1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.11.23. 08:54 HaFr

A konzervatívok individualizmusa

Szegény, szegény pógárok és köreik, mivel hát sosem volt lehetőségük valóban polgárrá válni, és jelentős részük a Fidesz támogatásával letette a garast még a kleptokrácia mögé is, jobb talán nem is beszélni velük arról, mi az a polgárság. Csak illusztrációként, ez a réteg az, amelyik felült a nacionalista fecsegésnek, mert azt hiszi, ettől válik echte patriótává, ám közben egyik naptól a másikra (ahogy a vezér böffent), képes a '48/49-es és az '56-os szabadságharcunkat és a '45/48-as polgári átalakulást leverő, '19-et pénzelő oroszok szoknyájába bújni holmi "magyar érdekre" való komolykodó tekintettel, mintha fogalma volna róla, hogy mi a magyar érdek azon túl, hogy neki meleg lakása, állami munkahelye (vagy legalábbis közpénze), biztos ideológiai széklábai vannak -- a gyerekei meg nyugati egyetemeken vagy állásokban. De az inkoherencia a pógárt sosem érdekelte, tessenek olvasni Márait a könnyebbek közül.

A pógár ezen felül azt is hiszi mostanában, hogy konzervatív is, mert még ez az egyetlen tradicionális politikai identitás, amelyet enged -- ha nem is hirdet -- a vezér, és mert ez a pógári fejekben olyan szépen megfér a nacionalizmussal, az állami élősködéssel, a szolidaritáshiánnyal, a bolsevik antibolsevizmussal, a nippekkel és a vasárnapi vendéglőbe járással. Konzervatívnak lenni pógári módon jónak és kényelmesnek tűnik, ezt a pedigrét elismeri róluk még a Gyurcsány is, aki a leninizmus iskoláinak levegőjét mélyen magába szíva egy életre eldöntötte, hogy a konzervatív az ab start fasiszta, a jobboldali meg konzervatív, minden egyéb a véletlen és a felvilágosult önkorlátozás műve.

Hadd mondjam el, hogy egyrészt a konzervatív egy olyan korból, a 17-18. századból táplálkozik, amely nem szívesen beszélt az összesség, a nemzet és az állam nevében, mivel nem ismerte e kollektív áldásokat, továbbá akár nemesi, akár polgári individualizmusból mélyen megvető volt a mindenkori proletariátussal szemben. Modern korunkban, a nemzetek, a demokrácia és a vágyott népjólét körülményei között persze a konzervatívok nem vehetik magukra a felvilágosodás előtti antiegalitárius meggyőződésüket annak minden konzekvenciájával, de igenis megtartották a gyanakvásukat mindennel szemben, ami populista, kollektivista, egyenlősítő, "többségi demokratikus" stb., mert ezek rongálják az értékes élet, a hierarchia, a hagyományok, a bevált gyakorlat, az intézmények, az autonómia, és a szabadság lehetőségeit. Szemben a fasizmus árnyalataival (barna, vörös, zöld, rózsaszín, trikolór), a konzervatívok a felvilágosodást -- és különösen a tömegdemokráciát -- megelőző "premodern" értékrend leszármazottai. Mivel ekkor jött létre az individualizmust erkölcsi kiválósággal, adott esetben keresztény hittel temperáló polgári éthosz is, nem véletlen, hogy a polgári autonómia igényét és főleg a gyakorlatát a liberalizmus balra tolódása és (kb.) elanyagiasodása óta (nagyjából 1945-től) a konzervativizmus képviseli azzal, hogy a minél szabadabb piacban (az egyenlőtlen autonómiák jog által védett interakciójában) fedezte fel a valamikori eszményi kor utolsó megmaradt közintézményét, a tehetség, a műveltség és a humánum utolsó mentsvárát ebben az államilag és korporatívan ellenőrzött, a balos és a jobbos populizmustól egyformán sújtott, lefele nivelláló, agresszív világban.

Mármost az utolsó dolgot, amit el lehet képzelni erről -- az oktatási rendszer tönkretételét, a jogállam és a magántulajdon intézményének megrendítését, a nyugati civilizációval szembeni agitációt szó nélkül tűrő -- pógárságról, hogy ő a konzervatív individualizmus pártján állna a populizmus, az etatizmus és a nacionalizmus kollektivista ideológiáival szemben, hiszen nem bolond ő az erkölcsi integritás, a versenyképes tudás, vagy akár -- ha mint mondja, keresztény is -- a szolidaritás nehéz igényét kikényszeríteni a saját politikai vezetőiből, ha mindannyian jól elvannak a generális korrupció mocsarában. Jó messziről iránytűként küldöm tehát a fasiszta árnyalatoknak: a konzervativizmus individualista és erkölcsös, szemben a fasizmusokkal, amelyek kollektivisták (pl. nacionalisták) és vezérelvűek. A konzervativizmus politikája mögött az emberi minőség diktál, a kollektivizmusoké mögött az emberi gyengeség, számítás, és elaljasulás. Ha nem hiszik, nézzenek tükörbe.

105 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr346925099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 11:00:20

@Pali papa és a negyven rab ló: wtf? kezdesz egy kibernetikus áramkörnek tűnni, ha azt akarod, komolyan vegyelek, először értsd meg a mondatokat, aztán a cikket, és utána tegyél fel kérdést, ha nem értesz valamit

Pali papa és a negyven rab ló 2014.11.23. 11:09:15

@HaFr:
Nagyképű lettél, így hirtelen.
Ne felejtsd, én az olvasód, kritikusod vagyok.
Úgy kell írnod, hogy érthet, és nem félreérthető legyen.
Elsőre leírtam, mi a probléma. Szerintem érthető.
Sértődni nincs okod, és jogod.
Nem sértegettelek, Te se tedd.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 11:18:56

@Pali papa és a negyven rab ló: figyelj, látod, már negyedszer válaszolok csak neked, és rimánkodom, írd már meg, mi a bajod -- mi van azzal a mondattal? meg a többivel?

Palma di Cesnola 2014.11.23. 11:38:09

Drága szerző úr!

Van értelme ennek? Hány éve fogalmazzák már újra és újra ezt az eszmefuttatást a magyar “jobboldallal” szemben? Hat éve? Tíz, tizenöt?
Szépek ezek a szavak, kerek az okoskodás, rendes bölcsész publikációba való az egész (eltekintve a nyitó és záró bekezdések személyeskedő hangvételétől a pógározástól a leplezetlen gyűlöletet és undort kifejező “ahogy a vezér böffent” fordulatig). Csak éppen a valósághoz, a magyar társadalom által megélt mindennapokhoz nincs az ég világon semmi köze, se ma, se hat éve, se tíz éve.
Talán ott lenne érdemes kezdeni az elmélkedést (persze ez csak egy szerény javaslat), hogy elfogadjuk: a napi politikai életben használatos fogalmak sokak számára sokfélét jelentenek. Definiálhatjuk pallérozott elmeéllel a “konzervatív” fogalmát 17-18. századi előzményekre visszanyúlva – de minek? Miért lenne éppen ez a cizellált, történészi (történészkedő) definíció az érvényes ma a magyar valóságban? Én például biztosan nem így definiálnám, hogy mit jelent számomra itt és most, a kommunizmus bukása utáni Magyarországon ez a politikai kategória. Ha volna egyáltalán értelme, mert azt hiszem, itt és most a valóság szempontjából ez pont olyan haszontalan és félrevezető kategória, mint mondjuk a “baloldali”.
Teljesen fölösleges fiktív, irreleváns fogalmakat és csak a saját gondolati rendszerünkben hozzájuk rendelt tartalmakat számon kérni a körülöttünk élő társadalmon, és – 1990 óta sokezredszerre – mucsai tahónak minősíteni azt, aki máshogy gondolkodva, más értékrendből kiindulva merészel egy nekünk valamiért (talán személyes okokból) ellenszenves politikai csapatot támogatni.

