1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.05.05. 20:36 HaFr

Mi a baloldal stratégiája?

Olyan természetesen nincs -- ezért alakít a jobboldal kormányt 2018-ban is. De ezt már alighanem mindenki tudja, beleértve a baloldali szavazókat is. Nyilván beüthet egy krach, amely elsodorja Orbánt, de momentán nem tudom elképzelni, hogy ha ez meg is történik, az a baloldalnak kedvezzen, és ne a széljobbnak (meg kisebb mértékig a PKP-nak).

Majd egyszer kielemzik a tudós politológusok, hogy miért muzsikál ennyire gyengén ez a társaság, A baloldalon mindenki teszi a dolgát, az értelmiségtől a nyilvánosságon át a politikusokig -- ám össze nem hangolódnak, viszont mégis hiteltelenítik egymást, mindenből a legrosszabbat hozzák, és együtt hozzák a változatlanság, az ötlettelenség és a hiteltelenség közös formátlanságát. 

Mindegyikük tudja, hogy Gyurcsány személye garancia a 10%-ra -- de arra is, hogy ennél több szavazója sose lesz a DK-nak. Mindegyikük tudja, hogy az MSZP-nek sosem lesz már egyharmada sem, mégse tesznek semmit. Mindegyikük tudja, hogy Schiffer a Fidesz kegyelméből meg fogja ugorni egy paraszthajszállal az 5%-ot, hogy az Együtt és a PM 1-3% körül marad 2018-ban is. És azt is tudják, ha összefognak, ennél csak kevesebbet fognak kapni. Közben a FB-on ütik őket a híveik, akik  képtelenek termékenyítőleg hatni rájuk, hiszen maguk sem termékenyek, csak bírálnak, fanyalognak, búsonganak, vagy éppen poénkodnak. Van elégséges nyilvánosságuk (ne feledjük, a saját híveik meggyőzése volna az első feladatuk, de már ez sem megy). Ismerik egymást. Mégse képesek semmire. Volt egy újbaloldali tüntetési hullám, az is elült, ráültek, megették, a képviselői már csak a médiát járják, maradék dicsőségükből élnek, és igyekeznek betagozódni -- a semmibe. És ez az egész úgy, hogy ezek, akikről "baloldaliként" beszélünk, valójában a legkevésbé sem azok. Szocdem, vagy emancipációs, vagy egalitárius politikai erő nincs is a színen. Mi ez a rút, hakninak is diszfunkcionális performansz, amiből ennyien megélnek? Mi ez a daráló, amely mindent szétzúz? Nem bizonyíték önmagában ez a gyakorlat a hazai baloldali-liberális törzsi kultúra dezintegráló, romboló logikájára, ami miatt végül közösségalkotásra, vagy akár közös célok tartós követésére, ezért politikai alkotásra is képtelen? Nem ezt érzi a magyar választó, amikor nem fordul vissza hozzá a Fidesz-világban csalódva?

Magyarázza már meg nekem valaki, ez mégis hogy? Mi ennek az értelme? Mi ez a végtelen reménytelenség? Lehet, hogy az ún. baloldal 2018-ban még rosszabbul fog szerepelni, mint eddig bármikor?

77 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr97433076

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Mi a baloldal stratégiája? 2015.05.06. 16:13:01

Mindegyikük tudja, hogy Gyurcsány személye garancia a 10%-ra – de arra is, hogy ennél több szavazója sose lesz a DK-nak. Mindegyikük tudja, hogy az MSZP-nek sosem lesz már egyharmada sem, mégse tesznek semmit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.05.05. 20:57:39

"Lehet, hogy az ún. baloldal 2018-ban még rosszabbul fog szerepelni, mint eddig bármikor?"
- Remélem!!!
Azért, mert csak úgynevezett, és nem igazi, valamint azért, mert ami valójában, abból már épp eleget kaptunk.

borzimorzi 2015.05.05. 21:01:14

Ha PKP elég szavazójukat tudja elhódítani, miért ne? Ahogy elnézem, Miskolcon és Ózdon,a korábbi MSZP-fellegvárakban kifejezetten széljobbra mentek el a hajdani MSZP-törzsszavazók.

Üdv:
b

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.05. 21:05:58

Van értelme: a baloldali és a balliberális elit a túlélését (nem a puszta túlélését, hanem az általa már megszokott kényelmes egzisztenciáját) biztosítja ezzel. Neki végül is így se rossz, Orbánéknak pedig szintén jól jön, hogy van egy semmirevaló ballib ellenzékük, amelyik nem veszélyes rájuk, de közben pluralista látszatot a NER-nek. A ballib a NER szerves része és oszlopa. Még akkor is, amikor épp magából kikelve dühöng. Sőt, akkor igazán.

Tényleg el kell ezt neked magyarázni? Annyira nyilvánvaló és annyian leírtuk már...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.05. 21:08:28

@Holger Hartland: jaj, jaj, ne kövezz már meg az álnaivitásom miatt

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.05. 21:21:28

Ez valami paródia vagy elgurult a gyógyszered?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.05. 21:23:22

@pythonozok: na, feküdj fel, mesélj, mi nem tetszik?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.05. 21:27:31

@HaFr: nekem? Kifejezetten tetszik. Ha ez nem paródia, akkor biztos jele annak, hogy mennyire fostok a köv. választástól. :D

zipe moha 2015.05.05. 21:39:53

...Te ,Péter ezzel a cikkel az esélyes magyar jövő vízióját festetted fel..!
a "baloldal" állapota. az amit és ahogyan írsz és észlelsz ezzel kapcsolatban, mindennek csak az előképe...megelőlegezése a magyar világ végső lezüllésének...amiből majd nyilván feltámad.."küzdj , és küzdve bízzál..."...a nemzet tragédiája ez és nem tudom melyik színben, mennyivel a vége előtt vagyunk...nem az elején...és nem a közepén..
..talán itt?? (XIII)
"
LUCIFER
S e sok próbára mégis azt hiszed,
Hogy új küzdésed nem lesz hasztalan?
S célt érsz? Valóban e megtörhetetlen
Gyermekkedély csak emberé lehet. -

ÁDÁM
Korántse vonz ily dőre képzelet,
A célt, tudom, még százszor el nem érem.
Mit sem tesz. A cél voltaképp mi is?
A cél, megszűnte a dicső csatának,
A cél halál, az élet küzdelem,
S az ember célja e küzdés maga.

