1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.12.09. 07:15 HaFr

A jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése legitim cél

Érdekes cikk jelent meg a Guardienen, amely ismerteti egy alapos és átfogó OECD-tanulmány eredményeit. Eszerint a libertárius piaci gondolat egyik fontos részét képező ú. "lecsorgó" hatás (hogy a gazdagok jövedelemnövekedése pozitívan érezteti hatását az alsóbb rétegek bevételein is, és ezzel a közügyet szolgálja) nem támasztható alá abban az értelemben, hogy ez hozná el az összgazdagság (GDP) lehető legnagyobb növekedését.

Az OECD tanulmány szerint a Thatcher óta mért Egyesült Királyságbeli növekedés 20%-kal is magasabb lehetett volna, ha nem nőnek annyival a jövedelemkülönbségek, amennyivel nőttek. Ez ugyan felveti a kérdést -- amit remélhetőleg a tanulmány maga megválaszol, mert egyébként az előbbi kijelentés alig értelmezhető --, hogy hol van pontosan az a pont, amelytől a jövedelemkülönbségek növekedése már biztosan nem szolgálja a közjót, és mekkora különbségnövekedésnek milyen hatása lehetett pl. az előbbi példában, de tegyük fel, koherens az érvelés. Ebben az esetben a válságból való kilábalás is jobban sikerülhet olyan országoknak, amelyek vigyáznak az elesettebbekre, és megerősítik a középosztályt (amely, szemben a mai jobbos felfogással, valahova a medián és az átlagos jövedelmek közé esik, nem pedig nagyrészt az átlag alá, mint nálunk). A cikk nem emeli ki, de tudjuk, hogy a túlzott jövedelemnivellálás sem üdvös a közjóra nézve, tehát mintha létezne egy tartomány, amelyen belül tartva a jövedelem (és vagyoni?) különbségeket az anyagi közjó (GDP) a legjobban fejlődik, és amely hatékony állammal párosulva a jólét legbiztosabb alapja lehet.

A jövedelmi egyenlőtlenség csökkentésének GDP-re gyakorolt pozitív hatása tulajdonképpen érthető. A kevés kézben koncentrálódó egységnyi jövedelem összesített (beruházás- és fogyasztás-élénkítő) hatása az a GDP-re (és még pregnánsabban az életszínvonalra) kisebb, mint a szélesebb körben elosztott ugyanakkora jövedelemé, egyrészt mert a gazdagok költésének társadalmi értéktartalma (és hatása) kisebb -- pl. a luxuscikkeken lévő lényegesen nagyobb fedezet megint csak a gazdagok jövedelmét gyarapítja, az előállításukban résztvevőké viszont nem annyival --, másrészt a növekedésben és az életszínvonal emelkedésében a fogyasztásnak végső soron fontosabb szerepe van, mint a beruházásnak. Ha nincs fogyasztás, értelmetlen beruházásra költeni, vagy ha más fogyasztja el, amit mi (olcsón) megtermelünk, akkor nem nő evidensen az életszínvonal -- ezt Matolcsy pontosan meg tudná mondani, ha akarná. 

A Polgári Konzervatív Párt ugyanezen okok miatt javasolja ugyan a flat tax fenntartását (ennek a szabadpiaci elméleteket végső soron megalapozó morális okból van jelentősége, a közjó maximálása ugyanis csak az egyik vetülete a gazdasági választásainknak, és csak a balos közgazdaságtanban vált mindent elsöprő érvvé), ám egyúttal ragaszkodunk a flat tax kiegészítéséhez is: mégpedig hosszabb távú, a társadalmi (tehát nem a negyedévente vagy évente mérhető gazdasági) értékteremtés jövedelemmel való elismerésével is, ilyen pl. a szülés, a gyerekek eljuttatása az egyetemi diplomáig, vagy a piaci értéken vett, de állami kereslettel megvalósított közmunka. Ezeket a társadalomnak kell fizetnie, és jövedelemként kell megjelennie ezeknél a polgároknál. Ám a társadalmi stabilitás növekedése remélhető a szezonális, eseti vagy a kisközösségi karitatív munkateremtés növelésétől is. A szociális, munkanélküli stb. támogatások ügye ezektől külön kezelendő. 

