1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.02.21. 19:10 HaFr

Ötmillió magyar ember sorsáról

Ha visszaszerezzük az igényünket a saját életünk feletti ellenőrzésre, és ennek nyomán arra, hogy az ember és az emberi élet kerüljenek a politikai középpontjába, attól kezdve minden automatikusan adódik a jó politikai rendre vonatkozóan. Ez a lehetőség egy az eddigiektől teljesen elütő politikai vízióval kecsegtet. Én egy olyan polgári Magyarországot látok a szemeim előtt, amelyben minden ember a lehető legnagyobb eséllyel tudja kiteljesíteni a benne rejlő képességeket, ennek érdekében a nemzet versenyképes oktatási, egészségügyi és jogi szolgáltatásokban részesíti, amiért cserében ő kamatoztatja a képességeit a saját, valamint a kisebb és nagyobb közösségei javára, adózik, és lehetőleg gyermeket nevel.

A konzervatív politika az ember létéről szól a politikai társadalomban. Erkölcsi rendje az igazságos egyenlőtlenségé. Aki képességei és szorgalma révén többet ér el, magasabb státusba emelkedik a társadalomban, az hadd élvezze ezt a helyzetét, ameddig a társadalom egyébként mindenkinek megadja a lehetőséget arra, hogy kiteljesítse a képességeit és a szorgalmát.

A piacon kevésbé honorált képességek – például a gyermeknevelésben, beteggondozásban, társadalmi munkában – olyan társadalmi érdekek, amelyek finanszírozása közügy, ezért világosan el kell választani egymástól a piaci és a közösségi értékek rendjét, az egyiket nem alárendelve a másiknak, ahogy az állami funkciókat is világosan meg kell határozni az egyik és a másik dolgában is. A konzervatív politika olyan tehetséggondozási és oktatási rendszerben gondolkodik, amely mindenkiben meg akarja találni a benne rejlő értékteremtő erőt, ezért a mi pártunk a jelenlegi oktatási rendszer radikális átgondolását, a költségvetésének legalább megkétszerezését, és a tanárképzés rendszerének kiemelt nemzeti ügyként való kezelését az elsődleges középtávú céljának tekinti.

Az elsődleges rövid távú célunk a gyermekéhezés azonnal felszámolása, amely kiegészül egy lényegesen alkalmasabb gyermekjóléti rendszer felállításával. Ehhez nincs mit hozzátenni, erkölcsi kötelesség és politikai ráció egyformán előírja ezeket. A gyermekjóléten túl a közösség tagjainak minimális létfenntartását és alapvető egészségügyi ellátását biztosítani ugyancsak az emberek erkölcsi létében fogant közügy. Ennek mindössze a jól megválasztott formájában lehet vita, amely az egyéni könyörülettől a közösségi/intézményi szereplőkön át az állami feladatokig ível – de teljes körű, és mindenkire kiterjed.

A lényeg, hogy a társadalom leszakadó fele – hiszen már lassan ötmillió ember él európai mércével elviselhetetlen körülmények között – újra reményre leljen, és visszakapcsolódhasson (vagy sokak esetében először kapcsolódhasson be) a társadalmi értékteremtésbe. Felhívom a figyelmet arra, hogy bár a kérdésnek megvannak a költségvetési szempontjai, ez nem egyenlő azzal, hogy a kérdés költségvetési kérdés lenne. Túl sokszor – mondhatjuk 20 éve folyamatosan – tekintjük úgy a megoldandó társadalmi problémákat, mint költségvetési kérdéseket. Ezek nem azok. Ezek erkölcsi és társadalmi kérdések. A szegénység és a cigányság ügye feszítő erkölcsi és társadalmi probléma, amelynek a kezelését csak elodázzuk azzal, ha költségvetési, vagy akár gazdaságpolitikai fejezetként tekintünk rájuk. Ahhoz képest, hogy mennyire pazarló a magyar állam – és ennek taglalásától most eltekintek – a mély társadalmi problémáink kezelése bicskanyitogató módon elnagyolt, felületes és cinikus.

(Béndek Péternek, a Polgári Konzervatív Párt elnökének beszéde a budapesti Fővám téren február 28-án du. 4-kor. Mindenkit várunk!)

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr377195121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

profilo 2015.02.21. 22:12:45

"Felhívom a figyelmet arra, hogy bár a kérdésnek megvannak a költségvetési szempontjai, ez nem egyenlő azzal, hogy a kérdés költségvetési kérdés lenne."