LUCIFER
Valóban szép vigasz, már hogyha még
A harc eszméje volna legalább nagy,
De holnap gúnyolod, miért ma vívsz,
Gyermekjáték volt, ami lelkesített. -
Nem vérezél-e el Chaeroneánál
A megbukott szabadság védletében,
És Constantinnal nem küzdél-e később,
Világuralmát hogy megalapítsd?
Nem vesztél-é el hitmártír gyanánt,
S később a tudománynak fegyverével
Nem álltál-é a hitnek ellenében?

ÁDÁM
Igaz, igaz, de mindegy, bármi hitvány
Volt eszmém, akkor mégis lelkesített,
Emelt, és így nagy és szent eszme volt.
Mindegy, kereszt vagy túdomány, szabadság
Vagy nagyravágy formájában hatott-e,
Előre vitte az embernemet. -
Óh, vissza hát a földre, új csatára. -

LUCIFER
S feledted-é már a tudós szavát,
Ki felszámolta, hogy négy ezredévre
Világod megfagy - a küzdés eláll?

ÁDÁM
Ha tudományunk nem dacol vele.
De fog dacolni, érezem, tudom. -

LUCIFER
S aztán? - Van-é küzdés, nagyság, erő
A mesterkélt világban, mellyet az
Ész rendezett teóriáiból,
S melyet magad szemlélhetél imént. -

ÁDÁM
Csak mentse meg a földet - elmulik
Az is, mint minden, ami hívatását
Betölté, s akkor újra felmerűl
Az eszme, melly éltet lehel reája.
Vezess csak vissza, égek látni már,
A megmentett földön mi új tanért
Fogok fellelkesülni."

..jobb esetben..:)

nevetőharmadik 2015.05.05. 21:45:27

Nos... hacsak a PM-nek nem jön be hirtelen és nagyon az alapjövedelmesdi, (antikapitalista) baloldali alternatíva Magyarországon nem lesz a közeljövőben.

Ez persze nem jelenti azt, hogy emiatt automatikusan lesz értelmes jobboldali alternatíva. Éppen ezért tökéletesen fölösleges foglalkozni a baloldallal.

Hacsaknem -- tényleg bejön a PM-nek az alapjövedelmesdi.

zipe moha 2015.05.05. 21:48:30

...a "jobboldalon" az illúziók épp most vesznek el pont úgy, mint ott is elvesztek("baloladalon")....kibillennek és nem térnek vissza.....

Egy idealista 2015.05.05. 21:51:21

A baloldalnak nincs semmi érdemleges elképzelése az országról csak az, amit már egyszer eljátszott: IMF kölcsön, segélyezés, ígérgetés, pénzzel megtömni a haverok zsebeit, és morzsákat adni a népnek.

Ja, és a többsávos SZJA, jó magas felső kulccsal, és tovább növelni a vállalkozások terheit. A jelszó: Irány Görögország! Irány az államcsőd!

Köszönöm nem! :)

nevetőharmadik 2015.05.05. 21:54:18

@Egy idealista: És végül az lesz, hogy szégyenszemre a rohadt kapitalistáknak kell kitalálniuk egy adekvát baloldali programot is!

Egy idealista 2015.05.05. 21:59:13

Hát nem? Még OV is jobb gazdaságpolitikát csinált...

Nem akarom őt fényezni, de azért mégiscsak megfordította a gazdaság pályáját, bár igaz, hogy közben a hajam szála az égnek állt... de most kevesebbet adózok és jobban élek, mint a baloldal "demokratikus aranykorában".

2015.05.05. 23:02:46

@HaFr: és ez a poszt egyébként hová helyezhető abban a meglehetősen cikkcakkos koordinátarendszerben, melyben pár napja még azt írtad, hogy elképesztően szívós vagy, meglesz az áttörés, satöbbi?

"hadd jelezzem, hogy az ellenfelek mind visszaszoríthatók vagy legyőzhetők, és a hiányosságok mind bepótolhatók -- én meg arra szerződtem, hogy ebben szerepem legyen, mert a magyar nép boldogsága és az ország sikeressége ezt kívánja."

tessék mondani, mikorra? én csak szavazattal és némi pénzzel tudok segíteni, már ha eligazodom rajtad. pedig hidd el, drukkolok, nem kritizálni akarnálak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.05. 23:23:05

@nevetőharmadik: Kurvára nem fog nekik bejönni. Sőt, ha van igazság, akkor úgy fog a nyakukba dőlni az egész trágyavár, amit Zuglóban egyébként építenek már, hogy a büdös életben le nem mossák magukról.

Azért nem fog nekik bejönni, mert a magyar társadalomnak szerencsére még mindig több esze van, mint "az elit krémjének", és a többség csípőből utasítja el a "feltétel nélküli alapjövedelem" nevű erkölcstelen ostobaságot.

Szigetvári Viktor kivételesen egy olyan ballib, akinek volt elég esze és becsülete, hogy írjon egy jót a témáról:
szigetvariviktor.blog.hu/2015/04/11/nincsenek_csodafegyverek_727
Ettől még nem szavaznék rá, de tessék, azért ott is vannak normálisak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.05. 23:28:19

@storker: Én azért örülök, hogy bloggerünk és jelöltünk (? :)) néha rúg egyet a ballibekbe is, csak a miheztartás végett. :) Egyébként a Tárki felmérése szerint idén áprilisban a teljes népesség 2%-a, a pártot választani tudók 4%-a szavazna "egyéb párt"-ra (Ebben az Együtt és a PM nincs benne, azokat külön-külön mérték 1-1%-ra.) Nem is lenne rossz, ha ennek a fele már PKP lenne!
www.tarki.hu/hu/news/2015/kitekint/20150429_valasztas.html

kiazmarmegint 2015.05.06. 05:43:28

@HaFr : annyiban nem pontos a helyzetleirasod, hogy mint azt maskor tobbszor is helyesen megirtad, a fidesz sok szempontbol baloldali part. Peldaul: noveli az allam es az allami tulajdon szerepet, korlatozza a versenyt, belekotyog a gazdasag mukodesebe. A Jobbik programjaban szinten vannak olyan elemek, amiket Nyugaton a baloldalon talalunk, peldaul az egeszsegugyi reform ellenzese, es masok.