Minden megfelel a polgári konzervativizmus emberközpontúságának (akár a mindenki egyforma szabadsága flat érvényesülésével szemben is, de ezzel nem azt állítom, hogy ne lenne érzékenységünk az utóbbi erkölcsi alapjaira, és ne ismernénk el a szabadság erkölcsi alapú védelmét mint becsülendő politikai álláspontot). Azon viszont érdemes volna elgondolkodnia a kivételezett szűk rétegnek ebben az országban, hogy képes még mindig hatalomban tartani egy olyan csoportot, amelynek amellett, hogy szemérmetlenül lop, már a középosztály megerősítéséről vallott "lecsorgó" ideológiája is erősen megkérdőjelezhető, magyarán az ég egy adta világon semmilyen erkölcsi joga nincs a hatalomra. Én azért nem lennék annyira büszke egy ilyen társaságra, amely kétségtelenül rosszabb, mint bármelyik drogosé.

63 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr536968995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.09. 08:09:23

Elkezdhetnék már felismerni közgazdászok azt , hogy a gazdaságot csak a tömegek képesek felpörgetni.De pénz nélkül ez nem fog menni.

Jelenleg a gazdaságban azért nincs pénz, mert amit ellopnak azt bevarrják a párnacihába vagy kiviszik külföldi számlákra. Ez nem fogja a gazdaságot élénkíteni, az biztos.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.09. 08:27:24

"Ezeket a társadalomnak kell fizetnie, és jövedelemként kell megjelennie a polgároknál."

Tehát létezik egy "társadalom" amelyik nem a "polgárokból" áll.

Másként az idézett mondat értelmetlen.

quendelapo 2014.12.09. 08:32:34

@HaFr
1. A jelenlegi flat tax fenntartása mellett a jelenleginél nagyobb szociális transzfereknek mi lesz a fedezete? Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem lehet forrásokat találni, vagy kiadásokat csökkenteni, de jó lenne tudni, hogy miből?
2. A "szülés" támogatása a jelenlegi formájában semmilyen problémát nem old meg, viszont generál néhányat. Az alsőközéposztálytól felfelé szinte egyáltalán semmilyen hatása nincs, az underclass körben annál jelentősebb.
3. A nincstelen családokban született roma gyerekekknek nem az a problémája, hogy nem jutnak el az egyetemig, hanem hogy nem tanulnak meg olvasni és a jelenlegi rendszerben már 13-16 éves korukban kikerülnek az oktatásból.

Nem lehet, hogy a mindenkinek esélyt nyújtó alap- és középfokú oktatás jelentős fejlesztése sokkal fontosabb cél, mint az hogy
A - a 20 éves cigánylány megszülje negyedik gyerekét
B - a budai úriasszony a waldorf óvódától az idegennyelvű iskolákon át a külföldi egyetemig istápolja csemetéit.

aszterixagall 2014.12.09. 08:45:16

@HaFr:

Hát igen, jól érzed, ez az a pont, ahol egy libertáriánus kicsit idegenkedni kezd. Persze minden a konkrét megvalósítástól függ. Én például nagyon szívesen támogatnék az olyan jellegű újraelosztást, aminek az a célja, hogy a magas szintű oktatást tényleg mindenki számára elérhetővé tegye. De pl, az árrendszerhez már nem szívesen nyúlnék.

Az, hogy a fogyasztás fontosabb lenne, mint a beruházás, számomra nem ennyire egyértelmű. Én még mindig úgy látom, hogy a hosszú távú növekedés előfeltétele a beruházás, a növekvő "fogyasztási" kereslet, beruházás nélkül egy ponton túl inflációhoz vezethet.

2014.12.09. 08:50:20

@aszterixagall: Hogy még több üres irodaház legyen szerte az országban?

egyetmondok 2014.12.09. 08:50:51

Az,ahogyan a mi egykulcsos jövedelemadónk kinéz,működik,hát az nem megy.
Én az egykulcsos híve voltam mindig,de az adó és nem szociális kérdés: ki kell tehát szedni belőle minden szociális elemet,azok nem oda valók.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.09. 08:52:12

@aszterixagall:

"nagyon szívesen támogatnék az olyan jellegű újraelosztást, aminek az a célja, hogy a magas szintű oktatást tényleg mindenki számára elérhetővé tegye. De pl, az árrendszerhez már nem szívesen nyúlnék."

De azzal hogy támogatod a "magas szintű" oktatást "újraelosztással", hozzányúlsz az "árrendszerhez": ti. az oktatás árához. Hiszen ha (köz)pénzt tolsz bele, akkor az a kereslet mesterséges növelésének felel meg, ami az árak emelkedéséhez vezet.

Nincs ingyenebéd; mindennek ára van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.09. 09:23:12

@neoteny: a kontextusból világos, hol a különbség, de kiegészítettem egy szóval, hogy ne maradjon kétség

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.09. 09:34:38

@HaFr:

Így már világos: kétféle polgár létezik a PKP szociális gazdaságpolitikájában. Az egyik gyereket szül és iskoláztat, ill. közmunkát végez: a másik pedig -- legalább részben -- finanszírozza az első gyerekszülését és azok iskoláztatását, ill. közmunkáját.

