1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.11.05. 14:10 HaFr

To the Heads of State, Premiers and Members of the European Parliament

Your Excellencies and Honourable Members of the Parliament,

When Hungary joined the European Union many pro-membership voters may have believed that they were joining a community of ideals before anything and would find a home of tender respite for certain unshakable values. They would never have thought, not even in their worst nightmares, that the EU could prove powerless and meek against the humiliation of the same hard-won values of Western civilization on their very own soil and what is obviously ever so disillusioning for us is that it would happen in an ill-bred compromise, apparently, of Realpolitik, cowardice and materialistic interests in the face of the aggression committed by our own national government.

Nevertheless, when by voting for it we chose the EU we believed that it would withstand and guard against any such aggression wherever it would come from, and especially if it came from less consolidated, more lapse-prone political cultures within the Eastern European member states including our own. As much as the intrinsic European values are concerned the EU, as a matter of fact, has a duty to defend its citizens against their own governments even if the governments bear with democratic legitimacy, precisely because sheer numeric majority is not supposed to threaten the founding values of the European community of people, also granted that such values point beyond any actual interest in democratic deliberation. The EU's inability or lack of willingness to do so is strongly alarming and telltale of the fact that something has gone astray in Europe to such an extent at least that the governing values of the Atlantic civilization have moved out of place, eroded and lost appeal within the governing bodies of the Union and in some of the high offices of the Member States.

We as members of Hungary's Civic Conservative Party strongly urge the competent bodies of Member States and of the Union to reconsider their attitude to the core values of Europe, to the representation thereof and to the procedures as to how they may contain transgression coming from any corners of the European political landscape. We wish you warm heart and cold head in this journey back to our common roots.

Sincerely,

Dr Péter Béndek, Chairman

The Civic Conservative Party (PKP) of Hungary 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr936866825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.05. 16:38:48

Helyes-e nyílt leveleket írni? Értelmezhető-e a mában a nyílt levél műfaja a Lovas István által körbepisilt területen kívül?

Helyes-e idegen nyelvű nyílt levélben a magyar helyesírás szabályait követve elhagyni az 'aggression'-ből a g-t és egyebekben is az angol nyelvbéli bizonytalanságokkal (vesszőhiba, mondatszerkezetek és körülményes körülírások) megingatni a minden bizonnyal a levélből kitetszőnél kimunkáltabb érvelés és álláspont szilárdságát?

Valójában a levelet a megnevezett címzettek által történő elolvasás, avagy a hazai közönség előtt való tanúságtétel céljából fogalmazzuk-e?

Nehéz kérdések ezek.

Noha kétségtelen, hogy minden egyes nappal, amelyet a magyar kormány ilyen el- és nem felszabadult kormányzással tölt, az EU állítólagos értékrendje csak porlad, s az bizonyosodik, hogy ezek a közös értékek: nincsenek.

Béndek Petike 2014.11.05. 17:56:35

Kedves EU!

Már évek óta Viktorka építi a várát a homokozóban. Igaz, hogy az óvodában így döntött a többség, de nekem ez mégsem tetszik! Szerintem nekem kéne azt a várat építeni! Én nagyon okos vagyok és képes lennék jobb várat építeni! Az a baj, hogy mivel nem indulok a választásokon, nem tudnak rám szavazni az ovistársaim. Kedves EU, gyere és döntsd meg Viktorka rendszerét és demokratikusan tegyél meg engem utódjának!

Előre is köszi!

Béndek Peti
nagycsoportos óvodás

profilo 2014.11.05. 18:34:23

@Counter:

Közös értékek?
Talán érdekek...És azok sem közösek.

savanyujóska 2014.11.05. 19:14:03

Már régóta vártam, hogy valaki írjon egy ilyesféle levelet a brüsszeli elvtársaknak, megkérdezve, ez most mégis hogy van, hogy az Unió aktívan támogatja és finanszírozza egy fasiszta állam kiépítését Európa közepén, és az Unión belül? Azt persze nem hinném, hogy a kérdések néhány brüsszeli osztályvezető-helyettes szintjénél magasabbra eljutnának, a legtöbb, amit elérsz velük, hogy a hivatásos fideszbarmok mindjárt nekiállnak hazaárulózni. Európa igazából Ázsia felé lejt ma is, és nekem úgy tűnik, csak az USA befolyása tartja vissza a kontinenst attól, hogy Berlusconik, Le Penek, Putyinok és Orbánok vegyék át mindenhol az irányítást.

