1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.01.24. 11:59 HaFr

Igazságos egyenlőtlenséget!

A hagyományos szocialista (ma már inkább szélsőbalos) gondolatmenet szerint az ember sorsáért elsősorban a körülményei tehetők felelőssé, azonos körülmények közé születve minden ember élni tudna a neki adatott képességekkel. Előbb tehát létre kell hozni azt a társadalmat, amelyben mindenki kb. azonosan él, hogy aztán számon lehessen kérni azt, hogy hogyan éljük az életünket. Ez a felfogás munkál észrevehetően a nagy jövedelmek, vagyonok és örökségek progresszív adóztatása, az ingatlanokra, a tőkére és a részvényekre (equity) kirótt (vagy kirovandó) magasabb adók, a méltányosság (fairness), az igazságosság (justice), és általában a társadalmi nivellálás (egyenlősítés) balos koncepciói mögött. Külön probléma, hogy ezek a reflexek túlmutatnak az erkölcsi normákon (szolidaritás, könyörület) és az önkéntességen, hiszen jogi normák és állami erőszak is társulnak (társulnának) hozzájuk, magyarán az állam biztosítaná az erkölcsi normák kiszámítható érvényesülését, mert az emberek nem bíznak egymás könyörületességében.

A balos gondolkodásban az egyenlősítés elsősorban anyagi kérdés, az anyagi jellegű igazságosság (elosztás) szinonimája. A balos gondolkodásban az anyagi egyenlőség felel meg az ideális igazságosság állapotának. Minél igazságosabb valami, annál egyenlőbben van elosztva. A balos gondolkodás újraelosztás központú, és a status quót mindig a nagyobb anyagi egyenlőség irányába, és mindig újraelosztással változtatná.

A balos gondolkodásban az állami erőszak révén megvalósítandó nagyobb anyagi egyenlőség értelemszerűen felülüti az ember megtermelt javaihoz való jogát. Az államnak kötelessége elvenni vagy korlátozni a tehetősebbek tulajdonát, hogy növelje az egyenlőséget, különben az emberekkel szemben nem támaszthatók erkölcsi és jogi normák -- és az állam sem töltené be a szerepét. Érdemes felfigyelni arra, hogy a szocializmust nem annyira érdeklik a racionális értékteremtés rendszerei, csak a már megtermelt javak újraelosztása. Innen Thatcher jól ismert bon mot-ja, hogy a probléma a szocializmussal az, hogy végül kifutsz a mások pénzéből. Ha a szocialista gondolatmenet az lenne, hogy az adózás rendszerét oly módon alakítom ki, hogy az a lehető legnagyobb mértékben szolgálja a közösségi (anyagi) értékteremtést (magyarán a GDP-t), akkor azzal rögtön problematikussá válna a hívei szemében, mert nem biztos, hogy a bevételi oldalon egyenlősítést hozna. Könnyen lehet ugyanis, hogy a társadalmi értékteremtésre kevésbé alkalmas embereket (tegyük fel, pontosan meghatározhatók ezek kiléte) kevésbé díjazná, mint egy szimpla egyenlősítő rendszer.

Nem vagyok a libertárius társadalmi rend híve, amelyben az állam feladata a piaci semlegesség szabályainak betartatására irányul (bár kétségkívül a legtöbb államnak jót tenne, ha legalább ennyiben számíthatnánk rá -- lásd a state capture, a lobbizás, a korrupció, valamint az állam és a korporatív biznisz piacromboló mechanizmusait). Az előbbiekből következően értelemszerűen szocialista sem vagyok. A Fidesz hazai patrimoniális szocializmusával szemben (amely "perverz újraelosztással" úgy juttat másoktól elvett pénzeket a háztartásába tartozó rétegeknek, hogy az újraelosztás nem szolgálja a társadalmi értékteremtést) én a társadalmi értékteremtés (fiskális utilitarizmus) híve vagyok, amely azonban egyrészt minimálisan mindenkit benntart az értékteremtési rendszerben, megkeresve (akár "csak" a reprodukción keresztül) minden emberben az értéket, másrészt mindenkinek lehetőséget ad az oktatási rendszer radikális megerősítésével az önkiteljesítésre.E fiskális utilitarizmust egyre alacsonyabb, viszont egyre pontosabb (hatékonyabb) állami újraelosztás mellett, egyre nagyobb közösségi szerepvállalással és önkéntességgel kiegészítve képzelem el.  

Az egyenlőtlenség nem igazságtalan. Az út van igazságtalanságokkal kikövezve, amelyen ma az egyenlőtlenséghez jutunk. A cél tehát az igazságos egyenlőtlenség olyan kulturális állapota, amelyben mindenki a tehetsége, a szorgalma, a családjának és közösségének munkája, és embertársainak szolidaritása alapján (segítségével) boldogul.