Egy klasszikust idézve:
Egy lófaszt mama!
A gazdaság és a költségvetés közelében matató politikusok figyelmébe ajánltatik:
Ha mindig az elosztás mikéntjét tartják fontosnak,akkor figyelni kell arra,hogy a lepény növekedésének elmaradása az emberek figyelmét a lepény szétosztására irányítja és mindenki szarik majd az erkölcsi kérdésekre,mint Jockey Ewing a farmra.

kiazmarmegint 2015.02.21. 22:49:58

@HaFr: jolesik ilyent olvasni egy konzervativ tollabol, hogy nem lehet mindent a piac mercejevel merni, mert nalunk van jonehany republikanus, aki ezt mashogy gondolja:(

explanatus 2015.02.21. 23:16:34

Anyuka kezét kinagyítva látni nagyujja körme szinte tőig le van rágva. Kenyérszelet nélkül is simogatja az egyik buksiját. Kiscsillagjainak tekintete azt mondja, anyu, ma szép napunk van, kenyeret eszünk. Istenem, mekkora gondjai lehetnek! Két ragyogó szemű gyerek, a jövő közmunkásai. Törvényhozók! Hitványak vagytok!

integrans 2015.02.22. 00:41:26

Különös, hogy azt hogy 25 éve élünk közjogilag érvénytelen rendszer szerint, hát ezt meg nem értik meg sokan.

Pedig annyira nyilvánvaló, hogy a 25 éve tartó jogállamiatlanság okán/következtében került a társadalom a lejtőre/padlóra.

Miközben, meg sem egyeztünk semmiben sem 89-90 óta. Pedig ha nincs államszervezet kontra társadalmi megállapodás, akkor nincs is megalapozva a jogalkalmazás, és így nincs jogalap, és nincs mi alapján a jogkövetést elvárni.

Noha az is világos, hogy a társadalmi minimumok
– a köz alapfeltételek fenntartásától nem lehet eltekinteni, mivel ezen okvetlen szükséges keretek mindenkinek a saját jól felfogott érdekében is nélkülözhetetlenek a társadalombiztonság és egyáltalán a jogállamiság fenntartásához!

Ám amikor nincs társadalmi kontroll, akkor a valóságban az történik, hogy maga az államszervezet hibás működése veszélyezteti az egész országot ismét negyedszázada. - Ez a köznonszensz és intézményes abszurdum egyszerre.

Legelőbb az az ok okozatiság vizsgálandó meg és látható/érthető hogy ez a jelenlegi helyzet minek, micsoda intézményes és társadalmi hiátusnak/fatalitásnak is a goromba következménye.

- Nem lehet nem megérteni, hogy mely képtelen 25 éves állam műhibának a következménye a jelen helyzet.

Ami tömören, joghelyzet leíróan egyértelműen nem más, hogy úgy – és olyan orbitálisan elhibázva alkotjuk mindannyian a magyar államiságot 89 óta, hogy elképesztő slendrián/elővigyázatlan módon, meg sem egyeztünk semmiben sem 89 -ben, és azóta sem!

- Így aztán 25 éve nincs is érvényesen elfogadott Közmegegyezés. - Vagyis az államiságunk alapjait, jórészt csak a szóbeli ígérgetések ingoványaira építettük. Minek következtében az eddigi választások is mind megalapozatlanok. És ez összességben mint az intézményes és társadalmi mulasztások halmazatisága - minden kétséget kizáróan azt bizonyítja, - az a logikai tény, hogy érvényes Közmegegyezések nélkül, az alkotmányos közjogi állapot, hajmeresztő módon fundamentálisan megalapozatlan. Következmény: Permanens alkotmányos válságban élünk még. Halmazati érvénytelenségben.

Tehát: „A rosszul gombolt mellényt újra ki kell gombolni.”
Deák Ferenc

Következésképp, a legeslegelső/legsürgősebb közös közfeladatunk az, hogy mielőbb alkossuk meg a Közmegegyezés tervezetet, és ajánljuk a honfitársainknak (tegyenek javaslatokat) és fogadjuk el mielőbb és minél többen az új társadalmi alkotmányos keretszerződést.

- Gondolj bele, hát annyira adja is magát, hogy állapodjunk már meg azokban a közfeltételekben, alapvető irányokban és fenntartásukban, amelyek mindenkinek a személyes biztonságára és még hasznára is válik.
A Közmegegyezés igazán nemzeti érdek! Belátható. Jobb előbb, mint soha! Már csak annál fogva is, hogy ha nem egyeznénk az alapvetőségekben, akkor ezzel az ország szétesését kockáztatjuk rém sajnálatos és értelmetlen módon.

integrans 2015.02.22. 02:11:38

"Ha visszaszerezzük az igényünket a saját életünk feletti ellenőrzésre, és ennek nyomán arra, hogy az ember és az emberi élet kerüljenek a politikai középpontjába, attól kezdve minden automatikusan adódik a jó politikai rendre vonatkozóan. " -

Egyértelmű, hogy a Közmegegyezés, társadalmi szerződés a helytálló rend alapja, és a saját életünk feletti ellenőrzés biztosítása. Akként, hogy a szerződésben előírjuk, hogy mit hogyan szükséges fenntartani, mint rendszergazda és nem mint jogosulatlan és hozzá nem értő uralkodó.

gono 2015.02.22. 08:02:45

+1

Annyit tennék hozzá, hogy jelenleg már egyáltalán nem ott tartunk, hogy költségvetési racionalitás miatt látunk embertelenségeket. Annál sokkal rosszabb a helyzet. Az elesettektől lényegében semmit nem lehet elvenni, de megalázásuk politikai hozadékot jelent azoknál, akik vevők a zsigeri gyűlölet és lenézés szítására. Akik attól érzik magukat valakinek, hogy van kit megalázni. És ugyan úgy politikai haszonnal kecsegtet a leszakadók totális függésben tartása is. Csak az a kérdés, hogy van-e olyan cinikus vezetés ami ezt kihasználja?