Moin Moin 2014.11.05. 19:35:06

@Béndek Petike:

1.) Az ugye megvan neked, hogy nem "a többség" döntötte el azt, hogy a Fidesz és Orbán legyen 2014 után is kormányon, hanem csupán a szavazati joggal rendelkezők 25%-a?

2.) Ráadásul egy olyan választási rendszerben, amelyet a Fidesz jó előre eltorzított. (Pl. az ellenzéknek a Fideszre leadott szavazatoknál legalább 300.000-rel több szavazatot kellett volna szereznie ahhoz, hogy győzni tudjon.)

3.) 2104-ben a Fideszre szavazó 2 142 142 életvitelszerűen Magyarországon honos szavazópolgár az értékorientáció-vizsgálatok szerint kifejezetten etatista, a demokratizmust, annak lényegét és hazsnát nem ismerő ember volt - ergo nem nagy büszkeség az ő megvezetásükkel, a belátóképességük korlátozott voltára alapozva többséget szerezni.

4.) Más arcával, nevével kommentezgetni bitosan nagyon derék, egyenes-jellemes magyar dolog!

ParaZita2 2014.11.05. 19:39:22

EU: European Union. An idea only? Who in fact is interested in what? Is the more developed part (WEU)interested in a new colonialization (of EEU) only? (tens of thousands of people are enough for them to buy their overvalued premium cars and other luxorious junks - and they won't care about the rest of the deprived millions) EU: shear hypocrisy perhaps or a defender of the hard-won values of Western civilization indeed?

(Valóban, tudható az, kik fogják ténylegesen látni és olvasni ezt a blogot?

ParaZita2 2014.11.05. 19:45:24

@Moin Moin: "4.) Más arcával, nevével kommentezgetni bitosan nagyon derék, egyenes-jellemes magyar dolog!"
... és olyan Főnök által Irányított DEspota SZemetség!

:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.05. 19:47:46

@profilo: Megtisztelsz, ha el is olvasod a hozzászólásomat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.05. 19:48:34

@ParaZita2: mint tudjuk, a lényeg, hogy a frontoldalon vagyunk, másodlagos, hogy mivel -- ha hallgatnának, többet ártanának

Saga 2014.11.05. 20:39:38

@Béndek Petike: EBESZ jelentést olvastad? Fel is fogtad?

Nem volt legitim a választás eredménye. Ennyi.

El Zorro 2014.11.05. 22:05:03

"...against any such aggression whenever it would come from..."

Ez nem "wherever" akart lenni inkább?

Késes Szent Alia 2014.11.05. 22:34:08

@El Zorro: A levél angolsága olyan, mint az Orbán-rendszer: nem érdemes elemenként kritizálni, az egészet kéne újraírni.

Ami a tartalmat illeti: a PKP finoman szólva nem bővelkedik a szövetségesekben, most épp az EU-ról derült ki, hogy sajnos ők se méltók a párthoz. Így nem lesz könnyű érdeket érvényesíteni.
Persze még észbe kaphat Európa, ha elolvassák és megfejtik a levél szövegét.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.06. 07:25:32

@Késes Szent Alia: No, hát kritizáld bátran, az előzőt például természetesen javítottam -- vagy menj máshova hőzöngeni

Késes Szent Alia 2014.11.06. 07:49:29

@HaFr: Mondom, hogy nincs értelme pontról pontra kritizálni. Vegyük csak a legelejét:

When Hungary joined the European Union -- vessző
joining a community of ideals before anything -- before anything else; de inkább átírnám, pl. they were primarily joining; vagy: they were, first and foremost, joining a community, de lenne még jobb megoldás is, ha több időt szánok rá.
a home of tender respite -- ez annyira archaikusan hangzik, hogy öniróniává válik. Ha ez volt a cél, akkor jó, de nem hiszem.
not even in their worst nightmares -- klisé
the humiliation of the same hard-won values of Western civilization on their very own soil -- whose very own soil? needs clarification
and what is obviously ever so dissillusioning -- ezt új mondatban kezdeném, vagy legalább egy pontosvessző kéne eléje; "ever so" -- archaikus, ld. mint fent; dissillusioning -- egy s-vel az elején: disillusioning.

