1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.05.19. 03:01 HaFr

Miért nehéz az értelmes konzervativizmus?

A végsőkig leegyszerűsítve a közösség és az egyén szembenállásáról van szó, amelyben nem lehet igaza a közösségnek. Lássuk be, a konzi mindig az egyéni szabadságot korlátozná a közösségi képességeink érdekében (mondván, hogy az életek a közösségek mátrixában fogannak és folynak, ne gyengítsük hát ezeket), ezzel azonban azonnal defenzívába kényszerül a feltartóztathatatlan egyéni vágyakkal, kíváncsisággal, és önérdekkel szemben, amely konfliktusból nem is jöhet ki győztesen. Hiába igaz, hogy közösségi kontextus nélkül nincsenek olyan értékek sem, mint szabadság és egyenlőség, az utóbbiak mégis programszerűen a kultúra ellen fordulnak, amely létrehozta a rájuk vonatkozó igényt. Ragadozó fogalmak. Egyoldalúan az egyént szolgálják, abból élnek, hogy mindent homogenizálnak, minden különbséget megszüntetnek, minden jellegzetességet lokálisnak és felülírandónak bélyegeznek.

A szabadság (konkrétan a jogokká redukált formájában) és az egyenlőség (emancipáció, eltömegesedés, kulturális nivellálódás, a legkevésbé viszont a gazdasági egyenlőség) folyamatos feszítése végül végletesen meggyengíthet, kiüresíthet egy egész társadalmat, és -- láthatjuk -- áldozatul veti azt a szabadság és/vagy az egyenlőség garanciájaként tetszelgő gyarmatosító államnak. Az végül, hogy éppen gazdasági értelemben sikerül a legkevésbé az egyenlősítés, oda kulminál, hogy a társadalmakban a domináns anyagi megosztottság anyagi célokért viszi keserű ellenállásba a (TV és a politika által kulturálisan) megszervezett tömegeket, az egész társadalmi együttélést alávetve a pénz és az elosztás körüli konfliktusoknak. (Magyarországon a Nyugaton már nem jellemző kulturális harc valódi jótétemény ehhez képest, bár a homogenizáció ugyancsak elkerülhetetlen.)

Ahogy haladunk előre a történelemben, egyre nehezebb (volt) azzal korlátozni egy felnőtt embert, hogy nem elég bölcs ahhoz, hogy belássa a tettei következményeit, hiszen a modern korban a kísérletezés, az önmegvalósítás és a progresszió korparancsokká váltak. Nem lehet ezekkel szemben úgy érvelni, hogy a személyes szabadságok mind szélesebb érvényesítése sok esetben nem csak ama közösségek és intézmények érdekeit sértik, amelyek a szabadságnak legitimitást és tartalmat adnak, hanem az egyénét is, aki a növekvő szabadságában nem talál boldogságot, mert nem tud hozzá értelmes célokat, tevékenységet, értékeket rendelni. A szabadság önmaga fétisévé vált, önmaga adja az értékét, nem az, aminek érdekében igényeljük magunknak.

A szabadság korlátozása főleg a "természetes" (helyettesíthetetlen) közösségek, mint a család, a nemzet, és az erkölcsi közösségek (pl. egyházak), esetében lehetne életbevágó, a mesterséges közösségek jobban variálhatók és helyettesíthetők, miután a szabadságok aktuálisan szétvetik őket. Az az általános (természeti) törvény (transzcendens alapú erkölcs), amely korábban egységet hozott létre az egyéni akaratok korlátozásában, ma már nincs, vagy nem elismert általánosan, helyette egyre mélyebbre vág a relativizmus a társadalmak húsába, és nehéz megindokolni, hogy miért kellene vagy hogyan lehetne feltartóztatni.

Ettől kezdve a konzervativizmus elveszti a talaját. Ha nincs mindenek felett megóvandó és megóvható közösség és intézményes rend, akkor nincs megóvandó hagyomány sem, illetve bármi van -- látjuk -- az vagy elképzelt, vagy erőszakos (állami). A konzervatívok nem szeretnek számot vetni azzal a ténnyel, hogy nem sikerült elfogadtatniuk a nyugati világban a szabadság és az egyenlőség közösségi alapú korlátozásának politikai programját, ezért bármi, amit tesznek változatlanul reaktív és/vagy erőszakos. Szembe megy a civilizáció fősodrával. A liberálisok nem is értik, mit akar egyáltalán. (Persze kevés dolgot értenek.)

Ez akkor is így van, ha a szabadság heterogén rendjét óvandó, és az egyenlőség előtörését lassítandó a konzervativizmusnak sikerül a kisebb rosszat képviselő bizonyos intézményeket (pl. a piacot) megerősíteni a nagyobb rosszal (jellemzően az állammal) szemben -- jóllehet ennek fordítottja is érvényesült már a kontinentális hagyományban. De -- a Nyugat erkölcsi rendjének szétesése után -- azt már nem tudjuk elérni, hogy a piac valóban értékteremtővé váljon az emberi életek érdekében, ennek a kikényszerítése már csak állami erőszakkal menne, amit a neokonzervativizmus ugyan megpróbált, de kudarcot vallott benne Amerikában, és "Kárpát-medencei értelemben véve" -- a Fidesz színeiben -- kudarcot vall Magyarországon is.

A konzi folyamatos alkalmazkodás mellett életképes csak, dogmatikus (nemzetvédő, keresztény, autoriter) változatai rendre politikai kudarcokba torkollanak, mert szembefordulnak az egyenlő szabadságok homogenizáló erejével. Az autonómiák megerősítésének és az állam korlátozásának politikai programja ("a szabadság méltányos rendje", vagy "az igazságos egyenlőtlenség" hagyománya) azonban olyan tovább élő fejezetek a konzervativizmus történetében, amelyeknek fontos szerepük van a progresszív baloldal visszafogásában, a homogenizáció feltartóztatásában, és az emberi közösségek őrzésében. Kevés lenne ez? Lehet. De az emberiség sorsával szemben nem lehet csodát művelni.

79 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr997471606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiazmarmegint 2015.05.19. 04:46:08

Ezeket a fogalmakat, hogy "konzervativ" es "liberalis" mar annyifelekeppen hasznaljak a kulonbozo orszagokban, hogy ma'ra gyakorlatilag semmit sem jelentenek.

Peldaul itt az Egyesult Allamokban a republikanusok azok akik magukat "konzervativ"nak nevezik, es pont ok azok, akik szerint a tarsadalomnak az a legjobb, ha mindenki azt teszi, ami neki maganak a legjobb. Es pont ok vadoljak a demokratakat (a "liberalisokat") azzal, hogy meg akarjak masoknak mondani, hogy hogyan eljek az eletuket. Ebben a posztban pont forditva van ez a ket dolog.

Franciaorszagban a koznyelv "liberalisnak" mond mindenkit, aki nem baloldali, es nem szelsoseges.
Peldaul Chirac vagy Sarkozi ezt a jelzot kapjak.

Szoval az USA-ban a "liberalis" baloldalit jelent, a franciaknak jobboldalit, Angliaban (ahol nem eltem soha), centristat.

Inkabb beszeljunk valami kezzelfoghatobbrol :):)

Rónarider 2015.05.19. 07:17:07

Én pedig úgy vagyok konzervatív (is), hogy véleményem szerint az egyszer már jól működő dolgokat felesleges tovább piszkálni, főleg valami tűnő divat, elvárás alapján. E mentén tették csúszdára a közoktatást például. A felelősöket napi 20 órán keresztül kötelezném a netes posztok alatti kommentek helyesírási hibáinak javítására.