Szerintem, ha eltekintunk arrol, hogy a magyar parlamenti partok hogy beszelnek a MULTROL, akkor abban, hogy mit mondanak a jelenrol es a jovorol, mindegyikuk a francia szocialista parttol balra all (!), es egeszen biztosan az amerikai demokrata parttol balra. Persze nem mindenben, mert az oktatasra, es az alapkutatasokra messze nem forditanak a nemzeti jovedelem akkora reszet, mint az emlitett partok, de a dolgok tobbsegeben ott vannak. Ez adhat a PKP-nak eselyt.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.06. 05:58:02

@kiazmarmegint: a fidesz, ha a szó szerinti meghatározást próbáljuk megtalálni, akkor nemzeti+szocialista. Nemzeti: lásd pl trafikok! Szocialista: rákosi+kádár rendszer mintája államosításokkal és egyéb fosztogatásokkal.
Ö... khm... izé... valami ilyesmi mintha lett volna a történelemben. Egy mázoló vezette, valami Adolf... :D :(((

Toportyán Zsóti 2015.05.06. 06:17:12

Jobboldalról is ugyanezt ellehet mondani,röhöghet majd a sok baller amikor beindul a nemzeti focialisták és a nemzeti szocialisták cicaharca,a végén sokan azt mondják majd ha ez a jobboldal szellemi erkülcsi morális maximuma akkor inkább jöjjön amerika a gazprom helyett...

gmihaly 2015.05.06. 08:10:16

A "progresszió"-nak is hívott, a munkás internacionálék eszméivel is kokettáló proto-baloldal, Karinthy Ady-paródiájának "új undokai" kifújtak, az élet, a "modernizáció" túlhaladta őket és az eszmerendszerüket is. Amúgy pl. 1908-ban nem csak a Nyugat indult el, hanem annektálták Bosznia-Hercegovinát, az oroszok pedig jól felfegyverezték Szerbiát, amely aztán kirobbantotta az I. világháborút. De a Roosevelt trösztellenességét "áramvonalasító", a versenyt piedesztálra emelő, "posztmodern" kapitalizmus is már alapból átverés, nem hiába értekezett Lenin a versenyt a kényelem okán kiiktatni óhajtó monopolkapitalizmusról, és típusairól - jövőre lesz épp' éve -, "Az imperializmus, mint a kapitalizmus legfelső foka" c. brosúrájában. A rendszerváltás előtti időszakban ezért is lehetett fontos nekik a "lenintelelenítés". A baloldal szellemileg ilyen "apróságok" miatt is kiüresedett, de a "derékhad" is, amely már a 80-as éveit tapossa, nagyon elfáradt. Másrészt a fiatalabbja is elegendőnek tartotta, hogy a médiának mórikálja magát, a néppel, a választóval való közvetlen, "interaktív" kapcsolattartáshoz már lusták voltak. Való igaz, hogy ez utóbbi iszonyatosan nehéz, soxor kudarcos meló, de hát, mindennek ára van, ha valaki elitségre akar ácsingózni, dolgozzon is érte meg.

marinar 2015.05.06. 08:15:01

A "baloldal" legnagyobb blöffje hogy baloldali, ezt a viccet próbálják elsütni minden alkalommal.

törzsmókus 2015.05.06. 08:30:58

"Schiffer a Fidesz kegyelméből..."
Péter, ezzel a mondattal vesztettetek (legalább) egy szimpatizánst.
Az LMP-t lehet és érdemes kritizálni, de a Fidesz bábjának beállítani ôket alpári és ízléstelen butaság.
Azt hittem, ilyeneket csak az Mszp meg a PM háza táján hallani.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.05.06. 08:37:00

@törzsmókus: "Schiffer a Fidesz kegyelméből..."
"Azt hittem, ilyeneket csak az Mszp meg a PM háza táján hallani." Itt és ebben kivételesen egyetértek a fenn említett pártokkal. Az LMP zöldre mázolt Fidesz, ami szerintem nem véletlenül és csak úgy magától jött létre. Az első perctől kezdve nagyon erős média hátszelük volt, úgy hogy tartalmilag semmi mondanivalójuk nem volt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.06. 09:04:22

@törzsmókus: ne haragudj, 2 éve mondom ezt, baljós jelek garmada van erre vonatkozóan, bizonyítani persze nehéz lenne, és nyilván a frakció sem tud róla

tamas11 2015.05.06. 10:53:52

@törzsmókus: @Fuxos (ex bömis): @zipe moha:

Érdemes lenne, a nézeteltérések feloldásaként, különbséget tenni az alakuló és a későbbi, a mostani LMP közé.
Jelen voltam az induló LMP nyilvános ülésein, és lehetetlen az akkori pártot fideszbarátsággal, közelítéssel vádolni.
A mostani helyzetekben pedig arra is kell figyelni, mi az, amit Schiffer kezdeményez, és mennyi az, amit a Fidesz (előnyként) rájuk "hagy". (például nem költ az LMP ellen propagandára). Igaz a háttérben ismeretlen egyezségek lehetnek...
Szóval nem fidesz pénzből, hanem inkább engedékenységéből élnek.
A fidesz nyitogat tereket az ellenzéki palettán.
Fuxos: az első perctől létező médiahátszelet még javában az MSZP-nek állítólagos SZDSZ múltnak tulajdonították bírálóik! Jól választott elbevezésük LEHETMÁS sokat segített a hírértékben, de mára ez nagyon lejárt. Ha semmit nem tesznek (jót/rosszat) akkor is az van hogy NEMLEHETMÁS. A tézisek élősködnek a párt nevén.