És így tovább. Ha komolyan nyílt levélnek szántad, akkor az egész levél nyelvezetét kéne átíratni egy jó lektorral, és aztán egy anyanyelvivel még elolvastatni.
Hőzöngés? :))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.06. 07:51:06

@Késes Szent Alia: :) asszem te ún Hunglisht beszélsz, megnyugodtam, na szia

Késes Szent Alia 2014.11.06. 08:16:50

@HaFr: Pillanatnyilag kétlem, hogy meglenne a tudásod ezt megítélni, de legalább a disillusioninget javítottad. Szívesen :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.06. 08:20:27

@Késes Szent Alia: látod, ami értelmes volt, azt megfogadtam -- de hogy "a levél angolsága olyan, mint az Orbán-rendszer: nem érdemes elemenként kritizálni, az egészet kéne újraírni", ez sajnos nem hozott lázba

Késes Szent Alia 2014.11.06. 08:28:26

Látom, az se hozott lázba, hogy a "When Hungary joined the European Union" után kell a vessző. Pedig tényleg kell.

Mit szépítsek azon, hogy az egésznek a nyelvezete nem jó. Legyünk tisztában a korlátainkkal, és ne legyünk féltudású elit.

aszterixagall 2014.11.06. 08:55:44

@Késes Szent Alia:

Amennyire én tudom az "angolban", ha van ilyen egyáltalán, inkább csak ajánlások vannak a vessző használatára, nincsenek olyan erős szabályok mint nálunk.

ParaZita2 2014.11.06. 09:11:25

@HaFr: @Késes Szent Alia: @aszterixagall:
(én most látom először Késes Szent Alia nevét itt, de azért nekem annyi átjött, hogy igen is segítő a szándéka, nem Hunglish, hanem pragmatikus, és valószínűleg jelenleg is élő (talán amerikai) nyelvi környezet által "pallérozott" angolsággal kell dolgoznia. A mondandója számomra annyi, hogy az önirónia határát súrolni talán kockázatos, hisz célt, eredményt, megoldást kell elérni, nem "csudálatot"- hacsak nem az a cél. Jómagam is gyakran hangoztatom az effektív kommunikációs alapelvet. Mindazonáltal, Péter írásában az üzenet világosan átjön, még ha kicsit archaizálónak hat is a stílus. Mindenképp fontos, hogy kifelé is látszodjék, itt a "pusztaságban" sem mindenki zombi és birka. Spread the word...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.06. 09:17:16

@ParaZita2: Nézd, biztos bennem van a hiba, hogy -- legalábbis nem életbe vágó ügyekben -- nem szívesen hallgatok olyanokra, akiknek az első mozdulata berúgni az ajtót, mintha a legrosszabb kocsmába érkeznének. A szövegben ezen túlmenően javítottam azt az elírást, amit jelzett a kommentelő, utána meg hadd sírdogáljon mindenki magában, aki akar. Az angolban nincsenek egyértelmű szabályok a mondatok elválasztására, ez egyetemi első évfolyamos anyag, ha nem hisz nekem a síró fél, keressen rá a google-ban egy ilyen típusú alárendelt szerkezetre, elvétve fog vesszőket találni -- minden tiszteletem ellenére azonban nem akarom nyelvtanórává alakítani a ma délelőtti programomat, ezt nem fizeti meg kenem senki. Ha legközelebb segíteni akar, tegye meg segítőkészen, ne arrogánsan és a szokásos magyar kommentelő stílusában

ParaZita2 2014.11.06. 09:19:17

Mellesleg, hol vannak a többiek? Mindenki alszik, vagy mégis ennyire sok a zombi és birka itt a nagy pusztaságban?

Másik mellesleg: nem lenne esetleg haszna/értelme ezt az írást még német, francia, spanyol, olasz nyelven is megírni? (ez a fajta "erőfeszítés" is önmagában már egy üzenet)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.11.06. 09:23:14

@ParaZita2: hát, ha van segítőkész ember, akinek ez ambíciója, tegye. Sok az ötletből, sok a a másik lényének korrekciójából, de munkát csak kevesen végzünk, ez van. Azért jó ez a blog meg párt, mert pontosan le lehet mérni rajta a társadalom fejlettségét. Ha kicsik és alacsony a befolyásuk, viszont van befolyásuk olyanoknak, akik ezt az országot a sírba vitték, és szórják rá a földet, akkor is megnyugodhatunk: ennyit érünk, magyarok.

ParaZita2 2014.11.06. 09:27:47

ZomBirkák, ébresztő!