Toportyán Zsóti 2015.05.19. 07:26:25

Narancsprosti ifjúkonzik már hánynak az idegtől ha eszükbe jutsz,gratula.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.19. 08:07:10

Lehet, hogy én értek valamit félre, de mintha a Fidesz tevékenységét neokonzervatívnak neveznéd. ("amit a neokonzervativizmus ugyan megpróbált, de kudarcot vallott benne Amerikában, és Kárpát-medencei változatában -- a Fidesz színeiben -- kudarcot vall Magyarországon is.") Ezzel nehéz egyetérteni. Véleményem szerint ezt az ámokfutást nem lehet semminek sem nevezni, ugyanis teljesen hiányzik belőle bármilyen kontextus és a jövőkép. A hatalom megszerzését és megtartását én jövőképnek semmiféleképpen sem nevezném.
@Rónarider: + :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.19. 08:14:32

@Fuxos (ex bömis): Hát, a neokonzervativizmusok elég ámokfutók voltak az adott országok saját mércéjével mérve mindenütt .. lásd ifj Bush :) De a konzervatív érdekek képviseletére létrejött állami túlhatalom nyugodtan nevezhető neokonzervatívnak, ha a Kárpát-m-i változat valóban súlyos maffianyomokat visel magán -- éppen a kompország voltunkból fakadóan.

Geo_ 2015.05.19. 08:41:15

Péter, szerintem ez minden "izmus" trilemmája. Jól tudom, hogy történelmileg a konzervativizmus éppen a "szabadság, egyenlőség, testvériség" ellenében jött létre - ugyanakkor valójában ezek "dinamikus" kapcsolatáról van szó - egyik szempont sem lehet végletes. S mindez nagyon függ az adott helyzettől is - erre kedvenc példám az, hogy a szociális piacgazdaságot, melyet általában baloldalinak tartunk, konzervatív politikusok hozták létre.

NagyonPC 2015.05.19. 08:44:24

@HaFr: A Fidesz kormányzás kábé annyira neokonzervatív, mint a Kádár rezsim volt, amelynek "sikerült elfogadtatnia a szabadság közösségi alapú korlátozásának politikai programját" :-)

Az esztelen rombolásban, ámokfutásban és minden ellensúly lerombolásában én semmilyen konzervatív vonást nem tudok felfedezni.

Számomra a konzervativizmus építő, hosszú távon kiszámítható, és igyekszik a legtöbb ember számára valamiféle élhető kompromisszum létrehozására.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.19. 08:54:54

@NagyonPC: persze, nyilván igazad van, de az alapcuccot neokon agyak (szellemi emberek) találták ki, csak kissé elfajzott -- persze el is akart :)

NagyonPC 2015.05.19. 09:14:04

@HaFr: Csak össze ne keverd az alapokat a Potemkin-díszlettel :-)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.19. 09:40:06

@HaFr: Kissé elfajzott? Milyen toleráns vagy... :):)

......a dolgokat nem tudom objektívan megítélni, mert nagyon haragszom a Fideszre. Valószínűleg azért, mert a saját generációm álmainak az elárulójának tartom őket.

P.S. Úgy általában sem hiszek az objektív megítélésben. Nekem az nem más, mint idegenek a pool (PC) mércéje alapján megítélni a dolgokat. :)

ParaZita2 2015.05.19. 09:46:36

@HaFr: Hű de ráértél. S nincs jobb dolog?
(definiálatlan, csak a kollokvialitás szintjén kb. elfogadott fogalmak "passziánszozása", pragmatikus cél nélkül)
Ha már... kérem ilyet nem írni: "... általános (természeti) törvény ... ma már nincs," (tudom, kiragadott, de rosszul hangzik nagyon)
Csak a közös fogalmak kedvéért: természeti törvény értelméből következően nem változik, meg sem szűnhet. (különben nem természeti törvény!)

Tehát szabad (még konzervatívként is) kissé nem foglalkozni konkrét társadalmi folyamatokkal, de a PKP többre hivatott az A/4-es gondolkodásnál.

pucros 2015.05.19. 10:15:42

A konzervativizmus nem hosszú távra előre gondolkodást jelent?
A változatai meg jövőképeket.

egyetmondok 2015.05.19. 10:24:37

@Geo_:
" Péter, szerintem ez minden "izmus" trilemmája. Jól tudom, hogy történelmileg a konzervativizmus éppen a "szabadság, egyenlőség, testvériség" ellenében jött létre"

ezzel vitáznék Geo. Nem a szabadság,egyenlőség,testvériség ellen jött létre,hanem a francia jakobinus terror ellenében,amelynek kevesebb köze volt a szabadsághoz,egyenlőséghez,testvériséghez,mint egy erős közjogi alapokon nyugvó (persze nyugati,és nem a mi környékünki, második jobbágyság-féle, werbőczyanus)hűbéri alkotmányosságnak.

(Az - sajnos - más kérdés,hogy a monarchiák ilyen értelmű, 19.század eleje,közepe táján történt összeszedelődzködése,legyen akkor ez az akkori konzervativizmus, nekünk magyaroknak mit jelentett,okozott 1848 magyar kísérletét illetően. Nem jött jól,finoman fogalmazva,de még ekkor is igaz,ha a mai állapotainkat vesszük - a közjog ilyen súlyos megrontását,megromlását -, hogy egy 67-es alkotmányosság minősége is csak vágyálom lassan...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.19. 10:24:59

@ParaZita2: nem hallottad, h Isten meghalt? Tehát a természeti törvény is (mivel nincs szankció mögötte). Pragmatikus cél? Hát biztos. Az engem nem érdekel. Engem a stratégiai célok érdekelnek és a pragmatikus eszközök..

zipe moha 2015.05.19. 10:27:08

...az ember fel kel reggel, felöltözik felveszi a zokniját és pont így van az ideológiákkal is ... "felveszi" , de nem járja át, nem azonosul vele csak " felveszi"..létmeghatározása alapján kialakuló öntudata szerint....majd egyéni -és csoport érdek érvényesítésre használja...mint eszközt, mint szerszámot.

a történelem politika története az emberi faj , fajon belüli érdek érvényesítésének története...értékalapúnak álcázva.
Ez azon a felismerésen alapul, hogy az ember könnyen feladja értékeit, az érdekeiért bármire képes. ( természetesen van kivétel, ám az mint tudjuk ...)
A politika tudomány a megtévesztés tudománya is, hiszen csomagolnia kell az érdeket ( nem lenne elérhető egyébkén...)...a csomagoló anyag az éppen aktuális értékelvűség......minél díszesebb a csomagolás annál nagyobb számú csoport állítható az érdek szolgálatába...