Centurio Q 2015.05.06. 13:31:55

@HaFr:
Azért nehéz rá bizonyítékot találni, mert ez a egy Gyurcsányista/PM-es hazugság, ami arra épít és amit te is megeszel, ha valaki nem keres folyamatosan mindig mindenben konfliktust és nincs mindig mindenben ellenkező véleményen, mint a másik, akkor az ő emberük.

Az aláírásgyűjtésnél is mindig jött ez a vádaskodás, miközben én pontosan tudom, hogy LMP-és aktivisták vért pisáltak a szükséges aláírásokért, az 5%-kal pedig hülyeség jönni, az a szavazók szavazataiból jött össze, nem Orbán kegyelméből. Egyszerűen csak szerencséjük volt.

Az LMP azért tör ki nehezen, mert Schiffer egy tárgyalótermi jogász, nem egy Gyurcsány vagy Orbán típusú néptribunus és médiabohóc. Ő a parlamenti precíz érvelésben hisz és éli ki magát és úgy gondolja, erről kellene szólnia a politikának. Szemmel láthatólag rosszul gondolja, mert a kurva sok ügy ellenére, amiben nekimentek/mennek a Fidesznek, még ti is itt fidesz-pincsizitek őket.

Jobb lenne, ha magatokkal foglalkoznátok, nem mások alaptalan gyalázásával.

zipe moha 2015.05.06. 14:00:20

@tamas11: ...szumma: az lmp nem állt bele az Új Pólusba...holott lehetősége volt...schiffer maga a párt.

ui: Mo.-n nem a tagság keres magának vezetést, hanem a vezetés tagságot!...majd ha nem működik nem a vezetés cserélődik, hanem a tagság...

az lmp tevékenysége károsabb mint ha nem volna...hamis reménykedésre ad lehetőséget sokaknál...van közöttük néhány alkalmas ember, mint Meszerics és rengeteg karrierista semmire kellő...mint.. ( egyszer lehozom a névsort..)..szánalmas!

zipe moha 2015.05.06. 14:13:23

@Centurio Q: ...történelmi lehetősége felelőssége ( és ezek nem nagy szavak..) volt az LMP-nek -akkor még karácsonnyal, jávorral-, hogy megnyissa az Új Pólust...évekre (évtizedekre..) vettetek vissza a rendszerkritikát....helyette zöld blablába,erőtlen és semmitérő ellenzékiségbe vonultak, ott ahol beszakadnak az "oldalak"...

a nép bizony bölcs volt: nem vállaltak...ehhez képest kaptak...szerintem így is túl sokat...

a politikát kormányzó képességre játsszák...akik nem így állnak hozzá, azok csak pozikért indulnak mindössze...ilyenből pedig 12 egy tucat.

tamas11 2015.05.06. 14:22:19

@zipe moha:
attól tartok, igazad van... nekem nincs elég ismeretem erről

zipe moha 2015.05.06. 14:27:20

@tamas11: ...nagy lehetőség volt..és arra is volt lehetőség, hogy más legyen....aki ennek nevében jöttek megremegtek.....a történelem kereke továbbgördült, a lehetőség végképp lezárult....csak a kár maradt amit az események szándékos visszafogása eredményezettt...bizonyítvány és tanulság

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.05.06. 14:32:24

@Centurio Q: mindenkivel foglalkozunk, magunkkal is természetesen -- az LMP-vel is természetesen

kiazmarmegint 2015.05.06. 14:59:16

@zipe moha: szerintem me'g lehet olyan helyzet, amikor az LMP szamitani fog. Peldaul tegyuk fel, hogy 2018-ra a fidesz me'g nehany szazalekot gyengul, es ezert az idei 35-36% helyett atlagban 32-33%-ra szamithat egy korzetben. Tovabba tegyuk fel, hogy emiatt ugy fog tunni, hogy a varosias korzetekben (Ujpest, Veszprem), az MSZP-DK, a tobbiben meg a Jobbik moge szorulnak majd.

Ekkor jon a fidesz-LMP 2/3, es atirjak a valasztasi torvenyt, ugy, hogy ar'anyosabb legyen.

Sexual Harassment Panda 2015.05.06. 15:08:20

@kiazmarmegint: fideszkdnp/lmp?
Simàn el tudom kèpzelni.

zipe moha 2015.05.06. 15:14:18

@kiazmarmegint: ...az lmp-nek már mindegy...bárkinek a bármilye lehet...csak a politika marad olyan amilyen volt (vagy olyanabb..)..tőle biztosan

Mérnork 2015.05.06. 15:18:13

@Egy idealista:
"de most kevesebbet adózok és jobban élek, mint a baloldal "demokratikus aranykorában"."
És pont ez a lényeg, a többi csak hangzatos lózung.

zipe moha 2015.05.06. 15:22:31

@Mérnork: ..élvezd ki...amíg tart..:)

MagyarVizsla 2015.05.06. 15:31:09

Nem hiszem, hogy a PKP perspektívájából nézve releváns kérdés a a baloldali stratégia kérdése, vagy az LMP ekézése. Az egy fontosabb dolog lehet, hogy kik a PKP leendő szavazói, mi az a hiteles és vonzó jövőkép, ami kiemeli ebből az értelmiségi klub gettóból. Szívesen olvasnék reagálást az ATV Friderikusz egyik műsorára, (Szilágyi Ákos: A sivatag törvénye – Auschwitz és Trianon, www.atv.hu/videok/video-20150423-friderikusz-2015-04-22), amely lényegében azt állítja, leegyszerűsítve, a PKP szempontjára alkalmazva, hogy mivel Magyrországon a polgárokat a 20-21-században vagy megölték/kitelepítették, illetve a polgárok nagy számban kivándoroltak, nincsen olyan elegendően erős polgári réteg, aki a PKP többségi/relatív többségi támogatója lehetne. Na ez egy kérdés.

Mérnork 2015.05.06. 15:45:23

@zipe moha:
Tudom, az összes nyomoronc arra gyúr, hogy lenyúlja azt sok mocsok gazdagot, aki bejelentve 200k bruttó fölött mer keresni. Éljen az adómentes minimálbér + zsebbe! IMF hitelt, devizakölcsönt mindenkinek. Pannon puna nagyot ugrik!!!