Péter megelőző írása nagyon széles publicitást kíván:
mennyire romlottak a magyarok életviszonyai 2008 és 2013 között (akár mellekletként, hivatkozásként lehetne ehhez az kifelé kiáltó szóhoz is csatolni.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! Magyarország jobban teljesít! Hogy ezt a sok zombirka nem látja!
(igaz, náluk a rezsicsökkentés a szürkeállomány csökkentését exponenciálisan végezte)

ParaZita2 2014.11.06. 09:29:59

@HaFr: gyerekeink, unokáink vannak lesznek, nem nyugodhatunk! NEM, NEM ENNYIT ÉRÜNK, mi magyarok

DrGehaeuse 2014.11.07. 08:08:29

@Késes Szent Alia:
Ha segíteni akarsz, ilyesmit csak privát üzenetben direkt HaFr-nek írj.

@HaFr:

Higgadjatok le. Ez csak egy szakmai kérdés. Bárcsak én tudnék fele olyan jól angolul írni mint bármelyikőtök.

A sértődöttség és a sértegetés egyaránt terméketlen.

Inkább dolgozzunk PER-ben (Polgári Együttműködési Rendszer) :). Talán többre mennénk.

DrGehaeuse 2014.11.07. 08:30:05

@Késes Szent Alia:
Nem vagy Bene Gesserit, nem tudod irányítani HaFr-t. :)

Lexa56 2014.11.07. 09:43:38

@HaFr: nem vagyok angoltanár, de nekem tetszett a szöveg angolsága. A legtöbb "native speaker" különösen amerikában sz...ik a szabályokra és a többségük a spellingre is. Szerintem a szövegből a modanivaló tökéletesen átjön. Ahhoz képest, hogy az új külügymminisztériumban idegen nyelvet nem beszélő partnerekehez irányítják az ügyfeleket, Péter maga Shakespeare. Kíiváncsi vagyok hogy Késes Szetn Alia ugyanilyen buzgalommal követ és javítgatja-e Pártunk és Kormányunk külföldi megnyilatkozásait is. De ez a blog tényleg nem a tudálkoskodó angolságról szól.

Késes Szent Alia 2014.11.07. 10:28:07

@Lexa56: Én megtisztelem Béndek Pétert azzal, hogy nem a maffiakormány droidjaihoz mérem a teljesítményét. Egy államfőkhöz írt levélben (feltéve, hogy a szerző és olvasói komolyan veszik, amit csinálnak - ha nem, akkor tárgytalan) sem az a mérce, hogy a redditen mik a tipikus helyesírási hibák.

@DrGehaeuse: Miért kéne privátim írnom, nem egy csúnya viselkedésre vagy személyiséghibára figyelmeztettem, hanem egyszerű nyelvi problémákra.
Mondjuk a kritika kezelése enged következtetni dolgokra, de az már nem az én felelősségem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.07. 10:37:38

@Lexa56: "Ahhoz képest, hogy az új külügymminisztériumban idegen nyelvet nem beszélő partnerekehez irányítják az ügyfeleket, Péter maga Shakespeare."

Ahhoz képest igen, de ez az ahhozképestezés teszi sírba az országot idestova 15 éve.

A nem ahhozképestezős véleményem sajnos nekem is az, hogy a levél angolságában vannak kivetnivalók, vulgo: egyszerűen lerí róla, hogy nem angolul készült el a szöveg, nem angolul gondolták végig. (Noha kétségtelenül az is lerí róla, hogy a szöveg igyekszik komolyan venni magát. De egy másik nyelven.) Ennek észrevételezésére nagy, sőt nagyon nagy hiba sértetten, szekértábor-módra, visszavágásokkal reagálni.

DrGehaeuse 2014.11.07. 10:46:59

@Késes Szent Alia:

Ott a pont.

Én csak arra gondolok, hogy az ilyesfajta "lektorálás" egy picit kioktatónak hathat.
Van aki az ilyesmit zokon veszi ha nyilvánosan kapja az arcába.
Ha én lennék a legjobb angoltanár e hazában és segítő szándékkal lennék HaFr irányába biztos csak priviben igazítanám helyre.

Késes Szent Alia 2014.11.07. 11:13:27

@DrGehaeuse:
OFF

Persze, értem én ezt, de nincs azzal bajom, ha néha tenyérbemászó kioktatóként viselkedik a nickem :) Amíg nem vagyok igazságtalanul bántó, addig hadd menjen, szerintem itt most nem voltam az.
És bár nem szánom edzésnek a másik fél felé, de nagyon hasznos készségnek tartom, ha valaki az ilyesmire is elegáns (ön)iróniával tud reagálni.

ON

Ha úgy alakulna a jövőben, hogy a PKP szeretne angol szöveget pragmatikus, amerikaias nyelvezetre alakíttatni, akkor szívesen megteszem, ami tőlem telik. Gondolom, nem fogják akarni ezek után, de ha mégis :)
süti beállítások módosítása