokat:

2013.09.12.
"G4S wins ground-breaking Austrian Government contract
G4S, the leading global security and outsourcing group, has announced today that it has won a contract to run an immigration removal centre for the Austrian Government"

Kicsivel később:
2015.05.26.
"An employee of the world’s largest security firm, G4S, is among 13 security staff charged with organizing a human trafficking gang at Vienna International Airport."

Tehát a G4S becsempészte az illegális bevándorlót, majd fogva tartotta ha elkapták őket.
Mindezt persze zsíros állami megrendelésre.
Szép kis önfenntartó biznisz, nem mondom.

Kivlov 2015.05.27. 10:13:33

@HaFr:
Ki mondta, hogy kéne?
Azt viszont évtizedek óta tudjuk, hogy az állami tulajdonlás hatékonytalan.

darkgreen 2015.05.27. 10:54:01

A probléma nem a veszteségesség, hanem az átláthatatlanság. Az baj, ha a MÁV veszteséges. Mert ez azt mutatja, hogy a megrendelő, a Magyar Állam visszaél az erőfölényével, a tulajdonosi jogkörével, és nem fizeti meg azokat a szolgáltatásokat, amiket a MÁV nyújt.

Egyébként, aki már dolgozott szocialista nagyvállalatnál és multinál, az tudja, hogy a belső struktúra, a hatalmi viszonyok, és a vezetők "hozzáértése" azonos. A különbség nem abban áll, hogy egy vállalat magán- vagy köztulajdon, hanem a méretében, és a belső hatalmi viszonyokban.

Megoldani azt kellene, hogy egy állami vállalat normálisan tudjon működni. Ennek pedig az az egyszerű megoldása, hogy a demokráciákban jól bevált módszereket kellene alkalmazni. Mindenek előtt a gazdaságot külön hatalmi ágként kellene kezelni, annak összes, főleg személyi következményével, és azzal, hogy csak szigorúan, sarkalatos törvényben szabályozott (árszabás, szervezeti struktúra, felső vezetők kivnevezése stb.) módon lehet beleszólni a vállalat működésébe. (Például a MÁV szolgáltatásainak ellenértékét a MÁV határozza meg, nem a szociálpolitikáért felelős államtitkár.) A vállalat működését nyilvánossá, és átláthatóvá kellene tenni. És nem utolsósorban ugyan olyan jogi környezetben kellene működniük, mint a magáncégeknek. Például ugyan azt a beszerzési protokollt (közbeszerzést) kellene alkalmazniuk a magáncégeknek is, mint az államiaknak.

darkgreen 2015.05.27. 10:55:33

@Kivlov: Ezt a neoliberális "axiómát" azért alá kellene egy ici-picit támasztani.

BiG74 Bodri 2015.05.27. 11:06:37

Az hogy valami veszteséges, önmagában kevés. Milyen helyzetben, milyen körülmények között veszteséges?

A baj szerintem is ott van, hogy az állami aparátok mindegyike nem azért veszteséges, mert folyamatosan a legmagasabb szinten kívánja feladatait ellátni, hanem mert a gazda is lopásra használja (ott ülnek a csinovnyikjai, szakmai érdemtől, tudástól függetlenül, ott halmozzák el zsíros megbízásokkal a támogatói, haveri kört), és aki benne ül a körülményektől függően, vagy hasít egy kicsit magának is, vagy nagy ívben szarik bele és ezzel okoz kárt.
A legtöbbször ezek a cégek, vagy akár intézmények átláthatatlan, érthetetlen szervezeti felépítéssel bírnak, oszt lehet hibáztatni a zsákfalut a veszteségért.

darkgreen 2015.05.27. 11:09:43

És úgy mégis, a magáncégek profitját az ki fizeti? Ha ez egy multinál globálisan 40% alá esik, kitör a világvége hiszti, és kirúgják a fél managementet. A végeken 60-90% közötti profitrátákkal dolgoznak. Adót nem fizetnek. Például Nagy-Britanniában a nagy cégek az adók alig 1%-át fizetik be. Pér éve a Google-el kapcsolatban tört ki a botrány, mert a világ egyik legnagyobb és legértékesebb (világszinten a top 10-ben) cége csak pár millió forintnak megfelelő adót fizetett.