Ja, és miért kell mindebbe szegény Márait belerángatni?
Az ő képével akarja hitelesíteni a saját polgárság- és konzervativizmus-definícióját? Nem biztos, hogy egyetértene.... de nem is ez a legnagyobb baj.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 11:43:39

@Palma di Cesnola: natürlich, őrizkedem attól, hogy irrelelevánssá váljak, és a szükséges heroizmus sem áll távol tőlem -- Márai jól érzi magát velem, köszöni szépen

Conchobar 2014.11.23. 11:46:12

" képes a '48/49-es és az '56-os szabadságharcunkat és a '45/48-as polgári átalakulást leverő, '19-et pénzelő oroszok szoknyájába bújni holmi "magyar érdekre" való komolykodó tekintettel" - Nem hatástalan a nyugatbarát propaganda, a jelen poszt írója is a hatása alá került. Legalábbis arra enged következtetni az, hogy olyan dolgokat próbál az oroszok nyakába varrni, amelynek azok maximum a társtettesei tudtak lenni. Se Ferenc József, se Haynau, se Schwarzenberg, se Hruscsov, se Mikoján nem volt orosz. Ami meg Kun Béláék pénzelését illeti, az több mint kétséges, hogy a Gyenyikinnyel és a lengyelekkel háborúzgató Leninék támogatták volna Kun Béláékat (mindenesetre Kun Béláék hatalomrakerülését belső tényezők okozták)

prognosys 2014.11.23. 11:49:41

Direkt megvártam az első reakciókat. Ezek szerint nem csak nekem kusza és szövevényes ez az írás.
A többiekkel ellentétben viszont azt gondolom, hogy maga az ideológia olyan kibékíthetetlen ellentmondásokkal telített, mint egy sci-fi. Azaz - ha jól értettem -, akkor az indiviuális konzervatívok elutasítanak mindefajta külső korlátozó tényezőket és ezzel együtt a közös értékeket (a közösséggel együtt)
Már pedig ez így nem fog menni, mert ahol két ember él egymás mellett, ott a béke alapvető feltêtele, hogy szabályokhoz (egymáshoz) alkalmazkodjon. Egy társadalom tagjaként nem egy, hanem sokféle elváráshoz kell alkalmazkodni, ami - ezek szerint - frusztrálja az individualizmus képviselőit -> meg is tettek bizonyos rétegek mindent a deregulációért a "szabadság" jelszava alatt, ami káoszt, rendetlenséget, szabadrablást eredményezett.

Robinson Crusoe álomvilágában élnek azok, akik társadalmon belül képzelik el az abszolút szabadságot...

Én kérek elnézést, ha valamit félreértettem.

Conchobar 2014.11.23. 12:01:46

@HaFr: "vicces vagy, ex oriente lux" - Hátha számodra a propaganda hatása alatt született tárgyi tévedések kritikája vicces, akkor sorolj engem a nagy nevettetők közé

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 12:03:55

@prognosys: nem kell elnézést kérni, de elég a posztnak ezekre a kulcsszavaira utalnom: értékes élet, a hierarchia, az autonómia, és a szabadság, az individualizmust erkölcsi kiválósággal, adott esetben keresztény hittel temperáló polgári éthosz, egyenlőtlen autonómiák jog által védett interakciója, erkölcsi integritás, a versenyképes tudás, vagy akár -- ha mint mondja, keresztény is -- a szolidaritás nehéz igénye stb.

Ezek -- és a megelőző 550 poszt -- nem éppen a közösségi értékek elutasításáról szólnak. Más kérdés, hogy a közösségek mögött pedig az emberi kiválóságot keresi (ebben arisztoteliánus), nem pedig az alávetettség lehetőségét és a közösség általi megigazulás rousseau-i eszméjét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 12:07:13

@Conchobar: Ühüm. Paszkievicsről, Zsukovról, Vorosilovról, Hruscsovról, az orosz nacionalizmuson építkező Szobjetúnióról hallottál-e már? Ha már tárgyi tévedések. Mind tök irreleváns, ugye?

Conchobar 2014.11.23. 12:15:49

@Conchobar: "Paszkievicsről, Zsukovról, Vorosilovról, Hruscsovról, az orosz nacionalizmuson építkező Szobjetúnióról hallottál-e már?" - Hallottam róluk. Sőt, hallottam Buharinról is, Trockijról is, meg Ordzsonikidzéről is. De mit akarsz velük?

explanatus 2014.11.23. 13:59:56

@HaFr: Ha egyszer majd értékelni fogják napjainkban lejátszódó folyamatokat, mint ahogy mi a rendszerváltásunkat értékeljük és annak hibáiból okulva keressük a jobb élet megvalósíthatóságának lehetőségeit, fel fogják tenni a kérdést, miért nem látták, hogy megint nem volt meg a kellő érzék, sem a vezetőkben sem az őket válaszolókban, hogy az optimálisan kihozható maximumot hozzák ki az adott keretekből.

És ők is arra fognak hivatkozni, hogy bezzeg a románok. Bezzeg a románok megértették, (a választók is) ha kell, akkor egy szászt választank, mert vele maximalizálható az erőforrások beáramoltatása. És ezt ők annak ellenére értették meg, még a csobán is, hogy egyetlen német autógyár sincs náluk, csak francia.

Hol vagyunk mi ettől? Mi, itt egymásnak esünk már akkor, ha valaki a meglévő pártokon kívül olyan újat akar gründolni, ami a mi hagyományainkra épül. Igen, mert vannak hagyományaink. Ha nem lennének, már beigazolódott volna a jövendölés, hogy „elveszünk egy szálig”, mert az utóbbi száz év ismételt magunkkal való szembefordulásait csak így tudtuk túlélni.

Népdalaink tisztasága mutatja, erős hagyománya van a tisztességnek, még ha aktuális uraink ki is akarják/akarták belőlünk irtani. Persze, mint mindenütt és minden korban akadnak elegendőek köztünk is, kik hitványságukat feledtetik megfelelő ellentételezéssel. Ugyanakkor számosan vannak, akik azt mondják, ilyen áron nem kell. Több, mint félmillió mondta, nem játszom tovább a ti játékszabályotok szerint. Számottevő azok száma is (nem választók), akik a véleménynyilvánításnak azt a különös módját választották, hogy nem nyilvánítanak véleményt.

A blog, a mögötte lévő párt új, tisztességes, játékszabályok alkotásába fogott. Persze, hogy érdeksérelmek nélkül nem fog menni, persze, hogy az érdeksértettek minden megtesznek a jelen állapot állandósítására.

uszo 2014.11.23. 15:06:32

Azt gondolom, hogy ez a te konzervatívizmusod. Mert ahány konzervatív annyi aranykor ahol megállítanák az időt vagy jobb esetben átmentenék a lényegét. Nem értem milyen hierarchiáról beszél? A premodernről mint forrásról a mit megjelőltél Ha igen nem értem a szabadságfogalmadat
mert az nem modern. Egyébként a premodern értékvilág része az isteni gondviselésbe és a csodavárásba vetett hit is. Valamint a szekularizáció elutasítása. Orbán következetes konzervativizmusának mindez része. Mondhatnám hargudj de az az érzésem te egy szinkretista konzervatív vagy, de valójában ilyen a természete. Egyébként az egyház társadalmi tanítása szerint minden ember alapvetően egyenlő méltósággal rendelkezik. Most ez progresszióvagy hagyomány döntsd el ha tetszik, de az általad vázolt konzervativizmushoz már ha jól értem nem illeszthető.

ctc 2014.11.23. 15:32:14

'de az az érzésem te egy szinkretista konzervatív vagy'

Ez nagyon találó!

ctc 2014.11.23. 15:37:22

@explanatus:
' Mi, itt egymásnak esünk már akkor, ha valaki a meglévő pártokon kívül olyan újat akar gründolni, ami a mi hagyományainkra épül.'