Különös felelőssége (lenne) van épp ezért a mindekori "elitnek" mert bár az ember természete önérdekű, ám ezt egyre inkább át kellene csúsztatni olyan érékelvűségbe melyből aztán az önérdek is következik...talán éppen ez lenne a Rubikon amit a kényszerek ki fognak kényszeríteni ( ismert ,hogy a kényszerek mindig a "szakadék szélén" hatnak változtató erővel leginkább...sajnos)
..ám az "elitre"mivel hajlamai emberiek...pont ugyan olyanok mint a közegé melyből fellépett...a hatalom megszerzése és birtoklása az önérdek ( mely persze már nem egyéni -hanem szűk csoport-érdek..)
maximalizálásának mámorát biztosítja

Értékalapon állva általában az ideológiák tartalmaznak valami"jót" ...mint csomagolás.Ezek számbavétele összegzése elkerülhetetlen ha valami mást akar egy szélesebb értelembe vett közösség a nemzet talapzatának, mint jelenleg....környezetvédelem, szolidaritás, gyermekközpontúság,köztisztelet,minőség és műveltség, gazdasági szervezettség, közösség-egyén összhang ect.ect...jelenleg az is vitatott van-e egyáltalán közösség...vagy csak kényszerű együtt élés....
Ugyanakkor az értékeiket feladó-vagy cserélgető emberek kiéheztetettek az "értelmes és prosperatív életre..mely a tömegek artikulálatlan és öntudatlan lázadásához vezet... a lázadás már tart,ennek következménye az általános bizalmatlanság..és a lehetséges közreműködés visszafogása napjainkban...

Egy új értékalapú társdalom-szervezés ( melynek ideológiája is "új" konstrukció..) tudná lerövidíteni az elkerülhetetlen szenvedéssel járó időintervallumot az elmúlás agóniáját..

egyetmondok 2015.05.19. 10:28:01

Én szeretem és fontosnak tartom ezeket a posztokat Hafr.
A közbeszéd fogalmi tisztázottsága érdekében sokat kell ilyet írni,nem számít, hogy az ilyen írások nem napi aktuálpolitika.
Olyan bajban vagyunk azokkal a fogalmakkal,amelyek mentén haladni kéne (ja,előre,bizony haladni),amelyekről legalább a politikailag tudatosokban,az átlagosnál olvasottabbakban,tanultabbakban kéne legyen valami minimális konszenzus,hogy csak na.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.19. 10:38:40

@egyetmondok: bizony ezek nagyon fontosak, nem aszért, mert én írom őket, és nagyon szívesen olvasnék többet máshol is, mert ez az identitáskeresés és koherenciateremtés (a minőségi politika) alapja akkor is, ha nem mind könnyű olvasmány -- viszont beépül a PKP kultúrájába a konklúzió, és sokkal erősebbé tesz minket a napi zagy áramlásában

egyetmondok 2015.05.19. 10:53:08

@zipe moha:
" Egy új értékalapú társdalom-szervezés ( melynek ideológiája is "új" konstrukció..) tudná lerövidíteni az elkerülhetetlen szenvedéssel járó időintervallumot az elmúlás agóniáját.. " --

szerintem pedig pont le kell mondani a társadalom-szervezés programjáról,és ma a konzervatív politika,pontosabban egy konzervatív politikai párt nem ezt,nem a társadalom-szervezést kell célként kitűzze,hanem azt,hogy olyan állami hatalmat kínáljon a társadalomnak,ennek a magyarnak,amelyben a meglévő spontán,helyes energiák (amelyek nyugati spontán energiák,ebben egészen bizonyos vagyok) lábra kaphatnak.

Ez nem társadalom-szervezés,nagyon nem az.
Ha megy kifele a magyar közvélemény pl. a Fidesz alól,annak szerintem leginkább pont itt keresendő az oka: ahogyan nem lehetett a munkásemberből proletárt faragni a szocialimzus idején, úgy nemzetre se lehet kifaragni senkit a NER idején. A balliberálisok úgynevezett modernizációs programjai is itt estek el,elhitték,hogy állami eszközökkel lehet társadalom-szervezésbe fogni. (Jó,lehet,de hányszor derült már ki,hogy nem érdemes.)

pucros 2015.05.19. 10:53:35

Idáig úgy szokott volt tűnni, hogy van a PKP-nak ajánlata az anarchisták számára. A "szubjektív állam" például egész jó kompromisszum a "semmi állam" utópiája felé.
Ezt a posztot viszont már nehezen tudnám velük összerakni. Annyira nem ismerem őket sem, meg ez is olvasható a konzervativizmusban való elbizonytalanodásnak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.19. 10:58:47

@pucros: az állam feltörése mindenképpen távlati cél, ez összhangban van ezzel az írással

nevetőharmadik 2015.05.19. 11:02:14

Szabadság méltányos rendje = elnyomás hasznos mértéke.

Így valóban nehéz!

Viccet félre: nem mintha korlátok felállításával nem kellene megküzdenie bármiféle közösségnek (2 ember és afölött). Az elméleti kiindulóponttal lényegét tekintve egyetértek, a gyakorlatba való átlépés az, ami igazán problémás. Ki, mit és hogyan tiltson be?

nevetőharmadik 2015.05.19. 11:08:09

@HaFr: Dehogy nincs természeti törvény...! Csak éppen 80-100 év múlva szankcionálódik.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.19. 11:08:44

@pucros:
A fuxianizmus létező, de még soha le nem írt elmélete szerint, az igazi konzervatív 15 éves korában anarhista, 25 éves korában liberális és úgy 35 éves korában érik be konzinak. Persze vannak koraérettek is. :):)

zipe moha 2015.05.19. 11:16:18

@egyetmondok: ..köszönöm és örülök ami írtál, különösen a második felében felhozott példáidnak...pont ezeket szerettem volna megemlíteni alátámasztásul, csak túl hosszú lett volna a kommentem.

"Jó,lehet,de hányszor derült már ki,hogy nem érdemes."...teljesen igaz , pont így van!

erről próbáltam beszélni. a kudarc oka minden esetben az óhatatlan , alapjainál is már jelenlévő hazugság...az emberi természet ismeretének,a köz kiéhezettségének, " jóban " reménykedésének, a szándékos tudatos, megtervezett kihasználása... a paradigma váltás abban van ha tesszük , és azt... amit mondunk...erre viszont képtelen bármelyik ma ismert ideológia, azok természetükből való adottságaik okán...
ha a természetet , környezetet összekoszoljuk, nem születnek meg a gyerekek, az induvidualizmus széttépi a közösségeket...ect..akkor amikor ezek beállnak tényekként jelentkeznek...és lehet szemlélni "szemszögekből"...nem számít!
Korunk egyik legnagyobb eltérítője a folyamatos relativizálás, a" szeszögekből2 való megnyilvánulás...az érték attól érték, hogy nyilvánvaló...persze megvalósítása sokak érdekét sértheti...pl.magasabb adó / több , jobb szolgáltatás...egyetért vele mindenki? nem!és ha megkapná? akkor sem..!...olaj vállalat...környezetvédelmi bírság, innováció az olaj kiváltássásra...mindenki egyetért?...nem...az értékek összegzésére és a legtámogatottabbak megvalósítására gondoltam...mely bármely párt kereteit bőven meghaladja...talán egy mozgalom vagy néppárt/ gyüjtőpárt alkalmas lehet

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.19. 11:16:22

@NagyonPC: az alap a szétesettségünk, a maffiaság ezért jár

Geo_ 2015.05.19. 11:21:42

@egyetmondok: Nem vitatkozol - azért tettem idézőjelek közé, s írtam, hogy "történelmileg" :-)

Nálunk - s gondolom, másoknál is - mindig nagy konfliktus volt ebből, mert a "haza ÉS haladás" helyett a "haza VAGY haladás" kérdés vetődik fel. A K.u.K. végül is a nyugatot jelentette, s ma a nacionalizmusok teszik lehetetlenné, hogy itt működőképes EU legyen.