De mindez teljesen rendben van, mert ezek a szent magánvállalatok.

Kivlov 2015.05.27. 11:36:13

@darkgreen:
melyiket? gúgül a barátod...

darkgreen 2015.05.27. 11:39:43

@Kivlov: Bocsi, nincs kedvem visszakeresni. A lényeg, hogy a magáncégek sokkal többet lopnak, csak törvényesítik az akcióikat.

Kivlov 2015.05.27. 12:17:34

@darkgreen:
nem a lopásról van szó a cikkben, hanem a veszteségről. Ha a magáncég tulaja megengedheti magának, hogy folyamatosan (tényleges) veszteséggel működjön, kit érdekel? de egy állami?

darkgreen 2015.05.27. 12:48:04

@Kivlov: A magáncégek veszteségét általában az állam fedezi. Például a GM, ami többször volt csődben, és minden alkalommal kilobbizta az állami támogatást. A VW, amikor a polo motorját fejlesztette, simán csődben ment, de a német állam felvásárolta a megbuggyant részvényeit, feltőkésítette, és privatizálta. Vagy a Posta Bank veszteségét ki fedezete? De itt van ez a remekbe szabott Questor ügy. Ez is egy magánvállalat, aminek az veszteségét éppen a költségvetés készül kifizetni. Esetleg megemlíthetném még a devizahiteles ügyeletet, ami tisztességes ügymenet mellett a bankok számára is veszteséget okozott volna. A megoldás az volt, hogy a még fizető ügyfelek kamatait emelték, és ezzel finanszírozták a bedőlt ügyfelek veszteségeit.

De ugyan ez a helyzet a be nem fizetett adókkal, amit pénzügyi trükkökkel el tudnak a magáncégek csalni. Egy állami vállalat nem foglalkoztathat feketén embereket. Ezért kiadja a takarítást egy magáncégnek, és jól nem veszi észre, hogy a takarítók innentől zsebbe kapják a pénzüket. Az így "optimalizált" adózás mellett nő a profit, jobban keres a dolgozó, csak éppen az adóbevétel csökken. Ezt ugye nem lehet kimutatni, mint az állami vállalat veszteségét, de az eredmény ugyan az. Hiányzik a költségvetésből, beszedjük a többi adózótól.

Röviden: amit az egyik oldalon ellopnak, az a másik oldalon a veszteség. Másrészt a profit elsődleges forrásai a meg nem fizetett adók, az áthárított költségek, és a rabszolgamunka.

Kivlov 2015.05.27. 12:54:33

@darkgreen:
Ilyen is van, persze.
De ha Józsibácsi kisboltja veszteséges, azt nem fedezi az állam. ennyi.

zia77 2015.05.27. 12:55:17

Megyünk vissza a szocializmusba. Amiről a Fidesz által kinevezett ÁSZ elnök beszél, az csak a kezdet.Állami vállalatok sokaságával fogunk rendelkezni, ahol zsíros állásokban a legkiválóbb és legszolgálatkészebb pártemberek, a Fidesz nevű neobolsevik párt emberei, ülnek majd. Még az sem biztos, hogy mind alkalmatlan a vezetésre, de a párthűség a legfontosabb. Ilyet éltünk már. Ez is hozzájárult a rendszer bukásához. Az, hogy a rendszerváltásból szabad rablás lett, amely ma is tart, csak a "Pártot" erősítette. Sőt ezeknek az állami vállaltoknak a tevékenysége is a Pártot segíti.

darkgreen 2015.05.27. 13:01:28

@Kivlov: Józsibá kisboltját pont leszarja mindenki.

