1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.04.26. 11:05 HaFr

A szexi, a tolvaj és a tahó -- a hazai jobboldal útjairól

A hazai jobboldal visszavágása a 20 évnyi elvtársias korrupcióért több mint jól sikerült, Kövér mester szerint sikerült "korrigálni" a rendszerváltás intézményrendszerét, pedig csak sikerült felnöveszteni egy második posztkommunista pártot, aminek a költségét egyelőre még hozzávetőleg sem ismerjük. Ez a második posztkommunista párt a tényeket, khm, nem annyira "kendőzetlenül nyíltan", mint inkább ócskán manipulálva megmutató Kövér véleményével ellentétben pl. felnövesztette a Jobbikot; olyan áron hajtott végre jövedelemátrendezést a felső rétegek számára, amelyet még nem tudunk felmérni (röviden, nem tudjuk, hogy az adó- és kedvezményrendszerrel átterelt ezermilliárdoknak milyen a nemzetgazdasági hasznosulása); olyan mértékű korrupcióba hajszolta a politikai intézményrendszert, amelynek erkölcsi, szakmai és anyagi árát nem ismerjük; olyan mértékű veszteséget hozott létre a jogbizonytalanság révén az EU-ból származó források és a külföldi működőtőke menedzselésében, amit még nem ismerünk, és félő, egy darabig még nem is fogjuk, mert mindezeknek a dolgoknak a modellezésével nem foglalkozik senki. Csak azt mondhatjuk általában, hogy a hatalomkoncentráció és átláthatatlanság egy tolvaj kormányzatnak az érdeke, amely ezt az állapotot fenn is akarja tartani -- hiába gügyög hát Kövér László a szobatársának politikai zsenijéről, ez nem a politikus zsenije, hanem a maffiavezéré.

A Fideszre való első pregnánsabb reakció természetesen ugyanabból a forrásból származik, amelyik a Fideszt is élteti. Az autonóm létre kevéssé aspiráló, bosszúszomjas (csak most nem a baloldalra, hanem az egész establishmentre neheztelő) embertömegeké, akik a fideszes illúziót és a hátterében álló hazugságrendszert egy még vaskosabb illúziórendszerrel szeretnék leváltani, amelynek hazug volta szintén ki fog derülni rövidesen. A világot primitív ideológiával és egyszerű gesztusokkal megbosszulni igyekvő embertömegeknek a Jobbik limitált szakértelmű vezetése a már untig ismert silány minőségű összetevőkre írt kocsmai receptet ajánlja fel, azok meg rábuknak, mert az elkészült koszt olcsó és szagos -- és főleg azonnal ehető. Az, kérem, mindig a politikai elit (politikusok és sajtó) történelmi felelőssége, hogy egy kínálati piacon, mint a tömegdemokrácia, mivel házal: aki büdös lecsót dob fel az éheseknek, az ne csodálkozzon, hogy utána nagy kereslete lesz az árnyékszéknek is, ha nem ma, akkor holnap.

Ezzel a nyomással szemben az európai civilizációhoz ragaszkodni nem éppen kifizetődő dolog. Az emberség, a szabadság és a működő rend hármasságából minél többet kihagyni sokkal inkább az, és hát felénk, ahol sportot űztek a múltban is az unortodoxiából és az ennek kapcsán keletkező hullahegyek építéséből (ó, derék magyar múlt!), a politikai kultúra sokkal stabilabban mutat a sikertelenség felé annál, hogy azt az említett veretes értékek hajtogatásával befolyásolni lehessen. Ezért a polgári konzervativizmusnak a dolga ma is hallatlanul nehéz ebben az országban. Ahogy Horthy se látta szívesen, úgy az Orbán-Vona tandem sem, a nyilvánosság sem, de legfőképp a népünk törzse nem. De nem az lenne éppen egy államférfi ismertetőjegye, hogy ennek ellenére megtalálja a fogást a nemzeten, és kihozza belőle a legjobbat?