Lajos Csánó 2015.05.06. 16:04:20

@Egy idealista: Miért hány trafikod,földed van?Az a közel 4 millió,meg rohadjon meg igaz?!Orbán és bandája eltapsolt cirka 6-7 ezer milliárdot minden eredmény nélkül! Nálam nem eredmény 5 év alatt 5%GDP növekedés!Hol van az egészségügy,és az oktatás?!Az adósság nem csökkent,viszont te jobban élsz! Hurrá!

Egy idealista 2015.05.06. 16:07:25

@Lajos Csánó: Lelepleztél...

A fél Dunántúl az enyém. Sőt ha tudnád... :)

Egy idealista 2015.05.06. 16:11:41

@Mérnork: Pontosan erről van szó.

Ez nem zárja azt ki, hogy lehetne még vállalkozó barátabb az adózás, ki legyen irtva a korrupció, és valóban nyitott lehetne a társadalmi felemelkedés útja úgy, hogy nem csak a haverok zsebét tömjük tele pénzzel.

Azt szeretném, hogy a PKP ezt tűzze ki célként.

program készítő 2015.05.06. 16:45:40

Azért a lopkodós Orbánt ne nevezzétek már agytrösztnek.Sok mindent lopott el tőlem(manyup,rezsi),,és amint nézem a híreket még ma is lop.(megszünteti a munkanélküli segélyt),,és ez hol szerepelt?--csak az L.C.M programjában 2010-ben.

Khonsu 2015.05.06. 18:45:52

@Mérnork: Ezért kéne végre kilépni abból, ami már 25 éve megy, hogy mindössze adó és jövedelemátrendezésekkel trükköznek oda-vissza, de abszolút semmi érdemleges lépést nem tettek abba az irányba, hogy minden réteg egyszerre emelkedhessen fel, ne egymás kárára.

Persze megvan ennek az oka. Ha mindenki jól járna, akkor nem lehetne egymás torkának ugrasztani az embereket. Arra megy ki a játék, hogy a lakosság egyik felét mindig a másik ellen lehessen uszítani.

Pedig meg lehetne csinálni, hogy mindenki jól járjon, de ez jelenleg nem hatalmi érdek.

Khonsu 2015.05.06. 19:01:05

Mellesleg, hogy a témához is írjak. A legnagyobb baja a magyar baloldalnak, hogy magyar baloldal nem létezik.

Európa legnagyobb része sincs sokkal jobb helyzetben, bár már vannak biztató jelek.

Ami nálunk és a legtöbb országban baloldalnak nevezi magát, azok valójában neoliberalizmust képviselő gazdaságpolitikai pártok, gyakran elég "meredek" dolgokkal megideologizálva, hogy ne legyen annyira száraz és egyértelmű, hogy tulajdonképpen csupán a válságban megreccsent rendszert és annak tűzzel-vassal történő mielőbbi újjáépítését képviseli.

Emellett a hazai képviselőik még további önsorsrontást is elkövetnek azáltal, hogy fullba nyomják a kretént, de legalább jól szórakozunk. :)

Aztán egyszer majd megérkezik hozzánk is az igazi bal. :)

zipe moha 2015.05.06. 19:11:39

@Khonsu: +1..érdekes megfigyelni, ha az emberek a pénzüket féltik a magukhoz hasonlótól féltik...nem azoktól akik valóban meglopják őket...nekik puncsolnak..:)...rossz beidegződés, kudarcos életvitel....

@Mérnork...holnap majd a te rovásodra dotálnak a TIEDBŐL másokat, hogy féljetek egymástól utáljátok egymást...így megy ez...de hogyhogy a diplomások is benyelik újra-és újra??

zipe moha 2015.05.06. 19:19:58

@Khonsu: ..."Aztán egyszer majd megérkezik hozzánk is az igazi bal. :) "

..az igazi bal az lehet ami ki -és el tud szakadnia neoliberalista hatalmi struktúra alól...

az igazi jobb is az lehet majd,.. ami ki tud szakadni ugyanebből a struktúrából.... a társadalmak hamarosan fellépnek ezek igényével..a strukturák pedig mindent bevetnek és az sok..

DFK 2015.05.06. 19:22:05

@Khonsu: Milyen bíztató jelek? A görög Sziriza, aki most tolja a görögöket a következő államcsődbe? A spanyol neomarxista Podemos? A Skót Nmezeti Párt?

zipe moha 2015.05.06. 19:25:46

@DFK: ...lehetett volna a magyar LMP is ...vagy amit te megszervezel az is lehetne:)

zipe moha 2015.05.06. 20:49:38

...na kérem , Kövér László 25 év után ezt üzente a magyaroknak a mai napon:

.."Illuzórikusnak ítélte a rendszerváltozással és az uniós csatlakozással szemben támasztott hazai várakozásokat..."

azután..

.."ha nem azzal "szédítették volna egyesek az embereket", hogy majd lehet Bécsben kávézót nyitni, hanem azt mondták volna, hogy el lehet menni Bécsbe pincérkedni, akkor nem ítélnék meg az emberek olyan felemás módon azt a lehetőséget, amiért sokan küzdöttek, azaz hogy szabadon lehessen munkát vállalni a régi uniós tagállamokban."..

..."A politikai elit egymással szemben álló pártjai nem voltak képesek arra, hogy reálisan mutassák be a lehetőségeket "

ezt is mondta..
.."Az európai színvonalra való felzárkózás "köddé foszlott", hiszen maga az unió is válságba került "

de az igazán ütős.. (annak aki érti...)

.."A politikus meglátása szerint a mélyebb strukturális válságnak a felfelé ívelőnek ígérkező szakasz ellenére nincs vége, a felelősséget pedig országhatáron átívelően meg kell osztani. Ugyanakkor jelezte: az EU tagállamainak politikai elitje sem képes számot vetni a valósággal."

na magyarok,holnaptól vissza az eltúlzott igényeitekkel..túl magasra raktátok a mércét...ez itt nem tud annyit!!.. és be is vallják, mert ugye legalább szóljunk nekik...:)))..( utólag)

Khonsu 2015.05.07. 00:37:44

@zipe moha: Na akkor, ha jól értelmezem, beismeri, hogy nem képesek felzárkóztatni minket az EU-hoz, de rögtön meg is magyarázza, hogy nem azért mert illiberális unortodoxia zsákutca, hanem azért mert hát ugye ez eleve lehetetlen... (nyilván ezért húz el mellettünk mindenki a térségben)

Na így kell az elkúrást megmagyarázni!

