1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.05.07. 07:43 HaFr

Orbán Viktor mostantól nagyon cuki és megint nagyon polgári lesz -- egy darabig

... mert ezt kívánja az érdeke (vagy legalábbis ma úgy tűnik neki). „Fiatal pár valahol Bécsben hátát a falnak támasztva nézi a bécsi forgatagot. 1984-et írunk. Harminc napos nyugati turista diákút végén, és nehéz döntés előtt vannak: hogyan folytassák az életüket? Diktatúrában, de otthon, vagy szabadon, de idegenben." - írja egy FB-bejegyzésben. Most mondjam azt, hogy tízmillió magyar ember nevében döntött: itthon vagyunk és diktatúrában? Nyilván nem lenne teljesen igaz -- hiszen egyre többen nincsenek itthon, hanem londoni, müncheni, zürichi falakat támasztanak (sokuk azért, mert nem szeretnének az idős Orbán országában élni), bár nyilván azt sem mondhatjuk, hogy diktatúra lenne (csak amolyan célszerű demokrácianyomorgatás van: amennyire a miniszterelnöknek éppen érdekében áll).

Csodálatos ez a szándékos ignorancia, amellyel Orbán nem rajzolja meg Ausztria társadalmi rendszere és a saját akkori vágyai között adódó egyenest, illetve a mai Magyarország és a lecsúszásunk közötti összefüggést. Az "ortodoxia" és az "unortodoxia" közötti minőségi különbséget. Inkább az egyik kezével tesz egy ilyen bejegyzést, a másikkal meg tovább gyakorolja a napi ócskaságait, trükkök százait, hatalmi gőgöt, kormányzati silányságot, a szemérmetlen korrupciót, és a keleti autokráciák szédelgő feldicsérését.

Egy ilyen ember ellen egyszerre könnyű, mert annyira evidens, ahogy hazudik, és egyszerre irdatlanul nehéz, mert szabadon tágítja az eszköztárát, ahogy neki tetszik. Manapság mindazonáltal egyre könnyebb. Olyan társadalmi és politikai rendszert kell létrehoznunk, amelyben a rossz emléke folyamatosan el tud halványulni, és soha nem lesz alkalma senkinek, hogy hasonló rombolásra vetemedjen a magyar nemzettel szemben. Soha ne feledjük, amikor polgári Magyarországról beszél, akkor legfeljebb egymillió embert ért alatta (és nem beszél arról az ezerről, amelyikre jobban illene az "oligarchikus ország" jelző), és amikor -- mint látszik -- eldönti, hogy cuki lesz, az is a politikai számítás terméke, ami bármikor az ellentétébe csaphat át.

15 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr527436434

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Orbán Viktor mostantól nagyon cuki és megint nagyon polgári lesz – egy darabig 2015.05.07. 10:52:01

Csodálatos ez a szándékos ignorancia, amellyel Orbán nem rajzolja meg Ausztria társadalmi rendszere és a saját akkori vágyai között adódó egyenest, illetve a mai Magyarország és a lecsúszásunk közötti összefüggést.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2015.05.07. 09:21:49

Megdöbbentő volt ahogy beszélt a Házban olyan tábla felett,amelyre az volt írva, hogy "független" országgyűlés, miközben alaptörvényi új államhatalmának az a lényege,hogy 1990-ben részlegesen nyertük csak vissza a szuverenitásunkat, s az ő kétharmada kellett 2010-ben,hogy az ép magyar szuverenitás létrejöjjön...

Hamisítás,kozmikus méretekben.

sztd 2015.05.07. 14:39:27

Két észrevételem van.

1. Jelenleg nekem úgy tűnik, hogy Orbán Viktor (és egyébként Simicska Lajos) szabadon él.

2. A PKP szerintem jól látja, hogy a kis autonómiák vezethetnek az egyes közösségek, és ezen keresztül az egyén szabadságához. Autonómnak viszont senki nem születik, azzá válni kell, Orbán Viktor is így kezdte, nekünk pedig jobbak az esélyeink.

Szóval én inkább amiatt aggódnék, hogy képesek lehetünk-e élni ezzel a lehetőséggel (úgy általában).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.07. 14:46:34

@sztd: jah, hát mit mondjak, az lesz a keményebb dió, az biztos

program készítő 2015.05.07. 15:56:42

Azt,hogy szabadon él az túlzás,elzárva az emberektől.Aki meg tudna róla beszélni--azt meg titoktartás kötelezi(palotaőrök).

Netuddki. 2015.05.07. 16:03:22

Álszent, képmutató, gumicsimmás városi paraszt. Maradt volna kint anno! Most sokkal jobb hely lenne ez az ország, nélküle.

Toportyán Zsóti 2015.05.07. 17:34:50

Benyalta jobboldal ezt a csuti orálmuzsikot és a zombikokat,gratula.Lehet választani nemzeti focialisták és nemzeti szocialisták között a sok vörösfóbiásnak,mire észbekapnának gazprom gyarmatlakók lesznek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.07. 18:46:20

@Toportyán Zsóti: igazi nyelvi kincs egy-egy ilyen komment :)

Toportyán Zsóti 2015.05.08. 06:15:10

@HaFr: A Hálózat örök,az első parlament majd kétharmada ügynök volt,ezt kéne rendbe rakni mert ez az egyik oka a süllyedésünknek.

nu pagagyí 2015.05.08. 07:57:48

Orbánnal jól kicseszett az élet. Csak a szabadság reménye miatt maradt itthon, aztán mostanra ugyanolyan lett a helyzet, amilyen akkor volt, mikor nehéz döntését meghozta.

Lexa56 2015.05.08. 08:14:26

@nu pagagyí: csak most ő nyomorgat másokat, akkkor meg úgy érezte, hogy őt nyomorgatják. Durci volt az egész világra, és most ő cseszik ki mindenkivel. Azért ez más pozíció. Szerencsére ez sem fog örökké tartani.

borzimorzi 2015.05.08. 11:48:45

@Lexa56: Kérdés, hogy egyáltalán még rendbe lehet-e hozni ezt az országot ennek az őrültnek az ámokfutása után?

Üdv:
b

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.08. 14:21:51

A cukiságról jut eszembe. Orbán is olyan mint a szomszéd pitbull terreiere. Amíg kicsi addig aranyos meg szerethető, de amikor megnő akkor már nem annyira szereti az ember simogatni.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.08. 14:22:59

@borzimorzi:
"Kérdés, hogy egyáltalán még rendbe lehet-e hozni ezt az országot ennek az őrültnek az ámokfutása után?"
Igen, rendbe lehet tenni.
süti beállítások módosítása