Szexivé és okossá tenni a konzervativizmust, ez a dolgunk. Vonzóvá és produktívvá, eladhatóvá és versenyképessé. Felfogni, hogy a konzervativizmus horgonya a szabadságban, az emberségben és a működő rendben van, egyet jelent azzal, hogy az össze cikornya és feltét, amely ezekre rétegződött az évszázadok során -- jogvédő dogmatizmus, piaci fundamentalizmus, társadalmi "törvények", állami "feladatok", miegymás -- mind az előbbiek fényében vizsgálandó (ami nem jelenti azt, hogy egy az egyben elvetendő). A magyar konzervativizmus megvalósult formák híján a lélek ezekre -- a szabadságra, az emberségre és a működő rendre -- való törekvésében fedezhető fel. A működő társadalmunk formája ennek megfelelően még kétséges: valahol a szabadság és az identitást jelentő előítéletek közötti térben -- a "kell" és a "van" közötti úton, a vágyak és a megrögzöttségek között -- van. A konzervativizmus emberi volta figyelmeztetőbb korlát -- és lehetőség -- a politikai cselekvésben, és különösen figyelmeztető ebben az országban, amely egy ilyen fajta új konzervativizmus számára termékeny talajjá válhat a saját termékeny megérkezetlensége miatt. Aki azt hiszi, hogy kudarcra van ítélve az ország, ha nem követi valaki, pl. Jefferson vagy Adenauer, de Gaulle vagy Putyin, de valaki útját, az súlyosan téved. De a sikereink és a jelenünk között még hosszú kísérletezés vár ránk, amíg eljutunk a saját társadalmi rendszerünkig. Ebben a kísérletezésben kell olyan ötlettel, innovációval előjönnie a polgári konzervatívoknak, amely versenyképes a tolvaj és a tahó világképével.

36 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr727399534

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: A szexi, a tolvaj és a tahó – a hazai jobboldal útjairól 2015.04.27. 11:39:01

Szexivé és okossá tenni a konzervativizmust, ez a dolgunk. Vonzóvá és produktívvá, eladhatóvá és versenyképessé.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank Endi 2015.04.26. 11:43:43

Kövér, bár beszélt a nyugodt konszolidáció szükségességéről is, pontosan tudja, hogy a volt szobatársával ez lehetetlen, aki csak konfrontációról konfrontációra bukdácsolva képes létezni és egyre jobban leamortizálni a pártjukat és az országot. Ez az ő haláltáncuk, de sajnos a miénk is.
Mit lehetne mégis tenni? Véget kell vetni a csendességnek.
1. Meg kell szerezni sürgősen egy szimpatikus, euroatlantista gondolkozású, konzervatív "oligarcha" pénzügyi támogatását! Kell lenni ilyennek is, csak meg kell találni! S máris jöhetnének a hírdetések, az óriásplakátok, hogy igenis van igazi polgári jobboldal.
2. Meg kell hirdetni orbánék "kádárszagú", munka alapú társadalmával szemben a tudás alapú társadalmat. Ezt sokan megértenék mit jelent ez bármilyen szinten, legyen az kormányzati, vagy önkormányzati szint vagy akár csak vállalkozói.
Egyelőre ennyi.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.26. 11:52:31

@Frank Endi: MegaLOL.....euroatlantista, szimpatikus, konzervatív oligarcha....rég nevettem ilyen jót, mint ezt olvasva.....a kommentelő jó szándékát nem vitatom, de ez a megfogalmazás a "priceless" kategória. >:)

Frank Endi 2015.04.26. 13:48:13

@Fuxos (ex bömis): Örülök, hogy megnevettettelek, de kicsinyhitű vagy. Nagy az Isten állatkertje, ilyeneknek is léteznie kell. Egyébként szerintem Soros is ilyen, sőt Bokros is ilyen lenne, ha sikerült volna jobban megszednie magát. Nem mindenkit ku@vít el a pénz, de okvetlenül a hatalom sem

2015.04.26. 15:23:52

nagyobb legitimációt adna nekik ha mikroadományokból élnének, nem 1-2 üzletember jószándékából. különösen azért mert NINCS olyan üzletember, akinek ne lehetne a nevéhez - s ezáltal a pártho - piszkos ügyeket, vagy azok látszatát kötni

Fejesrob 2015.04.26. 15:50:00

Azért ezt is megértem, a kommunista balliberális szitokszó lett.

Miközben a megmozdulásaikon sokan még mindig elvtársazzák egymást, a fiatalabbak kényszeredetten mosolyognak.

"Szexivé és okossá tenni a konzervativizmust, ez a dolgunk."

Hajrá. Ugyanúgy válna szarrá ez is balliberális kezekben, ahogy a "demokrata", "európai", "civil" is.

borzimorzi 2015.04.26. 16:33:06

@Frank Endi: Remélem, vettél eurojackpot sorsjegyet...
Mert szvsz még azt megnyerni is nagyobb esélyed van, mint arra, hogy a Fidesznek lefeküdt, azzal összefonódott magyar oligarchák közül bárki is támogasson valamit, ami tisztességes...
Üdv:
b

dunántúli gyerek 2015.04.26. 17:02:28

Hát persze, konzervativizmus.