Ez is egy álláspont amit lehet támogatni vagy ellenezni. De ahhoz egyértelműnek kell lennie a propozíciónak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.09. 09:54:48

@neoteny: most viccelsz ezzel a ketegorizálással?

aszterixagall 2014.12.09. 09:57:54

@neoteny:

Természetesen nincs ingyen ebéd. Természetesen belenyúlok a dologba, ez nem is kérdés.

De más dolog közvetlenül jövedelmet átpakolni az egyik csoporttól a másikhoz, és hagyni hogy az adott szegmensen belül esetleg kiválasszák, hol költik el, mint direktben az árat piszkálni vagy a kínálatot meghatározni. Az előbbi is "kényszer" és befolyásolja a piacot, de kevésbé kevésbe káros.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.09. 10:04:43

@HaFr:

Feltételezem hogy te sem viccelsz a propozícióddal; én miért tenném azt?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.09. 10:09:11

@aszterixagall:

"Az előbbi is "kényszer" és befolyásolja a piacot, de kevésbé [...] káros."

A probléma abban van hogy amikor a szoft "kényszer" nem éri el a kívánt hatást (és mivel soha nem tökéletes a "rendszer" működése, mindig mondható hogy "van még mit fejleszteni") akkor jönnek a már közel sem annyira szoft metódusok: ár- és bérszabályozás -- ami pl. a középfokú köz(!)oktatásig bezárólag már most létezik: a fogyasztónak "ingyen" van, a szolgáltató (elsősorban tanárok) meg korlátozva van hogy mennyiért árulhatja a szolgáltatását.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.09. 10:13:32

@neoteny: na de hát az összes transzfer arról szól, hogy valakik finanszírozzák valaki másnak a valamiét -- mit állítottál tehát? mi volt az értelme a mondataidnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.09. 10:22:02

@HaFr:

"az összes transzfer arról szól, hogy valakik finanszírozzák valaki másnak a valamiét"

Nem egészen: a "transzfer" jellege lényeges. Ha én szabad akaratomból, közös megegyezéssel csinálok egy kétirányú "transzfert" valakivel -- ti. egy adásvételi ügyletet --, az alapvetően különbözik attól hogy valaki hatalmi szóval "transzferálja" az én javaimat (ill. azoknak egy részét) másoknak.

Ez a kisfilm csak 4 perces:

www.youtube.com/watch?v=PGMQZEIXBMs

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.12.09. 10:32:17

@neoteny: igen, mint mindketten tudjuk, itt állami -- tehát a második típusú -- transzferről beszélünk...

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.09. 10:47:06

@HaFr:

Rendben van: és én azt állítom hogy nem magától értetődő hogy "jogos" vagy akár kívánatos az állami (második típusú) transzfer.

Csak egyértelművé kívántam tenni hogy a polgárok két jól elkülöníthető csoportjáról van szó, nem valamiféle amorf "társadalomról" amelyik fizet "[ezeknek] a polgároknak".

Szerintem az egyenes politikai beszéd nem csak kívánatos vagy "jobb", hanem elengedhetetlen feltétele annak hogy az emberek tisztában legyenek azzal hogy mihez adják a támogatásukat (a szavazataikon keresztül). Mert utólag sírni vagy káromkodni hogy "de mi nem ilyen lovat akartunk!" már késő.

Moin Moin 2014.12.09. 11:28:29

„…hol van pontosan az a pont, amelytől a jövedelemkülönbségek növekedése már biztosan nem szolgálja a közjót” – teszed fel a kérdést.

Valójában a közjó szempontjából nem az a lényeges, hogy mekkorák a jövedelemkülönbségek, hanem hogy miképpen, milyen alapokon jönnek azok létre. A közjó szempontjából a nagyobb teljesítménnyel megalapozott nagy jövedelemmel semmi baj, mert ez motiváló erőt jelent, annak hatásaként pedig növekvő gazdasági teljesítményt. A baj ott kezdődik, ha a felfelé működtetett transzfer teljesítménnyel alátámasztott jövedelmeket terel felfelé és koncentrál.

Ha a jövedelemkülönbségeket az okozza, hogy vannak egyesek, akik nagyon nagy gazdasági teljesítményt „hoznak létre” (innoválnak, hatékony és keresett termékeket/szolgáltatásokat előállító cégeket szerveznek-vezetnek, vagy éppen kiváló politikusok), akkor bármekkora (esetükben az átlagtól felfelé eltérő) jövedelemkülönbség is áll fenn, annak nincs „közjó-rontó” hatása, mivel a nagy jövedelem éppen hogy az illető által „generált” gazdasági növekedésből ered. ha az ő jövedelmét csökkentjük (akár adminisztratív eszközökkel), akkor esetleg kevésbé lesz motivált (magyarán: szarni fog bele, és nem töri magát annyira) – vagy egyszerűen elviszi a cégét az országból.