Egyébként pedig nem Józsibá kisboltjáról beszélünk, hanem állami vállalatokról. Olyan méretű cégekről, amiknek a vesztesége legalább a kerekítési hibát átlépi.

darkgreen 2015.05.27. 13:03:35

@Kivlov: Egyébként pedig nem "ilyen is van". A tőke így működik. Ez a jellemző, a normális, az általános. A tőkét csak a profit érdekli. És ha úgy tud több profitot termelni, hogy Kínában tankokkal gázolnak át a diákokon, akkor tankot fog venni a Kínai Kommunista Pártnak.

Kivlov 2015.05.27. 13:08:20

@darkgreen:
ennyi. irány kína. :D

csárlszbrunzol 2015.05.27. 13:12:29

@Niebur: Akkor mondom, hogy egy adófizetőnek a fizetése fele marad és az így megmaradtból fizeti az ÁFA-t.
illetve még arra lennék kíváncsi, hogy vajon a segélyt és nyugdíjat honnan kapják az inaktívak. Akik ennyire jó adófizetők (Nem, nem azok. Ahol tudnak, ők is ÁFA-t csalnak). De a lényeg, hogy az aktívak által összeköhögöttből kapják az elátásukat, aminek egy részét visszaáramoltatják az államhoz. Szóval nme, nme ők tartják el a költségvetést. Csak kivesznek összességében.

darkgreen 2015.05.27. 13:30:12

@Kivlov: Meggyőztél. Az állam rossz gazda. Mindent privatizálni kell. A bírósági és az ügyészségi részvényekből én is vennék.

Kivlov 2015.05.27. 13:31:54

@darkgreen:
te, f*sz, ki beszél mindenről?
fent is írják, hogy rendőrség, tűzoltóság pl úgyis bukó lesz. Nem kell mident, sőt. Keveset is elég lenne, csak s*ggbe kéne qrni a veszteséget termelő, közben meg milliókat osztogató cégvezetőket.

tralalala 2015.05.27. 13:33:46

@egyetmondok: "amely munkahelyen megkeresett jövedelemből szó szerint futja arra,hogy ne veszteségesen lehessen csak őket tömegközlekedtetni,ne adja Isten jusson arra,hogy saját költségen járnak dolgozni."

sőt szerintem a legjobb az lenne, ha leszállana Gábriel arkangyal, hogy személyesen vigye őket munkába minden reggel.

Na most hogy azt megbeszéltük, hogy mi lenne a legjobb, akkor gondolkozhatunk azon is, hogy most mi van.

tralalala 2015.05.27. 13:35:47

@Kivlov: "te, f*sz, ki beszél mindenről?
fent is írják, hogy rendőrség, tűzoltóság pl úgyis bukó lesz. Nem kell mident, sőt. "

De biztos nem azt találtad ki, hogy ami nyereséges, azt privatizálni kell, ami meg veszteséges, az maradhat az államé, ugye?

2015.05.27. 13:45:37

@kiazmarmegint: Megvalósítható, ld pl Hollandia. Nagyon jól működik, tanúsíthatom.

kúrórudi 2015.05.27. 13:46:16

@darkgreen:

"A magáncégek veszteségét általában az állam fedezi."

Jaj. Te vitaképtelenül segg vagy.

Kivlov 2015.05.27. 13:48:46

@tralalala:
de. legjobb lenne. idiocc...

2015.05.27. 13:50:19

@tralalala: "Könnyű belátni azt is, hogy ha a veszteséges járatok leépítése miatt többen ülnek autóba, az mit jelent: nagyobb légszennyezés, nagyobb dugók, mindenki számára szarabb helyzet lesz, hiszen a dugóban üldögélés se nem munkával töltött idő, se nem rekreációval."