ParaZita2 2015.05.19. 11:22:40

@HaFr: "...nem hallottad, h Isten meghalt?"
Nem vagyok vallásos, csak hívő!
Hiszek a természeti törvények "szent és sérthetetlen" mivoltában. "Egyetmondok" társunk is frappánsan megfogalmazta:" Dehogy nincs természeti törvény...! Csak éppen 80-100 év múlva szankcionálódik. "

Írod, és jó olvasni: "...Engem a stratégiai célok érdekelnek és a pragmatikus eszközök.. "
Úgy legyen, s minél többen értsenek meg és ~ egyet
(s nehogy csak "szóhuszárkodás" maradjék belőle, ahhoz sok történelmi kártevő jól ért(ett).)!

zipe moha 2015.05.19. 11:24:31

@nevetőharmadik: ...egyébként (röviden ) ez lett volna az Új Pólus...és nem a Syrizáról szólnának a hírek hanem a magyarokról ( volt is félsz, hogy hol lyukad először..itt vagy a görögöknél..a görögöknél végül...)...ám fél szívvel remegő lábakkal éhes pénztárcákkal nem lehet küldetésre menni...ilyen prózai

zipe moha 2015.05.19. 11:35:18

...a Tesla a napokban kirukkolt egy háztartások számára szolgáló akkumulátorral.zseniális , nem tudnak eleget gyártani...2 milliárd darab is eladható akár...simán magyar innováció is letehet volna!! miért nem...??? a magyar Szabadalmi Hivatalban elmondják hogy miért nem maradna kb az első perc után magyar..sőt hozzájuk már be sem kerülne...érték-és érdek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.19. 11:45:02

@Geo_: az utóbbiban nem értek egyet -- ez az EU rengeteg sebből vérzik, a nacionalizmusok pedig egí nép identitásának (manipulált) részei, és nem jó a kettőt szembeállítani egymással

egyetmondok 2015.05.19. 12:01:34

@Geo_:
Nem hiszem, hogy a nacionalizmusok bármit lehetlenné tennének. Azok nélkül semmi se lett volna pl. a háború után létrejött nyugati jóléti államokból. Azt ugyanis büszke nemzeti elitek hozták létre,önző módon,maguknak,a saját társadalmaiknak.

A "működőképes" EU is pont azzal küzd, vagy én inkább azt mondom,hogy pont attól működőképtelen (azért ez így nem is igaz),mert nem tud ellépni attól a dilemmától,hogy miféle európai hazát kínáljon fel,amely európai haza az európai nacioanalizmus,vagy európa-nacionalizmus bölcsője lehetne,de te tudod jól, mert érted: a bibói,a nem-félünk-nacionalizmusé.

Az élő példa a skót népszavazás nekem: a szuverén skót állam nem tud különb,nagyobb,jobb szabadságot kínálni a skót egyénnek és közösségeinek,mint a ma létező brit (alkotmányosság). Az uniós államiság hazá-ja nem tud különb,jobb,bővebb szabadságot kínálni egy hollandnak,németnek,finnek, mint amit a nemzetállama ma is ad neki.

De azért az európai embernek ennél nagyobb dilemmája ne legyen soha...,sőt: lett itt komoly dilemma újra, pl. az oroszok,és persze mi magyarok.

Geo_ 2015.05.19. 12:09:52

@HaFr: a "rengeteg seb"-en nem vitatkozom - csak SZVSZ ezeknek azonos a góca.

zipe moha 2015.05.19. 12:11:58

@egyetmondok: egyébként pedig egy kis utólagos adalék, politika magyarázat: bajnai indításának valós értelme és eredménye az, hogy ÍGY sikerült megakadályozni a kartell-szisztéma feltörését...új szellemi áramlat megjelenését..utólag jól látszik, hogy semmilyen hozadéka egyéb nem volt....és a legtöbben bukásként könyvelik el...holott épp elenkezőleg...az "elietk" legyőzték a demokráciát ( értékeket) komolyan vevő tömeget

a közvélemény kutatás eredményeit kül-és belföldön is mindenki látta...egy elfogadhatatlan "baloldal" megkonstruálása beleterelte a társadalmat az újabb fidesz 2/3-ba...és fenntartja az alternatíva nélküliség liberális követelményét....

ugye mennyien mennyi álságos reményt fűztek valamihez ami pusztán az eltérítés eszköze volt csak?? ...és működött is..

Geo_ 2015.05.19. 12:18:58

@egyetmondok: beveallom, eleve nem szeretem még a "nacionalizmus" szót sem - számomra a 19. sz-ban megszűnt a pozitív értelmezési kerete. (Bár hogy mindjárt cáfoljam magam: jó lenne, ha létezne pán-arab nacionalizmus - legalább lehetne egy tömbbként tárgyalni velük.)
Valóban hiányzik az európai "gloire" - s tudom, nem helyettesíti a józan és, hogy egy integráltabb EU-nak nagyobb befolyása lenne a világra, mint így.

egyetmondok 2015.05.19. 12:47:07

@zipe moha:
Annak,amit fideszes kétharmadként elátkozunk,abban,amit e kétharmadban okkal lehet megvetni,semmi köze ahhoz,ami itt sikertelenség lett 1990-2010 között.
Bajnainak se,Gyurcsányéknak se,Antallnak se,ésatöbbi...

egyetmondok 2015.05.19. 12:52:28

@Geo_:
Nekem nem a világra való befolyás fontos Európából,hanem, hogy képesek vagyunk e folytatni azt az európai politikai civilizációt,amely egyedülálló,a görög-római-keresztény kísérlet,a hatalom,a hatalmi helyzet erkölcsi igazoltságának igénye...,vagy a Fidesz útjára lépünk,amely ennek ellenpólusa.
Hogy ez tagállami vagy uniós állami keretben valósul meg,az tulképp mindegy.

Geo_ 2015.05.19. 13:05:33

@egyetmondok: OK, ha neked mind1, akkor én hadd legyek nyugodtabb, hogy amikor az USA és Kína tárgyalnak a világ dolgairól, akkor ezt megkerülhetetlen szereplőként ezt "nélkülünk" ne tehessék :-)

egyetmondok 2015.05.19. 13:32:24

@Geo_:
Oksi,oksi,akkor úgy fogalmazok,hogy ahhoz az asztalhoz odaülni - mint "Európa" - szerintem azon áll vagy bukik,hogy folytatjuk-e a görög.római,keresztény "cuccot".

zipe moha 2015.05.19. 13:55:02

@egyetmondok: ez akkor igaz ha a fidesz-t annak látod aminek, mutatják.. mutatja magát, és a romlást mely bekövetkezett ehhez mérten értelmezed...

..a fidesz a kartell egyik képviselője mindössze..szerepe az általános "baloldali" illúzió vesztés utáni állapotok "jobboldalról" történő ellenpontozásának felmutatása, a szisztéma makacs és határozott további stabilitása ( micsoda színészek...."fülkeforradalom, naná..)...ám végül is ami történik, az pusztán a "jobboldali " illúziók elvesztése mindösszesen ami óhatatlan hisz már az eleje is hazugság ( de még mekkora..)...ennek tényéből következik az autoriter társadalom-szervezés ! ( látod?) kialakításának folyamata...előrébb járnak sok lépéssel a jelennél....ha nem marad ideológiai illúzió, gazdasági-jogszabályi= környezeti közkényszer tarja fenn a kurzust...a z egyetlen kérdés mi lesz az után??...az én ismereteim alapján, (tehát ez egy számítás a részemről!..) hogy vagy új áramlat vagy...leszámítolás (polgárforradalom, háború, gazdasági krach...)....

ui. a görögöknél jól látszott..pedig ott is folyt népen belüli árokásás a paszok-újdemokrácia ( mszp-fidesz)között...simán összeálltak nagykoalícióra amikor társdalmi kényszer érte őket a leváltásukkal kapcsolatban.. ( a régi mainstream teljes eltakarítás...) a Syriza egy kupacról küldte őket pihenni...tehát ott felszámolásra került a kartell-szisztéma. Az más kérdés, hogy most tűkön ülve várják , hogy a "nemzetközi " mainstream visszahelyezze őket a görög társadalom kényszerítésével az eredeti politikai mezőbe....én csak azt kérdezem, minek?

ez csak időhúzás..semmi sincs ugyanis megoldva..

nevetőharmadik 2015.05.19. 14:11:43

@HaFr: Aligha fogom neked most kodifikálni, az meghaladja mind az időbeli, mind felkészültségbeli kapacitásomat.