Az általad emlegetett optimumpont tehát nem matematikai, hanem a megszerzett nagy jövedelem gazdasági növekedéssel való alátámasztottságától függ.

Éppen ezért ajánlatos a menedzser- és tulajdonosi jövedelmeket a valós piaci eredményekhez kötni és az abból származó jövedelmeket nem nagyon piszkálni! Ha az államnak lehet dolga e téren, akkor az nem más, mint a vállalatok felsővezetői és tulajdonosi jövedelem-kifizetéseit a teljesítményalapúság felé motiválni (ami egyébként az érintettek érdeke is hosszabb távon). Ám itt felvetődnek olyan gyakorlati kérdések is, mint pl. azok a helyzetek, amikor egy vállalat fejleszt, vagy reorganizál, akár évekig és ez szükségszerűen „negatív eredményt” produkál, akár éveken át. Éppen ezért megfontolandó a vezető menedzserek és tulajdonosok (akár a részvénytulajdonosok) körében egy nem egy, hanem pl. három, vagy ötéves adózási periódus kidolgozása, akár választható opcióként.

…Persze mindehhez előbb meg kell szerezni a hatalmat!:-)

Moin Moin 2014.12.09. 11:39:39

@Moin Moin: @HaFr: Ez a mondatom az előbb nagyon félreérthetően lett megfogalmazva: "A baj ott kezdődik, ha a felfelé működtetett transzfer teljesítménnyel alátámasztott jövedelmeket terel felfelé és koncentrál." Itt nyilván arról van szó, hogy ha állami, vagy korrupciós-informális jövedelemtranszfer-mechanizmusokkal pl. a középosztálytól terelnek át teljesítmánynel megszolgált/alátámasztot jövedelmeket pl. Simicska Lajoshoz és Mészáros Lőrinchez.:-)

zipe moha 2014.12.09. 11:56:28

..érdekes okfejtések olvashatók fentebb...de mintha kerülgetnék a téma magvát:

a jövedelem olló azért nyílt EKKORÁT, mert a state capture jövedelem transzfereket (milyen szép szó,mennyire nem fejezi ki hogy mi is történik...:)
küld folyamatosan felfele, melyet lentről vesz el....tehát az olló mindkét szára egyszerre nyílik

a felfele küldött transzferek, teljesítmény nélküli gazdagodással és kockázatkerüléssel járnak... végül is ezért kellet foglyul ejteni az államot...ez a rendszer semmilyen közgazdasági irányzat által nem hoz létre tartós és fenntartó pályát... a teljesítmény stimulálás pozitív hatásai végérvényesen elmaradtak...marad az ingyen ebéd és az egyre zsírosabb kenyerek...végén a zsír

Moin Moin 2014.12.09. 12:33:22

@zipe moha: Én nem kerülgettem: Le is írtam ezt a káros jövedelemtranszfert, és azt is, hogy mi legyen az ellenparadigma.

ParaZita2 2014.12.09. 12:38:24

@HaFr: "...mégpedig hosszabb távú, a társadalmi (tehát nem a negyedévente vagy évente mérhető gazdasági) értékteremtés jövedelemmel való elismerésével is, ilyen pl. a szülés,..."

Kedves Mr. HaFr, nincs itt kissé túldimenzionálva az állam szerepe?
Nincs itt kissé túlzott etatista elhajlásról szó?

Nekem továbbra is a minarchista megközelítés a vonzóbb: ragaszkodjunk a minimálisra szorítkozó/törekvő beavatkozásokra.
(if it's ain't broken, don't fix it)

zipe moha 2014.12.09. 12:42:31

...a mai Tiborcok egyelőre halkan sóhajtoznak:....

" De Urak, nem bírunk annyi adót kitermelni mint amennyit Ti odafenn transzferáltok..."

...ezt hívják a közgazdaságban fenntarthatatlan "gazdasági" (társadalmi és erkölcsi vetületei sem kevésbé..) pályának..de lehet hívni válság pályának is..