Pali papa és a negyven rab ló 2015.02.22. 08:39:44

"Ahhoz képest, hogy mennyire pazarló a magyar állam – és ennek taglalásától most eltekintek –..."

Bízom abban, hogy ez a "most" eltekintés rövidesen valóra válik.

kekex 2015.02.22. 08:43:21

Emberarcú kapitalizmus? Ez még baloldalról is támogatható.
Egyébként meg "van itt pénz, csak ellopják" tehát
az emberségesebb elosztásnak meg lehet teremteni a gazdasági alapjait az ésszerűbb költségvetéssel, és
"tiszta kezekkel".

NotaBene 2015.02.22. 09:41:49

Egyetértek a következővel:
„A lényeg, hogy a társadalom leszakadó fele –…– újra reményre leljen, és visszakapcsolódhasson (vagy sokak esetében először kapcsolódhasson be) a társadalmi értékteremtésbe.

Számomra az a kérdés, hogy leszakadók értékteremtésbe bekapcsolódása egy „örök élet” szerű jámbor óhaj, vagy a cél elérésére egy megvalósítható programot is lehetséges készíteni. A választók többsége nem olvas el hosszú pártprogramot, de valahogyan mégis eldönti, hogy támogat-e egy pártot. Ebben a döntésben a célokkal való egyetértés mellett azt is jelentős szerepet játszik, hogy a bízik-e abban, hogy a meghirdetett célokat képes a párt megvalósítani.
- PKP meg akar-e engem (és más választó polgárokat) győzni arról, hogy képes lenne ebben a kérdésben a helyzeten javítani?

téridő2 2015.02.22. 10:11:06

@integrans: Helyes vagy nem, de minden szavaddal egyetértek és magamban is ez forrong már sok-sok éve.

Zipe Moha szokott ide beidézni az amerikai függetlenségi nyilatkozatból.
Abszolút érvényű és alapvető emberi, társadalmi axiómák.
A mi KÖZMEGEGYEZÉSünknek is lehetne alapja. (vagy szégyen az, ha bölcs és okos emberek gondolatait meghallgatjuk és aszerint is cselekszünk?)

A jelenlegi magyar gondolkodás alapjait sok embernél (főleg a hatalomhoz sündörgő, azzal valóban visszaélők körében) az ingyen-élés és lopásból boldogulás (micsoda hitéleti tudathasadás ez!)

Cél: Magyarország = Közmegegyezés alapú köztársaság!

Eszköz: Közmegegyezés megszövegezése és megvitatása társadalmi szinten (hol vannak az alkotmányjogtudósok? Mennyire tanultak, mennyire nyitottak, mennyire bölcsek, mennyire emberközpontúak?) Szabad mástól tanulni!

Tanulni: hol vannak az oktatás-tanulás tudósai? Azok mennyire tanultak, mennyire bölcsek, stb.
(pl. Erkölcs és hittan helyett gyermek vállalása, nevelése, család, közösség, értékteremtés és megőrzés tantárgyak létrehozása...)

Bizalom: hol a kezdet? Belső kényszer (tanulható), vagy kényszeríthető (tanítható)? (ez utóbbi pl. a köztolvajok //bizonyos politikusok// kíméletlen és nyilvános elítélésével)

Élni, alkotni, élni hagyni, segíteni, megvédeni!

Dödölle 2015.02.22. 12:13:30

@profilo:
A klasszikus azt mondta : LÓSZART, Mama !.... Klasszikustól csk pontosan !....

almodhi 2015.02.22. 12:15:32

@integrans:

Szeretem az ilyen "mielőtt bármit csinálnánk előbb mindent kezdjünk elölről, mert csak úgy jó" típusú hozzáállást, ugyanis ezekből nem lesz garantáltan soha semmi.

1. "25 éve élünk közjogilag érvénytelen rendszer szerint". Nem. Ma is közjogilag érvényes rendszer szerint élünk. Sőt a kommunizmusban is úgy éltünk. Attól hogy kijelentjük hogy <tetszőleges abszurd jogászkodás> miatt a mai állapotok nem léteznek, nem változik semmi. Az igazi kérdés az, hogy mit kellene változtatni az érvényes közjogi rendszeren, hogy az elviselhető(bb) legyen.

2. Tiszta lap nincs. Mindig az adott körülmények között, azokhoz alkalmazkodva, a kész helyzetet tudomásul véve kell cselekedni. Mindez nem akadálya a tisztességes politikának, hanem a feladata. Attől politikus a politikus, hogy a "vegyes" és tisztátalan helyzetekkel is tud kezdeni valamit. Egyébként a jó isten mentsen meg minket attól, hogy tiszta lappal kezdhessünk valamit, a legutóbbi tiszta laphoz közelítő állapotok 1945-ben voltak. Aztán (1) láttuk hogy mi lett belőle (2) kiderült hogy még akkor sem volt, távolról sem, üres az a lap.