Vagy inkább libsi nyekergés a dögkútból.

dunántúli gyerek 2015.04.26. 17:03:30

@Fejesrob: meg a 'szakértő' és a 'független'.

tamas11 2015.04.26. 17:04:27

@Fuxos (ex bömis):
Kulcsmondat Béndeknél, hogy működő formák híján a konzi a szabadság, emberség és rend igényében, arra való törekvésban fedezhető fel.
E kijelentés alapvető, mert jó közelítéssel meghatározza aPKP kívánatos stratégiáját, célcsoporttal és üzenetekkel (+ médiaigény,) együtt, hogy teljes legyen a befolyásolás szentháromsága. A médiaigény a személyiségekkel ölt testet, akik demonstrálják a célokat, akármely csatornán szólaljanak meg.
Innen nézve viszont miért a fideszközeli, onnan levetett populációra várnánk, és miért a létezett (?) címzetes jobboldalra veti a főfényt Béndek? Ha igazak kritériumai,(márpedig azok), akkor nyitnia kéne. A szabadság, emberség és rend igénye végképp nem oldalspecifikus, nem lehet az. Szembe kell menni azzal amit a fidesz JELENLEG is megvalósít, mindegy, ki minek szeretné nevezni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.04.26. 17:51:30

@Fejesrob: @dunántúli gyerek: azt bírom, amikor a taplók közül (lásd fenn) ide jönnek észt osztani -- maradjatok a köreitekben, barátaim, nem érdemes próbálkozni a kitöréssel

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.26. 19:02:45

@tamas11: Nagyon tetszik az eszmefuttatásod....csak azt nem értem, miért nekem címezted. Én sosem állítottam ennek az ellenkezőjét.
Mellesleg, nekem nagyon tetszenek a posztban leírtak.....szerintem is a konzervatívoknak gyakorlatiasnak kell lenniük.....ugyanis nem dogmák és ideológiák körül szerveződnek.

Perceval 2015.04.26. 19:04:48

Bátortalanul idetolom a saját bánatos portékámat, mint kiegészítését a problémának.

rejtozkodok.blog.hu/2015/04/26/filozofus_katonak

2015.04.26. 19:56:46

@Fejesrob: Már azzá vált. Nézd meg, mi lett a konzervatívizmusból, mióta a fidesz és a kdnp műveli....

LaMettrie 2015.04.26. 20:26:30

Én úgy látom, hogy Béndek általában jól írja le a magyar politikai oldalakat, vagy éppenséggel sokszor helyesen azonosítja őket egyetlen oldallal. Ezért a legtöbb kritikai állítása nekem olyan, mintha hájjal kenegetnének. Végre valaki bátran és pontosan megfogalmazza.

Viszont egyelőre nem látok semmi konkrét miatta megvalósulandót vagy akár csak ennek reményét is.

maxvall bircaman szerkesztő (törölt) 2015.04.26. 20:36:49

sosem votl még ilyen jó, tik meg mocskoskodtok!

Jolka40 2015.04.26. 21:58:40

Mindegy, minek hívják az irányzatot: Józan ész és tiszta kéz kell hozzá, és az emberek végre jól éreznék magukat. 25 év kevés volt ehhez.

vajdasagi 2015.04.26. 22:05:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: A Fidesz és a KDNP nem műveli ezt. Épp itt a félreértés egyik alapköve.

Azt hiszem, akkor teszünk helyesen, ha minden körülmények között mindig kijelentjük, hogy a Fidesz nem hasonlít semmiféle polgárira vagy konzervatívra.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.04.26. 22:26:25

@maxvall bircaman szerkesztő: Igen békésen béget mostanában. Netalán disszidálni készül birkasága.

tamas11 2015.04.27. 08:03:29

@Fuxos (ex bömis):
Kedvelem az egyetértő eszmecseréket, a tudások akkor összegződnek.

Toportyán Zsóti 2015.04.27. 09:20:55

@imperial: Maradhattál volna az ázsiai rokonaidnál hibbant hülye,akkor nem lennél most oroszok orálcselédje.

Toportyán Zsóti 2015.04.27. 09:25:56

Nemzeti focializmus és a nemzeti szocializmus elég messze van a jobboldaltól,már saját embereik szerint is kreténnek tünnek ezek a kormányzóképtelen analfabéta tákmatyik akiki 20 dolcsis lúzereknek kiadott önszuggeszciós könyv tanácsait próbálják megvalósítani.Magukat már sikerült lúzer útra vinni.

Toportyán Zsóti 2015.04.27. 09:29:31

@dunántúli gyerek: Szociopata nyekergés a dögkútból,agyturkászt reménytelen feladat elé állítani a bucid.

Khonsu 2015.04.27. 11:45:30

@Fejesrob: @dunántúli gyerek: Most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy a PKP általi értelemben vett liberalizmushoz a "ballibek"-féle liberalizmusnak nagyjából annyi köze van, mint a Fidesznek a konzervatizmushoz, így ezzel támadni már alapból kapufa, ugyanis akik ezt nem látják és így bevennék, azok nem igazán járnak ide.