2014.12.09. 12:45:13

@Moin Moin: Mi a megoldás a problémára?

zipe moha 2014.12.09. 12:48:24

" Termelj Tiborc , ne siránkozz...midig ez volt a dolgod, pont most nyögdösöl?
Nem valé prédaállat dolga az, hogy eledelül szolgáljon, az nemes Oroszlánnak, midőn elveszti képességét, hogy ételét mag cserkéssze be?
A Természet rendelte így, mi Urak csak engedünk parancsának...engedj te is Tiborc végezd dolgodat némán szemlesütve , hozzánk való alázat szerint"..:)

explanatus 2014.12.09. 12:49:50

A legnagyobb gond, hogy a nemzeti „kivételezett szűk rétegnek” csak egyetlen egy „terméke” van, a kormánypárt vezetője. Mivel „a kivételezett szűk réteg” a forrásokat csak és kizárólag ettől a „terméktől” kapja, ezért a posztban megfogalmazottak csak egyféleképpen valósíthatók meg.

Megoldás? @Diorella Queen: Váltás! Csak azután reménykedhetnek „az alsóbb rétegek” hogy nekik is lecsorog valami, a közmunkán kívül.

zipe moha 2014.12.09. 12:50:01

" Nem úgy van az jó Uram...hülyének látszom tán?
...Igen persze!"..:)

zipe moha 2014.12.09. 13:00:57

@Diorella Queen:

megoldás?...hosszabb, rövidebb úton de mindenki eljut egyszer "Rómába"...feltéve ha elindul és ha oda akar eljutni...

tiszta lap...új kezdet

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.09. 13:31:30

@Moin Moin:

Ez egy jó analízis volt; elismerésem.

2014.12.09. 13:39:14

@aszterixagall:

"egy libertáriánus kicsit idegenkedni kezd."

a polgári konzervatív párt nem egyértelműen "libertariánus" párt, legalábbis ezidáig nem tűnt annak. miért lenne annyira jelentős hát, hogy egy libertariánus mennyire idegenkedik? pláne, hogy az állampolgárok többsége a libertariánusoktól idegenkedik, vagy idegenkedne, ha nagyjából tisztában lennének vele, mi az?:)

2014.12.09. 13:42:50

@Moin Moin:

szerintem megfontolandó lenne a fehér férfi cégvezetők nőkkel, színesbőrűekkel, adott országban etnikai kisebbségekkel és egyebekkel történő fokozatos helyettesítése.
a fehér férfi cégvezetők arányát jelentősen le kell szorítani

ParaZita2 2014.12.09. 13:51:47

@Moin Moin: Kedves BajorBarátunk!
Lécci, tájákozasd már itt az embereket pl. 5 közepesen összetett mondatban - kristálytisztán -, hogy miért nem elégséges Magyarországon a maszatoló kormányváltás (csöbörből-vödörbe) paradigmája, amit oly sokan képviselnek. //Szemben az anarchistább, polgárháborúsabb, vezérkivégzőbb (ceaucescu-pár-leváltós), új alkotmányos, tiszta lappal indítással//
Mitől félünk, mi magyarok?

ParaZita2 2014.12.09. 13:55:11

@WiteNoir: "...a fehér férfi cégvezetők arányát jelentősen le kell szorítani..."
Miért, már kiérdemelték? S ki szorítson le? S milyen alapon választassék a "leszorító"? Azt miként érdemelte ki? VAgy érdem nem szempont? Akkor mi a szempont?

2014.12.09. 14:00:56

@neoteny:

kiderülne, legtöbbjük helyettesíthető, sokkal könnyebben, mint azt elhitetni igyekeznek egyesek...

@ParaZita2:

igazold, hogy akik ott vannak kiérdemelték. amíg nem tudod, addig én azt hiszem, hogy jobbára nem, és azzal helyettesítem őket, akivel akarom:)
ja, nem, nem tehetem meg nekem nincs hatalmam, bocs, nem szóltam:)))

2014.12.09. 14:02:53

azért jó látni, milyen idegesek lesznek libék, amikor valaki a már privilegizált pozíciójúak helyzetének instabilitására céloz, következmények nélküli ártatlan blogkommentekben...
mindig tisztázni kell, ki az ellenség.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.09. 14:04:23

@WiteNoir:

"mindig tisztázni kell, ki az ellenség."

Valóban; szerencsére te nem fektetsz semmi energiát az álcázásba.

Moin Moin 2014.12.09. 14:05:36

@WiteNoir: Amit írtál, arra két magyarázat lehetséges:
1.) Színesbőrű nő vagy.
2.) Fehér férfi vagy, de mazochista.