3. Olyan fajta közmegegyezés, sőt "Közmegegyezés" amiről a kommentelő ír, Magyarországon nem lesz. Ha az a célunk, hogy a közmegegyezésünkkel lakosság túlnyomó része (tehát a kb. gyíkember-hívőket leszámítva mindenki) egyetértsen, akkor az a jövőre nézve semmitmondó lesz. Ha olyan közmegegyezést akarunk (a jelző nélküli demokrácia jegyében), amiben mondjuk 60% egyetért, nos attól a közmegegyezéstől én félek. Nagyon félek, most különösen.

4. Ez valamiféle magyar kulturális sajátosság, hogy a napi aprómunka, a szorgalmas építkezés helyett mindig tiszta lapot, valami grandiózus újat akarunk, és ha ezt nem lehet, inkább álmodozunk róla és nem csinálunk semmi. Pedig látható, hogy az "aprómunka" egy generáció alatt is csodákra képes.

Úgyhogy kedves itt hozzászólók, le a világmegváltassal, tessék dolgozni! :-)

zipe moha 2015.02.22. 14:01:44

@almodhi:

1.Kedves Amerikaiak! a rendszer melyben a brit birodalom része vagyunk közjogilag érvényes, helytartóit a királynő maga nevezte ki a közjogi érvényessége magától a királynőtől származik..

2....Amerikaiak!" Tiszta lap nincs. Mindig az adott körülmények között, azokhoz alkalmazkodva, a kész helyzetet tudomásul véve kell cselekedni. Mindez nem akadálya a tisztességes politikának, hanem a feladata. Attől politikus a politikus, hogy a "vegyes" és tisztátalan helyzetekkel is tud kezdeni valamit. Egyébként a jó isten mentsen meg minket attól, hogy tiszta lappal kezdhessünk valamit....

3. Közmegegyezés Amerikában márpedig nem lesz....ha mégis lesz, az semmit mondó lesz!Én attól félek és ettől féltelek benneteket ha lesz...ha nem lesz akkor a legrosszabat már ismeritek...azt hiszem...úgy gondolom ...nem tudom..

4.Amerikában valamiféle kultúrális sajátosság, hogy.." hogy a napi aprómunka, a szorgalmas építkezés helyett mindig tiszta lapot, valami grandiózus újat akarunk, és ha ezt nem lehet, inkább álmodozunk róla és nem csinálunk semmi. Pedig látható, hogy az "aprómunka" egy generáció alatt is csodákra képes. ".....hogy miból látható, nem tudom, de azt hiszem és mondom is....mert nem értem, mert félek...

nyilván való, hogy az általad fetisizált aprómunka alkalmatlan a mára megcsontosodott b viszonyok megváltoztatására...alibinek viszont jók..éljen a királynő!...:)

almodhi az állításaid nem általános érvényű igazságok...ezek a te komfort viszonyaidat -érdekeidet védő,képviselő megjegyzéseid...
élek a gyanúperrel, hogy az érdekeltek közé tartozól...van belőlük kb 1 millió, Te az egyik?

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.22. 15:18:51

Én a felsorolt eszmék között párat inkább a liberális oldalra sorolnék és nem konzervatívra, de nagyon tetszik a gondolat menet. Meglátjuk mi lesz belőle.

almodhi 2015.02.22. 15:37:59

@zipe moha:

Kedves Zipe,

Szóval, Amerikában először mindenféle alkotmány és egyebek nélkül, egy függetlenségi nyilatkozattal (amiben azon kívül hogy függetlenek, nagyon más nincs), elkezdtek háborúzni. Gyakorlatilag ebben az egy dologban egyeztek meg.

Nem mondták, hogy állj, előbb dolgozzuk ki a leendő állam alapjait stb. stb.

Egyébként a közjogi rendszert sem forgatták fel alapjaiban, nem kezdtek teljesen tiszta lapot, nagyon sok mindent simán átvettek a britből.

Miután megynyerték a háborút, lett alkotmány. Sok minden kimaradt belőle, ilyenek hogy szólásszabadság, vallásszabadság és a többi. Nem baj, pár év múlva pótolták. V

olt amit a szőnyeg alá söpörtek, mert nem volt benne egyetértés (rabszolgaság), lett is baj belőle 70 évvel később, de azért azt a 70 évet elég jól átvészelték teljes közmegegyezés nélkül.

Amit az amerikai aprómunkáról írsz az egyszerűen nem igaz. Az amerikai politikusok sokkal több (ami talán néha túl sok is) "aprómunkával" foglakoznak mint a mi mieink.

Kedves tőled, hogy így egyből besoroltál az egymillió közé, te torgyánbérenc :-).