Kis ellentmondás van ebben. A veszteséges járatok rendszerint ott járnak, ahol kevés az utas. Kevés utasból kevés autós lesz (ha lesz), ergo nem lesz dugó.

egyetmondok 2015.05.27. 14:00:43

@tralalala:
Most még mindig az van sajnos, hogy a magyar gazdaság nem bír olyan munkahelyeket "előállítani",amely munkahelyeken a dolgozók által előállított hozzáadott érték lehetővé tenné, hogy pl. ne kelljen veszteséget termelő tömegközlekedésről gondoskodni,olyanban pedig sajnos - elnézve a két nagy posztkommunista párt, a Fidesz/Mszp - gazdaság-, és társadalompolitikai elképzeléseit - nem is reménykedhetünk, hogy olyan vásárlőerővel bíró jövedelmek képződjenek,amelyek például lehetőséget biztosítanának saját erőből történő munkábajárásra.

(Nem rossz ötlet például ezt azzal elcsuklózni,hogy az autózás környezetszennyező,de tudjuk jól,hogy környezetszennyezés ide vagy oda,nem jut benzinre,ha éppen a betevő falatra futja is...)

cönde 2015.05.27. 14:05:29

@röf: én meg pont fordítva látom: bassz.. van aki téged komolyan vesz. (Bár remélem az otthoniakon kívül nem sokan)

csárlszbrunzol 2015.05.27. 14:30:19

@Atiska68: A zenekar abból a kottából játszik, amit az értő közönség "kér". Igen, attól még előfordulhat, hogy az adott kottából jól és rosszul játszanak; zenekara, akarom mondani kormánya válogatja.

Niebur 2015.05.27. 16:41:36

@csárlszbrunzol: Értelmetlen buta vita. Ezen az alapon inaktívaknak tekinthetjük a bölcsiseket, az ovisokat, az általános és középiskolásokat, az egyetemisták egy részét. Ők is inaktívak. Hogy jönnek ahhoz, hogy óvodába járjanak! Mit tettek le az asztalra, hogy ilyen kiváltságosok legyenek? Vajon honnan kapják rá a pénzt? Fuuuuj!!
Egyébként akit most inaktívnak nevezel, valamikor Ő adta a kezedbe a zsíros kenyeret, tanított meg írni, olvasni, épített neked házat, gyártott ágyat, tanított meg arra, hogy dolgozhass, vegyél számítógépet és írhass ilyen butaságokat.
De hibáztak ők is. Gondolkodni nem tanítottak meg.

pitcairn (törölt) 2015.05.29. 00:01:20

@darkgreen:

ne mosd össze a "politikai vállalkozókat" a piaci vállalkozókkal:)

(tudom, hogy gyakran összefonódik a kettő, de azért mégiscsak két radikálisan különböző "ideáltípusról" van szó)

Vidéki 2015.05.30. 21:05:03

"az ÁSZ elnöke azt mondta: tízmilliárdos károk származhatnak abból,

ha a köz tulajdonában álló vállalatok, intézmények rosszul működnek."

Ezt úgy tolmácsolja a cikk írója, vastagbetűsen. magyarról magyarra fordítva:

"Évi több tízmiliárdos veszteséget gyártanak az állami cégek, mi fizetjük".

A cikk írója úgy tesz ,mintha most jött volna fel a a hathuszas vonattal Bivalybürgözdről, ahol nem hallottak még a Quaestor, Buda-Cash és társai többszáz milliárdos vsezteségeiről.

A szerző úgy tesz, mint aki azt hiszi, hogy csak állami cégek gyártanak veszteséget, sőt mást sem gyártanak az állami cégek, csak veszteséget.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.31. 09:56:55

@Vidéki: nem úgy tesz... a cikkíró pontosan tudja, hogy veszteséget gyártanak (=veszteségesek), amit az ÁSZ elnök is tud, de virágnyelven illatozza. Idézet: "Mi lenne, ha mindjárt az igazságot is megtudnánk?"