Lapozzunk. Nézzük a kőkemény tényeket. A hajó süllyed, ahhoz hogy ezen változtassanak az illetékesek gyakorlatilag teljes hátraarcot kéne csinálniuk, amire nem sok esély van.

2 alternatív út van jelenleg, egy durva és egy lényegesen kellemesebb.

Tessék választani!

zipe moha 2015.04.27. 15:53:56

@Khonsu: ...annyiban pontosítanék hogy valójában csak 1 út van...ugyan az...az pedig, hogy az az 1 út durva lesz -e vagy "kellemesebb", az attól függ , hogy a Nép hogy fogadja azt, hogy nincs Alternatíva..

arra szeretnék utalni, hogy a politika egésze szépen belavírozna az országot abba az állapotban ahol végül már nincs! politikai megoldás...nem a távoli jövőben, hanem a jelenben zajlik már ez a folyamat....

olyan folyamatosan növekvő mértékű hazudozást, képmutatást,erkölcstelenséget kell a megalkuvásokkal tudomásul venni, melyek végül kompromisszum képtelenné alakítják a folyamatokat....a hatalomnak ekkor is van eszköze , az irányított katarzis...mely a rendszerváltozáshoz hasonló hazugság-és erkölcstelenség alapú részleges újraindítást tesz lehetővé...

szóval az állításod: az embereket ismerve keresik a "kellemes " megoldást...amíg van..majd megkapják, hogy ajándékozzák meg egymást a durva megoldással...amit persze minden józan ember halogat...de a gondolkodó tudja...a romlás nem áll le..1+1=2

zipe moha 2015.04.27. 15:59:23

....az egyetlen! kimenekülés ami MINDENKI érdeke:...ha valami csoda folytán még is megjelenik és VÁLASZTHATÓVÁ válik az Alternatíva...

ám ez a nemzetközi környezettel is összefügg, a belföldi leromlottság adottságai mellett...jelenleg kis esélyét látom, de azért még lehet..:)

Khonsu 2015.04.27. 16:32:24

@zipe moha: Félreértettél, most sokkal rövidebb távlatokban gondolkodtam. Mindössze arra utaltam, hogy jobboldaliak számára (jelen hazai felhozatal mellett értelmes balosoknak is) most 2 alternatíva adott a Fidesz helyett. Az egyik a Jobbik, mely szerintem jó úton halad a néppártosodás felé, így én mondjuk annyira már nem tartok tőlük, de valószínűnek tartom, hogy a győzelmük nagy lavinával járna és olyan lendülettel "csinálnának ki" és hiteltelenítenének el örök időkre mindenkit akinek egy kis köze is van a Fideszhez, mint tette azt a jelenlegi kormányzat is az elődjével.

A PKP-féle átmenet valószíműleg sokkal simábban zajlana le, de legalábbis kevesebb bosszúhadjárattal.

Mivel az iménti két versenyző úgy gyanítom nem áll távol a Fidesztől, ha már oly elkötelezetten védik régóta, így lassan talán nem árt elgondolkodniuk a lehetséges forgatókönyveken a bukás esetére.

Hosszabb távon persze magára a rendszerre kell alternatívát találni globálisan, mert tele van hibákkal és ebből így nagyon nagy bajok lesznek (nagyobbak mint amekkorák most vannak), de az már egy másik történet.

Szerintem azt sem lehetetlen megoldani, de erősen határos a lehetetlennel. :)

zipe moha 2015.04.27. 16:44:33

@Khonsu: ..talán nem értettelek félre....csak nem voltam kellően részletes...a jobbik nem lesz kormányzó párt!, ha megválasztanák sem... mszp-fidesz nagykoalíció felé sodródik a hatalom...a jobbik tudatos és célzott rendszerelem , feladata hogy ezt alátámassza a lövészárkokban kuksolóknak is..mindegy...mind EGY

zipe moha 2015.04.27. 16:46:19

..sodródik azért mert a többség passzív...a rendszer cca. 3 millió résztvevőt és érdekeltet tud mozgósítani

zipe moha 2015.04.27. 16:47:51

: ..és így térünk vissza az alapkérdésedhez...milyen lehetősége van a magát "jobboldalinak" gondolónak választani...milyen??..:)

Egy idealista 2015.04.27. 21:05:49

@Perceval: Üde gondolatok egy rideg világban. :)
Köszönöm.

Perceval 2015.04.28. 07:06:46

@Fuxos (ex bömis): Köszönöm.
@HaFr: Én is köszönöm.
@Egy idealista: Nomen est omen :) Ilyen névvel érthető a válaszod :) Én is köszönöm.
süti beállítások módosítása