Battenfeld 2015.02.22. 15:39:21

Szép szavakat olvashattunk megoldási javaslat nélkül. Én is ilyesmiket írogattam főiskolán, kb. másodéves koromig.

zipe moha 2015.02.22. 15:56:45

@almodhi:
nincs harag..:)...csak amit eleve írtál "szélsőségesnek" tartom...s bár a történelmi párhuzam tényleg nincs teljesen fedésben...korunk opportunizmusának bemutatása áthelyezve egy más történelmi közegbe, kevésbé fájón mutatja meg annak hasztalanságát, tarthatatlanságát...
apró munka is kell...elment az idő

zipe moha 2015.02.22. 16:16:20

@Battenfeld:
..tulajdonképpen Almodhi mondja is amit hiányolsz..az amerikai minta volt előtte szóba , tehát képes beszéd szerint 8zárójelben a magyar megfelelő...)

1." Amerikában először mindenféle alkotmány és egyebek nélkül, egy függetlenségi nyilatkozattal (amiben azon kívül hogy függetlenek, nagyon más nincs), elkezdtek háborúzni. Gyakorlatilag ebben az egy dologban egyeztek meg."

(kialakul egy lehető legszélesebb Társadalmi egyetértés... csak abban egyeznek meg ami ENNEK az alapja...)

2 "Nem mondták, hogy állj, előbb dolgozzuk ki a leendő állam alapjait stb. stb. "..

(megvolt az széleskörű egyetértés....nem voltak bolondok azt megbontani...előbb az egység, utána a pártoskodás..:)

3."Miután megynyerték a háborút, lett alkotmány. Sok minden kimaradt belőle, ilyenek hogy szólásszabadság, vallásszabadság és a többi. Nem baj, pár év múlva pótolták. V

olt amit a szőnyeg alá söpörtek, mert nem volt benne egyetértés (rabszolgaság), lett is baj belőle 70 évvel később, de azért azt a 70 évet elég jól átvészelték teljes közmegegyezés nélkül. "

(miután megnyerték a "választást"..:)...olyan alapokra helyezték viszonyaikat , melyek a tapasztalataikon alapultak, megtartva azokat a törvényeket és szabályokat melyek azt megelőzően alkalmasnak kívánatosnak bizonyultak... és igyekezetek nem megfeledkezni dolgokról...nekik nem sikerül...)

:))

2015.02.22. 16:19:19

Majdnem elsírtam magam, amíg olvastam...

De nem árt, ha tudjuk, hogy a gyermekéhezésért aggódók kormányon még úgy beszéltek, hogy "nincs ingyenebéd", "gondoskodjon mindenki magáról, a magyar ember mindig csak az állam csöcsén tud lógni". A szociális helyzetről pedig olyasmi volt az akkor mértékadó körök gondolkozása, hogy "tudjuk, hogy ilyen kicsi a fizetésed, és olyan magasak az árak, de ez a piacgazdaság. Ha nem tetszik, ott a kevlárszál".

De úgyszint a most ilyen megható sorokat írók herdálták el a '90-es években a nemzeti vagyont, adtak el vagy zártak be minden állami üzemet anélkül, hogy kiépítettek volna egy versenyképes magánipart, ami felveszi a felesleges munkaerőt. Ahogyan azt a környező országok tették. Akkor nem volt gond a gyermekéhezés?

Vagy mi volt akkor a gyermekéhezéssel, amikor a 2000-es évek közepén a bankokat és más pénzintézeteket szent tehénként kezelték, és lényegében mindent a kisemberre terheltek? Amikor félévente emelkedett a közművek ára? A BKV bérlet ugyanúgy. Amikor megszűnt a 13. havi fizetés/nyugdíj?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 16:25:11

@A demokrácia leszakadó függönye: mindezt miért kérdezed tőlem? Miért nem az MSZP-nél kommentelsz?

integrans 2015.02.22. 16:26:13

@téridő2: igen, de mint látod sokan nem értik éppen a lényegi kiindulópontokat. Mi több, azt szólják le, amit meg sem értenek.

integrans 2015.02.22. 16:28:13

@téridő2: És sajnos azt sem értik meg, hogy amikor nem egyeztünk meg, akkor nem is lehetünk jogviszonyban. Azaz nincs is jogállamiság.

midnight coder 2015.02.22. 17:03:45

@profilo: Ettől még az elosztható lepény mérete nem változik. Sőt, igazából az elosztáson sem tudsz ésszerűen változtatni. Ha elkezdesz Robin Hoodot játszani, azzal csak azt éred el, hogy egyrészt hazavágod az amúgy is a béka segge alatt lévő hazai tőkét, másrészt azt éred el, hogy mindenki akinek piacképes tudása van itt hagyja az országot. Jó, ez amúgy is folyik, de egy nagyobb szopóroller ezt a folyamatot radikálisan felgyorsítaná. Ráadásul egy olyan országról beszélünk, ahol a GDP 2/3-át azok a multik adják akik bármikor tovább tudnak menni innét, márpedig egy efféle kommunista jellegű fordulat eléggé jó ösztönző tényező lenne.