De amennyire én magam fölfogtam, a "természeti törvény" mindig a létező világ feltételezett rendjét, belső szabályszerűségeit és az ember szempontjából az ahhoz való igazodást, annak való megfelelést jelentette (tartalma koronként változott).

Ma, ha a természeti törvényről (szűkebb emberi területen) beszélnék, akkor én az ember természetéről (viselkedését befolyásoló szabályszerűségekről) megszerzett tudásról beszélnék. Nem arról, hogy ennek, vagy annak így vagy úgy kell lennie, mert az a "normális", hanem arról, hogy ez vagy az az akció ilyen vagy olyan reakciót fog kiváltani, azért, mert "ilyen az emberi természet". Ez utóbbi lenne tehát "a természeti törvény": az akcióra az emberi természet jellegzetességeiből fakadó reakció be fog következni.

Én úgy gondolom, hogy az emberi természet jellegzetességei létező és ható tényezők, függetlenül attól, hogy tudunk-e róluk, vagy számolunk-e velük. A természeti törvény pedig csak azért "halott", mert megsértése (azaz az emberi természetből fakadó reakciókkal való nem számolás) társadalmi szinten többnyire nem jár azonnali következményekkel. Ha tehát az ember nem szankcionálja a dolgok "helyes menetétől" való eltérést, akkor látszólag nincs következmény. De csak látszólag, mert lesz. És mire lesz, addigra sokszor késő.

A "dolgok természetes rendje" amúgy szerintem csupán egy tartósan fennálló (éppen ezért megszokott) egyensúlyi állapot az akciók-reakciók közepette (az ökológiai egyensúly analógiájára).

Ma a természeti törvénynek való engedelmesség azt jelentené, hogy ezekkel a tényezőkkel számolunk, és az új egyensúlyi állapotot ez alapján határozzuk meg és érjük el. Kérdés persze, hogy ez gyakorlatban mennyire kivitelezhető. A konzervativizmus ezen a téren, ha jól értem, meglehetősen szkeptikus.

egyetmondok 2015.05.19. 14:13:20

@zipe moha:
Én nem a Fideszt nézem,hanem a magyar államot,és annak állapotát vetem össze az 1990-2010 között létezett állammal.
Hogy mondaná Simicska? Geci nagy a romlás.

(A görögök itt nem tartanak,mondjam, hogy még nem...(?)

zipe moha 2015.05.19. 14:34:26

@egyetmondok: egyetértek veled csak abban próbálok segíteni, hogy fordítva lásd...azért a fidesz mert a 1990-2010 közötti állapotokat általános és széleskörű romlás ugyanakkor illúziók és várakozások garmadája jellemezte...a gazdasági szisztéma legkésőbb 202-re, a társadalmi 2006-ra végképp kifulladt...nincs hajtóerő, nem bírja már az eredő hazugságokon végrehajtott újabb és-újabb csavarásokat, facsarásokat...mondok egy példát: "gazdasági felzárkózás" sose ! volt igaz.,..de még cél se..
.a fidesznek és a 2jobboldalnak még voltak "társadalmi " tartalékai...ezért ők azok aki alá mindenki! játszik a mainstreamben...
természetesen ez nem görög út lesz nagyon nem...magyar

egyetmondok 2015.05.19. 14:43:59

@zipe moha:
Az 1990-2010 között létezett magyar alkotmányos jogállam,demokratikus jogállam,liberális demokrácia,ahogyan neked tetszik,nem "gazdasági szisztéma" és nem is "társadalmi szisztéma", vagy "társadalmi rendszer".
Az egy adott államhatalmi rendszer,nem bír se kifulladni,se befulladni,se semmi ilyet nem bír csinálni.
Semmi köze,semmiféle felelősséget nem visz (hogyan is vihetne?) azért,ami a NER államhatalmi rendszere.

(S persze a görögök még dönthetnek úgy,mint a Fidesz: rabló állammá,lator-állammá alakítják a sajátjukat,se lemondanak az alkotmányosságról,mint mi itt.)

zipe moha 2015.05.19. 17:00:54

@egyetmondok: ..ejj-ej hát hogyne tudna kifulladni...minden amit emberek hajtanak ki tud , ha elveszti a " a dolgok természetes állapotával" való kapcsolataát...a jogállam például akkor fulladt ki amikor elvesztette azt azt a társadalmi támogatottságát amire szüksége volt ahhoz, hogy egy hatalmi csoport nem tudja bírtokba venn teljesen (state capture..), illetve kellően nagyszámú polgár számára vált kellően értéktelenné ahhoz , hogy megvédje azt..
ez már mult idő....és ténykérdés..a többi a lebontás prédájára váró maradék.. ( utazunk már rajta...láthatod:)... a többi főcsoport is ugyan így áll

és bizony csak szisztéma, nem több ( többnek véglegesnek, meghaladhatatlannak látszott.. .. pedig csak egy másik hatalmi, uralmi szisztéma ( ne gyászold ha majd ez is elmúlik...).... a csomagolás és a keltett illúziók miatt másnak látszik, tudom...sebaj, kibomlik..

kb ez most olyan mint ha a létező szocializmus idején arról akartam volna beszélni veled,...hogy ez nem tudom mi , de nem az aminek mondják ( párttagként vagy hasznot húzóként vajon mit mondtál volna..?:)...hát ez is ilyen csak erről már tudható, hogy ez mi...:))

zipe moha 2015.05.19. 17:20:17

@egyetmondok: a fidesz NER "államhatalmi rendszere"...ahogy fogalmazól...egyenes következménye..a " 1990-2010 között létezett magyar alkotmányos jogállam,demokratikus jogállam,liberális demokrácia,ahogyan neked tetszik,..." társdalmi-gazdasági csődjének..."trükkök százai" leplezik

bizonyíték, neked: ha sikeres lett volna (pl. " Ausztria megközelítése..."..)
akkor ma nem a fidesz kormányozna, vagy nem 2/3-addal, vagy nem lenne NER...kikapott a csapat, a meccset még is meg kellnyerni..vagy legalább is elhitetni a veszteségről, hogy nyereség...és így jön képbe az ilyen időkre jellemző szó-és gondolatcsavarás,facsarása a tényeknek az általunk bemutatni akart állapot érdekében...hazudozunk nagyon-nagyipari méretben s meghamisítjuk a valóságot a rögtön a második naptól kezdve ( az első kellett kitalálni mit hazudunk...:)...szembe kell majd nézni és lesz következmény...minél előbb annál jobb..akinek nem kell félni nem kell félni..lesz akinek kell

borzimorzi 2015.05.19. 18:34:40

Az m1-en épp osztják Orbánt rendesen. Sajnos, nem azért, amiért kéne, pedig bőven lenne miért elmeszelni...