Remélem sokaknak sikerül értelmezni, mert akkor ezzel megvan a -8% a következő hónapra is...

Khonsu 2015.05.07. 00:41:02

@Khonsu: Ja igen..., akkor mi is van azzal a pozitív gondolkodással, amiről még 1-2 éve beszéltek?

nevetőharmadik 2015.05.07. 07:59:47

@zipe moha: Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy! :D

@Khonsu: Azért nem kis művészet még azt sem utolérni, aki megállt a pályán... (igen,az összefüggések bonyolultabbak, na de akkor is :P)

nevetőharmadik 2015.05.07. 08:02:50

@Khonsu: Tényleg, amúgy milyen az igazi bal? Mert akik újonnan jönnek, nem sokban különböznek egy közepes Star Trek rész forgatókönyvírójától...

zipe moha 2015.05.07. 09:36:21

@nevetőharmadik: ...modortalan és durva vagy...amellett pedig beteg lelkű gyűlölő...meggyógyítalak, naponta kaphatsz gyógyszert..:).. én ugyanis nem hentes vagyok, mint akiket ajnározol és nem egomán barom, mint amik a hozzászólásaidból kiviláglanak !....
Szép napot!

zipe moha 2015.05.07. 09:41:23

@nevetőharmadik:
... első pirula:
...a beidézett sorokat nem én állítottam saját kútfőből...hanem pusztán beidéztem...Kövér László sajtó számára! ( mit mondanak azon kívül...?:) elmondott szavait!.

Ha... a tartalmi részét vitatod..tegyed...kövér elvtárssal vitatkozol!

Ha... ha nem vitatod hanem egyetértesz, húzddd össze magad kicsire és reménykedj , hogy megúszod...

nevetőharmadik 2015.05.07. 10:33:26

@zipe moha: Bevallom, a válaszaidat ugyancsak mellbevágónak éreztem. Reméltem, hogy felismered a Marosán Györgytől származó idézetet (noha valóban idézőjelek nélkül, és az "elvtársak"-at elhagyva írtam le), aki legendásan véresszájú munkásőr volt, és hogy egyértelmű lesz, hogy Kövér László hozzáállását azonosítottam egy hírhedt komcsiéval.

Szándékaim szerint ez jó és találó vicc lett volna. Sajnálom, hogy számodra nem vált azzá.

Az is megrendít, hogy a jelek szerint a mai világban már a röhögő szmájli kitevése sem jelzi kellőképpen, hogy iróniáról van szó. Sajnálom.

A fentiek fényében szíves engedelmeddel szeretném visszautasítani mind a felajánlott pirulát, mind a gyógyító terápiát, bár a segítő szándékot értékelem. Pedig lehet, tényleg egomán barom vagyok.

zipe moha 2015.05.07. 10:56:42

@nevetőharmadik: ..valóban úgy értettem, hogy belegyalogolsz kövér elvtárs mondandójába vagy az általam tett értelmezési kísérletben...ha megnézed amit írtál, én egyértelműnek láttam...te azt mondod 2 értelmű volt, rendben! ..
nem kérsz gyógyítást sem pirulákat... barátsággal , akkor egy fájdalomdíjjal tudlak szolgálni...egy cikkel e témában, nekem bejön..:)
Üdv:ZM
gepnarancs.hu/2015/05/kover-laszlo-elszamol/

nevetőharmadik 2015.05.07. 11:03:46

@zipe moha: Köszönöm a cikket, és szent a béke!

kekex 2015.05.07. 11:16:54

@Egy idealista:
A többsávos szja nem Görögország, hanem Németország (és Hollandia, Dánia, Svédország stb. felé visz).
És MINDEN politikus ígéretekkel házal. Miért épp a baloldaliak lennének kivételek?

kekex 2015.05.07. 11:22:14

@Holger Hartland:
Amit Zuglóban alapjövedelemnek neveznek, az csak a már meglevő segélyezési formák egy szó alá gyűjtése. Semmi + összeget nem tartalmaz, viszont felettébb megkönnyíti az ellenőrzést és a duplikátumok kiszűrését.
De arra kíváncsi lennék, hogy mi a jobboldal válasza a rendszerváltás óta bejelentetlen munkán tengődő százezrek közelgő ellátás nélküli "nyugdíjba" vonulása esetére? Amikor a nyugdíjrendszert a Radkósok valódi nyugdíjba vonulása is meg fogja reccsenteni 3-5 év múlva? Azaz pont a következő kormányzati időszakban?
Dögöljenek az ellátatlanok rakásra?

kekex 2015.05.07. 11:25:59

@törzsmókus:
A tények makacs dolgok. És a tények Schiffert és az LMP-t igencsak a fidesz uszályába sorolják. A "befújta a szél" kopogtatócéduláktól kezdve....

kekex 2015.05.07. 11:36:29

@Khonsu:
Ahogy nézem a "baloldalinak" netán "ballib"-nek nevezett pártok valamennyien elfogadják a kapitalizmust realizmusként, és a baloldaliságot az "emberarcúságban" lehet megfogni. Meg a jogállamiság pártolásában. Jobb lenne "demokratikus" pártoknak nevezni őket.
Józan önvédelem: ha nem akarunk nyomorgó tömegek ellen gépfegyverekkel őrzött gazdag réteget (mint a banánköztársaságokban), akkor az EGÉSZ társadalom életszínvonalát kell emelni, és a legszegényebbek és leggazdagabbak közötti ollót kell szűkíteni.
Orbánék tesznek a leszakadó rétegekre - ennyiben valóban "jobb"oldaliak. És persze van 1 millió haszonélvezőjük, akinek ez tetszik. De abból nem jön össze 30 % feletti szavazat!

kekex 2015.05.07. 12:04:04

@Holger Hartland:
Ahogy nézem, Szigetvárinak a "feltétel nélküliséggel" van baja. Viszont az USÁ-ban ha jól tudom, nem támasztanak "feltételeket" a szociális segélyezéssel kapcsolatban. (már a rászorultságon kívül) Tényleg érdemes lenne a külföldi példákat is végigvizsgálni!
Egy többkulcsos adónál meg visszahozni az adómentes (nulla kulcsos) értékhatárt - a létminimum erejéig.
(az indulásnál volt ilyen - havi 4000 Ft erejéig)
Aztán abból lett az "adójóváírás", amit Orbánék eltöröltek. Talán a "közép"osztály is rávehető egy új társadalmi kiegyezésre, ha ebből ők is profitálhatnának.