Az a nyomor ami most van, még messze van attól, amit egy efféle fordulat létre tudna hozni. Persze, szerencsére ennek nincs igazán esélye, max. a görögöknél.

01234567 2015.02.22. 17:23:46

Ez nem lesz könnyű.

integrans 2015.02.22. 17:24:47

@midnight coder: magát a közgazdasági alapokat szükséges felülvizsgálni és kijavítani az alapvető hibákat, ahhoz, hogy nagyobb és minőségibb legyen a "torta"

zipe moha 2015.02.22. 17:25:56

@midnight coder:
...Magyarországon a hamis képzet előállította az a tényleges valóságot, hogy minden időben kevés a "szék"...így egymástól kell elvenni azokat...a protekcionizmus mély gyökere valójában ez..

több "széket" (kinek "lepényt") kell előállítani, hogy ez a régi magyar gyakorlat megszünjön...lehet??

NAGYON IS...ebbe az irányba kell elindulni.....nézd meg. köszöntjük a multinacionális cégeket, jó munkát jó egészséget (ha már...).....mellé viszont legalább ugyanekkora magyar gdp előállítására alkalmas MAGYAR feldolgozó -és szolgáltató gazdaságot építünk...lehet???
NAGYON IS...kin múlik??...rajtunk, ki máson..:)

zipe moha 2015.02.22. 17:34:01

...a fidesz hasonló úton indult el...végig tud rajta menni?? nem! miért nem?
nincs közhitele..akiktől a munkát és a közreműködést el kell várniuk, nehezen viselik a közpénzoligarhiát felnőni látni...ráadásul, ha ködből faragjuk a hajót , az még nem fog úszni mert hajónak látszik...
mit kell tenni...Egyetértés által a közbizalmat és a közreműködést elkezdeni megépíteni...egy ilyen hajó úszni fog, és egy egész Társadalmat fenn tart a "víz " felett...nem csak kb az 1 tizedét...ez a mostani most ezt tudja ...ezt is a 9 tized jóvoltából kizárólag.

almodhi 2015.02.22. 17:53:45

@zipe moha:
"legalább ugyanekkora magyar gdp előállítására alkalmas MAGYAR feldolgozó -és szolgáltató gazdaságot építünk."

Látod most illusztrálod, amit korábban írtam.
Először közmegegyezést akarsz valami nagyon általános szinten, aztán meg ilyeneket írsz.

Mi az hogy "építünk" ki épít? Az állam? Szerintem akkor már régen rossz ha az állam gazdaságot akar építeni. Az államnak az ilyesmi nem dolga. Semmilyen szinten sem. Így aztán kettőn között máris oda a közmegegyezés.

Persze sejtem, hogy a magyar lakosság többsége (persze tévesen) ugyanazt vallja mint te (meg Orbán, meg Kádár btw.)
Ezért ha a nép megszavazza a nagy állami gazdaságépítést, akkor nekem vagy a kuss, vagy a repülőjegy marad.

És ez csak egy apró példa a nagy Közmegegyezés körüli zavarokra.

zipe moha 2015.02.22. 18:11:33

@almodhi:
...a zavar az Állam megítélése körül akad...mely kibeszélhető, nyíltan és őszintén...a negatív előítéletet a közép-európai tapasztalatok alapozzák meg...ezek a tapasztalatok igazak és valóságosak...

Mint látható is más-és más államfelfogások , más -és más eredményt érnek el...

Lehetséges állam-és kormányzási formák:
Autokrácia (egyeduralom, önkényuralom)
Despotizmus
Monarchia (királyság, császárság stb.)
Oligarchia
Diktatúra
Demokrácia (köztársaság)
ez utóbbi amiről írok természetesen, tehát a véleményünk között lévő különbség már is eltűnik amint ugyanarra gondolunk... (belföldi tapasztalatunk csak a meghekkelésével kapcsolatban van, viszont látjuk hogy máshol hogy működik)

ebben az esetben ugyan is a köztársaság nem üres jogi keret..hanem társadalmi tartalom...leegyszerűsítve Megbízhatsz Benne...mindaddig míg az ellenkezőjére okot nem szolgáltat...ekkor viszont kötelezettséged van helyreállítani az Állam iránti bizalmat...:) vagy feladod a konzervatív értékeid legtöbbjét

almodhi 2015.02.22. 18:21:23

@zipe moha:
Hát, most nem montdál semmit. Összekevered az államformát a kormányzás módjával (egy monarchia is lehet demokrácia, egy köztársaság is lehet oligarchia etc.)
Visszatérve a korábbi példához. Én olyan államot szeretnék, amelynek semmilyen módja sincs gazdaság _építésére_ és a vállalkozás szabadsága csak a verseny tisztességessége irányából van korlátozva. Milyen közmegegyezésre számíthatok így?