Nézd: a vezetői pozíció betöltésének egyetlen kritériuma lehet, éspedig az alkalmasság. Bármely más kontraszeletív tényező bevezetése csak ronthat a hatékonyságon és a versenypozíciókon. Avagy: egy cég termékeit/szolgáltatáűsait a világpiac nem fizeti meg jobban csak azért, mert egy néger matróna a diri!:-)

Ha netán pl. a "női kvótára" gondolsz, akkor emlondom neked, hogy nem az a jó megoldás, ha előírjuk, hogy ennyi és ennyi százalékban nőket/négereket/szarmatákat/buzikat/zoofileket/stb. kell alkalmazni, hanem az, ha a társadalomban, az oktatáshoz való hozzájutásban valódi esélyegyenlőséget iygekszünk teremteni. Mert ha ez nincs, és mégis előírjuk egy szűkített repetroárból való választás kötelezettségét, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy rosszabb, alkalmatlanabb vezetőket juttatunk pozícióba, rontva ezzel a cég, a gazdaság és a társadalom esélyeit.

ParaZita2 2014.12.09. 14:07:03

:) Abban igazad van, adott helyzetből kell kiindulni, s amíg a régi operációs rendszer fut, akkor ahhoz kell választani az programelemeket is.
CSak én új OS-t is szeretnék. S abbna az érdem a hatalom.

ParaZita2 2014.12.09. 14:10:24

Éredem: kiérdemelt az alkalmassága és teljesítménye alapján.
S ez a hatalom.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.09. 14:13:29

@Moin Moin:

"Avagy: egy cég termékeit/szolgáltatáűsait a világpiac nem fizeti meg jobban csak azért, mert egy néger matróna a diri!"

Oprah Winfrey a második leggazdagabb fekete nő a világon (az első egy nigériai olajbárónő). OW-nak $2,9 milliárdja van; összehasonlításként Mitt Romney-nek $250 milliója. Ha a "néger matróna" kompetens, semmi akadálya sincs hogy bárhová eljusson.

Moin Moin 2014.12.09. 14:23:21

@ParaZita2: Griaß't!

A bizonytalantól és az ismeretlentől féltek.

Bővebben: mivel a jellemző és a társadalom zöme által gyakorolt társadalmi stratégiának nem képezi szerves részét sem a feladatokat és lehetőségeket előre és objektíven mérlegelő és megbeszélő módszer, sem pedig az ekképpen jól definiált közös célok mentén való kooperálás, így a magyar társadalom - és annak legtöbb tagja - nem is tudja, hogy miképpen lehetne jobban és sikeresebben ormányozni.

• Mármost, ebből következően a „maszatoló (maszopoló) kormányváltás” azért nem elég, azért nem hoz megoldást, mert ugyanazon társadalmi stratégiák mentén gondolkodó vezetést hozna.
• Az „anarchista” módszer pedig azért lenne tragikus, mert az anarchia éppenséggel semmiféle stratégiát nem képvisel. (A stratégiát ui. az emberi közösségek minden esetben hierarchiában valósítják meg – anarchistáék pedig utálják a hierarchiát, bizonyosan azért, mert magukról úgy sejtik, hogy egy meritokrata hierarchiában az ő személyes feljebb jutásuk kizárt.)
• A polgárháborúval az a baj, hogy a vesztes is legitimálva érezheti magát, illetve legális eszközként vezeti be a társadalmi viták elintézésében az erőszakot.
• A kivégzős módszer mártírrá teszi-teheti az egyébként nyilvánvalóan érdemteleneket is, ami szintén azzal a jövőbeni veszéllyel járhat, hogy a magát a „mártír” politikai táborának hirdető erő a későbbiekben vele legitimálja magát. (Mindkettőre jó példa Nagy Imre kivégzése, majd az 1989-es rendszerváltás során ebből teremtett hazug, veszélyes, önbecsapó-önfelmentő mítoszok.)
• Éppen ezek miatt marad egyedül az alkotmányos tiszta lapra épített új hatalom.

A magyar nép zöme azzal a hatalomról alkotott képzettel él a fejében, hogy a hatalom felette áll, mindenható és mindenért felelős, valamint állampolgári aktivitás és kontroll nélkül kell működnie. (Az ebben-abban ettől eltérően vélekedő magyarok pedig nagyon kevesen vannak és ráadásul több, egymással ellenséges szubkultúrába tartoznak.) Emiatt egy „teljesen nullkilométeres” hatalommal szemben szorongást éreznek a magyarok (mármint a többségük), ha az a hatalom nem kellően definiált célokkal lép fel és nem egyértelmű a vezetője. Ezen (is) vérzett el a Milla és a mostani protesztmozgalmak is emiatt nem képesek valódi, azaz tematizáló- és kezdeményezőkész politikai erővé felfejlődni.

Pfü'ti!

Moin Moin 2014.12.09. 14:24:09

@neoteny: Persze, de ő nem azért lett milliárdos, mert néger matróna, hanem mert kompetens.:-)

aszterixagall 2014.12.09. 14:29:29

@WiteNoir:

Hehe. Nekem azért érdekes, mert én libertáriánus (szerűség) vagyok és emellett nekem a PKP egy teljesen vállalható, szimpatikus párt, amelynek az elképzelései elég közel állnak hozzám.