Perceval 2015.05.07. 12:50:43

Hát, én a választ a politika felszínénél (pártok, közélet) mélyebben keresném, valahol a társadalom lelkénél, állapotánál. Rezonálni az tud, aki nem maga nem rezignált. A beletörődés, a kiábrándulás elfogadáshoz és passzivitáshoz vezet. Ez nem csak az alternatíva hiányából fakadhat, hanem éppen abból, hogy korábban sok volt az illúzió, és egy idő után hitre, lelkesedésre képtelenné válhat egy társadalom is. Ez általában a fennálló hatalmat szolgálja, mivel a csalódottság még nem ellenállás, csak tehetetlenség. Amíg a hatalomnak van elegendő számú híve, rajongója, kedvezményezetje, addig azok aktivitása, vagyis végeredményben egy kisebbség aktivitása határozhatja meg a politikai hatalmat.

Szerintem rossz a választási rendszer, talán jobban fejezné ki a viszonyokat, ha nem igennel, hanem nemmel szavazhatnánk. Egy pártra kellene nemet írni, amelyiket egyáltalán nem szeretnénk. A legkevesebb nemet birtokló lenne a győztes, és ő alakíthatna kormányt. Azt hiszem, a választási hajlandóság is nőne. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.07. 19:15:31

@kekex: Úgy tudom, az a lényege, hogy valamekkora összeget mindenkinek garantálnak - ha nem éri el munkával, akkor kiegészítik neki. (Vö. "ki oda se ballagott, még jutalmat is kapott".) Hogy van-e benne plusz összeg a korábbi rendszerhez képest, az olyan szempontból mindegy, hogy a korábbi rendszer nem kötelez semmire, nem kell jónak tartanom azt sem.

Eközben a zuglói önkormányzat sajnálta a béremelést a rosszul fizetett bölcsődei alkalmazottaitól, a gyermekorvosi rendelőktől (miközben a törökzsoltokra persze mindig van pénz) - olvashatsz a viselt dolgaikról egy ottani civil képviselő, Várnai László blogján:
varnailaszlo.blog.hu

A balliberális oldal egy jelentős része a középosztályt nem kiegyezésre akarja rávenni, hanem ki akarja nyírni.

Khonsu 2015.05.07. 20:44:01

@nevetőharmadik: Nem kis művészet, de utolérhető. Ennyire ne legyünk már kishitűek, és főképp meglepő ezt egy fideszestől hallani, akik már 5 éve azt mantrázzák, hogy semmi sem lehetetlen, csak akarni kell.

Újbal
Az igazi bal pont azzal a rendszerrel szemben kritikus, melyet a jelenlegi kiszolgál.

Mindössze ennyi a különbség.

Még eléggé képlékeny ez az újbal dolog, épp csak kialakulóban van. Több, az elmúlt 5-6 év során létrejött szervezet és párt kivonatából állhat majd össze a kép. Legalább már a folyamat elkezdődött.

HellerZ 2015.05.07. 22:24:57

szerintem a baloldallal az a probléma, hogy a fidesz-jobbik féle kollektivista államhittel szemben egy másik államhit egyszerűen nem alternatíva.

egy kemény államellenes, individualista politika lenne az alternatíva azok számára, akik valami másra vágynak.

akik meg államhívők, azok maradnak a fidesz-jobbiknál, mivel azoknek a szoci tutyimutyi állam kevés.

kekex 2015.05.08. 07:20:56

@Holger Hartland:
Noch einmal: a nyugati példák azt igazolják, hogy a többkulcsos adó NEM nyírja ki a középosztályt. Sőt.
Viszont nálunk az összes párt a "nem létező" középosztályra hajt - talán mert azok mennek el szavazni.
Viszont Gyurcsány felfedezte a spanyolviaszt, amikor rájött, hogy van (szerinte 6 millió) vesztes, akik nagy részét ha el lehet vinni szavazni, azzal tarolni lehet. És azok egy része igenis mozgósítható, ahogy a cociális népszavazás igazolta.
Ha tovább megy ezen az úton (tehát nem értelmiségi 10 % alatti rétegpártocskát, hanem baloldali néppártot csinál a DK-ból) azzal a többi pártot is rákényszeríti, hogy foglalkozzanak ezzel a hatalmas szavazói bázissal.
Lehet mást ígérni nekik, mint ő, de VALAMIT ígérni kell!
Egyébként a vízígéret nem is az: MA SEM lehet senkit megfosztani a minimális vízellátástól. A közkutak ingyenesek, és ha nincs 200 méteren belül - akkor lajtos kocsival, szintén "ingyen" azaz az önkormányzat fizeti. Egyébként meg szűkítenek, azaz "csurran-cseppen"

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.08. 20:25:07

@kekex: Az erős nyugat-európai középosztályt nem nyírja ki a többkulcsos adó, a gyenge magyart meg igen. Feltűnt, hogy 2010 előtt a KSH szerinti mindenkori magyar átlagbérrel a keményen dolgozó ember már a felső SZJA-sávban találta magát? Kösz, ebből nem kérünk.

Hajrá, lehet mozgósítani a "veszteseket" a kirekesztő, középosztály-ellenes áldozati narratívával. Meg lehet nézni, hová jutott ezzel a balliberális oldal. Megjegyzem, ebben az országban a népesség nagy része "vesztes", még a középosztály is. Érdemtelenül, mert a lúzerség nálunk a becsületesség egyik szinonimája.