Más.
"kötelezettséged van helyreállítani az Állam iránti bizalmat"

Én olyan országban akarok élni ahol a bizalmamat illentően _semmilyen_ kötelezettségem nincs. Abban bízok, akiben akarok. Pont.
Itt is ugrott a közmegegyezés.

zipe moha 2015.02.22. 18:22:42

..nem hallottam még, hogy osztrák, finn, norvég , német polgár repülőre szállt volna attól, hogy az Ő (a nekik dolgozó!!!!!) Államuk gazdaság szervezésben (nyiltan ÉS burkoltan) a NEMZET érdekeit gazdasági erővel is megjelenítette..
...az ÁLLAM ŐK maguk (bizalmukra és közreműködésükre épül a jólét-és a társadalmi közhitel)

zipe moha 2015.02.22. 18:31:44

@almodhi:

1..nem kevertem össze, írtam.:"állam-és kormányzási formák"

2...."Én olyan országban akarok élni ahol a bizalmamat illentően _semmilyen_ kötelezettségem nincs. Abban bízok, akiben akarok. Pont.
Itt is ugrott a közmegegyezés. "

ehhez mit lehet hozzáfűzni...legalább őszinte, talán ennyit...kb egy zöld nagy területeket letarolni képes rovar véleménye lehet hasonló:ha van gyümölcs lekajálom, ha nincs kapja be mindenki...legföljebb elrepülök..:))...vagy meghúzom magam a fűszálak között

ez utóbbiak csak eszembe jutottak nem a te soraidra reflektálnak...:))
(nem akarlak megbántani magamban pedig nem tartom...)

almodhi 2015.02.22. 18:33:20

@zipe moha: Értem, szóval szerinted nincs igazam, mert más állam szerinted úgy csinálja, ahogy nekem nem tetszik. Írhattad volna rövidebben is:
kuss nekem.

Csakhát így nem lesz közmegegyezés. Hanem az állampárti többség lenyomja az "állam"-ellenes kisebbséget, és közmegegyezésről papol. szép.

almodhi 2015.02.22. 18:36:00

@zipe moha: Szóval elő akarod írni, hogy ki miben bízzon. Gratulálok: www.youtube.com/watch?v=5o9jx7koibA

01234567 2015.02.22. 18:41:51

Ahhoz hogy ez elinduljon, a társadalom morálisan fel kell nőjön ehhez, mert momentán ezen a téren a béka segge alatt van. Ez nagyon nehéz feladat. Utána a gazdasági része menne könnyen, az csak számok.

zipe moha 2015.02.22. 18:46:04

@almodhi
ha a mindennapokban is e szerint gondolkozol és élsz a konzervativizmusod csak pozőrség amint a kötelezettségeidet meg akarod kerülni , a jogaidat viszont érvényesíteni ( ismerős ez nagyon...nem így élünk szinte mind?)...polgárként bíznod kell magadban ..és a polgártársaidban...1000- szerre is!!!...vagy nem

integrans 2015.02.22. 18:57:08

@almodhi: szerződéses viszonyok nélkül hogyan is lehetne bizalom?

almodhi 2015.02.22. 18:57:25

@zipe moha:
Semmi közöd hozzá hogy én kiben bízom.

Egyébként is a szocializmusból jól ismerjük ezeket az "állampolgári kötelezettségeket".

Hogy az ilyesminek van-e értelme, arra jó ez próba:
Az állam csak olyan kötelezettséget írjon elő, amit bírói úton kikényszeríthet / vagy szankcionálhat:

Tehát pl. előírhatja hogy ne lopjak.
Előírhatja, hogy egy pályázaton ne csaljak.
Előírhatja, hogy ne szívjak füvet. (Persze én ezt nem szeretném, de előírhatja.)
Előírhatja, hogy ne csaljam meg a feleségemet. (Ezt sem szeretném...)
De azt, hogy bízzak az én fényes jövőmben (vagy bármi másban), no azt senki sem írhatja elő. Orbán sem, Putyin sem és Kim Dzsong Un sem.

almodhi 2015.02.22. 18:58:12

@integrans: Én megfordítanám: Bizalom nélkül nincsenek szerződéses viszonyok.

zipe moha 2015.02.22. 19:11:57

@almodhi:
"Semmi közöd hozzá hogy én kiben bízom. "

..erről írtam? azt írtam Neked: kötelezettséged van (mely a jogaid édestestvére és ugyan abból az egyetemes forrásból ered, amióta az ember filozófiát és államszervezést alkalmaz)...
hogy ezt tudomásul veszed -e avagy nem érdektelen...(bárki, az én véleményemtől pláne független)...
megteheted ? meg...hozhatsz döntést? hozhatsz..
egyedül vagy ? sokan vagytok így...
bármit helyre lehet állítani azzal aki a partvonal mellől szemlélődik....? igen, de nem ő hozza az első téglát, a másodikat se...

megfordítom! bárkivel tudsz úgy beszélgetni , hogy garantált egyet nem értés legyen belőle....
hozz téglákat ahhoz amiben SZERINTED egyet tudunk érteni ( az Egyetértéshez...egy Közmegegyezéshez)! ..tudsz??

almodhi 2015.02.22. 19:19:47

Szó szerint ezt írtad:

18:11:33-kor
ekkor viszont kötelezettséged van helyreállítani az Állam iránti bizalmat

Ebben egyetértünk?

almodhi 2015.02.22. 19:23:29

@almodhi:

Tessék egy tégla:
Az ország polgárának egy és csakis egy kötelezettsége van: betartani az ország törvényeit.