Üdv:
b

kiir 2015.05.19. 19:50:42

Én hajlok úgy értelmezni ezt a posztot, mint választ az előző poszthoz (többünk által) megfogalmazott ellenvetésekre. És ezt nagyon köszönöm. Nem tudom, van-e még olyan közéleti fórum az országban, ami (1) érdemben reagál az ellenvéleményekre, (2) önmagával szemben is tépelődő. Ezért jó ide járni, mégha nem is ért mindeni mindenben egyet.

És hogy bedobjam az ellenvéleményt :) Nekem nem magától értetődő a természetes és a mesterséges közösségek megkülönböztetése. Alapból történész vagyok, és hát például a nemzetet határozottan konstruált fogalomnak tartom.

egyetmondok 2015.05.19. 20:05:09

@zipe moha:
A liberális demokráciával az európai történelem véget ért.

egyetmondok 2015.05.19. 20:09:21

@zipe moha:
A liberális demokrácia orrára húzni veszettül rossz pl. gazdaságpolitkát, hamis szociális ellátórendszerek üzemeltetését,stb.,általában a rossz kormányzást (.pl.a korrupciót) leginkább annak a fogalmi zavarnak - esetedben inkább talán fogalmatlanságnak - köszönhető, amely a magyar közbeszédet végzetesen eluralta uralja.

Nos,ha a bajok okozója az 1990-2010 között létezett magyar államhatalmi berendezkedés, akkor nyugodtan állhatsz a Fidesz oldalára: ők legalább egy másik államhatalmi berendezkedéssel próbálkoznak, az ezzel való próbálkozás pedig általán ilyen.

zipe moha 2015.05.19. 20:36:35

@egyetmondok: ...nem tudtam ezek szerint teljesen világosan , pláne szabatosan megfogalmazni a mondandóm számodra...utolsó kísérlet: a fidesz "államhatalmi berendezkedése" (amire én fogalmatlanként a társadalom -szervezés szókapcsolatot alkalmaztam...melyet helytelenítettél...a te dolgod miért..kedvenc sport manapság a játszadozás a szavakkal, értem)..nem egy másik , hanem ugyan annak a szisztémának a kudarcra adott válasza... ha akarod érted...ha nem akkor itt is mondhatod : igen de...) kb nem számít egyáltalán. Az egész értelmezési keret egyébként azért fontos és annak fontos mert a jó diagnózis az alapja a kezelésnek..tehát egy cselekvés miatt...ez pedig nem mindenkit érint...csak a cselevőket.
a pc-ben alkalmazott fogalmaktól mint kiüresített,tartalmatlan, manipulatív szerszámoktól valóban elhatárolódom...épp újra beszélni tanulok,új magyart súllyal tatalommal bíró fogalmakat keresek...több-kevesebb sikerrel belátom...könnyű átvenni a mainstream által a közre helyezett paneleket és visszaadni annak valódi megértése, feldolgozása,s a valóssággal való összevetése nélkül s nem kiszakadni az iskolás langymelegből...Amerikának még mindig csak a keleti partja lenne benépesítve pionírok nélkül..:) a fogalmat-lant ilyen esetben és értelemben természetesen vállalom...:)

egyetmondok 2015.05.19. 20:48:57

@zipe moha:
Az államhatalom államhatalom, nem a társadalom, amely belefoghat éppen a társadalom gyurmázásába, de szerintem a forradalom sem társadalom átalakítás,társadalom szervezés, hanem "csak" egy (többé-kevésbé) erőszakos állam-átalakítás,változtatás.

S persze bármi változást,ha pl. a PKP szeretne,annak egyetlen akadálya van,lesz, de véletlenül sem a Fidesz-kormány, hanem a 2010 után létrejött új magyar államhatalom, amely egészen új helyzet 1990-2010 idejéhez képest. Akkor el lehetett képzelni kormányváltások következtében jó,vagy akár rossz változásokat, ma már nem.

zipe moha 2015.05.19. 21:13:56

@egyetmondok:
..."Az államhatalom államhatalom, nem a társadalom, amely belefoghat éppen a társadalom gyurmázásába..." ez őszinte beszéd , igen így van..épp ezért a politikát győzelemre játsszák...győzni kell, hogy formálhass csak ez számít...részt venni mindösszesen marginális..pláne ha a szisztéma cinkelt és cinkos..:)

"Akkor el lehetett képzelni kormányváltások következtében jó,vagy akár rossz változásokat, ma már nem. "...igen megint nagyon igaz!

Hamarabb be kellet volna avatkozni az abban érdekelt polgároknak most már csak az egész mehet ...vagy maradhat...

csak egy példa a közelmúltból...netadó ( azt most hagyjuk , hogy mennyire súlytalan téma ez a többi nagyságrendekkel nagyobb témákhoz képest....ez a közösség jelenlegi érték közösség alapja mindössze ezek szerint)...

ha nem mentek volna ki a polgárok lenne netadó...kimentek (erősebben mint szoktak) nincs net adó...bár még várjuk meg mit sütött ki tomi,nehohy már a társdalom gyurmázzon magával.." amikor ez a hatalom dolga a társadalommal ( rossz , "elit", de valóságos és tényszerű jellemzés a viszonyulásról..ez arra példa hogy nincs gát-és fék, ha a társdalom maga nem az

zipe moha 2015.05.19. 21:18:24

@egyetmondok: csak akkor válaszolj ha szeretnéd , akkor viszont őszintén kérlek. érintett vagy az 1990-2010-es időszakban?...mielőtt megkérdezed cselekvő, kivitelezőként..nem baj ha nincs válasz...csak őszinte legyen amennyiben még is.

egyetmondok 2015.05.19. 21:50:19

@zipe moha:
Hamarabb be kellett volna avatkozni az abban érdekelt polgároknak..., oké, no de mi van akkor, ha a politikailag tudatos,mondjuk bátran: művelt,olvasott része a társadalomnak sem rendelkezik közös fogalom-készlettel pl.arra, hogy mit érdemes alkotmányosságnak nevezni, amely konszenzusos értelmezés nyugaton egy pillanatra sem kérdés, oké, ott se "a mindenki" számára,de azok számára nem kérdés, akiken végül múlik,hogy mi történik az állam környékén.

Lehet arra a mondásra finnyásan nózit húzni,hogy ar orvos gyógyít,a tanár okít,az ápoló ápol,a burkoló burkol,a szakács főz...,az alkotmányjogászok meg bíbelődnek az alkotmánnyal -- de azért ennek nagyon mély igazsága van.

Általában a közösségen nem lehet számonkérni azért ennyire mégse egyszerű kérdéseket. Én tartom magam ahhoz, amit 2010 óta gondolok: ennek a társadalomnak 1990 után soha,egyetlen pillanatra sem volt baja az államhatalmi berendezkedéssel,amely létrejött,sőt,arra hivatkozva,azt felmutatva morgott,helyesen az Alkotmányt mutatta fel sokszor, ha morgott,és ez nagyszerű.

Ezért én ma sem mondanám azt, hogy így a közösség felelős,mert miért is ? Nem vett részt tán a fideszes "alkotmányozás" alaposan hosszú idejének vitáin :-)...,amely mint tudjuk nem is volt.