Itt mintha maga a poszter esett volna neki MINDENKINEK, a nacionalistán fecsegő echte pógároktól elkezdve.

@uszo mintha eltalálta volna az értelmes definícióját a virtuálisan itt épülgető 'Konzervativizmusnak'.

Tényleg, nem kellene nekiesni mindenkinek, és akkor jogos az igény a viszonosságra.

ctc 2014.11.23. 15:49:45

@explanatus:
Értelmezze hát akkor ezt a veretes, exChatedra kijelentést a posztertől:

' A konzervativizmus politikája mögött az emberi minőség diktál, a kollektivizmusoké mögött az emberi gyengeség, számítás, és elaljasulás. Ha nem hiszik, nézzenek tükörbe.'

Olvasva a posztot (meg az előzőeket), egyértelműen azonosíthatóan az egész mai ' nacionalistán fecsegő echte pógárság', az ország döntő része számító, elaljasult 'kollektivista' (azaz fasiszta, mint olvahattuk ennek kifejtését a postban).

És vannak a Kevesek, akik 'konzervatívok' de igazán, ők a poszter és követőik. Az Igazság letéteményesei.

Jól olvastam a posztot?

explanatus 2014.11.23. 17:05:58

@ctc: Ha már megszólított. Egy trénigen egyszer kaptunk egy feladatot. Egy állításról be kellett bizonyítani, úgy ahogy van, baromság. A4 lapnyi terjedelemben. Volt rá x percünk a szünetig. Visszatérve, ugyanarról az állításról azt kellett bizonyítani, hogy hiteles, megalapozott. Volt rá ugyanannyi időnk, beleszámítva a hüledezéssel eltöltött időt is.

Feladat teljesítése után érdekes magyarázatot kaptuk. A trükk az volt a dologban, hogy nem arra voltak kíváncsiak, mennyi az állítás valóságtartalma szerintünk, hanem meg tudjuk-e indokolni a kívánalomnak (elvárásnak) megfelelően. Az értékelés szerint csak azok értették meg a feladatot, kiknek mindkettő sikerült. Az állítás is, a tagadás is.

A csoport elenyésző százaléka tudta a feladat kétféle megoldását. Nem voltam köztük.

Ha most azt kérném, hogy poszt újraolvasása után tegyen egy kísérletet, Ön melyik csoportba tartozna. A teljesítők közé, vagy a csődöt mondottakéba?

Utána tegye fel újra a kérdést: „Jól olvastam a posztot?”

MagyarVizsla 2014.11.23. 17:12:09

Az írás a mai saját szóhasználatuk szerinti jobboldali kollégáknak láthatóan a tyúkszemükre lépett, amellett nem bírják a tömjénfüstöt, kiérzékenyültek a kulcsszavakra: tehetség, műveltség, humánum, erkölcsi integritás, versenyképes tudás, szolidaritás. Pedig ezek nélkül nincs sikeres, gazdagodó társadalom. Persze rövid távon a korrupcióban való lubickolás, a versenytársak kiiktatása többet hoz.

profilo 2014.11.23. 17:49:28

@explanatus:

"A blog, a mögötte lévő párt új, tisztességes, játékszabályok alkotásába fogott. Persze, hogy érdeksérelmek nélkül nem fog menni, persze, hogy az érdeksértettek minden megtesznek a jelen állapot állandósítására."

Általában az ilyen "érdekeikben sértett" csoportok és tömegek ellenállásán bukik el vagy meg egy új,meglehetősen naív párt tisztasága,tisztessége és türelme.
Szívesen megnézném,ahogy Béndek egy több tízezres tömeg arcába vágja például ezt:Fázni és éhezni fogtok,de szabadok lesztek!
A politika nem bölcsészmérnökök,filozófusok és megszállott fantaszták kezébe való. Béndek ugyanazokkal a problémákkal küzd,mint a rendszelváltást követő első évtized egy-két politikai alakulata. Az egyetlen és megmásíthatatlan igazság birtokában nem érti,hogy az istanadta - vagy istenverte - nép miért nem érti,követi,teszi azt amit ő mond,kínál,ajánl nekik.
Nem kell sok időnek eltelnie ahhoz,hogy ronda populista,gőgős és sértett kirekesztő mondatokat olvassunk itt tőle.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 18:02:11

@profilo: na, egészen úgy tűnik a mondataidból, mintha hülye lennék -- semmiféle egyetlen és megmásíthatatlan, az egyszer nép meg nem érdekel. Ez egy párt a sok közül, ha neked GYurcsány vagy Semjén kell, senki sem akadályoz meg, hogy rájuk szavazz

panelburzsuj 2014.11.23. 19:00:01

@profilo:
(Béndek) ... "nem érti,hogy az istanadta - vagy istenverte - nép miért nem érti,követi,teszi azt amit ő mond,kínál,ajánl nekik"

Fölmerül bennem a gyanú, hogy Béndek az egyes olvasói profil(o)ját kiszimatolva kinek-kinek személyre szabott tartalmakat jelenít meg a blogjában.

Másképpp aligha fordulhat elő, hogy ahol te azt olvasod ki, hogy B.P. kézzel-lábbal kapicskol az - akár pejoratívan is érthető - népszerűségért, ott én olyasmit látok, hogy ugyanaz a B.P. sokszor még a saját politikusi kárát józanul látva se tud kikecmeregni saját korábbi "odi profanum vulgus" énjének kötelékeiből.

uszo 2014.11.23. 19:15:01

@ctc: Számomra az Ő konzervativizmusa-bár magam nem vagyok az-sokkal szimpatikusabb mint Orbán Viktoré. Hafr-nál megkérdőjelezhetetlen demokratikus elköteleződést látok, de szeretném látni mi is az Ő konzervativizmusa mert igen komoly kérdőjelek vannak bennem. Mondjuk utalhatnák itt az egykulcsos adóra amit Ő erkölcsi minőségként tart elsődlegesnek és nem veszi észre, hogy ez csupán szemlélet dolga és nem formálhatna e tekintetben igényt kizárolagosságra, különösen akkor, mikor rendszeresen hivatkozik az Egyház által képviselt értékekre amelyekkel ez nem illeszthető össze, továbbá említhetnénk a humán értékeket is e melyek tekintetében szintén vitatott ez az álláspont.
Mindezeken túl tetszik amit csinál.

ctc 2014.11.23. 19:20:55

@explanatus:
OK, csak röviden akkor:
idézem a posztert:

* ', szegény pógárok és köreik, mivel hát sosem volt lehetőségük valóban polgárrá válni,'

Ezek a pógárok tehát nem polgárok, mondja némi gúnnyal.

* ' és jelentős részük a Fidesz támogatásával letette a garast ..., mert azt hiszi, ettől válik echte patriótává, ám közben egyik naptól a másikra (ahogy a vezér böffent), képes a ...oroszok szoknyájába bújni holmi "magyar érdekre" való komolykodó tekintettel'

- EZEK a pógárok éldegéltek 1990-ben is, de 2000-ben is, akkor ugyanezt gondolta róluk tudós emberünk?