(Írhattam volna alkotmányt is, hiszen a többi törvénynek meg kell felelnie az alkotmánynak, de így talán egyszerűbb.)

zipe moha 2015.02.22. 19:24:01

@almodhi:

igen, az én kötelezettségem is , a Tiéd is...ezt írtam igen

almodhi 2015.02.22. 19:26:31

@zipe moha: Tehát elő akarod írni, hogy miben bízzam?
Kezdesz kicsit fárasztani.
Mi történi akkor ha nem bízom az államban? Hiába akarsz rá kötelezni?

zipe moha 2015.02.22. 19:31:01

@almodhi:

nagyon jó amit megnyitottál..az Állam alkotója a Nép...mely az Államra ruházza a felette való rendelkezés jogát, míg az ezzel az Állampolgár érdekét és boldogulását szolgálja...ezt láthatod nyugat-európában amerikában ...nem ám egyirányú dolog, ahogy itt közép-európában MEGSZOKTUK...pláne nem demokráciában, köztársasági államforma mellett...
becitálom ide sokadszorra az ALKALMAS gondolkodás szellemét:

"Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett, az embert teremtője olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármely Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új Kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát olyan módon szervezve, amely jobban védi Biztonságát, és jobban elősegíti Boldogulását. A józan ész azt kívánja, hogy a jól bevált Kormányzatot ne változtassuk meg jelentéktelen és múló nehézségek miatt; és valóban a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberiség inkább szenved mindaddig, amíg a rossz nem válik elviselhetetlenné, mintsem hogy kivívja jogait, és eltörölje a megszokott formákat. Ha azonban a visszaélések és bitorlások hosszú sora mindig ugyanazt a Célt szem előtt tartva azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani, a nép joga és a nép kötelessége, hogy az ilyen Kormányzat igáját levesse, és jövő biztonsága érdekében új Védelmezőkről gondoskodjék. ..."

hát így kedves Almodhi

zipe moha 2015.02.22. 19:34:05

@almodhi:
...külön kiemelném Neked:..."az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik."...
az emberek, ugye érted? nem a nem tudom kik...az emberek...a többit pedig utána olvashatod..

zipe moha 2015.02.22. 19:34:12

@almodhi:
...külön kiemelném Neked:..."az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik."...
az emberek, ugye érted? nem a nem tudom kik...az emberek...a többit pedig utána olvashatod..

almodhi 2015.02.22. 19:39:43

@zipe moha:

Hol van a Függetlenségi Nyilatkozatban hogy nekem kötelességem bízni az államban?

Egyáltalán azon kívül, hogy utal a Kormányzat hatalmára (és így a törvények betartására), hol van benne szó a polgárok bármilyen ettől különböző köteletettségeiről?

integrans 2015.02.22. 19:39:47

@almodhi: Csak az utóbbi 25 év tükrében az látszik, hogy elveszett a bizalom - tehát nem áll meg a megfordításod.

almodhi 2015.02.22. 19:43:07

@integrans:
Hát nincsenek is szerződéses viszonyok :-).

integrans 2015.02.22. 20:12:38

@almodhi: ami nyilvánvalóvá teszi, hogy sem jogállamiság, sem demokrácia sincs.

"Csupán" egy kollektív utat tévesztés.
Ami belátható.

2015.02.22. 20:44:57

Köszönöm az írást, HaFr mester! A végén még tényleg elmegyek a Fővám térre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.02.22. 20:53:16

@Jules Verne: na :) akkor máris megérte megírnom

zenonküp 2015.02.23. 13:18:59

"Magyarország nem volt, hanem lesz!"

Széchenyi nekem nem tekintély, nem bunkónak használnám vitapartnereim meggyőzése helyett.
Ez nem azt jelenti, hogy nem tisztelem Széchenyit, hanem azt, hogy újra- és újraolvasom.
Sajnálom, hogy Széchenyi és a centralisták már megint időszerűek jó ideje. unionista igazán értően olvashatta volna Eötvös köz-ségi (sic!) autonómiáját, sokat tanulhatott volna belőle és mi is tőle ezután.

Szilárd építményhez szilárd alapok kellenek. Az alapokat pedig meg kell tisztítani az építkezés elkezdéséhez.

Ez a blog nem kevés érdemet szerzett ebben.

Tiszta lappal kezdeni bizony nagyon is széchenyies vonás. Nem veszett el minden fény Moháccsal, s némi gondolkodás után félretolta a rendszeres bizottsági munkálatok harminc vastag, latin nyelvű folio kötetét.

Nem tudok oly meggyőzően kétségbeesve érvelni Széchenyi és a centralisták mellett, mint Szekfű Gyula tette, de olvasni őket jó dolog.

És tudtak is írni.)

tibor84 2015.02.23. 18:32:44

Üdv!

Szuper szocdem program! Támogatom!
süti beállítások módosítása