"A kétharmad félelmestes rontó ereje" pedig nem érv,lett itt a kilencvenes években is kétharmad,tán több,ha jól rémlik,mégse jutott oda, hogy maga írjon magának új államrendet,sőt,mint Orbán mondotta az övéről,egyenesen "új gazdasági,társadalmi rendszert" (ő se hazudik mindig,nemde).

A társadalomról sose gondoltam, hogy gát,vagy fék lehetne,alkotmányos jogállamban a gátak fékek közjogi és más intézmények,nem pedig emberek vagy emberek csoportjai.
--------------------------------
Szívesen válaszolok: cselekvő és kivitelező, ezek helyes fogalmak.Naná,büszke is vagyok rá. És hát nem itt kezdődik a polgár ? Dehogynem.

zipe moha 2015.05.19. 22:36:32

@egyetmondok: köszönöm az őszinte választ. második kérdés: hogyan viszonyulnál egy mszp-fidesz nagykoalícióhoz ( "az emberek érdekében", " a jobbik megállítása" érdekében bla.bla bla...most nem ez a lényeg...hogyan tudnád feldolgozni az előzmények tükrében...pragmatikusan?..tényleg érdekel

egyetmondok 2015.05.19. 22:44:03

@zipe moha:
Én nagyon szívesen csatlakoznék a szar és a húgy parlamenti koalíciójához is,ha szarhúgyék olyan programmal állnak elő,amely helyreállítja a magyar állam alkotmányosságát, s ha erre a szar meg húgy képes,akkor talán,esetleg van esély,hogy egy Mszp/Fidesz koalíció is képes lehet (tekintve,hogy én optimista ember vagyok).

zipe moha 2015.05.19. 22:49:14

@egyetmondok:.... Alternatíva kell ..és nem vagy reménytelen..Te sem. Jó éjszakát!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.19. 22:49:29

Vitatkoznék a bloggerrel. A konervativizmusnak nem kell azonnal defenzívába kényszerülnie. Nem vagyok ám szakértő, csak sejtésként fogalmazom meg, hogy az egyéni szabadság, valamint a közösségi összefogás és a rend értékei között - legalább a többé-kevésbé szabad társadalmakban - dinamikus egyensúly van. Ha az inga kileng az egyik irányba, egyre nagyobb erő hat rá, hogy lendüljön vissza. (Ez csak egy ostoba analógia, de legalább képszerű. :))

Nyugaton eddig az egyén és a homogenizáló univerzalizmus felé lendült az inga, de fene tudja, hogy az európai jobboldal erősödése (tory győzelem Britanniában, széljobb erősödése máshol) nem a visszalendülés első mozzanata-e.

Magyarországon határozottan "jobbra" lendül most az inga, és úgy néz ki, ez eltart még egy ideig. A Fidesz gyengüléséből az a Jobbik profitál, amely most a "nyugodt erő" pozícióját célozza meg.

Amennyiben a PKP elnöke elfogad tőlem egy névtelen és kéretlen (de legalább ingyenes :)) tanácsot: vigyázzon, mert a PKP a születése óta hitelességi válsággal küzd.

Nem a saját hibájából. Mondhatjuk: a PKP a hitelességi válságba eleve beleszületett. A "nyugatos" értékeivel, felfogásával és retorikájával ugyanis olyan pozíciót igyekszik elfoglalni, amely Magyarországon az elmúlt 25 évben alaposan lejáratódott, a maradék híveinek nagy része pedig szilárdan a balliberális oldal híve. Hiába nem a PKP hiteltelen, hanem a pozíció, amelyet el akar foglalni, ezzel valahogy meg kell küzdenie.

egyetmondok 2015.05.19. 23:00:08

@Holger Hartland:
Olyan inga nincsen,amely egyszerre tudna az egyén meg a homogenizáló univerzalizmus irányba kilengeni. Tessék eldönteni,hogy melyik miatt kárhozatjuk a nyugatot,mert a kettő pont egymásnak ellentmond.

Ebből a pozícióbol nem érdemes tanácsokat osztani a PKP-nak,a pozíció ti. hamis.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.19. 23:08:20

@egyetmondok: Az ellentmondás nem az enyém, hanem az egyén szabadságára és jogaira hivatkozó, a saját közösségünk előnyben részesítésének értékével szembenálló, "univerzalista" (ld. bevándorló-kérdés) balliberális felfogás belső ellentmondása. Szabadsággal és jogokkal kezdődik, politikai korrektséggel és balliberális véleménydiktatúrával végződik. Ezzel kapcsolatos panasszal ne hozzám fordulj, hanem hozzájuk. :)

Ahogy én teszem itt, úgy senkinek sem érdemes tanácsot adni: se pénz, se pozíció, se hírnév nem jár érte - legfeljebb egy kekeckedő komment, mint a tiéd. :)

egyetmondok 2015.05.19. 23:10:47

@Holger Hartland:
Hm,tehát a nyugat a balliberalizmus.
Ez akkor a második hamis pozíció,s ezért nem érdemes a nyugathoz fordulni,hanem csak hozzád: ez is hamis.
Nem képez semmiféle alapot a PKP-nek való tanácsadásra.

egyetmondok 2015.05.19. 23:23:11

@Holger Hartland:
" Sajnos nem értetted. " -- ez legalább érthető, és ismert is, hiszen hibátlanul fideszes pozíció.

Ebből a pozícióból már lehetséges,nagyon is rendben van a PKP-nek tanácsokat osztogatnod.
Maradj ennél,hagyjad el hát a nyugat súlyosan hamis érvek mentén való kritikáját. Olyan okosakat mondasz,amelyet a buták nem értenek.
Ez rendben,nálam legalábbis tökre rendben,aki lelkesen a PKP-t támogatom.

Csak akkor kérlek,bármely tanácsot kezdjél így: " Nem fogjátok érteni, de azért mondom..."

egyetmondok 2015.05.19. 23:30:32

@Holger Hartland:
Ez igaz, de elfeljtetted azzal kezdeni, hogy az egyetmondok ne reagáljon a kommentedre,mert nem neki szól. Bocs,azt hittem bárki reagálhat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.19. 23:32:35

@egyetmondok: Bárki reagálhat, de nem mindenkinek érdemes. :)

egyetmondok 2015.05.19. 23:41:18

@Holger Hartland:
Kommentelni se érdemes olyannak,aki egy olvasója szerint hamis érvekkel operál, aztán amikor már nincsen kedve érvelni a másik ellenében,megjegyzi,hogy a másik csak buta,és nem érti őt...,kommentelnek ilyenek is.
Ez van.

egyetmondok 2015.05.19. 23:56:55

@Holger Hartland:
Őszinte beszéd: elment a kedved a választól,inkább odakented,hogy nem is értem,amit írsz. Ez rendben, ez történt. Köszi.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.20. 00:07:24

@egyetmondok: Tényleg nem értetted, nekem meg tényleg nincs türelmem elmagyarázni. Régi nickismerősnek vagy közismert és megbecsült nicknek megtenném, egy fikázással indító ismeretlennek nem. Ez a helyzet, ne vesztegessük az időt.

egyetmondok 2015.05.20. 00:16:02

@Holger Hartland:
Arra,amit nem lehet megmagyarázni,általában nem is kerekedik türelem. Szerintem se vesztegess rá időt.

midnight coder 2015.05.20. 07:05:21

Van pár gond a posttal.