Ezeknek a nem polgár pógároknak jelentős részének ugye fogalma sincs szinte semmiről, csak a vezért lesi bambán.

Mert ez valódi, komoly, szinte tudományos argumentáció, ugye.

* ' mintha fogalma volna róla, hogy mi a magyar érdek azon túl, hogy neki meleg lakása, állami munkahelye ...'

- tehát ez a pógár az államból él ( cirka egymillió), a magyar érdekről fogalma sincs, mert nem olvassa poszterünket, nem jár el a PKP rendezvényeire, nincs ott a tüntetésein.

* ' a gyerekei meg nyugati egyetemeken vagy állásokban.'

Aha. Poszterünk végégkérdezte őket, és mind elmondták: otthon a fater egy tudatlan pógár, de viszont ez a pógár nem is oly buta, ha nyugatra küldi tanulni gyerekeit! Honnét szedi mégis ezt a buta, mucsai ötletet?

* ' De az inkoherencia a pógárt sosem érdekelte, tessenek olvasni Márait a könnyebbek közül.'

- Poszterünk viszont olvas Márait ( az könnyű ), ezzel el is döntötte, ki az igazi polgár.

Aki amúgy nincs, nem létezik, nem volt ideje, indítása, kulturája, ...kialakulni, olvashattuk már itt többször is.

Ez az inkoherencizavar évek óta fel sem tűnik szerzőnknek.

********

DE ha csak azt az egy 'érvelését' nézed, ahogy a MOSTANI Oroszországgal való kapcsolat értékeléséhez felhozza a múlt századi meg az azt megelőző történelmi eseményeket, mintegy bizonyítékként; ez a legócskább jobbikos demagógiával vetekszik.
Mert ők is hoznak fel számtalan megtörtént eseményt a romákkal kapcsolatban, a következtetésük meg ismert.

Ugyanezt persze elmesélhetnénk ilyen logika mentén a németekről is, ugye.

DE mondhatnék mást is:
Egy valódi polgár ÍGY soha nem beszélne a ( önhibájukból vagy amiatt ) nem polgárosult pógárokról, ilyen részvétlenül, elefántcsonttornyából, íróasztala mellől Márai meg Hayek szobrocskájának fejét cirógatva.

Mint aki birtokosa a konzervatív igazságnak.
Egyedül.

ctc 2014.11.23. 19:32:41

@uszo:
Számomra nem sokat mond, hogy szimpatikusabb-e Béndek konzervativizmusa mint Orbáné.
A rövid véleményeddel nagyon egyet tudok érteni: 'de az az érzésem te egy szinkretista konzervatív vagy'.

De ahogy @profilo írta előbb ( ő sem egy kifejezett orbánfan), az íróasztal meg a valóság közt van egy nagy különbség: az íróasztal mögött roppant okos, bölcs, szimpatikus lehetsz, de a valóságban vízió, koncepció, stratégia, kell, aztán döntések milliói.
Miközben rengeteg dolog nem áll hatalmadban, hogy bármi pompás gazdaságot, társadalmat varázsolj.

A döntési pozicióba jutáshoz viszont a liberális demokráciák keretein belül el kell nyerned a támogatást.

Azt hiszem, ehhez kell a politikus.
Aki tudja, csinálja. Aki nem, az okítja.

Talán - ez a biztos.

Keszthelyi.Aron 2014.11.23. 19:34:49

@ctc: Hmmm, milyen egy valódi polgár?

Amúgy, nem igen van olyan nép, akitől ne kaptunk volna rosszat az elmúlt évszázadok során. De az oroszoktól - azt hiszem - jót még nem kaptunk. Némettől, osztráktól, asszem volt rá pár elszigetelt példa. De oktasson ki nyugodtan, látom elemében van :)

zipe moha 2014.11.23. 20:03:42

@ctc:

"DE mondhatnék mást is:
Egy valódi polgár ÍGY soha nem beszélne a ( önhibájukból vagy amiatt ) nem polgárosult pógárokról, ilyen részvétlenül, elefántcsonttornyából, íróasztala mellől
Márai meg Hayek szobrocskájának fejét cirógatva."-írod

PEDIG B.P mint ha csak tudta volna , hogy ezzel a váddal előfogsz hozakodni, elrejtette számodra a választ is a cikkben....

a konzervatív polgár....."továbbá akár nemesi, akár polgári individualizmusból mélyen megvető volt a mindenkori proletariátussal (pÓÓgár...)szemben."

évszázados zsákmányországban polgárkodni...?....álmodban...nincs rá szükség, csak zűrt okoz a fejekben és összekavarja a népi, feudális lelkeket..

zipe moha 2014.11.23. 20:06:47

...és ez a Te hibád Péter...nem érted meg, hogy polgárság nélkül nincs Polgárság...pógársággal meg csak Pógárság van...erőlködsz itt,EZZEL minek?...:))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 20:10:12

ctc 0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

panelburzsuj 2014.11.23. 20:14:01

@HaFr:
Megbabonáztad, ne tagadd! ... :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 20:24:17

@zipe moha: csak nem akarom megérteni, amit magam írok :)

panelburzsuj 2014.11.23. 20:26:14

@HaFr:
A krónikus epebántalmai erre utalnak.

Csak hát ez az egész szívóskodás kezd már egy olyan tragiparódiává vélni, amiben te kék angyallá - ő meg Ronda tanár úrrá válik...

zipe moha 2014.11.23. 20:30:27

A Hunnia Örökös Zsákmány-és Rabszolgatermelő gályán a fedélközben emberek padokhoz láncolva húzzák az evezőket (ami a lassú hátrafelé araszolásra elég) néha megjelennek a hajcsárok adó-és jogfosztás korbácsaikkal suhogtatják az evezősöket ...túl sokáig azonban ők sem szeretnek itt lenni mert sötét van...

A fedélzeten a hajcsárok és vezetőjük a Napfényes Istenkirály tartózkodik..őt onnan lehet felismerni, hogy pávatollal van felékesítve és magánnyugdíj vagyonon ücsörög ( tehát nincs alatta semmi..)...és néhány előkelő idegen átszállásra (átszállításra..) váró útitárs

Megszólítod az egyiket:
-Ön bizonyára a Polgár?
-Nem kérem, én nem vagyok idevalósi...tessék megkérdezni LENT...

uszo 2014.11.23. 21:22:38

@ctc: Meggyőződésem,hogy az emberek valami módon kifejtett elveiből következtetni lehet későbbi gyakorlatára. Engem azért is érdekel miket beszélnek. Az összehasonlítás is azért volt Orbánnal, mivel nekem sokat mond, hogy melyik miként vélekedik a konzervativizmusról ebből igen jól tervezhető, hogy mit várhatunk tőlük. Orbánban az elképesztő az, aminek sajnos alig tulajdonítanak jelentőséget, hogy ő meg a szekularizmust is elutasítja valójában.

Ezért jeleztem, hogy Béndek konzervativizmusa szinkretista mivel szerintem nem hordozza tisztán sem a premodern, jellemzőit, sem annak a konzervativizmusnak a jellemzőit ami a franci forradalom és a liberalizmus ellenhatásaként többek közt az individualizmust kívánta korrigálni.
Béndek ilyeneket ír. "a konzervativizmus individualista és erkölcsös"
Érzésem szerint ebben az Ő konzervativizmusban megtalálhatóak az igen korai liberalizmus szociáldarwinista jegye is. Sajnos ez viszont összhangban van azzal a premodern felfogással amit szerinte csak azért nem hangoztathatnak nyíltan a konzervatívok mert nem konform és nem azért mert embertelen.