És igen, a balliberális oldalt a jelen állapotában pont azért nem szabad a hatalomnak a közelébe sem engedni, mert az ő érdeke, hatalmon maradásának záloga, hogy a többség igazi vesztes legyen, akit a középosztály tart el. És amikor a középosztály lesüllyedt az underclass szintjére, a balliberális elit valamilyen egyetemi konferenciateremben koccint majd a megvalósult egyenlőségre. (Utána buli egy rózsadombi lakóparkban. :))

tamas11 2015.05.09. 18:34:36

@Egy idealista:
Igazán örömteli lehet. Tippeljél, hogy ez a jósors hány embert érint: négyszáz- esetleg hatszázezret? Nyolcszázat? Családtagjaikat is hozzászámolva másfél, kétmillió embert. Maximum, és talán. Számítsuk le a nyugdíjasokat, (mert olyanok amilyenek...), marad hatmilla. Ők nem írnak ide elégedett postokat mint te, igaz?
Ha valami neked megfelelő, akkor előkerül a kérdés, hogy mi van azokkal akiknek nem megfelelő "ugyanez", és mi az indoka a differenciáknak.
Ilyenkor ki kéne mondanod, hogy a másik sors téged nem érdekel, vagy agresszivebb változatban: nem baj, ha nekik szörnyű...
Vagy valami ilyesmit.
Sokat lendítene a nemlétező vitán ha legalább így névtelenül kijelentenéd, hogy mi a forrása a sikereidnek, és mi a társadalmi léptékű sikertelenségnek. Ha a sziporkázó tehetséged, az persze más, az mindent megmagyaráz-na. Csakhogy a magyar társadalom idétlen idők óta nem eszerint,azaz tehetség alapján rétegződik,a az én városomban például már 2006 óta gyakorlatilag senki de SENKI nem jutott jó álláshoz, akit baloldaliasnak bélyegeztek.... Valakik, valamikor, valamiér', a HÁTUK MÖGÖTT... Akarsz ilyen országban élni? TE igen, te biztosan, hiszen jórészt ebből fakadnak extra esélyeid. Lihegsz hát ezerrel.
Párttársaid olykor mondogatják is, hogy
valakiknek "el kell húzni...", vagy az esélytelenek tömegének, vagy nektek, kormányközelből. Félmillióan már kimentek, kontraszelektálódva. Csak ebből nehogy már te légy a nemzeti oldal!

@Holger Hartland:
ez nekwed is szól, aki azt bizonygatod, hogy az adó által tönkretett közép az "ballib álom" - lenne. Csakhogy, amit leírsz, az most van. Nem adó aláz, hanem a kontraszelekció, plusz bizonytalanság, hiszen a biztonság sokszor az első-második státuszjel, a középosztály nem forintben fejeződik ki, hanem esélyekben. Úgyhogy, egy fikcióval érvelsz, amiben nem a lelet a fikció, hanem, akiknek a jövőre nézve kényszeresen tulajdonítani szeretnéd.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.09. 20:35:03

@tamas11: Szedd össze magad, mert nem értem a mondanivalódat a baller nyígástól. Mit szeretnél mondani? Jöhet pontokban.

tamas11 2015.05.09. 22:00:49

@Holger Hartland:
Sorszámozd be magadnak, ahogy tetszik.

például így (ismétlés)
...
"Ha valami neked megfelelő, akkor előkerül a kérdés, hogy mi van azokkal akiknek nem megfelelő "ugyanez", és mi az indoka a differenciáknak. (1)
Ilyenkor ki kéne mondanod, hogy a másik sors téged nem érdekel, vagy agresszivebb változatban: nem baj, ha nekik szörnyű... (2)
Vagy valami ilyesmit.
Sokat lendítene a nemlétező vitán ha legalább így névtelenül kijelentenéd, hogy mi a forrása a sikereidnek, és mi a társadalmi léptékű sikertelenségnek. (3)
Ha a sziporkázó tehetséged, az persze más, az mindent megmagyaráz-na. Csakhogy a magyar társadalom idétlen idők óta nem eszerint,azaz tehetség alapján rétegződik, (4)
az én városomban például már 2006 óta gyakorlatilag senki de SENKI nem jutott jó álláshoz, akit baloldaliasnak bélyegeztek.... Valakik, valamikor, valamiér', a HÁTUK MÖGÖTT... Akarsz ilyen országban élni? TE igen, te biztosan, hiszen jórészt ebből fakadnak extra esélyeid. Lihegsz hát ezerrel. (5)
Párttársaid olykor mondogatják is, hogy
valakiknek "el kell húzni...", vagy az esélytelenek tömegének, (ha nem nektek, kormányközelből). Félmillióan már kimentek, kontraszelektálódva."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.10. 00:42:37

@tamas11: Ha pontokba szeded a személyeskedő, rosszindulatú és pitiáner vernyogást, az még személyeskedő, rosszindulatú és pitiáner vernyogás marad. Nem érdemelsz választ, de ma jó kedvemben találsz, tessék, itt egy feltétel nélküli alapválasz a válaszra rászorulónak:

(1) Az egyiknek megfelelő, a másiknak nem, na és, ez a világ rendje és erről szól a politika. Mások az értékek, az érdekek. Üdv a valóságban.

(2) Elsősorban a hozzám közel állók sorsa érdekel, illetve a velem összetartozóké, ezen túl az érdeklődés a fizikai és kulturális távolság növekedésével csökken. Üdv ismét a valóságban.

(3) A "sikereim?" Hülye vagy? Tanultam, keményen dolgoztam, és most is keményen dolgozom, hogy a magyar lúzerközéposztály tagjaként valahogy a felszínen maradhassak. Siker! :)))

(4) És? Rajtam ne múljon, de én a felnőtt magyar társadalom 1/8000000-a vagyok.

(5) Nem ismersz, de feltételezed, hogy az én "extra esélyeim" a te pici balos haverjaid (ki tudja, talán igazságos) bűnhődéséből fakadnak. Nem tudom, hogy miféle nyomor aljasít le téged ostoba rágalmazóvá, ezért csak a szikár tényt közlöm: soha nem kaptam és nem is kértem sem állást, sem lehetőséget a politikától.
süti beállítások módosítása