Egyébként nem kizárt, hogy a tagok között is van ilyen.

2014.12.09. 14:42:14

@Moin Moin:

(ismerem ezeket az érveket, de azon túl hogy az alkalmasság homályos fogalom, sem a tágabb társadalmi kontextustól lsd. esély, sem a konkrét cég belső viszonyainak ismeretétől nem lehet elvonatkoztatni. mindenesetre ez már egy elég jól ismert látszólag ultimate érv, van mikor helytálló, van mikor nem. de ez már egy másik blogbejegyzéshez tartozhatna)

ParaZita2 2014.12.09. 14:43:01

@Moin Moin: :)
(((miféle tájszólás ragadt rád?::)) )))

Alkotmányos tiszta lap!
Ez a civilizált megoldás.
Nem látszik még a kidolgozott és széleskörben ismert és elfogadott új alkotmány.

(ha én volnék a lincselő csőcselék - csak a képszerűség kedvéért - , simán ki tudnám magam végezni és mégis életben hagynám magam:
csak új név és személyazonosság. A régi törölve. Minden, a régi személyazonosság alatt megtörtént hivatalos szerződésekkel/történésekkel együtt.
CSak a születési időt kellene megtartani, de már a szülőket, rokonokat sem lehetne, azaz a saját gyermekeket is elvesztené, jogilag. Természetesen minden vagyonát is, iskolázottságát is, mindent.
Kezdhetne új életet. Humánus "lincselés" esetén esetleg a gyerekeit is "magával vihetné" az új életébe, de akkor azok is tiszta (üres!) lappal indulnának.
A (rokonság nevére is) megszerzett vagyonokról a "lincselő" tömeg delegátusa rendelkezik.

2014.12.09. 14:45:25

@aszterixagall:

jó lenne, ha alakulna egy libertariánus párt, bal (liberális liberális vulgo neolib) és jobb (vulgo neokon) szárnnyal:)

de a pkp ettől azért némileg "jobbra" áll ahogy látom, nem egyértelműben jobb-libertariánus párt, még ha persze közelebb is van ahhoz mint mondjuk egy balos szocdem-formációhoz.

viszont egy fent említett párt aligha tudna hatalomra kerülni, egy szimplán konzlib párt esetleg, talán igen.

2014.12.09. 14:49:33

@Moin Moin:

anarchistáék pedig utálják a hierarchiát, bizonyosan azért, mert magukról úgy sejtik, hogy egy meritokrata hierarchiában az ő személyes feljebb jutásuk kizárt.)"

én nem vagyok anarchista, sőt, de azért az ilyen megnyilvánulások veszélyesek. simán lehet hogy vagy tényleg helyesnek tartják vagy egyszerűen azt látják hogy hosszú távon valódi meritokrata hierarchia nem valósulhat meg, ami meg aktuálisan van abban ők nem akarnak feljebb jutni.
ugyanígy mondani lehet hogy a libertariánusok vagy akár még a mérsékeltebb szoclibek-konzlibek sem akarnak mást, mint a jelenlegi hierarhia fenntartását, ami hát finoman szólva kétes értékű, nem csak fideszföldön

zobod 2014.12.09. 16:02:20

A mai magyar szja nem flat tax. A családi kedvezmény még az eü és nyugdíj járulékra is kiterjeszthető, ha az szja-ból nem tudta a polgár teljes mértékben igénybe venni.

Khonsu 2014.12.09. 17:01:36

Szerintem a szegénység felszámolását 2 dolog lehetőleg együttes alkalmazásával lehetne megoldani.

A források társadalmon való tervezett átáramoltatásával, vagyis ne úgy juttassuk célba őket, hogy egy lépésben odaadjuk, hanem olyan áramlási útvonalon, ahol áthalad bizonyos célcsoportokon és végül úgy ér az eredeti célhoz. Ekkor a forrás változatlan mennyiségű, mégis többen profitálnak belőle és végül elér oda is ahova eredetileg szánják.

A másik, a pénzforgalom felgyorsítása. Itt szintén nem kell nagyobb forrás, mert csak ugyanaz a pénz kerül sűrűbben elköltésre.

Szerintem e kettőn keresztül az egész jövedelmi piramist egyszerre lehetne feljebb emelni, és nem lenne szükség több forrás bevonására hozzá. Illetve így senkinek sem kellene lemondania semmiről, mindenki egyszerre járhatna jól.