"Modern korunkban, a nemzetek, a demokrácia és a vágyott népjólét körülményei között persze a konzervatívok nem vehetik magukra a felvilágosodás előtti antiegalitárius meggyőződésüket annak minden konzekvenciájával, de igenis megtartották a gyanakvásukat mindennel szemben, ami populista, kollektivista, egyenlősítő, "többségi demokratikus" stb., mert ezek rongálják az értékes élet, a hierarchia, a hagyományok, a bevált gyakorlat, az intézmények, az autonómia, és a szabadság lehetőségeit."

A koherencia problémájáról beszél a pógár esetében, de sajnos ezt rajta is számon lehet kérni, hiszen a fenti idézetben megjelenő értékvilág az általa hangoztatott demokratikus elkötelezettséggel nem koherens.

jaegtoer 2014.11.23. 22:21:35

Én sajnos leragadtam a pógározásodnál.
Én úgy gondolom, hogy az a fajta részletekbe veszkölődés, amibe belebonyolódtál, kiveti magából a 'pógári' jópofizást, és amit Ali papa kifogásolt, már olyan területre vitt téged, hogy arra sarkallt, hagyjam a fenébe ezt az egészet.

Célszerű lenne eldönteni, hogy akadémiának írsz, vagy az ilyen kétkezi eszeknek, mint amilyen én is vagyok, aki beképzeltségében azt hiszi magáról hogy polgár:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 22:47:33

@jaegtoer: nyugodj meg, minden van/lesz, mindenki boldog lesz

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 22:48:39

@uszo: koherens az, csak furcsa az utóbbi évtizedekben edzett füleknek

jaegtoer 2014.11.23. 23:16:51

@HaFr:

Máris le vagyok nyugodva:)

panelburszuj 2014.11.23. 23:40:58

@uszo:
'Béndek konzervativizmusa szinkretista mivel szerintem nem hordozza tisztán sem a premodern, jellemzőit, sem annak a konzervativizmusnak a jellemzőit ami a franci forradalom és a liberalizmus ellenhatásaként többek közt az individualizmust kívánta korrigálni.'

Egyszerű 'panellakó' lévén nem hiszek a 'tisztán hordozott' ilyen-olyan jellemzőkben.
Elméleti filozófusoknak nyilván lehet dolguk - legyen is! - ezzel, de a valóság orrba vágja a pógárokat. Meg a filozófusokat.

Iluh István egyszerűbben fogalmazott:

'A semmi semmi-e

Gubbaszt a semmi kis veréb
Töpreng a semmi semmi-e
A csillagokat osztja szorozza
És nem megy szegényke semmire '

'ctc 0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. '

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.23. 23:51:36

@nevetőharmadik: diverzifikálunk, olvasóink lelkiállapota szerint

kiazmarmegint 2014.11.24. 00:22:34

@explanatus: elmagyaraznad azt az utalasodat, hogy tobb, mint felmillio mondta, hogy ilyen aron nem kell? Nem tudom, mire gondolsz.

Boross Bence 2014.11.24. 00:34:02

@jaegtoer: Két év alatt kiderült, hogy HaFr nem tud és - minden ellenkező fogadkozása ellenére - nem is akar maga mellé politikustársakat, szövetségeseket, támogató partnereket találni. Ha lennének társai, törekednie kellene arra, hogy mások minél jobban megértsék, bizonyos extrém vagy bántó állításokat nem hangoztathatna következmények nélkül, kompromisszumokat kellene kötnie stb., vagyis alkalmazkodnia kellene. Azt pedig nem akar, nagyon nem (vö. Márai). A kommentekben is érdemi válasz helyett sokszor inkább csak azt magyarázgatja, hogy miért indokolt a sündisznóállás: hogy most csak a blogolásra futja, mert nincs pénz, hogy ellenséges a környezet, hogy műveletlenek vagytok, ha nem értitek az írásait, hogy türelmetlenek vagytok, hogy nincs befogadó közeg, hogy trollkodni jöttetek stb.

uszo 2014.11.24. 00:45:50

@HaFr: Az a probléma a konzervatív koherencia igénnyel, hogy elfeledkezik az időről. A régi nagy koherensnek hitt elméletek, ma már az újabb és újabb történelmi tapasztalatok tükrében, nem is azok.

uszo 2014.11.24. 01:05:10

@panelburszuj: Értem én. Csak a blogger a konzervatívok individualizmusáról értekezett. Most erre nem mondhatom, hogy a szegényeknek, a nehezen élőknek, közmunkásnak, stb tele van a ...hócipője az összes nagyarcú elitista ...jófejjel. Ha van segédmunkás barátod és azt mondaná fordítsd már le mit írt ez a Béndek mert szeretné tudni meg fogja e kapni azt őt megillető emberi méltóságot ha ő lesz majd egyszer a miniszterelnök, mert szeretné tudni szavazzon e a pártjára, mit mondanál neki? Mert így már tudna talán valamire menni a kisveréb, legalább látná merre. Na én csak ennyit akarok. Lefordítani bizonyos perspektívából a szerzőt. Azt hiszem Te is erre gondoltál.

jaegtoer 2014.11.24. 07:13:19

@HaFr:

"nna"

Egészen fellelkesültem, immár nem leragadva a szóhasználaton, végigrágtam magam az írásodon -elegánsan átlépve a pógár versus polgár viszonylaton, s ugyan most is leragadtam, de szerencsére a végén, a konklúziónál, azaz itt:

"__ A konzervativizmus politikája mögött az emberi minőség diktál, a kollektivizmusoké mögött az emberi gyengeség, számítás, és elaljasulás. Ha nem hiszik, nézzenek tükörbe.__"

Odaballagtam a tükörhöz és belenéztem. Először polgárként, aztán konzervatívként, végül konzervatív polgárként. Nagyon kényelmetlenül éreztem magamat, mert se glóriát se dicsfényt nem láttam okos, ám olykor buta fejem felett/körül és letekintve észleltem, hogy két lábam is szilárdan az előszoba kövén áll, nincs semmi levitáció. Ellenben eszembe jutott elég sok nagyszerű ember, akik nem voltak sem pógárok, sem konzervatívok, talán még polgároknak sem vallották magukat, egyszerűen csak úgy tekintettek másokra is, mint önmagukra, vagyis mint emberre.
Talán ebből lenne célszerű kiindulni, mert az eszmei oldalazás és hierarchizálás csak megosztáshoz vezet.
A megosztás pedig nem csak a NER hegemóniájának, hanem általában minden más kizárólagos uralomgyakorlásnak is előfeltétele. Persze ez csak egy olyan kétkezi eszű gondolata.
Ugyanakkor, ha csak arról van szó, hogy ez a poszt 'A konzervativizmus és polgárság' című dolgozat egyik fejezete, s a teljes írás célja az, hogy eljuttassa odáig az olvasót, hogy nincs más választásunk, mint 'Embernek Lenni', akkor rendben van.