Találkozzunk február 28-án délután 4 órakor a Fővám téren!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr717103981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.01.24. 13:42:16

„Szerintem nem rossz, ha különbség van a társadalom tagjai között: ez azt jelenti, hogy az emberek nagyjából megkapják azt, amit megérdemelnek. Ez az igazi igazságosság.” John Kekes

toportyánzsóti 2015.01.24. 13:57:34

Trafikmutyi óta aki erre a csapatra jót tud mondani max 1 fociszurkoló intellektusát birtokolja,szétverték az egyik legnagyobb adóbevételt saját embereik kifizetéséért,többszörösen segget csinálva a bagólesőjükből.

toportyánzsóti 2015.01.24. 14:00:28

Egyenlősdivel csak fékeződött a létező szocializmus,amit megfejelt az elit habzsidőzsijének finanszírozási költsége,a jelenlegiek ennek ellenére azoknak a nyomába sem érnek.

Khonsu 2015.01.24. 14:06:33

Tulajdonképpen ezt kéne valahogy megoldani. Annyit tennék hozzá, hogy az állami újraelosztás egy szintig lényegében rendszerhibát küszöböl ki, mégpedig a jövedelmi olló túl tágra nyílása miatti leszakadást. Egy élhető minimumra szükség van a társadalmi béke és a gazdasági működőképesség, az erőforrások újratermelése, a vásárlóerő fenntartása miatt. A baj ott kezdődik, amikor ennek a szükséges minimumnak fenntartása átcsap egyenlősdibe és túlzott mértékben büntet az egyik irányból és túlzottan jutalmaz a másikból.

Ha jól értelmezem, akkor arról lenne szó, hogy a rendszert alakítsuk úgy, hogy az működésén keresztül biztosíthassa ezt a minimumot és ezáltal a gazdaság és társadalom egészséges, fenntartható szerkezetét állami újraelosztás helyett, és így végül mindenki nyer.

Ha erről van szó, akkor teljesen egyetértek.

Mellesleg Magyarországon ez a minimum messze alatta van a kívánatos szintnek, ami tovább bonyolítja a problémát, erősen behatárolva a mozgásteret. Nagyon ügyesen kivitelezett reformokra lenne szükség ahhoz, hogy végül senki se érezze magát vesztesnek.

2015.01.24. 14:29:12

m.portfolio.hu/gazdasag/egyetlen_abra_arrol_hogy_kiket_szeret_a_kormany.209289.html
Ameddig ilyen szamokkal dolgozik a kormany, addig nem lesz a szocialista kutyabol konzervativ szalonna.

unionista (törölt) 2015.01.24. 14:46:04

viszonylagos egyenlőséget kell teremteni. és ehhez kell az állam. jelzem még a nagy szakállas ember is alapvetően ezt gondolta. viszonylagos egyenlőséget, egyenlő viszonyokat akart alapvetően. és úgy gondolta, hogy ha ezt elérjük, akkor létrejöhet az állam nélküli társadalom. de nyilván onnantól kezdve kell önszerveződő piac. korlátozott kapitalizmus.

amúgy meg nyilvánvaló, hogy egy keresztényszocialista párt sokkal sikeresebb lehet, mint egy újabb polgári konzervatívnak mondott zsidókeresztény. ez a bokos lajosizmus pázmány péter köpönyegében egy vicc. de azért csak hajrá.

unionista (törölt) 2015.01.24. 14:58:49

@HaFr:
már csak az a kérdés, hogy a fene nagy keresztény hited hogy fér össze ISTEN ELŐTTI EGYENLŐSÉG elvével. hö?

zenonküp 2015.01.24. 17:01:51

@unionista: Az intézményesült keresztény vallás szerint pokol és meny létezik.
Isten előtt mindenki egyenlő elvével ez összeegyeztethető?

unionista (törölt) 2015.01.24. 17:14:58

@zenonküp:
tudom is én. nem vagyok keresztény teológus. éppen azt kérdezem, hogy a fenébe áll ez össze a pázmányon.

Keszthelyi.Aron 2015.01.24. 19:50:48

@zenonküp: @unionista: hát ugye, vannak egyenlőbb állatok. És azért hiába mindenki kék, a világoskékek szállnak fel először a buszra :)

HellerZ 2015.01.24. 23:16:21

@unionista:

sehogy.
és láttál már őszinte keresztényt?
na ugye.
őszintét az ateisták közt keress.

Moin Moin 2015.01.25. 10:59:29

www.stift-klosterneuburg.at/resources/images/2012/4/23/3191/jedem-das-seine-mailgroesse.jpg

:-)

Komolyra fordítva: a posztban taglalt problémára mi azt mondjuk, hogy azért kell bazi erős kapitalizmus, hogy legyen forrása a szocializmusnak.:-)

Saga 2015.01.25. 17:06:57

@unionista: Hát kábé úgy, ahogy a gravitáció mindenkire hat, de van aki ettől Newton lesz, más meg Darwin díjas.
süti beállítások módosítása