Toportyán Zsóti 2014.12.09. 18:09:39

Aki nem támogatja a vagyonosodást, az a szegényedést támogatja.
Aki nem támogatja a drogtesztet, az a drogot támogatja.
Aki nem támogatja a buzilobbi korlátozását, az a nemi betegségek terjedését támogatja.
Aki nem támogatja az áldozatot hibáztató felvilágosító videókat, az a nemi erőszakot támogatja.
Aki nem támogatja Orbán Viktort, az Gyurcsány Ferencet támogatja.
Aki nem támogatja a vasárnapi zárva tartást, az Gyurcsány Ferencet ÉS a Sátánt támogatja.

Keszthelyi.Aron 2014.12.09. 19:25:36

@zipe moha: Vercingetorix is milyen boldog volt, mikor végre odaért :)

Keszthelyi.Aron 2014.12.09. 19:34:45

@Toportyán Zsóti: megdöbbentő módon első ránézésre az emberek agya dualista / bináris hangolású. Evolúciós előny volt anno állítólag, hogy aki nem barát, az ellenség (mert ezek gyakrabban örökítették át a génjeiket, mint akik úgy gondolkodtak, hogy a kardfogú cicus talán dorombol, és nem morog).
Sajnos ettől az evolúciós előnytől nehéz megszabadulni... És sok troll szerint nem is érdemes :)

neoteny · http://word.blog.hu 2014.12.10. 00:40:21

@Moin Moin:

"az anarchia éppenséggel semmiféle stratégiát nem képvisel"

Tévedés: az anarchia arról szól hogy a stratégiákat önszerveződő csoportok alakítják ki maguk számára, nem pedig hatalmi szóval egy arkosz -- egy uralkodó(réteg).

"anarchistáék pedig utálják a hierarchiát, bizonyosan azért, mert magukról úgy sejtik, hogy egy meritokrata hierarchiában az ő személyes feljebb jutásuk kizárt"

Az előbb írottakat figyelembe véve nem igaz hogy az anarchisták (legalább is a anarcho-kapitalisták) "utálják a hiearchiát". Az pedig különösen bájos hogy az anarcho-kapitalisták a baloldalról is, a jobboldalról is épp' azzal vannak támadva hogy önzők, szívtelenek és hajladóak az árokba rugdosni "a gyengéket".

ParaZita2 2014.12.11. 10:33:27

@Moin Moin:
Mit értesz "társadalmi stratégia" kifejezés alatt?
(valamiféle tudatalatti -szűk rétegben tudatos - és kollektív tervezet szerinti és/vagy forgatókönyvi utasítások rendszerét?)

2014.12.11. 15:19:57

@neoteny

a köznyelvben a liberális utópiát megvalósítani óhajtó liberális kapitalizmus+minimális állam kombinációt libertariánusnak nevezzük.
lehet valaki minimális államtalan-anarchista, de jellemzően anarchista alatt nem igazán prokapitalista mozgalmakat értenek.
így aztán tisztázni kell, ki miről beszél

____törült____ (törölt) 2014.12.15. 12:25:06

Kedves Szerző és mindenki,

>másrészt a növekedésben és az életszínvonal emelkedésében a fogyasztásnak végső soron fontosabb szerepe van, mint a beruházásnak

Erről a témáról nagyon sokat beszélnek a világsajtóban. De egy dolog kimarad belőle: ez csak akkor lehet igaz, ha valami a mai kapitalizmus logikájával alapvetően nem stimmel!

Ugyanis az emberek nyilván akarnának fogyasztani, csak pénzük nincs rá. Márpedig az nyilván valamiféle igazságtalanságot jelent, ha a munkás nem kap annyi fizetést, hogy a megtermelt javakat meg is vásárolhassa. Ha a megtermelt készletek 20%-a eladhatatlan, akkor a munkás fizetése 20%-kal kevesebb, mint amennyi jogos és igazságos volna, mint ami azért a munkáért járna. És erről, az erkölcsi oldaláról bizony nem beszélnek!

Ha nem lenne a munkás alulfizetve, és minden megtermelt áru elfogyna, akkor bizony onnantól már nem a fogyasztás, hanem a megtakarítás és befektetés ösztönözné a növekedést. Ez eléggé nyilvánvaló, hiszen ez így van minden olyan kisparaszti-kisiparosi gazdaságban, ahol nem jellemző a bérmunka: ott elfogy az áru, tehát nem vész kárba a beruházás, ezért a takarékos polgári erények dominálnak.

Ezt az egészet lehet Keynes-i módszerekkel, állami újraelosztással stb. javítani, de nem oldja meg az alapvető problémát: csak igazságos bérek esetén képes a piac keresletet és kínálatot egyensúlyba hozni.

További infó: www.frontporchrepublic.com/2009/05/the-economics-of-distributism-iii-equity-and-equilibrium/
süti beállítások módosítása