Végül:

"[...]
Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben,
Ember lenni mindég, minden körülményben."
(Arany János)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.24. 07:22:07

@Boross Bence: semmi ilyesmi nem derült ki, az derült ki, hogy kommentelőnek is szűkkeblű vagy, pedig ennél sokkal többet kellene tenned -- ha már sün

panelburszuj 2014.11.24. 08:54:23

@uszo:
'Azt hiszem Te is erre gondoltál. '
Igen, erre IS.
De a 'szinkretista konzervativizmusa' szerintem oly kevés kapcsolatot tart a valósággal, hogy a szegény kétkezi eszű nehezen élő munkatársaimnak az égvilágon semmi jót nem jelentene az sem, ha megértenék őt. Sőt!
Jó néhány éve egy családokkal 'foglalkozó' egyesületnél dolgozom. Poszterünk családfelfogásáról a 2013.09.16-diki posztja eredeti szövegében így fogalmazott :
'"a család a békeidő legnagyobb embernyomorítója, a fizikai, lelki és szellemi erőszak soha ki nem fogyó, gazdagon bugyogó forrása. Igazi veszélyzóna. Mindennek ellenére a kötelező társadalmi ájtatosság célpontja."'
Cizellálta ugyan később, de konzervativitáa beltartalmának ez mindenképp szerves része.
Lehet választani az orbáni konzervativizmus, vagy a béndeki közt.
Nyilván elfogult vagyok, mert kitiltásaim sorozata itt kezdődött.
Ami megint csak az ő sajátos konzervatív felfogásáról árulkodik. Számomra.

panelburszuj 2014.11.24. 08:55:07

@jaegtoer:
'Odaballagtam a tükörhöz és belenéztem.'
5*

dúvad 2014.11.24. 09:09:12

Nietzsche úgy fogalmazott, hogy nincsenek tények, csupán értelmezések lehetségesek. Ha képes vagyok a következetes kételkedésre, legfőképpen a legszemélyesebb meggyőződéseimet illetően, vagyis mindent, mindenkit és önmagamat kívülről tudom nézni, tudatosan mindig csak interpretációkra törekedve, sosem lecövekelve egyetlen nézetnél és álláspontnál sem, akkor jó úton haladok az éberség felé. Ami a PKP érték hierarchiájából magam részére kiemelhető, az a hagyományok, szellemiek elsődlegessége, az alapelv, hogy a lét és az őseredeti rend hierarchikus.De hogy értelmezendő ez a hierarchia? Olyan-e melyben az egyén társadalmi pozíciója nem a társadalmi származásától, hanem tehetségétől, tudásától, szorgalmától és teljesítményétől, egyszóval érdemeitől függ.?Vagy nem a dolgok hatékony szervezésének eszköze, hanem egyfajta odaadás az alapja? Az alsóbb polcon álló életének egész célja, központja nem más, mint a felül levő feltétlen szolgálata, afféle oligarchikus kollektivizmus ? Számomra egyértelmű az írás meritokratikus elkötelezettsége, a fent említett kollektivizmus leghatározottabb tagadása, (olvasatomban a társadalom egy szellemi elit által óhajtott irányítása)

unionista (törölt) 2014.11.24. 09:41:19

@jaegtoer:
csakhogy ezt a derék költőt mégis csak ez tette ismertté:

Mint ha pásztortűz ég őszi éjszakákon,
Messziről lobogva tenger pusztaságon:
Toldi Miklós képe úgy lobog fel nékem
Majd kilenc-tíz ember-öltő régiségben.

Rémlik, mintha látnám termetes növését,
Pusztító csatában szálfa-öklelését,
Hallanám dübörgő hangjait szavának,
Kit ma képzelnétek Isten haragjának.

Ez volt ám az ember, ha kellett, a gáton,
Nem terem ma párja hetedhét országon;
Ha most feltámadna s eljőne közétek,
Minden dolgát szemfényvesztésnek hinnétek.

Hárman sem birnátok súlyos buzogányát,
Parittyaköveit, öklelő kopjáját,
Elhülnétek, látva rettenetes pajzsát,
És, kit a csizmáján viselt, sarkantyúját.

ha ezt nem írta volna meg ez a derék arany jános, akkor nem idézhetnél tőle semmit. ez a probléma veletek zsidó-keresztényekkel. szépeket irkáltok a könyvtárszobában, csak képtelenek vagytok a parasztok oldalára állni. nem értitek, hogy magyarországon a többségnek még mindig onnan kell polgárosodnia. és ezért nincs esélye semmiféle "baloldali"/"liberális"/"civil" mozgalomnak, ahogyan a "jobboldali"/"konzertvatív"/"pártoknak" se. nem értitek, hogy a köznép oldalára kell állni.

unionista (törölt) 2014.11.24. 09:41:41

feltéve persze, hogy demokraták akartok lenni.

jaegtoer 2014.11.24. 10:02:38

@unionista:

Annál egyszerűbben és érhetőbben, ahogy írtam, nem tudom megfogalmazni, anál meg nem fogom.
Mindazonáltal van még mit tanulnod azoktól a parasztoktól akikre hivatkozol.

unionista (törölt) 2014.11.24. 10:16:08

@jaegtoer:
amit megfogalmaztál az a te magánügyed. a közélet a közügyekről szól. hogy én is mondjak neked valami nagyon egyszerűt.

jaegtoer 2014.11.24. 10:52:09

@unionista:

Jah, vagy úgy! Akkor tovább tupírozom a mohát itt az udvaron, és ne nyavalyogj itt nekem a parasztokról, meg miegymásról. Még hogy Toldi! Talán a Vitéz szabólegény! Az az egyszerű.

panelburszuj 2014.11.24. 10:58:33

@unionista:
Időnként meghökkentően kiváló kommenteket gyúrsz, grat!

unionista (törölt) 2014.11.24. 11:16:04

@jaegtoer:
ez az, hogy a mohát tupírozod. az nem érdekli a parasztokat.

jaegtoer 2014.11.24. 11:44:05

@unionista:

Ezt nyilatkoztattad ki magánügynek:

"Ellenben eszembe jutott elég sok nagyszerű ember, akik nem voltak sem pógárok, sem konzervatívok, talán még polgároknak sem vallották magukat, egyszerűen csak úgy tekintettek másokra is, mint önmagukra, vagyis mint emberre.
Talán ebből lenne célszerű kiindulni, mert az eszmei oldalazás és hierarchizálás csak megosztáshoz vezet. "

Erre elkezdtél keresztényzsidózni valamint parasztokra hivatkozni.

A mohatupírozás azt jelenti nálam, ha neked a fentiek magánügynek tekintendők, mármint az emberszámba vétel, a partneri viszony, akkor én továbbra is megmaradok az embereknél, te meg folytasd a felosztásod szerinti felhőevést.

Hafr is megmondta: Szép.
Tudtam is, szép lehetek, okos nem. Mindig van valaki, aki jobban tudja mi kell a parasztnak.
Én mondjuk úgy véltem, hogy először emberek, és csak azután parasztok. De te tudod.

unionista (törölt) 2014.11.24. 12:06:04

@jaegtoer:
az emberszámba vétel, partneri viszony a magánélet alapja. barátkozni szeretnél?

jaegtoer 2014.11.24. 12:36:40

@unionista:

Nem szeretnék.
Amennyiben szerinted az emberszámba vétel, partneri viszony csak magánügy és nincs sem szerepe, sem jelentősége a közügyekben, úgy más filozófia, más gondolatvilág mentén képzeljük a politikai játszótér működését és üzemeltetését. De! ...legalább szép vagyok:), amíg ki nem derül az ellenkezője. Ehhez viszont nincs rád szükség.

unionista (törölt) 2014.11.24. 12:45:46

@jaegtoer:
fogd már fel, hogy a politikusok között is csak a privát nexus szól arról, hogy az egyik emberszámba veszi a másikat. a közélet nem egyszerűen bratyizás. az összes megtermelt jószág felét kell újraosztani. és ehhez ez ügyben egy dolog tiltott: bármiféle partneri viszony. csak ugye ez mégis csak létrejön. mivel a politikusok is emberek.

de állj ki a térre. és magyarázd el, hogy legyetek ti is emberek. mert erre jöttél rá. arany jános is megírta. ez a könyvtárszobában merengéshez elég. de a közéletben kevés.

jaegtoer 2014.11.24. 13:59:51

@unionista:

Jó. O.K. Fel van fogva.