1. Szabadságjogok. Nem az átlagpolgár él ezzel vissza. Bizonyos, hangos kis érdekcsoportok, akik esetenként elég nagy befolyással bírnak azok, akik az extremitást hajszolják. A polgár viszont úgy van vele, hogy amíg ő jól él, és ezek az extremitások nem kényelmetlenek neki _nagyon_ addig rohadtul nem érdeki a politika, csinálják csak. Aztán, ha elkezd szorulni a hurok, akkor a sok liberálisból hirtelen konzervatív lesz.

2. Egalizáció. Hát az nincs. Sem anyagilag, sem szellemileg. Anyagilag lásd Bill Gates és a Harlemi gettólakó. Szellemileg pedig lásd az amcsi elit egyetemek végzőseit vs ugyanezt a gettólakót. De ugyanezt megnézheted idehaza is, csak az alja a putricigány vagy az aluljáróban maga alá hugyozó alkesz hajléktalan, a másik oldalon pedig ott vannak a magyar milliárdosok illetve értelmiség.

Az más kérdés, hogy az hogy szellemi téren már picit kevésbé egyértelmű a fenn. A lenn eléggé, de a kultúra elég sokszínű, és ha teszem azt jó vagy az ógörög irodalomban, még nem biztos hogy a modern festészetet is profi módon ismered. És ez még csak a humán oldal.

A vallási közösségeket pedig konzervatívként sem nevezném természetes közösségnek.

nu pagagyí 2015.05.20. 08:18:40

Elég zavarosra sikerült az eszmefuttatás. A zavar abból adódik, hogy más jellegű a nyugati és a keleti konzervativizmus. Nyugaton az aranykor az ipari társadalom és a polgári világ kialakulása volt, amelyben a legkorlátozatlanabb piac dominált, esélyt adva az eredeti tőkefelhalmozásra bárkinek. A mi aranykorunk viszont a feudalizmus, hellyel-közzel filantróp nagyurakkal, akik cselédeik leghétköznapibb dolgaiba is belepofáztak, hiszen az általuk sötétségben tartott emberállatok úgysem tudtak volna eligazodni még saját dolgukban sem.

Konzervatívnak azok nevezik magukat, akik az utólag fényesre hazudott aranykort sírják vissza. Maguknak természetesen a haszonélvezői réteg státuszát vindikálva. Nyugaton ez a piac uralmát jelenti, kis állammal, amelyik nem pofázik bele a piaci mechanizmusokba, hagyja érvényesülni az ügyesebbet, felkészültebbet és persze hagyja az útszélén az ügyetlent. Nálunk a konzervatívok valamiféle rendi államban gondolkodnak, ahol kimagasló érdemekért osztogat a jó király hűbéri rangot és vaskézzel biztosítja az alattvalók szolgálatkészségét.

A posztíró persze nyugati értelemben akar konzervatív lenni, ha jól értem. Az viszont piacpártiságot jelentene magyar viszonylatban, amit idehaza neoliberálisnak címkéznek. A magyar társadalom előtt a polgárosodás feladata áll, amely sajnálatosan kimaradt, ezért ahhoz, hogy visszasírhassa a polgári világot, előbb talán meg kéne teremteni.

Manapság Magyarországon retrográd dolog konzervatívnak lenni, mert az egyenlő egy igazságtalan kasztrendszer igenlésével, amit csak hazugsággal és erőszakkal lehet fenntartani. A Fidesz ebben az értelemben valóban példát mutat a konzervativizmus magyarországi válfajában.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.20. 08:22:36

@nu pagagyí: fuss neki még egyszer, ha nem ment -- márpedig nem ment

nu pagagyí 2015.05.20. 09:09:52

@HaFr: Valami konkrét ellenvetés?
Biztosan nem vagyok filozófus, de úgy látom, nálunk nincs mit konzerválni. Nem is értem, miért választottad ezt a nevet a pártodnak. Engem, személy szerint kiráz a hideg a konzervatív szótól is, rögtön díszmagyarba öltözött, Nemzeti Vágtán feszítő, egymást kitüntető, ájtatos képű, ostobaságokat fröcsögő díszpéldányok képe ugrik be.

nu pagagyí 2015.05.20. 09:28:04

Nekem van egy egyszerű elgondolásom a dolgokról:

-Konzervatív az lesz, aki már megszedte magát.
-Liberális az, aki még nem.
-Jobboldali az, aki meg akarja mondani ki szedheti meg magát.
- Baloldali az, aki nem akarja, hogy valaki gazdagabb legyen, mint ő.

Ezek az egyszerű elvek keverednek felismerhetetlen masszává a pártpolitikában. Nem baj ez egyébként, mert hülyeséggel is lehet pozitív irányba lendíteni a dolgokat. A társadalom célja ösztönösen, mindig valami békés egyensúly elérése, ami persze egy ideiglenes állapot. Nem is ér véget történelem soha.

sztd 2015.05.26. 00:17:24

Nem túl tisztességes ilyen sokára megszólalni, hiszen a téma rég lecsengett. Ennek ellenére sok választásom nincs, és azt hiszem hozzá tudok tenni a gondolatsorhoz.

Kezdeném azzal, hogy szerintem rossz a válasz.

Azért nehéz az értelmes konzervativizmus, mert értelem kell hozzá. Ész kell, gondolkozni kell, kihívásoknak kell megfelelni. Ez feladat, amit el kell végezni.
Ilyen értelemben nehéz az értelmes szocializmus, értelmes liberalizmus, értelmes kereszténység is.
A magam részéről azonban (bár én magam már nem vagyok liberális) mégis az értelmes liberalizmust tartom a legnehezebbnek.
A poszt ugyanis téved, a többség által elfogadott értékek nem relativizálódtak, hanem lecserélődtek. Most a liberalizmus határozza meg ezeket, és egyetemes emberi érékeknek nevezi. Annak nevezi, de meglátásom szerint egyáltalán nem azok, nem egyetemesek, és sokszor nem is értékek (bár lehetnek jó dolgok), viszont ezzel a liberális benne van egy fősodrású csapdában.

Az értelmes konzervatívnak is és az értelmes kereszténynek is van egy olyan előnye, hogy állandó kihívások elé állítják, az érveiben figyelembe kell vennie legalább egy másik értékrendet, amivel szemben az álláspontját sokszor és pontosan végig kell gondolnia. A liberálisoknak viszont nem igazán van ilyen kényszerük, az értelmesebbek is alapesetben a dicsőségben sütkéreznek, kevésbé szembesülnek a kihívásokkal.
Ezért azt gondolom, hogy értelmes liberálisnak lenni a legnehezebb. Ahelyett, hogy erőt venne magán, és a dicséretekben sütkérezne, erőt kell vennie magán, és szembesülnie kell olyan elvekkel, amiket nem tolnak az arába, de amikhez viszonyulnia kell, ha folyamatosan átgondoltnak és fejlődőnek akarja tudni a világnézetét. Ilyen értelemben minden gondolkodónak nehéz, de neki a legnehezebb.

Magyarországon kicsit más a helyzet. Van egy konzervatívnak nevezett kormányzat, amelyik (amikor éppen nem lop) sokszor keresztényként vagy esetleg konzervatívként cselekszik, a két értékrendet összemossa, és magyarázatot soha, de tényleg soha nem ad (akkor sem, amikor egyébként adhatna). Itt van kihívása a liberálisnak, mert át kell gondolnia, az érveit, legalább valamivel szemben. Bajban van a konzervatív és a keresztény is, mert saját tér hiányában (különösen a keresztény) nincs abban a helyzetben, hogy elmondja, hogy mi az, ami a lopás, és mi az, amit az értékrend indokol(hat).
süti beállítások módosítása