Vidéki 2015.05.31. 10:09:26

@HaFr:

A cikkíró rabja annak az SZDSZ-es, minden alapot nélülöző dogmának, miszerint állami tulajdonos által kinevezett menedzser minden területen, eleve csak "kutyaütő" lehet, míg egy magántulajdonos által kinevezett menedzser mindenütt csodákra képes (nem képes hibázni sem):

Meg tudja ismételni azt a bibliai csodát is, amikor 5 kenyérből és két halból ötezer embert vendégeltek meg.

A szerző szövege jellemzi, hogy eszdéeszes esze látomásai leragadtak Adam Smith kapitalizmusképénél, megfejelve azt az állam szükségszerű hülyeségéről szőtt elméletekkel.

Tajtékzó balhiteinek legszembetűnőbb cáfolata a NASA léte az Egyesült Államokban.

A NASA, vagyis Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (National Aeronautics and Space Administration) az Amerikai Egyesült Államok országos repülésügyi és űrhajózási hivatala nem magántulajdonban van, hanem állami tulajdonban!

1969. július 20-án az Apollo–11 űrhajóval történt az első holdraszállás, Neil Armstrong és Edwin Aldrin űrhajósokkal. Összesen 15Apollo űrhajó hagyta el a Föld felszínét. Értékes holdmintákat hoztak vissza, amelynek laboratóriumi megvizsgálása információkat ad a Hold geológiájának és a Naprendszer keletkezésének megértésére.

Ezek a missziók az előkészítés, a tervezés és a kivitelezés diadalai voltak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.31. 10:15:58

@HaFr: Végül hadd ne kelljen szót pazarolnom arra, mi a különbség a konzekvenciákban, ha egy állami cég vegetál, és ha egy magáncég. Az persze igaz, hogy vannak olyan államok, ahol a magáncégeket is megmentik, ha kellő számú politikus tart bennük pénzt, noha távolról sem stratégiai jelentőségű a veszteségfinanszírozás- ha már Bivalybürgözdről esett szó

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.31. 10:17:15

@Vidéki: A cikk írója több mint 15 éve nagyvállalati tanácsadó, a kommentelő viszont még mindig nem kelt fel a bepisilős álmából, amelyben szakállas SZDSZ-es bácsik molesztálták

Vidéki 2015.05.31. 11:00:32

@HaFr:

Írja:"vannak olyan államok, ahol a magáncégeket is megmentik,"

Nem is kevesen.

A 2007-2008-as bankcsődöknél a "too big to fail" elv alapján sok nagybank megmenekült.

Cinikus közgazdászok a helyzetet az USA-ban így jellemezték:

"A nyereséget privatizálják, a veszteséget szocializálják!"

A múlt században bekövetkezett hatalmas gazdasági válság idején az USA-ban Roosevelt elnök és kreatív csapata kemény harcot vívtak a társadalmi stabilitás megőrzése érdekében. Ezt sikerült a demokratikus államforma fenntartásával az USA-ban megvalósítania.

Felismerték, hogy a "piaci automatizmusok" önmagukban nem képesek biztosítani a társadalom stabilitását.

A bankrendszer is összeomlott, éppen a piaci automatizmusok hatására.

Igénybe kellett venni a hatalmas állami beavatkozás eszközeit is.

Ennek a pénzemberek eleinte örültek, később dühödten támadták.

Roosevelt erre egy példázattal válaszolt:

Egy jól öltözött cilinderes úr beleesett a vízbe és fuldokolt. Egy életmentő kimentette.

Később a jól öltözött úr keményen bírálta az életmentőt, mert cilindere odaveszett.

"A cikk írója több mint 15 éve nagyvállalati tanácsadó".

Ez idő alatt vérévé válhatott, hogy a magántulajdonosok nagyvállalatainak verzióit tüntesse fel valóság gyanánt. (Ábrázolja merész ecset vonásokkal)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.31. 14:33:49

@Vidéki: :) vedd észre, ahol az érvelésed nem kogens.
süti beállítások módosítása