De akkor mi a probléma azzal, ahogy bánnak a parasztokkal?
Csak tologatva vannak a táblán, s 'ha kell', ha a játszma megkívánja, áldozattá válnak. Tehát a te könyvtárszobádban minden rendben.
Miért az enyémet akarod felforgatni azzal, hogy szorgalmazom a partneri viszonyt minden szegmensben?

jaegtoer 2014.11.24. 14:02:03

@jaegtoer:

'azzal':helyesebben: amiatt

explanatus 2014.11.24. 18:14:30

@ctc: Barátom, azt hiszem nem voltam elég világos, mert a feladat nem az volt, hogy véleményezd az állítást, hanem hogy először tagadd, majd igazold. Te se nem tagadtad, se nem igazoltad. Mindkét kommentedben a véleményedet mondtad. Egyszer hangsúlyosan, majd még hangsúlyosabban. Természetesen elfogadom a véleményed, de nem oldottad meg a feladatot.

explanatus 2014.11.24. 18:40:07

@kiazmarmegint: "elmagyaráznád azt az utalásodat" Természetesen, szívesen elmagyarázom.

Billentyűzeted alapján rád, meg a hozzád hasonló külföldön munkát vállalóra értettem. "Több, mint félmillió mondta, nem játszom tovább a ti játékszabályotok szerint."

Egy példán jobban megy. Tegyük fel van egy biciklid. Még megy, de hol ez romlik el, hol meg az, zörög, ezenkívül annyi minden nem jó már rajta, hogy fel kell tenni a kérdést, javítgatni vagy újat venni.

Több mint félmillió azt mondta, nem érdemes vele vesződni (közmunka, minimálbér, aligbér, svájci alapú hitel, gyerek …) Mivel túl sok dolog „romlott el” nem éri meg az alig bérre könyörögni pár garast. A gyerek tandíját, kollégiumi helyét se úgy akarják megspórolni, hogy maradj inkább itthon fiam/lányom, hanem azt mondták. Elég volt! És elmentek. Több, mint félmillióan. Három legnagyobb városunk teljes lakossága. És tudod mi az érdekes. Senkinek sem hiányoznak, a családon kívül.

Egyelőre. A nem itthon fizetett adóik, járulékaik azonban egyszer piszkosul fognak hiányozni. Ez már most látható, csak még nem érezhető.

Remélem sikerült úgy elmondanom, ahogy szerettem volna.

8255A 2014.11.25. 12:08:37

@explanatus:
'Barátom, azt hiszem nem voltam elég világos,'

DE, az voltál.

Gondolom, akkor azzal kezded a 'párbajt' hogy példát mutatsz a mostani kormány döntései melletti érvelésre.
Én meg hasonló vehemenciával ezzel szemben fogok érveket felhozni.
De akár az aktuális poszt is lehet a terep.
(Nekem ugyan kicsit nehezített pályán kell futnom, de a barátságért sok mindenre képes egy magát konzervatív liberális kereszténydemoikratának vélelmező vidéki kommer :)
Hajrá!

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2014.11.25. 12:30:08

azért az látszik, hogy a szabad piacon bizonyos területeken (minimálbér, heti munkaidő stb.) korlátozni kell, különben senki se garantálná az emberhez méltó munkavégzés feltételeit.

explanatus 2014.11.25. 18:01:01

Emberek ! (ezt kiabálva mondom) Emberek, akkora megtiszteltetés ért, hogy el kell mondjam. Ezt meg kell mutassam nektek: @8255A: Adatlap 8255A 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2014.11.23. óta tag. 8255A ezekben a blogokban publikált:

Valaki -dehogy valaki @8255A- miattam, értem regisztrált, csak azért hogy válaszoljon.
Köszönöm :) :) :) Szép nap ez a mai, hoppá, a tegnapelőtti.

8255A 2014.11.25. 18:31:06

@explanatus:
Csak Neked, kedves explanatus barátom, bezony.
Úgy hogy kezdődhet a 'párbaj' :)
De ne fogd vissza magad!

explanatus 2014.11.25. 20:15:52

@8255A: Muszáj? Mé párbaj? Mé velem? Az olyan fájós. Nem lehetne mondjuk egy-egy pohár bor mellett, esetleg kávé, vagy tea nem angolosan? No, gondold meg.

panelburzsuj 2014.11.25. 20:49:11

@explanatus:
Szép hosszú asztalt keress.

Hogy párbajfeled összegyűjtött alteregói mind-mind elférjenek mellette...

neoteny · http://word.blog.hu 2014.11.25. 21:57:35

@panelburzsuj:

Valóban. Vagy tekints unionistára, akinek a mostani inkarnációja már a sokadik (jópár "unionista (törölt)" található az archívumban). Ő a blog.hu főnix-madara: lángok martalékává válva hamuvá enyészik hogy abból rendszeresen föltámadva ismét szárnyaljon. És ne lehessen megtalálni a pillanatnyi nickje aktivitásain keresztül az összes múltbéli hozzászólását.

8255A 2014.11.25. 22:19:29

@explanatus:
Nem te javasoltad, hogy mostantól fordítva érveljünk?
:)
Hol, mikor?

8255A 2014.11.25. 22:30:54

@panelburzsuj:
Könnyen beszél az aki kényszermunka-felügyelő volt. Kint is vagyok, bent is vagyok...
Aztán adományozz ám valamit közös barátunk kampányára!
Unionista barátunk pedig néha tényleg remek :)

neoteny · http://word.blog.hu 2014.11.25. 22:39:21

@8255A:

"Könnyen beszél az aki kényszermunka-felügyelő volt."

???

panelburzsujnak 40 nőt kellett rendszeresen kielégítenie. Nincsen olyan férfi a Jóisten kék ege alatt aki arra "könnyen beszélve" képes.

8255A 2014.11.25. 22:51:48

@neoteny: Kényszer alatt vót, munkaköri kötelezettség.
Könnyen meg azért beszél, mert azóta van más munkája - talán.

panelburzsuj 2014.11.25. 22:59:44

Vájkálgatunk, vájkálgatunk? ...

Moin Moin 2015.11.23. 20:59:29

"...a konzervatív egy olyan korból, a 17-18. századból táplálkozik, amely nem szívesen beszélt az összesség, a nemzet és az állam nevében, mivel nem ismerte e kollektív áldásokat, továbbá akár nemesi, akár polgári individualizmusból mélyen megvető volt a mindenkori proletariátussal szemben." - Már hogy a 17. és a 18. század nem ismerte volna a nemzetet, államot és nem beszélt volna ezen "összességek" nevében? De hiszen a mai értelmükben vett nemzet és államfogalmaink éppen ebből a korszakból erednek - és persze éppen akkoriban kezdtek ezekben mint összességekben is gondolkodni, beszélni és cselekedni, identitásokat ezekhez kötni. Továbbá: épp ez volt az a korszak, amelyben "a kor plebse" ["proletariátusai"] éppen hogy történelemformáló erőként lépett a színre. (Nota bene: a - politikai - konzervativizmus éppen e "plebsizmus" reakciójaként keletkezett.)

...Vagy valamit rosszul értettem a posztban?

www.youtube.com/watch?v=lj-psq4wgbs

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.23. 21:17:46

@Moin Moin: a nacionalista nemzetfogalom politikai értelemben a 19. század elejétől létezik Európában, mint tudjuk. A proletariátus pedig -- ha csak nem a római korban eredezteted -- leginkább már a 19. sz közepe, a konzervativizmus pedig a forradalmi terrorra válaszul született Burke (angol), de Maistre és de Bonald (francia) oldalon, illetve a kantianizmusra német oldalon. Herder külön ügy nemzeti és konzervatív szempontból is.

egyetmondok 2015.11.23. 23:16:02

@HaFr:
A konzervativizmus a forradalmi terrort elveti. Helyes. A forradalmi terror a forradalom pillanatnyi,rövid ideig tartó,átmeneti,stb. erőszakának intézményes,tartósra berendezett verziója,változata,stb.
A konzervativizmus tehát nem a forradalmat veti el.
Ez stimmel?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.24. 07:41:30

@egyetmondok: persze hogy nem veti el a forradalmat, csak azt rábízza a pógárosulatlan tömegekre: akartok-é forradalmat? Akkor tessetek szavazni rá!
és így lőn a (már amennyire lehetséges) békés fülkeforradalom.

amit az elégedetlenkedő fundamentalista jogállamvallású fotelellenforradalmárok képtelenek -egyelőre?- megdönteni, még rövid időre sem ;-)
bármennyire is tartósra terveznék átmenetileg.

egyetmondok 2015.11.24. 07:47:00

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Amit tenni lehet,az egyelőre bizony nem más, nem több, mint reggeltől-estig tolni a nyilvánosságba,bárhol,bármilyen fórumon,helyen és közösségben - persze külföldön is,akinek van erre módja -, hogy fülkeforradalmi államhatalmatok hazug,hamis,politikai csalás, a korrupció és az állam végletes összeházasítása, illegitim, nemzetellenes,a társadalomban (minden társadalomban) meglévő aljas ösztönök felkorbácsolására épít, kirekesztő,stb.

Forradalomról egyelőre tényleg nincsen szó.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.24. 07:51:09

@egyetmondok: heles, csak toljátok ezerrel.

Majd csak jönnek az Eredmények Akik Minősítenek.

(Bár én inkább látom az aljas ösztönkorbácsolást a hozzád hasonló kirekesztő verbállibdemkonzpolgforradalmároknál, de ez legyen az én problémám :)

egyetmondok 2015.11.24. 07:52:59

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Ez bizony a te problémád,neked kell azzal küzdeni,hogy miféle államhatalmat támogatsz.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.24. 09:12:25

@egyetmondok: annyira támogatom, amennyire te: itt élek.
Az élet persze küzdelem, és jó ha képes rá az ember :)
Csak közben el ne felejts élni, annyit ösztönkorbácsolsz;-)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.24. 09:32:04

@egyetmondok:
PS: végigolvastam a posztot kommentestől megint, ha már idetévedtünk:)
Élvezetes volt, na:)

(Hogy miért kellett innét e posztról háromszor is kitiltania derék blogmesterünknek, azt föl nem foghatom:)
burzsujunknak üdvözlet, ha erre jár még
)

egyetmondok 2015.11.24. 09:38:29

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Megdöbbentő,hogy úgy hiszed,azzal támogatod ezt az új politikai és gazdasági rendszert,amit rászabadítottatok 2010 után erre a népre,hogy itt laksz. De azzal is neked kell megküzdeni, hogy szerinted aki Németországban lakott 1939-ben az támogatta a nácizmust. Gratulálok,nagy történelmi felismerés ez...rólatok,fideszesekről.

egyetmondok 2015.11.24. 09:39:12

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Blogmesterünk igen-igen liberális beállítottságú a te kitiltásod esetében.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.24. 16:53:27

@egyetmondok: Megdöbbentő,hogy úgy hiszed,azzal támogatom ezt az új politikai és gazdasági rendszert,hogy most is itt lakok, meg előtte is, meg utána is.
Itt laktam a gazembertempójú Bokros ikonod alatt is, még ha nagyon nehezen is éltük túl. Sok másokkal egyetemben.
Blogmesterünk meg szerintem is igen-igen liberális.
Lett, vagy volt, azt nem tudom.
EZÉRT maradtam itt kommentelgetni (persze csak amíg lehet), mert én konzervatív vagyok, és a 'családot' a legfontosabb, legjobb intézménynek tartom egy társadalom/nemzet/ de még az Individum fennmaradása érdekében is.

Igenigen liberálisunk pedig a békeidők legnagyobb veszélyforrásának tartja.

Te meg eldöntheted, eldöntötted? kivel vagy :)

' Hé barátom, neked szólok, hallod-e még hangomat?
...
Két pejlovat egy fenékkel soha meg nem ülheted!'

egyetmondok 2015.11.24. 21:03:16

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Igen,tudom: Te Orbánékkal vagy.
Te azokkal vagy,akik kirekesztik a nemzetből azokat,akik nincsenek veletek, akik szerint a magyar hazához tartozni azt jelenti,hogy a Fideszhez,hozzátok tartozni.

Mesélhetsz Te itt akármit,családról, Istenről,konzervativizmusról, szabadságról,stb.

És igen,én eldöntöttem,mert magyar másként nem dönthet: az államhatalmatoknak pusztulnia kell. Minél előbb pusztul,annál jobb lesz a nemzetnek.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.24. 22:00:39

@egyetmondok:
'Te azokkal vagy,akik kirekesztik a nemzetből azokat,akik nincsenek veletek, '

Ja.
Emígyen:' az államhatalmatoknak pusztulnia kell. Minél előbb pusztul,annál jobb lesz a nemzetnek. '

Nagyon nem kedvelem Bayer túlexponált, indulatos, néha bizony a gyűlöletre hajazó írásait ( nem is olvasom mostanában), nekem mint keresztény-liberális-konzervatív embernek fájnak azok a sértő, intoleráns ... megnyilvánulásai, hiába van sokszor nagyon igaza.

'Beleőrült a boldogtalanságba' - írta tapintatlanul egy sajnos tényleg a tébolyodás jeleit mutató balliberális megmondóemberről.

Amint prezentálod itt a blogon, a tehetetlenséged hasonló tüneteket tud produkálni, bár rendszer azért van benne.

Az én államhatalmam ...
Tényleg sajnállak.
barátsággal:leponex

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.24. 22:01:37

@egyetmondok:
'mert magyar másként nem dönthet'

és én rekesztek ki bárkit a magyarságból ...

tamas11 2015.11.25. 09:33:45

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
ez a centrális erőtér (túl) nagyra nőtt peremvidéke
Egészpályás letámadásnál túlzsúfolt nézőtér.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.25. 18:29:30

@tamas11: hol van az már, az egészpályás ...
valaki rúghatna már labdába, más is, még nekem is unalmassá kezd válni a mérkőzés:)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.26. 00:23:27

@tamas11: az individualista svéd mintaliberálisdemokráciában viszont rugdossák keményen:

Dévényi István / 2015.11.25., szerda 20:00 /

„Szükségünk van menekültekre, mert romlik a demográfiai helyzet. Nélkülük nehéz lenne fenntartani a jóléti rendszert Svédországban, hiszen egyre kevesebb embernek kellene egyre többet eltartania” – Stefan Löfven svéd, szociáldemokrata kormányfő, 2015. június 14. Népszabadság.

„Fájdalommal tölt el, de Svédország nem képes a továbbiakban olyan mennyiségű menedékkérőt fogadni, mint ma. (...) A helyzet tarthatatlan.” – 2015. november 24., Stefan Löfven bejelentése.

Szóval a svédeknek szűk fél év alatt sikerült megoldaniuk a demográfiai problémát. '

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.26. 06:23:19

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"Szóval a svédeknek szűk fél év alatt sikerült megoldaniuk a demográfiai problémát."

Nagy különbség van aközött hogy valaki mindennap megiszik egy felest, vagy elsején megiszik 30 felest és a hónap többi napján egyet sem. Pedig a havi átlagfogyasztása ugyanannyi.
süti beállítások módosítása